W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Mágneslady

2010.01.27. 06:50 Tóta W. Árpád

A kampány nem a lovagiasság ideje. Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Dávid Ibolya rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan tudnának segíteni neki.

A nő helye

Pedig csudálatos, és a fejlődő magyar társadalmat dicséri, hogy egy középkorú nő ilyen magasra hágott a politikában. Lassacskán a mérleg nyelve lesz, bár hogy mit is mér a mérleg, az még nem világos.

Alapvetően nőgyűlölő, mivelhogy zsigerien intoleráns társadalom a magyar, amin nem sokat lendített a kommunisták valamennyire egyenjogúsító stratégiája sem. Az országos politikában nő alig jelent meg, és ha mégis – Ratkó Annától Benke Valériáig –, akkor sem mint nemiséggel bíró lény. A Gogolák elvtársnőknek el kellett takarniuk a combjukat. Az egész kommunista táborban hatóságilag engedélyezett viccek alapanyaga volt az, hogy egyes államokat nők vezetnek, mint például Angliát vagy Izraelt. A nők helye a reprezentációs iparban volt, imádtak színésznőket és tévébemondókat akkor is, de hogy egy ilyen szőke démon az úgynevezett komoly kérdésekben döntsön, az nonszensz volt. A funkci-feleségek háttérbe szorultak, még First Lady-szerepre sem tarthattak igényt. Csak a szocialista korszak legvégén született meg az MSZMP válasza Kudlik Julira. Csehák Juditnak hívták, szociális- és egészségügyi miniszter volt a Németh-kormányban, a népköztársaság utolsó kormányában. Rendíthetetlenül bukósisak-keménységű frizurája felrázta a Grósz Károlyba belefásult közéletet. Már tízévesen is szimpatikus volt, hogy egy ilyen csinos nő miniszter.

Az ő örököse valójában Dávid Ibolya, és egy kicsit Koncz Zsuzsáé. Nincs az a politizáló magyar férfi, aki el ne képzelte volna akkoriban, hogy megjelenik vele egy házibuliban, és sugárzik a büszkeségtől: lám a babám, lám a babám miniszter. Eleve nagyszerű ez, ahogy Julija Timosenko vagy Alessandra Mussolini jelenléte. Irodalomként, szoborként.

Az idő vasfoga persze őt sem kímélte. A szexuális vonzalom helyét idővel átvette egy meghitt ragaszkodás, szimpátia, és olykor irigység. Helytállt. Kitanulta a kardforgatás művészetét, nagypofájú hímeket nyomott le karatéban és Counter-Strike-ban. Egy igazi fiús lány, minden fiúregény fontos mellékszereplője. Sőt elengedhetetlen a szappanoperához is: Berényi Claudia vagy Helen Tanakis azért izgalmas figura, mert a kegyetlen, számító, sikeres üzletasszony figurája vonzó és vibráns. És ott van Kurázsi mama vagy Katalin cárnő, hogy kisebb jelentőségű példákat hozzak.

A nagyarcú, szemtelen nő nem mindenkinek vonzó. Egy nő legyen kész az önfeladásra – akármilyen igazságtalan, ezt az elvárást nehéz kitörölni a magyar macsó agyából. Dávid Ibolya ennek is megfelelt. Az MDF miniszterelnök-jelöltje Bokros Lajos. Az elnökasszony mediál, szervez és tervez, de nem tolja magát előtérbe.

Fiatal volt, és kellett a pénz

Szellemét a kor nem égeté meg. Szövetségi politikája, a sakklogikával megkötött egyezségek a tisztességtelenség, és ha egyszer nőről van szó, természetesen a kurválkodás vádját vonták a fejére. Ismét szólok: mégiscsak valakinek az anyjáról és feleségéről volna szó, érdemes lenne disztingválni. Túl sok morális alapja ugyanis nincs a szörnyülködésnek.

Nem ugathat elvtelenségről a fideszes: náluk mélyebbre nem ment senki a szavazathalászatban. A döglött kagylókat is felszedték a fenékről. Tizennegyedik havi nyugdíj, szociális népszavazás, munkástagozat, bekebelezett kispártok, sunyin odadobott puszik a náciknak: ami kompromisszumot meg lehet kötni a választási sikerért, azon ők túl vannak. Egy Retkes Attilából kiszívni a tápláló testnedveket, az ehhez képest kulturált étkezés késsel-villával.

Kevésbé látványos a platformokra és helyi bűnszövetkezetekre tagolt MSZP szervezeti kultúrája, de hogy eladják az anyjukat egy társasházért, az azért tudható. Faszán illusztrálja mindezt a nyugdíjrendszer körüli hercehurca, ahol úgy hazudik mindenki, ahogy a csövön kifér. Minderre az MDF válasza ennyi: szánalmas, szomorú, szégyenletes. Jelenleg az MDF az egyetlen parlamenti párt, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát hangoztatja, márpedig történetesen ez a tényvalóság. Ők mondanak igazat, mindenki más kamuzik.

Egyedül a liberális értelmiség pampoghat némi erkölcsi alappal, csakhogy egyben ki is törölheti vele, mert az a kőszikla, amire ő építkezett, az bizony homoknak bizonyult. Oké, lehet az ember napi 24 órában elvszerű, és akkor szarik mindenkire. Ez ebben a blogban például működik, de összehozni a területi listákat egy egészen más jellegű feladvány.

Amibe Dávid Ibolya belement – nyilván pénzért, kopogtatócédulákért, nyilvánosságért és emberanyagért – az a fentiek mellett szimpla vállalkozói finesz. Ezek nélkül nincs frakció, viszont az MDF-nek, egyedül az összes esélyes körül, ismert és végrehajtható tervei vannak, amihez meg kell a parlamenti jelenlét. Ehhez pedig minden mozgósítható erőforrásra szükség van, és az egyezségek értelme, funkciója elég transzparens, legalábbis a mezőnyhöz képest.

Az MDF az egyetlen, amely az állami kiadások, az újraelosztás csökkentését elő meri terjeszteni, annak ellenére, hogy ennek szükségességével mindenki tisztában van. Kemény és fájdalmas lenne Bokros programja, viszont azt senki sem gondolhatja egy ilyen ajánlatról, hogy majd a választás után jön a feketeleves. Ez maga a feketeleves, összetétele tudható. Fel lehet rá készülni, és így nem jár őszödi jellegű problémákkal.

Szánalmas, szomorú, szégyenletes a magyar férfitársadalomra nézve, hogy egy gyönge kislánynak kell kimondania és képviselnie az igazságot, vagy legalábbis ő került hozzá a legközelebb. Bizonyára nehéz lemondani arról, hogy a here jogán a mi kezünkben maradjon az irányítás, de lássuk be, hogy ez merő atavizmus, állathoz méltó viselkedés. Ez a nő többet tett, mint akármelyik államférfi, és innentől a péniszirigység nevetséges. Hajlamosak vagyunk gyengeelméjűnek bélyegezni a nőket, miközben reggelente gondolkodás nélkül rájuk bízzuk gyermekeinket az óvodában. Lehet, hogy nőből nem lesz jó vezénylő tábornok, de az is lehet, hogy ide óvónéni kell. Aki a szemünkbe meri mondani, hogy ne játsszunk üvegszilánkkal, mert sírás lesz a vége.

Egy bajusz mind felett



Címkék: kampány mdf bokros

444 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr441705636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 2010.01.27. 14:21:22

Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 Áprilisban ismét országgyűlési választásokat tartanak magyarországon.    Szerintünk, ha elmész és akármelyik pártra szavazol, azzal áldásod adod a jelenlegi politikai elitre és az elmúlt 20 évr...

Trackback: Mágneslady 2010.01.27. 09:00:02

Lehet, hogy nőből nem lesz jó vezénylő tábornok, de az is lehet, hogy ide óvónéni kell.

Trackback: Dávid, csillagom, Ibolya 2010.01.27. 08:54:24

Pártocskáját Fidesz ette,magához a szadeszt vettea Dávid Ibolyas agyában rigolya:ettől liberális lett-e? 

Trackback: Dolgok, amiket illik utálni II. : Bonsai olajfa 2010.01.27. 08:45:43

Előzmény: Dolgok, amiket illik utálni I. : Hajítófa A másik dolog, mint ahogy előrejeleztem, tömény politika. Az MDF-SZDSZ kapcsolatról volna szó. Ez az a téma, amiről szinte kivétel nélkül mindenkinek rossz véleménye van mostanában, majdhogynem azt mo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpi bácsi !
Erősen túlteng a nőmozgalmári vonal.
Nem lehetne ezt mellőzni?
Dávid Ibolya nem egy szüfrazsett.
A pártjának nincsenek feminista ambíciói.

Egy pártvezető mindössze, aki komolyan veszi az idei választást.
Pozicionálta a pártját, programot és minelnököt nyújtott a választóknak.
persze, kínosan kerüli is ezt a dimenziót, de attól az még ott van. és sztem nem is baj.
igazából egy hozzá hasonló Hölgyet tudok, aki jött, látott, és letett az asztalra, Vincze Lillát, aki most szombaton koncertezik a syma csarnokban, mint Napoleon Boulevard. én ott leszek, és megírom. hát meglesz benne ez a MILF-romantika, attól tartok.
Ha már a nőkérdést kaparászod, akkor
nem hozott szégyent a nemére, mert karakán, de kultúrált vonalat vitt.
A konzervatív politikust simán hozta.

Ellentétben más , állítólag jobboldali pártokkal, ahol még a földön fetrengés és a temetőben sípolás is elmegy.
Ej-ej,..jóval korábban , sokáig Gyurcsány alkalmasságáról és rátermettségéről, és reformer elkötelezettségéről olvashattunk itt méltató sorokat, majd később, nem olyan régen már kedves feleségének, Klárának rátermettségéről értekeztél és ajánlottad quasi országvezetőnek derék férjura helyett, majd most Dávid Ibolya...

Egyébként nem lennék meglepve, ha Gyurcsány is ebben a pártban kötne ki és akkor majd írhatsz még lelkesítőbb dolgokat erről a a pártról, amely bizony rendbe tenné, gatyábarázná ezt az országot, ha ez a nép megértené a reformokat, de legalább a reformok kritikus tömegét..de úgy látszik csak nem akarja és nem kér belőlük, pedig már Ferenc is milyen jót akart nekik:)))))
Az emberek a mesékben akarnak hinni. Jön a királyfi, és mindent megold majd.

Reális mondanivalóval nem lehet választást nyerni, mert könnyebb abban hinni, hogy majd megválasztunk valakit, aki *helyettünk* megoldja majd a problémáinkat.
@simonmondja.: Dehogyis. Kis mázli és matriarchátus jön újra :)

@Tóta W. Árpád: Erős nőnél azt gondoltam, hogy az angolok által megégetett vörös némberre (Janne D'arc gondolsz, erre Vincze Lilla ;)
Azért jó, hogy idővel rájövünk, hogy a politika nem csupán romantika. Mindegy, milyen zseni vagyok vagy milyen jó, ha nem szavaznak rám.
Pedig a politika olyan egyszerű, mint a szorzótábla, csak az a baj, hogy ma már nem divat fejben számolni. (Milyen jó lenne, ha lenne egy blog csak úgy a politikáról, mondjuk Orbánt vagy Ferkót szidva. Lehetne beszélni arról, mi is a politika.)

Persze lehet Ibolyát mennybe emelni, csak hát sok az neki, mint akarnok szarkának a farka. Ibolya a politikai elvtelenség mintapéldányává vált, ma meg nem tudná mondani, hogy mit is követ a pártja. Bokrost. Érdekes arc, kicsit tanárbácsis, de el lehet vele beszélgetni. Persze ugyanolyan favágó, mint volt egy évtizede, és éppannyira nem képes társadalomban, emberi értékekben, szociális tartalmakkal gondolkozni. Márpedig az ember nem gép. Programja nem jobb, mint Bajnaié. Biztos egyensúly megcélzásával tartós nyomor kialakítása. Hajrá!
@xsasha: nem szeretek a levegőbe beszélni. leírtam az elvtelenségről, amit. nekem fideszes, szoci, vagy akár szdsz-es ne meséljen elvetelenségről (jobbikos végképp ne, a kurucinfó mögül). az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever.
Az eszem megáll! Egy politikai, hétköznapi és közjogi értelemben is bűnözőnek tekinthető macát így sztárolni, ez több mint szemfényvesztés! Ez már a megtévesztés és a bűnpártolás fogalmakat is kimeríti. Ez a nő egy politikai-prostituált, aki bárkinek szétteszi a széttennivalóját aki ölben beviszi a parlamentbe. Egy köpönyegforgató senki. Nehogy má' hőst akrj belőle faragni!
@Tóta W. Árpád: hülye vagy Árpi! Ja, és küldött ember!!!!
Árpi! Írásaiddal nagyrészt teljesen egyetértek. Lehet, hogy némely gondolatodban most is igazad van.
DE! Azt sajnos nem tudom elfelejteni Ibolykának, amikor 2002 es választási kampánykor egy tv vitában magából kikelve, kultúremberhez abszolút nem méltó módon őrjöngött a fidesz hülyeségei védelmében. Annyira el volt borulva az agya, hogy a műsorvezető sem tudta kordába szorítani!
@Tóta W. Árpád: A Kuruc infó mögül a szocik vigyorognak, mint kiderült.
Szép kis cikk, Ibolyka mint díszpéldánya a női politikusnak.
Ha a prostitúció, a követendő magatartás, akkor helyben vagyunk.
Elvtelen, súlytalan. Próbákozhatsz, de megy a helyére. Kuka.
elvszerű párt.
ja. meg az Orwell féle bőség minisztérium.
attól függ, mi az elv. ha az az elv, hogy megugorjuk a küszöböt, és bejussunk a parlamentbe, hogy mentelmi jogunk legyen, meg közel legyünk a húsosfazékhoz, tehát, ha az az elv, hogy minél több szavazatot kapjunk, akkor, kedves árpád, MINDEN párt elvszerű. mert ki így, ki úgy keresi, gyűjti a szavazatokat, elvei szerint.
(MDF programja. 27 oldal pdfben. ebből 10! oldal az elmúlt 20 év leírása, bokros ajnározással. a maradék 17 meg a "kiadások érdemi csökkentése", "oktatás színvonalának növelése" pont)
van, aki demagógiával, van, aki meg megpróbálja azokat megnyerni magának, akiknek a pártja/idolja befuccsolt.
itt van a lényegi különbség: meggyőződésből képviselek valamit/valakit, vagy megélhetésből vállalom, hogy képviselem valakinek az érdekeit.
az első, legalább ha el tudja hitetni, szimpatikusabb. demokratikusabb. éppen ezért volt neked szimpi gyurcsány, mert elhitette ezt veled. aztán lelkesedésed lelohadt, a csalás-ámítás-ámokfutás nyilvánvaló lett, most persze a megélhetési politikus kurvák felé vonzódsz, mert kurva vagy te is. hiszen akinél a kurvaság elv, az tulajdonképpen "elvszerű".
Ibolykával nekem két problémám van:
1. Nem merte magát megméretni még a saját pártjában sem az elnöki harcban, amikor valaki megpróbált ellene indulni, azt titkosszolgálati módszerekkel "kicsinálta"
2. Még mindig nem hallottam tőle bocsánatkérést az "Én nem értek a focihoz" kijelentéséért, amit még igazságügy miniszterként mondott a focipályákon jelen lévő antiszemitizmussal kapcsolatban. Ha egy igazságügy miniszernek, akinek pont az a feladata, hogy törvényeket "csináljon",csak ennyire futja, hát....
nah látom, a szadeszesek meg a libsik beállnak az mdf-be, máris elkezdtél nekik kampányolni...
És ebben a nagy demagóg zajban alig hallatszik ki az értelmes szó különösen, ha női hangon szól.

Nincsenek illúzióim.

A zemberek nem erre vágynak most hanem a megváltóra, aki megígéri nekik a Kánaánt.

Az emberekkel elhitették, hogy most minden rossz, és majd a Fidesz mindent_máshogy_fog_csinálni, és akkor minden jó lesz.

Ugyan az az üzenet, mint a "rosszabbul élünk" kampány.

Sajnos most nincs helye az értelmes beszédnek.... :-/
@Tóta W. Árpád: Elvszerűb????
Ez fejtsd ki mert én nem ezt látom.
@Tóta W. Árpád: De csak úgy, ahogy a negatív számok között a mínusz ezer egy elég magas érték.
@Tóta W. Árpád:
Pfűűű ezt nem kellett volna.
MDF, mint leg elvszerűbb...

Elvtelenül összevakart jelöltek a politikai paletta minden szegletéből, csakhogy meglegyen a jó kis mentelmi jog, pofátlan költségtérítés stb.

Kíváncsi volnék mint mondana erről Boross Péter, ha olvasná eme szösszenetet.
Miért lenne a magyar társadalom nőgyűlölő?
Szerintem sokmindent lehet mondani, de ezt azért talán mégsem.
Különösen érdekes a feminista vonal annak tükrében, hogy Dávid Ibolya volt Sándor Klára feminista törvényjavaslatának legfőbb ellenzője.
Árpád, arra hajaz ez a szöveged, mint amikor Tamás Gáspár Miklós aszondja, hogy minden magyar rasszista. Nem hiszem, hogy ez hízelgő lenne rád nézve.
@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Jeanne D'Arc-ot speciel franciák égették meg, a francia egyházi bíróság ítélete alapján.
Ami persze szintén jellemző egy ilyen szitura.

Nem mentegetném az angolokat túlságosan, nyilván, ha nagyon lovagiasak akartak volna lenni kiszedhették volna a csajt a katyvaszból. (Vélhetőleg egyébként ezerszer jobban is jártak volna mint így. Mármint az angolok.)
Nálam Bokros az abszolút favorit a politikusok közül, előre is bocs az idealizmusomért, de ő a legjobb ami ezzel az országgal történhet. Egy közgazdász aki nem 4évben, nem a következő választásokban gondolkodik, hanem előre tervez és olyan rendszert próbál összehozni ami igazán stabil hátteret nyújthat egy ország gazdaságához.
Mert ide bizony az kell: stabil, következetes szabályozás. Nem a mutyi, meg a bürökrácia. Ennélkül maradunk a sorvégén Európában, ha máshol esetleg nemugrik elő valami paprikajancsi, akkor itt a régióban is.
@Tóta W. Árpád: vincze lilla, uristen, hat meg el? en pont tegnap halgattam a youtube-on kb 20 ev utan eloszor...

tenyleg mas lett az iras mint az eddigiek. csak az a "nem ertek a focihoz" ne lett volna. de hat persze leszarom. az ember ne legyen finnyas. ez van.
@xsasha:
Ja, tényleg mi lehetünk a következő görögország.

Ha az Olimpia rendezése ekkora szarba nyomta őket, akkor mi is ugorjunk fejest a bilibe.
@xsasha: itt a szerző megpróbál elég semleges álláspontot elfoglalni, az index fogalmaz csak úgy, hogy a kormányt lehessen érteni mögötte. de a kulcsmondat az, hogy elmaradtak a szerkezeti reformok, azt meg minden magyar csemcsemőnek tudnia kell, hogy abba a koporsóba a szociális hülyenépszavazás verte a legnagyobb szöget.

@poszt: nekem az 1993-1997-es FIDESZ-es pálfordulat ugrik be arról, amit most az MDF csinál. de nem is hívnám MDF-nek, igaza van Borossnak. a legjobb lenne nevet váltani, ez már úgyis a Bokros-párt. a FIDESZ is MPP-vé nevezte át magát, az MDF is találhat egy másik nevet. és onnantól senki nem jöhet az Antalli hagyományokkal, meg egyebekkel. végre egy párt, amelyik a rendszerváltáskori hülyeségből kilép.
Egy újságírónak kötelessége lenne, hogy körbejárja a témát, mielőtt ontani kezdi magából a karaktereket. Az állítólag eddig kizárólag a MaDöF által felvállalt értelmes javaslatok (t.i. állami kiadások és újraelosztás csökkentése) egekbe magasztalása helyett figyelmedbe ajánlanám a Jobbik programjának III.1.2. fejezetét, amely "Az állami elvonás és újraelosztás szerkezeti átalakítása" címet viseli.
TWÁ!
Majdnem egyívásúak lennénk, de azért még emlékezem arra az időszakra, amikor teli pofával frocliztátok az MDF-et, Hócipős malíciával, Népszabis Új Petrussal, Tényekestől Ibolykát(focitudás?), és az antalli örökséget borospéterestül, meg a pálffygé-féléket, akik most az ÉS-ben éppen a mennybe menni készülnek.
Akkor most ki az elvtelen?
Te, ill. ti sem vagytok különbek a Deákné vásznánál.
Amit olykor Ágnes asszony, olykor meg Tóta Wé próbál hófehérre mosni a patakban.
Az MDF-fel kapcsolatos liberális véleményekről csak annyit, hogy 90-94 között az MDF volt maga a fasiszta métely és a Horthy-korszakot visszahozó antiszemita veszedelem. Ahhoz képest mostanra elérték, hogy ők lettek a leggyurcsányistább, legbokrososabb, legultraliberálisabb gruppe. Ez tényleg elvszerű.
Értem én... Szóval az MDF-nek lehet elvtelen alkukat kötni, összeállni korábbi ősellenséggel, "kiszívni Retkes Attilából a tápláló testnedveket". Másnak nem lehet, az egyből egy gerinctelen féreg. Mert hát ugye axióma, hogy nehogymá' a konzervetívok kormányozzanak.

Egyébként pedig ez egy szánalmas, hímsoviniszta, obszcén poszt volt! Hát hogy lehet olyat leírni egy tisztességben megőszült középkorú politikusasszonyról, hogy "kiszívni Retkes Attilából a tápláló testnedveket"?! :)))
Magam elé képzeltem, ahogy szívja... Azért annak örülök, hogy a "térdel" szó nem szerepelt e mondatod környékén. :))
@Tóta W. Árpád: "az mdf a leg-elvszerűbb párt"

Azért jó lenne néha tudni, hogy mik az elveik valójában... A múltkor is megjött később a feketeleves, ld. Tisztelet Társasága.
Ha már hölgy, következetes elvszerűség, hitelesség, akkor ott van pl Seres Mária és a Civil Mozgalma mint opció. Csornán az időközin majdnem annyian szavaztak rájuk mint az MSZP-re ha jól rémlik. Persze ellentmondásosnak tűnik: civil + parlament, de őszintén: Van bárki is, aki nem undorral szavazna bármelyik jelenlegi parlamenti pártra?
azt azért nem tudom Ibolyának elfelejteni, hogy amikor igazságügyi és rendészeti miniszterként a futballhuliganizmusról kérdezték, amikor épp fradisták dúlták a várost (sokadszor), azt felelte, hogy ő nem ért a focihoz.
pofátlan és cinikus válasz volt.
Az igazmondásról:

Kupa Mihály 2006-ban is hasonlót mondott: "akárki kerül is hatalomra, megszorításokat kell csinálnia". Ő mondta egyedül, a Centrum nem jutott be a Parlamentbe... Tanulság a többi pártnak: hazudni kell, mint a vízfolyás. A második fordulóban az mdf-re fogok szavazni, remélem eljutnak odáig (elsőben a fideszre, legyen meg nekik a 2/3-ad, aztán hátha kezdenek vmit a hatalommal, és nem megint 4-8 évnyi teszetoszakodás lesz.)

Dávid Ibolyáról:
szimpatikus nekem is, a szűkebb stábja is, de azért még mindig felrovom neki, hogy "nem ért a focihoz". Akkor nem nagyon volt elvszerű...
@Tóta W. Árpád: Amennyiben az elvszerűség azt jelenti hogy mindig annak a hátsójában vannak benne nyakig akitől több esélyt látnak hogy valahogy bepaszírozza őket a Parlamentbe, akkor valóban.
"Jelenleg az MDF az egyetlen parlamenti párt, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát hangoztatja, márpedig történetesen ez a tényvalóság. Ők mondanak igazat, mindenki más kamuzik."

Egy idézet egy másik párt programjából:
"Az egyre gyarapodó számú nyugdíjas szavazatait megnyerni kívánó politikai gesztusok rendre felülírják a nyugdíjrendszer átalakításának égető szükségességét."

Úgyhogy nem igaz, hogy csak az MDF mondaná ezt...
@xsasha: Ebből nekem leginkább az jött át, hogy akkor lesz baj, ha a választások után sem történnek érdemi reformok. Nos, a Fidesznek erre bőven lesz választói felhatalmazása, 8 évig pofáztak, most megmutat6ják, mit tudnak.
@xsasha: Van blog ami Fideszt és/vagy MSZP -t szidja. Mindenféle blog van :P

@Tóta W. Árpád: Aszem lassan ideje lesz meghallgatnom a MR1-es vitád. Csak meg kellene keresni (direkt link? pls... :). Szerintem MDF ideje is elmúlt. LMP, ever ;)
@Tóta W. Árpád: Kedves Árpád, fel tudnád sorolni az elvszerű és gerinces döntések sorozatát, amely az MDF-et az ország első demokratikusan választott kormánypártjából Dávid, Herényi & Co. baráti társasággá züllesztette? Linkeljek pár cikket amúgy a levelvszerűbb párt ever véleményéről Bokrosról és az ő csomagjáról, esetleg az SZDSZ-el való kapcsolatukról a nagy összeborulás előttről, vagy azért te és tisztelt olvasóid is be tudják ütni az mdf bokros csomag szókapcsolatot?
Az elvszerűség része egyéblként 75%-ban hamis kopogtató cédulát leadni majd arrogánsan közölni, hogy ezért kérjen bocsánatot a Fidesz meg az MSZP? Elvszerű dolog titkosszolgálati segítséggel eltávolítani a párton belüli ellenzéket is, ugye? Meg demokratikus is, nagyon is az! Bezzeg a Zorbán, azegy mekkora minidúcse amindenit az antidemokratikus fajtájának!
Árpi, olyan fellélegzés szaga volt ennek az írásnak, mintha nem tudtad volna eddig, hogy kit kell imádni, de tegnap végre megmondták fentről, hogy mától ki lesz az isten.
A kicsit kusza mondatszerkezetek arra utalnak, hogy nagyon gyorsan kellett összedobni a postot, és nem volt időd kiérlelni magadban a mondanivalót.

Vincze Lilláról nekem az egylemezes sztárok jutnak inkább az eszembe. Neked lehet, hogy a fiatalságodat vagy az első nagy szerelmedet fogja felidézni, biztosan ezért is mész el a koncertre. Mindenesetre Dávid Ibolya mellett felemlíteni, hogy letett valamit az asztalra azért nagy aránytalanság.
@xsasha: "Programja nem jobb, mint Bajnaié. Biztos egyensúly megcélzásával tartós nyomor kialakítása."

Gondolom ez az ítélet, Virág elvtárs, nem nagyon akarsz te erről vitát nyitni. Mert bizony néhány napig lehet érvelni amellett, hogy bizony, hogy az a kb. egyetlen, az országot előre vivő program. Ja, és Bajnaié is az volt.
"Árpi Lovag a patakban Ibolyka szennyesét mossa..."

Megkezdődött a szerecsenmosdatás? Nincsenek fóbiáim, de ez gyanúsan összecseng a liberálisok átfarolásával.
Az MDF pedig - mint egy fekete lyuk - magába szippant most minden célját vesztett meteordarabkát....

Ne akarjunk már a jelenlegi politikai garnitúrában kategorizálni (hős-gonosz), pláne úgy ne, hogy ismerjük mindegyik előéletét.
Már-már magam előtt látom a hős Leia hercegnőt, aki a gonosz Birodalom ellen felveszi a harcot és kitart az Eszme mellett.
Ne légy nevetséges Árpád!
Csak azt a "Nem értek a futballhoz" kiszólását és a mögötte meghúzódó sunyi pragmatizmust, azt tudnám feledni!
Jó, tegyük fel, hogy a többi párt is elvtelen. Ettöl miért lesz az MDF elveszerü párt? De igazándiból nem is az elvszerüség a kérdés (föleg, hogy a te értelmezésedben az elvszerüség inkább a Grál lovagsággal egyezik, ha jól értem) hanem a következetesség.

A többi párt legalább nagyjából következetesen ugyanazt az irányvonalat képviselte az utóbbi mondjuk 15 évben. Aki szavazott rájuk, az tudta mire szavaz. Az MDF-nek már hány irányvonala volt? És ha jövöre lecserélik Bokrost is?

Aztán nem lehet elmenni az ilyen fél pártot kizárós megmozdulások mellett sem. Olyan súlyos pártdemokrácia-deficittel, mint az MDF, egyetlen már párt sem rendelkezik. Még Retkes se záratta ki Kókát.

Végül: nök a magyar politikában. Ratkó Anna elött azért illett volna megemlékezni akkor már Kéthly Annáról vagy Schlachta Margitról...
Árpika!(T.W)

Kik Magyarországon a nácik?
Az írásod annyira zavaros,hogy nem értem igazán mit is akarsz a cikkecskéddel?
Ibolyanénit inkább már csak sajnálni tudom,minthogy bosszankodni a politikai húzásain.Talán a parlamenten kívül neki már nem lesz jó élete?Talán ezért kapálózik szegény.
Árpika!(csak súgom:HAJRÁ MAGYARORSZÁG!HAJRÁ MAGYAROK!)
"Árpád Lovag a patakban jó Ibolykát mosdatja..."

Röhejes vagy Árpád!

Már-már látom magam előtt a hős Leia hercegnőt, amint (mű)körömszakadtáig harcol a Gonosz Birodalom (értsd sötét oldal) ellen...

