W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Az Online Alkony Program

2008.05.20. 03:30 Tóta W. Árpád

Boldog békeidőket élünk. Ennek egyetlen aspektusáról lesz szó: arról, hogy létezik és szinte bárkinek elérhető az internet. Ami egy csoda, még akkor is, ha észben tartjuk, hogy hazabeszélek, hiszen a IV. kerületi internetben dolgozom.

Nem kell fetisizálni, vagy akár magyarázni, miért jó. Nem elsősorban az online sajtó miatt: az mint hírforrás, csupán a tévé-rádió kényelmesebb, ergonomikusabb riválisa. Az internet főleg azért überfasza dolog, mert bárkinek meg tudja adni azt a közösséget, ahol nem érzi magát egyedül. A neonáci, a vasútbuzi, a fegyverbuzi, a natúr buzi, a hacker és a gombász megoszthatja az életét más emberekkel, akkor is, ha élőben ez nehézségekbe ütközik, például a földrajzi távolság miatt. Aki pedig angolul is tud, az sose lesz egyedül: még a legsúlyosabb perverz szörnyeknek is van klubjuk a globális neten.

Ezt az olvasó vágja, nem cifrázom. De sokan még nem tudják. Az elmagányosodást kevéssé kutatják, ezért hasból kell tippelnünk, de pár millió magyarra tuti ráférne a társaság. Ott vannak mindjárt a nyugdíjasok. Az egyedül maradt nénik és bácsik, akikre havonta vagy sose nyitják rá az ajtót a gyerekek. Mit csinálnak? Ülnek a tévé előtt, de a tévé nem figyel rájuk. Ha a gép előtt ülnének, akkor vidám nyugdíjasklubbá alakulhatna a sivár panellakás. Megdumálhatnák a betegségeiket, a régi szép időket, a maifiatalokat, meg persze a politikát. Sőt sakkozhatnának is. Mi több, hallottam egy hetvenéves néniről, aki a Wolfensteinnel múlatta az időt.


BuenaVistaSocialClub.hu


Volt valaha egy ilyen kormánykezdeményezés, hogy "kattints rá, nagyi"*, ahol nyugdíjasokat képeztek ki internetezésre, de aztán szépen csendben, minden koncepció nélkül befulladt. Pedig volna itt játéktér, lehetne jó kis online öregekotthonát építeni, akár olyan egyszerűsített kattintgatóst, mint a gyerekportálok. Vagy akár MMORPG-t - miért is ne? Oldcraft! Nem kell feltétlen lövöldözni a dobtárassal, de egy Second Life-típusú Kádár-szimuláció tuti bejönne bármelyik nagymamának. Lehet utazni fakarusszal, meg kukoricát címerezni. Vagy ami jólesik. Vannak már csírák, például a patinás Marikanet (!), és van Idős Internetezők Topikja. Ehhez nem kell állami szerepvállalás: ha rászabadul egymillió nyugdíjas a netre, akkor a piac ki fogja őket szolgálni. Hírekkel, orvosi tanáccsal, csetszobával, stratégiai játékokkal és pajzán oldalakkal, meg célzott reklámokkal, a Tena Ladytől a hallókészülékig.

Állami szerepvállalás ahhoz kell, hogy rátegyük a nyugdíjasokat az internetre. (Nemcsak a most százéves nénikről van szó, hanem azokról is, akik a netről mennek nyugdíjba, as we speak.) Ehhez speciális hardver, egyszerűsített, kompakt öreglaptop volna jó, egy nagygombos Eee vagy ilyesmi. Kínaiak legyártják, ha sokat rendelünk, nem gond. Minden rászoruló megrendelhet egyet mittudomén ötvenezer forintért, az Állami Internetesítő Vállalattól. Sulinet, magyarán. Ennyit kifizetnek egy tévéért is, és ennyiből kijön a gép. Ártámogatás ellenjavallt, mert akkor elpasszolják a szabadpiacon több pénzért. Kapnak hozzá oktatófilmet, preinstallált, resetelhető szabadszoftvert (nem, nem ám Windows!), esetleg egy névleges - kábeltévé-nagyságrendű - előfizetésért távsegítséget fagyás esetére. Nyilván be kell reklámozni a projektet a Romantica TV-n meg a hetihetesben, orvosi rendelőkben, meg ahol érdemes. Szóval ez sincs ingyen, viszont nagy jócselekedet lenne szegény magányos tacskósnénikkel és bácsikkal. És feltétlenül olcsóbb, mint nyugdíjat emelni, pláne tizenvalahányadikat osztani. Az életet adná vissza, a társaslény-minőséget, ne kelljen nekik a buszon motyogni-magyarázni vadidegeneknek, hogy mióta vannak már egyedül. Ne kelljen Bolgár Györgyöt vagy Csintalan Sándort felhívni, sem a háziorvost fárasztani. Aranyhalhoz beszélni. Mert hiszen ott van egy kattintásnyira másik millió néni és bácsi, aki szívesen meghallgatná őket, sőt elmondaná a saját sztoriját. Cserébe.

A mikrotörténelem összegyűjtése az unokák feladata lenne, de nem jut mindenkinek unoka. Ezekben az öregekben ott ragadt a feldolgozatlan, vagy árnyalatlan indulatokkal kezelt huszadik század. Emlékirataik el sem készülnek, vagy elkallódnak. Ha billentyűt adunk a kezükbe, páratlan forrásanyagot termelnek nekünk. Ingyen. Járulékos haszonként.

Mi itt természetesnek vesszük, hogy amit gondolunk, azt megosztjuk másokkal. Nemcsak ilyen világmegváltó ötleteket, mint ez: szinglicsajok ezrei blogolják ki, mennyit késik a menzeszük. Másik szinglicsajok pedig elolvassák, válaszolnak, és ettől máris kicsit kevésbé szinglik. Persze, a nagycsalád lenne a csúcs, és gémeskutat mindenkinek, de ez nem megy parancsszóra. Hozott anyagból dolgozunk.

Nem jó az embernek egyedül


Az igény, amit az internet, a fórumozás, az online klub kielégít, nem mesterségesen gerjesztett vágy. Kamerásmobilra nem ácsingózott senki, amíg nem létezett. Internetre már akkor vágyott a magyar, amikor el se tudta képzelni.

A rendszerváltás után pár évvel jelent meg a Hirdetés című újság. Egy Magyarországra települt német üzletember indította el. A biznisz lényege az volt, hogy a lapban található kuponnal ingyenes apróhirdetést lehetett feladni. Na és a millió ingatlan-, autó- és álláshirdetés között volt egy rovat, amit úgy hívtak: Olvasók rovata. A Harminckettes rovat. A szabadfogású.

