W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szellem a falban

2006.11.25. 12:00 Tóta W. Árpád

A kísértet visszaszorult mára a mumusok között, előretörtek a mutánsok és az űrlények; de a nagy vesztes mégsem ő, hanem a vámpír, akiben már nem hisz a hülyegyerek se. A kísértet azonban még olykor elegendő egy-egy Discovery-műsorhoz, úgyhogy bemutatok itt egy érdekes elméletet.

Az ugye közismert, hogy lélek, mint olyan, nincsen. Illetve ami van, az a szoftver az agyban, viszont az agy meg igen különös dolgokat produkál néha. Itt van mindjárt a poltergeist, a kontrollálatlan pszichokinézis, amikor megy a pubertáló kislány mit sem sejtve, és dűt-borít neki az agya önkéntelenül, mire kijön a Fókusz. Ezt régen kopogó szellemnek hívták, ma már - városban - senki se tételez mögé független entitást.

Na de vannak bőven olyan észlelések, amikor a gyanútlan turista (vagy a nagyon is gyanús szellemvadász) ellátogat a kísértetkastélyba, és bizony látja jönni a lépcsőn a Szellemasszonyt, aki átlátszó és korabeli. Beszalad a mosókonyhába, hát ott meg lóbálózik az Akasztott Ember. Megy a portáshoz reklamálni, hogy őtet itt a pénzéért riogatják, a portás meg mondja, hogy naná, a mosókonyhában szokták látni az akasztottat, mink csak úgy hívjuk, a Köteles Laci.

Szóval akadnak ilyen fix helyen észlelt jelenségek. Erre találták ki a témával foglalkozó… kutatók? érdeklődők? nem tudom, micsodák a kővideó-elméletet. Angolul stone tape theory, magyarul passz, talán eddig nem is volt magyarul. A teóriát a BBC nagysikerű, The Stone Tape című 1972-es drámája terjesztette el.

Az elmélet szerint az ilyen kísértetjárta helyeken a falba épített kőzet – főleg a kvarc, naná, az van a kvarcórában is – valamiképpen rögzíti a nagy pszichikai intenzitással járó jeleneteket, és aztán az arra fogékony agyakban ez a felvétel alkalomadtán lejátszódik. Tehát Lancelot bácsi állatszámadási gondok miatt felaggatta magát a mosókonyhában, a cseléd meglátta, nagyot sikoltott, és az ő érzelmi kisülése mintegy beégett a falba. Aki fogja az adást, az száz év múlva is látni fogja, amit ő látott.

Az elmélet erőssége, hogy a Casper-szerű szellemnél valamivel bizonyítottabb pszionikus aktivitásra tolja át a magyarázatot, feloldva ezzel azt a kényszert, hogy egyébként jóravaló polgárokat ütődöttnek kelljen titulálni csak azért, mert jelenést láttak. Gyengéje, hogy kanálhajlítást és golyógurigatást láttunk már, de maga a kővideó-mechanizmus pont annyira bizonyított, mint a Casper-szerű szellem; és akkor már mégicsak jobb abban hinni, hogy a gürcös élet után még vissza lehet jönni ide tévézni, meg másokat ijesztgetni. Meg azon vihogni, ahogy mindenféle hülyeséget kitalálnak magyarázatul.



Címkék: homályzóna

177 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6418952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem biztos, hogy korrekt az agy-képed.
Ha belegondolsz, ez a post is átmegy számos vonalon, ahol elfogható, megváltoztatható, de nem a billentyűzeten született és nem a monitorodon végzi.
Érzékeny az agy a szellemekre? Mi van, ha az a legfontosabb dolga, hogy érzékeny legyen a saját szellemedre?
Hardware - Firmware - Software ;)
ehh ez erdekes en is meg voltam, gyozodve hogy Szombaton csucsosodik ki a kommenteles..erre kiederul, hogy a ez munkahelyi artalom...nem semmi...miket megtud az ember...
Lélek van. Szellem is van. Csak mit hívunk annak, és az mennyire mezteleníthető le tudományosan is igazolható tényekre. Amennyit magára szedhetett bármely vallás magyarázata az elmúlt idők tekintetében, oly vastag néha a réteg rajta. Mindenki maga döntse el, mennyit enged meg magának.

Van ugye energiánk. Nem csak a miénk ez a lényeg, mindünkké együtt, élőké. Sugárzása is lehet, igazán nem cáfolt, negatív is pozitív is lehet a töltése, (hangulatnak is hívhatjuk, ha elképzeljük, és könnyebb). Annak van egy rezgésszáma. (N.Tesla is kutatta, ha jól tudom 6Hz körülire tette azt a vékony réteget,amely körüljárja a bolygónkat.) Ebből kapunk amikor a biológiai élet működőképessé válik -anyagcserét folytat önállóan.) Energia kiszakadhat, és másik energiaszintre törekedve látszólag "céltalanul vándorolhat", rendszerint a talaj felé. A gömbvillám leírása, egyelőre ilyesféle. Mi van, ha ekként működhet az energia kiszakadása, felszabadulása -21gramm, hehe:)?
Ez az energia többnyire a környezetéhez csatlakozik, és bármely más élet részét képezve "születik újjá?". Új testben.BruHAhha.
Minden egyes atomi részt pedig a földből. A tibetiek lehet, hogy ilyen spirituális felkészültség után, tudják a módját ezt irányítani. De annyira lehet, hogy mégsem. A kémiai felépítését hiába raknánk Mi össze egy petricsészében, az nem volna működőképes, kéne valami, mint Frankenstein laborjában a villám.:-)

Fizika van, és kémia, matematika, anyag és biológia.

Az embernek pedig játszik az agya (unatkozik az agy), és ha már egy szellemleírás létezik, ugrásszerűen emelkedik a hasonlatos észlelések száma. Alagút, nagy fény. Van, és Halleluja!:) Mint ahogy az is van, hogy ájulás előtt is csőlátása lesz a páciensnek. Ez valószínűleg igy lehetett 2000 éve is...
A magyarázat meg( )lett.
Biológiailag igazolható jelenségek.

