W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • MVF: Szcientológia egyház tagjaival olyan helyeken is találkozhatsz, ahol nem is számítasz rájuk. Nem p... (2019.02.24. 11:57) Tisztelt Szcientológia Egyház!
  • timea knausz: @Tóta W. Árpád: Igen?:) (2018.09.06. 16:43) Ilyenek voltunk
  • timea knausz: Szeretettel ajánlom olvasásra és értésre Mezei Márk: Utolsó szombat című könyvét. Nagyon messzir... (2018.09.06. 16:41) Ilyenek voltunk
  • David Bowman: Ritka világos gondolat tőle. (2018.09.01. 15:33) Szerény javaslat
  • Hobelman: Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Limi... (2018.05.14. 03:06) No megállj csak!
  • Utolsó 20

Banánnépköztársaság

2007.08.01. 05:45 Tóta W. Árpád

Jé, a Civilization óta nem is volt itt játékosság. Pedig tanulságos az, ha nekiül az ember.

A nagyszerű Victoriát kiismerni (masterelni) talán sohasem lesz már időm, de van egy másik kedvencem, amit szerintem legalább középiskolában, egy-két állampolgáriismeretek-órán oktatni is kellene. Ez egy banánköztársaság-szimulátor – és ebből már tudható, miért releváns. A címe Tropico, a magyar változat szinkronhangja pedig Ganxsta Zoltán kisiparos.

A szokásos keretek itt is úgy működnek, mint máshol: működő és nyereséges gazdaságot kell teremteni, magyarán dohányt és kávét termelünk, valamint szállodákat üzemeltetünk, mert abból van a pénz. A játék sava-borsa abból adódik, hogy öt-tíz évente választás van.

Tropico többet érdemel


Ilyenkor El Presidente, vagyis én, népszerűségi grafikonokkal szembesül, és azokon esetleg azt látja, hogy juj. Ezek a hálátlan barmok nem akarnak ide szavazni. A nép, bár csak oktalan elektronokból áll, mindenféle igényekkel hozakodik elő: enni akar, meg bádogviskó helyett lakótelepen lakni, szórakozni, gyógyulni. Ajaj. Hogy mit csinálok ilyenkor? Először is megduplázom az élelmiszeradagot – banánföldön ezt is lehet –, felhúzok néhány olcsó bérházat, felezem a lakbért, és az egész áldott tropicói földön megemelem a mezőgazdasági dolgozók fizetését, ugyanis ők vannak legtöbben. Ettől masszív mínuszba kerülök, de sebaj, a Világbank szankcióit kibírjuk egy darabig. Minél jólétibbek vagyunk, annál rövidebb ideig.

Ez egy olyan ügyes játék, ahol akár csalni is lehet a választáson. Kicsit morog az értelmiség, de amíg van elég katonám, addig ez nem baj. Sőt olyat is lehet, hogy nem tartunk választást: ekkor szembesülne a tanuló, ha ezt tanítanák, azzal az örökbecsűvel, hogy a szuronyokkal mindent meg lehet csinálni, csak ülni rajtuk nyugodtan, azt nem lehet. Ugyanis ha se szabadság, se jólét, akkor előbb-utóbb fegyveres felkelés következik be. És hát Kádár János is megtett mindent, hogy olyan még egyszer ne legyen.

Szóval betömtem a nagyra nyílt pofákat olcsó tortillával, és rendeztem karnevált. A buli színe. Esetleg összebútoroztam az egyházzal, akik egy katedrálisért meg egy könyvégetésért cserébe támogatnak engem. Még egy picikét csaltunk is, lényeg, hogy nyertem. Itt az ideje ledolgozni a mínuszt. Fizetések hopp vissza öt dollárra, lakbéremelés az elviselhetőségig, fejadagot felezzük. Finom cikluseleji menü. Az építkezés, a fejlesztés, a hosszú távú tervezés ideje. Egy-két polgár esetleg fegyvert fog – na de áll már a börtön és a rendőrkapitányság, nincs gond. Kell nekem három-négy év, amíg pluszba kerülök, és azt a pluszt befektetem úgy, hogy pénz legyen belőle.

Gond csak akkor van, ha elkúrom. Ha nem lépem meg a ciklus elején az elvonást, és nem fektetem be a pénzt, hanem például hagyom zabálni két pofára a népet, nos, akkor a következő választás előtt nem tudok ugrásszerű jólétet produkálni, de még az illúzióját sem. Mert nincs miből: a Tropicóban nincs külföldi hitel. És ha nem tudok jólétet produkálni, akkor teljes joggal vált le engem Tropico népe, és megérdemelten menekülök egy rozoga evezős csónakban a népharag elől.

Játszani is engedd


Igen, ezt úgy hívják: ma-chi-a-vel-liz-mus. Tessék elfogadni végre, bazmeg, ahogy a darwinizmust! Ez a realitás, ez a valóság, ez így működik. Igen, aranyosabb és magasztosabb volna egy Jóisten, de egyelőre arra nincs kísérleti bizonyíték.

Csaknem 500 éve jelent meg A fejedelem. Ma minden alsós gyereknek fel kellene ismernie ezeket a technikákat fél kilométerről, széllel szemben. De nem tartunk itt, mert nem merte senki megtanítani. A fejedelem ma nehéz olvasmány; persze, mert akadt közben sok más, könnyebb, heripotter meg egyéb. Épp ezért ér kincset a Tropico és rokonai: a reneszánsz nyelvezet ormótlansága nélkül, funkciójában mutatja meg, hogyan működik a hatalom, hogyan működik a politika. Ebből a nyolcéves cigánygyerek is megérti, mit jelentett Medgyessy, és mit fog jelenteni a 2009-es enyhülés. És ha megérti, akkor nem lehet átkúrni a palánkon se ezerhuszonnegyedik havi nyugdíjjal, se ingyenbenzinnel. És ő fogja elmagyarázni a szüleinek, hogy ebből és az ellenkezőjéből átlagot kell vonni. És akkor, talán akkor nem lesz ez a kurva ország Tropico.


Címkék: kampány game magyarland

242 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr20129671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Varga Misinek volt egy másik interviuja is (ha jól emlékszem figyelő), ahol meg azt ismerte be, hogy nagyon jól tudták, hogy az általuk meghirdetett katyvasz (én azt programnak nem nevezném), nem lehetséges, ők ugyanis 11-12%-os hiánnyal számoltak 2006-ra."
Na, ez az, hogy lehet a hiánnyal küzdeni, lehet gazdaságot élénkíteni, de egyszerre a kettőt nem.
"ezért megy minden termelőberuházás a szlovákokhoz, és nem hozzánk."
Már nem. Tartanak a jelenlegi kormánytól, hogy fellazítja a költségvetési fegyelmet.
Ráadásul csatlakozott Románia is.

