W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Foglalkozásuk: magyar

2006.12.04. 03:40 Tóta W. Árpád

Ez a cikk úgy született, hogy valami pontatlanság miatt a Jobbik helyreigazítást kért, majd azt találták ki ravaszul, hogy ha helyette írunk a lapjukról valamit, azzal is beérik. Az se baj, ha szubjektív, azt mondták. Házhoz jöttek a lófaszért.
A Jobbik lapja újabb példa arra, hogy a főállású magyarok képtelenek megtanulni magyarul.


Címkék: cikkajánló jobbik

297 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3720878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miért kérték a helyreigazítást?
Ööö TWÁ! Most mit akartál mondani? Az Indexre mondták, vagy mire? Ha jól értem, akkor :
1. Hát a pontatlanság az egy dolog (bizonyára életetek célja a Jobbik ügyeinek kimerítő vizsgálata), de 1ébként gyakran vannak a cikkeitekben elütések/félreütések.
2. A Jobbik különben is akkora politikai erő, hogy Mohamed hegye hozzá képest dombocska. Nem piti ez?
Az egész ügyben Shiri Appleby ér valamit, és ezzel mindent el is mondtam, azt hiszem. Nemhiába: ez a Jobbik színvonala... Gratula nekik, folytassák csak,úgysincs elég szánalmas fasz még ebben az elbaszott (bocsánat, elkúrt :)) országban...
:)

augusztusban lemaradtam erről a poszteres ügyről, úgyhogy most jót röhögtem rajta. még meg is nagyobbították a mellét a csajnak :)

egyébként aki a 90-es évek elején-közepén járt a bölcsészkarra, az a töri szak wc-jében simán nyomon követhette a Jobbik kialakulását. Először ott, a klotyó falán lehetett elolvasni a mai programjukat. Hihetetlen volt: két "szopok, szopatok" felirat között egész hosszú agymenéseket firkáltak fel némelyek a falra szarás közben. Arra azért nem gondoltam volna, hogy ez később újság formában is meg fog jelenni.
Pl. index.hu/gazdasag/magyar/gki061204/: p A GKI szerint az idén a GDP várhatóan 4 százalékkal emelkedik. Ott a szkript kicsit kétszer maradt benne, na ez van.
De ugye a "jókommunikátor" nők is tudnak nagyon jól állítmány- alany egyeztetése nélkül, elütésekkel, fölösleges vesszőkkel kommunikálni. index.hu/velvet/onleany/duma061204/ Igaz ez a Velvet: "A szófosás magzati korban kialakuló agyi eltérésekből adónak - írja A női agy című könyvében Louann Brizendine,"
Nnna felébred bennem az alvó nyelvtanár-oroszlán.
Ja amúgy meg imho a Jobbiknak majdnem mindegy mit írtok róluk, a helyreig csak ürügy, tkpp kommunkésön nekik a fontos, aki rájuk szavaz az úgyse itt olvasgat, ha meg hörögsz rájuk maxi többet beszéltek róluk és ez jó. Úgyhogy vidd lejjebb az adrenalinodat, és gondolkozz tezsvírem.
Wonderland: szerintem egy online (naponta x cikket megjelentető) portál és egy nyomtatásban megjelenő újság/magazin? nem összehasonlítható ilyen szemptonból, természetes, hogy az előbbiben több az elütés, nézd csak meg pl. a Nemzeti Sport oldalát. :) az utolsó bekezdéseddel abszolút egyetértek, az ilyen típusú "politikai erőknél" there is no such thing as bad publicity, ugye.

"mellesleg" pedig az egész ügyből tényleg a csaj ér a legtöbbet! :)
haaat, szerintem nem erdemes bantani ezeket az ujsagokat:)
annyira benak mar, h inkabb ki kene plakatolni oket!! kiallitast szervezni nekik. mondjuk a kovetkezo arc-on lehetne egy egesz tablajuk. en meg a reformot is olvastam, amikor a romai katolikus kuplerajban berelt eloadoba kellett menni.... a viccet nem szabad korlatok koze szoritani:)

ami az elgepeleseket illeti, az index vesztett a szinvonalbol az utobbi 2-3 honapban. el kene olvasnia a cikkeket a szerkesztoknek, mielott felteszik. ez komoly. neha mar zavaro, annyi van egy cikkben.
K. Wonderland, érveléstechnikai alap hibákba csúszol belefelé, mert

1. attól, hogy az Indexben vannak helyesírási hibák (simán elviselhető mennyiségben (btw igazad van, egy időben sokkal jobb volt, ugyanis volt egy kiváló korrektoruk, de áthelyezték a Megmondási Főosztályra)), szóval attól a Jobbik lapja még szánalmasan rossz helyesírást mutat fel, és ez mélymagyarkodásukat csak még nevetségesebbé teszi;

2. ilyen alapon ne essék szó az "Elkúrtuk"-ról sem, mert igazán piti ahhoz képest, hogy jövőre becsapódik egy meteor az üvegházhatás miatt megemelkedett tengerbe, és elpusztítja a z Európa felé tartó mohamedán hadosztályokat.
tényleg megdöbbentőek a mélymagyarok helyesírási szokásai.
örülök, hogy valaki végre említésre érdemesnek találta a témát...
a magyar nyelv hemzseg a zsidó helyesírási hibáktól!
ez felháborító!
Az indexen is sok az elírás (elütés), de csak a gyorshírekben, ami elfogadható. Igaz, nem értem, hogy a gyorshírek begépelésénél miért nem használnak helyesírás-ellenőrzőt, az az elütések 98%-át kiszűrné.

Az "ellengethetetlen" mondjuk nagyon szép példa, igen kicsi az esélye annak, hogy ez több véletlen elütésből jött volna össze. Kíváncsi lennék a többire is, a végén még veszek egy lapot... Lehet, hogy ez volt a Jobbik célja...

A csajos sztori remek példája az önhülyítésnek. Itt pl. az a legenda lenne a téma, hogy "a magyar nők a legszebbek a világon".
W., én most szőrszálhasogatni fogok. Nem illik olyanba belekötni, mint az "ellengethetetlen". Mert gondolhattak pl. arra, hogy "nagyméretű színes textilalapú nemzeti jelképek nagy amplitúdójú mozgatásával sem eltávolítható" és így ennek értelme is van, ha akarom... :-)
az "ellengethetetlen" szerintem amugy is csak szojatek!!!!!
:)
"magyar" humor
:)

Így igaz, de akkor értelmezzük az "ellengethetetlen következmény" kifejezést is!
na, nemcsak nekem szolalt meg a bell az agyban:)))
A kulcs az, hogy ezeknek a magyarság ürügy. Tényleg olyan ez, mint az Ufókról szóló újságok. Az egyik egykori főszerkesztőjét volt alkalmam (szüleim által) ismerni, és neki volt egy hatalmas zöld emberke a hálószobájában, az ágy mellett. Mint kiderült, arra használta, hogy a csajok meglátva a különös szobrot, bemenjenek a háló, és ha már bent vannak... :)
Az ilyen magyarkodók a valóságban általában szánalomra méltó lúzerek, akiknek már csak ez maradt. No meg az aranykor mítosz, mert a Nagy-Magyarországon minden jobb volt. Szerintük.
Ern0 a rettenetesit neki! Hogy a lópimpiribe is! Egy qqrikú szót se ejtettem arról, hogy mi van az elqrtuk-balhéval. Isten az atyám, nem is gondoltam rá.
2. Ha az alma rossz, akkor ne beszéljünk arról, hogy romlott a szőlő, mert akkor mindenképpen csak az almát lehet szidni? És ráadásul, mint említettem, fölösleges volt egyáltalán megemlíteni a Jobbikot, mert mint egy klásszikus hozzászóló megállapította volt"there is no such thing as bad publicity"(helyesebben idézte)
3. Arisztotelész: Vagylagos, Kizáró, megengedő feltételekről beszélt már olyan 2500 éve, ezekbe határozottan beleférek.
4. Remélem"captatio benvolantiae"-val kell majd ezentúl minden hozzászólásomat. És majd aztán ideoda.
Áziskoláját. Óvasni kell tanúni, meg nem funkc. analfabetism.
TWÁ: egyrészt egyetértek néhány korábbi hozzászólóval, kár az amúgy minimális súlyú de hiperkommunikatív jobboldali erőcske számára plusz láthatóságot nyújtani.

Másrészt tudsz úgy is valami saját pontatlanságodról írni, hogy abból ne kerekedjen másnak beszólás? :)
az 'ellengethetetlen' Ősi Sumér Töredékszó, jelentése 'bibliai'
Mindenhol van elütés, vagy hiba. Az Indexen is van dögivel. Ha fajlagosan nézzük akkor jobban érdekelne a dolog de így csak olyan mint mikor a rendőrök a földön fekvőbe rúgnak bele (ha emlékszik rá valaki). Ja és én is helytelenül írok sokszor, és még nem szólt érte senki(ezer köszi:). Jobban érdekelne a magyar mint szó meghatározása ami mindenki számára elfogadható, de asszem ezt már egyszer pedzegettem. Mert itten a mélymagyar kollégák magyarabbak tudnak lenni a magyarnál és sok tézisüket erre a félreértésre alapozzák. Árpád a magyar szó jelentéséről vitázhatnánk-e egyszer?
Megprobálom magyarul:
A tengerrel bíró (rendelkező, tulajdonukban vanása van a levésnek, stb) országokban közismert a zászlójelekkel zajló kommunikáció. A véleményem a jobbikról, meg általában a médiák magyarnyelv használatáról ELLENGETHETETLEN.
Azert a Nagymagyarorszag keresztrejtveny kiraly, nem mindig az az unalmas teglatest.
outsider

"Jobban érdekelne a magyar mint szó meghatározása ami mindenki számára elfogadható"

szerintem a magyar éppen az a szó, melynek nincs mindenki számára elfogadható meghatározása. csak van, aki mindenáron szeretne ilyet, s számára az jelenti a mindenkit, aki elfogadja azt
Ja, majd ÉN megmondom ki meg mi a MAGYAR! Reszkessetek árják!:)
xover ROTFL!:))..
Mindenesetre akik szerint nincs sok elütés, én is azt javaslom, hogy csak úgy egyszerűen írjanak be egy szöveget egy 1xű winyózwördbe, helyesírásellenőr, aztán kész végül is állítólag (bár lehet, hogy csak képzelődök) 150 e. olvasója van a lapnak vagy mi...Na, ha az 1-2e olvasóval büszkélkedő nyomtatott újságok (pl. irodalmi, és nem bántani akarom őket, siralmas a kultúra iránti igénytelenség) képesek áldozni egy korrektorra, vagy, ha már áldoztak, akkor az dolgozik is... akkor 150 e. embernek miért nem?.

Mélymagyarékhoz: Jobbik? Mélymagyar? öööö sztem ezek inkább a "Technokrata" jobboldalt szeretnék megtestesíteni... A mélymagyarok ideológiai vezetői az alkesz 70-en felüli excsurkisták. Bár lehet hogy tévedek.
A legjobb az lenne, ha sehol sem tartanánk megengedhetőnek a pongyolaságot, nem lenne a "gyorshírekben" sem bocsánatos bűn elütni, helyesírási hibákat véteni.
Hogy a nyomtatott sajtóról - sőt, néha még könyvekről, adott esetben gyerekkönyvekről! - már nem is beszélve.
Kapott egyszer a gyerek olyan mesekönyvet, amit frissiben vágtam be a kukába, úgy hemzsegett benne a helyesírási hiba.
Szóval tulajdonképpen épp az a baj, hogy általában minden fronton romlik a helyesírás, a mély magyaroké éppúgy, mint a kevésbé mélyeké - sőt, szerintem a sekélyeké még jobban!
(IW: egen, egen, így van. És ráadásul az MTI előfizetett cuccaiból biztos nehéz átcopy-pasteolni...)
Az is fura hogy a nagy szittya hun ősmagyarkodásban keresztyén magyarországot emlegetnek, holott ugyebár ez nem az ősi magyar vallás, hanem nyugatról átvett-erővel kényszerített.
Az Árpád írta valamelyik korábbi cikkében (ha rosszul tévedek. vagy valamelyik commentben volt? nemtom már), hogy van, hogy az emberek élet-halál műtét előtt dugásról beszélnek. Meg két monnyonle-rigmus közt a Kossuth téren. (Amikor még ott voltak.)
Ehhez a jelenséghez tökéletes illusztráció a Jobbik-plakát.
(ui. Fotosoppályázat-javaslat a Pufajkás Turulnak: Viktoria Svinger resurect Big-Hungary)
"de bezzeg arra nincs agya, hogy ne írjon ellengethetetlen következményekről, többek közt."

Miért, talán arra gondoltak, hogy nem tudják zászlóval kifejezni a következményt. Ami elég súlyos dolog lenne, hiszen úgy tudom sok mindent kitudnak ám fejezni ők zászlóval...
Az elütésekkel nincs bajom. A helyesírási hibákat megbocsátom (főleg magamnak). Kegyetlen a magyar helyesírást jól csinálni. DE! Az hogy ezen a blogon is a hozzászólók jelentős hányada nem használ ékezetet (kivéve GBR-ból, USA-ból, stb. mert ők technische ugye nem), ill kis/nagybetű is elmarad. Mi van nincs shift gomb azon a jólsikerült klaviaturán!
Az hogy a központozások után elmarad a space az már csak hab a tortán.
Ez volt a "jobb-ik" megoldás, mint a helyreigazítás. Publicitást kapni. Az elírás mi lehetett? Jobik? Mind1 is.

"Lehet szubjektív is." Ugyebár tudhatták ők is, hogy méltatásra nem nagyon számíthatnak, az pedig, hogy W. tolla hegyére kerültek, a bónusz. Ha csak a 150ezres olvasótábor 1% megveszi a vicclapot, már megérte minden fáradozásuk. Nem vagyok benne biztos, hogy ki ment a lófaszért házhoz. Ehh.

Nekem a "..külcsín a Fidesz imázsán." jobban tetszett. Teljes képzavar. Ők inkább a kokárda, nemzetiszín pántlika, a Fidesz gúnyáján. Kint van amikor "kell". Levethető, eltehető.

De hiába, a kokárda visszavágyik a szív fölé...
Ja,a lényeg: igeidők, egyes-többesszám egyeztetése tragikus.
Amúgy pretty much egyik online hírportál se büszkélkedhet "hejesírás" téren. Van bőven elütés, sima gépelési hiba, de zavaró számtévesztéstől kezdve minden ám...
Na látom megy a mélymagyarokra a szitoközön! De kérem! 2%-nál kevesebben szavaztak rájuk. Lehet, hogy pusztán azért vannak, mert van pár szvazó, aki dafke is odaszavaz, amit mindenki utál (ugye van 1 % scatofil is nem?). Ha nem szidják, ha nem beszélnek róla, NINCS. Mint Bácsfi Diána nemzetvezető-asszony- jelölt.... Volt neki is vagy 5 mindenre elszánt követője, akik tűzön-vízen keresztül követték a nemezetvezető-asszony-jelöltet ide-oda. Aztán jött kamerák hada, csattogtak a fotók, és ma már tudnak róla vagy 2 millióan. Hála a jó égnek nem sokáig ámokfutott a kisasszony a képernyők előtt, de ha belegondolunk, akkor nem is olyan hihetetlen állítás az, hogy bizony akár lehet 1% hülye, aki csak azért se hisz a holokausztban. Na szóval, ha már Jobbik, akkor fölösleges róla beszélni. De ha muszály, akkor meg meg kell érteni, hogy ez egy dafke-erő, és így is kell kezelni. Na.
A Bácsfi jelenségre még Tomcat reagált (a saját médiahajhász módján) legjobban egy ajándék műfasszal a művésznőnek.
osi, egyébként az gyanúm, hogy akik ide írnak, azik szinte MIND édes patakként csergedező magyar nyelvünket akarják újra átélni, és tényleg külföldről. Tehát nincs nekik. Ez is a kormány népesedéspolitikáját dicséri! (NA MOST AZTÁN OSSZUK A KORMÁNYT IS... IGEEEN!) de visszatérve: Jobbik? egyébként is a Miép ifjúsági valamije volt, meg pár lelkes egyetemista, akik azt gondolták, hogy biznisz szélsőjobb pártot alapítani.
na tessék muszáj elipszilonnal... na és én papolok a helyesírásról...
osi,

szerintem minél kevesebb idő áll rendelkezésre egy szöveg megírására, annáll megbocsáthatóbb a benne található hiba. Magam is sokat fordítok, s az elsőre leírt szövegem bizony sokszor gyalázatos. Elütések, igeidők, stb. Írás közben ugyanis sokszor még gondolkodom, vagy már a következő mondatra figyelek, stb. Az ilyen fórumok meg pont arról szólnak, hogy az ember e rendelkezésére álló 1-2 percben jól megmondja a magáét. A gondolatát akarja közzé tenni, a forma sokszor másodlagos. Nem mindenkinek rossz a helyesírása, aki itt hibákat vét.
Az már inkább kellemetlen, ha egy újság vagy könyv van tele hibákkal. Ott már felmerül a kérdés, mi a fenét csinál a szerkesztő meg a korrektor. Ha van egyáltalán.
"Mi van nincs shift gomb azon a jólsikerült klaviaturán!"

Helyesen: Mi van, nincs shift gomb azon a jól sikerült klaviatúrán?


:):):):)
igazitrebitsch: you won:))))))
gyz: "hibákat vét"? Na, ez az igazi népsportos duma :-) A hasonlók engem jobban zavarnak, mint az elütések,a szóköz- és ékezethiányok.
Ha magyarkodni támadna kedvem, először a magyar nyelvet sajátítanám el, utána gyújtogatnék. Nekem komolytalan az a "hazafi", aki nem beszéli jól az anyanyelvét.
SolidSnake

1-0 oda :) nem kéne olyan alaposan olvasnod :)

de valamit félreértesz: én nem a magyarkodókat védtem. osi a blogon helytelenül írókat ostorozta, az ellen szólaltam fel. a "hazafiakkal" kapcsolatban a véleményem a Tiéddel azonos.
Sztem az egészben az a szomorú, hogy nyilván ezt ők sem gondolják komolyan. Az az érzésem, hogy tényleg politikai tényezővé (=munka nélkül gazdaggá) akarnak válni. És valószínű, hogy tényleg mindegy ki mit ír róluk, a lényeg, hogy írjanak.
szerintem ezekkel meg pont az a baj, h total komolyan gondoljak. megha csak politikai tenyezove akarnanak valni!!!!
de betegek, es ez mar nagyon gazos. szanalmas... de nagyon vicces :)
Üdv! nem sok mindent tudok hozzátenni. ezek tényleg jobbikosok tényleg igen méretes gyíkok. egy valamire viszont felhívnám mindenki fighyelmét:
Rigor ezt írta:
"Az is fura hogy a nagy szittya hun ősmagyarkodásban keresztyén magyarországot emlegetnek, holott ugyebár ez nem az ősi magyar vallás, hanem nyugatról átvett-erővel kényszerített."
igazad van. ami engem spec. picit zavar az a "keresztyén" szó használatának jobbikos verymagyar gyíkokhoz való kötése. légyszi nemár. a reformátusok vallják magukat keresztyénnek amely szó ugyanazt jelenti mint a keresztény csupán hagyománybeli okai vnnak a különbségnek. elárulom: biztosak lehettek abban hogy az 1,6 millió reformátusból (jajjajj ebbbe bele fogtok kötni.. enek kb harmada /500e/ rendszeres templomlátogató)marhára nem ilyen elcseszett gyíkarcú pirosfehérzöldet hugyozó marha. rosszul esik hogy használják a mi(én refkó vagyok)identitásunkat jelentő szavunkat de az még roszab hogy ilyen felvilágosult és tájékozot emberek mint ti is hozájuk kötitek eme kifejezést. kérlek titeket szépen. NEMÁR! (bocs az offtopic-ért)
Kicsit offtopic leszek, meg nem is. Az index se büszkélkedhet jó helyesírással. Nincs nap(szak) mikor a főoldalon egy (pár) betűhibás/érdekes mondattal rendelkező cikk-ízelítő ne lenne. Aztán benük csak fokozódik, vagy lanyhul. pl most épp ezt olvastam: index.hu/gazdasag/magyar/pugy061204/ és bár betúhiba nincs, de más van: "A válaszadók túlnyomó többsége azzal sincs tisztában azzal, hogy [...]" és szinte minden cikkben akad.

