W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Blogger-e vagy?

2007.03.01. 10:00 Tóta W. Árpád

Na, voltam Webkettő(pontkettő!) Symposiumon. A symposium olyan, mint a konferencia, csak még annál eggyel sznobabb. Az s meg az ypszilon a Symphoniából se csinált rendes cigit. Ettől még lehet, hogy ez egy jó, tartalmas és új információkban gazdag találkozó volt – szemben a médiakonferenciák többségével –, ezt nem tudhatom, mert csak arra a fórumra ültem be, ahol nekem is beszélni kellett.

Magával a webkettővel is szkeptikus voltam kezdetben, mert csak egy csomó átszellemült szektást láttam, akik különféle buzzwordökkel dobálóznak, viszont kvázi sértésnek veszik az egyenes rákérdezést, hogy mi is volna az a webkettő, kezicsókolom. Ma már felszabadultan gondolok rá, amióta rájöttem, hogy az úgynevezett fórum újrafeltalálásáról és továbbfejlesztéséről beszélnek. Hja, a fórum, hát azt ismerem 1998 óta, az Internettóról.

De mire odaértem a Symposiumra, már a Média 2.0-ról volt szó. Hűbazmeg, hogy szalad a gyorsuló világunk. Pécsi „Pollner” Ferenc, ahogy a blogján olvasható, „A Médiablogger” moderálta a beszélgetést; ez majdnem olyan, mint A Riporter: Frei Tamás, csak kevesebbet utazik. Mindjárt evvel a médiakettőpontnullával nyit: hogy mi is volna ez, és meg is mondja, mert hát ki mondhatná meg, ha nem A Médiablogger. Eszondja: a webkettő lecsapódik a médiára, és ebből lesz a médiakettő. Tiszta sor. Kérdeztem, hogy viszont ha a web maga is médium, mert mi más volna, és az önmagára csapódik, akkor nem lesz-e ebből valami veszélyes nukleáris baleset, de nem tudtam meg. Remélem, megússzuk annyival, hogy akkor létrejön a webnégy. Aztán arról is lesznek konferenciák. Sőt szümpóziumok.

Olyasmi lenne a téma különben, hogy a mainstream média hogyan ereszti be a júzereket magába, mármint azon túl, hogy emeltdíjas esemesben megkopasztja őket. Erről a TV2-s ember elmondta, hogy lehetőleg sehogy, sőt azt se szeretnék, hogy az ő anyagaik kikerüljenek holmi videomegosztókra. Nem mintha nem volna tökmindegy, mit csinál a tévékettő: majd ha a néző annyira aktívkodni akar, akkor átmegy a webtévére, és a tévékettő(pontnulla) bedől. Tipp: nem akar az annyira aktívkodni, ülni akar a seggén, és nézni a Sváby Andrást meg a falkát. Bár azt azért mégse akarhatja.

Hogy különben milyen tartalmas és lényegretörő volt az egész, arra jó példa a bemutatkozásnál felmerülő problematika, tudniillik hogy én blogger-e vagyok. Pécsi szerint semmiképp, hanem egy publicista, akinek blogja van. Eszerint Tomcat se blogger, hanem egy pólóárus bloggal, sőt senki se blogger, aki valaha mást csinált – bloggerek nincsenek is, menjen mindenki haza.

Debilizmus. Kettőpontnullás, továbbfejlesztett, advankált debilizmus.

Ezt a fontos rendszertani kérdést a közönséggel is megszavaztatta, de azokat nem érdekelte, tök jogosan, mivel engem se érdekel. Sem az, hogy szerintük blogger vagyok-e, sem hogy bárki más szerint. Sőt az se, hogy énszerintem az vagyok-e. Költő vagyok, mit érdekel a költészet maga? Miért is érdekelne? Minek is foglalkoznék ilyen mondvacsinált idióta problémákkal? Miért ne hagyjam meg a mondvacsinált idiótáknak? Elbasztam így is egy fél napot azzal, hogy ilyen hülyeségekről beszélgettem ahelyett, hogy írtam volna, mint rendesen. Na gyerünk, kedves barátaim, építsük a webkettőt. Vagy mindegy is, minek hívják.


296 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr5141416

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: blogmavo 2007.03.04. 19:57:12

Halgass a megmondóemberre II.avagy anyám, ha szeretsz egy kicsit vegyél egy harckocsit webkettőt!Az egész vita úgy kezdődött, hogy valakik kitalálták, sok pénzért arányos belépőért jöjjenek emberek és fűrészeljék a szart: majd a tárgyat ami így keletkezet…

Trackback: Universe Today 2007.03.01. 23:23:53

Blogger-e Tóta W? …merült fel a kérdés a Web 2.0-val foglalkozó konferencián. A HVG médiablogjában persze jött a válasz: nem, Tóta W. egy publicista, aki a http://w.blog.hu-n jelenteti meg a publicisztikáit. Érdekes, hogy régebben, amikor olyk..…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztem az igazi áttörést nem a progik, hanem a hardver jelenti majd: tv-pc kombo, nagyobb kábelsebességek, mobil technológiák, stb. és ehhez kell majd igazítani a progikat. Az egész médiát újra kell definiálni. Különben továbbra is hülyeségnek tartom ezt a verziószám-mizériát. Ki nem szarja le, hogy most 1.0 vagy 2.0? Az egyik honlap csak sima html, a másik flesh, a harmadik összevissza van szkriptelve. Ki-ki használja, amihez kedve van vagy amit tud. A lényeg, hogy a tartalomhoz a lehető legjobb megoldást válasszák.
Mitől ilyen csiga ma ez a blog? 10-15 perc amíg felköhögi a kommentet. Nekem még sose csinálta.
Demokrácia van, nem? Akkor döntsük el szavazással, ki a blogger...

Tóta blogger?
poll-r.hu/poll/1000337

Gyurcsány blogger?
poll-r.hu/poll/1000348

(oké, ígérem utoljára tettem be ezeket a linkeket:)
Blogger az, aki blogot ír.
És bármilyen meglepő, előpördül, hogy egy publicista blogot ír.
Na, akkor mi van?
Elmesélem.
Akkor az illető (esetünkben Tóta W. Árpád) blogger is, meg publicista is.
Bár lehet, hogy a világegytem szövetébe huzalozta a Teremtő, hogy ilyemsi nem fordulhat elő, de akkor meg Tóta W. Árpád szemmel láthatóan maga az Ördög Követe, aki fittyet hány a Szent Akaratra.

Egyébként olyan jók ezek a hülye álviták, hogy webkettő, és akkor ülnek nagy komolyan és az önkényes meghatározások egymáshoz való viszonyán agyalnak.
Különben a BBC-n és a CNN-en is hasonlóan lehet riportokat kommentálni és van merszük blognak hívni. Hülye suttyók, hogy nem olvasnak Pollnert.:)))
olyan nincs hogy publicista és blogger? miért zárja ki a kettő egymást?

itt blogger, mert ez egy blog. független attól hogy be van rakva a blog linkje az index főoldalán vagy nem.

ha indexen jelenik meg külön egy irás akkor publicista, független attól hogy ide be van rakva a link vagy nem.
A blogger, someone who maintains a weblog
bloggerette - female blogger ;)

en.wiktionary.org/wiki/Blogger

pollner kollega egyszeruen faszfej.;)
CrL: igen, ez kb. olyan, mintha azon morfondíroznánk, hogy Gyurcsány Ferenc vajon apuka-e, vagy miniszterelnök a szülői értekezleten :)
Meggyőződésem szerint nem vagy tagja. A blogoszférával való kapcsolatod egyoldalú. Rád hivatkoznak, de Te nagyon ritkán hivatkozol „külső” forrásokra, szinte egyáltalán nem linkelsz blogokra.

