W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Nem reformálni több mint hiba

2009.11.11. 11:10 Tóta W. Árpád

Az MDF befogadja a szeplőtelen múltú liberálisokat, de nem vállalja fel a melegjogokat és a könnyűdrogokat. Bajnait nem igazolnák le Bokros mellé, de a válságkezelést eredményesnek tartják, sőt reformokkal párosítanák. Beszélgetés Herényi Károllyal, az MDF elnökhelyettesével.

- SZDSZ-es kádereket igazol az MDF, Dávid Ibolya meghirdette a „nyitás politikáját”. A kérdés az, hogy amit az elnökasszony „demokratikus középként” ír le, és amit képviselni szándékozik, abba belefér-e az SZDSZ szanálásával és Gyurcsány bukásával gazdátlanul maradt liberális szegmens? Rárepül-e az MDF a gazdasági liberalizmus mellett a plurális értékrendre, a liberális kultúrafelfogásra, vagy megelégszik az arcokkal?

- Az MDF-ben a kezdetektől jelen van a nemzeti liberalizmus eszméje, ezt már Antall József is képviselte, és mi azóta is gyakoroljuk. Ez nem idegen tőlünk. Hogy rárepülnénk az SZDSZ szavazóbázisára vagy a párt romjaira, azt kizártnak tartom. Aki úgy gondolja, hogy köztünk akarja folytatni a politikai pályafutását, és nincs a múltjában vállalhatatlan elem, akkor szívesen látjuk.

- Tehát az SZDSZ liberális hagyatéka, például a melegjogok, könnyűdrogok, hasonlók nem érdeklik az MDF-et.


- Az MDF alapvetően konzervatív párt. Gazdasági téren számos hasonlóság van a két párt jövőképe között, de értékrendbéli különbségek vannak. A konzervatív értékrend nem fogadja el a könnyűdrogok liberalizálását, a konzervatív embereszmény és társadalomkép eltér a liberálisokétól.

- De ennek a konzervatív értékrendnek már van két elég markáns képviselője, sőt két és fél: a Fidesz, a Jobbik és a KDNP.

- Egyik sem konzervatív.

- Értékrendjében feltétlenül.

- Abban sem, megnyilvánulásaiban meg végképp nem. Aki paternalista viszonyok fenntartását tűzi ki célul, aki az állam mindenhatóságát hirdeti, aki nem az állampolgárokat ösztönzi teljesítményre, hanem helyettük ígéri minden probléma megoldását; szóval aki a gondoskodó állam víziójával kampányol, az bizony nem konzervatív. A konzervativizmus a felelősségről és az öngondoskodásról szól. Így tehát ők értékrendjükben sem tekinthetők konzervatívnak.

- A belharcok súlyosan érintették az ifjúsági vonalat. Van-e utánpótlás, lesz-e?

- Az IDF már nem velünk működik, mi létrehoztunk egy saját ifjúsági szervezetet IQ néven. Ami meglepő, hogy ennek az erősödését tulajdonképpen Bokros Lajosnak köszönhetjük, aki előadásai során nagyon közérthető, fogyasztható módon tudja előadni az MDF céljait. Megjegyzem, a konzervativizmus meg az ifjúság számomra mindig nehezen volt összeegyeztethető, mert amikor az ember éppen fiatal, akkor nem konzervatív. Én se neveztem volna magamat konzervatívnak fiatalon. Viszont a 68-as diáklázadókból lettek a legjobb konzervatívok.

- Ezért is lenne aktuális a liberális nyitás, hiszen Bokros sem a konzervatív értékekkel hódít, hanem a piacpártisággal.


- De az erősen konzervatív érték. Különösen a szociális piacgazdaság. A liberális felfogás sokkal szabadabb versenyt jelent, mi ennél több állami szabályozást szorgalmazunk.

- Igen, de a mai magyar mezőnyben Bokros még mindig vadliberálisnak számít.


- A környező országok közül a kapitalizmust leginkább elutasító társadalom a magyar. Orbán Viktor pontosan érzett rá, hogy itt a paternalizmussal lehet elcsábítani a baloldali szavazókat. Csakhogy nem lehet többpárti demokráciát és piacgazdaságot az egypártrendszer és a tervgazdálkodás szellemében működtetni.

A nemzeti kijózanodás hajnala

- Bokros leigazolása után leült  a lendület, nem érkeztek azóta országosan ismert emberek. Várható-e új játékos a választásig?

- Most két feladaton dolgozunk, az egyik a választási program elkészítése, ami a kampány fontos eleme lesz. A másik a 176 egyéni jelölt kiválasztása. Nyilván a jelöltek között lesz olyan, aki meglepetést fog okozni, ha nem is olyan mértékűt, mint Bokros Lajos. Hiszen hozzá hasonló ember nem sok szaladgál az utcán.

- De, van még egy hasonló figura, csak ő nem akar indulni a választáson…

- Csak nem azt feltételezi, hogy Bajnai a mi listánkon szerepelhetne? Ez kizárt! Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a szocialisták elindítják.

- Nem, azt nem, de Bokros után nem lenne annyira meglepő az MDF környékén. Elvégre a pályájuk, munkájuk sok hasonlóságot mutat. Azért kérdezem, mert a Bajnai-kormány eredményeinek nem igazán lesz gazdája a választások után. A szocik szavaznak, mint a gép, de közben már egészen másról beszélnek – Gyurcsány is -, a többiektől meg mégannyira se lehet várni.

- Bajnai nem elégséges, de az adott helyzethez képest viszonylag jó válasz volt az MSZP és az ország helyzetére. A Bajnai-kormány rendkívül szűk mezsgyén mozoghat, de be kell látni, hogy amit a válságkezelés terén tett, az nem rossz. Vannak eredmények, a pénzvilág bizalma visszatért, az ország megítélése javult, a költségvetés kiegyensúlyozása jól halad. De ez csak válságkezelés. Ami a szocialistáknak felróható, az az, hogy elmaradt a reformok sokasága. Ezt elmulasztotta a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány, amihez meg hozzányúltak, azt abszolút rosszul kezdték el. Bajnainak pedig se politikai háttere, se ideje nincs ahhoz, hogy ezeket megkezdje. Pedig szerintünk a válságkezelés és a szerkezeti átalakítások eredményesen párosíthatók, hiszen akkor csak egyszer fáj. Mind a kettőnek vannak és lesznek negatív társadalmi következményei; egy olyan reformnak, ami a paternalista gondolkodással ellentétes, sosem lesz nagy a támogatottsága. De mégis elkerülhetetlen, mert különben végleg leszakadunk. Nem reformálni, az több mint hiba.

- Egy korábbi interjújában nyíltan beszélt a demokrácia hátulütőiről, a tömegek rövidlátásáról. Van-e az MDF-nek konkrét javaslata a populizmus, a rövidtávú hazudozás hatásának csökkentésére? Mi kellene ahhoz, hogy a magyar választók tudatosabban és megfontoltabban vásároljanak?

- A cél az, hogy a politikai döntésekben nagyobb teret kapjon a ráció, és visszaszoruljon az érzelem. Ma azért tartunk itt, mert a döntések többsége emocionális alapon születik meg. Azt remélem, hogy a következő választások után, ha eltelt pár hónap, és kiderül, hogy a Fidesz sem tud csodát tenni, az egy nagy nemzeti kijózanodáshoz fog vezetni.

- De akkor még mindig ott a Jobbik.


- A Jobbik szerintem mellékszereplő. A lassan nyolc éve működő kormányzat kapitális hibáira adott válasz, illetve nem is válasz, csak olyan kérdéseket fogalmaz meg válasz nélkül, amelyeket a szocialisták és a szabaddemokraták még felvetni sem mertek. Az ő titkuk ebben rejlik, de ez a lufi hamar ki fog durranni. Mindenki tudja, hogy megoldásaik nincsenek. És ha ez a nemzeti kijózanodás megtörténik, akkor talán rádöbbennek a magyarok arra, hogy egy családot sem lehet csak érzelmekkel irányítani, egy vállalkozást pláne nem, akkor mitől lehetne egy országot?



Címkék: szdsz mdf bokros bajnai

288 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr951517418

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Benedek jelenség 2009.12.03. 13:39:41

Melyik RT-ben eshet meg az, hogy az igazgatóság leváltja magát, majd a részvényesek kifejezett tiltakozása ellenére új igazgatóságot jelöl ki önhatalmúlag? Egyikben sem, de mindez nem az ő hibájuk. A miénk. Mert hagyjuk és elvárjuk, hogy mindent...

Trackback: Posztdiktatúra az oktatásban 2009.11.17. 15:20:25

Körülnézve a hazai politikai kultúra és civil szféra állapotán, a dahrendorfi jóslat eredeti vérmes reményeim ellenére –  egyre kevésbé mondható pesszimistának. Az első húsz év máris elillant a hatvanból, és a demokratikus...

Trackback: Azt a 7 százalékát! 2009.11.13. 21:38:35

A Fidesz, mintha ragaszkodna a 7 százalékhoz. '98-ban ekkora gazdaaági növekedést ígértek. Az nem jött be, de gyenge lábakon áll a 2010-es 7 százalékos költségvetési hiánnyal való riogatás is. A 4cast nemzetközi piacelemző cég szerint ugyanis: a 2010-e...

Trackback: Gyurcsány még megmenthet minket Orbántól - Az utolsó esély 2009.11.12. 11:41:15

Kövezzetek meg, de én egyetértek Gyurcsány Ferenccel, és nagyon örülök, hogy visszatért a politikai életbe és nem hagyja, nem engedi, hogy a jobboldal a végső romlásba döntse virágzó országunkat.   Lássuk be barátaim, hogy minden, amit leírt, sz...

