W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Gyere bátran, Törökország!

2007.07.25. 06:00 Tóta W. Árpád

A török EU-csatlakozás hidegrázós téma, amióta az ötlet felmerült. Az ellenvetéseket könnyen összefoglalhatjuk: ezek muszlimok. Uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz, Mária hozzál gyorsan sört! Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba. Szablyával, lófarokkal, kebabbal!

Ezek a természetközelien zsigeri érzelmek persze mindkét végpontjukon hibásak. Egy: Európa nem keresztény. Magyarország sem az, amúgy. Európa szekuláris. Az egyházak szerencsésen vissza lettek korbácsolva a templomba, a katolikus istenkirályság pedig a nyúlfarknyi Vatikánba. És XVI. Benedek utóbbi nyilatkozatai jelzik, mekkora szerencse, hogy ennek a társaságnak nincs már hatalma felettünk.

Kettő: Törökország is szekuláris. Ankarában tömegtüntetések zajlottak le nemrégiben, ahol az emberek azt fejezték ki, hogy ragaszkodnak a világi államhoz. A mi országunkban egyetlen vezető politikus nem mert előlépni a rendszerváltás óta azzal, hogy ő nem hívő. Nem azért, mert nincsenek ilyenek, hanem mert gyávák és opportunisták.

Még szebb, hogy az újraiszlamizálási próbálkozások legkisebb jelére látványosan ropogtatni kezdi páncélos ízületeit a török hadsereg. Igaz, elsöprő győzelmet aratott az iszlám gyökerű AKP, de ők is világossá tették, nem fognak kalifátust csinálni Törökországból, viszont nagyon is csatlakozni akarnak Európához. Támogatói a kereszténydemokrácia muszlim megfelelőjének nevezik az AKP-t, amelynek logója az európai pártokat megszégyenítően modern és cool. Nem jut eszembe másik pártjelvény, amely huszadik századi iparcikket ábrázolna. Full respect.

Let the moonshine in


Itt kezdődik Európa felelőssége. Íme, Törökországban csaknem száz éve zajlik egy kísérlet, egy olyan hatalmas vállalkozás, amilyenbe például az Egyesült Államok címeres balfasz módjára vágott bele Irakban. A feladat: szabad (vagyis szükségképpen világi), demokratikus államot csinálni egy muszlim zsarnokságból. Kemal Atatürk életműve ma is áll. Példamutató és egyedülálló. Sehol másutt nem sikerült - noha befejezve ez sincs persze.

Ha Európa úgy dönt, juszt sem engedi be a törököket, akkor viszont a kísérlet jó eséllyel elbukik. Lám, hiába pedáloztak. Hiába a felvilágosulás, a szekuláris revolúció, a latin betűk: a Nyugatnak így sem kellenek. Ez az üzenet visszhangozni fog az egész iszlám világban. Arcul csapja a féllegálisan vagy üldözötten tevékenykedő maroknyi muszlim reformátort, a teokrácia őrületéből való kihátrálást fontolgató politikusokat, és az iszlám terhének vastagját nyögő elnyomottakat, mindenekelőtt a nőket. Az lesz az üzenet, hogy minden hiába.

A csatlakozás viszont, ha megtörténik – és bátran tételezzük fel, hogy az örmény holokauszt, Ciprus és az emberjogi hiányosságok problémáit meg tudjuk oldani együtt –, gyakorlatilag visszafordíthatatlanná teszi a török szekularizációt. És egyben kizárná azt az őrült ötletet, hogy Európából keresztény klub legyen. Az okkult delíriumtól végleg megszabadított Törökország megtermékenyítheti az elmaradottabb mohamedán kultúrkört. Példát mutathat, bizonyíthatja, hogy nem az öngyilkosmerénylés az egyetlen út. Hanem van másik, és az ma már nem Rómába vezet. Mert az Európai Unió nem vallási közösség, hanem demokratikus, szabad országok szövetsége, ahol lehet bárki keresztény, zsidó, ateista vagy muszlim, amíg el tudja fogadni, hogy a többieknek nem muszáj annak lenni.



Címkék: egyház iszlám európa külpol

663 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr54124817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Persze, lehet ugy is mondani, van ilyen felfogas, amely szerint az iszlam eseteben "kimaradt a reformacio" (azert voltak kiserletek, de nem terjedtek el tulsagosan. De a mai Torokorszag tekintheto pontosan egy ilyen sikeres reformkiserlet eredmenyenek!). Ami meg inkabb kimaradt,az a "protestantizmus szelleme", vagyis azoknak a tarsadalmi viszonyoknak (es "polgari atalakulasnak") a fokozatos elfogadasa, amire a csunya gonosz kapitalizmus is epul. Vagyis igen, mas a szabadsagfelfogas ezekben a tarsadalmakban, de azt allitani, hogy nem letezik, botorsag. Egyszerusites es csusztatas azt allitani, hogy "az iszlam mentalitas olyan, mint az europai 1400-ban".

Kisse mas a ter-ido relacio...

gravy-t: "inkább vagyok mádzsár jóbárát, mint köcsög élősködő harmadosztálybeli lúzer."

Azert egy un. "liberalis demokraciaban" (pl. Nagy-Britannia) van ra eselyed, hogy bebizonyitsd, nem vagy
"köcsög élősködő harmadosztálybeli lúzer". Akkor is, ha ott szuletsz es akkor is ha mondjuk bevandorolsz vagy par honapra munkat vallalsz. Nem teged minosit, ha valaki ilyet allit rolad vagy igy banik veled. Ha pedig csunyan bannak veled (pl. diszkriminacio a munkaeropiacon), akkor pl. (vegso esetben) egy brit birosagon vehetsz elegtetelt akar egy brit munkaadoval szemben. Azert erre is jo az EU, tobbek kozott.
Egész érdekes felmérés. Nem is gondoltam, hogy a magyarok látják legszívesebben a törököket az EU-ban... :)

news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4298408.stm
Gecc 2007.07.25. 08:11:55
"Ha a torokoket felveszik, akkor arra is gondolni kell, hogy miutan a hatarokat megnyitjak, barki barmikor konnyeden tud ide-oda slisszanni. Tehat ezt a terrorpistak is megtehetik. Es akarhogy is, de azert a torokoknel meg ma is robbantgatnak."
Angliában, spanyolországban, de még franciaországban is vannak terroristák. Pucoljuk ki őket az EUból!

Láttam néhányan azon kötözködtek, hogy Eu miért nem keresztény. Azért mert nem kötelező. A többség vallása a kisebbséget ezen esetben általában (kivétel ügye Íro.) nem érdekli. Kicsit nem szeretik egymást dehát néhány gyűlölködő még nem a világ vége. Törökoszrág jöhet, a munkavállalókat meg úgyis éhbéren szopatják majd mindenhol, mint eddig is... (tisztelet a kivételnek, persze)
A szoveg szerint a lengyelek 54%-a tamoghatja a torok csatlakozast. Meg tobb, mint nalunk - egy frissebb felmerest is jo lenne latni.

(Szerintem ennek lehet egy olyan olvasata is: a lengyelek es magyarok tobb, mint fele nem gondolkodott el komolyan azon, mivel jar a torok csatlakozas. A britek: mas teszta. nekik jo egy, pusztan az egyseges belso piacra epulo (de pl. kotelezo euro es egyseges kulpolitka nelkuli) gazdasagi kozosseg kozos "politikai" (veg)celok es egyseges fellepes nelkul. Szoval jo nekik, ha "higul" az EU es azt a maguk kepere formalhatjak Torokorszag segitsegevel, amelynek legnagyobb patronusakent leptek fel eddig is.)
börarc 2007.07.26. 14:29:12

"nem kell egyből bőrfejű hordákat vizionálni, meg hasonlókat csak azért mert más véleményen levők"

Nem minden más véleményen lévő gyujtotta fel a TV székházat, stb. De akik fölgyujtották, bizony, hordák, nem csapatok.
A "bőrfej" már régen nem kopaszra nyirtat jelebt - több ismerősöm is nullás géppel fésülködik ebben a hőségben, irígylésre méltók. Ja. és minden ember bőrarcú, Te is tudod, mit értünk bőrfejűn.
Egyébként én is más véleményen vagyok. Nost éppen az alkotmányos királyság előnyein töptrengek. Hátha mégis jobb.. Lásd Anglia, Hollandia, Dvédország, stb.
gravy_t 2007.07.26. 18:04:14

Gravi, nincsenek lemaradva. Az előtt is volt nwm mwgvetendő kultúrájuk, vettek át zsidó és keresztény elemeket is.

Egyébként gobdolkoztatok-e már azon, milyen furcsa, hogy csak a két zsidó alapú kultűrának van keresztesháború-mániája? Holott a zsidó a ködbevesző ószövetségi idők óta teljesen leszokott minden térítő attitüdről.
A távolkeleti kultúrákról nem is szólva.
Nagy vagy, Paszternák! Törökország nem jöhet, mert a koppenhágai kritériumok közül rögtön az elsőt, a legfontosabbat nem teljesíti: "demokráciát, a jogállam és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitása; a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és védelme". Nincs miről beszélni. Atatürk pasa tiszteletreméltó művével a világi török államról, pedig csak az a probléma, hogy 90 év alatt egy hangyabokányit sem tudott fejlődni, tehát maradt állom.
Amúgy Tóta W. dühödt antiklerikalizmusában akár az ördőggel is cimborálna, csak hogy gyengítse az egyház (szerintem amúgy is gyenge) pozícióit! Ez az egész klerikális-antiklerikális vita annyira avitt és provinciális. A török hadsereg misztifikálása egy büdös nagy bullshit, eddig még csak fegyvertelen polgári lakosság ellen értek el figyelemreméltó eredményeket (természetesen a 20. századra és nem a 16-ra gondolok).
OFF

"arra ki sem térnék, hogy "kereszténység = katolikus vallás+katolikus egyház+aktuális pápa" képlettel ugyan hányszor kell még találkoznom fórumokon?"

UFF. Tehát innét a fosás Benedek miatt. A pápa minden keresztény feje... De szép is vóna... :o)

Azért kösz mindenkinek, aki bluetooth fiam vérét hergelő módon fogalmazik: ki nem szarja le a szakadár eretnek kerkó szektánsokat?! Azok a fentiek értelmében ezexerint köpetet sem érnek a mindent elsöprő, EGY IGAZ Ap. Kat. Anya. Szt. 1. Házhoz viszonyítva. Thenx, Rácingernek még csak a kisujját sem kell mozdítania, ti libsik, elvégzitek helyette a szutykost: lenulláztátok Luthert, Kerullariosz Mihályt (1054), Kálvint, Tudor Henriket, Szervét Miguelt és Németh Sanyát.

Kössz, kösz, jól esett a pápista lelkemnek.

XD

Muhaha.

ON
frundsberg 2007.07.26. 17:16:41
Szerinted ez most nem a terjeszkedés ideje?
hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=62943
Egyszer már leírtam: a törökök akkor jöhetnek szerintem, ha teljedítették az EU jogharmonizációs kirovásait.
Bwn tudom, pl. (nem válaszoltatok) hogy vezethetem-e a saját kocsinat Ankarában?
(Ami a "pápista" lelkeket illeti: hogy jön ahhoz egy cölibátusban élő (?) vén szivar, hogy megtiltsa a családtervezést, aids elleni harcot segítő fogamzás-gátlók használatát?)
Ja, oszt még valami. Bőrarcnak qrwára igaza vót, mikor az utca emberét emlegette. Mer 10-16-25%-os munkanélküliségi ráták mellett baszki, még a közép-kelet-ejrópper (=balkáni) munkavállalók sem kívánatosak seholse. Ha meg majd igen, akkor a török is az lesz és kapunk a pofánkra mi is, hogy ők foglalják el a kukabúvár szerepét Párizsban, helyettünk, a havi 1500 ejrós (ö'ó, f'ansziása') jövedelmet lenyúlván.

