W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • timea knausz: @Tóta W. Árpád: Igen?:) (2018.09.06. 16:43) Ilyenek voltunk
  • timea knausz: Szeretettel ajánlom olvasásra és értésre Mezei Márk: Utolsó szombat című könyvét. Nagyon messzir... (2018.09.06. 16:41) Ilyenek voltunk
  • David Bowman: Ritka világos gondolat tőle. (2018.09.01. 15:33) Szerény javaslat
  • Hobelman: Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Limi... (2018.05.14. 03:06) No megállj csak!
  • Tudományos Rendőrség PJT, Tejfalussy András, aquan: 2050-re végleg ivartalanítanak és ezzel mind egy szálig kiirtanak minket az észrevehetetlen, lassa... (2018.01.26. 00:32) Tégy a gyűlölet ellen
  • Utolsó 20

Kívánjuk a sajtok szabadságát

2006.12.19. 17:49 Tóta W. Árpád

Vettem egy darab sajtot a Matchben. Nem volt vele különösebb tervem, azért vettem, hogy legyen sajt a szendvicsre. Azt már tudom, hogy ha például melegszendvicshez kell, akkor alaposabban kell vásárolni, mert a melegítést-pirítást csak az igazi sajtok bírják ki, a savóból és oltott mészből gyúrt lapkák inkább folyadékká változnak, majd azonnal szénné.

Otthon aztán kiderült, hogy az ementáliszerű anyag gyakorlatilag ehetetlen. Az undorító, csípős-kesernyés ízű tömb talán radírgyári kísérletből származik, és majdnem biztos, hogy tejszármazékot csak nyomokban tartalmaz. Ez főleg azért dühítő, mert nem volt gyanúsan olcsó, ezerhétszázért lehet kapni ehető sajtot is. Az nyilvánvaló, hogy a nyolcszáz forintos gouda és társai szintén kamusajtok, de itt pont a kövérebb árcédula altatta el a gyanúmat.

A gyümölcstelen siránkozás hagyományát megszakítva most megmondom a megoldást. A Megoldást Magát, ahogy azt csinálni kell. Pontosan ugyanúgy, ahogy a csokoládéknál. Ott ugye az ember elolvassa a betűket, és ha látom, hogy kakaós tejtábla, akkor már baszom is vissza a polcra, mert tudom, hogy olajos-salakos filmet képez az egész bensőmben, aminek hánytató ízét egy napig érezni fogom. Szilvaízesítésű szeszesital dettó. A sajtoknál az a gond, hogy a háromkilós tömbre biztos fel van írva, hogy repceolajból és libafosból készült, de én már csak a hűtőpultban látom, azzal a felirattal, hogy Trappista. Ennyi az egész, illetékes elvtársak, ki kell írni a sajtospultnál is, meg a darabolt-fóliázott cafatokra is, hogy az most sajt, vagy sajtjellegű tömbáru. Súlyos büntetés terhe mellett.

Megjegyzem, ilyen sem volt, amíg Kádár élt.


Címkék: ordnung macht frei! enni

286 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6223354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ElChe · buvar.blog.hu/ 2006.12.19. 21:51:33

Figyu, azt a "gyulait" amit te a boltban veszel, olyan hihetetlenül hatalmas távolság választja el egy igazi kolbásztól, mint Hitlert a sábeszdeklitől. A Chorizo szalámikat egy közepes "dűlő"ről való házi igazi csabai tót kolbász, persze, tönkreveri. A gömböcökről nem is beszélve.

Perelünk!!! Azonnal! Undorító, mit műveltek a sajtokkal! Ez engem különösen szíven üt, szinte mindig van a hűtőmben 3 féle sajt. Mostanában egyre nehezebb beszerezni a normális minőséget bármiből.

Na az ilyen növényi alapokon gyártott sajtokról elárulok egy műhelytitkot (haver avatott be). Az Kazein volt, ami az ilyen csíziókban volt, tudjátok, amitől olyan büdös az ebonit- a műanyagkonnektor stb, ha melegítik. Amúgy egy tejfehérje, ezt használják tejporgyártáshoz is. Na ennek a fennmaradt termékét még hidrogénezik, meg növényi olajozzák. Szóval a fennmaradt (kváiz felesleg, másodtermék) anyagok összeönt, és aztán kész is a remek "sajt".

EU-ék amúgy nem 1% alatii tejtermékekről, hanem sovány 1.5 %, ill teljes 3.8%+ zsírtartalmú tejekről beszéltek. Namost a kedvencem, amikor a zsiradékokat szidják, és veszik a sovány tejet. Na ha valaki a tej literjének 3. 8 térfogat%-át kitevő zsírtól hiszi, hogy hízik, akkor intenzív kacagásba kezdek. Az kérem kábé 38 gramm (igen, nem pontos, csak közelítő érték). Na ez az ami megmérgezi a fogyasztói világ szerencsétlen áldozatait. Neeem nem a mekis sültkrumpli, amit egész 2005-ig zsírban sütöttek, meg nem is a meki... És nem az ilyen műizék... Bahh
most muszáj volt felhozni ezt a témát? egy-két hónapig a Unidentified Food Object-re (UFO :D) se fogok tudni nézni. utálom megtudni a részleteket... :)
Lebowski35 2006.12.19. 22:01:42

Van itt Bcsaba határában egy nem túl nagy kolbászüzem. Helyi tót erők dolgoznak benne, és egész tűrhető minőségű cuccot hoznának össze kuláréba töltve (fővárosi puhányoknak: a Lehel téren olykor kapható) de azt nem értem, hogy minek égetik le B.csabát azzal, hogy - horribile dictu - nitrites pácsót basznak bele. Nem is kóstoltam meg, mert fáááááj.
Guga: Ez aranyos egyébként. Koffein. Amúgy a taurin is okoz függőséget.

Meggyőződésem mindenesetre, hogy a light cigikbe is tesznek valamit, amitől az ember jobban rászokik, mint a "normálisra". Asszem valahol a páclevekben van a turpisság, mert a lájtosban (bár ezt már nem lehet használni) elvileg kisebb a nikotintartalaom (a dohány "tarpából" csinálják).

Ja és a sok rákot is mindig a cigikre varrják. Biztos semmi köze nincsen a sok műkajának, meg a női hormonnal feldúsított és felpumpált állati húsoknak ehhez.
Guga,

amúgy igen, de lehet, hogy a műszar drogként funkcionál. Én pl. mindig is bolti csabai-fan vótam. Mer' annak van íze. Azért van íze, gondolom, mert egy tonna só meg paprika van benne. Voltam olyan disznóvágáson, ami annyira echte vót, hogy még szajmókát is csináltak, pedig legtöbben azt se tudják, mi az. Én se tudtam addig. És hát az meg nem ízlet. Pech. Műkaja-függőség. Ez van.

