W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Döbrögi országlása

2009.10.16. 07:30 Tóta W. Árpád

Abban a szerencsében volt részem, hogy élhettem a Kádár-rendszerben. Ennek annyi előnye mindenképpen van, hogy láttam valami egészen mást, és be tudok róla számolni. Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot.

Háromféle lap kerülhetett otthon a kezembe rendszeresen – a heti könyvtár-tripet leszámítva –: a Népszabadság, a Ludas Matyi és a Kertészet és Szőlészet. A Népszabadság és a Kertészet és Szőlészet köszöni, túlélt, hagyományaiknak van örököse. A Ludas Matyi viszont szőrén-szálán eltűnt. Nemcsak a márka, hanem a műfaj is. Az egykor hatalmas humorlapra csak egy értékmentő antikvár blogot tudok linkelni.

Ez egy jókedvű ország volt akkoriban, illetve sok minden szar volt, de szokás volt ezen nevetni is, nem pedig kizárólag kurvaanyáztak az emberek. A legvidámabb barakk közhely, csakhogy ennek voltak konkrét jelei és megjelenési formái. Sőt volt emögött stratégia.

Az eltűnt idő nyomában

Van ma Magyarországon vicclap? A Hócipő? Az vicces? Na akkor lehet elkattintani.

A Hócipő nem vicces. Ma már pont úgy nem vicces, mint az Antall-kormány alatt újragründolt, kormánypárti Ludas Matyi nem volt az. A magyar humor szétdiffundált a a közbeszédben, és ami megmaradt belőle, az inkább vicsorog és gyűlöl, mint mosolyog és mulat. Van politikai humornak nevezett mesterség (Heti Hetes, Magyar Hírlap-karikatúrák, Fábry), de ezeknél a poénforrás főleg az, hogy adott a gyűlöletes ellenség, és figyi, most odamegyek, és seggberúgom. Aztán kiröhögjük, mert amúgy is utáljuk régóta. Aki magyar, velünk röhög. Körülbelül ez a fajta háborús börleszk alkotja azt a kultúrát, ami minden magyarnak látható.

Ettől még az aktívan művelődő rétegek megtalálhatják maguknak az igényes, kifinomult és emberarcú humort, ami nem gátlástalanabbá és agresszívabbá teszi őket, hanem vidámabbá. Mindenekelőtt olvashatnak klasszikusokat ún. „könyv” alakban, de a kortárs források közt is vannak gyöngyök. Ilyen volt fénykorában a Kretén, ma pedig számos megbízható, intelligensen nevettető blog, honlap működik, és a mainstreamben a hihetetlen termelékenység mellett is színvonalasan reflektálnak a visszásságokra Marabu karikatúrái. Aki még angolul is tud, az lubickolhat a világszínvonalú mókában. Csakhogy ez már nem közös nemzeti élmény.

Játszani is engedd

Kádár idején a humorkánont a sajtó – a Ludas – határozta meg, a tévén kevesebbet lehetett nevetni, de Hofi, a szilveszteri kabaré, később Gálvölgyi odatette magát rendesen, mellesleg pont a Ludas irányelveinek megfelelően, jókora átfedéssel a lap és a tévés (és rádiós) kabarék alkotói között. És mindig ott volt a politizáló humor mellett az időtlen: Nyomasek Bobó, a bohózat, az újramesélt régi viccek. Ennek a vonalnak amúgy a Holló Színház volt az utolsó csillaga a nagyszínpadon.

Ezt a kánont, ezeket az irányelveket elsősorban a politika szabta meg. Árkus József vagy Hofi Géza a legkevésbé sem volt rendszerváltó, sem ellenzéki. Kádárék megmondták, mivel lehet viccelődni, és mivel nem. A nyolcvanas években, amikor én olvastam a Ludast, már engedélyezett téma volt az infláció, az állami szolgáltatók színvonala és a hiánycikkek is, viszont valahogy a Brezsnyev-karikatúrák kimaradtak, pedig adta magát a pofa. Pontosan regisztrálták, mitől dühös a proli, és szellemesen terceltek neki, hogy ne dühös legyen, hanem röhögjön. És ettől tényleg jobb kedve lett a baraklakónak, mert látta, hogy a villamos késik ugyan, de ezen szabad mérgelődni. Magának a pártnak a humorlapja állt mellé, elismerve, hogy késik ez a dög megint, magának igaza van, vannak még hibák, na de dolgozzunk, és jobb lesz.

A humor becsatornázása a puha diktatúra egyik legfontosabb oszlopa volt – Kádár így is tervezte eleitől fogva, amikor megadta a lapengedélyt a Ludasnak. A bírálhatóság, a kritika elviselése fontos erény, és azzal, hogy a kádárizmus ezt felmutatta, megteremtette a rendszer hátbaveregetős, meghitt hangulatát. Egyben példát mutatott a tömegeknek öniróniából, és ezzel bizonyára hozzájárult az emberré váláshoz.

Olyan figyelmesek voltak, hogy az általános iskolásoknak külön viccorgánumot biztosítottak, a Hahotát; mellesleg ebbe szintén bedolgoztak a Ludas emberei, bár névvel ritkán vállalták. Abban is gátlástalanul viccelődtek az építőtáborok problémáin, de nyomtak mellé Pif-képregényt, hogy jobban csússzon. Nem mellesleg abban tette közzé a papírgyár és a MÁV a leendő szakközépiskolásoknak szóló toborzóit.

Nyögés a vége

A saját sajtó megteremtését aztán a Kádár utáni hatalmak is életbevágónak tekintették, de egyiknek sem volt már olyan kifinomult stratégiája és stílusérzéke, mint a szocializmusnak. A baloldal az átmentett túlélőcsomagban hozott magával humoristákat is, de sosem tulajdonított nekik nagy jelentőséget. Peterdi Pál szegényen halt meg, Nagy Bandó elment inkább polgármesterkedni, Maksa Zoltán megalázó haknikba bocsátkozott, ahogy sokan mások. Ennek az örökségnek az elcsökevényesedett maradványa a Hócipő és a Heti Hetes. Hatásuk össze sem mérhető az elődével.

A jobboldal tiszta lappal, majdnem nulláról indult. Amiről úgy érezték, hogy szükségük van, azt szívós munkával felépítették. Csináltak napilapot, hetilapot, tévét, rádiót maguknak,  elemzőcéget és közvélemény-kutatót, könyvkiadót, szittyaboltot. Vicclapot, kabarét nem is nagyon próbáltak, be kellett látniuk, hogy nem megy. Ugyanis visszamaradott kultúrájuk a felszabadult viccelődést, meg a könnyed jókedvet világias, bűnös és öncélú dolognak tartja, és nehezen fogadja be. Amit befogad, az meg már nem vicces, hanem merev és vonalas. Elférne egy jobbos vicclap, amiben Orbán öltözködését vagy Semjén hülyeségeit karikírozzák? Ja, jó lenne, ha elférne, de nem fér. Onnantól az ellenségesnek számítana. Ettől még vannak jó fej jobbosok és leleményesen - bár általában álnéven - író fideszesek, de az intézményrendszer nem tart igényt erre. Az ő ideáljuk nem a legvidámabb, hanem a legelszántabb barakk. A szélsőjobb humoráról meg jobb nem is szólni.

Pedig éppen a Ludas példája mutatja, hogy kellő tehetséggel és arányérzékkel meg lehet ezt valósítani, és ráadásul hatékony, hatásosabb, mint a fanatizmus. Hova lettek a Ludas olvasói, a hatszázezer? Ezek nem mind finnyás értelmiségiek voltak ám, hanem maguk a kádári kisemberek. Nem váltak ellenzékivé attól, hogy a párt vicclapja elismerte az infláció létét, hanem éppenhogy megkönnyebbültek, hogy legalább nem hazudnak a szemükbe.

Sokan meghaltak közülük, bizonyára, a megmaradtak pedig leszoktak a nevetésről.

Az volna a legszebb nyilván, ha függetlenül, piaci alapon virágozna a magyar humor. De már az is vidámabbá tenné ezt a barakkot, ha valamelyik párt képes lenne egy Ludas Matyit üzemeltetni. Az azt jelentené, hogy megtanulták magukat kicsit kevésbé komolyan venni.

Ludas Matyi Online (archívum)
Ludas-életrajz a Mancsban, I.
LUdas-életrajz a Mancsban, II.



297 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr501453438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez kell most a népnek...! 2009.10.16. 12:42:01

Utálom a hideget. A telet. Valahányszor hidegre fordul az idő erőt vesz rajtam egy érzés, hogy most akkor magamba fordulok, elmennék téli álmot aludni és kibekkelem valahogy tavaszig. Pedig ameddig itt élek, az életem felét hideg időszakban é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Puncs heti/kétheti(?) lapot jobbközelről indították Helyi Théma alapokról.
Szép nekrológ volt; nekem is hiányzik a Ludas. Bár gondolom, lesznek majd okosok, akik jól el fogják magyarázni neked a frankót: hogy ha nem lett volna az engedélyezett humor, akkor nem vezetődhettek volna le "feleslegesen", üresjáratban az indulatok, és akkor sokkal korábban lehetett volna rendszerváltás... :-/
Hali.
Azért van magyar humor. A stand-up comedy pölö fénykorát éli. Rengeteg előadó van, és többen közülük vannak olyan jók, mint Hofi. Csak most többen vannak, nem tűnik fel annyira. Ez az egész onnantól lett így felkapva, ha emlékeztek, miután Fábry egyszer meghívta a műsorába Bödőcs Tibort. Ugyanúgy, mint ahogy a póker is azóta nemzeti szórakozás, mióta a széparcú Korda Gyuri közvetíti. Addig senki nem ismerte ezeket a srácokat, pedig nyilván nem akkor kezdték. Még reklámokat is csinálnak velük annyira népszerűek.
Vagy atomszittya humor. Openstage. Székely arcok videóznak, énekelnek, "rádiókabaré"-znak. A szórakoztatási faktoruk ingerküszöb kérdése, nekem tetszik.
Vagy a véletlenül lencsevégre kapott, hihetetlen népszerűségnek örvendő kettyósok.. Sándor, Árpád, Polgárjenő, Matiszpapa, Blokkolnám, stb.. Ja, persze, szerencsétleneken nevetni.. Igen. Bár ez már import humor, és kellett hozzá internet.
Aztán az interneten végtelen tárháza van a magyar humornak. Blogok, fórumok, minden.
Szal létezik ez még, csak máshogy néz ki..
Pedig én a kurucinfót csak a napi cigány (zsidó) vicc miatt olvasom...
Terence and Philip forever! :-)

-----------------------

A Magyar humornak volt egy összekacsintós, sorok között olvasós extra tartalma. Ettől volt jó, ettől ültek a poénok. A ki nem mondott mondatoktól.

Ha egy kevésbé liberális, közeg lesz itt megint, újra feltámad majd a népi humor.

A kabaré mindig egy elnyomó rendszer alatt működik igazán.

Liberális demokráciában meg marad nekünk Terence és Philip.
A Hetihetesnek lehet, hogy újra felível, ha nem az ellenzéken viccelődnek, mert a nép az aktuális kormányt szereti szidni alapvetően.

Fábrynak viszont leáldozik ezzel, mert Viktoron nyilván csak visszafogottan fog viccelődni, ha egyáltalán.
marabu lapjára nem raksz linket? megérdemli:

www.marabulap.hu/
"Elférne egy jobbos vicclap, amiben Orbán öltözködését vagy Semjén hülyeségeit karikírozzák? Ja, jó lenne, ha elférne, de nem fér. Onnantól az ellenségesnek számítana. Ettől még vannak jó fej jobbosok és leleményesen - bár általában álnéven - író fideszesek, de az intézményrendszer nem tart igényt erre. Az ő ideáljuk nem a legvidámabb, hanem a legelszántabb barakk. A szélsőjobb humoráról meg jobb nem is szólni."

b...szus, megvilágosodtam, mi zavar bennük.
köszi, w.
@Bugajóska: "többen közülük vannak olyan jók, mint Hofi." - Nana, azert vigyazzunk a nagy szavakkal!

Szemelyes velemenyem az, hogy a demokraciaval megszunt erdekesnek lenni a politikai humor. Hiszen amikor mar ki lehet mondani barmit, megszunik a ketertelmuseg es kikacsintas. A kadar-kori Ludas Matyik, a 80-as evekbeli Parabola felvetelek, Radiokabare jelenetek a mai napig hihetetlenul viccesek tudnak lenni, ha az ember rendelkezik nemi hatterinfoval, ellenben a mai humor csak onmagaban-onmagaert tud "csak" vicces lenni, mindenfele tobblettartalom nelkul. Jokat nevetni a standup comedy-seken is lehet, de ennyi - azt a mufajt nem lehet ujsagba tenni.
@Bugajóska: nem ugyanarról beszéltek...valószínűleg nem ismer(t)ed a ludasmatyit.
Már hogyne lenne humor. Sokan inkább, egyéb minősítések mellett az egész hazai közéletet annak értelmezik. Bár szerintem inkább tragikomédia.
Legalább az írás címét a főoldalon kijavíthatná valaki. Mert elütéses.
.
Sándor Gyuri.
Az örökbecsű..
a felmentettek kiviszik a bordásfalt!
Egy kis nosztalgia nem árt, feleleveníthetnénk néhány szép tréfát!
A sportolók vagnyságát, a fogadások különlegességét.
Mondjuk Kozma Pici Fiat 500-assal járt.
S egy csokiért fogadásból beugrott a műugró toronyból a medencébe.
Az olimpiai bajnok!

Gyönyörű példák, a "nehézségek"? könnyed elviseléséhez.
Csibészes mosollyal ;-)
szerintem ami megy a napi politikában, az így is elég vicces...persze, csak ha az embernek megvan hozzá a humorérzéke.
Van magyar vicclap. Az a neve, hogy Magyar Nemzet.
napirajz.hu
Kegyetlen, pártfüggetlen, zseniális. Tízből kilencen magam közül ezt ajánlja.
Egyetértek a cikkel: valóban nincs meg az emberek közötti mindennapi kommunikációban az a szabad terep, ahol felhőtlenül, sör-bor mellett el lehet nevetgélni veszekedés, hajbakapás, feszültség nélkül.

Bugajóskának is igaza van, de szerintem nem egy kategória amit megemlít...de azt nem tudom, hogy mi mondatja ezt velem?

..
Oh, köszönöm! (habár az időtlent először idétlennek olvastam, de úgy is jó)
lerovom itt is tiszteletem a kilencvenes évek elejéhez: GrimasZ, a la Galsai pongrácZ. csak pár száma volt, mert Galsai meghalt, de valami hihetetlen színvonalas újság volt. humor, de nagyon nemes.

a Ludashoz kellett a társadalom. ez nem egyirányú volt, hogy a Ludas nevelte, szelepelte a társadalmat. a társadalom is olyan volt, hogy Ludas nélkül is viccelődött. már a szocializmus előtt is ez egy vicces társadalom volt (Ember Mária gyűjtései). de még az MDF kormány idején is voltak nem pártfüggő viccek. 1995 óta aztán Orbán a saját haragját, rosszkedvét nyomja mindenhová, és sikerült is kiölni a lazaságot. igazodás, erő, a másik utálása, a másikkal szóba nem állás, rosszkedv, elégedetlenség, ez lett az alapállás. ide nem fér el semmi normális, általános humor. de persze ezt írtad te is, úgyhogy mosr egyezik a véleményünk.
A szórakoztatás nem feltétlenül egyenlő a humorral. De az igaz, hogy a "humor", mint olyan megváltozott.

Én is inkább a nosztalgia vonatra ülnék fel, s a régieket hoznám vissza. Manapság nagyon sok szenny keveredik a humorba, amit én nem szívesen tolerálok. Vannak jó stand-up comedy előadások, de... néha túlságosan modern nekem. Pedig 23 vagyok csak.
Hiányzik a szellemes humor, ahogy a bejegyzés írója is írta, az hiányzik, hogy a saját helyzetünkön nyugodtabban tudjunk nevetni.
De nem, helyette szánalmas "celebekről" viccelődnek és politikusokat aláznak (nem, mintha egyesek nem érdemelnék meg), s közben a mi jelen, abszurd helyzetünkkel nem is foglalkoznak. A humor manapság elég gyakran abban merül ki: "Nézd azt a szerencsétlent! Röhögjünk rajta egy jót." Ez tud szórakoztató lenni, de messze áll a klasszikus "mi" humorunktól.
Jóska...

Olyan jó mint Hofi? Ugye nem azokról remek sztendápkomédi-s gyerekekről beszélsz akik a tökömtudja milyenbank-nak csinálnak most remek reklámokat?

HOL A TÁVIRÁNYÍTÓ! DE INSTANT ÁM!
@Bugajóska:
Így van!
Én marha jókat vigyorgok Kőhalmi,Kiss Ádám,Bödőcs,Hadházi,Dombóvári szövegein,nagyon jó beszólásaik vannak,és nem csak a politikai jellegű poénokon lehet röhögni,Dombóvári,meg Hadházi bármikor "hülyét" csinál magából egy két jobb poén kedvéért.
Való igaz,nem nagyon van sajtótermék,amin lehetne vidámkodni,mint anno a Hahota,vagy a Ludas,de szerintem igazából nem is nagyon hiányzik,mint ahogy egyik sajtótermék sem fontos már annyira,az internet elterjedése szépen lassan kiirtja ezt a média formátumot.
A Ludashoz hasonló, "közös nemzeti élményt" adó Központból Irányított Egyetlen Hivatalos Gőzlevezető Vicclap leginkább központból irányított társadalomban létezhet. Pluralista társadalomban - legyen az egyébként bármilyen szar - a humor is szegmentált. Vannak, akiknek a HH jön be, másoknak Fábry, másoknak a Showder Klub, stb. Dilbertet meg már kitalálták Amerikában.

A Kádár-rendszerben azért is volt könnyebb röhögni, mert ugyan "voltak még hibák", de a létbiztonság megvolt. Hitelből persze, de ezt akkor nem nagyon tudtuk (a felnőttek sem).

Hogy valamelyik párt képes legyen egy Ludas Matyit üzemeltetni? Ne viccelj, arra sem képesek, hogy országszerte 176 vállalható arcot mutassanak fel.
Nagyjából rendben van a cikk, de sztem kapitálisan fóbiás és téves ez a rész:

"Ugyanis visszamaradott kultúrájuk a felszabadult viccelődést, meg a könnyed jókedvet világias, bűnös és öncélú dolognak tartja, és nehezen fogadja be. Amit befogad, az meg már nem vicces, hanem merev és vonalas."

Nos, ha a neten járkál az ember, rengeteg jobber blogba ütközik, amelyik kifejezetten viccesen dolgozza fel a baloldal segghülyeségeit Nyakótól kezdve Lenvain át Kókáig. Beszélhetnénk az ötletes youtube videókról, fotoshoppal kreált képekről.

Tisztára érthetetlen, h miért kéne a jobber humornak Orbánt vagy Semjént célbavennie. Különben is, Fajkasházi Teddy igazat mondott régen: a humor alapjáraton ellenzéki. Persze ezt még Antallék alatt mondta, mikor megkérdezték tőle, miért mindig csak a kormányt veszik célba a rádiókabaréban. Ám később rájött, h kormánypárti is lehet lehet a humor. De még mennyire: ha szoci kormány van, csak olyan folyik náluk a heti7-ben. Tudom, mert látom, nézem. Nem úgy kritizálom, h meg sem nézem.

