W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Népes rokonság

2006.12.12. 00:16 Tóta W. Árpád

Egy mondat egy hírből:

A helyszínen összegyűlt a beteg népes rokonsága, akik halállal fenyegették meg a mentősöket, ha a férfi nem marad életben - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


Találós kérdés: sért-e ezzel az Index (illetve az MTI) sajtóetikát, egyenlő bánásmódot, liberális éthoszt vagy bármi egyebet?


Címkék: zavargás

698 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr9922154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Index/MTI még nem, te viszont feleslegesen hergelsz.
Mert?! Azt mondta valaki, hogy igen?!
Ez most nem értem.


ui.
Hányok a PC-től!
Szerintem nem. Az sértené ha az ilyen hihetetlen dolgokat elhallgatná. Esetleg a felsorolt egyenlő bánásmód, bla bla bla yada nevében, ami a teljes agyrém lenne. Tessék felelősséget vállalni származástól függetlenül.
én konkrétan a "népes rokonság" kifejezésre gondolok.
Miért sértene? Nekem is népes rokonságom van, pedig nem is vagyok cigány. :-)
Igen, ezt bátran kihagyhattad volna. Amúgy is határeset az "utóítéletes" duma, így már pitiáner előítéletté alakul.
Most, hogy elolvastam a hírt bennem még motoszkál az a kérdés is, hogy most őrzik azt a nyomorult mentőállomást vagy nem?
De ez mostan off itt ......
A Kék Fényben azt mondták, hogy őrzik.
Szerintem a cikkből ez sokkal érdekesebb: "Elmondta, a mentősök a beteggel együtt, akit nem sikerült újraéleszteniük, elmenekültek a berettyóújfalui kórházba."

A mentősök elmenekültek a hullával? És ki ment elöl? :-)
Ehh, kicsit felbosszantott a "konkrétan" mire gondolok dolog. Konkrétan a baszásra a vicc szerint, te viszont konkrétan a büdös cigányokra gondolsz. Kellemesen dörgölőzve csak a szavakhoz, de alapérzéssé válik itt ez lassan. Biztosan jó az irány? Nem hiszem.
Én a fenyegetés után ezt kérdeztem volna: "OK... TB kártya van?"
Ez kb olyan, mint amit az Orbán Viktor csinál; nem mondja ki, de mindenki tudja mire gondol.
Törvényes de etikátlan.
Igen, ezt bátran kihagyhattad volna. Amúgy is határeset az "utóítéletes" duma, így már pitiáner előítéletté alakul.

Aha, előítélet. Miután életveszélyesen megfenyegették azokat akik a munkájukat végezve mentették a rokonuk életét. Ez valóban ELŐÍTÉLET, ugye?
kivéve, hogy OV a szándékait csomagolja be, itt viszont egy tényről van szó, az pedig az, hogy a "népes rokonság... összegyűlt... halálosan... rendőri őrizet" nem kínai vásározókat takar.
Teljesen egyetertek Gergovel. Lassan hogyha szerencsetlen jobb sorsa erdemes ciganysagot epp a szelso- es legszelsojobb media epp nem cs*szteti 10 percig, akkor szamithatnak TWA-ra, aki a lo tuloldalara reg atesett, felreertelmezett ultra-liberalizmusaval jon es jol odab*szik egy nagyot. Arpad, kozben elfelejted, hogy lehet vitakat szitani, sot, kell is, de vannak hatarok. Nem mindenki olyan vajtfulu, es kozel se mindenki kepes annyira disztingvalni, hogy a liberalis ertekek es attitudok kozotti bizonytalan (de valoban erdekes) tapogatozast ne forditsa pillanatok alatt habzo szaju frocsogesbe. Vannak temak, amiket az entellektul haverokkal lehet es erdemes boncolgatni, de itt tobb kart okoz, mint hasznot hoz (az olvasottsagtol eltekintve)...
Gergő!
Azért az se túl fasza, hogy körbe kell írni azt a szót hogy "cigányok" így már lehet is megsértődni a "büdös cigányra" penniglen ez se nincs leírva!
Így a legkényelmesebb, így mindenki azt lát egy szóba amit csak akar...
Lusta Dick: LOL. szóval a szőnyeg alatt a helye, ugye?
igen tobo, előítélet....
Miért nem a nyitott ablakban gyerekeit legeltető magyar szülőkkel foglalkozunk? Onnan hiányoznak a hívószavak: népes, tanulatlan, szegény, börtönviselt.
Pedig sztem az most jobb téma.
vagy miért nem foglalkozunk azzal, hogy a gyurcsány elkúrta.
A röhej pont a körbeírás, azon röhögök.
semmi etikatlansag nincsen itten. tenykozeles van. osszegyult a beteg nepes rokonsaga 2 perc alatt. ez tortent? ez. az, hogy ebbol mindenki tujda, hogy mivel 2 perca alatt kizarolag kiknek tud osszegyulni a rokonsaga, az nem az index / mti etikatlansaganak kovetkezmenye, hanem hanem a realitasnak.

nincsen ezzel ebben a formaban semmi problema.
W ez most így hogy?
nem, nem a szőnyeg alatt a helye, csak óvatosan kéne a témához közelíteni, mert a magyar társadalom ott tart ahol tart (nem hiszem hogy nyugatabbra évezredekkel járnak előttünk, de évtizedekkel igen..) és fel kéne mérni hogy a "tabudöntögetés" milyen következményekkel jár...
Lusta Dick: LOL. szóval a szőnyeg alatt a helye, ugye?

Nem, termeszetesen nem. De nem is itt, plane nem igy.
Népes rokonság=cigány? Nem érzem annyira ebben a rasszizmust. Noha mindenki tudja, hogy dzsipókról van szó, két okból:
1. nekik szokott népes rokonság összerohani 2 perc alatt ha valami gebasz van
2. ők szoktak ilyen ostoba, hálátlan geci módon fenyegetőzni

OFF: Az persze egy másik dolog, hogy ez nem először fordul elő az ország keleti felében dolgozó mentősökkel, volt - van balhé rendszeresen a népes rokonsággal, és igen, szoktak fenyegetőzni a cigók ilyesmivel. A mentősöknek - teljes joggal - tele van a töke ezzel az állatias öntörvényű társasággal, és valszeg megunták a dolgot.
Gyerekek, ez szimpla cigányozás a szó legótvarabb értelmében. Igazad van Árpád, inkább az elkúrtuk téma...
Lusta Dick, megnyugtatlak, nem nálam van a szelepkulcs, kurva mindegy, hogy én megírom-e iden ezt a kétsoros merengést. attól, hogy nem írom meg, a hírt olvasó 50 ezer emberben leesik a tantusz, és a kékfényt néző egymillióban is.

természetesen moderálok, ha kell, úgyhogy ennyiben még jó hely is.
Így is van Dick.
Vannak témák amit a szuperentellektüelek jól kibeszélhetnek "szűk" körben, de nehogy a sok koszos proli előtt már, mer' az megzavarná a széles néprétegek gondolatait.

Ez már volt ám, csak 16 éve megszünt.
Amúgy a témával érdekes foglalkozni, TWÁ vonuljon egy kicsit a bihari, vagy szabolcsi mentősökkel és ossza meg veletek az élményeit. Érdemes látni hogyan bánnak - a 95%ban cigányok - azokkal akik segíteni akarnak nekik.
Még mázli hogy ott csak a romákhoz megy a mentő, mert csak azok döglődnek ám. Családostul, agresszívan.
Muhahaha.
Ezt a vitat kb. 24 ora mulva kellene lefolytatnunk, amikor latjuk, hogy mi lett belole. Igy elozetesen valahogy van egy olyan megerzesem, hogy ami itt fog tortenni, az elorebb nem fog vinni, mikozben plusz egy forumot (nem is akarmilyet!) ad az olyan seggagyuaknak, mint pl. leone007 (ld. 2006.12.12. 01:03:32 poszt).
Gergő, gondolom rám reagáltál. Valószínúleg pontatlanul fogalmaztam te pedig "véletltenül" félreértetted. Nem magyarázom el - remélem nem kell.
Lusta Dick: miért is vagyok én "seggagyú"?
na de most akkor mit is akarunk? lehessen leirni konkretan, hogy ciganyokrol van szo? akkor is, ha tenyleg nem kivanja meg egy adott hir? a minositett eseteken kivul is? (mi az?)

engem nem zavarna, viszont akkor ugyan ezen az elven onnantol kezdve mindenfele szarmazast ki lehet irni mindenhova. az biztos mindenkinek tetszene?

"az egyharmad svab, egyharmad zsido, egyharmad magyar sofor felhajtott a jardara es elgazolta horvat felmennokkel rendelkezo nyugdijast" :D
Kedves Leone, most már tisztán látszik, hogy mi is a primkó általánosítás és az együgyű előítélet. Magam sem illusztrálhattam volna jobban.
Mért, azt az MTI mondta? Nem a mentősök szóvivője? Annak meg nem a megfenyegetett mentősök? Akik azt is monták, hogy megfenyegették őket?

Ha az egyik mondást továbbadja az MTI, a másikat mér ne adhatná? Végül is, ha a testvérei gyűltek volna, azt mondták volna, ha a szülei, akkor, azt, ha a tesvérei, szülei és gyermekei akkor azt, hogy a család. De ha ott voltak a sógorok, a gyerek keresztszülei, az unokatesók, a nagybácsik, nagynénik, unokaöccsök, a meny, ipam, napam, vő, meg a komák, akkor mit kellett volna mondaniuk?

Persze lehet, hogy nem ezek voltak ott, csak egy tömeg, és a hangulatra való tekintettel feltételezték, hogy családtagok, a létszámra való tekintettel meg azt, hogy nem egyenesági rokonok - marad a népes rokonság. Ez még PC is!
Gergő: amit írtam tapasztalatból írtam. Nem általánosítás, nem előítlet. Ez különböztet meg bennünket. Én konkrétan ismerem a problémát, Te teóriáktat gyártasz.
Gergő, és fogsz itten szopni-nyalni-elnézést kérni, ha kiderül, hogy leone valahogy, zseniális megérzésével eltalálta a valóságot?
Lusta Dick: miért is vagyok én "seggagyú"?

Kepletesen ertettem.
Ez a baj. Mit is akarunk? Segítene, ha leírhatnánk negyvenszer hogy cigány? Írjuk!
Van is négy lehetőség a dologra:

1
"...a mentősöket többen megfenyegették..."

Adatvesztés történt: ketten? öten? Bagatell ez ügy vagy komoly?

2
"...a mentősöket a sérült számos ismerőse megfenyegette..."

Adatvesztés nincs, de annál groteszkebb. Ugyan még jobban be van csomagolva az info, de aki akarja, úgy is kicsomagolja. Aki meg nem tudja/nem akarja, az meg vakarja a fejét hogy miféle ismerősök...

3
"... a mentősöket olyan állampolgárok fenyegették meg, akiknek számára nézve nem adhatunk ki információt, mert az gerinctelen lenne..."

Na talán 20 év múlva.

4
(Nem számolnak be az esetről, mert az elő (avagy utó) ítéletet alakít ki. A hírekben mostantól csakis olyan arányban lesz szó roma elkövetőkről, amilyen arányban ők a társadalomban jelen vannak. A többi esetet lenyeli a sajtó.



Na melyik tetszik?
"Miért nem a nyitott ablakban gyerekeit legeltető magyar szülőkkel foglalkozunk?" Peldaul. Az emberi suttyosag ilyenten megnyilvanulasa is megerne egy cikket, es ha szamodra csak ezek a hivoszavak akkor az szomoru. Szamomra pl hároméves, egyedül, nyitott ablak.

Azert arra kivancsi lennek, hogy mi lenne a velemenyed, ha a cikkben nem ez a pc megfogalmazas szerepel, hanem a maga naturaliszikus modjan a konkret megnevezes. Gondolom attol is hanynal.

Leone, aki egyaltalan nem seggagyu, aszondod, hogy "Én konkrétan ismerem a problémát". Megtenned, hogy kereken mnegfogalmazod "a problemat"? Nagyon erdekelne, hogy mire gondolsz.
egy két alapvetés (term. szubjektív):

itt van egy bőrszíne alapján elkülönült etnikum nagyrész félállati szintre süllyesztve

nem azért került félállati szintre mert a génjei vagy a vére diktálja, hanem mert évszázadok óta kollektíve kirekesztik őket

természetesen kultúrális hagyományaik sem az beilleszkedés irányába mutatnak..

a kirekesztés önbeteljesítő: nem kapsz munkát mert lopsz csalsz hazudsz - nem kap munkát tehát lop csal hazudik [én pl szintén azt tenném ha más kiutam nem lenne]

és akkor a magyar "értelmiség" odáig tud eljutni jobb esetben hogy "a dolgos cigányokkal nincs semmi bajom"

de még erre szintre is csak az "értelmiség" egy töredéke jut el...

gáááz......

és akkor jön TWÁ akinél az ultraliberális attitüd lassan átment tabudöntögetés hajszolásába, ami átmegy a cél és értelem nélküli polgárpukkasztás hajszolásába...

legalábbis én sokszor ezt érzem...
Szal a konkrét probléma, hogy a geci cigányok verik a mentősöket?
És leone ezt megérezte? (remélem nem)
Nyilván lenne okom szopninyalni de ezt így, kinyilatkoztatásképpen nem lehet elfogadni. Sehogy.
jah, és mielőtt mindenki lerohan, nem az a mondanivalóm hogy ezeket a cigányokat nem kéne büntetni....
leone bizonyára arra a problémára gondol, hogy szép hazánk egyes vidékei lassan a középkori barbárságba süppednek vissza, és ezeknek a mai barbároknak túlnyomó többsége cigány. kapcsolatuk a civilizációval minimális, ha mégis létrejön, abból effajta jelenetek keletkeznek. nem genetikai, hanem kulturális csoport, aminek kialakulását nagyban elősegíti, hogy a csoportképző sajátosság megvan, hagyományos értelemben vett, a többségivel kompatibilis kultúra azonban már csak nyomokban.

legalábbis ilyenekre szoktak gondolni az ilyen büdös rasszisták.
Igen, itt az alapállás a mesterkélt.
igen, megvan a csoportképző sajátosság és ez 90 %-ban a fehér többség kirekesztő csoportképzése - gondolom nem erre gondolnak a büdös rasszisták
Szerintem ez nem rasszizmus, szimpla ökörség és igenis, előítélet. W amit leírtál, ráadásul pökhendi baromság. Sértő még ránk nézve is.
Igazabol egy fokkal jobban szerettem volna, ha leone valaszol, legalabbis eloszor.

Arpad, ha a problemat ilyen ugyesen megfogtad (legalabbis latszolag), akkor egy hasonloan frappans modon, 8-10 sorban osszefoglalt megoldasi javaslat is erdekelne. Es aztan mehetunk is aludni, mert nincs tobb dolgunk e vilagon.
Volt mar hasonlo temaju topic errefele. Ott is elhangzott, hogy ez sem mindig megoldas. Ezt a problemat az egyes ember szintjen nem lehet megoldani. Hiba kersz megertest toleranciat attol akit serelem ert, vagy er mindennap az erintettek reszerol, ugyanakkor a romakat is nehez lenne meggyozni arrol, hogy most akkor egy szo nelkul turje, hogy mindenki kozelebb huzza a taskajat, vagy eliszkol ha megjelenik valahol.
Oszthatjuk itt az eszt, nem segely kell nekik hanem oktatas. De addig amig megeri a gyereket mennyisegre csinalni es elkuldeni ezt- azt csinalni addig jo ha minden marad a regiben, de lathato, hogy inkabb egyre szarabb.
"ezeknek a mai barbároknak túlnyomó többsége cigány. kapcsolatuk a civilizációval minimális, ha mégis létrejön, abból effajta jelenetek keletkeznek"....mondjuk ez
sajnos nincs teljeskörű megoldási javaslatom, és senkinek sincs. gyurcsány még tavaly motyogott valamit, hogy legalább a gyerekeket ki kéne szakítani a faszvakargatós-szotyizós putrivilágból, de arra emg jött a tromf, hogy eeevenné a gyerekeket a cigányoktól, ein mann, ein volk.
"nem genetikai, hanem kulturális csoport, aminek kialakulását nagyban elősegíti, hogy a csoportképző sajátosság megvan, hagyományos értelemben vett, a többségivel kompatibilis kultúra azonban már csak nyomokban."...és ez mi?
gergő: ez nem előítélet már megint.
Gergő 2006.12.12. 01:08:19

Vannak térségek, ahova csak cigányhoz jár a mentő, mert csak ők élnek ott.

A konkrét helyzetben szerintem is felesleges ezen lovagolni, részeg meg garázda sebesült nem cigány is akad, meg haverjai rokonai is...

Az előítéletek ettől még léteznek, mindenki tudja, miről van szó, és erről nem az előítélkezők tehetnek, hanem az a mentalitás, ami csak áldozatot, és csak tettest tud látni. Lehet valaki egyszerre mindkettő is. És az, hogy valaki áldozat, nem menti fel a felelősség alól, ha tettes lesz (az életveszélyes fenyegetés is tett).

Az, hogy tőlem ellopták a mobilomat, nem jogosít fel arra, hogy lopjak helyette egy másikat. És én szidom amagam előítéletességét, mert miből gondolom, hogy ez a példa ugyanazt a mentalitást példázza, amiről itt is szóvan (ha meghal a kezed közt, megölhetlek)?
Szerintem ez lett volna az igazi hír:
Egy akut lopninemtudásban szenvedő rendőrt próbált megtanítani lopni két teljesen átlagos magyar ember, Kalányos Gáspár és Orsós Tádé. Ekkor egy szakasz, maszkba és rohamsisakba öltözött rendőr állta körbe őket és több rendőr az öklét rázta a két, munkáját végző férfi felé: "aztán ha nem tanul meg lopni a tizedes, lefújunk titeket brokkolidezodorral!" A két lopástanár egy mentőautó alatt keresett menedéket - közölte Bakró Béla, az Országos Lopásoktatási Szolgálat szóvivője.
Nekem az a legfobb bajom, hogy leone es a millionyi zaszlolengeto nemzetmento polgar nem ismeri fel / latja be / fogadja el, hogy a ciganysag nagy reszenek mai szegyenletes helyzetet a tobbsegi tarsadalom intezmenyesitett (!) kirekeszto magatartasa okozza. Vagy legalabbis ez a magatartas hatvanyozza a tobbi okot, es a massag, es a tarsadalmi szakadek ujratermelesehez vezet.
Az előítélet tényken vagy hibás vagy merev
általánosításon alapuló előre kialakított dolog. Árpád, neked nemhogy előítéleted, de kész "elővéleményed" is van minden jó zaftos cigánytémáról. Komplett érvrendszerek, fordulatok és minden ami kell, Ez nem is gáz, hiszen ez a meggyőződésed.
igen, itt tényleg az oktatás lenne talán a megoldás - mindkét oldalon...

oszt a haza fényrederül...
Gergő!
Amit itten előitéltnek gondolsz az néhol igen csak élő, napi probléma.

Nem IRL szándék, csak érdekelne te milyen településen laksz és kb. merre?
Kerdes: vajon hir lenne-e akkor is, ha nem ciganyok fenyegetoznek?

Masik kerdes: akkor mostantol konkretan emlitsuk meg minden bunugyi jellegu hirnel, hogy az alanyok cigany-nem cigany szarmazasuak?
Ha cikk elött a helyszin megjelöléskén Sydney szerepelne el tudnátok dönteni, hogy fekete,fehér vagy sárga nációról van e szó? Szerintem senki nem gondolna cigányra. Csak magyarországon van ennek a szóösszetételnek pejorativ értelme is. Szerintem sajtóetikailag nem sért ez semmit, csak elegánsabb lett volna más szót keresni helyette :)
Annál szánalmasabb a dolog, ha közvetlen érintett vagy az ügyben. Akit pofánvertek a fagyizó előtt a combos cigányok, annak már némileg torzult lehet a véleménye.
Amúgy pesti vagyok, kőbányáról, pofánvertek, mégsincs bennem előre beépített vélemény.
Lusta Dick 2006.12.12. 01:35:14

Az intézményesítés tényleg gáz.

De a pógárnak akkor is joga van hozzá, hogy azzal érintkezzen, akivel akar. Én pl. sok emberrel nem akarok érintkezni, akik nem szükségszerűen cigányok.De pl. olyan emberrel, aki szerint ököljog van, és természetes reakció a bunyó, nem akarok összejárni. Se cigánnyal, se fradi ultrával. Nem a dolgos-nem dolgos ellentét a zavaró, hanem hogy ellenségkép vagyok-e vagy sem. Általában nem érzem magam annak cigányok közt. De szerintem az ilyen helyekre autózó mentősökkel ez gyakrabban előfordulhat.

Ja, és igen. Ellenségkép ellenségképet generál. s most nem tom, hogy tyúk, vagy tojás...
"sajnos nincs teljeskörű megoldási javaslatom"

Arpi,
en ezt a temat spec vegigragoztam egy nehanyszor, es VANNAK elkepzelesek.
Mas kerdes, hogy ebben az orszagban, ahol allambacsi felelos mindenert, nehez partnereket talalni az ugyhoz.

Merugye' ez nem olyan dolog, mint a CSP, hogy automatikusan jon a gyerek utan, hanem tenni kellene erte. A tarsadalom minden szintjen.
Azazel 2006.12.12. 01:38:07

Lehetett volna kifejezeseket keresni a Holdudvarrol. Az szakmaibb. Bar ha nekem is napi szinten kellene foglalkoznom ilyen jellegu ugyekkel akkor lehet, hogy az en pocorom is hamar tele lenne. Az az ugy is szemforgatas semmi mas.
cozumel 2006.12.12. 01:37:29

ötletnek nem rossz. egyfajta állapotfelmérés lenne. A végén akár az is kiderülhetne, hogy teljesen feleslegesen lett tele a gatyám ma este a sötét utcán hazafelé bandukolva...
Egyebkent meg a sztorinak csak azt a szeletkejet ismerjuk, ami az MTI jovoltabol atjott. Pedig a kontextus is erdekes volna. Siman el tudom kepzelni peldaul, hogy a "nepes rokonsag" egytol egyig vegletesen frusztralt emberekbol all, akik elott valahogy epp mindig elfogy a munka, akik valahogy pont haromszor annyit varnak az okmanyirodaban, akikhez valahogy nem megy ki a rendor, vagy ha igen, akkor nem csak azert, hogy adjon harom pofont. Mondjuk. Persze csak spekulacio, de ahogy ezt az orszagot ismerem, siman benne van a pakliban. Ahogy akar az is lehet, hogy konkretan az a mentos konkretan cseszett mar ki egy masik csaladtaggal eleg rondan.

Nagyon siman el tudom kepzelni, hogy abban a helyzetben barmelyikunk ugyanigy viselkedett volna.

Es mindezt az egesz "problemara" is ervenyesnek tartom.
Sznobrasz

Ha kilopjak a penztarcat valaki zsebebol a negyes-hatoson, es cigany az elkoveto, akkor tuti ugy hallod a sztorit, hgoy a mocskos geci cigo ...

Ha sapadt boru, akkor SOHA nem hallod, hogy es vazze nem cigany volt...
Nagy sarkítás az hogy Magyarországon az elítélt érdekeit néha jobban védik az áldozatánál, vagy ha pár ember agyon akar verni mentősöket,tanárokat, és történetesen romák, akkor mindenki hisszeg hogy ne cigányozzunk már megint? Azok, nem?
Casus Belli

Azok. Es van ennek relevanciaja??? Miert pont arra flesselsz, hogy cigany, ez csak egy tulajdonsag. Azt is irhad, hogy 178 cm magas, hu.
Az, hogy a jogrendszerunk egy mukodeskeptelen kupac szar, az nem a ciganyok hibaja.
"a jogrendszerunk egy mukodeskeptelen kupac szar"

ez meg az evezred demagogiaja, amiben raadasul (ebben a formaban) semmi igazsag nincs - de ez egy kulon kort megerne, egy jo nagyot
Vannak ugye a "gazemberek". A "gazemberek" közé tartoznak a cigányok közül jó sokan, de azért a magyarok közül is. A "gazemberek" rosszak. A cigányok, és a magyarok nem. A "gazembereket" a legtöbb ember az egyszerűség kedvéért "cigányoknak" hívja annak ellenére, hogy nem mindegyik az, csak elég sok közülük. Meg hát a cigányok közül sem mindenki gazember.
A "gazembereket" valahogy el kéne ítélni törvényileg és társadalmilag egyaránt, de ez elég nehéz úgy, hogyha a legtöbb ember cigányoknak hívja őket.

Kivel van probléma? A cigányokkal, mert sokuk beáll "gazembernek", vagy azokkal, akik a "gazembereket" cigányoknak hívják? Egyikkel sem. A gond a "gazemberekkel" van. Ez egy külön kategória. Vagy megszokjuk, hogy ők a "cigányok" és így definiálva lépünk fel velük szemben, vagy megpróbáljuk az új kategóriát néven nevezni, és erre rávenni a legtöbb embert. (Erre pedig nem az a megoldás, hogy becsületes cigány zenészeket mutogatunk nekik, mert eszükbe sem jut olyan értelemben asszociálni hozzájuk a "cigány" szót. Az végképp nem megoldás, ha nem lépünk fel a "gazemberek" ellen.)
Amugy ha mar a kifejezest boncolgatjuk, akkor nem art megjegyezni, hogy a "nepes rokonsag" csak az utobbi kb. 30 eve a ciganycsoport szinonimaja.

Korabban a nem ciganyoknal sem volt ritka a sok testver.
Nem vagyok jogasz, ugyhogy meg igazad is lehet.
Mindenesetre en tobbet szenvedtem a jogrendszer tehetetlensegetol, mint a ciganyoktol. Pedig a nyolckerben van lakasom...
Ahogy Lusta Dick beírásait olvasom, egyre jobban elszégyellem magam egy csomó rossz szokásom miatt. (Fogom a telefonomat a zsebemben amikor villamoson utazom, ha hatan jönnek szembe a Mester utcában ordítozva, rögtön arra gondolok hogy... ki se mondom... és csúnyán diszkriminálom őket azzal hogy átmegyek a túloldalra, nehogy megbántsam őket monoton gyaloglásommal vagy egy nem kellőképpen kontrollált pillantásommal, amivéletlenül összetalálkozik a csapat egyik tagjáéval. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!
jó lenne egyszer eljutni egy ilyen szintre:

www.youtube.com/watch?v=35CXbEpoA_c&mode=related&search=

"once you go gipsy you start to act shifty"
Flessel a halál. Nem volt előítélet a cikkben, ha valaki itt rinyál, és elsiklik a hír igazi értéke fölött az nem én vagyok.
karotta:

Oke, jofele ironia ez. Csak nem a dolog lenyegerol szol. A baj az, hogy a legtobben azokat is le budosciganyozzak, akik nem lopnak a villamoson, akik nem uvoltoznek (hatan) az utcan stb. Es a donto tobbseg az ilyenekbol all, termeszetesen.
Lusta Dick:
Ez sajnálatos, minden együttérzésem és megbecsülésem azoknak a piroskalapú gombáknak amelyek nem mérgezőek.
Körzeti orvos ismerősöm igen nehéz körzetben praktizált.

Egy alkalommal egy páciense bejött hozzá, hogy - munkakerülési célból - írja ki pár napra. A kérést megtagadta. Némi szóváltás kerekedett, míg végül fenyegetően megjelent az ajtóban az illető népes rokonsága.

Az ismerősöm becsapta és bezárta az ajtót, majd némileg helyben hagyta a páciensét. Végül az okozott sérülésekre hivatkozva kiírta a páciensét.

Az eset után rendkívüli népszerűségre tett szert. Amikor végül, később elköltözött, az egész rokonság segített neki a pakolásban. Semmi nem tűnt el.

--------

Amerikában tanulmányok sora szól a feketék diszkriminációjáról, hogy mekkora. Nálunk ilyet nem lehet kimutatni, mert tilos adatot gyűjteni a származásról.

-------

Nem mondom, hogy az illető megtalálta a megoldást a cigánysághoz való viszony problematikájára.

De a fene egye meg, herótom van attól is, amikor erre a problémára rózsadombi széplelkek a számítógépük előtt keresik a maguk teoretikus megoldásait, akik amúgy soha be nem mernék tenni a lábukat egy rendes roma faluba, és az a legfőbb problémájuk, hogy kinek a lelkivilágát hogyan sérti egy kifejezés a sajtóban, meg hogy ez miféle előítéleteket táplál.

-------

Efraim Kishon szerint a baloldali entellektüel egyik fontos ismertetőjegye, hogy május elsején sosem felejt el vörös zászlót tűzni a mercédesze sárhányójára...
"Ide figyeljen, baratom. En magyar vagyok. Maga olah -- itt kesztyus mutatoujjaval megbokte kemenyen a rendor hasat-- [...] Ha maga azt mondja nekem, hogy magyar, az nem sertes, es ha en azt mondom maganak, hogy olah, az sem sertes. Alaszolgaja." (Wass Albert: A titokzatos ozbak)
huh... tényleg át kéne olvasnom mindent, mielőtt elküldöm...
Nem ertek a gombakhoz, de a hangsuly azon van, hogy a ciganyok donto tobbsege pont ugyanolyan korrekt eletet el (legfeljebb sokkal szarabb korulmenyek kozott), mint Te. Egyebkent a gombakat gondosan, egyenkent szet szoktak valogatni, hogy melyik mergezo es melyik nem. A ciganyokat viszont a tobbsegi tarsadalom egy homogen masszakent ("abudosciganyok") kezeli. Egyszer egy napra probalnad ki, hogy milyen lehet igy elni...
Ha ez a mondat bármit vagy bárkit sért, hát én csomagolok.
Nincs időm végigolvasni az elejétől, de a véleményem:

Ha a hír szemponjából releváns az illetők származása (pl. ugyanígy kiírta volna a szerző azt is, hogy ukrán, kínai, mit tudom én), akkor ki kell írni a cigányt is. Vagy ahogy tetszik nekik, tőlem írhatunk romát is.

Ha irreleváns, akkor nem írjuk körül sem (kreolbőrű, kisebbségi stb.).

Kérdés persze, hogy mikor mi releváns. Jelen esetben egy szociológusnak biztosan az. A bűnügyi statisztikusnak szintén. A köznépnek? Nem hiszem.
Tudodki büdöscigányozott először? Gergő, aki harcosan védi az érdekeiket. ... Előtte még a cikk írója sem élt ilyen terminussal. Ne adj már senki szájába szavakat.
Lusta Dick:
Én sem értek a gombákhoz, csak próbáltam egy hasonlatot hozni. Profán módon kifejtem hogy miben látom a párhuzamot:
Valamiért ösztönösen bennem van a piros kalapú gombáktól való félelem, a tartózkodás. Nem tudom mi ez, de el tudom képzelni hogy ez valami ősi beidegződés. Persze az agyammal tudom, hogy van császárgomba is, ami nagyon finom, ehető és piros a kalapja, de viszolygok tőle mégis. Mer mi van ha összekeverem és mégsem az. Jobb a békesség... nem szedem le.

Nomost nagy elemszámú minta alapján bennem az a beidegződés alakult ki, hogy persze, vannak köztük tökjófejek, meg minden, de én azért inkább átmegyek a túloldalra ha hatan jönnek szembe. Valahogy különbséget tudok tenni hat részeg diák és hat ... ... között. Nem tudom, ez valami ösztön. Szerintem önvédelmi ösztön, de ez már lehetne egy másik vita tárgya...
Casus Belli:

Nem idezetnek szantam, hanem egy filing korbeirasara - es ez a filing nagyon sokakban meg van. Egyebkent a "harcosan védi az érdekeiket" termeszetesen ertelmezhetetlen baromsag. Es epp itt a legnagyobb hiba: hogy egy homogen csoportnak latod azt, ami nem az, es igy egy sor embert felruhazol olyan tulajdonsagokkal (lop, uvoltozik, munkakerulo, budos stb.), amik pont olyan tavol allnak toluk, mint Toled. Ld. OC kituno bejegyzeset @ 2006.12.12. 02:01:41. Epp errol szol, hogy egy kicsit probaljunk meg differencialtan gondolkodni.
Ha ilyenkor olyan rokonság gyűlik össze hirtelen akik megfenyegetik a mentősöket, akkor nagy valószínűleg a rokonság nagy része nem épp mintapolgár, vagy legalábbis a mi törvényeinkre tojva összeférhetetlen értékrendjük van, saját törvényekkel (azok szerint ők lehetnek akár korrektek is, csak magyarországon mások a szabályok) hogy finoman fejezzem ki magam.


Nem lehet hogy olaszok voltak? Mondjuk keresztapa haldoklik, és hirtelen jön a család és megfenyegeti a mentőst. - Vagy ír szélsőséges család. Esetleg ukrán maffia. - Azt hogy pontosan kik voltak ugyebár nem merik kiírni mert azonnal rasszistát kiáltanak.


És érdekes módon nem ám ennek a megkülönböztetett népcsoport becsületes tagjai tiltakoznak, hanem valahogy pont azok nyüszítenek a leghangosabban akiknek dutyiban lenne a helyük. A becsületes kissebbségi pedig duplán szív miattuk.


Az meg külön fura hogyha valami oknál fogva tényleg szükséges lenne utalni az illető származására, akkor ciki ha leírod, vagy megemlíted hogy zsidó, vagy cigány, még akkor is ha ezt pozitív vagy semleges értelemben tennéd, de legalábbis nem a fajra nézett gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció céljából.

Lenácizni persze valamiért nem bűn, sőt ütőkártya, holott szerintem még sértőbb is, mintha az illetőnek felemlegetik a származását, hiszen ezzel egyértelműen nagyon negatív utalást tesznek rá.

Ha lemagyaroznak, vagy lesváboznak én miért nem sértődök meg? Akkor igen, ha hozzáteszik hogy büdös/rohadt, stb. De ahhoz felesleges emlegetni a származásomat.
Dick!
Annyira megértő vagy! Én sírok meghatottságomban!

Azért nem baj ha a nagymuteréknál ott a töltött fegyver az előszobában a kutya meg lánc nélkül az udvaron?! Tudod egy homogén massza által lakott telep szomszédságában ritkán találkozmak azzal a korrrekt életet élő többséggel. Azok biztos egy másik telepen élnek. Egy olyanon, ahová a mérőórákat leolvasni, nem rendőri kisérettel kell menni.
Lusta Dick 2006.12.12. 01:52:25

"Ahogy akar az is lehet, hogy konkretan az a mentos konkretan cseszett mar ki egy masik csaladtaggal eleg rondan."

Erre értettem azt, hogy ellenségkép, meg tyúk, meg tojás.

És a frusztrációra vonatkozott az, hogy ha engem frusztráltak, nincs jogom frusztrálni másokat (kivéve azt az általad is említett esetet, hogy pont az a mentős frusztrált... de ez nem általános helyzet)

cozumel 2006.12.12. 01:53:40

Burokban élek... Még soha nem halottam cigányozós BKV-s lopási sztorit. Csak olyat, hogy vazze, eltűnt a pénztárcám, azt se tudom hol. Olyat viszont igen, hogy felhívott a szomszéd, hogy irány a kert, mert viszik a biciklit. Szerinted ki vitte ? A szomszéd NEM mondta, csak amikor ott voltunk, derült ki. Abba a kertbe eddig csak cigányok másztak be. (megvan 20 éve - pedig akkor még nem is voltak előítéleteim) Biciklink meg már ott sincs.

De a legjobb, amikor felhívtak, és közölték, hogy nem dobnánk-e ki a bútort, mert elvinnék, arra gombásztak és látták. Felmentem,megnéztem. Zsanérok csukva. Azt csak az látta, aki bement, de gondolom az nem volt olyan könnyű, mint a bicikli. Ennyi.
Kövezz meg, de nem sápodt bőrü volt.
Nem szidtam se anyját, se őt, csak felírtam a kijelzőröl a telefonszámát, hogy legyen egy első nyom a rendőröknek, ha eltűnt valami...

Ezekben az emlékekben az a legidegesítőbb, hogy nem viselkedtek úgy, mint akik tiltott, vagy erkölcstelen dolgot tesznek. Loptak már mást is tőlünk, soha nem derült ki ki volt, könnyen lehetett magar, mindenesetre olyasvalaki, aki tudta, hogy tilosban jár.
De betörni valahova, és még telefonálni is, h visszamehet-e a szajréért... Mintha tőlem szabad lenne lopni, mert nem vagyok cigány. Szerintem ezt a hozzáállást csak cigány verheti ki egy másik cigány fejéből. Addig marad az előítélet.
Karotta:

Ertem, ez jofele higgadt beszed. Igen, vannak tarsadalmi beidegzodeseink, reflexeink, amiket a belenk nevelt eloiteletek taplalnak. Igen, ha egy csoport ciganyt latok a villamoson, nekem is bevillan, hogy vigyazok a mobilomra. A kulonbseg szerintem ott van, hogy szerintem ezek (a melyen bennem is meglevo!) eloiteletek baromira nincsenek rendben, probalok harcolni ellenuk. Ellenkezo esetben en is csak a szakadek melyulesehez jarulok hozza.
Lusta Dick:
Marha jól belelátsz a fejembe onnan a másik oldalról, mert pl. honnan tudod hogy a "védi az érdekeiket" kifejezést kire használtam? Talán a hírben szereplőkre, és nem általánosítottam,hoppá. Amúgy értem én hogy mit mondasz, csak nem értem ezt a hiriget, elvégre ez a "fíling" hiányzott a cikkből. Akkor meg minek pörögni?
sznobrász

"ha engem frusztráltak, nincs jogom frusztrálni másokat"

Persze, ebben egyetertek, ezek az emberek valoszinuleg buncselekmenyt kovettek el, amiert buntetest erdemelnek. Nem azt mondtam, hogy joguk van hozza, hanem azt, hogy lehet, hogy hasonlo helyzetben mi is hasonloan viselkednenk (pedig nem lenne jogunk hozza).
Ha bejön valami nyilvános helyre egy egy láthatóan cigány ember, és megkérdi hogy nem láttak itt egy magas rövid hajú kék melegítős cigányt? akkor az nem ciki.

Ha én kérdezném meg akkor rögtön én lennék a ronda rasszista fúj - holott ez csak a jobb beazonosíthatóságot szolgálja.

Esetleg persze lehet romát említeni, vagy kreollal óvatoskodni. De például egy szemlátomást zsidó barátomra már nehezen találnék szavakat ha más lényeges megkülönböztetőjegy nincs rajta.

Vagy elolvasok egy remek zsidó anekdotás könyvet amiből egy viccet mesélnék el, és hát kénytelen vagyok rá utalni, mégis amint kiejtem a zs betűs szót, rögtön csúnya tekintetek villannak. Bezzeg ha rajtam van épp az üzbég tübitejkám ami legfeljebb távolról hasonlít bármiféle zsidó fejfedőre, akkor a legtöbb ember rögtön zsidónak néz (egyébként valahol érezhető azért az emberekben a dolog hogy legalábbis zavarban vannak, legalábbis érezhető a másságnak kijáró fura tekintet a villamoson - na ezt persze akkor is megkaptam néha amikor hatalmas égnek álló rasztám volt.).
Casus Belli:

Mar reg nem a cikkrol beszelunk, hanem magunkrol/egymasrol.
Egy élmény látni ahogy elöröppennek az "elöitéletes rasszitsta" jelszavakat hangoztató Nagy Megértök, akik szerint szegény etnikum minden bajárol ez a rasszista kirekesztö társadalom tehet. Ohatatlanul felmerül bennem ilyenkor a standard két kérdés (amikre egyébként tudom a választ)
1. Lakott-e közülük valaki "népes rokonság"-u közvetlen szomszédságában.
2. Ha az elsöre véletlenül nem lenne a válasz, megvennék-e a házamat ugyanitt?

Mert könnyü rasszistát kiáltani annak akinek ez csak forumtéma, ahol jol meg lehet mondani a frankót, de annak akinek a keritésén száritja a szomszédság a háza elötti utcai kutnál mosott szönyegeket (annál a kutnál, ahol a konyhaeszközöket mossák, ettöl rohado kajamaradékkal van tele az árok) , akinek a háza mellett reggel kiül a népes rokonság és estig egy csoffadt torzitott rádion bömböl a lakodalmas zaj, és ezt tulüvöltve beszélget a család, ahol a másik szomszédban a 18 körüli csaj a két mezitlábas gyerekével sétálgat a hasában a harmadikkal, ahol a népes rokonság keritésénél bármikor lehet menni patkányt fotozni, szoval annak akinek ez napi valoság, kicsit más a kiindulási áláspontja. Nem elöitéletes.
Lusta Dick,

De hogy harcolsz ellenük?
Nem az egyedi esetek alakítják ki a negatív reflexeket, hanem a gyakori ismétlődése a negatív ingereknek. Ez is egy tanulási folyamat. A félelmek, az előítéletek, eleve hamarabb a személyiség részeivé válnak, mint a pozitív emociók egyes népcsoportokkal kapcsolatban.
Egyszerű példa: Az AC Nielsen turisztikai kutatása szerint, a turisták szerint a világ legbarátságtalanabb országa az USA. Ez biztos, hogy az emberekben negatív emociókat fog kialakítani az ország és sokaknál a lakosság illetve, az ország politiksainak az irányába is.
Itt még problematikusabb a helyzet, mert sok a negatív példa, amiből sokan általánosítani fognak, különösen, akiknek már voltak negatív tapasztalataik.
Az adott esetben, szerinted melyik mentős fog szívesen kimenni segíteni máskor?
Megesett, hogy szociális munkásokat vertek meg romák, akik persze ezután már inkább nem vállalták a segítségnyújtást. Nem csoda.
Sajnos, pár tucat ember is képes egy népcsoportról negatív képet kialakítani.
Sznobrasz

Mindannyian tudnank sztorizni, hidd el. Sot, minden ciganyozos sztorira tudnek egy 'de vannak koztuk rendesek" sztorit is.

Es?
Akkor most valtozik valami?

