W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A történelem zsákutcáján

2006.11.22. 08:00 Tóta W. Árpád

Szottyadt kis népszavazás lesz ebből, ha lesz egyáltalán. Még a kettősállampolgárságos kudarcnál is töppedtebb, nyamvadt kis népszavazás. Amit az OVB átengedett – és nem valószínű, hogy az Alkotmánybíróság jelentősen módosítana az eredményen –, az aligha elég ahhoz, hogy eredményes legyen a referendum. Adóról, járulékról, tandíjról, vizitdíjról nincs népszavazás, és kész. De ezt tudhatta volna előre a jogászklikk.

Mi maradt? A kórházprivatizációs, szemforgató debilkedés, ami már egyszer kevésnek bizonyult. Szemforgató, mert tudjuk, nem volt mindig ennyire büdös a magánosítás a Fidesznek, amíg maguknak tudtak magánosítani.

Marad a gazdák elővásárlási joga – hát jó, menjenek a gazdák népszavazni pörge bajusszal, frissen. De a gazdák, az nem a nép. Még nekik maguknak sem érdekük a törpegazdaságok fenntartása; az úgynevezett népnek meg tökmindegy, megveszik azok a szlovák tejet vidáman, ha egyszer a szlovákok okosabban tudnak termelni.

Meg még marad a patikuslobbi nagy nemzeti sorskérdése: hogy lehessen-e aszpirint venni a benzinkúton. Na ez az, amit nemhogy leszarik a nép szava, hanem direkt jó neki, ha vásárolhat bárhol bármit. Már a háromévenkénti bécsi portyában is ez volt a klafa. Azt meg nem veszi be senki sem, hogy ez veszélyes lenne, mert a benzinkútnál árulnak fagyállót is, és mégse csinál belőle lecsót a polgár. Aszpirinből se fog.

Gondolom, majd jön a nyivákolás, hogy a diktatúra keresztbe tett, jujuj, már népszavazni se lehet, kész Észak-Korea ez az ország, tán az atombomba is rotyog már valahol.

Orbán Viktor nehéz helyzetbe manőverezte magát megint. Vagy szégyellős tolatócsipogással  kifarol, vagy nekimegy újra egy bukott népszavazásnak. És közben bizony mozgolódik a párt; felütötte fejét Kósa Lajos, a ravaszdi Gyurcsány meg komolyan veszi őt. Kezdik komolyan venni a Fideszben is azok, akik már egy icipicit unják az aláírásgyűjtést. Érdekes jeleneteket ígér a kongresszus.



Címkék: orbán fidesz gyurcsány reform

525 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3918235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És legyen Pilóta Rádió. Meg gomba. Sok.
nem lesz ebből népszavazás, ugyan kérem. végvonaglás van, dőljünk csak hátra, és bámészkodjunk. aztán majd a kósa meg a rogán lejátsszák ezt a dolgot.
Ne legyen érvényes a népszavazás.
Maradjon minden úgy, ahogy a gyurcsányi kívánja.
A sok buzi proli és nyugdíjas fulladjon bele amit akartak.
Persze kormány felelősségéről szóló azért jó lenne.
Nagyon jól teszi gyurcsány, hogy ad egy kis hátszelet a kósának. Valahol ott lesz majd a megoldás. Megmutatni, hogy vannak olyan fideszes vezető politikusok, akikkel lehet együttműködni. A többiek pedig csak vonulgassanak kifelé továbbra is, valaki pedig csukja be utánuk az ajtót.
Ezt már akartam kérdezni: mi abban a poén, hogy gyurcsányt gyurcsányInak hívják..?
Huba olvasd el az archívumot a brókerbotrányról.
És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy megszorítások ide vagy oda, a Fidesz népszerűsége kb. a népsavazáson lesz a mélyponton, az októberi sajnálatos eseményeknek hála, és ha nagy lesz a bukta, akkor nehezen fogják megynyerni a 2010-es választásokat. A múlt ciklusban is a december ötödikei "örömtelen" népszavazás után rogyott meg a támogatottságuk.
Orbán egy veszett csatából csinál veszett háborút, mint a legnagyobb hadvezérek szokták.
Huba:

Ez ugyan offtopic, de ismerek olyan embert, aki annak idején ki volt akadva azon, hogy egy újság per "Orbán" emlegettte az akkori miniszterelnököt. Ez az ismerős úgy gondolta, hogy a tisztességes vezetéknéven való említés az tiszteletlenség a miniszterelnökkel szemben. Ehhez képest a pl. Kossuth téren hallottunk ezt-azt "gyurcsányI"-n túl is...
Ki fog farolni belőle OV, sőt újra felüti a fejét. Ilyen fajta. A népszavazásból nem tudom, hogy alkotmányosan hogyan lehetne kimászni, de jó lenne; gyakorlatilag értelmetlen az egész.
Én nem t'om, mi a baj a népszavazással? Itt nyavajognak a "politológusok", hogy akkor ez most így kérdéses, mert fölül lehet írni a Kormány programját. Na, und? Egy normális demokráciában a Kormány azt csinálja, amit ígér. Akkor akárhány népszavazást ki lehet írni, mert a Kormányt beszavazó stabil társadalmi támogatottság nem fogja felülírni a kormányprogramot. Ha meg mégsem ez volna a helyzet, akkor a Kormány lemondhat és kész. Eztet hívnák voltaképpen demokráciának.
Az meg, hogy költségvetésről nem lehet szavazni, hát nem tudom. Miről lehet, tessék mondani? Ugye a halálbűntetés visszaállítását nem azon az alapon fogják elutasítani, hogy nincs betervezve a kötél a költségvetésbe? (Amúgy meg milyen szöveg ez, hogy "ezt tudhatta volna a jogászklikk"? Milyen klikk, milyen jogász? Ki itt az orákulum? Ki mondja meg végső soron, mit lehet? (Nem az OVB, elárulom!))
Jó, tudom miért kell ilyen nagyon örülni ennek a döntésnek: mert Viktort nem szeretjük, de hát akkor mondjuk ki nyiltan, hogy Viktort nem szeretjük, ezért most a demokratikus intézmények tulajdonképpen imperlista trükk.
Ha el akarok menni néprszavazni, mert az egyik kérdés súlyosan érint, de behányok orbányI politikájától, de még a személyiségétől is, akkor hogy magyarázzam meg magamnak ezt a botlást? Hatékony önmentegető taktikát kérek egy kreatív blogozótól, hozzászólótól!
Ha már lesz valami népszavazás igazán felkerülhetne a kérdőívre ez is:

"Akarja-e Ön, hogy a Magyar Köztársaság a költségvetésből (az Ön adójából!) finanszírozza az egyházakat?"

- lehetőleg ebben a formában, mert meg lehet ezt úgy is fogalmazni, hogy az átlag hirtelen zavarában mégis a támogatás mellett voksol (súlyos százmilliárdokról van szó, ami például elég jól helyretenné az országot).

Az egyházakat tartsák el a híveik!
Megjegyezném a szlovák sem termel okosabban, csak 1, burkolt támogatást kapnak (lsd ÁFA szlovákiában) 2, tényleg szarabb a legtöbb terékük minősége, mint a mieink. Illetve ami idekerül a hard-diszkontként funkcionáló bevásárlóközpontjaink polcaira.
Sztem egyetlen kérdés is elég lenne. "Akar ön adózni?"
OFF leszek, friss,
a kisnyugdíjas szegény megfáradt Gergényi a rendőrségi vizsgálatról véleményezget:
"szerény véleményem szerint nem várható el objektív és elfogulatlan véleményalkotás olyan főkapitánytól, aki az elmúlt évek során nem titkoltan a budapesti rendőr-főkapitányság vezetői beosztására pályázik"
Még jó, hogy legfőbb vágya nyugdíjba menni. Talán ezentúl ő vezeti a gondolatrendőrséget is?
Szerintem az érvénytelen népszavazás költségeit fizettessék meg a szervezővel.
Na erről szólna az utolsó kérdés, csak nem a népszavazásra, hanem az országra.
OK-OK, a másodfokú egyenlet-megoldásban volt valami, egyet is értek vele (bár populista népszavazást minden ellenzék szeret tartani).

De azt magyarázza el nekem valaki, miért nem lehet szavazni, ha valami alkotmánymódosítást igényel! Egyrészt, akkor hogy működhetett az SZDSZ négyigenje, meg az EU-népszavazás (gondolom, ezekhezt is kellett) anno? Másrészt, ez alapján:

"Nem lehet országos népszavazást tartani:
a) költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,
b) hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról,
c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,
d) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási (-átalakítási, -megszüntetési) kérdésekről,
e) az Országgyűlés feloszlásáról,
f) a Kormány programjáról,
g) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről,
h) a fegyveres erők külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról,
i) a helyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatásáról,
j) a közkegyelem gyakorlásáról.

(A Magyar Köztársaság alkotmánya, 28/C. §, (5.) bekezdés)"


csak a választási/szavazási szabályokat nem lehet így módosítani az Alkotmányban...
Rigor,

amennyire én tudom, kifejezett egyházfinanszírozás a költségvetésből a vissza nem kapott ingatlanok fejében van. Nemrég Erdő Péter elsorolta egy interjúban, miből élnek, ha addig nem találja meg más, du. kikeresem Neked, de most rohanok :-(
Helló (pa)Tikus
Nyugodtan írj alá és menj el szavazni, senk nem várja el a patikusoktól, hogy örömmel menjenek a kés alá (adják fel a törvényileg garantált monopolhelyzetüket). Azt azért tudnod kell, hogy az összes patikus és összes családtagjuk együtt sem képes szavazást eldönteni.
Egyáltalán nem kell mentséget keresni, nincs a népszavazásban semmi rossz (eltekintve az árától).
Az meg hogy ki kezdeményezte a népszavazást ne zavarjon, nem olyan alakú a világ, hogy mindig egyik oldalról jön az okosság, másikról a büdös. Ha neked fontos ez a kérdés, hát szavazz.
VIII. Nagyapo - szerintem ne menjünk ennyire bele, van erről az indexen is megfelelő topic már több mint ötezer hozzászólással pro és kontra, szerintem annyi is elég hogy ez mindkét oldalról feszegetett kérdés (egyházi oldalról a keveslés, más irányból a sokallás), hogy szavazni lehetne róla. A vatikáni szerződésről, meg az ingatlanok eredetéről és egyebekről nem is beszélve.
Szavazzunk csak, szavazzunk csak! Mennyibe is kerül egy népszavazás? 5 milliárd forintban? Ez hiányzik most az államkasszának, nem a kiigazítás!!!
"Ha már szar, érjen nyakig!" :)
Így mulat a magyar!:)
Szívem szerint inkább tesztkérdéseket tennék fel (na meg kifejtőset is):
"Sorolja fel az népképviseleti demokrácia főbb ellenőrzési szerveit" (kifejtős)
"Meddig lenne hajlandó az alkotmányban rögzített jogait gyakorolni, ha úgy érezné, hogy az ország vezetői eltértek attól" (a,b,c)
"Kinek tartozik engedelmességgel a rendőrség?"
"Véleménye szerint megfelelően működik-e a civil társadalom kontrollja?"
és a bónusz:
"Tisztában van-e a népképviseleti demokráciában az egyén jogaival, kötelességeivel?"

Ennek több értelmét látnám.
Rodney: azért mondom, ha már egyszer népszavazás akkor legyen egy rakás régóta égető kérdés amiből időről időre amúgy is mindig népszavazni akarnak az emberek de aztán mégse.

Például a könnyűdrogliberalizáció, a prostitúció kérdés, a vatikáni szerződés, meg gyurcsány ferenc monnyon le vagy se, és még a peticio.hu-ról néhány slágertéma.

Hű tényleg, legközelebb megkérdezem a gázszámlást, mit gondol a könnyűdrogokról. Hátha enged valamicskét.
Az más kérdés hogy az szavazatok alapján az átlag jobban látja majd a hosszútávú következményeket mint a szakértő, no meg persze nagyon nem mindegy hogy teszik fel a t. szavazónak a kérdést (akár az eredményt egyértelműen el is döntheti).

Mit szeretne a választó? - adócsökkentést, nyugdíjjemelést, ingyentejet, ne legyen gázáremelés ne legyen megszorítás, a gazdag országok vigyázzanak ránk helyettünk és kapjunk sok pénzt. Na persze.
SzigMa 2006.11.22. 08:43:30
"Egy normális demokráciában a Kormány azt csinálja, amit ígér."

Ezt miből gondolod? Példát légyszíves! Csak egyet!
Szerintem IQ vagy műveltségi tesztet kéne iratni, aztán a szerényen teljesítőknek megtiltani a szavazást a továbbiakban.
juz, lassan úgy tűnik, hogy a gázszámlás hozza házhoz a könnyűdrogot.
Egyértelmű párhuzamot látok a drog és a gázszámla között.
A tudatmódosító hatása egyértelmű, jelentős anyagi megterhelést jelent és nem könnyű leszokni róla.
Ha a gázszámla legális, miért ne lehetne az a marcsi is?
ámbátor,
teljesen igazad van, és lehet, hogy jobban is ég, kicsit drágább ugyan, de már nem éreznénk meg jelentősén és végre segíthetnénk Afganisztánon is egy kis exporttal.
OFF.
Kedves Árpád! John Hemar panaszkodott rád, mert még nem fogadtad el meghívását ***lgramra. Nem szép dolog egy komplexusokkal küzdő hentest visszautasítani, főleg, ha költői reményeket táplál. Hiszen "állítólag Te is írogatsz".
OC. Én tudok példát. Medgyessy azt tette, amit ígért. Azóta is szívjuk.
A rendszerváltáskor fontos volt, hogy az alakotmány és a népszavazésról szóló törvény biztosítsa a stabilitást, mert olyan átalakításokat kellett végrehajtani, amiben volt politikai konszenzus, de keményen az emberek zsebére ment.
Szerintem a demokratikus átalakítás lezajlott, nem szükséges a stabilitást ennyire támogatni.
Nem szavazhatok a költsévetésről, csak a kormányról, ami a költségvetést készíti. De mi van akkor, ha a kormány nem azt a költségvetést készíti, ami miatt őt megválasztottuk. Itten érzek egy kis demokratikus deficitet.
Ennél komolyabb demokratikus deficit szerintem, hogy úgy tűnik a kormány hazudozásának csak saját szégyenérzete szab gátat. Függetlenül attól, hogy lemond-e Gyurcsány, az adatokhoz való szélesebb hozzáférést törvényileg kellene garantálni, hogy a jövő kormányai ne tudjanak trükközni, amiről még a kormányzati frakció sem tud ...
Háháááááá...Ámbátor, még eccer nem húzol csőbe...:) Igen a mariska is legyen szabad:)
Szabad országban szabad Mariskák. (Kivéve a Cseh Mariskát. Őt korlátozni kell képernyőrekerülési és éneklési jogaiban)
Szerintem szavazzunk!
Na szóval, Árpád! Egy. Káröröm a legjobb, tudjuk, de honnan a fészkesből veszed, hogy az AB nem fogja felülírni a mostani döntést? Talán alkotmányjogász vagy? Vagy csak tisztában vagy a gyurcsányi demokratúra működésével, mondván nemcsak az OVB-vel, hanem Az AB-vel is előre lepacsizták a dolgokat? Vagy netán téged is felkészített a miniszterelnök, ahogy azt az őszödi beszédben elvtársias akolmelegben kimondta? Kettő. Ha az alkotmányos jogok védelme neked nyavajgás, akkor azt kell hinnem, hogy nem állt föl az este, vagy csak egyszerűen kurvára másnapos vagy! Lécci ne sunyizd el a választ!
Rigor:

nem kell támogatnia az egyházat, csak akkor vissza nekik az ellopott vagyont, (ingatlan etc,) meg a azok kamatait, már a földterület kiesésből származó hasznot,, és akkor a sok BUZI szadeszos (Fidesz Maszop) sem az én adómból csináléjon megélhetési állibisi PÁRTOCSKÁT.
De vélem azt is, hogy a pártok relatíve többe kerülnek az országnak, mint az egyházak.

Rodney:
A népszavazás áráról meg talán kussolni kéne, mert:
1. a demokrácia az egy drága mulatság.
2. a Iraq-i kormánynak nem kellett volna elengedni a tartozást, nem kellett volna a dollárokat gurítani sem (anno, aki emlékezik rá), nem kellett volna az ellopott postabankot sem az én pénzemből konszolidálni, meg még írhatnám tovább. és ez bármelyik pártra vonatkozik.
OC: feltalálod a meritokráciát? :-)
Jobb ha tudsz róla, az IQ teszt se garancia semmire. Illetve csak az IQ-ra.
Ouicksilver:
nem garancia, de mostaninál jobb lenne.
Én bizony (mint a bérbeadó intézmény alkalmazottja) voltam olyan előadáson, ahol retardáltaknak adtak kb. 1 órás felkészítést a szavazás mibenlétéről.
nem érdekes, hogy NATO, vagy Eu, vagy akármi.
És az értetlenkedő kérdésemre azt mondta a szervező, hogy ha nincs gyámság alá véve az illető, illetve nincs korlátozva, akkor szavazás az egy jó dolog.
Gondolj el egy fitalambert, mondjuk 30éves, és a valagát sem tudja rendesen kitörölni (és ezt szánalomból mondom) de elétesznek egy kérdőívet, hogy akar-e (teszem azt) a NATO-ba tartozó országban élni...
Szegény Kósát végleg elütötték a fidesz elnökségtől. Piszkos Fred nyilvánosan hátbaveregette, sajtója is állandóan kényezteti. Arrafelé ez elég a dávidibolyaság rásütésére. Majd jön más, aki szerint nem a heti aláírásgyűjtés a megoldás.
Lac1: ez azért nagyon nem így néz ki, de ne menjünk bele, mert baromi nagy off lesz belőle, és főleg mert kedvem sincs az elejétől belehevülni a témába, van erre megfelelő topic az indexen.
lac1: szerinted hosszútávú megoldásként melyik jobb; a szavazóbázis szűkítése egy faktor (IQ) alapján, vagy a szavazóbázis 'tudatossági' szintjének a növelése, amihez persze tudom, sok minden kell az oktatástól az életszínvonal növeléséig?
Vicces lesz ez a népszavazás. Ugye első kérdés a tandíj, ami nem ment át az OVB-n, de mi lett volna ha átmegy és mondjuk a nép leszavazza. Hát a kormány vállatvon, oké akkor az államilag támogatott hallgatóknak nem kell fizetniük, de azok számát szépen lecsökkentjük a mostani keret 15%-ára. Bumm 1:1. Round 2 egészségügyi intézmények maradjanak-e állami tulajdonban, ha ezt is megszavazzák, attól még a szolgáltatást ki lehet privatizálni. 2:2. Vizitdíj, ugyanúgy megkerülhető mint az előző 2 fogjuk szépen a vizit díjat és hozzácsapjuk a TB-hez azt az évi 20 alkalmat. 20*300=6000Ft aki nem fizeti be, az csak életmentő ellátást kap. 3:3. Patikák, hmm hmm. Nekem eddig sosem mondták azt egy patikában, hogy ez a gyógyszer halált okozhat, itt ha az igenek győznek akkor a Fidesz átveszi a vezetést 4:3-mal. Ötödik kérdés, tudja valaki mi az a hatályos jogszabály? Én sajnos nem, úgyhogy mondjuk nyerhet itt is a Fidesz 5:3. Elővásárlási jog is szép dolog, főleg, ha az illetőnek van rá pénze, hogy megvegye és ismerve a családi gazdaságok anyagi helyzetét erre nem túl sok esélyt látok, 6:4. Objektív felelősség, na ez az amit hazánkban politikai kérdésekben senki nem tud megállapítani. Másik dolog, hogy ez ugyanúgy visszacsaphat rájuk, ha 2010-ben teszem azt veszítenek. Ugyanakkor, ha meg is születik egy ilyen jogszabály, azt visszamenőleg úgy sem lehet alkalmazni, tehát marad a jelenlegi brancs 7:5. Éljen! Megint elszórtunk pár milliárdot népszavazósdira.
lac1, azért mielőtt az egyházi vagyont visszadnánk, egy pillanatra gondolkodjunk el azon, honnan is volt az nekik?
a) két dolgos kezükkel megtermelték
b) a hívők önkéntes adományiból
c) az összlakosság adó jellegű befizetéseiből

És ha erre van válasz, akkor már csak az a kérdés, hogy az állam-egyház szétválasztásakor melyik oldalra kell kerülnie az így megszerzett javaknak.
Van egy komoly gondom, ha IQ-hoz kötnék a szavazójogot, akkor az összes választás, szavazás érvénytelen lenne. Egyébként IQ-tól függetlenül, pl. Svájcban sem verik az eget a részvételi %-ok.
Mér Svájcban olyan IQ-sak a polgárok? Ott se csak bankárpok élnek.
Üdv.

Azt azért remélem mindenki világosan látja, hogy az OVB határozata korántsem végleges. A határozat ellen az AB-hez lehet fellebbezni.
Döbbenetes volt számomra, ahogyan az MTV kommunikálta a döntést. Tényként kezelték azt, hogy adott kérdésekben nem lesz népszavazás. Ráadásul úgy tűnik jópár kommentezőt is sikerült félrevezetniük...

Csak emlékeztetőül, a választások során számos OVB határozatot változtatott meg a Legfelsőbb Bíróság...

Tudomásul kell venni - sajnos -, hogy az OVB nem független fórum, pártkatonákból rakták össze.

Ps.: Ezt a jogászklikkezést nem igazán értem...
Úgy is van. Kössük IQ szinthez a választójogot és legyen SzászMarci a király.

Aki meg itt nem tudja (gugli nélkül), hogy mikor volt a zsitvatoroki béke és hogy mennyi a molibdénium atomsúlya, az mostantól ne írjon ide. Én nem tudom, úgyhogy most balra el.
Mit nem lehet érteni a jogászklikken?
Bizonyára nem Szijjártó meg OV találták ki a kérdéseket...
Ennek ellenére elég el...ott kérdéscsoport. Kb mindent megkérdezünk, megszavaztatunk, amit a kormány kiejt a száján. A felelősség kérdése meg egyenesen keresztbe verte logikailag az egész népszavazósdit.
- GYF-nek nem érdeke OV Kósára cserélése, hiszen hívei nagy része kapásból elutasítja OV-t, Kósát valamivel kevesebben.
- GYF-nek érdeke ellentétek szítása a FIDESZ-ben. Ehhez jó lehet Kósa vállonveregetése. Ha a vége az, hogy Kósa megy, akkor sikeres volt a szalámitaktika. Ha a vége az, hogy OV megy, akkor a dolog nem jött össze.
- GYF-nek nem érdeke az együttműködés Kósával. Ő a saját elképzeléseit akarja megvalósítani. Nincs nagy közös nevezője Kósával.
- Kósa nyilván hajlandó lenne OV helyére lépni, hiszen politikus, saját elképzeléseiből többet megvalósíthatna. Tudja, hogyha rosszul időzít, akkor a kigolyózás jön. A dolog nem csak őrajta múlik. OV-nek is van köze hozzá, bővebben: erőviszonyok a FIDESZ-ben.
- Mindezt OV is tudja.
Reggel olvastam:
"Svédország a legtökéletesebb demokrácia a világon, és Magarország is a demokratikus közösség tagja, de abban a népes országcsoportban van, amelyben a demokráciát bizonyos hiányosságok jellemzik - áll az Economist Intelligence Unit gazdasági-politikai előrejelző intézet Londonban kiadott felmérésében.
A "teljes demokrácia" megjelölésű országcsoportban összesen 28 ország van; a közép-európai új EU-tagállamokból csak Csehország és Szlovénia került ebbe az osztályba."
Van ismerősöm, akinek csak most derült ki, hogy az OVB nem Orbán Viktor Barátait jelenti.
Ha észrevettétek volna, akkor az észrevételem az egyházi tulajdonokon keresztül éppen az én (TE) adódból a pártoknak juttatott támogatásról szól. Ettől függetlenül egyéáltaléán semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy egy egyháznak tulajdona van.
Ha részletezném a véleményemet, hogy hogy az egyházak tulajdonképp mire is költik a "megtermelt" javakat, például elkártyázzák, kurvákat futtatnak, etc. mert tulajdonképp ebből nagy ellenkezésből erre következtetek, még valahol igazatok is lenne.
de mivel az egyháznak van tulajdona egyrészt a hívek adományaiból, vagy az egyháznak juttatott örökségből, esetleg királyi (uralkodó) adományokból, ezáltal nekem semmi bajom sincs ezzel. Márminthogy az egyháznak volz jelentős vagyona, amit egyszerűen egy tolvonással elloptak.
De lényegtelen, ettől függetlenül furcsa, hogy az egyházi vagyonról ilyen markáns kialakult véleménye van sok-sok embernek, de a megélhetési tolvaj politikusok által összeharácsolt vagyonrüól, pláne a pártvagyonról meg szemérmesen hallga mindenki.
Amúgy már megint keveritek az IQ-t a műveltséggel. Ezt már megvitattuk máshol. Az IQ a képességeket méri, nem az ismereteket. De már az érettségihez se lehetne kötni, ahogyan az oktatás áll. Tényleg, erről is lehetne valami kérdés. Mondjuk egyetért-e Ön azzal, hogy a gyerekek a fejük helyett a hátukon hordják a tudást?
ámbátor,

"azért mielőtt az egyházi vagyont visszadnánk, egy pillanatra gondolkodjunk el azon, honnan is volt az nekik?"

legnagyobbrészt b)
(azt hiszem, kicsit elavult a felfogásod arról, hogy mi számít munkának, ha pl. a lelkipásztorit nem veszed annak...)
bár azok közt a hívők közt voltak királyok, földesurak is, ez tény... :-)

Árpád, megint bizonyítottál, kb annyi köze van kosának a fidesz elnöki posztjához (persze kicsit tájékozodni kéne és nem folyamatosan fegyenc feri seggét nyalni, hogy milyne jol szopatja a népet) mint neked a normálisan gondolkodó emberekhez.
Rigor: az indexen követhetetlen a vita. Ezért soha nme is látogatom. Egywzerűen nem tudok órákat egy-egy téma elolvasására fordítani, és amire végzek, addigra az új hozzászólásokkal megint kezdhetem előröl.
Ezzel nem azt mondom, hogy rossz, csak engem ez zavar.
Megmondom őszintén, én ott szeretek firkálni, ahol az emberek észből vitáznak, nem pedig meggyőződéses pártpreferancia viszi előre a témát.
Ami az elővásárlási jogot illeti:

Ha van pénzük, ezt miért is ne? Így lesznek nagyobb birtokok...

És még mindig várom a választ, hogy a fentebb felsorolt kifogások közül melyikbe ütközik az utolsó kérdés. Én úgy olvastam, hogy nem alkotmánymódosításról, csak annak a választást szabályozó részeiről nem lehet népszavazni.

