W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Új moralisták, farizeusok

2010.03.03. 02:46 Tóta W. Árpád

Itt a tavasz, jön a jó idő, sőt a válság is mintha menni készülne, búcsúzik az általános depi. Pech, hogy a naptárral még egy pár hétig szembeszegül a tél, valamint hogy márciussal lejár a kilakoltatási moratórium – a baj nem jár egyedül.
 
A télire felfüggesztett végrehajtások elindulhatnak újra, a hitelválság jó csomó családhoz kopog be, helló, még itt vagyok, ne tessék rólam elfeledkezni. Hiszen ezzel indult az egész, a bedőlő hitelekkel, amikkel valamit muszáj kezdeni.
 
Legaranyosabb az volna, ha egyáltalán senki sem kerülne az utcára. Írnánk egy törvényt közösen, minden magyar együtt fogná a rózsaszín ceruzát, és kidobolnánk, hogy akkor sem szabad senkitől elvenni az otthonát, ha hitelből szerezte, és a törlesztést nem bírja fizetni. Ez az ideál, ezt illik közelíteni, csak hát ez akkora hülyeség, hogy még a hippipárt is farag belőle, de azért nagykanállal osztanák a szolidaritást. Nem különösebben érdekel ugyan az LMP, de állatorvosi lónak pont megfelel.
 
Az LMP alaposan megnehezítené a kilakoltatást: csak akkor lehetne ilyet tenni, ha az adósnak van hova mennie. Kötelezné az államot, hogy biztosítson „lakhatási alternatívát” – ez nyilván a jelenlegi hajléktalanokat is megilletné –, és bírósági végzés nélkül nem is engedné a végrehajtást. Nagyon bájos elképzelés, kétségkívül. Csak hát mennyire hülyének kell lenni ehhez? Sőt: ?!
 
Nem azért lakoltatnak ki családokat, mert kevés az emberek szívében a szeretet, halló! Hanem azért, mert a lakás nem az övék. Más pénzéből vették, vagy odaígérték további készpénzért jelzáloggal. 
 
Mivel a bedőlt ingatlanok többnyire a bank tulajdonába kerülnek, könnyű a vitában a kisember mellé állni, hiszen ő egy hús-vér honfitársunk, egyemaszívét, a bank viszont a globális kapitalizmus lelketlen gépezete, a válságot is ők okozták, és úgyis rengeteg a pénzük, szóval kussoljanak. (Ugyanez a szöveg a szélsőjobbon szó szerint lemegy, csak ott globális helyett askenázit meg hébert mondanak.)
 

A bank te vagy

 
De hát nem olyan bonyolult dolog a bank! Meg lehet azt érteni, nem egy szentháromság. Kettő a lényeg: a bank nem a saját pénzével üzletel – sáfárkodik! – elsősorban, hanem az úgynevezett kisemberek bankbetjétével is; és hogy megint másik kisemberek ennek a banknak tulajdonosai, közvetlenül részvényesként vagy azért, mert a nyugdíjalapjuk és a biztosítójuk fektetett bankpapírokba. Ha már kisembersimogatósat játszunk. De felőlem lehet törp is, vagy mackó.
 
Ha a betétesek pénzéből adott lakáshitel bedől, akkor a kölcsönadott pénzt vissza kell szerezni valahogy, és erre általában az egyetlen mód az ingatlan eladása, mert ritkán fordul elő, hogy valaki nem fizeti a tizenötmillió részleteit, de közben van a szalmazsákjában huszonöt. Ha a kihelyezett pénz nehezebben mobilizálható vagy elúszik, azzal a betétesek és a tulajdonosok érdeke sérül. Továbbá kockázatosabb lesz az egész biznisz, amitől emelkedik a kamat, és ez rossz azoknak, akik később vennének fel hitelt. Magyarán a hippipárt javaslata tipikus olcsó parasztvakítás, ami súlyos érdeksérelemmel járna, ha véletlenül megvalósulna. Ilyet egyébként elő lehet terjeszteni, csak illik levezetni az egyenletet. Főleg annak, aki a romlatlan civilt játssza. Különben nem romlatlan civil, hanem sunyi amatőr.
 
Gejl demagógia, lakossági mulatós. Ettől nem lesz más a politika, fiúk, ez megvolt már minden színben. Nem a megoldás vagytok, hanem a probléma tünetei.


Címkék: kampány válság szocializmus

480 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr381804759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mutyiexport 2010.03.04. 14:58:14

Már megint az a kibaszott forgóajtó. Azt hiszi a magyar, amikor azt mondják rá, hogy ugyan később megy be a forgóajtón, de előbb jön ki, az valami pozitív jelentéstartalommal bír. Nos, ez nincs így. Történt, hogy kicsi országunk lett a legfőbb menedé...

Trackback: Árpinak 2010.03.03. 12:49:54

Árpi bácsi megmondta a tutit, füves hippik demagógok és idealisták. Árpi bácsi kilátásba helyezte a pusztuljon a férgese elképzelést is. Árpi bácsin én csak azt kérném számon ezután legalább olvassa el azt a közleményt, amiről ír. A minősítgetések...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@nem1rem1:

Milyen kockázati jelzések voltak?
@lxrose:
"Én nem gondolom, hogy fél minimálbér megszüntetné a bűnözést. (Most arra gondolok, amit "megélhetési bűnözésnek" hívnak.)"

Azt a csendőrség, az uborkába vezetett áram vagy valami hasonló szünteti meg. Ez arra való, hogy ne kelljen megélhetésre hivatkozni. Fél minimálbér/fő elég ahhoz, hogy ne haljon éhen, sőt, munkát is tudjon vállalni, aki akar. Ezzel a lehetőséget adjuk meg mindenkinek, hogy legyen mit számon kérni.
(18 év alattiaké kötelezően azé az iskoláé lehetne, ahova jár a gyerek. Kapna belőle kaját meg könyvet.)
@grizliewok:

Adam S. Nem írt a tőke szabad áramlásáról, ugyanis az a szabad piacának nem része. Ahogy a multik sem. A gazdasági szereplők a "köz érdekében" azok akiktől ez a jog visszavehető.
a mai "liberális" gazdaságpolitika igencsak eltávolodott a gyökerétől, lényegében ellentétére fordult.
"Tóta W meg van róla győződve, h ő a Szép Új Világ apostola.."
@Karesz (Charlie): "a beteteknek atlag a 8szorosat hitelezik a bankok...."

Adott esetben igaz is lehet, de érdektelen. A hitelbe adott minden pénzt valahonnan *kapják* a bankok is.

A valóságban pl. pénzforgalmi időcsúszásokra "blazírozva" (befizeti valaki a pénzt és ott dekkol 1-2 napig, amig továbbmegy) a banki napi főösszeg 2-4%-át esetleg valóban fedezet nélkül használhatja (átlagban az időcsúszás mindenkor valósan megtörténik). Erre a fedezet azonban a bank 'jóhíre' (a bank léte).
De ez nem nagy tétel.

Minden más esetben a hitel (vagy pl. a bankszámla egyenleg) mögött valamiféle forrás van. Nem véletlen, hogy a bankok között bankközi hitelek illetve a jegybanktól felvett napi hitelek áramlanak. Ha igazad lenne, és a bankok pénzt tudnak teremteni, akkor minek hiteleznének napi kölcsönökkel egymásnak.

Mindenesetre a keringő pénz mennyisége (értéke) körüli mizériáról itt irtam korábban:

emel.blog.hu/2010/03/01/penz_penz_penz_12
Kedves Jaffar és még sokan mások!
Kicsit nyűgös lettem, nem rátok, csak a szitura. Gondolom az itt kommentelők nagy része foglalkozik gazdasággal, meg minden, én egyáltalán nem értek ilyesmihez, de igyekszem tájékozódni, hogy legalább magamhoz képest felelősségteljes döntést hozhassak a választások kapcsán, ami persze amúgy is rohadtul mindegy. Ami kissé felbosszantott az az, hogy úgy érzem alapvatően kicsit túlbecsülitek az emberek anyagi körülményeit, talán mert ti némileg jobban kerestek, ami tudom, hogy szintén nem elegendő, de a körülöttem élő humán értelmiségiek, művészek ill. pl. a kereskedelmi alkalmazottként dolgozó anyám még csak arról sem álmodhatnak, hogy ki tudnának fizetni egy 60e ft.-os törlesztőrészletet, vagy egy ugyanennyibe kerülő albérletet, márpedig egy ennél olcsóbb albérletbe gyereket szülni enyhén szólva is kínos. Belátom, hogy ami összeget Jaffar felvázolt bérlakás díjnak az ő fizetésének csaknem fele. (ha jól értettem 2700at keresnek ketten és 650körül a bérleti díj) csakhogy ez az összeg ha arányosan Mo.ra vonatkoztatjuk, nagyon sok, 100-150% akár egy magasan kvalifikált, tisztességesen dolgozó ember fizetésének. Örülök, hogy itt egy viszonylag intelligens vita zajlik, ami számomra nagyon tanulságos, biztos vagyok benne, hogy ti sokkal többet tudtok ezekről a dolgokról, de még a sejtettnél is szarabbul élnek a pénzzel közvetlenül kapcsolatban nem álló szakmákban. Mindazonáltal persze mi nem is veszünk fel lakáshitelt, de még egy tisztességes albiról se álmodozhatunk, vagy lakunk anyunál 30 fölött, vagy zsömlézünk, vagy eladhatjuk a becsületünk. Ennyi.
Kritizálják itt az LMP-t nagyon sokan, sokszor jogosan. De! A csodálatos FIDESZ-MSZP-JOBBIK trió mellett tényleg ennyire borzasztóan nagy veszélyt jelent a Magyar társadalomra, ha esetleg bejut a Parlamentbe????? Másként megfogalmazva...a mai totálisan közömbös, "buta", demokráciát csak hírből ismerő, kiábrándult országnak tényleg rossz, ha az LMP értékrendje kap pár mandátumot???? Miért azt nézi majd mindenki, hogy mennyi hiányzik a pohárból, és nem azt, mennyi van benne...Basszus, kritizáljatok, de mondjatok jobbat!!! Vagy! Tegyetek jobbat az országért, tessék, hajrá, ki tart vissza!?!
Karesz Charlie,
Amikor az ember „ugyan-ugyannal” kezd, akkor a társalkodó partner valami izmos érvelési nézőpont tálalására számít, annál legalábbis izmosabbra, mint arra hivatkozni, hogy egy Tóta. W blog comment rovatban azt írták, hogy a bankok a betétek nyolcszorosát hitelezik ki.
Attól, mert ilyet ide leírtak, ez a baromság nem változik igazsággá.
Ha a logikai levezetésem nem értetted meg, de keresed az igazadat, akkor azt javasolnám, vedd a fáradságot, és nézd meg a bankok mérlegeit. Vagy ha neked egy banki mérleg kínai, kérj meg valakit, akiben bízol, hogy nézze meg, és nézze ki a forrás oldalon az ügyfelekkel szembeni tartozás, illetve az eszköz oldalon az ügyfelekkel szembeni követelések mérlegsorokat.
Credit Default Swap nick nevű azonban ebben a blog-comment rovatban is vette a fáradságot, és idehozta nektek az OTP adatait példaként.
Leonardo999
Én, mint banki netkommandós? Bárcsak zsoldot kapnék ezért!
Nem, de 1) Róna öreg,
2)és az a rögeszméje, hogy az MNB és a magyar bankrendszer hibás azért, hogy egy globális hatású pánik rohamtól megveszekedett piaci őrjöngés megtépázta pár hónap erejéig a HUF-ot.

Olyan ez, mintha összetörnék a kocsidat, és jön az öreged, és lehülyéz, amiért egyáltalán kocsiba ültél. Tényleg nem tört volna össze a kocsid, ha ki se mozdulsz otthonról aznap, de ettől még igazán megnézhetné a balesetről készült felvételeket kockáról kockára, mintsem hogy rögeszméssel szidná a motorizációt.

Róna, ha nem lenne rögeszmés, nem az MNB-t köpködné, hanem fogna egy ágyút, és Masstrichtot kezdhetné el vele lőni, továbbá fajsúlyosabb érveket kereshetne az inflációs célkövetés monetáris dogmájának megtörése érdekében. De nem ezt teszi. Neki csak az MNB fikázására futja, és ebből a szánalmas érvhalmazból is elég jól felszínen tartja magát, és híveket gyűjt, téged legalábbis megkapott.