Emberek, hát ércsük mámmeg, Európában túlképzés van, meg übergépesítettség, emiatt nincs szükség a munkaerőre. Ezt társadalmi kompromisszummal át kellene hidalni. Nem szégyen az óvodapedagógusi munka, egyetemi diplomával, a riszájkling-menedzseri BA meg egyenest megköveteli a hulladékszortírozást. Meg kell élni és ez azt jelenti, hogy a '68-as nemzedék fasságait, melyekkel Vörös Daniék kiverték maguknak a... jólétet, már nem lehet tovább fenntartani, így. És ezért a 12% német Arbeitslosének le kell mennie kutyába, de hogy a toszba fogná ezt megtenni, ha a helyükre máris becuppannak a polákok, vengerek, dvabratankik, meg oszt még a törökök is?!

Amúgy meg, kedves kommentelő cimbik, kik pro-törökök vagytok, jó lesz követelnetek a finnugor származás elutasítását az MTA előtt. Szarul festene, ha a törökök tagként csak velünk lehetnének etnobiznic-alapon jóban, de pont mi basznánk rá a körmükre az ajtót, hogy "ijam, kala, nopu, pökki (=rénszarvasfanszőrzet, ősi finnugor közös szó, ex hasibus nostris)", mert a finnek+észtek jobb seft...

:o)

Effendi, csokán! És Sikirim, sikirim...
Mr. Rick 2007.07.26. 19:39:37
"Amúgy Tóta W. dühödt antiklerikalizmusában akár az ördőggel is cimborálna, csak hogy gyengítse az egyház (szerintem amúgy is gyenge) pozícióit!"

A vicces az, hogy a törökök felvétele paradox módon javítaná az egyház pozícióit. Mivel a muszlimok különösen "érzékenyek" a vallás kigúnyolására (lásd dán karikatúrák esete), nem lenne más megoldás, mint törvényileg védeni az egyházakat a gúnyolódás ellen.
Egyszóval Tóta W., hivatásos egyházgúnyolói minőségében, a saját sírját ássa...

Öreganyám,

tudom, bazi nagy görög szerencsém, hogy így szólítottalak, de azért hadd mondjak máris ellent neked: bitte, bitte, a török felvétel kapcsán ne tűzd már mingyán a pápai gárdista faszára a kottont. Ez annyira off, hogy még a vérpápista inkvizítor is felkunkorodik bennem a röhögéstől.

Hi!
Möszjő Tü'bülansz,

sok igazság van abban, amit monc, és elgondolkodtattál. Egyet nem értek: mit fog mondani a Tel-Aviv-Bpest-Burkina Faso-tengely, ha felvesszük a törököket? Most akkor kit fognak jobban utálni a zsidók, a kerkókat, vagy a mohamedánokat?

De szar lesz nekik.
Turbulencia 2007.07.26. 20:13:59
Ez szimpla hülyeség. A mérsékeltek nem annyira vannak kiakadva. Egyébirányban vállalják a szólásszabadságot, ha akarnak jönni. Úgyhogy ezt buktad.

Paszternak · 2007.07.26. 20:11:08
Hol élsz Paszternák tavaris? Ejrópában munkaerőhiány van, kisapám. Meg egy csomó lusta konyhamalac, aki nem akar dolgozni. Szerinted miért nyitnak sorra? Mer' öngyilkos szándékaik vannak a nyugati kormányoknak, mi? Lol. Má'megen nem gondolkocc' csak zsigerből tolod a hülyeséget.

öreganyátok 2007.07.26. 20:02:10
Vezetheted, sőt, választási bizottsági tag is lehetsz, meg szavazatszámláló, meg bármi, ami csak akarsz. (Ha nincs akkora peched, hogy egy radikális családba szülecc... de itt ejrópába is születhetsz bigott családba, ahol max. apáca lehet belőled... szóval whatever.)
Paszternak · 2007.07.26. 20:23:00
Egymást. Kb. úgy, mint eddig, meg úgy, mint ti minket.
"mit fog mondani a Tel-Aviv-Bpest-Burkina Faso-tengely" - helytelen:
Burkina Faso nem főváros, mint a többi. Helyesen így hangzik:
Tel Aviv-Budapest-Ouagadougou tengely.
2-3 európai vezető hatalom dönthet a törökök felvételéről. Kinek használ? -ez a kérdés, de egyáltalán nem magyar szempontból. Romolhat még annyira az afgán - iraki pozició, hogy kell a híd.
Egy idő óta jobb volna az unión kívül, meg a magyar bal-liberálisok nélkül. A töröknek 150 év alatt nem volt ekkora kártételük a magyarokkal szemben, mint amit a "magyar" a magyarral művel 1989 óta.
Nekem nem hiányoznak a törökök, már többen elmondták az ellenérveket és szerintem Árpád is egyet ért velük többnyire.
Abban igaza van, hogy az EU LEHET, hogy segítség lenne a törököknek, hogy egy modern, demokratikus államot hozzanak létre.
Úgy, ahogy, ha Európának nem lettek volna franciái, akkor jóeséllyel most pont olyanok lennénk, mint a muszlim államok, csak keresztényben(semmivel se jobb, sőt...). az EU lehetne a törökök franciája. Igen, van rá esély. De csak esély és talán annak még nagyobb az esélye, hogy beletörik az EU bicskája a dologba és tulajdonképpen mindenki csak rosszabbul jár.
Valaki felvetette, hogy mi is rohadtul tudunk normálisan tűntetni. Hát ezaz. Még itt egy felvilágosult európai államban is (és nem csak itt..) vannak fanatikus elmebetegek, akiket nem lehet megfékezni..hát akkor mi lehet a törököknél.. csak egy új, ravasz vallási vezető kell, hogy felrobbanjon valami(átvitt és a szó szoros ésrtelemében IS értendő.). Nem, így nem kellenek Európának. Tényleg szép amit csinálnak, nem is lehet másként, mint sok elnyomással, de ezen át kell esniük. És jobb lenne, ha egyedül sikerülne nekik. Utána jöhetnek. Ez az agresszió nem tetszik nekem..követelnek. Pedig a franciáknak szerintem jó ötlete volt: az a földközitenger unio, vagy mi a fene. Ha ez nem kell nekik, akkor maradjanak kint. Még legalább 40 évig.
Ja és nem arról van szó, ha rajtam múlna a lengyelek sem lennének EUtagok. Mehetnek a fenébe a kereszténységükkel vatikán unioba.
Paszternak · osember.blog.hu 2007.07.26. 19:42:10


Te miről beszélsz?

Ezt írtam:
arra ki sem térnék, hogy "kereszténység = katolikus vallás+katolikus egyház+aktuális pápa" képlettel ugyan hányszor kell még találkoznom fórumokon? :(


Értsd:
számtalanszor találkozom fórumokon azzal a szomorú ténnyel, hogy sokan a kereszténységet egybemossák a katolikus vallással, a katolikus egyházzal illetve a pápával.
Nem hiszem, hogy a korábbit nem lehetett megérteni, de azért remélem így a magyarázat már emészthetőbb.

Ha te is így értetted, akkor én nem értem te mit durrogsz, mi a problémád ezzel a megállapítással?

A) Te még nem találkoztál ezzel az idióta "keresztény = katolikusegyházésapápa(+pedofilpapok)" egybemosással?
B) Te is olyan idióta vagy, hogy számodra is él az = jel?


Nekem legfőképp az nem tetszik, hogy a csatlakozás mellett érvelők pusztán antiklerikális fantazmagóriáikkal képesek operálni és ha valaki a csatlakozás ellen van az nyilván nem lehet más mint valami idióta katolikus pápabérenc inkvizítor, aki gyűlöli a muzulmánokat.

Az a legszánalmasabb érv, hogy Törökország mennyire jó példa az egyház és az állam szétválására.
Hát bazz ez olyan, mintha a birkák arról tanakodnának bevegyék -e a nyájba a farkast, aki már tulajdonképpen majdnem birka, mivel bőszen fehérríteti a szőrét ráadásul húst is már csak 2 hetente eszik. Ki is lehetne jobb reklámhordozója a növényevés életmódjának, ha nem a farkas, aki ugyan húsevő volt, de annyira, de annyira küzd, hogy növényevő legyen ő is...
Aztán majd, ha pár generáció múlva már 70:30 lesz a farkasok és a birkák aránya a birkanyájban nehogy egy farkas szavazásra bocsássa a kérdést: "Nem lenne -e mégis jobb, ha mi birkák húst ennénk?" :D
Re: teisfiambluetooth 22:12:53

Riszpekt!

Aesopus elbújhat melletted ezzel a tanmesével... :D
"Ja és nem arról van szó, ha rajtam múlna a lengyelek sem lennének EUtagok. Mehetnek a fenébe a kereszténységükkel vatikán unioba." + "Azért sztrájkolnak, mert nem szeretnek dolgozni."

Elérted Lendvai elvtársnő agit.prop osztályának 82-83-as szintjét. És ez sok baloldali megint tapsolni fog az ilyen dumának.

Ez sok keresztény ellenes szöveg nagyon hasonlít a homofóbok nemzetmentő buzizásához.
en viszont nem akarom, hogy a turkokat az en adombol etesse az eu (mert hogy let nem fognak befizetni, csak kivenni, az kurvaisten). nem vagyok hajlando tobb ingyenelot eltartani, van beloluk igy is eleg az eu-ban. a vallast leszarom.

maradjanak csak a boszporusz tulso oldalan, en se megyek oda, ok se jojjenek ide. legutobb is mikor atjottek bulizni az 1400as evekben, akkora balhe volt, hogy alig lehetett kibaszni oket (konkretan 150 evig szivtak a verunket).
Azt gondolom Edelweiss nagyon jól tudja,hogy a magyar reneszánsz a török megszállás idején bontakozott ki, a törökök nemhogy akadályozták, de segítették. Amint írta valaki: "Budán török zászló leng, de az ország irodalmi élete szinte változatlan. Sőt, a magyar nyelvű irodalom és költészet tovább fejlődik." Azt a primitív és erőszakos fajtájukat!!!
Edelweiss - azért nem ártana észben tartani, hogy per pillanat mi sem vagyunk nettó befizetők, szóval talán ne járjon a szánk...

