W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Traktorpofa

2007.07.23. 05:30 Tóta W. Árpád

Re: Háromnapos tüntetés Záhonynál

Gyors egymásutánban rákérdezett az autóbiztosító és az OEP is, nem vagyok-e véletlenül őstermelő. Mert akkor jobb lenne nekem.

Elidőztem a rubrika fölött; egy butykos hang odabent rávágta azonnal: dehonnem. Őstermelek én a végtelen bitmezőkön, szavak, mondatok fölé görnyedve, monitorsugárzásban őstermelek, tájbor mellett, ihaj. Kéretik engem ezért kedvezményezni.

De én nem lehetek őstermelő, mert nem a földet túrom.

Nem lehetett őstermelő az ózdi kohász: rá is zárták a gyárat. Pedig ő is dicsekedhetett őstermelői érdemekkel: piacképtelen árut termelt alacsony hatékonysággal. A magyar mezőgazdaság lényege ugyanis az, hogy bizonyos emberekre nem vonatkozik a piac.

Fagykár? Megyünk tüntetni, aggyanak pénzt. Adnak. Aszálykár? Kitoljuk a traktort úgyszintén, aggyanak. Adnak. Alacsonyan száll a kukorica ára? Intervenciót, különben traktor. Aggyanak, mert mi vagyunk a nagyparasztok, és nekünk jár.

Jár a lófaszt.


Nekem se jár, ha ráesik a műhold a kocsimra. Csak akkor, ha van műholdra érvényes biztosításom. Kárenyhítési alapnak hívnák ezt a mezőgazdaságban, csak ugye az úgy működne, hogy befizeti a gazduram a díjat, aztán amikor gebasz van, akkor kárenyhül. De neki ez nem jó, nem elég, nem fizet, többet akar, aggyanak.

Valahogy a gazdából védett állat lett, és szerintem ennek a traktor a kulcsa. A traktornak nagy kerekei vannak, és azokkal fel bír csühögni Budapestre, de legalábbis a legközelebbi főútvonalra. Ott megül a sáv közepén, és az egész problematikában egyáltalán nem érintett ártatlanokra kaffog az olajos pofázmányával. Fél tőle mindenki, jajistenem, megharap a traktor. Ezért – az ózdi kohásszal ellentétben – az úgynevezett gazda különféle zsíros állami támogatásokra tarthat igényt, mert a traktor csak az ő szavára hallgat.

A marógépnek nincs kereke. A szervernek sincs.

Stratégiai ágazat? A nagy büdöst. Ha volna itt bármilyen stratégia, akkor nem a kukorica- és búzatermelő gazdák seggét nyalná az állam. Akkor a gázbányásznak meg a tanárnak járna kedvezmény, nem a gazdának. Kukoricát meg búzát onnan veszünk, ahonnan akarunk. Tele van vele a világ.

Kialakult egy érinthetetlen kaszt.


Nem, nem a terepjárós vállakozók. Ők csődbe tudnak menni, ha rosszul játszanak, és akkor viszi a bank a Pajerót. Nem is a parlamenti képviselők: ők elveszthetik a  mandátumukat. A gazda, az viszont tutira megy. Értelmetlenül termel? Szarul gazdálkodik? Megvesz hitelre minden szart? Elemi kár? Már hozzuk is a pénzt nejlonszatyorban, csak fel ne mérgesedjék kend.

Növényeket ápolni, dudvát kapálni, élőlényekkel foglalkozni nagyszerű elfoglaltság, tudja ezt minden szobanövénybuzi háziasszony. Aranyos és szeretetreméltó. De nem jár érte több pénz, mint amennyiért el lehet adni a növényt. Tessék jó bort termelni, meg kecskesajtot, és világbajnok céklát. Struccot. Mittudomén, találják ki. Az nem állapot, hogy pár hektáron kukoricázunk, aztán verjük a nyálunkat löttyös indulattal a közpénzért. Vagy tessék eladni azt a földet olyannak, aki vesz hozzá robotkombájnt, és képes értelmesen termelni. Ez így nem mehet tovább, és ne várjuk meg, amíg az EU kisakkozza, mennyire nem. Csak időt nyerünk, de azt nagyon drágán.

Azért vannak itt ilyen irdatlan adóterhek, jó reggelt kívánok, mert értelmetlen és életképtelen rendszereket kell finanszírozni. Például a traktorpofájú gazdákat.

A mezőgazdaság, ahogy itt folyik, egy kerek hülyeség. Bezártuk Ózdot, Diósgyőrt, Komlót, az egész szocialista nehézipart. Ahhoz volt bátorság, hála Antall Józsefnek. És létrehoztunk közben egy párhuzamos szocializmust, egy KGST-klónt, egy mesterségesen lélegeztetett torzszülöttet. Betömni a pofájukat évről évre – ez a sikeres agrárpolitika receptje. Ha nagy a pofájuk, hát lesz nagyobb zsömle. Mindig.

Sőt, ez a rendszer betegebb a szocializmusnál is: még csak nem is a mezőgazdaságból, napszámból élőkön segít. Csak egy pár ezres földesúr-rétegen, az úgynevezett családi gazdálkodókon.

Hogy is van az a mantra a kiváltságosokról, plebejusok?


Címkék: reform magyarland

754 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr91123318

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: a Wé « Tarby blogja 2007.07.27. 06:49:47

[...] Tóta W.  az utóbbi időben nagyon jókat ír. Először is drága földmíves barátainkról. Just my thoughts.[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tehát a 2003-as adatok szerint az EU-25-öknél ez 5,2 %. nem 70, 5,2.
clinkers 2007.07.24. 14:29:02
pilu.blog.hu/2007/07/24/ceruzapofa

ez azért találó. ismerem én jól ezt az ekho-t. miért is vannak bizonyos szakmák ilyen kivételezett helyzetben?
"miért is vannak bizonyos szakmák ilyen kivételezett helyzetben?"

Mert nem minősülnek hagyományos munkaviszonynak az ilyen szakmákban dolgozók. Nincs munkaállomásod, nincs számodra fentartott hely a munkahelyen, mivel szellemi terméket előállító szakmákról van szó, amihez nem kell fizikai munkahely.
Ezek eddig számlát adtak, vagyis szart se adóztak, az ekhóval legalább adóznak ezek a szakmák is.
travis 2007.07.24. 15:11:00
1. tévedés: akkor miért maradtak ki belőle egy csomóan, akik szintén szellemi terméket állítanak elő?


2. tévedés: ha a foglalkoztatásuk nem minősül munkaviszonynak, akkor miért lehet munkaviszony keretein belül ekho-zni? (minimálbér után általános szabályok, azon felül ekho szerint)

3. tévedés: az ekho-s foglalkozásokon kívül még rengeteg olyan szakma van, ami szabadúszónak minősülhet, mégsem terjed ki rá az ekho. vajh miért?
Jobb lett volna, ha Árpi ez helyett a blog helyett inkább a szerkesztőt rúgta volna tökön mielőtt elkúrják az index.hu -t ... ilyen szart még életemben nem láttam, mint amit ebből a jó oldalból csináltak. Már csak a w.blog -ot hagytam meg külön oldalról linkelve , mert a főoldal egy rakás szar lett.

pedig mióta van index.hu ezt zúztam be mindenhova előtte internetto ...
travis 2007.07.24. 15:11:00

"Mert nem minősülnek hagyományos munkaviszonynak az ilyen szakmákban dolgozók."

És ez engem hol kell érdekeljen???
Én a full SzJA-t fizetem.

És a mezőgazdasági kistermelő miért minősül inkább hagyományos munkaviszonynak?

Én nem mondom, hogy az őstermelői rendszer jó. De uszítani ellenük valóban nem kéne.
Jelenleg a 10000-et sem éri el az ekhózók száma, az állam nem jutna érdemi bevételhez a megszűntetésével. Lófasz az az adókülönbség az agrársikkasztásokéhoz képest. Inkább a számlásokra kéne rászállni, ott csúszik el sok pénz.
Na meg persze az egyáltalán nem fizetőkön.
Nem lenne ellenemre például, hogy forgalomban leállít, luxus BMW, oké, nézzük miből! Kacsalábon forgóba kiszállni, becsönget, jónapot, nézzük miből! Simán ránézésre. Ha tudja igazolni, köszönjük, viszlát.
Egy megszorításnyi pénzt össze lehetne gereblyézni.
Sztrovacsekok!
Fasza, itt már esik az eső. Örülhetnek a csallóközi gazdák. Gabona a csűrben (ahol csűrben, ott cseppen is), a kukorica meg csak észhez tér.
Vagyonvédelmi szakma. 10 milliárdok tünnek el adózatlanul !(volt rálátásom)
Ja, bocs az elvtársi érdekeltségi kör, azt hagyjuk ugye!
Van olyan megyei kamara elnök akinek a cégénél simán lehet swarcban melózni !
Az egész érdekvédelem meg letudva évente két db 10 oldalas újsággal.
Árpi ! Ezt is rugdald meg ha mered !!
Az egész érdekvédelem meg letudva évente két db 10 oldalas újsággal.
bocs, évi kötelező kamarai tagdíjért beszedve 6-8e forintot a csóró őröktöl.
Elgondolkodtam én is:

Pl: Egy csomó váratlan kiadás ért nemrég (számlák, kevesebb bónusz stb), szóvalhogy most akkor elmegyek tüntetni gazdáékhoz és letaposom a mezőgazdasági a terményeiket.
Hogy ennek mi köze a mezőgazdasághoz? Hát kb annyi mint nekem ahhoz ami miatt álhattam a dugóba.