A médiablogban meg nem műxik trackback funkció, Tóta W. blogjával ellentétben.
:P
Az internetről jut eszembe:
Belegondoltatok már abba, hogy valószínüleg a www az egyetlen olyan rövidítés a világon, amelyik hosszabb kimondva, mint a kifejezés, amit rövidít?
A "most akkor mi a faszkorbács is van a Matulával" téma engem is érdekelne.
Nazgul 2007.03.01. 20:42:33:
"A web ugyanaz már pár évtizede..."

Azért óvatosan azzal a pár évtizeddel, a www éppen csak belépett a második évtizedébe.
belegondoltunk jonathan mivel ezt Douglas Adams mar jo 10 eve leirta es foleg azert mert nekik , angoloknak ez dobljudobljudoblu, mi meg csak vvv-nek mondjuk
Vevé-vevé-vevé! Az magyarul a dubya.
aze vagyok ilyen naprakesz mert eppen tegnap kerult a kezembe a Ketseg lazaca
Adamstol, ma mar meg megkuldtek otthonrol a Kadar konyvet Moldovatol, eg az Esterhazyt a 16-os melyerol
sorry az offert
erdekelne a velemenyed Moldova velemnyerol is egy post erejeig
Moldova véleményét önmagában nem érdemes vizsgálni, de asszem megírom, úgyis vissza kéne adnom a könyvet a nagymamámnak.
No-no! Tudjuk, hogy az igazzy magyar kiejtése az vu-vu-vu.
shenpen: mi lesz jó négynek?
Nagymamam mar nem el
az atkos sem
en imadtam a 70-es 80-as eveket, ez van
en antiemigrans vagyok 98-ban jottem ki hala egnek
es itt vizitdij nelkul gyogyitanak, igaz a vegszamla eleg utos ha nincs biztositasod
viszont gyors a net es nagy a kocsim
nade olvasom Kadart tovabb nem offolok
Szerintem az abszolut web-forradalom az lenne, ha nem kéne a webcímek elejére odaírni, hogy http meg www. A felhasználók 99%-a úgyis ezt használja, elég lenne, ha csak az "görcsölne", aki nem. :)
baszzus nem lesz EGY tankunk sem?
IE7-nek se.
Egyébként lehet, hogy vevévevévevé, de a plebs mégis csupán vvv-t mond. Ja, és Smithről se hallottak :)
ja, egy csomo mineden ele nem fontos odairni, legfeljebb benyomja a guglit
most Dimitrovnal tartok:)
meg ha van is demagogia ebben az egeszben, azert van itt igazsag is,/ mar amit Moldova magyaraz a tv-ben idonkent, bar jo lenne ha fiatalabb lenne 20 evvel/ egyszer el az ember es azt nem tul jo aluljarban tolteni
Tök jó. Unalmamban lett egy blogom, köszönhetően ennek a csiga blogmotornak. Most már én is blogger vagyok. Hurrá!!!
Csak tudnám mi a fenének ez nekem.
(Ha lesz rá energiám megcsinálom rendesen.)
en is irtam blogot, de mar nem tudom hova
de szerettek
nekem is kene kulon nyitnom valamit, csak lusta vagyok irni
ez van
ez a hulye betukod amit be kell irni, mindig azt hiszem, hogy ha jol lemasolom , majd nyerek valamit
mer' minek masert?
vazze
Jó, oké bevallom, hogy még soha életemben nem írtam be egyetlen teljes címet se. Én is csak guglizok. A komment végén ott a :) jel.

Egyébként az mitől függ, hogy van-e a komment mező után absztrakt olvasógyakorlat vagy nincs?
eccer hívatkoztál a blogomra, h komoly. Blogger vagy Árpi....
de mi van a matulával????
oncenzura/ ala'Esterhazy/
a motor tudja, mennyi a meg nem engdheto massalhangzo, vagy ilyesmi
lehet ez maga a web2
Kaparós sorsjegy? :)))
Tényleg előfordult már, hogy belinkelt ide valami automata kereső?
Azt hiszem, hogy engeggyémábe fején találta a szöget. Képzeljétek magatokat ennek a szerencsétlen kis majomnak a helyébe.Ő A Médiablogger, sőt The Mediablogger, igaz, hogy senki nem kíváncsi rá, hogy miről mit gondol, éppen ezért határtalan öröm tölti el, hogy egy ilyen "rangos" konferenciára meghívták. Erre meg megjelenik ott Worluk, akinek minő szentségtörés olvassák a blogját, nem is kevesen. A kismajom lelki válságba kerül, node rögtön megtalálja a kiutat, Tótawé nem is blogger, hanem egy kis szaros publicista, aki még a blog szó jelentésével sincs tisztában. És innentől kezdve megnyugszik, és megújult önbizalommal térhet vissza a napi 5 látogatójához, akik előtt továbbra is játszhatja a mindenttudó bloggert.
Pollner: egy szánalmas bazári majom vagy, semmi több.
da: ja, az egy rendes blog, mert tudományos. majdnem annyira, mint a médiablog.

nem tudom, mi van a matulával, mivel én ritkán fordulok meg a szerkesztőségben, és így nem tudtam megkérdezni. tán megunták.
ja, az olvasógyakorlat nem működik, ignoráljátok.

olyan spambot úgysincs, ami az indapasson átrágná magát.

jó hír viszont, hogy nemsokára lesz egy meeting a bloghu-ban, ahol a prioritásokat megállapítják, és akkor anank alapján elkészül az új kommentmotor specifikációja, és arra majd lehet szavazni itt.
Lesznek grafikus hangulatjelek meg avatarok is? (Csak ne smájlik please!)
most akkora nehez a feldvany hogy nem merek irni elotte, mert hatha elrontom
na nezzuk
5t8v2x
hagyma 2007.03.02. 01:03:27

Kedves hagyma, Ön nyert!