Minden -általam nagyra tartott- törzsi népcsoport (ahol még élnek)a fentiekkel többnyire tisztában van. Békében él a környezetével, és boldogságban töltené a napjait, ha nem találkozott volna Velünk. A szomorú ez igazán.

Persze a fentiek, nagy része, csakis hipotézis, (vagy inkább tudományos tézisek, értelmetlen egymás utánja)csak úgy, mint a vallások. Vagy egy "magánvallás" a lehetséges, 6.5 milliárdból? :)


portuguese: remélem én sem fogok ráérni nemsoká:)...de cserébe jó sajtokat, és borokat is megkóstolhatunk majd:)
No meg persze mindent tudunk már, mindent meg tudunk mérni, ki tudunk számítani...
Üres térben hogyan terjed a gravitáció? Honnan tudja (+), hogy őt épp vonzza (-)?
Persze, a régi gondolkodók nem tudtak semmit, éter nincs... Van helyette teóriánk, axiómánk, mezőnk, gravitonunk...
Játszunk nagyban...
Miért küzdenek az amcsik azzal, hogy lelőjenek egy rakétát, amit ők lőttek fel és még csak nem is próbálja kikerülni az ellenrakétát? Bónusz kérdés: ha az ellenrakéta manőverezik, miért nem csapódó gyújtója van ;)
Szerintem is gyenge lett ez a poszt. Nem rossz ez a "modern mitológiák" téma, de a köves-magnós elmélet unalmas, nincs benne semmi fantázia. Az ufómagazinban ennél százszor jobbakat írnak.

Viszont ha már szóbakerültek a bevezetőben a vámpírok, hallottatok már a vámpír görögdinnyéről? Na az például sokkal inkább megérne egy posztot.
Azért az szomorú, hogy ezt a "lélek mint az energia rezgésszintje" szöveget hányan beszopják. Jó, régen voltak már a középiskolai fizikaórák, de azért az energia jelentésére csak illene emlékezni.

A másik szomorú a szoftveres példálózás. Ha a nagymamám mond ilyet, aki szemrebbenés nélkül elhinné, hogy a számítógépben egy kis emberke ül, és az rajzolja az ablakokat a képernyőre, akkor rendben van; na de aki blogra ír, annak valami elemi fogalma lehetne róla, hogy mi is az a program. A hardver-szoftvernél csontmaterialistább hasonlatot az ember "működésére" keresve se lehetne találni...
Kis reklám, ha már ilyen népszerű a lélek-szellem téma. Vasárnaptól megy az Odeon-Lloyd moziban a Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell), ami jó eséllyel pályázhatna a minden idők legjobb scifije címre, és a fő témája pont a tudat és a lélek.

www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=64870&i_city_id=3372&i_county_id=-1
Én csak egyetlen kísértetben hiszek: amelyik már egyszer 'bejárta Európát'.:-)
Khööööö ekszöszájzbúúk hörr
Én ugye nem tettem rezgésszám és lélek közé egyenlőség jelet? Ha így tűnhet, elnézést kérek. Emlékszem még az energiára. Hogyne.
Azt mondom, hogy van, amit "léleknek" hív a vallás, és van amit a tudomány vizsgált már. Amit a szó mögött értünk, a kulturális ráhatások eredménye. A vallások erre már rátették a kezüket, nem kicsit. És természetesen lehetnek axiómák, és hitek, vallások. Mind csak a megmagyarázhatatlant keresik. Hogy találja-e bármelyik? Bizonyíték nem sok.

Nem hiszek felettes tudatos lényben, mint ránk a szeme sarkából figyelő kitapinthatatlan istenben. Az biztos is!...me különben nagyon xarul jártam:)

Természet van, annak törvényei, evidenciái. Sok mindenről még nem győződtünk meg, és nem sikerült önállóan előidéznünk megismételhető mérhető jelenségként. De létezik gömbvillám. Ezzel nem állítom egy pillanatig sem azt, hogy lebegő szellemek röpködnek, csak még nem sikerült műszerrel megmérni hány centi. Ahhoz túl sok alkalom nyílt már (a mai technikák mellett pláne) a rögzítésre. Ami pedig fotó készült, mind cáfolata lett az egész story-nak. Hála a tudósoknak, akik vizsgálták. Ma már a "torinói lepel" sem fénylik annyira:), mióta kiderült, hogy korabeli fototechnikával (camera obscura)is készülhetett könnyen hasonló.

Én csak "Földhözragadt" vok:))) és próbálom kutatni időnként, hogy a vallások miről kb. mit ecsetelnek, és a sallangok alatt az egyszerű viharokat, aszályokat, éhinséget, az ember fájdalmait magyarázzák. A tudósok rohannak, megmérik, és megmutatják, hogy létezik, és oka van. Hehh. :) Jól teszik!
Pergetik lefelé a mázsás köveket az egyszerű törvényszerűségek felől. Végül rájövünk újra, hogy egy cseppet sem lógunk ki az élőlények hálójából.
Sajna van vallás amely ezt hirdeti, és fölérendeli az embert. De hát sok ma már a férremagyarázás mindegyikben.

De lehet, hogy valamelyik tudja a valót?
Akkor tévedek. Sajna.
Irány a pokol...
folyt.az előzőmhöz, "Pergetik lefelé a mázsás köveket az egyszerű törvényszerűségek felől."