Gyönyörű, már teszem is az ikszet....
@Tóta W. Árpád: csak a focihoz nem értenek...
Az idolok legnagyobb ellensége az emlékezet. Az egykori nem-ellenjegyző igazságügyminiszter, a Kökénynével kötözködő autóparancsnok, a már minden színben játszott kalapgyüjtő - megnézi mennyi maradt a családi ezüstből. :)
Bokros elavult. Az embert, mint a gazdaság egyik erőforrását elhanyagolja a számításainál.
Egyrészt, ez a gondolkodás hosszú távon ugyanolyan fenntarthatatlan, csak közép távon teremti meg az áhított egyensúlyt, másrészt, a pénzügyi egyensúly azon az áron jön létre, hogy a társadalom szétszakad, az emberek elszegényednek. Lesz egy jól élő felső 5-10% (amibe Te is beletartozol, Árpád), a többi meg nyomorog.
Kösz nem.
Most akkor tökös csaj, vagy gyönge kislány, Árpád? Magad is a vérmacsó, magyar hibába esel?
És hogy a fikázáson se essen csorba:
Mennyit fizetett a cikkért az MDF?
Nem baj az, ha fizetett, az csak az elengedhetetlen, vállalkozói hozzáállás, és a szabad média üzleti modellje. Ahogy a nagymúltú HVG is bevett néhány milliót az MSZP-től a Bajnai portréért (3+ oldal a múlt héten) és az LMP kampányfőnökének 2 oldalas publicisztikájáért.
Könnyű Dávid Ibolyának a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról beszélni, amikor örül, ha bejut az MDF a Parlamentbe, tehát veszteni nem veszíthet ezzel a programmal, csak nyerhet pár liberális szavazót. Ezzel nem azt mondom, hogy maga a program nem jó, de nem kéne Dávid Ibolyát sem piedesztálra emelni, pont emiatt a "nekünk már úgyis mindegy" helyzet miatt.
@Tóta W. Árpád: mázlista, én nem vagyok otthon a Napoleon koncerten, remélem nem az utolsó lesz
"Túl sok morális alapja ugyanis nincs a szörnyülködésnek"

Csak szólok, Árpi: morális alapból eredendően nem kell sok. Abból egy pici is elég. Tízparancsolat, ilyesmi, megvan?
@xsasha: most magyarázhatunk, hogy Bokros milyen igazságtalan, sőt hülye dolgokat csinált. Talán igaz is. Nekem se tetszett. De most már így utólag nekem nyilvánvaló lett, hogy ha ő marad a pénzügyminiszter, akkor ma mindannyian(!), kivétel nélkül jobban élnénk. Ez lenne a lényeg.
És nem feltétlen azért kellene szerintem Bokros, mert olyan különösen okos, emotív stb., ebben egyetértek veled. Hanem mert láttam az elmúlt években, hogy hogy két nagy pártunk politikusai olyan különösen tehetségtelenek.
Árpi, ha te ennyire utálod a magyarokat, miért nem költözöl más országba? De komolyan. Írásaid 90%-a arról szól, hogy a magyar az egyik leghülyébb társaság a világon, a katolikus magyar meg a leghülyébb társaság az univerzumban. Téged rengeteg frusztráció érhetett zsenge gyerekkorodban hogy ilyen fokú ellenszenv alakult ki honfitársaid iránt.
"Lehet, hogy nőből nem lesz jó vezénylő tábornok, de az is lehet, hogy ide óvónéni kell. "

Ki látott már bajuszos óvónénit, Árpi?! Ezt te sem gondolod komolyan!
Dávid Ibolya mint a politikai elvhűség és következetesség címerállata...?!
Már régóta gyanakszom, tiszelt TWÁ, hogy megbolondultál/közöd nincs az objektív igazsághoz/az aktuális széljárás mentén írogatsz; de ez az iromány azért mégiscsak veszedelmes.
Vagy csak jobbak az infóid?...

Hülyék-e vagyunk?
Hát kedves Árpi, jó neked bejönnek a szikár, érett nők. De ami a polikát illeti Gavra & Hont a Hírszerzőn tegnap vagy tegnap előtt már ennél pont háromszor volt éleslátóbb ugyan ebben a témában. Mintha előre megírták volna a kritikádat.
@Tóta W. Árpád: Már amikor éppen ért a focihoz, gondolom. (Nyilván vannak ennél komolyabb ügyek, de azért gerincközeli kontextusban még mindig nincs, nem jó kifogás, hogy a többiek még messzebb..)
Leszögezném hogy én csak a kétfarkú kutyapártot tartom erkölcsileg vállalhatónak,mivel ők nem lopták,végkielégítették,bratyizták,grippenezték,székházazták,szőlőzték,árpádsávozták...stb,stb...szanaszét az országot.
Az mdf-ről most így hirtelen a gengszterváltás utáni,akkoriban virágzó olajszőkítés jut az eszembe, amiről az akkori kormány nyilván nem tudott semmit...
Hogy most esetleg vannak jó meglátásaik még nem teszi őket hitelesebbé/elfogadhatóbbá.
A vergődés látszik csak,ahogy mindenkivel összefeküdve küzd a parlamentbejutásért.
Egy törpe agonizál/döglődik...megérdemli.
Várom hogy a többi "pártot"(üzleti érdekcsoportot)mikor éri utol hasonló,jól megérdemelt sorsa.
No, ezen már nem kell sokat dolgozniuk majd a t*rp*koknak...
Ami ezt: "Jelenleg az MDF az egyetlen parlamenti párt, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát hangoztatja" illeti, a 88 oldalas program is ordítja, teli szájjal, nagyon helyesen. A fidesz meg a sorok között tátogja, mondani nem meri, hisz tömegdemokrácia van.
Szóval, hogy emiatt szavazzon valaki a maszadeszöfre...
gyenge érv.
Vagy nem érted a demokráciát, Árpád, vagy hazudsz :)
Petrasovits Anna kimaradt a remek kis összeállításból.

És igen, gernictelenségességben már befogta Ribolya a férfémezőnyt. Így tovább.
Az itt a kérdés, összejön-e a retkestestnedv-szívogató akció Ibolyának?
Szép cikk... Kár, hogy én még emlékszem arra, hogy Iboly igazságügy-miniszterként asszisztált az Orbán kormányban, és még arra is, hogy a 2002-es választást megelőző vitákban hogyan viselkedett...
Én gyomrom már sajnos nem veszi be a néhai szdsz-el , legalábbis szavazóival való egybekelést. még a végén őket is megpróbálja majd ugráltatni mint a maszopot...
Ennyire tövig benyalni... Gratula! Amúgy ajánlom figyelmedbe a South Park azon részét, melyben meg akarják változtatni a város zászlaját.
kieg.:

1. undorito lesz a kampany, ha az indexkozeli szelsobal beall az mdf-szdsz torzszulott moge

2. a poszt legelejen rogton az jutott eszembe, h az indexen es egyeb szelsoballib helyeken hogy huzzak le rendszeresen morvai kuzdelmet az igazsagaert. persze nem kotelezo morvaival egyeterteni, de bemocskolni egy not ahogy kuzd az igazaert.. hmmm... lassuk csak:

Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Morvai Krisztina rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan tudnának segíteni neki.
Ugyan már! Mit szónokoltok itt elvtelenségről?! Az ember gyarló.Adott célért mindenki hajlandó egy kis elvtelenségre. Ti.: Szükség törvényt bont. És itt nagy a szükség!
Hozzáteszem: itt is érték a mérték.
ha Koncz Zsuzsával
járhatnék egyszer,
az lenne találka
az igaz szerelemmel.
Árpád, vazz, megint eladtad a lelked?
Bár, ki tudja, ahogy az MDF üzleti vállalkozás, lehet, hogy neked is van benne %od.

Az MDF a saját elveit legjobban szembeköpő, sárbataposó, legtisztességtelenebb, stb. párt.

Milyen dolog az, hogy a nemzetbiztonsági hivataltól kap CD-t Dávid Ibolya az elnökválasztáskor?
Ez demokrácia szerinted? Kizsarolni a kihívóját a mérkőzésről??

Amit az MDF ma csinál, az katasztrófa. Legyen a nevük inkább Opportunista politikusok pártja, akik bejutni és pénzt akarnak.

Fújj... ez nem is MDF.

De tudom, Árpád, szerinted az is jó lenne, ha az MSZP puccsolna és Dávid Ibolya diktátor lenne.

Jó lenne, mert jó diktátor lenne. A demokráciára meg sz.runk. (Mondjuk arra amúgy is.)
Es a focihoz mar ert az elnokasszony? Mert annakidejen csokot o is dobott a naciknak ezzel, raadasul akkor pont miniszter volt, ha jol emlekszem...
Hogy Ibolya és Tóta egymásra találnak, az borítékolható. Avagy összenő, ami összetartozik. A gátlástalanság az oké, azt értem, hogy rokonszenves, de mi a helyzet a mentelmi jog mögé bújással, a törvénytelenül kizárt teljes MDF-fel, az anyámat is eladom tíz kopogtatócéduláért, és ha nincs rávevő, akkor én veszek, mint történt Ferencvárosban. Csakhogy közpénzből élhessek még négy évig.
Jó szöveg. Az óvónénis képet külön díjazom.
@xsasha: Biztos, hogy elég Bokrost olvasol ahhoz, hogy kijelentsd, ő nem képes "társadalomban, szociális tartalmakkal" gondolkozni?
www.es.hu/index.php?view=doc;3400
www.es.hu/index.php?view=doc;5280
Elvtelenségért sajnos tulipánék sem mennek a szomszédba...Biztos az én hibám, de mindig Frankenstein jut eszembe róluk. Tényleg, Fekete Laci bácsi már nincs a kalapban?
Azért szép lassan kihámozódtak a főbb választási mondanivalók. Ami zanzásítva kábé annyi hogy:

Fidesz: Bajnai takarodj, Gyurcsány pfaj!
Kolbászkerítés!
Mszp: Ahh, jön a Fidesz!
Jobbik: grhhhh...patakvér és rohadás mindenkire!
Szdsz: Mdf
Mdf: fel kéne ébredni, mert szarban vagyuk bazdmeg!

Tessék választani!
Worluk nyugtass meg hogy teljesen alaptalan konteó, ostoba hülyeség a következő: a drogügybe keveredett fiú kimentésének az ára a megfigyelési balhé bevállalása volt és most már a büntetlenséget biztosító mentelmi jog megőrzésére azaz a parlamentben bennmaradásról szól a játék.

Szerintem ez már fantázia világába tartozik de te biztosan jobban tudod a tutit.
bennem felelmet kelt, ahogy a ballib ertelmiseg hangos es hucpe resze rendszeresen huz olyanokat, amelyek megfelelnek a veresszaju szelsojobbosok koponyegforgatasrol, elvtelensegrol, nemzetarulasrol szolo elo(uto?)iteleteinek.

varom a napot, amikor ez feltunik a ballib ertelmiseg tobbi reszenek is.
Igaz. Ha végre valaki racionálisan elemezné azokat az időszakokat és országokat, ahol női vezetők voltak - szerintem mindenhol jobban ment a zembereknek. Lásd pl. az ókori Egyiptomban Hatsepszut uralkodása, amit mindmáig úgy emlegetnek, hogy Egyiptom aranykora. (Elképesztően profi diplomáciai és gazdasági érzék...)
Amúgy egyszer Benkő Dánieltől hallottam a legokosabb megjegyzést a magyar (férfi) politikusokra vonatkozóan: "ezek is inkább játszanának a pöcsükkel, többre mennénk".
Szóval ha nem is Dávid Ibolyát, de női miniszterelnököt kérnék szépen. Felőlem lehet Mariska néni is Alsóegyenesről.
mintha kínosan kerülnéd, hogy van a politikai palettán még egy párt amelyik se nem nem elvtelen (eddig ugye lehetősége sem volt rá) se nem náci és ugyanolyan szép almazöld színt használ, mint az MDF.
segítek: L.h.t M.s . P.l.t.k.
(jöhet a hippiző, fröcsögő lekezelés :p)
Nem tudom, ez egy kicsit zavaros nekem. Lehet azon vitatkozni, hogy ki a szűzebb? Én nem tartom hasznosnak azt a vitát, hogy ki mennyire elvhű.
Az MDF útjának viszont van mondanivalója.
Én az MDF-et példaértékű pártnak tartottam. De éppoly naívnak és tehetetlennek is. Aztán ebből átmentek a mai formátumukba. Ha belőlük fog kinőni az új baloldal, ahogy egyik kollégád vizionálta, akkor talán még meg is érte.

Viszont maga az út, amit a párt megtett, sokkal érdekesebb. Rámutatott, hogy a politika soktényezős rendszer, és ha a játékszabályokat nem tartják be, akkor bizony az összes tényezőt külön kell kezelni.

Külön megnevezhetőek az alábbiak:
- politikai célok, társadalmi célok
- szervezetépítés, szervezet menedzsment
- politikai felhatalmazás, választók szavazatai
- hatalmi célok, érdekközösség céljai
- finanszírozás, pénz.

Ez az 5 pont, ami persze egyenként tovább bontható, meghatározza a politikát. Minden kultúrált, írott és iratlan szabályokat betartó politikai környezetben egy vonalnak látszik, nem válnak külön, a választók számára nem tűnik fel, hogy 5 szál van a politikai tevékenységben.
Ez Magyarországon is így volt sokáig, de Ron Werberrel megváltozott minden. A 2002-es eszközök egyértelművé tették, hogy a szálak szétváltak, ez már nem kispálya.
Én abban látom az MDF jelenének lényegét, hogy felébresztették a legnaívabb embereket, és rámutattak, hogy a mai magyar közegben nem lehet nem szétválasztani a politikai dimenziókat, nem lehet egységesen kezelni ezeket és elvhűnek látszani.
"Egyedül a liberális értelmiség pampoghat némi erkölcsi alappal..."
MILYEN ALAPPAL??? Nem elírás?

Szöveges feladat. Értelmezzük az alábbi mondatot:
"Amibe Orbán Viktor belement – nyilván pénzért, kopogtatócédulákért, nyilvánosságért és emberanyagért – az a fentiek mellett szimpla vállalkozói finesz."

"Jelenleg az MDF az egyetlen, amely az állami kiadások, az újraelosztás csökkentését elő meri terjeszteni"
Ja. Mert nincs vesztenivalója. Tehát ugathat akármit. Vagy csak annyi az egész, hogy mint tapasztalt sajtómunkást, már meg is bíztak az MDF(szdsz) reklámszövegének megírásával és itt teszteled a dumákat?
Kedves Árpi, ajánlom:
www.hirszerzo.hu/cikk.dinamikus_csapatunkba_kreativ_munkatarsakat_keresunk.137929.html

Ciki lehet, ha ezber ennyire közvetlenül és direktben szembesül a melléfogásával.
A kősziklára/homokra építkezés példa egy nagyon szép gesztus a szerző részéről :-)
Vegyük már észre, hogy ez a választás nem az MDF-ről fog szólni. Teljesen mindegy, hogy van e programjuk. A választást az a zombihadsereg dönti el melynek tagjai a Móóónika só, teszkó, kamerásmobil háromszögben élik mindennapjukat. Nekik fogalmuk sincs ki az a Retkes Attila, vagy Debreczeni József.
Ez a választás arról szól, hogy lesz e FIDESZ 2/3-ad. Ha lesz, akkor teljesen mindegy Ibolya hol landol ezzel a kompániával.
Ha mindenáron imádni akarjuk a "mérleg nyelve" frázist akkor az a Jobbik lesz. Egészen pontosan a FIDESZ és a Jobbik viszonya fogja meghatározni a következő évek politikáját.
végre egy épkézláb cikk!!!figyelem a fintorgást - mintha Ibolya úszkálna a különböző szebbnél szebb lehetőségekben hogy életben maradjon és legalabb valaki legyen a következő parlamentben aki nem fél Orbán és a fideszjugend módszereitől hisz már évek óta megakadt a torkukon... Én szurkolok!!!
nyugatra Angela Merkel hasonló összetételű koalícióval kormányoz 2. alkalommal. mondjuk lehet arrafelé máshogy értelmezik a liberális meg konzervatív fogalmakat. (legalábbis csinálnak is valamit) sebaj, ez már egy lépés nyugat felé, szóval én támogatom.
Örülök neki kedve Árpád, hogy Gyurcsány Ferenc után megtaláltad új politikai ideálodad.
Árpi, a kép alapján azt hittem, Julijáról írsz majd, de belátom: ott (Kiivben) az ábra még annál is bonyolultabb, mint ami itt van. És nem mellesleg az ukrán pajtik még nagyobb szarban vannak mint mi.
Igen. Kinek a pap, kinek a papné. :)
Ez az MDF-es "igazmondás" azér nem más és nem több, mint helykeresés a piaci versenyben. A "nagyok" kisajátították a demagógiát, neki már csak ez jutott :). Hátha talál 5%-ot, aki az igazmondásra gerjed.

Azt kék elérni valami gyökeres fordulattal, hogy a nagyok legyenek igazmondásra kényszerítve, és a kicsik vadásszák az 5%-okat a demagógiával. DI egyből demagóg lenne, ha ott látná a piaci rést.
Ez telitalálat volt, Árpád. Az eszmefuttatás is, és a következtetés is.

Bizony, tetszik, nem tetszik, ma Dávid Ibolya az egyetlen politikus, aki legalább tisztességesnek látszik, és valóban az MDF az egyetlen párt, amelynek - Bokros révén - konkrét elképzelése is van a tennivalókról, és nem csak a süket, alpári dumát nyomja.

Igen, a parlamentbe kerülésért fognak össze a szintén a parlamentbe kerülésért küzdő maradék szdsz-szel. Na és? Nincs ebben semmi megvetendő. Adja isten - no meg a szavazók -, hogy ez sikerüljön is nekik. Nagy kár, hogy a súlyuk akkor sem lesz meghatározó. Bár, ki tudja....

Még egyszer: gratula, Árpi, minden idők legjobb belpolitikai elemzését tetted le az asztalra!
"zsigerien intoleráns társadalom a magyar" - hát ja, ilyen figurákat termel ki, mint e blog gazdája. Avagy megint az kiabál, akinek a háza ég, a gyűlölködéstől rettegőknél nincs nagyobb gyűlölködő, öregem.
Másrészt örülök, hogy ennyire örülsz ennek a koherens, józan pártnak, de ha ilyen fasza társaság, akkor miért kell neki, képletesen, érted: turkálóból és szennyestartóból öltözködnie?
Ócska, belterjesen belvárosi provokátor és/vagy valóságtól elszakadt, értelmiségit játszó gőgös zűrzavar-halmaz vagy, voltál és maradsz, egy bejegyzést megértél, legalább koffeinadagomat lejjebb szállítottam mára, a vérnyomásomra ma te hatottál.
@xsasha:
1.lehet h David Ibolya elvtelen, de az tenyleg valami magyar perverzitas hogy o lett az elvtelenseg szobra: legfeljebb annyira elvtelen mint a tobbi, igy aztan kilog a lolab, ha az ellenfelei ezzel jonnek, es igazabol csak a sajat szavazataikat feltik. Olyan mintha az elit call girlok szemuket forgatva mutogatnanak az utcan allo lanyokra, hogy ordas kurvak. Persze, de ebben az iparagban mindenki az, csak van akinek sikerult dragabban eladnia magat, van akinek meg kuzdenie kell. (Nem, nem azt mondom DI kurva, hanem parhuzamot vonok a politika es a prostitucio koze altalaban.)

2. Ami Bokros szocialis erzekenyseget illeti - attol tartok baromira nem tudod mirol beszelsz. Talan olvasd el a publikacioit es a konyveit (Legalabb a "Verseny es Szolidaritast"). Nem cukros bacsi, az igaz, nem mond olyat, hogy lehet egyszerre ingyen adni mindent es kozben eletkepes gazdasagot osszehozni. De millio helyen atjon, hogy ppont azert akar reformokat, hogy azt a kevesebb szocialis biztonsagot, amit a magyar gazdasag kepes lenne nyujtani, azt megorizzuk, es ne aldozzuk fel a pillanatnyi osztogatas oltaran.
Es igen, kovetett el hibakat, voltak tevedesek a bokros csomagban, de tudod nem latom, hogy ki tudta volna jobban csinalni a lehetseges jeloltek kozul. Szarbol nem lehet szocialis halot epiteni, az elejen stabilizalni kell, mert kulonben elviselhetetlenul nagy a kockazat (lasd: hatalmas adocsokkentes kiadascsokkentes nelkul es a gazdasag majd kinovi. Persze, cukrosbacsik.)
@Peter252: " később, nem olyan régen már kedves feleségének, Klárának rátermettségéről értekeztél "

hehehe, tényleg! ott a pont :))
Árpi !! az MDF elvszerű párt ??? Ezt olyan viccnek szántad ugye ? Aki nem értett egyet Dáviddal már kizárták, vagy eltávolították.Ahogy látom kedves Árpád te sem szedsz Cavintont, mert a kedves hölgyed volt az aki a 2002-es kampányban nem értett a focihoz, ergo ő is "sunyin odadobott puszik a náciknak".Az MDF most azért néz ki jobbnak mint az orbánpárt mert nincs hatalomban, ha ő lenne az ellenzék vezető ereje, ő feküdne össze a jobbikkal.Tehát annyi a különbség hogy az MDF jelenleg 3-4% között mozog,vagyis nem engedheti meg magának hogy "náculjon".Magyarországon a jobboldal mindig radikalizálódik, a közös ellenségkép tarja össze, a gyűlölet.A történelmi helyzettől függően, hol a zsidók, kommunisták, most a cigányok a kirekesztendő ellenség.Ha nincs ellenség, akkor gyártanak maguknak, pl aki nem keresztény, lásd: tömjén zsozseszt. Szóval kedves Árpád úgy közelítőleg mennyit kaptál Ibolykától hogy kicsit futtasd ?
Azért elvszerűbb, mert a többi párt is megcsinált már ilyen mozgásokat (a legnagyobbat kétség kívül az MSZP és az SZDSZ)?. Egyébként a Fidesz esetében azért - bár nyilván óriási a változás - bizonyos oszlopok megmaradtak (antikommunizmus, középosztály fontossága, fiatalok stb.). De ezek elvszerűtlenebbek mint az MDF, punktum!
Dávid még országrombolóként emlegette Bokrost, és a döglöttkagyló-felszedő Fidesszel együtt kormányzott-politizált kb. 2003-ig. Az MDF gyakorlatilag teljesen lecserélte a tagságát. A Fidesz és az MSZP nem. Az SZDSZ necces, de talán ők sem ennyire durvák ilyen szempontból.
Bokros... A saját szemében biztos jó szakember.
@xsasha: "Ibolya a politikai elvtelenség mintapéldányává vált, "

aaaa..
a politikai elvtelenseg mintapeldanya a fidesz, aki antiklerikalis liberalbolsevikbol eloszor polgari liberalis partta alakult - nem tudom, kik emlekeznek meg a PoLiP-ra.. -, majd hirtelen kereszteny-konzervativva valt es 2002 ota kadari igeretekkel kampanyol.

ugyhogy ibolyka kompromisszumkotese - amit en csakis tisztelni tudok, mert nalam nem az az faszacsavo, aki foldbedongol, hanem aki megalkuszik - semmi mas, mint a tarsadalmi parbeszed kezdete es a loveszarkokba rugdosott elso gorongyok.

majd lehet szolni, ha orbanvekker valakivel elkezd alkudozni. akkor elgojndolkodom, hogy elkovessem-e meg1x azt ahibat, amit 94ben, hogy rajuk szavaztam, mert azt mondtak, hogy ok liberalisok es az egyen szabadsagjoganak elharcosai, a klerikarizmus megfekezoi.

(ugye a terdre imahoz sem felejtos sztori?;-) )
Nekem Ibi kicsit fád és hiteltelen, azaz nem tudom róla elhinni, hogy nyernének. Bokrossal egyetértek, bár kicsit b*ssza a csőrömet, hogy már többször felhívott, mobilon és vezetékesen is, holott nem ismerem személyesen.
Hja ja,jó fej az Ibolya,én is dezertáltam Miatta az MSZP szavazók táborából.Jó,mondjuk ehhez kellett a 7 év botrányos, korrupciós kormányzati munka is.
@simonmondja.: o_Ó! Hova is pozicionálta a pártját?
Dávid Ibolya, az elvszerű :)

w! maga vagy megbolondult, vagy nagyon csúnyán elfogult.
@Tóta W. Árpád:
"nekem fideszes, szoci, vagy akár szdsz-es ne meséljen elvetelenségről (jobbikos végképp ne, a kurucinfó mögül)"

Pedig megteszik. Még igazuk is van. Egy politikus (szerintem alapvetően a választópolgárok miatt) akkor hazudik, ha mozog a szája. Ebben a tekintetben nagyjából mindegy (bár erkölcsilag nem), hogy valaki csak úgy hazudik, hogy az igazság felét mondja el, vagy amit mond, az sem igaz semmilyen formában (ez Gyurcsányra és Kókára volt jellemző).
A politikusban az a fontos, amit tesz.
Dávid Ibolya mindenkit kizárat, aki ellentmond, és a piszkos trükkökben nála volt a legkisebb a viszolygás (vagyis az ő gyomra a legerősebb).

Dávid Ibolya nő. Ez igaz. Morvai Krisztina is nő. Valakinek az anyukái stb. Amit a nőkről írtál, az is igaz, és amit a Magyarországi viszonyokról a nőket illetően, sajnos az is. De kétlem, hogy Dávid Ibolyának azért lenne olyan a megítélése, mint amilyen, mert nő.

Bokros programja... mindenhol máshol is megbukna, és itt is. Amikor lehetőséget kapott, lehetett volna miniszterelnök tavaly tavasszal, akkor nemet mondott. Ez az ő saját őszinte véleménye a saját programjáról.
Kár, hogy a postból kimaradt a gyönyörű UD Zrt-s történet nevű szardarab. Aki ilyesmire képes, a ne meséljen nekem elvekről. Vagy az is csak "szimpla vállalkozói finesz" volt?
Árpi!

OFF Újra leszögezem, hogy az nem szociális népszavazás volt. Minél többet sulykolta ezt gyuriferi kormánya, s minél inkább elhitték ezt sokan (úgy tűnik Te is), annál kevésbé. ON
Szerintem nem menti fel Dávid Ibolyát az elvtelenség alól, hogy a többiekhez képest... attól még most Ő is éppen lejáratja magát.

"Az anyósom mostanában azt állítja, hogy nőies vagyok. De ezen nem ütközök meg, mert hozzá képest tényleg."
@xsasha: "Persze ugyanolyan favágó, mint volt egy évtizede, és éppannyira nem képes társadalomban, emberi értékekben, szociális tartalmakkal gondolkozni. " Ezt elég sokszor hallottam már, de egyszerűen nem értem.

Mi az, hogy szociális tartalmakkal gondolkozni?
Nem az a cél, hogy kitalálja valaki, hogy miből, és hogyan lehet fenntartani a rendszert?
Ha ezt szociális tartalmakkal töltik meg, az az uram-bátyám módszer, amiben dinasztikus dolgok vannak.
Vagy mást jelent a szociális tartalmakkal operálás?
Mit?
Mert nekem az elvSZERŰség nem elég.
Hm, azért lényeges elemek - UD Zrt, belső ellenzék kicsinálása - kimaradtak ebből az Ibolykát méltató írásból. Vajon miért?
Hát, gratulálok. Sikerült piedesztálra emelni a magyar politikai sakkjátszma legsötétebb figuráját, a péniszirigység fátylába burkolván.

"Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan tudnának segíteni neki."

Ezt tényleg te írtad? Mi történt, nem vetted be a gyógyszert reggel?
MDF mint elvszerű párt???
Amennyiben az elvet a finghoz hasonlítjuk, miszerint egy ideig tartogatja az ember, de végül elengedi, akkor persze lehet elvszerű, de annyit is ér mint a fing.
Érdekes meglátás ez a nőkről a politikában, Árpád.......de én akkor is azt mondom, hogy Magyarországnak is kéne egy Sulík-féle figura. Mellesleg egy új közvélemény-kutatás szerint már 10% körüli a támogatottsága (persze várni kell a többi cég felmérésére, mert az még semmit nem jelent), és ha minden jól megy, akkor fennföldön a választásokkal egyidőben fogunk a populista, de marha jól hangzó kérdéseiről is népszavazni (internetes választások, állami tisztviselők autói árának felső határa, képviselők számának csökkentése stb.), ugyanis már megvan a szükséges 350 ezer szavazat a népszavazás kiírásához, ha minden igaz.
Nem szeretem a Fideszt, de

"Nem ugathat elvtelenségről a fideszes: ...sunyin odadobott puszik a náciknak"

Ne felejtsük el, hogy:

a náci Szabó Albert és Bácsfi Diána is Izraelől érkezett és oda is ment haza.
Milyen érdekes, hogy Morvai Krisztinánál ez sosem merült fel nálatok...

Nincs ezen mit szépíteni, ez a szép zsozsóért megírt kampányposzt.

@Tóta W. Árpád: Azért van különbség, ha egy fiatalokból álló párt, csiszol az ideológián(, jó ez eufemizmus) 2-3 évnyi politizálás után, mintha egy 50ese politikus, 20 év aktív politizálás után előbb ledarálja a "maradi" tagságot, majd kézifék, és 180 fokos fordulat.
nagyon bátor nő az biztos. Amikor pártvezér Viktorürü pillájának rebbenéséől vacog a fidesznyik nép és Semjén Zsolt nyelve már barna nincsen más akinek lenne vér a pucájában ellensúlyozni a sereget..
xsasha: Nyilván komplexebben kell gondolkodni mint pénzügyes logikával, de ugye Te sem gondolod, hogy a társadalmi szempontok felülírják a számtan szabályait?
"Alapvetően nőgyűlölő, mivelhogy zsigerien intoleráns társadalom a magyar"
Erre a zsigeri intolerenciára volt szép példa a szerző múlt heti böfögése. Az biztos, hogy ebben a társadalomban ő nagymértékben rontja az átlagot.
A Fidesz program tekintetében olvasni kellene néhány Szapáry, Matolcsy és Járai interjút, és talán tisztább lenne a kép. Ezekből egyértelműen látható, hogy az országban nem csak a nyugdíjrendszer, hanem sok minden más is fenntarthatatlan.Csak marhára nem mindegy hol szorítunk meg:kell-e 60 milliárdért völgyhíd, 600 milliárdért 4-es metró?Egyébként pedig miről lehet őszintén beszélni ott, ahol egy mondat is elég ahhoz, hogy a kormányerő teleszórja a médiát riogató propagandával?Tiltakozott ez ellen bárki is a nagy szoclibsi értelmiségből?
Egyetlenegy férfi lenne a magyar politikában - az is nő. Nabazmeg, szépen állunk...
Adok egy lehetséges megoldást a saját felvetésemre: hogyan csökkentsük a populizmust a 'nagy' pártok körében:

A demagógia ellenszere lehet, ha megoldjuk, hogy az inaktív tömeg (adót még, már, vagy soha sem fizetők) számosságukkal ne übereljék az őket eltartókat. Így a kormányra törekvők nem az ő kegyeiket keresnék, vagy őket riogatnák (mint tapasztaljuk ma is).

Legyen a szavazat értéke a közterhekhez való hozzájárulással arányos:
Az SzJA befizetők legfelső 5%-a 4 szavazatot ér;
a következő 10% 3-at, a következő 15% választóé 2-őt ér, mindenki más 1, mint eddig.
Ezekkel a sávokkal az adókat ténylegesen befizető 30%-nyi választó szavazatának súlya 53:47 arányban meghaladja az általuk eltartottakét.
Uff.
Árpi, még jó hogy ez a Te blogod.

Politikailag szánalmas amikor valaki egy Dávid Ibolyát emel fel, és mert a többiből kiábrándult, akkor Ő lesz az Istennő.

Ezzel ugyanolyan elvakult véleményt fogalmazol meg, mint ha bármelyik másik pártról ömlengenél.
Csak te ezt magyarázod meg magadnak (meg próbálod másnak).

Nem veszed észre, hogy Ibolyka ugyanolyan színész a porondon, és nem mond semmivel több igazat mint a többi.
Csak kiszúrtad, valami anyakomplexus miatt, és neki elfogadod amit mond, tehát az az igaz és csak ő mondja.