Választhatja Crepto ajándékcsomagunkat, vagy pedig betekintést nyerhet a nagypolitikába: worlddominationbattle.com/play.htm
engeggyémábe: Igazán aranyos játék. :))
Árpi, csesszél ki a Médiabloggerrel meg a többi lúzerrel, indítványozd Sólyomnál a névváltoztatásod Tóta WWW Árpádra :-)
Ezt űbereljék...
Mondjuk attól, h valaki faszságot mond még nem feltétlenül fasz. Vagy lúzer. Gondolom a hvg-nél is tol vmit az ürge, akkor meg csak nem lehet sík hülye. Biztos nem olyan egyszerű copyzni az Economistot.
Dark future: a W betű tudtommal eleve a Wotluk nick kezdőbetűjének a beszúrása:) szóval ezzel az erővel bármikor lehetne www
na a kétbalkéz.. Worluk.. ezen az "új" logitechen mindig félreütök.. vagy egy éve vettem de még mindig rendszeresen félregépelek benne csomó mindent. A régin meg persze soha, de az meg összeázott és használhatatlan. De hogy miért van ez?
Hűha, végre szakmai kérdés... :D

No, a Web2.0 tag önmagában marketingcimke. Ez tiszta sor. El kell adni az árut. Ha szegény marketinges nem tudja eladni, mert csak féloldalban lehetne leírni, mit is akar eladni, a kutya se venné meg, és én, mint programozó, éhendöglenék. Ezért nem tartom rossznak a névadás intézményét.
Legyen hype. A népek szeretik.
A név most mindegy. Lehetne akár "wertzyks" is a neve a közösségi tartalom- és véleménycserének, de valljuk be, a "web2.0" jobban hangzik. :p

Viszont mind szemléletmódban, mind pedig technológiában sokat dobott a weben ez a hype. Sokan szeretnek videót nézegetni, amik egy időben emailben (brrr muhaha) terjedtek. S ezt látá ama jútúb kreátor, és megalkotá a jútúbot. Azaz egy valós piaci igényre építette fel a szájtját. Sokan szerettek volna releváns keresési eredményeket a böngészés közben, s látá ezt ama két ámerikai egyetemista, és megcsinálá ama gúgl-t. Stb, stb.

Technológiai szempontból meg igenis okos, és hasznos dolgokat termelt ki a webkettő. Én már csak tudom. Igencsak szedni kell a lábamat, ha lépést akarok tartani a dolgok folyásával. Információ nélkül meg a programozói képességeim nem érnek semmit.

Ma már olyan vastag klienseket lehet gyártani a weben, hogy szó szerint megszólal. S ezenközben lehet csökkenteni az igényelt sávszélességet, a szerver terheltségét. Azért szép eredmény. A felhasználónak meg kényelmesebb, nem a folyamatosan újratöltődő oldalakat bámulja.

Röviden ennyi. Jah, ha már webkettő: jó magyar példa rá a TotalCar népítélete. Tessék megnézni. Kit érdekel egy vízfejű szakember véleménye, ha nem kevés ember tapasztalata is lehet az információforrásom? Ezen tessék elgondolkodni. Ez a webkettő. (A fotócserebere meg a videocserebere se kutya azért :))
Ja, Népítélet. Meg a benzinhiéna is. (Bár amúgy a TC cikkei sem kifejezetten a vízfejű szakember (lásd még ún. autósújságírás, közelebbről bükkfa nyelvberakás a műszerfalon) stílusban születnek, hanem mondjuk a többé-kevésbé lazától az elképesztően gonzóig :)
" Nazgul 2007.03.01. 22:34:58
kukacka: vagy legalábbis valami hasonló. bebizonyosodott, hogy nem arra fejlődött a világ, mint az 30 éve gondolták, egy weblapnak néha kell a 2 irányú kommunikáció is (ezt próbálják csinálni az AJAX-al, de a fos JS miatt ugye ez így nem browser-független). A html meg csak egy leíró nyelv (teljesen egyirányú). Ha újítani akarnak, csak össze kell gyúrni az ajax alapgondolatával a html (ősrégi) alapgondolatát, és kész is a web2. Mint már mondtam, most még mindig csak web1.0012 környékén járunk... "

Hűha. Itt aztán csőstül van félinformáció dezinformációval keverve. :D Ha jól látom még senki sem javított ki, így megteszem, mert ha ez így marad, az senkinek sem jó. :D

Szóval az AJAX mint olyan az IE4 környékén jelent meg, karöltve az Outlook-kal. Alapvetően az adott weboldal újratöltése nélküli frissítésének alapgondolatára. Igen. Microsoft fejlesztés, a tőlük megszokott elcseszett megvalósítással. :D De a gondolat jó lett. Az AJAX egy technika, amit a böngészőben egyelőre csak javascript programnyelven lehet használni. (Ez van majdnem minden modern böngészőben) Nincs ezzel semmi baj, jól használható, a felhasználók több, mint 90%-nál elérhető.

A HTML egy leíró nyelv, így ennek semmiféle irányultsága nem lehet. Egyszerű jelhalmaz. A HTTP protokoll poll tipusú kommunikáció. Azaz a HTTP szerver akkor ad adatot, amikor a böngésző kér. (Weblapletöltődés)
Információcsere csak egy ilyen weblapletöltődés során jöhet létre. AJAX nélkül ez egy valós oldalújratöltés (hogy aztán az egész oldal, vagy csak egy IFrame, az más kérdés). AJAXnál ez a háttérben megy végbe, és az eredeti oldalban használhatók az új adatok.

Az esetek nagy részében egyébként sosem egyirányú kommunikációrl beszélünk. Ugyanis a böngésző mindig kérést intéz a szerverhez. Ehhez viszont adatot kell küldeni. Adat pl az, amikor elküldi a letöltendő lap nevét (pl: /2007/03/01/blogger_e_vagy nevű lapot kérem). Aztán ha van az URL-ben ?xyz=1, no, az is adat. Tehát a kommunikáció mindig kétirányú. Más kérdés, hogy AJAX-szal ez még mindig a háttérben történik.

Magyarán: szó sincs itt az irányok felrúgásáról. Még mindig maradt a polling, de közbejött a háttérben történő adatcsere a felhasználó zavarása nélkül.

Van egy Comet nevű technika, aminél viszont ki lehet kerülni a pollingot, és helyette push-t lehet alkalmazni. Ez pl. egy csetnél ideális, ugyanis nyitva tartja a kommunikációs csatornát, és ha a szerver érzékel (valamilyen módon) új adatot, akkor azt elküldi a felhasználónak (ezért push). Ez ellentmond a HTTP szabványnak, de megvalósítható. No nem könnyű, és nem is igazán gazdaságos a legtöbb esetben. (Terheli a szervert és a hálózatot)
No ennyit a szakmai javításról. :D
RoFä 2007.03.02. 07:42:58

Izé. Természetesen nem a TC cikkeire gondolok, mnt vízfejű szakember, csupán kellőképpen kihangsúlyozni szerettem volna azt az apróságot, hogy nem egy tesztelő véleménye jelenik meg a népítéletben, hanem olyan emberek véleménye, akik a valóságban használják az adott eszközt. :D
Elnézést a TC szerkesztőségétől, nem állt szándékomban megsérteni őket. :D
Welcome Csoda-Szarvas-Vadász! Végre valaki tudja miről van szó.

Továbbra is úgy gondolom, hogy a net további fejlődésébe erőteljesen bele fognak szól az eddigi külső szemlélők, használók: vagyis a nagytőkés médiacápák, a hardverkütyü-gyártók (pl. mobil), és a szimpla júzerek. A kulcsszó a pénzcsinálás! A szoftverfejlesztők pedig ki fogják szolgálni az igényeket, mert abban lesz a zseton! Vagyis például, ha a júzer egy fotelben ülve, a távirányítójával akar netezni a 120 centis plazmatévéjén, akkor ehhez fog igazodni piac. A programozók pedig csak oldják meg valahogy a problémákat: aki előbb lép, az viszi haza a zsák dohányt.
Árpád pugger, azaz publicista plogger
RE: Csoda-Szarvas-Vadász 2007.03.02. 07:43:41

"Szóval az AJAX mint olyan az IE4 környékén jelent meg, karöltve az Outlook-kal."