Amit Arpi mond, az orszag egyes reszein uralkodo kozepkori allapotokrol, az valoban gaz. De attol, hoyg a neten puffogunk , semmi nem fog valtozni.
semmisemszent / nemmindegy:

Baromira sajnalom azt (komolyan!), aki veszelyes/zajos/stb. kornyeken el. Megertem, hogy utaljatok az egeszet. De azt gondolom, hogy ennek ellenere egy kis intelligenciaval belegondolhatnatok abba, hogy

-- a cigany emberek jelentos resze ugyanolyan joravalo ember, mint ti;
-- a szegenysegben (buzben, mocsokban stb.) elo ciganyok pedig legnagyobbreszt nem maguk tehetnek a sajat nyomorukrol. (Szemrehanyast tenni pl azert, hogy patkanyaik vannak, az kb olyan, mintha neked szemrehanyast tenni azert, hogy miert nem koltozol el onnan.) Es innen mar csak egy lepes a bunozes.
Lusta Dick: Nem a belénk nevelt előítéletek táplálják. Csak egyszerűen ha ordítozást hallok utcahosszat, és az egyik oldalon ott a "férj", a másik oldalon ott a "feleség" és ordítoznak egymásnak, és én történetesen egész jól meg tudom különböztetni a különböző nyelvek szavait, és rájövök hogy bizony, ezek nem svédek, akkor egy ilyen élmény mélyíti a szakadékot, igen. Meg egy csomó más eset is. És valahogy az agyamban fut háttérfolyamatként egy korrelációelemzés, és elég erősen korrelál a nemsvédség ezekkel a jelenetekkel. És nekem mindig bemar hogy én megtanultam hogy a nőket előreengedjük az ajtóban, zsepibe turházunk, nem kiabálunk, nem fenyegetünk meg mentősöket... mert ez így szép, így jó, aki itt él, betartja ezeket a szabályokat. Különben a többiek szomorúak lesznek. Adott esetben a bíró úr lesz nagyon szomorú.
Naszóval nem az előítéletek mélyítik a szakadékot, hanem ezek az óhatatlan korrelációanalízisek :o)
Lusta Dick:
van amit nem ertesz. de nagyon nem.

a joravalo ember kitetel egy adott tarsadalmi/kulturalis kozegnek valo megfelelest jelenti.

egyetertek, hogy a romak kb. ugyanakkor %-a joravalo ember, DE nem azonos a kulturalis kornyezet. es a ketto utkozik.
vannak olyan kozossegek, ahol nem gond lopni (pl: okori Sparta, aki nem tudj amegvedeni, az nem erdemli meg), namost ha egy ilyen kozosseg el egy olyan mellett, ahol gond a lopas, akkor a ket oldalon elo joravalo emberek finoman szolva nem elnek harmonikusan egymas mellett.

na ezt hogy lehet megoldani?
at kell oket nevelni, hogy felejtseg el a kulturajukat? hagyni kell oket, es akik mellettuk elnek, azok meg koltozzenek el, ha nem akarjak oket finanszirozni?

Most nem az egesz romasagrol, hanem azon zart kozossegeikrol beszeltem, akik kulturalisan nagyon masok, mint ami egy eu. dem. jogallamban szokasos.
Az egész cigányozásnak egyetlen szépséghibáját látom:
Amíg Árpád hivatkozhat arra, hogy senkit sem kímél, és igenis leírja, ha az utcai rendbontók fasiszta, neonáci köcsögök voltak, miért ne írhatná le, ha a mentősöket felhentelni vágyók meg cigányok?
Ez az érvelés ott bukik meg, hogy ha a kopasz magyar fiatal nem akarja, hogy a továbbiakban fasiszta köcsögnek nézzék, akkor megnöveszti a haját, elslihtolja a Martens bakancsát és nem vesz fel többet Lonsdale dzsekit. Az a romának született, egyébként csak rendes emberként élni vágyó pára, akinek még sosem jutott eszébe mentőst fenyegetni, kocsmában randalírozni, vagy Olaszliszkán önbíráskodás címén autósokat agyonverni, az mit csináljon? A cigányságát nem vetkőzheti le, és bármennyire is mentes legyen az imént sorolt devianciáktól, mégiscsak ez jut róla a többségi társadalomnak az eszébe. Nemcsak igazságtalanság ez, de ördögi kör, ami újratermeli a problémát.
Rkey:
Nem. Ha rendes emberként élni vágyó pára akkor talán próbáljon meg rendes emberként élni. Nem kell levetkőznie semmit, csak annyit tegyen meg mint bárki más.
Dobálóztok a "többségi társadalommal" ez nem egyfajta rasszizmus? Én is többségi vagyok?
Rkey: Egy jól asszimilálódott cigányról például én ki sem szoktam szúrni hogy az lenne, viszont szép számban vannak olyan hófehér bőrű emberek akik sváb létükre hogy csúnyán fejezzem ki magamat cigányabbak a cigányoknál.
De nem is vagyok antropológus hogy megítéljem hogy az illető mitől más vagy mit kéne észrevenni. Van olyan félvér (afro-kaukázusi) cimborám akit gyakran cigánynak néznek.


Azt ugyanakkor továbbra sem értem, miért nem a jóravaló cigányok tiltakoznak hangosan a negatív példák ellen, hanem pont a negatív példák, és hogy a nagy összetartás csak addig tart amíg van közös ellenségkép, a hivalkodóan gazdagok igazándiból tojnak a szegényekre, sőt még mennek is behajtani az övéiktől a segélyt (akik közül rengetegen még a nyomorban is elmennek iknább kukázni minthogy lopjanak).

És ez az "övéik" is csak az átlagember szeméből tűnik ám egységesnek, egymás közt gyakran legalább olyan keményen utálják és diszkriminálják egy másik cigányfajtához tartozó társukat mint a rasszisták. Én a legkeményebben megfogalmazott véleményt az oláh cigányokról egy iparos cigánytól hallottam.

Köztük is ugyanúgy vannak becsületes és ugyanakkor szegény vagy gazdag, és bűnöző ugyanakkor szegény vagy gazdag emberek.
Rkey: Megbocsáss, a cigány ne a cigányságát vetkőzze le, hanem ne "cigánykodjon"! Óriási különbség. A minap kajáltam a Stexben és a szomszéd asztalnál ült velem szemben Szirmai Norbert. A srác roma, de nem cigánykodott. Ő is megtanulta hogy a kést nem marokra fogjuk, a pincért nem "na dzsanázz ide kiskancsó" hangsorral szólítjuk az asztalhoz. Egyszerűen vannak normák amit mindenkinek be kell tartani ha a többiek közé akar menni.
huuuu de jo tema, abszolut nincs idom, de muszaj volt vegigolvassam :))))

eloszor a kerdesre valaszolva: miota erdekli a sajtot, hogy serti-e barkinek az erdekeit aki nem tud kozvetlenul hatni ra. fogadok, hogy a legutolso kepviselo erdekeit is sokkal jobban vedi meg az index is mint egy akarkiet az utcarol(szarmazastol fuggetlenul). es hat hogy serti-e? ugye sertesrol akkor van szo, ha valakit serelem ert. ahogy a Wass Albert idezetbol is kijon, ha valakit annak hivnak ami es azt sertesnek veszi(legyen zsido, cigany, magyar) akkor inkabb loje fejbe magat ne ugraljon.
nem veszik eszre ezek a lustadick(dick az honnan jon? nem all fel azer lusta? :) ) fele alakok, hogy amikor a cigany elnevezest pejorativnak teszik meg, ok maguk rekesztik ki a ciganyokat:). a legtobb embernek egesz addig semmi baja nincs a ciganyokkal amig szemelyesen nem tapasztalja meg amirol addig csak hallott(a zsidok pechesebbek, roluk minden rosszat felteteleznek tapasztalat nelkul is). szoval mivel csak utalt a cikk arra, hogy ciganyok lehetnek de nem mondta ki, igy fokozottan tolerans a mai idegbeteg hozzaallassal kapcsolatban. nem hogy nem serto hanem tulzottan is udvarias. ennyit a kerdesrol
Egyébként pár napja ki akartak rabolni, és kedvesen ki tudtam magam dumálni!
Casus Beli: hogy éljen rendes emberként, ha nem tud beilleszkedni, mert ránézésre büdös cigány? Megpróbálja egyszer-tízszer, aztán ha nem megy, mit tud csinálni?

Igenis a többségi társadalom bűne.
És érdekes látni, hogy a kérdés nem feloldhatatlan.
Új Zélandon valahogy jobban kezelik a problémát, pedig nem egy párhuzomat vonhatnék a maori-roma kultúrális sajátságok között.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak és csupán magyar sajátosság lenne ez a lóbaszó rasszizmus, de ez nem jelenti azt, hogy elég rálegyinteni: más is ilyen előítéletes.
A baj az, ha bármennyire is kimosdott a szerencsétlen, amikor a HR picsa meglátja, hogy Kalányosnak hívják, az esetek döntő többségében már az interjúra sem kerül sor.
megen: érdekes, hogy a kínaizás - egyelőre legalábbis - nem probléma.
Meg a skótozás ami igazándiból tényleg szándékosan gonosz közhelyszerű jelző amikor valaki spórolós.

Gondolom biztos nem örül neki egy skót sem ha épp egy kicsit mintha kevésbé szórná a pénzt és erre öblösen röhögve jaj hát a skót véred! - dologgal gonoszkodnak vele, de azért mintha ebből mégsem csinálnak akkora problémát.
Lusta Dick:

Hol rotta ezt fel nekik? Megallapitotta. Csak ugy mint azt, hogy nem tud elkoltozni. Negativan Te konnotaltal. Vmiert meg azert nem, hogy nem tud elkozoltozni...

Amugy en meg azt a perverziot szoktam kovetni, hogy ha vmi baromi nagy majomsag van az index cimplapjan, akkor csekkolom, hogy kiderul-e, hogy kisebbsegrol van szo (vagy hogy USA) (amugy a bulvar nem szokott erdekelni). Ha nincs ugyis elkonyvelem. Ontudatlanul. Meg ha direkt meg is allapitom, hogy ezt most nem lehet tudni. Felteteles reflex. Igy aztan lehet jobban is jarnanak, ha mindig kiirnak, hogy mikor van roluk szo, mert akkor nem gondolnak mindig, hogy ok voltak. Ha meg nem jarnanak rosszul, akkor meg ertjuk a helyzetet.
Én is,akár karotta, tudok pozitív példákat, számtalant. Miért ne tudnának beilleszkedni? Ezt te hiszed, én pl. nem.
Megen nyilatkozott nagyon jól erről az idegbeteg, túlpörgetett hozzáállásról.
aztan a tobbi.
1. ugyanmar valaki arulja el mi a franc baj azzal hogy eloiteleteim vannak?
mindenkinek vannak. ha a rohadt tuz megegetett akkor kovetkezoben mar egy masik tuzbe se nyulok bele, azon az alapon hogy megvaltozhatott. hideg van feloltozom es nem furdoruhaban maszkalok az errefele nem tul ritka -30 C fokban.
hogy az emberekre nem igazak a fizika torvenyei az lehet. de bazzeg, nem a rohadt borszine alapjan dontjuk el hogy atmenjunk-e az ut tulso oldalara. lehet hofeher is ha a tobbi reszlet megvan -atmegyek, es lehet cigany ha hianyzonak ezek a reszletek meg se fordul a fejemben, hogy atmenjek.

mi kesztet arra, hogy valakit kirekesszek?
- gondozatlan kulso
- 10-20 meterre erzodo szennybuz
- tobbszaz meterre hallatszodo jellegzetes tarsalgasi stilus( altalaban azzal, hogy mitneze kiccsavo kezdodik minden. furcsa, miert nem azzal, hogy: "ne haragudj, de miert nem hagysz bekeben mennem a sajat dolgomra" ...)
- kulonbozo "felszerelesi targyak" pl kesek jol lathatoan. ugye kirekesztettek szegenyeket aztan jol meg kell vedjek magukat. es a legjobb vedekezes a tamadas, mindenki tudja.

sokszor sokan mondtak mar. ismerek cigany embereket akikkel szivesen kezetfogok akarmikor, nyugodtan leulok egy etteremben veluk kajalni, stb. van koztuk olyan is aki bortonviselt. sajnalom amiert olyan, de rossz tarsasagba keveredett es mindent megtesz , hogy kikeveredjen belole, meg segitettem is neki amennyire tudtam. de pl az illeto sosem buzlott amikor talalkoztunk, es beszelgetni is lehetett vele ertelmesen.
cozumel 2006.12.12. 02:53:47
Az előítéleekről sztoriztam, nem a cigányokról. Nekem sem kellemes az előítéletem, de nem így születtem.

Remélem, ha eleget szajkózzuk, hogy nem csak az árpádsávosok az előítéletesek, hanem gyakorlatilag bárki azzá válhat, talán elindul egy folyamat, aminek a végén megszűnhet a fekete fehér látásmód, miszerint valaki vagy rasszista vagy szociológus. Tény, hogy szegénynegyedek mindenhol vannak, és aki nem szegény, nem szívesen költözik a szomszédságba, olyan országokban sem, ahol nincsenek cigányok. Ennek nincs köze a rasszizmushoz.
De nálunk vannak cigányok, létező szervezeti keretekkel, amelyek csak az áldozat aspektussal foglalkoznak. Pedig ennek úgy kellet kezdődnie, hogy valaki visszaütött. Mindegy, hogy ki kezdte, most zajlik az ütésváltás, és bántjuk egymást.

A milliö szerinti elkövetői regisztrálást komolyan gondoltam. Kiderülhetne, hogy indokoltak-e az előítéletek, vagy sem. Ha a statisztika szerint ne ma származés, hanem az anyagi helyzet a releváns tényező, elgondolkodhatnak a zelőítéletesek. Ha meg kiderül, hogy van a mormaszegéseknek egy cigány-kultúrális komponense, a romaszervezetek kezdhetnének gondolkodni, lehet-e koorigálni a kultúrát. Attól nem fognak leépülni az előítéleteim, hogy ellenség vagyok, aki megfélemlíthető, meglopható, burzsuj.
Egyébként csak úgy érdekességképpen, épp egy Robin Williams estet nézek a Youtube-on, amit a Broadway-on nyomott el,
és tele van etnikus viccekkel. (rasszista poénok ha úgy jobban tetszik) Mégis csak jókat röhögök és eszembe se jut hogy minden indiait taxisofőrnek higgyek, stb.

www.youtube.com/watch?v=zpwCx_xW1js&mode=related&search=
Na gyerekek:

Olvastam a kommenteket, ameddig bírtam, utána már nem.

Mi van?

Tóta W. kiszúrt egy hamis hangot a kórusban, máshol is akad, nem ritkán, gyakran. Sőt nevezhetjük burkolt cigányozásnak is, mert az. Nem kell, hogy tudatosan történjen, akkor is alávaló geciség cigányozni/zsidózni. Az, aki meg nem szúrta ki és szedte ki, mielőtt adásba került volna a cucc, az nem teszi jól a dolgát.

Hogy a cigányság nagyobb része Magyarországon olyan körülmények között él, amilyenek között, az most egy dolog. Intifan dobta be a frankót azzal, amikor azt írta, hogy:

„nem azért került félállati szintre mert a génjei vagy a vére diktálja, hanem mert évszázadok óta kollektíve kirekesztik őket”

Hát ezaz! Ha a mélybe taszítasz, majd emberöltők sokaságán át a víz alá nyomva tartod egy nép fejét, és aztán rácsodálkozol, hogy mi néz onnan vissza rád, plusz még cigányozol is hozzá egy isteneset, akkor talán inkább magadra kéne nézegetni és hümmögni erősen. Vagy például húzni egy zacskót a fejedre. Ünnepnapon vághatsz rá két diszkrét lyukat.
Various: De bizony, hogy így van.
"(Szemrehanyast tenni pl azert, hogy patkanyaik vannak, az kb olyan, mintha neked szemrehanyast tenni azert, hogy miert nem koltozol el onnan.) Es innen mar csak egy lepes a bunozes."

Bocs nemikeppen az ilyen omlengos dumatol elborul az agyam. Ez egy orbitalis faszsag. Azert, mert szegeny valaki, meg nem egyenes kovetkezmenye, hogy buzlo, igenytelen allatta valjon, foleg ha van egy hely ahol meghuzodhat. Az en kozvetlen szomszedaim is vegtelenul szegenyek, megis tisztan tartjak magukat es a kornyezetuket. A kozelben lako, naluk egyaltalan nem szegenyebb roma csalad, viszont koszos, budos, hangos, igenytelen. Meg a sajat fiuk is ott hagyta oket, mert megloptak. Gondolom o is kirekeszt.
2. nah meg a kirekesztest mikor emlegetik az ilyen fajankok akkor futok falnak.

gondoljatok mar vegig. mikor kap valaki egy idealis tarsadalomban allast? ha tanult ember, es megfelel arra a posztra. ezzel minden ember tisztaban van, a ciganyok is. erre mivan? NEM JARATJAK A SAJAT GYEREKEIKET ISKOLABA. nem arrol van szo, hogy kirekesztik oket, mert a szintiszta cigany suliba se engedik. akiket meg engednek azoknak se a tanulas a legfobb gondjuk. a nagyon ritka kivetelek itt is jelen vannak, de ha egyszer az okos fejeteket arra hasznanatok, hogy azt a keves igazi felmerest amit azok keszitettek, akik oda mertek menni kozejuk, es elbeszelgettek veluk arrol mit miert csinalnak, elolvasnatok eszrevennetek, hogy eg es fold a kulonbseg koztunk. az en vilagomban teljesen mastol lesz valaki ertekes tagja a tarsadalomban mint az ovekben. tokmindegy, hogy cigany vagy sem a szarmazasa, a varosban tudok egy csomo kolykot akik nem ciganyok(szokek es kekszemuek vazzeg) de mellettuk es az o eletmodjukat folytatva elnek es ugyanannyira kerulom oket mint a szomszedaikat. mikoze itt a rassznak az egeszhez? semmi. kultura beli kulonbseg van. W. mester mar irt errol korabban, hogy ok. ok a kulturak kulonbsege az szep es jo, de amikor az egyik elnyomja a masikat es meg sem probal alkalmazkodni ott valamit tenni kell. nem veszitek eszre, hogy amig ti kiresztesrol papoltok, es agyba fobe nyomjatok a szocialis juttatasokat es szolgaltatasokat, azok a kevesek akik megerdemelnek ezeket mar reg megoldottak a sajat erejukbol(es a kornyezetuk sokszor hathatos aktiv segitsegevel mivel a magyar ember segit azon aki magan segiteni akar), es azok akiken valtoztatni kene nem tesznek mast, csak kihasznalnak benneteket. erre ahelyett, hgoy politikat valtoztatnatok, csak nyomjatok a sajat hulyesegeteket tovabb es tovabb, mert a kepletet felallitottatok arrol, hogy mi a problema es amig a problema meg nem oldodik(vagy ti bele nem pusztultok) ezt fogjatok csinalni.

a rohej, hogy a sajat tarsadalmatok, kulturatok eszkozeivel akartok hatni valakikre akik ezek az eszkozoket eszre sem veszik, vagy foloslegesnek, rohejesnek tartjak. egy olyan tarsadalomban ahol az ero az ur a kedvesseggel francot sem fogtol elerni, pelda erre szamtalan hitterito esete pl afrikaban. javaslom nezz utana hanynak sikerult tulelnie addig mig nem jottek a katonak is...

mellesleg. vannak olyan melok is amiket speciel romak is nyugodtan elvegezhetnenek mivel zero tudas kell hozza. errefele pl utcat takaritanak, ejszakankent.. egy pozitiv pelda. kar hogy, kisvaros szal tudom, azok kozott az emberek kozott keves van aki nem jarta ki a sulit(ertsd: altalnost es talan kozepiskolat is) es csak a magas fizetes miatt mentek oda. a celkozonseg ekozben? fizetes? francokat. ki van szamolva hany gyerek kell, hogy a tamogatasbol eltartsak magukat. a max melo, hogy most az unio kuszoben osszegyujtik a PET flakonokat es orulnek a penznek. ujabb pozitiv pelda. kar, hogy kesobb ez nem lesz.

szoval talan megvizsgalhatnatok, hogy nem-e ok rekesztik ki magukat? tudod a tobbsegnek kotelessege a felteteleket megteremteni a beilleszkedesre, de nem kotelessege turni, ha valaki ezeknek a felteteleknek, nem hogy nem felel meg, hanem minden tarsadalmi normat eldobva csak a sajat ertekrendje szerint el.
Various 2006.12.12. 03:44:28

Kinek a fejét tartottam évszázadokig a víz alatt?

Na, ha ilyen geci vagyok, meg is érdemlem, hogy haragszanak rám.
sznobrász:

Nem mondtam, hogy bárkinek is a fejét évszázadokig a víz alatt tartottad volna, és azt sem mondtam, hogy x, vagy y ezt tette. Akinek szól, az úgy is tudja. Több szót nem is érdemes erre vesztegetni.
A cigányozó balfaszokra (szintén tudja, akinek tudni kell, hogy neki szólt) nem reagálok. Tóta W. hasonszőrű kommentje után nem is várom, hogy ezeket moderálni fogja. Az igénytelen állat kifejezés sokakra áll.
3. ez a legdurvabb. minden kedves ciganyvedonek ajanlom a kovetkezo tortenetet, utana lehet jarni, megtortent eset, nem is egyszer.
szoval frusztraltak szegenyek mert maskent nezunk rajuk, mint sajat magunkra.. hat ja bazmeg, eleg nehez valakire ugy nezni mint hasznos tagra a tarsadalom szamara ha az illeto (most tessek oszpontositani), az alig egy eves es par honapos sajat ivadekat, csemetejet, gyermeket, leszarmazottjat combig forr szurokba logatja es mikor kerdezik tole, hogy UGYAN HOGY LEHET ILYET TENNI? asszondja, hogy csak biztositani akarta a megelheteset, mert nyomorekon tobbet kereshet koldulassal.

hat koszi, de az ilyet en leloni akarom. esetleg a gyermekeit idoben elvenni, es felnevelni EMBERNEK, es nem ..jajistenkem, allatnak nem nevezhetem mert ilyesmire allatok nem hajlandoak.. szal.. valami izenek...

szal ha mar frusztraltsag akkor en vagyok az. hogy ennyi kedvesseg utan, hogy a picsaba kepesek meg mindig hatbaszurni minket? engem is, mert en is azok kozott vagyok aki szeretnem, ha en se kissebsegkent - elnyomva kellene eljek, es mas se kellene igy eljen. nem kivanok kevesebbet a ciganyoknak mint amit a magyaroknak romaniaban. csak a kulonbseg az, hogy romaniaban a magyarokat onzgo egoista faszoknak tartja a tobbsegi lakossag viszont emellett elismeri, hogy tiszta, rendes, szorgalmas, addig minden percen probalja a hasonlosagot sajat maga es a ciganyok kozt eltakarni. pl romanul a roma szot ket rr-el irja. ez az egyetlen olyan szo amiben dupla massalhangzo van a roman nyelvben. csak hogy kulonbanzzon a "român" es a "rroma". frusztraltsag. az. de nem a ciganyok hanem a mi reszunkrol. amiota idejottek probaljuk oket megnevelni de valahogy nagyon ellenallnak.
Various: a masik dolog ami miatt sirnom kell, hogy az ilyen idegbetegek ahelyett, hogy gondolkodnanak mikor valaki ellentmond nekik akkor egybol /ignore, es mennek tovabb. szemellenzo rulez ugyebar.
mellesleg. az egesz nem is a ciganyokrol szol. valaki mar korabban leirta itt asszem, van egy csomo bunozo. ezek kozott kimagasloan sok a cigany(ez nem ciganyozas bazmeg, micsinaljak ha igy hivjak, en meg magyar vagyok, felig szekely felig partiumi. ha valaki magyarnak hiv nem fogok sirni, hogy jaj kirekesztenek.).
meg lehet probalni a tenyrol nem tudomast venni, de ezt mar regota csinaljak es semmi eredmenye. mi lenne ha megneznek, hogy mi az oka a cigany lakossag koreben az ilyen magas bunozesnek(hoppa, az a baj, hogy ezt a mai torvenyek nem teszik lehetove), pedig ha erre a kerdesre valaszt talalnank.. konkretabbat mint annyit, hogy mas a kultura skesz.. akkor esetleg ok maguk is orulnenek. nem hiszem el, hogy akar azok akik egyfolytaban ugy viselkednek, hogy konfliktusba kerulnek velunk, nem orulnenek jobban egy nyugodtabb eletnek.
es vegul(elnezest W. mester, egyelore nincs blogom:) ):

par idezet innen a kommentekbol mikor nem tudtam sirjak vagy nevessek:

"Es a donto tobbseg az ilyenekbol all, termeszetesen."
ez egy szep kijelentes. de MIBEN DONTO?
mert biztos, hogy tobb cigany van szabadlabon mint bortonben. viszont abban a kerdesben, hogy kiterjek-e az uton eloluk az dont, amit fennebb is leirtam es ebbol akarmekkoracska mennyiseg van zavaro. ha hat reszek feher kopasz jon szembe, akik naci notakat enekelnek akkor eloluk is ugyanolyan gyorsan kiterek.
csak a problema hogy ezek mindig olyan jol elbujnak, hogy sose latom oket. a masikokat meg meg itt is eleg gyakran.

"a hangsuly azon van, hogy a ciganyok donto tobbsege pont ugyanolyan korrekt eletet el (legfeljebb sokkal szarabb korulmenyek kozott), mint Te."

ezt milyen felmeresekre alapozva mondod? batorkodom kijelenteni, hogy a DONTO TOBBSEG nem a megfelelo dologban DONTO. amiben donteni kene abban sajnos nem ezek vannak tobben.

"a cigany emberek jelentos resze ugyanolyan joravalo ember, mint ti;"

csakhogy a faszomat nem erdekli, hogy aki eppen kirabol az cigany, roman, vagy magyar. ami ehhez kothetoen erdekel, az az, hogy ha egy magyar tobbsegu varosban valahogy azok akikkel problema van folyamatosan ugyanabbol a kissebbsegbol valok akkor ennek mi az oka. biztos, hogy nem azert mert oket barnabbra gyartotta a teremto. viszont ha van OKOZAT akkor kell legyen OK is. azt nekem meg ne mondd, hogy az aki a rendes munkat ma elutasitja, viszont rabolni jar az azert csinalja mert 400 evvel ezelott amikor az o osei eloszor megerkeztek akkor egy ido utan be se engedtek a varosokba oket, mert loptak mint a bun... ez meg tortenelmi teny, es amennyire lehet ellenorizheto is. tudod, az nem lehet, hogy egybol nem engedtek be oket, mert akkor honnan tudtak volna hogy lopnak? :)

"a szegenysegben (buzben, mocsokban stb.) elo ciganyok pedig legnagyobbreszt nem maguk tehetnek a sajat nyomorukrol."

arrol, hogy ki hova szuletik nem tehet senki, de hogy ki hol milyen korulmenyek kozott el arrol igenis tehet.
en .. merem allitani, hogy veled ellentetben.. vendegeskedtem ciganyoknal, ettem eteluket, aludtam az agyukban. annyira ciganyok voltak, amennyire cigany valaki csak lehet. viszont a putrijuk ketszobas volt es a belso szobaban agynemus rendes agy volt, tiszta mint a patyolat egy szavam se lehet. pedig a masik szobaban dongolt fold volt a padlo es egy asztal egy szek egy kalyha es egy kredenc volt minden.
mocsok mocsok hatan. viszont ok maguk nem voltak mocskosabbak mint egy tanyasi, ember egy atdolgozott nap utan. es buz sem volt.

vagy, hadd ne hozzam fel reszletesen milyen korulmenyek kozott eltek nagyszuleimek, eleg ha azt megjegyzem, hogy nagyapam 9 eves koratol sajat maga kellett megkeresse a kajajat. kerdem en itt a nagy jogvedoktol, hogy ok hany eves korutol keresik a sajat kajajukra rezsijukre a penzt? erdekes, hogy nagyapam hat osztallyal kepes volt ember maradni es dolgozni egeszen 83 eves koraig a halalaig. masok neki sem fognak. biztos, hogy azert van mert az ilyen emberek mint a nagyapam kirekesztettek oket?




various: ezzel aztan most jol kinyilvanitottad a magasabbrendusegedet ami megakadalyozza, hogy erdemben reagalj arra amit irok, ugye? :)
Majd még benézek reggel, vagy délután, az az igazság, aggódom megenért, átsírja szegény az egész éjszakát és nincs, aki egy jó szót szólna hozzá, ráadásul már én is megyek.

Addig is: diszkont-futar.hu/images/products/haztartasi_es_vegyiaruk/papiraruk_csomagoloeszkozok/zewa_softis_mentolos_papirzsebkendo_6x10db.gif

Arra kérlek benneteket, hogyha nem is játszotok vele, azért figyeljetek rá egy kicsit, fél szemmel akár. Csak egy kis szeretetre, odafigyelésre van szüksége, annyira nem kapta meg, ki lett rekesztve szegény.
various: attól, hogy szerinted te az ENSZ-ben mgszentelt jó oldalon állsz, még nem válik érdemivé az efféle hozzászólás, tehát a továbbiakban törlök, ha ennyire futja. ezt még itt hagyom, hogy lásd, mit nem szabad.
Árpád:

Nyugodtan kitörölheted, nem erről van szó. Az ENSZ-től sem vagyok elájulva, ha már szóba került. Elég néha oda-oda figyelni rá, és máris lehet látni miért. Nincs ENSZ által megszentelt, meg semmilyen más jó, vagy rossz oldal. Csak nekem a cigányok leállatozása nem szimpatikus megnyilvánulás.

Hogy ez előhozza a rossz formámat az is egy dolog. (Ha zsepis gyalázkán akadtál fenn, hát töröld, én nem fogom sajnálni.) Mindezek után meg definiáljuk a gyalázka fogalmát.
semmiféle "cigányok leállatozása" nem volt itten. legfeljebb egyes cigányok leállatozása. which is OK.
Ja, és Árpád, ha már amúgy is itt vagy és cigánytéma is van, szívesen váltanék pár kommentet a Cigánymentes övezet posztod apropóján, itt vagy ott, nekem mindegy. (Csak, mert akkor még nem voltam regisztrálva.)
Various:

Az a megallapitas, hogy a ciganyok kozott tobb a bunozo nem rasszizmus, hanem teny... valoszinuleg. Az volna a rasszizmus, ha ennek okat a cigany mivoltukban latnam. En utalnam magam legjobban, ha vkirol csak azert lenne velemenyem, mert cigany. De hat once bitten twice shy:

Negyszer bevertem a fejem a szekrenybe, otodszor mar nagyon vigyazok, hiaba nem vertem be 54729szer. A masikba egyszer sem. Es nem az a szekreny tehet rola. De azert a fejemben benne van, hogy attol a szekrenytol jobb "tartani", pedig a fejbeveresiarany valoszinuleg tovabbra is "csak" 4/54733 volna, de figyelek... 54729szer is feleslegesen. Es mindezt tudom.

Az olyan allitasok meg, hogy "NEM JARATJAK A SAJAT GYEREKEIKET ISKOLABA", nyilvan nem az egyenre vonatkozik, hanem a csoportra, es a matematikai allitasokkal ellentetben nem deduktiv az egyenre. Ha pontos allitast akarsz, akkor csereld az ilyeneket a fentiekben targyalt "relative tobb *" tipusu allitasokra.

Ezek nem iteletek, hanem problemak, amivel szembe kell nezni... legszebb az volna, ha gyogyitani lehetne... talan epp azert mert reszben a mi hibank. Azert nem ertek egyet az ultraliberalis arcsimogatos nem-tehettek-semmirol hozzaallassal sem, mert ennyi erovel senki nem tehet semmirol, csak vhova szuletett vmilyen adottsagokkal, s minden ennek a kovetkezmenye. Ennek epp az ismerek-ezer-rendes-ciganyt szoveg mond ellen.

De mindez nem valtoztat az egyeni emprikus statisztikakon.
itt vagyok, és kapom mailben a kommenteket, ott kezdd, ahova passzol.
Árpád, ha már errejársz... Arra azért kíváncsi lennék, hogy a "népes rokonság" mennyire tényszerű állítás. Azt hiszem az eredeti kérdés/post erre vonatkozott.
Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a menekülő mentősök gyorsan összeállítottak volna egy családfát.
Nem lehetett véletlenül úgy, hogy összeszaladt egy csomó ember a környező házakból - és ez akkor már előítéletesség -, a mentős kollega ezt imígyen kommentálta? Az MTI/Indexes hírszerkesztő kollega meg természetesnek vette?
Közösségi összetartás nincs, nem is lehet - sőt, még cigányok között is csak a családban?
Jó nem hiszem, hogy az összeszaladtak egy része ne lett volna rokoni kapcsolatban. De kérdem én, ha a hír azt mondja, hogy összegyűlt a környék lakóinak egy csoportja, az nem állt volna merő véletlenségből közelebb a pártatlan igazsághoz?
gondolom, a mentősök azért éltek a feltételezéssel, hogy rokonságról volt szó, mert az mégiscsak különös lenne, ha valaki a szomszédjának megmentését próbálná halálos fenyegetéssel kieszközölni.
lottyettluvnya, Árpád:

Kezdem ott, oda passzol. Ez kapcsolódik lottyettluvnya felvetéséhez is. Szóval ott kezdünk, aztán majd ingázunk, ha úgy jön ki.
Árpád: ez egy feltételezés - elismerem, nagyon valószerű feltételezés, de mégsem tény.
Másfelől suttyó koromban a bandázások során láttam olyat, hogy nem rokonok is hasonló módon tették le a garast, igaz mentős megfenyegetése nincs a praxisomban.
Tehát szögezzük le: ha egy csoport környékbeli megfenyegeti a mentősöket, azok csak rokonok lehetnek?
nem, lehetnek ad absurdum nagyon jó barátok is, ám azt hiszem, ez a kevésbé izgalmas aspektusa a dolognak.
Mellesleg úgy vélem, partalan a vita. Rasszizmus és cigányozás van - ez nem lehetett kérdés.
Ahogyan az sem lehet kérdés, hogy ha környezetéből kiragadjuk a problémákat, elegánsan félresöpörjük a felelősség kérdését, akkor a roma életvitel jókora százalékát tekinthetjük deviánsnak.
A kérdés az, hogy lehet-e ezzel a problémával valamit kezdeni, és főleg megvan-e az elszánás, hogy kezdjünk vele valamit.
Had vitázzak: ha jó barátként lettek volna definiálva a hírben, kevesebben asszociáltak volna romákra.
Hamarosan írok egyet az amotivációs szindrómáról. Az részben kapcsolódik ide. Mindkettőnél ugyanaz a feladat: munkára-harcra rávenni olyan embereket, akik nehezen látják be, mire jó ez a cipekedés.
Javaslom tanulmányozd a maorik kérdését is ezügyben. Alkalmasint keresek majd ezzel kapcsolatos forrásokat és elküldöm, ha érdekel.
Közben Cigánymenetes övezetnél kommenteltem.
lenne ket kerdesem:

1. ki allatozta le a ciganyokat es hol?
2. hol van rasszizmus es ciganyozas.. ugyanis szeretnem megjegyezni, hogy a kozott, hogy pl: "a bunelkovetok kozott sokkal magasabb a ciganyok aranya mint az osszlakossagban" es "te tolvaj cigany!" kicseszett nagy kulonbseg. az elozo nem az utobbi pedig igen, ciganyozas. ha valaki nem tud kulonbseget tenni akkor nem ertem milyen alapon probalja vedeni a raszorulokat...
Igen?

„a bunelkovetok kozott sokkal magasabb a ciganyok aranya mint az osszlakossagban”

Milyen bűnelkövetők? Milyen összlakossághoz képest nézve? Hol? Mikor? Merre? Milyen felmérés alapján? Hol van az a felmérés? Linket is lehet, postán is jó. Utána folytathatjuk a vitát.
lassan megint a ciganymeggynel vagyunk.

mellesleg, nesztek kokemeny rasszizmus:


menny: ahol a rendőrök angolok, a szakácsok franciák, a műszerészek németek, a szeretők olaszok és az egészet a svájciak szervezik.

pokol: ahol a szakácsok angolok, a műszerészek franciák, a szeretők svájciak, a rendőrök németek és az egészet az olaszok szervezik.

ez rasszizmus es nem az amikor a neven nevezzuk a dolgokat.
Ez így mind nagyon szép, csak éppen a kérdésre nem teccett válaszolni.
Amúgy igaz, az még egy fokkal jobban taszít, amikor azt mondják a cigányra, hogy nemzetiségi. Mondjuk ki egyenesen és magyarán: cigány. Azt a kontextusból majd leszűrjük, hogyan tovább.
Various:
Ilyesmivel kar vitatkozni. Nem is az a kerdes, hogy igy van-e, hanem hogy miert. Pl. hogyan korrelal mas szociografiai vagy egyeb parameterekkel. Es epp ezert kar, hogy nem is lehet ilyen statisztika.

De ha nem tetszik akkor tedd hozza, hogy "szerintem" vagy "tapasztalatom szerint". Es akkor ez engem -- aki szerint, illetve akinek tapasztalata szerint igy van -- rasszistava tesz?
various setalj el a legkozelebbi buntetes-vegrehajtasi intezetbe, es nezd meg magadnak.

vagy, olvasd el ezt:)

nem is maga a cikk, hanem amirol szol a fontos. www.romnet.hu/jegyzet/jegyz43.html
idezet a fenti linkbol:
"Mint jeleztem, egyes véleményformálók a romák hátrányainak fő okaként a diszkriminációt, előítéletességet jelölik meg. Álláspontom szerint a romák halmozott hátrányai inkább közösségeik történelmi elmaradottságából, megélhetési kultúrájuk "különutas", periférikus jellegéből adódnak. Az előítéletesség és szegregálódás (!) esetükben nem primer, hanem szekunder, okozati jelenség. Ezért külön kell választani a strukturális okokból való hátrányba kerülést a szándékos hátrányos megkülönböztetéstől. A többségi népesség tudatformálása (előítéletesség elleni harc, egyéni minőségek előtérbe helyezése, stb.) csak akkor eredményes, ha együtthalad a cigányság társadalompedagógiájával, a modern viszonyokhoz való alkalmazkodásával."
Igen, ez egy cikk és egy tanulmány. Reprezentatív felmérés kell, csókolom. Ilyen nincs, hogy tény, addig, amíg az érvelő nem támasztotta alá hiteles bizonyítékkel a véleményét. Addig csak magánvélemény az, szerenád, lanttal kísérve.
Megegyszer, ezen felesleges vitatkozni... tenyleg. Mindenki tudja.

Megegyszer, az a baj, ha vki a cigany mivoltbol eredezteti ezt.

Nem is ez a lenyeg. Hanem az, hogy mit kell tenni, hogy ne igy legyen, hogy minel kevesebb ember essen az elozo hibaba, vagy csak abba, hogy az altalanos megallapitasbol specifikust faragjon (pl. hogy ebbol az kovetkezik, hogy mindegyik).
Na, itt vagyunk. „Mindenki tudja.” Tessék már elfogadni, hogy egy vitában érvelni hajszálpontos tényekkel lehet és kell. A „Mindenki tudja” nem az.
Various, elolvastad te a masodik linkeken azt a reszt ahova hivatkozik? .. konnyu ugy vitatkozni, hogy alapbol tagadsz mindent. ertsd mar meg. nem azt mondom hogy a ciganyok nagyresze bunozo.. ez hulyeseg. meg azt sem mondom, hogy sok koztuk a bunozo hiszen ez is marhasag. csak azt mondom, hogy amig atlag 10bol 1-2 ember cigany, a bunozok kozt 4-5 cigany szarmazasu, vagy abbol a retegbol szarmazik ahol - sajnos, es ez a problema amiben mindketten egyetertunk - sok cigany el, megpedig a tarsadalom legszegenyebb retege.
a kulonbseg csak az, hogy szerintem ok maguk sem akarnak kimaszni, mig ti azt alitjatok, hogy en meg a hozzam hasonlok csunyan beszelunk roluk, es igy automatice azza valnak aminek mi hisszuk oket. ezzel csak az a baj, hogy 1. nem hisszuk oket masnak, en egyeneket itelek meg es nem csoportokat. 2. nem is tudja mit beszelunk roluk, a sok szoveg azert megy, mert par balfasz politikus ugy akart hatalomhoz jutni, hogy bemeselte nekik, hogy el vannak nyomva, aztan most erre megy a hajciho... mondhatom nagyon sokat segit ez a hozzaallas.

de amig az ilyenek mint te, nem kepesek elolvasni amit irnak nekik, csak idiota kerdeseket tesznek fel, aztan valaszolok, mert en igazan probalok normalisan is nem csak hangsulyozva vitazni, es erre te folytatod a diszkreditalast mikozben nyilvanvaloan a sajat kerdesedre kapott valaszt sem vagy kepes elolvasni, es megnezni mi micsoda... szal nem lesz valtozas e teren. tutujgassatok csak oket, aztan mikor valora valik a keblen melengetett vipera tortenete, mutogassatok jo szokasotok szerint azokra akik nem csak esz nelkul hanem gondolkozva is probalnak segiteni. ugy latszik mi magyarok ilyenek vagyunk...(nesze magyarozas meg rasszizmus, kosse bele)
various mutass nekem egy hajszalpontos ervet barmi mellett ami neked szimpatikus. legyszives.
Sajnalom nincs statisztikai adatom arrol, hogy a nok kozott relative tobb hosszu haju van Mo-on, mint a ferfiak kozott, de azert ezen sem kellene osszeveszni.

Eppen az a lenyeg, hogy ezt tudjuk, es vmit csinalni kell vele, es a hozzafuzodo prekoncepciokkal. Enelkul pont a lenyeges kerdesek mellett megyunk el, amiert nagy kar volna.

De gondolom nem olvastad el a masodik linket sem, ime egy reszlet:
"Az empirikus kutatás jegyében az utóbbi években - összehangzó eredményekkel - három nagyobb kutatás született a fegyintézetekben fogvatartottak körében (Huszár, 1999; Póczik, 1999a). Itt a legutolsó (4 mutató figyelembevételével) reprezentatív kutatás legfontosabb eredményeit ismertetjük (Póczik, 2002b).

A kutatásban három jól összehasonlítható, etnikailag elkülönülő - magyar, asszimilálódóban lévő transzetnikai (TE) és cigány - börtönbüntetésre ítélt férfi csoportot vizsgáltunk. A három csoport a szociális és kriminológiai mutató tekintetében is elkülönül egymástól, ez azonban elsősorban fokozati különbségeket jelent. A mintegy 1 500 megkérdezett 50%-a magyarnak, a másik 50% cigány származásúnak (!) bizonyult. Utóbbiak között 60-40%-ban oszlanak meg a magukat cigánynak vallók és az identitásváltásra törekvők. A TE és a roma elkövetők fiatalabbak a magyar elitélteknél, legtöbbjük 20-30 év közötti."