Hogy cáfoljam a jobboldali humor hiátusáról szóló Tóta W. legendát, egyik kedvenc blogomból idézek egy mondatot, ami szvsz szellemes, vicces, és még ráadásul tartalmi mondanivalója is van:

"De én azt hiszem, az árpádsávos mozgalom természetes és jó jelenség. A globalizáció korában, amikor a kulturális értékeket is érinti a teljes átformálódás, amikor Sly Stallone folyik mint Rambo a halivudu-tévécsatornákból, és nyikhaj moldován kölkök félkamu-inglish vakerjára vonagol a kiskunfélegyházi dizsiben a Kolompár Tifani, akkor értelemszerűen felerősödik a protestálás. És a gyökerek keresése ekkor válik igazán szükségessé. Egyének és közösségek egyaránt keresik a saját identitásukat. Nem csoda: tükörbe néznek, és a nyakukra tetovált kínai közmondás képjelei, a komancs indiánok hajviselete, arab kalózok fülbevalója, palesztin telepesek kendője és a vállukról a Luftwaffe bőrdzsekije köszön vissza. Esetlegesen még egy nem túl nyerő arcberendezés is, a késő-köztársaságkori Róma szakállviseletével.
Tökre gáz."

Aztán itt vannak a reakciós KK&TT, aki nemrégiben épp az önkormányzati demonstrációról készített egy vicces, ám annál csípősebb képriportot, amiben is szándékoltan azokat az arcokat keresték, akik nem átlagosak, és inkább cikisnek tűnnek, amellett hogy nevetni is lehet rajtuk.

reakcio.blog.hu/2009/10/11/onhiki
@Bugajóska:

Figyi, ne viccelj már. a magyar stand-up előadók - legalábbis amit a comedy central / viasat / tv3 nemtommég hol láthatsz - max annyira humorosak, mint a hideg paprikáskrumpli.
Még mindig a "részegest játszunk, aztán picit tájszólással próbálkozunk, majd mondomazasszonynak hábazmeg" vonalon szerencsétlenkednek. Meg a szar szóvicceken.

Nézz csupán 5 perc George Carlint, máris szégyenkezve kérsz bocsánatot, hogy ilyet írtál.
A humor átkerült az internetre (szánalmas, izomtibor, napirajz, stb, kinek-kinek ízlése szerint). Az internet beelőzte a nyomtatott sajtót ilyen téren (is). Hűha. Isten hozott a 21. században
Ja, valóban van magyar humor.
(F)Veres János Brüsszelben, Kovács László miniszterelnök...
Egyesek már sosem fáradnak el ?
@Bugajóska:"...Rengeteg előadó van, és többen közülük vannak olyan jók, mint Hofi. Csak most többen vannak, nem tűnik fel annyira...."

Na, hát ez az, tényleg van "magyar humor", ezen például egy jót röhögtem. Néztek is rám a szeretteim, hogy miért és min gurulok a nevetéstől, mert egyébkén nem igazán van mostanában röhögni való kedv, sem itthon, sem máshol.
Szerintem a Ludas Matyi gáz volt, Hofi is, a Hahota is ugyanúgy ahogyan a szoci rajzfilmek... nem hiszem, hogy bármelyiket vissza kellene sírni...bár te sem teszed azt - szerencsére.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Fábry vagy a Hócipő vicces lenne, brrr még a hideg is kiráz tőlük.

Nekem inkább a Delfin könyvek hiányoznak :) persze ennek semmi köze a humorhoz, de...az érzés valahogy ugyanaz. Azt hiszem mindketten csak a gyerekkorunkat siratjuk?
A Dumaszinházasok nagyrésze eddig is volt, bedolgoztak Fábrynak... Csak aztán megunták, és rájöttek a saját siker ízése, azóta érezhetően szarabb a Fábry is mióta vagy magának vagy az ujaknak kell kitalálni vicceseket...
A Kretén a MADdel elég réteghumor, az első évek zseniálisak, aztán ellaposodott az ujság.
Istenem, Parabola és Szilveszterkor Szuperbola.... :-)))
Ha jól tudom, a Kretén magazin magyar is s vicclap is. Ugyan elég régen nem vettem, de hajdanában nagyokat nyerítettem olvasása közben.
@Bugajóska: Ugye nem azokra a stand-up- okra gondolsz ami tévében megy ilyen-olyan csatornákon? Azok kb a jóban-roszban színvonalán mozognak annyira gagyik. Meglátom őket a tv-ben és kapcsolok is el onnan....
azért, ha kivesszük a Hócipőből Farkasházy sértődött írásait, akkor egész jó kis lapról beszélünk.

amikor farkashází nem sértődött, akkor meg még jobbról.

stílusában valóban más, mint a Ludas Matyi, de a szellemisége majdnem ugyanaz.

amúgy: ja kérem, amikor az utolsó házgyári segédmunkás is szabadon és vadul szidhatja a rendszert, akkor a finom, ironikus renszerkritikának befellegzett.
nem én akartam demokráciát... ;-)))
én ezt olvasom, ha hazai politikai karikatúrát akarok látni: poligraf.blog.hu
@Bugajóska: No, azért a tizenkettő egy tucat stand-up comedysekre azt mondani, hogy "jobb, mint Hofi", azért erős túlzás.
Tény, hogy vannak jók (én spec kifejezetten szeretem Bödőcsöt), de pl. a Comedy Central bemutatjá-ban felhozott választékon ritkán tudok jóízűt nevetni.

Abban egyetértek, hogy van jó magyar humor, csak pont az hiányzik, amit Tóta W is nagyon helyesen hiányol: az elfogultságtól mentes politikai humor. Mert van jobbos, és balos humor, de valahogy egyik sem ütős, pedig téma lenne bőven...és ugye igény is lenne rá.

A két oldal szélsőségeit és hülyeségeit talán tényleg a Kretén figurázta ki legjobban, marabu tényleg zseniális, de valahogy az újság színvonala is sokat csökkent.
Amíg az ember háta mögött ott áll a vörös hadsereg, és nem áll mellé a "szabad világ", három választása van;
- nyíltan szembefordul és veszít(56)
- kussol és bosszankodik
- kussol és legalább próbálja kicsit jobban érezni magát, viccel

Most már elvileg szabadok vagyunk, mégis szar a helyzet. Nem más szarta el hanem mi, ez nem vicces, önhibánkon nem olyan jó röhögni. Ha megtennénk a megalkuváson, gyávaságon, lustaságon kívűl még idiótának is tűnnénk. Ez sokaknak sértené a "büszkeségét"(mert az van ám fenenagy). Viszont a gyűlölködés, másra mutogatás, vakhittel felsorakozás a cselekvést ígérgetők mögé az már majdnem olyan mintha tennénk valamit...
A bagi-nacsa féle kifigurázs mintha pont a két fő riválisról tartott volna görbe tükröt.

Másrészt nekem az az érzésem, hogy sokáig talán pont az öregek nem engedték volna a felszinre törni a fiatalokat(stand-up). Most viszont már nem bírják tartani velük a lépést. Átlépet rajtuk az idő.
hofi vicceit a mai napig idézik.Gyakorlatilag az előadás másnapján már szállóigeként éltek tovább.A mai humoristákat még csak összevetni sem érdemes vele.Képzelj el pl.egy Torghelle-Puskás összehasonlítást.kb ugyanaz az arány
Oké, hogy Fábri egy jobber, de azért ne dobjuk ki a kukába a dizájncentert, a tehetségpártolását, a rögtönzött marhaságait, mert azok jók ám. Néha földöngurulósan jók. Hogy tribünmatyi lett, hát istenem... Nem ezért szeressük mink.
Ha már humor:

Kit rejt a következő anagramma.

Pinát Evő

Ps.: én kérek bocsánatot, de épp tegnap olvastam valahol, muszáj volt;-)
szerintem az embereknek elment a kedvük a humorizálástól az elmúlt 7 évben.
kinek van kedve röhögni, amikor kedvenc pártunk és kormányunk szétlopja magát, a nyugdíjas meg éhenhal.
de ne félj! nagyon jót fogunk mulatni jövő tavasszal, a parlamenti választás estéjén... :)))
Hihetetlen. Nem is olyan régen (20 éve) az írott sajtó és a TV-Híradó volt az egyetlen hírforrás. Nem volt Internet, nem volt mobil telefon.
Oh, azok az idők... Ludas Matyi a konyhaasztalon...
"Veszi a lapot, aki veszi a lapot. Minden szerdán Ludas Matyi."
Valahol megvan egy nyolcvanvalahányas Ludas évkönyv. Sokat olvasgattam kamaszkoromban, azt hiszem néhány csöcs is volt benne, ami abban az időben hiánycikk volt. Megyek, megkeresem.
Humor az azért akad, csak a politikai vonal lett erősen izzadságszagú. És sajnos úgy tűnik, erre van igény...
Éppen tegnap magyaráztam valakinek, hogy a baloldal jelenlegi helyzetének egyik fontos tényezője, hogy feladták az egyik legfontosabb fegyverüket: a humort. Pár éve egy ilyen gumikalapácsos ősmagyar hülyén még egy hónapig röhögött az ország (lásd Grespik).
Magyar jobboldali humor meg nincs, mert a humor alapja a gondolat, így aztán nekik semmi alapjuk nincsen. A nemzethalál az egyetlen (negatív) víziójuk, azzal pedig nem lehet viccelni. Komolyan kell venni, mint a rinyálást, hogy legyen már miénk a hatalom végre. Az ellenfél lealacsonyítása pedig (Fábry, Tomcat) nem humor, csak verbális agresszió. És ami még fontosabb fegyvertény lenne a baloldal számára: a jobboldal nemcsak humortalan, de teljesen fegyvertelen is a humorral szemben. Ha egy vicc ül, akkor azt nem lehet elütni azzal, hogy balliberális propaganda, mert addigra már röhög mindenki. Lehet vörösödő fejjel hazaárulózni, dühöngeni, fenyegetőzni, de attól csak még viccesebb.
Ludas Matyiból a legnagyobb név, amitől még most is röhögök:
özv. Jönabrék Frigyesné.
Billy Mack is úgy nyerte meg a karácsonyi versenyfutást, hogy nem vette magát komolyan, ellenben a többiekkel. (Igazából szerelem)
A magyar stand up nagyágyúi közül hárman négyen igazán viccesek tudnak lenni, de tegye fel a kezét, aki röhögött már egy magvasat Mogács Dániel vagy Felméri Péter bármelyik poénján...
A reklámokkal meg pláne tönkretették magukat, mert azok nagyon nem viccesek.
Nem véletlen, hogy a Kőhalmi nincs benne...vagy csak alig.
Nem, sajnos igaza van az Árpádnak. Nem nagyon van magyar humor.Azért is vagyunk ilyen suttyók.
Lassan már a Fritzek is viccesebbek lesznek nálunk, ami mindennek a legalja.Vagy ők legalább őszintén nevetnek.
És akkor felteszem a kérdést: a Bumeráng vicces még valaki szerint ebben az országban?És az ellene indított Danubius koppintás S. Balázzsal?Az vicces?Naugye.
Jó ez a nosztalgiázás a Ludas fölött, de az elmúlás mellett rengeteg új humorforrás keletkezett.
Gondoljunk az egymásnak küldözgetett, sokszor már idegesítő poén levelekre, a Youtube-os poénvideókra, kandi kamerás hülyeségekre. A Beugró műsor szintén nagyon vicces. Pif helyett van South Park. Sőt egy egész vicccsatornát a Comedy Centrált nézhetjük minden nap. Biztos lehetne még folytatni a sort ...
A jobboldal: "...visszamarodott kultúrájuk..."
Hát árpád öcsém eddig sem tartottalak sokra, de mindig tudsz magadról gennyesebbnél gennyesebb bizonyítványt kiállítani.
Szépen áramoljál be az mszp székházba, és vedd fel ezen írásodért is az apanázst.
A jó humor alapfeltétetle az inteligencia, és nem a szabadelvűség. Utóbbira csodálatos példa a sas-kabaré. Kívánom neked, soha ne láss jobb tréfás műsort.
Árpád!

A "Mórickáról" miért feledkeztél meg?

Pedig a MUOSZ őket is hevesen támadta.. vagy már betagozódtál a szöveccség elvei -alá-?

index.hu/kultur/media/moricka0808/

index.hu/kultur/pol/w1018/
Nekem ugyan nem hiányzik a pártvezérelt humorizálás, az engedélyezett, összekacsintó vihogás. Az hiányzik csak hogy a politika - ha már ilyen bicskanyitogatóan humortalan, gőgös és pofátlan - legalább ne az oszd meg és uralkodj elvét nyomassa, ne uszítson folyamatosan, mert ezzel már a cigány-, zsidó-, néger-, kínai stb vicceket is megkeseríti, és itt nem a beteges ausviccekre gondolok, mert van jónéhány valóban tréfás is.

Finnországban például van vicces reggeli rádióműsor amiben a műsorvezető a telefonbetyárkodással felhívott gyanútlan bárkit arról próbál meggyőzni hogy homokos/leszbikus. Nem a műsorvezető hanem a random tag. Szerintem egyáltalán nem humoros, de a nagyon vallásos és erősen jobboldali finnek így dolgozzák fel a pécét. Mit tesz Isten, működik. Nálunk egy hasonlónál meg egyből tiltakozának a melegszervezetek hogy jaj, milyen megalázó már, sőt, állítom feljelentést is tennének az ORTT-nél hogy kirekesztő és uszító a műsor. Pedig pont nem.

Szerintem a mai humortalanságért pont nem a jobboldalt kellene hibáztatni hanem a koalát, a kegyetlenül és ellentmondást nem tűrően bevésett erőltetett pécéskedéséért, amivel lassan már minden viccben önkéntelenül azt keresi az ember hogy jaj, nem sért-e valakit, jaj mert akkor tahónak tűnhetek. Elvették a köznyelvi humort, és ez az egyik legnagyobb bűnük.

Patásorbán meg egyszerűen csak nem vicces, bár kapott sok becenevet, nekem a papucs orrán pamutbojt tetszik, neki meg a vezénylő tábornok. Hát ezért.
"Ugyanis visszamaradott kultúrájuk a felszabadult viccelődést, meg a könnyed jókedvet világias, bűnös és öncélú dolognak tartja, és nehezen fogadja be."

aha, hat igen, tedd hozza h a zsidok (az osszes!) meg vilagosszeeskuvest szonek, a ciganyoknak (az osszesnek!) verebe bele van kodolva a bunozes, es minden (!) konzervativ naci. adjunk az igenyes gondolkodasnak es velemenyformalasnak.
A Hahotában is volt Pif? Nem csak a Kockásban? Erre nem is emlékszem...
Nagyon igaz!

Hálistennek én is látok jó új magyar dolgokat, pl a standup-osok némelyike nagyon jó, és új.
És van még egy: www.napirajz.hu
Imádom őket.
Ezen kívül a filmek: Üvegtigris, egyéb műsorok is, pl. a Beugró. Ezek is jók.
És az is nagyon jó, hogy felhívtad erre a figyelmet!
Mmmmm nemtom. Szerintem erőltetett ez a jobbos-balos humor. Vanni van, biztosan (jé, rímel), csak hát minek. A humor ippeghogy arról kellene, hogy szóljon, hogy eltávolodunk, és figyi, most te nem vagy se jobbos, se balos, hanem szórakozó ember vagy, a világ meg bekaphatja. Most az egy dolog, hogy az emberek egyre kevésbé ilyenek szép hazánkban, de hát hol a búbánatba tanuljanak meg ilyennek lenni, ha nem a kabaréban? (Meg a színházban, esetleg a moziban, persze.) Szerintem tilos belemenni ebbe a jobb-bal baszakodásba, akkor az egész nem ér semmit.

Amúgy, Árpád, az ilyenfajta posztok korrektek, szerintem erre jó irányba haladsz.
Árpád! Már megint valaki lefizetett???
Hát hogy lehet bármit is dicsérni a Kádár érából?

Abból csak a rosszra emlékezhetünk!!
Félreértés ne legyen kell is, hogy ne kívánjuk vissza az állam mindenhatóságát és egyebeket:
Aki nem velünk van az ellenünk....
Félünk véleményt mondani....
Autokrata vezetők....
Az önállótlan átlagembert, helyette mindent elrendező paternalizmust.
Ne gondolkodj, bízzál és higgy....
A "hazaviszem a gyárat" felfogást.
Pfuj.....

Ez undorító ! A nemzetnyomorító szocializmusban semmi jó nem volt!!!!
Hacsak ....
Hazamertem menni 18 évesen egyedül gyalog, ha nem járt már a busz....
Rászólhattak az emberre, hogy adja át a helyét az öregnek, állapotosnak....
Valami szolidaritás , valami összetartozás,valami erkölcsi gát.....
Vagy éppen nem erkölcsi hanem erőszaki.
Ezt csak Demszkyék érezték. Ők utólag kárpótolták magukat....
A későbbiek támogatott és tűrt ellenállók voltak, de ők is kárpótolták magukat....
A mostani ellenállók is bekerülnek a parlamentbe. Várjunk csak: ebben van üzlet!!
A Kacagó egy jó vicclap.
Meghogy a szelsojobbnak nincs vicclapja? A Kuruc vajon mi?

Masreszt klasszikus Tabi Laszlo is, az antikvariumbol vagy 20 konyvet szereztem be eddig es idotallo ma is.

Harmdreszt pedig elkezdtem osszegyujteni - szinten antikvariumbol - az 1970-1988 kozotti Ludas Evkonyveket. Probalom aterezni azt regi erzest, de hihetetlenul osdi, avitt irasoknak tunnek, a humor szikraja nelkul.
Me'g amiken anno jokat nevettem, azok is unalmasak ma.
Nem csak Heti Hetes van ám, hanem Showder Klub is (nem egy műfaj, de sokkal jobb)!

A Ludasért amúgy tényleg kár...

"Hova lettek a Ludas olvasói, a hatszázezer?"

Oda, ahova a Népszabi 730e olvasója (most már csak 96e). Amíg az állami csöcsökön filléres volt a lap sokan járatták, de amikor megdrágult, lemondták.
@Bugajóska Alapvetően a politikai humor hiányáról van szó. Van magyar humor, még jó is van benne, de rohadtul hiányzik Hofi óta a politikára reflektáló, összekacsintó humor. Dehát épp ezt írta le TótaW. Nem azt hogy nincs magyar humor. Kb Bagi-Nacsáék próbálkoztak be utoljára ilyesmivel az Orbán-Gyurcsány egyperceseikben, de ők is szépen eldiffundáltak :)
hát nekem nem csak a Ludas Matyi hiányzik, hanem maga a szocializmus is,
ez a mostani rendszer volt az emberek álma? ez kell a népnek ? hát megkapták , igaz röhögni már nincs min , itt tulélni kell keményen
most vagy éhenhalsz , vagy beledöglesz a rákba a stressztöl meg a napi 16 orai munkába, hát megérdemlitek
Döbrögi országlása akkor lesz, amikor majdani országjárása idején Kiss miniszterelnök jelölt úr is rádöbben, hogy még több fogatlan ember él Magyarországon.

Ez olyan vicces. Téma lehetne a legújabb Ludas Matyiban. Kopirájtbájmí
"Humorból is több van. Van polgári, és van proli-komcsi." Arisztotelész: Poétika. II/11.
Talán azért ez a nagy humortalanság, mert vannak, akik "értik a tréfát, de nem szeretik", hogy klasszikusokat idézzek...
Marabu említéséért a szívembe fogadlak, Árpi. Nagy kedvenc!
Tényleg. És ez tragikus. Pedig röhögni olyan jó volt. Régebben voltak IGAZI viccek.

Négyet idézek.

II. világháború:
Lecsukták a földalatti kalauzát, mert egyszerre mondott be több állomást:
Mussolini út - Hitler tér - Állatkert - Nagycirkusz - Végállomás

Hatvanas évek, Kellér Dezső konferansz (ez a műfaj sincs már, a standup egy nagy szar ehhez képest, már ha szabad közönségesnek lennem):
Mostanában megváltozott a szavak jelentése. Valaki kérdezte tőlem, milyen ember X. Mondtam, X egy rendes, becsületes ember. Szóval HÜLYE, mondta ő.

Vagy valami a legvéresebb ötvenes évekből:
Hallotta a legújabb rémhírt? Minden igaz, amit mondanak!!

Ugyaninnen:
Új fiú a cellában.
- Mennyi?
- Tíz év.
- Mit csinált?
- Semmit.
- Nem igaz. Azért csak öt évet adnak.

