W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A fehér kocka

2006.11.28. 03:35 Tóta W. Árpád

A spanyol választási rendszer, és most már az ukrán is, tartalmaz egy lehetőséget azoknak, akik az induló pártok mindegyikét utálják. Mármint azon kívül, hogy otthon maradnak. Ez a fehér kocka: a mindenkinek a kurva anyját. Az „egyiket sem” opció. A votos en blanco aránya értékes mérőszám, amely elárulja, mennyire kell magát szégyellnie a teljes politikai elitnek minden egyes borotválkozásnál. Aki fehéren szavaz, az azt mondja, hogy őt érdekelné ez az egész, el is jött, beleszólna a nemzet sorsának alakulásába, de az aktuális jelentkezőktől történetesen hányik. Ezúton üzeni, hogy kapják be, nézzenek magukba, és próbáljanak meg viselkedni.

A fehér kocka bevezetésének előnyei világosak. Láthatóvá teszi a politika iránt egyébként érdeklődőket, és mérhetővé az aktív politika kudarcát abban, hogy megszólítsa ezeket. Egyben láthatóvá teszi azokat is, akiket ez a szavazósdi nem érdekel egyáltalán.

Magyarországon beláthatatlan előnyökkel járna a fehér kocka bevezetése. Megakadályozna például indokolatlan kormányváltásokat.

Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük magunk elé 2002-t. Volt ugye egy kormány, teljesen őrült/köztörvényes figurákkal, keresztény kurzussal, személyi kultusszal, valami fantasy-szerű nemzeti narratívával, meg egy expanzív és korrupt gazdaságpolitikával. A magyar embernek tele volt velük a töke csutkáig, úgyhogy elment, és leszavazott ellenük. Ez fehér kocka nélkül azt jelentette, hogy hatalomra segített egy szarosgalambot, aki a seggét se tudta egyedül kitörölni, és akinek választási programja az volt: több pénzt az embereknek. Mit volt mit tenni, ugye.

Ha lenne fehér kocka, akkor a kormányváltáshoz nem volna elég, hogy az aktuális gárda szar: legalább valamivel jobbnak kellene mutatkozni. Le kéne tenni bizony valami programot, megoldásokat, és kirúgni az elfogadhatatlan pofákat. Spanyolországban körülbelül két százalékot visz a fehér kocka. Sorsdöntő mennyiség kiélezett helyzetben. Ha van a protestszavazatnak külön fakkja, akkor nem lehet csak azért nyerni, mert az emberek utálják a kormányt.

A választási törvény viszont kétharmados. Lehet tippelni, van-e esélye a fehér kockának Magyarországon. Lehet spekulálni, kinek fájna legjobban. Nem biztos, hogy a nagyoknak.


Címkék: reform külpol magyarland

403 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6019640

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 2010.01.27. 13:57:37

Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 Áprilisban ismét országgyűlési választásokat tartanak magyarországon.    Szerintünk, ha elmész és akármelyik pártra szavazol, azzal áldásod adod a jelenlegi politikai elitre és az elmúlt 20 évr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Így is alacsony a részvételi arány, és valszeg nem azért mert pont annyi ember nem ér rá... bár még így is, a többség valahova szavazna mert lehet hogy komolytalannak vélné, vagy mert felszínes és leginkább megszokásból eredendően jobb vagy bal oldali drukkerségből szavaz (nem hiszem hogy létezne olyan szintű játékoscsere amitől a fradi drukkerek újpest szurkolók lennének - talán még akkor sem ha cakk pakk kicserélnék a két csapatot). És volt az aki valami minipártra szavazott csak hogy ne legyen már kétpártrendszer, színesedjen a paletta.
De azért nem rosz ötlet - persze nem mindegy hogy a fehér NÉGYZET (a kocka 3D) mellé milyen felvezető-sugallmazó kérdést tesznek fel.

pl.: - nem tudok dönteni.
- egyik jelölt sem szimpatikus.
- tartózkodom.
- mindegy melyik párt nyer.
- legyek én a király.
- a kedvenc pártom nincs a papíron.
- stb.
ezt a szavazói szándékot NOTA - None of the Above - néven írják le, tehát: a fentiek közül egyik sem.
Van egy civil megoldás:
Meg kell alapítani a Fehér Kocka Pártot (kár, hogy az FKP elég kisgazdásan hangzik), aminek az a programja, hogy minden szavazásnál tartózkodik.
(Tudom van az az 5 százalék.)


Erről hosszú fejezete van a magyar párttörténetnek, a Pató Pál Párt címszónál. Röviden: elkaszálták már a bejegyzést is.
Ez egy jootlet en.wikipedia.org/wiki/NOTA, de onmagaban nem eleg. kellene meg minimum a mostani zart listak helyett nyiltlistakra szavazni: en.wikipedia.org/wiki/Party_list


már gondolat kísérletnek is érdekes, hátha még be is vezetnék valóban..... Bár a magyarpolitikai kultúrát ismerve vannak fenntartásaim, arról nem is beszélve, hány féle képpen magyaráznák az "okosok" aztán az eredményeket
Nekem teccik :-)

Bár hozzátenném, hogy a magyar politikai elit képén elég vastag a bőr, hogy még egy esetleges kétjegyű NOTA után is pókerarccal belemagyaráznák a saját önigazolásukat.
Miért is jó ha az nekünk, ha a Táltos vagy a Böszme kap pár százalék fehér kockányi ejnye-bejnyét de marad? Utána majd kevésbé lesz táltos vagy böszme?
mondjuk nem tűnik rossz ötletnek, de az azért nem világos, hogy ennek milyen következménye lenne?Mondjuk 70% -nál oké :D, de mondjuk 2 % -nál?semmi,minden marad a régiben.
És különben is M.o.-on ez nem is lenne jó anniyra, mert akkor most aki fehér kockába tesz ikszet, az kommonista hazaáruló, vagy nem????
Az utóbbi két alkalommal éltem az alkalommal és az összes nevet áthúzva, a szelvény jobb alsó sarkában aláírásommal kértem új választások kiírását. Na persze csak az érvénytelenséget értem el, bár a faluban azért néztek erősen a számlálóbizottságék, hogy ilyen is van. Amúgy meg helyi szinten kell tisztességes embereket magunk fölé emelni önkormányzatnak, oszt majd csak lesz valami.
Egyébként, szerintem, legalább 10% lenne a fehér kockás szavazók aránya, ami a politikusok szerint persze azt jelenti, hogy közel egymillió ember nem akar itten demokráciát és fújj de rosszak, stb, szerintem meg azt, hogy kurva sokan szeretnénk, ha inkább a mezőgazdasági idénymunkások számát gyarapítanák, ki-ki önmeghatározásának megfelelő oldalról kezdve neki a répaföld kapálásának.
Szerintem jelenleg a fehér kockára szavazók a politikai érettségükről tennének tanúságot. Kár, hogy a kutyát nem érdekelné. Annyian nem lennénk, hogy érvénytelen legyen egy választás, minden mást meg kimagyaráznának a politkusaink.
sztem nagy ötlet. 2002 óta fehér rubrikáznék - ha lett volna. sem a kokárda, sem a re-kádárizmus oldalak nem tetszettek és mivel az utóbbi nyert egy p. hajszállal, elméletben lehet tényleg jobban jártunk volna ha van ez a f off! opció. Pl csak most nyert volna először GYF és megvalósíthatná reformjait, bizalmi és hitelességi deficit és elkúrtuk beszéd és brutálish megszorítások nélkül. de hát alea iacta est, jön az utóbbi.
Nagyon kellene nekünk ez a fehér kocka. Ha lenne következménye, még jobb lenne. Pl. ha a fehér kocka százaléka több, mint a bármelyik másik párté vagy koalícióé, akkor a közt. elnök kötelessége lenne a parlament feloszlatása, 1 éven belül új választások kiírása. Addig ügyvez. kormány.
Bár szívem szerint való lenne egy valós hatalommal rendelkező elnöki kormányzás is, csak nem ezzel a mostanival.

Én fehér kocka párti vagyok.
És akkor kiírják a következő választást ugyanazokkal a pártokkal? Jó játék mit ne mondjak? Én megértem ha valakinek elege van a mostani pártokból,de ha ez ennyire fáj, akkor alakítson új pártot; ha van tömegbázis (a fentebb említett 10% feletti fehér négyzet feletti arány), akkor lesz pénz és sajtó is. Vagy rakhatunk további fehér négyzeteket is:
a, Fidesz - de csak akkor, ha Kósa egy éven belül átveszi a hatalmat
b, Mszp - Ha Gyurcsány elmegy Tibetbe egy évre bűnbánatot és lelki megtisztulást gyakroloni/keresni
c, Szdsz - Ha Kuncze minden nap fellép a tv-ben, mint gagman
d, Mdf - Ha Dávid soha többet nem hord kalapot és megtanulja a foci szabályait
...meg ilyenek
Nem gondoltam volna Árpi, hogy cenzurázol.
Nem gondoltam volna Árpi, hogy cenzurázol.
Ez jó ötlet. Ilyet én már játszottam, nem szavaztam senkire, csak egy bizonyos kedvenc politikusomat mínősítettem a szavazólapon minősíthetetlen szavakkal. De az csak egy érvénytelen voks volt, viszont úgy éreztem, muszáj valahogy kifejeznem a véleményemet. Oszt kész.
Samamoto: nem biztos, hogy egy év nem lenne elég a lebőgött pártok szénné degradálódására. A Fidesz tuttira szíjjelszakadna vagy hat kispártra, lásd kisgazdák, a MSZP meg csak úgy egyszerűen kis-középpárttá válna. Az általad említett "lehet új pártot alakítani" koncepcióban is lehet kibontakozási esély, feltéve, ha nem ezek a kádárreflexes ígérgető majmok (értsd: a 16 év összes pártja) vezetik.

De egy kemény elnöki rendszer jobban tetszene, némi diktatórikus felhanggal. Ránk férne.
FNP - Fehér Négyzet Párt. Vagy BKA..:) Párt.

Én biztosan oda nyomnám a voksot, baromira elegem van, hogy ezek a buzik az én (meg mindenki más) pénzén parádézik és destruktívan szarrág a tévében\bárhol máshol.

Be kellene vezetni a politikában is a jutalékos rendszert.
Továbbfejleszteném a szisztémát. A fehér kockához tartozó további kockák jelölnék az elutasítás lehetséges indokait melyek fakultatív jelölhetők és (közvetlen) evolutív hatást fejtenének ki a politika minőségére. Nem akarnék elmenni a TGM által preferált porto allegre-i szélsőségig csak ami technikailag megvalósító és az időbe belefér.
pontosabban, ahogy sejtem, a jutalékrendszer már be van vezetve egy ideje, csak nincs ratifikálva:)
A feher kocka (negyzet) nelkul is lehetne protestalni ervenytelen szavazattal. Ugyanakkor sztem a valasztas nem feltetlen a protestalas legjobb szinhelye.
ha máshol protestálsz a szádba lépnek
ha meg valahogy rögzítették a jelenléted, akkor várhatod az APEH-et is a nyakadba (nem személyes tapasztalat)
Sok értelme nem lenne. Most is lehet érvénytelenül szavazni, meg el se menni. Inkább a szavazatok elveszését kéne kiiktatni, hogy csökkenjen a nagy pártok előnye. Pl. Ausztráliában használják az Instant Runoff Voting nevű módszert, ami abból áll, hogy a szavazó megjelöli, melyik jelölt a legszimpatikusabb neki, melyik a második legszimpatikusabb, stb. Az összesítés után a legkevesebb szavazatot kapó jelöltet kihúzzák, és a szavazatait szétosztják a másodlagos preferenciák szerint, és így tovább addig, amíg meg nem lesz valakinek az abszolút többség. Meg arra is lehetne használni ugyanezt a módszert, hogy a kieső (5% alatti) pártokra adott szavazatok ne vesszenek kárba, hanem kerüljenek át a másodlagos jelölthöz.

Meg az ajánlószelvényes cirkuszt is meg kéne reformálni, meg valami beleszólást adni a szavazónak, hogy a pártjából ki kerüljön be. (Pl. listás szavazáskor kihúzhat egy embert a listáról, akit a legtöbben kihúztak, az nem kerül be.) Meg a helyi képviselők visszahívhatósága is jó lenne. Szóval bőven volna mit változtatni, de hát ugye kétharmados, és egyik nagy pártnak sem érdeke...
Bizony a magyar valasztasi rendszer nagy erdekessege (hatranya), hogy egy szavazo attol fuggoen, hogyan szavaz 0-tol 3-ig terjedo sullyal szolhat bele a parlament osszetetelebe.
Tgr: a modszer amit emlitesz abban is segitene, hogy a kis partok konyebben jussanak be. Szivesebben szavaz az ember ugy, ha nem lebeg felette a szavazat elvesztesenek lehetosege.
"Sok értelme nem lenne. Most is lehet érvénytelenül szavazni, meg el se menni."

Az nem ugyanaz.
Ha valaki érvénytelenül szavaz, akkor rá lehet mondani, hogy "nem tud olvasni/nem értette meg a szavazás lényegét" stb.
Ha valaki el se megy, akkor egyszerűen ráfogják, hogy lusta, hogy ennyi időt se képes szánni a közös ügyekre, urambocsá hazaáruló!

A Védegyletnek (akik valamiért a teljesen borzalmas Élőlánc Magyarországért néven indultak) volt egyébként ilyen választási programja, ők a single transferable vote-ot akarták vezetni, ami olyasmi, mint az instant runoff, csak több jelölt is bekerülhet egy körzetből. Van egy kvóta, amit el kell érni, miután az összejön valakinek, bekerül, és a rá adott "felesleges" szavazatokat szétosztják a másodlagos preferenciák szerint, és így tovább, amíg össze nem jön a kellő számú győztes:
en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote
Ja, mellesleg (ezt is elmondták már) a parlamentben, ahol ez a dolguk a képviselőknek, szintén van "fehér kocka" gomb, csak úgy hívják, hogy tartózkodik.
Ez is azt jelenti, hogy "itt vagyok, figyeltem, de nem tudok/akarok dönteni"
ha már ugyis szavazósdi lesz, belevehetnék ezt is a kérdések közé.
kezdjél aláírást gyűjteni :)...
Egy csomó országban egyébként, ahol nincs fehér ("none of the above") kocka, indítottak egy None of the Above nevű pártot. Amerikában valaki még a saját nevét is megváltoztatta None of the Above-ra. Szóval nem feltétlenül kell kétharmad a fehér kocka bevezetéséhez.
(Tényleg, Worluk, nem akarsz mesélni erről a Pató Pál Pártról?)
A valasztasi rendszer nincs tiltva mint ugydonto nepszavazas kerdese?
Ezerkilencszáztizenkilenc százalékban igaza van a szerzőnek a 2002-es magyarországi választás ügyében, tiszta és makulátlan lelkiissmerettel állíthatjuk a szarógalamb ezeket az őrült, hatalommániás, keresztény kurzustól túlfőtt ájtatos manókat leverte mint Gergényi tizedes a többieket, de hova tűnt a speiz?
Négyzet. De miért kell ezt hivatalossá tenni? Csak el kell terjeszteni, hogy a szavazat érvénytelenítésével jelezze mindenki az elégedetlenségét, az már tökmindegy, hogy áthúzza az egészet vagy szőrös péniszt rajzol a lapra. Lenne meglepetés, szerintem is.
kurva jó, így én is elmennék szavazni :)
"Magyarországon beláthatatlan előnyökkel járna a fehér kocka bevezetése. Megakadályozna például indokolatlan kormányváltásokat."

Egész pontosan hogyan? A mandátumelosztásnál hová számítana be a NOTA szavazat?

1. Sehová ==> ugyanaz a parlamenti mandátumarány jön létre, mint NOTA nélkül
2. A mandátumelosztásnál a NOTA is pártnak/képviselőjelöltnek számítana és a rá eső mandátumok után kiosztott képviselői helyek üresen maradnának a Parlamentben, ami minden bizonnyal nagykoalíciót eredményezne... Kell ez nekünk?
amúgy a választási rendszer kicsit olyan, mint amikor egy étteremben párolt csicsedlit vagy puffasztott szalontüdőt szolgálnak csak fel.

és még te vagy a fasz, hogy nem választasz.
Gimis oszt. társam áprilisban meg most is volt választási felügyelő/megfigyelő a vk-ében. Üres borítékot ugyan nem találtak, de voltak szaftos megjegyzések egyik-másik párt kis négyzetének/körének a helyén. Ez volt az érvénytelen szavazatok kb 2/3-a. A többi vagy nem bírta az x-et elhelyezni valamelyik megadott helyen (!) vagy simán kihúzta az egészet...és persze volt, aki az összes számára szimpatikus pártot beikszelte.... A fehér kocka mellett valóban elférne még egy másodfokú egyenlet is, beugrónak.
Én nem látnám, hogy a spanyol választási rendszerben lenne ilyen (legalábbis a parlamentiben)... link?
amúgy lehetne mellékelni akár egy "megjegyzések" rovatot is a lapokra. Akkor népszavazni is legalább 90% menne.
Én szeretem a szalontüdőt ...
Vince: es ugyan mit kezdesz a megjegyzesekkel? Hogyan dolgozod fel?
Cartman:

Nem biztos, hogy úgy van, ahogy mondod. Ha egyenletes arányban szavaznak minden párt szavazói a NOTA-ra, akkor igazad van. Viszont ha valakinek tele volt az összes nemiszerver egy kormánnyal, eddig nem tehetett mást, mint azt, hogy a "másikra" szavazott, jelentse itt a "másik" éppen akármelyiket. A fehér négyzettel meg meglenne a lehetősége arra, hogy szimplán a nemtetszését fejezze ki, anélkül, hogy ezzel a "másik" szavazatait gyarapítaná. Ha jelentős tömeg van, akik 4 év alatt megutálták a mostani kormányt, de az ellenzékétől is hidegrázást kapnak, akkor elképzelhető, hogy mondjuk a kormányoldalból lenne több NOTA. Így esetleg pusztán az nem lenne elég a kormányváltáshoz, hogy a mostani rossz, mert az ellenfél szavazatai nem szaporodnak (az ő szavazóik nem elégedetlenek, ellenzékben úgyis mindenkinek nő a népszerűsége...). Ebben van valami...
Nagyon jó felvetés az egyik kedvenc témám amivel a barátaimat szoktam bosszantani.:)
A kérdés hogy miért kell a kaka és a sz@r között választani? Így aztán teljesen hivatalosan és "demokratikusan" mindenképpen valami büdöset nyomnak le a torkunkon polgártársak!
Én nem is mentem el országgyűlésre szavazni (talán egyszer mikor 18 éves lettem de az nem is volt választás:) csak most 2006-ban amikor is mind az összes négyzetet bexeltem. Ha megváltoztatnák a választási törvényt és számolnák a protest szavazatokat is végre teljes szívemből mehetnék addig is szavazni amíg nem tűnik fel egy olyan szervezet akinek a működésével hosszú távon is elégedett vagyok.
koc: kell a halálnak feldolgozi, csak feszültséglevezetőnek jó, a legjobbakból (értsd:vicces) meg lehetne szemezgetni... :D

Mondjuk egy vk-ben sincsenek 5e-nél többen választópolgárok, asszemlegalábbis.... 60%-os részvételnél ez 3k ember amiből valszeg a fele kanyarítana oda valami egy-két szavasat. (szemtek! xy egy tetű, Béla, szeretlek, stb.) uh feldolgozni sem lenne nagy kunszt annak a 8 felügyelőnek. Úgyis végig kell nézniük egyesével az összes bedobott lapot.
Bevezethetnének egy fehér kört is azoknak, akiknek a kocka sem jó. Meg persze egy fehér háromszöget, ha valakinek a kör sem megfelelő.
És arról lehet tudni, hogy törődik-e bárki is a fehér négyzetbe szavazókkal? És ettől színvonalasabb lett a politikai élet pl. Spanyolországban? És aki a fehér négyzetbe ikszel, vajon egy "szebb és boldogabb" világban pl. bármelyik mai fejlett nyugati államban tudna választani a kínálatból? Nem vagyok biztos benne.
Madness: a szavazat egy dolog, de a szavazatból mandátum lesz. Az a kérdés, hogy a NOTA szavazatból hogy csinálsz mandátumot? Ha csinálsz egyáltalán...

