W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Van egy régi mániám

2011.05.27. 13:37 Tóta W. Árpád

 

Trianon olyan a jobbosoknak, mint másoknak a meztelen nő. Legalábbis így gondolta Papcsák Ferenc, és beszállt a kis magyar holokausztiparba.

 



Címkék: fidesz történelem európa hülyemagyar külpol

565 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr12936538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szép új Gulág 2011.06.01. 19:23:27

Erősen belecsíptem a karomba és egyből felszisszentem (tehát nem alszom) aztán vagy jó tíz percig szorongattam a hőmérőt a hónom alatt 36,8 fok (tehát lázas sem vagyok). De akkor honnan ez a lázálom?Megjelent a szemem előtt egy film: A Nyári napnak alk...

Trackback: Új korok új káderei 2011.05.31. 21:48:06

Fájóan hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzésem óta, de remélem a mostani a sok olvasott, hallott és látott hírt egységes keretbe tudja rendezni. Arról a jelenségről van szó, amit közkeletűen kultúrkampfnak neveznek (bár a fogalom egészen mást takart...

Trackback: Mindennap Trianon Papcsákéknál 2011.05.27. 21:34:29

A "Zugló a nemzetért" nevű előadás-sorozat mélyen nívós darabja volt a héten egy Trianon-konferencia (egy kiváló beszámoló az eseményről). A zuglóiak közpénzén tartott eseményen történés polgármesterként felszólalt Papcsák Ferenc is. Beszédén...

Trackback: A meztelen Elena Ceauşescu 2011.05.27. 15:12:07

Vicc a nyolcvanas évekből: - Apa, miért nem jelenik meg nálunk a Playboy? - kérdezi Ceauşescu-tól a fia. - De Nicu, hát hogy nézne ki anyád a címlapon? Nem, nem kívánok átváltani erotikus blogba, de nem tudok elmenni egy érdekes, és némileg provokat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyar seggbe magyar lófaszt!
nagyon jó, made my day
Ez a cikk egy utolsó mocskos cionista mocsok, akikben meg annyi tisztesség nincs, hogy ezt észrevegyék és a magyar seggbe magyar lófaszt kívánnak azok meg egy húron pendülnek a sasorrúakkal. Persze megtehetik most még...de a történelem megmutatja, hogy nem véletlen, hogy 200-300 évenként végigsöpör Európán a zsidógyilkolás jogos vádja! Ezt is észre kellene venni a történelemből, nem csak azt, amikor 65-70 éve egy kis osztrák káplár utasítására [vagy nem...ebben megoszlanak a vélemények] megszabadították a világot 6millió kártevőtől.
Szegedi gondolat is idesorakozik:

"Nem hagyta a Fidesz elvenni Gömbös Gyula díszpolgári címét

MTI 2011. május 27. 11:09
Frissítve: 9 perce

Mivel a Fidesz-KDNP és a Jobbik ellenezte, a szegedi közgyűlés nem tudta megvonni a díszolgári címet Gömbös Gyulától.

Továbbra is Szeged díszpolgára marad Gömbös Gyula, mert pénteki ülésén a város közgyűlése nem vette napirendjére Tóth Károly (MSZP) képviselő egyéni indítványát, amely megfosztotta volna az elismeréstől az egykori miniszterelnököt. Az indítvány napirendre vételét az MSZP, a Szabad Város Egyesület, az LMP támogatta, a Fidesz-KDNP frakció és a Jobbik képviselője ellenezte.

Tóth Károly a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján közölte, azért tartotta fontosnak, hogy a májusi közgyűlésen döntés szülessen Gömbös Gyula díszpolgári címéről, mert közeledik a szegedi halálvonatok indulásának évfordulója. 1944. június 25. és 29. között kilencezer szegedi zsidót hurcoltak el, közülük kétezren soha nem térhettek haza - mondta.

Gömbös Gyula nyíltan és veszedelmesen antiszemita volt, közvetett felelőssége vitathatatlan a magyarországi zsidók meggyilkolásában és Magyarország második világháborús hadba lépésében - fogalmazott a politikus.

Haág Zalán (KDNP), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke hangsúlyozta, ha ma kellene dönteni Gömbös Gyula díszpolgári címéről, nem támogatná, hogy odaítéljék az elismerést az egykori miniszterelnöknek, Gömbös Gyulát azonban 1935-ben választották szegedi díszpolgárává.

A szegedi közgyűlés három kritériumhoz kötötte a korábban odaítélt díszpolgári címek visszavonását: a cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében, és felléptek az ország önrendelkezése ellen - közölte Haág Zalán.

Gömbös Gyula esetében nem áll fenn ez a három követelmény, és az 1936-ban elhunyt politikusnak nem róhatók fel a nyolc évvel halála után történtek - mondta a bizottsági elnök.

Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője kijelentette: pártja büszke Gömbös Gyulára, s ma is odaítélné neki Szeged díszpolgári címét. A katonából lett politikus az erős és független, a Kárpát-medencében vezető szerepet betöltő Magyarország megteremtésén dolgozott - tette hozzá a képviselő."
Dehát ez van, a jobbereknek Trianon marad a mániája, a libsiknek meg a holokauszt, az egyik kisebbséghez sem tartozó többségnek meg ezt kell hallgatnia egész évben.
@a_fater:
Nem kell neked hallgatni semmit. Aki nem ért annak hiába beszélnek, az hiába hallgat, csak az időt pocsékolja.
@Commissar Morak:
Te túlságosan balfasz vagy. Nem magyarország a világ közepe és nem magyarország a bokréta rajta.
Amit itt gondolnak (már mint magyaroroszágon) az annyit sem jelent, mint elefántszarban a töszök.
A kedves vezetőink: a magyar úri ossztály, a dzsentri mentalitásból eredő beképzeltség, kivagyiság, a dolgozó nép érdekeinek semmibe vétele vezetett trianonhoz.
Ezt vegyétek tudomásul, Barmok!
@a_fater: másképpen: mi, belgák akkor most hova álljunk? Normális embernek, ha magyar, természetesen minimum nem esik jól Trianon. Ennélfogva merő visszafogott illemből nem feltétlenül pezsgőzik a román elvtársakkal a román nemzeti ünnepen december elején. Normális ember elvárja, hogy most 2011.május hónapban, és kb.még az előttünk lévő közel-távol minimum 200 évben minden magyar nemzeti közösség normálisan megélhesse a magyarságát, kultúráját, nyelvét - akár a határon kívül, és horribile dictu: HATÁRON BELÜL is! A Trianonozással az az egyedüli gond, hogy nagyhatalmi játszmák áldozata lett korábbi Magyarország, és nem értik a mantárzók, hogy csakis másféle nagyhatalmi játszmák játszhatják újra a kezünkre az elvesztett területek egy részét, feltéve, ha ezek a játszmák esélyesek arra, hogy tartósnak bizonyuljanak (volt már ilyen a II.vh. előtt, alatt, aztán sikerült jól ráfaragni, merthogy 47-ben még csonka Magyarországot is tovább csonkították: Pozsonnyal szemben - hídfő csinálás végett - elcsatolták, Oroszvárt, Horvátjárfalut és Dunacsúnt). Ha már Trianonozás, akkor azt kell üvöltve követelni, hogy a határon túlra került magyar nemzeti közösségek MINIMUM annyi joggal rendelkezzenek mint a Dél-Tirol-i osztrákok, és a Finnország-i svédek, amúgy mind a két hely hely az EU-ban!
Ezt igen, ezt lehet és ezt kell is csinálni. Meg esetleg összeszorítani a pofánkat, bevágni mindennap 100 angol szót és olyan kurva jól megtanulni angolul, mint a finnek, svédek stb.
Meg esetleg csinálni a kurva sikeres gazdaságot, hogy az Erdély-i románnak csorogjon a nyála, és biztatás nélkül köpje le a Regát-i szőröstalpút (már hogy trianonozós módon szóljak).
Egyáltalán nem rossz a cikk, mégha nem is jó. De hát Trianon sem jó, mégha - ma már, talán, esetleg - nem is kell/ene, hogy ennyire fájdalmasnak érezzük.
@Commissar Morak: " megszabadították a világot 6millió kártevőtől."

Összezavartál. Akkor most mégis 6 millió?
Lehet egyetérteni, lehet nem egyetérteni, de a lényeg az, hogy a sajtószabadság addig tart, amíg Raffayék is elmondhatják a magukét, és Tóta W. is.
Azért az újságíró, ha idézni szeretne valamit, legalább figyelhetne arra, hogy az pontos legyen. Még akkor is, ha az nem a szíve csücske, a dal második sora:
"Tankkal végigmenni Románián".

Mert csak így helyes ritmus szerint :)
@Commissar Morak:
"Ez a cikk egy utolsó mocskos cionista mocsok"

Lehet, hogy én vagyok naiv, de hogy jönnek ide a zsidók?
A dzsipókat még nagyjából megértem, mert ők legalább a rendezvényen meg lettek említve, bár a Trianoni dekrétum cigány relevanciája továbbra sem világos számomra.
Na de a zsidók? Mi hasznot húznának Árpi cikkéből? Ha pedig épp a magyar nép kilátástalan nyomorában lennének érdekeltek (ahogy a minősített retardáltak képzelik), akkor épp az lenne a céljuk, hogy rúgjuk össze a port random szomszédunkkal, akik katonailag bármikor kiporolnák a seggünket - ezügyben ne legyen kétségünk.
Le a kalappal Árpád! Az utóbbi idők egyik legjobb írása tőled. Szellemes, szórakoztató. A mai rohadt szar napomat sikerült feldobnod. THX
@Commissar Morak:

Hello Kis Történész Kollega!

Trianon nem valaminek a kezdete, hanem egy dolognak – háborús vereségünknek – a vége volt. Vagy következménye, ha úgy tetszik.

Magyarország részese volt a I. Világháborúnak. Emlékeim szerint az Osztrák-Magyar Monarchia tette meg az első lépéseket ez ügyben, méghozzá azért, mert területi-hatalmi befolyását szerette volna kiterjeszteni. Sajna a dolog balul ütött ki: a hábulit elvesztettük, a Monarchiát feldarabolták – nehogy még egyszer eszébe jusson bajt keverni Európában.

Magyarország így végre a magyaroké lett – más megközelítésben: elsősorban „felszabadultunk” - a nem kifejezetten kedvelt Habsburgok gyámkodásától. Másodsorban „megszabadultunk” egy sor nemzetiségi kérdéstől, mellyel a történtek előtt sem tudtunk mit kezdeni. Az Osztrák-Magyar Monarchia magyarabbik fele ugyanis eléggé érzéketlen volt a területén élő nem kifejezetten magyarokkal szemben. E két „vívmány”, tehát a felszabadulás és a megszabadulás ára jelentős terület-vesztés volt.

Igazából erről szól Trianon.

Mellesleg a kisebbségekkel azóta sem tudunk mit kezdeni – a magyar politika a szép emlékű Horthy Miklóssal (és aktuálisan Gömbös Gyulával) az élen azonnal megtalálta magának az újabb kisebbségét. Akik jelentős hányadát azután idővel sikerült vonatra rakni.

És hogy még mindig nem tanultunk eleget, arra példa a cigányok helyzetének éppen aktuális kezelése. Szóval több Trianonunk is van, nem értem, miért éppen az elsőt kell állandóan ünnepelni.
Jó kis cikk volt ez megint! Gratula és köszönet!
@a_fater: "Dehát ez van, a jobbereknek Trianon marad a mániája, a libsiknek meg a holokauszt, az egyik kisebbséghez sem tartozó többségnek meg ezt kell hallgatnia egész évben."

A holokauszt a jobbosok mániája is. Lásd ezt:

@Commissar Morak:
@spontan: Természetesen egyikük a zuglói önkormányzat és a honvédelmi minisztérium pénzén.
@spontan: " a lényeg az, hogy a sajtószabadság addig tart, amíg Raffayék is elmondhatják a magukét, és Tóta W. is."

Nemsokára már csak raffay beszélhet. Elmúlt az EU a diktátor elkezdi használni Annamarit:

index.hu/belfold/2011/05/27/az_rtl_visszautasitja_az_erdi_polgarmester_magyarazkodasat/

"Arató Zsolt, az érdi polgármester sajtófőnöke az Indexnek azt mondta, a vágatlan verzió továbbra is őket igazolja, ezért a médiahatósághoz fordulnak."
Ezzel az írással sokat javítottál a hangulatomon.Gratula és kösz !
nekem, eccerű rénszarvas pásztornak csak annyi gyütt át az egészbül, hogy ez a raffay nevű féltégla osztályú spicli vót korábban, így asz se kizárható, hogy maga papcsák mester is jobban tette vóna, ha inkább komcsilopóügyi népbisztos maratt vóna, de izibe.
A jól végzett munka örömével dőlhetek hátra. A zsidók/zsidószajhák megint előjönnek szokásos frázisaikkal. Persze nem meglepő...minden más nép fájdalma csak lepkefing a szélben bezzeg az ő holokausztjuk...még az se igaz, hogy egyedül ők voltak a történelemben akiknek teljes pusztulására törtek...ó dehogy. Csak az ő tőkéjük mozgat - már megint - sok szálat ezért sok ember az ő hosszúcicijüket szopogatja. Jámbor élvezettel, s köp mindazokra akik csak próbálnak hazafiasak lenni. Ó nem...nem magyar sajátosság ez...minden történelmi nép rendelkezik ilyenekkel. De mit érthetne ebből egy olyan népcsoport amelyik történelemmel igen, saját hazával viszont nem rendelkezik...s nem is rendelkezett a történelem nagy részében.

Hogy hogy jönnek ide a zsidók? Jut eszembe...hát index cikk. Az meg zsidó szennylap. S mindenki aki az index frázisait fújja az zsidó faszt szop önként s dalolva.

Legyetek jók kis butusok s fetrengjetek saját felsőbbségi tudatotok fertőjében. Ha eddig nem nyílt ki szemetek egyetlen ember kevés lesz hozzá, hogy megtegye. Sajnos túl ostobák vagytok. Vagy túl zsidók. Utóbbi rosszabb.
Én is jót röhögtem. Ez a cikk qrva jó.
@Commissar Morak: vicces vagy. Tóta W írása marha jó, de a tiéden tudtam igazán röhögni.
Js és nem, nem vagyok zsidó. Minden vallást utálok, demokratikusan. just fyi.
@Commissar Morak: nyilaspatkány, takarodj! Nem szívesen látunk e honban!

Tóta, "kezdek" komolyan kételkedni az ízlésedben, ha neked varródani jut eszedbe először, ha kortárs költőkre kell példát írni.
@Weöres Dániel: Miért, mi a baj Varró Danival? Különben meg odaírtam Peert is.
@PantalaNagaPampa: Azt már szegény buta nácik és észlelték, hogy a nemnácik idegesítően nagy hányada sehogy se zsidó. Ezért ez a példány is már rutinosan odaírta, hogy zsidók és zsidószajhák. Korunk nagy gondolkodója, Tomcat is közölt erről a problémáról egyszer egy igen zavaros esszét, de lehet, hogy az valamelyik samesza volt, már nem tudom kideríteni, mert törölte a munkásságát. Az utolérhetetlen Sodika pedig a szellemi rassz fogalmával oldotta fel a tyúkeszét feszítő ellentmondást.
@Tóta W. Árpád: varródani olyan, mintha Karinthyról felitatnák az izzadtságcseppeket, és belecsurgatnák egy bölcsészkari folyosón álló italautomata 40 Ft-os kiwiízű szörpjébe.
"Mondjuk ebből a szempontból Trianon nem is jött rosszul, mert egy csomó cigány a románoknak jutott. Sőt, lássuk be, egy csomó román is."

"Sőt, lássuk be, egy csomó román is."

Már ettől kész vagyok. :)

De Árpi tetézi. @Tóta W. Árpád:
"a nemnácik idegesítően nagy hányada sehogy se zsidó"

Ilyen nincs! :)))))))))))
Papcsák a Klubrádióban:

"Papcsák Ferenc szerint a Trianon-konferencia mára ható következtetése kettős: egyik, hogy ez a trauma felekezetre, nemre és vallásra való tekintet nélkül mindenkit érintett, ezt fel kell dolgozni. Másik oldalról pedig Zugló polgármestere úgy látja a Rákosi-korszak sikerét részben a Horthy-korszak sikerei alapozták meg, ekkoriban értük el legnagyobb olimpiai sikereinket (16 arany) - említette példaként"

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=127904
@Tóta W. Árpád: "zsidók és zsidószajhák."

És vannak még az elcigányosodott magyarok. Az se rossz, csak már nem tudom hol hallottam. Bár lehet hogy ez is Tomcica volt.

Gondolom Szlovákiában meg vannak magyarbérencek. Így kerek a világ.
Az érdekes az egészben az, hogy lassan itt a századik évforduló, tehát azok, akiket anno ez fájóan érinthetett, már nem is élnek. Mindenki, aki ezen nyarvog, akár Mohácson vagy Világoson is rugózhatna...
Felmérések szerint a magyar lakosság igen nagy hányadának halványlila ismeretei sincsenek a korszak történelméről, demográfiai folyamatairól, etnikai összetételről meg ilyenekről ne is beszéljünk, kurva sokan pl. azt hiszik, hogy a történelmi Mo-n belül a magyar etnikum többségben volt az i. vh előtt.
A legendákról Ablonczy Balász írt egy jó könyvet, emitt meg van egy nagyon jó Hahner Péter-interjú:
www.origo.hu/kultura/20110527-interju-hahner-peter-tortenesz-tortenelmi-tevhit-sok-a-hamis-hordalek.html

Egy idézet:
"Ön szerint a magyar történelemben melyik a legkártékonyabb legenda vagy tévhit?

- Az, hogy minket mindig bántottak, és nincs ilyen szerencsétlen sorsú nép, mint a magyar. Hogy mi Mátyás kora óta sosem nyertünk háborút. (...) Nem azt mondom, hogy nem voltak tragikus fejezetei a magyar történelemnek, de azért nem minket sújtott legjobban a világtörténelem. Érdemes a lengyelekkel megismerkedni. Négyszer osztották fel az országukat, kiirtották az értelmiségüket, mégis talpra tudtak állni, és nem sírnak-rínak, nem hangoztatják, hogy ők lennének a legszerencsétlenebbek a világon. Magyarországnak voltak szerencsés és kevésbé szerencsés időszakai, mint minden más népnek. Talpra kell állni, és élni tovább.
Kedves blogíró! (A nevét már inkább le sem írom, mert a nagy betűt nem érdemelné meg, ellenben annál kulturáltabbnak tartom magam, mintsem bárki nevét kisbetűvel leírjam.) Nagyszerű, hogy ön remekül elszórakozik mások sorsán, érzésein, a legkisebb lelkiismeretfurdalást sem érezve. Tegye! Miért kell viszont ezt nyilvánosság elé tárnia? Miért gondolja, hogy a tahóság, a primitív érzéketlenség, humoros(?) környezetbe helyezve megszűnik primitív tahóságnak lenni? Miért nem marad inkább bármilyen tisztességes hivatásnál, ahol nem másokon taposva és nevetve érne el hírnevet? Önt az motiválja, hogy mások bosszantását élvezi, vagy bosszút akar állni saját vélt sérelmeiért? Azt is megértem, ha bosszút akar állni, de ne rajtunk, tisztességes, dolgos, rendes, hazaszerető embereken élcelődjön, ha kérhetem. Persze gondolom én, mikor válaszul egyszerű zsidózással, vagy minden mocsokság összehordásával válaszolnak, mélységesen fel van háborodva...

Amit művel az gusztustalanság, semmi más. Nem tudom elhinni, hogy diplomát kaphat valaki, aki ennyire ostoba, tehát csak és kizárólag rossz szándékból írhat ilyen cikkeket rendszeresen.
A turul osztályú falepkén még most is röhögök, óriási:))
Ennek a rendezvénynek egyetlen pozitívuma az, hogy ez az írás megszületett.
@Commissar Morak:

"nem véletlen... a zsidógyilkolás jogos vádja"

Kurva nagy mázlista vagy, mert a sors fintora miatt valamiért nem voltál a csonttá fogyott és fagyott, szülők mellől elrángatott, halálfélelemmel telve a szögesdrótok közt reszkető sok-sokezer páréves ártatlan zsidógyerek egyike se, akiknek csak annyi választása lehetett, hogy előbb hal éhen, mint ahogy elgázosítják.

Mondjuk szerintem te ezt pont leszarod, igazad is lehet: az akkor volt, ma meg má' ma van mán.

Mégis, kérlek szépen tisztelettel, figyelmezz az alábbiakra:

Eszedbe ne jusson gyereket csinálnod, mert a feleségedről kiderülhet egyszer, hogy egy büdös zsidó ringyó kurva, így muszáj lesz (a jogos zsidógyilkolási elméléted miatt ugye)falhoz baszni a saját kölködet a lábánál fogva, hogy törjön szét a picsába az a zsidó feje, folyjon ki az agya a szemgödrén át.

A zsidajának. Na.

Vagy ha rólad kiderülne, hogy anyád évekig félrekúrt egy rabbival, és a fertő eredménye te lettél, mit tennél? Dobnál egy öngyit?

Amit írsz, abból kereken ez jön ki. Ezért megoldásokat javaslok, színtiszta jóindulatból:

Ajánlott elkerülő stratégia: 1., buzulás ( ez tutti, mert ne lesz belőle gyerek, és neked való kemény spártai , férfias időtöltés) 2., onánia (jajj, bocs, Onán zsidaj volt, akkor inkább szukakutyát bérelj e célra) 3., anyádtól meg inkább ne kérdezz semmit.

Szívesen segítettem.
Engem csak az érdekelne, ha visszaállítanák a Trianon előtti határokat, akkor Papcsáknak, ill. Commisar Moraknak és társaiknak:
1. jobb lenne az élete?
2. nőne az IQ-ja?
3. sikeresebbek lennének úgy általában?
4. politikusaink ténylegesen elkezdenének a népért dolgozni?
5. polgártársaink nem csesznének át lépten-nyomon?
6. élhetőbb hely lenne Magyarország?
7. csökkenne a szegénység Mo.-on?
stb.
Való igaz, hogy Trianon igazságtalan volt. De azóta majdnem 100 év eltel, nem kéne inkább azzal foglalkozni, hogy mit kezdjünk a jelenünkkel, és ezzel legyen sikeres jövőnk?
Mi lett volna, ha nem a japánokat, hanem minket küldenek meg atommal? Az azért kettővel ütősebb, mint Trianon...
@Weöres Dániel:

"varródani olyan, mintha Karinthyról felitatnák az izzadtságcseppeket, és belecsurgatnák egy bölcsészkari folyosón álló italautomata 40 Ft-os kiwiízű szörpjébe."

lájk :))

egyetértésem 100%.

te amúgy annak a weöres-nek vagy a (le)származéka ?
A Vereckei bejövetelnél sok ősünknek tört lába, kificamodott a bokája, döglöttek a lovak, stb., mert nem tudtunk nyugton maradni, így most itt tehetetlenül várjuk a vitorlát dagasztó keleti szelet, ott meg helyben fújna és ráadásul ez a Trianon is! Mindig van valami baj, probléma...
@Csacsicska: Ehhez Romsics Ignác véleménye: www.szabadfold.hu/aktualis/trianoni_itelet_bunhodjon_a_vesztes

A magyarok már a háború előtt csupán 55%-ban voltak jelen a Monarchiában: ami e számarányt egyáltalán eredményezte, az az volt, hogy a zsidók asszimilálódva lelkesen magyarnak vallották akkoriban magukat. hu.wikipedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_nemzetis%C3%A9gek_t%C3%B6rt%C3%A9nete
@Tóta W. Árpád: Szerintem ez a Zűrhajós legújabb megjelenési variációja - pedig javasoltam neki, hogy mivel négyszáz asztronauta neve van a wikin, még próbálgathatja a türelmedet azokét bitorolva. De most átmehetett hadffyba a drága. Majd mingyá gyün válogatott fordulataival, remélem benne lesz a derék nemzettestet rágó lipóci ÁVH-s féreg és egyéb tőle megszokott finomság is.

Amúgy ahhoz, hogy holokauszt egyáltalán volt-e? És ha igen, milyen? Vetítettek az m1-en vagy hol Horthy Miklósról kétrészes portréfilmet, naná, majd nem. Én azt a pillanatot kaptam el, amikor emlékirataiból idézett valaki, miszerint Mauthausenben www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=6_3_2 Horthy fia pont ott vegetált, ahol naponta hallotta a halálsikolyokat és tanúja volt a öldöklő futószalagnak. Őt is első perctől kivégzéssel fenyegették, apja, családja, nagyon rettegett az életéért. Szóval aki most istenítik és alélnak Horthytól, olvassák már el tőle azt is, milyen volt IRL, a fiacskája beszámolója szerint az a fasza német táborfeeeling. Vagy Horthy is szemen szedetten hazudik, zsidó érdekből ugyebár - követve a mai nyilas logikát.
@Guga: Kérlek, ha a kutyával csinálja - szegény pára, hol érdemelne ilyen sorsot?? - az állatkínázás! És legalább azért kaphat három évet.
@szorokin: És ha most eljutunk oda, hogy Karinthy izzadságcseppjeit ki is okozta folytonos pénzhajszolással - Böhm Aranka, aki fia szerint még idejében érkezett meg az USA-ból ahhoz, hogy le ne késse az auschwitzi csatlakozást és ott hiába mondta, hogy ő egy nagyon híres író felesége - akkor megint témánál vagyunk.
@a szív fészkei: Nekem ez hülyébbnek tűnik az űrhajósnál.

Amúgy itt is remekül megfigyelhető egy gyakori minta:

1. Csinálunk valamit a Trianon/Isten/magyar szalámi nevében. Bármit. Akár összetolunk bulldózerrel öt köbméter szart, és a tetejébe kitűzzük a zászlót.
2. Kurvára felháborodunk, ha valakinek nem tetszik az öt köbméter szar, hiszen akkor az bizonyára a hazát/istent/magyarszalámit gyalázza.

Pedig Trianonról is lehet ám értelmesen dumálni, van erre példa a jobboldalon belül (legújabban id. Ablonczy), csakhogy amit Papcsák szervezett, az egy bazári hakni volt egzaltált félhülyékkel.
Szarni a Trianonba, mit buzizzák ezt a nagy magyarkodást? Már a Székelygulyást is megutáltatták velem a nagy magyarkodók.....
egyébként is ez az Orbán banda úgy jár mint a romániai nagy "Vezír" és felesége:))) heheheheh hamarosan remélem:)
Már annyira feszítik a húr a Nemzeti Szar Kormány, hogy nagyon sokan vannak a "minden mindegy" családok tömege. ---és előkerülnek a kaszák kapák és egyéb fegyverek! ( hátha még az elégedetlen rendőrök is beszállnak)....?))) hehe
én személy szerint Orbán temetését várom nagyon:)
előtte az S. Palkó, is elhúzhatna a " pokolba":)
a KDNP Fidesz csökevényt, meg egyszerűen
a saját zsírjában kellene megsütni:)))
Trianon nem a "jobberek", hanem a magyarok fájdalma. Aki tanult történelmet, az tudhatja mindezt és azon sem lepődik meg, hogy a Horthy korszak alatt valóban "nagyon sikeres kormányzásról" lehet beszélni.
A franciák tényleg nem beszélnek semmilyen idegen nyelven - max angolul makognak, ha nagyon szükséges, pl. anyagi előnyük származik belőle - nem engedi a nemzeti öntudatuk, akarom mondani mániájuk, ahogy egyes szobaforradalmárok hívják.
A cikkíró megrökönyödik azon, hogy elhangzott: a békediktátum tönkretette a közép-kelet-európai kapcsolatokat. Miért, vajon mit tett még tönkre azonkívül, hogy az ország 1/3-ára zsugorodott és több 3.5 millió magyar ember lett másodrendű állampolgár egy idegen országban? Továbbmennék: ki(k)nek jó ez a megosztottság?

A gond nem azzal van, ahogy a Árpád nem magyar, hanem azzal, hogy hiányzik belőle az empátia, helyette vad gyűlöletet érez valahányszor meghallja a magyar szót. Nem baj, a toleranciát sohasem késő megtanulni - most lesz rá idő.
@Tóta W. Árpád:

látom, sok a mániás hülye, aki csak azért jár ide, hogy elmondja: miért vagy hungarofób/antimagyar stb.

a magam részéről jól szórakozom rajtuk, de nem lehetne, hogy időről-időre kiválassz egyet, akit felvilágosítasz. biztosan szar lehet, olyan szellemi sötétben bolyongani, ahol Varró Dani csupa kisbetűvel íratik, vagy ahol Horthy kormányzó úr a magyarság legfőbb jótevője...
=)
@Atisz:
tudom, hogy falra hányt borsó minden neked szánt mondatom, de a tolerancia nem azt jelenti, hogy mindenki más tűrni köteles a baromságaitokat, csupán annyit, hogy ti is meghallgattattok.

egészséget!
Trianon mindaddig tüske lesz a magyar és a környező népek talpában, amíg egy magyar is él a környező országokban. Sajnos ezt pontosan tudják a drágalátos környező népek, és mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a határon túli magyarok így vagy úgy, de elfogyjanak.
Arra a kérdésre, hogy tudniillik az elcsatolt területekkel mi legyen - magyar szempontból - a válasz úgy hangzik, hogy: magyar népesség és terület. A nemzetközi politika válasza erre már 100 éve az, hogy: egyik sem.
Ha valaki lát esélyt belátható időn belül arra, hogy a nemzetközi politika válasza megváltozik, akkor rendben van, várjuk meg. (Szerintem utoljára tartósnak ígérkező ajánlatot Joszif Sztálin tett 1941.tavaszán, ha vállaltuk volna, hogy kimaradunk a háborúból, mi azonban 19-re inkább lapot húztunk, és vesztettünk).
Tehát folytatva a problémát: van még egy opciónk ezen belül. Ez pedig az, hogy ha "terület" nem, akkor: "népesség". Azaz: határon túli magyar népesség. Erre jó válasz a magyar állampolgárság megadása (ami még most is elég macerás szerintem, de kétségtelenül egyszerűbb az eljárás, mint előtte volt - amely nehéz, illetve megnehezített eljárás egyébként abból a - látens - filozófiából indult ki - paradox módon még a cucilizmus alatt is! -, hogy ha egy népesség ott marad, ahol született, akkor az bármikor jogcím lehet a területre, azaz - esetünkben - a terület visszaszerzésére is!) Szóval visszatérve a "népesség" kérdésére: szerintem a "népesség" a magyarság, a - hülye kifejezéssel - "magyarnak levés" az elsődleges. Ha igaz a "mém"-elmélet (ami kb.azt mondja ki, hogy a gondolatok, eszmék, az azokat kifejező nyelvek is úgy kívánnak tovább fennmaradni, mintegy öröklődni, mint a fizikai-biológiai test), akkor sokkal fontosabb egy magyar anyanyelvű EMBER, mint az a darab föld, amit tapod.
Mivel a fentiek alapján jelenleg nulla az esélye annak, hogy földet és embert együtt visszakapjunk, ezért válasszuk az egyetlen lehetséges opciót - Izrael nagyon okos és praktikus politikáját alapul véve (csakis így szabad "zsidózni" barátaim!), hogy minden MAGYARNAK SZABAD A BEJÁRÁS EBBE AZ ORSZÁGBA, SZABAD A LETELEPEDÉS BÁRMIKOR!
Ha úgy érzi egy határon túli magyar, hogy ott nem tud normálisan élni magyarként, akkor azonnal és minden korlátozás nélkül be kell fogadni, mert: AZ KÉTSÉGES, HOGY HATÁRON TÚL MEGMARAD MAGYARNAK, DE AZ A BIZONYOSSÁG HATÁRÁT SÚROLÓAN BIZTOS, HOGY ITT NÁLUNK MEGMARAD ANNAK.
@greybull:

az integráns állami pénzalapok, az ún. pántlikás pénzalapok között, amiket nem lehetett másra költeni, csak az alap létesítő okirataiban megfogalmazott célra egészen 2011 elejéig létezett egy, amit úgy hívtak: Szülőföld Alap.

ennek az volt a célja, hogy a környező országok kisebbségi magyarságát ott tartsa meg magyarnak, ahol vannak. óvodákat, általános és középiskolákat, nemzetiségi felsőoktatást finanszíroztak belőle elsősorban, meg persze könyvtárakat, közgyűjteményeket is.

a II. Orbán-kormány más taktikát folytat, már 1998-ban voltak tervek a magyarság ún. "belső bázisról" történő megújítására, ti., hogy a határon túli fiatalok majd idejönnek iskolába és itt is maradnak egész életükre, növelik a demográfiai arányszámokat, stb.

a Szülőföld Alap pénze pedig ugyanúgy a bármire (pl. adósságszolgálatra, MOL-kivásárlásra stb. stb.) fordítható költségvetési pénzek közé olvadt, mint közel hárommillió ember magánnyugdíj-megtarkarításai is.
a II. Orbán-kormány mossa kezeit, közben pedig eltapsolja a pénzt másra.
@Tóta W. Árpád: Szegény buta libsik mikor érzékelik végre, hogy attól, hogy valaki nem egy egoista barom liberális, még nem lesz náci?
Hát, az a baj, hogy ebben a témában senkinek nincs igaza, és mindenkinek igaza van.

Nincs igaza, aki mindent a békeszerződésre ken, és azt hajtogatja, hogy ártatlanul büntetnek minket. Nincs, mert derékig benne voltunk a háborúban, ráadásul az agresszor oldalán. Más kérdés, hogy többszörösen büntettek bennünket, majd a demokratikus nyugat is szarban hagyott a ruszkikkal a nyakunkon.