A többi kérdés le van sz*rva, remélem, tényleg nem lenne nagy ügy kijátszani a nagyobb részüket (Ld. még: k0zi), de erre a kettőre spec. azért benyomtam volna az igent...
Néhány év múlva már a pártvagyonról se fognak annyira hallgatni, csak ez most még kicsit friss fogalom, ellentétben az egyházak akár kétezer éves vagyonával. Az egyház állandóan szúrta az emberek szemét, mert mindig ott volt a pénz, sőt, egy időben még kötelezően adózni is kellett nekik, ugye. Amúgy most is van egyházadó, csak nem mindenkire vonatkozik. Az egyházak meglennének állami támogatás nélkül is, csak egyre szerényebben, és nem biztos, hogy tudnák finanszírozni a szervezetet hosszú távon. Ráadásul tényleg óriási vagyont vettek onnét el annakidején. De ha szavazni kellene, az legalább mutatná az egyházak valódi támogatottságát, ami itt szintén érdekes, megvitatható adat lenne.
Szigma: az a tökjó, hogy a te fogalmaid szerint akkor normális demokráciát nem csináltak még sehol.
Ez a kormány felelősségén nyavajgás dolog meg olyan, hogy van rá szavunk is ... demagógia, populizmus.
Had éljek szemléletes példával .. mit szeretne a nép (állítólag): szavazhassunk költségvetési kérdésekről igenis, dönthessük el mi, hogy mi merre hány méter, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok viseljék a felelősséget a kormányzásuk alatt történt negatív fejleményekért. Vagyis, mi döntünk, ha meg nem válik be hogy ingyen ebéd mindenkinek, akkor kössük fel a politikusokat, mert a felelősséget viszont ők viselik.
Szal fedezhető fel ráció abban, hogy kuss van, minden demokratikusan megválasztott kormány négy évig irányít, aztán majd elszámoltatjuk őket a hibáikért, és fedezhető fel ráció abban az idealista elképzelésben is, hogy majd a bölcs nép megaszondja, hogyan kell költséget vetni. De kvázi a kettő egyben a legnagyobb jogi/politikai/társadalmi nonszensz amit valaha hallottam
abszolult természetesen Orbán Viktor se állna elő ilyen hülyeséggel, ha egy percig is azt gondolná, hogy van olyan idióta bizottság amin ez átmegy.
lac 1:
Figyelemre méltó terminus technicus a "buziproli". Eddig csak büdösproli, lumpenproli, meg panelproli volt. A prolibuzi már érdekesebb lenne, igazi marxistáknak való feladat, hogy kutassák a homoszexualitás osztálytartalmát. (Ez is megérne egy postot...)
Amúgy meg Árpádunk, valószínűleg sikerül majd leszalámiznia magát a fidesznek ezzel az állandósulni látszó szavazódühhel (orvosi nevén voksfuriosis), ha csak úgy nem lesz, ahogy jósolni méltóztatol, és némely normálfideszesek le nem írják a főnököt. Igazából az lenne a legjobb, ha az ősi nándorfehérvári példán okulva viktordugovics és feritörök egymást átkarolva bázisleugranának valamilyen kevésbé szolid magaslatról. Ezen aztán megint elvitatkozgatnánk egy darabig.
Miközben az ország kettészakadt, a fideszesek és az mszp-sek gyűlölik egymást, mintha senki nem akarna elgondolkodni azon, mi folyik a fejünk felett. Én elgondolkodtam, de semmi jó nem sült ki belőle. Az tény, hogy baloldal, mint olyan, itt nem létezik. A gazdasági elit irányítja a világot, ők mondják meg a kormányoknak is, mit tegyenek, mit tehetnek. Bárki is legyen kormányon. Nem hiszem el azt sem, hogy ennyire rossz lenne a gazdasági helyzet az országban. De az elit pénzt akart, még több pénzt, ezért folyik a nép sokkolása és ezért akarnak még több pénzt lenyúlni onnan is, ahonnan már nincs mit. Gyógyszeripar. Hatalmas pénz. Jut belőle az elitnek bőven, de még több kell. Kiírt pályázatok. Az autópálya építésre kiírtakat külföldi cégek nyerték el ( miért? ) és magyar alvállalkozókkal dolgoztatnak, akiket nem fizetnek ki, csődbe juttatják őket ( ki áll ki melletük? ) Ebben is tucatszám mozognak a milliárdok. És sorolhatnám.

Gennyes a világ sajnos. Hiába nyer majd a Fidesz, egyre rosszabb lesz minden. Népszavazás? Minek? Hiszi még valaki, hogy mi, a plebs, bármit is meg tudunk változtatni? Törvényszerű, ami történik, a világot a pénz uralja, a nagyon sok pénz. A pénzelit. És ők diktálnak.
Kósának amúgy így látatlanban örülnék, de mibe, hogy pár év alatt belőle is démont faragnának?

Ill. ha szinte mindenben megtámogatná a kormány politikáját (lemondva az ellenzék demokratikus kontroll-szerepéről), talán nem. De akkor viszont azért cs*szhetné a következő győzelmet...
lac1, a pártvagyon (ha lenne) legalább annyira zavar. Más kérdés, hogy a pártvagyon leginkább negatív. Ami pénzt összelopnak, elszórják a kampányra a birkáknak. Úgyhogy az a végén Geszti Pepénél köt ki.
Nagyapó, azt a b választ még át kéne gondolni. Az egyház vagy ezer éven át az állammal szoros összefonódásban kuporgatta a vagyonát, javarészt egyházi tizedből és a világi állam (szintén adókból összeszedett) juttatásaiból. Ami meg a papok munkáját illeti, nagyon is tudom értékelni. Majd úgy, mint a pedagógust, családgondozót, szociális munkást. Csak ezeknek valahogy nem jut parókia, nincs aranykehely a szekrényben és nem kapnak teljesítmény-aránytalan anyagi támogatást az én adómból.
Bár a topikhoz télleg semmi köze, de én eltartanám szívesen a plebániát, ha a pártot a párttagok.
nepszavazas azert nem faszsag primeren, mert volt egy valasztas, ahol a gyoztes part egeszen mast igert, mint amit most tenni akar. Most hadd ne idezzem GyF-et. Es most lehet ugy tenni, Arpad, h ezek UGYIS tuti eldontott es ab ovo JO dolgok, de lehet, hogy masnak mas a velemenye. Lehet h hulyebb, mint ti, mi, foleg mint TWA, de hat ez van.
Nagyapó!
Én az utolsó kérdésre (a felelősségre vonás kérdése...) azért írtam, amit írtam, mert logikai hiba felelősségre vonni bármelyik kormányzatot azután, hogy a népszavazás egyébb kérdéseivel korlátok közé szorítom, és lényegében megmondom neki, hogy mit csináljon, vagy mit ne...
lac1 2006.11.22. 11:19:04

OFF
"Megmondom őszintén, én ott szeretek firkálni, ahol az emberek észből vitáznak, nem pedig meggyőződéses pártpreferancia viszi előre a témát."

Huh? Ez azért elég kemény hozzászólás. A saját kommentjeidet el szoktad olvasni?
ON

A szavazásról: A gazdák és a gyógyszerészek sztem jobban járnának ha elismernék, hogy SAJÁT gazdasági érdekeik (privilégiumaik) miatti aggodalmuk okán kell nekik ennyire a népszavazás. Akkor én megérteném. Komolyan. Mindenkinek joga van a saját érdekeit a szeme előtt tartani. Mondjuk az átlag állampolgárnak is, aki mondhatja azt, hogy "kit érdekel, hogy a gyógyszerészek meg tudják-e venni a BMW-t a mostani Opel helyett?" Erős a gyanúm, hogy nem túl sokakat, úgyhogy ez a népszavazás megin' bukás lesz...
da, a népszavazás nem azért hülyeség, mert te dönthetsz fontos kérdésekben. Pont az ellenkezője: politikusok használnak téged saját céljaik elérésére.

Miért nem szavazunk arról, legyen kolbászból a kerítés?
Szerintem a fő probléma a köztes végrehajtó rendszerrel van. Mert hiába ül bele egy becsületesokosigazságos politikus (scifi) mondjuk a polgármesteri székbe ha a folyamathoz nem nyúl hozzá, nem látja át, akkor mivel ő nem útépítési szakember, nincs tisztában az árakkal, csak annyit lát hogy út az kell, aztán hogy jön ki a lapátos ember bére, és ez hány kézen megy keresztül és hogy papíron mennyi, mi hol tűnik el, az már nem rajta múlik, hanem attól a középvezetőtől aki attól függetlenül állandó tag hogy ki van épp hatalmon. No meg némi agresszív lobbitól akinek édesmindegy hogy mszp-s vagy fideszes politikust kell megkennie, vagy ha az nem megy, megfenyítenie hogy úgy legyen ahogy az ő zsebének jó.

A rendszer toldozgatva foldozgatva van, ha valhol kifolyik az olaj odaállítunk egy embert vödörrel, ha az ember elfárad kerítünk neki váltótársat, aztán a vödrös embereknek építünk mozgólépcsőt, de a lukas tartály az marad.

Sőt az egész úgy ahogy van nincs megszervezve, csak kialakult, innen onnan pofozgatva lett, szerintem a legtöbb vezető (nem csak politikus, hagyományos céges szinten) azt se tudja nálunk mi az az SSADM, nem hogy használnák. (egy nyamvadt mc donald's is sokkal jobban meg van szervezve - többek közt ezért is lehetett sikeres a vackával).


Álmainkban persze lehetne akár egy kiskapu törvény is : ha találsz egy kiskaput, akkor ha bejelented, a kapu kihasználhatóságától függően komoly pénzjutalmat kapsz.
Ellenben ha nem, viszont kihasználod és lebuksz akkor neked lesz nemulass.
- Van elég agyas és becsületes ember aki meg tudná találni ha tisztességes módon rendes pénzt kapna érte, de lehetne ezt rosszindulatból is- a másik visszarángatásában, bemószerolásában amúgy is nagy szakértelemmel bír a mi népünk:)

De legalábbis egy kis SSADM ráférne..
ámbátor,

"azért mielőtt az egyházi vagyont visszadnánk, egy pillanatra gondolkodjunk el azon, honnan is volt az nekik?"

Ha minden vagyonon elgondolkodnánk, hogy honnan is van az? .... Ajajajaj
Elég sok "egyházi vagyont" visszaadtak, túl sokat is.
Az egyház általában "kivállóan" hasznosította is őket: követelt a fentartásukhoz is pénz, vagy csak simán körbekeritette szögesdróttal és parlagfüvet termeszt azóta is rajta. Gratulálunk.

Az én adómból egy fillért se a papoknak. Igen ez egy jó népszavazási kérdés lenne:

Akarje e ön, hogy az állam évi x10 Milliárd forintot adjon az egyházaknak az ön adójából.

vagy

Támogatja ön, hogy a hívek tartsák el a papjaikat?


A mostani népszavazás ugy értelmetlen ahogy van.
Lecsó!

Mondjuk azért kiigazítani ki lehet konkrétan ezek nélkül is - nagyjából a sokakat idegesítő, de kevesebb bevétellel járó kérdéseket hozták elő.

Sztem az uccsó kérdést azért rakták oda, hogy ne teljesen vágja ki a biztosítékot annyira az első 5.

Az a baj, hogy a kormány bírálatát többnyire akkor a legnehezebb kommunikálni a szélesebb tömegek számára, amikor a leginkább jogos.

De akkor most csendben kéne maradni akkor is, amikor osztogatnak (taktikai okokból), meg akkor is, amikor - ennek következtében! - később fosztogatnak (mert "legalább jó útra tértek"? - frászt, csak az alternatíva Argentína, ennyi). Na ne...

Pl. Megyó alatt az adósságszámláló szép ötlet volt, de sok haszonnal nem járt... 2004 dec. 5-én is a - nem a Fidesz által indított! - kórházprivatizáció-ellenesség nyert, nem a kettős állampolgárság... Stb.
"Minden vagyonhoz bűn tapad"!(?) Az egyházivagyonnal az a baj, hogy MO-n a népesség kb. 3%-a gyakorlja a csicsamicsa vallásokat (kat, izrael, stb.) A mezőny zöme idönként Bibliát (Ó-t, Új-at) Koránt,
későnt olvas osztán vagy hisz, vagy nem.
Lac1: A kommentelés már csak ilyen. Egyébként azt hiszem a Te szemedben én mindig egy büdös libsi, kommunista, buzi, cigány, zsidó leszek. De ettől még Téged is elovaslak.
Ez is OFF, de mikor számított önkéntes adománynak az egyházi tized, ami azt jelentette, hogy a jobbágyok terményeinek és állatszaporulatának egytizede a római katolikus egyházat illette.
Ezt hívták dézsmának - nem ismerős ez a szó?
Pammy: "az a tökjó, hogy a te fogalmaid szerint akkor normális demokráciát nem csináltak még sehol."

Így van, csak valahol legallább megpróbálják.

"Ez a kormány felelősségén nyavajgás dolog meg olyan, hogy van rá szavunk is ... demagógia, populizmus."

Aha, viszont akkor a négyévig-kuss-aztán-lehet-majd-dönteni című megabaromságot meg autoriter diktatúrához sorolom, ha ez nem baj.

Mellesleg teljesen félreértettél. Nem az a bajom, hogy a költségvetésről nem lehet szavazni. Tök jó ez így. Az a bajom, hogy elvi/társadalomszervezési jellegű kérdésekre is rá lehet sütni, hogy ez most költségvetés. Ami megint nem azt jelenti, hogy ezeket a mostani kérdéseket szeretem, hanem csak azt, hogy nem kéne ezzel az érvvel villogni, mert majd 2010-ben a Fidesz kiléptet minket az ENSZ-ből meg az EU-ból, és amikor sírtok, jön majd az érv, hogy nincs betervezve a tagdíj a költségvetésbe. Oszt jónapot!
Rigornál a pont még ha káromkodik is
(nagyon csúnya dolog olyan szavakat leírni egy publikus blogban, hogy SSADM, ez a dolog károsan hatott a személyiségfejlődésemre, és most triggerelted a méllyen eltemetett traumatikus élményeim)
Amit a többség nem vesz figyelembe, hogy az nem úgy müxik, hogy az X miniszterelnök lesz, vagy polgármester és fogja és ellop mindent. Lehet, hogy az ő keze se tiszta, sokuknak nem az, de ő igazából csak egy aláírás a papíron, a legtöbb projekttel kapcsolatban sokkal alacsonyabb szinten születik a döntés, és a lenyúlás is. Persze minél nagyobb egy projekt, annál valószínűbb, hogy a legfelsőbb szintet is fogja érdekelni a benne leledző "üzleti" lehetőség.. de azért sok kicsi sokra megy
Me, Myself and I 2006.11.22. 11:43:25

A MIÉP-re utaltam valaha is?
Bár mint jeleztem, most kivételesen az mszp-re. Nem másért, mert remélem elvégzi azt, ami kellemetlen, de szükséges.

Gyógyszerészek: én is támogatom, hogy gyógyszert a gyógyszertárból.
www.antsz.hu/okk/okbi/hirek/aspirin.html
Itt egy cikk azs aszpirin (erre hivatkoznak a legtöbben) hatásairól.
De mondom, ha a nép így akarja: legyen. Az én éves gyógyszerköltséges talán az ötezer HUF-ot sem éri el, ebből 99 százalék a gyerek vackai.
És azért sem állok sorba, odadaom a barátnak, és elmegyek érte a kecójára este.
De ha a soha semmire rá nem érő nyugdíjas, vagy a jövő évtől munkanélküli proli sem ér rá sorban állni a patikában, akkor vegye meg a benzinkúton.
Éas SZOKÁSÁHOZ HÍVEN olvassa el a mellékelt tájékoztatót, a híresen jó SZÖVEGÉRTELMEZÉSÉVEL fogja is fel, és használja.
Szigma: mink is próbáljuk ezer éve de hát nem megy, néhány ókori filozófust meg meg is rugdostak ezért :)
nem értettelek félre .. igazándiból a hozzászólás második felét nem neked címeztem, csak sikerült ezt nem feltüntetnem :)
Kedves osi,

látom baj van a szövegértelmezéseddel Neked is.
Én azt mondtam az indexre, hogy nem szeretem. A tökfőzelék is (biztos Jó), de én nem szeretem.
A lasponya is biztos jó, de azt sem szeretem. Az index is biztos jó, de nem szeretem.
lac1: még soha egy gyógyszerész se mondta azt nekem a patikában, hogy "ismeri ennek a gyógyszernek a hasnyálmirigyre gyakorolt mellékhatását?" Én mondom mit kérek, ők adják. Van közte olyan, amit orvosi ellenjavallat ellenére szedek :P, mert ebben a kérdésben fafejű vagyok... soha egyik se mondta, hogy elnézést de látom milyen sűrűn veszi, ezt nem lenne szabad folyamatosan szedni.
A patikusoknak igaza lenne, ha érdekelné őket, ámde nem :P
leszarják.. ellenben a vitamin amit szedek náluk 1999 ft a tescoban meg valami 1500. A tiltakozás erről szól, nem rólunk. A vénasszony meg aki feltartja a sort, mert részletesen kikérdezi a patikust, meg továbbra is oda fog járni, mivel a benzinkutas nem tudja megmondani, hogy ez a szer jó e reumára is
SSADM
strukturált rendszerelmezési és tervezési módszer
pammy, hallgasd már meg valamelyik gyógyszerreklámot! Így végződik: A kockázatokról és mellékhatásokról KÉRDEZZE MEG kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha bemész egy boltba és az eladó rögtön odamegy, hogy segítsen, azt tolakodásnak veszed? Az emberek 95%-a igen, és azt mondja, hogy majd szól, ha segítség kell.
Szarul jártál. Igaz hogy nekem se MINDIG, biztosan értelmesen viselkedtem, és feltéetelezte rólam, hogy vagy elolvasom, vagy tudom kinek hogyan miért kell az a valami.
Ettől függetlenül nekem már klérdezett, hogy kinek lesz, és amikor mondtam hogy gyerekenek, visszakérdezett hogy mennyi évesnek, mert x év alatt csak a fele tabletta kell.
de ettől függetlenül: szerinted mert tőled a gyógyszerész nem kérdezett, akkor a benzinkutas fog?
Vagy tegyél próbát:
kérdezd meg mindkettőtől, (kutasvs. patikus) hogy pl. 5 éves egy nap mennyi x nevű vény nélküli gyúgyzsert vehet be.
Nagyapó!
Persze ki lehet igazítani...
Csak a normális módja ennek az lenne, hogy azokban a kérdésekben, ami egyes rétegeket érint (lásd, tandíj, gyógyszer, föld elővásárlás, stb., ami -lássuk be, hogy sokkal inkább egyes rétegek, érdekcsoportok ügye, mintsem az egész társadalomé) azoknak a csoportoknak az érdekképviseletei egyeztetnének a mindenkori kormányzattal, és nem költenénk el milliárdokat népszavazásra.
Persze azt is tudom, hogy ez az egyeztetés sokszor eredménytelen a felek kompromisszum-készségének hiánya miatt. De erre nem megoldás a népszavazás. Inkább arról kellene népszavazást tartani, hogy módosítsák-e a jogalkotási törvényt oly módon, hogy rákényszerítsék a feleket záros határidőn belüli megegyezésre. Ez persze csak utópia...

Én voltam egyetemista. Tudom, hogy mit jelent a tandíjfizetés terhe, mert fizettem is, meg nem is. De azt is tudtam, hogyan lehetett megkeresni havi 5-10 ezer forintot egyetem mellett. A földkérdés nem érint, mert nem gazdálkodom. Ezért ahhoz nem tudokakarok hozzászólni. A kórház-kérdés persze érint/érinthet, de mit tudom én, hogy most jobb nekem, vagy akkor lesz jobb? Akkor most menjek el szavazni, vagy ne menjek?
Amúgy valamelyik este (hétfőn) az OVB egyik embere azt mondta, h a törvény nem rendelkezik a népszavazás hatóköréről időben, vagyis az, h valamit az emberek megszavaznak, az országgyűlés módosít, az nem jelent garanciát, mert akár egy hét múlva is meg lehet újra változtatni. Akkor meg legyen megint népszavazás?
De ha a vitaminnál tartunk, te tudod, hogy a tabletta majdnem 98%-át alkotó hordozóanyagban mi van, és azt szedheti mindenki? Ugyanis a pezsgótabletták fogyasztása még a javallot mennyiségben is de éveken át, szinte biztosan vesekövet okoz. A hordozóanyag miatt. mert ugye azt BIZTOSAN tudod, hogy a tabletta az nem egy 100%-ban tömény "c" vitamin...
Én jártam már úgy gyógyszertárban, hogy felhívták a figyelmemet arra, h amiket vettem (többféle gyógyszert), azok ütik egymást, ne szedjem őket egyszerre. Elég határozottan hívta fel rá a figyelmem a hölgy, mondhatni, kicsit ijesztő is volt. Nem kértem a tanácsát, ráadásul úgyis azt veszek be, amit akarok, vagy amit kipróbáltam és használ. Szvsz mindenki így van ezzel.
A népszavazás:
senkit nem érdekel a kormáyn véleménye. benne van az alkotmányban (gondolom), hogy ha x ezer aláírás összejön akkor meg kell tartani. nem csak akkor amikor az ellenzéket kell baszogatni, esetleg látszat néoszavazást kell tartani a NATO ügyében, esetleg ha nem sikerül előreláthatólag, akkor úgy váltotztatni az ADDIG MEGSZOKOTT és kialakult törvénybeírt rendszert, hogy olyan kicsire leszállítják a kellő számot, hogy ha a Pista bácsi véletlenül a másikra x-el, akkor is érvényes, és a kormáyn szándékával megegysező legyen.
mert én emlékezem azért erre a kis anomáliára is.
javallott hejesen.

Defetr:
az hogy mit csinálsz az a te bajod. De szóltak legalább.
A kutas akinek gondolom fontos a program úgy is azt mondja ha megkérdezed, vegyél be kettőt mert akkor előbb meggyógyulsz.
Kutas logika.
> banza 2006.11.22. 08:47:58
"Megjegyezném a szlovák sem termel okosabban, csak 1, burkolt támogatást kapnak (lsd ÁFA szlovákiában) 2, tényleg szarabb a legtöbb terékük minősége, mint a mieink." <

Szerintem az "okos" ebben az összefüggésben nem a szlovák gazda per se, hanem a szlovákok en bloc.

Az áfa nem burkolt támogatás, hisz a magyar áfa is lehetne 19%.
Vagyis okos szlovák állam (alacsonyabb áfa) és okos szlovák paraszt (alacsonyabb zsellérbér + rosszabb minőség = olcsóbb áru : ha megveszik, ezt hívják kapitalizmusnak.) A magyar gazdák is lehetnének annyira gógyisok, hogy ha már jobb minőséget termelnek, akkor azt valahol garanciával képviselik is (azok a kevesek, akik így tesznek, kevesebbet is panaszkodnak).

Burkolt támogatás az, ha pl. nem kell olyan drágán adniuk a tejet, mert a marhatrágyát stratégia jelentősége miatt rögzített (világpiaci árnál magasabb) áron felvásárolja a szlovák hadügyminisztérium. De ilyen esetben az EU beszólna (vagy a többi ország beszólna az EU-nak, hogy szóljon be).
Ez a gyógyszer dolog egyszerűn sérti a gyógyszerészek gazdasági érdekeit, ezért ágálnak ellene ennyire. Miért kell ide belekeverni a mellékhatásokat, meg a tájékoztatást?
Ha valakit érdekel a mellékhatás, kérdezze meg, oszt jónapot!

Általános helyzet a mai Mo-n, hogy a különböző vitákban, érvekben és ellenérvekben soha nem esik szó az egyén (kvázi minden állampolgár) felelősségéről.
Miért kell úgy tenni, mintha tamagocsik lennénk???
ez olyan mint a TQM vagy SixSigma?
lac1, defter: tudok olvasni, láttam a reklámokat nem kell aggódnotok értem :)
de 1999 ft-ért se tájékoztattak a szer várható mellékhatásairól, mondjuk úgyse várom el. De nem ez a lényeg. Ez a csúsztatás. Továbbra is jogod van patikában venni gyógyszert. Egyes, széleskörben alkalmazott hétköznapi, nem vényköteles gyógyszereket a törvénymódosítás hatására a jövőben megvehetsz másutt is, ha nem kérsz hozzá tájékoztatást. Én igenis szeretném, hogy a tájékoztatás mentesen odacsúsztatott fájdalomcsillapítómat a jövőben mondjuk megvehessem szombat este a tescoban olcsóbban, ha akkor fájdul meg a fejem. Ja és van még valami, ami vesekövet okoz ha sűrűn fogyasztod :o
a spenót és sóskafélék...
SixSigmát ne emlegesd nekem, mert ideges leszekkk!!!!!!
;)
lac1
Nédd mán meg mit lehet kapni a neten.Főleg a mellékhatásokra koncentrálj:
body.builder.hu/steroid_reszletes.htm4?id=17
És ezt egy 12-14éves gyerek is simán megveheti. Akkor most az egészség védelme a lényeg, vagy a lé?
sznobrász: a magyar áfa 20% :P
Gyógyszerekről:
Bocs, de nem arról van itt szó, hogy a benzinkutakon stb. CSAK a recept nélkül kapható gyógyszereket lehet majd megvenni?
Vagyis az öreg mamók, meg akiknek az orvos felírt valami komoly dolgot, az mindenképpen a patikába megy majd.
De akinek majd vitamin kell, meg orrcsepp, meg ilyesmik az mehet a benzikutakhoz. Méghozzá hétvégenként is, meg éjjel is.
Nem?
Defter:

Az mondjuk kérdéses, hogy pl benzinkúton lehet-e majd kapni csak vényrekapható gyógyszereket, szívgyógyszert, anti depresszánst stb.

Valószínű nem fognak neked csak kérésre olyan gyógyszert eladni aminek súlyos mellékhatásai lehetnek.
Nem az a baj, hogy népszavazni kell, mert mindenkinek van vasárnap 10 perce elmenni az iskolába/művházba, hanem az, hogy ennek ellenére ez is EREDMÉNYTELEN lesz, és semelyik kérdésben sem a népszavazás kimenetele fogja eldönteni, hogy mi lesz abban a témában az ország jövője. Ezért gyakorlatilag teljesen értelmetlen Magyarországon nem konszenzusos kérdésekben népszavazgatni, mivel egy átlagos, 40%-os részvételnél 63% kell egy oldalra, és mivel a szavazók 90%-a úgyis azért megy el, hogy eleget tegyen a saját vezére felhivásának, ezért nem lesz olyan kérdés, amiben 63% összejön.
Amúgy javaslom megtekintésre, hogy milyen kérdésekben tartottak népszavazásokat Amerikában, a mostani választások MELLETT (megfontolandó, hogy mondjuk plusz 1 milliárdért az amugy is tartott választásokkal egy időben tartsanak népszavazást), könnyűdrogok, melegházasság, géntechnológia. Ezek igazán érdekes, megosztó kérdések, és sokkal jobban befolyásolják az illető szűkebb réteg életét, mint a 300 forintos vizitdíj. Ilyenekre kellene népszavazási kezdeményezést indítani.
OFF
Igazából én egy ideje azon gondolkodtam, hogy ha Viktorék megnyerik tavasszal a választást, akkor a baloldal együtt működne-e a fontos kérdésekben, vagy ők is a "csúnyaviktorralnembeszélek" stratégia alapján "dolgoznának". És nagyon nem tudok egyértelmű választ adni erre a kérdésre.
OK, igaz, dezsma volt - bar a birtokok tobbnyire (kiralyi) adomanybol szarmaztak, es pl. iskolak, templomok epiteseben is eleg jelentos mertekben tamaszkodtak ilyenre. Mindenesetre lenyegesen tisztabban es jogszerubben keletkezett, mint sok mai jelentos vagyon...

De nekem azert gyanus, hogy nem annyira az a havi parszaz forint faj, amit az egyhaz hiteleti tamogatasara koltotok (hiszen bizonyos mertekig az emberek jo resze azert igenybe veszi az egyhaz szolgaltatasait, ld. eskuvo, temetes - a stoladij nem osszeg...), sokkal inkabb az, hogy a piszok klerusnak van mibol leteznie...
Az allam mindenesetre nem ettol megy epp csodbe.


De javitsatok ki, ha tevedek.
Huba megelőztél :o)
Lac1, te most a gyógyszervásárlók érdekeire hivatkozol azzal, hogy a patikában több információhoz juthatnak a szerről. Kétségkívül igazad van.

De mi van akkor, ha a gyógyszervásárlók népességének több, egymással ellentétes érdeke van, például az ár, könnyű és állandó hozzáférhetőség a tájékoztatással szemben?

Talán annyibó nem hülyeség a népszavazás, hogy kiderül, a gyógyszervásárlók többségének valójában mi a fontosabb.

A pezsitabikról (csatlakozva az egyéni példás szinthez): évek óta iszom rendszeresen vitaminost reggelre, még soha senki nem mondta a veseköves dolgot, én meg nem kérdeztem, mert nem tudtam, hogy kérdezni kell. De majd most leballagok a gyógyszertárba.

Ennek ellenére ha a gyógyszertáros elmondja nekem, hogy igen, vesekövet okoz, de néha szükséges fogyasztani, akkor a továbbiakban ugyanúgy a boltból fogom megvenni, ha ott olcsóbb, vagy az van nyitva.
Elég szomorú.
De nem az a lényeg, hogy a hülye mit fog zabálni marokszám.
Én abban, hogy amit így a kormány megyner, esetleg a többszörösét veszti a mellékhatások által okozott betegségek kezelésével, munkakiesésével, stb.
Belelépek szögbe, de azért várjak akár kettő percet is, mert az elttem álló proli úgy ette az aszpirint a bagó okozta slejmes (vagy mi a rák - az majd később lesz neki) köhögésére, hogy most meg attól van rosszul...
lac1, pammy, egyetértek, bár talán más volt a válasz. Engem is zavart eddig, h a patika nincs nyitva hétvégén, az ügyelet esetleg más városban van, pedig csak mondjuk láz- avgy fejfájáscsillapító kellett volna. Ezért támogatom, h ilyen szereket máshol is lehessen kapni. Amihez recept kell, az úgyis a patikáknál fog maradni. Bár nincs kizárva, h ezeknél nagyobb lesz az árrés ugye, hisz ellensúlyozni kell a kieső forgalmat. Ha tájékoztatás kell, akkor meg megkérdezem a keresztanyámat, ő úgyis gyógyszerész :) A lényeg tényleg az, h attól, h máshol is lehet bizonyos szereket kapni, még nem muszáj. Vagyis akinek patika kell, járjon oda. Akinek meg nem olyan fontos, az vegye meg máshol.
vzzoli: nem kérdéses, nem lehet
Huba

Patikaugyben ami inkabb kerdeses lehet esetleg, hogy a falu egyetlen patikajanak hany vasarlotol kell begyujtenie a fix koltsegeit, hogy ne menjen csodbe.