Az előírásokból mellesleg a májkrém 5% májtartalma teccik a legjobban...
Guga, egyébként állítólag a nitrites pácsó azért van, hogy gyorsabb legyen az érési eljárás.
Shenpen,
jó, dédapád egy biomérnök vót, mert biokaját evett ahhoz, hogy szalagfűrészt találjon föl. Enélkül csak valami szirszar tolómércét talált volna ki:-)
Egyébként az ír példához: pont ez az igazi rebellis magyar szemlélet lett kettétörve és apróra reszelve Kádár alatt. Elő vele kurucok:-)
Meatrix... micsoda gusztustalan szélsőbalos őrültség! Komolyan frászt kapok az ilyenektől... öt és fél millió tonna szar... hát persze, hiszen ez egyenesen arányos a hússal, amit megeszünk. A kérdést úgy kell feltenni, akarod-e, hogy az esti két rántotthússzeleted egyike szója legyen, mert akkor feleannyi lesz a szar. Rögtön máshogy hangzana.
Shenpen 2006.12.19. 22:52:48

Ha disznóvágáson ettél szajmókát, akkor jól átbasztak, mert annak egy fél év érés kell legalább. (Nem a cigánykára gondoltál?) Egyébként meg megértem és sajnálom a műkaja függőségedet, neked már annyi:-)
Wonderland: pont ez a szar benne. Kölökkoromban, mikor ide költöztünk B.csabára, egy tót osztálytársam nagyapjához elmentünk (a tót-félre ne értsétek-nem pejoratív, inkább dicsérő jelző, csak a helyi PC aktivisták sírnak be tőle)és akkor láttam és szagoltam először egy fedél alatt kb. 300 szál, nemespenésszel érlelődő eredeti csabai házikolbászt. Nincs az a nitrites pácsó, ami ezt tudná. A Serrano sonka is ezért világhírű.
Guga,

pedig nem. Pont Kádár alatt vált a csalás megbecsült népszokássá és ezt a jó szokásunk továbbra is őrizzük. Csak valahogy az EU-val szemben nem merünk. Valahol bennünk van a félsz, hogy azok a hírös nyugatiak, akik csuklómozdulattal, röptiben kapják el a farkuknál fogva az ügyeskedőket. Pedig... :)
Nando: Így a karácsonyi nagy zabálások előtt csak hasznos, ha kicsit eltántorodunk a kajáspultoktól. :-)

Én nem vagyok kolbász-fan, de amikor meghozzák a füstről... jó kis házikolbász... na, akkor egyszerűen muszáj törni (nem vágni!) belőle egy falatot, a puha fehér kenyérhez... :-)
Shenpen,
pedig de.:-) mert alatta tört meg a gerincünk annyira, hogy csak egy pár órát mertünk lógni a munkahelyről, nagyobb "kuruckodásra" már nem futotta. Most az "EU" váltotta fel a kis búránkban a "féljünk valami felsőbb hatalomtól" típusú kádári beszarós-kicsit lopós-de majd lesz este onídün- fílinget. Meggyávultunk, mint a picsa.
Ööö. Kolbász: Általam készített... mer ilyet is tudok.:F só, paprika, erőspapri, bors, fél deci kis házipálesz, no meg darált hús. No nitrit, meg ilyenek nem. És eddig mindig jobb volt, mint bármelyik bóti xar... hííjnye há!
...és eljutottunk a kádárkolbászig...:-) na, jóccakát. tágyemedomo.
Nem értelek, Guga. Valami olyasmire célzol, hogy szerinted pl. Horthy alatt a melós nem csak a láda csavart merte hazalopni, de boldogan leszerelte az esztergagépet is, hatan a vállukra kapták és díszlépésben elindultak a főkapu fele? :-))) Vagy mi?
mi az a szajmóka? én a cigányát is csak bcsabai kolbfesztről ismerem - naggyon süti, ill máj - hmmm.:)
Bár már alszom:-)
Horthy egy koncepciótlan tili-toli balfasz bábfigura volt, róla kurvára nincs szó, mert azokban az üzemekbenm ahonnan kilopták volna az esztergagépet, volt Tulaj viszont nem volt ott Horthy. Kádár alatt meg minden a janibácsi végbeléből jött ki a napvilágra, szerettük is őtet, meg etetett is minket pálinkás kenyérrel, oszt jó vót nekünk. Közben elolvadt a gerincünk. Ezér nem hasonlítunk Paddy bácsihoz, aki személyesen vagy a rokonságán keresztül végigkuruckodta az utóbbi századokat.
jahh - disznósajt...
intifan:
szajmóka=gömböc, avagy gyomorba/húgyhólyagba/végbélbe(kulen) töltött, hosszú érési idejű megakolbász.

cigányka=hashártyába göngyölt, májjal, tojással, ezzel-azzal felturbózott és kisütött kolbászhús. A Megyén kívül asszem sehol nem csinálják.
Lopás... a kádáréknál meg volt a rangsor: mint: melós szerszám+ csavar, mérnök: esztergapad, igazgató: gyártósor... Aztán 90-ben az igazgató nyert:)
...de akkor már nem volt Kádár
Guga: ilyen cigánykát legközelebb csinálok!
Shenpen:a cheddar sajtnal szarabbat keresve se talalhatnal!
Viszont a holland sajtokat lehet sutni ugy,ahogy te akarod,a Sommerfieldnel,Asdanal nem dragak.

A Hilltop tenyleg ott van minden Tescoban,majd meglatod,ha odafigyelsz.Egyebkent egyszeru volt a sikeruk titka(az egyik tulajcsaj mondta egy interjuban):minden addigi magyar termelo ott cseszte el,hogy a kikuldott 1-2raklapnyi mintaaru utan nem tartotta a szinvonalat nagytetelben.Kicsit hulyenek neztek az angolokat.Hilltopek meg ugyanazt a minoseget kuldtek ki az elso kamionoktol kezdve maig.Ma mar 10millio uveg/ev felett jarnak.
Egyebkent magyarcimkevel csak az Asszut talalod meg.Most £9.9 a Tescoban(3puttonyos)
Guga, persze, hogy vannak jó (jobb) magyar kolbászok. A különbség ott van, hogy a boltban, bárki által megvásárolható, neves gyulai minősége fényévnyire van egy spanyol tömegtermékétől. Itt a hiba.
Guga:Meggyavultunk,mint a picsa.

