W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Hiszek egy DC-4-ben

2006.11.12. 13:00 Tóta W. Árpád

Mivel az egyik fő töprengési irány itt a vallás célja és oka körül gabalyodik, meg az ufóinvázióra is készülünk, írok ide egy kis színes gondolatébresztőt. A "cargo cult", vagyis rakományvallás néven ismert jelenséget főleg csendes-óceáni szigeteken figyelték meg. A fehér ember feltűnésekor kezdődhetett, de az Egyesült Államok világháborús hadműveletei adtak neki új lendületet. Ekkor az USA szigetről szigetre közeledett Japán felé, reptereket és ideiglenes kikötőket hoztak létre, majd vonultak tovább.

A szegény bennszülöttek megfigyelték, hogy a fehér ember fényeket gyújt, felmászik egy toronyba, ott különös mozdulatokat tesz, majd kisvártatva megjelenik egy repülőgép, és konténerekben fegyvert, élelmiszert, rágógumit és sok egyéb érdekességet dob le. Ebből így-úgy nekik is jutott, és nagyon odavoltak, hogy akkor nem kell többé lándzsával vadászni meg gyökereket ásni a földből, hanem csak ügyesen imádkozni.

"A kellően fejlett technológia nem különböztethető meg a mágiától", írja Arthur C. Clarke.

Gyárakról, propellerről, rádióról fogalmuk se volt - nem lehetett -, viszont az ember már csak olyan, hogy szeretné megmagyarázni magának, amit nem ért. Természetesen arra jutottak a derék vadak, hogy az áru az istenek ajándéka, és a fehérek valamilyen módon beszélnek az istenekkel.

Tehát az amcsik elvonulása után építettek fából és teknőspáncélból irányítótornyot, kirakták kagylóhéjból a repülőtéri burkolatjeleket, sőt repülőgépmaketteket is összeeszkábáltak. Fából fejhallgatót faragtak, a varázsló felvette, és felment a toronyba gesztikulálni, míg a beosztottjai kivilágították a kifutópályát. Megfigyelték, mennyire tisztelik a fehérek a nemzeti lobogót, ezért ők is imádni kezdték a zászlórudat. Konzervdobozokból rádiókészülék-utánzatot készítettek, és abba beszéltek az istenekhez, ugyan küldjenek már rakományt.

Nem küldtek.



Címkék: egyház haditechnika

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1717653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi a sztori vége? Megették a sámánt?
SZVSZ ez az, amit Fraser homeopatikus mágiának hív: amikor valami hasonlónak néz ki, TEHÁT akkor ok-okozati összefüggésben is áll. Pl. amikor az orrszarvú szarvpora potencianövelő, mert álló brokira emlékeztet. Vagy amikor a középkorban a kard által ütött sebet úgy gyógyították, hogy nem a sebet, hanem a kardot kenegették - ami nem is volt rossz ötlet, mert legalább nem fertőzték el mindenféle szarral, tehát az a vicc benne, hogy a tapasztalat pont azt igazolhatta, hogy hatékony a dolog :-) Az egyik kedvencem, amikor az egyik régi nép úgy definiálta az evezést, hogy áldozat bemutatása a vizek szellemeinek, akik cserébe tolják a csónakot.

Szerintem a civilizáció fejlődése pontosan arról szólt, hogy elkezdték az emberek lassan felismergetni az ok és okozat közti összefüggéseket.

Pontosan ezért manapság egy vallás szerintem kétféleképpen lehet életképes:

1) Ha elég jól illeszkedik azokhoz az ok-okozati összefüggésekhez, amiket a tudomány megtalál és belekerülnek a köztudatba (buddhizmus - kegyetlenül jól passzol pl. a kvantumfizikához),