Az egyszerű. Kvázi bonyolult nagyon is, de olyan egyszerű, mint a pillangó szárnyának libbenése, de bonyolult, amilyen következményekkel járhat. Persze az is csak egy hipotézis:)
mulan

a lélektan, a lélekvándorlás és a szentlélek 3 különböző lélekértelmezést takar. a szavak már csak ilyenek (lásd: Poltergeist/Zeitgeist).
Dialektikus materializmus. Az köll.:-) És elfogadni azt is, hogy pont ugyanúgy halunk meg (végleg) mint pl. a csótány amit széttaposunk. Volt nincs. Nem gyün vissza szerencsétlen. Se kőbe vésődve sem sehogy.:-)
Így is van. Meg nem is, az alma amit elfogyasztasz. Az anyagának egy részét anyagodként viseled, és adod vissza majd. Energiájának is. Ilyen értelemben visszatér az alma is. Meg Te is.:)
Sajna még a csótány is.
A lelkük?
hmmm...kérdéses, hogy minden egyben...;)
vannak ugye akik állitják, vezető halála, és a fogantatás pillanata, fontos kellék náluk. Hmmm. Mondanak furákat.
Hát kb azért éri meg visszajárni, hogy jókat derüljünk, de az ugye egyszerűbben is lehet: ha lenézünk a mennyből :)
Azért érdekelne, mi a fene is ez a "valamivel bizonyítottabb pszionikus aktivitás"???
Nem tudok teátrális lenni LukeL, az igazság profánabb mint szeretnéd. A megoldás egyszerű: trágya leszel hacsak el nem hamvasztanak. Féregeledel. Ez a halál utáni energiánk. Plusz az emlékek ha valaki emlékezni óhajt ránk. Nem több.
A megoldás a jóféle skóciai terméskő lehet, mert panelban még nem láttak szellemet :)
Ha megszűnik a hosszútávú memóriád, és a rövid távú is súlyosan sérül akkor (és ilyenre van sajnos példa) előfordulhat hogy 2 percnél tovább nem emlékszel semmire. Ha még jobban sérülsz, akkor mondjuk 5 másorpecnél kezdődnek újra az emlékeid, ezt fokozva akár elmehetünk nanoszekundumig is, - ezen a ponton már egy gondolat, fájdalom, vagy bármi érzelem megélésére is képtelenek vagyunk, ha pedig teljesen elveszítjük minden agysejtünket akkor ez a nullára redukálódik.
Namost erre nem igazán mondhatnánk hogy létezés, szóval a halál után/testen kívül nincs semmi.

dos_boot,

EL A KEZEKKEL SKÓCIÁRÓL!
A valamivel bizonyítottabb pszionikus aktivitásról, kedves olvasóink, a homályzóna tag következő epizódjában, a következő hétvégén mesélünk. Nem Copperfieldről, hanem például a telepátiáról, a pszichokinézisről és a clairvoyance-ról.
Rigor: nagyon szép, amit írsz. Kár, hogy a külső megfigyelő nézőpontjából írsz le olyan eseményt, amit belülről kellene. Másrészt ez: "elmehetünk nanoszekundumig is, - ezen a ponton már egy gondolat, fájdalom, vagy bármi érzelem megélésére is képtelenek vagyunk" komplett baromság. Mi alapján jelented ezt ki?

Másrészről, a tudománynál maradva, azt kell, hogy mondjam, egy energiamező vagy, ami egy nagyobb energiamezőben mozog. Bármely elektronmikroszkóppal megnézve a sejtjeid molekulákból, azok atomokból, majd protonokból és elektronokból, neutronokból, kvarkokból állnak, de a legvégén ott az energia. Így sajnos nem állítható egyérteműen, hogy pusztán hús és vér vagy, vagy sejtek és szövetek, mivel a viszonyítási rendszer, vagy keretrendszer egyáltalán nem abszolút, amiről beszélünk.
Worluk: nem csak hókusz-pókuszból, nőklapjahoroszkópból és kiröhöghető tévés sarlatánokból vagy táltosokból áll ez a terület. Ez az a rész, ahol a felszínes szemlélő megreked, és nem is érdekli tovább az ismeretlen, mondván: úgyis csalók csinálják az egészet, csak a pénzemre hajtanak vagy "nem igazolható tudományosan". Figyelmedbe ajánlom egyébként ezt:
youtube.com/watch?v=lf8k9__waS4&mode=related&search=

Különösen a 2:50-től kezdődő részt. Persze lehet, hogy valamelyik okos materialista majd jól megmagyarázza, hogy öngyújtó volt a kezébe ültetve.
én ezt tudom, ezért is írtam: valamivel bizonyítottabb.
Mindenféle kötekedés nélkül, de ha egy teljes post hangvételén végig érződik az előítélet, és a végére odabiggyeszted, hogy "szerintem", akkor az csak csekély mértékben, mondhatni pusztán jogilag, relativizálja a mondandót. De, hozzá kell tegyem, ez egy szubjektív blog, nem hiszem, hogy el kellene várni mindenkor az objetív hozzányúlást a témákhoz.
Az azért fura, hogy James Randi díját még senki sem vitte haza. Pedig ennél könyebben nehéz egy milliót kasszírozni dolcsiban. Már ha az ember paranormális...:-)
Az is igen érdekes, hogy minek kell megfelelni, ha el akarod vinni a díjat. Szerintem olvass utána. Mint ahogy az is nagyon érdekes, hogy Randi pályafutása kezdetén próbálkozott médiumitással, csak neki nem sikerült verifikálható eredményeket produkálni. Mindezek mellett én is azt mondom, hogy a csalókat le kell leplezni. Az élet bármilyen területéről is legyen szó. Kivéve a bűvészeket.
Nem szeretem a "lélek" szót, mert rengeteg érzelmi franckarika kötődik hozzá és sohasem definiálta senki rendesen - de ettől függetlenül nem vagyok biztos benne, hogy a tudat csak az agy hardverén futó szoftver lenne.

