W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • MVF: Szcientológia egyház tagjaival olyan helyeken is találkozhatsz, ahol nem is számítasz rájuk. Nem p... (2019.02.24. 11:57) Tisztelt Szcientológia Egyház!
  • timea knausz: @Tóta W. Árpád: Igen?:) (2018.09.06. 16:43) Ilyenek voltunk
  • timea knausz: Szeretettel ajánlom olvasásra és értésre Mezei Márk: Utolsó szombat című könyvét. Nagyon messzir... (2018.09.06. 16:41) Ilyenek voltunk
  • David Bowman: Ritka világos gondolat tőle. (2018.09.01. 15:33) Szerény javaslat
  • Hobelman: Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Limi... (2018.05.14. 03:06) No megállj csak!
  • Utolsó 20

Nem reformálni több mint hiba

2009.11.11. 11:10 Tóta W. Árpád

Az MDF befogadja a szeplőtelen múltú liberálisokat, de nem vállalja fel a melegjogokat és a könnyűdrogokat. Bajnait nem igazolnák le Bokros mellé, de a válságkezelést eredményesnek tartják, sőt reformokkal párosítanák. Beszélgetés Herényi Károllyal, az MDF elnökhelyettesével.

- SZDSZ-es kádereket igazol az MDF, Dávid Ibolya meghirdette a „nyitás politikáját”. A kérdés az, hogy amit az elnökasszony „demokratikus középként” ír le, és amit képviselni szándékozik, abba belefér-e az SZDSZ szanálásával és Gyurcsány bukásával gazdátlanul maradt liberális szegmens? Rárepül-e az MDF a gazdasági liberalizmus mellett a plurális értékrendre, a liberális kultúrafelfogásra, vagy megelégszik az arcokkal?

- Az MDF-ben a kezdetektől jelen van a nemzeti liberalizmus eszméje, ezt már Antall József is képviselte, és mi azóta is gyakoroljuk. Ez nem idegen tőlünk. Hogy rárepülnénk az SZDSZ szavazóbázisára vagy a párt romjaira, azt kizártnak tartom. Aki úgy gondolja, hogy köztünk akarja folytatni a politikai pályafutását, és nincs a múltjában vállalhatatlan elem, akkor szívesen látjuk.

- Tehát az SZDSZ liberális hagyatéka, például a melegjogok, könnyűdrogok, hasonlók nem érdeklik az MDF-et.


- Az MDF alapvetően konzervatív párt. Gazdasági téren számos hasonlóság van a két párt jövőképe között, de értékrendbéli különbségek vannak. A konzervatív értékrend nem fogadja el a könnyűdrogok liberalizálását, a konzervatív embereszmény és társadalomkép eltér a liberálisokétól.

- De ennek a konzervatív értékrendnek már van két elég markáns képviselője, sőt két és fél: a Fidesz, a Jobbik és a KDNP.

- Egyik sem konzervatív.

- Értékrendjében feltétlenül.

- Abban sem, megnyilvánulásaiban meg végképp nem. Aki paternalista viszonyok fenntartását tűzi ki célul, aki az állam mindenhatóságát hirdeti, aki nem az állampolgárokat ösztönzi teljesítményre, hanem helyettük ígéri minden probléma megoldását; szóval aki a gondoskodó állam víziójával kampányol, az bizony nem konzervatív. A konzervativizmus a felelősségről és az öngondoskodásról szól. Így tehát ők értékrendjükben sem tekinthetők konzervatívnak.

- A belharcok súlyosan érintették az ifjúsági vonalat. Van-e utánpótlás, lesz-e?

- Az IDF már nem velünk működik, mi létrehoztunk egy saját ifjúsági szervezetet IQ néven. Ami meglepő, hogy ennek az erősödését tulajdonképpen Bokros Lajosnak köszönhetjük, aki előadásai során nagyon közérthető, fogyasztható módon tudja előadni az MDF céljait. Megjegyzem, a konzervativizmus meg az ifjúság számomra mindig nehezen volt összeegyeztethető, mert amikor az ember éppen fiatal, akkor nem konzervatív. Én se neveztem volna magamat konzervatívnak fiatalon. Viszont a 68-as diáklázadókból lettek a legjobb konzervatívok.

- Ezért is lenne aktuális a liberális nyitás, hiszen Bokros sem a konzervatív értékekkel hódít, hanem a piacpártisággal.


- De az erősen konzervatív érték. Különösen a szociális piacgazdaság. A liberális felfogás sokkal szabadabb versenyt jelent, mi ennél több állami szabályozást szorgalmazunk.

- Igen, de a mai magyar mezőnyben Bokros még mindig vadliberálisnak számít.


- A környező országok közül a kapitalizmust leginkább elutasító társadalom a magyar. Orbán Viktor pontosan érzett rá, hogy itt a paternalizmussal lehet elcsábítani a baloldali szavazókat. Csakhogy nem lehet többpárti demokráciát és piacgazdaságot az egypártrendszer és a tervgazdálkodás szellemében működtetni.

A nemzeti kijózanodás hajnala

- Bokros leigazolása után leült  a lendület, nem érkeztek azóta országosan ismert emberek. Várható-e új játékos a választásig?

- Most két feladaton dolgozunk, az egyik a választási program elkészítése, ami a kampány fontos eleme lesz. A másik a 176 egyéni jelölt kiválasztása. Nyilván a jelöltek között lesz olyan, aki meglepetést fog okozni, ha nem is olyan mértékűt, mint Bokros Lajos. Hiszen hozzá hasonló ember nem sok szaladgál az utcán.

- De, van még egy hasonló figura, csak ő nem akar indulni a választáson…

- Csak nem azt feltételezi, hogy Bajnai a mi listánkon szerepelhetne? Ez kizárt! Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a szocialisták elindítják.

- Nem, azt nem, de Bokros után nem lenne annyira meglepő az MDF környékén. Elvégre a pályájuk, munkájuk sok hasonlóságot mutat. Azért kérdezem, mert a Bajnai-kormány eredményeinek nem igazán lesz gazdája a választások után. A szocik szavaznak, mint a gép, de közben már egészen másról beszélnek – Gyurcsány is -, a többiektől meg mégannyira se lehet várni.

- Bajnai nem elégséges, de az adott helyzethez képest viszonylag jó válasz volt az MSZP és az ország helyzetére. A Bajnai-kormány rendkívül szűk mezsgyén mozoghat, de be kell látni, hogy amit a válságkezelés terén tett, az nem rossz. Vannak eredmények, a pénzvilág bizalma visszatért, az ország megítélése javult, a költségvetés kiegyensúlyozása jól halad. De ez csak válságkezelés. Ami a szocialistáknak felróható, az az, hogy elmaradt a reformok sokasága. Ezt elmulasztotta a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány, amihez meg hozzányúltak, azt abszolút rosszul kezdték el. Bajnainak pedig se politikai háttere, se ideje nincs ahhoz, hogy ezeket megkezdje. Pedig szerintünk a válságkezelés és a szerkezeti átalakítások eredményesen párosíthatók, hiszen akkor csak egyszer fáj. Mind a kettőnek vannak és lesznek negatív társadalmi következményei; egy olyan reformnak, ami a paternalista gondolkodással ellentétes, sosem lesz nagy a támogatottsága. De mégis elkerülhetetlen, mert különben végleg leszakadunk. Nem reformálni, az több mint hiba.

- Egy korábbi interjújában nyíltan beszélt a demokrácia hátulütőiről, a tömegek rövidlátásáról. Van-e az MDF-nek konkrét javaslata a populizmus, a rövidtávú hazudozás hatásának csökkentésére? Mi kellene ahhoz, hogy a magyar választók tudatosabban és megfontoltabban vásároljanak?

- A cél az, hogy a politikai döntésekben nagyobb teret kapjon a ráció, és visszaszoruljon az érzelem. Ma azért tartunk itt, mert a döntések többsége emocionális alapon születik meg. Azt remélem, hogy a következő választások után, ha eltelt pár hónap, és kiderül, hogy a Fidesz sem tud csodát tenni, az egy nagy nemzeti kijózanodáshoz fog vezetni.

- De akkor még mindig ott a Jobbik.


- A Jobbik szerintem mellékszereplő. A lassan nyolc éve működő kormányzat kapitális hibáira adott válasz, illetve nem is válasz, csak olyan kérdéseket fogalmaz meg válasz nélkül, amelyeket a szocialisták és a szabaddemokraták még felvetni sem mertek. Az ő titkuk ebben rejlik, de ez a lufi hamar ki fog durranni. Mindenki tudja, hogy megoldásaik nincsenek. És ha ez a nemzeti kijózanodás megtörténik, akkor talán rádöbbennek a magyarok arra, hogy egy családot sem lehet csak érzelmekkel irányítani, egy vállalkozást pláne nem, akkor mitől lehetne egy országot?Címkék: szdsz mdf bokros bajnai

288 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr591517418

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Benedek jelenség 2009.12.03. 13:39:41

Melyik RT-ben eshet meg az, hogy az igazgatóság leváltja magát, majd a részvényesek kifejezett tiltakozása ellenére új igazgatóságot jelöl ki önhatalmúlag? Egyikben sem, de mindez nem az ő hibájuk. A miénk. Mert hagyjuk és elvárjuk, hogy mindent...

Trackback: Posztdiktatúra az oktatásban 2009.11.17. 15:20:25

Körülnézve a hazai politikai kultúra és civil szféra állapotán, a dahrendorfi jóslat eredeti vérmes reményeim ellenére –  egyre kevésbé mondható pesszimistának. Az első húsz év máris elillant a hatvanból, és a demokratikus...

Trackback: Azt a 7 százalékát! 2009.11.13. 21:38:35

A Fidesz, mintha ragaszkodna a 7 százalékhoz. '98-ban ekkora gazdaaági növekedést ígértek. Az nem jött be, de gyenge lábakon áll a 2010-es 7 százalékos költségvetési hiánnyal való riogatás is. A 4cast nemzetközi piacelemző cég szerint ugyanis: a 2010-e...

Trackback: Gyurcsány még megmenthet minket Orbántól - Az utolsó esély 2009.11.12. 11:41:15

Kövezzetek meg, de én egyetértek Gyurcsány Ferenccel, és nagyon örülök, hogy visszatért a politikai életbe és nem hagyja, nem engedi, hogy a jobboldal a végső romlásba döntse virágzó országunkat.   Lássuk be barátaim, hogy minden, amit leírt, sz...

Trackback: Adj egy pacsit! 2009.11.11. 17:49:57

- Szevasz Lacikám!- Szevasz Lajos, mivan veled?- Á, semmi. Most jöttem haza Kubából, erre látom, hogy már megint balhézik ez az Ibolya a rádiók miatt.- Kubából? Szidjátok itt a komcsikat, és kimész Kubába? Tudod nálunk gazdasági válság van, meg figyeln...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:53:25

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jajj, az MDF-ben mindig megvolt ez a bizonyos naivság, amit Herényi az utolsó két kérdésre adott válaszában kifejez: jó lenne, de sajnos nem felnőtt módra gondolkozik a magyar választók többsége. Ha egy mostanihoz hasonló gazdasági válság nem volt elég ahhoz, hogy felnyissa az emberek szemét a mértéktelen költekezés hátulütőire, akkor mitől lenne bármiféle kijózanodás a fidesz-kormány hatalomra lépése után pár hónappal?
Ez igazi interjú, vagy olyan Bede villáminterjú féle fiktív?
index.hu/bulvar/mancs709/

itt tudtommal DI unokaöccse volt az elkövető, és elég simán megúszta a gyilkosságot némi ejnye-bejnyével.
Összenőtt ami össze tartozik. Az ál-konzervatív MDF, és a baloldali szélsőséges Tóta W. Árpád. Remélhetőleg az MDF a számtalan 5.01%-ok után kap egyszer egy 4.99%-ot is, hogy a lehető legtöbb baloldali voks vesszen el :)
Hát ha más nem lesz, akkor muszáj lesz rájuk szavazni.
Lassan már én is ott tartok, hogy nosztalgiával gondolok az Antal kormányra. Tényleg nem gondoltam volna, hogy eljön ez a pillanat, pedig igy tizen év távlatából egyedül az MDF tünik értékelvü politikai tényezönek. A többiek rabjaik a saját populizmusuknak és a megélheti képviselök gyávaságának.
De még mielött megkönnyezem ezeket a mondatokat, el kell hogy mondjam, hogy egyedül nekik és a mostani "szakértöi" kormánynak volt legitimitása befejezni a rendszerváltást. Egyiknek sem volt bátorsága átrendezni és igazságossá tenni a közteherviselést és az újraelosztást valamint racionalizálni az állam müködését.
Súlyos történelmi mulasztás volt az MDF-töl - mint az elsö szabad kormánytól - hogy futni hagyni ezt a lehetöséget. Tölük mndenki elfogadta volna, hogy a szocializmus leváltása nem fejezödik be a sajtószabadságnál, és a többpárti demokráciánál, van tenni való még bőven. A kárpótlási jegyes bohóckodás helyett inkább ezzel kellett volna foglalkozni. Ezzel azon túl hogy elherdálták a mezögazdaságunk alapját képezö nagyüzemi föld területeket, még le is írták magukat mert senki nem akarta viszontlátni a régi földbírtokosi-nemesi rendszert. Kell a halálnak ez a Karádi Kati-s fekete/fehér nosztalgia, földesurakkal és cselédekkel!
Ideje lenne bocsánatot kérni az országtól.
se nem vagyok református, se nem értek a focihoz, hamlet attyának szellemével együtt sem vagyok kézzel fogható, ezáltal bezárkózom svéd típusú individualizmusomba és rénszarvasaimat macskára cserélem.

moha bácsi, a zuzmó
Orbán nem mondta, hogy nem akar a Jobbikkal koalára lépni.
Csak azt mondta, hogy olyan kormányban nem vesz részt, amelyiknek emeszpés, vagy jobbikos tagja van.
Ha köztársasági elnök lenne, akkor akár még jobbikos kormányfőt is ajánlhat ettől.
Jegyzeteltem keményen, amit mondott:
off-.blog.hu/2009/11/10/kalman_olgaval_beszelget_orban_viktor
ez így nagyon szépen hangzik, de picit sok a kavarás azon a tájékon is.
még egy frakciót se tudtak egyben tartani.
Bocsi, technikai hiba a három link, törölj légyszíves kettőt.
Szegénykéim, nem bírnak majd 176 egyéni képviselőt kiállítani, és így nem lesz meg a 20 megyei listájuk sem. A gyengébb választókerületekben (melyik nem az?) ezúttal nem segítik ki a szocik őket kopogtatócédulákkal, hiszen nem érdekük, hogy esetleg elvegyék tőlük a 2-3. helyet, amivel versenyben maradhatnának a 2. fordulóra.
Azaz B.Lajos mehet vissza oktatni Dél-Vaziriszánba. Így Herényi mentelmi ügye sem lesz többé kérdés.
Szegénykéim, nem bírnak majd 176 egyéni képviselőt kiállítani, és így nem lesz meg a 20 megyei listájuk sem. A gyengébb választókerületekben (melyik nem az?) ezúttal nem segítik ki a szocik őket kopogtatócédulákkal, hiszen nem érdekük, hogy esetleg elvegyék tőlük a 2-3. helyet, amivel versenyben maradhatnának a 2. fordulóra.
Azaz B.Lajos mehet vissza oktatni Dél-Vaziriszánba. Így Herényi mentelmi ügye sem lesz többé kérdés.
A csak önmagához mérhető politikus és a konzervatív elvek...
Olyan konzervatívok lesznek ezek a parlamenti küszöbrágó expártok, mint amilyen liberális Zsirinovszkij pártja...
Ha Bokros az öntelt szadinak jut eszébe, akkor ma ők vannak bent az EU-ban. Gazdaságpolitikája hozzájuk áll egészen közel.Igaz, kicsit jobban ért hozzá, mint Kóka doktor.Ibolyka pártját inkább szétdúlta, ez a választásoknál látszik majd, hogy mennyire.Nélküle egyben sorvadtak volna el, vele, részekre esve. A Jobbikot nem kéne a szocik nyakába varrni, ezt a tojást nem ők melengették. Ez egy rendes nyalintás a fidesz felé. Demeter is így indult a megélhetési politikus pályája felé. Az a vonat megtelt:) Időnként az indiai vonatokat juttatja eszembe.
Milyen visszafogott lett, de okosabbak nem lettünk, elég homályos még az MDF iránya. Az MDF nyitás balra a lassan megszűnő SZDSZ és a bomló MSZP miatt szerintem várható lépés volt, a Fidesz is hasonlóan kapirgálta össze a jobboldalt, de nekik legalább volt ideológiai vezérfonaljuk, az MDF nem fogja tudni átvenni a baloldali szavazók tömegeit, nincsenek hívószavai.
Miért kell egy önmagát megtagadó, nem létező, lufipárttal interjút csinálni?

Kit érdekel ez?

Pláne azóta, hogy Dávid Ibolya a titkosszolgálattól (MSZP) megkapta a CD-jét?
Itt már a látszatra se adnak?

Szerintem legjobb lenne, ha az MDF új nevet választana, de még jobb lenne, ha eltűnne.
Két észrevétel:
1) Retkes Bokrost javasolja az SzDSz, MDF, MSzP közös miniszterelnök-jelöltjének. Kár, hogy ez kérdésként nem vetődött fel az interjúban. Egyáltalán nem egyértelmű a válasz.
2) Mind a FiDeSz, mind a Jobbik esetén elhangzik a nagy nemzeti kijózanodás. Rendben, de milyen áron?
Vicces fiú ez a Herényi, szinte ugyanazzal a levegővel ítéli el a paternalista hozzáállást, amivel a könnyű drogok legalizálását a konzervativizmussal összeegyeztethetetlennek nevezi. Pedig mi az, ha nem paternalizmus, turbó, üzemmódban?
Ezt az MDF dolgot egyszerűen nem tudom hová tenni..Néha teljesen épkézláb megmozdulásaik vannak, a Bokros például jó ötlet volt, mégha ezért szét is ment a párt.Viszont irányvonalnak mindenképpen figyelemre méltó,ha egy gondolkodni tudó embert is képes beemelni magához egy párt,akár kockázatok árán is.Van egy olyan érzésem,hogy itt fognak lecsapódni a kiábrándult szoci szavazatok, mert ugye a Fidesz csak Fidesz maradt,Szdsz nincsen, a Jobbik meg ugyanmá kategória.A könnyű drogokat,és a melegedést meg úgyis megoldja otthon mindenki, ezért most felesleges lenne zászlót lengetni.
Antall mellszobra megfordulna a tengelye körül, ha még nem lopták volna el vagy a sok vörös festék nem száradt volna rá amit ráöntöttek "ismeretlenek"
viszlát mdf , jobbbbb lesz nélkületek
"Ezért is lenne aktuális a liberális nyitás, hiszen Bokros sem a konzervatív értékekkel hódít, hanem a piacpártisággal." - ejnye, Árpád, jól belehajtottál abba a fogalmi dugóba...
Huhhh!

Most Herényi kapni fog a jobbosoktól. Még, hogy a Fidesz sem tud a szarból várat építeni még ha ezt is ígéri?! Sokan mormolgatják magukban, hogy a "Fidesz elhozza a kánoánt... a Fidesz elhozza a kánoánt..." és arra gondolnak majd csak a jóisten megsegít.
Az is kérdéses, hogy meddig lesz a Fidesztábornak türelme a kifogáshoz, hogy az előző kormányok "csontvázakat" hagytak nekik hátra és sajnálatosan a kampányban az ország valós helyzetét még nem ismerték. Hahaha!
Örülnék, ha a Fidesz hasznára lenne az országnak és remélhetőleg szoros gazdaságpolitikával meg is teszik ügyesen, úgy hogy az embereket látszat intézkedésekkel elkábítják. De népszerűek nem lesznek a 2010-es év végére az biztos.
Szerintem jókat mondott, lehet hogy MDF-es leszek?? Bár ha belegondolok, hogy ilyen Almásy Kornél csávókat is beengednek maguk közé, akkor lehet hogy talán mégsem...
Nem kevés gusztustalan alak van a magyar politikában. Herényi közöttük is dobogós.
Na itt van Bauer legújabb okádása a szélsőbalról, kiváncsi vagyok erről lesz-e post, Árpi

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9196700

egy kis dícséretet megérdemelne az öreg, hogy kitart a bunkerig. Amikor már semmi remény, ő ugyanolyan vehemenciával nyomja az igét, talán a "csodafegyver"-ben bízik még...

És akkor még van aki csodálkozik, hogy ilyenek után a jobbik 15%-on van? Nagyon sok szavazatot ki lehet termelni ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokkal.

Hisz mit tegyen az az ember, aki ez után a 8 év után, ami megtörtént, megtörténhetett már életében soha többet nem fog olyan pártra szavazni ami ezalatt a 8 év alatt kormányon volt.
Ha sokat köpköditek a fideszt, Orbánt bizony az ilyen emberek simán le fognak szavazni a jobbikra.

Hisz ha a médiából nap mint nap a fidesz gyalázását hallják, diktatúrát csinál stb, akkor kell, hogy a fideszkormánynak legyen egy koalíciós fék jobbik, ami pozitív irányba tereli az energiákat, megakadályozza, hogy azt a sok mocsokságot elkövessék, amit terveznek...
"A cél az, hogy a politikai döntésekben nagyobb teret kapjon a ráció, és visszaszoruljon az érzelem."

www.youtube.com/watch?v=TlqpfV9marA

Már várom az Ibolya fegyver-kombó bemutatóját!
"Megjegyzem, a konzervativizmus meg az ifjúság számomra mindig nehezen volt összeegyeztethető, mert amikor az ember éppen fiatal, akkor nem konzervatív. Én se neveztem volna magamat konzervatívnak fiatalon."

A mai világban tökéletesen kifejezheti a lázadását egy fiatal azzal, hogy konzervatív marad...
hű vazze hajtod az értéket, mint alaszkai aranyásó a kutyaszánt ?? (ki kéne ) herényi ... mecsoda magaslat
Az elmult 2-3 evben az mdf valahogy egyre normalisabbnak tunik. Lassan felvallalhato lesz a tobbi parttal szemben. Lasd jozanabbnak tuno politizalas, nem durcas "kivonulok a terembol es meg sem hallgatom amit a gyurcsany mumus akar mondani" tipus, hanem meghallgatja, megfontolja es aztan mond nemet. Vagy igent alkalmankent..

Ezt mas is igy latja vagy csak en oregszem? :)
jó fejnek tűnik ez a Herényi. de hogy a melegekkel meg a fűvel mi baja van, azt nem tudom. elvégre racionális hozzáállásról beszél a végén, és hát racionális alapon nem nagyon lehet se a melegeket (őket főleg nem) se a könnyűdrogokat (najó, azokat egy kicsit) elítélni, ehhez tisztán emocionális alap kell. ha az ember bármelyiket is ismeri egy picit, akkor tudja, hogy a világ legártalmatlanabb dolgai. ezért kéne egy liberális párt. na mindegy.
régóta kacérkodom az MDF-fel, mint egyetlen vállalható párttal a magyar porondon. soha nem gondoltam volna...:)
MDF=HitGyüli, Bokros, Fekete Laci, Habsbulg Gyölgy most meg a szadeszesek...

Hát nem csoda, hogy az összes régi tagot kizárták; kell a hely az újaknak ebben a díszes, méltóságteljes "konzervatív" klubban :)

"Itt a lé/t/ a tét"
"A Jobbik szerintem mellékszereplő"

Hahaha :-). Mondja ezt egy kvázi kétszemélyes párt második embere, alulról nyaldosva a bejutási küszöböt.

Kicsit vissza lehetne venni az arcból.
"és nincs a múltjában vállalhatatlan elem, akkor szívesen látjuk."

Minden párt mindent vállal(hatónak tart) ha a parlamenti matematika megköveteli. Az MDF is ezt bizonyította korábban a rendőrökkel összeakaszkodó ex-fideszes kebelre ölelésével.
Herényi: "A konzervatív értékrend nem fogadja el a könnyűdrogok liberalizálását..."

konzervatorium.blog.hu/2008/06/09/drogtilalom_vs_common_sense_2

:) ;)
Bokros Lajos mellett konzervatív értékekről beszélni is több mint hiba. Az ő csomagja súlyosbította a demográfiai problémákat a mai szintre, mivel azóta kb. évi 30-40 ezer gyerekkel kevesebb születik.

Ez az értékrendi hazudozás már a Gyurcsányi szintet éri el. Mondjuk eredményes ettől még lehet. Végül is elég sok támogatható elem megmaradt, és az SZDSZ szavazók (akikkel beszéltem) sem voltak annyira oda a drogliberalizációért és a melegjogokért, az pedig senkit nem érdekel, hogy az értékrendjét minek hívják.

Ha valakinek meg nem tetszik, azt úgyis elviszi az NBH. :P
az egész egyben nagyon tetszett, van egy gyanúm, hogy ez nem megtörtént interjú, hanem akár előre megírt, amihez Herényi a nevét adta.

konkrétan, ha már a poszt címe is a reformokat emeli ki, hiába népszerű a reformok 'eltöketlenkedését' a 2002-2009 közötti kormányokra hárítani, csak és kizárólag, ez nem igaz, mert:
- 1998-ban is olyan volt a gazdasági helyzet, hoyg lehetett volna reformálni, Orbán mégis inkább a kádári totyorgást választotta.
- a reformok jó része kétharmados törvényekhez kapcsolódik. a közigazgatási reform 2006-ban kodifkáltan ott állt, de a FIDESZ még csak tárgyalni sem volt róla hajlandó. nekem mindegy, hogy a közjogi rendszert, vagy a FIDESZ-t szidjuk emiatt, de a reformok nem kizárólag a kormány szándékán buktak el.
- az viszont egyértelműen FIDESZ, hogy azt a kevés reformot (pl. kórházkapacitás), amit megcsináltak, és jó volt, és most is jó (nem tételesen, hanem összességében), még az ellen is felhergelték a népet (REIT-ek gyalázatos hozzáállása 2006-ból, Éger István mozgatása).
@markusbenjamin: ezt én sem értem, de mondtam neki előre, hogy rövid interjú lesz, hosszút nem olvasnának el.

sztem jó irány felszedegetni az szdsz bázisát, de nem lesz hozzá elég a kecskeméti expolgármester, akárhogy hordozzák körbe.
@okostojgli: tegnap délben készült az interjú, akkor még ez nem volt.
@Bit Rot: "Kit érdekel ez?"

Engem, pöcsfej.
@Bit Rot: hát ezzel a CD-, UD-, mentelmi üggyel direkt nem is akartam foglalkozni, ez az interjú azért készült, mert engem érdekelt pár dolog, és megkérdeztem. spec az UD-ügy nem annyira érdekel.
@Tóta W. Árpád:
igen, igen, közben leesett, hogy valami ilyen történhetett
@dark future:
A Jobbik tényleg mellékszereplő.
Én is vegyek vissza?
@is: "a reformok 'eltöketlenkedését' a 2002-2009 közötti kormányokra hárítani, csak és kizárólag, ez nem igaz, mert:"

2002-2010 között 8 év hosszú idő. Meglátjuk 2010-ig mennyi reform lesz. És ugye szó sincs itt "kormányokról", hiszen ez a 8 év az MSZP folyamatos hatalomgyakorlásáról szól az SZDSZ támogatásával. Tehát nem "kormányok" felelőssége, hogy a reformok elmaradtak, hanem a hatalmon lévő pártok az MSZP, SZDSZ felelőssége.

Annál is inkább, mivel a magyar választási rendszerben pártokra szavazol és nem a kormányra kormányfőre.
@okostojgli: A kérdés az, hogy ki jobban mellékszereplő, a közv kutatásokban 1-2%-on teljesítő MDF vagy a jobbik?

A jobbik abban az esetben lehet mellékszereplő ha a fidesz egyedül is megszerzi a kétharmadot, na de akkor a mellékszereplőség igaz lesz az összes többi pártra is.
@Tóta W. Árpád:
Kár, hogy nem érdekel.
Az MDF-ben mindig az a legérdekesebb, amikor a bombákat alájuk teszik.
A lehallgatók, az ügyészek , a bomlasztók meg a média sakálvokál.
És még jobb lenne, ha érteném is.
@kovaxx:

"baloldali szélsőséges Tóta W. Árpád"

na, ezen jót röhögtem. Árpád mint baloldali, és akkor a szélsőséges hol van még? :-D
Jellemző,hogy ilyen baloldali fafejek,mint simonmondja,meg is ,most is csak az orbánfikázást képesek kiböfögni.
Herényi urat mindössze a bíróság ítélte el jogtalan kizárásokért és maga Antall József testvére,valamint Boross Péter és még további két-három volt pártelnök mondta róla,hogy vállalhatatlan konzervatív szemmel,amit csinál.Ezekután akinek még szimpi,az cak rejtőzködő szoclib fan lehet.
@simonmondja.: az egy taktikai dolog, engem az sokkal inkább foglalkoztat, h lesz-e liberális képviselet (válasz: nem az mdf lesz az), meg hogy Bajnai örökségét ki vállalja fel.

a cd/ud ügyről azt gondolom, hogy ottan a fideszesek megpróbálták az mdf-et megenni. ez ugye vitán felül áll. erre kellett nekik az UD szaglászása meg Almássy. na most ha engem meg akar valaki enni, akkor olyan nagyon nem fogom szégyellni, ha pont egy arrajáró titkosszolga lövi le a farkast. de mondom, ez ilyen napi kavarás, nem annyira fontos.
@kovaxx:
Egyelőre nem ismert a jövő évi választás részvételi aránya, sem eredménye. Darabra sokkal több jobbikos, megkockáztatom fideszes sem lesz mit az EU választáson volt. Kérdés, hogy akik most júniusban nem voltak szavazni azok hová teszik az x-et jövőre.
Van 1-1,5 talán 2 millió ember akiről NEM LEHET megmondani, hogy kire fog szavazni.
„a kezdetektől jelen van a nemzeti liberalizmus eszméje, ezt már Antall József is képviselte”

:D

„Aki úgy gondolja, hogy köztünk akarja folytatni a politikai pályafutását, és nincs a múltjában vállalhatatlan elem, akkor szívesen látjuk.”