ATW - tanulságos, és meglepően jó a Hetek cikk. Bár nem látom, hogy ez miért lenne ellenérv arra, amit írtam. Az iszlám is egy térítő vallás, mint a kereszténység. Az európai muzulmánok a munka miatt jöttek ide, nem azért, hogy elfoglalják Európát. Vallásszabadság van, miért ne építhetnének mecseteket? A törvények pedig rájuk is vonatkoznak, azok alól nem mentesít a szokásjog. A radikalizálódásban pedig a többségi társadalom is ludas: a nagy fellendülés idején szarlapátolásra idehozott bevándorlók második generációját hagyták elkallódni. Rendes oktatás híjján, munka nélkül sok minden nem marad a bűnözésen és a valláson kívül.
Ne félj! --> Nem véletlen a sok keresztényellenes ember. Nem ez a csoda. Az a csoda, hogy van olyan, hogy kereszténység. Egy valamire való vallás, kis önkritikát birtokló istenség már réges régen szégyenében elbujdokolt volna, lemondott volna, ami a középkort, illetve az az utáni időket illeti.
Nézz végig a lengyeleken, illetve azon az elmebeteg ikerpáron. Gusztustalan, nevetséges és undorító, amit művelnek. Az ilyenek miatt NINCS egységes Európa. Imádkozni, kérni, követelni, nyalni tudnak. Adni, gondolkodni, építeni azt nem. Ez lehetne a keresztény egyház hitvallása is.
Edelweiss: nemhinném, hogy a gazdasági okok szólnak igazán a törökök ellen. Nem mi tartanánk el őket(bár ha így kéne gondolkodnunk, akkor miért nem a németek, franciák és a benelux államok tartoznak csak bele az EUba?) A baj, ha tetszik, ha nem, hogy muzulmánok és sokan vannak. Illetve az a baj, hogy őket még el kell nyomni. A keresztényeket nem (bár én szívesen levenném nullára az állami támogatást..)
Azért ne essünk már át a ló másik oldalára, a török hódoltság nem volt leányálom. Frontországnak lenni sosem az.

Leszarom a virágzó (???) magyar költészetet és reneszánszt, amikor lepusztul az ország, és elbukjuk 150 természetes népszaporulatát (és akkor a török témánál is eljutunk odáig, hogy leírjuk: Trianon, ami ugye az akkori népességpusztulás szerves következménye).

A török-magyar barátság kezdete a XIX. századra datálható, amikor a közös orosz/pánszláv ellenség (ez utóbbiak a függetlenségükért küzdő balkéni szomszédaink), meg a büdös halszagú finn rokonság elvetése eredményezte az egymásra találást. Meg nem utolsó sorban a Habsburg-ellenesség, aminek köszönhetően a hódoltságról festett kép egyetlen hosszú nagy barátkozást kezdett ábrázolni, amit csak néha-néha szakított meg egy-egy vitézi bajvívás, szigorúan baráti alapon (lásd. Koppányi aga testamentuma)
sanche 2007.07.26. 23:25:52
Te se általánosíts. S ráadásul, ami volt, elmúlt.

Bakker, mérjünk már egyenlő mércével. Rohadtul nem számít a vallás. Se a keresztény, se az iszlám.

Egyébirányban a Törökök nem olyan baromi elmaradottak, mint ahogyan itt egyesek szeretnék őket láttatni. Gondolom soha nem tették még ki a lábukat ebből a kis lábáztató medencéből...


frundsberg 2007.07.26. 23:23:10
Respect. Tökéletesen egyetértek.
A keresztény Európa nem azt jelenti, hogy ne volnának ezek az országok szekulárisak, hanem azt, hogy szinte mindenki tart karácsonyt, intézményeinket, beleértve az EU-t áthatja a részben a katolikus egyház által megőrzött római jog, nagyjából hasonló nézeteink vannak a családról. Volt reformáció, stb.

Magyarország számára is néha érthetetlen az európai intézmények szellemisége, pedig nálunk mindez megvolt. Szerintem a törökök idegenül éreznék magukat az EU-ban, és mi sem értenénk szót velük. Ráadásul se ők, se mi nem akarjuk - mármint ami a török és az európai polgárokat illeti. Lehet, hogy jobb volna valami tartós és érdekközösségen alapuló szövetséget kötni velük, mint közös jogrendszert erőltetni.
Frundsberg! Hogy a barátkozás mikor kezdődött, azt fejből nem tudom, de hová is menekültek Rákócziék, hogy az életüket biztonságban tudják? De Bem apó is Törökországba menekült,Murad pasa néven török tábornok lett. Még az iszlámra is áttért. Ha ma élne, őt se engednénk be?! Mint ahogy Széchenyi István Ödön nevű fiát is kirekesztenénk, mert török táborszernagy volt. Neki különben nem kellett menekülnie, de valamiért ott jobban érezte magát, és végül Konstantinápolyban halt meg.
adanielnek igaza van, szerintem is nehezen értenénk meg egymást. Ott például elképzelhetetlen lenne, hogy egy volt török miniszterelnök Nagy-Törökország matricás autóval járjon. Nem értenék, hogy ez nálunk hogy lehetséges, de félő, hogy eltanulnák, és berajzolgatnák majd a térképeikre Budát meg Egert, mint saját városukat. Erre mi kivernénk a balhét, mi meg nem értenénk, hogy miért nem értik meg, hogy amit nekünk szabad, azt nekik nem szabad.
sanche

"ami a középkort, illetve az az utáni időket illeti."

Itt "középkor"-t, a kommunisták és a nácik csináltak. Igazi és valóságos sötétséget. Száz milliós hulla hegyet. És ateisták voltak, mindketten a felvilágosodás és a modernizmus apostolai.

Keresztény ellenes érveitek jó részét a Kádár János felvilágosult iskoláiban tananyagként oktatták például nekem is. Az inkvizítorok gyalázták az inkviziciót, de azért egy kicsit gyakorolták is.

Nem 1400-ban, hanem 1960-ban.
Turbulencia 2007.07.26. 18:21:59
öreganyátok 2007.07.26. 19:29:03

a le van maradva-t úgy értem, hogy mohamed úgy i.sz. 620 körül alkotta/alapította meg az iszlámot (mellesleg zsidó és keresztény elemekből), jézusnál sokkal később. és ahhoz képest ma egyáltalán nincsenek hatszáz évvel mögöttünk az arab államok, perzsia és törökország pláne nem. persze az iszlámnak még sok lépcsőn át kell mennie, hogy eljusson abba az állapotba, amiben a kereszténység van ma európában - a tanítások megkérdőjelezhetősége, reformáció, az állam és az egyház szétválasztása. nem sokmindent tudok törökországról, de annyit biztosan, hogy az egy világi állam (vö. szaúd-arábiával, perzsiával, a tálibokkal). a lényeg: a törökök érdemeik elismerése mellett azért tényleg úgymond hátrébb járnak, mint mi, de valóban jó úton haladnak az európai értelemben vett szekularizáció felé (sajnos ugyanakkor európai országok pedig lassan kezdenek visszafordulni - lengyelo. pl.)

másik téma, a ki néz le kit: ha megkérdezel tartósan nyugaton élőket, esetleg 2-3. generációsokat, el fogják mondani neked, hogy az "őslakosok" még őket is másodrangúnak tekintik, a hozzáállásukból érezhető a felsőbbrendűségi érzés.

Paszternak · osember.blog.hu 2007.07.26. 19:42:10

a protestantizmust sem kell sajnálni, az indiánokat pl. ők irtották ki, és a közel-keleten is speciel ők kavarják a szart. remélem örülsz, hogy különválasztottam őket a katolikusoktól.
Rákócziék Lengyelországon keresztül Franciaországba mentek (lehetőségük megvolt az amnesztiára egyébként, de akkor még bíztak abban, hogy megéri magasabb tétre játszani). Törökországba akkor mennek, amikor az utolsó felszabadító háború zajlik (a Bánátért), abban bízva, hogy esetleg a török győz és akkor össze lehet hozni megint egy jó kis hűbéres fejedelemséget legalább Erdélyben.

1849-ben olyan marha sok helyre nem lehetett menekülni. A török hadsereg ezért tele volt lengyel és magyar emigráns tisztekkel, akik közül páran elég csúnya véget értek (Guyon Richard, Stein Miksa, csak hogy néhány "magyart" említsek). Hivatásos katonák voltak ehhez értettek, ott meg kellett a szakértelem. Mellesleg a törökök baszták lefegyverezni a területükre szorított osztrák csapatokat, ami a nemzetközi jog szerint kötelességük lett volna, pedig ha megteszik, akkor lehet, hogy nem kell menedéket nyújtani egyetlen magyar tábornoknak sem...

De nem tudom, hogy jön ez most ide? Ha elolvastad az előző hozzászólásaimat, akkor láthattad, hogy támogatom a török csatlakozást, de racionális érvek, és nem rózsaszín ábrándok hatására. A török hódoltság fényezése értelmetlen és történelmietlen, és a ki hova menekült se számít különösebben.
Siatorska

A Szürke Farkasok szerinted milyen térképeket rajzolgatnak?
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.26. 23:33:40

az általánosításokért elnézést kérek, ami a lengyeleket ill. keresztényeket illeti.Nyilván vannak normális, értelmes lengyelek stbstbstb. De mi a külpolitikájukat látjuk leginkább. És az undorító, nincs jobb szó rá.

"Bakker, mérjünk már egyenlő mércével. Rohadtul nem számít a vallás. Se a keresztény, se az iszlám."
Ezzel vitatkoznom kell. Igenis számít sajnos. Akkor nem számítana a vallás, ha
1:a vallás nem lenne ok a gyűlölködésre. 2: a vallás nem mosná ki egyes emberek fejét, mígnem szektás gyilkosok, öngyilkosok lesznek. 3:az ember a vallását magában tartaná, nem követelne, nem térítene..esetleg csak beszélne a saját vallásának megfelelő felebarátjával. 4: a gazdaságot NULLA százalékban érintené.
A kutya, a csonttal együtt ezekben a pöcegödrökben van eltemetve. Mert a vallások nem ilyenek. Az iszlám a legkevésbé. A kereszténység csak részben és mert beverték az orrát, nem másért.
Amúgy én kezelném a legegyenrangúbban a vallásokat. Amíg engem nem érint, addig tényleg mindegy nekem a vallás.. de sem a törökök iszlám hite sem a lengyelek nagy keresztény hite, nem olyan, ami ne érintene. Sőt, akár árthatnak is.
Teljesen egyetértek Veled! A folyamat elemézésével is - nem az iszlámtól kell félnim, hanem a fundamentalista radikálisoktól, akik azonnal pengethetnek a nemzeti büszkeségen, ha az EU rátartian visszautasitja a törököket. Feltételeket kell szabni - az örmény népirtás bevallása elkerülhetetlen, de amúgy, inkább támogatni kellene a szekuláris erőket.

Viszont, amit Irakkal kapcsolatban irsz, helyesebben odavetsz, az már nem annyira igaz. Az amik rengeteg hibát követtek el, de ki nem, ha valami új szituba kerül... A magyar arab-szakértők túlságosan leegyszerűsitik a dolgot - nem az. Nekem, aki nem itt élte át a rendszerváltást, Magyarország is még csak egy demokratikus próbálkozás, gondolj bele, ha ez az egész Rákosi után szabadon, több évtizedes lelki nyomor után kellene demokráciát épiteni, miközben az oroszok időnként felrobbantanak valamit a városban... szóval, nem olyan egyszerű az ott Irakban... és legalább annyira veszélyes magukra hagyni, mint amennyire veszélyes a törököket elutasitani...
jaj jaj jujujuuuuj nagymagyarországos matrica!!! mostmilesz?!?! ráadásul miniszterelnök volt!!! itt a világ vége!!!

akkor arra mit mondjak, hogy ma is az a zászló van kinn minden középületen, ami alatt ezreket küldtek munkatáborba recskre, kínoztak meg és végeztek ki 56 után!
bocs az előbbi offért, kikívánkozott.
CsSzV,

nos, az EU-nak ÓCCSÓ munkaerőre van szüksége. A drága német, francia, brit meg mehet a túróba. Ne mondd, hogy nincs munkanélküliség ezekben az országokban, mert rögtön lesuttyózlak. Vagy szerinted hamis állítás, hogy 1933 óta ekkora munkanélküliségi ráta még nem volt Dajcslandban?

