W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Hol volt, hol nem volt

2007.03.05. 08:00 Tóta W. Árpád

A Magyar Nemzet, mint tudjuk, egy ezer lóerős fospumpa, amely még olyan csimbóktól sem akad el, mint Horváth Zsolt. Rettenetes hírszerkesztést és az idiotizmusig párthű publicisztikákat buzog fel minden áldott nap. De a fosban mégis találni olykor gyöngyöt.

Ha az allegóriát folytatnám, rá kellene térnem a Sebeők János alakú gyöngy leírására, úgyhogy inkább hagyjuk. Szó szerint azt akarom mondani, hogy kitűnő Sebeők-cikket találtam múlt szombaton a Magyar Nemzetben, ami most már fel is került a netre.

Hogy a sors meg a körülmények kegyetlen játékából hogyan sodródott Sebeők a Nemzethez, az mindegy, ha képes elérni, hogy lehozzák az írásait, ahogy Lem sci-fi mesébe rejtett szocializmuskritikáját a szocialista könyvkiadók. Márpedig Sebeők épp a vulgárkonzervativizmus egyik pillérének ront neki ebben az írásában, annak ellenére, hogy a lap amúgy pontosan ezt a lábszagú, plebejus konzervativizmust építi.

Az Aranykor, tudniillik. A Rendes Kerékvágás. Ezt a kifejezést még az egyébként nem totálkáros Lánczi András is alkalmazza Konzervatív Kiáltványában: hogy a dolgoknak vissza kellene térni abba. És akkor lenne jó. Lennének megint szélmolnárok és vízimolnárok, meg olyan jóságos varázslók, mint Gandalf. Megoldódna minden.

A butajobber ugyanis homályosan vagy akár konkrétan úgy gondolja, hogy volt egyszer egy jó világ, csak el lett baszva. Elrontották a tudjukkik. A jó világban mindenki istenfélő volt és sorsával elégedett, harmóniában éltek a természettel, és nem voltak buzik se. A zsidók is meghúzták magukat, nem szerepeltek a tévében.

A butajobber ehhez Cselényi József Legyen úgy, mint régen volt című dalát hallgatja a hülye tüntetésein. Két székelyhimnusz között. És úgy is gondolja. A barom.

Ha ki bírnak nyögni valamit arra a kérdésre, hogy mégis mikor volt ez, akkor mindenképp a felvilágosodás elé helyezik. Sebeők kérlelhetetlenül  továbbkérdez: ha az annyira jó volt, akkor miért nem maradtak úgy? Hát mert mégse volt annyira jó, azért. Királyként, földesúrként talán – az első tüdőgyulladásig –, de alattvalóként semmiképp. A baromnak nem volt jó élete akkor se, csókolom.

Fejlődni kellett, mert voltak például ezek a kellemetlen járványok, meg az is világossá vált, hogy a keresztény világmagyarázat több helyen is sántít. Különben is, ha nem fejlődünk, lelőnek azok, akik de. A fejlődés imperatív, és punktum. Mindig lehet jobb. Lehet, hogy katasztrófába vezet, de a hiánya biztosan. Az amerikai indiánok még épp mesélhetnek erről. Olvasni kellene legalább Sebeőköt, ti szegény, szerencsétlen idióták, akik nem vesztek kezetekbe mást, mint Magyar Nemzetet – a jelenlévők mind kivételek, mert ők legalább az egeret kezükbe vették –, elolvasni, felfogni, és belátni, hogy jobban jártunk, mint az afrikaiak, ahol nem volt fejlődés meg felvilágosodás.

Progresszív és ügyesen aktualizált cikket írt Sebeők János, csak persze nem figyel rá senki. Ő a kattant emberke a majomketrecből, szegény. Különösen szívmelengető az optimizmusa: hogy ha a múltban nem is volt Aranykor, a közeljövőben van rá esély. Ehhez viszont előbb fel kéne hagyni a tévhittel, miszerint a középkorba kell visszatalálnunk.

Sebeők János rovata a Magyar Nemzetben szombatonként jelenik meg.


Címkék: magyar nemzet lapszemle

513 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6443015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a szimpiség viszont Téged nem ment meg néhány rád vonatkozó - Téged , tudom, nem érdeklő - véleményváltozásról
edves Eloi! Mindig is bíztam az MDF szvazóinak a bölcsességében,hogy vezetőikben előbb, vagy utóbb megszólal valami, hogy kivel kötöttek koalíciót.Népünk bölcs vezére, a kicsi Viktor ha a politikust nem is, de legalább a nőt tisztelje Dávid Ibolyában, mielőtt gyalázkodásra nyitná a mocskos száját.Tulajdonképen örülnünk kéne a kis napóleonnak, mert így biztos a tisztességes jobbközép erősödése, és lehet, hogy a következő választáson az MDF-re szavazok taktikai okokból, mert az MSZP úgyis kap eleget.Civilizált országban már egy vesztes választás után is lemond a pártelnök.O.V. a harmadik után is ugatni fog,nagypapa krában is ő lesz a keretlegények királya, de a FIDESZ ezt érdemli.Talán Satut és Potykát, meg a nyilas lányt is felveszik a listájukra,meg Budaházit,Molnár Tamást,Torockait.Utóbbi lehet a külföldön élő magyarsághoz menesztett követ.Majdnem olyan jó, mint Németh Zsolt, aki kivonult Markó Béla beszédjéről.Ha az erdélyi magyarságnak egyetlen EU képviselője sem lesz, azt köszönhetik Tőkésnek, meg a Fityisznek.
Nnnnnna, Árpád, tök jó. Itt a haverod...

" a nőt tisztelje"
Jóóóóóó. Meg Elena Ceaucescu-ban is.....

ÉS ÉN MEGMONDTAM:

"MDF-re szavazok taktikai okokból, mert az MSZP úgyis kap eleget"


Ennyi, bíróúr, nincs több kérdésem.


hm... épp arról szeretnék írni, hogy az mdf kiváló stratégiai pozíciója ellenére sem erősödött meg.
Szinte hihetetlen, amikor ilyen taktikai szimpatizánsai vannak....
Meg Herényi, milyen jól bemanőverezte a TT-t a Zemdéefbe.
és a választási szlogen, az basszus.... az GesztiPéterért kiáltott.
"Nő az esély"

És milyen függetlenek....és ŐK a bezzeg gyerekek. Látod Viktorka, az Ibolya meg a Karcsi millyen ejrópaian ellenzéki, nem antiszemiták. Érthetetlen, h mér nem szavaznak rájuk többen. Én azt javaslom mostantól szavazzon az _összes_ emeszpés az emdéefre. Az mekkora taktika, sőt STRATÉGIA lenne.
„ezer lóerős foságyú”

Nézem a pontot, nézem ... szeretem a foságyút.

Nézem a pontot, nézem ... szeretem a foságyút.

Nézem a pontot, nézem ... szeretem a foságyút.

Öhhh, erőszak.
Sziasztok! Hatalmas a vita, árpádsáv, antiszemiták, homofóbok, Hothy, fasizmus, stb. Jóságos Ferencünk tematizál, s miközben ezen órákat vitáznak a magukra valamicskét is adó entellektüelek, azok, akik munkával keresik a kenyerüket, szépen gyűjtenek az államadósság kamataira. Kérdés: Ha én ezt így gondolom, akkor antiszemita-fasiszta, vagy kádárista-kommunista vagyok?
„Jóóóóóó. Meg Elena Ceaucescu-ban is.....”

Meg az alkesz, szakállas borjúfejű gizikéban.

Stipi-stopi, én voltam demagógabb.

Hurrá!
Nem, Ajtony, nem „antiszemita-fasiszta, vagy kádárista-kommunista”.