Mennyire igaz!
Amugy respect az izes beszededert,jo eccakat!
Elche: ebben basszus egyetértek veled sajnos. Ha nem akarsz kimenni spanyol tömegtermékekért, marad a házi csabai.
Elche:azert nagy kulonbseg van a szeletelt,es a nemszeletelt aruk kozt is.A szeleteltet eleve gaz megvenni,szoszerint a folia ala nyomott tartosito gaz miatt.
Tovabbra is a Hertz parasztkolbaszt ajanlom,ha bootihoz ragaszkodsz.A spanyol arukat nam ismerem.
galileo, és evribadi, jojcakát.
krompli, meg kadar idejeben ...
arpad, mi ez a tyosztalgia? :)
Guga 2006.12.19. 18:44:32

A glutamáttal nem az a baj, hogy szintetikus. Ebből olyan minőségben lehet szintetikusat előállítani, hogy igazából nem marad benne szennyeződés.
A baj az, hogy sokat tesznek az ételbe.

A glutamát (ami az egyik természetes alkotóelemünk, egy aminosav) egyben agyi ingerületátvivő anyag. Nagy mennyiségben fogyasztva sajnos átjut az agyat védő ún. vér-agy gáton, és bizonyos agysejteket gátol. Ez megtörténik akkor is, ha sokat eszel a hínárból kivont cuccból.

A valóban fennálló összefüggés a mű-glutamát és a hínár-glutamát között az, hogy aki igazit használ az nyilván minőségi hely, a többi alapanyag is minőségi, és odafigyelnek hogy mit, hogyan, milyen fűszerezéssel főznek. Tehát nem azért fáj a fejed, mert műanyagot eszel, hanem mert szar olcsó helyen ettél, ahol agyon volt glutamátozva az étel.
www.hollandsajthaz.hu

Nem pusztán reklámnak szánom, meg talán nem is itt vesz az ember szendvics tetejére való sajtot, de ha haraphatnékja támad, mint John Cleese-nek (Cheddar, a bandita), itt biztosan tud válogatni.

Ed
izé. nem tűnik fel senkinek, hogy egy műkajákról szóló postban kólát emlegetnek?
nemazért, de szerintem, az pont nem egy olyan termék ami túlzottan természetes lenne :)
bejáratott terméket kell venni ami Neked már bevált, nem mindenféle gyanús eredetű leakciózott szir-szart.
bááár, ha már drágán is csak ilyen élelmiszerpótlékot adnak, akkor nincs mese, vezess bar-listát az ehetetlen kajákról .-)


SŐT!!, indíts 1 ilyen topikot, és oda mindenki írja be hol, milyen nevű emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket talált, ez egy nagy forgalmú site hatását nézve többet ér a foygasztóvédelmet tekintve mint maga a Hatóság és a hivatalos fogysztóvédelem.....

1 ilyen, beírói oldalról komolyan vett topik tekintve a mai viszonyokat tuti látogtott lenne :DDD
Van ilyen, úgy hívják: Tékozló Homár. :-)

Peti
Kádár alatt volt viszont több szézezer kiváló koponya elüldüzése, nemtudom hány koncepciós kivégzés, volt 50 USD valutakeret 3 évente, volt munkásőrség, voltak beépített házmesterek, nosztalgiázzunk még egy kicsit. Annál még a Faszfej Feri is sokkal jobb.

Peti
A bioételekkel kapcsolatban..A biogazda annyiban különbözik a többi gazdától, hogy éjjel permetez..
A szar sajtokra, meg a Tóta vásárlási rábaszásaira 226 komment, ezt nevezem! Én kurvára ráérek, de hogy ti is, akik azt a járulékot gályázzátok, amiből nekem is nyugdíjat adnak, azt azért nem egészen értem. Vagy bármit mondanak, ugrunk rá?
Szerintem - bár ez tudott dolog - a kereskedelemben kapható élelmiszerek jelentős részét nem szabad megvenni(enni).
A tejekből (nem csak az UHT-ből) nem lesz aludttej, az ún. tejszínt órákig lehet verni a géppel, de hab nem lesz belőle, ráadásul még (jónak mondott) éttermekben is kinyomós növényi szart raknak a desszertre telszínhabként...
Nyilvánvaló, hogy az összes felvágott és töltelékárú (ha csak nem "bizalmi" hentesünktől származó) kerülendő...
A "Trappista jellegű" feliratot még itthon nem láttam, holott a hazai trappista sajtok 90% legfeljebb ennek tekinthető.
Ez van, okosan kell vásárolni az élelmiszereinket is, egyébként a hipermarkethez képest már egy piac őstermelői részlege is óriási minőségi ugrást jelent.
Peti: meg hiánygazdaság.. kb minden lakásban ugyanazok a bútorok, az embereken kb. ugyanazok a ruhák, a közértben szerény választék. Persze most párás tekintettel visszasírjuk, de akkor volt aki még a nyugati fogkrémes dobozt is gyűjtötte mert annyira ki voltak éhezve az emberek némi választékra, meg nyugati cuccokra. Hát megkaptuk (meg a szart is).
Annyi minden készül ilyen melléktermékből, akkor hova lesz a rengeteg minőségi alapanyag? Talán külföldre?
Igen Ede. Ugrunk.
Emlékszel még a finom gomolyára, amit a nagyid vágott reggel a finom házikenyérre, ugye? Még most is elötted a kép..picit halványsárga, szabályos gyűrűalak, az illatában fellelhető a nyári deres legelő friss illata és a tehén mindennapi életöröme. Nyam-nyam. Erős voltál, a mai gyerekekhez képest mintegy hetvenszer kevesebb esélyed volt, hogy a kajától épüljön ki a beleidben valami szemét rákocska. Igen Ede ugrálunk. Majd ezentúl csak finom és egészséges tápot veszünk, mutasd az utat Ede!
Rigor: drága pénzért veheted meg a minőséget, mint mindig, amióta a világ világ. A szocializmusban csak elvétve tehetted ezt, meg nagyobb volt a termelőtől közvetlenül hozzád jutó áruk hányada, valamint a vegyipar sem tudott annyi szart előállítani, mint ma; de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mára már látványosan válnak el az ehetetlen, olcsó szarok (tömegesen) és a drága, minőségi termékek. Nincs igazán közepes minőség közepes áron.
Kedves TWA!