Ma ilyenek nincsenek, pedig nagyon kellenének. Én például halálra röhögném magam, ha a hóhér - miközben az én akasztásomra készül - hasraesne a vérpad lépcsőjén és betörné az orrát.
van humor, olyan színvonalon, amilyenről álmodni sem mertem songun.blog.hu/
Ja, hogy megint az előzetes moderáció, és minden csak estére jelenik meg ...
Ugyanez a kínunkban-röhögünk van ma is, csak ezt te már nem látod. Mint ahogy azt sem, hogy a "rendszerváltás" előtt sem az volt, amit elképzelsz. Aki kacsintva összenevetett a hatalommal, az igen. Akinek a szüleit nem egyszer vitték be "elbeszélgetni"... ők is nevetgéltek, hogy "milyen szar minden de még egy kicsi és majd jobb lesz", mi?

Orbánozás nélkül megint nem bírtad ki...

És létezik a humor, csak ami nem ízlik nektek/nekik, az valahogy nem tűnik viccesnek, mi? :D

www.naczivadasz.com

De egy jó röhögéshez megteszi bármilyen kormányzati portál is.
Wárpád,

kis mondókádnak a szokás szerint van alapja. És szokás szerint teljesen hiteltelen. Azzal a valószínűleg dühös frusztrációból eredő mondatoddal, ahol a jobbolda kultúráját en bloc visszamaradottnak nevezed, kinyírod a hitelességét. Innentől kezdve ez nem más, mint egy toleranciát, elfogadást prédikáló, de a tőle különbözőt szívből gyűlölő senkiházi fröcsögése.
Függetlenül attól, hogy négyéves korod óta hány újságot olvastál el.
Kár érte, persze nem meglepő.
Ugyanez igaz a baloldalra is. Már csak a "másik" oldalon lehet röhögni, ott meglátni a szálkát.
A Heti Hetes onnan nem ér egy kalap szart sem, amikor a baloldal hatalomra kerülése után ugyanúgy a Fideszen viccelődözött csak, mint előtte.
A kiegyensúlyozott humor RTL módra meg az, hogy a Heti Hetes mellett van neki Fábry showja, aki a másik oldalnak mond oda.
(bár, miért pont itt lenne más a helyzet, mint a sima újságoknál: NORMÁLIS újság nincs, csak jobb vagy baloldali: aki magyar velünk tart, mindenki más ellenség)
Egyébként a politika és a politikusok annyira lejátszották magukat, hogy engem már az sem érdekelne igazán, ha lenne egy olyan hely, ahol az adott oldal valóban önmagán is nevetni tudna (vagy ahol mindkét oldalt leosztanák)
@Bugajóska: azé' az Open Staget nem nevezném meghatározónak vagy állócsillagnak.

Az egy pont ugyanolyan onehit wonder volt, mint annak idején Uhrin Benedek vagy a szintiboj.

Mindenki röhögött egy nagyot, mikor meglátta, mert annyira szar hogy már jó.

A baj az annyira szar hogy már jó dolgokkal, hogy ezeket csak EGYSZER lehet elsütni. Másodjára már nem lepi meg az embert, és kitárulkozik teljes gagyifos valóságában - és már megy is a kukába. Fél év múlva már senki nem is emlékszik rá.

A Hofi egyáltalán nem az a kategória. Ő egy - legalábbis szerintem - világszínvonalú stand-up előadó volt, nem ilyen egyszer röhögök rajta és elfelejtem valami.
Valamikor a ’80-as évek végén olvastam az ÉS-ben Megyesi Gusztávtól (Árpi, kár, hogy lemaradtál ezekről az időkről:)) egy tévéprogram-szösszenetet egy bennszülött-törzsről szóló dokumentumfilmről. Ebben Megyesi azt írja a film kapcsán, hogy ez az bennszülött-törzs nagyon rossz törzsfőnökséggel bír: szegények, éheznek, stb. A törzs egész évben lázadozik ellenük. Aztán eljön egy nap az évben, mikor a törzsfőnökség hagyományosan kikarikírozza önmagát: Az éhezésre például rátesznek egy lapáttal, hogy látványosan homokot zabálnak, satöbbi. A törzs tagjai meg jól kinevetik a főnököket, és ez mind nekik egy évre elég türelmet ad az idióta vezetés megtartásához és túléléséhez, mind a törzsfőknek ad újabb egy év fort.

Megyesi a kádárizmus humorának, a Ludas Matyinak, Hofinak, a Rádiókabarénak a virágzását, és egyben a békénhagyását ezzel magyarázza. Kettős csavar, hogy ez egyfajta önirónia volt Megyesitől: Ő is ugyanennek a humorista-toleranciának a terméke volt...

Mostanában jelent meg a Kohn-bácsis pesti zsidó vicckönyv, aminek a szerzője, Papp Gergely úgy jellemzi a mindenek között unikális pesti zsidó humort, hogy ez a saját „nyomorúságukat” karikírozza ki – önmaguknak. A pesti zsidóság ugyanis nagyrészt asszimilálódott, ezért a saját hagyományaival sincs teljesen tisztában. Ugyanakkor ez az asszimiláció sem 100%-os (ezt most sem történelmileg, sem aktuál-politikailag nem magyaráznám), de még ebben a formában is visszás.

Magának a pesti (nem-csak-zsidó) viccnek is hasonló a lényege, általában: A saját nyomorunkat nevetjük ki. Alapesete ugye az „öngyilkossági ügyben csak attól fogadok el tanácsot, akinek már legalább egyszer sikerült” – poénú, hosszabb anekdota. Sándor György ezt a sajátos kandikamerás műsorai kapcsán úgy magyarázta: Ha az emberek elé fordítunk egy tükröt, amiben meglátják a saját hülyeségüket, azzal, hogy magukat kinevetik, feloldják a feszültséget. Pl.: Ő a helyjegyét nem csak állandóan megnéz, mikor elmegy a vonat mellett, hanem mikor odaér a vagonjához, a helyjegyet oda is teszi a vagonon lévő tábla mellé, hogy látványosan összehasonlítsa a két számot. Sándor György szerint ennek a humornak az a lényege, hogy ne sértsük meg azt, akit kifigurázunk, maradjon meg számára az önbecsülés. (Zárójelben jegyzem meg, hogy Sándor György ezeket a jeleneteket már kamera nélkül is megcsinálta, szűkebb közönségének, alkalomszerűen, élőben. Egy feltétele volt: Senki sem nevethet helyben, nem szabad a kifigurázottat megalázni.)

Igen, ez az önirónia hiányzik. Miért? Nincs a hatalomnak humorérzéke? Vagy nincsenek kifigurázható problémák? Esetleg olyan súlyosak, hogy már nevetni sem tudunk rajtuk?

Azért voltak az utóbbi időben számomra bíztató kezdeményezések. Az egyik a 2006-os választások idején elharapózott választási plakát karikatúrák, melyek a 2002-es, szó szerint vérre menő kampány után kifejezetten felszabadító volt. Két szignifikáns plakát, mindkét nagy párt oldaláról: „Kevésbé élünk, mint hatvanmilliárd éve” – mondta egy felirat egy T. Rex szájába adva a panaszt. Egy másik plakáton pedig Chuck Norris büszkélkedett, hogy „Elszámoltam végtelenig. Kétszer. IGEN, Megcsináltam! (pipa)”.

A másik üdiítő kivétel számomra (a változó minőségű stand-up comedy-s műsorok előtt) a Rádiókabaré, melyből ugyan hiányoznak a régi humoristák, az újak viszont annál jobbak! Nálunk immár szertartásszerű esemény, hogy szombat délután 1 órakor a család (újra) körülüli a rádiót, és hangosan röhög.

Ilyenkor magunkon röhögünk: A saját gyarlóságunkon közvetlenül, no meg közvetve, hogy milyen hüje politikusoknak is hiszünk el mekkora hüjeségeket. Ez lehet az egyetlen híd, ami átvezethet a gyűlöletárkokon.

Miként néhány éve a csehek röhögtek, pártfüggetlenül a saját politikusaikon, mikor a parlamenti 50-50%-os pártarány miatt nem tudtak majd' egy évig kormányt állítani, miközben a gazdasági növekedés felgyorsult. "Úgy látszik, a politikusok, a bármikori, bármilyen pártösszetételű kormány csak árt a gazdaságnak!" - mondták cseh barátaim akkor röhögve. Akkor azon gondolkoztam: Mikor tudunk mi idáig eljutni? Mikor tudjuk a nárciszista, demagóg politikusainkat ideológia-mentesen, egységesen, szívből kiröhögni? Ha ezt elérjük, nálunk is végre beindulhat a gazdaság.

(Azóta, sajnos, úgy néz ki, hogy nem mitanultunk a csehektől nevetni, hanem a csehek tanultak meg tőlünk pártoskodni, gyűlölködni...)

Igaz, ezek nem vicclapok. Azokat én is nagyon hiányolom, imméáron a HVG On Line-on sem találom a néhány éve még rendszeresen megjelenő karikatúrákat. Hol van már az idő, mikor Kassó rajzaival még bestseller könyvet lehetett kiadni?

És legvégül: Ha már nincs vicclap, van egy politikai erő, amelyik kenterbe veri az összes eddigi és jelenlegi Heti7est, Fábryt, Mikroszkópot. Ez pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Bízom benne, hogy az MKKP 2010-ben indul a választásokon. Én rá fogok szavazni. Hisz ki ne akarna ingyen sört, adó,entességet és örök életet...?

Ha esetleg győzne is, akkor biztos vagyok benne, hogy átvészeljük a válságot. Méghozzá röhögve!
Nagyon egyszerű. Ugyanaz a helyzet, mint az erőszakkal, csak fordítva. Azelőtt az erőszak volt állami monopólium (az új rendszerben demokratizálódott). A mostani kész röhej berendezkedésben a vicc állami monópólium.
"hanem éppenhogy megkönnyebbültek, hogy legalább nem hazudnak a szemükbe."
Sőt! Kimondottan örültek neki, és az őszinte rendszernek is!
A Ludas Matyi meg a Parabola attól volt jó, hogy tehetséges emberek vezették, akik képesek voltak megtalálni azt az arányt, arany középutat, ahol nem hazudtak túl nagyot az olvasónak és még a párt is eltűrte létüket.

Ugyanez messze nem mondható el pl. a Szuhay féle paraboláról...

Amíg ilyen vezetőket nem találnak, nem lesz rendes vicclap.
Meg hát manapság az emberfia inkább az internetről tájékozódik és ott azért bőségesen lehet találni humort. Csak a napirajzot had említsem. Hogy nincs írott sajtója? Nekem nem is hiányzik. Idejét sem tudom, mikor olvastam utoljára újságot. A könyv az más, de újság? Persze sokan vannak, akik szeretnek hagyományos újságot olvasni, reggel kávé mellé, vagy este munka után. Én, mint jófajta gépfüggő maradok a zinternetnél.
Szerintem a Ludas is szar volt, csak 10+ évesen ez kevéssé tűnt fel. Ugyanez igaz a Hahotára is. Sőt a Hahota nem volt propagandaújság, mint az 50'-70's években a Ludas Matyi. Egyébként van itt Móricka, Kretén... lehet, hogy nem a te ízlésed, de vicclapok.
Végül, leginkább: a neten temérdek vicces site-ot néz boldog-boldogtalan, ki fizetne pár száz forintot egy ilyen nyomtatott újságra?
Kovács László "nagyon komolyan fontolóra venné" a miniszterelnök-jelöltséget

na ez a humor.
támogatom, hogy igenis szeretünk nevetni. minél erősebben csikorog a fogunk, annál csengőbb egy-egy kacagás.
nem állítom, hogy nem keserdik az ember az idő múlásával, de ez rendszerfüggetlen. az hogy egy komplett korosztály (a ma 45-65 évesek) ment tönkre (nem feltétlen anyagilag, inkább fizikailag és érzelmileg) az elmúlt 20 évben, az szintén pártfüggetlen, midenki hibás. a kisember is hogy kifogásokat és könnyebb utakat választott. most meg állnak a szakadék szélén, és nem fura hogy nincs kedvük nevetni.
a fiatalok ha máson nem a tucatköríméleken kultúrát építenek...
Igen, a stand-uposok tényleg jók, szinte mindegyikük, bár vannak gyengébb pillanataik, de kinek nincs?
Tényleg az a gond, hogy a humor meg a humoristák is elmentek jobbra meg balra. A zemberek (egy része legalább) pedig - egyetértek Árpáddal - attól függően hajlandó nevetni, hogy ki a célpont.
Van egy remek barátom, jobboldali az istenadta, a múltkor beszégetünk és hát szóba került a Klub Rádió meg Bolgárúr (direkt írom így, köszi). Jeles barátom mindjárt göcögött, hogy hát milyen ez a Bolgárúr, én pedig megkérdeztem, hogy halgatta-e valaha a műsorát. Jaaaa, azt nem de olvasott róla (hol másutt, a Magyar Nemzetben), úgyhogy tudja, milyen.
Na így humorizálunk mi. (Én nem, én kurva jó humorú ember vagyok, csak kevesen értik a humoromat.) :)
Mióta Farkasházyt végre kitették a rádióból, ismét van jó kabaré, a stand-up banda ugyanis nagyon jó és friss műsorokat csinál. Talán túl egyoldalú is lett az egész, mert egy mai kabaréban túlteng a stand-up, s kevesebb a jelenet. Az már más dolog, hogy a kabarécsütörtök elvesztésével mintha elveszett volna a "humorműhely" is... a Kossuthos egy óra meg nem elég ennek a műfajnak.

Ludas Matyi meg azért nincs, mert az emberek nem adnának ki rá pénzt. Bezzeg a bulvársajtóra kiadnak (Blikk, Story és tsai)... Ez egy sajnálatos dolog :-(
Azt hiszem, az olyan "nemzeti intézmények", mint Ludas Matyi, Hofi, stb. elsősorban azért nem működnek, mert plurális társadalomban élünk. Az emberek nem tudnak ugyanazért lelkesedni. Nagyobb a kínálat, és a konzervatív elemek minden igyekezete ellenére nincs már általánosan elfogadott kánon. Ez egy általános nyugati kulturális jelenség, Magyarországon kicsit megkésve jelentkezett, de akkor is csak véletlenül esett egybe a politikai változásokkal. Az se lepjen meg senkit, hogy a politika egyik oldalán sem értenek a humorhoz - mintha bármi máshoz értenének...

@Bugajóska: Aki látott már jó stand-upot (pl. Eddie Izzard) és látott jó Hofi műsort, az szerintem még nem lehet elégedett a mai magyar stand-uppal. Néhány idegesítő dolog: celebekkel foglalkozó stand-up, csak altesti témákkal foglalkozó stand-up, autóhangutánzó stand-up (egyszer vicces, de csak egyszer), stb. Jelenleg ez a műfaj olyan szinten van Magyarországon, hogy - horribile dictu - még a német kollégák is simán lemosnák az itthoni éllovasait.
Soha senki nem fog felnőni Hofihoz! Azon túl, hogy tehetségben meg sem közelítik (bár nagyon szeretem a stand uposokat is) őt, más a környezet is amiben alkotnak. Ma már mindent ki lehet mondani, nem nagyon kell szépíteni semmit. Hofinak pedig ez volt a sava-borsa, hogy a sorok között gúnyolta/szidta a rendszert. Fenomenális stílusban.
Azért az a visszamaradott kultúra erős volt.
A régi kretén nekem is hiányzik. Jó látni, hogy nem vagyok egyedül :D

A stand-up comedyt meg felejtsük már el!
@Bugajóska:
Szeva.
A sztendapkamedit azt tényleg nyúzom.
A kis videók szánalom figurákkal, nem jönnek be.
Azért majd átnézem, amiket említettél.

A gyerekkoromban - Kádár alatt - nem csak a Ludast, de az Alfát, az IPM-et, a Rakéta regényújságot is rongyosra olvastuk.
Én is éltem a Kádár-rendszerben. Én is bele-beleolvastam a LM-ba. De már kamaszfejjel sem tartottam humorosnak.

Mindenki megnézheti milyen volt az akkori "humor", elég rákattintani a megadott linkre. Izzadságszagú, mellébeszélő, képmutató és hazug. A humor lényege pont az, hogy az "igazat mondja, nem csak a valódit". A LM alattomos, agymosó lap volt a legrosszabb fajtából.

A LM "Kádár népének" készült, annak a kulturálatlan de nagyon magabiztos szovjet típusú emberfajtának, amely a rendszer támasztát jelentette.

Fogyatkoznak, de még megvannak a LM-n szocializálódott emberek. Ott keresd őket az egyik párt kitartó támogatói között...
Olyan siralmas a mai magyar helyzet, hogy már a vicclap sem tud minket feldobni!
nagymamámnak van egy (asszem 1976-os) Ludas évkönyve, amikor nála vagyok azt mindig kiolvasom:)
A Ludas Matyi szar volt.

A Hahota is. Azert olvastam, hogy azon rohoghessek, mennyire szar. Volt benne olyan erzes is, hogy a felnotteken rohoghetett az ember, akik azt hiszik, ok rohogtetnek minket. Kozbe meg forditva.
talán majd Kuncze, ha már a rádióból is kibukott, mint humorista folytatja majd.
Vegyetek Mórickát, vagy Kismalacot ahelyett, hogy itt a Ludas Matyi kimúlásán siránkoztok!
ott van vicclapnak a nepszava.
beleolvasol, beszarsz. :)
az elvtarsaknak meg viccolni is van idejuk.
2009-re oda jutottunk, hogy Fidsz-Maszop-szélsőjobb a három elemzett komponens, nem rossz.
Hát igen, a nosztalgia. Hofi Gézára én is csak úgy tudok tekinteni, mint egy utánozhatatlan zsenire. A Szeszélyes Évszakok is színvonalas műsor volt fénykorában.

Egy jobboldali barátom állapította meg, hogy a humor baloldali (a kivétel erősíti a szabályt). Írásodból is ez jön le, és valóban, a magyar humor látott már szebb napokat is. Nem baj, jövőre jön a Fidesz, és ez magában hordozza a feltámadását!
Nem volt szerencsém (hála az égnek) sem Kádárhoz, sem ehhez a laphoz. Viszont a kezembe akadt néhány Hahota. Valami iszonyatosan rossz, humortalan, pocsék szar az egész. Innentől kezdve fenntartásokkal fogadom, hogy a Ludas Matyi olyan jó lett volna.

Egyébként a Heti Hetes és a Showder klub szerintem nagyon is vicces. Fábry viszont tényleg nem az.
Hát vannak ám jó vicclapok, csak mint minden, ez is "internetesedik". Szerintem nem gond, ha eltűnnek a nyomtatott újságok, ez egy természetes jelenség, az internetes verzió ingyen van...

Én pl. a www.viccesviccek.hu oldalt szoktam olvasgatni, gyakran frissül és szerintem baromi jó viccek vannak rajta.
amellett, hogy szerettem a Ludas Matyit, úgy érzem, nem szerencsés strucc módjára nevetéssé transzformálni az emberek indulatát.. Mert az emberek indulata valós problémák miatt alakul ki. És ha nevetünk rajtuk, az nem oldja meg őket..
Ha felderítjük az okát, és rámutatunk, ("sárdobálás", "gyűlölködés"), előbb megoldódik, mint hogy kádári-ulászlói dobzse-dobzse, vagy patópáli hozzáállással nem lesz egyből kettő, nem lesz rosszból jó, csak hétfőből kedd.. És ez nem jó.
Most megnéztem a belinkelt Ludas számokat, csak azért hogy vajon én emlékszem-e rosszul, de nem, a Ludas tényleg nagyon siralmas volt. Persze egy kiskorúnak vicces lehetett.
A régesrég megszünt Kurir vasárnapi mellékleteként sokáig tartotta magát az ELEFÁNT c vicclap.
Szerintem ez volt az utolsó ilyen jellegű normális kiadvány.Jórészt a megszünt Ludas csapata csinálta.
Csak úgy mondom, hogy a Lúdas Matyit nem Kádár engedélyezte. Mintha már a koalíciós időkben is lett volna.
No Árpád, látszik, hogy a kommentok számán, hogy most belenyútál a közepibe.
Pár évvel ezelőtt felkeresett Dluhopolszky László, aki sokáig dolgozott a Ludasnál, és a rendszerváltás utáni kettészakadása után az egyik Ludas (az MDF-es) főszerkesztője volt. Lelkesen dicsérte munkáimat, és elmondta, hogy a lap újraindítását tervezi, és ehhez engem, mint női humoristát is szeretne megnyerni, színesítendő a palettát.
Le is ültünk beszélgetni, de rövidesen kiderült, hogy Dluhopolszky az újjáindított Ludasban sarkos politikai (konkrétan: Gyurcsány-ellenes) nézeteket óhajt közvetíteni, olyan vad elszántsággal, hogy másnak nem is nagyon engedne teret benne. Elmondtam, hogy szerintem sokkal szerencsésebb lenne egy politikai nézetektől mentes, semleges Ludas Matyi, már pusztán gazdasági szempontból is (az olvasótábor felét nem szerencsés már a startvonalnál elveszíteni), de Dluhopolszky ragaszkodott az irányvonalhoz.