Vegyünk egy teljesen arányon választási rendszert, ahol listákra lehet szavazni és mindenki a mandátumok olyan arányát kapja, amennyi százalékot kap a listájára. Tegyük fel, hogy 2 párt van, a jelenlegi ellenzék (A) 45 százalékot kap, a jelenlegi kormánypárt (B) 40, míg a választók 15%-nak tele van a töke az egésszel (NOTA).

1. A NOTA nem számít be sehová ==> Kormányváltás
2. A NOTA helyei üresen maradnak a Parlamentben ==> nagykoalíció vagy új választások
3. NOTA az ellenzékhez számít ==> Kormányváltás
4. NOTA a kormányhoz számít ==> Kormány marad

Míg az 1-es és a 2-es elképzelhető lenne, a 3-as és 4-es esetben felmerül a kérdés, hogy miért pont oda számítanak be a NOTA szavazatok. Több párt esetén a helyzet még rosszabb
Lehetek picit OFF?

Ha már reformhangulatunk van a politikát illetően, miért nem gondolkodunk el a minőségbiztosításról a parlamentben? Mindenhol van ilyen, csak ott nincs, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Azok a képviselők akik a letöltött ciklus alatt nem vettek részt az összes ülés 80%án, nem szólaltak fel elégszer (számokat nem mondok, azt mondjon aki ért is hozzá), nem adtak be egyetlenegy törvénymódosítáststb.(mert ugye ezekkel lehet mérni a munkájuk mértékét/minőségét) azok ne legyenek újraválaszthatók és kész. Ne költsünk közpénzt olyanokra akik nem végzik a munkájukat.

OFF vége.
"Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük magunk elé 2002-t. Volt ugye egy kormány, teljesen őrült/köztörvényes figurákkal, keresztény kurzussal, személyi kultusszal, valami fantasy-szerű nemzeti narratívával, meg egy expanzív és korrupt gazdaságpolitikával."

hűha.bezzeg a fecó.az nem köztörvényes.és még szépen is mosolyog.mondjuk azok a korrupt gazdaságpolitikájukkal se szorítottak meg. mert nem volt rá szükség?
(többen is írták már más témákkal kapcsolatban, vaj' mikor jön el az idő amikor az ország legokosabb embere is pellengérre kerül itt..vagy ő nem is annyira rossz Kedves Árpád?)

amúgy elgondolkodtató a cikk.(most jó értelemben)
"1. A NOTA nem számít be sehová"
Igen. Szerintem ennek ennyi volna az értelme. Hivatalosan kinyilvánítaná x ember, és ez belekerülne a hivatalos végeredménybe, hogy szándékosan nem szavazott egyikre sem.
Nem arrol van szó, hogy nem mentem el, nem arról, hogy érvénytelen szavazatot adtam le: tartózkodtam.
Király, indítsunk aláírásgyűjtést a fehér kocka bevezetéséért:-) Legalább lenne épkézláb kérdés amiről érdemes népszavazni.

Pl 75%-os részvétel mellett képzeljünk el 30% fehér kockát, azt hogy magyarázná a sok megélhetési bünö.. akarom mondani politikai elit

Tartsunk róla népszavazást! :]
Szerintem a köztörvényes kategüória nem Fecó, hanem inkább a Pintér volt.
Egy módosító indítványom azért lenne:
Kiterjeszteni a rendszert minden választásra. A fehér kockáknak külön üres helye lenne a parlamentben ill. önkormányzatban, valamint a reá eső töredékszavazatokat is elvihetné ez a kocka - értelemszerűen mint a pártok.
Evvel egyrészt csökkenteni lehetne egyben a sok álláshalmozó számát, másrészt tényleg teljesebb véleményt alkotna az akaratomról. Nézzük csak meg, hogy másodállásban (csak úgy fusiban) mennyien polgármesterek, meg egyebek.
Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy teljes munkaidőben ennyi pénzért és - ami rendkívül irritáló - adómentes költségtérítésért fenntartani nem szabad sem képviselőket, sem polgármesteri hivatalokat polgármesterestül mindenestül.
Hivatkozásul (ha lehet) álljon itt egy adat az általunk megválasztott országgyűlési képviselők a parlamentben "eltöltött munkájuk" után járó költségtérítéséről. A sima fizu nincs benne! : www.mkogy.hu/kepv/kepv_ktsg.htm
Belegondolni is rossz, hogyan magyaráznák az egyes pártok az üres négyzeteknek adott szavazatokat. Persze mindenki a saját szájíze szerint. Valószínűleg itt is koptatnák kicsit még a már amúgy is megfoghatatlan népakarat szót; a szavazásokat záró politológusoknak is jól jönne, eddig sohasem hallott mondatokkal díszíthetnék összefoglalóikat.
És ha a fehér kocka arányosan csökkentené a képviselők fizetését? 10% nem szavaz senkire -> minden képviselőtől levonják a jövedelme tizedét.
(Mondjuk ezt én a teljes részvételi aránnyal is simán megjátszanám, nem csak a fehér kockával.)
különben is: monnyonle.
Ja. És szavazni kéne arról is, hogy jobb orvosokat, taxisokat, focistákat stb. kérünk.

Hiába mennék ki hétvégén a Bundesliga meccsekre, itt csak Borsodi Liga van.
Szavazzunk, hogy szar a Borsodi Liga, és jobbat akarunk!
Mert mi jobbat érdemlünk!!
Csak az elosztóban már megint velünk kurtak ki, és idelökték, ami maradt.

Komolytalan hangulatkeltés, hogy a politikusaink sokkal rosszabbak, mint mi magunk. Mondjon már valaki olyan 5 főnél nagyobb létszámmal képviselt foglalkozást Mo-on, amelynek művelői jobbak, erkölcsösebbek, eredményesebbek, mint a politikusok!
Taxisok? Orvosok? Bírók/ügyvédek? Kőművesek? Tanárok? Rendőrök? Újságírók?
Ugyan már!
Észre kéne venni, hogy ilyenek vagyunk. Ezt tudjuk. Ez jön ki, átlagban. Egymás szarát esszük.
10%? Inkább legyen úgy, hogy minden fehér kocka teljes "fizetését" a képviselőktől kellene levonni. Így aztán nekik az lenne a cél, hohy minél kevesebb fehér kocka legyen. Beindulna a meló egyből a téházban!
vzzoli: megismételem egy előbbi hozzászólásomat

lényegesen autoriterebb, antidemokratikusabb, machiavellistább politikus látok éppen miniszterelnökként tündökölni.

A magyar demokráciára a legnagyobb veszélyt ÉPPEN nem OV jelenti, mert róla már kiderült, hogy le lehet váltani. Fletóról még nem derült ez ki, és nem tudom, ki fog-e. Jelen pillanatban nem úgy néz ki, mint aki ne lenne képes bármit megtenni azért, hogy "bebizonyítsa nem kell beszarni Orbán Viktortól" (idézet tőle). A bármibe éppen szoftos rendőrattakok és a Kossuth tér immár 1 hónapos megszállva tartása tartozik. ETTŐL nem félti senki a demokráciát???


Vagy ha szoci, az sem baj, ha bevezeti a rendeleti kormányzást - végülis, miért ne, ebben legalább van előképzettsége, és a manager habitushoz különben is közelebb áll a vez.ig.utasítás, nem? Főleg, ha az országot az alkalmazottainak tekinti (ld. "el lehet innen menni", ilyet is vezérigazgatók mondanak a beszart dolgozóknak) és nem a részvényeseknek (gondolom, Hernádi még sosem mondta a MOL részvényeseknek, hogy ha nem tetszik az irány, el lehet adni a részvényt).
Előbb közölte a román miniszeterlnökkel, mik a tervei a munkaerőpiac megnyitása kapcsán, mint a magyar parlamenttel. Mi ez, ha nem a perlamentarizmus abszolut leszarása?

Lassan megint küldheti a Hazafias Népfront a droidokat szavazni a Parlamentbe, évente 2x egy hétre.
Ez eddig OK, és valahol egyet is értek veled, de legalább az orvosok, taxisok, tanárok, kőművesek stb. bemennek dolgozni a munkahelyükre, mert ha nem kirúgják őket. Hozzáteszem, hogy azért az orvosok, tanárok, kőművesek stb sokkal eredményesebben dolgoznak, mint a politikusaink. A munkahelyükön a MUNKÁJUKAT VÉGZIK. Nem egymást b..tatják főműsoridőben. És ez szerintem óriási különbség, és ezért van elege az embereknek a politikából. Csak azt látják, hogy az elmúlt 16 év a mzyizás meg az urambátyámozásról szólt (meg a politikai felek egymást diszkreditáló, vagy diszkreditálni próbáló lépéseiről), és nem az érdemi munkáról (kivéve talán Bokros Lajost, aki sajnos csak rövid időre, de kihúzta az országot a szarból) aminek következtében ott tartunk ahol.
JA: Egy orvos, egy tanár egy taxis nem szavazhatja meg, hogy mennyi legyen a fizetése. Neki azért meg kell dolgoznia!
TWA

ha jól értem, a módszer lényege, hogy láthatóvá tenné azt a potenciális választói réteget, akik hajlandóak lennének szavazni, ha lenne színvonalas választási lehetőség.

de:
a) ez is egy nagyon heterogén mezőny lenne, lásd extrém radikalizmus hiánya vagy gyenge mezőny vagy korrupt politikai elit. romantika, csalódottság, butaság, radikalizmus etc.
b) semmi értelme nem lenne. érdekesebb lehetne a választások nagyarányú bojkottálása. érvénytelen fordulók sora.

Jo reggelt mindenkinek,nekem tetszik ez a feher kocka dolog!
Persze nem csodagyogyszerkent kell nezni ra,hanem egy jo onkifejezesi(es torvenyes!) lehetosegkent.
Amugy koszi Vince a videot,az angol eredeti cucc jo rajta,a magyar "szinkronja"profimunka,de szajbaragos!Mondjuk en odairtam volna a vegere,hogy ki rendezte.
W. Mester én szeretem olvasni amit írsz, de az „őrült/köztörvényes”-ről ha valaki napjainkban Orbán-kormányra asszociál az annyira elfogult…. hát legalább annyira mint én más irányokban…:)
Tgr: A listáról való kihúzás teccik! Egymást húzogatná ki a sok marha..... :-)
Nem Anonim 2006.11.28. 10:26:04

Én nem Orbánról beszéltem, hanem Pintérről.

Egyébként Orbánt nem leváltották, hanem mást választottak helyette, szal még őt sem váltották le.

Amúgy meg elég OFF a téma.
OFF: Galileo, én is megnéztem a videót. Azért van amit írtál, mert egy ilyen film szerintem nem tud nem szájbarágós lenni.
Semmi különös nincs benne, de hatásos.


Ez a fehérkocka dolog nem újdonság. Már egy jó ideje "szavazz érvénytelenül" mozgalom néven fut itthon is. Arról szól, hogy muszály regisztrálniuk, lehet később hivatkozni rá, politológus-szociológus hallgatók szakdolgozat témája lehet. Semmi több.
Akkor már inkább leone007 indítványát támogatom:)
en azt nem hiszem, h a partok nem tudnak a horngyulai "naes"-el elintezni az egeszet. Jo, nyilvan a hatterben elindulna az akcio, h hogyan lehet ezeket a valasztokat is megszolitani, ami mondjuk nem lenne hatrany, de hivatalosan, elinteznek ezzel.
A fehér kocka dolog már azért is hasznos lenne, mert így meg lehetne különböztetni azokat a nem szavazókat, akiket egyébként érdekel a politika, azoktól, akik le se szarják, és el se mennek szavazni. (Például survey-kérdőívekben egyébként általában van is olyan lehetősége a válaszadónak, ha nem tud, vagy nem akar válaszolni, választásokon pedig nincs.) Nem mindegy szerintem, hogy miért nem választ valaki: azért, mert nem érdekli, vagy azért mert nincs olyan párt vagy emberke akire lehetne szerinte. Nem értem azokat az érveket, hogy ennek semmi értelme nem lenne, TWÁ-nak igaza van, ez megmutatná a nagyarcú politikai elitnek és a kis pártoknak is, hogy mennyire elkúrják a dolgokat, mert nem tudnak X százalékot megszólítani. Aztán lehet ezen majd a statisztkusoknak, szociológsoknak nyammogni, meg pártoknak mazsolázni... a fehér négyzetbe leadott szavazatok jelzésértékűek. Nem egyenő ez a dolog az érvénytelen szavatokkal, és marhaság azon filózni, hogy akkor hova mennek a fehér négyzetes szavazatok. Nyilván sehova, ez a lényege...
ja, es egyebkent az Altalanos Iskolai Alsotagozatos Matematikatanarok es Tanitonok Szovetsege (AIAMTSz)neveben: NEGYZET
"z a fehérkocka dolog nem újdonság. Már egy jó ideje "szavazz érvénytelenül" mozgalom néven fut itthon is."

Na de ennek éppen az a lényege, hogy ez nem egy mozgalom, meg "érvénytelen szavazás", hanem hivatalos lehetőség.
leone007 2006.11.28. 09:56:36

Ez nem lenne rossz ötlet.

Csak sanszos, hogy sajnos úgy működne, mint a nagyvállalatoknál, ahol elintézik a dolgot azzal, hogy a minőségbiztosítót megebédeltetik, fényesre nyalják a seggét, és így is úgy is megkapják a minősítést.
Capture:hatasos,igen,azert mondtan,hogy
profimunka.De azert erosen a papai gyerekre volt kihegyezve...pedig a szoveg univerzalisabb igazsagokat tartalmaz!
Erre is van lehetőség, el kell menni, és érvénytelen szavazatot leadni. Nem kell ehhez 2/3 törvény.
Egyébként roppant veszélyes megváltoztatni a választási törvény, most jól láthatóan stabil kormányaink vannak.
A kormányzáshoz szükséges többséggel.
Mi lenne, ha mondjuk 1 fő többsége lenne a kormány oldalnak?
Én az 5% határ eltörlését látnám, megfelelő gyógyszernek a parlamenti pártok megújulásához. Lennének új pártok, új vonulatok, új eszmék amik be juthatnálak a parlamentbe.
Szvsz nem oldaná meg a kérdést a fehér négyzet bevezetése. Ugyanis Átlag Béla aki mondjuk utálja a kormányt de az ellenzéket még jobban vagy fordítva, az továbbra is arra fog szavazni akit kevésbé utál. Már csak azért is mert "nehogy a másikra többen szavazzanak" - márpedig a fehér négyzet rontja az esélyeket...
Persze nyilván lenne egy néhány százalékos fehér négyzet szavazói kör, de ez a hazai protestszavazóknak csak a legoptimistább, legnaivabb, legidealistább töredéke lenne.
Tavaris: azert ez nem tunik olyan rettenetesen sok penznek. Sztem elvarhato, hogy egy (tisztessegesen dolgozo) kepviselo netto egymillat hazavigyen per ho.
Vince.
Ez jó - mlakat.hu/videok/kmna_hungarian_liar_hi.wmv - gratula.
Ha ismered az együttest áruld el.
koc: te most a belinkelt táblázatról beszélsz? abban nem a fizetésük van hanem az egyéb költségtérítések.
egyébként nem értek egyet, nem várható el. szvsz max a fele.
tuzesbebi:biztos eszrevetted,hogy ez egy olyan kicsi,ablaknelkuli orszag,ahol ha valaki elfingja magat rendesen,mindenki buzlik, attol fuggetlenul,hogy melyik sarokban kuporog.
Egy igazi szelloztetesre lenne szukseg(bizonyos mertekig az EUparlament is az!),nem uj partokra feltetlenul!
Most jutott eszembe, amit az Index is megcsinálhatna. Minden parlamentben ülő képviselőről aktát vezehene, ami tartalmazza mit szavazott meg milyen bizotságban, mit tett. Milyen botrányba keveredett, miért lobbizott, mikor szólalt fel. Megszületne a nyomonkövethető ellenörzés. Választáskor elég lenne, csak étnézni az éves teljesítményét, és e szerint szavazni rá vagy sem. Meg valósítható lenne a visszajelzés is, lehetne osztályozni a teljesítményeket, mit a fociban a mecsek után. (Pl: hüségesen megnyomta a gombot 2, felszólat és demagogizált 3, vitázott 4, értelmes érveket ütköztetett XY-nal 5, Churchli beszédet mondott 4.) Ezt tuti elolvasnák a párt media kutatók, és jelznék a képviselőnek, hogy kénne egy kicsit dolgozni is, mert nem fognak megszavazni a XIII kerületben.
Syntax Error: Igen ezt pontosan ertem, nem is volt egyik mezoben sem 12 milla.
ritkán olvasni ennyi demagóg véleményt.

hadd száljak be én is: mondjuk ne fehér kocka legyen, hanem a bejutási küszöböt vigyük le 0.5%-ra és hagyjuk az egész cédulás-bohóckodást is; aztán lehet pattogni mindenkinek, oszt jónapot'.

Huba - a protest nem tartózkodás hanem tiltakozás, szerintem.
Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene ország többségében a másik párt ellen szavaz nem a programra. Így lehet hülyét csinálni az egyszerű emberekből.
Ez a fehérkocka nem rossz ötlet, mert jelzi hogy milyen a szavazó hozzáállása. Akik nem mentek el szavazni, azok eddig csak a "részvételi arányt" csökkentették, amire nem azt mondom hogy nem jelzőszám, de nagyon könnyű megmagyarázni hogy miért akkora amekkora. Ízlés szerint szegfűszeggel vagy narancshéjjal fűszerezve. A fehérkocka egy kicsit jobban árnyalná a képet. Megmutatná hogy hányan szeretnék elküldeni az aktuális politikai elitet az européer anyjába. Ezt már nehezebb magyarázni, de szinte látom magam előtt:
1. Baloldali érv: Mert a jobboldal /Orbán Viktor/ felbujtotta a népet hogy a szavazásba rondítsanak bele, amin mi meg vagyunk döbbenve.
2. Jobboldali érv: Győztünk, a nép kinyilvánította hogy mindenki menjen az anyjába, csak mi ne. Kormányváltást, idenekünkavidéket, semmihatalmatakomcsiknak!

