W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A bank és a balfasz

2006.11.14. 07:16 Tóta W. Árpád

Na jézusmária, véget ér a magyar bankok aranykora. Jön a megszorítás meg a gázár, nem vesznek fel az emberek annyi hitelt, mint eddig.

Kár, hogy erre a kényszer, és nem a józan ész készteti őket.

Kedves olvasó, eljött az idő a szembenézésre. Lakáshitel oké, jobban megéri, mint bérelni. Autóhitel oké, ha munkaeszköz. Deazonban. Vettél már fel hitelt nyaralásra? Balfasz vagy. Vettél hitelből karácsonyi ajándékot? Balfasz vagy. Plazmatévét? Mobiltelefont? Nercbundát? Szerinted megérte másfél-kétszer annyiért?

Nem lehet megmondani az ismerősöknek, hogy szűk a büdzsé, nem lesz nagy karácsony? Akkor inkább ne mondj nekik semmit. Nem érdemelnek egy jó szót se, nemhogy ajándékot. Pláne nem hitelből.

Kóka János nagyon szelíden fogalmazott, amikor pénzügyi analfabétákról beszélt. Aki odáig nem lát, hogy ha eddig nem tudott félretenni havi tíz rugót üdülésre, akkor ezután se lesz egyszerű, az nem analfabéta. Az az öncsonkításig hülye. Aztán persze nyí és visít, hogy elvette a bank az autót. És nyilván erről is a zsidók tehetnek, mert ha nem ők, akkor be kéne vallani, hogy a tisztelt kisemmizett egy segget egyensúlyoz a nyakán, és azt vitte el Mallorcára mutogatni. Hitelből.



Címkék: hülyemagyar

273 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr4417747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na ja. A hitel is üzlet. És itt nem a kizsákmányoló bankról beszélek. Nekik nagyon jó üzlet, de a hitelfelvevőnek is az lenne, ha tudná, mire jó üzlet hitelt felvenni, mire nem. És ha hülye vagyok, akkor is szarba kerülök, ha egyébként nem vernek át. Tessék észnél lenni, a maga hülyeségéért mi nem vállalunk felelősséget.
A bankomnál (naná, hogy nem az enyém, csak ahol a pénzecskémet a ciha helyett tartom) évek óta megtakarításaim vannak, a hitelkártyámmal végzett költéseimet pedig mindig időben visszafizetem. A megtakarításokra x% (ahol x tart a nullához) kamatot (újabban mínusz kamatadó) zsebelek be. Szóval ez már évek óta így megy (most veszem észre, dicsekszem), ám a Bank jólfizetett (ez csak feltételezés) marketing-gépezete szinte minden hónapban felhívja a figyelmemet "akció"-jára, hogy nosza, vegyek fel kedvezményes hitelt és fizessek rá (x+y)% (ahol y egy pozitív szám)kamatyot. Hát hülye azér' nem vagyok! Persze csak a magam nevemben nyilatkozom...
Mondjuk Csányinak az 50-60%-os évi profitja még akkor is túl erős, ha hitellel behülyítik a nép felét. Csak megint egy szép ellentmondás bontakozik ki. Az országnak az tenne jót, ha a polgárok megismernék, hogy nem csak egy-két lekötési mód van, de akkor a bankok hiéna hozzáállásából is vissza kellene csippenteni valamit. Vagyis elvárható lenne-e, hogy ne csak a "mindenható profit" domináljon? A mai cső, csavar vagy fénymásolópapír, amit még hazalophatok a gyárból. Csak nem kádárjani bácsi csippent a szemével a thm mögül is?
Hülye és szűklátókörű postnak tartom azt ott fent, leginkább azért mert én most vettem tévét hitelből. De nem azért, mert nem tudnám kitakarékoskodni az árát, hanem mert nem akarok az igény felmerülésétől még egy évig várni a vásárlással. Ha én vállalom, hogy fizetek valakinek azért, hogy előre ideadja a pénzt és hogy rákényszerít arra, hogy "félretegyek" havonta (amire szintén nem biztos, hogy alkalmas vagyok), szerintem nem öncsonkításig hülye, majd -teljesen nyilvánvalóan és logikusan következően- antiszemita leszek, hanem szolgáltatás megvásárlója.
Aki anyagilag rászorul arra, hogy hitelt vegyen fel ilyesmire, annak tényleg érdemes lehet inkább csöndben maradni, ha rosszul jön ki a dologból, de ez többnyire így is van. Nem is értem a kirohanást. Személyes élményből fakad?
"Nem lehet megmondani az ismerősöknek, hogy szűk a büdzsé, nem lesz nagy karácsony? "

W.: az ugye nem baj, hogy januarban ugyanaz a cucc feleannyiba kerul mint szezonban ? :) es az se, hogy a nepet az istenadta nepet MAR MOST hulyitik, hogy "AJANDEKOZZA MEG SZERETTEIT".

ha egyszer agymosas van, ne vard el az ertelmes viselkedest. az idealis fogyasztonak mindig van 3-4 folyo hitele, hiszen igy le van kotve, kell gurcolni, nem gondolkozik olyasmiken, hogy bazze lehetne maskent is.
Azoknál a cégeknél ahol nem a profit dominál, a természetes szelekció igen nagy pusztítást végez!
Sockpuppet!

Aztán milyen tvt vettél koma? Plazmát legalább?
a hitel nem ördögtől való. pl nobeldíjat is osztanak érte: "Bankár kapta az idei béke Nobel-díjat" (www.mfor.hu/cikk.php?article=30618)

mondjuk nyaralásra hitelt felvenni tényleg baromság.
sockpuppet: Azért nagy a differencia az általad (és nem egyszer általam is) alkalmazott "nem akarok várni ÉS ki is tudom gazdálkodni" felfogás, valamint az agymosott egységsugarú konzumidióta fogyasztóbajnok "jé, csak kétszáz rugót kell befizetni és vihetem az autót, de hogy fél év múlva mi lesz, az a kutyát se érdekli" hozzáállás között.
...és ezek a nyakukon segget egyensúlyozók viszik hírünket a világba... Remek.
Nna.

Bankban dolgozom, pont olyan poziban, ahol többek között a feladatom a mindenféle banki termékek nyakló nélküli lőcsölése az ügyfelekre. Üssetek. Vagy kérdezzetek :D :)

(Sarkítottam: nagyon sokféle mentalitás létezik. Ügyfelek és bankok között is. Mi még a korrekt szegmensbe tartozunk, szerintem, bár vannak dolgok, amivel nem értek egyet, főleg reklámfronton. Ami szerintem gáz Mo-n, az egyrészt a bankszektor mint olyan túlmisztifikálása (információhiány nagyrészt), másfelől meg valóban, a T. ügyfelek droidsága, tisztelet a kivételnek.

Már régóta kíváncsi vagyok, miért nem indít bankblogot az index. Én szívesen írogatnék oda :))



Alaverzum: LCD-t, játékra is, bár egyelőre csak SD-ben.
Sockpuppet: anyámmal szoktunk ezen szkanderezni, ő teljesen a te véleményedet képviseli, én meg megőrülök ettől :)... assezm ez egy feloldhatatlan vita. a probléma valószínűleg inkább az egyébként, hogy a többség nem ennyire tudatosan vesz fel hitelt, mint mondjuk te (és sejthetően nem is annyiból), és úgy már valóban riasztó a képlet. nem mindenki tudja felmérni a fizetési képességét sajnos.

de ami a legirritálóbb nekem mostanában, az a "hitelkártya ajándékba" akció... húzzák a mézesmadzagot a szerencsétlenek előtt, és nagyon sokan bedőlnek.
regen vettem en is hitelre cuccot. kb azon az alapon, hogy szuksegem volt valamire pont akkor, es maskent nem lehetett. hat megegyszer csak akkor ha egyebkent belehalok.
ennyi provokációval csak váltságdíjra ne kelljen soha a hitelt felvenned!
vigyázz, még eltűntetik szeretteid a szabadkőművesek! :)
Egy kis tankönyvízű szöveg: a hitelkamat a pénz rendelkezésre állásának a díja.

Sockpuppet valószínűleg úgy gondolta, neki megért 22500 Ft-ot, hogy a 100 eFt-os plazmatévén már holnap tud DVD-zni és nem kell várnia 2 évig; 2 év plazmatévé-nélküliség ára 22500 Ft. Szerintem ezen semmi kifogásolnivaló nincs, ha nem magyar focimeccseket néz rajta.

Viszont az már tényleg érdekes, hogy mit gondol az, aki nem tudja mondjuk egy 2 milliós autó negyedét-harmadát (5k-7.5k) kifizetni, és 0% előleggel vág bele, honnan fog havi 60-70 rugót előteremteni 4-6 éven keresztül?

Egyébként ebben a kereskedők is ludasak, a következő módon játsszák ki a bankokat, akik - mivel nem egészen hülyék - nem adnak 0% előlegre áruvásárlási hitelt:

- Jön a vevő, hogy kell neki 2M-s autó 0% előlegre.
- A bank viszont legalább 20% önrészre (2k) ad csak hitelt.
- A kereskedő azt írja a szerződésbe, hogy az autó értéke 2.4M, amiből a vevő befizetett 4k-t.

A történetnek itt még nincs vége, most jön a szaftosabb rész:

- A vevő 2 hónapon keresztül befizeti a részletet, 50 eFt-ot.
- A vevő ezután nem tudja fizetni a részleteket.
- Mivel az autó új áron is csak 2M-t ér, ha a vevő ennyiért eladja (csak elméleti lehetőség), és a 2M-t kifizeti a banknak, akkor is maradt még 100 eFt tőketartozása, plusz a hitelszerződés-felbontási díj (ugye, nem úgy van az, hogy felveszel hitelt, aztán másnap jössz, hogy mégse kell).

Tehát a vevő 2 hónap autókázásért (már ha futotta benzinre) fizet... mennyit is? Sokat. Ráadásul kellemetlenül is érzi magát, mert csak fizet, fizet, és autója meg nincs is.
Spica:

Ez nálunk is megy, néha ajándék kerettel (250 a keret, de a hitelösszeg csak 200, mondjuk). Lakáshitel mellé. Az ügyfelek egy része abszolút tudatos, elkölti az 50 ropit, aztán visszaadja a kártyát. Többiek használják, többnyire nem eszement módon. Ezeken a kártyákon a rossz adósok aránya mindössze 3-5%.

A durvább a személyi kölcsön és az áruhitelek, meg is lehet nézni a THM-eken. (Van, ahol 20-25% céltartalékolt állomány van, amire keresztet lehet vetni, vagy Jobbikosoknak: dávidcsillagot. :) Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek ötöde lelép a pénzzel. A legtöbb az első részlet fizetése nélkül. Haha. Nem is lenne olyan rossz ötlet a pozitív adóslista, legalább a korrekt ügyfeleknek lehetne értelmes kamatot adni...)

Amúgy a bankok tényleg tehetnek a hitellázról, de ha mondjuk mindenki önkorlátozna, akkor maradnának a heti törlesztőrészletes, 300% THM-es konstrukciók (Provident és tsai)
ern0:

ennél sokkal durvább stiklik is mennek, a lízingpiac aztán tényleg egy mocsok piac, a dealerek egy része rosszabb mint bármelyik uzsorás bank... De most befogtam a pofám. :)
Nem pénzből költeni az nem balfaszság, miért nem utazzak, flacoljak vagy autózzam hitelből, pénzből minden okos tud.
Eh, elírtam, a 2 MFt 20%-a az 400 eFt. Még szerencse, hogy nem minősül ajánlattételnek.
Butaparaszt: vigyázó tekinteted a biztosítók felé fordítsad, azokat aztán lehet sajnálni ;-)
Röfa: te nem cib-es vagy akkor véletlenül? :)
Lebuktam b+ :D :D

Nem minősül ajánlattételnek, se reklámnak, de: Mi vagyunk a legjobb bank, de ezt nem adom írásba. Ha írásba adom, nem írom alá. Ha aláírtam, nem csodálkozom. :D
:)...
no, én akkor a ti ügyfeletek :)
Ern0

A biztosítókat, a velük összejátszó szervizeket+dealereket, és a két év alatt 30 nagyértékű autót Ladákkal összetörető Vállalkozókat így együtt, lehet csak igazán sajnálni.

Tisztelet a tisztességes kivételnek.
Hm.
Érdemes itt azért több dolgot szétválasztani.

1, Véget ér a bankok aranykora. Általánosságban azt gondolom, hogy a bankrendszer be fog állni egy normális nyugat-európai szintre. Lehet, hogy nem ugyanakkora eladósodási arányokkal, mint ott, hanem másképp, a saját realitásaink szerint. Mindenesetre eltelt másfél évtized a rendszerváltás óta: minden potenciális ügyfél rájöhetett, hogy létezik banki szolgáltatás és ki is próbálhatta. Rengetegen vettek fel lakáshitelt, lízingeltek autót - és ha ezt józanul végiggondoljuk, a rohamnak egy idő után csökkennie kell, a hitelfelvételek számának és összegének pedig - csúcskorszaknál jóval alacsonyabb szinten - stabilizálódnia kell.
Azaz: banki szinten kiköltekezett az ország, most meg be fog állni egy átlagos állapot.
Az extra bevételeknek pedig vége a bankszektorban.

2, Igen, pénzügyi analfabéták vagyunk, ez kétségtelen.
Önmagában azonban nem ördögtől való az eladósodás. Az USA-ban természetes, hogy hitelt hitelre halmozva élnek és nem izgatják magukat különösebben emiatt. A hitelkártyás agyoneladósodás ismert probléma pl. Nagy-Britanniában és Dél-Koreában.
Tehát: 1, hitelből élni nem alapból megvetendő, vannak kultúrák, ahol természetes és működik
2, az agyatlan költekezés a lehetőségeinken felül NEM magyar jelenség.
(A pénzügyi analfabétizmus egyik jele, hogy a magyarember számára a megtakarítás csúcsa a lekötött betét, és elvárja a banktól, hogy lesz szíves arra nagyonsok kamatot adni. És sokan úgy tudják, hogy még van a tőzsde, és azt gondolják, hogy az kicsit olyan mint a lóverseny, és csak az őrültek viszik oda a pénzüket, hiszen el is lehet ott veszteni. Nem sok emberrel találkoztam, aki egyáltalán tudta volna, hogy létezik befektetési alap - miközben a külföldi befektetési alapok itt Magyarországon napi szinten képesek beleszólni a forint árfolyamába vagy a magyar tőzsde állásába...)

3, Bár a hírből nem derül ki, valószínűbbnek tűnik, hogy a lakáshitelek és az autólízing/kölcsön vonal fog drasztikusan megcsappanni és nem a fogyasztói hitelek. Vagy legalábbis a fogyasztói hitelek kisebb arányban fognak csökkenni.
A hitelkamatok valóban magasak (voltak eddig). Főleg a nyugat-európaiakhoz képest. (Ahogy a betétiek is magasabbak a nyugatiaknál.)
De sajnos vagy nem, itt is a piac farkastörvénye érvényesült: ha ennyiért is kellett a T. Ügyfélnek (mert b*f*), akkor ennyiért adták.
Érdemes volt megfigyelni, hogy bizonyos szegmensekben kialakult verseny, és ott el is indultak lefele a kamatok: ilyenek voltak a devizaalapú személyi hitelek. A forint alapúaknál viszont nem volt verseny, a bankokat pedig kevéssé izgatta, hogy pont forintban adjanak hitelt.
Ami most változni fog: ha vége az aranykornak, a bankoknak jobban fog kelleni T. Ügyfél. Ugyanúgy szépen lassan de masszívan lejjebb fognak csúszni a hitelkamatok, ahogy nagyon lassan elkezdtek olvadni a telefonálásnál a percdíjak. (Ez nekünk mint ügyfeleknek jó, a bankok tulajdonosainak és dolgozóinak kevésbé.)

egyébként a netbank funkciótok miatt nem mennék már máshova :)
Aki sírva akar röhögni a brit hitelkártyás eladósodási szokásokon, olvassa el a legutóbbi Adrian Mole kötetet. (Meg egyébként is, mer jó). Adrian Mole and the weapons of mass destruction.
Kovvacs:

alternatíva a kockázat alapú árazás. Ezt mi sem csináljuk eléggé (sokféle módszer van rá). Vagyis akiről tudom, hogy jó ügyfelem, annak (sokkal) olcsóbban adok hitelt. Rohadt egyszerű, csak eddig nem kellett. Amúgy még igazságos is, mert a csaló / morálisan ingoványos / szar helyzetes túlvállalós ügyfélen realizált buktát nem a jó ügyféllel fizettetem meg.

Másfelől meg persze szociálisan igazságtalan, mert megint a gazdagok járnak jól. De lapzártáig egyik bank sem jelentette be az egyházzá vagy karitatív szervezetté alakulását, úgyhogy ez szerintem normális.

Én már várom, mert keresletet teremt a tevékenységeim egy részére :)))
Kedves Worluk!

