W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Törpe-fejűek

2010.06.23. 05:00 Tóta W. Árpád

Írók, alkossatok remekműveket!
A. A. Zsdanov

Bőven ideje volt, hogy Brüsszel, a média, az alkotmánybíróság és Gyurcsány után a kultúra is megkapja az iránymutatást. Ott se maradhat minden abban a bábeli szodomában, amiben a szocik hagyták. Elő is került a zsinórmérték. A giccset és a pornót meg kell adóztatni, és abból támogatni az Értékeset és a Szépet.

Ez eddig egyáltalán nem nonszensz, mármint piacpárti-vadkapitalista szempontból persze ellenezhető, de kétségtelenül létező rendszer. Sőt mindenféle kultúrpolitika hasonlóképpen működik, csak nem feltétlenül giccsadóból támogat, hanem költségvetési pénzből. Mivel ahhoz a gyenge államtitkárságnak nem volt több hozzáférése, úgy gondolták, csinálnak egy transzfert a rájuk bízott területen, hogy jobban érvényesüljenek a saját szempontjaik. Végül is minden adórendszernek ez a lényege. 
 
A pornó, az még a kisebb falat, azt elég könnyen fel lehet ismerni, bár ha a szépirodalmi kánonban körbenézünk, akkor lesznek zavarba ejtő feladványok. Azzal csak annyi a baj, hogy kábé a Popó magazint, a néhány megmaradt videotékát és a kábeltévéket lehet megcsapolni, és ebből ugyan nem épül bazilika. A többi pornó ugyanis az úgynevezett interneten terjed, és nehéz lenne kiverni a globális szájtokból, hogy a magyar látogatókért utalják át a malacságadót az államtitkárság Paypal-számlájára.
 
A giccs, az már bonyolultabb. Annak tényleg számottevő forgalma van, fogalma viszont sikamlós. Oké, a kertitörpe a klasszikus példa, de azon túl már óvatosan kell határozgatni. A giccs definíciója nagyon személyes ügy. Vannak megkeseredett emberek, akik a Kis Herceget is annak tartják, sőt netán a Micimackót is, de valószínűleg még többen, akik felemelő és szívhezszóló meséknek. Vannak magasan művelt emberek, akik a sima szerelmes verseket és romantikus filmeket nézik le, amikben még homoszexualitás sincs; de a legtöbben mégis az ilyen banális sztorikra vevők, és azoktól érzik jól magukat. Ezenfelül tömegek látják a világítós Szűzanyát vagy a Nemzeti Színházat igenis szépnek.
 

Mint fatörzsből gyönge ága

 
Hát ja. Van ennek a fennhéjázó giccsezésnek egy rendkívül kínos dimenziója, mégpedig az, hogy miképp is került Szőcs Géza oda, ahonnan éppen giccsadót készül kivetni. A legnagyobb és legsikeresebb giccsgyár megbízásából lett ő a kultúrfelelős, ugyanis hazánkban a legjelentősebb termelője és fogyasztója a giccsnek nem más, mint a jobboldal. Ha Szőcsnek a giccsel van baja, akkor lesz mit söprögetni a pártház táján. Kiszállni a búcsújárásokra, nemzetioldalista fesztiválokra, Fidesz-gyűlésekre, műveleti területté nyilvánítani, és elkobozni mindent. A horgászbotra lógatott zászlókat, a sokat megért székely himnuszt, az orbános, erdélyes, trianonos képeskönyveket, az irredenta és nacionalista kellékeket. A beszédekbe kötelezően belevarrt góbéságokat és lebutított szlogeneket. A magyarságkutatás romantikus füzeteit, a béna kosztümös filmeket. A turult, a rovásírást, a bocskait, mindezeket a fröccsöntött, szervetlen felvarrókat, amiktől azt várják, hogy jelentősebbnek, tekintélyesebbnek, hatásosabbnak tűnnek, mint amilyenek. A pátosz a giccs elmaradhatatlan velejárója, sőt eredője, és pátoszból aztán van a Főpártban elég. Azért lettek ők a Főpárt. Gatyájuk is rámenne a giccsadóra, ha az igazságos volna.
 
A giccsel tisztelettudóan kell bánni, mert a giccs nagyon demokratikus. Kívánja a magyar nemzet. Az az, amit az istenadta nép választ magának. A maga kis permanens háztartási forradalmával. Nem kell szeretni, de aki nekiront, az megütheti magát.


Címkék: szocializmus nemzeti egyuttmukodes rendszere

460 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr882102688

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A törpék már jól vannak 2010.09.07. 09:10:04

Magasfokú giccs vs szépérzék, puha pázsit vs macskakő, egymásba boruló fák vs fák-bokrok-virágok-gyep. Anglia versus Magyarország. Az előbbi kertjei burjánzóak, romantikusak, puhák, színesek, az utóbbi ugyan néha próbálkozik, de jószerivel már lemondot...

Trackback: ELHUNYT GYURCSÁNY FERENC 2010.06.23. 12:33:26

   Hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegség után elhunyt Gyurcsány Ferenc (†49) politikus, egykori miniszterelnök, nagyvállalkozó, politikai publicista, táncművész, nyelvújító, Jászay Mari díjas, érdemes blogger.  - A kö...

Trackback: Rasszistázás és pirézezés a Parlamentben 2010.06.23. 11:51:14

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - Rasszistázás és pirézezés a Parlamentben                            &nb...

Trackback: Hardcore nyomja Szőcs – képpel 2010.06.23. 11:29:41

Nem pöcsöl Szőcs, az erdélyi magyar költő-politikus, aki – lévén a kulturális terület felelőse – nyilván szakmai érdeklődésből vigyázó szemeit a pornóiparra vetette. Górcső alá venné, azaz rázoomolna a csúnya-rossz nénikre és bácsikra, hogy...

Trackback: Hivatásos rettegés 2010.06.23. 10:54:54

Véget ért a nyolc gyönyörű szép év, és a baloldali próféták (lásd újságírók) most újra vizionálhatják a diktatúrát, és retteghetnek Orbán Viktor második eljövetelétől (lásd az Ítélet Napja), amikor is értelmet nyer minden, és Orbán Viktor és pártja fog...

Trackback: Törpe-fejűek 2010.06.23. 08:23:02

Hazánkban a legjelentősebb termelője és fogyasztója a giccsnek nem más, mint a jobboldal. Gatyájuk is rámenne a giccsadóra, ha az igazságos volna.

Trackback: Hazafias szarmeccs-adó 2010.06.23. 07:53:50

Vezessük be a szarmeccs-adót!Ez arra lenne, jó, hogy értékes és szép dolgokat támogathatnánk belőle. Pörgős, sok passzos latin meccseket, angol ívelgetést. Német brüsztölést és olasz catenacciót nem, főleg Mourinhóval nem, mert ő ráadásul giccses is.Úg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A régi, kádárista vicc jut az eszembe a '80-as évekből. Mikor is a fiatal pár megmutatja szülinek a házat, kocsit, nyaralót, mire azok megkérdezik: "Jó, jó, de mi lesz, ha visszajönnek a kommunisták?"

Ez a fajta giccsadó működött a kádári "három-té" rendszerben is. Szerintem nem rosszul: Valóban, lehetőséget adott (és fog is adni) politikai preferencia szerinti szelekcióra, „szigorú” esztétikai köntösbe öltöztetve, természetesen. De valóban, talán egy kicsit hatékonyabban lehet a kulturális (vagy nevezzük inkább művészeti) termékek támogatásának eszköze, mint a piac. Miképp, hadd emlékeztessek, jelenleg a munakerő-piac is, bizonyos szegmensekben erősen torzult, és egy öngerjesztő, torz spirál mentén egyre torzabbá válik.

Szükséges a pozitív diszkrimináció alkalmazása a munkaerő-piaconmozgássérülteknél, az oktatásban a cigányoknál – és a művészeti világban is. Mivel Magyarországon nem létezik gyakorlatilag magán-mecenatúra, és mivel az állam forrásai is korlátozottak, meg kell teremteni ezeket a forrásokat.

Igen, tele leszünk Wass Albertes „kopejkás füzetekkel”, és hasonlókkal. De inkább, mint hogy a piacra hivatkozva, egyrészt eltűnjenek értékek, másrészt ne legyen egyre szélesebb közönség számára elérhető az igazi érték, persze a politikai giccs mellett is.

Ami pedig esetleg politikai diszkrimináció áldozatává válik, vagyis giccsadó hatálya alá kerül, az megdrágul. Annak felmegy az ára. És az értéke is. Már ha lesz, aki „megveszi”… Itt lesz érdekes a piac logikája!
@nem1rem1: mi a giccs? miben mérjük? ha van egy újság, amiben van pár oldal hír meg "giccs", akkor mi után adózik? hogyan lehet azt feltűnés nélkül átnyomni, hogy a wassalbert ne legyen giccs? nincs ez megint végiggondolva.
Nekem a tömegek nevében lenne annyi megjegyzésem, hogy nincs ember aki a jelenlegi Nemzetit szépnek látná, érdekesnek, újszerűnek igen na de szépnek pfff :D
ORBÁNNAK kell majd szobort állítani , de sürgősen! (hogy sokan lehugyozhassák)...bár ahhoz minél előbb fel kellene dobnia a talpát)
Mit akarsz? Igazi konzervatív fordulat. Ja, hogy épp nem a kommunizmust kellene konzerválni? Hát, senki se mondta, hogy könnyű magyar konzervatívnak lenni. :)

Ha jól tudom, akkor pont Szőcs volt a Millenniumi óda szerzője, annál nagyobb giccset még a kínai piac is hosszasan kell keresgélni.
De bizony vannak, akik szépnek látják a Nemzetit! Nem beszélve némely Makovecz-műről és utánzatról. ( Na nem én)
@Tóta W. Árpád:
Lehetne az a giccs, amit sokan vesznek, mert nyilván sok embernek nem lehet kifinomult az izlése.
És ha az a giccs, akkor mindenre ki lehet vetni, aminek jó a forgalma.
Szerintem okés.
Szoríjjuk meg azt, akinek működik a bótja.
Csak azt nem tudom, hogy jön ez az egyszeri nagyarányú adócsökkentéshez?
Az mikor gyün már?
A giccsadó tényleg hülyeség, de nem ezért. Egyrészt azért mert beszedhetetlen és ráadásul kis adó, hasonlóan a többihez valószínűleg több lenne a költsége mint a "bevétele", csak bonyolítaná az adórendszert, a fidesz meg ha minden igaz egyszerűsíteni kívánja.
Másrészt pedig ugyanabból az okból baromság, mint hiller haver nyakkendőadója, internetadója, stb eszement hülyeségei.
Ezzel az adóval úgy köbö 20 évet késtek el - akkor kezdett ránkáramlani a pornó és giccs adóztatható formában. A pornó valóban könnyen felismerhető, a Fiona on fire -höz hasonló határeseteket leszámolva. A giccs azonban valóban nem meghatározható, ebből nem is lesz semmi. Egy újabb felejthető jól hangzó mondat ez a nemzeti együttműködők szájából.
Nagyon szeretnék ott lenni, ammikor a giccs fogalmának adójogi értelmezését megadják. Valami ilyen lesz: "Minden olyan termék, ami nem tetszik Szőcs elvtársnak. Nem tartoznak ide a magyar nép ezeréves történelmét megörökítő, vagy arra emlékeztető tárgyak, úgymint a mézeskalács, a hímzett falvédő,a fröccsöntött turul,és a világító Szűz Mária, kezében a Szőcs elvtársat ábrázoló műanyag kisded."
Remélem létrehoznak egy Hivatalt is, széles jogkörrel, és giccskommandóval.
Azt hiszem, elnézték az évtizedet a fiúk...
csak egy "giccs" feliratú pecsétnyomó kell hozzá, s rögtön kiderül, hogy mi a giccs.
legyen politikusadó! aki politikusnak megy dolgozni, és bejut a parlamentbe, az fizessen havi fél milla adót, mert úgyis sokat keres zsebbe
Miért kellene precízen definiálni a giccset? A giccsadó nem büntetés, hanem a kultúratámogatás eszköze. Ha jól működő iskolarendszerünk lenne, ahol megtanítják az igazi értékek élvezetét, nem is lenne rá szükség, piaci alapon mehetne a kultúrafinanszírozás. De sajnos (még?) nincs ilyen. Addig pedig egyszerű a képlet: a plázamozik bevételéből valamennyi menjen át az artmozik hálózatába (és nem vitázunk azon, hogy a Die Hard vagy az Avatar giccses-e). A rockkoncertek, cédék bevételéből valamennyi a zeneiskolák és a komolyzenei nagyobb zenekarok támogatásába (politikától függetlenül!). A focimeccs bevételéből (tévéreklámok is!) a múzeumok támogatására. Stb.

A művészetet, pláne a kortárs művészetet nem lehet mérlegre tenni, de a közeget meg kell teremteni a létezéséhez, aztán majd az utókor dönt 100 éves távlatban. Annyi azért nyilvánvaló, hogy Bach és Kocsis Zoltán értékesebb Ákosnál (még ha Bach írt templomi zenét is), az pedig az egész ország alapvető érdeke lenne, hogy például a Háború és békét mindenki értően, az emberismereti, életviteli tanulságokat levonva szeretettel elolvassa. Az iskola bűne, ha ezt nem éri el, és a kormány bűne, ha ennek megtanítására, megszerettetésére, mindenki számára való elérhetőségére nem teremt lehetőséget.
Az államnak rég el kellett volna engedni a művészek kezét. Nekem senki se mondja, hogy neki lámpást adott az úr :P, amivel felismeri a különbséget, mi az értékes, mi nem.
@gareet: Én a nemzetit sem érdekesnek, sem újszerűnek nem látom. Összevissza dobált stílusok egyvelege. Akik mentegetni akarják eklektikusnak nevezik...:)
Ami a giccset illeti, megfoghatatlan. A másik gondom vele, hogy ne akarják nekem központilag meghatározni, hogy mi az ízléses, és mi nem. Merthogy ez ezt is jelentené.
Nem is tudom, hogy nevetséges vagy ijesztő, ahogy tótawé tényleg rosszul van mindentől ami a történelmi magyarságra emlékezteti. De a fröcsögése gusztustalan...
szőcsről örökre megmarad: ezer éve, a kilencvenes évek elején/közepén? még a nagy erdélyi író szerepében a mellettünk lévő asztalnál fűzött egy lányakorú csajszit (felpereseknek: esetleg a klónja?!?). a helyszín az egyik első pesti mediterrán étterem volt: görög a csengeryben, nem emlékezem a nevére,biztos szirtosz, jorgosz vagy szirtaki. a berendezés giccsadóért kajabált tszetesen: falrafestett háztetőkékség, alagsorbíró művirágok - de a bárányoldalas kiváló volt. sz.g. nagyjából matarészegnek tűnt, emlékezem, rengeteget evett és ivott - a harsánysága tűnt föl,h.ti.olyan,mint falstaff -, az viszont nem dereng,h.a nőcével mire jutott. a végén a magyarok világszövetsége nevére kérte a számlát:)
Kicsit se vagyok megkeseredett, de a Kis Herceg akkor is giccs. És még közhelyes szar is.
@Tóta W. Árpád: Szőcs Géza megalkotja a definíciót, azt kell majd vakon követni. Mondjuk a jobbereknek a vakon követés nem lesz nehéz, van benne tapasztalat. Velük lesz a kevesebb probléma.
Hát igen. Az a gond, hogy ezt magyarázni kell.
Giccs a székely himnusz? Mit fog ehhez szólni BZS?
a parlament épülete giccs, adóztassák meg!
Hogy lesz ez összeegyeztethető a vatikáni szerződéssel? Vagy eleve a fogyasztót adóztatják majd, nem a giccstermelőt?
"Marika néni, fröccsöntött dombor Ratzinger képe után 500 ft adót befizetni szíveskedjen."
Tényleg mi a giccs?
Ki fogja megállapítani hogy mi esik bele abba a kategóriába? Hol a határ, mi a mérce?
Nekem giccs a koplett Disney életmű, őzgidákkal és királylányokkal együtt, vajon másnak is?
Most akkor kell adóztatni avagy nem?
Vagy OV felállít egy Giccshatóságot a médiahatóság mintájára is, ahová bekerül majd 9 jobboldali tag és egy levéálthatatlan elnök is?
Ők majd megmondják mi a tutti...
A kárpát medence nem tartozik bele az első 150000000 leglhetőbb hely közé.
Most komolyan, 8 éve volt a csapatnak hogy felkészüljön. Ennyire telt?
Attól kezdve, hogy egy gusztustalan kertitörpét ültettek a miniszterelnöki székbe (akinek első dolga volt széket cserélni - biztosan összefosta magát benne :D), szerintem a fideszes politikusoknak... pardon, kulturális és művészeti szakembereknek ( NYÍÍÍHAHA :D ) nem nagyon van joguk meghatározni a giccs fogalmát.
@nem1rem1: muhahaha

Giccsadó mellett Wass Albert olcsón? lol

Szőcs vajh maga is fizetne a Milleniumi ódáért, vagy az már magaskultúra?
@Tóta W. Árpád:

"mi a giccs?"

Művészet, ami nem "művészet". Mi a "művészet"? Nem giccs.

"miben mérjük?"

Miniatűr porceláncicában.

"ha van egy újság, amiben van pár oldal hír meg "giccs", akkor mi után adózik?"

A giccses felületet elosztjuk az összfelülettel, aztán majd csak kisilabizáljuk. Csak tudnám mit kezdünk a szar reklámokkal...

"ha van egy újság, amiben van pár oldal hír meg "giccs", akkor mi után adózik?"

Kétharmad, plusz az Orbánékat beszavazó birkatömeg, meg aki nem csípi wassalbertet az úgyis komcsilibsizsidócigánybuzi.

"nincs ez megint végiggondolva."

Limpopo.
Tóta W. Árpád: elvtárs, az a giccs, amire mi azt mondjuk.
@Tóta W. Árpád: ...jogos, dehát legvégső soron mindegy lesz ez is.

Mármint a Népnek.

Amelynek mindegy volt az is a választásokkor, hogy mit ígérnek a Fiúk. Hogy mennyi realitása lesz annak. Mi egy ilyen nép vagyunk, a számológépünk valahogy mindig kikapcsolódik a hangzatos ígéretek nyomán.

Giccsadó - tök jól hangzik.

Ja hogy megvalósítani hogyan lehet majd - jaj, Árpád, hogy te miken fenn nem tudsz akadni ! Még majd a 16%-os SZJA-t is egyszer furcsának fogod találni, ej :)
A király....hmm, mit király?...A TÖRPE MEZTELEN már mindenki látja.hehhe
Így kell ezt "tóta-módra" csinálni...a valóban giccses dolgok (habár nem tudom, hogy a falusi búcsúkban árult szemetek mennyivel inkább "jobboldaliak", mint "baloldaliak") közé odacsempészi a Székely Himnuszt, meg a Turult...azután meg csodálkozik, ha az utcán leköpik, ami ugyan nem szép dolog, de legalább érthető.
Nagyon helyes, a Fidesz itt is a saját rajongótáborán húzza a nadrágszíjat. Ideje volt.

EGYETÉRTEK!!!
Egyszerűbb, ha alapból minden giccs, és egy erre hivatott minisztériumi szerv adja ki az igazolásokat, mi nem. Így aztán nem kell fáradozni a műelemzéssel, hanem a könyv végére lapozunk, hogy ott van-e a borítón az "Értékes Mű" certifikát. Az egyszerűség kedvéért megkaphatja elhunyt alkotó is (pl. Wass Albert).
Lesz majd egy hivatal, aki eldönti mi a giccs! Ez lesz a giccsügyi hivatal, 9 évre kinevezett elmozdíthatatlan vezetővel, apparátussal, gyorsreagálású akciócsoporttal, akik odarohannak ahol giccset látnak, és kiszabják a giccsügyi bírságot. Ebből levonják a működési költségeket, a többit pedig megkapják a pártközeli kúltúrális alapítványok, akik a párt által is elismert magasfokú kúltúrát támogatják. Ha a pénz nem lesz elég, majd a költségvetésből kiegészítik támogatás formájában, ezüsthajú happy endrék pedig majd benyújtják a számlákat a magaskúltúrális népi rendezvényekről, ahol egy toi-toi wc egymillióba kerül naponta. De szép is lesz!
@gareet: Nekem tetszik a Nemzeti, akkor én most nem vagyok magyar? Vagy nem vagyok a tömegben? És egy csomó ismerősömnek is tetszik, akkor ők sem?
@gareet: Malacka blogján volt erről egy vitám. Az ott kommentelők - beleértve Malackát is - szinte kivétel nélkül (nem emlékszem kivételre, magamat kivéve) el voltak ájulva a Nemzetitől.
Kósa Lajos huszáros képével mi lesz? :) Demokráciában a kultúrpolitika mozgástere annyi lehet, hogy támogatja amit értékesnek lát, a többi meg éljen meg, ahogy tud. Büntetőadó kivetése egyszerűen nonszensz. Ez a Szőcs viszont még el fog szórakoztatni minket úgy érzem.
Igen, a giccs fogalmát meghatározni lehetetlen. Illetve csak szubjektíven lehet, ami egyfajta személyi kultusz. Melyet saját magamnak meghatározhatok, betarthatok, de másnak nem írhatom elő, nem tartathatom be, mivel az veszélyes, ingoványos terület. Nem kevésbé üthet vissza.
A pornóból meg mindenki szeretne hasznot húzni, de eddig nálunk Kovinak ha sikerült. ;)
Bánom is én kit Támogat, csak NE Tiltson, hanem Tűrjön!!
Az én ízlésvilágomat eddig se dotálta senki! Elég annyi magamról, hogy a kedvenc autó formám a FIAT multipla... ;-)
Jó vagy TW, csak így tovább!
Én sajnos attól félek, hogy sokan ebben az országban nem értik az iróniát, és soha nem fognak terpeszállásban a lábuk között körülnézni, hogy fejjel lefelé is meglásssák a magasztos életet maguk körül, és elgondolkodjanak a dolgok fonákján (is)
tisztelettel utalnék arra, miszerint a regnáló hatalom dönti el, mi giccses :-(
nyilván kell hozzá némi idő és konzekvencia, de ha egy ma ötévesnek csak kertitörpét kertekben polgári eszményként ábrázoló meséket olvasnak az oviban (és persze, mindenhol kötelező a kertitörpe méltó megjelenítése, akkor érettségiző korára el sem tudja majd képzelni, hogy lehetne kt nélkül élni...
(ja, a szülők, nagyszülők majd ez ellen hatnak, de ők elavultak, és csak titokban merik majd, mert különben +rendszbályozza őlet az irányított közbeszéd)
ismerős, nem?
Orbán nyaral árvíz, belvíz, elnökjelöltség idején, fordítva hogy tépné a száját.
De jó hogy nincs itthon, máris egész normális, emberi a fidesz reakció egy "másfajtáról".
Ne is jöjjön haza, kéri a kétharmad nem rá szavazó.

A gonosz törpe készül közt. elnöknek az nyilvánvaló.

Úgy ravaszkodik, csűri csavarja az alkotmányt, hogy csak 160 cm mély, 5 gyerekes, O. V. kezdőbetűs felcsúti oligarcha lehet az elnök természetesen örökre!
Gondolom vannak olyan bolcseszkarok, ahol a fallelologiai tanszek mellett van giccs-tanszek is, majd azok eldontik mi a giccs. Amugyis lassan mar basszak ki mindenhonnan hillerhaver embereit is, majd itt kamatoztathatjak a szakertelmuket, basszatok meg.
Magyarul: A giccs definíciója függ a definiáló személyétől, ergo szubjektív.

Még rövidebben: szubjektív.
Annak idején Márai írta, még 1942-ben, hogy persze, persze, a Malájvér című füzet, amelynek a borítóján gumifák közt csorog a vér, az egy ócska ponyva - de vegyük észre, hogy az a füzet, amelynek az a címe, hogy Székelyvér, és amelynek a borítóján havasi fenyők közt csorog a vér - az ugyanúgy ponyva és giccs!
Nekem az a Tóta W ne akarjon a giccsről beszélni és általában az értékítéletről papolni, aki gyalázta a Székely Himnuszt. Mert neki a Székely Himnusz a giccs, nekem meg az ő Internacionáléja.
Ebben nincs semmi újdonság, néha meglebegtetik a művészetpártolók, pl.

index.hu/gazdasag/magyar/giccsa080409/

Én a késleltetett kommentelést adóztatnám, de piszkosul.
Az Artisjus után ilyen adó is lesz a CDken? Zámbó Jimmy után kell, de mondjuk Korda/Balázs után nem? Vagy ezt ki mondja megy? Lesz egy ujabb Erdős Péter?
Ülök itt a kétségeim között. Ki van a képen, Viktor vagy Gordon?
@Tóta W. Árpád: "mi a giccs? miben mérjük?" Nade Árpi, hát amire a Párt azt mondja...
Mi baj van a kerti törpével? Már a régi germánok is arra tartották, hogy elűzze a rossz szellemet a háztól. Ebbe az országba rengeteg kerti törpe kellene.
@Tóta W. Árpád: Dehogynincs. Ami nekünk nem tetszik, az giccs lesz, és úgy megadóztatjuk, hogy attól koldul. :-) Miért, a bankadó jobban végig volt gondolva? Vagy az állampolgársági törvény? A malacka által jogosan kifogásolt személyi döntések? De hogy mondjak a túloldalról is: ingyenes BKV, Margit-híd, stb.
Már hallom közelgő lépteit a az attilás bemondóknak és rakottszoknyás időjárásjelentőknek, a mentés sportriportereknek, a székelyhimnuszt dúdoló mesemondóknak hejj be szép is lesz ez a pár nemzeti év...
"Ez eddig egyáltalán nem nonszensz, mármint piacpárti-vadkapitalista szempontból persze ellenezhető, de kétségtelenül létező rendszer"

Hm, éppen utána írtad le, hogy miért NEM "vadkapitalista", hanem az egyetlen értelmes szempont az ilyen központi "ízlés-iránymutatás" ellenzése.

A "majd én megmondom neked fiam, mit szeress és mi a jó" hozzáállás teljesen értelmetelen (ettől senki sem fogja a Lagzi Lajcsit Rachmaninovra cserélni) mégis igen gyakori a politikai irányzatokban (pl. ebben igencsak hasonlít a kommunizmus/szocializmus és a konzervativizmus). A gyökere gondolom egyrészt a kultúra-lovag pozőrködés, másrészt a legtöbb emberben meglévő randa uralom-ösztön, amikor is attól áll fel, ha valakira a saját akaratodat tudod kényszeríteni.

Egyetlen ember tudja, hogy valakinek mi a jó: az ember saját maga. Hja, hogy ha szabadon engedjük az istenadta népet, akkor kiderül, hogy a giccset szereti? Gáz, de ez van.
@Tóta W. Árpád: Hát, szerintem, ha a terv kizárólag jószándékú, akkor valóban nincs végiggondolva. Ha viszont van benne cinizmus (a mértéktől függetlenül), akkor igen jól végiggondolt a végiggondolatlanság.

Mi a giccs? A rengeteg esztétikai meghatározás meellett és ellenében, jelen esetben az a giccs, amit a giccsadót kivető, közvetlenül, szakértő testületeken vagy leírt kritétiumokon keresztül, annak fog nyilvánítani.

És hogy mégis pozitívnak tartom, annak két oka van:

Az egyik, hogy a politikai preferencia mellett valódi értékek is támogatásra fognak kerülni. Ez elkerülhetetlen, a mértékről pedig nem érdemes spekulálni, mert már az első csepp szennyvíz a borban lehangoló.

A másik pedig az indirekt hatás. Az értékrendre vonatkozó üzenet. Jelen világunkban ugyanis az első, második és harmadik számú emberi érték (a közfelfogásban) a fogyasztási szint, vagy egyszerűbben fogalmazva: A gazdagság, a jólét. Ez az értékrend úgy a ’80-as évek elején kezdett Magyarországon megerősödni, és a rendszerváltással kizárólagossá vált: Egyrészt a nyugati minták akadálytalan beözönlése által, (média-liberalizáció), másrészt az értékrend-átalakulás, értékválság miatt. Vagy nevezzük inkább „érték-vákuum”-nak. A műveltséget, a tisztességet és az önzetlenséget felváltotta a gazdagság, attraktivitás és veretlenség.

Mindannyian érezhetjük, hogy ez probléma: Súlyos, és hosszútávon degenerációt eredményez. Mi lehet rá a válasz?

A legkézenfekvőbb ugye az, hogy tilccsuk be a kereskedelmi tévéket, hintsük be a székházaik helyét sóval. Továbbá a liberalizmust, a szabadság-elvet támadjuk azért, mert ezt lehetővé tette, sőt, kifejezetten ez volt a céljuk a gonosz, profitotientált, idegenszívű libsiknek (liberális bibsiknek).

Ez ugye legalább annyira hányingerkeltő, mint maga a Mónika-show. Mi lehet még megoldás?

Amit én egy konzervatív kormányzattól várok, az a konzervativizmus, az értékek konzerválására törekvés. Nem a 14. havi nyugdíjat, és nem is kerekek meg szobák számában mért értékeket. Azt várom például, hogy segítsen a társadalom szellemét az elveszett értékek felé terelni. Nem szorítani, bunkósbottal, hanem sugallni és csábítani.

És ha magának a közgondolkodásnak, általános értékítéletnek a síkját sikerül ide áthúzni, már megérte. Mert a kérdéseid, hogy mi a giccs, ki és mi alapján ítéli meg, valóban releváns diskurzussá változik, mínuszos lábjegyzet, megmosolyogtató maszturbálás helyett.

Most már csak abban nem vagyok biztos, hogy mi a cinizmus…
Tudunk erre valami működő példát a világban?
Elsőre az jutott eszembe hogy újra felállítjuk a sanzon bizottságot, majd azok megmondják mi a giccs és mi az érték.
@gareet: hát nekem a Nemzeti egyre kevésbé tetszik, de az állításod szerintem határozottan cáfolható. Amikor átadták, pedig kifejezetten rajongtak érte a zemberek ahogy észrevettem.

Ettől függetlenül a giccset szerintem sem szabadna megadóztatni. Megfelelő kialakult kultúrában ugyanis a túldíszítettségnek és az agyonmázolmánynak is van helye. Elég csak akár az angolokra vagy a mexikóiakra gondolni. Szóval inkább fokozni kellene a művészeti oktatást, hogy az embereknek a jövőben fejlettebb ízlésük legyen, ami csökkenti vagy a helyére teszi a giccset.
Én gareet nevében elnézést kérek, az előző kommentjéért
Ennél sokkal egyszerűbben fogják a megoldani a fiúk:
- mozi
- koncert
- fesztivál
- újság
- internet előfizetés
- cd lemezek

Ezekre nyomnak egy kis adót, mi kifizetjük, ők meg szétosztják a párt által arra érdemesnek tartott szerzőknek, kiadóknak, stb.

Bár az én véleményem inkább az, hogy "neazemebrekkelfizettessékmeg".
Átgondolt gazdaságpolitika, ugye? Háromnapos brainstorming után előállni a gazdasági programmal, ugye?