Egy önellenőrzést javaslok. Lelkileg.
Árpi, azért ez elég sekélyes. Lehet hogy Orbán Viktor is forgatta a köpönyegét annyira mint Dávid Ibolya (különösen ha figyelembe vesszük, hogy ő is nemtelen módszerekkel vezette át a pártját a liberális oldalról a jobbik mellé, a térdre imához-tól a KDNP-hez, de nem az a kérdés, hogy OV mit hánytorgathat fel Ibolyának, hanem hogy MI el tudjuk-e hinni neki, hogy az elvei mit sem változtak az Antalli örökségtől a Fidesz miniszterségen át, a tisztelet társaságán keresztül, a most megkötött kompromisszumokig és a ballib szövetségig.
Ez mind nagyon szép, mindezek ellenére van valami, ami miatt Dávid Ibolyát szenvedélyesen utálom: nem ért a focihoz. Aminek a szimbolikája lefordítva nekem ezt jelenti: éles helyzetben inkább üzeni azt, hogy szalon-antiszemiták szavazataira is számít, mint azt, hogy a focipályákon zajló zsidózás nem szalonképes. Oké, tegyük fel (mert persze szerintem nem oké), hogy az opportunizmus meg a szavazathalászat a mai magyar parlamentáris rendszerben gyakorlatilag kötelező, ha az ember a dunaparti dobostortában akarja melengetni a seggit, de ez az én határomon túlment. Ráadásul ez a fajta XII. kerületi, művelt budai békebeli szalonzsidózás az, ami nagymértékben hozzájárul a magyar társadalom intoleranciájának fenntartásához. Választ várok.
"Nem ugathat elvtelenségről a fideszes: náluk mélyebbre nem ment senki a szavazathalászatban."

Megszólaltak az "objektív zsigerek": azért cukrot és tizenkilenc-ezer forintot, és "trükkök százait" nemcsak, sőt elsősorban nem a FIDESZ használt szavazatgyűjtésre, hanem a vörös polip, de ezt Tóta soha nem fogja tisztán látni a szemén lévő vörös ködtől.

Kutyából nem lesz szalonna, Tótából meg tisztes újságíró!
Árpád, Árpád... (fejcsóválás)

„Alapvetően nőgyűlölő, mivelhogy zsigerien intoleráns társadalom a magyar...”

Azért ez egy társadalmi osztály ellen elég uszító és rágalmazó szöveg... 1:1-ben hozod a frankfurti intézet újbalos, neomarxista kritikai elméletét.

„nőgyülőlő”?
inkább azt mondanám, hogy a Magyarországon a nők igen nagy része igencsak „megdolgozott” azért, hogy ne lehessen pozitívan nyilatkozni az eddig „tevékenységükről”.

„Szánalmas, szomorú, szégyenletes a magyar férfitársadalomra nézve, hogy egy gyönge kislánynak kell kimondania és képviselnie az igazságot, vagy legalábbis ő került hozzá a legközelebb.”

na ez aztán súlyos csúsztatás és demagógia... ehhez semmi köze a gender kérdésnek, max. annyi, hogy vki utoljára még intrikál, hisztizik és szart kavar. : )
Dávid Ibolya sokkal többet profitált abból, hogy ő nő, mint amennyi kára származott belőle, még mindig az egyik legnépszerűbb politikus, aki az utóbbi 8 évben mindent megtett a túlélésért, de azért túlzott elvszerűséggel nem vádolnám. Persze, most van egy rés a politikai palettán, hát jobb híján oda tart, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezt annyira nagyon az elvei miatt teszi.
Ibolya néni sok mindenhez ért, lehet, hogy a férfiakhoz is. De hogy a férfiak legkedvesebb játékához, a focihoz nem ért, azt ő maga mondta.

Sikeres ember így nem lehet!
Régi mániám, hogy a magyar politikából hiányzik az a gondolatiság, szellemiség, eszmeáramlat...nevezhetjük bárminek, ami a fejlettebb demokráciákban döntően határozza meg az országok politikai berendezkedését. A valódi konzervativizmus - persze mai viszonyokra upgrade-elve. Dávid Ibolyának valami ilyen lebeg a szeme előtt, csak hát szinte mission impossible ebben a politikai kultúrában Angela Merkelt játszani. Elképesztő hogyan tűnt el az MDF klasszikus vonala és oldódott fel a Fidesz populizmusában. Lásd a Navracsics és társai féle megélhetési politikusokat. Le is amortizálódott a párt szürkeállománya rendesen. Nagyra becsülöm az elnök asszony ezirányú törekvéseit (minden hibájával együtt), csak erősen kétkedem, hogy a ma jobboldalinak mondott (hazudott) párt konzervatív érzelmű szavazói kilátnak-e a Vezér bűvköréből és hajlandóak lesznek-e jó helyre szavazni. Egyelőre úgy tűnik, hogy inkább a mutyizástól fuldokló és önmagát megújítani képtelen szocikban megcsömörlötteket sikerült megszólítani, na meg a hajdani SZDSZ-es voksolókat, akiknek a két nagy hazug vagy a fasiszta alternatíva egyike sem jön be. Meglátjuk mire jutnak, én szurkolok.
"Alapvetően nőgyűlölő, mivelhogy zsigerien intoleráns társadalom a magyar"

Eddig volt értelme számomra olvasni a posztot.

Végül is itt gyújtották rá két hónap ott tartózkodás után a tábort a cigókra(Olaszország),itt alakultak verőlegény csoportok a bevándorló munkásokra a gazdaság újbóli mélyrepülése okán(Írország),és innen űzték ki a zsidókát 600 évvel ezelőtt(Spanyolország),ect.
Kedves Árpád!
Engem az a mondatod mosolyogtatott meg, miszerint "Egyedül a liberális értelmiség pampoghat némi erkölcsi alappal,". En talan ugy gondolnam, hogy az ugynevezett "liberális értelmiség"-nek öszödi reakcioja utan nem nagyon lehet semmifele erkölcsi alaprol beszelni. Amit itt irtal az finoman szolva egy vicc. Egyebkent az emlitett ertelmisegi csoportosulast nem hivnam liberalisnak. Szerintem korabbi cikkeidben magad is emlitetted, hogy a magyar tarsadalmat nem lehet tiszta elvi csoportokba sorolni, ertsd:liberalis, kozervativ, szocialista etc., a tarsadalom sokkal inkabb inkabb törzsi/csaladi alapon sorolodik be politikai szekertaborokba es ennek gyokerei a masodik vilaghaboruig vagy meg korabbra nyulnak vissza.
Az ugynevezett "jobboldaliak" szamara, valoszinuleg jomagam is ide lennek besorolva altalad, Ibolya fö buene nem az, hogy erős nő vagy , hogy nem hü korabbi konzervativ elveihez, hanem az, hogy lefekszik egy olyan tarsadalmi csoportnak amely a szocialista rendszer haszonelvezoje volt es az akkori uralkodoi elit leszarmazotja valamilyen modon. Mas szoval legalabb reszlegesen eldobta korabbi törzsi hovatartozasat.Megjegyzem ugyanezert utaltak meg sokan az SZDSZt is.
Azzal egyet ertenek, hogy minden politikai partnal latunk elvtelenseget. Hogy hol mennyit arrol el lehet vitatkozni. Az elmult idoszak tortenesei utan kicsit röhejes azon kijalentesed hogy "az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever". Talan nem kene kezet labat összetörni az Ibolya magasztalasaban. Egy gondolat kiserlet: Mi lenne, ha megnyernek a valasztasokat, Bokros vegrehajtana programjat es ennek nyoman zuhanna az MDF nepszerusege. Nem lehet, hogy Ibolya ujra serdulne-fordulna es megprobalna megfurni/ejteni Bokrost? A mor mehetne. Akkor is az MDF elvszeruesegeröl beszelnel.
Bocsanat az ekezetekert, a billentyuezet nem az igazi.
Udv,
Paci9
a liberális értelmiség pampoghat erkölcsi alappal?? Eladták üveggyöngyökért az elveiket... Ibi néni szintén... MDF??? hánynom kell...
A listádba nyugodtan bekerülhetett volna Indira Gandhi is, mint az egyik legjelentősebb női vezető a földünkön.
Ki vagy Te hogy kinyilatkoztattod ,hogy az MDF a legelvszerűbb párt mire alapozod?Dogma ez vagy mi?
jobb oldali középpártból balliberális párttá lenni ,mindenkit kizárni, titkosszolgálati segédlettel pártelnöknek maradni stb. mivel jobb ez mint a többi? Semmivel az már csak izlés dolga kinek melyik a szimpatikusabb de etalonnak állítani több mint nevetséges jó eséllyel be se jutnak parlamentbe mert azért a választók sem eszik ,hogy Antali hagyományokat Bokros,Retkes meg ki tudja ki képviselje.A kormányra kerülésük meg csak a MSZP-val lenne elképzelhető(össze nő ami összetartozik) tehát aki rájuk szavazz az az MSZP-re szavazz ez nem divat mostanában hál istenek.Aki pedig egyik nagyra sem akar az a jobbikra szavazz mert bár a hozzád hasonló balodaltól picit megcsömörlöt de Orbán fóbiába szenvedő , antifasiszta liberálisoknak ez fáj legjobban azért nem biztos ,hogy ördögtő való ötlet!Nem is értem jobbik a kurucinfó miatt miért is elvtelen párt nyilván mások az elveik mint Neked de ezen picit sem változtattak következetesen képviselik amit elkezdtek tehát ha csak az elvek melletti kitartást nézed akkor csak róluk jelentehető ki ,hogy nem elvtelenek!
@Tóta W. Árpád:
"az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever"
Ez jó!! Szerintem (és a népesség valszeg 95%-a szerint) meg a legelvszerütlenebb. Az mdf jelenleg bukott és legalja politikusok menhelye. Nézz már rá a csak a listájára! És akkor meg Antall örökösének vallják magukat. Én speciel hányok tölük.
eszed annyi van mint egy hintalónak.ennyi ökörséget rég olvastam.
leg-elvszerűbb...hát ez tényleg prájszlesz :D
Azt értem, hogy a szerző szeretné, ha az MDF bekerülne a Parlamentbe és ezért még kampányolni is hajlandó (amivel egyébként megjegyzem nincs is semmi baj: Tekintve, hogy a trójai faló végre a helyére került és Sir Gallahad az éj leple alatt végre a szoci táborban fog kiszállni), de ezt a különbségtételt az erkölcsös szavazatvadászás (ld. MDF) és erkölcstelen szavazatvadászat (Ld minenki más) közt nem nagyon értem.
@Tóta W. Árpád: mindig is vicces fiú voltál, ezért járunk ide. csak néha nehezen kihámozható az irónia. csak a beavatottaknak.
Hát ma megint jót nevettem, "..az mdf a leg-elvszerübb párt!Árpád! Milyen elvekröl beszélsz? Arról amit pénzben mérnek és árulnak? De hogyan lehet egy megélhetési párt politikusa elvhü?Ilyen alapon sokkal többre tartok egy prostit, mert ö nem csak papol az elveiröl, hanem üzi is azt. Igaz, nem sir, az esöben sem. Ugy látom sajnálod Ibolyát, de hát miért csodálkozik. Aki " politikai prostinak "áll, az utána ne "rijjon" ha b@szogatják. Ez igy természetes mindenütt a világon.Tudod ha már az elvekröl beszélünk, akkor tiszteletre méltóbb Ibolyánál és az mdf-nél, még Thürmer is. Ö nem forog mint a többiek, azt vallja amit a Kádár-idején.De hogy ne csak az mdf-et bántsam, a többi párt sem különb. Eladnák az anyjukat is, lehazudják a csillagos eget is és ellopják a napot is, de mindezt csupán azért mert elveik vannak nekik is.Van nekem is, csak még nem tudom, hogy mennyi az ára.Gondolkozom rajta.
jó ez a propagandacikk
Kedves TWA!
Szerintem is túlaggódód ezt a nőgyűlölet-férfisovinizmus dolgot. Én nem érzékelem ezt a társadalmi előítéletességet a nőkkel szemben. A magyar politikai és közbeszéd pedig úgy ahogy van minsősíthetetlen színvonalú és stílusú, politikusustól, újságíróstul, kommentelőstül. Primitív bunkók gyülekezete. Persze abban igazad van, hogy egy nővel szembeni bunkásaág még nagyobb bunkóság, de az egészhez képest ez már csak részletkérdés.
Egyébként én sem látok semmi elvtelent két eltérő világnézeti alapú párt együttműködésében, akkor sem, ha korábban kormánypárt-ellenzékként szembenálltak is egymással. Ha meg tudnak egyezni, miért ne? Nem ez lenne a politka lényege? Csak azt sajnálom, hogy ez nem korábban, egyenlő partnerekként történt meg, hanem csak most, az SZDSZ összecsuklása után. Így egy kicsit már tényleg kínos, mármint az szdsz számára. De még ez is jobb, mint a nihil.
Egykutya mind. Sajnos.
A cikk pszichopata alanyának is szaros a keze könyékig. Volt idő, amikor éjjel-nappal mentek az iratmegsemmisítők az MDF-székházban. És az a pártelnök-választási mizéria hogy is volt?
Baszki Árpád, mennyit fizettek Neked ezért a postért????

Hányinger, amit Ibolyka csinál, ha a Fidesz egy szélkakas, Ő egy hurrikán. Antall kb,. annyit fordult már a sírjában Ib0lyka miatt, hogy lassan Ő fúrja az ötös metrót.

Végrehajtható programok? Ugyanmár. A cél kizárólag az 5.0000000%, meg az, hogy elkerülje az ügyészségi kihallgatást gyanúsítottként. Te meg ehhez asszisztálsz, bazze. Mintha nem látnád át.

Ezért kérdezem: Mennyiért vettek meg??
@xsasha: Ha úgy gondolod, hogy az idézett cikk Bokros állításait cáfolja, akkor piszkosul nem értettél meg belőle semmit.

A leírtak éppenhogy Bokros álláspontját támasztják alá, és azt üzenik, hogy a Fidesz által felvázolt út nem járható.

("A hiány elengedése esetén azonban mi lehetünk a következő ország, amit Brüsszel korlátok közé szorít." - rögtön a leadben)
Kár, hogy Dávid "Kaméleon" Ibolya nagyon ragaszkodik a mondáshoz: A cél szentesíti az eszközt. Nos NEEEEEEMM!!! Összefeküdni a legkorruptabb társasággal az a 'bort inni, vizet prédikálni' jó példája.
Egyébként a nőhatalom az állatok között elég gyakori a hangyáktól az elefántokig...és műxik! Egy gondolatot viszont ébresztettél bennem: Lehet, hogy nálunk is több nő kellene a politikába?
Ez a hölgy nem volt mindig ilyen lelkes bokrosista. Csak azért lett az, mert a Political C. megtalálta neki Bokrost mint kiváló reklámarcot. Innentől "elvszerűsége" a kurválkodás része.
"jobbikos végképp ne, a kurucinfó mögül"

Jajj, miért nem akaródzik leesni, hogy ami a kurucon van az 95%-ban vicc és polgárpukkasztás.

Fityisz az establishment-nek, ennyi.

Most aki ezt egy lapra teszi a politikai ideológia (ami a gerinccele együtt hiányzik) megcsúfulásával, a korrupciós ügyekkel, az inkább nézzen magába...
mu-ha-ha-ha!
lássuk be, ez elég viccesre sikeredett.
Remélhetőleg a szerző megindító sorai megteszik hatásukat ... negatív irányban
- találkozunk Philippinél!
A cím egész egyszerűen EPIC WIN.
@simonmondja.: Na igen. Konzervatív. Pont ezért állnak össze Bokrossal, az SZDSZ-szel, és minden kis szarral, amit csak találnak.

@Tóta W. Árpád: Elvszerűség és herényi barátaink? Fidesz, Bokros, SZDSZ - mi a közös bennük?
Ezt csak azért mondod, mert ifjú vagy és bohó, nem láttad-hallottad az 1990-es vagy az 1998-as MDF-et...
Nem kell megideologizálni a dolgot. Ha neked most ez tetszik, az rendben van. De ne mondd azt, hogy ever. Never.
most akkor szagolgatjuk a lócitromokat sorba', hogy vajh melyik a legkevésbé büdös...?
attól még lócitrom marad mind, és Ibolya sem rózsabimbó (kormányban is volt már, focihoz sem ért, miegymás...)
Az MDF-fel nem az elvtelenség a legnagyobb baj hanem a butaság. Ha valaki azt hiszi hogy csak Bokros programja mentheti meg az országot az egyszerűen vak vagy az ő emberük.
Pl nyugdíjrendszer: CSAK AKKOR fenntarthatatlan, ha ugyanolyan sz.rul kormányoznak mint a szocik és a szadesz. Egyébként nem. Pont. Nem a Gyurcsány által itthagyott szemétdombot kell extrapolálni, hanem újat kell tudni csinálni. Erre nem Dávid Ibolya a legalkalmasabb, messze. Hozsánnázást abbahagyni, pls..
Az SZDSZ és Gyurcsány is tett már a múltban merész kijelentéseket, kimondták, mit kell megtenni.. aztán a hatalmat megkapva nem tették meg. Ibolya vajon megtenné, vagy neki is csak a szája jár, egyébként jól?
Az mdf a "legelvszerűbb" párt.pff..
Amennyiben valakinek az az elve, hogy nincsenek elvei. tóta úr pozicionálja magát.
Árpi,régen főztél ilyen jót! :)
Szerintem nem sóztad el 1általán,pont így jött át a lényeg.
A németek is nagyot nőttek a szememben,amióta ilyen vagány miniszterelnöknőt választottak.Sarkozy,meg a többiek csak kullognak utánna...
Kedves Árpád!
Noha majdnem kétértelmű a péniszirigységet tartalmazó mondatod, a szövegkörnyezetből úgy érthető, hogy a férfiak péniszirigyek Ibolyára.
Pedig a péniszirigység a pénisszel nem rendelkezők irigysége a farkasok felé. :) Tehát itt max. Ibolyka lehetne péniszirigy.
A leg-elvszerűséggel sem értek egyet. Látható, és nem hiszem, hogy nem látod azt, hogy az MDF óriásit fordult az elmúlt években, de ha az elmúlt 15-öt nézzük, még nagyobb a fordulat. Bokros, meg Schmuck Pufi, hát, fura... Ha a többi pártot elátkozod a kagylóhalászatért, akkor az obskúrus MDF-együttműködések milyenek? Hitgyüli? Na és az UD-ügy, Ibolyka jelenleg is homályos szerepével?
Az egész el van bacva, rendszerügyileg. Szerintem.
Szili Lendvai és Dávid baján szobatársak voltak. Nos innetől kezdve tudjuk mi a helyzet azt hiszem.
Ibolya programjáról csak egy gondolat:Ha én egy bajszos bankár lennék, aki hiteleket közvetít országoknak, akkor az alkalmazóim akkor lennének elégedettek, ha azokat vissza is fizetnék jó nagy kamattal. Ezért a cél a (kamat)fizető képességünk megőrzése. Ha pedig az általam kiközvetített hitelek, megtérülnek nagy haszonnal, akkor elégedett lesz velem mindenki (ehhez kellenek a megszorítások). Csak egyvalakiknek nem fog tetszeni, akik a kamatokat fizetik....
Igaz, nekem is a legelvszerűbbnek tűnt az mdf mindaddig amíg nem adták el a lelküket és az esetlegesen befutható helyeiket egy pártnak amely elvtelen. Illetve van egy elve: mindent nekem, majd én megmondom a tutit.
Göncz Árpádnál is jobban ért az igazságügyhöz, de nem ért a focihoz.
Támogatja a Xéniás Tisztes Koruakat, és pont Neki dolbálnak be lehallgatós CD -ket. És Te még hiszel Neki?
tudod ki Ő? Ő a Milady. Nézd meg, ott a liliom a vállán :-)
Ezzel mind egyet is tudnék érteni, Lajos még hagyján, azt én is meg tudom magyarázni, ha akarom. De azt, hogy végre lett volna esély rá, hogy az szdsz örökre eltakarodjon, és végre elfelejthettük volna, hogy valaha is létezett ez a párt, és Ibolya pont ezeknek nyújt most mentőövet... na ezt soha nem fogom megbocsájtani neki!!! Erre nincs bocsánat se magyarázat!!!
(Másodszor írom le, de az előbb enter után közvetlenül lefagyott a gépem, nem tudom, beérkezett-e)

Mindez nagyon szép, mégis van valami, ami miatt Dávid Ibolyát szenvedélyesen utálom: nem ért a focihoz. Amivel, hogy a szimbolizmust konkretizáljam, kb. azt üzeni, hogy éles helyzetben fontosabb az, hogy ő szalon-antiszemiták szavazataira is számít, mint az, hogy kijelentse, a focipályákon folyó zsidózás szalonképtelen dolog. És jó, tegyük fel (bár szerintem nem igaz, eddig még nem tesztelte senki), hogy a mai magyar parlamentáris rendszerben az opportunizmus és az elvtelenség alapvető feltétel, ha bárki is a dunaparti habostortában szeretné melengetni a seggit, ez azért az én határomon túlment. Mert ez a típusú művelt, sőt modoros, XII. kerületi, békebeli zsidózás igencsak erősen támogatja azt az általános intoleranciát, amit a bejegyzés elején felemleget.
Dávid Ibolya egy politikai kurva.Finomabban? megélhetési politikus. Aki össze áll Lengyel Zoltántól, a Hit Gyülekezetéig, ex szociktól az SZDSZ pénzelnyelőkig, annak nincsenek elvei. Vagy ha vannak a bugyijában tartja, és naponta cseréle. Egy 5%-as párt is megkap több száz milliót tőlünk (adófizetőktől), s ez elég hármójuk (Bokros+Zsúrfiú) eltartására. + bünetőjogi mentesség. Ha én csináltam volna egy tavalyi CD balhét, hát elvittek volna, vagy életem végéig nyögöm a kártéritést. Dávid Ibolya belőlünk él immáron vagy 16 éve. S nem is rosszul. Máshoz nem ért. Mint tudjuk a focihoz sem.
"Lehet, hogy nőből nem lesz jó vezénylő tábornok, de az is lehet, hogy ide óvónéni kell." - ott a két pont.
már a múltkor is gyanús volt, hogy az mdf bevásárló körútján a kosárba tettek téged, tótavé. persze te a pénzért tisztességesen megdolgozol. akkor viszont a tehetséged fogyott el.
@Tóta W. Árpád:
Nem szeretsz levegőbe beszélni?

Nem értem, miért kell dupla fedezékből megvédeni az MDF-et? Konkrétan mi az, hogy nőgyűlölő a magyar társadalom? Ezzel próbálod a gigászi küzdelmet ábrázolni? Az hogy nőgyűlölő a magyar társadalom, ez egyszerűen marhaság.

A női politikusokról pedig: a neten rákeresve az összes politikusi népszerűségi listás cikkben van nő, méghozzá előkelő helyen. Szili és Dávid folyamatosan a listák élén voltak, pedig nem biztos, hogy a politikai kvalitásaik miatt, hiszen mindkettő folyamatosan harcban állt saját pártjával.

Dávid sztem merész és karizmatikus politikus, de a pártja emiatt egyszemélyes (mivel az MDF (politikusai, szavazói) sosem volt sem bátor, sem karizmatikus). Az SZDSZ-el való összeolvadás pedig túl gyors, váratlan, majdnem telje tagcserével ért fel ami azért megkérdőjelezi a párt mint érdekképviselet értelmét.
Minden szavad arany! Való igaz, hogy ma minden fontos kérdésben az MDF az egyetlen, amely populizmusmentesen, vagy akár csak őszintén hajlandó megnyilatkozni. De sajnos Dávid Ibolya azzal a "nem értek a focihoz" féle nyilatkozatával nagyon, nagyon hosszú időre leírta magát nálam. Hát persze akkor, tényleg, ki marad? A zagyva, jellegtelen LMP? Brrrr! Nem tudom, nem tudom.
@Tóta W. Árpád: Igen, még az Edrős Péter féle hanglemezgyártónál tényleg a kristályos tehetség számított. Van valami báj abban, hogy egy zenei diktatúra posvány-kínálatából hozol példát.

Cserháti Zsuzsa pl. nem volt olyan tehetség, mint Lilla, valószínűleg neki azért nem sikerült akkor, csak a piacnyitás után. Igaz, akkor sokkal jobban, és ő még ma sem vérciki.
@xsasha:

Programja nem jobb, mint Bajnaié. Biztos egyensúly megcélzásával tartós nyomor kialakítása. Hajrá!

szerintem ez sokkal jobb, mint egy biztos államcsőd általi ultranyomor...

persze az utóbbi sokkal izgalmasabb, különösen, hogy ilyet még nem láttam élőben, csak felvételről... :-))
@Tóta W. Árpád: ami mondjuk nem jelent bármiféle emberek közötti mércével mérhető elvességet, tegyük hozzá. Csak ezek között.
Azért mielőtt elájulunk Dávid Ibolyától, jegyezzük már meg, hogy nem neki van remek, kiérlelt, koherens programja, hanem Bokros Lajosnak. Ibolya mindössze melléállt. Azért ez nem a felelősségteljes politizálás netovábbja.

Nem mellesleg én még emlékszem a biztosítási rendszer átalakítása körüli hajtépésekre: volt ott egy parlamenti vitanap, amin az MDF vezérszónoka Dávid Ibolya volt. Remekül leszedte a keresztvizet a benyújtott törvénytervezetről. Történetesen másnap személyesen egyeztetett az előterjesztő miniszterrel, Horváth Ágnessel. Mit tesz Isten, az derült ki, hogy halvány lila gőze sincs arról, hogy tulajdonképpen mi is van az általa nyilvánosan bírált törvénytervezetben. Ez lenne az a nagyon elvi politizálás, amit most dicsőíteni kell?!?
Ja, igen, az kimaradt, hogy Bokros - és így jelenleg az MDF - programjában kezdettől fogva szerepel a több-biztosítos egészségbiztosítási modell. Na erre varrjon valaki gombot...!
Ha már MDF.
Azért kiváncsi lennék, hogy Antal Józsefről is tudnál-e ilyen szép, méltató cikket rittyenteni. Mert igaz Ő nem volt nő, de politikus annál inkább.
Az is igaz, hogy nem tudtam végigolvasni ezt, mert khm...
Viszont Ibolyánk nő, de semmi köze a politikához. Csak szeretne "Vaslédi" lenni, de a tehetsége, azért lásuk már be, nincs hozzá.
Mert ha lenne, akkor nem itt tartana az MDF.
Ez pedig tény.
Vagy tényleg ennyire hülye lenne 7 millió 800 ezer ember?
Nem akarják megérteni az Istennek se (jaj! kicsúszott), hogy Bokros-Ibolya csak jót akar?
Úgy bárki tud "reformer közgazdász" lenni, hogy "Na, nézzük azokat a számokat!
Áh, innen elveszünk 50 milliárdot, Ááá! onnan meg 60 milliárdot. Máris van 100 milliárd.
Ja, 10-et meg elosztjuk magunk közt. Megvannak erre a trükkök"
Nem kellennek ide megszórító csomagok.
Ide kemény büntető tv., kemény ügyészség, és valóban független bírók kellenek.
Kíméletlenek.
Aki elsikkaszt, ellop, hűtlenül kezel 50 milliót, kegyetlenül, úgy, hogy belegebedjen, megbüntetni.
Lecsukni mondjuk 5 évre. Tíz milliónként 1 év, aztán kész.

Majd 10-15 év múlva lehet nekik amnesztiát adni, mert arra megtisztul a mocsoktól az ország.
És lám, évente kétezer milliárd megmaradt.
Hát ez meg honnan jött?
@Tóta W. Árpád:
Azzal, hogy a szadival lefeküdt, számomra elvesztette az elvhűségét. Különben rájuk szavaztam volna.
Elismerve az elismerendőket, azért én még emlékszem, hogy a futball iránt mennyire tájékozatlan tudott ő lenni annak idején. Csak hogy ne maradjon említetlenül.
Ez nagyon jól megírt public. Az jutott eszembe közben, hogy Bokros Lajos, Dávid Ibolya nyugodtan megtehetné, hogy elkezdi járni az országot, fórumozva. Nyernének vele, és hírül sem lenne annyi sípoló, kiabáló ember a művházak előtt, mintha Bajnai Gordon tenné ugyanezt. Megszólíthatná azokat az embereket, akik most úgy érzik, elég az indulatokból és a vetítésekből.
@Tóta W. Árpád:

Az MDF a kormányzási ciklusa az elszalasztott lehetőségekről és az állami vagyon szétosztogatásának elkezdéséről szólt (ez lenne az antalli örökség?). Azóta kavarognak a politikai palettán és gyanús, hogy a mindenkori kormány fizetett parlamenti szavazói, függetlenül a szólamaiktól.

Szerintem ez nem elvszerű, de ez csak egy vélemény.
Az mdf elvszerű ? Mégis miben ? Épp most hugyozza szájba magát és az "antalli" örökséget.
S@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Szt. Johanna miért vörös némber neked? Szerinted egy francia ezért nem mutatná meg neked tükör nélkül a saját nagymetszőidet?
Bokrossal nincs baj,én is szeretném ha mindenki kifizetné a teljesáru jegyet a buszon, vonaton, fizetne a legutolsó csoffant is mindenért aminek ára van.De akkor mindenki fizessen, tekintet nélkül vallásra nemre fajra.
Ja és persze azonnali hatállyal a munka teljes piaci értékét kapja meg aki dolgozik...Aki meg nem, az menjen kenyába kexet kapálni.
@Tóta W. Árpád: na ezért ez sok
1. a parlamentben semmit nem szavaztak meg abból, amit képviseltek (pl.: a nemzeti csúcson, vagy Bokros által)
2. az adótörvényeket bezzeg megszavazták kurvanagyellenzékiként (ugye addig az volt a duma, hogy ellenzékben nem szavazunk stb.)
3. ad2:mindig készek voltak biztosítani minden parlamenti többséget, és most jön ami fontos sunyi módón.
4. nekem az mdf és a political capital majd ugyanaz. szerintem az nbh-nak kurvára nem kell Jobbik tanulmány...
5. azért a fővárosi mdf frakciók helyet cserlélhettek bármikor bármelyik kerületi szoci frakcióval, akik az anyjukat is egy társasházért - mint írod.
6. Lengyel Zoltán.
Nem folytatom, tudjuk.
Ha kommentben is hangzott el, szerintem szívd vissza, h: az mdf a legelvszerűbb párt, ever - remélem csak az adrenalin flash mondatta ezt ki veled.
A cikk pontos, tetszik, de Ő rühelli a legjobban a női ügyeket, ez nem több, mint tipikus "első generációs" női hozzáállás, a gender irodalom részletesen feldolgozza.
Valóban, Ibolya anyukája valakinek, ezért nem illik azt mondani rá, hogy Ibi a ribi. Pedig Ibi ribi. A vesztesek nyugalmával igazkodik. Nem kell megbuktatnia a szocialistákat, kormányoznia sem kell soha az életben. Tőle folytatódhatna tovább a kótyavetye, hiszen végig segítette Ferkót, a korrupció folyamatos növekedését... a sosem látott mértékű, arányú, mennyiségű közpénzlopást, a kormányzati ügyetlenkedést. A folyamatos paranoiás tisztogatás párton belül? UD Zrt? Almássy Kornél és a többiek? Aki ott nem akart Ferkónak jelenteni, szedhette a sátorfáját. És Schmuck Andor? Amikor a többi még kofferokkal szaladgált, ő már akkor számlázta, bankszámlán fogadta a zsét (állítólag, persze). Ja, és anno Orbán? Háhá. A patásördögnek is besegített ez a jóravaló némber. Hiába csinoskodik Ibolya: most mentelmi jogot árul, sittrevalóknak nyújt menedéket és hazudik. Igazi opportunista lotyó. Az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever? Nem, Ibolya sem érdemel mosdatást, kedves Árpád. Ibolya a status quo asszonya. Mindig a változás útjába áll. Orbánnal, Gyurcsánnyal, Schmuck-kal vagy akárkivel, csak az árban kell megegyezni vele.
Ez is izzadságszagú próbálkozás volt.
Hát, ha már, akkor az LMP "a legelvszerűbb párt, ever". Csak te valamiért szeretsz úgy csinálni, mintha nem is léteznének. Ami egyébként azért fura, mert kb ők képviselik egyedül hitelesen és ténylegesen a párt- és kampányfinanszírozás reformját (vö. lehetmas.hu/kampanyszamla és kepmutatas.hu/ ), ami pedig a te vesszőparipád is ("ezek lopnak").