Egy kuponon majdnem pont egy SMS-nyi - a mértékegységet akkor még fel se találták -, 150 karakter szöveget lehetett feladni. A harminckettesben mindenki maga döntötte el, mit ír. Volt, aki istenes verseit közölte vagy igét hirdetett. Angel of Light, avagy AoL néven futott az egyik legtermékenyebb térítő - millió évvel azelőtt, hogy az America Online nevét leírták volna Magyarországon. Ó igen, ott nickek voltak, csak még nem így hívták őket. Ez volt az első felület, ahol szerepeket játszva, akár több néven lehetett megjelenni. Vagyis teljesen szabadon, mint a madár. Szerelmek, barátságok szövődtek, topiktalálkozókat/listameeteket tartottak, és hetente háromszor - így jelent meg a Hirdetés - bepostolták azt a 150 karakter gondolatot, amit el akartak mondani. Istenről, szerelemről, ufókról, Jean-Michel Jarre-ról. Ezek a csodálatos ősemberek fórumoztak fórum nélkül, interneteztek papíron. Ácsoltak maguknak internetet képzeletből és akaratból. A szabadság kis körei, bizony. 1993-at írtunk, kábé.

A lap megszűnt rég, a klub emlékét topik őrzi. Szerepét millió másik topik vette át.

Nagy dolog, ünnepelnivaló áldás az internet. Ha már az űrkomp nem lett meg - amit kisfiúként megígért nekem a világ - itt ez a mindenre nyíló ablak. Örömhír. El kell vinni a világ minden tájára, de leginkább azokhoz, akiknek az életet jelenti.

Ember embernek


A két focicsapatnak megvannak a maguk prioritásai. A Fidesz-kormányra vár majd a szcientológusok és hasonló szekták kitakarítása; az MSZP történelmi feladata pedig az, hogy a nyugdíjasokat babusgassa. Ezzel már épp elég kárt okozott - itt az ideje, hogy okosítson az öregpolitikáján. Úgy tegyen boldogabbá egy csomó embert, hogy az ne okozzon szükségszerűen deficitet. Neadjisten tartozzon hozzá egy üzleti modell. Vagy egy egész piac.

Felelősek vagyunk a nyugdíjasainkért. Szomorú bizonyítvány, hogy ezt Magyarország rendre letudta egy borítékkal. Pénzt adni a lehető legfantáziátlanabb ajándék; azonkívül a nyugdíj ebben a formában a jövő felélése. Az Online Alkony Program nemcsak a nyugdíjasnak lenne jó: megélhetést, üzleti lehetőséget adna a vállalkozóknak, az online iparnak. A magányos időseknek pedig talán a legtöbbet, mi adható: egymást.

* Update: Tévedtem, a Kattints rá, Nagyi nem a kormány ügye, hanem a Budapesti Művelődési Központé. Ezenfelül nem is halt meg, sőt terjeszkedik, csak nem hallunk róla annyit, mint indulásakor.


Címkék: reform magyarland felkínálom

290 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr22477920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves zsanett!
Bár nem mindig értem, amit írsz (magyar anyanyelv, 3 diploma mellett sem), élvezni élvezem, ha - látszólag - OFF is. Azon gondolkodtál, hogy modern költészetként kiadod?
Ha nem, még nem késő.
Azt mondták-e, erotikus vagy? És legalább tényleg?
liidiiia 2008.05.20. 22:52:27

Az én szolgáltatómnál már most is van non stop segitség,telepités,használat ügyben.
Minden szolgáltatónál,azt nem tudom,de gondolom igen.
Ezenkivül a programok is tartalmaznak a kezelésre,használatra,segítséget.

Viszont az is igaz,általában a használati utasításokat nem szoktuk elolvasni,inkább másoktól kérjük a segitséget.Rossz beidegződés,nálam is.
ON
A nagyon idősek és képzetlenek számára az ötlet nem használható.
Mi 60 körüliek meg már úgyis állandóan a "szeren" lógunk...
Inkább a sporot, a természetjárást kéne propagálni... Én csinálom.
Megmérgezte családjának két kutyáját egy 14 éves kaliforniai lány, miután összeveszett szüleivel iskolai teljesítményén, írta kedden a Los Angeles Times.

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/353312/
-

Indextől is kirúghatnák a hírszerkesztőt ez a szint már a Blikk alatt van egy fokozattal ...
lenin, hidd el, hogy az már egy fokozat, hogy használati utasításból ért az ember. én szimpla helpet modemtelepítés ügyében egyszer hívtam fel, de az mindkettőnk idegrendszerének igen rosszat tett. mentségemre szolgáljon, hogy tudom, hogy a technika bénái viszik előre a fejlődést a területen, és próbálok legalább erre büszke lenni. szóval kellene olyan help is, ahol pszichológusdiplomával is rendelkezik az észtosztó, az sem ártana, ha hipnotizálni is tudna, de minimum felkészült arra, hogy úgy navigáljon, mintha mondjuk egy vaknak próbálna segíteni :-) . hát van ilyen is...
én úgy képzelném ezt, hogy nagypapa megkapja a gépet (lehet desktop vagy notebook), összedugja a látványosan jelölt drótokat, bekapcsolja, és mehet netezni. tehát előre installált oprendszer, browser, szövegszerkesztő, képnézegető, flash, skype, ami kell. ne kelljen semmit telepíteni alapból, a frissítéseket töltse le automatikusan (ehhez lehet, hogy kellene egy szerver). aztán ha "jaj, elbasztam", akkor legyen egy reset lehetőség, ami visszaállítja a gyári állapotot (+doksik), registry cleanup stb. ez így nem lenne sokkal nagyobb feladat, mint megtanulni a tévé hangolását, sőt. a tartalmat meg a piacra lehet bízni.
Árpád, az ifjú fantaszta...
érdekes módon eddig még senki se írta be, amit pedig minden ilyen ötlethez szokás: hogy árpád, csináld meg, szervezd meg te. ennek örülök.
az online, házhozszállítós vásárlásnak is remek célcsoportjai lennének az idősek, hiszen nekik komoly könnyebbséget jelent, ha nem kell kimozdulni otthonról, és cipekedni. ráadásul rájönnének, hogy sokmindent olcsóbban meg tudnak venni, mint a sarki boltban.
"érdekes módon eddig még senki se írta be, amit pedig minden ilyen ötlethez szokás: hogy árpád, csináld meg, szervezd meg te."

mert ez a kínaiak dolga lenne :-)
nem is értem, miért nincs még olyan 200 dolláros vas, ami csak egy browser, semmi több. iCeleron 1.7 kategóriájú proci, 512 MB RAM, 4GB CF, VGA ill. TV kimenet, LAN + WLAN, 4xUSB, akku, Linux, egyszerű Mozilla alapú browser (mint pl. a Kmeleon). minden más felesleges, mert lehet online is csinálni (adattárolás, fájlkezelés, szövegszerkesztés, képszerkesztés stb.)

azért is érdekes hogy nincs még ilyen, mert linuxos web-servert bezzeg bele bírnak rakni egy 5 eFt-os routerbe is. ki érti ezt...