Az AJAX mint olyan két (2!) éve jelent meg.

"The first use of the term in public was by Jesse James Garrett in February 2005" en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28programming%29
Egyszerű dolog ez, nem kell túlmisztifikálni. Akinek kevesebb olvasója van, mint pollnernek, az blogger, akinek több, az már publicista.
Te Árpi,

most komolyan..én csak azt nem értem, hogy lehet ilyen karaktermennyiségben lefikázni valamit, amiben TE MAGAD is AKTÍVAN részt vettél (pl. az egyik kerekasztal-vitában)?
Tudod, hogy van ez..egy veréb sem szarik a saját fészkébe. Szerintem.
Amúgy meg, aki stílusos fricskázást (és nem fikázást!) akarna olvasni, annak katt ide:

www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=14693
Valaki tudja mi az a FidoNet? Netán társalgott is rajta vagy másfél évtizede? Vajon az mi volt, előweb?
Azért az elég érdekes felépítésű dolog volt, BBS-ek, moderált fórumok, időnkénti össz-Fido találkozók...

Alapvetően én a webkettőt se látom sokkal különbnek: több az online infó, de abból az igazán értékes ma sem olyan sok, sőt, néha baromi nehéz megtalálni. Előbb-utóbb én mindig oda futottam ki, hogy a neten megismert arra érdemes emberekkel személyes barátság is kialakult. De a blog is csak egy lehetőség, amit arra használsz, amire akarsz: nyavalyogsz a bajaidon, marketingelsz egy oldalt, marketingeled saját magad, naplót vezetsz vagy szervezkedsz a fennálló államrend ellen. Ezt persze el lehet kezdeni skatulyázgatni, hogy ki mitől lesz blogger, csak éppen- kinek jó ez és miért? Majd a YouTube-osokat is besoroljuk? Aki csak a saját vihogásáról tesz fel 20 mp anyagot, az nem igazi megosztó, de aki ötperces művészi rövidfilmet, az igen? És mi van, aki egy tévés műsor részletét teszi fel? Vagy aki több tévés részletből vág össze valamit? Vagy?...
Csoda-Szarvas-Vadász, jó, hogy erre jártál, már tényleg kezdtem szégyellni magam, hogy kvázi-tudásomat lehengerlően tálaló, és maximálisan elfogult vagyok, amikor a webkettőről beszélek. ;-)

Az AJaX (így szeretem írni, mert egy nagyképű nörd is vagyok) használatával el lehet kerülni egy csomó redundáns információ ismétlődő letöltését, ami már önmagában szép teljesítmény, ha figyelembe vesszük a net egyre növekvő forgalmát.

Hasonlóan bármely technológiai újdonsághoz, az elfogadásának létezik egy Gauss-görbére emlékeztető görbéje. A grafikonon az x az időtengely, az y az elfogadottság mértékét jelzi. A nullpontban az innovátorok állnak, őket követik a korai elfogadók, majd a görbe az idő múlásával a korai többség érdeklődésénél emelkedni kezd, a későn csatlakozó többséggel éri el csúcspontját, illetve billen át a rajta, majd a folyton lemaradók csatlakozásával végül lehanyatlik.

Az AJaX elfogadási ciklusa most a korai elfogadóknál tart, ilyenkor jellemzően a mindenhez utoljára csatlakozók, a kullogók részéről megy a leszólogatás. Hozzáértés, konkrét információk, hiányában, zsigerből, természetesen.
webisztan.blog.hu/2007/03/02/p41980#more41980


Árpád, rosszul érzem, h itt rólad van szó???

"Megvetem azokat a blogszolgáltatókat, akik azzal együtt, hogy ők is blogszolgáltatók, lenézik a közösségi webet."


De mondjuk rólam is bazze. Komolyan, ma már a a 15 éves fiúkákkal a belegyezésükkel b.zip.rnót forgató üzletember a társadalom megbecsült tagja, de aki nem hisz a web2-ben, az egy pária.
És mondja má meg nekem vki, h mi a különbség egy gyakran frissített homepage és egy blog között????

az orájliról:
Web 1.0 Web 2.0
DoubleClick --> Google AdSense
Ofoto --> Flickr
Akamai --> BitTorrent
mp3.com --> Napster
Britannica Online --> Wikipedia
personal websites --> blogging
evite --> upcoming.org and EVDB
domain name speculation --> search engine optimization
page views --> cost per click
screen scraping --> web services
publishing --> participation
content management systems --> wikis
directories (taxonomy) --> tagging ("folksonomy")
stickiness --> syndication
BBUUZZII-PPOORRNNOO
bocs srácok, csak egy bizonyos szó miatt elszállt az egész dumám....
b_u_z_i_p_o_r_n_ó
Loga 2007.03.01. 16:25:43:
"miért nincs definíció erre a bevezetett fogalomra"

Azért, mert a webkettő nem egy bizonyos dolgot jelent, hanem egy gyűjtőfogalom. Ugyanúgy tartalmaz alkalmazott technikákat, jellemző üzleti modelleket, mint amennyire jelzi a felhasználók viszonyát a médiumhoz, ésatöbbi.

A webkettő ugyanolyan elnevezés, mint amikor azt mondom: szobor. Nem tudsz egzakt definíciót adni rá, mert rengeteg különféle szobor létezik, mégis lesz egy alapvető fogalmad róla, miről beszéltem.

"miért nincs indokolva, hogy milyen 1-es szinthez képest 2-es szintű, és mi"

Ezt az O'Reilly cikk első oldalán indokolták:
www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html

"miért nem hívják másképpen ezt, ha az indokoltabb volna"

Az elnevezés önkényes, mint ahogy keresztnevet adnak valakinek.
A web 2.0 esetleg annyiból több, hogy egyrészt utalás a world wide web életciklusának második évtizedére, másrészt összekacsintás a programok verziószámának jelölésével.

"miért nevezik el bárhogyan, és mit?"

Praktikus okokból. Azért, hogy amikor beszélünk róla, ne negyedórás barokk körmondatok használatára legyünk szorulva, hanem elég annyit mondanunk; webkettő, és mindenki érti, miről van szó.
Én nem vagyok blogszolgáltató. Pollnerrel is csak amiatt volt vitám, mert faszságokat beszél arról, h ki blogger és ki nem, miközben definiálni kb azzal bírta, hogy aki bekommentel másokhoz, az a blogger. És még mindig nem volt képes elmondani, ő viszont mitől blogger.