Persze az is érthető, hogy miért szereted Ibolyát. Ők valósítják meg régi nagy álmodat: w.blog.hu/2009/03/03/szovetseg_a_nemzetert

Ha a politikát két dimenzióra osztjuk: hatalom megszerzése ("praktikák") és hatalommal való élés (programok), akkor realista/értelmiségi/liberális vonalon nagyjából két opció van:
1. MDF: profi, ámde korrupt praktikák, és jobblib program (www.es.hu/index.php?view=doc;21945 )
2. LMP: tiszta, ámde amatőr praktikák, és ökoballib program (lehetmas.hu/celjaink )

Program mentén mindenki eldöntheti, melyik a szimpatikusabb, de mivel két olyan pártról van szó, ami nagyon jó esetben éppen, hogy bejut a parlamentbe (lásd EP-választás, 8ker időközi, közvkutatások), ezért ez talán a kevésbé fontos dimenzió jelenleg. Praktikák mentén pedig az a fő kérdés, hogy mi a fontosabb: a profizmus vagy a korrupciómentesség?
Az MDF-re egyszerűen az áll, hogy kevesebb több lett volna. Ennyiféle pofa egybegyűjtése egyszerűen kioltja egymást.
Lásd, amit Gavra és Hont írtak a Hírszerzőn ugyanerről tegnap.
Magyarázza már meg nekem valaki, hogy Dávid miért is elvtelen? Azért mert nem hagyta leszalámizni magát és az emdéefet a kisgazdákon alkalmazott módszerrel? Azért elvtelen, mert nem értett egyet az első pillanattól kezdve az Orbán-féle "egy tábor, egy zászló" elvvel, ami két választáson bukásra is ítélte a jobbnak nevezett oldalt.

Végezetül magyarázzam ár meg valaki, hogy egy nemzeti retorikájú, kommunista szerűen szocialista párt mitől jobboldali!
talán tomcatnek sem volt hülyeség indítania a kutyáját, kicsit alulprezentáltak a gerincesek a parlamentben ;)
Érdekes gondolatmenet - a kérdésem csak annyi: mennyi a mai MDF-ben a Dávid Ibolya faktor aránya és mennyi a Bokros faktoré? Mert a "Felnőttek vagyunk" politikától inkább Bokros vezette a pártot a mostani (amúgy elég reális) program irányába.

Amúgy meg: nol.hu/belfold/bizalmatlansagi_inditvany_a_budapesti_szdsz-mdf_megallapodas_miatt
Árpika, te egyre viccesebb vagy. Ibolyka kb. bármilyen túrós szoci és szadesz hímtagot lenyelt 2002 óta, csak benntartsák a parlamentben. az mdf belső ellenzékét szétverte, kizárta, majd az ősliberális exszoci bokrost kikiáltotta az új istennek, aki nem is olyan régen a sátán volt a konzervatív (?) mdf számára. egy aljas picsa, aki a hatalomért bármire és bárkire hajlandó. remélem, nagyon hamar eltűnik a politikából, majd jogerősen letöltendő börtönre ítélik az almássy-ügy, megfigyelés balhé miatt a szépszemű, becsületes szilvásyval együtt. szerinted az mszp miért nem adta ki a mentelmi jogát az ügyészségnek? gondolkozz.
@Tóta W. Árpád: őskonzervatívból bokros for president?? te viccelsz. az mtv után most az mdf csenget neked egy kicsit?
Dávid Ibolya egy politikai kurva.Finomabban? megélhetési politikus. Aki össze áll Lengyel Zoltántól, a Hit Gyülekezetéig, ex szociktól az SZDSZ pénzelnyelőkig, annak nincsenek elvei. Vagy ha vannak a bugyijában tartja, és naponta cseréle. Egy 5%-as párt is megkap több száz milliót tőlünk (adófizetőktől), s ez elég hármójuk (Bokros+Zsúrfiú) eltartására. + bünetőjogi mentesség. Ha én csináltam volna egy tavalyi CD balhét, hát elvittek volna, vagy életem végéig nyögöm a kártéritést. Dávid Ibolya belőlünk él immáron vagy 16 éve. S nem is rosszul. Máshoz nem ért. Mint tudjuk a focihoz sem.
@Tóta W. Árpád:
"az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever.
Válasz erre"

A nap vicce.
Most éppen melyik oldalra sorolható az MDF?
A túlélésért (a parlamentbe jutásért)Ibolyka bárkivel összeáll és bárkit eltávolít a pártból.
Biztos nagyon jó lehet parlamenti képviselőnek lenni.
@Tóta W. Árpád: Akkor szavazz rá, de felesleges írogatnod Dávid Ibolyáról, én meg remélem, hogy az MDF még a parlament közelébe sem jut, a másik két társ pártja mellet a legtöbb kárt okozta az országnak, de ez nem a Te véleményed csak pár millió emberé- és ezt nem a kuruc infó mögül mondom
Azért Csehák Juditról nekem valamiért az 1986-os "mindenki nyugodtan menjen felvonulni május elsején" jut eszembe először, az "ilyen csinos nő miniszter" meg ezredikre se. Nem kedvelem különösebben Dávid Ibolyát, de ez az összehasonlítás szerintem még vele szemben sem fair.
@TWÁ:
"....az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever. "
Ugye ez most egy olyan vicc volt, amin annak idején a Shrek (Schmuck) Andor is jót mosolygott, amikor egyeztették a cash-flowt?
Én mindig lehajtom a WC ülőkét használat után, az Ibi meg sose hajtja föl. Nem használat után, hanem előtte. És ez nagy különbség kettőnk között.
@Tóta W. Árpád: es elveiket az sem csorbitja h szopnak nyalnak es meg a meleg szart is megeszik az ahitott 5%ert...
"Oké, lehet az ember napi 24 órában elvszerű, és akkor szarik mindenkire. Ez ebben a blogban például működik"

Muhaha... és megint csak muhaha.

Ezért a posztért mennyit kaptál az MDF-től? Mert ahogy látom, a cucilisták, akik eddig tömték a zsebed némi (nem kis) seggnyalásért cserébe, elzárták a pénzcsapot.

A nők felsorolásából egyébként kimaradt Thelma és Louise.

Dávid Ibolya meg jó párszor lejáratta már magát, kezdve ott, amikor (i)gazságügyi miniszter volt 1998-2002 között.
Az MDF-ben jelenleg egyetlen szimpatikus ember van, az pedig Bokros Lajos, aki konkrétan párton kívüli.
@Tóta W. Árpád:

"az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever."

Ja. Antall József meg forog a sírjában, hogy az 1994-es SZDSZ-MSZP kormány MDF színekben születik újjá.

Mondják az átlagembernek 3 hónapnyi a memóriája.

Ezek szerint az újságíróé sem éri el a tíz évet.
Ja szóval ő azért jó, mert ő nő. Hát persze.

Nagyon fogok szorítani (és a szavazatommal tenni érte), hogy az mdf az szdsz-el együtt tűnjön el a politikai palettáról.
Már megint felületes és fárasztó vagy. :S Régebben mindig olvastalak, most már csak véletlenül, de azt is minek.
na mindegy, szép napot, ezt is letudtad.
Itt olvasható, miért öngól, ahogy Dávid begyűjti az összes lemorzsolódott megélhetési politikust és publicistát:

www.hirszerzo.hu/cikk.dinamikus_csapatunkba_kreativ_munkatarsakat_keresunk.137929.html
,,Ha hagyod elszaporodni a csótányokat, mondotta atyám, akkor megszületnek a csótányok jogai. Amelyek természetesen kétségbevonhatatlanok. Aztán énekeseik támadnak, és magasztalják őket előtted. Arról énekelnek, milyen megrendítő a pusztulástól fenyegetett csótányság sorsa.'' (Saint-Exupéry)
"az mdf a leg-elvszerűbb párt, ever."

Húha, valszeg a fideszes koalát is beleérted az everbe, és Dávid végtelen demokratikus tökösségének igazolására csak azért nem hozod fel a kegyelem nem-szignózását, mert annak idején már annyira méltattad, hogy önismétlés volna.
@Tóta W. Árpád:
Az MDF-et igen erősen hajtja az életben maradás ösztöne (ez egyébként mindenkiben meg van), saját magán kivül minden más politikai erőt alkalmatlannak, hazugnak és korruptnak tart (ebben nem különbözik a többi magyar párttól)
Az én problémám az velük, hogy mindenkivel boldogan lepaktálnak Schmuck Andortól kezdve bukott SZDSZ-eseken át, Somogyi Zoltánig, csak azért hogy bentmaradjanak. 2006-ban Fekete 'mózesre tanitalak' Lászlót is elinditották Komárom Esztergom megyében.
Ibolya örök, de mellőle már mindenki kikopott a régi alapitók közül, vannak akiket ő takaitott el, vannak akik maguk mentek, mert teljesen vállalhatalannak tartották a pártot.
csodálkozom, hogy TWA-t lehet kommentelni...
általában nagy zsidózás szokott lenni az eredménye...
egyébként szerintem ibolya semmivel sem jobb a többinél (elv-megtartás tekintetében), de hát ilyen a politika (és nem csaknálunk)
Az MDF-et igen erősen hajtja az életben maradás ösztöne (ez egyébként mindenkiben meg van), saját magán kivül minden más politikai erőt alkalmatlannak, hazugnak és korruptnak tart (ebben nem különbözik a többi magyar párttól)
Az én problémám az velük, hogy mindenkivel boldogan lepaktálnak Schmuck Andortól kezdve bukott SZDSZ-eseken át, csak azért hogy bentmaradjanak. 2006-ban Fekete 'mózesre tanitalak' Lászlót is elinditották Komárom Esztergom megyében.
Ibolya örök, de mellőle már mindenki kikopott a régi alapitók közül, vannak akiket ő takaitott el, vannak akik maguk mentek.
Van itt minden; kávéfőző, minigrill, Timosenkó aki Júlia, Anna, Valéria, Judit, Zsuzsa, Dávid aki Ibolya. Húslevesnek indult zagyva zöldségleves.

"egy hölgy élethalálharcát" - ezt vívja meg a fejében, a családban, vagy a kórok házában, nem a politikában; statiszt(ik)a szemmel már az a folyton emelkedő és nem ingadozó 4.2, 4.3, 4.8, 4.99, 5.02% is rémesen gyanús volt idestova négy éve.

"magasra hágott", "kurválkodás vádja" - miniszterként harcolt volna az úgymond normális Magyarországért, de hát azt is meghágta, elkurválkodta, vagyis hát elb@szta, na!

"egy gyönge kislánynak", "a here jogán" - ja, félrehajlott fejű ártatlan kislány, a here a jobbján, kezében a kazettával, mit győzedelmesen lobogtat, sok tévét oda csalogat.

Kőbe vésett 3bajszos lufi.
Retkes tulipán ami ibolya.
Dávid Ibolya fényezése nagyon átlátszóra sikeredett, kedves TótaWé! Nagyon meredek dolog őt Tyimosenkohoz hasonlítani, Csehák Judital már megbékélek. Dávid az egyik legjellemteleneb politikai személyisége volt az elmúlt 2o esztendőnek, akárhonnan is nézzük. És nem az a baj, hogy a pártját az egyik oldalról a másikra táncolta. Ez önmagában bevett gyakorlat egész európában. Ám az gyomorforgató, hogy miközben ezt teszi, a túlélés érdekében éppen azokat az alapvető morális elveket szegi meg látványosan, amelyek nevében kampányol. Képes mindenféle lejárt szavatosságú, összevissza szervezettel és politikussal alkut kötni, hogy bejusson a parlamentbe. Ha ez a te politikai morál-ideálod, TótaWé barátunk, akkor ezt már nem kell kommentálni. Nem vesszük be? Felnőttek vagyunk? Magyarország tényleg normális, de legalábbis normálisabb annál, amit Dávid Ibolya a torkán le akar taszítani. Ha már a tökös nőről volt szó, akkor mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mit is... Na ezt nem vesszük be!
Egyetértek, Dávid Ibolya az egyetlen férfi a magyar politikában, láttunk már ilyet. Itt nem az ő elvszerűségükről van szó, hanem arról, hogy olyan programot nyomatnak, ami Latin-Amerikává változtatná Magyarországot, Chilében is megpróbálkoztak hasonlóval, egy ideig be is jött, aztán fel kellett puhítani a rendszert, mert kiderült, hogy az országban emberek élnek, sajnos. Az öngondoskodásal semmi bajom nincs, de miből öngondoskodjon az átlag, havi 100 valahányezer forintból? Teljes tandíj az egyetemen? Ez a rendszer (ellentétben a mostanival)pénzügyileg ugyan fenntartható lenne, csak éppen nem lenne benne érdemes élni, kivéve azoknak, akik megengedhetik maguknak az "öngondoskodást". Bokros rábíz mindent a piacra, az majd rendbetesz mindent, hát egy lófaszt.
Azért fogok Ibolykára meg a nagybajszúra szavazni, mert jelenleg ők az egyetlenek, akik nem kezelik teljesen gyengeelméjűnek a választókat (attól még lehet, hogy a többség az), vagy ami még rosszabb, nem a mindenkori legkisebb közös többszörösre, a zsigeri gyűlöletre épít. Tóta jól mondja, amit az MDF a háttérben művel, az a szavazat, infrastruktúra meg miegyéb szerzésének üzleti logikája, na de ebben aztán senki a világon nem ejthet egy rossz szót rájuk a jelenlegi politikai elit tagjai közül. Szóval amíg ők kezelik a leginkább úgy a választókat, mint felnőtt embereket, addig oda megy a voksom, mert semmi másra nincs nagyobb szükség ma kicsiny hazánkban.
„viszont az MDF-nek, egyedül az összes esélyes körül, ismert és végrehajtható tervei vannak, amihez meg kell a parlamenti jelenlét”
Lófaxt, mama. Az MDF-nek a parlamenti jelenlét kell, és ehhez bármilyen tervet képes konstruálni, vagy elfogadni, még Bokros bukott elméleteit is.
Program helyett meg összeütöttek egy tudathasadásos, nagyrészt közhelyeket és szólamokat tartalmazó „vitaanyagot”, ilyen virtigli pofátlanságokkal, hogy „a felemelkedés záloga szilárd erkölcsi alapállásunk is”. Nézzük már meg, hogy miket mondtak anno Bokrosról.
Simán előállnának a mostanival totál ellentétes szöveggel is, ha azzal lenne esély a parlamentbe kerülésre.
Azt imádom, hogy végül is mindenki eljut a baloldalon oda, hogy megmagyarázza magának:
Vagy a szocikra kell szavazni, vagy bokros ibolyára.
Tényleg kíváncsi lennék, hogy szakmailag és emberileg mit kell tennie ezeknek, hogy valaki másra szavazzatok, vagy csináljatok egy olyan pártot, ahol ti nem loptok.
Ez a nő melyik országban van?
Merthogy nem az MDF-es Ibolyáról van szó, az is biztos.Akiről írsz az nemaz a Dávid Ibolya, aki felrúg mindent, amiért az MDF alakult,"Nem ugathat elvtelenségről a fideszes.." írod!Hát elvtelenebb politikus nem nagyon van kis hazánkban, egyszer ide fekszik( egy kis pénz=szocik)
egyszer oda ( kell egy kis támogatás= SZDSZ), s mindenki takarodjon a pártból, aki nem követi a logikátlan irányváltásokat! Aki jobbra is üt, balra is üt, az még nem biztos, hogy középpen áll.Senki nem tudja, mikor, hol áll.Egy jellemtelen erőszakos picsa!
Nem Vaslédy, az tudta mit akar, azon kívül, hogy hatalomra kerüljön.IBolya nem tud semmit, csak bármi áron a Parlamentbe kerülni! Remélem nem fog!
@Tóta W. Árpád: Na ja! Ragaszkodik Ibolya az elveihez.Csak nem tudni melyikhez.Hol ehhez, hol ahhoz.Ugyan már...Érthetetlen ez az ömlengés.Kivéve, ha valami burkolt célzatossággal írod.
"mdf a leg-elvszerűbb párt"

Mármint az a néhány arc aki az MDF-ből még (egyenlőre) nem lett kizárva, vagy nem lépett ki önként? Voltak ők már mindenki körül...Fidesz mellett, MSZP-vel, most épp SZDSZ mellett. Milyen elvekről beszélünk? Bárkivel összeállnának csak hogy bekerüljenek. Én nem a többi pártot védem, de az MDF szerintem semmivel nem különb a többitől, sőt...az meg nevetséges, hogy Dávid Ibolyának párton belül nem lehet kritikát gyakorolni, vagy beszólni, mert azt egyből kirúgatja. Talán még a Fideszben sincs ekkora belső diktatúra, pedig ott is elég nagy Orbán-kultusz van. Szerintem Dávid Ibolyának el kellene tűnnie a sűlyesztőben...
A baj csak az, hogy az mdf valszeg még az 5%-ot sem fogja elérni, még úgysem, ha kvázi beolvasztaj az szdsz-t tokkal -vonóval, ami nagy kár és elvtelenség a javából, bár inkább hagynák megdögleni az összeset.
Hogyha elábrándozol picit, és azt képzeled, hogy az MDF kormányra kerül. szvsz akkor sem csinálná meg, amit ígér, amit felsimert tennivalóul. Ők most - igaz, józanul a frankót mondják, tényleg ezt kéne csinálni - gyakorlatilag szintén tét nélkül igérgetnek, igaz, más értelemben mint a kommerek és a fityesz. Az MDF sajnos az esélytelenek nyugalmával.
Érdekes, amint valaki hatalomhoz jut - akár újra - egyszeriben átlátja, hogy itt nem a racionálisat, az államérdeket kell végrehajtani. Azt csak kevesen értik meg valójában, a nép nagyrésze sajna síkhülye, és nem fogja megérteni soha, miért szaladt el a sajtos pogi ára. Így tehát a kevés okosnak nem lehet neki tetsző műsort gyártani, ők a a szakadékba zuhanva is be fogják fizetni az adót, a tb-t és csendben vágynak egy olyan kormányra, ami végre a józan ész szerint cselekedne, bár tudván, soha többet nem választatik meg.
Az ország úgyis tönkre fog menni, MDF-el vagy anélkül, a beteg már menthetetlen, nincs és ne is legyen! az a hitel, amiből helyre lehetne tenni. Nem akarok többet fizetni, eddig is én meg kb 100-200.000 balfasz állta a cehhet. Ez már elkerülhetetlen, de nem is baj. Aki érti és átlátja ezt a szartengert, az tudja, miért írtam ezt.
Nagy ára lesz, sokan fognak éhenhalni, de legalább ritkul a zombiszavazók tábora.
Jaj Árpi. Ha Bokros egy csótányhoz szerződik te írsz majd egy cikket, hogy a csótányok egy eleddig félreértett és méltánytalanul kezelt földlakók akik igazából barátaink?

Ibolyával kapcsolatban meg arra vok kíváncsi, mikor lesz végre mentelmi jog nélkül, hadd lássuk mi történik az Almássys/UD ügyben :]
@paci9: "Engem az a mondatod mosolyogtatott meg, miszerint "Egyedül a liberális értelmiség pampoghat némi erkölcsi alappal,""

pedig ezt tartom. fennállása alatt az szdsz mozgott a legkevesebbet a placcon, még ha a koalíciót ide is számítjuk. igen, lehet moralizálni, h lengyelzoltán meg gyenesei, csakhogy az szdsz mint párt és mint holdudvar olyan gyönyörűen nullázta magát, hogy ilyet még thürmer se bírt csinálni. tehát a módszereik nem biztosítottá a fennmaradást.

sokan írták itt azt, hogy "nem értek a focihoz". az valóban egy kínos jelenet volt. nem akarom mentegetni, de azt azért megjegyzem, hogy DI ezt az Orbán-kormány tagjaként, annak az érdekeit figyelembe véve mondta; tehát a "ne vadítsuk el a nácikat" elv nem a sajátja volt. ezután ugye közös listán is indultak.
@nabazzmeg: igen, ez a "megoldás" előfordulhat. Elemzők pedzegették már, hogy a jelek szerint államcsőd nélkül nem indulnak meg szerkezeti átalakítások Magyarországon.
én ezt az UD-zést nem egészen tudom felfogni. minden jel szerint a fidesz egyes körei ezzel a magáncéggel figyeltették meg az mdf-et, azzal a céllal, hogy kicsinálják (gyűjtsenek "terhelőket"). ez a botrány lényege. biztosan jó ötlet ezt lobogtatni?
@fenektibi: "Persze az is érthető, hogy miért szereted Ibolyát. Ők valósítják meg régi nagy álmodat: w.blog.hu/2009/03/03/szovetseg_a_nemzetert "

én próféta lelkem!!!

"realista/értelmiségi/liberális vonalon nagyjából két opció van:
1. MDF: profi, ámde korrupt praktikák, és jobblib program (www.es.hu/index.php?view=doc;21945 )
2. LMP: tiszta, ámde amatőr praktikák, és ökoballib program (lehetmas.hu/celjaink )"

én ezt az "ökoballib" irányt rémületesnek tartom. mindkét (mindhárom) összetevőjét. egyébként szerintem nem jut be az lmp, ha egyáltalán fel tud állni a vonalhoz.

ezzel szemben annak valóban örülnék, ha be bírna jutni egy párt, amelynek a kampánya direkte a vér-veríték-könnyekről szól, mert valahogy egyszer ki kell már lépni abból a körből, hogy eszetlen ígéretekkel, nyilvánvaló hazugsággal meg ködösítéssel lehet győzni, aztán remélni a legjobbakat.
Én vitatkoznék azzal, hogy az MDF praktikái mennyire "profik". A portfolio.hu elég jól rámutatott, hogy pl. Bokros alkotmányos eladósodási korlátja a javaslat jelenlegi formájában teljesen értelmetlen. Szerintem érdemes visszakövetni azt a levélváltást az MDF és a portfolio.hu között, mert elég sokat elmond az MDF szellemi tökéjéröl (sajnos már a portfolio fizetös archivumában van, hogy enné meg a fene).

A Bokros-csomag egyébként teljesen túl van értékelve. A csomag kimerült a kiadáscsökkentésben, ami hasznos volt, akkor és most is, de a szerkezeti reform ennél többet jelent. Nagyon leegyszerüsítve: nem az a lényeg, hogy "vér és veríték" legyen, hanem hogy az intézmények jobban müködjenek. A kettö között van összefüggés, de nem olyan szoros és az elsöböl nem következik a második.

Egyébként pedig a Fidesz-hez köthetö közgazdászok szerintem jókat szoktak mondani (Hamecz, Orbán K., Vojnits), persze kérdés, hogy Viktor mennyi teret enged majd nekik. De nem igaz, hogy a Fidesz holdudvarában nincsen szakértelem. Ezek a fiatal közgazdászok sokkal többet tudnak már Bokrosnál...
@Tóta W. Árpád: "ezzel szemben annak valóban örülnék, ha be bírna jutni egy párt, amelynek a kampánya direkte a vér-veríték-könnyekről szól"

Viccelsz Árpád? A politika arról szól, hogy a nagy közös tálból ki mit kap, az MDF politikája is érdekében áll bizonyos csoportoknak, csak a társadalom többsége számára ígér vért, verítéket és könnyeket, a középosztálytól felfelé viszont kimondottan pozitív a kifutása. Az, hogy te ebbe a csoportba tartozol, nem jelenti azt, hogy ez az egész társadalom érdeke.
Azon gondolkodom, milyen érdekes lehet a sors. Ha az MDF-SzDSz szövetség 5.1%-ot
kap a választásokon,Tóta W elmondhatja
lám megmondtam mekkora egy ász ez az Ibolya.De ha csak 4.95%- akkor semmivé válik minden dícséret...
Néhány ezer ( megtévesztett) szavazón múlik a nagyság?Ha mondjuk több százezer embert maga mellé állít, nos elismerem a politikai (?)nagyságát. De így?
Megkérdezném ez "elvszerűségtől" okádókat, hol okádtak, amikor a liberális fityisz összeborult a Surján-Tömjén féle KDNP-vel? És hol okádnak azóta is? Abban a 2/3-ban, aki most ezekre az "elv-társakra" adja a voksát? Mert akkor nyugodtan okádjátok le a tükröt is...
Árpi,most nagyon röhögök,köszönöm Neked ezeket a vidám pillanatokat, az Elvhű MDF-ról,Igazmondó Ibolyáról,az erkölcsi alappal rendelkező liberális értelmiségről(ez tetszik a legjobban...)
Klassz volt na!!
Már ezért megérte az indexre kattintani..
Persze tudod Te is,meg mi is mindannyian hogy ez csak FASZSÁG,nincs olyan isten hogy ez az "MDSZ"nevű korcs szerzet bekerüljön áprilisban a parlamentbe....
Szerintem béke poraikra,és minél előbb,annál jobb...
" A budapesti választmány tagjai attól tartanak, hogy szombaton Dávid Ibolya és a pártvezetés arra kér majd felhatalmazást, hogy az idő rövidségére tekintettel az országos elnökség saját hatáskörben dönthessen a budapesti egyéni jelöltekről."

Nem lett kicsit autokratikus az MDF vezetése mostanában?

Ha az alábbi szorzatot nézzük:
elvhűség*program,jövőkép*érdekérvényesítőképesség
akkor az MDF egy nagy 0-val jelenik meg a képlet végén. Gondolom Orbán ott hibázhatott, hogy belátta, ha az érdekérvényesítő képesség 0, akkor az egész szorzat 0.
- Te! Kérdeznék én valamit.
- Kérdezz.
- Ha a Tóta W. ír valamit, ami nem kifejezetten FIDESZ szájíze szerint való, akkor miért repülnek rá pillanatok alatt kétszázan?
- Miért, miért! Ki van nekik adva.
- Én azt nem hiszem.
- Nem? Akkor kérdeznék én is valamit.
- Na.
- Feltűnő?
- Az. Még nekem is feltűnt.
- Logikus a következtetés?
- Hát ...
- A Tóta W. ugyebár egy középbázis.
- Középbázis?
- Az. Nem szereti se az egyik, se a másik oldalt különösebben.
- És?
- Ezen változtatni kell. A palettán maximum két szín lehetséges, fehér vagy fekete. De inkább csak fekete.
- És hogyan?
- Át kell tolni a komcsikhoz. Nagy erővel. Akkor mindenki megutálja. Minimum az ország kétharmada a jelenlegi statisztikai adatok szerint.
- És?
- Ha már elkönyvelték a komcsik közé, azaz jól megutálták, akkor írhatja akár azt is, hogy 2*2=4, úgyse fogja olvasni senki. Így aztán nem tudja eltántorítani azzal az undorító kapitalista szirénhangjával a divatfideszeseket.
- Kik azok a divatfideszesek?
- A bizonytalanok. Azok saját vélemény híján mindig a divatos oldalra szoktak állni. Ami most a FIDESZ. És persze várják azt a világot, ahol nincsenek komcsik, nincsenek multik, nincs verseny, nincsenek gazdagok, nincsenek se deklasszált, se másvallású elemek, szőlőt és lágy kenyeret viszont minden sarkon lehet kapni. Fillérekért természetesen. És persze Magyarországon nincs világválság se, hiába mindenütt másutt igen. Na ez a magyar út.
- Tényleg van olyan?
- Nincs.
- Jó ez nekünk?
- Nem.
- Na szevasz.
- Már mész?
- Naná. Megígértem anyámnak, hogy komcsikkal öt percnél tovább nem beszélgetek.
@Tóta W. Árpád:
Pedig az Orbán kormány tényleg nem értett a focihoz.
Elég súlyos szemkilövéses randalír csak egy a sorban.
www.origo.hu/itthon/19990420atorveny.html
@Tóta W. Árpád:

Tökre nem ez a lényege az UD-ügynek. Azt miért hagyod ki MINDIG hogy valószínű kormányzati ukázra/támpoatással ezeket a beszélgetéseket (a nemzetbiztonságiak) felvették, és aztán DI "postaládájába dobták" (már ettől a szövegtől is ki kéne dobni a taccsot minden ú.n. liberálisnak), és amit utána DI csinált vele, az valóban bűncselekmény, amelynek a következményeitől csak az mszp védte meg, egyelőre.. Itt a volt ig.ü. miniszterről beszélünk! Ez a frankó? Hello?....
Bajban vagyok.Én lassan 20 éve figyelem meglehetős ellenszenvvel Ibolykát. Semmit nem felejtettem el neki, bár nem tudom, hogy tudja-e, 90-94 között a nemzeti bal tagja volt:))) (Kulin -168 óra).Ez még jól jöhet neki(k).Értem én,erre a kavarásra a helyzet kényszeríti, de nem tudom mit csinál Antal képével. Minden este imádkozik és megköveti? Vagy fal felé fordította? Az elvszerűség okán még lenne azért kérdésem."Haza bölcsé"-t fabrikált (ezt kikérem Deák nevében) a csaposlegényként emlegetett Hóbagolyból, aki már-már el is hitte ezt magáról.(Hiába nyomta az orrát a söröspultba OV a magyarok vil.szöv. elnökválasztási kudarca után, ezt kis sértődéssel túlélte, de nem vonta le a következtetést.)Ibolyka mostani sörhabja visszavonulásra késztette.Mondhatnám, hogy elegáns, elvszerű, de nem az. Megöregedett, kikopott a harcból, elfogytak az eszközei, ha voltak egyáltalán.Távozása inkább megkönnyebbülés a Dávid-Herényi pártnak.Látszólag sikeresen kiheréltek minden kellemetlenkedőt, tiszta a terep, mondhatni üres, jöhet bárki. Bokros zseniális választás. Én ugyan az ő gazdaságpolitikájával se értek egyet,és nem keverném össze a sikeres válságkezelési tanácsadást a működtetéssel(!) de legalább világosan beszél, következetes, és zsebre tenné - miután precízen apróra hajtogatta - egy vitában OV-t, de Vargát sőt Matolcsyt is. Na hát ezért vagyok bajban. Mint elkötelezett baloldalinak az MSZP vállalhatatlan, a többiről nem is beszélve, a civil-párt egyelőre nagyon amatőrnek tűnik ( kívánom kerüljenek be),nem tudom kire szavazzak. Pedig szavazni muszáj! Még olvasgatok egy kicsit.
Ps: Miért is írtad ezt a cikket? Nekem egy kicsit hiányzol belőle,a szíved-lelked, vitriolod, pikírtséged:))
@Tóta W. Árpád:

"Amibe Dávid Ibolya belement – nyilván pénzért, kopogtatócédulákért, nyilvánosságért és emberanyagért – az a fentiek mellett szimpla vállalkozói finesz. Ezek nélkül nincs frakció, viszont az MDF-nek, egyedül az összes esélyes körül, ismert és végrehajtható tervei vannak, amihez meg kell a parlamenti jelenlét. Ehhez pedig minden mozgósítható erőforrásra szükség van, és az egyezségek értelme, funkciója elég transzparens, legalábbis a mezőnyhöz képest. "

- Az a szép ebben, hogy te is pontosan tudod, hogy nem elég a parlamenti jelenlét a végrehajtható programhoz, hiszen ahhoz kormányra is kell kerülni és elég erősnek lenni a koalícióban. (SZDSZ okosságai MSZP-s koalícióban)

- A Fidesz-Kisgazda paktumnak annak valóban az volt a tétje, hogy a programmal kormányra kerüljenek. Emlékszünk a fogadtatására.