Trackback: Adj egy pacsit! 2009.11.11. 17:49:57

- Szevasz Lacikám!- Szevasz Lajos, mivan veled?- Á, semmi. Most jöttem haza Kubából, erre látom, hogy már megint balhézik ez az Ibolya a rádiók miatt.- Kubából? Szidjátok itt a komcsikat, és kimész Kubába? Tudod nálunk gazdasági válság van, meg figyeln...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:53:25

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@eMeL:

Ezt írtad egészen pontosan: "_hogy itt egy egész ország hazudott (hazudik!) ÖNMAGÁNAK és nem gyurcsány a legnagyobb hazudozó,_"

Erre reagáltam, hogy a magad nevében és magadra értve.

Ha téged elkapott is a harcos hevület azért disztingválj. A politikusok nem az egész országot jelentik. Az emberek elsöprő többsége, pedig megpróbálja túlélni ennek az -összességében kártékony- elitnek a regnálását.
Persze biztosan kényelmesebb lenne a felelősséget szétteríteni lehetőleg mindenkire, de maradjon csak az a felelősség ott, akit illet.

A vizitdíjjal, meg a tandíjjal ne röhögtess, sosem volt ingyenes és én mindig azok közé tartoztam, akik fizettek és fizetnek mások helyett is. A sztárolt reformparódia meg arról szólt, hogy aki addig fizetett azután még többet fizethetett volna, s aki meg nem, annak ilyen-olyan címeken továbra sem kellett volna. De ez is egy lejárt, agyonkarcolt lemez.

Lózungokkal meg nem foglalkozok.
Tehát passz.

Jó hétvégét.
@eMeL:

"Akkor menj orvoshoz, és alkalmtlanság miatt add vissza a szavazati jogod."

Mi van, felébredt benned a demokrata?

Hajrá!
@Republikánus Péter:

"A fő irányvonalról (ha úgy tetszik a fő számokról) pedig remélhetőleg a miniszterelnök dönt majd"

Ettől azért Orbán esetében én tartok. Ui. szerintem Viktor fejében a számok egyáltalán nem állnak össze. Van az így néhány humán beállítottságú embernél. (Most abba ne menjünk bele, hogy azok, akiknél "összeállt", milyen eredményre jutottak.:)

Az idézethez: Ha hinném és tudnám, hogy ezt komolyan gondolja és véghez is viszi, hű szavzója lennék.
De tartok tőle, hogy jobban szereti ha imádja a nép (most a hatalom ízéről már ne is beszéljünk), és ezért ez csak egy gyönyörű álom marad.

@dark future:

Én úgy érzem, hogy egyébként meglevő józanságod valamilyen rejtélyes oknál fogva az MDF-el kapcsolatban elpárolog.
Az összeesküvés elmélet még hagyján, ez akár még így is történhetett. De az, hogy az MDF "balos", vagy ne adj isten az "mszp hű vazullusa " lenne, az szvsz nem igaz. Ez kb. a FIDESZ droidok "aki nem fideszes, az mszp-s" butasága. (Bár ebbe mostanság a Jobbik bekavar, lásd "balos egyharmad=MSZP, Jobbik, MDF együtt:)?)
PATIKÁKBAN, RECEPT NÉLKÜL BÁRKIT BE KELLENE OLTANI, AKI KIFIZETI AZ OLTÓANYAG DÍJÁT!!!! EHHEZ NEM KELL MÁS, MINT ÖNKÉNTES MEDIKUSOK, ÁPOLÓNŐK, FIATAL ORVOSOK!!!!!! A PATIKÁKNAK IS MEGÉRNÉ, a két oltást az oltóanyag ára, plusz 500 forint oltási díj!!! Ennyit kellene csak megoldani!!!!!!!

Felelős vagyok más emberársamért is, ezért
én a megelőző oltás mellett vagyok, de az injekció beszerzése és a vidéki egyemen tanuló fiam beoltásának megszervezése már két azaz kettő hetes szervező munkát igényelt eddig. És még mindig nincs beoltva!!!!!!!!

Szombaton, vasárnap ki adja be az oltást?????! Miniszter úr, tisztifőorvos úr!
Nem a TV-ben kell az észt osztani, hanem gyors és praktikus oltásokat lehetővé tenni. Ehhez nem kell olyan sok ész, szerintem kettőjüknek van annyi! Legalább próbálkozzanak!!!
Dilettánsok!

Oltópontokat kell felállítani!

Most mi megy:
1. egy órás várakozás a körzeti orvosnál, a fertőzöttek között, hogy írja, fel az oltást, mivel én nem vagyok jogosult,
2, várakozás a patikában,
3, újabb várakozás a körzeti orvosnál
mind ez két nap, az évi rendes szabadság terhére megoldható. Ha Pesten, vagy vidéken dolgozol és hétfőtől péntekig ott vagy
akkor nincs orvos szombaton, vagy vasárnap receptet írna, beadná az injekciót!!!!!

KARÁCSONYRA TETŐZIK A IFULENZÁBA MEGBETEGEDETTEK SZÁMA!
EL VAGYUNK KÉSVE!!!
Ilyen átgondolatlan és szervezetlen munkáért érdem lenne kirúgni a tiszti főorvost, egymást oltogatják a miniszterek a Tv-ben, politikai reklámként, többi meg csak katasztrófa....

(Ezt a szövegemet a düh, meg az aggodalom íratta velem, sok helyre felteszem, oda is, ahol a témához nem illik, Elnézést kérek, de kérlek tűrjétek meg. Köszönöm.)
@Shore: Orbán mint humán beállítottságú ember? Most én vagyok meglepve. Ja, a szakmáját tekintve jogász, az igaz, de nem olyan humánértelmiségi, mint néhány, később az SZDSZ-be landolt rendszerváltás-kori párttársa. Orbán egy igazi proligyerek volt, és hiába próbált magára venni egy kis dísz-nemzeti-keresztény intellektust, amikor tehette, boldogan vetette le magáról. Proli maradt, és erre büszke is (vö. félvállra vetett iskolatáskás jelenetei - nem a csak rendszerváltáskor, hanem manapság is!)

"Viktor fejében a számok egyáltalán nem állnak össze. ... Most abba ne menjünk bele, hogy azok, akiknél "összeállt", milyen eredményre jutottak."

Ennyi erővel az is lehetséges, hogy Orbán fejében álltak össze a számok, míg ellenfeleiében egyáltalán nem.

Szvsz Orbán nyilván nem fogja betűről-betűre végrehajtani azt az intézkedéscsomagot, amit a politikai ideológusok "szükséges reformokként" szoktak aposztrofálni, hanem éppen csak annyit, amennyit politikailag szükségesnek ítél belőle. Majd meglátjuk, mennyi lesz az az annyi.
Atyaég, aki a rendszerváltáskor már felnőtt volt, az ennek az interjúnak az olvastán lefordul a székéről az unalomtól.
"liberális nyitás", "konzervativ értékek"stbstb.- mik ezek?Semmitmondó frázisokká koptatott szavak.
20 év alatt a Kismadártól a Kisvirág csoportig mindenki kapott lapátot és vödröt;játszhatott a homokozóban.
Körül lehet nézni, milyen várat épitettek.
Nem kell megmagyarázni, meg igérgetni sem, hogy ezúttal jobb minőségű homokot és vizet fognak használni.
@Republikánus Péter:

"Orbán egy igazi proligyerek volt, és hiába próbált magára venni egy kis dísz-nemzeti-keresztény intellektust, amikor tehette, boldogan vetette le magáról."

Így van ahogy írod. Polgári, keresztény körökből származó felesége és barátai/tanácsadói mellett kicsit kikupálódott, de alapjában egy jóeszű proligyerek.
@jaegtoer:

"A vizitdíjjal, meg a tandíjjal ne röhögtess, sosem volt ingyenes és én mindig azok közé tartoztam, akik fizettek és fizetnek mások helyett is. A sztárolt reformparódia meg arról szólt, hogy aki addig fizetett azután még többet fizethetett volna, s aki meg nem, annak ilyen-olyan címeken továbra sem kellett volna. De ez is egy lejárt, agyonkarcolt lemez.

Lózungokkal meg nem foglalkozok.
Tehát passz."

Érdekes dolgok ezek, a vizitdíj meg a tandíj is. Ezek mind a sztárolt reformparódia részei ugyebár. Igaz ugyan, hogy a paródiaszerű intézkedések hatására az addig súlyos hiánnyal küzdő egészségügyi kassza egyensúlyba került, de hát ki a francot érdekel az, fő, hogy a mi erős, de azért érzékeny hitünk (= Hásze' ez úgy hülyeség, ahogy van!), meg ne sérüljön. Igaz ugyan, hogy a háziorvosok elkezdtek több bevételre szert tenni, és a kiugróan magas magyar orvos-beteg találkozók száma normál szintre csökkent, de mi lózungokkal nem foglalkozunk. Lejárt lemez. Éspedig azért, mert sokan mondták ugyan, hogy jó, de nekik se hittem. Oszt passz.

Úgy gondolom, hogy nálunk nagyon erős a hit. Túl erős. És most nem Mária országára gondolok (akinek kezébe azért adta István az országot, hogy ne már a pápáé legyen), ehhez a hithez semmiféle vallásnak semmiféle köze nincs, csak a személyes sértettséget mutatják (sokkal jobb lenne nekem, ha valaki el nem kúrja, ugyebár), meg a megérteni akarás képességének a hiányát (megérteni még csak-csak menne, gondolom/remélem). Ez az egész élénken emlékeztet egyik valahai tankörtársamra (hölgy az illető, de ez semmit nem jelent), akinek az előadás után, látva az értetlenségét, hárman kezdtük el magyarázni a Bernoulli egyenlet értelmét, ő halgatta, és nézte egy darabig, aztán lesöpörte a firkapapírjainkat a padról: "A képletet mondjátok!". Azt aztán ő bemagolta, és attól kezdve hitt benne. Ha tévesen mondjuk meg neki, vagy direkt elrontva, hogy jól átverjük, akkor abban az elrontottban hisz. Valószínűleg máig. Ő nem érteni akart, hanem hinni. Csak mondják meg neki, hogy miben. Oszt jónapot.
@Shore:

"De az, hogy az MDF "balos", vagy ne adj isten az "mszp hű vazullusa " lenne, az szvsz nem igaz."