A valaszt es a valodi hatasokat tenyleg nem tudom, ezert ebben a kerdesben vszeg nem szavaznek - de ha a falu patika nelkul marad, az mindenkinek rossz, leginkabb a csorobb oreg neniknek - akik egyebkent amig megmarad is a patika, a magasabb rajuk juto koltsegeket fizethetik (ld. meg: termeszetes monopolium-modellek).
Mellesleg ha lehet gyógyszert venni kúton, mert a kormány szerint az jó, akkor talán a kormány is kiengedhetné a kezéből a szeszégetést, fegyverkereskedelmet, hadseregüzemeletetést, stb.
Hiszen a fegyverboltban majd elmondják az Uzi vásárlónak, hogy mit lehet és mit nem, nehogy már csak az a pár buzi fegyverkereskedő járjon jól.
Defter:
akkor tegyék törvénybe, hogy hétvégén és ünnapnap mennyi patika legyen nyitva.
Kész, megoldottam a problémát.
Nagyapó: sok faluban ma sincs patika, viszont van vegyesbolt, benzinkút stb.
Akarom mondani: talán más volt a látszat :)
lac1: törvénybe tették, néztem kiaggatva a rendelőben, hát nem picit van messze... jah és fejfájásra meg ilyesmire büntit kell fizetni ha ügyeletes patikába mész, mer állítólag az nem vészhelyzet
Asszem:

HALÁL komolyan mondom a perzsgőtablettás dolgot. Én akkor álltam le vele.
természetresen van, akinek többtől és van akinek kevesebbtől lehet veseköve, de hogy a veszély fennáll, az biztos.

C-vitamin 1000 mg Pharmavit pezsgőtabletta

Milyen hatóanyagot tartalmaz a C-vitamin 1000 mg Pharmavit pezsgőtabletta?
1000 mg aszkorbinsavat tartalmaz pezsgőtablettánként.
Segédanyagok: riboflavin-nátrium-foszfát, hidrofil kolloid szilícium-dioxid, szacharimid nátrium, citrom aroma (84260-51), makrogol 6000, szacharóz, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav.


Mikor nem szabad a C-vitamin 1000 mg Pharmavit pezsgőtablettát szedni?
Ha Ön túlérzékeny az aszkorbinsavra vagy az összetételben szereplő bármely összetevőre, nem szedheti a gyógyszert. Ha ebben nem biztos, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez. Ha Önnek hajlama van vesekövességre, illetve kórelőzményében előfordult már vesekő-betegség, fokozott oxalát ürítés, nem szedhet nagy hatóanyag-tartalmú C-vitamin készítményt, így ezt a pezsgőtablettát sem.
A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav tartalma miatt 14 év alatti gyermekeknek nem adható.

www.hazipatika.com/drugs/prod?pid=2487;srchkywrd=Parkinson
Ellenjavallatok: A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység, magas kalciumszint (pl. D-vitamin túladagolás, csontdaganat). Veseelégtelenség, fokozott kalcium ürítés. Vesekő megbetegedés.

www.informed.hu/index.nfo?tPath=/betegsegek/gyacs/application/&article_id=111418&larticle=92268
pammynak igaza van. Én mondjuk nem mentem eddig se hétvégén ügyeletre patikába, zömmel tényleg a távolság miatt. Annyira nem kellett, vagy volt valakinek a közelben, és kisegített.
Szerintem ha lehet majd máshol is venni ilyen szereket, akkor ez a forgalom egyértelműen meg fogja mutatni, hogy az embereknek mi a véleménye a dologról, vagy mekkora igény van rá, úgyhogy feleslege azért népszavazni, hogy lássuk, kell-e.
lac1 szerintem nem értjük egymást feleslegesen meg minek.

én egy dologra lennék kíváncsi: te most a betegek érdekeit véded?
Tényleg, a demokratikus jogaimmal ellenkezik, hogy vasárnap nem vehet egy Uzi-t a kúton...
Tényleg meg kéne kérdeznem a képviselőmet, tud-e tenni valamit ezügyben.
Asszem:

a társadalomét.
Pont a pezsgőtabletták azok, amelyeket mindig is meg lehetett venni a patikákban IS, meg a sarki boltokban IS :)
És biztos vagyok benne, hogy egyetlen patikus se mondja a vásárlóknak, hogy ez vesekövet okoz...

Mellesleg nekem egy orvos ismerősöm azt mondta, hogy nem a pezsgőtabletták alapanyaga okozhat vesekövet (az hogy egyes rosszabb minőségűeknél a pohár alján marad valami por az lényegtelen ebből a szempontból), hanem maga a benne található kalcium meg a C-vitamin... na meg a kevés folyadékbevitel és mozgásszegény életmód :)
Viszont a pezsgőtablettákhoz eleve folyadék kell, úgyhogy... :)
lac

a társadalomét? Mi a különbség?
Áder: Csak azért is megtartjuk a népszavazást
Index/MTI
2006. november 22., szerda 11:47
Nem csak a c-vitamin okoz vesekövet, hanem a túlzott vitaminbevitel eleve. A multivitaminózis sem egészséges. Csak vannak vitaminok (pl a c), amikből a túladag kikövesedhet, és ki kell pisilni.
sztem ne verjünk most 5 mirót el erre,gyanakszom,hogy talán semmi hasznos nem sül ki belőle,akkor meg minek?de ha annyira karakán gyerekek vagyunk,akkor először szavazzuk meg,hogy akarunk-e népszavazást erről,tényleg mi az a plusz 5 mircsi,ne legyek már ilyen földhözragadt. nekem annak idején pl az se teccet,hogy mittomén hány mirót a fociba nyomtunk,(hogy megérte!iratkozzunk be a felcsúti futballakadémiára,példaul)igaz, a kutya se népszavaztatott meg róla.
amúgy a gázáremeléssel nálam kihúzták a gyufát.annyira utálom már,hogy a méltányosság elve mindig csak tőlem lefele érvényesül,fölfele nem,hú de jól állok a 100 rugómmal a 80 rugóssal szemben (20 ezer havonta,öcsém,aminek a javát majd bekompenzálom a gázba,nem mintha ezt eddig félre tudtam volna tenni,de majd valami lesz,)és egy szinten vagyok azzal,aki monnyuk 200 ,vagy 400 rugót,vagy még többet keres.mert frankón én is a piaci árat fizetem,mint ő.

lac1: más dolog uzit venni és más fájdalomcsillapitót.
Ha megkérdezed a patikusodat, hogy allergiás vagy-e valamire, nemigen fog tudni válaszolni. Ha allergiás vagy valamilyen gyógyszerösszetevőre, akkor azzal a tudattal vásárolsz, tájékozódsz, véletlen ilyenbe nem futhatsz bele. Persze minden gyógyszerallergia úgy derül ki, hogy egyszer baj van belőle :I akkoris ha orvos írta fel, patikus adta ki.
A kalcium és jó pár vitamin csúnya dolgokat tud ha túladagolják, illetve ha nem szedik .P racionális mennyiségeket használva általában nem okoznak problémát
Fordítsuk meg a népszavazás menetét: ne a politikusok kérdezzenek a néptől eldöntendő kérdéseket, hanem a nép fejtse ki írásban (kézzel, nem copy-paste) saját elvárásait, gondolatait a kormánnyal, ellenzékkel szemben, kapcsolatban.

Adja postára, fizessen mondjuk 500 forint feldolgozási illetéket, és mindjárt beljebb vagyunk. A kormány meg megtudhatja, mit kíván a magyar nemzet (írástudó, politikailag aktív apró kis szegmense).

Aztán vagy úgy cselekszik, vagy nem. Négy évente pedig választás.
Egyébként ne feledkezzünk meg róla, hogy manapság a tévés reklámok nagy része (harmada? fele?) már valamiféle gyógy(hatású)szer.
Vitamin, hashajtó, orrcsepp, megfázás elleni tabletta, prosztata, agyműködés, fájdalomcsillapító zselé, fejfájáscsökkentő stb. stb., és mindenből több fajta. Állandóan ezeket kapjuk a képünkbe. Ez tehát egy üzlet. Lehet nem szeretni - de akkor is az.

A kérdés tehát az, hogy ebből az üzletből ki részesedhessen: csak a patikák, vagy bármilyen más bolt is...
Sajnos nem vagyok meggyőződve róla,hogy az Alkotmánybíroság nem változtatja meg az OVB határozatait!Született már karikatúra országban egy-két Monthy Phytonba illő AB-döntés!Ne tessék meglepődni ha a tisztelt"he-he"talláros testület totál ellentétesen fogja megítélni a népszavazási kérdéseket!!!
Asszem: a véleményed ma is elküldheted. Elvileg elolvassák :o hahh... mondjuk nem kaptam az MSZP-től újabb telefonhívást az országgyűlési választások óta. Annyira szeretném azt hinni, hogy kaptak elég negatív visszajelzést ahhoz, hogy felhagyjanak ezzel.
Ja, és ha átmenne mind a 7 kérdés, a szocik még mindig előhúzhatják a kalapból a maguk 7+1 ellenkérdését.
> pammy 2006.11.22. 12:38:55
sznobrász: a magyar áfa 20% :P
nem teljesen látom be miért eredeztethető az 1% különbségre a versenyképesség hiánya :)
Gondoltam, hogy az Uzi-nál ragadsz le, en mondjuk az égetett szeszeknél...
Azért, hogy tisztában legyünk a valóval:

Az egészségügy finanszírozása meghaladja az erőnket. Legalábbis a hozott egészségtelen életünknek, és a szokásainkkal összefüggő egészséggyi költségekkel. Ebből akar a kormány kihátréálni, legalábbis a szükséges pénzt belefektetni, semmivel sem többet.
Ezt viszont nem könnyű átverni sem a népen - mi az hogy ha megkenem az orvost, akkor nem százalékol le? - sem az orvostársdadalmon. A közös veszély ellen az orvostársadalom elég jól összezár, ezért hátulról mellbe, körmönfont tettekkel viszik végbe. Nincs hálapénz, mert az orvosoio ellen hangopljuk a népet, nincs kötelező kamara, mert kevesebb orvos kevesebb összetartás= kisebb érdekérvényesítő erő a kormánnyal szemben.
A legtöbb embernek a patikus és az orvos eléggé összetartozó fogalom.
A patikusok vészhelyzetben összezárnak az orvosokkal, és viszont. Egyszerre gyengítik meg őket, és a kormány egyszerűbben viszi végbe az akaratát is.
Nyogodtan nézzetek szembe azzal a ténnyel, hogy a nem fogyasztó és nem termelő állampolgár az már csak másodrendű állampolgár, rájuk nem, vagy csak látszólag akarnak költeni az egészségügyben.
65 éves és gyógyíthatatlan rákbeteg?
Miaz hogy! Nagyon is! mennyi kormányzati autót lehet venni a gyógykezeléséből? Hát...
Azt keresitek ki mondta? nem fiogjátok megtalálni. Így nem mondta ki senki. Ezért van a Mónikasó, hogy a buzicigáynról beszljetek aki egy nővel csalja meg a barátját, (faludy)
és ne a valódi problémákat tárgyalják...
mi a gond az égetett szeszekkel?
miben? árulni árulja fű fa virág kisker szinten... import is van
a gyógyszereket se a benzinkút fogja előállítani
vagy mi a gond, nem értem
"mennyi kormányzati autót lehet venni a gyógykezeléséből?"

Vagyis a kormánynak tuti, hogy nincs igaza ebben a kérdésben (sem), merthogy úgyis csak ezt tartják ezek fontosnak :))))
Ez is egy vélemény :)
pammy 2006.11.22. 13:24:39

Nagy tételnél már komoly összeg. Márpedig ez az ÖSSZES forgalomban lévő árunál jelentkezik, tehát a paraszt nem csak a saját tejét juttathatja a legvégén ennyivel drágábban a fogyasztóhoz, de ennyivel drágábban vásárol is (mindent), a melósai is ennyivel drágábban élnek szal, láncreakció. De persze ez csak egy ok, biztos van több is. Az én válaszom arra a megjegyzésre vonatkozott, hogy a 19%-os áfa burkolt támogatás-e a 20-hoz képest, vagy sem. Szerintem nem.

Ja, és a szóban forgó multik kivétel nélkül NAGY tételben vásárolnak. A sok kis 1%-ból jön össze az a min. 20-30, amitől nyereségesek.
Meccsoda komoly szakmai vita alakult itt ki a gyógyszerellátásról, meg a mellékhatásokról...
Csak pár gond van: a)minden kedves hozzászóló egy-egy vékonyka szegmensét ismételgeti a kérdésnek b)jellemzően saját (negatív)tapasztalatából indul ki c)azt hiszi, hogy ebben az országban mindenki olyan IQ-bajnok, mint ő maga d)úgy véli,hogy ha a gyógyszerész félti a megélhetését, akkor más kérdésben biztos hazudik.
pedig egyszerű: HA a gyógszerellátás koncentrálódik, akkor rosszabb lesz a helyzet a perifériákon. HA monopóliunok alakulnak ki, drágább lesz a gyógyszer.

Azt tudtátok, hogy a jövőben a fiókgyógyszertárak csak heti 3 napon nyithatnak ki? (1600 fiókgyógyszertár van az országban) Ma a többség egész héten üzemel, a jövőben ezt akkor sem teheti meg, ha szeretné ésa módja is lenne rá. Ez vajon jobb ellátást hoz vagy rosszabbat? Válaszokat a szerkesztőségbe kérem "demagóg vagyok" jeligére.
viszont annyival messzebb is van... sztem nem ettől vagyunk versenyképtelen, franciországgal szemben talán, szlovákiával szemben nem.
Miközben a boltban 200 ft volt a tej aközben ment a riport, hogy a felvásárlók 22-ért veszik át. Nem akarok nagyon belefolyni, mert nem tudom mennyi a szállítás, feldolgozás, csomagolás stb, de nem esküdnék meg róla hogy a magyar Mercedes állomány egyrésze nem a két végpont közt keletkezik valahol
sznobrasz:
"Ja, és a szóban forgó multik kivétel nélkül NAGY tételben vásárolnak. A sok kis 1%-ból jön össze az a min. 20-30, amitől nyereségesek."

Na persze, ez a legenda. A valóság azonban az, hogy nem fizeti ki, jobb esetben akkor fizet, ha elkelt az áru (amit megdézsmál a sorok között bóklászó tescofogyasztó, azt nem), rosszabb esetben olyan szerződést írat alá (monopoly), hogy fél év múlva fizet. Addig fial a pénzecske. Ebből van a lé.
Szegmens? IQ bajnok? Saját tapasztalat? Baj? Bagoly?
"HA monopóliunok alakulnak ki, drágább lesz a gyógyszer."

És nem pont az jelenti a monopóliumot, hogy jelenleg a gyógyszereket CSAKIS patikák árulhatják???

És nem a monopólium megszűnését jelenti az, hogy szabad lesz bizonyos fajta gyógyszereket másoknak is árusítani?
Huba, ez csak akkor jelentene monopóliumot, ha az összes patikának ugyanaz lenne a tulajdonosa, vagy legfeljebb kettő. A patika csak a gyógyszertár másik neve, köznév, nem tulajdonnév. Ezért nem azt fogja jelenteni, csak annyit, hogy könnyebben és bármikor hozzájutsz bizonyos szerekhez.
Huba:
Nem, nem azt jelenti. Monopólium-e, hogy csak építészek, építőmérnökök tervezhetnek házat? Monopólium-e, hogy autót csak jogosítvánnyal vezehetsz? Monopólium-e, hogy csak felnőttnek van választójoga? A monopólium az lesz, amikor a gyógyszertárak 1/6-át egy cég tulajdonolja, lesz hat ilyen cég, és a 6 cégnek 2-3 offshore cégeken keresztüli tulajdonosa. Hamar lesz, nem kel sokat aludnod addig. A gyógyszerek nem csak gyógyszertáron belüli forgalmazása csak porhintés, marketing-trükk, talán a MonoConsulting (lásd 386millió) agyszüleménye.
Egyébként bárki lehet gyógyszerész, ha ebbe a kiváltságos helyzetbe akar kerülni.
Defter: monopólium az is ha nem nyithatsz gyógyszertárat meglévő gyógyszertár "körzetében" ez is teritéken van
"Nagyapó: sok faluban ma sincs patika, viszont van vegyesbolt, benzinkút stb."

pammy,

lehet, de szívgyógyszert ott nem lehet árulni (és azt azért ne is lehessen!).

És a néniknek sokszor az kell.
pammy, ennek ára van: például ügyeletre köteleznek, nem forgalmazhatsz mást, mint amit a miniszteri rendelet megenged, kötött árréssel dolgozol, bizonyos műveleteket csak megfelelő végzettséggel rendelkező (drága) szakemberek végezhetnek. Ez egy egyensúlyi állapot volt, amíg hétfőn fel nem dúlták.
Tulajdonképpen lehetne másképp is, csak hát picurt hirtelen a váltás: még ketyegnek pl. azok a hitelek, amiket a jelenlegi rendszer finanszírozásához vettek fel a gyógyszerészek. hol van itt a kormány vállalkozásbarát magatartása?
"Monopólium-e, hogy csak építészek, építőmérnökök tervezhetnek házat?"
Itt jön be a képbe az, hogy az átlagos vásárlónak teljesen mindegy az, hogy a napi vitaminját egy gyógyszerész adja a kezébe, vagy ő maga teszi be a kosarába és ballag oda bolti pénztárhoz.

Magyarul: az építészek valóban terveznek, de a gyógyszerészek munkája nem ennyire komoly - legalábbis akkor, amikor vitamint és hashajtót árulnak...

Mellesleg: a gyógyszerészek presztízse akkor emelkedne csak igazán, ha egyáltalán nem is kellene vitaminokkal és hashajtókkal foglalkozniuk, hanem csak a valóban komoly gyógyszerekkel.
Legalábbis ha én gyógyszerész lennék nem nagyon elégítene ki a vitaminok árusítása. Mintha - a te példáddal élve - egy építészt sem elégít ki egy falusi budi megépítése...
"honnan a fészkesből veszed, hogy az AB nem fogja felülírni a mostani döntést?"

Onnan veszem, h költségvetésről nincs népszavazás, nagyon helyesen, azért, mert különben folyvást népszavazni lehetne arról, hogy óhajt-e ön egyáltalán adót fizetni, illetve óhajtja-e ön, hogy az állam havonta százezer forintot fizessen a két szép magyar szeméért.
"ha én gyógyszerész lennék nem nagyon elégítene ki a vitaminok árusítása"

Dehogynem. Abban van a della.

Viszont én meg olyan szabályozást szeretnék, hogy híreket kizárólag az Index.hu portál közölhessen. Nekünk megérné.
Nagyapó: az nincs, de fájdalomcsillapító lehet, mert úgye a vészhelyzethez lehet mentőt hívni, lehet szomszédot riasztani, ügyeletes patikát keresni, egy fejfájás miatt nem.. arra írtam ezt egyébként, hogy lehet, hogy lesznek akik mondjuk egy fokkal nehezebben jutnak a vényköteles szerhez, mert csődbe ment a patikájuk, de legalább ennyi nyertese is lesz ennek a rendelkezésnek.
Tikus: a kinek milyen hitele ketyeg az egyéni érdek igazándiból, ha most nem lépik ezt meg csak 5 év múlva, tuti nem lesz holnap valaki aki hitelből patikát nyit? Tény, hogy egy "monopólium" elvesztése az érintetteket nehezebb helyzetbe hozza, de és ez a lényeg, az élet más területein szabad verseny van, számítógép tartozékokat se csak a szakbolt árulhat, mint ahogy bútort se, vagy kozmetikai szereket. Ez a szakboltokat hátrányosan érinti persze, lehet próbálkozni ügyes üzleti fogásokkal, stratégiával, és hozzáadott értékkel.
Árpád,
Nekünk meg az érné meg, ha valami minimum-elvárás lenne az újságírók felé. Ezt a söpredék miatt miatt mondom, neked inkább általában riszpekt.
""ha én gyógyszerész lennék nem nagyon elégítene ki a vitaminok árusítása"
Dehogynem. Abban van a della."

Hát ha elfogadjuk az állaspontodat, hogy a gyógyszerészek csak pénzt akarnak :)
De ha nem fogadjuk el, akkor bizony nem elégítene ki :)
pammy, igazad lehet, viszont a számítógépboltot nem is kötelezik ügyeletre, ha megéri neki, ha nem...
azzal mit kezdenek a patikaliberalizáció ellenzői, hogy ugyanez a felállás külföldön működik?
és nem is mostanában vezették be.
lehet én nézek ki túl sokat a magyarokból, de ha ott sem fetrengenek az emberek aszpirin és plussz tabletta túladagolásban,akkor itt sem fognak-lévén hogy ilyen kategóriájú gyógyszerekről beszélünk-?
Külföldön sok ezer más dolog is működik...
"nem kell támogatnia az egyházat, csak akkor vissza nekik az ellopott vagyont, (ingatlan etc,) meg a azok kamatait, már a földterület kiesésből származó hasznot"

Mivel a papok nem eppen termeloi jellegu munkajukrol hiresek, ezert gondolom az egyhazi vagyont vissza kene szolgaltatniuk azoknak akiktol anno elvettek. (kamatostul blablabla stb.)
Kedves Mr.Chapel, legyen akkor patika liberalizáció, de akkor legyen már más is liberalizálva...
Könyörgöm, naná, hogy pénzt akarnak a gyóccerészek! Nem misszióspatikáról van szó, ahol küzdenek a sárgaláz ellen, hanem arról, ahol ha este tízkor becsengetek, hogy fáj a fejem, lebasznak, hogy ezért felébresztettem őket.
Mr.Chapel,
rossz hírem van: külföldön NEM működik. Ha jól tudom, az USA-ban a vezető halálokok között van a téves gyógyszerszedés. (paracetamol, hogy csak egy példát mondjak)
Te nem is tudsz olyant elképzelni, hogy művelésre bérbeadja valamenyni díjért? Én sem úgy gondoltam, meg gondolom ők sem, hogy a tiszteletes ki megy kapálni.
battlehamster: 2006.11.22. 14:24:55

Akkor jó mélyről kéne előásni a földhivatali bejegyzéseket. Mondjuk úgy kétezer évre visszamenőleg.
Tikus: 2006.11.22. 14:26:21

Ezt a dumát már soxor olvastam mindenféle patikus tollából, de amikor linket kértem, vagy megbízható kimutatást erről, sose' kaptam.

Te tucc ilyet?
Tikus:
adnál hozzá egy linket?
lac1:
csak nem a mariska liberalizációjára gondolsz? :)
Hogy összekapcsoljam a népszavazás és patika témát kissé demagóg módon: Hogy gondolja az az ember, hogy beleszólhat a költségvetésbe, aki meglepődik azon, hogy egy viszonylag egyszerű gyógyszernek is lehetnek mellékhatásai?!
Szóval azzal egyetértünk, hogy a népszavazás ezekről a kérdésekről, igy hülyeség.

Készitsünk hát el egy listát azokról a kérdésekről, amiket fontosnak tartanánk népszavazásra bocsátani.

Abből a listából kedves házigazdán talán még egy olyan szavazós index ciket is kreálhatna később.

Az én népszavazási kérdéseim:


-Szükségesnek tartje e ön a szavazati jog alkalmassági vizsgához kötését?

-Szükségesnek tertje e ön az egyházak adófizetői pénzekből történő támogatását.

-Egyetértért e őn azzal , hogy "men and women as individuals are capable of making their own decisions in regards to lifestyle and belief, and that neither the church nor the state should interfere in family matters" (Ezt valaki forditsa le szépen, az én forditásomban mindig sután hatott),
--- ha igen akkor támogatje e az azonos nemüek házasság kötésének engedélyezését.
--- ha igen akkor támogetje e a (több nő 1 férfi/több férfi 1 nő/ ill több férfi több nő) családforma törvényes elismerését.

- Támogatje e a könnyü drogok szigoru keretek közötti diszkriminalizációját.



Van még ötlet de hagyok másoknak is.

Bocsanat egyebkent igy utanagondolva valoszinuleg ugy tortent a dolog, hogy a jobbagy onkent osszedobta nekik a perselypenzt a Szt. Peter Bazilikara, meg a baszom nagy arany aldozokelyhekre.
Tényleg ekkora a horderő? Népszavazzunk meg órákig hozászóljunk arról/ahhoz, hogy a VÉNY NÉLKÜL, AKADÁLYTALANUL, (patikusi) SZÓ NÉLKÜL (be)kapható gyógyszereket az eddiginél TÖBB HELYEN lehessen megvenni (tehát kivételesen nem megszorító az intézkedés :))??? Én azért még megkérdezném a Biztonsági Tanácsot, meg a Természetbarát Kerékpárosok Dalárdájának a véleményét is, nehogy elkapkodjuk.

Na, ébresztő (ja, ezt már lefoglalták)!
sztem szinte mindegy hogy dönt az alkotmánybíróság, ha mondjuk mégis elfogadnának párat és az eredeti kérdések igent kapnának, akkor sem történne sok minden.

1. visszvonni úgysem fog semmit a kormány, nem teheti meg. 2. gyurcsány helyett amúgy sem akar senki vezetni egy titanicot. 3. ellenzéknek nincs komoly alternatív programja
-Szüksgesnek tartja-e Ön, a pártok költségvetési támogatását?
Tikus: amint életbevágó vagy pénzbevágó dolgokról van szó onnantól kezdve a számítógépesnek is van ügyelet
és az se biztos, hogy megéri, több szabadsága van abban, hogy mit vállal be mit nem, viszont ne irigyeld... ez egy "éhen fogsz dögleni piac" háromszoros telitettséggel kb, nézd meg mi lett mára a pár éve virágzó üzletláncokból.
Passenger,
Ha te vagy a 10. aznap éjjel, a műkörmös után, akinek elfogyott az acetonja, a duhaj fiatal után, aki azt hiszi, hogy kotonszakadásra azonnali terhesteszt a válasz, tigris-anya után, aki imádott gyermekének épp csak tápszert felejtett el aznap időben venni, a pszichiátriai beteg után, aki naponta próbál csőbe húzni, az érdeklődő után, aki megkérdezi mennyibe kerül az Algopyrin -á, annyiért most nem kell-, majd egy óra múlva visszajön, hogy hozott pénzt, ámde nem eleget, majd még beugrik a tartozással, szóval az ilyenek után néha tényleg harapok. Bocs, próbálok kulturált lenni, nem mindig megy.

Aki meg nem pénzért dolgozik, vagy ez teherként nehezedik a lelkére, az utalja át a számlámra.
Egyébként a pl. Tescoban lehet Casco-t is venni. Ezt jól megbulizták népszavazás nélkül...
Ha valaki azért lövi magát halálra Aspirinnel, mert ráébredt, hogy már a benzinkúton is beszerezheti, azt én természetes szelekciónak hívnám...
:)
ooo:

a kettes kérdésed igen helyénvaló, és úgy látom ezt gyurcsányi úgy értelmezi, hogy ha ő elvállalta - mondjuk a buzi formája idézte elő - akkor ezért neki minden szabad...
xszolix: 2006.11.22. 14:29:48

Az egyén(iség)ekként élő férfiak és nők képesek/alkalmasak arra, hogy életmódjukra és meggyőződésükre vonatkozó döntéseiket maguk hozzák meg, és sem az egyház, sem az állam nem jogosult családi ügyeikbe beavatkozni.