Mivel a Match egy francia-belga cégcsoport tulajdonában van (www.match.hu/Ceginformacio)és ebből kifolyólag az áruház nevét - rendkívül hülye módon, ez igaz - de maccs-nak kell ejteni (vö. még Auchan és véletlenül sem Ósen)így a hangtani illeszkedés vagy valami hasonló izé miatt a helyes írás/mondás: Match-ban.

Tisztelettel maradok.
Rigor

99%-os étcsoki nem ehetetlen, csak hangulat kell hozzá :)

Az 1% az stabilizáló+ragasztó, hogy ne essen szét a tábla. Sokat nem is lehet megenni belőle :)

Ha valaki jót akar magának: Lindt meggyes-chilis. Ez sztem olyan 60-as étcsokiból van, de valami egészen különleges :) Mondjuk be is árazták...
Élelmiszer tisztaságában - tisztességben - a nagy áruházak nem semmik, de nem hiszem, hogy Kádár idején jobb lett volna. Akkor nagy tételben készültek az aromák, olajszármazékból. Mára legalább ezek az "üzemek" bezártak.

Gyerekkoromban fagyállót találtak a borban - az akkori "jobb" borokban is - mivel az export egy része nyugatra ment, hatalmas botrány lett belőle. Haloványan emlékszem csak - tud valaki erről többet? Innen kellett Thummerernek, Bocknak, Gerének felküzdenie magát (stb., akit még kihagytam). Borok terén inkább előre léptünk Kádár óta.

Sajtból én igencsak válogatok. Szerintem nem Tesco feldarabolt kategória.

Quicksilver: például a karaván sajt korrekt, árban is, és a szeletekre is rá van írva ahol én veszem. És van ilyen típus még egypár.

A mittudoménmiből készült sajtpótló meg emberiség elleni bűntett.
hát én ezt az ezehéccáz kommentet most végig nem olvasom, így felteszem a lehet hogy már meg is válaszolt kérdést:

Mi a faszom köze van Kádárnak a bóvlisajthoz?

Kádár ideján pölö blog sem volt.
Tej:

bármelyik csarnokban lehet kapni tehénből szerzett csorbítatlant. Nagy hűtőtartályból, üvegbe.

Vaj: van még kunsági meg ilyesmi, ronda papírban, finom. A Meggle márkázott is jó. Új kedvenc: Kerrygold ír vaj, zöld címkés, kicsit sózott. Mondjuk ez valószínűleg esélyes adalékügyileg, de az írekben még talán bízom. :)
Teljesen off topic, de jó. Most olvastam, csak azért:

"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

Winston Churchill

Most, ahogy nézem nem is olyan off topic.
rosszul tudjátok, a párizsi és a virsli a legtisztább kaja, inkább a lecsókolbászt kerüljétek el, nemcsak azért, hogy mi van benne, hanem hogy mikori, ami benne van... a brutális túlfûszerezés nem véletlen, elnyom mindent...
Elgondolkodtató, hogy mostanában minden napra jut egy élelmiszerbiztonsági botrány a hiradókba. Gyakorlatilag fogalmunk sincs, hogy mit eszünk. Durva, hogy ez nem tudjuk mióta van így (sajnos asszem régóta), a botrányok kizárólag azért szaporodtak meg, mert egy kicsit többet ellenőriznek. Ami igazán durva, hogy úgyfest nem nagyon kell keresgélni a hibákat, gyakorlatilag bárhová mehetnek ellenőrizni, és akár biankóra is hívhatják a tv stábokat, mert tuti találnak valamit. De legalább már próbálkoznak, és talán már egy kicsit félni is kell az ilyen gengsztereknek.

Remélem kap néhány év letöltendőt a fő-M.E.G.A. osztrák csávó is, és talán lesz egy kis elrettentő ereje. Az egyik kerhiradóban láttam MEGÁS-vágóképként azt a tejet, amit minden héten vásároltam a tecsóban. Örültem, vazze.
Egy kérdés!Hogy lehet az,ha csak szar,mű,mesterséges,génkezelt,mérgezett ételeket és italokat veszünk magunkhoz,mert ugye csak ezt kapni a bótba,az átlagéletkor a fejlett országokba mégis nőttön nő,rogyadoznak a nyugdíjrendszerek?Tudom az átlagéletkort több tényező befolyásolja de mégis,nincs itt egy kis ellentét??
izé.

Nekem középiskolában volt egy szobatársam a koleszban, aki egyébiránt a jó értelemben vett paraszt volt, tehát földműves, meg annak is készült, stb..

Szal' Ő mondta, hogy mióta sikerült neki egy ilyen húsüzemben, inkább kineveli otthon a disznót meg tyúkot..

Lézeres molekuláris aprítóval nyomják péppé a pl. a párizsihoz a maradék húst, csontot, belet(nyilván nem takarítják ki), koponyát, körmöt, fikát, mindent, ami máshonnan lemaradt. Az aprítás előtt bele is szarhatsz (látott ilyet), ugyanis a baktériumokat is molekuláira vágja az a geci. Ez után kb halványzöld színű, enyhén dögszagú massza lesz a "hús"ból. Ezután keverőbe megy, adnak hozzá jófajta házi ételfestéket plusz ízesítőt, állományjavítót meg sok E vitamint (E320, E890...), aztán mehet a műanyagba nagymama párizsija címen.

Ne aggódjunk, a morzsika meg superdog(!!) néven árult kutyakolbász kb. ugyanitt készül.
Most olvasom, hogy itt nagy bio-fanok is írnak:

Nos,
1. a MEGA botrány után a bio/reform/izé polc volt az első a tecsóban, amit kiürítettek

2. ismeritek a bio-piacot az Apor Vilmos térnél? Én próbálkoztam ott, de sajnos képtelen vagyok elhinni, hogy azok az elképesztő méretű, láthatóan teljesen ép, és mindenféle állatka-mentes fölfújt izék soha nem láttak semmi vegyszert, műtrágyát, vagy még annál is cifrább dolgokat.

3. Hallottam, hogy van valami szervezet, aki tanusítja a piacozókat, hogy tényleg bio. Ugyanott azt is hallottam, hogy ezen a piacon összesen 2 árusnak van ilyen tanusítványa.