Ne idegelj már. Ha nem így lenne, akkor miért ért volna meg másfél milliárdot a fidesz-közeli blokknak a semlegesítése, miért volt az egész Almássy-féle cirkusz, miért szállt be az NBH, miért zárták ki pár év alatt a fél mdf-et? És miért támogatta volna Leisztinger ezt a bagázst? A két szép szemükért? Ugye ezt te sem gondolod.

Kommunikációban mindig is azt hangoztatták ugyan, hogy középen állnak, egyenlő távolságra a két nagytól, meg néha a felszínen ekézték is kicsit az mszp-t, de csak annyira, hogy megkülönböztethetőek legyenek és legyen valamiféle saját arculatuk.

Igazából ők voltak a vésztartalék: ha az szdsz lázadt volna a fontosabb szavazásoknál, akkor jöttek volna ők. Amikor erre nem volt szükség, akkor nyugodtan szavazhattak az mszp ellen is, tét nálkül, a látszatot fenntartva. Színjáték volt az egész. No ezért utálom őket még az átlagosnál is jobban.
@dark future: "miért ért volna meg másfél milliárdot a fidesz-közeli blokknak a semlegesítése"

hát azért, mert jobbos.

vö. "egy a tábor"
@Tóta W. Árpád:

jó, akkor hagyjuk a jobbos-balos szétválasztást, mert ennek úgy sincs túl sok értelme, a klasszikus felosztás nálunk alkalmazhatatlan. azt mondom akkor inkább, hogy az mszp-érdekkörhöz tartozó.

valódi harmadik utas (és életképes) párt az elmúlt évtizedben magyarországon nem igazán tudott se megjelenni, se megmaradni, valahová mindenkinek muszáj volt besorolnia (arra is kíváncsi leszek, hogy a jobbik meddig tudja megőrizni függetlenségét (ha egyáltalán még az...), és mikor fog valamerre húzni). amikor az mdf két alkalommal is elfogadta az mszp-érdekkör anyagi támogatását és átadott szavazópotenciálját (ezzel sikeresen véve az 5%-os küszöböt), akkor egyértelműen elkötelezte magát.

almássyék akciójának az értelme a hatalomátvétel lett volna, és átsorolás a fidesz-érdekkörbe. az már más kérdés, hogy ott önálló pártként sokáig nem maradtak volna meg, mert megette volna őket a kisgömböc.

az mszp (az szdsz-szel és saját belső ellenzékével való folyamatos szívások ellenére is) sokkal kevésbé centralizáló, és sokkal inkább engedékenyebb, rugalmasabb, mind párton belül (áramlatok, platformok, belső érdekcsoportok), mind párton kívül (sokszínű és lazábban csatolt értelmiségi holdudvar, az szdsz-szel és az mdf-fel való viszonya stb.).

a fidesznél a kemény kéz rendet tesz, centralizál, elnyom, beolvaszt. ennek a gondolkodásmódnak előnyei és hátrányai is vannak, a hatalomgyakorlás szempontjából mindenesetre kényelmes megoldás. gondolom a kisgazda lecke egy életre elég volt orbánnak. ha az "egy a tábor" logikát a jó ügy érdekében egy előremutató és vállalható politika mögé állítják be, akkor eredményes és értelmes is lehet.

a rendszerváltás után még egyetlen párt sem kormányozott egyedül, kompromisszumok nélkül. ez nagy lehetőség, ugyanakkor nagy (és oszthatatlan) felelősség is. jövőre meglátjuk, mennyire tudnak vele élni vagy visszaélni.
Az MDF a magyar politika legálszentebb pártja.
@Republikánus Péter: @dark future:

Na most remélem Viktor esetében a prolizásnak nincsen pejoratív felhangja, hanem csak és kizárólag az egyszerű, munkás v. paraszt családból származottat jelenti. Ebben az esetben én ezt kifejezetten előnyösnek tartom a jelenlegi és a közelmúlt Magyarországán.

"Polgári, keresztény körökből származó felesége és barátai/tanácsadói mellett kicsit kikupálódott"

Ez kicsit sértő, nem? Főleg ha olyan mondja, aki (gondolom) teljes mell szélességgel kiáll a magyar középosztály, vagy ha úgy tetszik, a polgári Magyarország megteremtése mellett.
És bár talán észrevettétek, hogy nem vagyok a FIDESZ feltétlen híve, de Viktor tudását, eszét, képességeit, szorgalmát tekintve keresztbe lenyeli a "polgári, keresztény körökből származók" nagy részét.

@dark future:

"miért ért volna meg másfél milliárdot a fidesz-közeli blokknak a semlegesítése"

Látod megint beleesel abba a csapdába, hogy nem fideszes==mszp/balos. Ez nem igaz.
Az MDF gazdaságilag nem balos (eltérően a fidesztől/mszptől/jobbiktól), az életvitelről/vallásról/hazáról vallott nézetei pedig sem nem liberálisak, sem nem szocdemek. Tehát nekem nem balos.
Az, hogy besegít a szociknak és/vagy a szocik besegítenek neki, a szokásos politikusi gerinctelenségnek tudható be.
Ennyi erővel a FIDESZ és az MSZP startégia szövetségesek, mert voltak olyan esetek, amikor együttszavaztak (pl. képviselői juttatások, rádió pályázat stb.)
@kovaxx:
"Tanulni kéne egy kis történelmet, hogy a más népek hogy kerültek oda, bevándorlással és erőszakos betelepítésekkel egy olyan időszakban amikor a magyarság képtelen volt önmagát megvédeni."

Értem, akkor ez ugyanaz a helyzet, mint amikor a magyarok Árpád atyánk vezetésével, lábbal tiporták egy itt lakó nép szabadságát és földjeit, amikor azok képtelenek voltak megvédeni magukat a barbár hordákkal szemben.

"egyik párt meglenget egy magyar zászlót és akkor ellenfeleik hirtelen megundorodnak tőle"

Igen, ez természetes. Egyik pártnak sincs joga kisajátítani a magyar nemzet jelképeit és velük kizárólag azonosulni. Egyik párt sem lophatja el a másképpen gondolkodók magyarságát és nemzeti érzelmeit.

"baloldali diktatúra"

Itt nem volt végig diktatúra. 1970 után már főleg nem. Az emberek jól éltek a szocializmusban, ezt kár vitatni, most meg saját bőrükön tapasztalják a jó kapitalizmust. A sok megtévesztett szerencsétlen meg azt hiszi, hogy Orbán vezér majd visszahozza azt a gondatlan kádárista jólétet, amit még most is fizetünk. Hát csak álmodjon a nyomor...

Köszönöm kimerítő eszmefuttatásod, bár választ nem kaptam a kérdéseimre. Mármint, hogy miért szavaztál Gyurcsányra (lehet, hogy elkerülte a figyelmed).

:-)
@bigBB: "Romániában nem tartottak népszavazást arról, hogy megadják-e a román állampolgárságot a határon túli románoknak. Megadják és kész."

Hát Orbán Viktor miért nem adta meg az állampolgárságot a külhoni magyaroknak, amikor kormányon volt? Megtehette volna és kész, őt sem érdekli soha más véleménye. Nem lehet, hogy ezek csak etetik a népet a témával, közben meg össze-vissza hazudoznak? Nem mintha nem lenne gyakorlatuk benne...
Ja, valóban, én nemmel szavaztam a népszavazáson: NEM-et mondtam Orbán Viktor politikájára. Érthető?
@vakapad: Igaz, hogy a TB kasszából nem csak a TB-t fizetik...

Az a fő problémája a magyar költségvetésnek, hogy a befizetések és a kifizetések nem célirányosak. A TB kasszából nemcsak egészségügyi kiadásokat fedeznek, hanem pl ha úgy hozza akár útépítést is. Erre mondják, hogy elvon kivon stb. Mert TB címén befizeted egy nagy kalapba azt majd jól elosszák...

Ha mindent úgy használnának fel ahogy kellene akkor nem lehetne ennyit lopni, de így viszont lehet és ez remek mindkét oldalnak. Illetve lassan már csak mind az egynek...
@Shore: future-ért nem kezeskedem, de gyanítom, hogy ő sem pejoratív értelemben használja a proli szót (mint ahogy én sem). Azt meg jó tőled olvasni, ahogy kiállsz Orbán értelmi képességei mellett, elvégre pár sorral feljebb még azt írtad némi hüjehumánértelmiségi és populista célozgatással megkörítve, hogy az ő "fejében a számok egyáltalán nem[!!!] állnak össze"...
republikánus:
" Az MDF a magyar politika legálszentebb pártja."

Átigazolhatsz a fideszhez vagy a nulla százalékos oldalkocsijához. Ott soha nem hazudnak.

Shore:
"Ennyi erővel a FIDESZ és az MSZP startégia szövetségesek, mert voltak olyan esetek, amikor együttszavaztak (pl. képviselői juttatások, rádió pályázat stb.)"

Így van. Ne feledjük a száz lépés programját sem, ott is együtt szavazták meg a költségvetés szétrombolását. Mondjuk, a polgári szocialisták jártak jobban, mert az egészségügyi dolgozók (meg a többiek, akik jól jártak)ezek után sem az MSZP-re fognak szavazni (köszönjük a zsozsót, de Gyurcsány hazudott, így mi a Viktort szeretjük).
@jaegtoer: "Az emberek elsöprő többsége, pedig megpróbálja túlélni ennek az -összességében kártékony- elitnek a regnálását."

Én is ezt mondtam. Csak az emberek nem hagyományos értelemben hazudnak, hanem ÖNMAGUKNAK hazudnak. Vagyis önámítják, elringatják magukat és ezért képtelenek a valós problémákat valódi értékén értékelni.