Erre futotta...
Nem kell idegesnek lennie a patikusnak ügyeletben.
receptre felírt gyógyszer, amit a dátumból lehet ltni, hogy valszleg akkor írt fel az ügyeletes orvos, annak fogy áron, ha meg koton kell neki, esetleg a dátum már 5 napos, vagyis lettvolna neki ideje normál patikusi időben is kiváltani, akkor 2* a szorzó.
férfiak és nők, mint egyének, képesek meghozni a saját döntéseiket az életmódjukra és meggyőződésükre vonatkozóan, és sem az állam sem az egyház nem jogosult családi ügyekbe avatkozni
www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=9740
Most hirtelen nem találtam mást, de a gugli mindenkinek segít. Javaslom, kérdezzétek Dr. Zacher Gábort, ő is megszólalt ebben a témában, mint fő-fő toxikológus.
Sajnálom, ha hülyék az emberek, de aki velük foglalkozik, találkozik, belőlük él, annak számítania kell arra, hogy nem mind hétdiplomás illem és tánctanár. Én akkor megyek gyóccertárba, ha gyógyszerre van szükségem és nem éppen arra jártam:)
Nekem spec nyugodtabb lenne a lelkem, ha hazafelé a kútnál tudok venni egy panadolt, mert megfájdul a fejem a nap végére és ehhez senkit nem kell extramunkára, ágybólkipattintásra kényszerítenem.
Kösz tiboru ez igy jó is lesz. :-)
Népszavazóknak való székely monmdás: Aki viszkető seggel feksziki, büdös ujjal ébred!
xszolix: 2006.11.22. 14:29:48

Gondolkoztam kicsit. Az "individuals"-t egy kis fordítói szabadsággal úgy is lehetne interpretálni, hogy "egyéni tudattal rendelkező"...

És akkor a végső változatom a következő (egy picinykét archaizálva meg ünnepélyesebbé téve):

Az egyéni tudattal rendelkező férfiak és nők alkalmasnak tekintetnek, hogy életmódjukra és meggyőződésükre vonatkozó döntéseiket maguk hozzák meg, és sem az egyház, sem az állam családi ügyeikbe avatkozni nem jogosult .
No talán most sikerül: Aki viszkető seggel fekszik, büdös ujjal ébred!
"Tót tejben ölöm a banánom" énekelte a KISZ KB Nové Zámkyban, ahol tejből van a kerítés.
Sose értettem mit sírnak a patikusok az ügyelettől. Miért fájdalom, hogy éjszaka is odaviszem a zsetont és növelem a forgalmat. Legalábbis itt mifelénk az ügyeletes patika úgy néz ki, hogy a patikus odacsoszog a kisablakhoz elcsoszog a pénztárhoz, visszacsoszog a pénzért elcsoszog a visszajáróér visszacsoszog vele a kisablakhoz, elcsoszog a gyógyszerért és kiadj, jöhet a következő. Eközben az ablakocska elött 20-30 ember ázik az esőben. Ha én patikus lennék, éjjel-napali patikát tartanék és hirdetném, hogy nálam éjjel is pont olyan kényelmesen vásárolhat mint nappal.
Oszt vinném a nagy lóvét a nagy forgalommal.
Az lehet a gáz, ha ugye máshol is lehet venni panadolt, és ezzel ugye csökken a patikák profitja, és ugye lehet be is zár majd pár, és akkor ugyan panadolt vehetsz bárhol ,de a receptre felírt cuccokért majd többet kell sorba állni. Vagy lehet sok vidéki helyen még patika se lesz mert piaci viszonyok között nem él meg a kevés vevőből, csak a bótban lesz majd panadol, ha komolyabb cucc kell ,akkor meg ha nincs autód, és elment az utolsó busz este hatkor, akkor dögölj meg, oszt kész, nem bírtad a versenyt, nem is érdemelsz mást, oszt kész.
kicsit motoros topic :) Ha mast nem lehet venni, gyogyszert is csak a patikaban... Meg nahogy mar noveljuk a szabdsagot (mert ugye ITT nincs demokracia :), hanem iktassuk torvenybe a hetvegi nyitvatartast. Ha hetvegen meg nem akarnak nyitvatartani, akkor csinaljunk egy ellneorzo osztalyt... , vagy ha nincs patika a faluban, arra is torveny kell. Huhh, meg tobb torvenyt mindenkinek, ugyis hulyek vagyunk magunktol nemdebar ?
Laertes: kelloen kis faluban sehogy se él meg a patika, neki meg se szívgyógyszer se panadol.
Komoly bajra lehet segítséget kérni.
Eddig életemben kétszer kérdeztem meg gyógyszertárban, hogy "akkor ezek közül melyiket ajánlja?"
Az első esetben a válasz ez volt: "Ezt viszik a legjobban."
A második esetben ez volt:"El tudom mondani, hogy melyik mennyibe kerül" és elkezdte mondani....
ámbátor, csak hogy értsd:
az év 52 hetéből 26-ban - incl. karácsony, ünnepek - rám jut az ügyelet. Ami azt jelenti, hogy nem látok napot hetekig, éjjel hót hülyeségek miatt csengetnek fel -v.ö.alvásmegvonás mint kínzási módszer Gunatanamón. Fél év szabadságvesztés azért, mert... miért is?
A nagy kasza meg, ami ebből van? Hideg vízre sem elég.
Tikus, nem bántani akarlak és megértem a problémád, de ekkor gondolkodnék el, hogy vmi mással kellene foglalkozni és nem elmebetegek miatt éjszakázni szarért...
Látom elkerülte mindenki figyelmét egy fontos fék. Itten felmerült a kis patikák megszűnése mint veszély. A törvényben lesz egy szolidarítási adószerűség, amiből kiegyenlegezik a kis forgalmúak szopását, a nagyok giga-árréséből.

Balek:

a gyógyszerés nem orvos. nem látja a szívedet, hogy melyik orvosság fogja széjjelkúrni. Ezért hülye lenne, ránézésre megmondania. Én sem tenném.
Gondolj csak a barom jenkikre, ott még azért is beperelik a mekit, mert elhízott a büdös bunkója...
Rosszat ajánlott a patikus??? Hajjaj....
Élve eltemetés a büntije.
Inkább kitérő választ ad, és a bunkója vagy elmegy dokihiz, vagy dögöljön meg.
RoFa:

ha az utolsó szolidarítási elvonási petákot hiánytalanul elosztják a kisebb patikák között, akkor se hiszem el.
Ez olyannak tűnik, mint a benzinben az útalap.
lac1: az imént te magad mondtad, hogy azért maradjon a patikák monopóliuma mert tájékoztatnak, ő csak leírta milyen náluk a tájékoztatás
Beszéljünk akkor arról, hogy a TB támogassa a kis patikák fennmaradását, meg fizessen a patikusnak az ügyeletért.
Én mint TB befizető, az egészségügyi ellátásba beleértem, hogy értelmes távolságon belül legyen ügyeletes patika. Ha ehhez az kell, hogy a TB fizesse az ügyeletes patikus bérét, akkor azzal. De ezt ne keverjük össze azzal, hogy a domestosnál nem veszélyesebb szereket csak a diplomás patikus árulhatja. Hipót se csak munkavédelmi oktatás keretében kaphatok. Meg láncfűrészt se.

Aki akar szaktanácsot, menjen a patikába, aki csak aszpirint, vegye ahol akarja. A Hávelné Demagóg Katalin meg küzdjön azért, hogy a TB szponzorálja az ügyeletes patikát ott, ahol a piac magától nem termel ki ügyeletes patikát.
Mi a szart csinyáljon a nép, ha már ilyen játékszabályokkal van megálddva a demokráciában? Menjen szavazni! Mégha olyan műveletlen és ostoba is a feltett kérdésekhez, mint politikus az igazmondáshoz. Ez van. Rághatjuk a ürüléket amíg meg nem egyezünk az ízében, de az az érzésem, hogy egyrészt úgy adták be nekünk, hogy cukorka, és az ostobábbja meg hiába forgatja a szájában el is hiszi, hogy fincsi.
Passenger: ezt tanultam, ehhez értek, ebben álla a család vagyona, és még szeretem is csinálni. Amit nem szeretek, az az, ha szopatnak.

RoFä: nem a gigákéból, henm a kis-közepesekéből. És szeretném ezt látni a gazdaság bármely más ágazatában is. Ja, az a kommunizmus...
Ja, ha te a kivételek alapján általánosítasz... mert én is leírtam, hogy azon ritka esetben amikor ÉN voltam, mi történt.
És a lehetőség a patikusnál mindenképp fennáll, legfeljebb a bunkója nem válaszol kielégítően, míg a kutas ha akarna sem mond semmit, mert nem tudja.
Tikus: ez jó.
A nagy építőipar cég is adózhatna a kisvállalkozó kőművesnek...
Nem biztos, hogy a nagypatkánynak kellene a kispatkányt támogatnia. Ott a TB, mint EÜ megrendelő. Ott az önkormányzat, mint a lakosság képviselete. Amelyiknek hiányzik a kispatika, vagy az éjjeli ügyeletes patkány, fizessen érte. De még mindig ne keverjük a kapitalizmus farkastörvényeit a feleslegesen fenntartott monopolhelyzettel.
Egsézségügyi hír:

Az MSZP halálpárti orvosairól
kenobi, sze, 2006-11-22 11:45 Erdély
Dr. Czinege Imre, Dr. Garai István Levente, Dr. Nyúl István, Dr. Perjés Klára, Dr. Schvarcz Tibor a Parlament Egészségügyi Bizottságának volt elnöke, Dr. Tittman János, Dr. Tóth István, Dr. Vojnik Mária a bizottság volt elnöke, az egészségügyi tárca volt államtitkára voltak azok az orvosok, akik leszavazták, hogy a cigarettázástól eltiltott gyereknek a jövőben ne kelljen az élelmiszer áruházak pénztárainál dohányreklámokat nézegetniük. A Füstírtók felháborodtak.

Hétfő délután 175 igen és 175 nem szavazattal két tartózkodás mellett elvetette a Parlament, hogy a cigarettázástól eltiltott gyereknek a jövőben ne kelljen az élelmiszer áruházak pénztárainál dohányreklámokat nézegetniük. Az orvosok élen jártak a dohányipari lobbi támogatásában – írta közleményében a Füstírtók szervezete.

Orvosok és tanárok a gyerekek ellen

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a Füstirtók Alapítvány rávett két SZDSZ-es képviselőt: Magyar Bálintot és Béki Gabriellát, valamint a Fidesz részéről Gógl Árpádot, hogy a Forma 1-es dohányreklámok miatt változtatásra szoruló gazdasági reklámtörvényhez nyújtsanak be, a gyerekeknek szóló élelmiszerbolti dohányreklámokat korlátozó módosító javaslatot. E módosítás lényege, hogy az „eladási hely” fogalmának pontosításával félreérthetetlen módon mentesüljenek a cigaretta megvásárlástól amúgy is eltiltott gyerekek a dohányreklámok kötelező nézegetése alól. Jelenleg az élelmiszerboltokban a kakaó vagy kifli megvételekor a kasszáknál állandóan erre kényszerülnek, s részben ezzel is magyarázható a gyermekdohányzás dinamikus növekedése.

Nem jártak sikerrel – hangsúlyozza a közlemény -, a gyerekeknek tehát továbbra is nézegetniük kell a dohányreklámokat. Az MSZP frakció 176 voksoló tagja közül 172 szavazott a gyerekeknek szóló dohányreklámozás fenntartása mellett. Közülük most felsoroljuk a Parlament Egészségügyi Bizottságának halálpárti tagjait. Elsőként azokat az orvosokat, akik véleményünk szerint megszegték orvosi esküjüket, és szégyent hoztak a hivatásukra: Dr. Czinege Imre, Dr. Garai István Levente, Dr. Nyúl István, Dr. Perjés Klára, Dr. Schvarcz Tibor a bizottság volt elnöke, Dr. Tittman János, Dr. Tóth István, Dr. Vojnik Mária a bizottság volt elnöke, az egészségügyi tárca volt államtitkára. A bizottság halálpárti nem orvos tagjai, valamennyien tanárok: Gyula Ferencné, Papp József, Winkfein Csaba. A többi parlamenti párt az élet mellé állt, de voltak a frakcióik ellen szavazók is. A Fidesz-től a csupán érettségivel rendelkező Molnár Oszkár volt az egyetlen halálpárti. Az SZDSZ közismerten erős kötődése a dohányipari lobbihoz most is megnyilvánult. A láncdohányos Kuncze Gábor és Bőhm András leszavazta saját frakciótársai javaslatát, s ez döntőnek bizonyult. Ha nem teszik, Magyar és Béki javaslatát elfogadta volna a Parlament!

Kóka megér egy misét
Külön említést érdemel Kóka János. Miközben az általa vezetett gazdasági tárca a kormány nevében nem létező szakmai okokra hivatkozva a javaslat elvetését szorgalmazta, ő tartózkodott. Ez gyakorlatilag pontosan annyit ért, mintha ellene szavazott volna párttársainak, csak a felelősséget nem merte vállalni. Végül köszönetet mondunk, az MDF-nek és a Fidesznek, valamint az SZDSZ többségnek a szinte egységes életpárti hozzáállásért, s külön köszönetet mondunk azoknak az MSZP-s képviselőknek – Alexa Györgynek, Kökény Mihálynak, Gál J. Zoltánnak és Keller Lászlónak, akik a frakciójukkal ellentétben az életre szavaztak.

(gondola.hu)
lac1: sajna sok ilyen van, én pl néhány patikát magamban már feketelistára raktam, nem hogy tájékoztatás (azt nem várom el) de a jónapot-mibensegithetek szintű kommunikáció se megy... öregedő hölgyemény Havas tanárurat megszégyenítő modorral "Mondja!!" atán ha mondom mit kérek akkor meglehetősen kelletlenül elém löki...
Hála Isten, a kis cigány lurkók megint a rövidebbet húzzák...
Pammy:
teljesen igazad van.
Valószínűsítem én is, hogy a kiszolgálás minősége kívánnivalót hagy maga után. de akkor is ezt vallom, hogy ebben az esetben nem a minden megengedése a megoldás.
Hiszen a relatíve képzett és tanult patikusra mondod a nem szeretem dolgokat.
Azt hiszi bárki is, hogy a benzinkutas majd pont a másik(pozitív) véglet lesz?
pammy, az én patikám is azért lendülget felfelé, mert a közvetlen konkurensem néha tapló. Még szerencse...
Jó nagy fészok ezek a szavazgatósok is, da zért aki ezt a "cikket" összelapátolta, az se egy matyóhimzés. Fogalmazásgátlót szedhet, vagy mit. Ilyen szarul szerintem ált. isk. harmadikban se szabadna fogalmazni. Alig kivehető, hogy ki mire szavazott, ki mit terjesztett elő és mi lett a végeredmény. Viszont sikerült négyszer is beleírni a príma halálpárti szócskát. Kicsit hiányolom a mengele hivatkozásokat.
Ez a mai patika helyzet az én kívüálló szememmel egy maffia ahol a Tikus egy igen kicsi hal, tehát potenciális áldozat. Én is szeretném ha szakmámban nem képeznének évekig embereket, akkor elég jól kereshetnék.:)
Az egészségügy rendszermódosításnak ezek az első keserű pirulái, szépen lassan megismertetnek minket ezzel. Majd meglátjuk hogy hogy is megy ez a eü kapitalizmus ML szemináriumon nevelkedett újkapitalistáéknál.
Ne legyetek már demagógok.

Itt megy a szájtépés, hogy meghalnak a kispatikák.

Erre bátorkodtam benyögni, hogy a tervezet értelmében progresszív szolidaritási transzfer megy a nagyoktól a kicsikhez. Nem vagy kapsz / vagy nem, hanem mekkora a profitod alapon, arányosan. (Konkrét végrehajtást nyilván el lehet cseszni, ha rosszul lövik be a számokat.

Erre a válasz: ez kommunista.

Nem éppen, inkább egy nem kívánt negatív externália (kispatika bukása, gyógyszerészeti Mohács, sőt Trianon) elkerülése jövedelmi transzferrel.

Tikus, lehet hogy te is fogol kapni ilyen kompenzációt.

Amúgy senki sem tiltja meg a patikának, hogy felfogadjon egy diákot, aki körbebiciklizi a környéket, és teleszórólapozza a postaládákat - vitamin-akciókat, nyitvatartást, figyelmes tájékoztatást, 2000 Ft vásárlás felett egy csésze kávét ígérve. Corinfart, Betalocot, Contramalt nyilván nem reklámozhat, na de szolgáltatást???

Kapitalizmus van bazze.
lac1, nem akar a kutassal, boltossal a fene se beszélgetni. Ki van téve a pultra, polcra az áru. Elveszem, fizetek, mentem.
Pont mint a pezsgőtablettát, a domestost meg a patkánymérget.
Ámbátor:
A lényeg! A lényeg!
Én sem akarok, de néha kell.
Hát igen, ha a Szent Piac szellemében járunk el, akkor ugye nem kéne a nagy patikának támogatni a kicsiket, de még lehet ezzel a támogatásaal is bezárnak. Igazából azt kéne tudni, mekkora része a patikák forgalmának a nem receptre kapható cucc? Erről készült tanulmány? Mondjuk a lobbicsoportok tuti tudják, akik végignyomták ezt az egészet.
Ámbátor:
hogy az orvos meddig védi az egészséget...
Addig amíg a zsebe mást nem diktál.
Hát persze nem is tudom, hogy Che G. neve miért is jutott az eszembe.
RoFä, ilyenre gondoltál?
A nálunk rendszeresen vásárló nyugdíjasoknak Vi@gra tablettát adunk ajándékba 10000 forint feletti vásárlás esetén...:)
Had hegyesedjen az a kopott nyugdíjas nacó :D
outsider:
mi???? Nincs még elég nyugdíjas?
remélem a cigányoknak nem adsz...
Az lenne a kiszúrás a költségvetéssel, a gyerekek mikor megszületnek már nyugdíjasok lennének...a költségvetési egyensúlynak kampec.:)))
Röfa,

Ez így akár jó is lehet, bár a mértékekről fogalmam nincs...
Bocs az átrendezésért, umlaut a-t nem tudok :-)
Üdv mindenkinek! lac1 itt már régi és gyakorlott vitapartnerem, úgyhogy tőle azt kérdezném, hogy pártsemleges véleménye szerint van-e a Gyurcsány-csomagban bármi pozitívum, ha igen, mi az?
Azt tudjuk, hogy csak a nem vényköteles gyógyszereket lehetne gyógyszertárakon kívül is megvásárolni. Én tudom, hogy amikor bizonytalan vagyok egy gyógyszerrel kapcsolatban, akkor örülök, hogy a gyógyszerészt meg tudom róla kérdezni, és ő segíteni fog nekem. Az esetek 95%-ában viszont tudom, hogy mit szeretnék venni, ismerem a gyógyszert, nem valami ismeretlen szerrel akarok kísérletezni, ilyenkor tehát nincs szükségem a patikus szaktudására, csak magára a termékre. És ez így is működik: én kérem, a patikus pedig odaadja nekem, én meg fizetek. Ez utóbbi cselekménysort bármilyen boltban képes lennék végrehajtani, és nem zavarna, ha a DM-ben, vagy neadjisten egy Shell kúton történne meg mindez.
Véleményem szerint ha információra IS szükségem van, akkor a patikába megyek, ha csak a termékre, akkor a lehető legközelebbi nyitvatartó boltba, ahol normális áron adják a cuccot.
Az emberek többsége jelenleg is egyszerűen megveszi, ami kell neki, vagy amit meg akar venni, semmiféle instrukciót nem kér a patikustól, ergó nincs is szükség patikusra a művelethez. Szóval én nem értem mi változna az emberek szempontjából. Én értem, hogy a patikák helyzete rosszabb lenne, a monopóliumot senki nem szereti elveszteni, de talán nem ez kellene, hogy az elsődleges szempont legyen.
Valaki össze tudná foglalni nekem a patikaliberalizáció ellenzőinek a valódi észérveit? Előre is kösz.
Az nem tűnik fel senkinek hogy a alanyi jogon járó egészségügyi ellátás lebontása is elkezdődött. Itt az első lépés, már csak az választhat szabadon orvost akinek van pénze. Ha nincs pénzed kapod ami a környéken van. Eddig azért járt az egészségügyi ellátás mert ember vagy. Szép lassan megértjük majd hogy a jövőben aszerint jár eü ellátás hogy milyen jól monopolizol. Majd a pénzed megmondja hogy mennyire vagy ember. Vagy csak én látom ezt így?
RoFä, mi ez az agyrém a szolidaritásról? Majd ha Tesco is fizet szolidaritást nekünk, meg a kisboltoknak, akkor vegyük elő újra.

Ha kapitalizmus van, akkor majd leszek nagyhal. Vagy megyek külföldre, ugyanis az én diplomám azon kevesek egyike, amit kapásból elfogadnak az egész EUban bárhol.

Amúgy 30M árrés kb. 17M havi forgalomnál már megvan, ami épphogy rentábilis, ha nem adok tisztességes fizetést az alkalmazottaknak (abból meg sok kell). Tehát már a nem nyereségest is megsarcolják.
Van.
Például most az extrém sportolók tb alapú ellátásának a szigorítását én már évek óta szorgalmazom.
Igaz a dohányosokét is, meg az iszákosokét is, meg a drogosokét is.
Tetszik a nyugdíjasok és közben dolgozók adójának az igazságosság felé terelése.
Még?
de nem tetszik, amikor a "gazdagot" és "gazdagot" a szegénytől és "szegéyntől" nem válasszák külön.
Miért az a gazdag, aki esetleg az eszét és kitartását dícsérő találmányából JÓL él, miközben a tróger tanulatlan munkanélküli meg kottogat?
lac1, nem kell több, ha ennyi van...:) Az extrém sportolók TB ellátásának változása eddig elkerülte a figyelmemet. A szenvedélybetegek kezelése nehezebb kérdés, de erről szintén lehetne külön bejegyzést nyitni, elég összetett kérdés és téma.
A nyugdíjasok adójának kérdésében meg egyetértünk.
És miért az a gazdag, aki ügyesen vesztegetett meg állami döntéshozókat a privatizáció során, és miért nem az az egyetemet végzett tanár él jól, aki évtizedek óta lelkiismeretesen tanít?
Nem egészen értem a hozzászólásodat őszintén szólva.
Itt a dolgozó ergo "gazdag" és a nemdolgozó (lusta) ergo szegény problémájára világítanék rá.
Természetesen árnyaltabb a kérdés, én azonban bízok Benned annyira, hogy nem próbálod értetlenkedéssel félre vinni a témát.
A vesztegető meg nem gazdag, hanem bűnöző, tehát más kategória az elvi vitát illetően.
Nem akartam félrevinni a kérdést, de még mindig nem tudom, mire akarsz kilyukadni.
Tényleg, tuti nagy dobás lesz majd az üzletsziget fesztiválon ha reggelente alka seltzert is árulnak:)
Most kezdjük csak érteni, hogy mit is jelent a kapitalizmus, amikor ilyen alapvetőnek hitt dolgokat vesznek el, mint alanyi jogon járó ingyenes egészségügyi ellátás.
A másik kedvencem, amikor azzal támadnak, hogy a nyugdíjas is megdolgozott azért, hogy én tanulhassak, úgyhogy én is dolgozzak meg azért, hogy ő ingyen utazhasson.
Nem hiszem el...
Ha én éjjel-nappal dolgozom, és egyetemi oktató leszek, valószínűleg jobban keresek, jobban élek mint az aki annak idején tanulás helyett a diszkókba járt, ezért mondjuk betanított munkás lesz, vagyis szegényebb mint én.
Akkor őt miért kell támogatnom az adómból?
Ez egy direkt egyszerű, és nem provokatív kérdés, mert tudnék ha akarnék, csak félek, hogy nem válaszolnál rá érdemben.
outsider: eddig se volt szabad orvosválasztás csak úgy csináltunk mintha... egyes területeken ugye ha nem "SZTK" betegként mentél ami ugye nem választás hanem kényszer akkor alap volt az 5-6 ezer forintos "vizitdíj" hogy mást ne említsek.. szerintem a törekvés a TB támogatás és a magánrendelés különválasztása.
lac1: sztem ezt a gondola cikket ne vedd készpénznek, ez nagyon durván elfogult és annyi köze sincs az igazsághoz, mint a választási igéreteknek
Ja, nemcsak dolgozom, hanem TANULOk-ot kellett volna írnom.
30M-nál a szolidarítási díj 300e Ft lesz, nem győztél meg, nem ettől fog tönkremenni.

Ha nem éri meg, átveszi más.

vzzoli:
így van. De a Fidesz is emelt volna, amikor ezzel jövök elő a munkahelyemen...
> juz 2006.11.22. 13:40:17
"A valóság azonban az, hogy nem fizeti ki, jobb esetben akkor fizet, ha elkelt az áru (amit megdézsmál a sorok között bóklászó tescofogyasztó, azt nem), rosszabb esetben olyan szerződést írat alá (monopoly), hogy fél év múlva fizet. Addig fial a pénzecske. Ebből van a lé. "

Igen, a legvégén van fizetés. De a mondandóm lényegén az, hogy mivel növeli plusszban a multi lánc a nyereségét (arról írsz Te), nem változtat: annál a mennyiségnél, amiről szó van, az 1 % különbség is komoly tétel. Még a szimpla eladásnál is.
lac1, egyetértünk, hogy őt nem kell támogatnod, de hogy jön ez most ide? Hol van arról szó, hogy Te a diszkóba járó betanított munkásokat támogasd? Nem értem még az asszociációidat, próbálj meg egy kicsit szájbarágósabb lenni velem, lehet, hogy gyenge a felfogóképességem. :)
Pammy: ne haragudj, de érzed a dolog pikantériáját? te mondod kvázi ismeretlnként, hogy egy másik írásnak (ismeretlenként) ne higyjek.

Egyébként ezzel a kórházbezárással kinek hajtják a malmára a vizet?
Hát az orvosnak. Ha valakinek nincs ideje vagy kedve végigvárni a megnövekedett sort a rendelőkben, kórházakban, mit is csinál? Káromkodik, és elmegy a maszek orvoshoz.
nem hiszem hogy egyetemi oktatóként jobban keresnél mint kárpitosként, ha csak nem leszel korrupt
Az orvoslobbi egy nagyon gusztustalan dolog, sz*rnak magasról a betegekre, és csak a saját zsebüket nézik. A köcsög politikusok meg ezeket szolgálják ki ilyen balf*sz módszerekkel, mint pl. kórházbezárás.
lac1: mondom szerintem... ha akarod hihetsz neki, csak hát nem biztos, hogy javít a világképeden :D
nem hiszem hogy a kórházbezárás az orvoslobbi ötlete lenne
Mankaadóként annak idején szolidaritási adót vontak tőlem, amit kurvára nehezményeztem.
pl.
És ha nem lenne ennyi segély, akkor szerintem ennyi elvonás sem lenne.
És kurvára utáltam, amikor a beo a cigivel a szájában jött fizetésemelést kérni.
Meg amikor azért hőbörgött, amikor x. alkalommal elkésett, merthogy este berúgott a diszkó után, és reggel elaludt.
És amikor a tudatlan barom nem mondta meg, hogy van neki magánnyugdíjpénztár tagsága, persze nem oda utaltam, hanem, az állami közösbe, és utána én jártam utána külön fizetve a könyvelőmnek ezért.
Vagy amikor ...
Hát ezért.
És nem igazán jól éreztem magam, amikor a 3 gyerek miatt alapból megjáró gázártámogatásos papírt bevittem a helyi önkormányoshoz a szociális osztályra, és a centi vastag fukszos kurvaanyjákkal álltam sorba az üvöltözésük közepette.
Kárpitos, ehh...
én pusztán edzésből eljártam fakereskedőhöz "kondizni", és számszerűleg ő is jobban keresett mint én, bár én effektíve dolgozok havi szinten napi 2-3 órát, és én mégis maradok ennél...
Minek után látom, hogy a sokat hajtó kétkezi munkások hogy néznek ki egy nappal a nyugdíjbavonulásuk után.
lac1, teljesen megértelek, én sem örülök, ha a sok barom, tudatlan suttyót támogatjuk, és vállalkozóként én sem örülök a szolidaritási adónak.
Azért azt a cigit ne sajnáld annyira a dolgozótól, az még talán nem a jólét jele...És amikor alkalmazott voltam, én is kértem fizetésemelést, mert szerettem volna jobban élni. Azért fizetésemelés nem csak akkor jár, ha valaki az éhhalál szélén áll, ugye?
Szeretném, ha minden hozzászóló mellékelne egy rövid önéletrajzot, hogy rendesen tudjunk személyeskedni, ilyenformán: "a mocskos kárpitoslobbi nem törődik a fájósseggüek érdekével, és direkt drágábban adja a puha széket, mint a natur deszkát" vagy "a szemét webszerkesztőlobbi visszaél információs hatalmával, amikor nem moderála a demagóg véleményeket" vagy bármi más. KÖVETELEM!
Pammy:
nem mondtam, hogy az orvoslobby-é lenne. Mindenesetre a maszekrendelővel rendelkő orvosok rosszul nem járnak, az biztos.
kiváncsi vagyok, konkrétan ebbe belegondolt-e valaki, tegye fel a kezét. Mondjuk szerintem senki, mert eddig sem itt, sem másol, sem élőben még senki nem hozakodott elő vele.
Tikus, OK, kezdd Te. lac1 már korábban megtette egyébként!
lac1: lehet, hogy téged a lusta, tudatlan, követelőző munkaerő zavar, de hidd el a munkavállalókat meg az a főnök zavarja aki S mercit vesz miközben állítólag olyan szarul megy a bolt, hogy elbocsátás kell meg ingyen tulmunka meg minden, szolidaritási alapon
lac1, szerintem azért azoknak az orvosoknak, akiket kirúgnak a kórházból nem lesz feltétlenül annyira jó...
TH:
én? nem sajnálom, csak ne álljon be segélyt kérni, vagy akármit.
Tapasztalat alpján könnyen kiszámolható:
napi egy doboz cigi legalább mondjuk 400 HUF. *30 az 12 ezer.
És általában ezeknél egy-két sör is lecsúszik, ha nem is mindennap.
Bár nem tudom bizonyítani, de szerintem kurvára nagy pénzt tennék rá, hogy a rendsezers dohányosok között több az aki iszik, mint aki nem.
TH, igaz, de rólam már lehet tudni épp eleget. (szemét patikuslobbi)
nem rúgnak ki egyet sem. A 31 korház on kívüli is megmarad, csak mindig pályázniuk kell az ágyszámra. Vagyis orvos is kell majd.
én a szemét informatikus-kutyás-nő-autós-alkalmazott-nemkereseleget-soseleszlakása lobbi vagyok :)
Csak azt nem tudom, hogy amikor a nyugattal példálózás megy, akkor hol maradnak a negatív példák. Mindig csak azt olvasni, hogy ott ilyen jó meg olyan jó, meg kolbászból van a kerítés. De azt mindenki elfelejti, hogy azt sem a mikulás hozta. Amin itt most a háborgás megy, hogy orvoslobbi, fizetős iskola, fizetős egészségügy, mind annak a rendszernek a szülötte, ott is így működik, mi még kispályások vagyunk ebben.