Magyarul ez a politikusról szól, nem az emberekről, és az ő képviseletükről…

„A konzervatív értékrend nem fogadja el a könnyűdrogok liberalizálását, a konzervatív embereszmény és társadalomkép eltér a liberálisokétól.”

Figyelem! Kikerülte a meleg-témát. Pedig anno voltak olyan megnyilvánulásai, mintha helyeselné az emberek általános jogegyenlőségét… ez egyébként nem liberális felfogás. Ez civilizáltsági kérdés. Ezt az MDF is nagyon jól tudja. Max burkoltan. De ez az „innen is szerzünk egy kis szimpátiát majd onnan is” - fél modor nekem nem jön be.

„A konzervativizmus a felelősségről és az öngondoskodásról szól.”

Érdekes, a liberalizmus is szól ilyesmiről. Mostmár értem a fenti kitételt. Nemzeti liberalizmus…

„mert amikor az ember éppen fiatal, akkor nem konzervatív. Én se neveztem volna magamat konzervatívnak fiatalon”

mamár erre számos ellenpélda van

„De az erősen konzervatív érték.”

Az MDF most az értelmező lexikont szeretné megújítani, a politikusait átmenteni, vagy a zembereket képviselni?

„A környező országok közül a kapitalizmust leginkább elutasító társadalom a magyar”

igen, a magyarok konzervatívok. Elutasítanak mindenféle változást. Az sem tetszik nekik, hogy véget ért a kádárizmus. A kis konzervatív kádárista mindenit!

„Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a szocialisták elindítják.”

Szereptévesztés. Az mdf-esek fognak indulni az mszp listáján, nem fordítva :-)

„Bajnai nem elégséges (…) de be kell látni, hogy amit a válságkezelés terén tett, az nem rossz.”

Aham…

„se politikai háttere, se ideje nincs ahhoz, hogy ezeket megkezdje”

akkor nem Bajnai nem elégséges, hanem az idő, mit kormányfőként eltölt. Óriási különbség.

„Ma azért tartunk itt, mert a döntések többsége emocionális alapon születik meg. Azt remélem”

óó, a remény eszerint nem takar semmiféle emóciót…
„talán rádöbbennek a magyarok arra, hogy egy családot sem lehet csak érzelmekkel irányítani, egy vállalkozást pláne nem, akkor mitől lehetne egy országot?”

nem, értem, mit jön ezzel az érzelemmentes hozzáállással. Kicsit túlspirázz a dolgot…

köszi az interjút! Érdemes volt. Herényi számomra éppen úgy hatott, mintha egy elempés hablatyolást olvastam volna. Na, azért egy-két fokkal talán jobb…
@okostojgli: de, fideszesből azért lesz több. jobbikosból nem valószínű. nyilván a legtöbb új belépő az ep-hez képest nemfideszesből lesz, és hogy mennyi, az két tényezőtől függ: hogy a fidesz mennyire mutatkozik undorítónak (semjén-mikola mutatványok), és hogy lesz-e pólus, ami ellenük határozza meg magát, és mégse annyira gusztustalan.
@Péter51:
Még szerencse, hogy te nem baloldali fafej vagy.
@Tóta W. Árpád:

Nem az MDF lesz a liberális képviselet?
Az egyáltalán nem biztos.
Ha negyedik párt lesz, akkor ő lesz a legliberálisabb, az zicher.

Az a gond, hogy a liberálisnak nagyon eltaknyolták a fidesznyikek a jelentését.
A liberális nem jelent emberijogvédőt.
Az csak egy kis értelmezési anomália.
A liberális a szabadpiacot jelenti.
A szabad vállalkozást, a gazdagodás , vagy a híd alatt megdöglés szabadságát.

Szociális érzékenység és érzőszív nélkül.
Ehhez öntudat kell és gerinc.

Ez lenne a konzervatív liberális.
Ennek sem felelnek meg?
"igen, a magyarok konzervatívok. Elutasítanak mindenféle változást. Az sem tetszik nekik, hogy véget ért a kádárizmus."
Hát éppen az a baj, hogy nem ért véget, hanem mára elöntött mindent és mindenkit.
@kamill77: Az erzelemmentes hozzaallas szerintem nem negativ hanem ebben az esetben pozitiv. A politika termeszetebol fakadoan sok esetben erzelmekre epul de lehetne sokkal hatekonyabb ha nem igy lenne.
Ha peldaul az emberek nem az alapjan dontenenek, hogy kit utalnak, hanem hogy kinek van logikus programja.
Vagy ha a politikus nem durcas 6eves ovodas modjara vonulna ki a parlamentbol ha egy neki nem tetszo ember kap szot hanem merlegelne es egy-egy otletet nem a felveto szemelye/partallasa alapjan utasitana/fogadna el hanem a felvetes tartalma alapjan.

Az erzelmeket nyilvan nem lehet teljesen kizarni a dontesekbol de ami most folyik az mar nevetseges. Visszabb kene venni ebbol..
@okostojgli: "Darabra sokkal több jobbikos, megkockáztatom fideszes sem lesz mit az EU választáson volt. Kérdés, hogy akik most júniusban nem voltak szavazni azok hová teszik az x-et jövőre.
Van 1-1,5 talán 2 millió ember akiről NEM LEHET megmondani, hogy kire fog szavazni. "

Röviden fogalmazva te a Fidesz támogatottságának teljes összeomlásával számolsz. Az EU választáson a választók 37%-a ment el szavazni, a 8 millió feletti választóból ez 3 millió ember. Ha mondjuk 70%-os részvétel mellett (2002) nem lesz több fideszes szavazó darabra, akkor az támogatottságban 28%-ot fog érni a fidesznek 8%-ot a jobbiknak. Akkor maradna 65% más pártra szavazó, ugye ezt te sem gondolod komolyan?
@Tóta W. Árpád:
"új belépő" - ez jó :)

Csak egyetérteni lehet ezzel, mármint a két tényezővel. A FiDeSz undorítóságára rá is lehet játszani, mondjuk egy Gy.F., és az ellenpólus nem is biztos, hogy szintén undorító kell legyen, például a Bajnai-örökség, ahogy írod.

Én ott vagyok dilemmában, ami ki is maradt az interjúból, hogy milyen ára is lesz annak amikor kiderül, hogy nincs kolbászból a kerítés. Valóban érdemes-e megvárni és karosszékből hátradőlve sörrel a kézben nézni a tévében ahogy Morvai kisasszony vagy valamilyen szélsőbalos ultra szedi szét a kordont a Kossuth téren, vagy most tenni azért, hogy ez ne fordulhasson elő, konkrétan, a FiDeSz ne kerüljön kormányra 2010-ben. Lássuk be, kicsi az esélye de nem lehetetlen. Például tegnap Bauer Tamás tesz egy kijelentés, miszerint a FiDeSz szélsőjobbos. Mire Désiben bennszorul a levegő és visszakérdez, hogy nem a Jobbik a szélsőjobbos? De, mondja Bauer, a jobbik a szélsőjobb nyilas verziója. Ebből nekem az jön le, hogy ha egy -szerintem- higgadt, meggondolt, sokat látott figura képes ilyen megjegyzést tenni és ezzel ilyen meglepetést okoz, akkor a közbeszédben valami nagyon nincs rendben. Vagyis lehet tenni azért például, hogy sok ember vegye észre, hogy a FiDeSz igencsak messze áll a középtől.
@okostojgli: hát szerintem meg Bauerrel elszaladt a hintaló. ha pedig az a célja, hogy így akadályozza meg a fidesz kormányzását, akkor nagyot téved.

a fidesz nem szélsőjobb, ennél árnyaltabban is meg lehet fogalmazni, hogy mi a baj vele, ez így semmivel se több, mint komcsizni a komplett nemfideszes társadalmat.
Pár pofonnal kijózanítani a szalonspicces trógert lehet. A hülyét azt ütheted ameddig csak akarod, nem fog megjönni tőle az esze...
Én nem hiszem, hogy az MDF egyedül képes lenne bejutni a parlamentbe 2010-ben. Az EP-n is már rezgett a léc, országgyűlési választásokon meg jóval magasabb a részvétel, úgyhogy kb a 3 párti parlament az, ami biztosnak tűnik.

Még azt tudom elképzelni, hogy a tegnap felvetett olajfa keretében összelapátolják a ballib morzsákat, és elérik az 1/3-ot. Szerintem ez a max. amit ki lehet tűzni reális célként. Ilyen marginális kérdések, mint melegjogok és a könnyűdrog legalizálása szerintem nem fog komoly szerepet kapni a kampányban. Többet vinne, mint hozna.
Úgy látom, egy-két szokásos jobber droidot leszámítva, a legtöbben az objektív értékén kezelik Herényi nyilatkozatát, illetve magát az MDF-et. Ha több ilyen ember/választó lenne, jaj lenne Fityesznek is, Maszopnak is. Jobbik említésre se méltó, Szadesszel együtt.
Délelőtt csak átfutottam, most el is olvastam az interjút. Hogy mekkora faszságokat bírt mondani Herényi...

"Aki paternalista viszonyok fenntartását tűzi ki célul, aki az állam mindenhatóságát hirdeti, aki nem az állampolgárokat ösztönzi teljesítményre, hanem helyettük ígéri minden probléma megoldását; szóval aki a gondoskodó állam víziójával kampányol, az bizony nem konzervatív. A konzervativizmus a felelősségről és az öngondoskodásról szól. Így tehát ők értékrendjükben sem tekinthetők konzervatívnak."

Na most ez úgy baromság ahogy van. A paternalista (szociális, baloldali) konzervatizmusról még nem hallott? Ajánlom figyelmébe pl. ezt: www.fn.hu/hetilap/gazdasag/20090106/etatista_konzervativok/?action=nyomtat

Teljes káosz van a fejekben a bal-jobboldalisággal ill. a liberális-konzervatív irányultsággal kapcsolatban. Előbb ezeket kellene a helyére tenni, majd azután besorolni a pártokat és a programokat ide vagy oda.
@okostojgli:

"A Jobbik tényleg mellékszereplő.
Én is vegyek vissza?"

Tőlem aztán... Mindenesetre jelenleg a Jobbik inkább néz ki parlamenti erőnek (meg egyáltalán: erőnek), mint az MDF, az erős médiahátszél ellenére is. Ennek lehet örülni vagy nem örülni, mindenesetre tény. Egy (a túlélésért mindenre képes, szétesett, botrányoktól hangos) törpepárt részéről lemellékszereplőzni őket enyhe szereptévesztésre, és meglehetősen nagy arcra vall.

Az MDF jelenleg Bokros menedzsere és sztájlisztja, semmi több.
@Nothingspecial:

"a legtöbben az objektív értékén kezelik Herényi nyilatkozatát, illetve magát az MDF-et."

Ja. Objektív értékén. Herényi helyenként nettó baromságokat mond, önellentmondásoktól terhesen ("aki a gondoskodó állam víziójával kampányol, az bizony nem konzervatív" vs. " De az erősen konzervatív érték. Különösen a szociális piacgazdaság."), az MDF meg csak nyomokban létezik, most leginkább úgy, mint Bokros seggén egy pattanás.

"Jobbos droid"-e vagyok?
@Tóta W. Árpád: "ez így semmivel se több"

Ez igaz. De rajtad és rajtam kívül hány embernek a fülébe ültetne bogarat ha sokszor, sok helyen hallana ilyeneket mint amit Bauer mond? Emlékezz, a szarból Gy.F. visszahozta, és nem másképp.

Megjegyzem Bauer olyan nagyon-nagyon nem lőtt mellé, és szerintem ezt te is tudod.
@kovaxx: "Hisz mit tegyen az az ember, aki ez után a 8 év után, ami megtörtént, megtörténhetett már életében soha többet nem fog olyan pártra szavazni ami ezalatt a 8 év alatt kormányon volt."

Tévedsz. Én magam, ha nem váltott volna az MDF, ugyancsak a szocikra szavaznék. Abban a 8 évben pedig semmi olyan nem történt, amire a fidesz büszke lehetne, ha érted mire gondolok.

"Ha sokat köpköditek a fideszt, Orbánt bizony az ilyen emberek simán le fognak szavazni a jobbikra."

A köpködés, ha már így nevezed, nyilván nem alaptalan. Így is nevetséges, hogy kőkorszakbeli vezérrel rendelkeznek, akinek volt képe azt állítani tegnap, hogy a pártja egy demokratikus párt. Röhej. Teljesen mindegy, hogy egy megvezetett, befolyásolható átlag hívő hova szavaz, a fideszre vagy a jobbikra, egykutya. Ugyanannyit ér.

"Hisz ha a médiából nap mint nap a fidesz gyalázását hallják, diktatúrát csinál stb,"

1997-től Orbán Viktortól csak kommunistázást, polgározást és magyarkodást, nemzetezést, árulózást, számonkérést stb. hallunk, hát engedtessék meg, hogy ha nem is fasisztázzák (nácizzák) le a vezért, legalább hadd köpködjék (hatásosabb, mint a tojásdobálás).

" akkor kell, hogy a fideszkormánynak legyen egy koalíciós fék jobbik, ami pozitív irányba tereli az energiákat, megakadályozza, hogy azt a sok mocsokságot elkövessék, amit terveznek..."

Na most fostam össze magam. Nagyon beverted a fejed?
@dark future: "Egy törpepárt részéről lemellékszereplőzni őket"

Értem amit írsz, felrovod az MDF-nek, hogy mire föl ugat. Én viszont arra céloztam, hogy akármennyire kis hangyafing is az MDF, abból még nem következik, hogy hülyeséget is beszél. A Jobbik 15 %-a minek is a 15 %-a? Erről beszélek, nem tudjuk, hogy akik jövőre elmennek szavazni és nem a FiDeSzre vagy a Jobbikkra szavaznak mennyivel lesznek többen mint ahányan például az EU választásra nem mentek el.
A Magyar Demokrata Fórum végre remélem ledobja a magyar nevet. Sok jót nem tettek ezzel az országgal. Béke poraikra... nagyon sokba voltak Ők már nekünk.
nna, végre valami értelmes dolog, amihez hozzá lehet szólni, mert non stop fideszezés már a könyökömön jött ki.

Örülök az interjúnak.

Építő kritikám az volna, és nem TWÁ, hanem Bokros felé, hogy BL miért nem veszi át az egész kócerájt, hiszen két nap alatt megpuccsolhatná Herényiéket, kiszórhatná a megunt arcokat (ha egyáltalán van kit kiszórni, lévén szvsz két-három tag az egész párt), és főleg, hozhatna új embereket, szabad kezet kapna a káderpolitikában.

Mert most tényleg, mi a szándéka Bokrosnak? Beviszi őket nagy kegyesen a P-be? Vagy feltételül szabja, hogy a listát is ő állítsa össze?
Akar egyáltalán valamit kezdeni Bokros az MDF-fel, értsd: a maga képére formálni, átalakítani, vagy csupán unaloműzőként azt találta ki, hogy segít Dávidéknak kampányolni?

Az MDF személyzeti politikájában, arculatában szvsz semmiféle összhang nincs, 19. századi figurák, Mikszáth korából ittragadt dzsentrik (jellegzetes példa erre Csapody) vegyülnek Bokrossal.
@sztd:

"Az ő csomagja súlyosbította a demográfiai problémákat a mai szintre, mivel azóta kb. évi 30-40 ezer gyerekkel kevesebb születik.

Ez az értékrendi hazudozás már a Gyurcsányi "

Aztán te hazudsz-é?

@Kyuzo:

"A mai világban tökéletesen kifejezheti a lázadását egy fiatal azzal, hogy konzervatív marad... "

Konzervatív marad - csak szóban. Tettekben nincs különbség.

@mavo:

"Árpád mint baloldali, és akkor a szélsőséges hol van még? :-D"

Fiatal vagy még, ezért nem szokhattál a kódolt beszédhez:) A fidióták és a jobbik-prolik így azonosítanak mindenkit, aki a nem FIDESZ ill. Jobbik szavazó.

@dark future:

"Az MDF jelenleg Bokros menedzsere és sztájlisztja, semmi több."

Szerencsére így igaz. Remélem így is maradnak, és nem lesz túl sok "igazi MDF-es" ötletük.

Lehet, hogy mint 2002-ben a franciák, befogott orral, de ezekre kell szavaznom!? Amilyen a választék.
Én alapból a falnak megyek a skatulyázástól. Ma divat azt kinyilatkoztatni, hogy én liberális/konzervatív stb. vagyok, és minden dologról az álláspontomat e fő-fő dogmatikus elvből _levezetni_. Ez hülyeség. Pont fordítva kellene gondolkodni, ezeket a címkéket azért találták ki, hogy az ember el tudja mondani magáról egy szóval _saccperkábé_, hogy milyen beállítottságú. Tehát sok-sok kérdésben végignéz magán az ember, hogy itt a liberális álláspont tetszik, ott a konzervatív, amott meg a szocdem, győzött az X, tehát én inkább X vagyok. (Politikusokon kívül nagy ritkaság, hogy _mindenhol_ az X jöjjön ki. A politikusok is inkább "füllentenek".)

Egy példa:
@markusbenjamin: "hát racionális alapon nem nagyon lehet se a melegeket (őket főleg nem)"

Egyetértek.

"se a könnyűdrogokat (najó, azokat egy kicsit) elítélni"

Nem értek egyet. Én még a cigit is visszaszorítanám drasztikusan. Nézz rá egy dohányosra, aki valamilyen ok miatt nem tudott huzamosabb ideig rágyújtani. Hol van itt a szabad akarat? Ez biokémia. Szabad akarat maximum az első pár szálnál van. Én nemes egyszerűséggel betiltanám a cigit is, a napi idegméreg adagot (=nikotint) pedig elérhetővé tenném tabletta formájában (így a cigizés "menő" aspektusát is kihúztam), úgy legalább a tüdőrákot megússza az illető.

Erre szokták mondani, hogy már önmagam károsításához sincs jogom, b+? Erre szoktam válaszolni, hogy jó, győztél, felőlem a biztonsági öv se legyen kötelező a kocsiban, de akkor az OEP-nek meg legyen joga csak akkor kifizetni a kórházi költségeket, ha az illető be volt szíjazva.

ui: Az MDF az egyetlen vállalható parlament-esélyes párt per pillanat.
@klacus:

"A Magyar Demokrata Fórum végre remélem ledobja a magyar nevet."

a demokratát is ledobhatná, mert a hatalmi harcok, puccsok, kizárások, eltávolítások, NBH által megtámogatott belharcok inkább a dél-amerikai milicista modellekhez állnak közelebb a fórum 20+ éves történetében, mint a demokratához.
Jézusom, az Ibolya Herényije! Sötét, nagyon-nagyon sötét ez az egész MDF-es bagázs, egyetlenegy olyan figura nincs közöttük, akitől (meg a dumájától) ne rázna ki a hideg.
@Diocles:

"Akar egyáltalán valamit kezdeni Bokros az MDF-fel, értsd: a maga képére formálni, átalakítani, vagy csupán unaloműzőként azt találta ki, hogy segít Dávidéknak kampányolni?"

no ez az, ezt nem értem én sem. nem egy olyan értékes brand ez, amit érdemes lenne följavítani, épp ellenkezőleg: mind az mdf, mind az szdsz lejáratott, botrányos múltú kompánia, nem érdemes beléjük politikai tőkét fektetni. fölfuttatni egy új pártot általában hosszú és költséges folyamat, meg a magyar választási rendszerben nehéz is új szereplőnek betörni a piacra, de most itt a történelmi pillanat, mert rengeteg a csalódott ember.

egy éve valamiféle bokros-gyurcsány-kóka tengelyű szabadelvű, piacbarát, ugyanakkor szociális elemeket is felvonultató szerveződésre számítottam, de sügerek ezek ahhoz.

"Építő kritikám az volna, és nem TWÁ, hanem Bokros felé, hogy BL miért nem veszi át az egész kócerájt, hiszen két nap alatt megpuccsolhatná Herényiéket, kiszórhatná a megunt arcokat"

minek? ez eleve egy puccspárt, különösebb értéket nem hordoz, az első ami nekem eszembe jut róluk, az a folyamatos szarkavarás a túlélésért. az értelmesebb figurák már kihaltak, kiléptek belőle, vagy kizárták őket. akik maradtak, azok állandóan taktikázó politikai kalandorok, akik nemhogy a pártot nem tudják elhelyezni a politikai palettán (többszöri túlélés mszp segítséggel, bokros hadrendbe állítása, most szdsz-esek lehalászása, koalíciós ajánlat a fidesznek stb.), de alapfogalmakat sem tudnak definiálni (lásd a fentebbi hozzászólásaim).

szívós és agyonüthetetlen amőbák.
ez egy szánalmas, fizetett hirdetés. moderálhatod elölről, hátulról, nem tudom eldönteni, az mdf vagy te, totavé, a színvonaltalanabb
Mivel csak 73 kommentet kellett elolvasnom, nagyjából sikerült képet kapnom erről a diskurzusról.
Kérdésem van, kifejtem: (mármint a kérdést.)

A "kommunizmus"-nak van kanonikus meghatározása, amit az analfabéta komcsizók, persze, nem ismernek.
Van-e arra szentesített, olvasni is tudók által fellelhető definició, hogy:
@egyittlakó:"Na most fostam össze magam. Nagyon beverted a fejed?"

Kár összefosnod magad, nem azt írtam, hogy én így gondolom, hanem, hogy minek mi lesz a hatása. Egyszerűen van egy kb 60-70%-nyi jobboldali tábor, aki már réges rég leszűkítette a választási lehetőségeit két pártra, vagy a fideszre vagy a jobbikra fog szavazni.
Ezek soha sem fognak kommunista párt jogutódjára, szavazni, persze nem ideológiai okokból, hanem az elmúlt nyolc év miatt. Amiatt, többek között hogy 51%-ról 82-re nőtt az államadósság, tudod van egy pont, ahol az ország összeomlik az adósságteher alatt, ezt 2008-ban el is értük, ezt a pontot, IMF-fel el lehetett palástolni az államcsődöt a plebs elől, ennyi.

szóval ezek már nem szavaznak olyan pártra aminek csak az esélye is megvan, hogy az mszp szekerét tolja.

ezért ha a fideszt köpköditek csak átmennek a jobbikhoz, mint tiszta kéz, új erő.

el kéne gondolkozni mi a jobb a fidesz jobbik koala, vagy fidesz egyedul mert ekozott a ketto kozti valasztasban meg jelentos mozgaster van.
"A cél az, hogy a politikai döntésekben nagyobb teret kapjon a ráció, és visszaszoruljon az érzelem. Ma azért tartunk itt, mert a döntések többsége emocionális alapon születik meg."

Engem komolyan rossz érzéssel fog el, hogy pillanatnyilag az MDF a legértelmesebb megnyilatkozásokat adó párt. Ezzel a kijelentéssel például mélységesen egyetértek.

Csakhogy nekem nem megy annyira könnyen a múltbeli szereplésüktől való elvonatkoztatás. Tisztán racionális indokok miatt.
- Szóval ön milyen államot képzel el?
- Hát nem paternalistát, hanem öngondoskodót.
- Olyan SZDSZ-eset?
- Nem. Annál azért paternalistábbat és kevésbé öngondoskodót. A liberális felfogás sokkal szabadabb versenyt jelent, mi ennél több állami szabályozást szorgalmazunk.
- Ezek szerint a FIDESZ és az SZDSZ között.
- Mondjuk.
- Elnézést, megmondaná még a nevét?
- Hogyne. Gyurcsány Ferenc.

- Önnek ezek szerint fontos a konzervatív értékrend.
- Nagyon.
- És az mit takar?
- Konzervatívságot.
- Akkor mit fecseg itt nekem a reformokról?
- Konzervatív reformok kellenek.
- Ja, az más. És mik azok?
- Azt én nem tudom. Kérdezzék meg a Bokrost.
- Hát akkor mit tud?
- Csak egyet, de azt tutira. Amit a Gyurcsány csinált, az abszolút rossz.
- Amennyiben?
- Azt én nem tudom. Kérdezzék meg a Bokrost.

- Ön tehát magyar értelmiségi.
- Az vagyok.
- Elnézést, én a Marsról jöttem, sok minden fura itt nekem. Kérdezhetek?
- Csak tessék.
- Volt ez a miniszterelnökük. A Gyurcsány.
- Volt.
- Ön támogatta?
- Amikor azt csinálta, ami nekem tetszett, akkor igen.
- Az mikor volt?
- Mikor azt csinálta, amit a Bokros csinált volna.
- És mikor nem azt csinálta, amit a Bokros csinál volna?
- Akkor nem támogattam.
- Hanem.
- Beledöngöltem az agyagba. A népnek szlogen kell, az meg akadt bőven. Elkúrta, elkúrta ...
- Értem. Ezek szerint önnek, mint véleményformáló értelmiségnek ezzel sikerült elérnie, hogy ne a Gyurcsány legyen a miniszterelnök, hanem a Bokros.
- Nem. Azt sikerült elérni, hogy ne a Gyurcsány legyen a miniszterelnök. Hanem az Orbán.
- És a Bokros?
- Neki soha a büdös életben nem lesz olyan támogatottsága, hogy akár a miniszterelnökség távcsővel elérhető látótávolságába is kerülhessen.
- Akkor nyilván félreértettem. Ön ezek szerint azt akarta elérni, hogy az Orbán legyen a miniszterelnök.
- Nem.
- Akkor mégsem értem.
- Mit nem lehet ezen érteni átkozott hülye marslakó …
@dark future: "az értelmesebb figurák már kihaltak, kiléptek belőle, vagy kizárták őket. "

azért kíváncsi lennék, hogy most kikre gondolsz.
shore:
A véleményemet mondtam el. Hülyézni lehet, de tényleg így gondolom.

Drogliberalizáció:
Minden gondolkodó ember (= aki ebbe már belegondolt) tudja (de minimum sejti), hogy, ha itt drogliberalizáció lenne, akkor úgy lennék mint az alkohollal - világelsők. Az, hogy kicsivel fogyasztunk kevesebbet mint a hollandok, azt jelenti, hogy különben a többszörösét fogyasztanánk, és kicsinálná magát (még jobban) az egész társadalom. Ezért nem vicc, és végképp nem ártalmatlan. Mi nem vagyunk hollandok!

Melegjogok - pofátlanul:
A melegeknek ugyanolyan jogaik vannak (mondjuk a hadsereg kivétel). Se házasságnál, de még pappászentelésnél sem kérdezik meg, hogy az illető meleg-e.
Az előbbi esetben pedig egy hetero férfi sem házasodhat hetero férfival. A homoszexualitás meggyőződésem szerint viselkedési zavar. Olyan mint a pedofilia vagy az ágybavizelés. A hollandoknál már a pedofilok is elkezdték követelni a jogaikat, és pártjuk is van. Tetszik, vagy nem, ez lesz itt is a következő lépés. (Ez esetben örülök, hogy nem vagyunk hollandok.)
Az utóbbi esetben nyilván ciki, ha kiderül, de az azt is jelenti, hogy az illető nem a megfelelő életformát éli (különben nem derülne ki).

Az, hogy a Jobbik mellékszereplő lesz-e tényleg kérdés, de egyetértek azzal, hogy egy MDF-es szájából ez mókásan hangzik. :)

Az UD ügy nem csak a politikai módszerekről árulkodik, hanem arról is, hogy milyen gátlástalan az adott szervezet. Ilyet se a Fidesznél, se az MSZP-nél, de az SZDSZ-nél se tudnék elképzelni (pedig láttam már egy két kemény lépést). Szóval az önálló parlamenti pártok közül meglátásom szerint az MDF a legaljasabb és a legmocskosabb. Ilyen eszközökkel nem lehet középtávon sem országot építeni.
Ettől függetlenül tényleg jó, hogy nem került szóba. Csak bezavart volna.
@sztd:

"A véleményemet mondtam el. Hülyézni lehet, de tényleg így gondolom."

ad1. Egy számmal alátámasztott tényállítást tettél, nem a véleményed mondtad el.
ad2. Nem lehülyéztelek, hanem lehazugoztalak. Pusztán azért, mert amit írtál az _nem igaz_. Ja, és mellette teli szájjal hazugoztál.
Javaslom a ksh.hu-t. Bár lehet, hogy a tények csak összezavarnának.
@dark future:

Ha én pártelnökként liberális voksokra vadásznék, akkor nem mantráznám naponta, hogy mekkora húdefasza konzerv vagyok, meg milyen frankó az antalli örökség.
Mert milyen arcok vannak már ott? Nézd meg Csapodyt, vagy a szóvivőjüket, aki a nyáron azzal röhögtette a publikumot, hogy a magyar állam fizessen ki minden büntit, amit a szlovák állam kiró az ottani magyarokra. Szal a káderállomány übergáz.

Meg persze ki kéne dobni a nevet a kukásba.

VAn példa a sikeres átalakulásra, mégpedig a Fidesz. Amikor a Fidesz jobbra ment akkor viszont nem mantrázta, hogy továbbra is mekkora ballib, hanem ezerrel alkalmazkodott, mindenkit integrált, akit lehetett, sőt, még a nevét is kiegészítette (-MPP), stb.

Efféle építkezésnek nyoma sincs az MDF körül, egy totál lejáratott márkával nyomulnak (MDF), nem hoznak be új politikusokat (pedig mondjuk egy Hack Péter, stb. alig várná, de akár az MSZP-ből, SZDSZ-ből is lehetne halászni).

Az egyetlen újításuk Bokros, ami egyelőre csak arra volt elég, hogy sikeresen vegyenek egy akadályt.

De ezt nem látják Somogyiék? Nem látja Bokros? Miért nem dobják ki a nevet? Miért nem nyitnak? Mit akarnak egyáltalán?

Szal simán lehetne csinálni most egy 10%-os középpártot, de ezek balfaszkodnak.
@sztd: "Az, hogy kicsivel fogyasztunk kevesebbet mint a hollandok"

ar2006.emcdda.europa.eu/en/page007-en.html

itt egy ábra az európai kannabiszfogyasztásról, nyugodjál le. amúgy k-európában nem mi, hanem az istentelen csehek vezetnek.

"Mi nem vagyunk hollandok!"

nem, sajnos, de lengyelek se vagyunk, se muszlimok, hálistennek.