Hozzateszem hivatalosan 1% Mo-on a cigany lakossag, de a nem hivatalos becslesek szerint 5% pontosabb. Anyway...
A második linken nincs internetes hivatkozás felmérésre.
Ugy ertem nem 1%, hanem 2%:

Hungary: 190,046 (2001 census), 500,000 est.[7]
[7] Hungary: 500,000 est. in the 1980s, Hungary - Minority Groups in U.S. Library of Congress Country study.

[wikipedia]
Na végre normálisnak tűnő számadat. Mindjárt meg lesz nézve.
Hungarian 92.3%, Roma 1.9%, other or unknown 5.8% (2001 census)

cia factbook :)
Various, szamodra csak azok a hiteles felmeresek amelyekre van "internetes hivatkozas"? :). hany eves vagy, mondd csak..?
Na, szép számadat. Csak az a baj, hogy 50-50 % vallotta magát cigányak, ill. magyarnak.
Ja, amúgy az írottakat, te most elolvastad, ugye? És azokból idézgettél az előbb, érveidet alátámasztandó, ugye?
Nahátakkor. Másik posztnál véleménykülönbség van, nem tartozik a bizonyítható, ill. nem bizonyítható témakörbe, a magam részéről nem hinném, hogy érdemes lenen tovább vitázni árpádsáv ügyben, nekem ez a véleményem, neked meg az.

Cigányügyben, ha van olyan pontos számadatotok, ami alátámasztja a véleményeteket, akkor azt szívesen meghallgatom, ha nincs, megyek dolgozni. Nahátakkor van-e?
Mi evvel a baj? 5% lakossag alkotja az 50%-ot, ez rimel a "relative szignifikansan tobb..." szovegre.

De meg mindig elmesz amellett, hogy epp az a lenyeg, hogy tudjuk [sic!]. Es ez epp felesleges prekoncepciokat szul. Es ezzel legalabb annyira csinalni kell vmit, mint a asszimilacio elore mozditasaval.

Es ez mind valojaban soha nem volt kerdes.

Kerdes az, hogy cikkbe erre utalast tenni segit-e vmin. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Van-e erre joga vkinek, ha igen akkor moralisan szabad-e. Etc.
various belepett klasszikus droid uzemmodba, aka: vegtelen ciklus. akarmit mondhatsz mostmar, ugyanazzal fog jonni. :) ott van elotte amit ker, de mar azt se tudja ki mikor mirol beszelt, es mit mondott.
Nagyon kár, hogy amit ide bemásoltatok, abban semmilyen 5%-ról nem esett szó.
Ja, amúgy a hivatalos becslés 2%. De ha 5%-ot veszünk, akkor sincs itt semmiféle többség.
OFF
Árpád, az új Rubiconban a téma: Hitler, SS és okkultizmus, ha még nem csaptál volna le rá :)

Azt a wikipediarol/cia factbookrol ideztuk (valojaban ott a hivatalos 1.9% es becsult 5% talalhato). De ettol fuggetlenul abban sincs nyilvan vita, hogy szignifikansabb kevesebb cigany van Mo-on, ami ugyanannyi elitelt relative szignifiansabb nagyobb aranyat mutatja.
De van vita, mert az a számadat, amit küldtél, ezt nem támasztja alá.
Relative a kulcsszo. Ha 100 magyarbol 1 elitelt van, akkor 100 ciganybol 19 (5%-ot alapul veve).
Wazze, nem értettek félre itt sokan valamit? Nem Árpi beszélt a népes rokonságról, csak elkezdett elmélkedni, hogy ez a fogalmazás milyen jelentésbeli súrlódások, szottyogások áldozata, vagy elkövetője, vagy népes rokonsága.

Ha már itt tartunk, véleményem szerint sokat gondolkodós, sunyin félrenézős, kódolós a fogalmazás.

Ilyenkor amúgy az eredeti szándék is fontos. Mit akar egy MTI hír? Kielégíteni a disztingválni képes kvázi-polgárok (gondolkodók) híréhségét? Kis színest leadni a cigányokról Olaszliszka farvizén (mert nem volt annyira rég)? Harmadik lehetőség a nettó uszítás, de ezt elvetném.

A fő kérdés, hogy közelebb kerülünk-e ezzel (incl. a blogban kialakult vitát) a megoldáshoz? Kétlem. A probléma magjához, talán.
Csak három helyen sántít a számítás: nem veszed figyelembe, hogy a cigány a magyarnak a részhalmaza, ha külön vesszük sem 19, az 5% nem hivatalos adat.
Ja, tök vicces itt a dzsipszi elítéltek arányáról elmélkedni. Tök biztos, hogy "arányaiban" több ül. Az is, hogy ennek megvannak az objektív és szubjektív okai is. Egyrészt persze megvan a kultúrája a dolognak (bizonyos társadalmi körökben - és ez bőven érint nem romákat is - aki még nem ült, az nem is férfi. MEg azért ha valamit csinálsz, és cigány vagy, akkor jóval nagyobb eséllyel varrnak be. Néhány közelmúltbeli eset alapján akkor is nagy az esély, ha nem is csináltál semmit (vö: "Nyírd ki mindet, isten majd kiválogatja"-matrica).

T'om nem lehet rántottát tojástörés nélkül... De a "preventív rendőri fellépés" (cigánycsuklóztatás) max tüneti kezelés lehet.

Az ilyen esetek, mint ez a megfenyegetős, mondjuk nem segítik a fahéjillatú társadalmi megbékélést....
Anélkül, hogy részletezném, egy kis adalék a témához: Egy 1996-ban elvégzett felmérés azt mutatta, hogy egyfelől mind a cigány, mind a roma szavak/megnevezések semleges és negatív asszociációt váltottak ki, másfelől egymáshoz viszonyított megítélésükben nincs különbség. Az 1997-ben megismételt felmérés eredménye kimutatható változást hozott az előző felméréshez képest. Miközben az európai (politikai) ajánlás szinonímaként kívánta/ja használni a cigány és a roma megjelölést, addig Magyarországon, az akkoriban kibontakozott „pozitív kampány”, a hivatalos állásfoglalások és rendelkezések hatására (bár) a két etnomegnevezés továbbra is inkább negatív és semleges asszociációkat hordoz, de már különbség mutatkozik megítélésükben egymáshoz viszonyítva, így a roma szót inkább tekintik semlegesnek, illetve a cigány szó a negatív, illetve igen negatív irányba tolódik el.
A cigány, roma stb.szavakkal kapcsolatban meginrerjúvolt értelmiségiek többségének a véleménye a következő volt: A cigány és roma szavakat szinonímának tartják. Szerintük nem a szóhasználat, hanem a szándék a döntő. A többség úgy érzékeli, hogy a roma szó gyakoribb használatával semlegesíteni kívánják annak használói a cigány szóhoz tapadó negatív asszociációkat.
tesz:

tipikus vulgárrasszista érvelés, origin by Tomcat, de sok isnmerőstől hallottam: "Megkülönböztetem a cigányt és a romát, a cigány az a füstös, aki nem tetszik, a roma, aki beilleszkedett meg minden, és jól hegedül".

Na most ezzel az a abaj, hogy egy-egy szó jelentéstanilag átmehet elég nagy változásokon, ez a folyamat azonban igen hosszú időt vesz igénybe. A közbeeső 10-20-50 évben viszont sokan nem tudják majd, miről beszélsz :)

A másik, hogy mi van akkor azzal, akinek haja szőke, mint az árvalány, szeme kék, mint a Strebksé Pleso, és mégis úgy viselkedik, mint "a cigányok" :))
RoFä:

Az arányokról most megy pengeváltás lottyattluvnyával, felmérésekkel, plusz százalékokkal, szóval ebbe most külön nem akarok belemenni, a többi felvetésed viszont igen érdekes és jól árnyalja a képet.
Various:

1-2: magyar nem ciganyra cserelendo.
3: 1.9% a hivatalos adat, akkor 51.6.

Valoszinuleg igy a 100 is inkabb 1000-re cserelndo, hogy ne hasson olyan furcsan.
Szavaim igazolására tegyünk egy rövid kis kitérőt a közelmúltba. 1997-ben kisebbségi és adatvédelmi biztos a következő megállapításra jutott: Miután az adatvédelmi törvény a nemzeti hovatartozást olyan adatnak tekinti, amellyel mindenki saját maga rendelkezik, kívülálló csak akkor használható fel, ha az érintett ehhez hozzájárul, a rendőrségi körözésekben és tudósításokban tilos használni a „cigány” kifejezést (Kaltenbach Jenő: „A fizikai tulajdonságokat felsoroló személyleírást kell adni. A személyleírás – hangsúlyozom – nem helyettesíthető a nemzetiségi hovatartozásra való utalással.[...]”; Riporter: Az addig érthető, hogy a nemzetiségre való utalás helyett személyleírást kell adni. Állásfoglalásában viszont az is olvasható, hogy a személyleírásban a cigány szót más, nem sértő kifejezéssel sem lehet helyettesíteni. Az omnudsmanok szerint felváltva kell alkalmazni a jelzőket – például azt, hogy sötét, barna vagy kreol bőrű –, így érhető el, hogy egyetlen szó sem váljon a cigánysággal azonosítható fogalommá. In: Egy magyar országos napilap. 1997. március 28.)
Emlékezhetünk rá, hogy a politikai óvatosság az ajánlott minta analógiájára, de már nem éppen jóhiszeműen kialakította a maga gúnyos alakokat, mint a „nemzetiségi színű”, a „kreol”, a „maláj” a „római” vagy szoláriumbarna bőrű. Ezek az úgymond szinonimák mutatják, hogy a politikusok jó szándékát milyen könnyű visszájára fordítani.
lottyattluvnya:

Ha abban egyetértünk, hogy 1,9%-al számolunk, akkor először be kéne dobni egy százalékot arról, hogy ebből a 100%-ból mennyi van leültetve, és ebből mennyi esik arra, aki cigánynak vallja magát.
nem ertem, minek ez a vita. mentosnek lenni, es nagy csaladot tartani minidg veszelyes volt
Nohát. Tóta W. a vita kellős közepén eltűnt, megen még személyeskedett egy-két gyöngét, aztán elveszett a számokban, lottyattluvnya vitázott számokkal, de ő sem jelentkezik egy ideje. Használható érv nem volt. Még várok mondjuk tíz percig.
Nem ebben nem ertunk egyet. Azokbol az adatokbol, a lakossag 1.9%a cigany, az eliteltek 50%a cigany, kovetkezik, hogy 51.6szer gyakoribb az elitelt a ciganyok kozott, mint a nem ciganyok kozott.
Még ha az alapadatok stimmelnének is, akkor sem egyezik a számvetés. De ehhez kell egy bizonyító adat ahhoz, hogy az elítéltek 50%-a valóban cigány-e.
Komolyan matek orara vagysz?
x Mo lakossaga
.019x cigany
.019xp elitelt (p jeloli, hogy a ciganyok hany szazaleka elitelt)
.981x nem cigany
.981xq a nem cigany elitelt
mivel 50-50, ez a ketto ugyanannyi
.019xp=.981xq
p=51.6q

Az 50% pedig az idezett tanulmanyban:
"A mintegy 1 500 megkérdezett 50%-a magyarnak, a másik 50% cigány származásúnak (!) bizonyult."
Még így sem stimmel. A leültetettek száma nem lehet azonos a lakosság megoszlásával. Megfelelő adatok hiányában inkább ne tarts matekórát.
Az a p meg q... p hogy a ciganyok hany szazaleka elitelt, q hogy a nem ciganyok hany szazaleka elitelt. A ket csoportbol az _eliteltek_ szama (.019xp es .981xq) egyenlo (hiszen 50-50%). Ebbol kijon, hogy p 51.6szor akkora, mint q. Szavakban a ciganyok kozott az eliteltek aranya 51.6szer akkora, mint a nem ciganyok kozott. Ez volt a p meg a q.
Ami nem lehet egyenlő a lakossági eloszlással. Ahogy már elmondtam egyszer.
"szép hazánk egyes vidékei lassan a középkori barbárságba süppednek vissza"

Ahümm. Nagyon igy làtom én is. Hogyan veszi palira egymàst szép hazánk kultivàlt rétege, azt a 'Sogorom, a zugügyvéd' blogban szokom olvasni.
Komolyan nem ertem, hogy mit nem ertesz. Nevezd meg a sorszamot a kovetkezokbol!
1. .019x cigany es .981x nem cigany el Mo-on
2. .019xp cigany elitelt es .981xq nem cigany elitelt van
3. Ugyanannyi cigany es nem cigany elitelt van.
4. Ebbol kovetkezik p=51.6q
"Az a megallapitas, hogy a ciganyok kozott tobb a bunozo nem rasszizmus, hanem teny... valoszinuleg"

Na ja, de ez főként azért van így, mert a bűnözés definícióját a hatalmon lévő elit határozza meg. Tény, hogy a fehérgalléros bűnözők negyvenszer annyi anyagi kárt okoznak, mint mezei suttyók. Gondoljunk csak Szabadi Béla bácsira - meg arra, hogy valszeg nem ő az egyetlen...
Érdekes és szomorú adatokak közöl a tanulmány. Lehet mindenféleképpen értelmezni, három pontját azért kiemelném:
1. valóban, a népességhez képest sokkal több a bűnöző a romák között. Ez persze azt is jelenti, ha cigánnyal találkozol, nagyobb esélyel botlasz egyben bűnözőbe is.
2. Nyugodtan utaljuk a városi legendák körébe, hogy a börtönök cigányokkal vannak tele, mert ez mint kiderült, NEM igaz.
3. A bűncselekmény áldozatává válsz, ugyanakkora esélyed van, hogy magyar lowlife az elkövetője, minthogy nem. Ezt különös figyelmébe ajánlom Megen-nek.

És még mindig nem beszéltünk Various teljesen helytálló megállapításáról: az, hogy a romák nem szocializálódtak nekünk jobban tetsző módon, javarészt a többségi társadalom felelőssége.
És bevallom, amikor egy ilyen "smooth operator"-ba akadok, én is szívesen pofánvágnám...
Akkor rámutatok, a 2. pont az nem oké. Nem azért mert nem értem, hanem mert a leültetettek arányát is a népességi megoszlásból (1.) veszed. De ezt már elmagyaráztam párszor.
De gyorsan összejött ez a 200 komment... Bocs ha már volt, de ennyit nem fogok elolvasni: Tehát egyvalamit már elértek ezzel a "népes rokonság"-ék (most minek lehet nevezni őket - pl. a roma még belefér?). Az olaszliszkai eset óta történt már hasonló gázolás, és a gázoló szépen tovább is hajtott. Annyi esze azért volt, hogy - elkerülendő a segítségnyújtás elmulasztása passzust - később felhívta a mentőket. Ha emiatt a késlekedés miatt, vagy - a mentősök esetében - mert legközelebb az indulás előtt megvárják a rendőri védelem érkezését, elhalálozik az érintett, azt minek tekinthetjük. Pl. naturális szelekció? :-)
Rkay:

Kössz, de én csak idéztem intifan-től. Meg nyomtam rá egy kis kifejtést.
Oke. Tehat y=.019x cigany van (ez az elso pont, amiben nincs vita). Ebbol z elitelt.
1. Jelolje p=z/y-t, azaz (definicio szerint) azt, hogy az osszes ciganynak hany szazaleka elitelt.
2. Azaz z=py=.019xp.

Most 1 vagy 2?
Elnézést, elírtalak Így helyes: Rkey.
lottyettluvnya:

Hát nem érted? Ha ugyanazt a számot veszed mindkettőnél alapul, akkor azt mondod, hogy az összes magyar cigány el van ítélve. :)
Dehogy is. .019-szer-x cigany van (x kb 10 milla), abbol .019-szer-x-szer-p van elitelve. Ha p
Egy kérdés még a hivatkozással kapcsolatban:
Ha az index lehoz egy olyan kis hírt, hogy:
"sok a kutya. forrás: aranyosallatorvosok.hu", énis meg akarom írni (akár blogban akár máshol), hogy sok a kutya, kire kell hivatkozni? index.hu-ra vagy aranyosallatorvosok.hu-ra?
Various: azonos platformon állok veled, minden szempontból, de ha elfogadjuk premisszának a tanulmány megállapításait, akkor az a szomorú igazság, hogy:
ha, 10.000.000 Magyarország lakossága
és 2% a romák aránya,
akkor
az 9.800.000 magyar etnikumút és
200.000 cigány etnikumút jelent.
Ha a börtönben található elkövető számának elfogadjuk a publikált magyar statisztikát (nyilván csak arányaiban stimmel, számadataiban nem)
akkor 133,790 elkövetőre
66.895 magyar etnikumú bűnöző jut (a 9.800.00 magyarból)
és 66.895 cigány jut (a 200.000 romából).

Bünözési statisztika: www.police.hu/data/508096/elk_10vez_2005.pdf

Mindez azonban nem negligálja a hozzászólásom 2. és 3. pontját.
Most ezt miert szedta szet?? Valoszinuleg a kisebb jelet nem szerette.

Szoval: Ha p kisebb mint 1 (azaz z kisebb mint y, ami igaz per definitionem), akkor az elso tobb mint a masodik, azaz tobb cigany van mint cigany elitelt.
(Tenyleg nem ertem, mit mondasz.)
Megpróbálom Rkey és lottyettluvnya infóit feldolgozni és összevetni. Időt kérek!
Nos itt sokan abban látják a fő hibát hogy a cigányokat kirekesztették a társadalomból...
Nos azt látom hogy az előző rezsimben valamit elkúrtak a Kádárék nem kicsit nagyon.
Ugyanis akkor kötelező volt iskolába járatni a gyereket, a munkakerülést a törvény büntette, a cigányok kaptak tanácsi lakást, stb.
Tehát a hatalom akár erőszakos eszközökkel is ösztökélte a cigányokat az asszimilációra. Ennek ellenére ez rohadtul nem sikerült. Egyszerűen a 40 év alatt még a kényszer hatására sem fejlődött ki egy tanult képzett réteg.
Nem igazán találkozni a mindennapokban cigány orvossal, pékkel, buszsofőrrel, villanyszerelővel, stb. Pedig az elmúlt diktatúrában a társadalmi út nyitva állt előttük sőt megpróbálták őket rálökdösni erre az útra, mégsem sikerült.
Mostmár meg szinte ez lehetetlen. :-(
"Tény, hogy a fehérgalléros bűnözők negyvenszer annyi anyagi kárt okoznak, mint mezei suttyók."

Blondie, ez lehet, hogy így van, de amikor a 23-ai zavargások alkalmával felnyomták az autónkat, akkor az valahogy mégiscsak jobban fájt, mint teszem azt a Tocsik ügy, vagy Postabank botrány.
Lottyettluvnya azt mondja, hogy több cigány van, mint cigány elitélt, igen ezt eddig is tudtuk. :)
Kivancsi lennek, ha a mentosok elkuldtek volna a nepes csaladot, hogy menjenek onnet mert ha ott haborognak, akkor nem tudnak nyugodt korulmenyek kozott mindent megtenni a rokonert, akkor hogyan kozolte volna a sajto a hirt? Es mi lenne, ha leirna, hogy roma vagy cigany szarmazasu volt a nepes rokonsag? Hol lenne ebben a kirekeszto, megbelyegzo szandek, ha egyszer tenyt kozolne? Nem viszik egy kicsit tulzasba a liberalis diszkreciot manapsag? Raadasul olyan kepmutato modon, hogy azert mindenki ertsen belole..? Ugy erzem a kirekesztes es a masik el nem fogadasa, a gyanakvas kolcsonos az "etnikumok" kozott egeszen addig az is marad, amig oszinten es foleg felelem nelkul nem lehet beszelni egymassal. .
Én sokszor nem is értem miről beszélgettek ily emelkedetten, de nem lehet, hogy egy-két embernek be kéne költözni kicsit egy cigányok lakta városrészbe?
A cigánykérdésre egy megoldás van, amiről Gyurcsány beszélt, ez az igazság. A segély nem segít sokat.
Jol van ennel jobban nem birom megmagyarazni. Itt mar csak arra tudok hivatkozni, hogy meggyozodesem, hogy megvan a matematikai hatterem, hogy azt mondjam, hogy elhiheted. De ha nem akarod:

sebaj ott van az ehhez folosleges RKey adata is:
66895/200e=33.45% a ciganyok kozott az elitelt
66895/9.8M=0.68% a nem ciganyok kozott az elitelt
Ez 49szer annyi (azert mert 2%-al szamolt 1.9 helyett).
XSun: én pedig ismerek rendes polgár romákat, értelmiségit és iparosokat egyaránt. És ismerem a gyerekeiket és tudom, hogy mit kínlódnak, amikor megpróbálnak élni, érvényesülni.
Pedig semmiben sem különböznek tőlem/tőlünk.

Gumicsizma: had súgjam meg, a zavargások alkalmával valószínűleg nem cigányok nyomták fel az autódat. A zavargások résztvevői között nem jellemző, hogy roma származásúkat találsz.
Édesapám több mint 30 éve mentős. Többször előfordult hogy az életük forgott veszélyben mert a beteg népes rokonsága megfenyegette őket, ha nem mentik meg pl. a már rég halott nagymamát akkor kinyírják őket. Volt hogy a kések is előkerültek. Csak a lélekjelenlétükön múlott, hogy nem maradtak ott.
Patex: és édesapádnak csak ilyen romás történetei voltak? Másról sosem szólt a fáma?
De ha már a mentősök veszélyeinél járunk, sokkal nagyobb veszélyforrások a következők:
- részegek
- hajléktalanok
- és a beteg háziállatai!
Nemegyszer a gazdi kutyája macskája az aki megtámadja a mentősöket, mert azt hiszi, hogy bántják a gazdit. És kis háziállat is tud veszélyes lenni.

Off kicsit, de csak azért írom le, nehogy az legyen, hogy csak a népes tábor lehet veszélyes a mentősökre...
Rkey: ezt nem mondta senki, viszont a téma most erről szólt. És nem mondtam azt se hogy csak ilyen romák vannak. Sem én, sem édesapám nem fajgyűlölő, de az ha valaki segíteni akar és ez a hivatása, és ezt valaki nem tudja megérteni, sőt fenyegetőzik, azt nem lehet megérteni
"Ha a mélybe taszítasz, majd emberöltők sokaságán át a víz alá nyomva tartod egy nép fejét, és aztán rácsodálkozol, hogy mi néz onnan vissza rád, plusz még cigányozol is hozzá egy isteneset, akkor talán inkább magadra kéne nézegetni és hümmögni erősen."

Akkor keressél egy foglalkoztatottsági grafikon a cigányokra, és csodálkozzál rá, hogy nem volt ez mindig így mint most. Saját maguk alatt vágták a fát és most annak köszönhetik, hogy a saját boldogulni akaró (mármint törvényes keretek között, munkával stb..) társaikat is megkülönböztetik... Olaszliszka után is tanultak az eseménykeből, még1X nem állnak meg ha elgázolnak egy cigányt. Én is hülye lennék. Becsülöm azt az embert h volt bátorsága fél kilóméterrel az eset után megállni és felhívni a mentőket...
Patex: oké. A dolog annyiban kapcsolódik ide, hogy ne állítsuk be úgy a dolgot, mintha az összes deviáns marhaságot a romák követnék el.
patex: igen megint lehetne 500 másik dologról beszélni, de most ezt a téma, és nem a háziállatok stb ;)
lottyettluvnya:

Könyörgöm. Hiába meggyőződésed, hogy van, ha egyszer azt mondod, hogy a leültetett cigányok aránya megegyezik a magyar cigányok arányával, másszor meg, hogy több cigány van, mint cigány elitélt.

Szerintem azt akarod, hogy olyat jelentsenek ezek a számok, amit nem jelentenek. Nem tudod az igazad egy épkézláb érvvel alátámasztani. Így meg nincs vita. Már kb. hajnali négytől szájtépünk a számokon, de nem kerekedett belőle egy fia érv sem, pedig Tóta W. az eltűnése előtt kapásból lenyomott minimum tízet.
Gyűrűlidérc: mond csak, olyan statisztikákról beszélsz, amikor a nem dolgozás "munkakerülés" címén bűncselekménynek számított?
Miért kell védeni a cigányokat? Azt a pár hülyét aki védi őket a cigányok ugyanúgy megfenyegetnék vagy meg is vernék,mert ezek ilyenek. Ez nem általánosítás,ez tény. Nem tudnak alkalmazkodni semmihez. Leszarják,hogy nem lehet lopni vagy a nyílt utcán embereket halálraverni.Ne próbáljuk már mentegetni őket,nem szolgáltak rá. Itt most csak irogatja mindenki,hogy nekik is vannak jogaik meg,hogy rasszista aki nem szereti őket.Kíváncsi lennék,hogy mit csinálnának ezek a kedves cigányvédők ha őket támadná így be 30-40 cigány.
"A segély nem segít sokat." Ezzel azért vitatkoznék. Szerintem ugyanis a segély SEMMIT sem segít, sőt, inkább árt. A hülye segélyezési rendszer miatt van, hogy rendszeresen megkapjuk a diákjainktól, hogy "minek dolgozzam/dolgozzunk, amikor kapjuk a dupla családi pótlékot". Nyilván csak valami megmagyarázhatatlan okból egy népcsoportból jönnek ezek a megnyilvánulások, mint ahogy az életveszélyes fenyegetések is...
"A helyszínen összegyűlt a beteg népes rokonsága..."
Elegánsabb lett volna:
A helyszínen összegyűlt a beteg teljes népi zenekara...
ringwraith:

Igen bazmeg, mert a Kádár-érában, nem volt olyan, hogy nincs munkád, vagy ha igen, akkor közveszélyes munkakerülő volt az illető.

Becsülöd?

Ezt hívják cserbenhagyásos gázolásnak, meg azt, amit magadnak előrevetítesz a jövőre nézvést.
Rkey: senki nem akrta így beállítani őket. De ami tény az tény. A magyarok között is van nagyon sok idióta azt nem tagadja senki.
Az indulatok viszont Olaszliszka óta ismét az egekben. De kérdem én, ha cigányoztok attól megoldódnak a problémák? És nem vagyok cigányvédő!!!
Miről akarjuk itt meggyőzni egymást? Hogy az eltérő kultúra miatt lehet fenygetni a mentőst?
Minek jelenik meg egy ilyen hír? Mert van ilyen. De az hogy a hír megjelent nem jó senkinek sem.
Gumicsizma: A feltört autóról meg a Tocsikról az jut eszembe hogy az emberek orrát jól betörték hogy megértessék velük hogy ezt nem szabad. Mert ha nem így tesznek ezek a népek fölbátorodnak és egyre többet engednek meg maguknak. Másrészről az elmúlt időben csak a Szász Károlyt verték orrba és nem a tocsikolókat. Nekem ez jobban fáj, bár sajnálom az autódat. :)
scheerti: érdekes, én hülye, aki "védi" őket, annak ellenére, hogy jónéhány roma barátom van, és "keveredtem velük", még sosem lettem megverve-kifosztva-elpusztítva általuk.
Amit állítasz, az nem tény, hanem penetráns állatság, ami tapasztalatlanságból fakad - már megbocsáss.

Cartman: sajnos igazad van, a puszta segély valószínűleg többet árt, mint használ.
Rkey: A szocializmusban volt egy csúcspontjuk 85%-on ahonnan aztán folyamatosan csökkent a szám és nem egy éles zuhanás volt csak rendszerváltáskor.
Cigányok egyszerűen nincsenek tekintettel semmilyen társadalmi szabályokra, képtelen beilleszkedni és ezért jogosan dobja ki őket a társadalom.
Various:

Lottyettluvnya csak annyit mond, hogy ha alapul vesszük a hivatkozott felmérést, hogy az az összes elítélt kb. fele roma származású, a népességnek pedig csak kb 2%-a roma származású, akkor igaz az, hogy ha ugyanannyi romát és ugyanannyi magyart veszünk, akkor romák között 50-szer több lesz az elítélt.
Ez matematikailag helytálló.
Az más kérdés, hogy ezekből a számokból még nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni.
De azert, mert Te nem vagy hajlando elfogadni semmit. Nem akartam eddig leirni, de 6dikos koromban kiszamoltam volna ezt, es nem tudtal volna rola meggyozni, hogy nincs igazam, hogy (allitas kovetkezik a fentiekben szamokkal es szamolassal alatamasztva!):

A ciganyok kozott relative tobb bunozo van, mint a nem ciganyok kozott.

(Hivatalos szamok szerint 51.6szer.)

Ezt megen valoban 4kor irta le, attol kezdve statisztikat koveteltel. Megkaptad. Nem ertetted. Kiszamoltam. Nem erted. Es meg mindig nem erted. Hova lepjek tovabb, ha az egyrol a kettore lepessel nem vagy hajlando egyet erteni. Ami raadasul kozhely, de Szamodra be is kellett bizonyitani. De meg igy sem. Minden egyes kommentem csak a meggyozesedrol szol, hogy en igenis el tudok osztani ket szamot egymassal, es meg azt is tudom, hogy melyik kettot kell.

Amig a fenti allitast nem vagy hajlando elfogadni nincs mit tennem. Arrol nem is beszelve, hogy legalabb 2szer irtam, hogy szerintem meg csak nem is ez a lenyeg, de _Te_ ragaszkodtal ehhez temahoz kormodszakadtaig.

Na megyek. Mission impossible is not accomplishable anyway.
Rkey
Én is ismerek dolgozó romákat, de sajnos a melós roma / léhűtő roma arányszám nem hasonlít a dolgozó nem roma / léhűtő nem roma arány nem hasonló
A "népes rokonság" kifejezéssel önmagában miért lenne gond? Vagy akár a romával? De megkockáztatom, ha Arany Jánosnak jó volt a cigány, akkor használja mindenki nyugodtan.

Nem a konkrét kifejezést kell vizsgálni, hanem a szándékot. Ha egy általánosító és negatív mondatban, szövegkörnyezetben szerepel, akkor a "népes rokonság", a "kissebsigi", a "roma" és a "cigány" is ugyanúgy etikátlan. Így "az olaszliszkai lincslő kissebség" etikátlan, általános, uszító. De ha tényt közöl, nem uszít, megvan a korrekt tájékozetó / jobbító szándék, még a cigány is lehet politikailag korrekt. Pl. 100tagú cigányzenekar, ezt nem kell pl. 100tagú kissebbségi zenekarrá formálni, vagy valami más idióta képződménnyé formálni.

Amúgy a hír maga hihetetlenül szomorú:
Egyrészt meghalt valaki. Másrészt akik tulajdonképp segíteni mentek méltánytalanul inzultálták őket. Egy cigány családról van szó. Osztozzunk gyászukban, de gondolkozzunk el milyenfajta mentalitás is létezik nálunk. Egyrészt mi magunk teljesen mentesek vagyunk-e ilyesmitől, másrészt mi mit tehetünk, hogyan lehet jobb itt.
Various: Igen becsülöm. Még a kutya is képes tapasztalat útján tanulni, egyszer rászólsz és rácsapsz egyet hogy nem szarik a kertbe előbb utóbb megérti. Ha valaki elgázol egy cigányt és azt megölik, szerinted ki az a hülye aki majd megáll ha?
Nagy védőjük vagy. Haverom nagyapja a cigányság érdekeit védte hosszú éveken keresztül. Aztán elkezdett egy házat építeni, és kisebbség jópofa hálája az volt, hogy este lovaskocsival ellopták a kádat meg némi építőanyagot. Gratula. Szívből sajnálom azokat akik dolgozni szeretnének, volt, hogy foglalkoztattunk romát és abszolut meg voltunk vele elégedve. De sajnos nem róla szól ez a cikk.
Gyűrűlidérc: te milyen erkölcsi magaslatról ítélsz arról, hogy kit és milyen alapon vet ki a társadalom?
Van egyetlen cigány ismerősöd, barátod?
Egész életedben a valós jövedelmed után fizetted a közterheket?
Mindig minden szabályt, törvényt betartottál? Hetedíziglen?
Ezért háborít fel, ha egyes népcsoportok tagjai közt akad egy többség, aki nem?
Rodney: "Én a fenyegetés után ezt kérdeztem volna: "OK... TB kártya van?""

meghajlok elotted mester, ott a pont. aki nem fizetett TBt, annak pofa sulyba, akkor is, ha ott doglik meg a helyszinen.

Lusta Dick PC-bajnoknak meg kivanom, hogy legyen mentos Olaszliszkan, aztan utana lehet pofazni.
ringwraith:

A haverod nagyapja (és sztem Various is) az olyan cigányok érdekeit védte, akik az olyanok miatt kerültek hátrányba, mint akik az építőanyagot ellopták.
Na, mérleg: Tóta W. eltűnt, megen eltűnt, lottyetluvnya hülyeségeket beszélt, aztán amikor elunta kifarolt. Gratulálok.
Demagóg én is tudok lenni, bazmeg. Nekem meg volt nem egy magyar alkalmazottam, akit a szarból-éhenhalásból húztam ki, és amikor kicsit megmelegedett, egyből mindent ellopott, ami a kezeügyébe került.
Viszont egyetlen roma sem fosztott ki. Na?! Példálózzunk ilyen állatságokkal?
Pascal utolsó bekezdése szépen összefoglalta véleményemet az eredeti témáról (mert valszeg írástudó:). Még egy idézet a matekozóknak:
"Nem a tények zavarják az embereket, hanem a tényekről alkotott vélemények"
Úgy látszik a tényekkel azért tisztában van mindenki...
Nem én itélkezem. Csak ok okozati viszonyokat az elejéről kéne vizsgálni. Nem onnan, hogy nincs munkájuk és ezért bűnöznek és stb stb... Szerinted akkor honnan ered ez a kirekesztettség?
Igen képzeld el volt. Legalábbis ha nem is barátomnak de haveromnak mondtam. 17 éves korom körül együtt görkoriztunk sokat és abszolut normális érzetet keltet bennem. Sőt mondták is, hogy zűrös a gyerek, de nem hittem el. Egészen addig amíg oda nem adtam neki kölcsön a görkorimat amit szépen eladott és soha nem láttam többet sem őt sem a korit. Most börtönben ül a srác mert kirabolt egy boltot...
Lottyetluvnya nem beszélt hülyeségeket, de mint írtam, az a TÉNY, hogy relatív több elítélt van a cigányok között, nem biztos hogy messzemenő következtetésekre adhat alapot.
ringwraith:

Nem azért ölték meg, mert elgázolta, hanem, mert le se szarta a dolgot és továbbhajtott. Senki sem menti a lincselőket.

Ha te is gázolásos cserbenhagyásra készülsz, akkor gratula. Döbbenet kik jutnak jogsihoz. És honnan…
Igen,
- a népes rokonságú véleményformálók,
- a játszóteret szétszotyizók,
- a gyerekkel üvöltő állat népség
- az egész falut terrorizáló család
általában cigány. A börtönben is többet vannak.

De ugye azért van normálisan dolgozó és élő cigány?

Mond-e a cigánysága valamit róla, azon kívül, hogy néptársai nagyon megnehezítik a dolgát?

Megérdemli, hogy egy csoportba soroltassék velül?

Előbbre vagyunk, ha beleverjük az orrát néptársai ocsmányságába?

Előbbre vagyunk mi, ha minden alkalommal elkönyveljük, "na ez is cigány"?

Azért mert a pc-zők faszok, mi is mindenáron azok kell legyünk?
Gyűrűlidérc: és mondcsak van a leghalványabb fogalmad a magyar történelemnek arról a szakaszáról (had segítsek, középkor), amikor a romák nagyrésze bevándorolt? Csak mielőtt nagyon belemennénk az "elejéről kéne vizsgálni"-ba.
Various : Ha 2 pók 2 nap alatt 2 hálót sző, akkor 3 pók 3 nap alatt hány hálót sző ?
Caselli:

Ez az egyik, a másik: már rég nem arról volt szó, hogy most többen vannak-e, vagy sem, hanem azokról a télleg már röhej izékről, amivel és ahogy érvelni próbált.
Various: Nem hajtott tovább de mind1.
Nem készülök semmilyen cserbenhagyásos gázolásra, de megnéznélek Téged, emiko ne adj Isten (!!!) elütnél egy romát és látnád ahogy a "népes rokonság" ordítva fut kifele, hogy mit tennél. Egyébként meg hívta a mentőket.
De kiváncsi vagyok mondom, hogy szerinted honnan ered ez a kirekesztettség. Vagy ha már leírtad előtte akkor boccs.
ringwraith:

De tovább hajtott. És senkit sem hívott, mert nem sokkal később meg megműtötték a fejét a lincselők.
Jó elkanyarodtunk a témától. Szvsz az alapkérdésre válaszolva: dehogy. Sőt, ez inkább szadeszi ultra PC.

Valahol fentebb olvastam, h az egyik delikvens benyögte, h a zászlólengető tüntetők rasszisták, munkanélküliek, stb. stb. Ez talán nem zsigeri előítélet? Ez is ugyanolyan nulltolerancia más kultúrális hátterű emberekkel szemben. Vannak köztük, de nem mind. Cigányok közt bűnözők is sokan vannak, de nem mind.

Lusta Dick, Gergő: Dolgozzatok ti is kicsit a roma integrációs központban. Nulla a realitásérzéketek, így a probléma megoldását is rosszul közelítitek meg. Ezeknem motiváció kell és valóban egy más háttér. A szülők rugdosása, vagy a környezeti hatások (amit láttunk) nélkül közülünk, akik itt fórumozunk, legalább a 9/10-ünk 8 általánosnál nem ment volna tovább.
A csoptársam is a roma integrációs központban dolgozik. A pozitív diszkriminációnak hála nem léphet feljebb a ranglétrán, mert nem cigány.
Various, ha mar pontos szamadatokat kersz ill. varsz el masoktol, akkor megtenned hogy alatamasztod ezt a mondatodat?:

"Na, szép számadat. Csak az a baj, hogy 50-50 % vallotta magát cigányak, ill. magyarnak."
Various megvan már a megoldás a pókos feladatra ? :)
Various:

Én most visszaolvastam és te a matematikai levezetésébe kötöttél bele (vagy akkor mindketten félreértettünk), ami helytálló volt, es ő ezen akadt ki.
Amúgy persze mind1, hogy valójában arányaiban 50-szer több elítélt van köztük, ez még nem ad alapot arra, hogy az összes romát bűnözőnek tekintsük...
Az ilyen jellegű tényeket felhasználni hibás előítéletek igazolására nem túl szerencsés.
Caselli : Te abból a TÉNYből, hogy a cigányok között arányaiban 50-szer több a bűnelkövető, milyen következtetést vonsz le ? Mert én azt, hogy a cigányok között arányaiban 50-szer több a bűnelkövető. Mi kell ennél több ?
A "népes rokonság" szép magyar kifejezés, örülök, hogy azért néha feltűnnek hasonlóak az eligénytelenedett zsurnaliszta nyelvben. Mennyivel igénytelenebb lett volna a következő: "Az összegyűlt tömeg, akik erősen a cigány rokonának látszottak..."
Mindenki:

Na, akkor én most szünetelek. Szerintem Árpáddal lesz folytatás, lottyettluvnya is előkerül még valószínű. Köszönöm az értelmes és/vagy elgondolkodtató kommenteket. Köszönöm az egyetértést és az egyet nem értést. Az állatságot és rasszizmust. Mindenkinek, amit. Szerbusztok Én most megyek dolgozni.
Trurl: Ez így lenne normális. De egyesek ezt annyival magyarázzák, hogy hát de mert nem dolgoznak és nem foglalkoztatják őket, mintha ez felmentést adna akármilyen norma alól is.
Ja, mielőtt még valaki nekem esne: az egyet nem értés, az álltaság és a rasszizmus 3 különböző kategória, nem keverem, nyugi. Köszönöm a figyelmet.
Various mi lesz a feladattal ? Még a végén azt fogom hinni, hogy Te buta vagy a legegyszerűbb matematikához... Akkor milyen jogon minősíted hülyeségnek az 50x szorzó levezetését ?
ringwraith: Nem ad felmentést az biztos. De az mindenképpen probléma, hogy akik normakövető életet próbálnak élni, azok hátrányba kerülnek nem normakövető társaik és az általuk másokban keltett előítéletek miatt.
Ebben egyértelműen hibásak a bűnöző romák (nem menti fel őket ez a körülmény), de részben azok is, akik nem tudnak hibás előítéleteiktől elszakadni, és a média azon része is, amely ezeket az előítéleteket erősíti.
Nézem ezeket a kommenteket, és többször előfordul benne a "statisztika" szó. (Nemrég egy volt egyetemi oktatóm hivatkozott valamifélle statisztikára, amit szerinte "nem lehet figyelmen kívül hagyni"; de most nem térnék ki arra, hogy mi a véleményem arról az országról, ahol az egyetemi oktatók egy része is rasszista).
A "statisztikákkal" kapcsolatban azt gondolom, hogy
1) Remélem nem létezik statisztika arról, hogy a bűncselekményt elkövetők hány százaléka cigány, román, amerikai, református, vagy katkó.
2) Ha mégis létezik ilyen statisztika, akkor itt még mindig nyilasuralom van, csak nincs rajtuk karszalag.
3) Ha nem létezik, akkor milyen statisztikára hivatkoznak itt egyesek?
4) Ha létezik, akkor mi értelme van? Miért készül? Ki olvassa/olvashatja? És miért nem sérti senkinek a jogérzékét?
Fehér ember, Ámerikában, létrehozta a négerproblémát magamagának.
Először is elment Áfrikába nagy hajókkal, és összefogdosott egy csomó feketét, elvitte Ámerikába a gyapotföldre. Generációkon keresztül dolgoztatta, ha szaporodott, örült, mert lett új munkaerő, enni sokat nem adott, és generációkon keresztül nem hagyta művelődni, iskolázni. Aztán amikor gépekkel már rentábilisabb lett a gyapotföld, "felszabadította". Értsd: kibaszta a prérire, de kb. 20 másodperccel később elvárta, hogy kultúráltan viselkedjen, ne köpködjön, köszönjön előre, és tartsa el a kisujját a kávéscsészétől. Tehát viselkedjen úgy, mint egy fehér, mert ha nem, akkor kötél és golyó általi egzecéroztatás jutott osztályrészül.