Szerintem is jó dolog a bio, de átbasznak ezek is, higgyétek el...
RoFa.
Én pedig a Boston Celticsben, már vagy 20 éve:)
Hány év alatt alakul ki a minőség-ár-hiearchia? Mert úgy veszem észre -javítsatok ki, ha nem így van- csak az utóbbi 3-4 évben sokasodott meg a minőségtelen élelmiszerkínálat. A legrosszabb az, hogy a megszokott minőségű termékek is ízre látványos hanyatlást mutatnak..legtöbb esetben. Ami pozitív: újra felfedeztem a piacot és hajlandó vagyok többet fizetni, mert a kistermelő alapesetben finomat/természeteset kínál.
dimitri.
Én a nagycsarnokba járok, mindig ugyanahhoz a zöldségeshez. Ismer, tudja mikor jövök, és jól elbeszélgetünk mindig. Ha valami nem olyan szép éppen, akkor szól, hogy azt most inkább ne. Ha most jött friss áru, és még az előző cucc van kint, akkor inkább hátra megy, és hoz nekem a frissből. Nem a legolcsóbb, de egyáltalán nem drága.

No, benne megbízom.
natu: a párizsi és a virsli a legtisztább kaja... hmmm... én mondjuk egyiket sem nagyon vettem mostanában, lehet, hogy igazad van. Hát ez már hit kérdése, szerintem :).

Viszont azt is észre kell venni, hogy amíg a tévé, a DVD mindennapi (olcsó) része lett az életünknek, az élelmiszer relatíve feljebb ment. Én úgy tartom, hogy válogassuk meg mit eszünk. Nem kell az árat annyira nézni. Vannak bevált dolgok, egyrészt. Kísérletképp sokmindent ki lehet próbálni, időnként: serrano sonka, orosz kaviár, villányi borok, füstölt lazac - ebbe még nem lehet tönkremenni. Ha már... legyen élvezetes, legyen kultúrája. Annyit költtem mindenféle baromságra, inkább ott és nem ezen spórolni.

Ha már a sajtoknál tartunk: egyszer kipróbáltam, hogy tényleg meg lehet-e sütni a sajtot, a steakhoz hasonlóan. Azt hiszem sima - füstölt? - karaván volt. Steak fűszerkeverékban hempergetve, mikor kész, friss bors rászórva (az a fajta borstörő, ami átlátszó, színes egész szemek vannak benne, és a fejét kell tekerni). Képzeljétek megsült rendesen.
Szóval lehet jó sajtot kapni, akár jó áron is.

Persze a tescok és társaik cimkézzék a ficnifecniket is, egyetértek, azt hiszem meg is kell(ene) tenniük.
És közben még a fizetésekhez képest drágák is az élelmiszerek!!!
Ha sajt, akkor Pannónia! Szvsz az a legjobb, és annak is rajta van a csomagolásán miből készült, ami persze felesleges, mivel elég megkóstolni...

A "kolompírra" visszatérve, már az sem a zigazi! Mondjuk én inkább az előre kicsomagolt nagyüzemi krumplit veszem, mert a sarki zöldségesnél, vagy piacon árult ősmagor krumpli, háááát... Szar! Ugyanis a zőstermelő Mari néni, meg Pista bácsi toszik megvenni a vetőmag krumplit "fijjam, hát mán 40 éve így termelem.." és másod-,harmad-, ezred vetésű krumpli ültet el, ami olyan lótetű által szétrágott, gircses-görcsös torzó lesz, ami két hét alatt másfélméteres csírát ereszt!
Once.
Szerintem ez inkább a fejlett egészségügynek tudható be. És bizony - arányaiban - többen halnak meg a fejlett országokban gyomorrákban.
Amúgy írtam is, lehet nálunk nemcsak műkaját kapni. Az meg csak ízlés és kultúra kérdése, melyiket veszed le a polcról.
Mondjuk én elsősorban jókat szeretek enni, de most még egy érv, miért ne az árcimkét nézzem.
Lefty Rosenthal 2006.12.20. 09:35:38

Azért ezt csak túlzó horrortörténetnek szántad, ugye? Már csak a 'lézeres molekuláris aprító' miatt gondolom, mert ez olyan Xenus-scifis... :-)
Éljen a gasztroreform, éljenek a gurmannok! Az empirikus élelmiszervásárlásra szerintem sem nehéz átállni, meg kell húzni a határt, vagyis nem kell az Ákcijjós árúkat automatikusan kosárkába dobálni, méricskélni és olvasgatni kell. Meg emlékezni. Persze W-hal 1700/kilós sajtja kivétel, mert az ilyen tapasztalatok szűkítik a jövőbeli szabad válsztás lehetőségét. Ez viszont gond, mert ha már kasztol az ellátópiac, kasztoljon rendesen.
Én csak sajnálom a nem olvasó vevőket.
Anyánk az index felrakott egy cikket a hipermarketek árairól, összehasnolításban. Találomra idézet, az egész ilyen, brrr:

"Ha csak azt néztük volna, hol hány termék a legolcsóbb, az Auchan nyer: a madaras lánc a 13 termékből 7-et kínált a legolcsóbban. Az Auchan főleg a húsféleségekben volt a legerősebb, ott a legolcsóbb a ponty, a csirkemell és a virsli. ...".

Megnyugtató, hogy az Auchanban a legolcsóbb a virsli. Ha csak azt nézzük hol a legolcsóbb... Huhh, ilyenfajta gondolkodás miatt irogatok itten, illetve el kell valamennyire fogadni azt, hogy az élelmiszer valószínűleg egyre nagyobb szeletet fog a családi kasszából kivenni. Másmint ha nem műkaja, tisztességes.
Bijoszkeptikusoknak:

á: a termelő meg köll, hogy mutassa a biotanúsítványt, ha kéred. Ha nem, azon nyomban föl köll nyomni pl a Biokontroll Hungáriánál.

bé: ne dőlj be mindennek: a Biopon mosószer sem bio. A csomagolt termékeken fel kell tüntetni a bio eredet igazolását (ezt egyébként európai jogszabály: EG/VO 2092/91 alapján különféle bio igazoló szervek teszik meg)
Az így ellenőrzött áru visszakövethető.