"Az UD ügy nem csak a politikai módszerekről árulkodik, hanem arról is, hogy milyen gátlástalan az adott szervezet. Ilyet se a Fidesznél, se az MSZP-nél, de az SZDSZ-nél se tudnék elképzelni"

LOL!!! hát ki is kezdte az UD-ügyet? hogy is került az UD képbe?
"A homoszexualitás meggyőződésem szerint viselkedési zavar."

Jó, akkor holnaptól te homoszexuális leszel, mert az uralkodó kitalálta, hogy a heteroszexualitás viselkedési zavar... Gondolom könnyen fog menni a váltás. (Abban igazad van, hogy nyilván a heteroszexualitás a "természetes", csak érzékeltetni akartam az állításod abszurditását.)

A pedofília meg veszélyes terület, ott a nemi erőszak üldözendő (nagyon szigorúan), nem maga az "abnormális" szexuális beállítottság (abból van elég, lásd tematikus pornóoldalak: pisi-kaki, öreg néni, gumiba öltözött szereplők,...).
@Tóta W. Árpád:

"azért kíváncsi lennék, hogy most kikre gondolsz."

Elsősorban a rendszerváltó ős-MDF egynémely arcára. Antall, Bíró Zoltán, Csengey Dénes, meg akik most nem jutnak eszembe. De nekem szimpatikus volt pl. Bod Péter Ákos, vagy a nemrég kizárt Katona Kálmán is.
@röntgenszeműlány:

Jobb híján emócionális (meg kulturális, egzisztenciális, világnézeti) alapon megy a döntés, és nem racionálisan.

Merthogy ma magyar pártról racionálisan dönteni marha nehéz. Egyrészt gyakorlat (és 2006 óta szentesített gyakorlat), hogy kampányidőszakban bárki bármit mondhat és ígérhet, a bemutatott program semmire nem kötelez.

Másrészt a pártok önmeghatározásával is óriási problémák vannak: évekig csak megszorítanak és jobboldali gazdasági reformokat akarnak a szocialisták egy milliárdos vezetésével, aki aztán a bukott próbálkozás után mégis inkább sok-sok szocializmust szeretne; a magát jobboldalnak mondó tömb baloldali programot hirdet és fedezet nélkül szőné a szociális hálót; a szélsőjobb gazdaságpolitikája egyenesen szélsőbalos, piacellenes, protekcionista; a liberális párt kulcsembere szemkilövető rendőrparancsnokot jutalmaz és kitiltja a városból a tüntetőket. Bármerre nézel, teljes káosz a fejekben.

Húsz éve olyan a magyar politikai élet, mint egy evolúciós játék, amiben populációk nőnek ki és tűnnek el, időnként egymásba olvadnak, néha helyet cserélnek, egyetlen cél vezeti csak őket, a minél nagyobb élettér.

Sose tudhatod, hogy egy párt két év múlva mit akar, vagy hogy öt év múlva meglesz-e még egyáltalán, vagy csak a neve él tovább. Nincsenek rögzített elvek, irányvonalak, mércék, csak a harc a hatalomért, a befolyásért, a pénzért, a túlélésért, a pozíciókért.

Hogy a 'csába lehetne így racionálisan dönteni?
Árpi! nem azt írtad, hogy nem írsz az szdszről többet?

legalább vezekelj egy LMP-ről szóló irással!
"Gyurcsány bukásával "

álmodik a nyomor, wishful thinking.

már beszédet mond! már blogol újra, vitatkozik orbánnal, hajjaj mennyi bajunk lesz meg vele...
és meg mennyit tud rontani a baloldal újjászervezésén!
8% --> 0
"A környező országok közül a kapitalizmust leginkább elutasító társadalom a magyar."

a BBC 27 országot felölelő véleménykérdezéséről miért nem irsz???
11% szerint rendben van a kapitalizmus
23% végletesen elrontott, elromlott...
@Diocles:

"Szal a káderállomány übergáz.
Meg persze ki kéne dobni a nevet a kukásba."

De akkor mi maradna belőle? :-)
A székház a Szilágyi Erzsébet fasoron? (ha az egyáltalán az övék)

Az egész mdf-et ki lehetne dobni úgy, ahogy van. Az szdsz-t szintén. Sőt tulajdonképp az összes lejáratott, hiteltelen parlamenti pártot ki lehetne dobni a francba.

Persze kompetens friss erők hiányában nem lennénk sokkal előbbre. Ha összejön a GySEV-MÁV biznisz és még működni is fog, esetleg ki lehetne terjeszteni a megállapodást az egész országra. Oda lehetne adni ezt a roskadozó kócerájt Ausztriának, tartósbérletbe. De az se baj, ha lízingbe.
@dark future: ez ugyan egy interjú, és igazából nem illene itt nekem értelmeznem meg hozzátenni, de már úgyis megtettem.

egy nagyra becsült közíró kollégám mondta egyszer (Bokros jelölésekor), hogy az antalli örökség az MDF-ben azt jelenti, hogy az elnökön kívül legfeljebb ketten értik egyáltalán, merre megy a hajó, és miért arra, és ott mi van. a többiek teljesen beszámíthatatlanok.

ez az örökség-dolog súlyos kolonc, ez itt is jól látszik: teljesen logikus, pragmatikus lépéseket gátol meg pusztán, khm, emocionális alapon. Bokros jelölésekor kilépett a fél elnökség, puccs szerveződött, majdnem ráment a párt, pedig ott tkp ideológiai ütközés nem is volt, csak azt nem vette be a gép, hogy Horn minisztere, Horn minisztere, jajistenem, fatal error. a liberális nyitással ugyanez van, gondolom.
@Shore:
Észrevettem, hogy lehazugoztál. Mivel sajna nem jókedvemből ülök a gép előtt, csak ide írok jókedvemből ;) a statisztikák alapján, amit találtam azt láttam, hogy 2 év alatt 15 ezerrel csökkent a születések száma azóta sem állt helyre, pedig erre az időre növekedést vártak. Szóval az állításom számokkal együtt is véleménynek tartom, és a véleményemet talán illik módosítanom 30-40 ezerről 20-30 ezerre, de a lényeg marad.

Árpád:
"LOL!!! hát ki is kezdte az UD-ügyet? hogy is került az UD képbe?"

Azt nem tudom, hogy ki kezdte, de azt igen, hogy nem én, de eszembe juttatva erre reagáltam.
A többi infot köszi.
Mondjuk a csaheknél nem tudom mi jár a cannabisért, és nem voltam ideges. :)

"se muszlimok, hálistennek"
Ez gonosz lesz, de MÉG nem vagyunk muszlimok. Ha minden így marad, innen eltűnik a népesség ők fognak beáramlani (mert ugye közel vannak és szaporodnak), és akkor bár mi nem leszünk muszlimok, a többség előbb utóbb még lehet az.

@combo:
"(Abban igazad van, hogy nyilván a heteroszexualitás a "természetes", csak érzékeltetni akartam az állításod abszurditását.)"

Értelek, de nem értek egyet veled. Ha a heteroszexualitás lenne a zavar, és a homoszexualitás a zavarmentes, akkor nyilván fordítottak lennének a társadalmi arányok.

Jó éjt mindenkinek!
@Tóta W. Árpád:

"az elnökön kívül legfeljebb ketten értik egyáltalán, merre megy a hajó, és miért arra"

miért, ők értik? egyáltalán merre megy az a hajó? mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy amerre a hullámok dobálják. vitorlája már rég nincs, kormánylapátja is beszorult. kapaszkodnak bele tíz körömmel, és reménykednek a túlélésben, közben meg úgy tesznek, mint aki tartja az irányt. ha a legénység közül valaki ezt szóvá teszi, azt egyszerűen kidobják a tengerbe, demokratikus hagyományok szerint.

vagy hogyan értelmezed azt, hogy elhatárolódnak az mszp-től és a fidesztől, ők a harmadik út, közben egy éven belül beemelnek egy szoci kormányban tevékenykedő volt minisztert emblémafigurának, számtalan alkalommal segítik ki szavazásokon a regnáló szocialistákat, széthullása után bepróbálkoznak az szdsz-eseknél, felajánlkoznak a fidesznek, és úgy konzervatívok, hogy azt sem tudják, mi az? most akkor merre mennek?
@dark future: én úgy értelmezem, hogy Bokros Lajost nem mint emblematikus ex-szocit alkalmazták, hanem mint emblematikus reformert (most azt nhagyjuk, hogy valójában mi volt, amit csinált, ez az imidzse) és afféle racionalistát, mármint összevetve pl a fidesz szövegeivel.

hogy megszavazták a kormány egyes intézkedéseit, az így önmagában szerintem nem is értelmezhető. mely intézkedéseket? volt-e azoknak értelme? az ország vezetése nem a gyűrűk ura, ahol a sötét oldalt minden eszközzel ütni kell. ez a fidesz hatalmi céljainak alárendelt szemlélet, ezek miatt fájjon a fideszesek feje, a fideszen kívülről nézve ez nem bűn. a 100 napos megszavazása ugye már inkább.

"úgy konzervatívok, hogy azt sem tudják, mi az?"

as opposed to?
@Tóta W. Árpád:

"ez az örökség-dolog súlyos kolonc"

De akkor mi a fenéért erőltetik? Mi közük van nekik Antallhoz azon túl, hogy jól mutat a képe a weboldalon? (part.mdf.hu/)

Antall forogna a sírjában ha tudná, hogy az mdf az mszp hátán jutott be többször az országgyűlésbe, számtalan esetben szavaztak képviselői együtt a szocialistákkal, cserébe ha kellett, kisegítette az MDF-es vezetést a szocialista NBH, és 2009-ben volt szocialista miniszter az MDF kulcsembere. Ezért kellett rendszert váltani? Ez Lakitelek öröksége? Mi köze ennek az MDF-nek a rendszerváltóhoz, a nevén kívül?

Gondolom, volt olyan mdf-es, akinek ezt nem vette be a gyomra. Volt, aki nem tudott "pragmatikusan" gondolkodni. Mert esetleg tényleg konzervatív. Ez szerinted jellemhiba? Bűn? Nem elég trendi?
@dark future: értsd már meg, együtt szavazni a szocialistákkal önmagában nem bűn. mért, ha a szocik szerint télen hideg van, akkor muszáj az ellenkezőjét állítani? hát ez debilitás volna. ismétlem, ez a "fideszesség" nevű pszichés betegség keretein belül számít csak bűnnek. ami valójában bűn, az pl a fedezetlen osztogatások megszavazása, ilyesmik.
@Tóta W. Árpád:

"úgy konzervatívok, hogy azt sem tudják, mi az?"

Konkrétan erre gondoltam:
w.blog.hu/2009/11/11/nem_reformalni_tobb_mint_hiba/fullcommentlist/1#c7639614

Amikor valaki kétdimenziós függvényt akar értelmezni egy dimenzióban, annak az eredménye, hogy hülyeségeket fog beszélni.
@kaya-ibrahim: "Kell a halálnak ez a Karádi Kati-s fekete/fehér nosztalgia"

Mikor először láttam meg az mdf kormány által feleségemnek címzett hivatalos levelet röhögőgörcsöt kaptam.
Azt írták "Úrhölgy"
@Tóta W. Árpád:

Ebben részben igazat adok neked, részben meg soha sem fogjuk megtudni, hogy az elhúzódó agonizálás mennyibe került az országnak. Tudom, érveléssel védhetetlen az a feltételezés, hogy az elbukott népszavazás utáni hatalomváltással két évet nyerhetett volna az ország (és sok milliárdot takaríthatott volna meg totojászás helyett), és azt is tudom, hogy az efféle spekuláció magas labda, ennek ellenére így gondolom. A következő 2-3 év majd részben igazolhatja vagy cáfolhatja ezt.

De mi köze ennek ahhoz, hogy némely kilépett/elüldözött/kizárt mdf-esek esetleg tényleg konzervatívok lehettek, és nem volt gyomruk a hmm... pragmatikus politizáláshoz? Ez számodra teljesen elképzelhetetlen?
@Tóta W. Árpád: "spec az UD-ügy nem annyira érdekel"

Pedig ha valóban léteznek párttitkosszolgálatok, az nagyon nagy gáz.
Engem negyon érdekelne, hogy kamu vagy valóban lehallgatták az "államot" is... és ha igen, akkor miért nem ülnek páran közülük.

Azt pedig nemigen értem, miért az a főkérdés, hogy hogyan jutott a CD ibolykáékhoz, hanem hogy mennyi az igazságtartalma és mi van még mögötte.
@Tóta W. Árpád: "majdnem ráment a párt, pedig ott tkp ideológiai ütközés nem is volt, csak azt nem vette be a gép, hogy Horn minisztere, Horn minisztere, jajistenem, fatal error. a liberális nyitással ugyanez van, gondolom."

Árpi, Árpi azért ott sokkal többről van szó. Nem az MDF-es politikusok, kiakadása ott a baj ,hanem a választók. Mert Horn miniszterére az szavaz, aki aki Horn szellemiségét akarja viszont látni. Pontosabban az aki irtózik az MSZP-től, az tuti nem fog Horn miniszterére szavazni, ugyanis Horn a bukott rendszerváltás jelképezi, azt, hogy négy év alatt ugyanazok visszatérhettek a hatalomba. Semmi nem volt elrendezve, senki nem lett bebörtönözve, körömletépő ávós pribékek élték világukat, sokaknak ez jut eszébe róla joggal vagy jog nélkül. Hisz Bokrosnak volt szaktudása, stb ami miatt érdemes volt egyáltalán vele foglalkozni.

Viszont az MDF ezzel a húzással eltaszította teljes szavazóbázísát, és újat szerzett helyette ami kb ugyanakkora mint a régi. Na de akik ahhoz értettek a párton belül, hogy a régi szavazóbázist kiszollgálták, azok hogy értsenek szót a mostani MSZP-s szavazókkal? Na ezért léptek ki a pártból nem a fatal error miatt.
Mert nem kívántak átmenni baloldaliba.

A vicc az, hogy az MDF még a baloldaliságot sem tudja rendesen csinálni, koalíciót emleget a Fidesszel!! Ez meg kiválóan alkalmas arra, hogy az új szavazóikat elriassza...
@okostojgli: "most tenni azért, hogy ez ne fordulhasson elő, konkrétan, a FiDeSz ne kerüljön kormányra 2010-ben"

A "tenni" az azt jelenti, hogy szavazni a "nemfidesz" pártra.
De melyikre?
Az rendjénvaló [jól látható], hogy a fideszre nemigen szabad bízni egy országot.
De akkor kire?
Bajnai nagyon szépen teszi a dolgát, az mszp+szdsz tisztesen kussol és hagyja dolgozni. Bajnaira még szavazni is lehetne, de csak addig tart mögötte a "parlamenti támogatás", amíg ebben a kutyaszorítóban van a 'pártja'.
Ha a szocik győznének, abban a pillanatban vernék a mellüket és folytatnák a tétova semmittevést [a fidesz pedig terrorral támogatná a tutyimutyiságot, hogy véletlen se lépjenek]. Ez vagy rosszabb vagy jobb lenne a fidesz lerohanós tempójánál. Nehéz megállapítani mi a jobb: a posványban ücsörgés vagy kapni a pofánkba, aztán majd csak változik valami.
@dark future: de mihez nem volt gyomruk? Bokroshoz? miért? mert Horn minisztere volt? nemtom, én leszarom. pont úgy, mint Demszky hősi múltját. nem releváns. btw HNF-múlt, az stimmel? Stumpf? szerintem ez mindegy. nem attól lesz vki gerinces, h ilyen slágvortokhoz ragaszkodik.
@kovaxx: na ez már egy logikusabb gondolkodás, csak sztem téves.

"ezzel a húzással eltaszította teljes szavazóbázísát, és újat szerzett helyette ami kb ugyanakkora mint a régi."

ez így van, és ez hatott a tagságra/vezetésre is. csakhogy a "régi" vonalnak, vagyis a komcsizós-nemzeti-kereszténynek nem volt már perspektívája, azt sokkal hangosabban és hatásosabban képviselte a fidesz (amely ugye a megroppant mdf helyére nyomult be 94-95ben), és újabban a jobbik. közben megüresedett ez a fiskáliskonzervatív hely, aminek egyébként részben gyurcsány ágyazott meg, és ebben több távlatot láttak. fenti interjú fő kérdése az, hogy látják-e az újabb lyukat, a liberálist.

"azok hogy értsenek szót a mostani MSZP-s szavazókkal? "

ezek nem mszp-s szavazók, ez látod tévedés, vsz a szokásos jobbos dichotómiából ered, miszerint mindenki balos/mszp-s, aki nincs velünk. Bokros egyébként kábé medgyessy óta ostorozza a szoci gazdaságpolitikát.
@Tóta W. Árpád: "ez a "fideszesség" nevű pszichés betegség keretein belül számít csak bűnnek."

Az a hozzászóló, aki beokádott ide vmi olyasmit, hogy Tóta nem baloldali, kérem olvassa el a fenti mondatot.
Aztán várjuk meg együtt, ahogy kifejti, hogy az ország összes problémájáért, bajáért, miért nem a hatvan éve regnáló baloldal felelős, hanem az egyharmad részben négy évig kormányzó fidesz. Ami hármas koalícióban gúzsba kötve vergődött, nem ám úgy mint a 94 óta 16 év alatt szinte egy párttá forrott MSZP-SZDSZ ,hanem sokkal nehezebb körülmények között.
De 60 éves baloldali uralom után Fideszre tolni a felelősséget kezd némileg komikussá válni, mint amikor a békaemberek előbújnak és megvan a felelős.
@kovaxx: na, erre szerencsésen válaszoltam az eggyel előbbi kommentben. mellesleg semmilyen felelősséget nem toltam, azt írtam, hogy megszavazni valamit (bármit), amit a szoci kormány előterjeszt, még nem bűn. attól lesz bűnné, ha az egy baromság.

érdekes elképzeléseid vannak a baloldaliságról amúgy.
Háwaze, Teárpi,

én sem értem, mi a tosznak kell éppen ilyenkor simogatni egy fingnyi párt szőke hajacskáját, mikor

a, az emberek kb. 2%-át érdeklik;
b, ők arra már nem jók, amire fel lettek építve

???

Look, én még sosem szavaztam az ún. baloldalra, és mindig az az érzésem volt, hogy a potens nemkommancs ellenzékkel szemben a baller értelmiség előszeretettel tol olyan áljobber pártokat, amelyek "pragmatikusan" értelmezik a szockó kapcsolatot. Giczy KDNP-je, Torgyimorgyi, Ibolyka. Ők voltak a sokat szerepeltetett médiakedvencek.

Mommámmeg, mifaszé nem interjuholtad meg Matolcsy Gyurikát a fityeszes gazdpol kérdéseiről? Beszélsz itten arról, hogy nincs progijuk, nincs progijuk... Ehhez képest az, hogy most megkérdezed Herényi Károlyt arról, hogy milyen idő várható, kábé olyan kurvára izgalmas politikailag, mint Gyeőzike és Béjjá vácsorácsátáááája Virdzsike asszisztenciájával.

Foglaljuk össze tehát:

1, érdektelen,
2, reklámszagú,
3, felületes,
4, alákérdezős

riportot olvashattunk (UD Zrt jéééé, nincs megkérdezve, még ilyent! mer a Főkérdező Úr ezt nem tartotta lényegesnek... Dejsze ennél már csak fajsúlyosabb kérdés a melegjogok meg a drogliberalizáció, mint identitásképző elem...).

Látom Árpi, télleg 180 fokban fordultál az indexes kabbefaszomos stílushoz képest. Nagyon lehiggadt lett a cikk és kellően lapos, mint egy HVG-interjú, amelynek a spontaneitását csak spanyolcsizmában feszengve fogom elfogadni.

No még annyit: láthatóan a pragmatizmust te alapvetően pozitív értéknek fogod fel az mDF-esek esetében. Hát tudod, a nyilasok is csak pragmatikusak voltak, amikor svunggal dobbantva léptek át a kommerekhez, de tudj'Isten, valahogy nem ők az erkölcsi orientációs pontjaim, gondolom, neked sem.

Hát akkor? Csak a halott indián jó indián? Csak az az emdéeffes jó emdéeffes, aki úgy konzervatív, hogy liberális és támogatja a kommer utódpártot, fikázza Viktort és esélye nincs a parlamentbe bekerülni, viszont elvihet vagy 4%-ot a Fityisztől?

Hinnye. Akkor a fentiek szerint, ha jól értem, for a better Magyarland, értékek kizárva, az eszme semmi, a mozgalom minden?

Ez neked mostan liberális meggyőződésed, vagy szockó szimpatizánsként mondod mindezeket, netalán te magad volnál a hazai konzervativizmus egyedül igaz képviselője, kinek fő elve a pragmatizmus, melyhez melléktermékként olykor ideológiai vörös farkak is társulnak?

Üdv,

P.
@Tóta W. Árpád:

"de mihez nem volt gyomruk?"
az mdf ún. pragmatikus politizálásához

a párt ezévezredbeli történetében a kizáráshullám 2004-ben kezdődött a lakitelkiekkel. nem értettek egyet dávid mszp-s dörgölőzésével (emlékeztetőül: leisztinger, smuck, tisztelet társasága), inkább a fidesz felé húztak volna, ezért menniük kellett. herényi törvénytelen módon zárta ki őket a frakcióból (jogerősen 10 MFt-ot fizetett ezért az mdf).

utána jött az almássy-féle történet némi titkosszolgálati (egyébként szintén törvénytelen) rásegítéssel, és az idf lefejezése.

aztán folytatódott idén tavasszal katonáék kizárásával. eltávolodásukban -- Bokros EP-listavezetői jelölésén túl -- közrejátszottak egyéb okok is, mint pl. szily pécsi támogatása vagy a hitgyülis nyomulás (emlékezz rá, még bokrost is odaküldték haknizni).

az mdf fénykorában cca. 160 képviselőjük volt, most (ha jól számolom) hatan maradtak.
@kovaxx:
Az kormányzó, akinek nem kellett a támogatóival és ellenzékével sem "gúsbakötve vergődni" az volt, aki a hosszú kések éjszakáján megoldotta ezt a gondját.
Minden más politikai erő egyezkedik társával és ellenzékével.

A "hatvan" évig kormányzó baloldal és a szegény, szegény száműzött, ki vándorol - Fidesz - is.
"szeplőtelen múltú liberálisokat"
Olyan nincs. Mindenki tudja, hogy bűnben fogantunk, személyesen a Sátántól :)

Tök jó lenne, ha az MDF végre el tudná temetni Antall-t. Károlyit leszámítva nem tudnék még egy ilyen tehetségtelen politikust említeni a magyar történelemből.

Amúgy ez mind szép és jó, amiket Herényi elmond, de a párt maga áll belőle és Ibolyából. Hol a többi?
Mert ez így kb. Jobbik komolyságú.

@kovaxx:
Baloldali= nem fideszes? :)
@eMeL: "A 'tenni' az azt jelenti, hogy szavazni a 'nemfidesz' pártra."

Nem, nem ezt jelenti.
A "tenni" azt jelenti, hogy sokan sok helyen, sokszor elmondják a FiDeSztől gyökeresen különböző véleményüket azért, hogy sok-sok ember szeme felnyíljon és ne a választások után essen le a tantusz, hogy NINCS is KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS.
@kovaxx: "60 éves baloldali uralom"

Inkább MÉG TÍZSZER 60 év baloldali uralmat mint egyet is a keresztény, konzervatív, néha kicsit -mit kicsit, nagyon- náci jobboldali 940 éves uralomból.

Látod, nem kell hozzá Viktor seggnyalójának lenni, hogy orbitális marhaságot tudjon kitalálni az ember.

Tényleg, te és elvtársaid simán képesek összekeverni Kádárt Gyurcsánnyal? Neked az idd ki a bilit és a vidd ki a bilit tényleg ugyanaz?
Teljesen mindegy mit mondanak, az MDF ugyanúgy nem tett semmit a reformokért, a szocializmus átalakításáért. Egyet tettek: megnyitották az utat az ügyeskedők előtt az elhibázott privatizációval, elosztogatták a tanácsi-önkormányzati lakás-ingatlanvagyon jelentős részét, szétverték a tsz-rendszert, ahelyett, hogy értelmesen átalakították volna, pl. osztrák mintára. Eszetlenül szétszabdalva újra földet osztogattak olyanoknak, akiknek már az apja is panelban lakott.
Az eszmék, elvek semmit sem számítanak. Csak az számít ki mit tesz. Az eszmék és elvek arra valók, hogy a droidokat az eszmeköntösbe bújtatott hazugságokkal maguk mellé állítsák és az urnákhoz csalják. De a droid arra már nem képes, hogy a tetteiket vagy a mulasztásaikat számonkérje, de még csak nem is emlékszik rájuk hosszú távon. Újra és újra becsapható, olcsó hazugságokkal. Itt nem csak politikai "elitet" (pfuj) kell cserélni hanem szavazókat, de legalábbis az agyukat. A Herényi is egy a megélhetési politikusok közül, nem több. A hülyeséget hosszasan tudja sorolni, de hogy ő milyen hőstetteket hajtott végre, na ott már nyúlfarknyi a lista, ha van rajta valami egyáltalán.
@Tóta W. Árpád: Inkább már csak fáradt voltam és nem tudtam már rendesen kifejezni amit akartam, vedd úgy hogy az a post törölve. Igazából lesznek itt még bajok a fidesszel is vszinű, ha kormányozni kezdenek. Az egyetlen amit tudok remélni az az, ha lesz egy öszöd jellegű szituáció, amiből lehetetlen jól kikerülni akkor nem fognak éveket várni vergődéssel. Sokan megírták már de egy 2006-os de akár még 2008-as előrehozott választás mindenkinek jó lett volna, de legfőképp az MSZP-nek. Akkor nem kellett volna kétharmadtól fosni, megmaradt volna a váltópárti jelleg, a párt masszívan demonstrálta volna hogy az ország érdekét a párt elé helyezi stb stb. Igazából a magyar politikai rendszerben egy pár sem tudja igazán mozgósítani a szavazókat maga mellett, mindegyik pártnak a taszító ereje a legfontosabb. Az SZDSZ, MSZP taszító ereje jelenleg mindent felülmúl, de ez nem jelenti azt, hogy ennek a hatására vki fidesz szavazó lesz. Az MSZP-sek is mindig ott követik el a hibát amikor a régi szavazatokat számolgatják (sokszor nem is gondolnád ki mindenki szavazott MSZP-re 2002-ben és 2006-ban), azt hiszik, hogy ezek MSZP szimpatizánsok voltak, pedig dehogy. Fidesz taszító ereje motiválta őket semmi más. Ezért illúzió, hogy ezek majd visszatérnek az MSZP-hez hisz sosem voltak ott, fidesz ellenesek voltak. Akkor az MSZP-től a legtöbbet kapták, amit egy párt ilyen téren nyújthat, pl. esélyt, hogy egyéniben legyőzik a fidesz jelöltjét, ma ezt nem tudják ígérni, így nincs miért az MSZP-re szavazni. Aztán megjelent a jobbik is, ami rengeteg szavazatot szerez olyanok köréből akik el akarják zavarni az MSZP-t ,de vmilyen személyes sértettség, meggyőződés miatt egyszerűen képtelenek behúzni a fidesz mellé, nem megy.

De ha mar itt tartunk eg ideális Tóta w. féle világban ki lenne a miniszterelnök, Fidesz, vagy az MSZP jelöltje(kis pártokkal most ne foglalkozzunk), és miért?
@okostojgli:

A bal oldali média 2006 –óta azt játssza el, hogy a Fidesz konzervatív párt, nem szélsőjobbos.

Politikai hack ez: A jobbikot azért kreálta Orbán, hogy ő maga, mint alternatíva meg jelenjen egy nála rosszabb alternatívával szemben. Egyetlen egyet felejtünk el: mindezek mögött a manipulációk mögött Orbán áll. (tudta, hogy ő maga se jó ember, ezért muszáj volt, még egyszer, önmagát még sutábban megmutatnia, Vóna személyében)

A Amit a jobbik képvisel ma, ugyanígy megjelent előtte a Fidesznél. Pusztán csokorba szedték az agyilag totál sutákat, és elnevezték Jobbiknak. Mindez az Orbán-suta műve.

Mutogatják: a Vónát: „hú de szar, szavazz inkább ránk”

A félszemű is király a vakok országában elv, kicsit kifordítva.

A Magyar baloldali média miért bánik még mindig kesztyűs kézzel, egy náci párttal, a Fidesszel, Orbánnal. Ki ez?
@Tóta W. Árpád:
Az örökség hordozásával igazad van, tényleg problémás, de Bokrosnál nem az a baj, hogy "Horn minisztere volt, atyaúristen!".
Próbáld inkább a Bokros-csomagot, mint fogalmat előkaparni és felidézni, hányszor, milyen szóösszetételben, milyen célzattal és milyen fasza eredménnyel használták, főleg pártvezérek, pártszónokok. MDF Bokrossal a Bokros-csomag rossz emlékének az örökségét vette meg, nyilván ez verte ki a biztosítékot többekben.

Ne feledd, hogy Magyarországon járunk, itt a vizitdíj _ellen_ tüntetnek, nem úgy mint legutóbb az USÁban, ahol az Obamai egészségügyi reform (azaz legyen ingyenes egészségügyi ellátás is) ellen, ami a kapitalista gyomruknak már túl kommunista volt.

Az Antalli örökség egyébként én sem tudom, hogy mi a lófaszt jelenthet. Sok jót nem nézek ki belőle. Az MDF-esek nálam mindig is a főelkúrók maradnak.

Azt sem értem, hogy mi a jelentősége, hogy Szűrös elvti 20 éve kikiáltotta a Köztársaságot. Szerintem eléggé leszarnivaló, max kis megjegyzés a történelemkönyvben. Ez olyan volt, amikor az NBI-et átnevezték profi ligának. Attól még foci nem lett.

Meg még sok mindent nem értek, de ez nyilván senkit nem érdekel.
nekem nem gond az, hogy "balra mennek" (nem azért, mert szavaznék rájuk valaha, hanem mert ez a politika természete, keresik az űrt), a gond az, h balfaszok.

említettem a Fidesz példáját, ők ezt nagyon sikeresen levezényelték. (bár ha nagyon meg akarom ideológizálni, akkor a két helyzet kissé eltérő, ott egy jobboldai gyűjtőpártot kellett megteremteni, tűzzel-vassal, ami egyáltalán versenyképes lehet az MSZP-vel, míg itt egyéni túlélésről van szó. De legyen, engem nem zavar, Sőt, még itt is meg lehet ideológizálni, hiszen középpártra szükség volna, tényleg.)