"én úgy képzelném ezt, hogy nagypapa megkapja a gépet (lehet desktop vagy notebook), összedugja a látványosan jelölt drótokat, bekapcsolja, és mehet netezni..."
jaja, ez kéne.
néha azt gondolom, hogy olyan ez, mint az adózás, hogy lehetne biztosan egyszerűbben is,csak annak a rétegnek, akik ottan diktálnak ez nem érdeke, így aztán fizethetünk egy halom könyvelőt, informatikust...stb
pl németországban egy csomó olyan szerződés, ami nálunk ügyvédhez kötött: papírboltban standard kapható, és abban nincsenek jogi vitákra kiskapuk, félreértések lehetőségei...stb, és azt csak 2 fillérért megveszi az ember, kitölti és van egy tiszta, jogilag egyértelmű, hivatalos szerződése. nahát a kommunikációba és a mindennapi élet mindenféle szintjére (anyagi, netes...stb) nagyon kellenének ezek az egyszerű, más szolgáltatásának megvásárlását nem igénylő tiszta, síma utak, és akkor lehetne gyorsabban menni. szerintem.
RE: liidiiia 2008.05.21. 01:30:40

egyrészt igazad van, másrészt sajnos naív vagy. sokan érdekeltek abban, hogy minél bonyolultabban menjenek a dolgok. elég ha csak azt nézzük, hogy a képviselők mekkora része jogász. naná, hogy a saját szakmabelieiknek kedveznek (a feleslegesen bonyolult jogszabályokon kívül lásd még pl. az ügyvédi kamarákra vonatkozó különszabályokat ill. az EVA intézményét)

A kérdést az idő oldja meg.

A mai 40 alatti korosztály már nagy százalékban használ netet, ők már sosem jönnek le a szerről. Éppúgy az életük részévé lett, mint a reggeli kávé, vagy a Barátok közt.

Persze Árpinak igaza van, lehet siettetni a dolgot, és érdemes is. Ugyanakkor legyünk igazságosak, és támogassuk az idős férfiak horgászatát pl. ingyen bérlettel, vagy mindenféle sporttevékenységüket pl. kedvezményes uszoda belépő. Szóval O.K. a net dolog, de ne legyen fetisizálva, gondoljon más, olcsón megvalósítható dolgokra is.

Üdv.
Most nem azé', -lyla, de utoljára valami akarnok szobrász javított Radnótin, mer' nem tetszett neki a vers. Ne csinájjuk eztet! Zoli bácsi így írta meg, oszt' punktum. Nem kell mindenáron verstani rigoróziával zenei ritmusokat számon kérni, lényeg az eszmei mondanivaló. A költő itt mindössze egy fájdalmas tényt szögez le, puritán egyszerűséggel: "Prosztatám az asztalon" -, ami a műtét brutális végeredményét villantja fel az olvasónak, aki szinte látja a fáradt sebészt, amint széles mozdulattal a föltétlenül bádog borítású bútordarabra hajítja a költő kimetszett férfias szervét, látjuk az operáló team vezetőjének homlokát törölgető, lábujjhegyen pipiskedő műtősnőt, érezzük a professzor rezignációját - ezredik prosztata mán ez ebben az évben -, az egyén vesztesége kvázi feloldódik a tömegessé válásban. A "Most már baszhatom!" fájdalmas felkiáltás (sóhajtás), a végletekig leegyszerűsített, pőre közlés nem tűri a töltelékszavakat, szándékosan mellőzi a zenei ritmust. A költemény ezáltal feszessé leend, egyszerűvé, ami csak a legnagyobbak sajátja, ezáltal parnasszusi magasságokba ível például Zelk korai traktor-verseit, vagy Rákosi elvtárs hatvanadik születésnapjára írt poémáját meghaladóan. Engedékenyebb hozzáállást, kedves barátom, több megértést a költőkkel kapcsolatban. Vagy ha mindenáron pontos szótagszámot teccik kívánni, akkor javallom Szabolcska Mihályt vagy Lővy Árpádot!
W: "tehát előre installált oprendszer, browser, szövegszerkesztő, képnézegető, flash, skype, ami kell."

á, tuti erre is lenne "jogvédő", aki ráugrana, hogy piaci erőfölénnyel való visszaélés, termékkapcsolás, választási lehetőség kizárása, mert mi van a papának Opera kell, nem IE, és a skype helyett is Ventrilót akar...stb. :)
Szia Árpi!

Nem ida tartozik, de látom, hogy kezded egyre jobban kihasználni a felületet. Felül a hirdetés egész korrekt, amit még beraknék az a jobb oldalsávba egy scrollkövető, nem túl agresszív reklámcucc. Egyébként a SEOra elkezdhetnél odafigyelni mert az április 30ai Pagerank frissitéskor 5ösről 4esre esett a PR.
Frenki góz to hálidáj, de nincs szerencsénk önző kölke viszi a rétyerutyáját is, vagy ahogy nagyon kedvelt és sokra tartott néhai debile szokja sunnyogni az áramszedőket né lopják el, sőt minden troli elé egy lóvasutast és a helyi érdekeltségű gój almanach sem tartósító szer mentes, de hiába is nézzük a globalizáció begyűrűzik és válságtalanít, mert az infósztrádán nem tilos, amit nem szabad, ezért én nem szabadkozom.
Avvakum protopópa 2008.05.21. 08:58:01
:))))) Ez teccet!

Mi van zsanett, becsacsisodtál? ...iaia

omgwtf

ááááááááá, ne légy pesszáriumista, zárpi jót mondott, meg lehetne csinizni, csak a szándék nincs meg odafönn, nagyon be vannak kettyósodva a válságtalanításba, meg hogy miképp lesz itt költségvetés, aratás meg pláne.

Üdv.
nem szamarosodottam mög,

csak májusban nincsen aratás, oszt még ehhez még észlénynek sem kell lennije senkinek sem.
Mondjuk, az elmagányosodáshoz annyit, hogy a zinternet az nem egyenlő a webkettővel. Idősebb ismerőseim közül, akik rendszeresen neteznek, sem élnek közösségi életet a neten.
RE: zsanett- amazóniaia amazóna 2008.05.21. 10:45:17

Pedig aki szelet vet, az vihart arat és az eső májusban aranyat ér.
Én meg magácskát olvasva megint félrenyeltem, úgyhogy most nem vagyok egy fíling.
én se szelet, se vihart, a májusi eső meg valóban aranyat ér, csakhát a jég is jött vele, úgy már hibádzik a drága, én speciel olvasás közben nem nyelek, főleg nem érzelmileg. De ez már megint csak útszéli stílus lenne.
Útszéli? Olyan, mit amikor tavaszodik és itt egy fűszál, az autók hátsó ülésén pedig emeletes katicabogarak?
Mit teszik szólni, hogy tanulok, eztet az előbbit, hogy "nem vagyok egy fíling", tegnap tanultam a Mónikasóban, mert kell a nyelvművelés
bocs, de a gyerekeim miatt nem perverzkedem a mauníkasó nézésével, így én sem vagyom egy filing.
"én speciel olvasás közben nem nyelek"

Ne olvass speciel-t, zsanett!:))

Az úgy volt, h mielőtt Picasso absztraktokat festett, előtte kafányosul bebizonyította, h hatalmas az ő rajztehetsége... Zsanett, nálad ez utóbbi - megelőző fázis - kimaradt, mint Juliskánál az a bizonyos mikulás, az első bál után...
zsanett, rokica
No problem, my dears, no problem.
Kell ehhez azért a hacsa is, kontrásnak.
Majd jön.
"nem vagyok egy fíling" - b*ssza meg, ezért kéne nézni a maunikasót!
Mindenről lemaradok :-(
off

Köszönjük!