Nincs igaza annak sem, aki csak azért irredentának titulál valakit-valakiket, mert kimondja azt, hogy igazságtalan, és aljas volt trianon. (elérhetőek magyarul a "tárgyalás" jegyzőkönyvei)

Nincs igaza annak sem, aki azt mondja, hogy minden maradjon így, mert ez igazságtalan az elcsatolt területeken élő magyarokkal szemben, de annak sincs, aki a feltétlen visszacsatolást pártolja, mert az meg a nem magyar ajkúakkal szemben galádság.

Így nem lehet igazságot tenni, de azt hiszem a probléma már nem olyan mértékű az EU miatt, mint amilyennek a trianon ellenzők beállítják.

<MOSOLY>
Nem hinném, hogy igaz, de jól hangzik ez a sztori:
Göncz Árpád híres kifütyült beszéde alkalmával egy újságírónő kérdezte az egyik trianonozó fiatalembert, hogy
- Meg tudnád mondani, merre van ez a Trianon?
- Nem tudom, de ha előkerül, szétvágjuk a pofáját!
@greybull: Arról nem szólva, hogy a jelenlegi népességcsökkenést tekintve, még praktikus megoldás is lenne.
@greybull: "...ezért válasszuk az egyetlen lehetséges opciót - Izrael nagyon okos és praktikus politikáját alapul véve (csakis így szabad "zsidózni" barátaim!), hogy minden MAGYARNAK SZABAD A BEJÁRÁS EBBE AZ ORSZÁGBA, SZABAD A LETELEPEDÉS BÁRMIKOR!"
Érdekes felvetés. Tudomásom szerint pl. az Izraelbe kivándorolt szovjetunióbeli zsidók jelentős része meg sem állt Amerikáig. De tudok konkrétan olyan határon túli magyarról, aki bespájzolta az útlevelet, aztán uccu neki.
@Vincenzo90: Tán majd akkor, ha a magyar nácik érzékelik, hogy attól, hogy valaki buta libsi, még nem egoista barom.
@csabakirályfi:
nem olyan nagy a migrációs hajlandóság, ahogyan az kormány szeretné, sokkal kevésbé hajlandóak otthagyni a szülőföldjüket az emberek, ezért volna érdemes valamiképp a helyben maradásukat (is) támogatni, nem csupán a költözködést.

amit mondasz, azzal kapcsolatban tény, hogy ha valaki egy országgal már odébb ment, egy másodikba vagy harmadikba sokkal könnyebben mozdul majd, pláne, ha pusztán gazdasági megfontolások vezetik.
az egyetlen, ami ideig-óráig megállítja, az a nyelvismeret hiánya lehet.

tehát kiket csábítunk át végleg a határon ezzel a "belső bázisról" történő "magyarság-megújítással"?
e logika szerint azokat, akik lusták voltak egy idegen nyelvet megtanulni (beleértve a románt, szlovákot, szerbet stb.)is-

és azok nem a jól képzett többdiplomások, mert nekik nem lesz tétel plusz egy nyelvet megtanulni, ha egy vagy két határral odább úgy veszik észre, hogy könnyebb a kenyérkereset és jobb a légkör.
@Vincenzo90:
"de ne rajtunk, tisztességes, dolgos, rendes, hazaszerető embereken élcelődjön, ha kérhetem"

Ezek szerint vagy dolgos, vagy tisztességes, vagy rendes, vagy hazaszerető nem vagyok. Hisz Tótawé rajtam nem élcelődik.
@Atisz: "több 3.5 millió magyar ember lett másodrendű állampolgár egy idegen országban"

Másodrendű.

Talán ha a későbbi elsőrendűek sem lettek volna korábban másodrendűek...
@Vincenzo90: Miért olvasol ilyeneket te szerencsétlen, ha felháborodsz rajta, és pláne, miért háborodsz fel ilyen hosszan? Olvass Wass Albertet, mert azt talán érted is, hallgass Mária Rádiót és természetesen menj el Trianon-megemlékezésekre, ahol sírd tele az árpádsávos zászlót a könnyeiddel, és elmélkedj azon még néhány évtizedig, hogy hogy kicsesztek velünk, szegény magyarokkal.
Ettől egyrészt jobb lesz neked, másrészt hasznos és fontos tagja leszel a társadalomnak.
@greybull: Értelek, csak a határon túli magyarok valami furcsa oknál fogva nagy részben ott szeretnének magyarok lenni, ahol születtek. Nézzük el ezt nekik, valamint azt is, hogy nem szeretnének másodrendű állampolgárok lenni Magyarországon, valamint nem szeretik azt hallgatni, hogy ők "románok", "szlovákok", stb.

Most meg, hogy pl. Szlovákiában jobb nekik, mint nálunk, mert ahogy a külügyminiszterük utalt rá, szlovák pénzzel lehet Miskolcon fizetni, de magyar pénzzel nem lehet Kassán, olyan nagyon nem akarnak onnan idejönni. Románia is lassan jobb hely lesz egy három nyelven (magyar, román + ha tanulmég angolul, vagy más idegen nyelven) beszélő ottani magyarnak, akinek van helyismerete, egy kis magához való esze, és bátran vállalkozik, tanul, stb.
A Vajdaságban sem nagyon szavaznak már a magyarok a magyar pártokra, sokan inkább a liberálisabb szerbeket részesítik előnyben.

Szóval be kéne látni, hogy még egy kevés idő, és magyarnak lenni Magyarországon lesz a legszarabb. Bizony.
@greybull:
Az nem-e lehetséges-e, hogy én, magyar anyanyelvű magyar állampolgár anélkül utazhassak el síelni a Magas-Tátrába vagy kirándulni Erdélybe, hogy ne kelljen azzal foglalkoznom, hogy a szembejövő ember magyar-e, tót-e, román-e?

Ez Európa. Beülsz az autódba mondjuk Záhonynál, aztán kiszállsz Lisszabonban, úgy, hogy az egész út alatt a kutya nem szól hozzád és kéri számon rajtad, hogy mi a faszt akarsz, miért jöttél, hová mész.
@Weöres Dániel:

tudnál a kérdésre válaszolni ?
ha már névvel nyomulsz.. a te döntésed volt.

nincs sok a vezetéknevedből az országban.
@a szív fészkei:

tudnom kell, ezt, jó érzés egy igazi származékkal beszélni/fröcsögni/anyázni.... :D
@szorokin:

Vörös Dani volt az Orbán-komárnyt és magát Orbán Viktort nemrég a médiatörvény okén az EU-Parlamentben bíráló zöld-balos képviselő, Daniel Cohn-Bendit beceneve 1968-ban, amikor még maoista diákmozgalmár volt...

nagyon elképeszt, hogy nem látsz át egy ilyen pofonegyszerű álnéven! az meg pláne, hogy szegény Weöres Sándor életrajzát se ismered annyira, hogy neki és Károlyi Amynek nem voltak, nem lehettek gyerekeik. :(
@szorokin:
Neked nem Szorokin az igazi neved?

Ne már!
@Tóta W. Árpád: "csakhogy amit Papcsák szervezett, az egy bazári hakni volt egzaltált félhülyékkel."

ugye ennyire nem vagy naiv? Valami módon azt a "tömeget" is le kell fednie a fidesz politikájának, amelynek a magyarkodás, és a siránkozás a vesszőparipája.
@kako_j:
no és a Jobbik, szerinted mire jött létre?!
@okostojgli:
még pár év kormányon, és jobban fog hiányozni neki az rengeteg eszelős soviniszta, mint nekik ő, ez tuti!
Na, ez nagyon jó lett. Akkora magas-labda, ami nagyon elegánsan lett lecsapva.
@_drc_: Ugyanarra a piaci szegmensre mozdult rá, és sikeresebb is benne. A fidesz meg vissza akarja szerezni a részesedését. Ahogy a baumax, a praktiker, és az obi osztoznak a barkácsoló kedvűeken, de azért a tesco-ban is ott van a barkács osztály, mert ők is fogni akarnak belőle.
@_drc_:

nem szorul a védelmedre.

rokon lehet, nemcsak gyerek.
oké ekkor nem leszármazott.

és igenis akarom tudni, ha mán egy nagy ember vérivee beszélek.
És mi legyen a Sáros vármegyei Boroszlóval?
Azért rendez, amiért a zsidók holokausztoznak. Ők azzal jönnek, hogy megöltek sok százezer zsidót (elnézést, hogy nem írok milliót, amióta láttam a before-after táblát Auschwitz kapuján, ahol lefelé módosították az áldozatok számát - nem kevéssel -, azóta félek a konkrétumoktól), a Jobbik meg azzal, hogy _konkrétan_ ennyi és ennyi négyzetkilométert és lakosságot adtak át más országoknak (a mai Szlovákia elődjét lényegében a semmiből létrehozva ezzel), még Ausztriának is, pedig mintha ők is vesztettek volna. És egy nemzet ilyeténforma, a nemzetközi jog örve alatt végrehajtott megsemmisítése a XX. században, bizony, túl van a szimpla "felháborítón". Az pedig, hogy csak június 6. körül emlékezünk meg erről (és nem minden hónapban legalább kétszer), az inkább mértéktartás, mintsem a túlzások netovábbja.
(Az ilyen megemlékezések célja nem a határrevízió, hanem a nemzeti egység és öntudat ápolása és őrzése. Ha ez Neked nem megy vagy büdös, írd azt nyugodtan, nem vagyunk egyformák. És ők sem azok, velem legalábbis. :))
@szorokin:

az apám és mind a két nagyapám nagy ember a szememben, ahogyan a nagybátyám is. nem is beszélve a nőrokonaimról, mindjárt elsők között az anyámról, a két nagyanyámról, a nagynénéimről és így tovább...

örülsz?
@szorokin:
egyébként védte a fene -- a hsz. neked szólt, hogy ne legyél már ilyen naiv!
@kako_j:

világos!
csakhogy a régi szlogen szerint: "cipőt a cipőboltból!"

pl. ha teszem azt nekem reszelőzsírra vagy kanyarfúróra van szükségem, akkor eszembe nem jut, hogy a Tescoba menjek...
@_drc_: Az a régi iskola szlogenje. Csakhogy közben volt egy teljes szemléletváltás a fogyasztásban.
"Mindent egy helyről!"
Papírdudától számítógépig, sajttól körhintáig mindent a szupermarketekből.

Ezzel egyidejűleg megtörtént a népek agyának le-resetelése. Manapság senki nem vár autóra éveket, nem főznek otthon puddingot, hanem megveszik készen, legalább 3 féle fogkrém virít a fürdőszoba-polcon, egy villanykörte kicseréléséhez is szakember kell egyre több embernek.

Ezek együtt járnak, mint az ördög meg a kénkőszag. Én már csak tudom:-)
@Atisz:

Sorold fel nekem Horthy sikereit. Kérlek.
@_drc_: Azért, aki Romániában vette a fáradságot és megtanulta az állam nyelvét, az már jóformán készen kapta ehhez a franciát.Amerikában élő ismerős Szabnadkán nőtt fel, anyanyelve magyar, beszél szerbül és angolul. Mint mondja, a szerb miatt könnyebb volt megtanulni angolul, mintha magyarról indította volna.
@szorokin: DE látod, nicknévnek mindenki azt választ, amit akar. Élő vagy halott emberek neveivel zsonglőrködnek simán, a saját véleményüket annak a név valódi tulajdonosának a nyakába varrva. Szerintem ez messze nem etikus, de kialakult.

Van tízmillió olyan szó, ami nem védett de kifejező lehet a kommentelő egyéniségére, de olvastam már mindenféle író, színésznő, űrhajós és egyéb híresség vezeték- és keresztnevét san gens felhasználó ilyen-olyan szövegét, amit az eredeti tulaj le sem írt volna.

Weöresnek nem volt gyereke, sőt utálta a gyerekeket, mint a szart, ahogy egyszer Fábry idézte őt. Az külön bájos ehhez képest, hogy a legtüneményesebb gyerekverseket - muszájból ugyan, de - ő írta mégis.
@a szív fészkei:

az én székely rokonaim többsége is jól tud franciául -- nyilván a román nyelv ismerete miatt. :D

más kérdés, hogy már találkoztam nem kevés olyannal is, aki kifejezetten büszke volt rá, hogy bár ő névleg Romániában lakik, mégse tanult meg románul!
@okostojgli: Amikor én a hatvanas évek elején Marosvásárhelyt voltam rokonlátogatóban - nagyapám bátyja főagronómusként volt másodrendű :-P - azt láttam, hogy a városban szerdánként flangáltak a nagyon szép román cselédlányok, mert az volt a szabadnapjuk. Effektíve, mint Hunyady Sándor novelláiban - pl. Bakaruhában - a korzóztak a cucilizmus kellős közepén és mind magyar házakban szolgáltak. Egy olyan esetet se tudok - egész nyáron ott nyaraltam - hogy magyar lány szolgált volna románoknál.

Vajdaságiaknak eszükbe se jutott a hetvenesekben, hogy a világútlevelüket - olasz cipő kell? átugrunk Velencébe - kicseréljék a szar magyar pirosra, meg a kékre: a háromévenként talán nyugatra mehetünkre... Ottani nő mondta. Lenézték bőven akkor a szent anyaországot: szegény élhetetlen hülyék, akik kepesztenek egy Trabantért évekig Kádár alatt, amikor ott a legcsotribb faluban is minimum Renault 4 állt a tehénszar mellett. Ja, hogy kicsit háborúba sodródott az ország és pária lett Szerbia, + elvesztette szinte minden vagyonát?

De Tito alatt annyira nyugati nívón éltek, hogy eszük ágában se jutott, hogy de jó magyarnak lenni. Megmaradt sokuknak az anyanyelv a kát másik mellett, senki nem basztatta őket miatta és élvezték a gazdagságot tiranoni nyavalygás nélkül. Tito után szaródott el a helyzetük. Ezt ottani meséli.
@kako_j:

a fogyasztói kapitalizmus nem ördög és kénkőszag =)
de igazad van, a politikai termék is termék, és bár eszedbe se jut, hogy egy önbevallása szerint jobbközép keresztény pártban szélsőjobbos eszméket keress, mégis ott vannak, csak le kell emelni a pultról.

más kérdés, hogy mit keres ott, bár a termék-elmélet és a szupermarket-hasonlat erre is ad némi (nem egészen megnyugtató) magyarázatot...
@_drc_: Egy blogon kommentelni szokott kolozsvári orvosnő. Ő kimondottan felháborítónak tartja, hogy nem román iskolába járatnak gyerekeket Erdélyben, mert azt mondja, hátránnyal indítják így a kicsit az életben. Mert szakmák szakszavait nem lesznek képesek úgy elsajátítani később. Ő magyarul ír - elütésből adódó hibával, tökjó humorral - de románul tanulta az orvosit, tud angolul, franciául is. Ez miért hátrány?

Vagy tanuljanak két nyelven, ahogy pl. a kétnyelvű szülők kölykei. Amerikában kint élők is megtartják a magyart, de az ország angolját használják és nem halnak bele. Amikor itt éltek kisebbségként(az ország lakosságának a felét adták ki - 1910-es népszámlálás), tehát már a kisebbség szó sem igaz) a Monarchiában ugyanúgy erőszakkal magyarosítottak és nem engedték számukra az anyanyelv használatát iskolában, hivatalban. Adok-kapok...

Németország elég rég nem nyíg állami szintre emelve Elzász miatt. Romsics a riportban fentebbi linken elég jól levezeti a béketárgyalás kudarcának okait (földrajzi határokkal operáltak) plusz Apponyi arra teljes alkalmatlanságát. Igen, a magyarokat összeférhetetlen népségnek látta az Antant, semmi különösebb nyersanyagkinccsel (Romániának mégis van olaja), minek figyelt volna a háborúban vesztes érzékenységére? Hol szoktak a háborúkban a vesztesnek kedvezni?

Igen, Erdélyből meg lehetett volna tartani részeket a II. vh után talán, mert a Szovjetunió többször felajánlotta, hogy a semlegesség esetén képviseli majd a magyar érdekeket. Németek meg nem kértek a szedett-vedett magyar katonákból eleinte, nem sokra becsülték azt a haderőt. (Csernok-könyvben korabeli idézetekkel levezetve ez egész folyamat)

Ő ír arról is, mennyire meggyűlölték a demokratikus, jól működő cseh kormányzás utáni urambátyámos magyar világ beköszöntét a felvidéki bevonulás után maguk az ott élő magyarok is. Csernok apja horthysta katonaorvos volt, aki vonult mindenhová a sereggel, nem az ujjából szopta az élményeit.
@a szív fészkei:
ami a két- vagy többnyelvűségre vonatkozik, arra nekem is van még egy példám.
a család székely ágából valaki erdélyi szász lányt vett feleségül. a gyerekek magyarul és németül anyanyelvi szinten tudnak, románul legalább ugyanolyan jól és angolul is eltársalognak, mert azt meg az iskolában tanulták.

a többit is olvastam, tudom, hogy se Romsics, se Csernok nem az ujjából szopja az ítéleteit.
@a szív fészkei: Nyugi, még pár év, és ők is beelőznek. És akkor jobb lesz vajdasági magyarnak lenni, mint mondjuk szegedinek. Ahogy Tito alatt, és még utána is egy ideig. Mi még mentünk Szabadkára farmert, lemezt és egy csomó olyan dolgot venni, ami itthon nem volt.
A kárpátaljaiaknak van tán a legkevesebb esélyük arra, hogy épeszű országban éljenek, Ukrajnán se látszik, hogy valaha is rendes kerékvágásba kerülne..
"Vajdaságiaknak eszükbe se jutott a hetvenesekben, hogy a világútlevelüket - olasz cipő kell? átugrunk Velencébe - kicseréljék a szar magyar pirosra, meg a kékre: a háromévenként talán nyugatra mehetünkre... Ottani nő mondta. Lenézték bőven akkor a szent anyaországot:..."

Ez nekem úgy jutott eszembe, hogy ugye egy érv volt az állampolgárság megadása mellett, hogy Schengen felszeli a nemzetet. Ezek az anno olaszba járogató vajdaságiak mennyit ágáltak Titónál, hogy az anyaországiaknak jugoszláv állampolgárság kellene, mert ök is szeretnének utazgatni?!
Emlékszem a zseniális cipőgyáraikra. Meg a csokik: Kras, Bajadéra, a kekszek, stb. A sícuccaik.
@csabakirályfi: :-DDDDDDDDD

Amikor ott ültünk 72-ben a Velencébe menő hajónál valahol Jugoban (tán Rijekában), amire lett is volna pénzünk, de ugye útlevél híján rá sem mehettünk - hát akkor elmorzsoltam pár b+-et...

Ott meg a világ legtermészetesebb dolga volt ide-odaszáguldozni nyugatra. Nemcsak cipőért, de nyelvtanulásért Londonba, bármiért bárhová. Fel sem fogták, mi az hogy, valamire nem telik, valamiért sort kell állni, hogy nem állnak hegyekben a Milkák a boltban, hogy hülye úttörősdit kell előadni, mikor nekik az egész mozgalmárkodás gyerekkorban annyiból állt, hogy lerajzolták Jovanka Broz farkaskutyáját és kész. Kb.
Mehettek szabadon nyugatra melózni, abból is élt fényesen az ország a tenger adta idegenforgalmon túl.

Most meg ismerőseim viszik le a kaját, mindenféle cuccot rendszeresen innen.
@a szív fészkei: "...mikor nekik az egész mozgalmárkodás gyerekkorban annyiból állt, hogy lerajzolták Jovanka Broz farkaskutyáját és kész. Kb."

Hm, azért a szlovén kollégám ugyancsak meresztette a szemét, amikor azt mondtam neki, hogy Szerbia tán mégsem nyerte meg az összes háborúját. Azt mondta, ők ezt nem így tanulták.
@a szív fészkei: Nem esküszöm meg, hogy valódiak voltak, de nekünk, akik a Trapper farmeren, meg a lengyel piacon árult szir-szar hamisítványokon kívül nem jutottunk máshoz, teljesen igazinak tűntek. A lemezbolt meg elképesztő volt... Jugoton. Biztos nem fizettek jogdíjat, de hát kit érdekelt ez... :-)
@csabakirályfi: Történelemoktatásról nem beszélt - magyar nőről van szó egyébként.

Csak a magyar férjével vannak áthághatatlan akadályok köztük abból, hogy a pasi itt nőtt fel - valahol a hiánygazdaságban és úttörősdi-kiszesdiben - ő meg a szerinte is nagyon vonzó szabadságban, ami megnyilvánult gyerekként számára minden értelemben. Én csak párszor voltam ott nyaralni, engem lenyűgözött az a világ akkor 40 éve.

Aztán hogy ennek a mélyén mennyi nacionalizmus volt, az a háborúban kiderült azért... Szlovénok meg különösen jól éltek/élnek. Bár most ezt látom: www.portfolio.hu/gazdasag/a_kovetkezo_valsagjelolt_szlovenia_lehet.150148.html
@csabakirályfi: Ha pesti vagy, hallgathatod a frissen átmázolt Szél Kálmán téren a névadódról szóló strófákat. egy faszi nyekergi rendszeresen és hamisan a tinyo megállójában.
@a szív fészkei: Hát elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Pedig milyen jó hely volt. Bár most a szlovén-horvát rész ugyanolyan jó, és van egy máshol már nemigen található feelingje a bosnyák-montenegrói-macedón háromszögnek is. Szerbia meg ha kikecmereg az önsajnálatából, akkor szintén visszanyerhet sokat a régi fényből. Persze ez nem csak rájuk igaz... :-)
@szerénységem: Na, hát igazán kézenfekvő példa, hogy a régi dicsőséget hajkurászni milyen "eredményes"... Mindent elvesztettek jóformán, Rigómező meg ugye, hmm, hmm.

Ezt ne lehetne itthon is felfogni? Hőzönghetnek, azzal semmi nem lesz jobb, de legalább a szomszédokkal is szara marad a viszony. Ez mitől magyar hazaszeretet? értéket hoz, előbbre lendít egy ilyen konferencia, Ha minden szomszéd államból hívnának erre képviselőt, akivel megbeszélnék - anyázás nélkül -, merre meddig, mi volt, mi legyen - akkor volna értelme ilyennek. Persze nem egy Raffaival kéne akkor előállni, meg Für körkörös Lajossal.
Akit értelmesen és világosan, higgadtan értekezni láttam erről, az mind a másik oldal igazságát is értette, átélte, stb. (mániám, a Határeset, a cím se véletlen ugye)

Ez a magyar szupremácia-álom elmúlhatna végre, csak akadály egy normálisabb világ kialakításában. Attól nem vagyok hazafiatlan, hogy elismerem mások jogát is az életre, államra, és azt mondom, hogy lehetne békében és kooperálva együtt élni. Ahol jólét van, ott valahogy így gondolkodnak, nem egymást lenyomni akarják. De ez a külsődleges hazaffysság ez menő ma, ennyit lehet Orbán=Magyarország Viktornak.
@a szív fészkei: köszönni áldásos és megosztó működéséért. Hajdanában-danában - 90-esek eleje - iszonyúan elítélték az MDF ilyen irányú porosságát és törekvéseit.
@a szív fészkei: Mi is épp ezért vesztettünk sokat. Nem láttuk be, hogy egy erősen vegyes etnikumú országot, ahol a magyarok kisebbségben vannak, nem lehet úgy irányítani, ahogy mi tettük. Még a Monarchián belül sem. Konkrétan: semmibe véve a többi népet.
Jött a háború, mi meg mentünk a levesbe. Tulajdonképpen nem érdemeltünk mást, egyszerre voltunk háborús vesztesek, egy felbomlott birodalom másodhegedűsei, és egy nem létező országot akartunk megtartani, ahol már rég nem voltunk többségben.
Mégis: mit vártunk?
@szerénységem: Csaba királyfit, de íme nem hiába, mert megjelent nekünk. :-))

Amúgy én sem tudom, miért kell ennyire öncsalóan létezni évszázadok óta. És arra, aki erre utalni merészel, hazaárulót kiáltani. Ebből látszik, mennyire cinikus és számító Orbán, mert ez neki csak biznisz és voksszerzés. Anno ők vonultak ki nagy dérrel-dúrral a trianoni megemlékezésről.
@a szív fészkei: Megjelent Csernok új kötete, folytatja a témát.
Csernok Attila: Mint patak a sziklák közt

Egy Magyarországunk van. - Előző két könyvemet rokonszenv és egyetértés mellett indulat fogadta. A névvel vagy névtelenül írt elutasító vélemények kendőzés nélkül mutatták, hogy honfitársaink számottevő része legendákban hisz, nem ismeri saját történelmét. E kötettel folytatom, amit elkezdtem. Adatok, érvek sokasága bővíti az ismereteket, segíti az olvasót, hogy múltunkról szóló legendák helyett a történelemmel ismerkedjen. Első részében az ismeretek hiánya és az előítélet okozta téveszmék, a minden alapot nélkülöző hiedelmek ellen érvelek. A Károlyi Mihály igazságáról és az Erdélyről szóló fejezetek például hiteles képet adnak Nagy-Magyarország felbomlása, a trianoni béke hátteréről. A romániai (erdélyi) és szlovákiai (csallóközi) írások a magyar kisebbség, az együttélés mai gondjairól tudósítanak. Ismerd meg hazádat. Ne csak a tájait, a történelmét is. - A második részben arra keresem a választ: mi történt velünk az elmúlt húsz évben? Mi módon jutottunk ide? Ehhez a rasszista és soviniszta indulat fertőzte, egymással is ellenséges, jelentős részében tudatlan, nyomorgó, utat vesztett néphez. Arról a korról írok, amelyben e nép és választott vezetői, együtt ismerkedtünk a demokráciával és a piacgazdasággal. Ám a szabadság mámora közben lebecsültük a veszélyt, hogy a társadalomban a háború után törvényen kívül helyezett szélsőjobboldali nézetek terjednek. Közös a felelősség. A tévutakat, a hatalom birtoklásának vágyát, a jóra való restséget nem könnyű, ám el kell ismerni. A korlátlan hatalom részegítő tudata mellett a jövőről, társadalomról és gazdaságról is gondolkodni kell. Hogyan lehet a gyűlölködőket meggyőzni, gyógyítani? A szétvert magyar gazdaságot okosan újjáépíteni? Hárommillió tanulatlan honfitársunkat felemelni a nyomorból? Beszélnünk kellene egymással, mert ma nincs és e nélkül nem is lesz egységes nemzet. Hazafias és vallásos szólamokkal bőven el vagyunk látva. A népnek munka és kenyér kell. - Csernok Attila
@orica: Valaki azt mondta, hogy a második kötet már nem jó. Kettőt hoztunk ki a könyvtárból, de aztán visszavittem, mert azért én nem vagyok gyorsolvasó, pláne nem ilyen témában. De akkor nekifutok a középsőjének meg majd annak, amit ajánlottál. Kösz!

Most valami kis hülye, Monacót bemutató lektűrke jön agymosásnak, mert ezt az Ulickaját is kell hevernem... Felkavróak ezek nekem.
@orica: Tudod, azt nem értem, miért nem gróf Esterházy siratja a Horthy-rezsimet teliszájjal? Miért azok, akik - ahogy z_kovács írta múltkor - épp a rezsimváltásnak köszönhetően jöhettek fel a zsellérsorból? Miért nekik kell utólag az a hétszilvafás, ripityomos világ?

Abban seholse lennének, max nyugdíjas altiszti állásban valahol, mint a karrier csúcsa vagy MÁV-kalauz... Vagy reménykednek, hogy egy zsidómentes, minden ilyentől megtisztított helyen minden az ölükbe hullana? De hát nem győzött az a nézetrendszer, sőt. Vesztesekre felnézni, azokat isteníteni???

A Határesetben is Churchill szájába adja Huncík, hogy a nyugat=fejlett Európa egymással marakodó kis hülyegyerekeknek látta(ja) a keleti államokat. Soha nincs kedve óvóbácsit játszani -lásd szlovák nyelvtörvény, - rendezze el Ká-Juróp magának az ügyeit, ne zavarja vele a nagyokat. (ha fel lehet használni persze egyiket-másikat a céljaikra, akkor nosza - ez a mocskos politika, nem kell csodálkozni.)

Hát ez a difi köztünk és a hajdani Antantba tömörültek meg Amerika, stb. szóval a nagyhatalmask között - , lehet ágálni ellene, de ez a realitás. Ha összefogna ez a régió - visegrádiak ötlete - akkor tényezőként számolnának vele, mondta Ch. a harmincas években. Lehet, hogy nem szó szerint, de biztos nem volt ez csak kitaláció az író részéről.

Azért a "legnagyobb hazaffyak" - Bayer - is azonnal otthonra lelnek az ezerszer átkozott Szlovákiában (Az egy állam?? Höhö - mondják Trianon kapcsán), ha a bukszájuknak az jó. Na, hát ez kéne elterjeszteni - mármint nem a szemérmetlen de mindig megmagyarázott adócsalást - de a kölcsönös érdekek mentén együtt politizálást.
Azért nem csoda, hogy múltidéző mágiába fognak, ha kell Raffayval is: nol.hu/velemeny/20110528-a_jelen_kode

Vakítani csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Különben elkezdene gondolkozni az ország.
Diplomáciánk jövőbe mutató irányai: www.nepszava.hu/articles/article.php?id=432481#null

KI csodálkozik még valamin is?
Ön hogyan szavaz december 5-én a) a kórházprivatizáció leállítására, b) a kettős állampolgárságra? Volt ez a kérdés. Írtam pár szót a régi Magyar Hírlapban, kampányoltam a határon túli magyarok mellett, mert ez az ügy mindig fontos volt nekem.

Nem változott a véleményem: akik a határon túl vannak, ők nem tehetnek arról, hogy pont ott húzták meg a határt, attól ők ugyanolyan magyarok, mint én. Nem jobban és nem kevésbé jobban.

Tóta W. Árpád egy másik cikkében firtatja, miként lehet szeretni az Ismerős Arcokat? Ezt nem tudom elmagyarázni, csak érezni lehet. "Mi egy vérből valók vagyunk" és a hitünk is összeköt bennünket (nem pont Tőkés Lászlóval!).

Vannak volt Fidesz szavazók, akik kizárólag emiatt az érzés miatt tették le a voksukat a Jobbik mellé. Nem a zsidók, homoszexuálisok vagy romák ellen, hanem a határon túli magyarok mellett.

Árpád tán nem érdemli, de kap akkor a jobbik énemből, ha átcsusszanok a szűrőjén. Tisztelettel:

www.youtube.com/watch?v=ugIf_m5zyoc&feature=related
Komolyan, hihetetlen az a torpe. Ennyire nincs mit csinalnia a Magyar Koztarsasag miniszterelnokenek, hogy harmadvilagbeli banankoztarsasagok diktatorait meghazudtoloan pavaskodjon focimeccseken?
@Waldi!: Jött a zuram is jelenteni. :-DDDDD Platinitól három széknyire villogott. Nézd ehhez valamit ért. (mármint a focihoz. Amihez Dávid Ibibaba nem.)
Legalább focistának jó volt? Látta valaki játszani? Mert ugye büszkén meséli, hogy fociöltözőkben tanult politizálni...
Ezért veszek a Lehelen francia sajtot a magyar árának feléért. hirszerzo.hu/profit/20110528_ardragulas
@Waldi!: és hogyan nyújtogatta a mellső lábát és mennyire fanyar képet vágott amikor nem fogadták el

ez egy daxli ülve hülye vigyorral
mondjuk, ha Trianon a kis magyar holokauszt, akkor dukál hozzá egy holokauszt-tagadásról szóló törvény. holokauszt emléknap - Trianon emléknap; törvény a holokauszt-tagadásról - törvény a Trianon-tagadásról, tiszta sor: nehogy már épp Trianon áldozatainak méltóságát lehessen sértegetni (nagy nyilvánosság előtt)
@a szív fészkei:

Egy haverom focizott rendszeresen ellene az ELTE hazi bajnoksagon. Azt mondja, hogy a focis viselkedeseben mar akkor benne volt a politikai kulturaja, illetve annak a hianya.
Árpád! Még nem voltam az Ismerős Arcok koncertjén. Ez azt jelenti, hogy hozzám a dalok jöttek – eddig. Ezen változtatni kívánok. Elmegyek a koncertjükre. Kettőt is kinéztem (a táboriba már jelentkeztem), de egy alapján is el tudom dönteni, ha ott bármiféle zsidózást, buzizást, cigányozást hallok, akkor a másikra már nem megyek el.

Attila hangja gyönyörű. Tiszta. Szeretnék szembesülni a közönségével élőben. Ha olyan irányt látok, melyet jelen pillanatban a Jobbik folytat, akkor több a kár, mint a haszon, és levonom a következtetést. Egy mozdulattal a kukába hajítom a CD-ket!

Nekem nagyon nehéz megélni a jobb-liberális hovatartozásomat, mert nincs, aki képviselje a vallásos és liberális vonalat- együtt. Egyenlő arányban van bennem, nekem kitépni a szívemből Szűz Máriát, nehéz, az egész hitem őrá épül.

De: mennyit ér, aki nem tud, csak tudni vél?.. és felismerem, ha rossz a csajom. Ez biztos!
www.youtube.com/watch?v=c8cl9aMV6Zc&feature=related
Mocskos zsidók, hazátlan libsik, felforgatók, kútmérgezők, zavarosban halászók, zsidóbérencek, buzik, idióták, félkegyelmű anarchisták, bolsik, deviánsok, kényszeres tolvajok, gyógyíthatatlan elmebetegek zsivajognak itt egymás kitágult seggét nyalogatva.

Hányan vagytok? A Lehet Más is Pedofil összes elmebeteg szavazójával sem lehettek többen 50 ezernél az egész országban. Az úgy lakosság fél (0,5) százaléka.

Az egércincogásotokat ugyan tízszeres hangerővel bömbölteti a zsidó és libsi média, de nem lesz ez mindig így.