Az ügyeletes főmufti golyószóróval rakna rendet a szerkesztőségben, ha vki még egyszer átolvasná a cikket, mielőtt kiteszi(te)k? (és így öt perccel később látna napvilágot)
Nagyon jó lett a cikk... a Jobbik hihetetlen hülye, ha erre kérte az Indexet... :)
Vince, épp erről értekeztem az előző nagyívűimben.... Amúgy meg a gyorshírekkel kapcs-ban még 1x kiemelem, azok meg MTI, fizetett csomag, copy paste, szal azt se bizti, hogy mentegetni kéne (ezt is írtam, imádom magam ismételni). Jobbikról most nem mondom el még 1x-hogy dafke párt. Na szó TWÁ hátrább az agarakkal, elő az egerekkel!
kovgabor

amíg a Lóri szerepel közületek a legtöbbet a hírekben, nem biztos, hogy változik a közvélemény.

egyébként - valahol már írtam - katolikus paptól tudom, hogy a k. egyházban is baromi sokaknak tele van a hócipője az újpogány eszmék terjedésétől. de még nincsenek elegen :)
A jobbik érdekességi rátáját jelzi, hogy a saját kommentem után futottam át a felettem levő 4x db-ot és hát sokkal inkább az index jobbításán ügyködünk, mint a jobbik dorgálásán. Őket amúgy felesleges, helyből szokták tökönszúrni magukat, minden külső segítség nélkül ahogy pl most is. :-)

A Jobbik az a tipikus eset, mikor csak állsz és nézed, ahogy nyomják egymás után a dupla leszúrt Rittbergereket. Nem kell szólni, odamenni, höbörögni, hogy ejnyebejnye meg semmi, csak nézni ahogy lassan agyonverik, majd kivégzik saját magukat. :-)
"terjedésével" helyesen, még mielőtt vki belekötne :)
gyz

"közülünk" a Vitya szerepel legtöbbet a hírekben. jahjah az Orbán Vitya. ami nem biztos hogy sokkal jobb/rosszabb. de azér hát legalábbis megoszlanak a vélemények.
ha a "közvélemény" alapján egyenlőséget teszel az néhány elcseszett jobikújság olvasó és a refkók között akkor miért ne tennél egyenlőséget a "népakarat" és az egykori kossutthtéri spirituálmagyarok között??? ugye nem lehet odatenni azt azegyenlőségjelet?! ne menyjünk már el ebbe az irányba!
kovgabor: nem a keresztyén kifejezést kötöm hozzájuk hanem a keresztyén/keresztény magyarország, vad emlegetését az ősmagyarokodás mellett. Meg aki magyar velünk tart és persze aki nincs velünk az ellenünk és egyéb hülyeségek. Meg amikor a magyar nép nevében nyilatkoznak az is röhej.

najó itt az ideje elmennem aludni így visszaolvasva iszonyat milyen helyesírási hibákat vétek... elnézést kérek minen ős és újmagyartól..:-)
Lassan már az is ciki lesz ha valaki magyar zászlót tűz a házára, esetleg lengeti vagy kokárdát hord, mert lejáratják ezzel a nagy "magyarkodással".
Rigor
okés és egyet értek veled maximálisan. csak azért írtamezeket mert a(z írott és íratlan) sajtóban már többször feltűnt nekem ez a dolog és it-most tudtam reaálni. no offense:-) béke veletek testvéreim:-)
Helyesen: jólsikerült
Ha tráfásan értjük, egybe vele!
kovgabor

természetesen nem teszek egyenlőségjelet közéjük, sőt.
(ezért írtam a katolikus példát is: családomban több gyakorló kat. van, és láss csodát, nem feltétlen hívei a magyar politikai jobboldalnak)
ettől még tartom, hogy egy ember igenis képes lejáratni egy közösséget.

Viktor őszintén szólva eszembe sem jutott. tudom, ökumenizmus, stb, de azért az a pápai kézcsók... :)
Igen, sajnos sok jelkép, szokás nagyon hozzájuk kötődik a médiában. Pl.: apámnak van egy szép bocskai öltönye, pedig nem az a magyarkodó típus, egyszerűen azért mert jól néz ki, stb. namost amióta a sok idióta ilyesmikben feszít, mérsékelt lelkesedéssel ölti magára, mert nagyon nem szereti ha mélymagyarnak nézik.

Mondjuk ha felveszem az üzbég tübitejkámat (mert jól néz ki és megvéd a napszúrástól,- azért) akkor pl. rendszresen zsidónak néznek - a legcikibb akkor is az volt amikor egy magát zsidónak valló srác (gondolom nem volt aktív vallásos) hitte hogy...

Ideje lenne megalapítani a Mindent Jobban Tudás Egyetemét. Igazi sztárgárda oktatna Thürmertől Ekrem-Kemálig és vissza.

Szó se róla okt. 23-án minden jobbikost meg egyéb a népet féken tartani tudó szónokot begyűjtöttek, de az Ekrem Kemált nem, a többi hasonszőrú ööö "társával" együtt. (no és Debil és Gyík) Azok ellen még minding nincs semmi eljárás, viszont kőhajigálásért 3 év 6 hónap letöltendőt már ki is szabtak.

Ez is megérne egy cikket/postot, Árpád, hogy miért van az, hogy gyilkosságért és négy ember megnyomorításáért, két és fél év letöltendő jár, index.hu/politika/bulvar/erdigaz1012/ úgy, hogy még csak őrizetbe sem vették index.hu/politika/bulvar/gazolas1795/

Míg kőhajigálásért három és fél évet osztanak, és teljes kommandós díszkiséretet, meg rabláncot kap index.hu/politika/bulvar/rend8588/

...,hogy Császár Elődöt ne is említsem. 1,5 év felfüggesztett.
Az egykor harcos ateista Viktor, hopp egyszerre látványosan vallásos lett.

Tényleg, tud valaki valamit a megtérésének történetéről? Az ilyesmirős szokás pedig szívhezszóló személyes történeteket írni.
Zöld emberke a hálószobában? Beszarok, ezt kipróbálom én is!!!
Wondeland, Pataj, teljesen egyetertek veletek a Jobbik celjarol es lettrejotterol. Az egesz a love miatt van es nehany semmiveljopenztkeresniakaro bolcseszrol szol. Szerintem a jobbikosok nem nagyon keresztenyek, csak annyira mint csurkapista. Kivancsi vagyok mennek-e szenteste ejfeli misere vagy inkabb a Nazareti Jezus TV1-en torteno megjtekintese utan egy kozeli muintezmenyben hajtanak fel tobb kupicaval. Az is a jo magyar imidzshez tartozik, cimmel.
Téged egyszer nagyon el fognak verni a fradista bőrhajúak.
Vince: "miért van az, hogy gyilkosságért és négy ember megnyomorításáért, két és fél év letöltendő jár"

- ez nem egy postot ér, hanem erre van a zugugyved.blog.hu. igen érdekes történetek.

- ez a neotáltosista keresztény magyarország is izgalmas téma, feljegyzem, egy időben sok ilyen szart összeolvastam. annak idején Szabó Albert Magyartudat című nyilas lapjában a kereszténységet sivatagi beduin vallásként tárgyalták, amit rákényszeréítettek a magyarságra.
Hát tudod az úgy volt hogy viktor fejére egyszercsak gygy fénysugár eset a felhők közül...stb. :-)
harcos ateista viktor? hmm nekem fiatal suhancnak újat mondasz! avass be!
(egyébként ne aggódj viktorról max öreganyám hiszi /egyébként ő tényleg :-) / hogy hithű, valláshű tisztaéletű ember)
nekem is négy polgári foglalkozásom van, egy ántimagyar, kettő megéhetési szóforgató, három megérett a megy, négy intertradiciónális.
Szeretem ezt a komagyar igazhito tarsulatot. Az oszinte tenniakaras a nemzetert. Onfelaldozo modon a valasztasok elott osszealltak a mieppel. Hogy mekkora aldozatot hoztak mindannyiunkert elkepzelni is nehez, leginkabb a ket bagazs egymast erinto nyilatkozataibol lehet erre kovetkeztetni. Erre meg Arpad miket ir ezekrol a nagyszeru nemzetmentokrol...


osi!

"Az hogy ezen a blogon is a hozzászólók jelentős hányada nem használ ékezetet (kivéve GBR-ból, USA-ból, stb. mert ők technische ugye nem), ill kis/nagybetű is elmarad. Mi van nincs shift gomb azon a jólsikerült klaviaturán!"

Tobbek kozt a netes etikett resze, hogy ezért nem baszogatjuk a masikat. Azt meg mar csak mellekesen jegyzem meg, hogy a szovegszerkesztes es egyeb mas tevekenysegeken tul leteznek olyan szamitogepem vegezheto elfoglaltsagok amelyekhez semmi szukseg nincsen az ekezetekre, sot helyenkent tilos a hasznalatuk.
A "Jobbik" nevű képződményre nem vesztegetném a szót, viszont lenne egy kérdésem. Igaz, kissé OFF:

Valamikor a 90-es években volt egy 3 részes számítógépes "játéksorozat", aminek a neve REVENGE ON ... (asszem School, Army, Police) volt. A programok kezdetleges szerepjáték-szerűségek voltak, és egy bizonyos "Tomcat" volt feltüntetve, mint a programok írója.
Kíváncsi lennék, hogy a mostanában akciózó faszinak, aki ugyancsak így nevezi magát, van-e valami köze a programokhoz. Aki annak idején látta ezeket, az tudja miért kérdezem. ;)
Ő írta őket igen. Tehát a két ember egy és ugyanaz. móka játék volt, nem tom mit kell komolyan venni.:):)

Jobboldaliként (nem jobbikosként) egyetértek a cikkel. Amíg ilyen kommunikációjuk van ezeknek a pártoknak nem is fognak előrébb lépni. Nem tudom miért tudnak egy igényes újságot szerkeszteni, erős jobboldali perspektívából, esetleg objektívabb cikkek mellé vélményeket.

kovgabor: Sőt, a fidesz antiklerális párt volt! aztán 94-es vereség után a nyilvánosan is keresztény lett.
ringwraith 2006.12.04. 14:08:27

"nem tom mit kell komolyan venni.:):)"

Ki mondta, hogy komolyan vettem? :) Csak kíváncsi voltam. Ennyi.
Szerintem az is egy kezelési forma, hogy ha nem foglalkozunk a Jobbikkal. Mindenki tudja, hogy létezik, mert annak a 2%-nak szüksége van rá. (Legalább tudjuk, hogy mennyien vannak).
Azzal, hogy az indexen és itt a blogon megjelennek mégis csak középpontba kerülnek, akár pozitívan akár negatívan, és ez nem feltétlenül jó.

Nem mellékesen a helyesírásról: nekem sajnos elég gyenge a helyesírásom, pedig hetente kb 3 regényt olvasok el. Akkor most???
"Azzal, hogy az indexen és itt a blogon megjelennek mégis csak középpontba kerülnek, akár pozitívan akár negatívan, és ez nem feltétlenül jó."

Nehogy megőszülj a félelmedben:) Miért nem jó egyébként?

Kedveseim, miért olyan echte zsidó aza leányzó???
kedves osi,

hogy valaki netes forumon szova tegye az ekezetek hianyat... mit lehet meg kitalalni? postoljak rendesen szerkesztett word fajlokat te nagyon okos ember?
Arpi! te egyaltan minek olvasol ilyeneket? :)) bar en is szoktam mazochizmusbol hirTV-t nezni...
Rigor
figyu ha van linked vagy valamid ugyan írd már be ide lécci!
az elvakultszoci vallástársaimat(mert ilyen is van) eddig is könnyen oltottam le hogy hagyjanakmárbékén a hülyeségeikel a vityahívőket nehezebb volt eddig pont a vallástéma miatt. kezemben/fejemben a reményeim szerint általad linkelt hátéranyaggal alig várom a ledöbbent tekinteteket amikor épp egy vityahívő keresztyén testvérem próbál majd győzköddni hogy leggközelebb én is menyjek "monnyolne-t" skandálni és válaszolok:D (én se szoci se fidesz nem inkább gondolkodó ember próbálok lenni és hagyjonmindnki aki elvakultan csak egy irányvonalat képvisel.)
Ha jól értem az van,hogy a Jobbik odatartja rút arcát az Index elé:ide üssetek!Tóta pedig soroz!A nyilvánosságot mindenáron történetnek, egy nagyon groteszk fejezete ez!És fogadjunk,hogy csodálkoznak:hogy lehet az,hogy ennyi ésszel még mindig aluról kaparjuk a két százalékot?"szokeresz a fakereszt",hogy egy klasszikust idézzek!
"Her father, Jerry Appleby, is a Jewish American telecommunications executive and her mother, Dina Bouader, is an Israeli-born school teacher. In Hebrew, Shiri means either "my song" or "song of mine".
Ne tegyünk már egyenlőségjelet az elírás és a helyesírási hiba közé.
Amikor valaki figyelmetlenségből kihagyja/elüti a betűt vagy mondjuk rosszul egyezteti az alanyt és az állítmányt, az attól még TUDJA, hogy hogyan kellett volna helyesen leírni.
Aki "muszályt" meg "ellengethetetlent" ír - na az nem tudja. Az nem elütés, hanem koncepcionális hiba.
Kedves jáccótársak,
nem először írom mindenféle topikokba, hogy minél műveltebb valaki, annál inkább írja muszálynak a muszájt, mint itt fentebb is "ojkor" előfordul. Ez biztosan nem elgépelés-figyeljetek már oda, no. Üdv, Gugabácsi
slybacsi 2006.12.04. 14:24:28

Szép csaj. Mondjuk tényleg nem értem, hogy miért nem egy szittya-magort választottak plakátarcnak. Így elég nagy öngól. :) Választhatták volna például [MUHAHA] Bácsfi Dianát.
Guga 2006.12.04. 14:31:16

"mint itt fentebb is "ojkor" előfordul."

Oi-kor? Hmm...
Éljünk a szóelemzés módszerével!
Ellengethetetlen következmény:
az ellengethető következmény ellentéte.
Itt egy kis képzelőerőt is bele kell vinni. Ugyebár 1920-ban elcsatolták tőlünk Trianont, akkor lett a Magyarország államformája rántotthús. Ez még talán ellengethető lett volna, de az, hogy 56-ban kibicskázták a rákosi-címert a kevéssávos magyar lobogóból, az már úgy sok. Azt már nem lehet úgy ellengetni mert átfúj rajta a magyar szél. Ezért kell a soksávos magyar lobogó mert az ellengethető. Szerintem tök világos. Mit lehet ezen nem érteni? :o)
kovgabor: engem mindjárt megüt a guta, egyszerűen nem találom azt a remek anyagot ahol még szó szerinti idézetek is voltak tőle, illetve valami látványos kivonulásáról a parlamentből...
karotta, ez a rantotthus nagyon jo asszociacio.:-)))))))
amivel igazán kitörhetne az érdektelenségből ez a szerencsétlen jobbszélen tipródó társaság, az egy mel gibson-i indián holokauszt mintára forgatott nagyon durva avar holokauszt film lenne index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/mel1204/

ugyanis, ha vannak szín/ mély/professzionális magyarok, az csak úgy lehetséges, ha az itt élő népeket kiirtottuk, e logika szerint tehát kiirtottuk őket

és az erőszak sokak számára vonzó, tehát a népszerűséghez már csak némi (sok) pénzre lenne szükségük (a filmet szívesen megrendezem ugyancsak sok pénzért (akkor most zsidó vagyok)), hogy ne csak a helyesírási hibáikról lehessen beszélni
Gyz: a Közgáz vécéjében is előfordultak politikai esszék, vagy legalábbis hosszabbfajta szlogenek, akkor onnan is várható egy új párt? :)
Me, myslef and I!

vagy pl Járóka Líviát...
turul,

ki tudja, mindenesetre szívesen megnéznék legalább egyvalakit, aki alkoholos filccel jár klotyóra, és szarás közben a zsidó összeesküvésről értekezik :)

Me,Myself and I:
Viccvót, na.
Egyébként a bemuszályozás elég magas képzettségi szintig fordul elő. Láttam ilyet már magyartanártól. Aki pl. benákol, annál ezt szóvá sem teszem. Az említett "magyarozós" emberek pedig szerintem csak divat- vagy mű- vagy balhémagyarok. Aki csak valaki ELLEN magyar, az nekem nem magyar. Ez azonban nem helyesírásfüggő.

Guga 2006.12.04. 15:06:58

"Viccvót, na."

Gondoltam. :)

"Egyébként a bemuszályozás elég magas képzettségi szintig fordul elő."

Én is hasonlót tapasztaltam. Furcsa, mert valahogy tényleg jobban kézreesik a LY a "muszáj"-ban. Ehh, szabájok, szabájok...

a magyarságról Tóta W. írta meg a múltkor a frankót. olyanra büszke, amiről nem is tehet. nagyonjó... direktegybemertszétvertemaspacebillenytűttcallofdutyzásközbenmerfalbasztamazagyamésígymárnemműködökaspace.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.12.04. 13:54:59

Csak azt szeretném megemlíteni, hogy Szabó Albert zsidó származású és miután ez kiderült Izraelbe "menekült". Talán egy kicsit el lehet akkor azon gondolkodni, hogy kinek is az érdeke az állandó szélsőjobb veszély felemlegetése, fenntartása, a pánikkeltés és a nácizás? Meg talán azon is, hogy a legjobb módszer a régóta tudománytalan és tarthatatlan finnugor eredetelmélet kritizálóival szemben ha lejáratjuk őket ilyen beépített idiótákkal. Csak van egy kis probléma: Már külföldiek is feszegetik a finnugor nyelvrokonság tudománytalanságát és ezeket nehéz lemagyarkodni ezért halgatnak mint aki beszart, hátha elmúlik. Külföldiek finnugor ellen, akiket érdekel a téma pl.:

linguistlist.org/pubs/papers/browse-papers-action.cfm?PaperID=3021

Angela Marcantonio, The Uralic language family: facts, myths and statistics (Publications of the Philological Society 35). Oxford and Boston, MA: Blackwell Publishers, 2002. Pp. xxiii+335.

mek.oszk.hu/02600/02612/

Grover S. Krantz
Az európai nyelvek földrajzi kialakulása
Nyelvtudomány, kommunikáció/Nyelvtörténet
(nyelvcsaládok, antropológiai nyelvészet, nyelvföldrajz, őstörténet, népvándorlás)

www.mult-kor.hu/cikk.php?article=10688

Mario Alinei olasz nyelvészprofesszor...


Természetesen ezzel nem azt állítom hogy ezeknek igazuk van vagy hogy akkor mi sumérok vagyunk, hanem azt, hogy mint mindent, a finnugor (nyelv)rokonságot is kritikával kell kezelni és másfele is kutakodni kell, mert ha nem teszi ezt a magyat tudományos élet és a magyar tudományos akadémia akkor szépen beégetik magukat és minket is, ahogyan ez már el is kezdődött. Ugyanis ha valaki elolvassa az utolsó linket, akkor azt találja, hogy képtelenek voltak bárkit is kiállítani, aki hozzá tudott volna szólni a témához...

mármint a magyarkodó magyarokról írta ezt. de hát úgyis olvastátok :)
Ja, azt el is felejtettem említeni, hogy a finnek már régen kiszálltak ebből az egészből, de minden bizonnyal ők is csak finneskednek:

ludens.elte.hu/~briseis/finnugor/ostort/oshazakut.html

Ezt a konszenzust bolygatta meg a finn kutatók egyik csoportjának új elmélete a finnek eredetéről. Véleményük szerint a finnek és a lappok elődei Skandinávia első betelepítői voltak, jóval korábban érkeztek mai lakóhelyükre, és nem is a Volga-Káma vidékéről, mint ahogy azt a finn tudományban általánosan elfogadott nézet hirdeti. Az elmélet Finnországban Milton Nunez és Kalevi Wiik kutatásaiból nőtt ki, egységbe foglalója pedig Kyösti Julku volt. Az új koncepció kialakítása során a kutatók fokozottan támaszkodtak a nyugat-európai őstörténeti és antropológia eredményekre, leginkább Cavalli-Sforza, Dolukhanov, Zvelebil tanulmányaira, monográfiáira, valamint Pusztay János alapnyelv-koncepciójára.