...hogy míg adójuknak csak 1%-ával támogatnak olyan

haszontalan dolgokat, mint a

Gyermekekért Alapítvány, Rákkutatás, Kórházak stb.

Addig minket adójuk 30%-ával!!!

Az Önök támogatása segítségével:
Javult a családok helyzete
Javult a kultúra
Javult a közlekedés
Javultak életkörülményeink
Javultak életkörülményeink
Javult az orvosi és jóléti ellátás:
Fogorvos
Fitness
És persze Gyarapodtunk mi is...
Mindez nem valósulhatott volna meg a maga adójának 30%-a nélkül
Köszönjük!
De azért jövőre többet kérünk mint rongyos 30%

on
na akkor megint egyszer az éterbe, nekem nincsenek magammal szemben ilyesféle elvárások, írásilag meg legfőjebb azt hogy zsanett, tudjam helyesen ide biggyeszteni, ez olyasféle mentális degeneráció nálam, orvosi rendelvényre, zsanett normális akar maradni-e, ha igen ne rajzoljon, mondta a belgyógyászom, azóta csak pingáló és cetlifestőként tengetem, bár nőiben elég kuriózum.
itt függök független függőként, a kontrás meg idese basz...
"én speciel olvasás közben nem nyelek" Ez igen! Oly gyönyörű ez a magyar nyelv! Sok kifejezést hallottam már erre a tevékenységre, de ez még nekem, tapasztalt irodalombarátnak is új. Megkérdezhetem, milyen további formákban használatos ez a szleng? Az például helyes, hogy "olvasd le a kopjafámat" vagy hogy "betűzd le: örökítőanyag"!? :)))
ahhh, csacskaság, randevúm volt a grönlandi bálnával, aki még látta lenint fekete autó nélkül és a grönlandi bálna májusban nehezen artikulál, nagyapám zsebórája csak a svéd időt mutatja, a kakukk meg megaludott, hoppá, van motivációm, de majd elkártyázom.
Teljesen egyetértek azzal, hogy nem igazán van az idősebb embereknek valami jó kis szervezett tér az Interneten. Magam is a nyugdíjas korosztályhoz tartozom hat éve "lógok" a neten és kb. négy éve indítottam útjára blogban említett Marikanet-et, még pedig azért, mert kerestem, kutattam azt a helyet ahol idősebbek társalogni tudnak - de nem láttam olyant ami tetszett volna. Gondoltam jó lenne megcélozni ezt a témát és nekiálltam összeszedni ismereteket a honlapkészítés, szerkesztés rejtelmeiről - nagyon sok segítséget kaptam az Interneten szerzett informatikus, informatikában jártas barátaimtól, ismerőseimtől és egy informatikai tagozattól aminek jelenleg is a tagja vagyok. Egészségügyi képzettségem lévén, magam sem hittem el, hogy sikerülni fog - de nagyon nagy volt a lelkesedésem és a tenniakarásom - aztán ez lett belőle. A honlapunkon szívesen látunk minden korosztályt - volt már, hogy egyetemista hölgy diplomamunkájához kérdőíveket töltetett ki nálunk - és a "törzstagok" nagyon szívesen segítettek. Van aki imád "beszélni" a sütés, főzés, kertészkedésről, a gyerekekről, az unokákról - van aki csak a politikai helyzet megbeszélésénél aktiv, és van aki csak olvasgatni jár hozzánk. Kialakult, hogy segíteni tudunk egymásnak a számítógép megismerkedésével, ha valaki már annyit tud, hogy feljött a netre és megtalált minket - akkor annak a többet tudó társak fogják a kezét mindaddig, míg kellő jártasságot nem szerez. Van orvosunk is, aki hasznos tanácsokkal látja el a kérdezőket, panaszkodókat, de ugyanúgy tagja a közösségünknek mint mindenki más - más témákban és véleményt cserélnek.

Hogy jó-e a honlap? Őszíntén mondom, hogy nem tudom. Annak megfelelően állítottam össze, hogy engem pl. mi érdekel, milyen dolgokat szoktam keresni a neten. Ezért aztán a letöltésekről kezdve a nyugdíjasokat érintő fontosabb jogszabályokon át az Elvira menetrendig - sok mindent felpakoltam.

Most pedig boldog vagyok - és még sikerélményem is van, hogy Tóta W Árpád (akinek szinte állandó olvasója vagyok) felfedezte a lapomat. Köszönet érte.
vagy nyelés közben nem olvasok, vagy ha kérhetnélek előbb perkálj, aztán nótázok.
vagy hamár kinyaltál töröld meg a szádat is.
de most minden a pesztonkára szakadt, és alig tud moccani, a bojlerszerelő azt mondta többet nem jön házhoz, inkább dobjam ki a francba, olcsóbb újat beszerelni, úgyis a szomszédba járunk, ha kész az ebéd.
vagy leengedtem a gyereket a játszótérre, hátha nem éli túl.
omgwtf,

valld be, igazam volt, ha nagyon egyetértős egy poszt, hamuba hull az érdemi hozzászólások száma...

Volt ötlet, volt egyetértés, kérdőjel nem volt..... most akkor mi legyen? Zsanettoljunk, vagy értelem? Én írás közben nem olvasok...

Üdv.

ex Cartman (real Cartman)

"én speciel olvasás közben nem nyelek"

én speciel számolás közben nem székrekedek.... pediglen télleg számolok.....guttalax cseppek
a pesztonka mint atlasz, az ám a mutatvány, pláne ha az otthonkáján a tökfőzelék afrikát formáz, a gyermek már tíz órára leitta magát pálinkával és most hortyog a jó ebédhez szól a nóta.
zsanett- amazóniaia amazóna 2008.05.21. 12:19:12

Ácsi, én már elvesztettem a fonalat! Most akkor ki szájal kinek?

"ha kérhetnélek előbb perkálj, aztán nótázok"
OK, de mielőtt rendelek, látnom kell az étlapot! És nem mellékes a körítés sem. Nem mindegy ugye, hogy a kisebbségi zenekar (direkte nem pejoratíve) bazsevál a fülembe, vagy a csinos pincérlány dalol a mikrofonba, netán a kidobók húzzák el suckszerűtlenül a nótámat...
csicsika aludj drága szentem, addig a mami is aluszik egyet-
"zsanettoljunk vagy értelem"
érdemi korlátok nélkül nagymértékű korlátoltságról tesz tanubizonyságot, mondhatni buckás kicsit, nemmintha nem túrnám az orromat időnként, de olyankor furcsa hangon böfizek.
"én speciel számolás közben nem székrekedek.... pediglen télleg számolok.....guttalax cseppek"

Látod, Árpád, mivé fajult ez a blog! Méghogy emelkedett közbeszéd! A kocsmai fingóversenyek hangulatát árasztjuk, ráadásul többé-kevésbé józanul... :)))
Cartman
"fingóversenyek hangulatát árasztjuk"

b+, erre most nagyon ráéreztél, mert most jöttem egy olyan óráról, ahol egy emésztés- és elmezavaros kiscsákó igazolni próbálta azt, amit a kén-hidrogén fizikai sajátságairól tanultunk, a legelemibb felháborodás közepette, miközben társai rendre egy népművészeti agyagtárgyhoz hasonlítgatták. Az elfogyasztott ételre következtetni nem tudtunk, tekintve, h elájultunk, de sejtésünk szerint vmi hüvelyes lehetett, és nem kard!