ÉN NEM VAGYOK SZOLIDÁRIS, VELEM SEM AZ SENKI.
ez mind igaz, mármint a biztonsági stb svindlik.

nyilvánvaló, hogy a full SZJA+TB-t mindenki úgy próbálja kikerülni (legálisan és illegálisan), ahogy csak tudja. az ekhót ezzel szemben befizetik a szerkesztőségek (bár voltak elbocsátások a sajtóban, amikor bevezették), mert az még elviselhető.

ahhoz, hogy később ésszerű adókat lehessen megállapítani, csökkenteni kell az adóból finanszírozott kiadásokat. ezt tartsa szem előtt mindenki, aki mindenféle szociális szirszarért rinyál.
Ez (is) egy zéró összegű játszma.
Egymás rovására lehet fejni a közöst.
És hát ja, a traktor meg a kombájn elég erős érdekérvényesítő eszközök.
De hasonlóan jó az újságírók fegyverzete is.
(Ki ekével, ki kalapáccsal, tollal…)
És?
(A piac eldönti duma etetés. A szabad piac egy fikció.)
"ahhoz, hogy később ésszerű adókat lehessen megállapítani, csökkenteni kell az adóból finanszírozott kiadásokat. ezt tartsa szem előtt mindenki, aki mindenféle szociális szirszarért rinyál."

Na ez a tévút keményen !
Egy majdani kedvezményt igazolsz egy jelenkori elvonással.Ami testvérek között is csak egy hiszi a piszi.Mert akkor majd lesz 5-6-7 metró meg kormányzati negyed II stb. Adó meg szépen marad max.
A helyes út szerintem, először a járandóságot beszedni keményen, meglátjuk mire elég, ha sok csökkentünk adót, ha kevés pedig ésszerűen kiadást.
Nem félévente kikiáltunk valakiket ingyenélőknek !
Lsd : nyugdíjas, paraszt, orvos stb
...hát igen. Bár a vita nyelvezete lehetne kicsit szociálistább, mert tényleg berágnak oszt jönnek.
Egyébként meg ez az egész állapot nem tart sokáig, mert a húzdmeg-ereszdmeg EU-s zsé majd szépen beállítja a trendet. ...osztán jónapot.
Már nagyon is látjuk, hogy nem elég. Ez az ún. deficit.
Az államháztartási deficitet két okkal lehet magyarázni.
1./ A kiadás sok.
2./ A bevétel kevés.
Nem érdemes rajta vitatkozni, ugyanis valószínűleg mind a kettő igaz.
A kiadás valóban sok. De -a szociális ellátórendszereken kívül- elsősorban az adósságszolgálat terhei képezik a kiadás fő tételeit.

A többi zsebpénz. De uszításra kiválóan alkalmas.
A fociban is az győz aki eggyel többet rúg az ellenfélnél. Itt is igaz, többet kell beszedni(hangsújozom az adó elsunnyantóktól), aztán legfeljebb jó meccset láttunk. Meg persze a kiadási oldal sem a lepusztításról fog szólni.
Mert ugye, ha neked lóg valaki és megszorulsz, elöbb vered ki belőle mintsem az ekédet(bill.-edet)adod el szarért hugyért. De legalább megpróbálod !
De itt hol a próbálkozás ?
Még mindig nem értünk valamit. A mezőgazdaság átalakítás nem egyenlő a leépítéssel. A kukorica, búza nem munkaigényes, a gyümölcs, a zöldség, a gyógynövény, az állat az az. Szóval lehet, hogy még munkaerőt is gerjesztene az átalakítás.

Azt hiszem leesett, hogy mire gondolt az ismerősöd a 70%-kal. Az EU pénzek 70%-a megy mezőgazdaságra. Jelenleg az EU pénzek kb. 64%-át költjük a CAP meg az agrárrál strukturális alap foglalkozó fenntartására. Itt van 70%. A munkavállalóknál nincs. (Most már egyébként kevesebb ez a pénz, de még mindig sok. A CAP az ami nagyon drága, sajnos nem a fejlesztési pénzek visznek el sokat.)

Tehát, hogy érthető legyen a probléma: a népesség 5%-ának támogatására meg el az EU pénzének kb kétharmada. Az hogy importálni kell nem mindig rossz. Pl. gondoljunk a vámbevételre. Az EU-n belüli árumozgás pedig ugye olyan, mintha országon belül mozognának a dolgok, az ÁFA bevétel itt is - ott is lecsapódhat, és ez a fontos.
mithrandir
Na igen.
De most abban a családban gondolkodjunk ahol a papa meg a mama is fizet kifele gy.tartást. Aztán még 5 közös kölök is van :-) Most meg verjük az egyiket mert sok sampont használ. Pedig a papusék a hunyók rendesen. (ez csak hüje példa volt )
Adót emelni már nem nagyon van hova, ugye.

A kivetett adók behajtásán dologzik az APEH, van vagy 10 ezer új revizor.

Nincs értelme annak, hogy a kiadás sok vagy a bevétel kevés: a bevétel a kiadáshoz képest kevés. A kiadásoknak pedig jelentős része úgy maradt, jogosulatlanul felvett szociális tétel (hány rokkantnyugdíjasunk is van? nyolcszázezer?), vagy nem szociálisként elkönyvelt, valójában mégis segélyszerű juttatás (gazdáknak dobált különféle pénzek).
ja és persze rengeteg a pazarlás, a rossz struktúrák miatt elfolyó pénz, és van korrupció is, ez nem vitás.
az ekho-val az a probléma, hogy szakmákhoz van kötve, ami nem igazán eu-konform.

arról nem is beszélve, hogy nem fair kivételezni bizonyos szakmákban dolgozókkal FŐLEG INDOK NÉLKÜL!
T. mithrandir!

A magyar GDP 23.570 milliárd, a központosított jövedelem 9.070 milliárd, az adósságszolgálat 980 milliárd. Az egy igencsak sikerült mellékmondatos kivétel volt, hogy "-a szociális ellátórendszereken kívül-", ugyanis ha a nyugdíjkifizetéseket, az egészségügyet, az oktatást és az egyéb szociális ellátmányokat kivesszük a rendszerből, tényleg az adósságszolgálat a legnagyobb (a GDP 4,2%-a). Így aztán annak, aki nem figyel oda, kissé megtévesztő lehet.

Hogy érthető legyen, ha ma a nettó átlagjövedelem (KSH, 2006.)109.800 Ft/hó, akkor ehhez arányítva az adósságot és a havi törlesztést, az adósság 870.000.- Ft, a havi törlesztés pedig 4560 Ft.
"(hány rokkantnyugdíjasunk is van? nyolcszázezer?)"
Miért lett ennyi ? Mert :
1. A sereg, a rendőrség és egyéb "átcsörgök" szervezetnek az agyselejt eltávolítására kitalált (és államilag hallgatólagosan elfogadott) eszköze. (volt?)
2. Rokkantosításban résztvevő orvosok extra pénzforrása.(volt?)
3. Mindenféle ellátásból kiesettek, (egyébként sok esetben önhibájukból, pia drog)havi minimális megélhetésének biztosítása.
4. Valóban beteg, fogyatékos embertársaink.
Csak félő, hogy a 4. fog a lenagyobbat szívni, jó magyar szokás szerint.
Ja és volna még valami, ami egyébként a kétféle népszavazási kérdésből is kirajzolódik. A gazdák nem egyenlőek a mezőgazdaságból élőkkel. De nem ám. Ilyen ún. gazdából tizenötezer van kábé. Tizenötezer. Ők - és a Magoszon keresztül a Fidesz - a saját érdekeiket képviselik, ami természetes. Nem képviselik viszont például a bérlők érdekeit, a nekik napszámban dolgozókét stb. Szóval nehogy bárki azt higgye, hogy a Magosz meg a gazdák maguk a vidék meg a gémeskúthy ősmagyarság.
Kedves Árpád!

Milyen adózási forma a TÁNYA? Én nem tudom, csak annyit tudok, hogy a szinészek, médiamunkások stb. adózhatnak így. Így van ez? Te esetleg nem így adózol 50 hektár bit-mező alatt?

bocsi nem tánya, echo ?
ne félj: kicsit feljebb volt az ekhóról. mi mind ekhózunk.

clinkers: nyilván senki se mondja, hogy rokkantnyugdíj ne legyen, viszont az első 3 kategóriától el kell venni, és menjen, ahova akar. nyolcszázezer rokkant, vazz? sztem szerbiában sincs ennyi, pedig ott volt egy háború.
Ne félj!
"Te esetleg nem így adózol 50 hektár bit-mező alatt?"
Mit nem mondasz ? Még adakozik is !
Tényleg Árpi megdobod néha a csórókat egy százassal ?
"első 3 kategóriától el kell venni"
akkor a harmadik kat.al mi légyen szerinted? Lecsó ?
Rokkantnyugdíj a rokiknak jár. Másnak nem. Sorry.
Tök mindegy minek hívjuk.
Csak azért kérdem, mert kiváncsi lennék egy liberális véleményre is.
Kedves Árpi!

A hétvégi Népszabóban volt egy cikk Svédországról, a előtted menő autó rendszáma alapján SMS-ben lekérdezheted a tulaj nevét, lakcímét (azonnal), bővítheted a kört, a befizetett adójának összegét...
Figyelmedbe ajánlom ezt a kis írást, jó lenne,ha írnál róla, tehetségedbe bízva adaptálhatnád kis hazánkban.

Akkor a traktorpofákról is egy kattintásra kiderülne miért is hőbölög..
Adatvédelmileg ez elég rázós lenne nálunk.

clinkers: először is nem mindegy, minek hívjuk. szerintem gázárnak hívjuk a gáz árát, ne a benzinárba építsük.

másrészt. aki munkaképes, azt arra kell szorítani, hogy dolgozzon. nyilvánvaló, hogy ha van egy ilyen megoldás, hogy ő inkább elszegődik rokkantnak, és nem kell dolgozni, akkor ezt fogja választani - ezt meg kell gátolni. senkinek nem tömjük a pofáját azért, mert őneki a munka büdös.
Árpád?