Ha odafigyelsz, én ezt írtam.
És igaz a 80%-os mondásom is, meglennék lepve ha egy-egy kérdésben lenne 20% hidegfejű, tájékozott ember, aki nem valami önkéntes álomvilágban él, amikor dönt a saját ügyéről.
@jaegtoer: "A sztárolt reformparódia meg arról szólt, hogy aki addig fizetett azután még többet fizethetett volna, s aki meg nem, annak ilyen-olyan címeken továbra sem kellett volna."

Természetesen egyetértek veled, de ha nem tökéletes a megoldás --sőt inkább csak bátortalan, bizonytalan irányú első lépés--, akkor is, nem leseperni kell az asztalról, hanem kijavítani.
Mint mondottam korábban: az ezermérföldes út is az első lépéssel kezdődik el [kínai mondás, nem dakota ;)].
És itt most nem a jobbra elindulók és a balra elindulók vitáját látjuk, hanem a tömeges egyhelyben ácsorgók és a lépni akarók összeütközését.
@Republikánus Péter:

Populistát nem mondtam! Bár tehettem volna:)

Attól meg még lehet valaki nagyon okos, hogy a számokkal nincs köszönő viszonyban. Van rengeted humán ért., aki igen-igen jó a gazdaságban. Lásd jogász cégvezetők hada.
Ráadásul ma már csak rendkívül kivételes esetekben hüjehumánértelmiségizek:).
@Shore:

Miért lenne pejoratív a származás nevén nevezése? Szerintem ez több szempontból fontos, és meghatározó.

Tény, hogy Orbán (ahogy Gyurcsány is) alulról érkezett, feltörekvő vidéki gyerek volt. Ez megmagyarázhatja becsvágyát, kitartását, küzdeni tudását, egész habitusát.

Ha Orbán személyes átváltozását és a fidesz útját végigkövetjük a rendszerváltás utáni évtizedben, nagyon hasonló a két történet. A '89-es liberális, lázadó Orbán Viktor (és kollégiumi társai) felnőttek, családot alapítottak, új környezetbe kerültek. Ezzel együtt megváltoztak. Pulóver helyett öltöny lett a divat, lázadás helyett tekintélyelv, hippi bulik helyett zászlószentelés. Nem tudhatom, de talán lehetett a harmincas évei közepén járó Orbánban valamiféle kényszeres megfelelni vágyás, ezért tűnhetett kívülről néha erőltetettnek, esetlennek az átváltozása, és ezzel párhuzamosan a polgári imázsépítés is. Identitást keresett a párt, és személy szerint ő is. Hogy mennyire érezte magáénak ezt az új életfelfogást, azt persze nem tudhatom, de voltak árulkodó pillanatok, amikor látszott, hogy nem ez az ő természetes közege.

Sokan tartanak attól, hogy 2010-től ismét visszatér a '98 utáni erőltetett polgári (vagy annak gondolt) imázsépítés. Szerintem nem, vagy csak szolidabb mértékben.

Eltelt azóta majd' egy évtized, a felvett látásmód és viselkedés azon része, ami kiállta az idő próbáját, immáron saját lett, így nem lesz szükség az a görcsös önképkeresésre. A fidesz néppárti modelljébe már kevésbé fér bele egy merev, szögletes, néha kirekesztő polgári arculat, így a politikai baloldal ezen félelme szerintem kevéssé indokolt. (Más félelmeik viszont nem alaptalanok.)
off:

"A résztvevők megvitatják azt is, hogy a párt támogassa-e a költségvetést, illetve terítékre kerül az SZDSZ Újratervezés című, 2010-2014 közötti időszakra tervezett programja is."
index.hu/belfold/2009/11/14/skaliczky_andrea_az_szdsz_orszagos_tanacsanak_elnoke/

Minek vitatják meg, ha a frakció úgyis tesz rájuk magasról? Tiszta időpocsékolás. Mint ahogy a programgyártás is. Skaliczky Andreával mi a rossebet terveznek még újra? Nem veszik észre, hogy egy döglött lovon ülnek?
@Republikánus Péter: @dark future: így van, annyit hozzá tennék, hogy vidéki is, ami hatalmas frusztráció neki a belvárosi, nagypolgári, vagy polgári értékrenddel élő és létező más pályatársainál. Mindenkit-legyőzni, majd-én-megmutatom, kerül-amibe-kerül (lsd. az egészsége is rámegy, de csak előre) a játszmájának a neve, éppen ezért került ő haragba Budapesttel is, azt a nagyvárosi mentalitást, amivel itt szocializálódnak emberek, képtelen megemészteni. Jelzem sem neki, sem Fletónak a "von Haus" sok alapot nem adott, sőt, mondhatni semmit se, s mindkettő viszonylag jól nősült, ami mégiscsak igazolja azt a tételt, hogy minden erős férfi mögött egy (még) erős(ebb) nő áll!:D

Szóval, máshol megírtam már, de ide is illik, hogy Antall József, Boross Péter és Bajnai Gordon hozott olyan tartást otthonról, ami életük végéig iránytűként szolgál, szolgált, és nem volt sok "elkotyogás" és "kocsmai poén, elszólás, beszólás, dakotaizmus". Szerintem mindhárom profi politikus. Tőlük lehetne tanulni másoknak is. Szerintem.

Ez az MDF már nem az, ami, és azzal, hogy ilyen - még ésszerűnek is tűnő, kompromisszumos - megoldásokat keres a párt, nekem olyan, mint egy kis szatócsbolt, aki a megszűnése miatt azért keres szponzort, hogy melyik kólagyártó fizet többet, azt teszik a cégérre, az az minden elv nélkül. Ez pitiáner magatartás. Jó, nekem a Fidesz által levetett és kicsontozott Földi, és hirtelen Csintalan cégének a bevonása és annak MDF-es szajkózása, - milyen remek ember ez a Földi- , tette teljesen hiteltelenné Ibolyát és Karit. Pedig még Boross Péterre való tekintettel szimpatizáltam volna velük. De így?? Szánalmas az egész. Bokros Lajos gondolom sokat jattolt nekik, hogy kijusson, de persze ezt sosem fogjuk megtudni. Bokrosnak végül is igaza volt, nyugdíja előtt jól jön neki az eurós fizetés és boldog öregkorában nyugodtan várhatja a nyugdíjat. És amikor kínos neki a MDF-es gúnya, mint EP képviselő simán átül máshová.
@bigBB:
Jó ötlet, ott mindig jó idő van. :)
@vakapad:
Kedves Vakapja!

Már megbeszéltük, hogy ne csak nézz, hanem láss, de ez nyilván nehezen megy. A Te hitedet, meg ne vetítsd az enyémre. Én súlyos forintokra gondoltam, Te meg hitvilággal operálsz.
Amit említettél, az csak annak a következménye volt, hogy éppen nem vontak ki az egészségkasszából egy kis aprót. De igyekeztek, mert a széfprojekt azért abba az irányba mutatott. Szóval ne vetíts, én piszokul látom, mennyit vonnak az alkalmazottaktól, illetve a cégek mennyit fizetnek be és vállalkozók gyönyöreiről is van képem. A nemfizetők száma meg növekedik.

Ha anno megtették volna azt a gesztust, hogy valamennyivel csökkentették volna az eü-i járulékok mértékét, akkor lehetett volna látni, hogy valóban reformot akarnak, és nem egy újabb kisstílű lehúzást nagyban. Az egészségügy privatizációjára ott van példaként az egyéb szektorok magánosítása, amiben 5-en jól jártak, 50000-en meg szívtak. Szóval a 6:20-as már rég megérkezett és ki is siklott a vakvágányon.

Üdv.
@klacus:

"Ha mindent úgy használnának fel ahogy kellene akkor nem lehetne ennyit lopni, de így viszont lehet és ez remek mindkét oldalnak. Illetve lassan már csak mind az egynek..."

Aha. Szóval nem úgy használják fel, ahogy kellene. Napéldául az egészségügyi kasszából utat építenek. És ez miből derül ki?

Felhívnám a figyelmet, hogy a "mindenki tudja" nem elég erős érv.
@vakapad: "Napéldául az egészségügyi kasszából utat építenek."

Valóban szörnyű a költségvetés és a pénzgazdálkodás (mint olyan már sok évtizede). Semminek nem az a neve, ami; és nem azt jelenti, amit.

De ez pl. egy rossz példa volt. A kormányzat (elsőként 20! év alatt) lépett, hogy kevesebb legyen a potyautas, hogy valós jogviszonyok legyenek a biztosítás mögött, hogy kevésbé keveredjen a tb kasszába szociálpolitika.

Keveset léptek, kapirgálták a felszínt, ez igaz, én sokkal nagyobb és átgondoltabb lépéseket szeretnék látni, de ennyi van és ez is több, mint amit ovi egész életében mondott (nemhogy tett, *csak* mondott! a kérdéskörben).

Amit mondasz az nagyon nem kóser, mert pl. pont a tb kassza az amit az áfából és a benzik jövedéki adóból stb. támogatnak évtizedek óta.
@vakapad: Bocs az előző természetesen @klacus számára szólt.
@Ne félj!: figyi már, ma hallottam, hogy téged olvasott Bajnai is!:)

Én gyanútlanul bementem a patikába venni este 7 után (mivel akkor érek haza és 8-ig van doki) vakcinát, hogy majd beadassam, erre közölték, recept kell. Heeee??? Majd kétszer álljak sorba?? Noooormálisak?

Szóval jót és még talán jókor szóltál, irkáljál máskor is!:)
@Shore: "Attól meg még lehet valaki nagyon okos, hogy a számokkal nincs köszönő viszonyban. Van rengeted humán ért., aki igen-igen jó a gazdaságban..."

Várjá má, akkor az most hogy van, hogy valaki "a számokkal nincs köszönő viszonyban", de egyúttal "igen-igen jó a gazdaságban"???

Amúgy Orbán miniszterelnöksége alatt jól kitanulta a közgazdaságtan csínját-bínját, egy idő után már ő hozta a fő gazdpol döntéseket, tényleg kár őt ettől félteni...