Pl. azon sem kell elvörösödni, hogy mennyi autót kapnak vissza a bankok MO-n az adóstól.
Briteknél olyan műsör van a tv-ben, ahol X élettársa Y nem tudja, hogy a család 7 db hitelkártyáján több ezer font mínusz van, és ha folytatják azt az életmódot, akkor 3 hónap és el kell adni a házat. Persze a lakásban még a hűtő is jó reggelt kíván ha valaki elmegy előtte.
A műsör egyébként arról szól, hogy ilyenkor kimegy egy pénzügyi tanácsadó szerű valaki és szépen elmondja, hogy akkor eladjuk a 82"-os tv-t, meg a 3 szekrénnyi Versace ruha 2/3-át, és hogyan is kell normálisan élni.
Szal szar az ott is van, csak valahogy azt nem akarjuk észrevenni.
Pammy:
hát hány éves vagy? ;-)
Bár az autós kitétel kicsit elriaszt...
vzzoli:

ez a hitel és abalfasz topikba kéne, az igazától eltekintve...
ja igen 25-30 közötti lobbi is vagyok :D
"lac1: lehet, hogy téged a lusta, tudatlan, követelőző munkaerő zavar, de hidd el a munkavállalókat meg az a főnök zavarja aki S mercit vesz miközben állítólag olyan szarul megy a bolt, hogy elbocsátás kell meg ingyen tulmunka meg minden, szolidaritási alapon "

Mondjuk aki a munkájával megtermeli a bérét, azt nem rugják ki. Nem éri meg, mert a kevesebb munkavállalóval -> kevesebb elvégzett munkával együtt csökken a profit, kevesebb S-merci jön ki belőle.

Mondjuk lehet, ezt a melós nem fogja megérteni - ha egyszer Te sem...
vzzoli: de nekünk volt szocializmusunk gyerekkorunkban bibibi :)
és megtanultuk, hogy ha mari néni éhenhal akkor valami társadalmi igazságtalanság van :o és az állam mondjon le :)
Tikus, ugye senki nem mondta Rád, hogy "szemét patikuslobbi"? Én értem, hogy minden patikus aggódik, meg én sem szeretném, hogy monopóliumok jöjjenek létre, de ez szerintem elkerülhető.
Nagyapó:
ez egy részigazág, de igazság.
Ha nincs fizetés, akkor tényleg pofátlanség a freddyzés az autóval.
Én persze jó munkaadó voltam:
megmondtam mindenkinek ez a munka ennyiért. Ha kell jössz, ha nem nem.
Tikus, ja és én is a mocsok informatikuslobbit erősítem.
lac1, az rendben van, hogy megmondtad, hogy milyen munkát mennyiért. De az évek múlásával érezhették az emberek szakmai fejlődésüket a fizetésükön is? Magyarul, hogy a reálbérük érezhetően nőtt? Nem akarlak kritizálni, félre ne érts, fogalmam sincs, milyen munkaadó vagy, még azt sem tudhattuk meg eddig, hogy milyen területen dolgozik a céged, és mit is dolgoznak fent említett alkalmazottaid.
Pammy: mondjuk te a koroddal tényleg rizikófaktorral vagy megáldva: jön majd a gyerök, aztán ha így halad a világ, a munkaadó fizeti a gyesedet...
Nagyapó: én értem, azt nem értem amikor azt rugják ki aki dolgozott és megtermelte a bérét ;)
racionálisan of coz igazad van, de itten nincs ráció.

Tegyük fel hogy van egy boltod
8-20-ig nyitvatartassz először váltott műszakokkal, aztán kirúgsz pár embert és a maradéknak megmagyarázod, hogy ezentúl heti 4*12 óra ha nem tetszik majd lesz helyettük más. Persze, hosszútávon megszöknek.. de ez ritkán zavar bárkit is. Ez persze nem konkrét példa, de eszméletlen durva dolgokat hallottam már munkavállaloktól a témakörben.
Tikus, és akkor esetleg Téged megkérhetlek arra, hogy foglald össze az ellenérveket? Te viszonylag jól ismered a témát, viszont az összes hozzászólást itt nincs energiám végigböngészni az elejétől, nagyjából átfutottam oszt ennyi.
Elég ha csak annyit mondok, hogy amikor megszűnt a vállalkozásom, mindegyik megigértette velem, hogy ha valami új meló lesz szólok nekeik.
TH,
Hidd el, mondták, még ha nem is itt. Kb. egy éve tépem a szám ebben a témában, és annyit legtöbbször sikerült elérnem, hogy a fórumtársak egy része kicsit differenciáltabban látja a kérdést. Itt is ebben reménykedem.
Pammy:

Na ezaz :o)

Lac1 igaz,
de én csak arra akartam kicsit OFF-ban rávilágítani, hogy a jó dolgokat nekik tulajdonítjuk a szarokat meg úgy tálaljuk, mintha magyar sajátosság lenne.
lac1: gyerekre se fussa... szarul fizet az informatikus lobbi :D
Tikus! Ha meg sajna nem is győzél, de megértem a Te álláspontodat is.
pammy, a munkavállalókmunkaadók téma szintén elég nagy, nem feltétlenül passzol az sem ehhez a témához, nem? :)
TH,
Majd máskor, most rendelést kell írnom, hogy holnap is legyen mit eladnom.
A melót meg azért nem mondom meg, mert ilyent ezen a részen kevesen csináltak, és ha valaki olvassa, csalhatatlanul rájönne a személyemre.
nem mintha valami baj lenne, de mivel a mostani közállapotban - és visszautalok a folyamatos Orbánozásra - az is hibás, ha valaki egy nappal tovább nyaralt a Balatonon.
TH: de nincsen neki saját topicja :(
voltál a Balatonon??? szemét!! :D
én a gimi táborában voltam utoljára :))
Pammy: mondjuk RAB szigeten voltam igazándiból de tényleg nincs jelentősége.
Tikus, én értem a Te félelmeidet, csak én jelenleg azt gondolom, hogy alapvetően azért a patikusok a saját helyzetük romlásától tartanak. Amit én megértek, csak azt gondolom, hogy a kapitalista verseny a patikapiacon sem olyan rossz. Ha megnézed, élelmiszerboltból sincs túl sok féle (néhány nagy hal maradt, meg néhány kicsi), de a verseny ettől még megvan, működik nagyjából, és ez nekem, mint fogyasztónak, nagyon hasznos...
ja ha te is rab voltál nyáron akkor ok ;o
Tikus, rendben, de engem tényleg érdekel a saját véleményed. Ha lesz időd, majd írd le, szerintem hasznos lenne, és valóban közelebb hozhatja az álláspöttyöket.
Th:

ezt akkor is mondjad, amikor az árversenyben a cégek minden szemetet eladnak neked, mert ennyi pénzből jó minőségűt nem lehet eladni..
Gondolok itt a múlt heti romlott húsra pl.
lac1, megértelek, a közállapotok mondjanak le! Utálom, ha egyesek másokat a politikai véleményük alapján ítélnek meg. Szerencsére nálam csak a nagyszüleim ilyen beszűkültek, hogy nem akarták elhinni, hogy van olyan haverom, aki Fideszes. Azt gondolták, hogy akkor az minimum elmebeteg vagy teljesen hülye.
lac1, volt romlott hús a kommenizmusban is, mert akkor meg sz*rtak bele. Most meg nem kell a legolcsóbb sz*rokat megvenni. Garancia nincs semmire, de azért vannak VISZONYLAG megbízható kereskedők talán.
De én leginkább MIÉP-es volnék...
Ha lenne még MIÉP.
TH: az enyémek meg fordítva szűkültek be :)
egyensúly megvan =)
lac1, MIÉP-es barátom is van. :)
pammy, az mindegy, hogy melyik párt javára történik a beszűkülés, a probléma a beszűkülés. Hihetetlen és felfoghatatlan számomra, hogy a világéletében széles látókörú, művelt, intelligens nagypapám már csak az MSZP sajtóját tudja visszaidézni, és az MSZP-nek mindenben igaza van, a többiek monnyanakle.
lac1, mármint volt MIÉP-es, idén már nem szavazott rájuk ő sem...:)
Annyira szokás most szidni a rohadt multikat, de nézzük már meg, hogy mi a valóság. Szemét multi autópályát épít. Ez azt jelenti, hogy megnyeri az X cég (konkrétumot nem akarok írni), az rögtön alvállalkozásba adja a saját tulajdonában lévő y, z, w cégekből álló konzorciumnak, akik nekiállnak megvalósítni, n db. alvállalkozó bevonásával. A megvalósításban mindenkinek van nyeresége, de a rohadtmulit (X) csak a sajátját viszi ki az országból, esetleg fejleszt itt valamit. Az a néhány ezer ember, aki meg érintve volt az építkezésben, fizetést kap. De ők magyarok mind!
Tudod miért MIÉP?
mert nem akartam volna, ha kétpárt rendszer valósul meg, vagyis gondoltam kellett volna valami belső kontroll a parlamentbe. És ugye mégse a szadeszre gondoltam, az mdf pedig megmérettetett, és könnyűnek találtatott.
Így maradt a MIÉP mint belső ellenzék.
Most meg????
Ahmet most pont nem szídta a multikat senki. Pedig lenne miért...
Az AB nem tudja felülírni az OVB döntését, max visszaküldi neki átgondolásra. Ha jól tudom.

Amúgy elég necces nekimenni a maradék kérdésekkel a népszavazásnak.A gazdatéma szerintem a kutyát nem érdekli, a gyógyszerkérdés meg akár fordítva is elsülhet.
légvonalban 5 kilométerre a Danone gyártól egy szupermarketben anyuka a gyerekéhez "teszed le azt a joghurtot!! Ez danone, mi csak magyart veszünk"
Na, elmegyek a pulyáért a zeneiskolába (mintsem elbaszarintsam az árát cigire) aztán haza, megpofozom a fiúkat mert BIZTOS csináltak valamit amíg nem voltam otthon, és majd visszanézek, osszátok egymást.
Aki a multikat szidja, az meg különben is, szedje a cókmókját és húzzon el a kurva anyjába Moldovába tanulmányi kirándulás céljából.
lac1, nekem mindegy, hogy miért MIÉP, a 2pártrendszert én sem akartam, én ezért az MDF-re szavaztam volna, ha épp az országban tartózkodom a szavazás napján. Annak ellenére, hogy "könnyűnek találtatott".
pammy, azért ebben van részigazsága az anyukának, a baj csak az, hogy nem nagyon van még magyar tulajdonban tejipari cég...
lac1, OK, jó utat, és örülj, hogy megspóroltad a cigi árát.
ha sokan lennének az ilyen anyukák akkor csődbe menne végre a danone és a sok ott dolgozó ember kiszabadulhatna, meg aztán az államot is megszabadítanánk végre az esetlegesen befolyó adóktól, vagy milyen értelemben .9
évekig sírtunk hogy a külföldi tőke.. most meg hogy itt van az a baj :)
ja amúgy a LIDL-ben tette mindezt :)
pammy, jó persze, hülyeség, de a Danone-ra sokan haragudtak a Győri Kex miatt.
ha győrbe lett volna ok... de ez itt volt a gyár szűk környezetében .. önkormányzat, állam, sajátzseb... nem mindegy :)
itt dögöljek meg, ha ez az egész nem arra ment ki, hogy na tessék, még az ovb is liberálbolsevik. meg ugye a rendőrség is. egyszerűen megéri elbukni ezt a bohózatot, mert onnan minden választással, népszavazással kapcsolatos narancsos buktának meglesz a miértje.
minden köztiszteletnek örvendő szerv(ld. patikusok, orvosi kamara) megkapja lassan, hogy vagy harcoljon a gyurcsányék ellen, mert elnyomják őket, vagy azt, amit a rendőrség meg most az ovb. vagyis hogy politikai döntéseket hoznak. lassan a tűzoltók is csak a bankártüzeket oltják majd el.

ez egyébként zseniális ötlet, kár lenne vitatni. mégpedig azért zseniális, mer nyilvánvalóan halott és átlátszó terv lenne minden egyes szerv magunk mellé állítása. az összes szerv megvádolása is nevetség tárgya lenne. ezért egyet ide, egyet oda, a lényeg az árok mélyítése.

és, kedves Árpádom, momentán többet ér az árok mélyítése, mint a kitolatás. mégpedig azért, mert nem tudsz kitolatni, ebből az egyirányú utcából nincs visszafele kiút, mer feltorlódott mögötted kurva sok autó, v mész előre és osztod ketté az országot, v ha nem, akkor állj félre a járdára, különben a mögötted lévő "NÉP-001" rendszámú A8-asból egy kopasz hegy fejbeüt egy karosszék lábával, h bazzeg, elég. monnyál le!
Részletkérdés, de fontos: a benzinkúton (maradjunk ennél) NEM vényköteles gyógyszereket fognak árulni. Hanem pl. algopyrint (ezt hogy a tökömbe kell helyesen írni?). Amikor utlojára vettem ebből a gyógyszeből egy kurva szót nem mondott a patikus (az árán kívül, persze), csak a kezembe nyomta a cuccot. Ezt egy benzinkutas is megteheti. Ami a különbség: ha este 11-kor kell vennem fájdalomcsillapítót, akkor 1: meg kell keresnem az ügyeletes gyógyszertárat, 2: ott ki kell fizetnem az ügyeleti díjat.
Hát nem egyszerűbb bemenni bármelyik benzinkútra?
A tököm meg tele van azzal, hogy az én kényelmemet azért akarják akadályozni, hogy esetleg lenne néhány hülye, aki marokszám zabálna olyan gyógyszereket, amiről fingja sincs, hogy mi lehet. (Bárez csak ürügy, tudjuk jól.)
ahmet: Aha, X cég megkapja meg még keresztül megy egy csomó kézen és kb aki tényleg dolgozik is kb a tizedét ha kapja, jó esetben.

A cehhet pedig a mi adónkból fedezik. Jó esetben ezek után nem kell külön autópályadíjjat fizetni rá, és nem hagyják ki belőe az emúziót és nem esik szét két tél alatt.

Vagy hogy is néz ki magyar módra egy emblématervezés? Emblémát kell az új xy minisztériumnak, a pályázatot eleve már korábban lepaktált reklámügynökségek kaphatják meg, a mozgolódásban érdekes mód a legdrágább nyer, az aki a megfelelő illetékesek zsebével jól bánik ennek fényében. A reklámügynökség továbbpassszolja egy másik ügynökségnek, ahonnan elmegye egy desing stúdióba ahol megbíznak egy grafikus céget annan egy alvállalkozó tovább passzolja a munkát egy grafikusnak aki kiadja egy külsősnek aki kb 5000ft-ért megcsinálja. Egyébként az emblémáért az állam 30 millát csenget ki.
Kangörény, ezt már leírták páran (pl. Tóta W. egy párszor), többek között én is, és én továbbra is várnám a cáfolatot ezekre a teljesen default érvekre, de ez még várat magára, úgy tűnik...
lac1 2006.11.22. 12:09:51

"De ha a soha semmire rá nem érő nyugdíjas, vagy a jövő évtől munkanélküli proli sem ér rá sorban állni a patikában, akkor vegye meg a benzinkúton.
Éas SZOKÁSÁHOZ HÍVEN olvassa el a mellékelt tájékoztatót, a híresen jó SZÖVEGÉRTELMEZÉSÉVEL fogja is fel, és használja."

Nos, SZVSZ neked vagy érdekedben áll, hogy a gyógyszerészek monopóliuma megmaradjon (a rokonaid mind patikusok, vagy mittudomén) és ebben az esetben érthető az álláspontod. Ha viszont nem, akkor nagyon gyanús nekem az okfejtésed. Kicsit pártkatona szagú. A fenti, tőled származó idézet pedig elég alja dolog volt. Amúgy sztem te is tudod, hogy itt nem arról van szó, hogy a nyugdíjasoknak van-e idejük sorbanállni a patikában. :(
Hanem ha 50ft-al olcsóbb, a tecskóban akkor inkább ott áll sorba érte, akár háromszor annyi ideig .
Rigor, ez a saját döntése, miért ne tegye?
Me, Myself: lac1 nem annyira elborult agyú, mint amilyennek megpróbálja magát beállítani, de szereti a kérdéseket provokatívan feltenni, hogy a provokációra reagálhassa azt: "na, ti is csak a pártotok dumáját tudjátok visszaböfögni". :)
Ez a "bojkottáljuk a Danone-t" kurva vicces volt.

Tényleg rohadtul meglep, mikor a zemberek elvárják egy magánvállalattól, hogy hazafi legyen. Olcsóbban tud termelni Szlovákiában? Miért nem teremtettük meg a feltételeket neki?

Egyébként tejtermék fronton régóta bojkottálom, önkéntelenül. De nem azért, mert nem nemzeti, hanem mert drága és szar.

Az összes hülye protekcionista - túllépve azon a szinten, ha a helyi termelőtől veszed, bizonyítottan, az árut - tévedésben él. És még definiálni se tudnak. Mikor magyar egy cég? Ha magyarok a munkásai? Ha itt van a gyár? (Ez nem ua. lásd Szuzuki). Ha fizet adót? Hova? Ha magyarok a tulajdonosai?

Az OTP nagyrészt magyar tulajdonosokkal tőkét exportál, rontja vele a fizetési mérleget. Az itthon megtermelt profitot máshol fekteti be, a magyar piac a fejőstehén, a román meg szerb az invesztíció helyszíne.

Amúgy semmi bajom vele, jól csinálják, jó stratégia, csak mégis fura amikor multizunk meg magyarozunk alapvető fogalmi zavarok közepette.

(A piaci erőfölénnyel visszaélő kereskedelmi láncok pedig kezdenek szopóágon lenni versenyfelügyeletileg, ez viszont jó).
Ja, a fentebbi "szlovák tejtermék" témában:

A szlovák bryndza (a közeli Sparban háromféle kapható) minősége szenzációs.

A tejek között volt 2 jófajta, bár ha iszom, akkor frisset.

A sajtjaik - legalábbis - vetekszenek a magyarral, a Sokféle Gazdaságos Trappistát meg nyilván leverik, mint döncike a tejbegrizt. Pedig azok közül nem egy színmagyar.

Ja, és történelmi bűnnek tartom a 'magyar gazdák' fejét folyton a földvásárlással tömni, és nem üvölteni a kevésbé fogékonyabb fülébe 24/7, hogy "fogj össze a többiekkel, barom, mert kinyiffansz!!!"

20 forintért veszik át a tejet, miért? Mert nincs alkupozíciójuk, az őket "képviselő" szervezetek meg first of all a saját zsebüket tömik meg.
Tartsunk népszavazást arról, hogy tartsunk e népszavazást. Majd ezt követően tartsunk népszavazást arról, amennyiben elfogadtuk a népszavazást, hogy érvényes volt e népszavazás. Amennyiben érvényes volt tartsunk népszavazást az elfogadott ellenkezőjéről. Aztán tartsunk népszavazást arról hogy többet nem népszavazunk. De kezdhetjük ezzel is.
Hát igen, az EU-n belül szerintem nem is lenne szabad védeni a magyar piacot. Tetszik tudni "KÖZÖS PIAC". Tehát nekem elvileg mindegy, hogy szlovák vagy magyar v. francia a sajt, mindegyik megvásárlásával az európai gazdaságot erősítem. Ettől függetlenül én megértettem a Danone iránti fenntartásokat, mert sajnáltam volna én is, ha megszüntetnek klasszikus magyar termékeket.
Úgy értem szavazzunk lábbal, mármint el sem megyünk.
Épül a nép tudata, meglepően sok az olyan dolog amit senki sem vitat:) A multikról meg autópályaépítésről asszem írt mostanában TWÁ úr meg látok valami hekkelt Strbg reklámot is itten:). A multik egy másik jó nagy vicckör, de hagyjuk is hátha ki lehet csontozni ha TWÁ lemészárol valami ilyen témát.
EUs vs magyar termek... (jesszus de messze van az eredeti temabol) szakma szerint egyet kene ertenem THval a kerdesben, de mivel iden zartak be a szombathelyi husuzemet (tobb keletmagyarorszagi mellett) valamint a maradek kicsik is tobb sebbol vereznek kezdek felni, hogy nemsokara csak Pick, Herz vagy osztrak kolbaszt es virslit ehetek...
Amit nagyon fogok sajnalni, mert az EUban sehol nem csinalnak olyan jo kolbaszt mint a Vasi Paprikas :(

A protekcionizmusnak igenis van helye egy kozossegi gazdasagban is...
Alapvetően két hozzáállás van

- Egyik "a multit" szidja, mert visszaél erőfölényével. (Ő annak idején az oviban sosem tett ilyet, vagy épp őt verték). Ez OK. Tényleg sok csúnya dolgokat csinálnak vala bizonyos cégek.

- A másik szintén "a multit" szidja, de globálisan, és név nélkül. Nincs különbség multi és multi között. Megölik a gazdaságot, a kicsi szép, elsorvasztják, tönkreteszik. (Még véletlen se adnak megrendelést egy hazai beszállítónak se). Ja, ráadásul lehet, hogy még zsidók is. Vagy digók, békazabálók, boschok.

Na szerintem ez a gondolkodás legalábbis leegyszerűsítő.

Amúgy ne higgye már senki, hogy jelenleg a patikák nincsenek kurvára kiszolgáltatva a gyógyszercégeknek, és hát azon az oldalon is lesz némi regulázás, úgyhogy látok itt 1 tényleg valós veszélyt patikaprofit-ügyben :)

A protekcionizmusnak nemigen. (Szívesen támogatom a hazait, ha jó. Ha szar, akkor bocs, egye meg más).

Ha a vasi izé jó kalbászt gyárt, és veszik, akkor nem zár be szerintem. Valamiért nem vették.

Minden irónia nélkül, lehet hogy nem elég érett még rá a fogyasztók összessége.
ozy, én is azt gondolom, hogy fontos, hogy legyen vasi paprikás, de ha nincs akkora piaci igény, vagy a cég vezetése sz*r, akkor nem kell megvédeni: menjen tönkre. Jó eséllyel lesz másik cég, amelyik a sikeres terméket elkezdi újra gyártani. Szal védeni csak a monopóliumoktól kell a gazdaságot szerintem...
Tessék nektek, népszavazás helyett:

index.hu/gazdasag/magyar/mnbk061122/

(Elég elképesztő, amit Járai rendez, de megszoktuk, hogy nem cizellálja túl :)) A másik kettőre érdemes odafigyelni).
Járai egy hülye, amikor nyilatkozik, nem kell vele túlságosan foglalkozni. A másik kettő valóban érdekesebb volt, de mondjuk sok meglepetéssel sztem nem szolgáltak. Szerintem érezhető, hogy ez a program nem az igazi...
Na szóval a default érvre:
A kedves hozzászólók folyton elfelejtik, hogy nem körülöttük forog a világ. Vannak sokféle emberek ebben az országban, és a patikusok többsége megtanult olvasni a jelekből. Elég nyilvánvaló, hogy ki az, aki 100x megvette már, fejből tudja a betegtájékoztatót, és ideges lesz, ha okos akarok lenni; és ki az, akinek szüksége van a plusz infóra. Apró jelekből olvasunk, általában nagyon jól beletrafálunk. De most jön a lényeg: van, aki azt HISZI, hogy tudja, amit tudni kell, de egy-két kérdésre kiderül, hogy ez nincs így. Nem egy embert mentettem meg már némi túladagolástól. Ehhez kell a gyógyszerész. Ha szabadon forgalmazhatóak a gyógyszerek, akkor nincs ez a biztonsági retesz. Igen, ettől nehezebb hozzáférni a gyógyszerekhez annak is, aki nem cseszné el, de ez az ára annak, hogy néhány embert meg kell védeni saját magától. Mondhatjátok erre, hogy aki hülye, haljon meg. De 1)ez nem túl emberbaráti hozzáállás 2)nem mindig hal meg, csupán jelentős költségeket generál az egészségügyi ellátó rendszerben. Akkor már annak is ügye lesz, aki vétlen az ügyben, mert az ő járulékából fogják kezelni, új májat adni neki, stb. stb. És ne mondjátok erre, hogy csak az ártalmatlan gyógyszereket viszik ki, mert olyan nincs.
Erdekes es a Kósa probléma.

ugyanis Orbant, mint embert sokan utaljak. peldaul azert mert egy uresfeju faszfej, aki rendkivuli kepessegekkel rendelkezik a tomegek erzelmi motivalasanak temakoreben.
Kosa viszont szeretett szemelyiseg, gyakorlatilag kormanyzassal, valasztasok megnyeresevel toltotte az elmult 17 evet.

Tehat a ha Orban ugy dontenebbet er neki, egy valaszason gyoztes part elnokenek lenni, mint egy vesztes volt miniszterelnok jeloltjenek, akkor szerintem Kosa rongya verne az MSZP-t. sot mivel nagy gyakorlata van a valasztasok egyre nagyobb aranyu megnyereseben szerintem a kovetkezokon is nyerne.
vagyis szerinten az MSZP szamara Kosa sokkal veszelyesebb figura, Orbannal ugyse nyeri meg a fidesz a kovetkezo valsaztast. ha marad az csupa orom az mszp szamara. lehet megint nagy Orban alaku ordogfigurakat festeni az ujsagok cimlapjaira;)
Orban az elmult honapokban vegigprobalta az torvenyekben/szokasjogban biztositott osszes ellenzeki lehetoseget (taxis sztrajk van mar csak hatra;), es semmi eredmenyt nem ert el.
gyurcsany ellen az erzelmi tamadasok hatastalanok. az erzelmeit (ha egyaltalan vannak neki) megtartja csaladi korben. a munkahelyere az eszet es a tanacsadoit viszi.

Kosat ide, es bukjon az MSZP;)
Ja kimaradt egy lenyeges dolog:
hallott mar valaki egyetlen SZDSZ-es rossz szot is Kosarol?
na ez az ami nem veletlen...
Jó lenne körvonalazódni látni, hogy milyen politikát vinne a Fidesz egy Kósával.

Ha folytatnák a múltkori 4 évüket, akkor tőlem a mostaniaknál nem számíthatnának több szimpátiára.