Olyanok vagytok, mint a Bourbonok, semmiből nem tanultok. Egyszer végetek lesz, mint a botnak. Sokszor volt már higéniai ciánozás Európában, és megint előfordulhat, hogy száz millióknak egyszerre lesz elege belőletek.

HA így alakul, jó előre kiérdemeltétek, mert minden generációtokkal újrakezditek a rombolást, a felforgatást, a lopást, a betegségek terjesztését. Nem véletlen, hogy a cigányokkal egyetemben minden nép utál benneteket szerte a világon. Ellenetek védekezni minden normális embernek kötelesség.

Született gazemberek vagytok, fajgyűlölő gyilkosok, aranyborjút imádó genetikai hulladékok. Ezért nincs sehol hazátok. Amit a palesztinoktól elraboltatok, azt a tulajdonosok egyszer visszaveszik és akkor mehettek a tengerbe. Már meg van írva a sorsotok.:)
@szorokin: miért bazmeg, te frankón Vlagyimir Szorokin vagy, és google translate-tel kommentelgetsz magyar blogokon? Eszem-faszom megáll már, tényleg, hogy más szemében a szálkát, saját seggében a lófaszt se.
@Bach János Sebestyén: Tudtam, hogy van valami hiányérzetem... A hazaárulót kihagytad. :-)
@szerénységem:

Hazaáruló csak az lehet, akinek van hazája. Neked nincs, tetves kajmán.
azon tul, hogy jokat rohogok a posztokon, a Vincenzo90-fele kommentelokon is jol szorakozok.

szeretem ezt a blogot, na :D
@szerénységem: e za Zűr Hajós újabb Álruhás Kertészlányka újabb maskarája?

BWV 45298/abc? az újabb Opus

amit valóban kihagyott fentebb: a lila, a sárga a kék és ző'd tablettáit, elgurultak és macskát amelyet kinn felejtett a zivataros magyar narancsos éjben és azóta fel van mászva a fára
@Bach János Sebestyén:

"A Lehet Más is Pedofil összes elmebeteg szavazójával sem lehettek többen 50 ezernél az egész országban."

Marmint, hogy a Katolikus Anyaszentegyhaz papsagan kivul lehet mas is pedofil?

"aranyborjút imádó"

"Amikor aztán a tábor közelébe ért, s látta a borjút meg a kartáncot, Mózes haragra gerjedt, elhajította kezéből a táblákat és szétzúzta a hegy lábán.
Mózes a tábor kapujához lépett és ezt kiáltotta: "Aki az Úrral tart, jöjjön hozzám!" A leviták mind odagyűltek hozzá. Mózes ezt mondta nekik: "Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: mindenki kösse a kardját oldalára. Járjátok be a tábort egyik kaputól a másikig és
öljétek meg testvéreiteket, barátaitokat, rokonaitokat
is." A leviták végrehajtották Mózes parancsát, és azon a napon közel háromezer férfi esett el a népből."

Ezek szerint a zsidok kozott megoltek az aranyborjut imadokat, tehat koztuk nincsenek az aranyborjut imadok leszarmazottai.

"genetikai hulladékok."

www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/nobels.html

vs

www.best-things-in-hungary.com/nobel-prize.html

Figyelem a ket halmaz nem diszjunkt! A genetikai tisztasag megorzese erdekeben en levonnan a kampos orru kajmanokat a magyar listarol, megha ezzel el is tunne a magyarsag intellektualis folenye a kornyezo helota nepekkel szemben :D

"Ezért nincs sehol hazátok. Amit a palesztinoktól elraboltatok, azt a tulajdonosok egyszer visszaveszik és akkor mehettek a tengerbe."

Amit az avaroktol...

"Már meg van írva a sorsotok.:)"

Eljon a David kiraly hazabol szarmazo messias, hogy uralkodjon a zsidok felett a Sion hegyen, akinek utmutatasat a vilag minden nepei ki fogjak kerni es elismerik a zsidosag ellen elkovetett buneiket? Nem lesznek betegsegek, ehezes, halal, a holtak feltamadnak, orok boldogsag kora koszont be? Nem lesz tobbe haboru?
@Weöres Dániel:

kösz, szóval nem rendelkezel semmilyen közös géndarabkákkal.
nem vagy a nagynénnye ükunkája sem.

az analógiád akkor állna, ha
Vlagyimir Szorokin helyett monnyuk
Kazimír Szorokint írtál volna :D
@Bach János Sebestyén:

"Mocskos zsidók, hazátlan libsik, felforgatók, kútmérgezők, zavarosban halászók, zsidóbérencek, buzik, idióták, félkegyelmű anarchisták, bolsik, deviánsok, kényszeres tolvajok, gyógyíthatatlan elmebetegek zsivajognak itt egymás kitágult seggét nyalogatva."

zsíííííír.

gratulaccijja !

Azt látod, h eme kommenteddel te is részese lettél a fenti rendszerednek ?
@Bach János Sebestyén: Ó, kiváló munkásságának második kommentjét külön rám pazarolja a ténsúr... :-)
Mielőtt olyan nagyon magyar lennél, azért a helyesírási szótárt forgasd már néha, ok? Aztán beszélhetünk hazáról meg árulásról, te magyartarka.
@szorokin: ha már ilyen lepkefingfűrészelő módon belekötöttél az analógiámba, hadd hívjam fel a figyelmed, hogy a földi élőlények nagyrészt közös génkészlettel rendelkeznek (pl. az ember és a banán genomja 60%-ban azonos), tehát a "nem rendelkezel semmilyen közös géndarabkákkal" megállapításod a grammatikai értelmetlenségtől eltekintve is hülyeség.
@szerénységem:

Emlékeim szerint a háború nem "jött", hanem mi robbantottuk ki. És mivel az agresszornak egyetlen kötelessége van, hogy ha már kirobbantotta, legalább nyerje meg, mi viszont elvesztettük, olyan sok szavunk nemigen lehet.
De szegényke fárad, hisz nagyívűjéből kihagyta az ÁVH-st, kaftános kútmérgezőt. Valahogy esik a színvonala. + a bodobács, a függönykarnis meg a karaván és a kutyóka is fájón hiányzik jelen opuszából. Remélem, most majd mingyáá bepótolja.

Szegény Bach, ezt már tiltani kéne, ezt a névbitorló monomániáját!

Friss hír. hvg.hu/itthon/20110529_madl_ferenc_halalozas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_5_29

Skicchez képest nagyon felmagasztosul. RIP
@Weöres Dániel:

remélem pár komment után mind2en anyázni fogunk, az jó móka :D
@greybull,drc, szerénységem
Sugallt megoldásod – M.o. költözni mert ott aztán tuti megőrzöd magyarságodat – úgy xar, ahogy szól, hogy keresetlen legyek. Életem legjavát Erdélyben éltem le, magyar nyelven végeztem amig lehetett mindent – az egyetemet akkor még nem lehetett - ma már igen. Teljes felelősséggel merem állitani – szórványmagyar régióban élek ! – hogy ma, bárki magyarnak maradhat, magyarul tanulhat és gyermekeit is annak nevelheti Erdélyben, én úgy tettem, úgy teszek mai is, senki nem szól meg érte. Természetesen románul is meg kell tanulni, ez egyszerű kommunikációs kérdés.
Emerengtem azon, mi lenne, ha tanácsodat meghallgatva tömegesen áttelepülnének a magyarok, mi lenne, mi maradna a magyarlakta vidékekkel – valszeg oda is kerülnének lakók, mint az elhagyott szász településekbe – és főleg, milyen hivatkozási alapot találnának ezután a Trianont rinyálók ? Vajon nem az lenne e az érdek, úgyértem a magyarországi józan politika, hogy minden határontúli magyar ott találja meg megélhetését, ott őrizze magyarságát, ahol született ? Nem inkább ezirányban kéne hatni, alkotni, gyarapítni, min drc, szerénységem megjegyzi ?
És nem, nem tartom becsületes dolognak, hogy olyan ország politikai erőegyensúlyába szóljak bele, az ott élő állampolgárok életére hassak szavazatommal - apropos indokállampolgárság és szavazati jog – amelyben nem élek és nem fizetek adót.
Nagyon nem jó irányba mennek a dolgok feleim, abból nem lesz nagy magyar újjászületés ha állandóan azokat a sebeket nyalogatjuk, amelyeket nagyapáink kaptak, nem utolsó sorban a kortárs “ nemzetmentő” politikusok jóvoltából.
@a szív fészkei:

az a lehetőség, hogy a tákolmány miatt a költségvetési gondok miatt meg lehet kezdeni a jogi eljárást a kizárásra

ez sem akármi

látszik mennyire undorodnak a daxlitól
@okostojgli: Az a gond, hogy hiányos az emlékezeted. Összehasonlítod olyanok helyzetét akik önszántukból telepedtek le Magyarország/Osztrák-Magyar Monarchia/Magyar Királyság területén és azokét, akiknek a sorsa felett mások döntöttek a párizs környéki békeszerződések alkalmával.

De gondolom ilyen és ehhez hasonló apróságokon soha nem szoktad felizgatni magad.
@vakapad: Jogos. :-) Bár valszeg a németek nélkülünk is háborúztak volna, de nekik így volt a legjobb.
@Csacsicska: Nézzük csak:
- megakadályozta a magyar nemzet megszűnését és tovább zsugorodását, stabilizálta a háború után a kifosztott, megcsonkított ország helyzetét
- elűzte a kommunistákat, akik egy olyan helyzetben (trianoni békediktátum előtt), amikor az országnak minden erejére szüksége lett volna, hogy minél határozottabban képviselje érdekeit, azzal voltak elfoglalva, hogy bosszút álljanak a burzsujokon és a parasztságon
- megakadályozta, hogy Magyarország ismét Habsburg vazallussá váljon
- élhető országot teremtett mindössze 10 év alatt a semmiből (tudom, hogy erős a csábítás, de ne gyere a 3 millió koldus ország című kommunista mantrával)
- soha nem adta fel a trianoni igazságtalanság ellen vívott harcot: I. és II. bécsi döntés
- utolsó pillanatig megpróbálta elkerülni a II. világháborúban való részvételt, nem rajta múlt, hogy kiugrási kísérleteink meghiúsultak
@a szív fészkei:

Orbanek szabadsagharcanak logikus konkluzioja lenne az EU-bol torteno kilepes, ha az EU-s penzcsapokat elzarjak a meginditott eljarasok miatt, akkor mar sokat nem is veszthetnek, viszont a diktaturat szabadon epithetik.
Az EU-nak viszont ketlem, hogy erdekeben allna kizarni Magyarorszagot 2014-ig, hiszen akkor szinte minden befolyasukat elvesztenek, hogy kordaban tartsak Orbant. Bar alakulhat ugy a helyzet, hogy a valasztasok elott egy utolso dominokent probalnak bedonteni a viktaturat a kizarassal.
@Atisz:
- utolsó pillanatig megpróbálta elkerülni a II. világháborúban való részvételt, nem rajta múlt, hogy kiugrási kísérleteink meghiúsultak

Amit leírtál, abból nem vagyok képes kitalálni, miért volt szükség kiugrási kísérletekre??? Általában rajta nem múlt persze semmi, mondjuk pár miniszterelnökét fellógatták, de ö nyilván szent volt, mint legföbb hadúr meg mindenféle hasonló.
@Weöres Dániel:

te ilyen modorkirály vagy ?

szoktál-e muhhahházni is ?
@szorokin: muhaházni szoktam, szimpla h-val. Esetleg a 'ha' szótagot szoktam véletlenszerű mennyiségben ismételni, pl. muhahahahahaha
@Atisz:
Nem, drágám, én azt az apróságot szoktam elfelejteni, hogy az időszámítás 1920. június 4. 16:32-kor kezdődik.

Bocsi.
@Atisz: "- megakadályozta, hogy Magyarország ismét Habsburg vazallussá váljon
"
Ez nem Horthyn múlt.
Ausztriának el kellett ismernie Magyarország függetlenségét 1919-ben.
Azt pedig, hogy Károly a magyar trónra üljön, nem volt túl nagy kísértés megakadályozni, tekintve, hogy a restaurációs kísérlet hallatán a kisantant azonnal ultimátumot küldött, akik mögött ott állt a kontinens, akkori legerősebb hatalma.
@nerángass: Nem akarsz eljönni miniszterelnökünknek? :-) Már az Amerikából idekommentelő Csacsicskát is megkérdeztem, onnan elirányítanátok egész jól ezt a hóbelevancot. Tisztábban láttok, mint sok itteni.

Kösz a józanságodért, csak kár, hogy nem ezt a hangot akarják ma meghallani a pol. bolhacirkuszban érdekeltek.
@nerángass: Ez remek volt, gratula.
@Atisz: "- soha nem adta fel a trianoni igazságtalanság ellen vívott harcot: I. és II. bécsi döntés"
Ha akarta volna, sem tehetett mást.Mindegyik kormánya azonnal hiteltelenné vált volna, amelyik nem tartja napirendjén, legalább a részleges területi revíziót.Arról nem beszélve, hogy a békediktátumot korábban már két forradalmi kormány visszautasította (az egyik, fegyveres erővel is).
Hothy is kényszerpályán volt, akár az ország.
@Atisz: Stromfeld. Na azért valamit csak megmentett ő is...

Horthy értelmetlenül hadat üzent a Szovjetuniónak, holott többen óvták ettől. Kiugrásól mult-kor.hu/20091015_nemetbaratsag_miatt_fulladt_kudarcba_a_kiugras Fogalma nem volt a tábornoki kar mentalitásáról? Milyen vezető az ilyen?

Kinek volt élhető az az ország?
@Weöres Dániel:

király vagy !

grat !

további jó pózmajomkodásokat !

igazi hiper vagy. szoktál a kitchen budapestbe is járni kreatívkodni ?
@knausz:
menj el, habár én ezt a "magyarkodós" felfogást nem kedvelem, de a világnézeti ökumené kellemes példájaként én több mint 30 éve barátomnak tudhatom a náluk játszó szaxofonos urat.
azóta is jóban vagyunk, hogy ő először adta le szavazatát a Fideszre, egyúttal rokonszenv-kötődésbe került az ún. "jobbos" világgal.
annál inkább nagy esélye lehetne a totális ellenséges viszonynak, mivel én nem "balos", hanem afféle "belga" vagyok masszívan, hosszú ideje.
@knausz: Bocs, de a vallásos vonalat miért kéne még jobban képviselni? Más sincs, csak az képviselve - az a kérdés, hogy ti ezt akarjátok-e?
Liberális meg - ha etimologizálok - a különféle szabadságok (ameddig másnak kárt nem okoz vele) megélése és megélni hagyása. E szellemben képviseld magadat és ahogy ezt éled, az a tiéd.

Pl. szerintem ez csak annyiból állna, hogy hiszel de nem oktrojálod senkire (ahogy ezek az ájtatos manócák), nem mondod, hogy aki nem templomjáró, tételes vallásos, az rosszabb, mint te. Nekem már ez elég lenne egy elviselhető országhoz, légkörhöz. ami most van, az nem és ha ez az Arcok zenekar ehhez ad muníciót, akkor káros.
Nem attól lesznek jobb magyarok -ha ezt is sugallják - , ha kiegyenesedik a gerincük, mert senki nem görnyeszti, ez hisztéria: millió mindenre lehetne itt büszkének lenne - de nem valakik ellenében, azokat lefikázva, ahogy Trianon kapcsán mindig történik...

De jó szórakozást, nekem ezek túl túl.
@szorokin: neked mi az isten bajod van amúgy? meg miről beszélsz?
Kedveseim vissza a kályhához:

"A neandervölgyi emberről alkotott kép az elmúlt évtizedekben jócskán megváltozott, kultúrája, intelligenciája mégsem tért el annyira a modern emberétől, mint azt korában hitték.
bővebben:
inforadio.hu/hir/tudomany/hir-436868

Szóval kár a gőzért, meg van mondva. méghogy trianon?! Noé is csak egy hülye rasszista volt.
@Atisz: + zsidótörvények + kommunistaellenesség + szakszervezet-ellenesség (ajánlott olvasmány: Déry Tibor: "Befejezetlen mondat") - + "utolsó pillanatig megpróbálta elkerülni a II. világháborúban való részvételt" vö. Teleki Pál búcsúlevele:
www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k10403a.html

"Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden (*) alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok."

Gratula.
@a szív fészkei:

Ezt a "hóbelevancot" - de szép héber idióma a hazádra, Magyarországra - egész jól "elirányítgattuk" nélkületek, irritáló zsidó rüfke, amig 300 ezres tömegben ide nem menekültek az ükapádék, az egyetlen mocskos kaftánjukban, a fekete 100-ak progromjai elől.

Már a második generációtok véres bolsevik terrorral hálálta meg a megmentéseteket, a befogadásotokat, az új otthont. És akkor még nem sejtette senki, hogy a Rosenfeld (Rákosi), Singer (Gerő,) Farkas (Lővy) és Péter Gábor (Eisenberger Benjámin) féle népírtás és keresztényüldözés még hátra van.

Az emberiség modern pestise vagytok, dögvészt hoztok arra az országra, ahova betelepültök. (Spanyolország 2 évszázados virágzását annak köszönheti, hogy 1492-ben Ferdinánd és Izabella kiűzte őseidet az Ibériai-félszigetről.)

Nem lehetetlen, hogy Európa, köztük Magyarország egyszer újra rájön, hogy igazságos társadalom, békés és virágzó civilizáció, egyetértés és szeretet csak nélkületek lehetséges, tolvaj, gyilkos, génhulladék, gazember zsidrákok. Sok millió magyar (európai, afrikai, arab, muzulmán, kínai, indiai) várja azt a pillanatot.
@Atisz:

- "megakadályozta a magyar nemzet megszűnését és tovább zsugorodását, stabilizálta a háború után a kifosztott, megcsonkított ország helyzetét"
Kemal Ataturk meg nem fogadta el az antant diktatumat es jelentosen megnovelte a megcsonkitott Torokorszag teruletet.
en.wikipedia.org/wiki/File:TreatyOfSevres_(corrected).PNG
- "elűzte a kommunistákat, akik egy olyan helyzetben (trianoni békediktátum előtt), amikor az országnak minden erejére szüksége lett volna, hogy minél határozottabban képviselje érdekeit, azzal voltak elfoglalva, hogy bosszút álljanak a burzsujokon és a parasztságon"
Felvideki hadjarat?
- "megakadályozta, hogy Magyarország ismét Habsburg vazallussá váljon"
Hat Hitler vazallusakent jobban jartunk.

www.bbc.co.uk/hungarian/news/story/2005/05/printable/050524_habsburginthung.shtml

"BBC: 1933 után Hitler nagyhatalmi törekvéseiben jól jött volna a Habsburg név. Hogyan ismerte fel a bontakozó nácizmus veszélyeit? Nem jelentett csábítást a visszaszerezhető trón?
Habsburg Ottó: Sokat foglalkoztam akkor német politikával, sok politikai szereplőt ismertem. Még Hitler hatalomra jutása előtt elolvastam a Mein Kampf-ot. Ütnivalóan rossz németségben volt írva, nem volt egy nagy élvezet olvasni. Ő nagyon sokat beszélt arról, hogy mit akar csinálni, de a Mein Kampf-ot senki sem olvasta. Én elolvastam, tudtam, mi a célja ennek az embernek."
- "élhető országot teremtett mindössze 10 év alatt a semmiből (tudom, hogy erős a csábítás, de ne gyere a 3 millió koldus ország című kommunista mantrával)"
Kommunista mantra, oh my flying spagetti monster.
- "soha nem adta fel a trianoni igazságtalanság ellen vívott harcot: I. és II. bécsi döntés"
Sok hasznunk van a becsi dontesekbol.
- "utolsó pillanatig megpróbálta elkerülni a II. világháborúban való részvételt, nem rajta múlt, hogy kiugrási kísérleteink meghiúsultak"
Megis kin mult, ha nem Horty-n? Gyurcsany a hibas?
@Bach János Sebestyén: te komolyan azért regisztrálod magad huszonnyolcadszor is, hogy huszonnyolcadszor ide kopipészteld ezt a harmatos fingot?
nem kapiskálod még, hogy szopsz? félreérthetetlenül, megfellebbezhetetlenül, bő nyállal.
@Bach János Sebestyén:

Elobb eltek zsidok Pannoniaban, mint magyarok. A magyarok meg a besenyok elol menekultek ide, es?
Hogy lehet, hogy 5 nemzsido magyar Nobel-dijas van, a genetikai hulladekok meg 163-at kaptak?
A 200 eves spanyol viragzasnek azert a gyarmatokrol bearamlott aranyhoz is lehet valami koze.
@nerángass: Ez de jó volt... Remélem, sok van még belőled arrafelé... :-)

Sok átköltözött, határon túl született magyart ismerek. Pár dologban megegyeznek: mindannyian otthontalanok, iszonyú honvágyuk van (még ha nem is szívesen vallják be), és komoly kisebbrendűségi komplexusban szenvednek az anyaországi magyarokkal szemben. És kompenzálásképp sokan pápábbak akarnak lenni a pápánál.
@Atisz: Hát ez egy kalap szar, de @Waldi! már megírta neked. Kicsit tanulmányozni kéne a történelmet...
@Bach János Sebestyén: Imádom, hogy olyan kis tüchtig vagy. Eszem azt a buta és káposztalével teli fejedet... :-)
@a szív fészkei:
vallás? hát az minek? ha meg igen, mert bugyuta akkor magára valljon és ne rám mint a tömjén elvtárs és bűntársai a fülkékben a szalonkagyilkos ájtatosch lógeci,
egyébként is azt vallom, hogy nem vallom be, oszt' nem tuggya mög

legjobb megoldásch a Tilcsák Bea, mindet és akkor nem kell bevallani, kivallani szétvallani megvallani csak belevallani egy nagyot, hogy sajogjon neki

jó vallást kívánok minden kedves hallgatónknak Teybe Gríz -zel

hittük hogy valljuk és valljuk hogy hittük de nem vallunk yustsche
@Waldi!: kultúra? a daxlival kapcsolatosan nem említhető... az nem vala nekijje sohasem, csak kondás retye roma rutya és akkor a jó romákat bántom

bocs: egy ezer bocs meg egy anyamedve
@Waldi!: "A 200 eves spanyol viragzasnek azert a gyarmatokrol bearamlott aranyhoz is lehet valami koze."

Ilyen zsigerből zsidózó vadparasztnak akarsz történelemórát adni? Azt nem tudja megjegyezni, hogy ki volt az apja, nemhogy lássa az összefüggést a hódításokból származó arany dotálta 100 évnyi habzsidőzsi, majd a németalföldi fellendülés között. a csávó mellett egy néger fasza világító neoncső, te meg jössz neki a kvantummechanikával?

Csak azért kezd elmenni a kedvem ettol a forumtól, mert sok értelmes ember trécsel és ez bevonz egy csomó kretént is, aki nem tudja a gizikét a gőzekétől...
És egy idő után még nekem is fárasztó.
@Bach János Sebestyén:
@bucika te kobzos avar dinnye utánzat, már megint fested magad? soraid alapján már nem bánt a pausia mert a menopausia megnyugtat? de akkor meg miért vagy hisztérika?

a tűsarkad és a rakottszoknyád le van pecsételve olyan gyanús foltokkal amik fénylenek ha a fény rájuk esik, pedig inkább a zongora eshetne rád a hatodik emeletrűl két toccata és egy fúga közepette a malteroskanál segítségével

miért nem kezeled magad, tudod bizonyos testrészeid ügyes érintése ritmikusan az vibrációkat okoz és akkor nem kell annyi tabletta, mind elgurúlt?

cuncimókus te borotválod is vagy csak vakargatod?

alúljáróba ne menj ott rádszakad a 7 -es busz
@kako_j:

No lám, vadparasztozunk, korcs libsi bevándorló.:) Nem kellene egy kicsit jobban tisztelni a befogadó hazádat, ha már neked és felmenőidnek soha nem volt?

Nem tudom az apám nevét megjegyezni?:)
Tudod, az ük-ükapámnak is ugyanaz volt a családneve, ami nekem. És nem kezdetben Moiszesz vagy Bar-kochba, majd Weisz vagy Auer, majd Vágó vagy Avar.

Vagy mint neked, Kohn. A kreténségről meg nyilván vannnak értesüléseid a saját családodból, hiszen a beltenyésztésből kialakult génroncsolódások miatt a te fajtádból kerül ki a skizofrének és egyéb elmebetegek nagy százaléka.
Nem sajnálom ezt az ostoba fasz holdjárót, mert legalább övé a mennyek országa.
De a többi konzervatív, civilizált jobbost sajnálom, hogy ez a korlátolt hulladék (Commissar Morak cimborájával együtt) szalonképtelenné teszi az Árpáddal való kulturált vitatkozás csíráját is.
Remélem ma boldog mosollyal a buta arcocskáján aludt el, hogy jó alaposan beszólt Kako_j-nak: hogy "aki mondja másra..."
@Paladdin:

Nézd, kis libsi, a nagyon hülyék osztályában a kényszeresen kötekedők rendjének irritálóan ostoba fajába tartozol, és mint ilyet átadnálak azoknak, akik szeretik tüzetesen tanulmányozni ezt a létformát.

Engem untat és taszít a butaságod, az a makacs erőszakosságod, hogy házhoz mész a lófaszért, de annyi bátorság sincs benned, hogy személyesen szólj hozzám.

Mintegy harmadik személyhez beszélve faszozol, és ez még akkor is nagyon szánalmas, ha a rasszod egyik alapvető megkülönböztető jegye is a beszari gyávaság és a sunyi alattomosság.

Mondd, aki ennyire félkegyelmű, mint te, azért saját maga törli ki a seggét? Vagy abban is segítenek neked?
@Waldi!:

Áhá, szóval származási alapon osztályozod és tartod nyilván a Nobel-díjasokat, te kis rögeszmés fajvédő.:)

Akkor kettőnk közül ki is a rasszista? Egyébként milyen paramétereket veszel figyelembe? Kamper-szög, kampós orr, lúdtalp, bőrszín, x-láb, vagy van más is a rasszhatározódban?:)

És milyen ismérvek alapján osztályozod zsidókra és nemzsidókra a tudósokat és írókat? Csak nem úgy, hogy aki Nobel-díjas az csak zsidó lehet, még ha az illető magyar, tót, oláh, osztrák, amerikai vagy orosz is egyébként.

Értem, persze, aki valamiben nagyszerűt alkot, az zsidó, aki viszont Kohn és szobalányt erőszakol egy amerikai luxushotelban, az francia.:)

És ha egy másik Cohn az Európai Parlamentben fasisztázza a magyar miniszterelnököt és ezt egy magyar sérelmezi, rámutatva a zsidó közbűntényes pedofil voltára, akkor az illető "zsidózik", tehát náci, ergo el kell némítani.

Nem veszed észre, milyen szánalmas ez, rasszista zsidó? Egy szánalomkupac vagy a kitiltogató gyáva tóta féreggel egyetemben.
@Mozárt Farkas: LOL. és aztán veszed a bátorságot, hogy kikérjed magadnak a nácizást. súlyos egy állapot lehet.
@Atisz:

„megakadályozta a magyar nemzet megszűnését és tovább zsugorodását”
*** Ez nettó hülyeség, ugye tudod? A magyar nemzet nem szűnt volna meg
Horthy nélkül sem – ez persze így általános dolog. Konkrétan azonban hová lett 1 millió magyar, akik 1919-ben még megvoltak, 1945 nyarán azután már nem.

„stabilizálta a háború után a kifosztott, megcsonkított ország helyzetét”
*** Ez igaz: kérdés csak az, hogy hogyan és milyen áron? Hallottál valamit pl. az orgoványi vérengzésekről? Héjjas István neve mond neked valamit? Horthy talán más módszerekkel jutott hatalomhoz, mint amit a kommunisták alkalmaztak (ám ezzel kérdéssel nem szeretném legalizálni Kun Béláék terrorját!)?

”elűzte a kommunistákat, akik egy olyan helyzetben (trianoni békediktátum előtt), amikor az országnak minden erejére szüksége lett volna, hogy minél határozottabban képviselje érdekeit, azzal voltak elfoglalva, hogy bosszút álljanak a burzsujokon és a parasztságon”
*** Trianonban nem a kommunisták képviselték az országot. Mellesleg bárki is képviselte, Magyarország vesztes fél volt és el kellett fogadnia a győztesek diktátumát. Európa 1919-ben ugyanúgy széttrancsírozta az Osztrák-Magyar Monarchiát, mint a 90-es években azt a Jugoszláviát, amelyik nem fért a bőrébe. Hogy úgy mondjam: preventív jelleggel.

„megakadályozta, hogy Magyarország ismét Habsburg vazallussá váljon”
*** Ezt nem Horthy, hanem a győztes nagyhatalmak akadályozták meg - csak a rend kedvéért. A franciák kifejezetten utálták a Habsburgokat...

„élhető országot teremtett mindössze 10 év alatt a semmiből (tudom, hogy erős a csábítás, de ne gyere a 3 millió koldus ország című kommunista mantrával)
*** Mielőtt ilyet állítasz, olvass megbízható, konkrét adatokkal alátámasztott gazdaságtörténeti munkákat. Foglalkoztatásról, életszínvonalról, várható élettartamról, nyugdíjakról, építkezésekről, ipari- és mezőgazdasági teljesítményekről, stb. Tudnod kellene talán, hogy a megmaradt ("csonka") Magyarország terültét nem érintették az I. világháború harci eseményei. Nem voltak effektív háborús károk - az ország elsősorban fontos piacait vesztette el, de termelő kapacitásait nem (kivéve az elcsatolt területeken lévő gazdaságát). A „győri programig” az ország gazdasága stagnált, utána is csak a háborús felkészüléssel kapcsolatos gazdasági ágak prosperáltak. És közben azért ne feledkezz meg az egy + három zsidótörvényről, amely ugyancsak nem szól élhető országról. Már akinek, ugye.

„soha nem adta fel a trianoni igazságtalanság ellen vívott harcot: I. és II. bécsi döntés utolsó pillanatig megpróbálta elkerülni a II. világháborúban való részvételt, nem rajta múlt, hogy kiugrási kísérleteink meghiúsultak”
*** És mit gondolsz, ki ugrott BELE a háborúba és miért? A bécsi döntés nem Hitler egyoldalú diktátuma volt – beígérte Horthynak a trianoni döntéssel elcsatolt területek visszacsatolását a háborúba való belépés ellentételeként. Horthy tehát döntött - hadat üzentünk és beléptünk. A „zseniális kormányzó” és csapata azonban alaposan melléfogott, a dolgok nem úgy alakultak, mint szerették volna. Horthy a kiugrást halogatta, mire döntött, késő volt.

És akkor még írd meg, ezeken kívül miben is állt az a NAGY siker?

Megnyertük talán a II. világháborút? Nem pusztult el az ország nemzeti vagyonának több, mint harmada? Nem szállta meg az országot a Szovjetunió? Hová lett 1 millió magyar? Meg tudtuk tartani a bécsi döntéssel visszacsatolt területeket? Várom a válaszodat, remélem, kevés emócióval és sok-sok-sok konkrétummal.
@Bach János Sebestyén:
Nem a nevéről beszéltem, hanem arról, hogy lipicai volt, vagy dán dog!
Bár nem csoda, hogy a két agysejted közül, nem fogod erre pazarolni az egyiket.
@Mozárt Farkas:

Most komolyan, te

En legkevesbe sem hiszek a nemzetek szerinti osztalyozasban, csak probaltam a pavian-csorda szinteden ervelni.
Mindannyian homo sapiens sapiensek vagyunk, es buszkek lehetunk a neander-volgyi oseinkre is.
@Csacsicska: A történelemkönyvekben nincsenek," Mi lett volna, ha" kezdetű mondatok, de Magyarországot nyilván megszállta volna a Szovjetúnió, a háborúban betöltött szerepünktől függetlenül is.Nézd Lengyelország, illetve Finnország sorsát.
Geopolitikai helyzetünk, eleve ütközőállamnak, illetve felvonulási terepnek jelölt ki minket.
@adflexum:
A probléma az, hogy @Atisz: felsorolásából éppen az következik, hogy mi vagyunk akik kijelölünk másokat felvonulási terepnek. Tehát @Csacsicska: mi-lett-volna-ha érve jogos.
@kako_j: nem túl sok az a kettő? ez olyan amőbajellegű izé

:-)))
@Rodeo36: boldogok a lelki szegények. márpedig akinek a gondolkodásába csak olyan sémák férnek bele, hogy "MI", meg "TI", vagy zsidók-nemzsidók, arra nem pazarolunk érveket. Főleg, hogy akkor elkezdhetnék magyarázni mindegyik nick-jének, ami elég szélmalomharc.
Ráadásul nem vagyok római katalógus, úgyhogy nem tartom oda a másik orcámat is, inkább a 11.parancsolatot követem: "Csapj le, mielőtt felebarátod lecsap!"
@kako_j: kedvenc nagybátyám a bölcs mondta vala a 12. parancsolatot:

ki téged kővel dob meg azt dobd vissza kenyérrel de az legyen kőkemény

Cromwell: higyj istenben és tartsd szárazon a puskaport
@okostojgli: A"mi lett volna, ha", a saját mondandóm előszava volt, nem másnak szólt.
Egyébként, nagyjából egyetértek csacsicskával, csak sokan elkövetik azt a hibát, hogy a 46 éves kommunista megszállást összefüggésbe hozzák a háború előtti és alatti politikánkkal.
Magyarország súlya olyan csekély volt, hogy a Szovjet érdekszférába való betagozódást nem tudta volna kivédeni.Csak rá kell nézni a térképre.
Először taktikai okokból kellettünk, -hiszen tudjuk, milyen tervei voltak Sztálinnak, pár éven belül-,később pedig nyilvánvaló stratégiai célból, hiszen tőlünk már közép hatótávolságú rakétákkal elérhető volt a legközelebbi NATO tagállam.(A SZU ekkor még nem rendelkezett ICBM-mel.) "56 jó példa, a hozzánk való ragaszkodásukra.
@kako_j: "Csak azért kezd elmenni a kedvem ettol a forumtól, mert sok értelmes ember trécsel és ez ..."