- Ki tud említeni valamit, amit az MDF ért el a parlamentben a 94-es bukása óta?
@pógi: "most akkor szagolgatjuk a lócitromokat sorba', hogy vajh melyik a legkevésbé büdös...?"

Válaszul: nagyix.hupont.hu/
@yanchi345: ""Lehet, hogy nőből nem lesz jó vezénylő tábornok, de az is lehet, hogy ide óvónéni kell." - ott a két pont."

Bizony.
Csak az a nő Markel vagy Teacher legyen ;)
@Haary Plotter: LOL :D

Zavaros ez az egész ügy,de legalább szórakoztató
A poszt egy komplett fizetett hirdetés (legalábbis célját és tartalmát illetően). Szemezget abból, ami a hitelességet támasztja meg. Azt a hitelességet, ami leginkább elfogyott az mdf-ből. Hitelességet akar igazolni Magyarország leghiteltelenebb politikusának és leghiteltelenebb pártjának, amely már annyira hiteltelen, h napi szinten lázad a hiteltelen vezetői ellen a tagsága...

Tájékozatlanság:
"Jelenleg az MDF az egyetlen parlamenti párt, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát hangoztatja"

Olvass Jobbik programot, Árpi!

* * * *

Ilyen lenne egy hiteles párt?

Faszlóbáló, rendőrverő, Fideszből kirúgott Lengyel Zoltán leigazolása...

Bírósági ítélet törvénytelen kizárásokról--> súlyos pénzbírság...

Boross kilép, eredeti alapító tag szinte már senki...

NBH-felvételhez jut egy pártelnök TÖRVÉNYTELENÜL (mivel másképp ez nem lehetséges)...

"Nem értek a focihoz", ma meg már Elie Wiesellel szemben ülök a legreprezentatívabb helyen...

NBH-felvétellel kiütni a riválist a pártelnöki csatában. Fasza. Hányingermód antidemokrata manipuláció.

* * * *

Árpi, ha jó megfizették ezt a posztot, megértem - "fiatal vagy, és kell a pénz".

Ha viszont ingyen ment, akkor azt mondhatom, szinte elfordultam a monitortól szégyenérzetemben, alig bírtam ép gyomorral feldolgozni, miképpen bír valaki ekkora nagyot benyalni a kedvenceinek...
@Voloka:

"Néhány ezer ( megtévesztett) szavazón múlik a nagyság"

Te ezzel mentegeted az MDF-re szavazókat!?

Gyalázatos hazaáruló, ostoba amöba mind egy szálig. Még hogy megtévesztett!
Aki nincs velünk az, az... nem is ember.
az MDF eljutott oda, hogy fizetett index cikkel akarja hitelességét igazolni önmaga előtt - fasza!

bukott zsidópártiak temetője lett - siker!
@balf:
Te látod a lényeget DI és UD ügyben!

Csodálom, hogy még írhatsz ilyen blogokba.
@latte:

"csak a társadalom többsége számára ígér vért, verítéket és könnyeket, a középosztálytól felfelé viszont kimondottan pozitív a kifutása. ...nem jelenti azt, hogy ez az egész társadalom érdeke."

Az megvan, hogy "S a sírt, hol nemzet süllyed el.."
Na ez a jujj, csak a társadalom többségének ne fájjon mentalitás kb. idevezet.

@szeberenyi:

"A csomag kimerült a kiadáscsökkentésben, ami hasznos volt, akkor és most is, de a szerkezeti reform ennél többet jelent."

Ez hellyel-közzel igaz is (pl. a nyugdíj-rendszer átalakítása, kísérlet a felsőoktatás piacosítására azért kimaradt).
A nagy baj az, hogy utána még ennyi sem történt. A Nemzet Miniszterelnökének tulajdonított hüdejó gazpol kimerült abban, hogy 2001-ig semmit sem csinált, majd elkezdte az osztogatást, amit a balfaszok még nagyobb tempóban folytattak.
Tehát ez a "kimerült" még mindig végtelenszer több, mint az utána jövők több, mint 10 éves tevékenysége.
Igazad van! És ha nem lenne az általános választójog, vagy nem irtották volna ki a mindenféle arisztokráciát (kispolgár, középpolgár, nagypolgár és klasszik arisztokrata) úgy, hogy jelenleg mindenkinek a közvetlen felmenője PROLI (a szó legrosszabb értelmében) akkor Dávid Ibolya még nyerhetne is,és meg is valósíthatná a programját. Így maradt a Fidesz, az MSZP és SZDSZ pedig remélem ÖRÖKRE ELTŰNIK.
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=74):

Hú drága malac. Neked aztán igazán vörös posztó lett az MDF, hogy visszajöttél kommentelni. Lehet, hogy Árpi direkt emiatt írta:). Mindenesetre én örülök neki.
Árpád,

szerintem is van fantázia az MDF-ben, több, mint a szocikban, szal jó érzékkel teszel rájuk.

Ha bejutnak, márpedig szerintem is bejutnak, és olyan mákjuk van, hogy a Fidesznek csak velük lenne meg a kétharmada (és esetleg később önkormányzatokban is a mérleg nyelve lehetnek), akkor a Fidesz ezerszer inkább velük táncol, mint Jobbikkal, és aranyeső hullik majd az MDF-es holdudvarban.
Pénzben fognak fürdeni. Állami pályázatok, rádiófrekvenciák, igazgatótanácsi posztok, médiafelületek potyognak majd az égből.

Szal ha én milliárdos volnék, vagy befolyásos sajtómunkás/médiacápa volnék, vagy Schmuck Andorhoz hasonlóan mozgathatnék voksokat, akkor én inkább mögéjük állnék, mint az MSZP mögé, hiszen a következő kormány a behemót MSZP mögött lévőket ellenségként fogja kezelni, míg az MDF mögött lévőkkel üzletelni fog.

Nem azért, mert a Fidesz imádná az MDF-et, mert egyáltalán nem, de a Fidesznek az lesz az érdeke kormányon, hogy az MDF-et futtassa az MSZP-vel szemben, akár kormányzati hátszéllel is.
Ez ráció, nem emóció alapján megy majd.
@Croma Soma: "Magyarázza már meg nekem valaki, hogy Dávid miért is elvtelen?"

Amiért mindenki az volna, aki rendszeresen korrupciómentességről ejt sóhajnak beillő szózatokat, aztán amikor a nagy szükségben rátalál az SZDSZ-re, a kalapjára tűzi, és nem ég vele.
@Diocles: fantázát én is látok benne, régóta, de hogy "mögéjük állnék", azt nem tervezem, leszoktam régesrégen erről a viselkedésről, h valaki mögé álljak. legfeljebb egyetértek ebben-abban, másban meg nem, és ennyi.

azt persze sejtettem, hogy Dávid Ibolyáról vagy akármiről, ami nem Fidesz vagy JObbik, elismerően írni, az PROVOKÁCIÓ, és be is jött.
Muhaha!

Hát ez jól esett, Árpi. Hogy neked micsoda fantasztikus humorod van!

Még most is röhögök ezen az élethalálharcos képen.

Ami eszembe jutott két röhögés között, az az, hogy ugyammá, fórumtársak, az elv is csak olyan, mint a fing: mindenki addig tartja, ameddig tudja.

Meg ez: Mágneslady + lemez = mágneslemezlédi...

Muhaha... csak nyugodtan röhögjön az egész osztály.

Mer ebből a posztból semmit nem lehet komolyan venni.

P.
@Tóta W. Árpád:

ööö...

Ez most komoly? Télleg egy tiszta tekintetű politikustehetség lenne az a nő, aki 1998-2002 között együtt nevetett a Fidesszel, majd elvszerűen még a 2002-es választási forduló előtt külön utat hirdetett, hogy ne együtt kelljen sírniuk? Aki aztán még elvszerűbben Leisztinger Tisztelet Társaságával bekerült a parlamentbe, ahol nem sok mindent csinált, hiszen fikarcnyit nem javult a társadalmi megítélésük? Aki roppant elvszerűen azzal a párttal köt együttműködési megállapodást, amely az ő egykori pártját 1994-ben felmorzsolta a szocikkal együtt?

Modern konzervatív párt-e az, amely nem népnemzeti (mondjuk: hálistennek), nem akar együttműködni a kereszténydemokratákkal, miközben ker.dem.-nek definiálta magát egykoron (hiszen az Európai Néppárt tagja)? AHarcosan antikommunista, de a kommancsokkal korábban koalázó ál-libsikkel haladéktalanul hajlandó szövetkezni, hogy bejuthasson a parlamentbe?

Mugyammá.

Dávid Ibolya nagyobb politikai szélkakas, mint bárki más.

"...(1998-ban) az MDF alig érte el a 3%-ot, ám egyéni válaszókerületekben – egyes fideszes jelöltek visszalépése miatt – 18 képviselője győzelmet aratott és parlamenti frakciót alakított. Négy év ellenzékben eltöltött idő után újra kormányzópárt lehetett a Fidesz és az FKGP mellett. A 2004-es Európai Parlamenti választásokon egy képviselőt delegálhatott az Európai Unió parlamentjébe.

A 2002-es országgyűlési választáson a Fidesz-szel közös listán indultak és több mint 41%-ot értek el, de a választást elveszítették. Az MDF országgyűlésbe jutott 24 képviselője önálló frakciót alakított. Időközben a párton belül szakadások jelentek meg; Lezsák Sándort, Balogh Lászlót, Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót törvénytelenül kizártak a frakcióból. Emiatt jogerősen 10 millió forint kártérítésre kötelezték az MDF-et 2007. június 26-án.[1] 2005. április 2-án egyesülési egyezményt írtak alá a korábban a pártból kivált MDNP-vel.

Az MDF a 2006-os országgyűlési választáson önállóan indult, és az első fordulóban 5,04%-os eredménnyel bejutott a parlamentbe, mely révén 1994 óta először képes volt egyedül bekerülni az Országgyűlésbe.

(...)

009. június 13-án kiszivárgott Boross Péter volt miniszterelnök, az MDF egyik legismertebb képviselőjének levele az MDF elnökségi tagjaihoz,[5] amelyben bejelenti, hogy megszakítja a kapcsolatát az MDF-fel, mert nem ért egyet legutóbbi irányváltásával.

A 2010-es választásokon a Demokrata Fórum, szintén folytatni kívánja a "Bokrosi irányvonalat", a "nyitás politikáját", ahogy Dávid Ibolya, pártelnök nevezi. Ez azt jelenti, hogy Bokros Lajos a párt kormányfő-jelöltje, listavezetője is, ezenkívül pedig több ismert, eddig a politikai garnitúra másik oldalához köthető személyek a párt képviselő-jelöltjeként indulnak, például Debreczeni József, közíró, valamint Somogyi Zoltán, a Political Capital elemzője. Tölgyessy Péter politikai elemző szerint az MDF átlépett a politikai erőtér baloldalára, és szavazótábora nagyrészt kicserélődött."

Forrás: wikipédia.

Legalább ezt olvastad előtte?

(Naná, hogy olvastad, de muszáj megjátszanod a naivat, mint az ifjúsági magazinok szexológiai rovatvezetői által írt műtudatlan olvasói levelek fiktív szerzőinek - különben hol marad a lényeg: a provokáció?!?!?!?!)

Ü.,

P.
Az MDF egy szempontból tényleg hiteles. Az ő programjuknak lehet hinni. (a többiét valaki komolyan veszi?)

Ha el merik vállalni Bokros csomagarcát, akkor ez vakmerőség, vagy inkább öngyilkosság. De az is lehet, hogy hosszú távon gondolkodnak. Tudják, hogy elvesztik a szavazást és megállás nélkül a Fidesz orra alá dörgölik, hogy ők megmondták...

Dávidtól azt várnám, hogy kategorikusan szakítson az Antalli eszmékkel, örökséggel, és kérjen nagyon elnézést azért az első négy évért:
- a tökölődésért,
- a vízlépcsőért,
- az ügynöklista szőnyeg alá helyezéséért,
- a médiatörvény próbálkozásokért,
- a rendszerváltás totális elkúrásáért,
- a kárpótlási jegyek osztásáért,
- az elszámoltatás meg nem történtéért,
- és még sok mindenért.
@Tóta W. Árpád: "azt persze sejtettem, hogy Dávid Ibolyáról vagy akármiről, ami nem Fidesz vagy JObbik, elismerően írni, az PROVOKÁCIÓ, és be is jött."

Jaj, ne szerénykedj már! Sokkal jobb vátesz vagy annál, mint ahogy itt lefested.
Persze, hogy előre láttad, hogy az eszed távozását, de minimum bértollnokoskodást fognak tippelni, ha simized az MDF-et, vagyis amit ma annak hívunk - annál is inkább "előre" kellett látnod, mert 2 hete az is anyázza őket, aki eddig kinézett belőlük valamit; olyanok is, akik legalább annyit írnak közéletről, mint Te, legfeljebb kevesebb indexes szabad asszociációval, mert nem méterre/jópofaságra vannak fizetve, hanem effektív tartalomra... sőt még emdéefék önmaguk is (igaz, van aki közben megtanulja szeretni Nagy Nővért).
@Tóta W. Árpád:

Árpád,

ne becsüld alá magad, te még mindig sokak számára véleményformáló vagy, ha ez itt nem is jelenik meg.
(félreértés ne essék, az én számomra sem vagy véleményformáló, de sokak számára igen.)

és ne szégyeld ezt, Bokros hívének lenni mégiscsak előkelőbb dolog, mint szocinak lenni, nem leszel ezzel egyedül, sejtésem szerint a következő hetekben Kis Jánostól Hack Péterig sokan fognak majd publikálni arról, hogy hát igen, a Lengyel Zoltán nem biztos, hogy parlamentarizmus csúcspontja volt, de ott van a Bokros.

jobb egy ilyen társaságban kibekkelni (ha már valaki nem fideszes, és nem is akar az lenni), mint az MSZP körül, amellyel ki tudja mi lesz április után, szakad-e, Szili lesz-e a góré, avagy Hagyó, netán Szekeres?
nem hinném, hogy Dávid Ibolya (akit nem kedvelek, és nem is fogok rá szavazni) rosszabb volna, mint Hagyó és csapata, sőt.
@Paszternak: nyilván tudok ezekről és nyilván csekkolom még egyszer, mielőtt cikket írok róla. és?

nézd, a párt ilyen műfaj. én is ideges vagyok a debil hazudozástól, az üzemszerű lopástól meg attól, hogy folyton megússzák, de attól még nem játszom a szűzlányt, amikor ilyen személyi kompromisszumokról hallok. gondolom, nem akarod megvárni, amíg ugyanezeket a praktikákat elősoroljuk a fidesszel kapcsolatban.

amiben az elvszerűség - a többihez képest - megnyilvánul, az a program, vagy ha ez a szó már büdi, akkor az, hogy mit javasolnak konkrét problémák megoldására. én nem vagyok gruppie, nem _szeretem_ vagy _utálom_ OV-t, GYF-et, DI-t vagy BL-t, az 16 éves kiccsajoknak való. az érdekel, hogy mi a mondás. és hát ugye a nyugdíj tényleg kiváló illusztráció.
malacka...idézem, na.:

írja Tótának:

"Tájékozatlanság:
"Jelenleg az MDF az egyetlen parlamenti párt, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát hangoztatja"

Olvass Jobbik programot, Árpi!"

Jobbik jelenleg nem parlamenti párt. Tájékozóggyá malac.... ez nagy gáz...
Ne jöjjél a csúsztatással, mert szószerint ott van, hogy "jelenleg".
@Tóta W. Árpád: "ezzel szemben annak valóban örülnék, ha be bírna jutni egy párt, amelynek a kampánya direkte a vér-veríték-könnyekről szól, mert valahogy egyszer ki kell már lépni abból a körből,"

de hat ez mar megtortent: 2006-ban bejutott az MDF kb ezt mondva. ha nem is igerve ennyi vert/veriteket de nem almodozott a jovorol.
@Tóta W. Árpád: "az érdekel, hogy mi a mondás. és hát ugye a nyugdíj tényleg kiváló illusztráció."

Word.
Ez a Dávid Ibolya nem keresztyén véletlenül?

"Az MDF tiltakozik Fábry Sándor nyilvánosságra került, a katolikus egyházat megalázó kijelentése ellen - közölte Dávid Ibolya pártelnök csütörtökön az MTI-vel."

"A pártelnök közleménye szerint a műsorvezető a jászberényi meleg pap botránya kapcsán a következő általánosítást engedte meg magának: "A katolikus egyház a buzerancia melegágya!" Dávid Ibolya szerint valóban megdöbbentő a pap esete, és minden érintettnek le kell vonnia a megfelelő következtetést, azonban nem lehet az egész egyházat egyetlen ember tette alapján minősíteni. Egy demokráciában elengedhetetlenül fontos szerepe van az egyházaknak, ezért értékeiket mindenkinek tisztelnie, óvnia kell - írta, hozzátéve: elég sok baja van a katolikus egyháznak Fábry Sándor ízléstelen mondatai nélkül is."

www.kisalfold.hu/belfold_hirek/fabry_a_katolikus_egyhaz_a_buzerancia_melegagya/2121527/
Árpi, ez a legfélresikerültebb cikked. : )
@Tóta W. Árpád: "én ezt az UD-zést nem egészen tudom felfogni. minden jel szerint a fidesz egyes körei ezzel a magáncéggel figyeltették meg az mdf-et, azzal a céllal, hogy kicsinálják (gyűjtsenek "terhelőket"). ez a botrány lényege. biztosan jó ötlet ezt lobogtatni?"

Hát elég sajátos értelmezése ez a történteknek, figyelemmel arra, hogy nem Almássy Kornél lobogtat Dávid Ibolya köreinek telefonbeszélgetéseit tartalmazó CD-ket, hanem fordítva. Most akkor ki figyelt meg kit?

"egy párt, amelynek a kampánya direkte a vér-veríték-könnyekről szól"

Ez nekem "nem jött át". Vagy Bokros - az ÉS mind az 500 olvasójának egy évvel ezelőtt írt - cikke az MDF kampánya? Az MDF évekig annyival kampányolt, hogy eltörlik a haláladót, aztán pechjükre eltörölték, így mára annyi maradt, hogy "a Fidesz és az MSZP csúnya populisták, mi viszont nem vagyunk csúnya populisták".
Ó a nagy Bokros. A megváltó. Aki több ezer egymást metsző halmaz több millió elemét egy első fokú egyenletbe akarja felírni.

Wake up, Neo! Ez a mátrixon kívül nem működik!
megint senki nem ert semmit. pedig vilagosan le van irva D: ismet csak annyira vilagitott ra kedves totagasunk, h nem erti, mit van kiakadva mindenki az mdf viselkedesen, amikor korabban masok is csinaltak hasonlot. a cikkben nem elkarhoztatja a fideszt, mszpt a kagylohalaszatert es stb, itt csak peldakent, az mdfet ero vadakkal allitja szembe. mi a RETKES faszat nem lehet ezen erteni, de telleg?
Árpi, általában szerintem szoktalak érteni (meg általában szoktam veled egyetérteni), de egy ideje kurvára nem értem, hogy miért favorizálod ezt a túlélőegyletet annyira. Vicc amit mostanában csinálnak, és hányinger, ahogy csinálják.

Az mdf nem párt, mert nincs tagsága, nem áll mögötte senki. Elvtelen politikai kalandorok gyűjtőhelye, ahol a túlélés érdekében békésen megfér egymás mellett Fodor Gábor és Kapolyi elvtárs. Ha kell, akkor Smuck nyuggereire támaszkodnak, ha kell a hitgyülire, ha a szükség úgy hozza, akkor a milliárdos offshore cégekbe kilopott pénzeire, vagy éppen az NBH-ra. Közben meg ők a harmadik út, a független konzervatívok. Programjuk a koncepció nélküli ámokfutás: pénzt szerezni és hatalomban maradni bármi áron.

Mi más lehet ennek a csapatnak a vezetője, mint egy utolsó politikai ringyó, aki egy bablevesért (vagy száz kopogtatócéduláért) is elmenne bárkivel.

Hogy nőként, családanyaként, közéleti személyiségként milyen, az meg nem ide tartozik. Meg különösebben nem is érdekel.
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=74):

A faszlóbáló, rendőrverő Lengyel Zoltán, ahogy írod,

Fideszesként faszt lóbált és rendőrt vert,
emdéefesként ilyet nem engedett meg magának.
Talán, mert ez egy más párt.
A Fideszben ez sikk, itt nem.
@Guga:

Malac69 kolléga azt mondta, idiótákra nincs ideje, helyette én mondom el, hogy miért vagy az, aminek minősített.

A jobbik parlamenti párt, 3 képviselője van az EP-ben, és a szövegben nem szerepel a "magyar" jelző, csak simán: parlamenti párt. Ezek a képviselők jogosultak például a költségvetési vitában felszólalni. Meg is tették. (Bokros is.)

De ha így nem jó, akkor közelítsük meg másképpen. Úgy meg azért rossz az a mondat, mert az MDF-nek nincs frakciója a magyar parlamentben, és mint ilyen, nem parlamenti párt. Attól, hogy valamely szervezetnek, pártnak van egy-két képviselője, még nem tekinthető parlamenti pártnak. Különben a Somogyért és némely kisgazda utódpártot is lehetne parlamenti pártnak nevezni.

És végül maga a szerző csúsztat azzal, hogy a pártoknak olyan részhalmazát próbálja képezni (egyébként teljesen értelmetlenül és sikertelenül), amelyikből ejteni próbálja az MDF-nél sokkal súlyosabban latba eső Jobbikot.

Egyébként Malac69 csókoltat, és jobbulást kíván!;)))
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=74):
"Tájékozatlanság:
"Jelenleg az MDF az egyetlen parlamenti párt, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát hangoztatja"

Olvass Jobbik programot, Árpi!"

A Jobbik mióta parlamenti párt??

Akkor ki is a tájékozatlan? LOL
@b0lha:
Szerintem itt Te vagy,aki nem ért valamit...
Nehogy már az legyen az etalon hogy mer' "mások is csináltak hasonlót"...
Ha eddig még nem tűnt fel,itt egyetlen dolog miatt megy a fekvehányás,ez a dolog pedig az SZDSZ nevű pöcegödör..
Ibolykáéknak talán még esélyük is lett volna a küszöb átugrására,talán még beestek volna a parlamentbe maguktól is,feledve minden kisded kalandocskát,amiben persze más pártok is bővelkedtek,de felkarolni,összebújni ezzel a szennyes, söpredék csürhével,amihez képest a jobbik elsőbálozók gyülekezete,na ez az abszolút legalja,és hidd el,erre keményen rá fognak baszni,és én nagyon szurkolok hogy így legyen...
@Vanek B. Eduard:

Őőőőőő.. már megint a pénz beszél? Én inkább alap-íkúhoz, közéleti tájékozottsághoz, közügyekhez való affinitáshoz kötném.
Majd lefordultam a székről a röhögéstől azon a mondaton, hogy az MDF a legkövetkezetesebb párt, ever.

Dávid Ibolya, ha kell, a szocdemektől a "tisztelet társaság" nevű nyugdíjas szavazatokkal házaló káeftén keresztül a hitgyüliig bárkivel összeáll. Jól mondták az elempés akcióhősök a Kossuth téren: 5%-ért bárkivel, bármikor. A tagság, meg az eddigi szavazók le vannak szarva, kit érdekel, csak mi jussunk be a parlamentbe.

De ha ettől eltekintünk (mer ugye ez lényegtelen, Árpi bácsi?) és csak az elveket nézzük, akkor is szép utat jártak be a Bokros-program elutasításától a Bokros-program támogatásáig.
@Bölcs Ész: Tényleg, ebben a cikkben TWA nem hozza azt a középszert sem, amit egyébként szokott. Akit érdekel ugyan e témában egy nívósabb elemzés, olvassa el a Hírszerzőn Gavra és Hont közös cikkét. Ott levezetés van.
TWA meg énekelheti Dávidnak: "rabja voltam, mint egy kisdiák..."
@dark future: jelenleg ez a "túlélőegylet" az egyetlen amelyik nem néz minket teljesen hülyének. más kérdés hogy bizonyos kispolgárok imádnak moralizálni, azt is teljesen téves információk és szűklátókörűség alapján.
Én is csalódtam az MDF-ben. Azt még lenyeltem volna, hogy néhány értelmesebb (ex)SZDSZ-es átigazol az MDF-be (mert valljuk be, a "ballib" oldalon a szürkeállományt még mindig inkább ott kell keresni), de ezzel a kriptoszervezettel való házasodás már nekem is sok. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az SZDSZ bizony rossz márkanév, vastagon van felelőssége az elmúlt 8 év kudarcsorozatában, a 100 napos program megszavazásával kezdve. (Az SZDSZ-t elsősorban a liberális választók büntették... Ha már itt tartunk, a 100 napos programnál az MDF sem nyomott "nem" gombot, csak tartózkodott.)

A felröppent nevek nem igazán hoztak lázba: pl. Fodor és Retkes egy nagy nulla. Osztom Török Gábor véleményét, hogy ezzel az MDF csak veszített. (Én pl. már jó régen eldöntöttem, hogy az MDF-re fogok szavazni, de most elbizonytalanodtam.)

Persze az legalább ennyire kínos, hogy a többi párt meg akkora demagóg, hogy én kérek elnézést. Így maradt az indexes publicisztika szerinti befogott orral leadott szavazat...
@Tóta W. Árpád:
Azt írod, hogy a fontos a mondás. Rendben, elfogadom, de akkor mit kezdjünk éppen a Bokros által megfogalmazott - szerintem a gyakorlatias megközelítés szempontjából egyáltalán nem közömbös - kitétellel. (Elnézés, de muszáj becopyznom, hogy egyértelmű legyen)
Tehát asszongya a B. Lajos nagykorú:

"...Gyakran váltott ki vitát a javaslat látszólag nagyravágyó jellege, ami a gyakorlati megvalósíthatóság szempontjából a csekély esély hátrányával jár. Mind kormányzati, mind pedig szakmai körökben szokás volt felhozni azt, hogy a tapasztalat szerint a legerősebb és leginkább elkötelezett kormányok is legfeljebb csak egyetlen reform bevezetésére képesek egy hivatali ciklus alatt. Eme nézet szerint teljesen hiábavaló átfogó reformterveket szövögetni, hiszen azok megvalósítási esélye úgyis nulla.

Válság közben, alternatív kilábalási programok teljes hiányában, talán épp most van itt az ideje ezzel a tehetetlenséget palástoló illúzióval leszámolni. Ez az álláspont ugyanis nem is olyan burkoltan abból indul ki, hogy a reform mindig népszerűtlen, demokráciában ezért csakis a nép félrevezetése, megtévesztése, vagy éppen megvesztegetése esetén van mód bármiféle reformot bevezetni.15

Van egy tragikus láncolata azoknak az okoknak, amelyek a fenti érvelést megalapozzák. Első lépésben az, hogy a politikai osztály jelentős része nem is érti, hogy miért van szükség reformokra. Másodikban az, hogy aki érti, annak nem feltétlenül érdeke a reformok támogatása. Harmadikként az, hogy aki érti, és netán egyetért vele, az sem tudja feltétlenül meggyőzően vagy/és hitelesen elmagyarázni, képviselni azt a társadalom nyilvánossága előtt...."

És akkor most képzeljük el azt az MDF-et, a véres-verejtékes, mondjuk 5,0001%-kal a parlamentben landolva, mi a bánatos frászra juthat ezzel a fokozottan frankó programmal. Hol és milyen törésvonalak mentén lehet csak szemernyi esélye bármit megvalósítani Bokros reform cunamijából?
Mire ez az egész "szó", ha gyakorlatilag az íróasztal fiókjának íródott.
Gyakorlatilag.
@Tóta W. Árpád:
Ha a mondás érdekel, akkor érdemes odafigyelni, mit mond Orbán, amikor nem a TV2 vagy a Népszabi, és nem is az MN kérdezi, hanem zárt körben felhomályosít.
Persze ha a néppel van bajod, akkor mondd azt, ne a politikusokat szidd. Fel kell vállani, ha szerinted a hülye tömegek miatt van gáz Magyarországon. Vagy legalább el kellene jutni oda, hogy mi is az oka annak, hogy erre a szintre jutottak a kampányok.

Úgy gondolod, hogy a fekete leveses kampánnyal bárki is nyerni tudna ma Magyarországon?
@Tóta W. Árpád: tévedsz. te már régóta az egyik csapat mögött állsz. éppen azt reklámozod, amit éppen annak az érdeke megkíván. természetesen igazi bölcsész mentalitással: logikusnak tűnő, de - különösen a tekintetben, akit v amit kritizálsz - tárgyi alapokat mellőző óriási elméletek gyártásával, amiknek semmi haszna.
@Tóta W. Árpád:

Kedves TWÁ,

Azt hiszem, ez a poszt, és a rá adott reagálások is nagyon szépen mutatták, hogy

a) sok embert érdekel még ma is hogy mit írsz (én is, mint talán sokan, a mai napig is azért nézzük meg az írásaidat, mert keressük azt amit akkor képviseltél, amikor pl a szcientológiáról rántottad le a leplet)
b) a legtöbb ember nem tud mit kezdeni a következetlenségeiddel!