Azért ne hagyd ki a bankok (és most együtt, az összes nagyobb szolgáltató, főleg a Tecskó, Ósan, Pannon, Voda, T-***) felelősségét se! Hányszor büntetik meg ezeket félrevezető reklámokért? Tízmilliókat fizetnek ki büntire, simán, farzsebből, az öreg bácsinéni, vagy az egyszeri egyszerű ember meg néz nagyokat, hogyhát apróbetűs rész is volt ám a szerződésében.
Más. Falun, vidéken némileg romlatlanabb még a közmorál, legyen ez bármi. Egyszerűen jobban bíznak a másik tisztességességében, mint az edzett pestisrácok. Nekem van ugyan két diplomám, de két héttel az érdeklődés után már nem vágom, melyik az annuitásos és melyik a lineáris törlesztés. Meg árfolyamkockázat és miazmás.
Erre válaszolhatod, hogy a tökhülye ne vegyen fel hitelt, én meg erre azt, hogy már miért ne vehetne? Nincs talán joga a tisztességes és korrekt tájékoztatásra? Ugye tudod, hogy egy pár fős ügyfelezős személyzettel dolgozó bank hátsó traktusában képzett írásszakértők is ülnek, akik az ügyfél aláírását élőmunka keretében vetik össze a tárolt változattal, és ők engedélyezik a tranzakciót? Erre futja, tájékoztatásra nem? Ez a híres egyenlőség, hogy hulljon a butábbja meg a naivabbja? Neki talán nem lehet lakása, kocsija?
Nemrég vettünk fel hitelt a párommal. Bazi egyszerű volt amúgy, csak sokáig tartott, de végül örültünk. A hitelbírálat lényege annyi volt, hogy rendelkezzünk családilag (hárman!) havi nettó 45.008 Ft-os jövedelemmel, mert az már nyilván elég fedezet az alig 20.000-es törlesztőrészlet fizetésére. Teccikérteni?
Egész egyszerűen olyan feltételeket kínálnak, amelyek nyilván fogyasztásra ösztönöznek, de egy szó sem esik a kellemetlen következményekről. És persze, elég a józan paraszti ész többnyire, de szinte minden eszközt arra használnak, hogy ezt mégse használja az egyszeri polgár. És ha viszik az autót, az nem csak anyagi veszteség. A családfő presztízse, önbecsülése, tekintélye a családon belül, a gyerekei, felesége előtt mind sérül, akár el is válhatnak ("Árpád, te még egy kocsit sem tudsz fenntartani, mikor már mindenki azzal jár!"), és kész. (Ja, mi van, ha a lakás megy?) Fel lehet állni, lehet újrakezdeni meg minden, de idáig eljutni sem kéne, ha a bank tisztességesebb és ügyfélbarátabb lenne. Pl. a felszólításban rögtön meg is írná, mit kéne tennie az ügyfélnek a legrosszabb elkerülésére. Kit hívjon, mik a megoldási módok stb.
A Homáron vki írta, hogy elvitte a bank az autót, és még fizethet vmi egymilliót is utólag. A bank szerint banki érdek is a mihamarabbi rendezés, de ennek semmi jele nem látszik. Ha így lenne, ők hívnák fel a problémás ügyfelet, hogy Árpád, gáz lesz, de nagy, beszéljük meg, mielőtt. Ha tudsz ilyen ellenpéldát, én fogok örülni leginkább.
Most lehet hülyézni.

Üdv:
Ed
Epokit

Az annuitásos szerintem lineáris, adott devizában ugyanannyit fizetsz a teljes futamidő alatt. Pontosabban kamatperiódus alatt, mert aztán változhat a kamat. Az árfolyamváltozások miatt viszont a havi összeg is, ha devizában veszed fel.

A tájékoztatás valóban elégtelen, majd ha a PSZÁF vagy a VF megbasz sok pénzre pár bankot, akkor más lesz.
RoFä,
tán ehhez jó lenne az a pozitív adóslista. Is. De tényleg fájintos sztori lehet kockázatokból összerakni a terméket. Főleg a finommunka. Folyamatos meló:) Jesszus, mingyá elfog a nosztalgikus hangulat a munkahelyem iránt... :))))
Kovvacs úr,

ha csak kockázatból rakom össze, nem lesz profit, múhaha.

:D
Ja, Epokit:

Nekem van lízingem, devizában. Emiatt változik a törlesztőrészlet. Rosszul emlékeztem 1-2 alkalommal, és 500 és 1000 Ft közötti hátralékom keletkezett. 2 hét múlva jóindulatú hangvételű telefont kaptam, hogy biztos csak feledékenység stb... de fizessem be, nehogy baj legyen.

Nem mondom meg melyik lízingcég, eddigiekből kitalálod.

Persze ha az ügyfélnek sikerült direkt kamu telefonszámot megadni, vagy az első hívás után elmenteni a számot és nem felvenni többé, az már más tészta.

Tényleg hidd el, hogy egyik banknak sem érdeke lakásokat, autókat gyűjteni. (Az olcsón felvásárló kereskedőnek viszont igen - ez tény).
megen 2006.11.14. 08:34:46

"a nepet az istenadta nepet MAR MOST hulyitik, hogy "AJANDEKOZZA MEG SZERETTEIT". ha egyszer agymosas van, ne vard el az ertelmes viselkedest."

Ja, hogy "agymosás van"?! Akkor most már teljesen OK hülyének lenni? Ez elég érdekes felfogás. Miért ne lehetne elvárni az "értelmes viselkedést"? Amit leírtál, az sztem csak a felelősség áthárítása.
Epokit Drive!
"hitelbírálat lényege annyi volt, hogy rendelkezzünk családilag (hárman!) havi nettó 45.008 Ft-os jövedelemmel, mert az már nyilván elég fedezet az alig 20.000-es törlesztőrészlet fizetésére. Teccikérteni?"
Mi ezzel a baj? Én nem értem.

"Egész egyszerűen olyan feltételeket kínálnak, amelyek nyilván fogyasztásra ösztönöznek, de egy szó sem esik a kellemetlen következményekről. És persze, elég a józan paraszti ész többnyire, de szinte minden eszközt arra használnak, hogy ezt mégse használja az egyszeri polgár.És ha viszik az autót, az nem csak anyagi veszteség. A családfő presztízse, önbecsülése, tekintélye a családon belül, a gyerekei, felesége előtt mind sérül, akár el is válhatnak ("Árpád, te még egy kocsit sem tudsz fenntartani, mikor már mindenki azzal jár!"), és kész. (Ja, mi van, ha a lakás megy?) Fel lehet állni, lehet újrakezdeni meg minden, de idáig eljutni sem kéne, ha a bank tisztességesebb és ügyfélbarátabb lenne. "
Te figyelj, pont erről szól a post.
Tán bizony a bank "kényszerít" a hitelfelvételre?
Talán ott áll a bank mögötted és ugat, hogy "fogyasszál, mert ha nem, kitöröm a nyakad"?
Miért attól fasza gyerek valaki, hogy kocsival jár?
Miért függ az önbecsülése attól, hogy mit tart fenn és mit mutat a világnak?
Ha nem tudja az autót fizetni, akkor miért vág bele?
Ha meg annyira kell az önbecsülésnek a kocsi, akkor miért nem próbál meg több pénzt keresni? (Jaj, el ne kezdjük, hogy azért nem, mert ott a faluban nem adnak jobb munkát, könyörgöm, még külföldre is ki lehet szaladni, ha annyira fáj az önbecsülés!!!!)
Miért kell ebben az országban ahhoz autó, hogy _valakinek_ érezd magadat?
Ha olyan mocskos a rohadék bank, miért állsz szóba vele?
Epokit Drive,

és legfőképpen:

nem a bankok felelősségéről van itt szó,

hanem a Tiedről, mint ügyfélről.

Mert lehet pl. gyalog járni, tehát van szabad választásod.
Azért az is tény, hogy a bankok nem éppen a hitelfelvétel esetleges hátulütőit reklámozzák.

(Persze a Nestlének se az a szlogenje, hogy 'Hízz velünk!!!').

Régen mondjuk azért voltak gecik a bankok, mert nem adtak hitelt, most meg mert adnak. Ki érti ezt.
sockpuppet:
"Hülye és szűklátókörű postnak..."
worluk megmondoember, a szerepehez tartozik a stilus.

"...hanem mert nem akarok ... egy évig várni a vásárlással..."
Szived joga. Ez is egy hozzaallas, amit termeszetesen a hitelintezeti marketing ott erosit ahol tud. Hallkan kerdem, mert az ilyesmit nem art elegszer leirva latni: Ugy van ugy harom honapi biztonsagi tartalekod es pl ehhez nem akartal hozzanyulni azert a hitel?

"Aki anyagilag rászorul arra, hogy hitelt vegyen fel ilyesmire"
Na egy ilyen uf indokat szeretnem egyszer igazan hallani...
RoFä

"Bankban dolgozom, ... banki termékek nyakló nélküli lőcsölése az ügyfelekre. "
Kerdesem lenne, ha mar igy folkinaltad a lehetoseget: a CIB ezt DMmel megtamogatva avagy csak szonyegbombazasi alapon (mint pl a KnH) teszi?
ozy:
még annál is szofisztikáltabban. Sok analitikával, elég fejlett elemzői háttérrel...azé van még fejlődnivaló.

Állandó a harcom emiatt az 'ami a csövön kifér' típusú emberekkel.

De ez eléggé off, a banki CRM kérdései csak nagyon lazán kapcsolódnak a cikkhez.

Epokit Drive:
"Erre válaszolhatod, hogy a tökhülye ne vegyen fel hitelt, én meg erre azt, hogy már miért ne vehetne? ... Neki talán nem lehet lakása, kocsija?"

igen/nem :)
Igen: nekik is rendelkezesukre all a hitel lehetosegi es bizony jar a tisztesseges tajekoztatas. Ez most nalunk egy tanulasi folyamat nagyon sokaknak fog fajni, mig mindenki testkozelbol tapasztalja meg, hogy pontosan mit is jelent a hitel.

es bizony nem: bar ketsegtelenul szep azt mondani, hogy lakasa es autoja mindenkinek lehet ez sajnos nem igy van. Ha nincs ra penzed akkor nem lehet. Sajnos ezen a tenyen nem valtoztat az sem, hogy van aki a rendelkezesedre bocsatja az adott osszeget, az meg nem a tied. Es bizony a bank nem szeretetintezmeny, meg fog tenni mindent azert, hogy rajtad is keressen.
A magyar alanyi befektetési guruk kb. 50 milliárdot áldoztak arra a feltételezésre, hogy az ingatlanszövetkezetek sokkal ügyesebbek, mint bármelyik bank. Ha a később tüntetésen töltött időnek csak egy töredékét gondolkodásra és/vagy utána nézésre fordították volna, most nem kéne kötéllel és sámlival a kerti eperfa felé tartani.
Re: ozy 2006.11.14. 11:24:57

Rögtön céloztam is rá, hogy személyes sértődésből minősítettem így. ;)
Nem, nincs. Viszont idehaza nem véletlenül (és nem csak hülyeségből) nem jellemző még, az én esetemben pedig egyáltalán nem is szükséges. Azért tervben van.
Az utolsó mondatodat nem értem.
azért a bankokat és a kókát sem kell félteni az ügyfél/szavazó nagyvonalú átkúrásában. szóval ez a dolog inkább kétoldalú minthogy mindenki minuszos és hülye. a kamatok pedig ahogy fennt is írják többen a vicc kategóriába tartoztak az elmúlt tíz évben, csak most kezdenek észbe kapni és versenyezni a bankok, mikor már több mint fél ország felvett össze vissza mindent.
Sok emberben nem alakul ki a felelősség, mint tulajdonság.
Ezt lovagolják meg a bankok sikerrel. Elhitetik az egyszerű 3 gyerekes Tesco árufeltöltővel (nem sértésnek mondom, csak a szociális hátteret szeretném érzékeltetni), hogy ő bizony megteheti, hogy vesz magának hitelre egy 500e HUF-ért DVD házimozi szettet.
De nem is csoda, hogy elérhetőnek gondolja, amikor a 20 reklámból 20 csak ilyen ketyerékről szól, mintha más nem is létezne. Aztán amikor már ott van hogy megvegye akkor minek a szarabbat, az nincs a tv-ben tuti nem jó.
Azért az elég mókás, hogy egyszerre kapom meg a szeretett banktól a fizetési emlékeztető/felszólítót és egy új, nagyszerű ajánlatot...
RoFä 2006.11.14. 11:35:40:
"De ez eléggé off"

Valoban. Csupan a "nyaklo nelkuli locsoles"rol jutott eszembe szamtalan szebbnel szebb gondolat, plusz mar itt is tobben emlitettek a szonyegbombazo reklamleveleket/tajekoztatokat. Csak kivancsi voltam :)
..és amennyiben icipicit marketingenizálunk szépen az arcunk elé csúszik, a színes, mézesmázos kép. Csak üveg van elötte, mint a cápás-rájás akvaparkban:) Ugyanis, ki az a baromBank, aki ne dobna 2 millió potenciális, éhes -szándékosan nem írok ebet- embernek húsoscsontot? Még, ha meg se főzte. Naddjon, de naddjon előrevetített személyikölcsön-hadjárat indult ám itthon és amíg 2 millió emberke egy-ugyanazon szervezeti működésen látja a valót, oszt doszta jó NEKI, addig eteti is rendesen.
Teszkogazdaságos disznókörmöshússal, libamáj áron. TE nem ezt tennéd? Vagy nyugtalan morgásokat észlelnél a lelkedben? Miközben a piac szarik a hangokra, mert süket és..NEKI csak a plofit számít. Csányisanyi a kontrolban futkározhatott, oszt most meg kicsit fosik, me' a multigonoszok sokkal fürgébbek.
..meg valami NAGYgép is üzemel azt mondják.:)
Re: sockpuppet 2006.11.14. 11:51:35
"Rögtön céloztam is rá..."
Erre irtam, hogy nem kell hozza szemelyes inditatas tota w-nek ez a stilusa es a feladata, folosleges fennakadni rajta, megha most eppen pont teged hulyezett is le (amit mellesleg "ugy altalaban" en is nemegyszer megteszek ha ez a tema kerul szoba.

"...egyáltalán nem is szükséges"
hmmm. remelem jol atgondoltan tudod, hogy ez igy van es egyertelmuen elerhetok azok az anyagi forrasok ami gondolsz. Azert en a helyedben megvalositanam azt a tervet... (volt kollegam mondta mindig, legalabb a temetesem rendben menjen...)

">Aki anyagilag rászorul arra, hogy hitelt vegyen fel ilyesmire<
Na egy ilyen uf indokat szeretnem egyszer igazan hallani... "
Nehezen tudok elkepzelni egy olyan szituaciot, hogy feltetlenul meg kellene vennem barmilyen eszkozt es mivel nincs ra meg a penzem, anyagilag ra lennek szorulva hitelfelvetelre...
Regi szabaly hitelezoknek, hogy annak erdemes hitelt adni, akinek igazabol nincs szuksege a hitelre (ergo lenne annyi onero is). Ez visszafele is igaz, akkor biztonsagos igazan hitelt felvenni, ha nincs ra szukseged...
Így már világos, kösz. A tippeket is.
Re: ooo 2006.11.14. 11:57:09
"azért a bankokat és a kókát sem kell félteni az ügyfél/szavazó nagyvonalú átkúrásában"
Ha valahol tenyleg atkurast talasz azon nyomban irany a fogyasztovedelem.
ozy:

Csináljuk mi is, a számlakivonattal megy egy hírlevél, de az tényleg inkább terméktájékoztató jellegű. A DM-ezés (+SMS, +telesales hívások, + fióki reaktív kampányok, xsell ajánlatok) tekintetében azért nincs szőnyegbombázás.

Bár törekvés van rá, én meg többek között azzal foglalkozom, hogy ezt leszorítsam (nem csak én, egyébként, szép is lenne).

A hitelkamatokról: lehetne érvelni a magas nemfizetési százalékokkal, és nem is teljesen hazugság - csak félig. Egyrészt a már említett (viszonylag normálisan magas feltételekhez kötött) hitelkártyánál elég vastag a profit, és ebben pont az egyébként igen drága OTP az egyik legolcsóbb.

Másrészt viszont a személyi kölcsönnél, fogyasztási hiteleknél tényleg rohadt nagy a pénz azon része, amivel a tisztelt ügyfél - jó vagy rosszhiszeműen - eccerűen elsétál. És utána sem az van, hogy megy kis a kétajtós szekrény behajtani.

Ja, és még valami: a bankoknak csak rövid távon érdeke, hogy a droidoknak ne legyen semmi pénzügyi kultúrája. És szerintem erősödni fog a verseny, és ez jó hatással lesz reánk, köcsög bankárokra. Ez már a kamatadós rohamnál is látszott: a pénzügyekhez amúgy sült hülye emberkék ismerkedtek lázasan olyan fogalmakkal, mint befektetési időtáv, kockázat és hozam viszonya, sőt duration :D
Re: vzzoli 2006.11.14. 12:02:08
"Sok emberben nem alakul ki a felelősség, mint tulajdonság."
Erre mondtam en, hogy ez egy hosszu es fajdalmas tanulasi folyamat es (remelem) erre (is) ertette Koka Janos a "penzugyi analfabetizmust".
A bankok es reklamok nem fognak valtozni (legalabb is erdemben nem), a tarsadalomnak kell "felnonie" az uj lehetosegekhez...
RGB:

Két lehetőség van. A bankod vagy hülye, vagy növekedni akar, de nagyon.

A hülye árnyalható úgy is, hogy "üzletáganként, sőt termékcsoportonként nem egységes az ügyféltörzse, valamint a marketing és a workout részleg haragszik egymásra valamiért, esetleg másért kapja a bónuszát :D)
Én bizakodó vagyok.

Megtanultuk a hagyományos mosóport is, a nem izzadós olcpájszos csajnak se dőlünk be már annyira...
"Na jézusmária, véget ér a magyar bankok aranykora"

Ez az aranykor nem csak a felvett hitelek miatt alakult ki. Egy bank mindenből kaszál, na nehohgymá' a pógár járjon jól. Egy "gyenge" példácska: OTP folyószámlám túlszaladt, 2 napra, -2128 Ft-ra. Elszámolás: 6 Ft kamathitel, 240 Ft tranzakciós költség(!!!), annak ellenére, hogy "A" hitelkeretem van.
Imi60!

Az OTP a legdrágább magyar bank. Ezt csak úgy mondom.

Az A-hitelnél kuksizd meg a szerződést, hogy egyáltalán van-e trx költség itt, vagyis jogosan számolták-e el. Én felteszem, hogy nem, vagy ha igen, akkor az otöpö elég nagy spermabank.
Ozy
Igen ez oké, csak annyit tennék hozzá, hogy az etetéshez rendszerszinten kell felnőni, és nem mindig az aktuális témát látva.
Értsd: Ha már nem üt eléggé az aloe vera, akkor az élő flóra, meg a bifidus essensis hozhat még néhány ügyfelet.
Bifidus essensis, mint baktérium, állítólag nem is létezik. Jó sok füvet szívhatott a marketinges, mikor kitalálta. Nekem úgy hangzik, mint egy főgonosz valami Doom paródiából.
Hát nem csodálom, hogy élő flóra több ügyfelet vonz, mint pl. halott róza ;)
Ez a post a Tota urtol megint az meggondolatlan baromsag es oncelu sertegetes kategoria, most elmegyek vinnyogni.
Malacful

A tények makacs dolgok.
Kedves Zoli, aki képes leírni olyant, hogy "a tények makacs dolgok" az egyéb gazságra is képes, csupán stílus okán mondom, azonkívül felvételi nélkül fölvenném a CEU -ra közhely-illemhely szakra.
vzzoli,
milyen igazad van, nem gondolkodtam.
Megmontammá.

Miért pont a CEU-ra? Nem kifejezetten színvonaltalan intézmény tudomásom szerint, legalábbis akik oda járnak, és ismerem őket, azok elég okos polgárok.

