W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ha Orbán nem hülye, végünk

2010.09.19. 13:42 Tóta W. Árpád

A demokráciából csak az útlevelünk marad, meg Gyurcsány, derült ki a Charta ankétján. Ha Orbán nem hülye, végünk.



Címkék: fidesz gyurcsány cikkajánló

312 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1002307351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@xsasha: "Nyilvánvalóan téged sem érdekel, hogy valóban dolgoznak-e azon, hogy tágítsák a kereteket, és szerezzenek forrást a tervezettek megvalósítására. "

Semmi más nem érdekel igazán.

Meg az a Chandler-krimi, amit most olvasok.

De ha Kósa kijelenti és Szijjártó megerősítí, hogy csőd szélén állunk, az tragikus hülyeség. Ha viszont shortolásra megy, akkor krimi.
@Pandaren: Egyébként szikvíz-gyára is volt. A szódát több magyar ember ismeri, mint a dinamót.
@vakapad: A "pontos számítások szerint"-et linkelnéd? Már csak hogy tényleg pontosak legyünk. És légy szíves, ne az mszp.hu-ról. :-)
- Körösényi ezt 2006-ban mondta az MPTT június 23-24-én noszvaji Vándorgyűlésén. TGM-re ma, amikorra teljesen megbolondult, már ciki hivatkozni, egyébként a "politológusok" közt én is szétcsaptam volna már rég.
- 2006-ig bizony Gyurcsány is azt folytatott, vagyis nem mert hozzányúlni semmihez, elvenni nem nagyon vett el senkitől semmit, igaz, osztogatni se annyit, mint Megyó. Választásat akart nyerni. Hiba volt.
Idelinkelem ezt a cikket, Békesi kiválóan összefoglalja benne a számalmas történetünket Orbántól Bajnaiig.
www.nol.hu/gazdasag/ajanlo/20100721-kizsakmanyolas_vagy_esely_

Egy mondatot emelnék ki belőle: "A Medgyessy-kormány gyakorlatilag megháromszorozta az államháztartás GDP arányos hiányát."
Ezt akkor hogy is kellene értsük?

Egy szó mint száz, mosdatod a szerecseneket. Ez nem baj, csak szólok.
@pfúj: Úgy szoktam én ezt a típust jellemezni, hogy a hiánya betölti azt az űrt, amit a jelenléte okoz. :-)
@Pandaren:

Van egy olyan közgazdász mondás, hogy a pénz árut keres (általában ennek következménye az infláció). Fentiek miatt nem vagyok biztos benne, hogy a lakosság a plusz pénzt elsősorban a megtakarításaira használná, és bizony, szerintem, az árstabilitás látná kárát.
@Pantagruel:

Nem csak lehet, hogy erre céloztam, hanem egyértelműen erre. Egyébként nem kötelező velem egyetérteni, én csak nem nagyon akarnék tisztán haszonelvű társadalomban élni. Az pedig, hogy a programot tisztán Jedlik programnak és nem Jedlik/Kölcsey programnak hívják, nem korlátoz abban, hogy az utóbbinak tartsam.
@Pandaren:

Ezt a százalékokkal való játékot, javaslom, tekintsük meg nem történtnek. A Jedlik program egy program, kategóriáktól függetlenül.
@szerénységem:

Ezt Medgyessy mondta/írta többször, és eddig senki sem cáfolta. Hogy hiba azért ne legyen, én is leírtam, hogy a bevezetése 2003.-ban már nem 0,9 %-ot jelentett, hanem háromszor annyit (szeptember 1.-én vezették be). A példa arra szolgál, hogy látható legyen, mit hagyott hátra a FIDESZ.

"Az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés, a 13. havi nyugdíj bevezetése és más jóléti intézkedés révén azonban elindította a költségvetési hiány növekedésének egy olyan trendjét, ami – mivel a Medgyessy-t felváltó Gyurcsány Ferenc is ezt a politikát folytatta - 2006-ra az ország növekvő eladósodásához, a nemzeti valuta leértékelődéséhez és államháztartás finanszírozási-válságához vezetett."
Hogy Körösényi mikor mondta, az nem különösebben zavar, mindenesetre megismétlem, hogy finanszírozási válságról 2006.-ban nem tudok. A többivel nem különösebben vitatkoztam, bár lehetne.

Érdekes taktika, hogy aszerint ítélünk meg bármit, hogy ki mondta, nem pedig, hogy mit mondott. TGM leírta, hogy Körösényi kiket rúgott ki azonnal kinevezése után (ez, sajna, tény, érdemes csak ezt a részt elolvasni), ennek alapján írtam én, hogy Körösényi igyekszik megfelelni.

Békesi mondatát (aki nem politikus, hanem közgazdász) úgy kell érteni, hogy Medgyessy miatt a lehetséges 2 %-os hiányból 2003.-ra 6 % lett. Majd egyszer, ha lesz időm, hajdesokadszorra is leírom, hogy mi történt annó, kik mit tettek, és mi volt ennek a következménye, hátha van még, aki nem olvasta, és vitatkozni szeretne róla. Utóbbiból sajnálatos módon nagyon kevés akad.

Utolsó megjegyzés (ezt is leírtam már vagy ötvenszer): Gyurcsánynak, a Kis-Kovács-Puch trió háttérbe szorítójának, a Medgyessy hátán felkapaszkodott parvenünek az MSZP frakció semmiféle megszorítást nem szavazott volna meg. Semmifélét. Még a legkisebbet se. Miután megnyerte a választásokat (reménytelen helyzetből, gyakorlatilag egyedül), csak akkor változott meg a helyzet. Persze kellett ehhez az őszödi beszéd is, csak hát azt mindenki valami másnak hiszi, mint ami valójában. És persze a 2006 - 2007.-es intézkedések és törvények ismeretében kissé kacagtató leírni, hogy "vagyis nem mert hozzányúlni semmihez".
@xsasha:
„Nézd, ígérem, hogy soha többet nem vitatkozom veled gazdasági kérdésekben.”
Nagyon kedves.

”A reálfelértékelésről annyit, hogy az egy származtatott mérőszám, abból adódik, hogy az infláció ütemét egy bizonyos mérték felett nem követi a valuta leértékelődés üteme.”
Ha nem követi, az azt jelenti, hogy az ország megítélése javult, egyébként a befektetők villámgyorsan átváltják a forintjukat valutára, hogy külföldön többet érjen, minek következtében a forint túlkínálata miatt a forint árfolyama csökken, és fuccs a felértékelődésnek.

”A 3.8%-ot nevezheted a mi megítélésünk javulásának, legfeljebb kiröhögnek érte. Mindenesetre a 3.8% kiszámolásának módja, nos igen, az valóban kádári módszer. Fene tudja, miért használnak hozzá a statisztikusok bonyolult képleteket.”
Bonyolult képleteket nemigen ismerek (sebaj, te majd belinkeled ezeket), mindenesetre a nemzeti valuta árfolyama (pláne éves távlatban) egészen jól követi az ország megítélését. Ha kádári módszer, ha nem, ha kiröhögnek érte, ha nem.