cé: persze, hogy itt is előfordulnak visszaélések, de nem erre megy ki a játék. Miafasznak variáljon az a biotermelő, akinek eleve 3 éve ráment az átállásra (addig nem is árulhatja bioként a dolgait) és bármikor bármilyen mintát vehetnek a kontrollosok. Az utóbbi 7 évben 1 db ilyen esetről hallottam, akiket örökre ki is zártak a bio-ból. (Érdekes: az átlagember azt a permetes szart veszi a boltban, tudja is róla, hogy mérgekkel termesztették, és megveszi, megeszi, és ez legális dolog. A bióban ez maga a bűn)

dé: nappal is permetez a bioparaszt, de csalánlével. Igenis gyönyörűszép árukat lehet előállítani, mivel a biokertészet, biogazdálkodás egy külömn szakmává nőtte ki magát, ahol nagyon fasza eljárások vannak feltalálva arra, hogy ne legyen trágya az áru (szexferomoncsapdák az almamoly ellen, fürkészdarázslárva a bagolypille megzabálására, hogy szép legyen a csemegekukorica) de ezzel nem fárasztalak benneteket.

ee: tanulmányi és szórakozási útnak bioszkeptikusoknak ajánlott a Biofach nürnbergi bio-világkiállítás (februárban lesz) ahol köbö 2-300 féle sajtot, és (nem vicc) 6-800 féle bort lehet kóstolni - a belépőjegy (nem drága) áráért. Hát EZ lehetne itt is nálunk a bio.


Ez a Biofach érdekel. Ócska magyar mentalitás, de normális árért biodinamikus meg sima bio borokból lerészegedni nemigen van esélyem :))
Rofä,
hú, te vagy a tízezerből egy, aki legalább hallott a biodinamikusról!
Feltétlenül ne hagyd ki, hihetetlen dolog (9 db béenvé nagycsarnok méret, ebből 1 csak bor - kapsz poharat, öntheted magadnak, ha sokat akarsz kóstolni, fareszelékes küblibe kiköpöd, és megkóstolod a következő kétszáz bort
Nem vicceltem, így működik.)
Quick: nyilván tiszaszentfaszomon nem lézerezik a marhaorrot, de nagyon finomra (fizikálisan, anyagában), homogénre darálják, és alaposan meglocsolják fertőtlenítővel is.

Egészséges, házirecept. Mint a rostos light-cola
Guga

A művelt alkoholisták írtak róla eleget. Valami Nicholas Akárki a biodinamikus isten, és sokasodnak az ő földi helytartói.

Írtak egy hasonló bécsi (de legalább osztrák) kiállításról, ami ugyan nem bio, de volt az is. Ott is hasonló szisztéma, mittomén 20 EUR a belépő és aztán pofa kérdése a fogyasztás. Különben is, német/osztrák környezetben nem szégyellnék félrészegen járkálni, egy Oktoberfestet vagy egy átlag heurigert nehéz lenne überelnem.

Ehhez képest az itthoni borfesztiválok egy része úgy elkurvult, hogy a belépő mellé még bolti ár felett mérik a nedűt. A Vár régen kötelező program volt, legutóbb viszont üvölteni tudtam volna, tömeg+taplóság+horror árak, lehúzás minden fronton.

De jó sajtok mindig vannak :)
Én városban lakom de családi házban, és viccből (tényleg!) tartottam tyúkokat. Mivel a kertet csak gyeptermesztésre használom és valamivel etetni kellett a tyúkokat, hát tápot vettem nekik. Kb. olyasmit, amit a nagyüzemi tyúktenyésztők is adnak nekik. A szomszédaim meg elkezdtek tőlem tojást venni. Mondták, hogy sokkal jobb tojásaim vannk :-), mint a boltiak. Ezt mondjuk nem értettem, mert ugyanazt a szart zabáltattam velük, mitől lett volna jobb? Azt mondták ez igazi bio tojás.
Kangörény: és te is mini ketreckékbe belepréseve tartottad a tyúkokat, ezrével összepréselve egy levegőtlen bódéban, és telenyomtad őket antibiotikumokkal biztos ami biztos?
Legjobb a csilis étcsoki. Nem értem azokat akik húzódoznak még a kóstolástól is...
Kangöri, ha táppal eteted őket, akkor az nem bio. Attól azért jobb lehet a tojás a nagyüzeminél, hogy szabad levegőn voltak és kapirgáltak a csirkéid. Vagy nem?
nem vagyok sznob, de a jó sajt fogalma ott kezdett el derengeni, amikor a hipermarketekben megjelentek a francia, holland, svájci, olasz stb. sajtok kilója 3 ezertől fölfelé...és gyorsan elment a kedvem az akciós 899- Ft-os ipari tömbsajtra emlékeztető förmedvényektől...
kangörény, a te tyúkjaid levegőn voltak,mozogtak és ami fontosabb, kapirgáltak - tehát kiváló, ízletes falatokkal egészítették ki étrendjüket, mint pl.: lótetű, bogarak,giliszták, zöldnövények, stb. Gyermekkoromban saját szememmel láttam, ahogy pillanatok alatt szétkapott és felfalt egy egeret egy "tyúkcsorda". Ha tehetik, mindent felzabálnak, nemhiába a szólás: "Rábukott, mint gyöngytyúk a takonyra."
hazaiban király a pannónia nálam és preferálom az óvári edamit is!
Rofä:
hazai borkiállítások sajna valóban gagyik a szervíz szintjén. Dettó a sörfesztiválok. Négy deci lóhugy 500 forint, és örüjjé, míg a sarki tahodában 180 a fél liter ugyanabból.

Ugatjuk mi még ezt a kapitalizmust, vaze.
Nem értek én a csirkékhez! A tojást is csak azért adtam el, mert nem bírtam olyan sokat egyedül felzabálni. A végén gégemetszést csináltattam rajtuk a szomszéddal, aztán hibernáltam őket egy időre. Most visszagondolva kb. ugyanolyan ízük volt, mint a bolti állatkáknak, akár zabáltak gilisztát, akár nem.
Khm

Azért a pannónia bír más ízű lenni, ha két centivel arrébb harapsz, és ez szerintem nem a magas minőségre utal.

De tényleg nem rossz.

A Takony Camembert is jó :)

A Mese sajtot meg nem bántani, mert finom, és csak ugyanannyi alumínium van benne, mint a sima Mackósajtban :))
Kangöri, olyan szemléletesen írsz, hogy ha eddig nem lettem volna vega, mostantól biztos:-)
Dimitri:
Nem emlékszem. Tudod mér'? Csecsemőként meleg vízzel felengedett piritott lisztet szívtam a cumisüvegből, mert pechemre a bombázások alatt voltam kisded (az ilyeneknek - mondják - nem lesz rendes a foga, hát ez bejött). Aztán sok tészta, a napköziben zsírtalan tarhonya, mócsing (a konyhások ellopták azt a kis húst), kannás tej, teavaj, öntött kifli, máglyarakás, ricsettes bab. A gyulai, a paprikás szalámi nagyon frankó, csak nincs mindig rá lóvé, szegedi cipó, zsúrkenyér, igazi bucik és kiflik. Aztán egy két éves gasztronómiai kirándulás a seregben (csuda finomságokkal, egyszer a salátafözelék miatt zendülés is volt, de frankón). Aztán csodálkozás, hogy olyan kaják is vannak, mint tournedos a la Rossini, meg a Nagy Levin féle marinírozott hal, Tourbigo módra. De hamburgert soha, még az éhhalál küszöbén se. Mindezek ellenére makkegészséges "hajlott kor", összedörzsölt tenyérrel várva a nyugdíjrendszer összeomlását. Utat mutatni meg akar a lófasz..
RoFä.