Javaslom a fehérkocka egy továbbfejlesztett változatát: a pártlistán minden párt mellett legyen egy selymes, sima, cücinyüci édibédi karika és egy szigorú, karistolós, morc fehér négyzet. A karika a mellette szavazást jelenti, a négyzet meg az ellene szavazást. A lapon alul legyen egy csúcsára állított szőrös háromszög.
Nomost. Minden szavazásra jogosult állampolgár pontosan egy ikszet tehet a lapra. Eldöntheti hogy valamelyik párt MELLETT szavaz-e, vagy valamelyik párt ELLEN, vagy a szőrös háromszög megjelölésével mindenkit elküld az anyjába.
:o)
"Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene ország többségében a másik párt ellen szavaz nem a programra."
Hat persze, mert más lehetősége nincs.
A fehér kocka ez a más lehetőség lenne. Nem csodaszer, és nem oldana meg semmit, de egyértelműen mérni lehetne, hogy kinek nem tetszik egyik oldal sem.
Szerintem jó ötlet. Lehetne előjeles szavazás is, ahol amellett hogy valakire szavaz az ember, bejelöli, hogy bár x pártra voksolt, úgy gondolja bármi történjék is az y pártra semmiképp. És a pozitív meg negatív előjelek semlegesítik egymást. Kiváncsi lennék így ki mennyi szavazatot kapna :) Az idei választásokon én is érvénytelenül szavaztam, de ott voltam, csak egyiket se akartam igazán. Bár valószínűleg nagyjából mindenki leszarja, azt ha az emberek nagy része senkit sem akar a mostani felhozatalból. Ők a hatalmat akarják, de azt nagyon.
Most úgyiy népszavazósdi lesz: Pl. A Nagy Decemerötödikei Nemzetegysítő szavazásban lehetett volna egy olyan kocka, hogy a kérdés feltevője kapálja le a szavazás árát.
Sziasztok!

Igazából nem találtam meg azt az idézetet, amelyet eredetileg kerestem, de ez is passzol a véleményemre:

"...A motor ápolása során éppúgy, mint bármi más dolgunkban, a lelki béke megvalósulását követi a többi minden:
igaz értékek, igaz gondolatok. Az igaz gondolatokból következnek az igaz cselekedetek, s az igaz cselekedetekből az a mű, amely mások szemében is anyagi tükröződése a lélek békéjének. Ez volt az a fal is, Koreában. A lélek valóságának anyagi tükre.
Ha a világot megjavítanánk, hogy különbül élhessünk benne, nem a politikai viszonyok javításáról kell papolnunk, hiszen ezek mindenképpen kettősségek, sem pedig programokról, hogy mások mit tegyenek, mit ne, mert a túlsó végén kezdünk a dolgunkhoz. Politikai programok fontos végtermékei a társadalmi Minőségnek, de foganatosak csak akkor lehetnek, ha a társadalmi értékek szerkezete igaz. A világ megjavítását a tulajdon szívünkön, fejünkön meg a két kezünkön kell elkezdenünk, onnan terjedhetünk kifelé. Azért hagyom én az emberi sors megjavításáról való álmodozást másokra, és inkább a motorkerékpár javításáról beszélek..."

Robert M. Pirsing, A zen meg a motorkerékpár ápolás művészete

Egyébként én is támogatnék egy egyszerű fehér kocka lehetőséget a szavazásokon, amely mellett az "Egyik sem a fentiek közül" lehetőség lenne és egy opcionális helyet, ahová leírhatnám a véleményem, hogy miért.
Fehér kocka? De miért?
A világon minden demokratikus államban van egy kormány, és van egy ellenzék, különböző konstellációkban. Namost, ha én odaszavazok az "egyik se"-re, akkor az most mi lesz?
Nagy semleges fehér felhő a magyar politika kék egén? Nem fog véleményt kifejteni? Akkor erre ott van kérem Rigolya" útálomagyurfecetésorvitortis"Dévid. Ja és remek, hogy szidja itt mindenki mindkét oldalt nagy erőkkel, de szerertném felhívni a figyelmet arra az apró tényre, hogy Ovi jelenleg nem rendelkezik SEMMILYEN végrehajtó és tövényhozó hatáskörrel. Nem rendelkezik a kölsgévetés felett se. Még csak nem is ő a Legfelsőbb Bíróság. Az alkotmánybírákat sem ő vezeti titkos hatalmával. 2002 óta nem rendelekzik érdemleges beleszólással a kormányzati és törvényhozási hatalomba. Talán a 2/3 os tv-ekbe van némi beleszólása. ENNYI. Maximum pofázási hatásköre van. (És mutasson nekem bárki egy olyan dem. országot, ahol az ellenzék nem pofázik vég nélkül a szemét, népnyúzó stb kormány ellen.) Továbbá nem védem a fiút, mert tényleg vannak neki butus húzásai.. De hogy fehér kocka ? Az majd fehérré teszi a patyolat politikaielit eget?
Szerintetek ha most lenne ogy. választás, mennyi lenne a NOTA arány?
1.OVi-nak csak az elbaszott kockaszakos kampanyt lehet felroni.
2. talan a feher kocka radobbenti apartokat, h van egy reteg, aki tudatosan politizalna, akit meg kell, meg lehet szolitani. Ha egyzeruen nem mesz el, akkor a valasztas a nyugdijasok vs polgarikorok meccs szintjere sullyed.
es Kramp azert azt leszogezhetjuk, hogy pl. az eü.ben a Fidesz is csak egy nagy budos semmit csinalt. Mondjuk persze az is lehet, h ez a nagy lenduletes liberalis igyekezet a szakadekszelerol nagy munkakedvvel egy kicsit meg lejjebb loki.
Máj littül OFFtopic...
Naja, da, de azért akkor nem egész ez volt a helyzet... Meg ugyan kaka volt nagy erőkkel, de nem ekkora. Most meg jön a papolás, hogy mi bátrak vagyunk stb... És valahogy volt kormány (a Horn kormány is az volt igen, és Ovi se úgy adta át az államkasszát, hogy -10% defkó) amely alatt volt fenntartható fejlődés. De most valahogy nem úgy tűnik, hogy az lenne. Ovi baromságokat beszélt, taktikai hibákat stratégiai hibákra halmozott, rosszul kampányolt sötöbö. Nem kell őt érte szeretni. Meg nem kell a képét se imádni. De asszem az tiszta, hogy a helyzetet nem ő q...ta el. És a Fehér ix az meg, mint egyik sem szvsz a szokásos dumkó: Ha a mi kedvencünk hibázott, akkor hirtelen az összes hibás, ha a másik akkor meg csak ő. ÁHH...
Kramp: Az, "hogy Ovi jelenleg nem rendelkezik SEMMILYEN végrehajtó és tövényhozó hatáskörrel" még nem jelenti azt, hogy a szavazóbázis durván felének legitimációjával ne lenne óriási hatása a magyar politikai életre és a kormánykoala balfaszsága/népszerűtlenségtől való félelme miatt meg taktikai okoból egyébként is ne alkalmazkodna az általa diktált harc/beszéd-modorhoz, stílushoz. Ez összességében oda vezet(het) hogy egynémely választónak mindkét oldaltól herótja van, és ekkor úgy érzi, hogy NOTA-t kell ixelnie. Nosza!
Hát, szóval. Lehet itt viccelgetni a fehér négyzettel, de a választás nem erről szól. Nem kívánságműsor.
Ha a bótban csak fehér kenyér meg félbarna kenyér van, de én házi kenyeret szeretnék, mi a teendő?
Választok abból ami van, és teszek azért, hogy legyen más is.
DSityu:valaki mar belokte a 10%-ot.Szerintem is kb.ennyi.Az nem pici,2Debrecen legalabb!
Cartman:

Gyanítom, a NOTA sehova sem számít, hiszen te nem választottál azok közül egy darabot se. Viszont én nem arra gondoltam, amire te írtál, hanem erre:

NOTA nélkül:
47% szavaz a kormányoldalra
53% szavaz az ellenzékre
-> kormányváltás

NOTA-val:
46% szavaz a kormányoldalra
44% szavaz az ellenzékre
10% NOTA
-> marad a kormány

Azokon van a hangsúly, akik az első esetben kénytelenek voltak az ellenzékre szavazni, mert a kormányoldalból az elmúlt 4 év miatt elegük volt, de igazából nem találják jobbnak az ellenzéket se. A második alkalommal ezek mind NOTA-t szavaznak. Spanyolországban a nótázók 2% körül vannak, amit ha mind az ellenzéktől vonunk el, napjaink kiélezett választási szituációiban billentheti a mérleg nyelvét a kormányoldal javára.

Szerintem erre gondolt Tóta W. amikor azt írta, hogy a fehér kocka megakadályozhatná a kormányváltást, ha az ellenzék se jobb. (Persze a feltételezés szerintem nem helyes, mert az emberek legnagyobb része nem jóság, hanem szimpátia alapján szavaz... Sajnos nem gondolkoznak elegen ahhoz, hogy ez így megvalósulhasson.)
Huba!
A "szavazz érvénytelenül"-nek is az volt a lényege, hogy hivatalos! Meg kell számolniuk, jelenteniük, feldolgozásoknál hivatkozni rá stb. Nem dobják ki.
Csak eddig kevés volt, elenyésző, ezért szóra sem érdemes, pont annyi volt amennyit jelent.
De ha lenne mondjuk egymillió, akkor nem mondhatnák, hogy hú bazze mennyi béna szavazópolgár van...
Abban igazad van, hogy a fehér négyzet meg kifejezetten ezért lenne. Ettől függetlenül még mindig nem látom reális, jótékony hatásának előnyét megfelelő alternatíva nélkül.
vaspata:
RENDSZERlegitimáció fogalma : Valamely személy, vagy politikai közösség hatalmának, a hatalom elnyerésének, működtetésének törvényes és elismert módja. (Max Weber: Die drei reinen Typen der legitimen Herrschaft In: Sociologie Weltgeschichtliche Analyse-Politik: Kröner-Stuttgart 1956)

Habermas a politikai rend elismerésre méltóságát érti legitimitáson. A legitimitás, mint igény a társadalom meghatározott identitásának szociálintegratív megőrzésére szolgál. (Habermas, Jürgen: Legitimációs problémák a modern államban In: Válogatott tanulmányok (183-223. o.), Atlantisz 1994 )
Az egyik-vagy másik tábor szavazóbázisa NEM az adott párt hanem a rendszer EGÉSZÉNEK legitimációját adja, hogy elmegy szavazni, és alábveti magát a rendszer játékszabályainak.
A választási eredmény LEGALITÁST biztosít, amellyel az aktuális hatalomgyakorló párt/ok az államhatalom LEGITIM kényszerhatalmát LEGÁLISAN használhatják. Na most innen kezdődik a csúsztatás: Ovi szándékosan keveri a rendszerlegitimációt a választási felhatalmazással, Feri meg azt mondja, hogy a másik volt, ők okozzák a legit. deficitet. A fehér kocka egyébként a Legitimációs rendszeren egy űrt hozna csak szvsz, a protest az akár az egész demokrácia ellen is szólhat nemde? (Ha már itten okoskodunk...)
Ja és tündöklő: Akkor el kell menni házikenyeret csinálni.
Lehet a fehér négyzettel variálni, de az új alternatívák felbukanásának esélyét (ahogy írta is itt már valaki) az 5%-os bejutási küszöb és az ajánlószelelvények gyüjtésének az eltörlése segítené igazán. Persze erre még kevésbé lennének vevők a parlamentbe bebetonozódott pártok, mint a fehér négyzetre.
"Hát, szóval. Lehet itt viccelgetni a fehér négyzettel, de a választás nem erről szól. Nem kívánságműsor.
Ha a bótban csak fehér kenyér meg félbarna kenyér van, de én házi kenyeret szeretnék, mi a teendő?
Választok abból ami van, és teszek azért, hogy legyen más is."

Hát eppen ez a fehér kocka lényege: JELZEM a politikusoknak, hogy egyikkel se vagyok elégedett, hozzanak házi kenyeret is...
De egy "fehérkenyér hívő" ugyan nem fog neked házit sütni, lásd be:)
Azt a tényt mindenki ismeri hogy a brazil sorozatok nézőközönsége dönti el a választásokat. Én azért leszek hajlandó szavazni mert valamelyik nem b.ssza át annyira az átlagembert és általában is az országért és annak lakosaiért(az összesért) tesz és dolgozik. Valahogy úgy látom hogy itt a pártok a hatalomért dolognak és nem azért hogy szolgálják az országot és az itt élő embereket mert ha jól tudom azért van állam és nem ősközösség, mert az egyénnek ez jobb.
Kedves látszólag túlnyomórészt értelmiségi közösség. Tessék észrevenni hogy nem az Önök szavazata dönt, hanem hogy a tömegből mit hoz ki az nyomot költségvetésű kampány.
Zizz... Outsider, igaz, tényleg a magyar társadalom arról híres, hogy itt milyen sok az értelmiségi. Valóban a szappanoperások döntenek. De a szappanoperások annak hisznek aki ügyesebben kampányol. Azt meg ugye nem nyócátalánososok vezetik általában. Másrészt meg unom már a "nem kell elmenni, mert úgyis mások döntik el", meg a "jók ezek, a másik legyek csak éhesebbek" (respect Hofi) hozzáállást. Ha kellőképpen sok tudatos van, akkor az szépen elmondja sok nem tudatosnak is, azért tanult nemde?
leone007 2006.11.28. 09:56:36

Nem rossz ötlet. Össze lehetne kötni valami ilyesmivel:

www.fantasycongress.us/fc/

Ez "csak" egy játék, de a "See How Members of Congress Performed" igen hasznos menüpont.
Valami informatika-politológia szakos emberke megcsinálhatná a magyar változatát a ráérő idejében. ;D
Svédországban is van fehér kocka... Plusz le tudják kavarni a mi két ogy. választásunkat, egy önki. választásunkat és egy népszavazásunkat egy, azaz 1 fordulóban... Hiába, ők nem olyan gazdagok, hogy négy fordulóban oldják meg, amit egyben is lehet : )

(A svéd demokrácia ennek ellenére köszöni szépen, jól van : )
Ja, csak a svéd kapus bemegy a kapuba s véd, a magyar az meg áll és néz ki a fejéből, és ezt is csak jó esetben teszi a kapuban. Ez az ungárische demokrácia tök olyan mint a foci... csak még Puskásunk sincs belőle...
Na ja Spanyolo., meg Ukrajna... Ottan nincsen magyar lelemény. Egy-két szemfüles fehér kocka párot alapítana, aztán jól összelopnák ők is magukat...

Viccet félretéve. Nem lenne rossz, de mindaddig, amíg a magyar szavazópolgárok 60%-át totál be lehet hülyíteni, és agyatlanul követi vezérét, addig itt nem lesz jóvilág. Addig a magunkfajta - mint már írtam a CC-ben - egyszer fasiszta, egyszer meg bolsevik komunista ávós lesz. Szóval ez a baj. Magyarországon az emberek elfelejtettek gondolkozni. Fenntartások nélkül elfogadják, amit kétes erkölcsű gazemberek ugatnak.

Szóval itt jöhetünk bármivel, sajnos szerintem nem nagyon fog változni a dolog. Ez egyik hülye tömeg Fletót emelné császárnak, a másik meg Vityát.
Kramp
érdekes amit mondasz, de feltételezi azt hogy a demokrácia csak azt a néhány alternatívát jelenti amitől nem fejlődik a közösség. Így előbb utóbb amúgy is rendzavarás forradalom, anarchia lesz tehát a demokrácia jelenlegi működése mellett feloszlatja önmagát. A fehér kocka lehetőséget ad új civil kezdeményezések létrejöttének, ha látszik hogy mekkora űr van a politikai palettán. Persze ez nincs a regnáló hatalom kedvére, ezért nem hiszem hogy az a veszély fenyeget hogy itt rövidesen kedvemre protestálhatok demokratikus módon. Követ dobálni meg túl civilizált vagyok, és azt gondolom hogy inkább van szükségem ilyen szelepekre ahol kiengedhetem a bennem lévő gőzt.
ÖÖÖ miért kéne itten " a demokrácia feloszlatja magát"-ról beszélni, meg attól félni? Ugyanmár 7-8 e. izmos zászlólengetőtől fél a tisztelt értelmiség? Ezeket a szemüvegünkkel elborítjuk! Minden rövid/távollátó értelmiségi adja le a használt szemüvegeit, hogy azokkal lehessen kordont csinálni:). A fehér kocka pedig csak egy megnyilvánulási lehetőség, hogy én az "egyik sem"-et támogatom. Attól még nem megy egy fityinggel se több a nonprofit/civil szervezeteknek. A politikai rendszer költségvetési és törvényhozási túlsúlyát magát kellene inkább korlátozni, és nem egy fehér kockával. Például hatékony Számvevőszékkel, amelyik tud vétózni költségvetésben, szigorúan meghatározott törvényi feltételek mellett. Volt ilyen: Legfelsőbb Állami Számvevőszéknek hívták. 1944-ben, a háborúban is egyensúlyban volt a ktgv. Meg további zárójel nem csak a kölségvetés egyensúlya a kérdés, péel RókusiMókus akkora szufficiteket produkált, hogy ihaj. Kár hogy aránylag kevesen ettek akkoriban vitamindúsan...
Kramp, hol? kinek? hogyan hallatszik amit mond? A magyar reklámmédia nagyon jól szűr, nem hallottam normális szavakat évek óta, mostanában hallom megszólalni a véleményemet a média egy két helyén (itt ne a szélsőségekre gondolj). Nem jelent meg a véleményem eddig sehol, ha majd még több lesz belőle és valaki ki is áll mellette akkor lesz miért szavaznom.
Mike Patton:aze ne legyel mar annyira ertelmisegi,hogy elhiggyed,az emberek elfelejtettek gondolkozni!Egyszeruen fasultak,guriznek,nem jut el hozzajuk a megfelelo tajekoztatas(pl.a hiradok kifejezetten dezinformalo csatornak!),nem tudnak atgondolt dontest hozni.Marad az erzelmi tenyezo,meg a szomszed velemenye.Outsiderrel egyetertek,az uj civil kezdemenyezesek tudnanak hozni egy elmozdulast.Ezeket tobbre tartanam,mint mondjuk az uj partokat!
Outsider: Ja. De a politikai rendszer nagyon jól elvan nélküled, meg nélkülem is. 40% választópolgár nélkül is. Ha viszont a civil szférára gondolsz akkor az "nincsen el", akár pár száz ember hiánya súlyos. Ebben igazad van. De a politikai rendszert csak alkotmányosan meghatározott jogokkal, intézményekkel, korlátokkal lehet javítani (vagy rontani), és ezek az intézmények azok, amelyek megadják a lehetőséget a civil szférának a beleszólásra. (És jelenleg tényleg alulreprezentált a civ. szféra)
Madness:

én arról próbáltam írni, ha van VOTA, akkor milyen következményekkel járna. Te arról, hogy semmilyennel, pontosabban ugyanazzal, mint a már meglevő lehetőségek (otthon marad v. érvénytelenül szavaz) ill. azt feltételezed, hogy a VOTA lehetősége megváltoztatná a választó stratégiáját.

Ha a VOTA nem számít be a végeredménybe, akkor mivel jobb, mint hogy nem megy el vki szavazni vagy érvénytelenül szavaz?
Ebben: mlakat.hu/videok/kmna_hungarian_liar_hi.wmv

a zene a Rollins Band-é. Nem meglepő módon a Liar címet viseli a szám.