Az anyabankok a Lehman dőlés óta valóban szívatják leánybankokat, és így ők ezt áthárítják a magyar devizaadósokra, hiszen a CDS spread-ekre (azaz kockázati felárakra) hivatkozva magas kamaton újítják meg a devizaforrásokat. A CDS jelenség egy olyan perverz dolog, amivel mielőbb le kéne számolni, ez okozta a pénzpiac lebénulását is, ehelyett a bankok megregulázásával bíbelődnek önsors rontó módon világszerte, miközben a CDS piac maradt szabályozatlan. Hol van ezektől az összefüggésektől Róna? Azt se tudja, mi az. Olyan ez, mintha egy sms-t se tudna elküldeni a mobilján, annyira maradi lenne. Azt nem mondom, hogy egyedül van ezzel. Ez a mostani a világ legfeleslegesebb válsága, és eljön az idő, amikor tanítani fogják, micsoda hülyék voltak generációnk közgazdász celebjei. Én ebben vagyok biztos, már már rögeszmésen. De ha adja Isten, megélem még.
@Kristl: "Adam S. Nem írt a tőke szabad áramlásáról"
Az 1700-as, 1800-as években úgy emlékszem az angolszász világban nemigen ismerték a határ fogalmat üzleti vagy utazás kérdésekben.

Egyszerűen nem merült fel a kérdés, hogy valaki miért is ne tehetné, hogy valaki egy bőröndbe teszi a pénzét és egy másik országban fektet be. (Vagy életszerűbben egy hajórakomány árút kirakva a bevételből az adott másik országban vállalkozzék).
@Karesz (Charlie):

Nézd!:)

Most viccen kívül mondom, de valóban így van.
Nincs messze az az idő - s ez a túlélés záloga - amikor az emberiség kénytelen lesz szembesülni azzal, hogy elfogynak a nyersanyagok. Vagyis a jelen versenyszellemű felesleggyártása nem tartható tovább. Jöhet a valós szükségletek kielégítésére törekvő termelés, mely ugye a rövid élettartamú termékek helyett a hosszú élettartamban érdekelt. Valamilyen szinten minden embert el tudnak majd látni, ám nem kell mindenkinek dolgozni. Sőt. Átlagban havonta kb. 2 napot kell (lehet) személyenként dolgozni, mert a fejlődés miatt nem lesz többre szükség.

Igen ám, de mit csinálunk az unatkozó emberekkel? Marad a tudás, az elme pallérozása, a szórakozás, a sport.

Több forgatókönyv is van, s egyik sem rózsás:

1. Háború: sok ember halálához vezet, így megszűnik a probléma.
2. Járvány: ugyanaz mint fentebb.
3. Mindkettő.
4. Barátságosabb forgatókönyv I.: a nemzeti keretek megszüntetésével a versenyhelyzet felszámolása, így gyakorlatilag egyetlen állam (vagy egyszerűen egyetlen gazdasági/társadalmi egység nevezzük bárhogy is) alá fog tartozni mindenki. Ez alapból bizonyos szintű diktatúrát jelent az élet szervezése és a szabályos betartatása terén, autonómiára a kultúrában, sportban lehet számítani. Magyarul meg kell hagyni az embereknek a cirkuszt, hogy ne lázadjanak fel.
5. Barátságosabb forgatókönyv II.: a nemzeti keretek ugyan nem szűnnek meg teljesen, s nem lesz közvetlen világkormány, de néhány nagyobb föderációra fog oszlani az emberiség, melyek csíráit a jelenben láthatjuk. Az előző pontban felvázolt forgatókönyv itt annyiban módosul, hogy ezen föderációk együttműködésére lesz szükség az erősorrások elosztása és a rend fenntartása terén. Mintha egy állandó ENSZ BT ülés lenne amely kezelné a problémákat, csak nem politika, hanem a gazdaság terén is.
Ha nem egyeznek ki/nem tudnak/nem akarnak akkor életbe lép az 1-3 pontok valamelyike.

Vagy pedig marad a jelenlegi állapot. Ez viszont az emberi önzés és a durva versely miatt a jelen világpolitikai helyzet kiéleződéséhez vezet. Ennek egyenes következménye lesz egy erőforrásokért folyó háború, majd a győztes(ek) belerokkanása a növekedésorientált gazdasági rendszer visszásságaiba és a háború következményeibe.

Elképzelhető még az is, hogy a jelen gazdasági rendszer továbbélése (eszköz nagy tömegek kizsákmányolására) mellett a fejlett államok elit rétegei kiegyeznek egymással, s továbbra is élik világukat. Miközben az emberiség 95 %-a vészesen elszegényedik, s a helyzet a Holtak hajnala, Holtak földje c. Romero filmbeli felállásra fog hasonlítani: kevés ember hiperszuper város(ok)ban és sok "zombi" ezek körül.

Egyszóval mindenképpen diktatúra lesz. Kérdés mekkora szenvedés árán/kíséretében.
@Hátezmi:
"nagy veszélyt jelent a Magyar társadalomra, ha esetleg bejut a Parlamentbe????? Másként megfogalmazva...a mai totálisan közömbös, "buta", demokráciát csak hírből ismerő, kiábrándult országnak tényleg rossz, ha az LMP értékrendje kap pár mandátumot???? "

Nem. Nem rossz.

Csak épp érthetetlen ez a kifakadás.
Eltévesztetted a házszámot, vagy pedig a poszt írójának kellett volna címezni a méltatlankodást. Ha visszaolvasol vagy 100 kommentet, azokból kb. 3 foglalkozik az LMP-vel...:)
- Namostan, mint arról uraságod a mi, főleg udvarias és csak mérsékleten durva levelünkből is nyilván értesült, van itt egy kis bibi. Bibike. Bibubácska. Hehe.
- És mi lenne az?
- Nem tetszett fizetni.
- Kellett volna?
- Ja. Azt mondja az írás, uraságod hiteles kézjegyével ellátottan ugyebár, hogy ebben a hónapban kegyed százkétezer jó magyar forintokat köteles a mi számlánkra átutalni. Pacta servant, mondá hajdan bölcs királyunk, Eduárd.
- Mondá? Nem is volt ilyen királyunk.
- Nem.
- Hát akkor?
- Csak föl akartam kelteni az érdeklődését az ügy iránt. Így, ránézésre, olyan közömbösnek tetszik lenni.
- Má’ mér’ izgatnám magam?
- Napéldául, mert ha nem fizet, érvényesítjük a tulajdonjogunkat. És akkor eme két síró kisgyermekkel, akiket látok itten, úgy ki lesznek paterolva a házból, mint a sicc. A házikóból. A kulipintyócskából. Hehe.
- A ház az enyém. Kifizettem a Józsinak.
- A mi pénzünkből ugyebár. És amíg mi azt vissza nem kapjuk, addig a kegyed tulajdonjoga korlátozott. Sőt erősen az. Tetszik tudni uraságodnak, minékünk vissza kell kapni a pénzünket, méghozzá bombabiztosan. Mit szólnának a mi derék betéteseink, ha mi aztat nem kapnánk vissza? Miből fizetnénk ki őket? És az Elnök-Vezérigazgató urat? He?
- Engem kirúgtak, ha nem tudná. Nincsen pénzem.
- Erre az esetre való a jelzálog. Nem tudom, említettem-e már a bombabiztosság rendkívüli szükségességét uraságodnak minálunk? És mit gondol kegyed, mire valók az apróbetűk, ahol a törlesztési idő közbeni kamatváltozás kérdése van feszegetve? Remélem, nem olvasta el! Ezen kívül letilthatnók a fizetését is. Ha volna.
- De nincs. Öt évvel ezelőtt még minden derűsnek látszott. Felhőtlen ég, napsütés, zsendülő határ. De hát ki tudja asztat húsz évre előre …
- Uraságod. Legalábbis kegyednek kellene. Mi azzal nem foglalkozunk. Mi csak lefedezzük magunkat. A bombabiztosság über alles, mint azt már többször megpendítettem volt.
- Nekem nincsen semmi lehetőségem?
- De van. Fizessen. Ha már vállalta.
- Miért nem vizsgálták a kölcsönfelvételkor, hogy tudok-e fizetni?
- Minek? Így is, úgy is a pénzünkhöz jutunk.
- És miért nem figyelmeztettek, hogy a hitelfelvétel veszélyes?
- Hülyének tetszik minket nézni? Mi nem elriasztunk, hanem bíztatunk. Abból van a jutalék nekem, a prémium az Elnök-Vezérigazgató úrnak, satöbbi, satöbbi. Mi olyannak is adtunk hitelt, akiről messziről bűzlött, hogy sose fizeti ki. Ezért vagyunk mi a legnagyobb lakás, ház és autótulajdonos szerte az országban.
- Úgy tudom, ebből lett a világgazdasági válság is.
- Ja.
- És ha nem lenne jelzálog?
- Akkor futnánk a pénzünk után. Haladékot adnánk kegyednek, újabb hitellel segítenénk át a nehézségeken, hogy végül kifizesse azt a kis pénzecskét, és persze nem adnánk hitelt mindenkinek. Persze ilyen vágyálmokat hiába is tetszik kergetni uraságodnak, ezért azt ajánlom, pakolja ki a bútorokat szépen az utcára, mielőtt megjönnek a rendőrök, mert ők még tán kárt is tehetnek bennük. Durva emberek azok, kérem.
Árpi, ha legközelebb a bankok működéséről írnál, előtte érdemes elolvasni a Modern Money Mechanics című könyvecskét, rá lehet keresni google-ban, letölthető pédéefben.
Kapitalizmus:
"A kapitalista, tőkés gazdaságok meghatározó eleme a tőke. E gazdaságok növekedését a tőke felhalmozódások és a bankok hitelei biztosítják, amelyek a gazdaság megtakarításainak összegyűjtésével fedezik az újabb és újabb befektetéseket."
"A kapitalizmus szó latin eredetű, a capitalis eredeti jelentése fej. Az ókorban a gazdagságot a magántulajdonban lévő marhák (ami tágabb értelemben hasznot hozó jószágokat, sőt, rabszolgákat is jelentett) fejének számával mérték.""

1 fej + 1 fej = sokkfej

nem megy ez sokáig.........
@eMeL:

Jól dereng. Ám csak dereng. A belső határok nélkül az anyaország és gyarmatok közti gazdasági kapcsolatok a "társaságok" kezében voltak. Pl a kelet indiai társaság kezében stb.
Az erőfölény és az egyoldalúság okozta gazdasági kár volt az egyik ok az államok függetlenedésének. Pl ha visszaemlékszel a "teadélután" bostonban is erről szólt.

Adam S. pedig gazdasági értelemben "ideológusként" megfeleltethető a folyamatban. Ő egy liberális piacot irt le, lokálisan. Ami egy nemzetgazdaság számára érsd, az adott jól körülhatárolható közösség számára előnyös. Kizárván a nagy erőfölénnyel a közösség kárára hasznot termelő piaci szereplőket a valódi (tőkés) társaságokat. Ugyanis neki volt annyi esze, hogy hamar felismerte, a piaci erőfölény bizony megöli a szabad piacot magát, aminek az értelme nem a profitmaximalizálás, hanem az adott közösség gazdaságának hatékonyabbá tétele a versenyhelyzetben.

Amúgy el kell olvasni a könyvet, nem csak feltételezni meg a "liberálisok" mantráiból kiindulni.

Kifejezetten rosszl lenne attól ha tudná, hogy az ő "elvei" mentén létrehozhatnak korlátozott meg nehezen felderithető felelősségű cégeket. Mikor elvileg a "alapító okirat" lényege elvei mentén pont az lenne, a szokásos rizsán túl, hogy a vállalás ellenőrizhető legyen. stb.
Csak aztán jöttel a laissez faire nagyokosai és szépen lassan visszaépültek a társaságok jogi lehetőségei, sőt megszülettek mint jogi személyek.
előző 2 DB bejegyzéshez itten egy bíztató 3-mmadig :

Eljött a fordulat ideje a háztartásoknál?
2010.03.06 15:10

Megosztás
Bíztató jelzés az amerikai gazdaságnak, hogy a háztartások januárban egy év után először ismét növelték hitelfelvételeiket - derül ki a FED tegnap este közzétett jelentéséből.

hirdetés

A válság elmúlt egy évében alaposan visszafogták a hitelfelvételeket az amerikai háztartások, aminek következtében egyetlen hónapot leszámítva folyamatosan csökkent a kihelyezett lakossági hitelek állománya. A január azonban meglepetést hozott, a FED által közzétett adatok szerint ugyanis a fogyasztási célú hitelek állománya az év első hónapjában 4.96 milliárd dollárral, vagyis évesítve 2.4%-kal nőtt.
avaaagy, a kapitalizmus hitelkihelyezés nélkül megdöglend !

