W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Eljövendő szép napok

2009.01.05. 19:50 Tóta W. Árpád

 

Nincs buék, ez nem lesz boldog új év. Don-kanyar lesz.


Címkék: program cikkajánló válság magyarland

313 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr74859841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.01.05. 20:56:03

Ferenc, a hős2009 nem ígérkezik túl jó évnek, lesz például recesszió, az meg sosem jó. Meg minden drágább lesz, satöbbi, elmondaná mindezt Lenke néni a Szomszédok végén, de szerencsére már nincs Szomszédok, és akkor még mondja valaki, hogy Kádár alatt job…

Trackback: Tudtad? 2009.01.05. 20:19:17

Keressük a kiskaput, adhatnál egy tippet!Találékony a magyar? Megszívjuk! Sokan. Attól tartok a mutyinak vége, legalábbis egyelőre. Hála az új házipénztár szabályozásnak, illetve a 250.000 Ft feletti készpénzes fizetés eltörlésének (cégeknél). N…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Gladia Delmarre:

"Hogy lehetnek kormányok ennyire felelőtlenek? Hogy lehet a hatalom vágya annyira erős, h ezt nem lépik meg?? Hogy lehet, hogy fontosabb az, h alátegyenek az utánuk következőknek, mint az, hogy megoldják az ország problémáit?"

Csak egy képletes példa:
A hetedik kerületben 700 000 000 Ft körüli pénzt nyúltak le az elmúlt pár évben az ingatlanpanamával. Ebbő 100 000 000 Ft-ot kapott az az SZDSZ-es faszi aki benne volt.

Hát ezért...
"Fogalma sincs a szociológiai összefüggésekről annak, aki 100ezer állami alkalmazott kirúgásáról hadovál..."

Pedig azt kellene. Persze nem munkanélkülinek meghagyni őket, hanem átképezni Tesco-pénztárossá, meg szakmunkássá.
Lord_Valdez 2009.01.06. 08:55:08

"Pont az a lényege, hogy ezek a pénzek nem a költségvetésen keresztül áramlanak, ergo nem lehet betenni."

No és miért ne lehetne. Legalább 85 féle módon bele lehet tenni, nem az a művészet, hanem az, ahogy elbaszták.

Csak lehetséges megoldás:

1. az egészségügyi és oktatási sápokat felveszik ILLETÉKként az illetéktörvénybe, ettől kezdve a TÁRGYÁNÁL FOGVA SEM lehet róla népszavazást tartani (ld. Alkotmány 28/C.§ (5) bek a.) )

2. felveszik ezt mint bevételt a költségvetési törvénybe (bevételként már most is benne vannak az illetékek), abból a célból, hogy mint költségvetési tétel is védelmet élvezzen.

3. kitalálnak valami elvet, ami alapján az illetékként beszedett vizitdíjat mondjuk negyedévenként kb ugyanúgy visszaosztják, mintha az orvosnál/egyetemnél maradt volna.


Egy ilyen konstrukció mellett a vizitdíj és tandíj ellen LEHETETLEN lett volna bármiféle népszavazást szervezni, de nem zárom ki, h van még más, legalább ennyire járható vagy még jobb, egyszerűbb megoldás is.

"az egyik reform nem zárja ki a másikat"

Nem zárja ki, csak amikor reformokról beszélünk, akkor jó lenne szemmel tartani a nagyságrendeket.

Ha van egy három köbméteres szarkupacunk, az még nem lesz reform, h beletűzünk egy hóvirágot a tetejébe.

Hiába nagyon szép virág a hóvirág amúgy. (Nekem is tetszik.)
@malacka69: pont azt írtam, hogy a pedagógiai haszna megvan a drillnek, csak éppen nem segít azon a problémán, amit a válság jelent. ha kitaláljuk, hogy minden munkanélkülit beállítunk zabot hegyezni, attól még nem lesz nagyobb kereslet hegyezett zabra. tehát a munkájuk értéke virtuális. ha ezt ki is fizetjük, abból meg infláció lesz (mondjuk amúgy is lesz).

@ik: "John Maynard Keynes szerint ha lukakat ásatsz egy mező közepén majd visszatemetteted (a kedvedért: kisöpreted a pölöskei főutcát), és ezért fizetsz, akkor már beljebb vagy, mert akinek a pénzt adtad, fogyasztani fog (ha lehet fogyasszon olyat, amit az érintett gazdasági érdekközösségben termeltek meg)."

Igen, tudok róla. A bibit te is észlelted. A 30-as évek Amerikájában a New Deal-ből szerzett jövedelmeket amerikai kajára, ruhára, Fordra váltották be. Ma éppen azért erősen kétséges egy ND2 sikere, mert az amerikaiak importárura költenék a pénzt. Magyarán Kína kiszivattyúzná. Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet.

travis:
Igazad van, másra nem jók...

HR-ben dolgozom, a volt köztisztviselők önéletrajzait az első körben hajigáljuk ki! Mégpedig azért, mert általános az a fajta munkamorál az állami szektorban, ami nekünk nem kell a versenyszektorban. Pont.
@malacka69:

"Fogalma sincs a szociológiai összefüggésekről annak, aki 100ezer állami alkalmazott kirúgásáról hadovál... "

Nekem van!

Az a szociológiai összefüggés, h az állam a közszférában, a termelő rétegek sápolásával a középosztályban tart olyan embereket, akiknek normális kapitalista országban szociológiailag a kétkezi munkások között vagy más versenyszférabeli termelő állásban van a helyük.

Így elbocsátásuk elemi szükséglet, mert csak így kerülhetnek a képességeikhez mérten adekvát pozícióba. (Szociológiailag.)
TWÁ:
"Ma éppen azért erősen kétséges egy ND2 sikere, mert az amerikaiak importárura költenék a pénzt. Magyarán Kína kiszivattyúzná. Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet."
Nem feltétlenül! Nálunk az emberek a plusz jövedelmük jó részét piára költik meg cigire, az meg ha nem is magyar, legalább zsíros jövedéki adó van rajta! :)
Undorító, ahogy a köztisztviselőket ekézitek, mintha mind ostoba, lusta, alkalmatlan lenne.

Bezzeg a HR, oda nyelvvizsgák, diplomák hada,egy akadémiai disszertáció és japán munkamorál kell.
Nemecsekernő: Kezdjük visszafelé!
- MÁV, BKV magánkézbe. Eredménye: a magáncég (mint minden országban, ahol ezeket eladták) takarékoskoddni kezdett a karbantartáson és az egyebeken. A sineket még így se kezelnék. Angliában a sokadik halálos baleset és valami 50 halott után inkább visszavette az állam a vasutat a NÉP nyomására.
- politika. sztem a politikus a politikához értsen s ne a szakmai dolgokhoz. Ehez régen szakértőket alkalmaztak. Ma tanácsadóknak hívják őket. sztem az a baj, hogy a tanácsadó valójában nem tanácsod ad, hanem az udvartartás része.
- nyugdyíj: amíg az MSZP hozzájuk van kötve, mindig tömni fogja a zsebüket. Ha máskor nem, a szavazás előtt 5 perccel.
- köztiszti. Magyarországon hatalmas a bürokrácia. Ehhez képest kicsi a számítógépesítés, az e-kormányzat. Minden köztiszti elbocsátás a nagy bürokrácia miatt csak hátráltatni fogja a fejlődést. egyre reménytelenebb egy építési engedély megszerzése pl. Ha nem te cipeled a papírod és adod az illetékes FŐNÖKÉNEK a kezébe, késik, mint a pesti gyors. A szabályok FELÉT el kell törölni! azt fele ennyi köztisztviselő be tudná tartatni. De azokat keményen be is kellene tartatni. Egyébként ebben a káoszban te minőséget nem tudsz mérni.
- Az orvosok minőségellenőrzésével is ez a probléma. A gyógyítás alapjainak nincsenek meg a feltételei. Nem tudom te hol lax, de a vidéki kórházak jó részében nincs fűtés. Az állam nem ad hozzá pénzt. A beteg a bajára még meg is fázik. szed plusz gyógyszereket. Erről az orvos nem tehet. A nővérek elmennek, hála annak aki itt marad. Legalább azok ápolnak, mert más nem. Egyébként meg több pénzt adnék a patikusoknak, de megkövetelném tőlük, hogy ők gyógyítsák meg két lábon a betegeket, akik megjelennek náluk. No ott még lehetne minőséget követelni és eredményességet mérni. Ha a patikában meggyógyítanák a beteget a saját pénzzéből, s az nem mennem az orvoshoz, sokkal kevesebb lenne a beteg még a kórházakban is. Kapjanak minden bizonyított esetért prémiumiot a megtakarításból.
- tanár.
a mondás tartja: HA EZT EL TUDOD OLVASNI, KÖSZÖND MEG EGY TANÁRNAK!
Szerintem nincs más kiút, mint okosabb embereket nevelni. Nem betanított munkások tömkelege kell nekünk, hanem szakmunkások. Még most is annyi üzem települne ide, kínából (ott egyre drágább a munkaerő), de nincs esztergályos. Egy képzett CNC (számítógépes esztergályos) gépkezelő fizetése 200-300 ezer ft is lehet, ha ügyes, mert olyan kevés van belőlük és olyan sok kéne. Lazán kialkudhatja magának.
Ha a tanárjainkat elhanyagoljuk, a jövőnket hanyagoljuk. Ám kétségtelen, az oktatás minősége hmmm.... A mai kormányzat azonban ahogy látom egyre lejjebb adja a mércét. Sztem inkább emelni kellene a követelményszintet. Hogy a nyáron nem adnál nekik fizetést, azzal betennél a gyerekeidnek. nem tudom van-e, de ezt a helyedben inkább meggondolnám.
Egyébként meg Dél-Amerikában is kirúgtak sok tanárt. Ők most taxiznak, takarítanak. De már rájöttek, hogy így az életben nem lesz kilátásuk semmire.
esetleg a drogosokra.
Jártál már arrafelé? No nem a túristaparadicsomokban (Cancun,..) hanem a nem tengerparti városaikban. 8-10 éves gyerekek dolgoznak a boltokban, hogy a családot eltartsák (árut csomagolnak).
-versenyszféra.
Aki ma Mo.-on dolgozik a versenyben, az sokkal többet dolgozik, mint a nyugati társa (átlag) én pl 10 órát (reggel 8-este 18-ig) és még éjjel is otthon, amkor a család alszik adminisztrálok hetente 2-3 alkalommal. Viszont sokan nem dolgoznak és ez a baj. ADÓT KELL CSÖKKENTENI, mert beledöglünk. Akkor is, ha Gyurcsány mást mond. Ha ő nem akar, majd fog az utódja, de ez már nem mehet így tovább.