"eszmeletlenwebmagazin": (na igen erre nagyon jó a kommentelő blogger, kibaszott spamet gyártani): nem vagyok érdekelt a symposiumban. meghívtak, elmentem, ettől még nyugodtan leírhatom, ha szar volt. sajtóvetítés is ilyen. a cikked meg tényleg remek, olyan apró balfaszságokat leszámítva, hogy Erdélyi "Miklóst" Zsoltnak hívják, na meg hogy szarul írsz.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.02. 23:27:08

"eszmeletlenwebmagazin: (na igen erre nagyon jó a kommentelő blogger, kibaszott spamet gyártani) (...)
a cikked meg tényleg remek, olyan apró balfaszságokat leszámítva, hogy Erdélyi "Miklóst" Zsoltnak hívják, na meg hogy szarul írsz"


És még pénzt is kereshet vele... És még meg is dícséri magát...

RE: nick formerly known as max_headroom 2007.03.02. 23:00:38

"a webkettő nem egy bizonyos dolgot jelent, hanem egy gyűjtőfogalom."

Én úgy fognám meg a lényegét, hogy az informatikusok elég jól meglennének a webkettő nélkül, de a marketingeseknek és a sajtómunkatársaknak mindig kell valami "gyűjtőfogalom", amiről aztán pofázhatnak.

(Mert ugye web 1.0 = elavult, régimódi, web 2.0 = modern, trendi, a mögöttes tartalom és technológia meg kit érdekel...)

dark future · www.andocsek.hu 2007.03.03. 01:06:33:
"... az informatikusok elég jól meglennének a webkettő nélkül, de a marketingeseknek és a sajtómunkatársaknak mindig kell valami "gyűjtőfogalom", amiről aztán pofázhatnak."

Az informatikusok sem lennének meg elég jól, lásd Csoda-Szarvas-Vadász 07:19:41-es postját, mert nem elég elvégezni egy munkát, azt el is kell adni. Az árut / szolgáltatást meg praktikus okokból kifolyólag nevesíteni kell.
A nép pedig igen, szereti a hype-ot, a biomasszának így cseng le a dolog, a sajtó ezért olyan, amilyen.
RE: nick formerly known as max_headroom 2007.03.03. 01:23:39

"nem elég elvégezni egy munkát, azt el is kell adni"

Ember, mi köze az informatikusnak az eladáshoz? Adja el a marketinges (és találjon ki még ilyen blöfföket, jó sokat, hogy az informatikus is megéljen valamiből :-)).

Az informatikus ejt rá, hogy minek nevezik összefoglalóan. Neki PHP van, meg Javascript, meg XML.

dark future · www.andocsek.hu/bemutatkozas.htm#3 2007.03.03. 01:54:17:
"Ember, mi köze az informatikusnak az eladáshoz?"

Megmondom: abból kapja a fizetését.

"Adja el a marketinges (és találjon ki még ilyen blöfföket, jó sokat, hogy az informatikus is megéljen valamiből :-))."

Pontosan ez történik; a marketinges eladja, és mindnyájan ebből élnek. Viszont a web 2.0 kifejezés több egy üres blöffnél, mert adott esetben konkrét technikai megoldásokat és / vagy üzleti modellt takar.

"Az informatikus ejt rá, hogy minek nevezik összefoglalóan. Neki PHP van, meg Javascript, meg XML."

A web 2.0 kifejezés használatával nem az a célunk, hogy az informatikusok kedvében járjunk. A köznyelvben nem mindig az informatikusok szájíze szerint honosodnak meg szavak.
Nem értjük egymást, mindegy, ennyit nem is ér a dolog.

Ha informatikus lennéd, értenéd, hogy mi szarjuk le, milyen szlogeneket találnak ki a marketingesek. Bennünket a technológia érdekel, nem a hókuszpókusz.

(Analógia: ahogy a mosóport kifejlesztő vegyész is röhög az animált liposzómákon meg a többi áltudományos baromkodáson.)

dark future · www.andocsek.hu/bemutatkozas.htm#3 2007.03.03. 02:23:35
"Nem értjük egymást, mindegy, ennyit nem is ér a dolog."

Szerintem mindketten pontosan értjük a másik álláspontját. A probléma ott van, amikor nem fogadod el, hogy adott esetben nem a te ízlésednek megfelelően honosodik meg egy kifejezés.

"Ha informatikus lennéd, értenéd, hogy mi szarjuk le, milyen szlogeneket találnak ki a marketingesek. Bennünket a technológia érdekel, nem a hókuszpókusz."

Ez teljes mértékben indifferens abból a szempontból, hogy a hókuszpókusz nélkül pont felkopna az állad. EZ a valóság. Welcome to the real world. Szereted vagy nem szereted, ez van. Amiről te beszélsz, az meg egy egyéni vélemény, egy attitűd, egy ízlés kifejeződése.

Egyébként itt hibázik a gondolatmeneted, mert nem arról van szó, hogy az egyik oldalon a nettó technológia áll, a másikon pedig az üres blöff / hókuszpókusz. A web 2.0 kifejezés ugyanúgy magában foglalja azon a technológiák használatát, amelyek téged érdekelnek.

"Analógia: ahogy a mosóport kifejlesztő vegyész is röhög az animált liposzómákon meg a többi áltudományos baromkodáson."

Persze, de azonnal lefagyna mosóport kifejlesztő vegyész arcáról a mosoly, ha a marketingesek felhagynának az animált liposzómákkal, és emiatt megszűnne az állása.
"A probléma ott van, amikor nem fogadod el, hogy adott esetben nem a te ízlésednek megfelelően honosodik meg egy kifejezés."

Mondom, hogy nem értjük egymást. (Vagy B lehetőség: értjük, csak direkt szarozol itt velem.)

Tőlem aztán azt használnak a marketingesek amit akarnak, az honosodik meg a köznyelvben ami jól esik neki, viszont az ilyen kreált fogalmak az informatikusok szemszögéből indifferensek.

Te is úgy és arra használod a Web 2.0-t ahogy akarod, én meg nem használom, csak mosolygok rajta. Mindkettőnknek jogában áll.

Mint ahogy röhögtem anno a Windows NT-n (= New Technology (egészen 2000-ig :-)), meg pl. az ATA-n (Advanced Technology Attachment) is. Mindig kitalálnak a népámítók valami hiper/szuper/ultrahangzatosat, ami aztán villámgyorsan el is avul, és jön helyette az újabb parasztvakítás.

Az igazi technikai/technológia újítások általában be sem kerülnek a köztudatba, pedig azok az igazi mérföldkövek (mint pl. az IBM rézalapú vezetékezése a chipeken).

Így aztán mi (általában) nem olyan elméleti és megfoghatatlan dolgokkal pöcsölünk, hogy mi az a webkettő (vagy esetleg már webhárom van? ha nem, jövőre már az lesz? :-)), meg hogy ki a blogger, hanem használunk egy folyamatosan fejlődő technikát.

Elég nekünk az AJAX, az ASP.NET, a JSON, az XML, az RSS meg a Widget API, a marketingeseknek, újságíróknak (és persze a népeknek) meghagyjuk a webkettőt. Mint a vegyészek az animált liposzómákat...

Rájöttem a web2.0 egy új vallás:)

"Isten" mindenhol ott van már, csak sok szakember vak, tudatlan, stb. megvetjük őket.

