W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Vigyázó szemetek

2006.11.11. 00:00 Tóta W. Árpád

Titkos kajánsággal veszem meg az ÉS-t az MTV ostroma óta minden héten. Na, talán majd most, gondolom mindig, de úgy látszik, hiába várok. Arra tudniillik, hogy György Péter még egyszer leírja szépen, szóról szóra ugyanazt, amit a párizsi négerlázadásról.

...az autókat felgyújtó... állampolgárok tette nem más, mint kommunikáció, a közfigyelemért folytatott törvénytelen eszköz. Olyan emberek kezében: akiknek lett volna mit s talán hogyan is mondaniuk. Akiket azonban soha eddig nem hallgattak végig, akiknek a történeteire, amíg azok elmondható történetek lettek volna, nem volt senkinek ideje. (...) Úgy látom, hogy mindazok, akik éjjelenként autókat gyújtanak, arra mutatnak rá, hogy ők is ennek a demokratikus társadalomnak a részei, s immár nem láthatatlanok többé. Aki nem látja, hogy ez a lázadás részben a mediális reprezentáció elleni lázadás, az talán valóban nem a XXI. században él. (...) Bejelenteni, hogy társaink egy része "más", annyit jelent, mint nem ismerni önmagunk.

A budapesti zavargókról azonban csak egy ernyedt fitymarázásra futotta, hogy ugyanis milyen butuskák is ezek, hát azt se tudják, mit akarnak, lúzer egy banda.

Volt akkoriban - Párizs kapcsán - egy élő vita, illetve kettő is, mindkettőben megkérdeztem a tanár urat: mi lenne, ha ugyanezt a randalírozást nem feketék, hanem fekete ruhás nácik vinnék végbe? Hát nicsak, ha nem is nácik, de fellázadtak a mediális reprezentáció ellen az árpádsávos zavarodottak is, olyannyira, hogy egyenesen bementek a tévébe. Most hol a tolerancia, hol a zengedezés kulturális különbségekről meg az elnyomatásról? Nem hallgatták őket végig, szegényeket. Pedig kurvasok mondanivalójuk meg történetük volt, a szentkoronától Torgyán királlyá választásáig. Ugye mennyivel egyszerűbb lett volna, ha néven nevezzük a rendészeti kérdést már Párizsban?



Címkék: lapszemle zavargás

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr5217626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ehhez már késő van, vazze.
györgy péternek a párizsi dogshit mindig is illatosabb lesz mint a pesti.
még drágább a négered? a néger mindig drága?
Csakhogy. Az elszigetelt, hátrányoshelyzetű csoportok Mária országában még lázadni se nagyon bírnak. Itt most az unatkozó budai jobberek, a viktoristák, gój motorosok, ha úgy tetszik a "feketeruhás nácik" voltak zavargók. Ráadásul gusztustalanul felülreprezentálva mediálisan. Beleérte az Indexen is.
még drágább a négered? a néger mindig drága?
:DD
"unatkozó budai jobberek, a viktoristák, gój motorosok"

Az is másság ám, elvtársam. És bejelenteni, hogy társaink egy része "más", annyit jelent, mint yadda-yadda-yadda.
Nem mind1 ám, hogy miben áll a másság. Én elnézőbb vagyok azzal, aki azért gyújt fel autókat mert nincs munkája, vagy mert elnoymott néger/roma, mintha csak így próbálja kifejezni, hogy új miniszterelnököt akar.
nekem mindig is úgy tünt hogy györgy péter abban a téveszmében él hogy ha valaki fekete vagy muzulmán párizs külvárosában érthetőbb ha gyújtogat vagy molotovot dobál mint mondjuk németországban vagy itthon a szélsőjobb. van olyan hogy mérthetőbb csőcselék?
kiváncsi lennék ha unatkozó jobbosok helyett pl unatkozó romák randalíroztak volna gyépé mit szólt volna?
Egyébként miért olvasol gyépét? a stílusa szar, a mondanivalója érdektelen, és van egy akkora kettősmércéje, hogy kilóg az és-ből
es mi van ha valaki uj rendszert akar? nem uj miniszterelnokot? nem hiszem, hogy a jelenleg aktiv politikusok kozott mutat barki olyat aki jobb lenne akar Gyurcsanynal akar Orbannal.
Raadasul, azok akik tuntetnek a kormany ellen ugyanugy szavazok, az o velemenyuk is pont ugyanannyit szamit mint a tietek. 1 szavazat. Csak hat, megmondtam mar ezer eve mi a baj a kapitalizmussal/kepviseleti demokraciaval.(ez most kepzavar, de ez van)