Orbán szerintem nem egy üresfejű faszfej. Nagyon is eszes ember, csak kicsit túl keveset gondol szeretett népéről. (Nem mintha ez ne lenne általános politikusi erény, csak ő eléggé élen jár).

lac1, menjél csak patikába, pl. Kisbéren:

kepfeltoltes.hu/view/061016/Politikus_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sok sikert hozzá! Amúgy FIDESZland since 1998, orvos polgármesterasszonnyal.
Most pedig a háttérről. (elnézést, ha kicsit összeesküvés-elmélet szaga van)

Valamikor régen egy messzi-messzi galaxisban volt egy párt. Sötét fellegek gyülekeztek, a jövője kilátástalannak tűnt. Nem voltak már szavazói, elfogyott a pénze (386millió), és még programja sem nagyon volt. Amikor már minden minden reményt feladtak, és csak a kincstári optimizmus tudott mosolyt csalni vezetőik arcára, felcsillant a reménysugár. Eljött a megváltó, egy befektető...
(...)(itt az eredeti kéziratből letéptek egy részt)
... minden szebb fényben tűnt fel. Hírtelen lett valami programféle: patikaprivatizáció, lett célcsoport: fiatal, városi, átlagosnál magasabb végzettségű, jó anyagi helyzetű (mint a kertévék kedvencei), és lett pénz is dögivel. Ember is került hozzá, a korábban már leírt, sutba dobott szociopaták között találtak egy megfelelőt, kellő önsorsrontó hajlammal.

A fejezet címe: a Sith bosszúja
Tikus, én elhiszem, hogy nem tudja mindenki, hogy milyen gyógyszerből mennyit szedhet be, de én tényleg magamból indulok ki: tudom, hogy mit akarok megvenni, és mindig elolvasom a mellékelt tájékoztatót is. De most tényleg ilyen alapon egérmérget sem szabadna a DM-ben árulni, hátha a buta megeszi otthon. Én elhiszem, hogy kezdetben okozna problémákat az új rendszer, de idővel mindenki belejönne. Meg szerintem amúgy is csak a leggyakrabban vásárolt gyógyszereket árulná a legtöbb bolt (minek tartana olyat, amit 2hetente 1 darabot vesznek), aki pedig nem tudja, hogy mi a teendő az Aspirinnel és társaival, az már tényleg menthetetlenül hülye.
A veny nelkul kaphato gyogyszereket a felvilagon arulja boldog boldogtalan. Nem ertem az elenveteseket. A Mikola volt eu-miniszter azt mondta a minap a parlamentben, hogya korhazba kerultek jelentos resze gyogyszermergezesel kerul be !!!??? Akor minek a patikus!Mifog valtozni a sajat es csaladja eletszinvonalan kivul? Talan az ha este gyogyszere lesz szuksegem nem kell megalazkodnom a helyi gyogyszeresz elott, hogy volt kepem felcsongetni a legszebb almabol. Mert videken ez a helyzet, en ezt tapasztalom ha othon vagyok.
Tikus, ez nagyon jó elmélet, de szerintem ez a patikaprivatizáció sem lenne ekkora téma, ha a politika nem lihegné túl.
Jampec, bizony, most is megveszi mindenki magának azt, amit akar, most is egy csomóan több évnyi gyógyszerkészletet raktároznak otthon, és szerintem sem fog ettől megváltozni semmi, csak kényelmesebb lesz az embereknek.
Tikus

Eléggé kreáltak az érveid, és hazabeszélés-szerű is.

Ne tudd meg, mennyi szart lehet kapni most bármelyik bodybuilding boltban. Króm minden mennyiségben, ephedrin-like cuccok, yohimbe, 300 mg koffein tartalmú fogyasztó, prohormonok. És ezek nem a pult alól, hanem Oéti engedéllyel.

Bocs, de ha azt mondanád: félsz, hogy tönkremész, akkor megértő lennék, te meg hitelesebb. Így azonban +1 érv vagy a liberalizáció mellett.

A gyógyszertáron kívüli forgalmazás csak álca, ami azért van, hogy legyen miről vitatkozni, amíg a lényeget megcsinálták. Az ugyanis nem ez, hanem a gyógyszertáralapítás korlátainak feloldása, a kórházi patikák korlátozás nélküli működése a többiek rovására, a fiókgyógyszertárak tönkretétele. Mi meg jól bedőlünk, már ki tudja hány komment óta erről beszélünk, a lényeget nem érintve.
Lehet, hogy Mikola úr csak a detox vagy az öngyi osztályt értette. :)

Arról lehet beszélni, mennyi gyógyszert szedünk be, de arról is kell, mennyit dobunk ki.
Jó, akkor majd körülnézek, hogy máshol, más országokban milyen modellek vannak.

De egy dolgot bocsáss meg nekem: nem a gyógyszerészkamara honlapjáról fogom venni a tanulmányokat :))
A kórházi patika szerintem jó a betegnek... Mi is a baj vele?
RoFä, erre Árpád tud megfelelően válaszolni. Ha valahol valami szarul működik, akkor igazítsuk hozzá azt is, ami amúgy rendben van?

Azt már mondtam, hogy féltem a lóvémat, az vesse rám az első követ, aki ingyen dolgozik. De hadd ne ismételgessem folyton, ha úgy is ilyen nyilvánvaló. Egyszerűen ezt adottnak vesszük. Ha mindenki azzal jön, hogy milyen jó az mindenkinek, hogy szabad a vásár, akkor azt kell cáfolnom. De beszélhetünk az elfogadott törvény bármelyik újitásáról, szinte mindegyik horror.
A kórházi patikával az a baj, hogy versenyen kívül nyer meg mindent. Nem kell ügyelnie, elfogadhat rabatot, amit mi nem, gazdaságilag összekeveredik a kórházzal, és általában egy csomó kötöttség nem vonatkozik rá. Egyszerűen tisztességtelen versenyző.
Tikus 2006.11.22. 18:53:10,
Akkor mesélj erről többet, hogy szerinted mi is itt a probléma?
Na, de akkor most végre halljuk, miért is lesz rossz nekünk, ha szabad a vásár?
Tikus, felőlem nyugodt lehetsz, #1 a listán a patika gyógyszer-ügyben, de lásd a fentebb linkelt képet....
A fentebb linkelt képet csak én nem látom?
drkbl, az a kép nem jön be
TH,
Mi a kérdés, de pontosan?
RoFa!

Az Egyeseult Kiralysagban ugy mukodik,hogy gyogyszert lehet venni a Tescoban polcrol.
A kis gyogyszertar meg arul mindent a testapolotol kezdve a boritekig es altalaban meg postahivatalkent is mukodnek.
A draga gyogyszert nem tartjak raktaron, megkapjak a receptet ( altalaban az orvos megkuldi nekik ehez sajat inranetje van a gyogyszerkaszanak) te pedig mesz erte amkor a futar meghozza (kb 4-6 ora).
Tikus, a kérdésem inkább kérés volt korábban: próbáld meg összefoglalni saját véleményedet, hogy Te miért tartod rossznak a patikaliberalizációt. Amit eddig leírtál az nem volt túlmeggyőző, de érdekelne összeszedve az egész, mert akkor szépen végig tudjuk beszélni, és talán valóban közeledhetnek az álláspontok.
Néha nem megy a képfeltöltés.hu, a lényeg, nálunk hétközben nincs ügyelet (amit, ugye, amúgy is velem fizettetnének meg), gondolom, így szoktatják a klientúrát a kórházba Nagyságosék...
Az eset megtörtént: Átadtam a 4 féle gyógyszerről egy listát a kedves tikusnénak, aki elém tolt egy listát amin aláírások voltak azzal h én is írjam alá. Mondtam nem, más a véleményem. Ezután mehettem a pénztároshoz. Egyféle gyógyszert kaptam. Kérdem nem 4 félét kértem? Csak egyfélét számláztak. Volt a válasz. Tehát mivel nem írtam alá a kampányívet így nem jár nekem minden gyógyszer. Bár lehet h tényleg nem volt, de ezt már nem tartotta fontosnak velem közölni. Személyisége kiegészítéseként; „ mondtam hogy a többi nincs” pedig nem is mondta. Meg még az h jó alaposan megvizsgált. Egy renitens kiszolgáltatott, olvastam ki a tekintetéből.
Nem fülgyógyszerek voltak. Ja, és nem is nekem.
TH,
1. a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást azért tartom rossznak, mert veszélyes LEHET (és szerintem lesz is). Ellentétben W. meglátásával ebben nincs nagy della. Amit kivisznek, az biztos hiányozni fog a patikáknak, de veszett már több is ebben a szakmában különböző kormányok zseniális ötletei miatt. Egyszerűen a (szakmai) lelkiismeretem azt mondatja velem, hogy ez rossz.

2. a gyógyszertárak ennyire kötetlen alapítását azért tartom rossznak, mert egy jól működő ellátási rendszert sodor veszélybe. Rövid távon várható a gyógyszertárak hirtelen megszaporodása, de mivel a gyógyszerforgalom nagyjából konstans, ez hosszútávon -főleg a jelenlegi kb 14%-os árrés mellett- nem maradhat fenn, tömeges patikacsődök várhatók. Ezután megjósolható a tőkekoncentráció, vagyis viszonylag kevés befektető, tulajdonos kezébe kerül a gyógyszertárak nagy része (de ekkor már kevesebb lesz, mint most van!). Ad absurdum az sem kizárható, hogy egyetlen tulajdonosa legyen az összes magyar gyógyszertárnak, mert az új törvény ez irányú intézkedései szánalmasak. MAJD AKKOR a gyógyszertárak és a mögöttük levő befektetők olyan gazdasági erőt jelentenek, aminek a kormány ha akar sem tud ellenállni (lásd AUDI)

3. a kamarák megszüntetése, ellehetetlenítése csupán egy célt szolgál, befogni a pofánkat, mert a vezetőség túl látható volt, még ha nem is túl hatékony

4. Lehetetlen helyzetbe hozzák a kistelepüléseket, mert a) a koncentráció miatt nehezebb lesz a gyógyszerhez jutás (itt most felejtkezzünk el a bolti árusításról, mert azon kívül sokkal több gyógyszerről van szó. ez jellemzően azokat sújtja, akiknek amúgy sem könnyű: vidéki idősek, kisgyermekesek, mert autója sincs mindenkinek), a fiókgyógyszertárak működését korlátozzák, ki tudja miért (én tudom)

5. liberalizációról beszélnek, de nagyon komoly versenykorlátozások érvényesek ránk (ügyelet, rabatt tilalma, egy gyógyszerésznek csak egy gyógyszertára lehet, kötelezően készletezendő gyógyszerek, kötött beszerzési források, maximált ár, stb.)

És most is ügyelek.
fülolaj, sajnálom. remélem lesznek jó tapasztalaid is.
TH 2006.11.22. 17:57:32
Rigor, ez a saját döntése, miért ne tegye?
Me, Myself: lac1 nem annyira elborult agyú, mint amilyennek megpróbálja magát beállítani, de szereti a kérdéseket provokatívan feltenni, hogy a provokációra reagálhassa azt: "na, ti is csak a pártotok dumáját tudjátok visszaböfögni". :)

SOHA nem mondtam ilyent. Nem itt, hanem seholsenem.
drkbl:

nem jön be ez a kép...
Tikus, köszönöm. Igyekszem feldolgozni az információkat, és érdemben reagálni. Remélem mások is így tesznek, de javaslom, hogy próbáljuk meg a fenti listát megalapozott érvekkel megvitatni.
Lehet, h a patikaügy külön postért kiált, vagy jó itt?

"a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást azért tartom rossznak, mert veszélyes LEHET"

Ld a benzinkút és a fagyálló esetét. Hipó. Kromofág. Hígító. Ez az érv nem áll meg.
Tikus,
Természetesen nem ez a jellemző.
Árpád, szerintem külön postot is megérne! Ráadásul úgy javaslom, hogy leírod Te a saját érveidet, és Tikus listáját is. Ez elég jó vitaalap lehet már.
Tikus 2006.11.22. 18:53:10
A gyógyszertáron kívüli forgalmazás csak álca, ami azért van, hogy legyen miről vitatkozni, amíg a lényeget megcsinálták. Az ugyanis nem ez, hanem a gyógyszertáralapítás korlátainak feloldása, a kórházi patikák korlátozás nélküli működése a többiek rovására, a fiókgyógyszertárak tönkretétele. Mi meg jól bedőlünk, már ki tudja hány komment óta erről beszélünk, a lényeget nem érintve.
_____________________________
Tikus:
olvass csak vissza engem valahol, hogy én mit is írtam a VALÓDI okokról!!!!
Árpád, van egy lényeges különbség: azokat nem bevételre szánják, a gyógyszert igen. Arról, hogy ténylegesen veszélyes-e, majd akkor tudunk konkrétan, ha valaki megtalálja az idevágó statisztikákat, tanulmányokat külhonból, ahol ez valós gond.
lac1: A népszavazási kérdés konkrétan a forgalmazásról szól.
Kedves Árpád,

el lett mondva, hogy a hypó már vagy 50 éve a polcokon van, mert kialakult a használatának a gyakorlata.
A gyógyszernek látszó denemaz-nak meg még nem, ahogy egy általam linkelt ÁNTSz-es irományból ki is derült.
Végül is kést is lehet venni, lehet is vele szúrni.
De akkor tőled kérdezem meg, puskát miért nem vehetek?
Hiszen ráírhatják, hogy emberre ne lőjjek vele...
De hát rá van írva a gyógyszerre, h mire való. Az, h a patikus odaböffent 2 mondatot a számla mellé, nem oszt és nem szoroz. Attól még beveheti a páciens az egész levelet, ahogy megihatja a hipót, és rágyújthat festékhígítás közben.
1. Árpád véleményével egyetértek. Egy csomó veszélyes dolgok lehet kapni boltban, és mégis élünk.
2. Ez egy elmélet. Őszintén szólva én nem hiszem, hogy most boldog-boldogtalan nekiáll patikát nyitni, mert előtte azért illik felmérni a piacot. Ha az árrés fix, akkor miért mennének csődbe a régiek? Én pl. szívesen járok a lakásomhoz közeli patikába, elégedett vagyok vele. Nem tudom, mi győzhetne meg arról, hogy kezdjek másik patikába járni, ha ott is minden ugyanannyiba kerül. A szabadáras termékeknél meg majd verseny lesz, de nem kötelező a régebbinek veszteni, lehet ám beszállni a versenybe.
3. A kamarák megszüntetéséről és ellehetetlenítéséről nem tudok, mesélj róla valamit!
5. Ezek most is meglévő korlátozások tudtommal, nem új szigorítások. Tehát nem világos, hogy ez miért ellenérv az új intézkedésekkel szemben. Ezen kívül szerintem ezek nem véletlenül vannak, bár nem vagyok a téma szakértője.
Árpád,
a népszavazás pont azért szól a forgalmazásról, mert a Fidesz ugyanolyan demagóg, mint a Szadi, amelyik elintézte.
"A szabadáras termékeknél meg majd verseny lesz, de nem kötelező a régebbinek veszteni, lehet ám beszállni a versenybe."

Na ez az, ami büdös. Nemcsak a patikusoknak,. A gazdáknak is, meg még sokaknak.
lac1, gyógyszert is lehet kapni 50 éve. Miért az változtatna a dolgokon, ha nem csak a patikában kapod meg? És én még eddig tényleg csak akkor kaptam tájékoztatást a nem vényköteles gyógyszerről, ha kértem.
mondok mást... minden hypermarketben vehetsz hajfestéket... pedig a hajfestést jobb fodrászra bízni elvégre szakértelmet igényel meg minden, pedig akár veszélyes is lehet, és még nagyon hülyének se kell lenni hozzá, hogy csak árts vele...
RoFa: azt írod, hogy a testépítő boltokban micsoda jó dolgokat lehet venni.
Azért (remélem legalébbis) tudják az emberek, hogy az ott kapható szerek nem közétkeztetésre szolgálnak, illetve nem is köznapi használatra.
A vénynélküli gyógyszerekre a hülyéje simán hiheti, hogy probléma nélkül szedheti, mer' iszen hírdeti a tévé...
Bizonyos vegyszereket miért nem lehet kapni a permetezőszer boltokban? Mert nem a hülyék kezébe való. Vagy ezután azt is lehessen kapni bárhol?
Vagy tudomásul vesszük, hogy veszélyes anyagokat szakember áruljon, vagy hagyjuk a fenébe az egészet.
És csak közlöm, hogy többezer patika lehet az országban, most ti mondtatok mondjuk 10 esetet, aholfancsali képpel méregetett benneteket a patikus.
Speciekl engem nem hatott meg, mert nekem is vannak tapasztalataim, még ha nem is olyan, hogy vásárláskor leültettek volna, és kiselőadást tertottak volna az aszpirinről.
Mondtam:
lehet hogy okosan néztem, és ezért nem mondtak mindent a szerről el.
Drágáim, egész eddig piszkosul tilos volt nekünk versenyezni, mert az olyan rossz, és csúnya. Tehát nem tettük. Most majd fogunk. De sanszunk sincs, és ez rövid úton oda vezet, ami megtörtént Norvégiában, Dániában,isten tudja hol, vagyis amit a 2. pontban írtam. Ez nem elmélet, tapasztalat. Pedig nem hiszem, hogy a "nyugati" kollegák kevesebbet tudnának a versenyről mint mi.

Egyébként meg Árpád, lécci... Ne hergelj, amikor éppen a nép kedvéért áldozom fel a fiatlaságomat.
4. Ha Te tudod, hogy miért korlátozzák a fiókgyógyszertárak működését, akkor miért nem osztod meg velünk ezt az információt?
És egyébként jelenleg csak ott van patika, ahol akar valaki nyitni? Tudtommal most is van szabályozás, hogy a kisebb településeken élők is gyógyszerhez juthassanak belátható távolságon belül, vagy tévedek?
Árpád, visszautalnék az egyik cikkedre, amikor a BUZI nem olvassa el a hitelének a tájékoztatóját, aztán a bank meg viszi az ótót elfelé.
Most a hitel a gyógyszer, a bank meg a mumus, aki jól leállítja a vesédet, sokmillióért dializálnak ahelyett, hogy inkubátort (miért inkubátort írok???????) vennének sok százat belőle.
lac1: nagyon tévedsz ha egy percre is azt hiszed, hogy nem pont a testépítő szereket szedik a legfelelőtlenebbül.... ráadásul némejikről a szakember se tudja, hogy hosszú távon milyen káros hatásai lennének, sokat vitatott pl a taurin hatása is amit megtalálsz minden energia italban is, amit a 12 éves kölykök hármasával isznak...
Hát sajnos sejtem, hogy a sok testépítő BUZI a karizmát edzi, ahelyett hogy ugyanezt az agyával tenné....
hjam, de hasonlóak állnak a fogyasztó, bőrfeszesítő, örök élet örök fiatalság készítményekre is
Tikus, miért nincs sanszotok sem? Minden piaci versenyző esélyes. Mondok példát. A lakókörnyezetemben van 3 nagy élelmiszerbolt, amik viszonylag jól mennek. E mellett nyitottak több kisebb boltot is a bátor magyar vállalkozók. Előnyük a hosszabb nyitvatartás és a rövidebb kiszolgálási idő volt, hátrányuk pedig a magasabb ár.
Ez utóbbi miatt sorra be is zárt a többség. Ám eljött a pillanat, amikor megnyílt egy újabb kisbolt, röhögtem is rajta, hogy szegény milyen esélytelen. Erre meglepődve tapasztaltam, hogy a méretéhez képest nagy a választék, ugyanakkor az árai nem, vagy csak kis mértékben magasabbak, mint a nagyobb boltok, sőt egyes termékek olcsóbbak, mint a Tescoban (pl. Balfi ásványvíz asszem). Emellett éjjel-nappal nyitva tart, megállás nélkül. Az eredmény: szinte állandóan van bent vásárló, én is rendszeresen járok oda, és ránézésre bizony nagyon jól megy a bolt. Íme, a "kicsi" fel tudta venni a versenyt a nagyokkal. Így működik a szabad verseny. És akinek ez nem tetszik, kedves Tikus, az valóban csődbe megy majd. Ilyen szomorú a kapitalizmus.
TH
Megosztom. Nagyjaink, országos csókák már javában intézik, hogy kinek melyik hipermarketláncban lesz patikalánca. Vannak konkrét nevek, de ezt inkább meghagyom a tényfeltáró újságíróknak. Ezek a bevásárlóközponti patikák akkor működnek jól, ha a paraszt a hétvégi nagybevásárlás alkalmával kiváltja vényköteles gyógyszereit is. Ezért tehát korlátozni szükséges az ezen kívüli hozzáférést. Jelenleg van 2000-valami patika, 1500 körüli fiókgyógyszertár, meg nem tom hány kézigyógyszertár (orvosok gyógyszeresszekrénye szebb néven). Ha mindneki megkap mindent otthon, mi a túrónak rakosgatná a receptjeit a hét végéig, amíg eljut a Tescoba?
... és amikor megkérdezem tőlük, hoógy melyik nagyobb a félnek a negyede, vagy negyednek a fele, akkor csak néz, és azt mondja:
Megütlek köcsög...
lac1, ezek szerint minden testépítő BUZI?
Van a világon számos hely ahol ez a problematika nem létezik. Ott már bevált a gyógyszertáron kívüli forgalmazás. Mért kell újra meg újra feltalálni a meleg vizet? Más a magyar....?
TH: jaja nálunk is van az árelőnyt rugalmassággal kiegyenlítő kisbolt... meg sok olyan ami becsukott, de azokért nem is kár
Pammy: te használsz bőrfeszesítő krémet?
TH:
csak én nem. :-)
TH,
azért nincs sanszunk se, mert ez tőkeerő kérdése. Itt olyan játékosok vannak, akinek sok ország nem tudott ellenállni. A kérdés: ha valami alapvetően jól működik (persze, javítani mindig lehet), akkor minek szétverni?
Tikus, nyilván itt is jelen van a korrupció, mint mindenhol. Ez rossz dolog. A parasztot két dolog érdekli: az ár, és hogy milyen egyszerű hozzájutni a termékhez. Tehát, ha a Tescoban levő patika ugyanannyiért adja a cuccot, mint az otthoni, akkor megveszi a Tescoban. De mi ezzel a baj? Nekem, mint parasztnak, így egyszerűbb, és ugyanannyiba került. Ha pedig eljő a világvége, és csődbe mennek a kicsik, és maradnak a nagyok, nekem, parasztnak az sem baj. Ha erre a nagyok elkezdenek árat emelni, akkor újra megnyitnak a kisebb magánapatikák, ahol olcsóbb lesz, és majd ott vásárolok. Nem? Nekem ebből továbbra is az jön le, hogy a patikusok a saját helyzetüket védik, amit én teljesen megértek, csak baromira nem hat meg.
lac1: azt hiszem nem :)) van mindenféle vackom, de azt hiszem nincs bőrfeszesítő....
régen volt future e-m nem tudom a ráncokra milyen de mindenféle egyébre bőrproblémára, nátha miatt piros orr meg ilyesmik nagyszerűen működött
lac1: :DDDDD
Tika, ez nem csak tőkeerő kérdése. A fenti példámban a kisbolt a tőkeerős nagyokkal szemben állja a sarat sikeresen. Nyilván nem könnyű nekik, de ez bizony nem tőkeerő kérdése.
Mondjuk a testépítős rendőr (tudom, mert a gyerek oda jár aikidozni ahol a body klub van)-nek egyszer ellenőrzéskor egy a Toyotám forgalmija (ami tgk szürke és toyota)helyett a 4 ütemű akkor Trabinak a papírját adtam szgk+homokszín+Trabi nem vette észre, de hogy a lejárt kötelező csekkje volt benne, azt viszont igen...
Hát... mit is mondhatnék...
Pammy, küldj már egy képet magadról.
lac1, látod, látod! közveszélyes vagy! Toyotának álcázott Trabanttal járod az utakat, és még a kötelező sincs befizetve! :D
lac1: feltehetően ő is csak a dátumokat nézte azért nem tünt fel neki
Tikus, ezt sem értem: ha Te ilyen sokat tudsz a visszaélésekről, akkor ezt miért nem osztod meg az újságírókkal? Hátha a végére járnának a dolgoknak!
Befizetve be volt, csak aztán áttértem utalásosra, és mivel az a pavlovi reflexem elenyészertt, hogy az új berekásakor automatikusan kiveszem a régit, hát... benne maradt, na.
Mit tagadjam.
TH, térjünk vissza rá pár év múlva. Kis szerencsével még mindig a saját patikámban leszek, és én teszek tönkre mindenki mást. De amit leírtam, az nem elmélet. És a patika más, mint a kisbolt. Parizerért leszalad néha az ember, és a gyorsan romló kaját is érdemes inkább pár naponta megvenni, a receptkiváltás ráér. És a teszkós patika sem lesz ugyi drágább, hiszen az ilyen korlátok megmaradtak. De akinek gond lesz elmenni a "városba", az pár év múlva anyázik egyet, és felveszi a telefont.
Á, mára herótom van. Jóéjcakát mindenkinek.
Igazándiból a dolog bonyolultabb volt, de annyira kusza és hosszú, hogy nincs kedvem leírni.
Azt mondta a végén, hogy hány gyereke ven? (nekem)
3
Akkor 3 ezer a bünti, jó?
ja, de ha benne van a régi az nem baj, csak kell az igazolás az újról is.:)
lac1, ok, annyira nem fontos.

Tikus, most ezzel jól meggyőztél. Szóval mit csinál az, akinek gond lesz elmenni a városba? Hova telefonál? Nem értem. Na mindegy, jó éjt Neked is.
Az volt a kisebbik probléma sajnos.
Gondolom Tikus kiszállítós patikát akar csinálni.
Egyébként én is valami egészségügyi szolgáltatáson gondolkodom. Annyi, de annyi betegember lesz itt nemsokára, hogy ihaj.
már annyi, de annyi beteg ember van, mindig erre jutok ha BKVznom kell :D
Hát Tikus távozásával sem oldódott meg a kérdés. Bár szellőzteti itt mindenki a kis összeesküvés-elméleteit, senki nem hajlandó direkte leírni, amit tud vagy amit gondol, így a buta kommentelő (mint pl. én) továbbra is csak az általa ismert tényekből tud kiindulni, és a prekoncepciója részben beigazolódott: a patikusok védik a saját érdeküket, de nem volt eléggé meggyőző, hogy a fogyasztókért aggódnának (teljesen logikátlan is lenne részükről, a logikus az, hogy a saját érdeküket képviseljék).
lac1, a beteg emberek száma nagyjából konstans. :)
TH: persze hogy védi, ő is a haszonra szerződött.