Hazai Camembert-ben még nem találtam "jófélét". De az is az igazsághoz tartozik, hogy ha rántani akarom, áfonyamártással, ahhoz nem franciát veszek... :)

Hmm, mese sajt...jajj! Én megboldogult gyerekkoromban Derby rajongó voltam..:-)
Vince

Az a baj, hogy tele van a piac franciás nevű vagy /sőt francia márkájú camembert-rel, amit itthon vagy Szlovákiában gyártanak, ugyanabban a tejüzemben. VagyNémetországban.

A különbség az ár. Én meg lusta vagyok mindet végigkóstolni.

Derby? Olyanból dezodor is volt :))
ezért nézem én meg mindig a származási helyet. Bár a francia hipermarketben a sajtpultnál illene francia camembert kapni..de lehet h én vagyok naív...

Szlovákoktól a parenyica és a brindza minden mennyiségben!
Egy semleges megjegyzés: a magyar népnek, ha volt is valamennyi, mára egyáltalán nincs étkezési kultúrája. Ez nem mondom, hogy egy jó hír, de egy hír. Tarkítsa ilyen is a világot. A rossz hír az, hogy azt hiszi: van neki. Along még pár másik dologgal, hogyminta magyar nők a legszebbek, megahogyizé, katonanemzet lenne, megmégpár hasonló kaliberű, nonchalant öndefinicióval.
Szóval azért nincs jó magyar sajt (ill. van egy maroknyi csapat, akik elég jó árukkal vannak jelen a biopiacokon), mert nincs rá igény. Olyan akkumulált kollektív igény, amire a kínálatnak nem lehetne nem válaszolnia. Hogy miért? Ki tudja. Én magam úgy érzem, hogy van itt még egy jó vastag nomád nyomvonal, amit éppoly nehéz lenne egy definicióval láthatóvá tenni, mint a romák társadalomkívüliségét, vagy más népek ilyen-olyan érdekes jellemzőit. Hát akkor azt mondom, így lett csinálva: az isteneknek így tetszett, mikor megalkották a háromdimenzionális játékszabályokat és van akinek kaftán jutott, meg nyereg alatti éléskamra, van akinek az igény, hogy disznóval, kutyával, ízlésesen öltözve menjen szarvasgombára. Nem baj ez, nem baj az. Legalább itt nem húzatunk nyársra egy tucat apró énekesmadár-testet valami trattoriában az opera után, amiket kis idővel azelőtt, vonulásukkor, még egy más országban, mondjuk egy nyugdíjas örömmel a szívében etetett, s hogy aztán, a desszert, egy-két böfi s az obligát eszpresszó után egy szép napnak örülve hazaquattroportézzunk.
Van aki eteti, van aki megeszi. Mi meg megesszük a sajtot, s van aki csinálja. Külföldről jön be, drága, és az a baj, hogy nincs már meg az erdélyi ezüst fedezet se, ugye. (Néha azért csak-csak elmélázik az ember a nyeregben, hogy tán mégiscsak magunknak kéne csinálnunk). Szerencse az ürömben, hogy, mint Guga is mondta, jó tót testvéreink segítenek. Itten is, meg ottan. Imádom pl. az Interspárban kapható, fóliába hegesztett füstölt sajtfonatukat, ottanról. Jó úgy foggal tépni, vajas kenyérhez, de főzni is jó, darabokra vágva, bele a lecsóba, vagy akár egy rögtönzött paradicsom szószba, mert nem olvad nagyon meg és lead egy kis füstízt és zamatosabbá tesz jó pár ételt. Éjjen, éjjen.

Mindezek után az sem meglepetés, ha nem jó a boltban kapható magyar vaj. Mert egy ízetlen, fehér zsírkocka. Tégla. Használja a kisiparos zsanérkenő, mega tangóhoza Marlonbrandő.

Friss tejszín se nem van igen, ugye. Vagy inkább nincsen egyáltalán, mert ami van, főzőtejszín, az nem az. Aki pedig azt mondja, hogy a tefjöl kiváltja, az biztos vért is iszik, koponyából, nemigaz? Vagy hogy készítené el egy bátor magyar ember a nagy vargánya-klasszikust: hogy a gombát ujjnyi szeletekre vágja, egy nagy serpenyőben vajban mindkét oldalró zsemlesárgára süti, kiveszi, a maradék vajba egy kis gerezd fokhagymát kapar, tíz másodpercre a tűzön összesüttyinti, majd felönti egy pohár tejszínnel, sózza, főzi, felére redukálja, a gombát visszateszi, még egy kicsit főzi, majd a vargányát a sűrű szósszal forró szalagtésztára teszi? (Meg rá pár csipet petrezselymet.) Fehérbot hozzá, ha maratta főzés után, egyáltalán. (Mányelek, mint a zállat). Heee? Ugye sehogyan sem. Vannak azér még ilyen kis pici, polcsomagoktól abseits, örökkön virágzó katasztrófák, igen.