az ember bemegy a bevasarlokozpontba/szavazofulkebe, kezdi bongeszni a rengeteg sok termeket/partot-politikust. aztan rajon, hogy szar a minosege mindnek.
amikor egy orszag oda jut, hogy a kissebbik rosszat kell valassza akkor mar kurva nagy gaz van.
Nem csak egy orszag jutott ide, hanem az egesz vilag, de van megoldas keressetek meg kreativok:)))
es a jo benne az, hogy nem kell kompromittalodni es beletorodni:)))
T. Megen!
Majdnem mindenben igazat adok, de:
- Az étlapról is négy féleképpen választasz, ha nagyon éhes vagy:
- Tudod, hogy mit akarsz enni és megnézed, hogy van-e.
- Ha nincs, akkor elkezded böngészni és keresel magadnak valami kedvedre valót.
- Ha olyan sincs, akkor választod a legkevésbé rosszat.
- És végül, megkéred a pincért üssenek össze egy rántottát.
Ezzel csak oda akartan kilyukadni, hogy nem a rendszerrel van a baj.
A legjobb szindarabot is el lehet kúrni, tehetségtelen ripacsokkal.
Osi:
a rendszerre azt ertettem, hogy azert vannak ezek az emberek bebetonozodva, mert ilyen a rendszer. nem kedvez az ujaknak.
Megen:
Addig amíg a két nagy több millió szavazatot kap a választásokon, miért ne gondolhatnák úgy, jól csinálják. Mondjuk OVI-n csodálkozom, hogy két perec után még mindig vezényel. Sajnálatos, hogy az emberek túlnyomó többsége csak kettöig tud számolni.
Angliában is felgyújtanak ezt-azt időnként, majd a gyújtogatók kővel megdobálják a helyszínre érkező tűzoltókat. Nem négerek, nem nyilasok, angolok.
>>És bejelenteni, hogy társaink egy része "más", annyit jelent, mint yadda-yadda-yadda.
W, a goj motorosokra gondolsz?
Az önmeghatározásuk eleve beteges, és akkor ott van a nagy magyarország, horthy és a többé-kevésbé burkolt antiszemitizmusuk. Azzal védekezni, hogy tagjaik között van aki nem goj és van akinek nincs is motorja... Ha akarom ezen a hétvégén néger leszek és akkor csak burkoltan négerezhetek, vagy nyiltan, vagy akár mehetek négert verni? Azt tudjuk, hogy mik nem, de hogy mik igen arról eléggé homályosan fogalmaznak. Ha nem antiszemiták, akkor mik is? csak simán az agyatlan hülyék olyan csoportja akinek van pénze motorra és (akár) tiszteletbeli elnökre?
Gy.P. nem hülye. Kapitalizmus van, egy írás, két honorárium. Ha még pár helyre el tudja adni, meg is térülhet ez a hihetetlen szellemi befektetés és erőkifejtés! :)
Hmmm, GyP alázása azért jobban festene, ha először egy kicsit Te is sepregetnél a portád előtt. Az a része a tézisednek, miszerint a fundamentalista iszlámnak köze volt a párizsi zavargásokhoz, tényszerűen nem volt igaz és nem emlékszem, hogy valaha elismerted volna. Ez még persze nem jelenti azt, hogy az európai kalifátusról álmodozó muzulmán fanatikusok überjófejek lennének, sem azt, hogy a bevándorlók laissez-faire kezelése jó ötlet volt. De több hitelt és súlyt adna kritikád jogos részének...
Osi: pont azert irtam, hogy a kissebb rosszt valasztjak. Az mara mar nyilvanvalo, hogy rengetegen szavaztak MSZP-re azert, hogy ne Orban legyen a miniszterelnok.
megen: "Raadasul, azok akik tuntetnek a kormany ellen ugyanugy szavazok, az o velemenyuk is pont ugyanannyit szamit mint a tietek. 1 szavazat."