"Csendháborítás, ugye? Este 10 óra, ugye?"
"Egy kis negrót, szomszasszony?"
@gareet: Azért az túlzás, hogy nincs, szerintem tényleg szép.
Ha már a Nemzeti Színháznál tartunk... Megítélése nem egyértelmű, lehet ilyennek is, meg olyannak is tartani. Vannak azonban EGYÉRTELMŰ esetek! A Lehel téri vásárcsarnokra pl. 100%-os giccsadót lehetne kivetni és az alkotón behajtani, csak hát azt a szart a "mikutyánk" (ifj. Rajk László) tervezte ugyebár...
Vajh' ha sci-fi oldalt üzemeltetek, akkor kell-e majd giccsadót fizetnem? Vagy a könyvkiadóknak, akik ilyesmiket adnak ki? Giccs-e, kultúra-e? Nagyon izgulok.
Milyen remek giccs-bíróságokat lehet majd felállítani! Tagjai lehetnek mondjuk az Akadémia, egy sorsolással, társadalmi szervezetekből kiválasztott akkreditált testület és a parlamenti pártok képviselői, művészek viszont nem, az összeférhetetlenség okán. Feladata csak annyi lenne, hogy megállapítsa, mi a művészet. Ami nem, az pedig a giccs. Egyszerű ez, mint a faék! :)
"A többi pornó ugyanis az úgynevezett interneten terjed,"
ez jó, ez a hangsúly :) 'úgynevezett'
Kb. ennyire is lehet komolyan venni az egészet. Ennyire értenek hozzá. A nagyságrendek elvtársak?
Ezért szeretem a technológiát. Amíg csomó ember bohóckodik azon, hogy hogyan szabályozza, jön 2-3 ember és gyökeresen felforgat mindent. És ez így van rendjén.
@Tóta W. Árpád: nem értelek Árpád. éppen az lesz a feladata Gézának, hogy megmondja mi a giccses.
@gareet:
Az új Nemzeti az nem újszeru, hanem régi-szerű, és mint ilyen, giccses, mint annak a rendje.
Érdekes meg abban, hogy "érdekes, nem minden székrol látni a színpadot". De még sok "érdekes" dolog van a Nemzeti épülete körül.
Pl. érdekes, hogy a tervezője azzal győzte meg anno a kormanybiztost, vagy kit, hogy a házát is milyen szépen tervezte meg...
Egy koszlott ház, max. 8 szobával egy napon említve a technológiailag egyik legbonyolultabb épületfajtával.
Nem beszélve, hogy ha egy családi ház stilusa "parasztbarokk", az egy fádalmas dolog a falunak. De ha a Nemzetié, az fájdalmas dolog az adófizetőknek...
Annak ellenére, hogy tudnád azt, hogy ők mit értenek a giccs fogalma alatt, ilyen publicisztikát írni a semmiről, no ez a szép teljesítmény.
És ez a giccsadó csak a mostantól megvett cuccokra vonatkozik, vagy a már eddig megszerzett javakra is (ld. pl. ingatlanadó)?
A házi Romana-gyűjtemény átmegy szamizdatba?
Égessem el a pöttyös nyakkendőimet (vagy Torgyán a fehér öltönyét és zöld nyakkendőjét)?

Lesznek majd giccsügyi előadók, akik eldöntik egy jó (jav?) giccsességi mértékét? És egyátalán csak szimpla lineáris lesz ez az adó, vagy mondjuk progresszív a giccsesség mértéke alapján (növekvő kulcsokkal)?

(Lehetne mindjárt Vona mellényével is kezdeni: milyen béna már az az oroszlán...)
@Tóta W. Árpád: "mi a giccs? miben mérjük?"

Stílusos lenne, ha "1 szőcs" lenne a mértékegysége. Súlyosabb esetben jöhetne a "kiloszőcs".

Hogy mexívod, Árpi, ha majd beárazzák Bolyhoskát (úgy hívják a plüssmacidat, ugye?) giccsileg, fölszorozzák a látogatóxámával, és az után adózhatsz... :D
---------------------------------------
OFF: "Kis herceg", kis h-val.
@nem1rem1: Nincs olyan, hogy pozitív diszkrimináció. Minden diszkriminációnak két oldala van, egy pozitív és egy negatív. Ha egy kisebbséget pozitívan diszkriminálnak, azzal a többséget negatívan. Pont. Éppen ezért nem szükséges semmilyen diszkrimináció.

Ez a "giccsadó" meg egyszerűen röhej. Meg persze a pornóadó is, Kovi max. kiviszi Szlovákiába a Lux videót, aztán a Michelle Wild filmekből szerzett profit utáni adó sem a magyar államkasszát fogja illetni. De a giccs az még nagyobb baromság. Vegyük például a naív festőket. A falusi életet ábrázoló kis képeiket elég sokan giccsnek tarthatják, mások viszont odáig vannak értük. Akkor ez most giccs, vagy nem? Vagy minden festményről népszavazás döntse el, hogy giccs-e? Esetleg minden festőről? Vagy visszahozzuk a cenzúrát, minden terméket, aminek a létrehozásában bármiféle művészeti tevékenység történt (tehát beleértve a bútort, ruhát, stb...) be kell mutatni a bizottságnak, akik majd hosszasan megvitatják, hogy giccses-e? Ezt mégis hogy?
Szőcs Géza - maga egy eleven GICCS!
@Tóta W. Árpád: De, nagyon is végig van gondolva. Majd lesz egy giccs-bizottság, ahova be lehet ültetni apuci pici fiacskáját, és majd ők meghatározzák, mi után kell adózni. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy be kell-e jelenteni, ha forgalmazok valamit, ami giccs-gyanús. Vagy hogy mekkora bírságot szabnak ki, mikor nincs egy cikkre giccs-tanúsítvány.
Giccs az , amit én annak mondok
Giccs az egy műfaj.
Van rossz giccs és van jó giccs. A Műcsarnok az pl jó giccs, a Nemzeti Színház az meg rossz. A Csíksomlyói Búcsú az jó giccs, a Nemzeti Vágta az meg pocsék. A giccset szeretik az emberek és észreveszik benne a jót és a számukra értékeset. A giccs, mint műfaj önmagában nem értéktelen, csak nem értékes. Nem maradandó, nem ível át kultúrákon és nem kapcsol össze kultúrákat. Személyesen szubjektíven termti meg az értékét és nem kulturálisan és objektíven.
Az a legundorítóbb giccs, amikor az emberektől a giccs szubjektivitását veszik el. A Bazilika, vagy a Mátyás templom szép szubjektív giccsek, a Terror Háza ormótlan objektivizáló kampánygiccs, és ilyen módon ártalmasabb, mert része a "Kulturkampfnak".
És ebben a dimenzióban a Fidesz is ormótlan és egészségtelen giccs, Semjén benne a huszár a tükör és a csókolódzó galambpár együtt, Orbán pedig az alapanyag a Nagy Mézeskalácsszív - ami kőkemény és ehetetlen, viszont ronda.
Ha kicsit végiggondoljuk, akkor most úgy működik a rendszer (elvileg), hogy mindenki adózik, aztán ami nem giccs, az támogatás formájában visszakapja.
Most az lenne, hogy a giccs adózna. Ez azzal járna, hogy az országban megtermelt, illetve oda behozott összes terméknek át kéne mennie egy giccsbizottságon, amelyik eldöntené, hogy giccs-e.
Kicsit olyan, mintha a boltban úgy kéne vásárolni, hogy ami nem kell, azt visszahordjuk a raktárba.
És ez a giccsadó csak a mostantól megvett cuccokra vonatkozik, vagy a már eddig megszerzett javakra is (ld. pl. ingatlanadó)?
A házi Romana-gyűjtemény átmegy szamizdatba?
Égessem el a pöttyös nyakkendőimet?

Lesznek majd giccsügyi előadók, akik eldöntik egy jó (jav?) giccsességi mértékét? És egyátalán csak szimpla lineáris lesz ez az adó, vagy mondjuk progresszív a giccsesség mértéke alapján (növekvő kulcsokkal)?

(Lehetne mindjárt Vona mellényével is kezdeni: milyen béna már az az oroszlán...)
geronazzo mária minek minősül?
W: "hogyan lehet azt feltűnés nélkül átnyomni, hogy a wassalbert ne legyen giccs?"

Meg fogják oldani, ne aggódj! Az illetékes majd jól megmondja, hogy mi giccs, és mi nem.
jó ez a kép, de egy pillanatra összezavart: Bajnai vagy Orbán? :) (biztos pocsék a vizuális akármim), a másik meg, hogy számomra fura ez a kék a magyar trikolór előtt; vad asszociációkat ébresztett bennem - nyilván az aktuálpolitikai események miatt: a kék a szlávság színe, a kék-fehér meg Göröghoné; a poszt meg amúgy rendben van, bár a focis trackback viccesebb; sok értőolvasói-hozzászólásra számítok, hogy a turul meg a rovásírás nem is giccs, meg a bocskai se...
"Oké, a kertitörpe a klasszikus példa, de azon túl már óvatosan kell határozgatni."

Na ne komolytalankodjunk itt, kérem!

www.bedoe.de/szines/kertitorpe.htm
"de gustibus non est disputandum", vagyis ízlésről nem lehet vitatkozni. Ezt már a Római birodalomban is jól tudták. Most a Viktor birodalom sem írja ezt felül, csak jól megmondják a tutit, vitának helye nincs. Ne aggódjatok, a könnyező-bálvány imádás kimarad a tiltottak listájáról (kit érdekel a Biblia...), legfeljebb nem tehetünk ki bólogató Fletót a Skoda kalaptartójára :-D
gareet: Én szépnek látom. Persze nem annyira, mint a régit...

nem1rem1: "Szükséges a pozitív diszkrimináció alkalmazása a munkaerő-piaconmozgássérülteknél, az oktatásban a cigányoknál "

NEM szükséges, sőt, NEM SZABAD! NINCS olyan, hogy "pozitív diszkrimináció", mert minden pozitív megkülönböztetés másokra nézve negatív, tehát csak egyféle van: diszkrimináció. Az pedig bűn.
@Tóta W. Árpád: Hamvába holt dolog ez. Csak mondani kellett vmit, hogy legyen vmi. Nem hiszem, hogy lenne igazi szándék mögötte.

Ha mégis meg akarják valósítani, akkor meg az lesz a lényege, hogy a giccsadó az, amit a Szőcs Géza tetszőleges mértékben vethet ki tetszőleges termékre. Persze a törvény szövege nem így lesz megfogalmazva, de a lényege nagyjából ez lesz
Árpád te is tudod hogy fog ez működödni.
Aczél Gyuri szelleme visszatér.
Na a Fideszes elvtársak megmondják hogy mi a giccs, lesz sanzon izé giccs bizottság akik majd szelektálnak.
Vicces lenne ha "szeretem orbán viktort" kitűzőkre reklámszatyrokra és miegymásra giccsadót vetnének ni.
Ugye te sem gondolod komolyan hogy a Zember aki Soha nem hazudott giccses lehet :-)
Üdv! Árpi giccsezése találó. Néha az eszem áll meg - Fidesz szavazóként - a marhaságaiktól.
gareet: csak a magad nevében, max hatan vagy
@gareet: viszont lehet, hogy másoknak a "szép" fogalmát nem a "szép" jelenti, hanem az "érdekes, újszerű".
Te azt mondod valamire, hogy "szép", én pedig azt hogy "érdekes, újszerű".
Szóval kérdés, hogy mit milyen skálán minősítünk.
Ezért veszélyes esztétikai/kulturális (szubjektív) értékekhez adóztató szinteket rendelni.
Hát Árpikám, giccs az amire nagy bölcsességű fideszes apparatcsikok azt mondják. majd alakítanak erre vmiféle ítészeti bizottságot, fellebezésnek helye nincs, oszt jónapot
"A giccset és a pornót meg kell adóztatni, és abból támogatni az Értékeset és a Szépet."

Ez a szokásos konzervatív baromság, nem lesz semmi belőlle.

Több bajjal jár mint haszonnal, szavak...szavak
Extra adót Fenyő Mikire! Jeee :D
@Tóta W. Árpád:

ez tök rendben van, de pont ezért nem fog a Főpárt gatyája rámenni, mert ők fogják megmondani, mi a giccs. Ami hozzájuk közeli, az majd pont tök véletlenül nem lesz giccs meg pornó, tehát nem kell adóznia. pl. a magyar nemzetben a szüzmária az pont nem lesz giccs, a vasalbert se, a gyurcsányblog az meg pont giccs lesz, a borsban kannácska melle az meg pont pornó, oszt csá.

ilyenek a gumiszabályok
@gareet:

az új nemzeti érdekes? újszerű? hűha!
@gareet:

Nekem a tömegek nevében lenne annyi megjegyzésem hogy a Nemzeti igenis szép
@gareet: menj el politikusnak, akkor majd mondhatsz olyat, hogy a "tömegek nevében megjegyezném". Addig ne beszélj az én nevemben.
A Nemzeti azért olyan, amilyen, hogy a mellé épülő irodaházak költséghatékonyabb megoldásokkal operálhassanak. Konspiráljunk.
istenem, amikor pozícióba helyezik a leghülyébb illetékes elvtársat, és az meghozza szépen a hülye idióta szabályait, és még a minisztérium takarítónője is szégyelli és kiröhögi, hogy mennyire mélyhülye a főnök.

a leghülyébb pajzson hordozása tényleg hungarikum.
Az nem giccs és modorosság, ha valaki úgy írja, hogy "törpe-fejű"? Ezt úgy kell írni, hogy "törpefejű".
Persze! Megint egy purifikátor gyanús. A bal oldal már kitombolta magát a szocialista realizmussal a 20. században. A magyar jobboldal meg szerintem durván elkésett vele. Sikerült a kultúra igazgatás első emberének megnyílvánulnia? De azért nem kell rémüldözni. Nem megy semmire, ezzel. Pethő Iván is adóztatni akarta a pornót... ő sem ment vele semmire.

Szerintem ez a hozzáállás nem párt vagy politikai meggyőződés fűtötte tény, hanem generációs. A hálózatos működését a világnak, abenne keringő kulturális javak megjelenését és azokhoz való hozzájutást és bármit ami ezzel kapcsolatos 30 felett nem nagyon értik. A magyar népség értékvilágát meg a politikusok nem ismerik. Néha elolvasnak valamit erről valamelyik szívükhöz közel álló médiában, aztán évekig semmit. (Rokonsággal nem tartják a kapcsolatot-Ciki).

Minden idők legnagyobb pofára esését Nagy Feró követte el 1992 táján, elő TV műsorban. ordítozott a jelen lévő hungaroton és ker. rádiók embereivel, hogy MAGYAR zene kell és ne játszanak már Genesist és Abbát, mert nekünk is van ilyen jó. Aztán elmagyarázták neki, hogy a kereskedelmi rádió és a zene kiadás üzleti vállalkozás is egyben, csak azt csinálják ami bevételt hoz. JÓ! csillant fel a jó Feró szeme. Akkor tessék azt csinálni. Kit tudnak eladni? A válasz: Zámbó Jimmy, Teknő, 3+2,.... :)) Ferónk már nem igen szólalt meg az adás hátralévő részében.

Ha a jobboldal valamilyen polgári mértéktartó és decens kultúrát akar csinálni, (csinálni már nem fog, erről lemaradt, de a maradékát szponzorálni, megőrizni, támogatni, ami fontos és tényleg az), akkor le kellene ülnie és elolvasni pár Manuel Castells írást és az abban leírt tényeket figyelembe venni.

De attól tartok Szőcs nem hálózatosodni akar. Mint egy interjúban mondta, inkább hátrafelé nyilazni, kazahokat vendégelni és ázsiában keresi az aranyos szegletet.
Márpedig jurtában hülyén mutat Munkácsy meg Kassák. (Feszty oda való, de annak már építettünk egyet...., tehát az rendezve van).

Meg azt is mondta, hogy nem akar olyan embereket vezetőnek állítani, akik zsarolhatóak. :))))) ez nagyon vicces, mert éppen Schmitt Pált akarják k.elnöknek...
Mivel ahogy irtad, a giccs szubjektiv fogalom, ilyen adot kivetni baromság. Kábe olyan szintu, mint amikor Mintnyán(Nyimnyám) kitalálta hogy csak a jólábú nok vehessenek fel miniszoknyát. Hál istennek azóta már a FIDESZnek is kellemetlenné vált, jól el is zavarták ahova való.
Viszont ne legyunk naivak, a politika eddig is beleszólhatott a kultúrába, hiszen a támogatások egy részét ok osztják. Eddig csak nem kaptak belole akik nem voltak szimpik, most még fizetni is fognak, nem olyan nagyságrendi kulonbség. Ha meg a piaci szempontokat nézzuk csak technikai jellegu.
@Tóta W. Árpád: Hát valószínűleg lesznek giccs forróvonalak, névtelen feljelentést biztosító címek, oda lehet majd beküldeni a szomszéd által eltitkolt kertitörpékről a bejelentést. Kicsit öngólnak is érzem a politikai beszédek színvonalát tekintve.
A rivális vállalkozások ellen is jól jön majd a giccsrendőrség. "Hoppá hoppá, tán csak csak nem egy kínai karácsonyfaégősort látok ott! Be van jelentve? Az az aktnaptár ott a falon eléggé határeset. Talán nem tud győzni, hogy a képek művésziek, a mellbimbók és a fanszőrzet miatt már más besorolás, az már giccspornó ami sokba fájhat."

Ah tényleg, a cselekményes pornó! Annak vége.

Már látom a kereskedelmi rádiók szelektorainak átfésülését.
A jobbikosok is be lesznek pöccenve a Kárpátia miatt.

Egyébként csak zárjegyes formában lehet következetesen behajtani.
Adózzon sokat aki "Barátok közt" néz! Micsoda giccs! Meg Móóónika a vastag combokkal a reggeli giccsparádéban!
@Tóta W. Árpád:
Nem gondolom, hogy ma hatékonyan lehetne működtetni ezt, de elég hülye érv ez a nincs végiggondolva. Soha sehova nem jutnánk el, ha csak a végiggondolt dolgokat vetnénk fel. A dolgok úgy keletkeznek, hogy felmerül egy ötlet, aztán megpróbáljuk megvalósítani. Majd születik egy béna megvalósítás, amit az evolúció/piac/társadalom pofoz a működő felé.

Egyébként meg elég necces, hogy megint az evolúciós turbulencia korszakát éljük, aminek a feloldása a korábbi korokban mindig háborúkkal történt. Jó lenne már rádöbbenni, hogy a fenntartható folyamatok felé kellene elmozdulni, mert olyan pillangóeffektusok röpködnek a levegőben, amiknek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.
Giccs az lesz, amit a giccs-bizottság giccsnek fog ítélni. Ennyi.
(Aztán ha a popómagazin "belobbizik", akkor az nem lesz giccs.)
Szerintem igenis érdekes felvetés, lehet-e kulturális alapon adóztatni.
Szerintem nem.

Egyrészt teljesen szubjektív, hogy a pornó vagy a délutáni sóműsorok rombolják-e jobban a Zemberek agyát, illetve kettő helyett lesz-e három látogatója a kortárs művészeti kiállításnak, ha olcsóbb lesz a belépő.

Másrészt aki ügyesebben csúsztat majd kenőpénzt az ellenőrök zsebébe, az gyárthat tovább alacsonyabb járulék költséggel környezeti életminőség javító eszköz néven kertitörpét? Épületszerkezet erősítő kronografikus építmény néven toronyórát lánccal?

Ki fogja személy szerint végignézni az Análka és a vietnámi papucs c. filmet, hogy eldöntse, sújtsa-e adó, ha leadja kábelszolgáltató éjfél után? És ha letöltöm VPN kapcsolattal orosz szerverről, aki bejelentési kötelezettségem lesz ezt követően?

Halva született ötlet ez.
Zseniális cikk, végre.
" vagy a Nemzeti Színházat igenis szépnek." ezen visítva röhögtem.
egyébként úgy látom, hogy ez a két dolog :"pornó megadóztatása, meg a giccsé" nem kéne visszaesni a kommunizmusba. köszi.
A következő a gondolatrendőrség lesz?
Azt hittem a kulturált Európához akarunk tartozni, és nem a kelet - balkán legsötétebb bugyraihoz.
Hű, a Nemzeti Színház a tényleg nagyon csúf. Azt még a régi fidesz kormány építette és nem a demszky klán vlaamelyik tényérnyalója, ergo csak ronda lehet.
Itt van ni!

users.atw.hu/fotopark/palyazat/ejjeli_fenyek/058.helstab_zsolt/A_Nemzeti_Szinhaz_hajoja.jpg

m.blog.hu/he/hetibeton/image/nemzeti.jpg

Mint ahogy minden kormányintézkedés (ideértve a meg sem történteket is) elrontott és egyetlen célja a Zorbán ördög trónra juttatása.
Pffff...
@gareet: Azert az ujszeru kicsit eros. Inkabb osdi, amolyan XX. szazadi Vajdahunyad vara.

Az a legnagyobb baj ezzel a fityisz-rendszerrel, hogy egyre tobb feladatkort, felelosseget, satobbit vesz manualis iranyitas ala, eldobva az automatizmust es szamolva az egyebkent Magyarorszagon sajnos hianyzo belatasra/joindulatra.
drágáim, a helyzet sokkalta rosszabb. vitatkozhatunk arról, hogy mi a giccs, hermeneutice argumentálhatunk itten ontikusan és fenomenológiailag, de nem ez a lényeg. a lényeg az, hogy megint itt vannak az új idők pöcsei, akik kultúrpolitikát akarnak csinálni. Annyi derék kultúrpolitikus után, Zsdanovtól Révaiig, Goebbelstől Aczélig vagy Andrásfalvyig ez volt a módi, most megint lesz itten, ha beledöglünk, akkor is. Ők monnyák majd meg, mi a tuti, mi való a magyar embernek, mi szép és mi nem szép, mi illő és mi nem illő, mert esztet a népet vezetni kell, utat mutatni, irányítani, tudja csak meg, amit a nagyok már tudnak, csak mi kis buták vagyunk. Majd még kefélni is megtanítanak bennünket (hogy illő, hogy sikkes, hogy elegáns, hogy magyaros), szóval nagyok a perspektívák...
Árpád, tökre, abszolút igazad van, ez egy mérhetetlenül személyes úgy. De azért tegyük hozzá, nem a Fidesz az egyetlen, aki rendet óhajt tenni a "magaskultúra" és a giccs között. Ezzel minden hatalom megpróbálkozik.

Részlet a Kulurális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodájának "Kulturális teszt" nevű gyönyörűségéből:
"A filmalkotás kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotás" - namost ez egy kérdés, a válaszra 4 pontból lehet valahányat kapni. Szép, mi?

Árpád, nem akarsz a magyar filmszakmáról, pláne a finanszírozásról (MMKA) írni? Kérlek, kérlek, kérlek...!
@gareet: Az a baj, hogy úgy vettem észre a tágabb környezetemben, hogy a tömegek máshogy gondolják.

Nekem is fáj.
szerintem jelentős dolog ez a giccsadó. ha megvalósul, onnantól valóban pofára fogunk adózni, és nincs kétségem, hogy van ebben az országban kellően nagyszámú szakértő, aki minden párt- és személyes érdek nélkül ad papírt róla, hogy személy szerint ki, miért és mennyi adót kell fizessen.
nehogy már a komcsik meg a zsidók, meg a másként gondolkodók ingyen nézzék a szép új világ kialakítását. a pénztár arra van, tessék leróni a tartozást.
Hát igen, a gicss kétségtelenül esztétikai kategória, és ettől kezdve a döntéshozó ízlésén múlik mi számít annak. Ettől kezdve viszont bármi megtörténhet, bármit be és megtilthatnak/megadóztathatnak, ha az a "főnöknek" nem tetszik, vagy csupán rossz emlékek társulnak hozzá. - Nem tudom az alkotmányban benne van e az ízlés szabadsága, de eléggé alapjognak tűnik igy első blikkre.
ááá, nem megy át, nem hülyék, miből fizetnék az adót a parlement után?
Azt ugyan nem értem, hogy a rovásírást miért tartod giccsnek - én legfeljebb a mélymagyarok általi használatának módját tartanám - de ezen kívül egyébként
;>))))
legyunk egeszen konkretak giccs es uldoztetes ugyben:
- Magyar Hanglemezgyarto Vallalat, Erdos Peter, Tancdal es Sanzon bizottsag. Brody 13 szamos nagylemeze (egy LP-re 12 szam fert, az Illes beadott 13-at, a 13-ba irtak a kemeny kritikat, a maradek 12 megjelenhetett)
- Beszelo. Azt hiszed, hogy politikai indokkal volt betiltva? Dehogy. A Magyar Nepkoztarsasagban nincs politikai uldozes. Szep hivatalos kulturalis indoklast adunk, hogy ez a folyoirat miert is nem tetszik nekunk. Persze, 2010-ben nem tiltjuk be, mint ahogy a vegkielegitest sem tiltottuk be, csak 98% adot vetunk ki ra. Most a giccsre miert is ne vethetnenk ki 99% adot?

De megmondom, hogy mi lesz az eredmenye. Eddig csak a gazdasagi tarsasgok mentek Szlovakiaba, mostantol a kulturalisak is odamennek. Vagy a feketegazdasagba. Vagy egyenesen undergroundba. Egyebkent amikor a szocik jottek az internetadoval, hogy tamogathassanak belole magaskulturat, akkor meg milyen hulyek voltak, ugye? Most meg 1-bitesen tapsolni kellene az ugyanarrol a torol fakado otletnek?
Ez a Szőcs már az indulónyilatkozatával kiverte nálam a biztosítékot, amikor (kulturális miniszerként!) kijelentette, hogy neki kiemelt fontosságú a magyarság genetikai gyökerének felkutatása. Könyörgök, mi köze ennek a magyar kultúrához? Mi lesz, ha kideríti, hogy genetikailag a sumérok/japánok/szíriusziak rokonai vagyunk? Semmi, mert a kulturálisan meg nem. Agyrém. De bocs, a poszt nem erről szól.

Ez a fidesz az utóbbi 8 évben nem tanult semmit, és nem felejtett semmit. Ugyanazokat a hibákat követi el, mint amik 2002-ben megbuktatták. Hiába a 2/3, a zemberek simán le fogják őket szavazni 4 év múlva, ha többet kell fizetniük a pornóért, a csók&könnyért, vagy a lagzi lajcsi új cédéjéért.

Teljesen igaz az a tétel, hogy az ország kétharmadának az életvitele liberális, és kurva idegesek lesznek, ha a kormány büntetni akarja majd a giccsfogyasztást.

De persze nem lesz belőle semmi, mert egy esztétikai kategóriát nem lehet megtenni egy törvény alapjául. De ez a sztori is jól illusztrálja, hogy milyen zavaros gondolkodású emberek kezébe került most a hatalom.
Hát a gipszoroszlán márványtalapzattal a cigányportál rózsaszín garázsbejáróján már szart ér Tóta elvtárs?
ez csak egy újabb aljas fidesznyik támadás a tisztességes magyar emberek, izé Magyar emberek iránt!
Majd fizessek giccsadót a nagymagyarországos salátás tálam után, amiben a csonka ország szolgál területül a husinak? Majd fizessek giccsadót az árpádsávos térdzoknim után, a rovásírásos fakanalam után, vagy a turul madaras uzsonnástáskám után???
jóhogynemmá!!!
és akkor majd a tisztességben megőszült atyafiak is fizessenek a műanyag szarvasaggancsért meg a hímzett falvédőért?
De persze a fröccsöntött mária szobor az mehet, pláne ha led-esen világít és még ima is jön a speakerből. De adómentes lesz a hárompálcás feszület is...

bakker, ilyen hülyeségeket eddig csak a komcsik toltak. mondjuk, nyilván azért mert a fidesznek nem kellett ötletekkel előállnia, elég volt csak kajabálni. Láthatóan nekik sem kell a komcsikhoz menni hülyeségért, kitermelik azt házon belül. Csak itt még van hozzá nagyképűség, meg nemzetre való hivatkozás.
A Nemzeti Színház után mekkora giccsadót kellene fizetni?
a giccs mércéje leginkább szubjektív, és koronként, rendszerenként, kultúránként és eltérő légnyomás-értékeken változó. ami ma az, holnap már nem biztos, hogy az lesz. Ki lesz az a tótumfaktum aki megmondja a tutit, és milyen alapon is? és milyen hatása lesz ennek a kultúra termelőire? majd a nagytesónak tetsző művekre fognak szakosodni?
Mi a giccs???
Tóta W. Árpád a giccs
Legyen szépirodalmi rovat a Bors és az ÖKM utolsó két oldalán! Meg a Coelho regényekben is!
Két idézet TWA-tól: (aki mellesleg megint formában van):

"ugyanis hazánkban a legjelentősebb termelője és fogyasztója a giccsnek nem más, mint a jobboldal. Ha Szőcsnek a giccsel van baja, akkor lesz mit söprögetni a pártház táján. Kiszállni a búcsújárásokra, nemzetioldalista fesztiválokra, Fidesz-gyűlésekre, műveleti területté nyilvánítani, és elkobozni mindent. A horgászbotra lógatott zászlókat, a sokat megért székely himnuszt, az orbános, erdélyes, trianonos képeskönyveket, az irredenta és nacionalista kellékeket. A beszédekbe kötelezően belevarrt góbéságokat és lebutított szlogeneket. A magyarságkutatás romantikus füzeteit, a béna kosztümös filmeket. A turult, a rovásírást, a bocskait, mindezeket a fröccsöntött, szervetlen felvarrókat, amiktől azt várják, hogy jelentősebbnek, tekintélyesebbnek, hatásosabbnak tűnnek, mint amilyenek. A pátosz a giccs elmaradhatatlan velejárója, sőt eredője, és pátoszból aztán van a Főpártban elég. Azért lettek ők a Főpárt. Gatyájuk is rámenne a giccsadóra, ha az igazságos volna."

Hát igen szoclib szempontból minden giccs, aminek csak kis köze is van a nemzethez a hazához a hithez - azokhoz a dolgokhoz amik nélkül a mai európai, de más államok is már rég nem léteznének - csak az az érdekes drága TWA, hogy ha körülnéznél kicsit a világban, akkor ezt giccset ott látnád Franciaországban, Ausztriában,Németországban,Csehországban, Szlovákiában,Lengyelországban, Romániában,Oroszországban, Izraelben,soroljam tovább? - ja, horribile dictu az USA-ban (TWA szerint ezek mind nagyon jobboldaliak - eszerint a Jobbik hozzájuk képest már-már a baloldaliság határát súrolja) - mert hát a giccs az JOBBOLDALI, daliás írónk szerint...
olvastam már sok marhaságot, de úgylátszik a bugyutaság találékonysága nem lekicsinylendő.

A másik gyöngyszem:

"A giccsel tisztelettudóan kell bánni, mert a giccs nagyon demokratikus. Kívánja a magyar nemzet."

Nemcsak a magyar nemzet - megint elég körülnézni a világban - persze, hogy a magyar nemzet erre a szintre jutott, annak is a JOBBOLDAL az oka: például a JOBBOS Kádár rendszer, a JOBBOS 20 éves szoclib moslékuralom, amely a tömény giccsparádét segítette importálni a keményen JOBBOS USA -ból, a JOBBOS TV2, és a giccsben verhetetlen JOBBOS RTL-klub.
Tény, hogy az utóbbi áldásos JOBBOLDALI 60 évben a történelmének legalacsonyabb értelmi és kulturális szintjére sikerült letornászni az istenadta magyar népet - köszönhetően a JOBBOLDALi kommunizmusnak, amit aztán a baloldali (jaj, JOBBOLDALI) maszopos és neo(pszeudo)liberális utóbbi 20 év ( az a kieső 4 év igazán nem tesz semmit) teljesen a padlóra küldött - ebből a kulturális marazmusból valóban nem tudom van-e visszaút...
Salzburgi METRO Áruház egyik polca tele giccsekkel:

www.p-dox.hu/kepek/kirandulas%20092_kicsi.jpg

www.p-dox.hu/kepek/kirandulas%20093_kicsi.jpg

Hazánkban miért nem lehet ilyet kapni sokkal olcsóbban a Metróban, meg a Tescóban???
Meg fog születni a definíció: ez és ez és ez a giccs ismérve.Kész,punktum,onnantól tudni fogjuk,mi is a giccs.
Viszont lehetne árnyalni a fogalmat és így az giccsadó sávjait sokszorozni.

Lehetne: aligrózsaszín-giccs, középgiccs,atomgiccs,kibebaszott-atomgiccs usw.
Így megy ez...
mar csak a cimert... hagyd mar el kerlek ezt az orszagot hidd el mindenkinek jobb lesz !!!
@nem1rem1: azért ez korántsem triviális. Pl. giccsnek számít-e a Barátok közt, de az Életképek nem? Giccs lesz-e Győzike, de a Fábry-show nem? Giccs lesz-e Robert Kirkman vagy Alan Moore tetszőleges képregénye, de a mai magyar költők jó része nem?
Hallottam egy vicceset a minap az ország szellemi állapotáról úgy általában. Arról van szó, hogy Wass Albertet meg Danielle Steelt olvasunk, szóval ha kis késéssel is, de végre megvalósult ,hogy a wass és acél országa lettünk. :)
Akkor folytatjuk itt az értékvitát? :-))
Valaki a múltkori egyik cikkedhez linkelt egy WA karácsonyi izét: lefordultam a székről, annyira tömény rémség volt. Katika, a szeplős suta kisangyal kenyeret lop a mennyből öreg szüléinek az elkobzott Erdélybe. Na, azt milyen százalékos adóval sújtanák?