Mára a helyzet sajnos az, hogy a legtöbb ember naggyon utálja a szocikat és az szdsz-t. És joggal! Amit ezek itt műveltek, különösen az elmúlt 8 évben, az egyszerűen hányinger, és, igen, rosszabb mint bármi a rendszerváltozás óta.
Ez neked, aki egyértelműen jobban utálod a jobboldalt mint a balt, kétszeresen is probléma.
Egyrészt nem tudsz pártatlannak tűnni, hiába a "nézd, a párt ilyen műfaj. én is ideges vagyok a debil hazudozástól, az üzemszerű lopástól meg attól, hogy folyton megússzák"-szerű megjegyzések, mert számodra azt a pártatlanság MAXIMUMA az ha ugyanúgy szidod az MSZP-t mint a FIDESZ-t, pedig ettől még nem leszel pártatlan..
Másrészt meg szembesülnöd kell azzal, hogy azok, akik nem egy véleményen vannak veled, azok nem analfabéta, náci, stb barmok, hanem (neked) sajnos többségében eléggé kulturált, intelligens emberek, akik meglehetősen jól átlátják a problémákat, pl az MDF-ügyet is.
Itt is és most is a többség nem egy véleményen van veled. Nem érdemes elefántcsonttoronyba menekülni, vagy fikázni és lebunkózni a többséget (annál is kevésbé, mert itt az "írástudók" többségéről van szó, akár tetszik akár nem!).. inkább el kéne azon gondolkozni, hogy nem lehet-e esetleg mégis nekik, nekünk igazunk?............. Ez a nagy kihívás. Nőj fel hozzá!

Szükség van az olyan agyakra mint a tiéd. De ha neked az amit DI csinált az "szimpla vállalkozói finesz", ellenben amit pl a FIDESZ csinált az "náluk mélyebbre nem ment senki a szavazathalászatban", akkor igenis KETTŐS MÉRCÉT alkalmazol. Ki kellene törni ebből a körből. Mindannyiunkért!

Üdv, B.F.
@római:

Ja, a Hírszerző nem vádolható jobbos elfogultsággal, mégis megvan a véleményük a díszes kompániáról, ráadásul szépen, tételesen alá is támasztják érvekkel.

Árpi írásából meg az jön csak le, hogy odavan a politikában szarkavaró MILF-ekért.
@balage_81:

"jelenleg ez a "túlélőegylet" az egyetlen amelyik nem néz minket teljesen hülyének"

Nemhogy "minket", de a saját törzsszavazóikat és tagságukat is hülyének nézik.
@combo:
Tudod, gondolkodtam én ezen a befogott orral leadott szavazaton.
Az első gondolat az volt, hogy alapvetően a társadalomról ír ez le véleményt, a tömeget Maunika-só-t néznek. Ok, fogadjuk el, hogy a szocializmus amortizálta a társadalmat kultúrális szinten is.
Második gondolatom az volt, hogyha a pártok önfegyelmet tartanának, és lenne valamiféle politikai etika, akkor nem kellene itt tartani. A játékszabályokat mégis átlépték, pedig pontosan tudták, hogy ez nem jó. Miért?
Kézenfekvő válasz volt, hogy a hatalom fontosabb volt, mint a fenntarthatóság.
Ha hatalomról beszélünk, érdemes megnézni, hogy kik harcoltak a hatalomért.
- A Kisgizdák nem akartak hatalmat, rendes ember bázison nyerészkedő kishalak voltak.
- Miép szinte nem is jáccot.
- Az MDF az elvek pártja VOLT, tanárokkal, filozófusokkal, jobboldali értelmiséggel, nem a hatalom érdekelte.
- Az SZDSZ két részre bontható. Voltak a töriszakosok és urbanisták, akik liberálisnak láttatták a pártot, és a valódi vezetés, akik farvizeken akartak és szereztek milliárdokat, különösebb társadalmi szándék nélkül, ők sem akartak hatalmat igazán.

Maradt a Fidesz és az MSZP. A felsorolásban és mára a hatalomhajhászásban is. Az egész újkori politikai evolúció leírható ennek a két pártnak tevékenységével.
Na most, Árpád, az a nagy büdös helyzet, hogy pontosan azt műveled Lady DI-vel, mint Debreczeni Gyurcsánnyal.
@simonmondja.:

Nettó hülyeség, amit írsz!
Lengyel Z. elmebeteg, és amikor ez kiderült, a Fidesz kirúgta. Az mdf-nek viszont ilyen elmebeteg állapotában is kellett. Bevette, pedig tudta, h egy faszlóbáló, rendőrverő ideggyenge. A te logikád szerint az összes bűnözőt felvehetné az mdf, h aztán jófiúkat farigcsáljon belőlük. Ugyan már.

@Chim:

Fölötted a kollégám ("Latin szerelő") korrekt válasza. Lefordítsam, vagy fel bírod dolgozni a logikáját?
@balf: nem egészen értem, hogy akkor szerinted merre az arra. a kommented egy része egyszerű argumentum ad populum, vagyis hogy lám, a többség mást gondol, akkor ne írjam azt, amit nem gondolnak. ezt azért nem gondolhatod komolyan. a többségnek nincs automatikusan igaza, bár az gyakran megesik, hogy célszerű és kifizetődő a tömeghülyeségen hullámlovagolni. az én esetemben ez nem tényező, mindig is inkább választottam a meghökkentőt, mint a konformot, akkor is, ha poénból.

a másik: "De ha neked az amit DI csinált az "szimpla vállalkozói finesz", ellenben amit pl a FIDESZ csinált az "náluk mélyebbre nem ment senki a szavazathalászatban", akkor igenis KETTŐS MÉRCÉT alkalmazol."

Lady DI _személyeket_ fogdos össze, hogy meglegyen a frakció, a jelöltek, a pénz és a cédulák. eközben a program meg az imidzs szilárdan fiskális-konzervatív, és a fő arculati elem a kellemetlen valóság kimondása. én meg úgy vélem, hogy ennek van helye a közéletben.

mondom, a "finnyás értelmiségtől" tkp elfogadom, hogy ez fuj, csak ők meg már a küszöböt is elbukták. amit a fidesz meg az mszp csinál, az viszont nem személyek összeszedése, hanem az egész kormányzásukat igazítják a népi hülyeséghez. az mdf azt mondja, hogy elkél a szocdem segítség, meg a kapolyi pénze, de ettől még marad a bokrosista szöveg. az mszp azt csinálta, hogy kell a nyugdíjasok szavazata, nosza, adjunk nekik pénzt. a fidesz ugyanígy. sztem ez lényeges különbség.

mellesleg mi lenne az egyes mérce? ha azt írnám, hogy az mdf és a fidesz is fuj, mert ilyeneket taktikázik, az se tetszene.
"amiben az elvszerűség - a többihez képest - megnyilvánul, az a program, vagy ha ez a szó már büdi, akkor az, hogy mit javasolnak konkrét problémák megoldására"
Ez semmi. Körülnéztek Ibolyáék, és látták hogy a 14-144. havi nyugdíj már vagy ezer óriásplakáton ott van, így hát pozícionálták magukat máshová. A program az ő esetükben is csak eszköz, és nem cél...
@dark future: az a tagság a saját szánalmas megélhetési érdekein képtelen túlnézni. ha rajtuk múlna már egy jelentéktelen kis fidesz-tagozat lennének 10 képviselővel és szépen kimúló jövőképpel. a lényegi felvetésed pedig nem értem, mi az hogy minket is hülyének néznek? bokros hazudik az ország állapotáról? ezek szerint beleférne akár a 14. havi nyugdíj is?
@Cartman (ex Cartman): ezt én mind vágom, sőt azt is, hogy bokros lajos egy kabalaállat. csakhogy a politika ezen a téren gyakorlatilag a kétszerkettő végeredményéről szól. az egyik szerint nyolc, a másik szerint hét. igen, az egy piaci rés, benyögni a négyet, de mellesleg az tényleg annyi.
@thorens: ha átvenné a fidesz és kiállna vele, hogy ő is pont ezt írta le NÉMÁÁÁ, az frankó lenne...
@xsasha: de miért nem homályosít fel nyílt körben? mert arra nem kapna felhatalmazást?
"de ettől még marad a bokrosista szöveg"
Olvastam anno a reformok kritikus tömegét. Bokros az elmúlt 15 évben nem fejlődött semmit. Nem látja az egészségügyi / oktatási / stb. rendszerekben, végső soron a társadalomban az embert. Ma már az elég idejétmúlt felvetés, hogy (pl.) vonjuk össze az iskolákat, mer' úgy óccsóbb... A minőségi oktatás drága. De hosszú távon csak az versenyképes.
@Tóta W. Árpád: Csak az a baj Árpi, hogy a kérdés nem 2x2. Annak csak ti szeretnétek beállítani.
@Tóta W. Árpád: "igen, az egy piaci rés, benyögni a négyet, de mellesleg az tényleg annyi"
Csakhogy ettől nekünk nem lesz semmivel sem jobb... :) A mai magyar politikai életről való vitának kb. annyi értelme van, mint az előző posztodban az ateista kontra kerkónak. Úgyse tudjuk, mi jön utána... :)))
Dávid Ibolya mindent megtesz a bejutásért és hatalomért (mondják sokan).
Lássuk, mit tesz ezért:
- szakított a Fidesszel
- szerződtette Bokrost, aki az egyik legrosszabb brand a zemberek szemében
- lepaktál a gennyes SzDSz-szel

Hűha, ez ám a szavazathajhászás!!!
Ő sem szeplőtlen, de már egy ideje tölti büntetését a 98-02 közötti dolgaiért.

Ha pedig megnyernék a választást (teoretikusan mondom), miért esne automatikusan a népszerűségük, ha pontról pontra végrehajtanák a pontjukat?
Teljesen teoretikus voltam...
@Cartman (ex Cartman): csak a társadalom k..vára nem óhajtja kifizetni ennek az ellenértékét. Akkor pedig jobb, hogy tényleg azok fizessék ki, akik akarják a minőségi oktatást. Minek mindenkinek odaadni, annak is aki nem akarja?
@Cartman (ex Cartman): "Nem látja az egészségügyi / oktatási / stb. rendszerekben, végső soron a társadalomban az embert"

mert ha látjuk az embert, akkor 2x2 mennyi? legalább hat? az egész ún. elkúrás abból ered, hogy folyton az ember látása miatt meg lett erőszakolva a matek, és hitellel pótolva a hiány.
@subtotal: így van. és ennek van egy olyan dimenziója, amihez még gyűjtöm az anyagot, de megírom nemsoká. ez a diákhitel. a diákhitel fedezete ugyebár az, hogy ha már valaki egyetemista, akkor bizonyára lesz jövedelme visszafizetni, amit felvett. pedig ez nem igaz. és még mindig osztják, és már látszik is, hogy ezen szép bukás lesz, sikerült egy újabb passzív generációt beszippantani a hitelfelvételbe, gratulálok.
@Tóta W. Árpád: szerintem az, hogy lesz-e jövedelme visszafizetni, az már csak a saját képességein múlik.
Szerintem minden egyetemista/főiskolás nagykorú, azaz tudnia kell mit vállal.
Én is felvettem, 2 év alatt visszafizettem. Előtörlesztettem, mert le akartam tudni, nem mentem el belőle nyaralni.
@subtotal:
@Tóta W. Árpád:
"csak a társadalom k..vára nem óhajtja kifizetni ennek az ellenértékét"
A munkásosztályt akarata ellenére is fel kell szabadítani... :) Az olcsó tömegoktatás mindenkire visszahat, legközvetlenebbül az által, hogy nem képes az oktatás társadalomba integráló funkcióját ellátni.

"mert ha látjuk az embert, akkor 2x2 mennyi? legalább hat? az egész ún. elkúrás abból ered, hogy folyton az ember látása miatt meg lett erőszakolva a matek, és hitellel pótolva a hiány"
Azt nem írtam, hogy akkor pokolba a matekkal, tegyük holnaptól konvertibilis valutává a magyarságtudatot! De pont az említett területeken Bokros elefánt lenne a porcelánboltban. Az oktatás rendbetételéhez nem elég egy számológép. Több összetevős az egyenlet, minthogy egységnyi pénzért, egységnyi tudású diákot kapunk...
@subtotal:
Valószínűleg nem. Emléxünk arra, hogy mi történt, amikor a nyugdíjrendszerhez nyúltak 99-ben? Igen, a magyar társadalomnak kétoldali sérve van a szocializmustól, ami speciális kezelést igényel.
@Tóta W. Árpád: Remélem, benne lesz a kedvenc típusom, aki kissé félreértelmezve a Life-Long-Learning-et harmincegypár évesen még nappali tagozatos (!) diákként tengeti az életét... :)
@Cartman (ex Cartman): persze, őróluk van szó, meg általában a piacképtelen dolgokat tanulókról (igazából sodika lenne a legjobb illusztráció, de sajnos kevesen ismerik), nem arról, aki lediplomázik, és két év alatt visszacsengeti a pénzt. itt pontosan ugyanolyan felelőtlen hitelezés folyt (és folyik!!), mint amikor 0 önrészre és minimálbérre adtak hitelt.
@subtotal:
Dávid Ibolya piackutatók és spindoktorok tanácsára kinézett magának egy választói szegmenst, és azokat célozza meg minden lépésével. Ezeknél Bokros nem rossz brand, a válsággal jól cseng a fülükben, és az SZDSZ paktum is kevesebbett ront a szemükben, mint ha nem tudnának jelöltet állítani az egyes körzetekben. Aki azt hiszi, hogy ezeket a lépéseket Ibolya álmodta meg, az elég naív. Ibolya túl akar lenni, és lehetséges utat keres. A programjáról pontosan tudja, hogy nem tudja végrehajtani.
@xsasha: "Persze ha a néppel van bajod, akkor mondd azt, ne a politikusokat szidd. Fel kell vállani, ha szerinted a hülye tömegek miatt van gáz Magyarországon."

en felvallalom: szerintem a hulye tomegek miatt van gaz magyarorszagon. (is)
@xsasha: de ha nem mondja el nekik mert nem lennének benne (azaz nem szavaznának rajta), akkor ez nem a zemberek félrevezetése?
@xsasha: végrehajtani? persze hogy nem. az mdf esélyei három és tíz százalék között vannak valahol, de nagyon képlékeny. ebből kormányzás nem lesz. azt viszont szívesen venném, ha volna a parlamentben (és ezzel sajtóban, tévében stb) egy hang, ami a 2x2-re fenntartja a 4-et. ezt sem a jobbiktól, sem az mszp-től nem lehet várni, csak a licitálást.
@xsasha: de nem lenne célravezetőbb egy fájdalom mentes utat kínálni? mert akkor biztos meg lenne az 5%.
Program: emberek, járjatok templomba, legyetek jó magyarok, sokasodjatok, a többit mi majd elintézzük.
Ez lehetne a továbbra is "konzervatív" populár-MDF.
@Tóta W. Árpád: Szerintem nem csak a hitelezés a gond. Túl olcsó itthon az oktatás. És ez alatt nem csak az állami finanszírozású képzésekre gondolok, hanem a tandíjasokra is. Sajnos, nem építhető be nálunk a diploma árába annak elismertsége, piaci értéke (mert mára tulajdonképpen majdnem mind a béka segge alatt van, és persze vannak olyan hivatások, amik ilyen szempontból közröhej-listán vannak: ld. pedagógus), ezért nem is lehet drágán adni, ráadásul ott az állam, aki leveri az árakat. Az eredmény: értelmetlen diploma (és szakképesítés) halmozás, egyre több papír, egyre kevesebb tudásért...
@Cartman (ex Cartman): hát ezek már a felsőoktatás problémái ugye, amelyek számosak és súlyosak, én csak arra mutatnék rá, hogy az egész beteg rendszeren még rajta csüng ez a hitelválság is.
@Tóta W. Árpád:
Az elv világos, a társadalom sötét, minél több embert kell kimozdítani a gondolatképtelenség állapotából, aminek triviális hosszútávú módszere az oktatás.

Második érv: a Marshall kereszt dinamikus alakzat, a kereslet és a kínálat egymásra hat. Ha Magyarország célja, hogy szolgáltatáspiaci császár legyen, akkor létre kell hozni egy potenciált, amiért ez itt megteremtődhetne. Be kell szívni a munkapiaci keresletet a kínálat által.

Fura számomra, hogy egyébként intelligensnek tűnő emberek mennyire földhözragadtan gondolkodnak. Az egyes társadalom- és gazdaságpolitikai lépések önmagukban ritkán jók vagy rosszak. Mindig a stratégia határozza meg értéküket. Ha van egyáltalán stratégia. Csak a szemléltetés kedvéért, egyes stratégiákban gyakran vissza kell lépni a stratégia sikere érdekében. Pedig önmagában a visszalépés rossznak tűnhet. Lécci, lécci lépjük már át ezt a dedót, hogy egyes lépéseket elkezdünk cincálni, mint egy-egy mondatot egy beszéd szövegéből. Ez egyszerűen ostobaság.
@subtotal:
Nem. a stratégia az emberek rávezetése a helyes döntésekre. A reformokat nem valami felsőbbrendű magaslatról kell elvégezni, hanem rávenni az embereket, hogy akarják a változást, és azokat a változtatásokat lépni meg, amikhez megérett a társadalom.
@Tóta W. Árpád:
Valamikor én is így gondoltam. De ezt ma már nem az MDF-től várom, mert ők is tele lesznek kötöttségekkel, érdekeltségekkel. Inkább remélem, hogy az LMP felnő, és hasonló alakulatok kerülnek elő, amik 8 év múlva kihívói lehetnek Orbánnak.
Bokros programja szegmentált szavazatgyűjtő szöveg, nincs mögötte stratégia, nincs mögötte semmi. A politikában csalódott egyes rétegek ezt akarják hallani. Akik Bajnai "fájni fog"-jával is elégedettek voltak. (amit pedig megmértek a piackutatók) Szerintem.
@xsasha:
"rávenni az embereket, hogy akarják a változást, és azokat a változtatásokat lépni meg, amikhez megérett a társadalom."

várom a pillanatot amikor a langymeleg melóhelyén élősködő bürökratát majd rá tudjuk vezetni hogy neki a piacon kéne megmérnie a tudását és nincs mostantól bruttó 400 meg nyelvi pótlék. mert a kapun belüli munkanélküliséget nem akarjuk ugye támogatni. ld még: máv, bkv, önkormányzatok, stb
@subtotal:
Konzervatív ma már nem nagyon szavaz az MDF-re. A konzervatív 2/3-adot akar. Az MDF jobboldalán elfogyott a levegő, már rég nem tartják hitelesnek Dávidot és Herényit. A konzervatívok számára őszöd Orbán totális igazolása volt.

Másrészt Dávid is ismeri az összefüggést. Ha nem "látszol", nem szavaznak rád. Választani kellett. Bokros leigazolása a celebek közzé hozta fel az MDF-et, elég meghökkentő, hogy a média foglalkozzon, és az LMP-vel ellentétben látszóvá váljanak. Ez a modern politika.
@Cartman (ex Cartman): "Több összetevős az egyenlet, minthogy egységnyi pénzért, egységnyi tudású diákot kapunk... "

bocs hogy belepofázok, de bokros nem is ezt mondja. egyszerűen arra világít rá, hogy ha mindenki kap diplomát, ráadásul ingyen, azzal épphogy ebbe ez irányba visszük a rendszert. mert valakik egyszer elhitették a fiatalsággal, hogy a diploma az egyetlen út a boldoguláshoz. a tandíj épp arra lenne jó többek között, hogy már 18 évesen elgondolkodjon a gyerek, hogy érdemes-e belvágni, és talán az elhelyezkedési esélyeket is felméri. és mindjárt nem megy bölcsészkarra még ha érdeklik is a nyelvek, hanem néz mondjuk helyette egy idegenvezetői képzést
@xsasha: nekem a felvilágosítás régi lovacskám, de hogy hogyan meg miképp volna érdemes, és egyáltalán érdekelt lehet-e ebben egy kormány(párt), azt már nem tudom. az kissé utópisztikusnak tűnik, hogy az emberek "akarják a változást", mert az emberek nem igazán jutnak el idáig. azt vágják, hogy mi a szar, az indulat is megvan, de inkább beállnak bégetni egy táborba, mint hogy cselekedetekre próbálják lefordítani. mondok egy példát: korrupció. ez mindenkit zavar, és azt is tudja majdnem mindenki, hogy a pártfinanszírozás a fő hajtóereje. mi lenne a logikus? ha azt mondaná az állampolgár: én ugyan fideszes/mszp-s vagyok, de a legközelebbi aktíván felállok, és megkérdezem, miért lopunk. márpedig ezt nem teszi meg, sőt inkább tüntet a jó hunvald gyuriért, meg rázza az öklét a simicskára, vagy fordítva. persze ebben már benne lehet az is, hogy félti a bögréjét.

"A politikában csalódott egyes rétegek ezt akarják hallani. Akik Bajnai "fájni fog"-jával is elégedettek voltak. "

hát ha lehetne szavazni Bajnaira, az nyilván borítaná a felállást (ha a fidesz-győzelmet nem is), csakhogy ehhez neki nincs kedve, és meg is értem.
@Tóta W. Árpád: Wallis nyugdíjasként nekem se lenne a helyében.
@subtotal:
Még egyszerűbb megvilágítás.
Ha mindenki fájdalommentes utat kínál és sokan csalódottak a politikában, akkor kézenfekvő, hogy különbözni, tehát kitűnni a nem fájdalommentessel lehet, és biztos lesznek, akik már azért is rászavaznak, mert mások, mint a többi. Én ezt nevezem neopopulárisnak. Ők is azt mondják, amit egyesek hallani akarnak, csak nem a nagy tömeget szólítják meg. Sima szegmentálás.
A lóláb ott lóg ki, hogy emögött sincs stratégia, nincs társadalompolitika, nincs gazdaságpolitika, csupán fiskális lépések, amik ma gyakra elhangzanak és sokan hallanak róla.
@balage_81:
Nem eccerű, nem eccerű, de a gyereket is rá lehet venni, hogy egye meg a psenótot, ha felajánlunk neki cserébe valami vonzót.
@Tóta W. Árpád:
A végével egyetértek. Ha Bajnai úgy dönt, 4 év múlva boríthatná az MSZP-t egy új párttal.

Azzal is egyetértek, hogy a pártfinanszírozás az egyik rákfenéje a korrupciónak, de szerintem az csak a jéghegy csúcsa. Az utóbbi 20 év arról szólt, hogy a szocialisták átmentettek egy kiterjedt pénzforgató rendszert, ami nem csak a pártpénzekről szólt. A Fidesz meg felépített egy ellenrendszert, amelynek szintén csak egy része a pártfinanszírozás. A történelem ismétli önmagát, a Hunyadiak és Cileiek Magyarországa visszatért, csak hadseregek nélkül, de ugyanúgy külföldi bevonással.
Az emberek akarni fogják a változást, mert egyrészt el lesz mondva, hogy egy része kényszerű a közösen útált Gyurcsány miatt. Egy másik része pedig a nép szavára hallgatva lesz megvalósítva, mert az jó nekik. És persze cserébe fel lesz ajánva egy rakás nem pénzben mérhető ellenérték.

Másrészt ha összejön a 2/3-ad, akkor alkotmánymódosítással indítva úgy meg lesznek keverve a kártyák, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, honnan mennyi lett elvéve és visszaadva máshonnan.
Bokrossal nekem az a bajom (meg eredeti szándékai szerint Gyurcsánnyal), hogy igenis lehet fájdalmas és szükséges intézkedéseket hozni, ha egyből mellé teszik érthetően a pozitív hozadékot is.

Az hogy reformálunk, ami sima kiadáscsökkentés anélkül, hogy a működését, hatékonyságát az adott rendszernek javítanánk önmagában nem érdem. Az, hogy bevezetjük a 300 forintos vizitdíjat, de semmi nem csinálunk a szavazatszerzés végett bevezetett 13. havi nyugdíjjal az nem érdem. Nincs rajta mit egyetérteni.

Ha valaki kiáll, és azt mondja a kormányzás elején, hogy gyerekek ennyit és ennyit le kell vágni a nyugdíjból és a segélyből, meg a felsőoktatásból (1000000. büfészak állami támogatása), de cserébe érdemben csökkentem az adót érdemben, csökkentem a bürokráciát, egyszerűsítem az adórendszert, stb...

Akkor szerintem sokan ezt már elfogadnák, és nem feltétlen csapna át össznépi ellenállásba az egész. Nekem folyamatosan az az érzésem Bokrosnál, Gyurcsánynál meg Bajnainál, hogy egyes makroszámok öncélú fetisizálásának kéne örülni (örülnünk). Egyfajta mazoizmus, hogy ami fáj, azt _önmagában_ biztos hasznos is. Egy ideiglenes megugró költségvetési hiány is lehet hasznos, (nem pont most és nem ekkorára duzzadt hiánynál) ha azt a pénz valami nagyon komoly versenyképességnövelő program keretében használjuk fel.

Ja, még egy dolog, bár ez sem új: én hülyét kaptam attól, hogy gyakorlatilag ötletelés ment, hetente új és új csodaprogram. Én valahogy úgy képzelem el a jó kormányzást, hogy az elején kitűznek komoly, hosszútávú célokat, és utána fokozatosan megvalósítják. Ez a kiszámíthatatlanság, ide-oda kapkodás, ami jellemezte az elmúlt 8 évet, hihetetlen károkat tud okozni a gazdaságban is (lsd játék az adóval választás előtt és után). Egyszerűen nem bírsz tervezni, ha egyfolytában ötletszerűen változik a jogi környezet, meg az adórendszer.
@xsasha: épp ez az hogy itt nincs semmi vonzó, makacs tények vannak. az egyetlen alternatíva a korkedvezményes nyugdíj, de azt megint mi fizetjük, és messze nem mindenkinek opció.
@xsasha: "Nem eccerű, nem eccerű, de a gyereket is rá lehet venni, hogy egye meg a psenótot, ha felajánlunk neki cserébe valami vonzót. "

na de ha nincs otthon csokika? és nincs! mit lehet felajánlani? szimbolikus gesztusokat? zászlót, himnuszt? szerintem kevés lesz, meg ezt a jobbik úgyis jobban tolja.

"ha összejön a 2/3-ad, akkor alkotmánymódosítással indítva úgy meg lesznek keverve a kártyák, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, honnan mennyi lett elvéve és visszaadva máshonnan."

tévedés! az emberek nem az állami kiadásokra érzékenyek, hanem a saját költségvetésükre, és ha pl te alkotmányozással vagy akármivel eléred, hogy ne legyen ennyi közalkalmazott, vagy legyen a nyugdíjrendszer épeszűbb, azt az emberek nagyon is érezni fogják.
@xsasha: meg hát itt nem spenótevésről van szó, hanem inkább arról, hogy ég a ház, és kéne oltani. az a probléma, hogy az égés nem annyira látványos, mint egy igazi tűznél. nagyon nehéz elmagyarázni nemcsak azt, hogy mit kellene tenni, de azt is, hogy miért fenyeget államcsőd, és az milyen; mégpedig nem is azért, mert annyira bonyolult dolog az, hanem mert nagyon sokan választják az önáltatást, ebben az esetben azt a (fidesz-részről erősített) elképzelést, hogy nem lenne itt hiány semmiből, ha a rosszak nem lopnának.
@xsasha: "Második gondolatom az volt, hogyha a pártok önfegyelmet tartanának, és lenne valamiféle politikai etika, akkor nem kellene itt tartani."

De miért tartanának önfegyelmet? Kereslet-kínálat. Ez már nem az összeborulós, "szeressük egymást gyerekek" rendszerváltáskori időszak, ÉRTELMISÉGIEK vezető szerepével. A politikusság is egy szakma, ahol a demokrácia jelenlegi szabályai szerint a siker fokmérője az, hogy hány szavazatot kapsz. Pont.

Szóval: Én akkor is kimondom, ha lekezelőnek is hangzik, hogy bizony a magyar társadalom szellemi színvonala a fő gond. (Ennek a Mónika-show szerintem inkább indikátora, nem annyira előidézője.) Ha mélyebbre ásunk, akkor bizony a közoktatással is komoly bajok vannak: Még mindig ott tartunk, hogy aki több lexikális dolgot bemagol Károly Róbert külpolitikájával kapcsolatban, az az okos-ügyes. Na persze hiba lenne minden felelősséget a közoktatásra tolni, a média is hülyít rendesen valóban (főleg a pártos), és hát ugye nem mindenki születik Einsteinnek sem.

Emellett én azt a szép meseszerű idilli képet sem osztom, hogy az ember(iség) "lelke" patyolattiszta. Bizony vannak alapvető emberi "rossz" tulajdonságok (pl. önzés [*]), amelyet az ügyes pártok meglovagolnak. (A rosszat azért tettem idézőjelbe, mert ha alapvető tulajdonság, akkor fölösleges szubjektív jelzővel ellátni.)

[*] Ajánlott irodalom: Richard Dawkins: Az önző gén.
@balage_81:
Az elv abból indul ki, hogy a pénz csak szükséges, de nem elégséges a boldoguláshoz. Az emberi agy sokmindent képes pozitívnak érzékelni, csak megfelelő környeztre van szükség hozzá.
Nézzünk csak néhány alapértéket: Közbiztonság, kiszámíthatóság, családorientáció.

Csak arra gondolj, hogy ha egy fizikusnak adnak egy szarvasbogarat és egy biológusnak egy van den graaf generátort, akkor mindkettő boldogtalan, viszont ha cserélnek, akkor vigyorogni kezdenek. Aki csak a pénzben látja a kilábalás és boldogulás útját, az rosszul kezeli a helyzetet. A cél, hogy mindenki megkapja a maga cserebogarát és közben megmaradjon a pénzügyi egyensúly is. Ehhez nem elég egy favágó, ehhez stratégia kell.
@xsasha: tehát azt állítod, hogy ők neopopulizmusból állítják azt (taktika), hogy változások kellenek, a Fidesz meg komolyan gondolja, hogy megcsinálja (stratégia), de nem meri tételesen elmondani, mert fél, hogy elveszíti a támogatását?