Tóta W. Árpád-nak most kivételesen igaza volt, ahogy a hozzászólásokból is látszik, sok hülye van.
Megmondtam má nemértő? 2006.11.14. 14:24:34

Gondoltam úgy reagálok Malacful beszólására, ahogy Ő tette a cikkre. Sekélyes érzelemkitöréssel.

Malacful

Ugye?!
Szóval ezentúl nehezebb lesz engedni, hofgy a jónép átverje önmagát. Mert bár a bankok nem a jófejség szimbólumai, azért azt mindig nyilvánvalóvá teszik, mennyit is köll majd havonta perkálni, és ezt hány hónapon keresztül kell megtenni. Aztán a karácsonyi hajrá után márciusban jön a kétségbeesés, hogy jaj, nem tudom fizetni a részletet! Bizony, a banki hitelre vett autók nagy része (70-80%-a!!!) a bankoknál köt ki. Az ügyfél meg bukik nagyot. Ez van.
Szegény mi...
Jah kérem! Hogy is volt 2002-ben? "A jövő elkezdődött!" Ha viszont a jövő elkezdődött, akkor miért várjak a Plazma TV-re 2 évet. Csakhogy a jövő nem kezdődött el és a magyar csoda is elmeredt, mert nem lehet a belső fogyasztásra építeni a gazdasági növekedést. Okos fajta a magyar: megeszi a jövőjét. (Előre hozott fogyasztás)
Ma már úgy áll a dolog, hogy felveszi a magyar a devizahitelt, amit a bank egy külföldi banknál viszont finanszíroztat, majd az ügyfél megveszi a plazma TV-t, amit valószínűleg ugyanabból az országból importáltak.
Kóka Úrtól pedig meg kellene kérdezni, hogy ha dübörög a gazdaság akkor mi a gond a hitelekkel.
A bankok meg a lakáshitelezésnél erősen rá fognak b****ni. Ahhoz, hogy a bank fionanszírozzon egy lakópark építést, ahhoz el kell adni előre a lakások 20%-át és dől a lé (Vagy kell önrész, de az nem jellemző). Már a 20% esetében is a hitelből veszik meg és akkor még egy tégla sincs meg az épületből. Aztán majd jól kidurran az ingatlan lufi. A lakópark felépül, a 2/3-a üres, tehát nincs miből visszafizetni az építési költségeket és a megvett lakások mögötti lakáshitelek felét is bebukják. A bank ma azt gondolja mit érdekli őt: Ott a jelzálog. Csakhogy kinek fogják eladni ezután a lakásokat! Na ott a banki bukta, mert viszont ő is tartozik külföldre! Lesznek még itt csődök.
Worluk, mint mindíg, ízletes stílusban jól odaböfög egy féligazságszerűséget. De mi van, ha pl. kutatómérnökként én magam öreg ladával járok, életemben nem vettem még fel hitelt, elvileg ellenzem is népem eladósítását, de most már valami javat is gyűjtenék magamnak lakás formájában. Hitelből. És épp mostan nem merem bevállalni. Félek, hogy a legnagyobb tételt a hozzám hasonlók teszik ki. Rólunk nem kéne pár szót ejteni?
vzzoli,
belattam es kesz! Tessek bekenhagyni. Aki hulye haljon meg, mondtam, alairtam hitelkervenyemet, es beszalltam a unmanned aerial vehiclejembe
Mindenkinek kell a személyes értékelés a teljesítményéről, különben megáll a bölcsesség felé vezető úton. Ti speciel tök hülyék vagytok.
Pipogya!

Nem vagyok Worluk ügyvédje (szívna is a személyiségi jogi pereknél), de azért idéznék:

"Kedves olvasó, eljött az idő a szembenézésre. Lakáshitel oké, jobban megéri, mint bérelni. Autóhitel oké, ha munkaeszköz."

Hm?
Az azért érdekes, hogy a köztisztviselő feleségemet havonta keresik meg a bankok valamilyen hitelajánlattal, egyet el is fogadott kapott 800eFt !!! hitelkeretet a sz@ros 150ezres fizetésére. Az én CIB-es számlámon évente átfut 12-15MFt aztán csak 130eFT hitelkeretre voltam nekik jó...
pipogya:

"Kedves olvasó, eljött az idő a szembenézésre. Lakáshitel oké, jobban megéri, mint bérelni. Autóhitel oké, ha munkaeszköz. "

Ott fent.
Teljes mértékben osztom W álláspontját. Ugyanezen töprengtem már jó ideje én is a reklámokat nézve, a hitelfelvevőkre gondolva. Én se nem sajnálom, se nem irigylem őket.
Fórummotor bedöglött, biztos egy banki visszavett autóból buherálták ki.
Egy-két szó elkerülte Tóta figyelmét az idézett Csányi nyilatkozatban. Ami így szól: "... megtörheti a háztartások eladósodottságának ERŐTELJESEN növekvő trendjét ..."

Azaz csak a növekedés mértéke fog csökkenni, maga az eladósodottság növekedése nem. Azzal, hogy pár ezressel kevesebb lesz a bankszámlán havonta, a pénzügyi kultúra nem fog virágba szökkenni, sőt szerintem még több lesz a bedöglött hitel.
psmith.

A köztisztviselők kiemelten biztonságos csoport - illetve voltak. Azért bombázzák.

A te kereted érdekes, ha ez a magánszámlád forgalma, akkor egy 500 ezres hitelkártyára kellene ajánlatot kapnod kb. félévente. Azért nem magasabb, mert kockázatkezelésünk is van ám.
Sajnos a mgyar ember még mindig keveset tud a bankok működéséről. Aztán mindent elhisz egy-két idegen szó hallatán. A csányi meg sajnálkozik? Az idén "csak" 200 milliárd lesz az otp profit? Szegény, nem lesz új helikopter?
Azért nem mindennel értek egyet. Egy szegény család bizony egyszer megengedheti magának, hogy külföldre menjen "nyaralni", látni valami mást is. A gyerekek miatt. Ezért, ha ilyen helyzetben leszek, lehet vállalnám a balfaszságot. Persze ritkán.
Mert ha egy év alatt kell kis részletekben törlesztenem, nem érzem annyira, hogy másfészer drágább. Viszont másképpen lehet, hogy SOHA nem tehetem meg!
ezzel a cikkel tartalmilag foglalkozni teljesen hülyeség. Tótaw elvtárs másra próbál itt rámutatni. Egyszerűen most divatos dolog megmondani az embereknek, hogy hülyék, analfabéták vagytok és én-mi majd megmondjuk mi nektek a jó, mit érthettek és mit nem. Amit nem értetek azzal kapcsolatban NE kérdezősködjetek, NE érdekeljen benneteket, NE is vágjatok bele, mert NEM lesz ingyen! Szép új rendszerváltás lett ez!
Én balfasz vagyok. Vettem egy motort hitelre. Nem munkaeszköz, nem lakás. Motor, csopper, luxus. Ez van.
Tartozom tehát vagyok, erről szól a piacgazdaság. Ha nem tartozol, akkor nem tartozol sehová. 300 kilométerrel innen nyugatra a tartozásaid alapján ítélnek meg, sok szempontból úgy alkotnak rólad képet részben-egészben amilyen adós vagy.
Újabb hitel, munkáltató, biztosító, szolgáltatók, stb.
Ez itthon egyike azon dolgoknak amit még meg kell tanulni, mármint társadalmilag. Adóskultúra ha úgy tetszik.
Csányi úr szavait értelmezve ez inkább annyit jelent, hogy a társadalom kezd felnőni a pénzügyi felelősséghez. Még nem felnőtt, de már tudatára ébredt kiskamasz. Úgy tanul mint mindenki, feszegeti a határait és néha vérzik az orra. A dolog mási oldala viszont, hogy egy tudatára ébredőt már nehezebb "levenni mint Lenin képet a falról". A magyar triumvirátus (OTP, CIB, RAIFF) mérlegfő összeghez viszonyított nyereségessége több mint az iparági átlag háromszorosa az EU-ban. Tényleg vége az aranykornak, de szerintem ezt senki nem fogja bánni néhány részvényesen kívül.


Én autót. 12 éves lesz már... Gazdaságtalan...nagy... szervizigényes... de tudtam, mit vállalok. És eléggé kiszámoltam. Hobbi :)
Rofa:

Engem az érdekelne, hogy ha én pl. be vagyok jelentve 6 órás minimálbérre ami kb 46e forint/hó, és teszem azt felvettem 250e forint hitelt amit nem tudok visszafizetni. Akkor mit csinálnak, mit tudnak csinálni velem?
Az OTP-n kívül tudtommal kívül nincs olyan bank, ahol a lakossági üzletág keményen nyereséges lenne. Befektetésigényes és azért nagy a verseny. (Egyelőre inkább marketing és IT fronton, nem ügyfélbarátságban -sajnos).

A triumvirátust hogy számoltad, nem tudom. Beférne oda fiókszám alapján a KH, mérlegfőösszeg alapján az MKB, ügyfélszám alapján az Erste-Postabank is... A Raiffi szerintem tuti nem... Mindegy :)))

ja bocs, azt elfelejtettem mondani, hogy a nevemen van kb 2 db 128 MB-os SDRAM modul :o)
vzzoli: behajtják az összeget. vagy a vagyonodból végrehajtó által. magyarul viszik, amit tudnak. ha nincs, és csak melód van, akkor max. a fizetésed 33 százalékát elveszik, amíg el nem fogy a tartozásod.
vzzoli:

Kapsz levelet. Felhívnak. Felszólítanak. (Ez egy gyár, ilyen összeg mellett személyes kérlelésre ne számíts, szerintem). Utána felmondják a szerződésed, és csomagban eladják más hasonlókkal együtt a hiteled egy követeléskezelő cégnek. (Azok között is vannak sokfélék, azért bankok nem szoktak a bézbólütős behajtókkal dolgozni). Utána már ők járnak a nyakadra. Ha úgy gondolják, megéri az összeg miatt, és nem fizetsz első ijedelemre, esetleg polgári bíróságon ér véget az ügy.

Bank NEM szokott behajtani (a klasszikus módon), és tudtommal nem rohan bíróságra sem.

Viszont felbasz a BAR listára, hogy a lábad nem éri a földet, és az adósság teljes rendezése + öt évig nemigen kapsz máshol hitelt, illetve most már lakáshitelt esetleg, komoly kamatfelárral.

Ha ezeket el akarod kerülni, egyezkedj te a bankkal - előzd meg őket, kérj halasztást, átütemezést, vagy fizetgess ahogy tudsz. Fiókvezetőnek vannak jogosítványai ilyesmire - ja jóhiszeműnek látja az ügyfelet. A workoutnak is vannak általában.

(Gond: sok ezer, tízezer ügyfél hitelét automata vagy félautomata rendszerek kezelik, néha nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb. Emiatt SE számíts egyedi elbírálásra).
Mérlegfő összeghez viszonyított nyereség (adózott nyereség). A triumvirátus nem a méretre vonatkozik. Inkább abban az értelemben, hogy ez a három bank keresi a leghatékonyabban a pénzt a tulajdonosainak. A hatékonyság ugye a szinten túl akár negatívan is érthető:-( sajnos
Alapvetően még egyet is értek TWÁ-val a stílust hagyjuk szerintem a lényegre kell koncentrálni.
Magam is hitelellenes vagyok, pontosabban hitelt csak akkor szabad felvenni ha olyasmire fordítjuk ami még nagyobb pénzt hoz.
Azonban a lakosság az egy dolog sok-sok hozzászólás született itt pro és kontra, hogy ki mikor és miért vett fel hitelt.
A gond az, hogy az állambátyó is ugyanilyen dilettáns dolgokra vesz fel hitelt, soha egyszer sem arra, hogy pénzt termelő beruházásra fordítsa (kérem hagyjuk a gumigyárakat, meg az audi motort, ezeknek bazi sok pénzt és kedvezményt ad a kormányzat, de könyörgöm a hasznunk ebből nem az audi gyár exportja "csak" az ott dolgozó 500 ember bére után befizetett adó forintocska) szóval majd ha állami szinten értékteremtő (nem új szobrokra meg autópályákra gondolok) hanem mondjuk saját cipőgyár, autógyár, de mezőgazdasági termékek, konzervgyár bármi ami termelő tevékenységet folytat szóba jöhetne amire lehetőségeink bőségesen adottak, akkor talán nem csak venni fogunk a nagy világból mindent, hanem eladni is és akkor talán lehet, hogy egyensúlyba kerül a GAZDASÁG.
De amíg csak az EU-s pénzek lebegnek a képviselők szemei elött addig az állami szféra ugyanaz az analfabéta mint aki álomutazásra megy, majd 1 hónap múlva belepusztul.
zamat.
CIB esetében tudok nyilatkozni, többiekről nem. A lakossági üzletág egyelőre veszteséges (persze nem bet banking income szinten, hanem adózás előtti értelemben). A vállalati és a lízing hozza a pénzt. (A lízing viszont részben lakossági is).

Termékszintre már nem mennék le, ha szabadna, még a végén bajom lesz :))
Oké, köszönöm. Csak érdekelt már ez a része a dolognak többek közt azért is, mert a bnőmet megkereste az egyik bank, hogy mivel a T-Mobile-nál aranykártyája van, ezért most kaphat hitelkártyát mindenféle munkáltatói igazolás, és közüzemi számla nélkül. Persze igényelt egyet, mert miért ne. Most úgy van vele, hogy nem használja, mert igazán nem kell, viszont évente 5 ropi. :o)
Amikor kérdezték hol dolgozik, nem hazudott, mondta, hogy egy étteremben. Azt is mondta, hogy kb. 46e bruttó 6 órás minimálra van belejelentve, de 140-et megkap. persze a csaj a 140 írta be az igénylőbe.
Szal vicces, hogy bemondásos alapon osztják a pénzt, és ha egyszer mégis felvenné, mert ugye a kisördög ott van, és mondjuk nem tudja fizetni, akkor a 46e brutto 33%-át vonhatják kamatokkal meg perköltséggel együtt akár az élete végéig. A BAR lista az inkább gáz.
Hiteltelen.

Fura fogalmaid vannak arról, mi az értékteremtő. Állami konzervgyár igen, autópálya nem?

Na, ez négyezer blogoldalnyi vitát generálhatna, oly sommás állítás. "Harmadik utas".
vzzoli: természetesn nem a bank hajt. hanem a behajtó. bar listára minimál bért meghaladó és 90 napon túli tartozással kerülhetsz (csak azért írom, mert az otp-nél szokás, hogy 200 forint két heti tartozás után is azzal fenyegetnek, hogy felbasznak a bar listára. és ezt alá is merik írni!). a bar lista egyébként hülyeség. úniós állampolgár vagy, ki lehet menni bécsbe, azt ha nagyon kell, kapcs hitelt (persze egyenlőre drágábban). ott szarnak a bar listára.
vzzoli,

a hitelkártyát lehet értelmesen is használni, ha visszafizeted türelmi időn belül az egészet, akkor tényleg kamatmentes. Persze a legjobb lenne, ha egy high interest folyószámlán tartaná mellette a fizetését :))

Az 5000 Ft éves díj elég magas, nálunk mondjuk még magasabb. Mennek azok még lefele is.

Amúgy a Takonymobilos leányzó valszeg jutalékot vagy bónuszt kap az értékesítésért, ezt tessék figyelembe venni annak elbírálásakor, miért is azt írja be, amit.

Az aranykártya megléte statisztikailag biztos növeli az ügyfelek bonitását... Amúgy sok helyen van ez az ún. "vélelmezett jövedelem" (nálunk is), egész eccerűen azért, mer a bankok sem hülyék, tisztában vannak a nagy büdös valósággal, és tudják hogy a minimálbér gyakran nem is az. Ilyenkor megnézik a havi számlákat, bankszámlakivonatot, Aranykártyát, autó forgalmiját, f...om tudja még mit. Aztán számolnak.
Igazából a bankok Mo-n egyszerű pénzügyi közvetítők.

Klasszikusan a dolog ugye úgy nézne ki, hogy beteszem a megtakarításaimat, amit a BANK hitelként odaad annak, aki épp pénz szűkében van. A BANKÁR meg arra figyel, hogy mindez időben passzoljon egymáshoz, nameg, hogy az adós fizessen.

Nálunk feltalálták a kockázat nélküli bankot. Felveszik a hitel a bankközin euróban, meg frankban, és továbbadják porszívóra, repülőjegyre, vasárnapi ebédre, bármire. Addig, amíg a kamatmarzs 15-45 százalék, tuti buli.

A bankbetétet meg egyszerűen csak szimulálják, meggyőződésem, hogy államkötvényt, diszkont kincstárjegyet vesznek rajta. Tök gyakori a negatív reálkamat, hogy még az inflációs rátát sem adják oda. Egyszerűen így nincs kockázat, egy kicsit keresnek rajta, dolgozni sem kell vele, kész. Egy bonyolultabb megtakarítási formát ki kell találni, dolgozni kell vele, el kell adni, és utána megint csak meló van vele, mert forgatni kell a pénzt.

Egyébként azt tudja valaki, hogy vállalkozói számlavezetés miért olyan drága? Miért van az, hogy a lakossági számla pár száz forintér akár korlátlan netes átutalást is tud, a vállalkozói számlánál meg 3-400 forint egy pár százezres átutalás is? Miért kell vállalkozóként több ezer, vagy több tízezer forintot fizetni azért a számlaforgalomért, amit magánemberként 600 forintért megkapok?