Vagy amiben Erdély, havasaink, stb. szerepel, az automatice kikerül ennek hatálya alól? Akkor legyen alnemzeti himnusz a Kex Büdös sajt című örökbecsűje: "[..]Nagyapám pék volt Gyergyószéken,/Kenyeret mindig sütött nékem/A bajsza körül mindig volt morzsa/Sose korgott az ő gyomra[...] Legjobb barátom a kutyám/A Boby apám helyett anyám...stb." :))) (na és ezt akkor danolták a fiúk, amikor Erdély akármiféle említése elég morc pillantásokat váltott ki a három T-esekből.)

Írtam a másikadhoz, hogy Káel Csaba lesz itten a Zetalon, mint filmrendező. A csillióért forgatandó Munkácsyjával.

Ja, és e cikked illusztrációja, a NAGY ÁLLAMFÉRFIÚ olajban majdnem olyan szar, mint a Füttyös kalauznő index.hu/kultur/klassz/szocreal0714/.

A (kinek az, kinek nem))giccs meg néha életet ment, lásd Leningrád ostromakor, amikor kiéhezve nézték a Csárdáskirálynőt, hogy kibírják a poklot.

De tényleg, hogy épp a Salátabárt felépíteni engedők szednek giccsadót, ez jó!
@nem1rem1: szeretem ezt a szóösszetételt: pozitív diszkrimináció. Kár, hogy a diszkrimináció mindig negatív.
Nekem a tömegek nevében lenne annyi megjegyzésem, hogy nincs ember aki a jelenlegi Müpát szépnek látná, érdekesnek, újszerűnek igen na de szépnek pfff :DD
Nem kell Viktor vezér, nem fogunk a narancsterrornak hajlongani. Menjenek a fenébe a cenzúrázandó sajtójukkal együtt!
Még egy lehetőség a kézi vezérlésre. A piac undorító, de igazságos. Tessék a művész uraknak olyat előállítani, ami érték és piacképes is. Aki ezt nem tudja, azt miért kell támogatni?
@Tóta W. Árpád:

"A horgászbotra lógatott zászlókat, a sokat megért székely himnuszt, az orbános, erdélyes, trianonos képeskönyveket, az irredenta és nacionalista kellékeket."

Ha valaki elveszti közeli hozzátartozóját, és csinál neki pl. egy angyalkás síremléket, az lehet hogy esztétikai szempontból giccs, de mondd ezt az illetőnek a szemébe, lehet hogy kapsz egy tockost.
Ugyanis most épp valami hasonlót teszel, ezzel a fent idézett dumával. Vass Albertről nem is beszélve.
Szerintem is hülyeség a nagymagyarország térkép az autókon, főleg Horvátországgal. De azok az emberek akik kiteszik, legalábbis sztem a nagyobb része még mindíg veszteségként éli meg trianont.
Lehet hogy neked ez siralmas és giccses, meg gáz, de te, ahogy előző írásaidból kivettem messze vagy a "nemzeti érzület fogalmától".
Bizonyos kategóriák szerint lehetne pl. egyes a holokauszttal kapcsolatos kiállításokat is giccsesnek, meg túllihegettnek nevezni, ami nyilván sértené az érintett áldozatok hozzátartozóit, teljes joggal. De ilyen vélemény a te tolladat vszínű soha nem fogja elhagyni.
Szal megkérlek rá,(és ezt bátran állíthatom sok tisztességes magyar nemzeti érzületű ember nevében), a trianont ilyen kontextusban ne emlegesd, mert ezzel sérted sok honfitársunk önérzetét.
Az ezért nem lesz rossz, amikor a Kárpátia koncertek bevételeiből a Száztagú Cigányzenekart támogatják.
Tessék M1-et és M2-t nézni, nemcsak a VB miatt... hanem mert a mérkőzéseket kísérő szünetekben elég jó bemondócsajok, riporter nőcik üldögélnek a stúdióban... a kereskedelmi csatornáknak még normális nőkre sem telik(erdélyimónika...brrrrrrrr)...:)

Egyik ismerősöm csak a szünetek miatt nézi a fociVB-t...:)
@Tóta W. Árpád: Árpád a lehet, hogy az írásaidat is megadóztatják?
Miért a wassalbert nem giccs? A sokat hangoztatott ÉRTÉK meg változik korcsoport, szociális helyzet, IQ szint, földrajzi szélesség és hosszúság szerint. Fel kellene hagyni azzal, hogy hatalmi csoportok a saját szájuk íze szerint határozzák meg az érték fogalmát, főleg azzal hogy a nézeteiket adminisztratív úton kényszerítsék ki. Annak idején az Aczéli kultúra irányítás pontosan ezt csinálta. A giccs/érték jogi meghatározása a diktatúrák jellemvonása nem a választott demokráciáké ...
Tökletesen meddő vita/kérdés, h. mi a giccs.

De gustibus non est disputandum
@gareet: Sajnálatos tapasztalatom közeli ismerőseim köréből, hogy: DE!
Árpi, Árpi, hogy helyetted is mér' nem inkább moziba mentek a szülőegységeid?
@gareet: ez igaz, de legalább akkor épült egy Nemzeti. Az elmúlt nyolc évet pedig az M6-os lösz-alagútjai jellemzik a legjobban....
tótavé. Tényleg szörnyű egy ország ez. Egyszerűen élhetetlen. Borzalmas.

Csak egy a szerencse. Hogy EL LEHET MENNI.

KÉREMSZÉPEN.

Mint tudjuk. Az internacionalizmus rózsadombi pubijának halhatatlan munkásságából
@gareet: Áruld már el nekem, hogy te milyen tömegek nevében beszélsz, mert szaladnék én is oda! Hidd el nekem, hogy a népeknek sajnos tetszik a Nemzeti. Itt tart kis hazánk vizuális műveltsége... Pedig a Nemzeti nem szép, nem is érdekes, és annyira nem újszerű, hogy szinte historizáló. Viszont ronda, kicsi, és sajnos még a funkciójának sem felel meg.
@Tóta W. Árpád: Nem gondoltam volna, hogy egyszer meg ilyet irok ebbe a blogba, de a bejegyzes minden szavaval egyetertek.
Hogy Te mekkora marha vagy !
@336:

Ez van.
Korunk ízlése az ízléstelenség...

Emlékszem, mikor pályázatot hirdettek a Nemzetire, végül azért fogadták el a nyertes terveket, mert olyat még nem építettek, s a tervezett épület semmilyen építészeti stílus jegyeit sem viseli magát.
Javaslom ezen logika alapján azt, hogy sp, ádokzoli meg a többi barompofájú legközelebb egy köztemetőben koncertezzen, mert olyan még nem volt...
Majd a Giccsegylet jól megaszondja, mi a giccs.
n@nemsiker_s:
Ugyan már! Próbáljunk végre egy lépést hátralépve nézni a dolgokra, és máris nem lesz kettôs látásunk, háromszoros méretü ország-álommal az elmosódott folt közepén... Ezen eddig tényleg nem gondolkodtam ilyen kontextusban, de most rá kellett jönnöm, hogy tényleg a "giccs" fogalomkör határolja be a legprecízebben a fentieket. :)
@nemsiker_s: Pont ez a lényeg. Tekintsünk el most a politikai oldalaktól. Ott áll mondjuk a polcodon 40-50 CD, néhány könyv, vannak filmjeid.
Majd megjelenik egy ember és könyvtárad, lemezeid, kedvenc filmjeid egy részét giccsnek nevezi. Én is berágnék rá. Amit te most Árpádtól kaptál azt megkapja majd kb 10 milló ember, mert nincs olyan, aki valamiféle giccset ne tartana raktáron. Nem nagyon gondolnak bele, hogy minden szarnak rajongói vannak, akik vérig lesznek sértve, úgy érzik majd őket minősítik le azzal, hogy rajongásuk tárgyát legiccsezik.
jó, szőcs vagdalkozik mindenféle bornírt idealista marhasággal, de azért beszedhetetlen kisadókat, tovább bonyolítandó a bürokratikus rendszert, nem valószínű, hogy bevezetnek. bár mivel ezek képesek a szervilis idióta schmitt palit megtenni köztársasági elnöknek - akihez képest még ivan gasparovic is egy önálló személyiség és morvai krisztina is eszes - talán-talán elképzelhető, hogy népbutításnak bedobnak valami nullszaldós vagy mínuszos adót, csak úgy komcsimédia meg pornófingatásra a fideszesek meg a katkók felhőtlen örömére. költségvetési haszna, tehát racionális értelme eddig szőcs egyetlen felvetésének sincs.
Rájöttem! A sanzon bizottság vezetője DJ Jeszenszky lesz.
Körül kéne nézni a nagyvilágban hol van ilyen. Aztán levonni a következtetést.
@Gerusz: Ja, a pornó: Hát igen, az internet meg a szatelit nagy hibája, hogy nem lehet belügyminisztériumi felügyelet alá vonni...

Viszont régi vesszőparipám, ha már itt tartunk, az újságosbódék, a benzinkutak polcain virító szexújság-halmaz, pornó-DVD kínálat. Többször megjegyeztem a melegfelvonuásokon való felháborodások kapcsán, hogy ahhoz, hogy mondjuk a kölök rossz példát lásson, oda kell vinni az Andrássy útra, míg az igazán ártalmas pornográfiához elég, ha bejön a benzinkútra fizetni az apjával. Hát, ha valamit, akkor ezt egyrészt szigorúbban kéne szabályozni, és meg is lehet adóztatni.
@xsasha: LOL. Gondolom, a nemszeretem oldalnál meg az volt épp a baj, hogy ötletelnek. Ajánlom mindenkinek tanulmányozni a SaS programját. Pontokba szedve, mellékelve mi mennyibe kerül, pontosan kiszámolva, és hogy milyen előnyökkel/hátrányokkal jár. Valamint a Monty Pythontól ezt:
www.youtube.com/watch?v=IqhlQfXUk7w
Igen! Az ilyen marhaságokkal szúrják el a dolgokat, mert az ilyen hogy giccsadó ,ezredrendű kérdés. Itt azért szeretném egy kicsit a dolgot finomítani, már mint a giccs, mint olyan, mindenkinek általában mást jelent, illetve nem mindenkinek. Nem tudom nekem egy zászló nem számít hogy történetesen horgász botra van feltéve,mert ugye ilyenkor a koncepció lényege hogy minél magasabbra emelje valaki!Azért felhívnám becses figyelmüket hogy a szocban is rengeteg giccs termett,de mindenki úgy volt vele hogy oké, van ilyen is. Persze értem hogy a törpe mint asszociációs elem,került ide!És hogy ki, mit választ? Hát kérem ez olyan hogy ha valaki azt mondja nekem : itt ez a szar lőre meg kell hogy igyad! Egész más ha én úgy döntök szabadon hogy hát, elég szar ez a lőre de most ezt akarom meginni! Vagyis volt amikor ránk erőltették a giccset, most meg mi választjuk. És így azt kapjuk ami!
Ezek szerint viszont teljesen mindegy ,mert akkor is megfizettük a giccset és lehet hogy most is!
W, hogy neked ez a legnagyobb bajod, mindent lehet szarul meg jól csinálni. Várd már ki mi lesz a vége.

A szociáknál miért nem paráztál előre minden hülyeségen?
Szarni rá, hogy valami hogy hangzik, hogy névleg csorbítja a demokráciát, hogy orbánnál a teljhatalom. Ha működik és pozitív eredménnyel zár.

Csak fröcsögni meg parázni meg rémüldözni tudsz mindenről ami nem fér bele a világképedbe, pedig az jó nagyot bukott az elmúlt években.
@greybull: "ez igaz, de legalább akkor épült egy Nemzeti."

Két Nemzeti. Egy Színház meg egy Gödör. Szerintem a Nemzeti Színház az a téma, amely kapcsán a Fidesz-fanoknak leginkább kussolniuk kellene... Attól, hogy sokat mondogatjuk ráolvasással[*], hogy építettünk egy Nemzeti Színházat, attól még tény marad, hogy csakazértis áthelyeztétek, pontosabban építettetek helyette egy erdélyi cigánypalotára hajazó giccshalmot. (Itt a cigánypalota építészeti kategória, nem rasszizmus. Persze ez szubjektív vélemény, a giccsadótól eltekinthetünk, pedig az építész szakma tiltakozott.) A Nemzeti Színház egy méltó szobra a Fidesz önfejű arroganciájának.

[*]A szocializmus sem volt demokratikus, hiába aggatták rá mindenre ezt a szót.
@Gerusz: A giccs az, amit giccsnek fognak nevezni. Szerintem senkinek sincsenek kétségei afelől, hogy önkényes, igazságtalan, és erősen vitatható lesz a legtöbb minősítés. Persze nem nagy kunszt megjósolni, hisz alig húsz éve szűnt meg...

Mindamellett, az állami mecenatúra valóban hiányzik a vitathatatlan vagyis: közmegegyezéses értékek mögül is. És a művészet nem piaci termelés. Ha sikerül néhány "termékre" fizetőképes keresletet találni, az véletlen szerencse. De a művészetnek, miképp ideális esetben a politikának is, az lenne a lényege, hogy nem a művelőinek személyes érdeke határozza meg. És jelenlegi, forráshiányos világunkban, ugye...

Mégegy szó a pozitív diszkriminációról: Veled ellentétben én sok esetben nemhogy hasznosnak, de nélkülözhetetlennek tartom. Ez ugyanis nem egyenlő a negatív megkülönböztetéssel, teljesen más. Talán az "utolsó pár előre fuss" játékhoz hasonlítható. Az elöl lévők mind egy-egy egységgel hátrébb szorulnak, míg a leghátul lévők enélkül áthághatatlan akadályt ugranak át. Ha tudjuk, hogy ez jogos, vagyis az így lehetőséghez jutók érdemesek rá és hatékony segítség nekik, illetve ha ennek hiányában a hátullévők problémája eszkalálódik, akkor bizony szükség van rá!

Ilyen helyzetben vannak pl. sokan azok a művészek, akik értéket teremtenek, de mire piacképesekké válnak, felveszik a "néhai" előnevet...
@gareet: az még hagyján, hogy hogy néz ki, mert az is ízlés dolga, de hogy milyen a műsor bent! Az aztán az értékközvetítő kifinomult kultúra. Annak meg mindegy is, hogy milyen a csomagolás. Pl. pár fallosz még simán belesimulna az épület környezetébe.
aranyfüstös gipszputtók, meg egyéb egyházi giccsek adóztatása rulz.
Még a választások előtt valamelyik hírportálon jelent meg, hogy OV elállt Szőcs kinevezésétől, mert sok negatív jelzést kapott. Hinni kellett volna!
@pimpalini: Azt azért nem lehet elfelejteni, hogy az I. Polgári Ormány idején a kultusz-politika fő célja az volt, hogy Orbán Viktornak és magának a kurzusnak emlékműveket állítsanak. Kőből, papírból, celluloidból. Hitből és felmagasztalásból. Ilyen volt a Nemzeti Színház, a Hídember, a Bánk Bán, a korona-úsztatás, és rengeteg iromány. Ezek nagy része kimeríti a giccs fogalmát.

Nincs kétségem, hogy hasonló, csak sokkal nagyobb ívű emlékművek, egész panteonok fognak emelkedni a mostani kurzus alatt. És abban sincsenek kétségeim, hogy ezektől megmoccan majd a jóízlés gyomra...
Adóztassuk meg a celebeket is. Be kell vezetni a celebadót. Aki ok nélkül sokat mutatkozik a tévében és botrányosan haszontalan marhaságokból él meg, adózzon 70 %-ot.:)
De győzike 80 %-ot, oroszbarbara 79-et, "az ember akinek nem mondjuk ki és nem írjuk le a nevét" sarkikatájával együtt 99,67 %-ot.:)
@szerénységem:
Ne haragudj, de véleményem szerint ez nem tartozik azon cselekvések közzé, ahol forintosítani kellene a dolgokat, illetve számolni. Vicces, hogy nem tudsz különbséget tenni Gyurcsány ÁFA csökkentése, növelése és egy ilyen inditvány között.

Egyébként meg a SAS-nak gratulálok, de arra kíváncsi lennék, hogy hány Pilsnert tennél fel arra, hogy a tervszámok és az eredmény számok egybe fognak esni. Nagyjából két ládáig állom, és akkor találkozzunk 4 év múlva. (Szvsz aki a mai helyzetben ilyen számolósdit játszik, az hülyére vesz, hiszen a gazdasági turbulenciák miatt azt se lehet megmondani, hogy lesz-e a válságnak W alakja, újra elmerül a pénzpiac, vagy éppen tényleg kifelé tartunk. )
@kolbászoszsömle: LOL. hát igen, a katolicizmus maga a giccs.
@nem1rem1:

Nem hinném, hogy a Nemzeti Kínház épülete OV emlékműve lenne, vagy a Hídember Eperje Károly-alakítása is neki állítana mementót.
Mindenesetre kissé fura gondolkodás kell ezen "összefüggések" feltárásához, bár az épület valóban inkább hasonlít OV bal fülcimpájára, mint egy normális, vállalható épületre...

De logikád alapján akkor továbbpörgetem:
a megsüllyedt, érthetetlen alagutakkal szabdalt M6-os autópálya lényegében I. Gyurcsány Feraó temploma, temetkezési helye, s emlékműve is egyben...
Vajon a katolikus templomokat tervezik-e megadóztatni?
Annál nagyobb giccsparádét keresve se lehet találni...
@xsasha: Ennek a válsággörbének, úgy tűnik, valójában Tóta W alakja van...

De komolyan, ez az érvelés szerintem is közelít a kettős mércéhez. És - ahogy utaltál rá - amilyen ez a válság, és amilyen ez az Orbán Viktor, és amilyen ez a 2/3, hát gyanítom, hogy az egy napra eső kiforratlan ötletek rekordja hamarosan megdől... "Na ja", persze tudom, hogy "azok legalább szépek" lesznek! :o)
@ostván: Ez baromira nem ilyen egyszerű. Bármennyire tehetséges valaki, ha nem tud kiállítani, nem ismerik meg, nem tud eladni.A piacon való megjelenést is gátolják a hatalmon lévők, ha akarják.Ez rendszerfüggetlen. Az elmúlt 20 évben számtalan példáját láttam ennek.Eszement kisstílű hivatalnokok döntöttek arról, hogy ki(k) képviselheti(k) Mo-t ilyen-olyan kulturális fesztiválon, bemutatkozáson,etc. A maradandó értékalkotáshoz nem baj, ha az alkotó nem hal éhen fiatalon. Talán a magángalériák hoznak némi elmozdulást ezen a téren. Fontos, hogy értéket mutassanak meg, tehát értő szakemberek bírálnak. Nem kell ehhez Szőcs:) Tudom, hogy az irodalom rázósabb, de itt is jelzésértékű hogy egy nemzetközi könyvfesztiválra kit hívnak meg. Itt is működik a piac, ha már jelen van valaki.Az tagadhatatlan, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet és mindenki ismeri a sztorit, hogy a tehetséges piktor- név nélkül - kénytelen szarvast és Szűz Máriát festeni, hogy keressen.
Különben érdekes ez a jelenség is, mely heveny értetlenséget és hatalmas méreteket öltő zseblázongást váltott ki a - nem létező - kultúra és a giccsadó összefüggésében.

Mert ugye sokaknak csak ez az egy dolog esik le az összes felvetődött adófajtából (Pl. hamburgeradó)...
Nem értem. A jó alkotás és alkotója jutalmazható pénzzel, ezzel semmi baja nincs a liberális médiának, (főleg, amíg ők osztják a pénzt, lsd. Hiller papa stb. alapítványok meg ilyen-olyan kuratóriumok), de a rossz meg nem adóztatható, mert azt meg ki mondja meg, hogy mi a rossz?
@lenoardo999:

Nyugi, amíg ők mondták meg mi a rossz, addig nem volt baj.
@Tóta W. Árpád:

Egy műtárgy esetén nemcsak a megformálás mívessége, esztétikai élménye minősít, hanem a közvetített üzenet is.

Egyébként egyszerű a dolog:
létrehoznak egy testületet kb. 10 taggal, és ha legalább 7 megszavazza, h az adott dolog giccs, akkor az és kész.

A nagy kérdés inkább az, hogyan áll össze egy ilyen testület.

Egyébként én nem pártolom ezt a giccsadót, de a pornó megadóztatását igen. Esetleg nagyobb adót vetnék ki bizonyos kereskedelmi televíziózásra jellemző műsorkategóriákra is.

Sőt, extraadót egészségtelen ételekre, káros függőségekre (alkohol, cigi),

és még minden termékkategóriában a luxustermékre, pl. személyautó esetén 5 millió felett, televízió esetén 150 ezer felett, hűtőszekrény esetén szintén 150ezer felett (ha nem céges a vevő), stb... érted, mire gondolok, nem?
@xsasha: Szerintem pedig épp egy ilyen helyzetben kell mindent pontosan kiszámolni. Te otthon nem pontosan kiszámolod, hogy mennyit költhetsz még, hogy ne lépd túl a hitel- vagy bankkártyád keretét, mennyi hitelt vehetsz fel, hogy minden körülmények közt fizethesd? És kiszámolod, hogy ennyit meg ennyit kell keresned, hogy mindazt, amire szükséged van, biztosítsd. Konzervatív szempontból nagyon nem szeretem ezt a dzsentritempót, amikor belökünk egy ilyen megfoghatatlan marhaságot a köztudatba, és nincs mögötte fedezet. Ez így ugyanis hiteltelen, és a szokásos magyaros maszatolás lesz belőle: rosszul megfogalmazott jogszabály, végrehajthatatlan rendelet, kiskapuk, gumiparagrafusok. Ezekből nagyon elég volt 20 évig.
kicsit OFF:

A Nemzeti Színház látványtervét Siklós Mária Igor Popovval közösen készítette. Ezt az épületen márványtábla hirdeti. Ki-ki ízlése és nemzeti hevülete szerint kössön rá csomót.
@pimpalini: ne csodálkozz; én még ott tartok, hogy "a pornóból támogatni az Értékeset és a Szépet"... még emésztem, hogy a pornó... vagyis az szex (a maga kendőzetlen formájában) Értéktelen és Rossz. WTF
@sertésmájkrém: A legeslegnagyobb giccs, amikor a jobberek minden, a Fideszt - illetve terveit, döntéseit - kritizáló írásra azt írják, hogy "fröcsögés".
Giccs az elvakultság, giccs a gondolkodás hiánya, a kritikátlanság, etc. Legalábbis a szememben az, én pedig pontosan olyan hiteles giccs-mérő vagyok, mint bárki más.
@xsasha: Sulík és a jobbközép Szlovákiában már egyszer bizonyított. Nem hinném, hogy kétségbe vonhatjuk a hozzáértésüket. Óvatos és nem ígérgető gazdaságpolitikával pedig sanszos, hogy egybeesnek majd a számok. Bár én inkább stílszerűen egy láda Zlatyt tennék rájuk... :-)
@tischbein:

Tőlem akár Janikovszky Éva, Joseph Blatter, vagy Makovec Imre is tervezhette volna, egy a lényeg: förtelmes...
@Tóta W. Árpád: Már a reneszánsztól kezdve az... A középkorban volt is giccsadó. Tizednek hívták. :-)
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Azzal tisztában vagy, hogy az alkohol, cigaretta, stb jövedéki termékek?
@nem1rem1: Már várom, amikor Nádas, Esterházy, Kertész giccsé lesz minősítve - Wass viszont a kanonikus irodalom piedesztáljára emelkedik.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Egyetértek. Nálunk bizottságot bármire hamar létrehoznak. :-) Amit ajánlasz, az a jövedéki adó emelése, illetve lényegében vagyonadó. A jövedéki adó szintje már így is nálunk talán a legmagasabb az EU-ban, nehéz tovább emelni, mert ráindul a feketegazdaság. A vagyon(luxus)adó meg indexen van jelenleg, Mádi kolléga erről sokat tudna mesélni... Bár lehet, hogy holnap Óceánia lesz az ellenfél, Mádit pedig rehabilitálják, és a giccsbizottság tagja lehet... :-) Szóval, nehéz ez az adójáték, mert a piac ellenmozgásba kezd a túlzott szorításnál.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Sőt, extraadót egészségtelen ételekre, káros függőségekre (alkohol, cigi)," Az alkoholon és a cigarettán már így is bőven van extraadó (mondom ezt úgy, hogy nem iszom és nem dohányzom, tehát nemigen érint), az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása pedig elég ingoványos talaj, mert átlag kéthetente változik erről a "hivatalos" vélemény (lásd pl a margarin vs vaj témát).
Szőcs Géza egykor nem grasszált véletlenül az RMDSZ házatáján?
ÁÁÁ, értem már! ez a pornó-adó úgy fog működni, hogy az adóbevallásban lesz egy külön oldal, ahol be lehet majd vallani, hogy hányszor, pipa, hogyan, pipa, és hányan, pipa, ebből mennyi volt az on-line idő, pipa, miről készült felvétel, pipa (ezek utóbbiak után megy a jogdíj az artis jusnak), és ebből fogják megállapítani az adóvisszatérítést vagy hogy kell-e még tejelni. így a politikusok nyilvános adóbevallására gerjed majd a bulvársajtó, ez növeli az olvasottságot és a forgalmat (további adók!), talán még ösztönzi is a politikai elitet, hogy adócsaló legyen pozitív irányban... sőt, mindenkit, aki kicsit is ad a férfiúi-női önérzetére. s így ami elmegy a réven, az bejön a vámon: amit az adófizető egyik helyen elcsal, a másik helyen befizeti. Óriási ötlet! baaazze qrvayó
@Cékettőspontbekszless: 1990. Április 21–22.
Az RMDSZ I. Kongresszusa Nagyváradon. Az Országos Elnökség tagjai: Domokos Géza, elnök, Szőcs Géza főtitkár, stb...
@nem1rem1:
"Ami pedig esetleg politikai diszkrimináció áldozatává válik, vagyis giccsadó hatálya alá kerül, az megdrágul. Annak felmegy az ára. És az értéke is."
vagy olyan "értékes" lesz, hogy rögtön elterjed az interneten:
-- "toll a fületekbe okostóni poltikusok!" --
(poltika-us-egyéb: a mostani tótumfaktum, Orbán Viktor (szent) kiejtési változata)...
mit köll itten csuklózni, atyánk alatt is vót giccs adó, a haladó hagyomány forradalmi újjászületése maga a megtestesült népakarat, tessék végre tudomásul venni, mert rúgok! better magyarland, mi?
@pimpalini: Nos, igen, autópálya is lehet emlékmű. Csakhát, ha az ember autópályát lát, akkor a közlekedésre gondol, és nem az áhítatra...

A Nemzeti Színház kifejezetten poltikai kultusz-épület. Ha még emlékszel a Nemzeti Gödör párhuzamos történetére...

A Hídemberrel kapcsolatban nem ugrik be a... Széchenyi-kártya? Na? A Legnagyobb Magyar?

Ha más nem is, ez a két alkotás mindenképpen az Orbán-kurzus emlékműve, legalább is a szándékot tekintve. Hogy a jövő minek fogja tartani ezeket, az majd kiderül... De Orbán Viktor első számú feladatrának azt tekintette, hogy emlékművet állítson a "Több, mint rendszerváltás..." miniszterelnökének. Na most, képzeld el, hogy akkor mi jár a "Szavazófülkékben Végrehajtott Forradalom Pajzsra Emelt Vezérének"...
@amergin: Tartok tőle... De szerintem eddig nem tudnak elmenni. Bár, a forradalom, az bizony fenekestül, stb...
@szerénységem: meg azért is gáz, mert lehet, h amúgy Szőcs amúgy más tekintetben okés, elfogadható, tűrhető, de azzal, hogy bedob egy ilyen "Hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumnak!" - szagú ötletet, amivel csak lejáratja magát, és alkalmatlannak tűnik fel (azzal együtt, aki jelölte, kinevezte, támogatta), mer azér ebből süt, hogy asse tuggya, miről beszél. Oké, magánemberként akár dicséretesnek is mondható, hogy nem vágja a hazai pornóipar helyzetét, de ha előjön egy ilyennel, legalább tudja már, mi fán terem.
@vacsad:

Nem erről fogalmam sem volt;-]]]

Egyébként nem lehet elég magasra emelni a dohánytermékek árát. Ha igazán lépni akarunk ezen a fronton, akkor az sem lenne nagy baj, ha az átlagcigaretta 1000 forintba kerülne dobozonként.

@szerénységem:

...ez nem vagyonadó, hanem luxusköltési adó. A vagyonadó akár 20 éves tulajdonra is vonatkozhat, ez meg csak inkább a mostantól megszerzettre.

@lopimpili:

Azért vannak termékek, amelyek esetén senki nem vitatja az egészségtelenséget: chips, magas zsírtartalmú vörös húsok, cukorkák, magas cukortartalmú csokoládék, stb...
A giccspoitika adóját most ti fizetitek. "majomkézben majomfegyver"
@Pantagruel: Amúgy igen, Szőcs nem rossz költő, az RMDSZ táján kéne érdeklődni, mennyire tisztességes, de ez mindegy is. Hiteltelenné válhat az első ilyen ostobasággal. Kár lenne érte. De suszter a kaptafánál, ugye. Különben nem értem, mit akarnak még: a lottóbevételek 90%-a miért nem elég? Kéne még egypár Hídember. Amit aztán Giccsadóval sújtanának! :-)
@Tóta W. Árpád: "ha van egy újság, amiben van pár oldal hír meg "giccs", akkor mi után adózik?"

ez költői kérdés? most épp ez jutott eszembe:

pixelbrained.files.wordpress.com/2010/01/dantes_inferno_book.jpg

Jók a fülszövegek, meg az egyéb feliratok.
@nem1rem1:
:-)
Elképzelhető, hogy igazad lesz.
Egy fokmérője mindenesetre lesz. Működik, vagy nem működik. A paraszt eszerint fog bűntetni vagy megtartani. A parasztot nem fogja szerencsére érdekelni, hogy bezzeg a Gyurcsány is így csinálta. Valszeg a vevőkészülékben van a hiba, amelyik nem látja a különbséget. :-)
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Ha ezer forint a cigi, becsempészik Ukrajnából a feléért. Nem jó megoldás. Ugyanígy, ha magas a benzin ára, átjárunk tankolni a szomszédba. Ha magasak a járulékterhek, Szlovákiában csinálunk vállalkozást és viszont. Több megy el a réven, mint ami bejön a vámon.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: szerinted egy 5 millió Ft feletti autó luxus? vagy egy 150 ezer feletti frigó? mondd, te mikor láttál utoljára árakat ebben az országban?

amúgy gratulálok az ötlethez, majd legfeljebb még több szlovák rendszámú autó lesz az utakon, meg kijárunk fridzsiderért Bécsbe, az itthoni kereskedők meg dögöljenek éhen.
@Tóta W. Árpád: tényleg, a Biblia simán giccsadó-köteles kategóriába esik. nyálas, primitív, banális, stimmel! :)
@szerénységem:
Te milyen fedezetet akarsz a pornó és giccsadó mögé? Wow, kezdem egyre kevésbbé érteni.

Szerintem meg ilyen helyzetben kell legyen 3-4 forgatókönyved, és dinamikus környezetkövetést kell megvalósítsál. Irányok és stratégiák kellenek. Bármilyen szám csak arra jó, hogy Gyurcsány belelihegje az arcodba, hogy eleve rossz volt a szám, és egy 5 pontos tévedésnél elmagyarázzák, hogy az egész stratégia rossz. Ez a mai magyar politikai környezet, a szocializmust még messze nem dolgoztuk le, és kaptunk hozzá liberális tolvajokat. Fikázni persze lehet, de egyelőre elég tárgytalan.
@nem1rem1:

Ó hát persze...

Tulajdonképpen a "Hídember-Széchenyi-Széchenyi terv" logika ihlette a filmet, tutira nem az a cél, hogy készítsünk egy filmet a legnagyobb magyarról. Nem. Ezek a jobbos fiúk ilyen körmönfontak. Ráadásul bizonyos balos, meg nem erősített értesülések szerint a 140 perces film alatt - by Tyler Durden - 148 esetben vágtak be egy-egy kockányi Orbán Viktort Eperjes Károly arca után, ezzel is hatást gyakorolva a közönségre.