ez peldaul egy igen nagy problema.
Gy. Peter biztosan szereti az itteni felforgatokat is, csak szegzyeli olyan hevesen kifejezni:)))
kifejezetten zavar, hogy peldaul a kossuth teri zavarodottak szavazata pont annyit szamit, mint az enyem.
Igen, az iszlám _mint vallás_ nem játszott szerepet, sokkal inkább az, hogy nem sajátították el és nem is óhajtják elsajátítani az EU-normákat. De most ebből kéne írnom egy cikket, vagy mi?

"az ember bemegy a bevasarlokozpontba/szavazofulkebe, kezdi bongeszni a rengeteg sok termeket/partot-politikust. aztan rajon, hogy szar a minosege mindnek.
amikor egy orszag oda jut, hogy a kissebbik rosszat kell valassza akkor mar kurva nagy gaz van."

na ez egy remek hozzászólás! hát igen, sajnos egyelőre nem találták fel a Tökéletes Terméket, még a Toyota is szétesik 400 ezer km után. meg a Tökéletes Politikust se.

"oda jut, hogy a kissebbik rosszat kell valassza"

ennek viszont van alternatívája: kussolsz, nem választasz, mert nincs miből, viszont köteles vagy elhinni, hogy az a legjobb.
"Én elnézőbb vagyok azzal, aki azért gyújt fel autókat mert nincs munkája, vagy mert elnoymott néger/roma"

A francia söpredék/fiatalok konkrétan unatkozásból csinálják. Pontozzák, hogy ki tud több kocsit felgyújtani, a busz kétszer annyit ér. Az elnyomás majd akkor jön elő, amikor ezért teljesen jogosan elkezdik őket lelövöldözni a polgárok.
Na ja itt tenyleg elkel a szamozas es ha az ember nem megy el szavazni akkor raontik, h nem demokrata...na En ugy csinalom h elmegyek aztan ervenyteleitem a sajatomat ha me fontos akkor szavazok a kisebbik rosszra
"na ez egy remek hozzászólás! hát igen, sajnos egyelőre nem találták fel a Tökéletes Terméket, még a Toyota is szétesik 400 ezer km után. meg a Tökéletes Politikust se."

humm. jol erzem az ironiat? :)
ez most olyan kossunk bele, mert bele lehet volt?
kissebbik rosszat valasztani, vagy megfelelot valasztani nem ugyanaz.
peldaul honapok ota nem kaphato a varosban a kedvenc vajam ami nagyon izlik, es szeretem. ezert vagy dragabbat kell vegyek(es annyira annak sem izlik az ize), vagy olcsobbat es sokkal pocsekabbat. nem arrol van szo hogy a toyota szetesik egy ido utan, hanem hogy a jelenleg valaszthato dolgok nagy resze(a toyota pont egy jo ellenpelda :) )sokkal hamarabb szetesik mint kellene. lehet elfelejtjuk de bar a mai termekek zome kenyelmesebb mint amit nagyapaink hasznaltak, azert az en nagyapamnak eleg sok regi cucca volt ami furcsa modon 10szer annyi ido alatt esett szet mint a maiak. ha kell irhatok egy listat :)