Adatvédelem? Bűnpártolás? A Svédeknek miért a köz haszna jut előbb eszükbe, mint az adatvédelem?
Alapvetően nem értek egyet az állami támogatásokkal, főleg azokkal nem, ami konzervál egy rossz piaci "egyensúlyt". Pl.: az olasz pinceszövetkezetek 40-50 százaléka lepárlásra termel, azaz nem a piacot szolgálja ki, hanem az állam/adófizetők tartják el.

Ellenben itt a magyar borászat. Egy piacon vagyunk jelen azokkal az EU-s termelőkkel (olaszok, franciák, spanyolok stb.), akik a magyar szőlő-/bortermelőkhöz képest a többszörösét kapják támogatásban, tehát hiába készítünk azonos költségek mellett azonos minőséget, ők a magasabb arányú támogatottság miatt sokkal jobb árakon képesek megjelenni a piacon. Ha sportról lenne szó, azt mondhatnánk, hogy a francia és olasz termelők állami segítséggel doppingolnak. Ilyen szempontból viszont sztem érthető, hogy miért rinyálunk az állami támogatásokért.

Persze hosszú távon a megoldás az LENNE, ha senkit nem doppingolnának, de rövid távon a túlélés érdekében talán könnyebb elérni, hogy mi is kapjunk némi doppingot. :-)
Szóval az Észak-kelet Magyarországi gazdák 4 km hosszan le fogják zárni az utat (friss hír), mert a Kormány nem enyhíti a fagykárukat. Persze a kárenyhítési alapba senki nem lépett be, csak 5%-uk. Most a 95%, aki bízott a jó időbe (és két forintot meg akart spórolni) megy hőbörögni. Hogy az egyébként abcúgmonnyonle Kormány aggyon pézetet. Mert ha nem, akkor patakvér.
Hát barátaim, csak pár dolog. A Kormánynak nincs pénze. Nem azért mert elkúrta (az ettől a filozófiai megközelítéstől független) hanem mert csak az államnak van pénze. Az államnak meg az állami bevételből van pénze. Azt meg az adó és járulék - ideértve a díjakat is - befizetők (honosak és nem honosak - pl.: idegenforgalmi adó - ) dobják össze. Azaz a gazda sumákolni akart, de ráb..szott, és most közvetve engem zsarol. Na, ez a magatartás a büntetőjog kategóriájába tartozik, ugyanúgy, mint a 2/A-n a kocsmalakó műmagyarok sokezer embert megszopató manővere (kényszerítés).
És még valami. Az EU-nak sincs pénze. Vannak az államok hozzájárulásai - azt is a köztartozás befizetők állják. Ja és mielőtt örülnénk, hogy nem mi, hanem ők, akkor nézzük meg a TOR-t (traditional own resources), ami részben a vámbevételekből jön össze, azaz pl.: a nálunk beszedett vám 90%-a megy a nagy kalapba, és megy agrártámogatásra. Azaz a mezőgazdaságot így is, úgy is a zsebünkből támogatjuk. Nem ez a baj, hanem az, hogy ez hovatovább természetes, a parasztok kevéssé próbálnak javítani a gazdasági helyzetükön, nem szövetkeznek, nem törekednek előzetes kárenyhítési lehetőségre, nem próbálnak termékszerkezetet váltani (legalább is sokan). Mindenki jön a jó ízű magyar termékkel. Nálunk normál körülmények között nem érik be akkor a paradicsom és a paprika, mikor délről már jön be, legfeljebb ha üvegházba, de az pont olyan szar, mint a spanyol cucc. Salátanövényeket (l.: olasz kaják) még nem is láttam magyart, ugyanúgy, mint áfonyát (most is osztrák van a hűtőben - a susmán parasztnak úgy látszik megéri). Aztán meg ha van magyar cucc, az néha olyan állapotban van, hogy ivólének jó.
Van persze őstermelői áru, de az jó drága, és egy túrót őstermelő a pali. Öszevásárolja a cuccot a nagybanin, bejelenti az egész famíliát őstermelőnek, aztán nesze TB meg adó. Majd befizeti más helyettünk, azt meg majd csak ideagyja a népnyúzó kormány, he nem akarja hogy kimenjünk tüntetni.
A mg. termelő nem áll ám össze másokkal, hogyne, hogy lássák, hogy trükközik (pl.: gázolaj). Aztán meg dühöng, mert szaré-hugyé el kell adni a cuccot, mert egyedül se tárolót, se hűtőházat, se vágóhidat, se csomagolót, se semmit nem tud fenntartani. Ja és az asszonynak sincs munkája, mert a jó kis melléküzemágak sincsenek meg. És persze nem árulja el, mit termel, aztán csodálkozik, hogy túltermelés van. És a földet se tudja eladni, egyrészt, mert korlátozott a birtokméret (nehogy mán kialakuljon valami kulákság), másrészt nincs a földnek értéke - mesterségesen korlátozott a piaca. Nehogy az osztrák farmer hátizsákban hazavigye a fődet - azt az áldott anyafődet (olvasta valaki a Hitel, világ, stádiumot, valami Széchenyi nevű pók írta?). Persze, akkor nem lenne mindenki földtulajdonos, hanem lennének mg. munkások és lennének (művelhető méretű földön) földtulajdonosok.
Aztán meg ehhez is ész kell, nem véletlen, hogy régen az ártérben meg a belvizes részen nem nagyon folyt intenzív földművelés. De agronómust nem lehet 4 holdon alkalmazni (régen a fődesúr egy fia katona lett, egy fia pap lett, egy meg agrárszakember). Persze egy jó öntözőberendezést sem.
És mielőtt az agyondotált nyugati parasztot irígyelnénk, ennek a történetét tuggyátok-é. Hogy a szovjet blokkba került államok - amik tradincionálisan agrár jellegű államként korábban valóban az ipari országok éléskamrája voltak - elkezdték emlékezetni a nyugatot, hogy biza, a kaja az stratégiai fegyver, nem adunk el nektek semmit! Nosza, neki is láttak mezőgazdaságot fejleszteni, mert nem szerettek volna egy élelmiszerhiányba belefutni. Az EU elődszervezeteinek először semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz. L.: Euratom, meg a Montánunió. Az akkor került bele, amikor látták, tényleg baj lesz. És hát ezt is hatékonyabban csinálták. Mi meg itt állunk büszkén a "ha a paraszt nem szarik, a város nem eszik" szlogenünkkel. Csak nehogy befuljunk abba a szarba, mert mindenki jól van lakva. Persze, ha lenne feldolgozóipar... (a cukoripart hagyjuk ott tényleg nagy marhaság volt eladni, mert csak piacot vettek) ...de nincs mert ahhoz össze kellene állni és beruházni, vagy befektetőt szerezni, de annak biztos háttér kell, nem lehet hülyét csinálni belőle. Hogy lehet, hogy a franciáknak ezer féle boruk, a németeknek ezerféle pékárújuk, az olaszoknak ezerféle húsárújuk meg sajtjuk van (meg a másikoknak is persze). Nézzünk már meg egy ottani, meg egy itteni piacot. Választék van, kiváló minőség és magas fokú feldolgozottság. Ja, ez jó sok meló.
Szóval nem megszüntetni, megoldani kellene ezt, de ennek nem az a módja, hogy aggyatok pézetet, vagy menyek a trakesszaa az útra árpádsávost lengetni.
nem is friss hír, de én csak most hallottam
VBA, azt nem is említetted, hogy éppen ez a három ország ragaszkodik leginkább ahhoz, hogy a támogatások továbbra is történelmi alapon legyenek elosztva, vagyis kb 80%-ot kapjanak ők, a többiből juthat másnak is. Tehát alapvetően nem a magyar gazdák sírnak támogatásért, hanem minden országban EU-s pénzből teszik versenyképessé a mg-i termékeket. Csak Árpi nem akarja megérteni, hogy a "költséghatékonyan termelni" tőlünk nyugatra sem feltétlenül azt jelenti, amit gazdasági értelemben kellene, hogy jelentsen.
Az egésszel alapvetően az a gond, hogy amit az EU nem ad meg a magyar gazdáknak a francia, olasz, spanyol, német, stb. gazdákkal szemben, azt valamilyen szinten a magyar államnak kellene pótolnia, de az persze senkinek nem tetszik. Főleg az államnak nem. Láthatjuk is az eredményét. Amit meg helyette lehetne (láds: 8 forintos kérdés), azt sem engedik elindítani, mert sokáig tart kitalálni, hogyan lehetne mégis valami bevétele az államnak is belőle. Ahelyett, hogy inkább kiegészítené.
Képmutatás-szagot érzek a levegőben. A mezőgazdaság, mondjuk, történelmi okból - tőkeszegény. Nagytőkés teljesítményt elvárni tőle, illetve a full szabadversenyes piacnak kitenni akkora nagy geciség, hogy lehelet megszegik belé.

Mert ki fogja elszántani a picsába a gémeskutat, és főként: miből?

Létfenntartásra sincs pénze az ágazatnak, nemhogy fejlesztve hatékony termelést hozzon létre. Ez utóbbihoz jó sok pénz köll - sokszorosa a most "segélyre" költött milliárdoknak. Vagyis, mostani állapotjában a segélymegvonás nem holmi varázsütésszerű modernizációt, hanem azonnali csődöt jelentene. Hülye magyar gazda dögöljön meg, jöjjön helyébe a tőkeerős, mert okos külföldi.

Ha valaki nem tud úszni, nem úgy kell megtanítani rá, hogy bebasszuk a Dunába és utánaordítunk, ússzá baze!
hamisnero 2007.07.24. 20:23:56
nem vagy egyedül

ja, hogy van kárenyhítési alap?
akkor min vitatkozunk?
innentől tiszta ügy.
mindenkinek egyenként a kurva anyja
nahh, látom nálad is jol kicsapta a biztosítékot a hír kedves Árpád, merthogy most aztán adtál a vehemenciának;) de tény, hogy szívemből szóltál, - én is felhúztam már ezen a témán magam jónéhányszor...
mithrandir 2007.07.24. 08:53:09

-"Inkabb keves, de minosegi gyerek legyen"

-"Ez pedig egyenesen náci típusú
megoldás."