Érdekes a kifejezetten MLM termékügynökökre, szcientológusokra és bibliamagyarázókra jellemző érvelési stílus (ennél az írásnál különösen jól megfigyelhető, még ima jellegű mantrázás is van hogy ahogy "megvet":
webisztan.blog.hu/2007/03/02/p41980#more41980 ).

És az is érdekes hogy általában más új fogalom bevezetését nem is nagyon szokták vitatni, szemben ezzel. Igen buzzword, sőt akkora nagy hogy a szótárba is úgy kéne megírni a buzzword definícióját hogy az valami olyan mint a web2.0 :)


"A Web 2.0-ról sokféle elképzelés van. Leginkább definíció nélküli gyűjtőfogalomnak vagy koncepciónak tekinthetjük, amely magában foglal néhány olyan, erőteljes változást a weben, amelyek elsőre nem feltétlenül állnak rokonságban egymással, mégis ugyanabba az irányba mutatnak." mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=12407

Az újságíró (valami Csordás Attila) megmondja a tutit, egzakt módon :-)
Ugyanonnét:

"Az első blogok például már a kilencvenes évek elején megjelentek, és a Web 1.0-nak is integráns részét képezték, de a műfaj már a korai szakaszban elkezdte magában hordozni azokat a trendeket, amelyek aztán a mai Web 2.0-ban kulminálódtak. De amíg nem volt a Web 2.0 mint definiált, megfogalmazott kiáltvány vagy elv, addig a blogok ezen jeleit sem lehetett jól értelmezni"

Igazad van Rigor, ezek vagy teljesen hülyére vesznek mindenkit, vagy hittérítők, akikkel nem szabad vitatkozni, mert felesleges időpocsékolás.

RE: Rigor 2007.03.03. 04:02:49
Ez (webisztan.blog.hu/2007/03/02/p41980#more41980 ) tényleg nagyon jó:

"Aki nem érti, hogy mi a különbség blogot vezetni és fórumban hozzászólni, aki nem érti meg, hogy a blogolás az nem a hülyegyerekek örömködése a weben, hanem egy új, mára teljesen alapvető médiummá érett kommunikációs eszköz, azzal nem hogy vitázni nem érdemes, de szóbaállni sem nagyon."

Valóban. Pl. a kommentelős Homár az egy érett eszköz volt sok intelligens felhasználóval és emelkedett hangvétellel, a fórum (mint például egyes technikai, tudományos szakfórumok) meg a hülyegyerekek örömködése.

Nem tudom ki ez a fickó, de egy fasz. És az sem zavar, ha nem áll velem szóba.

PS.: Technikailag a blog olyan fórum, ahol az adminra van korlátozva az új téma létrehozása (meg a nyitó post ki van emelve).

dark future · www.andocsek.hu/bemutatkozas.htm#3 2007.03.03. 03:57:47:
"... az ilyen kreált fogalmak az informatikusok szemszögéből indifferensek."

Már elnézést, de a kutyát nem érdekli, hogy az ilyen fogalmak (egyébként nem kreált, mert a részei létezők) milyenek a marginális rétegnek tekinthető informatikusok szempontjából. Százmilliomodrangú részletkérdés, csak az egód nagyítja fel. Az infromatikus tegye szépen a dolgát, azért kapja a pénzét, a júzer örül a webkettőjének, a kliens pedig a megnövekedett látogatottságú oldalának.
Az elnevezés praktikus, szellemes, a jónép elvan vele, te is ebből élsz (ha most még esetleg nem, akkor majd később rákényszerülsz), ezzel kerek a világ.

"Te is úgy és arra használod a Web 2.0-t ahogy akarod, én meg nem használom, csak mosolygok rajta. Mindkettőnknek jogában áll."

Ebben egyetértek.
Mosolyogni pedig addig fogsz rajta, amíg a konkurens cégek informatikusai el nem kezdik használni a kifejezést, mert a megrendelőik ezt szeretnék hallani tőlük.
Az lesz az a pillanat, amikor majd te is elkezded használni. Kíváncsi leszek, bevallod-e.
dark future · www.andocsek.hu/bemutatkozas.htm#3 2007.03.03. 03:57:47:
"Mindig kitalálnak a népámítók valami hiper/szuper/ultrahangzatosat, ami aztán villámgyorsan el is avul, és jön helyette az újabb parasztvakítás."

Igen, így működik a marketing. Arra viszont fel szeretném hívni a figyelmedet, hogy az ultrahangzatos mögött mindig van valamilyen termék /szolgáltatás / tartalom, mert a semmit semmilyen néven nem lehet eladni. Annyira azért nem hülye a kedves vevő.

"Az igazi technikai/technológia újítások általában be sem kerülnek a köztudatba, pedig azok az igazi mérföldkövek (mint pl. az IBM rézalapú vezetékezése a chipeken)."

Mert semmi szükség nincs rá, hogy bekerüljenek. Az esetleges bekerülésnek olyan többletköltsége lenne, amit senkinek nem érné meg finanszírozni. Az átlagember úgysem értené az új technológiát, és csak elbizonytalanítaná a dolog. Elég, ha kondícionálják a vásárlásra. Azt majd érteni fogja, ha kijön (hasamra ütök) a Pentium VI. Hűbazz, az nagyobb, mint a IV, és megveszi. :-)

"... vagy esetleg már webhárom van?"

Webháromnak a mai információk alapján a world wide web harmadik évtizedét nevezik. Ez lesz a szemantikus web korszaka, amikor végre megvalósul a www "feltalálójának" álma: "People keep asking what Web 3.0 is. I think maybe when you've got an overlay of scalable vector graphics - everything rippling and folding and looking misty - on Web 2.0 and access to a semantic Web integrated across a huge space of data, you'll have access to an unbelievable data resource."

"... meg hogy ki a blogger..."

Igen, ez a két téma szerencsétlen módon összekeveredett itt. Teljes mértékben egyetértek TWÁ véleményével, amikor azt mondja, nehogymár a bikfic határozza meg, hogy ő most blogger-e.
A webkettő más kérdés, de azt ugyanúgy nem egy bikfic fogja megmondani, hogy van vagy nincs.

"... használunk egy folyamatosan fejlődő technikát.
Elég nekünk az AJAX, az ASP.NET, a JSON, az XML, az RSS meg a Widget API, a marketingeseknek, újságíróknak (és persze a népeknek) meghagyjuk a webkettőt. Mint a vegyészek az animált liposzómákat..."

Erről van szó. Még a végén kiderül, hogy egy csónakban evezünk. :-)
dark future · www.andocsek.hu/bemutatkozas.htm#3 2007.03.03. 04:45:08:
"Technikailag a blog olyan fórum, ahol az adminra van korlátozva az új téma létrehozása (meg a nyitó post ki van emelve)."

Ja, az égés technikailag oxidáció, amely hőkibocsátással jár. Emelett azért még léteznek olyan fogalmak, hogy a kandalló melege, tábortűz, meg hamvadó cigarettavég.
Öregem, nagyon sivár életed lehet, hogy mindent csak ugyanabból az egy szemszögből vagy képes nézni.
Én most ezennel feltaláltam a PC 2.0-át!