Akkor miről ugatunk?
teisfiambluetooth,

bocsesz, ha félreérthető volt az irónia. Nem, én is azt látom, hogy itt mindenki orrba-szájba keveri a katkó egyházat a kereszténységgel. Mintha a siíták = iszlám panelt nyomnák be.

Nem, dehogy, én is azért hörgök itt-ott, hogy ne általánosíccsunk mán, kremszpen.

Az meg, hogy a libsibolsik megfeledkeznek minden más keresztény felekezetről és csak a Vatikánt basztattyák, nekem igen csípi a szememet.

És még valami, evribadinak: képzeljétek el a vegyesházasságokat, milyen szép is lesz, mikor a református lány hozzámegy a mohamedán pasihoz. És élnek boldogan, míg egyikük meg nem hal... Avagy gettósítanátok őket? Akkor meg az lesz a baj...
\"a magyar reneszánsz a török megszállás idején bontakozott ki, a törökök nemhogy akadályozták, de segítették.\"

es Hunyadi, a marha, nem akarta beengedni a kulturat. pedig a tobb szaz felgyujtott magyar falu, meg a lakatlanra kiirtott orszagreszek kulturalis elete hogy fellendult!

na elmesz a picsaba a baromsagaiddal egyutt. de minimum isztambulig ne allj meg.
"Vagy szerinted hamis állítás, hogy 1933 óta ekkora munkanélküliségi ráta még nem volt Dajcslandban?"

ezt az emeletes faszsagot honnan szoptad, bogaram?

4.2%os a munkanelkuliseg jelenleg Nemetorszagban, te idiota:
de.wikipedia.org/wiki/Arbeitslosenquote

(erdekesseg: a sajto altal gazdasagi paradicsomnak beallitott Szlovakiaban majdnem ketszer akkora a munkanelkuliseg, mint Magyarorszagon.)
"Ott például elképzelhetetlen lenne, hogy egy volt török miniszterelnök Nagy-Törökország matricás autóval járjon."

mar megint faszsagokat beszelsz. a NATO alig birta visszatartatni a turkokat, hogy lerohanjak eszak-irakot, mert addig nem nyugszanak, mig a kurdokat ki nem irtjak.

te valami barlangban elsz, es nem olvasol sem tortenelemkonyvet, sem ujsagokat, vagy honnan veszel ennyi boduletes baromsagot?
Paszternak · 2007.07.27. 08:12:45
Egyrészt lásd Edelweiss válaszát, másrészről meg a szimpla munkanélküliek száma szart se ér a valóságban.

Itthon is aránylag magas a munkanélküliek száma. S miért is? Vannak hiányszakmák. Egyre több, csak éppen a nagyérdemű kényelmes, baszik odaköltözni, ahol meló van, azt várja, hogy majd az atyaisten segít rajta, és nyammog a segélyért. Átképezni magát büdös neki.

Én elhiszem, bakker', hogy szar dolog - adott esetben - diplomásként elmenni dolgozni valami szalag mellé, vagy kubikusnak, vagy költöztetőnek, vagy bárminek. Csak tudod, nekem se esett le a nem létező aranygyűrű az ujjamról, amikor fejlesztő-programozó létemre elmentem költöztetőnek. Igen, zongorát, ágyat, szekrényt. Meg elmentem szőnyegboltba eladónak.

Ja, hogy egyeseknek kurva büdös a meló? Hát tudod mit? Az ilyen dögöljön is éhen.

---

Az egyházról: az, hogy legtöbbször a Vatikán kerül elő, annak profán, és eccerű' oka van. Az a leghangosabb, a leghuhogóbb. Majd ha a protestánsok központi, egyszemélyi diktátora is meg akarja mondani a frankót, akkor az is ennyiszer kerül majd elő. Amúgy meg nekünk agnosztikusoknak és ateistáknak majdnem tök mindegy, melyik felekezetről van szó.
A lényegen nem változtat, hogy mindegyik meg akarja mondani a tuttifrankót. Meg gyalázkodni, sátánozni és bűnt kiáltani.

Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
Ehm. Reggel van még, csak kicsit beszélni mádzsár. Mea culpa.
"Ez egyértelmű én nem vagyok keresztény sőt nem tetszik az egész egyház, de a kultúránk a civilizációnk bizony zsidó-keresztény alapokon nyugszik, amely magába olvasztotta a görög-római civilizáció örökségét is."

igy van. fogalmazhatunk ugy is, hogy a katolikus egyhaz olyan, mint egy internatus, amit minkenki ruhellt aki oda jart, viszont akik onnan kikerultek, azok tobbnyire ugyanazokat a moralis ertekeket hordozzak, es nem kell nekik elmagyarazni, hogy miert nem szabad verni a noket, lesittelni Orhan Pamukot, es kiirtani a kurdokat.

ha ugy tetszik, az EU bizony egy osztalytalalkozo, egy klub, ne probaljunk meg ugy tenni, mintha nem az lenne.
Re: frundsberg 2007.07.26. 23:23:10
"Edelweiss - azért nem ártana észben tartani, hogy per pillanat mi sem vagyunk nettó befizetők, szóval talán ne járjon a szánk..."


Khm...
Azért ez a nettó kifizető befizető nem olyan 1értelmű. Pl buktunk egy kevés vámot.

(táblázat következik megpróbálom prezentálni)

Az import volumen változásának figyelembevételével módosított értékek 2003-ban (2002. évi áron):

Vámbevétel kiesés:
millió EUR 5614,9
(vám+ÁFA)milliárd Ft 1364,3


EU-tól kapott támogatás (PHARE, ISPA stb.) teljes összege 1991 és 2003 között kb. 1,4 milliárd euró (330 milliárd forint).


Én anno azért támogattam a csatlakozást mert reméltem, hogy a jogharmonizáció hozadékaként eltűnnek az idióta magyar joghézagok, a bolond kijátszható adók, az ügyeskedők, az állam szétrablása, a korlátlan pénzszórás, a protekcionizmus. stbstb.
Ezekből viszont eddig nem sokat látok megvalósulni, a pénz viszont hiányzik. :(
Edelweiss 2007.07.27. 08:53:44
Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a morális alapértékek nem a kereszténység sajátja. Ugyanúgy sajátja az iszlámnak is.
Mint ahogy valaki említette ezek a dolgok elsősorban az életszínvonallal, a környezettel, a tanultsággal függ össze.

Magyarországon is, az elmaradottabb vidékeken is vannak "érdekes" dolgok. Lásd a nők helye hol van, az asszony verve jó, és egyéb nyalánkságok. (Megjegyzem néha a tanultság is kevés ezen nézetek megváltoztatásához)

Szóval ne tegyünk úgy, mintha az azonos tőről fakadó zsidó-keresztény-iszlám kultúrának nevezett izé nem lenne kompatibilis, mert maximálisan az. A különbségek máshol keresendők, nem a vallásban.
"Edelweiss - azért nem ártana észben tartani, hogy per pillanat mi sem vagyunk nettó befizetők, szóval talán ne járjon a szánk..."

ki az a "mi"? mi kozom nekem a magyar allamhoz?

tovabbra is fenntartom a kijelentesem, hogy tobb ingyenelot nem vagyok hajlando eltartani, inkabb veszek magamnak a megmarado penzbol eggyel nagyobb autot, vagy epitsek belole az EN utcamat es az EN gyerekem ovodajat. leszarom, mibol eteti a turko a kecskejet, tolem sem kerdezte meg senki, mibol fizetem a lakbert. oldja meg.
(afrikat is leszarom.)
A kultúrális jellegek sztem nem épp időfüggők.
Ha a muszlimoknál a 600 évvel példálózunk nem kellene indiának meg kínának nyugatibbnak lenni a nyugatnál? :)

"Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a morális alapértékek nem a kereszténység sajátja. Ugyanúgy sajátja az iszlámnak is."

lehet. viszont kurvara nem sajatja a torok allamnak.

en meg a kornyeken sem akarok latni egy olyan orszagot, ahol egy Orhan Pamukot perbe lehet fogni egyaltalan, es csak azert nem sitteltek le, mert beszolt az EU.

milyen egy szar csurhe az ilyen?
Kristl 2007.07.27. 09:14:37
Ez a három (zsidó, keresztény, iszlám) egy tőről fakad. A kínai, vagy az indiai nem.
Bár való igaz, Indiának lett volna honnan tanulnia. Lásd még a Korona Ékköve.

Kína meg egészen más tészta. Ott technokrata diktatúra van. (Amúgy ettől eltekintve elég durván tolják a dolgot, nem lehet azt mondani, hogy az általános elnyomáson kívül egyes csoportok jobban el lennének nyomva, ha ez számít bármit is :D)

Edelweiss 2007.07.27. 09:14:55
Ehm. Jóreggelt, megin' általánosítasz. Az, hogy van köztük olyan is, nem jelenti azt, hogy a legtöbben olyanok. É'ted...

Amúgy csak margóra:
index.hu/x?d1986=/politika/kulfold/0723flp/

Welcome to EU. Rotfl.
"Jóreggelt, megin' általánosítasz."

mit altalanositok? ki a faszom egyenlo a torokokkel, ha nem a torok ALLAM? te mirol beszelsz?

ja es arrol is meselhetsz, hanyan tuntettek Isztambul/Ankara utcain Pamukert.

"Az, hogy van köztük olyan is, nem jelenti azt, hogy a legtöbben olyanok."

nem a szart nem. ok valasztottak meg Erdogant, tehat egyet ertenek vele.

na meg persze a torok rendorseg is biztos "felsobb utasitasra" kezelte hoskent Hrant Dink gyilkosat, te idiota.
Ne félj! 2007.07.27. 00:02:02

Szintemajdnemhogy, de azért _mégsem_ látod jól. A baj, hogy nem összekevered a szezont a fazonnal, hanem, hogy nem jössz rá: a kettő ugyanaz.
Remek, kiválló, pompás, elsőrangú felhozni a komministákat és a nácikat! Bebizonyítottad, hogy hülyék mindig vannak. Az emberek nem bírják magukban tartani parányi agyuk kis rémálomszüleményeit. Nem az eszmék a rosszak, hanem az emberek. a nácizmusban is lehetne találni jó dolgokat, a kommunizmusról nem is beszélve. Ahogy a kereszténységben is.
Kommunistázni, nácizni persze sokkal egyszerűbb, mint elgondolkodni, hogy mit ártott ez a békés vallás a világnak. És egyes helyeken árt ma is (lásd Afrika).A nácikat visszaszorították innen. A kereszténységet sajnos nem annyira, hogy tudatosuljon bennük mi is az amiben hisznek: kellemes kis tanmesék, feleannyira hihetően, mint a gyűrűk ura, és akit nem érdekel, azt nem érdekli, nem akar adót fizetni más hülyeségére, ami _megbukott_ már, úgy, ahogy a nácizmus is.
Szóval nyugodtan teherted a vallást abba a kalapba, ahonnan a kommunistát meg a nácit kihúztad. Nem jobb egyik sem..már ami a megvalósítást illeti.