Aztán tudtommal azóta sem lett semmi a Ludas újraindításából.
Most azt mondod, hogy ez az országló Bajnai elvette a libákat és nem fizette ki?
Van humor csak elnyomja az anyázás, politika meg a panaszáradat.
Árpád! A Ludas nekem is hiántyzik, semmi hasonlót nem találok azóta sem. Blogok közül meg a szélsőközepet szerettem sokáig, de ugye nem folytatják sajna. Be tudnál linkelni pár blogot amit találtál sé humoros? Köszi!
Vedd hozzá a kortárs, szociálisan érzékeny, szinvonalas humorhoz ezt is:

napirajz.hu/

Csak a kommentek seggnyalása ne lenne, amiben éltetik a mestert...
na de ki rajzolna bele??????????????

Balázs Piri Rajzai nélkül nem sokat ér...
Azért Árpád már megint a jobboldalt rugdossa a téma kapcsán. "Ugyanis visszamaradott (sic!) kultúrájuk a felszabadult viccelődést, meg a könnyed jókedvet világias, bűnös és öncélú dolognak tartja, és nehezen fogadja be."
Micsoda baromság ez? Visszamaradott kultúrájuk? Nem kicsit sértő, nem kicsit intoleráns, s nem kicsit mutatja a másfajta életfilozófia megértése iránti képtelenséget. Tipikus példája a magukat liberálisoknak tartók türelmetlenségének és valójában antiliberális (az a jó, ami nekem is tetszik) felfogásának. De mi az, hogy a felszabadult viccelődést nehezen fogadják be? Micsoda ósdi sztereotípia és előítélet ez? Miféle begyöpesedett látásmód? Hát Fábry,Usztics, Sándor György,Szuhay Balázs távol áll a nevetéstől?
Tök mindegy, hogy szerinted csak a másikat gyűlöli vagy szerinted nem is vicces. Mert szerinted Szuhay béna. Nem ez a lényeg. Hanem az, hogy igenis ezek nem karót nyelt baromarcúak, hanem poénkodnak, viccelődnek. Hogy kárörvendően, gonoszan, önirónia nélkül,színvonaltalanul-e, nem számít!
Kevered a humorérzéket az öniróniára való képességgel, az önmagunk nem komolyra vételével!
Hogy a humort is kisajátítanátok a baloldalnak, az nem semmi.
Erről a szobafilozófus felfogásról jutnak eszembe ilyesmik, hogy:
"Utálom a rasszizmust meg a cigányokat" vagy "A Legfontosabb a tolerancia, a másság elfogadása. Aki ezt nem így gondolja, azt főbe kell lövetni."
És így tovább.....
Ludas, Kretén RIP.
mindettől függetlenül vannak ma is jó arcok, akik ütősen tolják; a munkáikból össze lehetne pakkantani egy havilapot akár. nekem mondjuk az örök kedvenc MD:
napirajz.hu/
Árpi, megjelent az mszp választási programja. Azt olvasd el, majd meglátod, milyen jót fogsz röhögni!
Szerintem egyszerűen csak hangulatváltozás történt: az irónia és a cinizmus (iskolapéldaként lásd. Nagy-Bandó: 40 éves a forint) helyét átvette a közvetlen, "emberileg" vagy "kispolgárilag" vicces humor. (lehet fikázni az altesti humort, de nagyon sok embernek TÉNYLEG örömet okoz :), a művész feladata pedig mindig a néző figyelmének fenntartása, bármilyen cizellált köntösben és világmegváltással érkezik )

A humor kissé célt vesztett: a problémák nyakatekert, abszurd feltárására, duplagondol-ra nincs szükség az üzenet eljuttatásához, mert ugye a mostani "kapitalisa / amerikai álom" nem ideológiáról, hanem pénzről és státuszról szól. Ergo mindent szabad. Nem kell azt mondani, hogy "a munka: aljas indokból és nyereségvágyból elkövetett 8 óra".

Aa mindennapi politikai humor helyét átvették az érdekképviseletek, civil mozgalmak, polgári körök, a pártok megmondóemberei, stb.: minek használnának metaforákat az ÁFÁzásra / zsidózásra / orrtúrásra , ha ki is lehet mondani...
@pipacsaripacspapucs: "Igen, ez az önirónia hiányzik. Miért? Nincs a hatalomnak humorérzéke? "

Nincs bizony. Efrájim Kishon (asszem) idézi Rákosit: sajnos nincs rendes kommunista humor, csak burzsoá humoristák.

@Bogyó 2: "Micsoda ósdi sztereotípia és előítélet ez? Miféle begyöpesedett látásmód? Hát Fábry,Usztics, Sándor György,Szuhay Balázs távol áll a nevetéstől?"

:DDDDDDDD

bazmeg. oké, nyertél. te tényleg vicces vagy.
Hali, ismerem a Ludas Matyi kiadói jogának tulajdonosát - övé a "brand" hogy korszerű legyek. Nem tudja finanszírozni a kiadását. Ma egy vicces rajzocska ára, és különösen egy újságra való vicces rajzocska ára megfizethetetlen.
Így eltűnt ez is, mint a szép színes autók az utcákról.
A hatalom akkor elég biztos volt magában ahhoz, hogy megengedje az élcelődést saját magán és ehhez persze kellett Kádár allűröktől mentes személye is. Továbbá azt se felejtsük el, hogy minél nagyobb nyomorban él egy nemzet és minél több kíméletlenséggel találkozik, annál jobban eldurvulnak az erkölcsei, a humor pedig ledegradálódik a fingásra meg Polgárjenőre. A rendszerváltás után mintha kiveszett volna az emberekből a bölcsesség és az önirónia. Ami pedig a politikai humort illeti, a sajtó nagy része vagy közvetlenül valamelyik párttól függ, vagy eléggé tart tőlük ahhoz, hogy biztonsági játékot játsszon, pedig ha valahol itt aztán elférne egy magyar South Park. Kicsi a piac, ezért mindenki az állam faszát szopkodja, a kertévék pedig azt hiszik, hogy itt mindenki tapló paraszt és csak ez a fajta humor jön be az embereknek, tisztelet a kivételnek (Showder, néha). A nagy öregek meghaltak, vagy kiégtek (ld.: Gálvölgyi). De az is igaz, hogy a jó humor megvan, csak nincs annyira szem előtt, csak kár, hogy a szórásból kiesnek azok, akiknek nincs internetjük.
mi járattuk a Ludast. Az Esti hírlappal együtt.
hja kérem, a régi szép idők...
"gyanúgy, mint ahogy a póker is azóta nemzeti szórakozás, mióta a széparcú Korda Gyuri közvetíti."

Azért ez más. A póker mögött hatalmas lobby áll, nagy pénzeket fektetnek bele, hogy felfuttassák. Úgynevezet celebek pókereznek, és mindenhonnan az folyik, hogy milyen egyszerű ezzel meggazdagodni, beszippantva a fiatalokat, akik eljátsszák minden pénzüket, egy pénznyelésre kitalált játékon. Ez is megérne egy cikket...
@Tóta W. Árpád: Na, azert Sandor Gyorgyot ne bantsuk - ir a MN hetvegi mellekletebe (manapsag mar nem is rendszeresen) es annyi az o jobboldalisaga (mondjuk ot nem olvasni, hanem hallgatni kell, mert elobbi faraszto). Szuhay szegeny meghalt, de sosem volt igazan vicces; Usztics meg Fabry pedig siman behulyultek. Pedig jok voltak regen.
Usztics szinkronizalt a Macskafogo 2-ben, jobb volt mint az egesz film - na, ezert kellene a suszternek a kaptafanal maradnai...
A masik, ami eszembe jutott, hogy tortenelmi dokumentumkent kell a Ludasra tekinteni, szerintem annak paratlanul ertekes. Az adott kor ismerete nelkul, annak odakepzelese nelkul viszont el tudom kepzelni, hogy valakinek nem jon be mai felnottkent.
Apropo, kik elnek meg a regi ludasos rajzolok kozul? Krenner tuti, mert o rajzol a kivalo ;)) Vasarnapi hirekbe. Balazs-Piri, "Hihi", Fulop Gyorgy, Dallos... stb.? Ok azert klasszikusok!
@Void Bunkoid:
Csak az öcsém, de még megvan a gyűjteménye.
„A Hócipő nem vicces. Ma már pont úgy nem vicces, mint az Antall-kormány alatt újragründolt, kormánypárti Ludas Matyi nem volt az.”

Ez így sajnos elég általánosító és igazságtalan. A rendszerváltás után támadt űrben (értsd: az új, legkevésbé sem baloldali kurzussal azonosulni nem tudó, nem akaró eredeti szerkesztőgárda kollektív távozása után) a Hírlapkiadó Vállalat a Ludas Matyi szerkesztőségét új írókkal és rajzolókkal igyekezett feltölteni. Az új gárda felállításának nagyon hálátlan feladatát Dluhopolszky László (korábbi külsős munkatárs) kapta. Ekkor kerültek a laphoz belső munkatársként az addig (legkevésbé sem baloldali) nézeteik miatt második vonalba szorult, addig legfeljebb külsősként foglalkoztatott, ám amúgy hallatlanul tehetséges és színvonalas rajzolók, mint például Jelenszky és Rau. Ekkor tűnt fel a Ludas Matyinál (politikai szempontoktól teljesen függetlenül!) a karikaturisták ma is aktív új generációja, Pápay, Jokó, Békési Joe, Szmodis, Nemes, CZKI, Marabu – hogy csak a legismertebb neveket említsem. Megannyi különböző világ, köztük egyetlen összetartó kapocs talán csak a rendszerváltó lendület volt. Mindannyian tapasztalatlanok és rutintalanok még – mint mindenki mindenben (a rendszerváltást követő pár évről beszélünk!) – ám egyáltalán nem tehetségtelenek és humortalanok. Ők ugyanis a ma aktívan publikáló magyar karikaturisták, a Népszabadságtól a Hócipőn át Magyar Hírlapig terjedő teljes palettán.
A Ludas Matyi mélyrepülése nem a rendszerváltó generáció feltűnésével, hanem később, a Hírlapkiadó által pártkomisszárként a nyakukba ültetett Szuhay Balázs pártos és dilettáns ámokfutásával kezdődött, ami végső soron a lap széteséséhez vezetett.
@Balance Of Power: én csak Krenner rajzait láttam az utóbbi években. egyébként ezek közül egyiket se szerettem (Brenner árnyékot vetett mindenkire), viszont mindegyiket messziről fel lehetett ismerni.

az amúgy igaz, h ma senki se röhögne a térdét csapkodva a régi ludason, a humor(érzék) is változik. viszont pl Karinthyn vagy Kishonon se hahotáztak az emberek, hanem mosolyogtak. általában az ilyen szubtilisebb hatások szorultak háttérbe.

ja, a fenti körképből tudatosan hagytam ki az indexet, azt nem az én dolgom elhelyezni.
Mivel a Ludas sokak szerint szar, én elmodom, hogy egy évtizedekig menő mókában mindig lehet szart találni.
Egy poént talán mindenki ki tud agyalni életében, de tíz évig minden héten már ingadozik a minőség.
Egyébként én még a nagyapám Ludasait is olvastam a műhelyében, amik már akkor 15 évesek voltak.
Gyerekként meg sok idegen szót tanultan a rajzokból.
Volt olyan rovat, hogy például egy szó: mimikri
és minden karikatúrista rajzolt a mimikrire egy példát.
Nem magyarázták meg, mégis megértettem, hogy mi az.
Egy újabb Orbánozás, ezúttal nosztalgiapapírba csomagolva.

(Az meg külön szánalom, hogy a kockafejű Árpika próbál humorról értekezni. Mfhö.)
Az index szerintem eléggé pótolja a Ludas Matyit...

Az az érzésem, az itteni prominens szerzőknek eléggé fejlett és szubtilis humorérzéke van.

Itt van mindjárt pl. Árpi. Imádom a humorát.

Ezt az elismerést bárhol vállalom...

Hajrá Árpi,

üdv:

P.
ej-haj, sajdik feri, mindegy is, manapság már aszt se tunni jóformán, hogy mit attak nekünk a rómaiak és judeának mijen frontjai is vannak, én nemcsak ide járok röhögni, a helyzet az uccán hever nap mint nap, aki összeszorított foggal akar röhögni, az öléggé hüjén néz ki, vagy csak derékban szoríttya a gumicsizma.
montam az uramnak: te tibi! asztán megalvatt még a savó is.
Azért szerencsére van sírvaröhögős humor még - lásd a korábban említett Izomtibor-féle blog, vagy a sajnos félbemaradt Tarda...
@hacsaturján: távol álljon tőlem a sátáni revizionizmus eszméje, és különben is izirájder öcsém, de merem állítani, hogy a tisztes humornak a leginkább egy tisztesen kirtyizálható politikai közeg kellene. A hócsukának a legjobban az jönne be, ha a Fityeszen és Ovin röhögtetné szénné az olvasót, én pl. igen élveztem az 1998-2002 közötti számokat, holott ma csak szomorún sóhajtva legyintek.

Mert ami itten van kérem, azon tisztes magyar libsi nem tud, komcsi meg nem mer röhögni. Vagy fordítva, esetleg mindkettő.

Turdus, kolibri.

Sztálingrádból maradott harcos barantázó szittyahun kézfogással üdvözlöm Önt, Hacsaturján elvtárs, a SZEBBIK nemében. Ööö, nevében...

P.

(Apropó! Tisztelettel kérdem, uraim: fingani ér? Mert különben csaltam...)
@mizrolist:
Na, ezaz. Ez a sírvaröhögés az, ami nagyon nem jön be.
Már Chaplin-nél is voltak kétségeim.
Nem akarok én fetrengeni a szék alatt, elég az is, ha csak felvidulok, de a szánalom, ha felmerül bennem, akkor az már nem kell.
Humor: görbe TÜKÖR. De kinek tartsunk tükröt?
A hatalomnak? Ugyan! Azonnal jönnek a titkosszolgálatok.
Az ellenzéknek? Ugyan! Azonnal jönnek a jogászok!
Magunknak? Ugyan! Hát annyira hülyék nem vagyunk!
"A bírálhatóság, a kritika elviselése fontos erény, és azzal, hogy a kádárizmus ezt felmutatta, megteremtette a rendszer hátbaveregetős, meghitt hangulatát."

És ez a hagyomány tovább él a mai baloldali médiában, innen a legendás kritikusság a saját elitjükkel szemben. Ha a mai ember a Népszabadság nevű viccnapilapot veszi a kezébe, a Kádár-rendszer bratyizva kritizáló álellenzéki szellemiségének melegségét élheti át újra. Mondjuk kétségtelenül kellemesebb élmény, mint pl. a Magyar Nemzet permanens élethalálharcot sikongató jégverése.
@Emerico Del Monte: "ahol a jobbolda kultúráját en bloc visszamaradottnak nevezed, kinyírod a hitelességét."

sajnálom, ez a véleményem. régi felismerés, hogy a "jobbos" meg a "balos" sajtó közt mi a különbség. most azt hagyjuk is, hogy balosnak minősül általában minden, ami nem diehard jobbos (ld "aki nincs velünk, az ellenünk"). hanem vegyük a népszabit vagy akár a 168 órát, versus demokrata, MN, MH, Hírtv, Echo.

ja de közben Péter leírta, mi van.

ennek a megoldásához nem kellene kurva okosnak lenni, nem kell varázsolni hozzá. annyi kellene, hogy a jobboldal vezetői megbarátkozzanak a saját esendőségükkel, azzal, hogy nem kell nekik tévedhetetlennek, istennek mutatkozni, hanem pont elég lesz, ha kompetens és normális embernek látszanak. annak viszont a bírálhatóság része.
Itten ni, itten vagyok, mint hű Ludas olvasó, sőt az egész családom az, szóval nálunk Balcsin vannak ezek az újságok, mert ott csak csekély érvényű tv van, és a szinte bőrbe kötött Ludasokat olvasgatjuk...mikor melyiket...

Valamelyik estre Föld S. Pétert hallgattam, nagy forma volt az is.

Hócipőre mindig elő akarok fizetni, de sosincs időm, és mostanában látom, nem is baj...Megyesi Gusztáv sziporkái azonban ülnek, nagyon jók... Teddy meg már lapos, de nem hülye azt sem.

Szóval hol a humor mostanság?? Sehol se úgy, mint azelőtt, de - malacka kedvéért megemlítem - a NewsTV(HU) jókat röhögök Csermely Péteren és barátain, illetve Pörzse Sancin a VisszhangTV-n...komolyan, jó kis paródia...:)
@Paszternak: ó, milyen üde színfolt vagy eme kommenttel...Juj, malacka mit szól ehhez!:D
@Bogyó 2: szedjél 3-at...aki Szuhayt humorosnak találja, neki 4-t adjál....Jó, Usztics volt valaki, és Sándor Gyuri se rossz, sőt, ő még elmegy az ellenzékiségével, neki hiszem el egyedül, miért ott van, ahol.

A kretén blogon szoktam még visítani, hihetetlen dolgok vannak rajta, és de valóban, hol van a tavalyi hó! Mint írtam, nem a a Hócipőben...sajna. A Hócipő Villanyállata lehetett volna az, ami ha pl. ha valaki ismeri az ELTE TTK vagy a BME vagy a Pannon Egyetem hallgatói által összeállított lapokat, akkor van néha deja vu érzése. De egyébként nem nagyon...
jaja, a villanyállat egy jó kísérlet volt.
@Tóta W. Árpád:

És pontosan mi is az a "régi felismerés"? Tudod, eléggé új vagyok itt... :)

Egyébként abban maximálisan egyetértünk, hogy jót tenne nekünk, ha tudnánk néha magunkon röhögni egy jót. A kulcsszó itt a magunkon, mert az ilyen építi a jellemet. De ebben szerintem nincs különbség "bal-" és "jobboldal" között, egyformán képtelenek rá.

Annyi még azért hozzátartozik a témához, hogy számomra a politikai humornak alapvetően (persze nem kizárólag) a hatalmat illene kifiguráznia. A kormánypárti humor nekem büdös...
@Tóta W. Árpád: Ja, csak sajnos az kísérlet maradt. Kár érte. Új Péternek is jó humora volt a Népszabiban anno, kb. 6 éve, de aztán olyan szofisztikált lett és küldött el mindenkit a zanyjába, hogy több ponton volt sértő, s nem humor. És a végén nem is tudtam, mit akar, poénkodni, vagy szórakozni Grétsyvel, hátha ő megfejti az utaló mondatait....
@Cartman (ex Cartman): "Annyi még azért hozzátartozik a témához, hogy számomra a politikai humornak alapvetően (persze nem kizárólag) a hatalmat illene kifiguráznia. A kormánypárti humor nekem büdös..."
Még a politikai humornak sem feladata az állásfoglalás. A nyílt pártosság éppenséggel megbocsájthatatlan szakmai hiba. Céltáblája viszont az emberi ostobaság, gőg, hatalomvágy, megannyi gyengeség és aljasság. Ezek viszont kivétel nélkül pártsemlegesek.
A kormánypárti (vagy bármilyenpárti) humor nonszensz. Azt ugyanis már agitációnak és propagandának nevezzük.
jaja !