@dark future: "Sokan tartanak attól, hogy 2010-től ismét visszatér a '98 utáni erőltetett polgári (vagy annak gondolt) imázsépítés. Szerintem nem, vagy csak szolidabb mértékben."

Ezzel egyetértek, a keresztény-nemzeti maszlagot nyilván nem véletlenül szervezték ki a KDNP-be.

Annyit hozzá tennék (így, letíciásan), hogy 94-98-2002 között Orbánt még a jobboldali közönségnek való megfelelési kényszer hajtotta, vagyis őt formálta a jobboldal. Ma már, hogy révbe ért, ez fordítva van, a jobboldal olyan, amilyennek ő (meg néhány tettestársa) elképzeli. (A ex-baloldali politikusokkal felturbózott MDF-nek ebbe sajna nincs beleszólása.)
Na ezt se gondoltam volna, hogy én itt az MDF és Viktor támogatója leszek, de ha már egyszer belekezdtem...

@Letícia:

"hatalmas frusztráció neki a belvárosi, nagypolgári, vagy polgári értékrenddel élő és létező más pályatársainál"

14 éves kora óta nagyvárosi környezetben él. Jó, nem végig a világközepe metropoliszban, de pl. az egyetemi kollégium egy rendkívül hatásos akklimatizációs eszköz.

Polgári értékrend? A létezőben a budai dombokon nyomorgó, rendkívül elnyomott "reakciósok" értékrendjére gondolsz?

Valóban versenyhátrány nem budai pedigrénsnek lenni, de a jelek azt mutatják, hogy a "Mindenkit-legyőzni, majd-én-megmutatom, kerül-amibe-kerül" elvet követő "parasztgyerek" jelenleg nyerésre áll. (Lásd még Csányi vagy Mártha Imre az MVM vezére.)

"Antall József, Boross Péter és Bajnai Gordon hozott olyan tartást otthonról, ami életük végéig iránytűként szolgál, szolgált,"

Tehát aki esetleg egy falusi környezetből jött, annak már a tartással ab start baja van? Plusz iránytű nélkül bolyong az életben? Ezt te se gondolhatod komolyan.

"Bokros Lajos gondolom sokat jattolt nekik, hogy kijusson, de persze ezt sosem fogjuk megtudni. Bokrosnak végül is igaza volt, nyugdíja előtt jól jön neki az eurós fizetés és boldog öregkorában nyugodtan várhatja a nyugdíjat."

Ez meg aztán a csúcsok-csúcsa. Bokros fizet az MDF-nek, hogy legyen jó nyugdíja.
Örületes baromságokat tudnék most leírni, csak félek megsértődnél. És azon valószínűleg még az sem segítene, ha utána írnám, hogy "de persze ezt sosem fogjuk megtudni".
@jaegtoer:

"Amit említettél, az csak annak a következménye volt, hogy éppen nem vontak ki az egészségkasszából egy kis aprót. De igyekeztek, mert a széfprojekt azért abba az irányba mutatott."

Az a jó, hogy egyesek piszokul látják, mennyit vonnak le az alkalmazottaktól (tőlem pl. a maximumot). A piszokullátás viszont véleményem szerint kiegészítendő néhány adattal, egyébként az érvelés megintcsak hajazni fog a hitre. talán ha hallanánk egynehány számot, hogy hogy is volt az a nemkivonás? És hogy hogy kerülnek ide a széfek (egyébként összcuzammen 60 millió, az egészségkassza meg 300 milliárd), arról fogalmam sincs.

Addig is, míg az adatok megérkeznek, egy kis olvasnivaló a jelen időkből, mikorra hálisten a népnyúzás már abbamaradt, és a vizitdíjnak annyi:

profitline.hu/hircentrum/hir/149850/Jokorara-duzzadt-az-e-alap-hianya

Megjegyzendő, hogy ezt a hiányt az adófizetők (én) fogják pótolni, és nem a szolgáltatást igénybe vevők. Még kicsi részben sem.
@eMeL:

Nagyon várnám a kifejtését, hogy mi lenne a tökéletes megoldás a sztárolt reformparódia helyett.

Ahogy látom, az egész ország meg van győződve arról, hogy az egészségügyi reform nem volt jó. Érdekes módon arról, hogy miért, még egy árva szál érvet nem hallottam. Illetve bocsánat, van egy érv, amennyiben én vak vagyok, és nem látom, hogy rossz, holott ugyanakkor mindenki látja.

Mert egymillió légy nem tévedhet egyszerre?
@eMeL:

O.K.

A vezetéstudomány szerint -viszonylag sokszor- ha az adott helyzetre nincs tökéletes megoldás, akkor a kielégítő megoldásokat kell keresni.
Tehát a helyzet összetettsége, és bonyolultsága okán én a kielégítő megoldást is elfogadtam volna. Csakhogy az az elképzelés, amit meg akartak valósítani, a TB/EÜ kasszát állította a középpontba a valódi probléma helyett. Ezért nem születhetett kielégítő megoldás, mert a befizetők (munkavállalók és munkaadók)túlterhelését figyelmen kívül hagyták, illetve nem megfelelő súlyozással vették figyelembe a tervezett intézkedések során.
Ha én nagyon ügyes tűzszerész vagyok, és úgy akarják az ügyetlenebbeket helyzetbe hozni, hogy egyik kezemről le akarnák vagdosni néhány ujjamat, akkor kurvára nem érdekel a nemes szándék és a cél, hanem igyekszem pofán verni úgy a vagdalkozót, hogy kiszálljon ama megváltó gondolat a fejéből, aminek megvalósítása engem taccsra tenne, ellenben az ügyetlennek sem használna, mert a bomba attól még felrobbanna a kezei között.
Ennyi történt. A pofán verés megvolt, most az okostojgliknak figyelembe kell venni az adott probléma más -a kielégítő megoldáshoz kiemelten fontos- összetevőit is. Aztán kezdődhet újra a meccs.
Ahogy azt itt valaki nagyon találóan írta:
"Nem az a megoldás, hogy a lyukas vödörben a vízszint szinten tartásához még több vizet öntünk a vödörbe."
Bármilyen meglepő is, szerintem az első kielégítő lépés a szuperbruttósítás lehet, mert ezzel sok fejben leesne a kétfillér, azaz tudatosulna, hogy valójában az egyes emberek súlyos százezreket, hacsak nem milliókat fizetnek be a költségvetésbe(TB/EÜ kasszába), míg igen sokan pedig semmit. De erről már volt szó, csak akkor még a reformhevületben marginálisnak tűnt az a 'mellékes' körülmény, hogy aki fizet, az már nem ingyenesen veszi igénybe a TB/EÜ-i szolgáltatásokat.
@vakapad: Mert nem is volt reform.
Néhány szükségszerű finanszírozás korrekció és pár bátortalan lépés... én ennyit láttam.

Megpróbálom összeszedni magam és felvázolom [*], mekkora váltás kellene... ami persze nem jelent semmit, mert a politikai "elit" nem képes komoly reform lépések mellé állni. Féltik a kis....
Szóval fikció, de megpóbálok majd egy valódi reformtervet felvázolni.

[*] Ha lesz ekierőm talán hétfő reggelre összejön ;)
@Shore: 1) Székesfehérvár igen csak kicsi város, már megbocsáss. És tudom miről beszélek, én magam azért nem kerültem koleszba 14 évesen Budapesten, mert az nem úriemberek neveldéje volt, jobb ha tőlem tudod. És órási szerencsém volt, hogy nekem a belvárosban laktak rokonaim!;)
A kolesz az kolesz, s szocializációnak szocializáció, de azért más, mintha a Szent István Parkból besétál valaki a 2-es villamossal a középiskolájába 4 megállóra a lakásától. Mondom, tudom, miről beszélek.

2) Az volt a tézis, hogy proli gyerek. Ahogy az apját elnézem, olyan műszaki középértelmiségi, aki kivackolta magát, olyan jófajta góré volt, gondolom abban az időben megfelelően ismerte, hogy kinél kell kopogtatni és mivel, ha előre akar menni és úgy olvastam, még jó pártkáder is volt. Ez se a belvárosi nagypolgári indíttatás. Jelzem, nem baj, sőt, csak az látszik, hogy iszonyúan kompenzál.

3)A családjukban 3 Győző van. No komment a játszmája alapjára.

4) Dr. Csányi Sándort egy napon ne említsük OV-val, mert Csányi az úriember, igazi etalonja annak, hogy tökmindegy honnan jön az ember, ha van TARTÁSA, ESZE és TEHETSÉGE, sokra viheti. Ráadásul jó pályát választott, és mégse azt halljuk, hogy ő milyen tökéletes és milyen tehetséges. Csinálja a dolgát, és nem seggnyalókkal van körbevéve, profitorientált és igazán mérhető szakmában teljesít, és ha véletlenül nyilatkozik, nem mond orbitális baromságokat a szakmájáról, lásd OV véleménye az Alkotmányról. Pláne, hogy arról mit mond öntudatosan, amihez nem ért.

Szóval nem kell nagy dolgokkal az életre elindítani az embert, hogy legyen tisztességes és egyenes, na ez az, ami OVban nincs. Az elhíresült aranyhalas definíció nagyon jó, azaz megsüti a 3. kívánság után, hisz már semmi haszna belőle.

5) Igen, sajnos már rég elgondolkoztam, hogy ez a király lesz a nyakunkon, hála a másik nárcisztikus jancsibohócnak, Gyurcsánynak.

6) Nem hinném, hogy Bokrost az MDF fizeti. Képzeld, az Európai Parlamenti képviselők kapnak fizetést. Tudtad? Ha nem, most megtudtad. De ha nekem nem hiszel, talán ennek igen:

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-249002

:)
5)
off:

Namost akkor szorozzuk össze a kettőt, és vonjunk belőle gyököt?