Ha sok kilakoltatást csinálnak a bankok, akkor ők is megdöglend !

S, ezzel vége lend a nagy kifosztási spekulációknak is !
@pimpalini: Ok! Igazad van, de nem tudtam hamarabb írni! :) Először elolvastam az összes kommentet!
@mr sistereg: "Róna, ha nem lenne rögeszmés, nem az MNB-t köpködné..."

Azt én is hiszem, hogy az "erős forint" szent tehene (amit valóban nagyon nyomtak a jegybankelnökök) több kárt okoz, mint hasznot.

A lakosságnak jó (olcsó import) de a kár amit a gazdaságban okoz, az ennek sokszorosa.
Az erős forint miatt versenyképtelenné válik (ebből következik az adó nem fizetés, munkanélküliség) az a vállalati réteg, ami 10%-al gyengébb forint esetén akár még versenyképes/fejlődőképes is lehetne és az euro csatlakozásra megerősödve már képes lenne akár erősebb forint árfolyamomn is működni.
@eMeL:

Nos igen, egy gyarmati létre berendezkedett gazdaságnak ártalmas minden ami a gyarmati létet veszélyezteti.
De ez nem azt jelenti hogy jó is az állapot maga.
@Kristl: Értem és respektálom is [ezek szerint én is "adamista" vagyok ;) ]

Azt azonban nem fogadom el, hogy a globalizáció azonos a multinacionális tőkével illetve a monopoliumokkal.

Ezek csak a politikusok megalkuvása miatt létezhetnek illetve erősödhettek meg ennyire.
A globalizmus pont arra ad lehetőséget, hogy az eddigi kizárólag nagy szervezetek által végezhető tevékenységek (pl. nemzetközi kereskedelem) is végezhető legyen kissebb méretű cégek által és még takarékosabban (nemzetközi munkamegosztás). Specializáltabb termékek készülhetnek, amelyeket mégis gazdaságos méretnagyságban lehet előállítani, mert akár a világ másik végére is eladhatóak.
@eMeL:
Pontosan ez az a csali, amivel megfogja a józan parasztokat ez a gyenge HUF demagógiát hajtogató Róna: ha gyengébb lenne a HUF, versenyképesebb lenne a magyar árú. Elsőre logikusan hangzik,és meg van az az előnye, hogy bűnbakot is könnyű találni hozzá: az MNB.

Nu, ha nem csak egy jaózan paraszt az emberfia, feltesz még egy jóu fogas kérdeist: hugy meddig, te agyafúrt? Egy készletforgásnyi ideig?
Ha az árfolyamgyengítéssel együtt nem zárkózunk be rögtön vámok és egyéb protekcionista intézkedésekkel, akkor semmi, de semmi nem változik. Az energia és nyersanyag valamint technológia függőségünk miatt egy megugró inflációs periódus után egyszerűen át-paramétereződnek itthon az árak és a bérek, és beállunk mondjuk egy 290-300 között ingadozó sávba, azt annyi.
Az olyan nagy okosságnak kikiáltott Bokros csomag stabilizációs erejét az segítette, hogy védővámokkal és csúszó-leértékelődéssel is operálhatott + privatizációs bevételekkel: végül is ez szimpla protekcionizmus volt egy kis állami vagyon kiárusítással. Ezeket az eszközöket hagytuk kirúgni a kezünkből a 2004-es uniós csatlakozásunk idején a nagy uniós dellákra számítva.
Aztán amikor meg mások hülyesége miatt kiszáradtak a pénzpiacok (Lehman dőlés és az azt követő pánik), az Európai Központi Bank élén a francia elnökkel a seggét kezdte felénk mutogatni, és telibe tojta a magyar államkötvényeket azzal, hogy azt mondta, egy eurocentet nem ad cserébe, ha egy befektető azt vinné oda euróért fedezetbe.
Köszi Európa, jó volt veletek! Akkor inkább lépjünk innen, azt mondom. Ezekről bebizonyosodott, hogy egy sötét brigád. És most kitalálták szegény görögöket. Mintha nem a görög deficit lenne részben a forrása a német szuficitnek, úgy viselkednek. A legszomorúbb az egészben, hogy ők ezt fel se fogják. A közgazdaságtan művelőivel komoly baj van. Zsákutcában toporog a "szakma", ha lehet azt szakmának nevezni egyáltalán, ahol nemzetgazdaságokat megpörkölő piaci égéseket előidéző algoritmusért (volatilitáskereskedésért=BlackScholes képlet)Nobel díjat adnak? Nagy a baj, de nem az emberek miatt. Közgazdászok kúrtak el mindent!
Az eredeti íráshoz csak annyit, hogy természetes, hogy egy hitelt vissza kell fizetni, de amikor felvettük évekig simán fizettük. Senki nem gondolt akkor arra, hogy évek múlva képtelen lesz dolgozni valahol.
A másik amit úgy csendben megjegyeznék, hogy a bankok kamatait simán lehet uzsorakamatnak hívni. Gátlástalanul magasak a felvett összeg 2-3 szorosát kell visszafizetni. Ez azért túlzás és ezzel tényleg kellene valamit tenni.
@mr sistereg: "Egy készletforgásnyi ideig?"
Az importtal kapcsolatos költségek természetesen követik az árfolyamot.
De az üzleti világ egyik legnagyobb tétele a munkabér és az azt terhelő adók. Azoknak nem kell követniük az árfolyam változást. Egy belföldi termelőnél az import hányad árnövekedése egyszerűen továbbhárítható a belföldi vevőre, hiszen a konkurens import termékkel arányos. Az exportnál az import rész érdektelen, jön-megy.
Ami változik, az a magyar hozzáadott érték költsége.
Persze igazad van, ha a munkabér is követi az árfolyamot (gyenge politikai ellenállás), akkor teljesen felesleges. Másik oldalról, ha kézben tudja tartani egy kormány a bérkiáramlást és nem engedi, hogy az a hatékonyságnövekedésnél magasabb legyen, akkor nem szükséges ilyesmi. Végső soron, ha képes lenne egy politikai erő visszafogni az indokolatlan bérkiáramlást, sőt csökkenteni azt, akkor nem is lenne szükség a leértékelődésre.
Ezzel egyenértékű az is, ha takarékosabb az állam (kevesebb közszolga, kissebb adók és járulékok).
De mivel ezeket nehezebb átverni, egy csendben lecsúszó árfolyam automatikusan megtenné a szükséges lépéseket. Egyetlen baja van, hogy fűnyíró elvű, nem váltja ki a strukturális változásokat. Azonban mégis lélegzetvételt ad egy valóban reformokat megtenni akaró kormányzatnak... ha lenne persze olyan, aki nem feléli a lehetőséget.

Azt azonban nem magyarázod meg nekem, hogy horribilis kamatprémiumot kell adni a hitelezőknek, hogy tartható legyen az árfolyam. Az árfolyam nem szent tehén! Mutatja a pénz valódi értékét, és ha az túlértékelt akkor az egyensúlyra törekvést nem szabad mesterséges (extra kamat) eszközökkel erőltetni.
Nem hiszek a kontrolálatlan piacban, de abban igen, hogy a gazdaság is (mint ahogy a fizikai világ) egyensúlyra törekszik és ha ezt kibillentik, akkor annak mindenkor ára, következménye van.

Ha a költségvetési hiány nem javul, akkor az árfolyam az a mutató, ami jelzi a gazdaságpolitikai hibát. A magas kamat tartása ezt időlegesen elfedi ugyan, de dupla kárt okoz. Sokba kerül, miközben az alapgond sincs terítéken. És itt az MNB felelőssége, segít eltitkolni --jó drágán-- a betegséget.
@Kristl: "De ez nem azt jelenti hogy jó is az állapot maga."

Ezt hogy vezetted le abból, hogy szükséges a magyar gazdaság jobb versenyképessége és nem szerencsés, ha ezt politikai célokból torzítják rossz irányba?
Hogy vagytok ti régi uzsorások? Ugya fáj, ha sokan szarnak rátok?
(De meg is szívják szegények...)
@eMeL:

Az a szocializmusban, illetve hát az államdiktatúrában volt, mikor az állam "kézben tudta tartani" a bérkiáramlást, sőt, intézkedett, hogy az a "hatékonyságnövekedésnél nagyobb ne legyen". Ma már nem tudja, és nem is javaslom neki.

Magyarország legnagyobb baja nem a közszolgák nagy száma vagy túlfizetettsége, hanem a nagy tömegben jelen lévő, alacsony képzettségű munkaerőnek felkínálható állások hiánya. És erről már le is vagyunk csúszva, kivéve egy alaposabb forintleértékelés esetét, amit azonban a devizahitelesek szintén nagy száma miatt nem lehet megtenni.

Az árfolyam romlása nyugodtan lehet "fűnyíró elvű", a kiválogatást a piac szokta megtenni, amely szó nélkül kikényszeríti a "strukturális változtatásokat. Persze nem is képzelhető el egy nem fűnyíró elvű leértékelődés, mert rontaná az egyenlő pályák egyenlő esélyek elvét. Fenti okból nekem semmi bajom sincsen a fűnyíró elvvel, azon kívül, hogy nem tehető meg.
@mr sistereg:

A Bokros csomag okossága abban IS megmutatkozott, hogy nem csak egy eszközt használt a stabilizációra. Kár olyanokat írni, hogy csak ki lett kiáltva okosságnak.

A nagy úniós dellák bejöttek. Csak úgy mondom.

A leértékelés nagyot lendítene a gazdaságon, a hazai áruk versenyképesebbé, a külföldiek meg versenyképtelenebbé válnának, energetikai importfüggőség ide vagy oda. Sajnos, amikor még meg lehetett volna tenni (mert ma már nem lehet), az ellenkezőjét csinálták (1 EURO = 239 Ft). És ebben egyértelműen az akkori monetáris politika a ludas, ergo Rónának igaza van.
@eMeL:

Levezette, és kész. Mit kell annyit értetlenkedni? Szeretné, ha nem lennénk gyarmat, és az AUDI központja Győrben lenne, nem pedig Ingolstadtban, mert a magyar innovatív alkat és szervezőkészség hozta volna létre aztat. Én se örülök, hogy nem az hozta létre.
lehet hogy valaki már leírta, de fanyalgóknak mondom: a bankok csúnyaságai ellen úgy lehet a legjobban védekezni hogy 1. spórolunk 2. nem veszünk fel hitelt.
[[ egészben elküldöm HELYES SORRENDBEN,
amiket anno elküldtem DARABONKÉNT

BOCS A LÁTSZÓLAG FELESLEGES ISMÉTLÉSÉRT ]]

-----------------------------------------------------

>> 1 <<
csak bemásolom pár kommentemet:

mandiner.blog.hu/2010/02/26/jo_gazda_rossz_gazda?fullcommentlist=1#comments

>> 2 << &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

# az BANKPARÁrul #

kiderült, h van más rossz gazda is ..
..
..
a bankok/biztosítók/pénzügyi társaságok
...itt bizony tömeges csődhelyzet alakult ki
[ h ez h történhetett meg ?? - majd késöbb - ]

és nem itt a FÉLbalkánon, pl mo-n
hanem a fejben: USÁ-ban, nyEU-ban
..
a fejétől bűzlött/ik a hal

-----------------------------
MI AZ ALAPÁLLÁS ITTEN ?

a bankok/bizt./pénz.t. a ROSSZ GAZDA
ÁLLAMhoz futottak segítségért
h mentsék meg őket a csődtől

akik persze segítettek, mit tehettek volna.
[ nyílván az adófizetők pénzéből ]
mert a mindennapi működés szükséges/esszenciális
része a pénzügyi szektor,
nélküle
összedőlne a fejlett nyugati világ.

[[
ELLENTÉTBEN

a többi szektorral (értsd)
ipari, mg-i, szolgáltatói, stb szektorral
..
a válság hullámai persze ezeket is elérték

DE
ők nyílván nem kaptak mentőövet,
ill alapvetően nem (kivételek vannak ugye)

MAGYARUL
ezek nélkülözhetőek, nem alapvető a létük
AKA
nem döglik meg minden, ha féligmeddig becsődölnek.
]]

>> 3 << &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

detto ugyanez vonatkozhat a kisemberekre
is, a saját kecójukkal...

ld
[[

]] -es rész

>> 4 << &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

# hogy jöhetett ez létre ??
# h történhetett ez meg ??
----------------------------------

csak elég szabadon kellett hagyni
a gazdaságot, pénzügyi szektort.
ENNYI.