OK. Legyen családonként 12 hülyegyerek.
van itt mezőgazdász, vagy csak autszájder, mert ugyi az ördög lakása a részletek. nem védve a parasztokat (it's not pejorative:), de köztük rengetegen azt állítják elő amit megesztek, mert, szerintetek honnan van a kenyér? a boltból. (populista? á, dehogy)aki ír, az mit állít elő? többségében semmit, csak élősködik azokon, akik fizetnek az ő sok összehordott hablatyán... megmondani a frankót, meg igazi faszagyerek-dolog, de semmi több.
öreganyátok 2007.07.25. 00:27:40

Ok.

A másik 11 hogy van? :-)

(Bocs, de erre a demagóg, általánosító, rasszista hozzáállásra nincs mit mondjak, különben is nagyon off lenne.)
mithrandir 2007.07.24. 12:35:28
"MIÉRT kellene megváltoztathatatlan dogmaként elfogadnunk a szociáldarwinizmust?"
Azé' kéne elfogadni, mer' ki akarja kifizetni az árát? Szerinted?

Carnivora 2007.07.24. 12:42:55
Az a baj, hogy én szoktam kóstolni. S hiába keresem a rendes magyar paradicsomot. Ugyanaz a szar, csak 6x drágábban. Kizárólag háztáji, azaz kis mennyiségben termesztett paradicsomot találtam, ami tényleg nagyon jó. Csak az meg nem nagy tételben...
(Egyébként általában a spanyol meg a magyar nagytételes se annyira szörnyű, sőt, van egész jó is... csak ugye itt Mo-n éretten szedik le, mire a boltba kerül, fele elrohad... :( )

---

BTW, tessék már elárulni, hogy akkor most ez hogy is van? Annyira baszott jó üzlet a termelés, hogy magas a gabonafélék ára, akkor most mire is kell a támogatás? Mer' lúzerek? Sírnak, hogy kicsi a felvásárlási ár, de szövetkezni nem akarnak, még a kereskedelem szintjén sem. Pár éve volt egy kezdeményezés, hogy lerázzák magukról az elosztókat. Behalt, mert egyik gazda se akart csatlakozni a szomszédhoz. Ugyebár.

S ezeknek a lúzereknek fizetünk, mert kurvára nem értenek ahhoz, amit csinálnak.

Ha én dolgoznék így, már régen a híd alatt laknék. Nemhogy támogatást nem kapnék, de egyenesen mindenki rajtam röhögne...

Ennyit mithrandir szociáldarwinizmusáról... Csak egy irányban kéne ennek lennie? Vagy mi van?
glo.job.ism 2007.07.25. 02:54:17
ROTFL. Vissza kéne ülni egy pöttyet az iskolapadba. Ekkora faszságot is régen láttam leírva.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.25. 07:30:00
részleteznéd? ... érdemben
glo.job.ism 2007.07.25. 08:43:31
"aki ír, az mit állít elő? többségében semmit, csak élősködik azokon, akik fizetnek az ő sok összehordott hablatyán"

A gazdaság nagyban függ az információtól. Ennek része a hírszolgáltatás is. Lehet több GDP-t termel Tóta, mint az egyszeri napszámos, aki kapálja a répát...
Szóval az ingyenélő kategóriát nem kéne csak úgy a levegőbe puffogtatni.
(F)agykárosult agrárterroristák útlezárásaikkal kezdenek már nagyon az agyamra menni. Kíváncsi lennék, hogy mit tennének velem, ha egy előre bejelentett demonstráció keretén belül elállnánk a léüzemek kapuit, ahová az államilag dotált, eladhatatlan, limlom áruikat viszik?
Az igazi megoldás az volna, ha az EU-ban megszüntetnék a támogatást és védővámot vagy más szabályozást vezetnének be az EU-n belül termelt, előállított termékekre. Akkor majd a piac eldönti, hogy ki marad gazdálkodó.
Aki pedig a tüntetések ellen emelt szót azok nézzenek kicsit magukba mert még mindig a szocializmusban élnek. Mégis hogy a fenébe lehet másként felhívni a kormány és aközvélemény figyelmét? Gyújtsák fel ők is a tévészékházat? Sajnos csak a tüntetés és útlezárás maradt mint DEMOKRATIKUS eszköz mert a politikusok szarnak mindenki fejére. Egyébként hallottatok már arról, hogy empátia? Kiváncsi lennék ti vajon csöndben eltűrnétek, hogy elvész mindenetek amiért évekig dolgoztatok ráadásul bizonytalanná válik a megélhetésetek.
Igen, nem kellemes, hogy lezárják az utakat, én is álltam már emiatt dugóban, de valahogy nem vagyok annyira önző és arrogáns, hogy azt higgyjem engem akarnak vele megszivatni.
Ja, igen választások pedig 4 évente vannak ahol a másik DEMOKRATIKUS módszerrel a szavazattal lehet élni, de mi szükség van a listán bejutott képviselőkre? Azok biztosan nem fogják a választókerületük érdekeit nézni mert az nincs nekik.
Santos35 2007.07.25. 10:50:58
Kábé annyira érdekel az egyszeri szántóvető problémája, mint őt az enyém. Ez olyan nagy baj? Olyan empatikus vagyok én, hogy ihaj. Egészen addig, amíg nem nyilvánvalóan elmebajos, a józan észnek ellentmondó dolgokra öntjük ki a milliárdokat az ablakon.

Igen, a közbeszerzést ilyen formában kitalálót is keresztre kéne feszíteni.
"Aki pedig a tüntetések ellen emelt szót azok nézzenek kicsit magukba mert még mindig a szocializmusban élnek."

Azt kellene Neked is megértened, hogy az útlezárásokkal kizárólag azoknak okoznak kellemetlenségeket, AKIBŐL ÉLNEK. Egy piacgazdaságban a termelőnek erre figyelnie kell, mert ezek a „figyelemfelkeltő” demokratikus lépések hosszútávon megbosszulják magukat. Menjenek az FM hivatalok elé tüntetni, kezdjenek éhségsztrájkba stb., de ne a vevőik kárán hívják fel magukra a figyelmet!
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.25. 09:23:22
eléggé laza a kapcsolódás, bár kétségtelen az univerzumban minden-mindennel összefügg... nyilván a gazdasági élet szereplőinek szemei kocsányon lógnak Tóta kolléga véleményeit, információit magukévá téve :) ne, má
Amikor szemetet veszel a boltban, akkor kiderül számodra, hogy magyar vagy külföldi, főleg mikor liszt-kenyér-uborka-répa akármi az? Az hamis értelmezés, hogy szar külföldi. Szar. Nem azért, mert külföldi; en bloc szar, azzá vált. Nem kötelező megvenni; árulni sem. A boltban a vásárló fenntarthatja magának a jogot, hogy eldönti mit vesz, mennyiért. A boltnak meg joga, hogy eldönti mit szerez be, honnan, mennyiért és ezt mennyiért adja tovább. Ebbe mindig belekeverni azt, hogy kit-hol-mennyire támogatnak: félrebeszélés.
Az a helyzet, hogy idehaza az átlag vásárló, ha 2 forinttal olcsóbb valami, akkor azt veszi, rögtön raklapnyit. Ezen nem változtat az, ha nem támogatjuk a magyar gazdát, vagy ha mindegyik kap egy új Daewoo-t, izé nem, asszem ez a Chevrolet most már.

Persze, hogy támogatják a mezőgazdászt, ahol tudják és szokás. Ne borítson kamiont, zárjon el utat, égessen fel hambiárust, meg ne legyen munkanélküli, mert az is pénzbe kerül.
Csakhát ez faramuci dolog; lévén ahol sokan vannak, ott sincsenek mezőgazdaságból élők elegen; míg a többiek, akik elegen vannak, és eközben irodában-gyárban-műhelyben-építkezésen-úton-levegőben tevékenykednek meg sokan vannak. Miközben azt halljuk, hogy a multik mennyi tőkét-munkát hoznak ide és eközben a munkavállalók jogait rendesen letiporják; eközben legalábbis elgondolkodtató az, hogy mások utakat zárnak le; egyáltalán képesek erre. Mind fizikailag, mind "lelkileg".
Ők termelik meg a mindennapi kenyérnek és sörnek az alapját; ez köszönnivaló dolog, de. Értsük már meg, hogy ez nem szívesség kérdése. Ebben az országban néhány ember úgy érzi, hogy Ő és társai szívességet tesznek. Nekem, a családomnak, a városnak, meg úgy az országnak. Van ilyen minden munkavállaló-fajtából; nem is szeretnék általánosítani.
Ez a fontos-az-országnak-a-termelő, mert-ő-adja-a-kaját logikába ma már nevetve bele lehet kötni. Már elnézést, tessék idehaza nem termelni; a boltok akkor sem fognak kiürülni. Drágább lesz sokminden; de éhezés már nem lesz. Aki ilyeneket vízionál, az ostoba.
Az egész azért vicces, mert aki itt "támadja" a mezőgazdaságot (köztük a blogtulaj); nem minden termelőt, dolgozót támad. Az a gáz, hogy nyilvánvalóan nem jó a rendszer és a marhaságok, túlzások zavarják. Ezeknek a megszűnése az "igazi" termelők érdekeit is szolgálná.

Aki támadja a "nagybirtokosi" rendszert; az szintén hülye, nem is érdemes vitázni vele. Az, hogy az állatoknak ez esetleg nem lesz jó, csak mert; annak felhívnám a figyelmét arra, hogy a vadon élő állatoknak a kisbirtok sem igazi élőhelye; a szótárban az erdő, mező címszónál keressük a nekik megfelelőt. Már írtam: nem kéne minden erdőt, mezőt megszüntetni csődeljárás miatt. (Ami megmaradt, oda meg nem kell olasz vadászokat hozni. Meg másmilyet sem. Őket különösképp nem szeretik a nyuszik és az őzek.)