Az a véleményem, hogy a javaslataid egyenes úton vezetnének a nyomorba minket.
Kösz, nem kérek belőlük
"Undorító, ahogy a köztisztviselőket ekézitek, mintha mind ostoba, lusta, alkalmatlan lenne."

Nem azok, csak sokan vannak, és a versenyszférásoknak kell a felesleget eltartaniuk.
@Tóta W. Árpád:
"zabot hegyezni, attól még nem lesz nagyobb kereslet hegyezett zabra."

Írtam fentebb:
"ad2. Hasznos, ha
- összegyűjtik a településen szétszórt szemetet (volna mit Pesten, láttam...);
- óvodák, iskolák, más közintézmények felújításainál segédmunka;
- parkrendezés;
- vidéken árokfelújítás, fűkaszálás (parlagfűallergia);
- helyi utak foltozása, javítása;
- játszóterek felújítása, karbantartása;"

Ezek miért zabhegyezések?
El kell-e végezni ezeket?
Igen vagy nem? Én azt mondom: igen.
Ezeket pedig sokkal olcsóbban végzik el a közmunkások az önkormányzatoknak, mintha az önkormányzat vállalkozóval vagy saját, állandó alkalmazottal csináltatná (ami azért sem lehetséges, mert ezek szakaszos, egyedi, esetleg időszakos teendők).

A GDP-t nemcsak az termeli, aki a gép mellett áll, vagy a földön kapál, hanem az is, aki fel- illetve kitakarítja a géptermet, meg a forrasztómunkások és szociológusok;-) által összehugyozott klotyót.

Fogjuk már fel, vannak olyan melók, amik nem effektív tárgyi terméket állítanak elő, hanem közvetve termelnek gdp-t. A tanár, a nővér, a tökömsetudja milyen improduktív** értelmiségi seggarc is ilyen.

(** Sajnos a Kádár-rendszernek ez volt az egyik legnagyobb szellemi bűne, miszerint a munkás-paraszt hatalom jegyében az "improduktív" szócskával megbélyegzett egy csomó hivatást, szakmát, munkát. Eme kártékony agyi hatás máig maradandó nyomot hagyott a koponyákban, és az itteni kommentfolyamban is jól kitapintható...)

A földön túró paraszt, vagy a gépolajban úszó proli azért tud gdp-t termelni a gyárban/határban, mert a gyerekét gondozza napközben az óvónő, vagy tanítja a tanár. Ha pedig beteg lesz, akkor az "improduktív" orvosok és nővérkék segedelmével áll talpra, h újra odatoszhasson egy keveset az sajátkezű gdp-nek.

sztem...

Üdv.
Na látom, sokan tudják, hogy mit kéne tenni, bravó. Ezzel szemben - mivel, ahogy ezt annak idején Pokol Béla "közérthetően" megfogalmazta: a politika a kormányra kerülni/ellenzékben maradni univerzális értékduál mentén orientálódik - szerintem ez lesz:
1. A MeH költségvetését plusz 3 mrd forinttal megemeljük a válsággal kapcsolatos lakossági kommunikációra, egyéb érdemi intézkedés megtétele a 2010-es választásokig pedig értelmetlen, nehogy már a mostani ellenzék arassa le a gyümölcsöt.
VAGY:
2. A miniszterelnök a történelmi felelőssége tudatában nem politikusként cselekszik, mire azonnal a saját pártja buktatja meg, és az új miniszterelnök szédítő ütemben tér vissza az 1. pont megvalósításához. Ezt a 2. pontot azonban nem tartom túl valószínűnek, mert - bár érzékelhetően ez sokszor okozott már Ferencünknek morális problémát - eddig mindig a politikus énje győzött (az öszödi beszéd kivételével).
Eredmény: Kormányzati szinten nem történik semmi 2010-ig, a piaci/társadalmi önszabályozás fogja megpróbálni kezelni a helyzetet. Leállnak a hazai forrásból finanszírozott állami beruházások, emiatt még nagyobb lesz a korrupció az uniós pénzek körül; nő a feketegazdaság; ezek miatt a külföldi tőke nagy része kivonul stb. Lakossági szinten a munkanélküliség miatt várhatóan emelkedik a vagyon elleni bűncselekmények száma, de ezzel együtt az önbíráskodás is és felerősödnek a szélsőségesek, ami pedig újabb remek kommunikációs téma lesz. Szóval fasza év várható, de csődbe nem megyünk, hitel van bőven, az államadósságot meg ki nem szarja le. Végül pedig, ha az ellenzék nem tesz semmit és így nem hibázik, 2010-ben a kommunikációra elköltött milliárdok ellenére 2/3-ös többséggel nyeri a választásokat, és ekkor szédítő ütemben elkezdi majd rendbetenni a kiüresedett pártkasszát. Ez eddig a realitás. Az pedig már a hit/remény/szeretet kategóriába tartozik, hogy eközben csinál-e majd valami érdemlegeset is, mivel erről jelenleg stratégiai okokból nem beszélhet.
Greetings of Piresia:

- A TB-t majd megrágom, köszönöm.
- A lényeg maradt le: miért januar 1-töl volt kötelezö érvényü? De valaki már megválaszolta. Lehet a minisztériumban új osztályt nyitni: hogyan gründoljunk törvényt úgy, hogy az ellenzék ne tudjon róla népszavazást tartatni? Szerintem ez kabaré. Egy normális országban ilyen nincs.

Üdv
@Tóta W. Árpád:

"Annak tartalmát, üzenetét a Fidesz határozta meg."

MINDEN megszorító kormány MINDEN ellenzéke azt a politikai üzenetet fogja sulykolni így vagy úgy, h a gaz kormány szükségtelenül megszorít és kisemmiz. Le fogja csapni a magaslabdát, ha tetszik Neked, ha nem.

Így volt ez Szlovákiában is a Dzurinda kormány idején és így van Magyarországon is, sőt, továbbmegyek, egy 1500-2000 mrd-is megszorítás esetén az MSZP is ezt az üzenetet nyomná ellenzékből. Mert így működik a politika. Pont.

Azt, hogy ma nyakig ülünk a szarban, 99,5%-ban NEM a Dzurinda-kormány ellenzéke és a Fidesz közötti különbség, hanem a Dzurinda-kormány és az MSZP által kiállított kormányok közötti különbség okozza.

Abból, hogy a mindenkori, felelősség nélküli ellenzék egy megszorító szándékot (ami, ismétlem, nálunk nagyságrendileg picsafüst volt, nem reform) reflexszerűen blokkol, sokkal kevesebb következik a jövőre nézve, mint abból, h egy kormánytöbbség DÖNTÉSI POZÍCIÓBAN ücsörögve 4-6 éven át folyamatosan elkúr vagy jobb esetben nem csinál semmit.

Ez a realitás, amikor valószínűségeket latolgatunk.
@Greetings from Piresia: Tehát fenntartod, hogy a népszavazás kezdeményezése "reflex" volt, amihez a "felelősség" szót társítani már önmagában kormánypropaganda. Értem. Mert "így működik a politika". Csak azt nem értem, hogy ugyanilyen taktikai alapon mi a gond a 23 millió románnal, a pumadübörgéssel, a hitelből osztogatással. Politizálnak a fiúk, nyerni akarnak, ennyi. Igazíts a mércéden.
@Ronald:

Ronald 2009.01.06. 12:27:45

Igen, az a baj, h Mo-n a parasztnak 20 millió Ft fölött már teljesen lényegtelen az, h valami 200 millió, 2 milliárd, 20 milliárd, 200 milliárd vagy 2000 milliárd-e és ezt a médiamunkások (akik vagy ugyanolyan síkhülyék vagy szimplán manipulálnak) rendre ki is használják.

Ilyenkor jönnek a "népszavazással elbuktatott reformkormány" c. elméletek és társaik.

Míg a valóság sajnos az, h ez a kormány (leginkább az MSZP miatt) akkor sem lett volna érdemi reformkormány, ha az ellenzéke a következő választásokig hawaii-ra ment volna üdülni.
""Pont az a lényege, hogy ezek a pénzek nem a költségvetésen keresztül áramlanak, ergo nem lehet betenni."