Szimplán hülye.

Igaz, az kevésbé hangzatos.
Azé a négy éve jobban basztunk szlogent lófasz se üti ...
Jójó bazmeg, tudtam h ebbe fogtok belekötni.....:DDD

De miazhogy "tisztelje a nőt"?????

Elképzelem a választások után, GyF feláll, azt mondja, " drága nacsasasszony, csak ön után", és Ibolya alakít kormányt.....

szóval hagyjuk má egymást.....de mavo te egy ilyen lovag vagy, nem??? Kb. midáig is így képzeltelek el ;)
Meg a kedvenc politikai hekkem:
Jó, akkor lesz koalíció, ha Ibi lesz a ME. Jóóóóóóóóóóóóóóóóóó.
2-3000 éves proud magyar nation, yeah.
asszem oda kell basznom egyet sumér irányba, bár mavo ezt ige alaposan feldolgozta már.
Shenpen:

"Magyarország viszont, kereszténység ide vagy oda, ezen mindig is kívül állt. A középkorban talán az egyetlen állam volt, ahol a legitimáció - ami akkoriban kizárólag isteni legitimáció lehetett - nem a római császári hatalomra volt visszavezetve, hanem Szent István emlékezetes koronafelajánlására."

Ez azert igy, ebben a formaban nagyon durva leegyszerusites. Nem a Magyar Kiralysag volt az egyetlen rom. kat. kereszteny kiralysag a kozepkori Europaban, amely nem volt resze a Szent Romai (nemet-romai) Birodalomnak. Lasd pl, Francia Kiralysag, Anglia, Lengyel kiralysag etc. Masreszt a papa legalabb annyira jelentos legitimacios tenyezo volt, mint a csaszar (sot onmagat termeszetesen fontosabban tartotta, mint barki mast, az invesztitura-harcok reszben errol szoltak), mi meg eppenseggel a papatol kaptuk a koronat.

A magyar kiralynak nem volt huberura a nemet-romai csaszar, ez teny, de ennek aligha van tul nagy jelentosege a jelen osszefuggesben.

"Amikor a republikanizmus és a demokrácia megérkeztek, úgy tették ezt, hogy nem lehetett egy ősi hagyományra és annak feltámasztása mutatni: tökéletesen új, és ha úgy tetszik, bizony nemzetidegen eszmék voltak."

Ez ugy hulyeseg, ahogy van, Magyarorszagon ugyanugy jelen volt mind a kereszteny, mind a klasszikus antik kulturalis hagyomany, mint barmely mas kozepeuropai orszagban. Tessek pl. Kolcsey muveket olvasni, aki reszben gorog-romai idealok, reszben bibliai temak ujjaelesztesevel probalt demokratikus es nemzeti ethoszt megteremteni Magyarorszagon, a Himnusz is igy szuletett meg tobbek kozott.

A mai magyar konzervativizmus zavarodottsaganak ennel prozaibb okai vannak szerintem, ti. mit is "konzervaljon" a magyar konzervativ? A Kadar-rendszert? Mert hat a Kadar-rendszer az a kozvetlenul megtapasztalt mult, amivel folytonossagot tarthat fenn egy derek konzervativ. A Horthy-rendszert "konzervalni" nem lehet a mai Magyarorszagon, csak ujra feltalalni, visszahozni, ahhoz viszont inkabb forradalmar mentalitas kell, nem "konzervalo" mentalitas. Valahol itt van a problemak gyokere, szerintem.
Hát, hogy a gerinctelen, oldalról somfordáló, ijesztően vigyorgó (vicsorgó) krémember mitől "kicsit szimpi" Tótavének, ezen a ponton értelmi képességeim csődöt jelentenek.

Az MDF bizonyára ér misét, mégiscsak egy parlamenti párt, hát ne mellőzzük sznobizmusból. De csak ezért ér misét, másért nem. Egy politikai tanácsadó cég diktálja nekik, hogy mi a legyen a következő, nevetségesen olcsó kommunikációs húzásuk, miközben az antalli örökségről papolnak. Elképesztő dolog.

Antallnak ott volt a fejében az egész világ, nem kellett gondolkodnia egy percig sem soha, hogy politikusként miféle lépéseket tegyen. Pláne nem tanácsokat kérnie, pláne nem tanácsadó cégektől. Fujj.

Az urban legend az SZDSZ-t tartja "médiapártnak". Tévedés. Az igazi, az abszolút médiapárt a mosti MDF, nem más.

Viszont, amiről korább' szó volt, az antiszemitizmustéma, az se rossz... vazze láttátok a Ferit a parlametben?... majdnem elsírta magát, basszáj! dúrva volt.

Na, jó estét mindenkinek, Árpinak meg további jó munkát.
Elképzelem a választások után, GyF feláll, azt mondja, " drága nacsasasszony, csak ön után", és Viktor alakít kormányt.....

Húbazmeg.
tudtommal a PC már nem dolgozik az MDF-nek, csak a kampányban szállak be.
Visszabasztam magam a múltba ... egy 7%os pártig.

A Fidesz bizonyára ér misét, mégiscsak egy parlamenti párt, hát ne mellőzzük sznobizmusból. De csak ezért ér misét, másért nem. Egy politikai tanácsadó cég diktálja nekik, hogy mi a legyen a következő, nevetségesen olcsó kommunikációs húzásuk, miközben az antalli örökségről (halálos ágy, miazmás) papolnak. Elképesztő dolog.

Húúúbazmeg.
jaja itt írjuk ki a nevüket Political Capital.....

ezt a Herényi szimpátiát én sem értem. Vagy mondom, a lenini "minnél rosszabb (hülyébb) annál jobb" elv vana háttérben.

ML a M1-en!

Ezt azér én sem értem, elmentünk ezen a jó kis témán.....antiszemitizmus, síró GyF, zsidó származású Klára...hát késssz...

ó, vazze, itt a 2.0-s hülye, akinek már a sumérok is túl zsidók.
marad a szíriusz.
az, h herényi "szimpi", nem jelent többet, mint hogy önmagában nem túl undorító. kb mint navracsics. de mondom, nem ő a lényeg.
Kurszan:

A sumerok _nem_ voltak semitak. Ha nem hiszed, nezz utana. Tudsz olvasni, nem?
csak rovásírást.
kéne rováswiki.
(kéretik nem foglalkozni kurszán izével, ha a buszon komoly képpel odasomfordál valaki és azt mondja, a békávé ellenőrök a Hóóódrú/Szíriuszrú gyöttek: foglalkozol vele ennyit?)
mavo: ne légy álszent, neked egész sorozatod van az ilyen életformákról, nemde?
és nem is rossz sorozat..
(mavo: bocs, igazad van, csak informaciokozlesre szoritkozom a jovoben.)
Ilyenrű konkrétan húdenincsen, ez ritka állat, védeni kőne. :-)
A sumer nyelvnek nincs jelenleg ismert nyelvrokona. Egyertelmu, hogy nem tartozik a semi nyelvek csaladjaba. (Ezt meg a muveltebb szelsojobbosok is tudjak, mi ertelme volna a sumer-magyar kontinuitasnak, ha a sumer semi nyelve lenne?!)A sumer u.n. ergativ nyelv, mint jopar del-azsiai nyelv, a semi nyelvek meg nem azok.
hádehonne, vanrokonok, turáni nyelvek

(na, offolást kéne hagyni abba)
Amúgy, megvallom én élvezem a két Dávidibi három Fletó és másfél Viktor közé egy zsidókasumik röffeneteket. Ahogy Rejtő mondá, a partikat feldobják a kapatos fiatalok ... :-D
Ja, válasz.

Igen, nekem sorozatom van, de annak nem Sebeők a kontextusa.