"Én vhogy azt vettem ki ebből az irományodból, w., hogy tulajdonképpen a nép a hibás azért, hogy a régi-új kormány elkúrta. Sőt, már-már el kellett kúrnia:). Weird ..."
Lényegében erről van szó. Ha nyerni akar, boldoggá kell tenni az embereket, ha kell akár a gazdaság rovására is.
sajna vannak, akik hazánkon kívül is "reality Tropico"-znak, ami azért szar dolog,mert ha csak nálunk hülyül meg mindenki a hatalom és a zsuga utáni vágya által, a más nemzeteket rohadtul nem érdekel, de itt egy újabb figylemeztető jel, hogy a nagy medvénél nincsenek rendben a dolgok...

www.stop.hu/articles/article.php?id=173228

már pedig, ha ők meghülyülnek, egész európa (vagy a nagy része) szopja a f...szt
C4

Az adatokat a portfolio.hu-ról vettem. Ott átlagfizetésekkel számoltak, az eredményeket grafikusan ábrázolták. Az elvont pénz mértéke minimálisan tért el egymástól. Az átlagosnál nagyobb fizetéseknél valószínüleg igazad van. Látom szlovákiai szakértő vagy. Mennyi ott a családi pótlék?

bloodhound 2007.08.01. 12:57:29
Remek. Még szerencse, van köztük egy ország. Pont egy fasiszta nagyhatalmat szeretnék a szomszédba.
Ehhez is hülye vagy Árpi, a Tropico -ban lehet prosperáló gazdaságot és társadalmat csinálni mindenféle húzd meg, ereszd meg nélkül.

De ne felejtsük el, hogy itt nulláról indulunk, nem 40 + 17 év -ről.

Az írás lényegét amúgy értem.
Lord Valdez:

Románia kezd megfenekleni. A szó százszoros értelmében a használható munkaerő száma a végét járja. Félév, de maximum egy, és a buborék kipukkad. (más nagyon komoly strukturális problémák is vannak)
C4,

akkor egyről beszéltünk, én értettelek félre. Lakáshitelek? Inkább az állam által felvett hitelek, csak arról nem beszélnek, vagy ha igen, akkor "de jó dolog is az az államadósság", meg "vannak jobban eladósodott országok is".
szakértő azért nem vagyok, csak dolgozunk oda is. pótlékot nem tudok mondani, csak a fizetésekből levonandó járulékot, adókat. (a szociális rendszerük tudtommal nem nayvonalú, a pótlék a miénknél is kevesebb lehet...)
Abdul Hakeem 12:36:55

Gondolom nekem szólt a megjegyzés.

1. Én arról beszélek, hogy mit kellene csinálni ahhoz hogy felzárkozzunk, és nem arról, hogy mi kell a népnek rövid távon ahhoz, hogy boldog legyen.

2. Nyugaton is csináltak és csinálnak is hülyeségeket. Nem véletlenül toporog egy helyben a Német és a Francia gazdaság, már kb. 15 éve.
Kedvenc téma a lakosság eladósodottsága, de azért ne feledjük, hogy az adónk nagy része az államadósság törlesztésére megy el. Az hogy Pistabá bebukja a hitelt, az csak Pistabának érdekes. Ami sokkal gázabb, hogy mint ahogy Pistabának a háza a banké amíg ki nem fizette, úgy az ország is a banké? :)
én romániát nem temetném, nagy piac, gazdag ország (sok pénz van ott, még a mienknél is rosszabbul elosztva), nem hagyják ott egyhamar.
Lakásépítés

Az államnak a lakásépítésbe beruházni legnagyobb baromság. Holt tőkébe fekteted a pénzed. Egyszer megépíted és onnan csak viszi a pénzt. Természetesen lakni kell valahol, de azt támogatni, hogy az emberek holt tőkébe fektessék a pénzüket.......hm..hosszútávon katasztrófálisak a következmények, ugyanis a beruházásokra fordítható pénz véges (adott kamatszint mellett). A következő pénz már magasabb kamattal jön.
Egyébként egyszer úgy jártam, hogy volt erőművem és azért, hogy működjön is, kiképeztettem - külföldön, jó pénzért - egy lojális embert, aki később az ellenzék vezére lett, így ki kellett iktatnom (természetesen sok pénzért ismét), mert biztosan lenyomott volna választáson.
Ráadásul utána nem volt áram a kaszinómban mert ugye a hullák nem járnak dolgozni.
Milyen nehéz az élet egy diktátornak... Pedig pont Eva Peron voltam, mert turizmusra építettem az országot.
Az írástudók, a jelesek a szerencselovagok.:))
Nincs ezzel a mi rendszerünkkel semmi baj, csak néhány elem hiányzik belőle, leginkább a nyilvánosság. Amit ma közbeszédnek és médiának hívnak az a dolgok elfedésére jó.

Tehát hiányzik: az összes állampolgár nyílvános adó és vagyonbevallása, telekkönyv nyílvánossága, a gépjármű nyilvántartás, egészségügyi és nyugdíj befizetések nyílvántartásánák megtekinthetősége.
Ezek szerintem közérdekű adatok, nem magántitkok. Lásd: Svédország (tudtom szerint).
Ha ezek nyilvánosak lennének Orbáni és Gyurcsányi politizálásnak hamar vége lenne, értelmiségi, média és gazdasági holdudvaruk pedig félóra alatt hitelét vesztené.
Na persze a személyes jogok! Ma kis hazánkban a személyes jogok a közjó előtt vannak, és fenti adatok esetében egyenlőek a bűnpártolással.

Azt persze tiltanám, sulyos börtönnel fenyegetném, ha névtelen bejelentésre indítana bármely hatóság vizsgálatot, vagy eljárást.
Én amint tudom, építek főiskolát (a vallás meg ráér), hogy ne legyen mérnökhiány, és ne álljon az erőmű. Viszont mindig gond a szennyezés. Az emberek szeretnek a munkahely közelében lakni, viszont a szennyező ipart nem telepíthetem mégse a pofájukba, mert akkor az lesz a baj.
Amúgy a magyar elitről: Van itt nálunk egy bulvárosodó hávégé. Egyik szerzője épp OV-tusnádi beszédét cseszegette a következő érvekkel, miszerint a 68-as szellem épp a baloldaliságról volt híres... ide is linkelem: hvg.hu/velemeny/20070725_orban_tusnadfurdo_fidesz_mszp_posztkomcsi.aspx

A derék cikkíró, filozofikus emelkedettségében csak arról feledkezett meg, hogy 68-nak NEM a RAF, volt a legfontosabb szellemtudományi gyermeke, hanem a kritikai liberális elmélet továbbélése. Adorno maga utasította el a szélsőbalt. De az igazi továbbélés Habermas libertárianizmusa, később Luhmann, Teubner. Megjegyzem maga Habermas fogja vissza az újliberális eszmerendszerben a túlzott szabadosságot. Való igaz persze, hogy 68 erős szálakkal kötődött a baloldali irányhoz, de az igazi eredménye az új baloldalisághoz (is) kötődő l_i_b_e_r_a_l_i_z_m_u_s.
Tehát: Drága cikkírónk beleélte magát sok mindenbe, csak hát nem olvasott utána a dolgoknak. Namost ilyen a baloldali politikai elitünk is. (Jó azért ne legyünk egyoldalúak) Mondanak sok megdöbbentően elmaradott, vulgárliberalista schlagwortot, aztán utánanyeríti mindegyik sajtóorgánum. Bravó. Ha már liberális gondolkodás,, akkor legalább fejleszthetnék a szellemüket.
arpad ubermensch-komplexusa egyre vadabbul tombol a fejeben
Pantagruel: jó, annyira nem nehéz olvasmáény, még én is elolvastam egyszer, de azt azért nem várhatjuk, hogy mindenki képes legyen erre, és fel is fogja, mit jelent. erre ma egy ilyen aranyos-színes játék alkalmasabb.

és akkor annyival beljebb vagyunk, és például egy ilyen "ötéves adócsökkentési program" máris kevesebb polgárt kúr át.
"azt vettem ki ebből az irományodból, w., hogy tulajdonképpen a nép a hibás azért, hogy a régi-új kormány elkúrta."

