W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A tűz csiholója

2011.04.12. 06:57 Tóta W. Árpád

Az elmúlt ötven év apróbb megtorpanásoktól és helyi anomáliáktól eltekintve egy sikertörténet volt az emberiség életében. Atom-világháborút megúsztuk, és nőttön növekedett minden, a világgazdaság legalább három százalékkal évente, a bolygó lakossága kétszeresére, és ahol akkor még az elektromos áramot sem ismerték, ott ma az idei mobilok árszintje okozza a legtöbb frusztrációt. Bele se kezdjünk a felsorolásba, hogy mi minden lett vidámabb, a kommunizmus bukásától az internetig benne van az egész életünk.

A világméretű fellendülésből szinte minden terület részesült: csodálatos, hajszálpontos fegyverek váltották fel a szőnyegbombázásokat, eldobhatóak és mégis puhábbak a pelenkák, nemcsak a számítástechnika, de még a 3D-gyorsítókártyák mindössze tizenöt éves fejlődése is lélegzetelállító léptékű. Legalább azokkal lehet egy kicsit űrhajózni.

Több mint feltűnő, hogy ebből a jövőt és jelent összemosó száguldásból éppen az űrhajózás maradt ki. Mert voltak az evolúciónak vesztesei, de az űr jelentősége megkérdőjelezhetetlennek tűnt, amikor Gagarin betette oda a lábát, sőt úgy látszott onnantól még évtizedekig, hogy az űr lesz az emberiség következő nagy története. Ki is találták ezekre az évekre az űrkorszak megnevezést.

Ezután már csak egy jelentős ugrás volt, a holdutazás. Jövőre lesz negyven éve, hogy utoljára ember járt ott. És azóta nem történt semmi jelentős. Az elérhető terület határa lényegében ugyanott van, ahol Gagarin kijelölte.

Űrben az igazság

De az ő hőstettének köszönhetően nagyon is jelentős változások következtek idelent. A Gagarin által felfedezett teret kényelmesen belaktuk, egymást érik a műholdak, amelyeket olyan természetességgel használunk, mint a hálózati áramot. A Föld birtokba vette az újonnan kijelölt felségvizeit.

Minderről Gagarinnak vagy a Szovjetunió Kommunista Pártjának csak halovány elképzelése volt. Természetesen az űrhajósok és a katonák kezdettől osztoztak a technikán, és a böhöm rakéták fejlesztése sem haladt volna így, ha nem alkalmasak mellesleg atombombák hordozására. De hogy embert küldjünk az űrbe vagy a Holdra, az egyáltalán nem volt szükségszerű, nem látszott a megtérülése, csak a remény, hogy valami jó sül majd ki belőle. Úgy is lett. És abban, hogy ez a mai napig történelemformáló esemény, mégiscsak szerepe volt annak, hogy nem egy robot ment fel, hanem egy ember.

Azóta konzervatívabban tervezünk, szeretné a befektető előre látni, hogy a marsi kolónia mikor hozza vissza az árát, és pontosan hogyan. Pedig erre nincs válasz, amíg meg nem próbálják, a szputnyikból sem lehetett egyenesen kikövetkeztetni a műholdas internetet és a vele járó forradalmakat. Általában az expanzió így működik, így járt Kolombusztól Einsteinig mindenki. Ők legfeljebb találgathattak, hogy mi lesz a felfedezésből, ma viszont csak hippik és egyéb bolondok mondják, hogy jobb lett volna nem felfedezni Amerikát vagy az atomenergiát. 

Terjeszkedni, hajózni, űrhajózni muszáj. Igen, a terjeszkedés mindig kockázatos. Idelent már a sarkvidékeken kívül minden foglalt, és ha azokkal is végeztünk, attól se lesz nagyobb a Föld. Nincs ebben a bolygóban semmi transzcendens, nem azért szeretjük. Csak egy darab kő ez itt, és ha nála nagyobb valamit akarunk építeni, akkor szerezni kell még köveket. És odakint szabad, gazdátlan még minden. 

Az űrhajózás elsorvadása nemcsak gazdasági és nyersanyag-problémákat hoz, hanem mentálisakat is. A bezártság senkinek nem tesz jót, egy fajnak sem. Eltompul, közönyös lesz, magába fordul. Motivációja megcsappan, a valóság felfedezését butácska mesékkel pótolja, sci-fi helyett fantasyt majszol, a csillagokkal a horoszkópja az egyetlen kapcsolata. Az a kisebb baj, ha viszonylag keveset tudunk a világegyetemről, de ha már nem is érdekel, az a klinikai agyhalál.

Az első űrhajósok megtolták az emberiség szekerét derakasan, ötven évig kitartott a lendület. Lassan ideje a törlesztésnek. 



Címkék: történelem ufó szovjet

411 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr82819315

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hello Gagarin 2011.04.12. 17:46:46

  Ma ötven éve repült az űrbe Jurij Gagarin. Vagy nem ma. Vagy nem is volt az űrben. Vagy valaki megelőzte őt. De tegyük fel, hogy igaz a sztori. Már az űrkorszak hajnalának megcáfolt vagy megcáfolhatatlan legendái világossá teszik: ez volt a hus...

Trackback: Gagarinra emlékezik a Google 2011.04.12. 12:27:15

Az első ember 50 éve repült az űrbe....

Trackback: A tűz csiholója 2011.04.12. 10:27:01

Az első űrhajósok megtolták az emberiség szekerét derekasan, ötven évig kitartott a lendület. Lassan ideje a törlesztésnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A Föld az emberiség bölcsője, de nem maradhatunk örökké bölcsőben."

Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
"Motivációja megcsappan, a valóság felfedezését butácska mesékkel pótolja..."

Jól látod, nincs ilyesmire se pénz, se motiváció. Az átlagember tudományos érdeklődése kb. addig terjed, hogy felvesszük a harcot a rák ellen Noni juice-zal. És ő szavaz. Áttételesen ő mondja meg, mire van pénz, mire nincs.
Minek küldjünk embert oda, ahol meghal. Azért vannak a robotok.
Nincs ott kint semmi használható. :-)

de komolyan: az emberi szervezet csak nagy áldozatok árán képes létezni a Föld bolygó felszíne nyújtotta biztonság és környezeti jellemzők nélkül.

egyelőre nincs kellő sebességű űrhajónk, megfelelő biztonságot adó bőrünk, ruhánk egyebünk, és nincs is reális úti cél, ahová el kellene repülnünk.

Az űrkutatás a mai fázisában nem emberes expedíciók, hanem automatizált rendszerek utazását jelenti.

valójában sok évig nem is lesz több, hacsak nem születik valami "NAGY ÁTTÖRÉS".

btw.: azt hittem az UFO-k lesznek ma napirenden....
Amúgy ja, érdemesebb lenne űrkutatni, mint háborúzni. Csak ez némelyik nagyonokosnak kellene, hogy eljusson az agyáig.
@Walter Melone: "de komolyan: az emberi szervezet csak nagy áldozatok árán képes létezni a Föld bolygó felszíne nyújtotta biztonság és környezeti jellemzők nélkül."

Ez nem fog változni később sem. Ha meg nem kezdünk vele valamit, akkor sohasem.
A kényelem mindenekfelett, ez a mai világ rákfenéje.
"És odakint szabad, gazdátlan még minden."

Erre ne fogadj nagy összegben. Most nyitogatják épp a Roswell-aktákat.
Magunkat ismerve, ha el tudjuk hagyni majd a Földet, akkor a jövő űrcsatákból fog állni, és bolygóbirodalmak kiépítéséből. Milyen szép is lesz, amikor arról olvasunk majd, hogy a Marson milyen összecsapások vannak éppen. :P

Gazdasági szempontból viszont lenne haszna, ha továbbra is erőltetni akarjuk ezt a mostani folytonos növekedésre épülő modellt. Az űrben lenne hová növekedni.
Számomra az a megdöbbentő, hogy az emberek az UFO-kban, a pálcás vízér kereső emberekben, a TV-s jósokban, stb. látják a csodát miközben pl. a HUBBLE űrteleszkóp valóban a tudomány az emberiség nagy csodája. A Google Earth-ben csak egy kattintás és olyanokat látsz, amit ember ( előző generációk)még soha. Ha úgy tetszik az Univerzumot, ha úgy az Isten teremtette világot. A HUBBLE az egész emberi tudomány eszenciája, lenyűgöző, zseniális. De mi történt tegnap a VV-ben??? :-)
Alapvetően az emberen kellene módosítani valamit, mert jelen pillanatban nagyon alacsony hatásfokon működik: a teljesítményéhez képest túl sokat eszik, iszik, lélegzik, űrít, és a bezártságot sem bírja túl sokáig, valamint az élettartama is igen rövid a nagy távolságok megtételéhez.(Ja, és még a súlytalanság és a kozmikus sugárzás sem tesznek igazán jót neki.)
Ki kellene fejleszteni valami űr-emberfajt, amely nem feltétlenül hasonlítana teljesen ránk, de életképesebb lenne a kozmoszban.
Ez pedig már genetikai módosításokat vet fel, amellyel igen ingoványos talajra érkeztünk.
Stephen Hawking már évek óta azt magyarázza, hogy húzzunk innen, még mielőtt valami katasztrófa leradírozza az emberiséget a Földről.
@Tóta W. Árpád: De könyörgöm, ilyet minek hamisít valaki?! Csak az állt a jelentésben, hogy "Az eset után 3 évvel valaki ezt mondta…" Vagyis amúgy se bizonyított volna semmit. Ilyet minek hamisítani??!!!

Amúgy szerintem ez a pár űrkutatás nélküli évtizedecske nudli, szerintem évszázadokat kibír az emberiség űrkutatás nélkül, aztán majd megint folytatjuk.

Egyszer úgyis rákényszerülünk, hogy folytassuk, és még akkor is évezredeink lesznek fejlődni, ami alatt kb. beláthatatlan, hogy mi mindent elérhetünk.
@különvélemény:
1. A Földön a legnagyobb katasztrófa mi vagyunk.
2. Az 1. folyománya: bárhová megyünk, előbb-utóbb lesz katasztrófa ott is.
@algi:
"Életét így tengi által;
Bár apái nékie
Mindent oly bőven hagyának,
Soha sincsen semmije.
De ez nem az ő hibája;
Ő magyarnak születék,
S hazájában ősi jelszó:
„Ej, ráérünk arra még!”"
@Walter Melone: "de komolyan: az emberi szervezet csak nagy áldozatok árán képes létezni a Föld bolygó felszíne nyújtotta biztonság és környezeti jellemzők nélkül.
"

-Ha az isten azt akarta volna, hogy repüljünk, szárnyakat adott volna.

-Még ha létezik is valami az atlanti óceánon túl, soha nem juthatunk el oda, és amúgy sincs ott semmi, amiért érdemes lenne odamenni.

-40km/h felett az ember nem közlekedhet, mert meghal, és amúgyis, minek?

-és még lehetne sorolni a hasonló erejű mondatokat a világtörténelemből.
@Cartman (ex Cartman):
Az emberiség legnagyobb katasztrófája a ferengi mentalitás.
"A bezártság senkinek nem tesz jót, egy fajnak sem. Eltompul, közönyös lesz, magába fordul."

Igen.
@Zelefánt: Ez már elkezdődött. Az, hogy robotokat küldünk a Marsra már a kezdete az új-embernek. A robot ugyanis antropomorfabb jelenség, mint hinnénk. Úgy gondoljuk, hogy a robot az valami furcsa és idegen dolog, miközben nem más, mint az emberi kar meghosszabbítása – talán épp azért idegenkedünk tőle kicsit, mert annyira hasonlít ránk. A robot közelebb áll hozzánk, mint egy csimpánz. A testrészünk. Bár távoli, de a testünk része.

Az emberek megoldják, hogy nekik kényelmes legyen a dolog. Nem embert küldtünk szívni a Marsra, ahogyan a jackaljzatokat se fúrunk a koponyánkba, hogy útközben szörfölhessünk a neten. Inkább feltaláltuk a wifi-t, meg a táblagépet.

Majd azt is kitaláljuk valahogy, hogy ha már felfedeztük a galaxist és automata bányászkolóniákat telepítettünk a Betelgeuse bolygóira, hogy idővel az elménket is elmenekítsük a felfúvódó Nap elől.

És szerintem úgy fogjuk megoldani ezt az űrutazás dolgot, ami ma nekünk eszünkbe se jutna. De szerintem nem úgy, hogy elküldünk egy ember valahova talán meghalni csak azért, hogy elmondhassuk, hogy embert küldtünk anélkül, hogy bármi olyat tenne, amit egy robot ne tudna megtenni.
A fúziós reaktort is megemlíteném, az is úgy maradt.

Meg a mesterséges intelligenciák és robotok is.

Magyarán a szcifi-írók tévedtek (lásd Űrodüsszeia, épp a Szovjetunió szűnt meg, űrhajó és AI viszont nincs).

De ez nem elbutulás szerintem. Az átlagember sose volt túl nagy ész.
@Zelefánt: a nagy távolság nem lehet akadály. csakis megfelelő űrhajómeghajtással és térugrással lehet meghódítani a világűrt.

@különvélemény: csak néhány ország foglalkozik az űrkutatással, a többi szarik bele, és rövidtávú célokat kerget, atombombát fejleszt, elpusztítani akarja a szomszédait.
az ilyeneket ki kell hagyni az űrkutatás áldásaiból.
Soha nem volt a világűr kutatása olyan intenzív mint manapság. Naponta több információhoz jutunk hozzá a világűrrúl mint az űrkutatás első 10 évében összesen. Egyszerűen arról van szó hogy ez már kevésbé érdekes (az átlagember számára) mint a hőskorban.

Mindenki tudja hogy Magellán hajója megkerülte a Földet. De az senkit nem érdekel hogy John Smith vezérigazgató évente háromszor körberepüli.
@különvélemény: Most rögtön küldjünk mindenhova embert meghalni? Ennyire türelmetlen vagy? Az űrkutatás jelenleg is folyik, magántőkéből pedig jelenleg is fejlesztenek újabb űrjárműveket. Vagy az kell, hogy zászlókat szúrjunk le hangzatos mondatok közepette? Az lenne az igazi? Szerintem csinálni is kéne valamit. Bányászni, kutatni, ilyesmi.
@Béla bácsi: Szívemből szóltál, még sok Béla bácsit!
@algi: Azert meg messze vagyunk attol, hogy az urkutatasban egy robot potoljon egy embert. Pelda erre a legutobbi mars-expediciok, ahol olyan dolgokkal szivtak tobb napot, amit egy ember masodpercek alatt megoldott volna.
@lyesmith: Pontosan. Sajnos az on-demand média még mindig gyerekcipőben jár, és így azt fogyasztjuk, amit elénk tesznek. Legalább is a legtöbben így tesznek. Ezért nem jut el sokakhoz az a rengeteg információ. De talán egyszer majd... :)
@algi:
"Most rögtön küldjünk mindenhova embert meghalni? "
Ne kezdjük ezt a fajta párbeszédet, nem vagyok túl jó a más szájába adunk demagóg dumákat, majd megcáfoljuk stílusban.
@algi: az űrutazás akkor lesz kézzelfogható, ha olcsóvá válik.
@magyar ember teli szájjal: Tévedtek az írók, bizony. Ma már durván cyberpunk világan élünk – csak épp nem vagdaljuk fel a testünket, ennyire betegek azért nem vagyunk. Sajnos épp ez a leglátványosabb eleme a cyberpunknak, úgyhogy észre se vesszük, hogy az okostelefonok, a vlogok, a netbookok, a táblagépek, a wifi korszaka az már bőven megfelel a cyberpunk technológiának. (Mi, magyarok meg elég pesszimisták vagyunk, hogy lássuk, a társadalom már rég cyberpunk.)

És a 2001-ben sem egy rendszeresített járattal mennek a Jupiterhez/Szaturnuszhoz, hanem egy rendkívüli expedíciót küldtek – ahogyan mi a kis guruló robotainkat küldjük a Marsra. Jó, nem monolitot keresünk, de ugyanúgy felfedezni megyünk – igaz, egy bolygópályával közelebb.
@különvélemény: Jó, akkor nem adok semmit a szádba. Reakciómat a következőre módosítom:

Szép vers, emlékszem rá általánosból. Sajnos a témához nem igazán kötődik, de a magyar költészetet mindig érdemes propagálni.
@magyar ember teli szájjal:

Tévedsz Általános AI lesz, már nem vagyunk olyan messze tőle. Hiszen vannak speciális AI akik már léteznek

- Deepblue a sakk AI.
- Nem tudom, hogy hívják AI ami most megverte az embert műveltségi játékban....

Rengeteg nagy vállalat használ korlátozott képességű, de önállóan döntő és cselekvő programokat (AI). A sci-fik szerint értelmezett AI sokkal hamarabb lesz a földön, mint emberszabású robot. Még mi is meg fogjuk élni az AI ébredését.
@algi:
Pedig az érzelmi töltése az ilyen expedícióknak nem elhanyagolható (mindenféle zászlók kitűzése a hegycsúcsokon, x-nép által meghódított új sziget/kontinens, stb.), hiszen új lökést ad a technológiai fejlődésnek is, mert egy csomó embert inspirál, hogy kutató/fejlesztő/és igen, hős lehessen.
(És a réges-régi hajósok sem lehettek benne igazán biztosak, hogy valaha visszatérnek a világ végéről, mégis belevágtak a kaland/lóvé/siker kedvéért.)

+

A Napban még pár millió évig van delej, de nekünk, földlakóknak igen kevés időnk van hátra, ha nem teszünk rendet abban a disznóólban, amit most magunk körül csinálunk. Előbb itt kellene egy nagytakarítás, az űr ráér azután is.

@Plumper_:
Abszolút igaz, de ezek a megoldások -- kiváltképp a térugrás -- egyelőre még az ábrándozás szintjén tartanak.
@algi: még jó, hogy Magyarországon a juppik, bankárok, cégvezetők stb. tudnak ilyen kütyüket venni. Őket elnyeli a kibertér, nekünk megmarad a normál világ.
@Szakyster:

persze, de ez akkor sem olyan egyszerű.

az emberi test egy viszonylag sebezhető, speciálisan erre a bolygóra tökéletesedett organizmus.

ha az ittenitől különböző környezeti hatások érik, hamar elhasználódik.

az meg nem tűnik működő alternatívának, h elmegyünk a Marsra és ott létrehozunk az ittenihez nagyon hasonló körülményeket.

tehát, amíg a szervezetünket nem tudjuk ellenállóvá tenni olyan hatásokkal szemben mint a -273°C hideg világűr, vagy egy mikrometeorit találat, esetleg egy napkitörés sugárzása, addig nem nagyon érdemes elhagynunk a bolygónkat.
@Walter Melone:
A. E. Van Vogt : Silkie!

A silkie-knek már űrhajó sem kellett.
Igazából a társadalmi berendezkedésünknek kellene egy hatalmasat változnia ahhoz, hogy az űrkutatás újra lendületet kapjon.

Amíg ebben a "képviseleti demokrácia" nevű dágványban hentergünk, addig kis túlzással csakis aprópénzre váltható kutatás és fejlesztés fog menni az olyan óriásprojektek mint egy Mars-utazás csak valamilyen kivételesen jó gazdasági időszakban fordulhatnak elő, amikor az USA-nak vagy egy másik óriás-államnak akad "elszórni" való pénze.
@Walter Melone: Mint ahogy az ember szervezet alkalmatlan elviseni a minuszsokfokos hideget, a 10kmes magassagot, melyseget, stb. Most tenyleg nem buvarkodhatok addig, mig nem nő kopoltyum?
"És azóta nem történt semmi jelentős. Az elérhető terület határa lényegében ugyanott van, ahol Gagarin kijelölte."

Árpád, ez nem így van. Először is, technológiai akadálya most sincs egy emberes Mars-utazásnak, csak pénz nincs rá. Ha van fölös pár milliárd dolcsid, te magad is megfinanszírozhatod.

Másodszor óriási eredmények vannak a világűr felfedezésében a távcsövek és képfeldogozó szoftverek óriási fejlődése miatt. Szintén óriási, hogy robotokat küldünk több bolygóhoz, akár leszálló egységet, akár műholdat, akár szondát. A Voyager 1 már elérte a naprendszer határát.
A robotok sokkal olcsóbbak (pl. nem kell visszahozni...), és a tapasztalat szerint az emberhez képesti fogyatékosságukat pótolja, hogy évekig képesek elműködni. Nyilván robotokkal fog folytatódni a naprendszerünk meghódítása, nincs is szükség emberek életének kockáztatására.

Az elmúlt bő 15 év nagy áttörése az exobolygók felfedezése, már most találtak több tucat föld-szerű bolygót azok saját csillaguk élő-zónájában. A felfedezések számait kivetítve csak a mi galaxisunkra, több milliárd föld-szerű bolygó kering a csillagok körül. Talán találni fogunk életet is. Nem ufókat kell elképzelni, meg értelmes életet, hanem primitív életformákat.

Szóval a fejlődés nem hogy nem állt meg, de gyorsabb mint valaha.
@algi:
A halogatás soha sem megoldás.
Japánban is köztudott volt, hogy lesz egy nagy földrengés, több dokumentumfilmet is csináltak róla, mi lenne, ha Tokió alatt rengene meg a föld. (sok a feltöltött talaj, elsüllyedtek volna a felhőkarcolók, kigyulladtak volna az olajfinomítók, stb.)
Szerencséjük volt, nem ott történt.
Ettől függetlenül semmit sem tettek, mert drága, meg ej ráérünk arra még.
Csodálkozom, hogy megváltozott a véleményed Árpi. Emléxem, volt egy posztod (lusta vagyok megkeresni :-) - ahol, ha jól tévedek, olyasmit írtál, hogy odakint az űrben nincsen semmi, tök felesleges abba borítani a pénzt, hogy kifelé repkedünk meg értelmes életet keresünk.
Örülök, hogy ma már te sem gondolod úgy - hiszen az űrkutatás szvsz egy borzalmasan izgalmas dolog, egy kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy magzat próbálna kikukucskálna az anyja hasából - hát összehasonlíthatatlan a két világ. Egyfelől idebent is minden adott ahhoz, hogy éljünk. Másfelől ki tudja, ez a bolygó még meddig képes eltartani bennünket. Felvetődik a kérdés: együtt pusztulunk-e majd vele, ha elfogy minden, vagy összejön addigra annyi tudás, hogy nagyon kevesek valahol egy erre alkalmas helyen újrakezdhessék. Lehet, hogy a föld sem egy bölcső, hanem egy köztes állomás - gondolok itt a piramisokban talált "szkafanderes" alakokról készült rajzokra, maja domborművekre stb. - és elképzelhető, hogy mi már egy újrakezdés eredménye vagyunk.
"a valóság felfedezését butácska mesékkel pótolja, sci-fi helyett fantasyt majszol"

No-no Kedves W! Almát a körtével??
@Szakyster:

de, búvárkodhatsz. azonban, ha a víz alá akarsz költözni hosszabb időre, nem volna hátrány, ha tudnál lélegezni odalent...
@Walter Melone:
Nem vagy te egy cseppet kishitű?
@asola:
Ha a XX. században a szarkeverők és pszichopaták nem kúrják szét Oroszországot, és ott is végbemegy a polgári demokráciába való átmenet -- az most mindegy, hogy cárral vagy anélkül --, és beindul a gazdasági fejlődés, sok minden egyéb is elkerülhető lett volna, de az a tengernyi hiábavaló pénz és erőfeszítés mindenképpen, amit a világ az ebből fakadó kelet-nyugati szembenállásra hiábavalóan kidobott.
Legalább egy évszázaddal tartanánk előbbre, és ehetnénk vénuszi uborkát, meg
használhatnánk olyan titánium légbiciklit, amelyre az van írva "Made On Mars".
@nabazzmeg: azok akár egy időutazás nyomai is lehetnek. ki tudja, talán 100 év múlva valósággá válik, először csak szigorúan titkos körülmények között, és visszamennek a fáraók korába is.
aztán megnézik, ki volt Jézus..
Gagarin óta csak kisebb tökéletestések voltak a felhasznált eszközrendszeren. Alapvetően nincs új, jól kihasználható, technológiai ugrást adó energiaforrás egy hatékonyabb űrhajóhoz.
De ötven év nem nagy idő. És lehet, hogy elméleti fizika szintjén már vannak elképzelések, csak még nem érettek a gyakorlati használatra.
Vagy nincs semmi használható, és akkor a kőolaj-atomkorszak után visszaesés következik. Lehet, hogy 7-8 MRD élősködő sok ennek a bolygónak, és valahogy lerázza magáról a felesleget, aztán aki túlél, fejlődhet tovább.
@Zelefánt: persze, meg repülő autó 2000-ben.
a zöld autók sem zöldek, és csak a gazdagok játékszere.
sehol nem vagyunk, és nem az ájfon a mérföldkő.
Ezt erdemes elolvasni: hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3giai_szingularit%C3%A1s
Arrol is szol, hogy hogyan tortenhet meg a valosagban a vilagegyetem meghoditasa.
-seci
@különvélemény:

nem hiszem.

nyilván lehet előbb utóbb építeni olyan rendszereket, amik lehetővé teszik a huzamosabb ott tartózkodást mondjuk a holdon.

de ezek törékeny kis oázisok lesznek csupán. a földi élethez hasonló életet egy ettől nagyban eltérő bolygón vagy holdon nem fogunk tudni élni.

ez sztem nem hit kérdés.
A jelenlegi formájában az emberi űrutazás teljesen értelmetlen és felesleges. Aki ezzel nincs tisztában, az nem sokat konyít az egészhez. Az semmit nem visz előrébb a tudomány terén, hogy Gipsz Jakab fejjel lefelé lógva nézi azokat a műszereket, amiket ugyanúgy a Földről is nézhetne. Mindezt egy közepes ország GDP-jét elpazarolva. Aki ilyesmire szavaz, az az emberiség (és saját maga) ellensége.
@bastian: korlátolt vagy, nagyon.
@Walter Melone: Az emberi szervezet már most sem az itteni körülményekre van kifejlődve, hanem az itteni körülmények+emberi technológia kombinációjára. Amerikában és pl Szingapurban már egy nagy csomó ember évente egyszer-kétszer merészkedik csak ki a légkondícionált környezetből.. Ennyi erővel akár egy űrhajón is lehetnének programozók vagy bankárok, vagy egy idegen bolygón. Annyi csak, hogy nem kell kimenni..
@Plumper_:
Arra gondoltam, hogy mindeddig mindenki egymás mellett/ellenében evezett, és most kifogyni látszik a szuffla, hiszen az űrhajózás nem olcsó mulatság.
De a sok elpazarolt szellemi/anyagi erőforrás egyesítésével az emberiség sokkal előbbre jutott volna.
És még mindig a gazdasági verseny motíválja a világot, egy őrült spirálban, amelynek tuti nem lesz jó vége, ahelyett, hogy nyomnánk egy resetet, és minden nemzet bedobná a közösbe azt, amilye van.
(Ez persze nem lenne világkommunizmus, hanem egy afféle Valóban Egyesült Nemzetek Szövetsége.)
Ehelyett meg van a nagy semmi.
@Walter Melone:
Az orosz űrállomás is remekül eműködgetett bármilyen elavult volt.
Nagyobb méretekben könnyebb stabil rendszert építeni.
Persze ehhez kellene egy űrlift, ami már nincs olyan messze.
A Marson is mielőbb meg kellene találni az életet, ha kialakult.
@bastian: "Mindezt egy közepes ország GDP-jét elpazarolva."