Naugyehogy!
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.05. 21:09:19

Nem akartam Fideszre szavazni az Ibi még tökös jány volt a választások előtt, de azóta v.mi furcsa módon belecsusszant ferkó ánuszába az MDF-el egyetemben ...
gumicsizma3 2007.03.05. 23:07:24

Mer Badiny Józsi kitalálta sőt az etruszkok is rokonyok :)))
hagyma 2007.03.05. 17:38:20

A több biztosító sem jó mindenkinek az tény , de az államinál sokkalta jobb ... , mert ez ebben a formában gyakorlatilag nem működik.
"Doomhammer: te ez naggyon király ppt. Kurva jó."

Akkor még néhány kurva jót, csak neked.
www.eum.hu/letoltes.php?d_id=1374
www.eum.hu/letoltes.php?d_id=1357

Ezeket kell olvasgatni, nem az idióta agymosószerkezeteket, hívják őket Magyar Nemzetnek vagy Népszabadságnak.
na, ezek is jók, főleg a magyar sztem.
De ezek a gyerekek nem nagyon kapnak szót a "társadalmi" vitában.

MA volt ML, hááááááát, nem volt túl meggyőző.
Kurszán Kündü

Figyelj nem vagyok nyelvész, de gondolom nem véletlenül állapították meg a finnugor nyelvrokonságot. Azt viszont tudom, hogy ennek a történelembe való áthúzása politikai okokból történt anno , és nem fedi a valóságot. Na meg az első finnugoristák többnyire egy büdös szót nem tudtak magyarul, de v.miért a nyelvészek elismerik így biztos igazuk van nyelvi szempontból. Hiszen a nyelv sokszorta az égvilágon semmiben nem függ össze a származással ... főleg nomád népeknél.
Önkéntesen és önkényesen kiosztom "A nap droidja" kitüntető címet megosztva gabo54-nek és eloi-nak.
A cikkel részben egyetértek, de bűzlik a ballib fospumpától.
Valóban, a Magyar Nemzetet joggal lehet kritizálni, és sok szempontból a Népszabadság kevésbé színvonaltalanabb, és persze ügyesebben elfogult. De mi a színvonal egy politikai napilapnál? Az esztétika a legfontosabb? Nem regényről vagy festményről van szó! Szakmaiság és erkölcs milyen viszonyban legyen? Mengele jobb orvos, mint a körzeti orvosom? Hitler sikeres politikus? Ha a zseniális tudós és konyhaművész Hannibal Lecter irodalmi stílusban leírja az emberpörkölt receptjét, egy közepes szakács pedig lefirkálja a lecsó receptjét, akkor ti melyiket követitek...?
az, h a napi pártvonal helyett mást is le lehet írni, az egy politikai napilapnál a minden. jlzi például, hogy nem sorba kötött konyharobotok dolgoznak ott, hanem gondolkodó, autonóm emberek.
Kurszán Kündü · www.csillagosveny.blog.hu/ 2007.03.05. 23:54:54

Nem igazán vagy vitapartner mivel nem olvasod el a reagálásokat, vagy a másik verzió az, hogy képtelen vagy felfogni ezeket ... -
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.06. 00:08:13

Na ja csak ez a legtöbbször kb. annyi Magyarországon, mint amikor a Napkeltébe MDF-eseket is hívnak két szoci kinyalása között :)))
na jó, a napkelte, az nem játszik, népszabiról volt szó.
Az ugyanaz csak nyomtatott formában ... nem szeretem a pártsajtókat ... nem is értem kinek van még ezekre igénye? , de nem is jósolok nekik nagy jövőt. A Népszabadság egyetlen előnye még , hogy a szociban megszokták a népek, de szépen lassan kihal az olvasótáboruk, ahogyan a szoci szavazók :)))
Elkezdtem a Sebeők cikket, de rögtön az elején elakadtam és egy órája próbálom elképzelni azt az idomot aminek egy stabil és egy instabil súlypontja van. Nem marhaság ez?
Kurszán Kündü · www.csillagosveny.blog.hu/ 2007.03.06. 00:13:52

Származás tekintetében már a legtöbb magyar egyetemen, főiskolán nem erőltetik ezt a finnugorosdit talán Szegedet leszámítva, mert az a finnugorista bázis. Az is csupán max. egy elmélet , mint a hun-magyar-avar eg a summeresdi stb. , de gyakorlatilag sosem fog kiderülni, mert az ős-magyarság nem nagyon épített városokat, nem hagyott maga után tartós írásos emlékeket ...
A gömböc mennyiben is lendíti előre a jövőt? :D
Néhány fogalmat jó lenne tisztázni, úgy látszik, sokan félreértik, lehet, hogy én is.
Kik azok a butajobberek? A 2-3 millió fidesz-szavazó? A Magyar Nemzet kb. százezer olvasója? A hagyományőrző szakkörösök? A tüntetők? Miért hülyék a tüntetések Tóta szerint?
Ha az okos emberek tudják, hogy a jobbos-balos felosztás nálunk téves, akkor miért használják?
Mondjuk elfogadom, hogy a fidesz-szavazók az ún. jobbosok, de igaz-e rájuk a Tóta-féle leírás? Ismer-e Tóta egyáltalán fideszes szavazókat?
Kikből áll a fidesz szavazótábor a ballib manipulátorok szerint?
Fasiszta, horthysta, trianonozó, turulozó, nemezelő stb. csőcselékből. Valóban?
Leírom, hogy szerintem kb. mi a statisztika:
Van vagy 200 futball-hulligán, aljas bunkó, akik MTK-meccsen kiabálják, hogy megy a vonat Auschwitzba, és szeretnek verekedni rendőrökkel vagy más "szurkolókkal". Ezek, remélem, nem fidesz-szavazók, de ha mégis, ez nem azt jelenti, hogy a fidesz ilyen, hanem azt, hogy a csőcselékben is vannak olyanok, akik utálják pl. Gyurcsányt.
Van max 800 szkinhed, neonáci, operett- és divatnáci, akik szeretnek parádézni, a maszop és szadesz jogi támogatásával...
Van párszáz radikális nemzeti beállítottságú, aktívan politizáló, a törvényesség határainak környékén, akik érthetően dühösek és frusztráltak. Ezek egy része "nemzeti jelleggel" lobogtat árpádsávos zászlót, más része (egyesek szerint, én nem tudom, mert a fejekbe nem látok bele) antiszemita jelleggel. Sajnos utóbbiak is fidesz-szavazók, aki ki tudja szűrni őket, és lecsukni, tegye, megszavazom.
Biztosan vannak olyan 90-100 évesek, akik Horthy-nosztalgiáznak, ők is valószínűleg a fideszre szavaznak, ha kibírják az urnáig.
És vannak akik népzenével, néptánccal, nemezeléssel, íjászattal stb. foglalkoznak hagyományőrzés vagy hobbi címszó alatt, mint Tóta a tankokkal, nem tudom mennyien, de az ország jelenlegi szellemi állapotát nézve, biztosan nem sokan.
És akkor mi van a többi 2,5 millióval? És mi legyen a tízmilliós országgal? Max. 1200 bunkó miatt szívjon az ország?
OFF (??)

Ha kicsit már csendesednek a népek, megosztom Veletek egy ma esti müpás élményem.