Csaba, próbálj meg nekem is szerezni majd magyarországi garzonra osztrák banktól hitelt! Nem osztrák tulajdonú! Osztrák. :)

OTP: hát, igen. Magyarország kedvenc bankja, és amúgy tényleg egyre jobbak, de ezek a kis vicceskedések még mennek :)
ti speciel tok hulyek:
van ket ismerosom, mind a kettonek feleseg ket gyerek. Egyidosek, eszuk is valaha ugyanannyi volt , egy osztalyba is jartak a gimnaziumba'.
Az egyiknek, nevezzuk Tota ur kedvenckejet, Okos Tojasnak van egy 1+2felszobas lakotelepi lakasa (sotet lepukkant lyuk) egy corsaja (szakadt tragacs) egy 8 eves Videoton markaja szines TV-je (gaz, csak gaz) es ketevente eljut Aligaig nyaralni, mert oda futja meg a benzin. Okos Tojasnak egy filler tartozasa sincs.
A masikat hivjuk Eladosott Baromnak. Neki van egy tok marha jo panoramas tarsashazi lakasa, beljebb rendezve mint a Lakaskultura, sajat kertresszel a Gellerthegyen, ket kocsi, az egyik 2 eves Mondeo, evi ket nyaralas es osszesen van mindenre 25 millio hitele mindenfele. Havonta a fizetese 1/3-at elviszik a torlesztesek. Nem talaltam ki oket, ismerem mind a kettot. Eladosodott Barom most ajandekozta oda 3 eves laptopjat Okos Tojas nagyobbik fianak, csak nem tudja hasznalni, mert eddig meg csak Cora reklamujsagban latott szamitogepet. Tessek kitalalni, melyik a szorgos, agilis, derus, boldog es melyik a nyavalygo, megkeseredett, megfaradt, MIEP-es szerencsetlen.
Szerintem meg azért van abban vmi, amit Hiteltelen mond:
Azt mondja Árpád, hogy balfasz, aki fogyasztásra hitelt vesz fel. No de miről is szólaz Elkúrtuk botrány? Pontosan arról, hogy Megyó elkezdte a pénzt adogatni az embereknek csakhát nem volt rá fedezet. Vajh mitől kezdett emelkedni az államadósság? Ha az állam bácsi megteszi akkor az ápolgár is. Aztán majd az állambácsi kisegíti mint eddig.
És azért gond az is, hogyha a tisztelt ápolgár tisztában volna azzal, hogy valójában mennyibe kerül a gáz, a gyógyszer, a közlekedés, akkor lehet, hogy kevésbé bátran venne fel hitelt, mert tudná, hogy nincs mire.
qwe!

Nézz körül a piacon kicsit az akciós kamatlábakat illetően.

Új állományra 10% - igaz két hónapos futamidőre. Ez nálunk lesz, minden egyéb izé nélkül. De szinte mindenkinek van ilyen ajánlata. Jegybanki alapkamat feletti, ha államkötvénybe teszi... szop.

A többi érvedbe nem akarok belekötni, pedig lehetne. Hajjaj.

Amúgy ha annyira tuti buli és nem kell dolgozni, miért nem mész bankba dolgozni? Nem szeretnél lazsálni egy picit?
RoFä,

igen magánszámla, (XL 7 éves). A 130 ezres folyószámla hitel gondolom azért annyi mert mikor adták, ennyi volt az átutalt fizetésem. (Ma már csak 100 :) )
A többi más, nem rendszeres jövedelem. Rászorulva szerencsére nem vagyok, de azért rosszul esik. Főleg, hogy a feleségemmel is nyittattam a CIBnél egy számlát (ha pénz kell neki 2 perc alatt utalok bankon belül) erre fel a CIB-től is kapott hitel ajánlatot. Én meg megsértődtem, nyitottam a Raffinál számlát, a jövedelmem felét ezentúl oda utalom.
Nemtom. 20 eve bicajt akartam. nagyon. 10 éve meg mindig azt megvenni a közértben, ami megtetszik. nagyon. ma már van pénzem mindkettőre, de nem tudok visszaküldeni az akkori énemnek,hogy legyen nagy örömöm.

Azonban ha akkor hitelt vettem volna fel...? Ma akár dupla bicajárat és dupla kajapénzt is sokkal könnyebben elbírnék, mint akkor a szimplát. tehát ha a bank csak 50% kamatot szed, akkor már nagyon jól jártam. volna. ha lett volna akkor hitel.
Flea:

ez így igaz, de Hiteltelen már az állam (reál)gazdasági szerepéről is mondott egy-két érdekes állítást, én azzal ellenkeztem. Mármint hogy legyen az államnak gyára, bankja, exportvállalata sok, mert - mint mindenki tudja- sokkal hatáékonyabban termel bármit, mint a gonosz tőkések.

Autópályát meg építsen, akinek kell. Én például nem járok Debrecenbe csak három évente, az én pénzemből ne éíptsenek oda utat!!! :)))
csaba

Köszi.
Ma a Gundelben vacsizunk :)
Malcful: Beruházás vs. Fogyasztás
A para az utóbbival van, ha azt nem a saját pénzedből csinálod. A lényeg az, hogy tudd mit engedhetsz meg magadnak és fel tudd mérni a saját kockázataid no meg a jövődet. Arany középút!
Psmith.

Ezt - ha nem kopirájtos - bekeretezem, és majd mutogatom a kockázatkezelő kollegáknak, akiknek a jövedelem még mindig az, amit cég utal át, és rá van írva hogy BÉR.

Nem értik a helyzetet néha... :))

Nekem is van haverom, aki menő brókercégnél infos, és be van jelentve 140-re, meg kap még 200-at kézbe, azzal beballag a fiókba és befizeti a számlájára.

(Ha most kérnél folyószámlahitelt és hoznád a Raiffis kivonatot is, szerintem többet kapnál, de nem vagyok teljesen up to date).

Ja, és az XL számlát szerintem cseréld Online-ra, nem éri meg az XL :D :D

rofa: az osztrák hitelben igazad van. de te is látsz már ezer olyan hirdetést itthon is, hogy a bar listára szarik a hitelező cég. persze jóval drágábban és ki tudja kik ezek? csak azt akartam jelezni, hogy ez a bar lista gáz, szerintem.

egyébként javaslom, hogy az idegen szakszavakat kerüld, nem biztos, hogy mindenki érti. csak javaslat.
RoFä, igazad van, sok szempontból idejétmúlt, amit írtam. ma már tényleg van akciós 10,meg 8 meg akárhány százalékos kamat, de azért hosszú távon a 6%-os kamat hasonló infláció mellett szerintem sovány. és az elmúl 10-15 év nem a tuti betétakcióktól volt hangos. emlékszem, amikor az összes bankot átnézve, a legnagyobb betéti kamat 24 % volt, amúgy a hivatalos infláció meg 35%.

kérdésedre: azért nem bankban dolgozom, mert más "tuti melóm" van.

nem én mondom, de a lapok szerint forintban szinte senki sem vesz fel hitelt, mert drága. vajon miért? miért van versenyképtelen ára a forinthitelnek?
talán ha tisztességes bért adnának az embereknek, nem kéne hitelbe verniük magukat. mitől luxus egy évben egyszer egy görögországi nyaralás? egy 5-6 éves középkategóriás autó?
vagy az hogy az örökölt kertes házat felújítsa tízévenként az ember?
ezek mind akkora költségek amekkorát az átlagfizetésből nem lehet kigazdálkodni.
Persze erre is van válasz, nyáron ne nyaraljon hanem dolgozzon, ne autózzon hanem járjon lepusztult csövesektől bűzlő busszal 7000 forintos bérlettel, adja el a házat, menjen panelba, kertes házakban meg lakjanak csak a ZS kategóriás állampolgárok.

sajnálom a tisztességes embereket mert egyre rosszabb a helyzetük ebben az országban, és minden normális fiatalt arra bíztatok hogy menjen külföldre ahogy teheti, különben itt rohad el a panelprolikkal együtt.

malacful

Nyugi, egyszer még te is felnősz, és leszel önálló, és akkor hamar rájössz, hogy ez nem ilyen egyszerű.
A hitelt nem felvenni nehéz, hanem törleszteni, és ha valóban csak a fizetésem 1/3-a menne el arra amit fent leírtál már rég hitelem lenne. Vagy inkább kigazdálkodnám.
De amíg nem hogy egy 2 éves Mondeo, de egy 6 éves Astra havi törlesztőrészlete mondjuk optimális esetben 30e forint, addig a nem éri meg eladósítani magam 8 évre.
RoFa (az "umlautos a" sehogy sem ugrott be elnézést :)
Szóval igen, féltem is beírni :) de szemet szúrt, hogy mindenki azon akadt ki, hogy a cikk a kisembereket cikizi, miközben engem az is bosszant, hogy erősen olyan hangvételű, hogy most már a vezetőink észre vették a tutit és nincs más út, minden rendben lesz, csak ezt mi közemberek képtelenek vagyunk megérteni. OK-OK és bevallom az is, hogy ráadásul a Kókával példálózik. :)
Sajnos az országot széltibe-hosszába átszelő autópályákkal az a baj, hogy borzasztó áttételesen hasznosak és rendkívül hosszútávon térülhetnek csak meg (ha egyáltalán), még akkor is ha ezekre esetleg lehet EU-s pénzeket is felvenni (megfelelő Önrész mellett!!!) (pláne ha az útdíjakat aztán más szedi...)
ÉS ne feledjük az autópályák mellé települő cégek (hiszen ezért kell az autópálya) már nem a mieink a hasznuk nem a miénk "csak" (erősen hangsúlyozom az idézőjelet!!!) a néhány száz vagy ezer ott dolgozó járuléka növeli az állam kasszát.
De valóban messzire vezet ez és elfogadom a harmadik utas jelzőt is.

Üdv: Mindenkinek
és hitelt csak ésszel!
Nah, elértük azt, hogy egyedül az országnak nincs hitele....legalább ők akkor értenek hozzá, legalábbis Árpád szerint Kóka igen:)
Olyan jó amikor jön egy bölcs és megmondja mi a baj. Most épp az, hogy nem értünk a pénzügyekhez. Nosza, nyomjuk be a tananyagba! Nem vagyok mai csirke, nekem még osztályfőnöki órám volt. Később állampolgári ismereteknek hívták. Most fogalmam sincs. De arra emlékszem, hogy átlag ötévente mindig előállt valaki a frankóval, hogy ezt kell ott oktatni. Most úgy látszik Kóka a soros, de én már várom a következőt. Ha azt a sokmindent ott tényleg oktatnák, akkor az órarend kétharmada már csak ilyenekből állna. Viszont csak egy esetre emlékszem, hogy tananyag és oktatási ütemterv készült az egyik bölcsességre. Az is csak néhány évig ment, aztán módosították (lefaragták a negyedére). kovvacs írt itt a tőzsdéről, még az eleje felé. Van valakinek fogalma arról, hogy mennyi pénzt kell ott mozgatni ahhoz, hogy ne legyen garantált a ráfizetés? És nem az árfolyammozgásokra gondolok, hanem a vele járó költségekre, díjakra. Néhány millió alatt kár kísérletezni. Mert értelme csak akkor van, ha többet kihozunk belőle, mint a kamatból. És akkor már nem maradtak olyan túl sokan. Ők meg inkább mással töltik az idejüket nem day trade-el és futures-el. Ha nem lutrizol, akkor sok mindent kell tudni. Ami sok idő. És garancia akkor sincs. Persze ha valakinek ez a hobbija csinálja. Csak ne kérje számon másokon. Én se várom el, hogy mindenki szalvétát gyűjtsön. És ismerje az évjáratokat, stb.
vzzoli,
ebbol a ket rofimanobol melyik nem nott fel? Melyik nem onallo? Vagy mi? he? Kerek szepem egy pisztoly.gifet, hogy felybelolyem magam mosssttttttt
Worluknak megint igaza van...

malacful 2006.11.14. 15:55:50:
Nagyon szép sztori. Én is láttam már ilyet.
Meg olyat is, amikor Eladosott Barom barátunkat elbaszta a villamos. De ne bassza el, csak történjen valami, ami miatt 1-2 évig nem tud dolgozni, vagy nem tudja működtetni a vállakozását. A bankkal lehet pár hónapig jópofizni, meg igérgetni, de előbb-utóbb elindul a behajtás...
Ilyenkor persze Eladosott Barom nem érti, hogy a fosadék Mondeo-t miért csak 500.000-re értékelik, és hogy lehet az, hogy az 5M-os hitelből már befizetett 2-t és a bank még mindig 4.5M-át követel... Lakásnál ue.
Ilyenkor szoktak jönni a bajok: lepukkant albérletbe költözés, elkeseredett munkakeresés, megpattann az asszony, stb...
krapulax igazad van

Aki tényleg azt az életszínvonalat akarja élni, mint amit látszatszinten próbálnak rákényszeríteni minden irányból, az menyjen nyugatra élni.

Mert amíg valakinek lelkiismereti problémát okoz az, hogy kimondja: igen vazze az autó nekem luxus, nincs rá lehetőségem, az menyjen oda ahol nem luxus.
nincs energiám minden kommentet végigolvasni, de kivételesen nem teljesen értek egyet a cikkel.. kétféle hitel van, mint ahogy kétféle adós is..vannak az uzsorakamatos hitelek, és akad olyan is ami megéri.. és van adós aki örül hogy hű vazze ingyér vehetem a sok cuccot, aztán meg hőbörög amikor barlistára kerül, és van adós aki tudja, hogy a karácsonyi ajándékokat az utólag begyűjtendő 13adik havi fizetés, vagy az adóvisszatérités fedezni fogja, addig meg akciósan ingyen volt a hitel neadj isten... érteni kell THM nyelven, persze ha mindenki értene akkor nyilván le se adnák azt a hirdetést a tvben amelyikben 227%-os thmre adják a hitelt
qwe: a bankbetétedet a bankok nem államkötvénybe, kincstárjegybe fektetik! annak a megtérülése minima egy év. ennél van jövedelmezőbb elhelyezés: bankközi, hitelezés.

a vállalkozói számalvezetés azért drágább, mert ott nagyobb a hajlandóság ennek elfogadására. illetve a kényszer, mert nem lehet az üzletet kp. fizetésekkel bonyolítani. de a kisvállalkozások már találhatnak olcsóbb csomagokat is. ma a kisvállalkozás a bankok egyértelmű verseny piaca.
Igaza van.
De mi a nagyobb vétek Baf@@@nak lenni, vagy tudatosan kihasználni azokat?
Mert az uzsorakamatokkal terhelt fogyasztási hitelek és a "0" Ft ért megvehető javak hirdetése, szerintem az emberiségellenes bűntettek finomabb fajtája.
return.value

Tapasztalatom szerint, nem kell ahhoz 1-2 év amit mondasz. Szerintem elég ahhoz 1-2 hónap is.
Ha csak a logikáját nézem: Azért veszek fel hitelt mert nincs pénzem, max 1-2 havi tartalékom.
malacful

volt már neked nagyobb hiteled annál, mint amikor kölcsönkértél az osztálytársadtól egy százast párizsis zsömlére?
én valóban nem tartom luxusnak a XXI. században hogy autóval járjak a heti bevásárlást elintézni és ne egy patkánylyukban éljek hanem kertesházban, ezért fel is vettem a magam személyi kölcsönét amit a büdös életben nem fogok visszafizetni, de arra pont elég volt hogy megvessem a lábam egy szerencsésebb történelmi fejlődésű országban. a bank meg futhat a pénze után, köpök rájuk magasról.
vzzoli, return.value:
pisztoly.gifet megkaptam, koszonom, de mar nincs ra szukseg. Az allatorvosom szerint ha meg ket ilyen hozzaszolast elolvasok, vagy szetdurran az agyam, vagy elhiszem a makacs tenyeket es a MIEP-be is felvesznek
A világért sem szeretném, hogy szétdurranjon az agyad egy ilyen 'MIÉP-estől', mint én, inkább lazíts:

www.miniclip.com/games/power-boat/en/
vzzoli,
Volt: amikor meg 7 forint volt a parizsis zsomle, es meg dobozos kakaora is futotta a 10-esbol : )
na ott a nagyon pontos és helyes megállapítás: a Magyar Köztársaság ugyanilyen hülyeségekre, bérköltségekre vett fel hitelt. Helyesebben: Medgyessy Péter.
Amúgy egyszer írtam erről bővebben, akinek van Kreatív-előfizetése, az láthassa ehun: kreativ.hu/cikk.php?id=16849
Igen, tudom, meg 3.60 a kenyér :o)
És ezért rohadt szemétség a Világbanktól, hogy hülyeségekre ad pénzt, utána meg bevasalja a jókora kamatokkal együtt a kedves államokon.
Elvileg azért van ott annyi szakértő, azért van a szervezet, hogy az államoknak jó legyen.
Hát, a frászt.
Tóta! mi lenne, ha bemásolnád ide a cikket, vagy legalább a lényegét? most szarakodjunk előfizetésekkel, vagy akarsz valamit mondani?
hát végül is abból fizetnek nekem, hogy mások megveszik a lapot... de nem ez a gond, hanem h ugye az ő tulajdonuk a cikk, én azt nem terjeszthetem máshol.
Elhangzott, hogy USÁban is hitelből élnek az emberek. Ez igaz, csakhogy! Az USA asszimetrikus helyzetéből adódóan maga is hitelből él (mint polg'rai, akett[ nyilv'n 0sszewfügg). Ez azé van, mert megcsinálhatja azt amit senki más nem: egyszerre van óriási kereskedelmi mérleg hiánya és költségvetési hiánya egyszerre (ikerdeficit, ez az amit senkinek nem szabad, elvileg). Az USA mégis megcsinálhatja, mert:

- óriási belső piaca van, és ez a piac fogyasztása pörgeti a gazdaságot. Direkt jó ha mindenkinek kuurva nagy hitelei vannak mert van amiből fogyasszon. És ez a nagy fogyasztás azt eredményezi, hogy több japán, kínai és koreai meg egyéb cucc jön be az államokba mint amit oda eladnak. (Mert pl. van miből, meg mer olcsóbb meg jobb mint a hazai, ezért sokat vesznek). EBBŐL van az export-import hiány.

- És persze ha sok a hitel amit a bankok fedeznek, akiket a nemzeti bank fedez, és ekkor jön a képbe az államháztaráts hiánya, mert biza az is óriási, és persze nem csak az eladósodás miatt van, hanem mert túlköltekezünk, pl. háborúkkal, ami meg azért kell hogy ne legyen munkanélküliség és a gazdaságban lévő pénzt is felszívjuk, tehát infláció se legyen!! (ezt se sokan tudták eddig megoldani)

-ÉS EKKOR: megmondjuk Japánnak és a többinek, hogy OK be akarsz jönni az olcsó cuccoddal? piac kell? el akarod adni a termékeidet?? Jó, jöhetsz, ha az emiatt keletkező import-export többletedből USA államkötvényt veszel! (meg vannak állapodva ugyanis ebben). Aminek a kamatát persze a FED mondja meg, és persze dollárba kell azt venni, hamár a fél világ abban számol el egymással is. Azaz az export-hiényommal fedezem a büdzsé hiányt!!!!