No és miért ne lehetne. Legalább 85 féle módon bele lehet tenni, nem az a művészet, hanem az, ahogy elbaszták."
Akkor kiöntöd a gyereket a vízzel. Nem, hogy csökkented a központi elosztás, de növeled.
Amellett, ha adóként szeded, akkor nem látod el, amíg be nem fizeti? Ez adóként nagyon lassú és nem teremti meg a látványos kapcsolatot a szolgáltatás és díj között.
Önmagában valóban szerény eredmények, de nem lényegtelenek.

Abban igazad van, hogy az MSZP sem akart reformokat. Itt az SZDSZ és Gyurcsány volt, aki akart.
@Tóta W. Árpád:

"taktikai alapon mi a gond a 23 millió románnal, a pumadübörgéssel"

Nagyjából semmi, az ország első 10 legakutabb problémáját (melyek kizárólag gazdaságiak) ez a határontúli magyaros színjáték ugyanúgy nem érinti, mint a pártízmilliárdos sápokról tartott népszavazás.

A hitelből osztogatás ugyanakkor nem pusztán kommunikációs kérdés vagy kis kárt okozó hőbölgés, hanem kőkemény gazdasági elkúrás, ezért nem veendő az előbbi kettővel egy kalap alá.

"a népszavazás kezdeményezése "reflex" volt, amihez a "felelősség" szót társítani már önmagában kormánypropaganda"

Árpi, egyetértek.

Társítsuk hozzá a "felelősség" szót!

A közös kassza mekkora részét is érintette ez a népszavazás?

60-70 mrd? OK, legyen 80 mrd.

Az a megreformálandó államháztartás mekkora részét is érintette?

olyan 0,57%-át?

Igen, ebben az arányban valóban felelős az ellenzék, ha feltételezzük, hogy ezeket a díjakat más módon nem lehetett volna bevezetni. Nem igaz ugyan, de legyünk most kőbaloldaliak és feltételezzük.

Csakhogy van azoknak a fránya állami kiadásoknak van egy másik szeletkéjük.

Olyan potom 99,43%.

No az, hogy annak a 99,43%-nak az oroszlánrészével 6 éven át nem történt semmi, az lesz a kormány és az MSZP felelőssége. Ha nagyon kőbalosan nézem.

Szóval lehet a médiában véget nem érő álvitákat generálni arról, h ki fújta le a szarkupac tetejéről a hóvirágot meg hogy ha lefújták, akkor előtte miért nem lett rendesen odadrótozva, csak ez az ország jelenlegi állapotában a lényegről tereli el a figyelmet.
"mi a gond a 23 millió románnal" Ez mérték kérdése. Amit Orbánék meglőttek, az úgyis csak "picsafüst" volt (by GfP), nem reform. Gyurcsány 23 millió romános riogatása viszont tényleg undorító, mocskos aljasság volt. Mert még a förtelmes rokonsága (és bűntársaik) ténykedése miatt 40 év alatt minimálisra csökkent nemzeti érzést is tovább rombolta. Persze, gondolom, a nemzeti érzés a Te koordináta rendszeredben értelmezhetetlen, de bizony az ilyesminek - sajnos - kézzelfogható következménye is van. Nemzeti érzelem nélkül nemzeti érdek sem marad. És ha egy ország nem tud nemzeti érdekben gondolkodni, annak hatása már rövid távon megmutatkozik az élet minden területén. Oktatás, kultúra, gazdaság, stb... Ezért tekintem (többek között) undorító köpedelemnek (by Peggy Bundy) GyF-et és csürhéjét!
"Amit Orbánék meglőttek, az úgyis csak "picsafüst" volt (by GfP), nem reform. "

Mi tettek volna egy igazi Reformmal?
Szintén az előzőhöz: már nem tudom, hol olvastam / hallottam, de nagyon találó volt: Magyarországon az a baj, hogy mindkét (nagy) politikai párt ördögtől valónak, bűnözőnek, stb. állítja be a másikat, ezért soha nem lesz itt konszenzus semmiben.

Én azért kiegészíteném még ezt a gondolatot:
1. Valóban mindkét párt ördögtől való, bűnöző;
2. 1-től függetlenül azért az MSZMP-féle csürhe sokkal undorítóbb a Fideszesnél, ráadásul a bűneik száma / súlya is sokkal visszataszítóbb;
3. A választók is irracionális döntéseket hoznak ebben a helyzetben. Pl. én a következő választáson egyértelműen PROTESTSZAVAZATOT fogok leadni. Mivel az MDF (akikben korábban még bíztam valamennyire) sem különb, mint a két nagy, ezért jelen állás szerint a Jobbikra fogok szavazni. Előbb-utóbb csak észbe kap valaki...
T. Lord Valdez!

Eccer azt találtam írni, hogy a képviselők fizetésének felemelésével egyidejűleg (600.000.- Ft bruttóra) Gyurcsány be akarta vezetni a képviselői különjuttatások eltörlését, viszont ezt a FIDESZ megfúrta, mondván, hogy "ilyen nehéz gazdasági helyzetben (akkor - hehe) a néppel szembeni pofátlanság a képviselői fizetések felemelése". Erre Tóta W. visszaírt, hogy "igen, de a megfúrás az MSZP-nek SE JÖTT ROSSZUL".

Na mostan te meg azt írod, hogy csak Gyurcsány és az SZDSZ akar reformokat, az MSZP nem. Az valóban lehet, sőt valószínű, hogy nem akart, de hogy MEGSZAVAZTÁK, az tény. Hogy fogcsikorgatva, vagy sem, az nekem mindegy.

Egyébként a magyarázkodós stílusodnak (elolvasván a hozzászólásokat) semmi esélye sincsen. Ezt én biztosan tudom. Hajde mennyire biztosan (saját tapasztalat).
@Tóta W. Árpád: Jó kérdés. De már soha nem fogjuk megtudni...

Nem nőttünk mi még fel ehhez a demokráciához. Ha majd lehet választást nyerni megszorítást hirdető kampánnyal, akkor elmondhatjuk, hogy létezik Magyarországon politikai kultúra... Addig viszont csak bábszínház az egész!
T. vakapad! Ne tévesszük ösze az aktívan kommentelőket a read only látogatókkal. Előbbiek többsége elkötelezett harcos, utóbbiak fogékonyak lehetnek a "magyarázkodós" stílusra is. Arányuk kb 1:99.
Néha talál az ember egy-két száz milliárd forintot a nélkül, hogy a nyugdíjasoktól el kellene venni a gyógyszere valót, vagy a cigánygyerekektől az ebédet.

Itt van mindjárt 200 milliárd:

www.es.hu/index.php?view=doc;21321

aztán az államkötvények után fizetendő kamat felár, kb 300 milliárd/év.
lásd: nol.hu/velemeny/lap-20090106-20090106_1-8

Persze, ehhez nem téesz könyvelőből kell a pénzügyminisztert csinálni, meg a jegybank elnököt nem szabadadna politikai célzatú hazudozáson kapni, lásd: forint elleni spekulációs támadás.

"Szembe kellene néznünk azzal a kedvezőtlen ténnyel, hogy a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi tulajdonban van. A rendszer nem a magyar nemzetgazdaság, hanem az anyabankok érdekei szerint működik. Ha az anyabank többletlikviditással küszködik, ide küldi a többletet, hogy leánybankja abból boldognak-boldogtalannak hitelezzen, ha pedig likviditási gondokkal küszködik, ha mérlege főöszszegét csökkentenie kell, beszüntetteti a hitelezést, kiszívja innen a likviditást, majd arra kényszeríti a magyar államot, hogy garantálja a betéteket, mert ő nem képes rá... A kormány mozgástere nem kicsi, mert akármikor megvonhatja a betétgaranciát azoktól a bankoktól, amelyek most az anyabank utasítására csökkentik hitelállományukat a magyar közép- és kisvállalatok rovására. De az állam ezt nem teszi. Azzal, hogy engedélyezte az itteni bankok fiókká való átalakítását, súlyosan rontott a helyzeten, még könnyebbé tette a tőke és a likviditás kivonását.

S igen, ha másképp nem megy, ha a rendszer egyik vagy másik szereplője vagy a rendszer egésze nem képes a zökkenőmentes működést biztosítani, az állam kötelessége - mint ahogy Lázár György a svéd tapasztalatot idézve leírta (Ki nem mondott érdekek, 2008. december 17.) - beavatkozni, s ha kell, az egész rendszert államosítani. Mert ha a bankrendszer összeomlik, az állam is összeomlik."

Az IMF hitel fenntartja Gyurcsányt 2010 márciusáig, pont ezért a gazdaság és pénz politikáért, amiről Róna és Kun ír.

Úgy hogy talán mégsem a tanítónők és a cigánygyerekek zabálják fel a jövőnket...

@Tóta W. Árpád:

"Mi tettek volna egy igazi Reformmal?"

Egy igazi reform 1000 milliárdos nagyságrendű, így jó esetben (jogilag is) a költségvetés része lenne, tehát nem lehetne róla szavazni.
(lenne benne önkormányzati átalakítás, nyugdíj-, adó-, és igen oktatás- és egészségügy is)

Azonkívül, hogy Szíjjártó minden nap felszólítaná a kormányt, hogy ne a Zemberektől vegye el a pénzt(hanem az üregi nyulaktól), semmit nem tudna tenni a Fidesz.


Mintha nem akarnád elismerni a nagyságrendi különbséget 60-80 milliárdos "reform", és az 1000 milliárdos szerkezeti átakalítás közötti lépték-különbséget.

Értem én, hogy kényelmes az elmúlt 6 év politikájár egy 80 milliárdos fing-népszavazásra fogni, csak remélem ezt azért te sem hiszed el...