És tisztában vagyok vele, hogy a kereszténység is csak egy csillag, ami már letűnőben van. És, hogy lesz helyette más, mert kik mások, mint a legnagyobb ellenzői, magukon mindig bebizonyítják, hogy tényleg a majmoktól származunk. De én most azt utálom ami _van_ kereszténység, horoszkópmánia stb. És pofázok is, abban bízva, hogy kellemetlen perceket okozok. akár. Bár a mai világban tényleg csukott szemmel kell járni egy igaz hívőnek.
Edelweiss 2007.07.27. 09:39:31
Akkor néhány szösszenet arról, hogy is volt az a valóságban:

hetek.hu/node/8740/print
www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=81807

Igen. Kb. arról beszélünk, ami nálunk is van, ahol miniszterelnököt és főpolgármestert dobálnak, meg fenyegetnek embereket. Ja, és a török nacionalisták kábé a kurucinfóval vannak egy szinten. Meg a 18 vármegyével. Nem kímélnek senkit és semmit.
Ugyanott tartanak ők is, mint mi.

Te mit szólnál, ha ezekkel azonosítanák az országot? Meg a szabadság téri gyújtogatókkal? Most komolyan.

Már bocs, de én nem idiótáztalak le, kispofám, úgyhogy vegyél vissza.

S nem mellesleg a 301-es cikkelyt hatályon kívül helyezték törökországban.
Csoda-Szarvas, bar a temahoz nem tartozik szorosan de Kinaban a keresztenyeket, ujgurokat es tibetieket sokkalta jobban elnyomjak a tobbi nepretegnel. (Es lehet hogy meg masokat is akikrol nem tudok.)
A három vallás gyökerei valóban "közösek", ám a kultúrára már nehéz lenne ezt kijelenteni. Akkor is ha a kultúrák a lapja valamilyen vallás.
A kereszténység pl nem tisztán "ókeresztényi" zsidó gyökerű hit, hanem átesett jó pár vérátömlesztésen.

"Szóval nyugodtan teherted a vallást abba a kalapba, ahonnan a kommunistát meg a nácit kihúztad. Nem jobb egyik sem..már ami a megvalósítást illeti."

Meg mellé tehetem az összes ideológiát, például a liberalizmust. Melyik őlt meg több embert? Hány ember haldoklik ebben a pillanatban az éhségtől a szabadpiac gazdasági hatásai mellett? 80-100 millió?

Én örülnék a legjobban, ha közös adónkból nem kellene az egyházaknak adni, mindig a reprivatizáció elvét vallottam, így az egyházi tulajdon teljeskörű visszaadását is. De ha lehet akkor ne támogassuk az Operát sem adónkból, mivel az engem nem igazán érdekel. Fizzessék meg akik a szolgáltatást igénybe veszik.

Nem tudom, mi a oka a vallás ellenességednek,de feleslegesnek és értelmetlennek tartom. Bizonyára a jobbító szándék, de inkább az ellenségeddé teszel engem, így ismeretlenül is. És sajnos mindkét oldalon vannak "harcosok",amit én őszintén sajnálok.
szabosz 2007.07.27. 10:24:46
Igen, ebben igazad van. Official nyomják el, nem pedig az állampolgárok egymás közt. (Ez a mostani kontextusban a becsületgyilkosságokkal kapcsolatban jött fel, nem voltam egyértelmű)

Kristl 2007.07.27. 10:31:01
Ahogyan a másik kettő is így van ezzel. De most akkor miről beszélünk? Számít az alapja, vagy sem? Egyesek itt a kereszténység felsőbbrendűségét azzal magyarázzák, hogy mit tanított Jézus. Számít ez? Ha igen, akkor ugyanez számít Mohamednél is. S nem az, ami az évszázadok alatt történt.

Ha nem, akkor meg mit számít, hogy milyen kultúrkör? A japánok is civilizáltak, pedig csak az utóbbi másfél évszázadban kezdtek el kereszténykedni ott egyesek. Meg a kínaiak is.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.27. 10:46:23
De mit is tanított Mohamed?
hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=44088
Az a baj, Árpi, hogy ha az Mszp indított volna népszavazást a reformok megerősítésére, sikítva tapsikolnál örömödben...
Edelweiss, te zseni:

4,5 millió volt a számuk 2001-ben. Ennyi embernek nincs munkája 5-6 évvel ezelőtt a BRD-ben.

Ezt az emeletes fasságot innét szopom:

de.wikipedia.org/wiki/Bild:Arbeitslo
seBRD.PNG

De különben meg jobb, ha lejjebb mész a lapod alsóbb részére, amit oly nagy orcáéval idéztél és kiderül, hogy biza a német Arbeitslosigkeitsquote 8,8% 2007 júniusában (Bundesagentur für Arbeit, Nürnberg).

Tehát halkabban, papuskám, mert a vörösingesek meghallják. Oszt kiderül, mecsoda emeletes fasságokat írsz.

:oD

CsSzV,

neked is csak azt tudom mondani, kiválló 10teletel, hogy Németországban igenis van jelentős mértékű munkanélküliség, és dosztig volnának munkavállalók, akik oda mennének az egykori Ostblockból, ha engednék. De nem engedik, mert a szaxervezetek nyomják a kormányt, hogy nemá idejöjjön a fél Balkán, munkát vállalni.

Azon vitatkozhatunk, hogy 4,2% vagy a 8,8% az sok, vagy kevés. 4,5 millió embert munka nélkül, csak Németországban, na az gáz. Annak a 4 500 000-nek qrwára nem kell 70 millió Hakan Sükür, ha mégolyan szuperül focizik is.

Háj!
Szivembol szoltal!
Nem ertem ezt a gogot, amivel lenezzuk a Balkanon elo embereket!
Aki jart mar Europa nyugati felen, az megtapasztalhatta, hogy semmivel sem jobbak, okosabbak, kedvesebbek, stb. a nyugat-eu feherek!
Nem art kinezni egy kicsit a nagyvilagba: az EU Kinaval, az USA-val, Oroszorszaggal versenyez - egyaltalan nem jon rosszul nekunk Torokorszag!
Kicsit fellelegeznek, ha az EU nem a britekrol, franciakrol es a nemetekrol szolna vegre!
ATW 2007.07.27. 11:22:25
Izé. Szóval akkor te egyetlen kivándorolt, egyiptomi származású filozófusra építed abbéli véleményedet, hoyg az iszlám gyökerétől fogva kegyetlen, és romlott, és mindenki más hazudik?

Akkor én nyugodtan mondhatom, hogy a pápától kezdve, Jézusig mindenki hazug, és már JK megtervezte a világuralmi törekvéseket? Kb. ugyanannyi a valóságtartalom mindkettőben. Ráadásul később kis híján be is következett a világuralom...

Paszternák:
Jó.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.27. 13:26:40
Nem, nem egyetlen kivándorolt (de miért is?) filozófusra építem a véleményem. Még csak nem is biztos, hogy ugyanaz a véleményünk az iszlámról, én csak olvasgatok: érdekes téma. Viszont ha Árpi bácsi Jézust szakállas hippihez hasonlította, akkor... na jó nem fejezem be, biztos érted.
ATW 2007.07.27. 13:35:31
Nézd, amellett, hogy Mohamed próféta volt, amellett hadvezér is volt. S mint ilyen, természetesen kritika tárgyát képezhetik a tettei, tanításai. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy abban az időben nem csak az arabok folytattak expanziót, hanem a perzsák és a zsidók is.
Azaz nem nagyon volt más választás, mint harcolni a területekért.

Azonban az iszlám vallás alapja a sária. Ami nem egy kőbe vésett valami. Inkább amolyan állásfoglalások halmaza, amelyeket soha sem szabad az adott időbeli, történelmi kontextusból kiemelve tárgyalni, mert szükségképpen fals eredményt ad. De a Magyar Iszlám honlapon ezt sokkal szebben el tudták magyarázni. :) Javaslom, olvasd el, megéri.

Ugyanígy lehet azt mondani, hogy a keresztények micsoda vérnősző népek voltak (lásd keresztes hadjáratok), meg lehet azt mondani, hogy háborúztak új területekért, amelyek a vallásuk bölcsője volt.

Nekem mindegy, mert én hajlok arra, hogy nem lehet szétválasztani ezeket a dolgokat. Csak akkor mindkettőt mérjük egyformán.

S ha igaz lenne, hogy minden moszlim olyan, amilyennek ez az egyiptomi csóka leírta, akkor már réges régen Arab-Perzsa konföderáció lenne egész európa.
ide rengeteg mindent írtak és kb csak a harmadát olvastam.

tapasztalat(!), nem elmélet:
lehetőségem volt dolgozni az egyik legnagyobb török építőipari cég (ENKA) alvállalkozójaként külföldön. A munkások és vezetőik közötti kapcsolat egyértelműen feudális típusú volt (kommunikáció lehajtott fejjel, étkezés külön helyiségben, elképesztő minőségbeli különbséggel, stb).
A munkások nagy része analfabéta, személyi higiénia nista, elképesztően koszosak és büdösek voltak.
Ilyen emberekkel nem hogy Törökországban, de keletebbre sem találkoztam azóta sem.

elmélet:
Úgy gondolom, hogy azok a törökök akik pl. Németországban "problémát" okoznak a családon belüli gyilkosságaikkkal nem feltétlenül egy harcos, beilleszkedni képtelen társaság. Lehet, hogy komoly erőfeszítések és igyekezet mellett mindössze eddig sikerült eljutniuk. Több generáció után biztosan kiegyenlítődnek a kölcsönhatások a betelepültek és az őslakosok között. Azért az első 200 év szerintem nagyon problémás lesz.
Mivel az iszlám alapját nem csak a Korán adja, hanem a Mohamed életét és mondásait magában foglaló haditok is…

Hippi vs. hadvezér: ezek lennének a közös gyökerek? (költői)

Azt megbeszélni, hogy melyik vallás kinek és miért szimpatikusabb, nyilván nem itt, és nem három tőmondatban érdemes.

Ui: ismerem a lapot...
Európa szekuláris, igaza van Tóta W.-nek, csak nem a hadsereg tartja fenn ezt az állapotot, mint a "szekuláris", valójában ázsia fekvésű, szegény és civilizálatlan Törökországban. Ahol - nemmellesleg - iszlamista pártok nyernek egyhuzamban.

A fejlettebb, európaiak által ismert részek régi görög területek, de ez csak egy partmenti sáv, ahol még hellén szelek fújnak. Volt már EU bővítési biztos Anatóliában?

Miért jó nekünk, ha a fejlesztési pénzeket ázsiai állam kapja majd?

Miért jó nekünk, hogy olyanokkal vagyunk türelmesek, akik legszívesebben lecsapnák a fejünket jatagánnal?

Szaúd-Arábiát ne vegyük be?

Vagy Jement?

Ha jótékonykodni akarunk, akkor miért nem Ukrajára gondolunk, szomszédban van, és nem törökök, hanem európaiak lakják. Etc. Hm?
Csoda-Szarvas-Vadász

Előtte nem voltak kultúráltak ezen területek? :)

...

Antikrisztián

Semlyénék is vallási fundamentalisták és olykor a mdfes D.I. is gyanús... :)

NEm kellene egyebkent civilizalatlan bandanak lefesteni ázsiát. :)
"Hellén szelek" úgy 2000 éve nincsenek, és utolsó rugdosásuk se volt valami fényes...
és a görög meg a roman meg az alban szvsz tök olyan mint a török, csak egyik több másik kevesebb nyugati segítséget kapott.
A nyugati kultúrkör még okés, de abba nincs benne az ortodoxia ám. Szal az eu sztem túlteljesített.