Veretes logikád alapján az ember könnyen eljuthat Lendvai Ildikótól Magda Goebbels-ig, a szekfűtől az afgán mákon keresztül a piros-fekete-fehér horogkeresztes zászlóig és Michael Schumacher tűzpiros Ferrariáig, továbbá III. Napóleon aranyerétől a toscana-i boron át a 17. századi vallon zsoldosokig, akik előszeretettel gyújtottak rá saját szellentésükre...

Hiába no, a paranoia határai végtelenek, s aki a nulláslisztben is pinát lát, azzal gondok vannak...
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Nekem eddig (kormánytól függetlenül) a jövedéki adó emelésére vonatkozó javaslatok erősen pénzbehajtó jellegűnek tűntek, ahol az egészség csak ürügy. Mivel nincsenek mellette nikotintablettát, megelőzést stb. támogató lépések.

Arról sem feledkezzünk el, hogy a nikotin drog, méghozzá elég erős. És még az illegális drogozókat is illik a megvonásnál humánusabb módon leszoktatni. A jövedéki adó emelése tulajdonképpen korlátozni akarja a hozzáférést. Ha ez sikerül, akkor durva leszoktatás, ha meg nem, akkor drogdíler módra végrehajtott lehúzás (a függőséget kihasználva).

"Azért vannak termékek, amelyek esetén senki nem vitatja az egészségtelenséget: chips, magas zsírtartalmú vörös húsok, cukorkák, magas cukortartalmú csokoládék, stb..."

Ez olyan tanárbácsis, bocs. :-) A csoki például javasolt depresszió esetén. A mértékkel fogyasztott chips sem veszélyesebb, mint a szalonna. Egészségre nevelni úgy lehet, hogy az állampolgárt ráveszed, hogy ő AKARJON egészségesen élni (akár az OEP-et bevonva, a finanszírozást átgondolva). Mert ha nem akar egészségesen élni, nem jár szűrésre, nem mozog, akkor az Állami Sóhivatal által levezényelt "tiltólistát" megette a fene... Ezt pont a tanárbácsik tudhatják a legjobban. :-)

[Árpád, az előző kommentem elveszett "Internal Server Error" üzenettel. Ha mégis átment, akkor ezt moderáld ki, mert kb. ugyanaz]
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Az általad felsorolt élelmiszerek is elsősorban a fogyasztási szokások miatt egészségtelenek, nem önmagukban. Nincs semmi baj a chips-szel vagy a csokoládéval, ha a plusz kalóriákat lemozgod. Persze a nagy átlag a tv-t bámulva zacskószám tömi a chipset, de akkor adóztassuk már meg a tv-t és a fotelt is...
@szerénységem:
Egy láda Bazant, tartom. xsasha3@freemail.hu-n behajthatod, ha eljön az ideje.

Sulik egy korrekt ember, olyan politikus, amilyen Magyarországon hiánycikk. Viszont amikor bizonyított, akkor épp tele volt forró pénzzel a világgazdaság. (Most az egy más kérdés, hogy mit csináltak ekkor nálunk szoclibék...)Szóval a jelenlegi helyzet nagyon eltér attól, csak kívánni tudom nekik, hogy ebben a helyzetben is helyt álljanak. Még ha ennek az lesz az ára, hogy a számaikat kidobhatják a kukába, és nyerek egy láda sört. :-)
Mi a giccs? Nagyon egyszerű, azt majd a Vezér és a Párt majd megmondja.
Legalábbis 2014-ig. Akkor remélem ugyanannyian söprik el innen ezt a hányinger bandát, amennyien most rájuk szavaztak.
@Walter Melone: Érzik, hogy ezen a terepen fognak elcsúszni, és nagyon szeretnék ezt az egészet úgy ahogy van, betiltani. De mivel ez nemigen megy, majd elbürokratizálják, hátha elmegy tőle a kedve a Zembereknek.
@pimpalini: Hát ki mondta, hogy nem "A Legnagyobb Magyarról" készült az a film???
A giccsadóval kár kísérletezni, belengetésnek azért nem rossz. (Ki ne haragudna az általa giccsnek látott szarra...)

Az "értékmentés" valami olyasmit jelenthet, hogy a médiában ingyenesség látszatát keltő keresztfinanszírozással torzított piactól kellene "az elsorvadót" megvédeni.

Azaz:
Hány olvasója-írója maradna ennek a blognak, ha csak egy jelképes összeget is ki kellene fizetni a részvételért. Önrészt! Pont úgy, ahogy az egészségügyben dicsérnénk meg annak bevezetését. És nem mosóporba rejtve, hanem a szolgáltatásért a blog.hu-nak, vagy az index.hu-nak kifizetve kérnék az érdeklődőktől az összeget. Fizessen az, aki használja!

Jelenleg most ezt a költséget olyanokra hárítják rá, akiknek közük nincs pl. ehhez a bloghoz. Vétlen sörivókra, ha éppen sörreklám megy a háttérben.
Ugye milyen ismerős? Olyan eszement dolog ez, mint a gázártámogatás.
Beleszólt az állam, hogy a média így működjön?
Nem szólt bele, magától épült fel ilyenné, kényszer nélkül.

A piac egy kevésbé torzított állapotában, pusztán az önrész bevezetése miatt nem válna olvasottabbá Wass Albert, sőt még csökkenne is a tábora, de igazán nagy csökkenést a mainstream reklámokkal finanszírozott "kultúrája" lenne kénytelen elviselni.
Ezzel tehát Wass Albert mégis relatív olvasottabbá válna.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Pornó megadóztatása, röhög a vakbelem. Ingyenért lehet azt nézni, mint a youtube-t. Ami meg pénzért van, az már most is irreálisan drága.
Luxusadó 5M Ft feletti autókra, ejj. Thürmernek voltak ilyen ötletei. Tizenegynéhány ezer eurós értékhatárról beszélünk, ember.

Inkább olyan legyen a Nemzeti Együttműködés Rendszere, ahol nem számít luxusnak egy 5 milliós autó, meg egy 150 ezer forintos hűtő. Erre gondoltál-é?
Lebukott a giccset is gyártó szaniterkartell!

"Összesen 622 millió euró bírságot rótt ki az Európai Bizottság 17 fürdőszoba-felszerelést gyártó cégre az árak egymáshoz igazítása miatt. "

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=450049&place=eco38RSS2
@kaffogó hebrencs:
"Inkább olyan legyen a Nemzeti Együttműködés Rendszere, ahol nem számít luxusnak egy 5 milliós autó, meg egy 150 ezer forintos hűtő. Erre gondoltál-é? "

Az túl bonyolult lenne az 1biteseknek, meg ahhoz még ELÖSZÖR dolgozni is kellene. Höbölögni még mindig könnyebb.
@GGG77:

minden termékben megvan az az ár, ami már luxusnak minősíthető. Az áron persze lehet vitázni, és lehet, h hűtő esetén nem 150ezer, hanem 200ezer, de tény: minden egyes termékfajtából létezik luxus, vagy ha másképpen jobban tetszik: pazarló kategória.

Ráadásul ez környezetvédelmi szempontokkal is indokolható bizonyos esetekben...

Nézd már meg, ki engedhet meg magának 5 millió feletti autót, vagy 200ezer feletti hűtőszekrényt, vagy 150 ezer forint feletti televíziót. Akinek ezekre telik, azoknak telik még mondjuk +5%-ra, ami miatt nem hinném, h azonnal szaladna külföldre, ahol nehezen érvényesíthető garanciát kap csak+útiköltség

@kaffogó hebrencs:

Érdekes, amit írsz, mert én úgy tudtam, nagyon sokan nagyon jól megélnek a pornóból, még Albán úr is remek könyvet adott ki a témában.

@szerénységem:

Nincs nagy feketekereskedelem cigiből. Ha nagyon rizikós, mert pl. börtön járna érte, abbahagyják.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "ez nem vagyonadó, hanem luxusköltési adó."

Az lenne. Az szegény malac eszébe sem jut, hogy egy 5 millás kocsi az konkrétan majdnem 1 millió Ft ÁFA bevétel az államnak, és utána folyamatosan fizeted az adót a kocsi után.

A 150 ezer forintos hűtőnek is szép ÁFA tartalma van, és a fogyasztása is több, ami magasabb áramszámlát jelent.

A fogyasztói társadalomban nem szabad büntetni a fogyasztást.
Azt bírom Tóta W-ben, amikor a blogján belinkeli az Internetet...
@nem1rem1:
"Több, mint rendszerváltás..."
őőő...
ilyen címmel készül majd "nemzethy" himnusz, mondjuk Whitney Houston előadásában Nagy Anna k.szóvivő aláéneklésével?
ó, elnézést, hű de giccsesnek néz ki ez a "nemzethy"!
talán nemes(b)nek fog festeni derék újdonsült kultúrpápánknak neve "Szőtsch" alakban.
ja a "Szíjártó"-t át lehet-e konvertálni "nemes-veretes"-be?
@malacz69【ツ】rettegéselemző: A kultúrát a cigi/kávé/pia adónöveléséből támogani rossz ötlet, ugyanis ezek az inputjai a művészeteknek.

Szóval bemegy a cigi-kávé, kijön a vers, novella...
Ha elveszed ezeket a költőtől, nem fog írni, vagy ha igen, abban nem lesz köszönet.
Ady szesz és kurvák nélkül olyan, mint... Olyan már nincs is.
@xsasha:

Nem vitáznék a cikkel, csupán a forrást kérdőjelezem meg.
Soros számára az elhibázott dolog, mely az ő üzleti céljainak kedvez...
Spekulált már az euro ellen is, hazudozott össze-vissza dőlésről, közben meg bevásárolt, miközben mások vagyonokat vesztettek...

Szóval Sorost kérem ne tessék ide citálni..:)
@kaffogó hebrencs:

"A fogyasztói társadalomban nem szabad büntetni a fogyasztást."

Meg akarod szüntetni az áfát?
A tieid emeltek rajta legutóbb 20%-ról 25%-ra! El kéne döntened, h milyen politikát támogatsz:

- kis jövedelem jellegű adók, de nagyobb áfa,
- nagyobb jövedelem adók, kisebb áfa,
- kicsi adók, kicsi áfa... nah, ez az, ami nem megy
@play_off: Be kell vallanom a te fényképmellékleteden láttam életemben először a nemzetit.
Mentségemre legyen szólva vidéki vagyok és mióta épült csak vagy 3-4 alkalommal voltam pesten szinházban és úgy hozta az élet, hogy mindíg klasszikus épületekbe.
Másrészt nem rohantam politikai okokból műelemezni amikor megépült ;)

Szóval valóban.... hmmm... eklektikus.
Modernnek giccses, klasszikusnak meg.... szóval annak is giccses.
De hát az izlések valóban egyediek. Ha neked tetszik, ámen, jogod van hozzá.
@pimpalini:
Soros egy köcsög, nem miatta érdekes a cikk, hanem a tartalma miatt.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Van ezzel a luxusadóval egy kis gond.

1., Például az autóknál ha nagyobb motorral rendeled, akkor nő az adórész. Tehát ha a motort a gyártó mondjuk 500.000 forinttal drágábban kínálja, akkor mire Te azt megveszed lesz belőle 700 KHUF árkülönbözet. Kitalálták ezt már. :) Itt a nagyobb környezetterheléssel lehet indokolni.

2., A nagyértékű autók extraadójánál kezdenek el sírni a nagycsaládosok, hogydehát ők az öt kölköt csak nagy autóba tudják beszuszakolni... Persze, tudom, családi adózás. Akkor viszont már megint kezdjük kinőni a söralátétet.

3., Adott esetben egy drágább hűtő / mosógép jóval energiatakarékosabb, mint egypálcás társai. Az autós logika szerint ezeknek valami könnyítés járna, nemámmég plusz adó.
@tulok ex betonputtó:

2.-höz

a síró nagycsaládos simán kap patent minőségben baszom nagy autót a használt piacon 3 millióért, nem gond. Ha meg nem sírós, mert a nagy család mellé böhöm sok pénz is van, akkor azért nem gond.

3.-hoz

az valahogy mégiscsak gáz, h amikor a "szingli horda" egy nemes példánya félmilliós, 400 literes luxushűtőt vesz beépített LCD televízióval, akkor ugyanannyi áfát fizet, mint a 4 fős család, amikor megveszi a maga 160+60 literesét bőven 200ezer alatt, és elég is nekik ez a méret.

Értsd jól, amit mondok:
aki nagyobb lábnyomot hagy a földön, az fizesse is meg azt a kib...ttul nagy, pazarló lábnyomát.

Energiatakarékos hűtő, mosógép simán van 200ezer alatt, nem kell ahhoz eszetlen drága gépeket venni.

Én spec. nem csipázom a nagy légkondi divatot sem. Már akkor is bekapcsolják a 2-3000w-os masinát, amikor még egy 50w-os ventilátor is elegendő lenne a komfortérzethez.

Ellene vagyok annak, h piszok nagy energia- és anyagfelhasználásokkal piszok kevés többletkomforthoz juttatják magukat ez emberek.
Néhány idézet tőlem:

"Valahol olvastam egy véleményt, amit a tapasztalataim határozottan alátámasztanak.

A szocik mindenféle utódpárt komplexustól vezérelve nem mernek átlépni bizonyos határokat.
Ilyen komplexusai nincsenek az ovi vezette erőknek. Ők is a cucilizmusban szocializálódtak és állítólagos antikommunista elveik miatt (a cél szentesíti az eszközt alapon) bátran használják a *bolsevista* módszereket."
w.blog.hu/2010/03/08/engedjetek_hozzam/fullcommentlist/1#c9028387

"Néró mondása volt az általa elkövetettekre, hogy "megtettem, mert megtehettem". Na ovi úgy látszik nem sokat fejlődött Néró óta :("
w.blog.hu/2008/10/22/felulnezet/fullcommentlist/1#c3831357

"Mellékesen megjegyzem oviban olyan mély nyomot hagyott a cucilizmusban kapott szocializáció, hogy nem is ismerek másik embert, akin jobban be lehetne mutatni a cucilizmus rákfenéjét."
w.blog.hu/2010/06/09/szep_uj_vilag_37/fullcommentlist/1#c10172135

A gondolataim bizonyítására: ezen szűk kis időszak alatt született 'radikális reformok' kb. hány százalékában köszön vissza a szocializmus gondolkodásmódja?
@malacz69【ツ】rettegéselemző: fogadjunk, hogy öreganyám harmincéves szaratovjának nagyobb a lábnyoma, mint egy böhöm 400 literes hájend hüttőnek.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "az valahogy mégiscsak gáz, h amikor a "szingli horda" egy nemes példánya félmilliós, 400 literes luxushűtőt vesz beépített LCD televízióval, akkor ugyanannyi áfát fizet, mint a 4 fős család, amikor megveszi a maga 160+60 literesét bőven 200ezer alatt, és elég is nekik ez a méret."

Az ÁFA-kulcs ugyanaz, de ft-ban többet fizet a luxushűtős. Pont ezt a gondolatmenetet használta OV, amikor az egykulcsos SZJA mellett érvelt...

A pazarlást a villanyszámla szorítja vissza, nem a vételár. Ezért nem szabad hatóságilag lenyomni az árát, és a veszteséget kipótolni a költségvetésből. (Ez az előző Orbán-kormányra, azon belül is a MOL-ra és a gázárra vonatkozik.)
Nahálisten. Megvan a front. Illetve frontok. Ahol végre, győzelem ide, vagy oda, megint lehet harcolni. És persze kell is, mert néhányunknak ez létszükséglet („Ha igazán lépni akarunk ezen a fronton, akkor az sem lenne nagy baj, ha az átlagcigaretta 1000 forintba kerülne dobozonként.”). Az ötvenes évek permanens harcainak az idején például a békéért harcoltunk. A béke frontján. Volt neki. Legalábbis nekem, mint gyereknek, azt mondták.

Kezdjük a giccsel. Nekem, például a Titanic is az (nem a hajó), mert amikor a kimesterkedett szívjóság túlcsap minden gáton, az már a racionális agyműködésemnek sok (persze el kellett mennem a moziba, amit megtettem, mert bennem is van szívjóság, ugyebár, de inkább a szívósságot emlegetném, hogy ezt túléltem). Félreértés ne essék, semmi bajom azokkal, akik ezt szeretik, sőt örülök neki, hogy valakik örülnek. Nem az a célom, hogy dögöljön meg a másik tehene (Vigyázat! Nem „is”!).

Ott van aztán a pornó. A pornó magányos műfaj, és éppen úgy örömszerzési akció, mint a giccs élvezete, valamint abban sem különbözik tőle, hogy embere válogatja, kinek tetszik, kinek nem. Általában a gyerekeinket féltjük tőle, de rettenetesen, holott például a pálinkától nem féltjük őket, pedig az is van otthon, meg apu agresszív vezetési stílusától se, amit gyerekkorában eltanulván friss jogosítvánnyal kenődik fel a fára a haverjaival meg a csajokkal együtt, akik előtt villogni akart. A pornót egyébként felnőttek készítik felnőtteknek (az ettől eltérő helyzet a rendőrség dolga), éppúgy, mint a pálinkát, és nem egészen értem, miért kellene annak többet fizetnie, aki ebben leli az örömét, nem pedig a Titanic-ban. Láthatóan itt is a más tehenéről van szó, hacsak ez nem egy pénzszerzési ügylet valamely megfelelő irányultságú filmek készítéséhez.

Élvezeti cikkek. Azt én elhiszem, hogy egyeseknek „nem lenne nagy baj”, ha a cigaretta akár ezer forintba is kerülne dobozonként, mert a kibicnek, mint tudjuk, semmi sem (elég) drága. Természetesen én elfogult vagyok, lévén dohányos, sőt társaságban pálinkázni szoktam (a whisky is az), és biztos csak ebből az elfogultsági alapállásból értetlenkedem azon, hogy a nemdohányosok megdönthetetlen hite szerint én rosszaságból gyújtok rá, nem pedig örömöt akarok szerezni magamnak. Mivel a rosszaságért elfenekelni már nem tudnak, ezért anyagilag akarnak tönkretenni, hogy ne a boltban vegyem a cigit, hanem az utcán keresgéljek csikkeket, és ahogy a dolgok most állnak, sikerülni is fog nekik. Egyébként úgy gondolom, hogy a megoldás egyszerű lenne, el kell intézni, hogy aki még nem szokott rá, az ne is tegye (egyik gyerekem se dohányzik), a többit meg hagyják békén, ha másokat nem zavarva gyújt rá. Nade ez nem így lesz.

Léteznek aztán még egyéb frontok („Azért vannak termékek, amelyek esetén senki nem vitatja az egészségtelenséget: chips, magas zsírtartalmú vörös húsok, cukorkák, magas cukortartalmú csokoládék, stb...”). Ahogy a frontos lendület tart, a fotelek ára nemsokára eléri az ötvenmilliót, hogy senkise tespedjen otthon, hanem fusson a Margitszigeten vagy az árokparton, esténként meg jönnek majd az APEH vacsorakommandói, és bevasalják tőlem a harmincezret, ha megterhelőt ettem (szeretem a nehéz ételeket, na), mert ez nekem örömszerzési akció.

Amit, mint tudjuk, meg kell adóztatni. Azért van a front. Nemde?
@xsasha: "akkor épp tele volt forró pénzzel a világgazdaság"

A gazdaság (még válságban is) termelni, gyarapodni akar.
Mivel meg a világ tele van idiótával (példaként csak nézz körül itthon. hi,hi,hi) ezért az egy kicsit is hiteles, reáliákban gondolkodó, megbízható kormány valódi érték, ami vonzza a tőkét.

Az ide illő példabeszédem.
Két ember megy a sivatagban, meglátnak a távolban egy oroszlánt, ahogy feléjük közelít.
Az egyik elkezdi felhúzni a futócipőjét.
- Megőrültél, gyorsabban akarsz futni, mint az oroszlán?
- Nekem nem az oroszlánt kell lehagynom, csak téged!
@vakapad: "Azt én elhiszem, hogy egyeseknek „nem lenne nagy baj”, ha a cigaretta akár ezer forintba is kerülne dobozonként, mert a kibicnek, mint tudjuk, semmi sem (elég) drága."

Nem kibic, ugyanis a nem dohányos haszonélvezője a jövedékiadó-emelésnek. :-)

"Egyébként úgy gondolom, hogy a megoldás egyszerű lenne, el kell intézni, hogy aki még nem szokott rá, az ne is tegye (egyik gyerekem se dohányzik), a többit meg hagyják békén, ha másokat nem zavarva gyújt rá. Nade ez nem így lesz."

Azért ez elég szélsőséges álláspont. A biztonsági öv is kötelező, pedig mekkora marhaság, hogy ebbe beleszól az állambácsi. Én azt mondom, hogy amíg az OEP szó nélkül kifizeti egy olyan baleset után is az orvosi kezelésed költségeit, ahol nem voltál bekötve, ez így van jól. (Akkor is, ha biztosítás alapú az egészségügy. A házamat sem gyújtom fel csak azért, mert van biztosításom.) Ez meg a másik szélsőséges álláspont, az enyém. :-) [De erre is megoldás a "liberális" egészségügyi modell. :-P]

Egyébként ha már itt tartunk, a dohányzás teljesen értelmetlen dolog egy nemdohányosnak. A nikotin nevű idegmérget (amelyet dohányterméken kívüli formában birtokolni szigorúan tilos, milyen cinikus) be lehet venni más formában, a tüdő szétbarmolása nélkül is.
@xsasha: Neked Gyurcsány-fixációd van? Csak úgy kérdem. :-)
@xsasha: Egyetértünk! Hajrá Sulík! hajrá Szlovákia! :-)
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Börtön jár érte. Viszont akkora a haszon, hogy mindenkit le lehet fizetni. Ez ilyen.
@vakapad: Ha a dohányosok tényleg csak a maguk örömére pöfkélenének és nem maradna ott a nyomuk az irdatlan csikkhegyekben mindenhol - te biztos kivétel vagy - akkor (ha nem a pofámba landol a füst) felőlem, egészségetekre! (ami oxymoron, de mindegy.)
Ám, ha valaki lánglelkű végre megszervezi, amit mi a férjemmel már régen pedzegetünk, hogy gyűjtsék a csikkeket újrahasznosításra: hvg.hu/Tudomany/20100513_ujrahasznosithato_cigarettacsikk , na amellé teljes mellszélességgel! (van.) Akkor talán nem gyulladnának ki lakások, erdők, stb.
"Becslések szerint évente 4,5 billió (4,5 ezer milliárd) cigarettacsikk kerül a környezetbe a világon. A cigarettavégek nemcsak a szemet szúrják, de többek között halak pusztulását is okozhatják."

Ez kicsit elkanyar a giccstől, de ennek van legalább értelme.
@kolbászoszsömle: Kínosak ezek az összefüggések. :-) Zöldnek lenni sem könnyű, belefut az ember a Szaratovba hamar. :-) Konzervatív-liberális énem örül, amikor ilyeneket lát írásban. Respekt.
@eMeL: Kiváló. A legnagyobb nemzeti érték egy jó kormány lenne. Ennek igen régóta híján vagyunk.
Jó ez. Bár én nem vagyok különösebb Sólyom-rajongó, de a Heti Válaszban mostanában ez nagyon kellemesen üde színfolt.
hetivalasz.hu/jegyzet/ha-igy-tesznek-solyom-onkent-vette-volna-a-kalapjat-30241
"Ideje lenne megtudni, hogy mit tervez a kormánypárt az alkotmányos berendezkedéssel."
Lehetne a műalkotást elemezni? Kié?

Giccs-e vagy se? A Füttyössel összevetve elhamarkodtam az ítélkezést. Mert ha épp, mint Mózes, vezetgeti arctalan !!! (jó, mi?) szürke népét a húsz évnyi sivatag porából bele a Kánaánba sej a mi lobogónk fényes szellős feelingjében - akkor vérgiccs.

Csak azt nem értem, miért nem előre veti sugaras szemét, miért ez az eltűnődő, fáradt unottság rajta? Szabad őt így ábrázolni? Töke tele lenne az egész góbés-dakotás talpramagyaros forzaungheriával? Egy realistán elkapott őszinte pillanata tanúi lehetünk és a zászlós massza elől valahol már menekülne?

Mi kép címe és hol van kiállítva?
@a szív fészkei: Nemde azt kellene az államnak fontolgatnia, ahelyett, hogy jövedéki adót emelne az égig, meg betiltana, meg hasonlók, hogy inkább támogatni súlyos összegekkel a leszokást, meg a rá nem szokást? Ugyanígy az alkoholnál? Mondjuk a füvezők üldözésére fordított összegből, meg a jövedéki adóból, meg az egészségügyre feleslegesen kiszórt milliárdokból?
@szerénységem: "Jó ez. Bár én nem vagyok különösebb Sólyom-rajongó, de a Heti Válaszban mostanában ez nagyon kellemesen üde színfolt."

Schmitt Pálra ki kell vetni a giccsadót! (Kár, hogy politikusokra nem vonatkozik.)
@szerénységem: Hogy támogassa? Manapság nincs Nagyfára vitetés tudtommal. Ki látja be, hogy neki kéne a detox? Hisz annyira poén seggrészegnek lenni fiatalon - lásd a facebookos hányósbulájos fényképeket miért nézi a mocsok HR-es?-hozzászólást. Hol van kis hazánkban kulturált ivászat? Vagy nagyon drága vagy kannás kocsis irma.

Mi tizenkét-három évesen adtunk sört a fiúnknak, kicsit, kóstolja-szokja. Jól sikerült, nagy fanja lett, de van egy határ, amit betart. Az abszolút tiltás se megoldás, lásd Amerikát, hogy 21 éves 0 percesen hová nem bírják leinni magukat.

Én soha nem értettem, miért a taknya-nyála összefolyik, magatehetetlen, hányós, dülöngélős részeg a nagy etalon a felnőtté válás rögös útján.
@combo: Pedig hófehér Harley-ja van, hozzá szívdöglesztő mosolya és mily vitézül állta az ellen csapásait - pl. három kislánya gyermekmunkában görnyedt a napi tévétorna alattomos kizsákmányában -, amik egészen az olimpiai bajnokságig kergették.

Mi nem tetszik benne? Nem ő az ideálod? Ide állt, oda állt.
@a szív fészkei: sajnos nem tudom, már én is kredit nélkül találtam, különben megjelöltem volna.
@vakapad:

Mottó 1: "Minden, ami jó, az vagy tilos, vagy egészségtelen, vagy hízlal."

Mottó 2: "All the best things in the world are duty free." (A világon a legjobb dolgok mind vámmentesek.)

(Khmm, ez most gyengécskére sikerült. Talán azért, mert kevésbé nyilvánvaló az igazságod.)

Én magam is dohányos vagyok, bár most épp néhány hete nem gyújtottam rá. De aktív pöfékeléseim idején is az volt a véleményem, hogy inkább a cigaretta árában növeljék az adótartamot, mint a kenyérében.

Igen, jól látod. Az ú.n. jövedéki adó, az egyetlen kőolaj-származékokon kívül, az élvezeti cikkeket, illetve azok fogyasztóit sújtja. És ennek az adózási rendszernek a lényege nem csak az állami bevételek növelése, hanem a szigorú központi állami ellenőrzés is. Hogy mondjuk, a kedvenc whiskyd helyett ne pitralonnal higított festékoldót vegyél ócsón a sarklon, ahogy a heroinista vásárolja az államilag betiltott, ezért életveszélyesen ellenőrizetlen szart az utcasarkon.

A beötletelt giccsadó, bár - ahogy rátapintottál - részben hasonlít erre.

Az állandó harci kényszerben amúgy nyilván igazad van. Lesz itt permanens ízléforradalom, kulturkampf. Én nagyon elkeserítőnek tartottam, hogy ennyien nem emlékeztek Orbán első kormányzására (a kulturkampf már annak is vonzó árnyalata volt).

De ha már ők győztek, akkor tudni lehetett, hogy az ígéreteik és sugalmazásaik, amelyek kapitális baromságok voltak és maradtak, teljesíthetetlenek. Hát pótcselekvésekkel kell úgy tenni, mintha tényleg megváltanák a világot. Nos, akkor egyrészt legyen az iránya pozitív, vagy az evolúciós törvényeknek megfelelően, legalább ne ártson. Inkább fizessek felárat a tévénézésért, mert a Székely Himnuszt énekli a T. Bolyda élő egyenesben, mint hogy más kártékonykodással üssék el az időt.

Ahogy így végiggondoltam egyébként, valószínűleg teljesen megvalósíthatatlan technikailag, mint ahogy Árpád rámutatott. És a céljai is kétségesek. Kíváncsi vagyok, hogy mi jön ki ebből. A "médiaalkotmány" ugyanis elvérzett. És valószínűleg az EFJ-n, mert derék Cser-Palkovics testvér, Rogán Tónival együtt, hátterükben a Fidesszel, nem jellemzően a tévedéseik gyors beismeréséről és azonnali önkéntes-önkritikus korrigálásáról ismertek. Nem ezért szeretjük őket elsősorban...
"a giccs nagyon demokratikus. Kívánja a magyar nemzet. Az az, amit az istenadta nép választ magának."

ez persze nagyon igaz, de hogy az giccs lenne amit egy törpe kissebseg kikiállt annak azt nem hiszem...

se a Kis Herceg nem az, se a Bocskai ruha, vagy nimrod vadászij...
@szerénységem:
Remélhetőleg Orbánnak sikerül szétbontani a szocializmus lovagjainak hálózatát, és az őt követő vezető már Közép-Európa összefogására koncentrálhat. Kidolgozható egy nagyon frankó gazdasági koncepció, ami az EU-n belül is lobbierővel rendelkezne. A sok háromnyelvű potentát Európa példaképe lehetne.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"Nézd már meg, ki engedhet meg magának 5 millió feletti autót, vagy 200ezer feletti hűtőszekrényt, vagy 150 ezer forint feletti televíziót. Akinek ezekre telik, azoknak telik még mondjuk +5%-ra, ami miatt nem hinném, h azonnal szaladna külföldre, ahol nehezen érvényesíthető garanciát kap csak+útiköltség"

az úgynevezett vagyonadó ellen te nagyon tiltakoztál.

erre leírod, hogy juj, de jó a luxust megadóztatni.

kábé ennyit is érsz
Nem tudom, mi a köze az államnak a giccshez – vagy éppen a „tiszta” művészetekhez? Miért kellene támogatni bárkit is az adónkból? Miért nem inkább a közvetlen mecenatúra lehetőségét dolgozza ki az állam? Civil szervezetek támogassák a kultúrát (meg amit csak akarnak) – ne az állam!

A bárdolatlan politikusok agyréme, hogy majd ők megalkotják, létrehozzák a kultúrát, történelmet írnak, hagyományokat teremtenek, „nyomot hagynak” maguk, illetve a rendszerük után. Nem azzal foglalkoznak, amivel kellene: korszerűbb államigazgatás, kisebb bürokrácia, gyorsabb állami ügyintézés, pontosabb hivatali munka – mert ezzel bíbelődni kell.

Persze könnyebb egy ronda színházat felépíteni, egy feledhető filmet csináltatni, zászlót lobogtatni – mint normálisan működő államigazgatást kialakítani. Majd Kövér Lackó fogja a mantrát nyomatni: mi szép-értékes és mi értéktelen.

El kellene fogadni: a hazai kulturális piac – és kereslet - olyan, amilyen. Igénytelen, mint minden más is.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Kedves Jó Malaczom!

Nem kötekedni akarok, pláne nem itt a nagy nyalvánosság előtt, de ez a hsz. elfogódottan elfogultra sikeredett.
Vannak ugye a puritánok és a többiek. Ebből mindig kalamajka keveredett.

De mint akinek a számoláshoz köze van azt azért belátod, hogy az 500000 Ft-nak 25%-os ÁFÁ-ja több forintot tesz ki, mint 100000 Ft 25%-a. Tehát aki nagyobb lábnyomot hagy, az többet is fizet. Így is, úgy is. Most is.
@eMeL: Ebben tökéletesen egyetértünk.
@szerénységem:
Nincs, miért? Egy egyszerű ok-okozati összefüggést bontottam ki.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Te Malacz, most aztán már komolyan mondom, hogy ne ötletelj! Tudod te mennyi adó van a cigin?
A leendő giccsbíró egy kis remeke (hátha valaki nem ismeri):

"Ti megváltó királyok, akikben hinni jó!
Hány magyar élt e földön, az hány száz millió?
És hány fog még születni, az mennyi milliárd?
E népet Szondi őrzi, s az ötszáz walesi bárd.