Milton Nunez már 1978-ban tanulmányt publikált Finnország középső kőkori népességéről, de ezirányú munkássága a nyolcvanas évek végén bontakozott ki igazán. Nunez a jéghatár fokozatos visszahúzódásától kezdődően próbálta figyelemmel kísérni Európa népességét és Skandinávia betelepítését. Megállapításai szerint kb. Kr. e. 13 000-11 000 között a mai Németország és Dánia területe felől néhány csoport észak felé vándorolt Norvégia atlanti-óceáni partvidékén, ahol a legészakabbi területeket kb. Kr. e. 9000-ben érték el. Más embercsoportok pedig az orosz síkság nyugati részei felől vándoroltak Finnország déli területei felé, Kr. e. 8000-ig fokozatosan benépesítették azt, továbbhatoltak észak felé, és Kr. e. 7500 körül érintkezésbe kerültek a norvég partvidék legészakibb részeire vándorolt közösségekkel. Ezek az említett vándorlások lényegében már korábban is ismertek voltak a régészek előtt, de Milton Nunez ezen két elsődleges betelepülő népességét a lappok és a finnek őseinek tartja. Az elmélet újszerűsége tehát abban rejlik, hogy a finnek elődeit nem az Urál hegység vidékéről származtatja, hanem Nyugat-Európából, illetve a Baltikum egyes részeiről.

Az elméletet nyelvészeti oldalról Kalevi Wiik próbálta meg alátámasztani. Bizonyítékokat keresett a korai balti finn-indoeurópai nyelvi kapcsolatokra. Ezeket a a szóhangsúly helyének és jellegének, a szótagok és ütemek kvantitásának, valamint a magán- és mássalhangzórendszerek hasonlóságában vélte megtalálni. A finnugor és indoeurópai ősnépességek között a kapcsolatot Kalevi Wiik úgy képzeli el, hogy a Kr. e. 4. évezred folyamán az indoeurópai népesség behatolt a finnugorok közé. A mai Észak-Németország, Dánia és Dél-Svédország területén a finnugor alapnépesség ennek következtében elvesztette eredeti nyelvét és "indoeurópaizálódott", a mai Finnország és Észtország partvidékeire érkezett indoeurópai népesség pedig finnugorrá vált, de ősi nyelvének egyes elemei beépültek a balti-finn nyelvekbe. Wiik véleménye szerint valaha a finnugorság Európa nyugati felén jelentős területeket foglalt el. Az indoeurópai alapnyelvből az ősgermán alapnyelv éppen a beolvasztott finnugor eredetű népesség jelentős nyelvi hatására jött létre.

A régészeti és nyelvészeti nézeteket Kyösti Julku gyúrta őstörténeti elméletté. A balti finn csoportok kelet felől nyugatra irányuló vándorlását történelmileg bizonyíthatatlannak tartja, mivel nem lehet meghatározni a feltételezett vándorlás okát, kiindulópontját és útvonalát. Véleménye szerint a őskőkor végén – a középső kőkor elején Európa periglaciális övezetét (a jéghatár vidékét) finnugor népesség lakta. A feltehetőleg valamiféle indoeurópai ősnyelve(ke)t beszélő földművelő közösségeknek a Kr. e. 6. évezredben induló északi irányú expanziója a finnugorokat északabbra szorította, illetve a mai német és balti nyelvterületen teljes mértékben asszimilálta.

Persze ehhez az indexen és Tota w.-n kívűl máshonnan is kellene tájékozódni, de az már fáradságos, ezért nem is törődünk vele, hanem inkább tudatlanságunk biztonságos várából röhögünk kifele azokra, akik nem csak rombolni hanem építeni is próbálnak valamit, mégha nem is mindig sikeresen. De hát a tudomány már csak ilyen...
nyugodj meg, nem csak az indexről tájékotódom. egyébként az én véleményem a nyelvrokonságrólm, őshazáról, magyarság eredetéről a következő: KI NEM SZARJA LE??
De aze jo hogy Te itten vagy minekunk. De telleg
Es tenyleg. Hova tunt Damon Hill? Es Bacsfi Diana?
Te,Pali, ismered a viccet a sünről, meg a fűnyíróról? Mert én ebben a postban nem olvastam Tótától semmit a finnugor rokonságról.
Vagy csak jól esett egy kicsit bosszankodni?
> Es tenyleg. Hova tunt Damon Hill? Es Bacsfi Diana?

Bácsfi Diana Avatara néven "boszorkány" lett és rendszeresen ezoterikus előadásokat tart, néha a szent pináról is, ami szerinte használaton kívül az igazi.
Hihi.
Itt hódolhatsz neki: www.avatara.hu
slybacsi 2006.12.04. 15:45:31

Ez felveti azt a kérdést, hogy minek a történelem? Ha felesleges, akkor miért is van, ha pedig nem felesleges akkor nyelvrokonság, őshaza magyarság eredete sem felesleges.

Guga 2006.12.04. 15:47:47

Elkezdetem egy gondolatmenetet amibe belepasszolt és gondoltam akkor már egyúttal jó nagyot belerugok Tóta W.-be meg az olvasótáborába is, mert már megszoktam és úgy megszerettem... ;)
ez nem veti fel a "minek a történelem kérdést" ez egyszerűen csak érdekesség, de engem annyira nem érdekel hogy el se hiszed. ha kiderül vmi új, mondjuk a japán nyelvrokonságról, akkor elolvasom, mert érdekes. de hogy ez engem foglalkoztasson, pláne karácsony előtt...
ha jó nagyot akarsz rúgni tóta wbe meg az olvasótáborába, akkor valami elmésebbel állj elő, ez gyenge volt!
a magadfajta rúgdosóból van kicsit sok az országban. vagy csak én érzem soknak?
Meg gondoltam kicsit hittérítek, úgyis épp ráérek.
egyébként ezek szerint te is a tóta w olvasótáborába tartozol, akkor miért rúgdosod magad? mert annyira sötét nem lehetsz, hogy úgy kommentelsz hogy nem olvasod el amit írt ;)
én vajon miért nem akarok soha téríteni? miért akar a jobboldal mindig meggyőzni, téríteni? nem úgy az igazi, ha vannak másképp gondolkodók is? vagy fújja mindenki ugyanazt? ez régen volt, állítólag most azért jó, mert nem kell egyformán gondolkodni...
slybacsi 2006.12.04. 16:02:25

Jólvan slybacsi, veled is jól el lehet beszélgetni meg még szerencse, hogy a viccet is érted.
"egyébként az én véleményem a nyelvrokonságrólm, őshazáról, magyarság eredetéről a következő: KI NEM SZARJA LE?? "

Téged hidd el senki nem akar megtéríteni. Valaki egyébként ilyenekről beszél rögtön jobboldali?
Rugdosódást említesz Tóta cikkei alatt? :)))))))
Slybacsi fárasztó vagy, kicsit visszavehetnél. Ha nem látnád legalább annyira térítesz mint én, ha nem jobban.
pont pénteken beszélgettem finnekkel. féltem hogy majd felhozzák a finnugor rokonságot. szerencsére maradtunk a hokinál :) megtanultam szépen kiejteni a finn hokisok nevét. tiszta haszon. főleg szombat hajnali négykor egy bárban :)
nem vagyok fárasztó. te írtad magadról hogy térítesz, csak idéztelek.
Palee 2006.12.04. 15:28:23

Uhh! Te, ez egy kicsit tömény volt, nem?
Szabó Alberttől a finnugor nyelvrokonságig egy bekezdésben. :) Aztán meg Kalevi Wiik, meg Vejnemöjnen, meg whateveryawannacallit faszom.
Remélem nem karakterenként pötyögted be, hanem volt benne copy&paste is, mert van egy elkeserítő hírem: Az ilyen bő lére eresztett dolgokat blogokon elég kevesen olvassák végig. ;)

P.S.: De mit akartál ezzel MONDANI?
"Valaki egyébként ilyenekről beszél rögtön jobboldali? " olvass vissza, én ilyet nem állítottam.
Elbeszélünk egymás mellett. Jó, nem állítottad, csak utaltál rá. De látom a vitátokat Palee-val úgyhogy inkább nem is kezdenék bele :P
áá, én szeretek vitázni, csak néha túlságosan belelovallom magam. de sajna most mennem kell motyogatni... utána meg vissza melózni..
Na, mielőtt teljesen félreérthető lennék, nem vagyok a finnugor (nyelv)rokonság ellen, szerintem van közünk hozzájuk csak kicsit túlzásba van vive.

Me, Myself and I 2006.12.04. 16:10:40

Sok ctrl-c ctrl-v volt, nem először csinálom. ;) Hogy mit is akartam ezzel mondani? Talán azt, hogy attól még, hogy valami első hallásra totál hülyeségnek tűnik és sok hülye ordítja(sumer-magyar nyelvrokonság, "neotáltosista keresztény magyarország" miegymás) még nem feltétlenül teljesen hülyeség, sokmindenben lehet közelebb járnak az igazsághoz mint a hivatalos tudományos álláspont és sok olyan emberke lehet közöttük aki lejáratja őket. Pedig lehet, hogy van abban valami amit mondanak. Meg a Tóta W. azt mondta valahol, őt lehet fikázni, hát akkor fikázom. ;)
slybacsi 2006.12.04. 16:16:03

Én pont így vagyok. Lehet jobban hasonlítunk egymásra mint gondolnánk? ;) Tuti az ősmagyar táltos vér ami kijön bennünk, csak kicsit már elfajzott. Persze csak benned. ;)
"túlzásba van vive" ha ráérnék, ebbe most úúúgy belekötnék :))
jaja, pezseg bennem is, csak lehet hogy belekotnyeleskedett egy kósza besenyő :) vagy jobb esetben bizánci :D
Pali,
azért én mégis úgy érzem, hogy kicsit bepöccentél a semmire. Nem baj, ha ezt nem tudod nekem kimagyarázni? Sajnos kevés olyan ember van, aki ne zsigerből magyarkodna. Pedig azok lennének az igazi fasza gyerekek, nem a valami ELLEN magyarkodók.
A finnugor ügyet meg már régóta vitatják, igen régóta vannak mondjuk turkológusok is(ami szintén nem hülyeség, mert rengeteg szógyökünk török eredetű.)
Ha lenne olyan elmélet, és lehet, hogy lesz is olyan, amely übereli a finnugort, méghozzá tudományos alapossággal, előbb-utóbb a mostani finnugristák is belátják (ha) tévedtek.Az igazság úgyis utat tör magának, nem kell mögé összeesküvés-elméletet gyártani. A szabályos hangzóváltozás NEM rendszerfüggő.

slybacsi 2006.12.04. 16:21:49

jójójó, igazad van. germanisztika szak átka. De valahol itt meg lett egyezve - ;) - hogy nem kötünk bele a másik pongyola és hibás fogalmazásába, mert itt a vita a lényeg.

slybacsi 2006.12.04. 16:22:35

Egyébként én dédszülöi vonalig visszavezetve több mint fele részben szláv vagyok (szerb-hortát-szlovák), úgyhogy tottál elkorcsosodtam. Bár nagybátyám bőszen kutatja, hogy még zsidó vér is lehet bennünk úgy 1/64 íziglen, de ezt még nem sikerült hitelt érdemlően bebizonyítani. De én szurkolok neki.
Guga 2006.12.04. 16:26:45

"Pali,
azért én mégis úgy érzem, hogy kicsit bepöccentél a semmire."

Pici van benne, de ez az alap, mert különben nem szólok hozzá valamihez, ha egy bizonyos vérnyomás szintet nem érek el, ezért néha tudatosan hergelem magam. ;) Egyébként én is mindent leszarnék.

Meg bevallom őszintén meglepett (és pozitívan csalódtam benne), hogy Tóta W. elolvassa, vagy legalábbis átfutja a commenteket és még néha szóra is méltat ilyen halandókat mint én, és abban reménykedve, hogy talán ebbe is belenéz sikerül kicsit hatni rá. Igazából Worluk-ból akarok egy ősmagyar táltosegyház hívőt faragni, azért irogatok ide. ;) Tudom, nem lesz egyszerű, de szeretem a kihívásokat. ;)
"...Egyébként én dédszülöi vonalig visszavezetve több mint fele részben szláv vagyok (szerb-hortát-szlovák), ..."

Valaki mutasson nekem csak egyetlen színmagyar embert!
Nehéz lesz....
Pali,
nem bánnám, ha valaki ellenségeskedéstől (ellengethetetlenségeskedéstől:-)) mentesen CSAK ÚGY simán magyarázná el az ősmagyar táltosegyházat, ANÉLKÜL, hogy mondjuk a finnek, a zsidók, a sumerek és Gyurcsány, satöbbi szóba kerülne. Ja, és még normálisan is lenne ez leírva vagy elmondva
Palee 2006.12.04. 16:18:54

"(sumer-magyar nyelvrokonság, [...] még nem feltétlenül teljesen hülyeség, sokmindenben lehet közelebb járnak az igazsághoz mint a hivatalos tudományos álláspont"

Akkor miért nem írnak pár tudományos érvekkel alátámasztott, komoly kutatáson alapuló cikket a sumér nyelvről vazze? Ki akadályozza őket? Sztem csak az, hogy valójában ők leszarják a dolgot.
A nyelvészetnek megvan a maga módszertana, de abba a komolytalan bohóckodás nem tartozik bele. Rovásírásos pólóban flangálni lófasz, nem tudomány.
Mellesleg ha esetleg kiderülne, hogy a sumérek nyelvrokonai vagyunk, az pár tucat nyelvész(tudós)on kívül kinek az életét változtatná meg akár kis mértékben is?
Nna, ezért nem értem, hogy jönnek ide a finnek, meg zürjének, meg tatárok, meg besenyők, meg mittoménkik.
Snuki 2006.12.04. 15:57:48
"Bácsfi Diana Avatara néven "boszorkány" lett és rendszeresen ezoterikus előadásokat tart, néha a szent pináról is, ami szerinte használaton kívül az igazi.
Hihi.
Itt hódolhatsz neki: www.avatara.hu"

Vazze, ezt kár volt belinkelned, mert majdnem megfulladtam a röhögéstől. :DDD

Ilyen szöveget nyom, hogy:

"Vallástörténészként és misztikusként is szívből támogatom a törekvést, hogy a menstruáció elfeledett szentségét újra felélesszük a Holdkunyhó megépítésével."

LOL..........MUHAHA.................LOL

És ez a "gyöngyszem" csak egy random klikkelés után jött elő. Ha ez tényleg ő, akkor humoristaként komoly jövő áll előtte. ;)
Ennyi magyarellenest egy oldalon...
Most a Jobbikkal van bajotok vagy azzal aki felvállalja egyáltalán hogy magyar. Tényleg lehetünk egyszerűen csak magyar állampolgárok, de akkor kérlek ne szidjatok mindenkit aki BÜSZKE arra hogy MAGYAR! Én nem vagyok Jobbikos, nem vagyok szélsőjobbos, nem bírálom őket de nem is szidom mert nem érdekel. Tudom,hogy most mindenki ki fogja magának kérni, hogy de ő is magyar mert itt él meg minden. Tudom, nem is ez a bajom, de akkor ne nácizzatok mindenkit aki nemzetiszínű(akár Árpád( a honfoglaló)-sávos) zászlót mer felemelni, gondolom a magyar történelemre és hőseinkre ti is ugyanolyan büszkék vagytok. De vannak tényleg akiknek mindegy hogy melyik nemzethez tartozók, ezt csak járulékosnak tekintik vallani, jönnek az egyéb "programok" pl.: zsidók, cigányok stb. nemszeretése.
Palee

Nem az a lényeg, hogy finnugor származásúak vagyunk-e vagy sem. Ezt nem tudom megítélni, és belinkelt anyagok segítségével sem lehet. A tudományban ha egy kérdést a legkisebb mértékben is vitatnak, akkor tudományos anyagok tömkelegét lehet bemutatni pro és kontra.

A lényeg, hogy a finnugor vs. sumér téma legfeljebb történelmi szempontból lényeges. A baj az, hogy a mélymagyarok ezt (is) nemzeti büszkeséggé szeretnék transzformálni, és ez az, ami röhejes. Pedig aztán ilyen szempontból tökéletesen lényegtelen, hogy finnugor vagy sumér. Miért is jobb, ha az őseim sumérok voltak?
Egy újabb hamis büszkeségforrás azoknak, akik másra nem lehetnek büszkék...
@Me, Myself and I
> És ez a "gyöngyszem" csak egy random klikkelés után jött elő. Ha ez tényleg ő, akkor humoristaként komoly jövő áll előtte. ;)

Szerintem komolyan gondolja. Példa erre a következő két ezoterikus vállalkozás is, amikben szépen benne van ő is.
www.fenyudvar.hu www.istennotemplom.com

Hitlerék is az okkultizmusba hülyültek bele, és abból következett számukra a felsőbbrendűségük. Bácsfi Avatara is ezen az úton halad, és jóra "okítja" az unatkozó ezotErikákat és Henrik Pottereket.

Bár ő legalább tud magyarul.
Don,
mutass itt EGY magyarellenest.
Várom.
Guga 2006.12.04. 16:39:28
Me, Myself and I 2006.12.04. 16:40:15

Ne haragudjatok de nincsen időm most egy komolyabb vitába belefolyni, de pl. azért másoltam be azokat a külföldieket, hogy vannak emberek akik próbálkoznak tudományosan cáfolni és tudományosan érvelni, és azért őket másoltam be, mert rájuk nehéz azt mondani, hogy magyarkodnak. Vannak magyar nyelvészek is akik próbálkoznak, de ez elsősorban az akadémia feladata lenne, nem jobbikos magyarkodóké, akiknek a feladata talán éppen a lejáratás. Az akadémia már nagyon régóta nem tölti be azt a szerepét amit kellene. 1877-ben Trefort Ágoston akkori kultuszminiszter kijelentette, hogy mostantól csak azokat támogatják akik a finnugor nyelvrokonságot kutatják és ez a mentalitás azóta is tart. Márpedig ha nem adnak pénzt valamire úgy elég nehéz kutatni. De mondom, ennek ellenére vannak magyar nyelvészek is, akik a nem hivatalos vonalon kutakodnak, attól hogy nem harsányak és/vagy ti nem tudtok róla még léteznek ám ilyenek (pl.: Marácz László vagy Végvári József). Elolvasni tessék egy-két munkájukat és érvekkel dolgozni, ha nem tetszik bennük valami, nem internetről összeollózott lejáratásokkal és összemosásokkal tessék operálni, ha beléjük szeretnétek kötni.