Nos, a Fideszből is kiléptek, sőt, sokkal durvább körülmények között (lásd a sajtóviszhangját a "szőke herceg" távozásának, akiről már SZDSZ-beli működése óta mindenki láthatja, hogy mennyit is ért valójában), mégis le tudta zavarni a váltást.
Új politikusok beemelése, a tagság átrajzolása, névátalakítás, új hívószavak, stb. stb. stb.

Ha lelép a tagság, akkor hozzanak újakat, tárgyaljanak Bokrossal, tárgyaljanak Németh Sándorral (anno az SZDSZ megalapításában is döntő szerepe volt, lásd Kőszeg Ferenc: K történetei, szal ez sem ördögtől való), hogy hozzanak tőkét, tagságot, sajtót.
Szal az nem érv, hogy lelép a tagság, mert tagság már eleve nincs.

A gond az, hogy maguk a vezetők sem tudják, hogy merre menjenek, mi a céljuk.

Ez az óvatos nyitás, amit itt Herényi előad, az édeskevés, már ezerrel kéne tárgyalniuk szoci és szadi húzónevek bevételéről (úgyis felszabadul ott jónéhány arc mostanság), a színfalak mögött elérni a nagyok, így a Fidesz semlegességét ("Most miért utáltok minket fiúk, hát nem jobb, ha ránk szavaznak a szoci-szavazók, mint az MSZPre?"), ehelyett nyílt színi acsarkodás, a Fidesz céltalan rúgdosása, stb.
Aldi, MDF, mi a jöhet még? az elte-btk angol szaknak kéne még egy kis reklám, please.
Sirály interjú. Kéne több. (Visszautalva, összekapcsolva a múltkori önértékelésedre: Lehetne egy normalis.index.hu nyitólap ahol a bulvár csekboxszal elátott content nem jelenne meg, ez meg igen.)
Sose feledjétek, hogy demokraták, ébresztő, mert itt Rechtsextreme und Antisemiten haben das Sagen.

Ha az MDF közösül a SZBAD, DEMOKRATÁK, ÉRTELMISÉGI, ORÁKULUM SZÖVETSÉGÉVEL, és viiszagyün puccsal az antalli fásizmus, akkor mi lesz?

Jaj und jaj!

imre kherthest Ministerpräsidentnek!
Hát ez fura.
index.hu/velemeny/jegyzet/2009/11/12/demokratak_jo_ejszakat/
Megírta ezt a cikket nemzetmentők címmel a Viktor hisztériás beszéde után is, amit 2002-ben a Testnevelési Főiskolán tartott?
És már megint nem tudtam rákommentelni.
Ez a pech Tóta, hogy csak a Te póstaládád van ilyenkor nyitva.
@kovaxx:

(úristen, már megint egy szemellenzős)
@Tóta W. Árpád:

"attól lesz bűnné, ha az egy baromság"

igen. erre nagyon bólogatok. és ez igaz bármely pártra.

a legtöbb jobboldali számára mindenki baloldali, aki velük nem ért egyet.

engem pár hete lejobboldaliztak egy fórumon, csak mert megvetettem a kettős mércét. miközben oldalakon keresztül elég baloldali megnyilatkozásaim voltak.
röhögőgörcsöm támadt ugyan, de meghagytam az illetőt eme hitében, sőt, még rá is tettem egy-két lapáttal...
egyetlen rossz szó a balosok felé, és bevadulnak...

etekintetben kísértetiesen hasonlítanak a jobboldaliakra...

hülyék mindenütt vannak szépszámmal. sajnos néha többségben
Annak, hogy az MDF peldaul a melegek ugyet zaszlora tuzze, az is akadalya lehet, hogy akkor elriasztanak a hitgyulis tamogatoikat. Azt meg nem hiszem, hogy olyan sokan valasztatnanak partot a konnyudrogokhoz valo viszony alapjan. Szerintem Magyarorszagon az, hogy valaki fuvezik-e, amugy sem korrelal a partszimpatiajaval.
@sztd:

„Se házasságnál, de még pappászentelésnél sem kérdezik meg, hogy az illető meleg-e.”

Dehogynem! Ha odamegy két meleg a házasságkötőterembe, házasulási szándéka akadályokba fog ütközni.

Egy meleg nem házasodhat össze azzal, akibe szerelmes
Egy hetero igen

„Az előbbi esetben pedig egy hetero férfi sem házasodhat hetero férfival.”

De nem is akar. Joga van hetero házassághoz. De azt is akar kötni.

A melegnek is joga van hetero házasssághoz. = de nem kötheti azt, amit akar.

Egyébként zavarbaejtő, amit írsz. Eszerint téged zavar, hogy két hetero férfi nem házasodhat össze egymással? ha nekünk nem lehet, melegeknek miért lehessen?

LOL

„A homoszexualitás meggyőződésem szerint viselkedési zavar. Olyan mint a pedofilia vagy az ágybavizelés.”

Hogyan győződtél meg erről? Mindháromban részed volt?

„Az utóbbi esetben nyilván ciki, ha kiderül, de az azt is jelenti, hogy az illető nem a megfelelő életformát éli”

mármint ha nem a másoknak megfelelő életformát éli, hanem a sajátmaga számára megfelelőt?

Egy pedofil esetében a másik illető áldozat, nem egyezett bele, kiskorú stb
Egy meleg esetében a másik illető felnőtt, beleegyezett, szeretné stb…

„de egyetértek azzal, hogy egy MDF-es szájából ez mókásan hangzik. :)”

ezzel én is
@Paszternak:

"Nagyon lehiggadt lett a cikk és kellően lapos, mint egy HVG-interjú, amelynek a spontaneitását csak spanyolcsizmában feszengve fogom elfogadni."

nekem épp ez tetszik benne... hagyja beszélni, higgadtan kérdez. az már a herényi baja, ha lejáratja sajátmagát. nekünk pedig külön öröm belekötni mindenhol. ha TWA mindenbe belekötött volna az interjú során, akkor nem lennének itt kommentek...

egyébként ha hagyjuk, hogy a másik önmagát adja, még ha hülye is, az olvasónak még jól jöhet... lega le tudja vonni a konzekvenciákat.
Jól értem, hogy az a Herényi mozgatott meg ennyi szürkeállományt, aki sem törvényeset, sem értékeset nem tudott az asztalra letenni?
Na, majd jövőre a bírósági hírekben, és sehol máshol.::))
@Paszternak:

a kerdes roviden az hogy te gondoskodo allamot akarsz vagy ongondoskodast? a jelenlegi mdf-en kivul az osszes part godoskodo, azaz paternalista allamrol beszel. ongondoskodas teren nem nagy a valasztek.
@Nyomek: "MDF Bokrossal a Bokros-csomag rossz emlékének az örökségét vette meg, nyilván ez verte ki a biztosítékot többekben."

szerintem ennek az emleke mar sokat szepult, es nem csak az ido mulasa miatt hanem mert azota ujra el lett kurva.
"A Jobbik szerintem mellékszereplő."

Szerintem is.
Milyen néven illessük az MDF-et?
Pótmellékszereplő?
@okostojgli: "ne a választások után essen le a tantusz, hogy NINCS is KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS"

Ezek az emberek ezt sajnos csak személyesen ovitól fogadnák el.

Engem nagyon zavar, hogy a tudomány, a szakértelem, egyáltalán az *értelem* mennyire leértékelődött a világban, különösen nálunk.

Hidd el közgazdasági nobeldíjas is mondhatná (amerikai születésü milliomos, sokszáz éves angolszáz nemesi családfával), akkor sem hinnének neki, mert "komcsi".
@dark future:
Az MDF neve az, hogy Magyar Demokrata Forum.
Nem pesig Antall József Emlékpárt.
@anyátok:

"Az MDF neve az, hogy Magyar Demokrata Forum.
Nem pesig Antall József Emlékpárt."

Értem én (mondjuk a magyarral és a demokratával is lennének apróbb problémáim...), csak azt nem értem, hogy akkor miért hivatkoznak rá folyton.

"Az estet záró Dávid Ibolya beszédében kiemelte, hogy nem tud elfogulatlanul beszélni Antall Józsefről, mert tisztelte és szerette őt, miként az egybegyűltek mindegyike. Számára ő testesíti meg a felelős politikust: a morális tartás, a politikai elegancia, az erkölcsi mérce és a történelmi ismeretek tekintetében. (...) Az MDF jelenlegi elnöke pártja aktuálpolitikai kötelességének nevezte az antalli örökség képviseletét, amely nem jelenthet mást, mint „tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni, akár még az ellenfelekkel is” az ország érdekében."
www.aja.hu/event/deak_klub___az_antalli_mu_idoszerusege

etc. etc., most épp ezt dobta ki a gugli
@anyátok: "Az MDF neve az, hogy Magyar Demokrata Forum.
Nem pesig Antall József Emlékpárt."

Hát igen. Nehéz elvárni egy átlag fideszestől vagy bármelyik másik marxista észlénytől, hogy ezt megértse.
:-)
@kovaxx: "el kéne gondolkozni mi a jobb a fidesz jobbik koala, vagy fidesz egyedul "

MDF-MSZP-SZDSZ-LMP koalíció, ha komolyan akarjuk venni hazánk jövőjét. El kellene gondolkodnod.
@Lord_Valdez: "Tök jó lenne, ha az MDF végre el tudná temetni Antall-t. Károlyit leszámítva nem tudnék még egy ilyen tehetségtelen politikust említeni a magyar történelemből."

Orbán Viktor, bár abban nem vagyok biztos, hogy politikusnak lehetne nevezni.
@Törpemongúz: "A Magyar baloldali média miért bánik még mindig kesztyűs kézzel, egy náci párttal, a Fidesszel, Orbánnal."

@eMeL: "akkor sem hinnének neki"

Kettőtöknek írom így együtt, mert pont ez a kétféle kommunikáció hiányzik a médiából. Egyrészt ugye, miért nem szedi senki szét a FiDeSz marhaságait, miért nincs minden Szijjártó sajtótájékoztató után két nem fideszes, miért nem merik az újságírók szétkérdezni Cserpalkovicsot, miért nem meri mondani vagy miért nem jut eszébe mondani Kálmán Olgának, hogy kedves Orbán elnökúr, ha önöknek Molnár Oszkár meglehetősen szélsőséges, de a helyi, edelényi tagságnak megfelel, akkor nem kellene esetleg az egész edelényi szervezetet kizárni a FiDeSzből?
Másrészt ezer meg egy helyen el lehetne mondani, hogy kedves emberek, akármilyen hazugságot is állít a FiDeSz és oldalkocsija, a KDNP, megszívtátok, úgy kellet, mert nem kellett a 300 forintos vizitdíj, cserébe az euró lett 300 forint. Vagy óriási botrányt csinálni abból, hogy az a faszkalap Csiba Gábor először teleragasztja a vizitdíj automatát Gyurcsány és Horváth Ágnes képével, aztán most meg mégis elkéri a hálapénz egy részét a betegtől.
És legvégül a zemberek szemét fel lehet nyitni mert fel kell, simán fel lehetne matricázni egy helyes kis vörös csillaggal (sárga hatágú csillaggal akár) a nagy-Magyarország matricás autókat, sőt mi több egy-két Molotov koktél is elférne, nem beszélve a jobbikos, magyar gárdás összejöveteleken néhány vödör lócitrom szétosztogatásáról. És ez lenne például a szélsőbal? Hogy ezekhez képest képest a szocik simán középen álló nyúlbélák, hogy a FiDeSz meg simán szélsőjobbos?

Igazából nem is a demokratáknak kellene felébredniük, hanem néhány szélsőbalosnak.
@egyittlakó: aha és a parlamenti küszöböt személyesen fogod levinni ? Vagy ez ilyen mindent vagy semmit taktika, ha 4.99%-ot kap egyik másik kis párt akkor meg mi lesz?

Az SZDSZ bejutásával már maga az SZDSZ sem számol... Olvass egy kis Török Gábor blogot hosszan kifejti, hogy miért nincs realitása, hogy bejussanak.
@eMeL:
Off, de, ha már szóba hoztad: az "Úrhölgy"-et ma is használják hivatalos levelezésben. A nőket ugyanis elég nehéz magyarul megszólítani, leginkább asszonynak szokták, de az családi állapotot jelöl, azt meg nem biztos, hogy ismeri a feladó. Vagy ismeri, és tudja, hogy nem férjezett az illető. És a címzett is mondhatja, hogy mi köze az ő családi állapotának a hivatalos levelezéséhez.
@okostojgli: "Inkább MÉG TÍZSZER 60 év baloldali uralmat mint egyet is a keresztény, konzervatív, néha kicsit -mit kicsit, nagyon- náci jobboldali 940 éves uralomból"
Jövő tavasszal költözhetsz Kubába, hátha még néhány évig marad a rendszer.
Én már csak Rodolfónak hinnék...az legalább becsületesen vállalta: "Vigyázzatok, mert csalok!":) Ennyi szemetet, ami a politika terén csomósodik. Miért nem mondják ki a mödöfőbe is, hogy a szponzorált, normális képviselők jó anyagi háttérrel nekünk is vállalhatók vagytok a kampányig és az alatt.

Utálom, ha mellébeszélnek.

Ja, remélem mindenki evett tegnap libát, kacsát! :) Én tegnap ettem, isteni volt! (www.pomodorobudapest.com/magyar/restaurant-about-us.html)
Letícia is Úrhölgy, mert úgy viselkedik. meg aztán mittudomén, hogy kisasszony-e vagy nagymama.
@okostojgli: És erre a köztiszteletben álló, noch dazu közkedveltségnek örvendő Bauer & Co. rémlátomásos víziói jelentik az adekvát eszközt... Ébresztő, demokraták!
@okostojgli: Egyetértek, pl. nekem is piszkálja a csőrömet az újságírói igénytelenség (besz*riság?).

Emlékszem valami amcsi riporter azért kapta meg a purlitzer díjat, mert amikor a riportalanya nem válaszolt a kérdésre (megpróbálta elkenni, másról beszélni), akkor feltette újra meg újra. Ahogy hallottam tízszer is feltette ugyanazt a kérdést, ami miatt a riporter mennybe ment a riportalany meg égett mint a...

Egyáltalán, az az új szokás, hogy külön-külön hívják be a más-más pártok megszólalóit és a riporter próbálja közvetíteni a kérdéseket. Siralmas.

A média hatalom (lenne).
Ha valamelyik fél nem hajlandó párban megjelenni, akkor bemondják hogy nem vállalta és nem hívják. A megmérettetésnél csak egyvalamitől rettegnek jobban: ha elhallgatják őket.

Aki nincs a médiában, az nem létezik.
Ha valaki nem válaszol tisztességesen a kérdésekre, akkor a riporter közli: "ez az én műsorom, köszönöm öntől ennyi, lehet elmenni". Persze ehhez médiaszemélyiségek kellenének (tartással) [kipusztultak a bulvármédiából], igényes média vezetés kellene [kipusztultak a bulvármédiából], és persze politika független tulajdonosok.

Részemről a médiába beszivárgott politika a szólásszabadság korlátozásával egyenlő. A jobboldal meg még büszke is arra, hogy megszállt (alapított, tupajdonol stb) jópár médiumot.
@vorobjanyinov: Részemről az értelmes beszédben a hölgyem megszólítást használom. Az úrhölgy archaikus és nevetséges.
Egy hölgy az nőnemű egyed, társadalmi tiszteletre méltó példány.
Az úrhölgy ezzel szemben egy társadalmi rang megnevezése (mint a tekintetes úr).
@bigBB: "Jövő tavasszal költözhetsz Kubába"

Látom nem is érted a finom célzást.
[hasonlítsd össze a számokat, igaz húsznál nagyobbak ;)]
Ha egyszer megélném, hogy magukat 'jobboldalinak' nevező emberek értsék a humort, az maga lenne a menyország.
@eMeL:

"Emlékszem valami amcsi riporter azért kapta meg a purlitzer díjat, mert amikor a riportalanya nem válaszolt a kérdésre (megpróbálta elkenni, másról beszélni), akkor feltette újra meg újra. Ahogy hallottam tízszer is feltette ugyanazt a kérdést, ami miatt a riporter mennybe ment a riportalany meg égett mint a..."

Nem véletlenül erre gondoltál? ;-)
www.youtube.com/watch?v=6HTKhm7rlKs&feature=related

Érdemes megnézni, csak hat perc. Lényegében egyetlen kérdés hangzik el vagy tízszer, szépen körüljárva, közben meg Gyurcsány apánk beszél reformokról, bátorságról, felelősségről, leegyszerűsített tényekről, személyes meggyőzésről, mindenről, csak éppen a kérdésről nem.

Namármost ha a cnn riporterét vesszük referenciának, akkor ebben az országban szinte kivétel nélkül minden médiaszemélyiség puhapöcs.

Nem az ilyen alákérdezős, szoftos cuccokra gondoltam mint pl. ez itt fölöttünk, hanem az "ellenségesekre", belemenősekre. A magyar riporter max. egyszer-kétszer tér vissza ugyanarra a kérdésre, aztán ugrik, süketeléssel tökéletesen lerázható. Vajon miért van ez? Ez is Kádár-kori örökség?
Bocs, a második rész linkje lemaradt:
www.youtube.com/watch?v=LKjANFAnVdY&feature=related

Pedig még az előzőnél is ütősebb.
@dark future: na az igaz, hogy ilyen nincs itt (olyan annál több, amikor a riporter segíteni próbál a szavakat keresgélő alanynak), na de amennyi keményebb kérdező van, azokat is kerülik ám, sőt bojkottálják, de legalábbis ellenségként huhog rájuk a drukkersereg.

de egyébként megjegyzem, nem ez az egyetlen érvényes formája az interjúnak, aminek az a kiindulópontja, hogy meg akarod semmisíteni a célpontot. uis általában a kommunikációnak sem, nem úgy kérdezel meg egy vadidegent, hogy "na hazudjál valamit, köcsög, mennyi az idő?"
@okostojgli: asztakurva. ez a lendület eddig csak jobbról volt. az úr melyik tagozathoz tartozik?

nehéz lesz ám egyszerre rettegni a weimarizálódástól és támogatni a balos terrorizmust.
@Tóta W. Árpád:

Nem akarok most belemenni a feldobott cnn interjúba tartalmilag, mert itt off lenne, ami ide kívánkozik, az az egésznek a technikája, módszertana.

A riporter nem azért köti az ebet a karóhoz és kérdez tízszer vissza, mert személy szerint utálja Gyurcsányt vagy direkt szemétkedni akar vele, hanem néhány nagyon egyszerű, külföldiek által is átlátható (és különösebb Magyarország-ismeret nélkül is megérthető) összefüggésre akar rávilágítani.

A tartalmi elemek vizsgálata nélkül, sőt megkockáztatom: angoltudás nélkül is világosan látszik Gyurcsány reakcióiból, metakommunikációjából, hogy zavarban van, ködösít, kitér, hazudik. Ha azt mondta volna, hogy IGEN, hazudtam, DE... akkor gondolom, másként alakulnak a kérdések is. Ehelyett mondott mindent és hivatkozott mindenre, de egyszer nem mondta ki, hogy IGEN, hazudtam. Még azt is letagadta hogy Őszödön hazugságról beszélt volna (ha gondolod, írok ki timecodeokat).

Érdekes az is, hogy a második rész végén feltett kérdések válaszaiból mennyi valósult meg, és mennyi bizonyult igaznak (lásd pl.: 2009-re teljesülnek a maastrichti kritériumok, erre visszakérdez a riporter: ez 2009-re megtörténik? mire Gy.: it doesn't HAPPEN, we DO it). Az is vicces, amikor azt mondja: az emberek többsége mögöttük áll. Ja. 30%. Talán.
értem, de ez még mindig egy másik műfaj. ti. azt írod, a riporter "rá akar világítani valamilyen összefüggésre". ez tökjó, kellene ilyen, agresszíven. ezen kívül viszont olyat is lehet, hogy a riporter meg akar tudni valamit a másiktól, aki tudja, ezért illetékes, jó ötlet az adott témában őt kérdezni. például vasútszerencsétlenség esetén Kavalecz Imrét, az MDF terveiről és önmeghatározásáról Herényi Károlyt. de direkt nem interjút írtam, hanem beszélgetést, nem is vagyok gyakorlott interviewer amúgy. ez a második összesen.
"értem, de ez még mindig egy másik műfaj"

Kár, hogy ez a fajta sajtókultúra hiányzik nálunk. Szeretem azt, amikor nevén van nevezve a gyerek, a krumplileves az krumplileves, a hazugság meg hazugság. Ha ezt kimondtuk, akkor lehet bontogatni tovább a valóság szirmait.

Vannak ugyan agresszív magyar újságírók és riporterek (neveket most direkt nem írnék, nem ez a lényeg), viszont egyrészt nem ilyen kitartóak, másrészt rendkívül elfogultak, populárisak, erőltetik a sztereotípiákat, ugyanakkor nem ásnak le egy-egy téma mélyére.

És miért nem? Azért mert (tisztelet a kivételnek) felkészületlenek, nem értenek szakterületekhez, nem járnak utána a témáknak, de sokszor még a saját szakmájukban is csapnivalók (megkegyelmezek Svábynak és nem linkelem ide AZ interjúját).

Persze, más műfajok is vannak, nem kell mindig keménykedni, lehet a cél az kooperáció és az informálás is, egyetértünk. (Fentebbi kommenteimben sem téged ekéztelek a kérdésekért, hanem Herényit a válaszaiért :-)).
@Tóta W. Árpád:
"na de amennyi keményebb kérdező van, azokat is kerülik ám, sőt bojkottálják, de legalábbis ellenségként huhog rájuk a drukkersereg"

Ez egy másik sajnálatos (nem tudom, hogy mennyire tipikusan magyar) jelenség. A politikusaink el vannak kényeztetve, elszoktak a keményebb kérdésektől, háztájiban nyomják az interjúkat (sőt műsoridőt foglalnak maguknak szerda délelőtt a Kossuthon), aztán csodálkoznak, amikor a túloldalról valaki kicsit keményebben bekérdez, és belegázol a kis lelkivilágukba.

Ennek az az eredménye, hogy érdekes, őszinte, a hivatalos populáris-demagóg-hazug irányvonaltól eltérő megnyilvánulásokkal csak akkor találkozik az egyszerű érdeklődő, ha
-- zárt körben elmondott beszédet kiszivárogtat a belső ellenzék,
-- gerillamódszerrel hatolnak be újságírók zárt ülésekre,
-- az illető politikus külföldön beszél, "baráti" környezetben, informálisan,
-- az illető politikus itthon beszél szűk (lehetőleg szakmai) körnek abban a hiszemben, hogy nem jut ki a beszélgetés,
-- az illető politikus Bivalybasznádon beszél lakossági fórumon, és azt hiszi, hogy arrafelé még nem találták fel a diktafont.

Interjúkból sajnos sok újat nem nagyon tudunk meg.
@Tóta W. Árpád:
"na de amennyi keményebb kérdező van, azokat is kerülik ám, sőt bojkottálják, de legalábbis ellenségként huhog rájuk a drukkersereg"

Ez egy másik sajnálatos (nem tudom, hogy mennyire tipikusan magyar) jelenség. A politikusaink el vannak kényeztetve, elszoktak a keményebb kérdésektől, háztájiban nyomják az interjúkat (sőt műsoridőt foglalnak maguknak szerda délelőtt a Kossuthon), aztán csodálkoznak, amikor a túloldalról valaki kicsit keményebben bekérdez, és belegázol a kis lelkivilágukba.

Ennek az az eredménye, hogy érdekes, őszinte, a hivatalos populáris-demagóg-hazug irányvonaltól eltérő megnyilvánulásokkal csak akkor találkozik az egyszerű érdeklődő, ha
-- zárt körben elmondott beszédet kiszivárogtat a belső ellenzék,
-- gerillamódszerrel hatolnak be újságírók zárt ülésekre,
-- az illető politikus külföldön beszél, "baráti" környezetben, informálisan,
-- az illető politikus itthon beszél szűk (lehetőleg szakmai) körnek abban a hiszemben, hogy nem jut ki a beszélgetés,
-- az illető politikus Bivalybasznádon beszél lakossági fórumon, és azt hiszi, hogy arrafelé még nem találták fel a diktafont.

Interjúkból sajnos sok újat nem nagyon tudunk meg.
@dark future: "Szeretem azt, amikor nevén van nevezve a gyerek, a krumplileves az krumplileves, a hazugság meg hazugság. Ha ezt kimondtuk, akkor lehet bontogatni tovább a valóság szirmait."

ez szep lenne, csak magyarorszagon nem mennek el a politikusok olyan riporternek nyilatkozni akitol esetleg ilyen kerdeseket kaphatnak. egyszeruen nem ciki. angliaban, az usaban igen. ott nem igen tehetik meg. vagy legalabb is sokkal kevesbe.
@eMeL: csak egyetérteni tudok veled.
@Tóta W. Árpád:
Akarja a faxom a terrorizmust. Dehogy akarom. De időnként túlzásokba kell esni. Ha másért nem hát azért, hogy észrevegyük, hogy annak bizonyos pacinak a bizonyos háta közepe hol is van.

Két evidencia felrúgása nagyon ki tud hozni a béketűrésből. Az egyik, ha valaki játssza az okostojást, kritizál, beszól, osztja az észt miközben egy értelmes ötlettel, elképzeléssel, tervvel nem képes előállni, pedig tudása, pozíciója, lehetősége meg lenne hozzá. Például ez az új téma, hogy csontvázak, és ezért nem mondja meg Viktor mit tervez a költségvetéssel. És felsorol kapásból vagy öt ilyet. Hát bakker, ha már most tudni konkrétan ezt az ötöt, akkor ezek már jövőre nem lesznek csontvázak! Erre alapozva mi akadálya a fideszes költségvetés előterjesztésének? Ha és amennyiben viszont nem lesznek csontvázak, akkor ez a tény mikor fog majd kiderülni, meddig kell várni a költségvetésre? Harmadrészt ha Bajnai abból dolgozik ami van, akkor Varga Mihályt mi akadályozza meg, hogy ugyanezekből az adatokból egy számára szimpatikusabb számsort elénk tegyen? Negyedszer, ugye azt senki nem gondolja, hogy 2006-os állítólagos adatelhazudás után Orbán még egyszer olyan balek, balfék, balfasz, naiv idióta tud lenni, hogy megint bevigyék a málnásba miközben nincs olyan állami hivatal aminek a terveit, munkaanyagait ne kapná meg a Magyar Nemzet még az előtt, hogy egyáltalán a a döntéshozó kezébe kerülne?
A másik, ha valaki hibákat dörgöl a másik orra alá, aztán ő maga ugyan azt a hibát elkövetve arra hivatkozik, hogy az a másik is. Mint ez a Csiba nevű faszkalap a vizitdíjjal meg a hálapénzzel. Vagy a Vona-féle multik haza, ami azért helyes mert Fletó is. Ne már, hát Gy.F.-nek és Horváth kisasszonynak el kellett takarodnia, mert vizitdíjat kért, tehát Csiba is takarodni fog mert a betegtől pénzt kér? Vona is takarodni fog mert elküld bárkit is? Vagy a Hősök terén fogja Csiba és Vona sztereóban fényesre csókolni Fletó seggét, hogy bocs Fletó, tévedtünk, tényleg kell a vizitdíj, tényleg küldd el a nem magyarszívüeket?

Senkinek nem szúr szemet, senki értékrendjét nem sérti, hogy szóvá tegye? Nincs egy TWÁ aki néhány tömör, velős, ütős mondatban közzé tenné, hogy kedves Orbán miniszterelnök-jelölt úr, ugyan beszélne terveiről, elképzeléseiről, szándékairól, mert ugye a főkomcsi tolvaj Gyurcsány 2006-ban elhazudta a választásokat, de el is takarodott, nem kicsit, nagyon, és kedves Orbán úr, ön is erre a sorsa fog jutni ha hazudni fog, de talán az lesz a legjobb ha meg sem várja míg elkergetik, kedves miniszterelnök-jelölt úr, hanem ide sem tolja a képét.

Vagy én látom rosszul? De tényleg.

Melyik tagozat? Ha valaki megalapítaná az Őszödi Beszéd Pártot, jelmondatának a "Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam? Mondom: egy lószart, mama", vagy a "Változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi." választja, akkor nem lenne kérdés, hogy hova tenném az X-et.
Késő uraim késő, ez a vonat már nagyon elment, nem maguk fogják megváltatni Magyarországot, hanem a Fidesz (index.hu/gazdasag/magyar/2009/11/12/a_fidesz_is_megallapodast_kotne_az_imf-fel/). Volt rá nyolc évük, gyengék voltak hozzá, megmérettek és találtattak, ugyebár. Lehet szaladni a kocsik után, közben okosságokat mondani, de ez így már csak mókuskerék.

Ja és az MDF pont annyira kormányképes erő, mint a Jobbik. A fellelhető egyetlen egy szem nem-inkompetens emberük (aki ráadásul import), Bokros Lajos vajmi kevés a kormányképes imázshoz, ehhez tucatszám kellenének még szakember-politikusok. (De sajátok ám, nem az MSZP-SZDSZ süllyedő hajójáról átugráló pártbürók, akik nagy hirtelen felfedezik magukban a mélykonzervatív értékeket...)

Egy szó mint száz:
Sikamlós interjút készíteni Herényi Károllyal = NEM MENŐ
@dark future: "hanem néhány nagyon egyszerű, külföldiek által is átlátható (és különösebb Magyarország-ismeret nélkül is megérthető) összefüggésre akar rávilágítani."

És szerinted az öszöd problematika megérthető 'külföldi' szemmel?
Amíg a riporter nem érti, hogy itt egy egész ország hazudott (hazudik!) ÖNMAGÁNAK és nem gyurcsány a legnagyobb hazudozó, addig nem is tud LÉNYEGI kérdéseket feltenni. Az interjúban pl. ugyanannyi értelemmel kérdezett (OK felmentve, távolról jött ember nem érti), szóval ugyanannyi értelemmel kérdezett, mint akik a beszédből kivették a "hazudtunk..." mondatot és ennyi, megértették.