”De legalább ezzel az okoskodással rájöttél arra, hogy a reálfelértékelődéshez nem kell KÖTÖTT árfolyam, akkor már csak annyit kellene belátnod, hogy a statisztikusok nem hülyébbek nálad, és nem véletlenül számoltak 2008 első félévére 6%-os reálfelértékelődést.”
Nem emlékszem olyasmire, hogy a statisztikusokat hülyébbnek tartottam volna magamnál, de nincs gond, te majd ide idézed. Emlékeim szerint a megadott reálfelértékelést a számolásnál adottságnak vettem, ezzel mintegy megerősítvén, hogy tényleg ennyi volt.

”Az utolsó előtti bekezdésed meg... igen, ez a kádári gazdaságismeret. Így utoljára kicsit megvilágítom neked, hogy a reálfelértékelődést sok minden befolyásolja, éppen azáltal, hogy a valuta árfolyamát sok minden befolyásolja. Viszont a reálfelértékelődést éppen az infláció és a valuta árfolyamának viszonyából számolják ki, egy adott időszakra, ezért elég izmos logika kell ahhoz, hogy kijelentsd, semmi köze az inflációhoz.”
Ezt a sok mindent hívtam úgy (az inflációt külön kezelve), hogy az ország megítélése. Abból pedig, hogy az infláció a számításban szerepel, nem következik, hogy az infláció a reálfelértékelődést bármiképpen befolyásolja, azaz valamiféle összefüggés létezne köztük. Lásd az általad belinkelt Index cikkben szereplő országokat (infláció/rf). Bulgária: 11/0, Csehország: 6,5/10, Lengyelország: 4,1/7,9, Románia: 8,5/-1,9, Szlovákia: 4,3/6,6, Magyarország 6,5/5,9. Ez azért elég izmos logika, nem?
@xsasha: Végre valami, aminek örülni lehet.
@vakapad: hát akkor ezt - úgy érzem - túltárgyaltuk. tiszta szerencse, hogy jóanyánk erre a félmondatra, és nem "a meg nem épült dunai vízerőmű vagy a szintén leállított atomerőmű bővítésé"-nek ügyére kérdezett rá
@szerénységem: "Úgy szoktam én ezt a típust jellemezni, hogy a hiánya betölti azt az űrt, amit a jelenléte okoz. :-)"
Ez egy gyilkos mondat, de nagyon élveztem:))) Ilyesmire a nap bármely szakában képes vagy:))
@vakapad: Jó, hát Medgyessy érdekeseket mondott, de ugye ő most politikus, vagy közgazdász? :-)
Gyurcsány 2006 utáni dolgairól nekem nincs vitám veled, egyetértek a hiány lefaragására tett eredményes és a reformokra tett eredménytelen kísérletek ügyében is.
A fő vitás pont abban van, hogy 2006-ban nem kellett volna feltétlenül választásokat nyerni. De erről már beszéltünk. Tudom, hogy ezt nehéz volt a szoci frakciónak elmagyarázni, meg az, hogy nem egy, hanem tíz évre tervezni, na ez is gáz minálunk.
Én azt mondom, hogy ha 2004-ben mindent ráken Medgyessyre, lehetett volna fogni a költségvetésen és tán még pár kisebb reformot is el lehetett volna érni. Az ugyanis nyilvánvaló volt, hogy csak vele lehet választást nyerni. Se Kissel, se Kováccsal, Puch Lászlóval meg pláne. (Igaz, nélküle sem... :-)
@xsasha: "hogy milyen hatása van a Fidesznek a forintra"

Értem, megy a dicséret:

- Jól van Pistike! Okos vagy!!
Ma már nem nyaltad le a vakolatot és nem verted a fejed féltéglával! Bravó!!
Ügyes vagy picikém! Látod érdemes volt tegnap órákig beszélni, hogy ne dugd az kezed a konnektorba, látod megfogadtad és milyen jó! Ma már nem rázott meg az áram! Ügyes vagy!! Holnap se dugd bele, jó? Okos vagy!! Ugye holnap sem vered féltéglával a fejed? Megígéred? Ügyes vagy!!
@xsasha: "Nyilvánvalóan téged sem érdekel, hogy valóban dolgoznak-e azon, hogy tágítsák a kereteket, és szerezzenek forrást a tervezettek megvalósítására."

Könyörgök, csak azt az egyet fogadd már el, hogy a keretek öncélú tágítása nem érdem! Azt a hülyegyerek is próbálgatja, amikor a földhöz veri magát.

www.youtube.com/watch?v=nojWJ6-XmeQ

A keretek tágítása csak valamilyen cél érdekében korrekt. De először kéretik a célok felvázolása. Egy elemzés, hogy az új célok működőképesek, a beruházás nem kútba dobott pénz, *aztán* lehet feltöltekezni ezzel szellemileg és csatába indulni a keretek tágítására.
Popper Péter-idézet: "A politikusnak minden pártban vannak ellenfelei. Ellenségei csak a saját pártjában."
@eMeL:
Vazzzeee.

Azonnali, radikális adócsökkentés!!!
Vazze, itt mantrázzátok már mióta, mint a hülyegyerekek, majd most a célok felvázolását kéred. Ugyan, szedjél már be valami értágítót. Nem veszed észre, hogy a ti viselkedésetek az, ami megfelel a hülyegyerek padlófogásának?
@anyátok:
Csak éppen nem volt semmi köze ahhoz, amiről beszéltünk. Miért nem maradsz inkább Chandler-nél.
@Waldi!:
Gondolom, ez csak költői kérdés volt. De én nem támadlak ezzel, hanem a véleményalkotásod okának a személlyel szembeni fenntartásaidat nevezem.

Gondolom, nem vagy tisztában a diktatórikus szó fogalmának. Talán jó lenne végiggondolnod, mit is jelent, mert elég sovány ezt érvként bedobni.

Nézd, azt mondja erre, hogy hülye vagy, de bekaphatod, nesze neked. Nem fogom sokadszor elismételni, hogy mi volt a különbség a görög válság előtti és utáni helyzet között. (Valójában nem vagy hülye, csak agresszív Orbán-gyűlölő)
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/28/orban_egykulcsos_adorendszert_akar/

Nézd, tévedtem, mégis primitív vagy, nem csak Orbán-gyűlölő. El sem tudod képzelni, mi a különbség a pénzorientáltság és a pénzhasználat között. Bocs, de biztos vagyok benne, hogy szikrányi hajlandóság nincs benned, hogy elgondolkozz rajta, szal nem fogok erőlködni.

Ok, teljesen hülye vagy, és igen, ez már személyeskedés a nagy IQ-mmal. Remélem azért a kedves nő és nedves kő között különbséget tudsz tenni, mert különben bérletet kell vegyél egy urológushoz.
@vakapad:
Nem, dehogy, legfeljebb izmozós logika. :-)

Nézd, az egyszerűség kedvéért maradjunk annál a kérdésnél, amiből kiindultunk. Jelesül miért is fáj az exportőröknek, ha elszalad az infláció. Akkor a te kádári logikád szerint is pozitív a válasz rá - igen, fáj, mert az infláció növekedésétől növekszik a pozitív megítélésünk...
@eMeL:
Milyen fasza lett volna, a Gyurcsányék nem verik a mi fejünket a falba - szerintem az értékítéleted elég fura.
@eMeL: Na jó, azért még egy gondolkodni valót leírok, ha már ilyen jól elbeszélgetünk.
Aznap, amikor született Kósa ominózus nagyottmondása, két esemény is volt. Az egyik a NapiGazdaság konferenciája kkv-knak. A másik Orbán látogatása Brüsszelben. Mondj egy okot, amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán.
@xsasha: "Azonnali, radikális adócsökkentés!!!"