Ukrajna úgy hírlik maffiózós, meg maga se tudja eldönteni hogy nyugati e vagy ortodox, majd ha kettéesett vissza lehet térni rá, adig értelmetlen.
Re: Csoda-Szarvas-Vadász 2007.07.27. 09:30:26
"Amúgy csak margóra:
index.hu/x?d1986=/politika/kulfold/0723flp/

Welcome to EU. Rotfl."


Az én olvasatomban ez a hír arról szól, hogy ha egy ország annyira tiszteli a hagyományait, hogy dacára a demokratikus rendszereknek megtartotta a királyság intézményét, akkor a k***a anyját annak a fasznak, aki belehugyozik a képzeletbeli puncsostálba és alázza ezt a hagyományt. A királyság ott egy múzeális, nemzeti, hagyományos érték.

Nálunk még a tárgyiasult nemzeti értékeknek sincs igazán tisztelete. Tisztelhető, intézményesült személyi "kultusz" pedig végképp nincs. A mindenkori köztársasági elnöknek lenne egy effajta szerepköre, de a 45 év kommunizmus azt hiszem kiölte mindenfajta méltóság tiszteletét.

Most kicsit hülyén fogja kivenni magát a következő pár mondat, úgy tűnhet mintha én akarnám megmondani a spanyoloknak, hogy mit tegyenek. :)

Tehát, mivel spanyolországban demokrácia van, lehet akár népszavazást is tartani, és gondolom mindenféle vérfürdőbe torkolló forradalom nélkül eldönthetné a többség, hogy akar -e egy palástos, koronás élő nemzeti jelképet, vagy sem.
Ha nem akar, akkor király úr köszönjük a részvételt, munkaidő lejárt, itt a végkielégítés, boldog nyugdíjas éveket. Ha viszont igen, akkor abban az országban mindenkinek illenék tisztelni ezt a jelképet.
Aki nem bírja ki királyságban az húzzon el vhová, ahol nincs. Mondjuk Mo-ra, itt kíválóan meg lehet élni mások alázásából.
Én lesz*om, hogy van -e király Spo-ban vagy nincs, de ha ezen eset után a spanyolok a karikatúrista mellé állnak, akkor rúgják ki a fenébe a királyukat! Ha nem tudják tisztelni, akkor az intézmény elvesztette az egyetlen funkcióját így létjogosultságát is.
Pajti! Kedves Tótha W.!
Ki lóg a lóláb! Te nem a török felvételért korteskedsz, hanem az izraliekért. Ha Európa nem keresztény és főleg nem európai népeket integrál akkor jöhet bármi, zulu, kaffer, vagy maori. Mond csak, miért is Europai Unió!? Hajrá fel a poszt internacionalizmuséért, vagy netán a kozmopolitizmusért és a vörös és véges-végtelen tulipánmezőkért!!!!
szamojed

Pedig poénos lenne ha izrael "jöhetne". Szépen következetesen megkövetelni náluk is az emberi jogokat, a szekularizált államot meg a jogharmonicációt. A magam részéről csendes derűvel várom ezt a pillanatot. :)
Azért szerintem az továbbra is probléma, hogy az EU tagállamok lakóinak többsége és Törökország lakóinak többsége is ellenzi a csatlakozást!
Én is Törökország felvételére szavaznék adott esetben, de azért nem csípőből. Például arra az érvre, hogy ha belépnek, akkor majd hogy megszilárdulnak a mindenféle vívmányok, jó ellenérv lehet, hogy Románia és Bulgária gyakorlatilag addig hajtott végre reformokat, amíg fel nem vették - azóta néma csend. Tehát a jelenlegi "ott a mézesmadzag valahol a távolban" felállás nem biztos, hogy gyengébb hatású (bár azért nem mindegy, hogy 10 évig csatlakozik az adott ország vagy 30).
A másik dolog, hogy Törökország már elég nagy ahhoz, hogy ellenhatást is kifejtsen, vagyis komolyan átalakíthatja az EU-t - mennyivel kisebb Lengyelország és mégis, mennyi mindenben rákényszeríti akaratát az EU-ra.
A harmadik, hogy Törökországon belül is iszonyat különbségek vannak - hiába tüntetnek százezrek Isztambulban a reformok mellett, ha Kurdisztánban meg középkori állapotok uralkodnak, nem lehet csak az egyik Törökországot felvenni.

(PS. nem lepődöm meg, hogy pár kommentezőnek erről is Izrael jutott eszébe, végülis az UEFA-kupában ott vannak :-) de mintha nem nagyon akarnának belépni, pont mert akkor kénytelenek lennének bizonyos emberi jogi minimumr)
Inkább Izlandot kéne felvenni az EU-ba, az legalább jó ország.
Üdv!
Előre kérek elnézést, hoyg nem olvasom el az összes megjegyzést hozzá. Párat olvastam csak, és szükségét éreztem, hogy leírjam a gondolataimat.

Volt szerencsém Törökországba menni most tavasszal. Semmi komolyabban nem tudva róla elég negatív előítéleteim voltak. A viszonyokkal, az emberekkel, meg mindennel szemben.
És akkor jött a pofáraesés. Csak kedves emberekkel találkoztam, a 12 milliós Isztambulban és a 2000 fős faluban is. Rend, tisztaság. Olyan közlekedés, hogy azt itthon el sem lehet képzelni.
Nem mellesleg az emberek nagy része ismeri az Istent (a keresztényt...), Jézust, és tudnak is a keresztény vallásról. Mi mit tudunk az övékről?

Jó lenne néha olyan "balkáni" állapot itthon is, mint amilyen nagy átlagban náluk van.
Természetesen ettől függetlenül vannak szélsőségek, de hol nem?
Azért az legyen világos, hogy a valódi ok nem a vallás, hanem (mint mindig, mindenhol) a pénz. Mint oly sok gonoszság a világtörténelemben, ez is vallási köntösbe van bújtatva.

Egyrészt Törökország ugye relatíve nagyon szegény (főleg minél nyugatabbról nézve), azaz nagymértékben részesülne az EU-s forrásokból (azaz a torta nagy szeletét kihasítaná magának), amelyet a nettó befizetők nyilván nem akarnak finanszírozni. A másik ok, hogy félnek a munkaerőpiac megnyitása után még inkább felerősödhető migrációtól, amiből már a tizenkettek csatakozása után egyszer elegük volt - ld. európai alkotmány elutasítása Fro-ban és Hollandiában, amelyet a 12 relatíve szegény ország felvétele nyomán a 'régiekben' kialakult ellenszenvvel magyaráztak elsősorban.
Antikrisztián

Semlyénék is vallási fundamentalisták és olykor a mdfes D.I. is gyanús... :)

NEm kellene egyebkent civilizalatlan bandanak lefesteni ázsiát. :)
"Hellén szelek" úgy 2000 éve nincsenek, és utolsó rugdosásuk se volt valami fényes...
és a görög meg a roman meg az alban szvsz tök olyan mint a török, csak egyik több másik kevesebb nyugati segítséget kapott.
A nyugati kultúrkör még okés, de abba nincs benne az ortodoxia ám. Szal az eu sztem túlteljesített.

Ukrajna úgy hírlik maffiózós, meg maga se tudja eldönteni hogy nyugati e vagy ortodox, majd ha kettéesett vissza lehet térni rá, adig értelmetlen.


Kristl-nek:

Hellén szelek még a 20. században is fújtak, tekintve hogy az antik időktől a 20 sz.-ig görögök lakták az általam említett sávot. Sőt az első vh után a sevresi békeszerződés Görögországnak ítélte. A részeges Kemál vedte csak vissza több évvel később, amikor a szokásos török kisebbségi politika (kiirtás elűzéssel kombinálva) alkalmazásával törökösítették Szmirna környékét és az európai Trákiát.

Nem egész Ázsia civilizálatlan, csupán a Közel-Kelet. Japán pl. persze egész más kategória. 1ébként a civilizációt spengleri értelemben használtam, nyilván nem a kultúrára gondoltam.

Az tény, hogy a balkáni államok felvételeével túlteljesített az EU, de az ortodox-római törésvonal halvány, tekintve, hogy szerencsére 1re kevesebben hisznek ebben a "Szentségtelenföldi" babonában. A másik: Délkelet-Európa ugye EURÓPA, nem Ázsia, mint a muszlim Töröko., ahol - Tóta W. figyelmébe ajánlva - megint az Igazság és Jólét Pártja nyert. Tehát az iszlamisták.

Ukrajna talán maffiózósabb ország, mint a robbantgatós Töröko.?

A lényegről senki sem beszél: mondjuk Ukrajnában (tovább folytatva: MOntenegróban, Horváto-ban, Macedóniában etc.) európai SZÁRMAZÁSÚ népek laknak. Európai KULTÚRÁJÚ, ÉS európai ÉLETMÓD mintái alapján.

Törökország Kemálig mindezek ellen háborút viselt.

A laikus államot szuronyok tartják fenn. A nép pedig a vallásos erőkre szavaz.

Nem vagyok a bővítés híve, Horvátország kivételével. Elég lesz megemészteni Romániát, meg Bulgáriát.
Árpi, ha te egy brüsszeli TótaW lennél, simán rá lehetne kérdezni az árfolyamodra... De mivel itt írsz erről, Mo.-on, ahol semmit sem számít, mi mit gondolunk Tör.-ról, nos, ha netán eljut Ankarába e poszt híre: elégedetten simogatják a szakállukat a monitor előtt. Mert még ingyen is voltál...
Mindamellett én szimpatizálok velük, de még váratnám őket jó ideig...
Valóban gondolatébresztőre sikeredett ez a szösszenet, ezért, ha megkésve is, én is elmerengenék kicsit fölötte. (Nem azon, hogy mennyire következetlen vagy elvtelen, e tekintetben elégtétellel tölt majd el, ha esetleg a szerző a harangozás mellé megkapja egy müezzin énekét is, és majd írhat róla egy cikket, hogy a kurva anyjukat és különben is micsoda hülyék már...)

„Az okkult delíriumtól végleg megszabadított Törökország...”

Ez a vízió szép, ám ettől még következtetésnek szerintem fából vaskarika – már ha abból a _tény_ből indulunk ki, hogy az uralkodó tendencia a mai Törökországban épp ellenkező előjelű: az egyre erőteljesebb iszlamista politikai mozgalmak éppen hogy megkérdőjelezik Atatürk nyugatosított, világi nemzetállam koncepcióját, és hogy pontosan ezek a vallási alapon álló politikai pártok nyerték meg a választást és alakítottak kormányt 2002-ben, és erősítették meg pozíciójukat 2007-ben.

„...megtermékenyítheti az elmaradottabb mohamedán kultúrkört.”

Ez nekem pillanatnyilag pláne illuzórikusnak tűnik. A fentebbi tendencia ui. világméretű, a 21. század épp azzal vette kezdetét, hogy „beköszöntött a vallás kora”: azoknak az országoknak a nagy részében, ahol a világ népességének többsége él, a vallás újjáéledése figyelhető meg, másutt az állam nyugati világi modelljét megkérdőjelezték és lecserélték.