"Egy helyszínen tartózkodó miskolci lakos, aki rokonait jött kimenekíteni Sajóbábonyból, ugyanakkor azt mondta: a jobbikos gyűlés helyszíne körül cirkáló gárdisták kötekedtek a romákkal. Ez torkollott heves szócsatába szombaton.

Vasárnap azonban már történt összecsapás, a helyi lakos szerint ennek hátterében az áll, hogy a gárdisták néhány autóval felvonulva provokáltak a cigánysoron. Állítólag egy 16 éves fiút megpróbáltak elütni, aki meg is sérült, "most is húzza a lábát." Ezek után fordultak a romák az autósok ellen."
index.hu/bulvar/2009/11/15/romak_es_jobbik_szimpatizansok_csaptak_ossze_sajobabonyban/

---

"Az eset előzménye, hogy egy Suzuki leparkolt egy bekötőúton, és beszélgettek egy rendőrrel, amikor megállt mellettük egy kisbusz. Ebből 30-40 cigány ugrott ki és szó nélkül elkezdték ütni az autót, amelyben egy 16 éves kislány, 30 éves nő, és egy 18 éves fiatalember tartózkodott. A cigányok szétverték az autót, az, hogy itt nem történt második Olaszliszka három halálos áldozattal az autóvezető lélekjelenlétének köszönhető, meg a kitartó kis Suzukinak, amivel ki lehetett tolatni a bekötőútról. A rendőrség közben megérkezett, ám csak igazoltatnak, miközben több száz cigány áll a putrija előtt, kapával-kaszával a kezében."
kuruc.info/r/35/50374/
@Shore: ja és egyébként nem vagyok sértődős, én a vitában és az érvelésben hiszek.:)
@Republikánus Péter:

Abszolút nem ezt mondtam, de mindegy.

@vakapad:

"az egészségügyi reform nem volt jó. Érdekes módon arról, hogy miért, még egy árva szál érvet nem hallottam."

Azért volt érv, de leginkább az ment, hogy ez nem is volt reform, és ez milyen kár. Úgy hogy reménykedhetsz, hogy ha Viktor nem is akarna reformálni, a hívek ha kell, akár az utcán is, de kikövetelik.
@Ne félj!:
Nekem sikerült gyorsan beoltatnom a családot, pedig volt galiba.
Vidéken laktunk ,ott írta fel az orvos a recepteket, de 4 nap múlva Pestre költöztünk. Itt váltottam ki a gyógyszert és még aznap beadattam. Az egyik gyerek a Gimnáziumban kapta meg, igaz itt is sok iskola túl későre szervezte az oltást. A miénkben helyén van az esze az igazgatónak.
A munkahelyemen az üzemorvos oltotta be a dolgozóimat és engem, előre egyeztetett időpontban. Ha már kötelező tartani , használjuk valamire.
A feleségem pedig a másik gyerekkel bement az új lakhely szerinti körzetibe. Az aszisztens bár elmagyarázta, hogy nem ahhoz az orvoshoz tartozik az új lakás szerint, -- szabad orvosválasztás??---de nem hagytam magam 1 órát vártak a sorukra és beoltották.
3/4 8 kor ment át a mellette lévő felnőtt rendelőbe , ahol egy kedves doktornő még beoltotta ingyen!!!
Már kikészítette az 1500 Ft-ot,mert az volt kiírva a többi orvos ajtójára, de közölte, hogy Ő ingyen olt. Ez annyira tetszett, hogy nagyrabecsülése jeléül,amiért az esküjéhez híven a bajban segít, ott hagyta a pénzt.
Gyorsan ment az egész igaz nem vártam az utolsó pillanatig.
@vakapad:

Számokat szeretnél? Hát vess egy pillantást a saját bérjegyzékedre, vagy az adóbevallásodra.
Amennyiben kevesled a hozzájárulásodat a közöshöz, úgy senki és semmi nem tiltja hogy fizess még többet a közösbe. Grátisz. Ellenszolgáltatás nélkül. Mert ugye bármennyit is fizetünk be, ugyanaz a színvonalas várakozás, grandiózus várólista, és világszínvonalú ellátás vár Rád, rám, és a nemfizetőkre is. Emlékszel a lyukas vödörre?

A széfek meg úgy jöttek ide, hogy azokat mintha nem az árvízvédelmi alapból, hanem a kórházak működési költségkeretéből kellett volna előteremteni.
A kifárasztásos módszerrel meg nem sokra mégy velem, hiába tolod be a linket. Az egészségügyben a gazdálkodás nem lett hatékonyabb, a növekvő munkanélküliség, és a gazdaság visszaesése feltehetően szerepet játszik a hiány alakulásában. A forint árfolyama is bekavar.

Amúgy csak hogy tudd, a háromszáz forintos vizitdíjnak az adminisztrációs költsége több, mint 300 Ft. Ezeket a belégeket 8 évig rendszerezve, visszakereshető módon őrizni kellett volna a bevételi helyeken. Aztán 2 év elteltével lehetett volna bér-irattárolási szolgáltatást igénybe venni, vagy bővíteni a rendelőket. Iratfolyóméterenként 3000 forintért

Ha nem olvastad volna, előkereshetem még Neked "Pilu" úr vizitdíj tárgyában írt levelét, az elég beszédes volt.

Persze úgy vélem, nincs jelentősége semmilyen számnak, semmilyen adatnak Te h_i_s_z_e_l a vizitdíjban, én meg azt gondolom, hogy több lett volna a vizitdíj járulékos költsége, csak azt a kiadást nem azon a soron könyvelték, így ki lehetett trükközni hogy pozitív lesz a mérleg. (Munkaidő,élőmunka ráfordítás, könyvelési szoftver, szoftverkövetési díj, hardver) irattároló eszközök, nyilvántartások vezetése, könyvelés, tárolási költség, stb. Ezek kimaradtak az egyenleg számításánál)

Mondjuk, maximum havi 40000 forintos egészségbiztosítási járulék (munkavállalói+munkaadói) mellett el tudok fogadni 4000 forintos vizitdíjat. Feltéve, ha a járulékot nem fizetőké 8000 forint, és a nem biztosítottak fizetik az eü-i ellátás költségeit önköltséges áron. Persze 90-110000 forintos nyugdíjakból is elég érdekes lett volna ezt megoldani.
No, és milyen eü-i szolgáltatás tartozna egy vizitbe?
... remélem sikerült rávilágítanom, hogy nem a vizitdíj bevezetése ellen, hanem a móddal szemben volt és van kifogásom.
Aztán még a kb. 72000 forintos minimálbér mellett az egész -pluszban fizetős- egészségügy egy közröhej. Tehát ahogy utaltam rá, ez (is!) sokkal összetettebb probléma mint 300 Ft kifizetése, vagy ki nem fizetése.
De Te keresd nyugodtan a számokat, csak közben az emberekről sem kell megfeledkezni, meg az egész struktúráról, amiben döcög ez az egész biztosítósdi és a privatizációs tapasztalatokról meg végképp ne.
@dark future: hogy fér már el egy kisbuszban 30 cigány?
@Tóta W. Árpád: ja, ez igaz.. mondjuk volt egy vicc régen, 80-as évek, hogy a lengyel kispolskiba hányan férnek be? Hát dobj be egy kiló húst és megtudod!:D
@Tóta W. Árpád:

Azon én is elgondolkodtam :-)

Viszont az MTI/Index-változat 21:30 körül szétvert civil autóról még nem írt, csak gárdista provokációról és szétvert gárdista autóról.

Ezért írtam fentebb, hogy muszáj több hírforrást olvasni, és személyes beállítottság / hihetőségvizsgálat / racionalitás alapján kiátlagolni. BBC-nk sajnos még mindig nincs...
@dzsek szperó:

Az a beszarás, hogy ebben az idióta országban még az oltásból is pártpolitikát csináltak.

Benneteket kérdezett már meg "jobbos", ismerős, hogy ugye nem oltatod be magad, mert gagyiszar a magyar vakcina? És kérdezett meg "balos" haver, hogy ugye beoltatod, mert a hazai cucc világszínvonalú, és egyébkét is, ha van egy csepp felelősségérzeted, akkor ez állampolgári kötelességed?

A'sszem inkább hülyeség ellen kellene oltani, mert az ragályosabb. Meg végre gyorsítani az ügymeneten, mert aki a minimum háromszori (orvos,gyógyszertár,orvos) sorbaállást kitalálta, az egy idióta barom.
@dark future:

Ugyanezen MTI/Index hír ugyanezen szakasza, éjfél utáni változatban:

"A Borsod Online információi szerint a szombati lakossági fórum után vasárnap délután Sajóbábonyban akart demonstrálni az Új Magyar Gárda, ezt azonban a helyi romák baltákkal felfegyverkezve akarták megakadályozni.

Bencs Gábor, a Jobbik helyi vezetője azt mondta, hogy 30-40 roma kapával, baltával felfegyverkezve demonstrált, és összetört egy autót. Azt állítja, hogy ők nem provokálták a helyi kisebbséget.

A nyilatkozó miskolci lakos szerint azonban a gárdisták néhány autóval felvonulva provokáltak a cigánysoron. Állítólag egy 16 éves fiút megpróbáltak elütni, aki meg is sérült, "most is húzza a lábát." Ezek után fordultak a romák az autósok ellen.

Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt állítása szerint megütötte egy roma nő, mert rajta kérte számon a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő feljelentést tett a rendőrségen."
index.hu/bulvar/2009/11/15/romak_es_jobbik_szimpatizansok_csaptak_ossze_sajobabonyban/?rnd=484

Hmm... Mintha kezdene konvergálni a kuruchoz... Ez persze nem probléma, hiszen a gyorsan frissülő információ az online média nagy varázslata.

Azért egy-két enyhén eufemizáló sor még mindig maradt benne. Aszongya:
"Egy nő megsérült, egy autó szélvédőjét betörték, mondta Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek."