Maradva inkább a "tudat" kifejezésnél, az elég jól definiálható: a tudat az, ami tapasztal. Namost a kérdés az, hogy a tapasztaló lehet-e maga a tapasztalás tárgya? Agyi elektromos folyamatok, neurotranszmitterek, mifene - ezek mind tapasztalatok, jelenségek. Nem logikus valahol, hogy léteznie kell egy tapasztalónak, ami természete folytán maga nem lehet tapasztalat? Hogyan is lehetne összekeverni szubjektumot és objektumot - az érzékelés alanyát és tárgyát? Nekem ez nem logikus.
Ettől függetlenül viszont tagadhatatlan, hogy fizikai folyamatok nagyon is nagy hatással vannak a tudat működésére - elég egy szerotonin-háztartást befolyásoló bogyó, gondolva akár legális gyógyszerekra, akár illegális cuccokra hogy NAGYON is más színben lássa az ember a dolgokat.

Ha ellentmondást látsz, vizsgáld felül a premisszáidat.

Ellentmondás, hogy a tudatosság az agy kizárólagos terméke lenne, mert vagy tapasztaló valami, vagy tapasztalat, vagy szubjektum, vagy objektum. Ellentmondás, hogy a tudatosság független lenne az agytól (a "lélek" keresztény-zsidó-hindu stb. ötletére gondolok) , mert nagyon is lehet kémiailag befolyásolni.
Ezeket az ellentmondásokat úgy lehet feloldani, hogy azt a premisszát vizsgáljuk felül, hogy ez egy vagy-vagy kérdés. Ehelyett szerintem feltételezhetünk egy olyat, hogy az agy olyan, mint egy rádióvevő: felcsíp valahonnan a térből jeleket, megszűri őket, és a maradékot átalakítja (bioelektromossággá, neurális ingerekké stb.)

Ezt a modellt azzal tudom alátámasztani, hogy radikálisan más behatások (pl. maratoni futás, hosszas koplalás, szabadesés az ejtőernyő nyitása előtt, meditáció, illetve egymástól gyökeresen különböző hatásmechanizmusú anyagok) döbbenetesen hasonló "spirituális élmény"-eket eredményeznek. Ezen a modellen belül ezek megmagyarázhatóak úgy, hogy ezek mindig javítják az agy mint rádióvevő hatásfokát, ezért a valódi tudat jelei jobban átjönnek. A másik két konkurrens elmlélet egyike sem, tehát sem az az elmélet, hogy az agy gyártja a tudatosságot, sem az az elmélet, hogy az agynak semmi köze a tudatossághoz, nem tudja ezeket a dolgokat megmagyarázni.
Van valami tartalomszűrés a kommentekben? Az előző hozzászólást visszadobta, hogy érvénytelen, először hosszra gyanakodtam, de most meg arra gyanakszom, hogy említettem egy-két tudatbefolyásoló szert (MDMA, extasy) mint példát és mintha ezekre a szavakra direkt szűrne. Kiváncsi vagyok, hogy ez a hozzászólás átmegy-e.
valami szűrés van, a p*rnó pl nem megy át asszem, de majd elkérem a listát.
Teszek a tudományra:
TWÁ: Lélek pedig van. Láttam egy madarat a kocsmában, aki miután elitta, eljátsztta a családipótlékot, sirva kért 1000 ft-ot, hogy tudjon kaját venni a gyerekeinek. Kapott. Ez bizony nagy lélekről tesz tanubizonyságot mind két fél részéről.
Aztán amikor megkapta az 1000-est az első útja a játékgéphez vezetett...
RAT: igazad van. Féregeledel. Nem is állítanék mást. Ez a halál utáni energiánk. Az az előtti pedig, amennyi az elégetésem során nettó kinyerhető. :)Ehh.

Az emlékem másban mint bármely infó, hogyan tárolódik? Sejtszinten, vagy ezernyi részletben mindenfelé? Kémiai folyamat? Elektromagnetikus? Bináris alakban:)? Valahol, valahogy mégiscsak. Egyelőre EEGvel és MRIvel az agyi aktivitást pontszerű felvillanásokként lehet megfigyelni, az emlékezet visszaidézésekor is, ebből talán valószínűnek tűnhet, az emlék milliónyi darabban elmélet. Alig várom, hogy végre válaszokkal szolgáljon a biofizika, biokémia, vagy a neurológia vagy mittomén.
LukeL, ne légy elkeseredve, hisz a halálod előtt azért kicsit többre vagy hivatott energiaügyben.:-) Ugyanis te magad is kifejthetsz energiát(mittudomén lapátolhatsz kutyakakit) de ha a testet úgy vesszük alapul mint 'tárgy' akkor bizony az általad felvetett hőenergia elmélet az igazi. Sajnos ezt (emberi fűtőanyag) egy csúnyabácsi már alkalmazta a második világháború-ként emlegetett társasjáték idején.
Randi-val kapcsolatban csupán egy-két gondolat: Nem azt kellene nézni, hogy minek kell megfelelni, hisz ha nem vagy csaló akkor milliomos lehetsz. Ilyen egyszerű. De mivel a szupermenek a feltételeket nézegetik, feltevődik a kérdés: nem e a kiskapukat keresik, hogy hol baxható át a rendszer.:-) Pedig ha én tudnék kanalat görbítgeni, vagy a mellkasom mágnesen mezeje megtartana egy kombájnt, akkor bizony habozás nélül elvándorolnék azért a milkáért Dzsémszbácsihoz.:-)
Én aszondom, az a 21grammnyi plussz, az valami, amit vizsgálni kell. Szükségét érzem. Nem azért, mert a filmet láttam, -olvastam előtte már jóval, hasonlót-, hanem, mert lehetséges elméletben. De még nem reproduktív a folyamat a laborban.Én nem zárom ki, hogy vannak népek akik "csí"nek nevezik, és gyakorlatok útján, de valamelyest "irányítják". Kvázi, a tudomány kullog az elme tévhitei után, és többnyire cáfolja azokat -sokak bánatára.
Én a tudományos eredményekre várok. De sok felvetett kérdésre, ma már tények állnak rendelkezésre. Van amit megerősítenek a vallások, de annyi rajtuk az "évezredes por", hogy nem látszik már alóla. Van amit cáfol(t) a tudomány, rendszerint a "szentnek" hitt tabukat.:P

Asszem -de megengedve, hogy nemígyvan...
Azt már vizsgálták, úgy tudom, hogy 21gramm-nyi nem lehet az utolsó leheletnyi gáz (asszem 2g körüli) súlya.
Maradt hát 19g..

azmiaz? :S
Erre haver, biza aszondaná:
-"19 gyí? Az még zöldből is büntetendő!"