Ezekben az országokban a legvallásosabb emberek nem az idősek, hanem a fiatalok, nem a szegényparasztok, hanem a jól képzett fehérgallérosok és szakképzett emberek, akiket épp az a t ö r ö k o r s z á g i orvostanhallgató-nő testesít meg, aki azzal hívta ki maga ellen a világi kormányzatot, hogy iszlám fejkendőt viselt a tanteremben.

A tudósok észlelik ezeket a folyamatokat, és nem győzik hangsúlyozni, hogy pl:
– Oroszországban Lenin világi és vallásellenes szovjet állama átadta a helyét az orosz álamnak, amely az ortodoxiát központi fontosságúnak tartja „az orosz lelkiség és kultúra megalapozásához és kibontakozásához”; – Indiában vallásos konzervatív (nacionalista) mozgalmak vették tűz alá Nehrunak a világi, szocialista parlamenti demokráciáról vallott koncepcióját, és egyik tagszervezetük (BJP) győzelmet aratott a választásokon; – Iránban a sah törekvése, hogy világi, nyugati államot hozzon létre, elbukott az iráni forradalommal; hogy Palesztinában a Hamász aratott fényes győzelmet – s ennek következményei Londonig, Bejrútig, Újdelhiig, Jakartáig gyűrűztek; – Izraelben az ortodox zsidó csoportok elutasítják Ben-Gurion elképzelését a világi zsidó demokráciáról; – míg Dél-Afrikában az Apartheid elleni küzdelem egyik prominens élharcosa Desmond K. Tutu, anglikán érsek, addig – az arab világban újfajta nacionalizmus van felemelkedőben, amely egyesíti a Nasszer-időszak korábbi antagonisztikus régi nacionalizmusát és a politikai iszlám mai egyre erőteljesebb áramlatait; – ahol választásokat tartottak az arab világban, az iszlamista politikai pártok csaknem mindenütt növelték erejüket az új évszázad első éveiben; – a térítő vallások hívekért folytatott világméretű versenye óriási hatással bír a politikai életre Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, Kínában, Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, a kaukázusi volt kommunista országokban. – az USA alapvetően keresztény, és bevándorlói révén, ha lehet, még inkább azzá válik és így tovább.

Tömören: a világ, amely a 20. században a szekularizmus felé tartott, mára – Nyugat-Európa kivételével – hátraarcot csinált: a politikai vezetők világszerte arra törekednek, hogy a vallási értékeken alapuló nemzeti rend új formáit alakítsák ki, kitöltendő a kiüresedett nyilvános szférát. Nem kell messzire menni: Magyarországon 2006-ban OV megtér, segítségével, mintegy „a katolikus egyház lándzsájának hegyeként”, önálló frakciót alakíthat a KDNP.

Mindennek a jelentősége felmérhető, ha például eszünkbe idézzük, hogy 2000 óta a polgárháborúk majd’ fele (43%) vallásos színezetet öltött, míg a ’40-’50-es években csupán a negyede bírt ilyen jellegű töltéssel. Ilyen világban nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy nacionalista, militáns, iszlamista vezetésű, a szomszédos iraki állapotok miatt gazdaságilag és politikailag sérült ország, ahol a hadsereg kénye-kedve szerint váltogathatja a kormányokat (kell-e mondani? – teljesen antidemokratikus módon) jót tenne az Európai Uniónak.

Mindezt talán nem árt figyelembe venni, amikor arról vizionálunk, hogy majd „Az okkult delíriumtól végleg megszabadított Törökország” esetleg „megtermékenyítheti az elmaradottabb mohamedán kultúrkört”, pláne szekularizációs törekvések jegyében – avagy: Heads Up!
(w.blog.hu/2007/02/12/heads_up).

*

„A feladat: szabad (vagyis szükségképpen világi), demokratikus államot csinálni egy muszlim zsarnokságból.” Ill.: „...az Európai Unió nem vallási közösség, hanem demokratikus, szabad országok szövetsége, ahol lehet bárki keresztény, zsidó, ateista vagy muszlim, amíg el tudja fogadni, hogy a többieknek nem muszáj annak lenni.”

A modern török állam ideológiai alapja a török nacionalizmus. A török nacionalizmus alapja pedig az általános török etnikai közösség koncepciója (amelynek egyenes velejárója bármely más etnikai-politikai identitás elutasítása) és azon idea, amely egyenlőségjelet tesz az állam területe és maga a nemzet közé. Ebből a szempontból a török állam és nemzet nem egyszerűen elfoglal, azaz birtokol egy területet, hanem az állam és a nemzetek maga _a_ terület, vagyis az ország – Törökország. Mindebből következően: bármely kísérlet, törekvés, politikai mozgalom, amely nem-török etnikai identitás létjogosultságának elismertetésére irányul (ld. kurdok), illetve politikai ellenzék alapja, a törökök szemszögéből a török állam sérthetetlensége ellen irányuló támadás. (Ha esetleg ez valakinek túl elvont, egy hazai példa: „...a politikai határokat átszabták, de Magyarország ott van, ahol magyarok élnek, sőt, ott is van, ahol magyarok már nem élnek, Magyarország ott van, ahol lelkünkben húzódnak határai – fogalmazott minap a Fidesz Országos Választmányának elnöke.) Ha azonban a kurdok lélegzethez jutnak, az a szomszédosság révén azonnal érezteti a hatását Irakban, és ez visszaüt Törökországra, s amennyiben az ország az EU tagja, úgy az egész közösségre, ahogyan egy iraki kurd állam létrejötte is destabilizálhatja Törökországot, egy esetleges tagsága révén pedig az Európai Uniót. (Miként? Részben ld. alább:)

*

„Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba.” Ill. „Nem lehet mecsetet építeni Európában? Hm, azért épülgetnek itt-ott. Egyébként épülgessenek. Itt egy szabály van: elviselni a másikat, amíg nem bánt.”

Már rég nem arról van szó, hogy felépül-e egy-egy mecset vagy egy kifőzde, oszt jónapot, vagy sem. Ma már másképp működik a bevándorlás, mások a hatások és következményei, amelyekkel számolnunk kell, és korábbiak tapasztalatai és tanulságai nem segítenek abban, hogy megértsük dinamikáját és következményeit, hacsak nem a történelmi Magyarország tapasztalatait vesszük alapul, vagyis Trianont. A szomszédosság, a mennyiség, a törvénytelenség, a területi csoportosulás, a folytonosság és a történelmi jelenlét együttes hatása meggátolja az integrálódást, ellenben felerősíti az önálló identitást. Csak egy példa: a bevándorlás öngerjesztő folyamat. Az elvándorló elvándorlásra bírja otthon maradt barátait és rokonait, mivel elmondja, hogyan kell elvándorolni, anyagilag támogatja elköltözésüket, és segédkezet nyújt nekik a munka- és lakhelyteremtésben. Így kialakul a lánc-elvándorlás, amely során az elvándorlás egyre könnyebb lesz az elvándorlók minden következő csoportja számára. Minél tovább tart az elvándorlás, annál nehezebb politikailag leállítani. A szerveződés szintjének dinamikája: a bevándorlók elitjei gyorsan megalakítják szövetségeiket, politikai nyomást gyakorolnak a bevándorlók jogainak és anyagi támogatásának elősegítéséért, majd hamar rájönnek, hogy érdekük azt diktálja, hogy fokozzák a bevándorlást, s így megnöveljék szavazóbázisukat. És ha a bevándorlók szavazóbázisa megnő, akkor a politikusok nehezen tudnak ellentmondani vezetőik igényeinek. A különböző bevándorló csoportok képviselői koalíciókat alkotnak, amelyek összefogják a bevándorlást gazdasági, ideológiai vagy humanitárius okokból pártolók támogatását. Amennyiben a koalíciók sikert érnek el a törvényhozásnál, az ebből fakadó előnyök természetesen azonnal lecsapódnak a legnagyobb bevándorló csoportnál.

Elhiszem, hogy egyeseknek könnyű érzéketlennek lenni a területi, nemzeti, vagy kulturális integritásra – de azért mégis, nem nehéz elképzelni, hogyan viszonyulnának ahhoz, ha mondjuk múlt hét óta a mai Magyarországnak már csupán egyharmadán szervezhetnék úgy az életünket, mint eddig, mert a többi részt már más nemzetiségű, kultúrájú, felfogású, vallású vagy vallási gyökerű emberek laknák, alakítanák és kormányoznák. Ez nem vízió, veled is megtörténhet – ha egyszer megtörténhet a világ leghatalmasabb nemzetével, az Amerikai Egyesült Államokkal (!), vagy pl. megtörténhetett itt, a szomszédban (!) az ország küszöbén. 1961-ben Bosznia-Hercegovinában a népesség 43 százaléka szerb volt, 26 százaléka muzulmán. 1991-ben 31 százaléka volt szerb és 44 százalék a muzulmán. A szerbek etnikai tisztogatással válaszoltak. Olyan államok, mint Texas, Új-Mexikó, Arizona, Kalifornia, Nevada és Utah, amelyek valaha Mexikóhoz tartoztak, ma gyakorlatilag a maguk reconquistájukat élik – hispanizálódnak, mexikanizálódnak, kubanizálódnak, ezzel együtt identitásuk is rohamléptekben alakul át hispanó vagy mexikói identitássá. Az eltérő kultúrájú amerikai állampolgárok elvándorlása már megkezdődött ezekből az államokból.

„Itt kezdődik Európa felelőssége.”

Valójában itt kezdődik Európa felelőssége. Mert valószínűtlen, hogy Európának, Törökország csatlakozása esetén, ne kéne számolnia olyasfajta reakciókkal, mint amilyennek például a legutóbbi francia választás végeredménye tekinthető. Számolni kell újabb, a változások ellen tiltakozó, alapvetően faj- és kultúravédő társadalmi-politikai csoportok megjelenésével, ill. a régiek megerősödésével és előretörésével; olyan csoportokéval, amelyek megpróbálják megállítani vagy visszafordítani ezeket a változásokat, illetve azt, amiről, helyesen vagy helytelenül, azt hiszik, hogy lefokozza társadalmi státusukat, munkahelyüket kijátssza a bevándorlóknak és a külföldi országoknak, lezülleszti kultúrájukat, lecseréli nyelvüket, leértékeli, sőt eltünteti országuk történelmi identitását. Ezek nyilvánvaló örökösei lennének ezek a mozgalmak annak a számtalan kizárólagos, vallási, nemzeti, faji és külföldiellenes politikai törekvésnek, ill. mozgalomnak, amelyek a múltban hozzájárultak az európai identitás meghatározásához – már amennyiben feltételezzük, hogy valóban létezhet ilyen: fehér, keresztény, militáns, pluralisztikus és változatos. Mindez olyan jellegű-mérvű konfliktusokhoz vezethet, amelyeknek az Unió valamennyi polgára kárát láthatja, régi bevándorlók épp úgy, mint az újak, a rendezetlen helyzetű kisebbségekhez tartozók, vagy az újonnan csatlakozott ország polgárai, vagy bárki helybéli (vagy akár idegen).

Mindebből következően én amondó vagyok, hogy érdemes egy kicsit elfilózni a török tagságon, és alapvetően olyan dilemmaként felfogni azt, amely Európa jövőjét, bel- és külpolitikáját egyik pillanatról a másikra akár kedvezőtlenül is befolyásolhatja, hosszú távon pedig – évtizedekben, évszázadokban gondolkodva – egész arculatát alapvetően megváltoztathatja, bizonyos szempontból akár nem tetsző irányban is. UFF
Pentagruelnek

Fentebb más érvekkel ue.-zt fejtegettem. Így van, át kell gondolni a török csatlakozást. Tovább megyek: NEM is kerülhet szóba komolyan.