"ennek a megoldásához nem kellene kurva okosnak lenni, nem kell varázsolni hozzá"

Lásd Pelikán ügyirat

Ki kell zárni (pííihá-rekeszteni a mássági humort), mert etty
a hjumor vanitten (tru, trí, tro)

Phletovics Alájevics Azenyim

www.youtube.com/watch?v=poar9AN8NGw
@Tóta W. Árpád: sebaj, decembertől jön a Nagyítás! Csoóri Sándor neve garancia a kritikai éleslátásra.
@Republikánus Péter: csoóri szegény eléggé leépült.

csontos miatt lesz az izgalmas :)

ő egy érzékeny lelkű költő, nem érezte magát túl jól a nemzetnél a vérgőzgépsor mellett, viszont nem az a kimondott vezetőalkat. ha jól látom, a nagyítás a jobbos ÉS lenne. a dolog csapdája már most észlelhető. az irodalom uis a humorhoz hasonlóan egy elég szabad műfaj, maga csontos is írt "apokrif" verseket. csak wassalbertből nem jön ki egy ellen-ÉS.
Ha Bajnai Gordon kinevezi (Fejes) Verest, a debilt Brüsszelbe, akkor szerintem nincs értelem a "szakértő kormányról" többet beszélnünk.
@Tóta W. Árpád: valahol a Heti Válasz és a Demokrata között lesz szerintem. Azok számára, akiknek a Válasz már túlságosan libsi, a Demokrata viszont túl provi.
de azt mondják, h nem annyira direkt politizálós lesz, mint inkább irodalmi. szóval inkább más műfaj. na de majd meglátjuk. 20 millió mindenesetre elég szerény büdzsé.
@A Nép - Te vagy!:
Bocsi de vágyat éreztem az átfogalmazásra.

Azelőtt az erőszak volt állami monopólium, és a vicc szabad; ma egy vicc ez az állami monopolium, mert az erőszak szabad.
@Tóta W. Árpád: A Nagyítás filmként volt az igazi, lapként meg...el tudom képzelni milyen lesz. A Zoom mindenesetre nem jött be.
Na de ha már nosztalgiázunk, akkor a késő-kádári tévéhumor egyik legpikánsabb jelenetét kellene előbányászni a jutubról, amikor a magyar szomszéd bekopog a románhoz. Megpróbálom megkeresni.
www.youtube.com/watch?v=iV4n_aj4CsA
Ez még nem az, de kíváncsi lennék, hogy ez az akkoriban itthon trendi főcím ma mit mondana egy 16 évesnek. Szerintem nem értené. Kissé bizarr Antall pizsamás-(interjú-részlet) képe '0'41-nél.

Erre még véletlenül rá (amit kerestem, egyelőre nem találtam meg) szerintem ez is vicces a maga nemében. Persze máshogy.

www.youtube.com/watch?v=hPjL5ZjQxX4&feature=related
Hát nem találom, de megtaláltam egyik kedvencemet, Avar Jánost, aki pont olyan rokonszenves 1985-ben, mint most 2009-ben, rajta tényleg nem fognak az évek semmilyen értelemben. Talán még a zakója is ugyanaz.

www.youtube.com/watch?v=htBSv66gxxU
'02'19

A végén pedig a bonyhádi cipőgyár titkára. :D
kemény. de ott van egri jános is, aranyos.
Na, csak megtaláltam. Az elején az inkább a mai időkre jellemző vicsorgás (Szuhay bevezetője a kilencvenes évek elejéről) ne tévesszen meg senkit, a jelenetek a nyolcvanas évekből valók.
'05'12-nél van a magyar-román szomszédolás. Ez akkoriban már erősen téma volt, a bevezető szerint lement és fegyelmi járt érte. Utána viszont már egy félig-meddig támogatott Gálvölgyi-féle bohóckodást láthatunk a nagyajólét kádári elv alapján.

www.youtube.com/watch?v=r9frDEAz5AU&NR=1
na ez szép találat! kiválóan illusztrálja a fentieket. ja, hát ezekért már fegyelmi járt, de nem egy van belőle, hanem sok. szóval olyan nagyon nem kellett beszarni túőlük. és itt már belekóstoltak Kádárba, Grószba (Ceausescu basztatása legális volt, azt hiszem). Lázár munkát keres, lol. Na erről beszélek, hogy ez ma már nem mindenhol fér bele.
@Tóta W. Árpád: pedig Sándor György egesz vicces volt 20-25 eve.
@Tóta W. Árpád: "a fenti körképből tudatosan hagytam ki az indexet, azt nem az én dolgom elhelyezni"

nekem szily elso ket konyvenek olvasasa kozben idonkent begorcsolt a hasam a rohogestol.
@Tóta W. Árpád: "annyi kellene, hogy a jobboldal vezetői megbarátkozzanak a saját esendőségükkel, azzal, hogy nem kell nekik tévedhetetlennek, istennek mutatkozni, hanem pont elég lesz, ha kompetens és normális embernek látszanak. annak viszont a bírálhatóság része."

vo

az ember aki meg sohasem hazudott.
@meteorologusmihaly: "Új magyar humor, új magyar rajzfilm!"

Gyenge... bocs de tény.
@Letícia-Charlotte in SBp: Letícia kedves, hogy nekünk mennyire megegyezik az ízlésünk! Majdnem mindenkit felsoroltál, akit én is említettem volna, Megyesitől Uj Péterig. Annyiban kiegészítenélek, hogy én a Népszabiból, meg a Hócipőből dőltem Para-Kovács Imre egyes, jobban sikerült írásától is. Meg nem hagynám ki az ÉS címlapján, vezércikkben helyenként humorosat alakító Váncsa Istvánt sem.

A Hócipőben még mindig van egy emlékoldal, fejlécében Déri János fényképével? Szerintem szép gesztus. Fábrynak se kellett volna kivonulnia belőle a Dizájn Centerével. Annak idején olvastam a veszekedésüket Farkasházyval. Tiszta hülyeség volt.

Ha már ennyire belejöttem a leltározásba, a baloldali Markos-Nádas-Boncz triumvirátust említette már valaki? Fénykorukban ők is letettek valamit a magyar humor asztalára.
@Paszternak:

havibajtársi üdvözletem borisz boriszovics galambocska, teljes hozzánemértésemről biztosítva önt szeretettel közlöm, hogy én mán a rezignált kézlegyintésen is bírok röhögni, ha meg finogok közben, hát annál inkább, mivel a rekeszizom rángatózása valamint a perisztaltika közös hatása valami komolyabbat ígér a jövőt illetően a politikai hercehurcáktul és hajdanvolt aranykoroktul teljesen függetlenül.
@Ács Feri:

A Nagyítás szvsz minden idők egyik legjobb filmje! Ezt muszáj voltam, mert nagyon nagy kedvencem!
Szuperbola vs kitiltott kamerák a parlamentből...
Bocs, nem volt türelmem az összes kommentet végigolvasni, így ha valaki leírta volna korábban, akkor elnézést kérek:

A humor szerintem szabad asszociáció kérdése. A '90-es években volt egy humorista, aki kiállt a közönség elé és csak neveket mondott. Nevetés egyedül Torgyán Józsefnél hangzott fel.

Ha az asszociációt tabuk közé terelem (Jézus, Sólyom, stb.), akkor megöltem a humort. A történelem egyik leghumorosabb alkotása a Brian élete, mégis bizonyos körökben felháborodást vált ki. Holott magát Jézust egyáltalán nem gyalázza, csak a követőit figurázza ki.

A South Park ennél jóval több, de aki nem ismeri, az a büdös életben nem jön rá, hogy ott az egész amerikai társadalmat állítják görbe tükör elé, nemcsak a keresztényeket.
@Tóta W. Árpád: Lenint, és úgy szól, hogy nincs proletár humor, csak rohadt burzsoá humoristák.

Én meg idézném Tom Lehrert, aki szerint a szívünk mélyén mindig mégiscsak máson röhögünk...
Volt az MTV-nek egy Uborka című műsora. Kiváló példája a postban leírt jelenségnek. Kezdetben kellemesen csípős volt, aztán idővel egyre laposabb poénok lettek benne, nem mertek igazából senkivel se kikezdeni. Meg is szűnt.
A másik a Hócipő. Nekem is feltűnt, hogy egyre kevésbé vicces (pár éve már nem is olvasom), de eddig azt hittem, hogy bennem van a hiba.
A (politikai) humor mai állapotát jellemzi az is, hogy a Rendőrség feljelentette Tomcat-et, mert "Buzi aki igazoltat" feliratú pólóban igazoltatták a rendőrők, és az erről készült fotót felrakta a netre. (zugugyved.blog.hu/2009/09/21/buzi_aki_igazoltat) Nem mintha túlságosan intellektuális humor lenne, de azért megsértődni rajta szintén vicc.
Egy kis jót a végére: Mostanában Karcagi László írásait tudom ajánlani a Népszabiban.
Ja, és köszi az írást, igazán jól esett.
"Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot."

MUHAHAHAHA! :-)

Íme, az Árpi-féle blogbejegyzés jól bevált receptje, témától abszolút függetlenül:
1. Gátlástalan önfényezés
2. Komcsizmus agyondicsérése
3. Orbánozás/keresztényfikázás/jobboldal szidása
Mindenesetre kritikusság ide, kritikusság oda, a baloldalnak így sem sikerült egy, a jobboldalénál kormányképesebb elitet kitermelnie magából. Másképpen: a baloldal nem kormányképesebb annyival a jobboldalnál, amennyivel kritikusabb a sajtója. Sőt.
@Lord Kilburn: :DD Valóban, Váncsa is nagyon jó, bár az ÉSt és egyébként is nagyon szerettem, fokmérőjének tartottam az értelmiségi létemnek gimnazista korom óta, hogy ÉSt olvassak. Mostanában sajnos nincs sok időm reá!:(

Para Imre is egy igazi ikon, "A hülye gyerek", de nagyon ütősek az írásai. Szeretem őtet is...:)

Markos-Nádas, és Boncz zsenijéhez kétség se fér, és Dérinek is csak egyet nem tudok megbocsátani...De egy igazi jófej pasi volt ő is.

Fábry meg egy darabig nagyon okés volt ott, aztán úgy döntött segg kell neki, mert nagy nyelvet eresztett, s nem tudja abbahagyni a nyalást a mai napig se. Na und, neki oszt jónapot...:///
Egyébként én csak halványan emlékszem 94-98-ra, mert elég tejfölösszájú voltam akkor, de úgy rémlik, hogy az MTV-n az Uborka egyik központi figurája Bokros Lajos volt akkor... 98 óta már szerintem sem divat a hatalom által eltűrt "rendszerellenes" humor.
Hali!
Látom páratoknál kiverte a biztosítékot, hogy megpróbáltam párhuzamot vonni a "régi" és a "mai" humor között. Hogy a maiak vannk-e olyan jók, mint mondjuk Hofi, hogy maradjunk annál amit írtam, ezt majd később fogjuk tudni eldönteni, de az emberek általában hajlamosak a régi dolgokat mindig szebbnek, jobbnak látni. Tessék megnézni az imdb-t.. A 60-as 70-es évekbeli filmeket mindegyiket felpontozzák az égbe, de azért vannak azok között is igazán kutyaütők, csak már valahogy megszépült az emléke.
Nehogy nagyon elkanyarodjak:
A humor, hogy kinek mennyire jön be, vagy nem, az egyénfüggő. Én gurgulázva kacagok a Monty Pythonon, meg Fekete Viperán, Benny Hillen, vannak akik ezeket nem szeretik. Lelkük rajta. Attól még jók. Ugyanúgy ahogy a magyar stand-upos srácok. (Ja, nem tudom melyik gyökér írta: "Stand-up. Magyar. Gratulálok.", az ilyen fasziktól falnak megyek. Valószínűleg te KL-t veszel a boltban is, nem CD-t, meg nehézfémet hallgatsz, nem hevimetált. Ostoba.)
Létezik ma humor (még OpenStage-ék is, csak nyitott füllel kell járni.. :) ), más mint a régi, de hogy minőségében rosszabb lenne azt ilyen konkrétan nem merném kijelenteni. Nyilván vannak jobbak a mi stand-uposainknál, de ez a műfaj itthon azért még eléggé fiatal. És nem, nem feltétlen csak azokra a srácokra gondolok, akiket lehet látni a Comedyn, meg mittoménhol, bár köztük is vannak jók. Hogy reklámokban szerepelnek.. Szerintem ők sem szerepelnének reklámokban, ha annyit össze tudnának hozni egy esti fellépésből, mint az említett külhoni nagyok. Ja, csinálják a műsort amit szeretnek, meg néha elmennek pénzt keresni. Ebben nem látok kivetni valót.
Sokkal inkább abban, hogy a régi humor nagyjai (Gálvölgyi, Bajor, Haumann, Balázs Péter és még sorolhatnám) vagy elmentek a politikai humor azon irányába ami már egyenletes seggnyalás, nem humor, vagy egyszerűen eltűntek. A "régi idők" bohózatai nagyon hiányoznak pédául. Azokon máig tudok derülni.
Belemerülünk itt a mélynosztalgiába, bánkódunk, hogy nincs semmi jó manapság, közben meg vagy nem nézünk széjjel, vagy ami van azt fikázzuk porba, mert esetleg népszerű. Hofi nagy nevettető volt kétségkívül, de miért szentségtörés hozzá mérni valakit? Inka kitüntetés, hogy ő az etalon. Szal szvsz eléggé skizoid a hozzáállásunk, mindenki köszönheti magának, ha nem talál semmit amin nevetni tud egy jót.
Humorral lehet, h jobban elviselnék ezt a rengeteg gazembert. De nem. Ők komolyak és komolyan lopnak, csalnak, fosztogatnak és mentik a magyart. Szerintem közelebb vagyunk most a nagyságos cím bevezetéséhez, mint a LM visszahozásához. És ez a fajta seggfejség rémisztő.
A vicc az volt az átkosban, hogy baromira nem tudtam hogy hívják a miniszterelnököt. Mellesleg nem is érdekelt. Ma meg szinte nem múlik el nap, hogy ne szidnák, dicsérnék, anyáznák, mocskolnák, stb.
Ezt az egész rendszerváltás "elkúrta" a politikai elit, és az sajnos nem vicc.
Gyakorlatilag a Kádár-rendszerben az volt az egyetlen csatorna, ahol kimondhatttad a véleményedet: a legendás pesti viccek, amik már másnap megjelentek. Az összekacsintás volt a lényege, az "én is tudom, te is tudod, de mit tegyünk..." közös érzése. Az egyetlen eszköz, ami megmaradt az elnyomott kisembernek: hogy kiröhögte, kigúnyolta az elnyomóit, a hatalmon lévőket. (Hogy ennek gőzkieresztő szerepét az állam nagy okosan fölismerte, és egy bizonyos, halálosan kontrollált szinten engedte, az más kérdés.)Abban a pillanatban, hogy "egyetlen eszköz" mivolta megszűnt, megszűnt a szükségessége is. Ma már nem kell kínodban, "csakazértis" összeröhögnöd... Kimész és tüntetsz, és hajigálsz, és verexel. Vagy pártot alapítasz. Vagy hőzöngsz.
A Kádár-kori humornak nem a jókedv generálása, NEM a nevetés volt a legfőbb funkciója. (A Beszélő-ben sem volt humor, mert szándékát nem kellett leplezni, becsomagolni valami másba.)
@Advanced Flight: Advanced Flight 2009.10.17. 13:28:18
"Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot."

MUHAHAHAHA! :-)

Íme, az Árpi-féle blogbejegyzés jól bevált receptje, témától abszolút függetlenül"

Mi ebben a vicces? Nekem 14 éves koromban jelent meg olvasói levelem a Magyar Hírlapban (!) ami arról szólt, hogy milyen jó, hogy a kormány leállította a nagymarosi vízlépcsőt. Írógéppel írtam. Egy okleveles gépészmérnök válaszolt később a lap hasábjain, aki vitába szállt velem.
Van ilyen. És ugyanekkor focizni is szerettem, tehát más értelemben normális gyerek voltam.
Közben viszont lassan átsiklottunk a posztban felvázolt lényegen. Valamikor létezett a humornak egy rajzolt formája, amit jobbára pallérozottabb grafikusok műveltek, megértésük pedig olvasóitól pedig valamivel több vizuális kultúrát és háttérismeretet várt el a puszta szövegértésnél.
Ezt a rajzolt humort, amelyre a valamikori Ludas Matyi egész léte épült, karikatúrának hívták. Magyarországon körülbelül akkor hanyatlott le, amikor a vele rokon műfajok mindegyike: a könyvillusztráció, a plakátművészet és a rajzfilm. A műfaj majdnem teljes megszűnése nem önmagában szomorú. Inkább csak tükre az általános kultúravesztésnek, átértékelődésnek.

A Szalacsi/Uhrin-nemzedéknek ma már nagyon nehéz lenne elmagyarázni, miért nem nevetünk az elesetteken, a betegeken, sérülteken, haldoklókon és egyéb nyomorultakon. Biztos vannak korok, amikor így muszáj - 800 körül is remek humorforrás lehetett mondjuk elevenen felgyújtani a púpost meg az udvari bolondot.
@Ács Feri: Szerintem most is felelőtlen kölykök formálják a közvéleményt.
@Zoopraxiscope:
Így van.
A gúny és káröröm primitív és aljas.
Nekem sem humorkategória, inkább a közös lealjasulás módja. Tömegpszichózis.
Régebben a szemét kiskamaszok művelték, ma politikai marketing.
Ez megy ma nálunk.
De szerencsére van kábel és én Rém rendes családdal, Simpson családdal, Csöngetett Milorddal és Igenis Miniszterelnök úrral, meg hasonlókkal jól elvagyok. Most az Így jártam anyátokkal és Az én kis családom, meg a Nevem Earl.
Biztos kihagytam párat...
Szóval amíg a nemzeti máglyák égnek a púposok alatt, és sorozatokon röhögök.
Árpádnak igaza van a jobb/bal humor vonatkozásában. Templomban nem nevetünk. Kuplerájban igen. Szerintem ez nem dehonesztáló. Lesz mit csinálniuk ebben az országban a jobboldaliaknak, jobb is ha komolyan veszik magukat. Senki nem fog röhögni itt egy darabig sajna.