Szóval nem kevés.
Frankón van rá módszer, hogy haldokló embereket méricskéljenek grammra? Nemár...:-)
Az az évezredes por maga a vallás. Alatta nincs semmi.
RAT: Egy mérlegen hagyod meghalni, aminek rögzíted az adatait.
"Mérlegen hagyod meghalni." Gratulálok! Erre én is rájöttem, csak épp betegesnek tartom.:-)
"Lacibácsi! Akar-e tudományosan patkolni-el, hamár úgyis rákos? Feküdjön fel lesszíves erre a mázsára!":-)
Már vizsgálták a leadott hőt is, meg "nem áteresztő" poliészterbe bújtatottan (mint a NASAcsávók hőkabátja, vékony, alufoliázott) max.35fős mintán (hajótom) mert nehéz volt kivitelezni, és alanyokat is találni hozzá, 17>x
Nem egészen így működik, de lehet ezt úgy, hogy emberként tegyék. Remélem. De. A brutalitás sem áll távol az orvostudománytól, hogy tájékozódjék, elismerem. Félősen kéne beismernie a tudománynak, hogy a náci táborok "tapasztalatai"-ból és bio-vagy más fegyverek kutatásaiból fejlődött tovább a mai tudomány egy része. Szörnyű, hogy a "szaron virágzik a legszebb virág"...mondják néha a megőrült tudósok. És mondják néha, a fejhez pisztolyt szorító "tartók" annak, aki nem így látja, és tudós.
RAT: Az miért a kkora probléma, hogy Randi esetében több szempontból, alaposan vizsgálják a dolgokat? Ja hogy mert így le lehet bukni? És akkor már nem lehet vakon hinni a baromságokban?

Tudod ennek az egésznek az a célja, hogy ha valami újfajta jelenséget tapasztalnak, akkor azt alaposan meg lehessen vizsgálni, hiszen a tapsztalt "csodák" nem egészen elhanyagolható jelentőséggel bírnának, ha léteznének.

LukeL: a 21 gramm urbanlegend. Olyan kérdésekre keres a tudomány válaszokat, amelyeket az átlagember nem ért meg. Az, hogy az átlagember nem tud megmagyarázni dolgokat, az a saját műveletlenségéből ered. A mai világban ilyen fejlett kommunikációs rendszerrel képtelenség, hogy valami relytély maradjon. Ha lenne mégis valami szenzációs dolog, biztos, hogy lecsapnának rá a kutatók, már csak az ebből származó órási profit miatt is, meg hát szűz terület, amin lehet terjeszkedni, nagy felfedezéseket tenni hírnevet szerezni.
Az a mérleg egyel több műszer :) Az emberi hülyeség határtalan. Főleg amikor hitbéli dolgokra elkeseredetten keresnek tudományos bizonyítékokat. A hit az hit, még akkor is, ha a tudományban hiszünk. A mai kor emberének túl sok erőforrás és szabadidő jut...
A mai kommunikációs rendszerben elérhetőek a helyesírási segédprogramok is :)
verren: a tudományban lehet hinni, de legalább nyílt a forráskódja.
Ha mégis brutális, akkor én kérek elnézést, attól, akivel nem önálló akarata teljes ismeretében, és annak szabadságában nem korlátozva, tették ezt.

Én nem akarok brutális eszközöket! Ha tovább tart megtalálni a választ, hát tovább tart. Nem szabad olyan "eszközhöz" folyamodni, amely a szabad akarat, és döntés ellenében zajlik.
OC te miről beszélsz? Olvasd el még egyszer mit irtam. Én is épp azt ecseteltem, hogy nem a feltételekkel kéne foglalkozniuk az állítólagos parafenoménoknak, hanem ha nem csalók akkor odafáradnak és megmutatják mit tudnak. De hát egyelőre úgy tűnik, hogy csalók.:-) (A vizsgálat körülményei épp azért olyanok, hogy leleplezzék a trükköket.)

A 21 grammról meg még annyit szeretnék felvetni, hogy hogyan lehet egy még mozgó, lélegző, (szívdobogó) embert grammra lemérni a halála előtti pillanatokban? Nem lökdösi a mérleget?:-) Mert pl. a füdrőszobamérleget is kis ficergéssel be lehet lengetni, nemhogy egy grammra érzékeny műszert.
A grammig érzékenység nem nagy szám, de nyilván az ilyen méréseknek is van statisztikája/hibája. Persze lükeség, de mindenki azt mér, amit akar, meg amire kap pénzt.

OC: igen, a nyílt forráskód miatt a legszimpatikusabb, bár neki a legdrágább az egyházát fenntartani :)
RAT: jó kérdés.:) Erről nem szól a "21g legend". Lehet UFO story, mamár sajnos nehéz bármit beállítani igaznak is, és hasonlóképp működik ez a hamissal is.

200éve, aszondom erre ugrottak volna.:P

De megjegyzem az ingerküszöb is magasabb. És a középiskolás gyerkőc lesexarja ha megkérdeznéd, hogy: "a human genom teljes térképét, mikor tették közzé?" Pedig nemkis pénzt hozhat, de csak a tudomány egy része "örökélet tudósok", rákkutatók, klónlovagok, gyógyszeripar igazán érdekeltek. A halálban nem sokat látok (cash), az egyházak érdekeit sem nagyon kéne elhanyagolni. A Dr.Kinsey kutatásainak eredményeit olvashatóan közlő "Az emberi szexualitás - A férfi" c. könyvét sem kicsit tartották vissza, később -a nőkről szóló-, kiadását sokáig el is lehetetlenítették. "A férfi villanyt lekapcsol, imádkoz, szerelmeskedik. Aztán elmén gyónni." "Olyan pediglen nincs, hogy a nőknek orgazmusa van."