Olaszliszka után ez így nem kissé leegyszerűsítő? Ráadásul ugyanott van hozzá illusztráció is (szintén MTI): galeria.index.hu/belfold/2009/11/15/romak_es_a_jobbik_szimpatizansai_csaptak_ossze_sajobabonyban/?current_image_num=1&image_size=l

Én nem voltam ott, de a kép alapján ezt speciel inkább szétverték. Ja, és valószínűleg tényleg baltával:
media.boon.hu/pubs/Bildserie/Jobbik__Robban_spont_Saj_b_bonyban_2009_11_/2706169.jpg

Kedves index, nem kéne hírszerzésben az MTI mellett a kuruccal is bizniszelni?
@Tóta W. Árpád: Értjük, esetleg az autó szétveréséről is ha írnál pár szót, az mennyire volt jogos, hogy szétvernek egy autót (hogy ott maradjunk amit senki sem vitat).

Az index hiteles forrása "egy miskolci lakos". Itt a baj, hogy nagy integritással saját magatokat leplezitek le. Nevetséges módon random emberek pletykáit adjátok tovább hírként.

De azért szép a kontraszt a két mondat között, ahogy a "miskolci lakos" és az "MSZP-s képviselő" történetet tálalva van:

"...a jobbikos gyűlés helyszíne körül cirkáló gárdisták kötekedtek a romákkal, ez torkollott heves szócsatába szombaton."

"...a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt állítása szerint megütötte egy roma nő..."

nem tudom látszik-e a különbség.

Csak a nagy forráskritika amit az index bealkalmza nehogy más újságoknál is megjelenjen. Nehogy az index cikk-re reagálva más újságokban is elterjedjen a forrásolásnak ez a magasröptű módszere:

"Teljesen egyértelmű, hogy a hitelesség tekintetében folytatott harcában az index vesztésre áll ellenoldali tükörképével a kuruc.info-val szemben. A két lap régóta verseng egymással, a párviadalban most a kuruc kerekedett felül, mivel az index majd összes tudósítása csupa hazugságot, csúsztatást tartalmazott. A gyalázkodó szennylap olvasottsága hihetetlen módon visszaesett, az egykori komoly nézettség helyett ma alig néhány száz olvasója van, tudtuk meg a helyszínen* tartózkódó dunaújvárosi lakostól, aki rokonai meglátogatására Budapestre érkezett. Mint elmondta nem csak otthoni, de mobilos elérésű internettel is rendelkezik, így folyamatosan követni tudja a lapok csatáját. "

*(internet)
Az eredeti téma már úgy is kihült, ezért ha már elkezdtem ezt a szálat, engedjetek meg még egy offot.

Végigfutottam a kapcsolódó online médiabeli híreket, és meglepő módon nálam nem valamely szélsőséges orgánum, hanem egy rendőrségi közlemény vitte a pálmát. A BAZ megyei kapitányság nyolc bekezdésnyi hivatalos tájékoztatóját meg bírták úgy írni, hogy abban egyetlen egy alkalommal NEM szerepelnek az alábbi kifejezések:
-- jobbik, jobbikos stb.
-- magyar gárda, gárda, gárdista stb.
-- cigány, roma, kisebbségi stb.

Ehelyett van:
-- parlamenten kívüli párt
-- ellenérdekű fél
-- ellenérdekű csoport
-- párt szimpatizánsai
-- fórum ellenzői

Egy igazi gyöngyszem, tanítani kéne. www.boon.hu/hirek/borsod-abauj-zemplen/cikk/helyreallt-a-koznyugalom-sajobabonyban/cn/news-20091115-10295731

Azt meg csak úgy megjegyzem, hogy aki látott már tűzoltósági bemutatón szélvédőtörést, az tudja, hogy egy 3-4 mm-es edzett biztonsági üveget "karókkal, botokkal" betörni nem igazán célravezető ötlet (még Suzukiét sem). Ha nincs nálunk speciális kerámiahegyű szerszám, akkor viszont egy balta is megteszi, csak nem robban be szépen, hanem rondán, darabosan törik az üveg. Mint a képeken is...
@Wave:
Nálad a pont. :)
Ez részemről mind csak gondolatkísérlet.

Bár megjegyzem, kíváncsi lennék arra, ahogy a magyar királyi tévében fellépő Morvai kisasszony ellen olyan angol mintára tiltakozókat hogyan verné szét a brutális rendőrterror.
fyi: szabin vagyok egyébként mostantól három hétig, csak közben mégis dolgozom egy poston az eu-alkotmányról, holnapra vsz befejezem. de aztán itt csönd lesz.
Írnál egy postot a falusi terrorizmusról?

www.hetek.hu/hatter/200601/falusi_terrorizmus

Mint kiderült 2006 elején már felmerült hogy tarthatatlan a helyzet, élhetetlen a falu, de senki nem gondolta, hogy tennivalója van ezzel kapcsolatban.

aztán itt van ez is :

vastagbor.blog.hu/2009/11/16/sajobabony_inside_masfel_evvel_ezelott
@kovaxx: nemnemnem, szabadságon vagyok! out of office! ma este befejezem az eus posztot, aztán már csak karácsony előtt jelentkezem adventi gondolatokkal.

de nyugi, a jelenségről nem fogok lekésni még jövőre se.
@Tóta W. Árpád:

Az jó lesz, ránk fér.

Én pl. a magyar átlaghoz képest tájékozottabbnak tartom magam, az eu-s dolgok kb. mégis olyan távolinak és egzotikusnak tűnnek, mint egy afrikai polgárháború. Nem jól van ez így.
ja hát szeminárium nem lesz, nem akarok úgy járni, mint hankiss elemér, aki épp a minap közölt az indexen egy irgalmatlan hosszú esszét, és valószínűleg senki se olvasta végig, akinek nem kötelező.

csak a szokásos birodalmi álmokat adom elő ünnepélyesen, mert ez azért fontos esemény, és ahhoz képest mintha fel se tűnt volna.
@eMeL:

Igen becsülendő, hogy nekifohászkodsz.

Sziklaszerű kiindulási pontként azonban vedd figyelembe, hogy a reform nem csak közgazdasági, hanem politikai döntés is. Nem akarnám ismételten kifejteni, hogy ez mit jelent, de azért elmondanám, hogy az egészségügyi reform lépései közül egynehányat vissza kellett vonni a népharag mián, pedig nem is volt gazdasági világválság. Most amikor van, és iszonyúan szükség lenne a költségek csökkentésére, az egészségügy jövőre több pénzt kap.

Szóval "bátortalanságról" beszélni egy olyan reform esetében, ami TÉNYSZERŰEN túl soknak és túl merésznek bizonyult, talán nem a legmegfelelőbb jelzőhasználat.
@Shore:

Ammán igaz. Mostmáncsak azt kellene meghatározni, hogy kik is sulykolták eztet a nép fejébe.
@jaegtoer:

1./ Azzal, hogy az egészségügy igencsak összetett probléma, egyetértek.

2./ Szóval az úgy szokott lenni, hogy van egy eü kassza, amibe a befizetők befizetnek, és a befizetett összeget az állam kifizeti a kórházaknak, meg a gyógyszergyártóknak. A kassza sajna régóta negatív értéket mutatott. A hiányzó összeget, mert azt valakinek feltétlenül ki kell fizetni, pótolni kell. Lehet pótolni például úgy, hogy kölcsönt vesz fel az állam, de azt mindenki tudja, hogy ma ez már nem megy (sajna). Lehet pótolni úgy is, hogy a befizetők fizessenek többet. Szép gondolat, de az akkori kormányzat mégsem erre a megoldásra szavazott, hanem arra, hogy fizessen az is, aki igénybe veszi. Így a teljes kassza nagyobbik részét továbbra is a befizetők állják, de egy kisebbik részét az, aki orvoshoz megy (elvégre az ember valamennyire felelős a saját egészségéért). Ebből következően a befizetők járulékát a gyógyszerkassza kipótlásához NEM KELLETT MEGEMELNI, azaz a befizetőknek nem többet, hanem a szükségesnél KEVESEBBET kellett akkoriban fizetniük (fizetnünk).

Fentiek szerint úgy gondolom, hogy én, aki az utóbbi megoldást tartja jobbnak, lényegesen távolabb állok a hittől, mint aki a többletfizetésben hisz (vagy csak behintáztatták).

3./ "Mondjuk, maximum havi 40000 forintos egészségbiztosítási járulék (munkavállalói+munkaadói) mellett el tudok fogadni 4000 forintos vizitdíjat."
Egyrészt a vizitdíj havi maximum ötszáz forint volt, másrészt ha nem vonnak be másokat is a fizetésébe, akkor nem kormányzati akarat, hanem eü pénztári matematika kérdése, hogy mennyit kell fizetni. Azaz nem lehet azt mondani, hogy elfogadok egy 20 %-os adóemelést, ha előtte az adót 30 %-kal csökkentik.
@Letícia:

Nem tetszik amit írsz.

@dark future:

Az a nagy baj, hogy ilyen eset egyre több lesz, és ez senkinek sem jó.
Híradásokhoz: A helyzetet csak súlyosbítja, hogy senki sem tudósít tárgyilagosan, érzelemmentesen, minden hátsó szándék nélkül. Így mindenki saját szája íze szerint képzeli el a történetet.

@Tóta W. Árpád:

Szabadság? Három hét? Ne bazzz.
Szia Vakapja!

O.K.

E temetőbe vivő téma lezárásaként az ígért (és vidám) linket betolom(remélem Árpád elnézi nekem), és alább önkényesen kiemelem az utolsó előtti mondatot. A poszt 2007-es.

pilu.blog.hu/2007/01/24/title_2335

"_A dolgok másik része, hogy a 4%-ról 7%-ra történő járulékemelés, saccperkábé 75 %-os bevétel-növekedést jelent az államnak._"

Szóval a kassza pozitívba hajlása nem a vizitdíjtól szíveskedett megtáltosodni, hanem ettől. Csak erről (is) kevés szó esett.