Ne haragudj, de ez nekem nem kerek. Úgy is mondhatnám, bullshit gyanús.
@xsasha:
"Közbiztonság, kiszámíthatóság, családorientáció." ezek nem pénzbe kerülnek véletlenül? hallottál már olyat hogy kevés a rendőrautó? hogy nincs több pénz családi pótlékra? hogy nem tudjuk támogatni a tehetséges, de szegény diákokat? mindezt miért? mert kidobjuk olyanra amire nem kéne. nem muszáj csűrni-csavarni, a lényeg ugyanaz marad.
@Tóta W. Árpád:
Van, akinek Himnusz kell, van akinek focilabda, van aki a gyerekének akar valamit, van akinek nemzetközi kapcsolatok kellenek és van, aki csak egy kis nyugalmat és tervezhetőséget akar. Jövőképet, hogy ne kelljen minden nap rettegni.
Az egyik kiemelt lehetőség a munkahelyteremtés a mezőgazdaságban a jelenlegi struktúrák megváltoztatásával, ami sok derivatív munkahelyet teremtene egyúttal. A másik lehetőség a K+F-re épített munkahelyteremtés, ami az oktatási reformmal hangolható össze és az EU támogatási politikájával.
Magyarországnak sose az volt a baja, hogy ne lett volna lehetősége, hanem hogy tehetségtelen és főleg motíválatlan vezetői voltak.
@xsasha: "A cél, hogy mindenki megkapja a maga cserebogarát"

arra még mindig nem válaszoltál hogy kinek mi lenne ez a cserbogár. pl a kirúgott állami alkalmazottnak mi? az ingyenélő segélyezettnek mi? az egyetemistának aki 8 éve jár filozófiára, annak mi?
@xsasha: egyébként érdekesen elfordultál a "megértetni"-től a cserebogarazáshoz, ami tulajdonképpen egyfajta lekenyerezést jelent
@Tóta W. Árpád:
Ennek a megoldására jó muníciót adott Gyurcsány. Azt hiszem a problémák egy részét Gyurcsány fogja megoldani. :-))) A felvilágosulatlan embereknek ördög kell, hogy féljenek és ráfogjanak dolgokat. Pont.
@combo:
Valahogy így. De ha tudjuk, hogy a társadalom éretlen, akkor nagyjából tudjuk, merre kell keresni a megoldást. Már ha akarjuk.

Másrészt az önzés nem rossz, az önzés jelenlegi filozófiája a rossz. Az én önzésem tökéletes. :-)))
@Tóta W. Árpád: "Bajnaira... ehhez neki nincs kedve, és meg is értem."

Mert bajnai arra is rájött, hogy a szocik csak kényszerből képesek értelmesen viselkedni. Most nyeregben van --mert szükségük van rá--, de ha megnyernék a választást (fikció) --akár bajnaival a zászlójukon masíroznának be a képbe--, akkor ejtenék.
@eMeL: nem is azt mondtam, hogy az MSZP-re, hanem hogy Bajnaira. kérdeztem a múltkor Herényit, nem akarják-e leigazolni, de nem akarták :)
@xsasha: Tulajdonképpen a kapitalizmus is önzésre épül... :-) Tehát lehet ezt a tulajdonságot össztársadalmilag pozitív módon is "kihasználni".

A Bokros/2x2=4 vitához. Én nem mondom, hogy Bokros minden pontjával egyetértek. De ez egy olyan program, amiről lehet vitatkozni, és nem szerepel benne az, hogy 2x2=6. Ahogy fent is fejtegettük, az a fő probléma, hogy ilyet egyetlen párttól lehet hallani, így nem igazán lehet mellé tenni más alternatívát... (Ráadásul ez a párt nem mindig a jóízlésnek megfelelően viselkedik, de hát ez van.)
@xsasha: "Másrészt az önzés nem rossz, az önzés jelenlegi filozófiája a rossz."

Az önzésre épül az emberi fejlődés egész története.
Persze ez csak akkor előrevivő erő, ha szabályokkal kordában tartjuk és az egyéni érdekérvényesítés egyidejűleg társadalmi hasznot is hajt.
Szóval a jelenlegi strukturában nem jól működik.
@subtotal:
A "változások kellenek" elég populista szöveg, bárki mondja. Mindenki szavazatokat akar vele. Fidesz is MDF is. A kérdés, hogy ki alkalmas a változtatásokra. Az MDF programjának van tartalma? Az kerek szerinted?
@xsasha: én olvastam Bokros szövegeit, és meg is mondom, miben kerekebb az öszes többinél: megmondja, hogy miből. a többi nem mondja meg. tehát azt mondja meg, amit ebben a cikkben ez a kitűnő klub:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/28/hogy_a_politikusok_ne_hulyitsenek_minket/

"A cél, hogy a választók felismerjék, gyakorlatilag trade-offok (átváltások, amikor a szűkös erőforrások miatt az egyik célt egy másik kárára lehet csak elérni) közötti döntésről szól a voksolás."
@balage_81:
Az igények egyik részéhez pénz kell, a másik részéhez meg nem kell pénz. Indulj ki magadból. Nem így van?
Másrészt ha az egyes intézkedések összhangban vannak, ha nem azért fizetek, aminek te az ellentétét fizeted, akkor lehet, hogy több marad a malacperselyben.
@xsasha: "Másrészt ha az egyes intézkedések összhangban vannak, ha nem azért fizetek, aminek te az ellentétét fizeted, akkor lehet, hogy több marad a malacperselyben."

na ebben speciel igazad van!
@Tóta W. Árpád: "nem akarják-e leigazolni, de nem akarták"

Meg szerintem bajnai sem menne.
Rájött ő arra, hogy csak habcsóknak kellene a torta tetejére (vagy díszpintynek az előadáson: válassz kedvedre).
Ezzel szemben, ha most kivárja az idejét, akkor négy év múlva megint kell majd egy megmentő... akkor meg kéznél lesz. (véletlenül, éppen).

Mert ovi ugyan 0e0rőskezű és hatalma is lesz, de nem nézem ki belőle hogy gatyába tudná rázni az országot. Ahogy kialakult a világképemből következik, az nem tetszene a csókosoknak és a zaparátusnak... ellenük meg ovi is vesztésre áll.

... és akkor még ott a nagy bizalmi válság is, még csak elképzelni sem tudom róla hogy valóban, szívből, igazán rendet akar tenni. Nem olyan fideszes sajátcélú rendet, amolyan igazi nyugatosat.
@balage_81:
A válasz egy olyan rendszer, ahol mindhárman megtalálják az átlépési lehetőséget. Nem egyenként kell foglalkozni az egyes problémákkal, hanem olyan rendszert létrehozni, ahol rendszer szinten tömöm be a lyukakat, és helyzetbe hozom az embereket. Az állami alkalmazott egy EU-s pályázatíró cégnél talál munkát, a munkanélküli a mezőgazdaságban, a filozófus srác meg elmegy politikusnak, és össze vissza mond majd ződeket.
@balage_81:
A lekenyerezés az állam feladata. Le kell kenyerezzen megfelelő oktatással, gyógyítással, szociális hálóval, családtámogatással, stb. Ezért fizetjük az adót. A majális és virsli helyett.
@xsasha: csakhogy amikor az ún "nagy rendszerek reformjáról" beszélünk, akkor ott a pazarlás meg a redundanciák meg a káosz mellett van egy simán levezethető alulfinanszírozottság, tehát akkor se jön ki a jelenlegi szolgáltatási színvonal, ha mindezt kivesszük belőle. eü. jó példa. tehát itt nem lehet annyival elütni a dolgot, hogy "jobban kell csinálni és nem lopni", hanem el kell dönteni, hogyan lesz erre pénz, mennyi lesz, és abból mi jön ki. (BKV!)
@combo:
Yep, sztem is.

Vagy két órát hallgattam és vagy egy órát beszélgettem Bokrossal. Értem, hogy mit mond, de továbbra is csak pénzügyér és nem államférfi. Képtelen szinergiákban gondolkodni, nem érti, hogy a favágó módszerek nem működnek. Nem érti, hogy a 3000 lehet egy utca lakossága Budapesten, de lehet, hogy több falu, akik ezután nem járhatnak vonattal. Neki az ember az darab, márpedig ez így nem megy. A cégem pénzügyeit rábíznám, de egy országot semmiképp.
@xsasha: "Az egyik kiemelt lehetőség a munkahelyteremtés a mezőgazdaságban a jelenlegi struktúrák megváltoztatásával"

na erről beszélek, igen. erre nyilván mindenki azt mondja, yeah. csak ugye nemhogy a párt, hanem te magad sem írod oda, hogy hogyan, hanem "jelenlegi struktúrák megváltoztatásával". és az mi? minimálbért eltöröljük, őstermelőséget lekorlátozzuk, birtokszerkezet ésszerűsítése érdekében engedélyezzük a szabad földvásárlást? külföldieknek is, tech. apport céljából?

ezek jó ötletek lehetnek, csak kurva nagyot fog koppanni a "gazdatársadalom", és vele együtt az oda bedolgozók is, amíg el nem mehetnek traktorozni egy multihoz.

"jelenlegi struktúrák megváltoztatásával...": bullshit.
@eMeL:
Igaz.
A kulcsszó - önfegyelem.
Ez a Bokros féle gazdaságpolitika, ez olyan, mint az iq70-es bankrablás. Az is kijön papíron, de csak a kijáratig működik, mert addigra változnak a feltételek.
@xsasha: "Nem érti, hogy a 3000 lehet egy utca lakossága Budapesten, de lehet, hogy több falu, akik ezután nem járhatnak vonattal. Neki az ember az darab, márpedig ez így nem megy."

hanem hogy megy? a falusiakat preferálni kell, és vonat minden tanyához? és ha nincs erre pénz? annál rosszabb a tényeknek?

"A cégem pénzügyeit rábíznám, de egy országot semmiképp."

ez méltányolható distinkció, de rábíznád-e a céged pénzügyeit azokra, akikre az országot rábíznád? az se mindegy.

mellesleg a céged pénzügyeit, ha van céged, végül is jelentősen befolyásolja, mennyi pénzt kúr el a kormány, amikor épp "az embert nézi", mert te fogod azt kifizetni.
@Tóta W. Árpád:
Nem értek egyet ezzel. Szerintem nem másképp kell felosztani a tortát, hanem teljesen más tortát kell sütni, és elérni, hogy olyan önjáró folyamataink legyenek, amelyek által egyre nagyobb tortát tudunk sütni. Én a gyümit szeretem a tortáról, te a habot, a mmásik a diót a közepéből. Sokkal többet ér nekem egy olyan tortaszelet, amelyen gyümik vannak. Ez nem a 2+2=4-ről szól. Az én jólétemnek nem csak a tortaszelet nagysága a mérőfaktora. Másrészt a hogyan vágjuk fel a tortát, mennyi morzsa szóródik szanaszét sem mindegy.... Szóval én ezt másképp látom. Van egy alap, hogy milyen hozzávalóink vannak most, de messze csak az a kérdés, hogy honnan veszünk el és hova tesszük. A mai torta nem hatékonyan használja az élesztőt, a cukrot csak a habba teszi, a tojásfehérjét pedig nem veri fel előtte.
@Tóta W. Árpád:
Mennyit nyert az állam a kisebb vonalak bezárásával? 2 km autópályányit? Se. Márpedig a vasút sok helyen pótolhatatlan. Az nem egy bugyi, hogy egy sárgadobás elejéig leveszi, aztán majd vissza.

Egy egyszerű kérdés. Mit rontott el a szoci kormány az előző 8 évben? Ad erre választ Bokros?
@Tóta W. Árpád:
Persze, ez igaz. De ha egy olyan tortát sütünk, ami inkább izlik mindenkinek, akkor hamarabb elfogadják, hogy kisebb szeletet kapnak most.
@Tóta W. Árpád:
A jelenlegi struktúrák megváltoztatásán azt értem, hogy a mezőgazdaság résztvevőit be kell vonni a kereskedői oldalba, mert ma a haszon ott csapódik le, és nem forgatják vissza a mezőgazdaságba.
Hitelteremtés, termelési kapacitások megteremtése, kinálat, igényteremtés, profitvisszaforgatás, mezőgazdasági biztosítás - természeti károk esetére.
@Tóta W. Árpád:
Orbán sosem volt felelőtlen, sosem szórta a pénzt és Vargát és a Fidesz gazdasági holdudvarát jó szakembereknek tartom.
@xsasha: "Igaz. A kulcsszó - önfegyelem."

Tévedsz. Nem etikai alapon kell megközelíteni, hanem érdek alapon.

Az egyén érdekei egy jól szabályzott társadalomban (törvények és azok betartatása) bekorlátozottak. Nem etikai okai vannak, hogy nem csupán öncélból cselekszik, hanem a céljaiban hagynak helyet a saját érdekeinek és mindez a társadalmi összérdekkel sem ütközik.
Egy komplett struktúra kell, ami működik és hatékony.
Ezt kell(ene) kiépíteni, de ehhez a legelső lépés a társadalmi vita... itt meg még két párt sem bír egymással szóbaállni, nemhogy egy közbeszéd kialakulni, amiből társadalmi közmegegyezés jön ki a végén. Aggggggónia, az van.
@xsasha: királyság. akkor ez érdeksérelem nélkül rendezhető :DDD

figyelj, annyit Gyurcsány is elárult előre, hogy nagy változásokra készül, a problémája abból lett, hogy ennél szóval se többet, amit meg igen, az kamu volt. szóval szerintem konkrétan káros és veszélyes, ha ezt játszod el. azt még csak-csak megértem, hogy a fidesz így tesz, de neked nem muszáj.
@xsasha: Ebben egyetértünk, csak a jó tortasütési rend kialakításának első feltétele, hogy a konyha működőképes maradjon.
Szóval az elő lépés bokros kell legyen, aki egyensúlyba hozza a dolgokat (működőképessé teszi a konyhát), akkor meg le kell cserélni egy kevésbé földhözragadt vezetőre, aki nem csak azzal törődik, hogy a meglévő lisztből mennyi torta hozható ki, hanem azzal is, hogy milyen.
De ez már csak a második lépés lehet...
@eMeL: na, én most már be akarok fejezni egy cikket, de ehhez az egész tortasütéshez hadd tegyem még hozzá, hogy nem annyira igénylem, hogy az állam tortát süssön nekem. az a gyanúm, hogy az állam nem tud olyan jó tortát sütni. nem is feladata. nekem elég, ha biztosítja, hogy a liszt nem mérgezett, hogy a csoki nem kakaós tejmassza, és hogy senki se rabolja el a tortámat. majd én megsütöm azt magamnak, köszike. értem én, hogy a torta az állami szolgáltatások metaforája, csak a gond főleg az, hogy elvárjuk, hogy ebben a konkrét torta is benne legyen.
@eMeL:
Az önfegyelem a legnagyobb hatékonyságnövelő faktor. Aki érti a világ működését, annak ez nem csupán etika vagy vallás. Messze nem arról van szó, hogy etikai alapon közelítem meg a kérdés, hanem arról, hogy másképp értelmezem az evolúciót, mint ma szokás. Számomra a rendszerelmélet az alap, a hatékony együttműködés alapja pedig az önfegyelem. (Mivel a szabályozás energiába, a szabályozás betartatása még több energiába kerül, és rontja a hatékonyságot, mint tudjuk a bürokráciáról is)

Azért teszem a jót, mert önző vagyok, és tudom, hogy ezáltal jó lesz nekem, mert értem a természet és a világ működését. Fun nem?
@Tóta W. Árpád:
Ilyet nem állítottam.

Én nem vagyok a Fidesz, és nem ismerem a belső terveit, csupán értem Orbán egyes lépéseit és látom a mögöttes szándékait. :-)

Igazándiból erre majd visszatérhetünk 3-4 év múlva, és taglalhatjuk, jól láttam-e. :-)

Egy fontos gondolat viszont. Már a 99-es nyugdíjdifferenciálás is megmutatta, hogy még a nyugdíjasok is hajlandóak elfogadni az érdeksérelmet, ha azt értelmesnek látják vagy megbíznak az érdeksértőben. Azt hiszem, ez egy fontos tényező.
@eMeL:
Kérdés, hogy lehet-e egyszerre csinálni a kettőt?
@xsasha: "Már a 99-es nyugdíjdifferenciálás is megmutatta, hogy még a nyugdíjasok is hajlandóak elfogadni az érdeksérelmet, ha azt értelmesnek látják vagy megbíznak az érdeksértőben."

te miről beszélsz?? miben nyilvánult meg, hogy elfogadták, a 2002-es eredményben?
@Tóta W. Árpád:
Egyes intézkedések után a pártok, kormányok piackutatást/felmérést végeznek, sőt, egyes intézkedések előtt is.

A 2002-es választások? :-) Remélem egyszer azt is feldolgozod egy postban.
@xsasha: "Kérdés, hogy lehet-e egyszerre csinálni a kettőt?"

Igen, igazad van. Nemcsak kérdés, de szükségszerű.
Pl. most a tűzoltásban egyáltalán nem mindegy, hogy honnan "csípünk le" pénzeket.

Ha lenne valami hosszútávú cél (vízió), akkor minden egyes lépésnek a cél elérése felé kell mutatnia.
Ebben van nagy igazad (és szavakban a fidesznek is, csakhát szavakban ugyan nagyon erősek, de ez [a *csak* szavak] vészesen kevés).

Azért nem kell nagyon lenézni bokrost. A céljaiban kevesebb a vízió [technokrata megközelítésű fazon], de az eredmények egy általam elfogadhatónak tartott víziót nem akadályoznák, pont arra felé taszigálnák a történéseket.
@xsasha: "A 2002-es választások? :-) Remélem egyszer azt is feldolgozod"

Így utólag azért letisztultabb a kép.
A 2002 eseményei nem kérdésesek [nekem].
Az emberek elhittek egy gyurcsány által felvillantott új (fejlődőképes, reform) utat, ellentétben a fidesz féle homállyal.

Az igazi kérdés az, hogy mitől nem működött gyurcsány. És a fidesz gáncsoskodása valamint a szocik impotenciája (+ellenérdekeltsége) nem elegendő ok a megoldáshoz.

Akkor bukott le (és meg) igazán, amikor a választások után nem tudta előhúzni a fiókból a megigért (és már "kész") reformterveket, merthogy azok el sem készültek.
@eMeL:
Én is kíváncsian várom, mennyire marad a dolog szavak szintjén. Lesz 8 évük, hogy megmutassák.

Van egy nagy kérdés. Gazdasági folyamatok miatt, és itt szándékosan nem fogom a gazdasági válságra, a magyar gazdaság teljesítménye beszűkült az fiskális egyensúly felborulása mellett. Jó stratégia-e a jelenlegi teljesítményszinten elérni az egyensúlyt, vagy szükség van teljesítményfokozásra, a fiskális egyensúly billenő állásban tartásával?

(Ez volt a kérdés 2002-ben is, csak akkor a válasz egyértelmű volt.)
@eMeL: szerintem akkor bukott meg, amikor az őszödi beszéd kikerülésével a jónép (incl. fidesz, mszp, magyar társadalom), amely ezektől a változásoktól amúgy is húzódozott, kapott egy ürügyet, hogy miért ne kelljen arra menni. és onnantól már mondhatta, hogy ő azért rúgkapál, mert a doktor bácsiról kiderült, hogy rossz ember, és az ilyen ne bödösse őt.
@eMeL:
Hmm, nekem a 2002-es választások sokkal összetettebb kérdés. Hol volt még akkor Gyurcsány? Csak a háttérből kavargatott. Pont ezért kellene a post, mert az emberek egyáltalán nem emlékeznek rá. Pedig érdemes lenne tanulni belőlük.
@Tóta W. Árpád:
Úgy gondolod, hogy őszöd nélkül nem bukott volna meg a Gyurcsány kormány legkésőbb idén a választásokon?

Úgy gondolod, hogy helyesek voltak azok a változások, amiket Gyurcsány szorgalmazott?
@xsasha: "Jó stratégia-e a jelenlegi teljesítményszinten elérni az egyensúlyt, vagy szükség van teljesítményfokozásra, a fiskális egyensúly billenő állásban tartásával?"

Természetesen jobb lenne, ha "kinőnénk" a válságot, de ehhez elsőként hatalmas társadalmi változások kellenének (minimum bokrosi változások, pedig azok elég brutálisak), hogy a magyar gazdaság *képes* legyen kifutni magát.

Aztán még ott a kérdés, hogy mibe is fektessünk (a jövőt építendő). Szakértelemmel bíró munkaerő felesleg nincs, ha meg most kezdünk szakembereket kinevelni, az min. 10 év... addig mi legyen?
@eMeL: Ehhez kell egy jövőképpel rendelkező vezető...
@eMeL: "A 2002 eseményei..."

Bocs elkavartam az idősíkot! Én 2006-ról szólottam...
@Tóta W. Árpád: Az a második lépés volt.
Nem az öszödi beszéd ténye, még csak nem is a titokban tartás vágya volt a gond.

A hitele a választások után már megingott (nem igazolták a beinduló reformok a "választási hazugság" szükségességét).

Az öszödi beszéd után az, hogy nem állt ki mellette tettekkel, ismételten nem lépett (csak szavakban volt nagy, a tettekben kussolt), az tette ismét hiteltelenné.

Ha nem volt meg az ereje hozzá, az sem lett volna bűn, akkor a történelembe a fidesz akadékoskodói és az mszp teszetoszái kerülnek feketén, ő meg hófehéren kiszállhatott volna még ekkor. De nem tette. Ezzel ásta meg a saját sírját. Csak sodródott és lavírozott, de továbbra sem tett semmit (legalábbis az elvártakhoz képest szinte semmit).
@Tóta W. Árpád:
1. Hát jah. Fene tudja, de nem örültem volna.

2. Önmagukban a megreformálandó területek mindenki számára ismertek. Mit tett hozzá Gyurcsány? A szocik épkézláb jogszabályokat sem képesek összehozni, még szerencse, hogy az EU-csatlakozás jogalkotását a Fidesz elvégezte. Gyurcsányt egy unintelligens kontárnak tartom. Az egy dolog, hogy őszödön megpróbálta jobb belátásra bírni a szocialistákat, de attól még a kontárkodások, a hazugságok a csalások tények maradnak. Nem örülök neki, hogy csak azért, mert a szocik suttyóbbak a heti átlagnál is, az őszödi beszédet hősies tettnek tartod.
nem túl kockázatos Bokrost a me-i székbe taszigálni?
bizti, hogy egy pénzügyér/technokrata készségei elegendőek egy kormányfő feladat-halmazának ellátásához?

itt van mindjárt mementó-jelöltnek Meggyessy esete: ő is, mint minden bizonnyal Bokros úr, könnyedén megoldja azt a matek-feladatot, hogy mennyi lesz, ha a 2 ft-ot összeadjuk a 3 fillérrel.
azonban miniszterelnöknek lenni kicsit többet jelent, minthogy virtuózan zongorázik valaki a számológépen...
@Tóta W. Árpád: Árpi, konkrétan azoknak a tömegei szavaztak a 19000 forintért, akik 99-ben jól jártak.
@xsasha: ez a hozzászólás az "álmodtam egy világot" tipikus esete. mellőzöd a tényt, hogy helyzetbe hozni embereket csak egy versenyképes gazdaság kialakításával lehet (és éppen ettől koherens és távlati bokros programja), de az ott kezdődik hogy először elzárjuk a pénzcsapokat és a paternalizmust felváltjuk a teljesítmény alapú versenyhelyzettel mindenütt. na pont ez az amit nagyon sokan nem akarnak. beszélhetsz itt stratégiákról, az önös érdekek épp az első - és legfontosabb - lépést gátolják folyamatosan. egyébként ez a tortasütés is egy jókora .... csacsiság.
@xsasha: csak az lenne már jó, ha leírnád hogy mi az örvendetes jövőkép.
@dark future: Árpi mindig lelkesedett a "neoliberális" szlogenek puffogtató politukosokért, legyen az Gyurcsány, Kóka, Dávid vagy Bokros. Sajnos azzal nem törődik, hogy az illető hiteles-e. A fenti négyesből egyedül Bokros képviseli hitelesen a "neoliberális" gazdaságpolitikát, de ő viszont nem fog hatalomra kerülni (kivéve talán egy argentínai méretű államcsőd esetén) .
@órarugógerincű felpattanó:
A felmérések azt mutatták, hogy ugyanazok az emberek képesek felelősen gondolkodni, mint akik később hajlamosak voltak elhinni a 19.000 Ft-ot.

Én ezt inkább tudom be stratégiai kampánynak és médiahatásnak, ugyanis 2004-ben hasonló effektusok működtek a határontúliakról szóló népszavazáson is. Az ember másképp dönt, amikor sokminden elhangzik körülötte.
@latin szerelő:

ragozhatod reggelig, akkor sem parlamenti párt.
ennyi.
febírod-e fogni?
Az ígérgetéssel kapcsolatban tennék egy észrevételt:
mondjuk mindig, hogy a FIDESZ, MSZP, Jobbik egymásra licitálva ígér mindenfélét. igaz is, hiszen egy kampány szempontjából csak ez az, ami tömegszinten működhet. de van itt egy másik érdekesség: az MDF is olyan dolgokat ígér, amit kormányon nem tehetne meg. ezek az ígéretek a társadalom elég szűk csoportjának, csoportjainak szólnak, soha nem lesz belőlük semmi. a politikában akkor lehetsz őszinte, ha nem kell számolnod a következményekkel. a népszerűtlen ígéretek betartása komoly deficitet okozna a támogatottságnak. mivel szó sincs kormányzásról, felelősségről és következményekről: a kibicnek semmi se drága, lehet tehát igazkodni. 5 % kell, hogy Orbánékat lehessen fingatni. hiszem minden orgánum törekszik a különböző politikai álláspontok bemutatására, így majd Ibi a ribi is szajkózhatja a Nemzet Anyósát (Lendvai) reggel éjjel meg este. a Fidesztől sem azért várja el a magát szoclibként definiáló cselédmédia-munkás, hogy korrekt legyen, ne vegyen részt a licitben, mert akkor rájuk szavazna, vagy az jót tenne a társadalomnak. nem. aki ezt várja tőlük azért szeretné, hogy be se jussanak a parlamentbe. igazából akkor tudtak volna hitelesek lenni, ha kimaradnak a sárdobálásból. ha 2002-ben úgy döntenek, a párt támogatóinak elvárásai mentén NEM ÁLLNAK AZ MSZP-SZDSZ MELLÉ (el is tűntek a közvélemény-kutatók szeme elől egy időre). de ez sem lett volna gond, ha utána tematikus pártként nyomulnak tovább. elővesznek néhány népszerű ügyet, azokkal foglalkoznak, nem pedig a Zorrbánnviktorral. Ott a városi élet, az ártalomcsökkentés, a környezetvédelem, a tömegközlekedés. mind rendes polgári, középosztálynak való témák. nyilván volt néhány jó ügyük, de az ideológiai odavissza fosás volt mindig az igazi kenyerük, megszavaztak minden szart, Ferkóék keze alá dolgoztak és a módszerek között nem válogatva irtottak ki maguk közül mindenkit, aki nem nézte jó szemmel a sztorit. a nagy nyilvánosság előtt zajló köztörvényes bűncselekményektől a diktatúrákat zavarba ejtő elszántságig. Ma már Ő (Ibolya) is, ők is annak a leszakíthatatlan, mindent megfojtó, kártékony vörös pókhálónak a szálait alkotják , amit nekik kellett volna széttépniük 20 évvel ezelőtt. Igazából itt mindig az kerüli el a pártok és főleg az MDF figyelmét, hogy a nép, az emberek valójában mit szeretnének. Szarik arra mindenki, az elmúlt évek fényében nem csoda, hogy sajnos-nem sajnos bekerült a képbe a Jobbik. A Jobbik csak tünet. A nép egyszerű válasza az ingerre. Gondolkozzunk el az okain is tán.
@Tóta W. Árpád: "szerintem akkor bukott meg, amikor az őszödi beszéd kikerülésével a jónép (incl. fidesz, mszp, magyar társadalom), amely ezektől a változásoktól amúgy is húzódozott, kapott egy ürügyet, hogy miért ne kelljen arra menni."

az Őszödi beszéd valóban csak katalizátorként működött a hitelvesztési folyamatban. fontos megjegyezni, hogy nem csak a rossz napirendi témák növelték a feszültséget. a 2006-os a második olyan választás volt, hogy minimális különbséggel nyert az egyik. ráadásul a másik oldal számos szociokulturális tényező folytán nem csak politikailag aktívabb, és hangosabb. de az "ürügy" talán egy kicsit erős is volt. (ez egy fejlett demokráciában így zajlott volna: igen eljárt a szám, neveletlen, hazug, bűnöző proliivadék vagyok, bocs szavazóim, bár jót is akartam tenni, most mennem kell. remélem, meg tudnak békélni idővel. átadom a szót Kiss Péternek. viszlát. /kihasználhatta volna az ürügyet/ szdsz kilép a játékból, új választás ősszel, együtt a helyhatóságival. a társadalom lelki nyugalma érdekében. mert az fontos.)
Hmm...
Függetlenül attól, hogy Dávid Ibolyka milyen rafinált politikai házasságot kötött és függetlenül az MSZMP erőlködésétől és a Finesz rákészülésétől, nomeg attól, , hogy van aki a tortából
a gyümit szereti, van aki a diót és van aki a habot, észre kéne már venni, hogy eljött az az idő, hogy miközben a tortából csemegéznek, a társadalom több, mint 2/3-a szegénységben él és nemhogy tortára, de lassan kenyérre sem fusssa neki.
Ide érkeztünk el 20 év alatt és ez már tovább nem nyúúúúújthatóóóóó.......
@balage_81:
Az evolúció elég szépen rámutat arra, hogy a világon folyamatok vannak, folyamatokban kell gondolkodni. Az nem úgy működött, hogy egyszercsak leesett az ember a fáról egy laptoppal a kezében.