Nehogy!! Tessék átugrani a hányáshegyeket! Muníció nélkül egyhangúvá/unalmassá válik.
A stílus nagyon bolydult lélekre utal, hagyd békénben beleőrülni.
@szorokin: mondjuk aki hiperkarmát hallgat, annak alapból a kurva anyját, de hogy ennyire pöcs legyen valaki, ahhoz festenie kell magát. Anyád nehogy egyszer rajtakapjon a sminkkészletével, bár szilánkosra tört kézfejjel nem tudnál értelmetlenségeket irkálni, az biztos. De sajnos bőven van időd akár még a piszkos bugyijával a fejeden rohangálni, amíg a sarkon áll.
@adflexum:
Nézd, Horthy a téma. Az, hogy a szovjetek így is úgy is megszállnak minket vagy mégsem e szempontból irreleváns.
@orica: Ez egy kényszeres szerencsétlen, ugyanazt a három mondatot böffentgeti a világba x ezredik - aljasul - felhasznált álnevén. Szerinte, ha valakire ráhuhogja, hogy zsiiidóó, az meg is lesz egyből átkozva mindazokkal a borzalmakkal, amiket ő lát a zsidóságba, mint olyanba.

Összes, általa ismert nyilas formulát beveti kaftántól a rágcsálóig, mindegy mi a téma, ez az egy jut mindenről eszébe. Tényleg ki kéne kerülni, z_kovás múltkor megírta, hogy az OPNI bezárásával mindenkit szabadjára engedtek onnan és ennek azért van egy hatása. Ez most itt lecsapódik, amíg Árpád hagyja tobzódni.Most az igazi klasszikusok vannak soron, kíváncsi vagyok csak németekkel operál-e ezen a héten.

Azt nem értem, hogy bár mindenhonnan mindig kitüremkedik belőle a nagymogyoró, miért nem használ magyar nevet már végre?
Alföldi-saga: www.femina.hu/hirhatter/alfoldi_kejesen_lovagolva_provokal_tovabb

Soha nem látott érdeklődés támadt a színház iránt - ezt nem gerillamarketingnek hívják, amit a Jobbik csinál Alföldi érdekében? Valaki konteozzon már ezirányban is! ;-)
Zseniális a cikk Árpád, rég írtál ilyen jót:)

Nagyon el tudtam képzelni, azt a sok frusztrált, dühös vén f*szt, ahogy egyre jobban habzik a szájuk...
@Bach János Sebestyén: Újabb szép példa a keresztényi szeretre. Gratulálok.

Szégyenlem a magyarságomat a hozzád hasonlók miatt. És félek, hogy annyian lesznek a hozzád hasonlók, hogy ki kell menekítenem a gyerekeimet az országból.

Mi lenne ha ti költöznétek, mondjuk a Palesztinába?
@szerénységem: Én ismerek ilyet élőben. Annyira nem vicces. Lelkiismeret nélkül lőne bárkit a Dunába akiről azt mondják neki zsidó. Horvátországban zsoldosként már meg is tette.
@Rodeo36:

@a szív fészkei: z_kovacs vagyok

Igen, ez az új nicknevem.

Rodeo így "nevezett el" és qrvára megtetszett. (fantáziadúsabb)
@Bach János Sebestyén:
Én nem fájlalom sem a buzizást, se a zsidózást, sem a libsizést, mert ennyi szórakozást (ami ráadásul nem hizlal, és - csomagáras internet esetén - ingyenes is) még egy Hozzád hasonló selejtes, análisan fixált gyökér is megérdemel. Legfeljebb hamarabb kapsz gyomorfekélyt és/vagy infarktust, de ennyivel viszont Te tartozol az emberiségnek.

Ami viszont sokáig bosszantott - de már kezdek megbarátkozni vele - hogy akinek a szellemi szintje az aranyhalak és a juhászkutyák között helyezkedik el, az egyfelől milyen alapon kritizálja a majmokat, másrészt ezzel a helyesírással hogy merészeli mások - nála nagyságrendekkel értelmesebbek - intellektusát lesajnálni.

Sebaj, fel a fejjel! Nemcsak kreatív névválasztásaid, de helyesírási hibáid és szánalmas, izzadságszagú vagdalkozásaid is szórakoztatóak. Itt ne hagyj minket a Velvet bulvár- és pornócikkei kedvéért!
@a szív fészkei: Csak nickkeresztapám.:P

Azt hitte ez a keresztnevem, és megtetszett.:-)))
Nocsak, eltűnt néhány tetves-majmos + ciánnal-népirtós komment (és pár erre adott reakció). Megbukott a passzív moderálás, Árpi? Vagy mégis bevezeted végre a white-listet?

(Ha csak nekem volt mindez új, akkor bátran töröld ezt a hozzászólást is.)
Pedig tanulságos volt a kitörölt csevely:)
@fuhur: Ilyenek mindig voltak, nem is kevesen. Akkor van baj, ha ezt állami segédlettel megtehetik. És mivel egyszer volt már ilyen, valóban nem vicces. A legtöbbjük gyáva, sunyi féreg amúgy, és csak itt nagy a szája... Bár én szeretek élcelődni rajtuk azért...
@Paladdin: Vaúúúúúú! Tiltakozom a juhászkutyák nevében:)
Nos Kedves Nemzettestvéreim nem vitatva azt a történelmi tényt, hogy Trianonban rendesen kibabráltak velünk 81 évvel a sajnálatos események után lassan ki kéne találni, hogy most mihez kezdjünk a kialakult helyzettel. Alapvetően két stratégiát választhatunk:
1) A "szórványmagyarságot" a helyén tartva bízunk II. Hitler Adolf eljövetelében. Magyar terrorszervezeteket pénzelünk, hogy küzdjenek a minél nagyobb területi autonómiáért.
2) A kármentés jegyében Kismagyarországra csábítjuk a használható magyar embereket, ezzel sajnos végleg beolvadásra ítélve az ott maradókat.
Mindkét stratégia közös eleme, hogy először egy működőképes Kismagyarországot kell létrehozni, ugyanis annak hiányában egyik sem megvalósítható (nem lesz pénz az elsőre vagy önszántából nem akar majd senki idejönni), marad az üres hőbörgés, abban már komoly, lassan évszázados gyakorlatunk van.
@Nyugdíjas Szektor: Nem 81 hanem 91, de a lényegen nem változtat :)
@Paladdin: Árpád nagyon helyesen járt el, nem tudtam elviselni az ilyen méretű beteg off-okat, ami hulladék az a szemétbe való
@Rodeo36: vicces, hogy egyeseknek nincs annyi értelem a fejében, hogy felfogja, hogy a liberalizmus nem az, hogy ÉN bármit megengedhetek magamnak, másnak meg kuss van.
Nem értik meg, hogy amikor azt akarják, hogy elmondhassák a véleményüket, akkor a liberalizmust éltetik.
Mikor viszont mást letorkollnak, akkor a fasizmust.

Szar lehet ilyen hasadt elmével létezni.
@orica: Kösz, szegény állatok, mindig őket alacsonyítjuk le. :-(( A barmok, kutyk, majmok, aranyhalak, bodobácsok sőt a tetvek - South Parkban milyen szép jellemük volt www.youtube.com/watch?v=diZH7LodmIM&NR=1 - nevében kikérem, hogy hozzájuk hasonlítsák a ságvárisan soknevűt.
@Nyugdíjas Szektor: Hőbörgészet nem egy évszázadok hagyomány szerintem. Hanem sőt...
@a szív fészkei: @Rodeo36: Amúgy ez az űrhajós-zeneszerző más blogokban is publikál ugyanilyen rettenthetetlen szorgalommal.

Benéztem egyszer valami Alekoszos Velvetes (???, nem emlékszem) cuccba, és ott is tolta a büdös zsidó libsik egyenszöveget ugyanígy.
(pedig tök off-topic volt)
@zeno18: DE nem baj ugyye, hogy Cakó gyurmaemberkéjére asszociálok a nevedről? :-DD
Hahahaha. Qrva nagy ez a Bétoven Lajos.

Elröhögtem magam. Már-már irodalmi síkra emelte a fikázást.
@zeno18: Kezdem néha azt hinni egyébként, hogy ő itt szívatni próbál minket. Ettől függetlenül jó a műsor, lazán hozza a kuruc stílusát. Még helyesírni kéne megtanulnia kissé, de amúgy rendben van. :-) Lehet egy Tomcat-féle hivatásos provokatőr, aki valamiért haragszik worlukra és így akarja szétoffolni a blogját, de persze egy unatkozó pszichopata is, akinek ettől áll fel.
@zeno18: Ezt láttad már? egyenlito.blog.hu/2011/05/30/hol_lenne_helyunk_a_karcsusitott_kozszolgalatban_ujabb_rendor_irt_orbannak

Kiscsibe - éppen most - Lajos olyan, mint a skype emotikonja, amelyik vöröslő, vicsorgó fejjel szétrobban.
@Bétoven Lajos: Ezek szerint megkérdezted a muttert? És? emlékezett?
@kako_j: :-DDDDDD Kiscsillag most nagyon beizzította a rakétáit. Remélem, valaki már disszertál ebből szanaszét esett szerencsétlenből, tanulságként lszűrve a veretes hülyeségeit. Miután visszazökkent holdjáróba a kis zenés kirándulása után, elcserélném Lajka kutyára, azért nagyobb kárt volt, hogy kilőtték...

Na részemről Lajoshusi robbantgathatja magát ezerfelé nicknevekkel, unom szegényt. Ápolja más, ha van hozzá gusztusa. Jelzem, ma még nem ÁVH-zott és lipócizott, sőt a bodobácsok hiánya direkte fáj. És még a lukas a kínai égő műanyagzokni is kimaradt a nagyívből. Fárad szegényke, megírta...
@fuhur: ilyen alapon az is lehet, hogy cionista ügynök
@szorokin: "gratulaccijja !"

Gondolj bele, ha ekkora intellektuális erőfeszítést és lelkesedést valami hasznos cél érdekében mozgósítanának?

Mondjuk a nemzet/haza felvirágoztatására?
"Most jött a mi viktorunk, aki több éves baloldali-népies propaganda után, némi egyházi behódolással tarkított rákosi féle diktatúrát épít egy jobboldali álca alatt, pedig a cselekedetei szerint semmi jobboldali, polgári vagy demokrata elvvel sem hozható kapcsolatba.

Nem látok se jobb, se bal oldalt ebben az országban, csak autokrata vakhit által vezérelt, céltudatos embereket, akikkel szemben csak zavart, talajt vesztett gondolkodó, kérdéseket feltevő, aggodalommal teli emberek állnak."

Nagyszerű mondatok.

csepelinfoplusz.hu/2011/04/28/magyarorszag-a-jelolt-amelyet-kizarhatnak-az-eu-bol/comment-page-1/#comment-6026
@Forgó hangszóró:
"barátomnak tudhatom a náluk játszó szaxofonos urat."

Nekem ilyen ismerettségem nincs. Csütörtökön koncertjük lesz a trianoni megemlékezés jegyében. Írt egy blogtársam, hogy nekem kötelező jelleggel.

Felhívtam a művelődési házat, tájákoztattak, hogy négyszáz férőhelyes és ha nem férek be, legföljebb nyitva hagyják az ablakokat, de be nem engednek. Mindenki kezébe adnak egy jegyet és amikor tele a terem, akkor beteszik az ajtót (a hölgy elmesélt egy halálos balesetet, amiből ők tanultak, azért így).

Én biztosan nem tudok már egy-két órával előtte ott állni, és olyan sincs, hogy valaki jegyet kér nekem előre, információs mondta, nem lehet!

Tánczos István úr beszólíthatna akkor engem a pázsitról, ha ismered.:)
Jaj, hát ez a kedvencem. Lex Borkaiból még itt "jó fideszes" is lesz majd. Kell hozzá egy überhülye Eperjes, és a pártsajtó. :-)
Hozzáteszem, Borkai kiváló polgármester (igen, vannak ilyenek a Fideszben, nem mindenki lézerblokkolós paraszt), jelentően csökkentette az elmúlt években Győr adósságát, nem üldözi el a befektetőket, nem csinál luxusberuházásokat, tehát nem egy lázárjános.
@szerénységem: Oblathot ismerem kiskorából, meg tudom, hogy milyen magasságokig jutott el. Még az ő elemzése a legtényszerűbb. D egyik sem mondja ki, hogy effektív hazudott Orbán is éjjel és nappal (miért ugye Gyurcsányt lemondatták volna), hisz persze nem lehet megspórolni a húsbavágást, hanem sőt - de még mindig nem beszélnek erről, csak kenik a szart ide-oda számágiázva. És már minden réteget, szakmát maguk ellen hergeltek.
@szerénységem: Mikor mondtam már, hogy Eperjes aspirálna a Nemzeti élére - nap képzeld el!!! Nem csoda, hogy inkább tartják fogcsikorgatva Alföldit, mert Eperjes azért iszonyú módon tönkrement agyilag. Pedig nagyszerű volt, emlékszem még tiszta korszakából a Hetvenkedő katonában mit nyújtott, meg a Mirandolinában!

Hát sok erőt Borkainak, hogy kibírja, mert Eperjes iszonyúan elkezd furdancskodni ellene, az biztos.
na, ünnepejjétek ám a Viktórt!
juhéj!

állítólag Orbán Viktor ma 48 éves...
a rendvédelmisek mára is időzíthették volna a tegnapi kedvességeiket, egyebek között a cizellált stílusban, "diszkrét hangerővel" hozzá intézett távozási kérelmüket (is).
hiába no, az idő- és ütemérzékükön még csiszolniuk kellene.
ekkora ziccert már mégsem kellett volna kihagyniuk...
:)
@Forgó hangszóró:
Viktor a király!

Nem hittem volna, hogy ilyet egyszer majd leírok, de így van!

Mármint a Kassai.
@Forgó hangszóró: orulunkvincent.blog.hu/2011/05/31/boldog_szuletesnapot_miniszterelnok_ur

Valaki kanyarított már rímeket erre? Mi lesz az ötvenediken? Őt is kéne úsztatni a Dunán.
@a szív fészkei: Zelk verséből: [..]"Úgy nézd a fát, ha van még korhadt ága,
Ha féreg rágja is sok levelét:
Televényt markoló hű gyökér,
Az ifju ág, mely gyümölcsöt igér,
A derék törzs - ők az Emberiség!
A többi a vihar s a fűrész dolga, " Mos, a vihar és a fűrész gyühetne is már. A Zemberiség nem bánna annyira.
Valamit erőszakkal/zsarolással elvenni rendkívül demokratikus lépés Matolcsayné férje szerint. www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijugyben_szolt_matolcsy_az_allamositas_demokratikus_lepes_volt.484801.html Hát akkor Trianon is az ilyen logika mentén a nagyhatalmak aspektusából.
Láttam ám Tóta, hogy itt voltál, mert kimoderáltál egy zsidózó kommentet (meg az én rá adott válaszomat is, ami érthető végül is, mert úgy nem lenne érthető), de nem válaszoltál, miért szar a fantasy. Ez nem jó dolog.
@Pukkini Dzsakomó: "A moszkvai Lenin-múzeumban a népbiztosok tanácsa ülésezik egy kerek asztalnál, és nincs köztük a jó Bronstejn Leó. Kérdésemre, hogy miért nem látható a képen, a tárlatvezető hebegni kezdett, majd összeszarta magát a félelemtől. "

Hát egy néhány megjegyzés:
1, szóval voltál a Lenin múzeumban mocskos bolsevik. ÁÁÁHÁÁÁÁ
2, Honnan tudtad, hogy valami hiányzik a képről? Ha olyan jó volt a cenzúra, akkor nem sok olyan kép lehetett a kezedben, ami nem volt retusálva!
3, tudtál annyira oroszul, hogy ezt így meg tudtad kérdezni? Mocskos ruszkibérenc!
4, hol található a lenin múzeum moszkvában?
@Weöres Dániel:

Attol is fugg mit ertunk fantasy alatt. Ha a tundes, torpos, magias Tolkien majmolast, akkor sok magyarazatot nem erdemel a dolog. Tolkien zsenialisat alkotott, de az utanzoi )jobbara) a kozelebe nem ernek.
Ha visyont olyan fantasztikus tortenetet ertunk fantasy alatt, ami nem koti meg magat a tudomanyosan realis keretek kozott, akkor is ertheto a dolog. A valoszerusegenek koszonhetoen a sci-fi inspiral, osztonoz, meg tudomanyos, technikai otletek is eredehetnek belole, ellenben egy fantasy jobbara haszontalan allomvilag. Nem veletlen, hogy a tudosok jobbara sci-fi es nem fantasy rajongok.
@Waldi!: de Tolkien ez alól miért kivétel? Pusztán írástani szempontból lehet, hogy virtuóz meg minden (bár szerintem nem, élvezhetetlenül túlírja a dolgokat pl.), de az is csak egy "haszontalan álomvilág."
Ha még nem derült volna, ki a "ne etesd a trollt" szabály érvényes, már csak azért is, mert a komplett threadek mennek a levesbe, szóval nem is érdemes.

A témáimat a saját menetrendem szerint választom, úgyhogy fantasy majd amikor úgy gondolom.
@Pukkini Dzsakomó:
"1. Aki turistaként vagy más célból járt valaha Európa egyik legnagyobb múltú metropoliszában, az orosz kultúra fővárosában, az nem mind feltétlenül bolsevik. Ahogy Napóleon és én sem.:)"

Nyolcvanas évek eleje közepe amiről szó van. Akkoriban még nem hiszem, hogy ekkora pofád volt. Szerintem meghúztad magad, esetleg önkéntes rendőrködéssel ütötted el a szabadidődet, ha már akkor is megvolt ez a hőbörgős hajlamod. Napóleon akkor nem hiszem, hogy arra járt a nyolcvanas években, de ki tudja, lehet, hogy megnézte Ő is a kiállítást. Te is tudnád, ha a hatodikig eljutottál volna, te senkiházi.:-) De valszeg még előtte állsz, bár szar lesz 45 évesen befejezni az 5. osztályt. Igaz, azonban, mint az látszik a sokadszori regisztrációdból, hogy kitartó vagy. Hát így tovább! Előre!

"2. Hogy ki hiányzik a képről, azt te is tudtad volna egy sikeres érettségi után,
aminek még előtte állsz, kisköcsög."

Ha én kisköcsög vagyok, akkor te vagy a nagykondér? Gratula.

"3. Zrinyi Miklós perfekt módon beszélte a törököt, a megszállók nyelvét, mégsem gondolta senki oszmánbérencnek.:)"

Nem is így értettem, de nem magyarázom el, mert csak összezavarna.

"4. Az egykori Lenin-múzeum a Vörös téren található.

http://www.stel.ru/museum/Lenin.htm"

Nem weboldalra voltam kíváncsi. (bár ha neked ez a weboldal a címe, akkor tényleg lófaszt voltál te ott)
Bár ez a múzeum nem a vörös téren található, de ez olyan lényegtelen. Benyögtél egy blöfföt, oszt nem sikerült. Akkor ki lángol nagykondér?

A linken van oroszul is leírás, nem csak angolul, átkattintasz, és elolvashatod.

EKKORA BLAMÁT!!!! Mondhatni beszoptad:-)

"Van még kérdés, kisköcsög?"

Aha. Fáj az aranyered? 11

"Mulatságos, ahogy sokadszorra is leégeted magad,"

Szeretem a tüzet :-) Lenin is szerette, tudod! Iszkra, Ogonyok mond neked valamit?
Veled ellentétben én beszélek oroszul :-O

"de nem baj, ez egy szabad ország (mindaddig, amig a hozzád hasonló tetves, homár libsik át nem veszik a hatalmat, de erre többet nem kerül sor.)"

Ha nem "homár libsik" kezében lenne a hatalom, akkor nem túráztathatnád itt magad te marharépa! Ez nem jut el a tudatodig! Tudod mit, kívánok neked olyan elnyomást, mint amilyenbe beleképzeled magad. Valami jó kis maláj börtönt, oszt megtanulod a kutyafittyet.
@Weöres Dániel:

En Tolkienben eppen a tulirast elveztem leginkabb, ahogy csepegteti a regmultat, a mitoszokat, amihez kepes az egesz hobitos, koszas tortenet a kanyarban nincsen :D

Raadasul a sci-fi jobbara ismeretterjeszti is az aktualis tudomanyos eredemenyeket.
Egy sci-fi rajongo gyerek vagyik-e jobban elagyni a Foldet, aki kepzeleteben mar szamtalanszor jart mas bolygokon, vagy egy fantasy vilagba temetkezett wow-os, aki csak a virtualis valosagba talalhatja meg az almai vilagat?
@Weöres Dániel: Ennyi erővel az irodalom 90%-a tűzrevaló, mert haszontalan álomvilág.

Ahelyett, hogy mindenki nézné állandóan a híreket, bazzeg, valaki irodalmat is olvas. Ez tényleg rémisztő.
Vigyázat, a történet nem valóságos alapokon nyugszik címmel kellene regényeket felcímkézni.

Naszóval:
Tolkiennek a mítoszai a jók. (felépített egy komplett mitológiát, ld. Szilmarillion) Nem a történet cselekményeinek a részletei a lényegesek.

És a mitológiából indult ki az irodalom maga is. (nem a sci-fiből)

Mitológia nélkül sci-fi se lenne.

Sci-fibe is láttam már embert belemenekülni.
Csak ma épp már nem divat.
@zeno18: Azért figyelem a műhelymunkát. Mindenekelőtt elő kell vennem Lem Summa Technologiae című munkáját, ő foglalkozik a distinkcióval, de az 70-valahányas könyv, akkor még a mostani DnD/WoW/valhallapáholyos szemétipar nem is létezett.
@Tóta W. Árpád: Szemetet bármiből/bármilyen műfajból lehet alkotni.
@Tóta W. Árpád: Lem az amerikai SF elég nagy részét is hulladéknak tartotta (tkp. az egészet mínusz PKD), és az érvelése, hogy a képzelet nem valami svédasztal, amiről random lehet válogatni, sok sci-fire is vonatkozott. Tehát nem biztos, hogy ebből le lehet vezetni, hogy a fantasy _eo ipso_ szar, a sci-fi meg csak esetenként.
Sőt, továbbmegyek: azok a dolgok, amelyek a fantasy-ban elsőre szemet szúrnak (vágybeteljesítő fantáziálás, e köré épített narratíva), nemhogy a teljes zsánerirodalomra, de az ún. magasirodalomra is jellemzőek: még a 'realizmus' doboz legkanonizáltabb darabjai is tele vannak olyan zagyvaságokkal még Balzacnál is, hogy "a szerelem mindent legyőz" meg hasonlók, hogy Dosztojevszkij önfeláldozó kurváiról ne is beszéljünk. Szóval lehet, a fantasy csak őszintébben csinálja azt, amit az irodalom 99,9%-a rejtetten.
@Weöres Dániel: A szerelem mindent legyőz c. szerinted marhaságot már Vergilius is hirdette. www.kislexikon.hu/omnia_vincit_amor.html

Aztán ennyi évezred alatt hátha van ilyen tényleg, néha-néha. :-)) Neked nem kell benne hinned, de rajtad kívül van pár milliárd, akinek ez sokszor csak vigasz, vagy micimackósan sokszor tény, tény, tény.
@a szív fészkei: akiknek vigasz, azok olyanok, mint az imádságba menekülő éhezők, akiknek meg tény, azok olyanok, mint a pápa. Amúgy ebből a mondakörből ez a legjobb: www.youtube.com/watch?v=cH7u1EtAxLM
@Waldi!: Megnéztem.

Ezt nem tudom, mi célból nekem címezted.

Nem vagyok nagy fantasy-buzi.

Sci-fit plö jobban szeretem. (ill. sok mást)

Nem játszok RPG-t. (Inkább stratégiát tolok vagy sakkot.)

Nekem pár könyv elég volt abból a világból.

NEM az én tisztem lenne védeni.
De mégis...:D

Mert nem értek egyet azokkal, akik zsigerből fikázzák a műfajt.

Amit Weöres Dániel ír ("vágybeteljesítő fantáziálás" stb.) ha nem is ennyire hangsúlyosan, de minden műfajban előfordulnak.

Ennyi erővel a görög mitológiát is le lehet fikázni, hogy a húgyagyú görögök, hahaha, Zeusz stb.

A (JÓ!) fantasy (mint) műfaj igen, ennek a cuccnak a továbbélése.

Az echte mesélésnek, mitológiának.

Ez (jobb műveiben) tulajdonképpen a legősibb műfaj, felmelegítve!

(Most NEM a Narnia krónikáira meg hasonló gagyiságokra gondolok!!!)

Persze mivel népszerű lett, megjelentek a bóvliárusok is.

Node még Jókai IS kilóra írta a könyveket. (1-2-t kivéve én nem tudok Jókait olvasni)
Akkor ne csodálkozzunk, hogy nála ratyibbak is megjelennek, ha eladható valami.
@Waldi!: A (normál/jó=ritka) fantasy az mesélés a mesélés/mese kedvéért. Köbö. (Ez az esszenciája.)
@Forgó hangszóró: Felőlem, csak ne engedjék kilépni a kajütből és adagolják rendesen a gyogyóit. Addig meg, míg be nem állítják - zeno majd elmagyarázza - ne hozhasson semmi döntést, csak magára nézve. Ha attól megnyugszik, rakják mellé a korona másolatát...
@a szív fészkei: @Weöres Dániel: "Omnia vincit amor."

Szerintem van ilyen. (Bár közhely.)

Csak 1 nem túl szép hasonlat jutott eszembe.

Annál az embernél igaz ez, akinek nincs mit veszítenie.:D

Ugyanúgy ahogy a lumpenproli (akinek nincs mit veszítenie) akar először és mindenáron forradalmat.:P
@zeno18: Minden közhely, amit egynél több ember megélt, elmondott tanulságként, stb. Tudsz valami teljesen újat? :-DD

Persze, a legtöbb közülünk nem akar ilyen zavaros érzelem miatt forró fejjel elveszteni státus quot, vagyont, megbecsülést, mittoménmit, aztán utolsó percében meg verné a fejét a falba, hogy de kihagyott valami - talán, de akkor már sose tudhatja meg - kurvanagyon jót az életéből. Sose kerek a perec, ez is közhely. Meg minden az.

És látod, itt fel lett fedezve, hogy nem a láncait vesztő lumenproli, hanem maga, az ország miniszterelnöke játszik fülkeforradalmasdit. Neki pedig lenne mit vesztenie. De szarik rá, olyan szépek a lózungok, neki még így is megéri ezeket puffogtatni.
@Weöres Dániel:

írtam neked: "remélem pár komment után mind2en anyázni fogunk, az jó móka :D"

tévedtem, csak te nem bírtad idegekkel.
és látom nálad elszakadt a húr.
átmentél kultúráltan sem csomagolt nettó anyázóba:

"mondjuk aki hiperkarmát hallgat, annak alapból a kurva anyját, de hogy ennyire pöcs legyen valaki, ahhoz festenie kell magát. Anyád nehogy egyszer rajtakapjon a sminkkészletével, bár szilánkosra tört kézfejjel nem tudnál értelmetlenségeket irkálni, az biztos. De sajnos bőven van időd akár még a piszkos bugyijával a fejeden rohangálni, amíg a sarkon áll."

gratulálok mester. :D
király/cool/hiper vagy
jól megaszontad, csak így tovább
s a haza fényre derűl!

+ grat. magamnak, h ilyen könnyen sikerült elérnem h kimutasd a fogad fehíírjét, azaz h fröcsögjél, mint egy (fel)forralt moslék.

további jó fröcsögéseket, hiper-modorkirály-mesterem.

kívánom, hogy a fröcsögés helyes útjával javítsad meg az emberek életszínvonalát

allúzióm forrása: http://video.xfree.hu/?n=szpray|493272455516735dbaf60849f7ac5d2c
@a szív fészkei: Ez nem igazi "forradalom". Ezt te is tudod.

Egyszerű kammer szlogen. (Bár sejtésem szerint néha ő is elhiszi lassan.)

Orbán Viktor pl. nem 1 közhely.

Ha nem rajtam próbálná ki világmegváltó zsenijét, perverz fantáziával és izgalommal nézném azt az országot, amit a kezébe vesz.

----------

De úgy általában az élet: közhelygyűjtemény.

Emberek vagyunk.

Kicsit ezért fals az alter zene plö.

Van 1-2 jó alkotás/együttes, de általában (!!!) próbálnak valami életidegent összefosni, csak azért, nehogy közhelyesek legyenek.

És az 1 szinten van a zsáner nyállal.

Az a zseniális, mikor valaki használja a közhelyeket (mert valósak), mégis eredeti, nem sablonos módon. (2 együtt)
Pl. a 2 világháború közti német festők 1 része.
@zeno18: @a szív fészkei:

csak egy zárójeles megjegyzés:

[ közhelyek, mondások, szólások

nem lennének azok, ha nem lenne igazság -tartalmuk/-magjuk.

(ha nem lenne, már nem lennének közhelyek, kikoptak volna a nyelvből/kultúrából ]
@zeno18:

"Ugyanúgy ahogy a lumpenproli (akinek nincs mit veszítenie) akar először és mindenáron forradalmat.:P "

hallod ez érdekes kérdés, ezen régen sokat gondolkodtam.

mindig azok sírnak a leghangosabban, akiknek van hozzá erejük.

főpéldám kossuth rádió délelőtti műsora
amikor a jólszituált bp-i polgárok sírnak/panaszkodnak bármiről, ami ott van a környékükön (közintézmények: ovi, iskola, hivatalok,.. ;közlekedés; lehetőségek,..)

ha egy vidéki ezt hallgatja és kicsit is belegondol: ott ezek a problémák nem is léteznek pl mert NINCS óvoda, iskola, bkv, ..., hivatal
ill. ha van is szinte biztos h egy kis faluban szarabbak a körülmények/lehetőségek

mégsem ezek az emberek fognak sírni a rádióban, hanem a budai v belvárosi polgár...

szóval aszondom, h a síráshoz, nyivákoláshoz, ajvékoláshoz
IS ERŐ (TŐKE, stb..) KELL

duplazárójeles mj: ((ugyanúgy mint öngyilkossághoz is tettvágy és akarat/erő szükséges))

és következtetésem (amit sok történelmi példa aláhúz)
LÁZADÁSHOZ, FORRADALOMHOZ IS ERŐ KELL.
@zeno18:

fantasy téma: egyetértek.

egyebet nem mondhatok. :))
@eMeL: :)))

mindenképp.

fontos lenne nemes célokat kitűznie.
@szorokin: Különítsük el a forradalmat meg a rinyát.

A jó jövedelműek rinyálnak a legtöbbet. Ez tény.
Ezt megtapasztaltam.

A szegény emberek robotolnak látástól vakulásig, de aránylag keveset panaszkodnak.

A milliomosok meg ajvékolnak, hogy nincs elég milliójuk.

Ez tény.

És bicskanyitogató ha nem rádióban, hanem face to face hallod.

Viszont forradalmat azok követelnek leghamarabb, akiknek nincs veszítenivalója. (max a "láncait")

Míg Demján összefossa magát tőle (akárhogy ajvékol), mert elveszítheti a pénzét meg a fejét is.
@Tóta W. Árpád:
Azért ne dobjunk már konkrét műfajokat a tűzbe a gyerekkel együtt.

Persze szemétből van annyi, mint öööö, a szemét, de fantasyből vannak bőven remekművek Tolkien mellett (akinek mondjuk inkább hatása, mint irodalmi nagysága jelentős szerintem), sőt felette is.

Külföldön David Gemmell Drenai-regényei vagy Magyarországon Raoul Renier (Kornya Zsolt) Mersante ciklusa szerintem egyértelműen színvonalas (irodalmi) remekművek, amelyek rendkívül erős érzelmi hatást tudnak kiváltani az olvasóból.

Nem is beszélve arról, hogy fantasy nélkül a világ legokosabb (fantasynek tűnő)paródiáit író Terry Pratchett életművének 95%-a is eltűnne.

A fantasy konkrét érdemeként pl. azt tudnám felhozni, hogy keretei között az olvasó szembesülhet azzal, hogy milyen lenne egy vallás/mágia/természetfeletti hatalom, ami TÉNYLEG működik, és ha összeméri a körülöttünk magukat ilyennek hirdetőkkel, akkor talán rájön, hogy vannak dolgok amelyek csak látszani akarnak valaminek, de ha megfeszülnek(no pun intended) se megy nekik a természetfeletti hatalmak gyakorlatba átültetése.

Fantasyknek viszont tényleg nagy problémája, hogy a történetszövés és a szereplők cselekedetei a természetfeletti elemek számának növekedésével fordított arányban lesz egyre lényegtelenebb.

De ebbe már Shakespeare is belefutott. Pl. a Vihar című szerintem eléggé elfuserált művében hiába nézek 2 órán át tucatnyi szereplőt, amint csetlik/botlik és terve/céljai vannak, a végén az arch-wizard Prospero int egyet és csak az lesz amit ő mond.
Majd még eltöri a saját pálcáját is, azértmertcsak.

Ez így bullshit, nem történetmesélés, de ezzel nem csak a fantasy küzd, hanem a sci-fi is, ahol mágia helyett gyakran technoblabla oldja meg a problémákat.
@Weöres Dániel:
Minden tiszteletem Lemé, de egyrészt az teljes amerikai sci-fi ipart hulladéknak tartani nemcsak a politikai korrektség szempontjából, de "szakmailag" is elvérzik. Viszont az amerikai sci-fik híg fosának tengeréből pont PhKD-t kiemelni Lemhez méltatlan arroganciáról és hozzá-nem-értésről tanúskodik.
@Tóta W. Árpád: "aztán veszed a bátorságot, hogy kikérjed magadnak a nácizást"

Aztán meg annyi esze sincs, hogy észrevegye az öncélú zsidózás és a progresszív csoportosítás közötti különbséget.o

Az izreali honlap valószínűleg némi felsőbbrendűségi küldetéstudattal listázza a zsidó tudósokat, de értelmes ember képes levnni a következtetéseket.