Európa és ezen belül Magyarország négerei a romák. Nem mindenben, de sokmindenben hasonlít a történetük.(Klasszikus munkalehetőségek elvesztése az iparosodással, tanulástól való elzárás, satöbbi.) De ami a lényeg: soha senki nem veszi a fáradságot, hogy MEGMUTASSA nekik, hogyan kell pl. használni a zuhanyozót. Nem viccelek. Középiskolai kollégiumban volt ilyen. Nem roma srác, csak hátrányos helyzetű, el kellett neki magyarázni, hogy a fürdés nem abból áll, hogy mackógatyában megnyitjuk a vizet, és a megnedvesített tenyerünkkel csapkodjuk a hónaljunkat.

Mi magunk is azért eszünk késsel villával, és tartjuk el a kávésbögrétől a kisujjunkat, mert valaki valamikor megmutatta.

Ezen köllene elgondolkodni, csak a kisujjeltartásnál szélesebb ölelésben. Offtopic vót, de kikívánkozott.

dts
Vannak. Ilyenek is. Sajnos.
Vagyunk. Ilyenek. Sajnos.

Megoldás van, mindjárt megtalálom:
"Ezentúl a segélyért is dolgozni kell - 2006.12.11 (Klubrádió) A jövőben csak azok kaphatnak segélyt, akik részt vesznek az önkormányzatok által szervezett közmunkában, a szociális segély összege pedig nem haladhatja meg a nettó minimálbért és emelkedik a családi pótlék is."
lehet olvasgatni itt:www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=40435

Aztán pedig egy story még 94ből. (Ismerősöm mesélte el akkori mentős sofőr, később képzés után ápoló, és ma mentőorvos). Pécs, Hősök tere környéke (romáklakta erősen gettószagúan rakásra telepítve).

4.emelet, 76éves romaasszony vesegörccsel, riasztás, rohamkocsi ki. Felmennek, ápoló + orvos, kiderül a származás. Hangos a fájdalomtól -akinek volt hasoló ismeri, nehéz tűrni halkan a szüléssel megegyező kínokat. Mentősök le, üres ággyal. Anyóka jöjjön le maga, mert van vagy 80kiló, és úgy is járóképes! 10 perc mire leér, zacskó a kézben, epehányás. Mentő ki-nájlonoz, nehogy összerondítsa(5-6 perc). Nem fektetik inkább üljön, mert büdösödik a szekér. Fájdalomcsillapítás felejtős (NosPa + Algopirin), kibírja, még nem halt bele senki. Október. Visszafelé még benézés otthonra melegebb kabátért ápolónak. Cirka 45 perc és kórháznál volt a rohamkocsi!

Ott hogyan fogtak hozzá az ellátáshoz? Már nincs infóm.
Hír volna?(Ugyan kérem!) Általánosság?
Ezt sem tudom, lehet egyedi eset is....

Ejnye Árpád. (Fel kéne fogni végre, hogy a romákról is válogatott híreket kapunk. Jókis verőset, ütőset.) Oly sok érdekes téma hever a magyar ugaron.

Nem is UFOs, nem is cigányozós, csak szimplán érdekes. Keress-kutass! Tuccte:)

Szutyien:
Szerintem szociológiai szempontokból lehet létjogosultsága ilyen statisztikáknak, bár valóban nem szerencsés, mert sokan ilyen statisztikákra hivatkozva igazolják saját rasszista nézeteiket.
Fel lehet ezt fogni kicsit együgyübben is: a "népes rokonság" csak azért lett megemlítve,hogy érzékeltetve legyen, hogy a mentősök milyen veszélyben voltak. 1-2 rokon esetén nem lett volna izgalmas a helyzet.
Ultimate érv: "majd ha ott laksz lehet pofázni" nyóvan gyerekek korrektek vagytok, így lehet értelmesen vitázni..

én nem éltem ott (igen, hálistennek), viszont hogy megfeleljek a fenti kritériumnak - apám vezetett 2 évig kultúrházat egy 90%os roma faluban, hétvégenként - még általános iskolásként - besegítettem a büfébe. rengeteg részeg állattal találkoztam, v 10 igérték meg hogy felakasztanak (ha nem adok hitelt 2x annyi bort stb.)

és láss csodát - továbbra is úgy érzem hogy a cigányság nagyrészt a fehér többségnek köszönheti azt ahol van...

attól hogy vkinek nincsen közvetlen tapasztalata a dologról, attól még lehetnek értelmes gondolatai - és ha vkibe szorult egy kis értelem, akkor esetleg felülemelkedhet a saját személyes sérelmén is.

Egyébként bennem is van előítélet és én is félek a 8 kerben esténként, sőt cigánytelepen sem vennék házat [de a havannán sem, mégoly fehér szomszédok között].

Viszont (és most emelkedek olimposzi magasságokba), tisztában vok az előítéletemmel és megpróbálok tenni ellene..

Azt meg hogy most belemenjünk abba hogy a cigányság előbb volt rossz és utánna következett a kirekesztés... srácok olvassatok el legalább egy szociológia könyvet [akár aronson társas lényét] de ennyire alapról kezdeni a vitát talán nem kéne...

ringwraith neked meg gratulálok, megalapoztad a görkoris fajelmélet alapjait...
NIncs a cikkel semmi baj. Csak véletlen, h pont cigányok fenyegették meg a mentősöket. Tekintve a cigányság országos arányára (kb. 20%), csak minden 5. ilyen esetben lehetnek ludasak. Mindem más hazugság. Cigánybűnözés sincs. Ők maguk mondták. De, ha készülne statisztika az egymás kárára elkövetett erőszakos bűncselekményekről (cigány vs. nem cigány, és a LOPÁST most hagyjuk), akkor az igen érdekes, mégis jól megjósolható)képet mutatna. De egy ilyen statisztika nyílt felbújtás lenne. Bár a tisztánlátást ugyancsak segítené. Az is kiderülhetne belőle, h nem véletlenül voltak/vannak/lesznek kirekesztve. És sajnos amíg ki lesznek rekesztve, addig a statisztika sem fog változni. Amíg a cigányok nem változnak, addig ki lesznek rekesztve. Oszt a kígyó a farkába harapott.
Caselli: rendben van; tegyük fel, hogy készül valamiféle statisztika szociológusoknak. De az hogy lehet, hogy az én műegyetemi oktatóm erre hivatkozik? Ő is belenézhet ebbe? Nem is szociológus! Meg kellene talán tőle kérdeznem. Vagy az itt kommentelőktől, akik ilyen statisztikára hivatkoznak. Hol látták ezt a statisztikát? És még mi mindenről készül ilyen statisztika? Úgy szeretném tudni, hogy hány zsidó tanul a jogi karon! Vagy hogy hány zsidó orvos van. És mennyi meleg postatiszt? A hentesek közt vajon mennyi a katkó és mennyi a református? Ezek mind rém érdekes adatok. Ki tudja mire lehet még jó egyszer.
Átlagos:
Ha már a statisztikánál tartunk, mi legyen azokkal a cigányokkal, akik normakövetőek, nem követtek el erőszakos bűncselekményt? (Még ha ők is jönnek ki statisztikailag kisebbségnek.)
Soroljuk őket is a "cigány=bűnöző" kategóriába. És mi van azokkal, még ha kevesen is vannak (pont az ilyen általánosítások miatt), akik "jó útra térnének"?
Vegigolvasva a kommenteket, nem akarok szemelyeskedni, de kikivankozik:
Variossal paran probaltak ertelmesen vitazni, azaz gondolatokat cserelni, de o magaslovon ulve, kis ostorral csapkodva maga korul, csak fujta a sajat mondokajat veg nelkul. Aztan amikor ebbe a "vita"partnerek belefaradtak, gyozelmi tort ult. Nagyszeru. Igy lehet ertelmesen vitazni.
Paran megkerdojeleztek a hozzaszolasok "jogossag"-at, hogy kinek milyen szemelyes tapasztalatai vannak a roma kerdesben. (PC voltam igy?)
En Bajan elek, es itt fel sem tunt nekem, hogy lenne "roma-kerdes" vagy akarmi hasonlo problema, de jott egy srac ide Bajara Miskolcrol, es feltunt, hogy nagyon nem akarodzik hazamenni neki. Par honapra ra megkerdeztem, miert? Annyira jo hely ez a Baja? (Szerintem poros kisvaros a Balkanon. Kicsi, budos, de a mienk.) Valasz: szep-szep, de igazabol: itt nem veszik le a sportcipom a buszmegalloban bicskaval az oldalamban, szuvenirkent az oram is melle. Es az elkovetok megjeloleseben egy etnikumot jelolt meg. (Na ez lehet, hogy nem PC.) Szoval en nem tudok semmit errol a kerdesrol.
Az az érdekes hogy az igazán nagy életminőségi fájdalmat bizony a hófehér bőrű szépen rendezett jómodorú öltönyös egyetemet végzett "úriemberek" hozzák össze.

A cigányok közt a bűnözők legnagyobb arányban csak az utcán piszkálnak, legfeljebb elveszik a mobilod, ellopják a videót és odatojnak a szobád közepére. Na bumm, kellemetlen, meg olyan közvetlenül bosszantó.

Igen ám de nem ők lopják szét darabokra az országot. Egyszer jópár éve kiszámoltam abban az évben amikor nagy bankbotrányok, stb voltak, hogy összeadtam a konkrét anyagi kárt amit visszahajthatatlanul okoztak az országnak, majd leosztottam a lakosságra: Az jött ki, hogy 15 millió forint/fő.

A legutóbb a nagy élelmiszer átcímkézést talán romák csinálták?
Fehér ember ha lop,csal,terrorizál akkor NAGYON durván csinálja.

Ez is lehetne előítélet, de valahogy mégsem.

Na meg vannak a pofátlan riporterek akik másoktól ellopják a témát, a képeket, kamu útibeszámolókat írnak, elferdítik a tényeket, a hatásvadászat lejáratnak embereket/embercsoportokat, és utána ha valaki panaszkodik még nekik ál feljebb.:)
Neked is gratula intifan, ha látnád mire írtam nem írnál hülyeségeket.
Csak egy adat.
286 bejegyzés, és még nem szólalt meg egyetlen cigány származású egyén sem. (vagy csak nem vállalta romaságát?)
Egyszer meghallgatnám a történtekről az ő kommentjüket is.
Azok majd megkapják az "átlag"(os)tól a bíztatást hogy ne tegyék...:/

egyébként pont arra gondoltam hogy ha egy roma értelmiségi (igen aki dolgozik és nem lop hogy örüljetek) nézi ezt a blogot annak milyen képe alakul ki...

egyébként meg a valóságos kép lesz, miszerint az "értelmiség" nagyrésze is legjobb esetben majd úgy viszonyul hozzá mint egy cirkuszi majomhoz: "jé itt egy roma, és kéééépzeld nem lop!"
Gergő, oldd meg a problémát. Menj oda, simogasd meg a kis buksi fejüket, hogy "Ilyet azért ám nem szabad csinálni" Majd mikor "aggy egy cigit geci" reakció után álcsúcson pendererítenek, akkor alkoss fogalmat az előítéletekről. Elegem van bazze, hpgy olyanok vagytok marha jogvédők akik életükben cigányt nem láttatok. Vakok vagytok?
Menjen be egy cigány egy kultúrált szórakozóhelyre, egy még tud viselkedni, de ha hárman vannak, már áll a bál. És ne mond nekem hogy ez előítélet mert ez a magyarok körében is ugyan olyan számban előforful. Lófaszt ha nem vennéd észre csak a cigányok nem tudnak kultúráltan szórakozni alapból.
Szutyien: Igen értem a problémát, de ezek elvileg csak számok. A probléma azzal van, hogy összefüggéseket, ok-okozatokat állítanak fel a statisztikák alapján. Megfelelő statisztikával mindent alá lehet támasztani, és annak ellenkezőjét is. A politikusok is igencsak szeretik használni.
Ki kell nyalni a seggüket. Ingyenlakás mialófasz mi?
Nehogy leírjátok hogy cigány, mert rassziznus, de mikor a jogokról van szó, akkor mellényverés, mert mi cigányok vagyunk, nekünk jár a képviselet, ez, az amaz.
Dolgozzatok bazzeg. Olyan nincs hogy valaki nem kap munkát.
(hacsak nem bölcsész:-))
Ojan dézsávűm van ettöl az ottlaptól. Sok bejegyzést olvastam már itt régebben :-)

De sebaj, úgy tűnik, az etnikázás mindig hálás téma.

A cikkhez szólnék hozzá: bizony, áthallik egy ilyen kis hírből is a közeg. De ha mégis bizonytalan volnék, átlapozok ide, olvasok és átlagolok:

www.kuruc.info/reszletes.asp?MainID=1&HirID=7924

vagy ide:

rockszerda.hu/index.php?pid=hirek&id=4862

U.i.: Sznobrász, mielőtt megkínálnál egy pofánlecsóval, csak. hogy tudd a linkeken található cikkek nem tükrözik feltétlenül a világképemet (akkoe ott osztanám az észt és nem itt), de az is része a virtuál-rögvalóságnak - meg különben is a szegregáció-csevelyhez is pomopás tabló!
Hehehe. Bakker nem sért semmit! Nekem is népes rokonságom van, de nem támadunk mentősökre meg segítségnyújtás miatt megálló tanáremberre.
Remek a megfogalmazás. PC és mégis mindenkinek nyilvánvaló.
Caselli:
Nincsen semmilyen cigány=bűnöző meggyőződésem.Egyébként aki normakövető, az maradjon az, aki nem, az váljon azzá. Akár cigány, akár nem. Van szerencsém cigányokkal (is) együtt dolgozni. Nálunk nem diszkriminálják őket. Nem fogják megverni az öltözőben, nem fogják ellopni a ruháit a társai.Bér ugyanannyi. Ennél több segítséget az ufóknak sem lehet adni a beilleszkedéshez.
Hűha, messzire kerültünk már mindentől. Sajna ezen a szinten nem megy. Illetve megy, de már nem akarom.
Élmény volt.
morz: Az baj, hogy van ilyen, hogy álcsúcson penderítenek. Az is baj, hogy vannak akiket nem vesznek fel egy munkahelyre, megvernek, stb. mert közös a származása azzal, aki álcsúcson szeret penderíteni.
Nem sért, aki a mentősöket fenyegeti, azt megbélyegezném a homlokán, és adott alkalommal hagynám megdögleni az árokparton.
Árpád, eléggé szűk a látóköröd. Komolyabb témák feszegetése helyett inkább bulvárosodsz.

Kár.
Átlagos: Vannak pozitív példák. És nem állítottam, hogy neked hibás előítéleteid vannak, de sokaknak igen, és ez elég komoly probléma.

Morz:
És én sem szeretem, ha kinyalják a seggüket, mert sokan visszaélnek vele (azok, akik nem is akarnak beilleszkedni). És sok esetben a segély, ingyen dolgok, stb, csak ront a helyzeten, mert nem ösztönöz munkára. Még akár olyat is visszatarthat, aki amúgy megpróbálna beilleszkedni...
morz: Képzeld, van olyan aki nem kap munkát. Még diplomás ember is.

Nemrég volt egyébként riport a tv-ben amiben kiszámolták hogy anyagilag jobban jár a család ha segélyen tengődik mintha a családfő elmenne dolgozni. Konkrétan havi 15 ezer forinttal kapnak úgy kevesebbet, cigány apuka mégis eljárt dolgozni, igaz amikor az orra előtt kiszámolták hát kicsit maga is elkezdte bánni a dolgot.

Ez aztán a motiváció mi?
Grat, TWA!
Ismét sikerült meghajtanod a komment-fogadó motort. November óta olvasgatom a blogot, és hát vannak bizonyos témák, amik kicsapják a biztosítékot. A romakérdés (mert akarva-akaratlanul(?) ebből az lett) minden alkalommal. Egyszer el lehetne gondolkozni azon is, miért van így. Személyes véleményem az, hogy aki nem élt velük együtt legalább olyan szinten, hogy naponta látta őket utcán, buszon, boltban, kocsmában, stb. az nehezen alkot fogalmat a helyzetükről és a viselkedésükről.
Ami leginkább nehezíti a dolgokat, hogy azokkal a dolgokkal, amivel megpróbáljuk segíteni a beilleszkedni akarókat, azokat használják ki a beilleszkedni nem akarók. És azok a cigányok hivatkoznak rasszizmusra, akik a hibás előítéleteknek alapot adnak.
Jajistenem, miért nem lehet leírni valamit, ami van!
Igenis létezik olyan, hogy cigányság. Igenis létezik az, hogy a kultúrájuk miatt nem bírnak és nem is akarnak beilleszkedni.

Nekem senki ne mondja, hogy évszázadok óta csak azért nem bírtak beilleszkedni, mert a többség lealacsonyítja őket. Ez képmutatás. Bazi sok példát tudok felhozni arra, amikor meg lett volna a lehetőség a beilleszkedésre, és mégsem tették. Miért? Mert sokkal kényelmesebb nem dolgozni, segélyt a kocsmában elkölteni.

Mondjtok már meg nekem, ha elvileg 18 éves koráig iskolaköteles az ember, akkor a Malmőbe távozók x százaléka miért analfabéta? Mert a gonosz többség megakadályozta, hogy tanuljanak?
A tököm kivan azzal, hogy így előítélet, úgy rasszizmus. Ez van, és ezt nem kell szépíteni. Megnézném a széplelkűeket, hogy éles helyzetben ugyanezt gondolnák-e.
Egyébként persze ne beszéljünk róla, ne vegyünk tudomást róla, nincs "cigánybűnözés", minden szép és jó!
Csak így kurvára nehéz lesz megoldani bármit is!
Rigor: nem akarok senkit sem védeni/támadni, de ez a csodás magyar segélyrendszer hibája. Mellesleg sokan ezt ki is használják. Adalékként: felmerülhet, hogy ha az apa mellett az anya is dolgozna, akkor jobban kijönnének. Csak a roma hagyományok szerint csak a férfi dolgozik a szó hagyományos értelmében.
Akárki!

Csak egy javaslat, a "cigánybűnözés" helyett használjuk inkább a megélhetési bűnőzés fonémát - korrektebb (nem PC, hanem a jelenség szempontjából). Mert ugye, életmód és nem genetika kérdése, vannak átfedések.

nem régiben készítettek egy rejtettkamerás tesztet is [vmilyen egyébként fókusz szintű műsorban - napló?]

cigány srác (egyébként konszolidált értelmes) próbálkozik bolti eladónak jelentkezni az állásra 6-5 helyen elutasították: "már betöltötték" válasszal, fehér srác utánna bemegy - felveszik..

tud találni a cigány is munkát csak 5x olyan nehezen mint fehér társa.. és gondolj bele hogy amúgy is egy normálisabb munkahelyet elég nehéz találni és frusztráló tud lenni az elutasítás - most a szerencsétlen ebből 5ször annyit kap.. én lehet h inkább mennék autót lopni..
akárki:
1. Van olyan aki akar beilleszkedni.
2. Néhánynak sikerült is.
3. Amíg több pénzt kapnak, ha nem dolgoznak, ne nagyon várjunk mást.
4. A probléma mindig az általánosítással van.
5. Az előítélet nem baj, csak a hibás előítélet. Pl. valakit nem veszek fel, mert cigány, pedig lehet, hogy normakövető, és szeretne beilleszkedni.
Caselli: Az igaz, hogy ezek csak számok. És azt is értem, hogy a mazsolázással van baj. Miért nem hangoztatják például, hogy a katolikus bűnözés Magyarországon a legnagyobb? Mivel a legtöbb bűnelkövető katolikusnak van keresztelve, inclusive a cigányok. Képzeld, ha Tóta W. leírná, hogy Magyarországon a legtöbb bűncselekményt katolikusok követik el. Erre ez a morz nevű nyilas elkezdene nyilván hepciáskodni, hogy ki kéne tiltani a katolikusokat a szórakozóhelyekről. (Mi meg itt nyugodtan csettelnénk tovább, mert én speciel nem vagyok katkó.)
Egy órába telt elolvasnom a commenteket. Előtte besaccoltam a vélelmezhető vita irányát. Néhány meglepetés:

1. A PC az egyik "oldalon", a személyes rossz tapasztalatokkal magyarázott előítélet a másikon. És megint nincs tovább, a fenébe is. Pedig az előítéletek mögött ott van maga az ember, aki megalkotja, átveszi és továbbviszi.

2. Kellene egy matek-post is. Úgy tűnik.
Nem azzal van a baj, hogy leírjuk ami van, hanem hogy ez olyan hibás előítéleteket válthat ki az emberekben, ami nehezíti a beilleszkedni akarók helyzetét, mivel ha egy cigány követ el egy bűncselekményt, azt az emberek nagy része automatikusan kiterjeszti az összes cigányra.
woland, az ember a személyes tapasztalatokból véleményt formál, és nem előítéletet. Bizony, én is óvatosabban viszonyulok a cigányokhoz, de természetesen ha fel akarnék venni embert, és egy cigány megfelel az elvárásaimnak, akkor felvenném. Nem venném tőle el az esélyt a bizonyításra a származása miatt...
akárki: igen, létezik cigányság. Igen, nagy részük nem tud beilleszkedni. De miért kellene? Sokkal több a baj azokkal, akik olyan szinten beilleszkedtek a nagy nyugati kultúrába, hogy mindent pénzzel és erőszakkal intéznek/intéztetnek el.
Angliában olyan jól elvannak az utazó cigányok, gond van velük is, de sokkal kevesebb, mint Kelet-Európában.
Lehet pontosan azért, mert az itteniek már valamennyire asszimilálódtak a "megveszlek kilóra" és a "lopok, ahonnan tudok" erkölcsi rendszerhez.
Nyugodtan használjuk a cigánybűnőzés szót. Az "adj egy cigit genyó, mert szétbszm a szád" aligha szükséges a megélhetéshez. Miként a mentősök, gázolók megfenyegetése sem hoz semmit az asztalra. És sajnos a hasonló esetek jellemzőbbek a cigányokra. Mert az a fórum biztos nem a vegyesboltok/teszkók fosztogatásáról szól. Miccsináljak, kell a pénz a gyerekek tolltartójára....
Caselli, én nem terjesztem ki az összes cigányra, de azért az TÉNY, hogy a cigányság körében jóval magasabb a bűnözés aránya, mint a társadalom egészében. Ez egy valós probléma, amit csak lassan lehet megoldani, de attól még probléma. És az agyonhallgatás nem segít a dolgon. Szerintem a cigányságot minden eszközzel segíteni kell a felemelkedés útján: de ez ELSŐSORBAN oktatást kell, hogy jelentsen, nem irdatlan mennyiségű segélyt.
Má megen etnicitás. A hírt,- se jót, se rosszat - nem kell elhallgatni. De szelektálni sem kellene a sajtónak. Pozitív híreket a romákról kevéssé szereti a média. Az, hogy "szépen nőnek a búzamezők" nem hír. Pedig lenne/lehetne ezekből a hírekből is tálalni bőven. Akár közszolgálati alapon.
Attól nem mennek előre a dolgok, ha pro és kontra anyázás van (kirekesztés, düh, előítélet stb.).
Ami fontos sztem:
- ki a cigány? (már megint)
- ebből adódóan "annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam"
- hasonló esetek nem csak mentősökkel fordulnak elő, más eü. dolgozókkal is. Érteni és kezelni kéne tudni ezeket a dolgokat, szakmai alapon. (Ahogy az elmebetegek, részegek, stb. is vezélyesek a mentősökre és ezeket is szakmai alapon is kezelik.
- minden fenyegető, erőszakos/agresszív csoportot származás, stb.-re tekintet nélkül büntetni kell. A bűnöző az bűnöző és kész. Ez nem oldja meg, hogy mi vezetett oda, de valahol el kell kezdeni.
-Mindkét fél részéről el kell kezdeni akarni a dolgot. A romáknak is akarni kell és tenni kell érte, hogy megváltozzon. Ehhez meg kéne teremteni akereteket. Óvodák, stb. Roma mentősök és rendőrök, stb. stb. Lehetne sorolni.

Na lehet anyázni, hogy liberálbolsi fax vagyok megen.
DA, nem kell a kultúrájukat elveszíteni, de bizonyos társadalmi normák elfogadása szükséges a békés együttéléshez: hidd el, senki nem fogja utálni a cigányokat, ha nem tapasztalja azt, hogy sok cigány lop, csal és hazudik, ráadásul elég amatőr módon...:)
Szutyien: Csak arányaiban nézd a dolgokat.
Rosszindulatú Vászka: Ja van ilyen, hogy megélhetési bűnözés... Rögtön más a helyzet már jobb. Esetleg otthonhagytam ma a pénztárcámat bűnözés nincsen?
Intifan: Én sem szivesen foglalkoztatnám. Főleg nem kassza mellett. Sajnálom vannak előítéleteim. Odébállok a villamoson ha mellém áll, és inkább elhagyom a szóarkozóhelyet ha már sokan vannak. Általánosítok mert ha a 90%-uk nem tisztességes (nem tom mekkora része nem az de SZEMÉLYES megitélésem alapján (remélem van jogom arra, hogy ilyet magamnak kialakítsak) kb ennyi vagy még roszabb) nehezemre esik feltételezni, hogy ő pl. nem fogja kilopni a telefont a zsebemből ahogy a társa tette tavaly.
TH:
Az előítélet szó újabban negatív felhangot kapott, pedig önmagában ez nem rossz dolog. Az előítélet arra való, hogy ne kelljen mindent nulláról újraelemezni, mert ez jelentősen csökkentené a túlélési esélyünket. A gyors döntéshez szükség van erre. Viszont a hibás előítéleteket nem árt időnként kigyomlálni.
Annak persze nehéz lehet, aki pl. csak rosszat tapasztalt cigányoktól és nincs egy olyan ismerőse sem, aki sikeresen beilleszkedett úgy-ahogy, de mégis nehézségei vannak bizonyos hibás előítéletek miatt.
két ezer éve diszkriminàljàk és üldözik a zsidokat, mégis asszimilàlodtak a vilàg minden tàjàn.
vajon a cigànyok miért nem?
Rastignac, igen, szükség lenne roma mentősökre és rendőrökre, de nem bármi áron. Csak akkor lehet felvenni őket, ha megvan a szükséges képzettségük, és jelentkeznek az állásra. A rendőrség/mentőszolgálat dolga csak annyi, hogy ezeket fel is vegye.
TH egyébként erre a "tényre" tudnál adatokat szolgálni (lehet h már megtörtént akkor bocs, nem tudok végigolvasni 100 kommentet). el tudom képzelni hogy igen, de emlékeim szerint mi azt tanultuk hogy pont nem...

de arra is kiváncsi lennék hogy mekkora ez a szám, mert ha pl 6% az még mindig azt bizonyítja hogy a cigányság nagy része nem bűnöző....
Caselli, igen, kicsit változott a szó jelentése. Szal én is úgy értettem, hogy a cigányokkal szembeni előítéletek elsősorban önvédelemből alakulnak ki az emberben, nem pedig azért, mert "hú de gyűlölni akarok egy népcsoportot".
TH: igen ez önvédelem.
ringwraith:
Ez pl. nem hibás előítélet, hogy elmész egy helyről, ahol sokan vannak, mert könnyen előfordulhat, hogy egy része nem tisztességes szándékkal van ott. De gondolom ugyanígy teszel rosszarcú magyar banda esetén is.
A hibás előítélet az lenne, ha bármelyik cigányt a származása alapján kapásból elutasítanád, és pl. nem alkalmazod.
Nálunk nyugatabbra, a közfeladatokat ellátó személy (póstás, vasutas, mentős stb.) fokozott védelmet élvez. Mint többször láttuk, nálunk nem igazán. Ez egy dolog.

A másik a kultúrközeg kérdés - emléxünk ugyi a kórházban elhunyt rokont népes család által való rögtöni elsiratása - ami a többeknek (úgy értem ott hejben) elviselhetetlen ricsaj, zaj, munkát-gyógyulást gátló jelenség volt. Ez egy másik dolog.

A két példa közül az egyik köztörvényes bűncselekmény, a másik nagy bosszúság. Ez a mai kommenttéma sztem mindkettő.
Intifan, nem tudok hirtelen statisztikákat előrittyenteni, de emlékeim szerint Tomcatnél pl. korábban szerepelt ilyen írás is a blogjában. Ezen kívül a hazai börtönviszonyokat jól ismerő börtönpszichológusismerősömtől IS tudom, hogy a börtönökben az elítéltek TÖBBSÉGE cigány. Bizony...
Caselli: de hát akkor mire jó ez a statisztika? Kinek? Miért jó az, hogy van egy kb egymilliós kisebbség a tízmilliós országban, akiről folyamatosan azt nyomják, hogy bűnözők és nem dolgoznak?

Nekem előítéleteim vannak a magyarokkal kapcsolatban: szerintem a magyar előítéletes. És a jól bevált recept alapján mindenkinek van pozitív és negatív története "jó" cigányokról (Papp Laci), meg "rossz" cigányokról (összes többi), aminek a végeredménye az, hogy persze van a rendes cigány haver, de ő a kivétel, az összes többi bűnöző...
Caselli: igen, igazad van.
Volt egyszer egy cikk arról, hogy választani csak valami példamatekkal lehetne. Vicces látni, hogy valaki egy egyszerű aránypáros (ált isk. 4-5) feladatnál elvérezne. Az ilyen szvsz egyszerűen nem vitapartner.
Caselli, ebben részben igazad van. Bár megértem, hogy egy boltos csökkenteni akarja a lopás esélyét, ezért nem vesz fel cigányt, de én pl. nem diszkriminálnék származási alapon. A próbaidő mindenkinek jár, aki a feladatra alkalmasnak tűnik.
Szutyien, aki azt mondja, hogy "az összes többi cigány bűnöző", az szimplán hülye. Én tisztában vagyok azzal, hogy a cigányok X százaléka nem bűnöző: egy részük integrálódott a "normál" társadalomba, egy másik részüknek nincs lehetősége nagyon bűnözni, és persze vannak sokan, akik nem is AKARNAK bűnözni, mert van pl. munkája, és el tudja tartani a családját.
Lidérc!

Sokfajta bűnözés van, a megélhetési, abban megegyezhetünk nagyrészt kötődik a fent említett kisebbséghez: vasúti átjáró akkumulátora, szinte minden termény, kábel mifene. Jelzem, ez west-balkán jelenség. Emlékszel a kanadai példára? Azért jobb szó, mert precízebb, és kevesebb rajta a rárakódott indulat.

Abban igazad van, hogy sok helyen megtalálod az ottfelejtett értékeidet, nálunk szinte soha. Ez van. Igen, ez is lopás. Szerintem is.
TH:
Sztem még addig is elmehet, az ember, ha rosszak voltak a tapasztalatai, hogy kicsit jobban odafigyel, de sztem az esélyt meg kell adni, mert anélkül tényleg nem lesz semmi változás. Illetve lesz, mert többen lesznek azok, akik miatt félni kell az utcán...
TH 2006.12.12. 10:55:12

Nem bármi áron. De lehetne pozitívan diszkriminálni. Léteznek programok fogyatékkal élők számára is. Természetesen csak azt kell felvenni, akik megütik a mércét, és akik részt akarnak venni a programban. Ha elfogadjuk (remélem igen) hogy nem genetikailag determináltak, akkor van esély.
Lehet, először csak 2-3-5 ember.Valahol el kellene kezdeni. És akkor lehetne akár az is a hír, és kommentelhetnénk arról is.
Most töltött fegyver meg kutya van. Ha nem változik a helyzet, mi jön még? Vegyünk tankot?
Akkor inkább hívjuk kulturális bűnözésnek.
A cigánybűnözés pedig arra vonatkozik, ami a kultúrájukból fakad. Pl. valaki egyszer azt magyarázta nekem, hogy de hát ők nem veszik olyan komolyan a tulajdonjogot. Ez egy érv?
Én is tengődhetnék segélyen, még sem teszem.
A gazdasági bűnözés kifejezésből az következik, hogy minden közgazdász lop?
Tehát sztem a cigánybűnözésből sem következik az általánosítás. Egy jelenséget ír le.
És egyébként ők különböztetik meg magukat.
ugyanez tortent tolna megyeben is augusztusban, a nepes rokonsag a helyszinen fenyegette a mentosoket bottal. a helyszinelo rendorseget is. erositest kellett hivni. akkor ez nem volt benne a hirekben.
a sztori: ferj felholtra veri az asszonyt, a benzinkut kameraja rogziti (utana a benzinkutast is megfenyegettek), majd kiloki az elso arrajovo autos ele. a no meghal.

az ilyenek ellen hatarozottabban kene fellepni, ez megiscsak durva, az isten verje meg. el kene erni, h ilyen meg se forduljon a fejukben.
Various:

Te szerintem szivatsz. Nem hiszem most mar el, hogy ennyire gyenge labakon all a(z allitolagos) magyar ertelmiseg(?).
hát TH bizony akkor ez oly távol áll a ténytől mint a cigányság a beilleszkedéstől magyarlandben. Tomcat meg szintén a legjobb info forrás amit találhattál.

én meg bizony a kriminalisztika könyvemből tanultam anno hogy a %os megoszlás nem sokkal nagyobb - de én sem emléxem pontosan, nem is kezelem tényként...

egyébként meg lehetne már akkor az átlag cigánysággal azonos életkörülmények közötti réteg százalékos megoszlását tanulmányozni [pl a havanna telep hány százaléka bűnöző]..

+ sajnos ha még az általad hivattkozott "tény" még valós is - akkor még mindig ott tartunk hogy ennek az oka lehet a fehér többség ehhez hasonló hozzáállása is...

de igazából vanitatum vanitas...

attól hogy itt tépem a számat még nem lesz better magyarland, azt meg tényleg sajnálom hogy olyan értelmes egyének mint TWÁ sem bírnak felelősséggel hozzányúlni ehhez a témához
Rastignac, nekem meggyőződésem, hogy ehhez a genetikának semmi köze, de persze bizonyítani nem tudom. És igen, a pozitív diszkrimináció működhet, de azért csínján kell vele bánni. Ettől függetlenül igen, hírt kéne/lehetne csinálni a pozitív példákból is, csökkentve a cigányokkal szembeni ellenséges hozzáállást, valamint a cigányokban valami igényt arra, hogy változtassanak a sorsukon. A Győzike-show nem igazán alkalmas erre a feladatra...
Caselli, egyetértünk, sztem is meg kell adni az esélyt, különben tényleg nincs esély a változásra. Ez a többségi társadalom felelőssége, ez kétségtelen.
a népes rokonság akár katolikus is lehetne..

egyébként nekem az a south park rész jut eszembe erről, amikor le akarták cserélni a város zászlaját, mert azon két fehér fickó akasztott egy fehéret, és ez ugyebár rasszizmus. stanék meg a "ne legyen új zászló"-oldalra álltak. nem azért, mert ku-klux-klánosok voltak, hanem mert észre sem vették a különbséget a fekete meg a fehér alakok között..

Nekem lenne egy kompromisszumos javaslatom: találjuk meg azt a szót avagy kifejezést, amelyik érzelmileg-tartalmilag alkalmas a "büdös cigány" formula kiváltására!

A keresett kifejezés jellemzői:
- a legfontosabb, hogy ne utaljon sem egyértelműen sem közvetve a cigányokra vagy egyéb népre;
- annál inkább jelezze a semmittevő életmódot, a munkától való idegenkedést,
- a kultúrálatlanságot, műveletlenséget,
- esetleg valamiféle törvényen kívül állást,
- stb., nem magyarázom tovább.

Nem PC kifejezést keresek, mert ugye, nem szép dolog valakire kapásból kimondani, hogy [ilyen], de mint jeleztem, ez csak egy kompromisszum lenne, a "cigány" szó tehermentesítése.

Ja, még az is jó lenne, ha nem lenne trágár, pl. a "szharfhaszú" nagyjából megfelelne, de az MTI valószínűleg nem használná sűrűn, és a blog.hu is kidobná.

Esetleg valami nagyon hülye, más "célra" nem allokált állat neve egy szép jelzővel megfelelne - de nem kötöm meg a kezeteket.
TH, nem is rólad van szó. Te nyilván azon kevés magyarok egyike vagy, akik nem előítéletesek. :)))
Latom nagy felmereskereses megy, a kovetkezot keresse ki nekem valaki: azonos szociokulturalis hatteru emberek eseten, hany bunozo esik szaz nem ciganyra, illetve ciganyra.

Aztan nezzuk meg, hogy mennyire azonosak a kiemelkedesi lehetosegek: probaljunk hazat vasarolni vagy munkat keresni annak a bevallasaval, hogy ciganyok vagy nem ciganyok vagyunk. (Igen, persze az eloiteletek nem alaptalanok. Csakhogy ez az a tipikus eset, amikor hosszu idon at alkalmazva az eloiteletek onbeteljesitove valnak - es ennek a belatasahoz nem kell kulturantropologusnak lenni.)

Vegul vizsgaljuk meg, hogy a cigany erdekvedelmi szervezetek/ertelmisegiek mennyire vannak azzal elfoglalva, hogy sajat embereiket jo utra tereljek. Ez a problema ugyanis nem oldhato meg addig, amig a kisebbseg kepviseloi nem kozositik ki maguk kozul latvanyosan a devians elemeket. Az egesz csoportra alkalmazott belyeget csak ugy vetkozhetik le, ha maguk belyegzik meg azokat, akik a csoportot negativ szinben tuntetik fel

Mas: a problema gyokere igenis gyerekkorban keresendo, amikor az egyen meg fogekony a korulotte felmutatott viselkedesi mintakra. Ekkor (kb 1-4 osztaly) van ertelme a pozitiv diszkriminacionak is iskolaban. Utanna meg mar csak halottnak a csok. Sot szerintem ekkor mar total kontraproduktiv, a vilagon mindenutt. Azt kellene elerni, hogy altalanos iskolakban a hatranyos videkeken egesznapos elfoglaltsag legyen a gyerekeknek. Ehhez persze tanero kell meg penz, utobbihoz meg politikai es tarsadalmi akarat.
akárki:
Ez ok. Csak az emberek nagyrésze a cigánybűnözés szót "cigány=bűnözés"-nek hallja. De persze mind1 az elnevezés, hiszen idővel a megélhetési bűnözést is társítják ezzel. Meg a népes családja, stb. fogalmakat. És akkor jön a nabezzeg, már megint a cigányok... Pozitív dolgokról meg nem igazán szólnak a cikkek.
intifan, Tomcat tele van előítéletekkel, de azt nem akarod mondani, hogy hazudik, ugye? És ő pontos forrásmegjelölésekkel hivatkozik mások kutatásaira. Tök jó, hogy attól, mert vkivel nem egyezik a véleményed, már forrásként sem használható. Az egy érdekes kriminalisztika könyv lehetett, vagy valóban az emlékeiddel vannak bajod. Azon kívül, én nem értem, hogy szerinted miért jobb a problémát leplezni, vagy úgy csinálni, mintha nem létezne...Persze Te hiheted ezt, ha ez téged megnyugtat, de sztem az a legkevésbé sem oldja meg a problémát. Ráadásul meg azt érzem a hozzászólásodból, hogy Te azt feltételezed rólam, hogy egy előítéletes rasszista állat vagyok, ami kifejezetten rosszul esik. Meg vitatkozhatunk a tényeken (van-e cigánybűnözés v. nincs), de az tényleg nem visz közelebb minket semmilyen megoldáshoz...
TH
"a cigányokban valami igényt arra, hogy változtassanak a sorsukon. "

Így van. Motiválni kell őket. Mentor, tyutor, anyagiak, stb. Az úgy nem megy, ha Ők nem akarnak változtatni. Biztos vannak sokan, akik nem. De akadnának olyanok is, akik igen.
Aki pedig bűnöző és pszichopata azt vagy kezeljék orvosilag, vagy elzárni jó hosszú időre. A gyilkolászás nem része a toleranciának.
Azért mert Tomcat full a másik oldal még lehet hiteles ilyen tekintetben, hogy statisztikát normálisan leközöl. Nyílván neki nagyon tetszett amint meglátta és már írta is bele a blogjába :)
egyébként csak egy példa okulásul:

van egy erdélyi ismerősöm - roma lány..

ez a lány egy román árvaházból jutott el odáig hogy magyar egyetemre jár - és kva jól tanul.

kiváncsi vok melyikünk tudná ezt utánna csinálni - én biztos nem..

szerencsétlen persze még jól is néz ki, állandóan szembesül vele hogy a fehér tahók úgy gondolják, hogy vele szemben jóval többet megengedhetnek - hisz csak cigány...

nna ennyi most nincs kedvem jobban kifejteni - a következtetéseket le lehet vonni meg lehet írni hogy persze vannak kivételek és hogy a dolgos romákkal nincs baj...off
"az entellektul haverokkal lehet es erdemes boncolgatni"
Javasolnék: Ne boncolgassátok a témát, hanem költözzetek olyan környékre ahol megTAPASZTALHATjátok a témát.
Bizony mondom szerencse, hogy MO-n még nem indult be a fegyver-biznic. Egyelőre csak nekik vannak fegyvereik és kellő agresszivításuk. Bír még velük a rendőrség? Azonban nem lehet minden mentőautó mellé/sarokra rendőrt állítani.
Ern0: szerintem a keresett kifejezés: Ern0.
Esetleg: Büdös Ern0.
Vagy, ha állatot is akarsz bele: Büdös Schweinehund Ern0.
Néhány észrevétel:

1. Szerintem ha a hírből kihagyták volna a "népes" szót, és csak a "rokonság" maradt volna benne, akkor is mindenki számára teljesen egyértelmű lett volna, hogy itt bezony cigányokról van szó.
Miért? Azért mert a nem-cigányok rokonsága ilyen kiszolgáltatott helyzetben tipikusan maximum KÖNYÖRÖG a mentősöknek, hogy mentsék már meg az embert. Könyörög, aggódik, és úgy általában nagyon be van szarva. Meg sem fordul a fejében, hogy fenyegetőzzön. És ez teljesen érthető.
2. Tehát tökmindegy, hogy "népes" e az a rokonság, ha még ilyen helyzetben is fenyegetőzik, csinálja a fesztivált, nem tud civilizáltan viselkedni, akkor az nem érdemel preferált bánásmódot sem a sajtóban, sem az életben. Ha történetesen kínaiakról lett volna szó, akkor biztos, hogy konkrétan jelezve lett volna a hírben.
3. A kirekesztés kérdéséről: Ha valaki egyáltalán NEM AKAR beilleszkedni a társadalomba, akkor kirekeszteni sem lehet. Kirekeszteni csak olyat lehet, aki aktívan próbál beilleszkedni.
4. A PC-ről: Sajnos odáig jutottunk, hogy ha egy cigány meg tud fogalmazni két értelmes mondatot, akkor azt mondjuk rá, hogy: "Jé, hogy ez milyen értelmes!" Ez a double standard SZVSZ a cigányokra nézve is megalázó, úgyhogy fel kéne hagyni vele.
5. Ugyan csak felületesen ismerem a cigány kultúrát, de személyes tapasztalataim alapján van egy olyan érzésem, hogy fordított helyzetben (ha ők lennének a többségi társadalom) ők sokkal "rosszabbul bánnának" a kisebbséggel, mint "mi" tesszük velük.
intifan, nagyon örömteli, hogy benne megvolt az igény a változtatásra. Mint Rastignac írja, a cigányoknál az lenne a fontos, hogy motivációjuk legyen a változásra. Ez szerintem 2 részletben érhető el: 1. a jelenlegi életmódjuk ne legyen működő a jövőben: ne járjon segély boldog-boldogtalannak
2. legyen esély és támogatás a felemelkedésre, a tanulásra, a munkakeresésre.
Szerintem amíg nagyobbak az előítéletek, addig az állami szféra adhatna nagyobb százalékban munkát a cigányoknak. Ha azt látják az emberek pl., hogy az okmányirodában ülő csaj, aki a személyijét készíti cigány, de dolgozik rendesen stb., az biztosan jó irányba viszi a dolgokat.
Me, Myself, a Te hozzáállásod pl. valódi gátja lehet a cigányság felemelkedésének. Azért NEM AKAR a cigányság többsége beilleszkedni, mert hiányzik a motiváció: nem látja a saját lehetőségeit, nem tudja, hogy mennyit javíthatna a saját sorsán, ill. tisztában van azzal is, hogy a többségi társadalom hogyan viszonyul hozzájuk.
DA, hagyomanyok szerint, csak a ferfi dolgozik. Igaz. De csak az olah-okra, a lovarikra nem:o

Majd egy masik kommentedben azt mondod, hogy Angliaban kevesebb a "baj" veluk. Persze. Leven leteznek szamaranyok is:o
Szutyien 2006.12.12. 11:15:24,
természetesen vannak előítéleteim, de ez sztem csak a minimális óvatosságra terjed ki. Nem utálom a cigányokat en bloc, nem diszkriminálnám őket, ha alkalmazottat akarnék felvenni stb. De pl. biztosan nem csinálnám azt, amit a nagy rasszista Tomcat, hogy a Lehel-csarnokban odaadja az eladandó notebookot egy cigánysrácnak úgy, hogy nem kap kapásból pénzt érte...
TH, szerintem fogod a lenyeget.
jó egy picit még on, csak hogy reagáljak:

nem akartalak elásni TH, csak Tomcat azért gyanús nekem..ha meg még vársz 2 napot akkor majd előásom a könyvet...;) [bocs de addig nincs időm - itt sem kéne kommentelnem]

de nem akarom tagadni hogy vannak problémák, csak szerintem valahol az alapfelállás nagyon el van bszva...

ugyanis az alapfelállás az az hogy nem vagyok fajgyűlölő, de a cigányok így és úgy...

onnan kéne kiindulni talán hogy ez réteg, kollektíve kirekesztett - mégpedig az egyetlen homogén ismertető jegye alapján - ami pediglen a bőrszíne...