Mégegyszer bár off.
Gyurcsány hazudott, de nem azt kell számonkérni. Itt a legnyagyobb tévedésed (tévedésetek).
A másfél éves "időkérés" lehet hogy nem szép, de elhitték az emberek, hogy valami nagyra, eddig nem látott változtatásra (reformokra) készül és azokra felkészül a másfél évben, újraszavazásuk után meg előveszi a fiókból és indul az újrastrukturált magyarország ver 2.0 project. Nemcsak elhitték, hanem szavazatukkal szentesítették (vagyis a másfél évet is elfogadták, mivel az orbáni retorikával ellentétben csak a csökkent képességűek nem tudták, hogy miről szól az a másfél év).
És itt van gyurcsány nagy hazugsága. Nem bírt az ellenzékével, a zemberekkel és a pártjával. Sőt még csak a nagy reformtervek sem voltak előkészítve.
Az volt a hazugság, hogy nem állt a pártja elé és nem adott ultimátumot, hogy vagy belevágunk vagy megyek... és valóban mennie kellett volna, mert a szocik nem tartották magukat ahhoz, amiért kapták a szavazatokat a választáson. Hogy gyurcsány megreformálhasson dolgokat.

Bocs nem akarom nyújtani, így inkább itt folytatom:
emel.blog.hu/2009/11/13/atlink_oszod_talan_utoljara
"- De az (a piacgazdasá) erősen konzervatív érték. Különösen a szociális piacgazdaság. A liberális felfogás sokkal szabadabb versenyt jelent, mi ennél több állami szabályozást szorgalmazunk."

Kedves Herényi Károly, el kell, hogy keserítsem: A piacgazdaság eszméje erősen liberális érték, a szociális védőháló erősen szociáldemokrata érték, tehát a szociális piacgazdaság erősen szociál-liberális, esetleg liberál-szocialista érték.
@okostojgli: "mert ugye a főkomcsi tolvaj Gyurcsány 2006-ban elhazudta a választásokat, de el is takarodott, nem kicsit,"

Dehogy takarodott ő el... Inkább évekig nyilvánosan vergődött az ország kárára. Arról nem beszélve, hogy a mai napig nem tudjuk mik voltak a "trükkök százai" amiről még az MSZP frakciótagok sem tudhatnak, nem hogy az egyszerű ember. És nincs egy tökös riporter aki megkérdezné "Gyurcsány úr, elmondaná nekünk így 4 évvel később mik is voltak ezek a trükkök amiből ön több százat használt a gazdasági adatok meghamisítására, az ország félrevezetésére? Hogy is volt, hogy ön az MNB-t támadta amiért az a valóságot merte közölni és kiadta 10%-os költségvetési hiány előrejelzést 2006-ban? "

Bocsánatot kért azóta a sok ballibbant az MNB-től amiért gyalázták akkor?

Okostojgli csak nyugodtan menj el te magad baloldali terroristának, de az valahogy olyan kis jellemző a gondolkodásodra, hogy a történelmi Magyarországot ábrázoló matricákra te vörös csillagot ragasztanál.

Ez valahogy olyan emblematikusan fejezi ki, az egész lényegét.

Szerencsére már nem sokat kell aludni amíg az okostojgli féle mentalitás végleg kiszorul a hatalomnak még a közeléből is. Jön a varsói gyors teljesen megérdemelten.
@nem1rem1: "tehát a szociális piacgazdaság erősen szociál-liberális,"

es milyen a konzervativ gazdasagpolitikai "ertek
"
@eMeL:
"_hogy itt egy egész ország hazudott (hazudik!) ÖNMAGÁNAK és nem gyurcsány a legnagyobb hazudozó,_"

Magadra értve és a magad nevében.
@kovaxx:
Talán rosszul esne ha a csóró tragacsodat összevörös(sárga)csillagozná valaki?

Beszari.
@Tóta W. Árpád:

"nehéz lesz ám egyszerre rettegni"

Legalább te ne használd ezt a rettegni szót.
Kifejezetten dühítő, hogy manapság azok használják, akik már húsz éve egyfolytában rettegnek a fogyik a nép, üldözik a vallást, elfoglalják hazánkat a zsidók, mindenkire rákényszerítik a buziságot szintű faszságoktól rettegnek.
Most meg a saját folyamatos rettegésüket elfelejtve kiröhögik a "fasizmustól" rettegőket.
Pedig ők még náluk is debilebbek.

@Republikánus Péter:

"nem maguk fogják megváltatni Magyarországot, hanem a Fidesz ..."
Legyen igazad.

"Volt rá nyolc évük, gyengék voltak hozzá, megmérettek és találtattak, ugyebár."
Sajnos ez igaz.

"A fellelhető egyetlen egy szem nem-inkompetens emberük .. Bokros Lajos "

Nekem csak az fáj, mikor a megváltóknál pl. gazdasági kérdésekben még mindig engedik Matolcsyt megnyilatkozni. Vagy mikor a Gazdasági Rádióban szakmai interjúban szakkérdésekről Varga Misi süketel. Egész egyszerűen az hallatszott ki, hogy semmit sem mer mondani (pl. a kérdésre, hogy mi az _Ön_ véleménye), mert hát Viktor még nem tette le a garast.
Márpedig ha Viktor dönt számokról, akkor abból nem megváltás lesz.
@dark future:

1./ "A riporter nem azért köti az ebet a karóhoz és kérdez tízszer vissza, mert személy szerint utálja Gyurcsányt vagy direkt szemétkedni akar vele, hanem néhány nagyon egyszerű, külföldiek által is átlátható (és különösebb Magyarország-ismeret nélkül is megérthető) összefüggésre akar rávilágítani."

A riporter "arra az összefüggésre akar rávilágítani" (hehe, jó kis megfogalmazás, mi?) amelyik a Gyurcsány = hazugság képlettel fejezhető ki. Magyarán mindenáron ki akarja mondatni vele, hogy hazudott. Mivel pedig Gyurcsány nem hazudott, ezzel neki valóban nehéz mit kezdeni. Kíváncsi volnék, ki lenne az aki ilyen helyzetben "nincs zavarban", és "nem ködösít".

2./ "Érdekes az is, hogy a második rész végén feltett kérdések válaszaiból mennyi valósult meg, és mennyi bizonyult igaznak (lásd pl.: 2009-re teljesülnek a maastrichti kritériumok, erre visszakérdez a riporter: ez 2009-re megtörténik? mire Gy.: it doesn't HAPPEN, we DO it)."

Hát ez valóban érdekes. A tisztelt hozzászólónak itt elteccett felejteni elárulni a gyöngébbeknek, hogy jelenleg van egy világválság (anélkül 2,9 % lenne a hiány, és csökkenő az adósság, a maastrichti kritériumok szerint). Kis, apró csúsztatás, persze mindenki úgy operál a tényekkel, ahogy akar, úgy hülyíti a népet, ahogy akarja, csak az a baj, hogy ilyenkor valahogy nem látom azt az igen magos erkölcsi piedesztált, amin álldogálva Gyurcsány fölényes elítélése szokott volt megtörténni.
@kovaxx:
"Gyurcsány úr, elmondaná nekünk így 4 évvel később mik is voltak ezek a trükkök amiből ön több százat használt a gazdasági adatok meghamisítására, az ország félrevezetésére?"

Le kellene végre tisztázni ezt a félrevezetést, kovaxx kolléga. Valóban félrevezetett téged a Gyurcsány? Mert ha igen, akkor jogosan kérdezhetem, hogy miért szavaztál rá? Hogy tehettél ilyet? Erre szeretnék választ kapni.

"a történelmi Magyarországot ábrázoló matricák"

Nincs a világon másik nép, aki úgy hivalkodik a semmivel, mint a magyar. Az a történelmi Magyarország a népek ketrece volt, területe más népek földjén terült el. Így megcsonkítva, sajnos túlságosan is, mi magyarok is megérezhetjük, mit érezhettek anno azok a népek, akik területét a magyarok bitorolták. Aki ilyen matricát helyez az autójára, az tudatlan (direkt nem mondtam azt, hogy bunkó). Nem véletlen, hogy más népek ilyet nem tesznek. Például nem láttam soha nagyrománia, nagyszlovákia, nagyszerbia, nagyalbánia, nagyausztria, nagynémetország vagy nagykína matricákat. Pedig a nagykína megalapozott lenne, mellette a nagymagyarország is bolhafing, nem csak a csonka.
:-)
@kovaxx:
"Dehogy takarodott ő el... Inkább évekig nyilvánosan vergődött az ország kárára. Arról nem beszélve, hogy a mai napig nem tudjuk mik voltak a "trükkök százai" amiről még az MSZP frakciótagok sem tudhatnak, nem hogy az egyszerű ember. És nincs egy tökös riporter aki megkérdezné "Gyurcsány úr, elmondaná nekünk így 4 évvel később mik is voltak ezek a trükkök amiből ön több százat használt a gazdasági adatok meghamisítására, az ország félrevezetésére? Hogy is volt, hogy ön az MNB-t támadta amiért az a valóságot merte közölni és kiadta 10%-os költségvetési hiány előrejelzést 2006-ban? "

1./ Azt valóban nem tudjuk, hogy mik voltak a trükkök százai. Erre ott van az ellenzék, amelyik mindenbe belelát, mindent tudhat, de sajnos, örök bánatomra, ők valahogy elfelejtették megemlíteni ezeket. Ebből nekem egy dolog abszolút világos, de nem mondom ki, mert milliók iszonyúan felháborodott fölhördülése a mélységes mély hitükbe való beletaposás okán nem egy kellemes hangjelenség.

2./ Egyrészt amelyik jegybankelnök ilyeneket mond (egyébként mondott ő 12 %-ot is), az egyéb, hasonlóan rendkívül káros ténykedésétől függetlenül is a saját országa sírásója (bár Járai annak szerződött, ugyebár), másrészt a hiány nem lett annyi, mert Gyurcsányék tudták, hogy a választások megnyerése után bevezetik a megszorításokat.
@Tóta W. Árpád: Oh, köszönöm!:) Miért, érdekel?:DDD Az biztos, tutira nem vagyok nagymama, bár ha nagyon korán kezdtem volna, talán...:)

Ami eszembe jutott, bár nem tudom kimondta, hogy a liberális kutyából sosem lesz keresztyén-konzervatív szalonna...TMG? Schmitt Mária?
@Letícia: Kövér László, és bolsevik kutyából demokratikus szalonna.
@Tóta W. Árpád: Úristen! Néha lehetne szelektív az emlékezetem...egy mentségem van: olvasok. De hogy így felejtek...na, asszem lebuktam, jó, bevallom, 76 éves, 7szeres nagymama vagyok!:DD
UD Zrt.

www.hirszerzo.hu/cikk.a_legdurvabb_tamadas_vagy_herenyi_bloffje_-_bonyolodik_az_ud_zrt-ugy.130183.html

Nagyon irányítottan kell nézni a világot ahhoz, hogy ebből valaki csak és kizárólag az MDF-et hozza ki feketeseggűnek.
Úgy látszik, hogy a Tisztákra is került egy-két pöttyöcske.
@egyittlakó: Nagyromániás matricát pl láttam, viszont Romániában nem tartottak népszavazást arról, hogy megadják-e a román állampolgárságot a határon túli románoknak. Megadják és kész. Nem kérdik az EU véleményét, senkiét. (Fogadok, hogy nemmel szavaztál vagy sehogy).
@Shore: "megváltatni"... ejj, gépelési hiba, az megváltoztatni akart lenni, nem pedig megváltani; azért messianista ne legyek már.

A fő irányvonalról (ha úgy tetszik a fő számokról) pedig remélhetőleg a miniszterelnök dönt majd, elvégre erre találták ki ezt a pozíciót; a pénzügyminiszter dolga meg, hogy az irányvonalnak megfelelően kidolgozza a részleteket.

Persze Orbán kénytelen még Matolcsynál is kódoltabban fogalmazni, hogyaszongya (ezt már egy másik Tóta-posztba bekopipészteltem egyszer): "a baloldal trükkje, hogy az állami újraelosztáson keresztül függővé tette a társadalmat, most azonban történelmi pillanathoz érkezett a magyar jobboldal, amikor ezt a baloldali struktúrát gyökeres és mélyreható változásokkal meg lehet szüntetni. ... a jövőben nem építhetnek fedezet nélküli hitelekkel támogatott, egymás és önmagunk becsapására épülő társadalmi rendszereket."

Azt is odaírtam annó, hogy aki akarja, az kihallja ebből a szebb jövőt, aki nem, nem. De csssssss!, még erre kódorog egy tanácstalan MSZP-kampányszakember, megtalálja ezt az idézetet, és máris oda a Kétharmad... szavazzon csak minél nagyobb számban Orbánra a barom nép!
@egyittlakó:"Az a történelmi Magyarország a népek ketrece volt, területe más népek földjén terült el. "

Tanulni kéne egy kis történelmet, hogy a más népek hogy kerültek oda, bevándorlással és erőszakos betelepítésekkel egy olyan időszakban amikor a magyarság képtelen volt önmagát megvédeni.

Viszont egy mondatot nagyon nem lehet érteni abból amit egyittlakó ír. Magyarországon 1896-ban ünnepelték a magyar államiság ezredik (1000.) évfordulóját. Ezzel mit is állít szembe? "nagyrománia(1920-1940), nagyszlovákia(LOL?? az egész ország 16éves !!!), nagyszerbia(?????), nagyalbánia(???),"

Remélhetőleg előbb utóbb lesz egy tisztulási folyamat ami után a magyargyűlölet soha többé nem lesz elfogadható magyar nyelvi környezetben.
Bunkó paraszt az aki, gyalázza a magyar történelmet, kultúrát, sajnos sokak kifejezetten sportot űznek magyargyűlölő szövegek irogatásából, figyelve, hogy ugrik-e rá vki vagy így akarják kimutatni, politikai állásfoglalásukat. Pedig ez csak egy ostoba sztereotípia, nagyjából ott kezdődhetett, hogy egyik párt meglenget egy magyar zászlót és akkor ellenfeleik hirtelen megundorodnak tőle, nehogy hasonlítsanak bármiben is, vagy ugyanez a kokárdával, teljesen abszurd.

"Mert ha igen, akkor jogosan kérdezhetem, hogy miért szavaztál rá? Hogy tehettél ilyet? Erre szeretnék választ kapni."

Pedig nagyon egyszerű, még nem hangzott el az Öszödi Beszéd, nem volt köztudott a trükkök százai, a nemzetgazdasággal való felelőtlen játék a hatalom érdekében, arról, hogy Gyurcsány kormányzását a választások megnyerésén kívül semmi de semmi nem motiválta ("visszahoztuk a szarból"), nem volt ismert az ötéves adócsökkentési törvény kamusága, az hogy mindezek kiderülése után nem mondd le !!!! ami valljuk be bármely más európai országban elképzelhetetlen lett volna. Hogy görcsösen ragaszkodik a hatalomba azután hogy tudja, hogy a neve szitokszóvá vált, külföldön, külföldön egybe forrt a hazugság fogalmával, Mo-ról nem sokat tudnak ezt tudták. Az ország gazdaságának tönkretétele sem volt még akkor nyilvánvaló(52%-vs 82% államadósság), volt valamennyi gazdasági növekedés, és a 10%-os államháztartási hiány is ugye éves adat volt, a választások idején még nem volt ismert. És tegyük hozzá utáltam a Fideszt, ami óta országimázsközpont keretében állami pénzekből reklámozták magukat ("jó kezekben az ország"). Hatalmas ellen erő kellett hozzá, kitartó, szívós munkával lehetett csak ezt elérni. Ha megnézel egy EP választást most 500 000 szavazója van az MSZP-nek aki hajlandó elmenni. Ehhez nagyon nagyon sokat kellett tenni egy olyan országban ahol a többség baloldali diktatúra idején szocializálódott, ott nevelték ott tanult történelmet, ott kapta azokat az ismereteket kommunizmusról ideológiáról politkáról amik aztán hosszú hosszú időre megmaradnak. Ha csinálnál 50-60 évesek körében felmérést, hogy mit tudnak pl történelemről jól látszana, hogy annyit, hogy a kommunizmus sosem létezett igazi formájában, mert sosem sikerült odáig elérni. Meg az igazából ez egy nemes eszme, csak nem teljesen jól volt megvalósítva.

Szóval ilyen körülmények között szinte hihetetlen hogy az utódpártnak ilyen kevés szavazat legyen. Hisz eléneklik az internacionálét, tele vannak régi jó elvtársakkal, elnökük egy volt cenzor, tehát ideológialig tuti megbízható, ez alapból kéne legyen 35% ebben az országban, és utána még lehetne hozni ezzel azzal.

Szóval a mai helyzethez való eljutásig rengeteget rengeteget kellett tenni, annyi korrupciót, lopást, tönkretételt amit elgondolni is nehéz.
@jaegtoer: "Magadra értve és a magad nevében"

Szóval szerinted nem hazudnak a politikusaink?
Nem hazudnak a médiában?
Nem hazudnak minden hivatalban és szervezetben?
Nem hazudnak maguknak is a zemberek?
Az egész ország nem egy lufivá dúzzadt nagy hazugság?
[*]

Szerinted nem??

Akkor menj orvoshoz, és alkalmtlanság miatt add vissza a szavazati jogod.

[*]: na jó, nem mindenki. Ha a minta 80%-a hazudik, az nekem elég ilyen esetben az általánosításhoz.

Mondj egy olyan kérdést vagy kijelentést, amire nem hazugság (na jó, "önámítás") a válasz!

- Ovi lesz a legjobb miniszterelnök?
- Ovi lesz a legrosszabb miniszterelnök?
- Kell vizitdíj és tandíj.
- Nem kell vizitdíj és tandíj.
- Gyurcsán hazudott!
- Gyurcsány nem hazudott!
- stb.
@vakapad: "Kíváncsi volnék, ki lenne az aki ilyen helyzetben "nincs zavarban", és "nem ködösít"."

Nagyom szivesen meghallgatnám a hívőket, ha egy rámenős riporter arról faggatná ovit, hogy valóban igaz-e, hogy ő "sohasem hazudott".

Lenne nagy meglepetés. Lehet hogy zavarban lenne és ködösítene? [persze egy cnn-esnek, nem a hírtvben]

Megjegyzem egy valódi riporternek ezt legalább akkora kapás lenne, mint a "miniszterelnök akit szembesítenek a hazudsággal". Nagyot röhögnének a cnn nézők szerte a világban, mert a saját politikusaikról kiindulva nagyon szórakoztató lenne látni egy politikus, aki állítja, hogy soha nem hazudott.
Ezt könnyebben megértenék, mint az öszödöt.
@Shore:

Szerintem elég egyszerű a képlet (persze csak ötletelés, a sajtóban megjelent hírek alapján):

Tomborék letettek az asztalra egy papírt, hogy milyen személyi változásokat (és a személyeken keresztül milyen politikai változásokat) szeretnének az mdf-ben, cserébe a behozandó másfél milliárdért (ami azért nem kevés pénz, még egy -- teszem azt -- Csányi-szintű vállalkozónak se). Herényiék vélhetően a másik táborral is tárgyaltak, és kifizetődőbbnek tűnt, hogy továbbra is balra zárjanak, nomeg Ibolyka sem akarta kiadni a kezéből a gyeplőt.

Mivel Herényiék sok tetűséget csináltak már korábban is (lásd a lakitelkiek törvénytelen kizárását és az ezért jogerősen megítélt 10 milleres büntetést), Almássyék nem bízták a véletlenre az ügymenetet, a fokozott ellenőrzés érdekében került a képbe az UD, a tökéletes bizalom jegyében Dávidék oldalán meg beszállt az NBH. Amikor durvult a helyzet, a szocik hivatalból intézkedtek, Szilvásyék tették a dolgukat, szállították a hanganyagokat.

Mivel nem közeledtek az álláspontok, a végkifejlet piszkos adok-kapokba és a lapok kiteregetésébe torkollott, a hatalomátvétel nem sikerült, az mdf az mszp hű vazullusa maradt, viszont a pártkassza is üres maradt, csórón mehetnek neki 2010-nek.

Egyetlen jó és sikeres ötletük ezután Bokros megkeresése és marketingelése volt, aki -- gondolom -- jól el van EU-képviselőként, és hülye lenne bukott miniszterelnök-jelöltnek visszajönni (hacsak nincs valahogy előre lepapírozva a dolog).

Összességében lehet, hogy a fidesz járt jól, mert még pénzbe sem fog kerülni az mdf kimúlása. Persze ha lesz egy kicsi esélyük is az 5%-ra, akkor megint jöhet majd valami szociközeli mentőangyal, mert nagyon nem mindegy, hogy meglesz-e a balos egyharmad vagy nem.
@okostojgli:A korabbi hozzaszolasodban: "És legvégül a zemberek szemét fel lehet nyitni mert fel kell, simán fel lehetne matricázni egy helyes kis vörös csillaggal (sárga hatágú csillaggal akár) a nagy-Magyarország matricás autókat, sőt mi több egy-két Molotov koktél is elférne, nem beszélve a jobbikos, magyar gárdás összejöveteleken néhány vödör lócitrom szétosztogatásáról. És ez lenne például a szélsőbal? Hogy ezekhez képest képest a szocik simán középen álló nyúlbélák, hogy a FiDeSz meg simán szélsőjobbos?"
Szoval en azt hittem, az egesz ironikus, nem is ertettem az Arpad beszolasat. Mintha arrol szolt volna a gondolatmeneted, hogy ez a folyamatos jobbos relativizalas mostanra mennyire at tudta tolni a vizszintmero buborekat valahova a szelre. Merthogy szeretik a szelsoseges jobboldali megnyilvanulasokat balos szelsosegekre adott reakciokent beallitani, mikozben hidlezaras, teveostrom, partelnoki kordonbontas stb. (rovidenszolva: az onbiraskodasra valo allando, elhivatott kesztetes), olyasmik, amiknek nehez a baloldalon parjat talalni. Es termeszetesnek vesszuk, hogy nem kell szardobalo szelsobalos csapatokkal szamolni (hal' istennek!), de kozben az is tok elfogadott, hogy a jobboldalnak jar a kibovitett bunkosagi eszkoztar. Azt hittem, ezt akarod helyretenni a gondolatkiserlettel.
@vakapad:

Nem akarom elvinni a beszélgetés fonalát (hamár a túlfejlett blogmotor miatt threadelni nem lehet), Őszöd ezerszer és ezer helyen ki lett már tárgyalva.

"Mivel pedig Gyurcsány nem hazudott, ezzel neki valóban nehéz mit kezdeni."

Ha te így gondolod, akkor gondold így, ne higgy még magának a Maistronak se. :-) (Pedig tényleg az elmúlt évtized legőszintébb politikai dumája volt az a 10 perc.)

Szerintem kár volt beszarniuk, dehát ők ilyen beszarós fajták (ezt azóta is láttuk már párszor). Ha már egyszer így alakult, akkor -- ha nem is büszkén, de -- vállalniuk kellett volna a kikerült szöveget A-tól Z-ig, nem pedig megmagyarázni (ráadásul akkor és úgy került ki, ahogy ők akarták, és nem úgy, ahogy azt Orbán Viktor eltervezte, tehát még lépéselőnyben is voltak).

Persze tudták, hogy az ellen olyan, mint egy felhergelt kandúr: nem áll meg a kerítésnél, hanem az utca végéig üldözi a riválisát. Ha Gyurcsány akkor lemond, vagy bármilyen komolyabb megbánást tanúsít, meg sem álltak volna az előrehozott választásokig. Így inkább összeült az agytröszt, és Lendvaiék -- jó tantónéni módjára -- végigelemezték az eredetileg zárt körben elmondott munkabeszédet, és szinte mondatonként kitalálták a finomított, felelősséget szétkenő, hibákat szétterítő, alternatív értelmezését. Ez persze elég röhejes volt, de legalább a saját táborukat valamelyest lenyugtatták.

Végeredményben -- mint tudjuk -- nem vezetett sehová a dolog, a szocik nagyjából ugyanott tartanak (vagy még ott sem), ahol akkor tartottak 2006-ban (mínusz szdsz), csak éppen az országnak b....k el három és fél évét, ebből kettőt még a válság előtti boldog gazdasági békeidőkben.
@Shore:

"Fiatal vagy még"

Na, akkor megest mosolygok.

Amúgy persze, fidesz-közelből aki nem hív, az bolsi. Lásd tetszőleges fidi-közeli blog törzsközönségének beszólásai.
@eMeL:

Ezt írtad egészen pontosan: "_hogy itt egy egész ország hazudott (hazudik!) ÖNMAGÁNAK és nem gyurcsány a legnagyobb hazudozó,_"

Erre reagáltam, hogy a magad nevében és magadra értve.

Ha téged elkapott is a harcos hevület azért disztingválj. A politikusok nem az egész országot jelentik. Az emberek elsöprő többsége, pedig megpróbálja túlélni ennek az -összességében kártékony- elitnek a regnálását.
Persze biztosan kényelmesebb lenne a felelősséget szétteríteni lehetőleg mindenkire, de maradjon csak az a felelősség ott, akit illet.

A vizitdíjjal, meg a tandíjjal ne röhögtess, sosem volt ingyenes és én mindig azok közé tartoztam, akik fizettek és fizetnek mások helyett is. A sztárolt reformparódia meg arról szólt, hogy aki addig fizetett azután még többet fizethetett volna, s aki meg nem, annak ilyen-olyan címeken továbra sem kellett volna. De ez is egy lejárt, agyonkarcolt lemez.

Lózungokkal meg nem foglalkozok.
Tehát passz.

Jó hétvégét.
@eMeL:

"Akkor menj orvoshoz, és alkalmtlanság miatt add vissza a szavazati jogod."

Mi van, felébredt benned a demokrata?

Hajrá!
@Republikánus Péter:

"A fő irányvonalról (ha úgy tetszik a fő számokról) pedig remélhetőleg a miniszterelnök dönt majd"

Ettől azért Orbán esetében én tartok. Ui. szerintem Viktor fejében a számok egyáltalán nem állnak össze. Van az így néhány humán beállítottságú embernél. (Most abba ne menjünk bele, hogy azok, akiknél "összeállt", milyen eredményre jutottak.:)

Az idézethez: Ha hinném és tudnám, hogy ezt komolyan gondolja és véghez is viszi, hű szavzója lennék.
De tartok tőle, hogy jobban szereti ha imádja a nép (most a hatalom ízéről már ne is beszéljünk), és ezért ez csak egy gyönyörű álom marad.

@dark future:

Én úgy érzem, hogy egyébként meglevő józanságod valamilyen rejtélyes oknál fogva az MDF-el kapcsolatban elpárolog.
Az összeesküvés elmélet még hagyján, ez akár még így is történhetett. De az, hogy az MDF "balos", vagy ne adj isten az "mszp hű vazullusa " lenne, az szvsz nem igaz. Ez kb. a FIDESZ droidok "aki nem fideszes, az mszp-s" butasága. (Bár ebbe mostanság a Jobbik bekavar, lásd "balos egyharmad=MSZP, Jobbik, MDF együtt:)?)
PATIKÁKBAN, RECEPT NÉLKÜL BÁRKIT BE KELLENE OLTANI, AKI KIFIZETI AZ OLTÓANYAG DÍJÁT!!!! EHHEZ NEM KELL MÁS, MINT ÖNKÉNTES MEDIKUSOK, ÁPOLÓNŐK, FIATAL ORVOSOK!!!!!! A PATIKÁKNAK IS MEGÉRNÉ, a két oltást az oltóanyag ára, plusz 500 forint oltási díj!!! Ennyit kellene csak megoldani!!!!!!!

Felelős vagyok más emberársamért is, ezért
én a megelőző oltás mellett vagyok, de az injekció beszerzése és a vidéki egyemen tanuló fiam beoltásának megszervezése már két azaz kettő hetes szervező munkát igényelt eddig. És még mindig nincs beoltva!!!!!!!!

Szombaton, vasárnap ki adja be az oltást?????! Miniszter úr, tisztifőorvos úr!
Nem a TV-ben kell az észt osztani, hanem gyors és praktikus oltásokat lehetővé tenni. Ehhez nem kell olyan sok ész, szerintem kettőjüknek van annyi! Legalább próbálkozzanak!!!
Dilettánsok!

Oltópontokat kell felállítani!

Most mi megy:
1. egy órás várakozás a körzeti orvosnál, a fertőzöttek között, hogy írja, fel az oltást, mivel én nem vagyok jogosult,
2, várakozás a patikában,
3, újabb várakozás a körzeti orvosnál
mind ez két nap, az évi rendes szabadság terhére megoldható. Ha Pesten, vagy vidéken dolgozol és hétfőtől péntekig ott vagy
akkor nincs orvos szombaton, vagy vasárnap receptet írna, beadná az injekciót!!!!!

KARÁCSONYRA TETŐZIK A IFULENZÁBA MEGBETEGEDETTEK SZÁMA!
EL VAGYUNK KÉSVE!!!
Ilyen átgondolatlan és szervezetlen munkáért érdem lenne kirúgni a tiszti főorvost, egymást oltogatják a miniszterek a Tv-ben, politikai reklámként, többi meg csak katasztrófa....

(Ezt a szövegemet a düh, meg az aggodalom íratta velem, sok helyre felteszem, oda is, ahol a témához nem illik, Elnézést kérek, de kérlek tűrjétek meg. Köszönöm.)
@Shore: Orbán mint humán beállítottságú ember? Most én vagyok meglepve. Ja, a szakmáját tekintve jogász, az igaz, de nem olyan humánértelmiségi, mint néhány, később az SZDSZ-be landolt rendszerváltás-kori párttársa. Orbán egy igazi proligyerek volt, és hiába próbált magára venni egy kis dísz-nemzeti-keresztény intellektust, amikor tehette, boldogan vetette le magáról. Proli maradt, és erre büszke is (vö. félvállra vetett iskolatáskás jelenetei - nem a csak rendszerváltáskor, hanem manapság is!)

"Viktor fejében a számok egyáltalán nem állnak össze. ... Most abba ne menjünk bele, hogy azok, akiknél "összeállt", milyen eredményre jutottak."

Ennyi erővel az is lehetséges, hogy Orbán fejében álltak össze a számok, míg ellenfeleiében egyáltalán nem.