Minden élet kő egy épületben.
Minden élet hang egy tenger által mormolt dalban,
sorsokból szőtt óriási szőnyeg,
Isten-szőtte óriási dallam.

Ő megtalálja mindig elveszett szarvasát,
és felépíti újra lerombolt templomát.
Te nép, te forradalmár, te lázadó legény,
ki ezer éve mondod, hogy mindig van remény!

Minden élet kő egy épületben.
Minden élet hang egy tenger által mormolt dalban,
sorsokból szőtt óriási szőnyeg,
Isten-szőtte óriási dallam."

Milleniumi óda, amit ezer kisded éneklett az ország háza előtt az ország ezeréves születésnapján, - s tíz évre rá, most a minap, benne, nemtom hány. Vajon milyen összegű giccsadóval büntetendő?
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Érdekes, amit írsz, mert én úgy tudtam, nagyon sokan nagyon jól megélnek a pornóból"

Igen, de nem úgy, hogy kiskereskedelmi forgalomba hoznak filmeket, akármiket.
Kovi a nagy lóvéit azzal keresi/keresi, hogy amcsi pornócsatornáknak készít filmeket. Külföldre megy a gyártás máshol is.

Albán úr könyvét sajnos nem olvastam, de biztos remek könyv lehet.

Az ÁFA egy jó adó ennek kezelésére. Tömegcikk 5%, luxuscikk 20%ÁFA, oszt csá - ezt a nagy többség igazságosnak tartaná. Egyébként pont I.Viktor próbált meg valami ilyesmit, csak a aztán Darth Vaderék 25%-os kulcs alá helyezték az áramot meg a könyveket.
fantasztikus, hogy húsz évvel az első szabad választások után önként és dalolva visszahívtuk az egypártrendszert!
közép-ázsiai urai zokognak a meghatottságtól...
Schmitt államelnök, Kövér házelnök - fekete humor ez, nem giccs.
@a szív fészkei:
"Én soha nem értettem, miért a taknya-nyála összefolyik, magatehetetlen, hányós, dülöngélős részeg a nagy etalon a felnőtté válás rögös útján.
"

hát:
talán azért, mert a (derék, bölcs) felnőtt korúak hatalmas vehemenciával tiltogatják.
az én korosztályom, és a nálam fiatalabb (felnőtt korúak) töretlenül belecsusszan abba a hibába, hogy amit -- nem ritkán jó okkal -- kifogásolt az ún. "felnőttektől" gyermek/kamasz korában, haladó hagyományként szinte egy az egyben megismétli.
(még a képmutatást is).

én gyerekként nevelőotthonban senyvedtem. a "nevelő"-k hatalmuk totális tudatában ugatéroztak, hogy a káros szokásokat nem ajánlatos még csak ki sem próbálnunk, mert minimum irgum-burgum vár ránk, és őkelmék -- akiknek ugye a követendő mintát kellett volna demonstrálniuk felénk -- minden számunkra tiltott "bűnös dolgot" intenzíven és előttünk műveltek: lógott-lángolt a pofájukban a cigi-pipa-szivar, nem egy közülük reggeli műszakba szesz-buké-felhőbe burkolózva hmmm. (került) be a létesítménybe.

hát csoda, ha az ifjúság nagy ívben szarik a "felnőttes" intelmekre?
@vakapad:

Sikerült a szokottnál is nagyobb butaságot begépelned. Íme:

"Azt én elhiszem, hogy egyeseknek „nem lenne nagy baj”, ha a cigaretta akár ezer forintba is kerülne dobozonként, mert a kibicnek, mint tudjuk, semmi sem (elég) drága."

Te, mondd már meg, megcsinálták a külön TB-kasszát a dohányosoknak és a nemdohányosoknak?
Mint tudjuk, a dohányzás rengeteg betegség okozója, kiváltója lehet, de jelenleg a dohányzás ténye nem jelent többletbefizetést, vagyis az egészségesen élőknek azért kell több TB-t fizetni, mert léteznek dohányzók. Ha nem lenne dohányzás (és persze még sok más se), jóval kisebb kiadásai lennének a TB-nek, ezért a nemdohányosoknak is jóval kevesebbet kéne befizetniük.

Minden mindennel összefügg, ezért az efféle kibicezéses érvelés teljesen a butaság kategóriája.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134998&is=1

"Az elmúlt napokban elkezdődött egyfajta értelmiségi lamentálgatás arról, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak az egykulcsos adó bevezetésének. Míg egyesek a forradalmat látják benne, mások szerint Albánia másolását jelenti. A közös csupán annyi ezekben a véleményekben, hogy felületesek, és fittyet hánynak az összes eddigi (amúgy sem túl mély) hazai ismeretünkre, ami esetleg segíthetne világosabban látni a témában. Elnézést van még egy közös pont: a vélemények mérhetetlenül magabiztosak egy amúgy a nemzetközi irodalomban is meglehetően színes, sok vitát kiváltó témában."

"Tanulság nincs, talán csak az, hogy a világ bonyolult. Kell egy kis erőfeszítés, hogy kiigazodjunk benne, úgy-ahogy. "
@eMeL: igen, kétség kívül van ebben vmi, húzok is ide egy pipát (Semjén: Káromlás!), számomra már ez az egész forradalmaskodó teoretika is a marxista történelemszeméletet idézi: annak volt ez a dogmatikus tétele, ha úgy teccik, rögeszméje, h új korszak csak forradalommal kezdődhet;

persze rögtön felmerül bennem, hogy Oviék vajon nem azért erőltetik-e, mert úgy vélik, hogy a cucilizálódottság okán épp erre vevő a társadalom; mint ahogy - tágabb összefüggésben - az is, hogy vajon Oviék nem szimplán és tisztán machiavellisták-e, a maguk oligarchikus, tribalizálósdit játszó módján.

aztán persze eszembe jut a sok hiba, amit lépten-nyomon vétettek és vétenek, és akkor arra gondolok, hogy nem, az nem lehet, egyszerűen csak ilyenek; és amit képviselnek, csak amolyan poszt-marxista törmelék a feudális maradványokon, amit a lib-kap dózer görget maga előtt.

pl. mikor a szlovákos posztban volt, hogy mennyit tanulhatnánk Szlovákiától, gondoltam cinikusan: na, ha Orbánba csak feleannyi leleményesség és diplomácia fortély szorult volna, mint Benešbe (akire most csak őgy hivatkozok, mint a machiavellizmus eleven-holt szobrára), nem hogy nem taknyolt volna ekkorát, hanem sütkérezhetne a dicséretekben. (tudom, tom: EB cseh, de amíg a szlovák történelemből egy keresztrejtvényre se futja, addig képzavarosan fejezem ki magam, és abból főzök, ami van)

a demokrácia miatt úgy általában amúgy nem vérzik a szívem, az is lehet éppoly előnytelen és káros, mint amilyen előnyös és hasznos, jobban izgat, hogy mi kerül a helyére. eddig sztem csak kleptokrácia volt, amin volt egy demokratikus lepel, és most, hogy a rendszer lelepleződött, valami hasonló förmedvényt készülnek a helyére állítani, ami ugyan már most billeg azon a félfeudális-posztmarxista tapalzaton, amit leginkább a "kádári katolikus" jelzővel tudok illetni, de ha a népnek ők kellettek, ki vagyok én, hogy ellent mondjak, nem is szavaztam; szóval szekptikus vagyok.

amúgy meg, ha mindenáron valami "-krácia" kell, akkor meritokrácia, persze tudom, h az utópia, mert ahhoz merit is kell
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"nem hinném, h azonnal szaladna külföldre, ahol nehezen érvényesíthető garanciát kap csak+útiköltség"

Pedig hidd el (főleg, hogyha ez nálad hit kérdése). Én a határ közelében élek, de tőlem 40 km-re beljebb élők is rendszeresen ruháért, élelmiszerért, mosóporért(!) Ausztriába járnak. És az a helyzet, hogy igazuk van, mert megéri! Már most is!
A mai világban a fogyasztási cikkek adóját a szomszéd államokhoz kell illeszteni, egyénieskedéssel, átgondolatlan emelgetésekkel ebben a "mindentházhozszállítunk" világban csak a szívás a vége.

Az a baj, hogy te is úgy gondolkozol, hogy adócsökkentést vezessünk be, tehát növeljünk adókat :-), meg hozzunk létre hozzá hatóságokat, akik ellenőrzik, igaz, az egész bevételt elviszi a költsége, de cél a munkahelyteremtés is. Nagyon LoL.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"síró nagycsaládos simán kap patent minőségben baszom nagy autót a használt piacon 3 millióért"

Héló, héló, héló!
Azt ugye azért Te is érzed, hogy ha az új böhömök árát mesterségesen megemeljük, akkor a használt batárok ára nem fog hirtelen zuhanni.

Meg azt eddig nem mondtad, hogy a használtaknál is játszik az adóemelésed, mert akkor az ÁFA nem jó terep. Ui. magánszemélyeknél (használt személyautó piac 9x%-a) nincs ÁFA.

"...szingli ... félmilliós, 400 literes ... ugyanannyi áfát fizet, mint a 4 fős család, ... a maga 160+60 literesét ... és elég is nekik ez a méret."

Százalékosan igen, nominálisan persze többet. Példádban rögtön 60 rugóval többet juttatott szinglink a közösbe, mint a család. De persze nem állunk meg hatvannál, mert szinglink a 300.000 különbözetet adózott pénzből vette, ehhez még (így a preparadicsomi állapotok beköszöntése előtt) legalább 250.000 - 300.000 Ft-ot kellett betolnia. És ezek után még rádobnál egy jó kis luxusadót? Nehogy már jól érezze magát, mi? :)

"Értsd jól, amit mondok:
aki nagyobb lábnyomot hagy a földön, az fizesse is meg azt a kib...ttul nagy, pazarló lábnyomát."

Ja, ez is kurva jól hangzik csak akkor tegyük hozzá, hogy ha ez megvalósulna, akkor holnaptól liter benzin 8.000, kiló krumpli 1.200, Csepel-bicikli 260.000, MÁV jegy Pécs - Budapest 62.300 Ft., nem menettérti. Go to LMP.

"Én spec. nem csipázom a nagy légkondi divatot sem..."
Én sem vagyok nagy rajongója. Hideg sör megold mindent. Mondjuk ahhoz meg hűtő kell. Vagy tél, de akkor meg mindek a légkondi, ugye?
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

a 200 ezer ft-os hűtőhöz:
lehet, hogy valaki már írta, nem olvastam az összes kommentet, de:
azt ugye tudod, hogy miért olyan baszottul magas a regisztrációs adó Mo-on? Vagy egyáltalán miért van?

Na, ez hűtővel nem működik. Ha drága itthon a baszom luxusadók miatt, a polgár ki fog menni az első külföldi villamossági boltba és már veszen is egyet jóárasítva. Annak nem kell rendszám, nem kell műszakiztatni, csak be kell állítani a konyhába.

Egy időben a 200k-s LCD tv-k vásárlásánál kértek személyi igazolványt (talán még most is?). Apógár aszonta, hogy "télleg kell hozzá személyi?" "Télleg!" "Akkor, köszönöm, nemköll, viszlát!". És vagy megvette ott, ahol nem kértek, vagy az első külhoni Mediamarktban.

Vagy te most a szlovák iparnak lobbizol?
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"Sőt, extraadót egészségtelen ételekre"

Kb az összes magyar étel egészségtelen. Már megint a norbiupdate fog jól járni.:-)
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"Minden mindennel összefügg, ezért az efféle kibicezéses érvelés teljesen a butaság kategóriája."

A kulon TB-kassza otlete azonban ihletett zsenire vall; elvegre a tudorakos dohanyos nyugodtan felhaborodhat, ha a noverke kesve tolja be a felvizezett levest a szivoszallal, es mondhatja, hogy "te hulye picsa, evente TOBB SZAZMILLIARD forint adobevetelt termelnek a dohanyosok az allamnak, erre nem eleg, hogy kesik az ebed, meg szar is?" Tenyleg, akkor miert nem inkabb a gordeszkasok meg az autoversenyzok fizetnek? Hat a kurva anyjukat, nem kell biztonsagos kozlekedesre alkalmatlan jarmuvekkel randalirozni, nemde?

"Ha nem lenne dohányzás (és persze még sok más se), jóval kisebb kiadásai lennének a TB-nek, ezért a nemdohányosoknak is jóval kevesebbet kéne befizetniük."

Ha lenne ez, ha nem lenne az... mindig ez a "ha". Ha neutronbombaval agyonbasznank az afrikaiakat, nem kene segelyt kuldeni nekik, a Szaharaban meg termeszthetnenk ingyen banant, es mindenki jol jarna. Are you sure you want to do this? Yes | No | Cancel
@Cékettőspontbekszless: Abszotlút igazad van. Én kamasznak se voltam ivós-bagós, pont mert annyira undorítóak voltak, akik ezt csinálták - nem a szüleim, ők semmit nem tiltottak. Teli volt a lakás ajándékba kapott drága piával-cigivel, senki hozzá nem nyúlt.
A fiamról írtam, kapott sört ebédhez 12 évesen, hogy érezze milyen. Amúgy minket se látott a seggünkön csúszni piamámorban, se füstölni, hát normális lett, nem volt mi ellen így lázadoznia.

Az szörnyű, hogy felnőttek ugatéroznak magas erkölcsről, stb. és maguk fennhéjázón csinálják az ellenkezőjét. (e tisztes - de más - kormány is hasonló elven működne valahol. A választó van debilnek nézve, a többi ugyanaz)

A gyerek nagyon nem hülye! Röntgenszeme van mindegyiknek és félelmetes vevőkészüléke a hamissághoz.
@szerénységem: Juj, ez egy kicsit erős. :-) Szerencse, hogy még nem lépett életbe az új "médiaalkotmány". :-P Bár végül is Schmitt nincs nevesítve benne, és max. pársoros viszontválaszt írhatna rá amúgy is...
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Most aztán állj. Tessék abbafejezni, de tüstént.

Tájékozódj egy kicsit cigiügyben:

www.moyo.hu/betegsegek/mik-a-cigaretta-ar-osszetevoi

health21.hungary.globalink.org/koal_menu_elemei/ado_melleklet.doc

Még egy kiegészítő adat: amikor eccő utána néztem 16200000000 tizenhatmilliárd-kétszázmillió szál cigaretta fogyott évente, az ár jövedéki adó tartalma több mint 51% volt, ehhez jött az ÁFA. Ha számolgatsz egy kicsit, valójában arról van szó hogy a cigi árképzése egy spirálba került. Az államnak kéne a bevétel (jövedéki adó 150-200 milliárd forint, de ha kiesne akkor honnan vegyék a zsét?
Az sem elhanyagolható szempont, hogy az elhullott dohányosnak (én is az vagyok:-) nem kell hosszú ideig nyugdíjat fizetni.
Tehát amit megtakarít az egészségügyön, azt ki kell fizetni a nyugdíjágon. Tehát álszent az egész álvita, mert az államnak mindig is kapóra jön a dohányos halála, mert a betegségére hosszan nagy összegeket nem költ.
Amúgy hogy egy közismert személyt említsek, néhai Antall József igazán egészséges életet élt (no cigi, no pia) és a történet vége ismert.
Egy mezítlábas dohányzóra mekkora összeget költ a TB? Hadova az egész.De elszámolva el van.
Rám például annyit fog, amennyibe az infarktust követően a mentő kiszállása kerül... de lehet, hogy rögtön a hullaszállító jön. Uttyhottyy nem kell feketére festeni az eget, amikor nagyságrenddel többel vágják le a TB kasszát, mint amennyibe a dohányosok kerülnek. Amúgy meg 2700-valamennyi haláleset vezethető vissza a dohányzásra évente.
@1120:
Jelentkezz a Giccsmegállapító Bizottságba! A tökéletes ízlésed, műveltséged, elfogulatlanságod és széles látóköröd alapján minimum alelnök leszel.

(FIABCI Prix d'Excellence, 2004. Nézz utána)
Baromság a pornó és giccsadó - most töröltük el a kultúrális járulékot, nem?

Egyébként a pornó és a giccs már most is keményen adózik - 25% ÁFÁ-val, mint szinte minden. Egyszerűen elég lenne a költségvetésből a "Nemes" kultúrát támogatni és ugyanott vagyunk.
@xsasha: Gondolom a szocialista lovaghálózatot az MSZMP-tag Pintérrel, Matolcsyval, a 80-as években miniszterhelyettesi rangban posztoló Schmittel, a miniszter Pozsgayval és a jó Szűrös elvtárssal karöltve veri szét. :-) Mellesleg támogatom a közép-európaiak összefogását. Csak jól őrizzék őket! :-)
@Nyomek: Én Bp.-n élek, és ha 1x egy évben eljutok Bécsbe - kiállításra, nem a Mariahilferre - akkor bizony hazafelé egy Billában bevásárolok. És az a mosógél (ami olcsóbb is!!) kétszer annyi ideig kitart, ötször szebben mos, mint az itthoni Ariel. Ha ott tankolunk, franc se tudja, miért de tovább tart ki és jobban megy tőle a kocsi. Szóval nemhogy drágábban de szarabbat is sóznak itthon sokszor a nyakunkba, kétszeresen megkárosítva így.

Ha én arrafelé laknék, mi az hogy átjárnék, mint a szél! És akkor 1 nap fordulással ruhát nézegetni nincs is nagyon idő, de mindegy; az megy turkából is itthon. De a Mango, Zara is drágább sokak szerint - nekem erre 05-ös emlékem van - mint pl. Spanyolországban. Fe nem fogom, hogy és miért.
@szerénységem: Ez nem teljesen fair, mert Palin - rebesgetik és fotózgatják - teljesen új melleket is bedobott politikus karrierje turbózására. www.nlcafe.hu/sztarok/20100611/durva_felpumpalta_melleit_a_politikusasszony/

Orbán, szegény ezért mit építsen be szilikonból magába?
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"Meg akarod szüntetni az áfát?"

Már miért akarnám?

2A tieid emeltek rajta legutóbb 20%-ról 25%-ra! El kéne döntened, h milyen politikát támogatsz:"

Ügyesen csúsztatsz. A Magyar Köztársaság kormánya levitte a választások előtt 20%-ra az áfát. Aztán nyertek, bevallották, hogy nincs pénz, és akkor megint 25% lett az áfa. Ők nem az enyéeim, nem családtagjaim, és nem is bálványaim, buta komcsik, akikre nem szavaz épeszű ember (mondjuk ez ovira és bandájára is igaz, de ez most mindegy).

"- kis jövedelem jellegű adók, de nagyobb áfa,
- nagyobb jövedelem adók, kisebb áfa,
- kicsi adók, kicsi áfa... nah, ez az, ami nem megy"

Én az SZDSZ által sokat hangoztatott egykulcsos, köbö 18%-os adót támogatom, mivel masszívan neoliberális felfogásom van, amit az Orbán-kormány meg is valósít (kösz, Ovi, pacsit a kézbe).
Jó, hát értem én, hogy a sok zombi előtt takargatnia kell ilyen nagy szentkoronás kokárdákkal, hogy vérbeli libsi politikát csinál, de azért finoman jelezhette ezt volna, akkor rájuk megy a voks.
A multik is elégedettek vele, most jövök nagymítingről, a vezetőség "very satisfied", ami nem is csoda, hiszen nyomja belénk az állami támogatást ezerrel.
A jobbikosok meg kisgazdák meg a többi vérmagyar elvinyákol majd meg esetleg kimennek tüntetni (megunják, hazamennek), de a lényeg, a magyar modernizáció nemhogy nem áll meg, hanem még intenzívebben fog zajlani.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Ha nem lenne dohányzás (és persze még sok más se), jóval kisebb kiadásai lennének a TB-nek, ezért a nemdohányosoknak is jóval kevesebbet kéne befizetniük."

Nyugi, malac, ezt már kiszámolták, és az jött ki, hogy bár a kezelések sokba kerülnek, az államnak még mindig jobban megéri a sok beteg, mint a sok egészséges, mert a nyugdíjak kifizetése még többe kerül.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: @malacz69【ツ】rettegéselemző: "Ha nem lenne dohányzás (és persze még sok más se), jóval kisebb kiadásai lennének a TB-nek, ezért a nemdohányosoknak is jóval kevesebbet kéne befizetniük."

Nyugi, malac, ezt már kiszámolták, és az jött ki, hogy bár a kezelések sokba kerülnek, az államnak még mindig jobban megéri a sok beteg, mint a sok egészséges, mert a nyugdíjak kifizetése még többe kerül.
ja, és ebből is látszik, milyen intoleráns vagy a másvallásúakkal szemben, ha nem tudnád, Isten Dohányosainak Egyetlen és Egyetemes Egyházának tagjait büntetnéd, csak a vallásuk, ill. a vallásgyakorlat miatt, pedig így is mennyit adóznak, a tömjénre mennyi jövedéki adót vetnek ki? vagy a gyertyákra? vagy a szentképekre? bezzeg a cigire!

www.dutchnews.nl/news/archives/2008/07/smoking_ban_leads_to_new_relig.php

:)))
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Vakapádnak megint igaza van. Ha nem lenne dohányzás, alkohol, közlekedés stb. tényleg sok minden egészségesebb lenne, de _van_. Ezek de facto vannak. És, ami még rosszabb, hogy létezik egy olyan dolog, hogy árrugalmasság. A bagó, kábszerek, kaja, benzin stb. erősen árrugalmatlanok, ezért az ár alig hat vissza a keresletre. Az ár emelkedése két dolgot okoz: egyik, hogy más fogyasztástól vonja el a keresletet, a másik, hogy alternatív kereskedelmet indukál pl. import illetve fekete piac. Tehát nem feltétlenül bölcs dolog ezek adójának az egekbe emelése.

@apacsi:
És képzeld, hogy nekem ezt élőben kellett végighallgatnom a bemutatóján és még úgy is kellett tennem, mintha nem szenvednék tőle (pedig de). Rosszul nézett volna, hogy a kamerák előtt kidobom a taccsot...
@szerénységem: Vissza fog még ütni mind a kontroll hiánya, mind a tehetségtelen senkik tehetségtelensége és nímand-volta.
@a szív fészkei: Kár lenne többet tudni:)) Ez még giccsnek is rossz.
@nem1rem1: De könyörgöm, van erre még 4, 8 évünk? Nekem nincs. :-(
"Sőt, extraadót egészségtelen ételekre"

Ezzel csak egy baj van: mindenhol az a helyzet, hogy a szegények eledele az egészségtelen kategóriába tartozik. Ha megadóztatod ezeket, akkor jól kicseszel az alsó hat-nyolcmillióval. És persze az is kérdés: mi számít egészségtelennek?
@apacsi: Nagyon döcögős is. Meg hány milliárd magyar él majd itt e földön? Ez számháború? Miért ez a lényeg? Ja bárd- milliárd, oké; majdnem mint a Julcsa, hol a kamra kulcsa - ez is rím.

Nekem akkor már: verspatika.wordpress.com/2009/10/27/faludy-gyorgy-oda-a-magyar-nyelvhez/
@szerénységem: Szilikonból fröccsöntve szerinted jó lesz? Vagy sóoldattal feltöltve? A mellnél ezek az opciók. Igaz, rögtön látszik is, ha berakják...

Szerintem a Sch.-nél pont ezért esett rá a választás. Nem kell gondolkoznia semmiről, elég ha ilyen szép és "kék a szeme, az arca csupa mosoly" - lagzilajcsisan szólva (nem találom az eredetit, sorry, ha nem szó szerint idéztem. Pedig klasszikust csak úgy szabadna).
@szerénységem: Ars poeticaja itt: atv.hu/cikk/20100624_schmitt_palnak_a_fidesz_fontosabb_az_alkotmanynal?source=hirkereso

Részlet: ^^Schmitt maga is az „emberek embere”kíván lenni.

Jóból is megárt a sok

Schmitt szerint ahol az elnök megjelenik, ott mindenki jól érzi magát, mert emeli az esemény fényét, úgy gondolja, mindenki akkor jár jól, ha majd közel engedni magát az emberekhez. Miközben az alkotmányról tudja, hogy szent és sérthetetlen. Csakhogy Schmitt azt is felismerte, hogy „a nép szuverén hatalmát alkotmányozó mértékben ruházta át egy pártszövetségre”. (Magyarán: Schmitt értelmezésében az emberek lemondtak az alkotmányos védelemről, pontosabban a Fideszre bízták, hogy csináljon velük, amit akar.) „Így az elnök feladata borzasztóan nehéz, úgyhogy „felkötheti a nadrágját” – magyarázta helyzetének árnyoldalait a leendő államfő.^^

*
@a szív fészkei:
hangfogót!

csak nehogy kifelé táguló tölcsér alakja legyen, mert az ötletem nemhogy bukik, egyenesen öngól lesz.

azért tanácsolnám neki, hogy csatlakoztassa magát egy (h. vizsgálóhoz), hátha igazat ad neki, mert
ő... szóval...
sohasem...
mit nem csinált?
a szarmeccs adó tetszik... de ki ítélné meg az eseteket??
@Lord_Valdez: Ilyen komoly tényező vagy? :-) Élő egyenesben ott lehettél a celebráláson? Aztaaaaaaaaaa. akkor készülhetsz megint, gondolom.
@combo:
"médiaalkotmány"
vigyázzunk ennek a média (izé)-nek a névadásával, mert az alkotók még vérszemet találnak kapni, és egyenest "média-bibliá"-nak fogják hív(at)ni, mert ugyebár a preambulancián is kisütötték bőlcseink, hogy "..." a töri ura... :)
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Arany malackám, legyen külön alkohol-tb is, meg az autósok is fizessenek többet, a biciklisek pedig még többet.
A gondolkodó emberek is fizessenek több tb-t, mert veszélyesen sokat ülnek kezükre támasztott állal, egyébként is, gondolkozni veszélyes.
A nemdohányzó buta gyalogos absztinensek pedig egyáltalán ne fizessenek tb-t.
Ja igen, a 8 cm-nél magasabb tűsarok viselői meg a síelők is a Te pénztárcádra utaznak - drága ám a baleseti sebészet.
Az élet veszélyes üzem, gyerekeim, mindenki meghal előbb-utóbb, talán még Schmitt Pál is.
Különben giccsadó: Tegyük fel, hogy malacka giccsbizottsága megalakul, kész. Érdekelne, hogy miután eldöntötték, mi a giccs, hogy vetik ki rá az adó. Tegyük fel, giccs Lagzi Lajcsi. Mit adóztatnak? a hanghordozót, a koncertjegyet? A Kiadót, Lajcsit? A forgalmazót? Mindegyiken van már adó, minimum áfa, plusz feltételezzük, hogy Lajcsi vállalkozása is rendesen fizeti az adókat, csakúgy, mint a kiadó, ott is érdekes lenne pluszban adóztatni. Ha a hanghordozóra, akkor a tartalomra vagy a CD-re magára? Ha a tartalomra, akkor egy 10 számos CD kevesebbet adózik, mint egy 17 számos?
Másik példa: tegyük fel, en bloc giccsnek minősül a musical. Mit adóztatnak? A színházat, az előadókat? Az előadást, a belőle készült lemezt esetleg? És ha a musicalt bemutatók azt mondják, hogy "ugyan lehet, hogy mi giccs vagyunk (nem mondják, persze), de például hatszor többen néznek musicalt, mint klasszikus vagy kortárs drámát, aminek a kövekezménye az, hogy mi tartjuk el ezeket a darabokat is. Vagyis: nemzeti kincseink sehol sem lennének, ha mi nem termelnénk a színháznak bevételt. És még mi adózzunk?"
És mivel Magyarországon vagyunk, rögtön minden musicalt átkeresztelnek majd rockoperára vagy bármire, és azt már nem fogja érinteni az adó.
@apacsi: "Milleniumi óda..."

Még soha nem hallottam korábban eme remekművet ;)

[Mentségemre szóljon, hogy minden jel ellenére igyekszem távoltartani magam a napi politikai baromságok meghallgatásától és kicsit távolabbról figyelni csak a dolgokat]

De most hogy hallottam, javaslom indítsunk népszavazást, hogy cserélje ki az ország azt a régi Szózatot egy ilyen friss és párthű költeményre.
@a szív fészkei:
Nem mondanám, csak segítettem egy kicsit a srácoknak :)
Óh, nem kösz. Jóból is megárt a sok, hát még ebből :)
Félre ne értsen a rajongó tábor, nem akarom én számonkérni a fidesz kormányon a mai viharbalesetet (amikor is az értesítés később futott be, mint ahogy kitört a vihar és sokan megsérültek).
Csak hát nehéz nem észrevenni a párhozamot a pesti tüzijátékos esettel...

Egy szempontot szeretnék inkább bemutatni.
A fideszesek is CSAK annyit éreznek feladatuknak, hatalomra lépésük után, hogy a korábbi eset "bűnöseit" megbüntessék, de hogy MEGOLDÁST dolgozzanak ki egy létező működési hiba feloldására, az már eszük ágában sincs.
Nem túl biztató jel ez sem.
@anyátok:
na, mama!
hát, akiket felsoroltál, azok is a zemberek!

mivel így áll a helyzet, csak klasszikusok után:
(ne ők fiz...!).

ja, hogy ápr. 25. óta másként süt a napocska?
:)
@apacsi:
@Lord_Valdez:

"Minden élet kő egy épületben."

Mennyivel stílszerűbb lett volna, ha a gyerekek azt éneklik:

All in all you're just another brick in the wall.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Azt hiszem, mások már megválaszolták, de azért.

Én nem járok orvoshoz, magnéziumot szoktam szedni, meg C vitamint, amiket megvásárolok a gyógyszertárban, állítom, hogy a halálom gyors lesz és egyszerű, semmi hosszabb, évtizedekig tartó, sok pénzt igénylő öregkori kezelés, mint a nemdohányosoknál (akiknek addig nyugdíjat is kell fizetni, mint ezt mások - nagyon helyesen - már megállapították), nem fogom a jó munkaerő családtagjaimat hosszas ápolási igényemmel elvonni az országépítéstől, ezenkívül rengeteg adót fizetek már most is a cigaretta vásárlása révén.

Mit akartok még tőlem?
Köztársasági elnök jelöltünket még meg sem választották, de már megmutatja, hogy gőze sincs, mi a feladata ennek a posztnak.

Kijelentette, hogy 'nem kíván kerékkötője lenni' a törvényhozás lendületének.
Szóval jóelőre kijelenti, hogy csak egy díszpinty akar lenni, véletlenül sem végzi el a törvényes kötelezettségét és nem lesz hatalmi ellensúly.

Hát igen, keményen erodálják a fijjug a demokratikus intézményeket. Lépésről lépésre bontják vissza a demokráciát, oszt jónapot.
Figyelmesen végigolvastam a linket. Ez a Schmitt egy szimpla lufi. Mindössze ketten keverik a betont: Viktor és az ő Bajszos Lacija – rövidebben: BaCi - : az összes többi Fidesz káder egyszerűen agyatlan báb.

Az Orbán recept igen egyszerű: diktatúra a pártban - azután a pártkatonák már eljátszhatják a „demokráciát” akárhol.

Pontosan így volt ez az állampárt esetében is: akkor is a pártban hozták meg a döntéseket („demokratikus centralizmus”), amiket a párttagok kritika nélkül vittek végig a „törvényhozáson” és az államigazgatásban. Ma – és holnap is - így megy majd minden. BaCi kitalálja, Viktor elrendeli, sameszok végrehajtják. A Schmitt is egy Jolly Joker - bárhová beültethető, agyatlan végrehajtó. Láttuk, milyen sokra vitte a magyar sport, amikor az MOB elnöke volt – ennyire viheti Magyarország is, ha ő lesz a köztársasági elnök.

Azért a Sólyomnál mégiscsak jobb lesz: nem fogja akadályozni Viktorka törekvéseit – az okoskodáshoz ész is kellene - nemcsak a protokoll ismerete és csokornyakkendő.
@a szív fészkei:

Amíg az utcák tele vannak eldobott papírokkal, szotyoladombocskákkal, kiköpött rágógumikkal (lásd minden villamosmegálló eltávolíthatatlan fekete pöttyözését) meg kutyaszarral, addig a dohányzás és a szemetelés összefüggését valahogy nem érzem bizonyítottnak.
@szerénységem: Erről mások is agyalnak: :-) www.nepszava.hu/articles/article.php?id=314905

Na majd kapok a Rézért a fejemre, ám mivel nem hülye, megfontolandó, amit mond.