Itt lehet "simán" csak hallgatni (párszázezer másik zeneszámmal együtt):
www.radioblogclub.com/open/69744/rollins_band_liar/Rollins%20Band%20-%20Liar
Arról pampogok állandóan amúgy is mindenkinek, hogy nem feltétlenül a "politikusok"- at kell szidni! Kell egy keret, egy jól működő checks and balances rendszer (amit eddig nem sikerült ennyire felborítani senkinek), aztán a politikusok öljék egymást, ordítsanak vörös fejjel, a szakpolitikai kérdésekbe azonban legyen jóval több beleszólása szaktestületeknek. Adott esetben akár vétójoggal is (persze meghatározott keretek között stb). És ez lehetne az a fehér ix ami inkább logikus. Mert akkor nem szavazza le a 10 kukás a 9 nobel díjast.
gal: Ezek a civil kezdeményezések vagy komolytalonok vagy mégsem civilek.
Ha már valami támogatott, már nem lehet elfogulatlan, és ami meg nem élvez anyagi támogatást az erőforrás hiányában szépen el is hal vagy eleve halva született.

galileo: nem lehet hogy Mike Patton is fásult?:) És még lehet hogy gürizik is, aztán azért ilyen a véleménye?
Ilyen a szövege, véletlen, hogy pont ráillett erre. (Vagy vmi cionista judeo-bolsevik összeesküvés eredménye :D )

www.lyricsdir.com/rollins-band-liar-lyrics.html
Minden létező dem kontrollt felszámoltak a szocik 5 év alatt. A konkrétan a KORMÁNY ellenőrzésére hivatott szerv, az ÁSZ csak egy díszpinty, mindet mit csipog, le se bagózzák. A többi kormányt ellenőrző szerv már rég ellehetlenült vagy megszűnt, beolvadt ide-oda, eseleg az ellenőrizendő ellenőrzése alá (!) került. Nonszensz. Persze OV-t diktátorozzák, pedig Fletó mellett Viktor még mindig libsinek tűnik, mint annó, 90-ben.
Ami nem kis teljesítmény a főböszmétől.
Kramp: jelenleg a szakmai szervezetekben egy csomó díszpinty ül (tisztelet a kivételnek) nézd meg milyen az autós, motoros, érdekvédelem, hogy csak egy példát mondjak. És még ezer szféra van ahol szakmai szervezeteknek kellene a törvényalkotás időszakában a civil véleményt megjeleníteni. De mennyivel könnyebb a törvényeket megalkotni civil kontroll nélkül? Ennek a helyzetnek a fenntartásában is érdekelt a politikai elit. Ők nem fognak ezen változtatni. Az hogy végere ellenkezhetnek, talán összehozza egy kicsit jobban a közért tenni akarókat ha felmerül a te kire szavaztál ominózus kérdés. Végre nem kéne szégyenkezni valami miatt...
Vince: ha kell elnézést kérek, de istenbiz nem olvastam a hsz-ed mikor kijött belőlem a díszpinty.:D
"Alba alea iacta est" - a fehér kocka el van vetve, már a régi rónaiak is megmondták (Caesar Gyula). Egyébiránt azt hiszem tévedtek, amikor úgy gondoljátok, hogy a kb. negyven százalék soha nem szavazó között számottevő lenne a fehér kockába ikszelők száma. Ezek döntő többségének fingja sincs, hogy itt mi is van, mi az a szavazás egyáltalán, jelentős részük a korallállatkák iq-jával rendelkezik, és szarik mindenre és mindenkire. De játéknak jó, meg arra, hogy néhány szorgalmas szavazót az elfekvőből megvicceljen: "Most akkó mit is kő csinyáni, Ferikém, ki az a Senki, akire szavazni kő?"
icsep:mindenki a sajat tapasztalatai alapjan beszel.Nekem jo elmenyeim voltak ezen a teruleten,pl.az egyik haverom a Critical Mass foszervezoje.Lattam,hogyan indult alulrol az egesz,szinte semmipenzbol.Persze,mostmar korbeudvaroljak a partok,de ok nem hulyek,hogy elkurjak,amit felepitettek.
(Egyebkent en nem vagyok bringas.)
outsider:Mike is lehet fasult,persze,csak en empatikusabb alkat vagyok,vagymiafene...
edebacsi!olvasd el legyszi,amit az elobb irtam,te is fasult vagy?
Vúú edebá ez nagyon igaz. Én is azt mondom, a fehér ix nem egy pánácea. Ja és a civil/szakmai testületek mindig mindenki emberei. Ez igaz, de tökéletesen működő rendszert még ember nem talált ki. Maxi jól működőt. Az előző ötletem szvsz inkább jobb megoldás lenne, mint a "nem csináltunk semmit". Annál azért hasznosabb...
galileo:
Még nem vagyok fásult (bár megérdemelném!), csak nem olvastam az említett kommentet. Ám ha olvasom, akkor is ezt írom, mert (lehet, hogy a szövegértést vizsgáló PISA-felmérés békaseggealatti számaiban én is benne vagyok) nem téged ismételtelek...
Cartman listajabol en leginkabb a kettes verziot tamogatnam. Lehet, hogy idillikus a gondolat, de ha a NOTA szavazatokkal kikenyszeritheto lenne egy nagykoalicio, az valamelyest elmozditana az "Allohaboruzo" feleket, de lagalabbis nehezebb lenne a masikra mutogatni, hogy eppen ki mit kurt el.
De tovabb megyek en megszuntetnem mind a listas, mind pedig a kompenzacios listas helyeket. A legtobb magyar telelpulesen bekerul az onkormanyzati testuletbe egy csomo olyan arc akik egyeneiben szarravertek. Aztan lehet, hogy hibas az elmeletem, de az egyeni kepviselo valasztas szinten a helyi erdekek erositeset szolgalhatna, persze nem egybol, de idovel lagalabbis, azon tul talan csokkenne a partok reprezentacioja. IMHO.
A jelenlegi rendszerben a NOTA szavazatok valoban kevesse boritanak fel a trendet, de ez csak akkor igaz -mint fentebb mar olvashattuk- ha minden protest szevazat a tuloldali eselyesebbre jut. Viszont sok olyan embert ismerek aki azert nem ment el szavazni, mert ezt az opciot hianyolta, de nem kivant a szar es szar kozul valasztani. Ha masert nem hat jelzeskent hasznosnak tartanam.
Edebacsi:bocs,nem kotekedni akartam,tisztelem a korodat.
Me, Myself and I: a matula ezt már megcsinálta.
matula.hu/index.php?section=article&rel=39&id=464
En az onkormanyzati valasztasokon ezert szavaztam (Borsidikent) a Zempleni Telepulesszovetsegre :)

A parlamenti valasztason pedig uresen hagyva jeleztem a sajat feher kockamat.
Még1x: A kormányzati és tvhozási hatalom így is a kezében van most feriéknek. Miért lenne nekik jó Ovival közösködni? Miért kell ide nagykoalíció? Mit old meg? Azt, hogy nagyon hangosan kiabálnak egymásra a csúnya bácsik?
Ejnyebejnye, EZ sérti a kényes ízlésünket? Szvsz ennél azért aránylag fontosabb az a tény, hogy mély, és elég ragacsos szarban vagyunk gazdaságilag. Ebből pedig ugye a nagykoalíció nem hoz ki senkit automatikusan.
"ez megmutatná a nagyarcú politikai elitnek és a kis pártoknak is, hogy mennyire elkúrják a dolgokat, mert nem tudnak X százalékot megszólítani"

Megmutatná. És? Mivel a döntő többség Vezér alapon választ, szavaz, amerről a kolomp szól.
a, Jöhetnek a tervezők és szervezők politológusokkal karöltve: nanézzük, kikisafehérkockások? Nocsak! Falusi alulképzett nők, döntően. Szólítsuk má' meg Őket! Ingyen mosópor? Az jó lesz, bele a programba izibe. Neee, mégse, az ellenzék öblítőt akar, nehogymá. Legyen inkább cseresznyepálinka.
b, nosza van 10% fehérnégyzetes versenyző. Ahha, na csináljunk má' pártot Józsikám, oszt ígérjünk valami szépet. Te , fűtenek a parlamentben?
c, "A nép szava-Isten szava. Ateista vagyok"
d,A polgár elmondhatja, kifejezheti önmagát, jelez, tudat. Remek, kevesebbet költ antidepresszánsra.
e, Gond van a demokráciával, mint olyannal. Mindenhol gond van vele, de nincs jobb egyelőre.
f, Ha már demokrácia, akkor a képviselők visszahívhatóságát változtatnám. (beszámolási kötelezettség, stb.)
edebácsi, Kramp:
csak a "kötekedő" énem táplálása miatt megkérdezném, hogy ha lenne ilyen fehérkocek akkor elképzelhetetlen hogy valaha egyszer bele tegyetek egy x-et?
Bocs az offért, de most tűnt fel a méretes STRABAG-hirdetés az oldalon. Kiváncsi lennék, hogy a Kívánjuk a sajtó strabagságát! c. írást ezek után hogyan értelmezzük.
outsider, hogyne, elképzelhető. Más kérdés, hogy a fehér kockába ixelés az körülbelül 2.5 hetes rövid politikai elemző műsorokban okoskák által felemlegetett tényként maradna meg, aztán decensen és enigmatikusan megfeledkezne róla mindenki. Aztán jól menne tovább minden ugyanúgy, ahogy eddig. Maxi nem kerülne be az egy vagy a két kis párt. De asszem bekerülnének, csak a két nagyból menne le olyan1-2 %. Változtatna ez bármin is azon a két hét eszmei agyfolyatáson kívül?
Miért lenne nekik jó Ovival közösködni?

Nem lenne jo de a tortabol kicsit kapni is jobb mint semennyit. Ugye te sem gondolod, komolyan, hogy azert menneak a parlamentbe mert olyan kurvara kepviselni akarjak a valasztopolgaraik erdekeit?

f, Ha már demokrácia, akkor a képviselők visszahívhatóságát változtatnám. (beszámolási kötelezettség, stb.)
Ez valoban jo lenne, de ebben az orszagban a jelenlegi viszonyok kozott ertelmet vesztene hamar. Meg rolad is hamar elterjesztik (nem bebizonyitjak), hogy korrupt vagy.
Kramp:a nagykoalicio pont azert lenne erdekes,mert a kozos szart kozosen kellene eltakaritani.Biztos,hogy nem huznak ki 4evig,de en kivancsi lennek,ki ugrana le hamarabb a lorol!A miniszteriumokat ugy kellene elosztani,hogy a "kiugras"utan is ertekelheto legyen a munkajuk.
Tgr 2006.11.28. 13:21:50
Tudom, már láttam, csak az elég "low-budget version". Az amerikai változat tényleg SZÁMONTARTJA, hogy melyik képviselő vagy szenátor melyik törvényjavaslatot jegyzi. A matulás sztem túl komolytalan.
SCD: az országos, területi, kompenzációs tb. lista törlésével teljes mértékben egyetértek. Sok semmirekellő mihaszna csak így tud bekerülni, amúgy sansza sem lenne. A számonkérés is könnyebb lenne min. 4 évente ugye.
Ukrajnában van fehér kocka. Oszt mire mentünk vele? :)
Rastignac:
"e, Gond van a demokráciával, mint olyannal. Mindenhol gond van vele, de nincs jobb egyelőre."
húú ezt nagyon nem szeretem, akkor az eleve lerendeltetett hogy egy ilyen böszme országnak ilyen demokrácia jár? Akkor inkább egy felvilágosult diktátor (persze nem ez a vágyaim netovábbja)
Végül is mindegy hogy mikor fullad ki a demokrácia aztán jöhet valami zavarosabb időszak? Vagy talán föl kéne készíteni ezt a demokráciát valami hosszabb működésre, mert nekem úgy tűnik itt csak a békés időszakokban ment kicsit jobban, a zavaros időket mindig megszívtuk.
IMHO Kramp jelezte, hogy ezt a mocskot nem közösen hozták össze, legalábbis az utóbbi négy évet semmiképp se. Az, hogy Orbán mit kommunikált, azt meg ugye megszívta, nem hinném, hogy rajta kellene a port elverni azért is, amit MÁS TETT!.
Ukrajnában van fehér kocka. Oszt mire mentünk vele? :)
A valasztasi rendszernek a demokraciakban van ertelme. Janukovics, vagy Juscsenko tipikus "same shit different asshole" szitu
Mo-i választójogi törvény átláthatalansága biztosítja a ún. pol-i elit általa legitimmé tett fosztogatását. Piszkosul megszívtuk.
(Ja Wonder..) SCD, nem tom, azért arra kiváncsi lennék, hogy a tele torta mennyivel rosszabb, mint a torta része? Merhogy feriék most nem nagyon közösködnek, akkor most mért lenne nekik jó leosztani a pénzt ráadásul politikai ellenfeleknek? Naaaa
(nem is gondoltam, hogy az átláthatatlanság ilyen nehéz szó....)
Wonderland.

Valoban. De ha kozosen el tudnak takaritani akkor az zavarna teged? En mar regen eljutottam, oda, hogy mindegy ki csak kicsit a mi erdekunkben is tegyen ne csap a sajat es a partja erdekeben. Mert most jo? A szargyarosok ulnek a szargyarban es azon szarakodnak, hogy most mi a szart csinaljanak.
SCD, nem nem zavarna. De mekkora esélyt látsz rá?
Az a meglátásom, hogy itt pedig Gyufának kell lépnie. Mert Ő van kormányon. Ha már megszavazták, és ott kormányoz. Mögötte a parlamenti többség, akkor ne sírjon, hogyaszongya "jajj ez az antidemokratikus ellenzék... kritizálja a hibáimat...de rossz..." és nem mellékesen tényleg van neki kritizálható hibája bőven.
Eselyt? 50%

De egy nagy demokrata mondott valami olyat, hogy a Parlament mukodik ellenzek nelkul is. Nosza.
SCD. Hát működik ellenzék nélkül is nem? feri bemegy Oviék meg ki... Nem szimpatikus maradéktalanul ez a hozzáállás Ovi részéről, de azért lőtte már fejbe magát miniszterelnök azért, mert nem tartotta be más az ő adott szavát és szerződését. Persze nem ezt várja el senki, de nem lehet, hogy el kéne gondolkozni azon, hogy ki is itt a felelős? Mindenki? Gondolkozzunk már egy kicsit! Az egész politikai elit? Fehér x? Most hirtelen mindenki attól lett szemét, korrupt, mert egy csapat elqrt valamit?
0. Az, hogy a "hulyek" dontik el a valasztast, alap, ez barmilyen szavazasi rendszer eseten igy van, ezen szerintem kar rugozni (lasd meg a Vilag vs Kaszparov sakkmerkozest:)

Ezert
1. Az en rendszeremben nem csak egy feher kocka lenne, hanem MINDEN partra lehetne +/- szavazatot adni egyarant. Igy nem kell agyalni, hogy ki kire mondott nemet
2. A vegso szavazatszam a ketto nettositasa lenne (25(+)/17(-)=(+)8)
3. Valtoztatna a vegeredmenyen, mert ha "normal" esetben az eredmeny 45-40-10-5 (csak a pl kedveert:), viszont a "negativ" megoszlas 50-35-10-5, akkor a vegeredmeny: (-5)-(+5)-(0)-(0)
4. Ez azert is jo lenne, mert megszunne a fosas az elveszo szavazat miatt, ugyanis a nemtetszest nem kellene osszekotnom a szimpatiaval (a nem akarom a Fideszt/MSZP-t nem lenne egyenlo a MSZP/Fidesz vokssal) Szerintem jelenleg pl. az MSZP tabor nagyon nagy reszben epul a Fideszt utalokra, akik nem az MSZP-re, hanem a Fidesz ellen szavaznak, de ez megvaltozna ha ugy is lehetne valakit leirni", hogy attol meg barki mas is szeretheto
5. Ha senki nem lepne at a "netto" 5 szazalekot, akkor "HessPicsaba", es addig valasztunk, amig nincs valamely partban/szervezetben egyetertes. Mert most baszott mod kenyelmes egymast fikazni, most Te vezetsz, aztan En, de a lenyeg, hogy MI MINDIG benne ulunk a tutiban. (Lasd meg Arpad cikket a megegyezes eselytelensegerol)
galileo 2006.11.28. 12:34:49

Igazad van, de nem teljesen. Egy normál szervesen fejlődő demokráciábn ez a civil dolog működne, és működik is. De nem nálunk. Itt a politikai elit alakította ki a gazdasági elitet, a politikai elt alakítja a média, egyfajta korporativista szemlélet él Mo.-n, qannak minden hátrányával. ennek eredményeképpen sajna a civil szervezeteket is hasonlóképpen politikai erők alakítják.

Mondjuk akkor lennénk igazán fasza csávók, ha nem csak a pofánkat/kezünket jártatnánk, és irogatnánk TótaW blogjába, hanem tényleg szerveződnénk. Azért van itt nem egy értelmes ember.

Aztán mint civil szervezet jelölnénk Tótát köztársasági elnöknek :)
sirkahn, gyönyörű, csak így szerintem fél évig választanánk. Amúgy kevés helyen van nagykoalíció. És minek? Akit megválasztottak viseli a kormányzás felelősségét, és slussz. Azért választották meg nem? Ha meg utóbb nem tekintjük jó döntésnek, akkor meg ne az ellenoldalt szidjuk érte!
Na, pont ez az, amit az elmúlt két választás alatt hiányoltam.

Mindenkinek egyenként a ká anyja.
vorobjanyinov vrót:

„Bocs az offért, de most tűnt fel a méretes STRABAG-hirdetés az oldalon. Kiváncsi lennék, hogy a Kívánjuk a sajtó strabagságát! c. írást ezek után hogyan értelmezzük.”

Javaslat: a hirdetést humorral, a többi pedig majd adja magát. Az ahhoz vezető út azonban rögös. Olykor-olykor még a komolyságot is szuszpendálni kell.

Gúdlakk, jeeh.
wonderland:
és? mennyivel jobb az intezmenyesult patthelyzet, az, hogy SEMELYIK 2/3-os torvenyt nem lehet modositani? Most ugyanugy nem tortenik semmi, havi 200 pengo fixert:) Az allam nem attol mukodik, hogy a GyurcsanViktor benneul a parlamentben. Vannak torvenyek, azok alapjan egy ugyvezeto koztisztviseloi allomany el tudna latni a feladatat.
ki is itt a felelős? Mindenki? Alapjaban veve igen. Beleertve magunkat valasztopolgarokat is. Az persze mas teny, hogy az akkori ertelmisegnek kellett volna megteremtenie annak a lehetoseget, hogy felnojon egy olyan generacio ami kicsit tobb ontudattal rendelkezik. Hat ez nem teljesen jott ossze.

Fehér x? Most hirtelen mindenki attól lett szemét, korrupt, mert egy csapat elqrt valamit?

Nem. attol lettek korruptak, mert mi hagyjuk, es a rendszerben benne van a lehetosege annak, hogy minimalis vagy nulla retorzio mellett tetemes penzeket lehet lenyulni. es oldaltol fuggetlenul. Ha te ott lennel akkor te is lenyulnad, de en is. Es csak azert, mert megteheted. Amig a partok es az oket tamogato mediak elsmuzoljak a tagjaik piszkos dolgait addig megteheto. Amig a media tulnyomo tobbsege kilora van megveve addig csak szolga lesz.