Erdély magyar, román, cigány népzenét játszó bandáinak a legjavát (többek között a szászcsávásiakat, a palátkaiakat, Zerkuláékat) hozta el Budapestre Kelemen Laci, a Hagyományok Háza igazgatója. Lehetne fanyalogni, hogy rossz volt a hangosítás, kicsit show jellegű volt, meg hogy normálisan ezek a bandák így együtt soha nem játszanának (hiszen különböző tájegységeket és stílusokat képviseltek), de nem kell fanyalogni: csináltak valamit ma este a nagy öregek, ami valószínűleg megismételhetetlen, ami egyszerre volt magyar (mindenféle árpádsáv, nemzeti trikolór és hazug, álhazafiaskodó, melldöngető vagy éppen bús-kesergő szöveg nélkül), egyszerre volt kibogozhatatlanul kelet-európai (amiből majd' száz éve Bartók is sokat merített), lenyűgözően tiszta, ősi, autentikus, tiszteletet parancsoló, és megindító.

Kívánok hasonló élményeket kedves polgártársaimnak (különös tekintettel a tomboló magyarságtudatú utcai harcosokra, alternatív programként alkotmányozó nemzetgyűlés és székelyhímnusz-éneklés helyett, már ha saját magukon és szent ideológiájukon kívül bármi is érdekli őket...)

A mai témához ennyit kívántam hozzátenni, jó éjt mindenkinek.

Kurszán Kündü · www.csillagosveny.blog.hu/ 2007.03.06. 01:13:39

gportálos oldalakat alapban nem nagyon nézek gagyi mivoltuk miatt , és az általad ajánlott oldal szintén alátámasztotta bennem ezt az előítéletet ...

Bár az átlag gportálos oldalak esetében érdekes látni, amikor az emberi hülyeség szorgalommal párosul.
Az ügyészség szerint nem bűncselekmény fotósunk megverése- Megszüntette a nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ellen a két rendőr ellen, akiket azzal gyanúsítottak, hogy júniusban bántalmazták a Magyar Nemzet fotóriporterét egy futballmeccset követően – tájékoztatott a fotóriporter ügyvédje.


www.mno.hu/index.mno?cikk=400187&rvt=2

Igen egyedi nézőpont. biztos olyan szuperől működik ez a demokjácija?

bevallom, nemcsak én, hanem az egész index véres konkurenciaharcban áll ezzel a gportálos oldallal - a nevét le se merjük írni, csak úgy emlegetjük, az a gportálos oldal -, és sajnos vesztésre állunk. olvasóink és hirdetőink tömegesen vándorolnak át. mi is tudjuk, hogy ŐK JÖNNEK. győz a szittya förgeteg.
ez a Kurdan is egy erdekes jelenseg. raferne a vilagra mar egy vegitelet :/
Figyi Kurszán, ha már forrásokat ajánlasz szerintem az orosz kutatások a legobjektívebbek.

1. Orosz területen él a finnugor, és a török népek
99 százaléka, és folyamatosan a cári idők
óta küldik a kutatókat.

2. A nyelvészet, régészet, kultúrtörténet stb.
egy politika mentes menekülési útvonala volt ott sok ezer
No1. koponyának a diktatúra alatt is.

Ott valahogy úgy írják le ezt a történetet, hogy
az urali, finn és ugor népek lazán elszórva éltek
(és élnek ma is!!) Karéliától a Volga alsó folyásáig.
Moszkva megalapításához 1500-ban a mai város helyén volt finn falu sámánjától, táltosától kértek támogatást,
jóslatot mittudom.. ez közismert legenda, tehát még akkor éltek finnek délen !
De előre szaladtam. A lényeg, hogy iu. 100-300
körül egy komoly demográfiai robbanás történt a
Fekete tenger, Kaukázus, Altáji hegység vonalán az
un. türk, vagy török nomád népek közt, ezek
terjeszkedés közben olvasztották magukba az úgynevezett turáni kis népeket.
Itt egy hihetetlen keveredés van, gyakorlatilag több
ezer törzsröl, és nyelvről tudunk.
Tehát végül is a finn az rokona pl. a csuvastöröknek?
Meredek, de végül is közelebb vannak egymáshoz, mint
mondjuk az oroszhoz, vagy a perzsához.
A kulturális szimbiózis viszont tagadhatatlan.

Egyébként finnül a vér az veri!
És tudod a vért megtagadni...
Zambujeira:

Persze hogy hulyeseg. Sulypontja szerencsetlennek persze csak egy van, mint minden mas szerencsetlensegnek. Kulcsszo az egyensulyi pont, csak hat van, aki szeret "okosakat" beszelni, annak ellenere, hogy fogggalma nincs a dologrol (en is most rogton neki kezdek). De azt sem olvastam meg sehol, hogy az pontosan mit jelent. A szokasos szeles kornek szant lapokban megjeleno magyarazat szerint: csak ket felekepp lehet letenni az asztalra, hogy ugy maradjon, amelyikbol az egyik olyan, hogy ha kicsit maskepp lett letevve, akkor automatikusan belebillen abba helyzetbe, a masik meg epp elbillen, ha nem tokeletesen ugy kerul az asztalra. De hat az alapos altalanos- es kozepisoklas tanulamnyaim azt mondatjak velem, hogy akarmelyik feltamaszkodasi pontra ha ugy rakja az ember, hogy a sulypont (az az egy) pont eppen fole essen (amit mindig meg lehet tenni), akkor az egy egyensulyi helyzet. Ugyhogy gondolom, a definicio erosen egyszerusitett foldi halandok szamara, vagy csak szimplan hulye vagyok.
...jol van, rajottem magamtol, miert nem lehet mindig megcsinalni...
kedves objektív!Megértelek, de a ballib fospumpa nem érv.Csak ellenőrizhető tényeket írtam,s nem mint ballib.A Magyar Nemzet című nyomdai termékről egy szót sem írtam.Nem veszem a számra.Az alapító Pethő Sándor forog a sírjában.A "lap" pont olyan, amilyet elvár tőle a szakvezetés.
„Na meg az első finnugoristák többnyire egy büdös szót nem tudtak magyarul”

Na, konkrétan egy „történész”-től várná az ember a legkevésbé, hogy ilyen otromba hazugságokat írjon le.
„Ismer-e Tóta egyáltalán fideszes szavazókat?”

Nyilvánvalóan nem. Tóta egy gettóban lakik, ahol ötszáz vagy kilométeres körzetben nincs Fidesz-szavazó, de ha lennének, akkor sem beszélne velük, mert szemét/libsi/bolsi/libsibolsi/magyarellenes - a nem kivánt törlendő.

Mellesleg ez rám is igaz, meg mindenkire, aki nem Fidesz-szavazó.

Ugorgyunk.
...ja!!!,mikor lapozunk már odébb!
mavo · mavo.blog.hu 2007.03.06. 07:16:28

A finnugorisztika a Habsburg udvarhoz köthető, akik a történelmünk eltorzításával is akarták a magyar nép erejét csökkenteni.

Martin Vogel 1669 - kézirat a finn-magyar rokonság eszméjéről. Ez az úriember nem beszél egy finnugor nyelvet sem , nemhogy magyarul nem tudott.

J. Strahlenberg 1726-61 60 magyar szó egyezést talál a finn, vogul, osztják stb. nyelvekkel pl. "Miatyánk" szó összecseng :-)

J. Fischer 1768 Sibrische Geschichte c. munkája 13 szót rokonít igaz helyesen sem tudja leírni őket magyarul, mert ő sem igazán tud magyarul.

L. Schölzer 1771 Allgemeine Nordische Gesichte c. munkájában minket is megemlít szélsőségesen elfogult magyarellenes mű.

A külföldi kutatók anno. a magyar, finn, észt nyelvek rokonítását az alapján feltételezték, hogy nem sorolhatók ezen nyelvek a germán, szláv, latin nyelvek közé a többségük magyarul, és semmilyen más vizsgált nyelven nem tudott.

Hazai fronton:

Sajnovics János 1770-ben jelentetett meg egy munkát magyar-lapp szóegyezésekkel (kb. 150 szó ) Kazinczy elutasította.