A történelem pedig mindig is a politika szolgálóleánya lesz. Úgy, ahogyan ma tanítják, illetve nem tanítják hanem megutáltatják valóban nincsen sok értelme. De a történelemi mindig vissza kell hogy csatoljon a jelenhez, mert mi a fenének történelem, ha nem tanulunk belőle a jövőre nézvést és nem vonunk le belőle következtetéseket a jelen eseményeire? Az orwelli jelige sem véletlen: „Akié a múlt, azé a jövő is. Akié a jelen, azé a múlt.” Lehet van kihatással a jelenünkre és a jövőnkre az, hogy sumérok, szkíták, törökök vagy finnugorok vagyunk. Lehet nem mindegy ám. Különben minek kellene történelem, mert ennyiből én azt mondom, hogy ki a fenét érdekel a holokauszt, volt-e vagy sem vagy mennyi zsidót irtottak ki. Ki nem szarja le? Mi közöm nekem hozzá? Meg a Római Birodalomhoz meg az egyiptomiakhoz, meg Arisztotelészhez vagy Buddhához? Mert most akkor véletlen, hogy Magyarország fővárosa Bud(dh)a és Indiában van Bihar megye? Mert ha mi a finnugorokkal vagyunk kizárólagos rokonságban, akkor véletlen, viszont ha a szkítákkal is van valamiféle rokonság, akkor lehet nem véletlen, ugyanis Buddha apja shaka király volt, a szkítákat pedig Indiában shakáknak nevezik. (Mellesleg Indiában sok nép a magyarokat rokonnépnek tekinti.) Így már lehet van értelme a történelemnek, nem? Ha errefele kutakodik valaki. Persze ez magyarkodás, tudom, nem kell a fejemhez vágni, mindez csupán a véletlen műve. Legyen nektek a ti hitetek szerint, de én azt mondom, TUDOMÁNYOS alapon mindent kutatni kell. (Ne gyertek légyszi magyar Jézussal, jó? Attól mert sok hülye hülyeségeket beszél, sok hiéna ebből akar megélni még nem lesz igazatok és azért mert Bácsfi Diana egy idióta még nem lesz igaz az, amit az iskolában történelemoktatás címen a fejünkbe vernek.)
Don

Nem, én nem vagyok büszke a magyar történelemre vagy a nemzeti hősökre. A nemzeti büszkeség szinte teljes egészében hamis. Büszke arra lehetek, amire valamilyen hatással lehetek. Arra egy fikarcnyi sem volt, hogy épp magyarnak születtem. Lehetsz büszke arra, aki vagy, büszke lehetsz a gyerekeidre, vagy arra, amit elértél az életben. Egy olyasvalaki tetteivel büszkélkedni, aki több száz évvel ezelőtt élt és semmi közöd hozzá, hát...
Guga
Megy az ősmagyar múlt történelem származás stb. cseszegetése mintha az a legszélső jobb kitalációja lenne, a magyarságukra büszkék gyengeelméjűként és elvakultként beállítása, ez nem tetszik. Ha nem haragszol nem keresgélek neveket. Az elején nincs vessző tudom.
Ja igen, és ami még nagyon fontos, hogy ez egyáltalán nem jeleni azt, hogy magyarellenes lennék. Miért gondolod ezt?
Rpa, semmi közöm?
Nem törökül ,tatárul, vagy besenyőül beszélek...
Egyébként nem büszkélkedek, csak büszke vagyok rá.
Ja és sváb származású vagyok.
Don, ugye nem ilyen nehéz megérteni, mit mondtam?
A tetteihez nincs közöd. Vagy talán pontosabb az, hogy nem tehetsz róla. Mint ahogy arról se, hogy anyád magyarul tanított.
Ez az! Végre egy igazi magyarul magyarkodó magyarázat igazi magyaroktól! Ugyan kissé magyartalan a fogalmazás, meg a magyarázat magyarázhatatlan, tán egy kissé túlságosan is magyarkodnak, de hogy magyarok az biztos! Tán van bennük némi román, szláv, szerb, bolgár, török, tatár, osztrák, lengyel, görög, besenyő, kun, és uram bocsá zsidóvér is, mert eleink az elmúlt néhány ezer évben szó szerint elkúrták a fajmagyarságot. Ez van.
Don 2006.12.04. 17:28:46

Abban igaza van Donnak, hogy az oldal szellemisége és mentalitása végtelenül belterjes, egyoldalú, kritikus, fikázó és nevetségessé tevő, lejáratásra törekvő bizonyos gondolatokkal szemben. Mégha van is alapja, nagyon egysíkú és leegyszerűsítő az egész. Kb. olyan, mintha a heti hetesből próbálnék tájékozódni, csak itt azért néha vannak más hangok is...

Rpa egyébként hatalmas tévedésben van gondolkodásmódját illetően, mert azok az emberek párszáz éve lehet azért haltak meg, hogy te itt lehess és ha csak egyetlen sort tudsz idézni magyar íróktól már hatásssal voltak rád. A magyar nyelv és kultúra sokkal nagyobb hatással van rád, mint gondolnád. Ezt olvasd el kérlek:

www.kitalaltkozepkor.hu/pg_pannonr.html

Érdekes.
snuki koszonom!

Talaltam is egy erdekes temat :P

"Az egyik előadáson említettél egy szertartást mikor is menstruáló nők vérükkel vontak védelmező kört egy falu köré. Már nem emlékszem pontosan melyik néphez is kapcsolódott. Írnál erről? "
Rpa 2006.12.04. 17:34:44

Rpa, olvasd el kérlek a linket.
Te nem vagy büszke a szüleidre? Vagy a gyerekedre (ha lesz)? Vagy ha a szüleid büszkék rád akkor az teljesen hülyeség? Vagy ha a nagyszüleid büszkék rád? Vagy a dédszüleid (ha élnek még)? Hol húzod meg a határt? És te nem lehetsz rájuk büszke? A csecsenek hetedíziglen visszamenően fejből tudják összes ősüket, nekik 18.sz.-i orosz hódítás nem történelem hanem élő emlékezet, családi sztorik tönkelege. (Mellesleg elég nehéz is leigázni őket.) Hol a határ, mondd meg kérlek. Mert egy nép emlékezete a történelme...
Rpa, csakugyan nem tehetek róla. De akkor talán jobban érthető, ha példaképnek tekintem azokat a személyeket, akik véletlenül magyarnak születtek és bizonyos cselekedeteket hajtottak végre ez országért. Nem fogok szó nélkül elmenni olyan emberek tettei mellett, akik többet vállaltak és tettek, mint mi, még ha semmi közöm sincs hozzájuk.
Palee: szerintem egy tudományos vitának a magyarok eredetéről nem egy blog a helye. Nem is egy fórum vagy levelezőlista. Én olvastam egy-két helyen a sumér rokonságról, és bizony eléggé összefércelt dolognak tűnt nekem (laikusnak). Ettől még persze lehet igaz, de hogy ez nem itt fog kiderülni, az 100 %. Sőt, elhinni sem itt fogja senki sem.

Don: szerintem nem a magyarságukra büszkéket állítják be elvakultnak, hanem a valóban elvakult szélsőségeseket, akik többek között a magyarságukkal akarnak valamiféle felsőbbrendűséget elérni/mutatni/kifejezni.
Quicksilver:
"Don: szerintem nem a magyarságukra büszkéket állítják be elvakultnak, hanem a valóban elvakult szélsőségeseket"
Igazad van, de azokat már nem is kell beállítani.
Pali,
pár nyelvtörténeti munkát végigolvastam, mert érdekel, bár kicsit sem szakmám. Egyetértünk, hogy érdemes kutatni a nyelvrokonságot a finnugoron kívül is, amint azt teszik is, pl. az általad felsoroltak. Őket pont annyira nem ismeri egyébként senki, mint a finnugristákat . A műmájereket, akik azt sem tudják, mi a hangzóváltozás, azokat annál inkább. Az egyik ilyennek egyszer elmondtam, hogy az "icipici lila sál" hollandul is ugyanúgy van, mint magyarul. Ő persze ebben is az ősmagyarságot látta meg.

Különben rengeteg szláv szavunk is van: Szerdánként a huszárok a kocsmában táncolnak - ebben semmi magyar nincs.

Egyet azonban szögezzünk le: a magyar nyelvnek nagyon komoly és mély köze van a finnugor nyelvcsaládhoz. (a törökhöz is) Ez tény. Másik tény: aki "önérzeti" kérdést csinál a nyelvrokonságból, az a magyarok hőzöngős ágába tartozik, akiket én nem csípek.

Egyébként sehol nincs tiltva a semmilyen nyelvrokonság kutatása. Nyitott kapuk döngetése folyik. Az utóbbi másfél évtizedben sokkal több NEM FINNUGOR irányú közlés látott napvilágot, mint finnugor. Ennek ellenére még mindig üldözve érzik magukat a "mindegy-hogy-mi-de-nemfinnugor-csakazértse" típusú önüldözők.
Ezt a hülyeséget abbafejezhetnék. Ja, és Buddha a sákJa nemzetségből való, tudtommal farkast jelent.
Kedves Don,
ne sorold a neveket, csak akár EGYET mondj. (Ja, én is félig sváb vagyok, negyedvér tót, meg egy kis ez-az)
Guga 2006.12.04. 17:59:17


"Különben rengeteg szláv szavunk is van: Szerdánként a huszárok a kocsmában táncolnak - ebben semmi magyar nincs.

Egyet azonban szögezzünk le: a magyar nyelvnek nagyon komoly és mély köze van a finnugor nyelvcsaládhoz. (a törökhöz is) Ez tény."

Ez nem tény. Ez hipotézis. Óriási a különbség. Attól, hogy ténynek állítanak be valamit ami nem az, csak feltételezés, még nem lesz tény. Ez az óriási hiba.

"Egyébként sehol nincs tiltva a semmilyen nyelvrokonság kutatása."

Most már nem tiltják (volt olyan idő mikor tiltották). De ha én ebben a világban nem adok pénzt valaminek a kutatására, akkor azzal megfolytom. Márpedig nem adnak. Majdnem olyan mintha tiltanám.

"Ezt a hülyeséget abbafejezhetnék."

Jómegaszontad. Hogy rohadtul nincsen igazad, az másodlagos. És attól, hogy sokkal több nem finnugor látott napvilágot mint finnugor, az még nem jelenti azt, hogy az akadémia betölti a feladatát, ne átkoznának ki hivatalból mindenkit aki nem finnugorista és az iskolákban ne a finnugort tanítanák. Amiben van igazság, nem mondom, csak kizárólagossá teszik, ez vele a baj. Te is olvasd ezt el, bemelegítésnek:

www.kitalaltkozepkor.hu/pg_pannonr.html
en.wikipedia.org/wiki/Shakya

The Greeks, and many writers and scholars since, have connected them to the Scythians, or Śaka as they were known in India from whom descended the 粟特. However, the Śaka were not known in India before the 2nd century BCE, centuries after the last attested existence of the Śākyas. "Śākya" may nonetheless be possibly cognate with "Scythian" as a result of their shared Indo-Iranian heritage.

Guga 2006.12.04. 18:03:20

Ezt írtam ebben a témában:

Palee 2006.12.04. 17:44:54

Olvass is ne csak írj...

1., Nem hipotézis, tény. NEM azt mondtam, hogy csak és kizárólag finnugor alapon nyugszik a nyelvünk, hanem azt, hogy komoly és mély köze van hozzá. Ez annyiban hipotézis, amennyiben a 2x2=4.

2., Magad mondád: nem tiltják. A többire nem reflektáltál. Megfojtalak, ha mégegyszer így folytatod:-P
Egyébként nagyon sok pénz van az alternatív nyelvészekre, mert sokkal többet publikálnak, mint a finnugristák. Ez is tény, nem hipotézis.

3., az akadémiáról egy szót sem ejtettem. Az iskolai könyvekben meg VAN szó alternatív nyelvgyökerekről a finnugoron kívül. Még a szociban is tanultunk erről emelt törin a gimiben 84-ben.
Nem kellene önagyonüldözötté válni.

4., idézeted: na ez valóban hipotézis : "possibly"


A többi oké.
Palee 2006.12.04. 17:22:23

Ezt tényleg nekem (is) címezted?

"és érvekkel dolgozni, ha nem tetszik bennük valami, nem internetről összeollózott lejáratásokkal és összemosásokkal tessék operálni, ha beléjük szeretnétek kötni."

Nem értem...

Úgy írsz, mintha a sumérrokonság-tagadók vezetője lennék. LOL. Tényleg nem értem, mert nekem aztán tényleg 8, hogy van-e nyelvrokonság köztünk. BTW, amúgy a sumérek mennyivel/miért voltak jobb arcok, mint a finnek&ugorok?
Annyit tudok én is a nyelvészetről, hogy a művelői (tudósokról beszélek) nagyon harcosan védik a saját elméleteiket. (Tapasztalatból beszélek.) Ez addig nem is baj, amíg tudományos presztízskérdés. Qrva jó világ lenne, ha mondjuk x és y nyelvtudós késhegyre menű vitáit látnánk nyelvelméleti kérdéskről a TV-ben, mondjuk egy Áder vs. Szili vita helyett. ;)
Amit "rpa"-nak írtál, sztem sántít. Természetesen (?) mindenki büszke az "őseire", de egyénileg. Nem szeretem ezt a nagy "kollektívkedést". Nem vezet jóra...

Példa:
"Legyen nektek a ti hitetek szerint"

Mi? Milyen HITÜNK szerint?
Guga 2006.12.04. 18:33:15

"Ez annyiban hipotézis, amennyiben a 2x2=4"

Nem igaz. Csúsztatás. Túlzásba viszik de attól még, hogy csak ezt nyomatják nem lesz igaz. Lásd pl.:

Angela Marcantonio, The Uralic language family: facts, myths and statistics (Publications of the Philological Society 35). Oxford and Boston, MA: Blackwell Publishers, 2002. Pp. xxiii+335.

"Az iskolai könyvekben meg VAN szó alternatív nyelvgyökerekről a finnugoron kívül."

Minimális. Pl. az egyetemeken mindenhol finnugor tanszék van, talán csak egy helyen van őstörténet tanszék. Ez a baj...

"Egyébként nagyon sok pénz van az alternatív nyelvészekre, mert sokkal többet publikálnak, mint a finnugristák."

Az államtól nagyon kevés pénzt kapnak. Pedig a zsíros állami pénzeknél és állásoknál nincsen jobb, ezt mindenki tudja. Ezért szomorú, hogy azok rég nem töltik be a szerepüket.


4., idézeted: na ez valóban hipotézis : "possibly"

Ez is igaz. Úgy mint a farkas. Olvasd el a linket. Érdekes.
Palee: Elolvastam a hozzászólást-azt a hosszút, eltároltam a többi érdekes adat közé, ugyanoda, ahol a kitalált középkor sztorija, meg a da-vinci kód alapgondolata, stb. van. Ez az a rekesz, amire az van írva, hogy "tényleg, miért ne lehetne akár így is?".
Ezután közvetlenül megkaptam, hogy csőlátó vagyok, mer'csak Tótát, meg az indexet olvasom. Oké.
Másrészt viszont tényleg ki nem szarja le, hogy hol jártak 10-12ezer évvel ezelött a finnek? Vagy félreértettem, és nem arról írtál jó hosszan, hogy a finnek szerintük nem tartoznak a finnugorok közé, ami halmaz így nem is létezik?
részemről mint magyar a felmenők közt dédnagyszülői szint felett -szász-cseh-sváb-tót-magyar(7szilvafás!)-olasz és még szvsz. csomó minden amiről nem tudok:)
Me, Myself and I 2006.12.04. 18:36:43

Azért kollektivizáltam mert gondoltam egy füst alatt elintézlek titeket. De látom nem lehet. ;) Bocsánat az összemosásért, próbáltam megspórolni időt és energiát.

Ne haragudj de fáj a fejem, beteg vagyok. :( Ma már nem reagálok többet. Minden jót, én kiszálltam.

ADE!
magam részéről egynegyed sváb, a töbi rész nagyjából magyar, de részben a felvidékről, részben a dunántúlról.
Ez a téma is megérne 1-2 cikket. Azért az nem fér a fejembe, hogy mikor a magyarok eredetét keressük/vizsgáljuk, miért kerülnek elő - és honnan - a zsidók folyton? :-) Totál irreleváns.

Igazából mivel minden ész a finnugor elméletet osztja, míg a sumért csak a Badiny Jós Fletó hu.wikipedia.org/wiki/Badiny_J%C3%B3s_Ferenc kaliberű önjelölt "tudósok" osztják, bizony nehéz egyszerű mezei dilettánsként, vagy mondjuk úgy "rajongóként" a tudósbácsikat megcáfolni, főleg egy blog kommentjében :-), hogy elkúrták, méghozzá nem kicsit nagyon. Amit eddig mondtak az nem igaz, nem a finnugorok rokonai vagyunk, stb.

Persze pár száz évig minden tudós elme azt mondta, h a Föld lapos. Amelyik nem, azt elégették. Aztán jött Leonardo, meg Galilei, oszt jónapot.
Palee: a belinkelt oldal az, amelyik szerint a középkor három évszázada hazugság, nem létezett, kitalálták csak. Nekem ezután minden gyanús, amit oda feltesznek.
gothmog 2006.12.04. 18:43:13

Bocsánat mindenkitől a kollektivizálásért! De kiszállok, tényleg fáj a fejem. Nem menekülök, szívesen osztanám az észt, de tényleg beteg vagyok. Olvasd el te is a kitalaltkozepkoros linket.

"Vagy félreértettem, és nem arról írtál jó hosszan, hogy a finnek szerintük nem tartoznak a finnugorok közé, ami halmaz így nem is létezik?"

Egy válaszadási kisérlet itt rejlik:

mek.oszk.hu/02600/02612/

Grover S. Krantz
Az európai nyelvek földrajzi kialakulása
Nyelvtudomány, kommunikáció/Nyelvtörténet
(nyelvcsaládok, antropológiai nyelvészet, nyelvföldrajz, őstörténet, népvándorlás)

Meg a kitalaltkozepkoros linken részben.
És persze a suméron kívül van más elmélet is, csak ezt emeltem ki közülük.
Quicksilver 2006.12.04. 18:49:32

Beszarok, nem bírok elszakadni. :) Az az, igen, gyanús, kritikával kell kezelni de attól még érdekes. Olvasd el, lépj túl az előítéleteiden!
SCD 2006.12.04. 17:49:39

Azért világi témák is vannak a honlapon. Az egyik thread címe például:

"All about Cellular phone."

MUHAHA.
Palee:"Bocsánat mindenkitől a kollektivizálásért!"
Ne kérj bocsánatot, sztem csak dumálgatunk itt, meg osszuk az okosságainkat meg egymást, ilyesmin besértődni senki nem fog (aki megteszi az hülye). Korábban kell ahhoz felkelni, hogy megsérts (én ötkor keltem;). Szerintem mennyé alunni...
szerintetek ebben van biznisz? vannak akkora állatok, akik ezért fizetnek?
Szerintem teljesen rendben van ez így. Akinek igénye van rá, vegye a lapot. Tartsák el a hívek a jobbik központi bizottságát.
Ami a helyesírási problémát jelenti, egy webes hírportálon, ahol egy adott hír pár perc alatt "lemegy", nem akkora probléma, mint egy ilyen vékony havilapnál. Mellesleg épp ma láttam lapot egy újságosnál, megnéztem a címlap főcímeit, és egy jót vigyorogtam rajta.
Á.

Milyen érdekes téma. Szar a mélymogyorók hejesírása.
Ehhe.
Árpád!
Írnál az index szándékos félrefordításairól is egy helyre cikket?
Mondjuk a sok közül pl. ez:

www.kuruc.info/reszletes.asp?MainID=1&HirID=5049
Pali,
jó pihenést kívánok - bár ha ezt olvasod, már felébredtél.

Valóban fájhatott a fejed, mert a válaszaid sántikálnak. Nem idézem ide mind, de úgy adtál mindenben igazat nekem, hogy közben észre sem vetted, sőt, pont az ellenkezőjét akartad. Így fordulhatott elő, hogy konstatáljam: egyetértünk.

Más: ez Donnak, vagy aki egyetért vele: az a tény, hogy hőzöngős mamlaszok meg felheccelt balhéhuszárok magyar jelmezek MÖGÉ bújnak, engem messzemenőkig nem győz meg arról, hogy ők valóban a magyarság értékeinek megőrzésén fáradoznak. Ezért ha az ilyen embereket fikázzák, kiröhögik, nevetségessé teszik, kicikizik, basztatják, letörik a szarvukat, rámutatnak hibáikra, leégetik őket avagy kipellengérezik, úgy azt nagyon jól teszik. EZZEL szolgálják az igazi magyar értékek megőrzését.

Már leírtam az előbb is: kifejezetten szeretnék egy olyan MAI könyvet, folyóiratot a kezemben tartani, ahol VALÓBAN az ősi magyar kultúra van feltárva, akár mondjuk az ősi sámánihit, ANÉLKÜL, hogy az alábbi kulcsszavak felbukkannának: mszp-szdsz, liberálbolsevik, Gyurcsány, elkúrtuk, telaviv-newyork, zsidó, bérenc, balsors, trianon, mindentvissza, stb.

Eddig nem találkoztam ilyennel. Segítsetek.


Ha nem is könyv...
Épp ma hallottam (pojén):

Eleinik jövének Levédiából a Kárpát-fürdőkád felé, mikoris egy útelágazáshoz érnek, melyet egy tábla jelöl: "Jobbra Finnország"! No aki tudott olvasni, az mind jobbra indult...:-DDD
Palee
Szerintem vegyel be Algopyrint, aztan maradhatsz eszt osztani:-)

Egyebkent erdekes kerdes ez a "buszke vagyok a nemzeti hovatartozasomra, esetemben a magyarsagomra" tema.

Nincs ezzel semmi gond, amig az ember tudja helyen kezelni ezen erzeseit. Mert itt elsosorban erzesekrol van szo. Normalis ember ugyanis tudja, hogy magyarnak szuletni nem erdem, nem buntetes, pusztan egy allapot.
De ettol meg EREZHETI ugy, hogy az adott nemzeti kozosseghez tartozni csodalatos dolog, annak nyelvevel, kulturajaval azonosulni szamara pozitiv elmeny.

A dolog csak akkor valik korossa, ha valami homaly ul a szaruhartyankra, es megzavarja a tiszta latasunk, minek kovetkezteben elkezduk hinni, hogy a mi kulturank/tortenelmunk/jelentosegunk messze meghaladja a cseheket, franciaket, braziloket.