... és miután éveken át komoly emberek cáfolták, hogy ez nem működhet, te még mindig ezt mantrázod? Ennyi tellik a komoly gazdasági ismereteidből?

Kösz, én már nem is próbállak meggyőzni ;(

Én is adócsökkentés párti (kis, hatékony állam párti) vagyok, csak veled ellentétben nem álomvilágban élek, hanem a realitások talaján. Egy azonnali és radikális adócsökkentés évek, évtizedek alatt képes a gazdasági struktúrát(!) átalakítani. Jó lépés, de ennek finanszírozása a párhuzamos állami feladatok átszervezése lehet. Vagyis nem az emberek elkölthető pénze nő a csökkentett adókkal (mert jelenleg nincs erre semmi tartalékunk a rendszerben!) hanem átstukturálódik a jövedelemelosztás pl. a részfizetőssé vált oktatás és egészségügy (co-payment!), a leépített eddigi ingyenes állami szolgáltatások megvételéhez kapnak a zemberek pénzt az adócsökkentéssel.

Ja hogy ez így már egy konzervatív, jobboldali gazdaságpolitika, az meg a komcsi ovitól idegen? Arról én nem tehetek.
@xsasha: "Milyen fasza lett volna, a Gyurcsányék nem verik a mi fejünket a falba"

Teljesen igazad van, de egyrész akkor ovi kontrázott, hogy nem elég erővel veri a fejeket, bezzeg ő nagyobbakat ütne, másrészt nagyon ideje lenne a múltat nem mentsvárként használni!
Itt a feladat, meg kell oldani!!

Elég a visszafelé mutogatásból, attól még, hogy a hülye úszómester elvesztette a mentőövet nekünk meg kell próbálni kiúszni, különben megfulladunk.
@xsasha: "Mondj egy okot, amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán."

Senki nem hitt neki a ott Brüsszelben?

Hát nem biztos, hogy boldoggá tettelek, de formál logikailag ez a következtetés ;)
@xsasha: "Miért nem maradsz inkább Chandler-nél."

Ritkán szólok bele magasröptű gazdasági fejtegetéseitekbe, legföljebb csacska kérdésekkel, mert semmit sem értek hozzá. Igyekszem tanulni tőletek. De a Kósa-Szijjártó-nyilatkozat nagyon felbőszített, úgyhogy, tanítóbácsi kérem, mindenről az jut az eszembe. (Mármint minden olyanról, ami távolról a fidesz-főfők monetáris, vagy fiskális tevékenységéhez köthető - látod, még azt sem tudom pontosan, hogy itt most melyik szónak van értelme.)
@szerénységem:

Medgyessy, vagy bárki érdekes mondásai úgy szoktak unalmassá válni, hogy miután senki sem cáfolja, az emberek gyorsan elfelejtik. Ha sűrű sötét borul egy-egy ilyen mondásra, és nem kapja fel az adott oldali média, hogy „mán megin hazudott”, akkor tudható, hogy van benne valami.

Amikor valaki eldönti (teszem fel, az MSZP frakció minden egyes tagjának súlyos testi inzultálásával és a családjának szóló terrorisztikus fenyegetésekkel – másképp kevés reményt látok) hogy lesz itt rend, meg reform, meg a megszavazásához szükséges 194 szavazat (dr. Szanyiét is beleértve), és asse baj, ha emiatt elveszítjük a választásokat, akkor ezzel négy évre hatalomra juttat egy pártot, amelyik esetleg fogja magát, és visszavonja a reformokat vizitdíjastul. Azt a néhány kisebb-halványat is. Lehet ilyet kockáztatni, de nem nagyon érdemes, ugyanis akkor újabb négy évet veszítünk.
(napersze, hála sokaknak, így is veszítettünk annyit).

Tíz évre tervezni ellenfél nélkül lehet. Ez most Orbánnak rendelkezésére áll.
@xsasha: "a Gyurcsányék nem verik a mi fejünket a falba" -
hol verték? Mikor?
"amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán"
mert vannak, akik a rémhíreket szívesebben elhiszik, mint a kedvezőket. Plána, ha nem hivatalosak.
@anyátok: "Ritkán szólok bele magasröptű gazdasági fejtegetéseitekbe..."

Ezek szerint mégiscsak többet tudsz a gazdaságról mint a Kósa-Szijjártó páros ;)

Ismered az anekdotát a két nagy görög bölcsről, akik arról vitatkoznak, ki tud többet a világról? Az egyik azzal tronfolt: mivel én azt is tudom, hogy nem tudok mindent, így én többet tudok.
@eMeL: Nem azt írom, hogy értem, hanem, hogy felment a pumpám.
Mert okos emberek azt mondták, hogy miattuk szívtak az exportőrök meg a devizahitelesek, és ezt gyalog ésszel is föl lehetett fogni.

(Egyesek szerint Kósáék is tudták, és nagyot kaszáltak.)
@xsasha:

„Nem, dehogy, legfeljebb izmozós logika. :-)”

Mint korábban idéztem volt az index cikkből:
infláció/reálfelértékelődés: Bulgária: 11/0; Csehország: 6,5/10; Lengyelország: 4,1/7,9; Románia: 8,5/-1,9; Szlovákia: 4,3/6,6; Magyarország 6,5/5,9.
Ha valaki ezeknek a számoknak az alapján bármilyen értelmes összefüggést ki tud hozni az infláció és a reálfelértékelődés között, annak gratulálok.
@anyátok: TE meg vagy becsülve, hisz mégsem simán répát pucoválni küldött, mint engem!! :-) Legyél büszke, ez már Nobel-közeli állapot nőként.
@xsasha: Mondj egy okot, amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán.

Egy Ok:
Orbán Viktor "zárt ajtók mögött" tárgyalt.
Kósa Lajos sajtótájékoztatót tartott.
Továbbá:
A Kósa Lajos nyilatkozat pedig nem csak a sajtónak, de a sajtót olvasó politikusoknak szólt. Orbán Viktor anyagi és erkölcsi támogatást szeretett volna kapni a tárgyalásai eredményeképpen. A Kósa Lajos megnyilatkozás, az államcsőd felvázolása pedig Orbán Viktor tárgyalás alatti helyzetértékelését támasztotta "volna" alá. Sajnálatos tény, hogy bár a magyar koreográfia tökéletes volt, csak a külföldi partnerek nem voltak kaphatók efféle "táncra". Ezért is kavarodott össze a FIDESZ kommunikációja. A terv és a kivitelezés példás volt. Csak figyelmen kívül hagyták azt a lehetőséget miszerint az EU (sem) partner többé a megsegítéses táncban pont a Görögöknek nyújtott támogatás politikai fogadtatása miatt.
@xsasha: Spätreflex: miért fáj Neked Szabó Ervin?
@a szív fészkei: Hászen meg is tudom becsülni!
@anyátok:
Gazdasági témáról van szó. A külföld tőlünk veszi át. A gazdasági szereplőkhöz miért Kósa nyilatkozata jutott, nem Orbán brüsszeli kijelentései? Nem blikkről van szó, hanem gazdasági médiumokról. Miért?
@anyátok:
Nem, nem Kósa miatt szívtak. Csak kicsit gondolkoznod kellene.
Az meg a legszebb, hogy Kósáék tudták. Ezt bezzeg elfogadod. Pfff.

" fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba. "

De nem baj. A 2/3-ot is ennek köszönhetjük.
@vakapad:
Na de értsd már meg, hogy nem csak ezek a számok vannak. Nem csupán ezekből kell kihozni az összefüggést. Ha egy ország, mint Románia, súlyos gazdasági problémákkal küzd, a magas inflációs ütem tfh -10%-ból csinál -3%-ot. Attól, hogy létezik még több más tényező, az infláció eleresztése megszívatta volna az exportőröket. Ennyi. Akarsz még beszélni róla?
@a szív fészkei:
Tóta stílusának az alapja, hogy finnyáskodás nélkül aláz meg bárkit bármikor. Ti tapsikoltok itt hozzá, mint a tini lányok TH-koncerten. Most meg azon siránkoztok, hogy én kit hova küldtem... Ugyanmár, gondoljatok bele, hogy esetleg mást meg a gyerekbaszópapozás bánt. Meg a többi. Most akkor mennyire vagytok liberálisak? Ha titeket érint, akkor annyira azért nem?
@xsasha:

Nem tenyleg erdekel, hogy mekkora az IQ-d, mert ha jol tudom a Menzaba mar holmi 142-es IQ-val folvesznek tagnak, ami azt jelenti, hogy 60 millioan elnek a Foldon akiknek jobb kepessege van nalad az IQ teszt kitoltesere.

Mondjal mar peldakat arra, amibol latszik, hogy Orban nem egyeduralkodokent, diktatorikus modon vezeti a Fidesz nevu, partszeru kft-t. Mikor mert utoljara komolyan elindulni valaki Orban ellen valasztason? Vagy csak Orban jeloltjevel szemben? Hogy emberek, Schmitt, Pelczne, meg a hasonlo babok nem kizarolag a lojalitas alapjan kerulnek kinevezesre. Halott mar valaki olyanrol, hogy a Fideszben erveket utkoztetnek es errol a nyilvanossag tudomast szerez? Hogy gyoz a jobbik? Vagy csak az alapszervezeteket oszlatjak fel vita eseten? Mikor mondott valaki annal nagyobb kritikat, hogy vezenylo tabornokom, kemenyebben, meg kemenyebben? Ez az ember 2 valasztast vesztett el zsinorban es tulelte, meg kihivoja se volt. De Egei Antal ir egy olvaso levelet a Komszomolszkaja Pravda-ba, hogy leleplezze, ha valaki egyaltalan gondolna Orban elleneben indulni.

Ezek szerint, ha egy debreceni ember elkezd Gorogorszaggal peldalozni, akkor Magyarorszag rogton rosszabb helyzetbe kerul, mint amikor 2008 oszen tenyleg az allamcsod fenyegetett? Mert a Fidesz akkor is azt mondta, hogy nem az embereket kene nyuzni, hanem adot kell csokkenteni es a haza fenyre derul. Edes draga kis Xsashacsaka, probalj mar meg nem 0 bites fidesznyikkent ervelni, mert nekunk 2 bites liberalisoknak nem megy meg annyira a duplagondol.

En probaltam rakeresni arra, hogy mit jelent a penzkozpontusag vagy annak megszuntetese, de ugy latom, hogy ez nem egy bevett kozgazdasagi fogalom. Hanem antiglobalista, antikapitalista kereszteny, KDNP-s lozung.
Miben is lesz olcsobb es hatekonyabb egy nem penzkozpontu egeszsegugy? Az orvosok hirtelen nem zsaroljak ki a halapenzt? De ahhoz nyilvan fizetest kene emelni, de mibol. Nyilvan a gamma kest vagy MRI-t se fognak szallitani penzert, csak hogy a szemuket ravethessek a Nenyi-re. (Bar mostanaban a korhazak es az egyebb allami szervek mar nem fizetnek a beszallitoknak).
Akar penz kozpontu akar nem, akkor is bevetel, kiadas es hiany van. Valaki jol jar, valaki rosszul.
"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni" - tette hozzá.

versus

Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában kifejtette, kezdeményezi majd a kabinetnél, hogy a parlamentnek azt javasolják: egy lépésben és azonnal térjünk át egy arányos, tehát egykulcsos adórendszerre. "Azt gondolom, meg tudom győzni a kormány tagjait, és érzek magunkban elég erőt, hogy utána meggyőzzük a parlamenti képviselők legalább 50 százalékát erről. Szabad fogadni erre, hogy Magyarországon egy ilyen adórendszer lesz januártól" - mondta.

Kesz ez a foszer :D
Hat ugy irhatna mar barmi folul a valasztoi akaratot :D
@vakapad: Szerintem sokkal többet vesztettünk, mint négy évet. Az előző nyolccal együtt ez már 12, és ha a korábbi semmittevéseket is beleszámítom, akkor... És még legalább ugyanennyi van előttünk.
@eMeL:
Kósának meg hittek?

Végül is szabad hülyének lenni.
@anyátok:
Azt azért értékelem, hogy őszinte vagy. Csak ez a hozzáállásod nem nagyon visz előre.
(Egyébként meg könnyű megjegyezni. A monetáris a money-val foglalkozik, a valuta értékével és viszonyaival. A másik meg a költségvetéssel, az államháztartással. Így elég megjegyezni, hogy van a money meg a másik.)
@xsasha:

"Az infláció eleresztése megszívatta volna az exportőröket. Ennyi."

Ércsük. Punktum. Hát akkor én is mondok egy hozzád hasonlóan igen ütős érvet: az infláció eleresztése jót tett volna az exportőröknek. Ennyi.

Többet nem nagyon érdemes, úgyse fogod sohase megérteni, hogy a piac a reálfelértékelődést először azonnal helyreteszi (nincs kötött árfolyam, és ha a forint átváltásával többet lehet vásárolni, akkor át is váltja, így a forinteladással nagy kínálatot, ezzel leértékelődést hoz létre, amíg helyre nem áll a a két valuta közötti korábbi helyzet), aztán meg úgy gondolkodik, hogy ahol magas infláció van, ott romlik a helyzet, és ettől kezdve még jobban esik a forint. Ami nem szívatja az exportőröket, hanem jót tesz nekik. De hát ez úgyis csak szófia beszéd. Nemigaz?
@szerénységem:

Én az előző négy évre gondoltam, amikor ellehetetlenült a már megszavazott reformok megtartása is.

Orbánnak most (illetve szokás szerint, lásd: 1998.) könnyű dolga lenne. A megszorításokat már megcsinálta Gyurcsány meg Bajnai, neki csak reformálnia kellene. Na itt vagyok megakadva. De nagyon.
@xsasha: Ha neked ennyi a válasz, akkor ne is ;)

Én leírtam hogy nem működik a dolog. Te meg beidéztél egy infót, ami a nem működő dologra hivatkozik.
@xsasha: "Kósának meg hittek?
Végül is szabad hülyének lenni."