egyebkent. ha a toyota kepes olyan autot kesziteni ami 400k km utan esik szet, akkor pl a citroen miert nem probalja meg? nekem ne mondja senki, hogy a mai termekek zome annyiert amennyit kiadunk ra nem lehetne tartosabb, jobb. ezek mar annyira termeszetes dolgok, hogy barkinek megemlitem azzal jon, hogy megis mit varok, ilyen a vilag, stb. csak en valahogy nem tudok elmenni a mellett, hogy pl. egy rohadt szamitogepes jatek amit ezelott 10 evvel gyartottak meg manapsag is szorakoztatobb mint a maiak. miert? mert fel van veve 200 programozo 300 designer 50 marketinges, es aztan valahonnan keritenek egy forgatokonyvirot aki alneven osszedob valami fost, mindegy mit, mert a tomeg ugyis megeszi mert reklamozva van. hitelesseg nuku, jatekelmeny nuku. de semmi gond, ezek a problemak szerencsere maguktol meg fognak oldodni. pl. hollywood eppen melyponton van mert az emberek nem mennek el moziba. miert? mert megveszik dvd-n. pedig a mozi ugye elmeny volt meg minden, es ha jon egy jo film most is elmennek. ha megreklamozzak, akkor is elmennek. aztan egy hetvege alatt dont egy rekordot a film es a kovetkezo heten bebukik. ez van... nah. ha valaki ebbol a katyvaszbol igy egy szot is megert gratulalok :)
megen

Szerintem ez öntudatos fogyasztói hőbörgés volt a termékéletciklusok lerövidüléséről meg úgy általában hogy ó jaj hogy felgyorsult minden. :)

Tök egytérthető egyébként.

És a játékoknál meg a mennyiségük is okozza a fantáziátlanságot. Anno volt a Doom. Egyszer 18 órát toltam végig, és aztán labirintusokról álmodtam és shotgunról.

Aztán lett 287 klónja.

Így megy ez. :)

Ja, és filmeket azért is nem néznek az emberek, mert szarok... Tisztelet a kivételnek...
erted jol, grat:)
engem csak az bosszant, hogy a legtobben olyan egyszeruen elfogadjak ezeket a dolgokat, mintha ez termeszetes lenne.
Tóta, az iszlám egy vallás. Ha vallásként nem játszott szerepet, akkor mégis hogyan....? (Főleg, hogy a gyújtogatók közül sokan nem is muzulmán családból származtak.)

www.economist.com/surveys/displaystory.cfm?story_id=E1_RDQRPVN

SURVEY: FRANCE
Minority report
Oct 26th 2006
From The Economist print edition

A different sort of uprising

When the riots started, they were treated in some quarters as a “suburban intifada”. “Jihad comes home”, ran one newspaper headline. Some American observers regarded the uprising as further proof of Europe's inability to control the spread of radical Islam. France has Europe's biggest Muslim population—an estimated 5m, or 8% of France's inhabitants—so it comes under special scrutiny.

A report into the riots by the French Renseignements Généraux, the domestic intelligence-gathering service, however, found the opposite. Islamists had “no role in setting off the violence or in fanning it,” it concluded. Clichy's mayor agrees. “I completely reject the idea that the riots were an Islamist plot,” he says. “During the rioting I never heard of a young man burning a car in the name of Allah; but I heard of plenty of Muslims saying, 'go home in the name of Allah'.”

Instead, the intelligence officers reckoned, the rioting was a “popular revolt” provoked by a toxic concentration of social problems: joblessness, poverty, illegal immigration, organised crime, family breakdown and a lack of parental authority. France had been so preoccupied with watching Islamic radicals, said the report, that it had neglected the wider problems in its banlieues. [...]
semmilyen vallás vagy párt nem jogosíthat fel arra hogy buszt robbants fel vagy kocsikat égess, mert az ellenválasz ugyanúgy erőszak lesz és igy nem ér semmit, céltalan tombolás az egész. az már más kérdés hogy rá lehet keresni vagy mutatni a társadalmi okokra ami miatt egyesek felháborodnak.
Ebben az egészben csak az a szomorú, hogy a GyP-féle hülyeség tökéletesen eurokonform, a The Guardiantól a New York Times-ig ugyanezeket a baromságokat nyomják a "progresszív" újságírók. A konzervatívok viszont le vannak maradva 100 évvel. Amerikában ki lehet állítani egy tévévitára Chomsky ellen William F. Buckleyt vagy Thomas Sowellt, esetleg Charles Murrayt - Magyarországon kit lehet kiállítani György Péter vagy TGM ellen, aki nem tűnik mellette reménytelen műveletlennek és tájékozatlannak?...
"Ha vallásként nem játszott szerepet, akkor mégis hogyan....?"