Igen mulatsagosnak tartom nagymagyar kollegaim, amint gozerovel igyekeznek bizonygatni a kulfoldi kollegaknak, hogy a mi lanyaink a legszebbek, a mi tudosaink a legtudosabbak es a mi borunk vilaghires....:-)

Amit viszont cseppet sem tartok mulatsagosnak, sot, egyenesen szanalmasnak, az az a jelenseg, amikor nagymagyar kollegaimnak nehezseget jelent egy nagy magyar kolto egyetlen versenek egyetlen verszszakat fejbol idezni. Amikor nem ismer fel egyetlen magyar nepviseletet sem, amikor nem tud egyetlen magyar nepdalt sem...Ciki.
blöki 2006.12.04. 20:01:02

ha jól tudom ez a hivatalos álláspont a román nemzeti-radikálisok között a magyarokról. :)

lac1,
nagyon szépen köszönöm! Tök fasza, mindenkinek ajánlom! (Csak annyiban sántít, hogy nem MAI, ami kitételem volt)
Erről lenne szó.
csak én gondolom úgy, hogy minden tarsolylemezes a finnugor eredet harcos híve lenne - ha a sumér rokonság elmélete uralkodna?
Palee, erre válaszolj lsz: rokona az angol (nyelv) a cigánynak? És a baszk a katalánnak? A válaszból egyértelmű lesz, mennyire vagy otthon a történeti nyelvészet módszertanában.

Sajnos, nekem az a gyanúm, hogy semennyire, ha még az az alap dolog se jött le, hogy a genetikai rokonság és a nyelvrokonság tökre nem következik egymásból.

Annyira jó, hogy a focihoz, politikához meg a nyelvészethez mindenki ért... ennyi erővel én meg elkezdhetnék hőbörögni, hogy ez az Einstein idióta volt, mer milyen faszság már az, hogy a tömeg a sebesség függvénye, mer hát a tömeg az tömeg, józan paraszti ésszel belátható.
"...sumér rokonság elmélete uralkodna..."

Azt én sem értem, hogy a turbómagyaroknak miért bassza a csőréta finnugor-elmélet.
NYe: Azért, mert a konkurens teória szerint sokkal nemesebb családból származunk. Nem holmi pusztai barbároktól, hanem a világ egyik legősibb kultúrájától.

Mellesleg így előbb voltunk kultúrnemzet, mint a rohadék szlávok, a szemét franciák, meg a többi.

Akinek pedig ez sem elég, annak ott a Szíriusz, ami elég egyértelművé teszi a fölényünket.
Nyer: azért, mert most ez az elfogadott.
"Azért, mert a konkurens teória szerint sokkal nemesebb családból származunk. Nem holmi pusztai barbároktól, hanem a világ egyik legősibb kultúrájától."

Persze, ez a triviális válasz. Ugyanakkor józan gondolkodású ember rögtön belátja: nagy valószínűséggel semmilyen genetikai kapcsolata nincs az "ősökkel". Ha még van is....Mit változtat ez bármin? Nevetséges..

Na a naivitás után...Engem speciel baromira nem izgat fel a származás kérdése (ez nem jelenti azt, hogy nem ismerném el a kutatás fontosságát), emiatt nem is érdekelnek a finnugor származás mellett (vagy azzal szemben?) megfogalmazott alternatív elméletek. Ráadásul nem ismerem a történeti nyelvészet módszereit....DE! Egy időben elég sokat időt basztam azzal, hogy modern fizikai elméletek "cáfolatait", vagy az evot ellenzők elméleteit olvasgassam. Az a vitatechnika, amit itt néhány hozzászólásban tapasztaltam, nagyon hasonlít arra, mint pl. az önjelölt fizikusok alkalmaztak:

1. általában azzal kezdik, hogy tudományuk egzisztenciáját a standard tudománnyal szemben fogalmazzák meg
2. az ellehetetlenítés élménye (relativitásmaffia, Big Bang összeesküvés), amit az igazsággal, meg egyéb nagy horderejű szavakkal fűszereznek
3. hivatkozás ismeretlen szerzőkre
4. a tények csak egy csoportjának magyarázata, semmiképpen sem dolgoznak ki globális elméletet, vagy ha ezt meg is teszik, rendkívül sok nem természetes bővítését teszik az elméletnek
5. klánszellem és tolerancia azon elméletekkel szemben, melyek ugyanarról teljesen másképp beszélnek, de mindenképpen szembenállnak a standarddal

Lehetne még sorolni, de most ennyi jutott az eszembe...

Tudom, ez nem tartozott teljesen a topic témájához, de úgy gondolom, ezeket a tapasztalatokat érdemes megosztani (természetesen én most nem goglaltam állást semmilyen nyelvtörténeti kérdésben).

OFF

Árpád!

Az alternatívokkal kapcsolatban...Régen írtál a "Mesemérnökről".

ON
Az augusztusi poszter-leány valószínűleg kiesett a pixisből, ezért nem szerepel az archívumban. :)
magyarmerce.hu/poszter
nyer: ki volna a mesemérnök?

turul: volt már ilyen. szegény imrédy ugye. nahát.
Árpád!

Kisfaludy György, időfizikus :).

Az egyik cikkedben (Magyar égen magyar ufó)használtad rá ezt az elnevezést, kb. azóta így emlegetjük haveri körben.

"...semmilyen genetikai kapcsolata nincs az "ősökkel..."

genetikai biztos van, kérdés, hogy milyen mélyre tudunk fúrni. valószínű nem rasztonként hoztak a világra bennünket (hogy kik, az a nagy kérdés, persze :) )

Nándo!

Rosszul fogalmaztam, igazad van, de ettől függetlenül, ha az állításom nem is igaz, azt hiszem, nem kell magyaráznom, hogy mire gondoltam.
Van egy régi mondás, mindig eszembe jut ha valaki "magyarkodik" Mi a nacionalizmus? Magyar seggbe magyar lóf@sz! Mi a sovinizmus? Minden seggbe magyar lóf@sz! Jelenleg Németországban tanulok. A koliban van 5 finn, magasból tesznek az esetleges rokonságra. A nyelv egyébként valamennyire tényleg hasonlít. Amikor először hallottak minket magyarokat magyarul beszélni, azt hitték hogy valami elfuserált finn nyelvet beszélünk.
engem ebben az ősök-vadászatban mindössze az zavar, hogy semmi értelme. próbáljuk bebizonyítani, hogy talán még Jézus is magyar volt. de könyörgöm, mióta beszélhetünk magyarságról? a honfoglalás óta, az előtt egy vándorló népcsoport voltunk igaz? akárkik is az őseink azokhoz semmilyen _kulturális_ kapocs nem fűz bennünket. mire a nagy cécó? ennyi erővel az amerikaiak is hivatkozhatnának az angol, francia, spanyol, és portugál történelemre, s annak elődjeire, nem? és akkor gyorsan kiderülne, hogy az USA valójában nem is 250+ éves...
Az egyik dédnagyapám orosz/lengyel/zsidó származású, a nagyanyám orosz, apám orosz/magyar egyik ágon, a nagyfater délszláv, másik ágon svábok vannak a családban, én meg magyar vagyok. Szerintem ennyit ér a nagy magyarkodás!

Tényleg jó lenne ha a sok táltoscsakrás Vértes-yeti egy rövid családkutatást tartana. Érdekes dolgok derülnének ki...
Felébredtem legszebb álmomból, bekattintottam ide és találtam pár jómadarat:

sys 2006.12.04. 20:34:08

Legfőbbokoska! Majd ha a lejárató hülyeségeden kívül és az ezerszer visszaböfögött teljesen lényegtelen finnugor hülyeségeken fevül mással is tudsz jönni (miután sikerült elolvasni amit beírtam, meg is érteni majd ne adja úristen még egy két linket vagy könyvet is elolvasni abból amit ajánlottam), akkor beszélhetünk értelmesen. De mivel kétlem, hogy valamikor is eljutsz ilyen szintre, ezért nem tartom valószínűnek, hogy valaha is érdemben tárgyalhassunk. Legnagyobb sajnálatomra. :(

NYer 2006.12.04. 20:39:56

Még szerencse, hogy csupa olyan turbómagyarra hivatkoztam mint: Grover S. Krantz; Mario Alinei; Angela Marcantonio hogy a finn akadémikusokat ne is említsem. Kibírhatatlanok, ezek mindenhova beférkőznek, undorítóak!!!!! Vagy ezek nem is magyarok? A kurva!!! Akkor melyik skatulyába lehet őket besorolni??? Nem férnek bele sehova? Hoppá, akkor borult az egész elméleted! Valami újat találj ki, csak egyre figyelj: A lényeg, hogy a tényekkel ne kelljen törődni... (Mellesleg a "turbómagyaroknak" nem csak ez a finnugorosdi a vesszőparipájuk. Nekem részben igen, de ez más kérdés.)


Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.12.04. 20:48:49

Mint mindig most is felületes vagy és tévedésben élsz. Nem mi származtunk legősibb kultúáktól hanem ők származnak tőlünk. ;) Ha fikázol valamit legalább pontosan tudjad mit fikázol.

Mellesleg épp arra szerettem volna felhívni az idézett külföldi emberkékkel a figyelmeteket, hogy ezt nem csak magyarok feszegetik, hanem külföldiek is. A finnek is már régen kiszálltak ebből az egészből, biztos azért mert finneskednek és büdös nekik a halzsíros magyar atyafiság! Meg persze az ultima Ratio, a finnek is tuti a Syriusról akarják származtatni magukat! Vagy mégsem? Csak nem az igazság kiderítésére törekszenek és tudományos eredményekből tudományos következtetéseket és érveket vonnak le? Az kizárt! Mert akkor a szépen felépített skatulyázos világkép összedől és lehet helyette keresgélni valami mást. Bizony, nem kis munka, de ebben szeretnék nektek segíteni, én ilyen önfeláldozó vagyok. Hiába, az ősmagyar táltos egyház térítő szelleme munkálkodik bennem... ;)

Nándo · motionpicture42.freeblog.hu/ 2006.12.04. 21:46:46

"de könyörgöm, mióta beszélhetünk magyarságról? a honfoglalás óta, az előtt egy vándorló népcsoport voltunk igaz? akárkik is az őseink azokhoz semmilyen _kulturális_ kapocs nem fűz bennünket."

Ha kicsit tjékozottabb lennél akkor nem írnál ilyeneket, mert pont ezt cáfolnák az finnugorista elméletet cáfolók. Olvassa el végre már valaki:

www.kitalaltkozepkor.hu/pg_pannonr.html


Mert persze "hivatkozás ismeretlen szerzőkre" azt jelenti, hogy én nem ismerem. Ha pedig én nem ismerem, akkor az egy ismeretlen senki. Így könnyű az élet, irigyellek titeket!

Jóccaka!
Nova21 2006.12.04. 21:51:29

Olvass kicsit vissza! Vagy legalább ezt:

www.kitalaltkozepkor.hu/pg_pannonr.html

Persze tudom, nem egyszerű az előítéleteken felülemelkedni, dehát büszke liberálisok erre csak képesek, nem? Vagy nem is?

Csőváz!
Jobbik-Index: 1-0.
A Jobbik taktikus volt, az Index pedig hiába praktikus; úgy értem, hogy akkora labdát adott a mélymagyarklub a szókimondó lapnak, hogy az nem tehetett mást, mint szolgálatkészen visszaütni – rá a saját narancssárga fejére. Mert mi az, ha nem önkoki, hogy Index, amely (helyesen) lelkes antifasiszta klub is (meg még mindenféle anti) most, hogy saját magát adassa, kénytelen egy szélsőjobboldali lapot reklmozni?
Mert ugye, hogy nézne ki, hogy az Internet Köztársaság legkúlabb orgánuma, ami mindenre tud mondani valami állati frankót, azt mondaná, hogy bocs, fiúk, most inkább nem rikkantjuk mindenki pofájába a tutit – inkább csöndesen firkantunk egy bírósági beadványt, csöndesen kivárjuk a minimum féléves jogbüró kérődzést, majd egy kis, keretes közleményben közöljük a közölnivalót, amikor már senki hülye nem fog emlékezni semmire.
Mégsem olyan balfaszok (jobbfaszok) ezek, pontosabban nagy ritkán azért, úgy tűnik, a múlt századok ködéből felbukik az agy, és ilyenkor némi aktivitást is mutat.
Mindenesetre vezet a Jobbik, egy-nullra.
Hajrá Index!
Palee 2006.12.04. 21:54:07

pont ezért írtam az USA (amerikai nemzet) példát.
Palee 2006.12.04. 21:54:07

pont ezért írtam az USA (amerikai nemzet) példát, márpedig ott sokkal nagyobb a kulturális kapocs.

_nekem_ túl nagy az áttétel.
Palee 2006.12.04. 21:54:07

pont ezért írtam az USA (amerikai nemzet) példát, ott sokkal kisebb az áttétel.
Komolyan mondom, hogy értetlenül állok a következő dolgok előtt:

1. MI VÁLTOZIK, ha esetleg bebizonyosodik, hogy közünk van a sumérokhoz?
2. MI A FASZ ez az állandó hivatkozás a Szíriuszra?
3. MI EZ a táltos-hit? MIBEN hisznek?
4. MI A CÉLJUK a nu-magoroknak? Vagy csak szeretnek bandázni a főváros terein?

Valaki esetleg felhomályosíthatna, nem vagyok otthon a szittya-nation eredetmítoszaiban. :)

P.S.: Csak röviden pls.
Palee!

"Még szerencse, hogy csupa olyan turbómagyarra hivatkoztam mint: Grover S. Krantz; Mario Alinei; Angela Marcantonio hogy a finn akadémikusokat ne is említsem. Kibírhatatlanok, ezek mindenhova beférkőznek, undorítóak!!!!!"
Vagy ezek nem is magyarok? A kurva!!! Akkor melyik skatulyába lehet őket besorolni??? Nem férnek bele sehova?"

Akkor egy kis matlogika a gyakorlatban.

Én azt állítottam, hogy:

ha valaki turbómagyar, akkor elutatasítja a "finnugrista" elméletet

Ez egy implikáció, visszafele nem biztos, hogy igaz (még az sem biztos, hogy maga az állítás igaz, de ezt most hagyjuk)

tehát én nem állítottam olyat, hogy

ha valaki elutasítja a finnugorelméletet, akkor turbómagyar

tehát nem tudom, honnan szedted ezt


"Hoppá, akkor borult az egész elméleted!"

Nekem nem volt elméletem. Állítást azzal kapcsolatban, hogy Te turbómagyar vagy e, vagy azzal kapcsolatban, hogy az általad hivatkozottak turbómagyarok e, vagy azzal kapcsolatban, hogy az áltudósok turbómagyarok e, vagy azzal kapcsolatban, hogy Te áltudós vagy e, nem tettem.

Amit tettem, az nem tartalmazott az általad tárgyaltakra vonatkozó állítást. Azt mondta, hogy észrevettem néhány dolgot, mely emlékeztetett korábbi tapasztalataimra, és ezeket a tapasztalatokat osztottam meg másokkal.

"Valami újat találj ki, csak egyre figyelj: A lényeg, hogy a tényekkel ne kelljen törődni... "

Semmilyen állítást nem tettem azzal kapcsolatban, hogy nekem személy szerint mi a véleményem a finnugor származásról. Sőt! Leszögeztem, hogy nem értek a dologhoz, és azt is, hogy nekem kb. nyolc, hogy ezen a téren melyik elmélet illeszkedik legjobban a "tényekre".

"Mellesleg a "turbómagyaroknak" nem csak ez a finnugorosdi a vesszőparipájuk. Nekem részben igen, de ez más kérdés."

Lásd első idézés alatti szöveg.

Van mondanivalód számomra azzal kapcsolatban amit írtam?
Palee 2006.12.04. 21:55:48

Megnéztem a linket Palee!

Komolyan gondolod hogy bármilyen jellegű nyelvi vagy törzsi rokonságnak hatása van a mindennapjainkra? Még azt sem tudjuk definiálni hogy ki a magyar. Ezért olyan nevetséges ez az egész nacionalizmus.

Amúgy végtelenül szánalmas ez az összeesküvéselmélet amiről a linkben írnak. KB. "nem adták ki a könyvet mert megrázta volna a kortárs tudomány bástyáit"
egyszerűen nem hiszem el, hogy ezzel a kitalált középkorral még mindig meg lehet ragadni értelmesnek tűnő embereket.

frászt vannak elnyomva az alternatív "tudósok", pont az a gond, hogy még a csapból is ők folynak, tudományos igényű művek meg észrevétlenül porosodnak a polcokon vagy meg sem jelennek, mert nincs rájuk pénz.

lehetnek alternatív elméletek, semmi gond velük. a probléma azzal van, hogy többségükben önjelölt kutatók, cipészek, kazánkovácsok, hőlégballon-versenyzők vagy mittudomén, kik jönnek elő ilyenekkel, a könyveik meg a legalapvetőbb tudományos kritériumoknak sem felelnek meg. egyszerűen nem lehet vitatkozni valakivel, ha nem is ismeri azt a nyelvet, amin a vita folyik.


Barátaim! Ha már helyesírás, meg nyelvhelyesség, meg elütések a téma, akkor egy kérés: ne tessetek már muszáLY-t írni, mint itt többen következetesen művelik, hanem szerényen csak MUSZÁJ-t. (Mert az eredet az istenadta "muss sein" a germánoktól, hogy mást ne mondjak.)
VagyMi!
Te ezt nagyon el akartad mondani, ugye?
;DDD
VagyMi!

Ne mentegetőzzél, valami probléma lehetett, nekem sem mutatta, hogy elküldte, frissítés után sem. Majdenm elküldtem még egyszer.
NYer
Kösz, ez kellett, már kezdtem kalapálni a szöget a falba. (Ez csak vicc!)

;-(
"Mert akkor a szépen felépített skatulyázos világkép összedől és lehet helyette keresgélni valami mást."

Na akinek egy nyelvi elméleten múlik a világképe, az meg is érdemli a szart!
Nekem kedvem támadt a cikk kapcsán beleolvasni a lapjukba, szóval valamennyire csak megérte neki ka reklám :)
palee,

elolvastam a múltkoros cikket, meg az eu-i nyelvek földrajzi kialakulásának felét is. (a másik felét csak átnéztem..)
a cikk nagyon felületes egy történelmi portálhoz képest, így az etruszk rokonság nekem első blikkre marhaságnak tűnik..
a tanulmány már érdekesebb, értem is a tömeges, 1-2 év alatt végrehajtott honfoglalás problémáját.
viszont a végén csak előkerül ez a sumérosdi.. ráadásul a fordító mongolid helyett folyamatosan mongoloidot ír..
Sajnos az a helyzet, hogy "széthúzó" nemzet vagyunk.
Vidék Budapest
Fideszes MSZPs
Ufóhívô Balázssórajongó
etc undsoweiter

Mindenki annyira nagy zseni, hogy tolerálni már nemigen tudjuk más világnézetét. Gyôzzuk meg a bunkót, hogy márpedig igen csak az én álláspontom a yó.



Guga,

"Már leírtam az előbb is: kifejezetten szeretnék egy olyan MAI könyvet, folyóiratot a kezemben tartani, ahol VALÓBAN az ősi magyar kultúra van feltárva,"

László Gyula: A honfoglaló magyarok élete

Elég döbbenetes egy írás. Elindul úgy, mint egy jó unalmas régészeti munka - hogyan kotorásszunk sírokban, mifene lehet a combcsonton heverésző réz baszafütyüke és így tovább. Mire teljesen bealudna az ember, addigra átvált egy egyre érdekesedő leírásba, vallás, családi élet, társadalomszervezet, íjkészítés, minden, és szép lassan a dolog jóformán annyira izgalmassá válik, mint egy Winnetou-regény.

Az a durva benne, hogy ahogy L.Gy. előadja, bizony azoknak az embereknek meglepően komplex és koherens világképe volt. Pl. az az elképzelés, hogy az étel attól nyeri el tápláló erejét, hogy a családfő keze érinti, amikor szétosztja, tehát a családfőnek egyfajta abszolút mágikus hatalmat tulajdonítanak, ami viszont nem önmagából származik, hanem onnan, hogy ő az ősök szellemeinek papja. Egy szinttel feljebb ugyanez a törzsfő, aki gyakorlatilag már azért is felelős, hogy milyen az időjárás. Aztán újrajátsszák ezt az egészet egy körrel feljebb, az istenek világában is. Ezáltal derül ki, hogy miért is kellett Álmost feláldozni: mert ő az óhaza szellemeinek papja volt, az új földön megszűnt a hatalma.

További érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a rendszer a hierarchiára, ha úgy tetszik, egyfajta Führerprinzipre épít, valójában az a hatalom nem is annyira abszolút: a férfiak elhagyhatják a nagycsaládot, ha elegük lett az öregből, és újat alapíthattak, a családfő pl. elhülyülés okán leváltható volt, sőt, elvileg 40 év uralkodás után fel kellett áldozni, bár sokszor csak képletesen (amikor nem annyira, arra ismét Álmos a példa). Azért nem semmi belegondolni, hogy ezer évvel ezelőtt egy kóbor pásztornépnek volt annyi esze, amennyi a szovjeteknek például nem: hogy tudták, hogy a gerontokrácia nem nyert széncsatát, azaz nem szerencsés meszes agyú vén hülyék által kormányoztatni.

Egy meglepően komplex rendszer lehetett ez, döbbenetes módon egyáltalán nem arról szól, hogy az dirigál, aki nagyobb pofont tud adni. És koherens is, L.Gy. úgy fogalmaz, hogy ez nem vallás volt, mert a vallásban lehet csalódni, ez egy olyan világnézet volt, amin keresztül magát a világot értelmezték, nem lehetett csalódni benne, mert bármilyen jelenséget meg tudtak magyarázni ezen a rendszeren belül.

L.Gy könyvéből úgy néz ki, a maga módján ez bizony civilizáció volt, már feltéve ha a civilizációt úgy definiáljuk, hogy valami, ami komplexebb a sima ököljognál és elég bonyolult ahhoz, hogy legalábbis tagjai egy részétől modern értelemben vett intelligenciát követeljen.

Érdekes egy világ lehetett.
Nova21 és a többiek:

na várjunk egy picit, attól még, hogy egyfelől rettentő sok faszság kering az eredet-témában, ettől még egyáltalán nem igaz, hogy nyelvi eredetnek, rokonságnak ne lenne hatása a mai mindennapokra!

Van ugyanis a Shapir-Whorf elmélet (en.wikipedia.org/wiki/Sapir_Whorf), ami szerint az emberek anyanyelvének rettentő sok köze van ahhoz, ahogy gondolkodnak, ahogy az agyuk működödik.

Vannak ugye ezek a sztereotípiák, hogy precíz németek, művészi hajlamú franciák, praktikus szemléletű, másfelől meg unalmas angolok stb. ami nyilván nem lehet tízmilliókra igaz egyfelől, de azért mégiscsak érdekes párhuzam az, hogy ezek a sztereotípiák léteznek ÉS hogy a nyelvekre ezek a feltételezések tökéletesen fennállnak! Ahogy Neumann János fogalmazott, "Ha valamit el kell magyaráznom, angolul teszem, mert az egyszerű. Ha valamit definiálok, németül teszem, mert az precíz. Ha valami újat akarok kitalálni, magyarul gondolkodom, mert az kreatív."

Egyszerűen az adott nyelv belső logikája az a szoftver, amire a csecsemő agyát programozza a muter. Egyáltalán nem mindegy, hogy az a szoftver milyen verziókon át fejlődött ki. A sumér elmélet valszeg hülyeség - legalábbis, sumerológiai diplomával bíró ismerősöm rendszeresen rohamot kap, ha Badinyi-Jósnak csak a nevét is meghallja :-) A finnugor elmélet jó kérdés, de a fene tudja. Etruszk meg ilyesmi nyilván marhaság, hiszen az etruszk indo-európai nyelv.

Azért érdekes lenne tudni, mert azért valahol vicces, hogy gyakorilatilag az egész európai civilizáció, beleértve az angolszász, latin, görög, szláv és elvileg még a kelta népeket/nyelveket is, indo-európai eredetű, és nem csak az, hanem az indiai is, asszem a perzsa is talán, és ennek közepén itt dekkol egy kis nép, akinek a nyelvén a "három" szót sehogy se lehet az ősi proto-indo-európai "tri"-re visszavezetni, míg az összes többi említettnek igen.

Ha a Shapir-Whorfban van valami, akkor ez jelenthet a mai napig is valamilyen észlelhető eltérést a gondolkodásmódban.
Palee 2006.12.04. 21:54:07

"sys 2006.12.04. 20:34:08

Legfőbbokoska! Majd ha a lejárató hülyeségeden kívül és az ezerszer visszaböfögött teljesen lényegtelen finnugor hülyeségeken fevül mással is tudsz jönni (miután sikerült elolvasni amit beírtam, meg is érteni majd ne adja úristen még egy két linket vagy könyvet is elolvasni abból amit ajánlottam), akkor beszélhetünk értelmesen. De mivel kétlem, hogy valamikor is eljutsz ilyen szintre, ezért nem tartom valószínűnek, hogy valaha is érdemben tárgyalhassunk. Legnagyobb sajnálatomra. :("

1. Ha elolvastad volna a hozzászólásomat, talán észreveszed, hogy egy szó sincs benne a finnugor elméletről. A módszertanra voltam kíváncsi.
2. Az általad hivatkozott "iskolát" munkámból kifolyólag sajnos elég jól ismerem, és nagyon úgy tűnik, a módszertanuk abból áll, hogy "nézd már, X nyelvben egy szó tök hasonlóan hangzik, mint Y nyelvben -- tuti rokonok!" Na most ez minden, de nem tudományos.
3. A finnugor elméletet ellenzők egyetlen koherens érve, hogy genetikailag nem vagyunk rokonok a finnekkel. Erre mondtam, hogy ez nem ellenérv; számos példa van a genetikai rokonság és a nyelvrokonság egymástól való függetlenségére, pl. bolgárok.
4. Föltettem 2 konkrét kérdést mindjárt az elején, nem válaszoltál. Ráadásul nem is kifejtős, csak eldöntendő kérdések, szal igazán megpróbálhattál volna megbirkózni vele, de nem. Szal akkor mért is rajtam kéred számon az érdemi diskurzus hiányát?
Shenpen

A Saphir-Whorf-fal csak óvatosan -- ma már tudományos közhely, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon-nagyon vizezett formában igaz. A példáik többségéről kiderült, hogy tévedés vagy rossz értelmezés. Érdemes Geoff Pullum könyvét elolvasni erről (az általad hivatkozott wiki-cikkben is van róla szó).
Rpa,

nemzeti büszkeséggé transzformálni: tudod mit, szerintem még ez sem lenne baj. Igazság szerint szükség van - szükség lenne - mítoszokra, amik segítenek létrehozni és fenntartani a társadalmi kohéziót. Tudod, marha nehéz szolidárisnak lenni egy "masszával", valahogy "tag"-eket kell rakni az emberekre, úgy könnyebben megy. Gondolj pl. az American Dream nevű mítoszra - a valóságban az az ország azzal kezdődött, hogy a csóróbb és fölösleges embereket Britanniából gyakorlatilag erőszakkal áttuszkolták kvázi rabszolgának. De milyen hatékony egy mítosz! Két világháborút nyert meg az a szolidaritás, összetartás és büszkeség, amit létrehozott. Na, ilyenek kellenek, mert roppant hasznosak.

Szóal ezzel nem lenne baj. A baj azzal van, ahogy csinálják - frusztráltan, dühöngve, ellenségesen, kicsinyesen és befordulósan. Ez a baj.

Ezt valahogy úgy lehetne megfogni, mint az otthon fogalmát, hogy van, akinek azért fontos az otthona, mert olyan környezet épít fel, amiben ki tud teljesedni és fel tud oldódni és aztán reggel ezt az érzést magával vinni a külvilágba és akkor ez marha jó, de tényleg, és ez kell is - de van olyan is, akinek az otthona kvázi menedék a csúnya, gonosz, hideg külvilág elől. Nagy pántok, lakatok az ajtón, meg sörétes puska az éjjeliszekrény mellé. A szomszédnak meg a büdös k...a anyját. Na ez a nem jó verzió.

Döbbenetes egyébként, hogy egy csomó ember képes gondolkodni, és egy másik csomó embernek vannak üzemképes ösztönei és ez a kettő szinte sosem találkozik.
1. Na azért látom csak beindult a mélymagyarizmus. Mindezek mellett László Gyula csak megérdemel egy misét, meg azért tényleg eléggé leegyszerűsítő lenne azt mondani, hogy annak volt igaza, aki nagyobb pofont adott.
2. A külföldi "akadémikusok" által vitatott téma az ilyen olyan nyelvi rokonság tényleg tudományos vita tárgya. De nem egészben. És a tudomány mindig nyitott új elméletekre, ebben az esetben mintegy 35 éve legalább. Nem arról van szó, hogy itt tiltaná bárki is a dolgokat.
3. Még egy valami: A belinkelt Pannon rádiós riportról: Hát igen, persze... Ja...el is felejtettem, mit kezdtem írni: a nyugati/finn akadémikusokról: Nyugaton nincs olyan akadémia, mint itt. Német/olasz/osztrák rendszer: Kutatóintézetek vannak, és ezek között projektek, ezeknek vannak kutatásvezetői. Ezek általában posztgraduális kutatóintézetek, több egyetemmel és egymással is kapcsolatban. Olyan nyelvészeti kutatóprojektről, ami a finnugor és a magyar nyelv kapcsolatát vizsgálná nem nagyon hallottam. Bár ez nem szakterületem/szakmám. Mindenesetre gyanús dolog az, hogy egy olasz mondja el, hogy bizony a magyar nyelv az ilyen-vagy olyan eredetű. Kicsit olyan, mintha én akarnék a németeknek germanisztikát, vagy az angoloknak angolt tanítani. És főleg mindebből középkori/későókori nyelvi állapotban.

(Bár persze nem kizárt.) Amúgy megnéztem egy publikációját, hát nem egy túlzásba vitt lábjegyzete van neki. A hivatkozások időnként meglepően naívak. Eddig a prekoncepció-menteségem.
Na de erről az olasz nőről pedig mondtak már egész mást is, pl az Élet és Tudományban is (ha nem haragszotok, nem keresem ki), mint hogy hű de nagy tekintély lenne. Csak még egy megjegyzés: www.uniroma1.it/ itt kutat (Sapienzia egyetem). Na ha valaki szemfüles, akkor meglátja azt az apróságot, hogy itt nincs is angol nyelven a honlap (ami pedig azért elvárás, még a fontolva haladó magyar egyetemek is teljesítik). De azért biztos nagyon tudományos. Ez a kis csomag csak egy fátyolos hangú kritikai megjegyzés volt, lehet hogy ez az olasz asszony tényleg feltalálta a spanyolviaszt.
Sys,

akkor miért van, hogy programozási nyelvekre tökéletesen igaz? :-) Én pontosan ezen a vonalon hallottam róla, mert amúgy nem erősségem a nyelvészkedés.
Ja és még valami: Az angol 75% latin eredetű szavakból áll. Hallott már valaki a Latin-angol eredetelméletről?
Nagyon helyes, minden fronton támadni kell ezeket a rohadt nácikat, fasisztákat, antiszemitákat, egy pillanat, ja igen, rasszistákat, ja és idegengyűlölő kirekesztőket. Szerencsére a libsizmus úgy látszik most még a társutas bolsevizmuson is túl tesz. Echte nyelvtanárt küld rá, úgymond helyretenni ezeket a fent említett (copy and paste)
rohadt nácikat, fasisztákat, antiszemitákat, egy pillanat, ja igen, rasszistákat, és idegengyűlölő kirekesztőket. De meg is érdemlik. Nem elég, hogy volt pofájuk olyan zászlót választani ami nekünk nem tetszik, most még ezek a nyelvtan hibák, sőt bűnök, sőt mondhatni emberiség elleni bűntettek.(nem lehetne egy kis jóvátételt kaszálni ebben az ügyben?) Mindenesetre TW veled vagyunk lélekben, tedd meg amit megkövetel tőled a kibuc.
...akarom mondani kibucz.
Shenpen

Igazad lehet, én csak a természetes nyelvekről beszéltem, a programozási nyelvekben nem vagyok annyira otthon. Mondjuk fontos különbség a kettő között, hogy az anyanyelvét explicit tanítás nélkül sajátíja el az ember -- és minden ember elsajátít legalább egyet, a progr. nyelveket meg explicite tanuljuk, és nem mindenki ismer legalább egyet :) + a progr. nyelveket általában olyankor tanuljuk, amikor az állítólagos "világlátásbeli" különbségek, pl. hogy hány színt különböztetünk meg, meddig tudunk számolni, stb. már kialakultak.

Az nem lehet, hogy csak nyomkodtak a "Replace" gombot a helyesiras-ellenorzon, ami ezt a javitast adta meg elsonek (mint lehetseges modon ragozott szo... morfologiailag teljesen ertelmezheto, a szemantikahoz meg hulye a szamitogep) vmi kicsit elgepelt szora?

(Ha ezt csinalna az index is altalaban, altalaban boldogabb volnek... ha mas nem a vicces szavak miatt, mert tenyleg bosszantoak neha az elirasok.)

sys: A kerdes nem csak konnyu, de atlatszo is.
lottyettluvnya 2006.12.05. 04:47:55

Hááát, pont a múltkor kiröhögött egy pasi, mer aszontam, hogy az angol meg az olasz rokon nyelvek, szal soha ne becsüld le az emberi butaságot/tájékozatlanságot :)

Amúgy meg nem mondtam, hogy nehéz, csak azt, hogy a válaszból egyből kiderül, hogy az illető a szisztematikus(liberálbolsicionista) vagy az "érzelemszemantikai" (mélymagyar) módsztertant használja-e ;)

(Ja, és mivel a címzett válasz helyett személyeskedni kezdett, egy felületes szemlélő akár azt is hihetné, hogy fingja sincs a válaszról.)
Shenpen 2006.12.04. 23:58:56

A Benjamin Lee Whorf elmélet egy részét olvastam (Science and Language: Intercultural Communication edited by Milton J Bennett), ez alapján valóban van egy "natural logic"-nak nevezett valami ami a nyelvből következik. De ennek egyrészt nem vagyunk tudatában a mindennapokban, másrészt kb arról van szó hogy az eszkimók 16 féle havat tudnak megkülönböztetni különböző szavakkal, mi pedig pl. 3-at.
Ez számomra inkább azt jelenti hogy a nyelv "reagált" a környezetre az évezredek alatt.
Shenpen,
köszi, tényleg értékes és olvasmányos, mint a többi műve is, meg tényleg nagyon jó volt az előbbi Ortutay művet is olvasni (azt még nem olvastam eddig). Azonban MAI, mondom mégegyszer MAI (és nem a fújderosssz kádárkorban írodott) olyan munkákra lennék igazából kíváncsi, amik az ősmagyarságról, az eredetünkről szólnak, és KIMARAD belőlük a gyűlölködés.

Ilyet tudsz-e?
Gyerekek, mi ez a blogszigor-szabályzat, Megpaskolták a fejeteket, vagy talán más a történet?
Sys írta feljebb, hogy a nyelvészethez, a focihoz meg a politikához mindenki ért.
Ez vajon csak nálunk van így, vagy máshol is?
Balázs Gézát mikor vesszük már elő?

Sapir-Whorf mi? Meg eszkimók, mi? Légyszi jelentkezzen, aki tud eszkimóul! Vagy látott már nem angolul beszélő eszkimót. Ha van ilyen, kérdezze már meg tőle, hogy hány szava van a hóra.
Shenpen,

a kérdés érdekes, mármint hogy szükség van-e mítoszokra a társadalmi kohézió létrehozása érdekében. Én vitatnám az egyértelmű pozitív mivoltát. Ahogy te mondtad, ez a kohézió két világháborút nyert meg, de ezt a két világháborút is éppen ez hozta létre. Az elsőt a nemzetállamok erőforrás-elosztásáért indított küzdelem, de a másodikban látszik ez a hatás a legtisztábban. Itt a nemzeti kohézió csúcspontot ért el, éppen ilyen hamis nemzeti büszkeséggel: "mi vagyunk az árják, nálunk mások alsóbbrendűek, mi vagyunk a legtöbbre hivatottak". Ez hatalmas kohéziót és fanatizmust hozott létre, összehozta az embereket egy közös cél érdekében, ismert eredménnyel. A baj az, hogy az ilyen "adok neked valamit, amire büszke lehetsz, ha akarsz" módszerekkel együtt jár az "én jobb vagyok a másiknál, pusztán azért mert XY vagyok" gondolattal, ami viszont általában mások ellen irányuló törekvésekkel jár.

Szóval ennek a mesterségesen keltett kohéziónak (nemzeti alapon szerveződő társadalom) szerintem sokkal több a kára, mint a haszna. Az emberek egy csoportját ilyen módon összerántani szükségszerűen együtt jár az embercsoportok egymás iránti gyűlölködésével.
OFF

Szabó Albert és Izrael ... ki tudja miért, mindenki két pofára zabálja ezt a (nyilvánvalóan abból a célból indított) hoaxot.

Egy ajtentikus hír ez ügyben:

„A Magyar Jövő Csoporttal elhíresült Szabó Albert a múlt héten hazaérkezett Magyarországra Ausztráliából, állítólag rokonlátogatás céljából és pár hónapot szándékozik itt eltölteni.”

(portal.jobbik.net/index.php?q=node/2845)

No, „természetesen” a komment(ek)ben már érződik, hogy az „Ausztráliából” szót automatikusan az „Izraelből” értelemmel olvassák, de ez legyen mellékzönge, ugyanúgy, mint november elején szeptember eleji eseményekre asszociálva összeesküvés-elmélkedni.
OFF

Palee

Ezt az antifinnugrizmus dolgot nem kellene erőltetni eben a topban, főleg nem nemzetközi szélhámosokra támaszkodva (a bőrgyógyászt és a III/III-as mélymagyart eddig nem is említetted, csodálom). Van erről a témáról ezer fórum, lehet azokban szumírmagyarkodni, aztán elviselni, ha a dologhoz konyító emberkék a kelleténél kicsit vidámabbak vagy durvábbak, ha felbukkansz - ki-ki vérmérséklete szerint.
Palee,

Köszönöm, hogy ilyen figyelmesen elolvastad (az egyébként direkt rövidre fogott) posztomat. Pont ilyen példát hoztam, amire büszke lehetsz (a gyerekeidre). Az ősökre büszkének lenni már egy kicsit necces, mert hogy arról nem tehetsz. A szüleid, nagyszüleid közvetlenül hatottak a neveltetésedre és arra, ami lettél, vagyis még rájuk is lehetsz némileg büszke, de persze csak akkor, ha ami lettél, az büszkeségre érdemes (de ebben az esetben inkább magadra legyél az). A legérdekesebb számomra éppen az, hogy a jelenlegi nemzeti büszkeség-felfogás alapján a legutolsó gazember, akinek soha egy jó gondolata nem is volt, büszke lehet. A mire is?

A másik érdekes kérdés ezzel kapcsolatban a fura aszimmetria. Vagyis hogy kimazsolázod a jót abból, amiből úgy érzed, hogy átsugárzik valami rád. De ha ez így van, akkor remélem ugyanúgy szégyenkezel minden magyar rablógyilkos miatt is.
A sport-büszkeség, egy másik hamis büszkeségforrás legalább szimmetrikus. Ott aki úgy érzi, hogy pl. egy magyar focigyőzelem tényleg őt minősíti fel (nem), legalább szégyekezik is egy megalázó vereség miatt. A nemzeti büszkeség-építés és történelem-magyarázat sokkal "kreatívabb" ennél, kiszínezi a jókat, szőnyeg alá söpri (vagy másként mutatja be) a gázosabb részeket.
Az a baj, hogy a nyomorult politikusok rátelepültek az emberek agyára, kapaszkodnak. Kicsi, vagy nagy párt, ugyanaz a szarfolyam. Olyan alternatíva kell, amellyel a teljes politikai elitet ki lehet iktatni, felelősségre vonni, és lecsukni őket.
OFF

Palee

„Pap Gábor nyelvész-művészettörténész”

LOL. Rajzfilmrendező a valódi foglalkozása.
Tévedés, hogy a szélsőjobb csupán 2%-ot tesz ki Magyarlanden. Mindenki tudja, hogy a két köpönyegforgató közül a nekik kevésbé rosszra "szavaztak át" a kócsagtollasok. Különben is: éjfél után, a nyóckerben egyedül sétálva minden sápadtarcú neonáci lesz, higgyék el Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Barátaim.
Nem folyok bele a vitába, mert felesleges, de gyorsan reagálok:

kisfisch 2006.12.04. 23:25:04

Örülök, hogy érdekesnek találod, elég nehéz munka, mellesleg, a kitalalatkozepkoros sokkal érdekesebb, populárisabb, felületesebb, de bemelegítésnek jobb, mint az. A sumerozás azért is érdekes mert nem magyar hozza fel, ezért is raktam be, mint ahogyan a sumer-magyar nyelvrokonságot is eredetileg nem magyarok vetették fel... A multkoros cikk valóban felületes, csak kiindulási, hivatkozási alapnak raktam be, hogy lássátok feleim, hogy nem a levegőbe beszélek, nem csak magyarok támadják a finnugort, vagy keresgélnek másfele is.

sys 2006.12.05. 00:05:42

Kedves sys! Csak gyorsan, az elején válaszolok a teljesen értelmetlen kérdéseidre (mert egyrészt ez alapján abszolúte nem lehet eldönteni semmit, ráadásul ha nem tudtam volna akkor is 5 perc google-s keresés után bárki megtalálja melyik nyelv melyik nyelvnek a rokona): Igen, nem.