Vannak persze komoly eredményeink is:

"Az egyre csökkenő gazdasági növekedési ütem ellenére viszont 2005 és 2007 között 21 százalékkal emelkedtek a magyar átlagnyugdíjak, ami messze kiemelkedett a régióban."
index.hu/gazdasag/magyar/nyugreg09010/

vakapad,
Ehhez az kellett, hogy Gyurcsány időnként azért megzsarolja az MSZP frakciót.
Már az is múlt idő. Most már az SZDSZ is csak bennmaradásra játszik, Gyurcsány pedig tudj a fene mit forgat a fejében, de reformot aligha.
Én nagyon szívesen magyaráznék, mert az is szégyen, hogy egy kormány nem bírja összeszedetten elmagyarázni a reformterveit és röhej, hogy jobban értem, mint ők maguk, de nincs hozzá türelmem.
"Arányuk kb 1:99." Aha! Tehát ebből az illúziódból táplálkozik az Új Rend! De ez csak téveszme! Ide csak az jár, akinek közléskényszere van, és még egy kutya, vagy egy aranyhörcsög se jutott neki! :)
T. GfP!

Javasolnám a

www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/9309B7F90DD1B576C12575220033471C/$File/2009kvtv.pdf

anyag olvasgatását, majd a kikristályosodott tételekből való lecsipegetést, és mikor összejött az 1000 - 2000 milliárd, szívesen látjuk a végeredményt. Tételesen. Nopersze.
"Szembe kellene néznünk azzal a kedvezőtlen ténnyel, hogy a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi tulajdonban van."
Nem ez itt a baj, ez kis országoknál teljesen megszokott. A baj, hogy a törvények megengedik, hogy ennyi hitelt folyósítsanak. A dolog másik oldala, hogy anélkül nem produkáltak volna ilyen magas nyereséget (és adóbevételt), illetve sokkal alacsonyabb lett volna a gazdasági növekedés. Cserébe stabilabb pénzügyi rendszerünk lenne.
@Cartman (ex Cartman): Nem táplálkozik ebből semmi, ez a szokásos arány a különféle fórumok olvasói és résztvevői között. A résztvevők mindig motiváltabbak, politizáló fórumokon gyakran párttagok vagy aktivisták, vagy önszorgalomból kampányolnak. Más témákban is megvannak a megfelelőik. Ezért a kommentelők/fórumozók szövegeiből, azoknak arányából bármilyen következtetést levonni viszonylag értelmetlen. A valós érvek összeszedésére lehet alkalmas ez a felület.
T. Ne félj!

Hogyne lehetne találni akármennyi forintot is. Főleg az tetszik, hogy az idézett írások tele vannak feltételezéssel, napledául lecsökkentjük a kamatot jó alacsonyra, és akkor az EURÓ majd 300 forintig ugrik, de sebaj, alacsony kamatok mellett ezt jól ki lehet majd bírni.

Bizony ez így igaz (kivéve a devizahiteleseket, azaz engem, meg a gyevi bírót), viszont most itten az az egy baj szok lenni, hogy senki se tudja, erre a lecsökkentésre az EURÓ meddig ugrik. És ha netán nem 300, hanem 800 forintig, akkor baj van. Nem is kicsi. Lehet azt hinni, hogy Simor hülye, de nem javallott.
@Lord_Valdez:

Azért ez kb évi 500 milliárd, csak úgy ki az ablakon...

Növekedés? Mire gondolsz? a 2002 óta átlagosan 1,5 %-ra?

@nyitottszemmeljaro: A probléma az, hogy az egészségügy nincs ingyen (ezért vonják tőlem a TB-t, igencsak sokat), a hálapénz legfőbb oka pedig a nagyon alacsony orvosi bérek.

Több lehetőség is lehetett volna, a mindenki fizessen egyenháromszáz forintot, az igazságtalan azokkal szemben, akik rendesen befizetik az adókat. Magyarán: ezzel is csak a becsületes dolgozókat szívatták, nem csoda, hogy elvérzett a népszavazáson.
A konkrét témához hozzászólva, volt nekem korábban egy javaslatom. Úgy gondolom, hogy miután Magyarország legnagyobb problémája a tömeges, de képzetlen munkaerő (amit a mezőgazdaság képtelen felszívni - ez számomra az igazi rejtély!), legyen lehetőség olcsó munkaerőt foglalkoztató cégeknek idejönni, a magyar munkavállalónak 40.000.- forintos fizetést adni, amit pótoljanak ki az én adómból a minimálbérre. Ezzel növelnénk a GDP-t, növelnénk a foglalkoztatottságot, növelnénk a bevételeket, és csökkentenénk a kiadásokat, vagy legalábbis szinten tartanánk. A munkavállaló meg többet költene a 71.000 forintos minimálbérből, mit a 30.000 forintos segélyből, azaz fellendülhetnének a helyi kisvállalkozások is (pék, kőműves, stb).

Erre írta egyik blogtársunk (ha jól emlékszem, shore), hogy erre mindenki 40.000 forintra jelentené be az összes munkását, és várná az államtól a többit, azaz a javaslatom bukásra van ítélve.

Én azért el tudnám képzelni, hogy megfelelő korlátozások bevezetésével mégis csak lenne létjogosultsága. Vagy nem?
@vakapad: A mezőgazdaság többet szív fel, mint amennyit lepapíroz, de ez közhely. Viszont nincs is annyi mezőgazdaság, hogy felszívja mindet. Lehetne könnyűipar is, de ahhoz tényleg le kell nyomni a minimálbért, akár úgy, ahogy írod. Mindenki nem tudna visszaélni vele, mert a vége így is csak minimálbér.

Még valami. Ami most jön, vagyis pár százezer munkanélküli, az azért nem példátlan, mert volt már itt egyszer rendszerváltás, és akkor is keletkezett egy csomó. Csakhogy akkor jött a vasgyár helyett a szolgáltatóipar és egyebek - most ilyen nem nagyon látszik. Ezenkívül viszont azt is tudjuk, hogy az akkor munkanélküliek tömege menekült rokkantnyugdíjba, és ezért van nekünk abból is jó sok. Ilyen "megoldás" most is kitelik a szociktól, attól tartok.
T. Valaki2!

Ez volt az első kísérlet arra, hogy az eü kasszát ne az "adófizetők" pénzéből, hanem a szolgáltatást ténylegesen igénybe vevők pénzéből hozzák egyenesbe. Azaz (akár hiszed, akár nem) pont az igazságosság irányába tett első lépés.

A hálapénz legfőbb oka pedig a betegek félelme attól, hogy ha nem adják oda, akkor őket nem gyógyítják meg (ha mindenki ad, csak én nem...), és nem az alacsony orvosi fizetés. Az ugyanis adottság, bár ha hajlandó vagy több TB-t fizetni, akkor megemelhetjük.

Magam hörögve gyűlölöm azon napjainkban erősen elharapódzott cikkek tömegét, melyek mind arról szólnak, hogy "Angliába többet keresnek a zórvosok". Meg a mérnökök, meg a váltókezelők, meg a futballisták, meg Mari néni aki Manchesterben mosogat Brown-éknál. Bizony.
T. Tóta W.!

1./ A mezőgazdaság sokféle lehet. Pl. nagyüzemi gabonatermesztés 1000 hektáron 5 traktorral, 5 kombájnnal, meg 10 szakemberrel, vagy biokertészet sok-sok képzetlen kézimunkával, mégis drágán eladható termékkel (most vagyok benne egy ilyesmiben az erőműi hulladékhő révén). Utóbbihoz sajnos legalább egy szakember azért kell. Nem is akármilyen.

2./ Egyrészt úgy gondolom (holott ez nekem megintcsak rossz, lévén devizahiteles), hogy a meggyengült forint jól jön nekünk, mert olcsóbb lesz az összes exporttermékünk (úgy másfél éve írtam, hogy 260 - 265 HUF/EUR esete lenne az igazi), másrészt viszont igaz, hogy minimum 100.000 munkanélkülink lesz pluszban, de hogy a szocik annyira hülyék lennének, hogy ezeknek megkönnyítenék a rokkantnyugdíjba menekülést (ami végleges, a visszaesés meg 1 - 1,5 év), azt nem hiszem. Beszéljünk róla egy év múlva.
@vakapad: "hogy a szocik annyira hülyék lennének, hogy ezeknek megkönnyítenék a rokkantnyugdíjba menekülést (ami végleges, a visszaesés meg 1 - 1,5 év), azt nem hiszem."

A munkanélküli, a halottal ellentétben, nemcsak eszik, de még szavaz is, sőt tüntet. (Hálistennek sztrájkolni nem tud.) 1-1,5 év? Nem mindegy. Ha 1 év múlva mind visszamegy dolgozni, az politikailag remek! pazar!

De ha 1,5 év kell hozzá, az katasztrófa.

Így nézhet ez ki a pártirodából. Sajna.
@Tóta W. Árpád:

Tehát (szerinted):
H : Halott
MN : Munkanélküli
-> : Jobb (minőségi) operátor
pl.: A -> B esetén B jobb mint A

H:{nem eszik, nem tüntet, nem SZTRÁJKOL}
MN:{eszik, tüntet, SZTRÁJKOL}

Állítás:
MN -> H

Lehet sokat nézed a napokban a médiát.

Komolyan, ész megáll...
Van itt olyan merész, aki 2010-ben a mögöttes 8 évre bökve azt mondja majd:
Na b+, ez már vmi! Hosszabbítsunk 12-re!