Szvsz Orbán nyilván nem fogja betűről-betűre végrehajtani azt az intézkedéscsomagot, amit a politikai ideológusok "szükséges reformokként" szoktak aposztrofálni, hanem éppen csak annyit, amennyit politikailag szükségesnek ítél belőle. Majd meglátjuk, mennyi lesz az az annyi.
Atyaég, aki a rendszerváltáskor már felnőtt volt, az ennek az interjúnak az olvastán lefordul a székéről az unalomtól.
"liberális nyitás", "konzervativ értékek"stbstb.- mik ezek?Semmitmondó frázisokká koptatott szavak.
20 év alatt a Kismadártól a Kisvirág csoportig mindenki kapott lapátot és vödröt;játszhatott a homokozóban.
Körül lehet nézni, milyen várat épitettek.
Nem kell megmagyarázni, meg igérgetni sem, hogy ezúttal jobb minőségű homokot és vizet fognak használni.
@Republikánus Péter:

"Orbán egy igazi proligyerek volt, és hiába próbált magára venni egy kis dísz-nemzeti-keresztény intellektust, amikor tehette, boldogan vetette le magáról."

Így van ahogy írod. Polgári, keresztény körökből származó felesége és barátai/tanácsadói mellett kicsit kikupálódott, de alapjában egy jóeszű proligyerek.
@jaegtoer:

"A vizitdíjjal, meg a tandíjjal ne röhögtess, sosem volt ingyenes és én mindig azok közé tartoztam, akik fizettek és fizetnek mások helyett is. A sztárolt reformparódia meg arról szólt, hogy aki addig fizetett azután még többet fizethetett volna, s aki meg nem, annak ilyen-olyan címeken továbra sem kellett volna. De ez is egy lejárt, agyonkarcolt lemez.

Lózungokkal meg nem foglalkozok.
Tehát passz."

Érdekes dolgok ezek, a vizitdíj meg a tandíj is. Ezek mind a sztárolt reformparódia részei ugyebár. Igaz ugyan, hogy a paródiaszerű intézkedések hatására az addig súlyos hiánnyal küzdő egészségügyi kassza egyensúlyba került, de hát ki a francot érdekel az, fő, hogy a mi erős, de azért érzékeny hitünk (= Hásze' ez úgy hülyeség, ahogy van!), meg ne sérüljön. Igaz ugyan, hogy a háziorvosok elkezdtek több bevételre szert tenni, és a kiugróan magas magyar orvos-beteg találkozók száma normál szintre csökkent, de mi lózungokkal nem foglalkozunk. Lejárt lemez. Éspedig azért, mert sokan mondták ugyan, hogy jó, de nekik se hittem. Oszt passz.

Úgy gondolom, hogy nálunk nagyon erős a hit. Túl erős. És most nem Mária országára gondolok (akinek kezébe azért adta István az országot, hogy ne már a pápáé legyen), ehhez a hithez semmiféle vallásnak semmiféle köze nincs, csak a személyes sértettséget mutatják (sokkal jobb lenne nekem, ha valaki el nem kúrja, ugyebár), meg a megérteni akarás képességének a hiányát (megérteni még csak-csak menne, gondolom/remélem). Ez az egész élénken emlékeztet egyik valahai tankörtársamra (hölgy az illető, de ez semmit nem jelent), akinek az előadás után, látva az értetlenségét, hárman kezdtük el magyarázni a Bernoulli egyenlet értelmét, ő halgatta, és nézte egy darabig, aztán lesöpörte a firkapapírjainkat a padról: "A képletet mondjátok!". Azt aztán ő bemagolta, és attól kezdve hitt benne. Ha tévesen mondjuk meg neki, vagy direkt elrontva, hogy jól átverjük, akkor abban az elrontottban hisz. Valószínűleg máig. Ő nem érteni akart, hanem hinni. Csak mondják meg neki, hogy miben. Oszt jónapot.
@Shore:

"De az, hogy az MDF "balos", vagy ne adj isten az "mszp hű vazullusa " lenne, az szvsz nem igaz."

Ne idegelj már. Ha nem így lenne, akkor miért ért volna meg másfél milliárdot a fidesz-közeli blokknak a semlegesítése, miért volt az egész Almássy-féle cirkusz, miért szállt be az NBH, miért zárták ki pár év alatt a fél mdf-et? És miért támogatta volna Leisztinger ezt a bagázst? A két szép szemükért? Ugye ezt te sem gondolod.

Kommunikációban mindig is azt hangoztatták ugyan, hogy középen állnak, egyenlő távolságra a két nagytól, meg néha a felszínen ekézték is kicsit az mszp-t, de csak annyira, hogy megkülönböztethetőek legyenek és legyen valamiféle saját arculatuk.

Igazából ők voltak a vésztartalék: ha az szdsz lázadt volna a fontosabb szavazásoknál, akkor jöttek volna ők. Amikor erre nem volt szükség, akkor nyugodtan szavazhattak az mszp ellen is, tét nálkül, a látszatot fenntartva. Színjáték volt az egész. No ezért utálom őket még az átlagosnál is jobban.
@dark future: "miért ért volna meg másfél milliárdot a fidesz-közeli blokknak a semlegesítése"

hát azért, mert jobbos.

vö. "egy a tábor"
@Tóta W. Árpád:

jó, akkor hagyjuk a jobbos-balos szétválasztást, mert ennek úgy sincs túl sok értelme, a klasszikus felosztás nálunk alkalmazhatatlan. azt mondom akkor inkább, hogy az mszp-érdekkörhöz tartozó.

valódi harmadik utas (és életképes) párt az elmúlt évtizedben magyarországon nem igazán tudott se megjelenni, se megmaradni, valahová mindenkinek muszáj volt besorolnia (arra is kíváncsi leszek, hogy a jobbik meddig tudja megőrizni függetlenségét (ha egyáltalán még az...), és mikor fog valamerre húzni). amikor az mdf két alkalommal is elfogadta az mszp-érdekkör anyagi támogatását és átadott szavazópotenciálját (ezzel sikeresen véve az 5%-os küszöböt), akkor egyértelműen elkötelezte magát.

almássyék akciójának az értelme a hatalomátvétel lett volna, és átsorolás a fidesz-érdekkörbe. az már más kérdés, hogy ott önálló pártként sokáig nem maradtak volna meg, mert megette volna őket a kisgömböc.

az mszp (az szdsz-szel és saját belső ellenzékével való folyamatos szívások ellenére is) sokkal kevésbé centralizáló, és sokkal inkább engedékenyebb, rugalmasabb, mind párton belül (áramlatok, platformok, belső érdekcsoportok), mind párton kívül (sokszínű és lazábban csatolt értelmiségi holdudvar, az szdsz-szel és az mdf-fel való viszonya stb.).

a fidesznél a kemény kéz rendet tesz, centralizál, elnyom, beolvaszt. ennek a gondolkodásmódnak előnyei és hátrányai is vannak, a hatalomgyakorlás szempontjából mindenesetre kényelmes megoldás. gondolom a kisgazda lecke egy életre elég volt orbánnak. ha az "egy a tábor" logikát a jó ügy érdekében egy előremutató és vállalható politika mögé állítják be, akkor eredményes és értelmes is lehet.

a rendszerváltás után még egyetlen párt sem kormányozott egyedül, kompromisszumok nélkül. ez nagy lehetőség, ugyanakkor nagy (és oszthatatlan) felelősség is. jövőre meglátjuk, mennyire tudnak vele élni vagy visszaélni.
Az MDF a magyar politika legálszentebb pártja.
@Republikánus Péter: @dark future:

Na most remélem Viktor esetében a prolizásnak nincsen pejoratív felhangja, hanem csak és kizárólag az egyszerű, munkás v. paraszt családból származottat jelenti. Ebben az esetben én ezt kifejezetten előnyösnek tartom a jelenlegi és a közelmúlt Magyarországán.

"Polgári, keresztény körökből származó felesége és barátai/tanácsadói mellett kicsit kikupálódott"

Ez kicsit sértő, nem? Főleg ha olyan mondja, aki (gondolom) teljes mell szélességgel kiáll a magyar középosztály, vagy ha úgy tetszik, a polgári Magyarország megteremtése mellett.
És bár talán észrevettétek, hogy nem vagyok a FIDESZ feltétlen híve, de Viktor tudását, eszét, képességeit, szorgalmát tekintve keresztbe lenyeli a "polgári, keresztény körökből származók" nagy részét.

@dark future:

"miért ért volna meg másfél milliárdot a fidesz-közeli blokknak a semlegesítése"

Látod megint beleesel abba a csapdába, hogy nem fideszes==mszp/balos. Ez nem igaz.
Az MDF gazdaságilag nem balos (eltérően a fidesztől/mszptől/jobbiktól), az életvitelről/vallásról/hazáról vallott nézetei pedig sem nem liberálisak, sem nem szocdemek. Tehát nekem nem balos.
Az, hogy besegít a szociknak és/vagy a szocik besegítenek neki, a szokásos politikusi gerinctelenségnek tudható be.
Ennyi erővel a FIDESZ és az MSZP startégia szövetségesek, mert voltak olyan esetek, amikor együttszavaztak (pl. képviselői juttatások, rádió pályázat stb.)
@kovaxx:
"Tanulni kéne egy kis történelmet, hogy a más népek hogy kerültek oda, bevándorlással és erőszakos betelepítésekkel egy olyan időszakban amikor a magyarság képtelen volt önmagát megvédeni."

Értem, akkor ez ugyanaz a helyzet, mint amikor a magyarok Árpád atyánk vezetésével, lábbal tiporták egy itt lakó nép szabadságát és földjeit, amikor azok képtelenek voltak megvédeni magukat a barbár hordákkal szemben.

"egyik párt meglenget egy magyar zászlót és akkor ellenfeleik hirtelen megundorodnak tőle"

Igen, ez természetes. Egyik pártnak sincs joga kisajátítani a magyar nemzet jelképeit és velük kizárólag azonosulni. Egyik párt sem lophatja el a másképpen gondolkodók magyarságát és nemzeti érzelmeit.

"baloldali diktatúra"

Itt nem volt végig diktatúra. 1970 után már főleg nem. Az emberek jól éltek a szocializmusban, ezt kár vitatni, most meg saját bőrükön tapasztalják a jó kapitalizmust. A sok megtévesztett szerencsétlen meg azt hiszi, hogy Orbán vezér majd visszahozza azt a gondatlan kádárista jólétet, amit még most is fizetünk. Hát csak álmodjon a nyomor...

Köszönöm kimerítő eszmefuttatásod, bár választ nem kaptam a kérdéseimre. Mármint, hogy miért szavaztál Gyurcsányra (lehet, hogy elkerülte a figyelmed).

:-)
@bigBB: "Romániában nem tartottak népszavazást arról, hogy megadják-e a román állampolgárságot a határon túli románoknak. Megadják és kész."

Hát Orbán Viktor miért nem adta meg az állampolgárságot a külhoni magyaroknak, amikor kormányon volt? Megtehette volna és kész, őt sem érdekli soha más véleménye. Nem lehet, hogy ezek csak etetik a népet a témával, közben meg össze-vissza hazudoznak? Nem mintha nem lenne gyakorlatuk benne...
Ja, valóban, én nemmel szavaztam a népszavazáson: NEM-et mondtam Orbán Viktor politikájára. Érthető?
@vakapad: Igaz, hogy a TB kasszából nem csak a TB-t fizetik...

Az a fő problémája a magyar költségvetésnek, hogy a befizetések és a kifizetések nem célirányosak. A TB kasszából nemcsak egészségügyi kiadásokat fedeznek, hanem pl ha úgy hozza akár útépítést is. Erre mondják, hogy elvon kivon stb. Mert TB címén befizeted egy nagy kalapba azt majd jól elosszák...

Ha mindent úgy használnának fel ahogy kellene akkor nem lehetne ennyit lopni, de így viszont lehet és ez remek mindkét oldalnak. Illetve lassan már csak mind az egynek...
@Shore: future-ért nem kezeskedem, de gyanítom, hogy ő sem pejoratív értelemben használja a proli szót (mint ahogy én sem). Azt meg jó tőled olvasni, ahogy kiállsz Orbán értelmi képességei mellett, elvégre pár sorral feljebb még azt írtad némi hüjehumánértelmiségi és populista célozgatással megkörítve, hogy az ő "fejében a számok egyáltalán nem[!!!] állnak össze"...
republikánus:
" Az MDF a magyar politika legálszentebb pártja."

Átigazolhatsz a fideszhez vagy a nulla százalékos oldalkocsijához. Ott soha nem hazudnak.

Shore:
"Ennyi erővel a FIDESZ és az MSZP startégia szövetségesek, mert voltak olyan esetek, amikor együttszavaztak (pl. képviselői juttatások, rádió pályázat stb.)"

Így van. Ne feledjük a száz lépés programját sem, ott is együtt szavazták meg a költségvetés szétrombolását. Mondjuk, a polgári szocialisták jártak jobban, mert az egészségügyi dolgozók (meg a többiek, akik jól jártak)ezek után sem az MSZP-re fognak szavazni (köszönjük a zsozsót, de Gyurcsány hazudott, így mi a Viktort szeretjük).
@jaegtoer: "Az emberek elsöprő többsége, pedig megpróbálja túlélni ennek az -összességében kártékony- elitnek a regnálását."

Én is ezt mondtam. Csak az emberek nem hagyományos értelemben hazudnak, hanem ÖNMAGUKNAK hazudnak. Vagyis önámítják, elringatják magukat és ezért képtelenek a valós problémákat valódi értékén értékelni.

Ha odafigyelsz, én ezt írtam.
És igaz a 80%-os mondásom is, meglennék lepve ha egy-egy kérdésben lenne 20% hidegfejű, tájékozott ember, aki nem valami önkéntes álomvilágban él, amikor dönt a saját ügyéről.
@jaegtoer: "A sztárolt reformparódia meg arról szólt, hogy aki addig fizetett azután még többet fizethetett volna, s aki meg nem, annak ilyen-olyan címeken továbra sem kellett volna."

Természetesen egyetértek veled, de ha nem tökéletes a megoldás --sőt inkább csak bátortalan, bizonytalan irányú első lépés--, akkor is, nem leseperni kell az asztalról, hanem kijavítani.
Mint mondottam korábban: az ezermérföldes út is az első lépéssel kezdődik el [kínai mondás, nem dakota ;)].
És itt most nem a jobbra elindulók és a balra elindulók vitáját látjuk, hanem a tömeges egyhelyben ácsorgók és a lépni akarók összeütközését.
@Republikánus Péter:

Populistát nem mondtam! Bár tehettem volna:)

Attól meg még lehet valaki nagyon okos, hogy a számokkal nincs köszönő viszonyban. Van rengeted humán ért., aki igen-igen jó a gazdaságban. Lásd jogász cégvezetők hada.
Ráadásul ma már csak rendkívül kivételes esetekben hüjehumánértelmiségizek:).
@Shore:

Miért lenne pejoratív a származás nevén nevezése? Szerintem ez több szempontból fontos, és meghatározó.

Tény, hogy Orbán (ahogy Gyurcsány is) alulról érkezett, feltörekvő vidéki gyerek volt. Ez megmagyarázhatja becsvágyát, kitartását, küzdeni tudását, egész habitusát.

Ha Orbán személyes átváltozását és a fidesz útját végigkövetjük a rendszerváltás utáni évtizedben, nagyon hasonló a két történet. A '89-es liberális, lázadó Orbán Viktor (és kollégiumi társai) felnőttek, családot alapítottak, új környezetbe kerültek. Ezzel együtt megváltoztak. Pulóver helyett öltöny lett a divat, lázadás helyett tekintélyelv, hippi bulik helyett zászlószentelés. Nem tudhatom, de talán lehetett a harmincas évei közepén járó Orbánban valamiféle kényszeres megfelelni vágyás, ezért tűnhetett kívülről néha erőltetettnek, esetlennek az átváltozása, és ezzel párhuzamosan a polgári imázsépítés is. Identitást keresett a párt, és személy szerint ő is. Hogy mennyire érezte magáénak ezt az új életfelfogást, azt persze nem tudhatom, de voltak árulkodó pillanatok, amikor látszott, hogy nem ez az ő természetes közege.

Sokan tartanak attól, hogy 2010-től ismét visszatér a '98 utáni erőltetett polgári (vagy annak gondolt) imázsépítés. Szerintem nem, vagy csak szolidabb mértékben.

Eltelt azóta majd' egy évtized, a felvett látásmód és viselkedés azon része, ami kiállta az idő próbáját, immáron saját lett, így nem lesz szükség az a görcsös önképkeresésre. A fidesz néppárti modelljébe már kevésbé fér bele egy merev, szögletes, néha kirekesztő polgári arculat, így a politikai baloldal ezen félelme szerintem kevéssé indokolt. (Más félelmeik viszont nem alaptalanok.)
off:

"A résztvevők megvitatják azt is, hogy a párt támogassa-e a költségvetést, illetve terítékre kerül az SZDSZ Újratervezés című, 2010-2014 közötti időszakra tervezett programja is."
index.hu/belfold/2009/11/14/skaliczky_andrea_az_szdsz_orszagos_tanacsanak_elnoke/

Minek vitatják meg, ha a frakció úgyis tesz rájuk magasról? Tiszta időpocsékolás. Mint ahogy a programgyártás is. Skaliczky Andreával mi a rossebet terveznek még újra? Nem veszik észre, hogy egy döglött lovon ülnek?
@Republikánus Péter: @dark future: így van, annyit hozzá tennék, hogy vidéki is, ami hatalmas frusztráció neki a belvárosi, nagypolgári, vagy polgári értékrenddel élő és létező más pályatársainál. Mindenkit-legyőzni, majd-én-megmutatom, kerül-amibe-kerül (lsd. az egészsége is rámegy, de csak előre) a játszmájának a neve, éppen ezért került ő haragba Budapesttel is, azt a nagyvárosi mentalitást, amivel itt szocializálódnak emberek, képtelen megemészteni. Jelzem sem neki, sem Fletónak a "von Haus" sok alapot nem adott, sőt, mondhatni semmit se, s mindkettő viszonylag jól nősült, ami mégiscsak igazolja azt a tételt, hogy minden erős férfi mögött egy (még) erős(ebb) nő áll!:D

Szóval, máshol megírtam már, de ide is illik, hogy Antall József, Boross Péter és Bajnai Gordon hozott olyan tartást otthonról, ami életük végéig iránytűként szolgál, szolgált, és nem volt sok "elkotyogás" és "kocsmai poén, elszólás, beszólás, dakotaizmus". Szerintem mindhárom profi politikus. Tőlük lehetne tanulni másoknak is. Szerintem.

Ez az MDF már nem az, ami, és azzal, hogy ilyen - még ésszerűnek is tűnő, kompromisszumos - megoldásokat keres a párt, nekem olyan, mint egy kis szatócsbolt, aki a megszűnése miatt azért keres szponzort, hogy melyik kólagyártó fizet többet, azt teszik a cégérre, az az minden elv nélkül. Ez pitiáner magatartás. Jó, nekem a Fidesz által levetett és kicsontozott Földi, és hirtelen Csintalan cégének a bevonása és annak MDF-es szajkózása, - milyen remek ember ez a Földi- , tette teljesen hiteltelenné Ibolyát és Karit. Pedig még Boross Péterre való tekintettel szimpatizáltam volna velük. De így?? Szánalmas az egész. Bokros Lajos gondolom sokat jattolt nekik, hogy kijusson, de persze ezt sosem fogjuk megtudni. Bokrosnak végül is igaza volt, nyugdíja előtt jól jön neki az eurós fizetés és boldog öregkorában nyugodtan várhatja a nyugdíjat. És amikor kínos neki a MDF-es gúnya, mint EP képviselő simán átül máshová.
@bigBB:
Jó ötlet, ott mindig jó idő van. :)
@vakapad:
Kedves Vakapja!

Már megbeszéltük, hogy ne csak nézz, hanem láss, de ez nyilván nehezen megy. A Te hitedet, meg ne vetítsd az enyémre. Én súlyos forintokra gondoltam, Te meg hitvilággal operálsz.
Amit említettél, az csak annak a következménye volt, hogy éppen nem vontak ki az egészségkasszából egy kis aprót. De igyekeztek, mert a széfprojekt azért abba az irányba mutatott. Szóval ne vetíts, én piszokul látom, mennyit vonnak az alkalmazottaktól, illetve a cégek mennyit fizetnek be és vállalkozók gyönyöreiről is van képem. A nemfizetők száma meg növekedik.

Ha anno megtették volna azt a gesztust, hogy valamennyivel csökkentették volna az eü-i járulékok mértékét, akkor lehetett volna látni, hogy valóban reformot akarnak, és nem egy újabb kisstílű lehúzást nagyban. Az egészségügy privatizációjára ott van példaként az egyéb szektorok magánosítása, amiben 5-en jól jártak, 50000-en meg szívtak. Szóval a 6:20-as már rég megérkezett és ki is siklott a vakvágányon.

Üdv.
@klacus:

"Ha mindent úgy használnának fel ahogy kellene akkor nem lehetne ennyit lopni, de így viszont lehet és ez remek mindkét oldalnak. Illetve lassan már csak mind az egynek..."

Aha. Szóval nem úgy használják fel, ahogy kellene. Napéldául az egészségügyi kasszából utat építenek. És ez miből derül ki?

Felhívnám a figyelmet, hogy a "mindenki tudja" nem elég erős érv.
@vakapad: "Napéldául az egészségügyi kasszából utat építenek."

Valóban szörnyű a költségvetés és a pénzgazdálkodás (mint olyan már sok évtizede). Semminek nem az a neve, ami; és nem azt jelenti, amit.

De ez pl. egy rossz példa volt. A kormányzat (elsőként 20! év alatt) lépett, hogy kevesebb legyen a potyautas, hogy valós jogviszonyok legyenek a biztosítás mögött, hogy kevésbé keveredjen a tb kasszába szociálpolitika.

Keveset léptek, kapirgálták a felszínt, ez igaz, én sokkal nagyobb és átgondoltabb lépéseket szeretnék látni, de ennyi van és ez is több, mint amit ovi egész életében mondott (nemhogy tett, *csak* mondott! a kérdéskörben).

Amit mondasz az nagyon nem kóser, mert pl. pont a tb kassza az amit az áfából és a benzik jövedéki adóból stb. támogatnak évtizedek óta.
@vakapad: Bocs az előző természetesen @klacus számára szólt.
@Ne félj!: figyi már, ma hallottam, hogy téged olvasott Bajnai is!:)

Én gyanútlanul bementem a patikába venni este 7 után (mivel akkor érek haza és 8-ig van doki) vakcinát, hogy majd beadassam, erre közölték, recept kell. Heeee??? Majd kétszer álljak sorba?? Noooormálisak?

Szóval jót és még talán jókor szóltál, irkáljál máskor is!:)
@Shore: "Attól meg még lehet valaki nagyon okos, hogy a számokkal nincs köszönő viszonyban. Van rengeted humán ért., aki igen-igen jó a gazdaságban..."

Várjá má, akkor az most hogy van, hogy valaki "a számokkal nincs köszönő viszonyban", de egyúttal "igen-igen jó a gazdaságban"???

Amúgy Orbán miniszterelnöksége alatt jól kitanulta a közgazdaságtan csínját-bínját, egy idő után már ő hozta a fő gazdpol döntéseket, tényleg kár őt ettől félteni...

@dark future: "Sokan tartanak attól, hogy 2010-től ismét visszatér a '98 utáni erőltetett polgári (vagy annak gondolt) imázsépítés. Szerintem nem, vagy csak szolidabb mértékben."

Ezzel egyetértek, a keresztény-nemzeti maszlagot nyilván nem véletlenül szervezték ki a KDNP-be.

Annyit hozzá tennék (így, letíciásan), hogy 94-98-2002 között Orbánt még a jobboldali közönségnek való megfelelési kényszer hajtotta, vagyis őt formálta a jobboldal. Ma már, hogy révbe ért, ez fordítva van, a jobboldal olyan, amilyennek ő (meg néhány tettestársa) elképzeli. (A ex-baloldali politikusokkal felturbózott MDF-nek ebbe sajna nincs beleszólása.)
Na ezt se gondoltam volna, hogy én itt az MDF és Viktor támogatója leszek, de ha már egyszer belekezdtem...

@Letícia:

"hatalmas frusztráció neki a belvárosi, nagypolgári, vagy polgári értékrenddel élő és létező más pályatársainál"

14 éves kora óta nagyvárosi környezetben él. Jó, nem végig a világközepe metropoliszban, de pl. az egyetemi kollégium egy rendkívül hatásos akklimatizációs eszköz.

Polgári értékrend? A létezőben a budai dombokon nyomorgó, rendkívül elnyomott "reakciósok" értékrendjére gondolsz?

Valóban versenyhátrány nem budai pedigrénsnek lenni, de a jelek azt mutatják, hogy a "Mindenkit-legyőzni, majd-én-megmutatom, kerül-amibe-kerül" elvet követő "parasztgyerek" jelenleg nyerésre áll. (Lásd még Csányi vagy Mártha Imre az MVM vezére.)

"Antall József, Boross Péter és Bajnai Gordon hozott olyan tartást otthonról, ami életük végéig iránytűként szolgál, szolgált,"

Tehát aki esetleg egy falusi környezetből jött, annak már a tartással ab start baja van? Plusz iránytű nélkül bolyong az életben? Ezt te se gondolhatod komolyan.

"Bokros Lajos gondolom sokat jattolt nekik, hogy kijusson, de persze ezt sosem fogjuk megtudni. Bokrosnak végül is igaza volt, nyugdíja előtt jól jön neki az eurós fizetés és boldog öregkorában nyugodtan várhatja a nyugdíjat."

Ez meg aztán a csúcsok-csúcsa. Bokros fizet az MDF-nek, hogy legyen jó nyugdíja.
Örületes baromságokat tudnék most leírni, csak félek megsértődnél. És azon valószínűleg még az sem segítene, ha utána írnám, hogy "de persze ezt sosem fogjuk megtudni".
@jaegtoer:

"Amit említettél, az csak annak a következménye volt, hogy éppen nem vontak ki az egészségkasszából egy kis aprót. De igyekeztek, mert a széfprojekt azért abba az irányba mutatott."

Az a jó, hogy egyesek piszokul látják, mennyit vonnak le az alkalmazottaktól (tőlem pl. a maximumot). A piszokullátás viszont véleményem szerint kiegészítendő néhány adattal, egyébként az érvelés megintcsak hajazni fog a hitre. talán ha hallanánk egynehány számot, hogy hogy is volt az a nemkivonás? És hogy hogy kerülnek ide a széfek (egyébként összcuzammen 60 millió, az egészségkassza meg 300 milliárd), arról fogalmam sincs.

Addig is, míg az adatok megérkeznek, egy kis olvasnivaló a jelen időkből, mikorra hálisten a népnyúzás már abbamaradt, és a vizitdíjnak annyi:

profitline.hu/hircentrum/hir/149850/Jokorara-duzzadt-az-e-alap-hianya

Megjegyzendő, hogy ezt a hiányt az adófizetők (én) fogják pótolni, és nem a szolgáltatást igénybe vevők. Még kicsi részben sem.
@eMeL:

Nagyon várnám a kifejtését, hogy mi lenne a tökéletes megoldás a sztárolt reformparódia helyett.

Ahogy látom, az egész ország meg van győződve arról, hogy az egészségügyi reform nem volt jó. Érdekes módon arról, hogy miért, még egy árva szál érvet nem hallottam. Illetve bocsánat, van egy érv, amennyiben én vak vagyok, és nem látom, hogy rossz, holott ugyanakkor mindenki látja.

Mert egymillió légy nem tévedhet egyszerre?
@eMeL:

O.K.

A vezetéstudomány szerint -viszonylag sokszor- ha az adott helyzetre nincs tökéletes megoldás, akkor a kielégítő megoldásokat kell keresni.
Tehát a helyzet összetettsége, és bonyolultsága okán én a kielégítő megoldást is elfogadtam volna. Csakhogy az az elképzelés, amit meg akartak valósítani, a TB/EÜ kasszát állította a középpontba a valódi probléma helyett. Ezért nem születhetett kielégítő megoldás, mert a befizetők (munkavállalók és munkaadók)túlterhelését figyelmen kívül hagyták, illetve nem megfelelő súlyozással vették figyelembe a tervezett intézkedések során.
Ha én nagyon ügyes tűzszerész vagyok, és úgy akarják az ügyetlenebbeket helyzetbe hozni, hogy egyik kezemről le akarnák vagdosni néhány ujjamat, akkor kurvára nem érdekel a nemes szándék és a cél, hanem igyekszem pofán verni úgy a vagdalkozót, hogy kiszálljon ama megváltó gondolat a fejéből, aminek megvalósítása engem taccsra tenne, ellenben az ügyetlennek sem használna, mert a bomba attól még felrobbanna a kezei között.
Ennyi történt. A pofán verés megvolt, most az okostojgliknak figyelembe kell venni az adott probléma más -a kielégítő megoldáshoz kiemelten fontos- összetevőit is. Aztán kezdődhet újra a meccs.
Ahogy azt itt valaki nagyon találóan írta:
"Nem az a megoldás, hogy a lyukas vödörben a vízszint szinten tartásához még több vizet öntünk a vödörbe."
Bármilyen meglepő is, szerintem az első kielégítő lépés a szuperbruttósítás lehet, mert ezzel sok fejben leesne a kétfillér, azaz tudatosulna, hogy valójában az egyes emberek súlyos százezreket, hacsak nem milliókat fizetnek be a költségvetésbe(TB/EÜ kasszába), míg igen sokan pedig semmit. De erről már volt szó, csak akkor még a reformhevületben marginálisnak tűnt az a 'mellékes' körülmény, hogy aki fizet, az már nem ingyenesen veszi igénybe a TB/EÜ-i szolgáltatásokat.
@vakapad: Mert nem is volt reform.
Néhány szükségszerű finanszírozás korrekció és pár bátortalan lépés... én ennyit láttam.

Megpróbálom összeszedni magam és felvázolom [*], mekkora váltás kellene... ami persze nem jelent semmit, mert a politikai "elit" nem képes komoly reform lépések mellé állni. Féltik a kis....
Szóval fikció, de megpóbálok majd egy valódi reformtervet felvázolni.