+ kellett hozzá
a szép neoliberális DOGMA (igen DOGMA),h
a szabadverseny mindent rendben tart,
szabályoz, épp annyira, amennyire szükséges.

mindezt a racionális/tiszta ész
mai felkent papjainak a
közgazdászoknak/pénzügyi szakemberek
KÓRUSÁNAK folyamatos énekével karöltve.
[[ közgazdászok matematikus szemmel
annyira szánnivalóan sötétek
és agyatlanul dogmatikusak ....
TISZTELET A KIVÉTELNEK, stb ]]

és buzgón, agyatlanul
a racionalitás/tiszta ész nevében
mehetett végbe a liberalizáció
a gazdaságban, pénzügyekben.

aztán jött egy összeomlás
HÚÚÚ,
ajjajjajj,
segítsetek államok, adófizetők az adótokkal...

>> 5 << &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

csak pár link

h nem én haluztam be:
index.hu/gazdasag/vilag/2009/03/06/az_imf_egyest_adott_maganak/

index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/14/ki_a_felelos_mindezert_/

---------------------
www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20090402-a-g20-orszagok-1000-milliard-dollart-adnakv-alsagk

ezelesre.html

@ W. :
!!
ez úgy értendő hogy az adófizetők pénzét kellett erre költeni
!!
---------------------------

index.hu/gazdasag/magyar/2009/12/19/mar_140_amerikai_bank_dolt_be_iden/

csak 140 darab, ugye nem sok ...
elhanyagolható.
HÚÚÚ,
ajjajjajj,
segítsetek államok, adófizetők az adótokkal...

>> 6 << &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

h mi is van itt ??

a globális rendszer lehetővé tett bizonyos dolgokat

pl h felelőtlenül hitelezzenek a bankok,
ha akarnak.

ők megtették.

beütött a válság. bedőlt kb minden.

az adófizetők pénzéből megmentjük a felelőtlenül hitelező bankokat,
és
nem kérdezünk rá hogy hogy lehetséges
h ők ezt nyugodtan megtehették
..
miért nem volt ez szabályozva vhogy
??

CSAK

a nyomi jelzálogban eladósodottak
hülyeségén élcelődni, MI

a bank ADTA meg nekik a hitelt

PEDIG

nem lett volna szabad
DE
megtehették
és meg is tették

PONT.
ez ugyan nem LMP, hanem jobbik, de ROTFL! durvul a kampány!

jobbik.eu5.org/
Szemezgetés Vona Gábor levelezéseiből..
(via sodi)
@eMeL:

Emel:
1) nagyra értékelem, hogy haladtunk, legalábbis úgy olvasom ki soraidból, hogy nem kell vitáznunk tovább azon, hogy kicsi, nyitott gazdaságban a magas import tartalmú export termékekre tehát semleges a leértékelés hatása verseny-képességi szempontból.
2) Az import termékek piacán a leértékelés elvileg drágítja a külföldi árukat, ami esélynövekedésnek tűnik elsőre a hazai termelőknek, de ezt a kedvező hatást idővel mégis nivellálja a magas importanyag tartalommal rendelkező áruk drágulása.
Tehát ott tartun
k gondolkodásban, hogy Róna igazának alátámasztásához keressük a tisztán (legalábbis túlnyomórészt) magyar erőforrásokból előállítható termékeket, de abban is közös nevezőre jutottunk, hogy mindehhez a magyar humán erőforrás költségtényezőit is alacsonyan kell tartani, amit egyfelől bérkiáramlás kézbentartásával, másfelől az adók és járulékok csökkentésével lehet elérni. Ez utóbbi fiskális kérdés, azaz államháztartási kérdés, és mint ilyen, a kormány feladata, az előbbihez még a Kormány is kevés
Ehhez mi köze az MNB-nek és a magyar bankrendszernek?
Láttam Róna egy vitáját a Király Júlia MNB-alelnökkel, aki kb. ezen a ponton diplomatikusan úgy mosolyogta meg Rónát –jogosan – hogy megtisztelő, hogy omnipotensnek (mindenhatónak) képzeli a jegybankot, de az nem az…
@eMeL:

Én nem leszek az, aki indokokat gyűjt az általad horribilisnek nevezett HUF-kamatszint mellett. Én csak előadok egy sztorit: 2001-ben fogadták el (Orbán-kormány) azt az új jegybank törvényt, aminek segítségével Járait lehetett Surányi helyére ültetni, és az új MNB tv. az árstabilitást jelölte ki az MNB feladatául. Ez akkor úgy tűnt, összhangban van a maastrichti kritériumokkal is, ráadásul nemhogy az volt a feladat, hogy ezeket a kritériumokat egyszer csak előállítsuk, hanem az is, hogy folyamatosan jelentsünk a közeledésről (konvergencia jelentések), mert ha divergenciát észlelnek, akkor az EU-s támogatások megvonásával is szankcionálhatnak.
Ennek tudatában mindenki, így az MNB is, a devizaalapú hitel folyósítani kezdő bankok is és az azokat felvevő ügyfelek is joggal számíthattak arra, hogy a Kormány most már mindjárt elkezdi lefaragni a deficitet, tehát a laza fiskális politikát folytató Kormányt leckéztető keményebb monetáris politika által relatíve magasan tartott HUF kamatszint hamarosan csökkenhet, így a kamatcsökkenés a javuló deficit adatokkal együtt nem fogja a HUF árfolyamát jelentősen gyengíteni.
Ezért úgy tűnt, az alacsonyabb deviza-kamatok eszközével két legyet lehet ütni egy csapásra: a magas HUF kamat, mint hitelszűkítő eszköz negatív hatását a gazdasági növekedésre a deviza alapú HUF hitelek elérhetőségével enyhítik, és ez elvileg komoly kockázattal sem jár, mert a konvergencia miatt csak javulhat a költségvetés állapota.
Erre a Kormány ahelyett, hogy inkább a megszorításra koncentrált volna, (nem mert, a FIDESZ gyilkosan következetes legitimációs támadásai miatt az öszödi balhé kapcsán) inkább elkezdett maga is deviza alapon eladósodni és időt keresett a komolyabb lépésekhez.
Mégis, már tök jól kezdtek alakulni a dolgok, 2008-ban már hallani lehetett a lefaragást végző fűrészek zúgását, de balsors megint idetépett: Lehman dölés, stb.
Ekkor jött elő Róna az MNB rugdosásával. Köcsög dolog ez.
" a bank nem a saját pénzével üzletel – sáfárkodik! – elsősorban, hanem az úgynevezett kisemberek bankbetjétével is"

Aha, te tényleg ennyire hülye vagy tóta, hogy nem tudsz csak faék egyszerűen gondolkodni?
Minden nyomorult posztodban lemész erre az általánosító ostoba egyszeregy demagóg szintre.
Az a baj, hogy nincs igazad. Kezdema zt hinni, hogy te komolyan gondolod ezeket a faszságokat és tényleg nincs agyad.
W, te sem vagy különb azoknál, mint akikről írsz.
@Tóta W. Árpád:
"durvul a kampány!"

...és ebből a durvulásból te is kiveszed a részed ezzel a kis linkreklámmal. :-)

Most ugye ütköztetni kellene Vona (állítólagos) csapodárságát az elkúrt húsz évvel és az eltapsolt százmilliókkal. Ezen el fogok gondolkodni.
Szerintem sokkal nagyobb gond a Jobbikban az, hogy az ismert arcai között nyilvánvaló pszichopaták, konkrét faszkalapok vannak. Rájuk bízni az országot egyértelműen őrültség. Én inkább ezt ütköztetem azzal, hogy: vagy inkább törjünk egy kis borsot OV/GYF-BG-MA/DI-BL orra alá?
Ha valaki mellett nem tudok szavazni, (és üres kocka sincs), akkor hadd szavazzak már valakik ellen!
@mr sistereg:
"a bankok a betétek nyolcszorosát hitelezik ki."
a rossebb tudja hol olvastam, de nyilvan nem a betet-hitelre vonatkozik, hanem a tartalekra, aminek kpben ott kell lennie, az meg nemhogy 8szoros, hanem 20 szoros vagy mennyi.
de en erre a totaw blogra tobbszor beideztem egy adatot, hogy a valsag elott a magyar betetek es hitelek pontosan megegyeztek, azaz az egesz banki erveles, hogy emelniuk kell a kamatokat nem igaz, a svajci frank felvetele se igaz mert minden ott volt forintban az egesz svajci frank ugylet csak egy elszamolasi manover, hogy több penzt vigyenek ki!

"Attól, mert ilyet ide leírtak, ez a baromság nem változik igazsággá."
ez igaz, de sehol ujsagokban nem talalkozom igazsaggal, mindehol torzitas, csusztatas, meg a megfoghato kokret adatok is elternek aszerint ki mondja, mi az erdeke. ez halmozottan igy van a kozgazdasagban.

"Ha a logikai levezetésem nem értetted meg, de keresed az igazadat,"
nezd azt latom, hogy a bankok erdekeit veded. amikor a magyar bankrendszer 80 % kulfoldi tulajdonban van, + szűkített ujratermelés az orszagban, a kulfoldi tulajok erdeik vedeni... hat tudod...

"kérj meg valakit, akiben bízol, hogy nézze meg, és nézze ki a forrás oldalon az ügyfelekkel szembeni tartozás,.."
pont ez a gond, hogy nincs ilyen. epp a legnagyobb bankok is bedoltek, epp a citi akart rabeszélni a lehmann.brotersre bedolese elott.
Meg nem volt olyan bank amelyik ne vagott volna at.
@eMeL: eMeL · emel.blog.hu/ 2010.03.05. 20:56:51
" a bankok pénzt tudnak teremteni, akkor minek hiteleznének napi kölcsönökkel egymásnak."

hogyhogy miert? hat profitert, hogy több penzt teremthessenek... hogy fujhassak tovabb a lufit...

en ugyan nem vagyok kozgazdász de közgazdászokzól olvastam, hogy a bankok csinaljak apenzt!
@balage_81: "a bankok csúnyaságai ellen úgy lehet a legjobban védekezni hogy"

3. Tiszességes versenyhelyzetet teremtünk és kényszerítjük a szereplőket a versenyre.
4. A versenyt támogató intézkedéseket teszünk (pl. hordozható bankszámlaszám, mint ahogy pl. a mobilszámnál már megvan)
5. Használjuk a gazdaság más területein megtalálható fogyasztóvédelem intézményét.
5. A pénzügyi szolgáltatásokról egyértelmű törvényt hozunk, amely elegendő mozgásteret ad a bankoknak, és elégendő védelmet a hitelesnek. Ebbe még a limitált díjak és költségek is beleférnek.
... ha meg nem tetszik a pénzügyi szolgáltatóknak, legföljebb kivonulnak az országból, a maradék meg még mindíg az otthoninál több nyereséget termel.
@vakapad:
vakapad 2010.03.07. 15:45:02
"A nagy úniós dellák bejöttek. Csak úgy mondom."
:)
oH igen! kevesebbet fizetünk be, mint amit kapunk, de ez valami 1%-a a költségvetésnek, és úgy 25% amit kivisznek adóssagszolgálat, mérleghiány, profitrepatrialás es stb miatt.
@vakapad: Gondolom, ez a történet a saját véleményedet tükrözi. Ennélfogva több helyen is bele lehet kötni.
Bár a banknak is érdeke lehetne, hogy jobban megnézze, kinek ad kölcsönt, azért a kölcsön felvevőjének a felelőssége, hogy a kockázatot felmérje és kiszámolja, hogy mennyire engedheti meg a kölcsönt.
A munkanélküliséget tényleg nem lehet előre kiszámítani, de ma már erre is létezik biztosítás.
A válság fontos eleme volt az eladósodottság növekedése és a felelőtlen hitelezés, hitelfelvevés, de ehhez az is kellett, hogy az ingatlan, mint befektetés nagyobb szerepet kapjon, mint amire eredetileg kitalálták.
@Karesz (Charlie):
"az egesz svajci frank ugylet csak egy elszamolasi manover, hogy több penzt vigyenek ki!"

ez konkrétan tuti nem igaz, mert ha forintban menne az egész, akkor nem lehetett volna sose a magyar jegybanki alapkamat alatt lakáshitelt kapni. Én is úgy kaptam. A mai napig 7% alatt van a kamat a frankhitelemen. Forintot NEM kapsz ennyiért.
@Nyomek: "Ha valaki mellett nem tudok szavazni, (és üres kocka sincs), akkor hadd szavazzak már valakik ellen!"