Üdv.
Alapvetően tetszik az ötlet, csak nem tudom mennyire kivitelezhető. Esetleg ehhez ötletek:

1. Szerelés. Az összeszerelés annyira legyen összeszerelés, hogy igazából még színezett kábeleket se kelljen dugdosni (ez van ma is, mégis van akinek beletörik a bicskája). Az Eee minilaptop gyakorlatilag kompakt tartalmazza a billentyűt, egérpótlékot stb., ennek mintájára kellene megtervezni (ha már mi gyártatjuk Kínában...) ezt is. Nem kell romboló erőgép, szerintem még 50k alatt is lenne. Viszont: ne legyen dugdosás. Nekünk persze fura lehet a tapipad az egér után, de aki elsőnek ismerkedik vele, az majd megszokja és ezt szokja meg.

2. Internetszolgáltatás. Itt ugye ez annyit tesz, hogy az ADSL modem is a gépben van (lévén, ne kelljen kábelezni, a telefonzsinor bedugása feltehetően menni fog). Emelett az állam bácsi indít egy saját szolgáltatót, ahol kimondottan az ilyen laptopokat engedik csak be (ezért fizetni SEM kellene, vagy csak jelképes 500 Ft-ot). Technikailag megoldható, a gép eleve erre a szolgáltatóra lenne konfigurálva (gateway, dns stb.), sőt ezt bele is lehet égetni, így másfelé használhatatlan is a gép. Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltató a MAC (hálókártya hardveres azonosítója) szűrhet is, így más nem is tudja majd használni (mivel mi gyártatunk, így a gyártó elláthatja állam bácsit a felhasznált kártyák MAC címeivel).

3. Segíts gomb! A desktopon. Ha erre nyom, akkor egyből kap egy ügyintézőt (mikrofon a gépben, hangszórókkal egyetemben) aki dallamos hangon segít neki (0-24). Mivel belső hálón lenne (VoIP) így ez még semmibe se nagyon kerülne.

No... így már kivitelezhetőbbnek látom a projektet ;).
Ide gyuvok, aszt mit latok? Hogy mar megint a szex a tema.
Mindig ez van.Barmerre megyek... a galambok a teren, masok meg masutt!
MTHRFCKR: nekem a világon semmi közöm a hirdetésekhez, azt a sales intézi, és remélem, semmilyen scrollkövető cuccot nem akaszt rám.
Hmm... Nekem az a véleményem, hogy nagyon ritka az az idős ember, aki hozzátartozó, barát hiányában - ne szakembertől kérne segítséget a gép megvásárlásakor. Ebben az esetben az összedugdosás gyötrelmes kínjait (nekem pl. a hajolgatás esig nehezemre egy-egy porszívózás után mindent visszadugdosni) - megúszhatja az új szg. tulajdonos.

A tapipados kezelést egyáltalán nem javaslom, mert még az egér használatát is nehezen sajátítják el általában az idős emberek a "tapipados" kezelés meg nagyon macerás :-(

Ami javaslatom lenne az ügyben - az inkább...
Nagyon sok idős embernek lenne kedve megpróbálni a "csodamasinát" de nincs rá pénze, vagy ha van is, nem mer belevágni, mert mi van ha kidob egy csomó pénzt - és ott áll majd kihasználatlanul a gép? Idősebb korban már internet kávéházakba, könyvtárakba "szerencsétlenkedni" nem nagyon mennek el. Tehát valami olyan teret kellene biztosítani (államilag) ahol van egy helyiség, szg-ek, 1-2 oktató (akár szakképzetlenül is, csak értsen a mindennapi használathoz) és az érdeklődők ott internetezhessenek. Még talán valami díjszedést is el tudok képzelni - persze megfizethető (nyugdíjakhoz viszonyított) áron.

Ne potenciális halott embernek kezeljék a nyugdíjast - legyen valamiféle viszonylag rövidlejáratú minimális kamattal (mongyuk államilag támogatott) kölcsön lehetőség - számítógép vásárlására. Hatvan éven felül már szinte biztosítást is csak megfizethetetlen áron lehet kötni.

Szóval... összességében: meg- beletanulási lehetőséget kell(ene) biztosítani az idősebbeknek - és hozzáférhetővé tenni számukra a gépet, illetve az internetet.

Utópisztikus gondolatok?
dark future · www.andocsek.hu 2008.05.21. 01:10:09
"nem is értem, miért nincs még olyan 200 dolláros vas, ami csak egy browser, semmi több. iCeleron 1.7 kategóriájú proci, 512 MB RAM, 4GB CF, VGA ill. TV kimenet, LAN + WLAN, 4xUSB, akku, Linux, egyszerű Mozilla alapú browser .."
erdeke ez a Microsoftnak?
nem?
akkor mit csodalkozol?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.21. 00:31:33
"érdekes módon eddig még senki se írta be, amit pedig minden ilyen ötlethez szokás: hogy árpád, csináld meg, szervezd meg te. ennek örülök. "

de miert?

marminthogy miert orulsz ennek?

vedd eszre ebben az orszagban annyira nem mukodik semmi, hogyha azt akarjuk hogy mukodjon valami, nekunk kell megcsinalnunk.

szerintem 50 ezer Ft sok egy nyugdijasnak,
akinek meg nem, annak mar van netje.
UJ peter: "egy közepesen értelmes, középiskolát végzett embernek el kell tudnia készíteni egy SZJA-bevallást. Vagy ha nem tudja, akkor valami nagy szar van az oktatási vagy az adórendszerrel, esetleg mindkettővel egyszerre."
Árpi:
Az OK, hogy nem a Te dolgod, csak próbáltam szakmai (marketing, sales és SEO) szempontból nézni a dolgokat. Én a helyükben már régesrég felraktam volna egy olyan hirdetést :) Jó sok kommentelőd van, tuti lóvét el lehet kérni érte... :) Reménykedj, hogy most nem olvasnak...
"szerintem 50 ezer Ft sok egy nyugdijasnak,
akinek meg nem, annak mar van netje."