és ez pedig igen a fehér többségnek köszönhető..

és ezek után meg lehet vizsgálni, hogy igen putrikban élnek - sok közülük lop csal hazudik stb..

és akkor talán lehetne tenni is értük, tanítással, pozitív diszkriminációval

csak az alapfeltevés, a fehér társadalom felelősségének elismerése alapvetően hiányzik..

uff..off
TH, ugy ket eve a Polforumon volt errol egy vita Tomcattel. Mert szep-szep, hogy o statisztikat hoz, csak azt hallgatja el, hogy a statisztika keszitoje azt a kovetkeztetest vonta le, nem az az elsodleges, hogy cigany vagy vagy nem cigany, hanem milyen kornyezetbol jossz. (Mivel tobb cigany el szar korulmenyek kozott, ez ertelemszeruen azzal jar, hogy aranyosan tobben lesznek bortonben) Es amikor szembesitettuk ezzel, akkor valahogy erre nem volt hajlando reagalni...
dolphin, akkor okosak voltatok. Bizony, itt a körülményekkel van a baj, nem a bőrszínnel v. genetikával. Ezért mondom (mondjuk itt sokan), hogy ez kulturális probléma, nem pedig genetikai vagy ilyesmi. Egyébként nagyrészt Tomcat is ezen a véleményen van/volt, csak vele sajnos nagyon elszaladt a ló: egyszerűbben szólva sztem meghülyült teljesen...:)
Szutyien: a munkához való hozzáállásom bizonyos időszakokat tekintve valóban méltóvá tesz rá, hogy rólam nevezzék el a henye lustaságot, viszont egyéb paraméterekben már korántsem teljesítek ilyen jól, és ismertségem is csekély.
intifan, pozitiv diszkriminacio? sztem legyen inkabb egyenloseg, ahhoz pedig nem szuksegeltetik a pozitiv diszkriminacio. kvazi, adjunk tovabb segelyeket? nem. a mi es az o szemleletuket egyszerre kell "lecserelni", mondjuk oktatas utjan.
Valaki emlitette, hogy nem ismer roma buszsofőrt. Nos én ismerek és mivel ismerem őt kb. 25 éve, tudom azt, hogy egy rendes, becsületes magyar ember. Sőt, ismerek egy hidegburkoló szakmunkás srácot is, akivel még boldog egyetemista koromban dolgoztam együtt valahol a Westend épitkezésen amikor kellett egy kis ösztöndij kiegészítés és azóta sem gond, ha le akarok rakni otthon egy pár m2 csempét.. Ha - ritkán - összefutok velük valahol, mindig meghivom őket egy korsó sörre és soha nem felejtenek el visszahivni...

A fenti nem tart attól vissza, hogy napközben - mikor dolgozunk a párommal és nincs otthon senki - két kaukázusi juhászkutya legyen szabadon engedve az udvaron (cca 500m2). Ennek oka a fent szintén emlegetett rossz tapasztalat. Kaptak már el a környékünkben romákat is, nem romákat is betörés közben, de nálunk soha nincs probléma. Még a villanyszámlás, gázleolvasó is mindig megbizik abban, hogy le tudom olvasni egyedül az óraállást ...
"Akit pofánvertek a fagyizó előtt a combos cigányok, annak már némileg torzult lehet a véleménye.
Amúgy pesti vagyok, kőbányáról, pofánvertek, mégsincs bennem előre beépített vélemény."
Bennem van. Isten lássa lelkemet. Odébbmegyek, ha cigót látok. A nyelvűket sem értem. Miért kiabál nekem cigányul? Miért dobálja esténként az ablakot? És így tovább?
TH, a segély az nem a pozitív diszkrimináció...és igen, amíg neki 5x nehezebb munkát találni addig kell a + discrim is [tudod ahogy a nőknél is]...ha egyenlő kvalitásokat mutat fel, akkor előnyben lehet részesíteni...
intifan, én nem vagyok fajgyűlölő, de a hátrányos helyzetű cigányokkal szemben óvatosabb vagyok, mint bárki mással szemben, a saját tapasztalataim miatt. Bizony nem akarom, hogy lopjanak tőlem v. ilyesmi. Bűnös lélek vagyok, a cigányság felemelkedésének akadálya. Sztem kurvára nem a fehér többség miatt vannak kirekesztve, hanem elsősorban a kultúrák inkompabilitása miatt. Én nem fogom elfogadni, hogy a lopás az egy helyes dolog, ebben bizony a cigány kultúrának kell fejlődnie. A többségi társadalom feladata és felelőssége az,hogy megteremtse az esélyt a felemelkedésre és a fejlődésre. Alapvetően pedig tökmindegy, hogy ki az OKA a helyzetnek, az alapvető feladat a helyzet javítása.
intifan:

a társadalom (az én adómból) gondoskodik róla, hogy minden cigány kisgyereknek - de legalábbis sokkal többnek, mint aki most megteszi - legyen lehetősége normális életet kezdeni: legyen lakása, ruhája, járhasson iskolába. Ja hogy a kedves szülők nem ilyesmire fordítják a segélyt? Az az ő dolguk. Én eltartom őket, nincs is azzal semmi gond, de akkor el is várom, hogy ne raboljanak ki az üres utcán.
intifan a segély nem pozitív diszkrimináció, de csak ésszel szabad adni: tehát csak ellenszolgáltatásért cserébe. Pl: kapsz segélyt, ha elmész tanulni vmilyen államilag finanszírozott képzésre. V. kapsz segélyt, ha részt veszel közmunkákon.
A pozitív diszkrimináció az OK, de mondom: csak mértékkel, ha eltúlozzák, az könnyen visszaüthet.
TH 2006.12.12. 11:24:31

Nézd, én becsülöm, hogy így állsz hozzá ehhez a témához. Remélem széleskörű személyes tapasztalatokkal rendelkezel pl. K-Magyarország cigányairól, és ezek alapján írsz, nem pedig vmi kényelmes irodából/iskolapadból.
Nekem kb. 80%-ban csak rossz tapasztalataim vannak velük kapcsolatban. Szeretnék úgy hozzáállni a dologhoz, mint te, de már nem megy.

"Azért NEM AKAR a cigányság többsége beilleszkedni, mert hiányzik a motiváció: nem látja a saját lehetőségeit, nem tudja, hogy mennyit javíthatna a saját sorsán"

Sajnos eljutottam arra a szintre, hogy ezek a szavak már nem érdekelnek. Tudom, hogy nekem is érdekem, hogy a cigányság "felemelkedjen", de nekik még inkább érdekük. Tegyenek érte. Nekem elfogyott a türelmem. Sajnos.
szefi: ez bizony nem a kedves szülők dolga - változást csak úgy lehetne elérni, ha az a gyerek igenis végigjárná azt a kurva iskolát, tanulna rendesen stb. Radikális leszek: ha otthon nem teszik lehetővé a gyerekek tanulását, akkor a hatóságoknak be kellene avatkoznia.
intifan, mondok egy US peldat. Szinesboruek, plussz pontot kapnak egyetemi felvetelinel, bizonyos egyetemeken. barmennyire is pozitiv, akkor is diszkriminativ/igazsagtalan masokkal szemben. ezzel csak kielezned az ellenteteket.
Me, a családunknak van egy kis háza egy k-magyarországi kis faluban, amit többségéban cigányok laknak, úgyhogy azt hiszem, hogy ismerem a problémák egy részét, és az én tapasztalataim sem túlzottan rózsásak (bár pl. a szomszéd tök normális).
Szerintem a bőrszín ezen semmit nem befolyásol. Laknak itt feketék meg "húzottszeműek" és nincsenek olyan mértékű elutasítottságban (talán a kínaik az olcsó portékájuk stb. miatt) mint a cigányok. És 7 évesen nem kinálgatja nekem a faszát az utcán, hogy kérek-e egy szivart...
A taníttatásuk során meg felmerül a kérdés, hogy valóban szeretnének-e tanulni vagy egy olyan helyzet állna-e elő mint Németországban a törökökkel ahol szabályosan több iskolába a tanárokat terrorizálják, a németek meg természetesen viszik el rohamosan a gyerekeiket ezzel mégjobban elmélyítve az asszimilálódás lehetőségét. A kérdés, hogy itt megint majd ki tehet róla? Fegyveres felügyelőt kéne majd a termekben tartani, hogy képesek legyen viselkedni. (nem akarok kiindulni abból a helyzetből és összekeverni a cigányokat a törökökkel de elképzelhető hogy itthon is ez állna elő.)
Tiko, erre céloztam: a pozitív diszkrimináció kivívja a többség ellenszenvét: miért veszik fel a nála kicsit rosszabbul teljesítő négert? Ez igazságos? A társadalom jövőjére nézve lehet, hogy jó, de mivel növeli a többség gyűlöletét a kisebbséggel szemben, ezért kell csak mértékkel és ésszel alkalmazni.
Caselli,
De tényleg az van, hogy nabezzeg a cigányok. Ha nem látod, akkor szándékosan csukod be a szemed.

Nagyon sajnálom azokat, akik nem tudnak kitörni ebből.

És igenis van arról is szó, ha valaki ki tudott törni ebből. Pl az Elle magazin magyar és külföldi számaiban volt egy körkép, minden szerkesztőség bemutatott egy, a helyi Elle által nagyra tartott nőt. Nálunk egy cigányt mutattak be. De van olyan Brüsszelben tevékenykedő nő, akivel hosszabb interjút lehetett látni több csatornán is.

Egyébként meg milyen pozitívumokra gondolsz?
egyáltalán nem tökmindegy TH, mert az kiindulási alap meghatározza a hozzáállást is...

és ez a kultúra szöveg ez eléggé távol áll a valóságtól, mint ahogy az amúgy igencsak heterogén cigányság a saját kultúrájától.. jelenleg nem kultúrájuk van (aminek egyébként sem volt soha része a "lopni jó" tanítás - ezt nem tom honnan szedted) hanem putrijuk alkoholizmusuk, szegénységük és kirekesztettségük...

és ezért bűnöznek...

és a cigány "kultúra" magától nem fog fejlődni - de attól sem ha te azt hiszed hogy a cigányság az valam "lopáskultusz"-ban vélte megtalálni ősi gyökereit...

Lidérc, bizony a különböző kultúrák találkozása sok konfliktus forrása lehet. A kínaiakat sztem azért nem utálja a többség, mert semmi olyat nem tesznek, ami feltűnően árt másoknak. A konfliktusaikat egymás között rendezik le, az senkit nem zavar (bár engem pl. néha zavar, hogy a szomszédomban lakók hangosak, de ezért nem fogom gyűlölni őket...
Csak egy halk kérdés:

OK, hogy mi gonosz nemromák nem engedjük őket felemelkedni. Azt is aláírom, hogy nagyon sok munkahelyen a rendesen dolgozó romákat sem alkalmazzák.

DE.

Miért lakják le a felismerhetetlenségig az önkormányzati lakásokat? Miért szotyiznak, szemetelnek a vonaton? Miért nem vesznek jegyet? Sorolhatnám még, mindenki ismeri.

Ez a viselkedés nem a reményvesztett emberre vall. Hanem a magát megdönthetetlen hatalmi pozícióban tudóra.
Tiko: kösz, ezt nem tudtam:)
Az angol példát azért hoztam fel, hogy mondjak egy pozitívat.
TH: Nem tudom ki az a Tomcat, mármint a Tom és Jerry-t ismerem, de speciel nem tudom ki a Lehelen a notebook-árus. Én sem adnék el notebookot úgy, hogy előtte nem utalta át a vevő a pénzt a számlámra, vagy nem húztam le a kártyáját, stb.
Én is óvatos vagyok: a magyarokkal. Hatvan éve például kiirtották sok százezer honfitársukat; ki tudja mire képesek?
Milyen érdekes, azon megy a kiakadás, hogy az említett megfogalmazás cigányokra utal...

És utólag valóban kiderül, hogy cigányokról is volt szó...

Hol itt a probléma?
intifan, bocs a személyeskedésért, de Te hülye vagy. Nincs természetesen "lopáskultusz" a cigányoknál, de ha kicsit utánanézel, akkor azt találod, hogy igen régóta egy vándoréletet élő nép, aki többek között azért vándorolt, mert ahol járt, onnan sok minden eltűnt eredeti gazdájától. bocs, hogy most sem adok forrást. OK, akkor nem kultúrális különbségek vannak, csak alkoholizmus és kirekesztettség bazzeg. Komolyan mondom, nonszensz, amit mondasz, és az ilyen végletesen naív hozzáállás szerintem sokat ront a helyzeten...
"vannak köztük tökjófejek"
Ha Te mondod. Eddig még eggyel sem találkoztam, pedig már nem vagyok mai gyerek.
Szutyien: nem baj, nem vesztettél sokat. Te óvatos vagy a "magyarokkal"? Te nem vagy magyar?
TH: egyetértek, de amíg a mindenkori kormányzat nem tartja PC dolognak az erélyes közbeavatkozást, addig semmi nem fog történni.
Szutyien, akkor vigyazz az angolokkal, franciakkal, portugalokkal, spanyolokkal, es persze a nemetekkel is:)
Mtz: az azért furcsa. Én már többel is találkoztam.
Tiko 2006.12.12. 11:30:46
"intifan, pozitiv diszkriminacio? sztem legyen inkabb egyenloseg, ahhoz pedig nem szuksegeltetik a pozitiv diszkriminacio"

Nincs egyenlőség. Nem is lesz, mesterségesen sem lehet ilyet csinálni. Az elmúlt 40 év arról szólt, hogy ideológiai alapon megpróbálták nálunk.
Ligatúrák és opciók. Pédául: jogod van ügyvédet fogadni. Pénzed van rá?
Ezért is kell a pozitív diszkr.
Szutyien, akkor vigyazz az angolokkal, franciakkal, spanyolokkal, portugalokkal, es persze a nemetekkel is:)
semmig gáz TH - de hülye a jó anyukád..

és ha meg utánnanézel, akkor rájössz hogy az Egri Csillagokból merített élményeid már rég nem igazak a cigányságra Mon, és nem élnek vándoréletet és már rég nincsenek meg a régi kultúrális gyökereik...

de meríts sok okos ötletet Tom cattől, meg a Blöffből

c u jerk
TH: nem vagyok magyar, zsidó vagyok. A magyar az anyanyelvem.
Rastignac, pontosan azt kell megteremtenunk. De ismetelnem, ahhoz szuksegtelen a pozitiv diszkriminacio.
Ujabb pelda: azzal hogy letrejon/letre akar jonni egy "roma-egyetem", azt mondod romakent hogy en nem vagyok egyenlo veled. Kapizsgalod?
Intifan, azért ne anyázzunk, OK? Módosítok: ostoba és tudatlan a hozzáállásod ehhez a kérdéshez, de nem vagy hülye.
Tudom, hogy már nem élnek vándoréletet - de pl. Nagy-Britanniában még mindig vannak vándorló csoportok.
És OK, minden kulturális gyökerüket elvesztették, kösz, hogy felhomályosítottál! Egyébként ezt ki mondta neked?
Intifan jártál te már estefelé a 8-9 kerben?

Bocsi a tudatlanságom miatt de mi az a PC?
Szutyien, részben én is zsidó származású vagyok, de ettől én még legalább érzem magam annyira magyarnak, mint amennyire zsidónak. Magyarországon születtem, magyar az anyanyelvem, nekem elsősorban ez számít. Képzeld az itt élők többsége sem tisztán magyar származású, mégis mind magyarok!
"megvennék-e a házamat ugyanitt?"
Az házam szintén eladó. Csak néhány család van az utcában. Az első betörésre csak pár évet kellett várni. Gyertek ide lakni, én meg megyek elmélkedni az előitéletekről. Pfujjj!
lidérc: PC = politikailag korrekt.
Pár éve történt egy érdekes eset:

Vonattal utaztam, egy eléggé eldugott É-Magyarországi vonalon. Ketten voltunk a vonaton, egy harminc körüli cigány férfi, és én. Mikor jött a kalauz, rögtön odalépett hozzám és elkérte a jegyemet, utána pedig elsétált a másik utas mellett úgy, hogy rá sem nézett, nemhogy jegyet kért volna tőle. Most akkor:

1. Biztosra vette, hogy a romának van jegye, úgyhogy nem fáradt az ellenőrzéssel, engem viszont gyanúsnak vélt?
2. Nem merte elkérni a roma jegyét, mert tudta, hogy úgysincs neki, és nem akart balhét, inkább hagyta a francba azt a háromszáz forintot. Tőlem pedig elkérte a jegyet, mert gondolta, hogy ha sáros vagyok, akkor kifizetem a pótdíjat.

A vicc az, hogy nem derült ki, hogy a cigánynak volt-e jegye. Kérdés, hogy miért? Ki a hibás ezért? Az előítéletes kalauz? A többi cigány, aki korábban utazott a vonaton jegy nélkül, és esetleg leköpködte a kalauzt? Vagy ki?
Mtz, az általam korábban említett házba szintén megpróbáltak már betörni a cigányok. Megmutattuk a (cigány)szomszédnak, hogy mennyire nincs bent semmi elvihető érték, megkértük őket, hogy figyeljenek a házra, hogy ne törjön be senki, és lám: azóta senki sem próbálkozott.
Me, intifan szerint a többségi társadalom hibás hozzáállása miatt viselkedett ilyen diszkriminatívan a gonosz kalauz.
"minden ciganyozos sztorira tudnek egy 'de vannak koztuk rendesek" sztorit is"
Mondjatok már egyet minden negatív sztorira, mert én nem TAPASZTALtam ilyent. Nagyon el vagyok keseredve.
akkor még néhány forrásanyag:

"A közúti ellenőrzésnek induló akció a szóvivő beszámolója szerint verekedésbe torkollott, mert a csetepaté zajára összesereglettek az igazoltatott férfi rokonai, s a dühöngő tömeg a rendőri felszólítás ellenére sem hagyta abba a kövek dobálását, sőt némelyikük a rendőrök megölésére biztatott."
index.hu/politika/bulvar/ko1217/

"A mulatságon vasárnap hajnal tört ki tömegverekedés, eddig tisztázatlan okokból. A mintegy 50 verekedő egyikét egyik ellenlábasa leszúrta."
index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/?main:2005.10.17.&240171

"Három rendőr sérült meg, amikor száznál többen támadtak rájuk, miután egy körözött bűnözőt akartak elfogni Hevesen."
index.hu/politika/bulvar/hevesi1219/
Mtz, nekem pl. a fürdőszobámat egy cigány vízszerelő újította fel. Ő volt a főnök, és nem cigány beosztottai voltak. Rendesen és szépen dolgoztak, a végén persze kellett alkudni a főnökkel, de alapvetően minden OK volt.
Tiko 2006.12.12. 11:53:47

Nem azt mondom, hogy roma egyetem jöjjön létre. Nem kell mesterségesen szegregálni. Azt mondom, segítsék elő minél több roma számára az egyetemre jutást. (középiskola, általános iskola, óvoda) Ha kell, alapvítványok, stb. Ha kell anyagiak, különórák, stb. Cserébe bevállalnak Ők is valamit. Pl. hogy itthon maradnak bizonyos időn át és itt dolgoznak, stb. Kettőn áll a vásár.

Igen, azt mondom, nem vagyunk egyenlőek. Szép, csúnya, szegény, gazdag, okos és buta, erős és gyenge, beteg és egészséges, katolikus és ateista, roma és nem roma, homo és hetero, stb. stb. Isten őrizz, hogy valaki ismét egyenlőséget akarjon csinálni.
TH: a cigányok is Magyarlandban születtek, magyar az anyanyelvük, mégis cigánynak hívjuk őket. Nahát én meg zsidó vagyok; senki se tökéletes, mondaná Woody. Megkérdezték tőlem egyszer asszem Angliában, hogy ugye Ti is a németekkel voltatok? Erre mit lehet mondani? :DDD
Very good morning,white folks!

Legalabb 200 hozzaszolast elolvastam.
Erre a temara kulonosen igaz,hogy csak reszigazsagokat lehet mondani,a kep tenyleg kirakos.
Arpi emlitette,hogy kozepjori allapotok vannak egyes tersegekben.Igaz.
Emlitettetek,hogy az elozo rezsim nagyon elkurta(Xsun).Igaz.
Biztos sokan megkoveznek erte,de en csak 2dolgot latok,ami motivaciot adhat nekik a kitoresre es donto valtozast hozhat az onertekelesukben:
1.Muveszetek(nemcsak zene,hanem szineszet,festeszet megminden!)
2.Hit(nem az ultramisztikus szuzmarias romkatinstallaciora gondolok)
USA-ban is lement ez a sztori,szaz eve kezdodott,70-es evekre stabilizalodott,intezmenyesedett.Meggyozodesem,hogy a 2emberolto a minimum ehhez.

A 80-as evek elejen ment egy erdekes dok.film-Kreol mise(hulye cim,mert pont nem a romkatokhoz kapcsolodott)-egy szabolcsi,Kopasz Jeno nevu(baptista)misszionariusrol,aki civilben zoldseges vallalkozo volt.Eszmeletlen eredmenyeket ert el cirka10 ev alatt,40-es csoportokban jelentkeztek a kornyezo tszkben munkara a frissenmegtertek,ugyanis a melo uj ertelmet kapott.Ez kb.5-6 tszt erintett,csorogtek a telefonok,partvonalokon erdeklodtek a tszelnokok,mitevok legyenek,ugyanis ufotamadaskent eltek meg az egeszet...Kolcsen es kornyeken ma is vannak kozossegeik,ugy tudom.
Jelenleg is lathato egy ebredes koztuk,foleg amiota a Szava csalad radikalis megteresevel a sajto is foglalkozott.Tenyleg "profiltvaltottak",minden beveteluket atstrukturaltak,tisztesseges eletet kezdtek.Nem elszigetelt jelensegrol beszelek,akik a 8kerben laknak,biztos talalkoztak mar romaHitesekkel.Enis beszeltem mar egy parral,letagadhatatlanul a "polgarosodas"utjara leptek,minden cinizmus nelkul.Se cigi,se pia,mennek a gyulibe ezerrel minden hetvegen vidamvasarnapolni.Fenyes oltony,megminden.Ez is egy ut,es amint az amcsi tortenelem mutatja,jarhato...
3.Lehetne meg a sport,esetleg.
Mtz, en is mondok egyet. Tolna megyeben sorozatosan nyerik az ottani kisebbsegi onkormanyzatok az EU-s es hazai palyazatokat, amit pl: kozmunka megteremtesere forditanak. Lass csodat, mukodik a dolog. Persze kellet egy kis help, ahhoz hogy onjaroak legyenek. Menne ez, ha mindenki akarna.
Rastignac, oda-vissza jatekban egyetertek veled, csak az egyoldaluban nem, de ugy latszik jol megertjuk egymast:)
"minden ciganyozos sztorira tudnek egy 'de vannak koztuk rendesek" sztorit is"
Hát basz*i ujjongani kell, hogy normálisan viselkedik 1-2...

bp: Talán egy 10milliós országban előfordul az ilyen... érdekes példát hoztál:)
Szutyien, sok cigánynak nem magyar az anyanyelve azért. De szerintem a cigányok is magyarok, csak cigány származásúak. Egyébként meg a kulturálisan elkülönülő csoportokat nehezebb egy kalap alá venni a többséggel. Ezért az ortodox zsidók is kevésbé tűnnek magyaroknak, mint mások, mert kultúrájuk is jelentősen és láthatóan eltér a többségi társadalomtól. De ebbe a kérdésbe annyira nem kell belemenni.
Azt a qrva. Hát hová jutottunk? Jó kis lincs-sztori, csoportos garázdasággal, azt kesztek gettózni?

Szutyien, mond azt ijenkor a briteknek, hogy eleinte a románokkal voltunk akik kiszálltak, de aztán a japókkal, meg az usztasákkal, végül mégis inkápp a ruszkikkal, hátha míg ezt emésztik nem kérdeznek több hüjeséget :-)
TH, egyetértek; szerintem is magyarok a cigányok, erre akartam rávilágítani.
(A nem zsidó magyaroktól való kulturális eltérés nem csak abban áll, hogy kaftánt hordok-e vagy sem. De ebbe ne menjünk bele, tényleg. Maradjunk annyiban, hogy én a disszimilácót kifejezetten kívánatosnak tartom.)
Figyu Szutyien! Én is zsidó származású vagyok, s mindemellett felvidéki magyar. Hatvan éve apai nagyszüleim épphogy visszajöttek a KZ-ből, máris indulhattak a Szudéta-vidékre. Hol nem voltak eléggé jó magyarok, hol meg túlságosan is azok voltak.
Még ezzel együtt sem ítélem el kollektíven sem a magyarságot, sem a szlovákokat. Nekem ez az "óvatoskodásod" így jött le, bocs.
Hasonló logikával azt mondhatnám neked: szavazz a lábaddal!
Szutyien, akkor OK, ezek szerint nincs is köztünk véleménykülönbség...
Csak halkan mondanam, a disszimilaciobol konnyen jon egy fajelmelet.. Nem csak fekete es feher letezik, azaz en sem ertek egyet a teljes asszimilacioval, es szoges ellentetben allok a disszimilacioval.
"Szutyien 2006.12.12. 11:46:41
TH: Nem tudom ki az a Tomcat, mármint a Tom és Jerry-t ismerem, de speciel nem tudom ki a Lehelen a notebook-árus. Én sem adnék el notebookot úgy, hogy előtte nem utalta át a vevő a pénzt a számlámra, vagy nem húztam le a kártyáját, stb.
Én is óvatos vagyok: a magyarokkal. Hatvan éve például kiirtották sok százezer honfitársukat; ki tudja mire képesek? "

"TH 2006.12.12. 11:56:26
Szutyien, részben én is zsidó származású vagyok, de ettől én még legalább érzem magam annyira magyarnak, mint amennyire zsidónak. Magyarországon születtem, magyar az anyanyelvem, nekem elsősorban ez számít. Képzeld az itt élők többsége sem tisztán magyar származású, mégis mind magyarok! "

erdekes a vitatok. anyukam nekem is zsido szarmazasu. nem vallasos csaladbol, tok vilagiak meg minden. normalisak. :)bennuk a masodik vilaghaboru emleke nem ugy el, h a magyarok kiirtottak hatszazezer honfitarsukat, hanem ugy, h volt egy naci rezsim, ami kiirtott hatszazezer magyar zsidot. szoval szutyin szerintem szar a hozzaallasod.
identitas: th, a mi helyzetunk azert lesz szar, mert a nem-zsidok mindig zsidonak fognak nezni, es a nemzsidok tobbsegenek ellenerzese van a zsidokkal kapcsolatban, a zsidok meg sosem fognak zsidonak tartani, mert mischling vagy csupan.
de ez a topic a ciganyokrol szol, akik a mentosoket halallal fenyegetik. szegyen... komolyan. hallatlan.
Az Igamásság napja!

Jelzem a zsidó asszimi/disszimláció kicsit más téma.

Zsolt, mi az a KZ?

nanaa, én ilyen zsidó/nemzsidó témába nem is akartam belemenni most, sztem is maradjunk az eredeti témánál.
Ja, és Szutyien, ha érdekel a Tomcat pólós srác, akár mint jelenség, az fentebb linkelt lapokon tájékozódhatsz az illető úr munkásságáról. Alig hiszem, hogy még ne hallottál volna róla.
2006-ban még miért téma az, hogy valaki magyar-e vagy nem magyar?
van, aki tényleg komolyan gondolja, hogy ha valaki ellopja a pénztárcáját, akkor azt azért teszi, mert ő (a tettes) albán/ukrán/német/cigány/portugál/magyar/nigériai stb.?
kisfisch, ez csak azért van, mert százalékosan nagyobb a cigány származású tolvajok aránya. Erről beszélgetünk itt pár száz hozzászólás óta.
Vászka: üdülőtábor fajilag eltérő elemeknek, időnként az ipari megsemmisítés céljából.
de ez télleg OFF, bocsi, kijött
Még gyerek voltam, mikor a Róbert K. krt-i kórházban meghalt egy népes család feje, aki mellesleg vajda is volt. Gyomorműtét után nem kapott enni, mondta, hogy éhes, erre a rokonok vittek neki töltöttkáposztát. A második műtétet nem élte túl. A végén a rendőrség mellé még a katonaságot is bevetették a kórház - egyébként igen nagy - kertjében. Akkoriban ez nem kapott túl nagy sajtónyilvánosságot. Most meg igen.
Zsolt! Vágtam a lényeget, csak minek a rövidítése? Több szót tanultam, több nyelven az ingatlan-rendszerre, de ez új. Minek a rövidítése (csak nyelvtanilag fejlődnék).
kisfisch: így van:)))
Szerintem le kéne állni a rosszpélda sorolással, a jelenséget sérelem-alapon kezelni zsákutca (jelzem, nekem is van).
OK, akkor beszélgessünk arról, hogy konkrétan mi jó, és mi rossz abban, ahogy jelenleg a cigányságot kezeli az állam,
illetve hogy mivel lehetne hatékonyan elősegíteni a felzárkózást?
A cigánykérdés vagonkérdés! De most komolyan, ha valaki tud jobb megoldást, ami _TÉNYLEG_ működik, az ne tartsa magában!
valaki írta hogy a lopás kultúrális örökség lenne. Egyébként a wikipediaában ezt írják, ezt most akkor előítélet vagy történelem? :)

"Kalandozásaik során a roma csoportok megtanulták a helyi nyelveket, szokásokat és felmérték a mesterségeik gyakorlásához legelőnyösebb vidékeket
..................................
...foglalkozásuk kiterjedt a zenélésre, kovácsmesterségre, kézművességre (rézöntés, fafaragás, vesszőfonás), vályogvetésre, kereskedelemre, mutatványosságra, de a lopásra (!!), jóslásra, kártyavetésre is. "

Azért érdekes hogy ezt így több 100 éve már lejegyezték. A mi történelem könyveinkben csak "a népes rokonság" marad meg? :)

Amíg a "népes rokonság" 4 évenként 1-1 derűs tavaszi vasárnapon 1-2 kör feles segítségével könnyen rávehető hogy leadja a voksát az éppen aktuális szoci jelöltre, addig valszeg marad minden a régiben: segély, szocpol, családi pótlék, szotyizás a putriban stb.

A probléma igazából pár év múlva fog éleződni, amikor demográfiai okok miatt tényleg elfogy a pénz és választani kell majd: nyuggerek v. cigók? Most még mindkét nagy szavazóbázist el lehet tartani a dolgozóktól leszívott véren, de sanszos hogy nemsokára durvulni fog a retorika (is).
Vászka: kz. - a gyűjtőtábor német gépírási rövidítése,a Lager lemaradt. Használják úgyis, mint "kácet", a csehek meg mint "koncentrák".
Legálábbis így emlékszem...
medve,én írtam, hogy ez régóta probléma náluk
amugy meg teljesen mindegy, h a tolvaj cigany-e vagy nem cigany, ha a ciganyoknak lenne ambiciojuk maskent elni, mint ahogy nemelynek van is, az tuti nem lesz tolvaj. a tolvajok nem ciganybol vagy nemciganybol kerulnek ki, hanem rossz sorsu, remenytelen helyzetu emberekbol. es nemcsk a szegenyseg lehet remenytelen helyzet, hanem mindaz a moral, ami gyerekkent kondicionalodik benne.
es mivel a ciganyok nagyobb aranyban nevelkednek remenytelen korulmenyek kozott, nagyobb lesz a bunozesi arany.

ezt csak kormanyzati szinten lehet elkezdeni megoldani, mert ok maguk (ami a legjobb megoldas lenne) nem tesznek semmit. akik ciganyok, de beilleszkedtek a tarsadalomba, legszivesebben letagadjak a szarmazasukat es total szeparalodnak toluk, vagy pedig kihasznaljak a mocskos kis celjaikra a remenytelen ciganyokat. tehat kormanyzati beavatkozas kene. bentlakasos suli. az egy tokjo otlet volt. lett volna.

Igen, tenni kell a cigányságért! De nem pozitív diszkriminációval (mondjuk azért nem vszínű -egyelőre-, h egy cigány szorítson le bárkit a főiskoláról) . Hanem a diszkrimináció teljes hiányával. Ehhez viszont nekik is tenni kell. A dohányzásról is csak az tud leszokni, aki le is akar. Mondjuk az otthoni példával. Akit 5 évesen lopni tanítanak, attól kár elvárni a normakövető magatartást. Akinek meg éppen feltörik az autóját/meglicselik az apját, az aligha az elkövető családi/társadalmi hátterére/előéletére lesz kiváncsi. Szóval csak rajtunk múlik. Olyan ez mint a szemetelés. Az se megy (illetve nagyonis), miért pont ez menne..........
junglegreen, sztem ne próbáljuk ezt a szocikra fogni kizárólag, ok? inkább hagyjuk ki a társalgásból a pártokat, szerintem ez a kérdés pártoktól függetlenül is vizsgálható.
hierschreiennurdiejuden 2006.12.12. 12:37:14
A cigánykérdés vagonkérdés! De most komolyan, ha valaki tud jobb megoldást, ami _TÉNYLEG_ működik, az ne tartsa magában!

hogy te mekkora allat vagy!!!! ichschreiealseinschwein -- miert nem ezt valasztottad nevednek???
A cigányoknál a lopás, úgy tudom, hagyomány...
Egyszer mesélte nekem egy muzsikus cigány, hogy amikor gyerekek voltak megvolt mindenük, egy faluban laktak, dolgoztak, jól éltek. Ennek ellenére minden évben egyszer a családapák összegyűltek és elmentek éjszaka gyümölcsöt lopni. Szerinte az volt a legédesebb gyümölcs, amit valaha evett...
A régi cigány közösségekben nem létezett a magántulajdon, minden közös volt. Számukra ez a lopás egyfajta kiállás amellett, hogy senki se birtokoljon kizárólagosan semmit. Azt viszont nem értem, hogy a gádzsó körtéhez mi közük? Nem tartották tiszteletben a nem cigány közösség játékszabályait. Szerintem nem lehet és nem is kell őket asszimilálni.
Miért lenne az baj, ha külön közösségeket alkotnának és úgy próbálnának meg segíteni rajtuk (rajtunk)?
Átlagos, szerintem óvatos és visszafogott pozitív diszkrimináció segíthet. Mit gondoltok arról, hogy állami helyeken az ügyintézők körébe több cigányt vegyenek fel? Sztem az mindenkinek jó lenne, ha az okmányirodában cigány ügyintézővel találná magát szembe.
Ja! Az meg mi a csoda, h "csak" az anyanyelve magyar vkinek, ő maga nem???? Ha sziú (vagy bármi más), akkor keresse fel ősei földjét, osztán maradjon is ott. Onnan ossza azután az észt!
mefiszta, nem kell és nem is szabad őket asszimilálni. De a magántulajdon szentségének elfogadtatása velük alapvető lenne az együttéléshez...
"3. A bűncselekmény áldozatává válsz, ugyanakkora esélyed van, hogy magyar lowlife az elkövetője, minthogy nem. Ezt különös figyelmébe ajánlom Megen-nek."

es ki allitotta az ellenkezojet? :)
leirtam szepen, hogy meg azt sem allitom, hogy a ciganyok kozt sokkal tobb a bunozo, pedig ez mar majdnemugyanaz, mint az, hogy tobben ulnek atlagosan bortonben, mint a nemciganyok. csakhogy itt mar fontos kulonbseget tenni a cigany mint etnicitas es az eletforma - ami fokent ciganyokra jellemzo - kozott. mert az etnicitasnak semmi koze, ezt is kihangsulyoztam, de az eletformanak nincs.


Various: ha valaki hulyesegeket beszel akkor az te vagy. mi kell meg. oszlakossagbol max 5% a cigany, bortonokban meg atlagosan 40% legalabb. ez neked nem eleg? mit kell meg bizonygatni. egyebkent meg eltuntem mert aludni is kell neha.
Átlagos, nyugi már. Attól még, hogy az anyanyelvem magyar, ugyanannyira zsidó is vagyok, mint amennyire magyar.
Erre mondta nanaa, hogy "a mi helyzetunk azert lesz szar, mert a nem-zsidok mindig zsidonak fognak nezni, es a nemzsidok tobbsegenek ellenerzese van a zsidokkal kapcsolatban, a zsidok meg sosem fognak zsidonak tartani, mert mischling vagy csupan."
Zsolt - kösz kirekesztő szókincsem fejleszéséért, ez így teljesen precíz, közben leesett, de jobb így pontosítva.

Tengerész úr! Nana... az a több-száz év...

Sztem a dolog két fő csapása - a keresztény leirat szerint ugye a Megváltó keresztjéből való szöglopás okán.

A másik, a jó gazdálkodó számolt némi madár-vad-dzsipó kárral, amivel mértéken belül nem foglalkozott. Mivel pillanatnyi megélhetési, nem aratási értékesítési vámolásról volt szó.

Itt a viselkedéskultúrák ellentétéről van szó, meg a kábellopásról.
TH 2006.12.12. 12:30:56
kisfisch, ez csak azért van, mert százalékosan nagyobb a cigány származású tolvajok aránya. Erről beszélgetünk itt pár száz hozzászólás óta.

olvastam is a kommentek jó részét, a statisztikásokat biztosan. számokkal nehéz vitatkozni, ugyanakkor mégis kell, mert a statisztikák nyilván nem 100%-ig megbízhatóak. és azt sem hiszem, hogy az emberek többsége vágja a statisztikai évkönyveket. arra utaltam inkább, hogy ez a cigány=tolvaj dolog csipőből jön. ok, erről is volt már szó, legyen inkább most már tényleg a "hogyan a felemelkedést" a téma..

(különben sztem az első kommentem volt az érdekesebb, de arra ben reagált senki..)
Nagyon nehéz/lehetetlen lenne óvatosan alkalmazni a pozitívD-t. Biztosan lenne ellene óbégatás. De például hiányszakmák elsajátítására kaphatnának plussz kedvezményeket (tanulmányi támogatás, adókadvezmény), annak lenne is értelme. Mondjuk vegyészmérnök:))))
th, atlagos ezt szeritnem nem neked, hanem szutyiennek irta. o mondta, h o nem magyar, hanem zsido (zsidonak is szar lehet, ha igy all hozza btw), es neki csak az anyanyelve magyar.
TH
Nyilván. Egyébként mostmár nem hagyománytiszteletből lopnak persze...
ecet:
"két ezer éve diszkriminàljàk és üldözik a zsidokat, mégis asszimilàlodtak a vilàg minden tàjàn.
vajon a cigànyok miért nem?"