Na EZ az amit csak egyetlen ország kényszerítehet gazdasági (és katonai) fölényével az össze többire. A többiek ezt nem tehetik, és igen a többieknek NEM JÓ ha eladósódik az egész ország, és ezért kezdenek most pampogni a mindenkik, mert a NAGYON sok bebukott hitel a bankoknak se, az országnak sem jó, bizony!
En megvennem ha nem Kongoba elnek:)))

Hat ez gond, megis csak megvettek:(((
hát ez világos, meg igaz, de akkor baszhatjuk. azért a saját gondolataid, amiket ott is megfogalmaztál, talán még nem copyright-osak. na mindegy, csak így lófaszt sem ér a post-od.
Elhangzott, hogy USÁban is hitelből élnek az emberek. Ez igaz, csakhogy! Az USA asszimetrikus helyzetéből adódóan maga is hitelből él, mert megcsinálhatja azt amit senki más nem: egyszerre van órisás kereskedelmi mérleg hiánya és költségvetési hiánya (ikerdeficit, ez az amit senkinek nem szabad). Az USA mégis megcsinálhatja, mert:

- óriási belső piaca van, és ez a piac fogyasztása pörgeti a gazdaságot. Direkt jó ha mindenkinek kuurva nagy hitelei vannak mert van amiből fogyasszon. És ez a nagy fogyasztás azt eredményezi, hogy több japán, kínai és koreai meg egyéb cucc jön be az államokba mint amit oda eladnak. (Mert pl. van miből, meg mer olcsóbb meg jobb mint a hazai, ezért sokat vesznek). EBBŐL van az export-import hiány.

-És persze ha sok a hitel amit a bankok fedeznek, akiket a nemzeti bank fedez akkor jön a képbe az államháztaráts hiánya, mert biza az is óriási, persze nemcsak ezért, hanem mert túlköltekezünk a háborúk miatt, ami viszont arra kell, hogy ne legyen munkanlküliség meg infláció se legyen egyszerre (elvileg nem lehetne mindekettőt alacsonyan tartani), merthát sokan dolgoznak a seregnek, sok megrendelést ad stb.

-ÉS EKKOR: megmondjuk Japánnak és a többinke, ohgy OK be akarsz jönni az olcsó cuccoddal? piac kell? el akarod adni a termékeidet?? Jó jöhetsz, ha az emiatt keletkező import-export többletedből USA államkötvényt veszel! (meg vannka állapodva ugyanis). Aminek a kamatát persze a FED mondja meg, és persze dollárba kell azt venni, hamár a fél világ abban számol el egymással is. Azaz az export-hiényommal fedezem a büdzsé hiányt!!!!

Na EZ az amit csak egy ország kényszerítehet gazdasági (és katonai) fölényévelk az össze többire. A többiek ezt nem tehetik, és igen a többieknek NEM JÓ ha eladósódik az egész ország, és ezért kezdenek pampogni, mert a NAGYON sok bebukott hitel a bankoknak se, az országnak sem jó, bizony!
RoFä 2006.11.14. 16:05:23

Köszi megnéztem, jobban járok az online-al. :)

Én nem merném azt csinálni mint az ismerősöd. Csak hivatalos jövedelem megy számlára (pl. osztalék). A többit elköltöm, ilyenkor csökken a kártyaforgalmam. :)
Ha már osztrák bank, nekem van konkrét tapasztalásom ebben az ügyben. A peco amiben lakom EUR hitellel terhel, Hypo AUT. Az ügyintézés sem volt különösen nehéz, bár ez az út tényleg nem általános. Kell némi spec körülmény. Volt náluk számlám, forgalommal. Nem sok de már több éve. Még az EU csat előtt nyitottam a gyakori utazások egyszerűbb pénzügyi kezelése végett.

A kölcsönt 2005 November elején igényeltem a procedúra folyósításig kb 3 hét volt. Amit kértek: adásvételi, tulajdoni lap, értékbecslés, adóigazolás 2003 és 2004 mindez hivatalos német fordításban.
A szerződés német nyelvű és mivel magyar állampolgár vagyok, köteleztek egy biztosítás megkötésére (évi 140 EUR) valamint három havi törlesztő részlet hosszú távú lekötésére (teljes futamidőre 10 év) engedményezéssel, mivel ezt hozzácsapták a hitelhez, további invesztíciót nem igényelt. Hitel 60kEUR, THM kb 2,2% + biztosítás évi 140EUR + kezelési költség évi 128 EUR + email és sms értesítő, emil folyószámla kivonat (nincs papírszemét) évi 80 EUR.
Előtörlesztési díj 500 EUR. Ennyi. Ha az árfolyam ingadozást nem veszem figyelembe (280HUF/EUR pedig nagyon fájhat) akkor olcsóbb bármilyen hazai hitelnél. Ha van EUR bevételed és beszélsz jól németül javaslom nekivágni. Ha csak angolul akkor felejtő:-( ott sincs kolbászból az iskolarendszer.


bocs a dupláért, töröljétek...
"life's though. but it's even thougher if you're stupid."

Mit szeretnétek? Hogy intelligencia teszt alapján lehessen csak hitelt felvenni? Akkor viszont szavazni is! Plíz plíz plíz!
zamat: köszi, hogy tudsz egy pozitív osztrák példát is írni. hát erre akartam felhívni a figyelmet. szép lassan a magyar bankok, mag a bar lista elmehetnek a picsába.
Én elég sokat utazok. Keresni viszont nem keresek olyan marha sokat. Úgy gondolom, hogy ha azt az energiát, amit egy utazásra felvett hitel összes feltételének megismerésére szánok 5-6 banknál, arra fordítom, hogy végignézzek minden lehetőséget repülés, szállás egyebek foglalásánál, akkor az én pénzem minden más forrás nélkül elegendő. Igen, olcsóbb vagyok, mint egy utazási iroda, igen, megteszem azt, hogy pár hónapra előre lefoglalok egy 20 rugós repjegyet és keresek valami magánszállást, igen, megtalálom milyen buszjárat visz be a reptérről, igen, ha kocsit bérlek, képes vagyok összehasonlítani az árajánlatokat. És sok helyen járok, külföldön sem élek rosszul, és hitelt sem vettem fel. Ja, én persze kisebbségi vagyok: tűrhetően beszélek idegen nyelvet, ez kétségkívül megkülönböztetett helyzetbe hoz.

Nem gazdasági ismereteket kellene oktatni, hanem azt, hogy a fenébe informálódjunk ebben a nagy világban, ha már van rá lehetőség. Ebbe beletartozik a hitelfelvételről tájékozódás is, meg az utazásszervezés is. Húha, de marha okos vagyok, mi? Szóval Tóta szerintem csak arra utal, hogy mielőtt ilyen okos "befektetésre" felvesszük a pénzt nagy kamatra, ugyan nézzük már meg, milyen más út van még? Nem hiszek a hitelből teremtett álomvilágban. Vagy pedig én forgolódok rossz helyen, de az ismerőseim közül aki lakás- és autóhitelt is fizet, az nem ugrál, nem pattog, pedig nem panorámás luxusotthon meg nagy limuzin ára ketyeg hóról hóra.
Megtaláltam a cikket egy origo topikban:

"...a kulisszák mögött egyezzünk meg, hogy a szegény buta lakosság eladósítása elég sunyi cselekedet, nem erkölcsös dolog, nem jár érte dicséret. Persze ettől függetlenül biztos kap valami jól csengő nagydíjat ez is, Véres Pengét, ilyesmit. "

Hazudik persze, az a dolga neki, hogy hazudjon. Néha sikerül megkerülni az egyenes, leplezetlen hazugságot, megjeleníteni egyszerűen a menőséget, boldogságot, felhőtlenséget, és csak úgy mellesleg beleilleszteni a paradicsomi képek közé a joghurtot. Máskor be kell mondani, hogy mennyire jót tesz, és ilyen még nem volt, baktériumok a tejtermékben, nahát!

Néző csak néz, tökhülye a baktériumhoz, általánosból dereng halványan, hogy az valami kis izé. Jól van, ez is működik. Már amíg a fel-felbátorodó Gazdasági Versenyhivatal közbe nem szól, hogy hazudni tetszenek, hoci félmilliárd forint büntetés. De van, amikor egyáltalán nem kell beszólnia, mert oda van írva a reklámba, hogy itten nincs kibontva az igazság minden részlete, a hazugságé viszont nagyon is.

Az Erste Banknak ez a kopaszos reklámja ilyen például. A sztoriban félmilliós kölcsönről van szó, a képernyőre meg 490 ezer forintot írnak, mert ha nem írják oda, akkor lásd fenn, bünti van. És ebből már a leendő ügyfél tudhatja, hogy a többi szám is így értendő: itt levonunk egy kis kezelési költséget, meg ott hozzáteszünk egy kis iktatási hozzájárulást, és máris eléggé sokba kerül magának az a hitel.

Mellesleg – vagy nem mellesleg, a reklám nagyon is közügy, és van bőven átjárás a politika és a reklám közt – maga a tény, hogy effajta hitelek felvételére buzdítanak a bankok jelentős svunggal, és igen szabadon értelmezett igazságtartalommal, az is elég baljós. Ez nem lakás- vagy autóhitel, ami kvázi nélkülözhetetlen dolgokat tesz elérhetővé, hanem tisztán azt fedezi, amikor az állampolgárnak kedve támad egy shopping spree-hez. A konzumidiotizmust.

Az Erste maga is úgy hirdeti a konstrukciót: „Szívesen utazna el és pihenné ki a hétköznapok fáradalmait, de nem áll rendelkezésére a kívánt összeg? Ajándékkal szeretné meglepni szeretteit, de fizetése nem fedezi a hirtelen felmerülő kiadásokat? Az Erste Bank Személyi Kölcsöne minden helyzetben kiváló pénzügyi megoldást kínál!” Tehát nem arra az esetre, amikor vészhelyzet van, mert elvitte a vihar tetőt. Kifejezetten arra biztat, hogy eszembe se jusson spórolni, hanem ha a seggem kilóg a gatyából, akkor is utazzak el a Bahamákra. Legfeljebb majd visszafizetem apránként, egy tízes csak lesz rá. Bár eddig a jelek szerint nem volt, ugye: ha lett volna, akkor nem kéne hitel.

Meg amikor hirtelen ajándékot kell venni. Mi az, hogy hirtelen? Naptár nincs otthon? December 24-én van szenteste. Lehet tudni előre. Meg talán meg lehet úszni félmillió alatt. Ha nem tudja megúszni, tisztelt ügyfél, akkor az az ön problémája, hogy arisztokratának képzeli magát, pedig legfeljebb dzsentri. Szálljon magába, mérje meg a takaróját, aztán húzza össze magát. Nem azért mondom, de a nagypapám még ő maga adott kölcsön az államnak, békekölcsön, majd államkötény vagy kincstárjegy vagy micsoda formájában. Legfeljebb nem utazott annyit.

Majd lesz nagy sírás-rívás, amikor eztán se lesz egy tízes. Meg tüntetés, meg hőbörgés, hogy a reklámban azt mondták, a hitel a legkirályabb dolog, és most nem tudjuk fizetni, át lettünk vágva. Hát bizony át. És jön a bank, és behajtja, és akkor megint lehet jajgatni. Shylocknak bizony a szíve kell.

Szóval így magunk közt, a kulisszák mögött egyezzünk meg, hogy a szegény buta lakosság eladósítása elég sunyi cselekedet, nem erkölcsös dolog, nem jár érte dicséret. Persze ettől függetlenül biztos kap valami jól csengő nagydíjat ez is, Véres Pengét, ilyesmit. És persze így működik a kapitalizmus, piacgazdaság van, jobbat még nem találtak fel, satöbbi, nem lehet betiltani, hogy a bankok hirdethessenek. De csak rá kéne írni a banki brosúrákra valami figyelmeztetést, mint a fröccsöntött játékokra. Könnyen lenyelhető apró részeket tartalmaz, kisgyermek kezébe nem való. Vagy mint a cigarettára. A hitelt vissza kell fizetni: biztos, hogy kell az a pénz? Na, az tökös dolog volna, ha ennyivel segítene szegény polgárain a köztársaság. De ez csupán kósza álom. Hiszen a köztársaság maga is csak most vette észre mindezt."
Árpád: Szerintem ezt sok olyan ember is magára fogja venni aki pl. hűtőt vagy mosógépet vett kölcsönből, mert másképp nem tudta volna megvenni.
(nem arról van szó, hogy nem értek egyet)
chimie: köszi, hogy megtaláltad a cikket. hát ez az. épp most futott egy reklám az rtl-en, kb. 15 másodperces dolog, hogy ők milyen fasza gyerekek, mert 13.xx százalékot fizetnek. aztán a reklám alján oda van baszva olvashatatlan apró betűvel még négy oldalnyi duma, amit, ha tudsz olvass el 5 mp. alatt. na csak tanuljunk.
az ők alatt természetesen egy bank reklámját értem. bocs, kimaradt.
Worluk!

Jól letoltad szorgos népünket, kár hogy vezetőink még gazdasági analfabétábbak(lásd a bankvezér Megyó M5ös pályakivásárlását).
RoFä!

Ha CIB-es vagy, gratulálok! Magánemberként 100% elégedett vagyok a szolgáltatással. A cégem számláját épp átköltöztetni szándékozom egy másik bankhoz, mert hihetetlen csúnya dolgok történnek. Kicsit koncentrálhatnátok azokra az ügyfelekre is, akik a pénzt hozzák nektek.
A CIB ideális menedék volt a "Megsértődtem az OTP-re" időkben. Homárt és Hemárt kell olvasni, hogy kiderüljön, ez a cég túljutott azon a fázison, mikor nem csak csábítani, de marasztalni is akarja az ügyfelet. Bár szeretem Cserhalmi Györgyöt, nem reklámként, hanem egyéni tapasztalatként szerettem volna ezt közölni.

Azokat sajnálom, akik az elmúlt évek gazdasági növekedéséből kimaradtak, mert éppen munkanélküliek voltak. Ők joggal kérdezhetik. Hábazze, mit ugattok Ti a megszorításokról? Hogy fizessek az öt évi jólétért?
Nem tudom volt-e már, nem olvastam végig a hozzászólásokat, de... Ha Kóka szelíden fogalmaz az analfabéta hitelfelvevőkről, akik - Tóta Woland szerint - "segget egyensúlyoznak a nyakukon", akkor hogyan, és mennyire szelíden vélekedjünk legnagyobb hitelfelvevőinkről (lásd államadósság, Veres, Fletó, Jani bohóc)??
Vettem kanapét ingyenhitelre, 0,1%-os THM-mel. Tóta W. te vagy a balfasz, hogy azt se tudod miről írz, és baromi okosnak hiszed magad, te szerencsétlen zugfirkász.
volt itt egy story okos tojas es eladosodott barom polgartarsunkrol. hirtelen en is kedvet kaptam hitelbol nagy labon elni es derus, vidam emberkent orulni az elet szepsegeinek. a hitelekhez speciel nem ertek, de elovettem az altalanos iskolai matekot, es az jott ki, hogy ha vkinek van 25m adossaga, es a fizetesenek csak egyharmada megy el a torlesztesre, akkor miska felett kap kezhez, ami valljuk be, nem is olyan rossz.
felteszem, ha okos tojas kollega is ennyit keresne, koszos paneljabol a szakadt corsajaval talan minden evben eljutna vmeddig azzal a keveske benzinnel. szoval maradok ott, ahol vagyok, nem kell minden @ra hitel, majd elek jobb korulmenyek kozott, ha tudom finanszirozni.
amugy mosogep, huto: na ez pont az a kategoria, amiben tenyleg leteznek nullas hitelek, mert persze megeri eladni a muszaki termeket, mielott idejetmult lesz, es lehet lehuzni a wc-n, a nagysagrendben fel ev atfutasi ido, amig a penz megjon, nem vag hanyatt egy boltot sem. raadasul, mivel havi torlesztojuk szo szerint par ezer forint, valszeg akad ra innen-onnan, az ember nem valalja be, hogy na, nincs lovem, egetem magam a nemfizetessel. meg persze a hutot-mosogepet nem is szivesen adnank vissza, mert jo esellyel nem azert vettuk meg, mert nem kell. es miert ne hasznalnam a mai naptol, amikor teljesen ugyanaz lesz az utem, amivel fizetem/felreteszem ra a penzt. szoval hutot, mosogepet vegyetek nyugodtan hitelre, attol meg nem vagytok csonthulyek, szerintem belefer az elso lakas/munkaauto kategoriaba.
tisztelt es honszeretett vezetosegunk penzugyi kepessegeit pedig ne is ecseteljuk, azert vannak ok ott, mert ehhez ok ertenek, nem mi. mi pisloghatunk, meg elmehetunk behuzni negyevente a magunk x-et, es kozben filozhatunk azon, hogy ejj, miert nincs itt egy iq-teszt, hatha mari neni es pista bacsi zavaros gondolatainak nem en innam a levet.
LÁZ-ADÁS! Amellett, hogy megfejtettem a szó gyökereit követelem, hogy monnnyon le aki a kedves barátságos bankok ellent lázít ! THM-et mindenkinek !
hunvista: ha úgy vesz mosógépet meg hűtőt (meg kanapét), hogy jól jön ki belőle, akkor nincs miért magára venni. engem az ész nélküli hitelfelvétel akaszt ki, az ajándékra, nyaralásra, szükségesnél nagyobb kocsira felvett hitel. és igen, persze, benne vannak a bankok nyakig, ld kreatív-cikk.
Hello,

egy bankhoz nem értő "balfaszként" én is idevésném a véleményemet.
Nekem elvből nincs kölcsönöm. Az egyetlen hitelem eddig is a '91-ben induló lakásépítési kölcsönöm volt, de az is hol van már, hála Istennek.
Én úgy gondolom, hogy addig nyújtózkodom, amíg a takaróm ér. Vágyaim persze nekem is vannak: elmegyek olyankor maszekolni.
Ha azt a törvényszerűséget, hogy a bank nem szociális intézmény, nem ismeri fel a polgár, akkor úgy kell neki. Persze a bankok gecik: az apróbetűvel a szerződés alján, a direkt érthetetlenre fogalmazott (a polgárnak érthetetlen) játékszabályokkal. Vagy legalábbis kétértelműen fogalmazott.
Vannak persze kényszerhelyzetek, de az más tészta.
Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a polgár először is ismerje meg a játékszabályokat, ha képtelen rá (és nem kell szégyelni, inkább mint ráfizetni, illetve egy agysebész sem mindig közgazdász...) és úgy kössön szerződést.
persze azzal is tisztában vagyok, hogy mind "kölcsönnélküli", könnyen jártatom a számat. A megtakarított pénzemmel kapcsolatban is most jutottam el arra a felismerésre, hogy ahol most van, attól talán jobbak is vannak.
Reklámot pl. én soha nem nézek, illetve a tv-t is max az ismeretterjesztő adók nézésére használom, meg a hírtv-re.
Szívódízel autóm van, hagyományos tv-m, és amikor épp nem esik az eső, akkor bringával járok melózni. Nem is iszim, nerm is bagózok. A családomban senki sem.
És érdeklődve nézem, hogy a sok hülye hogy vágja maga alatt a fát...
És aki hülye, az haljon meg, vagyis fizesse a többszörös kölcsönt csak vissza.
imadlak lac1 hat meg Tota ur, te vagy neki a celkozonsege, meg te vagy az emberideal, az uj kapitalista eleterzes! me'nemelobb szoltal hozza?
nem "kapitalista", hanem _puritán_.
malacful: hát éppenséggel lehet ilyen véleményed, csak ebben az esetben kurvára nem értem, hogy miért? mi a lófasz bajod van ezzel az egéz bejegyzéssel, meg a kommentekkel? mert gondolom nem a hozzászólók személyével van bajod.
Primera, azért a (majdnem) ingyenhitelből is ki tud jönni csúnya dolog.
Vegyünk egy példát: suzuki 2004ben, 2.004% THMre, (valójában 1.99%). A törlesztőrészlete 41284 havonta, 10% önrész, 72 hónap. Ez eddig jó, 2.972.448-at kell befizetni 2.808.000-re.
Közben viszont elment a CHF árfolyama és a Swiss alapkamat is jócskán. A dolog úgy fest, hogy havi átlag 9.000 a többlet jelenleg. Ehhez, hozzájön, hogy a (megszorításoknak) reformoknak köszönhetően mondjuk 6 rugóval kevesebb a fizu. Ez eddig 15.000 forint mínusz. Az ksh nettó átlagbér több mint 10%-a.