Ja, a mi GDP-nkből 5 mars kijönne.
Mi biztos a hatalmas országok közé tartozunk.

"Gipsz Jakab fejjel lefelé lógva nézi azokat a műszereket"
Te sem lehetsz túl tájékozott a témában, ha így képzeled az ember szerepét egy mars expedíción.
Igazad van.
Megpróbálom véleményemet 1 mondatba foglalni:
Amíg népszerűbb a történelem mint a jövőkutatás, amíg az embereket jobban izgatja, hogy mi volt ahelyett, hogy mi(t) lehet(ne) addig a dolog nem változik.
Lehet ehhez is háború kell. Hogy az embereket a jövőjük érdekelje ne a múltja.
@algi: Kurvasok embert küldünk ma is meghalni, ráadásul úgy, hogy annak semmi gyakorlati haszna nincs. Gondolok itt Iránra és Afganisztánra például... Ha a Mars-expedícióban veszti életét valaki, azzal lehet, hogy tett valamit az emberiség jövőjéért, értelmetlen háborúkban viszont csak értelmetlen halál van.
@különvélemény:
Űrlift...
Szerintem hamarabb találnak fel holmi antigravitációs elven működő szerkezetet, amely a jelenlegi rakétás küszködésnél sokkal egyszerűbben (és olcsóbban) képes elhagyni a Földet, mint hogy az űrlift megvalósítható lenne. (Már ha valaha is...)
@Zelefánt:
Az egyik adatait tudjuk, kiszámoltuk, szén nanocsövekből megépíthető, a másik scifi.
De ha szerinted úgy lesz, ám legyen.
@algi: viszont a 2001-ben a Föld körül, beleértve a Holdat is, már bőven van menetrendszerű közlekedés. Stewardesszel és AT&T díjcsomaggal.
@különvélemény:
Azt is kiszámoltátok-e, hogy mennyibe is kerülne, és azt is, hogy mi van akkor, ha bukik a mutatvány?
@Nikosi: az általános AI-tól fényévekre vagyunk, olvass utána.

A sakk egy logikus játék, látványos ugyan, de ez csak PR-szinten eredmény. Mint a Hanoi-tornyainak a megoldása HT-n a nyolcvanas években. Ha a Deep Blue interjút is adott volna a győzelem után, az persze más.

Watson, na az igen! Ez az első érdemi eredmény.

Big Dog, az is!

Bizonyos művégtagok is.

Viszont megbízhatóan használható hangfelismerés sincs használatban sehol!

Sem érdemi képkeresés (Google képkeresője a képhez kapcsolódó szavakból dolgozik) - nem véletlen hogy torz betűkből álló captchák is elég védelmet jelentenek a gépi "felhasználókkal" szemben.

De ezek csak fragmentumok, a lényeg, a megbízhatóan működő "tanuló chip" (a' la T2) nincs sehol.
Az űrkutatás tényleg a padlón van, eddig is csak a hidegháború hozta életre és az hajtotta.

A baj ott kezdődik hogy túl gyors volt és heves a folyamat. Ha 1 évente adagolták volna, akkor ma egy szavunk nem lenne.

1942: első eszköz ami a világűrt eléri: V2
1957: első eszköz orbitális pályán: Szputnyik-1
1961: első űrhajó orbitális pályán: Vosztok-1
1968: első emberek a Hold körül: Apollo-8
1969: első emberek a Holdon: Apollo-11

kész, vége semmi extra azóta

Azaz mégegy: pontosan 20 évre az 5 tonnás Vosztok-1 után, repült a Columbia űrsikló ami már 100+ tonnás volt.
Azóta se alkottunk az űrsiklónál hatalmasabb űrhajót, és egy darabig tervbe sincs véve. :S
Szóval most se Hold, se Mars, se kisbolygók, se hatalmas űrhajók nincsenek terítéken a következő 15 évben.

A Mars utazás meg a fúziós reaktor is permanens 15 év távolságra van mindig a jelentől, ez a baj. Mert basznak eleget költeni rá, Irakra meg Líbiára persze van pénz.

Végezetül a csillagászat viszont virágzó tudomány, hatalmas előrelépések vannak benne minden évben és sokat is áldoznak rá.
@Zelefánt:
Nem értem a kérdést.
Mi bukik?
Az ára meg jelenleg nem ismert, mert még nem tudunk elég hosszú nanocsöveket növeszteni, de napról napra hosszabbat vagyunk képesek gyártani.
@magyar ember teli szájjal: "az általános AI-tól fényévekre vagyunk, olvass utána. "

Akik ezzel foglalkoznak azok szerint nincs messze, van aki 20-25 évet mond, van aki ötvenet.
Erős túlzás a "fényévekre" kifejezés.
A nincs penz az urkutatasra dologhoz 2 dolgot szeretnek hozzafuzni.

1, A Hold raszallasra koltott minden dollar a 17x-et fialta az USA gazdasaganak.
2, Az egyetlen termeszeti katasztrofa amit meg tudnank elozni az ustokos vagy kisbolygo becsapodas. Ha a Tunguz becsapodas nehany oraval elobb vagy kesobb tortenik, akkor nem a szinte teljesen lakatlan Sziberiat, hanem az USA vagy Europa nagyvarosait kapja telibe, millionyi aldozatot kovetelve.
A globalis kisbolygofigyelo halozat koltsege 1-2 vadaszrepulo ara lenne. Az elterito technologia megvalositasa is hamarosan megterulne. Mit fognak mondani, ha egy 30 meteres szikla telibe kapja New Yorkot? Nem volt 1-5 mrd dollarunk a vedekezesre?
@Tóta W. Árpád:

Eléggé meglepett volna, ha az Univerzumot átszelő hiperfejlett csillaghajók holmi radarsugárzástól zuhantak volna le egy szántóföldön...

Ahogy Móricka elképzeli...
"Általában az expanzió így működik, így járt Kolombusztól Einsteinig mindenki. Ők legfeljebb találgathattak, hogy mi lesz a felfedezésből, ma viszont csak hippik és egyéb bolondok mondják, hogy jobb lett volna nem felfedezni Amerikát vagy az atomenergiát."

Hm. Kolumbusz esetében ugye arról volt szó, hogy a mesés Kína kincseiért indult.
A konkvisztádorok pedig hol a legendás aranyvárosokat hajkurászták, hol meg az örök fiatalság forrását. Magyarán minden esetben a haszon reménye indította őket útnak. Nem pedig találgatás. Hogy tévedtek az nagy mázli, különben tényleg soha a büdös életben nem fedezzük fel Amerikát!
Úgyhogy a párhuzam fennáll ugyan, de pusztán a jelen helyzetet igazolja. Nincs miért menni, tehát nem megyünk.

Légy nyugodt! Ha elterjedne, hogy a Mars felszíne alatt óriási kincsek(a "kincs" mibenléte mindenkinek a fantasy-ájára vagyon bízva) rejtőznek, már úton lennénk.

De ilyenről nincs szó. A puszta tudományos érdeklődés pedig ennél kisebb célokhoz is kevésnek bizonyult már.

Másik fontos tanulság Amerika feldezésének példájából. NEM állami expedíciók fedezték fel. Magánemberek akciói kellettek hozzá. Egyéni kezdeményezések. Melyekhez bizonyos államok nagy kegyesen hozzájárultak. És amelyekből az egyének hasznot reméltek!

Ez érvényes lesz a világűr meghódítására is. Az hogy Gagarin felment, mindössze egy kolosszális "ki köp messzebbre" verseny része volt. Nem több. Most már a magántársaságok kezébe fog csúszni a kezdeményezés. Remélhetőleg.
(Hacsak a kínaiak, vagy az arabok nem nyitnak új frontot.)
@Waldi!: van kisbolygófigyelés. az elkövetkező 30 évben nem várunk senkit. ezért nem pánikolunk.

@poszt: az űrállomás, az smafu? 1-2 éven belül fellövik az első magánűrhajót (jó, nem fog Földkörüli pályára állni, de mégiscsak kimegy). olyan űrtávcsöveink vannak, hogy csak na. a Voyager most hagyta el a Naprendszert, és még megvan vele a kapcsolat. a Marson már robotok vannak, és olynak a földi szimulációs tesztek emberekkel. Amerika kolonizálása 250(!) évbe került, amiből az első 50 kb. semmi sem volt. a 23. szazádban már napi marsi űrhajójárat lesz, türelem.
@panoz:

A fúziós reaktorral sajnos egyéb gondok is vannak, nagyon úgy fest, ilyen kisméretű plazmát egyszerűen képtelenség stabilizálni.
@Nathan D'Xantine:
A kínaiak már "úton vannak", majd ha az első "látványos" eredményeken túl lesznek, akkor talán az usa is összekapja magát.
@panoz: ez nagyjából pontosan így van, ahogy leírtad.
Nemrég volt a HC-n, hogy az űrutazás jelenlegi technológiája zsákutca. Mostanában a napszéllel kísérleteznek, egy-két nagyságrenddel nagyobb sebességet lehet elérni (a jelenlegi ismereteink szerint).
@is: "van kisbolygófigyelés. az elkövetkező 30 évben nem várunk senkit. ezért nem pánikolunk."

Lóf..., csak a "pályán" lévőket ismerjük, azokat sem mind.
Ha valami nem járt még erre, vagy régen tette és felénk tart, majd csak akkor fogjuk észrevenni, ha késő lesz.
@különvélemény: a Marson nem megtalálni, hanem kialakítani kell az élet feltételeit.

@Gery.Greyhound: Iránba kiket küldünk meghalni? csupa fül vagyok.

@biohazard: ionhajtóművel értek el sikeres teszteket.

@Nathan D'Xantine: az arabok nyitnak új frontot. úgy hívják: dzsihad.
Elképesztő az a tudatlanság, amivel a cikkíró és a kommentelők is bátran írogatnak hülyeségeket.

Azért nem fordítanak több pénzt az űrkutatásra jelenleg, mert minden hozzávaló ára töredékére esett.

A Virgin és más cégek magánűrhajói, a rendszeressé váló űrturizmus, az újabbnál-újabb űrtávcsövek, a műholdrendszerek kiépítése, felkészülés a Mars meglátogatására, önjáró és távvezérelhető robotok és szondák a világűrben, a számítástechnika globális elterjedése, ez mind semmi???

Nemár.

Tud-e az emberi elme olyat alkotni, aminek nem látja mintáját a saját környezetében? Nem tud.
Verne is csak a korabeli kutatók eredményeit népszerűsítette. És hová fejlődött azóta a scifi-irodalom?

Amiről álmodni tudunk, azt előbb-utóbb meg is valósítjuk, úgyhogy no para, lesz még háború a Naprendszer bolygószövetségei között, aztán ha túléljük majd lesz Naprendszerek közötti háború is.

Ha van valaki odakint, aki figyel minket, annak biztos jó műsor a földi állatkert.
bakker azért a marsjárókat nem hívnám nulla eredménynek

valaki írta, hogy de egy ember mennyire hamar megoldott volna ott bizonyos problémákat, amivel a marsjárók mennyit szöszöltek, az a baj, hogy a robot meg a robot mívoltánál fogva megold bizonyos default problémákat, pl. nem hal éhen, ott lehet hagyni, ha már nem kell, nem pusztul meg a sugárzásban, nem golyózik be, stb.

hiányolom a cikkből a magyar vonatkozást, pedig valamicske azért van, pl.
hu.wikipedia.org/wiki/Masat%E2%80%931
(magyar műhold, BME fejlesztés, leginkább tanulóprojekt)

hu.wikipedia.org/wiki/Puli_Space_Technologies
(google lunar xprize projekt)

tehát még MO-n, neked is, kedves olvasó, van lehetőséged támogatni az űrkutatást, akár csak az adód 1%-ának felajánlásával is
@Plumper_: "a Marson nem megtalálni, hanem kialakítani kell az élet feltételeit."

Előbb talán megtalálni kellene, ha van, vagy csináljuk a gyarmatosítást a hagyományos módon? Pusztuljon az őshonos?
@különvélemény: mikor jelenthetjük ki, hogy nincs ott élet? bárki bármikor mondhatja, hogy "de van, csak még nem találtuk meg".

ezzel nem azt mondom, hogy biztosan nincs, de lásd be, azt sosem lehet 100%-ra kijelenteni, hogy nincs, mert hátha pont kialakult egy replikálódó molekula tíz kilométerre a felszín alatt, amit nem vettünk észre.
@különvélemény: 50 éve is 50 évet mondtak. De ha mutatsz érdemi cáfolatot, arra vevő vagyok.
"De hogy embert küldjünk az űrbe vagy a Holdra, az egyáltalán nem volt szükségszerű, nem látszott a megtérülése, csak a remény, hogy valami jó sül majd ki belőle."

Hát, én úgy emléxem a hidegháború javában tartott. Az USA-nak meg nagyon is szükségszerű volt, hogy első legyen a holdraszállásban. Pénzt, egyebeket nem kímélve. Aztán a hidegháború végeztével annyiban is maradt az egész.
Most hogyhogynem valamiért a kínaiaknak "szükségszerű" a dolog...
kilencesjarat.blogspot.com/2011/03/az-orosz-mordor-milliardokat-termelo.html

Még földi körülmények között sem tudunk normálisan élni, mi a nyavajának menjünk még rosszabb helyekre. Még az is életszerűbb, hogy a tengerfenéken terjeszkedünk.
De egyébként minek terjszkedni?
"Az űrhajózás elsorvadása nemcsak gazdasági és nyersanyag-problémákat hoz, hanem mentálisakat is. A bezártság senkinek nem tesz jót, egy fajnak sem. Eltompul, közönyös lesz, magába fordul. Motivációja megcsappan" Kamu. "Valamivel indokolni kellett, hát kitaláltam valamit."
Szerintem meg indítsunk háborút a gyengébb országok ellen, felezzük le az emberiség létszámát. Magyarország gyarmatokat kapna Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Nem lesz itt eltompulás, lesz itt motíváció meg nyersanyag.
Szerintem várj egy kicsit, amíg kezdenek elfogyni a fontosabb ércek, és már a söröskupakokat is recikláljuk a szemétdombról. Lesz itt akkora űrverseny hirtelen, hogy beledöglünk.
Valóban, ki gondolta volna a holdraszállás idején, hogy a Mars meghódítására még kb. 80 évet kell várni. Sok oka van ennek, nincs űrverseny, nincs pénz stb. de akkor is. A kb. 80 év (ha nem több) még így is elképesztően sok.

Jómagam egy sci-fit írok (sajnos csak lassan), vagy inkább egy fantasztikus kalandregényt (nem fantasyt!), és abban 2192-re teszem a dátumot, amikor az emberiség egy távoli, földszerű bolygóra teszi a lábát. Korai?
@Plumper_: Te mit vársz? A 70 iq-s c***ny gyerek, vagy a bolti pénztáros használja majd ezeket a kütyüket? Igenis k. sokat fejlődtünk, 95-ben nem gondoltuk volna, hogy ilyen lesz az internet, hogy bárhol a civilizált világban csatlakozhatok rá egy zsebben elférő eszközzel. Ha jól nézem most is az internet nevű izén lévő fórumon beszélgetünk. Az hogy sokaknak nem elérhető, az emberi fajból ered. A legnagyobb hazugság a történelemben, hogy minden ember egyenlő. Egy lófaszt. Az emberek 90%-a biorobot. Arra jó, hogy a pár értelmes használhassa erőforrásként őket. Maximum. És ezért csapda a demokrácia. Mert egy primitív szavazata ugyanannyit ér, mint egy Nobel díjas tudósé.
@Archenemy:
Ha kialakult, amikor még ehhez adottak voltak a feltételek, akkor a talaj tele van élettel, vagy a nyomaival, csak le kell ásni.
Még senki sem ásott le, mert erre a robotok nem nagyon voltak alkalmasak.
Nem kell 10 kilométer, elég pár méter.
@magyar ember teli szájjal:
Minek cáfoljak neked bármit is.
Ezt mondják a szakemberek, te mást mondasz, ennyi.
Szerintem ez nem igaz, amit a posztíró ír. Az emberi űrutazásban nem történt komoly előrelépés, az űrkutatásban viszont rengeteg, pl: műholdak rengeteg fejlődést hoztak az emberiségnek navigáció, kommunikáció és egyéb területen.

Az emberi űrutazás költséges, veszélyes és értelmetlen, mindent meglehet robottal is csinálni az űrben, amit emberrel. Egyedül presztízs van mögötte, kérdés, hogy érdemes-e erre a célra erőforrásokat pazarolni, szerintem nem.
@El Zorro:
Földi idő szerint 2192, vagy az űrhajón utazók ideje szerint? :)
@wice: Nem a jelenleg használt (ismert) anyagok, energiahordozók csökkenése teremti meg, vagy kényszeríti ki a fejlődés útját. A kőkorszaknak sem azért lett vége, mert elfogyott a kő.
A Mars-expedíciót fel lehet úgy is fogni, mint egyfajta kolonizációt, illetve annak is az első lépését:

index.hu/tudomany/urkutatas/2010/11/16/80_szazalekkal_csokkentettek_a_mars-utazas_koltsegeit/

Természetesen joggal merülnek fel erkölcsi aggályok, de ha valakik önként jelentkeznének (biztos vagyok benne, hogy akadnának jópáran), miért nem érne meg egy próbát?
@különvélemény: két deciliter jég miatt álljunk meg? remélem, a grínpísz a lábát nem teszi oda.

@ö...mikó?: az internet nagyszerű, az biztos.
@FreeHungary:

Már rengetegen leírták ezt.
A NASA-ban mégis mindenki azt mondja, hogy az embereket egyenlőre nem tudják pótolni a kutatás során, csak embert küldeni drága.
A robotok nem helyettesítik az embert, azok csak célgépek.
Ha megváltozik a cél, akkor baxhatod, küldhetsz másikat.
Az összes Marsra küldött kütyü helyett már rég belefért volna egy emberes utazás,egy ásó a kezébe és rögtön előrébb tartanánk.
@különvélemény: persze, neked elég pár méter, de azt láthatjuk, hogy ilyen logikával ("lehet, hogy van élet, csak nem találtuk még meg") a végtelenségig lehet takarózni.

Nem azt gondolom, hogy te vagy ilyen, csak mittomén biztos lesz aki kijelenti, hogy de egy kilométeres mélységben lehet élet, vagy van élet, csak nem ismerjük fel a jellegét, vagy lehetne élet a jövőben, ha nem szólnánk bele, stb.
@Zelefánt: Cárszkoje Rásszíjában polgári demokratikus átmenet? Felvilágosult abszolutizmus maximum - ráadásul ha a Romanovok rásegítés nélkül omlanak össze, puszta anakronizmusból, az igen nagyot puffan, átmeneti kort képezve - erről nekem inkább hadurak jutnak eszembe, mintsem demokrácia, majd hadurak közül kiemelkedő vezér (tehát ua., mint így); ha pedig azért omlik össze a rendszer, mert a nemesek felvilágosulva nagyobb hatalmat szeretnének (vö. Mária Terkó felv. absz. vs. 1848 mínusz Petőfi és Táncsics, mert azok ilyen korai szocik, piros lobogókkal, meg világszabadsággal), az vagy visszacsatolásként ráadott volna egy istenes restaurációt (á lá France), sima abszolutizmussal, üldözött felvilágosodással, vagy nemesi diktatúra jött volna létre (ez meg baze, hogy hasonlít a lenini elit diktatúrájával, ami aztán megint csak vezérletbe fordult, ahogy ez is fordulna).
Max akkor lenne O.-ban polgári demokrácia (eleve ez milyen baromság, nem is volt polgárság, dzsentridemokrácia maximum, szegényapartheiddel), ha azt a cár szívjóságból engedélyezte volna. Ebben a csodásan jól alakult esetben válthatná napjainkban a nemzetközileg elszigetelt elitokráciát valamiféle demokrácia.

Cárokkal Gagarin nem megy az űrbe, maximum leszállítják a lóvasútról, mert nem elég nemes.
@Walter Melone: "nincs is reális úti cél, ahová el kellene repülnünk."

Az aszteroidaövezet tömve van olyan roidokkal amikből nagy mennyiségű ritka- és nemesfémet lehet kinyerni, így nem kell Afganisztánban bányászni a hegy alól vagy Kínával üzletelni.

Okosabb megoldás rámadzagolni a roidra egy elfekvő atombombát, eldurrantani és ezzel Föld körüli pályára irányítani aztán itt kibányászni belőle a jót mint háborúzni és magunkra hergelni a vallási fanatikusokat.

Ezzel az új ionhajtóművel még csak nagyon sokáig sem tart odajutni. A világűr kiaknázása szerintem elsősorban ipari érdek, csak utána társadalmi. A túlnépesedésre sajnos nem a kolonizáció a gyógyszer hanem a sok faktorral globálisan gerjesztett népirtás.
@magyar ember teli szájjal:
LOL
Nem gondolod, hogy én fogok neked bizonyítgatni, amikor marhaságot állítottál.
Ez az Internet, itt ha állítasz valamit, és azt megkérdőjelezik, akkor linkelj referenciát bizonyításul.
Addig a mondandód csak a fantáziád szüleménye.

Majd ha linkeltél, akkor majd én is megteszem, nem lesz nehéz, ne aggódj.
@különvélemény: A NASA-ban mi mást mondanának erre kapják a halom lóvét, nyilván az asztronauta szakszervezet se örülne :).
Az emberi mars küldetés költségét 100 milliárd dollár fölé becsülik, egy mars misszió pár száz millió legfeljebb 1 milliárd dollár, van különbség.
Tény hogy az ember rugalmasabb, de milyen áron: egyszerűrn nem költséghatékony.
@különvélemény: Mellesleg az, hogy rengetegen leírták már annak oka van...
@különvélemény: az űrutazás szempontjából jobb az ember, a robotika szempontjából jobb a robot. a robotika fejlődésére jelen pillanatban nagyobb a gazdasági nyomás.
@biohazard: A kőkorszakkal felesleges összehasonlítgatni a jelenlegi helyzetet. Teljesen más szitu volt, abból lehetetlen extrapolálni. A fejlődés lehetősége már most is megvan, de az űrkutatáshoz iszonyatosan nagy erőforrások kellenek. Ahhoz, hogy ezeket tényleg érdemes is legyen befektetni, tekintettel a megtérülés kockázataira, szükség van valamiféle nyomásra, puszta lelkesedésből és tudásvágyból senki se fogja megtenni. Nekem jelenleg a nyersanyagigény tűnik a legvalószínűbb indoknak, ami a naprendszer bolygóinak felfedezése felé tolja majd az emberiséget.
@FreeHungary: arról nem beszélve, hogy ha egy robotos hajó lezuhan, amire ugye jó esély van, hát akkor na bumm oda egy robot, de a megdöglő űrhajósok nem tesznek jót a presztízsnek
"Az űrhajózás elsorvadása nemcsak gazdasági és nyersanyag-problémákat hoz, hanem mentálisakat is. A bezártság senkinek nem tesz jót, egy fajnak sem. Eltompul, közönyös lesz, magába fordul."

:-)) Ejj, de ismeros.

Asimov: A Halhatatlansag halala
@Archenemy:
Az a grínpísz, de3 azok hazugságokra építenek minden kampányt.

A Földön mindenhol van élet, így feltétezhetjük, hogy a Marson is így van.

Ha leásunk egy "védett" rétegbe, amihez nem kell sok, és ott nincs semmi, akkor nyomhatják a hülyék a dumát, akkor sem fog senki tovább keresni.
@Archenemy: Hát igen, egy robotot újra meg lehet építeni, egy embert nem. Nyilván sok vállalják a kockázatot, de minek ha nincs rá szükség
@FreeHungary:
30-40 milliárd, és ne feledjük, hogy a nyereség sokkal nagyobb.

Egyrészt folyamatosan dolgoznak, oda vissza úton is, ami rengeteg mikrogravitációs kísérletet jelent, másrészt összehasonlíthatatlanul hatékonyabbak a Marson, harmadrészt vissza is hoznak cuccot, negyedrészt óriási propagandaértéke van, ami pénzben nem igazán kifejezhető.