Az USA azért erőlteti, mert a térségben az 1etlen katonai szövetségese neki és Izraelnek. De az EU nem NATO! Az USA ezt képtelen felfogni.

Milyen alapon oktrolálja "belénk" a félholdat Amerika? Ez olyan, mintha az EU erőltetné, vegyék be Mexikót tagállamnak! Asszem néznének nagyot az Újvilágban.

Egyébként miért nem zavar senkit, h Észak-Ciprust megszállva tartja a török hadsereg? És hát a görög ciprióták nem akarnak egyesülni a telepes muszlim résszel. Igazuk van, hihetetlen a két rész közti különbség.

Döntsük el: Ázsiai Unió vagy Európai Unió? Asszem nemm tudják ezt multikulti hibbantjaink Brüsszelben, mert már szóba került a szintén ázsiai Izrael, és az AFRIKAI Marokkó is.

A sivatagban biztatgatta az arabokat a bővítési biztos. És ugye nem leszek kikiáltva a Tel-Aviv-New York tengely propagálójának, ha Izrael csatlakozásán is röhöghetnékem van?

A ciprusi kérdés talán azért "nem zavar senkit" mert ha két a szövetséghez amúgy egyszerre csatlakozott NATO-tagország háborúzhat egymással, amellet már szinte "közömbös", hogy milyen másik gittegyletnek a tagjai. Ettől persze még számunkra nem muszáj, hogy közömbös legyen a téma.

Az USA meg jó sok mindent képtelen felfogni: a török rokonszenvnek momentán annyi – a megítélésük a török lakosság körében az iraki háborúnak köszönhetően vmi brutálisat zuhant, pedig náluk jobban már csak Izrael komálta őket a térségben: 52 százalékról 9-re! Azért ez már vmi. Lehet, hogy momentán még ők sem kíváncsiak a véleményükre a jövőjüket illetően.

Time to Heal US-Turkey Wounds
bcsia.ksg.harvard.edu/publication.cfm?program=CORE&ctype=article&item_id=1821
Pentagruelnek

Az adat megdöbbentő, amit írtál. Ez az atlantizmus csődjéhez fog vezetni: az EU-nak önálló útra kell térnie, mert az USA magával rántja háborús konfliktusokba. Nincs erre szükségünk. A bővítés helyett pedig a mélyítés lenne indokolt: hol van a szavakban létező regionalizmus? Fontos tényező lehetne a nemzetiségi kérdés megoldásában. Etc.

Azért annyit hozzátennék, a félreértések elkerülése végett: nem valami beszűkült sovinizmus, idegenkedés egy másik kultúrától alakította ki álláspontomat.

Remélem ez nyilvánvaló. Mellesleg mind a jobboldal, mind a baloldal jelentős része ellenzi a török csatlakozást.

Hegyi Gyula szocialista EP képviselő is ésszerű érveléssel operált 1 cikkében a NEM mellett. A jobboldalon pedig nem kell bemutatni mondjuk a Lega Nordot, Bossival.

Törökország: időzített bomba. Sajnos - erről az amerikaiak is tehetnek - nemcsak a szó átvitt értelmében.
Fordítsuk meg: kell e- egyáltalán EU?
USA azért tudott úgy létrejönni ahogy, mert az ottani őslakókat gyakorlatilag kiírtották, s a bevándorlók mind azért mentek oda, mert otthon szarabb volt (gazdasági), vagy üldözték (politiki/vallási/egyéb okok miatt). S volt valami közös pont, hogy mindenki távol volt az őshazájától (Ülő Bikát kivéve, lásd feljebb).
Itt viszont elég nehezen tudja az ember túltenni magát a régi ellenségeskedésen. lásd déli szomszédaink... az is únió
A SZU-nak sem sikerült jelentős ideig fenntartani egy több-államból álló úniót, pedig ott akkoriban toppon volt a military.
"a nagy birodalmak nagy bukása" szindróma óket is utólérte.
En az Arab Obolben dolgozom, mindenfele neppel meg vallassal. Mindenfajta muzulman letezik, a disznohusevo, pialotol a vahabita puritanon at a Landcruiserben feszito penzszoro obol arabig. Maguk a muzulmanok sem kezelik a vallasukat homogenkent, ahany muzulman allam van (es ahany muzulman), annyifele interpretalasat hallottam mar a Hitnek. Van, aki megerinthet kutyat, van, aki nem. Van, akinek a felesege meg maszkot is visel a fatyol alatt, van, aki forronaciban flangal, felig kibuggyano cicikkel.

Ez az egesz vallas dolog mestersegesen generalt. Az iraki haboru elott a muszlim haverjaim nagy resze azt se tudta, hogy a Szunni meg a Shia iszlam annyira kulonbozne, hogy mar-mar mas vallas (hat nem is, de a media ezt is felfujja stb.). Szoval Torokorszag felvetele csak geopolitikai, gazdasagi kerdes kell, hogy legyen, mivel a muzulmanokhoz valo viszonyunkat mas szinteken, dimenzioban kell rendeznunk: ha muzulman nalunk el, a mi torvenyeinket kell, hogy elfogadja, nem uszit, nem robbant, cserebe mi nem adunk disznohust a szajaba, hagyjuk, hogy hadd imadkozzon bekeben stb. De ehhez a torok kerdesnek vajmi koze sincsen, ez a massag elfogadasa MINDKET fel oldalarol (hiszen a muzulmannak is el kell fogadnia, hogy az europai mas, nagyon mas, disznot eszik, sort iszik, meztelen lanyokat nezeget az ujsagban, de ettol meg ugyanolyan ertekes ember).
ez alapján azért én inkább visszaküldeném a törököket kecskét b*ni otthon
www.sg.hu/cikkek/54429/betiltott_egy_blogportalt_torokorszag
teodorának
Jó a cikk, és lehetne még sorolni. Hiába: a szuronyok tartanak fenn egy kemálista-nacionalista rezsimet, a muszlim radikálisok pedig nem spájzban, hanem a hatalomban vannak.
soha nem hittem volna, hogy egy interneten olvasott glossza/blogbejegyzes egyszer majd gyokeresen megvaltoztatja egy allaspontomat.
tevedtem. bar sosem ismertem a dolgok hatteret ugy igazan, de a torokok eu csatlakozasa ellen voltam. viszont ha az irottak utananezve igaznak bizonyulnak, akkor ez valtozni fog.

livenlearn...
Ismerek egy lányt akikek a férje török, aranyos, rendes fiú. Gyerekük fog születni, és a lány szülei egy török könyvet adtak a kezébe, ebből kiválaszthatja, melyik nevet adja a gyerekének. Tehát a gyerek török gyerek lesz, török névvel(pedig lehetne török+magyar keresztnév). A lakhelyüket úgy fogják megválasztani, hogy török iskola legyen a közelben. Kell ez nekünk?
"Európa felelőssége"- ez egy marhaság nem gondolom, hogy Európa tartozik Törökországnak valamivel. És a csatlakozást-ha megtörténik- bizony mi fogjuk fizetni nem az Egyesült Államok.

iceman:

1. A székelyek tök ugyanezt csinálják
2. A gyerekből attől még lehet egy török nevű, törökül is beszélő normális modern ember.

A névvel és az iskoláztatással csak azt kivánják elérni, hogy ne magyarosodjon/németesedjen el teljesen, hanem a török származása is hangsúlyos legyen. Ennyi.
Én örülnék, ha végre csatlakozhatna Törökország, mert ez tényleg jót tenne Európa és az iszlám kapcsolatának. A gazdasági kérdésekről most nem beszélve, hogy ki fizeti a csatlakozást. A békének bizony ára van.
Én magam 7 éve élek Törökországban és nagy örömmel olvastam a blogot, végre valaki, aki európai, de érti valamelyest mi zajlik az országban és mi ennek a háttere.
Egy dologban azonban vitatkoznék: ez pedig a kormányzó AKP megítélése.
A párt, Törökországban köztudottan egy iszlámista párt, akik iszlám törvénykezést szeretnének az országban stb. Szimbólumuk, a lámpaizzó is egy korábbi, 1967-ben alapított marokkói iszlámista párt szimbólumához hasonlít. Azoknak ugyan kicsit visszamaradottabb a jelképük, egy petróleumlámpa ( nevük is egybecseng: igazság és haladás pártja, törökül Adalet ve Kalkinma Partisi).
A kormány egyértelműen az Amerika diktálta útvonalon halad, és ehhez tudni kell, hogy Amerika szövetségesei a térségben (Irak, Irán, Törökország stb.) élő kurdok (na meg a területükön lévő rengeteg olaj), akik önálló Kurdisztánt szeretnének és az lenne az érdekük, ha Törökországot feldarabolnák.
A török értelmiség (média, egyetemek stb.) ami néhány kivételtől eltekintve modern felfogású és az atatürki elveket valló réteg, valamint a hadsereg, akinek alkotmányban foglalt kötelessége az atatürki értékek és a világi rend védelem és NEM civil kontroll alatt áll, mint általában Európában, nagyon gyakran és élesen bírálja a kormányt. Ennek eredménye a mostanában zajló ún. Ergenekon-ügy is, mely szerint az ellenzékiek meg akarják dönteni a kormányt - ergo a kormány ellenzéki újságírókat, köztiszteletben álló egyetemi rektorokat stb. börtönöztet be nevetséges vádakkal (pl. hogy pártot akartak alapítani, ami ugye nem tilos sehol). Tuncay (ejtsd: Tundzsáj)Özkan ellenzéki médiaszemélyiség, aki a 2007-es több milliós tüntetéseket is szervezte szintén börtönben van és már csak azért is pártot alapított, bentről :) Új Párt néven.
Szerencsére a modern bíróság minden vádlottat felment, de mire eljutnak oda 1-1,5 év is eltelik.
Nem beszélve arról, hogy a közvagyont fillérekért játszották idegenek kezére és szemtelenül lopnak. Erdogan miniszterelnök milliárdos lett mióta kormányfő, előtte semmilye nem volt.
Nos, ez a párt egyértelműen Európába tart.
Ezzel szemben a török értelmiség és ellenzéki média úgy véli nem kell a törököknek az Unió, sokkal inkább független államként képzelik el az ország jövőjét, aki jó kapcsolatokat ápol a nyugattal is és az iszlám világgal is. Én magam is ezzel értek egyet.
És igen, inkább vagyok mádzsár kardes (magyar testvér) Törökországban, mint Auslander Európa nyugati felén :)
Szép napot mindenkinek!
@sanche: Minél több lakosa van az EU-nak, annál nagyobb az esély a túlélésre. Csak a nagy, egységes birodalmak maradnak fenn sokáig. A törökök teljes beengedése a közös piacra nagyon felpörgetné a gazdaságot - 70 millió ember valszeg fogyaszt is egy keveset - óriási piac. Az, hogy ki milyen vallású, az magánügy. A 600 éves elmaradás pedig egy kissé hamis - bár lehet, hogy a mi oldalunkon igaz lehet (gy.k. mi vagyunk 600 évvel elmaradva) - van is erre vagy 150 évnyi bizonyítékunk...
még mindig gyere bátran? pedig ez már akkor látható volt...
süti beállítások módosítása