A "zsidók" genetikai kereszteződések (feloldódás mellett) is képesek mindenféle kulturális és társadalmi közegben megtartani bizonyos társadalmilag értékes szociokulturális jegyeket.

De ahogy hallom ez más (balsorsú) népekkel is előfordul. Olvastam valahol, hogy van egy palesztin réteg, amelyik szintén a magas iskolai végzettségbe és a nagy presztizsű szakmákba menekült... és jól megvannak az országuk nélkül is a nagyvilágban.
@zeno18: "A milliomosok meg ajvékolnak, hogy nincs elég milliójuk."

Az idevágó viccem.
[megideologizáltam, hogy minden elmagyarázható egy jó viccel, ahogy egy jó kép többet mond el mint ezer szó]

Két régi iskolatárs találkozik az utcán. Az egyiken látszik, hogy jól megy neki. Drága autóból szállt ki, jólöltözött napbarnított és pirospozsgás, drága holmikat visel és szemmel láthatóan nincsenek napi apró pénzügyi gondjai. A barátja láthatóan egy lecsúszott egyén. Elhanyagolt, fáradt és szegényes. Szóba elegyednek és természetesen hamar a pénzre kerül a sor.
- Néhány tízezer forint kihúzna a pácból. - mondja a lecsúszott. Tudod abból kifizethetném a közmű tartozásokat, vehetnék új télikabátot és cipőt a gyerekeknek. Még egy kis családi ünnepre is telne, finom falatokkal megrakott asztal mellett.
- Boldog ember vagy ! - mondja a sikeres barátja. Nekem milliók kellenének, hogy rendezzem csak a legszükségesebb tartozásaim.
@eMeL: Azért plö Demjánt hadd ne sajnáljam már.

Meg ez a kép nekem fals.

Nem minden milliomos/milliárdos úszik adósságban.

Te most a "dzsentriskedésről" írsz inkább. (amikor valaki többet költ, látszatból)
@zeno18: varanus.blog.hu/2011/06/01/orban_mizu?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

Beszédíróit kérdezd ovicsek közhelyességéről. :-DDD Szerb Antal marslakója is biztos kéjes izgalommal figyeli valahonnan a vizes-forró kráterei mélyéről, mi és hogyan lesz ebből a bolond lukból bolond szél fú-helyzetből (O. Nagy Gábor gyűjtéséből ;-)))
@szorokin: Ja, igazad van. De mindenki annyira tökeredeti akar lenni. Ami elég nagy kihívás hétmilliárd-magában x sokezer év után...

Alig megyeget. Lásd pl. képzőművészet.
@eMeL: Tudod, ez nem vicc.

Osztálytalálkozónkon a milliárdosunk igen vérkomolyan savanyú képpel előadta - a többiek "felmondom a zéletem"-szerű sirámára, miszerint magas a lakáshitel, sokba fáj a gyerekek iskoláztatása, nincs már munka, stb. - hogy ő, aki eddig az első házasságából származó felnőtt kölykeit tudta évi nemtomhányszáz millával segíteni, most már csak havi x millával bírja. Mert csak ennyire futja sajnos. És mindezt tényleg olyan vigasztalásul mondta, hogy lám, neki is húsbavágó gondjai vannak, tehát megért minden anyagiakért aggódó szülőt...
@zeno18: Demján elég jól kártyázgathat is a pénzecskéjéből, ha feltöri a malacperselyét, akad ott erre is pár fillér.

Egyébként a látszatról: [.. ]" az volt az elve, hogy a jómódra valló megjelenés maga is üzleti érték, különösen olyankor, amikor éppen pangott az üzlet. A milliomosok megengedhetik maguknak, hogy úgy öltözzenek, mint a kertészük, Bennettnek azonban nem futotta ekkora fényűzésre." Írta egy Cote d`Azure, Monaco, Provence vidékén játszódó kis lektűröket szakmányban gyártó angol pasi, Peter Mayle, aki mivel ott is él jóideje, ismeri azt a hóttgazdag és decens világot. (ami tényleg a legexkluzívabb, tapinthatóan szinte.)
@zeno18:

"Viszont forradalmat azok követelnek leghamarabb, akiknek nincs veszítenivalója. (max a "láncait")"

követel &/v elindít...
jó kérdés

hmm és akinek van ereje/tőkéje hozzá

pár pl ami eszembe jut:
dobozvárosok/gettók, bárhol a földön (Latin Am.,Afrika, Ázsia)

pozitív példák: Oszama Bin Laden (ok ő terrorista, de más világ, más viszonyok, ugyee), Jakobinusok, 48-as forradalmak - pl mo.i ága: bp-en Petőfiék elindultak.., ..
télleg sok van, nem sorolnám fel mindet :P
@zeno18:

Egy forradalom kapcsán a „felbújók” általában a társadalmi elitből kerülnek ki. (pl. a dzsentri Lenin, a tehetős családból származó Trockij, az értelmiségi Buharin, de a nagypolgár Marx, vagy a kapitalista Engels is beillik ebbe a sorba)

Egy forradalommal az emberek döntő többsége veszít. (káoszt, pusztítás, rablás, terror)

És nem vagyok meggyőződve arról, hogy az ún. uralkodó osztály a fő vesztes.

Ők ugyanis általában elmenekülnek (pl. vmi csini helyre, tudják, hogy hol érdemes élni… és pénzük is van…)

Míg a hátramaradottak elmerülnek a pusztításban és a terrorban…

És ekkor is a társadalom legalsó rétege viszi el a balhét…

Pl. Oroszország nagyon jó példa erre.

en.wikipedia.org/wiki/Russian_famine_of_1921

„The famine, which killed an ESTIMATED 10 MILLION, affected mostly the Volga-Ural region.”

en.wikipedia.org/wiki/Russian_Civil_War#Aftermath

a többi nagy forradalom is hasonló eredményeket produkált

forradalom = káosz, pusztulás
@zeno18:

Sőt ha a „a forradalom megeszi a saját gyermekeit” gondolatot továbbviszem, akkor pillanatok alatt eljutok oda, hogy nem a nagy többség, hanem szinte mindenki veszít.

Pl. a naagy Szovjetunióban a harmincas években likvidálták, meghurcolták a lenini éra gazdasági-politikai elitjét…

en.wikipedia.org/wiki/Great_Purge#Number_of_people_executed

ezen a ponton már lényegében nincsenek nyertesek…

valószínűleg azok jártak a legjobban, akik a leghamarabb leléptek a „munkás-paraszt Paradicsomból”…
www.mfor.hu/cikkek/A_buszosok_es_a_tanarok_is_sztrajkra_keszulnek.html

Autóbusz-fülkeforradalom? Tanáriszoba-forradalom? Érdemes volt hülye szlogeneket puffogtatni? Kezd visszaütni.
@a szív fészkei: Ebben nem az a baj, hogy egy 27 éve múzeumigazgatót (aki maga is intézmény) leváltanak. Mert miért kéne örökké ott maradnia, én ezt megértem. Na de bazmeg, hogy a szaros fidesznyik kinézi magának a posztot (feltehetően régen, és előrefúrta magát a pártban, hogy egyszer majd jól odaülhessen), és két nap alatt kinyírja a csávót, és a helyébe telepszik, na ez a gáz ebben.
Mert ha az van, hogy megpályáztatják, mint Győrben, és győz a jobban pályázó, mint Forgács Péter a fidesznyik ellenében, ez rendben van.
Na de ez a bolsevik tempó...
@a szív fészkei: Figy.

Ez a "yes, we can" mindenhol megy.

Nálunk indoklás nélkül (pedig már kéne!!!) leváltották munkaidő után 4 perccel az egész földhivatali gárdát. (lejött a minisztériumból 1 faszi, és kirúgott mindenkit, azt is aki 1, meg azt is aki 30 éve ott dolgozott)

Kell a hely a mamelukoknak.
@zeno18:

„A szegény emberek robotolnak látástól vakulásig, de aránylag keveset panaszkodnak.

A milliomosok meg ajvékolnak, hogy nincs elég milliójuk.

Ez tény.”

Ez nem tény…

Az a tény, hogy a milliomosok gyakrabban kerülnek képernyőre…
@valaki76: A koronatanuktól mindig meg kell szabadulni időben, hogy aztán lehessen fantasyt faragni a hajdani eseményekből. Ahogy az épp uralkodó kénye-kedve, érdeke diktálja.

www.antennamagazin.hu/2005-01/kepek.html
@valaki76: Ez a személyes, magyar rögvalóságról alkotott benyomásom. Szomszédok, főnökök stb. révén.

Lehet a külföldi milliomosok nem ilyenek.
Sőt! Van 1-2, aki tévé alapján sem.

De a MIEINK egy jó része igen, ajvékol.

Élőszóban is. Nemcsak a képernyőn.
@valaki76: Az 1 dolog, hogy a káosszal egy jó darabig senki nem jár jól.

De ezt magyarázd el a plebsnek, mikor pl. drasztikus életszínvonalcsökkenést tapasztal.

Hogy ne fosztogatni menjen, hanem tűrjön.

Nem fogod.

Ld. Argentína közbiztonsága a híres válsága idején. (mikor az IMF elkúrta a gazdaságot a tanácsaival)

Pisztollyal lehetett az utcára menni.

Magyarázd meg az éhezőknek, hogy tul.képpen jó az nekik.

(Pláne ha ez elnyomással párosul.)

Nem vagyok forradalmár.

De vannak helyzetek, mikor pusztán a dolog történelmi önsúlyából fakadóan zavargásokhoz, vagy forradalomhoz vezet.
@zeno18: Igen, mamelukoknak kell a bejáratott és jól tejelő hely, naná; aztán vagy értenek a dologhoz, vagy csak nagy eséllyel csak a kinyalandó segghez van érzékük. És ma az a fontosabb.

Nekem tetszett két éve Keszthely a múzeumával, abszolút európai és kellemes hely. Épp egy hangversenyre készülődő énekpróbát fogtunk ki a patinás és jól karbantartott falak között, nagyon hangulatos volt az egész az őszi napsütésben, ápolt parkkal a kastély körül.

Undorító ez a bolseciki bagázs, de komolyan. Markó Iván meg szereti Orbánt. Jobb soha ne jusson neki, de hogy kifizetődik számára, az tuti.
@zeno18: A mi milliárdosunk sok évtizedes osztálytalin nyarvogott a millióiról, kamera sehol, csak azok, akik szaros 14 éves kora óta ismertük. Nekünk nem kellett volna vakítania azért.
@a szív fészkei: "Igen, mamelukoknak kell a bejáratott és jól tejelő hely, naná; aztán vagy értenek a dologhoz, vagy csak nagy eséllyel csak a kinyalandó segghez van érzékük"

Becsületem a hűség.

Kiknek is volt ez a jelszava?:D Rémlik?

(amúgy SS)

De amúgy ja. Ez a jelszó most is.
Nem a szakmaiság.
@zeno18:

Ja az argentin politikai-gazdasági elitnek semmi köze sem volt ehhez:)

Az argentin összeomlás egy több évtizedes történet végállomása volt, a kiinduló pontot vhol Juan Domingo Peron elnöksége idején érdemes keresni.

Ő kezdte el a féktelen pénznyomtatást…

Drága dolog a populizmus…

Különösen a „plebsnek”…
@zeno18:

itt lényegében mindenki "ájvékol":)
@zeno18:

Az IMF lényegében lehetővé teszi az efféle politikákat.

Az IMF-garancia nélkül nem vagy csak nagyon drágán kapnának pénzt a delikvensek.
@valaki76: Figy.

Én nem az IMF-ről dumáltam.

Hanem arról, hogy bizonyos helyzetekben kirobbannak bizony felkelések, forradalmak.

Egyébként NEM akkor, mikor a legszarabbul él a nép objektíve.

Szociológusok vizsgálták.

Hanem olyankor, mikor nagy életszínvonal-esést tapasztalnak.

(=Nem abszolút, hanem relatív.)
@orica: valaki még a második vh előtt meg is írta csodaszép versében, hogy a múltat békévé oldja az emlékezés, rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, és nem is kevés.
@zeno18: én úgy olvastam a történelem könyveimben, hogy a forradalmat nem követeltelték, akiknek nem volt veszteni valójuk, hanem megcsinálták- maguk.
@zeno18: Sőt olyat is ismerek, aki nem szégyelli elsírni magát. Ennek azonban oka van, konkrétan az, hogy a fuvarozó vállakozása, amely 100-120 embernek adott munkát, a válság alatt csődbe ment, és nem tud talpra állni. Nem a családját siratja! Hanem azt a tőbb, mint 20 éves, hatalmas fáradsággal járó munkát, amit a vállakozása szervezésébe, irányításába, és folyamatos életben tartására fordított.
Nem kell minden magyar vállakozót egy kalap alá tenni!
@valaki76: "forradalom = káosz, pusztulás"

Csak nem azt akarod mondani hogy ez a fülkeforradalomra is igaz?
Nem, nemhiszem! Hol látsz te itt káoszt és pusztulást?

[Komolyra fordítva: egyszerű definíciód bebizonyította számomra, hogy ovinak igaza volt. Ez valóban forradalom volt (mégha olyan kis tyúkszaros is). A következmények bizonyítják!]
@látjátok feleim szümtükkel: Azért bírom, hogy több oldalról is kapom a kritikát.
:D Kül. szemszögekből.

A forradalmat nemcsak követelik. Meg is csinálják. (amúgy nem írtam olyat, hogy nem)

Azt se írtam, hogy minden magyar vállalkozó geci.

Miből olvastad ki?

bár alapvetően a magyarok en bloc sokat rinyálnak (nem mindenki!!!)

nem mondom, hogy ok nélkül

de pl. nálunk csóróbb helyeken is soxor boldogabbak az emberek

turáni átok?
Csak szeretném jelezni, hogy mivel segítség nem érkezett, sem protekció, így a trianoni megemlékezés jegyében az ie. koncertet kihagyom, ellenben a másik hír, hogy megkeresésemre az ie. tábor szervezője visszaüzent, hogy szeretettel várnak, ha csak a koncertre, akkor arra és menjek! Ez júl. 16-án lesz. Akkor a két lehetőségből egyik időpont adott.

@pounderstibbons:
"Persze szemétből van annyi, mint öööö, a szemét, de fantasyből vannak bőven remekművek"

Nekem nem jött be a műfaj, de kétségtelen, hogy van egy tábora. Antal József blogjában csetlettem-botlottam valamikor, az ő könyve a Justitia és Zsoldos Péter-díjas szerző. Ez a könyve van meg nekem. Az biztos, hogy ez nem egy remekmű, legalábbis szerintem.

Mit érdemes ma írni? Ami visszamutat erre a korra, az mindig érdekes és maradandó is. Vagy előremutat. Valami olyat, amilyet még nem csinált más.
Magyarország jelenlegi határait az 1974. február 17-i párizsi békeszerződés mondta ki. Talán nem kellett volna részt venni a II. világháborúban a rossz oldalon...
@MAHAGO15: Ez igaz, de azt hiszem, a legtöbben nem amiatt, a három falu miatt bánkódnak.
@MAHAGO15: A háborúban pedig nehéz "jó oldalt" találni.
A Szovjetúnió szövetségeseként, a győztes oldalon találtuk volna magunkat, de vajon a jó oldalon is?
@MAHAGO15: A békeszerződés idejét elírtad.
@knausz: "Valami olyat, amilyet még nem csinált más."

Az irodalomban toposzok vannak.
Amelyek már X évszázada élnek.

"Újat" nem lehet már alkotni. (A kereket sem lehet még egyszer felfedezni.)

Az irodalom nem fizika. Nincs benne ilyen típusú fejlődés.

Csak ezeket az ősi toposzokat lehet átírni a mai kor emberének.

Jó esetben észre sem veszi, hogy már valami kicsit hasonlót egy fickó már 300 éve megírt. Mert olyan jó.
@MAHAGO15: 47, de amúgy igen. Meg az elsőben sem, ha már. Nem jött össze a hullarablás.
@zeno18:
"Az irodalom nem fizika. Nincs benne ilyen típusú fejlődés."

Akkor másképpen fogalmazok. Izgalmasat kell írni. Ez elsődleges. A műfaj talán nem annyira lényeges. Hanem fogom a könyvet és képtelenség letenni.

Az irodalomban, újságírásban is folyamatos a fejlődés, az egy másik kérdés, alkalmazzuk-e a technikákat, de ma már neten keresztül legalább olyan jó riportokat lehet(ne) készíteni, mint amikor megjelenik a riporter az alany irodájában.

Meg kéne fogalmazni, definiálni: hol és mi az ember szerepe ebben a virtuális világban? Ez is újdonság. Miként lehet hasznunkra a technika?

Engem mostanában más országok élete is izgat, rátaláltam a GEO Magazinra, határtalan szépségek, és akkor jó volna látni az összefüggéseket. Ehhez persze nem elég, ha valaki felületesen tájékozott vagy politikai értelemben korlátozott (de mennyi ilyen ember van ma, Magyarországon!).

Szóval az úgy, szerintem nem igaz, hogy az irodalomban nincs áttörés, esetleg ne lehetne stabil alapokkal egy egészen különlegeset alkotni.
@knausz: Van fejlődés. A stílus (technika) fejlődik.

De a témák örökek.
@zeno18:

A Lost mitologiaja, filozofiaja kapcsan olvasgattam, neztem egy csomo mindent a temaban.
Pl. Robinson Cruso tortenetet mar az egyiptomiak megirtak, de valoszinuleg ok is regebbi, az irast sem ismero, elfeledett kulturaktol vettek at. Igazan uj otletek elvetve akadnak, szinte minden tortenet a bevalt, osi kliseket varialja.
En azert is szeretem a sci-fi-t, mert sok szempontbol kepes kitorni a klisekbol.
@Waldi!: Még Verne-nek is voltak előzményei! (Ő csak csúcsra járatta a "sci-fit".)
@zeno18:
"De a témák örökek."

Az embereket ma már nem ugyanazok a dolgok foglalkoztatják, mint pl. az Őskorban, hogyan szerezhetne táplálékot, milyen módszerekkel.

Miközben ezt írom, már vitatkozom magammal, hiszen jelen pillanatban a megélhetési gondok óriási problémát okoznak, de más jellegű, persze. A hataloméhség is új jelenség. Vagy más formában jelentkezik újra.

Az emberi kapcsolatok nyitottsága, lazasága, amire a limonádé épít, megfogható mélységeiben. Tartalmasan kell írni. Ez még egy eleme a jó irodalomnak. A szórakoztatás is lehet tartalmas, nem csupán a bulvár.

Ismerek olyan újságírót, akinek minden mondata mögött újabb értelem van, vagy legalábbis volt, amikor az írásait elemeztem (ő volt Para-Kovács Imre). Ez rendkívül izgalmas dolog, amikor ilyen írásokon fejlődik tovább az ember.

Az egy másik kérdés, és viszonylag új kérdés: Akarnak-e az emberek gondolkodni vagy beérik azzal, amikor egy-egy napot (túl)élnek.
@knausz: Nem az őskorra gondoltam.

Hanem mikorra kifejlődött az írástudás.

Azóta vannak toposzok.
Vannak ideálok.

Persze, sok jó, új olvasmány van.
Én nem ezt írtam, hogy nincs. (!)
@zeno18:
Akkor nem értem, pontosan mire gondoltál.

Az ember, minden ember egy, egyedi és megismételhetetlen, ezért képes létrehozni más-más dolgokat, egészen újakat, ha van hozzá tehetsége, nyitott és fejlődőképes.

Önmagunk folyamatos fejlesztésére teszem a hagsúlyt. Sok embert, sok stílust kell megismerni, hogy felfedezhessük a sajátunkat. Ami nem valaminek az utánzata, hanem egészen egyedi, valami, ami - csak belőlünk jöhet.
@zeno18: "Omnia vincit amor."

Hát igen, az ókoriak elég sok hülyeséget összehordtak, valahogy kompenzálni kellett a rabszolgatartást meg a többit. A szofisták is sokkal jobb arcok voltak egyébként, mint a Platón-Szókratész vonal, de a régi hatalmak utóbbiakat bírták jobban, így ezek lettek kanonizálva évezredeken át. Plurális demokráciában használhatatlanok. Szóval csínján kell bánni az ősi bölcsességekkel.
@szorokin: igen, írtad, hogy jó mókának tartod az anyázást, ezért írtam neked egy szépet, hogy kedveskedjek gyermeki lelkednek. A kommentjeidből is sejtettem, hogy vmi ilyesmit akarsz kiprovokálni, gondoltam, akkor legyen neked gyereknap. Látom, te a "cool" meg "hiper" hülyeségeknél nem tudtál fantáziadúsabbat kitalálni. Hiperkarma meg tényleg ultragáz.
@Paladdin: nézd, könnyű több évtizedes távlatból beszélni. Amit mi huszadik századi amerikai sci-fiként ismerünk, az egy hosszú kanonizációs folyamat során megszűrt korpusz. Amit Lem látott, az csiricsáré borítóval kiadott kötetek tömege volt, amiből ő pont PKD-t tudta kiszűrni mint értelmeset (egyébként nem tudom mi bajod Dick-kel, szerintem kurvajó). Neki akkor nem írta oda Kuczka Péter vagy mittoménki minden könyv hátlapjára, hogy na igen, ez a kurvajó, ezt olvassad.
@Weöres Dániel: Platón-Szókratész vonal.

Azért remélem a modern tudomány meg tudományfilozófia egyik ősatyját, Arisztotelészt nem fikkantod le.

(Pedig tanítvány volt. És nem a szofistáké.)

Figy. Ma is vannak rabszolgák meg fáraók. Csak plurális világunkban nem így hívják őket.
Ezért a "nyál" mint olyan plö ma is virágzik. "Omnia vincit amor."

Ugyanúgy, mint 2000 éve.:P

Csak mi itt most műveltkedünk.
@Weöres Dániel: Szókratész beillett a keresztény erkölcsi felfogásba. Így lett kánon.
És ennyi.
Ha valakinek nem tetszik a kereszténység, annak Szókratész se fog.
Ennyi.

Platón már SOKKAL érdekesebb tészta, mert Marx is alapozott rá az államelméletében.
(Ezzel nem a kommunizmust akarom dicsőíteni.)
Meg az ideatan.

Máig van hatása a tudományelméletben.

(Ill. Arisztotelésznek is. Bár Arisztotelész KONKRÉT "tudományos" kérdésekkel is foglalkozott. Már valami evolúciószerűséget is megfogalmazott.)
@Waldi!: Kezdődik. :-)
Ez nem verekedés! Csak pankráció! Majd ha Cser-Palkovics kilépett a fideszből, akkor komoly lesz az ügy. :-)
@Weöres Dániel:

Dick kurva jo, csak a legtobb, kesoi konyve annyira nyitogatjak a mufaj hatarait, hogy nehez tenylegesen sci-fikent ertelmezni. Dick kabitoszeres elmenyei es bomlo elmejenek tobb koze van nemelyikhez, mely pl. Lem elleni kirohanasokban, KGB-s vadakban csucsosodott ki.
Isaac Asimov, Frank Herbert, Frederic Pohl, Orson Scott Card, Vonnegut, Heinlein azert irtak egy par jo konyvet :D
@zeno18: Arisztotelész azért sok ponton szembehelyezkedett Platónékkal. A tudományos eredményeit nincs értelme megkérdőjelezni, de ami a munkásságából a mai értelemben véve filozófiának minősül, azzal azért sokat lehet vitatkozni. Igen, vannak ma is fáraók meg rabszolgák, de most vannak mainstream filozófusok, akik rámutatnak erre, és nem a fáraók szekerét tolják (pl. Foucault).

"Szókratész beillett a keresztény erkölcsi felfogásba. Így lett kánon.
És ennyi.
Ha valakinek nem tetszik a kereszténység, annak Szókratész se fog.
Ennyi."

Pont ezt mondtam én is: az utána jövő hatalmak őt bírták. De szerintem Platón nem különbözik annyira tőle, sőt még jobban beleillik a keresztény kánonba. Marx pedig valahol pont ott bukott el, hogy a platóni-keresztényi embereszményt belekeverte a levesébe, ezért nem tudott következetesen materialista lenni.

@Waldi!:
Dick késői könyvei (Valis, Divine Invasions) szerintem new age-es közhelyeket sci-fi mindfuck-nak álcázó szarok, de a 60-as, 70-es években maradandót alkotott. Asimov szerintem túlértékelt, Vonneguttól max A Titán szirénjeit tudnám tényleg sci-finek nevezni, Heinlein zseniális, Herbert meg Pohl is egész jó, OSC valamivel később kezdett azért, mint amikor Lem ezeket mondta.
A Valis egyszeruen zsenialis. Asimovot nem lehet tulertekelni, Clarke-al egyutt a ket kedvencem.

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time like tears in rain. Time to die."
@Waldi!: Nemtom, Asimov szerintem egyszerűen nyögvenyelősen ír. Clarke-ról annyira nincsenek friss élményeim, a Valisban pedig még mindig nem értem mi a jó.
@Waldi!: Ez jóóóóó. És folyt. köv.:
index.hu/kultur/2011/06/01/operahaz/

Nagyon sokat fogunk mi még röhögni itt három évig. :-D
@Weöres Dániel:
Szókratész nettó keresztény. Ahogy írod.

Arisztotelésznek Platón volt a mestere, de igazad van, szakított vele.

"De szerintem Platón nem különbözik annyira tőle, sőt még jobban beleillik a keresztény kánonba."

Platón nem Szókratész.

Tulajdonképpen 2 Platón van.

Platón a tudományfilozófus és Pláton az államfilozófus.

Platón tudományelmélete valóban nettó idealizmus (nem materialisztikus), és qrva jól adaptálható a kereszténységbe meg minden ezo tanba.

Az államelmélete viszont 1 technokrata államot vázol fel.

Marxot is ez a kettősség jellemzi.

Van Marx a közgazdász (technokrata) és Marx a politikus (idealista).

Platón szar volt, mint tudományfilozófus, Marx mint politikai mozgalmár. De az államról alkotott felfogásuk (és Marx gazdaságtana) erősen materialisztikus, technokrata, nem illeszthető be semmilyen ezo tanba. Sőt!
Tökéletesen ellentmond minden ezo tannak.
@kako_j: Ne feledd, hogy Tarlós nem Fidesz-tag. És ez sokaknak nem tetszik. Valamint a Vitézy-klán nyomulása sem. Lesz itt még haddelhadd. A legjobb, hogy ez a majomparádé bejelentkezett fővárosnak. Merjünk nagyot álmodni... :-)
@Weöres Dániel:

akármit mondasz a fröcsögés az fröcsögés.
és nem én fröcsögtem.
@látjátok feleim szümtükkel:
A fiúk láthatóan nem József Attilát olvasnak.Csak nem tudom eldönteni, hogy fantasyt vagy sci-fit:)
@Weöres Dániel: Kár, hogy Marxot, mint közgazdászt, kevesen veszik komolyan (Magyarországon), amiatt amit politikailag alkotott.

Nálunk keveredik a kettő.
@zeno18:

Pedig vallás lett belőle:) Még a „szentháromság” (Marx-Engels-Lenin) is összejött:)
@zeno18: Szókratész vs. Platón különbségtétellel az a gáz, hogy Szókratész cuccai lényegében csak Platón feljegyzései nyomán maradtak ránk, az is lehet, hogy a párbeszédekben szereplő Szókratész egyszerűen Platón szócsöve.

Közgazdaságtan nem választható el szerintem attól, hogy milyen emberképpel bír az adott elmélész, és a politikától sem. Egy Platón-féle állam működőképessége antropológiai-szociológiai érvekkel teljesen cáfolható, csakúgy, mint a marxi közgazdaság. Nem véletlen amúgy, hogy a szociológia volt az egyik tudomány, amit Sztálin betiltott, mint "burzsuj" tudományt.
Ezo- nem ezo dologról meg annyit, hogy a technokrata lelkületet gyakran palástolja az isteneskedő máz (Slavoj Zizek ír erről jókat). Machiavelli pl. akkora kétszínű pöcs volt, hogy sokan egyenesen szatírának tartják A fejedelmet, annyira nem összeegyeztethető a többi, szentfazékoskodó művével. De ugyanezt sztem a pápai Európáról általában véve el lehet mondani: isteni színjáték a pórnépnek, a négy fal között meg elhangozhat a "kill them all, let god sort them out."
@zeno18:

Közgazdászként már régen leszerepelt…

Az általa axiómaként elfogadott munkaérték-elmélet egyszerűen badarság

Rossz alapokon semmi sem lehet helyes
Ezt meg én most olvasom: [..]"Államból élő vállalatok

Ezért a számvevő szakemberek szerint az állam nagy terjedelmének „első alapvető oka”, hogy „a magyarországi vállalatok (beleértve a külföldi tulajdonúakat is) jelentős mértékben állami kiadásokból (forrásokból) élnek, s ezt figyelembe véve a vállalkozó szféra nettó adóterhelési rátája is lényegesen alacsonyabb, mint a bruttó." - olvasható a tanulmányban" www.fn.hu//makro/20110531/megtalaltak_allamadossag_fo_feleloset/

Bele is halna valami politikus, ha elismerne hibákat. És akkor repüljünk inkább az ősi - sose úgy volt - múltba. Aminek eredménye ez is: index.hu/belfold/2011/06/01/csak_szekelyfold_irodajat_tamogatja_budapest/
@Weöres Dániel:

Asimov hard SF.
Dicknek ezek a konyvei eleinte nekem se tetszettek, 10-20-on evesen hianyzott az a filozofiat, vallastorteneti, altalanos muveltseg, hogy igazan megertsem.
@Waldi!: én úgy érzem, értem pl. hogy a Divine Invasions mögött mi akar lenni, de amikor ennyire nyilvánvaló, hogy egy sci-fi mögött egy vallási hasonlat van, akkor az engem felbasz. A Valis-nál is ugyanez a vallási-ezós allegória van az egész mögött, csak Dick szétposztmodernkedi, hogy ne legyen feltűnő.
@szerénységem:

Vasarnap, amikor az M7-esen jottunk fel Balatonrol, mar Budaorsig allt a sor, pedig meg ideny sincs. Raadasul Budan meg az M0-as sincs kesz, szoval meg kerulni se nagyon lehet.
Mind1, ha ez az ara, hogy megbukjanak, akkor ulok 3 evet a dugoban a nyari hetvegeken :D
@Weöres Dániel: "meg tényleg ultragáz."

hallod mesterem, vannak konkrét kifogásaid (érveid), vagy csak kinyilatkoztatsz, mint egy isten v fáraó ?
@szerénységem: Ezek nem röhögnek: Wolf Katalin táncos, Kelen Péter, stb. Kitiltották őket az épületből. www.noltv.hu/video/3230.html
@Weöres Dániel: @Waldi!:
Megnéztem, csak úgy kíváncsiságból, mit találok én Viktor Jerofejevben, és akkor látom, hogy Dosztojevszkijt preferája ő is. Vicces.:)
Van egy listám az 1001 könyvről, melyet el kell olvasni, mindenkinek, mielőtt meghal és tegnap említettem, hogy nekem tetszik a felsorolás, mert Dosztojevszkijt preferálja.

Az ő munkásságával kerültem kapcsolatba, úgy 6. osztályos koromban és azt hiszem nagy hatást gyakorolt rám és nagyjából Thomas Mann-t is ekkor és József Attilával meglett a háromszög.

Az ember csaponghat erre-arra, de van egy alapízlése, melyhez jönnek még hatások, de amelytől ő sosem fog eltérni.
hu.wikipedia.org/wiki/1001_k%C3%B6nyv,_amit_el_kell_olvasnod,_miel%C5%91tt_meghalsz
@Weöres Dániel:

mesterem, gondolkodj el, h h lehetséges h burzumot hallgat valaki amellett h hiperkarmát is.

de amúgy érveket kértem vagy annak elismerését, h kinyilatkoztattál mint a zatyaúristen.
nem nyálas napalm death-et....
@szerénységem:" A legjobb, hogy ez a majomparádé bejelentkezett fővárosnak. Merjünk nagyot álmodni... :-)"
Nana! Kalmopyrinnél nem mernék erősebb mérget bevenni, hogy ez nem fordult már meg egy fejben.
@valaki76:
"Közgazdászként már régen leszerepelt…"

Marxot a saját korának a szintjén kell értékelni.

Arisztotelész elméleteinek a nagy része is mai szinten badarság.

A saját korában viszont zseniális volt.

Nem "ér" összehasonlítani a mai színvonallal.
@a szív fészkei: Ez régi történet, az ÉS többször nyomta. Pl. itt: www.es.hu/print.php?nid=28388
Amúgy valóban nem vicces, Eperjesek és tsaik nyomulnak, de ez sem baj, lesz az államilag támogatott szar és giccs, meg lesz megint underground érték. Lesz még sikk betiltott cuccokra járni, lesz még tömeg mobilszínházaknál, és elkezd megint felértékelődni az, amit ezek nem szeretnek. És az nagyon jó lesz.
@orica: Székesfehérvár. Hm. Ki is járt ottan gimnáziumba, ki is focizott ott a helyi kutyaütőknél???
Te tudsz valamit??? :-)
@zeno18:

Zseniális??

Ez lényegében tudományos köntösbe bújtatott messianisztikus kommunizmus volt…

Vallás nem pedig tudomány…

És a „zseniális” gondolatok se voltak olyan újak, forradalmiak, mint amilyennek első látásra tűnnek.