Ha találnak életet, azt úgy is ide kell hozni a Földhöz vizsgálatra.

Na ezért mondja NASA, hogy nem pótolható az ember.
jó cikk, de konkrétan milyen előrelépésnek kellett volna megtörténnie, ami nem történt meg, mi lett volna az "elvárható ütem"?
50 év tudományos fejlődési távlatokban kevés idő. a mesterséges intelligencia kifejlesztésének pl. biztosan maximum a hajnalán vagyunk, de a 0-ról az 1-re lépés már megtörtént, és ha belegondolunk, h ez még a primitív fázis, szédítő, mi jöhet még. (pl. en.wikipedia.org/wiki/Swarm_robotics , ezek a robotok már arra is képesek, h egymással kommunikálva és kooperálva újszerű problémákat oldjanak meg, pl. egy előre nem látott terepakadályon való átkelés). 100 éve (nagyapáink születésének idején) mennyire tűnt vajon életszerűnek, h megfizethető összegért 750 km/h-s sebességgel Budapestről 2 óra alatt Londonban vagyunk...?
sci-fi korban élünk, de pont mivel benne élünk, nem tudjuk értékelni a fejlődés valódi ütemét, azt csak távlatokban lehet megítélni.
@fedkvas:
A robotika köszöni jól van.
Semmi szüksége marsjáróra a robotikának, akkor is tudtak félig-meddig autonóm vezérlést, mégsem csináltak a marsjárókra.

Teljesen mások a tervezési szempontjai egy ipari robotnak és egy űrrobotnak.
@különvélemény: Hát a 30-40 milliárd se kevés, ha arról lenne szó hogy ennyi plusz pénz megy űrkutatásra akkor támogatnám.
Ha viszont meglévő kutatásoktól vonná el a pénzt akkor ellene.
"És azóta nem történt semmi jelentős"

Nem hittem, hogy ezt megélem...
Tehát az elmúlt 40 évben nem történt semmi jelentős, mert nem küldtek a Holdra x+1. embert - milliárdokért?
Tehát SEMMI, hogy elértük a Naprendszer bolygóit, rendkívül sok információt szereztünk be a Merkúrról a Vénuszról vagy a Jupiterről, holdjairól, de idevehetjük az Uránusz, Neptunusz és a Szaturnusz vizsgálatát.
Jártunk kisbolygón, megnéztünk közelről üstököst.
Komplett térképünk van a Holdról és a Marsról, utóbbin régóta robotok dolgoznak.
Kijutottunk a Naprendszerből...
Előttem említették a Hubble távcsövet - segítségével és más további űrberendezéssel többet tudtunk meg a Világegyetemről, mintha 1000000000 ember utazgatott volna a Holdra!
Ja és ne feledjük, volt egy MIR űrállomás, rajta számos világszenzációt jelentő kísérlet. Van egy nemzetközi űrállomás, melyen folyamatosan emberek dolgoznak, kutatnak, és persze már éppen kivonják az űrsiklókat is.
Van európai teherűrhajó, van kínai és japán holdkutatás...

Tehát SEMMI sem történt az évtizedek alatt?
@különvélemény: jaja, értem, én is így látom kábé...

most már csak az a kérdés, hogy mit teszünk akkor, ha mégis van ott három mikroba
@különvélemény: dinamikus környezeti körülményekhez való alkalmazkodás. szerintem amiatt illeszthető az ipari robotikába, a dinamikus változásokra reagáló, eszközgazdag szoftver miatt.
szvsz igen jól jönne az ipari robotikában egy olyan szoftver, ami ad1, kapcsolatban áll olyan szenzorokkal, melyek közvetítik az új körülmény mibenlétét, ad2, ezt képes értelmezni, ad3, képes kitalálni, hogy mire van szüksége, ad4, irányítása alatt állnak olyan szenzorok, melyek meg tudják határozni, hogy hol van ez a dolog ami kell, stb. addig amíg injektálja a szükséges dolgot.
szerintem ez párhuzamba állítható egy világgazdasági mutatók alapján korlátozottan önálló gyártástervezést és -fejlesztést megvalósító ipari robottal.
@AczélGyuribácsi: A poszt "az ember az űrben" témakörrel foglalkozik, felesleges többes szám első személyben beszélned róla, amit leírtál, annak töredékét sem "csináltuk" meg mi, emberek.
@panoz: Csillagom, Te ragyogó hidegháborús propagandista lettél volna!
Hogy tonnákban mérjük a fejlődést?
Hogy a fúziós reaktor miért kerül ide?
És azonnal jön az irakozás..?

OK, akkor mire költsünk?
Fejlesszünk 200000 tonnás járműveket?
Vigyünk 1 darab embert Y távolságra?
Vigyünk Y darab embert a Holdig? (7-es busz)

Csodás a kijelentő módba csomagolt ostobaság!
@is:

Alig tobb, mint hobbiszint ami jelenleg van. Az, hogy nehany evtizedig nem nagy a veszely arra vonatkozik, amit ismerunk, de ez edeskeves. De semmi biztositek arra, hogy nem talalnak egy busz meretu sziklat holnap, aminek az orrara Budapest van irva.
Jelenleg a Nap felol erkezo targyakra teljesen vakok vagyunk, mivel nappal nem lehet megfigyelest vegezni, ehhez muhold kellene. Eszre se vennenk, ha belulrol jon valami. Masreszt a kulso naprendszerbol erkezo ustokosok teljesen random palyan erkeznek es mar jelentos sebesseggel erkeznek hozzank, honapok, max. 1 evunk lenne valamit kitalalni, ha kiderulne, hogy egy vadonat uj ustokos a Fold fele tart. Tenyleg meg akarjuk varni, amig bekovetkezik?
2008-ban a 2008 TC3-at mindossze 20 oraval a Nubiai sivatagba torteno becsapodas elott fedeztek fel.
@fedkvas: jó persze, a jelen marsjárók erre nem képesek, a dinamikus változások előre fel vannak térképezve nagyrészt, "spekulatíve".
Árpinak abban igaza van, hogy a mostani nem elhanyagolható történések kevésbé látványosak. Eleve a robotok nem mozgatják meg annyira a népet, a marsjárók pár hétig voltak csak címlapon, pedig tudtommal az egyik még mindig működik.
Én emellett falom az űrkutatással kapcsolatos híreket, de azért jó lenne, ha az életemben még ember szállna a Marsra...
"ma viszont csak hippik és egyéb bolondok mondják, hogy jobb lett volna nem felfedezni Amerikát"

Úgy látom az indiánokat sajnos nem kérdezted.

Kolombusz meg nem fedezte fel Amerikát, mert akkor az már rég fel volt fedezve. Ha művelt lennél tudhatnád.

Amerikát Leif Erikson fedezte fel. Ráadásul ő tudta is hova megy, tudta már akkor, hogy Amerika ott van, - mert 986-ban Bjarni Bjarni Herjolfsson már járt Amerika partjainál csak nem szállt partra - 'nem úgy mint az a lökött Kolombusz, aki ha tudta volna mekkora a Föld el sem mer indulni.

---

Az űrhajózással meg az van, hogy nem kerget a római, a Hold meg a többiek 50, 100 év múlva is ott lesznek. Nagyon sokba kerül az űrkutatás, míg az összes "fejlett" ország a végletekig el van adósodva. rég felélték a jövőt évtizedekre előre.

Szóval szép meg hasznos, meg fontos az űrhajózás, csak éppen pillanatnyilag van pár nagyobb prioritású megoldandó probléma itt a Földön.

Magyarországról meg amúgy is kár és nevetséges pattogni az űrkutatásért, amikor az országnak arra sem telik, hogy belépjen az ESA-ba az Európai Űrkutatási szervezetbe, mert sokallja az évi 1-2 millió eurós tagdíjat.

Amíg Magyarországnak nincs évente 1-2 millió eurója sem űrkutatásra, addig kuss van.

Üres locsogás ez az űrkutatás fontosságáról. Addig fontos a csak a rajongóknak, ameddig nem ők fizetik a költségeit.

Te mennyivel is járulnál hozzá anyagilag az űrhajózáshoz? Ja hogy nulla a harmadikonnal!

Hát annyiból nem lesz meghódítva a világegyetem.

Ha ennyi sok felesleges pénz van, akkor talán az államadósságokat lenne célszerűbb csökkenteni. Világviszonylatban is.
@különvélemény: Földi idő szerint 2192 :)
De az emberek nem évekig utaznak majd, hanem egyfajta "térbeli ugrást" hajtanak végre. Másképp nem nagyon menne az óriási távolság miatt, lássuk be. Esetleg fénysebességgel utazva (ami lehetetlen, ha jól tudom), vagy hibernálva. Mindkét esetben túl sok idő telne el a Földön, amit én a sztori miatt eleve elvetek.
"Térbeli ugrás"... aha, kicsit kommersz ez így, de a lényeg a részletekben rejlik.
@biohazard: ja tehát csak azt csinálja az ember akkor, amit a kezével személyesen csinál, értem

akkor felhőkarcolókat sem épített az ember, mert azokat is gépek meg szerszámok csinálták

de még ezt sem én írom, hanem a számítógép billentyűzete, tehát nem én
@Waldi!: Azért statisztikailag kicsi a valószínűsége, hogy asszteroid csapásban halljon meg valaki. Én a helyedben a ráktól vagy autóbalesettől jobban félnék, mint ettől.
Majd a második Széll Kálmán programban erre is odafigyelünk
@panoz: "kész, vége semmi extra azóta"

Évi mintegy száz űrhajó hagyja el a Földet. Folyamatosan dolgoznak emberek a Nemzetközi űrállomáson. Űrjárművek eljutottak minden naprendszerbeli bolygóhoz. Több bolygóra leszáltunk, és több évig tartó felderítő programokat hajtottak végre más bolygók felszínén. Leszáltak üstökösökön, kisbolygókon. Több tucat meghajtó rendszert fejlesztettek ki, melyek a rakétameghajtásnál jelentősen gyorsabban képes eljuttatni idegen bolygókra az embert vagy a robotokat. Magányos felfedezők helyett ma már turisták is eljuthatnak a világűrbe.
@Akitlosz: "Amerikát Leif Erikson fedezte fel."
+
"Úgy látom az indiánokat sajnos nem kérdezted."

tehát akkor az indiánok fedezték fel
Nem olvastam végig a kommenteket. Egy apróság: a mobilkommunikációt, műholdakat legalább annyira, sőt talán jobban köszönhetjük egy osztrák származású amerikai filmsztár, szexszimbólumnak Heddy Lamarnak.
A II. világháború alatt ő találta ki azt a rendszert (eredetileg tengeralattjárók kommunikációjára), aminek elvein a mai műholdas és mobilkommunikáció alapul. Akit érdekel, bővebben erről a Keresem Heddy Lamart c. dokumentumfilmben.
számomra mindig vicces az újságírói elégedetlenkedés. pedig személy szerint mennyit tett az ügy érdekében, pl. hetente bepötyög 30 sort aztán nézi milyen sok komment jött, cseppet sem eltunyult. tényleg érthetetlen miért nem a marsról kommentelek már
Az Everest "meghódítására" dollár miliókat és sok emberi áldozatot fordítanak. Ha megkérdezik az alpinistákat miért kockáztatnak és költenek erre, a klasszikus válasz "mert ott van". Miért kéne a Marsra menni? Mert ott van.
@biohazard: Jól esett a tudományos kioktatásod, most, hogy az űrkutatás területéből mindent tudsz, ajánlom figyelmedbe a szövegértelmezés kérdéskörét!

Lássuk csak, TWÁ írta:

"Jövőre lesz negyven éve, hogy utoljára ember járt ott. És azóta nem történt semmi jelentős. Az elérhető terület határa lényegében ugyanott van, ahol Gagarin kijelölte."

Ha figyelmesen elolvasod az én kommentemet, akkor talán számodra is kiderül, hogy az TWÁ KÖZÉPSŐ mondatára a reakció!
Igen, poénkodhattam volna azon is, hogy tudtommal Gagarin nem járt a Holdon, tehát az elérhető terület határát nem Gagarin jelölte ki, hanem kicsit később a Hold utazók, sőt a Hold megkerülők!

De én kizárólag arra reagáltam, hogy az emberi ŰRUTAZÁSOK leállítása egyáltalán nem jelenti azt, hogy azóta nem történt semmi jelentős! (az űrkutatásban)
Még ha az emberes űrkutatásra szűkítjük is a kört, akkor is ostobaság a kijelentés, mivel - ahogy utaltam rá - volt egy-két űrállomás project, volt/van űrsiklós utazás (annyian korábban nem voltak egy-egy űrjárműn - tehát előrelépés...)

Persze, ha a szerző pontosan meghatározta volna a mértékegységeket, hogy miben, mennyiben és mekkorában kell lépéseknek történnie, akkor érthetőbb lett volna a dolog, de így...
Na jó, ha a tudomány megtárgyalásának alapja a sci-fi meg a képzelet, az más kérdés.

De a fikázásodra is válaszolok:
Valószínűleg a sci-fi rajongók vágya, hogy a féreglyukakon távol galaxisokra jussunk el atomhajtóműves, antigravitációs lakó-űrhajóinkon, ahol kaszáljuk a búzát stb.
Viszont a realizmus igenis a feleslege pénzpazarlás ellen van, az automatizáció, a robottechnika, a mesterséges intelligencia fejlesztése mellett.
Lehet, hogy más írókat kedvelünk, de nem mindegyik sci-fi regényben az ember a hős! Asimov például előszeretettel "robotozott"...
Szóval a "világ" jelenleg - számomra szimpatikus módon - az automatikus eszközök fejlesztése irányába halad. Lásd repülés.

És persze amikor azt írtam, hogy eljutottunk, az nem azt jelentette, hogy ÉN jutottam el a haverokkal...
@különvélemény: Ebben téved az öreg. Miétr kellene innen elhúzni. Nem kellene esetleg élhető állapotban tartani a bolygót?

BTW, hova? Mivel? Jelenlegi ismereteink szerint az emberi reprdukció igényli a gravitációt. Ergo egy Földhöz hasonló bolygó kellene...
"sci-fi helyett fantasyt majszol"

URAM, IRGALMAZZ!
Einstein nem fedezte fel az atomenergiát. Ha mindenképp nevesíteni akarod a felfedezőjét, akkor Enrico Fermi vagy Szilárd Leó (bár inkább egy csoport tudós fedezte fel).
Einstein mindössze levelet írt: egyet, hogy legyen atombomba, és egyet, hogy ne vessék be.
Illetve magyarázatot talált a fényelektromos jelenségre, ami nagyon meglendítette a magfizikai kutatásokat.

Félreértés ne essék, nem becsmérelni akarom Einsteint, de van neki elég érdeme a relativitáselméletből, Fermit, Szilárd Leót Oppenheimert vagy Teller Edét meg alig ismerik.
@Szakyster: Ezek egyike sem természettudományos alapokon nyugvó kijelentés, ergo irrelevánsak...
@Akitlosz: Ha az összes ország el van adósodva egymásnak az csak azt mutatja hogy az adósságuk virtuális. A jövőt nem lehet felélni mert az elkötelezettségek felülírhatók. Kézenfekvő megoldás lenne nyomni egy resetet a bankrendszerre.
Sok kommentelővel egyetemben én sem adok igazat a posztolónak. A határok már jóval kitolódtak azon túl, mint amit Gagarin elért.
Nézzük Sorban azt a posztoló szerint "semmit", amit eddig elértünk:
- a voyager űrszondák elérték a naprendszer határát, útközben is rengeteg információt küldve vissza a földre.
- Mariner, Viking, Mars global surveyor, Opportunity, Spirit mind igen sikeres programok, ez utóbbiak 90 nap helyett már évek óta járják a marsot.
- Cassini űrszonda - eddig a legnagyobb és legsikeresebb vállalkozás, a szaturnusz és holdjai körül keringő űrszonda, ami ugye egy kisebb űregységet küldött a Titánra, ami ott leszállt, képeket és hangot és rengeteg információt közvetített a földre.

Az emberes utazások iszonyú költsége miatt szerintem egyáltalán nem éri meg. A marson egyébként sem tudna hosszútávon élni egy ember, márcsak a más gravitáció miatt sem, ezért sincs sok értelme, de a naprendszerben egyik bolygó sem jó ilyesmire.

EGyébként a földi MI kutatásokkal összehasonlítva igencsak hasonló cipőben járunk. Az elején hatalmas ugrásokkal haladt a fejlődés, az 50-es években 10-15 évre tették azt az időpontot, amikor önállóan gondolkodó robotok lepik el a földet, de nem így lett. Az első ugráshoz ott is rövid idő kellett, a másodikhoz már 10x annyi.
@Nikosi: Ezeknek semmi köze az MI-hez. Jól kezelnek adatbázist. A sakk egy igen lehetárolt eseménytérben dolgozik és le van határolva maga a játék is. A szályok ismertek.

Jelenleg ott tartnuk, hogy nemhogy dönteni, de értelmezni is alig tudja egy számítógép, hogy egy fizikai jelenség micsoda. Akármilyen szenzor által nyert adatot értelmezni kell. Jelenleg ilyen a repülőgépeken levő különféle MAWS rendszerek. Arra már képesek, hogy különböző IR forrásokból kiszűrjék, hogy mi az, ami közeledő rakéta. Ennyi.
"A Marson is mielőbb meg kellene találni az életet, ha kialakult."

LOOOL igen az élet csak úgy kialakul. Magától. Mekkora sötétség van itt öregem. Nekem a tv-m az autóm meg a házam is ilyen. Kialakultak, megépültek maguktól, szerencsém volt. Az élet meg ezeknél amúgy is sokkal egyszerűbb XD
A másik, hogy a mars küldetések azt hiszem kb 2/3-a sikertelenül végződött(!), ilyen rátával nem biztos, hogy érdemes bárhova is ember küldeni.
@CubΕ: mi akadályozza meg az anyagot, hogy ne alakulhasson ki élet belőle?
A lényeg, ami nem fejlődött: Az az, ahogy az energiahordozókból kinyerjük az energiát. Az autók motorja nagyjából ugyanaz, mint ezelőtt 100 évvel, csak a csicsa lett körülötte más. Ugyanez van a rakétahajtás körül is, de a sugárhajtómű is vagy 60 éves.
Amíg ezen nem történik áttörés, lehet, hogy a 3D-s játékaink gyorsabbak lesznek, szebbek, de hogy itt ragadunk a sárgolyónkon, az is biztos.
teljesen nem ertek egyet. minden technologia fejlodesenek vannak forradalmi meg evolucios szakaszai, az urhajozas szerintem epp az utobbiban van most eppen. de az teljesen kimaradt a posztodbol, hogy kb otven ev alatt az egy szem szputnyiktol eljutottunk oda, hogy kb mar nincs hely ujabb muholdaknak az egen. hogy lassan minden egyes embernek ott lapul a zsebeben a gps, ami nem csak kommunikacios de foleg urtechnologia. meg hogy epp 2010ben fellottek az elso maganurhajot, ami egy olyan merfoldko, amirol szerintem meg 500 ev mulva is meg fognak emlekezni. hogy ma egy garazsban hobbibol osszebarkacsolt raketabol par ev alatt el lehet jutni egy olyan gigavallalkozasig mint a spacex, ami ugy nez ki hogy jobb es olcsobb raketakat tud gyartani barkinel, es meg az is lehet hogy a nasanak az urhajosait is ok fogjak feljuttatni az urallomasra. szerintem kurvara rengeteget fejlodott az urhajozas, csak pont nem ugy, ahogy a hatvanas evekben a kisgyerekek lerajzoltak zsirkretaval, hogy ketezerben majd belakjuk a galaxist meg ilyenek.
@FreeHungary:
Meglévő kutatásokat lehetne felvinni a fedélzetre.
Azokhoz hasonlót, amik most az űrállomáson zajlanak.
Ez behozná minimum a harmadát azonnal.
A többi az pénzben nehezebben kifejezhető, mert nem tudjuk a végeredményét.
jo oke bocs, a muholdakrol esik szo, atsiklottam felette
@fedkvas:
Ezt nyomják itthon is, nem kell hozzá űrtechnológia, meg olyan veszettül sok pénz sem, csak jó koponyák.
@molnibalage:
Azt is kell természetesen, de ha beszopunk pl. egy gammakitörést, akkor itt semmi sem marad, míg ha terjeszkedünk, akkor túlélhetjük.
@molnibalage: nem mintha az, hogy a vitapartnert minősítgetik, valaha is komolyan vehető érv lett volna
@Faustb: ???

Egyébként meg az, hogy mire merészkedik valaki és mit visel el, az nagyon nem ugyanaz...
@különvélemény: Nincs messze? Konkrétan nem létezik az anyag, amiből fel kellene építeni...
@is: "Amerika kolonizálása 250(!) évbe került"
Ez hülyeség. Ott a felfedezőket már alapból emberek fogadták, lakott volt a földrész. Ezen emberek kiirtása, és a terület erőszakos elfoglalása került 250 évbe.
@El Zorro:
A térhajóműnek nem mond ellent a mai fizika, csak iszonyat sok energia + negatív energia kell hozzá.
Ettől még minimum évszázadokra vagyunk, ha egyáltalán képesek leszünk rá.

Fénysebesség közelében utazni, ma már nem számít scifinek, csak az idővel vannak gondok, magyarul hazatelefonálni nem nagyon lesz értelme.
@molnibalage:
Mi a helyzet, beállt nálad az egy mondattal cáfolsz fogaskerék?

Nézz utána, mielőtt badarságokat írsz.
@panoz: Sajnos csak aboszolút számokban vagy képes gondolkozni és eseménykben. Az nem eredmény, hogy fajlagosan olcsóbb műhold felbocsátás miatt ma mennyi hold is van fent és milyen céllal?

A GPS, webes műholdtérkép stb. az mi? Ja és ezek ingyenesek! Durva. Régen meg vehettél méregdrága térképet, ami 5 év után elavult...
@Akitlosz: "Amerikát Leif Erikson fedezte fel."
A fülzsírt pedig az ősember fedezte fel.
hülyeségeket beszélsz.
Kolumbusznak sikerült, neki lett jó a marketingje. Hogy előtte ki merre hajózott, nem olyan fontos.

@AczélGyuribácsi: az embereknek V10-es BMW kell, amire qrvasok energia, pénz és kapacitás megy el. Azt csinálnám, hogy betiltanám az autókat Skoda Octaviától felfelé, és a felszabadult kapacitást kötelezően űrkutatásba fektetném, állami cégeken keresztül, ellenőrizve, az elköltött pénzt a gazdaságba továbbforgatva.
@CubΕ:
Nem, az életet hat nap alatt teremtette egy szakállas öregúr.
A hetedik napot a teszkóban töltötte, hogy következő heti melójához beszerezze az alapanyagot.
@El Zorro: a fénysebesség, ha egyáltalán megvalósítható, még mindig iszonyat lassú a távolságok leküzdéséhez. ahhoz térugrást lehetővé tevő hajtómű kell. de hogy ez mivel megy majd, nem tudjuk. csak feltételezzük, hogy sok ilyen-olyan energia, de a mobiltelefonról sem hihették azt 1990-ben, hogy hová fejlődik.
Árpi, komolyan kezdek aggódni az egészségedért az utóbbi időben :).

Örüljünk ha lesz még áram, meg víz 10-20 év múlva. Az olajat már nem is mondom, mert az tuti nem lesz elég.

Ilyenkor nem űrhajózáson kell merengeni!
@baliquez:

@baliquez:

"Az aszteroidaövezet tömve van olyan roidokkal amikből nagy mennyiségű ritka- és nemesfémet lehet kinyerni, így nem kell Afganisztánban bányászni a hegy alól vagy Kínával üzletelni."

A LEO pálya volt régen 10k$/kg.

@baliquez:

"Az aszteroidaövezet tömve van olyan roidokkal amikből nagy mennyiségű ritka- és nemesfémet lehet kinyerni, így nem kell Afganisztánban bányászni a hegy alól vagy Kínával üzletelni."

A LEO pálya volt régen 10k$/kg.

cydonia.blog.hu/2011/04/09/a_spacex_lenyomja_a_vilagot

Ez most talán 10-szer olcsóbb lesz. Ez még mindig túl drága bármi féle bányászati tevékenységhez.
------------------------

"Okosabb megoldás rámadzagolni a roidra egy elfekvő atombombát, eldurrantani és ezzel Föld körüli pályára irányítani aztán itt kibányászni belőle a jót mint háborúzni és magunkra hergelni a vallási fanatikusokat."

A pályamódosítás ennél lényegesen összetettebb művelet. Ez nem brúzsvilisz és armegeddonzsékat...
@Plumper_: "csak néhány ország foglalkozik az űrkutatással, a többi szarik bele, és rövidtávú célokat kerget, atombombát fejleszt, elpusztítani akarja a szomszédait.
az ilyeneket ki kell hagyni az űrkutatás áldásaiból. "

Lássuk csak, egy az általad ily módon civilizáltnak tekintett országot:
USA: (nasa)
-Eddig egyetlen ország a világon, amelyik élesben, civil lakosság ellen atomfegyvert vetett be, többször is.
-60 éve folyamatosan hadban áll.
-Jelenlegi területét egy másik népcsoporttól fegyverek konfliktussal szerezte.