Apátia... és siralomház a jelenlegi politika. És a gond az, h az ország is.
És felelős ellenzék nincs, csak felelős kormány!
Az ellenzék bármit mondhat, a kormány viszont bármit megtehet. Egy olyan országban, ahol egy gyurcsány nevű szélhámos miniszterelnöki rekorder tudott lenni, minden vihart át tudott vészelni, ott nem igaz, h nincs potens hatalom a kormányerők kezében. Van! Miazhogy? Nagyonis!
Ami nincs náluk, az kellő tudás, hozzáértés, és bátorság. Mindenki szellempénisz(értsd agyfasz)-generátor, aki ez ellenzékben keresi a - szomszédainknál jóval nagyobb - bajok gyökerét.

Nézek jobbra, nézek balra, de legszívesebben csak lágyék-középen rúgnék tökön pár embert.
A legelső személy neve egyértelmű... őt többször is..., így a többieknek várni kell a sorukra egy keveset... ...hol a vége? Nem látni...

Sosem látni a végét...
@Tóta W. Árpád:

Amire még nem kaptam választ.
A reál és műszaki oktatás lesújtó minőségének, arányának oka és szerepe.

Azok a hőn áhított külhoni burkus gyárosok nem csak olyan technológiát hoznának ide, aminek a kezelését 2 hónapos tanfolyamon meg lehetne tanulni.
Kifelejtetted az okfejtésedből, hogy nem egyszer a képzetlen szakerő hiánya miatt nem döntöttek melletünk.
És bazzz, ne gyere nekem a gumigyárral meg a hasonló baromságokkal.

El kellene kezdeni vitatkozni, hogy a magyar szakmunkások, technikusok, és a műszaki értelmiség tudása miért olyan amilyen. Továbbá az oktatás szerkezete miért olyan amilyen. Tudni kell hogy sok multi ma is Szlovákiából szállítja a munkások egy részét. Jah mert lusták a magyarok, és kapnak munkanélküli segélyt, ami magasabb mint amit a gyárakban fizetnek. Gondolod Te, gondoljátok Ti.

Minden esetben amikor egy fejlesztési részleget Magyarországra telepítenek, azt a média hangosan kürtöli szét.
Közben az innováció aránya más országokhoz képest a béka segge alatt van.
Egy szinte totálisan elhülyített országban élünk.
Az Uniós Innovációs f..-sággal is kérném megkímélni minket.
Az tudományos/politikai elit pénzosztója lesz, amivel újabb Uniós pénzeket fognak átszivattyúzni a saját számláikra. Már alakulnak is a projektíró vállalkozások, amik fasza pályázatokat fognak beadni. Undorító.

Megint megkérdezem: ennek a kurva leépültségnek az oka maga a tömeg? Annak idején belső munkanélküliségként paprikás krumplit főztek a melósok a gyárakban munkaidőben, ha épp nem a főnök fusiját csinálták.
Aztán elzavarták őket, kb. fél év leforgása alatt. Nekik és a családjuknak akkor annyi volt.
Aki azóta megmaradt, mert nem itta el a máját, mára nyomorék. Te meg b. meg inkább a víz alatt látnád őket, mert lehúzzák a hajódat.

Igen Ők tehetnek róla, a májkrémzabáló, tüntető, választó, távirányító kapcsolgató, fütyülős barackot anyatejként szlopáló gatyások.
zoldmano: a felvetés jogos. szerintem is alaposan meg kellene újítani a tech. képzést, sőt orientálni a gyerekeket áltisitől. erről korábban:
w.blog.hu/2007/04/16/szaz_robotot_ezeret

(második felétől a lényeg)
@vakapad: Látom nem bízol a piac ítéletébe. A forint középárfolyama 283-285 forint, normális mozgástér + - 30 %. Jó lenne ezt tényként kezelni.
Én is s svájci frankba tartozom.Kb 350 euró árfolyamig jobban jársz mintha forintba vettél volna fel hitelt. Szerintem tudod Te ezt.
És pont ez a katasztrófa ez a pénz politika, az államadósság finanszírozása mind külföld felé mind belfőldön kb év 500 milliárd töblet kamatkiadással jár, ez 2002 óta 3 ezer milliárd forint.

Az azért meglepett, hogy a két idézett írásból az jött le neked, amit válaszként írtál.

@Tóta W. Árpád:
Győrött az Önkormányzat novemberi döntése alapján a szakmunkástanulóknak havi 16 ezer forint ösztöndíjat fizetnek. Ez évi 500 millió forint, no nem a központi költségvetésből, hanem a helyi iparűzési adóból.
Na, kb ilyennek képzeld a Fidesz leendő gazdaságpolitikáját...
Ne félj: Na ez jó ötlet, tetszik. Egyébként történtek lépések ebbe az irányba (TISZK-ek létrehozása), de bizony be kell oda motiválni a gyereket, mert egyelőre kevesen hiszik el, hogy a villanyszerelés hasznosabb a népművelő szaknál.
@Tóta W. Árpád:

Ha jogos a felvetés, akkor egy ilyen elemzésben is ott volna a helye.
A betegségtudat, bűntudat, tehetetlenség-tudat növelése helyett, helyénvaló volna az okokra rávilágítani.

Évek óta el-elolvasom az írásaidat.
De szinte mindig a: "hülye idióták, nem tudtok ti semmit, csak hőbörögni" szemlélet jön át.

A robot-koncepció az jó.
Félek azért itt van publikálva az e-szubkultúra és a semmi határán, hogy véletlenül se legyen belőle semmi.
Na oké, ez tényleg jó.

Nem akarok nagyon belemenni.
Ezzel a kurva robottal céloztál, és találat.
Sajnos a fiatalok is a könnyebb ellenállás irányába mozognak. A robotika nagyon komoly kihívás, nincs buli, tanulás van ezerrel.
Lehet van itt nálunk egy kis lustaság.
Meg bekattantság.

A dolog kivitelezhető, jó kiugrási pont.
Ha robotot akarsz.
Legyen.
Megkapod.

"A hálapénz legfőbb oka pedig a betegek félelme attól, hogy ha nem adják oda, akkor őket nem gyógyítják meg (ha mindenki ad, csak én nem...), és nem az alacsony orvosi fizetés."

igy van, tehat kurvara semmi koze a halahoz! egy piszkos uzlet az egesz. feketen!
@ZOLDMANO: "Sajnos a fiatalok is a könnyebb ellenállás irányába mozognak. A robotika nagyon komoly kihívás, nincs buli, tanulás van ezerrel. "

Nem, ebből egyik sem igaz. A fiatalok - különösen a gyerekek - képesek teljes erővel foglalkozni azzal, ami érdekli őket. Nem egy ipari robot elé kell odaültetni őket, h nesze bazmeg, robot, hanem érdekeltté kell tenni őket. Erre a legjobb módszer a harc és a tévéközvetítés. Azonkívül remekül skálázható, alapszinten nem sokkal nagyobb kihívás, mint a fémépítő és a legó.
Én hiszek az ésszerű biztosiitós modellekben.
Szerintem a munkanélküli járulékot v. egy részét is ki lehetne szervezni az állam alól. Pl.: fizetnék havi x öszeget, hogy ha majd munkanélküli leszek netán , akkor kapjak a biztosiitótól fizut 1 évig.
Lehet van is ilyen próbálkozás, szétnézek már. :)
Állitom, ha valaki kirakna egy csomó plakátot, hogy Robot Viadal ekkor, helyszin ez, szabály, nevezés a weboldalon, plusz Bódy Szilvi képe rajta, már menne is a dolog. Meg is kérdem a cégem, hátha támogatják. A bulin meg játszanék a bandámmal AC/DC-t :)))))
De pl érdekes módon ott van pl. a spagetti hidépiitő verseny, ahol rendre mi vagyunk az ászok világviszonylatban. Azt meg tudják szervezni. A robotos simán érdekesebb :)
tényleg, és milyen fasza dolog is az.
bár az már egyetemi szint, én azt szeretném, ha minél több kisgyerekből ki lehetne hozni az őrült tudóst/dr q-t.
A robotépitő versenynek ütnie kell, mostanában az összes discovery-n épiitős műsorok mennek. Itt miért nincs ilyen? A ker. TVkben csak arról papol az a megszokot 15 sztár, hogy fingja sincs a matekról és ez tök cool :( Már igazán válthatnának. Már ott tartunk, hogy az a Magyar gyerök (valami energia ügyi miniszter) benyögi valamelyik nap, hogy az ukránok nem csökkentették a gáz mennyiségét, de a nyomás esett (index.hu/gazdasag/vilag/gaz090104/). Hát barátaim ezt semmi média nem kommentálta, nem magyarázta, tehát ez hihető volt, azé szeretném tudni hogy a picsába csinálták ezt, csőátmérőt növeltek? Bakker....
Másik poszton (majombolygós) sikerült telibe trafálni olyas valakit, aki a témában így-úgy érintett.
Ha nem is a gyerekek szintjén, de más szinten, a robot-témában több rálátásom van mint neked (szerintem). Vagy elhiszed vagy sem.
Az 5-10 éves korosztály kapcsán nem vitatkoznék, 10-20 már húzósabb.
Egyébként a téma tényleg "megér egy misét".
Megnéztem az Index Robotblog-ját.
A kommentek dátumai olyan sűrűek, mintha holdfogyatkozások idején írták volna őket. Ez persze nem bizonyít semmit.
Én sajnálom.

A fémépítőt nem bagatelizálni!

Amikor Te felnőttél volt Kulin Görgy, aki megírta a Távcső Világát, akkoriban alapmű volt az olyan emberkék számára akikről írsz.
A Gondolat kiadó komoly témákban adott ki közérthető nyelven megfogalmazott könyveket. Az emberek meg olvasták őket.
Ha nem is mindenki.