Sok. De ha kapna egy éves részletfizetést kamatmentesen, vagy minimális kamattal akkor megspórolná. Sokkal több idős ember lenne a neten és túl az ismeretek, információk megszerzésén még a magányosságukat is felcserélhetnék virtuális társasági életre. Talán ennek a korosztálynak ez sokkal jobban megfelelne mint a valóságos kapcsolatok - hisz nem kell kilépni a szobájukból a fájós lábbal, derékkal, ezzel-azzal, hanem kényelmesen a szobájukból kommunikálhatnak.(nának)
hangulatilag: ugyanmár zsanett szinonimája önkéntelen szóállatka vegyi üzemzavarkeltető azaz cartman tojásainak keltetője, S -es méretű mimikával,
"zsanettoljunk vagy értelem"
egysorba venni az értelemmel ez nagyon, nagyom megható, az értelemtől nemis találok szavakat:)
RE: frici333 2008.05.21. 11:28:00

Akkor egy cukorfalat csak Neked:

www.youtube.com/watch?v=M7aCjKkXixU
Tetszik a "program", hogy az idősebbek is használni tudják az internetet, s majd a későbbiek folyamán. Nyugdíjas létemre. Sokat vagyok egyedül, és ezzel is igyekszem lekötni az időmet.
"Cartman tojásainak keltetője, S -es méretű mimikával" Akkor tényleg inkább a tojáskeltetős pozitúrát választanám, mert az S-es méretű mimika szűknek fog bizonyulni. Első alkalommal legalábbis... Utána meg majd meglátjuk. Legfeljebb megismerünk egy sokkal vidámabb, széles mosolyú Zsanettet. :)
azt a parázna anyjukat nekijek...

fej- és tojáslevágást minden billegetőnek a parázdában...
"fej- és tojáslevágást minden billegetőnek a parázdában..." Ez így igazságtalan! Alapvető jogelv, hogy egy bűnért csak egyszer bűnhődjön az ember. A fej mehet, de a tojásaimhoz ne nyúljatok! :)
rokica 15:28
Ez tényleg jó! Éljen a maunikasó!
cartman
"Legfeljebb megismerünk egy sokkal vidámabb, széles mosolyú Zsanettet. :) "
Ez úgyis a mosoly országa! Meg a Kelemen Annáké!
ON
hugi47
"hisz nem kell kilépni a szobájukból a fájós lábbal, derékkal, ezzel-azzal, hanem kényelmesen a szobájukból kommunikálhatnak.(nának) "

Ez nem biztos, hogy annyira jó...
Ismerek nagydoktor 70-est: internetezni nem internetezik, de kimozdul. Sűrűn.
Szóval semmit se jó túlzásba vinni.

rokica · rokica.blog.hu/ 2008.05.21. 15:28:04

Ha mar Maunika sooo, akkor bar hosszabb, de van benne Nogradi Vampir es miegymas...
video.google.com/videosearch?q=Monika+show&sitesearch=

Erdemes vegignezni, csak a miheztartas vegett! :-]
"Ez nem biztos, hogy annyira jó...
Ismerek nagydoktor 70-est: internetezni nem internetezik, de kimozdul. Sűrűn.
Szóval semmit se jó túlzásba vinni."

Csak tudod.... 70 éven felül már nagyon sokan vannak akik szellemileg még teljesen frissek, de a mozgásszerveik nem engedik meg nekik az aktiv mozgást. Örül, ha a lakásba magát ellátni tudja. Ha tudja. De ettől még leülhet a számítógép elé - és nem kell neki elszigetelődni a külvilágtól mert nem tud elmenni hazulról
bocs... lemaradt egy betű - lakásba=lakásban
no igen, de akinek soxor gyógyszerre, kajára, fűtésre sem futja, majd a netet fogja előfizetni 5 ezrekért
Látod Árpi, sokkal kifizetődőbb provokatív postokat írni. Semmi hülyeorbán/hülyegyurcsány/hülyekatkók, le is esett a nézettség, a 260 komment itt nudli. Sajnos a népeket az ilyesmi témák nem igazán izgatják föl.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.21. 13:27:59

"nekem a világon semmi közöm a hirdetésekhez"

Még szerencse, gondolkodtam is, amikor ma ideeveztem, hogy miért éppen rózsaszín vibrátort reklámozol az oldal tetején :-)
de én erre számítottam is, ismerem a zembereket, mint a rossz pénzt. viszont az ilyen dolgokat legalább olyan fontosnak tartom, mint a nagy nemzeti sorskérdést, miszerint orbán vagy gyurcsány.
A szerző hazabeszél, de ezzel nem mondtam újat!:)
A netnek legalább annyi hátránya van, mint amennyi előnye, ezeket figyelmen kívül hagyni nem egészséges. Én mostanában kifejezetten utálom, mert káros az életemre. És most sem alszom, inkább hozzászólok hajnali 4-kor!!:(
Ami jó benne: a tudást könnyebb gyarapítani, az információt megszerezni, az alkotásaimat a közönségnek tálalni, művészei, írói, stb. ambicióimat kiélni. Munkát találni.
A net közösségépítő ereje viszont hazugság.
Kedves Tóta W., attól még nem lettünk haverok, hogy hozzászóltam a blogodon.
Viszont a neten burjánzanak a örültek, a netnácik, a provokátorok, meg lehet szervezni balhékat, ki lehet csinálni embereket, a személyes adataikkal vissza lehet élni. És sokkal könnyebb megfigyelni, mint bármey "1984-es" módszerrel. Az meg, hogy kinyírja a szcientológiát, az baromság. Mert nem Xenu a lényeg, hanem az elkeseredettség és az elidegenedés. Márpedig a netnél jobban semmi sem idegenít el. Látszólag jobb, mint a tévé, valóságban rosszabb, mert hamisabb valóságot ad. Egész nap a kur.a gép előtt ül az ember. És szörnyűségeket olvas. Amiből rájön, hogy a világ elviselhetetlen, és minden pillanatban halálos veszély lesekedik rá. Meg hogy gázkamaraszökevény. Meg ilyenek. Mert a netet ugye nem szűri senki. Ez a jó benne. Meg ez a rossz is nagyon. Szóval utálom a netet. Lennék inkább kokainfüggő...:)
A nénikék meg azért nem fognak életformát változtatni, hogy egymással cseteljenek. A sorozatokat már megszokták.
A lelki trágya, amiben élünk, akkor is leki trágya marad, ha közben napi 12 órát egymással veszekszünk virtuálisan.
És egyre kevésbé tudunk offline kommunikálni.
"Kedves Tóta W., attól még nem lettünk haverok, hogy hozzászóltam a blogodon."

De még lehetünk. Ha nem szólsz hozzá, szóba sem állunk soha.
:)
Ha 16 éves lennék, még örülnék is a fenti mondatodnak.
De mivel nagyjából annyi idős vagyok, mint te, nekem marad a szcientológia, ők profibban el tudják hitetni velem, hogy számítanak rám...:)
:(

(Lefejtve a hozzászólásról az önsajnáltatást: Naiv vagy, ha azt gondolod, hogy a net bármilyen humanoid, pszichés hiányt pótol. Kb. annyira, mint a szexet a netpornó.)
keskeny szájú széles mosolyú:)
"Egész nap a kur.a gép előtt ül az ember. És szörnyűségeket olvas. Amiből rájön, hogy a világ elviselhetetlen, és minden pillanatban halálos veszély lesekedik rá. Meg hogy gázkamaraszökevény. Meg ilyenek."

Zsófiaa, de frusztráltnak tetszik lenni... Egy kis lazaság! Májusban ne legyen már depis az ember lánya.