Talán minimális emberismeret nem ártana neked.
Ha valaki igérget, azt fenntartásokkal fogadjuk (vagy igaz, vagy nem), de ha valaki beismer valami rá nézve kellemetlent, akkor azt logikus elhinni, hiszen logikusabb lenne ha tagadná.

Persze arra nem számíthattak a nyugati észlények, hogy nálunk síkhülyék a politikai elit tagjai.
@vakapad: "Na itt vagyok megakadva. De nagyon."

Itt merül fel a kérdés, hogy ovi egyszerűen hülye, vagy csak korrupt (számító) gazember esetleg hazaáruló.

Kemény szavak, de jelenleg nem mutat fel semmit, ami ezen választékon túlmutat.
@xsasha: Siránkozik a radai rosseb. Röhögök. Rajtad. (ez alliteráció, legalább valamit én is tudok.)

A papokat hagyd már, a szentéletű pápád szentmisén maga a saját aranyszájával kért bocsánatot a tetteikért. ujszo.com/online/kulfold/2010/09/18/megkovette-londoni-misejen-a-papa-a-pedofilia-aldozatait (nem atv-t idéztem, na ezért dicsérj már meg!!)

Olyan szenilis lenne, hogy arról beszél és azért kér elnézést, ami meg sem történt? Na ugye. Szerva ott, szó nélkül ne hagyd.
@eMeL: De. Gyáva. Volt egyszer egy könyv a Fideszről, abban mondták róla a lányok, hogy már fiatalon is elég gyávácska volt. Sajnos, alkatilag az, jó, legyünk kedvesek, mondjuk azt, hogy konfliktuskerülő. :-)
@vakapad: Ebben egyetértünk. A szart eltakarították nagyrészt, és most kétharmaddal lehetne szép dolgokat csinálni. Ehelyett majd jó eséllyel lesz tili-tolizás, töketlenkedés, de még szerencse, hatalmas szerencse, hogy EU-tagok vagyunk.
Nem úgy mint 2002-ben, kikukáztam azt az fn-cikket, igaz már csak a ma.hu-n találtam meg, amelyben részletesen le van írva, hogy keletkezett az a bizonyos 2002-es hiány, ami egyébként végül 9,4% lett. Volt ott év végi pénzszórás, nem is kevés.
De mindegy is, ne vitatkozzunk azon, hogy "ki ölt meg kit" :-), drukkoljunk azon, hogy a Fidesznek hétfőtől, ha már nem kell kampányolnia, megjöjjön a józan esze. Ha meg nem jön meg, akkor meg azon, hogy jöjjön egy értelmes párt, amely a helyébe lép négy év múlva.
BBC - Panorama: The Secrets of Scientology (2010)

news.bbc.co.uk/panorama/hi/default.stm

Erdemes lekapni torrentrol :D
@Pandaren:
Az utolsó részt hasonlóan látjuk.
Az elsőt nem.
Orbán is nyilatkozott a tárgyalása után Brüsszelben. Véleményem szerint semmilyen objektív oka nem volt Kósa szövegének Orbán nyilatkozata felé emelésének. Illetve hát oka volt, csak meg kell keresni.
@vakapad:
:-)
Értelek. Akkor miért is nem tette helyre a piac a 6%-os reálfelértékelődést 2008-ban?

(Csakhogy a forintot nem azok vásárolják, akik kenyeret akarnak venni belőle, hanem akik hozamot szeretnének elérni, pl. a kincstárjegyeken...)
@eMeL:
Te leírtad, hogy nem működik. Orbán meg azt mondta, hogy meg fogják csinálni.

Csak hogy értsd, szerintem maximum valami női megérzés alapján mondtad, hogy nem működik, és számomra hitelesebb Orbán kijelentése, hogy meg fogják csinálni.

Hogy még tisztább legyen: te azt mondod, nem lehet megcsinálni. én azt mondom, meg lehet csinálni. Az élet meg majd igazat ad valamelyikünknek. Viszont Orbán nyilatkozatát én jó jelnek tartom magam részére.
@eMeL:
Ugyan, miről beszélsz. Kósa nem magára vonatkozóan kellemetlent ismert be, hanem az előző kormányra. Mindenki tudta, hogy ez a szar van a palacsintában kommunikáció arról szól, hogy szeretnének mozgásteret a hiány mértékében. Sokan elmondták, hogy a jelen helyzetben óvatosan kell kezelni a csőd szót. Ehhez képest a média Orbán Barossoval tett nyilatkozatát felülírta Kósa kkv-k konferenciáján tett kijelentéseivel. Gondolkozz. Kérlek.
"Világszabadalomnak nevezte a január elsejétől tervezett, egykulcsos adórendszert a miniszterelnök."
:)

Szegénynek nem elég, hogy ő a Nemzet Miniszterelnöke és ráadásul még Vezénylő Tábornok is. Mi ez a beteges vonzódás a nagyotmondáshoz!?

"A kormányfő úgy fogalmazott: ígéretet kapott Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől arra is, hogy jóval egyszerűbb lesz az adórendszer, és a bevallás valóban nem lesz nagyobb egy söralátétnél."

Matolcsy már megint átbaszta:)
@xsasha: "a média Orbán Barossoval tett nyilatkozatát felülírta Kósa kkv-k konferenciáján tett kijelentéseivel"

Hát persze. Mert a botrány adja el a lapot is, a politikus is is azon szeret lovagolni.
@xsasha: "Kósa nem magára vonatkozóan kellemetlent ismert be, hanem az előző kormányra."

Talán itt a legnagyobb az eltérés a szemléletünkben: lesz*rom nagyívben az előző meg a mostani kormányt meg az érdekeiket, az ORSZÁG érdekéről lenne szó. És hát kicsit nyugatabbra tehetetlenek(*) azzal szemben, ha egy politikus a saját országának betesz, az ország érdeke ellen dumál.

(*): nem értik és félreértik

Még a lesajnált görögök is képesek voltak évtizedes távlatban megőrizni a "titkaikat", mert nem lehetett olyan idióta politikust találni, aki az országot is hajlandó bedönteni, hogy rosszabb színben tüntessen fel egy ellenérdekelt politikust. Ez csak itt, nálunk életképes O-(
@xsasha: "számomra hitelesebb Orbán kijelentése, hogy meg fogják csinálni"

Tudod gazdasági kérdésekben azért jobban hiszek olyanoknak, akik a gazdaságból élnek (és adott esetben gazdagodnak meg), mint olyanoknak, akiknek politikusi pályára kell lépni [és veszett demagógiával házalni], hogy hatalomhoz jussanak és hogy primitív korrupcióval halmozhassák fel az első (néhány száz) milliócskáikat.
@UrsaMajor: "Matolcsy már megint átbaszta:)"
Ez egy dolog, de Matolcsy azt is eladta Orbánnak, hogy az SZJA bevallások elfognak férni egy söralátéten.

Én már látom az APEH-et, ahogy kis kerek söralátétekre formázott kerek borítékokat rendel.
@szerénységem:

De. Vitatkozzunk. Én mindig úgy gondolom (lévén tervező, ugyebár, meglehetős rutinnal az ilyen ügyekben), hogy a dolgok kikristályosítása egy soklépéses, iterációs folyamat, és bizony mindenkinek vannak információi, érvei, amiket a másik nem tud, vagy nem gondolt rá, és ha tudna róla, esetleg módosítaná a véleményét.