Es igen mukodik ellenzek nelkul is. Amig a kormanyparti tobbseg megszavazza amit a partjai akarnak addig ez nem lesz problema. Nem szimpatikus? Nekem sem. Sot tok ovis. bebee mi nem halgatunk meeeeg. Kimennek. Es? Kivel basznak ki? Senkivel. Amit GyF akar azt elmondja, amit kell lehozzak a szolgak, a kivant uzenet eljut mindenkihez akit erdekelt eddig es eljut majd eztan is tok mindegy, hogy a fidesz ott van vagy nincs. Csak hulyen nez ki. De ha ez a politikai strategia resze akkor tegyek. De az elmult idoszak tortenesei is megmutattak, hogy GyF azt fogja tenni amit muszaly, az egyetlen eselye ha megy elore mint a golem. Amig az mszp mogotte all addig Orban a segget a foldhoz verheti sem fog lemondani. Levaltatni meg nem tudjak, mert az emberek tulnyomo tobbsege mar szkeptikus, azaz a feher negyzetet jeloli.
Nekem is tetszene egy +/- - os rendszerű szavazási szisztéma, de akkor már tényleg beugró kérdést is kellene tenni a szavazólapra. Fehér kocka (sic) szerintem mindenféleképpen kellene rá; nem oldana meg mindent, de ha már a választói akarat kifejezésére szolgál a szavazás, akkor szerintem szükséges.

Amúgy lehet népszavazást kezdeményezni a választások mikéntjéről, úgyhogy akár kezdhetjük is gyűjteni az aláírásokat. :-)
Ne keverjük az érvénytelennel. Az érvénytelenben nebbe van az is, aki azt hiszi, lottózik, és beixel ötöt. Az nem mindig tudatos döntés.
És ne négyzetezzünk, mert a kockás füzetben se dobókockák vannak, meg a kockásfülű nyúlon se.
Mike Patton:Igazad van,ertem en mire gondolsz.De ha latok 1-2jo peldat,csak elobujik belolem az optimistaangyalka!
SCD:"...attol lettek korruptak,mert mi hagyjuk..."-ezt a felismerest kell transzformalni civil kezdemenyezesbe,pl.amit latok,szova teszem,nem kussolok rola.A kadarizmus egyik alapja is az a megfelemlites volt,hogy ha szolsz,bajod lesz!Eloszor a kozoskepviselon erdemes kezdeni(ha okot ad ra...),utanna a tobbi adodik,meglatod.
Szerintem a fehér kocka nem oldana meg semmit. Megint egymásra mutogatnának, hogy a másik miatt van sok fehér kocka. De ha csak egy szavazat is van a sokmillióból, ami nem fehér, azért elkezdenének marakodni. Magasról tesznek rá, hogy az embereknek tele van velük a hócipője, amíg ők kormányozhatnak. Ez minden pártra igaz.
Ja, és a választók nem tehetnek róla, hogy a politikai elit egy rakás trágya. Nekik csak az a feladatuk, (és sajnos eddig terjed a mozgásterük is...) hogy mindig kiválasszák a legkevésbé rosszat.
TWÁ: NOTA-ban benne lesz az is, aki azt hiszi, hogy az is egy párt :) Elméletileg ezek kiegyenlítik egymást, mint azok akik véletlenül ikszelik be az MSZP-t vagy a Fidesz-t.
Nekem is tetszene egy +/- - os rendszer. Kar, hogy erteni kellene a mukodeset ahhoz, hogy jo fokmeroje legyen a valasztoi akaratnak. A droidok ellen viszont ezzel a modszerrel sem jutnank elorebb, csak a fuggetlen vagy tudatos(vagy ez inkabb a gondolkodo, merlegelo?) szavazok velemenyerol kaphatnank arnyaltabb kepet.
Ha a listakat eltorolnenk mar sokat javitana a helyzeten. Meglepodve tapasztaltam a driodszintu listasszavazo ismeroseim koreben sokan adtak le a voksukat az ellenkezo oldalra, mert meg voltak elegedve a kepviselo/polgarmester munkjaval. De ugy szegyeltek magukat, hogy ide/oda szavaztak. Miert kell szegyellni azt, hogy azt valasztom aki az erdekeimet ervenysiti, kepviseli?
Outsider:
Csak pofázok itt, mert pofázhatnékom van, de megmondom neked őszintén, én nap mint nap ebbe a képzeletbeli fehér kocába teszem az ikszemet. Ha meg a szavazólapon is lenne,esetleg oda is behúznám, de sokat gondolkodnék előtte. Amúgy a szutykos való világban meg én is a kisebbik rossz elvét vallom. Ám akárhogy is csűröm, csavarom, kénytelen vagyok mindig oviékra voksolni, mert elég sokat éltem az elvtársak alatt, hogy elfelejtsem, amit műveltek. (Most ne tessék hörögni, hogy ezek nem azok, dehogynem: a több évtizedes kontraszelekció eredményeként az utódok is kompatibilisek, mert hogy aki kiválaszt, meg elindítja a karriereket, oszt' nevel, átplántálja hetedíziglen a nézeteit.)
SCD: Jaja nagy részben.
Mindezek mellett továbbra is fenntartom, hogy a jelenlegi helyzetet effektíve (törvényekkel, rendeletekkel, utasításokkal, vagy azok hiányával) nem a Fid teremtette elő.

Sircahn: A 2/3 os törvények nagy része jogtechnikai/alkotmányos kérdésekben létezik (l. pl. Alkotmány, Sarkalatos tvények.) Ennek nincs köze a költségvetéshez/gazdaságpolitikához. Az egyszerű feles törvény, rendelet, stb.

A korrupció pedig? Hát nem tudom, az az igazság, hogy ebben nem annyira vagyok kompetens, de van egy olyan érzésem, hogy azért kispályások Vikiék Gyuriékhoz képest (l. a mértékeket).

A Fehér x pedig a jogtechnikai akadályok megteremtésében/elhárításában nem segít. A népszavazás igen. Csak nem ilyen kérdéseket kellene feltenni, és nem így.
Hogyisvanez?
"Akit megválasztottak viseli a kormányzás felelősségét, és slussz." Ez vicces. A fehér kocka ötlete jó és koránt sem biztos, hogy hosszútávon nem válna be. Ez egy félremagyaráthatatlan egyértelmű véleménynyilvánítás lenne a társadalomtól a politikai elit felé. Viszont nálunk ezért nincs sok esélye. Tudja azt mindenki, hogy nálunk a többség azért szavaz oda, mert a másikat jobban utálja. A rendszerváltás óta én már kétszer behúztam volna.
Kedveseim,

ha neadjisten a NOTA szavazatok többségbe kerülnek, akkor mi lesz? Bezárjuk a parlamentet, és kiírjuk hogy érdeklődés hiányában nincs kormány. Esetleg lehet "közönségdíjas" induló is, vagy "legszebb mosolyú politikus" ?

Az a baj, hogy a NOTA dolog csak azoknak jelent valamit, akik ténylegesen be is ikszelik. De ha mélyebben belegondolunk, a problémák ott maradnak, mert az üres négyzet nem old meg semmit.

Ettől függetlenül van jelentésértéke annak, hogy X állampolgár tehetségtelen cselédnek tartja az ország irányítására apellálókat, és egyidejűleg elhatárolódik a szavazni nem tudó/akaró/képtelen tömegektől.
Sajnos, akiknek ez az üzenet szólna, azokról ez lepereg.

Mert ők nem olyanok valójában, mint a plakáton.
Sőt, én viszolygok az emberarcú, "én is csak egy ember vagyok, mint te" plakát-politikusoktól. Főleg ha blogolnak.

Alapjában véve szar az egész kampány-módszer, mivel a tömegek tényleg a fogsor és a mosoly alapján preferálnak. Lehet nekem tudományos alapok nyugvó pártpreferenciám, kielemezett költségvetéstervezet alapján meghozott döntésem, elvész a tengerben.
Némi iteráció után kimondhatjuk, hogy Photoshop operátorok döntik el a választást.
SCD: azért az is valami, ha a tudatos választók véleménye mutatkozik meg árnyaltabban. A droidokkal igazából soha nem tudsz mit kezdeni; ahhoz valami általános IQ-növekedésnek kellene bekövetkeznie.
Wonderland vonatkoztassunk el a fidesztol vagy akar az mszptol de a ketfarkukutyatol is. Az elvrol van szo es abban mindegyik part hibas. Lassuk be, hogy aki hatalmon van az kassziroz. azt mindenki szeret. A hatalmat pedig megvedik, szinte minden aron, legyen az hazugsag(ohh sic) vagy akar keteves koltsegvetes, vagy privatizacio, vagy olyan torvenyek, rendeletek megalkotasa ami ideig-oraig megszilarditja az eppen regnalok hatalmat. Ezzel csak az a baj, hogy, ez egy rovidlato taktika. Aktualis pelda a regiok kerdese. Valahogyan nem sikerult letrehozni oket, a tamogatasokat viszont regiokra osztjak igy muszaly lesz. Ki marad ki belole?
"ha neadjisten a NOTA szavazatok többségbe kerülnek, akkor mi lesz? "

Verziók:
- egyszerűen új szavazás (maguknak kell levonniuk a következtetéseket, pl. hogy kiket indítanak)
- új szavazás, új jelöltekkel (pl. a listák első 10 (?) helyezettje nem indulhat)
- választási rendszer felborogatása szakértői ügyvezető kormánnyal (nem az addigival)
- azonnal semmi, de pl. a megválasztott kormány csak rövidebb ideig lehet hatalmon (feleannyi pl.?)
- semmi (kevés értelme lenne)

Mondjuk szerintem még a kicsinél is kevesebb a többségi NOTA szavazat esélye nálunk.
- új szavazás, új jelöltekkel (pl. a listák első 10 (?) helyezettje nem indulhat)

Ez majdnem TGM-es, de nekem szimpatikus :P
Az üresen bedobott, áthúzott szavazólap kb ugyanezt jelenti. Vagy pontosan.. Számoltam belőle jópárat, ha nem is 2 százaléknyit.
Az üresen bedobott, áthúzott szavazólap kb ugyanezt jelenti. Vagy pontosan.. Számoltam belőle jópárat, ha nem is 2 százaléknyit.
galileo: Sztem sem felejtettek el az emberek gondolkodni, épp ellenkezőleg: nagyon is racionálisan viselkednek. Rájöttek, hogy a politikának nincs köze a mindennapi élethez - a társadalmi problémákhoz - ezért nem is érdemes foglalkozni vele...

A megoldás: néha úgy gondolom, hogy a Dunát keresztül kéne vezetni a Parlamenten... : (((
Amikor olvasom, hogy ki mit hihet a fehér kockáról... Istenem, oly sokszor merült már fel, hogy az ilyen "bonyolult" kérdések értelmezésére képtelen emberek szavazójoga önmagában is felvet problémákat. Tehát engem a legkevésbé sem is izgat, hogy valaki azt hiszi, létezik NOTA-párt.
Csak éppen szerintem nálunk az emberek szimplán fásultabbak. Ezért "a nem rátok szavazok" voksért menjek el szavazni, vagy nézzek inkább tévét- merül fel a kérdés sokakban. A választ meg tudom tippelni.
A francia választási kultúrának is része ("voter blanc", "vote blanc"), és a "Fehér Párt" ( www.partiblanc.fr/index.htm ) küzd a hivatalos elismertetésért.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ( www.mkkp.hu/ ) a szándékos érvénytelen különösen kreatív és szórakoztató fajtája. Szerintem zseniálisan ugrotta át azt a problémát, hogy ennek nálunk alig van kultúrája, szemben "az állampolgári kötelességgel" és "az értékes szavazattal".

Tavasszal egy ismerősöm kiközvetített egy narancsos újságírónak, aki az érvénytelenül szavazókról írt anyagot. Szegény lány egy órán keresztül fizette a telefont, és elviselte, hogy nyomtam a sódert. Nagysokára megjelent a cikk, a magam érveiből semmit nem láttam viszont, a lényege az volt, hogy a szándékos érvénytelen radikális, anarchista, szélbalra hajló, eleve kudarcra ítélt erőlködés. Az egyik fiatal politológustól, Karácsonytól vagy Töröktől is hallottam hasonló véleményt. Szerintem nincs igazuk, de egye fene, a kétfarkú kutya kedvéért azt se bánom, ha leszélsőbaloznak.

Tavasszal az indexfórumban is volt vita ezekről:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9136011
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122276
blondie:egy jo kis aquapark a kupolak alatt...nem is lenne rossz!Azt a szellemkastelyt biztosan atpozicionalna!Egyebkent,ahogy korabban is emlitettem,az egesz orszagra raferne egy alapos szelloztetes.Pl.1ev tanulmanyut egy masik eu-s orszagba.
ARpad dragam ,mibol vagy te nemes acelbol, hogy tudsz mindennapra egy bejegyzest osszehozni es mikor lesz vegre h 33 komment lesz en megoszulok, komolyan ezt a mufajt nem az ilyen lassan olvasoknak talaltak ki...

...hogy szurom en ki ebbol a mega informacio aradatbol, hogy mi az a TWÁ amit nem szabad ki hagyni...

...kezdem ugy erezni magam mint nimfoman koromba, h allandoan kell de ha meg allandoan lehet akkor mar nem is vagyok biztos, h allandoan kell..
A Kétfarkú Kutya Párt a legüdítőbb színfolt ebben a hazai politikai mocsárban...
"Örök élet, ingyen sör, adócsökkentés" rulez
Szép emlékem a Polgári Öntevékeny Csoport másfél évtizedes plakátja, a "Munkabírás, Hozzáértés, Becsület" szlogennel. Egy ideig háttérképem volt...
Syntax Error:Nekem az ugysemeredmegnyomni
a csucs!
Ezt a fehér kockás rendszert itt is bevezethetnék!!!
én csak egy civil szervezetet szerveznék, mely azért kűzdene, hogy Szlovákiában legyen az új kormánynegyed, vagy valahol a határokon kívül, és akkor már az ellenzéki negyedet is ugyanott lehetne felhúzni, Sólyomnak meg járna egy folyamatosan a levegőben tartózkodó zeppelin, ahonnan mindig megmondhatná a tutit egy kurva nagy hangosbeszélővel

bizony, így kéne csinálni
Csabaxnak igaza van, nálunk is jól jönne a fehér kockás rendszer.
Idén nem tudtam kire szavazni, ezért inkább el sem mentem. Sokak szerint ez az állampolgári kötelességek elhanyagolása, én viszont akkor sem fogok kényszerből szavazni.
Ha mindig kaptam 1 forintot, amikor valaki azt mondta, "azért szavazok erre meg erre a pártra, mert az a kisebb rossz", ma milliomos lennék.
És a pártok igenis visszaélnek a szavazók kötelességtudatával: az ellenféllel való ijesztgetés ("ha nem is hiszel bennem, még mindig jobb vagyok, mert ő maga a sátán") a szavazatszerzés egyik legsikeresebb módszere.
Aztán a savanyú szájízzel megválasztott párt büszkén hivatkozik az ő szavazóktól nyert legitimitására. Szerintem egy 10%-os fehér kocka eredmény igenis okozna változásokat, és elszámoltathatóbbá tenné elkényeztetett (de attól még inkompetens) politikai elitünket.
Avagy, ahogy papám mondta idén tavasszal: "Nehogy már elmenj szavazni! Még bíztatásnak veszik..."
basta papanak 10 pont
oooyee: Ez különböztet meg minket a nyugati polkultúrától. Ot iszonyú erős a civil szféra. Nálunk nulla. A mecsekben nagynehezen megvédtek egy hegyet, és azóta is ezen köszörüli a sajtó a nyelvét. Ritka kivétel, ha valamelyiket nem sikerül szétzúzni így, vagy úgy.
Azokat viszont minimum kiröhögik, vagy legalábbis szánalmasnak állítják be (és tartják), amelyeknek sikerül valami.
Hmm ez nem feltetlenul igaz. Mi nem regen koltoztunk ki demszkygradbol a csaladd. Eleg sok hozzank hasonlo csalad van itt a telepulesen. Meglepo dolgokra kepes az ember ha egy kicsit akar. Mig pesten laktunk nem is vettem eszre, mennyi mindenbe van beleszolasa az embereknek ha egy kicsit is egyiranyba akarnak haladni. Persze nem akarom ossze hasonlitani a 15ezres kisvarost a tobb10ezres kerulettel, meg a korulmenyek is masok, de mivel az orszag negyotode nem a fovarosban lakik, van meg keresnivaloja a civileknek. Szerintem.
karotta(11.15.30)ötlete a legjobb.Népszavazást!
Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, támogatom. Attól félek, hogy jönnének a pártemberek[kormányoldal(bármelyik)], hogy miért nem dolgozik inkább a sok lázadó, a hülye népszavazásra megy el a pénz, úgysem változik semmi, és kitalálnának úgyis valami olyan kampányfogást, ami hozzájuk csábítaná az embereket. Meg tudják tenni ezt már láttuk. És ez ebben az országban hány embert lenne képes megmozdítani agyilag? Fanatikusan rá vannak állva egy pártra, mindenféle politikai meggyőződés nélkül. Ezzel a társadalommal ez nehéz lesz, de meg kell tennünk.Talán Magyarországon is lesz még normális élet.
edebácsi, Kramp: kösz az őszinte választ. :) A nomenklatúra elleni vígasztalhatatlan ellenszenvemet én is volt hogy majdnem narancs szavazatba fojtottam, de az urambátyám szagától meg tüsszögök.
vzzoli (sokkal fentebb...): és ezt szerintem úgy hívták, hogy kormányváltás. fölösleges kötekedni.

Don:
Egy választás 5 milliárd
A nyugdíjkassza ezévi hiánya 500 milliérd
Na mi kerül többe egy fehér kocka, valami normális választás vagy a hülye politikusok?
én szmájlit tettem minden egyes karikába az utóbbi két választáson. remélem megkacagtatott valakit.
Lehet, hogy az Mszp újra tízszázalékos párt lenne?
Egyik Ny-Euba szakadt orosz haverom (Dimitrij) emlegette mindig ezt a lehetoseget az orosz valasztasokon. O azt mondta, hogy aki erre ixel az az anarchiara szavaz. Ha jol emlekszem 8%-ot mondott altalaban.
Tenyleg kellene vmi feher kocka.
Oroszországban már megszüntették.
Jól sejtem, hogy Dimitrij Putyinra szavazott? :)
A fehér kockánál nem lenne egyszerűbb össznépi mozgalom keretében elegendő kopogtatócédulát szedni össze a Kétfarkú Kutya Pártnak?

Tudjátok, aminek a programja úgy hangzik, hogy

1. Adócsökkentés
2. Ingyen sör
3. Örök élet

SZVSZ pont ugyanazt fejezné is, de legalább volna benne némi humor is és nem kellene hozzá semmiféle törvényt módosítani.
Nem jegyeznék be (nincs is, tudtommal).

A Pató Pál Párt éppen ez volt anno. Komoly SZMSZ-e volt, satrapák tanácsával, központi illuminátussal és hasonlókkal. A bíróságon sajna nem hagyták.
Abban az országban, ahol az egyik oldalt "Az Ember, Aki Hazudott" vezeti, míg a másik oldalt "Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott, Sőt, Taggyűlésen Se Volt Sohase Nem" képviseli, ott bármilyen fehér geometriai ábra lehet a szavazólapon, az el van b@szva.
„1. A NOTA nem számít be sehová ==> Kormányváltás
2. A NOTA helyei üresen maradnak a Parlamentben ==> nagykoalíció vagy új választások
3. NOTA az ellenzékhez számít ==> Kormányváltás
4. NOTA a kormányhoz számít ==> Kormány marad”

Szerintem van 5. eset is.