Ma vadkapitalizmus van. Nincsenek Kulin György-ök. Ma egy tudományt népszerüsítő cikk akkor érdekes, ha pl. szerepel a címben a "sperma" szó.

Komoly tanárokra volna szükség, akik áldozatos munkával segítik a tanulni vágyókat. Ehelyett lefolyócsővel verik a fejüket. Az a tanár akiről szó van, fizikusként dolgozott mielőtt nyugdíjba vonult.
Azt hiszem Ő alkalmas személy volna egy jó kis fizika szakkör vezetésére.
Ehelyett vascsövet kapott. Akinek meg ez igazán tetszett, azt meg lefasisztáztátok.

Fasisztaveszély?
Pákát szeretnél látni a gyerekek kezében, ehelyett kaptál karlengető pákót.

Baj van itt, ebben tán egyett érthetünk.

Jó nagy bakugrások vannak ebben a kommentben. Kissé patologikusak.
Mint ez az ország.
A gyerekek akikről írsz, épp most, épp ebben nőnek fel. Ebben a mocsokban.
@easydc71:

Jó dolog a tésztahíd.
Menj be az aulába ki van téve.
Legalább a BMF nincs a béka segge alatt.
A Bánkisok nagyon faszák.
Talán a Neumann is felnő a feladathoz.
A neve erre kötelezné.
"Amikor Te felnőttél volt Kulin Görgy, aki megírta a Távcső Világát, akkoriban alapmű volt az olyan emberkék számára akikről írsz."

meg is volt a könyve. sőt volt távcsőépítő készlet, NDK gyártmány, mikroszkópnak is jó volt, de végül lett belőle egy méteres csillagászati távcső. persze ratyi volt igazából, de akkor csodálatos.
Nekem meg volt egy zentai kollégám aki magától Kulin Györgytől vett tükröt a Nyútonjába. Hej, én még emléxem mikor csillagászatos meg scifi könyvekért jártunk a könyvtárba középsuliból. :)
Megoldás:

1. Állami kiadások csökkentése.
2. Munkahelyteremtés
3. Feketegazdaság kifehérítése.

Tudjuk. Leírták mások. Mindenki. Kurv@ sokan.

DE HOGYAN ?

Mielőtt tovább megyek leszögezném más járható út nincs. És minden lépés ami közelebb visz említett pontok megvalósításához az jó. Minden ami messzebb az rossz.

1.A: Kirugni a felét a közalkalmazottaknak. (Cseheknél kb feleannyian ugyanazt csinálják ugyanannyi emberre. Copy-paste)

1.B: Összes közpénzen történő kifizetés nyílvánosságra hozatala. Eredmények, tanulmányok, elvárások, szerződések szintúgy.

2: Járulékok drasztikus csökkentése. Nincs más út. Vagy csökkentünk, vagy az Árpád által leírt öngerjesztő folyamat részese leszünk. (munkanélküliség->emelés->munkanélküliség->emelés...)
Jaaa.. hogy csökken a bevétele az államnak. Na ez az ami nem igaz. AZ EVA bevezetésével is nőtt az állami bevétel nálunk, ahogy a szlovákoknál is az egykulcsos 19% bevezetésével.

3.A: JÁRULÉKCSÖKKENTÉS. Még mindig. Itt is. A járulékok csökkentése segíti legjobban a fehéredést. Ez színtiszta matek. Mit nyerünk, mit vesztünk, mennyi a lebukás veszélye.

3.B: Szigorítás a csalások büntetési tételén. Hogy könnyebb legyen matekozni.

3.C: Munkavállalók védelme a munkáltatókkal szemben, ha rákényszerítik a minimálbérre, plussz büntetés a munkáltatónak jutalom a feljelentő munkavállalónak.

3.C ás 3.B csak és kizárólag 3.A vs 2 esetén működhet, járulékcsökkentéssel.
Ma a rendszert csak és kizárólag ezen pontokkal kívánják egyensúlbya hozni. (Lásd APEH szigorítások, vagyonosádisi vizsgálatok, feljelentések).

Ez lehetetlenség. Azért lehetetlen, mert a halálnak nincs matematikai alternatívája. Aki becsületes az pedig belehal. Ha nem most majd akkor, mikor neki kell eltartani az eddig kiesett becsületeseket is.

Olvastam itt is másutt is jobb ötleteket, rosszabakat. A 13. havi nyugdíjon, vizitdíjon, képviselő fizetésen rágozó gumicsontot meghagyom azoknak akik politikai anyázásuknak, hitüknek önigazolást keresnek.
Leszarható tételek az az igazság. Itt már nagyságrendekkel nagyobb a baj.
@Tóta W. Árpád: Bakker azt az NDK-s készletet én egyszer karira megkaptam. Hú de jó vóót. Van egy haverom, aki egy MÉH telepet vezet. Rendes volt kimentett egy Öveges prof. könyvet. Most olvassa aztán átpasszolja. :))
@Tóta W. Árpád:

Churchill az élete vége felé egyszer azt nyilatkozta: "Azért sajnálom hogy el kell menni, mert nem láthatom azt a sok csodálatos dolgot amit tudományos fejlődés ad nekünk".
Az idézetet fejből írtam, sok éve hogy olvastam, de a lényege ez volt.
Ma itt vagyunk a fejlődés katlanában, amiről beszélt.
A nemzetek egymással versengenek.
Számukra Churchill mást üzen:
"Vért, verejtéket és könnyeket".
Robotok helyett ez az aktuális javaslat. Minimálbért csökkentünk/növelünk, kulturális szakadékot hidalunk át,
mélymagyarozunk, zsidózunk,
megrohadunk.
> vakapad 2009.01.06. 20:30:45

A fizetések relativitásáról szóló, utolsó bekezdésed nagyon ott van. Nagyokat derülök azon, amikor a német sajtóban az orvos, ápoló, ált. egészségügyi stb. fizetések/körülmények kapcsán pontosan ugyanazok a jelzők (elfogadhatatlanul alulfinanszírozott, szégyenletesen alacsony fizetés, stb. stb.) hangzanak el, mint Magyarországon. (A német orvosok amúgy Amerikába és Kanadába készülnek tömegesen.)

Pl.
www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,570903,00.html

Tényleg vicces, hogy az egészségügyről szóló cikkekből ki lehetne feketíteni a városneveket meg az árakat, és nem jönnél rá hogy a magyar vagy német egészségügyről olvasol. A színvonal persze tényleg más, de ez is jó példa arra amit írtál, hogy a Lajtán túl sincs kolbászból a kerítés. Na jó, egyetlen árulkodó részlet akad: említik-e a cikkben a hálapénzt.
@Tóta W. Árpád:

A japán informatikusoknak van saját, különbejáratú robotjuk, pár évenként lecserélik őket (mint a PC-ket), darabjuk 4-5000 USD. Ez nálunk még kicsit odébb van...

Én pl. itthon a BME-n fölvettem a Robotika c. (vagy vmi ilyesmi) tantárgyat, no robotot fél év alatt egy darabot sem láttunk, differenciális mátrixegyenleteket annál többet... Ennek már vagy 15 éve, nem tudom, hogy azóta változott-e a helyzet.

Esetleg valami nagyon jó, 3d-s, grafikus szimulátorral lehetne helyettesíteni, bár a lényege pont abban van, hogy "él", mozog, megfogható.

@firdarrig: Nem ártanak az "eredeti" ötletek, HA van gazdasági realitás mögöttük. Ha nem megint egy csomó veszteséges fürdő, vagy hasonló lenne az "eredeti" ötlet.

Az ilyen és hasonló "ötleteket" jobb lenne mellőzni.
@Ne félj!:
"Azért ez kb évi 500 milliárd, csak úgy ki az ablakon..."
Az, hogy ki birtokolja az államkötvényeket nem jelent extra kiadást. A forint árfolyamától függetlenül forintban értékesíti és veszi vissza.
Vagy arra gondolsz, hogy az anyabank esetleg nem Magyarországon költi el a nyereségét?

"Növekedés? Mire gondolsz? a 2002 óta átlagosan 1,5 %-ra?"
Azért ennyire még Matolcsy sem bírta elqrni :)
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/gdn/gdn20803.pdf

"MN:{eszik, tüntet, SZTRÁJKOL}"
Milyen, amikor egy munkanélküli sztrájkol? Ő olyankor dolgozik? :)

"Azok a hőn áhított külhoni burkus gyárosok nem csak olyan technológiát hoznának ide, aminek a kezelését 2 hónapos tanfolyamon meg lehetne tanulni.
Kifelejtetted az okfejtésedből, hogy nem egyszer a képzetlen szakerő hiánya miatt nem döntöttek melletünk."
Képzetlen szakerő(?) hiánya?
Képzetlen munkaerő akad dögivel, de azt találsz bárhol, ezért az nyer, aki olcsóbb. Még az országon belül is volt példa gyártósor áttelepítésre, mert abban az országrészben 100 forinttal alacsonyabb órabérrel megúszható.
Ez a bizonyos képzetlen munkaerő egyébként elég hajmeresztő dolgokat bír produkálni. Volt, hogy hárman áltak le vitatkozni két 3-jegyű szám összeadásán...

"Győrött az Önkormányzat novemberi döntése alapján a szakmunkástanulóknak havi 16 ezer forint ösztöndíjat fizetnek. Ez évi 500 millió forint, no nem a központi költségvetésből, hanem a helyi iparűzési adóból.
Na, kb ilyennek képzeld a Fidesz leendő gazdaságpolitikáját... "
Jó is lenne, de nem megy. Nem ilyen a kommunikációjuk.