Mondom, nem az iszlám vallás vagy a négergének :), hanem egyszerűen az asszimiláció elmulasztása. Ugye sokan még ma is azt tartják, hogy az asszimiláció valami csúnya náci dolog, ahelyett integrálni kell, és akkor majd szép színes multikulti lesz. Viszont az Afrikából és a Közel-keletről behurcolt konfliktuskezelési módszerek, emberijog-felfogás, satöbbi eccerűen nem integrálható.

megen: "es mi van ha valaki uj rendszert akar?"

Akkor alapít szépen kommunista/egyéb pártot, és befuttatja. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen.
"Akkor alapít szépen kommunista/egyéb pártot, és befuttatja. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen."

ebben a dologban szerintem tevedsz. ez nem a partokrol szol. pontosan ezert irtam, hogy a kissebbik rosszat valasztjak. azert kene szavazzon mert az X part a o erdekeit kepviseli es nem azert mert a masikat utalja. mindenki leszar mindenkit, a lenyeg hogy ne az mszp vagy ne a fidesz. vagy ne az szdsz. barmi csak valamelyik eppen ne. ide mondjuk meg be is illene, a jo akkor majd ez. pl. a zoldpart is erre hajazott amikor jottek, hogy ha nincs kire szavazz akkor majd rank. csak kisse komolytalanra sikerult az egesz.
Bocs Megen: Van dolga, hollan üzletember. Ma én voltam holland:). Nem akarok poénkodni a kissebbik a rosszon. A nagyok már bebizonyították náluk ocsmányabb nincs! Amikor azt írtam, hogy az emberek döntő zöme nem tud kettőnél tovább számolni erre gondoltam. Jöjjön valami új, valami más, ezeket meg küldjük végre a búsba.

TWÁ: Nem választani annyit jelent: elfogadom azok döntését, akik elmentek szavazni. Na ezt ebben az országban élve nem engedhetem meg magamnak. Aki nem szavaz az nem anyázhat!
aa nem szavazas megoldas lenne, ha senki nem szavazna :). ennel utopisztikusabb dolgot nem hiszem el tudnek kepzelni igy hirtelen
T. Megen: Erről az jut eszembe , hogy 1990-ben, ez első többpártrendszeres választáskor (már az én életemben), sokan azt mondták: nem mennek el szavazni, nem tudják kire, meg egyébként sem kötelező.
Ennek testvére, hogy lesznek madarak - sokan - akik akkor is elmennek, ha csak egyre lehet, de legalább arról sem tudják ki a franc ő.
pontosan. ezert tartom hulyesegnek, hogy barki szavazhat. jah, hogy akkor most engem le kell loni? :)
Egy vidéki komenista fellegvárban mentem ki fotózni a tüntetésre akkoriban. Érkeztemkor az egyik "fő tüntető" épp az Internacionálét intonálta be. Kisvártatva egy némileg elkülönülten ülő csoport (pár fiatal) a Bunkócskát, majd az Áll egy ifjú nyírfa a réten-t kezdte énekelgetni.
Ekkor gondoltam arra, hogy gennyesre kereshetnénk magunkat, ha kiadnánk egy "Tüntetők kézikönyve jobboldaliak számára" című alapvető művet, a viselkedési, skandálási, vonulási, rendőr elől menekülési, éneklési tudnivalókkal, kottákkal, rajzokkal, egyebekkel együtt.
Szerepelhetne benne minden népszerű jobbos jelkép eredetmagyarázata, népszerű balos vádakra való frappáns feleletek stb.
Ha a könyv sikeres lesz, kimehet ugyanez baloldali célközönségnek is, hátha ők is egyszer.
És ha már amúgy is beindult a biznisz, léphetünk egy nagyot s merészet, és alapíthatnánk egy pártegyházat, lenne saját "Őrtornyunk" meg minden, ami kell. Adózási szempontból, asszem, jobb.