Az, aki protestszavazatot dobott eddig, az NÓTÁzik egyet ...
Mégpedig azzal meszelték el a PPP-t, hogy demokráciaellenes és felforgató azáltal, hogy viccet csinál a dem. intézményekből. Ellentétben a többi, hótt komoly pártunkkal.
De. :-)

PS: el van wazzézva a tabstop. Az üzenetben TAB-ot tolok és a címsor lesz aktív. Hámáhogywazzehámáhogy. Tessék bugreportolni!
Arpika 2 kerdes ismet:

h lehet teged szurni

kik az analfabeta gondolas ujsagirok neveket!!!akarok
Nem nyert ... a Firefox Ctrl-TAB-ra lapot vált ... ;-)
na semmi hat akkor ennyi jo ejt mindenkinek...
Laci1 ha megbocsajtasz en ezt nem olvasom el:((( a TWÁ se erkezem
lac1, töröltem a kommentedet, mert ne tegyél be ide százflekkes szarokat, senki nem fogja végigolvasni. De válaszolok: az, h összeszeded a világ összes komcsi komrányának umbuldáit, ugye nem semlegesíti a Fidesz-FKGP-MDF koalíció umbuldáit? A fenti postban a 2002-es helyzetet vázoltam, akkor az Orbán-kormány bukott meg, ezért az ő jellemzése került oda. Vili?
Akkor szemezgethetek?
Nem semlegesíti, csak a megfogalmazásod, hogy 2002-ig milyen köztörvényes kormány volt, enyhén szólva is visszataszító tőled.
Szemezgethetek?
Ez zseniális.
Még idén be kéne vezetni és rögtön nyomnám is az ikszet. Kíváncsi lennék mi lenne az eredmény!

Bááár, amilyen birkán szavaznak egyesek: jajj viki olyan kötsög -> mszp. jajj feri olyan buzi -> fidesz.

Sokszor az az érzésem (leglábbis a szavzáskor), hogy a tipikus beteges magyar mentalitás miatt van ez a helyzet (dögöljön meg a szomszéd és a tehene is). Tehát nem is az mszpre akar szavazni, hanem a fidesz ellen. csak nem gondol bele, hogy igy is ugyanolyan ertelmetlen helyre szavaz. (esugyanezforditvapersze)
Legél korrekt, még ha nehéz is.
Tudod: a Biblia azt mondja, hogy amíg a szemedben szálka van, addig a más gerendáját ne vedd észre.
lac1:hogy te mennyi mindent kihagytal!
Ugy illet volna,hogy akkor vegigirod rendesen...igy ertekelhetetlen.
az én szememben micsoda van, lászló?
ne légy ovis: itt nem érv, hogy a Tocsik is lopott!
Hol a kommunisták vagyona? Mikor számol el az MSZP az egykori
MSZMP-vagyonnal? Hol a KISZ vagyona? Hogy lehet, hogy az egykori KISZ-vezér
Nagy Imre 1, azaz egy forintért jutott a Caola vállalatbirodalomhoz? (A Nagy
Imre által vállalt köztartozások aztán eltűntek a bankkonszolidációk
között...)
Nem túl régen olvastam vhol, hogy egy városban megválasztottak egy KECSKÉT polgármesternek. És nem, nem egyedül indult, a többi jelölt ember volt, csak azokkal mindenkinek tele volt a töke.
Nem a Fideszt emlegetem, értsd már meg.
Téged baszogatlak, hogy egy tolvaj népnyúzó dollárgurgató padláslesöprő körömtépő gecik mellet furcsa tőled hallani, hogy 2002-ig köztörvényes kormány volt.

Ok-Tat-ügy: Az Ok-Tat tankönyvkiadó kft. a Kulturális Minisztérium
támogatásában részesült. A miniszter Magyar Bálint volt, a cég egyik
vezetője Magyar Bálintné. Vagyis közpénzből lett ismét magánvagyon, és a cég
így szerzett előnyt a többivel szemben.
lac1,
haggyad már ezt, mindenki tudja, hogy Árpád utálja Orbántlskomrányt. És most már azt is, hogy Te vallásos vagy:) Mégse fog senki arról meggyőzni, hogy kereszténység hülyeség! Viszont tudom, hogy olvassam az írásodat...és Árpádét.
Nem vagyok vallásos, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy Te azt gondodlod.
Egyébként:
ha az lennék, akkor nem szólhatnék igazat?

Kordax-ügy: a Kordax Rt. olajban utazott, vám- és áfacsalással növelte a
vagyonát. Szlovákiába szállított feldolgoásra nyersolajat,és azt benzin és
gázolaj formájában hozta vissza. Ezek után nem kellett vámot fizetni.
Azonban olyan készterméket is behozott a Kordax, amit nem az általa kivitt
nyersanyagból készítettek. A Kordax végül 10 milliárdos köztartozást
halmozott fel. A cég tulajdonosa, Kelemen Iván a cég pénzéből az MSZP és az
SZDSZ kampányát is támogatta, együtt vacsorázott
Budai Lászlóval, a Tocsik-ügyben elhíresült SZDSZ-es vállalkozóval és Pető
Ivánnal. Kelemen Iván egyik munkatársa Csintalan Sándor.
László bazmeg, ez NEM ÓVODA.
ez a post a 2002-es választást idézi fel, amikor is az Orbán-Pintér-Simicska-Torgyán-Deutsch-stb klikkből az embereknek elegük lett, és megválasztották Medgyessyt, aki szintén jellemződik itt.

BTW a mondat így szólt:? "őrült/köztörvényes figurákkal", tehát nem cakkumpakk, de ott voltak.

ismerem a gépesített fideszest jól. ha csak megpendíted, hogy loptak a fiúk, felháborodva és parázsló szemekkel leteremt, hogy aki ezt észre meri venni, az egy rohadt bolsi, hiszen ahelyett is a bolsikat kellene szapulni. ilyen kis egybites lennél mégis? nem hiszem.
Egy újságíró nem attól jó újságíró, hogy Fideszes, vagy akármi. Hanem attól, hogy igazat ír, legalábbis következetes.
Vagy mindenkiről, vagy senkiről.

Globex-ügy: A Globex Rt. a bankhitelekből, részvényportfóliókból (köztük
vidéki és fővárosi önkormányzatok jelentős részvényvagyonából), valamint az
ezekkel kapcsolatos kötelezettségeik elmulasztásából származó vagyont a
vállalat vezetői kivonták, és Münchenben alapított vállalataikba helyezték
át. Az ügyben érintett volt a Keleti-féle honcédelmi minisztérium, a
Postabank és az izraeli Leumi Bank is.
Árpád:

legyél korrekt.
Ilyen egyszerű. Ne hallgasd el senki hibáját. Se mszp. se fidesz.
Nehéz????
Egyébként mi a baj? Hogy emlékezem (még akkor is, ha csak arra, hogy hol is vannak ezek a tények összegyűjtve), vagy az, hogy nem vagyok PC?

-Elvtársak!
-Ne hagyjuk, hogy a tények elcsavarják a fejünket!
lac1.. Te én minden vagyok, csak kritikus nem, meg hiszékeny is, és roppant türelmes is, de azért ezek az ügyek azért nehezen láthatók, nem tudom... bizonyítékok?
Asszem azért ilyen összefoglalásban elég nehéz a dolgokat jól látni.
OK, értem. Tényleg _olyan_ vagy.

De az én türelmem soha el nem fogy. Leereszkedem, íme.

Lacika, ebben a postban az a releváns, hogy miért volt az embereknek elegük OV klikkjéből.

Szünet, amíg ezt felfogod.

Lacika, ezért ebben a postban az OV-klikk korruptságát kell megemlíteni, mert az emberek jobbára arra reagálnak, ami történik a ciklusban.

Megint szünet.

Ez természetesen nem jelenti azt, hoyg a vörösök nem loptak volna, meg azt sem, hogy Terry Black ne lenne BUZI. De ugye mi a faszt is keresne itt Terry. (Hacsak faszt nem.)

Magyarán hülye vagy. Illetve bocs, végtelen az én türelmem. Olyan betegesen elfogult vagy, hogy ha vki csak futólag megemlíti azt, h bizony ezek a fiúk igen-igen korrupt egy társaság voltak, akkor gőzerővel megpróbálod bebizonyítani, h de a komcsik is. De hát ezt nem tagadta senki.
Házi feladatként pedig készíthetsz egy ilyen elemzést a... tudod kikről :) lássuk, nem hallgatsz-e el valamit véletlen.
Árpád, ja, amúgy nem a fehér x-ről papoltál még az elején? :) na jó... nem jáccódom.. eevagyok.
De mondok neked egy másik példát, mert látom, nem olyan eccerű, ide a nagyobbik cipőkanalam kell.

Írok mondjuk egy cikket, miszerint Győzike szar és kövér. Mert hát szar, na, pláne kövér.

Jössz nekem erre azzal, hogy te rohadéké, miért nem írod meg, h Juszt László még kövérebb? Ha van 1 csepp eszed, akkor nem.

Mellesleg ugyanez játszódott le a motorosoknál: há de az autósok is, há de az erdészek, háde háde. Mifasz közük ehhez? A motorosokról volt szó.

Jó dolog az, szép és idelista felfogásra vall, ha valaki még képes szívvel-lélekkel harcolni akármelyik politikai oldalért. Én értékelem. Bár nyilván nem értek vele egyet.
Árpád:
ha azt írtad volna, hogy 2002-ben egy köztörvényesekből álló kormányt egy másik köztörvényesekből álló kormány követett, egy szót sem szóltam volna.

Így már érthető vagyok?

Wonderland:

ne ennek a 45 sornak higyjél.
Keresd ki belőlük a kulcsszavakat, és kerss a neten A gugli jó barát.

Ja mégegy, kedves Árpád:
Emlékeztetnélek, hogy a nagy dérrel-durral beharangozott killer-keller feljelentő lászló az emlékezetem szerint egyetlen egy ügyet sem tudott bíróságilag elitéltetni az előző kormányról...
Ennyit a korrekt köztörvényekedésről.
Mindenesetre TWÁ amúgy most majd kapsz egy személyiségi jogi pert a fejedre az isteni Terrytől.:)
Aki korpa közé keveredik ugye...
lac1
nem azt mondtam, hogy az baj lenne h vallasos vagy, de akkor maris ertheto, mit miert mondasz, ahogy az is amit most teszel.
De már megint szövegértés. A post a fehér kockáról szól. Arról, h bármilyen undorító, korrupt gecikből áll egy komány (O-), nem helyes csk ezért lecserélni egy imbecil idiótára (M-).

És még mindig szövegértés: a 2002-es választásokon volt 1 O-kormány, amelyről tudtuk, mit művelt, a M-kormány pedig még nem állt fel.
lac1,
de egyaltalan. mifaszert ebbe kotsz bele, hisz itt telleg nem ez a lenyeg.
Eldhe:
én a MIÉPre szoktam volt szavazni.
Isten bizony, ha lesz én elmegyek és megnézem... még be is kiabálok! És odateszem a fehér x-et a "nem bűnös" mellé!
ePTOn:
mert aki csal egyszer, vagy ferdít egyszer, az csal és ferdít másszor is.
Na, lesz népszavazás a fehér kockáról, +/- - ról, egyéb ötletekről vagy sem? Mert ez többet megérne, mint csak itt szájtépni róla.
A fehér kocka az jó.
lac1 nem, nem jó. Csak a politikai elemzők pénztárcáját bővítené. Akkor is van egy nyertes oldal nem? Azt meg ugye szidni kell...
Most félreérthető voltam, aktuális nyertes oldalt akartam írni. Tehát pártfüggetlenül.
Máris látom a komcsik választási szlogenjét:

-aki a fehér kockára szavaz, az a fideszre szavaz, hiszen a fideszesek is fehér kitűzőt viseltek egyszer.
-Aki a fehér keresztre szavaz, az a nácikra szavaz (fidesz), mert a stukákra is fehérrel festették fel a vaskeresztet.
lac1 teccik..nagyon teccik..:)
De itt nicns mit ferdíteni, te szerencsétlen. Magda Marinko gyilkos. Van normális ember, aki erre magától kikelve ordítozni kezdene, hogy ésaztmérthallgatjákel hogyaz usa atombombátdobotthirosimára? nincs. egybites hívő, legfeljebb.
Na erről már érdekesebb gondokodni, hogy miket mondanának. Az ugye nyilvánvaló, h a fehér kocka kinyírja a szadeszt, meg talán az mdf-et is.
OV meg azt mondja majd, hogy aki a fehér négyzetre ixel, az hazaáruló, nemzetidegen stb. Te tényleg nem látod a fától az erdőt?
TWÁ: A szadeszt, meg az MDFet? Szerintem ott van a legkevesebb protestszavazat. Vagy nem?
TWÁ, azt azért el kell ismerned, hogy a kettő egy kategória, mindkettő politische párt, és mindkettőnek vannak/voltak korrupciós ügyei. Győzzön a jobb, meg aki többet bír hihetően letagadni! Fight- fight- fight- fight!! Aztán majd szavazunk... (Ibiéknek honnan volt pénze amúgy erre a mamutkampányra? Ők annyira korrupcióellenesek voltak nem!?
leoneo007
hat ha magambol indulok ki...en is mdf-re szavaztam mert se ferifaszt se orbikat nem szeressem. jah igen, persze mdfet sem, de remeltem h azok bejutnak, hisz ha nem, akkor meg ilyen "egyensuly" sem lenne.
Ez érdekes volt. A következő lehetne valami hétköznapi bunkóságos cikk? A 2 vallásos után jött a sajnálós, 1 szellemes, majd 3 belpolitikai. Most ismét valami Napi gyűlölet következne.

Ne feledjük a különböző társadalmi rétegek igényes GYP-harc iránti felfokozott érdeklődése kielégítésének égető szükségességét. Azaz, ki ölte meg Buksit?

Az RTL-Klub? A neonácik? Beja? Esetleg Mr. Gerrison?
Hm. Árpád erről már írtam, hogy a fehér kocka lehet, hogy kinyírná őket. De asszem Itt nem csak erről van szó. Szerinted lenne bármi értelme azon kívül, hogy hálás cikktéma?
Ja a szadesz.
Az egyik karvaly tényleg fehér.
Weimart mindenkinek! Most azonnal akarjuk a Weimari Köztársaságot! Fehér ix-el!!! És a fiatal Hindenburggal!
Egyébként az Orbán v. Medgyessy kérdés engem kicsit a Le Pen-Chirac elnökválasztásra emlékeztetett, tudjátok, "Inkább szavazz a tolvajra, mint a nácira!". Nekem a Milleneumi országjáró és társaik bagatell ügy, amikor azt vetem össze, hogy kinek a regnálása idején akart összeomlani az ország, és mikor működött úgy-amennyire. Kérdés viszont az, hogy akad-e olyan, aki bármilyen szinten észérvekkel választ? És ha vannak ilyen emberek, hányan?
Egyébként felvázolva egy példát, OV a nagy sátán volt a 4-es metró meg nem építése miatt, amiről azt mondta, nem bírja el az ország. (Indokolt megszorítás?) Ma, amikor még mindig alig történt valami 4-es metró ügyben, a még el sem készült, de méregdrága cucc nimbusza erősen megkopott, kritizálják az árát, az útvonalát, a technológiát, magát az egész elképzelést. Annak idején túl sokan gondoltak a 4-es metróra érzelmi alapon. Talán hiba volt. Talán hiba volt ennek figyelembe nem vétele. De amíg ilyen "sajgó sebekkel" lehet hangulatot kelteni, a fehér kocka kisebbség marad, szerintem.
IMHO mondjuk egy kicsit jobban betartott alkotmányos szabályrendszernek. Pl. nagy alkotmányjogászaink részéről.
ePtOn az MDFfel igazad lehet, de az SZDSZnek a szavazói alapvetően törzsszavazók, a "kemény mag", szerintem az SZDSZt az SZDSZ fogja kinyírni, nem a fehér négyzet.
A következő a mécsmanó zavaros várbírókkal lepaktáló paprikajancsi és a gerinc viszonyáról szóló cikk.
Szeretném.
ÖÖÖ Én meg Rathenaura akarok szavazni visszahozta a Saar vidéket. Meg a Ruhrt! És
Tök jó politikus volt! Kár, hogy kinyírták.
leone007, és az SZDSZ törzsszavazókat nem zavarja szerinted a Demszky-Kuncze- féle erődemó?
Kramp pont ezt mondtam, hogy az SZDSZt az SZDSZ fogja kinyírni. Persze, hogy zavarja őket.
Tényleg Árpád miért csak egyik irányba jó a memóriád? És miért kell magunkat 2006-ban egyfolytában 2002-be helyeznünk? Most is lenne mit írni..

Én pl nem felejtettem el a fiúk bűneit és az előző négy évről is meg tudtam már igen hamar állapítani(nem úgy mint a sok újságíró s kötük bizony Te is..) hogy egy k nagy hazugság az egész. Zéro teljesítmény annál több korrupció, katasztrofális gazd.pol, rémes makromutatók..
Nna pont ezért szépen elmentem és leadtam az érvénytelen szavazatomat.
Mert nem fogok csak azért a tehetségtelen-pofátlan amúgy legalább annnyira köztörvényes garnitúrára szavazni,mert a másik fél még jobban irritál.(pedigy nagyon..)

Nagyon be kéne vezetni a fhér keresztet, de pont azért nem fog összejönni sose,mert a politikai elitünk(hah) pont olyan kaki,mint amilyen a médiánk. Az meg azér kaki,mert ezt fogyasztjuk... most is a választások után osztjuk itt az észt..miért nem előbb kezdtél el kampánmyolni a protest mellett??? nem új ötlet.....
ez az ország pont azt kapja,amit megérdemel..
Javaslom a tüntizőknek, hogy vigyenek magukkal melegeket is! Ha majd megint dúlnak a rendőrök akkor nem várt segítség áll az oldalukra!
Leone007 jaja. Meg a 4-es metró!
Haligali TWA.
Van egy oly écám, hogy nem azért megyek fel egy magát nyílvánvalóan áruló hölgy lakására, hogy közöljem vele, hogy nem vagyok hajlandó megdugni, mert véleményem szerint ő egy kurva!
Tudok én jobbat is.
Nem kell kereszt, egy szobába tegyenek be egy bábut, amelyik a megszólalásig hasonlít egy megélhetési politikusra, mondjuk (tök véletlenü) a gyurcsányira.
És minden szavazó bemehet mondjuk 1 percre.
Aztán megnézzük, hogy az urnák lezárása után hogy néz ki a bábu.
Ha a fejében van egy balta, meg a hátában kések tömkelege, az is elég jól mutatjja az illető politikus iránti... hmm... érzéseket.
Laca: a helyzet, az, hogy nincs más nő.
lac1 2006.11.28. 20:58:41

"egy megélhetési politikusra, mondjuk (tök véletlenü) a gyurcsányira."

Háát, azért "megélhetési politikusra" jobb példát is mondhattál volna.
Gyurcsányra sok mindent lehet mondani, de ez pont nem igazán találó. Nem hiszem, hogy politizálnia kell ahhoz, hogy megéljen.
Amúgy meg nem hiszem, hogy a demokrácia diadala lenne, ha az ember baltával meg késekkel menne szavazni...
De van. Cak a kurva nem engedi érvényesülni a "más" nőt. Félti a kis vagyonát.
Me...
Végül is... Akkor legyen a zuschlag, vagy mécsmanó, göncz papa, wekler, stb.
Te lac1 és ha felkötik a bábut szerinted?