De mondhatnám még: KÍNA, ÉSZAK-KÓREA.
Az SZU már széthullott, de az is érdekes lett volna.
@Plumper_: "a fénysebesség, ha egyáltalán megvalósítható, még mindig iszonyat lassú a távolságok leküzdéséhez"

Kívülről az, viszont fénysebesség közelében lelassul az idő, így már nem is olyan nagy az a távolság.
Én annyira nem vagyok optimista a világűr rövidtávú "meghódítása" ügyében. Gondoljuk csak végig:
A legközelebbi csillag (Alpha Centauri) olyan 4,5 fényévre van; ha a mai űrhajóinkat 100-szorosára gyorsítanánk, már 900 év alatt oda is jutnánk. És mit találunk ott? Lószart se. Vagy egymilliárd bolygót végitallózhatnánk, mire a Földhöz kicsit is hasonlító ojjektumra akadnánk. Az meg sok idő, nekem elhihetitek :).
@Vanek B. Eduard:
A világűr, az világűr.
Ne ragadj le a bolygóknál.
Semmi sem akadályoz meg minket, hogy a világűrben éljünk.
Idővel majd eljutunk más lakható planétákra is.
@különvélemény: Mármint honnan? Tekinve, hogy hány milliárd éve van élet a Földön és hány millió éve összetett szerves élet (emlős állatt), ennek esélye elég kicsi. Egyébként, ha millió fényéves távlaból jönne ez és átjönne a lökésfronton, akkor máshol sem élné túl ez ember több ezer fényéves környéken, ha galaktikus léptékű hatásból ered a kihalás...
@AczélGyuribácsi: Bocsánat, ha fikázásnak vetted, nem annak szántam.
kedves Arpad!

Imadom a cikkeid, de ez itt fenn, csak trollgyujtonek jo. Urkutatasrol please ne irjal, mert valszeg dunsztod sincs rola.
teny, hogy faszanyos dolog volt felvinni a holdra par embert, hogy ugrabugralhassanak amerikai zaszloval a szkafanderukon, de tudomanyos szemszogbol nezve a teljes apollo misszio kevesebbet hozott, mint a Hubble, vagy a Wmap, pedig ezek csak konzervdobozok ugye... Ez nem latvanypekseg. kiertekelendo anyagok tomkeleget kaptuk kevesbe hangzatos, es sajtobarat kuldetesek sorabol, amik alapjan egyre kozelebb kerulunk a nagy kerdesek megvalaszolasahoz. A nagy lepes az emberiseg szamara csak csetlesbotlas volt ahhoz kepest, ami most megy. Csak te nem tudsz rola....
@Vanek B. Eduard:
majd megkerjuk urigeller bacsit, hogy ne kanalakat, hanem a teridot hajligassa inkabb, oszt egy pillanat alatt ott termunk :)
@Ómájgád: "Az olajat már nem is mondom, mert az tuti nem lesz elég.

Ilyenkor nem űrhajózáson kell merengeni! "

Ilyenkor kell igazán. Így merenghettek a Húsvét-szigeten is: ha lenne még fánk, kivághatnánk, hogy még messzebbre hajózhassunk ezekről az árnyéktalan sziklákról.
De nem volt.
@különvélemény: Egyetértek, "a térhajóműnek nem mond ellent a mai fizika", csak messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől. És az elv is csak hipotézis.
Ellenben: "Fénysebesség közelében utazni, ma már nem számít scifinek" Szerintem meg de. A holdutazók a fénysebesség kb. 1/20.000-ed részével hasítottak. Ott még nem kell az idődilatáción aggódni :).
Ami manapság fénysebesség közelébe jut, az a ciklotronban felgyorsított elektron (az még nem egy űrhajó...
@különvélemény: Egyetértek, a térhajtóműtől még nagyon messze vagyunk, ha egyáltalán elérhető.
Az említett történet ebből a szempontból egy kicsit bonyolultabb, az űrhajónak nincs térhajtóműve.
Amúgy hogyan lehet fénysebességgel utazni? Ahhoz kell(ene) csak az igazán nagy energia, nem?

@Plumper_: Egy sci-fi írásához néha optimizmus is kell (a jövőt illetően), az én 2192-es dátumomban ez az optimizmus is benne van (ha nem is a térhajtómű kapcsán). De ki tudja, mi lesz valójában 2192-ben? Lehet, hogy már a térhajtómű is elavult darab lesz akkor...
NatGeós Filmek - netezőknek ingyé' csoki: üstökösök, aszteroidák, űrbázis, űrutazás és egyéb nyalánkságok:

15. Bázis a Holdon
19. Ember az űrben
32. Megállíthatatlan üstökösök
57. Túlélni az Armageddont

www.sorozatonline.gportal.hu/gindex.php?pg=33789593
@különvélemény: "Semmi sem akadályoz meg minket, hogy a világűrben éljünk."

Csak saját lehetőségeink és korlátaink. Mást ne mondjak, az egyik komoly és fokozatosan komolyodó problémánk az egészséges ivóvíz, itt, egy olyan bolygón, amely felszínének 2/3-a víz. Gondoljuk ezt tovább Föld nélkül...
@különvélemény: Kérlek mutasd az üzemet, ami képes előállítani ipari mennyiségben a kellő teherbírású szálat.

Kérlek mutasd az a sok hordozórakétát ami ezt felviszi.
@különvélemény: @Vanek B. Eduard: "más lakható planéták"
Egy tanulmányban olvastam valahol régen, hogy a Mars terraformálása olyan 80 évet venne igénybe, és a végén közel Föld-szerű állapotok lehetnének ott. Közel... mert ugye a gravitáció 0.9G, a légkör is kissé ritkásabb, de ha a széndioxidból sikerül oxigént gyártani, olyan hegyi-levegő jellegű klíma lehet majd ott.
Vagy a Star Trekben megjósolt kupolaváros a holdon az smafu? :)

Egyébként nem kell pesszimistának lenni, 2063 április 5-én a vulcaniak leszállnak ide. Hogy létrehozunk velük egy csillagközi fajok közti szövetséget, vagy lelőjük őket, és kifosztjuk az űrhajót, az persze jó kérdés...!
@El Zorro:
2192-ben a szar gorgetese lesz elavult, mert addigra a nagyobb testu szarkepzo lenyek sorra kipurcannak. Kover, hajas larvak gorgetese lesz a meno...
Nem értem, mi a fejlődés abban, hogy megkétszereződött a bolygó lakossága.

Egyébként meg nem értek egyet azzal, hogy a fejlődés útja egyenlő az expanziós kényszerrel. Ismeretbővítésre, kifelé nyitásra szükség van, de csak abban az esetben, ha a hátország rendben van, és az építmény megáll a saját lábán. Sajnos a mai világ építménye eléggé recseg-ropog.
Az pedig nem megoldás, hogy pont emiatt kell innen eltűnnünk, mert az nem fejlődés, hogy lelakjuk a kérót, és aztán kalap-kabát, újba költözünk, mert akkor semmit nem tanultunk. A vírus nevű organizmus viselkedik így.
Szóval első körben egy fenntartható backgroundot kéne biztosítani az expanzióhoz. Persze azt lehet mondani, hogy ilyen alapon bele se kezdjünk, mert mindig lesznek fontosabb ügyek, de én mégis hiszek egy objektív vonalban, amin alul nem szabad erőforrásokat ölnünk ezekbe a törekvésekbe.

A sci-fi vs. fantasy szembeállítást én sem értem, illetve a szándékot értem: tudomány vs. mese, de ez így akkor is kőbalta stílus. A Gyűrűk ura pl. többet elmond az örök emberi természetről, mint egy vesszőkosár William Gibson.
@molnibalage: "máshol sem élné túl ez ember több ezer fényéves környéken,"

Bion, az az erősen fókuszáltság is jelent 2-20 fokot, ami ha a Föld szórásba esik, valszeg formatálja a Voyager lemezét is.
@Gerzsonka: Komoly tanulmáy lehetett. A marsi gravitáció az 0.376g
@El Zorro: "Amúgy hogyan lehet fénysebességgel utazni? Ahhoz kell(ene) csak az igazán nagy energia, nem?"

Az utazáshoz nem - a felgyorsuláshoz. :)
@lyesmith: miutan a Mars tomege a Foldenek harmada, eleg erdekes lenne a 0.9g :) :) :)
@l.x.: ott a pont :)
de azert nem art tartalekolni valamit a megallashoz is :)
Bocs, de a "Marsra nem eljutni nehéz" hanem visszajönni szökési sebesség 18000 Km/h
@VUVUZELLANÉNI: le kell kopipésztelni kétszer, mit vagy ezen kiakadva
Mellesleg a vilagur meghoditasanak alapelve benne vagyon a Koranban.
Ha nem megy a Mohameg a hegyhez, hat megy a hegy Mohamedhez (vagy valami hasonlo). Mondom en, felveszi az iszlam vallast az Uri Geller, oszt itt a kanaan :)
Hehe..klinikai agyhalál. Hogy tudja!? Akkor most visszakapaszkodott?
@VUVUZELLANÉNI: Jó nagy űrhajóval kell menni, és meglesz az a 0.9g.
@l.x.: vagy teszel a zsebedbe par neutroncsillag morzsat... :) Az eleg kis helyen tud lenne boszme nagy :)
@VUVUZELLANÉNI: Netán fidesz naggyűlést kell hirdetni a Mars főterére.
@l.x.: Jaja, így értettem én is.
Na mind1, tok felesleges ilyeneken tepni a szank, amikor az atlag magyar ifju a riportei kerdesre, miszerint mi az a radioaktivitas, blazirt pofaval ra tudja vagni, hogy az valami virus...

kar ide a gyongy, a moslekba...
@l.x.:
ne bazzzz!!!! meg osszeroppan az anyag, es lesz egy faintos fekete lyuk.
Aztan kukucskalhatsz az esemenyhorizonton...
@VUVUZELLANÉNI: hozzátenni a vénuszt, és kiszedni belőle egy kicsit
@newtehen: nettó szélsőjobb+szélsőbalos kocsmabeszéd, amit mondasz, legfeljebb csajozni tudsz vele.

- Az USA-t megtámadta Japán, és mielőtt atomcsapást mért volna, számtalanszor felszólították Japánt a megadásra. Nem tették meg, magukra vetettek.
(ettől még elítélendő az atomot bevetni! de nehogymár a szar húzza le a WC-t) Németország is magára vetett, ennyi.

- Ha nem állna hadban, itt most is kommunizmus volna, vagy ami még rosszabb: kalifátus. Az tetszene neked igazán.

"Jelenlegi területét egy másik népcsoporttól fegyverek konfliktussal szerezte." - te marha! A magyarok hogy szerezték jelenlegi területüket?! Az olaszok, spanyolok, angolok, franciák stb. hogy szerezték? Az állam területe nyilván csak úgy terem, virágzik, és odautaznak a mosolygós leendő lakók.
Az indiánokat sem kellett félteni. Amit az akkori amcsik csináltak, az az ő dolguk. A XIX. századi Magyarország sem ugyanaz, mint a mai (a félfeudalizmust leszámítva).
@VUVUZELLANÉNI: A kolonizálásnak bizony megvan a maga veszélye. Mondjuk, a tréning itt is segíthet, kis lépésekkel kell kezdeni: először csak a Viola utcába kolonizálni, aztán Csörögbe, és ha utána Mátészalkán sincs rendkívüli esemény, a Mars sem okozhat gondot.
@különvélemény:

"Semmi sem akadályoz meg minket, hogy a világűrben éljünk."

leszamitva azt az iszonyat depressziot amihez mar eleg 1het felhos ido. es akkor hol van az attol, hogy egy baszott kabinban aszalodsz elerhetetlen messzesegben mindentol ami szamit. se csajok, se vizpart, se novenyek, se internet, se emberek, semmi. talan ha valaki egy urhajon szuletik es sohasem latta a foldet, talan o latna ebben valami raciot... de eleg sulyos mentalis kovetkezmenyekkel jarna egy foldi populacio urhajora terelese, a jelenlegi korulmenyek kozott.
@Archenemy: Jó, de ne túl hamar, mert "a Vénusz anyagi előnyöket, jobb évet ígér 2011-re". Nagy kicseszés volna, ha pont most kéne az építkezéshez.
"mindent meglehet robottal is csinálni az űrben, amit emberrel."

...hát igen, csak az univerzum késleltette kommunikáció miatt elég tesze-tosza az ilyen művelet. majdnem olyan izgi, mint rádión keresztül kifogni egy halat, úgy, hogy a horgász jelent rádión és várja az utasításainkat:

- Houston, itt Robi! Megmozdult az úszó!
5 perc múlva:
- Vettem, mi a pozíciója?
10 perc múlva:
- Balra húz és süllyed. Mit tegyek?
- Mekkora a húzóereje?
10 perc múlva:
- Elvesztettem.
- Picsába!
10 perc múlva:
- Lassú a reakcióidőtök, Houston!
- Kuss, hülye robot! Tanulj fizikát! És tanulj meg horgászni!
@különvélemény: No ezen még gondolkodj el egy kicsit, hogy ha az idő lelassul, akkor hogyan is van ez? Mihez képest lassul le az idő?
@Plumper_: "nettó szélsőjobb+szélsőbalos kocsmabeszéd"
Mármint a konkrét tényeket érted ezalatt? :-D
Hogy a mocskolódó stílusodhoz ne ereszkedjek le, nézzük csak a konkrét tényeket:
-Bevetettek -e egy gyakorlatilag LEGYŐZÖTT ország ellen atomfegyvert, civil célpontokat támadva?
IGEN!
-Hadban áll 60 éve?
IGEN!
(én sajnos nem ismerem el a világot a kommunizmustól megmentő hős békefenntartó szerepet, főleg, mivel az összes háború az olaj megszerzéséért folyt, de tudom, náci vagyok ezért.)
-Egy másik civilizációt irtottak ki, hogy betelepülhessenek?
IGEN!
(Sajnos ez esetben a "deapisitikeis!" típusú magyarázkodás nem elfogadható.)
A tények sajnos makacs dolgok... :-(
Makacsabbak annál, hogy cáfolásuk helyett elég legyen lebarmozni azok állítóját...
Bár engem támadtál, de ez a bizonyítvány most ne haragudj, Rólad lett kiállítva. :-(
@Vanek B. Eduard: A legközelebbi csillag a Proxima Centauri, a távolság kb. stimmel (4,2 fényév). Tisztelettel.
ma van a rock szülinapja (is).
57 éve április 12-én rögzítette Bill Halley a Rock Around The Clock-ot.
@Plumper_: "Jelenlegi területét egy másik népcsoporttól fegyveres konfliktussal szerezte." Ja, így mennek ezek a dolgok a neandervölgyiek kiirtása óta. AZ milyen gáz volt, az egész Földről kiirtottuk szerencsétleneket. Bár egyesek szerint jeti néven túlélt pár példány a Himalája (vagy Pamír stb.) területén. A jetihívőség majdnem olyan vicces hobbi, mint az ufóhívés.
@metalheart: Tkp. már ő is a világűr objektumai közötti nagysebességű utazás problémáját szerette volna feszegetni a Clock Around the Rock című tétellel, csak tavaszi fáradtság...
@commando: A lényeg a Centauri, nem :) ?
Most nem nézek utána, de ikercsillagnak rémlik nekem a két centauri. Innen nézve szinte mindegy közelebb van-e az egyik, mint a másik, ők a legközelebbi csillag(pár), oszt jónapot :).
@newtehen: te barom. azokra a kérdésekre igen a válasz, amelyeket te tettél fel. csakhogy már a kérdésfeltevés is torz, kicsavart, hamis és hazug. így naná, hogy igen a válasz. Németország találta fel a rakétát? IGEN. Akkor Németország a nyerő.
Nem, nem volt az.
te okleveles náci.
@Vanek B. Eduard: a fenti jobbikos troll okoskodása, hogy csak a tényeket nézzük:
- A magyarok kiirtottak itt majdnem mindenkit a honfoglaláskor? IGEN
- A magyarok hadban álltak több száz éven át, majd hogy a legdicsőbb korszakot mondjuk, 1941-45? IGEN
- A magyarok finganak, böfögnek, olykor csúnyán esznek? IGEN
HŰ!
A végkövetkeztetés: ...
kocsmapolitika
@newtehen: "Bevetettek-e egy gyakorlatilag LEGYŐZÖTT ország ellen atomfegyvert"
Nem könnyű hibáztatni ezért az amcsikat! Csak japó polgári áldozat többszörös lett volna, ha végig kellett volna vinni a "gyakorlatilag" megnyert háborút a japán szigeteken elleni partraszállással.
"Az űrhajózás elsorvadása nemcsak gazdasági és nyersanyag-problémákat hoz, hanem mentálisakat is. A bezártság senkinek nem tesz jót, egy fajnak sem."

Amúgy Árpi, a bezártság-érzetet, a frusztrációt pont az űrkutatás fejlődése hozta magával, azaz ennek "köszönhető", hogy rádöbbentünk: be vagyunk zárva erre a bolygóra, de legalábbis a naprendszerünkbe, és a nagy távolságokra való utazás, "a világűr meghódítása", és a többi egyelőre csak ábránd.

Más kérdés, hogy miért is töprengünk egy idegen bolygó megszelídítésén, amikor ezzel sem boldogulunk, amikor még ez is elég idegen... A Földet telibe kaphatja egy üstökös, ki van téve mindenféle sugárzásnak, környezeti katasztrófáknak, viharoknak, de a világűrben még mostohábbak a körülmények, egy másik bolygón meg pláne.
@Plumper_:
Hm.
Az eredeti felvetésed:
Azok az erőszakos országok, akik háborúznak, ne lehessenek részesei az űrtechnikának.
Amikor pedig rámutattam arra a TÉNYRE, hogy az az ország, amelyik élen jár az űrkutatásban, erőszakosabb, mint egy bozótlakó afrikai törzs, egyből náci lettem. Amikor ez mellett érveltem, még Troll is.
Mondjuk a németek szerepe a rakétatechnikában elvitathatatlan történelmi tény, de gondolom ezért még nyilas is leszek.
Érdemes lett volna elbeszélgetni egy ÉRTELMES emberrel a haditechnika és az űrkutatás/űrhajózás összefüggéseiről, mert bizony ám vannak olyanok.
De nyilvánvaló, hogy ezért űbernácinyilaskommunista leszek.
@AczélGyuribácsi:

Emberes urutazas teren nyilvan.
Heliopauza kozelebe jutottak a Voyagerek, holmi 110 CsE tavolsagra, de kb. 2015-re fogjak csak elerni. Es akkor meg hol az Oort felho?
@Vanek B. Eduard:
Én inkább arról szerettem volna beszélgetni, hogy az 50-60 -as évek rakétafejlesztései mögött meghúzódó igazi ok az atomtöltetek nagy távolságra való biztonságos célba juttatása volt. Mint "mellékes" alakult ki az űrhajózás. A kilövések békés demonstrációk voltak, melyben a hordozórakéták fejlettségét mutatták be.
Aztán később persze kialakultak, hogy mi mindenre lehet még használni ezeket a dolgokat.
Most, amikor a fegyverkezés egész más irányba ment el, illetve az űrfegyverkezést nemzetközi egyezmények tiltják tapasztalható a lanyhulás...
@molnibalage:

Hat mar regebben olvastam, de a vadaszrepulok csak dragabbak, tavcsovek, CCD, adatatvitel, kepfeldolgozas csak olcsobb lettek.
Persze attol is fugg, hogy konkretan milyen rendszert epitenenek. Pl. a Google vagy otthoni, elosztott szamitassal dolgoznak fel a felveteleket, akkor az uzemeltetes, feldolgozas koltseget meg lehetne sporolni.
@l.x.: ja. erre utal a zenekara neve is: Comets.
@Vanek B. Eduard:

Nos, mi a különbség ember és ember halála között? Ha nincs a két bomba, akkor valszeg parta kellett volna szállni Japánban. Milliós nagyságrendű jenki ÉS japán halott lett volna.

A B terv az lett volna, hogy Japánt hagyják éhedögleni és megfagyni. Ez kb. 10 milliós nagyságrenű halottat takart volna.

Morbid, de ehhez képest a két bomba jobb megoldás volt. Kevesebb ember halt meg, mint a másik két terv esetén + akkora elrettentő erővel bírt, hogy azóta sem merte senki bevetni ezeket a fegyvereket.
@newtehen: igen az vagy. kösz, hogy önként magadra vállalod, és még nem is hápogsz miatta.:-D
vagy csak strandpapucsos vagy, aki miközben farmert hord, hamburgert zabál és ájfonozik, teli pofával szidja az USA-t, meg általában az amerikaiakat.
Az ún. tényeid marhaságok, nem tények. Már a kérdésfeltevés is hazug, arra pedig csak hazug válasz adható.
A legröhejesebb az "erőszakkal foglalták el a területüket". Hát ez ultraröhejes, de másnak is feltűnt már itt.
Mintha azt mondanád, hogy akinek szaros lesz a WC-papírja nagydolog után, az nyilvánvalóan homo sapiens.
@molnibalage: Szeretem, amikor látszólag épp elméjű emberek megidealizálják, hogy egy országgal a leghumánusabb, ami csak történhetett, hogy két atomot is dobtak rá...
No comment. ..
@Waldi!: Mert egyre többet tudnak. Egyébként a drágaság relatív.

A '70-es években még szinte mindent "flyaway cost" áron számoltak. A fejlesztési költséget nem vették bele a gép árába. Ezzel a szemlélettel volt kb. 22 millia egy egyfeleadatos F-14A 1973 táján. Inflációval ez ma 50 milla tája lehet.

Egy használt F-16 MLU ennek töredéke és az AWG-9 + AIM-54 kivételével (+hatótáv és terhelés, ami a gép méretéből következik és nem technikai szintjéből) jóval többet tud annál.

Még egy új gép ára is tisztán kb. ennyi.
@molnibalage: nem értem, egyesek mit pampognak emiatt? Németország indította a háborút, felégette Európát, népeket tizedelt meg. Ezek után viselniük kellett a következményeit! Ahogy viselte Japán is.
Még a náciknak áll feljebb, védőügyvédet, vegetáriánus ellátást és színesTV-t kérnek, hogy a nagybeteg f@szom nem kell-e nekik?
@newtehen: Szeretem amikor balfasz trollok nem hoznak fel alternatívát, hogy mit kellett volna tenni ami azzal jár, hogy végetér a háború de úgy, hogy ne haljon bele senki. Várom kimerítő és valós javaslataidat...
@FreeHungary:

De pl. villamcsapastol kisebb esellyel halsz meg, mint aszteroida becsapodastol, vagy ha tengerbe esik, akkor az az altal kivaltott tsunamitol.
Es ez az egy termeszeti csapas, ami matematikai pontossaggal elore jelezheto es elharithato.
Ha a pl. a keresztenydemokratak nem csak szajkarateznanak, akkor kuzdenenek az autok betiltasa ellen. Hany ezer ember halljon meg evente, mert lustak vagyunk?Vagy csak az embrio eletet kell vedeni, az autokozlekedesben meghaloket nem? Es a zoldek miert nem akarjak a belso egesu motorral mukodo autot betiltatni? Ja, mert akkor senki se szavazna rajuk? :D
@Plumper_: Azért a japánok reakciója érthető volt az amerikai külpolra, csak szeritem rossz választ adtak rá.

olli.freeweb.hu/

Surigao szoros bejegyzés. Asszem ebben van.

Bölcsebb lépés lett volna, ha simán elfoglalják a nem jenki területeket. Azátán FDR töprenghetett volna, hogy milyen alapon üzenjen hadat Japánnak, mikor jenki területet és közvetlen érdekeltséget nem ér támadás...
@molnibalage: Semmit. Igazad van. Az atom civilekre a legemberségesebb, ami csak lehet.
Viszont tévedsz. Nekem nem feladatom hadászati döntéseket hozni. Mint ahogy nem is kötelességem azokat elfogadni. ...
@newtehen: "-A Hamburgert Párizsban találták ki."

Kapaszkodj meg: a nagy altáji sztyeppén. Maradványhúsokból gyúrták a húspogácsákat. Esélyes, hogy turistaúton gyilkoló eleink közvetítették Nyugat-Európába, a németektől ment át az usákokhoz, hogy felárral visszajöjjön.
@newtehen: A háború természetétől fogva nem emberséges...
@is: "a 23. szazádban már napi marsi űrhajójárat lesz, türelem."

remélem, felelősséged tudatában ígérgetsz itt!

az ufósat én is sajnálom, mármint hogy hoax, pontosan egy ufó-reneszánszra lenne szükség itt.
@molnibalage: Japán nem ilyen politikát folytatott, ezért ez nem fért bele.
Ahogy Németország sem állt meg a határainál, mert egyszerűen nem arról szólt az ideológia, ami mentén cselekedtek.

@newtehen: egy dolog, ki mit talál ki, más dolog, hogy hová fejlesztik és ki gyártatja. A spanyol viaszt sem Spanyolországban gyártják már, hanem Kínában.

@Waldi!: a zöldek koncepciójának fele kukába való. a zöld pártok vezetői milyen autókkal járnak?:-D
@Tóta W. Árpád: én azt várom, hogy jó sokféle idegen lény jöjjön a Földre, legyen választék, és el tudjunk menni erről a sárgolyóról.
Idegen, fejlett civilizációk 1000%-hogy vannak! (már csak azért is, mert a világegyetem végtelen)
csak az nem biztos, hogy jártak-e már a Földön.
@Plumper_: jaja, piaci alapra kellene helyezni ezt az ufósdit is. nyissanak utazási irodákat meg nyerjenek tendert!