""Egész nap a kur.a gép előtt ül az ember. És szörnyűségeket olvas. Amiből rájön, hogy a világ elviselhetetlen, és minden pillanatban halálos veszély lesekedik rá. Meg hogy gázkamaraszökevény. Meg ilyenek.""

meg begyullad a szeme.

zsófiaa: És ez egy olyan bölcsesség (sofia), amit a májusi derűlátás abszolút fontosságáról (yes, yes): neked itten dark future mond!!! :-)


dark future, zsófiaa:
A naív és az optimista egyáltalán nem szinonimák, esetemben dark future keverte (szerintem) a jelentéstartományokat. Naív az, aki vakon bízik valamiben-valakiben és az érmének kizárólag csak a problémamentes oldalát látja, ellenben optimista az, aki inkább bízik valami jó végkifejletben, mint sem, de úgy, hogy van valamekkora realitásérzéke, és ezért érzékeli a problémákat is, a dolgok nem „hepi” oldalát. Szerintem.
ez nem hónapfüggő...:)
:(
Jó volt végigolvasni a hozzászólásokat, mert rájöttem végre, mit akarok kérdezni tőletek.

Naszóval szerintem anyámat úgy tudnám rávenni a netezésre ha a tévét is azon nézné, mert így pénzt spórolna - akkor már jöhet.
De a neten nincs tévé.
Újszülött vagyok.
Miért nincs a net-en TV műsor?
Az a néhány on-line TV (pl: m1, m2) miért szünteti meg az adást, amikor nem saját készítésű műsort ad? Miért nem akar több emberhez eljutni a TV (pl. m1)?
Miért nem akarja a filmforgalmazó, hogy többen lássák az általa forgalmazott filmet?
Nem értem - homályosítsatok már fel plíz!
1. tech: az antennát be lehet vezetni a gépbe, tunerkártya kell hozzá, és kész. de ettől még elő kell fizetni a kábelt, és nyilván az a tétel.
2. "miért nincs tv-műsor a neten" - amikor filmeket stb-t vesznek a tévék, azt televíziós sugárzásra veszik meg, nincs joguk neten terjeszteni. "miért nem akarja a filmforgalmazó, hogy többen lássák az általa forgalmazott filmet?" - akarja ő, de csak fizető vendégeknek. ez nyilván változni, konvergálni fog, de nem holnapra.
zsófiaa,
persze, tuggya eztet az ember, csak így akar valamit írni, amolyan félkomolyan. talán. Valami olyasmi lehet ez, hogy buddha azzal kezdi a beszédeit, hogy “az élet nehéz”, és aztán mosolyog, azzal a hihetetlen derűs mosollyal. És miért, és hogy?????? Demégcsak ő, így szobor formában, node élő emberek is képesek ilyesmi lelki-szellemi attrakciókra. Legközelebb én (személyesen, szubjektíven…stb) akkor jutottam a válaszhoz, amikor egy idősebb nőszemély, akit én nagyon szeretek és tisztelek, szóvalhogy ő mosolyogva alábbiakat mondta (a nagyon nehéz és igen bátor sorsa ellenére, a mellett, derűsen): egyszerű, minden nap el kell mondani 100-szor azt a mondatot, “hogy minden felesleges félelmet és aggódást kipakolok az életemből, és boldog, jó ember akarok lenni”, és pár év után, ha ezt szorgalmasan csinálja, akkor nem fél-aggódik feleslegesen, mert mit kell itt elaprózni a dolgokat és apró és-vagy felesleges szorongásokra szétmorzsolni az életet, na és akkor tud majd mosolyogni, akkor is az ember, ha az élet nehéz, azaz általában. Ha meg tényleg félnünk kell azt tudni fogjuk, az akkor-ott egyértelmű lesz, addig meg minek elő-félni? Ki-ki a saját sorsát bőven elég, ha elbírja, elég, ha azon belül cselekszik, na az meg itt van a jelenben, és könnyen eldönthetem, hogy engem itt-most fenyeget-e komoly veszély. A derű meg jó, és jó “legyártani”, min magunknak-magunkban.
Hát izé. Szerintem igaza van, de azért a ragyogó mosolyomat illene már gyakrabban előkapnom, vagy mi. Szóvalhogy az élet nehéz, érted, aztán nekem se megyeget ez annyira, messze nem annyira mint szeretném. :-) Sőt elég komolyan szoktam a kérdésben bénázni, persze azért van fejlődés :-) mindenesetre, ez egy válasz, de nem A Válasz persze-persze. Csak egyetlenegy. Nagyonsok lehetséges közül. Márha egyáltalán van válasz. Vagy van nálam válasz neked. Mert nem tudom persze, ez csak amolyan: szerintem. :-) (jaja, olyan hajnal 4-es net-válasz ez :-), ennyire, nem többre, de nem is kevesebbre, azér igen jó ez a net :-) , hogy a poszt témájánál is maradjak valamennyire...)
:)
De azért néha aludni jobb...
:P
:-) jaja,
+pláne jobb konkrétan és nem virtuálisan aludni, vagyishogy álomilag a saját belső virtualitásra csatlakozni, ami már konkrét valós valóságunk saját virtuális produktuma, vagy hol is a valóság és a képzelet pontos határa??? :-D
jesszusom, ho ho hol is vagyok most??? :-D
üdvök :-)
Kezd az 50+ korosztály trendi lenni. Van egy új netes magazin, címe Öreg a nénikéd! www.oreganeniked.hu
Épp ezt akartam belinkelni én is!
Köszi.

Az "Öreg a nénikéd!" Sas István projektje, és valóban az 50+t célozza.
A tipográfiája is megfefelel a célnak - a betűméret a nagy általánosságban megszokottól már alapból nagyobb, bár még mindig lehetne direkt gomb a betűméret további növelésére/csökkentésére (ne kelljen már nagyinak a Nézet/Szövegmérete/Növelés menüsort kapásból vágnia)

Ilyen szempontból ergonómiailag 0 a Marikanet, ahol meg az átlagtól is kisebb betűkkel kellene küzdeni a nyugdíjasoknak.
Nem tűnik egy felhasználóbarát "nyugdíjaskuckónak"...

A cél meg az irány jó, csak ne magukból induljanak ki a szerkesztők, hanem próbálják megoldani a célcsoport akár ki nem mondott gondjait. Az olvashatóság pl ilyen.
Vissza az egész...
A Marikanet betűméretén növeltem egyet, hogy lássam - egyáltalán működik-e.
Így mentem az oreganeniked-re, ezért tűnt ott nagyobbnak a betűméret, de az is standard.

És nem könnyítik meg a gyengénlátók helyzetét. Miből állna egy betűméret +/- ikon?