Ed
Megen: Remélem nem lőnek le.:) De akkor ki mondja meg, hogy ki szavazhat és ki nem. Talán OVI? Probálkozott valami ilyesmivel (határon túli magyarok). Nem kérem. Kérem NE!
Epokit Drive: Lehet nem hiszed el, de a müvelt(?) nyugaton igenis van forgatokönyv a tüntetésekhez! Mind a két fél részéről.
Régi ötletem a szavazásra:
Legyen a szavazólapon öt beugró kérdés (pl. mi Mo. fővárosa, államformája, északi szomszédja, mi a különbség az államfő és a kormányfő között stb.) ha ez hibátlan, érvényes a szavazat, ha nem, mehet a kukába.
Kicsit lassabb lenne az értékelés, de tán megérné...
:) en nem kiszelesitenem a szavazok koret( hulyesegnek tartanam, hogy az itteniek szavazhassannak arrol ami ott van, tulsagosan felborulna az egyensuly. de hat ez leragott csont )
osi: Reméltem, hogy máshol kissé előrébb tartanak e téren. :)

sanmarco: Az ötletedet támogatom, de ne felejts el megoldókulcsokat (sőt, ráhelyezhető sablonokat) is készíteni az értékeléshez. :)

megen: Múltkor olvastam egy ökológiai kiskátéban (?): mindenki maradjon ott, ahol van. Minden ügyet ott döntsenek el, ahol történik. Azt is írják, hogy emiatt életképtelen pl. az EU is, mert rólunk ott és olyanok döntenek, akik nem ismernek minket. Egyperces néma elgondolkodást megér talán.

Üdv: Ed
Kicsit késő már visszareformálni a választásokat a: Gyermek, nő, buzi, kutya, macska, néger, zsidó nem szavazhat állapotba kedves sanmarco. Finoman szólva is más volt a világ politikai és gazdasági berendezkedése akkor, mikor még ez működött. Nem is beszélve arról, hogy nem lenne túl EU konform. Inkább olyan iszlámos lenne, bölcsész beütéssel.
skulo: bocs, tőlem a kutya is szavazhatna, HA tudja a válaszokat. Vagyis nem iskolai végzettség alapján ld. Horthy-rendszer --> hanem minimális fogalma legyen arról pl., hogy a parlamenti képviselőnek NEM DOLGA, hogy a helyi ügyekért lobbizzon, valamint nem arról szól a választás, hogy 3,60 legyen-e a kenyér.
Mégegyszer: szavazzon akár minden tájékozott GYEREK, de ne szavazzon az, akinek fogalma sincs - mondjuk - az alkotmányról.
Lehet, hogy ez fasiszta elképzelés, meg scifi, de legkevésbé sem érzem iszlámosnak.
Tehát az elméleti tudás hiányában szenvedő őstermelő ne is szavazzon, hiszen bugris az, "csak" kenyeret, meg ilyesmiket tud csinálni, jobb is ha a nagyok dolgába nem szól bele.

Más megközelítésben, ha egy tanulatlan betanított munkást, kiképzünk arra, hogy fejből tudja az alkotmányt, illetve, hogy ki gyártja a sört tőlünk északra, akkor majd biztosan átgondolt és ideológia mentes szavazatra lesz képes. Őt ezentúl már semmilyen módon megvezetni nem lehet, sem a média, sem a helyi képviselő által és lőn világosság.

Nakérem, ez a Sci-Fi, így van.