Ugye vesük össze egy 386-os pc képességeit egy mostanival.

Ugyebár fejlett hangkártya megjelenése saját processzorral, videokártyák, melyek külön kis számítógépek, saját memóriával, processzorokkal, változatos perifériák, webcam- videochat, internet - a gép most már nem magányos játék, megszoktuk hogy ha bekapcsoljuk a háttérben automatikusan fent van a neten, állandóan részei vagyunk egy világméretű hálózatnak közösségnek, szellemi termékeknek. A gép most már nem zárt barlang hanem egy kapu a világra.

Úgyhogy PC 2.0
:P
Rigor: egy mai PC-ben szinte nincs olyan alkatrész, ami egy 386-osban is lett volna (mármint PC szinten, persze mindegyikben van kondenzátor, ellenállás, meg szilícium, meg még sok minden), ezzel szemben a web és a web2.0 között nincs akkora különbség, mint a 386 és egy P4 vagy C2D vagy AMD proci között.
Ugyanis az eszközei, technológiái, és legfőképpen a média ugyanaz. Csak a legfontosabbak ugyanazok: TCP/IP, HTTP, Polling. A szerveren mindegy mi van, csak le kell programozni. Lehet PHP, Perl, Ruby, Python, mindegy. A kliens viszont annál többet változott. Régebben ez nem volt akkora probléma, amíg a böngésző csak HTML-t kapott. A vastag kliensek korszakában ez már igenis probléma, ezért kell programozói szemmel egyszerre örülni az IE7-nek, javítottak, de nem eléggé állapot, még egy gond a sok mellé.

dark future · 2007.03.02. 17:17:59

Öhm. Maga az AJAX elnevezés ja, de a technológia (amiről én beszéltem), az már akkor megjelent. Mégpedig pontosan az Outlook felületének frissítéséhez.

"Microsoft then created the XMLHttpRequest object in Internet Explorer version 5 and first took advantage of these techniques using XMLHttpRequest in Outlook Web Access supplied with the Microsoft Exchange Server 2000 release."

Bocsánat, hivatalosan csak az IE5-ben jelent meg, de már van valami 4.x-es kliensben is. S itt most ugye a lényeg az XMLHttpRequest objektumon van. :D S mindez 1998 környékén volt.
"ezért kell programozói szemmel egyszerre örülni az IE7-nek"

Helyesen:

"ezért kell egyszerre örülni és bosszankodni - programozói szemmel - az IE 7-nek"
idézet az oreilly cikkből:

"In many ways, the combination of RSS and permalinks adds many of the features of NNTP, the Network News Protocol of the Usenet, onto HTTP, the web protocol. The "blogosphere" can be thought of as a new, peer-to-peer equivalent to Usenet and bulletin-boards, the conversational watering holes of the early internet."

van egy 20 éves technológiánk, gyorsan adjunk neki egy trendi nevet.

meg aztán idekeveri a linuxot, a napstert meg bttorrentet, amiknek baromi kevés köze van a webhez. engem baromira nem győzött meg.
egy érdektelen dologról megírni, hogy érdektelen... nem mindig érdektelen, de most az IMHO. legalábbis ilyen hosszan.

De az is érdektelen IMHO, hogy van 1 konferencia, amire egy órára beültél, oszt a többi rész lehet hogy jó volt, lehet hogy nem...
Azért az is vicces, hogy miközben kikéred magadnak, hogy te igenis blogger vagy (nem egy publicista, aki bloggol), nem fér a fejedbe, hogy van, aki szerint nem a fórumról van szó, amit továbbfejlesztettek.

a TV tényleg csak egy továbbfejlesztett rádió? a ház továbbfejlesztett barlang? bizonyos szempontból igen, de legalábbis sok érv szól ezek ellen is. nem kell nagy IQ (csak kisebb ego) ezt belátni
chimie: ennél már csak az érdektelenebb, hogy te meg végigolvastad.
általában az embereket érdekelni szokta, hogy az írásukhoz mit szólnak az olvasók :-) de tulajdonképpen jogos annyiban, hogy meglepődtem volna, ha elgondolkodsz és valami érdemi választ adsz... végülis valahol pont ugyanaz a kérdés, hogy ha ezt egy szimpla blognak tekintem, akkor ugyan miért ne írhatnál le bármit, ami eszedbe jut, föggetlenül, hogy van-e értelme és érdekel-e valakit, nemde? Ha viszont inkább publicisztika, akkor azért már más az ábra.
Számomra azzal, hogy az Indexen kvázi rovatként szerepl ez a blog (mondjuk a Subbával és a Homárral együtt) valahol mégiscsak ott az ígéret, hogy itt releváns és egy átlagos sörözőben hallható fejtegetésnél komolyabban vehető dolgokat* fogok olvasni - ezekre vonatkozott a 2 megjegyzés.

*Apróbetűs megjegyzés: hacsak nem a kommentszám alapján fizetnek, én is már a harmadikat írom, szóval ez esetben csak annyit mondok, ügyes.

Ha nem moderálnák ki:

web 2.0 olyan tartalom a.weben amit nem lehetne {simán} papíron is megvalósítani

-valójában a web 1.0 csak tíz év kellett, hogy elkezdődjön az exclusive web alkalmazások fejlesztése és használata>

mert.ennyire lassúak vagytok még.mindíg
most a szemantikus web a task ~ akka web 3.0
TWA: kicsit vissza a Blogger-e vagy kérdésére. Eszembe jutottak a boldog 90-es évek, azoknak is az eleje, amikor a lelkes magyarok kipirult arccal lelkesedve néztek az eljövendő szép új világ felé. Ekkor úgy gondolták, hogy a szótárukból akár örökre törölhetőek az ilyen szavak, hogy "igazgató", "osztályvezető", "titkárnő" stb. Az országban kitört a manageritisz: mindenki menedzser lett hirtelen, a titkárnők menedzserasszisztensek, az eladók termékmenedzserek, takarítók meg higiéniai menedzserek. És amikor már mindenki menedzser volt, és kialakult a színes zakós, makkoscipős, vazalinbe mártott fejű bunkó sztereotípiája, akkor egyszercsak már nem akart mindenki menedzser lenni és rájöttek, hogy mennyivel előkelőbben hangzik az ügyvezető igazgató, az osztályvezető, az irodavezető stb.

A bloggerséggel is ez fog majd végezni. Ma már mindenki röhögve kreálhat magának blogot és akkor ő is igazi blogger lehet. (Átlagosan félpercenként születik egy új blog a hálón.) Szóval már nem lesz trendi magadat bloggernek hívni és akkor majd megint büszkén vallhatod magad újságírónak, publicistának, közírónak; a többi suttyó blogger meg elmehet a francba a zéró olvasottságával.
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.03.03. 22:12:51

"Szóval már nem lesz trendi magadat bloggernek hívni és akkor majd megint büszkén vallhatod magad újságírónak, publicistának, közírónak; a többi suttyó blogger meg elmehet a francba a zéró olvasottságával."