De említettem a leningrádiak esetét a blokád alatt a Csárdáskirálynővel. Operett akkor tehát micsuda? (már amennyi irónia is bír egy ilyenben lenni - emlékszem a kaposváriak Csárdására...) nemzeti érték is, ha úgy vesszük, meg kasszatöltögető, ahogy te is írtad.

Puccini Bohémélete - sztori szerint ugye, hmmm. A zene meg a musicaleknél is szokott jó lenni, sőt az viszi, minő csoda. Jézus Krisztus Szupersztár még elmehet ősszel? (ha már a Scorsese-film tévévetítését elkaszálták ugye. Azt nem giccs címszóval, de lehet mostantól a címke vallásgyalázás is.)

És tényleg egy ilyen klapancia után giccsbírónak lenni azért több, mint röhej. Hálisten, azt se tudtam, hogy ilyen létezik kis irodalmunkban, én a primkó állat.

Ja és az a borzalmas Shakespeare-szobor a Marriott előtt??? Kiskirálylány, kutyás lány a gyerekek kedvence, az nem zavar. DE a lándzsarázó anatómice is egy horror úgy, ahogy van. Azt ki engedte oda?
@vakapad: Írtam: gyűjtsd a csikket :-DD ezzel is a békét véded! Megóvhatnád a következő öblös katasztrófától a világot, ha ettől nem lukadna ki a cső többet...

Be kéne váltani, mint az üveget vagy a PET-palackot és a kínai technológia alapján hajrá rézimizi (illetve vasmizi!)

Még a finomhangolás hátra van azért, hogy s mint. :-) De én szóltam.

Rágóguminélküliség=Szingapúr
Gondolom, ezzel fogják kezdeni... remélem, mindenki emlékszik. Élőben persze jobb látni. :-)
www.origo.hu/itthon/20100126-delceg-huszarkent-abrazolta-kosa-lajost-egy-debreceni-hotel.html
TWA kezdő idézete:
"Írók, alkossatok remekműveket!" (Zsdanov)
Árpád, ne hallgass Zsdanovra! Menni fog!
(Várúr)
@combo:

Tulajdonképpen én egy általános megállapítást tettem. Szándékom szerint az lett volna a megállapítás, hogy a mások örömének plusz, az átlagon felüli megadóztatása, pláne azok által, akik ezektől az örömigényektől mentesek, nézetem szerint az úri viselkedéstől eléggé távol áll. Ám mivel gyakorlatilag minden reakció a dohányzásra hegyeződött ki, az eredeti gondolatról meg kell állapítsam, hogy nem jött át. Sajnálom. Legközelebb megpróbálok ügyesebbnek lenni.

A konkrét hozzászólást illetően:

- A biztonsági öv azért kötelező, mert a használata negligálásának azonnali és biztosra vehető következménye van. A kolbász, a pálinka, a cigaretta nem ilyen. Ha ilyenek lennének, nyilván azokat is be kellene tiltani.

- Valóban, az ember nem gyújtja fel a házat csak azért, mert van biztosítása, de ez valahogy nem indítja el azt a gondolatot bennem, hogy azért gyújtok rá, mert úgyis van TAJ kártyám.

- Tényleg nem kötelező a tüdőt szétbarmolni, ha a nikotin bőrön át is felszívódik, mint ahogy a szexre akkor is lehetőségünk van, ha a csaj nem jön el. Persze a nemdohányosok ezt úgyse fogják megérteni.
Árpi,

füstöl a blog a sok bagóstól!:o))

Engem meggyőztetek, úgyhogy pár nap múlva, mikor záró értekezlet lesz, javasolni fogom a tisztelt plénumnak, h mostantól ofő órán ne a dohányzás káros hatásairól papoljunk, ne hívjunk előadót elrémiszteni, hanem épp ellenkezőleg: győzzük meg a fiatalokat a dolog társadalmi-gazdasági hasznosságáról, biztassuk őket, hogy szokjanak csak nyugodtan rá, hiszen ez hatalmas állami bevételeket jelent, és a nyugdíjkiadásokon is sokat spórolhatunk.

Mások meg arról győztek meg, h tulajdonképpen teljesen jó dolog, ha luxusautókra, luxus műszaki cikkekre költenek az emberek, mert az is baromi sok adóbevétel. Tehát vegyenek csak a népek 15 milliós terepjárót az asszonykának, ha megtehetik, mégiscsak kényelmesebb azzal bevásárolni, és lehetőleg minden helyiségben legyen egy külön 2kw-os légkondi, mert ki tudja melyikben akar megpihenni a fárasztó plázázás után...

A cél az, h minden ember éljen úgy, ahogy az amerikai átlagpolgár, aki azon a szinten tengődik, h éppen 6 földre lenne szükség a fenntartható életszínvonalhoz, ha a föld összes lakója elérné ezt az életnívót.

Éljen a luxusfogyasztás, éljen a láncdohányzás!

Az élet értelme mi más is lehetne, mint az egészségtelen termékek élvezete és a fogyasztás: többet, többet és még többet!
@vakapad: "- A biztonsági öv azért kötelező, mert a használata negligálásának azonnali és biztosra vehető következménye van."

Nincs. Ugyanannyi történik, mint a dohányzásnál: Nagyobb a valószínűsége, hogy elpatkolok/súlyosan megsérülök, ha nem használom az övet. Mivel az "övet igénylő" balesetek szerencsére elég ritkák (plusz nagypapásan vezetek), és mellesleg a biztonsági öv sem őrangyal. Mondhatnám, hogy én ezt a rizikót bevállalnám a kényelmesebb utazásért, mert szabad ember vagyok etc. (Persze ezt nem lehet kiszámolni, de meggyőződésem, hogy a dohányos nagyobb kockázatot vállal.)

Ha már összehasonlítgatunk, a dohányzásnak inkább van azonnali és biztosra vehető (káros) következménye, pl. a tüdőben.

"Persze a nemdohányosok ezt úgyse fogják megérteni."

Akkor próbáld meg nekem, tudatlannak elmagyarázni, hogy miért nem mindegy, hogy milyen módon jut el a nikotin az agyba. (A szexes hasonlat szerintem sántít.) Egyébként nem téged akarlak lebeszélni, az kb. lehetetlen (ettől drog), ez inkább a többieknek - a nemdohányosoknak - szól.
@szerénységem: Te láthattad igaziból, mint mondjuk én - hála a jó égnek - a Sixtusit? :-)) Lajosúr szemüvegben nyalkáskodik a lovon, mert azt a képen nem bírom kivenni (magam is szemüvegesen)?

És nem szabad röhögni ott?
Ez így kezdődött: zona.hu/article/2130/az-orbankormany-meg-el-egy-somogyi-faluban.html
@malacz69【ツ】rettegéselemző: A terepjáró mellé ez is járjon az asszonykának ha megfárad a rükvercben: divany.hu/Trend/luxusszalon-a-pesti-ejszakaban :-DD

Mondjuk, lehet, hogy demagógia, de szerintem is lehet visszafogni kicsit. A Google-alapítók is meg bírnak lenni pénzpocsékolás nélkül, nem mindenki lát abban életcélt, hogy mindig a legeslegdrágátbb jachtot vegye meg, mint az árvagyerek Abramovics.
Jóval szimpibb a Page és Bryn hozzáállása.

De ha itthon ez pörgeti a gazdaságot, hajrá! Csak a legdrágább autókban látom a legtahóbbakat sajna.
@a szív fészkei: Láttam, bár annyi volt a turista, köztük én, hogy nem volt igazi az élmény. Kósa előtt kevesebben bámészkodnak, de az mind sikítva röhög. :-) Igen, a harmadik klasszikus a torgyános. Hiába, csak a legnagyobbak. :-)
@combo: "Egyébként nem téged akarlak lebeszélni, az kb. lehetetlen (ettől drog)"

Egyébként sok kérdésben alapvetően liberális nézeteket vallóként ezért rühellem a drogokat. Mert a drog a szabad akarat halála. (Leszámítva az első pár használatot, drogtípustól függően.) Persze ehhez kell egy nagy adag materialista életszemlélet, de az is megvan. :-) Arról szívesen elvitatkozom, hogy a marihuána veszélyesebb-e, mint a normál cigi, de alapvetően nem szeretem a drogokat (az alkoholt sem). Bár nem nagyon értek hozzá, kérdezzük inkább a biológusokat/orvosokat. ;-)
@combo: "Akkor próbáld meg nekem, tudatlannak elmagyarázni, hogy miért nem mindegy, hogy milyen módon jut el a nikotin az agyba. "

Mert a bagózásban nem a nikotin a lényeg, hanem az íz, a meleg, a látvány, a rituálé.

A nikotinpótlás ez: hazamész kivered ennyi, a dohányzás meg: elviszed a csajócát éterembe, ő fizet, hazafelé leszop, aztán romantikáztok tovább az előszobától a spájzon át a kanapéig.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"Éljen a luxusfogyasztás, éljen a láncdohányzás!"

Üdv a klubban! :)
@a szív fészkei: Remélem, megfesti egyszer valaki a szocialista vezérkart is, amint épp igenigeneznek egy pódiumon valahol egy majálison. :-)
@combo:

"mellesleg a biztonsági öv sem őrangyal. Mondhatnám, hogy én ezt a rizikót bevállalnám a kényelmesebb utazásért,"
Ezt én nem vágom. Van olyan (nagykeblű hölgyektől eltekintve), akit az öv használata _tényleg, komolyan_ zavar?

"miért nem mindegy, hogy milyen módon jut el a nikotin az agyba."
Mert a hörgőcskéken keresztül sokkal gyorsabban szívódik fel. => azonnali jutalmazás. Plusz az orális fixációról sem szabad elfeldkezni.

"Egyébként nem téged akarlak lebeszélni, az kb. lehetetlen (ettől drog)..."
A legkeményebb. Durvább mint a csoki.
@kolbászoszsömle: Azért ha lehet, én mégis inkább a csajt választom. Mármint ha a csaj és a cigaretta közül kell választani.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Ha már a fogyasztói társadalmat bíráljuk, akkor jegyezzük meg, hogy van abban valami bizarr, hogy a Föld úgy néz ki, hogy az emberek többsége napi 8 órát robotol azért, hogy gyártson a másik embernek valami haszontalan szart (mondjuk légkondit), aki pedig neki "viszontgyárt" valami haszontalan szart (mondjuk Coca Colat).

Lehet, hogy a Föld embereinek "le kellene ülni", és megbeszélni, hogy mostantól mindenki fele ennyit dolgozik. Szerintem alapvetően boldogabbak lennénk, még akkor is, ha nem lenne pár év múlva 1 TB-os pendriveom. A kérdésnek csak azt a felét szokták feltenni, hogy akarsz-e "fejlődést" (gyorsabb utazást stb., hát persze), azt nem, hogy akkor is akarod-e, ha emiatt napi 4 óra helyett 8-at fogsz dolgozni. [Fogalmam sincs, hogy ezek a számok mennyire megalapozottak, de bizony az emberek többségének a munkája teljesen felesleges, sorry.]

Az őrült fejlődéshajszolásnak (talán) vitathatatlanul pozitív oldalát látom, az orvostudomány fejlődését. A "kényelem" kiszámításánál kéretik figyelembe venni a fent elmondottakat is.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: malacom, írhatnék annyit is, hogy :p, de itt nem erről van szó; egy kutyának nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint egy közepes autónak, akkor miért nem a kutyásokat adóztatjuk? talán nem luxus?
na, kikukáztam - kutya és macska ökológiai lábnyoma a dzsiphez képest:

www.zoldujsag.hu/cikk.php?id=94&bb=1627
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Tudod, Malac, én pl azért dolgozok elég sokat, éjszakába nyúlva, meg hétvégén, sőt NYÁRON is, mert szeretnék úgy élni, mint egy felsőátlag amerikai.

Ha Neked, a polgári kormány hívének üdvözlendő és kívánatos pl. az extra adóval sujtása azoknak, akinek nem elég a pislákoló légyszaros lámpa, akkor valami baj van.
Orbán titkon Mao, te meg zöldkomcsi vagy?
@amergin: Jaja!
Utána lehet bagózni...

@combo: Ezzel a fejtegetéssel az a gond, hogy ez alapján a legkényelmesebben akkor éltek az emberek, amikor nem értelmetlen hülyeségeket gyártottak, hanem olyan dolgokat, amikre szükségük volt és el is használták őket.
@tulok ex betonputtó: "Ezt én nem vágom. Van olyan (nagykeblű hölgyektől eltekintve), akit az öv használata _tényleg, komolyan_ zavar?"

Itt nem ez a lényeg. (De ha senkit nem zavar, akkor nem értem, hogy miért nem szokták egyesek bekapcsolni... Na ugye.)

"Egyébként nem téged akarlak lebeszélni, az kb. lehetetlen (ettől drog)...
A legkeményebb. Durvább mint a csoki."

Nagyon vicces... Ha láncdohányos vagy, akkor majd ellopom a cigidet, és mérem, hogy hány órán belül fogsz velem üvöltözni az idegességtől, illetve leteszteljük, hogy jól alszol-e.
@szerénységem: Évek óta vágyódok a South Parkra. Ezeket mind ott lenne érdemes megörökíteni az utókornak.

Mondjuk a Gyurcsány - tanultam rajzolni - ilyen szempontból jó arc, mert karakteres, meg lehet fogni hamar a jellegzetességeit.

Senkit ne rakjanak el így olajban, pláne ne ennyire amatőr szinten. De ez a debreceni csatakép csak a kezdet, tartok tőle. Idén milyen hullám várható - a Szent Istvánok után - szoborban?
"Mert a bagózásban nem a nikotin a lényeg, hanem az íz, a meleg, a látvány, a rituálé."

Nagyszerű, akkor megalapítom a nikotinmentes cigigyárat... Valamiért az emberek nem halászléfüggők, pedig mind a négy felsorolt pontot rá lehet húzni.
@Pantagruel: Adóztassuk meg őket. Legyen a neve, ööö, izé, "ebek harmincadja"! :-)
@tulok ex betonputtó: Azért csokitól, mint drogtól ill. a szemét egyéb fajtáitól: kutyakaka, szotyihéj, rágó, papír nem gyullad ki semmi. Ennyiben a csikk mégiscsak veszélyesebb üzem, ha semmi más hatását nem nézem a bagónak. És szerintem is függés.
@combo: amikor Párizsban szerepelt színpadon Alain Delon és a Mireille Darc a Szív hídjaiban, bagózott persze az amerikai fotóst játszó Delon. És ki volt írva a színházban, hogy az elszívott cigikben semmiféle káros anyag, nikotin nem található.
@kolbászoszsömle: "Ezzel a fejtegetéssel az a gond, hogy ez alapján a legkényelmesebben akkor éltek az emberek, amikor nem értelmetlen hülyeségeket gyártottak, hanem olyan dolgokat, amikre szükségük volt és el is használták őket."

Nincs ősember ismerősöm, aki elmesélné (vagy inkább lerajzolná), hogy boldogabbak voltak-e akkor az emberek, mint most. :-) De az kétségtelenül előny, hogy nem kell attól tartanom, hogy az oroszlán gyomrában végzem. :-) [Bár lehet, hogy a záróvizsga miatt stresszesebb vagyok.]

De ha már felhoztam az ősembert, bizony az az érzésem, hogy túlságosan eltávolodtunk az állatvilágtól. A kedvenc példamesém az, amit a mentős ismerősöm mesélt: Az öreg néni sétál az utcán, és érzi, hogy el fog ájulni, de nincs a közelben pad. Nem fekszik le a járdára, mert az "ciki" (nem illik), hanem megvárja, amíg elájul, és kezét-lábát töri.

Sok mást ide lehetne citálni (pl. a már emlegetett szexet is), de nem normális, hogy a társadalmunk 1/4-e depressziós, és még sorolhatnám.
@Pantagruel:

Azért ez is üt nagyon.
"(1 ember) a fejlett világban viszont 6 hektárból (él)."

Számoljunk egy kicsit! 6ha=60.000m2=0,06km2*10.000.000= 600.000 km2

Ez Vesszen Trianon (325K) + Svájc (41), Portugália (93), Dánia (43), Hollandia (41), Belgium (30), meg még két szabadon választott ország területe. De akkor művelés alá vontuk Matternhorntól kezdve, a Balatonon, az amsteli coffee shopokon, a Négyes metrón, a Székelyföldön át a Gerlachfalvi csúcsig minden procikánkat. És akkor a kutya vacsorájáról még nem is beszéltünk.

Aranykoronában gazdag, erős estét!
@combo: Megpróbáltam Neked tudatlannak elmagyarázni, hogy miért nem mindegy, hogy hogyan jut el a nikotin az agyba.

Sajnos, nem értetted meg.

Mindenkinek vannak korlátai.
gyerekek, ez a két kép büntet

(nem bűntett, de büntet)
Azért a kutyák, macskák lélektani hatását is lehetne mérni valahol.

A hörcsögök nekem nem egyenlők velük. És mi eltemettük a kutyáinkat a kertben, nem daráltuk le őket. Társaink voltak.
@tulok ex betonputtó: meg kell kérni malackát, hogy győzze meg a pléniumot vagy mit, hogy értelmes dolgokat tanítsanak - legalább ofőórán, pl. hogyan lehet spórolni, környezetkímélően, kevésbé pazarlóan élni; persze biológia órán is mehet, vagy fizika órán, vagy környezetismeret órán, vagy ami van, mert ezekből következik, mit hogy kéne

ja, meg a szegregált iskolákban külön előadáson kéne foglalkozni az önkioltó kábelekkel: mi az a hőálló, lángálló, tűzálló kábel, mer bazzeg ettől fulladt meg itt mindneki minap is vagy 5 hektáron, amíg ki nem ért a tűzoltó, hogy a kábel csak nem akart meggyulladni, csak füstölt és füstölt
@combo: Öregasszony rulez!
Megy az ónosesőben a boltba a két zsömléjéért és eltöri a combnyakát és meghal, mert nem képes várni másfél-két órát, amíg felolvad...

Én szeretem a fogyasztói társadalmat.
Élettér kell hozzá.
Az élettérhez meg űrkutatás.
Meg Neumann szondák, amik mennek előre terraformálni.
@combo:
Bocsánat, én komolyan gondoltam. Márminthogy a nikotin kemény drog. (Innen is repect malckának, hogy le tudott jönni róla)

"majd ellopom a cigidet, és mérem, hogy hány órán belül fogsz velem üvöltözni az idegességtől, illetve leteszteljük, hogy jól alszol-e."

Dehogy fogok üvöltözni Veled. Először is értetlenségemnek adnék hangot, hogy miért lopod el más vagyonát. Ha ez nem vezetne célra, mélyen a szemedbe néznék, és megkérnélek, hogy add vissza. Ha nem történik semmi, elmegyek és veszek egy másik dobozzal. És sokkal jobban alszom majd ettől, mintha üvöltözni kezdtem volna Veled, vagy kihasználva képzettségem egy mawashi-geri-jodannal próbáltalak volna jobb belátásra bírni.
Így megy ez.
@a szív fészkei: Vettem, vettem! Azért lássuk be, hogy a dohányzás ellen nem az erdőtüzeket szokták felhozni elsődleges érvként. Vö: nem a kulturáltan dohányzó a hülye, hanem az, aki az égő csikket az avarszintre allokálja. (Bár idén a mi szélességi fokunkon még csak nem is ez volt a tűzoltók legfőbb baja.)
@szerénységem:
Volt még rajtuk kívül 800e MSZMP tag, egyáltalán nem a tagságról van szó, hanem arról a maffiáról, amelyik a rendszerváltás után is szétszórta ejtőernyőseit, és egy gazdasági érdekhálózatot működtettek.
@a szív fészkei: Wass-hullámot prognosztizálok. Sajnos a kultúrában a fémek devalválódásának lehetünk tanúi. Arany után jött egy Aczél-korszak, most meg a Wass-kor. :-) (Réz Andrást ezúttal hagyjuk. :-)
@a szív fészkei:
A nővérem kutyája álmodott. Érdekes egy dolog.
@Pantagruel: A magyar iskolákban csak praktikus hétköznapi ismereteket nem tanítanak. Minden mást, amit sosem használsz életed során, nagykanállal töltik a fejedbe. Ami persze szépen ki is folyik onnan. És ez minden tárgyra igaz.
@szerénységem: És ki lesz titán? :-)) Aczélnak nem volt rossz ízlése. De korlátai igen.

Hát ha W. kötelező lesz, akkor meg is ásták a sírját ezzel.
@Pantagruel: "meg kell kérni malackát, hogy győzze meg a pléniumot vagy mit, "
szűkebb pátriárkáját (bocs)

"hogy értelmes dolgokat tanítsanak"
Aham, régi vesszőparipám. Ötletem számos, most nem is ismételgetném, de a rezes bandára azér' reflektálnék.

Szeritnem nem azt kell megtanítani, hogy melyik kábel égethető kisbef, nagyhasz alapon, hanem azt, hogy miért is nem jó az _senkinek_, ha kábelezünk.
@xsasha: Olyannyira szétszórta, hogy még a Fideszbe is jutott belőlük bőven! :-) De javaslom neked, menj el egy vidéki szocialista vagy fideszes irányítás alatt lévő városba. Mindegy melyikbe, és mindegy, melyik párt irányítja. Kiváló helyi maffiahálózatot fogsz találni, gyönyörű gazdasági érdekhálózatokkal, amelyek vékonyabb-vastagabb szálakon kapcsolódnak a pártjaik köré országosan épülő érdekhálózatokhoz. Lopni ugyanis helyben lehet igazán csendben és biztosan, a szubszidiaritás elve itt érvényesül csak igazán. :-) És sok kicsi sokra megy.
Malac főnökasszony. hvg.hu/itthon/20100624_hoffmann_rozsa_hvg_portre

Innen:[..]"És ön hogy lehetett annyira óvatlan a hetvenes években, hogy beállt az oktatási minisztériumba „amazokhoz” dolgozni?

- Szó sincs óvatlanságról. Megélhetési szempontból a felkínált állás akkori helyzetemben mentőöv volt. Fiatal koromból adódóan akkortájt még sem világnézeti, sem politikai kérdésekben nem voltam érett." ne tévedjünk: főelőadónak azért nem a teljesen világnézetileg semleges üde, naiv babákat tették meg az akkori minisztériumban. Ismerek onnan főnököt, aki Rózsabimbóra elég lelkes asszonykaként emlékszik.

Hamis mitológiagyártás az nem giccstermelés? Ehhez még:

Schmitt hányattatásairól a komenisták alatt itt olvashatni: ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20100624_schmitt_ingatlan.aspx

Érzékenyebb idegrendszerűek ezt el se olvassák: [..]"Az elkötelezett jobboldali Schmitt Pál, aki 1982-től miniszterhelyettesként dolgozott a Kádár-rendszer alatt, jövedelmét főként ingatlanokba fektette."
@tulok ex betonputtó: Idén, itthon, elhiszem. Ám láttam tarrá égett horvát erdőket Dubrovnik felé az úton - a Riviérát is el-eléri a kipöckölt csikk okozta tűz.
Meg akik maguk alatt felgyújtják az ágyat beleszenderedve a füstbe, vele meg a panelt en bloc.

Van rizikója.
@szerénységem: Amikor brillíroztam orosz tudásommal érettségin - igen az még a kőkorszakon is túl volt - Tolsztoj elveit elől-hátul idéztem, ahogy Csehovot, Gogolt, mindenkit, még a cárkolokolt is folyékonyan felmondtam egyéb történelmi témával együtt, csak egy pohár vizet nem tudtam kérni.
Hoffmann Rózsa nagyon gáz. "Jaj, fiatal voltam, meg kellett élnem valamiből..." "El ne mondják anyukámnak, hogy az oktatási minisztériumban dolgozom, azt hiszi, zongorázom egy kuplerájban!"
Ezért jó ősszocinak lenni, ott egy ilyen káderlap miatt nem kell hülyeségeket magyarázni. :-) Mondjuk úgy: von Hause aus hozza magával ezeket a szeplőket. :-)
Az oktatáson sokat rontani már nem lehet. (Ez az, amit nem bocsátok meg az SZDSZ-nek, hogy ők sem gyomlálták ki a lexikális tananyag felét minimum. Ha ők sem, akkor ki fogja?!)

Hoffman Rózsától csak annyit kérek, hogy az általa favorizált etikaoktatást felejtse el, mert a gyerkőcöknek nem hiányzik még egy tárgy, amin "Ha nincs erős erkölcsi talapzat, etikátlan lesz legtöbb tettünk, s magunk sem leszünk különbek azoknál, akiknek nemtelen cselekedeteit oly hevülettel bíráljuk, tesszük szóvá." kompatibilis okosságokat magolhatnak. Az "etikaoktatáshoz" elegendő egy tanár, akire fel lehet nézni, vagy egy véletlenszerűen választott hollywoodi film (99%-os találati valószínűséggel) esetleg a magyar népmesék megtekintése.
@a szív fészkei: Igen. Aczél pontosan értette a dolgot. Mondjuk giccsadót se vezetett be... :-) bár mintha rémlene valami hasonló a könnyűzenénél. De lehet, hogy tévedek. Nagyon érdekes ember volt, Révésznek az Aczél-monográfiája elég jó, de az a kár, hogy noha Aczél elkezdett emlékiratokat írni, nem tudta befejezni. És az is kár, hogy nem készített senki vele egy vaskosabb mélyinterjúkötetet még 90-91-ben. Ha valaki Kádár mellett még meghatározó volt abban a harminc egynehány évben, akkor az ő.
@szerénységem: Mégegyszer, min. főelőadó volt kurva fiatalon! Jól ismerem a főnökasszonyát, nem szenilis még, röhög a Rózsa mosakodásán. Tudod te, hogy oda csak milyen megbízható káder mehetett?

Biztos büntiből még utaznia kellett a harmatos virágszálnak ide-oda: a mocskos Kubába, Egyiptomba, nyugatra is talán, bele a fertőbe. Csoda, hogy él ennyi csapás után.
Ahogy Schmitt is végig szenvedett, láthatod. Házakat kellett vennie a mocskos komenyista pénzből. Irgalom atyja!

Azért megnézném, mikor kap egy millát a kéglijéért, persze ő talán eléri és nem is hal majd éhen (ettől mindig rtegek vle kapcsolatban).
180 nm-es budaiért - három fürdő, két nappali, stb. - nem tudtunk a barátainknak a végén 200-at se elérni havonta.
@a szív fészkei: Én most is tudok angol szakon végzett tanárokat(!), akik Londonban, sej, nemigen boldogultak az alapkommunikációval sem. És ez nem ám az ő hibájuk főként.
@szerénységem: Együtt sakkoztak a börtönben, bizalmasa volt.

A könnyűzene meg dr. Erdős Péter - őt is nagyon okosnak mondták - territóriuma volt, soha el nem múló heveny neotonozással. Brr. (elnézést, de én Kexre gerjedtem, amire meg ők nem. Vagy rendőrileg inkább). És még most a Neotont nyomatják, mint A Zenekart. Ész megáll. Nálam. Na nekem ők voltak akkor a giccs.
@a szív fészkei: Aczélt 49-ben vágják be, a Rajk-per mellékszálába gabalyodott bele kissé, de nem is ez az érdekes, hanem hogy ki volt akkor a belügyminiszter? Hát persze, hogy Kádár. Akit két év múlva szintén leültettek, mindketten 54-ben szabadultak. Vajon miről beszélgettek odabenn? :-)
- Te, János, itt?
- Hát most mondd meg...
- Na de kérlek? Még miniszter vagy? Vagy legalább leváltottak előtte?
- Le. Van itt sakktábla?
- Van. És a kaja is tűrhető.
- Akkor jó. Világos kezd.
@a szív fészkei: A CV-jéből: 1972-1981: Művelődési Minisztérium, főelőadó. No és ki volt a miniszter ott? Na ki? Hát persze, hogy Pozsgay elvtárs. Értünk mindent? Vagy kell még magyarázni? :-)
@szerénységem: Értek mindent, csak nem vagyok annyira hülye - mert éltem akkor, Alzheimer úr még nem takarított ki mindent - hogy ezt a CV-magyarázatot szó nélkül beszopjam. Lehet, hogy az is jön majd, hogy nyirkos katakombákban kellett vallását gyakorolnia akkoriban.

Na mindegy, a Rózsát is lehet majd szépen ábrázolni a faliképeken, talán stigmái nőnek majd addig. Mostantól hő ima, boldog kaczagás tölté be az iskolákat. Ámen.

Hát valamit eldöntöttek Aczélék a priccseken két parti közt, az biztos. Elég megbonthatatlanul. Lehetett volna egy Nezval-kvalitás mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC10888/11266.htm is, akkor megnézhettük volna magunkat. Legalábbis apám nem rajongott ezért a pasiért, mint szakember és akkor finom voltam.
@Tóta W. Árpád: Persze. :-) Hároméves korom óta sakkozom. Apám mondta mindig ezt, amikor kicsit elbambultam, és én voltam világossal.
@tulok ex betonputtó:
Magyarország szántóterülete cca 5 millió hektár. A jelenlegi, a '89-es utolsó békeévhez képest meglehetősen erodált termőképesség mellett is cca 12-15 millió ember ellátására képes. És nem Szahel v. Bangladeshi netán Szomáliai szinten.
Ehhez képest a 6 ha/kopf barokkos, sőt! rokokó elmeroggyanás.
@a szív fészkei:
Mondom, hogy értem, kedves!
"...tarrá égett horvát erdőket Dubrovnik felé..."
Én konkrétan a fél Vieste-félszigetet láttam lángokban, meg Kréta délynugati részét, Rodoszról meg nem is mesélnék.

De ne vessük már össze a kannás bor hatása alatt családját láncfűrésszel kiirtó barmot a Villányi borutat végigbulizó fiatalokkal!

Meg akik maguk alatt felgyújtják az ágyat beleszenderedve a füstbe, vele meg a panelt en bloc.

Van rizikója.
Na még ezt idedobom okulásul, hogy milyen kis snájdig ízirájderöcsénk lesz: www.blikk.hu/blikk_aktualis/egy-regi-motoros-a-sandor-palotaban-2021680/

Ezentúl önfegyelmet gyakorlok és nem rakom fel a South Park Köcsögök című idevágó részét. Azt hittem fehér chopperja van, ebből mindent kinézek.
@combo: "Az oktatáson sokat rontani már nem lehet."
Egyetértek.

"Ez az, amit nem bocsátok meg az SZDSZ-nek, hogy ők sem gyomlálták ki a lexikális tananyag felét minimum. Ha ők sem, akkor ki fogja?!"
És ezzel is.

Ez többet mond a mai 12-16-nak, mint 60 töri óra:

www.youtube.com/watch?v=apxheKWpp-4

Vagy az gáz, hogy a ksitulkok (13/11) kivülről fújják ezt?

www.youtube.com/watch?v=5DCYIBZ3f-4&feature=related
@a szív fészkei: Na jó, ez, vazze, nagyon kemény. Mi ez, gójmotor? :-)
@combo: Ha a szülők nem nevelnek,az iskola vajmi keveset fog a gyereken. És igen, az SZDSZ sok bűne közül ez az egyik. A pedagógusokat is lehetett volna egyelni, nem is kicsit, és a közoktatást legkésőbb 1994-ben elkezdeni a talpára állítani a feje tetejéről. Ez máig nem történt meg, lényegében hozzá sem nyúltak. És most már nem is fog senki egy jó ideig.
@alte trottel: Én vágom, Pantagruel kommenttárs által belinkelt cikket (kutyalábnyom vs. Pajero) illettem kritikával.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: az ÁFA envű adóról hallottál már? aki drágább terméket vesz az többet fizet, ilyen ügyesen van kitalálva?