Brutális volt ahogy vizsgálták "a dolgot".:)
javítás, Lehet csak egy UFO story.:) Ma már sajnos nehéz bármit is igaznak kijelenteni -felesleges is, próbálom nem tenni, ahol lehet, feltételes módban próbálok fogalmazni- sokmindenben kételkedem. Húha. Tényleg, szinte mindig kételkedem, megkérdőjelezek. A természet tapasztalható törvényeit pedig elfogadom. Épp ezért hipotéziseket alkotok, és "jó konyhafilozófus" módjára keresem az ellenérveket, én magam is. Vannak, és sokuk épp úgy nem igazolható, egyelőre.

Azért születik egy hipotézis, hogy megcáfolódjék. Ha gyenge érveken (törvényszerűségeke) áll, ez egy pillanat műve csupán. Akkor sincsen tragédia.

Ellenben egy vallással, ott omlik az egész "légvár".:P
Variaciok a LUKEL sorozatra:

Szoval Draga L.!!!

Nem is az a gond, h te nem hiszel a vallasban, h porosnak es reginek es hasznalhatatlannak tartod...az se gond, h nem hiszel a FOLOTTED allo teged szemlelo magasabb rendu lenyben...amit ugy kozhelyszeruen Istennek neveznek az emberek...

...inkabb az a gond, h lesobbrenduen lenezed azokat akik mindezt teszik, mikozben eljatszod a kepmutaton megjegyzem a laza es mindenre nyitott ertelmisegit...

...tanullhatnal ezen blogg irojatol, h hogyan kell ezt nem eljatszani hanem megelni es kepviselni...

...szerintem megfogod tanulni csak meg nem latod az egesz szinjatekodat e korul...

...engem mindaddig nem zavar senki amig nem korlatozza a vallasi es a leliismereti szabadsagomat, a munkahelyemet is egy napon csakis ezert fogom megvaltoztatni, mert korlatozzak a lekiismereti szabasagomat es vallas szabadsagomat es ez az egyetlen kifogasom ellenuk..habarha nagyon nagy szigor van es siman elmehetnek katonanak mert olyan ertelmetlen szabalyrendszernek kell az utolso pontig engedelmeskednem,h az agyam elszall neha de megteszem mert meg nem jott el az ido, h kilepjek ebbol a rendszerbol..
Elkanyarodtatok a témától, de a test és lélek dichotómia feloldásának ma már van teljesen tudományos lapja. Lásd pszichoszomatikus betegségek, szomatoform zavarok, stressz elméletek, pszichoneuroimmunológia, stb. A kettő csak együtt működhet, illetev nagyon szoros a külcsünhatás.
Az is biztos, hogy attól, hoyg valami nem bizonyított a tudomány MAI módszereivel, még nem biztos, hogy nincs. Persze sok csaló is akad...
Ezek szerintem azok a dolgok, amikről való gondolkodásnak maga az emberi gondolkodás szab határt. Az emebri lélek mibenléte nem ismerhető meg maradéktalanul az emberi lélek által, ahogy gondolkodni a gondolkodásról is önmagába visszatérő spirál egy idő után. Vagyis a vakfoltunkra esik :o)
Mint a Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaság egykori 13-as tagszámmal rendelkező tagja, nekem is azt kell írnom, hogy a legtöbb parajelenségnek hirdetett dolog egyszerű szálhámosság, vagy parsztvakítás. Egely vitalításmérő kerekével az élen, mert az az egyik legnagyobb PARVAKK.
néhány cikkem a témában:

Egely kerekét a parakutatók és amatőrök leplezték le.
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=9675

Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaság
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=9777

Egely György féle ~életenergia mérő műszer~ leleplezése
Egely György féle ~életenergia mérő műszer~ leleplezése

Iván Gábor, neked külön és előre szólok:

- itt nem spammolsz
- egyszer lássam meg, hogy több nicken nyomulsz, és kivágom az összeset.

csak a rend kedvéért.
Woorluk! :-)
Az IGe mindenütt jelen van. Legalább is sokan ezt hiszik. (akár a szellemek úgye) Legalább te ne dőlj be egy általam elterjesztett trükknek, hogy nagyon sok nickről azt hiszik, hogy az mind én vagyok. Másrészt nem szép dolog a polgári nevemen szólítanod. Tehát higgadj le és ne parázz:-)

Ez itt nem mono- és egomániás őrültek játszótere. Tudom és láttam, mit műveltél a fórumon, itt az nem lesz. Fellebbezni nincs hova.
Kísérleteztem és a kisérletet ezek szerint Te is beszopáltad? :-)Különféle társadalmi viselkedésformákat modeleztem le a fórumok segítségével. Tudod én aféle vicces kutaóféle lennék.
Woorluk!
A bibliai Isten, Jézus is egy szellem. Azt kísérleteztem, hogy hogyan lehet ezeket a szellemlátókat kigyógyítani. Nyiltan le is írtam már évekke ezelőtt az index fórumos bemutatkozásomban, amit most ide is idézek neked bizonyítékul:

"ELKÖSZÖNŐ; Egy érdekes tömegbefolyásolási kisérletsorozatot végeztem az elmult 3 évben (2000-2003)az index vallás, filozófia rovatában. Azt kerestem és kutattam, hogy a vallásos befolyás alatt álló emberek milyen módszerekkel gyógyíthatóak. Sok érdekes dolgot sikerült megtudnom és valós élethez nagyon hasonló helyzetben lemodeleznem. Ez alapján biztosan kijelenthetem, hogy páldául az istenhit egy teljesen tünetmentesen gyógyítható lelki betegség. Köszönöm ebben az index szerkesztőségének és a közremőködőknek az akí­v segítségét."