A messianisztikus kommunizmus gyökereit több száz évre menően vissza lehet nyomozni az európai történelemben…
@szerénységem:

Nem azert lett pont Szekesfehervartol 3 savos az autopalya (mi az istenert nem lehetett legalabb a 90-es km-ig elvinni, ahol az eszaki partrol becsatlakozik a tomeg, rendszeres balesetekkel), hogy aztan Budaorson kelljen allni a dugoba.
Lesz itt meg Davidka seggbe rugva :D
@valaki76:

En ugy tudom, hogy a vilag szerencsesebb felen Marx elismert kozgazdasznak szamit:

www.economist.com/node/1489165
@Waldi!:

Aha… Ez része annak a progresszív mítosznak, mely szerint a közgazdaságtudomány néhány kiemelkedő emberről szól és egyenes, megszakítatlan menetelés a fény, a tudás felé…

E verzióban a nagy Marx, a nagy Ricardo méltó utóda, és mint ilyen megkerülhetetlen szellemóriás:)

Egy baj van ezzel az egésszel…

Egy szó sem igaz belőle…

A jó öreg Marxnál már a spanyol skolasztikusok többet tudtak a valódi közgazdaságtanról:

en.wikipedia.org/wiki/School_of_Salamanca#Economics

Marx a kollektivista, messianisztikus kommunista, merkantilista téveszmék apostola

Vagyis inkább prókátora hiszen a szellemi muníciót tekintve túlnyomórészt hozott anyagból dolgozott

De ez alig zavar vkit, Adam Smith esetében is elnézték a masszív plagizálást.

Itt bizony hinni kell, pl. a kommunizmus elkerülhetetlen győzelmében… Vallás ez nem tudomány…

Sokszor kipróbálták ezeket a közgazdasági téveszméket a gyakorlatban – mindig csúnyán ért véget a történet…

Ez pedig visszacsatolásként egy szóban összefoglalva: siralmas…

Ha Marx valódi közgazdász, akkor olyan IQfighterek, mint pl. Sylvio Gesell is esélyes erre a címre:)
@szerénységem: Persze tudom, csak adta magát, hogy nem mindenki mosolya őszinte a Viperaházban egy ideje. Ugye az sose volt a béke hona teljesen, de azért ez ugyanolyan gusztustalan állatság, mint amit most Czomával művelnek. És Markó szereti ezeket. Blöáááááá.

Ja a tiltás kihozza zsenit az emberekből, ott nem kell benyalni, ott lehet beleadni mindent. Jártunk mi a 90-esek elején - a Csúcs-féle rádióírtáskor - a Kolibribe, tudom, milyen az a feeling.
@Waldi!: Nem lesz annyira.

Most hallottam, hogy a BKV-tól minden pénzes cucc hozzá kerül (mondván, a BKV amortizálódott hírnévileg), minden nagy projektről ő dönt ezentúl, ami közlekedés, hatalmas pénzeket mozgathat. És már vadássza a jó szakembereket nagyon nagy fizukért innen-onnan, jó helyekről. Hogy aztán azokra majd mennyire hallgat 25 éve végtelen bölcsességében és tapasztalatában, az más kérdés.

De most sokan nem tudnak ellenállni az ajánlatának, ahogy hallom...
Teljes káosz,amit persze az agyonemlegetett és aggódott Zemebrek nem éreznek meg, á dehogy! hirszerzo.hu/profit/20110531_czomba_felnottkepzes_tamop
@a szív fészkei: 2014-ben vajon bukni fog a fidesz ezek után? És ki jön helyette?
@Weöres Dániel:
Zuglóban nagyon jó eredményt hozott a Fidesz. Egyedül Győr lóg ki a sorból, azt mondtam, talán sokfélét gondolnak felénk az emberek. Mernek gondolkodni.

Plankó Gergő cikke, Madridból, jó hatással volt rám ma reggel, van benne egy megfoghatatlan érzés a szabadságról.

Én nem vagyok az a bulizós, de megérint engem egyedül is, át tudom érezni. 1968-ban egy érdekes dolog történt, többről nem tudok, de az megtörtént. Jó, legyen kettő, Bajnai Gordon is akkor született.

index.hu/kulfold/2011/06/02/madridi_tuntetes/
@szerénységem: "Ne feledd, hogy Tarlós nem Fidesz-tag."

Én nem felejtem. Csak ő se feledje!!!:-)

" És ez sokaknak nem tetszik. Valamint a Vitézy-klán nyomulása sem."

Kiskorú V. Dávid:
Nem vagyok kozlekedesi szakember, ugyhogy a munkajat megitelni nem tudom. A megnyilvánulásai alapján a múltkori kormány alatt úgy ítéltem meg, hogy értelmes ember lehet. Mostanában muszáj volt neki beállni a sorba, és egyre többször veszek észre fideszes idomításra utaló félmondatokat a "véleményében". Ezzel együtt egyelőre még mindig inkább szakembernek tartom, mint politikusnak.

" Lesz itt még haddelhadd. "

A próféta szóljon belőled.

"A legjobb, hogy ez a majomparádé bejelentkezett fővárosnak. Merjünk nagyot álmodni... :-) "

Ezzel viszont nem értek egyet.
Budapest vízfejsége már nagyon régóta közhelynek számít, úgyhogy ezt inkább kihagynám. Hogy egyesek mindig a legnagyobb városokat tudják csak fővárosként elképzelni, az inkább fantázia kérdése :-)
Egyedül a központi fekvése ami logisztikai központtá teszi, de ez csak nekünk ugyanaz, mint a főváros.
Berlin sem éppen németország tömegközéppontjában van, washington se, london sem, párizs is elég messze van a déli határtól.
Mára gyakorlatilag mindenhol belátták, hogy az elosztott rendszerek sokkal biztonságosabbak, mint a centralizáltak. Magyarországon ha budapest kapna egy 20ktonnás atomot, akkor behalna egész magyarország (bár akkor az lenne a legkisebb baj, hogy nem működik az okmányiroda)

(apropo: chile esetében kb központban van a főváros is, de ott sincs sok haszon belőle. gyakorlatilag mindentől távol van :-) )
@Weöres Dániel: Én epedve vártam, várom és várni fogom a Kétfarkú Kutyákat. Legalább tavaly egy darabig tudtam röhögni.
Orbán nem tündökölt Roxetten? zene.hu/20110602_roxette_budapesten_arana_tapsvihar_tapsvihart_kovetett_kepes_beszamolo Listen To Your Heart - ez volt a Fidesz-himnusz anno-anno. Most meg a Schmidt pál által játszott Boldogasszony anyánk, amit Bátaszéken adott elő... index.hu/belfold/2011/06/01/schmitt_pal_koztarsasagi_elnok_eredmenyes_napot_zart_tolnaban/

Kb. ennyi a fejlődéstörténtük.
@valaki76: Marx tényleg csak nálunk tabu.

Nyugaton tanítják, mint nagy közgazdászt.

(Hogy joggal vagy jog nélkül, mindegy. De ez tény, amit Waldi! ír.)

Ez a kompiláció dolog.

Newton fejéből se csak úgy kipattant a gravitáció elmélete.
Voltak már hasonló elméletek (sokkal kevésbé kidolgozott formában).

Az ő zsenialitása abban állt, hogy összerakta őket, és továbbfejlesztette a csúcsra.

Shakespeare sztorijai is közkeletűek voltak anno.
Ő "csak" megalkotta a legjobbat.
Nagy szívás egész Európában: www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/terjed-a-hasmeneses-jarvany-el-kell-e-halasztani-az-utazast-350358

Merkel nem hívja meg a Vezért? ;-) Bár semelyik hoteljukban nem adnak már salátákat, gyümölcsöket. Senki nem is eszik ott most már ilyesmit akármitől is jött a járvány, mert az, amit nem tudnak még ma sem. Sőt, egyre zavarosabb a helyzet. És ezt a világ egyik legfejlettebb - alapból tisztaságmániás, tüchtig - nemzetének az egészségügye produkálja. isten ne adja, hogy nyomokban hasonló kitörjön nálunk!!!
@valaki76: meg az is lehet, h k.ra nem értesz hozzá, és egy sort sem olvastál marxtól. egyébként silvio.
Azerbajzsdánról: www.nyest.hu/hirek/eurovizio-vilagpolitika-azerbajdzsan Valami ilyesmit akart volna Orbán is Wolf Katival, csak nem olyan jól fogott hozzá... :-DD
@Pantagruel:

Ja és Silvio is zseni:) (tényleg félreírtam)

Legutóbb pont őt olvastam…

wikilivres.info/wiki/The_Natural_Economic_Order/Part_IV/Chapter_1

Ez a bélyeg-ragasztgatásos „pénz”-koncepció a tragikomédia határát súrolja…

(kitűnő ábrák segítik a koncepció megértését, érdemes megtekinteni:) a pénz „birtokosa” lényegében a kibocsátónak fizet azért kamatot, hogy „birtokolja” a saját pénzét…)

PS: kidobott idő volt:) Mindössze a kíváncsiság hajtott, Gesell semmi újat sem talált mindössze „újracsomagolt” néhány merkantilista téveszmét.
@Pantagruel:

Marx zavaros teóriáit először az orosz polgárháború idején próbálták ki a gyakorlatban („hadikommunizmus”)

A „siker” frenetikus volt… A gazdaság lényegében összeomlott, milliók haltak éhen.

Végül még a forradalom élcsapatának is elege lett…

en.wikipedia.org/wiki/Kronstadt_rebellion

A kronstadti felkelés leverése után pedig a Lenin vezette politbüró végül észhez tért és visszakanyarodott a megvetett piacgazdaság felé (Lenin az új rendszert egyszerűen államkapitalizmusnak hívta...)

És ez valóban frenetikus siker volt…

en.wikipedia.org/wiki/New_Economic_Policy

még tőzsdét is újra nyitották…
@kako_j: Én sem vagyok ellene annak, hogy a vidéki városokat fejlesszék, de alapvetően inkább azt gondolom, hogy Budapest mind arányait, mind fejlettségét, egyáltalán: bármit tekintve egyértelműen az ország FŐ városa. Mondom ezt úgy, hogy életem nagyobbik részét nem itt éltem, sőt.
Meg lehet azt csinálni, hogy mesterségesen futtatunk egy találomra kijelölt várost (Brasilia, Ankara, Canberra, Ottawa, Hága - vannak példák), de ettől az még nem lesz főváros. Többnyire két vetélkedő város közül nem tudtak dönteni, vagy valami egyéb ok miatt tették el az admin központot. De senki se tagadja, hogy Hollandia valódi fővárosa Amszterdam, a törököké meg Isztambul. Nálunk is így lenne.
Nincs énnekem bajom a vízfejséggel, ez egyszerűen közlekedési, földrajzi és egyéb szempontból sem tudott máshogy alakulni, Pest egyszerűen kurva jó helyen fekszik, széllel szemben meg elég nehéz. Szeged példája viszont megmutatta az utóbbi tíz évben, hogy egy vidéki városból is lehet nagyszerű, élhető és kedves várost csinálni, mint ahogy kisezer ilyen várost tudok Európában, ahol nem nyarvognak Párizs vagy más nagyváros vízfejsége miatt, hanem megcsinálják a maguk városát.

És még annyit tennék hozzá, hogy éppen a vízfejséggel ellentétes folyamat volt mindig is a decentralizáció, a vármegyék illetve egy ideje a megyék fennmaradása, ezek önmagukat túlélt, mesterséges alakulatok, teljesen feleslegesek, ki kellett volna őket hajítani már rég. Mint ahogy Budapest is feleslegesen tagozódik ennyi kerületre.
Szóval én még centralizálnék egy kicsit.
@a szív fészkei: Az a baj, hogy ez sokak szerint valóban fejlődés... :-D
@szerénységem: hát, ezzel nem győztél meg. Ha csak pl az usa-t vesszük, melyik a fővárosuk? Washington? vagy new york? esetleg los angeles, vagy frisco? miami? san diego? detroit? mindjárt nem olyan egyértelmű, hogy miért kellett washingtonnak lennie.
Esetleg az NSZK fővárosa, Bonn? volt sokkal nagyobb hamburg, munchen majdnem BP méretű város, de nekik megfelelt egy debrecen méretű. (tudom, rossz a párhuzam, mert politika volt mögötte)

A gyakorlat megmutatta, hogy az elosztott rendszerek sokkal biztonságosabbak. Ez minden szinten igaz. van a centralizált rendszereknek is előnye, kétségtelen, de én akkor is ellene vagyok.
@szorokin: ez kurvajó.

@a szív fészkei: sztem az ilyen kétfarok meg szavazzfasszal-jellegű dolgok kb. a jobbik megjelenésével elesztették az aktualitásukat. mióta megjelentek a szintéren a virtigli szociopaták, azóta az ember csak leszavaz a biztonság kedvéért valamelyik disznóalomra, a "minden politikus fasz, szard le mindegyiket, ökörködjünk inkább" ilyenkor nem jó úzenet.
@kako_j: amíg ennyi a bunkó polgármester, én a centralizációt reálisabb jövőképnek tartom.
@a szív fészkei:

Iszonyatjó!!!

Főleg a kép aláírása: "Schmitt Pál a zongoránál"
Nem tudom, hogy direkt volt, vagy véletlen, és hogy csak nekem ugrik be tőle Koós, de hatalmas.

Tiszta szívemből kívánom, hogy ez az álszent banda, és összes híve, élete végéig smitpált hallgassa. Lehet zongora, de akár tárogató is. Na jó, lássátok mily' jó vagyok hozzájuk, szökőévente egyszer megengedett lazításképpen egy skótduda-duó hallgatása 9 órán keresztül, másfél méterről.
@Weöres Dániel: "amíg ennyi a bunkó polgármester, én a centralizációt reálisabb jövőképnek tartom."

Nem úgy értem, hogy minden óvodának önkormányzatot adjunk!!! De ne legyen minden funkció belezsuppolva egyetlen városba. irreális, és igazságtalan. Ezen felül a budapestiek is csak kárognak miatta. Lehet, hogy tetszik nekik, hogy minden ott van a szájukban, de az már nem, hogy emiatt forgalom is van. Pedig ezek együtt járnak! (rém-rendes-család főcímdala: "...like the horse and carriage...I tell you brother, you can't have one without the other!")

Igazságtalanság egész magyarországra nézve, hogy pesten egymást érik a duna-hidak, másutt meg elvétve. Jó ez a pestinek? Is-is. Jó, mert el tudja intézni a dolgait. Nem jó, mert feszt dugók vannak, ha meg nincs, akkor hőbörgés van a forgalom miatt.
Más, nem pestieknek jó ez? It nincs is-is. Egyszerűen nem jó. Átverekedni magát pesten az embernek egy idegbaj. M0 használhatatlan, egymást érik a baleset miatti lezárások, mert főleg kamionos baleset van, és el se lehet menni!

Míg, ha a funkciók szét lennének osztva több nagyobb város közt, akkor sokkal könnyebb lenne az élet pesten is, másutt is. Ez a véleményem.
@szerénységem: "Valamint a Vitézy-klán nyomulása sem. Lesz itt még haddelhadd. "

Nos, jól alakul. Magasra érhet a szar!
A buszsáv "failed". Oka, az előző ciklus.
Ezek kretének! Már egy újabb kifogáson se gondolkodnak.
Vagy a "!!! Kifogások és Ürügyek vészhelyzetre !!!" feliratú fiókban ez van legfelül, oszt csak kikapták belőle gyorsan.

Mikor lesz nálunk az oroszokhoz hasonlóan "rendkívüli helyzetek minisztériuma" ?? Lehetne Pintér a minisztere.
Mert lassan csak rendkívüli helyzeteink vannak.
@Weöres Dániel: Igazi decentralizáció, önkormányzatiság Magyarországon nem is VOLT.

Annyi történt a rendszerváltás után, hogy okés, felszámoljuk a tanácsrendszert.

Legyenek önkormányzatok. De PÉNZT, gyerekek, na, azt nem adunk.

Kiróttak 1 csomó feladatot. (Miközben a bevételek továbbra is a kormány kasszájába csorogtak.) Így lehetőségük se volt az önkormányzatoknak ellátni a feladaikat anyagilag.

Most meg rámondják, hogy: failed. Legyen minden állami meg persze EGYHÁZI.

A tanácsrendszer no. 2-t meg nem valami nagy ötlettől vezérelve akarják bevezetni, hanem hogy mindenhova fideszeseket ültethessenek, polgármesteri hivatalokba is. (Így még erősebb pártkontroll legyen a polgármesterek stb. felett.)
=Egypártrendszer a Fidesz égisze alatt.
@Weöres Dániel: Főleg ez az egyházi iskolás cucc, ami gusztustalan. (Plusz ez a fideszes hivatalmegszállás. "Yes, we can.")
@zeno18: Javítani kell a szinonímaszótárakat:
kétharmad: csak; mert megtehetem; miközödhozzá
Bohoc-ugyi allamtitkar - a bohocok ugyeivel foglalkozo allamtitkar.
Ha a rendorok ugyei ra tartoznak, akkor a rendorok=bohocok.
Gyurcsany alatt ennel artalmatlanabb kijelentesert is egett fel Budapest.
@kako_j: Majd figyeljétek meg, 2013-tól, hogy fogják belülről FÚRNI a fideszes jegyzők és hivatali alkalmazottak a független vagy Maszopos polgármestereket.
(És a polgármester, hogy lesz bábja/lakája egy pártnak.)

Lesz izgalom.
Már kezdek rájönni, miért is kellett Viktorunknak testőrhadsereg.
www.forrasfolyoirat.hu/0106/ryszard.html

"Mi a fontosabb – kérdezi tőlem Jacek Woniakowski –, az állam szuverenitása vagy az emberi jogok? És mindjárt válaszol is saját kérdésére: természetesen az emberi jogok!
Álláspontja alátámasztására hozzátehetjük, hogy a szuverenitás védelméről szóló tézis gyakran kényelmes jelszó az uralkodó elitek számára, mert büntetlenséget és korlátlan hatalmat biztosít nekik. “Senki sem avatkozhat abba, amit teszünk. Ez a mi országunk belügye!” – ezt hajtogatja minden diktátor."

index.hu/belfold/2011/05/31/magyarorszag_haboruban_all/

"Mégis, Orbán szerint ha valaki kívülről akar diktálni, azt kell mondjuk "Ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga. Vagy ha kényesen európaiak akarunk lenni, azt kell mondani, szubszidiaritás.""
@kako_j: Hülye Járások Minisztériuma!!! :-)
@kako_j: Mindkettőnek megvan az előnye, és lehet is mindkettő mellett számos érvet felsorakoztatni. Nálunk történelmileg így alakult (mint ahogy más országokban is), az amerikaiaknál és más föderatív alapon szerveződő országoknál meg másképp. Németország mindig széttagolt volt, az olaszok, spanyolok is.
Ettől persze van, aki ott nincs ezzel megelégedve, más meg itt ezzel. Nincs ezzel semmi gond.
Na ez milyen:
Patyomkin kocsma, basszus. nem csak a szalagot vágták át... :-)

"Az Európai Unió agrárminisztereinek jelenlétében, ünnepélyes keretek között, egy nemzetiszínű szalag átvágásával avatta föl az uniós forrásból megújult Hortobágyi Csárdát Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn. Az átadás után az unió mezőgazdasági és halászati miniszterei – akiket az ünnepségen a fölújított étterem „első vendégeinek” neveztek – meg is ebédeltek a háromszáz éves épületben. Ám az átadás után egy nappal kiderült, hogy a magyar miniszter avatóbeszéde és szalagátvágása csak szemfényvesztés volt: a Hortobágyi Csárda ugyanis nem üzemel, sőt az agrárminisztereknek föltálalt ételeket sem ott főzték, hanem egy debreceni étteremből szállították oda.

Ugyaninnen:
"Az ünnepélyes megnyitó másik furcsasága az volt, hogy az agrárminiszterek előtt beszédet mondhatott a pár éve nyelvvizsgabotrányba keveredett Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese. Mező Ferenc korábban a debreceni közgyűlés fideszes képviselője volt, akinek amiatt kellett lemondania a mandátumáról, mert kiderült: egy németül jól beszélő fiatalembert fizetett le azért, hogy helyette tegyen középfokú nyelvvizsgát. Az ügy bíróságra került, s Mező Ferencnek a botrány miatt nemcsak a közgyűlésből, hanem a Debreceni Egyetemen betöltött tanári állásából is távoznia kellett.
Ennek ellenére a volt fideszes politikust a közelmúltban az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség egyik vezetőjévé nevezték ki. Így őt érte az a megtiszteltetés, hogy a Hortobágyi Csárda hétfői avatásán annak a nemzetiszínű szalagnak az egyik végét fogta, amelyet Fazekas Sándor miniszter vágott át."

Na ez a baj a Fidesszel (is), hogy az összes nímandot begyűjti, és nem ereszti el, ha anyagyilkos, akkor se, hanem átrakja egy jól fizető, kellemes pozícióba. Elmennek ezek a büdös picsába.
@szerénységem: Ministry of silly walkings:-) Szóval te is! mármint te is monty python rajongó vagy :-)
Ahol Szili Katalin a miniszter - na jó, ez rossz szóvicc volt.
Az a baj, hogya Monty Python-jelenetek kezdenek valóra válni - a fenti Patyomkin kocsma pl. egy sketch simán lehetne... Jó, a Hortobágy önmagában egy kurva nagy átbaszás, de azért elég jól működik évtizedek óta, igaz, olyan külföldit még nem ismertem, aki visszament volna oda... Néhány külhoni rokon már megszívta, aztán ott panaszkodtak, hogy mekkora átvágás... És az volt a 70-es és a 2000-es években egyaránt. Idősebbek akkor szívták be, amikor Hajdúszoboszlóról vitték el őket oda ilyen egynapos szopatásra - szegény öregek kikészültek teljesen. A fiatalabbak meg valami utazásszervezőbe futottak bele Pesten, szintén ilyen egynapos szarra mentek le - na, mit hallgattam akkor is... :-))
@a szív fészkei: :D:D:D

áááááááááááááááááááá

imádom az ilyen híreket.

kerestem egy hírt, de sehogy sem találtam meg..
volt egy narutós történet
ásszem ámerikában (usa) esett meg

pár kiskölök úgydöntött h narutósat jáccanak....
egyik gyereket beásták fejjel lefelé a földbe, csak akkor kezdtek gyanakodni, h baj lehet, amikó nem mozgott a kiskölök lába.

Darwin díjat neki !
(lehet megkapta, nem néztem utána)
@kako_j: "Kislány a zongoránál, fehérebb az orgonánál, jaj de szépen játszotta a Liszt-rapszódiát, kislány, kit úgy szerettem, akit soha nem feledtem, rabja voltam én egy életen át." - ez emlékezetből írom, pikkelyes lettem tőle, ha meghallottam. www.youtube.com/watch?v=UFs8Ve3_d6M

Na, de ma már ezt sírjuk vissza, mint minőséget. Hát nagyívű a fejlődés, az biztos.
@szorokin: Sokra megy vele, köszöni a habosbabosból....
@a szív fészkei:

jajaja a DArwin díj nem támaszt fel..
az Jézus dolga Lázárok esetén

találtam ugyanerről egy másik linket
inforadio.hu/hir/bulvar/hir-437820
@Waldi!: Ő azt mondta a Paris Match-os ripoternek - aki francia orvos és regényíró akadémikus - hogy :[..]"A magyaroknak nincs szükségük Európára ahhoz, hogy szabadok legyenek. Szabadok, mert szeretik a demokráciát. És azért választottak engem, mert én demokrata vagyok." Íme, a csatár trikójánál fogja rántja vissza az igazságot és az embernek kedve támad hatalmasat fújni a sípjába. Dicséretes a miniszterelnök ezen elbizakodottsága, miszerint ő Magyarországot testesíti meg, ám egyúttal igen veszélyes. A személyére irányuló bármely kritikát így az ország megsértésére fordítja át." ([..] "Les Hongrois n’ont pas besoin de l’Europe pour être libres. Ils sont libres parce qu’ils aiment la démocratie. Et s’ils m’ont choisi, c’est que je suis un démocrate. » Là, le buteur tire la vérité par le maillot et on a bien envie de siffler un coup franc. Cette prétention du Premier ministre d’incarner la Hongrie est honorable, mais extrêmement dangereuse. Toute critique adressée à sa personne est transformée en offense contre le pays.")
@szerénységem: Ne mondd már, hogy nincs stílusérzékük: álkocsmát álnyelvvizsgás ad át avagy fogja az álszalagot az átvágásra. Na ez a nem semmi! A legmegfelelőbb ember a megfelelő helyén.

Csináljon már valaki itt South Park-os sorit! Ezt úgy meg lehetne rajzolni és rendezni! :-DDDDDD De Monty Pythonék is ihletet kapnának. Azok páratlan zsenik, de szerintem még ők is tudnának itt csodálkozni még pár dolgon.
@szerénységem: Francia ismerős azt mondta a Hortobágyra, hogy Grand Rien, nagy semmi. Tehát kurvára nem is érdekelte.
Amúgy én se értem, mi ott a pláne. Ha csak az nem, hogy 35 fokban sem más a menü, mint lightos székelykáposzta, gulyás - iszonycsípősre főzve, hisz ki tudja, hány csoport maradékát főzik fel egyre csak újra meg újra, mint pepihúst... Ha meg csíp, úgyse figyel a hülye zabáló másra. (Páral: A százaszázalékos nő - abban ott a recept, hogyan kell hasznosítani minden konyhai hulladékot x hóra visszamenően, hisz kidobni való maradék nincs, csak ügyetlen szakács van)
@a szív fészkei: Kénytelen leszek bevallani, hogy nekem nincs fundamentális bajom se a bohócozással, se a korengedményes nyugdíj körüli lépésekkel. Gyurcsány legjobb formáját idézi. Voltaképpen az egész irány arra emlékeztet.
Na: index.hu/kulfold/2011/06/02/kiallt_a_pozsonyi_meleg_felvonulas_mellett_magyarorszag/
@Tóta W. Árpád: Erről a korengedményes nyugdíjtól zénó18 írt régebben részletesen. Én annyit láttam, hogy annak az embernek kevés hitele volt ott a téren a tüntetők között, aki 48 évesen elment maga is nyugdíjba és a mai napig veszi is fel rendszeresen, mert különben, mint tudjuk éhen is veszne és a pecsétgyűrűjét kéne rágcsálnia...

Hogy Gyurcsány ehhez foghatót mit csinált, bizisten már nem emlékszem. Ennyire frech volt ő is a tüntetőkkel? Mondjuk, egy Gaskó vezette csapatot azért nem tudnék én se komolyan venni. De nem is voltam miniszterelnök soha hálisten.

Egyébként ahhoz képest elég nyugi van Orbán házatáján - csak egy ilyen terroros rendőrautót láttunk parkolni tegnap a Cinegében. Arra lennék inkább kíváncsi a házával szembeni volt BM-óvódát mire akarják már használni és főleg ki?
@a szív fészkei: jó jó, hát nem lettek attól _kisebb_ bunkók, hogy ebben a kérdésben igazuk van, de attól még igazuk van.

Én sem emlékszem, mit is csinált Gyurcsány, valami rémlik, hogy direkt elvesztett egy kislányt, vagy ilyesmi. Vagy talán csak komcsi származású volt.

" a házával szembeni volt BM-óvódát mire akarják már használni és főleg ki?"

Gyerekkatonák fogják őrizni!
@Tóta W. Árpád: Sétálj el egyszer arra utca-terkep.valami.info/?street=35740 - nem egy kellemetlen viszont hatalmas telek a legdrágább budai részen. Van rajta két épület is, - huszonöt éve felújították, franc se tudja, milyen állapotban vannak most -, még az első Pintér-korszakban ebrudalták ki onnan az ovit.
Gyerekkatonáknál komolyabb érdeklődők lehetnek körülötte szerintem. :-))

Gyurcsány megtalált egy kislányt www.nol.hu/archivum/archiv-351079 , még a nagy balhék előtti időkben. Orbánnak ezt most már, ilyen hangulatban minimum hármasikrekkel kell überelnie - de a 155-ös busz viszonylag közel megáll a házához, tehát elkódorgott kölykek simán odatalálnak, ha nagyon akarnak.
@a szív fészkei: @Tóta W. Árpád: Akartak változtatni a korkedvezményes nyugdíjon Gyurcsányék is. Ez IGAZ.

De csak ennyi a hasonlóság.

Ők fokozatosan felmenő rendszerben akarták ezt növelni.

Itt a disznóság az, hogy visszamenő hatállyal törvénykeznek. (ami már alapvetően jogellenes)
Megkötöttek egy munkaszerződést. És akkor most 30 évvel később visszavonják.

Nem tudom jobban elmagyarázni.

Egy közrendőr vagy egy átlag katona, tűzoltó nem keres olyan irigylésre méltóan.
És ez tulajdonképpen "béren kívüli juttatás" volt.
Hogy oké-oké szarul keresel, de hamarabb nyugdíjba mehetsz.

Hivatkozik a hivatalos politológus szócső is, hogy igen, de Lengyelországban is szigorították, ott mégsem lázonganak.
Bazzeg, azért nem, mert ott 15 év (!) szolgálat után nyugdíjba lehetett menni, és ezt 20-ra vitték fel.
(Nem visszamenőleg meg rögtön meg...)

USA-ra is szoktak hivatkozni.
Hogy ott többet dolgozik 1 tűzoltó, és képes ellátni 50 évesen is bla bla.
Tessék Moldova könyvét elolvasni.

Itt 12 órás őrségben van a tűzoltó (nem 8!). Aztán nem pihi jön, hanem másod-, harmadállás, mert olyan alacsony a fizetés.

És nem is megbecsült szakmák. (USA-ban ezeknek van tekintélye.)

Gyurcsány koncepciójának annyi köze van, hogy emelni akarta. De qrvára nem így.
Köze nem volt ehhez.
www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/ujra-a-magyar-honvedseg-orzi-a-szent-koronat

„Ünnepélyesen esküszöm, hogy a Magyarország alkotmányos állami folytonosságát megtestesítő Szent Koronát minden körülmények között, minden veszélytől megóvom és állhatatosan őrzöm, illetéktelen kézre jutását életem árán is megakadályozom”- hangzott az eskü szövege.

A kiralysag es a koztarsasag kozti alkotmanyos allami folytonossag jelkepe a korona? WTF!
@Tóta W. Árpád:
"Gyerekkatonák fogják őrizni!"

A Kis Magyar Pornográfia íróját pedig igazi testőrök őrizték. Idáig jutottunk. A régi Magyar Hírlapot kéne visszaállítani, ott jó alkotóközösség volt előtte. Esterházy Péter is írt oda, legalább karácsonykor, pl. a Karácsony: mi az? című cikkét.

Szóval itt tényszerű és egyértelmű, hogy senki nem akarja visszatartani a liberális újságírókat, sőt el lehet innen húzni és akkor lesz egy gondolkodás nélküli társadalom.

Nem akarom én reklámozni Para-Kovácsot, de ő tudta, hogy ez a mentalitás hová vezet. Az Én-teriőr végén ott van világosan: az lesz, hogy csináld ezt, meg csináld azt és akkor csinálni kell, különben megvernek, vagy csak beköpnek az ablakon.

index.hu/kultur/2011/06/02/esterhazy_petert_orizni_kellett_egerben/
@Tóta W. Árpád: "Gyurcsány legjobb formáját idézi."

Gyurcsány, mint aki kabátlopási ügybe keveredett?

Kifejtenéd a mondatodat?
@Tóta W. Árpád:

"nincs fundamentális bajom se a bohócozással"

Hoffmann muveszno a tanarokat bohocozta le, Orban meg a rendvedelmi dolgozokat. Szoval lathatjuk, hogy kb. mit gondolnak a valasztoikrol. Ami vegulis nem baj, legalabb mindenki tudja, hogy milyen alakok, lasd Lezer Jani, aki szerint aki nem lop, az annyit is er.

"Gyurcsány legjobb formáját idézi. Voltaképpen az egész irány arra emlékeztet."

Marmint, hogy ki maradt a jogallami kereteken innen es ki megy rajta tul? Vagy a koncepciotlan kapkodas?
@zeno18: "Nem "ér" összehasonlítani a mai színvonallal."

Póriasabban.
Azt állítottad (más területen, de szinoním a gondolat), hogy Edison egy senki volt, mert a fonográf hangja elviselhetetlen, hiszen egy mai 3D-s tv movie hangrendszerrel sokkal jobban szól.
@valaki76: "A messianisztikus kommunizmus gyökereit több száz évre menően vissza lehet nyomozni az európai történelemben…"

Egész Jézusig?

Azért az eltagadhatatlan, hogy Marx képleteitől kezdve lehet tudományosabban kalkulálni/tervezni egy nagyvállalat működését vagy makrogazdasági döntésekben gondolkodni (ami kihat akár a dolgozók újratermelésére is).
A marxi elmélet nem csak a kommunistáknak jött jól (amiből harcos öntudatot meríthettek). Az okos tőkések még jobban menő cégeket csinálhattak a tudással. Szóval "némi" társadalmi haszon mégiscsak adódott a munkásságából ;)
@valaki76: "És a „zseniális” gondolatok se voltak olyan újak, forradalmiak, mint amilyennek első látásra tűnnek."

Ahogy a visszakövethető történelemben szinte minden.
A legtöbb nagy és forradalmi gondolat sem más, mint korábbi gondolatok összegzése, rendezése és újraformázása (néha csak kifordítása).

Azért abban a mennyiségi felhalmozódás, minőségi ugrás dologban van valami.