Persze ami az elmaradott kultúrát illeti: az a rossz vicc kategóriája. Leng az inga jobbra-balra. Gastoldi-Bach-Mozart-Brahms-Sztravinszkij... Szánalmas, ha valaki ezt nem látja.
- Bocsánat, hogy csak így megszólítom. Ön kedveli a humort?
- Ja. Élek-halok érte.
- És milyen humort kedvel? Ha már ugye …
- Csakis az igényeset. Ja. Hogy hívják a kisvarjút? Pufóka. Hahhhahahh …
- Szóval az ön igényének megfelelőt.
- Ja. És nem utolsósorban azért szeretem én a humort, mivelhogy magam is rendkívül humoros ember valék … mondom, valék! Hhhh …
- Fantasztikus.
- Persze ez semmi. A sógorom. Az igen. A múltkor is, mikor a temetésen letolta a gatyáját, hát mit mondjak, uram, fulladoztunk. Érti? Fulladoztunk. Szegény Rózsi, hogy ezt nem érhette meg …
- Rózsi?
- Őt temettük. Úgy kacagott, mint a gerle. Rózsi aztán értette a nívós tréfát. Amikor a sógorom az esküvőn letolta a gatyáját, mentőt kellett hozzá hívni.
- Szóval a családja is.
- Ja. Meddig nyúl a vasérc? Amíg telér. Hahehhhaaaa …
- Mondja, érdekelné önt egy humoros újság? Ha megjelenne?
- Nem olvasunk mi, uram, hülyeségeket. Nem olvasunk. A tévét nézzük. A Joshit meg a Mónikát. Amikor ott egymásnak mennek, hát mindannyiunk széke mellé oda van rakva a kispárna. Hogy hívják a recsegő medvét? Reccs. Hhhhhhhállj! Mit ikszelget azon a papíron? Csak nem komcsi?
- Felmérést készítek.
- Szóval úgy! Mutassa! Itt az egyik oldal tele van iksszel, a másik oldalon meg csak egy.
- Az az enyém. Na minden jót.
- Most meg hova megy? Várjon már! Két lepedő utazik a vonaton. Azt mondja az egyik a zsiráfnak …
Jaja, jókedvem volt. Fiatal voltam, erős és bátor. Igaz, okom sem volt félni. Tudtam, hogy ha fene fenét eszik is, akkor is kapok jövőre 60 fillér emelést. Ha beteg leszek, legfeljebb elmegyek beksibe és meggyógyítanak ingyen és alig keresek kevesebbet. ...na jó, egy kis hálapénzt leszurkolok. A gyerek ingyé járt iskolába. Jelképes tankönyv, menza és úttörőtábor árak, szakszervezeti üdülés. Türelmesen kivártam, hogy lakást adjanak. Ha nem voltam türelmes, nekiláttam építkezni vállalati, OTP-kölcsönből, egy kis szocpollal kiegészítve. Megmég amit sikerült a gyárból "privatizálni". Mindegy mi volt az, az alapba jó volt.
Sofőrőktől megvettem a fűtőanyagot 1Ft/l áron.
Sorolhatnám, de nem sorolom. Egy biztos, ezeken, ha akartam volna sem tudtam volna változtatni. Megengedhettem magamnak, hogy heti 1,80-ért röhögcséljek.
@Advanced Flight:

Nem lehet mindenki analfabéta. Képzeld, én is kb 4 éves korom óta olvasok újságot, és pont a Lúdas Matyival kezdtem. Abból tanultam meg olvasni, illetve még a neonreklámokból.
A kereszténység mellé egy új világvallást kellene alapítani: Ez a nevetés lenne.

Egyetlen pap, vagy szerzetes elgondolkodott-e, mi az oka, hogy egyetlen vicces dolgot sem közölnek pl. a Bibliában? És a Koránban? Vagy eleve az a vicc, hogy létezik? Miért van, az evangéliumok tök egyértelmű üzenete ellenére, annyi ellenérzés megannyi normális emberben? Tény: a nevetés azért nem lett a Biblia része, mert aki tud nevetni, annak általában nem is kell odadumálni hogy mit ne tegyen vagy mit igen. Akinek viszont odakell, annak meg úgy is mindegy, mert az egészről a világon semmi fogalma nincs. Azért nem nevet.
Miért választotta a Kereszt zászlóját a jobboldal? Mert nincs humoruk. Ha nincs nevetés, nincs szellem, nincs tehetség. Máris ráismertünk a csipet csapatra : - ), Gyurcsányt láttuk nevetni. Bajnait is. Orbánt nem. Akkor most rossz ember, azért nem nevet? Legalább a Navrasicsnak van valami rejtett börleszk az arcán. Orbánnak semmi. Semjént meg, ha éhes oroszlán lennék, meg sem zabálnám, messziről bűzlik elég ránézni, teljesen humortalan. Ha Bulgakov, Pilátus helyett Semjént festette volna, nem lett volna mellette kutya. Miért? Mert a blökik, ha lehetőségük van rá, a jót választják.
Miről ismerszik meg egy vezető? Arról mindenképpen, ha nincs humora. Ha nincsen humora, nem fog könnyed szabad dolgokat cselekedni, dönteni. Ahogy egy ember bánik magával, úgy bánik másokkal is: Ha ő nem nevet, ezt másoknak sem szívesen viseli el. Takarózik is rendesen a Bibliával.

A nevetés, a szabadság jele az egyénen.
@Ács Feri:
Nekem 14 éves koromban jelent meg olvasói levelem a Magyar Hírlapban (!)

Na, még egy....:-)
Nektek nem jutott nő, vagy tényleg nem érzitek, mennyire ciki, amit műveltek?
Érdekesség: Azért Bergson megpróbálkozott a nevetéssel, ehelyett létrehozott egy humortalan irományt:) de egyben tanulságos is: Vajon mi lett volna ha Galilei a csillagok helyett a távcsövet nézi?
:)
@Törpemongúz: hú, az kegyetlen. a nevetéselmélet. annál gyomorbajosabb könyvet keveset ismerek.
@Advanced Flight: Tulajdonképpen mi a problémád, te szegény ember? Írd ki magadból, hátha az jobban megy, mint a szövegértelmezés.
@Tóta W. Árpád:

érdekes lenne kísérletként megfogalmazni a nevetést. Azt hiszem, úgy lehetne, hogy egyszerűen vicces dolgokat írunk le, szép sorba egymás után : _), de az is jó kérdés, hogy a humor miért maradt ki a kereszténység palettájáról - nyilván hogy senki az égvilágon semmit meg nem értett belőle, különben nem vette volna komolyan. (amennyiben úgy tekintjük, hogy egy tan valamilyen féle szabaduláshoz vezet, épp a nevetés lehetne a flag, ami mutatná, hogy az illető szabad, avagy még tanulnia kell egy kicsit a huncutságokat, hogy nevessen már végre egy emberes nagyot. : - )
@simonmondja.: a Yes Minister is politikai marketing:

Adam Curtis, in his three-part TV documentary The Trap, criticised the series as "ideological propaganda for a political movement",[7] and claimed that Yes Minister is indicative of a larger movement of criticism of government and bureaucracy, centred upon public choice economics. This view has been supported by Jay himself

en.wikipedia.org/wiki/Yes_minister#Politics
Mi abban a vicces?
Én buta fiú vagyok, már kiskoromban is az erőszakot választottam inkább. Egyébként keresztény vagyok. Csak a gyengébbekkel teszek így, az erőseknek viszont nyalok. Most ezért rám vetitek az első követ? Van aki engem csicskáztat, de nem félek hátulról támadni, ha az ellenfél gyengébb, vagy kiszolgáltatott.
A feletteseimtől félek, ők viszont gyűlölnek, én persze, őket is hátba támadnám, de meg vagyok kötve, az idő azonban sajnos nem dolgozik nekem. A feletteseim egyre erősebbek, és egyre jobban semmibe néznek. Azt mondják gerinctelen alak vagyok holott gond nélkül följelenteném, vagy hátba támadnám őket, ha érdekeim ezt kívánnák. Jelenleg jó arc fickót játszok, de néha sandán néznek rám, egyes emberek.

Aki magára ismer jelentsen föl valakit : - )
@Törpemongúz: De, Mongúz, van vicces hely a Bibliában. Az egyetlen hely, ahol a Jóteremtö hírt adott arról, hogy van nekije humorérzéke is.

A sztori a következö: a zsidók vándorolnak a pusztában. Zúgolódnak (40 év alatt egyfolytában csak zúgolódnak), hogy mindig csak mannát el enniük, és már kibaszottul unják. "Bezzeg Egyiptomban! Ott húst ettünk! Dinnyét meg hagymát" (egyetlen rabszolgabarakra jutott egy húsosfazék - innen jön a "húsosfazék" kifejezés is). "Milyen jó is volt".
Egyszer ezt a Jóteremtö megunja, és manna helyett fürjek kezdenek potyogni az égböl. "Mivel húst akartatok, húst fogtok enni" - szóla az Úr. "És húst esztek majd reggelire, ebédre, s ez lön majd vacsorátok is - addig, amíg már a szagát se bírjátok".

Szerintem ez egy kifejezetten vicces epizód.
@amergin: Rég röhögtem ilyen jót. Jól kibasztak a zsidókkal.
A jobb oldalhoz nem pászol az önirónia (még az irónia sem) mert az nem fér meg a patetikus, nackós irracionalizmussal. Az (általam ismert)egyetlen humoros jobber fazon (akire a föntiek nem érvényesek) Wahorn András, de ő is inkább kesernyésen szellemes mint áttörően humoros.
Na, majd jövő tavasszal elindul a humorgőzös a bal külső vágányról, annak direkt jót tesz egy kis purgálós presszió.
@ern0: Vazzzzzzzzz! Te ezeket el is olvasod?
Netán valami zugkomancs főhadiszállásnak berendezett bunkerban várod, hogy az elftársak jelt adjanak az akció kezdetére, vagy lebukott létedre a kollaboráló smasszerelvtárs engedi, h a becsempészett laptopodon internetezz?
Te szerző is vagy ebben az izében? Mert látom az alján, h be lehet szállni, ha valaki késztetést érez.
Mit fizetnek ezek?
Kitüntetésért már nem éri meg ilyenbe írni.
@Törpemongúz: egyetértek...a PatásazOrbának csak ún. erőltetett humora van, tudd viccet, és meséli, de ettől még humora nulla, míg sömjénsötéttódornak még akkor se lenne, ha Pápa utasítaná...jó ennek a pápának se sincs. Na de Erdő Péternek, annak nagyon jó humora van...:)

Ha már tanítani kell a nevetést, az gáz...Elmélet?? Ez olyan, hogy én 18 éves koromban megvettem egy könyvet, a Csábítás művészetéről azzal, hogy én leszek majd a femme fatale, úgy megtanulom ezt a könyvből...Aztán egy tudományos esszé volt, aminek a 38. oldala után rájöttem, hogy ebből nem tanulok én meg semmit, max. hogy egy tudományos esszé felépítése milyen...:)

Szóval a gyakorlat a lényeg a nevetés és a humor terén is, nem az elmélet...:D
@amergin: van a Bölcsességek könyvében is...sőt, sajátos szarkasztikus humora van a Prédikátorok könyvében, és Jézus egyes "beszólásai" ("engedjétek közel a kisdedeket", "teve a tű fokán", a 12 tanítvánnyal való "szórakozás", amikor megjelenik, és nem fedi fel magát stb.) szerintem humorról tesznek tanulságot. Legalábbis olyan fajta könnyedség, ami a dogmákhoz szokott fülnek meghökkentően egyszerű és más, mint amit vártak tőle, tőlük.
@amergin:

Van benne vicces, a Jánosféle jelenések könyve is tartalmaz szórakoztató elemeket (Nagy hóhányó ez a János: ) - az ószövetség szintén : eleve ahogy az úr tekint a megmentendő népre, már az is vicces, meg, ahogy felemeli a kezét. Egyfolytában záporozó jótevőjük vagy bajuk, büntetésük okozójaként jelenik meg az ártatlan. az Úr maga a pofonerdő. Végül is ez is vicces: )

Hogy nem vicces úgy általánosságba igaz csak.
"Nos, eszébe jut az embernek ilyenkor az a történet, amikor talán valahol Székelyföldön megkérdezik az öregembert, hogy szerinte iszik-e a hal vizet. Hogyan is állunk a mellébeszéléssel, ezért jutott eszembe a történet. Nahát, iszik-e a hal vizet? Az öreg gondolkodik, majd kiböki és azt mondja: hogy a hal iszik-e vizet, azt nem tudom, de hogy alkalma van rá, az biztos."
"Beszéljünk hát a nyelvrõl, az egyenességrõl és a szabadságról. Valaha a szocializmusban a vezetõk arra használták a beszédet, hogy ne tudhassuk meg, mire gondolnak. Igaz, amikor mi beszéltünk velük, mi is erre használtuk."
Kabos Lászó (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja. A táblán legalul híres mondását vésték márványba: "Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes."
malacka, ezek az önirónia példái?
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: szerintem Kabos László kiemelkedő MAGYAR komikus, aki másodsorban esetleg zsidó származású, de ez meg kit érdekel?? Volt humora vagy nincs humora?? Ez a lényeg, nem a vallása...most puffogok egy sort, mert utálom, ha valaki mint a nyomtatóló, csak arra tud koncentrálni és azzal a gondolatsínen (gondolatok készen, kazetta be és ki) van, amit kijelöltek neki...
@Tóta W. Árpád:

Az attól függ, mi a viszonyod a szövegek elmondójához.

A humor néha olyan, mint a vers: nem mindenki ugyanoda érti az irónia csapásának irányát, ahová szánták.
@Átlagarcú: Látod, már akkor is, úgyhogy békén kéne hagyni őket végre!
@Letícia-Charlotte in SBp:

Te itt vmit nagyon benézel!
A NÉPSZAVA onlineból idéztem!!!

És nagyonis egyetértek azzal, amit mond!!!

Úgyhogy esztet te nagyon benézted most! Kabos Laci for ever!:-))
@cydark: szerintem Hoffmann "zseniális félistenként imádott" Gézán is (talán még jócskán életében)...
@Letícia-Charlotte in SBp:

Azt tudod-e, h az a két idézet Orbántól van? Tehát Árpád kérdése az öniróniára Orbánt illeti, nem malackát!
Ezt így értetted?
a humor/kabaré mikor tölti be "hivatását"?
egyáltalán van, vagy kell, hogy legyen "hivatása"?

amennyiben mindenkor nevettetni (és nem idétlen röhögésre késztetni) akar(t), azt hiszem, elfogadható kömpromisszumot kínál(t)...

azért akadtak mozzanatok, amelyek inkább bosszantották az embert:

illetékes elvtárs
vagy
Ede bácsi
vagy
az "anyukát" önkontrol nélkül gúnyoló-lekezelő figura
a humoroskodni próbál(gató), címeres tahó jellemet "népszerűsítették"...
gratula a kitalálóiknak!
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
Amikor Zilahyt megkérdezték, hogy nem venné-e fel az Új Időkhöz Királyhegyi Pált, Zilahy azt felelte, lehet róla szó.
"De ez a Királyhegyi zsidó -- mondták neki.
Zsidó? -- kérdezte Zilahy. -- Az baj. Zsidókat nem alkalmazok. Mi itten lapot készítünk, úgyhogy írókat alkalmazok. Tud ez a Királyhegyi írni?
-- Tud.
-- Akkor jöhet."

Szóval egyetértve Letícia-C.-vel: van ami számít, van, ami nem.
@Peredhil:

Egyetértve veled, te is benézted a NÉPSZAVA idézetet, aminek idehozatala részemről semmilyen rossz szándékot nem fedett, és éppen a kifejezetten jó idézet miatt tettem be.

Egyébként Leticia és a Te reakciód is mutatja, mennyire paranoiás hangulat alakult ki zsidó témában. Ugye nem gondolod, h a NÉPSZAVA, vagy a az INDEX (mert náluk is így jelent meg) antiszemita lenne.

Szóval nyugi, jót szólt Kabos, és bírva vagyon.
@Tóta W. Árpád: "Ércsük mija viccet, csak nem szeressük!"
@tallian.miklos: Tiszta szívből, igazán azon tudunk nevetni, ha mással is megesik az, ami velünk megesett, vagy megeshet... Szóvel, szerintem ennél (vagy annál) bonyolultabb ügy ez.

A megviccelés és a szivatás között is az a különbség alapvetően, hogy a megviccelt nevet-e a poénon...
@Advanced Flight: Figyu, ha már humorérzéked nincs (egyoldalú, és az nem ugyanaz), legalább akváriumod van...? :O)
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Orbánnak vannak jó, humoros benyögései. Számomra a legemlékezetesebb a Medgyessy-vitán benyögött "Csak az a kérdés, hogy mi nagyobb: három dinnye, vagy hét mogyoró!" - Ha még valaki emlékszik az EU csatlakozás lezárt fejezeteiről szóló érvelésre.

A bajom vele az, hogy az egyéb média-megnyilvánulásai alapján úgy tűnik (úgy tűnt), hogy humora csak neki lehet, de még újságírói kérdéseket is csak ő tehet fel magának (pl. Kóczián-eset).

És itt, az irodában is nehezen viseljük azt, aki csak a saját viccein tud röhögni, mindenki másén megsértődik.

De ezt gyorsan be is fejezem, mert ez már kimeríti orbánozás fogaélmát, és az nem szép. Csak isteníteni szabad a humorát, mer' az viszont objektivitás.
@Tóta W. Árpád:

"csak wassalbertből nem jön ki egy ellen-ÉS"

önigazolásnak viszont éppen megfelel.
@Advanced Flight:
:-) de legalább TWÁ megengedi, hogy a saját blogjában meztelenítsd le:-) tiszta ludasmatyi/kádár fíling:-)

a Mester önfénye nem kicsit figyelt be.
Most adták ismét a Lenny c. filmet.
[vagy 15 éve láthattam először... mély benyomást tett rám ;)]

Szóval abból idézek egy standup comedy jelenetet.

www.youtube.com/watch?v=JLxBQqqBTW4

Valahogy független a politikától, mégis igazi humor. Szóval nem a rendszerváltás miatt "szünt meg" a valódi humor (altesti és nyelvi humor még maradt) mo-on.

Másik kedvencem, (ha lesz időm felteszem a youtubera, mivel azt sok vágóképből kell összeállítani egy egésszé) a 'Mindhalálig zene' halál fázisaival poénkodó standup.
Na az igazi, valódi, mo-on soha nem hallott humor. Minden adott hogy lehessen ilyen nálunk is. Talán a kellő számú, a kultúrált humort értő közönség a legnagyobb hiány (vagy ha ez esetleg meglenne, akkor a begyepesedett elmebeteg tv marketingesek, akik nagyfiúnak érzik magukat, de valójában csak szagolják a saját szakmájukat).
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
Dehogy néztük be.
Egyszerűen nem értem, mi a francnak kellett odaírnod, hogy zsidó?
Nem érted, milyen ciki, milyen árulkodó ez: Milyen szánalmas?
Miért nem írtad, oda, hogy bütyke volt, vagy fütyülője vagy vörös haja vagy nagy füle, vagy rekedt hangja? Mert tökéletesen inadekvát abból a szempontból, hogy jó humorista volt-e vagy sem. Te is tudod, hogy inadekvát... De azt bakker, azért oda kell írni, hogy zsidó volt, igaz? Ezt az álságos maszatolást aztán még jobban utálom, hogy aszongya: "nekem is vannak zsidó barátaim, meg szeretem ezt a humoristát (habár zsidó), de..."
Nem néztünk be, babám, semmit, hanem pontosan értjük, hogy nem mindegy, ki és mit idéz..
Egyébként miért ne alakult volna ki paranoiás hangulat zsidókérdésben, hm? (Attól, hogy valaki paranoiás, még üldözhetik, ugyebár...)
@eMeL: "Na az igazi, valódi, mo-on soha nem hallott humor. "

mindenféle humor tiszteletét tette Magyarországon, az egészen szubtilis is. Holló színház pl abszolút mainstream volt. A tv előtti időkben Karinthy is. jelentős rajongótábora van a south parknak. van itt minden, csak kevésbé látszik, mint a fingós-böfögős.
@eMeL: Eszembe jutott egy kapcsolódó vicc:

- Mi lenne, ha az elmúlt században született volna Jézus?
- A keresztények a nyakukban kis villamosszékekkel szaladgálnának.
@Tóta W. Árpád: Lenne még Karinthyra is igény a tv-s világban is.
Emlékszem a Tanár Úr Kérem-et neves színészek vitték tv-re... fergeteges volt.
Egy-egy jó humoros történetből egy valódi hozzáértő még az alapműnél is sokszor jobbat hoz ki.
Nekem ma is van az agyamban százával szófordulat, hanglejtés vagy gesztus, amit nagy előadók használtak valami ezerszer látott/hallott kabarében, előadásban.
Egy-egy ilyet elővillantó helyzet egy pillantás alatt komikussá vagy fergetegessé tud alakítani (mások által persze nem mindíg értett) szituációkat is.
Szóval a "köztévé" (sokat javult manapság, néha már nézhető, ami nagy szó a felhozatalból) talán foglalkoztathatná 'elszegényedett' művészeinket és kezdetnek akár régi kabarétréfáknak adhatnának új dramaturgiát... aztán majd kiforrja magát az ügy ;)

"ha csak úgy nem..."
@Peredhil:

De bizony, hogy benéztétek!

"Egyszerűen nem értem, mi a francnak kellett odaírnod, hogy zsidó?"- kérdezed...
Kár, hogy épp Malactól, aki csak simán idézett az alábbi cikkből, aminek - szemben veletek - én utánanéztem, látva az e körüli vitát.