@molnibalage: "Azátán FDR töprenghetett volna, hogy milyen alapon üzenjen hadat Japánnak, mikor jenki területet és közvetlen érdekeltséget nem ér támadás..."

megoldotta volna, ebben biztos vagyok.
@newtehen: Az én barátom azt mondja, hogy egyetlen szókapcsolatban tudja összekapcsolni Párizzsal a burgert: "Brie cheese and prosciutto, was reported available at Le Burger Brasserie, inside the Paris Las Vegas casino"
en.wikipedia.org/wiki/Hamburger

Valamint tudja még azt, hogy Európában már a 15. században csípték az ilyesmit - a kaukázus takarékos nomádjai már korábban.
@Tóta W. Árpád: Szerintem meg bármilyen idegen faj beleolvasva a földi kommunikációba azt tapasztalja, hogy az az egyesek véleménye, hogy atomot dobni civil lakosságra iszonyat humánus, minimum lőtávolságon kívül marad, és bekapcsolja az összes álcázó technológiáját, nehogy észrevegyük és humánusak legyünk Vele is.
Nah akkor mégegyszer, látom kaptam hideget, meleget.

Az emberes űrkutatás az az elsőrendű dolog amire egy vidéki paraszt is leteszi a pipáját. Ki nem szarja le a robotokat? Ekkora felhajtás volt akkor is amikor a Szputnyik-1nek volt az évfordulója? Nem.

Mert emberek vagyunk, ember központúan tudunk gondolkodni.

Igencsak tisztába vagyok hogy rengeteg értékes dolog történt az Apollo vagy az STS-1 után, de akkor se lesz akkora horderejű ha netalántán színesen-szagosan 3D-ben virtuálisan akár átélhetnénk egy szonda élményeit.

Az emberes repülés kurva drága, elég csak tudni azt hogy az Apollo programra az USA a költségvetésének az 5%-át fordította rá. Ilyen hatalmas áldozat sose volt és talán 100 éven belül nem is lesz a világon tudományos vagy bármilyen civil célra. Ez politikai akarattól függ.

Az emberes űrkutatás valóban fejlődik, hiszen vannak űrállomásaink, Kína lett a 3. űrhajós hatalom, több mint 1 évig fent bírunk maradni, vannak magáncégeink, űrtúristáink és az ISS révén képes az emberiség tartósan élhető környezetet fenntartani 6 embernek 2009-től.

Végezetül ha másért nem is, valaki emlegette az Everestet. Ezek a célok technológiailag elérhetőek, és törekedni kell rá előbb utóbb, hiszen az alapvető génjeinkbe van írva az új nyersanyagok meghódítása, elvégre mi is a biomassza részei vagyunk, milliárd évek után is ott lenne az eredmény hogy a Földi élet megagadt máshol, és tovább virágzik.
@panoz: "Az emberes űrkutatás az az elsőrendű dolog amire egy vidéki paraszt is leteszi a pipáját. Ki nem szarja le a robotokat? "

én is ezzel értek egyet. és annak, hogy a parasztot is felizgatja, vannak hosszabb távú hatásai. gyerekek, akik űrhajósok akarnak lenni például (aztán majd mérnökök lesznek, de az is jó). meg az, hogy kevésbé sajnálja rá a pénzt a t. választó.
@newtehen: szerintem ha ideáig el tudnak, jönni, akkor felfogják az atomfegyver humanizmusát is!
@newtehen: nincs az a modern nyugati katonaság, amelyik ledobja a fegyverét és kardot ránt, kardot ad az ellenségnek, face to face küzdelemre, a saját katonáinak életét kockára téve. hol élsz te, ember?

@panoz: de csak azért került annyiba a jenkiknek, mert jenki cégekre bízták a munkát.:-D a jenki melósoknak (és mérnököknek stb.) jóval magasabb a bérük, mint akár a k-eu-i vagy kínai melósoknak. jó, akkor még nem voltak sehol, de manapság igen. az amerikai munkás kereshet más munkát, meg a szakszervezet, ha nem tudja tartani a lépést bérügyileg.

@l.x.: igazából az ókori mínoszi kultúrában is volt már hamburger, csak a zsiráfok lenyúlták tőlük a találmányt.:-D
@Tóta W. Árpád: Csak akkor egészen más stílusban kellett volna levezényelni az egészet. Miért is jelentkezett volna több százezer önkéntes...?
@Tóta W. Árpád: Speciel engem nem hozott lázba már 14 évesen sem az emberes űrrepülés, mert már akkor is képes voltam belátni, hogy a szondákkal töredék áron nyerhető ma információ.
Ja, az a legvalószínűbb, hogy békével jönnek. Mint Kolombusz. Végül is mi csak a demokráciát és az igát, izé, igét akarjuk terjeszteni, holmi élettér- és nyersanyag-szükségleti problémák, energiaéhség nem játszik szerepet, csak a tudományos érdeklődés. Talán, ha elfogadjuk a marsi hitet és fennhatóságot, elhiszik, hogy van lelkünk, és nem irtanak ki, megússzuk egy kis bányamunkával.

www.youtube.com/watch?v=L_8Al65tky0&feature=related
@panoz: Ha a vidéki parasztnak aszondod, hogy le se szálltak a Holdon, csak megrendezték, akkor is leteszi a pipáját, még derengeni is fog neki, hogy mintha látott volna valamit erről. Azt, hogy nem egy, de hat leszállás is volt, vagy soha nem hallotta, vagy hallotta, de annyira se érdekelte már, hogy megjegyezze.
És "A tűz megszelidítése":

"Широкоформатный фильм посвящен развитию советского ракетостроения и космонавтики. Герой фильма - главный конструктор Андрей Башкирцев, человек большого таланта и энергии, посвятивший себя освоению космоса."

A nagyformátumú film a szovjet rakétatechnika és űrkutatás fejlődéséről szól.

A film főhőse Andrej Baskircev főkonstruktör, aki tehetségét és energiáját az űr meghódításának szentelte.

(A főhőst nem titkoltan Koroljovról mintázták...)
@molnibalage: "a szondákkal töredék áron nyerhető ma információ."

Más dolog tévén nézni az olimpiászt, és más dolog versenyzőként résztvenni.

Utóbbit elérni persze strapásabb.
@anyátok: Rossz hasonlat. Nincs technikai vetülete a dolgonak, nem fordítható le. Egy sima holdprogram árából ma százas nagyságrendben indíthanta a NASA olyan szondákat és felküldhetne annyiféle űrteleszkópot, amiért élből eladnák a lelküket...
@lyesmith:
Igen, vannak az "elvileg működők", és a "ha ezt vagy azt a problémát kiküszöböljük, akkor..." típusúak. Nem azt mondtam, hogy semmi fejlődés, csak nagyságrendi ugrás nem volt a ténylegesen használható technikában. (Mindkét jelző fontos.)
Az elvi modellje a fúziós reaktornak is létezik 50-60 éve, mégsem építettek egyet sem pl. atom vagy hőerőmű helyett. Csak hogy példát is mondjak arra, amire gondolok.
Gagarin után a holdutazás, űrrepülő, és sok más újítás szintén előrelépések, de ugyanarra a modellre építve történtek mind.
@molnibalage: "felküldhetne annyiféle űrteleszkópot, amiért élből eladnák a lelküket..."

Persze. De az emberiség lelkiállapota fütyül a legdelikátabb műszaki információkra is, bezzeg Lajka kutyának még mostanában is szobrot állítottak valahol.
Visszatérve a bombákra: Hirosimával és Nagaszakival egész Japán úszta meg. Egy partraszállás rázósabb lett volna. (És USA-katonák is halomra haltak volna, az sem volt mindegy).
Sajnos most munkaidőben vagyok. Csak két előzetes megjegyzés: 1. Jelenleg sajnos még nagyon lassú és nagyon költséges a bolygóközi közlekedés. Az 50-es, 60-as évek sci-fi íróinak álmaival szemben. Még legalább 50-60-100 évig az is lesz. Megjegyzem, ha anno a fizika mellett döntök a filozófiával szemben (e két tárgy között hezitáltam érettségizőként), akkor most hiperhajtóművet tervezek :)

2. Árpi a felvilágosodás talaján áll. Lassan kezdem feladni a reményt, hogy megpróbáljam meggyőzni róla, hogy a természet nem csupán az ember számára kiaknázható és kiaknázandó erőforrások gyűjteménye, hanem önértéke is van. (Most nyáron erről fogok előadni Isztambulban, ahol júniusban filozófiai világkonferencia lesz "Kozmosz, természet, életvilág" címmel. Mármint hogy a természetnek az embertől független önértéke van).
Kicsit Don Quijoténak érzem magam, ahogy nekimegyek az Árpiból készült szélmalomnak. Majd gyűjtök erőt, hogy erről beszéljek e fórumon.

"Nincs ebben a bolygóban semmi transzcendens, nem azért szeretjük. Csak egy darab kő ez itt, és ha nála nagyobb valamit akarunk építeni, akkor szerezni kell még köveket." Ez a megállapítás a francia felvilágosodás szellemi színvonalán áll. Jelesül például Condorcet-nak pontosan ilyen természetképe volt. És nincs is ebben semmi szégyellnivaló. Condorcet, Lavoisier, és a többiek nagyon okos emberek voltak. És liberálisok is a tetejébe. Árpi biztos nagyon büszke lenne a szellemi közösségre. De azóta eltelt több mint kétszáz év.

És ha megfelelő nézőpontot választunk, akkor ne adj Isten még akár katasztrófának is érezhetjük, hogy évről évre több vízbe fúlt jegesmedvét találnak. (Ps: a jegesmedvék több mint száz tengeri mérföldet is tudnak úszni. Akkor fulladnak vízbe, ha nem találnak jégtáblát, amelyen megtudnának kapaszkodni - egy idő után kimerülnek. És a szerencsétleneknek egyre tűnik el az életterük - őket hamarosan tényleg evakuálni kellene; ami persze baromi sokba kerülne, és amire persze senkinek sincs pénze).

Szóval hosszabb fejtegetés - majd később.
"sci-fi helyett fantasyt majszol"

Na erről most már tényleg írjál egy cikket. Amúgy ideje volt már egy ilyen posztnak, kezdett már kurva unalmas lenni a narancsgyalulás.
@amergin: A filozófusok bejárnak a munkahelyükre? :-D Amúgy érdekes szembeállítás ez valóban. Érdemes lenne róla vitát nyitni.
@Tóta W. Árpád:

A legfobb problema, hogy jelenleg 1 kg valamit Fold koruli palyara juttatni kb. annyiba kerul mint a sullya aranyban.

Az egyik megoldas, hogy a legkor legalso kb. 10 km-es reteget kikeruljuk (ahol a legnagyobb a legellenallas), tehat repulorol, vagy vagy lebego platformrol tortenik a raketa inditasa (mint a Virgin Spaceship One).
A masik megoldas az urlift lenne, ami szen nanocsobol elvileg akar meg is lenne epiheto, persze jelenleg cm-es nagysagrendben tudunk szen nanocsovet noveszteni, nagyon messze vagyunk a tobb 10e km-es hossztol.

Persze jo lenne visszaterni a Holdra, eljutni a Marsra, de tudni kell, hogy 100 %-osan nem biztosithato, hogy az urhajosok tulelik az utazast. Ha pl. egy napkitores tortent volna a holdutazasok alatt, azt nem eltek volna tul az urhajosok, csak szerencsenk volt.
@szerénységem: a zember é sa zélet maga a Föld életének olyan kis töredéke, és annyiszor szinte nulláról újrakezdődött a zélet, értékelhetnénk tényleg sokkal többre, mint manapság azt a darab küet ami nélkül semmik vagyunk... dehát az emberi butaság határtalan, isteneket képzel mialatt egymást öli szórakozásból és fránya anyagiakért, és felzabálja saját életterét... egy balansz nak létre kell jönni a zember létszáma és annak eltarthatósága között vagy a Természet majd beavatkozik és akkor lesz jajgatás és fogaknak csikorgatása

a Naprendszer bolygóinak kiaknázása azaz kirablás, felélése még messze van addig még élni kell és sok mindent csinálni itt ezen a kűdarabon
A ma ismert technológiák szerint az űrlift csökkentené leginkább az űrbe felvitt teher árát kg-onként. Más kérdés, hogy ehhez olyan szintű összefoggás kellene az egyes államok között, ami korábban sose volt.

Nekem van egy olyan érzésem, hogy csak akkor fogunk érdemben foglalkozni kolonizációval, terjeszkedéssel, amikor már késő lesz, nem lesz olaj...

Egyébként egy posztot megérne önmagában a Fermi-paradoxon meg az egész SETI is szerintem.

www.youtube.com/watch?v=8Xfgn-If-Z8

Orosz Péter (törölt) · http://kzamm.com/ 2011.04.12. 20:05:32

„Ezután már csak egy jelentős ugrás volt, a holdutazás. Jövőre lesz negyven éve, hogy utoljára ember járt ott. És azóta nem történt semmi jelentős. Az elérhető terület határa lényegében ugyanott van, ahol Gagarin kijelölte.”

Minden nap remek nap elolvasni Maciej Cegłowski 2005-ös írását az utóbbi 39 – illetve akkor még csak 33 – évről, de ma különösen:

idlewords.com/2005/08/a_rocket_to_nowhere.htm
@Plumper_: "ahhoz térugrást lehetővé tevő hajtómű kell"

Maradjunk a ma ismert fizikánál.
A térugrás --ismereteim szerint-- csupán sci-fi ábránd.
Nem a hajtómű a kérdés, az hogy létezik-e ilyesmi.

Szerintem a lehetőség inkább az "utazókisbolygó". Hatalmas sokezer főre tervezett önfenntartó űrállomások hajtóművel. Legfeljebb majd egy második nemzedék ér csak célba, de mivel terraformálni kell a célbolygót (vagy tovább állni másik csillagot keresve, egy újabb nemzedékben bízva), a megérkezés után is néhány nemzedék csak kupolavárosban képes létezni, ami gyakorlatilag hasonló fíling, mint az utazóbolygó.
Szia Árpi!
Ha bekövetkezik az a bizonyos törlesztés olyan lesz, mint az internet. Húsz éve még azt sem tudtuk mi az, most meg élni sem tudnánk nélküle. És ehhez nem kell sok dolog, csak a rakétatechnológiánál valami jobbat kitalálni: ha lemegy az űrbe való kijutás ktg-e mondjuk egy budapest-newyork business class árára, meglesz ez a löket! Csak az a baj, hogy ezt (mint az összes többi ilyen felfedezést) nem lehet megjósolni...
Üdv, B
@amergin:

Ezek szerint a hozzászólásod egy filozofikus fejtegetés. Nem felvilágosult. Mondhatnók, Antitóta. Bár nem tudom, hogy mitől az, hacsak nem attól, hogy Tóta W. egy darab kőnek nevezi a bolygót, míg a filozófia (ezek szerint) önértéket tulajdonít neki. Deazomban ugyanakkor a kétszáz évvel ezelőtti, filozófiailag immár túlhaladott felvilágosultak nem. Mint ezt olvashattuk.

Az eredeti bejegyzést, mely az űrpionírkodás lelkesítő, előrevivő, azaz egyértelműen pozitív hatásait helyezi előtérbe, én is vitatnám, ugyanis jelenleg se technológiánk, se erőforrásunk (majd ha kész a hiperolcsó hiperhajtómű!), és annyi a bajunk globálisan, hogy ezzel most nincs értelme foglalkozni. Gondolkodni, tervezgetni meg kísérletezgetni persze lehet, de olyan elképesztően kockázatos és drága presztízsvállalkozáshoz hasonló, mint a holdutazás volt annó (és ami Kennedy Gagarin miatt érzett önző dühéből eredeztethető), momentán igen nagy marhaság lenne. Szerencsénk/szerencséjük volt, de a tűzzel jobb nem játszani. Az embernek túl sok minden kell ahhoz, hogy életben maradjon. Nopláne, hogy még jól is érezze magát.

A filozofikus megközelítéshez: a jegesmedvék élettere valóban zsugorodik. A mienk meg tágul. A felmelegedés valós tény (hogy ebben mekkora az ember szerepe, azt egyelőre nem tudni). A széndioxid kibocsátást lehet csökkenteni (hogy milyen eredménye lesz klímaváltozásilag, az persze kérdéses), ehhez csak az ötszörösére kellene emelni a fosszilis energiahordozók adóját, és akkor azonnal megjelennének a hullámerőművek a világtengereken (hely van nekik bőven, meg a napenergiából eredeztethető hullám is), mely hullámerőművek hidrogénre és oxigénre bontják a vizet, a hidrogént csővezetékeken a partra juttatják, ahol hagyományos erőművel áramot termelnének, valamint rögtön piacra dobnák az üzemanyagcellás, hidrogénnel működő autókat. Ha valami hirtelen gazdaságos lesz, arra ráharapás történik (ha azt akarjuk, hogy ne az atomerőművek építése legyen robbanásszerű, akkor persze a hasadóanyagok adóját is jól fel kell emelni). Az új iparágak bődületes gazdasági fellendülést hoznának, hasonlóan az ötvenes évek autó boom-jához és a hetvenes évek elektronikai/számítástechnikai fellendüléséhez, a tömegtermeléssel mindezen új termék egyre olcsóbb lenne, és egy idő múlva akár bele is fulladhatnánk az energiába, ha akarnók. Persze az elején lennének nagy robbanások (a hidrogén veszélyes üzem ám), meg kicsik is, sérültek, áldozatok, később egyre kevesebb, aztán még nagy felvonulások (NIMC feliratokkal), tévé, rádió, satöbbi. Ahogy ezt köll, és ahogy mindehhez már hozzászoktunk. Természetesen fogalmunk sincs róla, hogy ez milyen hatással volna a jegesmedvékre, de hogy volnának egyéb hatásai is, az biztos. Ahogy mindennek, akármit csinálunk.

Ha a természetnek valaki önértéket tulajdonít (azaz, magyarul, szeretné pontugyanolyannak megőrizni, mint amilyen most), az egyfajta emberi megközelítés. Mégpedig önös. A pillanatnyi érdek, vagyis a tökmindegy, hogy mi lesz a következmény, a másik véglet. Az egyértelmű, hogy a Földet ilyennek nem tudjuk megőrizni, mert túl sokan vagyunk. De mi legyen? Kompromisszum? A többség dönt? Van egyáltalán jó megoldás? Tudja valaki?
@eMeL: azert a ma ismert fizikaban is akad nehany igencsak hajmereszto dolog, mint pl amikor a ter egyik pontjan levo fotonok birizgalasa egyideuleg baszakuralja a ter egy masik pontjan levo ugyanazon fenyforrasbol szarmazo fotonok korpuszkularis/hullam viselkedeset...
jah, a ter igen tavoli pontjan is.
Ha ez lehetove teszi a pillanatnyi (fenysebessegu)adatatvitelt az univerzum barmely pontjara, es figyelembe vesszuk, hogy a szemelyiseg nem mas, mint egy rakat informacio, ami elobb-utobb ertrelmezheto (ertsd eletben tarthato) lesz testen kivul, csupan "szamitastechnikai" eszkozokben, akkor ebbol kovetkezik, hogy egyszer kell majd csupan kihelyeznunk a picsbe a "vevoallomast", aztan annyiszor, es annyi peldanyban katapultaljuk ki a szemelyunk a vegekre, amennyiszer nem szegyeljuk...

es ez a "transmitter" csak szerkezet lesz, ami utazhat akarmeddig, akarhany G gyorsulassal, es amikor ott van, akkor mar a kvantumfizika eme furcsasaganak koszonve fenysebessegel odatolhatjuk a virtualis pofank.
persze ez is csupan fikcio, de aminek a kiserleti fizika igencsak megadta a hatteret.
@Waldi!: "Persze jo lenne visszaterni a Holdra..."

en.wikipedia.org/wiki/Constellation_program

Ez egész ígéretes volt, csak hát... Barackból egy is elég, hogy megrohassza az egész kupacot. (Hogy ne csak a narancsot gyaluljuk.)
Az űrbe menekülni magunk elől. Terjeszkedni, fogyasztani, terjeszkedni, fogyasztani. Meg ne álljon a mókuskerék, igyekezzünk a kreált problémára megtalálni a nagyon költséges választ és akkor jó lesz. Vagy szüntessük meg inkább az előremenekülés helyett?
Az egyedüli, ami miatt az emberi, földi valóságból menekülésre késztetést nem érző, nem megalomániás nem liberálimperialistáknak mégis el kell fogadni a költözködés ódiumát, az a kataklizma előli távozás lehetősége.

Egyébként jó itt. Aki minden helyzetből elvágyódik és nem tud elképzelni kiteljesedett életet a bolygó egyetlen zugában sem...erősen pszichiátriai eset. Vagy szánalmasan tájékozatlan.
@newtehen: "-Bevetettek -e egy gyakorlatilag LEGYŐZÖTT ország ellen atomfegyvert, civil célpontokat támadva?
IGEN!"

Annó volt erról "némi" vita az usa-ban is.
Még a bomba ledobása előtt!
Arra jutottak, hogy ha gyalogosan akarják elfoglalni Japánt, akkor az sok tízezer (vagy sok százezer?) amerikai katona életébe kerül.
Egyszerűbb a bomba.
@VUVUZELLANÉNI:
csodálatos a tudomány ergo csodálatos az ember! a probléma az ember megjelenésével született és kizárólag az ember képes megoldani.

Azt állítom, hogy a tudomány exponenciálisan fejlődik, mialatt az ember líneárisan de az is bebizonyítható, hogy egy véletlenek eredőjeként születő görbe mentén egy nagyon kis emelkedésű egyenes származtatható ennek a görbének súlyozott átlagával és ez nem egy nagyon reményteljes helyzet!

Wilhelm Furtwaengler állította egyszer, hogy az ember az utóbbi 6000 évben nem sokat változott, és a napi valóság igazolja ezt.

Önmagunk elől elmenekülni az nevetséges, ha élni akarunk, akkor nekünk kell megváltozni, mert sem vándorbolygókon sem mesebeli űrhajókon sem a Földön nem leszünk képesek önmagunk hülyeségét és embertelenségét túlélni.

A mai magyar viszonyok és a jelenleg uralkodó párt és annak hívei által hírdetett gyilkos ideológia, mely szerint pusztúljon a másik, mert ők most az ÜBERMENSCH és erre minden törvényt megváltoztatnak most éppen alaptörvényt hoznak létre meggyilkolni azokat akiknek enni sem inni sem levegőt venni nem akarnak hagyni

rosszabbak mint azok az utóbbi 5000 évben népeket írtottak ki vallási és egyéb ideológiai alapon, de a győztest is kiírtotta valaki

na erről szól ez az egész

ember embernek farkasa

és ezt kell megváltoztatni és úgy látszik lehetetlen mert most éppen erről hoznak alaptörvényt a gyilkosok!
@anyátok: Négy láb jó, két láb jobb.
@VUVUZELLANÉNI: Te leselkedsz! Csak a fénysebességet láttad rosszul. Azonnali hatás, mondom azonnali hatás van a részecskepárok között. Még a legkonokabb materialista/naturalista/realista filozófus-fizikus is elfogadja a "szinte azonnali" hatás lehetőségét.

Jól látod az információkérdést, de elkerülte a figyelmedet, hogy már több millió atomból álló, szemmel is látható anyagdarab információit is sikerült teleportálni - tehát az anyagdarabka önállósodottan továbbított információiból új helyen újra létre hozták ugyanazt az anyagdarabot. Előtte több kisebb sikeres teleport-kísérlet is volt.

Még csak kezdeti lépések ezek, de csodálkozom, hogy az istenpótlékolást (fantáziálgatást Jediről, ufókról, robotokról stb.) kedvelő itteni közönségszervező mellőzte ezeknek az új, már hitelesített csodafegyvereknek a bevetését az elégedetlenség ragozása után. Kátyú az van a fizikában, de kellene a szocreál kiútmutatás is. Veled vállvetve talán összehozható egy földiesített istenpótlékolás:-)
@newtehen: "-A Hamburgert Párizsban találták ki.
-Az Ifont Kínában gyártják."

Ritka hülye vagy ha "érvelni" próbálsz.

A McDonald's, ha beülsz az is francia? Mer' azért terjedt el a hamburger ugyi, mer' francia séfek jártak országról országra és tanították a hazai éttermek szakácsait?

Ma már minden "vasat" kínában gyártanak, de az ifon az a legkevésbé a 'vassága' miatt terjedt el.
A zusa meg a zeu leginkább még mindig abból él, hogy szellemi terméket tesz a dolgokba (pl ifon is) és ez többet ér, mint maga a kézzel fogható vas tartalom.
@vogzeno: a fénysebesség nagyon lassú arra a célra amire szükségünk van egyik pontról a másikra eljutni!

a teleportálás 0 idő-t igénylő tevékenység, energia igényét nem ismerem!

mindez feltételezi, hogy bizonyos anyagi entitás egyedisége és megismételhetetlensége ezzel megszűnik, azaz az ember identitása, egyedisége, particularitása is leértékelődik egészen nulláig!

visszatérek arra az ötletemre, hogy mindez a technikai fejlődés még nem jelenti az ember fejlődését, marad egy gondolkodó állat és lassan kétségbe vonom azt hogy ebben egyedűlállóak lennénk, erre is van tudományos bizonyíték

nem véletlen az, hogy a kutyám sohasem hagyott cserben mialatt embereknek álcázott lények aljas módon önzésből, irígységből elárúltak

na ez a probléma és nem az a hazugság, hogy nincs elég levegő és nincs elég kaja
@l.x.: "Négy láb jó, két láb jobb."

Felhívom sz. figyelmedet, hogy négy láb közül kettő biztosan jobb.
@vakapad: Hibás értelmezés. (Franc aki megeszi, egyfolytában kommentekre válaszolok, nincs nekem erre időm!! x( )

Nos: "darab kő" - ebben a kontextusban ennek a megfogalmazásnak az az értelme, hogy a bolygónak önmagában semmiféle önértéke nincsen, csupán az emberi szükséglet-kielégítés forrásainak egyfajta gyűjteményének tekintendő. Árpi ezt a felfogást már más blogjaiban is hirdette. Ott is reflektáltam erre.