Hát ez azért nem így van.Sok zsidó tényleg a "keresztény játékszabályok" szerint él, aztán mégis utálják. Nem hiszem, hogy érdemes asszimilálódni. De a törvényeket be kell tartani.
Arpad,egy csikos baranyka atjott:12:37:14-kor,tereldma vissza,lecci!
egyébként szerintem teljesen nem kéne elvetni a "rasszok" témakört-fogalmat sem, pl. az USA-ban hány helyen kérdezik meg ki mihez tartozik, fehér, fekete, vagy kék, pedig elvileg mi is az USA mintát követjük (PC, médiában a kissebségek megjelenítése), és a híradókban is úgy kezdik hogy 20 év körüli fehér/színes/kreol bőrű elkövetőt keres a rendőrség, csak ugye ott pár millióval többen vannak a spanyolajkúak meg a feketét mint nálunk a cigányok. És minden erőfeszítés ellenére ugyanúgy megmaradt a "rasszizmus" délen, vagy ugyanúgy a közel 2,5 millió sittes nagyrésze fekete és latino, és ma már inkább kerítést építenének mint hogy a liberalizmus jegyében ünnepelnék a kultúrák keveredésés...
Az a gáz hogy mivel mi vagyunk az elmaradott kelet ehhez próbálunk igazodni, csak ennek ugyanez lesz a vége, mint az USA-ban, Franciaországban, Németországban, Angliában. ahol sikerült elérni, hogy senki sem beszélhet a témáról (mert rasszizmus stb..), viszont ettől minden csak sokkal rosszabb lett (lásd francia csőcselék esete, vagy muzulmánok Angliában). Az tény hogy amíg ezekre nincs megoldás, addig nálunk sem lesz.
kisfisch, olvastam a másik hozzászólásodat is, de nem értettem,az érintett szószpark részt meg nem láttam.
Azt tényleg Szutyiennek írtam. Irány a meló.
Átlagos, Szutyien viszont leírta, hogy csak arra akart kilyukadni, hogy a cigányok is magyarok, nem arra, hogy ő nem magyar.
Ha nem haggyátok abba tuggyukmizést, megyek motorozni vagy kurucozni :-) Picsabamá.

Úgy beszéltek a cigányságról, mintha egységes népcsoport volna. Pedig nem.

Nekem egyszer egy idős cigányasszony a vonaton azt mondta, azért utálja az oláh cigányokat, mert nem érti a nyelvüket és szemből is meg tudják átkozni.
TH 2006.12.12. 12:54:32
kisfisch, olvastam a másik hozzászólásodat is, de nem értettem,az érintett szószpark részt meg nem láttam

ja, ok. na megyek útlevelet csináltatni..
Vászka, ez pont olyan, mint hogy egységes csoportként kezelem a kínaiakat is, pedig egy csomóan Vietnamból, Koreából stb. jöttek...
galileo: azt ír amit akar a csíkosbárány... hülyeséget ír ne foglalkozz vele. Nem kell összarni magad, hogy Uristen. Hülye oszt jónapot:)
Kishal, akkor az eu-n kívülre tartasz :)
pozitiv diszkriminacio, de ugy hogy ne menjen fel a pumpa az amugy sem tul jol elö "feher" emberekben, mert abbol borogatas töres zuzas lenne.
de egy sulyosan elmaradott kistersegben, hogy a p-be lehet +diszkriminalni, ahol mindenki a küszöböt ragja? sehogy csakis a fiatalokat kene valahogy kikaparni a szarbol- bar a mostani oktatasi törv. nem eppen erre hajaz, es ha nekik kinyitjak a kapukat megint belazad a jonep, szoval nem könnyü.
ha majd "mi" eljutunk egy olyan eletszinvonalra, hogy lesz a tarsadalomban annyi tartalek hogy ezzel a problemaval komolyan foglalkozzon, akkor esetleg lesz valami de addig semmi.
TH - haverom mesélte (Józsefváros), hogy mikor megérkeztek a vásáros-cirkuszos népek csapódtak be a spaletták sorban mint a Süsüben. Előszőr a cigósoron. Kerülték a konfliktust.

A rizsevőket meg rossz példa ide felhozni, mert baromi zárt közösség, minden konfliktust portán belül intéznek, a külvilág felé rettenetesen vigyáznak.
A "mondjuk vagy ne mondjuk hogy cigány-e" problémára nem fogunk választ lelni szociológiai körökkel. Egy mérce legyen: az, hogy az adott állítás igaz-e.
"népes rokonsága..." népes volt-e? Igen. Rokonság volt-e? Alighanem. Akkor az állítás igaz, nincs probléma. Hogy kissé pejoratív a megfogalmazás? Passz. Az legyen a Győrffi problémája.
Ha állandóan, minden egyes szavunkat patikamérlegen kell méricskélni, hogy ugyan, nem sért-e meg valakit, azzal teljesen lebénul a (pár)beszéd lehetősége; ráadásul pont olyan témákban, amikről nagyon, de nagyon sokat kéne beszélnünk, hogy valami megoldás körvonalazódhasson. (Ugyan, hogy lehetne valamelyest orvosolni a cigányproblémát, ha közben ki sem ejthetem a számon azt a szót, hogy 'cigány'?)
A radikális liberális álláspontnak annak kéne lennie, hogy legyen jogunk igazat mondani. Ha az a tény, hogy 'az elkövető cigány volt', akkor 'az elkövető cigány volt', ez hangozzék így.
Hogy ez egyeseket gyűlöletre uszít? és azt mondják majd erre, hogy rezervátumba az összes cigányt? netán tettlegesen bántalmazzák ennek hatására egy cigány honfitársukat? Ott vannak a törvények: az előbbi uszítás, az utóbbi testi sértés, lehet ítélkezni, bírságolni, bebörtönözni. Csökevényes az igazságszolgáltatás? Ez nem az 'igazság', hanem a 'szolgáltatás' hibája; azt tessék javítgatni - mi addig is hadd mondjuk el azt, ami a szívünkön van!
Hogy a töpörödött agyúak miatt ne mondhassunk még igazat se (de csakis az igazat, mást nem!), ez nonszensz, ez ellen tiltakoznia kéne minden radikálliberálisnak.
Vázolom a folyamatot:
A népes rokonság elmegy segélyt igényelni. Majd elmennek rokkantnyugdíjassá tenni a tizenhatéves fiú gyermeket.Általában addig járnak mindkét helyre, még elnem érik, amit akarnak.

Egy kisvárosban élek a Postahivataltól egy háztömbnyire. Segélyosztás napján már a Posta előtt várja a népes rokonság a postást. Sőt, újabban már elvárjáka Postástól, hogy a Postához legközelebbi kocsmákba vigye utánuk a lóvét.

Aztán kezdetét veszi az össznépi habzsi-dőzsi. A piactéren a pecsenyésnél kétpofára zabálja a népes rokonság minden tagja a hurkát és a kolbászt.
estére a lepukkant non stop kocsmák tele vannak a rokonsággal, fogy a szesz és ordít a zenegépből az Aranyeső 25x.
Aztán jönnek a konfliktusok, az ordibálás és késrántás. Van, hogy előre kihívják a mentőt, mert késelés szag van a levegőben. Majd a népes rokonság egymásnak esik...
Vászka, én csak azt próbáltam mondani, hogy a külső, felületes szemlélő számára ezek egységes népcsoportok. Tudom én is a cigányokról, hogy ez nem igaz, de általánosságban azért beszélhetünk a cigányság nehéz helyzetéről.
TH - pont azt tesszük, kivéve a vasutas srác :)

Emlékszel a mohamedám hitre tért falura? Érdekes dolgok ezek.
ringwraith:ok,igazad van.
Gergő: én is kőbányai vagyok eredetileg, mégse gondolom, hogy a cigány kisebbség problémáit mi okozzuk, nem hiszem, hogy a kirekesztés miatt bicskázzák meg egymást is, fenyegetőznek okkal - ok nélkül. Ha tetszik ha nem, az ha valaki így viselkedik, mint a cikk szerint, az bizonyos mértékű értelmifogyatékosságra vall. Van ennek ez a környezeti eredetű verziója ami nálunk ELSŐSORBAN a cigányoknál figyelhető meg. Valahányszor ilyet hallok a hírekben összeszorul a gyomrom, és a többi, szerinted rasszista, értelmiségi is így van ezzel. Tudod, miközben mi itt vitatkozunk a megoldhatatlan probléma PC megfogalmazásán ez a réteg szaporodik, nem zárkozik fel, nem fejlődik, csak a létszámúk nő, meg a szakadék... Márpedig aki így nő fel, egy ilyen közösségben az később már nem integrálható a társadalomba, antiszociális, nem ismeri fel és nem követi a társadalmunk szabályait, de még az egyszerű ok - okozati kapcsolatokat se, mint ahogy azt se, hogy nem támadunk a segítségünkre érkezőkre, a végén lesz egy velünk élő közösség, teljes jogokkal, amelyik annyira szocializált egyénekből áll, mint mondjuk egy medve vagy más vadállat. Ez nem rasszizmus, tudod a világ nem fekete-fehér. Engem is elkeserít amikor azt hallom, hogy pl "Győzikének fel kéne fogni, hogy az életével játszik"... miért? mert roma létére van egy show műsora? ha nem tetszik nem kell nézni... és legfőképpen nem kell epéthányni hogy roma létére futja autóra meg utazásra... nem attól van nekünk kevesebb. De a putri telepek roma hordái más tészta ... bonusz kérdés, mi lesz abból ha nincstelen családok generációkon keresztül 6-8-10-12 gyereket vállalnak akár megélhetésként akár tudatlanságból?
Valahogy az ilyen cikkekből rögtön leveszi a polgár az etnikai hátteret. Pár napja meg ez volt, de ez elkerülte a nagyobb médiák figyelmét, vagy szándékos, nem tudom:

www.kuruc.info/reszletes.asp?MainID=35&HirID=7822
pammy: ezt én sem gondolom :-) Sikerült fogalommá lényegülnöm: már simogattam bucifejű cigány gengsztert, pénzeltem lusta családot, pozitíve diszkrimináltam feleslegesen stb. Ezeket nem mondtam soha itt, egy részüket nem is gondoltam, de hát mondom, itt már vminek a hivatkozási alapjává váltam.
Hiába az érvek a statisztikákkal, meg a rossz tapasztalatokkal, általánosítás, előítéletes gondolkodás mégse visz előre. Egyrészt mert nem humánus másrészt meg konzerválja ami van, ami végülis senkinek sem jó.

Itt a mit tehetünk, hogy jobb legyen kérdést esetleg érdemes körüljárni. Nekem pl. a szociális alapon adott segéllyel az a bajom, hogy várhatóan nem jó helyre kerül, elisszák. Egyrészt. Másrészt minden olyan segély, amit úgy adunk, hogy nem várunk cserébe semmit, megintcsak konzerválja az állapotokat.

Egy ötlet a pozitív diszkrimináció mellé, hogy a segélyt ne kizárólag szociális alapon ítéljék oda. Hanem pl. ha minden gyerek rendesen jár iskolába, van segély. Tehát adni és segíteni, és elvárni valamit.
Vászka, érdekes ez a kuruc: egyszerűen hányingert kapok már a stílustól is. Ugyanakkor valóban érdemes lenne nagyobb nyilvánosságot adni ezeknek az eseteknek is.
egyébként pozitív élmény:

sétálok 9. kerületben hétköznap délelőtt (kevés ember), jön szembe 10 cigány fiatal (na nem az a muszik fajta), és ugyanabba az utcába fordulunk be, gondoltam biztos elbasszák a napom, de csak annyi volt, hogy előreengedtek, hogy "menjél csak", ez így sokáig megmaradt bennem.

2.:
éjjel néhány barátommal ülünk Pécs belvárosában egy padon, egyszercsak odajön egy kigyurt 30 körüli cigány, mint később kiderült kick-boxoló volt, és ült is, na azzal kezdte hogy kinyitotta a kését, hogy most ezt vágjam bele, mert ő meg sem érzi, olyan kemény gyerek :)) Mondtam hogy inkább kihagyom, aztán elég jól elbeszélgetünk. Máskor jön teljesen részegen felém így bokszolást imitálva, így messziről nézve elég félelmetes volt, kicsit be is ijedtem, de aztán felismertem, ő is engem, aztán megint beszélgettünk, de ettől függetlenül én előíteles vagyok (inkább), néhány barátom már szerencsétlenül járt, késelés, egyéb, szóval akkor valami szalonliberálisnak inkább rasszista lennék egyelőre :)

Drágaszágaim

itt páran keverik az asszimiláció és az integráció fogalmát. A cigányoknál az utóbbit hiányoljátok igazából... Az asszimiláció nem feltétel a békés egymás mellett létezéshez, pld. egy itt élő francia - ha csak töri is a magyart - de "európai" kultúrát képvisel, úgy él, mint egy "európai" - nem hiszem hogy pár tényleg elvakult trianonbuzi kivételével bárkinél kicsapná a biztit.

A zsidóknál pont az volt a tragédia - zárójel - hogy asszimilálódtak ők ezerrel, a szefárd bankártól a koldusszegény galíciai menekültig. Harcoltak '48-ban, megtanultak szépen magyarul, korszakos művészek, tudósok hosszú sorát termelték ki, aztán még ki is tértek, mégsem tudták elérni, hogy ne irtsák ki őket. (Teszem hozzá, a cigányokat is).

Következő gondolat: a "cigány nem dolgozik" mondat árnyalandó, 1990 óta nem dolgozik tudniillik. Vagyis sokkal kevesebbet. Ők végezték a szar, droid munkát, a nehézipar hanyatlásával ők repültek először.

Mondjuk ha ma belenéztek egy építkezési gödörbe, ott is "magasabb lesz a számarányuk relatíve", nem csak a börtönökben. Bocs, ha illúziókat romboltam :))
galileo 2006.12.12. 12:53:43

miert pont csikos?
TH - a stílusuk valóban több mint érdekes. A fórumjuk pedig döbb. Ugyanez a másik is.

Megem: asszem árpádsávos, nem csíkos. Vagy kismalac :)

Pascal: ezért javasoltam a megélhetése szó használatát, mert ez olyan tipikus lumpen magatartás. Nem csak cigó. Amikor kólára, cigire van pénz, de a gyereken nincs kabát. Ez szegénységi és életviteli kérdés. Nagyobbrészt nem a fehéreket sújtja, ez tény.

Pascal, az ötletedet már kitalálta valaki. De amig kellenek a stabil szavazatok, ne számíts ilyesmire.
a magántulajdon alapvetően faszság, a legtöbb társadalmi és személyes probléma visszavezethető erre a nonszenszre. a viszonylagos harmóniában élő természeti népek tudják ezt, úgyhogy itt valszeg a cigók járnak a helyes úton.

segélyből élni viszont ugyanúgy nonszensz és faszság. tessék dolgozni baszki, aki pedig nem óhajt azt vesse ki magából a közösség.

amúgy egy alapvető probléma minden újraelosztó rendszerrel kapcsolatban, hogy egy idő után túl sokan akarnak a fasz jó végén lenni, és fenntarthatatlanná válik a dolog. az egyik megoldás hogy születésnél rögzítjük hogy kinek hol a helye (nemesek vs. rabszolgák, kasztrendszer), a másik hogy elfogadjuk hogy időnként borul a dolog (forradalom, belháború) és utánna kezdhetjük előről.
Esetleg az érintetteket is bevonhatnánk a diskurzusba... gondolok itt a (feltételezett) cigányokra és mentősökre. Egy kis párbeszéd még senkinek sem ártott meg.
Igazad van, junglegreen. Holnap mennék hozzád lopni.
Az első néhány tucat hozzászólást olvasva felment bennem a pumpa. Már megint a többségi társadalom a hibás. Ahhoz, hogy a többségi társadalom megszűntesse a kisebbség szegregációját kell (persze csak tippelek) min. 50 év. Ez azt jelenti, addig tűrjem el, hogy pl. agyonverjenek a gyerekeim szeme láttára, mert nehéz gyerekkoruk volt? Vagy tartsam természetesnek, hogy falkába verődve randalírozzanak, ha úgy tartja kedvük? Vagy viseljem el kórházban fekve, hogy tömegesen óbégatnak a kórház folyosóin, mert meghalt az egyik rokon a párszáz fős családjukból? Nekem nincs időm kivárni ezt az ötven évet, mert addigra elpatkolok, viszont addig is szeretnék nyugodtan élni. Ja, és néhány napja már leírtam: hozzám háromszor akartak betörni, mindháromszor cigányok. Rohadt mocskos előítéleteim vannak, mi?
És Hippi, kűldenél fürdőruhás képet a feleségedről?
junglegreen, csatlakoznék az előttem szólóhoz: velem is megoszthatod saját tulajdonodat, ha te ezt ekkora butaságnak tartod.
Kangörény, hozzászólásod nem mondhatni, hogy előrevinné a társalgást, ezeket a köröket már lefutottuk, olvass egy kicsit a későbbi hozzászólásokba is...
Hogy a megoldásokról is essen szó. Mi lenne, ha a gyermekek után járó segélyt csak akkor vehetnék fel, ha a kiskorú gyermek igazoltan tanuló. Ezzel rá lennének a családok kényszerítve, hogy a gyerek minden nap elmenjen a rohadt iskolába, ahol esetleg ragad rá valami a koszon kívül.
Vagy lehet elmenni jó messzire, van még vagyonközösséges hej a világon, még fűteni sem kell :)
MMaister, de az otthoni tanulás körülményeit is meg kéne teremteni. Bentlakásos suli azoknak, akik bukásra állnak v. nem járnak be?
Igaz, az hogy elmegy a suliba a kisded, még kevés. Nagyon.
Vászka,az még 0. Az is baj,hogy nincs nagyon következménye a bukásnak. az egész család sz*rik bele, így aztán a gyerek is...
Sőt, tudtommal egy bizonyos roppant intelligens oktatási miniszterünk megszüntette a bukást alsótagozatban...
MMaister, neked is mondom, a beiskolázáshoz kötött támogatás már egyszer ki lett találva. Aztán jött egy kormányváltás, és kellettek azok a szavazatok.
MMaiste, Pascal: a rendesen jár iskolába azonos lenne a "megfenyegettük az igazgatót, hogy ha jelenteni meri a hiányzásokat megöljük családostul" megoldásokkal. A segélyt elinnák, a lakhatási támogatásból ágy helyett plazma tévét vennének, az államtól kapott lakást lepusztitanák, eladnák stb... az igazság az, hogy minden problémás család mellé egy gyám kéne kvázi.. aki megmondja nekik mit tehetnek mit nem, aztán ha elitták a családi pótlékot a gyerek meg az iskola mellé jár akkor a gyerek menne állami gondozásba a szülők meg a börtönbe. De persze ezt nem lehet, kvázi minden marad a régiben. Ráadásul a menthetetlen rétegtől lehet csak úgy szabadulnánk meg, ha bevezetnénk azt amit az államokba, hogy tök mindegy, hogy csak zsebtolvajlás, vagy biciklilopás, x. alkalom, visszaeső, életfogytiglan azt passz.. csak hát a börtönök már így is tele vannak
TH - nem hiszem, hogy stresszelni kéne egy 8 éves nudlipöcsöt osztályzatokkal. Különös tekintettel a kézségtárgyakra.

Na, és most megváltjuk az iskolaredszert is: ez így nem jó.
Nem értem, miért lehetetlen sok gyereket megtanítani olvasni. Pl. Valami kontroll kell, abban egyetértünk. de az is biztos, hogy nem az alulfizetett frustrált pedagógus fogja jóra nevelni a kis zenészlurkókat.
ez jó volt TWÁ!!
postod nézése előtt olvastam a hírt, haverommal meg pont ezen kezdtünk filózni, hogy lassan vagy "hallgatólagosan debil" konszenzusként, szimbólumként tekint pl. erre az inkriminált szókapcsolatra mindenki pro és kontra, vagy valaki fel fogja-e kavarni ezt a mostanában kialakulóban lévő állóvizet ezzel kapcsolatban. Te rögtön, ez szép volt!

Várható volt, hogy nem egy radikál-liberális tesz meg vmi ilyesmit, hiszen a szókapcsolat a PC-filozófia korrekt kikerülése, és kikerülése közbeni körberöhögése. SZERINTEM!
Nem birom megallni, hogy a majd 500 kommentbol allo eszmefuttatasbol kiemeljem azokat a gyakran elofordulo elemeket, melyek alapveto tevhitrol, tudatlansagrol tesznek tanusagot.

A magyarorszagi ciganysag NEM HOMOGEN. Tessek ellatogatni egy roma honlapra, es kicsit tajekozodni. De meg ugyanazon csoporton belul is oriasi elteres mutatkozhat az eletvitelben.

A ciganyonk NEM BANJAK, ha ciganyoknak hivjak oket. Ok is igy definialjak magukat.

Nagyon sok cigany asszimilalodott, foleg a varosi ciganyok kozul. Talan nem tunik fel, mert a belenk ivodott eloitelet miatt csak akkor latjuk oket ciganynak, ha eppen hangosak/bunelkovetnek/verekednek.

Nem csak rozsadombi alliberalisok utaljak a rasszista felhangokat. Ne jojjunk allandoan a koltozz kozejuk dumaval, mert kurva unalmas es erv erteke nincs.

Teny, hogy ha valamilyen formaban lehetne statisztikat kesziteni, tobb cigany bunelkovetot talalnank a bortonokben (aranyaiban). De ugye konnyebb a kocsmai bicskazo ciganyt bortonbe baszni, mint a csilliardos nem cigany bunozoket? Csaszar Elod is embert olt, ugye?

Es vegul: Ne hasznaljuk mar a ciganymagyar ellentetpart, mert barmennyire is nem tetszik ez nekunk, OK IS MAGYAROK.
múltkor usziban kaptam egy király bőrgombát elsőként azt ajánlom fel.

ok, igazatok van, ez nyílván csak természeti közösségek és hippikommunák esetében működik, ebben a poszt-indusztriális, ultra-individualista, bürokratikus rémálomban kevéssé.
Ez tetszik, de telleg.

"a cigany emberek jelentos resze ugyanolyan joravalo ember, mint ti;"

Es? Akkor most futkarozzak korbe-korbe oromkodve a Hosok teren, hogy milyen fasza gyerek vagyok nem lopok, nem verekszem es fizetek adot? Uberallat hetvegi latvanyossagot lehetne osszehozni belole, viszem a komplett csaladot, hivunk meg hasonlo ismerosoket - mindenki hozzon magaval meg egy embert -, igy talan osszejovunk par millioan.


"a beiskolázáshoz kötött támogatás már egyszer ki lett találva. Aztán jött egy kormányváltás, és kellettek azok a szavazatok."

De az a fo, hogy az a media viszont 100% PC, igy a vezekles is biztositott. Csak az fog elkarhozni aki ramutat a hibakra. Aki eltakarja az nem. Persze kerdes ki kinek tesz ezzel jot.
conzumel:
a ciganyok is hasznaljak a cigany-magyar ellentetpart. mondjuk jarhatnank elol a peldaval, hasznaljunk, cigany-nem-cigany ellentetpart, hiszen a magyarorszagi ciganyok nyilvan magyarok. igazad van.
Nincs bevett fogalom a nemcigányra. A cigány-magyar ellentétpár így elég durva. A fehér emberről már nem is beszélve.
Na megjöttünk: ki a magyar? Hehee
Nincs bevett fogalom a nemcigányra: gádzsó? ;-]
Egyszeruen beszeljunk cigany-nem cigany ellentetparrol. Par karakterrel hosszabb, de kibirjuk.

Nanaa
Ok nem magyarnak definialnak bennunket:-) (altalaban)
cozumel: te ha sötétben mész hazafele a 8 kerben mondjuk, mitől félsz jobban, hogy egy kedves kisebbségi fiatalember lebicskáz a telefonodért, vagy hogy szembe jön a Gyurcsány és egyszer csak nekiáll adótcsalni?
Vannak az embernek természetes szükségletei... ilyen pl a biztonságra való igénye. a "Nagyok" bűncselekményeit a kisember nem érzi, a roma bűnelkövetők által megölt hozzátartozói, elrabolt vagyontárgyai, összetört biztonságérzete viszont garantáltan kivágja a biztosítékot. Amíg a "szalon liberálisok" ezek ellen a nyilvánvaló tények ellen megoldás helyett ideológiával harcolnak addig csak a feszültség nő. Aztán idővel majd emberek halnak meg amikor túl sok lesz a feszültség.
ooo
Pontosan. Tolem is igy kerdezett ra a szomszed ciganyasszony, amikor nyar kozepe tajan mar eleg jol lebarnulva latott:-)
Pammy
'98 ota elek a nyockerben, es meg egyszer sem feltem. Pedig jartam haza sotetben. Jottek velem szembe ciganyok.

Mi tobb, a hazunkban is tobb cigany csalad el.

Amugy speci nekem jobban bassza a csorom az a politikus/vallalkozo, aki milliokat csalva ront az orszag eletszinvonalan, mint az a cigo, aki lenyulja a biciglim. Ilyen is van, nem egyforman itelunk meg dolgokat.
pammy
kimondtad a kulcsszot: feszultseg. nekik letelemuk (nem ugy allgemeine a ciganyoknak, hanem azoknak a ciganyoknak, akikrol szo van) a rombolo feszultseg, ez a baj.
Engem a fehérgalléros, meg az erőszakos bűnöző is baromira bosszant, de ha választhatok, inkább vigyék az adóm 10-20 %-át, mint évente kétszer bicska az oldalamba.
lehet azzal jönni, hogy megfenyegetik a tanárokat, otthoni tanulás....stb..de ez már egy következő probléma. Szépen sorban kell megoldani a dolgokat.

1. a putriban született pulya is járjon osiba. Én erre adtam egy megoldási javaslatot. Nyílván ez újabb problémákat vet fel, de egy lépéssel közelebb kerültünk a Nirvana-hoz.

2.?
Bocs, tudom, hogy előző hozzászólásom pikáns ezzel a nickkel :)
vászka!
nehogy már sajnáljam a tanárokat..(egy részüket tisztlem,a többségüket iskola 200 méteres körzetébe se engedném)

mm!
azért az a nirvána mesze van még
A bortonokben ulo ciganyoknak egy resze valoban eroszakos buncselekmenyert ul.
Nagyobbik resze viszont vagyon ellen elkovetettert.

Abban sem vagyok biztos, hogy a vallalkozo urak nem olnek embert, ha mar itt tartunk. Persze nem hirtelen felindulasbol es nem bicskaval...
Ne cigányozz szőke geci:))
Igazad van, Cozumel, de direkt azért sarkítottam, ne relativizáljuk már a különféle bűncselekményeket. Mert pár kommentező itt úgy tesz, mintha bagatell lenne, ha például valakinek kirámolják az udvarát.
Tribuszerné!

Semmi gáz, tisztejjük itten a másságot :-)
MMaister: most is kötelező, elvileg van rá x db megoldás hogy behajtsák.... megin nem találtuk fel a spanyol viaszt dehát ez egy ilyen probléma :(
cozumel: hidd el, nem a távolból szemlélem a problémát, velem is jönnek szembe és néha meg se támadnak.. de ettől még nem gondolom azt, hogy a probléma nem létezik. A zebra se gondolja, a békésen alvó oroszlánról, hogy kamu az egész, hogy ezek zebrát esznek lám még élek.
csak egy kérdésre válaszolj, amikor egy ilyen bűncselekményt olvasol valahol, nem tudod azonnal kik voltak az elkövetők? Ez egy jelenség ami ellen harcolni kell. Nem a rendes romák ellen, nem a cigányság ellen, hanem ez ellen a közösségi bűnözés ellen.
Kangoreny:erdemes vegigolvasni,mert fordulatot vett utanna a tarsalgas,termeszetesen jo iranyba.
Viszont a rossz hirem:az 50 inkabb 60-70ev minimum.Az elozo rezsim is azzal rontotta el,hogy "gyors",1-2evtizedes kifutasu programmba nyomta bele azt a nemkevesmilliot!Igenis evszazadok alatt halmozodtak fel itt feszultsegek,a romaholocaust is csak 4-5eve lett feldolgozva,publikalva rendesen.
En nagyon elegedett leszek,ha a gyermekeink mar tul tudnak lepni ezen a problemakoron,egyensulyi helyzet all elo.

megen:nemkell csunyara gondolni,belebujt a Shirkhan!
Tristedur a "getto" környéki iskolák tanárait nyugodtan sajnálhatod, van miért.
A lópikulát sért. Ez egy hír, vagy legalábbis annak tálalták. Odamentek, oszt' jól baromkodni kezdtek. Ettől hír az, hogy meghalt vki. Na most ha hír, és én mint MTI vagy bármi más, le akarom írni, akkor hogy a csudába tudnék arra utalni, hogy kik és milyen körből mentek oda baromkodni? Ennél finomabban már nem lehet. Semmi baj ezzel. A valódi kérdés az, hogy akkor lehozható-e ez a hír, vagy nem. Ha lehozzák, akkor ez 22-es csapdája, mert hát valahogy körül kell írni, hogy kik voltak. Társadalmi beidegződés az, hogy ilyenkor mindenki arra a bizonyos etnikumra gondol.
Tribuszerne,
"Engem a fehérgalléros, meg az erőszakos bűnöző is baromira bosszant, de ha választhatok, inkább vigyék az adóm 10-20 %-át, mint évente kétszer bicska az oldalamba."

Sztem meg kapjak el a fehergallerosokat, az abbol elkobozott penzbol meg noveljek a kozbiztonsagot:)
Princz Gabor 34 milliard. Sztem futna egy-ket kamerara, meg benzinre a rendorautoba;) Hogy az egyeb felszereleseikrol mar ne is beszeljek:D
cozumel:

Respect. Valami hasonlót akartam volna mondani. Itt páran nem túl árnyaltan oldják megfele a cigánykérdést, királyvízben. :)

Tiko:

Légy nagyon erős, a 34 (vagy több) milliárdnak Princz legfeljebb a töredékét látta. Vitte. Főleg, költötte el. Pártjaink, az összes, valószínűleg többet. De sok művész is mesélhetne, köztük egyébként értékes figurák... Jó játék volt a postabankosdi.
RoFä, teljesen vilagos:) De ok is fehergallerosok nem?:)
"A jovoben csak azok kaphatnak segelyt,akik reszt vesznek az onkormanyzatok altal szervezett kozmunkakban,a szocialis segely osszege pedig nem haladhatja meg a netto minimalbert es emelkedik a csaladi potlek is.Az Orszaggyules hetfon fogadta el az ezeket is eloiro egyes szocialis targyu torvenyek modositasarol szolo javaslatot."
off

Rosszindulatú Vászka
2006.12.12. 12:59:23
Kishal, akkor az eu-n kívülre tartasz :)

nem, csak Németországba, de a személyi csak a határátlépésre elég, minden máshoz útlevél kell

on
kisfisch, nekem mindenhez eleg az id az uk-ban, pedig ezek azt sem tudjak, micsoda. bankszamlat nyitottam vele!!! a legkorulmenyesebb dologhoz is eleg volt:)
Most lelepek,mert neha gyereket is kell nevelni. Nehogy valami kockafeju droid legyen majd, aki a vilagot csak fekete-feherben latja, es a szivarvanyrol azt hiszi, hogy az valami tuzzel-vassal irtando deviancia...
galileo 2006.12.12. 15:03:33

remek! akkor talan lesz is vmi!

off megént

nanaa 2006.12.12. 15:16:41

hát akkor ez biztos valami egyedi szabályozás.. mondjuk az útlevelesdi sem tragédia, csak egyszerűen nem tudtam róla. amikor bementem az arbeitsamtba munkavállalási engedélyért, akkor mondták, hogy útlevél nélkül nem megy a dolog

on
Tiko : távol álljon tőlem, hogy védjem a fehérgalléros bűnözést, de ezek a pénzek mentek valahova, bizzunk benne, hogy viszonylag kisebbik részükből lett nyaraló, terepjáró meg párt plakát, és nagyobb részük valahogy hasznosan, ha nem is legálisan visszacsorgott a gazdaságba. Mert hát annál, ha az imprilista kapitalista nagytőkés kizsákmányol már csak egy szarabb van, ha nem. Persze ha úgy vesszük a roma bűnelkövető is munkahelyet teremt kocsmárosok számára.
kisfisch

ha plasztik szemelyid van, akkor el kell fogadniuk...
ha nem, akkor nem, persze, de ma mar szinte mindenkinek az van, nem?
jawohl, plastik, aber trotzdem..

Érdekes. Én (munkámból kifolyólag) napi szinten találkozom cigányokkal. (Nem romákkal, nem kreolokkal, cigányokkal. Hamár az önkormányzatuk cigány önkormányzat, akkor én miért nem mondhatom rájuk, hogy cigányok?) Érdekes módon jóval több erőszakos bűncselekményt követnek el mint nem cigány társaik. Miért? Kirekesztik őket? Kik? A nem cigányok? Ekkora baromságot régen hallottam. Aki nem akar egy társadalomhoz tartozni, az nem is fog. Azután lehet sírni, hogy kirekesztik őket. Nem kap munkát? Vannak cigány vállalkozók, akik kubikos munkára hordják az embereket, vagy építkazésekre. PANASZKODNAK, hogy nincs elég ember, alig tudnak 8-10-et összeszedni (Persze, hogy panaszkodnak, mert mennél több cigányt fognak munkára, annál több állami támogatást kapnak). Szóval egyszerűen nem akarnak elmenni dolgozni. Mert büdös a munka. Ennek a népcsoportnak nem arról szól a történelme, hogy végigdolgozták a fél világot. Szenzációsan zenélnek, van ritmusérzékük. Miért van mégis elenyészően kevés cigány zenész? Ja, hogy tanulni is kéne. Az pedig megint nem megy, mert egyszerűbb otthon vakargatni a pöcsüket, mint magolni a leckét.
dann ich hab` keine ahnung...
cigányzenészből több van, mint amennyinek van állás... az se egy egyszerű szakma, de ott dinasztiák vannak, a muzsikus cigány meg a putri cigány két teljesen különböző társadalmi réteg. A putri cigányból nem lesz muzsikus cigány mert mitől lenne. Neki nem tolták a hegedűt a kezébe három évesen, alkalmasint se tehetséget se hagyományt nem hozott magával.
Cactus, most te ügyesen megoldottad a kérdést, köszönjük a hasznos hozzászólást!
a temahoz visszaterve: nem sert semmit a "nepes rokonsag", es en mint total liberalis mondom, h az sem sertene, ha a szarmazast is megjelolnek. amikor regisztraltam az orvoshoz itt, be kellett jelolnom, milyen fatja vagyok. a white other kategoriaba kerultem. nem ereztem sertonek a kerdest.
en ezt nem ertem, h ez miert lenne rasszizmus. Asszem, a tenyeket nem lehet rasszizmusnak mondani. Ha ciganyt irtal volna (roma) szerintem meg az sem lenne gaz. Ez van. Szerintm joerzesu cigany inkabb szegyelli, mint ombucmannert kiallt. Es azok a hozzaszolok, akik tagadjak, h a mentosokkel nap mint nap ez tortenik, csak vitrinben meg kepeskonyvben lattak meg ciganyt. Nyilvan a megoldason is el kell toprengeni, de az CSAK a tenyek felmeresevel kezdodhet, nem onbecsapassal.
meg hagyjuk mar ezt a ciganyzenesz dolgot. Tegye fel a kezet az akinek a cigany ismerosei kozott tobb a zenesz, mint a munkanelkuli.
én jelentkezem :)))
en ezt nem ertem Pammy mi ez a fehergalleru visszacsorgatja a lovet. Vegulis akkor lehetne annak is orulni, h a zsebtolvajok is vesznek vmit a lovebol, oszt AFA, munkahely, jovedeki ado, lenduletben az orszag.
Jo, aki egy plakaton latta mar a 100tagut az nem er.
Egyebkent az jo volt, amikor volt a kelet-szlovakiai ehseglazadas, ciganyok betortek a boltba stb. Akkorat rohogtem amikor hozta a TV a kulfoldi hirek kozott, gyanutlanul nezem, h loser szlovakok, es persze a ciganyok megszolaltak MAGYARUL, hogyhat ehezunk fazunk, persze az interjualany keze televolt vodkaval meg cigivel..
cozumel: kiraly vagy
da: azért mondtam, hogy védeni nem védeném, de nagyon sok gazdasági bűncselekmény cégek fenntartását szolgálja, persze a végső cél a profit, de 90ben papiron nem volt senkinek semmije, ha mindenki fehérben jűtszott volna sok cég nem indult volna el azok közül amik ma már hasznos résztvevői a gazdaságnak.. ettől persze a bűn még bűn marad...
Átlagos 2006.12.12. 12:45:36
"Ja! Az meg mi a csoda, h "csak" az anyanyelve magyar vkinek, ő maga nem???? Ha sziú (vagy bármi más), akkor keresse fel ősei földjét, osztán maradjon is ott. Onnan ossza azután az észt!"

Már elnézést kérek, milyen alapon mondod meg, hogy ki hova menjen!? Én most Nyugat-Európában dolgozom, és itt néhány neonácit leszámítva senkinek nem jut eszébe elküldeni Magyarlandba azért, mert nem a helyi többségi nemzethez tartozom, hanem magyar az útlevelem (ergo magyar vagyok).
Szutyien: jo neked, en Ausztriaban nem ezt tapasztalom.
pammy: ertem en, de hadd ne oruljek. Valaki nagyban lopott, utana kifeheritette, most munkat ad. Hatjo.
da: gyere nyugatabbra... :)))... az Unióban szabad munkaerővándorlás van, mindenki ott telepedhet le, ahol neki tetszik.
da: örülni én se örülök.. de azért valamennyit mentünk előre is igyexem erre koncentrálni nem arra, hogy ha pár száz kilométerrel arréb születtem volna akkor mi lenne :)
Érdekes, hogy a cigány zenészről rögtön mindenkinek a cigányzenész jut eszébe. Mindegy. Bár ez is jelent valamit. Ez olyasmi mintha a néger zenészekről mindenkinek csak a termékenységi rituálék tánca ugrana be. És én vagyok előítéletes. :D

Ha esetleg valaki az állami szférában akarná a cigányokat munkához juttatni szeretném emlékeztetni rá, hogy egyrészt az okmányirodák az önkormányzatokhoz tartoznak, ergo rögtön meg lehetne oldani a helyi problémákat, másrészt azért nem árt, ha olyan ember ül egy nyilvántartás előtt, akitől nem igazán várható az el, hogy esetleg bele-bele javít. Ha viszont valakit csak úgy kiemelünk a putriból, hogy nesze, itt egy számítógép dolgozz rajta, be sem fogja tudni kapcsolni (minimális felhasználói ismeret azért nem árt, ami ugye bizonyos iskolázottságot tételez fel), másrészt semmi garanciát nem látok arra, hogy nem fogja a rokonság érdekeit szem előtt tartva módosítani az adatokat.

Ha pedig már megfelel a fenti két kritériumnak (ti.: van egy tanfolyma, ahol megtanulta a számítógép használatát, illetve nem bűnöző környezetből került ki) akkor már van annyira képzett és iskolázott, hogy nem szükséges számára könyöradomány.

Megjegyzem jelenleg olyan jellegű pozitív diszkrimináció van az állami szektorban, hogy ha egy munkára két azonos kvalitásokkal és végzettséggel rendelkező személy jelentkezik, és az egyik cigány, akkor a cigányt KELL felvenni. A probléma az egésszel az, hogy ilyen esetről még nem hallottam.
Nibelung
Re: "keresztény játékszabályok"

A tiz parancsolat a keresztény/zsido etika, a törvénykezés alapja. Aki betartja a törvényeket az eléggé asszimilàlt. Hogy a magàt magyarnak vallo polgàr honnan szàrmazik, a magyaron kivül milyen nyelven beszél, milyen vallàst àpol nincs jelentösége, az nem viszket senkinek. Ha valakinenk mégis, az ö baja.
szerintem ez teljesen vilagos mindenki szamara: NAgy a baj, nem dolgoznak, nem tanulnak, bunoznek. H miert? Nem tanultak meg. Meg kell tanitani. De sajnos ezt csak paternalisztikus modon lehet, az meg nem PC.
mi az a pk? amugy mindenki pc-t irt feljebb
hat pol.Korrekt
de csak vicc volt csak utalom a smileyt
Cactus: mindegy hogy egybe vagy külön írjuk, a probléma a cigányzenésszel és a cigány zenésszel ugyanaz ... kevés a fóka sok az eszkimó, a "fehérek" közt is "dinasztiák" vannak zenében, ha abból jössz valszinű úgyis zenész leszel, ha nem a 100tagúban akkor a mávban de végülis tökmindegy.. tele az ország állástalan zenésszel
thats how i can learn. cheers.
Lehet, hogy egyedül maradok a véleményemmel, de szerintem lejjebb adhatnánk az asszimilációt elváró vagy hiányoló vagy elősegíteni kívánó attitűdből.

Megette a fene, ha a magyar középosztály asszimilációs céllá válik. Inkább óvni kellene az ettől különböző tradícióinkat. Mint például a cigányságét.
én a világ legmegértőbb , legtoleránsabb embere vagyok :)
legalábbis ezt gondoltam (szerettem gondolni magamról)
egész addig amíg nem költözött a szomszédunkba egy cigány család "népes rokonsággal"
az együttélés legalapvetőbb szabályait is magasról szarják le (és nem voltak tulzott elvárásaim)
azt hiszem , hogy könnyű úgy toleranciáról papolni , hogy semmi közvetlen kapcsolat sincs a "jogvédő" és a védelme tárgya közt
és félreértés ne legyen ha nem cigány hanem egy gurka serpa viselkedne úgy ahogy ők akkor az szintén kurvára nem tetszene.....
woland... integráció, nem asszimiláció
a mentősök bántalmazása nem tradíció hanem seggfejség :P
pammy

Utúbbiban egyetértünk. Bárki csinálja is.

Integráció dolgában meg nem/sem, lásd fentebb.
Nem olvastam végig, csak bele-beleolvastam pár helyütt, de komolyan mondom, besz@rok, mennyi széplélek védi ezt az "igen régóta egy vándoréletet élő nép"-et, "aki többek között azért vándorolt, mert ahol járt, onnan sok minden eltűnt eredeti gazdájától" (az idézet egy korábbi hozzászólótól). Nem az asszimilálódást várnánk el ugyanis, hanem az emberi normák szerinti együttélést.
borovi: hát ez az....
nekem sem kéne tőlük bónusz trekk csak a minimum..
de sajna az sincs meg
Nna, most arra reagalnek, hogy evszazadokon keresztul nem sikerult asszimilalodniuk/integralodniuk.