Választókerület/kötél plusz kisbalta
mínusz virágcsokor? Akkor má inkább ikszelek! Az olcsóbb.
lac1 2006.11.28. 21:07:30

Hmmm... Szűrös, Pozsgay, Csintalan?
Nna, hol az a balta? :)
Me: csak emlékeztetni akartalak "vezető vállakozónk" nem vállakozással szerezte vagyonát, bármennyire is szeretné magát úgy beállítani, mint aki remekül ért a gazdálkodáshoz. Az aprópénz erre vonatkozott. Ne vedd fel. Alamizsna.
Na, helyben vagyunk, megy a szokásos fröcsögés, amit gyakorlatilag bármilyen témával kapcsolatban mobilizálni tudnak a tisztelt résztvevők (/sze csak némekyikük). Az én történetem a cikkel párhuzamosan: 98-ban aszittem, biztos OV nyilatkozta a célcsoportomra fókuszálva, hogy a Fidesz túl fog lépni az évszázados honi megosztottságokon és jön a progresszió meg minden, jött Torgyán, MIÉP, hazaárulózások, mondjam még? Ezek után ha valaki 1 normális országot akart, és nem megmutatni a komcsiknak meg a zsidóknak, az szembekerült a szerző dilemmáival, azaz hogy kéne 1 nő, de nincs
Az anyja valagát a csintalannak.
Az is mehet.
Meg akit emlegettél még.
Nehogy aztat higgyed, hogy BUZIfideszes vagyok.
Me, Myself...Most mikor is lopott a Pzsgay meg a Szűrös? Csintalan meg oly jól él, hogy haknizik a Hírtévében.. Lac1 meg okosakat mond felette. Táváris! Igen. Meg a Második Vezető Vállalkozónk se. Ezek ottan nagyon szeretik a kombinált vállalkozásokat. És ixelgetnek- Egészségügy kell? nem kell. x. Rendőrség kell? kell 1.. Gazdasági minisztérium kell? Kell 2 13+ 1 Az "Államreform Bizottság" kell ? ... nem tom... kockázatos a kommunikáció...fehér x.
szerintem zsenialis otlet a feher kocka. legalabb oszinte lenne a valasztas.
Wonderland:
mit mondtam én?
Wonderland 2006.11.28. 21:22:33

"Most mikor is lopott a Pzsgay meg a Szűrös?"

Mi "megélhetési politikusokról" beszélgettünk.... :)
Me Myself.. jaaa.. értem, mint a főpógimógi a szamizdatszerkesztő nem? lac1: ez odab.@sz. A zildi garantál.. Bár asszem van még pár ilyen. Fehér ix mindegyiknek (még a végén meggyőz ez a Twá).
lac1 2006.11.28. 21:26:00

Kösz, nem élek vele (mármint a linkkel). Elvből nem kattintok olyan linkre, ahol emberek meg akarják mondani a frankót, és .hu-ra végződik (vagy .info-ra :D).
Az index persze kivétel. ;)
Wonderland 2006.11.28. 21:33:46

Eccerűen nem értem a kommentyeidet, de mos' komojan. Bisztos bennem van a hiba...
A lendvai 10 pontja van benne szkennelve.
Nézd meg ha mered.
A homokba dugott fejjel senki nem szeret vitázni...
Szerintem a demszky hírhedt előéletére célzott valamiért. Ő volt, aki annak idején verte a mellét, hogy ő már mikor ellenálló volt, ami szamaizdatkiadásban/szerkesztésebn merült ki.
Áruló kis senkiházi, asszonyverő.
ide is muszáj szólni: nem egymást baszogatjuk, nem személyeskedünk. Főleg nem egysoros böffenésekre. Ezekre ott a Polidili és a többi. Tessék a gondolatokat összeszedni, leírni akár szép hosszú mondatokban. Egy hete még ment.
a. Megélhetési politikusokra. Igen, rá. És arra, hogy honnan lehet eljutni hová.b. A beszkennelt lapra. jópofa.c. erről következtettem arra, hogy a fehér ix, ami szerintem nem biztos, hogy jó ötlet, tekintve a jelenlegi pol és egyéb helyzetet, elitet, még akár lehet, hogy nem is roszz ötlet.
Szerintem senki nem baszogatott senkit.
De tényleg.
d. van még pár ilyen: Tehát lehet találni bármilyen oldalról.
e. tehát nesze nekik mindnek. (l. wájt exx)
Jópofa?
Hát erről a nyögdíjasokat, meg a tanulókat kéne megkérdezni.
A nyuggerek meg tamtaramtam be! Mi is élünk vazze!!!! Ha meg mindenképpen szavazni akarnak, akkor előbb menjenek el jóshoz, és utána döntsenek, akkor legalább fifty-fifty az esély az egyik meg a másik irányba!
Gondolom, a nem MSZP- ill. Fidesz vallásúakkal 1et tudunk abban érteni, hogy a mai magyar megosztottságcirkusz egyaránt szolgálja a 2 nagy párt érdekét. Mivel törvényeket ők hoznak, (l. 2/3 is) és pl. a választások idején ők nem tartják be, abban nagyjából kár reménykedni, hogy a jelen helyzetből valamiféle alternatíva fogja a kiutat jelenteni, (az SZDSZ és az MDF megmutatta, hogy ebben már csak azért se nagyon érdemes reménykedni, mert a különutasságuk nagyjából a felügyelőbizottsági meg miniszteri, stb. székekig tart), legalábbis a mi életünkben. Mindennek a másik akadályára a fenti eszmecsere a bizonyíték, még az önálló gondolatokra esetleg képes emberek is önként, sőt dalolva állnak be a TWA által 1biteseknek nevezett elfogultak közé.
De ne mar. Emberek ezt nem ertem. Itt telleg nem arrol kellene beszelgetni, hogy mikor ki kivel es mennyire. Nem errol szol a dolog. 2002-t meg azert volt tan muszaly felhozni (Arpad?), mert ismereteim szerint legutobb akkor volt kormanyon a fidesz, es ha akkor letezik a feher kocka intezmenye...
Ha meg nagyon sarazni akartok, hat minden oldalnak meg van a maga sara, a kozos az bennuk, hogy barmelyik brancs lopott is, mindig a mi fejunket kurtak at. Innentol meg lehet osztani, szorozni de lenyegen nem valtoztat. Aki barmelyiket is vedi netan elmagyarazza, hogy az miert nem akkora tolvaj...
Mindennek a másik akadályára a fenti eszmecsere a bizonyíték, még az önálló gondolatokra esetleg képes emberek is önként, sőt dalolva állnak be a TWA által 1biteseknek nevezett elfogultak közé.

Ezt bontsad ki nekem kerlek
Azért 2002-t hoztam fel, mert akkor volt utoljára _kormányváltás_.
Nahat, erre gondloni sem mertem. Koszonom Arpad.
Ez a fehér kocka nagyon tetszik, szerintem jó lenne nálunk is. Ennél persze még jobb lenne, ha nem csak két, egyre többünk számára egyformán elfogadhatatlan párt között lehetne választani, hanem változatosabb, színesebb ajánlat lenne.Na jó, tudom, ez a közeli jövőben megvalósíthatatlan. Talán még a fehér kockának is nagyobb esélye van...
Abból indultam ki, hogy ide átlagon felüli tájékozottságú emberek írnak be, és mivel a hozzászólások túlnyomó többségé sima pártelfogultságon alapuló fröcsögés, (1bitesek), a politikai alternatíva már érdeklődés hiányából kifolyólag sem jöhet létre. Nem tom, mit érthettél félre, (vagy nem meg) eszmecsere alatt nem a TWA írását, hanem a hozzászólásokat értettem
Már megin' kilőttél... Árpád.
Tudod gyarlo buta ember vagyok, igy nem biztos, hogy az altalad hasznalt definiciot kire kell ertlmezni. Mivel magam is elejtek idonken nem elhanyagolhato mennyisegu butasagot, akar magamra is vehetem. De igy kifejtve talan nem. Vagy nem ezt( 1bites).
lac1: moderáld magad, és akkor nem nekem kell.

javasolt ellenőrző kérdések:
- ontopic vagyok?
- hozzáteszek vmit a társalgáshoz?
- ki leszek-e moderálva?
Fehér kocka nagyon szimpatikus nekem is, de igazán azzal lehetne felturbózni a rendszert, ha nagykorú szavazóképes állampolgároknak télleg kötelező volna résztvenni a szavazáson, mondjuk mint Belgiumban. Ott már valóban volna jelentősége, hányan választották NOTA.
A belem kifordul tole hogy egyesek (w) meg 2006 vegen is kepesek hot komoly arccal egesz nap orbanozni meg 2002-zni, Ez Bizony Gaz(TM)
SCD: föl a fejjel, az üdítő kivételek 1ike vagy
AZ NEM KOCKA, HANEM NÉGYZET!!!

Köszönöm a figyelmet!
Árpád:
javasolni én is tudok:
-korrekt vagyok-e?
-igazat írok-e?
-egyforma mércével mérek-e?
ejj, de szomorú. nem dolgozik a kezem alá az általános iskola. szemmel láthatóan nem tanítják meg az embereket olvasni. itt van például ez a gabucino. néz a boci szemével, lát valami betóűket, nyögdécselve összerakja a homályt, egy-egy szót észlel, aztán már büfizik is ide. ahelyett, hogy végigolvasná, megértené.

nem a fehér kocka hiányzik innen, hanem a cenzus. de az egy másik post lesz.
nyugodtan mondhatod hogy "azok", nem fogom sertesnek venni
Egy ilyen "TWA 4 Kids" verziot is muszaly lesz irnod mindenbol. Lehet, hogy kissebb melo mint kihuzni, magyarazni...
Beszéljünk arról, hogy egy pártra írhatok-e fehér négyzetet, vagy sem, ha aideológia tetszik, de a párttagok (elvtársak) meg nem annyira.
Én ismerek nőt, de tényleg, aki azt mondta a szemembe, hogy nem érdekes az ember, a liberalizmus a fontos.
Lelkészképzőbe jár a szerencsétlen.
Gabucino ugye nem te vagy az Mplayer es Gabucino?
Árpád, a cenzus régi vesszőparipád, de ebben mindenképpen támogatlak! (Konkrétan nem itt a fórumon, bár itt is látszik a fej-nem-használat kártékonysága.)
Milyen frankó lenne, ha utólag ki lehetne szelektálni azokat a szavazatokat is, amelyeket gondolkodni képtelen emberek adnak le? Talán nem fehér kocka kellene, hanem egy "Ha ide szavazol kapsz egy milliót, becsszóra!" rovat, és aki ezt választja, annak is "érvényes" a szavazata a maga módján.
A 2002-es választás - éppen a kormányváltás ténye miatt - látszatra valóban sokkal érdekesebb a fehérkockás (nem ~négyzetes) gondolatkísérlet szempontjából. Ellenben de senki nem állította, hogy ugyanez a gondolatkísérlet ne lenne lefuttatható a 2006-os választásokra is. Akinek derogál, hogy walaki 2006-ban még emlékszik 2002-re (noch dazu 1998-2002-re) és szájára meri venni Orbán nevét, az játssza le ugyanezt zöldben és képzelje el, hogy 2006-ban a balliberálisokból kiábrándult mondjuk 2% szavazó ikszeli be a nagy fehér kockát. Ugyi? Nem a fehér kocka tehet róla. Sőt, nagyon jó ötletnek tartom, kár hogy a mi kis középeuro-posvány jogrendszerünkben esélye sem volna az Alkotmánybíróságon.
SCD: nem, en az MPlayer-es Gabucino vagyok

de ezt mar masodszor irom be mert igy kimoderalta valaki igy jol igy, fasza dolog is ez
Egyszer olvastam egy remekművet a jövőről, és abban úgy oldották meg a dolgot, hogy egy bazi számítógép minden embert a születésétől fogva figyelt, mentális és fizikai fejlődésével egyetemben. Tudta a fogékonységét dolgokra, a mentalitását, betegségeit.
Ebből vont egy átlagot, és az átlaghoz a legközelebb helyezkedő tulajdonságú személy egyszemélyben adta le a voksát az elnökjelöltekre. És az is lett.
Ximinez: komoly a részedről a 2%?
ja, a hivatásos átlagemberen én is gondolkodtam már. de sajnos a kinevezése pillanatában megszűnne annak lenni. sok példa volt rá.
De őt a könyv szerint nem kinevezték, hanem minden balfasz egy adott pillanatban leült a tévé elé, mondták hogy a kovács pisti a nyerő, másnap ment érte a pobeda, elvitték szavazni, viszlát.
w: mellesleg talan nyugodj le inkabb egy picit ahelyett verben forgo szemekkel nekiugranal mindenkinek, ti. elvileg tudsz te jobbat annal mint hogy 4 altalanost kiabalj arra aki mast gondol mint te

vagy kapcsold ki a kommentelest es akkor nem kell zavartasd magad masok velemenye miatt, igaz akkor nem lehet olyan effektiven eszt osztani

de kevesbe kepmutato
lac1: amikor leírtam, a spanyol példára gondoltam (ld. valahol nagyon fent) de most hogy belegondolok, lehet hogy csak 1% :)

(Vigyázat, a választás még az Elkúrtuk-saga előtt volt! Százalékokat eszerint!)
gabucino: ha szemmel láthatóan képtelen vagy olvasni, példákat a helyükön értelmezni, akkor talán az írást se erőltesd.
2% eldönt egy választást. a fenti példában vsz nem lett volna váltás 2002-ben, mert a fideszt utálták ugyan sokan, de olyat én nem láttam, aki megyót szerette volna.
spanyolba kéne menni.
2% persze. Erről jutott az eszembe, hogy volt egy "eset", amikor a szadesz épp olyan kicsivel jutott be, mint a MIÉP ki, és mekkora volt az öröm... A szadesznél természetesen.
Az utálat gyakran kényszerszeretetet szül. Szavazó minél inkább utálja O-t, annál inkább szeretne szimpatizálni bárkivel, aki a szorító másik sarkában melegít. Megyót szeretni egy dolog, nép közé szórt pénzt szeretni meg másik dolog.

Lac1: tényleg spanyolba kéne menni. (Most jöttem Malmöből, ott például hideg van.)
Kicsit off, kicsit a cenzus témakörébe tartozik: A villamoson hallottam egy embertől a lentebbi mondatot. Nem tudtam nem meghallani, mert az az ember úgy érezte hogy mindenkinek hallania kell az okosságot, ezért elég hangosan mondta. Íme a mondat:
"1920-ban Magyarországtól elcsatolták Trianont."

Nomost a szavazófülkébe való belépésnek van néhány feltétele. (Nagykorú, közügyektől nincs eltiltva, személyazonosságát igazolja stb...) Miért nem lehet a feltételrendszerbe beépíteni egy "Nem teljesen faszbarom." kitételt?
karotta: mi az hogy, nagyonis! Ahogy ezen a blogon is elhangzott/leíródott, igenis legyen beugró kérdés. Legalább olyan 5000-forintos kategória, elemi iskolaképesség plusz egy százalék. (NB mit akarsz, az évszám még egész jól ment neki!)

judikka: a tárgynyereményt postán küldjük el.
judikka: nincs harag, nem is vót
egyébként Cardinal Ximinez, csak nem szeretem a rangkórságot
Megjegyzem, elemi iskolai végzettségről beszélünk, miközben már totális komédiába fullad a fővárosi koalíció meg-nem-kötése, bizonyítván, hogy nem csak a szavazóknak, hanem a jelölteknek sem ártana pár beugró kérdés.
Rendben van, hogy a hülyéket eltanácsoljátok gumibotilag a szavazástól, de mi lesz a "ha nem mi, akkor jönnek a nácik" szolgen mentén szavazókkal?
Akik között biz-a sok a diplomás is...
Mondjuk én elsőnek megelégednék a képviselők esetében az erkölcsi bizonyítvánnyal.
Az azért mégis furcsa, hogy bizonyos köztisztviselői helyeken nem dolgozhatok e nélkül, miniszterelnök, kisz-titkár, szóvivő meg igen.
Fegyvert sem vásárolhatok elmeorvosi vizsgálat nélkül, gyurcsányi meg lehetek.
""A burzsoázia megfosztotta dicsfényüktől az összes eleddig tisztelt és jámbor félelemmel szemlélt tevékenységeket. Fizetett bérmunkásává változtatta az orvost, a jogászt, a papot, a költőt, a tudomány emberét.""

Kommunista Kiáltvány


Milyen érdekes dolgok ezek.
Hmmm. Mi köze is van ennek a fehér négyzethez? Miért spammeled a topicot tezsvírem? Aludj egyet. Mindenki jobban járna.
TWÁ nem láttál olyat? Épp erről fejteget Grét Magyar Állambölcs!blog.amoba.hu/blog-2.php?oid=T01a2a7e3a104d9863919db4b3afc660 Pont idevág. Itt épp a népszerűségről eszmefuttat. Ajánlom elolvasásra a hozzászólásokat is. Mind korrektek, és dekára kiegyensúlyozottak. És aki ilyet ír annak a fele legalább el is kell higgye. Az a pár százalék véesz neki is jött vhonnan. És a személyre a pártot, ideológiát, netán csak imázst rávetíteni nem új trükk.
Hm.. 20. század eleje? Gustave le Bon? , Geiger? netán Freud? hm? Akkor volt cenzus és pont attól féltek, hogy nem lesz és jön majd egy "Moloch kultusz". Hát jött. Most meg itt pöfögnek sokan az utódaik mellett. És Kísértet járja be...
Ximinez: ezekkel az a baj, hogy egyrészt az hogy elég komoly tudással, és ésszel is lehet valaki közveszélyes gazember, és különösebb műveltség nélkül is lehet valakinek józan paraszti esze, másrészt akinek ez magától nem jönne össze majd kap kéz alól előre betanult válaszokat, és becsalja magát (és szavazhat a "kézre").

És az is teljesen szubjektív hogy szerinted ki minősül szavazásra alkalmatlannak és más szerint ki.

Van aki szerint igaz ember csak hívő lehet, hitetlen ne szavazzon, más szerint meg aki "meselényekben" hisz az ne szavazzon.

Szerintem a befolyásolhatóság okozza a fő problémát, ez alól pedig sajnos senki nem kivétel, így az ügyes befolyásoló a legnagyobb tömegre pozícionált meggyőzési rendszert alkalmazva fogja érvényesíteni az akaratát, miszerint a tömeg őrá szavazzon.

Talán mert az egyszerű tömegember érzelmileg közelíti meg a kérdést, nem politizál túl sokat, azt is körülbelül a szórólap-politika szintjén a szájába adott mondatokkal, és valójában legalább olyan egyszerű szempontok szerint választ pártot mint ahogyan a drukkerek focicsapatot.

És a későbbiekben ha mindkét csapat legalább olyan rossz mint a másik akkor is harcosan kiállnak a döntésük mellett, még akkor is ha igazából tudat alatt érzik hogy nem a legjobb döntés -működik a kognitív disszonancia - és máris jön a kettős mérce, a bezzeg a másik többet lopott szövegek.
ROTFL
Gabucio megjelent itt.