S akkor a kedvencem, hogy majd a bioetanol, meg más bioakármik megoldanak itt dolgokat, meg változást hoznak.
Jelen helyzetben a bioetanol literjének előállítása 2x a sima benzinének. Itthon, úgy, hogy olajkutunk még kevesebb, mint Kuvaitnak. Ez az ár tavalyi, még "olcsó" árakon jön ki, tehát nem sivatagi, aszályos nyár utáni időszak áraival számolva. Csak úgy éri meg, ha a bioetanolt úgy keverjük bele a benzinbe, hogy az után nem fizetünk adót. Mármint nem Te vagy én, esetleg a Tótavé; hanem a MOL és a többi játékos. Mert te ugye fizetsz utána adót, csak az nem kerül bele az államkasszába. Ergo, a növényből most "kivételesen" úgy állítunk elő jövedéki terméket, hogy az után jövedéki adót (amely nem kevés) nem fizetünk be az államkasszába. Oda nem, másnak igen. Gyengébbek kedvéért: mikor van 4%-i bioetanol a benzinben, amely 300 forint, akkor az adott benzin jövedéki adójából, amit mindenki kifizet, abból 4%-ot megkapnak MÁSOK. Ez persze nem egy nagy összeg; csak néhány apróságot kell végiggondolni: az üzemanyagként eladott bioetanolon a MOL-nak 8-10x több a haszna, mint a benzinen, pont az adótartalom különbsége miatt. Másrészt a bioetanolból többet fogyaszt(ana) a kocsid, mint benzinből. Ez itt nem sok, de mégis kicsit többet fog enni a benzines járműved. Erre jön az, hogy 10-15%-kal csökkenti a károsanyag kibocsátást. Ez még talán OK is lehetne, csak nincs belekalkulálva az, hogy az alapanyagot másra is szeretnénk felhasználni; és nagyon időjárásfüggő a dolog; ráadásul a bioetanol üzem adott termékből sem szeret mindenfélét válogatás nélkül. Pl. a kukorica, amelyik most nagyon menne; csak valami szárazság van.

A végtermékként maradó DDGS, kukoricatönköly vagy mi; az Amerikában használatos takarmányként, mivel odaát imádják a marhákat; ők megeszik, meg állítólag a lovak és egyéb állatok is. Idehaza egyrészt nincs akkora marhaállomány, másrészt más a takarmányozási kultúra is. Mi legyen vele? Égessük el. Az igazi energiabiznisz, marhának való fehérje tartalmú takarmányt kazánban elégetni. Jesszusom, szerencsére nem éhezik a Föld lakosságának a negyede.

Az a gond, hogy egy aszály, árvíz, leeső ufóhalom hazavághatja az éves termést, és akkor drágulás van, tudjuk. Ellenben most még be akarunk vinni a képletbe még egyet, legyen ebből energia; mert akkora bunkók vagyunk, hogy mi megtehetjük azt, hogy a másnak élelmet, túlélést jelentő élelmiszerből legyen már benzin vagy más energiaforrás. Mert nincs nap, szél, víz, hasadóanyag, olaj, földgáz, szén, geotermikus izé; nekünk még a tengeri termése, a banánhéj is kell.

És itt jön be az egész mezőgazdaság téma mai álnoksága. A termelő nagy ívből, magasan tesz arra, hogy mit kezdünk az ő terményével. Megehetjük, felhasználhatjuk takarmányként, díszíthetünk vele utcákat, elégethetjük, lehet belőle üzemanyag, beszórhatjuk a vízbe, stb. Ő elsősorban pénzt akar az általa termelt dologért. Lehetőleg minél többet. Nem jótékonysági szervezetek hétvégi teadélutánja ez. Kőkemény üzlet, maximum (még) kicsiben.
glo.job.ism 2007.07.25. 12:54:14
Hülyének lenni alapvető emberi jog. Látom te nem fukarkodsz a jogaid gyakorlásában.
Lelked rajta, én nem akadályozlak meg benne.
Arpad gratulalok a feligazsagobol felepitett vadkapitalista omlengesedhez. Ehhez ertesz Te igazan. A van mashonnan ocson. Gratulalok. Nem azt mondom, hogy igy most jol van, mert nincsen. De ez igy vazze...
Santos!
Nem kell felhívni a közvélemény figyelmét. Be kell lépni a káralapba. Termékszerkezetet váltani, társulni, jó minőséget a lehető legmagasabb feldolgozási fokon előállítani.
A mezőgazdasági termelő egység ugyanolyan termelő egység, mint a cipész, meg a műbútorasztalos.
A támogatás meg van (és amíg az EU-ban van, nálunk is kell/van), de nem a feneketlen zsákba átláthatatlan módon kontrollálatlanul ömlő pénzforrásnak kellene azt tekinteni, mert az akkor nem támogatás, hanem segély. Az egyrészt a forráshiány finanszírozására, másrészt a termelés gazdaságossá tételére szolgál. Ha csak megélhetésre adják, akkor tényleg kaphatná az összes tönkrement gyár összes volt munkása.
A társadalom szolidaritását igénybe venni, a kormányra nyomást gyakorolni akkor kell, ha megtettünk mindent, és mégis a csőd felé megyünk.
A pénz pedig nem csak úgy van, azt mások dobják össze az mg. részére. Ami tehát sokak csőrét irritálja, hogy a nem mg termelők fizetnek, sok mg termelő nem fizet, de nem is próbál megtenni semmit a veszteségek minimalizálására, de kajabál, hogy azt a kasszát, ahova ők nem nagyon raktak semmit, adják nekik, és még meg is nehezíti azoknak az életét, akik végül is a pénzt összedobták nekik.
Na, ez a bosszantó. Ha nem lenne az, én sem ilyen demagóg.
Akiknek meg nem inge, vetkőzzön gatyára, azaz bocs azoktól, akik bár mg-ben dolgoznak, de akikra a fentiek nem igazak.
Hello

Sajnos csak most kapocsolodok be a beszelgetesbe, az OEP-nal tenyleg van elonye a ostermelonek ? Basszus, tok sok cimboram ostermelo, de egyik se mondta, lehet azert mert lenezem a traktorosokat... Akkor ideje nekem is lepni ezugyben. A parasztokrol meg csak annyit, hogy a sajat termeket sem eszi meg, ha megis, akkor azt meg nem arulja. Es nem am csak a pesti fehernepeknek, hanem it lenn videken sem biszots, hogy nem szopod be a piacost. En pl. utalom a TESCO-t, de a paradicsomot kisse keson ultettuk "termelesszerkezet atalakitas miatt" :), es a piacos ment a kukaba, hogy-hogy nem, a rohadt kapitalista paradicsom az finom volt, hogy mi volt benne nem tudom, de nem lehett tobb mereg, mit amit a picon vettem, mert akkor nem az lett volna irva a csomagolasra, hogy paradicsom, hanem, hogy permetszer, es az sulyaban dragabb. Ne ennyit eloljaroban, majd meg jelentkezem...


Na ujra itt. Nagy kerdes, ami mar regebb otta foglalkoztat, a traktorosokat mindig orommel szoritom le a foutrol, vagy dudalom szenne, ha piros rendszammal zorog, de azt mondjak itt a helyiek, hogy 3 szamjegyes fouton mehet, na tenyleg az egyik ut olyan, szal' mea culpa az osszes palinkas nepnek, ha igy van, de vajon tenyleg, vilagositson mar fel valaki! Az az allat aki meg elem szorta le a kapat a fouton, annak igy utolag is a k*.
Tótum Úr ezt a blogot valószínűleg saját szencséges kezének használatával tette ki a blog(pont)hu-ra. *Ujján, indexes püspöki gyűrű csillan...*
Ez zen, buddhizmus, sőt, még annál is
Viszont ha belegondolunk, csavarható tovább: elítélhető a gondolat, hogy a nyilvánosság és a fölvállalás majd tompítja élét aminek? egyébként igazán tompa.

de továbbra is maradok tisztelettel: HÖRR
Abból meg a tököm ki van, hogy agyon dicsérik egyesek a magyar zöldség-gyümit. Hát lófaszt mindenből a legjobb, ahogy néhányan képzelik. Spanyol eper, horvát sárgadinnye,de magyar alma... az egyszer biztos.

Ezt most csak úgy hozzászólta és kész.
daito 2007.07.25. 13:13:27
hamisnero 2007.07.24. 20:21:25
riszpekt nektek ezekért a kommentekért, tök jók
mithrandir és mingyá kommentjei is teccettek
a témához nem igazám értek, eccerűen józan ésszel úgy gondolom, hogy árpádsávnak sok igaza van a posztban. a megoldás? a rák tuggya... szakmaiság, empátia, tárgyalások, talán. de nem útlezárás és hasonló faszságok. asszem az is nagy baj, h a politika keze betette a lábát, ld fityesz-magosz. magoszról levannak szarva, a felismerhetetlenségig. ha a politika elhúzna innen a rákba (nem fog), talán a szakmaiság és a gazdasági érdekek figyelembevétele segíthetne...
"angliában 350 szőlőgazdaság évi három millió palack remek bort készít"

Akkor vajon miért csak kaliforniait, dél-afrikait meg ausztrált látok az összes ASDA-ban meg mindenhol? (Egyik szarabb, mint másik. Gyomorégés, meg ami kell. Még a SPAR-ban árult valenciai lőre is ihatóbb ezeknél.)
Most van a mokkában, hogy ma is tüntetnek....
én adómból bazz ezeket ne támogassák, pláne, hogy még ahhoz is hülyék voltak, hogy belépjenek a káralapba. hülyéknek pénzt sose!
Kártérítést követel az egyik olaszliszkai gyanúsított
Százmillió forint nem vagyoni kártérítést is kér az olaszliszkai gyilkosság egyik gyanúsítottja -

Na öljetek le pár magyart, és követeljetek érte pénzt ...
Íme egy újabb terület, ahol a fényességes liberális piac csak ócskát hoz...