Egyébként tényleg kétségbeejtő, hogy mennyi hibát vétek írás közben.
TH:
szerintem nő.
Egyrészt az újonnan felfedezett úri-betegségek miatt, ráadául az életvitel miatt is...
lac1, szerintem ez nem kétségbeejtő. A társalgás működéséhez fontos, hogy az ember igyekezzen gyorsan reagálni, mint ha élőbeszéd lenne. Ezért aztán maradnak benne hibák, de ez szerintem baromira nem számít.
Lehet, hogy nő, de közben sok korábban nem gyógyítható betegség gyógyíthatóvá vált, úgyhogy nem tudom a választ. Az életmód változásával kétségtelenül jöttek új betegségek.
Azért is zavar, mert sokan visszaélnek vele. Itt is máshol is, (nem csak engem) érv helyett ezzel zaklattak.
Speciel én azoknak a véleményére adok, akikére kiváncsi is vagyok, csak ez olyan kisstílű.
Persze, hogy haszonra szerződött, éppen ezt mondtam: a patikusok a saját érdeküket védik. És mondom, ezt én értem, csak éppen nem hat meg, hogyha azt gondolom, hogy rengeteg embernek lesz jobb ettől egy kicsit. A szabad versenyben mindig ott van az a veszély, hogy megjelennek a tőkeerős nagyok, és monopóliumokat hoznak létre, de látjuk, hogy sok más iparban is működhet a verseny kevés versenyzővel is. Persze ha az valódi verseny, és nem a piac felosztása (mint pl. telekommunikáció).
Hát anyám az egészségügyben dolgozott egy életen át, én úgy látom és számomra is megmagyarázhatatlan bizonyítékkal, hogy nő.
Elég csak arra gondolnom, hogy mi hányan hiányoztunk annak idején a suliból, és amit a gyerekek mesélnek kikérdezés közben.
hazsnálj hejessirás ellenörzöt :D
10ből 9 szőke ezt ajánlja
Látod. itt a gond: hogy jobb lesz ez ettől? Hogy kevesebbet kell sorba állni valószínűleg igaz. És a többi?
Néha van egy-egy hiba, ami szemet szúr az embernek, de azért ha az ember megtanul vitatkozni neten, akkor tudja, hogy érveknek kell vitatkozni érvekkel, nem pedig személyeskedni vagy pedig a másik bármilyen tulajdonságát (akár a helyesírási képességeit) becsmérelni. Nyilván én sem adok mindenki véleményére, mert minden hülyével nem lehet foglalkozni. Ezen a blogon továbbra is az a jó, hogy más fórumokhoz képest századannyi hülyével találkoztam...
olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb
telekommunikációban is ott és addig van bibi amig a versenytársak egymásra vannak utalva hálozathasználat miatt pl.
Lásd a vodafone addig kartelezett vidáman a többivel, amíg nem lett saját hálózatuk... kvázi 6 éve amikor az első kártyámat beszereztem 3x annyi volt a percdíjjam mint ma..
Egyébként jellemzően az, hogy én még ánglius billentyűzettel tanultam gépelni, tehát az ékezetek nem igazán izgattak, merthogy nem volt, a gépelés meg, hajjaj...
A visszaolvasás kéremszépen, a visszaolvasás...
lac1, itt ne használj. Felesleges lenne teljesen. Ok, elhiszem, hogy több a beteg (meg hogy több beteg jut egy ápolóra/orvosra stb.). Azt tudom, hogy én baromi keveset hiányoztam iskolában, de volt egy pár osztálytársam, akik sokszor betegek voltak (és nem csak lógtak a suliból).
Kevesebbet kell sorbaállni, éjjel is vehetek aszpirint: ezek az én szempontomból jó dolgok. A kérdés az, hogy van-e, ami a többség számára ROSSZ lesz.
Na de szinte minden olcsóbb lett, ha a műszaki cikkeket nézzük.
a szolgáltatás nem műszaki cikk, hosszú ideig csak felfele ment
pammy, bizony, bár a vezetékes telefonoknál még most sem fenékig tejfel az élet, de pl. a UPC alaposan befűtött a Matávnak. Szóval a kérdésem csak az, hogy a 3 mobilszolgáltató versenyez, vagy leülnek szépen megtárgyalni az árképzést, ahogy teszik ezt a taxisok (nyíltan) vagy az autópálya építő cégek (titokban, de mindenki tudja).
TH: mert konkrétan helyileg 1db telefonhálózat van, tehát az alternatív szolgáltató vagy függ a helyi monopol cégtől, vagy voip megoldásokkal operál ami ugye nem ugyanaz, ráadásul UPC sincs mindenütt
Szvsz a probléma ami a nagy zajban nem jött át senkinek, csupán annyi, hogy a hamis gyógyszereket ezután már nem csak neten, vagy kézből lehet venni.

Vagy a legutóbbi (teszkós?)húsbulira gondolva nem biztos, hogy a csomagban az eredeti "cucc" van. (ti. átcsomagolták), no és a benzinkutas is csak egy posztkommunista (új)kapitalista, ha olcsóbban megveheti kézből, lesz, aki meg is veszi. Oszt jónapot.
pammy, tudom, pont ezt próbáltam meg leírni. Szal igen, ott ez a gáz.
Elvont dolgot mondok:
elveszik a bizonyosság, hogy a hülyék nem juthatnak könnyen egészségre ártalmas dolgokhoz.
Ha pezsgótabblettát lehetne csak kapni (az is ártalmas valamennyire) meg sebtapaszt, meg inhalátor(r)t, nem is szólnék, Hiszen én kopiztam be az aszpironről cikkeket, de a gugli jó barát, írd be a "gyógyhatású készítmények mellékhatás"-t és olvasgass bele, vagy az aszpirin mellékhatás, vagy hasonlóakat.

Az Árpi is kurvára gyorsan lelépett, amikor arról írt a múlt héten, hogy a sok BUZI nem olvassa el a hitelfelvételekeor a papírokat, de most meg azt mondta, hogy a gyógyszernek látszóban benne van az"írás" ergo senkinek nem lehet baja belőle.
Pammy: először MINDEN drágább, főleg ha újdonság.
Én a patikákba kihelyezett aláírásgyűjtő lapok megszövegezésén kapok idegzsábát: (kb) "Elégedett vagyok a gyógyszerellátás jelenlegi biztonságos rendszerével ezért(!) ellenzema patikaliberalizációt." Tehát, ha nekem így jó akkor rohadjon meg az a többi ember, akinek meg ez így nem jó és szeretne máshol IS gyógyszerhez jutni úgy, hogy közben nem korlátozza semmiben azt, aki továbbra is csak patikában akar hozzájutni.
Vince: a Pepsi cola se átcsomagolt tesco gazdaságos, és a globus konzervbe se rakták át a Darlingot.. még ha néha úgy is tűnik. Lehet ellenőrizgetni, nyakukra járni stb.
Húsbuli alatt nem tudom mit értessz, mellesleg a patikus is kb ugyanennyi erővel árulhat hamis gyógyszert, mint ahogy orvos pl bukott is le ilyennel.
Ezek a hamis érvek a patika liberalizáció ellen.
lac1: a vezetékes telefon annyira már nem újdonság :D
de akkoriban már a mobil se volt annyira az. Mellesleg ajánlom figyelmedbe a mobilpiaci árzuhanás közvetlen előzményeinek és következményeinek tanulmányozását :) teljesen egyértelmű szitu volt.
lac1, de a hülyék most is tök könnyen megszerzik. Bemegy a patikába, és kiszolgálják. Amit akar, megkapja. A tájékoztató egyébként meg sokkal rövidebb, mint egy hitelszerződés, kicsit egyszerűbb elolvasni, és feldolgozni az ott olvasottakat. A leghülyébbeken meg úgysem lehet segíteni.
Liberté:
pont ez a demokrácia. Felteszik a kérdést, és amelyikre többen felteszik a kezüket azt akarja a nép (demosz)és kész.
Nincs olyan demokrácia, ami azt írná, hogy amit a nép, kivéve a Fidesznyikek, vagy nácik, esetleg a csaló vállalkozók.
na, távozom, további kellemes estét!
fülolaj, írod,

"...Tehát mivel nem írtam alá a kampányívet így nem jár nekem minden gyógyszer..."

Na most képzeld el, hogy a listára, amit nem írtál alá egy bizonyos részben olyanok tették a nevüket, akik pont attól féltek (és ezért tették oda), mint ami veled is megtörtént. Aztán elmegy ez a lista valahova, ahol már egy homogén massza és ahol minden mázsára megy. A nép szava lesz. Majd mutatják, hogy: ittvana és mekkora!

(Balgák voltunk mindahányan,
s játszottunk mint a gyermek,
véred kiontott harmatával
irgalamazz nékünk Jézus Herceg).

Igen, fel kell lassan lázadnia a magyar individuumnak, hogy ne népesítsék már olyan egyszerűen le, ezek a szimplifikált _gyere velem, kell az erőd_ egotömeglények. Vazzák meg, ne, mert elege volt belőle.

De ettől függetlenül nem értem azokat akik ellenzik a népszavazást, mint olyan. Nekik természetes, hogy kinyílvánítják a véleméynüket, hogy a népszavazást igénylők monnyanak le.
Arra azért vártam, hogy valaki itt elmondja azt, hogy a Fidesz (vagy akárki), ezzel a népszavazással nem azt mondja, hogy rohadt kormány, ellopja a patikusok pénzit, hanem azt, hogy tegyük szavazásra a nép elé, ha azt mondja, (merthogy ez a népszavazás lényege) hogy igen, éln ezt akarom, akkor ez lesz. persze biztosan lesznek, akik új számlálást kérnek, meg csalást emlegetnek akár joggal is - de ez másik téma - de ha nép úgy szavaz, hogy akar a kúton is aszpirint venni, akkor kész elvan boronálva. De ha meg azt mondja a TÖBBSÉg, hogy nemkéne, akkor meg a kormány gondolja meg, akar-e a nép ellenében menni, mert jkonkrétan ez a téma, nem igazán érinti a költségvetést.
De eddig ezt senki nem mondta itt.
lac1: legyen róla nyugodtan népszavazás, meg a földkérdésről is, a többi 5-tel van a baj jogilag :)
lac1: ennél a kérdésnél szvsz semmi esély arra, hogy az igen nyerjen. eleve a népszavazás bedüglött, a megmaradtak miatt nem megy el elég ember, de ezt már leírtam. erre a kérdésre viszont a nem patikus foglalkozású emberek nemet fognak mondani.
Inkább msáhogy van baj. Nem ezt ígérték.
Innentől kezdve minden probléma másodrangú.
Tudod milyen? Mintha a nácikat azért Ítélnék el, hogy gázzal öltek, és nem golyóval.
Én most elvileg pofázok.
Ugyanis már megírtam, hogy csak csinálja végig ez a kormány azt, amit eltervezett. Minden nap röhögni fogok, és az éhséglázadókat leteperő rendőröket én fogom segíteni.
Patikaügyben Tikus végülis teljesen beigazolta, amit mindvégig sejtettem.

A kormányzat egypiszokban kétfelől rúg a patikusokba:
- lehessen kalmapirint venni a tecskóban
- megszünteti a patikaalapítási korlátokat.

Igazából a patikusoknak a második az, ami cefetül fáj. Eddig területileg és lakosságszámban is védett helyzetben voltak. Viszont ez szakmailag védhetetlen. Ezért aztán az egész tikusszakma Demagógné Szatmári Katalinnal az élen ríjja, hogy ne legyen patikaliberalizáció, mert a tecskóba meg benzinkútnál vett pirulátul pusztul a magyar. Merthogy itt tudnak a "szakmaisággal" érvelni. Nem ad tanácsot a kutas, meg benzingőz keveredik az algopirin dobozába. Bla-bla-bla.

A valóság meg az, hogy egy csomó patikus, hitelből, miegyébből alapított patikát, még mindig nyögi a részletet és igaz, hogy most tejel a patika rendesen, de az üzleti tervbe, meg a hiteltörlesztésbe nem volt betervezve a liberalizáció.

Én teljesen megértem, hogy sírnak, node sír itt még sokmindenki más is és azok is mind le vannak szarva. Ahogy ez kinéz.
lac1 2006.11.22. 21:16:40

"Minden nap röhögni fogok, és az éhséglázadókat leteperő rendőröket én fogom segíteni."

Egy kis "MINÉL ROSSZABB, ANNÁL JOBB" hozzáállás. Nincs is ennél jobb.... :(
P.S.: Miért van az az érzésem, hogy nem őszinte a röhögésed?
Csak egy szó a patyikusvitához.
Talán el kellene gondolkodni azon, miért is a patikus kizárólagos joga a felvilágosítás.
A gyógyszert felíró orvost miért is nem kérdezzük meg? Illetve miért nem kérdezzük meg azt, hogy pl. a sokféle, paracetamoltartalmú, agyonreklámozott szerek mit is okoznak?
Tudtátok, hogy a Panadol, a Rubophen, a "meleg gyógyitalok" is mind tartalmazzák?

Szóval: a kezelőorvost is tessen zaklatni, köteles válaszolni!
Egyszer elmagyaráztatjuk vele a szokott házipatikánkat, és kész.
Néhány hatóanyagot megtanulni nem kunszt, a zöld érvek miatt úgyis sokan kívülről fújják az E-számokat...
OFF (elnézést, valami báncsa a szemem)
lac1 majd ha én is erősen fogalmazok feléd, akkor tedd meg te is
addig pedig, légyszive, KUSS (hogy a szavajárásodat használjam)
okos ember, szamár szenved? :)
ON
Csalódott vagyok, mert az az érzésem a politikusainkról hogy nagyon nem látják előre a lépéseiket. Sakkban egy nyugdíjas esztergályos úgy leverné őket a parkaban hogy egy gatyában mehetnének haza azt is csak szánalomból nem nyernék le róluk. Vagy az a taktikájuk hogy nem tervezik meg a lépéseik hatásait és ezzel akarják megtéveszteni a másik felet? Úgy érzem magam mintha nem én lennék a fontos csupán a nagyfiúk politikai kiszorítósdiában lennek egy szükséges mellékszereplő ,aki egyébként nem is olyan fontos. Az a vicc jut az eszembe mikor a vevő bemegy a boltba és néhány perc várakozás után odamegy az eladohoz, hogy : "Nem ismer meg? Télleg nem?... a poént úgyis mindenki tudja.
Valahogy az az érzésem hogy ezen a népszavazáson is arról kéne nyilatkoznom hogy nekem melyik párt szimpatikusabb, pedig nem erről kéne hogy szóljon ez a fajta népszavazás, vagy tévedek? Elnézést hogy hosszú lett, így sikerült kijönnie.
"Csalódott vagyok, mert az az érzésem a politikusainkról hogy nagyon nem látják előre a lépéseiket."
addig örülj:)))
Lac1: már megbocsáss, ha egy pillanatra visszatérek az egyháznak visszaadandó vagyonra.
Valamiért szegényes történelmi tanulmányaimból úgy emlékszem, hogy az egyházi vagyon nem úgy gyűlt össze, hogy a vallásos és az egyházat mindenképpen támogatni akarók milliói önként és dalolva adományoztak volna.
Volt itt párszáz év, amikor poroszlók, meg fogdmegek vették el az utolsó falást, meg az utolsó zsák búzát a jónéptől.
Én megértem, hogy nehéz lemondani az egykor összeharácsolt javakról, meghogy az egyház mostani vezetői vételenek - de azért ez mindig az eszembe jut, amikor a hőbörgést hallom.
Nem mellesleg jegyzem meg, hogy a világ civilizáltabb felén kivállóan elműködnek az egyházak állami támogatás nélkül is.
Dehát hogy bízzam így rájuk a pénzemet?
"elveszik a bizonyosság, hogy a hülyék nem juthatnak könnyen egészségre ártalmas dolgokhoz."

Erről eszembe jut egy régi történet, még a hetvenes évekből, tehát abszolút államcucilizmus, semmi maszek patika stb.
Szoval bemegy a patikába egy illető, és kér X nevű altatót, amely a legesleggyengébb altató. Két dobozzal. (Egy dobozban mondjuk csak öt van.) Közli a patikus, hogy a rendelkezések szerint csak egy dobozzal adhat, nehogy valaki bevegye az egészet és ezzel legyen öngyilkos.
Vásárló: - Dehát ez egy vény nélküli gyógyszer, bemegyek egy másik patikába és ott is vehetek, nem?
Patikus: Igen, ott is vehet egyet.
Vásárló: Az ottani patikus akkor is adni fog egyet, ha látja esetleg, hogy már tucatnyi ilyen altató van nálam?
Patikus: Igen, akkor is adni fog, de csak egyet.
Vásárló: Akkor kérek egyet, és átsétálok a másikba. Köszönöm a rendelet meghozóinak, hogy ezzel a plusz stétával is az egészségemet növelték.
me, and i:

sokkal őszintébb mint gondolnád.
legfeljebb nem teljesen felhőtlen, az tény. Mivel én is itt élek.
A kárörvendés az egy hátsószándék mentes öröm, így tehát tiszta, mondhatnám.
Egypárszor már leírtam, de zanzásítva:
az hogy megszorítás van, az egy dolog. De hogy egy ember, egy párt velünk (a szavazókkal) veteti meg a saját pénzünkön a saját újraválasztását, és persze kamatostul fizetetti meg, ez nálam nem annyira nerő.
Ettől sokkal jobban idegesít, amikor a sok korlátolt meg elkezd Fideszezni.
Nem mondom, nem állítom, hogy azok nem ígérték szarréá magukat. Kétségtelen.
Na de a lopó, a hazudó, a rabló bevallja (?) hogy mit tesz de megÍgéri (miért is kéne neki hinnem) hogy most majd ő rendbetesz mindent, és a Fidesz kurva anyját.
És a sok balfasz meg szajkózza, a Fidesz miatt kell magas gázárt fizetni!!
Ez nem hülyeség, évekkel ezelött ezt írta a Metro újság, idézve egy nyugdíjast!
Tudom, mert egy időben mellékesnek (nem tudtam mit csinálni hajnalonta) én voltam a helyi terjesztőjük...
Ezért mondom: vesszenek a hülyék! Az én apám 42 éven át volt kőműves, és jutott ahova, de mivel rendszeresen átjárok Ausztriába, látom, hogy ott egy 42 évet végigdolgozott kőműves hová jutott.
És csak annyi a bűne a faternak, hogy 300 km-rel idébb született.
ha még nem lett volna:
külföldi példák a hvg-ről.
hvg.hu/itthon/20061122_patika.aspx
érdekes módon nekem nem tűnnek ilyesztőnek, sőt.
oppá!
ijesztőnek
elnézést!
A HVG szerkesztői erősen liberalizáció-pártiak, minz azt egy velük folytatott nagyon hosszú telefonbeszégetésből megtudtam. Met hol vannak a norvégiai, dániai, holandiai beszámolók? Ott már megjelentek a negatív hatások is. Egyébként, Mr.Chapel, ajánlom ismételt elolvasásra az 5. oldalt.
Úgy tünik, blogozónk nem érti ezt a népszavazósdi kérdést...
Neki egészen furcsa elképzelése van a demokráciáról, valami olyasmit vélek kiolvasni eddigi megnyivánulásaiból, hogy demokráciában szerinte csak az "írástudóknak" (neki) van joga véleményezni, intézkedni, stb. A többi meg örüljön, hogy van. Mármint demokrácia. De kérdést feltenni, hülye, vagyis nekünk, irástudóknak nem tetsző kérdést feltenni ne merjen. És punkt.
Megjegyzem, ez volt az eredeti, aténi verzió.
A Fidesz véleményem szerint bénán fogalmazta meg ezeket a kérdéseket.
Szíjjártó is csak értetlenkedik...
Pl.:
Elutasítja az OVB a nyugdíjasokról szóló kérdést, mondván hogy nem egyértelmű. Erre ő azt mondja, hogy akkor a jelenlegi törvény sem egyértelmű...
Ezám a következtetés.
"Egyetért-e ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát? "
Honnan tudná Mari néni, hogy mi a jelenleg hatályos rendelkezés?

Így nem lehet kérdezni...
de tudja mikor volt 2006 október 23.-a... forradalom meg minden :P
lac1: a gáz ára valóban nem azért magas mer a fidesz... meg a mszp.. meg a szadesz.. meg az mdf.. meg amugyis a jobbik...
a gáz ára azért magas, mert a világpiacon magas, és ha mi nem adunk érte ennyit akkor eladják másnak, nagyvonalakban. A kommunizmusnak annyi, a KGST szétesett, már az ukránok se kapják ocsóér..
Nem tegnap óta fizetjük a *szinte* világpiaci árat... régesrég, csak eddig a különbözetet állami pénzből kipótolták, ebből van többek közt az 1700 milliárdos hiányunk. Nagyon régóta húzódik ez az ügy, van egy bazi nagy szakadék a magyar átlagkereset és a világpiaci gázár közt, ezért ez egy roppant kényes kérdés. A Fidesz éppen azért riogatta az országot a drasztikus gázár emeléssel 2002-ben, mert ők is tudták, hogy ez egy olyan lépés, amit előbb utóbb meg kell lépni, mert bazi nagy tehertétel. Az mszp meg nem lépte meg, mert azt akarták, hogy hazugságnak tünjön ez a fenyegetés is, és hitelét veszítse az ellenzék. Mi most azt fizetjük meg, hogy az ellenzék konstruktív viselkedés helyett, megpróbált előre démonizálni egy szükséges kormányzati lépést, hogy politikai előnyt kovácsoljon belőle, illetve, hogy a kormány elhalasztott egy fontos kormányzati lépést, hogy politikai előnyt kovácsoljon belőle. Másfelől még négy évig "olcsóért" kaptuk a gázt és addig se döglöttünk éhen.
Valószínű neked sok újat nem mondtam ezzel, de miután ezt igen ritkán írják le ilyen szemszögből, talán lesz aki talál benne újdonságot.
Ja és mégvalami, mielőtt jönnének az olyan kommentek, hogy gazember mind ... azért azon érdemes elgondolkodni, hogy ha nem nyered meg a választást, akkor semmilyen intézkedést nem fogsz tudni hozni, sőt, általad tisztességtelenek, politikailag felelőtlenek, szakmailag alkalmatlannak érzett ellenfeled fog kormányozni. Nem olyan egyszerű kérdés onnan, hogy lehet-e "más pénzével szórakozni" lényegében ezért ördögi kör, és ezért nincs kiszállás belőle.
pammy, én már hallottam ezt a magyarázatot, és odáig nem is volt gond, hogy :Az mszp meg nem lépte meg, mert azt akarták, hogy hazugságnak tünjön ez a fenyegetés is, és hitelét veszítse az ellenzék". Idáig stimmel. De ebből azt a következtetést levonni, hogy "Mi most azt fizetjük meg, hogy az ellenzék konstruktív viselkedés helyett, megpróbált előre démonizálni egy szükséges kormányzati lépést, hogy politikai előnyt kovácsoljon belőle, illetve, hogy a kormány elhalasztott egy fontos kormányzati lépést, hogy politikai előnyt kovácsoljon belőle". Itt kérem kizárólag a kormánypártok hibáztak. A Fidesztől ez egy bazi ellenszenves lépés volt, de aki ebbe a csapdába hajlandó önként besétálni, az egy hülye. Itt azt kellett volna mondani, hogy a gáznak van egy piaci ára, és a kormány nem fejőstehén, hogy mindenkinek fizesse a különbözetet, azt fogja támogatni, aki rászorul. Ennyi. Minden más kommunikáció csak azt okozhatta, hogy vesztesként jöttek ki ebből a meccsből...
Pammy: www.fo.hu/cgi-bin/start.cgi/termek.html?termek.id=101004

tudom ajánlani. Vanak még ilyenek. Szép dolog a naivitás, de sokba kerülhet. (úgy, hogy mostmár minimális támogatás sem lesz az eü-ben, pláne)

Én a liberalizáció melletti érveket tartom álérvnek. A hiénák meglátták a zsíros falatot és most mindenféle népmegmentő álérvek mögé bújva maguknak akarják. És mellette vannak, mert ha valakinek heti egynél többször kell a WC-nél messzebb mennie, abba beledöglik és ágál, hogy jajj-jajj a cipőboltig kell menni a cipőért, legyen az munka, rokonlátogatás, stb., stb., kivéve a nyaralást persze.
TH: kormányzati felelőssége a kormányzatnak, politikai felelőssége pedig mindkét félnek van.
Ez egy sokak által egyirányúnak kikiáltott utca, az öszödi beszéd is erről szól, meg a közelmúlt összes politikai csatározása. Sokan a mai napig nem hiszik el, hogy lehet ezzel szembe menni. Nekem erről mindig az jut eszembe amit a "New-deal"-ről tanultunk, de lehet, hogy idehaza az is csak autók felgyújtásához vezetne.
Vince: én nem vagyok naiv (annyira) éppen azért nem szarok be a piros kék csíkos könyvektől. Pláne, hogy semmi újat nem írnak bennük. viszont a nem-naivitásom odáig terjed, hogy azt se fogadom el feltétel nélkül, hogy ha valamin patika felirat van ott az én érdekeimet nézik és nem b.sznak át.
Személy szerint utálom számolgatni péntekenként a "gyógyszerkészletet", hogy hiányzik-e valami amire szükség lehet. És utálok arra gondolni, hogy ha a vitaminok közt ekkora az árkülönbség (30%), vajon a többiért mennyivel fizetek többet. De tök mindegy, cseszhetem, mint a mai hírekben szerepelt, a rendelkezés nem vonatkozik a legtöbb vény nélkül kapható gyógyszerre se... kvázi marad minden a régiben hátha nem veszem be az egész doboz quarelint ha patikus nyomta a kezembe... király
Vince, a valós helyzet az lehet, hogy a meglévő patikusok, meg a "hiénák" egyaránt maguknak szeretnék a koncot, és ehhez próbálnak meg érveket kitalálni. Ettől függetlenül az én kényelmemet valszeg ezek a hiénák szolgálják jobban, ezért támogatom a kezdeményezést. De nekem nem fontos annyira, hogy lazítsanak a patikanyitási szabályokon, de azért azt logikusnak tartanám, ha a DM-ben vehetnék Aspirint is.
Azért én még mindig hiányolom a nagyérdeműtől a választ, hogy miért csak a gyógyszerek kaphatóak azon termékek küözül, amelyeket eddig csak szakboltban (patika) voltak hozzáférhetőek. mert a fegyverlobby legalább akkora, mint a gyógyszerlobby.
Na?
Más monopólium miért lesz szétliberalizálva?
Pammy:

az hohy ki mivel riogatott, és miért nevezed riogatásnak a "való" megmondásét nem tudom. Figyeltél hogy eddig mit kérdeztem? Miért hazudta, hogy nem, és mégis.
Mert kellettek a szavazatok, tudom én.
És csak én tudom? Dehogy. A Mariska néni is tudta, csak pszichológiából tudom (feleségem tanulja), hogy a saját hiba beismerése a lehető legrosszabb. A legis-legrosszabb, és ezért a legnehezebb, és ezért nem is teszik meg sokan. Mit sokan, szinte mindenki...
Inkább a kognitív disszonancia, és akkor minden szép és jó.
Azt mondja a proli meg a nyugdíjas, (magának, hogy a Fidesz miatt Orbán Viktor náci, és a nácik márcsak ilyenek, tehát nem is az ő pártja miatt, hanem külső erők vitték szándékosan a gáz árát felfelé, és ezért nyerne a maszop akár ma is, ha ma lenne a választás...
A saját hibáját nem meri bevállalni, keres külső okot, ezzel magyarázza a problémákat (az ellenség aknamunkája) és kénytelenségből felismert rossz (csókolom, meghoztam a gázszámlát) nem az ő (proli nyugdíjas BUZI) lelkén szárad.
Ez van.
lac1: a fegyvervásárláshoz engedély kell, amely engedélyt arra felkészített embernek meg kell vizsgálnia, esetleg egyeztetnie vmi adatbázissal. a fegyver tehát a vényköteles gyógyszer analógiája, az pedig marad a patikában.

számszeríjat, íjat meg vehetsz a decathlonban is.
Gyerekek, nem kell betojni. Ez csak színház. Már évek óta az. Mondják, mondják, mondják, mi pedig lassan elhisszük, akármelyik oldal is nyomja. A jobboldlalnak egyetlen esélye van, megtartani a szavazóit, a fix bázist és a bizonytalanokat is maga mögött szeretné tudni. Ezért a felhajtás, ezért jön folyamatosan jobbról a pesszimizmus, a lázítás, bíztatás a felkelésre, az engedetlenségre. Csak nyugi, az idő bebizonyítja, kire lesz érdemes voksolni 2010-ben. Addig meg csak faggyon meg a sok hiszékeny árpádsávos hülye, akik azt hiszik, hogy változtathatnak valamin.
"az hohy ki mivel riogatott, és miért nevezed riogatásnak a "való" megmondásét nem tudom."

Hogy mi a riogatás, az mindig csak utólag derül ki. És általában mindig az ellenfél nevezi ezt riogatásnak. Ha a saját pártom mondja, hogy dől a fa, az szükségszerű óvatosság és előrelátás, ha az ellenfé mondja, akkor az riogatás.

"És csak én tudom? Dehogy. A Mariska néni is tudta, csak pszichológiából tudom (feleségem tanulja), hogy a saját hiba beismerése a lehető legrosszabb. A legis-legrosszabb, és ezért a legnehezebb, és ezért nem is teszik meg sokan. Mit sokan, szinte mindenki...
Inkább a kognitív disszonancia, és akkor minden szép és jó."

Ez nagyon igaz, tudott ez ez Aronson :)
De miért gondolod megint, hogy ez csak az egyik oldalra jellemző? Melyik oldal mondta ki Magyarországon akár csak egyszer is, hogy ezt ők rontották el???

"Azt mondja a proli meg a nyugdíjas, (magának, hogy a Fidesz miatt Orbán Viktor náci"

Hááát szerintem a nyugdíjasok inkább jobbosok ám. A Szabad Föld, Hírhozó stb. nyugdíjaslapok mint jobboldaliak.

"és ezért nyerne a maszop akár ma is, ha ma lenne a választás..."
Ne túlozz, mert nem nyerne :)

Árpád: vegyél mondjuk gumilövedékest ha tudsz.
De ettől függetlenül, lesz nekem vényem - fegyvertartásim - de megsúgom: nem vehetek fegyvert. Indokolnom kell, hogy miért. Ha csak nem ér engem halálos támadás, de akkor meg már minek.
Lex Gergényi.
Vegyél viperát, ha tudsz.
Vegyél boxert, ha tudsz.
vegyél 7.5 Joule -nál erősebb légfegyvert. Nem tudsz. EU-ban lehet.
Soroljam? Díszfegyvert nem használhatsz önvédelemre. Késsel szúrhatok önvédelemből, díszfegverrel nem lőhetek önvédelemből.
Megnézheted, hogy jól tudom-e.