Pl. még a jogrendszer is elismeri a gyűjteményes mű fogalmat, ami már egy másik minőség.
@a szív fészkei: Az a baj, hogy lassan egész Mo. egy Grand Rien lesz. Pedig igény vóna az ellenkezőjére... :-)
Különben van Arthur Phillipsnek egy regénye, a Prága, amely furcsamód Budapesten játszódik, és ott van egy ütős mondat 1990-ben egy amerikai szájába adva rólunk, magyarokról: Ennek az egész országnak arra van szüksége, hogy jól seggbe rúgják.

No ez nem történt meg. Még mondjuk, nem késő...
@Tóta W. Árpád: Van egy olyan teóriám, (tudom, nincs sok esély rá) hogy ezek három évig most baltával meg láncfűrésszel nekiesnek mindennek, megcsinálják, jól rosszul, amit meg kell csinálni, akkorát buknak, mint rottenbiller, mert messze nem ezt ígérték, jön egy új kormány, amelynek csak a vadhajtásokat kell lenyesegetni, és ettől még népszerű is lesz. Már persze, ha nem lesz sokkal több a vadhajtás...(Ha megnézzük, a Semmelweis-terv is hogyhogynem, pont a Molnár Lajos-Horváth Ágnes tengely irányába megy el, épp még nincs magánbiztosítóról szó, de csak az lesz itt is, hogy utazzon a beteg, ha jobb ellátást akar - lesz még az iskolával is így, én látom... :-)

Mondom, nincs erre sok esély, inkább a totojázásra meg a félmegoldásokra van, de azért jó volna, ha így volna. csinálhatnák persze szelídebben, okosabban is, de az ugye nem megy arrafelé (sem), így hát marad a balta meg a láncfűrész. Már persze, ha nem lesz több a vadhajtás...
@szerénységem: "Nálunk történelmileg így alakult"

Meg így alakították, mert minden hatalomnak jól jött a központosítás.
Elég volt Budapestet uralni, és akkor övék az ország.

Az új demokrácia hajnalán voltak kezdeményezések.
Mégha jelképesek is.
Csak hát a hatalomnak jól jött továbbra is a centralizáltság valamint nem lehet csak belekapni a dolgokba. Vagy akarjuk, vagy nem.
Így pl. az Alkotmánybíróság is gyakorlatilag pesti maradt.

hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g_Alkotm%C3%A1nyb%C3%ADr%C3%B3s%C3%A1ga

"Hivatalosan az Alkotmánybíróság székhelye Esztergom."

Kiváncsi lennék egy statisztikára, hány munkaórát töltöttek az AB alkalmazottai Esztergomban (az összes hány százalékát)?

De nem csak hatalomtechnikai okból lenne fontos a decentralizáltság.
Az országnak gazdaságilag is fontos lenne, hogy a BP-i vízfejet szétszórjuk.
Ennek első lépése az állami szervezetek szétszórása az egyetemi képzési központokba. Második lépés egy kaliforniai modell: "Igaz itt magasabbak a céges és fogyasztási adók, de már így is túlzsúfolt az állam és LA. Nem kötelező itt élni!"
@eMeL:

A békés anarcho-kommunisztikus eszmék a ferencesekkel jelentek meg az európai történelemben.

A messianisztikus kommunizmus pedig a huszita táboritákkal és az anabaptistákkal szökkent szárba.

1534-ben Münsterben az anabaptisták megdöntötték a püspök hatalmát (Münster rebellion) és afféle terrorra alapozott proto-kommunisztikus teokráciát hoztak létre, amely 18 hónapon át fennmaradt.

(A terrort természetesen a világot elárasztó keresztényi szeretet jegyében gyakorolták, a cél szentesíti az eszközt, az istenkirályság (világforradalom:) ) győzelme nem lehet kérdéses:) )

Főbb eredményeik Münsterben:
1. a pénz eltörlése
2. a kereskedelem államosítása
3. a magántulajdon eltörlése
4. természetbeni juttatások rendszerének kialakítása (a (teokratikus) állam gondoskodik alattvalóiról:) )
5. beszolgáltatási kötelezettség
6. kommunák kialakítása (egalitariánus kommunizmus a gyakorlatban)
7. másként gondolkodók üldözése/megsemmisítése
8. stb.

minél többet olvas az ember erről a kis intermezzóról annál inkább több hasonlóságot fedez fel a XX. századi kommunisztikus eszményekkel…

mises.org/books/histofthought1.pdf
Totalitarian communism in Munster 150 o
@eMeL:
"Póriasabban.
Azt állítottad (más területen, de szinoním a gondolat), hogy Edison egy senki volt, mert a fonográf hangja elviselhetetlen, hiszen egy mai 3D-s tv movie hangrendszerrel sokkal jobban szól."

Pont az ellenkezőjét írtam ennek.:-))

Azt írtam, hogy a maga korában pl. Edison egy zseni volt. És nem "ér" összehasonlítani a mai eredményekkel. (hogy ő ahhoz képest ő mekkora szar volt)

Lehet szarul fogalmaztam/ok. De pont az ellenkezőjét írtam, mint amit kiolvastál.
@eMeL:

Még egy apró megjegyzés:

Marxnak nem voltak képletei.

Marx – képzettségét tekintve – alapvetően filozófus volt.

Persze később sok mindennel foglalkozott (szociológiával, politikai gazdaságtannal, politikaelmélettel újságírással, „forradalmi szocializmussal”), de jól elvolt képletek nélkül.

Mi több Marx korában a közgazdászok se nagyon használtak képleteket. A kvantitatív megközelítés a Lausanne-i iskolának köszönhetően nyert teret a XIX. század végén és mindössze a XX. század derekán vált uralkodóvá.

en.wikipedia.org/wiki/Lausanne_School
@Waldi!: Most kaptam, remélem átjön: A magyar nemesség nyilatkozta címmel mail-attachment.googleusercontent.com/attachment?ui=2&ik=6d5a8327a1&view=att&th=13053f65032acac4&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P98xhn5cdNnFDCDu7gHNdpW&sadet=1307093169204&sads=J5BkKhaWEBW-Ae1tRqx_GdWFyz8&sadssc=1

Szóval kikiáltották pihentagyúak a királyságot, ha már szerintük Orbán alkotmánya maga a változatlan RENDI ALKOTMÁNY. Mert hogy a Szent Korona alkotmányának jogfolytonosságát látják ebben, hivatkozva Orbán március 28-i szavaira - tehát Daka Józsefet - akit szerintük Horthy és Serédi Jusztinián hercegprímás a Szent Koronával megkoronázott 1944. június 25-én - elismerik Magyarország királyának 2011 április 30-tól, mert él még az öreg. Ez megvan angolul is, hosszan ecsetelve.

Na, Örkény, Beckett a fasorban sem, Arthur király és a Spamalot gyenge kezdőrúgás ehhez a csinnadrattához képest. Azért Mogácson jobban bírtam röhögni.
@Waldi!:

Ez a sztori úgy kezdődött el, hogy 1605-ben a spanyol király egyszerűen odaajándékozott egy kisebb országot a jezsuita rendnek

Csak úgy

Miért ne?

Egyébként érdekes történet

De ez is nagyon rosszul végződött
@eMeL:

no és hol volt az a "mennyiségi felhalmozódás, minőségi ugrás"?

ez érdemes lenne egy kissé bővebben kifejteni:)
@Waldi!: Azért a bohóc az egy komoly, sokat tanulandó szakma, Dr. Somló Tamás is bohócipariba járt a jogi egyetem előtt.

Ott tudni kel esni-kelni precízen és művészien, röhögtetni, ha sírni van kedved, és sírni, ha dőlnél a mások baromságán a nevetéstől. Szerintem komoly intellektust feltételez mindez, pláne, katarzist adni a fizető nézőknek, az a nagyon nem könnyű...

De gondolom, a primcsi oviék nem ebben az értelemben használják dehonesztálóan, hanem azt hiszik, mindenki olyan hit és érték nélküli paprikajancsi, mint ők, és ezt vetítik ki másokra. Ez csak őket minősíti, nem a megsérteni gondoltakat.
jva.: kell ((a másik lö-t Skicc vitte magával)
@eMeL: De hát épp az Ab-re mondom, hogy egyszerűen nehéz - még egy ilyen teoretikus testületnek is - nem Budapesten lenni. A gazdaság és más praktikusabb területeknek meg kifejezetten mágnes Bp. Meg lehet próbálni az adminisztrációt szétszórni, de csak bürokratikusabb és költségesebb lesz a nagy része.
Gondold el: Nyíregyházára elzarándokolni egy Zalaegerszeginek bármilyen ügyben - akkor már ő is azt mondja, hogy Pest inkább. Geopolitika - sajnos vagy sem.
@valaki76: "A békés anarcho-kommunisztikus eszmék a ferencesekkel jelentek meg az európai történelemben."

hmmm...

"Katarok mozgalma a XI. századi Nyugat és Közép-Európáraterjedt ki."(35. old, fejezetcím: Az eretnek mozgalmak szocializmusa)

sőőt, ha európába beleveszed az ókort, akkor
egyértelmű NEM IGAZ a válasz.
ld könyv, fejezetcím:
Az ókori szocializmus.. persze Platón Állama a lényeg, de késöbb jönnek

csoportok, emberek is:
"A születő kereszténység körül csoportosuló irányzatokban és szektákban - ilyen vagy olyan formában - szerepet játszottak a szocialista eszmék. Már a kr.u. I. században felbukkan egy vagyon- és nőközösséget hírdető szekta, a NIKOLAITÁK (én, szorokin nagybetüsítettem)." (32.o)

------------------------
Safarevics-ről:
nem volt kispályás figura...
hatalmas arc, ellenálló + matekzseni

"He belonged to the wing of the dissident movement that identified itself with the Orthodox Christian tradition in Russia; what is sometimes called the 'romantic nationalist' or Slavophile tendency. The position criticised the Communist Party as part of a broader condemnation of socialism; Shafarevich published a much-noticed book Socialism (French edition around 1975) of destructive analysis, which was cited centrally by Solzhenitsyn in his 1978 address to Harvard University."

"Shafarevich's 1970s book The Socialist Phenomenon was widely circulated in the West."
[ nekem megvan, magyarul: Szocializmus mint világtörténeti jelenség címmel ]

en.wikipedia.org/wiki/Igor_Shafarevich

a rendszerváltás/SU - CCCP szétesése után elment nacionalistának meg zsidózónak, de attól még a régebbi művei nyílván nem lehetnek kevésbé fontosak/jók/revelánsak..
@szorokin:

bocs, kimaradt: az idézetek a
Safarevics: Szocializmus mint világtörténeti jelenség c könyvéből származnak (The Socialist Phenomenon)
@a szív fészkei:

"Örkény, Beckett..."

a kedvenceimet, a Monty Pythont kihagytad :S :(
@eMeL:

Helyesbítés:

A „Das Kapitalban” tényleg használt egyszerű képleteket:

www.marxists.org/archive/marx/works/1867-c1/

De azért ez még fényévekre van a kvantitatív közgazdaságtantól

(„munkaóra-mánia”:) )

+ erősen kétlem, hogy lenne ennek vmi pozitív hozadéka

(de a „minőségi ugrást” talán meg tudod nekem világítani:) mármint hogy hol is kéne keresni azt…

és hogy hogy lehet helytelen alapokra – az alapvetően hibás munkaérték-elméletre – helyes elméleteket felépíteni)

PS: Alább belinkeltem a jeles mű hangoskönyv változatát, bele fogok hallgatni e korszakalkotó műbe eredetiben is:)

librivox.org/capital-volume-1-by-karl-marx/

bár nem várok tőle sokat

Marx gondolatait 70 éven át próbálták megvalósítani… és vhogy nem jött össze… ez elég kemény kontraindikáció:)
@szorokin:

Jó észrevétel:)

DE

Én itt anarcho és messianisztikus kommunizmusról/kommunisztikus mozgalmakról beszéltem

Olyan irányzatokról, amelyek a magántulajdon elutasítása, ill, a teljes vagyonközösség mellett szálltak síkra.

(pl. a katarok, hogy álltak ezzel? Elvi alapon ellenezték?)

A ferences rend a kezdetekben – 1322-ig – beleillett ebbe a képbe.

A rend ugyanis explicite megtiltotta a ferencesek számára a tulajdonszerzést.

1322-ben e hagyománynak a pápa erőszakkal vetett véget…

„papal bull Cum inter nonnullos of 1322 declared the Franciscan doctrine of the poverty of Christ erroneous and heretical. In his bull Ad conditorem canonum of the same year, John forced the Franciscans to accept property and granted an exemption from the Rule which absolutely forbade the friars ownership of property”

en.wikipedia.org/wiki/Franciscan#Renewed_controversy_on_the_question_of_poverty
@valaki76: "Marx gondolatait 70 éven át próbálták megvalósítani… és vhogy nem jött össze…"

nem.

maximum azt ÁLLÍTOTTÁK, hogy (ezek [ épp a konkrét szövegkörnyezetben ] marx/ engels/ lenin atyánk gondolatai.

kicsit olyan a helyzet, mint a
papok prédikációi és hatalma (A GYAKORLAT = MANIPULÁCIÓ, HATALOMGYAKORLÁS)
vs
a biblia, sőt maga Jézus Krisztus ill az Isten (ELMÉLET)

MarxEngelszLenin szent3sága (ELMÉLET)
vs
a Papok, azaz a Szoci/Komcsi főnökök, eetásak (A GYAKORLAT = MANIPULÁCIÓ, HATALOMGYAKORLÁS)

Azt állítani lehet, h a szoc/komm vezetők AZT GONDOLTÁK, HOGY építik a szoc/komm-t, MÉG LEHET (azaz feltételezhetjük a naivitásukat), bár nem igaz sokszor.

Helyette inkább azt állítanám, (nyugodt szívvel), h a szoc/komm vezetők
alkalmazkodtak a szélviszonyokhoz
és ÚGY VISELKEDTEK, BESZÉLTEK MINTHA szoc/komm-t építenének, ill ebben élnének az embereik, a szocialista embertípus lényei (azaz a tömeg).

a GYAKORLATban meg így vagy úgy alakultak a dolgok..
...egy biztos [és nem jut eszembe kivétel]: ha más nem AUTOKRÁCIA/ÖNKÉNYURALOM/DIKTATÚRA aaaz mindig LÉTRE TUDOTT JÖNNI
(marx, engelsz, lenin nevében).

Létező szocializmus/komm-usról sehol nem tudok (azaz h létrejött volna).
@valaki76:

akkor mégeccee idézném:

"Már a kr.u. I. században felbukkan egy vagyon- és nőközösséget hírdető szekta, a NIKOLAITÁK (én, szorokin nagybetüsítettem)." (32.o)"
@valaki76:

azt hiszem ez a könyv rád is nagyon ki van éhezve.... :D
@szorokin:

Ok

Vissza a kiindulóponthoz.

Kérdés:

Miben áll Marx zsenialitása?

Mit emelnél ki?

Mi az, ami ma is releváns tőle?
@valaki76:

Marx Kapitalizmus-kritikája.

Alapvető/fundamentális.

Szinte minden kapitalizmuskritika az ő terminológiáival, gondolataival kénytelen élni. (Mert annyira alapvető, megkerülhetetlen).

Amúgy meg megalkotott egy (számomra, és sokak szerint is) gyönyörűszép, nagyon szimpatikus ELMÉLETET/IDEÁT
(ld platón, Állam),
aminek nem csak pártállami "megvalósításai" voltak/vannak, hanem
pl a szociáldemokrácia iránya is ideköthető (amellett h a szoc.dem-ek alapvetően kapitalisták, azaz a kapitalista rendszerben/logikában gondolkodnak), azaz Marx/Engels nélkül nem lehetne (lehetett volna) az ami.

és én örülök h létezik ill pontosabban h léteztek szocdem alakulatok, pártok, kormányok.
@szorokin:

Ezekre gondolsz?

en.wikipedia.org/wiki/Nicolaism

hát ez elég vérszegény

itt az áll, hogy csak a biblia említi őket

egyszer a jelenések könyvében

„According to Revelation 2, vv. 6 and 15, they were known in the cities of Ephesus and Pergamon. In this chapter, the church at Ephesus is commended for "hating the deeds of the Nicolaitans, which I also hate" and the church in Pergamon is blamed for "having them who hold their [the Nicolaitans'] doctrines". There is no other first-hand evidence to give us certainty about the nature of this sect.”

A katarokkal kapcsolatban továbbra is él a kérdés:

Elvi alapon ellenezték a magántulajdont?
@szorokin:

Az anabaptisták is vmi hasonló álmot kínáltak... Csak a csomagolás volt más...
@valaki76:

Safarevicsnek hiszek, a wikinek meg nem annyira.

wikinek természettudomány/arra épülő technikában nyugodtan hiszek, a többit fenntartással kezelem.

Safarevics abszolút hiteles ember.
többet ér számomra a véleménye 100 millió emberénél, stb..

(ugye ez volt Szókrátész egyik alaptémája: igazságról nem lehet szavazni, az nem választás v demokrácia kérdése.

igazság tények (bizalom, ha közvetett) és logika/tiszta ész kérdése (mondom én).
@valaki76:

"csomagolás" kiváló szó/gondolat

én is így nézek sokmindent..

vagy azt szotam mondani a pártállami (szoc/komm) időkre, h:

diktatúra leöntve szoc/komm maszlaggal/ideológiával

szóval "csomagolás" "leöntés"
@szorokin:

jav.:

az uccsóelőttinél lemaradt egy )-jel a végéről
@szorokin:

És miért olyan jó az a marx-i kapitalizmus kritika?

Mit emelnél ki belőle?

Egészen biztos, hogy a Marx által említett visszásságok a kapitalista termelési mód számlájára írhatók?

Hiszen az akkoriban éppen csak a valódi karrierje kezdetén volt…

És fantasztikus eredményeket ért el nagyon rövid idő alatt…

Az ipari forradalom előtt katasztrofális állapotok uralkodtak

Pl. a csecsemőhalandóság Nyugat-Európában kb. 30-35% volt a várható átlagéletkor pedig 35 év körül.

Ez az ipari forradalommal és a kapitalista termelési mód térnyerésével változott meg

Ennek köszönhetően ugyanis nagyon sokan, sokkal jobban éltek (először a világtörténelemben)

A „munkásság elszegényedése” című marxista szlogen annyira nem állt összhangban a valósággal, hogy egy idő után a marxisták is a relatív társadalmi különbségek elmélyüléséről kezdek el értekezni…
@szorokin:

Klikk az alábbi ábrára:

www.urbanrim.org.uk/images/full%20series.png

Anglia népessége 1800 után valósággal felrobbant (pedig nagyon sokan vándoroltak innen ki – mégis a népesség robbanásszerűen nőtt)

Ergo

Megszűnt az éhezés

És jobb lett az élet

Ebből nem lehet más következtetést levonni...

Soha korábban nem éltek ilyen jól Angliában…

Hű de borzalmas lehetett ez az időszak:)

Iszonytató:)

Marx pedig eközben tehetős barátja (Engels – textilgyáros család:) ) anyagi támogatásának köszönhetően a londoni Soho-ban élte világát arisztokrata feleségével és – a rossz nyelvek szerint – még a cselédet is teherbe ejtette. (személyzetet tartott:) )
@valaki76: "És miért olyan jó az a marx-i kapitalizmus kritika?"

ismétlem magam: "Szinte minden kapitalizmuskritika az ő terminológiáival, gondolataival kénytelen élni. (Mert annyira alapvető, megkerülhetetlen)."

fogalmi eszköztárt/terminológiákat/apparátust adott a kapitalizmus ellenzőinek, nem kedvelőinek, ill bárkinek, akit ez érdekelhet.

"Mit emelnél ki belőle?"
semmit, ill az egészet.

"Egészen biztos" ?
100%

"Az ipari forradalom" Az ipari forradalom marx-tól független, lényegileg,
...
csak a létező szoc/komm-al kapcsolódott össze szorosan, járt kéz a kézben
(amely ugye lényegében a KGST államaival, összességével egyezett meg + pár másik ország)
amúgy érdekes, ahol létrejött a létező szoc/komm ott szinte kivétel nélkül
ELMARADT/NEM VOLT IPARI FORR. (azaz félfeudális, feudális viszonyok marad(hat)tak uralkodó világrendként.
[ Horthy-korszak, dzsentrik, Cárizmus, mo- nem volt sokáig ősiség törvénye, stb... ]
és
KI-/EL-MARADT A KAPITALISTA IDŐSZAK

szóval érdekes egybeesés
[nem látom át az ok-okozati viszony(oka)t]
h a szoc/komm rendszerek OTT JÖTTEK LÉTRE (tudtak létrejönni és fennmaradni), AHOL AZ IPARI FORRADALOM lényegileg elmaradt, azaz nem volt (végbement) IGAZI MODERNIZÁCIÓ
&/v (FÉL-)FEUDÁLIS viszonyok uralkodtak (azaz NEM IGAZI KAPITALIZMUS).

húú de szeretném ezt átlátni..

és idevágnak a vallások is többnyire, ahol volt IPARI FORRADALOM, ott nem Kat v Ortodox egyház volt a egyh felekezet.

azaz IPARI FORRADALOM, ha PROT. REF. a hit....
@valaki76:

van 8 oldalnyi könyv felsorolva, ami nem is olyan sok, sőőt kevés...
@szorokin:

engem csak a nikoleiták kapcsán érdekel a forrás, ill. a katharok kapcsán feltett kérdés:)
@szorokin:

""Egészen biztos" ?
100%"

itt kezdődik a hit...
@valaki76:

léccííves próbáld meg elkülöníteni a
gyakorlatot és az elméletet.

egyik az elméleti szoc/komm

másik meg a létező szoc/komm (ami az elmélet kritériumainak többnyire nagyon nem felel meg, bár vannak közös jelenségek, tulajdonságok)

szóval nem kommunizmus &/v szocializmus VOLT/VAN (kína, észak korea)
hanem LÉTEZŐ szoc/komm, ami teljesen más tészta....

(alapvetően, szerintem irányított államkapitalizmus volt, diktatórikus berendezkedéssel/hierarchiával, leöntve szoc/komm lózungokkal, maszlaggal
amelyet kötelező volt brekegnie a kádernek,

főpéldám: a szoc/komm rendszerek fő mumusai/"ellenségei" voltak a trockisták, MIÉRT IS ??? - azért mert a LÉTEZŐ rendszeren, vezetésen SZÁMONKÉRTÉK AZ EREDETI marx-i/engels-i (esetleg lenini) ELVEKET.

azaz az eredeti eszméket kérték számon
a létező gyakorlati megvalósítás(ok)on.

ennyi.
@valaki76:

itt kezdődik, h olvasnod kellene kapitalizmus kritikákat, nemcsak
kapitalizmust dícsérő szekértáborodbeliek írásait.....

ott kezdődik a hited, h hiszel a kapitalizmusodban.
@valaki76:

ott ér véget a hited, ha
1, tanulmányozod ezeket a kritikákat,
2, tanulmányozod marx, engels műveit
3, észreveszed a marxi gondolatokat/fogalmakat/terminológiákat a kritikákban
4, ha átlátod az egészet.

nem nekem kell hinned.
higgy saját eszednek.

de előbb olvass ilyeneket.
@szorokin: Gyorsolvasol?? "Arthur király és a Spamalot gyenge kezdőrúgás " - ez mi, ha nem a Monty Python, ami előtt én leborulva röhögök mindig? Ötezerszer írtam, hogy korszakos zsenik egytől egyig!
@szorokin:

Ez a sztori az alapoknál válik érdekessé:)

Van az ún. kapitalista termelési mód.

Amely az utóbbi 200-250 évben jelentős karriert futott be kis bolygónkon

Mondhatni

Rendkívül sikeres volt

DE

Soha, sehol sem vált kizárólagos társadalom és gazdaságszervező erővé

A kérdésem továbbra is a következő

Miért a gondolod azt, hogy a jelenlegi (vagy a múltbeli) valóban létező gazdasági-társadalmi visszásságokért a kapitalista termelési mód felelős?

Hiszen ez sohasem volt meghatározóan domináns (vagy kizárólagos) társadalom és gazdaságszervező erő,

ellenben a térnyerésével párhuzamosan százmilliók emelkedtek ki a nyomorból.

Miért gondolod azt, hogy a marx-i kritika helytálló?

Nem lehet, hogy alapvetően félreértette a problémát?
@szorokin:

olvastam:)

ezen már túlvagyok:)
Gyurcsány házánál lehetett tüntetni. www.origo.hu/itthon/20071205-gyurcsany-ferenc-haza-elott-tuntettek.html Orbán vattába van csomizva persze. www.fn.hu/belfold/20110603/lezarta_orban_hazanak_kornyeket/

Szerdán még csak egy autó őrködött a környékén. Most meg az U-alakú utcát gondolom elrekesztik a két végén. Hőscincér beszart?
@Waldi!: Nem a rendőröket bohócozta le, hanem a szakszervezetet. Nekem sincs ennél jobb véleményem a szakszervezetekről általában.
@zeno18:
Tudom, hogy a korai nyugdíj tkp cafeteria, írtam is erről egy cikket éjjel, csak még szerkesztgetnem kell, úgyhogy majd holnap megy ki. Az fix, hogy simán elvenni nem deal, 110 ezer forintért senki se akar (jó) rendőr lenni.
@a szív fészkei: jajaja

de én csak úgy olvastam gyorsan, h a többire nem gondúsz :))

mégiscsak ott van az a 45 epizód, a gyaloggalopp, brian, ..
élet értelme a 300 kilós hányó-véglényével :D:D

ott a Cleese-es Waczak Szálló :)

+ kell mééég a nem montipájton Csengetett Mylord, ... :D
@Tóta W. Árpád: De azért, amikor kellettek neki cirkusz csinálni - Cser Ágnes, Gaskó - igen jól elbábozott velük. azt nem gondolta, hogy ellene is lehet vonulni, nem csak érte?

Ja a háza előtt meg nem ér gyülekezni, ő nagyon fontos elvtárs. Mondjuk két bejárata is van a kis odújának - eléggé rejtve áll a "kis lak" a nagy hegyen - szóval azért csak nem lepi meg mégsem a tömeg negatív érdeklődése.
@szorokin: Nekem ne mondd, bárhányszor bármennyit megnézek ezekből és ugyanannyiszor alélok tőlük.

Azt olvastam - ausztrál csaj, aki elmesélte a könyvében, bejáratos volt a főlakáj pasija révén a Bökingembe - , hogy Erzsébet királynő mindig lerázta a külföldi delegációkat pár kényszeredett kézfogással és rohant Waczak Szállót nézni. :-DDD
@valaki76:

"Miért gondolod azt, hogy a marx-i kritika helytálló?

Nem lehet, hogy alapvetően félreértette a problémát?"

ha őszintén kérdezed, és nem csak a teatralitás miatt, és értelmes ember vagy, az csak egy dolgot jelenthet:
NEM OLVASTÁL / ÉRTETTÉL MEG KAP. KRITIKÁKAT ill NEM OLVASTAD MARX-ot.

vö: írtad "olvastam:)

ezen már túlvagyok:)"

nem hiszem el (max, ha te alvaolvasó vagy, akkor hihető).

nem vagy túl.

hogy meg nem értetted az tuti.

javaslom, a meddő vita kerülése miatt
ezt hanyagolnyuk

(meddő vita:
te aszondod h olvastad és túl vagy rajta
én erre h tuti nem, mert akkor nem beszélnél, azaz kérdeznél sületlenségeket)
@valaki76:

írád, h
"Soha, sehol sem vált kizárólagos társadalom és gazdaságszervező erővé

A kérdésem továbbra is a következő

Miért a gondolod azt, hogy a jelenlegi (vagy a múltbeli) valóban létező gazdasági-társadalmi visszásságokért a kapitalista termelési mód felelős?

Hiszen ez sohasem volt meghatározóan domináns (vagy kizárólagos) társadalom és gazdaságszervező erő"

"A kérdésem továbbra is a következő"
tőlem ezt még nem kérdezted.

"Soha, sehol sem vált kizárólagos társadalom és gazdaságszervező erővé
+ [ Hiszen ez sohasem volt meghatározóan domináns (vagy kizárólagos) társadalom és gazdaságszervező erő ]"

ezt hogy érted ?
mire gondolsz ?
mi alapján jelented ki ?
www.168ora.hu/buxa/lengyel-laszlo-konyv-pretorianusok-kora-orban-kormany-essze-76618.html

"– Orbánt ismerve tudtuk: az első hónapok „feszesek” lesznek. Ami történt, meglepő volt, de nem annyira mulatságos. Ekkora fölény birtokában „lehetett volna elegánsan is csinálni”. Nem így történt. Ez Orbán természetéből fakad, vagy a helyzetből következik?

– Ez örök vitatéma. Az egyik fél azt állítja: Orbán mint ember, a Fidesz mint intézmény fokozatosan ilyenné torzult: mindent megtesznek azért, hogy az esendő demokratikus rendszert legyalulják.
- Ami be is következett...

– Ez az irányzat úgy látja: Orbánnak van egy titkos terve, amelyet napra pontosan kidolgozott.

– A kötcsei beszéd egyértelmű bizonyíték?

– Azt valóban elmondta. A másik iskola – a Kéri-, Babarczy-vonal – azt hangsúlyozza, hogy a Fidesz „normális magyar párt”: nem sokkal borzalmasabb, mint a többi, Orbán pedig pragmatikus, alkalmazkodó politikus.

– Ön viszont középen áll."

Csak en nem vettem eszre, hogy szurke kardigan ennyire kozepen allt? Vagy mondta is valahol, hogy azert nem lenne koser, ha a fijugnak 2/3-a lenne?
En ugy lattam, hogy szepen belesimul a Keri, Babarczy fele wishful thinkingbe.
@a szív fészkei:

a királynőnek jó ízlése van.

anno elküldte a vendégeket, lemondta a ...stb
ment Twin Peaks-t nézni.

(TP szintén abszolút kedvencem)
@a szív fészkei:

még tvinpíkszrű:

amúgy iszonyat zseniális abszurd humora van Lynch-nek (régen még volt, pl TP) ..

szóval a montipájtonokhoz és az angol abszurdokhoz is passzol a Twin Peaks :))
@Tóta W. Árpád:

"Nem a rendőröket bohócozta le, hanem a szakszervezetet. Nekem sincs ennél jobb véleményem a szakszervezetekről általában."

hirszerzo.hu/belfold/20110602_rendvedelmisek_orban_bejelentes

"Nem ment ki Orbán Viktor a Parlament előtt demonstráló rendvédelmi dolgozókhoz, pedig a szakszervezeti vezetők meghívták, hogy vegyen részt egy általuk szervezett rögtönzött "szociális konzultáción". Mint azt a kormányfő és az érdekvédők között lezajlott megbeszélések után Árok Kornél, a sztrájkbizottság vezetője a Hírszerzőnek elmondta, meghívásukra Orbán Viktor úgy reagál: "ezt a bohócügyi államtitkáromnak fogom átadni". Árok Kornél szerint "igen érdekes stílusra vall" a kormányfő megnyilatkozása."

A szakszervezeti vezetokkel eppen o "targyalt", tehat az nem a bohocugyi allamtitkarra tartozik.
A szakszervezeti tagokkal valo targyalas lenne a bohocugyi allamtitkar feladata. Tehat az egyszeru szakszervezeti tagok a bohocok, ha nem az osszes rendvedelmi dolgozo?
A legpozitivabb olvasata a dolognak, hogy majd bohoc lenne kimenni targyalni a neppel, tehat ez a bohocugyi allamtitkarra vonatkozik.
@szorokin:

Egy kissé összezavarodnak már a kommentek:)

Én erre reagáltam:

„itt kezdődik, h olvasnod kellene kapitalizmus kritikákat, nemcsak
kapitalizmust dícsérő szekértáborodbeliek írásait.....

ott kezdődik a hited, h hiszel a kapitalizmusodban.”

Légy nyugodt rengeteg kapitalizmus kritikát olvastam (igaz inkább mostaniakat, de azért pl. Engelst-t kellett olvasnom, a pl. manchaster-i munkásság sanyarú helyzetéről)

Sőt tovább megyek, lehet, hogy néhány évvel korábban közös platformon lettünk volna egy efféle vitában

De

Azóta sok víz lefolyta a Dunán. És az ember folyton változik… Új szemszögből lát bizonyos dolgokat… pl. szembesül azzal, hogy az ún. kapitalizmus-kritikák általában roppant felszínesek

keverik a szezont a fazonnal...

Az odáig oké, hogy baj van

Tényleg nagyon rosszul mennek rengeteg helyen a dolgok

Az elemzésnél kezdődik el a probléma…

Az alapfogalmaknál: pl. kapitalizmus…
@szorokin:

Pl. az alábbi fogalmak alapján

en.wikipedia.org/wiki/Capitalism

en.wikipedia.org/wiki/Mixed_economy

a kapitalista termelési soha sehol sem vált meghatározóan domináns (vagy kizárólagos) társadalom és gazdaságszervező erővé

ez történelmi tény

ehhez képest nagyon rossz a sajtója

és ez is érdekes (amire egyébként már korábban te is utaltál), hogy pontosan azok az államok merültek el nyakig a kollektivista álomvilágban akik csak felszínesen találkoztak a kapitalista termelési móddal

pl. a feudálkapitalista Oroszország vagy Kína
@valaki76:

jólvan tessék, kapásból:

az osztályharc fogalma

a tőke fogalma
a kizsákmányolás fogalma
a kizsákmányoló, a kizsákmányolt fogalma
a tőkés (burzsoá) és a tőkével nem rendelkezők (kizsákmányoltak) fogalma

egy, azaz egy darab ilyen (az illetőhöz fűzhető) szó/terminus már halhatatlanná tesz egy gondolkodót.

ÁM

pl a proletariátus &/v munkás(osztály) fogalma elavult (szerintem).
@valaki76:

"Soha, sehol sem vált kizárólagos társadalom és gazdaságszervező erővé
+ [ Hiszen ez sohasem volt meghatározóan domináns (vagy kizárólagos) társadalom és gazdaságszervező erő ]"

ezt hogy érted ?
mire gondolsz ?
mi alapján jelented ki ?
---------------------------

azt hogy linkelsz nekem erre 3 wiki oldalt,
...
ilyen erővel
linkeltem neked marx összest, és
a kap. kritikáit

és uff. beszéltem.