Az ócsított (v.ö.: hatékony) élelmiszertermelés többnyire egészségtelen, ízetlen vackot képes a piacra dobni.

A növény, az állat - bármilyen meglepő - élőlény, így magán viseli az élet egyediségét is. Éppen ezért nem lehet büntetlenül erőltetni a túlzott tömegtermelést.

A támogatást - közvetve - Te kapod, mert nem ártana legalább ebben nem teljesen kiszolgáltatottnak lenni, illetve az ilyen módon támogatott gazdák legalább nem munkanélküliek....
Egy hektár kb 30k pézzt fial egy évben. Pontosabban ennyi a profitja neki.

Ebből pontosan ki lehet számolni, hogy 10ha 300.000 körül (egy évben, NEM egy hónapban!), míg ugye Gráf miniszter úr ültetvénye (~10e ha) 30 millát jövedelmez.
Ezt a pénzt pedig ugye két részletben (ősszel és tavasszal, aratáskó') lehet felmarkolni, addig a bevétel nulla. Így, ha elfagy a tavaszi vetés, nincs miből vetnyi permeteznyi mög aratnyi őssze, plusz nyáron is kölcsönből mennek a közértbe, meg nyaralni (utóbbi persze a gazdáknak nem jár egyébként sem, sőt, tilos).

100 hektár pedig = 1 négyzetkilométerrel (avagy 1ha=0,01km2), ami a földreformok meg földosztások óta ma már majdhogynem nagybirtoknak számít.

Uh, a kulákot a gulágra! felszólítás azért erősen sántít. Persze 10ha, vagy az alatt valóban értelmetlen dolog földművelni. Aki viszont sok földet vesz, és még meg is akar élni belőle az meg a "népszemében" rosszember, kulák, nemjogosultlófaszrase, stb.
Amúgy messze nem piacképtelenek a magyar termékek, hanem sokkal keményebb minőségi követelményeket állítanak velük szemben, mint pl a kínából importált mérgező kajákkal kapcsolatban, ami viszont nonszensz. (lásd tv, net mostanság)
Csak ugye van ahol még kevesebbért is túrja a földet a gazda és többet ad az állam. Lásd Franciaország, Cseho. pl.
Véleményem szerint: támogatási rendszer =/= kárenyhítés - nem kellene összekeverni a dolgokat. TWA nem az előbbi ellen szólt most.
"Jégkár ellen nem lehet biztosítást kötni" - ezért hozták létre a kárenyhítési alapot, ergo az állam biztosítóként lépett fel ez esetben. A lehetőség mindenkinek megvolt, az újranyitás esetében még az is csatlakozhatott volna, akinek már megvolt a kára... Csak a suttyója nem ismerte fel, hogy "befizetek egy kicsit, oszt megkapom a sokat".
Emlékszem, egyszer régen hallottam, hogy az USA (ami a nagyipari mezőgazdasági termelés non-plus-ultrája) azért támogatja csak a farmergazdálkodást, mert meg kíván őrizni egy hagyományos amerikai életformát. Kész-passz, nyíltan kimondva: nem gazdaságos, csak hagyomány.

Hadd hívjam fel valamire a figyelmet. A mezőgazdaság nemcsak a termelőkből, hanem AZ ŐKET KISZOLGÁLÓ IPARBÓL (és szolgáltatásokból: szállítás, könyvelés stb.)is áll, mert gépekre, eszközökre tart igényt. Minél kisebb a termés, annál kisebb az eszközigény, vagyis a kiszolgáló ipar rosszul jár. És itt a baj: mert ha a termelőt kár éri, az állam kárpótolja, de a kiszolgáló ipart tudtommal senki.

Mindez persze fordítva is működik. A mezőgazdaság dotálásával ezt az ipart is élteti az állam.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.25. 13:25:23 ... hozzám intézett elismerő szavaidra válaszul csak annyit, hogy név választásod remek volt: CSODA ha bolyongó neuronjaid találkoznak az asszciációs hálóban, mert SZARVAS hibákat vagy képes e nélkül elkövetni, ezáltal mikroszkóppal kell VADÁSZni egy adekvát megjegyzésedre... bevallom, nekem nem sikerült, pedig ellentétben veled, absztrakt gondolkodásban jó vagyok:) ps: ne erőltesd válasszal magad, mert nem jövök ide vissza :)
Tóta el van tájolva.
1., A KGST-kori magyar mg. termésátlagai, szövetkezeti működése (78-85, kb.) a világ egyik leghatékonyabbja volt. (Más kérdés, hogy kipusztult a nagykócsag - ma meg újra van, halleluja.)
2., A cikk alapvetésével, dühével részben egyetértek. DE:
3., Van megoldás! Pl. amikor sok a termés, a gazda az átlag felettit ingyé köteles odaadni az államnak, amikor meg olyan, mint most, akkor sorba állhat kártérítésért.
De és viszont: ez az egész csak akkor, ha amúgy van biztosítása!!
OFF
4., Vidéken sincs ám mindenkinek 10 milkás traktora. Sőt: a többségnek egyátalán nincs közel ilyen se.
5., Brutálisan megindult a globalizáció a magyar mg-ban, az állam (pályázatokkal, politikai elit dönt) a nagyokat, az amúgy is nagyokat támogatja. Bérmunkássereg kialakulása 1998 (kb.) óta erősen ON.
6., A falu lakosságmegtartó-képessége erősen csökken. (Orbán igaza.)
7., A vidék (és hasznosított mg. területek) nélkül nem létezik ország. Ezért némi ingyen támogatás is jogosnak látszik (ellentétben a fenti gondolatmenettel).
GS
Árpád. Mintha egy hatalmas vödör meleg disznózsírral kenegettek volna, olyan érzés volt olvasni téged. Talán nem veszed tolakodásnak ha azt írom: szeretlek. Mert egyébként az van ám, hogy ez egy ilyen hatalmas piacidegen konzerv, amibe az állam meg az EU darálja bele a piacidegen mócsingot, mi meg esszük kérdés nélkül, pedig tudjuk miből készül. Az meg, hogy nem kötnek biztosítást az kézenfekvő, minek kössenek ha úgyis fizet az állam amikor megvan a baj? Az meg, hogy nem lehet az egy baromság. Mindenre lehet bazmeg, a fogsorodra is lehet, és még ha nem is lehet az is csak azért van mert nincs rá piac, ha minden termelő ott dörömbölne a biztosítók ajtaján, hogy légyszi lehessen már, akkor lehetne. Mert ez a piac. És ez olyan szép, hogy szinte sírni kell, és ez nekik is jó lenne mert akkor mondjuk nem egy dagadt hivatalnok döntené el egy hivatalban, hogy mit kell termelni, hanem ők maguk, mint a felnőttek. Csak ők ezt nem látják, többek közt azért mert eltakarja a kilátást a Magyar Nemzet. Nagy baj ez, kedveseim, és nagyon sokba is kerül...
igaza van tomcatnek
illetve árpinak

a rákos gyereknek miért adnak pénzt?
nekem se adnak
Az EU-ban 600 ezret kap egy segédmunkás én nnek a harmadát sem kapom diplomával meg egyéb végzettségekkel. Mit példáloznak mindig az EU-s jövedelmekkel?
TWÁ,
nagyon beletaláltál.

Agrár közeli ember vagyok 89 óta.
Aki azt állítja, hogy az elmúlt 18 évben NEM történt egy hatalmas relatív színvonalzuhanás, az kurvára nem ért az agráriumhoz.

Meg kell mondanom, nincs a magyar parasztnak nagyobb ellensége saját magánál. Nem állítanak elő normális árut, nem fognak össze az értékesítés/feldolgozás/támogatások stb. miatt, nem csinálnak normális méretű szövetkezéseket.
Saját magát gyilkolja le a szemünk láttára a magyar parasztság.

Mindennapos eset a következő, már belefáradtam, annyiszor megtörtént velem:

-Jóska bátyám, nem lenne jobb, ha együtt értékesítenék az árut a falubeli gazdákkal? Így kisebb lenne a szállítási költség, meg ki is lehetne hagyni vagy két-három közvetítőt.
-Jaj, fiam,igazad van, én is mondom mindig, nagy baj, hogy a magyar nem fog össze.
-Bizony, Jóska bátyám, jól tenné, ha szorgalmazná az együttműködést!
-Á, fiam, ezekkel?
...

Eleinte röhögtem ezen, mostmár sírok.
KIZÁRÓLAG maguknak köszönhetik a bajaikat. Az aszály meg a jégeső 1%-ot se tesz ki.
HA jól sejtem, évi 600 milliárd forint támogatást kap a magyar államtól a mezőgazdaság. Ha szintén jól sejtem, kb. 2.5 millió olyan ember van ebben az országban, aki valóban adót fizet. (Az állami alkalmazottak adóját is a többi adófizető fizeti, tehát az nem számít. A feketemunkás meg nem adózik ugye.)

Ha a számok helyesek, akkor évente 240 ezer Ft-ot fizetek, azaz havi 20 ezret.

Selejt argentín búzát akarok, azonnal!
Annak a támogatásnak az - lenne - az értelme, hogy a mezőgazdászat naturális jellegéből adódó difiket kiküszöbölje, biztos alapot biztosítson az élelmiszergazdaságnak és valamennyire kompenzálja a versenyhátrányokat a most még nagyobb agrártámogatottságú országokkal szemben.
Mert a lényeg nem az - lenne - hogy szar termelők szar árut termeljenek, amiből szart se lehet továbbfeldolgozni.(tisztelet az egyre kevesebb kivételnek) A jövedelem döntő része ugyanis az élelmiszeriparban kellene, hogy megjelenjen, ami aztán tovább gerjeszt(het)né a gazdaságot: kereskedők, mérnökök, gyártmányfejlesztők, satöbbi.