forum.index.hu/User/UserDescription?u=126971

Ez kb. 3 éve írtam oda. Na leesett a tantussz??? Itt a pezsgő az ÁTERŐ SHOW részéről:-)
Huhh. Megnéztem a linket:
forum.index.hu/User/UserDescription?u=126971

Kömény.
Leis állok az itteni kommentekkel, még mielőtt beleesek a kategóriába, vagy mielőtt összetéveszthető lennék.:)

MZ/x! Segíts!
Viszlát. Máshol, másról.
MZ/x :-) Mézgáék? Szaknyelven az a jövőérzékelés, azaz prekognició. Viszgálgattuk az ELTE Izabbelle utcai Kísérleti Pszichológiai Tanszékén.

Marha unalmas, hoszan tartó kísíérletsorozat és semmi átütő eredmény. Nezetközi kutaószinteken dettó ugyan az.

A taltosok az mondtak rolam, hogy nagy szellem vagyok.

En meg azt gondoltam magamban, hogy ok meg hulyek.

Ha hiszel bennuk talan meg oklevelet kapsz arrol, hogy a sziriuszrol szarmazol.

(Majdnem eljutottunk a stirlici szintig:

"Kurvak gondolta Stirlic.

Stirlic gondoltak a kurvak.")

Nagy az isten allatkertje.
"egy rendszer sosem értheti meg saját működését...."
"ha az egyszerű emberek előtt bölcsnek akarunk tűnni, mondjunk egy semmitmondó közhelyet és tegyük idézőjelbe..." :)

Mit is jelent az, hogy szoftver - a számítástechnikában?
Miután a hardver részt összerakják, az, ugye, nem működőképes önmagában; a szoftver az, ami az egész számítógépet működteti és irányítja - a legutolsó áramkörig.
A szoftvert nem a hardver állítja elő, hanem egy attól teljesen függetlenül már előre létező, tervező, intelligens számítástechnikus-gárda.

Azért érdekes mindez, mert a hasonlatát Tóta stilisztikai remeklése közepette a materialista megközelítés alátámasztására használja: miután markánsan kijelenti, hogy lélek márpedig nincs, rögtön meg is magyarázza, hogy akkor mi is az a valami, ezt a funkciót betölti: a szoftver, ami a hardvert működteti. Mindez másfél mondat. „Az ugye közismert, hogy lélek, mint olyan, nincsen. Illetve ami van, az a szoftver az agyban…”
Csak hát – és itt tetőzik a két (másfél) mondatban feszülő művelődéstörténelmi ősdráma –, mint az az előbbi bekezdésből talán egyértelműen látható, a szoftver-hardver-érv éppenséggel az Intelligens Tervező (vagyis az Isten) – és ezen keresztül a Lélek – létezésére vonatkozó zseniális, beuty érv.
Teccenek érteni: egy kompromisszumot nem ismerő, kőkemény materialista beszólás után egy olyan mélyen konzervatív (igen: hisz akkor bútolja be a szoftvert az Úristen az emberbe, miután az megszületett – úgyanúgy, mint ahogy a számgépbe is akkor teszünk szoftvert, ha az már teljesen össze van rakva!) istenérvvel áll elő a szerző, hogy attól valószínűleg a sokat kúrogatott Joe Raci is kisebbfajta szellemi orgazmuson esne át…

Öregszik Tóta? vagy csak szórakozik velünk? netán adventre való tekintettel némi fenyőillattal igyekszik üdíteni a fojtogató fingszagot?
Ki mondta, hogy az agyba a szoftvert "bútolják"?
Na jó, akkor mást kérdezek: mindenkibe ugyanazt bútolja az Úristen?

Tökmdegy, nem ez a lényeg, hanem az:
Ha Tóta hasonlatát úgy értelmezzük, hogy a hardver a test (agy), a szoftver pedig annak felel meg, amit a jámborok léleknek mondanak, akkor ez a hasonlat melyik elméletet támasztja alá: azt, hogy a lét határozza meg a tudatot (materialista), vagy hogy a tudat a létet ("jámbor")? Világos, hogy a hardver-szoftver-érv az utóbbit.

Amúgyként nem ott a hiba a commentemben, hogy "bútolják", hanem hogy a "születése" pillanatában, s ez lenne a mélykonzervatív felfogás: nem, valamikor akkor kerül oda a szoftver a Tóta-logika szerint, amikor az embrióban kialakul valami agyszerű. (A mélykonzervatív felfogás az lenne, hogy a fogantatás pillantában - na jó, ha orgazmusa tehát nem is lesz ettől Joe-nak, mondjuk, azért elégedetten elmosolyodna magában.)

De mondom, hogy nem ez a lényeg, hanem az, amit az első bekezdésben kérdezek. Tartom: Tóta egy zseniális Isten-érvet hozott fel a lélek nemlétezésének illusztrálására.
A szoftver úgy működik, hogy a kívülről jövő input (lét) határozza meg a belső állapotát (tudat).

Elfogadom az érvet.
Akkor tehát inkább egyfaja deista felfogást támaszt a alá a Tóta-hasonlat: hogy a szoftver valahogy bekerül az agyba, de onnantól már "Isten nélkül" is működnek a dolgok.

Elfogadom tehát, hogy magával a szoftver-hardver működési logikával-mechanizmussal nem lehet istenséget bizonyítani.
De ettől függetlenül két kérdés továbbra is megmarad:
1. A szoftvert intelligens lények tervezik, az "életre keltendő" hardvertől függetlenül. A hasonlat esetében ki ez az intelligens lény?
2. Hogy kerül be az emberbe a szoftver, miután attől függetlenül(!) megtervezték?
Kifejlődik. Nem kell tervezni és nem kell bútolni.
Na hát ez az.
Mutasson nekem valaki olyan szoftvert, ami magától fejlődött ki - egy olyan számítógépben, amiben nincsen semmiféle alapvető progi, oprendszer, akármi, tehát teljesen működésképtelen(!).