2) vagy ha teljeséggel kívül helyezi magát ezen, tehát NEM akar beleavatkozni a tudomány feladatába. Ilyen az a fajta modern, lightos katolicizmus, amit a 1-2 "taizés" haverom művel: egyáltalán nem foglalkozik a teremtéssel, a fajok kialakulásával és így tovább, simán meghagyja ezt a tudósoknak, csak és kizárólag a vallás személyes, lelki-pszichológiai oldalával foglalkozik. Ez a verzió pedig azért cáfolhatatlan, mert nem állít semmit, de semmit azon kívül, hogy ha elmegy misére meg gyónni, akkor attól jobban érzi magát és ennyi.
a sztori vége az, hogy szép lassan kihaltak ezek a kultuszok. kivéve Vanuatut, ahol még mindig aktív a John Frum-kultusz. egy John Frum nevű embert várnak, aki majd újra hoz konzervet. valószínűleg abból ered, hogy annak idején a GI Joe-k úgy mutatkoztak be, hogy "hi, I'm John from Amercia".
Akkor kb. mint a Mad Max 3ban. Ott ha jól rémlik a gyerekek valami Walker kapitányt vártak, aki elviszi őket a sivatagból repülőgéppel.
Fura, hogy minden film-ötlet, ami nem túlságosan elrugaszkodott a valóságtól, az életben sokszor még durvább formában jelen van.
Hihihi. Az megvan a "Meghalsz, Tengerész!" -ből, ahogy az ágyékkötős polinéz bennszülött bemutatkozik a jenki gyalogtengerészeknek: "Én nevem lenni Lancelot! Én járni vasárnapi iskola. Akarjátok elénekeljek Csendes éj?" :-))))
"mítoszteremtő állatfaj vagyunk" (Michael Shermer: Hogyan hiszünk?)
És megteremté az ember az isteneit a maga képére és hasonlatosságára.
Szerintem a mainstream vallások pár őrültet kivéve ma már régen nem foglalkoznak a teremtéssel, meg az ádám évával, meg egyáltalán a tudomány megmagyarázásával. A Biblia szövegeinek a jelentős részét sem szokás szó szerint venni.
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj ez nagyon profi story es annyira jellemzo rank emberekre...teccccccccik
hi, teccik a szigetes story, elárulod miben olvastad?
Ha jól emlékszem Larry Niven írta a Dreampark (magyarul: Álompark) című sci-fi könyvet amibe jelentős mértékben bele volt szőve a cargo kultusz. Ajánlom mindenkinek aki szereti a szórakoztató sci-fi könyveket és még erről a kultuszról is megtudhat közben néhány dolgot!
Rákerestem és tényleg. :) Csak Larry Niven és Steven Barnes írta. Még a borítója is megvan!
www.regikonyvek.hu/data/49000/49479/b.jpg
Ezt keresse akit érdekel egy jövőben játszódó fantasy aminek egyik fő témája a cargo cult!
kossz ne lenne rossz elolvasni, megpróbálom beszerezni,mindig is bírtam a sci-fi-t:)))
ez emlitve van Richard Dawkins konyveben is, csak sose tudtam h tenyleg igaz-e vagy sem.
Itt pedig Richard Feynman "Cargo Cult Science" című beszédének átirata:

wwwcdf.pd.infn.it/~loreti/science.html
en.wikipedia.org/wiki/Cargo_Cult_Science
Most jártunk párommal egy nógrádi falucskában. Az egyik helyi főember két pálinka után röhögve mesélte, hogy amit mindannyian ismerünk fiatalkorunkból, ti. Hugyos Józsi történetét (Markos-Nádas), akit befalaztak, az ott megtörtént.
Az öregember összeveszett a fiával, ha jól dereng, bezárkózott a szobájába, mire a srác egyszer csak befalazta az ajtónyílást, úgyhogy a bácsihoz kétszer is mozgóurna ment. Sőt, a képviselőtestület ülésén valaki fel is vetette anno, hogy aszongya: "mi legyen a befalazottal?"
És még hogy a humorista vicces meg eredeti...
OMG, tényleg van aki azt hiszi, hogy valakinek annyira megtetszett a Csillagokháborúja, hogy aztán ennek hatására feltalálta az univerzunmot?

Az véletlenül sem fordulhat elő, hogy egynémely film, vagy könyv a - totál zavarodott - valóságból merítkezzen, mi?
Richard Dawkins egyik könyvében is szerepel ez a történet. (Amúgy szegénnyel jól elbántak a south parkban, nemtudom láttátok-e:))