Ehelyett versenyképtelen parasztok portájára öntjük a lóvét és így aztán kénytelenek vagyunk az olcsó eus dömping élelmiszereket behozni, mert ők tudnak alapanyagot olcsón termelni. Meg is szűnt nálunk az élelmiszeripar nagyobbik része, csak nemigen cikkezett még róla senki, mert van a bótban dolmijó a magyar szósz helyett.

Amíg a birtoknagyság radikálisan nem növekszik, maradunk a fosban. Nem a globalizáció tehet róla, hanem a parasztok, meg akik pénzelik őket.
Adjuk a támogatást a családi gazdák helyett koreai gumigyáraknak!

Az majd teremt munkahelyet!

Árpi neked nincsen traktorfóbiád véletlenül? Gondolom ha lemész vidékre előjön a szénanáthád is.
ahogy Malacfül kolléga írta a legelsők közt: ez nagyon nem lett "megkutatva", bezony.
több társadalom- (bezony!)és gaz.pol.órát végy Árpi!
mert jogos lenne a ne így osztogassunk, stb. krtika - de ez megháborodott kirohanás, ráfekve a Del gombra?! hahaha.
“Stratégiai ágazat? A nagy büdöst. Ha volna itt bármilyen stratégia, akkor nem a kukorica- és búzatermelő gazdák seggét nyalná az állam. Akkor a gázbányásznak meg a tanárnak járna kedvezmény, nem a gazdának. Kukoricát meg búzát onnan veszünk, ahonnan akarunk. Tele van vele a világ.”

Nézd, Árpi, kaja nélkül pár héten belül éhen halsz. Bank, net, nyuszifarkos kulcstartó, marketingterv, kínai alsógatya vagy a legújabb pléjsztésönös játék nélkül ki lehet húzni a végtelenségig, kaja nélkül NEM. Ezért az mg. a legfontosabb strat. ágazat és nem pl. a szoftveripar vagy a filmgyártás. (A második legfontosabb pedig az energetika – elegendő villany és gáz nélkül éhen éppen nem pusztulunk, de elég nagy sz@rban lennénk.)

Túl gyakran felejtjük el, hogy az emberiség a történelemben mindigis éhezett és a többség most is éhezik. A fejlett világ a XX. század közepe óta van abban a helyzetben, hogy kaja van dögivel, még eltüzelni is jut, lásd bioetanol. Most ez van, de hogy ez így maradjon, fent kell tartani egy életképes és önellátásra képes mezőgazdaságot, mert élelmiszerből nagyon nem lenne szerencsés kínai importra szorulni.

Éppen ezért van, hogy minden fejlett ország támogatja a mezőgazdaságot. Japán is, az USA is és az EU is. A mezőgazdasági kiszolgáltatottságnál nincs nagyobb kiszolgáltatottság, az olajfüggés ehhez képest smafu. A támogatás a biztonság ára.

Márpedig ha a francia paraszt kap állami dotációt, akkor a magyarnak is kapnia kell, azt azért ne várjuk már el, hogy a magyar paraszt segítség nélkül lenyomja az agyontámogatott nyugat-európai gazdákat.

Nem mondom, a hazai mezőgazdasági struktúra úgy sz@r ahogy van (mint ahogy az EU-s támogatási struktúra is), változtatni kell rajta, hogy kevesebb támogatással működjön a rendszer – de a támogatások teljes leépítése nem lehetséges egy agyontámogatott piaci környezetben.
Az önellátó mezőgazdaság létrehozását már 18 éve finanszírozzuk. Ennyi idő alatt nem lehetett létrehozni?

Miért is?
Mi motiválja a traktorost a befektetésre és a munkára? Az intervenció? Vagy a kötelezettségvállalás nélküli kárenyhítés? Az, hogy szinte minden elemét a térmelésnek az adóból visszaigényelheti? Ja, ahhoz adót kellene fizetni? Bocs.

Tönkrement a gépem, nem tudok kérem szoftvert fejleszteni, éhen hal a család. Ki kárenyhít?

A kocsim ha összetörik ott van a Casco, amit fizetek minden hónapban akkor is, ha nagyon vigyáznak rám, és nem töröm össze szegényt. Nekem gondoskodnom kell a kárenyhítésemről (és ezt rendjén valónak is tartom), nekik miért nem kell? Ezt magyarázza meg nekem is valaki, mert nagyon nem értem.

Ha bevásárolok, akkor Spanyol narancsot veszek, meg Kínai fokhagymát. nem is beszélve az Algíriai krumpliról. Akkor miről is szól ez a történet?
Fú, hát ennyi faszság ritkán jön össze egy helyen. Azt sem tudom, hol kezdjem.

Mondjuk a támogatásoknál: alapvetően a mezőgazdaságot az EU támogatja, és nem a magyar állam. A családom gyümölcstermesztéssel foglalkozik, mi speciel egy fillért nem kapunk már évek óta a magyar államtól, a pesti hard workerek adóforintjaiból (szívesen kivinném az egyik nagyarcút egy 40 fokos napon reggel 4től éjfélig dolgozni, csak 2-3 napon át). Ahogyan a zöldségtermesztők, a napraforgótermesztők, meg még sokan mások sem. Szántóföldi növénytermesztésre jár magyar un. top-up támogatás, ez kb. 11e ft/ha volt tavaly ((a gyurcsány-csomag miatt, ugyanis egyébként 17e körül járt volna, ez az a bizonyos 25 MRD forint, amit nem adtak oda tavaly - és akkor nem volt egy szó sem ejtve emiatt a gazdák részéről)).

Minket alapvetően Hans támogat Hamburgból, és ezt a francia parasztok járták ki sok év alatt. (messze a németek a legnagyobb befizetői az EUnak, a magyarok kb. nullszaldósak)

Épp a tegnapi Magyar Mezőgazdaságban jelentek meg részletek az új támogatási rendszerrel kapcsolatban, na az fogja majd ba99ni a csőrötöket igazán. nagyon nagy vonalakban: az eddigi területalapú - termeléshez kötött - támogatást felváltja a farmalapú támogatás, amelyben egy bázisév(2006) alapján fogják osztani a lóvét, függetlenül attól, hogy termelsz-e. Tehát ha kimész a traktoroddal 3x megtárcsázod a területedet, akkor is megkapod majd a támogatásodat (néhány növény esetében nem, pl. dohány - de ott 800e/ha a támogatás most). Valószínűleg egyébként ennek pontosan az a célja, hogy védhetetlen legyen. Az EU is ki le akarja nyírni a mezőgazdasági támogatásait, talán így könnyebb lesz (az angolok már most szerették volna, de még belementek, hogy 2013ig maradjon a jelenlegi szint.)

Az őstermelést kihasználókra az vesse az első követ, aki ha választhatna az alábbi két adózási mód közül, az elsőt választja:
1. Ugy adózol, ahogyan most.
2. Odateszik a szakmád elé, hogy "ős-", kiváltasz egy igazolványt, és 7Mig adómentes vagy, ha 20%-ról mutatsz be számlát. (alkalmazottaknak ez mondjuk olyasmi, hogy a mostani 48%od helett ezentúl adózz mondjuk 20at)

Szerintem is igazságtalan, ha rajtam múlna én is kilőném. De nem fogják.

Búzát nem csak több száz hektáron lehet termelni. Ez egy hatalmas tévedés. Lehet, hogy 5 ha alatt nehéz jövedelmet csinálni, de én abban sem vagyok biztos. 20ha-nál pedig igencsak jövedelmező, támogatás nélkül is. ((Egy kombájn -úgy tudom - egy szezonban kb. 300 ha búzát tud levágni, ami azt jelenti, hogy a vetésforgóval számolva kb. 900 ha-os gazdaságnak érné meg vásárolni egyet. Na ilyet nem sokat fognak tudni kialakítani magyarországon a jelenlegi tulajdonviszonyok között bármennire sok pénzük van - 3-4 gazdával is elég megegyezni, nemhogy mondjuk százzal, vagy ezerrel))

A nagy Tsz-Kft-k számai azért nem a jövedelmező termelést mutatják, mert ott mindent lopnak, de tényleg mindent. A vegyszereket, a terményt, a vetőmagot. Ha valaki ténylegesen reális számokat akar kapni a mezőgazdaság jövedelmezőségéről, érdemes közepes magángazdákat megkérdezni. (5ha-10ha szőlő, 15ha -30ha gyümölcsös, 200ha szántó körül - ezekkel érdemes beszélni) Ekkora méretet még képes az ember egymaga a sajátjaként kezeni, ennél sokkal nagyobbat már nehezen.

Ezt a húzzon le mindenki a földekről, jöjjenek a tőkések dolgot te sem gondolhatod komolyan, Árpád. Mit csinálsz akkor azzal a rengeteg vidéki emberrel?? lesz9rod? menjenek autót mosni? mitgondolsz a helyi autómosó kinek az autóját mossa??? ha a falum határát 2 ember irányítaná, mindenkinek negyedannyi munkája lenne. A hozzáadott értéket vidéken nagyon sok helyen igenis a mezőgazdaság termeli, sokhelyen nincs is más. Csodálkozol, hogy olyan számokat látsz, amilyeneket? Mit gondolsz, honnan jönnek azok az adatok? Szerinted abban az van, ami történik a földeken? A 70 százalák nyilván fas9ság, de szerintem az 5 is, legalábbis itthon.