Gyarmathi Sámuel 1799 az összes finnugor nyelvet rokonította a magyarral. Schölzer hatása érződött a munkáján.

Na térjünk rá az érdekesebbekre

Hunfalvy (Hunsdorfer) Pál szepesi szász úriember 1851-ben indította a harcát a finnugorrokonítás vezére hathatós udvari hátszéllel gondolom külön nem kell részleteznem, ezt a korszakot a történelmünkben.

Joseph Budenz , aki 20 éves koráig nem tudodd egy magyar szót sem 25 évesen az udvar támogatásával az MTA levelező tagja , és bevezetteti a finnugorisztika oktatást egyetemeinken.

Követőik: Munkácsi Bernát (1860-1937)
Pápay József (1873-1931)
Zsirai Miklós ( 1892-1955)

Máig Szegeden van a fő fészkük.

Az elutasítás teljes volt SZéchenyi megvonta az MTA-tól a támogatást, mikor megtudta mit folytatnak ott ezen úriemberek, és még sorolhatnánk a magyar értelmiség ellenállását ezen képtelen ötlet ellen.
Egyébként érdekes , és egy barack a nácik fejére, hogy a zsidó származású Vámbéry Ármin 1882-ben jelentette meg A magyarok eredete c. munkáját , amelyben a magyar nyelv ,és nép ill. a türk rokonságot hasonlítja össze szerinte a finnugor szavaink szórvány másodlagos jövevények. -
A származásunk tekintetében a finnugorisztika bizony bukta, ha nem lettek volna a Habsburgok sosem kerül elő ez az elmélet. A tudományban, ha v.ki felállít egy tételt azt bizonyítania kell a finnugorisztikára pedig semmilyen reális bizonyíték nincs egyik finnugor népcsoport sem hasonlít ránk teljesen mások voltak a szokásaik a kultúrájuk. Egyedül nyelvi azonosságok vannak , de nyelvcsere több nép történetében is lezajlott már. Pl. egy USA-ban élő afro-amerikait sem tarthatunk angol, vagy ír, skót származásunkat, mert beszél angolul :)

A summer-magyar elmélettel egy szép romantikus fikció. Nem tartom valószínűnek, hogy a summer nép fogta volna magát otthagyja városállamait, és átsétáll az ázsiai pusztákra ott lovakat idomít, és egy magáénál fejletlenebb kultúrát hoz létre.

Sőt, ha úgy nézem Grespik sziriuszi elméletéte is egyfajta elmélet. Végülis lehet van egy Sziriusz bolygó is akár, ahol magyarok szaladgálnak :-)))

A hun-avar-magyar elmélet igazából nem is őstörténet. A hun-avar-magyar népek szokásai kultúra,életmód, temetkezés roppantmód hasonló. Na meg ne felejtsük el nem véletlenül maradt meg a hun-magyar rokonság elmélete Atilla nagykirály legendája a kereszténység felvétele után is , abban a korszakban nem igazán volt jó reklám a hunoktól származtatnia magát egy népnek. Konkrét bizonyíték , arra sincs , de számomra az a legelfogadhatóbb. Viszont , arra sem mondom, hogy az biztos. -
Gabo, te nem vagy épkézláb! Csak nem gondolod, hogy a te hozzászólásodat neveztem cikknek!? Az Tóta írására vonatkozik!
Mondjuk Herényi nem egyenlő az MDF-el.
Aki tehát az MDF-re szavazott, az egyrészt nem Herényire szavazott, másrészt kínjában szavazott oda, mert teljesíteni akarta állampolgári kötelességét. Viszont mondjuk bal-libre meg nem akart(unk). Az arrogáns, amatőren balfasz Fidesz meg önmagát buktatta.
Mi maradt?
Csak az MDF.

Nem azért, mert hű de jók, hanem, mert legalább konzervatív és legalább velük kapcsolatban még lehetnek illúzióink. Hogy esetleg (ha belépne néhány értelmesebb ember) az MDF-ből még lehetne valami.
Objektív!

Sosem a néppel van gond, hanem azokkal, akik eszközként felhasználják őket a saját hazug és önző céljaik eléréséhez. Miközben szét manipulálják az agyunkat.

Az a borzasztó, amikor látom, hogy értelmes, jóhiszemű emberekből mit csinálnak politikai kalandorok, akarnokok. És ez fáj, bárki is csinálja (velünk).
Amúgy van annak bája, hogy éppen az indexes(!) Tóta W. rettenetesezi a Magyar Nemzet hírszekesztését(!)... tipikusan az ilyen esetekre találták ki a 'bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű' mondást. Az Index és a hírszerkesztés... hááát... mintha kicsit kaotikus volna a dolog...

A Magyar Nemzet egy harcosan jobboldali politikai napilap, és ebből a szempontból a hírszerkesztése elég jó. A Népszabó meg valami közszölgálati imidzst szeretni magára vanni, de igen sokszor mellészar. Mindig kibúj a baloldali szög a 'országos' zsákból, olykor igen nevetséges, Nemzetet alulmúló formában (lásd hamis Teller-levél).
Na megcsinaltam en is a poligrafot. Nagyon konzervativ, kicsit jobbos jott ki belole.

Ahogy latom, ebben a tesztben a jobb-bal a gazdasagra vonatkozik, a bal a paternalista, a jobb meg az individualista veglet. A tarsadalmi beallitodast a konzervativ-liberalis tengely kepviseli. Ket dimenzioban valoban konnyebb a politikai elemzes, mint az idehaza szokasos egydimenzios szamegyenesen.

Ilyen koordinatarendszerben a Fidesz bal lent, az MSZP bal fent, az SZDSZ jobb fent van, nekem meg idehaza nincs is igazan partom... Kepvisel valaki ebben az orszagban gazdasagi liberalizmust es tarsadalmi konzervativizmust, affele USA-republikanus modra?

Allitolag a jobbosok a kozepkorba vagy a Horthy-korba vagynak vissza. Na en meg, ha valasztanom kene, a Kiegyezes utanra mennek ugy 1880 kore, bar nem allitom, hogy az volt a leheto legjobb vilag (az Aranykor sose letezett es nem is fog). De a mainal jobb volt IMHO. En az akkori korlatozott demokraciaval es az akkori eletmoddal jol el tudnek lenni. A Habsburg-fele katolikus allamfelfogas sem allna tavol tolem, ezert viszont nemcsak a TotaW-fele laicistak, vagy a Kadar-nosztalgias MSZP-szavazo bacsikak koveznenek meg, hanem a sumermagyar Jobbikosok is... Ha mar szavazni kell, akkor a Fideszre szavazok, bar nekem az a bizonyos "fehertemplomos" vonal jobban bejott, mint az ujabb osztogato-paternalista irany.

Ja, es van bennem jokora irredenta nosztalgia. Ezt nem tagadom, hanem buszke vagyok ra. A Szekely himnusz azt fejezi ki szamomra, hogy Erdelyt (es a tobbi elcsatolt orszagreszt) elvesztettuk ugyan, lelekben valahol megis sajatunknak valljuk.

Nos, akkor en hova menjek, kedves hozzaszolok? Mert aki kozepkort akar, az mehet Szaud-Arabiaba, aki oskozosseget, az Afrikaba, aki meg gulyaskommunizmust, az Kinaba. Es akinek a mai magyar vilag tul modern, de nem akarna nagyon tavol elszakadni tole? Az mit csinaljon?
Nagy Cső Zuhan 2007.03.06. 15:04:48

A Magyar Nemzet sem egy sajtópert veszített :)) szerintem az index.hu kevesebbet ...
Hja, ez következik a vad harciasságból (a nagy kapkodásban sokat szabálytalankodik a küzdő fél), viszont én arról beszélek, amiről 27-én éjjel fél 12 után esett szó Tótavével a Kultúrház Háttér című postban, nevezetesen: az Indexnek nincsenek napi vezető hírei, folyamatosan frissül a címlap, így az ember nem tudja áttekinteni rendesen, hogy az eltel 24 órában tulajdonképpen mi is volt a legfontosabb esemény. Szemben a napilapokkal, így a Magyar Nemzettel is, mert ott látható: ami a szalagcím, az a vezető hír. Erre utaltam.