Ez így nem igaz. Én vezetőként (játékosként) messzebb látok, mint az ültetvényt túró paraszt vagy a szivart sodró munkás. Ő lakni akar meg kajálni, meg hogy legyen rendes kocsma, esetleg templom. Nekem meg ezt mind ki kell gazdálkodnom, úgy, hogy a jóléte a választás előtt legyen tetőfokon, de ne kerüljön dugóhúzóba a gazdaság, hanem 4-5 év múlva megint fel tudjam futtatni a szociót.

Persze egyszerűbb volna, ha meg tudnám őket győzni, h ne akarjanak tovább nyújtózkodni, enyniben felelősek ők is, hogy van egy ilyen faktor.
A heripottert ne tessék szidni. A hetedik kötet elsőrangú anti-rasszista propaganda anyag.

A fejedelem pedig nem nehéz olvasmány. Én kétszer is elolvastam, élvezetes.
Árpi, mégegyszer.

Te indulsz 10 paraszttal, 2 farmmal, és némi tőkével.

Ha ezt a scenáriót ami itt van kapnád meg a tropicanaban, kiváncsi lennék, meddig látnál vezetőként, no nem mintha a mostaniak bármeddig is.
Worluk, írod: ...és akkor annyival beljebb vagyunk, és például egy ilyen "ötéves adócsökkentési program" máris kevesebb polgárt kúr át.

Tévedsz, sőt egyenesen csalódnod kell, ha ezzel kalkulálsz. Ahogy a pénznek, úgy az embernek is létezik működési mechanizmusa, pszichológiának hívják. A magyar pedig kiváltképp szeret hinni. Mindegy, miben, csak kellemes legyen a fülnek. Kész paradoxon. Okkal bizalmatlan, viszont a végletekig hívő alkat. A felszférában meg mindig akad, aki szirénhangokkal dalol neki, s mindig lesz (a fanatikusan elkötelezett, minden más érvre süket hívőket leszámítva) ennek a közönségnek, tehát a megbűvölteknek olyan számaránya, hogy politikailag termőre fordítják a logikailag meddőt. Ez a nagy magyar varázslat. Nálunk hamvukba holnak a reáliák, a dáliák - tán még a daliák is. De az egy másik történet már.
flash: ja :) azt már írtam valahol máskor, hogy ha ilyen elbaszott szigetet rendez be nekem a gép induláskor, akkor egy darabig scrollozgatok, aztán Start New Game.
"Fizetések hopp vissza öt dollárra..."
Tóta úrnak üzeni a főnöke, hogy szíven találta ez a népiesen egyszerű közgazdasági megoldás, úgyhogy legyen szíves a pénzügyi osztályra befáradni kedden vagy pénteken 9 és 12 ó. között, fizetésének egyeztetése céljából... ))
Machiavelli! Végre! Kedvencem volt, valami dolgozatot is szabadonválasztottam belőle!

Más: Norvégia! Ott milyen? Az államháztartási szufficitet elteszik "szűkösebb" napokra! Senki nem izél, hogy:
- He! Csökkentsé adót, mert fölöslegbe megy!
TWÁ bakker, ezek a játékok nagy gyengéid, úgy hiszem kellene valami összetettebb népszimulétört összevakarintani tartósabb elemzésekhez...:)
Amúgy: megjegyzem létezik a "fenntartható fejlődés" nevezetű csodaszó is.
A játéknak talán fő hibája, hogy egyensúlyi helyzetre épít mint a klasszikus közgazdaságtan, mikroökonómiai szinten pedig (parasztok) az egyéni maximalizálásra. Sem külső hatásokat, sem pedig a rendszer elemei közötti interakciókat nem tud figyelembe venni. Játéknál ez nem baj, de a valóságot, különosen pedig a magyar gazdaságot így nem nagyon jól modellezi. Ilyen szempontból egyébként érdekes, hogy a gazdaság politikától teljesen független hullámzását milyen szemfényvesztéssel próbálják a politikusok vagy a saját érdemeiknek, vagy a másik hibájának beállítani. Mindkét oldalon.
szekerkaa

"...Más: Norvégia! Ott milyen? Az államháztartási szufficitet elteszik..."

Ó itt is eltesznek mindent, csak nem a norvégok...:-)
Wonderland: bizony jó lenne egy pontosabb szimulátor, bár oktatási célra nem lehet nagyon bonyolult, a Tropico pont jó az egészséges szkepszis felébresztésére.

Az érdekes lenne például, ha nem érne véget a játék, ha választást vesztesz. Végig lehetne nézni, ahogy jön Pedro, és elkúr mindent, amit építettél.

Meg hiányzik a választási ígéretek szerepe, itt csak intézkedésekkel lehet kampányolni.
Naja, látom magam előtt 20 év múlva a Nagy Kormányzati Irányítószoftvert, amely előtt az aktuális miniszterelnök kattintgat lézeregerével. S miniszterek már nem lesznek valódiak, csak rendszergazda- szerepben. A képviselők otthonról klikkelnek, korlátozott jogosítványokkal.

Aztán egyszer csak jön a nagy kék halál, és az egész állam becsődöl..:D
zsir
Ilyen egyszerű? Csak annyi, hogy nem lopják el? :))))
A baj az, hogy még életszagú is, a franc essen bele!
TWÁ: jó, persze; igazából csak ajánlani merészeltem; szerintem egy érettségizett léleknek, sőt, megkockáztatom, egy értelmesebb végzős általános iskolásnak, kb. annyira bonyolult, mint egy keresztrejtvény: ha valamit nem ért, későbbre hagyja, aztán a végére valahogy csak kiolvasható lesz, mi volna a poén. :-)

Ami a lényeget illeti, egyetértek Wondelanddel (15:10:29), mert szerencsésebb volna, ha nem lenne igazad: az odáig oké, hogy gyerekfejjel megérthetjük egy banánköztársaság működési elvét és politikai mozgatórugóit, de bakker! – nem az a cél, hogy Mo. egy Tropico szintjére süllyedve vegetáljon, holott kb. idáig sikerült zülleszteni, s mintha bejegyzésed is ezt sugallná (számomra legalábbis). Ezért a játék, ill. a bejegyzés igazi tanulsága szerintem nem az, hogy ébredj fel, ez a realitás, hanem az volna, hogy ez van, bazdmeg, ha hagyod, hogy Tropicot játszanak veled.
A gazdaság működése igen bonyolult dolog. Vannak hard és soft faktorok. A hardokat és hatásaikat igen jól lehet modelezni és tervezni. A probléma abban van, hogy a softokkal nem nagyon tud senki sem mit kezdeni.
Naés hol lehet ezt a jétékot beszerezni? Komolyan kipróbálnám...:)
publius, a gazdaság nyilván bonyolult. A soft dolgokkal kapcsolatban poffantott MAx Weber a protestáns etika és a Kapitalizmus szellemében. A gond az, hogy a nagy Á rossz helyekről vonul ki, és rossz helyeken van. Bár igazad van, ha van egy korm. intézkedés, annak hatásait kiszámítani inkább mágia, mint reális számítás. (Biztos ezért felejtenek el hatástanulmányokat írni..:D)
szekerkaa: A másik fő gond, hogy amíg Mo-on is fel nem tör az olaj, addig aligha kell bevételi többletre számítanunk.
Pantagruel: Na de csak akkor nem tudnak veled Tropicót játszani, ha tudod, hogy működik az! Legalább csapjon már a homlokára a választó, hogy jah, hát ciklus vége van!
zsir: Hát, én példul befeccölnék némi zsetont az oktatásba, főleg termtud képzésekbe, és elküldeném a diákjaimat zsíros ösztöndíjakat biztosítva technológiát lopni mondjuk USA, NBR, Németó, D-Korea, Japán, Finno.. -ba. (Ha nem jön vissza akkor ödij persze ajándékból hitellé változik) A d-koreai, japán stb példákat mondom. Nekik bejött, most ők meglepően jól élnek. Annyira persze nem vagyunk szorgalmasak, mint ők, de azért a magyar technológia nem csak a nagy Scharfes S-es Pusstáról, meg a Plattensee-ről lenne híres.
TWÁ, azért annyira nem egyszerű tropicót játszani...
Csak, hogy folytassam, már a természeti erőforrásokról, azért megnézném Japán, D-Kor, Taiwan, Finno hatalmas természeti kincseit.
„Na de csak akkor nem tudnak veled Tropicót játszani, ha tudod, hogy működik az! Legalább csapjon már a homlokára a választó, hogy jah, hát ciklus vége van!”