Huba:
amikor tavaly a Fidesz írta a várható gázáremelést, a mszop azt mondta, hogy riogat és feszültséget kelt. A történtek ismeretében sajnos én úgy értelmezem ahogy meg is írtam, a tiédet mint nem is tudom mi, sajnos az eddig megszokott módon tudom értelmezni.

Az most nem érdekes, hogy egykoron a Fidesz vagy akárki mit állított. Most a gázárról beszélünk.

Nem a nyugdíjas? Keresd már meg a mszp törzsszavazói rétegét.
Még akkor is, ha nem a 100% -a az. Amit eddig velük tettek,meg velünk is, nem is értem, hogy hogyan is szavaztak rájuk. És most nem a baloldali érétkekről beszélek, hanem a mszop prominens vezetőiről. Az összes az mszmp egykori vezetőiből kerül ki.

Nyerne. Elővennék a náciveszélyt, a Tokaj-ügyet, a nyugdíjasokra a Fidesz miatt nehezedő gázárat, stb. és nyerne.
lac1: tájékoztatás - " kedves szavazópolgárok, sajnos tudjuk, hogy a gáz jelenlegi árszintje hosszú távon nem tartható fenn máshogy, csak jelentős mennyiségű adóforint támogatásba való pumpálásával, a jövőben át kell gondolnunk a gázár támogatási rendszer átalakítását"
riogatás - " kedves választópolgárok, a nagytőkéseket pártoló posztkommunista párt, mindannyian tudjuk kikről van szó, nem törődve a magyar átlagkeresetekhez mért aránytalansággal népnyúzó módon radikális gázár emelésre készül, ami rengeteg magyar családot fog a reménytelenségbe taszajtani, ez az intézkedés egyedül a milliárdos bankárkormány érdekeit szolgálja"

nem mindegy a tálalás :)

A gáz ára nem hibája senkinek, mint ahogy a benzin ára se.. ezek olyan dolgok amiből importra szorulunk, és a világpiac diktál. Ha mari néni a fideszre szavaz akkor vagy ők emelik meg a gáz árát, vagy más címszó alatt kell beszedniük ezt a pénzt. A nyugdíjasok közt szerintem ugyanaz kb az eloszlás, mint a társadalom többi rétegében. A 13. havi nyugdíj miatt ki lettek kiálltva bűnbaknak anno a választások után, pedig én pl csupa jobbos nyugdíjast ismerek ;)
lac1, mellébeszélsz. éles/egyéb engedélyes fegyver: vényköteles gyógyszer.
Pammy:
Na. az tényleg nem mindegy, hogy hogyan tálaljuk.
Egy csomó régi érvet (itt is volt már) kell megint előkeresnem.
Eddig a támogatott gázárral gázosítottak el, szinte minden jelentősebb települést. Gondolták az emberek, hogy a gáz nem annyi, amennyi, de engem a saját magunk közül választott (bruhahaha) képviselet támogatni fog, a külföldi cégeknek piaci árért számlázott+ adó árból, a külföldiektől bejött egyéb edókból, miegymás.
Tudnunk kell azonban azt is, hogy Magyarországon bizony "bányásznak" gázt is (keresd meg hol), de itt ugye nincs piaci ár, legfeljebb kitermelési költség. Nézd csak meg, hogy ezt a fogyasztásodba beleszámítják-e?
Megint mondom: hiába szerzek fegyvertartási engedélyt, max vadászpuskát vehetek, HA vadásztársaság tagja vagyok.
És rendsszeresen meg kell újítanom azt is.
De ennek ellenére sem vehetek magánemberként PISZTOLYT önvédelemre, céllövészetre, vagy mert csak fegyverbuzi vagyok.
Gyógyszert simán: elmegyek az orvoshoz, és azt mindom itt fáj.
"Nyerne. Elővennék a náciveszélyt, a Tokaj-ügyet, a nyugdíjasokra a Fidesz miatt nehezedő gázárat, stb. és nyerne."

Jézusom.
Olvasd újra Aronsont....
De hisz EZT mutatja az napi politika!
Nem én találom ki, ezt LÁTOM!
Nézd meg a napi híreket: csökken (nem mintha érdekelne) a Fidesz népszerűsége!
Ki fog egyenlítődni, mert a megszorítások MOST még nem igazán érzékelhetőek, de majd januártól,
Van rá egy kurva nagy pizzám!!
lac1: nem termelünk ki belőle eleget a hazai piacnak. De van egy csomó szakmai részlet ezen belül, amin lehetne vitatkozgatni, ha értenénk hozzá, Mol vagy nem Mol stb... erről megy a politikai tilitoli már jó pár éve... de ha létezne fájdalommentes megoldás, nem usztunk volna el ennyire. lehet hogy pár százalékot lehet itt ott spórolni, de áttörő megoldás nincs
lac1, a fegyveres analógiád mindenképp sántít, már ne haragudj, kár vele erőlködni ennyire. Az, hogy a fegyvervásárlást szigorúbban kezelik, mint a gyógyszert, az egy eléggé logikus dolog. Én nem örülnék, ha minden marha vehetne fegyvert, de nem zavar, ha minden marha vehet aszpirint (most is vehet, csak szakboltban). Nagyon fontos a közbiztonság szempontjából, hogy nem vehetsz pisztolyt. A közbiztonságot baromira nem érinti, ha gyógyszert veszel.
Pammy: persze hogy nem, de ha a piaci teszem azt100 HUf, a hazai költsége meg 50, és tegyük fel a (számolás kedvéért), hogy fele-fele, akkor az árnak 75 HUFnak kéne hogy legyen.
És nehéz a fájdalommentes megoldást megtalálni, de én nem fogadom el (mit is tehetnék), hogy a részeges az szegény a dolgos meg gazdag.
Ez sem egyszerű, de legalább látnék valamiféle törekvést az igazságra., hogy a tanuló és dolgozni akaró az ne gyből a gazdag kategóriába kerüljön, a részeg munkakerülő meg ne kerüljön mondjuk a szerencsétlen ózdi munknélkülivel egy kategóriába.
Ja, csak éppen amikor a kormány döntéseit kell megmagyarázni akkor mindig a nyugatpt hozzák példának, ahol ha akarok, mentálisan ép vagyok, vizsgát teszek akkor vehetek önvédelmi fegyvert.
Ilyenor nem vagyok a nyugaton, hülyének kezelnek, mondván szarrá lőhetek mindenkit, de a gyógyszer útmutatóját bezzeg értelmezni tudom, ha az egy rohadt szakmunkásképzőt sem tudtam elvégezni (ez példa természetesen).
jelen esetben kizárólag anyagi alapon döntenek majd a támogatásról, méghozzá per fő jelleggel, mer, hogy szociális alapon a munkakerülő családja se fagyhat meg *elvileg*, de az igazság sosem ilyen fekete-fehér, én pl megin megszívom, az előző támogatásnál is ez volt :P
De, hogy megint visszautaljak az öszödi beszédre, gondolom nem szereted a témát, elhangzott benne egy fontos dolog, adórendszerrel kapcsolatban, de ide is passzol, minél igazságosabb egy rendszer annál bonyolultabb az adminisztációja, annál áttekinthetetlenebb, annál több kiskapu van benne és egy bizonyos ponton túl kezd ettől válni igazságtalanná... szóval ... az eredmény mindig valamifajta kompromisszum, nem lesz mindenki számára igazságos
"De hisz EZT mutatja az napi politika!
Nem én találom ki, ezt LÁTOM!
Nézd meg a napi híreket: csökken (nem mintha érdekelne) a Fidesz népszerűsége!
Ki fog egyenlítődni, mert a megszorítások MOST még nem igazán érzékelhetőek, de majd januártól,
Van rá egy kurva nagy pizzám!!"

Na akkor eszünk :)

Éppen ma volt a Zindexen a cikk (csak most nem találom, rettenetes ez a Zindex), hogy csökken a fidesz, de igy is toronymagasan vezet az mszp előtt, az szdsz be se jutna a parlamentbe stb.

Mellesleg nem tudom miért gondolod, hogy attól, hogy az mszp támogatottsága igy lecsökkent, akkor a fideszének nőnie kell...
Az mszpben csalódnak az emberek (erről te többet tudnál beszélni :), de a fidesz sem nyújt olyan hejdejó alternatívát, hogy a sok csalódott egyből átmenne oda.
(Mellesleg: jó lenne az, ha az emberek ilyen hirtelen ugrálnának át egyik pártpreferenciából a másikba...?)
Sajnos az öszodi beszéddel nem tudok mit kezdeni, mert az illető ott hazudott, illetve bevalotta, hogy hazudott, de most nem. Da ha bevalotta, hogy hazudott, akkor a hazugságot is hazudta, vagyis igazatmondott, de akkor miért mondta azt hogy hazudott...

Érted?

Nem fagyhat meg? Az én autóm bezzeg eladható, hogy aztán feléljem az árát, hogy a ő ne fagyjon meg? Mi ez kérem kommunizmus?
El a gyereket tőle, el vele normális nevelőszülőhöz, ő meg bírja ki a telet, ahogy tudja.
A pártpreferencia az már eleve egy gáz...
Azért szavazzak meg minden szart, mert én az X pártot szeretem? Na az ilyenre mondtam azt eddig is, hogy MOST akkor megdöglesz (megfagysz, beteg leszel a gyógyszerhiány miatt), és úgy is kell neked...

Egyébként eddig Te vagy az első, aki rájött, hogy a fogadáskor mindig eszik mindenki, mert akár nyerek, akár nem...
"A pártpreferencia az már eleve egy gáz..."

És úgy gondolod, hogy neked nincs ilyen pártpreferenciád? :)
lac1: nem, nem értem :))

amúgy ezt úgy hívják szociális háló, az autódat meg nem tekintik létszükségletnek, persze ez minket nem vigasztal
ráadásul sajnos elég nehéz meghatározni a munkakerülő/szenvedélybeteg/lelkibeteg/nyomorék (mi erre most a PC elnevezés?)/pechjes emberek közti határok pontos helyét.
lac, a nyugat sem mindig szolgál jó példával. De tudtommal például Nagy-Britanniában sem tarthatnak nagyon fegyvereket az ember, és még talán a mienknél is szigorúbbak a feltételek. Nem tudom, hogy igaz-e, de egy angol csóka ezt állította nekem.
lac, és valóban kicsit szigorúan nézed a dolgokat, a szociális háló azért fontos dolog. Persze sokan visszaélnek vele, de azért akkor is fontos. És igen, inkább keresek én egy kicsit kevesebbet, de ne kelljen elvenni valakinek a gyerekét (normális nevelőszülőt nehéz egy 10 éves cigánygyerekhez találni, ezért nagy valószínűséggel árvaházba kerül, ami sokkal nagyobb költség, mint a támogatás), és ne fagyjon meg azért ő maga sem, ha lehet...
Nincs pártpreferenciám. Természetesen ez nem arra vonatkozik, hogy a porondon levők közül kit látnék szívesebben a kormányon, de ezt lehet magyarul a kisebbik rossznak is ejteni.

Szenvedélybeteg nálam nem rúg labdába.
A tolókocsis az természetesen más tészta, így a gyerek is bizonyos korig, bizonyos esetekben.
És furcsa, hogy mindig a szociális háló jön elő.
Had figyelmeztessek mindenkit egy érdekességre:
a jog és a kötelesség kéza kézben jár. Az egyik nincs a másik nélkül. vegyetek elő BÁRMILYEN napilapot, és olvasással keressétek ki a "jog" szót, illetve minden rokonértelműt. Írjátok le a kapott számot, kezdjétek előről a lapot, és most a "kötelesség" szót, illetve annak szinonímáját keressétek.
Érdekes dolgokat vesztek észre, ha nincs szemellenzőtök.
És ez a lap lehet bármelyik, akár még a Magyar Nemzet is.
He?

Th:
mi a nagyobb költség? A 10 éves lurkó felnevelése árvaházban, vagy amikor egy tolvaj-munkakerülőt nevelnek a vér szerinti szülők, és annak a sorompókábel ellopásának a terheit (halál, betegség, gyász, méreg, a jó kurva anyját) kell majd valakinek, esetleg neked (és akkor ha csak fizetned kell még jól jártál) kell kifizetned?
És nem nézem szigorúan, Senkitől nem várok el többet, mint amennyit én teszek le az asztalra.
Én voltam olyan hülye világ életemben, hogy amikor a véleméyn-kialakító korszakomban voltam, én a tanulmányaim ellenére elmentem egy hétvégére culágernek egy 95%-ban cigányokból álló földmunkás brigádba árkot (alapot) ásni.
Azután úgy gondoltam, hogy a halottakban is jó pénz van, kértem kölcsön áramfejlesztőt, sarokcsiszolóm volt, plusz miegymás, és elmentem a tanulmányaim ellenére sirkövet felújítani/csiszolni.
Na, mondjuk azzal igen nagy pénzt lehet keresni még most is. Csak lusta vagyok.
Összehasonlításképp: ez vagy 10 éve volt, vagy régebben, és azt hiszem egy dupla sír csiszolása volt 15 rugó, mondjuk 3 óra alatt.
meg egy-másfél liter benzin az áramfejlesztőbe, meg 15-20 km az autó.
Ugye mint pénzkereseti lehetőség mesélem el.
Aztán látván az ötletet vettem nagynyomású mosót, és elkezdtem palatetőket mosni hétvégén, kitalálva módszert, eszközöket. Ez olyan normál falusi házzal számolva 45-55 darab ezres 2*10 óra munkáért, költség a kiszállás.
Mondjam még? És ha ebből vettem (nem ebből) az autómat ki a rák mer hivatkozni a szociális hálóra, hogy a cigány meztelen valaga többet ér????
Jut eszembe amit feljebb mutogattok hogy lám a neten is lehet venni szteroidot, az marhára nem webáruház ám, pusztán tájékoztató az amúgy kevésbé legális úton beszerezhető cuccokról.
Legalább le van írva korrekten hogy működik, mik a várható mellékhatások, stb, amit a dealer nem biztos hogy mellékel a bogyók mellé, és nem is biztos hogy tudja, vagy ha tudná se biztos hogy ezzel ijesztgetné a vevőt.
(amúgy a gyógyszertárnál is volt olyan gyógyszer amit már kb két éve szedek, de csak egy hónapja találkoztam olyan gyógyszerésszel aki szólt nekem hogy milyen mellékhatások lehetnek - ezt annak idején még az orvos sem osztota meg velem, a gyógyszer papíron is csak a szokásos 500 féle lehetséges mellékhatás volt felsorolva, közte valahol elkeverve az eggyik de csak az eggyik olyan ami szinte mindenkinél előfordul aki szedi.
Rigor

Szteroidot nem, de prohormon-készítményeket, magas koffein+yohimbe tartalmú zsírégetőket, sőt pszeudoephedrin vagy synephrin tartalmú fogyitablettát minden további nélkül. Ezek túladagolása némileg veszélyesebb, mint az aszpiriné.

A listát végignéztem, nemigen találtam olyan gyógyszert, aminek rövid távú túladagolása komoly veszélyt okozna. Egyedül talán a Coldrex és társai (szintén koffein + pszeudoefedrin szerű hatóanyag).

A paracetamol, amidazophen, stb. hosszú távon a vérképet is hazavághatja és májkárosító hatása is lehet, de ehhez azért tolni kell egy ideig, jó hosszú ideig.

És egyébként tényleg nem értem :)) a patikusokat, hogy miért ezt a dumát nyomják, miért nem azt, hogy "ha liberalizáljátok, akkor a kis patikák esetleg tönkremennek!!!". Ami nem biztos persze, hogy igaz, majd meglátjuk. De az biztos, hogy a "mérget kapsz a benzinkúton bazze" jobban eladható duma.

Édes jó istenem, mi a szart élvez azon bárki, hogy ha a gyerekemnek hasmarsa van és elfogy a popsikenőcs este, akkor állhatok sorba Bp 6(!) db "ügyeletes gyógyszertára" egyike előtt a hóba a kurva kisablak előtt?

Egyébként eszetekbe jutott már, hogy mi a durva anyjáért nincs a patika rendesen nyitva éjjel, mit élvez a kisablakon? Ti elhiszitek, hogy nincs egy éjjel annyi haszna, amin fölvegyen egy combos biztonsági őrt, aki kizavarja a (z állítólagos) bekábszerezett agresszívokat?
rofa: ugyanígy gond nélkül vehet egy zacskó energiatablettát a tacskóban.

Egyébként tényleg, ha meg nyitva lenne éjszaka a patika akkor abban az időben biztosan megugrana az óvszer, koffein tabletta, vágyfokozó és a gyomorkeserű/svédcsepp (hajnal fele pedig az alka-seltzer)forgalom .
lac1: neked a magad szempontjából teljesen igazad van, de a szélsőségeket nézed, az esetek nagyobbik felében nem ennyire egyértelmű a helyzet, ráadásul közigazgatni jogi alapon lehet csak, mert az ismerem a kolompár pityut és egy tróger alak, nem érdemel segélyt, talán kisebb településeken működhetne, de mondjuk a kőbányai önkormányzatnál nem, mer van vagy 3000 kolompár pityujuk, meg 10000 másik aki viszont nem ilyen vegytisztán tróger.
Vannak/voltak kisérletek, hogy hogyan lehetne elérni, hogy a segély ne piára menjen, hanem a gyerekekre, a gázárkompenzációt legalább nem lehet elinni. Ráadásul a szociális háló egyik legfontosabb szerepe, hogy megvédje attól ezt a népréteget, hogy még tovább süllyedjen lefele, van így is épp elég hajléktalan budapest utcáin.
Követelem, hogy magas alkoholtartalmú italokat csak speciálisan képzett kocsmáros szakemberek árusíthassanak, elvégre a túladagolása roppant veszélyes, hosszútávú rendszeres fogyasztása pedig májkárosodáshoz vezet :)
Jó, legyen.
Mint mondtam, én nem is tudom már, hogy mikor kellett sorban állnom patikában. remélem ezután sem kell majd.
Azt viszont biztosan mondhatom, ha látok egy balfaszt, mert hülye módon nem patikában vett gyógyszert helytelenül szed, és beledöglik, ki is röhögöm. Ez persze csak egy képletes dolog, de az biztos, hogy nem fogok rajta siránkozni.
Nem attól félek, hogy egy értelmes ember a kúton vett aszpirint habszolni fogja.
pontosan a leghülyébbek fognak eetleg rosszul járni, mint ahogy a banki hiteleknél is a legnagyobb és legtöbbször előforduló vezstesek az alulképzett funkcionális analfabéták.
lac1: némi ügyfélszolgálatos múlttal a hátam mögött, megkockáztatom, hogy egyeseken a világosan elmagyarázott napi 2X1 se segít :))
otthon felteszi magának a kérdést, mit is mondott a patikusnő? 2x1? na de napjában hányszor? :D
Amikor először hallottam róla, hogy ez a "lehessen-e gyógyszert venni a benzinkútaknál?" kérdés bekerül a népszavazósdiba, el sem akartam hinni, annyira abszurdnak tűnt. Egyrészt azért, mert teljesen bukásra van ítélve a támogatottsága (ki ne szeretne olcsóbban-gyorsabban gyógyszert venni?), másrészt ez a kérdés valahol nagyon hátul kullog az ország ügyeit érintő kérdések fontossági toplistáján. Vagy ha erős egy lobbicsoport, akkor kérhet egy kérdést - végülis még elfér a szavazópapíron.

(Ha a kormány kérne erről népszavazást, az első dolog lenne az ellenzék részéről azt mondani, hogy csak el akarják terelni a figyelmet az ország valós problémáiról.)
pammy:

most ezt fordítsd le a "mit is mondott a kutas?" -ra...
lac1: ilyen szempontból megint csak lényegtelen :)
illetve a kutas esetleg aszondja tessék elolvasni a tájékoztatót :)
ellenben tegyünk igazságot >:))) a patikusok régóta árulnak sebbenzint (gondolom) akkor a kutasok is árulhatnak gyógyszert :DD
Ja a műveletlen cigány majd elolvassa, ha tudna olvasni...
De mondjuk annak nem árt.
Végül is...
Ez is szelekció, és az jó.
Támogatnom kéne mégiscsak?
:)
aki annyira sötét azon semmi sem segít.
Mást mondok, bevett szokás, hogy az emberek jelentős gyógyszerkészletet tartanak otthon, korábban felírt szerekből. Aztán öngyógyítanak, legutóbb is használt alapon... és ezt se patikus se orvos nem tudta kiírtani ebből a népségből. Szal a lehetőség mindenki számára adott az önmérgezésre... ezek a "szakmai érvek" nem jelentenek valódi védelmet
pammy, ez jó.
Az első robbanómotoros autóba benzint Benz még patikában vett, mert máshol nem volt. Aztán valaki rájött, hogy ez túl jó üzlet ahhoz, hogy a patikusoknál maradjon. Már 110 éve is ez ment...
:P
pedig milyen vicces lenne drive in rendszerű patika :)
nem shop lenne a kút mögött hanem gyógyszertár :D
Aszondja Hávelné Szatmári Katalin"A gyógyszerészek kizárólag a betegek biztonsága miatt tiltakoznak az orvosságok patikán patikán kívüli árúsítása ellen."Jelentem:itten hülyének van nézve megint mindenki!Nem újdonság!A kamaraelnök asszony mint valami szent életű Teréz Anya csak a betegekért aggódik a profitféltés meg sem fordult az ő fejében!Dehogy!Szá-nal-mas!!!Ne tessék aggódni elnök asszony!Amint hallom,egy miniszteri rendelettel sikerült úgy kiherélni a patikán kívül kapható gyógyszerek listáját,hogy a legdurvább cucc a szuper szenzitív popsikenőcs lesz!Hátra lehet dőlni nem kell a patikusok seggéhez nőtt BMW X5-öst lecserélni X3-asra!Elmúlt a vész!!!
vale72, hülyeséget beszélsz.

Azt adottnak vehetjük, hogy féltjük a pénzünket. De akkor más szempont szerint ab ovo nem lehet igazunk? Különben is, 3 éves Fiestát vezetek, pedig egész korrekt patikám van.
Nagy nehezen végigrágtam magam a topikon, és csak egy kérdés jár a fejemben:
OK, hogy gyógyszert csak patikában lehessen venni.
És mi lesz akkor, ha a pékek, hentesek, zöldségesek, stb. a maguk jogán kezdenek el népszavaztatni arról, hogy nekik is kizárólagos joguk legyen a kenyér, csirkefarhát, krumpli árusításhoz?
Vagy nem?
Gennyzsák, igazuk lesz.
Egyébként. Követelem -for a better Magyarland,- hogy mindenki annyira korrekten fizessen adót, mint a patikusok. Az lenne ám a gazdasági csoda! Idejárna tanulni az egész világ, és irigyelnék a tejjel mézzel folyó Kánaánt, amit abból csinálni tudnánk... Óh, beh szép álom.
Tikus,sorry az általánosításért de személyesen 3 patikust ismerek abból 2 a leírt márkát vezeti!
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy miért érdemlik meg a patikusok a büntetést. Miért nem kereshetnek a minimálbérnél többet? Inkább a benzinkutak kaszálják le az övékét is, mert ők aztán jobban rászorulnak arra pénzre, mint az egyénivállalkozó x évnyi egyetemi tanulást maga mögött tudó, gyógyszerész (vagy több) diplomás ember.

Szvsz aki sikerrel elvégez egy egyetemet, annak alapból minimum 200k/hó jár. Ügyességtől/kortól függően ez csak növekszik. Hiszen minek tanulna tovább az ember, ha nem egy jobb társadalmi pozícióért (ami persze több zsét is termel). Ilyen ez a rettenetes kapitalizmus. :)
kár ezt a benzinkutakra kihegyezni... inkább a tescotól van félnivalójuk.
amúgy olvasd el a rendeletet, a benzinkutat miatt max átételesen vesziti el bárki is a bmw-jét (mondjuk a benzinár miatt :P)
Azért ezzel az a bibi, hogy akik jogot szereztek a leggyakrabban fogyó gyógyszerek árulására eleve BMW-vel nyomták, amit most Lamborghinire cserélhetnek (persze képletesen értve), míg a BMW-s patikus, ha van ilyen (és igaz), akkor a benzinár miatt eggyel alább adja. Szvsz így növekszik a társ-i csoportok közötti különbség, mégha nem is számottevőek, de azért mégis. Egy kis lépés vissza.
a másik bibi, hogy a Bp-i viszonyokból indul ki mindenki, közhely és mégis igaz: ahol nincs ennyi ember vagy ilyen "gazdag" ez azért komoly gondot jelent. Bp-en a legjobb az átlagkereset az egész országban.
Mindenesetre sajnálom,hogy az Algopyrin-Quarelin-Rubophen szentháromságból egyiknek sem sikerült felküzdenie magát a mall/MOL/he-he, gyógyszerek listájára!
pammy 2006.11.24. 15:21:29
:)
aki annyira sötét azon semmi sem segít.
Mást mondok, bevett szokás, hogy az emberek jelentős gyógyszerkészletet tartanak otthon, korábban felírt szerekből. Aztán öngyógyítanak, legutóbb is használt alapon... és ezt se patikus se orvos nem tudta kiírtani ebből a népségből. Szal a lehetőség mindenki számára adott az önmérgezésre... ezek a "szakmai érvek" nem jelentenek valódi védelmet """

Ez így igaz. Éppen ezért kéne nem megkönnyíteni ezeknak eaz embereknek az önpusztítását... Lehetségest persze.
Sziasztok!
Jó cím ez a Történelem zsákutcájában...
Nekem egy kérdésem kapcsolódna hozzá. Sok okos véleményt olvastam, ezért talán akadnak olyanok itt, akik meg tudják magyarázni a történelmet közgazdaságilag.
Apáink, nagyapáink dolgoztak ún. társadalmi munkában, önként és dalolva, dolgoztak ún komenista szombatokon kevésbé dalolva, évtizedeken keresztül alacsonyt bért kaptak, azzal a felkiáltással, hogy a szociális juttatások, egészségügy, tanulás, ezazamaz csekély térítés ellenében az ővék, az országgal együtt. Aztán jött a rendszerváltás. És itt a kérdésem mellett kapcsolódnék Tikus véleményéhez abban, hogy ha a multik kezében koncentrálódik ez a biznisz, akkor bizony már az lesz a kérdés, hogy eszik/fűt/enyhíti a reumáját.
Azon gondolkoztam, hogyha OV most azzal támad a kormányra, hogy büntetőjogi felelősség, meg szigorú

elszámoltatás(ami mellesleg teljesen korrekt ötlet, sőt mi több, ennek már rég igy kéne lenni), akkor el sem merem

gondolni, milyen rendőri brutalitás lenne meg minden egyéb,-gondolatrendőrség simán-, ha az ő hatalmának a megőrzése

lesz a tét.Ilyen márpedig lesz.De jó világ lesz.Jó kis amwayes, tévéprédikátoros pártkongresszusok meg

minden.Érintsd meg a képernyőt oszt meggyógyulsz országos szinten, nem csak olyan gagyi bptévésen. Koltay meg az a

majom Kerényi már amúgy is csak sámánokat lát.(Jézusom, Kerényi.NA az ne szabaduljon el mégjobban, mert vége lesz a

világnak.A Kurt Vonnegutban pozőrködős tévémegmondócsávó műsorából komoly következtetéseket lehet

levonni.)Lumpenproli lesz itt a fél világ.Lehet majd a vitézi rendhez folyamodni meg atillábaöltözni állami

ünnepeken(no meg az egyháziakon).Mindenesetre a médiát bemarták már jó keményen mint a Berlusconi.A jó csak az az

egészben, hogy ez az ország hálistennek olyan kicsi,hogy a Rákay Fülöpről meg a többi majomparádé médiaarcról(akiket

be lehet darálni) úgyis tudja mindenki mennyi a hitelük.Nem rossz amúgy ez a merjünk nagyok lenni, de én inkább

addig nyújtozkodznék, ameddig a takaróm ér.Szerintem.
A Rákay nem Fülöp, hanem Kálmán. A többit meg a szektATV gyakorolja. Pl 700-as klub. De elég a Vidám Vasárnapba belenézni. 2 hete pl Fletó volt a bibliai Dávid király.
Tanulságos televízió bigottizmusról, vallásos hisztériával átszőtt politikáról, némi amcsi szociotrip (700as klub) kíséretében. Odaát amúgy fanatikusabbak a népek, mint Iránban. Ez nem túlzás.
süti beállítások módosítása