smalladam: Hát nemtudom, de szerintem a Vatikán eléggé támadja az evolúciót. Meg az egyesült államokban is hallani időről időre olyan sztorikat, hogy a papok kikelnek az evolúció oktatása ellen.
hát ez nagyon hatásos történet, Kilgore, nem teljesen így van ez
a vallás nem szükségtelen hülyeségek elfogadását jelenti, kérdés nálkül, az életünk árán is
ha elolvasod a Koránt, a Bibliát, valami olyasmi fog kisülni belőle hogy nem kéne összevissza kefélni mindenkivel aki szembejön (mert ott lesz a gyerek meg gennyes folyás és a hasonló, kellemes emlkékek - ma is megtörténik, nem győzte le a technika), segítsd a szegényeket és ne verd fejbe a szomszédot, hogy elvedd a földjét, csak mert az övé nagyobb
kicsit különbözik ez a DC4-es esetétől, ahol a bennszülöttek csak vártak, a semmiért cserébe
ez nem vallás, ez olyan, mintha kifordítva hordanám a zoknimat, hátha szerencsét hoz
Hohó, azért az "imádkozzunk Szt Antalhoz" módszerrel szoros rokonságot érzek én!
Szt. Antalhoz se azért imádkozol hogy ledobjon neked egy konténer aszalt banánt. Olyan dolgokról van ott szó, amiknek a nemlétét nem tudod megmagyarázni tudományosan, de máshogy sem, amíg pedig csak feltevések vannak, addig nem tudhatod, kié a jó válasz.
Hát a szentekhez igenis konkrét dógokér imádkoznak a nénik. Gyógyulás, della, szomszéd dögöljék megfele, Orbán Viktor legyen király. Szimpla cargo cult.
Ilyen irányban szoktam is feedbackelni a nagymamámnak. :):):)

De ez azért kissé árnyékboxolás, ha a cargo culttal támadod az istenhitet.
A cargo cult kereszténységet meg persze, nem árt támadni, mondjuk elsősorban talán a keresztényeknek.

Tényleg, miért érdekelnek annyira a keresztények belügyei?
Szerintem erre egy páran azért kíváncsiak lennénk.
Vagy ez már a vasárnapi ebéd kategória?
A cargo ult kereszténységet "népi vallásosságként" ismerik egyházon belül, és örülnek neki, némi lenézéssel.

Hogyhogy miért érdekelnek? Érdekel a vasút meg az ufók meg a haditechnika és a történelem is. Anélkül, hogy gyerekkoromban megerőszakolt volna sorban egy pap, egy kalauz, egy teremőr meg Adolf Hitler. Sztem ez normális.
Egyesek meg bálványimádásként (mivel a cargo cult az) támadják, ami az egyik legsúlyosabb bűn. Már annak idején, egészen korán, az a Mózes fazon is az aranybornyús-cargo cult miatt csapott egy jó nagy őrjöngést a hegy mellett.

Igen, elég sokan támogatják a népi vallásosságot, de ha azt nézzük, hogy Egyházon belül kik élik meg Jézus tanítását, hát...

Mert az a Jézus nem csak olyanokat mondott ám, hogy ne szemezzünk más feleségével. Hanem akkor már, ha ezt a szintet megköveteljük, akkor van olyan osztd szét mindened, meg add oda az életed típusú parancs is. Talán azért van ez a kiegyensúlyozatlanság a szexualitás irányába, mert azt a parancsot a legönnyebb betartani. Meg eleve, a szex az olyan érdekes :)

A vallás degradációjáról egy Anthony de Mello pédázat (további gondolatérbresztőnek):

"A guru annyira meg volt elégedve tanítványa lelki fejlődésével, hogy úgy ítélte, nincs többé szüksége irányításra, magára hagyta egy kis kunyhóban a folyó partján.

Szertartásos reggeli alámerülése után a tanítvány ki szokta akasztani ágyékkötőjét száradni. Ez volt az egyedüli tulajdona. Nagy bosszússágára azonban a patkányok egy nap apró darabokra tépték. Ezért aztán egy másikat kellett kunyerálnia a falubeliektől. Amikor a patkányok abba is lukakat rágtak, szerzett magának egy macskakölyköt. Nem is volt többé problémája a patkányokkal, de most a saját élelme mellé még tejet is kellett neki koldulnia.

- Túl sok probléma van ezzel a koldulással - gondolta - és túlságosan nagy teher a falubelieknek is. Tehenet fogok tartani.

Amikor meglett a tehénkéje, akkor meg még takarmányt is kellet kéregetnie.

- Könnyebb, ha megművelem a földet a kunyhóm körül - gondolta.

De az is kellemetlennek bizonyult, mert így meg kevés ideje maradt a meditálásra. Ezért aztán napszámosokat fogadott fel, akik helyette művelték a földet. Akkor meg a munkásokra való felügyelet fárasztotta, ezért megnősült, hogy a feleségével megoszthassa ezt a feladatot. Nemsokára, természetesen, ő lett az egyik leggazdagabb ember a faluban.

Évekkel később a guru megint arra járt, ér meglepődve látta a palotaszerű építményt a kunyhó helyén. Megszólította az egyik szolgát:

- Nemde ez az a hely, ahol egy tanítványom élt valamikor?

Még mielőtt a szolga válaszolhatott volna, felbukkant a tanítvány is.