Jah, jogos. Ez így persze OK.

Btw a Jóisten hogy került már megint elő? Ez a téma mindig messzire vezet; van vmi köze a ciklus végéhez? – Nincs rá kísérleti bizonyíték? Az iraki tömegpusztító fegyverek létére volt? :) Ez a machiavellista rendszer talán azért
„működik", azért tűnik valóságosnak, mert nem csupán „hisznek", reménykednek
benne, hogy esetleg működhet, hanem attól, hogy klinikailag igazolták,
hogy ettől majd mindenkinek - vagy akár csak a többségnek - Colgate Total
mosoly ül ki az arcára? Csak kérdezek, hátha könnyebben felfogom, hogy ez most itten mi a szösz.
szinte hihetetlen t.w.á ..
van egy kisgyerek az alomban
vannak cikkek itt-ott és amott
van egyéb tevékenység, pl vásárlás és pénzszámolás

és van idő a Tropico-val játszani... ?

hát ez itt a fantasztico: te valami istenadta erővel görbited az időt és a teret és hajtogatsz kedvedre papírrepülőt és csákót belőle.

hogy a CATAN játékokat már ne is említsem...

szóval, jó sok időd van.
Az bazmeg, banánnépköztársaság van itten. Üdvözlet Bangó Margitnak, meg a MASZOP SZÓVIVŐJÉNEK, Nyakó István távárisinek, no ők mán népköztársaságot mondtak a közelmúltban, de itt a frankó (nem Franco) Tropico verzijó. Banánnépköztársaság, "ez kell a dolgozónak pelikán elvtárs!" Virág elvtárs- A tanú c. filmben).

Oszt jó napot!

Wonderland 2007.08.01. 16:16:18
"..Hát, én példul befeccölnék némi zsetont az oktatásba.."

Ezzel mindenképp egyetértek, bár meg kellene teremteni az itthoni hátteret is ahoz, hogy a külföldön , itt ott szerzett tudásból aztán termék, profit legyen.
Á, nincs időm manapság ilyenekben elmélyedni, mióta megvan a blog. Aztán amióta a baba is, végképp semmi.
"..Hát, én példul befeccölnék némi zsetont az oktatásba.."
Önhetsz bele amennyi jól esik, ha az észlény diák "médiatudományra" akar menni. Egyetemi villamosmérnöki ponthatár: 78. Nem tudom, hogy ott milyen a képzés, de ennél még a tanárszakokon is magasabb.
Szerintem képezzünk a 2000 helyett 10000 újságírót évente, és küldjük ki őket dolgozni külföldi adókhoz. Mi leszünk a legértesültebb nemzet a Földön. :)
Bírom a médiaszak permanenes fikázását, tapasztalataim szerint szakvégzettség nélküli újságírók hobbija. Érdekes: a tanár is a törvényben előírt papírdarab megszerzése után állhat katedrára, bezzeg az újságíró majd kiszopja az ujjából a műfajelméletet.

A lófaszt, kérem szépen. Tudom én, hogy a papír soxor kevés, de több mint a semmi, mint ahogy minden szakmánál így van. Tehetséget nem adnak a diplomával, képesítést igen. Ez van.

Persze túlképzés van, mint mindenből, mégis csökken a szakma színvonala, mert gakorta nincs becsülete a szakvégzettségnek, és a tehetségnek.

De talán azért arramégiscsak jó a médiaszak, hogy az ott végzettek nem aszongyák, hogy médiák bazmeg, hanem média, médiumok. Mer' a Népszava PUBLICISTÁJA nem tudta, és nem humoros írás volt, hogy viccelek itt veletek köcsi-öcsi olvasók, amikor rosszul ragzok.
Csak egy ötlet: ha már felépül az új kormányzatinegyed, és ezzel a Gyurcsány gazdasági támogatói jó haszonnal kielégültek, akkor berendezhetnénk ott a roma gyerekeknek egy szakképző központot kollégiummal.

OFF:

index.hu/gazdasag/ghirek/322590/

Jobban örültem volna, ha nincs igazad, de az idióták itt vannak.
Nem megy a link, ami a posztban van, esetleg valaki tud másikat?
Kedves Árpád!

Miért nem dolgozunk ki mi egy kormányprogramot? Jobbak vagyunk náluk! Két évre, 2008-2009.

Koordináhatnád, megválasztunk a miniszterelnöki hivatal élére!

Semmi idelógia!

Na most nekem az jött le ebből az írásból, hogy az emberek politikusokon kívüli tömbje három egyszerű függvénnyel leírható: lakbér, fizetés, fejadag (namégtán a gázár), és ha valaki ügyesen használja ezen rendkívül bonyolult matematikai apparátust a Machiavelli-féle „A fejedelem” című könyv szerinti módszerek alkalmazásával, akkor nemsokára az El Presidente székében találhatja magát, míg ellenesetben ugyanakkor hamar kikerülhet onnan, még ha korábban benne ült is. Az is lejött, hogy az író szerint nép (primitív determináltsága ellenére) kikupálható agyilag, mert ha játssza ezen játékot, vagy elolvassa a könyvet, rá fog jönni, hogy a gaz politikusok az ő primitív determináltságát használják ki hatalomra jutásuk érdekében, és akkor már a trükkjeik ismeretében nem rájuk fog szavazni, hanem a sarki kocsmárosra, mert ő hatalomra jutása esetén tényleg bevezetné az ingyensört (vagy nem). Na most én úgy gondolom, hogy aki rá tud jönni valamire, az úgyis rájön, aki meg nem, azzal csinálhatunk akármit. A politikusok persze mindettől függetlenül ígérgetnek, és vagy nem tartják be (akkor a nép szidja őket), vagy betartják (akkor meg az IMF), de hogy a nép át lesz verve, az tuti, mert olyan még sose volt, hogy a nép át ne lett volna verve. A nép ugyanis arra való, hogy átverjék, erre predesztinálja az őtet működtető három egyszerű függvény, sőt a nép, ha nem lesz átverve, akkor is úgy gondolja, hogy át van verve (erre predesztinálja az őtet működtető három egyszerű függvény), mert miután a három egyszerű függvényből következően sose tudja, hogy át van-e verve, vagy sem, biztos, ami biztos alapon az átverés mellett dönt (akár olvas könyvet, akár nem).