Vagy mindenki ellen ;(

Szavazz nagyX-el (ami tulajdonképpen a fehér kocka).

nagyix.hupont.hu/
@Karesz (Charlie):
Kedves Karesz csárli,
a 8 az stimmel, csak éppen a 8 az százalék (=8%), és ennyi a töke megfelelési mutató minimálisan elvárt szintje. A tőke megfelelési mutató a szavatoló tőke és a súlyozott mérlegfőösszeg hányadosa.
Leegyszerűsítve: a szavatolótőke= a banktulajdonosoktól elkobozható vagyonelemek értéke, ha borulás van.
A súlyozott mérlegfőösszeg= a bank eszközeinek és követeléseinek összege megszorozva az elvesztésük valószínűségével (standardizált súlyok ezek, Bazeli elvek alapján).
Pl. a készpénz eszközelem szorzója 0%, mert annak értékét nem tudod elveszteni, ez után tehát nem kell szavatoló tőkét képezni. A jelzáloggal fedezett követelés súlya 50%, mert ha a hitelt nem is fizetik esetleg vissza az adósok, bank a fedezetbe vont ingatlannal azért még kell tudjon kezdeni valamit. Ezért minden 100 Ft banki jelzálog követelés után 100Ft*50%*8%. azaz 4 Ft-ot kockáztatnak a bankok a betétesek pénzén felül a saját tulajdonosaik terhére (máshogyan=4/100*50%=8%, ahol 4=szavatoló tőke, 100 bank jelzáloggal fedezett követelése, 50% bazeli súly, 8% a tökemegfelelési mutató)
A kötelező tartalékrátát pedig a banknál elhelyezett betétek után kell képezni a központi banknál, ennek likviditás biztosítási funkciója van: ha a banknak hirtelen vissza kell adnia a betétesnek a megtakarítását, de nem tudná, mert épp az összest továbbhitelezte, akkor vagy a többi banktól kér kölcsön a bankközi piacon, vagy a központi banktól, aki az ilyesfajta igényekre ebből a likviditási tartalékból tud adni lét. Valójában forgalomban lévő pénzmennyiség szabályzó funkciója van, ha a monetáris központ nem akarja, hogy túl sok pénz keringjen a gazdaságban, emeli a tartalékrátát, ha azt akarja, hogy több pénz legyen elérhető, akkor csökkenti.
Mi magyarok, mint betétesek össznépileg bármikor bojkottálhatnánk a külföldi kézben lévő bankokat,és átvihetnénk számlaügyeinket egy Szittya MAGYAR BANK RT-be (SzMB RT), ha lenne ilyen, de akkor csak annyi hitelt tudnánk felvenni, amennyit odavittünk, és olyan feltételekkel, amit a Szittyák szabnak. (Feltéve, hogy az Szittya MB Rt nem tud külföldön betéteseket toborozni, mert mondjuk nem egy hívó szó a Szittya Magyar, mint bankár).
Hát kb. ez volt a helyzet a kommunizmusban.
Aztán piacot nyitottunk, és nemzetközi bankok által más országok polgárainak megtakarítását is igénybe tudtuk venni, és a bankok versenyezni kezdtek azért, hogy őket válasszuk: vagy azért, hogy náluk tartalékoljunk, vagy azért, hogy tőlük vegyünk fel hitelt.
A lényeg, hogy versengjenek kegyeinkért. Az már HIT kérdése, hogy mennyire bízol az általad választott bank jóhiszeműségében vagy mit gondolsz a különféle banki összeesküvésekről.
Általában minél nyitottabb és többszereplős egy piac, annál kisebb a valószínűsége, hogy összeesküvést tudnak szőni a szolgáltatók az ügyfelekkel szemben.
@Nyomek: Hááát.... G. Vona inkább ne vóna... Az egyszerre két nővel szervezett szimpla félrekefélés (lekövethetően hiteles)a fickó totális hülyeségét, erkölcstelenségét és gátlástalanságát egyszerre mutatja, ugyanúgy a két (2) kisgyermekes huszonnégy (24) éves fiatalasszony nagyarcú erkölcsösködése. Korán kezdik... Tíz-húsz évi házasság után valamelyest érthető... De Barikád nevű lapjukban már iwiw hamisításról sikoltanak... Te szegény Magyarország... Kellettek neked komcsik, szdsz-esek, most meg ez a Jobbik nevű nemzetieskedő félnáci/félbolsevik képződmény... Csak azt sajnálom, hogy ez a neten közzériasztott történet a maga nevetségesen immorális tartalmával vétlen férjeket és egy feleséget is érint. Ráadásul az érintett fiatalasszony képviselő akar lenni... Ilyenkor szarul érzem magam a saját hazámban.
@Tóta W. Árpád:
A nevedről mindig a Trans World Airlines jut eszembe (TWA) ahogy száguldozol kinyilatkoztatásról-kinyilatkoztatásra, dehát ez a dógod, ha nem is értek vele egyet... de az Index gátlástalan vigyorgó anarchizmusa tetszik. Vona (inkább ne vóna) iwiw-levelezésének szétordítása, még ha a vétlen érintetteket sajnálom is, abszolút helyeselhető. Csakhogy a jónép lássa: kik ugatnak itten keresztény erkölcsről, szebb jövőről, stb.
Ez a kilakoltatás dolog nagyon érdekes.
A következő dolog történ meg az egyik kollégámmal.
Pontosabban ez még most is történik mert nincs vége a történetnek.

A kollégámnak van egy lakása, 2009 ben megkereste egy ismerőse hogy az egyik cimborája összeveszett az asszonnyal kellene neki egy kiadó lakás.
Max 3 hónapra kellene neki mert lehet hogy utána kimegy külföldre dolgozni.
Oké mondta erre balgán a srác.
Amikor megjelent a leendő bérlő pár rasszisza szemétnáci figyelmeztette a kollégát hogy szerinte nem jó ötlet.
De nem hallgatot rájuk, mivel elég megnyerő volt a srác és előre kifizette a 3 hónapot és szóban megállapodtak hogy akkor 3 hónap múlva meglátják hogy mi lesz, mivel lehet hogy külföldre megy melózni, esetleg meg tovább bérli a kecót.

Eltelt a 3 hónap és a bérlő mellé beköltözött mégegy aki épp akkor szabadult az előzetesből.
Persze se fizetni se elmenni nem akarnak.
A szép az volt hogy meg is fenyegették a tulajt hogy megölik.
Ekkor a kolléga elment a vajdához hogy ugyanmár próáljon meg szótérteni a tezstvírekkel.
Na a vajdát is megfenyegették hogy őt is kinyírják.
Ekkor úgy gondolta a kolléga hogy elmegy a rendőrségre mer azért ez mégsem frankó.

Erre a rend derék őrei széttárták a kezüket hogy sorry ŐK vannak az ajtón belül nem tehetnek semmit.
Indítson polgári peres eljárást és majd a bíróság jogerős döntése után talán tudnak valamit tenni.

Remek nem?
Hasonló esetben megvártam míg elmegy a lelkes bérlő otthonról, kipakoltuk a cuccát a folyosóra, és mikor hazajött már nem volt otthon. Az ajtón kívül volt, megszűnt jogokkal.
@lxrose:

Valóban igaz, hogy a saját véleményemet írogatom itten, és azt se bánom, ha belekötnek, sőt a megírással mintegy felhívnám erre a tisztelt hozzászóló társakat.

"Bár a banknak is érdeke lehetne, hogy jobban megnézze, kinek ad kölcsönt, azért a kölcsön felvevőjének a felelőssége, hogy a kockázatot felmérje és kiszámolja, hogy mennyire engedheti meg a kölcsönt."
Magam is úgy tartom, hogy a kölcsönt vissza kell fizetni. Van azonban olyan, akinek ebben segíteni kell, és ki lehetne jobb segítő, mint a bank, akinek érdeke, hogy a tartozó egyenesbe kerüljön, és fizessen? Persze csak ha érdekeltté tesszük a segítésben is, és kikapcsoljuk a hitelügyletekből a jelzálogot (nem jótékonykodó intézmények azok).

"A munkanélküliséget tényleg nem lehet előre kiszámítani, de ma már erre is létezik biztosítás."
Kölcsönfelvételkor akár kötelezővé is teheti a bank, hogy kössön ilyet az ügyfél. Persze, ha van jelzálog, akkor nem törődik vele. Ahogy más biztosítékkal se.

"A válság fontos eleme volt az eladósodottság növekedése és a felelőtlen hitelezés, hitelfelvevés, de ehhez az is kellett, hogy az ingatlan, mint befektetés nagyobb szerepet kapjon, mint amire eredetileg kitalálták."
Aki befektetésnek használta, azzal nem foglalkoznék (ő baja), csak azzal, aki benne is lakik. Azzal viszont, szerintem, kötelező.
@Karesz (Charlie):

1./ A pozitívum valóban 1 %. De nem a költségvetés 1 %-a, hanem a GDP-é. A költségvetésnek úgy kb. 2,3 %-a lehet (csak nem máshogy írta az ÚJSÁG?). Persze jön majd még több is (jóval), de arról inkább nem beszélnék, azt majd a következő kormány írja fel a dicsőségtáblájára, kalligráfikus betűkkel, gondosan, sokak tapsolása közepette.

2./ Az adósságszolgálathoz, meg a "profitrepatriáláshoz" az EU-nak semmi köze. És hogy a "mérleghiány" hogy kerül ide, arról fogalmam sincs, de sebaj, majd megmagyarázod.
@fam:

Fam BRAVÓ TŐLEM IS! Egy éve már vitatkoztunk és csak ugyanazt a minden gazdasági és egyéb alapműveltséget mellőző óhéber tudálékos vérbalos ökörséget tudod szajkózni, "tudásodat" és moralizálásodat valami nyugaton nagyra tartott korszerű valaminek képzelve. Hát ki kell hogy ábrándítsalak.
A világ legfejlettebb részén (ahol Magyarországról kiköltözve jelenleg élek) a Tóta w. által közvetített szabadpiaci liberalizmus elvei a reneszánszukat élik, a multikulturalizmus és a 68'-as balos, hippi ökörség, (amit pártod akar behozni) működésképtelensége miatt halálán van. Működésképtelenek a demagóg, szaktudást mellőző gazdasági "elképzeléseitek" a többi elvetek meg tönkre vágta a fehér-keresztény Euro-Atlanti civilizációt úgy ahogy van. Abban igazad van hogy, Mo. tényleg egy mucsa, ezért hozzák be mások működésképtelen, divatjamúlt, levetett rongyát a dekadens, neobalos, zöldes hippimozgalmat, amit jelenleg az LMP képvisel. Tanulj sokat, mert tudásod konvergál a zéróhoz. :-) Jelenleg egy elbutított fanatikus tinédzser vagy, nedves álmokkal.

Még egyszer:
Nyugaton NEM népszerűek az LMP elvei, csak mucsán azaz Mo.-n! Itt (Hollandiában) normális, szakszerű, szabadpiaci politikát követnek, az olyan vérbalos holdkórosokat, mint te és az LMP kiröhögik vagy lecsukatják, amikor szétverik a várost és terrorizálják a lakosságot a jegesmedvék, a környezetvédelem, társadalmi "igazságosság", elnyomottak védelme és más balos téveszmék miatt. Az antiglobalistákat itt kb. annyira tartják, mint Mo.-n a Jobbikos nyilasokat, ha megnéztek egy antiglobalista tüntetést, randalírozást, rögtön megtudjátok miért. De Dániában jól megkaptátok amit érdemeltetek, a rendőrség már kezdi felszámolni a vérbalos mozgalmakat, az összes alterglobos ott h*gyozott a gatyájába.
Európa és az USA Istenhez, és az ésszerű gazdaságpolitikához tér vissza és józanodik ki az általatok képviselt téveszmékből.
@Mister B:
Bátorkodom javasolni: a lapos, vizenyős Hollandiából ne mucsaizd Magyarországot akármilyen pártkezdemény (LMP) miatt. Jártam ott nem is egyszer. Láttam egypár igazi pogácsafejűt, meg a kulturális különbségeket és az agyatlan holland bevándorláspolitika és liberalizmus termékeit. Náci ettől se lettem, vérbalos sem (soha egyik se voltam), de saját hazáját fikázó nagyarc sem. Persze ha így érzed jól magad, ám illeszkedj. Ez a dolga az asztalfiók enyves csapolásának is, mely főalkatrésznek hiszi magát a festői Holland & Zeelandban. Anyukádnak írj inkább derűs képeslapot.
@Várúr:

"a lapos, vizenyős Hollandiából ne mucsaizd Magyarországot akármilyen pártkezdemény (LMP) miatt."