- Mi történt itt, fiam? - kérdezte a guru.

- Nem fogja elhinni, uram - mondta az -, de csak így tudtam megőrizni az ágyékkötőmet."

(Anthony De Mello - Szárnyalás)
Tetszik ez a De Mello sztori, de nekem nem feltétlenül a vallás degradációjáról szól, inkább arról hogy élhetsz úgy is hogy ez az egész vacakolás a pénzzel, asszonnyal meg vagyonnal tényleg csak az ágyékkötőd megtartásáról szóljon.

Amúgy meg nem gondolom hogy azok a szigetlakók bármiben is máshogy működnének mint mi, annyi a különbség hogy mi ott vagyunk a vallásuk keletkezésekor és látjuk minek mi a gyökere. Ez az ami sajnos a mi vallásaink esetén már sose fog kiderülni.
Na, erről nekem is eszembe jutott egy sztori.

Egyszer egy kolostorban volt egy macska. A macska rettentő ricsajt csapott, amikor a szerzetesek meditáltak, ezért a meditáció időtartamára inkább megkötötték. Amikor a macska elpusztult, beszereztek egy másikat - úgy hozzászoktak már, hogy macska az van. Ahogy elmúlt egy-két generáció, az lett, hogy mindig volt macska a kolostorban, és mindig megkötötték a meditáció alatt, bár már nem emlékeztek annyira rá, hogy miért is kell megkötni, de szokás lett belőle. Kétszáz év múlva pedig vastag tanulmányokat írtak a megkötött macska spirituális jelentőségéről, ahogy az érzelmek által az anyagi világban megkötött embert jelképezi, és hogy ezért kell a meditáció alatt mindig egy megkötött macskának lenni a közelben... :-)))
Eszembe jutott még egy sztori, eredetileg ez arról szólt, hogy hogyan alakulnak ki a "vállalati kultúrák", de szerintem precízen fedi az emberi társadalmak és a vallások "fejlődését" is.

Beraktak egy ketrecbe öt majmot. A ketrec közepén volt egy emelvény, azon egy banán. Nosza, a majmok nekiindultak, ám ahogy az első az emelvényre lépett, kellemetlen hideg víz zúdult mindannyiukra. Néhány próbálkozás után felismerték az összefüggést és leszoktak róla. Akkor az egyik majmot kicserélték egy újra. Azt ahogy berakták, szaladt a banánért, mire a többi elkapta és jól elverte - nehogy már vizesek legyenek a zöldfülü miatt. Az új majom nem értette, hogy miről van szó, de elfogadta, hogy itt ez a rend. Akkor kicseréltek még egy majmot. Az új majom is megindult a banán fele, mire a többi jól elverte, köztük az eggyel előző új majom is, aki továbbra sem tudta, hogy miért kell verni azt, aki a banánért megy, de úgy látszik, itt ez a szokás. És amikor az összes majom lecserélődőtt, akkor már senki sem tudta, hogy miért nem szabad a banánért menni és miért kell verni azt, aki értemegy, de meg voltak győződve róla, hogy ezt így kell csinálni.
Larry Niven és Stephen Barnes 1981-ben írt egy könyvet álompark címen. A történetről annyit, hogy egy Disneyland-szerű vidámparkban játszódik, ahol szinészek, díszletek és hologrammok segítségével D&D szabályok szerint lehet egy történetben szereplő valaki. Ebben eléggé részletesen, és szórakoztatóan le van írva a Cargo kultusz. Nem beszélve arról, hogy egy-két haditechnikai adalék is szerepet kap, a fantasy történet mellett. Ajánlom mindenki figyelmébe!
Egy másik Antony de Mello idézet, nem hiszem, hogy kellene kommentálni.

Buddha mondja:
- A szerzetesek es a tudosok ne tiszteletbol fogadjak el a tanitasomat,
hanem vizsgaljak meg, ahogy az aranymuves is megvizsgalja az aranyat:
vagjak fel, olvasszak meg, es dorzsoljek szet.

Egy magas ember a moziban igy szolt a mogotte ulo kisfiuhoz:
- Fiam, latsz tolem?
- Nem.
- Ne is torodj vele! Csak figyelj engem, es ha azt latod, hogy nevetek,
nevess te is!
Jó röhogni a polinéz benszülötteken?