Tetszik még a Magyarország = Banánköztársaság egyenletet lelkesen helyeslők tábora, nekik azért habzik annyira, mert még sose éltek banánköztársaságban, és kedvenc olvasmányuk Machiavelli helyett a Kis Magyar Közhelygyűjtemény, valamint megjegyezném, hogy Gyurcsánynak nincsenek gazdasági támogatói. Nem szorul rájuk.
Vakapad?
Miért saját zsebéből fizette a kampányát?
Netán Orbán Viktorét is? Mert ha így van akkor értem a fejtegetésedet.
T. Ne félj!!

Ha jól hallottam, a kampányokat a pártok fizetik pártpénzből, és a választás nem gazdasági, hanem pártesemény. Hogy Orbán hogy kerül ide, az rejtély.
Vakapad!
Te is humorizálsz, én is humorizálok.
Nekünk ilyen a humorunk.
T. Ne félj!!

Ha humorizáltál, az más (azt hittem, hogy bizonyíték nélküli, sanda gyanúsítgatás). Egyébként elárulnám, hogy a pártok az adófizetők pénzét költik. Az éves ellátmányok (millió forintban):
MSZP 960,2
Fidesz 826,6
KDNP 137,3
MDF 251,2
SZDSZ 269,8

A pártalapítványok állami támogatásai (millió forintban):
Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) 461
Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) 430
Antall József Alapítvány (MDF) 119
Szabó Miklós Alapítvány (SZDSZ) 110
Csak a történeti hűség kedvéért: Vass G. a Kaliber főszerkesztője évek óta, teljes joggal "banánköztársaság"ozza Mo-t. Nem copyrightos akkor ez véletlenül, kedves Tóta W.?
Vakapád!

Becslések szerint 6-7 milliárd körül lehetett külön-külön a két nagy párt kampánya.

Erre volt az a javaslatom, hogy a pártok pénzért vegyék a szavazatokat. Egy szavazat tízezer Ft. A tízezret a párt képviselőjének a helyszínen a választóbizottság elnökének számla ellenében kell befizetni. Így a "támogatók" pénze visszakerülne az államkasszába. (A támogatók különböző címen úgy is onnan vették ki). Így megsporolhatók lennének a hazugságok. Minden párt annyi szavazatot kapna ahány tizezrese lenne. Nem lenne magán célú a korrupció.

T. Ne félj!!

"Becslések" szerint? Nagy a gyanúm, hogy a FIDESZ kampánya az MSZP szerint lehetett 6 - 7 milliárd, az MSZP kapányáról meg a FIDESZ mondhatta azt, hogy 6 - 7 milliárd. Természetesen bármikor találok olyan szakértőt is, akinek a becslése szerint a két nagy párt 2000 - 2000 milliárdot költött kampányra. A nép ezt az információt különösen lelkesen fogadná, és azonnal el is hinné.

A hazugságokról szívesen hallanék valami konkrétumot.
Csak sikerült ide is beerőltetni egy "nem bizonyított Jóistent", meg az örökzöld vitatémát a (szintén nem bizonyított) darwinizmust (makroevolúciót). Nem igaz Árpi, hogy nem bírod megállni!
Még a kakaós csiga receptjébe is benyomnád a világnézeti problémáidat/véleményedet.
Minek?
Vakapád!
Nem tudod megspórolni a válsztási beszédek, programok olvasását, ha a hazugságokról akarsz olvasni. Némely törvényt is érdemes bogarásznod, például az adócsökkentésről szólót.

Viszont örömmel várnám Tőled azokat a válsztási programpontokat amelyek teljesítésén a kormány éppen fáradozozik.
Vakapád?

Az új válsztási rendszeremről, és korrupció elleni elgondolásomról egy jó szót sem szóltál. Nem tetszett?
Antikrisztián:

"
De talán azért arramégiscsak jó a médiaszak, hogy az ott végzettek nem aszongyák, hogy médiák bazmeg, hanem média, médiumok. Mer' a Népszava PUBLICISTÁJA nem tudta, és nem humoros írás volt, hogy viccelek itt veletek köcsi-öcsi olvasók, amikor rosszul ragzok."

ezzel kapcsolatban csak ennyit:

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=9819

Azért egy gyenge "he-he-he" engedtessék meg.Ugyanis itt úgy tűnik,hogy egy orbitális hazugság mentén zajlik a vita.Az ugyanis miszerint csak "egy" út van nem igaz,csak a pénzpiac urai szerint.Nos aki eme pénzpolitikát elfogadja az a Világbank,és a Nemzetközi Valutaalap fanja.Nos ezen egyedek IQ-ja konvergál a nullához,amennyiben elhiszik,hogy a fenti szervezetek érdeke BÁRMELY,igen BÁRMELY nemzeti gazdaság felemelése.

Ez olyan mintha a zárdákban toboroznának utánpótlást a Konti utca lányainak.Aki ebbe a vitába beszáll az vagy vak,vagy soha nem hallott mást mint a neokon gazdaságpolitika szószólóinak szavát.Sajnálatosan nem veszik észre,hogy az ellenáramlatok sokkal sikeresebbek./Mármint nemzeti szinten./

Csók és "cső" MINDENKINEK!:mollaris
OFF: szívesen aláírnám és megszavaznám a képviselők megfelezését:)
Harverileg kihívásokkal küszködőknek (laptop 3D kártya nélkül) erősen ajánlanám a Civ 3 Gold-ot (boltokban nincs már, de bármelyik torrentről lerántható) és hozzá a The Cold War modot: forums.civfanatics.com/showthread.php?t=108268

Az a lényeg, hogy le kell tölteni azt is, ami a "
you can download TCW 1.6" után van, meg azt is, ami a TCW1.6.zip attached file a post végén.

Zseniális cucc - gyak. az összes fontosabb hidegháborús technológia, harcjármű, csoda, stb.

Sajnos erre a játékra is igaz, hogy bár a körülmények nagyon reálisak, az eredmények nem azok. Múltkoriban pl. olyannal szórakoztam, hogy a békazabálókkal játszottam, rendszeresen belekötöttem az oroszokba, akik el is indultak, de Németországban mindig megállították őket a NATO csapatok, én meg a hátuk mögül lehajítottam egy-egy taktikai nukit az oroszokra. Szóval most már Európa Berlintől Kijevig radioaktív pusztaság, mégsem ért semmi retorzió a dolog miatt. Azonkívül az európai NATO túl erős - gyakorlatilag Németo., Franciao. + UK együtt vannak olyan erősek, mint az oroszok, ami természetesen hülyeség. Amerikai segítség nélkül két hétig nem húzták volna. De ezeket a kisebb hibákat leszámítva nagyon is frankó, érdekes játék. Lehet, hogy direkt van így csinálva, hogy érdekes legyen a játék akkor is, ha nem a ruszkikkal vagy az amerikaiakkal vagy. Mert végül is ha reális lenne, akkor minden más nemzettel csak seggnyalás-szimuláció lenne. Az meg nem túl érdekes.
A játékban gondolom gyorsabban felejtenek a népek...

"Igaziban" ha hülyére veszik őket, ráadásul a farok másik végére kerülést jól meg is tapasztalják, akkor legközelebb ígérhetnek bármit odafönn. 2006 szeptemberében 2010-et az mszp elbukta. EL-BUK-TA. Pont. Több trükk nincs, marad a beletörődés vagy a szurony.

messziről jöttnek

Kösz a cikket. Különbejáratú vérredényem változatlan. Újabban az iszoK, iszoK, eszeK is helyes, mégsem használjuk ezeket a MÉDIÁKBAN ugyi, mer' akkó azt hiszik, gyökerek vagyunk, meg juhászok, tűzoltók, meg üveggolyók, vagy mi, nem kultúremberek.