[*] Ha lesz ekierőm talán hétfő reggelre összejön ;)
@Shore: 1) Székesfehérvár igen csak kicsi város, már megbocsáss. És tudom miről beszélek, én magam azért nem kerültem koleszba 14 évesen Budapesten, mert az nem úriemberek neveldéje volt, jobb ha tőlem tudod. És órási szerencsém volt, hogy nekem a belvárosban laktak rokonaim!;)
A kolesz az kolesz, s szocializációnak szocializáció, de azért más, mintha a Szent István Parkból besétál valaki a 2-es villamossal a középiskolájába 4 megállóra a lakásától. Mondom, tudom, miről beszélek.

2) Az volt a tézis, hogy proli gyerek. Ahogy az apját elnézem, olyan műszaki középértelmiségi, aki kivackolta magát, olyan jófajta góré volt, gondolom abban az időben megfelelően ismerte, hogy kinél kell kopogtatni és mivel, ha előre akar menni és úgy olvastam, még jó pártkáder is volt. Ez se a belvárosi nagypolgári indíttatás. Jelzem, nem baj, sőt, csak az látszik, hogy iszonyúan kompenzál.

3)A családjukban 3 Győző van. No komment a játszmája alapjára.

4) Dr. Csányi Sándort egy napon ne említsük OV-val, mert Csányi az úriember, igazi etalonja annak, hogy tökmindegy honnan jön az ember, ha van TARTÁSA, ESZE és TEHETSÉGE, sokra viheti. Ráadásul jó pályát választott, és mégse azt halljuk, hogy ő milyen tökéletes és milyen tehetséges. Csinálja a dolgát, és nem seggnyalókkal van körbevéve, profitorientált és igazán mérhető szakmában teljesít, és ha véletlenül nyilatkozik, nem mond orbitális baromságokat a szakmájáról, lásd OV véleménye az Alkotmányról. Pláne, hogy arról mit mond öntudatosan, amihez nem ért.

Szóval nem kell nagy dolgokkal az életre elindítani az embert, hogy legyen tisztességes és egyenes, na ez az, ami OVban nincs. Az elhíresült aranyhalas definíció nagyon jó, azaz megsüti a 3. kívánság után, hisz már semmi haszna belőle.

5) Igen, sajnos már rég elgondolkoztam, hogy ez a király lesz a nyakunkon, hála a másik nárcisztikus jancsibohócnak, Gyurcsánynak.

6) Nem hinném, hogy Bokrost az MDF fizeti. Képzeld, az Európai Parlamenti képviselők kapnak fizetést. Tudtad? Ha nem, most megtudtad. De ha nekem nem hiszel, talán ennek igen:

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-249002

:)
5)
off:

Namost akkor szorozzuk össze a kettőt, és vonjunk belőle gyököt?

"Egy helyszínen tartózkodó miskolci lakos, aki rokonait jött kimenekíteni Sajóbábonyból, ugyanakkor azt mondta: a jobbikos gyűlés helyszíne körül cirkáló gárdisták kötekedtek a romákkal. Ez torkollott heves szócsatába szombaton.

Vasárnap azonban már történt összecsapás, a helyi lakos szerint ennek hátterében az áll, hogy a gárdisták néhány autóval felvonulva provokáltak a cigánysoron. Állítólag egy 16 éves fiút megpróbáltak elütni, aki meg is sérült, "most is húzza a lábát." Ezek után fordultak a romák az autósok ellen."
index.hu/bulvar/2009/11/15/romak_es_jobbik_szimpatizansok_csaptak_ossze_sajobabonyban/

---

"Az eset előzménye, hogy egy Suzuki leparkolt egy bekötőúton, és beszélgettek egy rendőrrel, amikor megállt mellettük egy kisbusz. Ebből 30-40 cigány ugrott ki és szó nélkül elkezdték ütni az autót, amelyben egy 16 éves kislány, 30 éves nő, és egy 18 éves fiatalember tartózkodott. A cigányok szétverték az autót, az, hogy itt nem történt második Olaszliszka három halálos áldozattal az autóvezető lélekjelenlétének köszönhető, meg a kitartó kis Suzukinak, amivel ki lehetett tolatni a bekötőútról. A rendőrség közben megérkezett, ám csak igazoltatnak, miközben több száz cigány áll a putrija előtt, kapával-kaszával a kezében."
kuruc.info/r/35/50374/
@Shore: ja és egyébként nem vagyok sértődős, én a vitában és az érvelésben hiszek.:)
@Republikánus Péter:

Abszolút nem ezt mondtam, de mindegy.

@vakapad:

"az egészségügyi reform nem volt jó. Érdekes módon arról, hogy miért, még egy árva szál érvet nem hallottam."

Azért volt érv, de leginkább az ment, hogy ez nem is volt reform, és ez milyen kár. Úgy hogy reménykedhetsz, hogy ha Viktor nem is akarna reformálni, a hívek ha kell, akár az utcán is, de kikövetelik.
@Ne félj!:
Nekem sikerült gyorsan beoltatnom a családot, pedig volt galiba.
Vidéken laktunk ,ott írta fel az orvos a recepteket, de 4 nap múlva Pestre költöztünk. Itt váltottam ki a gyógyszert és még aznap beadattam. Az egyik gyerek a Gimnáziumban kapta meg, igaz itt is sok iskola túl későre szervezte az oltást. A miénkben helyén van az esze az igazgatónak.
A munkahelyemen az üzemorvos oltotta be a dolgozóimat és engem, előre egyeztetett időpontban. Ha már kötelező tartani , használjuk valamire.
A feleségem pedig a másik gyerekkel bement az új lakhely szerinti körzetibe. Az aszisztens bár elmagyarázta, hogy nem ahhoz az orvoshoz tartozik az új lakás szerint, -- szabad orvosválasztás??---de nem hagytam magam 1 órát vártak a sorukra és beoltották.
3/4 8 kor ment át a mellette lévő felnőtt rendelőbe , ahol egy kedves doktornő még beoltotta ingyen!!!
Már kikészítette az 1500 Ft-ot,mert az volt kiírva a többi orvos ajtójára, de közölte, hogy Ő ingyen olt. Ez annyira tetszett, hogy nagyrabecsülése jeléül,amiért az esküjéhez híven a bajban segít, ott hagyta a pénzt.
Gyorsan ment az egész igaz nem vártam az utolsó pillanatig.
@vakapad:

Számokat szeretnél? Hát vess egy pillantást a saját bérjegyzékedre, vagy az adóbevallásodra.
Amennyiben kevesled a hozzájárulásodat a közöshöz, úgy senki és semmi nem tiltja hogy fizess még többet a közösbe. Grátisz. Ellenszolgáltatás nélkül. Mert ugye bármennyit is fizetünk be, ugyanaz a színvonalas várakozás, grandiózus várólista, és világszínvonalú ellátás vár Rád, rám, és a nemfizetőkre is. Emlékszel a lyukas vödörre?

A széfek meg úgy jöttek ide, hogy azokat mintha nem az árvízvédelmi alapból, hanem a kórházak működési költségkeretéből kellett volna előteremteni.
A kifárasztásos módszerrel meg nem sokra mégy velem, hiába tolod be a linket. Az egészségügyben a gazdálkodás nem lett hatékonyabb, a növekvő munkanélküliség, és a gazdaság visszaesése feltehetően szerepet játszik a hiány alakulásában. A forint árfolyama is bekavar.

Amúgy csak hogy tudd, a háromszáz forintos vizitdíjnak az adminisztrációs költsége több, mint 300 Ft. Ezeket a belégeket 8 évig rendszerezve, visszakereshető módon őrizni kellett volna a bevételi helyeken. Aztán 2 év elteltével lehetett volna bér-irattárolási szolgáltatást igénybe venni, vagy bővíteni a rendelőket. Iratfolyóméterenként 3000 forintért

Ha nem olvastad volna, előkereshetem még Neked "Pilu" úr vizitdíj tárgyában írt levelét, az elég beszédes volt.

Persze úgy vélem, nincs jelentősége semmilyen számnak, semmilyen adatnak Te h_i_s_z_e_l a vizitdíjban, én meg azt gondolom, hogy több lett volna a vizitdíj járulékos költsége, csak azt a kiadást nem azon a soron könyvelték, így ki lehetett trükközni hogy pozitív lesz a mérleg. (Munkaidő,élőmunka ráfordítás, könyvelési szoftver, szoftverkövetési díj, hardver) irattároló eszközök, nyilvántartások vezetése, könyvelés, tárolási költség, stb. Ezek kimaradtak az egyenleg számításánál)

Mondjuk, maximum havi 40000 forintos egészségbiztosítási járulék (munkavállalói+munkaadói) mellett el tudok fogadni 4000 forintos vizitdíjat. Feltéve, ha a járulékot nem fizetőké 8000 forint, és a nem biztosítottak fizetik az eü-i ellátás költségeit önköltséges áron. Persze 90-110000 forintos nyugdíjakból is elég érdekes lett volna ezt megoldani.
No, és milyen eü-i szolgáltatás tartozna egy vizitbe?
... remélem sikerült rávilágítanom, hogy nem a vizitdíj bevezetése ellen, hanem a móddal szemben volt és van kifogásom.
Aztán még a kb. 72000 forintos minimálbér mellett az egész -pluszban fizetős- egészségügy egy közröhej. Tehát ahogy utaltam rá, ez (is!) sokkal összetettebb probléma mint 300 Ft kifizetése, vagy ki nem fizetése.
De Te keresd nyugodtan a számokat, csak közben az emberekről sem kell megfeledkezni, meg az egész struktúráról, amiben döcög ez az egész biztosítósdi és a privatizációs tapasztalatokról meg végképp ne.
@dark future: hogy fér már el egy kisbuszban 30 cigány?
@Tóta W. Árpád: ja, ez igaz.. mondjuk volt egy vicc régen, 80-as évek, hogy a lengyel kispolskiba hányan férnek be? Hát dobj be egy kiló húst és megtudod!:D
@Tóta W. Árpád:

Azon én is elgondolkodtam :-)

Viszont az MTI/Index-változat 21:30 körül szétvert civil autóról még nem írt, csak gárdista provokációról és szétvert gárdista autóról.

Ezért írtam fentebb, hogy muszáj több hírforrást olvasni, és személyes beállítottság / hihetőségvizsgálat / racionalitás alapján kiátlagolni. BBC-nk sajnos még mindig nincs...
@dzsek szperó:

Az a beszarás, hogy ebben az idióta országban még az oltásból is pártpolitikát csináltak.

Benneteket kérdezett már meg "jobbos", ismerős, hogy ugye nem oltatod be magad, mert gagyiszar a magyar vakcina? És kérdezett meg "balos" haver, hogy ugye beoltatod, mert a hazai cucc világszínvonalú, és egyébkét is, ha van egy csepp felelősségérzeted, akkor ez állampolgári kötelességed?

A'sszem inkább hülyeség ellen kellene oltani, mert az ragályosabb. Meg végre gyorsítani az ügymeneten, mert aki a minimum háromszori (orvos,gyógyszertár,orvos) sorbaállást kitalálta, az egy idióta barom.
@dark future:

Ugyanezen MTI/Index hír ugyanezen szakasza, éjfél utáni változatban:

"A Borsod Online információi szerint a szombati lakossági fórum után vasárnap délután Sajóbábonyban akart demonstrálni az Új Magyar Gárda, ezt azonban a helyi romák baltákkal felfegyverkezve akarták megakadályozni.

Bencs Gábor, a Jobbik helyi vezetője azt mondta, hogy 30-40 roma kapával, baltával felfegyverkezve demonstrált, és összetört egy autót. Azt állítja, hogy ők nem provokálták a helyi kisebbséget.

A nyilatkozó miskolci lakos szerint azonban a gárdisták néhány autóval felvonulva provokáltak a cigánysoron. Állítólag egy 16 éves fiút megpróbáltak elütni, aki meg is sérült, "most is húzza a lábát." Ezek után fordultak a romák az autósok ellen.

Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt állítása szerint megütötte egy roma nő, mert rajta kérte számon a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő feljelentést tett a rendőrségen."
index.hu/bulvar/2009/11/15/romak_es_jobbik_szimpatizansok_csaptak_ossze_sajobabonyban/?rnd=484

Hmm... Mintha kezdene konvergálni a kuruchoz... Ez persze nem probléma, hiszen a gyorsan frissülő információ az online média nagy varázslata.

Azért egy-két enyhén eufemizáló sor még mindig maradt benne. Aszongya:
"Egy nő megsérült, egy autó szélvédőjét betörték, mondta Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek."

Olaszliszka után ez így nem kissé leegyszerűsítő? Ráadásul ugyanott van hozzá illusztráció is (szintén MTI): galeria.index.hu/belfold/2009/11/15/romak_es_a_jobbik_szimpatizansai_csaptak_ossze_sajobabonyban/?current_image_num=1&image_size=l

Én nem voltam ott, de a kép alapján ezt speciel inkább szétverték. Ja, és valószínűleg tényleg baltával:
media.boon.hu/pubs/Bildserie/Jobbik__Robban_spont_Saj_b_bonyban_2009_11_/2706169.jpg

Kedves index, nem kéne hírszerzésben az MTI mellett a kuruccal is bizniszelni?
@Tóta W. Árpád: Értjük, esetleg az autó szétveréséről is ha írnál pár szót, az mennyire volt jogos, hogy szétvernek egy autót (hogy ott maradjunk amit senki sem vitat).

Az index hiteles forrása "egy miskolci lakos". Itt a baj, hogy nagy integritással saját magatokat leplezitek le. Nevetséges módon random emberek pletykáit adjátok tovább hírként.

De azért szép a kontraszt a két mondat között, ahogy a "miskolci lakos" és az "MSZP-s képviselő" történetet tálalva van:

"...a jobbikos gyűlés helyszíne körül cirkáló gárdisták kötekedtek a romákkal, ez torkollott heves szócsatába szombaton."

"...a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt állítása szerint megütötte egy roma nő..."

nem tudom látszik-e a különbség.

Csak a nagy forráskritika amit az index bealkalmza nehogy más újságoknál is megjelenjen. Nehogy az index cikk-re reagálva más újságokban is elterjedjen a forrásolásnak ez a magasröptű módszere:

"Teljesen egyértelmű, hogy a hitelesség tekintetében folytatott harcában az index vesztésre áll ellenoldali tükörképével a kuruc.info-val szemben. A két lap régóta verseng egymással, a párviadalban most a kuruc kerekedett felül, mivel az index majd összes tudósítása csupa hazugságot, csúsztatást tartalmazott. A gyalázkodó szennylap olvasottsága hihetetlen módon visszaesett, az egykori komoly nézettség helyett ma alig néhány száz olvasója van, tudtuk meg a helyszínen* tartózkódó dunaújvárosi lakostól, aki rokonai meglátogatására Budapestre érkezett. Mint elmondta nem csak otthoni, de mobilos elérésű internettel is rendelkezik, így folyamatosan követni tudja a lapok csatáját. "

*(internet)
Az eredeti téma már úgy is kihült, ezért ha már elkezdtem ezt a szálat, engedjetek meg még egy offot.

Végigfutottam a kapcsolódó online médiabeli híreket, és meglepő módon nálam nem valamely szélsőséges orgánum, hanem egy rendőrségi közlemény vitte a pálmát. A BAZ megyei kapitányság nyolc bekezdésnyi hivatalos tájékoztatóját meg bírták úgy írni, hogy abban egyetlen egy alkalommal NEM szerepelnek az alábbi kifejezések:
-- jobbik, jobbikos stb.
-- magyar gárda, gárda, gárdista stb.
-- cigány, roma, kisebbségi stb.

Ehelyett van:
-- parlamenten kívüli párt
-- ellenérdekű fél
-- ellenérdekű csoport
-- párt szimpatizánsai
-- fórum ellenzői

Egy igazi gyöngyszem, tanítani kéne. www.boon.hu/hirek/borsod-abauj-zemplen/cikk/helyreallt-a-koznyugalom-sajobabonyban/cn/news-20091115-10295731

Azt meg csak úgy megjegyzem, hogy aki látott már tűzoltósági bemutatón szélvédőtörést, az tudja, hogy egy 3-4 mm-es edzett biztonsági üveget "karókkal, botokkal" betörni nem igazán célravezető ötlet (még Suzukiét sem). Ha nincs nálunk speciális kerámiahegyű szerszám, akkor viszont egy balta is megteszi, csak nem robban be szépen, hanem rondán, darabosan törik az üveg. Mint a képeken is...
@Wave:
Nálad a pont. :)
Ez részemről mind csak gondolatkísérlet.

Bár megjegyzem, kíváncsi lennék arra, ahogy a magyar királyi tévében fellépő Morvai kisasszony ellen olyan angol mintára tiltakozókat hogyan verné szét a brutális rendőrterror.
fyi: szabin vagyok egyébként mostantól három hétig, csak közben mégis dolgozom egy poston az eu-alkotmányról, holnapra vsz befejezem. de aztán itt csönd lesz.
Írnál egy postot a falusi terrorizmusról?

www.hetek.hu/hatter/200601/falusi_terrorizmus

Mint kiderült 2006 elején már felmerült hogy tarthatatlan a helyzet, élhetetlen a falu, de senki nem gondolta, hogy tennivalója van ezzel kapcsolatban.

aztán itt van ez is :

vastagbor.blog.hu/2009/11/16/sajobabony_inside_masfel_evvel_ezelott
@kovaxx: nemnemnem, szabadságon vagyok! out of office! ma este befejezem az eus posztot, aztán már csak karácsony előtt jelentkezem adventi gondolatokkal.

de nyugi, a jelenségről nem fogok lekésni még jövőre se.
@Tóta W. Árpád:

Az jó lesz, ránk fér.

Én pl. a magyar átlaghoz képest tájékozottabbnak tartom magam, az eu-s dolgok kb. mégis olyan távolinak és egzotikusnak tűnnek, mint egy afrikai polgárháború. Nem jól van ez így.
ja hát szeminárium nem lesz, nem akarok úgy járni, mint hankiss elemér, aki épp a minap közölt az indexen egy irgalmatlan hosszú esszét, és valószínűleg senki se olvasta végig, akinek nem kötelező.

csak a szokásos birodalmi álmokat adom elő ünnepélyesen, mert ez azért fontos esemény, és ahhoz képest mintha fel se tűnt volna.
@eMeL:

Igen becsülendő, hogy nekifohászkodsz.

Sziklaszerű kiindulási pontként azonban vedd figyelembe, hogy a reform nem csak közgazdasági, hanem politikai döntés is. Nem akarnám ismételten kifejteni, hogy ez mit jelent, de azért elmondanám, hogy az egészségügyi reform lépései közül egynehányat vissza kellett vonni a népharag mián, pedig nem is volt gazdasági világválság. Most amikor van, és iszonyúan szükség lenne a költségek csökkentésére, az egészségügy jövőre több pénzt kap.

Szóval "bátortalanságról" beszélni egy olyan reform esetében, ami TÉNYSZERŰEN túl soknak és túl merésznek bizonyult, talán nem a legmegfelelőbb jelzőhasználat.
@Shore:

Ammán igaz. Mostmáncsak azt kellene meghatározni, hogy kik is sulykolták eztet a nép fejébe.
@jaegtoer:

1./ Azzal, hogy az egészségügy igencsak összetett probléma, egyetértek.

2./ Szóval az úgy szokott lenni, hogy van egy eü kassza, amibe a befizetők befizetnek, és a befizetett összeget az állam kifizeti a kórházaknak, meg a gyógyszergyártóknak. A kassza sajna régóta negatív értéket mutatott. A hiányzó összeget, mert azt valakinek feltétlenül ki kell fizetni, pótolni kell. Lehet pótolni például úgy, hogy kölcsönt vesz fel az állam, de azt mindenki tudja, hogy ma ez már nem megy (sajna). Lehet pótolni úgy is, hogy a befizetők fizessenek többet. Szép gondolat, de az akkori kormányzat mégsem erre a megoldásra szavazott, hanem arra, hogy fizessen az is, aki igénybe veszi. Így a teljes kassza nagyobbik részét továbbra is a befizetők állják, de egy kisebbik részét az, aki orvoshoz megy (elvégre az ember valamennyire felelős a saját egészségéért). Ebből következően a befizetők járulékát a gyógyszerkassza kipótlásához NEM KELLETT MEGEMELNI, azaz a befizetőknek nem többet, hanem a szükségesnél KEVESEBBET kellett akkoriban fizetniük (fizetnünk).

Fentiek szerint úgy gondolom, hogy én, aki az utóbbi megoldást tartja jobbnak, lényegesen távolabb állok a hittől, mint aki a többletfizetésben hisz (vagy csak behintáztatták).

3./ "Mondjuk, maximum havi 40000 forintos egészségbiztosítási járulék (munkavállalói+munkaadói) mellett el tudok fogadni 4000 forintos vizitdíjat."
Egyrészt a vizitdíj havi maximum ötszáz forint volt, másrészt ha nem vonnak be másokat is a fizetésébe, akkor nem kormányzati akarat, hanem eü pénztári matematika kérdése, hogy mennyit kell fizetni. Azaz nem lehet azt mondani, hogy elfogadok egy 20 %-os adóemelést, ha előtte az adót 30 %-kal csökkentik.
@Letícia:

Nem tetszik amit írsz.

@dark future:

Az a nagy baj, hogy ilyen eset egyre több lesz, és ez senkinek sem jó.
Híradásokhoz: A helyzetet csak súlyosbítja, hogy senki sem tudósít tárgyilagosan, érzelemmentesen, minden hátsó szándék nélkül. Így mindenki saját szája íze szerint képzeli el a történetet.

@Tóta W. Árpád:

Szabadság? Három hét? Ne bazzz.
Szia Vakapja!

O.K.

E temetőbe vivő téma lezárásaként az ígért (és vidám) linket betolom(remélem Árpád elnézi nekem), és alább önkényesen kiemelem az utolsó előtti mondatot. A poszt 2007-es.

pilu.blog.hu/2007/01/24/title_2335

"_A dolgok másik része, hogy a 4%-ról 7%-ra történő járulékemelés, saccperkábé 75 %-os bevétel-növekedést jelent az államnak._"

Szóval a kassza pozitívba hajlása nem a vizitdíjtól szíveskedett megtáltosodni, hanem ettől. Csak erről (is) kevés szó esett.

Üdv.
@Tóta W. Árpád:

Én is csak a feléig bírtam, a másik felét már csak átfutottam. Kicsit eltévesztette a médiát, szépen jegyzetelte is az igényes írást, mint ahogy tudományos szaklapokban szokás (lehet, hogy eredetileg oda szánta?). Mindenesetre tanulságos volt, a konkrét példáknál én a háromnegyedéről nem is tudtam, hogy létezik ilyen.

Írathatna vele a kormány (fővárosi önkormányzat stb.) hasonlóakat, mert szerintem még a hardcore mszp-szimpatizánsok sem tudják, hogy milyen eredményeik voltak 4 (ill. 4+4) év alatt (pedig bizonyára voltak szép számmal). A bukások, szívások, elkúrások valahogy látványosabbak és emékezetesebbek, ha viszont azt kell felsorolni, hogy mi épült, mi fejlődött, azon mindig gondolkodni kell.
@vakapad: "Szóval "bátortalanságról" beszélni egy olyan reform esetében, ami TÉNYSZERŰEN túl soknak és túl merésznek bizonyult, talán nem a legmegfelelőbb jelzőhasználat."

Nagyrészt igazad van (én végig gyurcsány pártján álltam ezen a fronton), de igazat kell adni az ellenzéknek, hogy a kommunikáció, a reformok értelmének médiába bevezetése, a szükségeség és célok, következmények magyarázata és a lépések ütemezése, bevezetése teljesen elhibázott volt.

Szóval az írásomról előre tudom hogy a reálpolitikában fikció, de mint elérendő cél nekem ez az igényem.
Persze ahogy kinéz, ez már csak TWA 'nyaralása' után esedékes, de majd nézz vissza ide.
@Tóta W. Árpád:

"csak a szokásos birodalmi álmokat adom elő ünnepélyesen, mert ez azért fontos esemény, és ahhoz képest mintha fel se tűnt volna."

a csehek szemétkedése a végjátékban azért kicsit elrontotta a felhőtlen ünneplést. az eu a demokrácia állatorvosi lova: amit eddig meg lehetett szívni, azt sikerült is.

addig ért valamit a dolog, amíg csak a keménymag volt benne (12, vagy esetleg a 12+3). k-eu-t nagy hiba volt bevenni. akkor is, ha most magunk ellen beszélek.
olyan lett, mint a windows: fut ugyan netbookon és százmilliós fürtözött szerverparkon is, de egyikre sem az igazi.
@dark future: na, hát pont ennek lesz most már vége, remélhetőleg. nincs többé ilyen cseheskedés.

csak ki kell rakni egyértelműen a táblát, hogy merre van kifele, ha valamelyik tagállamnak annyira nem tetszik odabent.
@Shore: Miért nem? Érvek hol?
@Tóta W. Árpád: "csak ki kell rakni egyértelműen a táblát, hogy merre van kifele, ha valamelyik tagállamnak annyira nem tetszik odabent."

ez az, en ezt nem ertettem soha, hogy ha valakine annyira nem tetszik akkor lepjen ki es ne szenvedjen az eu-ban tovabb, de hagyja a tobbit menni.
@Tóta W. Árpád:

"Holnap Európa Lelkével folytatjuk, szóval akit nem érdekel Európa Lelke, annak holnap nem kell jönnie."

2007.03.26. Tóta W. Árpád

w.blog.hu/2007/03/26/the_final_countdown_i

.
Tényleg Árpi, gyárts már egy eu vagy unio taget please, mert olyan még nincs, pedig témaként volt már párszor.
@kovaxx:

Máshogy látja ezt Földes András, az index c. független online napilap munkatársa, aki "két napot töltött" a helyszínen, és számos emberrel beszélt.
A konklúzió nála ugyanis ez volt:

"A turbulens események ugyanis inkább egy tudatosan felépített stratégia eredményének, vagy legalábbis egy minden esetben jól kihasznált helyzet elemeinek tűnnek. A Gárda vagy annak tűnő, gárdaemblémás emberek csoportja felvonul valamely településen. A szélsőséges világnézetéről ismert szervezetnek nem is kell semmi törvénybe ütközőt tennie, hogy a cigányság azonnal végletes izgalmi állapotba kerüljön."
index.hu/belfold/2009/11/16/hogyan_lett_majdnem_haboru_sajobabonyban/

Szóval szerinte a hétvégi események csak okozatok, mert az ok maga a gárda, amit csak úgy viccből létrehoztak, és ami csak úgy heccből megjelenik mindenfelé a cigánylakta kistelepüléseken, provokációs célzattal, hogy tolja a jobbik szekerét. A testi sértés és a csoportosan elkövetett garázdaság meg -- gondolom -- a végletes izgalmi állapot következménye.

Nomármost éppen ez a fajta -- valóságtól elrugaszkodott, súlyos problémákat szőnyeg alá seprő, tényeket elhallgató, a cigányságot áldoztként beállító -- hozzáállás hozta helyzetbe a jobbikot, és nem a magyar gárda. A magyar gárda is csak egy okozat volt: a valódi ok pedig az, hogy húsz év alatt egyetlen kormány nem bírt mit kezdeni egy beilleszkedni általában nem tudó és nem akaró, iskolázottsággal és szakképzettséggel jórészt nem rendelkező, nagymértékben lecsúszott és elszegényedett (vagy bűnözésből meggazdagodott...), az országos átlagnál problémásabb, gyakorta munkakerülő, bűnöző életmódot folytató népcsoporttal (természetesen tisztelet a nem kevés kivételnek, nem akarok általánosítani, de ennél PC-bb módon nem tudom körülírni).

A több százezer potenciális szavazó elvesztésétől való félelem, az állítólagosan "elvárt", eu-kompatíbilis, hivataloskodó, álszent kommunikáció, a tutyimutyiság, a törvényhozás beszarisága, a rendőrség impotenciája, a pártpolitikusok és képviselők eseményektől való távolsága (és távolságtartása) az, ami ide vezetett.
Én csak annyit írnák, hogy alig várom a választásokat. Hogy mi lesz itt neten... komoly idegbaj. Ez pedig már az előszél.. :)
Elfelejtettem elmondani, hogy az MSZP most játszotta el az utolsó lehetőségét, hogy tiszta képpel induljon a választásokon. Az, hogy Bokros helyett egy éretlen, saját nevelésű miniszterelnök jelöltet indít, hatalmas hiba: ugyanis Orbán vezér ellen csak közös platform, illetve alternatíva lehetséges. Ez még gondolkodásra késztetné az embereket ( nem a hívekre meg a haszonlesőkre gondolok itt). A keményvonalas pártelit kicsinálta Gyurcsányt, most meg az MSZP-t is... vagyis az egész baloldalt (igaz, nincs is már szükség rá).
:-)
@eMeL:

1./ "Nagyrészt igazad van (én végig gyurcsány pártján álltam ezen a fronton), de igazat kell adni az ellenzéknek, hogy a kommunikáció, a reformok értelmének médiába bevezetése, a szükségeség és célok, következmények magyarázata és a lépések ütemezése, bevezetése teljesen elhibázott volt."

Remélem, a "lépések ütemezésének elhibázottságáról" majd hallok még tőled valamit, mert ez egyelőre (legalábbis az én számomra) értelmezhetetlen. Pláne az, hogy Gyurcsánynak is meg az ellenzéknek is igazat adsz.

A kommunikációról, a médiába való bevezetésről, a szükségességről, a célok, következmények magyarázatáról csak annyit, hogy a vita hosszú időn át folyt, ezalatt csak én néhányszáz Gyurcsány, Molnár és Horváth interjút, beszélgetést, hírt, fellépést különböző fórumokon, miegymást hallottam, láttam, olvastam (biztosan több volt, mindenhová meghívták őket - sokszor, és mindenhová el is mentek), amelyek mindegyikében a fentieket magyarázták, érveltek, meggyőzni akartak, stb. Természetesen az iszonyú ellenzivatarban az még kellett volna, hogy a hangadó értelmiség melléjük álljon. Nem tette meg. Sőt (kivéve a gyevi bírót, azaz Tóta W.-t - kompliment neki). Fenti okból volt olyan az eredmény, amilyen. Kérném tehát hogy az "elhibázott kommunikáció"-ról a jövőben nulla disputandum est.