Melyik az az ország (nem a Vatikán), ahol az emberek 63% válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy véleménye szerint "a Biblia szóról-szóra igaz, és Isten szavait tartalmazza"?
Tiszta véletlenül most olvastam a fentebb említett Álomparkot. (neten is fent van, le lehet tölteni). Tényleg nagyon jó és teljesen a cargo cult köré épül.
Ha nem is kötelező, de mindenképp ajánlott olvasmány.
Dear Swen: itt ragadtam egy istenverte faluba es faluba ha meglatod az sos-t akkor gyere at ebbe a posztba lassu a kompi es itt mukodok

heeeeeeelp
Ehaj alszatok, na holnap azer talizunk majd meselek:(((
No mi van azzal az újévi blogolással? :-)
Kedves Bloggerek, istenhozott benneteket 2007-ben:))) nekem allati jo bulim volt segre fagyva vartam meg a fuvart ami elhozott ebbe az Istenverte faluba mint fenten emlitettem es itt ragadtam 7:10kor van haza buszom addig bedobom a kommentbuli kezdest oszt nem aludtam semmit a buli meg nem vot semmi kulonos azon kivul, hogy folhivott az a pasi akinek 6 evig voltam a kurvaja maga dobott ki tobb mint 13 eve...megszerezte a mobilom en meg lebabaztam...mi a faszt akar, meg mindig hisz a regi legendanak, h azert nincs pasim mert benne talaltam meg az igazit...hat nokent papi hivatasra keszulni, nem tunder mese...mit mondjon az ember egy ilyen marhanak...nincs hozzafuzni valom 8 korul kapcsolodok ujra..itt lesz a buli mondjatok nektek milyen volt???
...latom mindenki meg alszik, nalam teljesse lett a buli a 7:10 busz nem jott ugy h most megyek a 8:40 esre mire ti folkeltek akkora erek haza es gondolom agyba dolok mer en meg nem nyusziztam...jo kis komment bulit szerveztem megkoll hagyni...de ha eszhez terek valamikor delutan imadni foglak benneteket:)))
na ja es elb...a megszolitast kedves TWA rajongok es kommetelok!!!
Arpi hot faradt vagyok, boccs a ferre iraser En tenyleg csak egy jo kis TWA fun kommment bulit akartam megszervezni itt...
...ez mind eddig moderalasra valo, de lenyeg most itt az igazi:
index.hu/velemeny/jegyzet/jp2nekro/
TWA:Valahol délnyugaton, nagyszerű reneszánsz paloták között haldoklik egy nagypapaforma öregember. Már nem pápa. Van a betegségnek és az öregségnek olyan szakasza, ahol a pápa nem pápa, a király nem király, a tudós nem tudós többé, hanem haldokló, beteg, nagypapaforma öregember. A király ilyenkor átadja a trónt a fiának, a tudós visszavonul otthonába, még az állat is behúzódik a ligetbe meghalni. A pápa nem mond le, nem vonul vissza, nyüzsög körülötte a másod- és harmadvonal, kiteszik az ablakba, mint egy páfrányt, aztán találgatja a világ, hogy playbackről nyögte-e ki azt a pár mondatot, és mozgatták-e hátulról pneumatikával.

Nekem mai napig ez a kedvencem tole, igazi kolto es ugy ujsagiro es ezer utolerhetetlen!!!
Es a befejezes is elgondolkodtato es koltoien szep:
TWA:Nem lehet, hogy ártatlan emberek megbélyegzését helyénvalónak találja az Isten. Az egy rossz isten. Az sem lehet, hogy az egyház vezetőjének így kelljen meghalnia. Függetlenül attól, hogy mi van a Bibliában, a világ és az egyház történelme bebizonyította, hogy abból szinte bármit meg lehet magyarázni. Tessék valami kevésbé kártékony rendszert illeszteni a vázra, akkor is, ha ez visszavonulással és beismeréssel jár...
mithrandir:koszke es neked is viszont, akkor ki is johetnel itt ebbe a posztba az inka ferfi dologal?????
Miaz es mit kell tudni rola es ne csinalj ugy mintha gozod se lenne mirol vanszo:)))
Nem szeretnék felesleges indulatokat kelteni, de mi a különbség egy teherszállító repülőgép, egy tehén, egy totemoszlop vagy egy szakállas és megbízhatatlan öregúr imádása között? A repülőgép legalább bizonyosan létezik, és igazolhatóan "csodát tett".
"A kellően fejlett technológia nem különböztethető meg a mágiától", írja Arthur C. Clarke.
ennyi, Gandalf informatikus volt, vagy legalabbis gepesz
A Biblia újraértelmezése cargo kultuszként:

2000ad.uz.ua/index.html
süti beállítások módosítása