Tanulság?

Hüje aki új autót vesz (akár ingyen-)hitelre, pláne olyat, ami még a fütyit sem hosszabbítja.
nem kapitalista, mert a kapitalista nem csak hogy nem vesz fel hitelt, hanem éppen hogy vesz fel, csak nem arra, hogy elbassza Máltán, hanem pl. arra, hogy legyen egy jobb öltönye, amivel elmegy egy állásinterjúra, ami után több pénzt keres. B-E-R-U-H-Á-Z.
Na ez a kaptialista.

Amit TWÁ - szerintem elég jól - leír, az éppen a homo kádáricus, azt csinálja a saját életében kicsiben, amit fiatalon látott nagyban, amiben szocializálódott a 70-es 80-as években, amikor a mai nagyeszű megmondó pénzügyérek (mint megyó, békesi, kupa, drazsé stb.) mind abban a PM-ben másztak felfelé a szamárlétrán, ami semmi máshoz nem értett, csak a hitlek megszerzéséhez. mikor - nagy hőstett - sikeresen beléptünk az IMF-be is, akkor már dollárban is vettünk fel, remek! aminek nem mi vertünk a seggére, azt továbbgurítottuk a szovjetnek.

ezek után, csoda-e, ha az idióta magyar örül neki, hogy végre megint többet költhet, mint amennyit megtermel?

mondjuk valahol a dolog sztem arrol szol, hogy mindenki dontse el, mire van szuksege, mit szeretne, es csinalja ugy. ha lac1-nek igy jo, akkor oruljunk, van koztunk boldog ember. szoval nem csak azert hulye az atlagjuzer, mert pont a hitellel csobe lehet huzni, hanem mert megint ledugnak neki a torkan valamit, amire amugy nem lenne szuksege. hogy ez pont a hitelekkel kapcsolatban jott elo, azert szomoru, mert erre aztan csunyan ra lehet @ni. az emlegetett eleterzes meg olyan, hogy vagy van magadnak olyan, hogy neked jo, vagy radhuznak olyat, ami nekik jo...
Gyűlöletpercek következnek. Volt egy szomszéd család, akik bár féktelenük szaporodtak, mégis inkább a HTB anyu és a biztonsági őr férj kategóriába tartoztak anyagilag. Hirtelen ötlettel bevásároltak zöldségesbolti PC-ből (reál ár kb 80eFt) 200-ért 2 éves hitellel. Nem hitték el, hogy szar lesz a vas, lassú is volt, mégsem találták annyira érdekesnek, eladták kéz alatt 40-ért. Vettek házimozit, HiFi-tornyot, miegymást. A kölköknek is enni kellett adni, eladták. A befolyó összegből törlesztették a hitelt. Végül már majdnem kijött a végrehajtó, de az önkori adott segélyt, hogy négy gyerek alól mégse vigyék el a heverőt.

Azt mondom, aki akkora barom, hogy nem tud THM-et számítani és összevetni a technikai boom szülte árleértékelésekkel, meg is érdemli, hogy kétszer annyit fizessen vissza 7%-os jegybanki kamat mellett, mikor 1 év múlva feleláron megvehetné a tartós fogyasztási eszközt.
(Most nem lakásra vagy vállalkozásra gondoltam, persze, csak nem megehető dolgokra.) Takaróig nyújtózkodni!

Az pedig külön pikáns, hogy mi visszafogottan élünk, normálisan keresek, de lassan érdemes elmenni a feleségemnek munkanélkülinek, mert a tőlünk levett sáp+ a lumpencsaládnak adott kedvezmények egy szintre hozzák az életszínvonalunkat velük.
Ja, hogy miért nem Sulinetből vásárolták? Mert taszbak bejelenteni magukat a munkahelyen és adót fizetni. Így nem kaptak kedvezményt sem.
beerka: teljesen igazad van. csak azt akartam mondani, hogy tóta elmondja a véleményét valamiről a saját stílusában, mi pedig erre véleményt mondunk. mindenki elmondhatja a magáét. de csak azért valakit lehülyézni, mert más a véleménye? lehet, csak értelmetlen. szerintem tóta arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ne ugorjunk be minden hülyeségre, és ne vegyünk fel hiteleket minden szarra. meg, hogy tanuljuk meg, hogyan kell ezt csinálni. én szvsz örülök, hogy van olyan fórum, ahol ezt ki lehet beszélni.
macrowave

USA +ba@hatja magát...
én ammondó vagyok hogy vigyázó szemetek Kínára vessétek...10 éven belül lenyomnak mindenkit ezen a sárgolyón...mint a bélyeget...évek óta figyelem az ott folyó dolgokat és meg kell mondjam az eddigi laposkúszásuk a pálya szélén végre beérett...már most képesek lennének átvenni a vezető szerepet az USA-tól...csak erre még nem készültek fel lelkileg az emberek...főleg az amik nem : )
Kedves Csaba,
Az a bajom ezzel a hozzaszolassal, hogy nincs ertelme ITT, IDE. Ez olyan mintha a sovany gyerek elmondana a suly management wellness groupnak (menthetetlenul hajasak klubja) hogy ugy kell lefogyni, hogy meg se kell hizni.
együtt a kreativ linkkel az írás telibetalál.
Nincs azzal semmi baj, ha ugy tud valaki hitelt felvenni, hogy 1-2 honapon belul torleszti. En igy szoktam. Ha viszont valakinek nincs penze plazmatevere az ne vegyen plazmatevet, vagy keressen masik munkahelyet, vagy csinaljon legalabb ugy, mint aki el is akar erni valamit. Ez nagyon szomoru, hogy a penztelenseg nem motivalo tenyezo az emberek tobbsege szamara. Ha Mallorcara akarok menni, akkor keresek olyan melot amibol telik. Ha nem vesznek fel, akkor elvegzek egy iskolat vagy elmegyek atkepzesre. Na persze az meloval jar, meg sok ido...
Na de konnyen pofazok, mert mar vegigcsinaltam (ami nem egyenlo azzal hogy ulok a baberokon). Es voltam Mallorcan is;).
"Egy alkalmazott"
Miért Malacfül, nincs igaza? Ez is lehet jó valamire, ha elmondják, hogy nem kellene meghízni, és akkor ez a gond majd magától megszűnik...
darvicor:
Kína 300 évvel korábban elkezdhette volna a gyarmatosítást, mint Európa, a technikai fejlettsége alapján. Csak nem akarta. Mert nincs benne a kultúrájában. Mert az ő nemlatin-nemzsidó-nemkeresztény gyökereikkel egy üres szobában is teljesen boldognak lehet lenni, ehhez nem kellett az, hogy karóba húzz egy kontinensnyi indiánt és elhajózd az aranyát egy másik kontinensre.

nyilván, ha akarnák, megrázhatnák G Sorost és egy pár portfóliómagaert már most is. de nem akarják, mert minek... attól nekik nem lesz jobb, hogy nyomorba dől pár ország - mint DK-Ázsia 10 éve (Sorosnak is csak több lett, de jobb nem hiszem...)
meg azt szeretnem mondani, hogy a Kokarol (is) tudom hogy gazdagodott meg, hanyok tole, oktassa az budos kamatlabu anyjat es huzzon zacskot a sajat fejere
malacful: igazabol nem stimm. a dolog inkabb arrol szol, hogy waze, elkezdtem meghizni, most vajon magasrol @jak ra, es majd lesz valahogy, ezt a tortat meg lenyomom, mert az finom, vagy pedig hejjazannyat, nincs tobb torta, csoki, cukorka, mert ugyan csak par kilo, de akkor is tobb az ildomosnal. szo se rola, vannak kover, boldog emberek, ugy is lehet elni, es en is szeretem a tortat. de azert nem fogok enni, mert dr. sosehallottamrola fenenagyszakember szerint az nekem milyen jo lesz. es ha eszervekkel probal valaki meggyozni, meghallgatom, ha kover, ha sovany, ha sokat eszik, ha keveset, ha szereti a tortat, ha nem. es igen, en dontom el a vegen, hogy hogy akarom csinalni, ha valakinek nem tetszik, hat @ja. most epp azokat sajnaljuk, akik szerintunk meg tudnanak elni torta nelkul is, es megis hiznak irtozatosan
Laikusként olvasva Nem Anomim és Anaverzum hozzászólását, az férkőzött bennem kifejezésközelbe, hogy ha nemis _a_, de egy kutya biztos el lehet itt ásva. Aztán fölfele olvasva felderengett, hogy, lehet, az egész egy pet temető. Hmm.
Kedves Malacful: szvsz Lac1-nek az a véleménye, hogy amíg tudunk, addig ne vegyünk fel hitelt. Ha ő ezt megteheti, akkor igaza van. Sajnos ezt sokan nem tehetik meg. De pusztán azért, mert ez a véleménye én nem torkollom le őt (még átvitten sem). Csak ennyi. Fogadjuk el, hogy mindenki ezt a dolgot is másként éli meg. És igenis mondjuk el, írjuk le egymásnak akár pozitív, akár negatív tapasztalatainkat is, előítéletek nélkül. Köszönöm a korrekt válaszodat! És a kókában teljesen igazad van. Neki kurvára kussban kéne maradnia.
tobbet mar nem akarok hozzaszolni mert nem. En a lac1 ellentete vagyok, meg azt is megveszem, ami meg a boltban sincs. (Aztan lac2 atjon nezni az uj TV-men a meccset, lac3 megissza a bort amit vettem, de ez egy masik tortenet). Engem csak az zavar, hogy nem kene ennyire lehulyezni azt (engem) aki nem fel hitelt felvenni akar meg a ragogumijara is. Maximalisan tisztelem es irigylem lac1-et, de ha egyszer ilyenek a genjeim, hogy dagadt vagyok, nem tudok mit kezdeni a sovanyak tancsaival.
na ez szép, kerek, őszinte hozzászólás volt.
gyermekektől látni csak ilyen nyíltságot: nekeeem KELL az a Nintendó apaaa!
malacful: én nem hülyéztelek le! ha megengedheted magadnak, hogy hiteleket vegyél fel, akkor tedd azt. csak azok helyébe is képzeld magad, akik szintén ezt tették, csak aztán úgy alakult az életük, hogy emiatt szarba kerültek. a lényeg, hogy mindenki gondolja meg, mibe vág bele és tájékozódjon. Üdv.
malacful: ha neked igy jo, akkor tisztelet.
a konkret lehulyezes azoknak szol, akiknek valojaban nem is jo igy, csak belejuk vertek. amugy ha megnyugtat, en haveroknak logok osszevissza. igaz, a penzt tandijra kertem, es en is elkuldenem a bus @ba, aki szerint ez nekem nem eri meg.
Tóta ne kötözködj! A költeni effektust talán te is ismered: kezembe basz a bankom egy hitelkártyát, bemegyek a bótba, azt minden szart megveszek. utána meg gondolkodom, hogy mi a szarból is vettem mindezt?
AKKOR EN HULYEZEM LE MAGAM CSAK AZERT IS







: )
impulzusvásárló nemzet vagyunk.
Aztan majd Lac2 vesz olyan TV-t, amire nincs is semmi szuksege de jo draga, meg talan anyu (akie a lakas) is ad kicsit a felretett nyugdijbol, es akkor lesz majd igazan kanaan. Aztan Lac3 is, mert Lac2-nek meg Lac1-nek mar van. Igy megy ez a mi kis orszagunkban, hizik a sok ego a sok plazmaTV-tol, BMW-tol, meg a franc tudja meg mitol, amit az emberek csak a szomszed miatt vesznek meg. Jol van ez kitalalva... csak nem nekem :)
EL IS FELEJTETTEM UGY FELBOSSZANTOTTATOK!
HULYE MALACFUL!!!!!
Peti:
Türelem, nemsokára indul a KKV-kra is a CRM. Mondjuk ez téged nem vigasztal, ha egy üzletkötő hülye volt vagy bunkó :(

Amúgy félre ne értsen valaki, én nem mondom, hogy nem csinálnak nagy gazságokat a bankok. Néhány saját reklámunktól is sírni tudnék. A nagy gond, hogy néha könnyebb az ügyfelet nézni hülyének, mint megkéredezni, mit is akar tkp. egy pénzügyi szolgáltatótól. Hosszú távon megéri, rövid távon viszont ott az éves sales terv és a piacir részesedés...

Másik oldalról, igen vicces mikor valakit X bank már ötödször csuklóztat meg, és úgy általában a geci bankokat gyalázza. Talán ki lehet egy másikat próbálni. Annyira nem életveszélyesen bonyolult a váltás, bár sajnos pár közüzemi szolgáltató nem könnyíti meg... (Ha a bank, amit ott akarsz hagyni, támaszt akadályokat, akkor irány a Versenyhivatal, Fogyasztóvédlem, PSZÁF, tetszőleges sorrendben de leginkább egyszerre. CC a banknak (panaszosztály + fiókvezető is).
En vegigragtam most magam az osszes hozzaszolason,mert raertem.Nembantam meg.
Valoban a ket olasz bank ma a legjobb edes hazankban.
"impulzusvásárló nemzet vagyunk."

hahahaaaaaaa

igen, először lóután vonva próbáltuk meg hozni az impulzusokat a medencébe, de aztán az impulzusok valahogy a ló elé kerültek, s mi most a lovak után lobogva pusztasíelünk.
Hát nemtom.

Olyan ez a dolog, hogy nem vagy fekete vagy fehér.

Az autóm hitelre van, 16-ról felment 18-ra a részlet, most majd visszamegy 17-re. Kibírom, bele volt számolva. A kocsi 12 éves, nem munkaeszköz: hobbi. Imádom.

A fényképezőgépem konkrétan hitelkártyából van, befektetés, sok örömet okoz és egyszer tán még pénzt is keresek vele, de ha nem, akkor is: tudom, hogy az év végi jutalomból pont visszateszem, és fizettem némi kamatot a hedonizmusomért. De bele van számolva.

Hozzá albérletben élek, és kipengetek havonta annyit, amennyi egy garzon felének a 30éve hitelhez a törlesztője lenne. Mert nincs meg az önrész, fészket meg nem rakok, a lízingre nincs meg a jövedelemfedezet. Ez van olyan pénzkidobás, mint a hitel, de inkább mint otthon anyunál, 29 évesen. Egyelőre ez van, majd egyszer másképp gondolom.

De böhöm új autó, értékéből egy év alatt 50%-ot vesztő "tartós" fogy.cikk (szórakoztató elektronika), számítógép hitelre... na nem... 35% körüli THM-mel? (Számítógép, esetleg ha gyereknek kéne, de nincs még...az is csak ha droid lennék hozzá és nem tudnék összerakni (vagy összerakatni) valakivel 50 ezerért egy netezésre alkalmas gépet használt alkatrészekből...
Galileo:

az nem is olyan soká alighanem egy bank lesz. :))) Bár még nem 100%, de csodálnám ha nem.

(Szopni fogunk...:D:D láttam már közelről bankfúziót. A bankfúziót végző bankárokat annyira ne irigyeljétek. Az előkészítő tanácsadók frissdiplomás jogászait végképp ne. Hujjujj...)
rofa: hát már javasoltam, hogy ne használj szakzsargont. ha te tényleg cib-es vagy és kkv-ra akartok crm-et, akkor azért pár száz embert még fel kell vennetek. az pedig túlzás, hogy a két olasz bank a legjobb. attól függ, kinek milyen szolgáltatásra van szüksége.
Azt ki és honnan veszi, hogy itt (Anglia) az eladósodottság normális és természetes dolog és "kultúrája" van? Hát olyanformán van neki kultúrája, ahogy a kukába baszott joghurtosdobozban baktériumkultúrák tenyésznek: a gyakoriság az nagy, de abszolút nem menedzselt a dolog. Alig van olyan hét, hogy ne kongatnák a vészharangot az újságírók. Főleg a fiatalokra vonatkozi ka dolog - olvadoznak a hitelkártyák, gyakran már a collegeban. Ugye a hitelkártya jóval egyszerűbb, mint a papírozós áruhitel, személyi kölcsön. És úgyis mindenki megszokta, hogy mindent azzal vesz. És úgyis csak két hónap múlva kezd kamatozni. Addig meg majd csak lesz valami, új, jobb meló, vagy bármi. És ráadásul hülyeségeket: a negyvenedik felsőt, a harmincadik nadrágot... Komolyan nem normálisak. Valami azért el lehet baszva ebben az országban is, mert van abban valami bizarr, ha diplomás v. hallgató fiatalokat kizárólag a ruhavásárlás és a berúgás érdekli.
én hülye takarékoskodtam pár évet és lett annyi tartalékom, h ha kell valami hirtelen, nem kell hitelt felvenni: tulképpen a tartalékombol veszek el átmenetileg - THM=0% ;) (persze, persze, nem 0%, mert az összeg addig sem kamatozik, stb... viszont a kockázat tényleg 0)

kevesen vagyunk ilyenek, tudom. mert mindenkinek minden azonnal kell :)
Nahát...