érted mire gondolok ?
@valaki76:

méééégeeecceeeeee...........

írád: "Soha, sehol sem vált kizárólagos társadalom és gazdaságszervező erővé"

"ezt hogy érted ?
mire gondolsz ?
mi alapján jelented ki ?"

ez 3, azaz 3 kérdés, nem linkeket v cikkeket várok,
hanem értelmesen összekapcsolódó szavakat, azaz mondatokat, a tiédet, vagy a te idézetedet, ..

ellenkező esetben Marx összes és az összes kap. kritika linkjeit tudom neked mindenre csak válaszolni.

és böff + uff
@a szív fészkei:

volt pl Andy spermaproblémája ..
a gettysburg újrajátszatása ólomkatonákkal és indiánfejdísszel..

az eccerre ijesztő/fenyegető és szánalmas elhülyült nyálátcsorgató Leo.

Leeland Palmer bekattanás/összeroppanás előtti nyuszikás dala
"mert a nyuszik és az őzgidák mind várják a majálist..."

+ a kedvenceim:
Tuskó Lady :D:D
áááááááááááá - imádom

a félszemű Nadine aki teljesen csendes függönyhúzási technikát fejlesztett...

és persze a baglyok nem azok amiknek látszanak - The Owls are not what they seem
www.youtube.com/watch?v=u7ONE4JrehQ
@szorokin:

Először is:

efféléket – Uff böff, stb:) – én is írhatnék neked:)

No de lényegre!

A vegyes gazdaság, mint fogalom mondd neked vmit?

Ha a piaci mechanizmust komolyan vennéd, akkor szinte mindent piaci alapon működtetnél.

Volt ilyen?

Nem volt.

Még a XIX. században sem volt.

Még a XIX. századi Anglia (Egyesült Királyság) se volt ilyen.

Talán a XIX. századi USA került ehhez az ideálhoz a legközelebb – és ez kb. 50 millió bevándorlónak tetszett… akik a lábukkal szavaztak…

Innentől kezdve a kapitalizmus-mumus handabanda elég gyenge lábakon áll…
@szorokin:

összekapcsolódó szavakat tőled se nagyon kapok:)
/kaptam:)
@valaki76:

vegyes gazdaság - en.wikipedia.org/wiki/Mixed_economy

ha így nézed a világot
nem volt semmi sem, ez alapján csak nem tagolni ill összemosni lehet
kapitalizmus sem volt
feudaléizmus sem volt
ókor se volt
kőkor és ősemberkor sem volt, hisz
az egyik ősember megosztotta a kajáját a többiekkel (pl h ne haljanak éhen, mert akkor egyedül ő könnyű préda lenne, szocialista/kom.)
máskor meg magtartotta magának (magántulajdon, kap.)

összemosógépezet, az megy
nem te csinálod, te csak alkalmazod, használod...

nyugodtan folytasd csak
ha nincs kapitalizmus, sosem, akkor nyugodtan felteheted a látszólag tudományos és objektív kérdéseidet

és nyugodtan indulhatsz abból a kezdeti állapotból/pozícióból, h a kapitalizmus nem is volt, nem is lehet

a kapitalizmus jó és szép, hisz mivel nem volt, minden bajról biztos valami más tehet (és ezt nagyokos módon kérdeztetem a másik embertől, akivel épp vitázik)

bullshit.
jav.:

feudaeé = feudalizmus
vitázik = ..zok
@szorokin:

Osztályharc = hülyeség

Nincs külön proletár és tőkés

Egyszerre vagy pl. munkavállaló és tőkés (pl. megtakarításod van, de elméletileg a nyugdíjalap is ilyen lenne)

a mai pénzügyi/gazdasági (vegyes gazdaság) rendszer érdekes vonása, hogy elsősorban a fix jövedelemből élők takarítanak meg (ők tartják bankbetétben a pénzüket, ill. kötelező alapon TB járulékot kell fizetniük, tehát mindenképpen tőkét kell felhalmozniuk... folyamatosan csökkenő értékű pénzben)

az ún. „kapitalista” (mára már nagyon zavarossá vált ez a fogalom) pedig úszik az adósságban és állandóan alacsony kamatok iránt sóvárog (a számukra elérhető kedvező hitelek pedig alacsony betéti kamatot feltételeznek a bankbetétek után.)

+ a megtakarításait (ha vannak ilyenek, bár inkább nettóadós ő is) pedig befekteti (tudja, hogy nem érdemes a pénzt bankbetétben tartani)

tőke fogalma – szvsz Marx semmit sem tudott a tőkéről…

kizsákmányolás – ez egy érdekes kérdés…

kizsákmányolás klasszikus értelemben hegemonisztikus viszonyt feltételez pl. rabszolga-rabszolgatulajdonos, jobbágy-földesúr

a munkavállaló-munkaadó reláció nem feltétlenül ilyen (persze ettől függetlenül nagyon csúnya dolgok lehetnek itt is)

kizsákmányolás kapcsán mit szólsz mondjuk a kommunista Szovjetúnió, vagy a kommunista Kína című rabszolgatelephez?

az ott éhező milliókhoz?

Az egykor létező kommunizmus katasztrofális morális/gazdasági csődjéhez?

„kizsákmányoló-kizsákmányolt”

Ez alapvetően hegemonisztikus viszonyt feltételez, pl. modern példa: Szovejtúnió…

„tőkével nem rendelkezők (kizsákmányoltak) fogalma”

Ez komplett baromság

A bankokat a fix jövedelemből élők töltik fel pénzzel… Ők kötik le a pénzüket, az általad kapitalistának minősített réteg jogi személyként rengeteg hitelt vesz fel és ezt azonnal befekteti.

Itt még most is alapvetően a bérből és jövedelemből élő réteg takarít meg.
@szorokin:

Ja éljen Marx a zseniális gondolataival együtt:)

Én végeztem:)

Döbbenet, hogy 70 év kommunista/szocialista kudarcsorozat után hisz még vki Marx zseniális munkásságában:))))

Marx a nagy közgazdász:))))

legyen!!!

Hallelujah!!!

Jó hétvégét:)
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/03/remhir/

"A felügyelet tiltott piacbefolyásolás gyanújával ma vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt, közölte Binder."

A Kosa a gyilkos, a Kosa a gyilkos!
@valaki76:

te meg hiszed, h sosem volt és nincs is kapitalizmus.

ja keveredik a kooperáció és a verseny.

ha keveredik tuti nem lehet az a rencer kapitalizmus.

tuti.

és így tuti nem lehet a kapitalizmus a hibás. hisz nincs is.

Hallelujah !

Neked is jó hétvégét !
@szerénységem: "hanem átrakja egy jól fizető, kellemes pozícióba"

...és ami a végkép tragikus, hogy egy a munkakörre valóban alkalmas, rátermett embert üldöznek el ezzel a munkahelyről.
Mindezeken túl a munka nem lesz jól ellátva, amitől adott esetben további tizek, százak vesztik el a munkájukat.
A végén az így működőképtelenné tett államigazgatás miatt a leépülő gazdaság láncreakció szerűen viszi csődbe az egész országot.

Csak mert gömböcke még hamm, még ezt is bekapta.

Csak hogy egy korábbi példámat előhozzam.
Az hogy közbeszerzésen a haverok cége nyer nálunk, az gond, de nem lenne még életveszélyes. Legfeljebb a dupla ár miatt fele annyi út és iskola épül. Kellemetlen, de lehet élni vele.
Amivel már nem tud a gazdaság megbírkózni, hogy a jó(!) cégek megrendelés híján csődbemennek, míg a haverok cégei dúskálnak. De a pénzüket nem beruházásokra költik, minek is, hiszen nem azért kapják a munkát mert jó főmérnököt, alkalmas szakembergárdát tartanak el, nem kell jó gépeket venniük, a régi lerobbanttal is nyerni fognak mindig. Inkább karinb tengeri körutakra költik a vezérek a pénzüket. Nincs hová befektetni, nem a pénztőke, hanem a kapcsolati tőke hozza az üzleti hasznot.

Na-na: a marxi képletek működnek még azért!

Vagyis a gazdaság egyik fele csődbemegy, a másik fele pedig versenyképtelenségbe pozicionálja magát. Az egész ország meg tönkremegy: a KGST modelből (kicsi kecskék fejik egymást) nem lehet megélni! Pedig a fidesz ezt a modellt általánossá és egyeduralkodóvá teszi.
@zeno18: "De pont az ellenkezőjét írtam, mint amit kiolvastál."

Bocs, inkább a válaszlinkek sora sérült.

Te is ugyanarra válaszoltál, amire én is, csak a te bejegyzésednél linkeltem (mert tévedni emberi... én meg egy jó nagy ember vagyok)
@valaki76: <<no és hol volt az a "mennyiségi felhalmozódás, minőségi ugrás"?>>

Egy értelmes ember elolvas 10 könyvet, ebből összerak egy 11-et. És lőn csoda (értelmes embert írtam!) a 11. könyv több, mint a 10 könyv együttese. Már rendszerez, más szemléletet tükröz valamiben értékesebb.
@szerénységem: "Nyíregyházára elzarándokolni egy Zalaegerszeginek bármilyen ügyben"

Hát ügyintézésre pestre járni is nagy pazarlás lenne!
A jó államigazgatás legalább megyeszékhely központra lehoz minden ügy intézési lehetőségét.

Én itt a háttérintézményekről beszélek.
Egy szakmai kutatóintézetről, egy adminisztrációs központról stb.
Pl. mi is indokolja, hogy egy kormányzati weblap (pl. eper.hu vagy gov.hu) fejlesztését, üzemelétetését BP-en kell végezni? A miniszter hányszor találkozik a fejlesztőkkel vagy üzemeltetőkkel?

Jó példa pl. a kir.hu, nézd meg a legalsó sort (lábléc): Győr.

Persze jó kérdés, hogy annak a pár tucat embernek, aki ezt csinálja, nem inkább a nyírségben kellett volna munkahelyet teremteni? Ja beszélni róla menő, tenni valamit az snassz?
@Waldi!: Magyarul fából vaskarika. Mit beszélek: Szent Vaskarika!
@valaki76: "de a „minőségi ugrást” talán meg tudod nekem világítani:) mármint hogy hol is kéne keresni azt…"

Nem értem minek kell mindent túlideologizálni.

Nézz körül.

Van 100 bolt. Aztán valami miatt (pl. egy tőkés felvásárolja) és átszervezi a rendszert, innen hálózat. [pl. teljesen más az imidzs, beszerzés, minőségbiztosítás, management, nagyker stb.]

Hát mi ez, ha nem minőségi ugrás.

Persze lehet a 100 céget ugyanúgy üzemeltetni, csak az nem működik, mert a mérettel átszerveződik, mások az érdekek, a módszerek és lehetőségek stb.
@Tóta W. Árpád:

na engemet ez b.sz fel, nagyon:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/03/malev_eu/

a Magyar Nemzet és Nép Légitársosága
akarom mondani Nemzeti Pénznyelője.

HASZNÁLJUK FEL A LEHETŐ LEGOKOSABBAN ADÓFORINTJAINKAT, FORDÍTSUK A NEMZETI REPÜLÉS és DINAMIKA SZIMBÓLUMÁRA,
a Malévre !!!

h miér idegel ez engemet, naddon ?

mert a Nép, az istenadta kb 90%-a sosem ült maléven,
sőt nem is szokott repűlni,
sőőőőt (megkockáztatom) nem is ült utasszállító repülőn.

Aki meg röpül, ha teheti fapadossal repül, óccsón.
A Malév nem fapados.

akkor kié ez a Malév ?

há nem a népé. ha a nép se ingyéé se pézé nem használja..

miért kell a népnek a Malév ?

miééé ?
@Tóta W. Árpád: "Nem a rendőröket bohócozta le, hanem a szakszervezetet."

Ezt miből gondolod? A szakszervezetekkel hajlandó volt tárgyalni, az emberek közé nem volt hajlandó kimenni, akik kint álltak a parlament előtt.

Nekem ebből nem az jön le, hogy szerinte a szakszervezetisek a bohócok, hanem hogy konkrétan a parlament előtt állókat becsüli ennyire.

Az hogy nekem ez jött le, az lényegtelen. Az összes hivatásosnak is ez jött le, aktív és passzív állományúnak egyaránt. Ez már talán kevésbé lényegtelen.
@eMeL: Ami teljesen internet-, illetve elektronikus-alapú, azt én is támogatom, hogy vigyék bármerre, felőlem lehet egy faluban is, csak kérdés, hogy van-e ott elég képzett munkaerő (másfelől meg persze kéne, hogy legyen, de rég nincs ott, mert elment oda, ahol van munkája).
Ezzel sajnos az a baj, hogy kurvára le vagyunk maradva, tudok olyan államigazgatási intézményt, ahol még az intranet se működik, ehelyett papírokkal koslatnak le-fel a harmadikról a negyedikre.
@eMeL: Urambátyám-rendszer van, ez Móricztól fogva nem szűnt meg, csak a cégért festették át időnként. És jöhet itt náci, komcsi, kapitalista multi, ez nem szűnik meg.
Rokonok - sose fogy ki az aktualitásból a regény.
@Tóta W. Árpád: @a szív fészkei: Amúgy nemcsak rendőröket szorongatják. A minimálnyugdíj a tervek szerint 12 ezer forint lenne.

Azt hogy ebből éhen dögölni se lehet, úgy akarja megoldani a KDNP, hogy a gyereknek jogi kötelessége ellátni (lakást fizetnie vagy magához költöztetnie, kaját vennie stb.) a szülőt.

Szóval a dualizmuskori (mert már a Horthy-rendszerben is atavisztikus volt) nagycsalád, ahol 3-4 generáció él együtt, ez a konzervatív álom.

Tüntetések.
Most beszélt 1 szócső a Magyar Királyi Televízon (ami ugyebár 1 közszolgálati médium)
1. a kormány egy oldalon áll a dolgozókkal, így nincs szükség érdekegyeztetésre (okés, 1. pont még... demagógiából 5-ös, de belefér)

2. A demokratikus normákba (!) nem fér bele, hogy a miniszterelnök nevét ilyen kontextusban skandálják ill. hogy képeket tűzennek ki, akasszanak fel.

Bazzeg. Mit csináltak 4 évig?

Demokratikus normák? MIVAN?
@zeno18: LOL. ezt mindjárt megnézem, és kirakom facebookra vagy valahova. annyira tudtam, h el fog jönni a nap, amikor kisütik, h a miniszterelnök mint olyan eleve tiszteletet érdemel.

tényleg azt hiszik szegény hülyék, hogy senki sem emlékszik semmire, nincs videó, nincs írásbeliség, csak a jelenidő. retardált, nyomorult, lúzer faszok.
@Tóta W. Árpád: Ceteris paribus igazuk van. De hogy csak ceteris paribus módon képesek gondolkodni, az jól jellemzi őket.
@szorokin: A vodka vagy ha arra nem fusssa, a borotválkozó arcszesz már nem oldja a stresszt elég jól arrafelé? Koncz énekelte, hogy "víz alatt, a víz alatt, csak az eső öt perc a nehéz". Na, ott van Volga anyácska meg a többi folyó, tenger, stb., még ásni se kell, meg ilyesmi...
@zeno18: ezt nyökögte Pintér is a tüntetésen: hogy ő ilyen stílusben, pláne - óh, irgalomatyja, ne hagyj el, mondom Arannyal - , az UTCÁÁÁN nem óhajt politizálni. Bahhh, görög Ibolya illemiskolájából most kiszabadult szüzike... Ők is mindent mindig parlamenti keretek között az ülésteremben, demokratikusan oldottak meg, sehol parlamenti népi körbehugyálás félévig, "várost égetünk megrendelésre ünnepekkor"-bt., polgári körök buszos szervezett felhozatala nem volt soha. Rájuk szakadhatna a magas ég már.
Na gondolhatnak holnap arra a búsongók, hogy lehetett volna még sokkal szarabb is. hvg.hu/Tudomany/20110603_trianon_rosszabb_lehetett_volna#rss

Debrecenben nem Kósa uralkodna pl.
@a szív fészkei: "Ezek meg miért mentek csődbe? Havernak nagy cimbik voltak, nem?"

Gondolom a pénzt lekaszálták, aztán elfüstölték.
A "cég" meg a valóságban egy életképtelen csődtömeg volt.
Így egyszerűbb: a pénzt kiszedték, a csődtömeget vigye más.
Ahogy elnézem a fidesz házatáját, azért a cimbik sem lehetnek biztosak benne, hogy egy hét múlva is cimbik lesznek (ergó tripla sebességgel kell rabolniuk).

A nagy cimbiség meg 8(!) éve volt, azóta lehet vannak új cimbik (lehet nem tejeltek a 8 év alatt folyamatosan, most itt az eredménye).
El vagyok magamtól ragadtatva, bocs: de mióta mondogatom, hogy a legfőbb partnerünk végül Tuvalu lesz, a sokáig így megyen itt minden????? www.origo.hu/itthon/20110602-diplomaciai-kapcsolat-az-oceaniai-allamokkal-kiribati-es-nauru-orulne.html
@eMeL: Ja, igazad lehet. Hát nehéz kenyér Orbán hangulatait kiszámítani. Már a nép ajkán különféle vicceskedések jelennek meg, amit én Németországból kaptam most meg!!!

"NÉP AJKÁN!

A gyerekek tanulják az iskolában a Nemzeti dalt. A tanárnő mondja nekik, hogy másnapra hozzon mindenki valami tárgyat, ami a verssel kapcsolatos.
Másnap jelentkezik az egyik tanuló egy karddal. Kérdezi a tanárnő:
-Ezt miért hoztad?
-Mert "Fényesebb a láncnál a kard, jobban ékesíti a kart..." - idéz a versből.
Egy másik tanulónál van egy lánc.
-Ezt miért hoztad?
-Mert "Fényesebb a láncnál a kard, jobban ékesíti a kart..." - idéz a versből.
Móricka is jelentkezik. A tanárnő szörnyülködve látja, hogy Mórickánál a felcsúti vezér fényképe van.
- Hát ezt miért hoztad?! - fakad ki a tanárnő.
- "Sehonnai bitang ember, ki most, ha kell, halni nem mer..."

Két ember beszélget:
- Te ez a felcsúti vezér mekkora színész!
- Igen, én is szeretném minél több darabban látni!
A felcsúti vezér felriad álmából. Kérdi a felesége:
- Mi baj, Vezérem?
- Jaj! Borzasztó álmom volt.
- Mi volt az?
- Képzeld, azt álmodtam, hogy dübörgött a gazdaság, az emberek jól éltek, megerősödött a forint.
- És mi ebben a rossz?
- Az, hogy már nem én voltam a Vezér.

A vezér ma folytatta az országos nemzeti konzultációja körútját. Egy kis falu mellett elhaladva, szolgálati autója sofőrjének figyelmetlensége miatt elütöttek egy disznót. A sofőr lefékez, és kissé riadtan kérdezi:
-Vezérem, most mitévők legyünk?
-Barátom, mi becsületes emberek vagyunk, nincs messze a falu, menj és kérdezd meg, hogy mivel tartozunk!Kis idő elteltével éljenző tömeg
érkezik, vállukon cipelve a sof őrt. A Vezér megdöbbenve kérdezi sofőrét:
- Mit csináltál, mit mondtál nekik?
- Hát én magam sem értem, én csak annyit mondtam, hogy én vagyok a felcsúti vezér sofőrje, és azért jöttem, mert elütöttem a disznót.
A felcsúti vezér a jósnőnél.
- Mondd, öreganyám, mikor fogok meghalni?
Jósnő nézi az üveggömböt, némi hókuszpókusz után megszólal:
- Egy nemzeti ünnepen fogsz meghalni.
- Úgy mondd, hogy itt vannak a jogászaim, de mikor, melyik évben, melyik napon?
- Az teljesen mindegy, fiam. Az a nap nemzeti ünnep lesz, oszt jónapot!

A felcsúti vezér és kísére te sétál a határban, amikor is látják, hogy egy egyéni gazdálkodó vet:
- Hé, paraszt, mit vetsz? - rikkant oda az egyik delegált. Az öreg hátranéz, látja, kik azok, köp egyet, majd folytatja munkáját.
- Hagyd már - szól oda Vezér -, bármit vet az öreg, úgyis a miénk lesz, meg a szavazatára is szükség lesz!
No, erre már megfordul az öreg:
- Kendert vetek, kötél lesz belőle, hogy ne kelljen többet szavazni!

- Hogyan kell értelmezni a himnuszt az új vezéri alkotmány hitvallásának szellemében?
- Jókedv el, bőség el."
@a szív fészkei: Nem a humor Himalája, de azért jelzi az elragadtatott utálatot már.
És lészen még nagyobb dugesz naponta ennek a csodás intézekdésnek a nyomán. Brávó.
@Tóta W. Árpád:

kalapemelés és hajbókolás legyen !
nőknek meg legyen megin pukedli !!!
ha nem adod meg a tiszteletet
1. munkatábor
2. agymosás/elektrosokk-terápia
ld 101-es szoba, brazil....
@a szív fészkei:

Tuvaluval tuti gyümölcsöző kapcsolatunk lesz/lehetne.
asszem megfognánk velük a zisten lábát
és végre lenne Magyar Nemzeti Összefogási Foci Sikerünk !!

(tuvalu csak nem verné ki a magyar válogatottat)
@a szív fészkei:

állás... igen.
érdemes volt taníttatni ezen ifjakat :D

ez az igazi befektetés.

és a haza felvirágzééééék

a paradicsom jövel és már közel
@a szív fészkei: :D:D:D

zsenyiáááá gondolatok :D

szívemből beszéltél :P

a halál a legjobb stresszoldó tevékenység, egyértelműen
@a szív fészkei: @Tóta W. Árpád: Hülyeséget írtam. Nem (is) 1 szócső mondta ezeket a magvas gondolatokat M1-en, hanem maga Szíjjártó.

Belőve valami új frizurával.
@a szív fészkei: Itt van amiről dumáltam:
mno.hu/portal/788326

Emellett csökkenteni akarják a nyugdíjakat.

Szóval visszatér a nagycsalád, mint szociális forma.

(Nem tudom, de szerintem emberileg nem egészséges X idő után a szülőkkel élni.

De biztos van valami udvari szakemberük, akik szerint ez a keresztény modell.)
Mondjuk a Szíjjártó is szócső. Csak nem 1 a sok közül. Hanem a FŐ.:S
@szorokin: Na, akkor képződjünk Tuvaluból:-D tuvalu.lap.hu/

Jelentése: Nyolcak összefognak, a legkisebb államok egyike, tehát mi hozzájuk képest bőven a Nagy testvér lehetnénk. Nem kellemetlen az a sok víz, de a globális felmelegedés nem tesz jót nekik... Majd kipróbálhatják az az első öt percet a víz alatt, az mennyire nehéz. DE addig is éljen és virágozzék Édesegy Koronás Hazánk és Tuvalu örök és megbonthatatlanja!
@zeno18: Na, azért Jockey Ewing, meg Bobby Ewing meg Lucy Ewing (Báthory Ödönke, Báthory Béla, stb. - emlékszik valaki a régi kabarétréfára?) is egy bokorban laktak az öregekkel abban a texasi ócska ranch-vityillóban... :-DDD

Felzárkóztunk hozzájuk, ez is baj? Mínusz dollármilliárdok az olajból, na az a minimális difi.
@zeno18: És bő sugárban árad ki rajta a fos. Már bocs, de magas labda volt.
@a szív fészkei: Viccet félretéve, szerintem szociálpszichológiailag nem 1 egészséges dolog.:S

De biztos valami nagy Pázmányos tudós megmagyarázza, hogy 3 generáció együtt élése maga a csoda.
@zeno18: "Belőve" - így helyesebb az állapotleírása nekije. :-D (miért nem tudom szeretni??? Én vagyok a hülye)
@zeno18: Hát főleg úgy nem, ahogy hallom: hogy munka nélkül maradt bő negyvenes pasi hazamegy a mama ágya mellé a felfújt gumimatracra, mert nincs máshol hely már a kis házban vagy a panelban... :-((
@a szív fészkei: Melósok.

A következő posthoz dobtam ezt, de beírom neked is.

(Külön tüntet a pedagógus, rendőr stb.)

És akkor jön még ez:

"Az azért gáz, hogy mindenki csak saját magáért aggódik ebben az országban.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=435753

Lássátok feleim szümtükhel, a gyári munkások is orbitális szopás tárgyai lesznek.

Túlórapénz helyett szabadság. Ez zseniális.

Sok helyen eddig csak a túlórapótlék segítségével lehetett MEGÉLNI. (családot eltartani stb.)

Állatok. Ezzel több ezer családot fognak tönkretenni.

A túlóra helyett szabadság.
=Mikor befut 1 nagyobb rendelés, akkor van (nagy) túlóra, amit nem fog rendesen megfizetni. Mikor pangás van, akkor meg elküldi majd szabira a melóst.

Zseniális.

Ebben az országban mindenkit csak a saját sorsa érdekel.

=Ezért megérdemeljük Bástya elvtársat. Komolyan."
@a szív fészkei: Épp azon meditálunk az urammal - most megy megnézni, mizu Orbánék kis meghittje körül ;-) - milyen népes delegáció özönlik majd Tuvalura meg a többi kis szigetecskére felvenni a flipp-flopp kapcsolatokat. Nem lehet azt elkapkodni, sokat kell a korallzátonyok környékén súlyosan uszizni és búvárkodni, aztán napozni koktélokkal, míg mindent alaposan felmérnek...
@zeno18: Bástya elvtárs legalább megijedt saját magától. www.youtube.com/watch?v=4TZGpE5ujSA Még aktuális is a vitáitokhoz.

Gigászi magasságokban van a maiaktól. Ne alázd őt.
@zeno18:

"Szóval visszatér a nagycsalád, mint szociális forma.

(..De biztos van valami udvari szakemberük, akik szerint ez a keresztény modell.) "

ez a hagyományos kínai modell.
ez a konfucianizmus egyik alappillére.

ezért (is) versenyképesebb a kínai gazdaság,
MAGYARUL MINEK TB, NYUGDÍJ, HA A GYEREK IS KIFIZETHETI.....

a globalizáció kiegyenlíti a különbségeket,
kínában a nagyvárosi jólszituáltaknál már van TB és valamilyen nyugdíjféle is

európában és usákiában meg szépen sorra szűntetjük meg/építjük le kínkeservesen elért szociális vívmányainkat -> LESZ NAGYOBB VERSENYKÉPESSÉG, és több ÉHEZŐ NYUGDÍJAS + ELLÁTATLAN de persze ellátható BETEG, ill (az éllátatlanság okánj HULLA [AZAZ KEVESEBB POTENCIÁLIS így vagy úgy (pl konfuciánus módon) ELTARTANDÓ NYUGGER]

ez a globalizáció egyik lényegi működése.
megin azok a frányaa zárhóójhelekk

NYUGGER] := NYUGGER])
@szorokin: Ettől még nem egészséges.
@zeno18:

mindenki holtában újra egészséges körülmények között élhet :))
@szorokin: Kösz, én bevallom akkor hallottam egyáltalán arról, hogy van olyan: Tuvalu, amikor láttam, hogy a weblapunkat onnan is megnézték. Na, akkor utánakurkásztam, mi is az a hogyishíjják... (Nem mindenki zsigerileg olyan művelt, mint itt a zöm, ugye...:-P)

DE lám, még így is utolért az orbáni nagyszabás engem, tehát vállon veregetem magam. Lehet, hogy olvassák ezt a blogot és merítik a sziporkaszörények ötleteit???
@a szív fészkei: érdekes kérdés

anno keményen nekimentem egy vastagbőrös poszt kapcsán a korkedvezményes nyugdíjnak
(ÉN HOZTAM FEL, komolyan)..
aztán mások is hozzászóltak persze
..
eltelt 1-2 hónap és a kormány bejelentett egy ilyen intézkedést

...lehet nem csak paranoid vok [ mert ismerem magam és hajlamos vok túl sok öf-ést kreálni, így első körben a saját gondolataimat szoktam erős kritikával illetni :P:D ]
ééés
tényleg olvassák a blogokat (vastagbőr, tóta, mandíner)-t
sőőt néha komolyan is vesznek néhány dolgot (véleményt, gondolatot)

szóval az a sejtésem, h igenis lehet/van gyakorlati hozadéka a blogolós/kommentelős faszreszelésnek a sajtreszelőn :P ...
idézek pár bekezdést, érdemes:

"utánanéztél h a rendvédelmisek ...stb spec közalkalmazottak hányan vehetik igénybe az ingyenes utazást ??

tudod nekem ez legalább annyira bicskanyitogató azok kedvezménye, akik
35..40 éves koruk körül nyugdíjba mehetnek
...és bazi nagy nyugdíjat kapnak, és mindenféle kedvezményeket kapnak, stb ...
nekem ez bassza nagyon a csőrömet..
..
tudom ők a haza hősei, de akkor is ...
akár 50 évig az átlagnyugdíj 3-4-5*ösét kapják,
mer akkora kibaszott nagy hős mind.
................................pfffffffffff
..
és nem a pár tucat valódi hősről van szó,
hanem egy párszaázezres rétegről (bár csak HASAMRAÜTÖTTEM, de sztem reális).

ééés igen ők is (sztem) ingyen utazhatnak."
------------------------------------

"de a minisztériumi apparatcsikok/csinovnyikok.
és a rendvédelmisek, a hadseregnél sokan, az NBH-nál, a nemzeti nyomozó hivatalnál
...ilyesmikre gondoltam, szerintem ezek egy része mehet korán nyugdíjba.
másik része késöbb, de (sztem) azok is többszörös összegeket kapnak.

nem ismerek forrásokat, de örülnék,
ha vki írna ilyeneket, azaz TÉNYEKET SZERETNÉK !"
@szorokin:

Ez lenne a „kapitalizmus”? :))

Ez a rendszer a jó öreg Bismarck-tól datálódik és ő találóan államszocializmusnak (Staatssozialismus-nak) nevezte:)

„Diese sollten weitgehend staatlich kontrolliert sein – zeitweise sprach Bismarck sogar von Staatssozialismus. Er wollte so „in der großen Masse der Besitzlosen die konservative Gesinnung erzeugen, welche das Gefühl der Pensionsberechtigung mit sich bringt.“[130”

de.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Bismarck#Sozialgesetzgebung_und_Staatsstreichpl.C3.A4ne
@eMeL:

és ehhez mi köze van Marx munkásságának?

Én ebben a tekintetben két semmiből felkapaszkodott „gyütmentet” emelnék ki

A Tesco kapcsán Jack Cohen-t (szegény, iskolázatlan lengyel-zsidó bevándorló szabóinasból átvedlett piaci kofa)
en.wikipedia.org/wiki/Jack_Cohen_(Tesco)#Career

A Wal-Mart kapcsán pedig Sam Waltont, egy szegény oklahoma-i farmercsalád sarját.
en.wikipedia.org/wiki/Sam_Walton#Early_life

Marx nem foglalkozott valódi, modern értelemben vett menedzsmentkérdésekkel.

Efféle földhözragadt, gyakorlat-orientált kérdések kapcsán szaktekintélyként általában hiányosan iskolázott, de nagyon tehetséges és sikeres vállalkozók kerülnek elő

Pl.

Olyan nulláról felkapaszkodott újgazdagok, mint Henry Ford vagy John D Rockefeller.
@szorokin:

„ja keveredik a kooperáció és a verseny.

ha keveredik tuti nem lehet az a rencer kapitalizmus.

tuti”

Inkább csak sejtem, hogy mire gondolsz itt (szociáldarwinizmus, öldöklően gonosz kapitalista verseny) és egy alapvető logikai hibát látok

A kapitalista termelési mód ugyanis nem öncélú mindent vagy semmit versenyről, hanem pontosan a kooperáció elmélyüléséről szól. (nem kéne ezt összekeverni egy boxmeccsel vagy egy sakkpartival)

A munkamegosztáson, a szakosodáson és a piaci cserén alapuló folyamatosan elmélyülő kooperáció a piacgazdaság lényege.

Ha eltekintesz a piactorzító hatásokról és a valódi kapitalista termelési mód logikai rendszerén belül maradsz, akkor a Marx által olyannyira elmarasztalt verseny és az ehhez kapcsolódó extraprofit nem a kizsákmányolásról, hanem a fogyasztói igények hatékony kielégítésén alapuló piaci sikerről szól.

És mint ilyen meghatározó szerepet tölt be a termelőeszközök hatékony allokálásában, kihasználásában.

Amely elengedhetetlen feltétel a társadalmi jólét folyamatos növeléséhez.
@szorokin:

No még erre is reagálnék:) (létező szocializmus versus marxi teóriák)

Benyomáson:

Minél inkább közel akartak kerülni a marxi kommunista teóriák lényegéhez, annál nagyobb volt a pusztulás… (pl. orosz hadikommunizmus, kínai „nagy ugrás”)

Minél lazábban vették ezeket, annál élhetőbb volt a létező szocializmus

Pl. a „legvidámabb barakk” fedőnéven futó "gulyáskommunizmusunk" élhetősége pontosan az ideológiai lazaságnak volt köszönhető, itt még az átlagnál is jobban elszabotálták a kommunista ideák erőltetését.
@valaki76:

„ja keveredik a kooperáció és a verseny.

ha keveredik tuti nem lehet az a rencer kapitalizmus.

tuti”

az a kommentem iróniárúl/szarkazmusról szól (akart szólni).

szóval félreértettél.
sebaj.
@valaki76:

most hagyjuk, alapvetően nem vok netközelben.
süti beállítások módosítása