Más: az a politográf érdekes valóban; mint írják: "A liberális-konzervatív tengelyen azt mérjük, hogy önnek mi a véleménye az egyéni szabadsággal kapcsolatos kérdésekről, a baloldali-jobboldali tengelyen pedig azt, hogy mi a véleménye a társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekről."

Vagyis ha eme politográf alapján gondolkodunk, valahogy így koordinálódnak a manapság hazai pártok, becsülve:
(tehát, a legmagasabb értékek a 100, a legalacsonyabb a 0%: a szélsőjobb pl. "100%jobb", az ultraliberális "100%libsi" lenne)

- MSZP: 15%jobb - 75%libsi
- SZDSZ: 5%jobb - 85%libsi
- MDF: 30%jobb - 40%konzerv
- Fidesz: 60%bal - 1%konzerv
- KDNP: 60%jobb - 30%konzerv
- Jobbik: 98%jobb - 90%konzerv
- MIÉP: 99%jobb - 98%konzerv
- Munkáspárt: 80%bal - 10%libsi

A Fidesz valahogy imigyen úszkált ide-oda története során ezen a koordináta-rendszeren (jobb lenne ezt felrajzolni...):
- 1990-93: 3%bal - 80%libsi
- 1993-96: 40%jobb - 20%konzerv
- 1996-99: 60%jobb - 40%konzerv
- 2000: 75%jobb - 60%konzerv
- 2001-02: 62%jobb - 35%konzerv
- 2002-03: 77%jobb - 30%konzerv
- 2003-04: 60%jobb - 40%konzerv
- 2004-07: igencsak változott, de átlag 30%bal - 1%konzerv
- 2007-től: (mint már mondtam) 60%bal - 1%konzerv

Az MSZP:
- 1990-94: 80%bal - 10%libsi
- 1995-98: 20%bal - 30%libsi
- 1998-2004: 70%bal - 20%libsi
- 2004-től máig: 15%jobb - 75%libsi

MDF:
- 1990 - 2002: 70%jobb - 60%konzerv (a különféle, pl. Békejobb2000-es rakoncátlankodásokat most nem számítjuk)
- 2002-től máig: 30%jobb - 40%konzerv

Na, mindehhez több száz oldalnyi kommentet lehetne varrni, ide csak annyit: mint látható, a Fideszben a "történelem" során egy halál, ill. egy "születés" idézte elő a legmeredekebb váltásokat; a párt jobbra tolódása Antall József halálára esik nagyjából, valamint erőteljes balra lendülése Gyurcsány Ferenc felbukkanására.

Az MSZP-t Bokros tolta egyszer közepesen erősen jobb irányba, majd Gyurcsány immár rendkívül erősen 2004 után. Ez utóbbi váltás egyébként Orbán legnagyobb "köpönyegforgatásaihoz" hasonlítható.
"utóbbi váltás egyébként Orbán legnagyobb "köpönyegforgatásaihoz" hasonlítható"

azzal a megjegyzéssel, hogy ezt nem ugyanaz az ember követte el, hanem, ugye, egy új. persze a párt ment mindkettő után, ahogy kell.
áááá ez vhogy nem jó....SZDSZ gazdasági jobboldalisága?
Egyébként sztem a Fidesz most a keresztényszocializmust próbálja nyomatni. A szociális egyházas dolgot.
Az Szdsz igyekszik kilépni a pulóveres liberál-balból és átmenni öltönyös liberál-jobbra. Tehát freemarket és buziházasság. Az mszp meg nem tudja hol jár, GyF tuti nem ott ahol a tagság.
Fidesz: konzervatív bal (szociális konzerv)

MSzp: tagság: ugyanez (sztem)
GyF: majdnem =SZDSZ, csak kissé beljebb
Szdsz: jobb liberális /kevés bal-liberális
MDF: taláááááááán jobb konzerv. (de amit a PC mond)
Orbán köpönyegforgató az tény, de ugyan ki nem az a magyar politikai tényezők közül?
No, újabb átgondolás után, a KDNP-t módosítanám, mondjuk, 70%-os jobboldaliságra, 60%-os "konzervatívságra", de mondanom se kell, hogy ez a "plebejus" Fidesz szövetségeseként teljesen hiteltelen.

Az MDF-et, azt hiszem, mivel érezhetően közel áll Feriékhez (Feri maga az MSZP kongresszuson úgy tudta, hogy Ibolyka is tagja a koalíciónak, gondolom, azóta már szóltak neki, hogy nem), át kellene dobnom a liberális oldalra, mondjuk 40%-kal legyen liberális, így aztán a jobboldaliságát is növelnem kell, legyen az is 40%. Mivel bizonytalan a dolog, legyen ez vagy-vagy!

A Fidesz 1%-os "konzervje" meg nyilván csak dísz.

Ezek alapján, angolzsász módon ábrázolva, habár ennek, most így, az éjjel közepén, nemigen tudom felmérni, hogy itt, Hungáriában van-e bármi értelme, így fest a magyar pártpaletta a koordináta-rendszer grafikonon ábrázolva:
(ideiglenesen feltettem a blogomra, de majd leszedem, mert az nem polblog!)

naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj

Hát, hogy a Fidesz valóban sokkal szívesebben feküdne össze a Munkáspárttal, mint a MIÉP-Jobbikkal, azt én nem tudom...

Így ránézésre, az MDF-nek is jobban áll az MSZP-SZDSZ társasága, mint MIÉP-éké, csakhogy a kommunikációjuk ("hiteles konzervatív párt") ezzel szögesen ellentétes, így marad továbbra is eldöntetlen a dolog.

Mindenestre az az ember benyomása, hogy egy harmadik tengely hiányzik az egészből; ami az MDF-et eltávolítja a szélsőktől, valamint a Fideszt a Munkáspárttól. De vajon mi ez a harmadik dimenzió? Ízlés? Személyes kapcsolatok? Történelmi gyökerek? Sértettség?

Még az is világosan kiolvasható az ábrából, hogy a Fideszhez a valóságban igen közel álló KDNp politikai értelemben egy blöff.

Nem lettem okosabb.
A következő ábra viszont igen tanulságos (ugyanabba a postomba tettem bele naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj ,de csak ideiglenesen, mert az nem polblog): a Fidesz-kalandot ábrázolja.

Ha egy angolszász "politikordinátor" meglátná ezt az ábrát, helyből leszarná a bokáját...

Megfigyelhető, hogy ment ki szélre kormányzásának első felében Viktor, majd a 2001-től hogy ment vissza (vastag nyilak), hogy aztán a Testnevelési Főiskolán ismét kiugorjon jobbra (hosszú vékony nyíl), majd mérsékletben megnyerje az EU-parlamentit (a kis vékony nyíl)... cool.

Az is látszik, hogy Feri igencsak összezavarta a terepet 2004 őszén, 2005-ben és 2006-ban - 2007-ben a Fidesz már a Munkáspárt társaságában találja magát.
Sebeőktől valamikor két éve olvastam az iszlám & civilizációs konfliktus témában írott cikkét, szvsz kiválóan ráérzett a probléma lényegére

mn.mno.hu/index.mno?cikk=305096&rvt=3&rvt2=28&pos=60&norel=1&pass=3
Új ábrával jövök, címe: Az MSZP köpönyegforgatása. Ugyanoda tettem, naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj ,ideiglenesen.