Hiszen én nem mondtam, hogy szakállas idealista semmire nem költő hobó vagyok...
Van Toyotám, 3 számítógépem, nekemm, gyereknek, asszonynak, motrom, mindenkinek biciklije, minden gyereknek asszonynak nekem mobilom, otok Rab-on voltunk nyaralni, megtakarításom, életbiztosításom, lakásbiztosításom, meg mi a faszom. Nem dicsekvés, de ezeket hitel nélkül. Vagyis amikor volt rá megvettem. Amire nincs, azt nem mert rajtam ne élősködjön a bank.
Én erre gondoltam az első hsz.-ben.
Ja fényképezőt is úgy vettem, hogy elővettem rá a lét, és ennyi. Ja, 3 gyerek mellett.
""madlak lac1 hat meg Tota ur, te vagy neki a celkozonsege, meg te vagy az emberideal, az uj kapitalista eleterzes! me'nemelobb szoltal hozza?""

Félreértés ne essék, én nem a hitel ellen vagyok, még egyszer nekem is szükségem lehet rá, (remélem nem)hanem az itt kialakult gyakorlat ellen, a bankok részéről is, meg a "fogyasztók" részéről is.
A bank geci, a fogyasztó meg hülye. És ha a kettő találkozik...
Shenpen:
Hat ez jo, ha diplomas vagy hallgato egy fiatal, akkor az csak soppingol az oxfordon, meg iszik. Nem lehet, hogy esetleg azert teszi, mert fiatal? :)
Nekem a fonokom (angol, diplomas, fiatal) ketszer is meggondolja, hogy 3 vagy 4 fontert vesz ebedet, pedig megvan a masfel milla havonta. Es ezt latom az osszes tobbi kollegamtol is. Nem a rongyrazasrol szol azert mindenki elete, es ez is anglia.
Riszpekt:
"Egy magyar, diplomas, fiatal"
Naná, hogy analfabéták, mitől ne lennének azok? A bebukott hiteleket nem a 30-35 éves sokdiplomás stb. srácok veszik fel...

És ha már a Kóka szóba került, azért az elmúlt 2 évben, mint miniszter, bizony szólhatott volna, hé ember, sz@r idők jönnek, ne szaladja a hitellel, mert elszalad veled...!

Ehelyett? Tavasztól, mikor minden épeszű valutába forgatta a tőkéjét, és igyekezett senkinek sem fizetni, hogy majd ha szalad a forint, majd akkor, a kevésbe okosak hitelből mentek görögbe, mer nekik azt monták, hogy dübörög a gazdaság.
"Én bizony, ha kétféle sütőpor van a boltban, alaposan megnézem, melyik az olcsóbb."

Gyurcsány Ferenc
csaba:

pár száz, ne röhögtess. Egy nálunk hússzor nagyobb belga bankban megoldják 50 emberből az egészet. Ja, és azért vannak a személyre szabott marketing területén fokozatok... a kevés is jobb, mint a szarse.

A szakzsargon meg betegség. Bocsi.

Hogy mi a jó bank, azt az ügyfelek döntik el, a lábukkal... :)

Árpád.

Attól mert ecce civisezel, attól még nem csak a protestáns etikát a puritánság oldaláról megragadó polgár a polgár.

Van olyan polgár is, aki hedonista, de nem hülye.
teljesen kész vagyok malacful oksotojasos sztorijatol.

egy 2 éves mondeo törlesztője, cascoja, mindene mondjuk 70ezer/hó.

nekem erzsébeten van lakásom, 15millát ér, akkor fenn a hegyen egy kertészes kéró legalább 25millát. ha én fizetek havi 80-at, ő legalább 140ezret.

kétszer megy nyaralni, elvileg azt is hitelből, legyen havi 40ezer. de ez is minimum.

ha mást nem vett fel, ez 250ezer havonta, ami fizetésének egy harmada, azaz 750ezer ft-ot keres havonta.

hát basszus, én sem aggódnék a hiteleim miatt.
rofa: nem bántani akartalak. abban a belga bankban az 50 ember azt jelenti, hogy a fiókokban, nem is mindegyikben, csak a kijelöltekben, országosan 50 ember foglalkozik, igen, dedikáltan a kkv-val. ami ugyebár több százezer országosan. ez messze nem crm. kkv személyre szabott marketing pedig (egyenlőre) nem létezik. csak tömegtermékek, csomagok vannak. de ezzel ne untassunk másokat.
Ja meg egyvalamit tisztázzunk. Ha holnap kikúrnak a hóra a melóhelyemről, akkor marha gyorsan eladom a fényképezőgépet, esetleg a két hangfalam, amin a zene gyün. Aztán ha nagyon nagy a gebasz, akkor esetleg az autót is. És nem siránkozom, hogy jááájj szemít bank, mert kb. tudom, mit vállaltam.

Csaba

félreértettelek, így OK. Központi staffra gondoltam.
Let's let it slip :)
rofa: agreed and accepted!
"Van olyan polgár is, aki hedonista, de nem hülye."

Definiálgathatunk - nyilván a citoyenről van szó -, de a fölösleges flancot hitelből megvásárló ember, az nálam nem polgár, hanem ahogy írtam a kreatívba, dzsentri. Ettől még lehet tehetséges zenész és szerető édesapa, de nem felelős felnőtt.
Tóta, kurvára igazad van. Csak ezt nemcsak a kreatívban kellene megírnod, hanem ide az index-re is. aztán hagyni a polémiát (ami most itt faszán megy is). Így tanulnánk belőle, nem úgy ha csak egy -amúgy kurvára dzsentri, sznob, az élethez semmi köze- szűk körben elérhető lapban megírod. mert ugyebár az keveseket érdekel, hogy cuncilunci az xy médiától átment wz médiába.
Hát kérem, manapság muszáj definiálni, dobozolgatni ugye, hogy értsük egymást. Mert kultúrája, az van a szándékos félreértésnek, és szezonja is a politikában.

Neked meg van egy alsó hangon is elitistának nevezhető szemléleted a világ dolgairól, amivel nincs semmi baj, cinikusabb napokon marhára együtt tudok vele pendülni. Csak néha elgondolkodom, hogy tán mégsem kéne minden droidot visszakézből lehülyézni, mert nem biztos, hogy csak ő tehet a droidságáról.

De ez nagyon messzire vezet.
Csaba.

Az átlag hitelzombi (akinek tényleg egzisztencia úszhat azon, ha nagyon túlvállalja magát) indexet sem olvas. Max metrot, leginkább blikket, de még leginkább csak a képeket nézi meg, ha.
Azzal nem egészen értek egyet, hogy Tóta mindent ledroidoz, nem pont ő volt az, aki kissé szembevizelve az értelmiséggel védte a McDonald's-ot, még egy "finom" jelzőt is megeresztve?
Persze elitista lehet az is bizonyos értelemben, aki azt mondja, ha már van fejünk, akár használni is lehet. Könyörgöm, nem azt írta, hogy aki Győzikét néz, nem pedig Nádas Pétert olvas, az hülye.
Meg hát ez valamiféle véleményblog, vagy mi, és ugyan TWÁ monogramja ebben a szférában ismerős ugyan, akikről igazán szól ez a post, soha nem hallottak róla. Akiket a legjobban vásárlásra és kapcsolódó személyi hitelre lehet csábítani, nem vitáznak elitizmusról. A bank nyilván szintén nem figyel egy ilyen beszélgetésre, hiszen nem mi vagyunk a célcsoportja. Szóval lehet egyetérteni vagy nem, a lényeg inkább az, hogy ha legközelebb kedves mama/papa/sógor/hugi előáll, hitelt venne fel egy grönlandi kéjutazásra, próbáljuk már leültetni és számolni, és ha úgy is jó a buli, akkor hajrá.
rofa: teljesen igazad van, de valahol el kell kezdeni (nem a kreatívban, az biztos). másrészt ha nincs "az öntudatos állampolgár", azzal nem tudunk mit kezdeni. mi megtettünk minden telhetőt.
Dehogynem Che... Bár téged megöltek Bolíviában, azért simán célcsoport vagy, csak nem ezekre a termékekre. :)))
Csaba:
Ámen. Kezdjük mindjárt a Versenyhivatal, Pszáf, Fogyasztóvédelem trinity-vel, ha valami nem kóser.

Mostanában mindegyik kezdi komolyan venni magát, és ennek én örülök.

hát a trinity-hez csak akkor kéne menni, ha gáz van. de egyetértünk.
Re: ElChe 2006.11.14. 21:57:14
Azert az itt hozzaszolok kozul joparan celcsoportba tartozok (igy most saccperkb) megha nem is ugyanabba a celbe.
tessek man Tota ur meg 896-szor hivatkozni arra a nyamvadt kreativos cikkre, hadd fizessek mar elo ra 23687923 Ft+AFA-ert.
Rofä: "A fényképezőgépem konkrétan hitelkártyából van, befektetés, sok örömet okoz és egyszer tán még pénzt is keresek vele, de ha nem, akkor is: tudom, hogy az év végi jutalomból pont visszateszem, és fizettem némi kamatot a hedonizmusomért." Új vagyok még, itt meg a fizetések tényleg titkosak, ennyire drága gépet vettél, vagy ennyire kevés lesz a bónusz?
Hitelt fölvenni tényleg csak úgy szabad, hogy az ember tudja hogy mibe vág bele. Mi is vettünk fel házimozi vásárlásakor, ráadásul a Cetelemnek volt az ingyenhitele (értsd 0% os) Azt szépen vissza is fizettük, majd azóta a bank egyfolytában küldözget mindenféle DM leveleket, hogy ilyen meg olyan hitelkártyája van használjuk nyugodtan. Na ja, csak már vagy 30-40% os THM el.
Mondom én, itt valahogy mindenkinek igaza van. Mint mindig, mindehol. Akinek most jobban, annak máskor majd alig lesz, akinek meg most alig van, az tán holnap majd tiszta, 90 %-os igazamvanságban fürdik. Allah tényleg nagynak tűnik. Ezért most elmegyek aludni.
Jócakát.
betette neked a kreativos cikket egy jotet lelek 17.21-kor, ugyhogy sporolhatsz.
Naszóval. MINDEN pénz hitelnyújtással keletkezik és MINDNEK van kamata. Tehát a különbség készpénzes vásárlás és hitelbe' vásárlás között pusztán fokozatbeni. A megtakarítás a jelenbeni fogyasztás átváltása jövőbeni, nagyobbnak várt fogyasztássá, a hitel fordítva.

A hitel: előleg - aminek ára van: egy adott jövedelemtömeget jobban szétterít az időben, cserébe a jövedelemtömeg összege is csökken.

A hitelfelvétel kérdése tehát a következőképpen hangzik: jobb-e inkább egész életünkben viszonylag normális színvonalon élni, mint fiatalon szopni, aztán meg öregen jól élni? Szerintem a racionális válasz inkább igen, mint nem, persze van, aki fél a kötöttségektől. (Pl. én.)
Miért hülyeség számítógépet hitelre venni? Laptopot vettem 10 havi 0% THM-re Sulinetben októberben, a régit eladtam 3 havi törlesztésért 3 nappal később, akkor amikor a sok okosnak még nem esett le, hogy év végén megszűnik a Sulinet és mindent megvesznek, így jó áron elment a 3 éves gépem. Tavasszal saját zsebből kigazdálkodok 4 havi törlesztőt és max májusban megkapom az újabb 3 havi visszaigényelt szja-mat, amiből vagy kifizetem az utolsó 3 hónapot, vagy elmegyek egy hosszú hétvégére Párizsba szigorúan saját szervezésben. Persze, felmértem az igényeimet és tudtam, hogy mi kell a gépbe, elég a 200 ezres kategória és tudtam, mennyi az az összeg, amit minden hónapban tudok vállani. Ennyi. Hitelem van és mégse fáj.
vannak olyanok is akik megéletési hitelcsalók. Van az ismeretségemben olyan is, hogy valaki megvett egy digitális kamerát mondjuk 110.000 ést, másnap bement a bizományiba, ahol kapott érte kb 60.000 Ft-t. Aztán elkúrta a pénzt, amúgy is albérletben laktak, meg segélyen meg gyesből életk, úgyhogy a bank behajtani se tudja ezeket a pénzeket. Sajnos az ilyen embereket ez nem nagyon érdekli. Oszt ha nagyon megszolrúlnak, fölvesznek a Providenttől is lóvét, és sírnak mindenkinek, hogy a Providentes verőlegények minden héten jönnek a pénzért.
Nem ecce cívis, Árpi: ecce homo, aki jobban szereti az örököseit, mint ömmagát - ez a definíciója szerintem...
malacful: hagyd a picsába a kreatívot! egy kalap szar(t sem ér). Ahogy írtam megtudhatod belőle, hogy cunciluncikurva átment az xy-tól a wz-be, a tv985 média ügynökséget cserélt, és nézhetsz képeket, arról, hogy a sok buzi hol baszott be legutóbb.
Enakivagyok:

DSLR, egy már megszűnt gyártótól. :)) Három obi, kettő relatív óccsószar, egy középkategóriás. Nyeles olcsó automata vaku.

Nem ennyire "kevés", csak volt más adósságom, vis maiorból kifolyólag, oda is vissza köll tenni. Ez van. (Mindez be volt kalkulálva...a vis maiort kivéve...)

Amúgy ha kibújik belőlem az ex- panelproli, akkor aszondom, hogy vannak akiknek semmilyen év végi jutalom nincs, úgyhogy verhetem seggem par terre :D
Shenpen,
Egyetertek veled, jobb a kiegyensulyozott jolet, mint negyven ev szopas, es pajkos nyugdijas evek a bahamakon :). Csak sajnos nem ugy kezdodik az atlagember fiatalkora, hogy hopp elkezd penzt kolteni es jol elni. Minel tovabb fektetsz be, annal tobbet kamatozik az szamodra kesobb, erthetsz itt ezen egyetemet, vagy szakmai rangletrat. Te dontod el, hol allsz meg.

Sajnos azt, hogy nekunk mi a normalis eletszinvonal, nem onmagunk hatarozzuk meg, hanem nagyreszt a kornyezetunk, es a tarsadalom sugja meg tudat alatt. Kishazankban pedig kifejezetten hangsulyos ez. Neha elcsodalkozom amikor hazamegyek: neha ugy latszik, otthon jobban (vagy legalabb ugy) elnek az emberek, mint angliaban. Kivulrol ez latszik, mert ezt mutatjuk. Mert tobbnek akarunk latszani. Miert kell szegyellni, ha nem telik valamire? (Persze tudom hogy miert, de ez mar masik tema...)
moha:

ha jól tudom, a Provident se nagyon verőlegényeket alkalmaz (bár lehet, hogy rosszul tudom - akihez már mentek ki ütni, csak az cáfoljon :).

Egy felebarátném anyukája mellékállásban provident-behajtó volt. Inkább az Avon ügynökökhöz hasonlíthatóak :)
Shenpen,
lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy az USA-ban pl. van kultúrája az adóslétnek ÉS/DE az agyatlan túlköltekezés NEM CSAK magyar jelenség - hiszen pl. Nagy-Britanniában és Dél-Koreában ismert probléma a hitelkártyatúleladósodás.
Aranyszabály:
1.első autót vehetsz hitelre, de csak Skoda Felicia Combit (fehér)

2.második autót csak a kp.-ben vagy értékpapírban (tőzsde, befektetési alapok) lévő megtakarításaidnak 10%-áért vehetsz + beszámíthatod a Feliciát.

2.01 Vagyis:
Ha van már 15 misid, akkor lecserélheted a feliciát egy 2 milliós használt autóra
(1,5 misi + 500, a használt feliciáért)


Mértékegységek:
100.000.- alatt = apró
100.000.- és 1.000.0000.- között = pénz
1.000.000.- és 10.000.000.- között = összeg
10.0000.000.- és 100.000.000.- között = summa
100.000.000.- felett vagyon

kérem mától ezeket használni :-))))


Köszönöm hogy segíthettem ! :-)

(Ui.: dinnyét csak szakembertől)
"RoFä 2006.11.14. 22:48:58
Enakivagyok:

DSLR, egy már megszűnt gyártótól. :)) Három obi, kettő relatív óccsószar, egy középkategóriás. Nyeles olcsó automata vaku."

Nekem ugyanettől a gyártótól van a nagyobbik DSLR verzió négy középkategóriás objektívvel és nyeles vakuval, tehát az árát már be tudom lőni. Kicsit megnyugodtam. :)
Nekem is a nagyobbik van, miért nem jössz a Zindex Minolta 7D fórumra? Vagy már ott is vagy? :)
Még a cikkhez.

Én értem és át is tudom élni Kóka dörgedelmét: én volnék a célcsoportja. Csak annyira édes az IT-milliárdos yuppie virtuális bőrszékéből osztani az észt pénzről, piacról, kockázatról...

Demagógiakör vége...

(Amúgy: pártolom a pénzögyi oktatás bevezetését, lehetőleg már általánosban. Csak jobb lenne a látószöget kiterjeszteni, és általános fogyasztóvédelmi, gazdaságtani és állampolgári ismeretanyagot ütni a nebulók agyába. Következő generációt ne tudja olyan könnyen megvezetni bank, nagyáruház, internetszolgáltató, és lehetőleg politikus sem.

Naiv vagyok, mint állat, tudom. De tán el kéne kezdeni.
Aki nem hitelre vette a laptopot meg a hétdét az is irhat ide?:)
Egyébként lac1 véleményét osztom maximálisan, az ember annyit költsön amennyije van, ne amennyit szeretne elkölteni.
Mivel csak fotózok és nem értek hozzá, ezért ott nem osztom az észt. Meg most ott csak read-onlyra van időm.

"nemmindegy? 2006.11.14. 23:22:10
Aki nem hitelre vette a laptopot meg a hétdét az is irhat ide?:)"
Persze, hisz nekem kp-s volt, igaz okosan Svájcból, itthoni ár 80%-áért. :) Bár ez inkább valahol szomorú.
Nem olyan biztos ám az, hogy ez demagógia. Hozzám azok a pletykák jutottak, hogy Kóka nem a szorgos, tehetséges, szerencsés üzletember archetípusa, hanem a Matáv strómanja vót, amikor az akkor még nem magenta dinoszaurusz a távközlési-internetszolgáltatási túlysúly megtartása érdekében mutyizott fel-alá. Egyáltalán nem biztos, hogy a nyilvánvaló igazságtalanságok - arra érdemtelen emberek meggazdagodása, majd nagy pofája - kibökése mindig demagógia. Vox populi vox dei. Vagy valami.
Hehe.