Hollandia márpedig sokkal különb mint Mo., már az emberek is különbek. A táj is szebb, általában az emberek is normálisabbak és értelmesebbek. Az agyatlan liberalizmusról és bevándorláspolitikáról egy a véleményünk.
Magyarország fikázásakor természetesen nem fikázom a hazámat, elvégre én se vagyok magyar.
Visszatérve az eredeti témához, valaki ajánlotta Michael Moore-t, aki kipukkasztja Tóta W. érveit.
Már bocs, de nem. Sőt Moore-t szintén mindenki kiröhögi... :-)
@Várúr:

Egyébként hagyjuk a témát, én fam és az LMP hülyeségére reagáltam, mivel Mo.-n jelenleg és sajnos sokáig szocialista agyhalál van, melynek termékei láthatóak minden nap. Az a probléma, hogy az általam egyáltalán nem kedvelt Kóka Jánosnak igaza van: "a legtöbben Mo.-n pénzügyi analfabéták". Erre rájátszanak az olyan e világi édent és a problémák fájdalom nélküli megoldását kínáló, demagóg, amatőr szervezetek, mint az LMP. Az ilyen fanatikusok mindent kihasználnak, hogy terjesszék torz világképüket és káros vírusaikat, ami nem lenne baj, ha Mo.-n lenne egy erős, stabil szabadpiaci elveket, polgári és igaz konzervatív, keresztény értékrendet valló erő, amely útjukat állja és megakadályozza őket emberellenes ostobaságuk terjesztésében. Az összes országban van ellenállás, az állampolgárok részéről is, a politikusok részéről is, legyen szó USA-ról (Republikánusok, Libertáriusok), Hollandiáról (PVV,VVD,CDA), de akár Csehországról (Vaclav Klaus), vagy Oroszországról (Putyin) is.
Az LMP honlapján több mint egy éve láttam egy agyhalott írást arról, hogy milyen buták itt Mo.-n, hogy adót és a jóléti kiadásokat csökkentik, mert az USA-ban és Nagy Britanniában "már kezdenek új paradigmában gondolkozni". Hát az új paradigmában ott nem csak gondolkoztak, hanem meg is valósították, eredmény: a Brit gazdaság szét van verve, nincs munka, jönnek át Hollandiába munkát vállalni, mert náluk nincs. Az USA gazdasága szintén padlón van, főleg Obama "új paradigmája miatt", akkora adósságuk van, hogy nem bírnak kimászni belőle, a balos gazdaságpolitikája csak mélyebbre taszította az USA-t, Obama-t már utálja mindenki. Pedig még Putyin is figyelmeztette őket, hogy ne térjenek rá a szocializmus útjára, mert az zsákutca. de nem hallgattak rá...
Az értelmes helyek (Hollandia, Németország, Ausztrália) a jól bevált dereguláció, privatizáció és adó és kiadáscsökkentés útját követték és jól jártak.
Ja, egyébként úgyis eljön majd az idő amikor az LMP, Zöldbal és a többi zseni, a Jobbikhoz és a hasonszőrű nyugat-európai balos kollégáikhoz hasonlóan szintén fogják szidni a hébereket meg askenázikat, volt már rá példa. :-)

Ja, egyébként az agyatlan bevándorlási politikát Hollandiában az LMP hippi szellemi elődjeinek köszönhetjük, úgyhogy úgy szavazzon rájuk akárki is, nehogy szétcsesszék Mo.-t is...
@vakapad: Csak az utolsó szakaszhoz szólnék még, mert egy kicsit homályosan fogalmaztam. Természetesen engem sem hat meg, aki befektetés szándékkal vett lakást, házat és most bukik rajta. Azonban én arra gondoltam, hogy az árak dinamikus felfelé ívelésében nagy szerepe volt annak, hogy sokan veszik befektetésként ezeket a javakat, bár nem feltétlenül Magyarországon. (A másik ilyen az olaj, ahogy láthattuk, éppen a legnagyobb bajok közepén volt a legmagasabban az árfolyam.) Látjuk, hogy csak az amerikai ingatlanpiac bedőlése hogyan hatott a bankokra, biztosítókra és párhuzamosan az egész világ gazdaságára.

Sajna kicsit elmentem az eredeti témától, de vannak dolgok, amiket egyébként sem lehet kiragadni az egészből, mert nagy összefonódások vannak.
@troll:

"Aha, te tényleg ennyire hülye vagy tóta, hogy nem tudsz csak faék egyszerűen gondolkodni?
Minden nyomorult posztodban lemész erre az általánosító ostoba egyszeregy demagóg szintre.
Az a baj, hogy nincs igazad. Kezdema zt hinni, hogy te komolyan gondolod ezeket a faszságokat és tényleg nincs agyad."

Beveszi, mert a bank már csak így működik, ezt én is mondom, mivel értek hozzá veled ellentétben, mert neked mindennemű logikus gondolatmenet magas, csak az idegenszavakkal teletűzdelt, semmitmondó álértelmiségi marxizáló TGM-es hülyeséget tartod valamire. Tisztelt fam a stílusod téged és az LMP-t jellemzi, így nem lesz meg az 1% se... Egyébként miért faszság, amit mondott, tudsz érvelni is, vagy az (alacsony) IQ-dat villogtatod? Ideje lenne önálló gondolatokat szerezni és nem a neobalos hülyeségen lógni... A demagógok meg a túloldalon vannak. :-) Szép jó estét.
Ja, egyébként ha a Lehet Más a Parasztvakítás (LMP) mozgalom, olyan kisemberek által kezdeményezett, kisemberekért kiálló politikai erő, akkor Szabó Tímea, választmányotok tagja, honnan szedte az évi 43,900 dollárt azaz cirka évi 8 780 000 Ft-ot arra, hogy ott kimossák a balos professzorok az agyacskáját? He? Erre kérek választ! Antikapitalista, zöldbalos ideológiátok Nyugaton csak egy felső középosztálybeli, városi, úri, kisebbségben lévő (szalonkommunista) társadalmi osztálynak a passziója, akinek nincs más dolga, mint a világ túlfelén lévő palesztin fegyveresek jogaival és a jegesmedvékkel törődni, a dolgozó emberek meg dögöljenek éhen és emiatt mindenkinek elege van belőlük és sületlenségükből. Na honnan van az az évi 9 milla az 5-6 éves agymosásra tisztelt LMP-sek?
Temérdek duma a bankokról.... Közben zuhog az Oszkár-eső, Vona félrekúr, Furcsány államférfi ismét értékel és így tovább.
Mellesleg FAM és Lehet Más a Parasztvakítás! Tudtátok, hogy a legtöbb kilakoltatást nem a bankok (csak egy-két kilakoltatást csináltak), hanem az állambácsi csinálta adótartozás miatt? És miért volt annyi adótartozása sok embernek? Erőltessétek meg mind az egy agysejteteket, úgyse jöttök rá. Demagógnak hívjátok Tótát, nem kell kivetíteni másra a saját gyengéiteket és ideje lenne megtanulni mi a különbség neoliberális és neokon között. Teljesen más a kettő, csak hogy tudjátok, miről beszéltek, rengeteg anyagot küldtem a megfelelő helyekre rólatok és külföldi cimboráitokról, nemsokára vége lesz a mozgalmatoknak, mint a botnak!

Új gondolat mi?
@Mister B:

"Ja, egyébként ha a Lehet Más a Parasztvakítás (LMP) mozgalom, olyan kisemberek által kezdeményezett, kisemberekért kiálló politikai erő, akkor Szabó Tímea, választmányotok tagja, honnan szedte az évi 43,900 dollárt azaz cirka évi 8 780 000 Ft-ot arra, hogy ott kimossák a balos professzorok az agyacskáját? He? Erre kérek választ! Antikapitalista, zöldbalos ideológiátok Nyugaton csak egy felső középosztálybeli, városi, úri, kisebbségben lévő (szalonkommunista) társadalmi osztálynak a passziója, akinek nincs más dolga, mint a világ túlfelén lévő palesztin fegyveresek jogaival és a jegesmedvékkel törődni, a dolgozó emberek meg dögöljenek éhen és emiatt mindenkinek elege van belőlük és sületlenségükből. Na honnan van az az évi 9 milla az 5-6 éves agymosásra tisztelt LMP-sek?"

Azaz arra gondoltam, honnan volt az az évi 9 millió Ft, hogy Tímea megkapja a Harvard Egyetemen az USA-ban az agymosást kb 6 éven keresztül? Csak nem az apu is kizsákmányoló kapitalista?
@Jómunkásember:
Tömegével jönnek a hozzászólások, amelyek azt az érvet erősítik, hogy be kellene szűntetni a demokráciát, mert hazugságokra épül.
A jómunkásemberek buták, nem értik, hogy a munkanélküliség a piacgazdaság sajátja, több folyamat szabályozója. A jómunkásemberek belepofáznak mindenbe, még a fociba is, pedig egy egyeneset még életükben nem rúgtak.
A jómunkásemberek nevetséges gondolatvilágok alapján tolják a demokráciát, fogalmuk sincs, hova.
Esély sincs elmagyarázni pl. a munkanélküliséges dolgot, hisz az normális, hogy nem minden jómunkásember közgazdász, alapismeretek nélkül meg legfeljebb dakota mondásokból sejtheti meg a lényegét.
Magyarul a demokrácia működésének jelenleg elvi korlátai vannak.
Legyen má' szó a süllyedő hajót elhagyó (lerugdalt?) Miklós exalpolgárfő hájfejéről is... A kaptárban elhangzott interjú szerint a 40 deka párizsikkal táplálkozó falusi kényúr rendesen megzsírozta budai ingatlanokhoz vezető útját... Lányára íratta ugyan, de nem akar róla ledöccenni. A legényesen felhevült Vona Gáborról és menyecskéiről sincs komment... Érnek ennyit a bankok?
@Várúr: A hajó süllyedése jelentős részben a Hagyó-féle ballasztoknak köszönhető ám, szóval a lerugdalás a helyesebb. Az átíratás gyakorlatilag egy beismerő vallomás. Vona ügye meg legyen a család gondja.
Én magam cca 1 000 000 000 HUF hitel kihelyezését bonyolítottam le retail oldalon (a corporate-ot most hagyjuk, az nem is volt fókuszban soha...). Szerencsére árverezés még nem történt egyikük esetében sem.

A legtöbb bank reputációból nem árverezett eddig, véleményem szerint nem is fog. Egyről tudok, aki követelést ad el, s ott előfordulhatott végrehajtás - mely során a zálogkötelezett a közjegyző előtt tett nyilatkozata alapján ki kell költözzön - , de ők kb a csőd szélén vannak.

Tehát szerintem egy kissé borúsabban látjuk megint a dolgokat, mint amilyenek.

Egy dolog áll az egész hátterében, amit én is maximálisan vallok: ha jó volt az adós, amikor a tulajdonosnak kellett számokat felmutatni, ha jó volt az adós, ha a jutalékunk/bónuszunk függött tőle (ez azért keményen a bankszakma felelőssége, ismerjük el), ha jó volt az adós, mert a pénzét be is fektette akár, ha jó volt az adós, mert minden szart megvett (x-sell), akkor legyen jó most is... sokat kaptunk tőle, adjunk vissza valamennyit!

S sokunk érezze szarul magát, mert nem mondta azt az üf-nek, hogy nem, mert nem tudott otthon nemet mondani egy új autóra, v ilyesmi...