Sajnos nem írtad meg, hogy hol van az a ma.hu cikk, kénytelen voltam magam is kukázni. A ma.hu-n azt írják, hogy a hiány 1572,2 milliárd lett, a GDP 9,4 %-a, valamint azt, hogy a közalkalmazotti béremelés 160,3 milliárd volt (természetesen csak 2002.-ben, mivel szeptemberben vezették be, és amint írtam, ez a következő években már háromszoros összeggel kellett ezt figyelembe venni). Ebből a béremelés hatása a 2002.-es költségvetésre:

H = 160,3 / (1572,2/0,094) = 0,9584 %

A többi kiadást meg sorolom:
Autópályák és az ezeket kezelő társaságok megvásárlása az MFB-től (a FIDESZ ide tette bele az autópályákat, nem pedig a költségvetésbe)
Közlekedési vállalatok adósságainak törlesztése (az előző négy évben ezt nem tették meg)
Sportberuházások pénzügyi megtámogatása (vajon ki kezdte?)
Önkormányzati gázközmű csomag (erről nem tudtam kideríteni, hogy micsoda)
A megugró fizetések (minimálbér emelés) miatti automatikus nyugdíj emelés nem volt benne a költségvetésben (készült 2001.-ben)
A 2001.-es köztisztviselői béremelés 2002.-es hatása nem volt benne a költségvetésben (készült 2001.-ben)

Egyébként az igazán elolvasásra érdemes cikksorozat az origo.hu-n van:

www.origo.hu/itthon/20090717-igy-tettek-lejtore-magyarorszagot-i-resz-a-szaznapos-program.html

Több cikk, a végén tovább lehet ugrani a következőre. Érdemes figyelni a szocialista frakció viselkedését, főleg azoknak, akik Gyurcsánytól elvárták azt, hogy ezzel a frakcióval reformokat szavaztasson meg 2006. előtt.
@xsasha:

(Én vagyok a hülye, hogy nem unom?)

Amennyiben inflációval a forint felértékelését lehetne elérni, akkor el kell kezdeni pénzt nyomatni, azt kiosztani az embereknek, az tuti infláció, és kész, már itt is van a 150 forintos svájci frank (mint a régi szép időkben, 2008. nyárutóján, a válság előtt). Mindenki örül, a kormány népszerűsége nő, a zemberek hálásak, és még a frankhitelesek is imába foglalják Orbán és Kósa (de legalább Szíjjártó) nevét. Már ha eddig nem tették volna.

Nem is értem, hogy a kormány miért ilyen tökkelütött, hogy nem hallgat rád. Nem olvasnák a blogot?
@szerénységem: Még ma, szombaton is felverik az embert a hülye aktivistáik a szórólapozásukkal!!! Ráadásul ott, ahol már emberemlékezet óta - sajna - fidesznyik-uralom van. Turulföldén. Hogy engem hogy a bánatban vettek fel a Kubatov-listájukra, azt nem értem. De nagyon próbálkoznak, essen ki a gatyájából, aki ezeket a robotokat ide irányította!

Mit akarnak???? A mezei egerek szavazatait is begyűjteni? Mindent dózerolnának? Mégis el kell másznom szavazni b+, ha ezek ennyire erőszakosak.
@anyátok:
Nem. Gazdasági újságok nem blikk kategória. A gazdasági újságot nem azért veszik, mert meztelen mellek mellé mókás meséket mázolnak.

És egyébként még ha így látod, és ezt elfogadjuk, már akkor is igaz, hogy nem a Fideszt kell szidni a történtekért, hanem a médiát.
@eMeL:
Nézd, egyre inkább értem, hogy baloldali vagy. Meg se kottyan neked, hogy nem erről vitáztunk. Képtelen vagy tartani a fonalat, pedig itt nagyon emlékezni sem kell, csak vissza kellene olvasni, hogy miről is beszélgetünk.
Persze a szocializmusban természetes volt ez a permanens vitatípus, amikor tökmindegy, mi volt a kiinduló alap. Ezért sem tudtak sosem egyről a kettőre jutni, de attól a kifejezetten buta vezető rétegtől ennyi tellett. De hogy te hogy gondolod ezt, azt nem tudom.

De azért még itt is válaszolok neked, még ha sok értelmét nem is látom.
1.) Kósa nem tett be a saját országa érdekeinek. Az ország érdeke az volt, hogy tágítsuk a költségvetési kereteket, hogy szélesíteni lehessen az adócsökkentés kereteit.
2.) A görögös véleményed véglegesen meggyőzött, hogy vagy kádárista vagy, vagy agyatlanul próbálsz bármit felhasználni érvként. Egyiknek sem örülök, mert korábban többre tartottalak. A görög vezetők átbaszták a népet. A görög vezetők átbaszták a gazdasági szereplőket. A görög vezetők átbaszták az EU-t, és te erre vagy büszke. Ez volt az ország érdeke? Szánalmas.
Árpád! Régen érlelődik bennem, h miként is értékeljem az írásaidat. Arra jutottam, h a fikázás honi legmagasabb szintű művelője vagy. Amikor olvaslak mindig a nagysikerű @rc reklám jut eszembe: "Fikázni könnyű!" Úgy látszik azt gondolod, ha mindkét oldallal ezt teszed, akkor középen állsz. Pedig ennek csak olyan nihil szaga van.

Mutass valami előrevivőt is! Vagy ez kényelmesebb, a munkásat meghagyod másnak?
@eMeL:
LOL

Tudod az a helyzet, hogy az adócsökkentési jogszabályokat mégiscsak politikusok alkotják és szavazzák meg.
Ha netán Orbánék mégis bevezetik a 16%-os SZJA-t, akkor köpsz egy magasat és aláállsz? Vagy egyáltalán számít az számodra valamit, ha az élet megcáfolja az elképzeléseidet, vagy csak meghúzod a vállad, és azt mondod: "Akkor is igazam van."?
@vakapad:
Na ja. 150 lenne a svejci frank. És mennyi lenne a kenyér? Hány cég vonulna ki az országból? Mekkora lenne az alapkamat?
Ugyan pihenj már egy kicsit, ne erőltesd ezt a dolgot.
Persze azt már csak a madarak kedvéért kérdem meg, hogy szerinted a 210-hez képest a 150-es frank az hány százalékos felértékelődés, és mekkora infláció kellene hozzá?
@xsasha:

Xsashacska draga, a 16 szazalekos szjahoz (foleg, ha nem a szuperbrutto-ra vonatkoztatjak) a senki sem jarhat rosszabbul kitetellel megspekelve meg kene teremteni a kiadasi oldalon is az ellentetelezest, foleg hogy azt igertek, hogy tartjak a 3 %-os hianyt. Ha valami eszement okbol megse tartanak, akkor a kinaik vajon mit fognak kerni cserebe magyarorszag finanszirozasaert?
Az onkormanyzati rendszer csesztek racionalizalni, a nagy ellato rendszerekhez nem nyultak. Az allami szektor honapok ota mar igy se fizet ki semmit, egyre csak gyulnek a szamlak.
Tehat max ujra a ti szohasznalatotokban ugynevezett "nyuggerek"-nek a nyugdijahoz nyulhatnak. De ha ahogy az angol mondja: Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Es azt ne mond, hogy majd ugy felporog a gazdasagi novekedes, hogy kinojjuk a hianyt, mert a vilagvalsag kozepen hol talalnank a megnovekedett termelesre piacot?
@Waldi!:

Remélem szárnyat bont az igazi nemzeti-keresztény szociálisan érzékeny baloldal.
Egy ilyen kvalitásos vezetővel győzelemre van ítélve.:)
@a szív fészkei: Az én ingerküszöbömet nem érte el a két idei választás. Most ráadásul a Fideszen kívül senki egy szórólapot se dobott be, utóbbi is megelégedett egy, igaz, nagyon drága szórólappal, és a közpénzből, az önkori által kiadott helyi lapban való kampányolással. :-) Egyébként ilyet majd minden városban csináltak, ahol hatalmon vannak
De gondolom, a szocik is szeretnek az adómból kampányolni, csak nem nagyon ismerek senkit, aki szoci városban vagy kerületben lakik... :-)
Régen csinálták ők is, tudom. Senki fel nem háborodott rajta se akkor, se most.
@xsasha:

1./ A "mennyi lenne a kenyér" elég botor kérdés, mert az általam leírtak szerint pénzosztással kellene kezdeni, és az hajtaná fel az inflációt, azaz az emberek pontosan ugyanúgy tudnák megfizetni, mint most. Ezt valahogy nem tetszett észrevenni. Nem baj. Mohács meg Trianon nagyobb baj volt.

2./ Mint már említettem volt, 2008. augusztusában 150 forint volt a svejci frank, oszt mégis található volt nálunk nehány cég, nota bene, a Mercedes épp akkor határozta el az idejövést (az olcsó munkaerőt foglalkoztatókat az Orbán-Járai tandem már kikergette innét 2002 - 2003 táján). Ez az érv tehát, finoman fogalmazvást, nem valami aduász.

3./ Az alapkamat akkor magas, ha az inflációt megfogni akarják, nem pedig elengedni. Akkor ugyanis alacsony. Tekintsük a szokásos módon tévedésnek.

A 150 HUF/CHF árom év alatt 12 %-os inflációval simán elérhető (hát ha még javul is a megítélésünk, ahogy a korábbi kormányok esetében, akkor ugyanis elég 9 %, mégpedig bőven - kár hogy ennek április óta csak az ellenkező előjelű változatát tapasztalhattuk - kivétel az azóta tartó időszak, mikor az Opel meg az AUDI megtette bejelentését). Egyébként megelégednék 180 HUF/CHF-kal is, ahogy a forradalom kitörése előtt állt szegény nemzeti valutánk.
@UrsaMajor: "Egy ilyen kvalitásos vezetővel győzelemre van ítélve.:)"

Minden "rosszban" keressük a jót ;)

Talán van esély hogy valamelyes tisztuljon az mszp.
[Bár félő, hogy a pártkarrieristák tudják, érzik, hogy nem érdemes válniuk.]

Egy elfogadható mszpre nagyon nagy szükség lenne, hiszen ezerszer elmondtam már, hogy a demokráciához egy konstruktív és kritikus ellenzék is kell. [Utoljára persze a fideszre nézve dehonesztálóan írtam ezt ;) ]
@xsasha: "nem a Fideszt kell szidni a történtekért, hanem a médiát. +

Nem a Fideszt szidom, hanem Kósát, Szijjártót, és a médiát.
@vakapad: Bocs, kifeledtem a linket, igazad van. Az origo-cikket én is olvastam, csak az inkább háttérkutakodás volt, kevesebb adattal.
"A kétéves költségvetés eredeti hiánya 2002-re 505 milliárd forint volt. A 2001. évi zárszámadási törvény 565 milliárd forintra, a 2003. évi költségvetés pedig 1.249 milliárd forintra módosította a hiányt." Ebből lett aztán 1572,2.
"Az államháztartás decemberi hiánya 615,8 milliárd forint volt. Az első tizenegy hónapban az államháztartás deficitje 956,4 milliárd forintot tett ki 2002-ben."
Nehéz elképzelni, hogy a költségvetést tervezve mondjuk októberben eszméltek arra, hogy hű, itt még sokszázmilliárd kötelezettség van. Lehet ezt tudni már a nyáron. Ez kb olyan hiteltelen, mint most Orbántól, hogy jaj, hiányzik 100 milliárd.
Nem volt kötelező autópályát vásárolni, sem pedig sporttámogatást adni.
Szeptemberben még így látták:
"Várfalvi István (h államtitkár) elmondta: az Európai Unióban érvényesített rendszer alapján, amely a közpénzek minden egyes pénzforgalmát elszámolja, így többek között ebben szerepelnek már a privatizációs bevételek, plusz az MFB autópálya-építéssel kapcsolatos pénzei is az idei államháztartási hiány a GDP-hez mérten 6 százalék lesz."
Szóval ez elég érdekesen hangzik annak fényében, hogy ebbe minden bele lett számítva elvileg.
Sorry, de nem tudom elhinni, hogy 3,4 százalékot ugrik ezután a hiány azért, mert Orbánék anno kötelezettségeket vállaltak, amit ki kellett fizetni.
gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/15451/1
gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/26353/1
@Waldi!:
Just you watch, darling.
@eMeL: MSZP-re nincs szükség. Baloldali pártra van. Az MSZMP öröklött szervezeti sturktúráját el kell égetni, és a hamut beleszórni a Balatonba.

Kíváncsi vagyok, melyik milliárdos fog fantáziát látni az MSZP helyén keletkezett űrben.

Ha másik oldalról nézzük, az MSZP-nek akkor is vége. Botka, Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Újhelyi összeegyeztethetetlen.
@Waldi!:
Az első szög a koporsóban.
Na jó, nem, a második. Az első Gyurcsány színrelépése volt.
@Waldi!:
Harmadik szög:

"Miután nem sikerült egyesítenie két, szövetségesei által vezetett platformot, újat hoz létre a szocialista pártban Gyurcsány Ferenc."
@Waldi!:
Negyedik szög:
Botka: Az MSZP korábbi vezetőinek lejárt a szavatossága
@vakapad:
Nézd. 2008 első felében 6% volt a reálfelértékelődés. Én ennél többet nem szeretnék ezután mondani. Tekintsd úgy, hogy mindenben igazat adok neked.
@szerénységem:
Nomen est omen.
Egy percig sem zavarják a tények.
@xsasha: "MSZP-re nincs szükség. Baloldali pártra van."

Megint a vágyaidból és nem a realitásokból indulsz ki.
Az mszp van, más meg nincs.

Kb. annyira releváns a mondatod, mintha én a nagy ovi ellenérzetemmel kijelenteném, hogy a fideszre nincs szükség, egy jobbközép, konzervatív párt kellene.
@eMeL:
Ismét csak azt tudom mondani, hogy az élet a nagy válaszadó. Az persze kérdés, hogy vajon tudsz-e még tanulni a válaszokból.

Megjegyzem, szerintem jövő ilyenkor 3 baloldali párt is versenyezni fog az MSZP táboráért. És nyilván ez is vélemény.
@xsasha: "Ismét csak azt tudom mondani, hogy az élet a nagy válaszadó."