Érdekes cikk ez a Mancsos izé, ám én maradok a révült lyányokná vaze: médiumok, oszt jónapot.

eloi: én? most? hol?

Shenpen: de igen, a seggnyalósdi és lehet érdekes, a Paradox-játékokban (Hearts of Iron, Victoria, EU) bármelyik országal lehet az ember. Dániával pl az a siker, ha nem szállnak meg.
eloi: ja igen, bocs, látom. ugyan, ez csak illusztratív, igazán ne akadj fenn rajta.

OLD NICK!

Az angolban ez egy szinoníma az ördögre.
Az öreg Niccolo Machiawelli nevéből.
Az ördög nem alszik.

Hat Tropico nem leszunk, mert a klima nem stimmel... a tobbi elem persze megvan.
Amugy ha jol emlekszem, akkor a Civ3-ban a magyarok mint barbar torzs voltak bent (vagy talan a civ4-ben), hehe. A Tropico talan megoldana az intelligenciahoz kotott szavazast, esetleg egy bizonyos pontszam vagy palya teljesitese utan kaphatna valaki valasztojogot...
én a Babilon Birodalommal nyertem a 3-ban. Sztem viccesebb, mint amerikainak lenni.
Amúgy Angliában élek, itt is volt választás, de senkit nem hallottam vitatkozni róla, nyugisan lezajlott nagyjából. Mindenesetre baratsagok, családok nem bomlottak fel, az biztos.
Osszel pedig, munkatarsaim kerdezgettek, h mi a fene folyik Mo.-n. Aztan mikor elmondtam, vallranditas es : "A politikusok mindig hazudtak." Persze, konnyen mondja, hiszen itt az elet-szinvonalat nem a megvalasztott politikus garantalja, hanem a gazdasag. (meg a 300 éve választott politikusok) Amugy Mo.-n ezt is butan csinaljak. Ha jol elnenek az emberek, tobbet lophatnanak, mert nem erdekelne senkit ennyire. Mert hat ugye az eszembe sem jut,h itt nem lopnak...
Amugy tudom, nyugat-Mo. osszehasonlitas nem rulez, de muszaj, ha itt el az ember.
Ras: Rómában a köztársaság idején legalább volt annyi eszük a politikusoknak, hogy pl. a nevükön tudták szólítani az összes (római) választópolgárt, meg a beszédeiket előre bemagolták, hogy aztán már csak a nonverbális kommunikációra kelljen odafigyelniük.

Tóta: Igen, a Tropicot én is sokáig játszottam, és ma is a kedvenc játékaim közé tartozik. Amúgy ez a poszt szerintem még játékértékelésnek is elmenne. Kár, hogy eljárt a Tropico felett az idő, ugyanis asszem már legalább 5-6 éves játék.
Amúgy a játékot én pl. trónörökösként kezdtem volna, ugyanis olyankor se kell választásokat tartani. Valahogy azonban mégis a külpolitikai lehetőségek tetszettek a legjobban: lehet az illetőnek Harvardos, vagy Lomonoszov egyetemi háttere, és ennek megfelelően lavírozhat a két szuperhatalom között (USA és SZU), csak kár, hogy nem volt ott sok lehetőség. Ami pedig a játék hangulatát illeti, en bloc engem leginkább Kubára emlékeztetett.
Tényleg érdekes lenne viszont ezen keresztül megmutatni az embereknek, hogy hogy működik a gazdaság (pláne hogy még az épületek se "maguktól" épülnek, mint sok másik játékban, hanem kell hozzá munkás, pénz, és idő). Én viszont pesszimista vagyok, és nem hiszek abban, hogy az átlagember valaha is belátja, hogy ha ő egy darabig pl. a semmiért fog pénzt kapni, akkor annak előbb-utóbb úgyis ő issza meg a levét.
Majd, ha megjelenik a harmadik verzió kiegészítőkkel és hiányzik belőle a gyeptégla kereskedelem, nehogy má' egy banánköznéptársaság ilyen térben import befektetésre szoruljon, amikor a sok munka mellett a népnek, még arra sincs ideje, hogy az első verziót kipróbálja, nemhogy még a gyepet is meglocsolja a kertjében.

No hogy így hajnalra a vágáre értem, gondoltam idepökök én is.
Átfogóan arról lehet szó, hogy a paraszt népet szidja mindenki, a Maunika sós "értelmiségieket". Lehet, hogy a fél ország hülye, sőt állítom, hogy az, mert:
1. A múlt rendszerben kiváltság volt tudni az államgépezet működéséről. Az egyetemekre nem volt egyszerű bekerülni, a kevesek meg magyarázhattak a sokaknak, mint ahogy azt most mi is tehetnénk/tesszük.
2. A múlt rendszerben a munkás dolga a munkahelyen volt, és nem az urnáknál. TizenX év alatt egy iszonyat gyorsan változó környezetben nem volt lehetőség, sem igény, sem megfelelő média, hogy a széles társadalmi rétegeknek belátása legyen olyan alapvető folyamatokba, mint a költségvetés, és a közgazdaságtan néhány egyszerű fogalma. Kádár népének ezzel nem kellett foglalkoznia. Arra ott a hőn szeretett vezér. Pont.
3. A szocban, és a rendszervátás idején valahogy azt az érzést sikerült az emberek agyában kialakítani, hogy a demokrácia=jólét, pedig mint azt mostanság látjuk ez baromira nincs így. Ahhoz nyugaton egy informált, érdeklődő, mozgatható civil társadalom alakult ki, amitől még fényévekre állunk. (Persze lehet Stupid American Compilation-nal visszavágni, de hülyék mindenhol vannak)
4. Ahogy Pelevin is írta "Új tőkefelhalmozás csak egyszer adódik". Na ebből vették ki a részüket az ex-pártállami elit, és a holdudvar képviselői a részüket, ráadásul akkor, amikor a népnek szembesülnie kellett azzal, hogy az egész szocializmus a "jólét" hazugságára épült, és egy darabig nagyon nem lesz itt prosperity. Ez jogosan borzolta polgártársaink idegeit, amellett, hogy viszonylag hamar kiderült, hogy tiszta oldalt sem nagyon találni a politikai életben.
5. A mostani politikai elitnek nem áll érdekében, hogy ilyet mondjuk középsuliban tanítsanak, mivel akkor esetleg meg kéne erőltetnie magát egy kicsit, és terített durchmarsch-ra kellene játszani. Arra meg sokkal nehezebb, mint egyszerű itt a piros komcsi, hol a piros komcsira, ahogy ezt a jobb oldalon; itt az antiszemitanemzetieskedőpopulista stb. a bal oldalon... Sokkal egyszerűbb demagóg lózungokkal, és pénzosztással kampányolni, mint nevelni a választópolgárt.

Én nem hiszek abban, hogy sötét plebs mellett jól működhetne bármely demokrácia. Az amerikaiakkal meg ne gyertek, mert csak egy ilyen ostoba országban fodulhatott elő, hogy 90-es IQval valaki 2x is elnök legyen...
"Én nem hiszek abban, hogy sötét plebs mellett jól működhetne bármely demokrácia."
Ki mondta, hogy jól müködik? Csak müködik.

"Aki ebbe a vitába beszáll az vagy vak,vagy soha nem hallott mást mint a neokon gazdaságpolitika szószólóinak szavát.Sajnálatosan nem veszik észre,hogy az ellenáramlatok sokkal sikeresebbek./Mármint nemzeti szinten./"
Mármint? Az államszocializmus, a törzsi társadalom? Milyen ellenáramlat. Egyetlen modern ellenáramlat volt amit "nemzeti szinten" sikeres volt, az pedig a fasizmus. Csak abban meg nem jó élni.