Ugye itt senki nem gondolja komolyan, hogy a XVII.-XVIII. szazadban barki probalkozott ezzel az emberi jogokat figyelembe veve, a demokracia szabalyainak minimuma szerint? De nem is kerjuk szamon ezeket a szempontokat, hiszen akkoriban meg nem voltak szempontok.
Az eroszakos kotelezes pedig csak ellenallast fog szulni.
Ugye nalunk is milyen sokan megtanultak oroszul:-)

Az elso emberi lepteku probalkozasok a cucilizmusban tortentek, de jol elkurtak, mert nem ismertek a szolast a halrol versus a halaszat oktatasarol.

A rendszervaltas utan jott a kovetkezo lepes, ahol megjelentek az oket "kepviselo" megelhetesi politikusok, mert ugye nekik mitol lenne tisztessegesebb a politikusi gardaja, mitn a tobbsegi tarsadalome?
Garantalni lehetett az eredmenyt: kurvara nem lesz eredmeny.

Kozben azert az orszag egyes reszein sikreult oket teljesen elszegenyiteni, no nem szandekosan, csak "igy alakult". Mert a szocko ipar ugyan felszivta a kepzetlen, tanulatlan munkaerot, de a szocko iparnak egy szep nap vege lett, bezart a gyar, szakma nelkul meg ugye a nem cigany sem kell sehova ma mar.

Szoval most ott tartunk, hogy szettart karokkal varunk okos otleteket. Mert a helyzet szar, ez teny. Valtoztatnunk kell, mert a ciganysag sem szaporodik mar olyan utemben, mitn 3-4 evtizede, de meg mindig joval magasabb a szuletesi szam a nem cigany 1.4 gyerekes csaladmodellhez kepest.

Ha tetszik vagy nem, ok (IS)lesznek a jovo mernokei, tanarai, orvosai, informatikusai, ujsagiroi. Bennuk fog tovabb elni Jozsef Attila szeretete, a magyar nepdalok ismerete, kulturank vedelmezese.

Tehat megoldast KELL talalni, hogy a ciganysag kozepkori szinten levo retegeit felzarkoztassuk. Es a megoldas nem fog felulrol jonni, mert szakerto politikusaink ezt is siman elbaltazzaj ujra meg ujra.

De a legprofibb felulrol indulo felzarkoztatasi koncepcio sem tud rendetrakni a FEJEKBEN. Amig zsigerbol utaljuk oket es inkabb atmegyunk a tuloldalra, addig semmi nem fog valtozni.

cozumel

kösz, hogy helyettem is írsz ennyit :)) De:

A felzárkóztatási koncepciónak kutya kötelessége, hogy megpróbáljon a fejekben is rendet tenni. Persze nem erőszakkal, hanem pozitív példával.

Mondok erre egy példát a mainstream, popkultúrából (nem mint felzárkóztatás, hanem mint érdekes példa). Ott a Gáspár Laci nevű ember. Nem díszcigány, volt balhéja is, van neki kurva jó hangja, és ráadásul ami koncertet eddig láttam tőle, egyszer sem playbackelt, hanem rendesen nyomta bele a közönség arcába három méterről. Nem mondom, hogy mekkora művész, de népszerű.

Ehhez képest nemmondommegmilyen céges bulin a körülöttem álló - minimum - középosztálybeli hallgatók egy elég vaskos részhalmaza húzta az orrát, és megjegyzéseket tett a koncertje közben. Pedig szerintem marha jó bulit csinált.

Látszólag ellentmondok magamnak, de mégsem. Kellene ilyen példából még sok. A médiában, meg a bárhol. A szomszédban, a hivatalban, a rendőrök között, a jóégtudja. Nem tudom, hogy lehet elérni, ne kérdezzétek.

Az tuti, hogy a hőzöngés semmire sem vezet, csak lesz még sok összezördülés belőle, urambocsá gyilkosság.
cozumel:
szerintem megoldásod neked sincs...ugye?
rohamosan csökken a mérsékelt véleményre való hajlam amint kénytelen leszel a szomszédságukban élni...
hidd el
a nepes azt jelenti h sok...mi ebben a serto?

jobb lenne a "nagyszamu"/ "szamos" stb

amugy gondolom valami etnikumrol van szo

kihaénnem:
ebbe beletrafáltál :)
Hívtatok, itt vagyok. Mármint mentőst kértetek. A cigány betegeimmel semmivel sincs több baj, mint a többiekkel. Gond, erőszak a részeg, drogos és hasonló betegekkel van bőrszíntől és anyagi helyzettől függetlenül. Meg a rendes beteg részeg hozzátartozójával.A helyzet az esetek döntő többségében kezelhető, de ez valóban veszélyes foglalkozás, kapunk is érte havi bruttó 22 ezer forint veszélyességi pótlékot. De ez már egy másik történet...
Egyébként elképeszt a rasszizmus, ami a hozzászólások zöméből árad.
cilidoktornéni:
gondolom Te nem kell , hogy együtt élj velük
hidd el ha olyan helyzetben lennél mint én akkor nem találnád olyan elképesztőnek a dolgot
egyébként azt hiszem a hozzászólók nagy része nem rasszista csak nevén nevezi a dolgot
Draga Artmoney
Nem hibaztatlak, hogy nem olvasol vegig kb. 600 postot.
Ugyhogy nem is tudhatod, amit mar legalabb ketszer emlitettem, hogy MELLETTUK eltem evekig a VIII. keruletben.
Es korabban evekig a kisvarosbani is, ahol felnottem.

Sot, olyan is tortent, hogy loptak tolunk. De valahogy nehezemre esik az altalanositas ennek ellenere is.

Rugott mar gyomorba nem cigany polgartasam is egy szilveszteri buliban, pedig en csak rossz helyen alltam a rossz idoben.
Most micsinaljak, utaljam akkor az egesz nem roma magyarsagot is?
Amugy rengeteg otletem van a megoldasra, bar becsulettel meg kell mondani, tobbseguk nem sajat kutfobol.

Sot, kepzeld, bizonyos dolgok meg penzben se kerulnenek.

cozumel!
igen, utáld...:)
(a baj az,hogy ötletektől,ígéretektől már leszakad a padlás...a helyzet meg egyre csak fokozódik)
cozumel:
tudod sokáig ,nagyon sokáig én sem úgy gondoltkodtam mint most
de aztán csak a tapasztalatok gyűltek és mindig rosszak aztán még rosszabak és előítélet nélküliből utóitéletes lettem (lásd worluk mester)
és nem általánosítok különösebben hidd el...
nekem nem a cigánysággal mint rasszal van bajom (már írtam pár posttal ezelőtt) nekem a normális együttélésre alkalmatlan kultúrájú csoporttal van bajom akik per pillanat történetesen a cigány kissebséghez tartoznak (de ha hottentotta vagy burundi lenne akkor velük lenne bajom)
ha meg a birtokunkban van a kábakő és tudjuk a megoldást pláne ingyen akkor miért marad minden a régiben?
mert a változtatáshoz két fél kell és az nem elég ha csak én akarok megoldást (akár a Te megoldásaid eggyikét)
Nem tudom, írta-e már valaki előttem, de azon kéne elgondolkodni, hogy egy olyan cikkről folyik a vita, amiben el sem hangzik a cigány vagy hasonló szavak egyike, mégis mindenki egyből arra gondol, hogy csak dzsipók lehettek.
Persze szerintem is barnabőrűek voltak
Hogy van e értelme 576-ik postnak, nem tudom. De abban biztos vagyok, amíg a roma/cigány problémával nem vagyunk képesek őszintén!! szembenézni, addig anyázás rasszistázás/hülyelibsizés lesz.

Árpád vajon miért rakta be ezt az egyébként hétköznapi kétsoros hírt?
(mondjuk provokálni se utolsó).

Motoszkál bennem, éppen azért mert hétköznapi. Mert igenis nap mint nap történnek hasonlók. És ahelyett hogy számotvetnénk a miértekkel, de komolyan, beállítottságtól függően cigányozunk/rasszistázunk.
artmoney, amíg a jelenlegi támogatási rendszer a primitív, gondolkodást és valamiféle távlati koncepciót nélkülöző ostoba segéylezésből áll, adig nem is lesz itt pozitív változás.
ebben is kellene a nyugati tapasztalatokat és hasznosítható eredméyneket átvenni, nem csak mindenféle valóság és kibeszélősókban, bűnöző szarháziak (pardon, bűnöző urak) emberi jogainak tiszteletben tartásában stb.

ott már évtizedekkel ezelőtt rájöttek h. az ilyen elvtelen segélyezés csak újratermeli a szegénységet/munkanélküliséget, kifejezett akadálya a beintegrálódásnak. erre nálunk méh mi a divat? fogjuk be a cigányok száját jókora segéylekkel, amikhez nyúlni nem lehet mert a bősz (sokszor megélhetési)emberjogvédők egyből rasszizmusról kárognak minden lehetséges fórumon, a külföldöt is beleértve.

nem tudom mikor rájöttek már h. nem halat kell adni az éhezőknak, hanem megtanítani őket halászni.
erre mi most mit csinálunk? :(((
így semmi esélye a cigányságnak a felzárkózásra, és borítékolható annak a barbarizmusnak az újrateremlődése amiről írt Tóta W.
ebben a kérdésben is csak balfaszkodunk, miközben pár éve lett volna egy félig pozitív javaslat, miszerint a segélyek kifizetését az iskolalátogatáshoz kötik (ami anélkül is alkotmányos kötelezettség).
eredmény mi lett? beindult a ballberális kórus h. ez diszkrimináci, burkolt rasszizmus és a jó ég tudja miket hordtak össze a megszokott repertoárjukból amiből ilyen esetekben idéznek.... így aztán ez a pozitív kezdeményezés is hamvába holt, hála a Gergő és LustaDick-féle cigányt csak tv-ben látú lilaagyú humanistáknak .....

sok blog lemegy mire ezen a téren better magyarland lesz :(((((

har móni:
hát asszem kb. eggyetértünk :)
egy biztos : nem azt várom el a cigányoktól , hogy úgy éljenek ahogy én hanem azt , hogy ők tartsák tiszteletben ahogy én élek , hogy én is tiszteletben tarthassam az ő életformájukat
per pillanat én/mi tűrünk ők meg szarnak ránk
Mármint Har Móni A.

"hogy éljen rendes emberként, ha nem tud beilleszkedni, mert ránézésre büdös cigány? Megpróbálja egyszer-tízszer, aztán ha nem megy, mit tud csinálni?
Igenis a többségi társadalom bűne."

blah blah blah....azon túl hogy sztem ez nem igaz, mert én is, meg sztem sok mindenki más tudna számtalan ellenpéldát hozni főiskolától kezdve munkahelyekig, stb. igenis elvárható hogy illeszkedjen be, illetve pontosabban: csak annyit tegyen meg mint bárki más ebben az országban.
har móni:
egyébként a halas példával élve most azt látom (nem akarom de ez van) : a halászhálót kivágják és hazamennek a hallal mert van olyan jóbolond aki kifogja helyettük , akkor meg miért tanulnák meg?
Én csak egyvalamit nem értek. Tudniillik, a nettónácikat - akiknek népes táborát TWA is gyarapítja (nem csak e post okán, ld. még Pinochet és a többi). Miért szégyellitek rátenni az áfát és rendes bruttónácinak lenni? Akkor nem kellene ennyit magyarázkodni, életerősebb, vérfaszúbb szövegek születnének.

A lényeget tekintve persze mindegy.
LOL! ez a post aztán tényleg nácizmus a javából. Hitlerizmus.
a legjobb az, hogy jól megmondják énnekem hogy mi hogy van ebben az országban, hivatalosan vagy félhovatalosan, mert az úgy van

a máv meg a bkv egyre magasabb szintű szolgáltatást nyújt, mert fogdbepofád az úgy van

jobban élünk, mint 1, 2, 3, 4 éve, mert jobban

az ország segglyuka, budapest az nem is az ország, de a világ legbiztonságosabb városa, meg még a kultúra zászlóvivője is
hiszen az, mondják, hát az

és jön a végére az, hogy a cigánynak ennyivel meg annyival kevesebb az esélye a felsőoktatásra meg az életre, és erről én tehetek, mert a két véres,kaukázusi kezemmel nyomom őket vissza a nyomorba, abba

nagyon frankó az a helyzet, hogy a valósággal senki nem mer már szembenézni, helyette hazudunk, szőnyeg alá seperünk, "kíméletesen", ez a dolgok rendje, a pártállamban már bevált, ott is mindenki ragyogóan boldogult

kíváncsi vagyok, meddig fog ez így menni, mert ha egyszer kipukkad a lufi, sokakra vár majd a kényszermosdatás
varkonyigabor:
szerinted mi lenne a lényeg?
"scheerti: érdekes, én hülye, aki "védi" őket, annak ellenére, hogy jónéhány roma barátom van, és "keveredtem velük", még sosem lettem megverve-kifosztva-elpusztítva általuk.
Amit állítasz, az nem tény, hanem penetráns állatság, ami tapasztalatlanságból fakad - már megbocsáss."

Ami késik nem múlik, könyvet tudnék írni róla,hogy hány alkalommal lopták meg a cigányok azokat akik segíteni akartak vagy segítettek is rajtuk. És igen,kellene az,hogy a rendőr úgy megverhesse a rohadt bűnözőjét( nemcsak cigányt)hogy napokig lábra se tudjon állni anélkül,hogy az állása rámenne.Egy barátom egy kis faluban lakik ahova beköltözött egy 35 fős cigánycsalád az ország másik végéből. Elkezdett eltűnni a baromfi, a zöldség-gyümölcs a kertekből. 1-2 alkalommal tv antenna is a vendégházakról. Mindenki tudta,hogy a cigányok voltak mert elötte ilyen nem fordult elő. Egy alkalommal a cigányok túl messzire mentek és elloptak 3 láncfűrészt egy fatelepről. A tulajdonos összes embere ott termett a cigányok házánál és hülyére verték a "hátrányosan megkülönböztetetteket". Azóta ha valami eltűnik a környéken mindenki megy a cigányokhoz akik persze először tagadnak és fenyegetnek de mikor kilátásba helyeződik az újabb verés akkor kiadják a lopott cuccot. Így kéne mindenhol csinálni és nem lenne velük gond.
varkonyigabor:
amúgy meg náci a nénikéd!
artmoney, az már csak hab a tortán h. azok túlnyomó része akiknek sikerült kitörniük és elfogadni a többségi társadalom normáit (értve ezen tanulás, munka az nem szégyen ....) joban utálják és megvetik a dagonyában maradt rokonaikat mint a "normál" magyarok 95 %-a. és miért? mert ők tudják h. miként élnek, és milyen kvázi neolítikumi értékrendjük van :(( a jelzővel bajban voltam, mert amit a mentősökkel múveltek -sajnos nem egyedi eset- még a balkáni jelző sem illik, mert ott "csak" a vérbosszú dívik, a segíteni igyekvő orvosok és mentősök rendszeres életveszélyes fenyegetése még ettől a szinttől is messze van. én nem is látom miként lehetséges érdemi javulást elérni, egyrészt mert nincs erre hivatalos állami stratégia és távlati koncepció (csak a segélyezés mint tűzoltás jellegű tüneti kezelés), másrészt a cigányság sem "akar" megváltozni, jól el vannak ezzel az eltartott helyzettel. akik meg nem azok a bűnözés rögös -de számukra természetes- útjára lépnek.
har móni a:
mondom , hogy eggyetértünk :)
scherti, akik kitörtek és otthagyták azt az értékrendet amit jellemeztél és ami sajnos jellemző a cigányság kb. 80 %-ára, azok semmivel nem rosszabbak mint bárki más bőrszínétől függetlenül.
nekem is volt egyetemi! tankörtársam aki cigány létére rendesebb volt mint az évfolyam jelentős része, igaz h. annyira utálta a cigányságot h. azt mondták neki h. szerencséje h. az, mert különben skinhead lenne..... népes rokonságából nem is sk mindenkivel tartottak kapcsolatot (már szülei sem).
másut is volt ilyen tapasztalatom, tehát ha valaki ilyenek alapán pozitív tapasztalatokról számol be, azt én elhiszem

csak ott a bibi, hogy ő az elenyészó kisebbség alapján von le -alapjában - téves következtetést. módszetanilag is hibás minavételezéssel jó eredményre nehéz jutni :DDD
varkonyigabor 2006.12.12. 20:57:04

Navégre! Ez még hiányzott a gyűjteményemből. :)
Libsi, meg komcsi már voltam, most már náci is (bár csak nettó, de majd dolgozok rajta :))
Ez azért nem rossz, kezdek félni magamtól. ;D
Amerikai História X tűzoltós története jut eszembe... kell indulathoz elég alap. Kicsiben terelődik, a gyűlölet lassan válik azzá. Nem hirtelen. Egy ügy kapcsán kevesek változnak meg, de ha finom noszogatás történik, akár az egyik rész vélt vagy valós támogatása, akár a másik rész vélt vagy valós fenyegetése miatt.
artmoney, ne törődj az ilyen kávéházi konrádokkal mint ez a várkonyi, önálló gondolkodás híján mantraszerúen ismételgeti azokat a szlogeneket amiket haladó és européer toleráns liberális létére ismételgetnie kell bizonos témák megjelenésekor.
az ilyen alak érdemi vitára képtelen, benyög pár, a másik felet minősítő varázsszót és ennyiben kimerül a tudománya, vitakultúrája a béka hátsó fele alatt van.
mellesleg azt gondolom, hogy lejáratják és tönkreteszik a liberalizmust ezek a mantrák, hozzájárulnak ahhoz, hogy a liberalizmust valami totál életidegen lila füstnek gondolják az emberek, a liberálisokat pedig hazug hülyéknek, akik letagadják azt is, ami a szemük előtt történik.
hát igen...
kissé lila a füst (és kissé tömjénszagú)
de ne feledjétek mi a fontos :edzett test , liberális szellem
:))
A mantraként ismételt frázisok, demagóg pöcsömködések kevésbé hangzottak el az épeszű oldalon. Sokkal inkább a másikon. Senki nem tagadott vagy hallgatott el semmit, ami igaz az igaz, naná , hogy fosok a késes kohánytól. Egyébként a liberalizmusról itt szó sem volt, a lényeg a megközelítés módja. A büdöscigányozás rossz start. Ennyi. És minden ami ebből fakad egy rakás szart nem ér. (sajna itt jön be a képbe a mit is kivel is hogyan is beszéljünk meg kérdésköre)
Tóta W. Árpád 2006.12.12. 21:38:20
no pont ezért és az ilyen agyhalott várkonyiszerű megnyilvánulások és nézetek miatt van az h. a liberális jelző lassan számomra is szitokszóvá silányul :(((

de sajnos természetes emberi reakció h. az szmét azonosítják az őt képviselő emberek megnyilvánulásaival.
mint ahogy egy bunkó mikola v. mitnya (hehe)is lejáratja az oldalát .....



ezek a mantrák végül is kényelmes dolgok,leegyszerűsítve tartalmazzák a a "mantrázó" aktuális ideológiáját
persze ez az önálló gondolkodás rovására megy...
Ez a kommented nagyon ult Arpi.
Valoban nem lehet a valosag tagadasaval eredmenyt produkalni.
De serelmeket kantalva sem.

Szar a helyzet, ebben mind egyetertunk. De attol semmi nem valtozik, hogy furdoskurva modjara sirankozunk nap mint nap, hogy szar a helyzet.
na mindegy, asszem én most beülök a kádba és újra olvasom a Galaxis útikalauzt :)
ott csak földönkívüliek vannak nem agyhalottak :)(kivéve a vogonokat.....
Sztem annyira nem ül a nácizó kartárs azonosítása a liberalizmussal. A hazug hülyeséget már nem is említve.
bár még a vogonok sem csináltak akkora kárt mint a cigányok
ez elég náci volt varkonyigabor?
Árpád:
mellesleg azt mondom, hogy a nemezsapkás, tarsolyos, Magyar Mércés idióták lejáratják a konzervatívokat, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a konzervativimust és a nemzeti érzelmű jobboldaliságot valami totál életidegen lila füstnek fogják föl az emberek, a jobboldalikat pedig ufóhívő hülyéknek, akik képtelenek abban gondolkodni, ami a szemük előtt van

mellesleg azt is mondom, hogy az ortodox kádárista elvtársak lejáratják az európai értelemben vett szociáldemokráciát és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szociáldemokráciát valami totál életidegen vörös ködnek fogják föl az emberek, a szociáldemokratákat pedig begyöpösödött hülyéknek, akik képtelenek nem a 30 évvel ezelőtti állapotokban gondolkodni

ez mind attól függ, melyik oldalon állsz, mindegyiknél van olyan, aki lejárat és a normális többségnek a háta közepére se hiányzik
Errefelé számomra az ordnung macht frei tag idézi a nácizmust leginkább. Vannak dolgok amiket nem szabad parafrazálni és erről sajnos senkinek nem a Jázusi gondolat ugrik be először.
mindenki érti, aláhúzás nélkül is értené, hol lehet az idézett mondat sánta. épp azért van benne a "népes családja", hogy mindenki dekódolni tudja.
leírni nem merjük, de kódoljuk (ez esetben Győrfy Pál), jól megkerülve a problémát.
újbeszél.
Bocs, csak az elejét sikerült elolvasni (a probléma felvetése pro és kontra), többre, most nem lesz idő(m).
Tudom, beismerem és töredelmesen bevallom, hogy egy mocskos, szemét rasszista állat vagyok, amiért az alábbiakat leírom, lehet alázni rendesen (hasonlóan más, sem a jobbhoz, sem a balhoz (tudatosan) nem tartozó genyákhoz, akinek csak az esélyegyenlőség számítana egy kicsit, amire esélye sincs -- számosságának alacsony volta és a hazai jogérvényesítés igencsak gyenge állapota miatt.
Előítéleteim nem voltak (gyerekkori barátságok - tudom, ez a legrosszabb rasszista duma), most meg már vannak, keményen. Én is szeretnék jogokat érvényesíteni és időnként szintén szeretnék egy etnikai kisebbséghez tartozni, hogy hatékonyan (és a sajtó által segítve) tudjam mindezeket megtenni és érvényesíteni.
- 3 éve egy 8. (9.?) kerületi kórházba kerültem egy hétre, a fizetős szoba megváltása előtt minden mozdítható tárgyam eltűnt (2 órán belül), miután egy "kedves család" beköltözött a kórterembe,
- Ny-Mo-on sürgősségi orvos az unokatestvérem, a valós diagnózist nem MERIK közölni a "kedves családdal" (egy 40 éve dohányzó, keményen piáló delikvens esetében sem), félve a bevitelkor elhangzó verbális fenyegetésektől. Nem csak KMo-on probléma mindez, máshol is.
- Elismerem a pozitív diszkrimináció értékeit (imádtam olvasni Solt Ottilía megoldási javaslatait), de én, magyar állapolgárként miért nem részesülhetek ezekben, sőt, semmilyenben (próbáljatok felhívni egy 8 ker-i rendőrőrsöt, bárminő lopást követően), nekem volt részem belőle.

Minden liberális közírót (pl TWÁ) szeretnék megkérni arra, hogy költözzön ide (nyócker), lakjon itt egy ideig, járasa gyerekeit ide, egy ideig suliba, majd írja le az állásponját (közbiztonság, iskoláztatás, jogbiztonság, stb.)
Talán kevesebb lesz az elmélet és egy kicsit több, ami tapasztalatból/élményekből táplálkozik...
nem, nem sért semmit az idézett mondat. azért nem, mert a hir nem a "népes rokonsággal rendelkező betegről" szól, hanem valakinek a "népes rokonsága halállal fenyegette meg a..."
etikátlan volna, ha utalás volna a népes rokonság, és amúgy nem tartozna a hirhez, pl ha azt irta volna: a beteget, akinek népes rokonsága összegyűlt, nem sikerült újraéleszteni. ebben a mondatban a népes rokonság nem tartozna a hirhez, és ezért megalapozott lenne a gyanú, hogy csak azért kerül be a szövegbe, hogy utaljon a beteg származására. az idézett mondatban nem ez történt. esetleg mérlegelhető, hogy a "népes" jelzőt el lehetne hagyni. csak mert ne minősitse se népesnek, se csekély számúnak senki rokonságát a hiradás.
egyébként meg kit érdekel, hogy romék, vagy nem romék a hirben szereplő hozzátartozók?? amennyiben tényleg romák, akkor a roma önkormányzatot, képviselőt, jogvédőt, stb-t kell, hogy hivatalból érdekelje, mert azok, akik érdekeit védeni hivatott, épp nagy marhaságot követtek el, és talán még nagyobbra készülnek, oda kéne mennie és beszélni velük, hogy ne sőlyosbodjon a baj. elég baj már az is, ha meghal az embernek egy hozzátartozója.
ezenkivül a hir még érintheti az eü-ben dolgozókat, de nekik szerintem nem újdonság, senki nem köszöni meg, ha (bármi okból) nem sikerül segiteniük a hozzátartozóján. mindenki másnak 0 hirértékkel bir az egész. bulvár. pfúj.
Casus belli

"Annyit tegyen meg, mint bárki más ebben az országban"

Hehe. Nézzünk már picit magunkba. Annyi a paraszt, az agresszív barom, a feleségverő alkoholista, a tolvaj, a diszkóban kötekedő, a részegen gázoló, sőt császárelőd...hogy árad a Duna tőlük.

Nem mintha ne lenne baj a cigányok egy részével. Is.

kovácske

utalás volt bizony. Mint említettem, szezonja van a témának, az olaszliszkai boralom miatt.

Félig rossz, félig jó, hogy szezonja van. Érettségünk és a politikusaink helyzetfelismerő képessége dönti majd el, hosszú távon, hogy érdemes-e szezonjának lenni.

Mondjuk utóbbira nem tennék kemény valutát. :)
Kovácske és TWÁ,
A kérdés változatlanul az, hogy (egy mértékadó médium, mértékadónak nevezett közírójától) hiteles-e egy olyan post, amivel kapcsolatban:
1. A közírónak soha nem volt személyes tapasztalata (=együttélés egy másik etnikummal),
2. Nemcsak, hogy tapasztalata, de egyetlen élménye sem (geográfiai és személyes találkozás),
3. A közíró, a fentiek fényében mégis értékítéletet alkot bizonyos történésekről, ami az 1-2. pont ismeretében hiteltelen -- kizárólag a hazai média virtuális tapasztalatainak felel meg,
4. Mindez fő anyagként jelenik meg az indexen (TWÁ blog).

Persze, lehet, hogy nem olvastam el/kihagytam az első X hozzászólást.
Ha így lett volna (és ott TWÁ szándékai és érvei magyarázva lettek volna - Kuncze érvein felül, elnézést kérek).

z

A baj ott kezdődik, hogy mindkét 'oldalnak' (oldalszalonnának) szüksége van az agyamputált szubkultúrák szavazataira is.

A 'baloldal' történelmi szerencséje, hogy ezzel jelenleg nem kell megbirkózniuk (van gondjuk elég), mert a látható szélsőbal thürmergyulákban és maroknyi huszonéves che guevara pólós újkomcsiban manifesztálódik, valamint nem túl hangos. A thürmeresek, mert 80 év az átlagéletkoruk, az újbalosok azért nem, mert a joint lazává és megértővé tesz :)) (Nem, inkább azért, mert 80%uknál lázadás és divat az újbalos hevület).

A jobbszél viszont hangos, magának követeli a nemzetet mint olyat, akciózik, találékonyan. Ekézi egymást is persze (érdemes a MNO fórumára ellátogatni, a kuruc.infot jobb híján komcsi provokációnak tekintik).

Orbán Viktort lehet szidni ez ügyben, szoktam én is, de nincs könnyű dolga az tutter. Elhatárolódni: ez a szó kiürült, mint állat, tartalma semmi, veszélye sok (ha csinálják).

Üres szólamok puffogásának siket csendje hallik. Mindenütt.
kedv. Har Móni a 2006.12.12. 21:29:56 :
nem csak ott a bibi, ha valaki az elenyésző kisebbség alapján von le alapjában hibás, mert nem demonstrativ minta alapján alkotott következtetést, hanem ott a bibi, hogy csak azért, mert én cigány vagyok, ha én szeretem a szalonnát, a komám is szereti. ez a rasszizmus alaphulyesége, olyan közös tulajdonság alapján, aminek semmi köze a másikhoz, feltételezi a másik tulajdonság közösségét is.
nem a népes cigénycsalád betelepedése a kórterembe ahol fekszem jelzi a veszélyt az értékeimre, hanem bármely népes családé. nem a rosszarcú cigány közelében fog el az óvatosság, hanem a bármely rosszarcú ember közelében.
vagy te a roma tankörtársaddal máshogy viselkedtél mint a többiekkel? hogy lehet, hogy európa nobeldijas nagyhatalom népében ennyien nem fognak fel egy ilyen egyszerű dolgot?
nézz már utána lécci, melyik családnevűek közt van a legtöbb gyorshajtásért/adócsalásért/közszemérem elleni vétségért elitélt mo-on, aztán fabrikálj már egy elméletet, hogy ezek a kovácsok, vagy kissek milyen megátalkodottak, meg hogy a vérükben van!? üdv.
XRB

Votl tapasztalat, az első rossz az 8 évesen, utána még jött sok, vegyesen. 13 évesen újságot árultam a Nyugati aluljáróban, 16 évesen cigit, képzelheted.

Lehet, hogy cigányok esetében nem igaz, hogy a konfliktushoz két ember kell?

Amúgy NAGYON hiányolom a kétsoros hír mögül az igazi történetet, enélkül csak üres szócséplés megy itt is. (A történettel együtt is az menne, de mégis).

Akik meg a pozitív diszkriminációt pfujjolják ,azok szerintem életükben nem láttak a) cigánysort b) cigányt munkáért ácsingózni, folyamodni, pályázni etc. Én láttam mindkettőt, igaz nem éltem köztük, csak közel hozzájuk. De szerintem a többség azt se tudja, miről beszél...

kovácske

mint a viccben: díjazom a logikádat, de azért ez nem ennyire eccerű.

Senki nem reagált a Gáspár Lacis megjegyzésemre, de szerintem megérne egy kört. Hogy van az, hogy egy énekes, aki alighanem a légnyek se árt, nem fenyeget mentőst, és még jó is, hangulatot csinál, megkapja ugyanazt a büdöscigányozást a művelt magyar középosztály nem reprezentatív mintájától, mint a rablógyilkos?

Ez kérem már nettó és bruttó és jövedéki adóval növelt rasszizmus.
Kedves kovácske,

Én is szeretem a szalonnát (sajnos :),
Mit jelent az elenyésző kisebbség, errefelé :-) ? Nem azt, amire gondolsz.
rofä: tiszta sor, ebben igazad van, nem is nagyon lehet rá mit mondani. elsősorban nem azokra haragszom, akik egy személyes rossz tapasztalat miatt egy életre elvesztették az objektivitásukat, azokkal ha nem is értek egyet, de megértem őket. zavarni igazán az zavar, akinek nem volt rossz élménye, de látatlanba csúnya rossz cigányozik. van egy jó könyv az előitéletről, érdemes elolvasni az értelmesebbjének. a többinek meg ott a törvény, ami megtiltja a rasszizmust. (úriember nem cigányozik, többieknek meg tilos)
RoFa (késő van, nem találom az umlautot),
Láttam, környezettanulmányokra jártunk ki, évekig. A pozitív diszkrimináció valódiságával kapcsolatban is vannak meglátásaim - szerinted nálunk jól működik?
XRB

Szerintem nem működik egyátalán, nemtom miért reklamálják...

Lehet tudatlan vagyok, de hol működik egyáltalán? Hol élvez előnyt egy cigány? Nem úgy értem melyik országban, hanem milyen területen (itthon)?

De most komolyan, irónia nélkül. Tanítsatok.
Kedves Kovácske,
OK -- jeleztem előre -- maradjunk ennyiben.
Elolvasom a könyvet (az eddigiek mellett), az úriemberségem meghalt, és ráadásul törvény által is tiltva leszek (no vélemény, megszoktam).
Jó éjt, jó éjszakát és jó szórakozást!
Üdv,
Xrb
CIGÁNYOZÁS OFF ----------------------

Ma végigfutottam újra a témákon, és villámcsapásként hasított belém a felismerés, hogy lehetséges: a fenti hírt elemezvén jól vakvágányra állítottuk a váltót itt a nagy cigányozással/nem cigányozással.

Van nekem egy nagyon kedves mentőorvos barátom, akivel szoktunk dumálgatni a kulissza mögötti dolgokról. Ő mesélte, hogy résen kell lenni a népekkel, és nem csak a cigányokkal, hanem úgy en bloc a kevésbé kvalifikált réteggel, mert totálisan félre bírják érteni, hogy mi a mentés lényege és a mentőorvos feladata. Egyszerűen nem lehet nekik elmagyarázni, hogy nem az a jó, ha gyorsan belapátolják az ürgét aztán száguldanak ezerrel a kórházba a friss hullával, hanem előbb szépen stabilizálják, aztán ha minden cső és madzag a helyén, akkor elszállítják. Ha nagyon meg akar halni szerencsétlen, akkor úgy is meg fog, egyébként meg a sietség nem vezet semmi jóra. Tollert is egy órán keresztül reanimálták ott az aszfalton, mire sikerült belőle valami szállítható formát kihozni.

De nem, a népek tudják, hogy mi a kívánatos és szakmailag helyes, ezért ha úgy gondolják hogy a doki már eleget pöcsölt, akkor jól beszólnak. Meg beintenek. Meg halálosan megfenyegetnek.

Aztán csodálkoznak, ha legközelebb a diszpécser Hasszánt küldi, őt is csak kibaszásból, meg mert ő még naív elsőbálozó.

CIGÁNYOZÁS ON -------------------------

kovácske

ércsük egymást.

Amúgy egy nagyon érdekes gondolatkísérlet, félig off. Ugyebár szalon-, és sima antiszemita körökben (behelyettesíthető más népcsoporttal is, máshol, pld. örmények, ibok stb) régi jó szöveg, hogy "hát ezekkel nem bírunk, mert annyira összetartanak, ez a baj velük, hogy egymást előnyben részesítik, zsidó csak zsidónak ad munkát, kölcsönt, helyzetet"...stb stb stb.

Viszont mikor a határon túli magyarokról van szó, vagy arról, hogy X.Y. clevelandi emigráns mágnás mennyire jófej módon segítette a nyolcvanas években a disszidenseket, vagy (bocsi, imádtam az öreget) hogy Puskás mindent elintézett Madridban bárkinek, aki magyarul beszélt... Hát akkor könnybe lábad a mi szittya szemünk.

Ezt csak azért írtam le, hogy néha érdemes kiverekedni magunkat a megszokott gondolati sémákból, és összekeverni az agysejtjeinket egy shakerben.

Jó éjt mindenkinek :)
Rofa:

Persze, akkor átfogalmazom: annyit tegyen meg amennyit mindenkitől _el lehet várni_ ebben az országban. Mondjuk ne lincseljen mentősöket.

Egyébként igazad van.

Árpi!

El sem hiszem, hogy ezen a "népes rokonság"-on képes vagy lovagolni! Be is baszna ha már ennyit sem lehetne leírni.
Én alapvetően liberális értékrendet vallok, de ez a cigányokra nem vonatkozik, szóval nem koherens a világnézetem, de szarok rá.
Szembe kellene nézned neked és még sokan másoknak a ténnyel, hogy a cigányok még soha egyetlen országban sem voltak képesek asszimilálódni. Nem akarok itt fajelméletet gyártani, de erre a kézenfekvő genetikai különbségen kívül nem találok elfogadható magyarázatot.
Én egyébként már kurvára fosom az időtől amikor ezek már többen lesznek mint mi. Akkor azt hiszem tovább nem maradok, elhúzok valami szebb vidékre.
dark future 2006.12.12. 23:35:56

"villámcsapásként hasított belém a felismerés, hogy lehetséges: a fenti hírt elemezvén jól vakvágányra állítottuk a váltót itt a nagy cigányozással/nem cigányozással."

Ha kiderülne, hogy így van (értsd: a "népes rokonság" történetesen mégsem cigány), az TÉNYLEG elég kínos lenne. Akkor asszem kicsit magamba néznék, és átértékelném a véleményemet + bevallanám, hogy hülyeségeket beszéltem ezen a post-on.
De sztem erre nem lesz szükség...
"Ha kiderülne, hogy így van (értsd: a "népes rokonság" történetesen mégsem cigány)"

De valószínűleg az, csak arra akartam ezzel rámutatni, hogy nem egyedi eset, és még csak nem is helyfüggő, mert a budai hegyoldalban is laknak primkók.
Tehát a hír szempontjából irreleváns, hogy milyen népcsoport követte el. Legfeljebb a reakció hevessége szokatlan, egyébként -- sajnos -- mindennapos dolog.
Szomoru hirem van Pinbota...
Ha egy cigany DNSt veszed, vagy a sajatod, ugyanazta a kettos spiralt fogod latni.

Szabadkoznom kell: meg sem próbálom végigolvasni a 637 hozzászólást. Ez az a mennyiség, hogy feladom. Kíváncsi vagyok, Árpi mikor adja fel. Árpi, neked leesett-e már, hogy napi többórás "társadalmi munkára" vállalkoztál ezzel a bloggal? :-)

Szóval csak az eredeti kérdésre reagálva: precízen az az eset, hogy aki ezen meg tud sértődni, az sértődjön is csak meg. Sőt, szaladjon mindjárt ombudsmanhoz is meg mondjuk Hágába meg minden, a lényeg az, hogy minél nagyobb hírverést csapni neki, mert az lenne a lényeg, hogy remélhetőleg van még valamiféle "józan többség" és eljusson hozzájuk, hogy a politikai korrektség nevű játékot milyen hihetetlenül ostoba szabályok szerint játsszák, illetve akarja játszatni egy szűk elit. Szerintem a legtöbben erről nem is tudnak.
MMI
Biztos ciganyok. De a hir szempontjabol nincs jelentosege-szerintem.
Meg felesleges is ra utalni, hiszen van bennunk megfelelo mennyisegu eloitelet ahhoz, hogy erre a kovetkeztetesre jussunk.

"Ha kiderülne, hogy így van (értsd: a "népes rokonság" történetesen mégsem cigány)"

De, sajnos, cigányokról írtam.
Igazából mindegy, hogy amerikaiakról, magyarokról, zsidókról, örményekről, perzsákról, rasta hívőkről, vagy akárki másról születtek-e ezek a sorok.

A kérdés változatlanul az:
- tudok-e együtt élni velük,
- korlátoznak-e engem abban, hogy úgy éljem az életem, ahogy szeretném (ha igen, engem diszkriminálnak),
- ha nem, miben segít engem a befizetett adóimból eltartott állam abban, hogy engem is pozitívan diszkrimináljon,
Pl. házépítés, költözési lehetőségek, kisebbségi lehetőségek, + egyebek.
Most nem fogom végigolvasni mind a 666 kommentet, de azért ha eddig még nem vetette volna fel valaki, miért nincs odaírva a hírbe, hogy cigány kultúrához/kisebbséghez tartozó emberekről van szó? Az jobb, hogy a szövegkörnyezetből, a weasel-word-ökkel körülírt módon kell kitalálni?

Miért lenne baj az, ha valaki leír egy tényt az illető kisebbségi hovatartozásáról?

Akkor legalább nem lehetne azt mondani, hogy csak a rasszisták képzelik bele, hogy cigányokról van szó.

A cigányság kérdése meg nem rasszista kérdés, hanem kultúrális. Kurva gyorsan le kellene szoktatni őket erről a kultúráról: a munkanélküli-segélyen-élő-harminc-gyereket-szülő-törvényt-nem-tisztelő dologról. Mert nem azért viselkedik egy statisztikailag bizonyítható^Wkiemelkedő hányaduk úgy, mint az állatok, mert úgy születtek, hanem azért mert úgy nevelkedtek, azt a kultúrát kapták. Ugyanez vonatkozik az afroamerikaiakra az USA-ban. Ott is a börtönpopuláció statisztikailag jóval nagyobb hányadát teszik ki mint a népességben elfoglalt százalékuk.

Leírni, azt hogy valaki cigány amikor mindenki tudja, hogy a cigány kultúrával probléma van, az nem szégyen vagy rasszizmus, hanem tényközlés. Ha ezt idióta politikai korrektségre hivatkozva cenzúrázzuk a sajtóból, azzal azt üzenjük, hogy az ilyen fajta viselkedés nem létezik, vagy semmi egyéb mint random kultúrától független jelenség, ami pedig nem igaz.

Ha mondjuk a tótok alakítanának bűnözői klubot kollektíve, akkor talán nem lenne probléma abból, hogy leírjuk, a kisebbségről van szó.

A kisebbséget pontosan ugyanannyi jog illesse már meg egy országban mint a többséget, a pozitív diszkrimináció hülyeség. Nem kell kivételezni, de az egyenlő elbánás elvét alkalmazni kell.

A végére még hangsúlyoznám: nem minden cigány bűnöző, csak statisztikailag szignifikáns a bűnözés aránya per főre lebontva mint a nem cigány kisebbséghez tartozó magyar állampolgárok körében. Ugyanez vonatkozik a cigány kisebbség statisztikailag szignifikáns aluliskolázottságára. Munkanélküliségre szintúgy.