Ja, meg új autó helyett vegyen használtat a család... aha. De akkor az autógyárakkal és a munkásokkal mi lesz, hm? És az új autó nem kevésbé szennyezi a környezetet, mint e régi?
Szerintem te gazdasági ügyekhez ne nagyon szólj hozzá, mert égeted magad.
@tulok ex betonputtó:
@combo:
Elég nagy tévedés, hogy a lexikális tananyagot meg kell vágni. Ez az agy működésének nem ismeretéből fakadó melléfogás. A lexikális ismeretekre és a kognitív képességek fejlesztésére párhuzamosan van szükség.
Idióta liberálisék tökéletesen szétkúrták a közoktatást és a felsőoktatást is. Lehet tapsikolni.
Az nem Bajnai a képen?...
@szerénységem:
Két dolog is van itt.

Pici különbség van aközött, ha a haverokkal végeztetem el a munkát, vagy a haveroknak fizetek olyan munkáért, amit nem végeznek el, vagy amire nincs szükség.

A szocialista maffia nem elégedett meg a pénztermeléssel, sokkal több mindent meg akart határozni. Olyan társadalmi struktúrát alakítottak ki, ami a primitív fogyasztói társadalom felé vezetett, a középosztály leépítésével, oktatás lebutításával, nemzeti értékek cikivé tételével. Ezt kell visszafordítani most.
@tulok ex betonputtó:

A cikk eredetileg a New Scientistben jelent meg, nem számoltam utána, a szakterületén kívül, ugye, mindenki hiszékeny(ebb). Volt egy kevésbé "kis színes cikk is" az alternativ energia pont hu weboldalon, de azt a blogmtor vmiért nem engedte belinkelni, de guglival lehalászható. Abból kiderül a számítás és összevetés módja, mely szerint "egy szabadidő-autó, mellyel szerény 10000 km-t teszünk meg évente, 55,1 gigazsult használ fel, amely tartalmazza a megépítéséhez szükséges energiát és az üzemanyagot is. Az építészek egy 4,6 literes Toyota Land Cruiser-t vettek alapul az összehasonlításkor. Egy hektár föld körülbelül 135 gigazsulnyi energiát képes megtermelni évente, így a Land Cruiser ökológiai lábnyoma körülbelül 0,41 hektár – amely jóval kevesebb, mint a közepes termetű kutyáé."

Na most enélkül - mármint, hogy ilyesfajta számolgatásba belebonyolódnánk - sem nehéz belátni, hogy bár a városi ember hihetetlen gazdag, a pénzét mégis arra pazarolja, hogy pl. hogy akaksiját vízzel összekeverje, és környezetszennyező anyagot állítson elő belőle, ill. hogy azt saját magától minél messzebb tudja, egyszerűen teleszarja pénzzel a csatornázási műveket: fizet a vízdíjat és csatornadíjat; aztán fűti a lakását álló nap, pedig jóformán csak aludni jár haza, mert a lakása panel vagy tégla, ami baromi lassan melegszik fel, ellenben nehezen hűl le, szóval télen hűt, nyáron fűt, így télen gázt vásárol, és a gázszolgáltatót tömi pénzzel, nyáron nyomatja a légkondit, és perkál súlyos összegeket az áramszolgáltatónak, persze termosztátra nem futja, "mer az luxus, kinek van arra pénze", így a legtöbben az egészet központi fűtéssel oldják meg; pedig a vízforralót sem járatja egész nap, csak hogy legyen melegvíz a kávéba, ha hazaér, me az pazarlás volna, de a lakás fűtése-hűtése az okés. hiába, trópusi faj a zember, fűteni kell... és így tovább. és akkor még az urbanizáció, az infrastruktúra egyéb nyalánkságairól nem is szóltunk. szóval ezt az energiaszükségletet lehetne mérsékelni, és fürdeni a pénzben, mint Dagobert bácsi, csak ezeket meg kéne tanítani, hogy aszondja, "Gyerekek, ki szereti a tábortüzet? Ugye, milyen jó?! Mert sugárzó hő. Ugye, milyen jó a napon sütkérezni? Mert az is sugárzó hő. Ugye, úgy érzitek, hogy átjárja az embert, mert mi, emberek, itt a Földön a Napocskára, ott fent, álltunk rá, azt szeretjük, és az úgy adja a meleget, mint a tábortűz (lehet kapcsolni az evolúcióhoz), és ma arról fogunk tanulni, hogy ha nem süt a nap, és nem tudunk tábortüzet rakni, akkor milyen hőforrásokat, milyen más hőt sugárzó eszközöket készíthetünk magunknak, szóval írjátok fel a füzetbe címnek: Hősugárzók, mert ma a hősugárzásról fogunk tanulni... Kinek van otthon konvektora? Tegyétek le a kezeteket! Raditárora? Köszönöm. bla-bla-bla... kis magyar néprajz a búboskemencéről... bla-bla-bla, Ezért ha majd fűtésben gondolkodtok, legjobb, ha cserépkályhára törekedtek, hogy ne menjen rá a gatyátok is a gázszámlára. Mehettek tesiórára."

Etikaoktatáshoz annyit, hogy hihetetlen, hogy ezt is mennyire túlbonyolítják. Szadeszhez no komment, de ez az ájtatos törekvés se vezet jóra, amit itt feszegetnek jobbról-balról. Sztem erről elég annyit mondani, hogy Gyerekek, szeretet nélkül szart se ér az élet. Ezt tartsátok szem előtt. Ennyi. Innentől szabadfoglalkozás.

Persze lehet jönni a keresztény etikával, de azért sokatmondó, hogy a szeretetről a két legfontosabb keresztény szöveg, amit tanítanak, ami a kereszténység tanításának magvát és esszenciáját tartalmazza, a Hiszekegy, vagyis az apostoli hitvallás és az Üdvözlégy, a legfontosabb imádság szót sem ejt a szeretetről. Ez a szó, hogy szeretet elő sem fordul bennük. Van bennük minden más: halál, malaszt, Szűz Mária, Poncius Pilátus, bűnösok, Mindenható Atya, Egyszülött Fiú, Pokol, keresztrefeszítés, mennybemenetel, Szentlélek, anyaszentegyház, IDKFA, szentek közössége, bűnbocsánat, feltámadás... szeretet? hm, látott már valaki olyat? Úgy érzem, kicsit túlbonyolítják. Nem beszélve arról, hogy a kereszténység olyan, mint egy piromán tűzoltó. Előbb tüzet csihol, hogy "mi útálatos előttem", utána meg oltogat "persze szeretni kell, meg tűrni, meg megbocsátani..." Baromi öncélú.
Nem vitázom, egyetértek!
Csak adtam egy kis pluszt.
@szerénységem: azért ezen a téren már szert tettek némi előnyre

van szoborpakjuk is, meg azok a fejethetetlen farokcsóváló költők a rákosista időkből

Édes anyám teje,
de édesebb a Párt!

meg ilyenek :)

ajánlom Kuczka Pétert, egy élmény olvasni
@tulok ex betonputtó: persze, nyilván

de ettől még az apja kizavarja a mezőre; és így legalább tudja, hogy ezt most kénytelen lesz lefejteni, pl. egy késsel
A mai giccs: velvet.hu/blogok/gumicukor/2010/06/25/kiszel_tunde_regi_szeretoje_kitalalt/ Ennél a nőnél még az sem igaz, amit kérdez szegényke. Illetve ezzel a IQ-szűkülettel bír keresni ennyi pénzt, hát valahol gratula neki és mély szégyenkezés másoknak. Csak közben ne játszaná el a szent anyát!

Ő egy látlelet, hol tartunk mái napság. Egyszer lehetne ő is államelnök. Kéne ekkora sokk, hogy észhez térjünk.
Na ezt a giccset vállalom :-):

"Ha kávé nélkül tudod kezdeni a napot.
Ha pirulák nélkül tudsz beindulni.
Ha mindig tudsz vidám lenni, figyelmen kívül hagyva fájdalmaidat.
Ha meg tudod állni, hogy ne untass másokat gondjaiddal.
Ha meg tudod enni ugyanazt az ételt minden nap és hálás tudsz lenni érte.
Ha meg tudod érteni, hogy szeretteid néha nagyon elfoglaltak és nem jut idejük rád.
Ha el tudod fogadni a kritikát és hibáztatást neheztelés nélkül.
Ha figyelmen kívül tudod hagyni egy barát tudatlanságát és soha sem helyesbíted.
Ha meg tudod állni, hogy egy gazdag baráttal ne bánj jobban, mint egy szegénnyel.
Ha meg tudsz birkózni a feszültséggel, gyógyászati segítség nélkül.
Ha tudsz lazítani szeszes ital nélkül.
Ha tudsz aludni gyógyszer nélkül.

..igen, valószínűleg a család kutyája vagy!"
Török Gábor szerint torokgaborelemez.blog.hu/ Schmitt Pálunk, a Zemberké pedig tényleg nagyon ízi lesz: jön és megy.
De azt legalább szép kecsesen, ahogy a kislányai és b. neje tornáztak anno a Tévétornában. "Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" Vátesz volt ennek az örökbecsűnek a megalkotója :-DDD.
@combo: Most érkeztem, még nem láttam minden kommentet, de már túlcsordul a hócipőmön:

A dohányzástól nem lesz senki négykézláb mászó, anya-feleségverő állat, mint az alkoholtól. Családok sem mennek tönkre, nem szólva arról, hogy a máj majdnem olyan fontos, mint a tüdő.

Malacka, biztasd a gyerekeket alkoholra is!
@a szív fészkei:
pontosan úgy, mint Antall József, aki múzeumigazgató lett, vagy mint minden tanszékvezető egyetemi tanár, stb.
Egyébként is: a pék miért sütött kenyeret "azoknak"?
Mindenkinek nyugatra kellett volna disszidálnia?
Persze, jobban járt volna a világ, ha Rubik nem kótyavetyéli el a kockáját nyugaton, hanem a mangalicák játszanak vele, meg kifőzik a szegedi, ill. balatoni halászlében.
@anyátok: Félre értettél. Azon kaptam fel a vizet - és mondom, ismerem a főnökét - hogy elkezdte magát mindenütt most sajnáltatni Rózsink, hogy mivel katko áldozatként nem taníthatott azokban a vérnősző időkben, csak főelőadónak!! mehetett be a minisztériumba.
Akkor pedig neki bizonyos dolgokat el kellett ott fogadnia, nem népdalénekléssel telt a napja, nem az volt, hogy nem tudta volna, merre hány óra pártvonalon.

Pl. az anyám - Nemzeti Múzeumi oszt.vez. - életét is ők irányították sokszoros fizuért, míg ő meg annyit kapott, hogy örüljön, ha kap. Hisz mégis a hobbiját művelheti, nem igaz??? Pedig mamám 40 évig mentett értéket kemény fizikai-szellemi melóval, lásd Pécs, ókeresztény kápolna meg a többi...
Most Rózsi ne fesse át a múltat, mert ciki, hisz még nem halott vagy szenilis mindenki a régi bandából. (nem én ismerem személyesen)

Én is itt éltem akkor is, ide szültem gyerekeket és mivel disszidált 1 szerettem, útlevelem se volt évekig, lakást is koboztak.
De nem megyek jobberkodni-mártírkodni és köpködni azokra, akik fiatalon bizony egész zsíros állással megkínáltak.
@xsasha: LOL. Te vagy a legviccesebb ezen a blogon.
@Pantagruel: Idő kérdése az egész. Negyven év alatt ott is felhalmozódna egy szoborparkra való Wassalbert. :-) Van ott egy kötetre való, nekem meg is van valahol. És vannak köztük jó költők is, akik rémes dolgokat írtak le. Nem tudom, jóvá lehet-e tenni az ilyesmit. Már úgy értem, esztétikailag. Ahhoz legalább József Attilának kell lenni... :-)
@GGG77:

Neked fogalmad sincs, mi a lényege annak, amiről beszélek.

Fogd már fel: én itt a túlfogyasztást, a pazarló fogyasztást akarom megadóztatni progresszíven (és nem lineárisan az áfá-val) egy plusz, kb. 5%-nyi többletadóval, nevezzük azt bárminek, mert ezek a túlfogyasztók/pazarló fogyasztók teszik tönkre a földet, a te unokáid jövőjét is (még ha közhelyesnek is tűnik ez így leírva).

Egyszerűen bizonyos mértékig büntetném a túlfogyasztást, és kész. A lineáris rendszerű áfa erre nem megoldás, és az sem, h fasza, jó ez így: termeljünk és fogyasszunk minél többet.

Egyszerűen totál beszűkült az a megéri/nem éri meg primitív szemlélet, amivel ezt a témát kezeled, és még okosnak is hiszed magad hozzá, pedig az ilyen szemléletű emberek sodorják végveszélybe az emberiség/föld jövőjét, bármily patetikusan hangozzék is ez.
@szerénységem: Eörsi, Zelk, Csoóri, Örkény - aztán páran ezt jóvátették szerintem esztétice. Örkény már ragoztam. :-)

Beismerve a legtöbben, hogy elvakultak és meghülyültek akkoriban. Most ha ilyet hallanék a maiaktól(most a politikusokat értem), már az is szép lenne. De csak átmázolás megy.
anyátok - a vuvuzelás már behalt, ahogy látom, azért ide - van követőd ebben a lelkesedésben: www.origo.hu/foci-vb-2010/20100625-heidi-klum-vuvuzela.html
@combo:

Akkor még egyszer:

A biztonsági öv be nem kapcsolásának van AZONNALI következménye, a kolbásznak, pálinkának meg a cigarettának nincs.

Amennyiben a kolbász megevése, a pálinka megivása vagy a cigaretta elszívása után azonnali súlyos károsodás következne be, azokat is be kellene tiltani. Feltételes mód.
@a szív fészkei:
Elnézést, én csak nem hiszem, hogy TWÁ volna a nemzet vuvuzelája. Igaz, netglosszáit jól, mondhatni lege artis írja, de ehhez a kitüntető címhez még több sikeres (több, mint ezer kommentes) kirohanást kellene kitermelnie.
@anyátok: ez csak a kommentmoderáció feloldásán múlik, de inkább legyen kevesebb.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Az, amit adóztatni akarsz, az jelenti a kádári kommunizmus és a kapitalizmus közötti különbséget.

Ha azt mondanád, hogy emeljük az áram/gáz árát a tízszeresére, azt mondanám, hogy ezzel teszünk valamit a környezetért.

De Te azt mondod, hogy adóztassuk meg azt, ami drága, mert ami drága az pazarló.
Pedig az én háromrétegű argonnal töltött ablakaim kidebaszott drágák voltak, annyira, hogy a jelenlegi energiaárak mellett kétséges a megtérülésük, valamint a hűtőm sem fogja soha visszahozni az árát, pedig elég drága A+++os szerkezet, de a Te javaslatod alapján bokalefosó adót vetnének ki rá.

Hát ez így nem működik, nem így működik.
Ha a környezet érdekel, az energií árát kell felkúrni az egekbe, nem azokét, amik használják.

Szóval progresszívan előre: GÁZÁREMELÉST!
- Jóestét, jóestét. Elnézést, hogy megzavarom, így a jóbanrosszban élvezetének közepette, de hivatalos ügyben jöttem. Vagy barátokközt? Mindegy. Mutatom az igazolványomat. Sós Péter alosztályigazgató, a társam pedig Apáczai Endre mellékkorifeus.
- Jézusmária! Az asszony életére esküszöm, hogy csak két kerékkel, rövid időre, és a babakocsi is bőven, vagy talán kissé súrolta, de csak épphogy …
- Másról lenne szó.
- Teszűzanya! Mi van még?
- Lakossági bejelentést kaptunk …
- Honnan?
- Már megbocsásson, de miként gondolja ezt? A Túlfogyasztásellenőrző és Azezértkiróttbüntetéstbehajtó Hatóság természetesen nem fedi fel az informátorait. Legyen elég annyi, hogy a szomszéd házból távcsővel …
- Tudtam! Az a vén ká Benyőné!
- Csak Benyőné.
- Juszt se köszönök neki előre! Ott forduljon fel, ahol van!
- Ne hadonásszon, kérem. Térjünk a tárgyra. Szóval bejelentést kaptunk, hogy ön ma vacsorára két pár debrecenit fogyasztott el. Mégpedig kézzel, mustárba tunkolva, reccsenő, zsíros harapásokkal, de ez a mi szempontunkból lényegtelen. Az egy másik hatóság. Ők éjjel szoktak jönni. Tehát. Meg tudná indokolni a túlfogyasztását?
- Szeretem a debrecenit.
- Ez nem érv. A hivatalos számítások szerint az önnek a mai napon ebéd óta mozgásra, méreglebontásra, agyműködésre, valamint egyéb, itt nem részletezendő altesti célra elhasznált energiáinak összértéke kétezernyolcszázkilencvenhat zsúl, amit egy pár debreceni egy szelet kenyérrel bőven pótol. Szóval?
- Jólesett, kérem. Remek étvágyú ember vagyok.
- Aha! És a Föld jövőjére nem gondol?
- Most mit mondjak erre?
- Semmit. Itt a számla. A második pár debrecenire öt százalék plusz áfa, az annyimint hatvankilenc, azaz felfelé kerekítve hetven forint.
- Huhh. Hozom a pénzt.
- Állj! Még nem végeztünk. Tudomásunkra jutott továbbá, hogy a mai napon ön személygépkocsival közlekedett át a háromutcányira lakó sógorához. Ez egyrészt a rendelet szerint a rendeletben rögzített nyolcszázhetvenkét méternyi távolság személygépkocsival való alulmúlása miatti túlfogyasztás, másrészt az egészségének jobbat tett volna, ha gyalog megy, de ez utóbbi a mi szempontunkból lényegtelen. Az egy másik hatóság. Azt javaslom, őket hajnalban várja. És most tessék. Védekezzen, ha tud. Mi mindig megadjuk a védekezés lehetőségét.
- Az úgy volt, kérem, hogy leesett a kép a falról, kérem, és vissza akartam rakni, mielőtt a meccs elkezdődik, ezért ugrottam át a fúróért, kérem.
- Úgy! Szóval meccs. Információink szerint ön a délutáni meccset is megnézte. Ehhez hozzájön még az esti.
- Honnan tudják?
- Bemértük a készülékét. Ön a Föld jövőjére nem gondol?
@kolbászoszsömle:

Nem tudom, szándékosan-e, de félremagyarázol. Nem a te magas minőségű ablakodat adóztatnám egy külön "pazarlás visszafogó" adóval, nem azokat a drága műszaki megoldásokat, amelyek példát mutatnak energiatakarékosságból (pl. hagyományos izzó vs 20-szor drágább takarékos), hanem a semmivel sem indokolható luxusokat - azokat is csak megvásárláskor -, mint pl. a SUV-okat, vagy a 200ezer forintnál drágább televíziókat, a jakuzzi kádakat, a 6-8kw-os házi szaunákat, stb...

Sztem érted, miről beszélek, ne vidd félre.

Egyébként a kapitalizmus legfőbb baja, h fogyasztásorientációval próbál motiválni, ez pedig végső soron megöli a Föld nevű bolygót, ma már napnál világosabban látszik. A kapitalizmusban a mohóság és kapzsiság nem bűn, hanem már sokszor erénynek tűnik fel. Ezért aztán nem is vagyok nagyon híve ennek az önpusztító rendszernek, ahogy egészen más okok miatt a kommunista rendszernek sem voltam híve.

szenzor.freeblog.hu/archives/2010/03/28/Miert_nem_baratom_a_kapitalizmus/

A Földet nem az afrikai, de még csak nem is a magyar emberek teszik tönkre, hanem azok, akikhez ebben az országban sokan, többek között te is, fel akar zárkózni.
Tegyük fel a kérdést: jogos-e az igénye bármelyik embernek a Földön ahhoz, h úgy éljen, mint az amcsi átlagpolgár?
Ha azt mondjuk, jogos, akkor két lehetőség van:

a) ténylegesen elkezdenek felzárkózni, szépen emelkedik a 7 milliárd ember életszínvonala, s lassan haladunk a bolygó végső kimerülése felé,

b) a pusztítóan magas életszínvonalon élők megpróbálják visszafogni a fogyasztásukat, így csökkentve a meglévő globális feszkót, hiszen milyen jogon használja el a Föld kincseinek döntő többségét a Föld lakóinak kisebbsége.

És most nézzük, mivel értek egyet!

Egyetértek az energiaáremeléssel, de nem úgy általában, hanem progresszívan(!!!). Ez jól illeszkedne abba a koncepcióba, amit mondok. Tehát pl. jelen pillanatban a következőt lehetne tenni az árammal:

mondjuk egy egyedülálló háztartása havi 200kwh-ig fizetné a mostani árat, 200-300kwh sávban 15%-kal többet, 300kwh feletti részben pedig 30%-kal többet.

Most ne lovagoljunk a számokon, hanem próbáld megérteni a koncepciót, melynek lényege az, h a keveset fogyasztók alacsonyabb átlagárral fizetnének, mint a túlfogyasztók. (Ez azért is jó, mert még a legszegényebbeknek is biztosítani kell, h ki tudják fizetni az áramszámláikat, ha egyébként nem pazarolnak.)

Gáznál lehetne hasonló (talán volt is régen, azaz megoldható), ez serkentené a hőszigetelési lázat, hiszen hamarabb térülne meg a befektetés.

Üdv.
@anyátok: Ja Árpádnak én se szántam ezt a címet. Csak annyira örültél az igazi zümi vuvuzela elérhetőségének múlt héten. Ezért gondoltam, hogy jól esik látnod, ki mindenki osztozik az érdeklődési körödben. :-)))
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Nekem nem tetszik az az ötlet, hogy a létezéséért adóztassunk valamit.

Olyan ez, mint a nagyéserős autók adója.

Ha valaki arra adja a fejét, hogy neki legyen egy NAGY valamije, akkor hadd legyen. A környezetet nem terheli jobban egy álló 250 lóerős autó, mint egy álló 100-as, vagy egy be nem kapcsolt egészfalas plazmatévé, mint egy kikapcsolt harminccentis izé.
Az álmokat nem szabad gyilkolni, és a bírvágy az, ami baszkurál, nem a használati vágy.
Néha ünnepnapon bekapcs, ha meg éjjel nappal azzal játszik, sokba lesz.

A progresszív energiaárasdiban szintén nem hiszek, mert azt sugallja, hogy van tolerálható fogyasztás, holott ez nonszensz, tekintve, hogy luxus minden, ami vezetéken jön.

Valami négyszemű banda, ha kitökölné, hogy egy kilowattóra áram, vagy egy megajoule hő mennyibe kerül a Földnek, azt megszoroznák kettővel plusz áfa, mindjárt lenne respektje a környezettudatosságnak.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Na, kezdhetsz gyűjteni rá, filléres turkadarab amúgy: puk.hu/article.php?id=6657

Kasmír+selyem és 500 gyémánt. Érdekes lehet. Csak bele ne essen a moly, bár a lyukra is rakhatnak újabb gyémántot, 500 mellé belefér még pár.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
A túlfogyasztás büntetése rossz elv. Visszafogná/visszafogta a kiemelkedő teljesítményeket, és ez nem lehet cél.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Azért az kemény meló lesz, hogy a kulturális tényezőket megpróbálod fiskális eszközökkel kikényszeríteni. Az 5-10%-os adódtól nem lesz kevesebb házi szauna.
És azt is vedd észre, hogy a Földnek nem lesz baja abból, ha elfogy a vas vagy a kőolaj, ez az embernek probléma. A földet nem érdekli a széndioxid növekedése és a hőemelkedés, a Földnek volt már ilyen a történelmében ember nélkül is. Ez mind az embernek probléma. És ha megváltoznak ezek a körülmények, akkor majd az ember megpróbál alkalmazkodni.
Szóval szerintem fejben kell előbb rendbe tenni a dolgokat. Egyenlőre nem született semmi, ami a kereszténység és társai helyére kerülhetne, pedig a probléma abban rejlik, ahogy magunkról, a világról gondolkodunk/nem gondolkodunk.
@vakapad:
Ez az érvelés gyenge. Ugyanis ha nem kapcsolom be az övet, akkor 1 ezreléknél is kisebb a valószínűsége, hogy azonnali eredménye legyen. A cigarettának meg garantált eredménye van.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Ez azért is jó, mert még a legszegényebbeknek is biztosítani kell, h ki tudják fizetni az áramszámláikat, ha egyébként nem pazarolnak"

Miért kéne? Mindenféle előjogokat biztosítunk a szegényeknek, aztán csodálkozunk, hogy nem akarnak iparkodni. Aki nem tudja kifizetni a villanyszámlát, az ne használjon elektromos áramot.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:@kolbászoszsömle:

most csk az autókhoz:

"A környezetet nem terheli jobban egy álló 250 lóerős autó, mint egy álló 100-as,"

meg a pénztárcát se a regadó, ha szlovák a rendszám, de még a biztosítás is olcsóbb
@a szív fészkei: múltkor kérdezted ezt a finn-ugor kontra sumér dolgot

na, úgy tűnik a tudományos álláspontok melletti kampánynak jót tett, hogy megkavarták az állóvizet:

rádióműsorok - ezek egy héten át vannak fent; a keddi a finn-ugor témájú, a szerdai a sumér-etruszk stb., a Kossuth rádió műsortárában találsz részletes tematikát:

real1.radio.hu/kossuth/MP3/2-Ked/Ked-K14.m3u
real1.radio.hu/kossuth/MP3/3-Sze/Sze-K14.m3u
real1.radio.hu/kossuth/MP3/4-Csu/Csu-K14.m3u
real1.radio.hu/kossuth/MP3/5-Pen/Pen-K14.m3u

ha olvasgatni szeretnél a témában, egy ingyenesen letölthető kiadvány:

Egyezzünk ki a múlttal!
www.tte.hu/?page=szemle&katid=11

+ Kunczénak volt egy beszélgetős műsora a témában - az Ötösben a Klub Rádión -, ami élvezetesebb volt, mint ezek az összevágott anyagok, bár a Maczkó olyan szinten hozta a "liberális" formát, hogy majdnem disszidáltam a Szíriuszra; sajnos ehhez archív anyagot nem találtam, pedig ismételték is, kár érte.
Jelenleg nincs olyan magyar párt, amelyik környezeti szempontból is fenntartható gazdaságpolitikát hirdet. Pont.
@Pantagruel: Kösz! Most késő van elolvasni de fogom.

Amúgy alapból nem értem az egész hevületet. Kiderül majd sokér` valami, és akkor mi van? Ha az ellenkezője az eddigieknek, na akkor is mi van?

A szkíták feltámadnak és ihletet sugdosnak a fülünkbe a jövőre nézvést? Mert ugye ők a székelyek ősei sokak szerint és ez de jó. Oké, nagyon szép ékszereket csináltak, de kihaltak, mert valamit csak elbasztak...
A finnek élnek-virulnak; nem olyan szégyenteljes a körükbe tartozni. Én az élők pártján állok.

Amikor az árjaságba bódult németek visszamentek Indiáig, abból sok jó származott? (szegény svasztika.) seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/86.html

Mindig mindenkinél régebbi ősöket kell kreálni? Mert akkor mi lesz? És akkor a románok is ugranak eggyel hátrébb a dákó-románságból?

Nem vagyok történész, le lehet ugatni. ELTE-n a finnugor vonalat nyomták magyar szakon. És a Mikulás is finn :-)))
@a szív fészkei: ha ilyen cikkeket tudsz idézni, és szemmel láthatóan érted is, hogy miről van szó, akkor nem is értem, mit tudnék én hozzátenni; a németeknek is rosszul esett, hogy gyüttmentek voltak, aztán kiderült, hogy még "patinásabb" múlttal rendelkező család tagjai, a magyarokról meg ugyanekkor az, hogy eszerint még a cigányok is előkelőbbek nálunk; na, ezt a "felismerést" "kell" kompenzálni; aztán ezzel nem vagyunk egyedül: kb. ahogy Szaddám Huszein kiásta és múzeumokba pakolta Mezopotámiát (amíg az amcsik szét nem hordták az egészet), hogy az ő Irakja tekintélyesebb múlt örökösének tűnjék az arabok szemében Egyiptomnál, úgy mi is kikukáztuk maguknak ezeket az ásatag elméleteket meg fantazmagóriákat, amitől rögtön előkelőbbnek tűnünk, kevésbé periferiálisnak, gyüttmentnek itt Európában, ja és persze civilizáltabbnak, akármilyen barbárnak is hisznek minket tradicionálisan, hiszen már maga a civ. is innen ered, a Kárpát-medencéből a szélrózsa minden irányába

amúgy tökre megértem azokat is, akik nem tudnak mit kezdeni a finnugor nyelvrokonsággal; és most nem a nyelvtan és a nyelvészet oktatásának minőségéről vagy módszertatáról rinyálok, hanem arról, hogy már eleve ez a szó zavaró az egyszerű halandó, pláne egy fiatal elme számára, hogy "rokonság" (a nyelvcsalád talán kevésbé az) - mert azért rokonnak tekinteni valakiket, csak azért, mert többezer éve s tőlünk többezer kilométerre valamelyik ősünknek lehetett valami köze amazok őseihez, hát ez elég abszurd, nem szokás, még ha igaz is (ahogy pl. az is, hogy Orbán Viktor egyik távoli ősének egyik kései leszármazottja Barack Obama - ld. Mitokondriális Éva); persze igaz, és odáig rendben, hogy ez a nyelvrokonság a - humán tudományok közül is a leginkább egzakt - nyelvészet által megállapított tudományos TÉNY, csakhogy kulturális és nyelvi értelemben ettől még legalább annyira vagyunk törökök és szlávok, és persze "latinok"; ráadásul genetikailag meg minden vagyunk, csak épp finn nem; szóval mindegy is; és bár van öt szép Kalevala-fordításunk is, azért a finnekkel ma mégis százszor inkább a szesz, a mobiltelefon, az elektronika vagy a Forma-1 kapcsol össze minket: a Finlandia Vodka, a Nokia, az Elcoteq, Keke Rosberg, Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen, JJ Lehto, vagy Mika Salo.

ha pedig a honfoglalás kori, ill. a tartós letelepedés előtti magyarság kultúrájára vagyunk kíváncsiak, akkor természetes, hogy a steppei népeket, az altaji, a mongol, a török, szóval a lovasnomád kultúrájú népek felé fordulunk, hiszen azokból tudhatunk meg egy csomó mindent nomadizáló elődeink szokásairól; ezek a dolgok azért szervesen összefüggnek, csak tudni kell a helyükön kezelni őket, na és ez az, ami általában kevésbé megy
@Pantagruel: Ja, gratula.
Az "eredetkérdéssel" kapcsolatos gondolataiddal nagyon egyetértek.

Ezt a Nádasdy Ádámot sem ismertem, de érdekes volt az írása és a stílusa, így felvettem a könyvjelzőim közé ;)
@Pantagruel: "csak tudni kell a helyükön kezelni őket, na és ez az, ami általában kevésbé megy"

Ez az én nagy szívfájdalmam is. Nagyon sarkosan fogalmaznak és gondolkodnak itt az emberek. [itt: hazánk]

Régi mondásom szerint: aki nem tépelődik, nem töpreng és nem kétségek közt hánykolódik a fontos kérdésekben, azzal baj van.

[Persze ezek szerint nem is libsi ;)]
@malacz69【ツ】rettegéselemző: " Jelenleg nincs olyan magyar párt, amelyik fenntartható gazdaságpolitikát hirdet. Pont."
@Pantagruel: Így, tökéletesen leírtad. Minden utunkba esőt beleolvasztottunk a kultúránkba, nekem is érdekes az a millióféle és gyümölcsöző hatás. DE amiről te is írsz, hogy ezt a molyos kutyabőrvadászatot kéne hagyni már, miszerint tényleg mibelőlünk áradt ki minden. Mint e szerint: www.rovatmagazin.hu/hu/hirek/magyar-europa-legosibb-nepe-interju-michelangelo-naddeo-val- Annyit elismer az olasz pasi itt, hogy a rómaiak azért kicsit le bírtak körözni minket anno, de mások nem! Még Decebál is magyar volt és öngyilkos lett, amikor vesztett. Románia ott sír, ahol senki se látja.

Nagyon szép teljesítmény - erre utaltam a finneknél is -, hogy ma még itt vagyunk Juróp közepén; hogy hatással voltunk (és leszünk is remélem) a világra tudomány, művészet útján. Mi a franc kéne még?

De beborulni valami nagyon régi ködbe és búsongani, hogy mi mik valánk, amikor ez már Kölcseyt is idegesítette - értelmetlen.
Nagyon kishitű dolog, ahogy rávilágítottál. És ki itt a "fajtiszta" magyar? Már ez oxymoron, hisz hányféle genetikai hatás ért itt mindenkit?
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Mintha Magyarországnak olyan sok ráhatása lenne a környezetre és fenntarthatóságra.