(S csak egy élményemet hadd osszam még meg, hogy lássátok, a bankár is ember: Engem pl bunkóztak le, és fenyegetek meg, amikor kifejtettem az üf-emnek, h annyira pór, hogy nem javaslom és nem támogatom az eladósodását. Akkor bezzeg jó lett volna a több hitel, ugye?! Szóval fordítva is igaz: ha akkor jó volt a bank, akkor legyen jó most is!)
mister B:
mivel nem látom ironikus hozzászólásomat - ami messze többről szólt, mint ez a szar itt fönn (értsd: Tóta egész lényének rövid, lényegretörő jellemzése kívánt lenni), valszeg kivették, így fölösleges velem vitázni is.
De azért örülök, hogy az utolsó mohikánok egyikeként ilyen heroikusan véded azt az ideológiát, ami hál'Istennek a történelem szemétdombjára került.
üdv amúgy, FAM
@Mister B:
Nem látom a hozzászólásomat, amire ily vehemensen reagálsz.
Innentől márpedig nincs vita, hisz kicenzúráztak a szólásszabadság bajnokai.
Amúgy nem vagyok az LMP tagja, sőt eléggé eltávolodtam tőle.
De mondhatom úgy is, hogy leszarom az LMP-t.
Amit írtam, szimplán az ilyen tóta félékről szólt (méghozzá majdhogynem függetlenül a politikai-ideológiai véleménykülönbségtől), akiket tucatgyártottak az utóbbi időben a süllyedő libsik. Az a fajta bértollnok, aki nagy fasza gyerekként jeleníti meg magát, és azokba rugdos, akikbe nem nagy kunszt, és ezért szép reklámja és egzisztenciája lőn, mint nagy eredeti megmondóemberkének.
Vö. Ady remeke: Seregestől senkik jönnek.

Amúgy megkérdezném a szabadpiac eme önjelölt prófétáját, hogy vajon a szar rajzfilmjeiért mennyit kapott állami zséből. Mert azt már megszoktam,, hogy a libsik nálunk általában csak ugatnak a kapitalizmusról meg a versenyről, de a bratyizás náluk éppúgy megy, mint a szittya atyafiak között.
@fam: nem töröltem a hozzászólásodat, sőt nem is olvastam végig, amikor beírtad, csak enm sikerült megtalálnod a linket, ami megmutatja az összes kommentet.

most megtettem, és röhögök. szerinted tehát amit írok, az konformizmus, és az olcsó siker titka. hát én elég egyedül érzem magam, ugyanis Kapitalista Párt egy sincs, szocialista meg van, igazából majdnem mind az. és hát igen, hülyére kerestem magam, azt se tudom, hova tegyem a pénzt - de ezen csak magamban röhögök, neked ugyanis lófasz közöd van hozzá, legalábbis nickként.

amúgy hajrá indymedia, hűséges olvasó vagyok, és remélem, még sokáig szórakoztattok vele!
@Mister B:
Egyvalamire kíváncsi vagyok:
mi a fasz különbség van aközött, hogy egy magánhadsereg gyújt fel egy falut, mint egy állami, vagy egy őrző-védő cég emberei törik ki a kezemet, és nem a rendőrség, vagy ha egy cég felnőttpelenkába járatja a dolgozóit, mert még slozira se lehet kimenni munka közben, a menstruáló nőket meg megjelölik, vagy hogy ha még az esőt is privatizálják (mint Bolíviában anno), és még hosszan sorolhatnám a szabad piac, ill. a neoliberalizmus hallatlan előnyeit és szépségeit.
Mitől jobb ez a világ, mint a rettenetes szocializmus? Vagy a még rettenetesebb jóléti állam?
He, libertárius urak?
Egyszer úgy szeretnék erre választ kapni.
@Tóta W. Árpád:

Árpád!

Ha nem tudod hová tenni a pénzed, lenne néhány ötletem:

1. Alapíts egy kapitalista pártot és akkor legalább lesz kire szavaznod!
2. Vásárolj belőle kopogtatócédulákat és add őket az LMP-nek, mert szegények nem tudtak eleget gyűjteni a nemtörődöm lakosság miatt!
3. Bérelj fel magad helyett néhány lelkes kommentelőt, így nem kell dolgoznod, viszont sokat játszhatsz a Hearts of Iron 3-mal!
4. Alapíts egy újságíró iskolát, ez ugyanis másnak is bejött már ebben az országban. Ha elég sok tanítványod lesz, életbe léphet az előző pont!
5. Építs űrhajót, hogy ne csak a Nagy Sátánnak, a Sárga Veszedelemnek, meg a Vodka Császárainak legyen, hanem végre nekünk is! Ezek után nyugodtan elrepülhetsz a Holdra, s nem fog zavarni a sok hülye.
6. Raboltasd el Bokros Lajost, kötözd egy székhez és borotváld le a bajszát!
7. Vásárolj magadnak focicsapatot, működtesd 3-4 évig és máris újból megélhetési gondjaid lesznek!
8. Vágj bele szürkemarhák tenyésztésébe.
Változatos és a szellemet, lelket építő elfoglaltság, arról nem is beszélve, hogy kézzelfogható produktumot von maga után. Ráadásul a mélymagyarok is kedvelni fognak!
9. Alapíts vallást, amivel elszipkázhatod a szcientológusok meg a hitgyüli táborát. Ez esetben megint sok barátot szereznél magadnak!
10. Égesd el!
11. Tapétázz vele (mondjuk nálam)!
12. Készíts belőle cigarettát gazdagoknak!
13. Gyűjtsd össze és add ki Rejtő Jenő eddig ismeretlen és ki nem adott műveit!
14. Fogj bele énekesi karrierbe! Ne félj, nálunk sem tehetség, sem hang nem kell a sikerhez. Sokaknak bejött már!
15. Csinálj tévéműsort "Árpád Show" (Mónikasó minta), "Jó reggelt Abszurdisztán", vagy "Holdkelte" (Napkelte minta) címmel!
16. Vásárolj magadnak angol felmenőket, majd jelöld magad a következő James Bondnak, miután Craig kiöregedett!
17. Kezd el újra gyártani a Bambi nevű finom üdítőitalt! A hungaristák ismét csak szeretni fognak érte.
18. Költözz Bolíviába és vásárolj magadnak kimerült ezüstbányát, majd folytass benne - tiltakozásul az emberi hülyeség ellen - aszkétaéletet!
19. Építs időgépet!
20. Fektesd tippmix szelvényekbe! Tippeket adok...
21. Alapíts befektetési bankot, ezáltal kipróbálhatod kapitalista nézeteid a gyakorlatban is!
22. Vonulj el egy esőerdőbe és filmezz orchideákat! Vagy kutasd a jelen biológiájának nagy kérdéseit. Például miért van évről évre kevesebb cserebogár, vagy a macskafélék miért fekszenek le evés közben, s miért nem esznek úgy (állva), mint a kutyák.
23. Vásárold meg az indexet, s így minden rovatba te írhatsz!
24. Mentsd meg a bálnákat!
25. Toborozz "Szivárvány Harcos" csapatot!
26. Vásárolj egy szigetet a Karib-tengeren, majd szervezz túlélősót dekoratív hölgyeknek! Tudod, kellemest a hasznossal.
27. Vásárolj magadnak egy államot és játssz Tropico-t élőben!

Amennyiben egyik ötlet sem nyerte el a tetszésedet, akkor azt kell mondanom, élhetetlen vagy, olyan ember, aki nem tudja élvezni az életet, s a pénz nyújtotta lehetőségeket. Sosem lesz belőled igazi önmegvalósító...:)
@Várúr:

Amúgy lemaradhattam valamiről, mert a Vona-féle poént sehol sem olvastam.:)

Hogy is volt ez a két nővel kefélés? Valaki tud linket hozzá?:)
@peetmaster:
peetmaster · nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.08. 15:07:34

""az egesz svajci frank ugylet csak egy elszamolasi manover, hogy több penzt vigyenek ki!"
ez konkrétan tuti nem igaz,"
Oh dehogynem! az is bizonyitja, hogy amikor svajci frankban vissza akartam fizetni a hitelemt, nem lehetett, de forintban 310 Ft/euroban siman.

"mert ha forintban menne az egész, akkor nem lehetett volna sose a magyar jegybanki alapkamat alatt lakáshitelt kapni."
miert ne lehetett volna? csak a bankok dontese mire adnak realkamatot, ha a svajci frankra tudtak, tudhattak volna a forintra is.
amugy is rohej, hogy elvittek a 13%-on kamatazo forintot hogy 1%os $ es SFR-ben kamatoztassak, na persze mert nem volt "bizalmuk" a Ft-ban, de ha nem viszik el, akkor maradt volna a hasznuk is es a bizalmuk is. Csak mi nem megyunk csodbe (ennyire)...

"Én is úgy kaptam. A mai napig 7% alatt van a kamat a frankhitelemen. Forintot NEM kapsz ennyiért. "
ez igaz, de pont ez a gond!
senki nem szabja meg a bankoknak, hogy ekkora legyen a marzs a beteti es hitelkamat kozott... szerintem beerhetnek a felevel sot a negyedevel is, de amig az elitunk oket tamogatja, nem lesz valtozas...
@Tóta W. Árpád:
tévedésemért bocs. (Mármint ami a kommentek törlésének vélelmét illeti.)

Amúgy meg egy-két dolog (nem akarok diskurálni, asszem, te se velem, csak a korrektség kedvéért):

Az, hogy itt mindenki szocialista lenne, kvázi ugyanolyan (jellegű) állítás, mint amikor az ún. ultrajobboldaliak (tradicionalisták) azt állítják, hogy minden létező politikai irányzat baloldali (beleértve a konzervativizmust, a nacionalizmust, vagy akár a nemzeti királyságban gondolkodást), ők az igazi jobboldaliak, mert ők az istenkirályságot és a kasztrendszert kívánják visszaállítani.
Vagy amikor az anarchista kommunisták minden más baloldali irányzatot lereakciósoznak, és az államszocializmus minden formáját kapitalizmusnak nevezik.
Meg akik azt mondják, hogy szocializmus sose volt.
Szóval lehet játszani a szavakkal, és magunkat beállítani valami sosemvolt, vegytiszta, ideáltipikus eszme képviselőjeként.

Konformizmus: ebben a félgyarmati országban a világrend szószólójának lenni, és a naiv idealistákat basztatni, meg a rendszer veszteseit, vagy az életképteleneket - nem nagy bátorság, már ne is haragudj. (Főként hogy nálunk a szabadpiac prófétái is jobbára az államból, meg a mutyiból és a bratyiból élnek - láttam ilyet eleget.)
Ahogy pártoknak beszólni se nagy kunszt, a politikusok a közvélemény köpőcsészéinek a funkcióját látják el, nagyjából ezért is kapják a fizetésüket.
Próbálj meg egyszer nekimenni egy cégnek - elég szemétségeket csinálnak, sőt.

A rajzfilmes "számonkérés" meg nem holmi konkrét összegekről szólt - de ezt te is tudod, nem kell a szándékolt félreértés.

no csá
@Mister B:
Miért? Magyarországon ki NEM ezt csinálja? Ideértve az államot leépíteni szándékozó, és az állami alkalmazottakat utcára hajítani kívánó főliberálisokat is?
@Karesz (Charlie): ez még mindig nem jön össze, amikor felvettem a frankhitelt, 6,5% volt a kamata. Ugyanakkor a forint JEGYBANKI ALAPKAMATA 8% volt, és utána csak növekedett. Tehát amiről beszélsz, a lehetetlen, vagy legalábbis értelmetlen volt, hiszen forintot a bank se kapott sehol 8% alatt, nemhogy még tovább is adja nekem mondjuk 6%-ért, hogy olcsóbb legyen, mint a CHF. Szóval ha adott volna, az helyből veszteség lett volna. A reálkamatnak ehhez semmi köze.
@Tóta W. Árpád: Ba'meg Árpi.. ezegyszer a jó ízlés nevében, ne Vóna ügyben igazat adok.
@pimpalini: részletesen a tegnapelőtti Magyar Hírlapban, amúgy itt ezen a linken jelezték, kicsit visszább, tán 3 napja
Húúúú, megvan...

Kerestem a helyet, ahol megírhatom, hogy milyen vadparaszt is vagy (bocsi, fiúk, a vadparaszt most nem a civilációtól elvadult, megcsömörlött népi termelőerőt jelenti, hanem a húdeokosvagyokaztmajdjólmegmondom sosetermeltemdemenedzselem csávót jelenti, de kicsit túlspiláztad magad:
számojjá, vazze..
Tóta W...te szerencsétlen,hogy lehet az hogy ennyire fogalmatlan vagy ebben a témában,megírod,moralizálsz és közben nem nézel semminek utánna,pedig az internet okos....minden megtalálható,miért nem kutatsz,miért nem készülsz ha már véleményt akarsz mondani?
Van egy rossz hírem kedves szerző,Magyarországon a hiteleket nem a betétekből finanszirozzák a bankok!!!
@xsasha:
xsasha 2010.03.10. 13:02:49

"Tömegével jönnek a hozzászólások, amelyek azt az érvet erősítik, hogy be kellene szűntetni a demokráciát, mert hazugságokra épül."
de ezek legalabb segiteik elfogadtatni azta nezetet, hogy a politikus doilga, hogy hazudjon.
mindenhol, minden rendszerben.