De mondom amúgyként, ha a hasonlatban magában bemutatott szituációt (egy működő számítógépet) nézzük, teljesen logikusan megáll a materialista érvelés.
Csak az eredet kérdésénél jelentkeznek problémák, amiknek megoldása viszont közvetlenül inkább isten-, mint lélekérvekhez fog vezetni.
Persze, mivel Tóta elsősorban a lélek nemlétezésére szerette volna felhívni a figyelmünket, és hasonlata erre, immár elismerem, közvetlenül működik, csak közvetetten nem (mivel, tartom, egy külső tervezőt feltételez), lehet, hogy nem idevágó dolgról megy most már a vita.
Már a megtermékenyített petesejt sem "működésképtelen". Aztán kettéosztódik. A két utódsejt felülete érintkezésben marad és ingerületátvivő vegyületeken keresztül infót cserél. Utána minketten tovább osztódnak...

Elfogadom az érvet.
Elméletileg az önfejlesztő szoftvert mint olyat is elfogadom, tehát elfogadom, hogy az evlúció során a szoftver is fejlődik, s ez így öröklődik tovább.

Momentán már csak egy kérdés maradt, habár mondom, ez már inkább az istennel, a teremtéssel, mint a lélekkel kapcsolatos, tehát kissé eltávolodunk Tóta témájától... :-) Hogyha az élet történetének bazi hosszú láncát visszavezetjük a legelsőre(!)... na, abba hogy kerül bele az informácó?

De mondom, ezzel már igencsak elkanyarodtunk az eredeti témától, a Tóta remélem nem fog minket kivágni emiatt... :-)
Az élet kezdete a hívők terepe. Én azt HISZEM, hogy az élet spontán keletkezésére is lesz majd tudományos bizonyíték.

Egyébként Tóta nem olyan.

Igaz.
Köszönöm a vitát. :-)

Egyébként a Tóta tényleg nem olyan. :-)

Na, megyek ebédelni, habár ez sem vág ide. :-)

Igaz.
Köszönöm a vitát. :-)

Egyébként a Tóta tényleg nem olyan. :-)
"Hogyha az élet történetének bazi hosszú láncát visszavezetjük a legelsőre(!)... na, abba hogy kerül bele az informácó?"

Mindig is ott volt.
Miért kell mindenre az emberi korlátokat, -a kezdet és a vég, születés és halál- ráerőltetni?
Valaki már írta korábban, hogy egy rendszer sohasem értheti meg saját működését, erről írtam az emberi gondolkodásról való gondolkodás nehézségeinél
Mondjuk, ami az agyban reprodukálható (hangulati hatások, érzések stb.) némi kémiával, az kb. az, ami az állatoknál is hasonlóképp megfigyelhető.

Az ember kb. attól fejlettebb az állatnál, hogy mindezeket sokkal jobban felül tudja bírálni náluk. Aminek a megértése viszont nem tudom pontosan, hol tart...
Szarul, szarul áll az agy megértése. Bőven túl keveset tudunk az agyról pl ahhoz, hogy az intelligencia mibenlétére rendes választ tudjunk adni. Ld az AI-ról korábban folytatott vitát. Nemrég tudtam meg, hogy az ufóelrablásos esetek egyik elég valószínű magyarázata egy flashback az agyban, amikor a csecsemőkori emlékek jönnek vissza. Műtőasztal, nagy szemű fehéres alakok, trauma.
Ez mondjuk konkrétan nem kizárt, az álmok is elég sok dolgot össze tudnak kombinálni. De persze ez sem teljesen nem az intelligencia-felülbírálat kérdéskör, inkább vmi random screensaver - ráadásul mintha az állatok is álmodnának...

Bár fene tudja, mostanában álmodtam pár olyat, amihez egész hasonló történt nem sokkal utána...
Aha, madaraktól felfelé álmodnak.
Viszont az ufok és a születési trauma összehozása vicces :o)Korregressziós hipnózisban pl. egész másképp néz ki a dolog....
intelligencia: nem más, mint az adott kultúrkörben való tájékozódási képesség, vagyis alkalmazkodás :o)
Ez a flasback dolog télleg veszélyes. Pláne a magukat fiatalon szételesdéző generációtól...
"intelligencia: nem más, mint az adott kultúrkörben való tájékozódási képesség, vagyis alkalmazkodás :o) "


Akkor vagy számos definíciója van, vagy mi alkalmazzuk rosszul (sztem amúgy az előbbi) :-)
szokták azt is mondani, hogy az intelligencia az, amit az IQ teszt mér :o)
de gondolj bele, mennyire relatív a 120 IQ mondjuk a Kalahári sivatagban, simán szomjan halnék. A bennszülött persze nem tudja, mi a jó válasz Japán fővárosára, vagy hogy kanál is kell a tányér mellé, de talál vizet.... adott kultúrkör... és nem is kell ennyire szélsőséges példákat hozni...
Mindenesetre amiről mi beszéltünk, az kicsit más. De egy régebbi vitához tartozik.

Ha már mindenképp valami ilyesmi megfogalmazásra törekszünk, sokkal inkább az eligazodás megtanulásának, a helyzetek felismerésének képességéről volt szó, mindenféle előre nem tervezhető környezetekben.

Ebben a gépek - egyelőre? - sokkal sz*rabbul állnak nálunk.
A bibliai Isten is csak egy szellem. A fia is aki önmaga is egyben a zagyvaságok szerint:


www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=4345

Ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy

www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=9898

Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy. ...
na pont megy egy jó kis szellemes film a discoveryn.
vagy hát lehet hogy szar.
süti beállítások módosítása