Mellesleg nem hogy párt nincs, de nem is hallottam olyan gondolkodóról Magyarországon, aki a fenntarthatóságról hitelesen beszélt volna.
@eMeL: @a szív fészkei:
Jelzem, talán Izráel népe sem most bujt ki Noé bárkájából. (Nem a szefárdokra meg az askenáziakra gondolok, hanem az originál blendre)
@a szív fészkei: " ELTE-n a finnugor vonalat nyomták magyar szakon. És a Mikulás is finn :-)))"
A Mikulás komoly érv. Ha Pais Dezső ezt megemlítette volna annak idején, talán nem megyek át műszakiba....
@Pantagruel: Mélységes és laikus egyetértésem.
@a szív fészkei:

Garay János: Hárfaharang

„Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket;
A lelkes eljár ősei sírlakához
S gyújt régi fénynél új szövétneket.
S ha a jelennek halványul sugára;
A régi fény ragyogjon fel honára!”
@anyátok: Gyerekekből is lesznek egyszer választók :-DDD. Engem nem vérségi alapon meg nyelvi alapon (poika, na ennyit tudok meg hogy tüttő)izgatnak a finnek, hanem mivel tiszteletreméltónak tartom a fejlődésüket, az eredményeiket (ha a hosszú téli setétséget nem nagyon bírják is pia nélkül), ezért nem zavar az, amit most most felül akarna bírálni a Szőts.

Na, annyit akarok, hogy bele ne révüljünk valami hú de nagyot akarásba, csak mert nekünk kell a legtökösebb és legrégibb pedigré. Legyen a magyar büszke arra, hogy mióta megvan itt államba szerveződve - mi van a László Gyula kettős honfoglalásos elméletével, azt is mióta kutatják? - és milyen nagyszerű dolgok fűződnek a nevéhez. És erre koncentráljon inkább, ne a szomszédokat - meg a zsidókat ugye, bár a kazár vonalat kihagyni se lehet - akarja alázni ezzel a számháborúval, hogy mi már mikor becsekkoltunk előttetek ide, bebebee.

De lehet, hogy rosszul látom, akkor bocs. Nekem pl. egy Fesztiválzenekar ad büszkeséget, egy Marton Éva. Jó a kortársuknak lenni. Erre vevők külföldön is.
@jaegtoer: Kölcsey Husztját már kétszer idéztem. "[...]Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"
Cseke, 1831. december 29.

Szerintem lehet a két mentalitást vegyíteni. De nekem Kölcsey a maibb és szimpatikusabb. És nem tartom törpe népnek a magyart, hanem sőt. Pont nincs szüksége valami nagyobb szabást kreálni magának, mint ami adatott. Minden valaha volt és mai ország, hatalom, nép futott bele nagy fiaskókba.
Kezelje helyén a múltját - a pozitívumot és a negatívumot egyaránt - és foglalkozzon a jelenével és a jövőjével.
Idézet egy luxemburgi Michelin-csillagos séftől:"[...]És hogy Hans mit üzen a jelenlegi és leendő magyarországi Michelin-csillagos éttermeknek? Legyenek magyarok, mutassák be a messze földön híres, nagyszerű magyar szakácsművészetet a világnak, térjenek vissza a régi, hagyományos ízekhez, készítsék az ételeket könnyedebbeknek, modern felfogásban. Használjanak minél több magyar alapanyagot, ha ő megtalálta a tarpai mézes diót, akkor hazánkban biztosan más is fellelhető. Főzzenek karakteresen, és a fővároson kívüli éttermekben vegyék figyelembe az ottani adottságokat.

Kínálják az ételekhez megfelelő kiváló magyar borokat. Legyenek kreatívak, és ami talán a legfontosabb, ügyeljenek a vendégek megelégedettségére. A visszatérő gourmand-ok hírüket viszik – legyenek büszkék bizalmukra. Az étteremben ne elsősorban az üzletet lássák, a rövidtávú sikert, hanem tekintsenek arra mint gasztronómiai célra, a jövő zálogára. " Innen: www.168ora.hu/globusz/michelin-csillag-a-maison-21-ben-56270.html

Na pl. ezt mondom mióta a kis maszek blogomon. Hogy ne becsméreljük mucsainak állandóan a magyar konyhát, ne finnyázzuk az itteni alapanyagokat, mert isteni finomság is lehet sok minden, ha kicsit könnyebben dolgozzuk fel a régi ízeket.
Hansnak ezért a tanácsért nagy kisztihand; ez is országimázsépítő, hogy egy ilyen hagyományt nem hagyunk elsorvadni, csak a divatos nemzetközi utat követve.
Mert a kajákban is millió nép fakanala - szerb lecsó, török töltött paprika, bécsi szelet, zsidó sólet, stb. - benne van és mégis mennyire magyar az egész zu zammen... Na én erre állok rá: ez múlt is meg jelen is. :-)))
@a szív fészkei: Semelyik konyha nem rossz (talán csak az angol.. :-), csak vannak akik figyelmet fordítanak a hagyományok ápolására, egyúttal a folyamatos fejlődésre, kísérletezésre (olasz, spanyol és persze a francia), mások megelégednek azzal a biztonságossal, ami bevált (osztrák, német, cseh), míg vannak az olyanok, mint mi, akik elhanyagoltuk, persze nem csak a konyhánkat, hanem szinte mindent. És ez közös bűn, nem lehet a kommerekre meg a nácikra mutogatni.
@a szív fészkei: "De beborulni valami nagyon régi ködbe és búsongani, hogy mi mik valánk..."

Kicsit hadd mondjak ellent - vagy inkább: hadd helyezzem más megvilágításba.

Most gondolj bele, milyen egy fiatal elme: zavart, bizonytalan és dühös. válaszokat akar, felelősöket, és megoldást. mindenre, egyszerre és azonnal. ráadásul egyértelmű, kimerítő és kielégítő, megnyugtató válaszokat, amivel _még azonosulni_ tud. kitől várja? a tanártól? a tanár - ettől - zavart, bizonytalan és - szerencsételen esetben - dühös ("Mi a franc kéne még?"). a tudománytól? "sajnos" :) a tudomány ebben a tekintetben a lehető legpocsékabb válaszadó: semmire sincs biztos, egyértelmű és megnyugtató, pláne kielégítő és egyértelmű válasza; főleg nem képes mindent, egyszerre és azonnal megválaszolni. mindennek tetejébe pillanatok alatt képes pontszerűvé zsugorítani a szárnyát bontogató egót, amire egy ifjú elme a legkevésbé vágyik: nincs királyi út. na most egy fiatal elme ezt még csak átlátni, felfogni sem képes, és EKKOR - dádádá-dááám -, ráaakad a Könyvre. ami mindenre tudja a választ. Csak egy könyvre van szükséged, semmi másra és máris mindent tudsz (egyformán jól). odáig nem jut el, hogy az a kulcs, ami minden zárat nyit, álkulcs, vagy ha mégis, lehet, hogy nem érdekli, mert működik. "teljesen meggyőző".

szóval sztem nem a kölykök - vagy akár az érett fők - hibája, hogy bedőlnek ezeknek a nézeteknek, ők alapvetően a nemzeti múlt, a nemzeti identitás, vagy a történelem iránt érdeklődő intellektusuk rabjai, vagy jóhiszemű, laikus érdeklődők; sztem sokkal inkább felelős ezért az oktatás és a politika, ami előbb évtizedekig nemzetietlen volt (a szovjet-orosz birodalom csatlósállamaként ez nem is lehetett másként), a rákövetkező két évtizedben meg előbb bizonytalan és zavart, utóbb meg dühös :)

szóval sztem több türelmet és megértést a kóklerségre való fogékonysággal szemben, amíg nincsenek tartalmas, egymáshoz szervesen kapcsolódó, egyúttal minket a nagyvilággal is összekötő nemzeti ünnepeink és emléknapjaink, és a magyarság helyét befogadható és hasznosítható módon meghatározó-magyarázó oktatásunk... amúgy nem csodálkoznék, ha végén ott kötnénk ki és horgonyoznánk le, hogy a légértelmesebb válasz eddig az, hogy mi magyarok a Turultól és Emesétől származunk - akárkik is a felmenőink - (az emberiség meg Noétól), és minden egyéb magyarázat csak ezt a választ árnyalja :)

@anyátok: igen, az [ultra]ortodox zsidók számára ez nyiván kellemetlen; a tiszta "vérvonal" illúzióját megtépázza, szertefoszlathatja a genetika, mert egy palesztinnak genetikailag valószínűleg több köze van az őslakos zsidókhoz, mint egy hazatelepültnek (bár ennek felismeréséhez genetika sem kell, csak az igazolásához)

szal a gtka nyilván újabb frontot nyitott meg, és arra kényszerít, hogy revideáljuk a nézeteinket és ezzel együtt újraírjuk a törénelmet (nem csak a több évtizedes lemaradás vagy politikai okok miatt): a 19. sz-ban szinte minden a nyevről szólt, a 20. sz.-ban szinte minden a régészetről, a 21.-ben pedig alighanem minden a genetikáról fog szólni, még akkor is, ha a többi term.tud. fantasztikus támogatást képes nyújtani a régészetnek. de legyen ez az ő bajuk, vagy legalábbis a halakháé

nekik is megvan a maguk gondja, és nekünk is: a nemzetállam bűvöletében élünk, de a valóságban a politikai határok vagy túlnyúlnak a határainkon (EU) vagy szűkösek a nemzetnek (Trianon); ráadásul birodalomból jövünk (a Szovjetunió csatlósállama voltunk), és birodalomba igyekszünk: EU. ez olyan követelményeket támaszt a történelemírással szemben, hogy a magyarság helyét az EU-ban jelölje ki, - holott nincs egységes európai történelem és történetírás, egyelőre nincs hová betagozódni, nincs mihez idomulni, csak nemzetek és birodalmak, dinasztiák és háborúk története, ill. történelme van - ebből is látszik, hogy történésznek lenni "hálátlan feladat"; kilátástlan és hiábavaló küzdelem :) a sekélyesség, az egyszerű, gyors és könnyű válaszok ellen

mit lehet ehhez hozzátenni? a történelem szemüvegén át nézve ez az egész nemzetállamosdi, amihez történelmet kell írni, ami számunkra legalább olyan gyászos és kínos, mint amilyen zavaros, nem több mulatságos intermezzónál: távolabbról bohózat, közelebbről tragikomédia; egész egyszerűen azért, mert a történeti tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség természetes állapota az, hogy birodalomban éljen; ez a rövidke korszak az emberiség történetében, ez a néhány száz év csak a Történelem Urának egy vaskos - ízetlen? -, sikamlós pajzán tréfája, ahol a kis államok úgy viselkednek, mint a kurvák, a nagyok meg mint a stricik, akik lejátsszák egymás közt, melyik lány hol strihelhet és kinek tejel. az EU pedig - kétségem sincs felőle - az eddigi legtréfásabb birodalmi kísérlet: egységes közigazgatás többtucat hivatalos nyelvvel :)), központi irányítás szuverén tagállamokkal :)), nagyhatalmi státuszra való törekvés birodalmi hadsereg nélkül :)), egységes kül- és belpolitika egységes ideológia nélkül: laicista vezetéssel kereszténydemokrata pártok élén, növekvő muszlim szavazóbázissal :)) NAGY KALAND :-)
ja kieg: az EU-ideológiához: erősítsük a nemzeti öntudatot, hogy öntudatosabb nemzetek működhessenek együtt :))
@a szív fészkei: "nem tartom törpe népnek a magyart, hanem sőt"

csak egyeseknek kisebbségi komplexusai vannak. (Így, többesszámban).
@a szív fészkei: Ráadásul a Garay-részlet béna is, szemben a Kölcsey-sorokkal. :-) Garay soraiban az van explicit módon benne, hogy ha épp tehetségtelen senkik vagytok, akkor nyugodtan takarózzatok a múlt nagyjaival. Ők mindig jól jönnek. :-)
@a szív fészkei:
Szerintem épp arról van szó, hogy a történelmünk egy erős támasz lehet, hogy elhiggyük, sokmindenre képesek vagyunk, és tegyünk is ezért. Könnyű azt mondani, hogy hass, alkoss, gyarapíts, de ahhoz önbizalom, motiváltság, erőfeszítés kell.
index.hu/kultur/klassz/2010/06/28/finnugor/ Mai vezetőcikk az Indexben, mivel szívemből szóltak - noha persze csak alulról karmolászom agyilag a dolgot :-)) - részemről ennyi. Szőts Géza meg költse értelmesebbre azt a pénzt, ami sehol se terem a fán, hanem emberek nehezen kifizetett adójából költik erre-arra.

Van a kultúrának ezer olyan ága, amire lehetne. Szép napot!
@Pantagruel: A zsidókról készült génkutatás, mint tudod. www.youtube.com/watch?v=zuxaQU_R8iQ Na most engem nem ráz meg, hogy rokonítható vagyok egy palesztinnal. Sejtettem eddig is.

Hát hiszen hogy is ne, mindig a két rokon eszi legjobban egymást. (dél-szláv háború ugye.) A kis difit kell véressé turbózni: "A kutatók genetikai alapon elkülönülő zsidó népcsoportokat határoztak meg, de ezek mindegyike mutatta a közös közel-keleti leszármazást, valamint különböző mértékben az európai és észak-afrikai genetikai keveredés jegyeit." (a linkből)
A belterjes házasodás nagyon csökött eredményt hoz, mondjuk az igazi vérnősző ortodoxokon sajnos látszik. Én még sose voltam ott, de akik igen, azt mondják, hogy a leggyönyörűbb nők - főleg pasik meséltek erről :-))- Izraelben élnek a nagy mixtúra eredményeként.

És ez a turmixolás itt is megvolt.

Megértem a bizonytalan fiatalságot, - engem nagyon jó történelemtanárnők (Vásárhelyi Miklós felesége is) oktattak a hetvenesek legelején - hogy kapaszkodna minden nagyba de ez a pszeduó kivagyiság, ez a tünékeny izé káros, ha csak erre alapoz mindent. Mert az, hogy ide született, puszta véletlen számára: se büszkének, de szégyenteljesnek nem kéne éreznie, pláne nem mások rovására hangoztatva állandóan.
Mert itt most minden arról szól, hogy "azokhoz": zsidókhoz, szlovákokhoz, stb. képest mekkora ász a magyar. És ez így elég is, tenni mást nem kell, csak őket utálni és akkor minden jó. Le lehet nézni valakit és ezáltal felértékelődök.

Ettől a hideg ráz, mert láttuk már, hová vezet. EU: nem tudom, mire jut. De én örültem 2004-ben, hogy beleléptünk. Azért egy Franciaország, Németország is meg bír a keretein belül együtt maradni,úgy, hogy közösen ténykednek minden borzasztó történelmi sérelmük dacára. Európától földrajzilag elkülönült - és sokáig minden szempontól lenézően. splendid isolation viselkedő - Nagy-Britannia is próbál idomulni. Mégiscsak azT sugallja ez a legnagyobb bénázás közben is, hogy ne egymásra fenekedve, hanem ha fogcsikorgatva is, de együtt oldjunk meg mindent. Egy családban is nyírják egymást a tagok. Remélem, nem robban szét fnekedő államokra az egész, mert akkor megyünk a levesbe.

Legyen történelmi öntudatunk (mert lenne mire), de ne vágyálom- és meseszinten, csak a többi degradálásáért. Egy értelmes fiatal szerintem felfogja, mi a nyelvészet és mi a génkutatás. Magyarázzák el neki.

Tanítsák azt is büszkeség címszóval, hogy pl. a Napa Valley a méregdrága borait többek között egy volt negyvennyolcas honvédnak, - azt hiszem, Haraszty Ágostonnak hívták - köszönheti, aki kivitt innen oda szőlővesszőket, 300 fajtát. www.dbborut.hu/news.php?extend.266
Pl ez is adalék ahhoz, hogy mennyi mindennel gazdagították magyarok a világot. Ez kézzelfogható, ez máig ható - mert kimész oda és tudják, hogy a borkultúrájuk innen származik, és ha magyar vagy, akkor úgy néznek rád ezért...(ezt is mesélték, ott se voltam :-((

DE a szíriuszi izével kiket lehet elkápráztatni és mi a hozadéka a közös sírva vigadáson túl?

Igen, ennek rendbetétele az egész oktatás feladata. Csak Szőts ezt most eltéríti egy szerintem tévútra.
@szerénységem:

Többet várnék szerénységedtől.

Mindig mondom, sokszor idézik, de kevesen értik.
Explicit. Ja. a hsz-edben meg az van explicit, hogy lövésed nincs, mit üzen Garay azokkal a sorokkal. Miért kell szembe állítani a két költőt?

Remekül kiegészítik, sőt erősítik egymás mondandóját. Kölcsey nyilván pragmatikusabb, és ezt a verset a reformkorban(1825-1836) írta egész pontosan 1831. december 29-én.
Érthető, a hangsúlyos progresszivitás.

Garay a hárfaharangot 1849 után írta. Mit kellett volna írnia? Halleluja Világos, hejderutyutyu?!
@Pantagruel: Igen. Ez van.
Birodalom gyanánt fölemlíteném még az osztrák-magyar Monarchiát is.
@a szív fészkei: Szőts egyelőre egy nagy kérdőjel számomra. jó volt ez az index-cikk. jó, h Sz böfizett egyet erről, csinált egy kis reklámot a tudománynak

ez aranyos volt: "a leggyönyörűbb nők - főleg pasik meséltek erről :-))- Izraelben élnek a nagy mixtúra eredményeként."

mer miből gondolod, h én is szépnek látom, amit ők? :) érted? :D

egyébként - lehet, h most illúzióromboló leszek - a külföldet látogató pasik szótárában a "szépek a (mondjuk magyar) nők" nem egészen ugyanaz, mint a hétköznapi nyelvben: nem feltétlenül esztétikai élményről árulkodik a méltatás (ld. szexturizmus) az, hogy "nálunk vannak a legszebb nők" vmi egészen mást jelent - nézd meg a genfi, zürichi terminált, ha legközelebb a Ferihegyen jársz, vagy amerikában a Dallasba menő járatokat (ahol az olaj, ott a zseton) ezt most csak azért írtam ide, mert más másutt is hivatkozál rá, h dicsérik a magyar nőket, "milyen szépek"
@szerénységem:

Kölcsey 1831-ben írta a Husztot, szinte a reformkor kellős közepén.
Garay 1849 után a magáét. Biztos Hallelujázni kellett volna kivérzett országban.

Na, de ez a trendi. Mindenesetre értem, hogy Szerénységednek nincs mire szerénynek lenni. Explicit.
@a szív fészkei: Nem értek hozzá, de egyetértek.
A cikket elolvastam, érdekes volt.
Még egyszer megjegyzem finnugor rokonságunk védelmében a Mikulást. Szivesen vagyok rokona, mint félvér magyar ("anyám kun volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az" - remélem, jól idézem.)
"("anyám kun volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az" - remélem, jól idézem"
Félre ne értsetek, nem az én anyám volt kun, stb.
József A. is példázza azt a genetikai katyvaszt, ami ma bármelyik európai nemzet népeire jellemző.
Vagyis: ebben az országban mindenki csak fél-, negyed-, tizedvér lehet.
@Pantagruel: "egy palesztinnak genetikailag valószínűleg több köze van az őslakos zsidókhoz, mint egy hazatelepültnek"

Hát persze.
Úgy hívják őket, hogy sémiták. Három ősapa volt, Sém, Kám, és Jáfet.
@Pantagruel: Nézd én nem tudok férfiszemmel nézni. Bár ha valaki szép, elismerem. Tudom, mi a magyr nőkről a vélemény - írtam, hogy két éve hivatalos felkérésre az iparművészetisek szopósszájú felfújható matyómintás gumimenyecskét terveztek, mint kurrens szuvenírt a giccsek helyett.(brit legénybúcsúk ihletére) Szellemes volt,noha kicsit megrázott...

Tudom a dubajozés életforma, ha nem is ott űzik, stb.

De abban lehet valami - ha a kufircon túl tekintünk :-) - , hogy a sokféle gén összepancsolása jó eredményt hoz külsőben is. Angliában se voltam - lassan szép hosszú listám lesz a se-kről - de aki onnan írkál haza, mind a nagyon randa kinti nőpopulációt rója fel annak a bizonyos mindenről tehető Történelem Urának. Hogy látványilag is belehal az utcaképbe, jönne már haza felüdülni... :-DDD

De itt se mindenki kurva azért, mert lazán jár és ezért egy amerikainak pl. magamutogatóbbnak tetszik. (kinti barátnőm lánya mondta ezt.)

Meg ugye kőkemény gazdasági kérdés - ahogy Coelho írta ugye most színdarabbá is avanzsált regényében: 11 perc tokkal-vonóval - egy kurva szolgáltatása és igen nagy kaszálás jár érte. (mondjuk nem a kamionsoriakról szól ez a kis etűdje és Svájcban játszódik.)
@anyátok: Az a szomorú, hogy ezt JA ilyen zseniálisan és tömören már mikor leírta, és mi még ma is, hetven év múltán ezen rágódunk.

Ennél többet mi az isten lehet majd kideríteni? Az idézett tudósok se nagyon tudnak többet méregdrága gépeken a mitokondriumok és egyebek kutatásával se.
@anyátok: kábé :)

- * -

@anyátok:
@a szív fészkei:

igazából kov_vacs másik topicban szereplő hozzászólása (2010.06.29. 20:09:43) juttatta eszembe, de inkább ide illik, meg nem is akarom odaoffkodni/spammelni; szal nem tom szeretitek-e a komolyzenét, de Lang Lang - egy _kínai_ csóka - 2 (kettő) évesen látta a Tom&Jerry (ami, ugye, amcsi) egyik részét, amiben Tom, a macska Liszt második Magyar rapszódiáját játssza; (Lisztnek, ugye, kb. annyi köze volt a magyarokhoz, mint József Attilának a kunokhoz, a székelyekhez vagy a románokhoz); na és a kínai gyerek persze erre megtanult klimpírozni, és amikor ezt a darabot előadja, hát ne tudom, ez a csávó most Tom vagy kov_acs ?? :))

www.youtube.com/watch?v=ru84UVcPHDo&feature=related
@Pantagruel: Kobayashi Ken Ichiro, a mi fiunk :-)) www.danubiusmagazin.hu/magazin/tortenelem/Kobayashi_h.htm is lett ugye már mikortól. Na és milyen respektje van Japánban Kodálynak még mindig.
(Érdekes, azért sok európairól nem hallok, aki meg rohan megtanulni samiszenen és egyéb ottan tradicionális hangszeren játszani és koncertezni, élni. Ill. mégis elindult valami, most látom: www.kinainfo.hu/index.php?mid=111)

A zene könnyebben teremt tán alapot egy nép megismerésére, mert a hangjegyek mindenhol ugyanazok. De a szövegek már mégis torzulnak(na jó, alakulnak inkább) a műfordítással. Szerintem egy Karinthyt vagy Örkényt nem lehet visszaadni úgy sehogy más nyelven, ahogy az nekünk jelenti a humort. Talán ezért sem lehettek Nobel-díjasok.

Míg Kertész szövege sokkal mentesebb a magyar attitűdtől, vagy hogy mondjam. Őszintén, nem is fogott meg, pont a szenvtelensége miatt se. De ez már magánügyem persze.

Lényeg a lényeg: amit anyátok JA-val szólt. Hogy biza a multikulti valahol azért mindenkiben ott van és ezt el-és felismerni nem hazafiatlanság.
Olvasom, hogy a német neonáci barmok ki vannak bukva, hogy csapatuk - hetivalasz.hu/vilag/erre-senki-se-szamitott-szlovakianak-szurkol-a-radikalis-szovivo-30336/ - úgy sikeres, hogy horribile dictu,török is játszik benne! És szerintük, akkor inkább ne is nyerjenek!

Na most az uram is a szlovákoknak drukkolt - nagyon kellemes körülmények közt, hűtött nézőtéren, ajándék söröket öblögetve a Rákóczi úton -, mert meghívták az olasz meccs utáni gratuláló e-mailje után. :-)) De itt mégis más az ok, nem nagynémet gőg, ami ilyen ad absurdumig hülyít, mint láthatjuk. :-DDD (de ugyanilyen állatkert volt a Le Pen is, amikor győztek a franciák a vébén, mondván: na az már nem is igazi franciákból álló csapat, nem kóser a dolog neki.)
@jaegtoer: No, még egy irodalomtudor bukkant fel. :-) Például írhatott volna Garay jó verset. Mert ez spec nem az. Mint Vörösmarty vagy Arany. Ők se voltak boldogok, nyilván, ám jó verseket írtak 49 után is. Ha nem is túl sokat.
Szemben Garayval, aki ezt az idézett részletet nem ezen a címen írta (örülünk mind, hogy címet is adsz neki, bár felesleges). Ez ugyanis az Árpádok-ciklus elé illesztett vezérhang utolsó versszaka. 1841-47 közt keletkezett a versciklus, tehát a gondolatmeneted itt is hibás, és amellett, hogy tudatlan vagy, lusta is, mert csak rá kéne keresni. Legközelebb, amikor okoskodsz, légy szíves utánanézni. Nem értem, a guglit miért találták fel???
@a szív fészkei:

Petőfi Sándor: A magyar nemzet

"Más hazában híven őrzik
Mindazt, ami nemzeti ;
Ősi kincsét a magyar nép
Megveti, és elveti,
A magyar magyarnak lenni
Elfeled vagy szégyenel -
És az ily elkorcsult nemzet
Életet nem érdemel..."
@szerénységem:
"Garay soraiban az van explicit módon benne, hogy ha épp tehetségtelen senkik vagytok, akkor nyugodtan takarózzatok a múlt nagyjaival."

Hányhatnékom van az explicit gondolkodásodtól. Ilyen szaremberek azok, akik miatt nem jut előrébb az ország. Garay soraival nem takarózást idéz, hanem azt mondja, a múlt motiváció, elrugaszkodási pont, hitet ad ahhoz, hogy többre törekedjünk, mint ami most van.
Te egy tehetségtelen senki vagy, felfogtuk, elfogadjuk, de ne vonj másokat is bele ebbe.
@szerénységem:

1. Megkövetlek.
2. Gugli a lusták végső menedéke
2.1 Most, hogy írod, tényleg, a kötetben is ott van! Én ostoba!
2.2 Ellenben a gugli után itt:
mv.atw.hu/2005/4.pdf

3. Így jár, aki nem hiteles forrás után megy, hanem guglizik.

Végül, ...nem állítom, hogy Garay bármilyen módon beelőzné a nagyokat, azt ellenben igen, hogy az idézett sorok elgondolkodtatók, és megszívlelendők. Az a pejoratív értelmezés amit előadtál, messze áll az idézett sorok tartalmától, de azt elismerem, belemagyarázható a megfelelő szemüveggel nézve.

Üdv.

j.

(kevésbé irodalmian: hogy rohadjon meg az olyan újság amelyik találgat, oszt tényként közöl.)
@jaegtoer: Gratulálok a hiteles forrásodhoz. Pont olyan, mint te vagy... LOL. Olvasgasd csak ezt a szart tovább. Épp a te három agysejtednek való.
De ha mégis felébrednél, akkor tessék: Garay eredetiben, a hamisításod nélkül.
mek.niif.hu/00600/00655/00655.htm
@szerénységem:

Láss csudát, a napokban eredetiben kezdtem olvasni (Radó Antal szerkesztésében, 3655-1904 Budapest. Wodiáner F. és Fiai Könyvnyomdája), épp ezt az idézett részt keresve, mert furcsállottam, hogy hárfaharangként sehol nem találni. Kivéve azon a kétes helyen.

Tehát hátrább az agarakkal. Ha nem bánod, pocskondiázásodra nem válaszolok sértéssel, ha már előbbiekben megkövettelek.
@xsasha: Amiket eddig idehordtam, az szerintem mind azt reprezentálja, hogy szerintem milyen komoly értékei vannak a magyarságnak. Konyhája, irodalma, zenéje, borkultúrája, stb. Ragoztam azt is, hogy mi mindennel bővítette kisded népünk a világ tárházát, hogy úgy mondjam.
És ezekre én büszke vagyok, nem tagadom meg, hanem itt kampányolok ezerrel róluk. Írok Kobyashiról, hogy idejött onnan élni-alkotni elsajítva, szívvel játszva a zenénket. (Ahogy a kínai csávó virtuóz Liszt-játékát is idelinkelték, mint messzi határokon átívelő hatást.)
Kölcseyt pártolom Garayval szemben, ez tán nem hazafiatlanság. Én is azt mondom, az elvesztett csaták, szabadság drámáját azért egy Aranytól hallgatom inkább meg. Vagy a Vén cigányt. www.youtube.com/watch?v=RXO9ajtHzLU

Ősi magyar kincs nekem petőfisen szólva az újra nyitottság, a tanulásra való képesség és fejlődés, z a kreativitás, ami mindig a zseniális magyarok sajátja volt, bárhová vetette őket a sorsuk. Ma is márkanév sok szakmában külföldön, ha magyar vagy: film, számítástechnika, kutatá, meg a többi. Ismerőseim sorsán látom és büszke vagyok rájuk is.

A "mi voltunk az überalles mindenhol"-szöveg nem érdekel, mert minden nép ezt állítja magáról. Megint a Huncík-könyvet javaslom, ahogy abban ezt leírja, nagyon ütős.
A szíriuszi izére nem vagyok büszke, bocs. Szkíták kihaltak.
@a szív fészkei: "minden nép ezt állítja magáról"

Sőt, úgy látszik a társadalmi, gazdasági fejlettségtől függ leginkább, melyik nép mekkora nyomot hagy a világban.
El kellene végre fogadnunk (nekem nem, én már elfogadtam korábban), hogy nem vagyunk többek (de kevesebbek sem!) a hasonló történelmet befutott népeknél.
Sőt, kis nyelvként gazdagabbak vagyunk, mert a világ kulturális értékeinek java megjelenik magyarul is, míg a mi értékeink (mégha semmivel nem kevesebbek, mint egy nemzetközileg elismert) csak a miénk.
@eMeL:
Nem teljesen értem, miért másokhoz kell hasonlítgatni mindenáron magunkat. Nem beszélve arról, hogy nem sok olyan nemzetet ismerek, amelyik hasonló történelmet futott be.
Én azon az állásponton vagyok, hogy sokkal többek tudnánk lenni, mint most jelenleg vagyunk, mert ezt már többször is bizonyítottuk. Ha adva lenne egy támogató állam, és kialakulna egy fejlődésorientált, bizonyítani vágyó, tanulni képes, fegyelmezett kultúra, akkor ki tudnánk törni ebből a jelenlegi kisszerűségünkből. Valamikor olyanokat alkottunk, mint a Parlament, olyan embereket neveltünk fel, mint Kazinczy vagy Teller Ede. Elsők voltunk malomiparban, és vasúti mozdonyokat exportáltunk szerte a világba. Nem érdekel, ki mit mond magáról, nekünk magunkat kell utolérnünk.
@xsasha: "Nem teljesen értem, miért másokhoz kell hasonlítgatni mindenáron magunkat."

Egyrészt bármi amit minősíteni, mérni akarsz, az csak relatívitásban értelmezhető.
Másrészt (olvasd vissza) a gondolatnak nem sok köze volt az összehasonlítgatáshoz.

Szép vágyakat sorolsz fel, ha ..., ha ..., ha ..., de a 'ha' az semmi. A valóság az ami van.
Ovi a valóság és az, hogy a lépései igen kevessé tükrözik a te 'ha' vágyaidat.
Megint van egy potens hatalom, amelyik impotens módon képtelen megtenni amire szüksége van az országnak, helyette ez is csak valami vágyálomban, álomvilágban ringatózó új burzsoázia.

"Nem beszélve arról, hogy nem sok olyan nemzetet ismerek, amelyik hasonló történelmet futott be."

Most méred te másokhoz magunkat. Egyrészt a világot nem érdekli mit tettünk, mit éltünk át. Csak az a kérdés ki vagy, mit tudsz adni, tenni.
Másrészt sok más népnek is megvan a maga szerencsétlen történelme, ami lehet ugyanolyan szerencsétlen, de mindenképpen más. Ennyi.
süti beállítások módosítása