"fizetnék havi x öszeget, hogy ha majd munkanélküli leszek netán , akkor kapjak a biztosiitótól fizut 1 évig.
Lehet van is ilyen próbálkozás, szétnézek már. :) "
Van ilyen biztosítás.

A robotika nagyon kemény kenyér ám (és drága). Hobbi szinten nagyon élvezetes, de amint komolyra fordul a gyerekek elmenekülnek. Ettől persze még hajrá.

"Én pl. itthon a BME-n fölvettem a Robotika c. (vagy vmi ilyesmi) tantárgyat, no robotot fél év alatt egy darabot sem láttunk, differenciális mátrixegyenleteket annál többet... Ennek már vagy 15 éve, nem tudom, hogy azóta változott-e a helyzet."
Áh, Lantos prof. tanítványa :)
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.01.06. 14:10:48
"A népszavazásból tehát joggal következtethetünk a Fidesz várható politikájára. "
ez igaz...
de meg inkabb kovetkeztethetunk abbol ahogyan tenylegesen kormanyoztak, es ok legalabb 3 evig rendben tartottak az allamhaztartast.
@dark future:

Na igen.
Szegény.
Pedig milyen jól eljátszottál volna egy jó kis robottal.
Amit annak idején tanultál (Denavit-H konvenció), annak segítségével írhattál volna saját robotszimulátort. Van ahol az is része a tananyagnak. Bár most nem ez a lényeg.

A téma hogy kimászhat-e az ország a szarból, vagy sem.
Ha igen, akkor hogy?

A robot projekt nagyon jó, de kicsit off. szerintem.

Ami zavar, h. semmilyen jelét nem látom, hogy a kívánt irányba haladnánk.

Osztom Trompf véleményét. Amit leírt mind OK. Csak semmi nem lesz belőle.

Ostoroztam a cikk íróját, mivel feketére festi a képet. Ezt továbbra is tartom.
Kurva szar olvasni (is), hogy megrohadunk.

Sajnos, tényleg nyakik vagyunk benne.

OFF:
Most,amikor ezeket a kommenteket olvasom,eközben is a monitor tetején egy villogó hitelajánlat csábít, 240 hónapra 2 milla kp-t,potom 13658.- forintér,(thm 6.45%)..."Ön mire költené?"...
Hogy mire költeném????
Kimennék b+ a Négy Tigrisre,bevásárolnék 7.62-es lőszerekből,meg egy két AK,hogy meglegyen az ESZKÖZ,és megritkítanám a ki..szott bankárokat,spekulánsokat,pénzembereket,politikusokat,megmondókat,tanácsadókat,meg az összes mocskos kiszolgálógyökeret,aki elhitette az egyszeri idiótákkal mindazt a sok marhaságot ami miatt most cumi van/lesz....
hat mit hallok tegnap a radioaban a fo szakertotol???

hogy a minimalber szlovakiaban NAGYOBB mint nalunk...
es nem szlovakia az eltanulo? ahova mentek az autogyarak?

honnan is mennek el? es kik? ha magas a minimalber????

azert nem artana a tudatmanipulalast tenyekre alapozni nem pedig barmennyire is hiheto MITOSZOKRA!
@Angelo_: "Akkor lennének úriemberek tehát, ha ezeket mind meglépnék és utána elegánsan veszítenének. Az új kormány így tisza lappal indulhatna és akkor lenne 4 olyan éve az országnak, hogy mindenki szidhatná az előző kormányt, a Fidesz pedig nyugodtan dolgozhatna, mert a piszkos munkát már elvégezték."

Bár ehhez kellene egy *háttéralku* is oviékkal, hogy nem falnak fel mindent, ha hatalomra kerülnek. Annak a tízezer szoci csókosnak találnak valamit a nagykalapban, hogy túléljék a 4 évet.
De hát ahogy elnézem a fideszes szónoklatokat (hazaárulók, börtönbe velük stb.) már mitől is lenne meg az a bizalom, ami kell és kivel is lehet itt *bármiféle* (nyílt vagy háttér) alkut kötni?
Túl éhes ez a fidesz falka ahhoz, hogy értelmes üzletet lehessen velük kötni ;(

El kell zavarni mindkét tábort és keresni egy jó királyt. [Csak ippeg hiány van a jó királyokban ;) ]

eMeL
@Suum Cuique: ""Az egyik ok a párt."

Azt seggbe billenteni is az ő dolga lenne, ha a helyzet úgy kívánja. Pláne, ha már ő ott az elnök."

De hát mikor megpróbálta (emlékszel? öszöd) aztán micsoda nagy ramazuri lett belőle. És NEM a szocik csinálták... ők (a párt) talán tanulhatott volna belőle [valamicskét].
A fideszesek nem akarták hogy tanuljanak... mert az ő nagy 'hazaszeretetük' nem tűri, hogy mások bárminyit is javítsanak a korrupciószeretet, demagógiahagyományok és néphülyítés tantárgyakban.
@Tóta W. Árpád: akkor már csak az a kérdés maradt, hogy amikor Gyurcsány rádöbbent, hogy a célkitűzéseit az MSZP szocialista mentalitása, az érdekcsoportok ellenállása, a Fidesz ellenkampánya stb. miatt nem tudja megvalósítani, akkor miért nem mondott le? Ez az a pont szvsz, ahonnan morális hulla, nem a rettenetesen túllihegett Öszöd.
@Tóta W. Árpád: "Hát ez hitkérdés, mint már sokszor megállapítottuk. Lehet [Orbánban] hinni, a két szép szeméért. Más okunk nincs rá."

Ha, mint megállapítottad, Gyurcsánynak nincs lehetősége az ellenérdekelt és buta MSZP élén véghezvinni a szerkezeti reformokat, Orbánnak pedig van lehetősége (a Fidesz lényegében kézivezérelt), viszont nem tudjuk, hogy akarja-e, akkor melyikük a racionális választás?
Tóta: Annak ellenére, hogy elég komor a téma, szétröhögtem a fejem a cikkedet olvasva. Király a cikk. (Nem csak ezért, de ezért is.)
@fec2000: tökéletesen egyetértek.Ideje lenne eldönteni,hogy mi vagyunk a gazdaságért vagy az van értünk.Manapság úgy tünik,hogy a legcélravezetőbb lenne rabszolgának szegődni...
@huba: "igy van, tehat kurvara semmi koze a halahoz!"

Sőt, már régen törvénybe kellett volna iktatni, hogyha a teljes gyógyulás (utolsó kontrol) előtt van, akkor egyszerűen vesztegetés (és így mindkét oldalról büntetendő).
@Tgr:
Igazad van, meg nem is. Mert bár kézivezérelt és emiatt több a lehetősége, de a szavazók elvesztésére ugyanúgy érzékeny.
@Tgr: "Ez az a pont szvsz, ahonnan morális hulla, nem a rettenetesen túllihegett Öszöd. "

Egyetértek...
index.hu/gazdasag/magyar/vdvld090108/

"A gyárépítés munkaerőhiány miatt elmaradt, de a fejlesztőközponthoz szükséges mérnöki csapat verbuválása is eredménytelen volt"

"Magyarországon a legdrágább a termelés a közterhek és a magas energia- és közműdíjak miatt"
@Lord_Valdez: ez nem változtat azon, hogy ha az egyikről tudjuk, hogy nem tudja, a másikról nem tudjuk, hogy meri-e, akkor még mindig a másikkal nagyobb az esély a kívánt végkimenetelre. Egy pártnak a négy év leteltéig semmiféle problémát nem okoz a szavazók elvesztése, annyi idő alatt meg sokmindent meg lehet csinálni. És ez végső soron önérdek: a politika nem zéró összegű játék, jobb 12 évig az ellenzéki padsorban ülni és felvenni a képviselői fizetést, mintha 10 év múlva a szegények megennék a politikusokat.
"Igaz, a kínai varrónők fillérekért gürcölnek; nálunk az emberi méltóság fejlettebb, ezért nem várható el, hogy bárki kénytelen legyen olyan kevésért dolgozni, mint egy alsóbbrendű sárga."