"A jómunkásemberek buták, nem értik, hogy a munkanélküliség a piacgazdaság sajátja, több folyamat szabályozója."
Ugy van. a gond a mertekkel van. mert ugye nalunk a foglalakoztatas az 52% (18 evestol -nyugdijig) ez daniaban 67-69% ha lenne piacgazdasag amire hivatkozol, ha szamitana a koltseg meg a szallitas, akkor nalunk 1 millioval tobb ember dolgozna, naluk meg par szazezerrel kevesebb, naluk nem lenne 26 ezer sertes, es nalunk nem 2 millio lenne, henm mondjuk 10 mint a rendszervaltas elott.

" A jómunkásemberek belepofáznak mindenbe,"
szerencsere a nepet nem lehet levaltani, pedig hej de szeretne az elit, az ertelmiseg, a kozgazdaszok...
@peetmaster:
peetmaster · nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.11. 15:46:53
"ez még mindig nem jön össze,"
hogyhogy nem?

"amikor felvettem a frankhitelt, 6,5% volt a kamata."
en 0%THMre vettem fel csak aztan megnott
valahogy.

"Ugyanakkor a forint JEGYBANKI ALAPKAMATA 8% volt, és utána csak növekedett. Tehát amiről beszélsz, a lehetetlen, vagy legalábbis értelmetlen volt,"
nem lehetetlen, es nem ertelemetlen, veszteseges a bankok szamara. de ahogy a realkamat is veszteseg ezt is lenyelhettek volna, megpedig konnyeden.
Bod Peter Akos szerint a magyar bankok tokearanyos jovedelmezosege 40% ugyanez nemetorszagban 4%. (valsag elotti adat, azota ket adat van hogy nott meghogy csokkent).
ebbol siman kitelik mindefele realkamat,
nem beszelve arrol, hogy akkor nem dol be a forint, ami az o erdekuk is (lenne ha a profit nem lenne fontosabb)

" hiszen forintot a bank se kapott sehol 8% alatt, nemhogy még tovább is adja nekem mondjuk 6%-ért, hogy olcsóbb legyen, mint a CHF."
De a bank nemcsak ebbol el, ott van a tozsde, ott vannak a jutalekok, es ott a valutabevaltas stb stb..Az MNB akkor 3%ot emelt az alapkamaton, mikor csokkenteni kellett volna mint a csehek es lengyelek, persze hogy elmarado gazellak lettunk.

"Szóval ha adott volna, az helyből veszteség lett volna."
ugyvan siman kitellt volna a profitjukbol.

"A reálkamatnak ehhez semmi köze."
hogyne lenne! a realkamatot a hitelre adtak, az is ugyanugy veszteseg nekik. de bevallatak, hogy keressenek rajta. Ok ugyanis tudtak, hogy lesz valsag, hogy be fog dolni a forint, sot ok dontottek be.

neked nem a bankok vedelmet kene folvallalnod, (plane ingyen:)) hanem azon agyalni hogyan lehet fenntarthato a fejlodes, mert a jelen szinten nem.
Lefele tarto spiralban vagyunk raadasul a dontesek se nalunk vannak.
Ha azt irnad, hogy mi is EU orszag vagyunk, es a bankok ne valtoztathassanak szerzodes mint nyugaton akkor OK. ha azt irod, hogy szigoritsa az allam a hitelfelvetelt akkor a bankoknak kedvezel.
@Sz.V.K.L.: Részben igazad van, tekintve, hogy a hitel itt több, mint a betét, tehát kivülről kell hozni pénzt. Szerencsére van, ahol megtakarítanak meg befektetnek.
Mi lenne a következménye annak, ha nem lakoltathatna ki a bank? Elúszna a betétesek pénze? Ugyan. Egyszerűen csak onnantól kezdve a bank jobban ügyelne arra, hogy olyanoknak ne adjon hitelt, akik nem hitelképesek. Ma a bank alig kockáztat. Ha a hitel bedől, akkor annak a következményeit kizárólag a felelőtlenül hitelt felvevő adós fizeti. A felelőtlenül hitelező bank biztonságban van. Így aztán olykor a bankok ész nélkül kezdik el szórni a hitelt a nép közé, elveszítve realitásérzéküket, gondolván, hogy bukni úgysem lehet, hisz biztos a fedezet. Biztos, amíg túl sok hitel be nem bukik és el nem kezdenek esni a lakásárak...
@Karesz (Charlie): "Az MNB akkor 3%ot emelt az alapkamaton, mikor csokkenteni kellett volna mint a csehek es lengyelek, persze hogy elmarado gazellak lettunk."

Te ezt jobban tudod, mint a jegybank szakértői? Szerinted hová gyengült volna a Forint, ha akkor csökkentenek még rajta? Senkinek sem kellettek volna a magyar államkötvények, meg semmi más sem, ami magyar.
A csehek és a lengyelek megtehették, mi nem. Nálunk nem a kamatemelés okozta a lemaradást.
@Sz.V.K.L.:
Sz.V.K.L. 2010.03.12. 13:48:59
"Van egy rossz hírem kedves szerző,Magyarországon a hiteleket nem a betétekből finanszirozzák a bankok!!!"
nem tudom mitol rosst hir ez, az biztos, hogy a betet es a hitel összege megegyezett, semmi szükség nem volt a svajci franki manoverre, pontosabban csak azert hogy eladósodjunk, ugy hogy nem is akartuk.
@lxrose:
lxrose 2010.03.16. 14:22:29

"Te ezt jobban tudod, mint a jegybank szakértői?"
termeszetesen. (bar nem vagyok közgazdász de ez itt inkabb előny)

a jegybank szakértői es az egész magyar elit, nem a magyar érdekeket képviseli régóta, erre bizonyiték az eltelt 20 év.

"Szerinted hová gyengült volna a Forint, ha akkor csökkentenek még rajta?"
ugyanide, sőt szerintem kevesbé mert a nagybankok utan kullogó kisbefektetők azt latták volna, hogy nem vagyunk leszakado gazella a csapattól.

de ezen hülyeseg vitázni te sem tudod "mi lett volna ha", én se.

az persze teny, hogy nem mi gondoltuk meg magunkat es vettunk forintot hanem svajcban ugy dontöttek nem döntik tovább, miért döntöttek volna máskepp?

At is teny hogy az alapkamat miatt óriasi forraskivonás ment ki az országból, dehat ha neked ez tetszik...

"Senkinek sem kellettek volna a magyar államkötvények, meg semmi más sem, ami magyar."
azok igy se kellettek senkinek hogy 3 %-al megemeltük, volt IMF hitel megoldotta, bűn volt megemelni 3%-al.

"A csehek és a lengyelek megtehették, mi nem. Nálunk nem a kamatemelés okozta a lemaradást."
igen, most meg mi vagyunk legelöl... persze közben nem valtozot semmi, csak egy két usa és svajci bankár igy gondolta...
@fam:
fam 2010.03.11. 14:47:44
"csak a korrektség kedvéért):"

"Az, hogy itt mindenki szocialista lenne,"
sok igazság van abban amit irsz, de lattam felméréseket ahol nem egy számegyenesen hanem koordinata rendszerben helyezték el a partok azok szavazoit stb, es mit tesz isten meinden part de kulönösen a fidesz a baloldali mezöben leledzett, a jobboknak is kifejezetted baloldali multi és globalizáció ellenes a retorikája, az LMP is inkabb bal...

" [vannak]akik azt mondják, hogy szocializmus sose volt."
ebben is van valami, az MSZP pl tőkés edekeket megjelenitő párt, a "létező" szocializnmus meg allami monopolkapitalista volt, burokratikus és hatékonytalan. TGM szokta ezt terjeszteni.

"ebben a félgyarmati országban a világrend szószólójának lenni, és a naiv idealistákat basztatni, meg a rendszer veszteseit, vagy az életképteleneket - nem nagy bátorság,"
ebben igazad van. de a félgyarmati helyett mondjál félprifériát az a szalonkepes a baloldalon...

"nálunk a szabadpiac prófétái is jobbára az államból, meg a mutyiból és a bratyiból élnek "
igy is van.
@Karesz (Charlie):
"termeszetesen. (bar nem vagyok közgazdász de ez itt inkabb előny)"

Ez igen! Egy szakértő általában szerénynek igyekszik látszani, de a te igazadhoz kétség nem férhet, pedig még szakmabeli sem vagy.

"a jegybank szakértői es az egész magyar elit, nem a magyar érdekeket képviseli régóta, erre bizonyiték az eltelt 20 év."

Te kit nevezel magyar elitnek? A politikusokat? Mert hogy az elmúlt 20 év az ő bűnük.

"ugyanide, sőt szerintem kevesbé mert a nagybankok utan kullogó kisbefektetők azt latták volna, hogy nem vagyunk leszakado gazella a csapattól."

A leszakadás nem 2008. oktőberében kezdődött.
A jegybank meg nem tudhatta, hogy az IMF-fel sikerül majd megállapodni és hogy annak milyen feltételei lesznek, mint ahogy azt sem, hogy a Forint elleni támadás meddig megy el. 1 hét alatt elég sok minden tud ám történni, nézd csak meg az OTP részvényt például abban az időben!
@Karesz (Charlie):
"sok igazság van abban amit irsz, de lattam felméréseket ahol nem egy számegyenesen hanem koordinata rendszerben helyezték el a partok azok szavazoit stb, es mit tesz isten meinden part de kulönösen a fidesz a baloldali mezöben leledzett, a jobboknak is kifejezetted baloldali multi és globalizáció ellenes a retorikája, az LMP is inkabb bal..."

Hidd el, hogy ez a koordináta nem mond semmit a pártokról, csupán az emberekről. Azt mutatja, hogy még évtizedekre vagyunk attól, hogy a szocializmust kiűzzük az emberek fejéből. Ugyanis ha ezt a koordinátarendszert nem a kommunikáció, hanem a tettek alapján rajzoljuk fel, akkor az derülne ki, hogy a Medgyessy kormányt kivéve mindenki jobboldali.
@fam:

"Vö. Ady remeke: Seregestől senkik jönnek."

Ügyes vagy fam. Azért ne nagyon fújd fel magad a seregnyi senki oszlopos tagjaként, mert fájdalmas lesz a pofára esés. :-)
Erről a fam-ról az ősi zsidó viselkedésetika és filozófia jut az eszembe, mely szerint hallgatni arany, mert még a bolond is bölcsnek tűnik ha nem jár a szája.

Egyébként kb. olyan mint nyugati kollégái értelmeset nem tud mondani, csak sértegetni tud. Hát igen. :-)
Tóta írásait köztéren a polgármesteri hivatalok bejáratára kellene kifüggeszteni, hogy végre tanuljanak valamit az emberek, mert az a szocializmus, ami után keseregnek az emberek 20 éve, pusztítóbb minden korrupciós ügynél. A magyarokat fel kell már végre ébreszteni, de sajnos most megint megyünk vissza a XX. századba.
www.fn.hu/makro/20100329/befagyasztana_minimalbert_lmp/

"Bár a garantált minimumjövedelem első pillantásra valamiféle „kommunista” gondolatnak tűnhet, ám a segélyrendszer helyébe lépő minimumjövedelemnek a Nobel-díjas, szabadpiachívő, a neoliberális közgazdászok közé sorolt Milton Friedman is híve volt"
Egy lakás, ugye, nem olcsó dolog, ráadásul fel is turbózta a pénzpiac. Nomost magadat meggyötörve, életedet tönkretéve huszonöt év alatt megkeresed a garzonra valót, hihetetlen összegeket adsz az ügyvédnek egy mikroszekundumnyi idő alatt kinyomott, felelősségvállalásra nem kötelező papírért és hozzájutottál egy lakáshoz, melyet előtte gondosan áttanulmányoztál és megfelelőnek találtál.
Mikor odamész a furgonokkal, hogy beköltözz, van benne egy kis menyétke, aki már beköltözött előtted. Családostul.

Egyetlen kérdésem van. Akkor hány óra van?
süti beállítások módosítása