Let's flame begin.
;)
Megjegyzem, az előbb általam idézett blog szerzője nagyon jól érvel és igaza van. Persze a maga szempontjából. Fehér X ebből a megközelítésből is csak egy megjelenítése a NEM szavazatnak. A választás viszont érdekmegjelenítés. Akkor inkább alapítsuk meg a "Ha Nem Szavaztok Senkire, Szavazzatok Ránk" pártot. És legyen tiszteletbeli elnöke ÁtlagÁllampolgár (Aulus Agerius).
" A lehető legritkábban az a kérdés, hogy most éppen hol tartunk. Ha nagyon őszinte vagyok, ez egyetlenegyszer kérdés csak: a választás napján. Két választás között az aktuális eredmény nem túlságosan fontos, a tendencia a lényeges..." Szóval egy vérbeli politikust maximum a választás előtt 5 napig, meg utána öt napig érdekli a Fehér x.
én biztos szavaznék a fehér négyzetre az első fordulóban, akkor elkezdenének a pártok gerillamarketinggel egymás fölé licitálni abban, hogy ki mennyit ad ha nyer és előkerülnének hangfelvételek meg videók meg zenés összeállítások arról hogy a másik mekkora geci és aki többet ígér a népnek az nyer is és ad is, és tönkremegyünk a gecibe már, az eredmény meg ugyanaz mint volt

aki pártot akar alapítani az próbálja meg, az még nem nehéz
a parlamentbe jutást viszont nem olyan könnyű menedzselni, nem kis kezdőtőke, emberanyag, jogászvégzettség és összeköttetések kellenek hozzá
és még úgyse fog menni

nem ilyen szarok kellenek ide, hanem egy emblematikus személyiség, aki elvállalja hogy kitakarít végre és a helyes irányba rúgja az országot

De Gaulle kell nekünk, bizony.
Wonderland: ez nem rossz ötlet, lehetne a kampányígéret ez: Ha bekerülünk a parlamentbe mi majd minden szavazáson a "tartózkodom" gombot fogjuk megnyomni.
z: De Gaulle kell nekünk? Azt mintha 68-ban épp az ilyen nem túl demokratikus afférjai miatt takarította volna el a népharag (jó ott volt Algír is).
Rigor: És minden alkalommal elmorzsoljuk az imamalmunkban, hogy nemtámogatom-nemtámogatom.
felesleges ez a "feher kocka", akkor inkabb ezerszer rairom a szavazolapra, hogy mindenki bekaphatja.
jol megmutatjuk, mit?
hogy hülye nyugdijasokkal együtt jelölgessek feher kockakra- mert ök azt hinnek hogy ilyen part tenyleg van.
ez mindenhol igy müködik, el kell dönteni, hogy melyiktöl rokazok kisebbet, behuzom az x-t es kesz.
Szerintem van esélye a fehér kockának, mert az MSZP és a Fidesz ebben biztosan egyetértene, mivel törpepártok többet nem ugornák meg az %%-os köszöböt.
Mondjuk, az SZDSZ-ért nem kár, a jelenlegi formájában. Talán, ha a liberálisok visszatérnek a pártba...
A választásokat a nyugdíjasok döntik el, ez eddig minden választáson így volt. Ők rendelkeznek a legnagyobb érdekérvényesítő képességgel(!?)
Tehát kell fehér kocka és, ha az uraink is úgy akarják, akkor lesz is.
Laziorom: Most nem azért, de ha valaki tényleg olyan hülye hogy azt hiszi van ilyen párt, az jobb ha a fehér négyzetet jelöli be. - egyébként meg ha lenne és akkor úgyis arra szavazna, akkor meg nem mindegy?:)
Gabucino

Most, hogy ilyen szepen pontositottal:
"SCD: nem, en az MPlayer-es Gabucino vagyok"
akar felscrollozhatsz a bejegyzeshez es RTFM.

Amugy respect a melotokert.

Bocs nem kicsit off voltam

Ha már 2002-zünk, egy kicsit '94ezzünk is. Horngyufáéknak mi is volt a jel-/hívószavuk? A fő üzenet, amivel 72%-ot gyűjtöttek? Na? :-)
Megmondom:

"Szakértői kormányt a parlamentbe!"

Bizony. (A szépemlékű Antall kormány után csoda, hogy nem ~90%-ot kaszáltak ezzel) Tessék utánanézni.
Én eddig minden választáson elmentem leadni a szavazatomat, és egészen a legutóbbi alkalomig kiválasztottam azt a pártot, személyt, aki szerintem a legalkalmasabb, vagy éppen a legkevésbé rossz jelölt volt. Legutóbb viszont annyira tele volt a tököm az egész bagázzsal, hogy magamtól feltaláltam valami hasonlót ehhez a fehér kockához. Kis faszokat rajzoltam a jelöltek neve mellé.
leone007 2006.11.28. 23:41:06
Hmmm. Mi köze is van ennek a fehér négyzethez? Miért spammeled a topicot tezsvírem? Aludj egyet. Mindenki jobban járna.

Csak annyi köze van, hogy az idézetem ugyanazon komcsik kiáltványa, melyértékrend szerint uralkodnak, és ebből semmi nem valósult meg, vagy elenyészett mára, és ilyen esetben nem fehér négyzet a megfelelő, hanem esetleg a gumibot a hátukra.

Ha valakinek tele van a bögye a parlamenti pártokkal, az szavazhat egy olyanra a szavazólapon, amelyikről ott halott életében először. Egy fehér kocka olyan demokráciarendszerben indokolt, ahol szigorúak a országospártlista-állítás szabályai, így mindig csak az elitpártok tudják ezt megtenni.

Egy parlamenten kívüli, esélyetelen pártra adott szavazat üzenete ugyanaz, mint a votos en blancóé: hogy elege van az embernek "a politikusokból". Az ilyen pártokra adott szavazatok százalékát összaedjuk, s kijön, hogy a szavazók hány százaléka "fehér".
Amin változtatni kellene, az talán csak az, hogy az országos médiáknak jobban tudatosítania kellene az emberekben, hogy a szavazólapon több párt lesz majd, mint ahány a parlamentben jelenleg van.

(Ha valaki még egy parlamenten kívüli pártra sem képes szavazni, mondván, hogy ő annyira utálja a politikát... hát ilyen nincs. Vagyis van, de, gondlojon ő maga bármit is magáról, az ilyen már nem a politikusokat utálja. Hanem a demokráciát.)
Na, ha lenne nalunk ilyen kocka, en is odatolnam a pofamat az urnahoz...
Meg aztan eluszna az osszes punkzenekar egyik adodo dal-temaja...
lasd: Picsa: 1994 ; Baracka: Valasztas; HT: Ujra eltelt 4 ev
A fehér kocka bevezetését támogatom.
A kispártoknak tényleg veszélyes a sztori, az 5%-ot levinném (hasraütés jön) 2%-ra. Hátha így időnként felbukkannának olyan pártkezdemények, amelyekből épeszű párt kinövi magát. És csak használódjanak el azok, akikre semmi szükség. A miép is kimúlt egy parlamenti ciklus alatt - az életképtelen pártok elhalását kifejezetten segíti, ha a parlamentben derül ki, hogy feleslegesek.
Hát...végigfutva az este termését jobbra számítottam(de jót aludtam a kanapén). Ha jól látom kialakult egy jó kis tyúk-tojás vita, ami persze nem vezet sehova. Úgy látom a protest szavazat nincs senkinek nagyon ellenére, és az is tény hogy kis pártok megszívnák. Az esély arra hogy bevezetik elég csekély.
Ha jól emlékszem a választások idején TGM-nek volt egy felbuzdulása hogy menjünk el szavazni és adjunk le érvénytelen szavazatot, de nem volt életképes civil szervezet ami azonosult volna vele és publicitást sem kapott kellő képpen. Márpedig más esélyük nem lehet a tiltakozó szavazat híveinek mintsem ezt egy kampányban meghirdetni és publicitást adni adatni ennek a gondolatnak hogy lehessen hivatkozni rá a politikai elittel szemben. De addig is kösz TWÁ-nak a felvetésért, és vegyük észre ha nem teszünk semmit a pártok nem teszik meg ezt helyettünk.
Nu, akkor talán épp itt lenne az ideje egy valódi népszavazásnak. Egyelőre fehér kocka nélkül. Viszont a fehér kockáért.
outsider

Vagy esetleg még az is lehetne egy jó megoldás, hogy nem érvénytelen szavazatot adni le, hanem egy értelmes pártot/pártszövetséget létrehozni, az így gondolkodó embereknek.
És arra szavazni.
De, ha másik oldalt nézem, azon is el lehetne gondolkodni, hogy mire ez a nagy szabadság, miért kell mindenkinek szavazati jog?
Sokan azt sem tudják mi van körülöttük a világban, hiába nézik a Tv-t! Az ilyenek ne szavazzanak!
Azon is el lehetne gondolkodni, hogy azok választanak, akik befizetik az adót.
kovvacs: az otszazalekos kuszob valoban kellemetlen a kis partoknak, viszont arra pl jo, h viszonylagos politikai stabilitast biztosit. ezt kedvelik a befektetok. a ketszazalekos kuszob bevezetesenel sokan kivonnak a penzuket, mert minel tobb part jut a parlamentbe, annal nagyobb az eselye a kormanyvalsagnak, es az elorehozott valasztasnak, tehat sokkal rovidebb idore lehet tervezni.
Rastignac:

ez jó. Támogatom.
fehér kocka megnyerné a választást, nem olvastam végig a kommenteket, biztos már 50szer elmondták feljebb. DE ha így van, ebből is látszik, hogy megnyerné :))


bonelessnek:
---------------------
prestonline.hu

Árpi!

Itten mindenki népszavazást követel, és teljesen egyetértek velük. Ha már úgy is te dobtad be a köztudatba a témát igazán az élére állhatnál a kezdeményezésnek! Szerintem nagyon simán meglenne a 200.000 aláírás.
az FNP párt létrehozása nem hülyeség.
nem várna el semmi lojalitást a párttagoktól, csak egy parkolósáv lenne, amíg nem akad egy hajszálnyival jobb.
egydüli programja a jelenlegi politikai paletta (és az azt művelő szereplők) elutasításának láthatóvá/szászerűsíthetővé tétele.
választásokat nem fog nyerni, de jó pár embernek elégtétel lenne.
és jelenleg 10% felett lenne...
(csak ez a sok lenne ne lenne)
a fehér négyzet választása két okból történhet:
- a politikusok hiteltelenné váltak, mint foglalkozás ellenszenvet vált ki, negatív tartalommal töltődött fel
- nincs számodra olyan pártprogram, mely elfogadható
ez utóbbi orvosolható, az előbbi esetben azonban NAGY BAJ VAN és nincs rá rövid távú racionális megoldás
szükség van az FNP-ra
a fehér kocka nagyon hasznos lenne!!!!!
szerintem rendezzünk népszavazást erről!!
ja, azt nem lehet ....:((((((
tényleg teljesen bebetonoztuk EZT a politikai garnitúrát a hatalomba ...
és addig "közelítjük orálisan a kérdést" amíg a politikai elit öntisztulása nem hoz kedvező fordulatot??????
Előzmény: JA 2006.11.28. 10:21:02

"...Komolytalan hangulatkeltés, hogy a politikusaink sokkal rosszabbak, mint mi magunk..."

Ma reggel a MOM Kultúrház előtt egy ereje teljében lévő, böcsületes magyar ember benzinmotoros lombfújóval lőtte le a faleveleket a járdáról az úttestre. Dolgozott. Tette kötelességét.

Gyanítom, ő is kurvára elégedetlen a politikai elittel. Esetleg még tüntetni is elmenne, hogy monnyanak le. Meg fehér kockát is ikszelne, nyilván.
Pedig csak fogni kéne egy kibaszott söprüt, meg lapátot, és összeszedni a kurva leveleket. Mindjárt jobban mennének a dolgok.
(Gyurcsány, (meg Orbán) csak a jéghegy csúcsa(i).)
Álszent dolog ilyenek írni ide, amikor ebben:
index.hu/politika/belfold/budapest/11m4rfz/
beálltatok a' zOrbán szekerét tolni!!
Még az a szerencse, hogy nem az önkormányzati előtt jutott eszetekbe.
:)))
A fehér négyzet ne számítson senkinek, de azokra a helyekre ne lehessen képviselőket küldeni.

Azaz:

mondjuk 4% fehér négyzet, akkor 14 képviselői hely betöltetlen marad, üres. A 100% mostantól négy évig 368-14, azaz 354.

Így aki protestál, legalább annyit elér, hogy 14-el kevesebb léhűtőt etet 4 évig.
Kedveseim, okosok, Tóta!
Ne rejszoljatok most már tovább ezen a fehérkockán és kapcsolt részein, inkább olvassátok el a Népszabi ol-en egy nyolcvannégy éves vérrákos orvos levelét arról hogy hagyják őt elmenni, és ne költsék tovább rá a pénzt, amikor gyerekeket nem tudnak megműteni. Az inenzívről világgá kiáltott rettenetesen megrázó szöveg beszél az igazi problémákról, nem ez a post..., meg a katolikus papok farokgondjai, és a szentszék politikai sunyi pacsizásai a magyar kormánnyal. Gondoljátok meg proletárok!
Szerintem lehet(ne) erről népszavazást kezdeményezni. Csak nem fogunk... és más se helyettünk.
Koszi a figelmfelkeltest Edebacsi! Azert en orommel olvastam a hozzaszolasaidat...meg ha nem is az igazi problemakrol szoltak.

Legjobbakat!
Magától érhetődően kellene egy ilyen kocka minden szavazásnál, a népszavazásoknál is, mivel ez lenne a TARTÓZKODOM, ami minden rendes szavazásnál létezik.

Legutóbb a külhoni magyarokról szóló népszavazásnál hiányzott, de nagyon, amire jobb híján nem mentem el. Meg is kaptam a médiából hogy "közönyös" vagyok meg "nem érdekel", pedig nekem volt egy "hülye a kérdés b..ok meg * " jellegű határozott véleményem, amit a fehér kocka jelölésével ki tudtam volna fejezni.
A szavazáson tulajdonképpen "mi" győztünk, mert érvénytelen lett, de örök titok marad hogy ki volt valóban közömbös (később persze az elemzők pártállástól függően saccolták - akarom mondani találták ki - a közömbösök/fehér kocka arányát, kétféleképpen magyarázva az eredményt.)

OFF OFF OFF

* A kérdés nem úgy szólt hogy akarja-e hogy ezek és ezek az emberek állampolgárságot kapjanak, hanem úgy, hogy akarja-e hogy a parlament a szavazás után eldöntse, hogy kinek adunk állampolgárságot.
Ami valami olyasmit jelent: akarja-e, hogy a parlament a szavazás után eldöntse, hogy mit akartunk most öntől kérdezni.
Minden idők és a világ legötletszerűbb bevándorlási politikája vette volna kezdetét egy érvényes IGEN-el, arról nem is beszélve hogy nyilvánvalóan politikai provokáció volt az egész.

ON ON ON

NAGYON KELLENE AZ A FEHÉR NÉGYZET !
Jó, akkor edebácsi majd megmondja hogy mi az az egyetlen (legkomolyabb!!) probléma, amiről ezek után beszélni szabad.

A világ összes többi problémáját meg majd elfelejtjük.

Talán lenne esély népszavazással kiharcolni ezt a fehér négyzetet, ha aktuális lenne a téma, de sajnos nem az - ez a mostani népszavazás izé szerintem tényleg nem érdekel senkit.
az a helyzet,hogy én idén alkottam: rajzoltam magamnak ilyen kockát és oda ikszeltem. sztem nem egyedül. amikor érvénytelen szavazatokról beszélünk, többnyire nem irástudatlan debilekről van szó (kivéve ha rólam), hanem egyetnemértőkről. sztem.
emlékeztek a kétfarkú kutya pártra?
Ugyan már a kutya sem olvassa ezt, de megjelent egy nagyon érdekes cikk a telepolison:
Personalised Democracy, avagy Die massgeschneiderte Demokratie. Van benne fehér kocka is.

Úgy gondolom, az eltelt két és fél év alatt nemhogy nem változott pozitívan a rendelkezésre állók mezőnye - még ha új pártok, "erők" is tűnnek föl -, sőt: értelmes ember számára a politikai kiábrándultság és az "above" hiteltelensége, vállalhatatlansága és alkalmatlansága minden eddigit felülmúl.
Nagyon sajnálom, hogy júniusban a véleményemet, amit a NOTA tökéletesen kifejezne, nem tudom demonstrálni, hogy a hasonlóan gondolkodók véleménye nem látszik majd egységesen, hogy össze lesz mosva azokéval, akik tényleg minden ok nélkül szarnak demokratikus felelősségükre, de legfőképpen azt, hogy azok, akik talán a legfüggetlenebb, leginkább megalkuvást nem tűrő, de mégis a legaktívabb politikai hozzáállásuk és szellemi potenciájuk révén igazi mércét és lökést adhatnának, azok nem tudnak konstruktívan hozzájárulni a politika megtisztulásához. A NOTA ugyanis a lehető legkonstruktívabb eszköz egy felelős polgár számára, ha azt akarja, hogy képviseljék, de úgy látja, hogy nem képviselik, méghozzá azért, mert nemcsak negatív üzenet a fennálló elitnek, hanem napnál világosabb felhívás egy új elitnek potenciális keringőre. Tehát ennek hasznossága nem rövidtávú: legfőbb erénye nem az a kettő-négy-nyolc százalék amit "elvesz" ez elől vagy ami által "hatalomra segíti" azt, hanem az, hogy egy viszonylag pontos bázist mutat, a politikai űrt patikamérlegen teszi az asztalra a jelentkező számára. Ez pedig az egyik legnagyobb ösztöke a demokratikus pártfluktuációnak, pontosabban a közéletbe való betörésre való törekvésnek.
Az, hogy ebből középtávon sem lesz semmi, az realitás - már ha az a regnáló erőkön múlik. Épp ezért lenne megoldás egy népszavazás kezdeményezése - akkor is, ha csak a 100.000 jön össze, de akkor is, ha csak népi kezdeményezés formájában kerülne közbeszédbe. Ha már közbeszédbe kerül, az is jelentheti a teljes passzivitás csökkentéséhez vezető első lépcsőfokot.
[x] Votos en blanco

ez nagyon tetszik, kocka for president xD
Egy-két megjegyzésem van:

- a fehér négyzet jó ötlet
- a pártlista esetén, mármint, hogy a párt vagy ideológiája szimpatikus, de a Gipsz Jakab nem, lehetne megoldás több nyugati demokráciában érvényes eljárás, hogy egy választó nem pártot X-el, hanem egy adott párthoz sorolt listás jelöltek közül választ ki y főt (pl. 22-t), ez nyilván bonyolult és nehéz lenne összeszámolni a szavazatokat, de számomra ez szimpatikusabb és elérhető, hogy ne csak az döntsön, hogy a párt vezetése, kongresszusa dönti el ki lesz a listán valahányadik, hanem fontos lesz, hogy ki van a listán, hiszen az meberek nem a listán szereplő emberek miatt szavaznak egy pártra általában.

Üdv mindenkinek, további jó munkát és írogatást a fórumra!

TG
szerencsések ezek a spanyolok,meg az ukránok:)
hát még Césár,mikor átlépte a kockát vagy a Rubiko(n)t?
süti beállítások módosítása