Nem anti-tótaista a fejtegetésem, csupán egy másik nézőpontot mutattam fel.

Nem mondtam, hogy a felvilágosodás túlhaladott volna. A filozófiatörténetben nincs nagyon olyan nézőpont, mely túlhaladottnak volna mondható.
Egy sajátos nézőpont, amely mellett van sok más is. Az elmúlt több mint kétszáz évre tett utalás arra vonatkozott, hogy azóta felmerültek egyéb alternatív szempontok. Például a romantika korszakában, amelynek oly sokszor lesajnált gondolkodói azért elég szofisztikált és elég komplex gondolatokat is megszültek.
Én nem vagyok romantikus – én a XX. századi fenomenológiának nevezett irányzatot követem, azon belül is Edmund Husserlt, aki inkább a felvilágosodás pártján volt (a tanítványa, Heidegger, inkább a romantikához húzott). De úgy gondolom, hogy azok a szempontok amelyek a felvilágosodás kora után felmerültek a filozófia történetében, némiképp korlátozzák a felvilágosodás egyes elképzeléseinek az érvényességét.

Nem akarok azzal vitatkozni, hogy mennyire emberi önző megközelítésmód az, hogy a természetnek önértéket tulajdonítunk. Úgy gondolom, hogy a természet gazdagabb tapasztalhatóságát teszi az lehetővé, ha nem csak erőforrások kupacaként tekintünk rá. Ha ezen önző-önös beállítódás azt vonja maga után, hogy a bolygó kisebb eséllyel fullad bele az emberiség által termelt mocsokba, és 20.000 állat- és növényfaj helyett csak 2000 vagy 200 faj pusztul el, akkor azt hiszem, ez az ár megfizethető.
Ez egy olyan típusú önzőség, mely azért lényegesen nagylelkűbb a természettel szemben, mint „az ember, mint a természet ura és parancsolója” attitűd, ami bizonyos szempontból akkor is méltányolandóbb, ha a természet történetesen ezt nem tudja méltányolni, és ez az attitűd megmarad történetesen emberinek. (Mégis milyen legyen egy ember alkotta attitűd, mint emberi??)

A környezetvédelem válságot okoz. Igen. Emberek milliói, akár tíz- és százmilliói maradhatnak munka nélkül, igen. A környezetvédelemnek ára van. Igen. Ráadásul olyan ára, hogy lehet, hogy azok nem fogják soha megtapasztalni, hogy milyen is az, nyugati életszínvonalon élni, akiknek különben erre lett volna esélyük.
Lehet, hogy ezt az áldozatot a bolygó túlélése kedvéért kell meghozni. Ahol túlélésről van szó, ott a legpesszimistább forgatókönyvvel kell számolni: sokan kényelemből a legoptimistább forgatókönyvvel számolnak. (Pl. Amerikában kedvenc kőbuta republikánusaink).
De ez egy tisztán pragmatista hozzáállás. Én értékelvű hozzáállásról beszéltem. Az egy tisztán tudományos – és nem etikai, axiológiai!! – probléma, hogy milyen mértékben kell visszafognunk a fogyasztást ahhoz, hogy potenciálisan túléljük a Földön az elkövetkezendő egynéhány évszázadot.

A Föld kontextusában a két alternatív szempontot a következő miatt nehéz kibékíteni: lehet, hogy Tóta W. Árpádnak és Vakapádnak semmi gondja sem lenne azzal, ha a Föld teljes természeti környezete megsemmisülne, és egyetlen hatalmas várossá válna az egész bolygó, gyakorlatilag Coruscant-ná. Feltéve, hogy az emberiség túlélését ez nem veszélyeztetné.
De lehetnek mások is, akik ezt (a teljes természeti környezet maradéktalan megsemmisítését) olyan gaztettnek éreznék, amelyhez csak a népirtások, embermilliók kiirtása mérhető.
Sajnos azonban csak egyetlen Földünk van, így ezt a két attitűdöt nem lehet harmonizálni.
@amergin: Ps: "más blogjaiban" = más posztjaiban
@VUVUZELLANÉNI: "Ha ez lehetove teszi a pillanatnyi (fenysebessegu)adatatvitelt"

Gyorsabb - 0 idő alatt hat!
@anyátok: azért amikor a hatvanas években folytatták a hasonló egyenérték-számolgatást, csak konvertálták pl. az USA meg a SZU területét hidrogénbombára, kellő ráhagyással, és röpködnek a tízmillió halottak, az már tényleg rémisztő:
books.google.com/books?id=EN2gtPTjFd8C&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false
@Rodeo36: Az emberiséget központilag nem lehet se leváltani, se öntudatosítani. Megy mindkettő magától is. Még a tudomány e szent helyén is politizálsz és itt van a baj: a szervezetlenség, a rosszkor, rossz helyen szövegelés.

Eddig a fideszesek voltak a másodrangú polgárok, most a maszoposok és a korán születettek lesznek azok, ha olyan szervezetlenek maradnak, mint mostanság.

Rossz helyen való politizálás helyett tessék megalakítani a MÁK-ot, a Másodrangú Állampolgárok Kongregációját, és ha mákod lesz, megint fordul a kocka. Azért javaslom ezt a nevet, mert szerintem ne lehessen mákja annak, aki a kongregációt nem tudja kimondani...
és egy újabb érdekes adat: www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iyJUQulpBwoJk3rHAiK7mNM73eRw?docId=CNG.a9a3bd2a391cf386442c29b6c7f67b99.3b1

mert végre feloldották a Gagarin halálát követő vizsgálat titkosítását.
@VUVUZELLANÉNI:

Persze a kvantumosszefonodas, ami azonnali "tavolhatast" jelentene nem hasznalhato adatatvitelre. Fenysebessegu adatatvitelre viszont barmilyen feny hasznalhato. Persze a vevot elobb el kene juttatni a bolygora, es akkor meg ott ette meg a fene. (Kivetel, ha sikerul valakit meggyozni, hogy epitse meg nekunk a vevo berendezest)
A terhajtomu, feregjarat a relativitas elmelet szerint mukodhet, de kozeleben nem vagyunk annak, hogy legalabb elkepzelesunk lenne rola, hogy hogyan lehet Jupiter tomegnek megfelelo energiat (raadasul negativ energiat) termanipulaciora hasznalni.

A Kepler altal talalt 1200+ bolygo alapjan a galaxisban milliard szamra kell, hogy lakhato bolygo legyen, de megsem latjuk olyan civilizaciok nyomat, akik ilyen nagymeretu energia felhasznalast valositanak meg tomegesen. (Lenyegeben semmi nyomat sem talaljuk mesterseges dolgoknak)
@vogzeno: te kis Mákos Gubó! a tudomány társadalmi termék, és nincs olyan, hogy a szent tudomány, te bizonyosan egy jobbikos vagy aki sohasem volt a tudomány közelében sem, miért merészeled azt állítani, hogy a jelzett "szenttudományos" problémának kizárólag tudományos megoldása van, amikor tipikusan tárasadalmiprobléma, mégpedig az, hogy ember emberrel nem képes együtt élni és erre éppen az ilyen seggfejek a jó példák mint te magad is

kis gubó mákkal vagy csak gubó?
@anyátok: Nem hiába intelligensek a disznók... hoppá, máris egy létforma, amit vinnünk kell a kolonizáláskor.
@Waldi!: "A masik megoldas az urlift lenne"

Láttam egy újabb megoldást, életrevalónak tűnik.
A Verne féle holdutazó ágyú újragondolása.
Kell egy hosszú "cső", amiben elektromágneses módon lehet gyorsítani a "lövedéket" (ami csak pár tucat kiló persze).
A hosszú cső (1-2 km hosszú) igény miatt a csövet a tenger alá érdemes sülyeszteni, a vízből a torkolata látszik ki.
Az elektomágneses gerjesztés (persze jó vezérlő eletronikával, ami ma már nem ügy) igen olcsó megoldás. [Hasonló ahogy a mágnesvasút megy.]
Ha *tömeges* árufellövés kell, akkor már nem is drága, hiszen az üzemeltetés olcsó, a beruházási költség a jelentős.

Vagyis egy a Föld körül épített nagy űrállomáshoz szállításra ideális lehet.
@vogzeno: "Eddig a fideszesek voltak a másodrangú polgárok"

A kedvedért nem akarok politizálni, de ez egy oltári baromság, gondold át. A fideszesek ugyan valóban nem voltak benne a pixisben, de nem voltak jogfosztottak.
De ovika most erősen munkálkodik, hogy a számára nem tetszőktől valós jogokat vonjanak el.
"@Weöres Dániel: "sci-fi helyett fantasyt majszol"

Na erről most már tényleg írjál egy cikket. Amúgy ideje volt már egy ilyen posztnak, kezdett már kurva unalmas lenni a narancsgyalulás. "

Egyetértek, ez engem is érdekelne. Amúgy a korábbi írásaid alapján úgy tűnik, nagyjából ugyanaz a véleményünk a fantasyról.
@eMeL: van egy sokkal olcsóbb megoldási javaslatom, egy jó méretű bambusz, és fújni az egyik végén a másikon ráűltetni az utast pávatollakkal megfelelően feldiszítve és utána -ja, bőröndöt nem vihet- már csak ki kell fújni (English: it sucks)
@vogzeno: es a tobbiek, igen, elbaxtam, a hatas pillanatnyi. csak kicsit zokni volt az agyam tegnap este a melo miatt :)
@Waldi!: a kvantumosszefonodas miert ne lenne hasznalhato adatatvitelre? Pont eziranyu kiserletekrol lehetett olvasni a nem is olyan regen...
@amergin: az az On szemleletenek a hatulbaszakuraloja, hogy aldozathozatalt var el olyan emberektol akik nyomorognak, vagy a nyomor szelen tengodnek olyan bunok kovetkezmenyenek szanalasara, amelyet nem ok, hanem az oket nyomorba taszito, es pimaszul kizsakmanyolo szuk elit kovetett el. Mintha Ön es en (a poszt szellemeben) egy urhajon utaznank, es en kozolnem Onnel, hogy innen kezdve naponta az eddigi ketto helyett csak fel pohar vizet ihat, mert ha "pazarol", akkor nekem le kell mondanom arrol a termeszetes igenyemrol, hogy reggelente a frissen feltoltott medenceben hatusszak.
Amikor egy atlagos alban ember kevesebb energiat fogyaszt havonta, mint egy virtualis avatar (szerverpark, kapcsolatok, otthhoni gep stb energiaja), akkor az On helyeben ezt a lemondasos dolgot nagyon alaposan atgondolnam.

Lehet sokkal igazsagosabb lenne, ha egy szep napon jonne az az armagedon ahogy koll, oszt egalizal. oszt jonapot.
@eMeL: Az a baja a dolognak, hogy egy ket kilometer hosszu bazinagy energiaigenyu cucc nehezen mozgathato, es nehezen elrejtheto, es persze konnyen sebezheto ezmiatt. Igy a haditechnikaban nem tul csabito otlet ilyen meretekben gondolkodni. Es mint altalaban, aminek nincs harcaszati jelentosege, arra nincs penz, ergo kakukk...
Kicsiben viszont mar fejlesztik ezerrel az elektromagneses agyut, es egesz jok az eredmenyek.
@Vanek B. Eduard:
@El Zorro:

1G-vel kell gyorsulni folyamatosan, ezt valószínűleg meg fogjuk tudni oldani.
Természetesen félúttól meg lassulni kell ennyivel.
@VUVUZELLANÉNI: Nem csak tőle. Mindenkitől. Amúgy mondom: ez nem tetszés vagy nem tetszés kérdése. Egyszerű matek - ahogy Árpi mondaná. Ki kell számolni, hogy mennyivel kell visszafogni világszinten a fogyasztást ahhoz, hogy a bolygó túléljen.
És az egészet úgy kell kikalkulálni, hogy tényleg azokra rója a lehető legkisebb terhet, akik a globális ökológiai krízisről a legkevésbé tehetnek, akik a leginkább áldozatok ebben a sztoriban. És elvárható, hogy azok fogják vissza drasztikusabban a fogyasztásukat, akik eddigi életvitelükkel e válság kibontakozásában a leginkább közreműködtek.
@El Zorro: "Amúgy hogyan lehet fénysebességgel utazni? Ahhoz kell(ene) csak az igazán nagy energia, nem?"

Attól függ mennyire messze akarsz menni.
Ha antianyaggal hajtjuk az űrhajót, ami egy scifiben a legrealistább megközelítés, és meg is akarsz állni akkor az AC-ig kilogrammonként 38 kg üzemanyag kell. Ha 0-tól csak azzal gyorsítunk. Érdemes az elején kihasználni mindent, földi lézer, napszél, parittya hatás, stb.
Nagyobb távolságokra exponenciálisan nő, ha a "legrövidebb" idő alatt akarsz eljutni és folyamatosan gyorsítasz.
Viszont oda már kell valami pajzs is, mert a kozmikus sugárzás plusz a részecskék kinyírják az űrhajódat, meg téged is ekkora sebességnél.
@l.x.:
Kinek probléma a víz? Hogy jön ez ide?
Nem élhetünk az űrben, mert a szegény afrikaiaknak nem telik víztisztítóra?
@molnibalage:

1, olvass vissza, már írtam, hogy jelenleg nem tudunk, de napról napra profibbak leszünk a gyártásban.

2, megint csak azt tudom javasolni, hogy olvass utána, akkor talán nem írnál olyan baromságot, hogy rakétával kell fellőni.

3, ha ezen a szinten akarsz beszélgetni, akkor találhatnál magadnak más vitapartnert
@Gerzsonka:
A marsi gravitáció 38%-a a földinek.
A nagy baj, hogy nincs mágneses tere, így valahogy meg kell védeni a légkört és a vizet a naptól.
@különvélemény: Hiszek neked. Azóta már rájöttem, hogy elbsztam.
Hmm... azért a sarkvidéken kívül még a Földön elég sok hely van... a felszín 2/3-a víz, arrafele még nem nagyon építettek komolyabb városokat, sem alá. S van ahol még egyáltalán nem is jártunk. A víz alatti létnek megvan még az az előnye, hogy nem kell 50-es faktorú krémben rohangászni a városban. Jah, ha már ide jutottam:
www.thelocal.se/33030/20110405/
@test subject #28:
Menj ki mondjuk Mumbai egyik nyomortelepére, néhány négyzetméteren élnek vagy 10-en, mégsem tűnnek depressziósnak.
@commando: Nem gondolod, hogy én fogok neked fizikaórát tartani.
@amergin: eeeegen
"És az egészet úgy kell kikalkulálni, hogy tényleg azokra rója a lehető legkisebb terhet, akik a globális ökológiai krízisről a legkevésbé tehetnek"

csak hogy az o erdekervenyesito kepesseguk a legcsekelyebb. Ergo szep alom, matekozhatod ahogy akarod.
Arrol nem is beszelve, hogy a jelenlegi haragoszoldek "tenykedese" (lasd atomenergia ellenes faszakodas) az elit azon tagjaibol is kioli a kornyezettudatossagot, akik esetleg hajlandoak lennenek civilizaltan viszonyulni a kerdeshez.

Mondom, jojjon az armageddon, nincs a foldnek szuksege rank. majd az izeltlabuak okosabbak lesznek...
@VUVUZELLANÉNI:

Mert pont az a lenyege az EPR kiserletnek, hogy a reszecske par veletlenszeruen ugrik be a meres soran az egyik lehetseges allapotba, tehat informacio nem viheto be a rendszerbe, tehat nem hasznalhato adatatvitelre. Persze azt nem lehet kizarni, hogy egy kvantummechanikn tuli elmelet vegul ad szuperluminaris kommunikaciora lehetoseget, de jelenlegi tudasunk, kiserletek szerint nem hasznalhato erre.
@különvélemény:

Az nem olyan nagy baj, meg a Holdon is kb. 10.000 evig megmaradna a legkor ha csinalnank. Emberi leptekkel meglehetosen hosszu ido, csillagaszati leptekben szempillantas.
@Waldi!: "A masik megoldas az urlift lenne, ami szen nanocsobol elvileg akar meg is lenne epiheto, persze jelenleg cm-es nagysagrendben tudunk szen nanocsovet noveszteni, nagyon messze vagyunk a tobb 10e km-es hossztol."

A hajókötelet sem úgy készítették, hogy vettek egy 20 méter magas kendert...
@amergin: "Szóval hosszabb fejtegetés - majd később."
Érdekesnek ígérkezik. Mikorra szánod?
Régen kiskoromban gyönyörködtem a csillagokban, oda menekültem a mereven közelítő fekete trottyos óriás vektorbicikli elől. Később, 20 évvel később már rájöttem: csak, ha legyőzöm a vektor biciklit, akkor van akármi, valami. Nem hogy csillagok, hanem egyáltalán valami. Azóta a csillagok szépségében néha, esténként hazafele sétálva elszemlélődöm, de nem vágyom ki.

Felhívom szíves figyelmeteket, a Vektorbiciklit szinte teljesen bárány-vakul tekerjük, és aki ért hozzá, 3 madzagot átkötve, 500 millió madzagot köt át. (Hogy a madzagot milyen szándékkal kötik át, az mind időtállóságát, mind minőségét tekintve meglátszik.

No de miért nyúlnak rossz kézzel is a vektorbiciklihez? Saját rozsszándékúságuk ellenére is a jót szolgálják… az a cél, azért köti át, hogy, mi magunk észrevegyük, az átköthetőséget… De, ha egy rendszer hibásan is működtethető, torzan is, ettől miért magyarázza valami úgy nekünk azt, hogy azzá is teszi? Mert valami másra mutat evvel, nem a rendszer a magyarázat, hanem a magyarázó, csak puszta jel. A cél a valóságos rendszerfüggetlenség úgy, hogy közben dolgozni (játszani) tudj az adottal.

Nekünk magyaráz arról, hogy mennyire magasan kell megülni a lovat, ahhoz, egy ilyen rendszeren felül emelkedve azt játékszerünkké tudjuk tenni, épp az illető rendszertől való függetlenségünk által... No, itt van az eb elásva, de mi kiástuk : )
@Waldi!: ha jol csal a memoriam, akkor valami olyasmit emlegettek, hogy a meres maga befolyassal van az eredmenyre. ergo ha a korpuszkularis tulajdonsagokat merem (pl a becsapodas nyomatekat), akkor ugy viselkedik, ha a hullamtulajdonsagokat (pl interferenciat), akkor meg ugy. Ergo a vizsgalat (ez mar ugye alapban eszement) visszahat magara a vizsgalat kimenetelere. Es ha ez igaz, es alkalmazzuk az EPR kiserletben, akkor a vizsgalati modszer megvalasztasaval informaciot juttatunk a rendszerbe, ami a tavoli ponton egyideuleg valtozast eredmenyez. Persze lehet, hogy hulyesegeket allitok, nem vagyok fizikus... :)
@amergin: Egyetértek az alapvetéseddel, nevezetesen, hogy nekünk embereknek azért többnek kéne lennünk, mint az élesztőgombáknak, akik végeredményben saját ürülékükben (10% alkohol) pusztulnak el. Na de mi a megoldás? Lehet majd az űrben biomasszát (élelmiszert) termelni?
Mert erre is kéne valami megoldás nemcsak az űrutazás technológiájának fejlesztésére.
Maradjunk a f (F)öldön. Akkor inkább Árpi előző javaslata, legyünk imperialisták (EU), és csökkentsük (vagy akadályzzuk meg a szaporodást) az emberi populáció létszámát matematikailag számolható mennyiségre. Ehhez persze a kívánt életszínvonalat is definiálni kellene.
mondjuk arra nem emlexem, hogy a tavoli ponton a valtozast hogyan lehet detektalni (ugy, hogy a vizsgalat modjanak megvalasztasa ne befolyasolja a rendszerben a vizsgalat eredmenyet)
@Waldi!: "A Kepler altal talalt 1200+ bolygo alapjan a galaxisban milliard szamra kell, hogy lakhato bolygo legyen, de megsem latjuk olyan civilizaciok nyomat, akik ilyen nagymeretu energia felhasznalast valositanak meg tomegesen. (Lenyegeben semmi nyomat sem talaljuk mesterseges dolgoknak)"

Ez csak azt bizonyítja, amit sokan sejtettek már rég óta, hogy egy intelligens faj kialakulása egyáltalán nem törvényszerű.
Az intelligens civilizációk hiánya semmiben sem cáfolja a lakható bolygók létét.
Persze előbb az ottani élővilághoz kellene alkalmazkodnunk, ami szerintem még annál is bonyolultabb, mint odajutni.
@VUVUZELLANÉNI: ha már vagy olyan kedves és megemlítetted az armageddon-t persze lesz, majd a csótányok és egyéb intelligens lények átveszik a stafétabotot és ha még belefér a 4.5 milliárd évbe akkor lesz újabb evolúció meg ki tudja mi más...is!!!

ha jól megfigyeled ma itthon magyar honban már készül a szelekció, hozzák rá az írott malasztot...ha minden úgy "sikerűl" ahogy tervezik, akkor 10 millió helyett lesz nagy sebességgel 2.7 millió vagy csak annyi amennyi minden körülmények között a törpére szavaz, a többi megy a levesbe, kondér van bőven

mint írják volt hazánkfiai akik már leszálltak eme "vágy villamosáról" hogy nem is kívánnak hazajönni viszont sok móka és kacagás veszi őket körűl pedig nincsenek is fényévekre "a bölcsek földjétől"

ehhez mit szólsz?
@Rodeo36: bekaphattyak :)
anyagilag nem fuggok toluk, a tobbit meg leszarom. Tolem annyit ajtatoskodhatnak a tomjenekkel egyutt, amennyi jolesik, a kis mitugrasz, meg a lektor KE is pont ugyanannyit visz magaval majd a masvilagra, mint barmelyikunk, azaz semmit. Azok, meg akik pozicioba juttattak oket, uuugy, de ugy megszivjak, hogy ez karpotol minden kellemetlensegert. Orom nezni, ahogy urul a zsebuk a "nincs megszoritas", meg a "nem fexunk le az IMFnek" szintu amitasok kozepette :) :) :)
jah, es az egyharmadot se sajnalom. Volt 8 evuk, nem kollott voona elbaszni, oszt most nem lenne a nykukon a diktatura.
@különvélemény:

Hat ja, csak minden illesztes, hiba csokkenti az elmeleti szakitoszilardsagot, es meg egy idealis nanocso szakitoszilardsaga is kb. 1 nagysagrenddel haladna csak meg a szuksegest.
@eMeL:

A problema, hogy a Fold felszinrol inditva meg mindig at kell loni a legkoron, a surlodas jol fel is melegitene a kapszulat. Raadasul eleg durva gyorsulassal kene szamolni, amit meg egy finomabb elektronika, mechanika se elne tul, elolenyeket nem is szamitva.
Az egyik megoldas, hogy 6-7-8e meteres hegyekre/be epitenek a railgun-t (persze az egyenlito kozeli hegyek az idealisak, a nagyobb forgasi sebesseg miatt), a masik, hogy a kapszula rendelkezne valamifaja scramjet meghajtassal.
@Waldi!: hallottál már szökési sebesség 1, 2, 3-ról?

ha a világűrbe telepített állomásokról indítják akkor lehet egyébként nem, felejtsd el energiaigénye akkora lenne, hogy...
@VUVUZELLANÉNI: na ez acélgerinc, csak így tovább! nem vagy egyedűl!!!
@Waldi!: Azt számolgattam, ha 4 km-es ágyúcsőből lőnék ki, akkor kb 800g-s gyorsulásra lenne szükség kb 1 másodpercig, ami nem jó. Viszont. miért ne lehetne (mint a LHC-ben) egy kör alakú gyorsítóban gyorsítani az eszközt, és onnan kilőni. Ne felejtsük el, ez nem ember, hanem tárgyak feljuttatására szolgálna, tehát egyszerűbb több kisebb csomagot fellőni.Természetesen a súrlódás komoly probléma, de ha a tárgy kellően kicsi, talán áthidalható.
@Rodeo36:

Szerinted halottam rola? :D Nyilvan legkor nelkuli bolygokrol, holdakrol, vagy a nyilt urbol a leghatekonyabb a railgun, de alapvetoen a Foldrol szeretnenk felloni valamit.
A feljuttatas energia igenyet minden lehetseges eszkozzel csokkenteni kell, ezert jo peldaul a Francia Guyana, a nagy korsebesseg miatt. A rakteta energiajanak jelentos resze a suru legkor legellanallasanak lekuzdesere pazarlodik el, pedig a raketa nem is gyorsul max sebessegre a legkorben, hanem folyamatosan gyorsul. A railgun lovedek viszont az agyu csove utan mar maximalis sebesseggel megy es onnan csak lassul a legellenallas hatasara.
A scramjat pl. adott sebesseg alatt nem is hasznalhato, de ha addig felgyorsitja a railgun, akkor jok vagyunk.
@Waldi!: az a kütyü amit évekkel ezelőtt kilőttek, hogy magyarázza el kik vagyunk és hol, meg miért az hol járhat ma?

valahol a Jupiter és a Saturnus között kellene telepíteni egy űrállomást a naprendszer síkjától lehetőleg távol Nap körüli pályára állítva az lehetne akkor mint egy város és onnan utaztatni bármit, DNS-t vagy növekedésre képes mikrochip-eket, a szállítóeszköz maga úgyis önmaga egy nagyon komplex információ, közben a Földön lehetne szociális rendet teremteni olyan XXXIII-dik századit, ha akkor mér nem csak csótányok lesznek?
Kedves Árpi és Hozzászólók!