Elvárhatod, de ahhoz Kínába kell költöztetned az illetőt, vagy szó nélkül etetned kell, hogy ne rúgjon fejbe ha megéhezik.
Ez a globális konvergencia kellemetlen mellékhatása, nehéz lesz visszatuszkolni a szellemet a palackba.
A minimálbért meg hiába csökkented tízezer forintra, abból itt nem fog tudni megélni. Ezzel csak a deflációt gerjesztenéd tovább, ami lerontja a piacok hatékonyságát (mindenféle piacra értendő).
Tehát 2009-ben ilyesmiben gondolodni különösen tiltott dolog!
Persze ez a tudatépítő újságírást nem érinti. Ott bármit lehet.
@Tgr: Meg lehet próbálni, bár én félek attól, hogy a valódi arcukat mutatják, akkor pedig csöbörből vödörbe.
@FAQ (ex SarokVáltó):
Ez egy nagyon jó érv! Azt mondjuk nem lehet tudni, hogy melyik lenne a domináns hatás: a defláció, vagy a versenyképesség növekedés, de való igaz, hogy jelen gazdasági helyzetben ez rettenetesen kockázatos lenne.
@neeskens: nem a HR-re kell az, hanem a versenyszférába. de ha már így mondod, kicsit oda is, ugyanis az is ott van.
a különbség az, h állambácsinál akkor is kapsz pénzt, ha lopod a napot, a versenyszférában meg kibasznak ugyanezért.
Na, akkor kicsit fehérítjük az Árpád által olyan feketére festett képet:

"Egy bölcs és hiteles új kormánynak el fogják hinni a választópolgárok, hogy intézkedéseivel egy igazságos, erkölcseiben megújult Magyarország fog felépülni. Ez lesz a „magyar csoda”. "
index.hu/velemeny/jegyzet/mcs090106/

Várjuk már, várjuk...
És ha már itt, akkor: mitöl lesz legitim egy szakértöi kormány? Mert én úgy tanultam a bölcs vezértöl, hogy GyF nem volt legitim, mert nem a nép választotta (ez az elsö körben volt, 2006 elött).
Aztán mitöl lesz kevesebb a 15%-os adó, mint az egyáltalán be sem fizetett?
@csabakirályfi:
Na, azt a csodát én is várom. Mellesleg
szerintem ez egy max 2/3-os írás. Igazi wishful thinker mű. Tartalmaz számos helyes megállapítást, de lerontja egy csomó olyannal, hogy nem foglalkozik csak az ötlet kívánatos hatásaival, annak egyéb hatásait elhanyagolja.
Arról nem beszélve, hogy az ilyen spanyolviasz szintű felvetéseket még leírni is kár.
"Az alacsony, mindenki által megfizethetõ adókért cserébe az új kormány azonban olyan törvényeket hoz, amelyek jelentõsen szigorítanák az adóelkerülés szankcionálását. Az alacsony adókat mindenkinek meg kell fizetnie. Az adóelkerülésnek az egyik legmegvetendõbb bûncselekménnyé kell válni a közmegítélésben."

"Aztán mitöl lesz kevesebb a 15%-os adó, mint az egyáltalán be sem fizetett? "
Psszt! Ne rontsd el az optimista hangulatot :)
Talán lesz egy-két jobb napunk is. Lemondott mandátumáról Boross Péter. Éppen ideje, hogy ott hagyja a politikát,erényeiről csak ő maga tudott szavalni, a károk amit az országnak, és az MDF-nek okozott, szinte felmérhetetlenek. Dávid Ibolya hatalomban tartása, a jobboldali egység szétzuzása, aminak következtében a szoc-lib 2002után, az SZDSZ a fővárosban hatalmat gyakorolja, a 2006-ban a jobboldal számára adott lehetőséget elgáncsolva, hatalmon maradhatott a gyurcsány-kormány. Bizony Boross Péter ezekkel az "érdemekkel" is el kell egyszer számolnia!
@Lord_Valdez: ""Aztán mitöl lesz kevesebb a 15%-os adó, mint az egyáltalán be sem fizetett? "
Psszt! Ne rontsd el az optimista hangulatot :) "
Attol, hogy nem kell fizetni a szamlagyarat.
@Wave:
A 0%-hoz képest a 15% is rengeteg. Dark Future fejti ki erre a választ két poszttal előrrébb :) (csak, hogy jól átlátható legyen :))
@malacka69 az édentől keletre...:
"Az ellenzék bármit mondhat, a kormány viszont bármit megtehet."

Elegáns elképzelések... :-(

"Az ellenzék bármit mondhat" : igen, amennyiben nem kíván soha hatalomra jutni!
De aki egy országot akar kormányozni, annak egy "csöpp" képe azért lehetne valóságról, lehetőségekről, demokráciáról, játékszabályokról, stb.

"a kormány viszont bármit megtehet"... mármint a 'zemberek' ellenére?
Mond, Te tudod hogy működik a többpártrendszer? Nem rémlik, hogy a választók döntenek arró, hogy kinek a kezébe pottyan napról napra az aranytojást tojó tyúk terménye?

Szóval marad a rémálom: mi együtt vagyunk az ország és együtt vagyunk felelősek mindenért! Legelsőként a kormány, aztán az ellenzéke (vagyis együtt a politikai osztály... mint a rendszeresen cserélgetett sakkfigurák, akik hosszan intézik az ügyeket), majd a sajtó meg az "értelmiség"... és talán a legfontosabb a választók, akik az egész politikai piacnak a vevői, így végülis mindenről (közvetetten bár, de mégis mindenről) döntenek.
Na, a sysadmin beintett (és igaza van)
index.hu/gazdasag/magyar/dorg090112/
Viszont jó hír, kicsit megszorongatja a kormány tökeit és 5 %-al több esélyt látok arra, hogy egyszer normális kapitalista ország legyünk. (addig meg megtanulom a fotoszintézist)
Olvasok, olvasok és egy dolgot nem lelek sehol. Miért kell az államnak ennyire gondoskodni? Miért nem lehet megadóztatni a fogyasztást, meg a vagyont a bér helyett? Miért nem lehet figyelmbe venni az adóknál, hogy abból a bérből amit valaki keres, hányan élnek? Hány gyereket nevelne?
Az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot pedig mindenki szépen fizetné a segély után is, amihez pedagógia célzattal munka útján jutna hozzá.
Az állam így hozzájutna némi bevételhez a fogyasztás és a vagyon alapján, aztán olyanra alakítaná magát hogy abból kijöjjön. Amire meg nem jut pénz az majd nem lesz, vagy csak egyéni lelkesedésből működik: Pl. nekem azért sokkal fontosabb, hogy legyen mentőautó, minthogy rendben legyen a MOB, NOB, stb költségvetése. Ha tehát nincs rá pénz, akkor ezeket nem kell csinálni. nemkell egy bazi nagy állam ami beszedi, majd kedve szerint visszaosztogatja a lét.
Olyat nem lehet, hogy az igénybe vett szolgáltatásokat mindeki megfizeti járuléként, a többire meg annyi jut, amennyi? Egyébként pedig mindenki dolgozik (segélyért vagy bérért), esetleg tanul, gyereket nevel,vagy már nyugdíjas. Olyan nics, hogy nem a vágyakból, hanem a lehetőségekből indulunk ki?
@balogr:
De van, csak azzal nem lehet választást nyerni...
A munkanélküliség egy fokkal jobb a halálnál.Ez nagyon igaz gondolat TWÁ.Mert én pont így érzek.A tehetlen düh és kilátástalanság pedig agressziót szűl.Szóljatok ha tévedek.
@Tóta W. Árpád: a közmunka nem haszontalan. Pedagogia okai is vannak: nem szocializalodik egy egesz nemzedek tartosan munkanelkuli szulök mellett. Amig dolgozok, addig nem tudok valami esetleg karosat csinalni.
De fizetni a közmunkaert is kell. De nem kell okvetlenul mindent keszpenzben: lehet elelmiszerutalvany, tv-dij, ujsagelofizetes, a gyerekek iskolai etkeztetese, kedvezmenyes lakber, stb. -olyan dolgok, amik a normalis eletvitelhez nelkulözhetetlenek - es ezek raadasul esetleg szinten közmunkat generalnak...
Alapelv kell, hogy legyen: a közmunka nem kötelezo, de aki elvallaja, annak megerje.
@Tóta W. Árpád:
"a szosziális népszavazás konkrétan a Fidesz kezdeményezése volt. Annak tartalmát, üzenetét a Fidesz határozta meg. Nem a kormány. A népszavazásból tehát joggal következtethetünk a Fidesz várható politikájára."
A szociális népszavazás nem szociális volt. Kikérem magamnak sokak nevében a minősítést, hogy rongyos 300 (évi legfeljebb 6000) Ft-ért szavaztunk. Ha kell most azonnal befizetem 10 évre előre!!!! Én és még sokan - meggyőződésem, hogy a szavazók többsége - arra szavaztunk, amit Horn Gábor kimondott helyettünk. Ha lehetett volna más lehetőség a válaszra (ahogy a pesti belváros szétverésén kívül nem volt, de maradjunk az alkotmányos lehetőségek között) akkor ez a népszavazás - minden idők legnagyobb részvételével - meg sem történik.
Ezennel újra leírom: egyetértettem a vizitdíj bevezetésével - ahogy egyetértenék a tandíjjal is, ha nem a költségvetés lyukait tömködnék vele, hanem a felsőoktatás szinvonalát emelnék - de szavazatom arról szólt: gyurcsány itt ne vezessen be semmit, hanem takarodjon! (Mellesleg, ha ezt a cirkuszt torgyán/kuncze/orbán/kóka/anyámtyúkja csinálja végig velünk, akkor most ő kapná a hideget. Ebben IS pártsemleges vagyok) Takarodjon, mert ez a válaszunk arra az arroganciára, amit ő elkövetett.
Az ország többsége reflexből utasít el MÉRLEGELÉS NéLKÜL bármit, amit egy ilyen hiteltelen ember vet fel. Ez sajnos(?) így működik.
Hogy a fityisz ezt (is) lenyúlja (az is meggyőződésem, hogy nélkülük is eljutottunk volna ehhez a népszavazáshoz, mint egyetlen maradék lehetőséghez) az valóban a politika maga. Ahogy fletó is kiment a szervezők határozott kérése ellenére egy politikamentesnek hirdetett felvonulásra, úgy ők sem kímélnek semmit, amiből hasznot húzhatnak. A lenyúlás a legjobb eszköz az önfényezésre.
Na, végre egy értelmes kezdeményezés a KDNPtől:
kdnp.hu/news/penzugyi-ismeretek-oktatasat-az-iskolakba

Erre igencsak szükség lenne! De én kiegészíteném: Pénzügyi, gazdálkodási és vállalkozási ismeretek oktatására is szükség lenne!
süti beállítások módosítása