Akár tetszik, akár nem, az biza Malacot igazolta, továbbá azt, hogy nem neki kéne adresszálni a zsigerből jövő ráolvasást; pfújj, te meg mit zsidózol itt?!, inkább a cikk írójának, bár én vele szemben sem tenném, ha elolvassátok, látható, igenis van helye és szerepe felemlíteni a "Kiskabos" származását!

Idehoztam az ominózus cikket, jó olvasást!

Népszava Online - Kultúra
2009.09.29. | 13:17:27

KABOS LÁSZLÓ EMLÉKÉRE TÁBLÁT AVATTAK BUDAPESTEN

Kabos László, a legendás komikus-színész halála ötödik évfordulóján a pályatársak és tisztelői jelenlétében emléktáblát avattak a VI. kerület Révay utca 16. alatt, a Bálint Zsidó Közösségi Ház falán.

-Majd rögtön, a következő bekezdésben :

Az emléktáblát özvegye, Urbán Erika színésznő állíttatta, a Bálint Ház pedig helyet adott neki. A szürkés, erezett márványtáblán arany betűkkel az áll: Kabos Lászó (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja. A táblán legalul híres mondását vésték márványba: "Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes."

Sas József, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója úgy emlékezett a komikusra, mint aki nem kolléga, hanem családtag volt a színházban és tanácsaival segített a még jobb előadásokért. Beregi Péter színész azt emelte ki, hogy Kabos László volt az egyetlen olyan zsidó színész, aki vállalta is származását.
@Peredhil:

Ne idegelj már, kötőszó!

Mondom, hogy egy az egyben a NÉPSZAVA online-ből másoltam ki! Sőt, ugyanígy hozta az INDEX is:
index.hu/kultur/blog/2009/09/29/emlektablat_kapott_a_kis_kabos/

Idézet az Index cikkéből:

Az emléktáblán, amit a komikus özvegye, Urbán Erika színésznő készíttetett, arany betűkkel ez áll: „Kabos László (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja”. Alul a híres mondása szerepel: „Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.”

Legyen már eszed, kötőszó! Egyszerűen jót mondott Kabos, ezért hoztam ide, és aktuális is volt, mert szept. végén volt évfordulója és emléktábla avatása.

Lazíts már, a ledér életű létezésbe, kötőszó!
@Peredhil:

Ne idegelj már, kötőszó!

Mondom, hogy egy az egyben a NÉPSZAVA online-ből másoltam ki! Sőt, ugyanígy hozta az INDEX is:
index.hu/kultur/blog/2009/09/29/emlektablat_kapott_a_kis_kabos/

Idézet az Index cikkéből:

Az emléktáblán, amit a komikus özvegye, Urbán Erika színésznő készíttetett, arany betűkkel ez áll: "Kabos László (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja". Alul a híres mondása szerepel: "Akinek humora van, mindent tud, akinek
nincs, az mindenre képes."

Legyen már eszed, kötőszó! Egyszerűen jót, bölcset mondott Kabos, ezért hoztam ide, és aktuális is volt, mert szept. végén volt évfordulója és emléktábla avatása.

Lazíts már, a ledér életű létezésbe, kötőszó!
@Peredhil:

Még valami:
Ezek szerint akik eldöntötték, h mi kerüljön a táblára (vagyis az özvegye), azok zsidóznak? Ne legyél már debil.

Most komolyan. Fogtam, idekopiztam, és eszembe sem jutott, h ez lesz belőle. Ha tudom, megcsonkítom az antiszemita Népszava cikkét. Hihetetlen, h mennyire túlspilázott ez a paranoia.
@Peredhil:

Még valami:
Ezek szerint akik eldöntötték, h mi kerüljön a táblára (vagyis az özvegye), azok zsidóznak? Ne legyél már debil.

Most komolyan. Fogtam, idekopiztam, és eszembe sem jutott, h ez lesz belőle. Ha tudom, megcsonkítom az antiszemita Népszava cikkét. Hihetetlen, h mennyire túlspilázott ez a paranoia.
A cikkben egy árva szó sincs kétféle nagyon fontos humorforrásról, ami a legfontosabb hagyományokat vitte tovább:

1. Politikai standup: ez szerencsére összefoglalható a Showder színpadról indult nemzedékkel (Bödőcs Tibor, Beliczai Balázs, stb.) és a hozzájuk csatlakozott eldugottabb öregekkel (Szőke, Badár), akik nem adtak le a proli imázsból. Ha Fábrynak köszönhetünk valamit, akkor az az, hogy ezeket a palikat színpadra tette és hagyta dolgozni, illetve nem csinált belőlük mindenáron strómant, hanem inkább kidobta őket a mélyvízbe. Minden poénjuk érthető, finoman hozzák a saját karaktereiket (vidékiek, vasutasok, cigányok, külföldiek, álértelmiség stb.) és mégis tudnak reflektálni a politikára. Nem álltak sehova, még kacsingatva sem, szinte minden kicsit értelmesebb embernek tudnak viccelni, de a nagy öregek mellett csak lassan kapaszkodtak meg a klasszikus műsorokban (Rádiókabaré).

2. Népi blogok, viccgyűjtemények: tényleg a teljesség igénye nélkül a napirajz, igazságos izom tibor, tucatnyi nem tematikus, de vicceket is tartalmazó oldal (mellesleg pl.) - ezeket felsorolni is nehéz lenne, de több anyagukból szállóige és alapvető köznyelvi kifejezés lett.

Szerintem újságban humort csinálni iszonyú nehéz, mert az írás minden hendikeppje velejár. A képregényforma még vállalható, de ahhoz kemény meló és nagy gyakorlat kell, továbbá pici a piaca.

Szerintem a Ludas matyi nem főszabály, hanem különleges kivétel volt, ami a Kádár féle rezsimnek a humor iránti részleges érzéketlenségét használta ki és véletlenül nagyon jó gárda alakult ki mögötte.

Árpád: az égvilágon semmi nem támasztja alá amit mondasz, hogy "Kádárék" (egyáltalán ki az?? a PB, KB, az agit prop?), maguk engedélyezték-vezették volna a Ludast! Szerintem a poénok egy részét nem is értették, a többiért meg megkapták a fejmosást a Ludasnál minden alkalommal, ajánlott olvasmány Andai György: Ki kísérje Kádárt? Szerintem egyszerűen a lap aránylag biztos anyagi lábakon állt, nyilván a legnagyobbakat nem bántotta és "megtűrt" margóján egyensúlyozott, néhány kisebb kirúgással, szilenciummal élve a saját gárdájával szemben, amikor valakivel elszaladt a ló és túl jól viccelt.

Megértem, hogy a Kádár korszakról jóval színesebb képet látsz, mint egy átlag jobboldali publicista (és ez jól is van így), de ne próbáld meg belemagyarázni, hogy az akkori politikai elit "hagyta" viccelni a független humoristákat. Kőkemény szélmalomharc és sokszor a napi megélhetés körüli küzdelem volt még az is, ha egy harmadrendű káder hülyeségeiből vagy bármilyen (akár helyi jelentőségű) gazdasági, politikai, társadalmi témából csináltak viccet. Az Ludas Matyi akkori szerkesztőjének nem viccgyűjtemény volt az asztalán, hanem egy notesz a K-vonalasokról, hogy tudja kinek nyaljon, ha egy kis oldalvágás miatt valaki be akarja tiltatni a lapot.
@eMeL:
Ez a Lenny érdekel. Szóval a hetvenes években volt egy antiPC előadó, akit szétbüntetgettek a trágársága miatt amerikában, de nagy sikere volt.
Eddig jutottam. Meg fogom nézni.
@msmester: de hát ez tévedés. a rezsim nem volt érzéketlen a humor iránt, hanem pont hogy használta azt. érzéketlen már csak azért sem lehetett, mert a magyar humoripart, pl Hofit árgus szemekkel figyelték szocialista szövetségeseink, és gyakran reklamáltak is. a Ludas volt az első újság, amely 57-ben megkapta a lapengedélyt a K-rezsimtől.

""Kádárék" (egyáltalán ki az?? a PB, KB, az agit prop?)"

elsősorban Aczél.
@msmester: "A cikkben egy árva szó sincs kétféle nagyon fontos humorforrásról, ami a legfontosabb hagyományokat vitte tovább: (...) 2. Népi blogok, viccgyűjtemények: tényleg a teljesség igénye nélkül a napirajz..."

Nem először említi valaki a 'napirajz' nevű blogot, mint a valamikori világszínvonalú magyar karikatúra- és képregénykultúra alternatíváját (örökösét?). Ez inkább azt erősíti bennem, hogy közben felnőtt egy nemzedék, amelynek gyakorlatilag már nincs is tapasztalata erről a műfajról, és vélhetően már nem is képes érzékelni a színvonalbeli különbségeket.
Ez a napirajz-féle szint legfeljebb ellenpéldának állná meg a helyét. Tipikusan a gusztustalankodásra, trágárságra, csonkolásra, szarásra, hányásra építő, mérhetetlenül primitív altesti humor, de annak is inkább a legalja, ráadásul mindenféle rajztudás nélkül, bántóan dilettáns formában, a wc-falfirkák és börtöntetoválások színvonalán összehányva.

Vagyis ha ez van ma karikatúra helyett, és ezt ilyen sokan látják viccesnek, színvonalasnak és helyénvalónak, akkor egész biztosan én tévedek, és a szalacsik Hofi művészetének jogos örökösei, Győzike pedig egy személyben maga a kortárs színművészet.
@Peredhil:

Ajándék nekem, tőletek, egy szemléletnek az ügyünk kapcsán:

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/10/19/Paranoia/

Üdv.

Ps.:
Az egyik komment a blogmoci miatt duplán csusszant. Lécci törölni, mert szimplán is érthető.... ...talán.
THX
@Tóta W. Árpád:
Hát igen, hogy lehet a legjobban csitítani a kedélyeket?
Állítani kell egy "bábot" aki "minket" kigúnyol.
Ennyi az egész, van kritika, pofa befog.
Szomorú tények ezek, meg szomorú tény a mai magyar politika is...
Ja és utálom a cionizmust :).
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

Szia Malac!

Túlságosan spóroltál az idézőjellel. Legközelebb tegyél ki hármat is a legelejére a legvégére meg akár négyet is, és ne hagyd magad befolyásolni, ha Bede azt is mondja, hogy az Idézőjel=nem menő ....még ha más szövegösszefüggésben is tolta.

Vedd úgy, hogy csak féltésből, és felebaráti szeretetből reklamáltak, mint ahogy talán így is történhetett.

A lényeg meg elsikkadt, pedig milyen jó kis szállóigét kopiztál be!

Üdv.
j.
.......................

Rádiókabarét senki nem hallgatott?
Szabó család?
@msmester: "ne próbáld meg belemagyarázni, hogy az akkori politikai elit "hagyta" viccelni a független humoristákat. Kőkemény szélmalomharc és sokszor a napi megélhetés körüli küzdelem volt még az is, ha egy harmadrendű káder hülyeségeiből vagy bármilyen (akár helyi jelentőségű) gazdasági, politikai, társadalmi témából csináltak viccet. Az Ludas Matyi akkori szerkesztőjének nem viccgyűjtemény volt az asztalán, hanem egy notesz a K-vonalasokról, hogy tudja kinek nyaljon, ha egy kis oldalvágás miatt valaki be akarja tiltatni a lapot."

Ezzel szemben a szomorú igazság az, hogy a Ludas Matyi mindenkori első embere elsősorban volt pártkatona és csak másodsorban lapszerkesztő. Maga a szerkesztőség jobbára az MSZMP iránt maximálisan lojális, hithű kommunistákból verbuválódott (tisztelet a szakmailag és emberileg is kifogástalan, apolitikus kivételnek). A politikailag nem száz százalékosan megbízható (értsd: kritikus gondolkodású) elemeknek esélyük sem volt a lapban megjelenni. Ezek bármilyen tehetséges és színvonalas karikaturisták voltak is, ebben az időben jobbára nyomdászként vagy plakátragasztóként keresték a kenyerüket.
Érdekességként: nem csak a pártnak volt a szerkesztőségben főállásban foglalkoztatott embere, de magának a rettegett belső elhárításnak is, aki annak ellenére, hogy még csak rajzolni sem tudott, rendszeresen megjelent a lapban hobbikarikatúráival.
A Ludas Matyi megszűnése után sokáig hiányzott. Egy vicc-lap volt, tele a humor nagyágyúival, akik zseniálisan tudtak kacagtatni, szívből jövően könnyesre nevettetni. Kaján, Sajdik karikatúrái fenomenálisak voltak.
Sajnos kihaltak vagy idővel másfelé orientálódtak. Akkoriban naponta születtek viccek a nép ajkán.
Utoljára Hofin nevettem.
Zsenik nem születnek gyakran.
A magyarokból egy"humorát vesztett" nép lett. Vajh....miért is ???

Gálvölgyi is lassan-lassan kicsit megszürkült....

Néha-néha benézek a Cool Tv-be és a Showder Klub humoristái közül talán Hadházi László hordozza némileg azokat a jegyeket, melyek Hofira voltak jellemzőek.Hanghordozása, előadásmódja, hasonlónak tűnik Hofiéhoz.Szeretném,ha a későbbiekben kiforrná magát és még kiemelkedőbb humoristává válna.

Nagyon kevés az igazán jó humoristánk.
Ha több lenne, talán kevesebbet "sírnánk". :)
"A magyarokból egy"humorát vesztett" nép lett. Vajh....miért is ???"

Mert sokan nem tudják, hogy a szemüveg öltöztet ?-)

www.youtube.com/watch?v=pJOuOkEWE5w&feature=related
@jaegtoer:

Igazad van, kellett volna idézőjel, de ami azt illeti, mikor tisztáztam, h a Népszavából idézek, még mindig rátarti módon antiszemitázott Peredhil ncik fórumtárs. Nah, ez már igazi paranoia, főleg annak fényében, h az emléktáblán is az a szöveg van. Ha vki nem tudná, Kabos büszke volt arra, ami. Nem véletlenül úgy íratta az emléktáblát az özvegye, ahogy...

Részemről téma kulcsolva...
...itt;-) Üdv.
@Republikánus Péter: „Mindenesetre kritikusság ide, kritikusság oda, a baloldalnak így sem sikerült egy, a jobboldalénál kormányképesebb elitet kitermelnie magából. Másképpen: a baloldal nem kormányképesebb annyival a jobboldalnál, amennyivel kritikusabb a sajtója. Sőt.”

Nos, ezt így sommásan kijelenteni… A meccs egyáltalán nincs lejátszva. Ha a ’98-’02-es ciklust a ’94-’98-ashoz hasonlítjuk, azt nem adnám oda Viktornak. A 2002 óta eltelt időszak összehasonlításával meg várjuk meg a 2010-ben kezdődő jobbos kormányzatot. Az összehasonlítás még így is csak akkor áll meg, ha pont olyan ellenzéket kap, ami mellett a baloldalnak kellett kormányoznia.

Ha ezek mellett esetleg mégis az jön ki, hogy a jobboldal politikai elitje kormányképesebb, mint a balé, az akkor sem azért lesz, mert a sajtója kritikátlan, hanem inkább annak ellenére.
Nagy igazságtalanság lenne, ha nem emlékeznénk itt meg mindazokról az alkotókról, akik a diktatúra évtizedeiben, a Ludas Matyi hasábjain is a legmagasabb szakmai és művészi teljesítményt nyújtották. Ő voltak azok, a külföld szemében a magyar karikatúraművészetet képviselték. Idetartozik Réber László (1920-2001), Hegedűs István (1932-2007), illetve a máig aktívan alkotó Sajdik Ferenc és az idén 88 esztendős Kaján Tibor.

Érdekes színfoltot képviselt továbbá az egyénien sötét humorvilágú Várnai György (rajzai a Frakk sorozatból is ismerősek lehetnek), a "kádári" kisember életének minden rezdülését élményszinten megjeleníteni képes, finom szociális érzékkel megáldott Brenner György, illetve a nők mindennapi gondjait bájos humorral tálaló Vasvári Anna.
Sokak kedvence volt az üdítően fiatalos humorú Lehoczki István (Leho).
Sajnos egyikünk sincs már közöttünk.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: A PataszOrbán nem érdekel...valamelyik vazullusa írta, tutkó biztos. És hogy én néztem be??? Na ne már Tanár Úr, ez baromi átlátszó indok!!!!!Jó, persze, én vagyok hibás, meg @Peredhil: , ja persze, meg a zsidók voltak a hibásak, mert miattuk volt Aushcwitz stb. meg minden. Másnak köze se volt hozzá, ááááhhhh, dehogy. Tök okés, Mózes a hibás mindenért!!! (irony:S)
@kvadrillio: Hadházit már a Juventusban is imádtam, amikor a műsort vezette...Nagyon bejön nekem az a csávó!:)
@msmester:

Azért ezt a Fábrit hagyjuk már a szutyokba nemzedékestül. Gusztustalan ízetlen, terméketlen épp ezért harsánysággal pótolt fröcsögését humornak főleg nemzedéknek nevezni, arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem tudsz különbséget tenni egy Waczak szálló, egy Galla fordította Monty Python vagy Hofi géniusza mellett: Közönséges kocsma humornak is siralmas takonymázolásnak tekintem, már vagy 8-10 éve minden műsorát. Még Sas Jocót is alul söpri, pedig Jocó is belengi a Mikroszkóp színpadot úgy „együltőmagában.” Talán az egyetlen magyarázat, hogy egy humorista nem születik csak úgy. De ráadásul az egyiknél a beakadt lemezt teliszarták fémforgáccsal. Ezt a fiatalabbikra értem. Hozzáteszem, ha már nemzedék… szerinted a Cool TV-n Majka csatornáján egy Hofi betársulna egy esti 45 perces kabaréba?
TWÁ utolsó mondatához: ebben az otszágban mindenki szörnyen koolyan veszi sajátmagát. Hát akkor mitől lenne itt humor?
Mondjatok egyetlen élő humoristát, aki ismeri az öngúny műfaját!
Pardon. Sajdik és Kajén még él...
@Letícia-Charlotte in SBp:

Ne legyél már butuka!
AZ ÖZVEGY ÍRATTA RÁ AZ EMLÉKTÁBLÁRA A SZÖVEGET, miszerint: "Kabos László (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja"!

index.hu/kultur/blog/2009/09/29/emlektablat_kapott_a_kis_kabos/

Olvassál már rendesen, mielőtt ilyen ordenáré szőkeségeket írsz:
"ó, persze, én vagyok hibás, meg @Peredhil: , ja persze, meg a zsidók voltak a hibásak, mert miattuk volt Aushcwitz stb. meg minden. Másnak köze se volt hozzá, ááááhhhh, dehogy. Tök okés, Mózes a hibás mindenért!!! (irony:S)"

Eddig csak azt gondoltam, h Peredhil hibás, de innentől kezdve te is. Fogd már fel: BEKOPIZTAM, MERT TETSZETT, AMIT MONDOTT KABOS. Ennyi, nem több, tisztelt antifa kisasszony. A zsidózás az előző posztban van, ha neked az kell.

(Ezt most mérgesen írtam, mert nem gondoltam volna, h ilyen értetlen vagyol.)

Üdv.
A Tanú viszont jó volt. Csak nem tudtam rajta igazán nevetni.
Egyébként Fábrynak köszönheti a tévé, hogy legföljebb a szombat esti Agathe Christiehez kapcsolom be.
Hol vagy, Hofi király?
@Tóta W. Árpád: Szegény Hofi 2002-ben ment el: 12 évvel a rendszerváltozás után. Nem figyelte őt senki sem... kizárólag a közönsége. A Kis Madáchban több százezer ember látta a műsorát - és nem hinném, hogy olyanok, akik nem szerették őt. Hofi MŰVÉSZ volt, méghozzá páratlan művész.
@Tóta W. Árpád:
"
""Kádárék" (egyáltalán ki az?? a PB, KB, az agit prop?)"

elsősorban Aczél."