Valami diktátor mondta ezt eccer:

"A nép szava Isten szava. Ateista vagyok."

Nem ismerem Kókaint, politikai pletykákkal meg pro és kontra tele a padlás.

Ha minden 10 forintért megdolgozott, akkor is disszonáns a magyart ebben a stílusban helyes befektetési magatartásra nevelni, mikor szegénynek nemigen van befektetni valója.
(Tehát az ilyen duma még szavazatmaximálási szempontból is kontraproduktív).
Egyébként tényleg valahol azzal van a baj, hogy miközben a fizetés negyede a nyugatinak, sok termék nem hogy hasonló árban van, de drágább Magyarországon (viszonyítás: Angliában 1200 - 2000 forint között szoktam könyvet venni az Amazonról és nem kimondottan a nagysorozatban nyomottakat - és 6 éves, 130K KM-es Honda Civic 1.2M forint itt, próbáld meg otthon beszerezni 1.7M alatt), ugyanakkor a reklámok ugyanazt az "életérzést" sugallják. Nem feltétlenül átverésről van szó, a cégek is jobban járnának, ha máshogy pozicionálnák a termékeket, inkább arról lehet szó, hogy régi, bevált meggyőződésem, hogy az megy marketingesnek, aki halpucolónak is hülye, és ezért egyszerűen csak lefordítják a hirdetéseket. (Lefordítják, na jó, ez is túlzás, szóval az igéket és igekötőket magyar megfelelőikkel helyettesítik.)

"ugyanakkor a reklámok ugyanazt az "életérzést" sugallják"

Az lehet, de pont Anglia elég távol van a kontinenstől életérzésben is. Én annyi iPod-ot még nem láttam emberen, mint Londonban (Nekem még nem volt meg Amerika, csak az ika.). Meg kézi Playstation is annyi van, mint anyű. Nem hiszem, hogy az ára miatt nem jutott el Mo-ra az iPod + PS "életérzés". Igaz, itthon tömegközlekedéssel nem járok, így nem nagyon tudom felmérni.
Fura, hogy eszondod: amikor én Londonban voltam - nem sokat, szerintem pöcegödör, mint minden nagyváros, hamar elhúztam vidékre (Wolverhampton) - direkt figyeltem a fődalattin és alig 1-2 embernél láttam. Nyilván az se mindegy, hogy mikor, milyen vonalon (én főleg északon, mert Londonból leginkább csak Camden Town tetszett, és napközben). De hát nem is az iPod fontos, már ha az áruhiteleket nézzük. Kocsi és baszomnagy képernyős tévé, mint elsődlegesek, esetleg a zenehallgatással kapcsolatos kütyük (mert hifinek azért nem mondanám) harmadiknak. Mosógép és hűtő, bár ezek persze szükséges dolgok, de nem feltétlenül a legújabb modell. Egyébként egyetértek, Anglia döbbenetesen nem Európa és ami még döbbenetesebb, hogy nem is Amerika. Én úgy jöttem ide, hogy ez is csak egy kis Amerika, csak közelebb van és nem baszogatnak ződkártyával. Hát nem egészen...
Namááámost. Okosak vagyunk, van véleményünk. Lazán, és lekezelően ironizálunk másokon...
Viszont ostobaság nem tudomásul venni, hogy ha két agydarab (jelen esetben seggszerkezeti elem) között nincs szikra, akárhogy nyomjuk a jópofit, vagy akárhogy tanítunk, nem lesz delej... Ez olyan, mint a kiégett izzóval ordítani: Fééééényt vazzze fééééényt! Soha nem lesz fény, mert képtelenség... Ostobaság élcelődni az ostobaságon, mert fizikailag képtelenek érteni ezen egyedek. És szemétség is, hiszen belőlük élünk, hiszen ők vásárolnak, mi eladunk nekik, vagy gyártunk, hogy eladhassa valaki (nekik, ezentúl Nekik), vagy ironizálunk rajtuk és megvesszük mi... Nem tudatosan csak tényszerűen, mert alapvetően éhenhalnánk egymás nélkül, főleg nélkülük...
Válasszuk ketté. Nem humánus és nem empatikus dolog a butaságon élcelődni, ez tény, mert valahol egy kicsit olyan, mint pl. a nyomorékságon élcelődni - bár lássuk be, nehéz megállni időnként, annyira jól tud esni... emberi gyengeség. Ami viszont a szükségességet illeti - rohamléptekkel haladunk egy olyan társadalom fele, ahola viszonylag buta ember gyakorlatilag fölöslegessé válik, kiváltható. Most már a szellemi munka egy része is automatizált - ld. a könyvelőprogramok, amiket én hegesztgetek - és nagyon durván erre halad a dolog. Hamarosan az lesz a kérdés, hogy mi legyen a társadalom IQ-ban mért alsó harmadával (felével?), mert egyszerűen nem lesz szükség a munkájukra... És ez egy marha jó kérdés és nincsenek rá egyszerű válaszok.
Árpád: Nem kötekedni akartam, hiszen én is ismerek olyat, hogy a gyereken rongyos a ruha, de a TV alatt ott figyel a kölcsönből vett DíVíDí lejáccó. Most nincs időm végigolvasni a postokat, de látod, hogy kb. nyóccal lejjebb már ott is van amire céloztam. Kopizom, hogy ne kelljen keresni: "Vettem kanapét ingyenhitelre, 0,1%-os THM-mel. Tóta W. te vagy a balfasz, hogy azt se tudod miről írz, és baromi okosnak hiszed magad, te szerencsétlen zugfirkász."
"Ami viszont a szükségességet illeti - rohamléptekkel haladunk egy olyan társadalom fele, ahol a viszonylag buta ember gyakorlatilag fölöslegessé válik, kiváltható"

Hát én nem ezt látom. Nem hiszek az ész forradalmában. Ez a látszat, hogy itten most mindenhez ész kell, diplomás a titkárnő, okos enged szamár szenved. Szart, ennyire elértéktelenedett a diploma, stb.
Ha meg minden ennyire automatizált, az szintén egyszerűsít, így inkább annak az 1/3 munkájára lesz ismét szükség.
Lehet, hogy Te ésszel hegeszteged a programot, de az úgy lesz hegesztve, hogy IQ nélkül is lehessen használni.

Kóka bácsi kicsit érdemtelenül tett szert valóban arra a hatalmas arcára, ismerjük be, nem volt az az Elender olyan egyértelmű sikersztori, voltak benne rendes nagy bukták is, de speciál most az egyszer igaza van. Az iskolában megtanulhatod hogyan zajlik a fotoszintézis, valamint megismerkedsz a jános passió technikai érdekességeivel... ámde úgy lépsz ki a gimnázium kapuján az érettségiddel, hogy nem tudod mi az a THM, nem ismered a lakásvásárlásra vonatkozó adókedvezményeket, illetve támogatásokat, fogalmad sincs a KRESZről, és úgy mész el jó esetben az első munkahelyedre, hogy nem tudod mi az a nettó, mi az a tb járulék vagy a nyugdíjpénztár.
Ez tuti az az iskola ami az életre nevel?
Más kérdés, hogy az emberek egy igen jelentős százaléka nem csak pénzügyi, de funkcionális analfabéta is, és valóban annyi esélyük a megvilágosodásra, mint a kiégett villanykörtének.
Ráadásul mivel elég sötétek ahhoz, hogy ne mérjék fel a korlátaikat, zömében nekik lesz hat gyerekük, nem az értelmiségnek, kvázi ez a réteg bővül.
A bankok védelmében meg... egyszer kérdezzetek meg egy hitelügyintézőt, hogy milyen gyakran fenyegetik meg ügyfelek azért, mert a hitelbirálat alapján nem kaptak hitelt... nem nagyon kell tukmálni rájuk a hiteleket, kell a mobil meg a plazmatv mer a karcsinak is van.. a hitel meg csak eszköz, ügyfél drága bármire képes, hogy kijátsza a bank éberségét és erején felül adósodhasson el.
Mindig szükség lesz tömegre... A tömegnek, ha egyedenként kevés is a vásárlóereje, összeségében ők nyertek... Ha ők nem költenek, nincs kinek termelni, és nem lesz mit könyvelni... Ők nem az alsó harmad, ők a nagy többség... Istenem! Ezerszám van köztük diplomás! A diploma egyet bizonyít: volt valaki vizsgán... Caius Marius, a római történelem talán legnagyobb alakja így fogalmazott, nem szó szerint (nem tudom előkeresni):
"...nem tanítottak neves tanítók, a hadvezetést nem könyvből tanultam hanem a harcmezőn, nem tudom nektek bemutatni nemes őseimet, mellemen a sebek az én arcképcsarnokom..."
a fotoszinézis meg jánospassió tanitható, eléggé régota nem sokat változott, de pl a lakásvásárlási kedvezmények jo ha csak évente változnak és év közben nem nyul bele az aktuális pénzügyminiszter. Ezt hogy lehetne tanitani? Max annyit lehetne, hogy "vazze hülyegyerekek, nézzétek meg mit irok alá"
Bar lassan mar minden meg lett ragva haromszor is egy aktualis bejegyzes a homarrol:
index.hu/homar/index.php?p=3150&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Na pontosan az ilyen hitelt felvevo embereket hulyezte le worluk. Tenyleg erdekelne hanyan veszik ezt fel, mert ok tenyleg tovabbkepzesre szorulnak...
nemmindegy: a földrajz tananyag jelentős része is sűrűn változik mégis tanítják, mint ahogy számítástechnikát is tanítanak most már... a wordbe is a gombok nagyrésze máshova kerül 5 év alatt, de ha egyszer már értette talán eligazodik a változások közt is, meg nem utolsó sorban tanítani kéne, hogy hol keresse a változásokról szóló információkat
Persze, hogy nem a kedvezményes lakáshitel támogatási szintjét kell megtanítani. Hanem úgy egyáltalán a lakáshitelt. A fedezetlen és fedezetes hitelek közti különbséget. A THM-et. Az apróbetűt. Hogy az államnak nincs egy fillére sem, ha neked ad, mástól elveszi és viszont. Hogy a politikus lopik, de sokkal rosszabb, hogy pazarol. Hogy per def hazudik, olvass a sorok között, ne a szájáról. Disztingválj. Mérlegelj. Tájékozódj. Tedd a szerzőt a helyére.

Igazából a tananyag épüljön Milton Friedmann (???) örökbecsű mondata köré. Igen, minden kölöknek égessék az agyába tüzes vassal: NO FREE LUNCH, ÉRTVE?
Kezd ijesztő lenni a társalgás. Lassan eljut onnan, hogy vannak, akik hülyeségeket csinálnak addig, hogy vannak, akik bizonyos hülyeségek el nem követésében saját felsőbbrendűségük bizonyítását látják.
sockpuppet: aki mindenkinél különbnek érzi magát az télleg beteg, de aki körülnéz és az utolsó prolit is egyenrangúnak látja magával az beteg csak igazán .P
pammy: tőled se vigye el a kukás a szemetet, és follyon a nyakadba a saját leved... Mióta köztársaság vagyunk egy rang van: állampolgár... ennél csak egy alárendeltebb pozíció van: köztársasági elnök... ezt hívják demokráciának... A többiekkel, műveltségüktől és képességeiktől, beosztásuktól függetlenül teljesen egymásra vagyunk utalva, egyikünk sem marad életbe a másik nélkül, ezért egy a rangunk... Az agysebész pontosan annyira fontos mint a szemetesbácsi...
Én a hiteltermék reklámokat csak 22 óra után engedném, nagy piros 18-as karikával...

A kedvencem az , amikor az ufó kisfiú nem érti, hogy régen miért kellett takarékoskodni.
sokadikpeter: kapitalista értelemben nincs igazad, mert a kukásbácsi bármikor bárkivel helyettesíthető kb, míg az agysebésznek alkalmas emberek halmaza igen szűk. és emberileg sincs igazad, mert mindig találsz olyan (nem szemetes hanem) szemét alakot akinél azért különb vagy.
sga
lány az, és ember...
végigolvastam az egészet, de asszem valakik nem értik, hogy nem a hitellel van a baj..
a baj azzal van, hogy valaki képes mobilt (!!) venni hitelre, és 3x annyit fizet érte, mert nem szedne össze 30 ezret rá, inkább fizet 20 hónapig 3990,-et
ha ez nem hülyeség, akkor mi az?
a karácsony a másik, én azt mondom, addig nyújtozkodj amíg a takaród ér
sajnos egyesek a szocialista örökség miatt csak annyit látnak, hogy demokráciában van többfajta tévé meg kocsi, és mindenkinek JOGA VAN a legjobbra, hiszen mindenki egyenrangú
így aztán, mivel kifizetni nem tudják olyan simán, mint a domb tetején lakó vállalkozó, inkább fölvesznek hitelt a providenttől, 300%-os thm-mel
a kölöknek, haddlegyen neki
hiszen erről szól a karácsony
Azért vannak bankok es finanszirozok, akik igyekeznek. PL ittenvan ez, amit nehéz megmagyarázni a fenti logika alapján. www.autohitel.hu
Az elején valakik bedobták a biztosítókat. Na. Őket kellene kicsit megpiszkálni. Mondjuk pl a KGFB szerződések újrakötésének kérdését. Nálam pl csak évi 20% körüli megtakarítást jelent ha ugyanannál a biztosítónál most újrakötöm a szerződésem. Csak erről elfelejtik tájékoztatni a népet. Ha meg egy alkusz esetleg jelzi neked, akkor azt kökemányen befenyegetik.
Röfa:
"Autópályát meg építsen, akinek kell. Én például nem járok Debrecenbe csak három évente, az én pénzemből ne éíptsenek oda utat!!! :))) "
Ez ugye vicc volt? Az autopalyatol nemcsak annak lesz jobb aki megy rajta, hanem neked is, mindenkinek. Olcsobb lesz a zoldseg, a csizma, minden. Vagy komolyan gondolod, hogyha a szomszed utcaban nem jarsz, akkor ott legyen foldut?
az autopalyaval ott lesz a bibi, hogy ot-hat alvallakozo, mindenkinek zsebibe milliardok, es tovabbra sem hiszi el az egyszeri ember (mondjuk en), hogy autopalyat azert epitenek, hogy nekunk jobb legyen, nem pedig azert, mert azt olyan marha jol szet lehet lopni. hitelbol. hogy legyunk kicsit on-topic.
szoval autopalya: egyik szemem sir, masik nevet. sajna ilyen csernobili paraleny vagyok, hogy mar megint a siro szemem lett sokkal nagyobb.
Beerka: tök sokáig nem épültek azok a pályák, akkor meg azon sírtunk. Bármire ruháznak be az valakinek üzlet.. ilyen alapon akkor semmi se épüljön :o
malacful:

természetesen vicc volt, illetve inkább irónia.
az ERSTE banknál nincs szarabb pénzügyi szolgáltató!!!
Tóta, mondjad meg nekik, hogy az oktatás a hibás. Írás-olvasás, szövegértés, számtan. Aki fogyasztó akar lenni, először visszamegy az elemibe, kitanulja Maolvinnal meg Árpáddal együtt a kimagyarázás-megértést, csak utána lehet fogyasztó, addig nem előrehozottfogyaszt, tilos neki és kész. Hitelkártya-igénylés előtt mindenféle üzletszabályzat hangos felolvasása, alany, állítmány aláhúz, mondatelemez, utána memoriter THM-ből meg különleges feltételekből. Addig nem költ. Vagy kivált, költ, mutyiz, hitelt összevon, behal. RoFa (bocs, nem találom a diakritikus konnektort az a betű fölé), melyik neves pénzintézetnél nyomod?
TWÁ! Ha már bankok. Persze pénzügyi analfabéták vagyunk, de ha már a pénzintézeteknél tartunk érdemes lenne összehasonlítani a magyarországi kamatmarzsokat a külföldön alkalmazottakkal. Enyhe kartellszaga van az egésznek. Persze erre nem ugrik rá senki, pedig megér pár órát.

A lakáshitel az meg egy vicc. Főleg az LTV-érték, amit alkalmaznak. Felveszel ötmilliós hitelt egy 10 millás lakásra, és simán elbukhatod a fele összeg hitellel a kérót, ha ne adj Isten közbejön valami.

Egy ír jelzálogbank dupla akkora összeget állapítana meg látatlanba anyámék vidéki házára, mint egy magyr bank... No comment...
én februárban tervezem egy komolyabb fényképezőgép vásárlását (önerő mellett banki segítséggel)! elkezdek mellette egy sulit, befejezek egy ehhez kapcsolódó, szintén fizetős tanfolyamot is! lehet, hogy a fotózásból egy kurva petákot nem látok majd viszont, merthát nem is főállásban űzném ezt a műfajt... erre persze aztán lehet mondani, hogy hülyeség a hitel... szerintem viszont kár "elmarasztalni" olyan embereket, akik vállalják, hogy adott feltételek teljesítése mellett kiváltják azt az egy-másfél évet, amíg a havi spórolásból amúgy is összejönne a kívánt termék (vagy tv, kocsi, akármi) ára! ahogy fentebb említették, a nyaralás kapcsán: lehet, hogy többe kerül, lehet, hogy nem éri meg, de az is lehet, hogy máskülönben soha nem jutnál hozzá az álmodhoz, nem jutnál el külföldre, stb! a mentalitás, és az érettség hiányzik, ezt viszont aláírom! az az ember, aki komolyan, felnőtt fejjel gondolkodik, tudja, tisztában van a saját anyagi lehetőségeivel, és ha alaposan utánaolvas, akkor a hitel feltételeivel is... nincs átverés, tények vannak, amiket mérlegelni kell! emellett, ha valaki mégis emellett dönt, szerintem nincs benne kivetnivaló! én sem azért veszem meg a gépet, hogy a szomszéd szemébe vakuzzak vele, vagy, hogy másnak feleljek meg ezáltal! az én örömömet szolgálja, nekem nyújt kikapcsolódást, és biztos, hogy pár olyan felejthetetlen emléket, amik sokkal többet érnek, mint maga a gép, és jóval hosszabb ideig tartanak, mint a törlesztőrészlet... nekem ez a véleményem!
süti beállítások módosítása