"A játékban gondolom gyorsabban felejtenek a népek... "
Valóságban is gyors. Két év múlva a kutyát nem fogja érdekelni mondjuk 2006.
"No hogy így hajnalra a vágáre értem, gondoltam idepökök én is."
Nagyon helyes. Én is végig szoktam olvasni az összes hozzászólást.

És most következzék valami egészen más: (a játékról)
Én nem szoktam élni Árpi által említett módszerrel, mert én nem szeretem a gazdasági tranzienseket. Nagyon nehezen kalkulálható a hatásuk.
Ehelyett én magas lakbérekkel önfenntartóvá/ enyhén nyereségessé teszem a lakhatást. Biztosítom az oktatás, és persze erős hadsereggel tartom fenn a rendet.
Akik nem ismerik: Az emberek akkor költöznek be egy lakásban, ha a lakbér nem haladja meg a család (1 v. 2 fő) bevételének 1/3-át. Mivel 5 dollárnál nem keres kevesebbet senki, aki dolgozik, két fő már 3 dollárt is le tud perkálni. Ebből pedig egy apartman komplexet is ki lehet hozni nullszaldóra.
Elöszőr a fakitermelést indítom el, mert kell terület mezőgazdasági célokra. Hamar elkezdem a halászatot, majd a konzervipart nyomni.
Ezzel a gazdasággal már jó esély van, arra, hogy komoly lódítások nélkül is jusson egy stabil növekedésre.
Tehát ez a módszer nem szükségszerű. Persze csak ha van pénz. Ha nincs akkor marad a lódítás.
Illetve egy pillanat eljön, amikor mindenképp kell. A játék végi összpontszámnál.
Terrorface: "Sokkal egyszerűbb demagóg lózungokkal, és pénzosztással kampányolni, mint nevelni a választópolgárt." Pontosabban: demegóg lózungokkal kampányolni, és pénzosztással altatni, mint arra nevelni a választópolgárt, hogy nyitott szemmel sem
színesebb a választék a bevásárlóközpontokban meg a népszavazási vetélkedőkön (ki tud több "választékos" gagyit görgetni vagy habogni a pénztárosok valamelyikéhez, amit otthon kibonthat a szintén csomagolt karácsonyfája alatt, mondván hogy de jó, hogy ez a szokása mindig megmarad és de rossz a politika, ha jövőre, nincs több és gyorsabban elérhető népjóléti közbevásárlóláncközpont, ha nincs a polcain legalább ugyanolyan jó és értékes, igényesen csomagolt, de azért "gazdagodási és szabadversenypiaci" értelemben könnyen elérhető "csak neked" eredetiséggel, önzetlen szeretettel tálalva, annak, aki megérdemli, mint amilyen legtisztább, legszebb, legfényesebb Ő maga, legyen minden polcán levehető magasságban rendessé rendezve, úgy ahogy a kirakatban vagy televízivójában látta megvilágítva, ha nem lennének megagigaliveshówokban az örökcsillaggá avatások az árgusan figyelő szakértő zsűrifejek bólogatásával úgy, mintha azok sem egyetlen lufiból fúvódnának, hanem olyan külön "egyedilegmegvalósítottból", mint az övé, ha felfedezik benne azt, amit fekete-fehérben előző nap színpadra tapsolt álmában, hosszú listával a fejében, kiknek köszönheti azt a rendkívüli és kivételes tulajdonságát, hogy szorgalmasan elérte, hogy eladható lett egy piacon, ahol amúgyis minden eladó és mindent megvesznek, ha gyártó és ár van a csomagolásán, mert ahhoz mindenképp joga van a vevőnek, hogy amit eladnak neki, annak határozott értéke legyen, túl olcsó nem lehet, olyasmit nem illik a karácsonyfa alá tenni, de olyan értékes se legyen, mint a szavazata a választásokon, mert az megfizethetetlen.
Árpád!

Van egy olyan játék, h Capitalism. Mármint szgépes játék, aminek ez a neve, sőt van második része is. Szerintem imádnád, ez is sokat tanít az üzleti életről, a (látszólag) össze-vissza fonódásokról, felvásárlásokról, stb.
Fiskális szemléletre nevel, amivel mégiscsak jobban lehet boldogulni az életben, mint NagyMagyarországos matricák árusításával.

Innét letölthető:
www.mofunzone.com/download_games/capitalism_2.shtml#
Ht sajna a tropicohoz még nem volt szerencsém, csak ilyen konzervativ paradoxos vok... Na majd utnanézek. :)

Vince.
A "fisklis szemlélet" megkívnja valaki(k) szívását is nem?
Nem érdekelnek a kommentelők, de a cikkről annyi, hogy:

Kimarad a magyarázat, mi itt a ma-chi-a-vel-liz-mus.

A darwinizmus nem tuti realitás, kétséges, hogy tudományos elmélet-e egyáltalán.

Ha meg akarom érteni a politikát, inkább Defconozni kezdek. Na erről ennyit.
az, hogy magyarorszag egyre inkabb banankoztarsasag, azt leirtam mar egy par topicban
ez a banannep, ez igy meg jobb
de telleg sok ismertetojele megvan am
eszhez kene terni
Na tud valaki adni egy kib*szott linket a játékhoz? Mielőtt sokadszorra is elmondjátok, Árpi linkje nem működik, a google csak szar helyekre dob ki, meg amúgy is. Ftp is jöhet. Előre is köszönöm!
Gregor Schultz:
A cikkben az a machiavellizmus, hogy elmagyarázza, milyen "trükkös" megoldásokkal tudod irányítás alatt tartani az országod a játékban. A Fejedelemben Machiavelli részletesen leírja, mit hogyan kell tennie egy uralkodónak, ha az akar maradni. Akkor is, ha nem etikus, és akkor is, ha csak parasztvakítás.
Azza baaj, hogy az ész és a tárgyi tudás sokszor kevés. Sok egyébként kiváló eszű és relatíve tájékozott ember van aki amikor a politikára kerül a szó teljesen elszáll. Pl. ő is olvassa az Indexet meg én is, szóval legalább részben azonos anyagból dolgozunk, és mégis meg van győződve róla, hogy Magyarországon diktatúra van, meg cenzúra, meg hogy rendőrállam gyengébb nálam, meg aztán hogy Hitler nem is csinálta olyan rosszul.
Egy játékban –akármilyen jól kidolgozott legyen is – könnyű felismerni az összefüggéseket, de a való világban mindig elő lehet rántani egy szakértőt, aki elmagyarázza, hogy legegyszerűbben a TB járulék csökkentésével lehet javítani a deficiten. Aztán persze beül a stúdióba a másik mókus, és elmagyarázza, hogy pont fordítva kellene csinálni. Igazából esélyed sincs átlátni az egészet. Szóval a végén mindenki zsigerből szavaz, legfeljebb egyesek mélyebbre látnak az összefüggésekben és ezért jóval tovább tudnak összefüggően beszélni mielőtt valaki képes lesz rámutatni, hogy valami hiba vagy hiányosság van az érvelésükben.
Olyan ez, mint amikor valaki leteszi a voksát arra, hogy ő most ateista vagy hívő, a különbség csupán annyi, hogy amíg Isten létezését elméletileg sem lehet eldönteni, a gazdasági és politika kérdésekben elméletileg lehetne jó döntést hozni, de gyakorlatilag lehetetlen, mert nincs olyan élő ember aki átlátná az összes összefüggést. Egy átlagos ember meg teljesen esélytelen arra, hogy akár csak egy kicsit is a felszín alá lásson, mert napi 8 órát dolgozni kell, meg a nődnek szülinapja van, meg szervizbe kell vinni a kocsit, stb. egyszerűen nincs rá idő, még ha a szándék meg is lenne.