Ezt mondom én is. ;)
Most(!) az mszp van. Ez az ellenzék. Lehet nem szeretni, de tény.
Négy év múlva meg lesz valami, de az nem változtat a jelen tényein.
@xsasha:

"Megjegyzem, szerintem jövő ilyenkor 3 baloldali párt is versenyezni fog az MSZP táboráért. És nyilván ez is vélemény."

Hat ha az egyik a Szili fele nemzetieskedo, keresztyen, szocialis demagogia part, az joval inkabb a Fidesz es a Jobbik szavazokat celozza meg, mint a jelenlegi MSZP taborat.

Ha viszont lenne egy szocialdemokrata, megvedjuk a kisemberek part es egy modernista, reformparti, szocialliberalis part, akkor a 2 part egyutt tobb szavazatot erhetne el, mint kulon-kulon, mivel mindketto egy kovetkezetes, hiteles politikat folytathatna, ahelyett hogy kioltana egymast a ket iranyzat.
Ehhez persze az is kene, hogy bekeben valjanak el, mert ha a Fidesz helyett egymas utesevel lennenek elfoglalva, az egy jo idore lenullazna a baloldalt.
Vegulis egy ujMSZP-ujSZDSZ tandem jonne ujra letre, csak Gyurcsany oda kerulne vegre, ahova jobban illik :D
@eMeL:
Nope. Most van az MSZP, Jobbik, LMP. Ez az ellenzék. Lehet nem szeretni, de tény.

Persze te sem arról beszéltél, hogy mi van most, hanem hogy mit szeretnél. "Egy elfogadható mszpre nagyon nagy szükség lenne"
Én erre mondtam, hogy nem lenne szükség. Egy elfogadható baloldali pártra lenne szükség, ami nem az MSZP. Az MSZP nem tudta letenni örökségét, és a fent említett okok miatt nincs is erre esélye.
Hat a Jobbik es az LMP messze van az ellenzektol. Akik epedve hallgatjak a Nyajas Vezeto bolcs utmutatasait.
A Fidesz Jobbik Light-kent hajtja vegre a Jobbik valasztasi programjanak elemeit es enekeli ki a szajukbol a sajtot.
Az budapesti LMP-re szavazok osszesen kozel 50 %, ebbol az utolso 4 napban pedig a 25 %-a adta az oda a szavazo cedulajat az LMP-nek es semmi manipulacio sem tortent. Aha. Hosszu cedulak ejszakaja.
@xsasha: <<"Egy elfogadható mszp-re nagyon nagy szükség lenne"
Én erre mondtam, hogy nem lenne szükség. Egy elfogadható baloldali pártra lenne szükség, ami nem az MSZP.>>

Csak hát még majd négy évig a parlamentben az mszp ül! Tehát ennek kell ellátnia az ellenzéki feladatokat.

A jobbik+lmp-ről keveset tudok. Nem tudom hogy mekkora a háttér szakértői gárda. Gyaníthatóan gyengébb, mint a beállt szoci pártnak.

A jobbik nagy kérdőjel (bár a multkor véletlenül láttam a parlamentben egy felszólalóját, igen kritikus, tényszerű, érzelemmentesen tárgyszerű és hozzáértő benyomását keltette; ekézte is a fideszt rendesen).

Az lmp is egy nagy kérdőjel, de potenciálisan lehet abból is valami.

De ilyen kis ellenzék esetén nem dobhatod el nagyvonalúan a szocikat, mint szükségteleneket.
@szerénységem:

Ej de kellemetlen. Én erre a válaszodra még tegnapelőtt írtam valamit, a blogmotor azt jelezte, hogy az elküldése sikeres, de ezek szerint hazudós egy kicsit. Nem volt rövid, és nem is őriztem meg electronice, a memóriám meg, tejézusmária, ebből következően kénytelen vagyok újrafogalmazni. Sajnos nem lesz olyan részletes, mint volt (nem csak feledékeny vagyok, hanem lusta is).

Szóval.
1./ A költségvetés hiányához Medgyessy programja 2002-ben kb. 1 %-kal járult hozzá, az azt követő években kb. 3 %-kal. Ezeket a válságkezelésig nem is vonták vissza, és bizony egészen jól elvoltunk velük (a válság előtt a CHF árfolyam 150 forint volt, a bruttó államadósság meg 65 %).
2./ Ha hihető, ha nem, a kötelezettségvállalásokat és a közlekedési vállalatok megsegítését előbb-utóbb MEG KELLETT FIZETNI, és én helyesnek tartom, hogy ezeket az egyszeri tételeket a már úgyis elszállt 2002-es költségvetésbe rakták bele (ebből van a nagy adósság növekedés az év végén), ugyanis jobb volt így előbb, mint utóbb.
3./ A Medgyessy kormány irtózatosat küzdött a Járai vezette MNB-vel, és vesztett (én még emlékszem a kamatokra meg a 234 forintos euróra). Bokrosnak annó Surányival nem kellett küzdenie. Ezután dobta Medgyessy a lovak közé a gyeplőt, csinálja más felkiáltással (nem volt rossz ötlet), és ment el Kubába koktélokat inni. Ha a kormány nyer, és a bokrosi inflációs tervek sikerülnek, egészen másképp kellene ma fogalmaznunk a történtekről a véleményünket.
4./ Az ország tönkremenetelét szolgálta még (szerintem jóval nagyobb mértékben, mint Medgyessy programjai) a minimálbér duplájára emelése, ami elzavarta a nővéreket/tanárokat/gyaloghivatalnokokat a pályáról (emiatt kellett Medgyessynek lépni, bár talán nem ekkorát), valamint kizavarta a képzetlen munkaerőt foglalkoztató cégeket az országból, amely képzetlen munkaerő nagy része azóta mélyszegény munkanélküli.
5./ Ugyancsak nem tett jót a felsőbb középrétegeket szolgáló orbáni lakásprogram, amit Medgyessynek kellett leállítani az állami finanszírozhatatlanságig való nyújtózkodása miatt, és ami áttételesen az oka a mai devizahiteles problémánknak (ennek befejezése után kezdtek a bankok valami új hitelezési módszer után kutatni).

A fentiek értelmében állítom azt, hogy a főleg az SZDSZ és közgazdász holdudvara által éjjel-nappal szajkózott Medgyessy-féle „ősbűn”-nek jóval kisebb szerepe volt a válság alatt kialakult helyzetünk előidézésében, mint másoknak.
Orbán Viktor és az összes Parlamenti párt,a Bilderberg csoport tagja.Réges réges Illuminati az egész.Azért ezt nem árt tisztázni.Olvasgatom, itt a kommenteketek,de nem nagyon láttam erről írást.Ezek leakarják csökkenteni a népességet 95%-al, ez ki is van írva Elbertonban Georgiaban, a 7 nagy gránit tömbre.Ez az üzenet az egész emberiségnek szól,mert létre akarják hozni a Világkormányt, az Új Világrendet. Erről nem tudtok semmit?
@luxbeci2: a sok alvajaronak felesleges magyarazni. aki eddig nem rakta ossze, az nem is fogja.
www.youtube.com/watch?v=nXJytxGDIiw
süti beállítások módosítása