PS Árpád! Az, hogy az ideológiamódosulás kivel zajlik, Politográf szempontjából irreleváns; szimpla technikai kérdés. Maga váltás ténye a lényeg.
Carnivora,

Ezeket az „érveket” nagyjából ezredszer hallom/olvasom.

Nem mellesleg a „magyarul büdös kukkot sem tudó” Budenz igen éles vitákat folytatott pl. Arany Jánossal a magyar nyelvtan ügyében; kis kedvencem, amikor Arany egy nyelvészeti kérdésben azzal vágott vissza, hogy Budenz nem tud magyarul, de még raccsol is.

Plusz nem tudok mit kezdeni azzal, aki genetikai rokonságot reklamál, holott pl. a finnek esetében erről sok szó nem eshet.

Nyelvcseréről dettó szó sincs, ellenben abszolút szabályos hangzóváltozások mutathatóak ki, és azok a szavak, amelyek estében ez kimutatható, „tökvéletlenül” éppen alapvető szavaink a szextől a testrészeken át bizonyos állatokig, növényekig, estébé.

Nem tudok mit monadani, történész ide vagy oda, nagyon kevés ismereted van a témában - amivel nincs is baj: ez nyelvészet, nem történelemtudomány.

Egy átlagos történész szakot végzett ember, ha elétesznek egy nyelvészeti szaktanulmányt, a szakszavak felét sem ismeri, miért ismerné, nem tanulta.

Én sem vagyok nyelvész, de veled ellentétben rengeteget jártam utána a témában, talán ezér nem ragadtam le Budenznél.

Ezeket, gondolom, ide szánta az úriember, ezért ide teszem:

1.

Kurszán Kündü
saját magam részére
Részletes fejléc márc. 6.(1 napja)

"Az első finnugristák egy büdös szót sem tudtak magyarul."
Mavo, azt eddig is tudtam, hogy egy vérvörös bolsi tahóállat vagy, de "Carnivora" történésszel miért vitatkozol - tudatlanul! - ilyen otrombán???
Mert C.-nak IGAZA VAN!
NÉMET nemzetiségűek alkottál a "finnugor" elméletet! Magyar tutti volt Anonymus és Kézai forrásaiban: türk-tatár fajták vagyunk, a hunok és avarok egyenesági rokonai! De ez Ferencjóskának nem volt ínyére. EZEK IGAZOLHATÓ TÉNYEK, apa.

2.

Kurszán Kündü
saját magam részére
Részletes fejléc márc. 5. (2 napja)

VEGYÉ" visznya, piszokköcsög-bolsi-fasz!
Ki a kurvaanyádnak képzeled Magad, bazmeg???? menny a blogodra, az marad neked a versenyszférából.
„Hunfalvy (Hunsdorfer) Pál szepesi szász úriember 1851-ben indította a harcát a finnugorrokonítás vezére hathatós udvari hátszéllel gondolom külön nem kell részleteznem, ezt a korszakot a történelmünkben.”

Azért erre még egy csöpp remark:

Hunfalvy tiszt volt a magyar Honvédségben, 1849 után egy ideig bujkált.

Hátszél, hogyne.

És most egy vonal:

---------------------------------------

Ezek NEM nyelvészeti érvek. Ezek szubjektív hadonászások.

Hihetetlenül nem érdekes, milyen elmélet milyen történelmi milliőben születik (megjegyzem, a Kiegyezés után jóval győzött a türk/török elmélet felett), a lényeg, hogy az adott tudományág kereti közt megállja a helyét.

Ha van nyelvészeti cáfolatod, és nem ez a habsburgozós maszatolás, akkor arra vevő vagyok.
Ehh, ma hajnal' eléggé álom voltam, ezért nem kapcsoltam, pontosan mi is az a harmadik tengely (dimenzió), ami magyar politográf ellentmondásosságát (például, hogy a Fidesz van kis híján a legmesszebb a MIÉP-Jobbiktól!) feloldja. Ez egy sajátosan közép-európai kategória: a nacionalista-internacionalista tengely. Ha ezt a harmadik, 'z' tengelyt nem adjuk hozzá politografikonunkhoz (vagyis nem bővítjük ki 3D-ssé), csak erősen fogyatékos képünk lesz a hazai polpalettáról - mint amilyen a mostani ábrám (az első a blogpostban). Majd később egy 3D-s koordináta rendszert kell szerkesszek, melyben függőlegesen áll egy 'z' tengely is, mely azt mutatja, ki mennyire nacionalista, a vízszintes sík pedig a mostani, nol-os politográf leend. Így válna minden érthetővé egy csapásra.

Azért ismeretlen kategória ez Nyugaton, mert arrafelé a politikai erők nagyjából kölcsönösen elismerik egymásról, hogy országuk, népük érdekében cselekednek - ellentétben Hungáriával, ahol vannak az "igaz magyaroknak", az "idegenszerűeknek", valamint a fasisztáknak, fasizmussal kokettálóknak különféle fokozatai.

A "kisantant" országokban pedig a kisebbségi magyarokhoz való viszony minden másnál fontosabb vízválasztó. Nyugati mércével ezért érthetetlen, hogy hogy képes a "szociáldemokrata" Fico a szélsőjobbal szövetkezni. Hát úgy, hogy azon a bizonyos 'z' tengelyen mindketten elég magasan vannak...

Mindenesetre, a következő, rendkívül érdekes és esztétikus grafikonon az MSZP és a Fidesz története látszik baloldal-jobboldal, a valamint idő viszonylatban. (Ugyanannak a postnak az alján, ahol a többi ábra van: naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj ) Szépen látszik, hogy túrta át Feri Orbánékat a baloldalra...
Ehh, az a 'Naccső', az én vagyok! :-)))
Nem tudom ki mondja a Fidesznél, hogy a középkor az überalles?! Legradikálisabb esetben is a Horthy-korszak a példájuk. Ki mondta, hogy nem kell technikai fejlődés,szólásszabadság? Pár kerge "tradicionalista" a nácik fórumain, oszt ennyi. Szerintem a felvilágosodás alapvetően jó volt, bár túl messzire ment az istentagadásban. Inkább a reneszánsz a példaadó. Ott nem tagadták meg istent, de elkezdtek gondolkodni, a dogmák biflázása helyett. Egyébként a kapitalizmus is ekkor volt kialakulóban, a fejlett országokban. Bár a betetőzése tényleg Dideroték korában volt. Na mindegy, a szabad piacgazdaság mindenesetre szerintem nem ellentétes a kereszténységgel. Az én Bibliámban legalábbis nincs olyan, hogy "És az Úr ekkor szólott az állambácsihoz: Foszd ki a felső és középosztályt, vagyonukat pediglen szórd széjjel szociális juttatások formájában!" Jézus erre buzdít, de ha az állam csinálja az ellentétes a 7. Paranccsal!
Hoppá nemcsak a semjénista keresztényszociké a világ...
mégis hogy lehet az istentagadásban nem túl messzire menni? "kicsit van"?

hogy lehet egyáltalán kizárni vagy elnyomni a teljes tagadást, ha közben kinyílik a világ, és megtudja az ember, hogy máshol nem is hallottak még az ő istenéről?
Szia, Naccső!

Jó, hogy megcsináltad ezt a grafikont, nagyon tanulságos szerintem, pártállástól függetlenül!