Ergonómiából egyes mindkét versenyzőnek...
petteri57
"Kezd az 50+ korosztály trendi lenni"
jaja, trendi és egyben (a mai orvostudománynak is köszönhetően) egy új aktív, markánsan definiálható feljövő fogyasztói réteg is. az aktív idősebb felnőttkor vagy a fiatal-öregek korosztálya vagy a későközépkor, ilyen értelemben.
ez az új rolling stones film is már ennek a trendi trendnek a filmje. szerintem.
Kedves mindenki!
Nem csak Budapesten van ilyen program, hanem Győrben a Pannon nyugdíjas szövetség is indít NagyInet tanfolyamokat, melyeket önkéntes diákok tartanak (jómagam is két évig oktattam), töretlen a jelentkezés, a legtöbb tanfolyam betelik már hónapokkal előre, sokan interneten szeretnék tartani a kapcsolatot külföldi rokonaikkal, ezért jelentkeznek, vagy csak hogy nézegethessék a nyugdíjastalálkozók képeit. Akkora igény van a programra, hogy folyamatosan 3 kb 15-18 fős kezdő csoport és egy ugyanilyen számú haladó csoportot lehet indítani. pannon.jaisz.hu a honlapjuk.
Üdvözlettel
Rovács Péter
Én csak azt szeretném halkan megjegyezni, hogy szerintetek egyedül a nyugdíjasoknak kellene egy olyan konfiguráció, ami könnyen összeszerelhető, esetleg van rajta egy gyári visszaállítás gomb meg miegymás? Speciel nekem is tök jól jönne (ergo nem vagyok nyugdíjas), ugyanis annak ellenére, hogy viszonylag jól értek a számítógépekhez, se kedvem, se időm nincs elmélyülni a bios mélyebb rétegeiben (ellenben néha muszáj).
Arra szeretnék kilyukadni, hogy az ötlet szuper csak szerinted nem illúzió az a része, hogy legyártsanak egy !igazán! felhasználóbarátnak nevezhető gépet a közeljövőben? Ez speciel szerintem igen keveseknek sikerült eddig és az állami szektornak (főleg a magyarnak) ezekhez igencsak kevés köze volt. Elsődlegesen én annak is örülnék, ha az adóbevallást sikerülne user friendly módra belőni!
Ha már itt tartunk, akkor itt a főnök is: A galaxis számviteli urai plusz áfa (www.nol.hu/szerda)
A magam részéről szivesen olvasgatom Tótawé futtatásait eszmeileg, és ugyancsak szivesen olvasgatom a nekibuzdult és időnként egészen elmés hozzászólásokat. Nem titkolom, sőt bevallom: néha még tanulok is belőlük. Ami Hacsaturján és főleg zsanett beírásait illeti, azok külön élményt jelentenek számomra, amit csak az zavar kissé, hogy olybá tűnnek itten, mint egy veretes Shakespeare drámába beleszőtt, hetvenes évekbeli svéd művészfilm szövegkönyve.

Zsanettnek valóban van némi erotikus feelingje - feltéve, hogy valóban nő, amit itt sose lehet biztosan tudni -, viszont ezt az erotikát kár elrontani azokkal a pornóba hajló, szájtörlős beszólásokkal.

Mindketten megérnétek egy külön weblapot, bár lehet, hogy akkor már nem lennétek olyan eredetiek és romlatlanok.

Amúgy egészen jó fejek gyűltek itt össze. Üdv néktek.
eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Ragnaros&n=Magyarmari

Ő állítólag egy 64 éves néni.

Elszmorít, hogy egy fiatal hónapokat-éveket (nettó) tölt játékkal, és nagyon fontos feladatokról tereli el a figyelmét, ellenben kifejezetten megnyugtat, hogy egy idős ember így le tudja kötni magát, jó társaságban, fiatalok között.

Arra azért kiváncsi vagyok, honnan szedi a reflexeket és koordinációs készséget, ami a játékhoz kell :)
"én úgy képzelném ezt, hogy nagypapa megkapja a gépet (...) és mehet netezni. tehát előre installált oprendszer, browser, szövegszerkesztő, képnézegető, flash, skype, ami kell. ne kelljen semmit telepíteni alapból, a frissítéseket töltse le automatikusan (...) aztán ha "jaj, elbasztam", akkor legyen egy reset lehetőség, ami visszaállítja a gyári állapotot (...) stb. ez így nem lenne sokkal nagyobb feladat, mint megtanulni a tévé hangolását, sőt. a tartalmat meg a piacra lehet bízni."

az a baj, hogy mindenbe beleszólsz, amihez nem értesz. amolyan 1000 dolgot ismerek, de egyikhez sem értek igazán csávó vagy.

én több mint 16 éve vagyok informatikus, és azóta álmodozom egy ilyen gépre. valami nem ok, reset oszt kész. ez még c64 -en működött is. azóta kicsit bonyolúltabb lett a világ. ja és persze mindezt nyitott forráskódú oprendszeren. meg távsegítség.
50e-ért. vicces csávó vagy te.

a programba bekapcsolódoknak ki fogja nyújtani a távsegítséget? én bevállalnék két naponta egyet. hány nyugdíjas van?

ha akarod, taglalom neked részletesebben is a problémákat.
Kedves Karacs Marci

En csak 10 eve vagyok informatikus de mar lattam IBM thinkvantage gombot. Pedig aztan a thinkpad bonyolult egy vilag. A kis sarga post-it on a kepernyo sarkara ragasztva meg ottlehet a felhasznalonev jelszo.
Hagyjuk mar az informatika misztifikalasat, mar reg nem ebbol kellene megprobalni megelni. Ma amikor egy routert beallit egy 2 eves labrador, meg weblapot keszithetsz 3 kattintassal online, az okoskodasod miatt en szegyellem magam.
Ne, te ne nyujts tavsegitseget, mert az a tipus vagy aki csak azert kezd el ip cimekrol hablatyolni szegeny oregnek, hogy a folenyesseg szemoldoktartasaba merevedve okosnak erezhesd magad,
mikozben csak egy reset gombot kellene nyomni.

Szeretnek visszaemlekezeseket olvasni. Addig amig elsoszajbol juthatnek hozza: hajra alkonyline!!!
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.Hogy mennyire a fiataloké a net,az ezeknek a hozzászolásoknak a stillusán is érzékelhető.Aki igazán komolyan veszi a témát az az indito szövege, legkedvesebb nekem a Hugi. Ugy látom a szlengekkel meg kell barátkoznom.Teljesen kezdő vagyok,sokat idétlenkedem még a géppel, s Miskolcon nem találtam megfelelő közösséget - amilyenek már más városban létrejöttek.Jó lenne egy normális gép nekem is, nem unokátol levetett holmi mint a jelenlegi.Végül mégegyszer örömmel üdvözlöm ezt a találkozást
Milyen visszaemlékezésekre gondolsz Calidus? / Az egyik unokám megkérdezt,hogy kiskoromban játszottam-e a rinocéroszokkal, vagy féltem tőlük/Te mire vagy kiváncsi?
Callidus, te miről beszélsz?

Nem misztifikálom az internetet, nem nézek le senkit, ha valaki kérdez, akkor segítek.

Amúgy 50-ből kijön -e a te IBM Lenovod mindazzal, ami itt említve volt?

Hogy segítesz táv, ha lehal a modem, vagy be sem bootol a gép?

Nem a nyugdíjasokat akarom szopatni, hidd el, én is örülnék neki, ha neteznének.
ja, kifejezetten örültem, amikor nyugdíjas apám (60 éves, leszázalékolt) elment az V. kerületi ingyenes 3 napos internetes tanfolyamra. na az pl. egy jó kezdeményezés volt. mindezek után már csak egy gyermekre vagy unokára van szükség, vagy az egyik barátjára van szükség, hogy összerakjon egy netezésre megfelelő gépet.
Ehhez szólnék hozzá: "Az internet főleg azért überfasza dolog, mert bárkinek meg tudja adni azt a közösséget, ahol nem érzi magát egyedül." Én megtaláltam, de töröltek. Részletek itt: mage.hu/2008/7/9/proof
süti beállítások módosítása