Azon már én is gondolkodtam, mi visz rá embereket, hogy blogot nyissanak (a szakblogokat most ne soroljuk ide). Rengeteg exhibicionista, de különösebb tehetséggel nem rendelkező ember ír, aztán csodálkozik, ha gyakorlatilag nulla az olvasottsága. Ahhoz, hogy valaki olvasott legyen, vagy az kell, hogy nagyon tudjon írni, vagy ismertnek kell lennie. Egyébként mi értelme van csinálni? Kit érdekel, hogy Gipsz Jakabnak milyen napja volt ma? Felfújt dolog az egész, majd lecseng. A szimpla fórumhoz képest annyi előnye van, hogy kisebb a demokrácia, így könnyebb kézben tartani a blogot.

És akkor én most blogger-e vagyok-e?

faragatlan.freeblog.hu
faragatlan: nem vagy blogger, amíg nem tudod megadni a blogod címét tisztességesen. :)))
zzzzzzzzz. naplót írsz az internetre.. aztán ha csak narancsot pucolsz egész nap akkor érdekes-e lesz? Ez a kérdés?
„Technikailag a blog olyan fórum, ahol az adminra van korlátozva az új téma létrehozása (meg a nyitó post ki van emelve).”

Talált, süllyedt. Azzal a kiegészítéssel, hogy esetleg több admin is lehet.
„Vevé-vevé-vevé!”

Tök konkrétan a jó kurva anyját annak, aki a dupla vére kitalálta ezt a vevé mocskot.
A narancspucolás kifejezetten érdekes lehet. Főleg, ha sarlóval meg kalapáccsal pucolom. ;)
mavo 2007.03.04. 10:23:22 „Technikailag a blog olyan fórum, ahol az adminra van korlátozva az új téma létrehozása (meg a nyitó post ki van emelve).” Azzal a kiegészítéssel, hogy esetleg több admin is lehet.
forum.sg.hu/ olyan fórumszolgáltatás, ahol az admin szabályozhatja, az un. moderátori joghokat, pl. hogy kik nyithatnak új témát. Tehát nem csak az admin nyithat.
És miért ne lehetne megosztani az admin státuszt másokkal? Ha pl. egy barátommal közösen "vezetek" egy fórumot, máris több admin van.
Úgyhogy ha engem kérdeznétek, azt mondanám, hogy az egész blogmánia csak egy szóbűvészet, megegyezés kérdése, hogy mit nevezünk fórumnak vagy blognak, mindegyik lényege az interakció, párbeszéd, gyors reagálás, csak attól függ, hogy hogyan használjuk, ill. a szolgáltató szovter mire ad lehetőséget.
Ha akarom, fórumot is használhatok "naplóként", és "blogot" fórumként. Sőt: még egy "vendégkönyvet" is használhatom akármelyik módon, ha a szoftver lehetőséget ad rá. Meg valóban némi jelentéktelenebb formai eltéréssel is ráerőltethetik a másságot egyikre-másikra. De ez is csak azon múlik, hogy a szovterrel mit engedek-jelenítek meg.
Úgyhogy most igaza van Tótának: arra jó az egész, hogy egy csomó "átszellemült szektás" zártkörű klubosként felvágjon, úgy tegyen, mintha ők valami nagy titkok és tudások birtokában lennének, mintha feltalálták volna a spanyol viaszt, no meg erre hivatkozva jó sok pénzt lehessen rajta keresni.
no. nem olvastam el a kommenteket itten. szoval lehet, hogy ezt mar leirt valaki valami hasonlot.

keremtisztelettel. web2.0... pfff. BAROMSAG.
Fejlodesnek nevezni azt, hogy sok agyatlan BAROM raszabadul valamire, amit k*rvara nem tud hasznalni... hat kerem. eljen. Adjunk mindenkinek jogsit. kreszvizsga, meg ilyesmi nem kell. minek? aztan majd tartunk konferenciat a "Kozlekedes 2.0"-rol... Fejlesztunk bazzeg. Esetleg kap kivetel nelkul mindenki - gyerek, felnott, oreg, rokkant, roma, zsido, magyar, kinai bantuneger etc. - golyoszorot 3 tar eles loszerrel egy par kezigranatot, aztan haccojjon. Esetleg egy-ket szerencses kap atombombat. Haboru 2.0
hurra.

"Kérdeztem, hogy viszont ha a web maga is médium, mert mi más volna, és az önmagára csapódik, akkor nem lesz-e ebből valami veszélyes nukleáris baleset"
Kedves Worluk, nem. Ez nem nuklearis baleset.
Ez annal sokkal rosszabb.

Az a sok agyatlan barom, aki meg itt nagypofaval ertekezik a webkettorol meg hasonlokrol, az annyira tajekozatlan, hogy elkepeszto. A legrosszabb, meg az, hogy minenki elhiszi, hogy itt valami elkepesztoen nagy forradalom van. Hat a nagy loszart. Ennel sokkal szervezettebben es szabadabban mukodo kommunikacios halozat mar tobb, mint 20 eve is letezett...
Sebaj.

Az en meglatasom az az, hogy ez az internet egy rohat nagy lufi. Aztan egyszercsak a nyakunkba fog szakadni az a hatalmas mennyisegu bitszemet, amit egyre nagyobb tempoban halmozunk fel. Elgondolkozott mar rajta valaki, hogy mekkora adatmennyiseg az, amit ma az interneten tarolnak? Es, hogy abbol mennyi a felesleg? Igen, tudom. a Felesleg noveli a biztonsagot. De akkoris. ahogy en elnezem atlagban minden megvan a neten kulonfele helyeken, kulonfele formaban legalabb atlagosan 5x. Es akkor szerintem meg iszonyat alatippeltem.

a bloggerek meg... ehh...
szanalmas.
temerdek tehetsegtelen wannabe publicista.
tisztelet a _NAGYON_ keves kivetelnek.

najo. megyek aludni. joccakat.
kar hogy nen talaltam meg ezt a videot korabban.
azert ideirom a linket, hatha meg valaki belenez a topicba:


Web 2.0 in just under 5 minutes.
The Machine is Us/ing Us
youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE
mavo:

Csak lényegi különbséget hagyod figyelmen kívül.
A fórum alapvető célja az, hogy sok ember cseréljen eszmét sok különböző témában. Minden eszköze, minden szolgáltatása erre van (optimális esetben) kihegyezve.
Ezzel szemben a blog alapvetően önkifejezésre született. Az eszköztára ennek megfelelően van (általában) megalkotva. A blog nem fórum. Általában nem is fórumként használják. Ez alól persze TWÁ blogja kivétel. Ő ha beír három szót, rögtön jön a büdösbalos-büdösjobbos kommentáradat.
De elvileg a blog nem erről szól. S mint mondtam, a formája, eszközei sem.
és aztán majd jön a web 3.0 meg web 4.0?

nembaj mejd lehet újjabb buzzwordoket áhítattal sóhajtani mikor lágyan puhakaka megy az öltönygatyába, és mikor a szar szerpentint rajzol a gyantázott metroszexuelle medezserlábon akkor bekövetkezik az ejakuláció és a bőr, gázrugós forgószékben hátravetve magát hörögheti


"örökös fejlődés!"

ennyit akartam hőbörögni csak.
én egy liberális náci anarchista vagyok.
süti beállítások módosítása