Aczélnak kiváló humora volt, és saját magán-személyét nem vette túl komolyan.
Ja, és a Rozsdatemetőt sem tiltotta be.
Egyébként, tisztelt vakon komcsizók, néha nézzetek a térképre. Imádott politikusaink Magyarországot átengedték a szovjet érdekszférába - aztán köhöghetett a szunyog, düböröghetett az egér...
Persze, ha az egész ország a vértanuhalált vállalta volna a sajtó, vélemény, stb. szabadságért, akkor Ti most nem élnétek és nem komcsiznátok mindenkire, aki nem sétált időben át a szabad nyugatra. Például az övezetekre bontott Ausztriába.
A pék kenyeret sütött a komcsiknak, a cipőt a Cipőboltból a cipőboltosok adták el a komcsiknak, stb.
A Ti szüleiteknek...
Akik nem lázadtak fel és nem vívtak sikeres polgárháborút. 56-ot is elszúrták, ugye?
Na, nézzetek egy kicsit a térképre. (A régire - a Szovjetuniósra, nem a mostani gagyi Oroszországéra.)
Azért volna itt röhögnivaló bőven.
Még egy adalék:
Aczél elvtárs megkérdezte Fejest, miért van az, hogy az egész Rozsdában egyetlen funkci szerepel, és az is hülye.
- Azért, Gyurikám, mert ez a nyóckerben játszódik. A nem hülyék a Rózsadombon laknak - ez volt a válasz.
Aczél elnevette magát.
Szóval, nézzetek a térképre.
HUMORISTÁK, ELŐRE!
"Más oltást kapnak a német politikusok, mint a lakosság" (Origo)
Dávido, Herényi, és Molnár Oszkár mentességét megvédte a parlament...

Lehet röhögni.
Szerintem ez a jelenség a fideszes sajtóban nem függetleníthető attól, hogy ott egyébként humortalanul sem lehet jobbfelé kritizálni. Emiatt aztán a szólásszabadságot értéknek tekintő sajtómunkások érthetően nem kedvelik annyira őket.

lásd:index.hu/velemeny/imho/mediafoleny/

A gond csak az, hogy ezt a Fidesz nem az örökös sajtólojalitás elvárásának csökkentésével akarja megváltoztatni. Hanem direkt médiabirodalom létrehozásával, durva hirdetéspolitikával (esztergomi fürdőhirdetések a Magyar Nemzetben) és a lojálisoknak való támogatásokkal (2 milliárd a Heti Válasznak). A jelek szerint sikeresen (akit érdekel: fideszfigyelo.blog.hu/2009/10/13/jobbfajta_mediatulsuly)
@kvadrillio:
„A magyarokból egy"humorát vesztett" nép lett. Vajh....miért is ???”
Nem állom meg, hogy erre ne írjak be! No hát azé’, mert a legvidámabb barakkból kifelé nézegetve ott volt a REMÉNY egy másik szebb(nek vélt) világ elérésére, valahol mindenki azt gondolta, hogy egyszer véget kell érjen ez az egész. Most viszont nincs hova kibámulni, kész, passz. Ez az ótvar az, amiben reménykedtünk?! Sivár kilátástalanság.
Nekem olyan 9-10 éves koromban került a kezembe először Kretén. Apum vett egy halom képregényt nekem, és volt közte Kretén is. A felét megértettem, aztán utána mindig megvetettem vele:)
Én pl Fábryt nagyon szeretem... Nekem való humor... Ez van.. Heti hetest utálom stb...

Amúgy meg a komcsikon így is sokat lehet nevetni, nem is kell hozzá humor újság/műsor stb... Annyi szerencsétlen van közöttük, hogy messziről fellehet őket ismerni, és jókat nevetni rajtuk... :D
@anyátok: "Mondjatok egyetlen élő humoristát, aki ismeri az öngúny műfaját!"

Ebben az új standup csapatban a kövér srác pl. azonnal egy öngúnyos poénnal szokott indítani.

De nem az öngúny a belépő, az csak egy feltétele az éleslátásnak.
Aki önmagát is kigúnyolja ha kell, de mástól is viseli el [zzzz ;) ] az képes akár saját eszményeit is kritikusan szemlélni és ha humora is van, akkor humorban megfogalmazni a világ gondját-búját.
@anyátok: "Csak nem tudtam rajta igazán nevetni."

Pedig a világ legjobb nevetései keserves nevetések.
Állítólag a siralomházban és a koncentrációs táborokban születnek a legnagyobb poénok. Felfokozott lelki állapot (amit a téma is adhat) felfokozott érzékenységet okoz.

Volt szerencsém (szerencsétlenségem) átélni az érzést "kínjában nevet". Működik.
Humor.
Lássuk csak, mi a helyzet a spanyoloknál.

Ott épp a toleranciára vágyó melegek viccelődnek egy csöppet. Naptárt adtak ki, és ők azt nagyon humorosnak gondolják. Nyilván ez az út vezet az irántuk való tolerancia fejlődéséhez.

www.hirszerzo.hu/cikk.dobbenet_meggyalaztak_a_vallast_kepek.127258.html
@Earthq: és mindegyik "tábor" komcsijain felszabadulva nevetgélsz?
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
Egyrészt valóban nem szimpatikusak a képek, másrészt igen ritkán keveredek olyan helyzetben, hogy "ilyen" képeket nézzek, és ha véletlen szemem elé kerül is egy, garantáltan nem kezdem kielemezni, hogy mi is látható rajta ;)

De vajon a meglepődő vallásos emberek, hogyan is keverednek ilyen képek nézésébe? Kicsit szemforgató, amikor valaki beprogramozza a videóját, hogy garantáltan megnézhesse freddy kruger (?) legújabb kalandjait, majd kijelenti, hogy gyomorforgató és hová züllött a világ, hogy ilyenek készülhetnek.

Mindenesetre érdekes kérdést olvastam a neten, ahol azt feszegették, hogy a jóságos papbácsik dolgozószobájában miért gyakoriak az egyetlen tangában keresztre feszített jézus ábrázolások, és főként hogy a képen mért nem egy szőrös, sötétbőrű tipikus zsidó fiatalember található? Miért egy hófehér bőrű, szőrtelenített, kisfiús, sőt nőies (nemtelen? transzvesztita?) alak?
@forgó hangszóró: "és mindegyik "tábor" komcsijain felszabadulva nevetgélsz?"

Én csak azt nem értem, hogy azok, akik lekomcsiznak másokat, vajh miért lepődnek meg ha lefasisztázzák őket?
Talán mert nem is tudják mi mit jelent?
hvg.hu/cimke/finogenov.aspx

"úgy vélem, hogy a karikatúra még nem kapta meg az azt megillető jelentőséget a politikai életben."

Ismerve már a 17-es forradalom plakátjait, ami néhol már-már karikatúra jelleget is öltöttek, és később a közvetlen 46-47 utáni évek kapitalistákról rajtolt karikatúrákat, valamit hogy a szovjet kultúrpolitika nagyra értékelte a politikaqi karikatúrák erejét (hiszen egy írástudatlan népnek egyetlen ez alapvető eszköz, valamint kép többet ér ezer szónál) így a ludasmatyi létrejötte nem lehetett kérdéses. Ahogy láttam az archív számokban az 55 előtti példányok igencsak vonalasak voltak. Aztán az enyhülés miatt és mert a művészek szeretik feszegetni a határokat, --gondolom ezek az okai-- lassan eltolódott olyan témák felé, amik még átcsusszantak a TTT alatt.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Nagyon ízléstelen, de ha már itt tartunk: Spanyolország aztán végképp katolikus, mégis toleránsak a melegekkel, nem verik szét a menetüket fasiszta csürhék. És ez természetes is, hiszen a konzervativizmus és a jobboldaliság nem egyenlő a fasizmussal. És nincs is 15%-uk a disznóknak.
@forgó hangszóró:
@eMeL:
Szerintem, ha elmondanánk neki, hogy Fábry Verebes meg Farkasházy felfedezettje, biztosan nem nevetne többet rajta. Úgyhogy inkább ne mondjuk el.
@Ács Feri:

"Spanyolország aztán végképp katolikus, mégis toleránsak a melegekkel, nem verik szét a menetüket..."

ez nagyon helyes, ez nagyon jó... ...és ráadásul katolizmus okán most volt 1,5 milliós részvételű abortusz ellenes tüntetés, mert nemrégiben túlliberlizálták a szabályozó törvényt.

Mivel ez itt off, részletek ehun ni (29. komment):
szenzor.freeblog.hu/archives/2007/07/07/Abortusz/#comment-9790409

Üdv.
@Ács Feri:

"Spanyolország aztán végképp katolikus, mégis toleránsak a melegekkel, nem verik szét a menetüket..."

ez nagyon helyes, ez nagyon jó... ...és ráadásul katolizmus okán most volt 1,5 milliós részvételű abortusz ellenes tüntetés, mert nemrégiben túlliberlizálták a szabályozó törvényt.

Mivel ez itt off, részletek ehun ni (29. komment):
szenzor.freeblog.hu/archives/2007/07/07/Abortusz/#comment-9790409

Üdv.
@Törpemongúz:

Uhh, Bergson az nagyon durva. Félve vallom be, én remekül szórakoztam rajta, annyira idétlen az egész, amit felvezet.
@eMeL:

"De vajon a meglepődő vallásos emberek, hogyan is keverednek ilyen képek nézésébe? Kicsit szemforgató"

A fenét, jóval egyszerűbb a dolog.
Nálam a Firefox fejlécében ki van téve 5 hírportál RSS hírcsatornája. Csak egy katt oda, és legördülnek a hírcímek. Egyik kedvencem a Hírszerző portál. Katt, és a címek között ez:

"Döbbenet! Meggyalázták a vallást!? (képek)"

Hát most mond, eléggé kíváncsivá tesz egy ilyen cím, nem?
Főleg, hogy most a Blikk egy egész más témában kelti a botrányt két napja, ami épp elég gáz/szomorú a katkó egyháznak:-((
@eMeL:

Sztem Kiss Ádám, Hadházi, Kőhalmi, Bödőcs nagyon tehetségesek, és bizony a gúny mellett kellő öngúny is megvan bennük, ráadásul nem vettem észre, h politikailag bármerre is elkötelezték volna magukat. Sütöttek már el poént erre is, meg arra is.

-----

Más:
Nem tudom, írták-e már, h amikor Fajkasházi Teddynek felrótták, h miért basztatja folyton az mdf kormányt, azt mondta, a humor szükségszerűen ellenzéki. Most meg már lassan 8 éve kormánypárti "humort" művel.

LOL, de még mekkora LOL

Jelzem, sztem a kormánypárti humor übergáz, nagyon ciki... és akkor is ciki lesz, ha Orbánék lesznek hatalmon.
Felhívnám a bloggerek közfigyelmét egy méltatlanul mellőzött humor-fajtára.
A reklám-humorra.
Hogy Romeo és Júlia erkélyes lakásra, Kolumbusz repülőjegyre vágyik. Toldi Miklósnak kondigép kall - nahát!
Alig várom, hogy megtudjam, mit akar Einstein.
És emlékeztek még a csettintős pasira?
Meg:
"Bocsáss meg, hercegnő, de nem érted jöttem, hanem az Orosházi Libamájért!"
Stb.
Nem röhögtem, de jóízűen mosolyogtam - az is nagyon egészséges.
@Ács Feri: oriasi hulyeseg volt leallitani a nagymarosi vizlepcsot, ezt ma minden szakember elmondja. szlovakia millairdokat profital az arambol amit megtermel, mi csak szetbasztuk a kornyezetet, es egy deka aramunk sincs. hihetetlen politikai tabu lett ez a dolog, pedig hihetetlen sok elonnyel jarna ugy lenne ahogy terveztek. en igen orulnek ha ezt megegyszer atgondolnank. a Duna meg mindig ott van. aramot termelunk szennel, atommal. ott a viz bazmeg. csak sajnos hihetetlen butak vagyunk, onmagunk ellensegei.
No, és az eszkimókusok, akik a halak éjjeli énekének eléneklése után:
- o - o - o -
o - o - o - o
stb.
mind elmennek skandináv lottót játszani
(amikor már minden lottózó bezárt!)

Örömömben ásnap vettem egy skandináv lottót, amivel nyerten 327 egész forintot. Szűz kéz szerencséje.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Én egyenes vagyok, és nem érthetetlen. Ha azt írod, hogy ni mán, mit írt a Népszava meg Urbán Erika Kabos László , és idézed, oks, de így...Vártad, hogy ugrunk-e rá. Remélem örülsz a zsetonjaidnak.
Csak hogy a konkrét kérdéshez is hozzászóljon valaki:

1./ A Ludas Matyit azért olvasták a kádárikisemberek, mert nem volt más. Ma van Joshi meg Mónika. Az kell a kádárikisembernek. Lásd: nézettség.

2./ Fenti okból ma a Ludas Matyi ráfizetéses lenne (kegyetlenül), azaz csak az állam tudná fenntartani a kiadását (ahogy régen is), mert a kapitalista szívtelen ugyan, de nem hülye.

3./ Nincs öngyilkos párt, amelyik önironikus Ludas Matyit üzemeltetne. Ha lett volna is, már kihalt. Az öngyilkosság már csak ilyen. Azokra a vicclapokra most ne tessék gondolni, amelyeket párt üzemeltet, merazmás!

A vita egyéb részeihez:
Megtudtam, hogy vannak komoly dolgok (tabuk), amin tilos viccelődni. Merazasztán. Ilyen tabu volt régen a Párt. Amiben hinni kellett. A tabu jellemzője még, hogy se a szexet se a buzikat nem szabad a közelébe engedni. Ahogy régebben se.

Nem való minekünk ez a mostani rendszer, elvtársak.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: "a Blikk egy egész más témában kelti a botrányt két napja, ami épp elég gáz/szomorú a katkó egyháznak"

szomoru, de azert megsem szidod a katko egyhazat. nem altalanositasz az esetbol. nem akarod betiltani a katkokat.
@Letícia-Charlotte in SBp:

Nyugalom, nyugalom, nyugi és smile & csííííz! :-)

@huba:

Írtam valaha olyat, h be akarnám tiltani a melegeket vagy bármit? Sose. Nem is akarom betiltani sem a melegizmust, sem a liberalizmust. Kit bírálnék akkor.
Az meg súlyos tévedésed, h nem bírálom a katolikus egyházat. Már hogyne tenném! De nem ott, ahol egyébként is baszogatják őket...
@mavo:

A minap megint felütöttem Bergson-t, arra gondolván, olyan rég olvastam nem –e reflexből vagyok ilyen elutasító, és ahogy felütöttem már is úszott a hülyeségtől az egész szoba. Megnyugodtam, hogy mégis csak van valami realitás érzék – de voltaképp csak ellenőriztem magam.
Várj ha már szórakoztál eme irományán: : - ) mit szólsz Hegel világszellemére, amely, önmagában, őbenne, magára néz? Illetve őbenne, önmagára néz a világszellem. na de miért önmagát nézi a világszellem? Óriási : - ) Miféle világszellem az, ami csak magával van elfoglalva, kacarászás világszellem az: - ) Azért szerintem, ha Hegel világszelleme gyerek korában magára néz, a kis padtársa létező túros buktájára vagy szalámis szendvicsére, ha ennyire magára néz csak, simán elvette volna azt. Persze ez csak fikció.

Da ha már lúd, legyen Pitagóras:
mit szólsz a „ne egyél Lóbabot” –hoz? Szinte vonz. Esküszüm ,egyszer nem eszek, ha lehetőségem lesz rá.
Na de a kínaiak:
„A fehér ló nem, ló és nem fehér” Ami egyébként igaz, úgy filozófiai tétel szempontjából, de ha megnézzük magában a mondatot feltételezvén, hogy eközben egy fehér lovat látok ott, mégis vicces
: -)
Még egy kis Hegel:

szegény, lehet csak arra gondolt, mint minden kisgyerek, hogy egyébként ő (nagyon) tehetséges : - ), egy biztos: tényként elmondható: filozófusaink közül, aki tudott játszani, az volt alkalmas, akármilyen féle szellemi alkotmány létrehozására. Evvel együtt minden filozófia ott hülyül el, ahol elkezd komolyan beszélni. Kihagyva az összes vallásfilozófia alapvetően patetikus hangvételét, megmondó jellegét. De egyébként ez egyben csel is. Ha már marhára tudsz valamit (pl mosógépet szerelni) és gyorsan kell cselekedj, eszedbe se jut, hogy szemlélődj hanem reflexből összerakod. Ha másnak segítesz ugyanebben, az se avval kezdődik, hogy beíratod egy 4 éves szakmunkás kurzusra, majd legalább 5 év szakmai gyakorlatra, adott szakterületen. Bizonyos értelemben ez igaz a vallásfilozófiákra is.
jaja, szerintem is kár, hogy hiányzik ilyesmi.

sztem, ok lehet az általános (lét-)bizonytalanság: az emberek tudatában vagy az alatt. azaz az a humor, amiben már önirónia is van: az absztrakt gondolkodás produktuma, és a túl sok (_vélt_ vagy valós) bizonytalanság az embert sajnos a konkrét (-ba kapaszkodás) felé tolja el.

a szoft-diktatúrákban a diktátor egy übertutibiztos apa-szerepben van, és a határok is biztosak: tehát aki bizonytalanabb, annak van ezekben a szoft-diktatúrákban egy pszeudo-biztonsága.

a másik aspektus: ide kusturica filmje jut eszembe, hogy bár véget ért a háború, az emberek azért csak nem mernek feljönni a felszínre, nem veszik észre, hogy véget ért a télleg nagy veszély. az idegpályák jól be vannak járatva a szüntelen veszélykeresésre, ami valljuk be, háborúban nélkülözhetetlen. kis veszélyek meg mindig vannak, lévén maga az élet az, ami élet-veszélyes, dehát ettől még ma már lehetne már az erdőben úgy is sétálni, hogy nem fától fáig oson az ember összegörnyedve és állandóan maga mögé tekingetve.

igazából én sajnos ezt magamon is látom, hogy periodikusan be-besavanyodok a saját típusú negativitásomba, ami persze tökre kár, mert amúgy nyilván biztos egy sziporkázóan szórakoztató, vicces ember lennék, asszem. :-D
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
malac, akkor készítsd a ropit, meg a neked megfelelő itókát a választások utáni első "showder"-hez!
esetleg valamelyik következőhöz?
hmmm...
@anyátok:
"Alig várom, hogy megtudjam, mit akar Einstein.
"

relatív jólétet...
vagy ha eléggé becsavarodna, akkor relatív relativitást...
@anyátok:
"És emlékeztek még a csettintős pasira?
"
melyikre?
a müszisre?
hölgyek és urak, kedves magyar honfitársak,

a magyaroknak újjászületésre van szükségük...és felejtsük már el a politikát - az a kádár rendszerben sem volt olyan negatív hatással, mint ma. mérgezi az agyakat.

a magyarok el kell hagyják a mindenek feletti negatív hozzáállást és magyarázást, okoskodást, destruktivizmust. pont annyi erőfeszítés negatívan gondolkodni, mint pozitívan. pont annyi energia azt magyarázni, hogy mi miért nem mehet, mint azon gondolkozni, hogy hogyan lehet valamit megtenni.

ha ezen egyenként, magán módon, otthon a privát szférában mindenki (de legalábbis sokan) szépen átlendül, akkor lekerül a lelkünkről egy nagy szürke nyomás és el lehet kezdeni élni, nevetni és alkotni.
@zr: "pont annyi erőfeszítés negatívan gondolkodni, mint pozitívan. pont annyi energia azt magyarázni, hogy mi miért nem mehet, mint azon gondolkozni, hogy hogyan lehet valamit megtenni."

ez hatalmas tevedes! ha valaki azon gondolkodik hogyan lehet valamit megtenni akkor annak nagy valoszinuseggel cselekves lesz a vege. ezzel szemben ha azon goldolkodsz, hogy miert nem lehet valamit megcsinalni akkor utana nyugodtan hatradolhetsz hisz ugy sem tudod megcsinalni!
süti beállítások módosítása