(Az iszlamista bölcsész, nyílván sarkítás volt részemről, utalván a nők szavazati jogának még mindig fennáló hiányára)
1) nem hiszem, hogy az "ősteremelői" szavazókkal lenne a probléma (ráadásul szvsz igen kevesen vannak már - sajnos - e hazában)

2) minden általad vagy más által az alkotmány fejből való tudására kiképzett tanulatlan betanított munkás szavazata akár kettőt is érhet :-)

3) miért kéne ideológia mentesen szavazni? Az ogy. választások lényege, hogy olyanokat válasszunk, akik a mi világról alkotott elképzelésünket (=ideológiánkat kb.) képviselik, és (nagyon zárójelben --> nem feltétlenül a személyes érdekeinket).

4) megvezetni mindenkit lehet. Téged is, engem is, mint ahogy meg is lettünk vezetve, mert ide vagy oda vagy amoda szavaztunk vagy sehovase, de semmiképpen sem függetlenül a minket körülvevő világtól.

És végül - enyhítendő fasiszta "fewnewworld" javaslatomat:
5 kérdés lenne. Aki mind az ötre tud válaszolni, az 100, aki 4-re, az 80, aki 3-ra 60, 2-re 40, 1-re pedig 20%-ot érő szavazattal rendelkezne. Így jobb? :-)
Bocs: nem fewnewworld, hanem bravenewworld.
"annyit jelent, mint nem ismerni önmagunk."
Nincs buzisabb annál, mint elhagyni a tárgyragot...
Másrészt nem vagyok teljesen meggyőződve arről, hogy "mindazok, akik éjjelenként autókat gyújtanak, arra mutatnak rá, hogy ők is ennek a demokratikus társadalomnak a részei, s immár nem láthatatlanok többé". Vagy ha valóban rá is mutatnak, nem hiszem, hogy ennek tudatában lennének. Nem hiszem, hogy bárminek is tudatában lennének. Esetleg annak vannak tudatában, hogy "kurvajó felgyújtani más autóját, igyunk még egy sört, kitartás".
Kár ideológiát költeni ehhez.
Szar a helyzet az országban, nagyon nagy gázok vannak a politikában, valóban szükséges ilyenkor némi civilkontorol, de ez nem az.
Illetve mindenki bekaphatja...
vannak békés (pl. skandináv) országok, hol a kutya se gyújtogat. de még az ember se! azok tökéletesen elégedettek? vagy okot a politikában, neveltetésben keressek?
apuska! okot, szigorúan saját véleményem és megítélésem szerint a neveltetésben keress. nem csak a személyes nevelésben, hanem a társadamiban. nem akarok okoskodni, akinek van szeme, úgyis látja, nincs mit magyaráznom. csak annyi kell hozzá, hogy mi volt itt 40 éven át (kussolás, megfélemlítés, áljólét, lopjuk szét a gyárat, csináljunk úgy, mintha dolgoznánk, csak titokban nyitjuk kia pofánkat, feléljük az országot), és mi van a 90-es évek eleje óta (mostmár nem csak az országot lopjuk, hanem egymást is, tapossuk el a másikat, mindent szabad, csak az én véleményem számít stb.)
Ez a baj. És ez már nem fog változni, csak rosszabb lesz. Ennyi. Nem akarok "maifiatalokozni", de nézd meg őket. És nézd meg a szüleiket is. Nézd meg a saját szüleidet, és elfogultság nélkül gondolkodj el. Az a baj, hogy itt nem egy kisebbség van elbaszva. Nem csak a randalírozókkal van a baj.
Ja, és egy alapvető morális probléma. Itt a demokrácia nem azt jelenti, hogy a vélemények kiegészítik egymást, hanem kioltani próbálják egymást. Ezt sem kell jellemezni...
R. A Heinlein ötlete a Starship Troopers-ben: (Nem a filmről beszélek, mert az gagyi, hanem a regényről) Ott az lehet állampolgár aki volt katona, és ugye csak az állampolgárok szavazhatnak. Az indok pedig egyszerüen az, hogy aki életét is hajlandó a hazájáért áldozni, annak van joga a döntésekbe való beleszóllásba is.

Én nem vagyok nagy katonaság fan, ezért én megelégednék azzal is, hogy az szavazhat aki hajlandó és tud is tenni az országért. Magyarán értelmesebb a cserepes virágnál és adót fizet.