Most hogy láthatóan mindenki számára egyértelműen bebizonyítottam, hogy mekkora szakértője vagyok a témának gyorsan kijelentem, hogy nem folyok bele a vitába, mert erre most nincsen időm. De erre reagálnom kell:

"2. Az általad hivatkozott "iskolát" munkámból kifolyólag sajnos elég jól ismerem, és nagyon úgy tűnik, a módszertanuk abból áll, hogy "nézd már, X nyelvben egy szó tök hasonlóan hangzik, mint Y nyelvben -- tuti rokonok!" Na most ez minden, de nem tudományos.
3. A finnugor elméletet ellenzők egyetlen koherens érve, hogy genetikailag nem vagyunk rokonok a finnekkel. Erre mondtam, hogy ez nem ellenérv; számos példa van a genetikai rokonság és a nyelvrokonság egymástól való függetlenségére, pl. bolgárok."

Ne haragudj, de rettentő ellenszenves a stílusod, már az első pillanatban az volt, ezért is nem akartam foglalkozni veled (biztos sokaknak az én stílusom visszataszító). Ami engem a legjobban irritál az az, hogy egy kinyilatkoztatott szakértelmedre hivatkozva a témában járatlanokat megpróbálod befolyásolni a saját igazad irányába, holott azok számára, akik csak egy hangyányit is járatosak a kérdésben (pláne nem egy olyan csodálatos szaktekintélyek mint én, hiszen rendkívűl bonyolult kérdéseidet meg tudtam válaszolni) azonnal kitűnik, hogy végtelenül járatlan és tájékozatlan vagy a témában. Látszik, hogy finnugor propagandamunkákon kívül semmit sem olvastál (esetleg egy-két felületes sumer-magyar badinyis munkát, mintha ezzel beleástad volna magad a témába) és ez az első hozzászólásodon is azonnal érződött. A legbosszantóbb pedig a pökhendi, öntelt, önelégült stílus, ahogyan az általad vélt felsőbbrendű tudásodra hivatkozni tudsz. Kedves jóember. Elárulom neked, hogy a finnugor elméletet cáfolóknak nem a genetikai rokonság az egyetlen és legkoherensebb ellenérvük (már a genetikai vizsgálatok előtt is kismillióféleképpen támadták azt). Viszont kértelek, olvass el, vagy ha elolvastál, értsél is meg. De most a kedvedért leírom neked a véleményemet: Én személy szerint azt mondom, van nyelvi rokonság a magyar és a többi "finnugor" nyelv között, de ez nagyon kis mértékű és mértéktelenül túl van hangsúlyozva. Másfele is kellene keresgélni. A sajnálatosan eltorzult nyelvrokonsági bizonyítékokra épített őshaza és eredetelméleteknek nem csak a genetika, hanem minden más is ellene mond (régészet, művészettörténet, írott források, antropológia, népművészet stb.). Tehát amit állítasz többszörösen nem igaz és ha jóindalatú vagyok akkor nem lehazugozlak hanem csak annyit mondok, hogy végtelenül tájékozatlan és járatlan vagy a témában. Harmadszor pedig, ha csak egy kis fáradságot vettél volna elolvasni a beírásaimat találhattál volna olyan munkákat és szakembereket is, amelyek nyelvészeti (tudományosan, így a csúsztató és lejárató propagandádat jólenne visszavenni és nekiállni tájékozódni a témában, mert eléggé el vagy maradva, nem csak egy forrásból kellene tájékozódni) alapon is támadják
a finnugor nyelvrokonságot és annak túlhangsúlyozását. Erre hoztam 3 példát (1 külföldi és két magyar). Előre megmondom (hacsak nagyon fel nem idegesítesz), nem reagálok a válaszodra, de ha esetleg mégis válaszra méltatnál, úgy kezdjed azzal, hogy leírod ennek a három embernek a nevét, és lehetőleg majd olvasd is el a könyveiket ha már ez a szakterületed, vagy mi a szösz, csak hogy tisztában légy olyan alap dolgokkal, amikbe belepofázol állítólagos szakértelmedre hivatkozva.

Legnagyobb tisztelettel és alázattal maradok legfőbb hive!

A többiektől elnézést, hogy nem válaszolok, de sem időm nincsen rá, sem értelme nincsen, de attól még nekem van igazam. ;)
„Különben is: éjfél után, a nyóckerben egyedül sétálva minden sápadtarcú neonáci lesz, higgyék el Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Barátaim.”

Sajnálom, a te hited és a saját tapasztalatom nem egyezik.

Baj?
Guga 2006.12.05. 08:02:40

Te is csak írsz, nem olvasol. Pap Gábor, Végvári József, Bakay Kornél stb. Nem kell jönni a lejárató dumákkal, én is tudom mennyire tudománytalanok, szélsőjobboldali fasisztoid dilettánsok... Ismerem a dumákat. Csak ha Gugát érdekli beleolvashat egypárba, pl. ezt:

www.kitalaltkozepkor.hu/pg_pannonr.html
Palee fiam ...

Legközelebb kicsit gondolj bele, mit jelent az, hogy egyetlen _koherens_ érv ... én évekig vitatkoztam (értsd: próbáltam, ők verklizgették Maráczot, Alineit, Papgabesztnyelvészt, Sayce-t Bowringot, amerikás Frédit meg a többit) hozzád hasonlókkal, és valóban az az egyetlen koherens érv(elés)ük. A töbiben nulla egyetértés, csak a nófinnugor a közös, de bocs, attól nem lesznek koherensek.
PS: ércsük, hogy neked az az egy link de kuva fontos, és hogy az felnyissa a finnugrizmus mocsarába süllyedt szemeket (-:), de azért ötvenszer nem kéne

És _elnézést_, ezeket a Papokat már keverem, mindenesetre a „Pap Gábor nyelvész-művészettörténész”-ből annyi igaz, hogy Pap Gábor művészettörténész. Met az valóban végzett szakmája. Aztán elment „tanítani” a miskolci Nagy Lajosra, és hopp, „Prof. Dr. Pap Gábor művészettörténész, magyarságtudomány kutató tudós” lett belőle. Másutt meg más.

A rajzfilmes az egy másik madár.
Mavo fiam!

Pap Gáborról nyilotkozták ezek a senkiháziak ezeket:

Hamvas Béla: "A magyar hivatalos tudomány, Pap Gábort, amint többünket, nem ismeri el. Úgy tesz mintha nem is létezne. Sem ő, sem mi, a többiek. Mi nem tartozunk egyik hatalmi csoportosuláshoz sem, így könnyű szerrel söpörik le műveinket az akadémia asztalairól, ám tehetetlenek akkor, mikor észlelniük kell, hogy a gondokodó magyarok ítélete éppen nem egyezik meg az övékével. Pap Gábor hosszú ideje tanít és nem középiskolás fokon."

Makovecz Imre: "A XX. század második felének egyik legnagyobb, talán a legnagyobb hatású szellemi alakja Magyarországon. A XVI. század prédikátorainak reinkarnációjaként a Hamvas Béla személyével jelzett szellemiség páros csillagaként évtizedek óta nagy hatást gyakorol a mai magyar művészetre, gondokodásra. Különleges, régi-új 'vertikális' szemléletével, a kozmikus és a földi gondolkodás összekapcsolásával, a népművészet és a magas művészet gyökereinek feltárásával előadásokon, könyvekben tette fontossá és nélkülözhetetlenné magát."

Palee! Na akkor most hadd jegyezzek meg 1 (csak egy) eszmefuttatást, egy feltétellel, ez a következő: NEM, NEM FASISZTÁZOK SENKIT!

A sumér nyelv alig ötezer: (5 e) évvel ezelőtt volt divatban. Namost a mezopotámiai kultúráról elég sok információnk van. Mikor a sumér városállam-szövetség Lugazzel-geszi vezetése után újból darabokra hullott, Jött Sarrukín.Majd Narám-szín. Ezek már Akkádok voltak és SÉMIK. SÉMI nyelvrendszert használtak. SÉMIT! Ezen akkádok szakrális nyelvként használták ugyan a sumér nyelvet, de az i.e (vagy kr.e, ahogy tetszik Neked) 16.századra már híre hamva sem volt a nyelvnek, Hammurabi már régen a Z akkori) köznyelven tette ki a törvénytábláját. Igen, nem pontos az évszám, engedek neked 155 évet, mondjuk 1755 tól vissza(Hammurabi)-1500 ig. (tehát 2500-tól számolunk, akkortól, amikortól az utsó sumér birodalom/városállam-szövetség fennállt) 1000 évet. Na ezután jöttek Gutik, Hurrik, Óasszírok.EZEK IS SÉMIK! Ezek ott mind hoztak saját nyelveket. Aztán jöttek az újasszírok...és ne felejtsük el, hogy már megint ÉVEZREDEKBEN beszélünk. Na aztán Médek (SÉMIK)-Perzsák, Hellenizmus stb. De a mi magyarjaink azok bizony ezt mind túlélték, nem semizálódtak és aztán egy kicsiny paradicsomi szigetben, a történelemtől egyáltalán nem érintve megvalósították a csodálatos gazdagságú magyar nyelvet. Naja. Ja a Hun, a Türk, a satöbbi nép mindezt ismét nem befolyásolta. Mi bezony olyan sumerek vagyunk, hogy ihaj!
Ja és ez a kitalált középkor elmélet is érdekes. Csak megjegyzem, ha már kitalálták, akkor a régészek (én speciel ismerek párat, néhány középkorost, voltam velük többször ásatáson) miért is találnak szénizotóposan meghatározhatóan a kitalált középkor korszakából leleteket?
De lehet, hogy igazuk van, azt is a liberális judeobolsevik plutokrata tudomány találta ki, hogy a C14-es izotópnak mekkora a felezési ideje. Ja és a kromatográfot is ők találták ki, hogy meg lehessen téveszteni a bölcs gondolkodókat.
Na ez biztosan így is van nemde?
És hadd jegyezzem meg, én szeretem Hamvas Bélát, de Hamvas Béla már igen régen meghalt. Azt is elhiszem, hogy együtt mahátmáskodtak Pap Gáborral a betonkeverő mellett (szemét húzása volt ez Lukács Györgynek, valljuk be, na). Azóta, még ha Pap Gábor él és alkot és gondolkozik, az nagyon jó. Csak tudod 40 év alatt azért létezik olyan dolog is, hogy dementia.
Hamvas Béla nem nyelvész. Ez egy történet.

De.

Hamvas Béla 1968-ban halt meg, míg Pap Gábor „1962–1963 között a Képzőművészeti Alapnál lebonyolítási előadó, 1963–1973 között az MTV képzőművészeti rovatvezetője, szerkesztő, riporter, forgatókönyvíró, filmrendező, műsorvezető, dramaturg”, ergo, mivel Hamvas életében ez a mi Pap Gáborunk nem tanított, komolyan érdekelne, kiről ír _valójában_ Hamvas.

Makovecz pláne nem nyelvész, és pláne hülye. Építésznek nem, de az más kérdés.

Pap művészettörténésznek lehet, hogy jó, de nyelvésznek szar, mert egyszerűen nem ért hozzá.

Ez van, senki sem tökéletes. Az kevésbé szép, hogy Pap Gábor pofátlanul hazudik egyes kérdésekben. Csak persze ki ellenőrzi? Te nem, az biztos.

PS: simán találsz legalább két hírességet, aki Hitlerről elismerően nyilatkozik. Vagy Sztálinról.

És?
Wonderland 2006.12.05. 10:07:21

Sumerra olvass bele a Krantz könyvbe. Vagy a linket. Pl. Azért vagyok kénytelen 50-szer bemásolni mert egyszer sem olvassátok el.

Szénizotóp. Ne haragudj de ez is tájékozatlanságra és nemgondolkodásra vall. A szénizotópos vizsgálat azt mutatja ki hány éves egy lelet. Mondjuk 1200 éves. Egy hajó, amit találtak. Ha volt 614-től 911-ig valaki, akkor ha most találnak egy leletet ami 1200 éves, akkor 800-ban készült, ha viszont nem volt, hanem csak hamisítás akkor most 1700-at írunk tehát 500-ban készült. A szénizotópos vizsgálat ennek a kérdésnek az eldöntésére alkalmatlan. De a kitaláltközpkorral nem akarok foglalkozni, az egy feltételezés, amit kutatni kell, mert megcáfolni a rubicon meg miegymás különszámok ellenére eddig nem sikerült (hiába tűnhet úgy a felületes szemlélőnek vagy az ellenoldal képviselőinek). Nem akarok ezzel foglalkozni, a link véletlen, hogy onnét van, nem akarok belefolyni, nem tudom igaz-e vagy sem, nem is értek hozzá, el van tárolva az agyban, hogy van ilyen és érdekes. Akár igaz is lehet. De ne győzködjetek, hogy ez mekkora egy baromság, jó?

De most már tényleg mennem kell. ADE!
mavo · mavo.blog.hu 2006.12.05. 10:18:25

Feltörekvő ifjúként már ismerhette. Az a lényeg (m)ávó, hogy csak neked higgyek, senki másnak...

ADE!
És ha keverem a Pap Gáborokat, az is lehet amúgy. Ja egyébként Badiny Jós is Professzor lett már... azért a professzorság nem olyan egyszerű dolog, bár nekem viszonylag úgy tűnik, hogy ezeknél a tudósoknál a megprofesszorosodás-folyamat követhetően egy perchez köthető, a megvilágosodáshoz. Amikor jön a táltosi szikra. És begyújtja a kreatív szellemi lángot az elmében.
Wonderland

Mire gondolsz a közös mahátmázással?

Születési éve (1939) alapján Pap az 1960-as évek elején végezhetett ...
Palee fiam ... a számláló 83956395-ről 83956396-ra fordult, és ismét bebizonyosodott, hogy vannak, akik nem csak bunkók, de legalább fantáziátlanul azok.
békesség testvérjeim,
lássuk már be, hogy a történelem "tudomány" 60%-a éppolyan hitbéli kérdés, mint hogy Jézus élt -e vagy sem. Ha valaki a sumér-magyar rokonságban akar hinni, hát tegye. Sőt mondják el a töri órán is a gyerekemnek, hogy bizony vannak akik szerint ez az egész nem így van. Szkítáéknak meg annyit: Néha vicces dolog leállni vitatkozni a kapuban Jehova Tanúival is, de így decemberben már a halál faszára kívánja őket az ember. Erre a szintre akartok kerülni? Ha nem, akkor járjatok saját klubbestjeitekre és ne próbáljatok állandóan téríteni
Húúú tehát matekolunk??? Jóvan. Tehát A történelem NEM csak a Gregorián stb naptár alapján zajlott ám. Az időszakok más kultúrákban is zajlottak, mint a jég, és persze külön jégtáblákon. Folyt-Folyt az idő- és semmi kulturális interakció nem volt ezek között a jégtáblák között. Namost, mivel ezek nem összeköthetőek,ezért hülyeség azt állítani, hogy mondjuk a Hidzsra után 120 évvel Poitiersnél leveri Martell Karesz az arabokat, akkor létezett ez a személy. Kitalált, hiszen 2 időtáblán is ugyanott van.... A linket elolvastam... Felette okos. Erre reagáltam történelmileg.
mavo, jaja én is erre gondoltam, amit mondasz.
Ez az egész történelmietlen szemlélet röhej, de egyébként úgy látszik tényleg hitbéli kérdéssé vált. Majd legközelebb megalapítom a "zöld nap" vallási társaságot, és én leszek a fősámán. És aki meg azt meri állítani, hogy a nap nem zöld, azt megköveztetem! (De előbb rovásírással beírok az ellenőrzőjébe egy egyest:)
Jaj, Badiny bácsi ... repülőstisztiből hopp átszaladt Airesbe, ahol alapított magának egy tanszéket és annak a professzorává nevezte ki magát.

Bár Miskolcon ez ez folyik, ahogy elnézem ...
Palee 2006.12.05. 10:05:19

A nyelvtörténeti (LOL) vitától továbbra is távol szeretném tartani magamat, mert amiben nem vagyok nagyon otthon, ahhoz nem szeretek hozzákontárkodni.

DE!

"A XVI. század prédikátorainak reinkarnációjaként a Hamvas Béla személyével jelzett szellemiség páros csillagaként évtizedek óta nagy hatást gyakorol a mai magyar művészetre, gondokodásra. Különleges, régi-új 'vertikális' szemléletével, a kozmikus és a földi gondolkodás összekapcsolásával"

Bazmeg aki ilyen mondatokban beszél, arról messziről látszik, hogy teljesen kész van. Ezot-Erik. El van szállva. Plusz vagy egy öntelt barom, vagy egy fuckin' brown-noser (vagy mindkettő). Szóval röviden ez a véleményem Makoveczről.
AZ ÉPÍTÉSZ MÉLYEN KUSSOLJON, HA NYELVÉSZETRŐL VAN SZÓ.
Vagy ilyen erővel a legközelebbi tankoláskor majd megkérdezem a benzinkutast, hogy mi a véleménye a témáról. Mert az is érne annyit mint Makié. ;)
Az elméletek közötti viták számomra érdektelenek. Sokkal fontosabb, hogy miért szeretne valaki az egyiknek jobban hinni mint a másiknak. Az eredeti téma a gonosz Jobbik volt, akinek pl. nem drága tönkretenni egy közösségi rádiót némi nyilvánosságért. Fujj. És megélni abból, hogy másokbüszkébbek a magyarságukra mint egyesek. Fujj.
Me, ...

Makovecz dilis kicsit, azért is rndeztem le röviden reakciómban.

PS: ne kussoljon. De nézzen utána tisztességgel annak, amiről beszél ...
Te Patay, most ki a fene beszélt arról, hogy ki milyen büszke a magyarságára? Tényleg, állítsunk fel egy mércét: Aki Jobbik fan, az mondjuk 80 %-an büszke a magyarságára, aki Fideszes, az már csak 60? Aztán ott vannak az Maszoposok, azok csak 40, és a Szadeszesek, na azok csak 20. De a legmagyarabb az mégis csak az új Nemzeti Bizottság nem? NNa aki őrájuk szavaz, az 110%-an büszke a magyarságára, nem? És megélni abból, hogy mások hülyék az megint egy jó dolog, igazi magyar. Merthogy ezek a kiváló táltosok szvsz inkább errefele fordulnak.
Ja és tényleg, minek dumálni a Jobbikról? tök fölösleges! Ha rájuk szavaznak majd 5% fölött, akkor majd érdemes lesz valük foglalkozni.
Inkább videózzunk!
www.youtube.com/watch?v=r7lomdMrlS0

A szöveg nemigazán, a képek viszont annál inkább érdekesek. Ilyenért osztanak kitüntetést manapság.
Vince: mi ezzel a videoval a baj, jo a szoveg az olyan amilyen, de az ilyen vidokra szukseg van. Alapbol nem vagyok tul jo velemennyel a rendorsegi akciorol, de ezeket latva, megiscsak jol csinaltak. Jobbrol propagalnak balra, de hogy ennek semmi koze az osmagyarsaghoz, de meg csak a magyarabbsaghoz sem az tuti. Balhecsinalas nem tobb, ez nalunk is van a faluban, csak ott kocsmai verekedesnek hivjak, es az "oslakosok", kuzdenek a kevesbe "oslakosok" ellen :) Ez az egesz nyelvi tema is kicsit balhecsinalas jellegu, par ismerosom osztja az eszt ebbol a temabol, mert az akademia igy, megy ugy. Szerintem, ha valakinek igaza van ahhoz nem kell akademia, megis mit varnak ? A helyzet az, hogy az egesz nem sokakat erdekel, akit meg igen, az meg majd eldonti, hogy erdemes ezt elolvasni, de inkabb sejtem, hogy csak penz kellene... Persze irrital az, ha mas hulyesegre van penz, az enyemre meg nincs. Ez a jobbikos vonal egyre inkabb a penzrol szol, elkepzelem a Dozsa fele felkelest, reggel kipakoljak a piacra a szuvenirt ;) , na ezt csinaljak pedig most.
Magyarország demokrácia, és mint ilyen, van benne egy jó kis Állatkert; óriási mulatság itt körülnézni, Thürmertől Bácsfiig, Budaházitól Torgyánig és vissza.
De mivel külön állatgondozók nincsenek – demokrácia! – , ezért a látogatóknak, vagyis nekünk kell beölteniük ezt a funkciót is; enni adni nekik, megsimogatni néha a fejüket, „megdicsérni” őket – egyszóval, beszélni róluk, foglalkozni velük.
Így tudunk megbizonyosodni róla, hogy az olykor visszataszító, olykor vicces állatok valóban a ketrecükben vájkálják egymást még mindig, s nem kívánkoznak kifelé.
Becsüljük meg tehát az Állatkertet, mint egyszeri és megismételhetetlen demokráciánk elengethetetlen velejáróját, sőt félreismerhetetlen szimbólumát (ahol nincs Állatkert, ott kizárt, hogy demokrácia volna!); eszünkbe ne jusson ne foglalkozni vele, pláne bezárni, lerombolni az Állatkertet!
(Aki ez utóbbit akarja, habár nem tud róla, ő maga is Állatkert-lakó.)
Vince,

elhiszed, hogy össze lehetne vagdalni olyan videót is, aminek a végén még a rendőröket sajnálnád?