Mellesleg ha kínai maffialeszámolás történik valahol, akkor ott sem ejtik ki a kínai, meg a maffia szót a leírásból és nem "bizonyos egyén harmadik fél részére elkövetett haszonszerző akciójáról" beszélnek, hanem szervezett bűnözésben elkövetett x-ről, és igenis leírák, hogy ez most a kínai alvilág volt. Nem ciki tényeket írni, ha az _releváns_.
kizárólag a posztban feltett kérdésedre: szerintem mindenképpen.
de termékeny mindenki.

ui1: működő jogrendszerünk márpedig nincsen.
ui2: a PC-től hányok.
Ui3: a cigányok sokszor idegesítően bukók, de a szomszédod is az, aki meg nem cigány.
ui4: mindenki leszarja, hogy neked mi idegesítően bunkóság.
ui5: mindenki leszarja, hogy ki, mit, hol ír, akár releváns, akár nem. legfeljebb generálunk némi látogatottságot itt-ott.
ui6: azért adózom, hogy valaki foglalkozzon evvel a problémával. foglalkozik vele valaki?
de mit lehet/kéne kezdeni az ilyen esetekkel?
index.hu/politika/bulvar/131212p/
nekem fogalmam sincs, annyit érzek, hogy nem fair így, de tényleg nem tudom, mi lenne jó.
br: elfogadom, h külföldi állampolgár esetében része a hirnek, hogy milyen állampolgárságú emberről szól a hir. magyar állampolgár esetén is elég, hogy magyar, mitől lenne az releváns, hogy roma, vagy nem roma fenyegette meg a mentőst?
nem olvasod végig a kommenteket: az enyémre rákereshetnél azért, most nem irom le még egyszer.
érdekesa felvetésed arról, hogy nem tanulnak, nem dolgoznak, nem bűnöznek. ehhez még vedd hozzá, hogy az ált isk-ban meg csomó helyen gyp osztályba tették őket, ahelyett, hogy megtanitanák rendesen. egyébként, ha 8 év ált isk nem elég ahhoz, hogy beillesszen a társadalomba valakit, akkor mire jó egyáltalán az egész iskolarendszer? hogy a tanár-jogász-orvos-mérnök gyerekéből az legyen, mint az apja, a többiek meg polcfeltöltők a tecsóban?
a statisztikában látható problémát statisztikailag mérhető eszközökkel lehet kijavitani.
pozitiv diszkrimináció: nehéz kérdés, ellene és mellette is sok érv szól. konkrét módjától függ valszeg, hogy mennyi hasznot hoz a társ-nak.
egyszer már valakinek mondtam máshol, hogy azt aki nyomorog, nem azért kell segiteni, mert megérdemli (van aki igen, van, aki nem), hanem mert ha olyan városban kényszerülsz élni, ahol sokan nyomorognak, az neked is szivás. anyomor megszüntetésére úgy, hogy közben lehetőleg senkit ne érjen igazságtalan bántódás, a segély, a pozitiv diszkrimináció, a célzott támogatás alkalmazható. ettől még lenne mit javitani a mai mo-i segéyl, támogatás, stb rendszeren, hogy hatékonyabb legyen, de nem a segélyezés alapelve hibás.
Az lenne jo, ha lenne Magyarorszagon eros gyermek-es ifjusag vedelem.
Az lenne jo, ha okitanak a jonepet, hogy asszony-es gyerekallatot nem verunk, mer' mar nem trendi.
Az lenne jo, ha a gyermeket kornyezeteben elo felnottek felfigyelnenek, hogy valami nincs rendben, legyen az a tanara, orvosa, szomszedja.

Mert ugye az nem ugy szokott kezdodni, hogy az addig kituno tanulo es versmondo versenyen elso helyezest elert K. Jozsika mindenki megrokonyodesere egy szep nap bankot rabol...

szerintem az nem is volt téma, hogy ki kéne írni az etnikumot. pont az téma, hogy ki se kell írni!
Cozumel!
Persze, hogy kettős spirált fogok látni, de nyilván van valami külöbség ami az állati viselkedésért felelős.
Egyébként a világ egyetlen szegletében sem voltak képesek a cigányok beilleszkedni és én személy szerint nem hiszek abban, hogy ezt a kultúrális különbségek okozzák.
Tudom, hogy nagyon ordas dolognak számít ilyet boncolgatni, de szerintem ezt genetikai különbség okozza. Persze ilyet vizsgálni sem lehet.
Mindenesetre lehet még próbálkozni a felemelésükkel, de előre mondom kudarcra ítélt vállalkozás lesz, csak egy újabb nagy valag pénzt baszunk ki az ablakon.
Ezt irtam en is par posttal feljebb. Tok felesleges ilyen rautalo szokapcsolatokkal homalyositani.
MOndja ki az ujsagiro, hogy cigany az alany, ha ugy erzi, ez a teny relevans.
Vagy ne mondja ki, de ne pejorativkodjon.
Genetikai kulonbseg alapjan egy nepcsoport lehet magasabb, alacsonyabb, erosebb csontozatu, flexibilisebb izomzatu, de hogy viselkedesi jegyek vannak abban a bizonyos spiralban elrejtve.....sajnalom, de nalam itt jon el az a pont, amikor vitara erdemtelennek tartom a partnert.

Nem minositelek, csak innen mar nem latom a leghalvanyabb ertelmet sem a dolognak.
én sem olvastam végig. De úgy érzem, olyan szélén lovagolunk megint a problémának, ami _nem kéne_ hogy fontos legyen.
Nos, a mentősökkel tudok együtt érezni. Voltam ugyanis nagyon hasonló helyzetben, segítettem, a beteg meghalt, kilátásba helyeződött elkapartatásom. Namost, nézzük hogy viszi el a témát a píszín rágódás. Aszondja, az árpádsáv meg a béközép vonatozása félelmet ébreszt egy kisebbségben. Akkor bennem had ébresszen már egyel nagyobb félelmet, ha konkrétan, közvetlen közelről, csoportosan halállal fenyegetnek! Persze, lehet, el kellene oszlatnunk félelmünket, okos létünkre tudjuk, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap (legfeljebb bebaszik, és felgyújtja a tévét/lebontja a metrót). Más kérdés, hogy 50 évvel egy holokauszt, vagy 1 hónappal egy szerncsétlen tanár agyonverése után ez sem minden érintettnek könnyű. Meg más egy idegbeteg frík foxi, akit lerugnék a picsába ha egyáltalán ez fölmerülne, meg más egy dobbermann fogsora 12 cm-ről.
Szóval én aztán naivan tolerálok mindenkit tovább is mint kéne. De hovatartozástól/származástól függetlenül ne érjen már megöllekezni! Meg ne érjen már arra hivatkozva ultraerőszakosnak lenni, hogy félek, mert a nagyapámat is bántották, meg a nagymamámat is megölték - tök mások, mint akiket most én irtok. Vagy mert x éve is elgázoltak valakit.
Amikor az indexen megjelent egy hír, hogy szülőfalumban 6an részeg romák mindennélküli zsiguliban belebotlottak a közegbe, aki hirtelen nem állt a magaslatán, komolyan úrrá lett rajtam vmi lüke kusturicás romantika, ott cöccögtem. Aztán hazamentem és aszondja az öcsém, hogy ha neki a 2-3 éves gyerekeit vki elüti részegen, azt rakja meg a komplett idegenlégió, legyen akárki fiaborja. Hát felül kellett vizsgálnom az álláspontomat, a racionál (és nem a nacionál!) rávert a romantikra.
Szóval, a fene egye meg, miért nem lehet ezekről beszélni? Meg arról, hogy oké, uszítani gáz, de uszulni azért nagyobb gáz (c bac)? Miért kell társadalomban gondolkodás helyett odamenni messziről ahol kiabálnak, és beállni az egyik oldalra kiabálni? Meg arról komentelni ezret minnyá hogy most ér-e körülírni az alanyt a mondatban? Amikor romák önbíráskodásáról/félelemkeltően heves fellépéséről van szó, miért nem veti fel senki a kultúrális gyökereken túl a népcsoport mostani, 2006-os általános bizamát abban, hogy a jog őt is megvédi, alkalmasint?

ps. a szövegben körülírtam az (egyik) alanyt, ez részben stilisztika, másrész tényleg nem fontos, ha valaki nem vágja, melyik kissebségben kelt félelmet a sáv, az is megérti ha akarja, akkor most mér fussak alá annak, hogy valaki azzal jöjjön, hogy a név leírásával is félelmet ébresztek.
Pedig ez is mekkora marhaság! Szedjük már össze maradék ítélőképességünket, árnyalatok tekintetében is! Mindenki tudja, hogy mi a különbség árulkodás (óvónéni a pistike aszonta hogy hülye vagyok) és árulkodás (óvónéni a pistike a konyhán beleszart a levesesfazékba) között. Akkor most azon kell lamentálni, hogy csúnya dolog-e árulkodni?
Elgondolkoztatok, hogy mennyit ártanak azok a cigányságnak, akik strucc módjára nem látják a problémákat, amik a cigányság attitűdjeiből fakadnak?
talán nem véletlen, hogy mostanában nagyon felértékelődött az egyenes beszéd, akár a fentebb stíl rovására is. Mert kinek jó a kommunikációs káosz? Hát nem a jófejeknek, az biztos, a pisztrángban sem a horgász volt a jófej, ugye. Aszondja egy nigériai kölyök a hatén, hogy ő afroamerikai. Hogy fog ő így kikeveredni az erdőből, amibe belesodródott?
Doktor Kotásszal teljesen egyetértek. A legmélyebb fosba azok taszítják a cigányságot, akik a jogaikra megtanítják őket, a kötelességeiket viszont elfelejtik közölni velük. Azzal, hogy nem mondjuk ki azt, amit igenis ki kellene mondani, kvázi legitimizáljuk a kisebb-nagyobb visszásságokat, azt a látszatot keltjük, hogy igazából nincs is semmi gond ezekkel a dolgokkal. Nem gondolnám, hogy az előítéletek a semmiből születnek... De lassan kezdem már azt hinni, hogy talán van olyan érdekcsoport, amelynek érdekében áll az, hogy soha ne is emelkedjenek ki a láposból. Reméltem, hogy olaszliszka után végre ebben a témában is elindul az őszinte beszéd, nem csak Balatonőszöd után, de nem így történt.
Más: 3 évvel ezelőtt különböző családi okok miatt volt "szerencsém" megatpasztalni 3 hónap erejéig, hogy milyen cigányok között élni. Olyan szempontból szerencsém volt, hogy nekem fém"kereskedésből" (értsd: leginkább lopásból) élő gazdag oláh cigányok jutottak osztályrészül. Namármost az ő filozófiájuk az, és ezt szentül hiszik, hogy a magyarokat azért teremtette az ő istenük, hogy a cigányokat szolgálják egész életükben, és nekik megteremtsék a boldogulást. Teljes, és tiszta szívből gyűlölnek minket, magyarokat, mondjuk az oláh cigányok kicsit kevésbé állatiasak, így felfogják, hogy szükségük van ránk, mert "mi" teremtünk meg számukra olyan dolgokat, mint az orvos, segély, mentő adott esetben, ilyesmi. És elhihetitek, ez is, mint minden egyéb általánosítás a cigányságra nézve, a 85%-ukra igaz.
Nem muszáj egyetérteni, ha valaki tapasztaltabb cigányügyben, reflektáljon. Nagy baj az is, hogy a döntéshozóink többsége csak hírből ismeri a cigányságot, és hogy mi motiválja/nem motiválja őket. Szomorú az is, hogy erről kell beszélni, kimondhatjuk-e, vagy nem mondhatjuk ki... Kérjetek fel romaügyi államtitkárnak, mindenkinek jobb lesz :) Ja, bocs, Magyarországon nincs romakérdés...
vazze Árpi eddig szapultalak, de most meg kell védjelek!!!!
a "népes családon" kiakadni és cigányozást, meg ló-túlodalára-esést kiáltani szerintme a ló túlsó oldalára esés.
Az előítélet rossz dolog, de korlátozott szellemi képességeink okán szükségszerűen létezik. Nincs olyan ember, akiben nincs előítélet, csak az a kérdés, hogy mit teszünk ellene, illetve mennyire befolyásolja a tetteinket, a mondatainkat.

Azt kívánom ennek a kicsi országnak, hogy minden cigány/roma csak annyira igyekezzen betartani az ország többsége által követett együttélési szabáylokat, amennyire én "küzdök" a bennem lévő előítéletekkel ....

a rendőrséget is ..szogatták, hogy nem mondja ki, hogy a gyanúístott roma, ekkor jött a "feltűnően kreol gyanúsított" és amikor mindenki kiröhögte magát, akkor elfelejtettük ezt a répaságot

amikor a felelségem azt mondja, hogy biztos a cigányok lopták el a tárcáját a strandon, rászólok, hogy ebben nem lehet biztos, de ha Olaszlliszkán a cigányok agyonvernek valakit, akor a hír az, hogy "Olaszliszkán két cigány család agyonverte .." nem pedig az, hogy "a gaz gázoló orrával többször a csizmáján illete áldozata apját (perzse aljas indokból!!) ..."

A tények kimondása nem lehet cigányozás. Ehhez annyit azért hozzá kell tenni, hogy maga a hírforrás lehet elfogult ha "túlreprezentál" egyes típusú híreket.
cigánykérdésről általában:

mivel hátrányos helyzetű csoportról van szó, azt gondolom, hogy joggal illeti meg őket pozitív diszkrimináció,

de ne az legyen, hogy nem mondjuk ki, hogy egy cigány család agyonvert valalkit Olaszliszkán, hanem indítsunk ösztöndíj programot csak cigány gyerekeknek, túmogassunk cigány médiát stb

cigány értelmiség nélkül nincs megoldás az őket érintő problémákra, szerintem
hello,

szerintem olyan kérdést dobtál fel, amire egy másik blogodban válaszolsz is magadnak.

a kérdés röviden ugye az, hogy a 'népes rokonság' kifejezéssel írja körül a hírt közre adó médium, vagy simán írja le, hogy a fenyegetőzök cigányok voltak?

"A kromplileves, az kromplileves leírva is. Beszéljünk úgy, ahogy beszélünk - egymás közt vagyunk végül is."

ennek egyetlen előfeltétele van csak, a hírt cikké alakítónak biztosnak kell lennie abban, hogy romák voltak-e a rokonok, mind a sokan.

ráadásul ez nem egy publicisztika, csak egy mezei beszámoló (elnézést kollégától), aminem szerintem egy stílusjegye az, hogy rövid, tömör mondatokban tájékoztatást ad egy eseményről, illetve bizonyos részletekről (időpont helyszín, résztvevők száma stb.).

rezső.

ui.: mélyen egyetértek azzal a hozzászólóval, aki azt írja, hogy a cigányságnak az árt sokat, aki kioktatja őket a jogaikra, de nem szól semmit a kötelességeikről...
kovácske
Ez a kisegítő iskolás dolog valszeg abból fakad hogy eleve kultúrális hátrányból indulnak a cigányok. Egy 6 éves gyerek nem egy üres fehér lap az oktatás szempontjából amire most fog írni a tanár.
A gyerek a családban felszed mindenféle viselkedésmintákat, tanul mindenféle dolgot.
Így eleve egy cigánygyerek a -5 ről indul. Nyilván nem fog tudni lépést tartani a többiekkel, és az ebből fakadó frusztráció miatt előbb utóbb beleszarik az egészbe a többit mindenki ismeri.
A kisegítő iskola sem megoldás, de legalább a többi idákot hagyják tanulni.
A megoldás az lenne ha lenne a cigányoknak iskola ahol felkészült lehetőleg cigány tanerők okítanák az anyagot. Tudom most akkor a jogvédők sikoltoznának hogy húú apardheid meg ilyen baromságok. De szerintem így lenne reális esély arra hogy a 8. osztályra ledolgozzák azt a hárányt amivel eleve indulnak így kapásból lesz a cigánygyerekeknek reális esélye hogy továbbtanuljanak szakmunkásképzőbe, szakközépiskolába, gimnáziumba és onnét meg mégtovább.
Így valóban ki fog fejlődni az a réteg hogy nem csak elvétve fogunk látni cigány péket meg orvost, hanem mindennap, így évtizedek múlva a "cigány" szó hallatán nem a zsebes jut az eszünkbe.
varkonyigabor: buta vagy.
Mégegy gondolat a cigány iskolához.
Érdekes módon a nálunk lévő minden más kissebség: Németek, Szlovákok, Zsidók, stb.
Azért lobbiznak hogy legyen saját Német, Szlovák, Zsidó iskolájuk.
Amikor meg valaki felveti hogy legyen cigány iskola akkor meg egyből apardheidet emlegetnek.
Ja de tőlem lehet olyat is csinálni hogy iskola előkészítőbe járatják a cigányokat, bár nem tudom hogy 1-2 év alatt le lehet -e faragni azt a hátrányt ami a körülményeik miatt van.
XSun!
már most is vannak "cigány iskolák",de ezt szegregációnak hívják..és nem jó..
a nemzetiségi iskola jó ötlet:de ebben az esetben kell pl.beás,lovári,romungró iskola az adott nyelvet beszélő tanárokkal-kivéve a romungró-,ami nem egy egyszerű mutatvány..
az óvoda elég lenne,vagy akár az iskolaelőkészítő-feltéve,ha hajlandóak komolyan foglalkozni a gyerekekkel..
de sajnos az előítéletesség itt is jelen van
Cozumel írta : "Genetikai kulonbseg alapjan egy nepcsoport lehet magasabb, alacsonyabb, erosebb csontozatu, flexibilisebb izomzatu, de hogy viselkedesi jegyek vannak abban a bizonyos spiralban elrejtve.....sajnalom, de nalam itt jon el az a pont, amikor vitara erdemtelennek tartom a partnert.

Nem minositelek, csak innen mar nem latom a leghalvanyabb ertelmet sem a dolognak."

Hát akkor olvass el pár könyvet a genetikáról - én olvastam - ott van pl. Dawkins : Az önző gén c. alapműve, biokémiai ismeretek nélkül is érthető. Bizony a gének és a génkombinációk felelősek a viselkedésfomákért akár hiszed akár nem. Van génkombinációja az agressziónak, a galamblelkűségnek, a bűnözésre való hajlamnak éppen úgy mint a kék szemnek a barna bőrszínnek, stb.
Amíg fingod sincs a genetikáról addig nem is minősítelek :)
XSun!
ja és van egy cigány gimnázium:pécsen a gandhi
jájj, szegín cigánokat báncsák a firkászok, jájj, pedig csák el ákártuk metélni a mentős gugáját. eszem megáll egyeseken. mindenesetre a népes rokonságot se kellett volna kiírnia az MTI-nek, anélkül is tudtható lett volna hogy romákról van szó. Igen, ez előítélet. Szerintem megalapozott. Ettől még én is várom azt megoldást, ami lehetővé teszi, hogy ez az etnikum felemelkedjen a mocsokból, beilleszkedjen a társadalomba, mindenki örömére, és ne az jusson eszünkbe a cigányokról, hogy népes család, dikk he, meg egyéb olyan dolgok, amiket le se merek írni, mert akkor biztos valami náci lennék. Pedig kíváncsi lennék, hogy kinek mi jelenik meg a lelki szemei előtt, ha azt mondom: cigány.
"pont az téma, hogy ki se kell írni!"

az meg a legegyszerűbb megoldás a hír közreadójától, nm írja le, hogy romák voltak, nem írja körül sem ilyen módon, mint ahogy a blog indítójában bemutattad.

a kérdés akkor már csak az marad, hogy az olvasók egy része ettől függetlenül nem fog-e arra gondolni, hogy milyen etnikumhoz tartozhatnak a fenyegetőzök... és amig egy ember is akad, akinek ez eszébe jut, addig van miről beszélni ebben a témában sajnos.
2 fajta megoldást látok erre az "írjuklehogycigány" dologra:

- leírjuk minden esetben hogy ki/mi az illető (lásd USA), tehát pl. 24 éves fehér bőrü elkövető, vagy 32 éves sötét bőrű, és nem kell utalni az etnikumra, mert abban meg senki sem lehet biztos, mert mi van ha örmény, de így be lehet azért határolni

- nem írjuk le semmikor sem (és én olyankor tudnám lecsapni a liberálisokat, amikor azt állítják, akkor kell leírni az etnikumot, amikor rasszista bűncselekmény gyanúja forog fent, le sem írom ez melyik etnikumnak jó), még akkor sem ha történetesen az elkövető 5 náci katona és az áldozat egy 6 éves cigány kislány

+ az a szöveg hogy "a többségi társadalom rasszista" ugyanúgy rasszista szöveg, szóval ne használjátok mert a szemem fordul ki tőle :)
szóval állítólag ominózus szülőfaluban van cigány a polgárőrségben (!) és ha a sorra kell kimenni intézkedni (rendőrökkel, maguknak nem nagyon van hatáskörük) mindig vinniük kell magukkal, különben 10ből 10szer séróból az lesz, hogy szegényeket indokolatlanul atrocitálják, túlkapnak stb. Általában hamar találnak segédkiabálót messziről. Na így legyél te eltökélt kmb-s. A hivatásos érdekvédők szemellenzőjükkel, elvakultságukkal sem saját tevékenységüket/megítélésüket/befolyásukat, sem a védeni kívánt kissebséget nem segítik!
A jogbiztonságról meg annyit, hogy a Helsinki Bizottság most éppen egy sokszoros visszaeső rendőrgyilkos rabolóember pisilési jogaiért küzd, de nem tudom az a srác kint van-e akit kényelemből/eljárási rutinból, majd meg már dafkéből tartottak hónapok óta fogva, figyelmen kívül hagyva az összes őt mentő körülményt (zenekarral miskolcon járt, amit a telefonja is igazol).
Márpedig, ha ki is engedték, több hónap előzetesben, csakazértis, és nem egyedülálló esetként, hát az egyenesen vezet az önbíráskodáshoz, csoportos érdekérvényesítő célú, ám vak, ostoba erőszakhoz (liszka)
Közben meg az sem feltlétlenül baj, ha a sima notórius rabolókat van ami visszatartsa a direkt és automatikus fegyveres erőszaktól. Ha lehet azzal poénkodni, hogy mi vár rád rosszgyerek a sitten, megbasznak a négerek/cigányok (még kertévés szalonvígjátékban is) akkor értjük, mi a valódi visszatartó erő. És tök megértek minden smaszit, aki rátesz egy lapáttal a visszatartó erőre, ha kollégára fegyveremelésről van szó.

Ha már bejött liszka is, tudja esetleg vki, hogy az érdi halálosgázoló önlelölt bömösversenyző randalír hülyegyerek - akit ugye nem lincseltek meg - ügye hol tart? Apa-anya ügyvédje vajon tart-e már a felfüggesztettnél?
Trurl

Nem vagyok én ebben olyan biztos. Most a mémekről beszélünk?
he, ezt a névennevezés dolgot a kolorlokál stáb egy félmondattal elintézte és síkraszállt a mellébeszélés-körülírás ellen
épp most pár perce
woland a mémek egész más tészta. És legyél benne egészen biztos, nem rizsa, tudományos tény.
Trurl

Miért más tészta? És miben legyek egészen biztos.
Na, ez a megoldás: Mindenkit a saját eszközeivel kell a jobb munkavégzésre kényszeríteni - Mentősöket szívkompresszióval, tűzoltókat lángszóróval kell fenyegetni, kertészt, erdészt láncfűrésszel, ántsz-est székletmintával, villamosvezetőt síndarabbal, a filozófusokat pedig egyszerűen csak szét kell kulturálni, he.
Azt viszont felejtsük már el, hogy a Szabólászló kreolbőrűzése az oka minden rossznak és ellenérzésnek. Vegyük észre, hogy közegnek személyleírást adni olyan rutinfeladat, mint sírásónak elpakolni a lapátot temetés után. Az, hogy ebből következtetni lehet az etnikai hovatartozásra, mellékkörülmény. A bőrszín itt (személyleírásban) utoljára ugyanolyan ártatlan paraméter, mint a magasság, szem-hajszín, testalkat, stb.
Innentől ha valaki besértődik a néven nevezésen, az besértődik az utaláson is, tehát ha nem az azonosíthatóság a cél, hanem előítélet burkolt megnyilvánulása körbeírással, akkor az alany azt ugyanúgy fogja megélni, mintha kimondták volna. Félreértés, hogy bármennyit finomít egy tartalmában kifogásolható megnyilvánuláson, ha körülírtak.
Szóval kékfény felmentve, a burkoltan faskók meg vegyék észre, hogy nem jobbak a nyíltan faskóknál, és ezt nem szótári szavak ttt-kategorizálásával fogjuk megoldani, itt mindenki évtizedekig tanult sorok közt írni-olvasni!
Szóban forgó példában egyáltalán nem lett volna baj, sőt, segítené a tisztánlátást, ha egyértelműen fogalmaznánk, az sem baj, ha liszka felemlegetődik (ha az nincs, ez most nem lenne hír), nem baj, ha a mikrofonba beszélünk és nem mellé, mikor problémárt akarunk oldani közösen, akkor talán a távolabb állók is (jól) értik mit akarunk mondani.
Belátom, engem azért nem zavart, mert így is értettem mi van, és járhatott az agyam lényeges kérdéseken, kivezetőút ötleteken. Viszont továbbra is azt látom, hogy ezzel nincs mindenki így, a szómágia sokaknak valamért fontosabb mint a megoldáskeresés, amit tényleg nem értek.

Úgyhogy hajráfrankó, csókolom! Ha az a bajod velem, hogy ezvagyazvagyok, mondki, ha nemillik is, legalább nem beszélünk el egymás mellett!
Szállj le a magas lóról kedves Cozumel!

"Genetikai kulonbseg alapjan egy nepcsoport lehet magasabb, alacsonyabb, erosebb csontozatu, flexibilisebb izomzatu, de hogy viselkedesi jegyek vannak abban a bizonyos spiralban elrejtve..."
Szóval Cozumel, a külső jegyeket meghatározza a genetika, de az értelmi képességre és az egyén viselkedésére semmilyen hatása nincsen a genetikai különségeknek? Egyébként honnan tudod ezt olyan biztosan, hogy a témát még vitára sem találod alkalmasnak? Mert azt mondták? Mert csúnya dolog ilyeneket mondani?
Persze külső jegyeken nem is lehet vitatkozni, míg a genetikailag kódolt viselkedésforma már nem olyan egyértelmű.

Attól, hogy valamiről nem veszünk tudodmást, vagy egy feltételezést eleve megkérdőjelezhetetlen tényként kezelünk soha nem segítette a tudományt és lehet, hogy ezen egy évszázad múltán már csak nevetni fogunk.
Nem is olyan régen még ugyanilyen megkérdőjelezhetetlen ténynek számítottak olyan dologk amelyeken ma már egy kisiskolás is csak mosolyog. Pl. a föld lapos és körülötte kering a nap. A kételkedőknek pedig igen drasztikus módszerekkel vette el a kedvét a további kételkedéstől a hatalom akkori birtokosa.
Az iszlám világban jelen pillanatban sem egy életbiztosítás a próféta tanait kétségbe vonni. A világ erről a részéről nézve viszont nagyon is kétségbevonhatók.

Számomra azt megkérdőjelezhetetlen tényként kezelni, hogy a génállomány egy népcsoportnak csak a külső jegyeire van hatással és nem befolyásolja a belső tulajdonságokat, pont ilyen fafejűségnek tűnik.
Persze lehet, hogy így van, de nem azért mert "csak".
Bizony. Vszínűleg a fennmaradásukat segítették a bűnözésre hajlamosító gének. Vagyis akinek remegett a keze, amikor kukoricát kellett lopni, esetleg nem volt elég erőszakos, annal felkopott az álla. Vmint aki elég rámanős volt, az több gádzsóval hálhatott. Tk. ez tök egyértelmű, nem kell hozzá genetikusnak (bocs Endre) lenni. Aztán ehhez a háttérhez jönnek az életkörülmények, a társadalom hozzá állása (elutasítása). Minden hajlamosít a rossz útra. Persze ebből nem azt akarom kihozni, h eleve azért sötétebb a bőrük, mert akkor jobban tudnak lopni a sötétben. De be kell látni, talán egy PICIT a genetikai örökségük is ebbe -a rossz- az irányba tereli Őket.
Persze ettő nem rosszabbak a cigányok a nemcigányoknál. Bizonyára mi sem lennénk különbek, ha úgy növünk fel, azt a példát látjuk a szüleinktől. És állandóan emlékeztetnek cigány mivoltunkra.
TH! Persze, h a cigányok is magyarok. Viszont szutyiennek "csak" az anyanyelve magyar, mert ő zsidó. Hát..egészségére!
pinbota!
akkor linkeld be annak a genetikai vizsgálatnak az eredményétamely bizonyítja a cigányság bűnözési hajlamát...természetesen azokkal a genomokkal együtt,amelyek hajlamosítanak a bűnözésre...

a dolog arról szól,hogy bizonyos tulajdonságok manifesztálódnak(szemszín,magasság stb.),bizonyos génkombinációk pedig lehetőséget biztosítanak valamilyen tulajdonság manifesztálódására(mellrák)...
de a lehetőség nem bizonyosság...
vagy te tudod bizonyítani azt,hogy egy génkombináció megléte feltétlenül azt jelzi,hogy az illető loni,csalni vagy ölni fog?!
Ez csak feltételezés, nem bizonyosság. De van rá esély.. Egyébként egy ilyen vizsgálatot ki végezne el? Dr.Mengele?
Atlagos!

Gondolom ez valami élcelődés akart lenni, de azért az elgondolkodtató, hogy a cigányoknak idáig még sehova sem sikerült a beilleszkedés. Volt ahol sok segélyt kaptak, volt ahol semmit, volt ahol demokratikusan bántak velük, volt ahol távolról sem, nekik semmi sem hatott. Erre vajon mi a magyarázat? Egyébként szerintem le is kellene tenni arról a gondolatról, hogy ők valaha is a társadalom hasznos tagjai lesznek. Amilyen ütemben szaporodnak, lassan készülhetünk a legrosszabbakra.
A fő témáról meg annyit, hogy a dolgokat nevén kell nevezni, a cigányt cigánynak a magyart magyarnak.
Egyébként Auszriában is magyarnak nevezik a magyart mikor a boltokban ki van írva magyarul, hogy akit lopáson érnek átadják a rendőrségnek. Ez sokaknak biztos rosszul esik, de én kimondottan örülök neki, így talán leszáll a földre az a sok kokárdás paprikajancsi aki azt hiszi, hogy a magyarok körül forog a világ, és felsőbbrendűek vagyunk más nemzeteknél. Sajnos tőlünk nyugatabbról nézve mi is félig cigányoknak tűnünk.
Tistedur!
Te meg légyszíves másold be, hogy hol írtam azt, hogy bizonyos, hogy a cigányokba a bűnözési hajlam genetikailag van kódolva!
Én csak azt írtam, hogy nem kellene azt megkérdőjelezhetetlen tényként kezelni, hogy nincs kódolva, márpedig jelenleg ez az egyetlen elfogadott nézet. Ez nagy különbség.
Az én magánvéleményem szerint egyébként "a vérükben van", de az itt semmit sem számít, hogy én mit gondolok.
pinbota!

2006.12.12 23.41
"nem akarok itt fajelméletet gyártani,de erre a kézenfekvő genetikai különbségen kívűl nem találok elfogadható magyarázatot."

2006.12.13 01.20
"persze hogy kettős spirált fogok látni,de nyilván van valami különbség,ami az állati viselkedésért felelős."
ej de nagyon butákat írtok ide, csóró Darwin forog, hogy lehetne már a bűnözés a génben, amikor a génállomány az egyed sajátja, a bűn fogalma meg nem függetleníthető a populáció kialakult szabályrendszerétől. (hogy érthető legyek, ha a farkas megöli és megeszi a nyuszikát, az nem bűn, ha te megölöd a szomszédot, és megeszed, hátizé. Ha a farkas génjeiben van is kódolva a ragadozás - sztem egyébként nem, az is tanult - akkor sem a "bűn" van belekódolva)
A gond azzal van, hogy ha a tanult szabályrendszer, és az elvileg mindenkire érvényes leírt közt van kisebb-nagyobb difi (morál vs.jog), akkor a különböző szubpopulációk tanult normái között még nagyobb különbségek lehetnek egymáshoz képest.
Pinbota!

Nem kell ennyire erzekenynek lenned, direkt irtam, hogy nem minositeni kivanlak. Egyszeruen van olyan, hogy ket ember allaspontja annyira kulonbozik bizonyos temaban, hogy teljesen felesleges megprobalni egymashoz kozeliteni oket.

Felesleges a Fold lapos/gombolyu elmelethez hasonlitanod a vitankat, mert en nem valamit TAGADOK, hanem valamiben nem HISZEK, mert meg nincs bizonyitva. Igaz, se pro, se kontra.
De addig, amig tudomanyosan nincs bizonyitva, addig en nem hiszem el.
Szeretnék pár gondolatot megfogalmazni a problémakörrel kapcsolatban:
- A fennt nevezett etnikum világ számos országában megtelepedett. Melyik országban sikerült beilleszkedniük a többségi társadalomba, elfogadva annak törvényeit és normarendszerét? Anglia? Az Egyesült Államok? Franciaország? Kanada? Szlovénia? Svédország?
Ez azért van, mert világszerte kizárólag kirekesztő rasszistákból áll a társadalom, akik a nyomorba taszítják szegény-szerencsétlen polgártársaikat, vagy esetleg a hiba az ő készülékükben van?

- Megoldási javaslatom a kövezkező lenne: kapjanak egy szép nagy országot. Nem gettót, ORSZÁGOT. Mint a zsidók a II.vh után. Szépen odaköltöznének MINDANNYIAN, dolgos-nem dolgos-értelmiségi-munkás-családi pótlékos-sittes és eldöntenék maguknak, hogy demokráciában, "vajda-kráciában", királyságban, vagy bármi egyéb államformában szeretnének élni. Az államalapítás után, saját szorgos kezükkel és nemzetközi támogatással felépítenék virágzó országukat, ahol boldogon élhetnének mindannyian, egymás között, ahogy jólesik.

Én felajánlanám az adóm felét öt éven keresztül a terv megvalósítására. Szerintem nem lennék egyedül...
homar!
a probléma az,hogy az adott etnikumhoz tartozó egyes emberek igenis be tudtak illeszkedni..egyesek pedig nem...
az izraeles példa pedig nem jó:a világ zsidóságának jelentős része nem ott él...
Átlagos 2006.12.13. 12:00:26
TH! Persze, h a cigányok is magyarok. Viszont szutyiennek "csak" az anyanyelve magyar, mert ő zsidó. Hát..egészségére!

Köszönöm a jókívánságot! (Mellékesen: sosem mondtam egyébként, hogy "csak", ezt Te tetted oda, és kicsit lemaradtál egy frissítéssel, de sebaj. Egyébként nem tehetek arról, hogy zsidó vagyok; a cigányok sem, hogy cigányok. Akárhogy mosdunk, nem jön le.) A lényeg, hogy szerinted is magyarok a cigányok. Ezt szerettem volna látni leírva. Köszönöm.
Szigorúan jogszabályi szempontból azok csak !
Homár!
Nekem is az a legszimpatikusabb ötlet, hogy kapjanak egy önáló országot, csak nem akartam felvetni mert én lettem volna itt a rohadt, rasszista disznó. Így most te vagy:)
Kapnának három megyét és önkéntes alapon mehetne a beköltözés. Csalinak elég lenne heti két nap ingyenkocsma - kizárólag az állampolgárok részére-, valamint két évig dupla családipótlék. Egy év után bevezetnénk a vízumkötelezettséget Magyarország felé. Aztán magukra hagynánk őket, boldoguljanak ahogy tudnak.
Hú, hogy mi lenne ott pár év múlva!!!:)
Hát a reklámcsík alatt lehetne a másik hallgatni arany: Siemens Zrt. A Klubon nem beszélnek erről a Bolgár Gyurkáék. De miért?
én láttam az ügy fejleményeit a sajtóban. hajléktalanok stb. be van készítve a siemenses banner, de egyelőre folyik a feltárás.
Lazán kapcsolódva a témához. Nekem speciel az a problémám általában ezzel a témával, hogy - Isten tudja, mi okból - sokan nincsenek tisztában az _ELŐ_ítélet jelentésével, és összekeverik a tapasztalatból származó óvatosság (vagy tapasztalatból származó dühös agresszió) fogalmával. Annak meg nem sok köze van az ELŐ-höz.
Szegedi egyetemistaként két "remek" élményben volt részem.
1, Nemtúlsok pénzemből vettem a mekdonalcban egy tökcsóró sajtburger menüt, ez 10 évvel ezelőtt kb 200 Ft volt diákkedvezménnyel. Az üdítőt és a burgert bepusztítottam helyben, majd a sültkrumplival a kezemben elindultam hazafelé. Egy hölgy - kiskorú gyermekét rángatva - hamarosan elkezdett követni, és normálistól eltérő hangerővel követelni kezdett tőlem hozzájárulást a gyermeke eltartásához. Mondtam neki, hogy sajnos nem tudok adni. (TÉNYLEG nem volt sok pénzem egyetemistaként, de ugye rohadék vagyok, mert a párizsi olcsóbb lett volna, és odaadhattam volna a különbözetet.) Amikor megtettünk vagy 100 métert és nem tágított, viszont némileg hangosabban követelte a hozzájárulást, szembe fordultam vele, és mondtam, hogy ne haragudjon, de tényleg nem adok. Erre laza mozdulattal kitépte a kezemben tartott sültkrumplit és közölte: "nem baj, ez is jó lesz". Szégyen vagy nem, futásnak eredtem.
Másik alkalommal estefelé, úgy 6-7 óra tájban tartottam hazafelé egy nem túl rossz környéken, amikor 10-12 éves forma srácokból három csatlakozott hozzám. Felajánlották, hogy szexuálisan létesítsünk kapcsolatot, majd ezeket különböző módon kirészletezték. Megpróbáltak hozzám érni, elkapni a kezem, szorosan körém csoportosulni. Annyira rettegtem, hogy máig nem tudom, hogyan voltam képes hazaérni. Nem hinném, hogy lett volna esélyem velük szemben, ha valóban akcióba mertek volna lépni.
Ezek után - mit ad ég - "elő"ítéletes vagyok minden olyan alkalommal, amikor egyedül vagyok egy "népesebb" csoporttal szemben, vagy egy láthatóan nagyobb fizikai erővel rendelkező egyénnel szemben.
Illetve én inkább úgy mondanám: ÓVATOS.
Senkit nem ugatok le a bőrszíne miatt, bárkivel szívesen elbeszélgetek, ha biztos vagyok abban(!), hogy az adott helyzetben nem élhet vissza a helyzetével.
NEKEM NEM VOLT hasonlóan kellemetlen élményem nemroma emberekkel. (Másfajták voltak, pl. megszámolom a visszajáró pénzt, de ez nem azt jelenti, hogy előítéletes lennék a pincérekkel vagy a pénztárosokkal szemben.)
A gond az, hogy az ismerettségi körömben szinte kivétel nélkül mindenkinek megvan a maga személyes sztorija a témában. ÉS szinte kivétel nélkül mindenki ismet egy-két nagyon rendes, becsületes, törekvő, normális, megbízható cigányembert/asszonyt. (Én is ismerek! De még milyen rendesek, normálisak, készségesek, jófejek és nagylelkűek!!!)
De attól még a környezetem nagy része óvatos.
Rohadt rasszista társadalom, mi?!
nem rasszizmus az óvatosság. az övatosság annyi mint számitani arra, hogy akár a legrosszabb dolgot is esetleg megteheti veled szemben valaki adott helyzetben, ezért elkerülni a kiszolgáltatottságot. az előitélet/rasszizmus pedig úgy viselkedni az illetővel, mintha már el is követte volna azt, vagyis nem lehetségesnek tartani a legrosszabbat, hanem biztosra venni. most ezt tényleg magyarázni kellett?
Egyáltalán nem. A teljes tájékoztatás részeként ennek is helye van az anyagban. Az etnikummal kapcsolatos egyéb - sajnos sokszor jogos - megjegyzések nélkül természetesen....
szerintem serto, igen

eleg lett volna a rokonsaga/csaladja szot hasznalni, nem kell ele a 'nepes' - ha mar muszaj volt lehozni a hirt.

mert igy, mint allandosult jelzo a "népes rokonság" mindenkinek kapasbol = ciganyok

egy korai posztolo az adatvesztestol felt, de a 'nepes' ugyanugy nem arul el semmi kozelebbit vagy pontosabbat a tamadok _szamarol_

ezert tok folosleges hasznalni a fenti esetben
plane hogy a mentosok es egyeb ottlevok szamarol sem tudunk semmit, tehat meg az aranyokkal sem vagyunk tisztaban

akad mas gond is a mondattal:

"A helyszínen összegyűlt" - eleve odagyultek a beteg kore es mar ott voltak, mire/mikor a mento odaert, vagy azert gyultek, hogy fenyegessenek? nem mindegy.
az osszegyules szo is abban az iranyban kelti a hangulatot, hogy szazaval nyuzsogtek

pongyolasag? figyelmetlenseg? csusztatas? hulye az MTI?

talan semlegesebb es pontosabb:

"A beteg helyszinen tartozkodo rokonai kozul nehanyan halallal fenyegettek meg a mentosoket, ha a ferfi nem marad eletben"

vagy rovidebb:

"A beteg rokonai halallal fenyegettek meg a mentosoket, ha a ferfi nem marad eletben"
Szóval ha ilyenek a cigányok, én kérjek elnézést ha ezt kimondom ichbin ? Na ne viccelj ! Költözz olaszliszkára vagy igényelj te is repjegyet kanadába !
Te most viccelsz Ichbin?
"a mentosok es egyeb ottlevok szamarol sem tudunk semmit, tehat meg az aranyokkal sem vagyunk tisztaban"
-teljesen mindegy mekkora volt a cigány/mentős-arány, a mentősöktől semekkora arány esetén sem várható el, hogy szembeszálljanak egy begőzölt cigánycsordával.
Habár már régen nem járt senki errefelé, mégis ideillik a sztori, hogy a minap vidéki rokonaink hoztak nekünk egy bizonyos hurkaszerű, jó sok disznómájjal készült húskölteményt, amit ők úgy hívtak, hogy 'cigányka'. Mi persze kérdeztük tőlük, hogy jó-jó, de mi a rendes neve az izének, mi budapestiek vagyunk, nem mondhatjuk egy ételre, hogy cigányka, és különben is, miért hívják ezt cigánykának. Ők mondták, azért, mert ennek az a neve, hogy cigányka, nincs is más neve, így hívják.
Jó, elfogadtuk, köszönjük szépen, hazavittük, kibontottuk... és olllyyan, de olllyyan éktelen BÜDÖS volt az az izé, hogy rögtön ki is dobtuk a teraszra, nehogy már elgázosítsa a lakásunkat. (Ízre persze jó volt, meg is ettük.)
A kérdésem: ebben a történetben ki a rasszista?
"Három embert vettek őrizetbe emberölési kísérlet gyanújával a rendőrök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón. A falu kocsmájában egy rokoni társaság szólalkozott össze, amit késelés, majd baltás utcai tömegverekedés követett."
index.hu/politika/bulvar/arlo9208/

Lehet tippelni az etnikumra...

A rendőrök egy nagy hibát vétettek: túl gyorsan értek ki a helyszínre :-).
TWÁ: nem, nem sérti.
ezt meg már szerintem a kutya se olvassa el. és ez annyira yo;)
süti beállítások módosítása