Bocs az ismételt offolós beleugatásért – „A tűz csiholója” c. bejegyzés tartalmas és gondolatébresztő bejegyzés, a munkatársaimmal beszélgettünk is a témáról; igen, menjünk a Földön kívül, csináljunk bázist a Holdra, meg a Marsra is, hajrá emberiség, hajrá emberek! –, de: sokakhoz hasonlóan én is a volt miniszterelnök (nem Gyurcsány) esetleges visszatérésével kapcsolatos találgatásokra (hú, mennyi feltételes mód!) zsizsegtem rá, egy blog írására reagálva. Aztán lett belőle egy elég terjedelmes elemzésféle, vagy micsoda. Tudom, hogy Árpit is foglalkoztatja a téma. Mármint az a kérdés, hogy ki lehet az ellenzék eljövendő vezére. Íme:

„Nem feltétlenül kell Bajnainak egy pártban gondolkodni. Összeállhat mögötte akár egy koalíció is, aminek ugyanúgy tagja lehet az MSZP, mint az LMP, meg egy, majd a jövőben megalakuló új liberális párt is, amire szerintem lenne igény. A Fidesz népszerűség-csökkenésével párhuzamosan egyre nagyobb. (Bár lehet, hogy ez az erőteljes igény csak bennem motoszkál, és saját vágyaimnak adtam most hangot. Ugyanakkor szerintem mindenkinek nyilvánvaló lehet, hogy az elmúlt év jogállam- és alkotmányromboló pusztítása során mekkora szükség lett volna egy tisztességes liberális pártra.)

Bajnait erre a vezető szerepre éppen technokrata, szakértői imázsa tenné alkalmassá. Amit pedig sokan felrónak neki, a kevésbé sikeres, gyurcsányi gazdaságpolitikában való részvételt, arról meg csak annyit, hogy egyrészt a sikeres miniszterelnöki időszaka már eddig is elhomályosította a rosszabb emlékeket. Másrészt pedig, nem volt az annyira sikertelen időszak, ha kivesszük belőle a reformok kudarcát. Ha csupán a megszorításokat vizsgáljuk, szép a teljesítmény, de legalábbis elismerésre méltó, hogy ilyen rövid idő alatt – 2006-tól a válságig – ilyen radikális mértékben sikerült csökkenteni a hiányt. A gazdasági növekedés igencsak meglassult, ez igaz. De úgy gondolom, hogy ilyen mértékű kiigazítás esetén az lett volna a csoda, ha nem így történik. És abban is biztos vagyok, hogy ha nem jön a világválság, ami majdnem bedöntötte az országot, és további költségvetési szigort követelt, akkor is másként emlékeznénk a megszorításos időszakra.

El is érkeztünk Gyurcsányhoz. Kétségtelen, hogy összességében rosszul menedzselte kormányzati éveit, hibáit nem lehet csupán sem a minősíthetetlen ellenzék, sem a politikai kényszerpályák rovására írni. Saját jövője szempontjából viszont szerintem akkor követte el a legnagyobb politikai hibát, amikor elkúrta a miniszterelnök-váltás levezénylését. Emlékeztetőül: A terv az volt, hogy valaki (pl. Bajnai) átveszi tőle a miniszterelnökséget, de a pártelnöki székét megtartja. A katasztrofális, bohózatba fulladt keresgélésbe bukott bele. Ez nagy hiba, sőt, baloldali-liberális szemszögből bűn volt. Állítom, hogy egy Gyurcsány vezette MSZP – Bajnai miniszterelnök háta mögött – hatékonyabban tudta volna támogatni a sikeres válságkezelést, mint a Lendvai vezette, szétesőben lévő társaság. Így a sikeres válságmenedzselésből Gyurcsány Ferenc pártelnökre is jutott volna valamennyi dicsfény, kissé kozmetikázva a róla kialakult képet. Politikai elképzeléseik, céljaik, világlátásuk tekintetében egyébként szerintem nagyon kevés különbség van Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon között.

A 2006-os bukta után a Fideszben merült fel, hogy Orbánból sámánt kellene csinálni, viszont a komoly feladatokat másra kéne bízni. Hát most hasonló a szituáció a magyar baloldalon is: Gyurcsány sámánkodjon, vezesse a szocikat, vagy akár egy másik, új, nyugatos-liberális pártot. (Lehet, hogy a nyugatos-modernista-liberális ideológia jobban is állna neki, mint a szociáldemokrácia.) A kormányzást viszont hagyja Bajnaira. Szerintem ennyi önreflexió Gyurcsányban is maradt: hogy felmérje, ki mögé építhető fel egy jövőbeni ellenzéki koalíció. A példa adott: Szlovákia.

Orbán Viktor egy agresszív, gátlástalan, a saját populista mocsarában elmerülő őskövülete a magyar közéletnek. A politikából, legalábbis annak élvonalából való eltűnése a mai magyar politikai elitet a legnagyobb tehertételétől szabadítaná meg. Nagyon remélem, hogy ez mindenki számára egyre nyilvánvalóbb tény lesz, és legalább 2014 után nem dagonyázunk tovább ebben az alkotmánytipró, jogállam felszámoló, nyugatellenes, gazdaságpolitikai kalandor, cinikus és gátlástalan arroganciában.

Bajnai egy esély lehet. Elnézve az ellensúlyokat felszámoló, mindent megszálló Fidesz hatalmat, számítva pl. a választójoggal, választási törvénnyel történő további machinációikra, sajnos igen csekély esély, de legalább valami.”
@Lord Kilburn: Így próbáljon elrugaszkodni az ember, a csillagok közé.

Gyurcsány a saját elmondása szerint (azt hiszem, Paul Lendvai írja) szándékosan nem jelölte Bajnait, bár őt favorizálta. Azért nem, hogy ne Gyurcsány-klónként kelljen kezdenie.

A többivel egyetértek. Bajnai esélyei szerintem jók lesznek, lényegében két okból. Egyik, hogy hozza azt a "szelíd" arcélt, amivel Medgyessynek is sikerült megverni a mindenbe belepofázó kis akaratgombócot. (Btw Megyó is pártonkívüli jelölt volt.) A másik, hogy a matolcsyzmus bukta. Már az adócsökkentésnél látszik, hogy egyszerűen nem tudták vagy nem akarták kiszámolni. Már most elértük az idei hiányt. Amatőrizmus van. Ezek után a technokratákra lesz igény.

Azt nem tartanám jó ötletnek én se, ha Bajnai az MSZP jelöltje lenne, de lehet ő egy külön formáció embere, aki mögé aztán besorolhat az MSZP és ha még akkor mozogni fog, az LMP.
@Rodeo36: Egy kütyü is elmagyarázhatja uhogy kik vagyunk, legyen akár olyan egyszerű mint a Pioneer-10.

A Földi élet képviselete szempontjából tök mindegy hogy valaha más létforma tudomást szerez-e róla. A lényeg a fennmaradás az anyabolygó után.

Bár az a kb 2 milliárd év míg élet lesz a Földön, az embert is teljesen megváltoztatja, amit most képviselünk teljesen semmis lesz akkorra, mert nem hogy egy civilizáció, egy faj se képes megmaradni addig mostani valójában.

Ha egy idegen életformával akarjuk megismertetni magunkat ahoz egy kütyü is elég, már ha emberi léptékkel gondolkodunk. Lehetnek olyan fejlett technológiájú lények is akik teljesen nélkülözik a szocializáltságot, számukra teljesen mindegy hogy beszélni akarunk velük vagy nem.

Amúgy igen kicsi az esélye hogy találunk csupasz bolygót, ami jó nekünk.
Szinte biztosra veszem, hogy ahol adottak a körülmények ott ki is alakul az élet valamilyen formája.

Viszont még ha biztosra vesszük azt hogy az intelligencia kommunikációképességbe, vagy űrutazóképességbe torkollik, akkor is ahoz hogy ilyen faj létrejöjjön a Földön van rá példa rohadt kicsi az esély.

A Drake-egyenlet elnagyolva valami statisztikát ad arra hogy valaha találkozunk e egyáltalán más intelligenciával.
@Szakyster:

Hat ugye az LHC-ben a toltes/tomeg matematikai pontossaggal egyforma az elemi reszecskek/ionok eseten. Az meg hagyjan, hogy egy kapszulat meglehetosen sokaig kene macskakhoz dorgolni, hogy kellokeppen feltoltodjenek, amit a macskak nem biztos, hogy joneven vennenek :D
De raadasul kelloen nagy meretu toltes, mar ha egyaltalan ra lehetne vinni a kapszulara, egyszeruen szetszakitana, hiszen az azonos toltesek taszitjak egymast. Es mivel a toltes/tomeg arany is valtozna, a kapszulak egy resze kirepulne a gyorsitobol.
@Tóta W. Árpád:
"Így próbáljon elrugaszkodni az ember, a csillagok közé."

Egy klasszikust idéznék (Elnöki pornó):

"tele a tököm már azzal, hogy itt nem lehet külpolitikáról írni anélkül, hogy oda ne rángassa valaki Orbánt vagy Schmittet. hát emelkedjetek már el egy kicsit!"

:)
@panoz: eltüntette a szövegemet egy automatikus frissítés…

Hosszan elemeztem azt, hogy az idő és a lehetséges távolságok részben a Naprendszer, részben a tejútrendszer kataklizmikus változásai miatt megsemmisítik a bármilyen « utazó objektumot » vagy szerencsésebb esetben olyan új körülményeket hoznak létre amelyekben még létezni képes a « küldött » én nem merek azzal extrapolálni, hogy a térgörbület és wormhole-ok milyen « áthelyeződéseket » tesznek lehetővé és akkor is milyen távolságra pl. : intergalaktikus mozgásra… jó esetben egy utazó, vándor kolóniát tudok vizionálni amely reménytelenűl és céltalanúl bolyong mint a FLIEGENDE HOLLANDER olyan kis mértékű differenciák a klimában és egyéb körülményekben lehetetlenné tennék a skafander nélküli életet… így a DNS-ek megőrzése és továbbvándorlás marad

Szólj erről valamit
@Tóta W. Árpád: mai hír: Bajnai a Columbia Egyetem előadója lett, minimum 2 év, és ha tetszik neki vagy felkérik másra?

egyetemi oktatói jövedelmek USA: 350000/év adófizetés után vagy kap adómentességet esetleg a meghívó átvállalja, és akkor nem kell ezt az izét itt csepűrágni a többi csepűrágók helyett és között?

igaza van!!!!
@Rodeo36: Én nem látom reménytelennek a jövőt, "Isten" ritkán ad ilyen piszkosul jó lehetőseéget egy életformának mint az ember és a technológiája.
A terjeszkedést látom a jövőben, mint ahogy az ember/állat/növény is eljutott Ausztráliába kis hajókon. Itt ugye nagyobb erőfeszítés kell mert a kinti világűr nagyon ellenséges, tehát fel kell pakolni mielőtt elindulna valaki valahova.

Ha elvonatkoztatunk a kultúrális és erkölcsi adottságoktól, a Függetlenség napja jól mutassa a célját és a lényegét egy űrutazó élőlénynek.

Nagy esélyt látok arra, mire technológiailag képesek leszünk kolonizálni, addigra már ezrével lesznek célpontok. De ez még nagyon messze van, mert a rakétatechnológia zsákutca.
ne vegyetek csillagot, mert államosítják
@VUVUZELLANÉNI: "a ter egyik pontjan levo fotonok birizgalasa egyideuleg baszakuralja a ter egy masik pontjan levo ugyanazon fenyforrasbol szarmazo fotonok korpuszkularis/hullam viselkedeset"

Ugyan olvastam róla, de ez még igencsak halványka dolog.
A kézzelfogható, néhány évtizeden belül üzemszerűen használható technologiához nem sok köze van még.
@Waldi!: Igaz, kivéve, ha nem az elektromos, hanem a mágneses erőket használjuk gyorsításra. És sem feltétlenül egyszerű, de nem is megoldhatatlan.

Viszont a fizika megint közbe szólt: egy 10 km/s-os tárgy 20km átmérőjű körpályán tartásához kg-onként 1t erő centripetális erő kell, vagy másképp szólva kg-onként 1 tonna centrifugális erő hat rá. Ami mintha 1000g gyorsulást jelentene.

A Lawrence Livermore -fél űrágyú (raketamodellezes.network.hu/blog/magyar-amator-raketamodellezo-klub-cikkei/orias-agyu-a-viz-alatt) 5000g-vel számol. Ezzel max vizet, meg homogén, stabil nyersanyagot lehet följuttatni (fémtömböket?). Én úgy gondolom, hogy strukturáltabb dolgokhoz (építőelem, üzemanyag, élelmiszer) ügyes elhelyezéssel 300g-t kibír már, de pl elektronikai eszközhöz még ez sem jó.

Talán, ha kétfázisú indító-gyorsítás lenne: 5 km/sec-re egy mágnes-ciklotronban, majd a maradék 5km/sec gyorsítást egy lineáris gyorsítóban kapná meg a kapszula, maradhatnánk 300g alatt. Persze még így is rengeteg a probléma.
@panoz: hát ha isten ott csücsül, akkor tényleg semmit sem kell csinálni imádkozáson kívűl, azaz szépen kérni, hogy: és itt elmondod milyen csúzlival és hová és akkor megfelelő ima után már ülhetsz is a csúzliba, 5000g mi az neked ha isten veled, ki ellened? mutatóujjával kavar egy wormhole-t oszt' annyi
@Tóta W. Árpád: „Így próbáljon elrugaszkodni az ember, a csillagok közé.”

Nem olyan nagy kitérő elrugaszkodni a magyar belpolitika állócsillagai közé… :)

Nem is offolnék tovább, de van itt még valami:

„A másik, hogy a matolcsyzmus bukta. Már az adócsökkentésnél látszik, hogy egyszerűen nem tudták vagy nem akarták kiszámolni. Már most elértük az idei hiányt. Amatőrizmus van.”

A bukta biztosan be is következik majd. De mikor? Meddig lehet eléldegélni a (volt) magánnyugdíjpénztári tagok nagylelkűségéből? A háromezer-milliárdból meddig lehet tömködni-foltozni a költségvetés lyukait? Ügyes trükközéssel nem lehet belőle átmenteni – a következő költségvetési évekre is – csinos milliárdokat, amivel 2014-ig elfedhető a gazdaságpolitikai dilettantizmus?
@Lord Kilburn: az államapparátus bérezésére több szükséges mint 3000 milliárd évente, azaz ...extrapolálj egy kicsit, 2011 végére a hiány 7.3 - 8.2% lesz és a törpét fel is fogják akasztani a matolcsyné férjével együtt a sámlit a fellegi tartja, a lézerdzsoni meg a feje fölött a koronát hogy a szijjgyártó el ne lopja

mókás vidám percek gyünnek
@Rodeo36: Úgy emlékszem, az idei költségvetésbe úgy 400-800 milliárd fog beáramlani a manyup vagyonból, marad kb. 2000 milliárd. Ezt bőven el lehet osztani 2012-2013-ra. A 2014-es költségvetés meg már nem is érdekes, az választási év lesz, akkor már blöffölni is lehet. Persze nem tudom, hogy a teljes vagyon átjátszható-e valahogyan a jövőbeni költségvetésekbe.
@Lord Kilburn: a 3000 milliárd 2011 után már nem EU komfort, -250 milliárd befagyasztva, 800 milliárd hiány volt 2011 Január Február-ban, a többit számold ki, a hajó már az oldalán fekszik és a léket nem lehet betömni nincs annyi rongy?
@eMeL: "A kézzelfogható, néhány évtizeden belül üzemszerűen használható technologiához nem sok köze van még."

Nem kaptam levelet a világvége menetrendjéről, de azt hiszem, van még egy kis időnk technologizálni ezt a távolhatás-dolgot.
@Rodeo36: "minimum 2 év,"

állítólag csak két hónap.
@anyátok: 2 hónapra nem keresne lakást elkerűlve az ingázást, kap költségtérítést...
egy "scholar" az államokban rengeteg ajánlatot kap, kutatást, tanácsadást, guest/invited junior professor, ezek mindegyike átlagban USD 350000/év-re van értékelve

ez több mint évenkénti HUF300 millió

és akkor nem kell a magyar csacsacsak izében résztvenni
@VUVUZELLANÉNI: "Ha ez lehetove teszi a pillanatnyi (fenysebessegu)adatatvitelt az univerzum barmely pontjara"

fénysebességgel ma is odakommunikálsz, ahová akarsz.
(Tartok tőle, hogy annál gyorsabban akkor sem utazhatsz, ha szingli fotonná változol. Viszont ha sikerül olyan vasalót kiagyalni, ami a téridőt rakottszoknyává plisszírozza, akkor a 10 a tizezrediken km vagy tengeri mérföld távolságban sörözgető lényeket bolygójukkal együtt idehozza a szomszédba anélkül, hogy a Napból szupernovát csináljon, akkor van sansz, hogy a 15 másodperces ürben tartózkodást élve megússzuk - addigra. Mert belőlünk meg medicinlabdát csinál az evolúció, vagy az úristen.
@Rodeo36: "2 hónapra nem keresne lakást"

miért ne? Két hónapig sem szeretne ingázni. Te sem szeretnél ingázni az USÁban - New York borzasztó nagy, és teli van dugókkal, a metró meg undorító.
Biztosan kap jó ajánlatokat, (de az is lehet, hogy csak kevésbé jókat, hiszen nem atomfizikus) de a családostól kiköltözés nem olyan egyszerű, nomeg a porcellánkutya a kredencen, tudod...
@Lord Kilburn:

És akkor részemről a szokásos gyurcsányiáda:

1./ Gyurcsány miniszterelnök jelöltje már eleve Bajnai volt, csak ezt tőle szó nélkül az MSZP nem fogadta volna el. Ezért kellett előtte a cirkusz, hogy a derék pártokrácia eljusson odáig: most már mindegy, csak legyen valaki, és lenyelje a Bajnai Békát (Gordont).

2./ Gyurcsány önként mondott le a pártvezetésről, mert belátta, hogy kolonc. Ha nem mond le, az MSZP az SZDSZ sorsára jut, és erre ő is rájött.

3./ Egy Gyurcsány vezette MSZP-nek akkoriban már semmiféle létjogosultsága sem volt a nép szemében.

4:/ És végül a menedzselés. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után Gyurcsány már nem „kormányzati éveinek menedzselésével” foglalkozott (teljesen hiába tette volna), hanem gazdaságpolitikával. A cégekre és a (főleg a jól) keresőkre kivetett adóval hozta 3 % közelébe az ÁHT-t , és elindította a reformkompromisszumokat (SZDSZ-MSZP összehangolás – te jó isten!). Tudjuk mi lett a vége. Aztán jött a válság, ha ez még nem lett volna elég. De azzal együtt már elég volt. Korábban is akármivel próbált védekezni, jött a hazudott, elkúrta, ezért egy idő után abba is hagyta.

Mostanában fölöslegesen hangos. Ellenzéki politikának jó, amit mond (ne vegyünk részt az alkotmányozásban, szavazásoknál fogjunk össze az LMP-vel – lásd Győr, hozzunk létre olyan széles platformot, ami majd elég lesz a FIDESZ legyőzéséhez), de egyelőre még nincs itt az ő ideje. Ha így folytatja nem is lesz, ugyanis ma még a kritikája bosszúhadjáratnak látszik, és semmi többnek. Ha igaza van, ha nem. Lehet, hogy ere is rá fog jönni, csak valószínűleg későn. És más egyelőre nincs, ugyanis Bajnai nem vezető, hanem beosztott (Medgyessy is az volt). Orbán meg vezető.
@Rodeo36: Egyébként nem értem, miért nem jó neki az egyetemi vendégház. Isteniek, két hónapra jók, és lakást keresni is könnyebb ott helyben .
@vakapad: "Bajnai nem vezető, hanem beosztott" -

se nem, se nem. Nekem független alkatnak tűnik.
@vakapad: "Bajnai nem vezető, hanem beosztott (Medgyessy is az volt). Orbán meg vezető."

Mem emlékszem rá, hogy Bajnai szóbaállt volna Orbán táltossal. Tette a dolgát, ha lehetett fütyült a világra, semmi tévé vita, vagy ilyesmi.
@anyátok:

Bajnai tette a dolgát. Tehette, papírja volt róla, hogy teheti. Ambíciója nincs, ugyanolyan értelmiségi, mint sokan, és megoldja azokat a dolgokat, amiről szólnak neki, hogy meg kell oldani. Mégpedig a legcélravezetőbb lépésekkel. Hogy mit kell megoldani, az nem az ő dolga. Schnitt.

Orbánnal nem kellett szóba állnia, nem voltak politikai ellenfelek sohasem.
@vakapad: "Hogy mit kell megoldani" - hát azért akármivel nem foglalkozott...
Ez a poszt legalább elsőrangúan példázza, hogy milyen arany életünk van itt Magyarországon. Ha egy űr-, hold- vagy marsbéli kolónia tagjai lennénk, az élet alapvető feltételeinek (oxigén, víz, táplálék) előteremtésével telne minden percünk szigorú időbeosztás szerint, és a fennmaradó időnkben is azon fáradozhatnánk, hogy ne kapjunk csont- és izomsorvadást; plusz minden pillanatban paráznánk a káros sugárzásoktól. Aligha volna időnk idióta kommentárokra a W blogon.
@Orosz Péter: ez meg elég jó volt. ezt a mondatot így meg is jegyzem: "Of course, the great explorers of the 1500's did not sail endlessly back and forth a hundred miles off the coast of Portugal, nor did they construct a massive artificial island they could repair to if their boat sprang a leak."
@anyátok: hát azért az nagyon mókás azt állítani, hogy disznókon kívül bármit tudna vezetni a törpe

:-))))))))))))))
@Rodeo36:

Ezt én állítottam. Jelenleg ő a miniszterelnök, arról meg nincs információm, hogy Magyarország összeomlott volna.

A módszereit illetően persze más a helyzet, de most neki van felhatalmazása arra, hogy a saját módszereit alkalmazza. Én (szubjektíve) úgy látom, hogy azok nem jók, de egyrészt az élet bármikor rám cáfolhat, másrészt az, hogy momentán mit gondolok, és persze bárki más momentán mit gondol, nem jelent az égadta világon semmit.
@anyátok: szerintem sok mindenről nem akar a sajtóban nyilatkozni, a magánélete nem tartozik a publikumra különösen ebben a csepűrágós időszakban, tervei vannak!!!
@Pantagruel: (Ha egy űr-, hold- vagy marsbéli kolónia tagjai lennénk, az élet alapvető feltételeinek (oxigén, víz, táplálék)

Kislány-koromban azt mondtam egy majdnem felnőtt barátomnak, hogy ürhajós-önkéntesnek jelentkezem - nagyon kinevetett. Azt mondta, sokszázan állnak sorban erre...
Ma már nem jelentkeznék.
@vakapad: remélem mindezt nem mondod komolyan

pusztán matematikai alapon a tendencia fatális, a turul szárnytollai kitépve és 4000 m magasban próbálkozik lebegni de 16 g-vel zuhan, a számok törvénye

én nem politikáról beszélek

azt elemezd mit nem tesz és miért

és amit tesz az tett vagy csak csepűrágás?

csórikám nagyot akart a szarka de nincsen farka
@Rodeo36: "tervei vannak!!!"

Remélem is!
@vakapad: "neki van felhatalmazása arra, hogy a saját módszereit alkalmazza"

Itt a nagy tévedésed. Na erre(!) nem kapott felhatalmazást!

Tudod mire kapott felhatalmazást?
Az eddig érvényes alkotmányban szereplőkre, különös tekintettel, hogy annak megfelelő módon nyerte meg a választásokat és arra esküdött fel. FELTÉTELE volt a pozíció elnyerésének, hogy felesküdjön rá!
Vagyis ovi egy hazug gazember, ennyi!

Nem véletlen, mivel az ellenkezője logikai bukfenc(!), hogy a "létező demokráciákban" vagy feloszlik a parlament (amelyik a korábbi alkotmányra esküdött) vagy az életbelépés csak a rákövetkező parlament idejében történik meg.

De hát olyan koca jogászoktól, mint a fideszes bagázs mit is várhatunk. Nekik a jog nem egy rendszer, csupán egy furkósbot, amivel ősember módra önkényeskedhetnek.
@vakapad: @Rodeo36:
Vakapánknak egy dologban bizosan igaza van: mondhatunk, amit akarunk. Nem számít.
@vakapad: Hát, qrvára nem ezt kéne csinálnom, meg egyébként is, sikeresen szétoffoltuk Árpád eredeti témáját, de válaszodat nem tudom szó nélkül hagyni.

Az első pontoddal kapcsolatban már Árpád is írt fentebb. Azt nem hiszem, hogy szándékosan játszották el a miniszterelnök-kereső bohózatot, csak hogy a végén Bajnai jöhessen, mint az egyetlen ember, aki kizárásos alapon még megmaradt a feladatra. Vagy ha igen, hát nagyon elszámították magukat.

Gyurcsány lehet, hogy önként mondott le az elnökségről, de a tragikomikus bohózat tette tarthatatlanná pozícióját. Pedig a Bajnai-féle megszorításokkal, és a részben új lendületet kapott reformkezdeményekkel (pl. adórendszer átalakítás – vagyoni adó bevezetése) a gyurcsányi reformretorika sokkal jobban egybevágott volna. Ehelyett azt láthattuk, hogy van egy miniszterelnökünk, aki – legalábbis hazai viszonylatban – profin, minden hangoskodás nélkül teszi, amit kell, a mögötte álló pártnak meg fogalma sincsen, hogy hogyan viszonyuljon kormányának intézkedéseihez. A vége az lett, hogy a meghasonlott MSZP a választásokon minden szarért – elnézést – elvitte a balhét, amit csak kinyomott magából, illetve rákentek, viszont a válságkezelés sikereiért az én szavazatomon kívül senki más nem jutalmazta őket, hiszen ők maguk is legfeljebb fél szívvel azonosultak saját kormányuk tevékenységével.