2./ "Szóval az írásomról előre tudom hogy a reálpolitikában fikció, de mint elérendő cél nekem ez az igényem."

Aha. Van egy tizenkétemeletes ház, ahol a hetedik emeleten áll egy ember, akinek az a megbízása, hogy aki feljebb akar menni, azt lelője. Gyurcsány megpróbálta a nyolcadikat. Le is lőtték (közben az SZDSZ kissé arrébb ugrott, mondván, neki semmi köze az egészhez, hiszen ő csak kitalálta, és a saját embereivel megvalósította, a döntő hiba Gyurcsányé, aki biztosította ehhez az MSZP szavazatokat - az már egy más kérdés, hogy az arrébbugrás következtében az SZDSZ belezuhant a liftaknába). Ezek után azzal az igénnyel fellépni, hogy miért nem a tizedikre akart felmenni ... hát ... nem is tudom ...
@jaegtoer:

Elolvastam a derék Pilut, ha már annyira ajánlgatva lett.

Aszongya a derék Pilu (Ferinek ír, ha valaki nem tudná):
”Ugye nemrég emelted az EÜ járulékot 7 %-ra. Ez azt jelenti, hogy 150.000 Ft-os bruttó fizetésnél (tudjuk, hogy ez ma, átlag alatti keresetnek számít), évente 126.000 Ft-ot (150.000 * 0,07*12 ) fizetek be az említett járulék címén. Aszondja a statisztika, hogy az átlag magyar, évente 6 alkalommal megy el orvoshoz. A vizitdíj 300 Ft-jával, évente 1800 Ft bevételt jelent.
Érted? 126.000 Ft mellé még szednek 1800-at. Na, azt meg minek?”

Na most, ugye tudjuk, hogy az átlagfizetést nem tízmillió magyar kapja, viszont tízmillióval foglalkozik az orvos, magyarán országos szinten nem 126.000.- forintot kell szembeállítani 1800.- forinttal, hanem lényegesen kevesebbet. Az már csak egy kicsi kis hab a tortán, hogy volt napidíj is, nem csak vizitdíj, vagyis az az 1800.- forint inkább kb. 2200.

De ez mind lényegtelen. Fogalmazzunk úgy hogy egy kisebb, pimf szarvashiba, amit mindenki elkövethet, aki nem komoly szakmában dolgozik (ott véres ám a megtorlás ilyenkor!). Az ugyanis elkerülte derék Pilunk figyelmét, hogy az eü járulék a módosítás előtt is 15 % volt, meg utána is annyi, csak előtte a cég fizetett 11 %-ot, az alkalmazott meg négyet, utána viszont a cég 8 %-ot, az alkalmazott meg hetet. Fentiekből következően a bevétel a módosítás után egy szemernyi, nem sok, de annyit sem változott. Hiába rí tehát fel keservesen Pilu, hogy hászen ez 75 % növekmény, és hát hogy „Te Fecó, az a zsé hová lesz?”, ennek alapján őt nem annyira a „kritikus hozzáállásúak” körébe, hanem inkább máshova kell besorolni. Hogy hova, azt most nem fejteném ki.

Sajnos úgy van ez, hogy hiába írtad, hogy én csak ne vetítgessem a saját (bolsi?) hitemet másra, amikor Te nem hiszel, hanem tudsz, és tényekkel operálsz, ha ugyanis a vitánkban a derék Pilu a végső érvcsapás, akkor neked kellett eldöntened, hogy kinek HISZEL, Pilunak vagy nekem. Megértem, hogy az ember annak hisz (ha már nem tud), akinek a kijelentése a szívének kedvesebb, csak az a baj (persze kizárólag szerintem, Szíjjártó valószínűleg nem így látja), és ezt már sokszor írtam, hogy a Pilu-félék rengeteg embert tudnak megvezetni, akiknek se információjuk, se információ megszerzési képességük nincs, ezért a hitre szoktak támaszkodni. Na ez a hullám az, ami bárkit és bármit képes elsöpörni. És már egészen közel van.
@vakapad: "126.000 Ft mellé még szednek 1800-at. Na, azt meg minek?”

Na most, ugye tudjuk, hogy az átlagfizetést nem tízmillió magyar kapja, viszont tízmillióval foglalkozik az orvos, magyarán országos szinten nem 126.000.- forintot kell szembeállítani 1800.- forinttal"

Vagy úgy is megfogható, hogy aki 126.000-et befizetett, annak nem oszt, nem szoroz az 1.800. Míg aki eddig potyautas volt, végre fizet valamit (ha jelképes töredéket is).

Ettől függetlenül, pl. amikor az ellenzék verni kezdte a nyálát, hogy "duplán fizetünk", akkor egyetlen apró törvénymódosítással meg lehetett volna oldani, hogy a befizetett 300 Ft-ok számláit a munkahely költségszámlaként befogadja és visszaadja a TB-t korrekten fizetőknek (a cég meg visszatartja a befizetendő TB összegből). Költségvetésileg nulla tétel, míg egy hangzatos félrefuttató érvet ki lehetett volna küszöbölni. Tudom nem hat az orvvoslátogatások számának csökkentésére (ha visszakapja a pénzt), de egy tipikus "dolgozó" nem is ér rá dokihoz menni, ha meg mennie kell, akkor nem a 300 Ft tartja vissza.
Inkább ezt a vonalat kellett volna erősíteni, mint a maximum évi 3000 (?) Ft-os, afölött visszatérít vonalat. Azt el kell felejteni, helyette a szociálisan rászorultak vigyék be a 300 Ft-os nyugtáikat a hivatalba...

Na ilyen apróságokról beszéltem, mint kommunikációs hibákról.

A másik, az ütemezés: ha valóban komoly cél a több-biztosítós modell (ahogy kitallták, azzal vannak ellenérzéseim), akkor az a fontos kérdés. Azt kellett volna előre hozni és a 300 Ft-ot, mint inkább csak "hozzáállás irányító elemet" másodjára hagyni, vagy ha már így sikerült, idejében *felfüggeszteni* [0 Ft ban meghatározni], hogy bármikor egy perc alatt ismét alkalmazható legyen.
@vakapad: ""Szóval az írásomról előre tudom hogy a reálpolitikában fikció, de mint elérendő cél nekem ez az igényem."

Aha. Van egy tizenkétemeletes ház, ahol a hetedik emeleten áll egy ember, akinek az a megbízása, hogy aki feljebb akar menni, azt lelője."

Egy cél kell, ami felé lépéseket kell tenni. Ha a lépések nagy többsége a cél felé lép, akkor jó irányba megyünk. Ha időnként (félévente) összefüggéstelen "koncepciók" [részletek egy esetleges nagy "tervből" ?] bukkannak elő, akkor nehéz maga mellé állítani a zembereket.

1. Pontos "Cél" kitűzés. (mégha titkolt is egyelőre)
2. Meggyőzni az embereket, hogy a cél értékrendjét elfogadják.
3. Részcélokat kitűzni nyilvánosan (amik a "nagy cél" felé mutatnak) és jól elfogadtathatóak a tömegekkel.
4. Kipótolni a részcélok közti hézagokat, hogy a tömegek előtt is összeálljon az "egész".

Tudom elmélet szagú... de ez van.
@vakapad:

Elismerem, Pilu mester levele vakvágányra vitt, azaz nem sikerült eme vidám levéllel lezárni ezt a temetőbe vivő témát, amint szándékoztam, és le is írtam volt.

Mégsem sikerült megállapítanom hogy éleslátásod javult volna, hiszen a levél lényege az a megállapítás volt hogy Ferencék a fingot fűrészelik. Igaz rád bíztam a felfedezés örömét, és ez részemről súlyos hiba volt.
Azonban mégsem szeretném ha vak vezetne világtalant.

Akkor egyértelműen közlöm:
Amennyiben bárki úgy gondolta (és ebben nem te vagy a főszereplő!) annak idején a havi bő 30000-es saját és a céges bő 35000-es tehát összesen 65000 forintos egészségbiztosításom mellett megalapozott az, hogy fizetnem kellett volna 300, vagy 500, vagy 1000 Ft. vizitdíjat, miközben több milliónak továbbra sem kellett sem biztosítást, sem vizitdíjat fizetni, nos, azt elküldtem a picsába az aktuális szavazáson, és a jövőben is elküldöm, akár Ferencnek, akár Viktornak, akár a Dalai Lámának hívják. Mondjuk a Lámának van előttem némi respektje, ezért vele kivételeznék.
Mert azért nem elegáns dolog basztatni a adózó polgárokat akkor, amikor a politikusok és holdudvaruk havonta basznak el százmilliárdokat, illetve tesznek zsebre országos szinten. Ez pedig éves relációban alsó hangon is k.b. 1200-1500 milliárd Ft. Vagy inkább több. A vizitdíj bevétele pedig cca. 22 milliárd volt, a járulékos többlet meg talán 43 milliárd. (utánanéztem.)A ráfordításokat hagyjuk.
Összegezve: Hát rohadjanak meg az ilyen döntéshozók kéremalássantisztelettel. De sürgőőőssssen!

maradok tisztelettel
j.
@eMeL:

"_...akkor egyetlen apró törvénymódosítással meg lehetett volna oldani, hogy a befizetett 300 Ft-ok számláit a munkahely költségszámlaként befogadja és visszaadja a TB-t korrekten fizetőknek (a cég meg visszatartja a befizetendő TB összegből). Költségvetésileg nulla tétel,..._"

A fenébe. Hogy mennyire egyetértek?! Már megbocsáss kedves eMeL (nem lenézően értem) de ha te érted mi frászért volt a járulékbefizetők jó részénél ellenérzés, akkor az önkéntes küldetéstudatos fölkentek valamint szakértőik hogy lehet, hogy ezt nem értették? Ja, a kapzsiság elhomályosítja a látást. Na. Szép estét.
@eMeL:

Hát ha már ...

Amennyiben a "TB-t korrekten fizetőknek" visszadják a pénzt, akkor hiány keletkezik, amit máshonnan kell beszedni. Éspedig ugyanazoktól, azaz a "TB-t korrekten fizetőktől". Más ugyanis nincs.

Ezzel valóban lehet azt mondani, hogy íme, nem szedjük be kétszer a pénzt ugyanarra (holott beszedjük, sőt ugyanarra, csak más címszó alatt), de nekem az eredeti elképzelés becsületesebbnek tűnt. Egyébként a színházaknál is így van, amiket az állam támogat: van ugyebár a támogatás, ami az adófizetők pénze, akik közül van, aki sohasem jár színházba, és van a jegy, amit az fizet, aki a szolgáltatást igénybe veszi. Persze mondhattam volna a BKV-t vagy a MÁV-ot is.
@eMeL:

A Cél a rendszer jó működése, elsősorban a szolidaritási elv alapján. Ez most is így van, nem hiszem, hogy kellene rajta változtatni.

Amiken változtatni kellett:
- A korlátlan kereslet szűkítése, mert azt a jelenlegi "TB-t korrektül fizetők" nem bírták járulékkal.
- A számonkérési és a rangsorolási lehetőség az egészségügyi szolgáltatók esetében. Ezt a beteg nem tudja megtenni, mert egyrészt beteg, másrészt nem ért hozzá. Egy egészségbiztosító szakemberei (orvosok + ügyvédek + közgazdászok, akik nem betegek), viszont minden további nélkül.
- A szétaprózottság csökkentése, mert a szatymazi kórházban valószínűleg nem kell trópusi betegségekre szakosodott osztály. Nagy centrumok, ahová koncentrálható a pénz, a műszer, a szaktudás, és ahol óriási a mindennapi rutin.
- A minden faluba egy 500 ágyas kórház szemlélet feloldása, mert azt az ország adófizetői nem bírták, hogy aki varrás közben megszúrta az ujját, az tíz napra kórházba került (túlzás, de nem akkora!).

De Gyurcsány nem volt jó politikus. Úgy gondolta, hogy ezek annyira kézenfekvőek, hogy a nép meg fogja érteni, és a FIDESZ hiába mondja majd, hogy 2*2=5, a nép, mivel érti, hogy 2*2 az nyilván négy, mellé fog állni. De legalább, gondolta Gyurcsány, az értelmiség! Egyik se jött be neki. És mivel bárhol a világon a tömegeket az érzelem és a hit mozgatja, az általad írt 3. és 4, pontok teljesen kilátástalan tevékenységeket takarnak. Csak az tud ilyet megvalósítani, akinek a nép hisz, ugyanis a nép nem ért, és nem áll össze előtte semmi. Natalánmajd leendő Igazságosmátyáskirályunk.

A "Cél értékrendjével" nem tudtam mit kezdeni.
MDF, a hiteles párt. LOL
Kérdés, hogy mindehhez Kuncze mit szól.

"(...) kifejezetten megdöbbentene, ha a mások furcsa mozgásaival kapcsolatban mindig rendkívül kritikus Kuncze Gábor megadná a lehetőségét annak, hogy nevét a közvélemény összekapcsolhassa a szélfútta megélhetési politikusokéval."
torokgaborelemez.blog.hu/2009/11/20/13_david_es_kuncze_egy_listan
@jaegtoer:

Úgy tűnik, nem nagyon akarod gondolatilag befogadni azt az egyszerű tényt, hogy a vizitdíj meg a napidíj pont abba az irányba tett lépés volt, amit követelsz ("Ne csak én fizessek").
Hát ha nem, nem, érvekkel én ezen, amint a mellékelt ábra mutatja, úgysem tudok segíteni. Hogy a saját nemelfogadásodból az én éleslátásom megjavulásának hiányára következtetsz, az viszont már logikus - szerintem is.

Az 1500 milliárd egy érdekes szám. Kb. azt jelenti, hogy Magyarországon az összes politikus (vannak vagy húszezren) 70 - 80 milliót lop fejenként (átlagban), azaz a húszezer mindegyike egy-egy Zuschlag. Én úgy gondolom, hogy a szám igaz, de ezt a teljes ország hozza össze, "ha te lopsz, akkor nekem is jogom van hozzá" alapon. Érdekes lenne a derék polgároknak azon hozzáállása, hogy "ha te lopsz is, az még nem jogosít fel engem a lopásra". Nem itt tartanánk.
Hát igen, elég durva.

Érdekes gondolat, mert így akár még meg is ugorhatják a küszöböt a baloldali szavazókkal.

Ennek az MSZP nem fog örülni mert mindet tőlük veszik el, ezek után a "jobboldalról" (hagyományos értelmezés helyett azokat jelenti akik nem az MSZP oldalán állnak) egy fia szavazatot sem fog elvenni.
Viszont egy ilyen lépéssel egyértelműen bejelentkezne a párt, mint koalíciós partner és harcostárs az MSZP mellé.

Ez az SZDSZ kimúlását is még jobban véglegesítené, azért ez nem semmi, hogy öt hónap még hátra van a választásokig, de az SZDSZ táján már mindenki feladta szó szerint ilyen szinten. Pedig ennyi idő alatt Kupa 4%-ra hozott fel a semmiből egy teljesen üres társulatot teljesen üres kampányüzenettel.
@Tóta W. Árpád:

Cccc! Úgy látom, nem akarod megtanulni, hogy a politikus csak akkor politikus, ha bekerül a parlamentbe. Egyébként nem az. Sőt. Nem csak bekerülni kell, hanem az akaratot (napéldául a konzervatív értékrend megvalósítására irányuló akaratot) ottan szavazatokkal érvényesíteni. Fenti okból az első lépés a bekerülés. Ha az nincs, akkor a konzervatív értékrendet vallhatom otthon magányban, letérgyepülve és erősen imádkozva az Antall fényképpel ékesített Konzervatív Értékrend Sarok előtt, nem sokra megyek vele.

Azaz nem akkor adom fel a konzervatív értékrendemet, ha a bekerülés érdekében kompromisszumos lépéseket teszek, hanem pont akkor, ha nem teszem meg, mert úgy elvesztem a lehetőségemet, hogy tegyek valamit érte. Mint ezt már Gyurcsány kapcsán sokszor megírtam (de úgy látszik, nem vagyok érthető), nem azért nem csinált semmit másfél évig, mert nem akart csinálni, hanem mert akart, és tudta, hogy amíg a győzelemre vezetéssel nem állítja maga mellé a pártot, soha nem szavaznak meg neki semmit, ugyanis amit ő akart, az zsigerileg ellenkezik az MSZP-vel (azért a ravasz, rutinos MSZP sejthetett valamit, mert úgy kicsempészte a beszédét, mint a sicc).

Fenti okból én Dávid Ibolyát továbbra is rendes, konzervatív értékrendet valló politikusnak tartom. Aki nem adta fel az elveit. Sőt. Küzdeni akar érte. Vállalható kompromisszumok árán. És ez, szerintem - bárki bármit fog mondani az egyenes gerincről, meg egyéb hülyeségeket -, nagyon becsülendő dolog.
@vakapad:

"Fenti okból én Dávid Ibolyát továbbra is rendes, konzervatív értékrendet valló politikusnak tartom. Aki nem adta fel az elveit."

Én meg egy elvtelen, képmutató politikai k-nak, dehát ízlések és pofonok.
@vakapad: " akkor hiány keletkezik, amit máshonnan kell beszedni. Éspedig ugyanazoktól, azaz a "TB-t korrekten fizetőktől". Más ugyanis nincs."

De van. Lehet az a 300 Ft 400 is arra hivatkozva, hogy úgyis visszakapod. ;)

Másrászt azt az egyet el kell fogadni (ha fideszes körök nyivánosan tagadják is), hogy minden állami költséget az adófizetők dobnak össze.
@eMeL:

Érdekes lett volna egy Fidesz sajtótájékoztató Szíjjártóval súlyosbítva, ahol arról beszél, hogy a szegény nyugdíjasokon meg a MI gyerekeinken hajtják be a sátánok a fősátánnal az élen a rendes keresettel bírók vizitdíját is.

Megjegyzendő, hogy több mint kétszer annyi nyugdíjas van, mint rendes keresettel bíró (azaz aki nem minimálbéres), és a MI gyerekeinkből is, noha fogynak, van bőven.
Üdvözletem mindenkinek!
(Ha egyáltalán megfordul itt még valaki. Egy valaki biztos: Üdvözletem, Árpád!)

Az eredeti íráshoz kapcsolódva az MDF-ről szólnék, meg az esetlegesen létrejövő MDF-liberális összefogásról. Sajnos erről nem tudok röviden.

Azzal kezdeném, hogy liberális szavazó vagyok. Ez pedig csak azért érdekes, mert a magyar liberális párt példamutató gyorsasággal és hatékonysággal felszámolta önmagát. Nyakunkon a választás, érdemes hát számba venni a lehetőségeket.

Adná magát az LMP, csak sajnos nagyon keveset tudok róluk, az arcok ismeretlenek, erőtlennek tűnnek, szóval nemigen tudták megmozgatni a fantáziámat, összességében nem szívesen pazarolnám rájuk a szavazatomat.

Ott az MDF, de a Dávid – Herényi féle MDF egy konzervatív párt. Még Bokros Lajossal kiegészülve is az, aki láthatóan kerüli az ideologizálást, érthetően a gazdaságpolitika a kedvenc terepe. Ezt erősíti meg a fenti interjú is. Én meg azzal kezdtem, hogy liberális szavazó vagyok, tehát nem fogok egy konzervatív pártra szavazni, még akkor sem, ha a Dávid Ibolya által képviselt mérsékelt konzervativizmussal egyébként semmi bajom nincsen, nem fog el tőle a hányinger, meg nem kapok tőle kiütést.

Maradna hát az MSZP. A szociáldemokráciában és az MSZP-ben sokkal több a liberalizmus, mint a Fideszben. A szavazatom persze nem a mamelukoknak, meg a reformokat belülről bomlasztóknak szólna, hanem elsősorban annak, amit Bajnai képviselt az elmúlt időszakban. Belátom, ez a szavazat a legnagyobb „legkisebb rossz”-ra kerülne, mióta szavazhatok, de hiszem, hogy az MSZP megmaradása (persze megújulva) az ország érdeke. (Egyébként Mesterházy Attila sem jó döntés, jobb lett volna Gráf vagy Botka, de szerintem a jelenlegi helyzetben még Kovács László is.) Az ország érdeke, hogy legyen a Fidesznek egy erős, demokratikus váltópártja, erre a szerepre meg az MSZP-n kívül nem látok alkalmasnak senki mást.

De vissza az MDF-hez. A szombati Népszabiban a következőt olvasom Dávid Ibolyától (Megálljt kell kiáltani! Népszabadság, 2009.11.21.): „A politika helyett az értelmiség mondhatna érvényes szót, de az értelmiség jó része vagy megadta magát, vagy lehalkított küzdelmeivel a közérdeklődés szélére szorult. Tisztelet néhány magányos harcosnak, például Debreczeni Józsefnek, Ungvári Rudolfnak, Chikán Attilának, Bauer Tamásnak, Radnóti Sándornak.” Beszédes nevek. Főként Ungvárié és Baueré. Még ugyanaznap azt hallom a rádióban, hogy Debreczeni új könyve bemutatójának díszvendégei Dávid Ibolya és Kuncze Gábor lesznek. Utána olvasok az Indexen Dávid készülő újabb nagy dobásáról. Aztán meg olvasom annak cáfolatát.

Egy dolog biztos. Magyarországon, az SZDSZ helyén jelenleg űr tátong. A szociálliberalizmustól a mérsékelt konzervatív centrumpolitikáig terjedő ideológiai térben politizálva, antidemagóg, antipopulista retorikával, bokrosi gazdaságpolitikával az MDF nagyot meríthetne. Ehhez nem elég levadásznia néhány kóbor SZDSZ-es polgármestert, sokkal komolyabb nyitásra lenne szükség, felvállalva a liberalizmus képviseletét is. A reaktivált Kuncze Gábor frontvonalba helyezése ennek egy markáns szimbóluma lehetne. Ha az MDF ezt bevállalja, szavazatom az övék. És nem a „legkisebb rossz” elve alapján.
@dark future: „MDF, a hiteles párt. LOL”

Mondanál nekem hitelesebbet a hazai választékból? Én tudok egyet: a Jobbik. A Jobbik egy hiteles fasisztoid párt helyenként kommunisztikus gazdasági elképzelésekkel. (Húha, a fasisztoid jelzőért lehet, hogy bíróságon kell még felelnem!)
@kovaxx: „Érdekes gondolat, mert így akár még meg is ugorhatják a küszöböt a baloldali szavazókkal.

Ennek az MSZP nem fog örülni mert mindet tőlük veszik el, ezek után a "jobboldalról" (hagyományos értelmezés helyett azokat jelenti akik nem az MSZP oldalán állnak) egy fia szavazatot sem fog elvenni.”

Ha arra gondolsz, hogy a Fidesztől nem fog szavazatot elvenni, akkor egyetértünk. De szerintem ez a meccs már sokkal korábban lezárult, az MDF már rég ki van tagadva a Fidesz uralta jobboldalról (már a 2006-os választások előttől). Ott nem nagyon van átjárás. Ugyanakkor azokra a mérsékelt centrum szavazókra, akikkel az MSZP 2002-ben és 2006-ban is megnyerte a választást, számíthatna.

Egyre több olyan ismerőssel találkozom, akik vagy volt SZDSZ, vagy volt MSZP szavazók, rühellik Orbánt és bandáját, irtóznak a Jobbiktól, ugyanakkor az SZDSZ megszűnt, az MSZP-re meg nem teszik még egyszer az X-et. Ezek a potenciális szavazók a Dávid – Herényi MDF-et már kicsit unják, meg erőtlennek tartják, még Lajossal kiegészülve is. Egy látványos, (bal)liberális vérfrissítésen átesett MDF, számos hiteles liberális arccal kiegészülve, hátában a Bauertől Tölgyessyig húzódó értelmiségi holdudvarral, Bokros miniszterelnök jelölttel, akár a szavazóhelyiségbe is viheti őket.
@vakapad: „Fenti okból én Dávid Ibolyát továbbra is rendes, konzervatív értékrendet valló politikusnak tartom. Aki nem adta fel az elveit. Sőt. Küzdeni akar érte. Vállalható kompromisszumok árán. És ez, szerintem - bárki bármit fog mondani az egyenes gerincről, meg egyéb hülyeségeket -, nagyon becsülendő dolog.”

Egyetértek. Az MDF egyenes vonalú, egyenletes mozgással halad Dávid Ibolya megválasztása óta a lezsáki vadkonzervatív elhülyültségből a mérsékelt, konzervatív centrumpártiság irányába. Bokrossal beemelték a jéghideg, demagógiamentes gazdasági racionalitást, nevezzük ezt akár thatcheri (konzervatív), vagy liberális gazdaságpolitikának. Az MDNP-vel való újraegyesülés pedig az MDF-ben a liberalizmus erősödésének jól azonosítható lépése volt. Lehet, hogy most látványosan nyitnak liberális irányba, akár egészen a szociálliberalizmusig? Na és? Ennél kacifántosabb politikai röppályákat is láthattunk már a rendszerváltás óta. Hogy ezzel egyre távolabb kerülnek a Fidesztől? Ez a fideszhíveken kívül kit érdekel?
index.hu/belfold/2009/11/24/manipulalhatta_az_nbh_az_ud-botrany_bizonyitekat/

"Dávid Ibolya kedd reggel a Független Hírügynökségnek azt mondta, nem tudott róla, hogy a birtokába jutott hangfelvétel manipulált lehet. Mint mondta, azért fordult az ügyészséghez, hogy hogy kiderüljön, milyen felvételről van szó, és titoksértés útján jutott-e hozzá. Ő maga nem tudja, hogy kitől származhat a felvétel."

LOL
Egyetlen dolgot írok a javára: nem nyilatkozta még azt, hogy sohasem hazudott.
@Lord Kilburn:

Tegnap este már válaszoltam rá, csak elveszett valahol a novemberi ködben.

A lényeg: igen, az ideológiától, a stílustól és a khm... sajátos megoldási javaslatoktól függetlenül az egyetlen hiteles (és mindemellett kellően támogatott, ezért komolyan vehető) párt a Jobbik. Kérdés persze, hogy a parlamentbe jutva mikor veszítik el a szüzességüket, és mikor kurvulnak el ők is.
off

Óriási: három vagy négy év után meg bírták oldani, hogy visszajelezzen a blogmotor a sikeres küldésről. :-)
Még egy fél évtized, és lesz whitelist is.
@vakapad: "szegény nyugdíjasokon meg a MI gyerekeinken hajtják be a sátánok a fősátánnal az élen a rendes keresettel bírók vizitdíját is."

Tudtommal a gyerekenek nem kellett fizetni vizitdíjat.
Másrészt nagyon régen meg kellett volna már lépni, hogy a nyugdíjalapba befizetés SZJA mentes, míg a kapott nyugdíj SZJA köteles. Ezzel egyidőben a nyugdíjakat felbruttósítani és nem csak az SZJA-val, hanem TB összeggel is. Persze azonnal le is vonnák, de legalább látnák a nyugdíjasok is, hogy *nem ingyen* kapják a TB szolgáltatásokat! Ők is kifizetik az árát.

Régóta várok valami politikai erőre aki ihletet merít a "krumplileves legyen krumplileves" gondolatból, mert a legnagyobb hiba, hogy a mai napig semi nem az, aminek mondják.
Ahogy a jelen esetben a TB sem "biztosítás". Jelenleg adó és alanyi jogú ellátási rendszer.
@dark future: Azt hiszem, sikerült félreértened előző bejegyzésemet. Abban nem a Jobbik hitelessége volt a fő mondanivaló, hanem a borzalmas ideológiák, amiket képvisel. De ha már ilyen komolyan reagáltál a hitelességi kérdésre, árnyalnám a dolgot.

Szerinted a liberális jogvédő múlttal rendelkező Balóné Morvai Krisztina bármennyire is hiteles náci? A Viktor polgári körében villogó Vona Gábor, vagy Fideszhez közeli ifjúsági szervezetként indult Jobbik mitől lenne hiteles? Balczó Zoltán, meg a többi kriptofasiszta ősmiépes mi az úristentől lenne hitelesebb, mint bármelyik magyar párt átlagpolitikusa?
Szia Árpád!

Addig pihizel, amig a magyar kormány, a magyar állam Robert Maxwell nyomdokaiba lépve elsikkasztja a magán nyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarításokat.

index.hu/gazdasag/magyar/2009/11/30/durvan_serulhet_a_nyugdijpenztartagok_erdeke/

No, a szuperbruttó szuperkormánya ím megmutatta valódi arcát.

Mi meg hülyülünk itt az öngondoskodással... vizitdíjjal...Ugggyanmmmáááár! Arról szól az egész, hogyan húzzák ki a zsét a zsebünkből, és némi kacskaringóval mennyit tegyenek a sajátjukba belőle.
.

A szakértői kormány szakértelmének újabb jele:
A számításokban és a netre feltett jövedelem kalkulátorban a bruttó jövedelem kevesebb, mint az adóalap. Bravo! Lehet gombot varrni.
----------------------
Részemről visszavonultam. Ha lőni kell szóljatok.
@Lord Kilburn:

A Jobbik (egyelőre) azért hiteles, mert nem tett még látványosan olyat, ami ellenkezett volna a meghirdetett programjával, elveivel, irányvonalaival (pl. hogy pusztán taktikázásból, politikai érdekből szavazott/nem szavazott volna meg törvényjavaslatokat). Mivel nem parlamenti párt, erre természetesen eddig módja sem lett volna. 2010 után meglátjuk, hogy hiteles tud-e maradni, vagy elkurvul (mint a többiek).

Új szereplők, politikailag szűzek, így pártként a hitelességet nem vitathatjuk el tőlük eleve. Akkor sem, ha egyéni, helyi, önkormányzati szinten már kavartak, mert az másik kategória.

Más kérdés a Jobbik egyes vezetőinek a hitelessége. Balóné pl. tényleg elég érdekes, mint széljobbos. Dehát látott már ilyet a világ, gondoljunk itt pl. a meleg Haiderre.
@dark future:

"A Jobbik (egyelőre) azért hiteles..."

Azért azt a fránya pártpénz elszámolást csak nem akarják megmutatni, akárhogy is piszkálják őket.

ergo

Komoly dolgokban (pénz) dettó ugyanaz a gerinctelen banda, mint a többi. És még ráadásul (nemzeti) szocialisták is. Pfúj.