Mindig azt mondják, hogy nincs objektív tájékoztatás. hát nincs is, de szerintem a többségnek nincs is szüksége rá. Sokkal jobban szeretik z ilyen színvonalú összefoglalókat.

mavo mondta:

“…ez a mi Pap Gáborunk nem tanított, komolyan érdekelne, kiről ír _valójában_ Hamvas.”


Hamvast (írásait) ismerve, télleg Pap Gáborról, mondanám. Sokan mások esetében (mavo inkluzíve) egy qvantumnyi vacilláció hussanna bele máris abba a kis sussanásnyi időbe mely megelőzi a (kontúrjaiban bizony már ekkor ignorálhatatlanul fel-felsejlő) kérdéspopupot endgültig verbalizált formájában: hogyakkorezmostkiafaß?

Persze lehet más másként van vele. Kinek a Pap, nekem a papné (jömbe). Jehh.
Tóta W. légyszi írjál valami újat és jót (érdekeset), amiben nincsen sem Jobbik, sem semmiféle (ős-, mély, kevésbé mély-, egálytalán nem-) magyarkodás, nincsenek benne pedofilok, (és más nemi eltévelyedések), és nincsen köze egyik valláshoz (főleg a katolikus egyházra és az iszlámra gondolok itt) sem.

A Vince által betett vidéjóval ez a topic is elérte mélypontját (bár nemigen szóltam hozzá, mert ehhez minek? borítékolható volt, hogy mivé alakulgat át az itt folytatott "társalgás"), szóval időszerű váltani.

Persze megértem, ha inkább most a családoddal foglalkozol, de mégis megkérnélek rá, hogy rittyents ide nekünk valami fincsi kis "for a better Magyarland"-osat, mint pl. a Tucc-tucc jammer, vagy az "erdőben én vagyok az ász" terepmotorosok-topik.

Ja, és tudom, hogy ez nem kívánságműsor, de Sólyom László se szerepeljen benne, ha lehet. Köszi!
Csatlakoznék az egyik első hozzászóláshoz.
A Jobbik végül is csak egy színfolt volt az elte-btk alapvetően egyébként is hibbant lelkületű környezetében. Moldova jut eszembe, hogy egy hivatal arroganciája egyenes arányban nő a fölöslegességével - az akadémiai szempontból korszerűtlen, a nemzetközi szakirodalomtól távolságot tartó magyar munkanélküli bölcsészképzésben (azaz az elte-btk-án) szükségszerűen ilyen elemek vannak, egyszerűen a körülményekből adódóan. Egyébként nemcsak a a vécé falán, a szopok-szopatok feliratok között nyilvánultak meg a magukat szélsőjobboldalinak (illetve egyáltalán önálló, ún. politikai nézettel rendelkezőnek) képzelő nyamvadt kis töriszakosok. Mindgyájunk katasztrófális szerencsétlenségére, órán is. Bár igazából mindig irigyeltem azt az ártatlan hitet és öntudatot ami lerí valakinek az arcán amikor ő itt és most tudományosan bizonyít be valamit! (Beleértve akár Vizelő Sz. nagybecsű előadását a drogozásról anno a Mindentudás Egyetemén.) Meglepő leginkább a tudatos indoktrináció volt. De a legdurvább, hogy az állam (függetlenül az épp regnáló kormánytól) tényleg tucatjával képez ilyen embereket, ingyen, állami pénzből, és egyetemi diplomát ad a saját ellenségeinek. (És ezáltal a képzés ideje alatt szopatja azokat a diákokat akik nem a politikai nézetük igazolása végett mentek egyetemre. Még akkor is így van ez, ha az illető, magát szélsőjobboldali beállítottságúnak képzelő töriszakos egyén egyébként nem rossz szellemi képességű - mutatóba ilyen is akadt).
ui. TWÁ számára van egy cikkötletem a medúza-formájú, autókra ragasztott országmatricákról.
Szavazz a katolikusokra!: 802 komment
Érdekel a borotvált farkamról kép?; Felkínálom: pedofilvadászat kamerával:
366+459=827 komment
- - -
Állatok két keréken:698 komment
Csináld magad: Tuctuc Jammer: 310 komment
- - -
:-)
"Ez a cikk úgy született, hogy valami pontatlanság miatt a Jobbik helyreigazítást kért, majd azt találták ki ravaszul, hogy ha helyette írunk a lapjukról valamit, azzal is beérik. Az se baj, ha szubjektív, azt mondták. Házhoz jöttek a lófaszért."

Háhá, szóval beismered, hogy megrendelésre írod a jobbot fikázó cikkeket!
Azért azt ne ne mondd, hogy te nem tudtad előre, hogy ebből a topicból ilyen agyszülemények, (mint pl. az a videó by Vince) gyűjtőhelye lesz... Ez egy olyan téma, ami teljesen parttalan és értelmetlen vitához vezet, ezért tök értelmetlen volt feldobni is. Persze, ez is biztosan megéri majd a 8-900 kommentet, de hogy mi fasznak, az más kérdés....
Semmivel nem lett okosabb senki sem, az egésznek annyi értelme van, hogy megnéztem magamnak Shiri Appleby-t. :) Ennyi.

Másrészt szeretnék látni végre egy témát, ami nem alakul át két ellentétesen gondolkodó tábor közötti anyázássá és kölcsönös fikázássá.

Akkor talán tényleg itt lenne a better Magyarland...
"témát, ami nem alakul át két ellentétesen gondolkodó tábor közötti anyázássá és kölcsönös fikázássá"

Mindjárt rakom. Bár az meg apróság.
Valaki definiálja már nekem a hazaszeretet fogalmát... Amikor ütnek-vágnak-trancsíroznak minket, akkor mondhatni könnyű tettenérni, bár nem vagyok benne biztos, hogy "az életem árán is megvédem a szeretteimet és az otthonomat" valójában nem túlélési ösztön-é. Számomra a haza, mint holmi idea, vagy megfoghatatlan, felettünk lebegő entitás egyszerűen értelmezhetetlen.
A nemzet pedig a nyelvében él, ugyebár... Engem azzal kergetnek ki a világból, amikor nagy kezdőbetűvel írják a szót: "büszke vagyok arra, hogy Magyar vagyok". Tessék mondani, ettől nagyobb hazafi lesz az embör? S ami azt illeti, a "magyarabb" is igazán érdekes nyelvtani konstrukció, kábé mint az "ideálisabb", nem is beszélve az ideológiai hátteréről.
gyz, nomac: Engem nem érdekel, hogy még hányfélét lehet összevagdalni. A baj az, hogy ilyet is. Pl: Karaterúgással hátulról fejberúg egy tagot aki épp elhúzna? Egy normális jogállamban ilyen nincs. NINCS. Nem csak ez, a többi jelenet sem.

bloodhound: Egyetértek annyiban, hogy ez egy mélypont, egy igencsak mély pont.

+Mondtam, h a szöveget hanyagoljuk.
Bloodhund: a mélypontról egyetértünk, mondjuk én történetesen nem bánom a Sólyom-féle vagy világnézeti és vallási témafelvetéseket, annál inkább ezeknek a felvetéseknek a módját. Lehetne és kellene erről jó írás, elég sokan olvassák. Csak az igénytelen és általánosságban történő beszólás, stb. ami szerintem nem szerencsés. És van ilyen a hozzászólásokban, de a cikkecskék között is. Idevonzza azokat a tagokat, akiknek mindegy kinek és mindegy milyen alapon de beírnak valami szemetet. Egyfajta szórakozás ez nekik. Én elolvastam a cikkeket, van olyan is, amely nem generált ugyan 800 postot de ezek többnyire egész élvezetesek. "Az úri közönség verekszik", ez volt az egyik post, és ez lenne a cél. Másrészt meg volt olyan internetes fórum, amely jól indult de a populista de alacsonyszintű beírások teljesen tönkretették.
Mindenre lehet okot találni, hogy miért ne foglalkozzunk vele, kedves Pascal.
riennevaplus 2006.12.05. 12:57:08

Köszönöm jóember! Vannak akik gondolkodnak is és nem csak a beléjük ivódott előitéletek alapján döntenek és keresnek azokhoz érveket. Valaki megvédhetné Makoveczet is, olyan szépen lesajnálták itt páran, mintha tényleg lenne rá bármi alapjuk...
Vince: MTV székházat foglalni, mások kocsijából barrikádot állítani, tereken hónapokon át élősködni, közlekedést megbénítani, randalírozni: azt ugye szabad ebben a jogállamban?

Az egész október másról nem szólt mint hogy mindenki spekulált, hogy a barmok mit csinálnak majd megint. Van egy kedves hölgyismerősöm, zokogott esténként, mert a barátja-aki rendőr- akkor épp járőrként volt berendelve. És ez így ment több mint egy hónapon át. Ez ugye teljességgel megengedett?

a seggnyalás kimaradt a tagek közül
most már én is helyesbítek: ezt a kommentet a vasútigazgató kisfiához szántam, bocs
Pali,
a legutóbbi hozzámszólásod biztosan nekem szólt? Ha igen, gond van nálad az írott szövegek értelmezésével, és akkor inkább hagyjuk az egészet.
Üdv
okostojás

semmi gond, a seggnyalás itt is kimaradt a tagek/címkék közül ^_^
Hát, Palee fiam ... hát ...

Ha te azt hívod gondolkodásnak, hogy Pap Gábor kapcsán előrángatsz egy ezer éves Hamvas-idézetet, ami egyrészt a valahai huszonéves Papg Gáborról szól, ha róla szól egyáltalán, másrészt nyelvészeti kérdésben hótt irreleváns; meg az ebben a kérdésben súlyosan elfogult Makovecz (nem tudok rá jobb kifejezést) ködös maszlagját ("Ezot-Erik" by Me, Myself and I)... de te tudod ...

Egy biztos. Egyik idézeted sem változtat azon, hogy Pap nyelvészeti kérdésben abszolút amatőr és hülyeségeket írogat (lásd a vízióit az elzárt tudástól, meg az üldözési mániáját, etc.) össze-vissza, az meg külön irritáló, hogy ehhez még nyelvészi címmmel is ruházza fel önmagát, az külön szép.

És hogy tisztázzuk: Makoveczcel semmi bajom, amíg a mesterségét űzi, a Midentudás Egyetemén megnéztem az előadását, az alapján konyít hozzá, jókat mondott. De könyörgöm, amit politizálás, meg alternatív magyarságtudomány címén művel az szörnyű lázálom.

És persze, ha az idézeteidtől nem esik valaki hanyatt, nyugodtan lehet célozgatni, hogy az hülye emiatt, és persze meg is lehet ezen megsértődni és bunkózni, legfeljebb elgondolkodnak rajta páran, érdemes-e veled társalogni, van-e reális esély arra, hogy bunkózáson kívül más eredményt hoz.
Oldern te nem olvasol, csak kreálsz.

Vince 2006.12.05. 15:06:54
"Nem csak ez, a többi jelenet sem"

Érteni kell, na, belátom elsőre talán nem esik le, mert túl finom utalás, avagy nem eléggé explicit. Kell hozzá egy kis gógyi, hogy megértsenek, de legalábbis egy hideg, átgondolt - R-Go nem indulatos - fej ;-)
Vince, te meg nem vagy konzekvens.

Aszondod, „Engem nem érdekel, hogy még hányfélét lehet összevagdalni. A baj az, hogy ilyet is. Pl: Karaterúgással hátulról fejberúg egy tagot aki épp elhúzna? Egy normális jogállamban ilyen nincs. NINCS. Nem csak ez, a többi jelenet sem.”

Mert ha már magadat idézed, így teljes legalább valamennyire: az előzményeivel.

S innen két eset lehetséges. Vagy ideteszel egy kompilációt, s aztán tűröd, hogy mások elmondják, szerintük mi _egyéb_ is történt, ami talán dettó törvénysértő, mint a körbepörgős rendőri attack, vagy a saját kijelentésedet komolyan véve egyik jelenetet sem rakod be.
PS: egyszerűbben. Hiába célozgatsz _utólag_, másnak is joga van leírni, hogyan látta ő.

Az utolsó mellékmondat remélem, nem túl erősen tekerte meg(/ki), amit írtál. Ha igen, bocs. A lekiismeretem megnyugtatása érdekében ez kellett.
árpád

lófasszal üti fel a témát aztán igényes vitát vár?

miért?
Véreim! Magyarok!
Az év legjobb írása mindannyiunk kedvenc nyilas honlapján:
"Budaházy: elsöpörjük a sáskákat"
Amikor a nemzeti hős egy amerikai rajzfilmből merít szellemi muníciót, majd ezt meg is magyarázza.
Ez kész. Imádom ezt az országot!
Vince 2006.12.05. 11:28:44
Inkább videózzunk!
www.youtube.com/watch?v=r7lomdMrlS0

Én videóztam; kár, hogy a kísérőszöveget nem tartod fontosnak. Pedig az angol (alá)felirat arról (is) szól, hogy a randérok a legális tüntetésről elvonulókra lőttek. Ezekután demonstrálja is a film több áldozat bemutatásával: mindnek elöl van a gumigolyó okozta sérülése...
Jaj, én hülye végigolvastam az egészet, mert nem akartam véletlenül sem ismételni másokat. Mellesleg alaptalannak bizonyult az aggodalmam.

Palee,
Bámulatos, hogy valaki ilyen magabiztos arroganciával legyen ostoba. Beleástad magad a témába, persze-persze, de hogy a finn nyelvről összesen annyit hallottál, hogy käsi-kéz, vesi-víz és még az a néhány ősi SZÓ, amit példaként fel szoktak hozni, az hétszentség. Szóval baromi nagy elánnal csinálsz segget a szádból egy olyan témában amiben nyilvánvalóan csak mások elméleteire támaszkodhatsz és nem a tapasztalataidra.

Én 4 évig tanultam finnül, elég jól ment, talán még a felsőfokút is meg tudtam volna csinálni (kis nyelvnél jóval empatikusabbak a vizsgáztatók még a véresszájú Rigó utcában is) és hihetetlen élmény volt, hogy mennyire hasonló a két nyelv gondolkodásmódja, a nyelvtanok szabályai. Jóformán tükörfordítani lehet a kettő között.
Hjah, igen, a két szókincs, na az köszönőviszonyban sincs egymással, de talán két dolog összehasonlításakor a struktúrák egyezésének nagyobb a jelentősége, mint a külső csomagolásnak...
Hogy lehet puszta szavakon lovagolni nyelvek összehasonlításakor? A szavakat adják-veszik a nyelvek, a szavak nem lojálisak, nem is hazafiak, az használja őket, aki akarja. Eszméletlen mennyiségű szláv eredetű szavunk van, ami talán nem meglepő tekintve, hogy szláv népek gyűrűjében fejlődik a nyelv több mint ezer éve. Most meg egyre több angol eredetű szó épül be - mikor mi van nagyobb hatással.

A török nyelvtant pont nem ismerem, pedig érdekes lenne tanulmányozni, mert az is agglutináló nyelv, ami nem túl gyakori.
(Érdekes nyelvészprofesszor lehet, aki az 'agglutináló' helyett 'agultimálót' mond, mellesleg. Direkt végigolvastam a suméros szakaszt, én nem vagyok nyelvész, de csak az derül ki belőle, hogy a fickó teljesen komolytalan és de facto hibbant. Nem kicsit belepistult a magyar nyelv "gazdagságába". Amit a nyelvi példák címén művel, az kínosan röhejes. Ez lenne a tudományos érvelés? Te jó ég.)
Szóval a török nyelvrokonság feltételezésének még mindig több értelme lenne, mint ennek a sumérkodásnak (egyébként a hivatkozott interjúban sehol nem látom a kapcsolat levezetését a magyar és a sumér között, pusztán annyi derül ki, hogy az is agglutináló nyelv volt). Egyébként önmagában az, hogy vannak török szótöveink, nagyon gyenge érv bármire is, bő 150 évig ők voltak itt a fennhatóság, az sem múlik el nyomtalanul, csomó mindent a nevével együtt vettünk át.
hu.wikipedia.org/wiki/Török_jövevényszavak_a_magyar_nyelvben

A nyelvkutatás nagyon érdekes dolog, de mint mindenhez, ahhoz is agy kell és nem zsiger (pont ahogy Stephen Colbert NEM mondta).
Szia, medwe,
te AZ a medwe vagy még az internettóból? Egyébként örülök az írásodnak, mert igen félrecsúszott Pali barátunk. Sajnos valószínű, hogy most is félre fog érteni valamit.
"annak idején Szabó Albert Magyartudat című nyilas lapjában a kereszténységet sivatagi beduin vallásként tárgyalták, amit rákényszeréítettek a magyarságra. "

Csak mellékinfoként: gondolom tisztában vagy vele, hogy Szabó Albert egy szimpla kis provokátor volt, csak hogy lehessen "nácit kiáltani" és felhívni a figyelmet "Magyarország menthetetlen fasizálódására" (ami persze csak akkor állítható meg, ha az ember aztán tényleg balra szavaz...félelemkeltés a javából, de hagyjuk). Néha-néha előrángatnak ilyen félhülye provokátorokat, akik előbb-utóbb lebuknak (lásd Bácsfi...).

Ja, és hogy mi van most drága jó Albertünkkel? íme: www.exportid.com/?id=489&name=albert_szabo
A cikk végén, a www.magyarmerce.hu linkjén kis betűvel van írva a Magyar Mérce lapnév második tagja. Ejnye!

Én rendszeresen veszem a lapot, és nem nagyon találok benne helyesírási hibát. Másfélét se nagyon, így nem csoda, ha W az első, augusztusi számig nyúlt vissza, hogy valami kivetnivalót találjon.

A főszerkesztő egyébként:
"Novák Előd, aki az Anyanyelvápolók Szövetségének is tagja"
kuruc.info/reszletes.asp?MainID=2&HirID=1315

S ha már az Index hazudott valamit a Jobbikról, amit el is ismert, akkor tényleg elég nagy patkányság ilyen szemét kritikát írni elégtételként. Köpködés helyett érdemes lett volna azt megemlíteni, hogy exkluzív írás van a lapban a tankvezetőről.

Üdv:
egy jobbikos
Kedves kelemen.gyula,
a nyelvtani baki egy dolog, ebben igazad is van, mert bármilyen sajtótermékben előfordul. Az ellengethetetlen poén igazából abból adódik, hogy ezt a hibát egy főmagyarkodó melldöngető lapban követték el.
Tudom, hogy egy jobbikos számára ezek a kategóriák nem értelmezhetőek. Nem baj, hálisten' nem vagyunk egyformák.

Egyébként szívesen megmagyarázom offline, hogy miért magyarellenesek a főmagyarkodósok. Ha érdekel.
Egy Magyar Guga.
árpi ! a jobbik mindig meg tudja ütni azt a szintet, amivel a blogodba bekerülhet.

gratula nekik.

süti beállítások módosítása