Igenigenigen azigénya zigényazigényazigény… és miért nincsen a magyar kertekben, vagy a párkányokon, panelablakok alatt bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, borsikafű, tárkony, mega pajtásaik, he? Drága az is? Gonnvannvele? Próbáljunk csak meg nyáron egy 4 személyes pestóra való bazsalikomot egy ötven km-es körzetben összevásárolni…(min. 20 cserép, amilyen kókadtak szegények) pedig a pestót, akit eddig ismertem magyarembert, mind szerette. Talán csak nem annyira, hogy maga is tegyen érte, hogy…(nyáron, ilyen) legyen, Magyarhonban, ottan.
Nna, hogy rezolútan bezárjam a kört, amit el se kezdtem, azt mondom, hogy ezért nincsen jó sajt se. Meg jó szöveg a felvágott jó sajton. Pontos definició. Igaz nyereg sincs már nagyon, meg ló. Semmi sincs már igazán, csak ez az egész, ezer éve egyfolytában európaivá, letelepedetté metamorformálódó izé…nomádhernyó, de nem baj… valahogy azért így is jó, így is szeretjük. Ugye. S néha már már olyan, mintha a lepke igazgatná szárnyait, ott belül.
Riennevaplus

NAGY ÁLTALÁNOSSÁGBAN véve kurvára igazad van

SPECIFIKUSAN azonban én ma mangalicatepertős kenyérlángost fogok ebédelni, ami azé' gasztronómiailag eléggé rendben van, és nem is olyan drága

KITÉRŐKÉNT pedig: borban kezd valami villódzni a setét alagút végén. Hátha élelmiszerben is eljutunk oádig, hogy lesz igény a jó dolgokra (nem csak a plastikzabára)
RoFä, igaz én nem eszek húst, de ez a mangalicás kenyérlángos nem hangzik rosszul; erre (ezzel?) már lehet valamit építeni:-)

És a borok, igen, egyre jobbak lesznek. Igaz, egy kicsit sem olcsóbbak mint a hasonló minőségüek Nyugat Európában. Noha... (óh édes emlékezet) volt ott egy fenomenális 2003as Vylyan Vörös ezerötér, egy azóta sem elért ár/érték relációban... (óh édes emlékezet, megint: apró, rőzselángú legendák már félig hamuban...:-)

Más, (ottan föjjebb volt) macskaügyben: Nos... az még rendben lenne, ha valaki megkóstoltatja macskájával a tejet, és ha megeszi, akkor az kóser... de _tejen tartani_ macskát csak arról tesz tanubizonyságot, hogy aki így tesz, nem tud semmit felőlük. Régi időkből maradt ez ide, mikor tanyán, falun a macskák az istállóban laktak, egeret fogtak és fejéskor kaptak egy fröccsentés tejet és ebből éltek. Ritka volt (és ma is az), hogy megérték a két-három évet. Igaz, az emberek is korábban haltak. Lehet, hogy van svindli a macskatápban, hogy tesznek bele addiktáló adalékokat, de az tény, hogy ott, ahol jó, időközben klasszikus márkájú konzerveken élnek, könnyedén elérik a 18-20 évet. A tejtől a macskák fosnak. Mindegyik. Elmegy, ha kapnak mellé száraz kaját is, de csak akkor - és ha lehet azt se gyakran -, mert azt meg kényes veséjük bánja.
Hogy nem eszik meg az egyiket, aztán a másikat se, aztán mégis meg amazt? Először is úgy tűnik ezeknek a kis kurváknak jó a monetáris érzékük (is). Sőt, biztos az, mert mindegyik érzékük jó, kivéve talán az ízlésüket: nem érzik az édeset. Ezért sem buknak a csokira. Természetesen ha drágább kaját is kóstoltak, előnyben fogják részesíteni, de csak addig, míg gazdájuk azt nem hiszi, hogy "a kurva életbe is, drága, de legalább megeszi a dög (itt a "dögöt" nagybetűvel mondja)". Akkor ugyanis naprakészen ízlést váltanak. Nem kell rossz néven venni tőlük... ők ilyenek. Nyávognak, kinyitod nekik az ajtót, s aztán... nem jönnek be. Megállnak a résben. Rádnyávognak de ekkor nem szabad azt gondolni, hogy csak te nem tudod, mit akarnak. Ők sem tudják, csak titkolják. Pretendálnak (főleg az angolok). Ha simán bejönnének, kiszámíthatóvá válnának, amit egy macska isteni koncepciójánál fogva nem engedhet meg magának. Nem kiszámíthatóságra van tervezve. Arra ott van a kutya. Tehát nem kell dühösnek lenni, mert bár lepereg róluk, de nekünk kárunk eshet.
Azt mondom (és ez itt a mese vége), hogy ha valaki megismeri, és megtanulja szeretni öket, a tanyasiakat, a kóborokat, a pórokat, meg amelyikek lehugyozzák a kapubejárót, kaphat egy bónuszt úgy az Úrtól, hogy küld neki egy ilyen feline félistent, mert ilyenek is vannak, talán úgy, hogy egy utcaszomszéd kezét fogja, mikor az átbasz macskája almából egy szőrös darabot a kerítésen, bele a hóba, mert egyszerűbb, mint vízbefolytani és olcsóbb, mint sterilizáltatni, az meg sok sok tépelődés utánmeg lesz mentve, be lesz vivve a lakásba, el kezd szeretve lenni, ágyba lesz neki szabad, ágyban lábnál, ágyban deréknál aztán fel egészen mellhez dolgozza fel magát és pár év múlva nem tudni már pontosan, mikor ott ül valahol egy stratégiailag releváns helyen, hogy nem ő e Isten, amint a teremtés szépségéből éppen bemutatót tart... s ha nem is, mert kiderül, hiszen Isten nem hányja le a szőnyeget, akkor is marad a hála, hogy... hát közel volt és majdnem majdnem megcsinálta... a dög. A Díva.

Na megyek veszek egy macskat.Most.
Füstölt parenyicát kell venni tekercsben, vagy miben. Nem olcsó, viszont marha finom!
Saint Agur. Zöldpenészes, lágy, krémes, és száraz vörösborhoz ISTENI!!! A madarasban lehet pl. kapni, kilója 4ezervalamennyi.
Persze lehetőleg száraz vörössel.
-Vagy fehérrel.(hihi)
Valaki írta az alumínijumos dezodort (mint anno egy nagytudású ht őrmi mondta: hónajgátló spréhek:D)
No én kipróbáltam, lassan 1 éve nem használok "hónajgátlót", és láss csodát, fél év alatt drasztikusan lecsökkent az izzadás, és még büdi se vok! Ha beizzadok, gyors hónaljmosás akár csapnál is munkahelyen wc-ben, és go! Persze tisztálkodni aztat köll, meg naponta tisztaing, nem nájlon meg villámlós adidas! jó óccsó 100% pamut ümög, szellősen, ennyi!
Igen meg a klorofilles barbon krém (nem a habspré!) az egyetlen amitől nem ragyázik ki a képem. Ez is magyar termék, imákat rebegek h ki ne találja valaki nagybarom újító h. beszüntetik a gyártását v. "korszerűsítik" az összetételét!

És sokáig éljen a kakasos paradicsompüré! Egy időben eltűnt a polcokról, de most újra kapható!