A válsztó jog nem automatice jár. Egyfajta választásra érettségi vizsgát kellene tetetni mindenkivel aki szavazni akar. Mintegy jogosítvány. Mondjuk ezt 10 évente meg is kellene újjítani.
+ egy igazolás arról, hogy legalább egy minimális összegről adózott (minimálbér?)
Akinek ez a kettő megvan az választópolgár, akinek nincs az maradjon csöndben.

Mondjuk az adó rész alól lehet felmentést adni, pl. Nobel díjasoknak, betegeknek, öregeknek stb. De a minimális társadalom ismereti, inteligencia teszt mindenkinek kötelező lenne.
jól beszéltél vala, ilyesmit én is gyakran szajkózok.
de itt a lényeg az, hogy a dolgozó ember le van szarva. és szavazatot veni csak attól lehet, aki ingyen él. tehát nekik kell segget nyalni, és csak az ő véleményüket is kell nézni. kishazánkban ez így vala.
A másik ötlet, az hogy az szavazhat aki jegyet vesz. Egy szavazó lap 1000Ft. Mindenki max 2 db-ot vehet.
A tisztelt választópolgár is jobban meggondolná kire szavaz, ha közvetlenül pénzébe is kerülne. (az hogy a szavazata hosszabb távon mibe kerül ugysem próbálja meg felfogni a többség)
szerintem semmifele vizsga nem lenne jo modszer. nagyon egyszeru okbol. nem azert mert sok az olyan ember aki lehet nem menne at, holott emberileg megerdemli es sokan akik nem erdemlik meg atmennenek.. egyaltalan nem ezert. siman csak azert, mert embereknek kellene javitaniuk a teszteket. es a korrupcio belekop. en oszinten szolva nem latok jobbat Heinlein otletenel, azzal viszont az a baj, hogy mig ott egy teljesen kulon faj(akiket nyilvan senki nem fog szeretni) volt az ellenseg, itt bizony emberek azok. tehat nagyon hamar katonai diktaturava, esetleg fasizmussa fejlodne a dolog.

ez az alapveto problema a jogallamisaggal. nem abbol indul ki, hogy mit kell tenni az embereknek, hanem, hogy mihez van joguk. eleve rossz modszer.

Az idegen faj megjelenése előtt már ez volt a rendszer, és volt itt is valami olyasmi, hogy viszont katona nem lehet politikus, állami tisztségviselő.



Egyébbként Heinleinnek vannak érdekes társadalmi ötletei ebben és más regényiben is.

Ha a vizsgán csalnak, hát csalnak. A csalások nagy részét ki lehet szürni. Aki meg energiát fordit a csalásra annak meg fontos a szavazati jog, tehát megérdemli :-).

a kerestesbe helyezett idézet, az mit? mi a azértelme? mit is akart mondani gyépé?

okostojás 2006.11.11. 10:19:58
Angliában is felgyújtanak ezt-azt időnként, majd a gyújtogatók kővel megdobálják a helyszínre érkező tűzoltókat. Nem négerek, nem nyilasok, angolok.


Kis kiegeszitesnek szanom, (bar meglehet senki nem olvassa mar):igaz, hogy angolok, de: a tarsadalom legalja, akik altalaban max 3 evet jartak iskolaba osszesen es harmadik generacio ota nem dolgoznak egyaltalan... Ja es altalaban szelsojobboldaliak, csak itt nacionalistaknak hivjak, bar a legtobbje annyira sotet,, hgoy ebbol csak a kuldoldiek elveszik a munkat felkialtasra futja. (itt megegyszer megjegyeznem, hogy harmadik generacio ota nem dolgoznak, szoval a teoria mar itt santit...)
György Péter egy seggfej. Szép nagy halom ostoba idézetet lehet tőle összeszedni 30mp böngészés alatt. Akinek nem szakmája a komjunikésön, annak kicsit lassabban.
süti beállítások módosítása