BTW a Tropico-t nem ismerem, de a Paradox gémek tényleg nagyon tanulságosak, én ezekből illetve ezek hatására, nagyságrendekkel többet tanultam a történelemről, mint amennyit a formális tanulmányaim során képesek voltak belecsepegtetni a fejembe.

Tüzes Istennyila Gregor Schultz-ra

- TI, nezd meg kinek magyarazod a dolgot... :)
Vince: Ismerem a Capitalismt, de olyan nagyon nem tetszett, többek közt a beszerzések mikéntje meg a marketing jelképessége, na meg hogy a munkabérekkel és a szakszervezetekkel se lehet machinálni.
Ünnepelj Árpi. A jelenlegi minisztériumokat átdobják a cimbiknek a konvergenciásból meg lesz szép kormányzati negyed ...
A játék magyar változata kapható ma is. Van egy kiegészítő, a Mucho Macho, amivel keményebben is lehet kormányozni, nem kell nagyon demokratáskodni. A DC++ használatát nem tanítom meg.

Lord Valdez: emeld meg a politikai nehézségi fokozatot maxra, akkor muszáj lesz választást tartani, és nyalni kell a seggüket, hogy rád szavazzanak. Főleg ha a gazdaságban is max nehézséggel játszol.
Használatot én sem tanítok, csak kulcsszavak: rapidshared, rapidshare és daemon tools. Köszi a Tippet, Árpi, én nagyon élveztem.
Az egyik kulcs az, hogy van-e az eredeti városhoz közel aranybánya. A másik meg az (és itt kezd a való világgal meglevő hasonlóság véresen komollyá válni), hogy eszedbe ne jusson egy épp aktuális konjunktúrára alapozva fejlett intézményrendszert kiépíteni, mert ha csak egy kicsit elmegy a bevétel, ott állsz egy pénznyelő áutomatával, amit szinte lehetetlen visszavágni, pláne, ha még választás is van.
Persze választott demokráciában nincs olyan, hogy 5-10 évi GDP ott figyel a kincstárban, rosszabb időkre. Mindig jön egy barom, aki azt mondja, hogy költsük el. Akkor is, ha nincs is ott a pénz.
Az persze, hogy "én jobban tudom, mi a jó a lepattant rakodómunkásnak", az persze játékszinten igaz, de ha belegondolok, hogy 20 évig szívatom, hogy legyen a közösségnek reptere meg erőműve - hát, az neki meg a fél élete. Lehet, hogy tényleg kell a kocsma is neki - ami olcsó - meg a kórház - ami viszont nem.
Ja igen, még egy: ez azért egy töményen államszocialista/államkapitalista szemléletű játék. Olyan Hugo Chavez-es.
Vagy Kádáros. Szóval semmilyen egyéni/társas vállalkozás nincs benne, mindent az Állambácsi csinál az ültetvényektől, gyárakig, bányákig, lakásokig. "Ismerős a stukstúra?" (Hofi). Ha minden árat és bért te állítasz be, akkor (1) ha jól csinálod, kihozhatod az optimumot (2) de jól kell csinálni, semmi elkúrás, mert az hamar meglátszik a bevétel esésén. Csak azt látod, hogy nem megy, pedig csak annyi történt, hogy nincs elég rakodócéged vagy nem fizeted meg őket, mert 20 éve foglalkoztál velük utoljára. És egyszerűen nincs időd mindenre.
"Lord Valdez: emeld meg a politikai nehézségi fokozatot maxra, akkor muszáj lesz választást tartani, és nyalni kell a seggüket, hogy rád szavazzanak. Főleg ha a gazdaságban is max nehézséggel játszol."
Ezért szeretem diktátorként kezdeni :)
Nem véletlenül hívják azt nehézségi szintet "painful"-nak, illetve "ludicrous"-nak. Esetleg még benyomom a "Rebel Yell"-t is. Na, nem az már mazochizmus. :)

Ez tényleg államakármi. Ezért van ennyi beavatkozási lehetőséged, mert egyébként elég üres lenne a kormányzati szerszámosláda.
Nekem volt egy ismerosom aki ugy porgette ki a Sim City 1-et, hogy annyira minuszba vitt minden leheto erteket, hogy azok szepen kiakadtak es atfordult a szamlalo maxra...

Kikene probalni a valosagban, hatha mukodik!

Egy ket ev durva bunozest, egeszsegugy teljes hianyat es hasonlokat majd valahogy kibirjuk ha utana kanaan jon.
Akit nem keselnek halalra es nem dobja fel a talpat elotte, az majd jol el.

Az elet is csak egy jatek!
Malackát megerősítendő,
azért azt be kéne látni, hogy a hitoktatás, mint a lelki gondozás, erkölcsi nevelés egyik eszköze, nem hogy nem ártana ennek az országnak, de elengedhetetlen volna!
Mindenképp mentális fejlődésre vezetne, mely aztán megalapozhatná a valódi teljesítményt is.

Van akinél az "ép testben, ép lélek" a mérvadó, de könnyedén megfordítható a tétel, ha korrupt, gerinctelen vezetőink sorát említem, akik lehetséges, hogy baromira fittek, de vajon a lelkük kinek az értékrendje szerint olyan ép és szép?

Az államnak - na persze igen-igen hosszú távon megtérülő haszonként - mindenképp megérné, ha a társadalom egésze előtt felderengene, mi az a fogalomkör, amit erkölcsi nívónak szokás nevezni, a hitoktatás pedig a leghatékonyabban tudna segíteni ebben.

Csak hát kevesek érdeke, hogy az így "megtanult", esetleg belénk vésődött igényességgel gondolkozzunk, s éljünk, hisz akkor urambocsá', még felkoncolnánk őket /bár a Ne ölj! szerint mégsem:)/ s nota bene, még e szerint az erkölcsi norma szerint is választanánk vezetőinket, az pedig számukra igazán nem lenne buli!

Ló tignóv!/Ne lopj!

Gondoljunk bele...!
Ha csak ez az egyetlen parancsolat eljutna, eljutott volna a lelkekhez....
Hát ma itt tejjel, mézzel folyó Kánaán lenne, és nem egy leálló sávban veszteglő haza, egy "Banánnépköztársaság", amiről Árpád is beszélt régebben...
Te Arpi!
Azt probaltad mar a Tropicoban, hogy figyeled az un "faction"-okat,hogy mi a gondjuk,es azokat probalod meg orvosolni, ahelyett hogy csalnal a valasztason?Pl mikor a vallasosak katedralist akarnak, epitesz egyet minel hamarabbb,mikor a kapitalistak panaszkodnak, epitesz tobb gyarat,szallodat ,mikor a kommunistak, probalsz munkahelyet teremteni plusz lakasokat epiteni?
Csak azt akarom irni h nem feltetlen alapdolog a jatekban a valasztasi csalas, lehet tisztan is jatszani, ha odafigyelsz a nepedre.A jatekban ezzel a modszerrel a legnehezebb scenariokat is vegigvittem mar.Jo tudom ez csak jatek,de eddig a ballib kormanybol ez hianyzott.Lehet nekik is vegig kellett v olna jatszani parszor a Tropicot.:))