Amikor a Gyurcsány időszak kormányzati éveinek sikertelen menedzseléséről írtam, akkor sok mindenre gondoltam, csak nem akartam kifejteni, még hosszabbá téve a hozzászólást. Egy idő után alapvető bajom volt az akkori vezetéssel, hogy csak az ötletelés látszott, a megvalósításból meg alig valami. Gyurcsány igen gyakran jött elő újabbnál újabb programokkal, amelyek céljaival általában egyet is tudtam érteni, de mire eljött volna az elszámolás ideje, az első eredményekről való beszámoló helyett egy újabb nagyszerű terv bejelentése következett, aminek megvalósulásáról aztán újra nem tudtam meg nagyon semmit. Nem gondolom, hogy csak a saját hibámból. Ezzel szemben Bajnai csak annyit hangoskodott, amennyit muszáj volt neki, viszont folyamatosan jöttek az eredmények. Ne értsd félre, nem a grandiózus tervekkel volt a baj, hanem az elszámolások, az eredmények hiányával.

Aztán az sem tetszett, hogy Gyurcsány teljesen agyonnyomta kormányát. Mind a Horn-, mind a Medgyessy- és Bajnai-kormány sokkal több karakteres, a saját területén tekintélyes, a média számára jól látható miniszterrel bírt, mint a Gyurcsány kormányok, amelyek szinte Gyurcsány Ferenc One-Man Show-i voltak. A reformokat még csak-csak képviselték karakteres reformarcok (pl. Molnár Lajos), de a többi tárca minisztereiről alig vannak emlékeim.

Azt írod, Gyurcsány mostanában fölöslegesen hangos. De basszus, hát legtöbbször igaza van! Éppen ezért írtam, hogy mennyire elrontotta, hogy a Bajnai időszakban nem vitt aktív, pártelnöki szerepet. Így csak a teljes sikertelenség, vagy legalábbis a jobboldal által totális sikertelenségnek beállított kormányzati idők maradtak a nyakán. Lehet bátran Gyurcsányozni, Fletót bukott politikusként beállítani.

Ha azonban Bajnai mellett végignyomta volna a válságkezelős időszakot, az ellaposodó bársonyos-reformos langyos vizet visszaváltva az eredeti, őszödi szellemű reformretorikára, annak a botlások ellenére lett volna egy íve. A reformkudarcokat a válságkezelési sikerek ellensúlyozták volna, amiből sokkal könnyebb lett volna a visszakapaszkodás. Meg a hiteles(ebb) ellenzéki politizálás.
@eMeL: látod, valakinek ki kellett ezt mondani

2014 előtt új alkotmány bevezetése törvénytelen és még a hozzá vezető alkotmányellenes útról nem is szóltunk
@Edrik: Noah's Arc in space? mindenesetre érdekes, bizonyos voltam benne, hogy lesz jelentkező, és az, hogy nincs "return ticket" még izgalmasabbá teszi, ez lesz az első de nem az utolsó ilyen
Nagyjából negyedszázada követem az elektronika és az automatizáció fejlődését. Ha ezt a (közelítőleg logaritmikus) görbét extrapolálom az ezt megelőző huszonöt évre, akkor mindig oda lyukadok ki, hogy akkoriban nem lehetett volna sem önműködő szputnyik, sem űrdokkolás, pláne nem holdraszállás :-).

Hihetetlen koponyák lehettek azok, akik logarléccel terveztek röppályát, elektroncsövekkel és relékkel vezérlőelektronikát. Minden elismerésem.
@dark future: ez egy csomó mindennel így van, én azt se értem, honnan vették a bátorságot emberek, hogy gőzmozdonyt tervezzenek, vagy felszálljanak egy kétfedeles szarral harcolni. vagy egyáltalán, világot hódítani nemhogy konzervek és gépesített hadsereg, de rádió nélkül.
és hát az űrhajók ősatyja, a V-2 is egy olyan ősállat, aminek nem szabadna lennie. hihetetlen konstelláció volt, hogy egy csomó mániákus mérnök talált maga mögé egy ennyire holdkóros szuperhatalmat, ami ezt kifizette. olyan drága volt, hogy talán a háború lefolyását is befolyásolta a rá költött pénz, legalábbis tovább tartott volna, ha puskákat csinálnak helyette. és nulla eredményt hozott Hitlernek, de egy egész új világot az emberiségnek.

de ezt majd a V-2 évfordulóján!
@Tóta W. Árpád:

ez igaz... ezen is sokat gondolkodtam már.
@Tóta W. Árpád:

amiket soroltál, azokhoz nem igazán értek, úgyhogy azokon különösebben nem vagyok kiakadva. relés vezérlést viszont 25 évvel ezelőtt építettem, meg számolgattam diff. egyenleteket is négyalapműveletes számológéppel (numerikus módszerrel), úgyhogy tudom, mekkora szívás volt a CPU előtti korszak.

ha meg a másik irányból nézem, akkor manapság már nem szabadna bekövetkeznie vészhelyzeteknek, katasztrófáknak elcseszett tömítés, leeső hőszigetelés, vagy akár egy km helyett mérföldben számolt röppálya miatt... valahogy a szürkeállomány és az emberi tényező nem követte a technika fejlődését.
@dark future: én is akkor döbbentem csak le a gőzmozdonyon, amikor kicsit jobban beleástam magam, mert az alapelv eléggé érthető. csakhogy a kivitelezés és a tervezés is irdatlan tudást igényel, merthogy lényegében ez egy guruló, nyomás alatt lévő bomba, ami helytelen üzemeltetés vagy konstrukció hiba esetén konkrétan felrobban, és megöl pár száz embert. és ha próbáltál már akár egy műanyag makettet vagy egy ablakkeretet tökéletesre megcsinálni, akkor érzékelhető, hogy nemcsak a CPU hiánya volt ott kényelmetlen, hanem a hegesztés meg a rozsdamentes acél meg minden. és mégis megcsinálták, mert meg kellett. kalapáccsal meg szegeccsel. előtte meg valahogy kiszámolták fejben.

meg valakik propellert faragtak cnc nélkül.

meg a csillagászok. láttam ilyen számításokat, hogy merre megy valami nyomi üstökös, és konkrétan mint egy novella ufónyelven. és ebben még az a vicces, hogy még sokkal régebben, amikor mindenki nagyon hülye ősember volt, akkor minden hajóskapitánynak vágnia kellett valamennyire ezeket a számításokat és a szextánst, mert különben kampec.
@Tóta W. Árpád:

Azon csodálkozom, hogy az egész világ Gagarint ismeri, a nagy konstruktőrök nevét meg talán minden 100. ember hallotta. Persze nem kicsinyíteni akarom hőstettét, de lényegében csak egy humán szállítmány volt, érdemlegesen annyit csinált, mint schmittpali a politikában.
@dark future: ezen nem csodálkozni kell, hanem számolni vele. itt is sokan írták, hogy oké, az emberek űrutazás leállt, de milyen klafa robotok meg hubble meg minden. hát az nem mítosz, gagarin meg igen, de még Luke Skywalker is mítoszabb, mint a Cassini. a mítosz tömegmozgás. viszont ahogy maga az űrkutatás, a mitizálódás is felmérhetetlen eredményekkel jár. nyilván én itt most nosztalgiázom is, mert az én gyerekkoromban az űrutazás tapintható jövő volt, egyértelműen A Sztori, és mint minden haverom, én is úgy gondoltam egy időben, hogy minimum csillagász leszek, vagy rakétamérnök, valami ilyesmi. oké, én pont nem lettem, de a merítés megvolt. ezt a hatást hiányolom, és ezért (is) kárhoztatom, hogy fantasyt olvasnak/néznek/játszanak a gyerekek ahelyett, ami legalább reális jövő lenne, ha igyekeznénk. sárkány sehogy se lesz, a csillagrombolóra képes az emberiség (és persze a SW is inkább fantasy).
és egyébként gyanítom, hogy az űrutazás hanyatlása miatt is kevesebb az ufó! ami szintén szomorú.
@Tóta W. Árpád:

"sárkány sehogy se lesz, a csillagrombolóra képes az emberiség"

pontosítanék. ha a sárkány előállítása olcsóbb, pályázati pénzek lenyúlására alkalmasabb, valamint szolgálhat kampánycélokra, akkor előbb lesz, mint csillagromboló :-).
@Tóta W. Árpád: a technika fejlődésének története az olyan izgalmas regény amit semmilyen fantáziával nem lehet túlszárnyalni!

a csörlő, a hidraulika, a kétkarú emelő, az ék, az ellensúly, a lendkerék, inercia...a vitorláshajó, és Jázón útja iránytű és térkép nélkül...

képzelj el egy 70000 MT (metrikus tonna) emelőkapacitású darut milyen csörlőt kell abba beletervezni és csak a drótkötél, aminek elődje a szizál, meg a kender a római és ógörög csörlőkhöz (a hajókapitány ordítása vizet a kötelekre)

és hogyan működik egy 140 emeletes épületben a lift és annak kötélzete...

a logarléc maga egy olyan mérnöki zsenialitás amit a bináris meg a hexa, sextadecimál rendszerek már csak nyalánkságok

a komputer pedig egy bonyolúlt villanykapcsoló: kikapcs bekapcs 1 vagy 0 ... és minő dolgokra képes...mint Mézga Aladár dolgai
@Rodeo36: na a mézga aladár egy tökéletes jelképe ennek a lelkületnek. és ahhoz kell mérni a harry pottert meg a többi szart. régen minden jobb volt.
@Tóta W. Árpád: azért még mindig felfedeznek egy csillagot olyan messze, hogy ihaj...

gondolkodtál azon, hogy egy pallér hordott magával egy falécet mindenféle karcolt jelekkel rajta és abból tudta az "aranmetszés" szabályait és fel tudta építeni a Reims.i vagy egyéb székesegyházat, terveztél már boltívet? és beemelted e daru nélkül a 100 méter magasban lévő kupolába a darabjait és a zárókövet...

el kezdték feljegyezni és memorizálni az értékeket és táblázatok születtek... ezek nélkül ma nincs excel sem semmi más sem
@Tóta W. Árpád:

a nyolcvanas évek elején, amikor babérkoszorús kiváló úttörőként :-) találkozhattam Zánkán Farkas Bercivel, az én fejemben is megfordult ez a rakétamérnökösködés. persze akkoriban azt tippeltem volna, hogy előbb utazik a Marsra valamelyik szovjet elvtárs, minthogy nekünk otthon telefonunk legyen, aztán ahhoz képest pár éve mondtam le a vezetékest...
@dark future: persze, ez is izgalmas paradoxon, hogy rá lehet-e venni az embereket a telefon nélkülözésére a Mars kolonizálásáért, hoznának-e áldozatot, és hát nem valószínű. ezért is kellene a képletbe az ufó. de már az sincs, valakik elvették tőlünk.
@Tóta W. Árpád: én a harrypottert és vámpírokat meg hasonlókat nem tudom elviselni... de a világítótorony fényjelei lenyűgöznek... és ha egy iskolás gyerek nem képes papíron ceruzával kiszámítani egy 3 ismeretlenes egyenletrendszert, ne adj isten készíteni egyet egy probléma megoldására az nagyon meg szokott ijeszteni... számold ki papíron 7 köbgyökét, esetleg egy nagy Faber Castell előhúzható a fiókból...
@Tóta W. Árpád: ugye, ma annyi idős vagyok amennyi, de "régen" a mesék, az UFO-k és minden egyéb is része volt napjaimnak éjeimnek a görögök Olympus-a a sok istennel akik olyan pragmatikus istenek voltak és nem kevésbé izgisek mint az Argonautákat olvasni apró gyerekként mese és Sci Fi nélkűl nincs semmi... a tudós az egy nagyméretű gyermek?
@Rodeo36: nyilván kurvára nem tudom kiszámolni, legfeljebb olyanok köbgyökét, amiknek egész szám a köbgyöke. azt se tudom, hogy fogjak hozzá.

elkorcsosoultunk ilyen tekintetben, de ezen nincs semmi csodálkoznivaló, és nem is üres múltbarévedés meg nosztalgia. az tök egyértelmű, hogy az autó mint protézis mozgásszegény életmódot, elhízást okoz. az internet és a számítógép, továbbá a kihívások hiánya pedig ugyanígy az agy elzsírosodását. direkte világsláger a twitter azzal, hogy egyenesen megköveteli az együgyűséget.

persze most is vannak csodálatra méltó tudósok, akik megtervezik nekünk az internetet meg az atomerőművet, de a társadalmi egyenlőtlenség nagyot ugrott ezen a téren.
@Tóta W. Árpád: ebben 100%-ban egyetértünk... a tréfa papíron köbgyököt vonni az fantáziát kíván, mert ténylegesen tudnod kell emlékezetből a számok köbgyökét, vagy legalább azt mit jelent 3-dik hatványra emelni és annak fordított műveleteként elképzelni és próbálgatni!!!! és a maradékokat feljegyezni és ismételni ugyanazt...

félelmetes az, hogy egy java codec matematikáját egy twitterező sem érti

és amikor valakinek úgy magyaráztam meg a komputert, hogy odavittem a falhoz és a villanykapcsolót kezdtem egyre gyorsabban billegtetni és azt mondtam neki a kettő azonos, tátva maradt a szája, pedig igaz!

ha valaki nem képes -és a legtöbb friss mérnök- nem képes képletekbe foglalni egy bármilyen problémát és arra számításokat végezni akkor baj van nagy, a Toyota azt mondta amikor a gázpedál beragásáról basztatták, hogy már dolgozik azon, hogy egyáltalán ne legyen gázpedál, mert amerikai nők úgy vezetnek, hogy mindkét lábukat másra használják és a kezüket sem a kormányon meg a többi kütyün tartják, rúzsoznak gyereket etetnek meg dumálnak twittereznek 100 km/óra sebességgel a 4-dik sávban égnek állt a szőr a hátamon mikor mellettem történt!
@Tóta W. Árpád: apró gyerekeknek könnyű elmagyarázni a komputer működését: ha játszottál azzal a kütyüvel, amelyik két gomb nyomkodásával mindenféle kis pofozó karokat (Flipper) mozgatsz és egy golyó ugrik ki és vagy bemegy vagy nem, a golyó a jel, a flipper a binary rendszer beengedi vagy nem és így csinálsz egy sorozat döntést merre pofozod a golyót és itt vége is a zsenialitása von Neumann-nak(????) a 2-es számrendszer az igen nem és a legbonyolultabb komputer is csak ez "csak" sebessége és a kapcsolók (flipperek) számában különböznek

hogy hogyan emlékszik és mennyi adatot képes az a dróttól, szalagtól vagy lemeztől függ emlékszel a rádiócsövekkel működő első nagy PC-re ott drukkolt az egész vezérkar

meg a Hollerith kártyarendszer ahol papír volt a memory!!!!
@Tóta W. Árpád:

Orson Scott Card: Vegjatek

- Es menni fognak az emberek?
- Az emberek mindig mennek. Mindig. Mindig azt hiszik, hogy jobb eletuk lehet, mint a regi vilagban.

Persze meg van az az antiutopiakban kifejtett jovokep, hogy az emberiseg (tulnyomo resze), beletemetkezik a virtualis valosagokba, fantasy vilagokba, es elveszti az erdeklodest a valo vilag kihivasai irant. Es hat az elmult evek egyaltalan tettek valoszinutlenne ezt a scenariot.
Tobbek kozott ezert lenne feladata a kormanyoknak az ur kolonizaciojat tamogatni, hogy megakadalyozzak az emberiseg befele fordulasat.
@Rodeo36:
von Neumann-ozni magyar létedre elég nagy szégyen.

Messze ő volt a valaha élt legintelligensebb magyar.
Ő számolta ki azt is, hogy milyen magasságban robbanjon az atombomba Japánban, mert sem ember, sem gép nem volt képes ilyen bonyolult számításokra rajta kívül.
Ma is szuperszámítógépekkel számoltatnak ilyeneket.

A számítógépeknél egy kicsit több szerepe volt a kettes számrendszernél:
en.wikipedia.org/wiki/Von_Neumann_architecture
@különvélemény: ne zokogj itt fölöslegesen, az, hogy én milyen mély tisztelettel viseltetem von Neumann irányában az nem lehet kérdéses akkor, ha megértetted volna amit mondani akartam: -csak neked kibontva- a számítógépek misztifikálása azok megértése és igaz hasznosítása ellen dolgozó tendencia, a számítógép ami egy egyszerű kapcsoló megtöbbszörözése és felgyorsítása és amely azt számol ki amit betáplálunk, pontosan ezért nem véletlen, hogy az olyan zsenikre mint a von Neumann ma is szükség van mert nélkülük a komputerek zsenialitása nem ér semmit, és ez még nagyon sokáig így lesz
@különvélemény: azok ellen a dilinyós dolgok ellen emelem fel szavam -pontosan a von Neumann védelmében vagy jobban mondva dicsőségére- amelyek révén hülye emberek készítenek valami vírussal egyenértékű softwear-t és kiszámíttatnak vele valamit de úgy hogy azt az eredményt hozza ki amit ők eleve eldöntöttek, hogy helyes!!!! így tudták ki"kiszámolni" hogy a dongó nem képes repülni, meg a Big Bang -et és az ángyom térgyét, ez olyan mint a kókler a templomban aki felállítja a nyomorékot akit ő nyomott a tolószékbe mise előtt, hogy felállíthassa és jól keressen a hiszékeny hívek pénzéből!!! na ennyi nem több nem is kevesebb
@Rodeo36:
Nem is kell misztifikálni a számítógépeket főleg, hogy az idegrendszerünk sem sokban különbözik, beleértve az agyunkat.
Csak az összeköttetések számát kellene valahogy megoldani, meg tanítani kellene, mint az embert, előreprogramozni csak a tanulási képességet kellene.
Még nem elég bonyolultak ehhez a gépeink.
De már kvantumszámítógépekről is álmodunk.
@Tóta W. Árpád: "és mint minden haverom, én is úgy gondoltam egy időben, hogy minimum csillagász leszek, vagy rakétamérnök, valami ilyesmi."

ez elég egyszerű: aki masszív dohányos, az már csak a földi személyzethez tartozhat
@Lord Kilburn:

Ha már másról beszélés (off), legyen kövér.

Hogy te nem hiszel a cirkuszban, amire az MSZP helyes irányba tereléséhez pont ugyanolyan szükség volt, mint az őszödi beszédre, arra nem tudok mit mondani. Az a te dolgod.

Gyurcsánynak nem a "tragikomikus bohózat" tette tarthatatlanná a pozícióját, hanem a népszerűségi indexe, és valószínűleg halálbiztosan tudta, hogy ha marad, akkor az MSZP-nek annyi. Neki meg nincs másik pártja, ha netántán vissza akarna jönni.

Gyurcsánynak sok terve volt, és az index sportot csinált abból, hogy utánajárjon, mi valósult meg belőle, és mi nem (ez az összes tervére vonatkozik). Ott nyomon lehet követni. Gyurcsány országlása egyébként, sokpontos tervek ide vagy oda, a válság előestéjén úgy fejeződött be (a válságot én már nem tekintem az ő művének), hogy az éves hiány 3 % körüli, a bruttó államadósság 65 % (Medgyessytől 60 %-on kapta), a CHF meg 150 Ft volt. Hát, ha ez nem eredmény a 13. havi nyugdíj, a nagyvonalú szociális juttatások és a sztrádaprogram mellett …

Bajnai nem hangoskodott. Naná, hogy nem. A cél rendkívül egyszerű volt, tudta, hogy ehhez mit kell csinálni („megszorítás” doszt), és papírja volt róla, hogy megszavazzák. Gyurcsánynak ilyen kényelmes helyzet nem jutott. Bajnai egyetlen reformelképzelését (ami nem volt új, sőt, messze nem) az Ab ugyanúgy elkaszálta, mint minden más ilyesmit.

Gyurcsány arról nem tehetett, hogy kilógott a kormányból. Bajnai azért nem lógott ki, mert (mint már írtam) nem fölérendelt, hanem alá/mellérendelt személyiség, ahogy Medgyessy is, és ahogy Orbán nem.

Mint írtam: „Ellenzéki politikának jó, amit mond (ne vegyünk részt az alkotmányozásban, szavazásoknál fogjunk össze az LMP-vel – lásd Győr, hozzunk létre olyan széles platformot, ami majd elég lesz a FIDESZ legyőzéséhez), de egyelőre még nincs itt az ő ideje. Ha így folytatja nem is lesz, ugyanis ma még a kritikája bosszúhadjáratnak látszik, és semmi többnek. Ha igaza van, ha nem.” Azaz, hiába van igaza.

És a végén még egyszer: ha Gyurcsány bármilyen (bármilyen!) formában az MSZP vezetője marad a választásokig, akkor az MSZP ugyanúgy tűnik el a süllyesztőben, mint az SZDSZ.
@vakapad: „Hogy te nem hiszel a cirkuszban…”

Én abban nem hiszek, hogy a dolog úgy zajlott, hogy minden felmerülő miniszterelnök jelöltnek megmondták, hogy pl.: „Figyelj má’, Gyuri! (Surányi) Holnap fel fogunk kérni miniszterelnöknek, de ne vállald ám el, mer’ az egészet csak azért csináljuk, hogy a végén a hülye MSZP elfogadja a Bajnai gyereket! Érted?”

Szóval nem hiszem, hogy lezsírozták Surányival, Békesivel, Bokrossal, meg mindenkivel, aki még felmerült, hogy őket csak kamuból kérik fel. Vagy ha ez mégis forgatókönyv szerint történt, akkor nagyon el lett számítva.

És hogy számokat is mondjak: 2009 februárban és márciusban is 24%-on állt az MSZP. Márciusban lemondott Gyurcsány. A miniszterelnök-keresgélési bohózat 20%-ra nyomta le népszerűségüket. A 24%-ot azóta sem érte el az MSZP. Tehát még egyszer: Gyurcsánnyal 24% volt a mélypont. Azóta – Gyurcsány nélkül – a mai napig folyamatosan ez alatt mozog a népszerűség.

A Gyurcsány-kormány megítélésében egyébként nincs köztünk nagy különbség, ha ez hozzászólásaimból nem jött volna át, akkor leírom, hogy én a Gyurcsány korszakot pozitívabban ítélem meg, mint általában manapság még a bal-liberális-(zöld) oldalon is szokás. Lásd pl. fentebb:

„Másrészt pedig, nem volt az annyira sikertelen időszak, ha kivesszük belőle a reformok kudarcát. Ha csupán a megszorításokat vizsgáljuk, szép a teljesítmény, de legalábbis elismerésre méltó, hogy ilyen rövid idő alatt – 2006-tól a válságig – ilyen radikális mértékben sikerült csökkenteni a hiányt.”

Abban is egyetértünk, hogy más volt a politikai helyzet Bajnai és Gyurcsány alatt. Kétségtelen, hogy Gyurcsányt saját pártjainak folyamatos szorongatása is kínozta. Ennek ellenére, főként a bársonyos reformok bejelentése, a koalíciós szakítás után éreztem, hogy ez már nem működhet tovább. Amikor Gyurcsány lemondott a miniszterelnökségről, az engem is egyfajta megkönnyebbülésként ért, helyes döntésnek tartottam. Viszont az utána következő, miniszterelnök-keresgélési bénázást, majd Gyurcsány lemondását óriási politikai baklövésnek láttam, már akkor is.
@Tóta W. Árpád: Ne már, ennyire azért nem éles ellentét a kettő, én is, akárcsak ismerőseim zöme, szívesen olvasok mindkét témában könyveket, kár szembeállítani őket. És szerintem az olvasók zöme egyiket sem realitásként kezeli, hanem kikapcsolódásként olvassa. Ha meg gyerekek, akkor örüljünk inkább annak, hogy akármit is olvasnak, már az önmagában eredmény, és inkább kezdje mesével vagy fantasyvel (tudom, most jön a megjegyzés, hogy az ugyanaz), mint olyannal, ami nem köti le, így nem szeretteti meg vele az olvasást. Később meg a legtöbbjük úgyis átnyergel más műfajokra is, a klasszikus szépirodalomtól a sci-fi-ig bármire.
@Lord Kilburn:

Hát, ha nem értünk egyet, akkor nem.
@Tóta W. Árpád:

Szerintem a Harry Potter nem Fantasy, csak kívülről használ ilyen elemeket, ellentétben a gyűrűk fura urával, és a többi bornírt dűneszerű förmedelemmel. Mivel létező erős rajzolatú emberi motívumokat jelenít meg.
@vakapad: Én azt írom: „A Gyurcsány-kormány megítélésében egyébként nincs köztünk nagy különbség…”, meg azt: „Abban is egyetértünk, hogy…”

Te meg azt: „Hát, ha nem értünk egyet, akkor nem.”

Szóval nem értek Veled egyet, mert szerintem inkább egyetértünk, mint nem.

Ezért amit legutoljára írtál, abban nem értünk egyet. :)
Tóta eddigi legjobb írása. Az utolsó előtti bekezdés tökéletes, telitalálat.
@Tóta W. Árpád: "sárkány sehogy se lesz, a csillagrombolóra képes az emberiség (és persze a SW is inkább fantasy)."

namost a géntechnológia azért fejlődik szintén, tehát hogy sárkány lesz előbb vagy csillagromboló, azt azért nem érzem még egy lefutott meccsnek
@Archenemy: Ki tudja, mit rejteget az űr mélye az emberiség csillagrombolói számára? Amikor az űrhatóság a '60-évek közepén felfedezőket küldött a Jupiter mögötti X bolygóra, egy sárkányba botlottunk, a titokzatos Zéró Szörnybe; az se volt egy lefutott meccs:

www.imdb.com/video/screenplay/vi2276065561/
süti beállítások módosítása