Biodízel: ezt bizony nem másból, mint a jó öreg takarmánykukoricából állítják elő. Hogyan is?
-tárcsa
-ültetés
-műtrágya
-gyomirtás 2x
-szemrevételezés 10x legalább
-kombájn
-szállítás az üzembe
-szállítás a kútra

H.Zs.-tól hallottam, hogy 1 liter biodízel előállításához 0,8 l üzemanyagra van szükség. Ennek egyetlen pozitív hozadéka van: nem fogunk annyira függni az import olajtól. (környezetvédelmi szempontból inkább árt, mint használ)

Ezek az erőművek mellesleg rendesen fel fogják hajtani a takarmányárakat, marhabélszínt most egyetek, mert egy ideig tényleg drága lesz. Az egész szénalapú közlekedésről le kellene állnunk valahogy, sajnos ennek még nincs technológiája. (gyanítom, csak akkor lesz, ha kifogy az olaj vagy túl sok lesz a klímaáldozat)

Itthon szerintem azért lenne érdemes tényleg egy jó mezőgazdaságot csinálni, mert maga a föld - véleményem szerint - ténylegesen jobb, mint máshol. Ha ugyanolyan technológiával tudnánk dolgozni, mint az amerikaiak, vagy a dánok, szarrá vernénk mindenkit a világban, még 20 hektáros parcellákon is. És ezzel szerintem sokan tisztában is vannak.

A kárenyhítéses sztori tényleg problémás egy kicsit, de szerintem látogass le valamelyik almatermő településre szabolcsban, aztán beszélj az emberekkel, a mindennapi gondjaikról, nézd meg milyen autóval járnak, milyen házban laknak, kérdezd meg kiknek adtak volna munkát, és hogy mit csinálnak most munka helyett. Vagy inkább csak képzeld el.

sokat írtam, nem tudom elolvassa-e valaki egyátalán
Szerintem Árpádnak igaza van.
Sok olyan hozzászólás van, amiben szintén van igazság. De!
Az nem használható érv, hogy, mások meg adót csalnak, úgyhogy ez most mér fáj. Ez is fáj, azis fáj, de most erről beszélünk.
Az sem használható érv, hogy mér ugat az Árpád, a pesti ingyenélő (a pesti persze szitokszó), hiszen nem ért hozzá. Szerencsére az emberek nem csak arról fejthetnek ki véleményt amit teljesen átlátnak. Ekkor ugyanis az emberek két-három dologról beszélhetnének egész életük folyamán. És meghalna a komment műfaja is.
Másrészt azt például lehetett hallani, hogy az Eu költségvetésének a harmadát (ha jól emléxem) a mezőgizdákkal kapcsolatos pénzek teszik ki. Azt azért lehet sejteni mindenféle különösebb tapasztalat nélkül is, még így a pösti flaszterról is, hogy ez nem normális dolog. Nekem például általános iskolában ('80-as évek) mondta a föci tanárom, hogy Nyugat-Ejrópában van ilyen támogatási rendszer és annyi a búza, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Hm. És tényleg.
Scypio
"látogass le valamelyik almatermő településre szabolcsban..." Ez igaz. Tényleg van ilyen szegmens is. Én viszont, szintén pesti bunkóként, nyaralásom során ellátogattam Kisbérre, ami az ország naposabb oldalán fexik, és ott arról beszélt egy őslakos, hogy a régieknek az bassza a csőrét, hogy sok az új őstermelő (haha), aki nem végez rendes termelést, azaz nem tart állatokat a növénytermesztés mellett. Régen ez így ment, házon belül megtermelt kaját adtak az állatoknak. Most jobban megéri csak termelni ész nélkül.
Ezért kell tehát árnyalni ezt a kérdést is (Kisbér vs. Szabolcs). Ez persze így van minden témánál.


OFF
Képzeld Árpád jártam Ajkán, ahol az egyik templom egyik freskóján Jézus bányászok és üvegfúvók társaságában látható látható (1941). Ez aztán sajátos.
Javasolni fogom, hogy készüljön kép, amelynek témája: Jézus bankárok és szoftverfejlesztők társaságában.
Bocs, ON.

Scypio 2007.08.02. 02:52:49

Elolvastam. Végre egy értelmes hozzászólás.
Scypio 2007.08.02. 02:52:49

Gratula, végre nem egy dilettáns hozzászóló.

Adalék a mai indexről:

index.hu/gazdasag/magyar/hern070802/
(szívesen kivinném az egyik nagyarcút egy 40 fokos napon reggel 4től éjfélig dolgozni, csak 2-3 napon át)

Van ebben az egy mondatban több csúsztatás is.
Egyrészt a gazdák sem dolgoznak reggel 4-től éjfélig (bár nagyotmondásnak kiváló), másrészt meg reggel 4-kor még nem, este 9 körül már nam süt a nap.
Na, ezeknek jól megadta Jakab Főgazda!
a mondat így lenne helyes, de egyébként még így se:

"A mezőgazdaság lényege ugyanis az, hogy bizonyos emberekre nem vonatkozik a piac."

csak amíg a francőzis paraszt monnyuk x összegű támogatást kap, addig a magyar x/3-at kap. és ha a pl. a CBA-nak emiatt jobban megéri a csirkét importálni a hollandoktól, akkor te is könnyen beláthatod, hogy nem a magyar termék a szarabb, csak az EU-s (a tényleg EU-s, szabadság testvériség egyenlőség faszomkivan) termék rommá van szponzorálva államilag meg unióilag és ezzel bizony nehéz versenyezni...szal már az alapfelvetésed sem stimmel, innentől meg...áhh! traktorosparasztozzá csak nyugodtan...demokrácia van...az!
A szabad piac apostolainál, az Egyesült Államokban a chicagói tőzsdén kb. 20 ezer forint a kukorica tonnánkénti ára, miközben Európában ennek úgy a háromszorosa. Csak úgy mondom a pesti felkenteknek.
Jó régen hozzászólt téma, de aktuális. Íme egy hír, amely bizonyítja, hogy nem lehet komolyan venni az ellenzéket.
Személyesen ismerem a hírben szereplő képviselő urat. Többször készítettem vele intrerjút:), és vanak nagyon jó meglátásai. De amikor kiáll, és közli, hogy a kormány a "téesz alapú tőkés nagybirtokrendszer" kiépítését tervezi, akkor hülyét kapok.
Most megen. Tény hogy én is rohadtul pipa vagyok az FVM-re. Mert káosz uralkodik majd' minden téren.(pályázatok, őstermelés, uniós átállások)Ezek a kritikák jogosak, és figyelemre méltók. De ami a lenti hírben van az már hülyeség, komolyan venni nehéz, pedig nem is minden állítása tömény demagógia. Az értők figyelmébe ajánlom az alábbi cikket. Egyébként Font Úr, ha minden így marad, mezőgazdasági miniszter lesz a következő választások után. Remélem ő sem mindent gondol komolyan:)):

"Fidesz szerint a kormányban eluralkodott az a nézet, hogy a magyar mezõgazdaságban nem szükségesek a magyar gazdálkodók. Jelzi ezt például az õstermelõi adószám bevezetése és a termõföldek értékesítése - véli Font Sándor, az ellenzéki párt képviselõje. Egy sor kormányzati lépés jelzi azt a kormányzatban eluralkodott nézetet, hogy a magyar agráriumban nincs szükség a magyar gazdákra. Így például a termelõknek juttatott támogatások csökkentése, a hazai gabona intervenciós értékesítése, az õstermelõi adószám bevezetése és a termõföldek értékesítése, ennek hatását pedig az emberek is megérzik az élelmiszerárak emelkedésében – mondta Font Sándor fideszes képviselõ. Az ellenzéki politikus pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a termelõknek adható támogatások nagyarányú csökkentése, valamint a hazai 3 milliós intervenciós gabonatartalék külföldi eladása miatt emelkednek az élelmiszerárak, és reálissá vált a 300 forintos kenyérár is. Font Sándor szerint nehezíti az itthoni termelõk helyzetét az is, hogy a kormány úgy döntött: valamennyiüknek adószámot kell kiváltani. A fideszes politikus azt mondta: érthetetlen, hogy egy tíz éve mûködõ rendszeren miért kell változtatni. Az õstermelõknek adóazonosító jelük eddig is volt ugyanis, most viszont duplán szerepelnek majd az APEH nyilvántartásában. Ráadásul kidolgozatlan a rendszer, november közepén értesültek arról, hogy adószámot kell kiváltaniuk. Hetek óta várnak az õstermelõknek arra, hogy megkapják azt az APEH-tól, de ez még nem történt meg, holott januártól már kötelezõ lenne - mondta Font Sándor. Az állami földek értékesítésével is csak a nagybefektetõknek kedvez az állam Font Sándor szerint. A politikus példaként a szendrõi gazdaságot említette, ahol 3180 hektár földet csak egyben lehet megvásárolni, több mint egymilliárdos áron."

kezet csokolunk meg a traktorosnak, ha megb@sz a kajahiany
Prices soaring as biggest grain exporters halt foreign sales
www.ft.com/cms/s/0/38cd4d58-0b15-11dd-8ccf-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

a vilagot iranyito erzelemhianyos betegek szerint igy is tul sokat, talan napi ketszer is esznek az ehezok:
www.sott.net/articles/show/154039-Tricks-of-the-Psychopath-s-Trade-Blaming-the-victim
"If you travel to India these days, then a main part of the debate is about the 'second meal'," Merkel said.
"People are eating twice a day, and if a third of one billion people in India do that, it adds up to 300 million people. That's a large part of the European Union," she said.
a magyar őstermelő vegyen példát a "piacképes" nyugati, mondjuk francia termelőtől?

na akkor lelövöm a poént: a francia őstermelő a világpiaci ár 2-3-szorosáért termeli meg a maga fejlett termékeit, és az úgy lesz eladható, hogy az EU-büdzséből jól megtámogatják.

na nem sokkal, úgy a büdzsé 60%-a megy el az agrárrendtartásra.

nem, a magyar gazda nem kap ugyanannyit. negyedannyit. sem.

az önszabályozó piac meg szép gondolat, csak időközben összedőlt, cimbi.
süti beállítások módosítása