Fűznék hozzá egy-két megjegyzést az én nézőpontomból:
- Szerintem a Fidesz jóval lejjebb van, mint Te betetted, de a bal stimmt. Nagyon elmentek a paternalista irányba, de azért erkölcsi kérdésekben ma is konzervatívak. Kérdezd csak meg Mikola doktort.
- Az MDF-et én a Te két világoszöld pöttyöd közé, valahová a vízszintes tengelyre tenném. Erkölcsi kérdésekben abszolút közép, gazdaságilag inkább freemarket-hívő.
- Se a MIÉP, se a Jobbik nem híve a szabad piacnak! Sőt, ha nem is annyira mint a mai Fidesz, de ők is az állam vezető szerepét támogatják, legfeljebb kicsit más szempontok szerint. Én őket is, meg a KDNP-t is, valahol a függőleges tengely mentén lent tudnám elképzelni. Az angolszász, azaz gazdasági bal-jobb értelmezés szerint ők egyáltalán nem jobbosok (sőt Hitler se volt az)!
- Az MSZP-t tedd lejjebb, mert ők erkölcsileg csak kb. feleannyira liberósok, mint az SZDSZ. Gazdaságilag enyhe jobb mindkettő, az stimmel.

Szerintem így már harmadik tengely bevezetése nélkül is világosabbá válnak a viszonyok és az egyes pártok "távolságai". Hozzá kell tenni, hogy vízszintes vagy függőleges irányban lévő párttal könnyebb "párzani", mintha ferdén lenne, hisz ez legalább az egyik területen közel azonosságot feltételez.

Az én bajom viszont továbbra is fennáll: a jobb alsó síknegyed idehaza szerintem töküres. Hol van a freemarket + hagyományos erkölcs kombináció, amit én vallok???
Árpi, szerintem az "istentagadásban túl messzire menni" nem az egyén szintjén értendő, hanem a társadalomén. Az egyén vagy tagadja Istent, vagy nem. Bináris. De egy társadalomban bonyolult rendszerek kedvezhetnek kisebb-nagyobb mértékben az egyik vagy a másik oldalnak. Ha ez a kedvezés túlzottan elfajul valamelyik irányba, az már terror és diktatúra...
W! Szerintem mindegy hogyan hívják Istent, de túl sok kultúrában van összefüggés a teremtésmítoszokban, hogy egyszerűen letagadjuk isten léttét. Pl: A görögök egyik mítosza Lót és Szodoma történetéhez, a vízözön pedig szinte ugyanúgy van meg a zsidó és a Babiloni kultúrában, csak az egyikben Noé van a másikban (Um Na)pisti
Gergő! Bocsi, de hol van ez a grafikon? Érdekelne, de nem néztem jól körül.
"mégis hogy lehet az istentagadásban nem túl messzire menni?" :DD
tökmindegy, mi van a teremtésmítoszokban - felőlem magyarázhatjuk ufókkal is, btw -, nem ez a kérdés, hanem hogy megengedjük-e a tagadást. hogyne engednénk, mindenkinek a maga dolga, akár terjeszteni is.
Warmonger!

Az általam említett ábra itt, Naccső blogján:
naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj

Az eredeti, amit Te is kitölthetsz, meg a Népszabóság onlájnon:
nol.hu/voks/politograf
W! Jóhogy megengedjük az istentagadást! Ez alap. Aki ezt tiltani akarja, az magát kéozeli Istennek...
Gergő! Már megcsináltam régen. Eléggé lent vagyok, meg azonkívül jobbközépen...
Warmonger, akkor elég közel állunk politikailag, mert én nagyon lent vagyok és szintén jobbközépen. A képzeletbeli z tengelyen (sovinizmus mint egyik véglet, a nemzet létét el nem ismerő globalizmus/internacionalizmus mint másik véglet) hová helyezed magad? Én erősen, de nem szélsőségesen a nemzeti oldalra.
Kábé én is! Nem igazán vagyok elzárkózáspárti, támogatom anmezteközi a szövetségeket és a szabad piacgazdaságot és kereskedelmet. Viszont fontosnak tartom anmezeti érdekeket,értékeket. Gyakran csinálok ilyen teszteket. A politicalcompass a legátfogóbb. Ott enyhén voltam konzervatív, viszont erősen jobbra voltam gazdaságilag, úgy Friedman felé...
Warmonger 2007.03.07. 19:57:39 :

Azert ezek a kulturak nem izolaltan fejlodtek ki. Meg szep, hogy vannak atfedesek, es egybeesesek, az lenne furcsa, ha ket nep egymas mellett el, es semmit nem tud a masikrol.
Warmonger 2007.03.07. 19:57:39 :

Most Isten vagy isten letezesere gondolsz? Ez nem mindegy a jelen kontextusban, mert a gorogoknek, sumereknek, akkadoknak, hinduknak stb. isteneik voltak / vannak, zsidoknak, keresztenyeknek, muszlimoknak meg Istenuk. Csak egy.

Ez azert lenyeges kulonbseg, lenyegesebb, mint pl. a vizozon-mitoszok hasonlosaga (amin persze tovabb lehetne agyalni egy sort, tenyleg annyira hasonloak?).

Ezert erzem zavarosnak a gondolatmenetedet. Bizonyos gorog, akkad, zsido stb. mitoszok hasonlo vonasaibol hogyan is kovetkezik isten (vagy Isten?) letezese?
Na, még egy ábra arról, hogy a pártok a mostani kommunikációjuk alapján hogyan osszák fel egymás közt a poltográftortát. (Ugyanott, legalul: naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj )

"Se a MIÉP, se a Jobbik nem híve a szabad piacnak!..." (gergő)

Na, akkor idemásolom még egyszer a Népszabadság Online Politográf-értelmezőjét:

"A liberális-konzervatív tengelyen azt mérjük, hogy önnek mi a véleménye az egyéni szabadsággal kapcsolatos kérdésekről[!], a baloldali-jobboldali tengelyen pedig azt, hogy mi a véleménye a társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekről."

Ez, tehát az egyéni szabadság alapján tekintetében értendőek a poltigráfjaimban a libsi-konzerv tengely fokozatai, nem speciel gazdaságfilozófiai értelemben! Mivel MIÉP-ék nemigen hívei az egyéni szabadságnak, ebben az értelemben konzervatívok.

Visszatérve a legfrissebb ábrámhoz, jól látszik, hogy, ha, mint gyakran felmerül itt, a Tóta-blogban, új pártot szeretnénk alapítani, leginkább egy kriptobolsevik-radikálbalos formációval érdemes próbálkoznunk, mert, mint látszik, ezen a téren Hungáriában kommunikációs vákuum található. (Nyilván a rákosista múlt megbélyegzettsége miatt.)
Kedves Naccso,

Nekem nem is a MIEP-Jobbik fuggoleges tengelyen elfoglalt helyzetevel van bajom (azon tenyleg lent vannak a konzervativ terfelen), hanem a vizszintesen! Az akarhogy is nevezzuk, a gazdasagi tengely.

Az a bizonyos tarsadalmi egyenloseg pont ezt jelenti: elveszunk a gazdagoktol es adunk a szegenyeknek. Aki igy gondolja, az bal, aki ellenkezokeg, az jobb.

Igy kerult a Fidesz balra, de ezen a teren a MIEP-Jobbik nekik nem ellentetuk, hanem csak kevesbe paternalistak! Tehat ugyanabban a magassagban kene hagyni a MIEP-et, csak balra kellene huzni, a tengelyhez kozelebb.

Igy mar erted, mire gondolok?
"leginkább egy kriptobolsevik-radikálbalos formációval érdemes próbálkoznunk"

Biztos vagy benne, hogy az a resz, ahol az abradban a vakuum van, az a rakosista vonal? Rakosiek konzervativok voltak, es csak mersekelten baloldaliak? Szerintem epp a Munkaspart tanyazik Rakosiek helyen, a mersekelt bal + konzervativizmus az a keresztenyszocialista irany!
süti beállítások módosítása