Az elzárni a pénzcsapokat szintén egy neopopulista szöveg. Mire ne költsünk? Honnan vegyük el a pénzt és mit teszünk helyette? Mitől lesz az hatékony?
@balage_81:
A középréteg munkapotenciáljára építő, a tanult emberek megismerőképességére építő, családorientált, K+F és szolgáltatáspiacra specializálódó, a nevelés és sportot kiemelten kezelő, a vallásokat támogató, gazdaságpolitikai kiszámíthatóságot nyújtó Magyarország. Ez az a jövőkép, amiért a Fidesz dolgozik.
Gyurcsánynak voltak zseniális képességei, tudott szuggesztív lenni (persz csak akkor, ha valaki nem látott benne eleve egy rongyot), és elképesztően jó volt a kamarillakavarásokban, ezért nem tudtak tőle a szocik akkor sem megszabadulni, amikor vélhetően már szerettek volna sokan. Azonfelül sokáig nagyon jó kommunikációs csapata volt. Aztán kiderült, hogy a miniszterelnökséghez mindez kevés, mert az másféle képességeket ígényel, struktúrákat átlátni, következményeket sokoldalúan mérlegelni, hosszútávra gondolkodni és tartalmi prioritásokat hosszútávon követni. Mert a választók egy idő után átlátnak a hatalom megtartása érdekében folytatott állandó ad hoc taktikázáson. És bármilyen kiábrándultak is, azért mégsem szeretik, ha valakinek láthatólag nincsenek állandó céljai, amelyeket el akar érni, mármint tartalmi kérdésekben. Gyurcsány alkalmatlanságát a stratégiai, hosszú, vagy mondjuk középtávú gondolkodásra legjobban külpolitikájának csődje mutatja. Ugyanis bár nem szokták mondani/írni, de elsősorban ebbe bukott bele. Ugyan azt az ad hoc taktikázást folytatta világos prioritások nélkül mint a belpolitikában és ez egy idő után kiiktatta a partnernek tekintett vezetők sorából az EU-ban és a NATO-ban, miközben egyértelműen az oroszok bizalmát sem nyerte meg. Ha valaki visszakeresi, hogy pl. utolsó egy évében mit csinált Gyurcsán gázvezeték ügyben, majd pedig megnézi, hogy ugyan ebben a kérdésben mit csinált Bajnai az első három hónapjában, akkor látható, hogy a kormányváltás e tekintetben radikális fordulatot hozott. Bajnaival a külügy más vonalra állt, egy olyanra, amit a fidesz is támogat. Gyurcsány bukása előtti két hónapban már úgy tűnt, hogy Orbán átvette a külügyek irányítását, utazott, gázügyekről tárgyalt, majd Bajnai lényegében végrehajtotta azt az ellépést - de persze nem a kapcsolatok teljes leépítését - az oroszoktól, amiben Orbán és az ő jelenlegi nyugati szövetségesei, akik egyben Magyaro. legfontosabb nemzetközi partnerei, egyetértettek. Az ország vezetésére alkalmas politikus ott kezdődik, hogy stabil nemzetközi kapcsolatai vannak. (Orbánnak sem volt mindig, akadtak problémái, de tanult belölük és évek óta tudatosan építkezik e téren.) Bokros ezen a pályán sehol sics. Egyébként meg a 80-as években kikristályosodott filozófiát ismételgeti, pedig most már valami más kéne. Persze, hogy mi is lenne a nyerő gazdaság-, és társadalompolitika azt nem tudom, majd az idő eldönti, hogy mi bizonyul nyerőnek. Sok országban sok mindennel próbálkoznak.
@xsasha: hát azt már látom hogy a bokros-programot nem olvastad (vagy nem érted). amit alant a fideszről írsz az szép lenne, csak 15 évvel le vagy maradva, ez már nem az a párt. viszont volt pl egy népszavazás. na ennyit erről, részemről lezárva
@római:
"kiderült, hogy a miniszterelnökséghez mindez kevés, mert az másféle képességeket ígényel, struktúrákat átlátni, következményeket sokoldalúan mérlegelni" - aha. az őszödi beszédbe és a gazdasági világválságba bukott bele. orbánról meg annyit, hogy eddig 5 választásból 3-at vesztett, ami külön teljesítmény, hogy egyet kormányról, rögtön utána egyet ellenzékből sikerült neki. ilyen magasságokba európában csak berlusconi emelkedett. szeretem a hosszú és tartalmatlan okfejtéseket, melyek során az egyik embert piedesztálra emeljük, a másikat pedig a szarral tesszük egyenlővé, csak mert képes volt felállni. a világ nem fekete-fehér. kár hogy a "morális felelősség" szókapcsolatot kihagytad. bokrost pedig jó lenne már nem vegzálni. értem hogy zavar egyeseket ha valaki tud számolni, de azért ez ne legyen már bűn.
@római:
"Az ország vezetésére alkalmas politikus ott kezdődik, hogy stabil nemzetközi kapcsolatai vannak."- igen. antallnak voltak 90-ben? orbánnak 98-ban? fico? dzurinda? a folyton változó cseh miniszterelnökök? kaczinsky?
@balage_81:
Miből látod, hogy nem olvastam a Bokros programot? Mit kellene értenem belőle?

Mennyiben nem az a párt? Miben más?

Volt több népszavazás is, melyikre gondolsz és az miért releváns itt?

Na mind1, felesleges kérdeznem bármit, mert nem vagy válaszképes, előző kérdéseimre se válaszoltál semmit.
@balage_81: Igen Antallnak voltak. Ő volt az első, aki még a nyolcvanas években rájött, hogy az új magyar pártoknak az európai pártcsaládokba kell betagozódni és ezen módszeresen dolgozott. Orbánnak is voltak 98-ban, a Fidesz akkor még a liberális nemzetközi tábort erősítette, majd éppen ezután lépett átt a konzervatív néppártiba, részben ebből adódtak a külkapcsolati problémái, illetve az USA-val szúrtak el dolgokat, de az más tészta nem az európai pártszövetségekre tartozik. Fico - sajnos - jól tartja magát a nemzetközi szocdem táborban, Dzurinda ugyan úgy az európai néppártban. Kacinsky tényleg kivétel, és kezdetben voltak is gondjai, amikor elefánt a porcelánboltban viselkedett, de már ő is sokat fejlődött ezen a téren. (Lengyelország egyébként több mint háromszor nagyobb súllyal rendelkezik az Eu-ban és a NATO-ban mint mi, egy lengyel miniszterelnöknek egész más a mozgástere, mint egy magyarnak.)
@balage_81: mintha nem olvastad volna el rendesen, amit írtam. Hol itt a piedesztál? Ki vitatja, hogy hányszor bukott Orbán? Tényeket írtam le, elsősorban külkpolitikával kapcsolatban. Keress rá a Gyurcsány, Orbán, Bajnai szavakra mindig együtt a gázvezetékkel, tökéletesen kijön, amit írtam.
@evil overlord:

A másik probléma Bokrossal, hogy nem igazán kompatibilis a való világgal, inkább elméleti közgazdásznak kellene lennie, mint gyakorlati politikusnak.

Nekem is lennének közgazdaságilag jól működő ötleteim (pl. a nyugdíjasok, inaktívak szavazati jogának elvétele), sőt egészen meredek ötleteim (amiket inkább le sem írok, mert még lenáciztok :-)), de ezek bizonyos társadalmi, jogi, emberiességi aspektusokat figyelmen kívül hagynak, így gyakorlati bevezetésre ebben a formában alkalmatlanok.
@xsasha: "A reformokat nem valami felsőbbrendű magaslatról kell elvégezni, hanem rávenni az embereket, hogy akarják a változást"
Kitagadlak a Menzából.
No jó... és hogyan vennéd rá a zembereket? He?
@xsasha: nehéz úgy bármit is elmagyarzázni hogy egy az egyben beszoptad a fidesz-dumát, ezért nem is teszem. talán csak egy ellentmondásra hívnám fel a figyelmed. szóval itt van pl a szociális népszavazás. tudod, ahol a középosztályod mellé beállt minden ingyenélő is. az új többség, ahogy mostanában hívják. na ez pont nem azt bizonyítja hogy a fideszed a dolgozó középosztályra épített volna. a bokros programot pedig olvasd át újra, mert 5 területet sorol fel ahol egyszerre kell elkezdeni reformáli egy igazságosabb, teljesítmény- és versenyalapú gazdaság építése érdekében, és hát mi ez ha nem koherens stratégia, és a középosztály legjobb érdeke? (szemben a népszavazósdival, aztán jósold meg mit tennének kormányon). na itt a vége.
@balage_81: A népszvazáson a szavazatok nagyon sokféle táborból jöttek össze. Voltak, akiknek egyszerűen sok volt a 300 forint. Ilyen ember sajnos nagyon sok van. Egy rétegnek ez két napi kaját jelent! Aztán voltak, akik kibirták volna pénzt de úgy voltak vele, hogy "tőlük" és ilyen módon ahogy, nem hajlandóak ezt lenyelni. Ha egy tisztességesen és nyilvánosan előkészített reformról van szó, amit hiteles politikusok képviselnek, ez utóbbiak nem feltétlenül szavaztak volna ellene.
@római: "Aztán kiderült, hogy a miniszterelnökséghez mindez kevés, mert az másféle képességeket ígényel, struktúrákat átlátni, következményeket sokoldalúan mérlegelni, hosszútávra gondolkodni és tartalmi prioritásokat hosszútávon követni." - for example. tipikus jobbos duma, bezzeg a polgári miniszterelnök úr, csak azt már nem írtad le. ami a népszavazást illeti: akkor azért csak ki teccik derülni hogy a mi fideszünk nem csak a szorgos középosztályra épít? mert nekik bizony nem akadály a 300 forint, de éles ellentétben állnak az érdekeik azokkal akiknek meg igen. namost mindkettőnek igen nehéz lesz teljesíteni a kívánságait, amikor költségvetést kell csinálni. a morális felelősséget meg ugyan nem, de a hitelességet azért csak elővetted... á lá szíjjártó naponta 5x
@balage_81:
Miről beszélsz, én írom a Fidesz-dumát! :-)))

Tudod az érdekérvényesítő képességhez felhatalmazás is kell. Az ingyenélőket valahogy csak le kellett választani a szocikról. 3 választást cumiztunk meg miattuk, a szociknak túl könnyű dolguk volt velük. Az ingyenélők fele átpártolt jobboldalra, és a szociknak még mindig van félmillió nyugdíjasuk. Gondolom ez most igazságtalan.

Ami a népszavazást illeti, sokan leírták már, hogy az messze nem jelentett reformokat. A baloldal széfekkel kezdte felszerelni a korházakat, mikor injekciós tűből és wc-papírból sincs elég. Elég átlátszó volt, hogy az egész arról szól, hogyan tudnak pénzt lopni az államtól egy haveri szállítóval, aki történetesen széfekkel kereskedik. És akkor említhetném a sulinet programot vagy a digitális táblákat is. Vagy az oktatási reformot, ami olyan érdekeltségeket épített fel, amellyel a rektori kamara csüngeni kezdett a szocik ajkán.
A helyzet az, hogy bár neked nem esik le, de elég sokan áltátták, hogy a baloldalon nincs képesség reformokra, csupán hátországot építenek, és pénzeket lopkodnak minden mozdulatukkal.
Mondjuk egyetlen korrekt húzása az MDF-nek, hogy eddig még nem szálltak be a nyugdíjashülyítő versenybe (úgy látszik, a Tisztelet Társaságát és a szépkorúakat már leszarják), és nem licitálnak a többi pártra, pl. a mocsok Mesterházyra (index.hu/belfold/2010/valasztas/temetespenzt_igert_mesterhazy_a_nyugdijasoknak/).

Pedig annyi nagyszerű és kiaknázatlan lehetőség lenne még ebben. Például a 75 ezer Ft-os temetési pénzt oda lehetne adni előlegként is (mint anno a szocpolt), ha az igénybevevő vállalja, hogy három éven belül teljesíti a feltételt (gyk.: megmurdel).
@anyátok:
:-)
Ma már tudománnyá nőtte ki magát, hogyan lehet elérni, hogy valaki más mondja ki helyetted, amit te gondolsz. A működő dolgokra való rávezetés megvalósítható. A szülőknek is megvan a praktikája, a tanácsadók is ismernek módszereket és egyes politikusok is érzik a témát. ;-)
@xsasha: hoppá, egyből pragmatikusabbak lettünk, örömhír. viszont sajnos hazudsz/tájékozatlan vagy. a "baloldal" bevezette a patikaliberalizációt. kötelezővé tette a vizitdíjat, amiről a fidesz a mai napig nem mondta meg hogy miként lehetne visszaadni a háziorvosoknak. előírta az hogy két azonos hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell a betegnek ajánlani - gyógyszer gazdaságossági törvény. súlyponti kórházakat jelölt ki, mert nem kell minden városnak drága de kihasználatlan égési osztály. rendberakta a tb-kasszát, a rendszerváltás óta talán először. hogy ez nem volt a fidesz honlapján, az persze más kérdés. de okulj belőle, és jegyezd meg jól, mert nemsokára hasonló dolgokat vezetnek be ők is, csak más lesz a nevük és lesz hozzájuk szép polgári körítés.
@dark future: Bokros szerintem sem alkalmas politikusnak, mert egyáltalán nem veszi figyelembe az emberi tényezőt. A baj csak az, hogy ötleteinek jelentős részét (módosított formában) meg kellene lépni. Na ez az, amihez a többi a REMF gyáva.
@xsasha: hú ez milyen kiba-bebaszott egy komment. igazi elitista kis ficsúr vagy te komám!
@balage_81: Miért, Gyurcsányék talán hitelesek voltak? Attól, hogy sokan mondták, hogy hiteltelen, még tényleg hiteltelen volt.
Egy rakás európai miniszterelnök nem bukott bele a válságba, vagy akár újra tudta magát választatni közben. Ez egy különbség, nem?
@balage_81:
Elitista? Tudod te értelmezni azt a fogalmat, hogy vezető?
@balage_81:
Még most is gondolkozom azon, hogy mit is jelentene az esetemben az elitista kifejezés.
Mindenesetre azt gondolom, hogy a társadalom nem alapból ostoba, hogy hibás döntéseket hoz, hanem tudatosan olyan információkkal és motivációkkal halmozzák el a tömegeket, és olyan környezetbe kényszerítik, ahol ezek a hibás döntések kézenfekvőek.
@római: nem akarom ezt gyurcsány-védő vitává, vagy gyf-ov hitkérdéssé aljasítani, mert részemről már régóta csak bokros számít, a többiek bekaphatják. a kettős mérce a baj: a polgári miniszterelnök úr hiteles, stratégia szerint jár el, komoly államférfi, míg a túloldalon egy rossz vicc is elég a "hitelesség" elvesztéséhez. akkor már korrektebb volna ha egyszerűen kimondanátok: azt akarjátok hogy ov legyen a maszop miniszterelnök-jelöltje is. ami gyf-et illeti. először is maga mondott le, másodszor pedig nehéz úgy hogy a saját pártod ellened van, mert jobb a frakció tagoknak az akolmelegen. ha emlékszel, már a vasút szárnyvonal-bezárásoknál látszott hogy ezek nem akarnak semmit, csak az érdekelte őket "hogy miként lesz az útelszámolásuk basszameg". nehéz a frakció nélkül. egyébként ha már a hitelességet említetted: mi a véleményed erről: "majd elmarasztal az OVB, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot"
@balage_81:
De most komolyan, ez feléd a reform fogalma? Hogy benzinkúton lehet aszpirint venni? Elsírom magam. Súlyponti korházak? Ami miatt az embereket ide-oda szállítgatják mentővel, amibe belehalnak?
A TB-kassza egyensúlyba hozása egy pozitív dolog. Persze felmerül a kérdés, hogy milyen áron, és mennyibe fog kerülni szanálni a korházakat később.
@xsasha: ez arra volt válasz hogy szerinted csak széfeket vettek. ez amolyan fideszes leegyszerűsítés. ha már "szállítgatás": akkor miért nem építünk minden faluba egy kórházat mindennel felszerelve? úgy nem kell senkit sehova szállítan. végülis jár nem?
@balage_81: sehol sincs kettős mérce, csak rendre a kliséid alapján tulajdonítasz nekem dolgokat. Amit nem írtam, azt nem írtam. Pl.:erkölcsi minősítések meg hasonlók.
A "politika a lehetőségek művészete" (na kitől?) - ha valaki nem tudja céljait és lehetőségeit összhangba hozni, akkor maradjunk annyiban, nem ügyes politikus. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy a saját pártban kell tudni támogatást szerezni, vagy kikényszeríteni. Így működik a politika.
GyF azért mondott le, mert már végképp nem ment neki és mást nem tehetett.
És szerinted hiteles volt?
És szerinted volt megvalósítható stratégiája, ha nem hatalomtechnikai, hanem a kormányzás tartalmi kérdéseiről van szó?
@balage_81:
Sosincs olyan, hogy csak ez vagy csak az. A kép sosem fehér vagy fekete. A széfvásárlás és társai csupán rámutatnak, hogy a látszattevékenység, reformnak nem minősíthető összekapcsolt tevékenységek motívuma az állam kifosztása, miközben arra hivatkoznak, hogy nincs pénz, ezért van szükség a megszorításokra.

Az egészségügy, mint ahogy az oktatás is, nem játék. Változtatásokat csak megalapozott módon szabad végezni. A mostani átalakítások meggondolatlansága, ötletszerűsége miatt emberek haltak meg. Ezt nem lehet elütni azzal, hogy poénkodunk.

A manapság napvilágra került információk a szocialista vezetők hűtlen kezeléseiről rávilágít, hogy nem az a baj, hogy kevés pénz lenne az államigazgatásra, hanem hogy ezek a pénzek illetéktelenek kezébe kerülnek.

A legfontosabb kérdésre továbbra sincs válasz. Miből is lett 80%-os államadósságunk a szocialista kormányzás hozadékaként?
@xsasha: "A legfontosabb kérdésre továbbra sincs válasz. Miből is lett 80%-os államadósságunk a szocialista kormányzás hozadékaként?"

nyugdijemelesbol es beremelesbol, foleg a 100-napos programnak koszonhetoen.
@római: én tényleg nem tudom értelmezni ezeket a szavakat: "tartalmi kérdések". áruld el nekem légyszíves, MIK a tartalmi kérdések a mai magyar politikában?
@xsasha: kár elmondani hogy sosem fehér vagy fekete valami, utána meg ideírni hogy a széfvásárlás márpedig csak látszattevékenység, a súlyponti kórházak pedig csak arra voltak jók hogy pár ember meghaljon. vedd észre, te vagy az aki fekete-fehéren látsz mindent, nincs is értelme veled vitatkozni
@huba:
Ezzel nagyjából egyet is értek.
Épp ideje leszögezni, hogy a 2002-es szocialista kampány is hazugságokra épült. A kormányváltás egy építkező, működő rendszert rombolt szét.
@balage_81:
Ha picit figyelnél, akkor észrevetted volna, hogy az én olvasatomban az érme egyik oldala a TB-kassza egyensúlyba hozása, a másik oldala a tönkremenő kórházak, a súlyponti kórházak áldozatai és a tolvajlás a kórházas széfvásárlásokkal és társaival. És véleményem szerint a másik oldala lényegesen súlyosabb.
@xsasha: tehát elismered hogy azt jól csinálták, csak azt sem csinálták jól.. vicces vagy, pápá:)
@Tóta W. Árpád:
"nem akarom mentegetni, de (...) a "ne vadítsuk el a nácikat" elv nem a sajátja volt"

:)))))))) Hiteles újságírás.
@balage_81:
De most komolyan, mint az óvodában. Ha egy házépítésnél felhúznak egy falat, ami baró magas, de a másik két méterrel alacsonyabb, a harmadikból kilopják a cementet, a tetőt szigetelés nélkül tákolják különböző gerendákból, és alapot egyáltalán nem csinálnak, ami miatt az egész ház féloldalasan megsüllyed, akkor azt mondom, hogy az a 4 méteres fal használható lehetett volna, ha Klára nem kúrja el a tojásrántottát, és az egész nem lenne egy nagy rakás xar. Tudod a dolgok összefüggenek. Ez ennyire bonyolult?
@balage_81: Hát ez az. Gyurcsánynál nem voltak tartalmi kérdések. Erről beszéltem. Semmit sem gondolt ezekről. Bajnai egy fokkal jobb volt, költségvetési politikában volt egy tartalmi célkitűzése. De semmi több. És egy kormáynnak - amellett, hogy feltölti a pártkasszát, hálózatot épít, stb. - muszáj tartalmi kérdésekkel is foglalkoznia, ez egyszerűen adódik a kihivásokból. A Gyurcsány-kormány fejetlenül össze-vissza kezdett valamit az egyes szakpolitikai területeken - oktatás, egészségügy - majd 2008-óta, tehát két éve nem csinál semmit. Két éve nem kormányozzák az országot érdemben. Illetve Bajnai egy kicsit a költségvetést. A kormánytól függő intézményekben - múzeumoktól egyetemken át, kórházakig - mindenki azt szeretné remélni, hogy legyen már egy kis szakmaiság a felettes kormányszervben, ha már pénz nem lesz. (Pénzt már nem is remél senki.)
@római: igen, és hogyan? mondd el tételesen, szerinted mi az út a jobb egészségügyhöz, a hatékony felsőoktatáshoz, a nyugdíjrendszer rendbetételéhez? konkrétumokat mondj, ne lózungokat! benned még bízom hogy képes leszel rá. két dolgot nem ér: bokrosra hivatkozni és nem figyelembe venni a cuciális népszavazást.
@balage_81: észnél vagy? miért lenne az én - vagy mondjuk a te - faladatod megmondani a tutit a felsőoktatástól az egészségügyig és az adórendszerig. Mindenki ahhoz beszéljen, amihez ért. Pont ez az, amire a kormány alárendelt területeken vágynak és várnak az emberek. Szakmaiságra mondjuk. De mi is a vita köztünk?
@római: hát hogy hiányolod a stratégiát, miközben magad sem tudod, hogy mi is lenne az konkrét kérdésekben. így persze marad a fidesz álláspontja...de tudod mit? nincs itt vita, bokrost olvasgatni jó sokszor, abbúl tanul a jó magyar. alásszolgája
@balage_81: Nézd, ha leáll a kocsim, akkor tudom, hogy leállt, de nem tudom, hogy miként kell megjavítani. Attól még, hogy látom, hogy egy csomó terülten nem csináltak semmit, szétesett a vezetés, stb. még nem tudom megmondani, hogy mit kéne csinálni. A magam egyetlen területét ismerem, meg szoktam beszélgetni egy két más területről emberekkel. Ennyi, de eltévedés lenne, ha programot írnék mindenféle területekre.
Bokrossal éppen az a gáz, hogy azt hiszi magáról, hogy a gazdaságtól az adórendszeren át az egészségügyig és a köz meg felsőoktatásig mindenről ő tudja a tutit. Nem vetted még észre? Közben egyszerűen egy ideológus, praktius érzék nélkül.
@balage_81:

"bokrost olvasgatni jó sokszor, abbúl tanul a jó magyar."

Szerencsére ez a fajta vallási fanatizmus már kezd háttérbe szorulni.
Bokros bácsi a kétségbeesett csodavárás élő szimbóluma. Legújabbban valami "Pénzkérdések" c. mesekönyvet szíveskedett a nagyérdeműnek bemutatni. Egy ember, aki pár hónapja szemrebbenés nélkül letagadta MSZP-tagságát. Politikai ágyasa, Ibolya néni furfangos csapodárságáról már beszélni sem érdemes. Bokros doki "programjáról" csak annyit: oldalakon át sorolhatnám, milyen kényes kérdésekről kussol a jóember. Az MDF hajtűkanyarjainak sebesen szocializálódott sofőrje. Akinek rokonszenves a totális, a vegytiszta, az abszolút erkölcstelenség és a politikai jobbágy-állapot, annak érdemes vigyázó szemét erre a pártra, pontosabban mentelmi társulásra vetnie. Végére tartogatom a javát: Herényi Károly közepesen érettségizett féregirtó kisiparost (ezzel az egyetlen oklevéllel rendelkezik), vmint Csapody Miklós örökös MDF-képvelőt, aki bizonyítottan MSZP-pénzekből adatta ki néhány könyvét (egyiket volt szerencsém félig olvasottan halálra unni).
Fontolgatom, hogy én is írok valami cikk-félét "Bokros teendők" címmel a csomagolástechnikáról (lásd: Bokros-csomag).
@dark future:
Temetési pénz... olyan morbid és ostoba ötlet, mint a fuldoklónak kötelet dobni, azzal a feltétellel, hogy a parton arra köti fel magát.
@balage_81:
Édes úr. Kár vót épp signor Berlusconira hivatkozni, aki akárhogyan, de a háború utáni egyetlen (azaz egy db.) olasz miniszterelnök, akinek sikerült kitöltenie a teljes ciklusát. Majd ismét kormányfő lett és nagyon úgy látszik, hogy kitölti ezt a periódust is. Furcsány bevallottan csalással lett főcsővezető, majd egy (1) hét alatt közölték vele Brüsszelben és Moszkvában, hogy köszönjük, szép vót, ennyi. A személyét övező itthoni össznépi ellenszenvről pedig beszélni sem érdemes. Még valami: Orbán Vitya először 3/4, másodszor 1.1 tized százalékkal vesztett. Ez egy ilyen megosztott országban ez azért nem bukás... Míg Furcsányé egyértelműen az.
@Karpo:
Egyetértek. Ne csodálkozz a kokainistán, értsd meg az okait is tán. Ez a Jobbik-fan házmestörtempó eredője. Kezdődik egy buta, de annál veszedelmesebb komcsi ármánnyal (hátha leharapják a szavazatokat a Fideszről), folytatódik a mániás pszichopata Morvai nénivel majd jön a zsidózás/cigányozás, aztán a szélsőjobberekba pumpált iráni pénz. Hogy a fenébe nem ír erről a magyar sajtó?
@combo: Minden szavaddal egyetértek. Kiegészítő kérdés: mitől, kitől lesz jobb a magyar oktatás? Anno Magyar Bálint legalább példamutató módon bevitte az internetet az iskolákba, de azóta ki mert hozzányúlni bármihez is?
Amikor én anno felvetettem gimnáziumi dolgozóként az egyébként közgazdász végzettségű vezetőnek, hogy pénzügyi képzést kellene adni a diákságnak, akkor a -jó ötlet, lehetne a földrajz keretében oktatni, mint gazdasági tanulmányok- volt a reakció. Most képzeljétek el egy átlag föci tanár pénzügyi intelligenciáját, tudását. (A gazdaságföldrajz volt a kiindulás.)

Nem! Ki kellene termelni egy generáció pénzügy-akármi szakos középiskolai tanárt a történelem-magyar, meg a matek-fizika, meg a tesi-földrajz mellé.
Nekem arra is van ötletem, hogy mely tantárgy(ak)nak adnék kevesebb órát a heti 1 pénzügytan órával szemben.

Senki ne kaphasson úgy érettségit, hogy nem tudja, mit jelent az, hogy "állami költségvetés", árfolyamkockázat" vagy "THM", illetve ne tudná arányaiban és nagyságrendjében megmondani, honnan folyik be pénz az államkasszába és mikre mennyit fizetnek onnan ki, per év.
Ehhez azért nem kell egy Bokrosnak lenni, viszont többen fognák fel, amiről beszél.
Amíg ezekkel nincs tisztában egy 18 éves, addig se nem érett állampolgár, se nem felelős választópolgár.
-----
@xsasha: Az önfegyelemmel az a gond, hogy ha létezne, akkor a kommunizmus egy tökéletesen működő államforma lenne. Aztán nem az.
-----
Bokros 2x2=4 vitához: Amíg az MSZP és Fidesz programja is 2+2=5 illetve 6-2=5, addig nálam tényleg a Bokros nyert matekból. Sajnos pont a bonyolultabb műveletvégzést nem is szereti a nép, viszont az 5>4 logikával szavaz.
-----
Ország pénzügyei vs. vállalat cégügyei.
Mindkettőben emberek dolgoznak. Ezek egy része termel és ezzel pénzt hoz, másik része pénzt visz de elősegíti a termelők működőképességét. Aki pedig egyik sem, az már korábban megteremtette az anyagi biztonságát és részvényes lett. Ha egyik sem, akkor hamarosan rájönnek, és kirúgják.

Egy cégnél ilyen hasznos termelő pl. egy mérnök, egy országan ilyenek pl. az adozó cégek.
Egy cégnél ilyen közvetetten hasznos pénzvivő pl. a logisztika, egy országban ilyen pl. az egészségügy.

Néha puszta jófejségből mindkettő áldoz hangulatjavításra.
Pl. egy cég segít az árvízkárosultakon vagy szakmai előadóként szerepel egyetemeken.
Egy ország meg ad azoknak is pénzt, akik nem termelnek semmit és elő sem segítik azt, viszont maguknak nem tettek félre inaktív időszakukra elég tartalékot, magyarul pl. állami nyugdíjat oszt.

Részemről én azokra bíznám egy ország vezetését, akikre a cégemét is, és fordítva.
A probléma az lenne, ha egy cég vezetőjét az alkalmazottak választanák meg, mindenki az egyéni érdekeinek, fizetési ígérgétéseknek megfelelően szavazva, a cég pénzügyi egyensúlyát teljesen figyelmen kívül hagyva.

Na, ez a probléma az országgal.
-----
@evil overlord: "probléma Bokrossal, hogy nem igazán kompatibilis a való világgal"
A való (magyar) világ nem kompatibilis a fenntarthatósággal, lásd növekvő államháztartási hiány.
-----
ingyenélők-fúj-fúj témakör: ingyenélő = választójoggal rendelkező többség.
Innen tessék indítani a gondolatmeneteket.
-----
És az eredeti post-hoz:
A mágneslady az, aki jelenleg megpróbálja a mágnes két azonos polaritású, önimádó pólusát egymás mellett tartani, mert ha nem sikerül, akkor Bokros bácsi lelép, és az MDF is megy a SZDSZ mellé a lecsóba?
Jelenleg vesztésre áll.. :-(
Tényleg nagyon megnyerő párt ez az MDF:
www.youtube.com/watch?v=GON3TN0o69w
@EG0:
Gerince sem volt a föld népességének, aztán egyszer csak kialakult, mert hatékonyabb, mint a külső páncél.
Lehet, hogy még kell egy két nagyobb háború és gazdasági válság, de az önfegyelem útja a leghatékonyabb, ezért evolúciós szempontból az egyetlen.
A kereszténység története rámutatott, hogy az önfegyelem létező és működő valami, ki kell alakuljon mellé a megfelelő társadalmi szerződés, és nem lesz kérdéses ereje.

A kommunizmus meg semmiféle környezeti tényező mellett nem volt működő. Az egy hibás társadalmi szerződés, a fejlődés és haladás kiiktatásával.
@xsasha: mezőgazdasági biztosítás - természeti károk esetére.

Szerintem meg korrupciós biztosítás kellene, Postabank-szerű meg IMF-hitelszerű károk enyhítésére. Vezető politikusok és közalkalmazottak (pl főoszt.vez.-től vagy államtitkártól felfelé) fizetnék a prémiumot, közvetlenül bérükből és juttatásaikból vonnák, és a képzett alapból lehetne pl. állami cégeket feltőkésíteni egy-egy botrány után (vidáut predzsüdisz igazságszoláltatási eljárás persze).
@xsasha:
vahy ha aszondjuk neki, hogy különben nincs valtdizni.
@Tóta W. Árpád: nagyon sokan választják az önáltatást, ebben az esetben azt a (fidesz-részről erősített) elképzelést, hogy nem lenne itt hiány semmiből, ha a rosszak nem lopnának

Ez így télleg önáltatás, de egyben csúsztatás is, mert a "nagyon sok" nem (csak) ezt hiszi. Nem csak a korrupció, hanem az annak megszervezésére és fenntartására tett erőfeszítésekkel elfecsérelt idő és energia és ezzel párhuzamosan a minden másra (egyszerűen mondva a tényleges kormányzásra) való rászarás az, ami a korrupción keresztüli közvetlen, GDP-hez viszonyítható mértékű vagyoni károkozás mellett a Gyurcsány és elődeinek a másik bűne. (v.ö. "Nem_csináltunk_semmit")
süti beállítások módosítása