Üdv.
@Tóta W. Árpád:

Én is csak a feléig bírtam, a másik felét már csak átfutottam. Kicsit eltévesztette a médiát, szépen jegyzetelte is az igényes írást, mint ahogy tudományos szaklapokban szokás (lehet, hogy eredetileg oda szánta?). Mindenesetre tanulságos volt, a konkrét példáknál én a háromnegyedéről nem is tudtam, hogy létezik ilyen.

Írathatna vele a kormány (fővárosi önkormányzat stb.) hasonlóakat, mert szerintem még a hardcore mszp-szimpatizánsok sem tudják, hogy milyen eredményeik voltak 4 (ill. 4+4) év alatt (pedig bizonyára voltak szép számmal). A bukások, szívások, elkúrások valahogy látványosabbak és emékezetesebbek, ha viszont azt kell felsorolni, hogy mi épült, mi fejlődött, azon mindig gondolkodni kell.
@vakapad: "Szóval "bátortalanságról" beszélni egy olyan reform esetében, ami TÉNYSZERŰEN túl soknak és túl merésznek bizonyult, talán nem a legmegfelelőbb jelzőhasználat."

Nagyrészt igazad van (én végig gyurcsány pártján álltam ezen a fronton), de igazat kell adni az ellenzéknek, hogy a kommunikáció, a reformok értelmének médiába bevezetése, a szükségeség és célok, következmények magyarázata és a lépések ütemezése, bevezetése teljesen elhibázott volt.

Szóval az írásomról előre tudom hogy a reálpolitikában fikció, de mint elérendő cél nekem ez az igényem.
Persze ahogy kinéz, ez már csak TWA 'nyaralása' után esedékes, de majd nézz vissza ide.
@Tóta W. Árpád:

"csak a szokásos birodalmi álmokat adom elő ünnepélyesen, mert ez azért fontos esemény, és ahhoz képest mintha fel se tűnt volna."

a csehek szemétkedése a végjátékban azért kicsit elrontotta a felhőtlen ünneplést. az eu a demokrácia állatorvosi lova: amit eddig meg lehetett szívni, azt sikerült is.

addig ért valamit a dolog, amíg csak a keménymag volt benne (12, vagy esetleg a 12+3). k-eu-t nagy hiba volt bevenni. akkor is, ha most magunk ellen beszélek.
olyan lett, mint a windows: fut ugyan netbookon és százmilliós fürtözött szerverparkon is, de egyikre sem az igazi.
@dark future: na, hát pont ennek lesz most már vége, remélhetőleg. nincs többé ilyen cseheskedés.

csak ki kell rakni egyértelműen a táblát, hogy merre van kifele, ha valamelyik tagállamnak annyira nem tetszik odabent.
@Shore: Miért nem? Érvek hol?
@Tóta W. Árpád: "csak ki kell rakni egyértelműen a táblát, hogy merre van kifele, ha valamelyik tagállamnak annyira nem tetszik odabent."

ez az, en ezt nem ertettem soha, hogy ha valakine annyira nem tetszik akkor lepjen ki es ne szenvedjen az eu-ban tovabb, de hagyja a tobbit menni.
@Tóta W. Árpád:

"Holnap Európa Lelkével folytatjuk, szóval akit nem érdekel Európa Lelke, annak holnap nem kell jönnie."

2007.03.26. Tóta W. Árpád

w.blog.hu/2007/03/26/the_final_countdown_i

.
Tényleg Árpi, gyárts már egy eu vagy unio taget please, mert olyan még nincs, pedig témaként volt már párszor.
@kovaxx:

Máshogy látja ezt Földes András, az index c. független online napilap munkatársa, aki "két napot töltött" a helyszínen, és számos emberrel beszélt.
A konklúzió nála ugyanis ez volt:

"A turbulens események ugyanis inkább egy tudatosan felépített stratégia eredményének, vagy legalábbis egy minden esetben jól kihasznált helyzet elemeinek tűnnek. A Gárda vagy annak tűnő, gárdaemblémás emberek csoportja felvonul valamely településen. A szélsőséges világnézetéről ismert szervezetnek nem is kell semmi törvénybe ütközőt tennie, hogy a cigányság azonnal végletes izgalmi állapotba kerüljön."
index.hu/belfold/2009/11/16/hogyan_lett_majdnem_haboru_sajobabonyban/

Szóval szerinte a hétvégi események csak okozatok, mert az ok maga a gárda, amit csak úgy viccből létrehoztak, és ami csak úgy heccből megjelenik mindenfelé a cigánylakta kistelepüléseken, provokációs célzattal, hogy tolja a jobbik szekerét. A testi sértés és a csoportosan elkövetett garázdaság meg -- gondolom -- a végletes izgalmi állapot következménye.

Nomármost éppen ez a fajta -- valóságtól elrugaszkodott, súlyos problémákat szőnyeg alá seprő, tényeket elhallgató, a cigányságot áldoztként beállító -- hozzáállás hozta helyzetbe a jobbikot, és nem a magyar gárda. A magyar gárda is csak egy okozat volt: a valódi ok pedig az, hogy húsz év alatt egyetlen kormány nem bírt mit kezdeni egy beilleszkedni általában nem tudó és nem akaró, iskolázottsággal és szakképzettséggel jórészt nem rendelkező, nagymértékben lecsúszott és elszegényedett (vagy bűnözésből meggazdagodott...), az országos átlagnál problémásabb, gyakorta munkakerülő, bűnöző életmódot folytató népcsoporttal (természetesen tisztelet a nem kevés kivételnek, nem akarok általánosítani, de ennél PC-bb módon nem tudom körülírni).

A több százezer potenciális szavazó elvesztésétől való félelem, az állítólagosan "elvárt", eu-kompatíbilis, hivataloskodó, álszent kommunikáció, a tutyimutyiság, a törvényhozás beszarisága, a rendőrség impotenciája, a pártpolitikusok és képviselők eseményektől való távolsága (és távolságtartása) az, ami ide vezetett.
Én csak annyit írnák, hogy alig várom a választásokat. Hogy mi lesz itt neten... komoly idegbaj. Ez pedig már az előszél.. :)
Elfelejtettem elmondani, hogy az MSZP most játszotta el az utolsó lehetőségét, hogy tiszta képpel induljon a választásokon. Az, hogy Bokros helyett egy éretlen, saját nevelésű miniszterelnök jelöltet indít, hatalmas hiba: ugyanis Orbán vezér ellen csak közös platform, illetve alternatíva lehetséges. Ez még gondolkodásra késztetné az embereket ( nem a hívekre meg a haszonlesőkre gondolok itt). A keményvonalas pártelit kicsinálta Gyurcsányt, most meg az MSZP-t is... vagyis az egész baloldalt (igaz, nincs is már szükség rá).
:-)
@eMeL:

1./ "Nagyrészt igazad van (én végig gyurcsány pártján álltam ezen a fronton), de igazat kell adni az ellenzéknek, hogy a kommunikáció, a reformok értelmének médiába bevezetése, a szükségeség és célok, következmények magyarázata és a lépések ütemezése, bevezetése teljesen elhibázott volt."

Remélem, a "lépések ütemezésének elhibázottságáról" majd hallok még tőled valamit, mert ez egyelőre (legalábbis az én számomra) értelmezhetetlen. Pláne az, hogy Gyurcsánynak is meg az ellenzéknek is igazat adsz.

A kommunikációról, a médiába való bevezetésről, a szükségességről, a célok, következmények magyarázatáról csak annyit, hogy a vita hosszú időn át folyt, ezalatt csak én néhányszáz Gyurcsány, Molnár és Horváth interjút, beszélgetést, hírt, fellépést különböző fórumokon, miegymást hallottam, láttam, olvastam (biztosan több volt, mindenhová meghívták őket - sokszor, és mindenhová el is mentek), amelyek mindegyikében a fentieket magyarázták, érveltek, meggyőzni akartak, stb. Természetesen az iszonyú ellenzivatarban az még kellett volna, hogy a hangadó értelmiség melléjük álljon. Nem tette meg. Sőt (kivéve a gyevi bírót, azaz Tóta W.-t - kompliment neki). Fenti okból volt olyan az eredmény, amilyen. Kérném tehát hogy az "elhibázott kommunikáció"-ról a jövőben nulla disputandum est.

2./ "Szóval az írásomról előre tudom hogy a reálpolitikában fikció, de mint elérendő cél nekem ez az igényem."

Aha. Van egy tizenkétemeletes ház, ahol a hetedik emeleten áll egy ember, akinek az a megbízása, hogy aki feljebb akar menni, azt lelője. Gyurcsány megpróbálta a nyolcadikat. Le is lőtték (közben az SZDSZ kissé arrébb ugrott, mondván, neki semmi köze az egészhez, hiszen ő csak kitalálta, és a saját embereivel megvalósította, a döntő hiba Gyurcsányé, aki biztosította ehhez az MSZP szavazatokat - az már egy más kérdés, hogy az arrébbugrás következtében az SZDSZ belezuhant a liftaknába). Ezek után azzal az igénnyel fellépni, hogy miért nem a tizedikre akart felmenni ... hát ... nem is tudom ...
@jaegtoer:

Elolvastam a derék Pilut, ha már annyira ajánlgatva lett.

Aszongya a derék Pilu (Ferinek ír, ha valaki nem tudná):
”Ugye nemrég emelted az EÜ járulékot 7 %-ra. Ez azt jelenti, hogy 150.000 Ft-os bruttó fizetésnél (tudjuk, hogy ez ma, átlag alatti keresetnek számít), évente 126.000 Ft-ot (150.000 * 0,07*12 ) fizetek be az említett járulék címén. Aszondja a statisztika, hogy az átlag magyar, évente 6 alkalommal megy el orvoshoz. A vizitdíj 300 Ft-jával, évente 1800 Ft bevételt jelent.
Érted? 126.000 Ft mellé még szednek 1800-at. Na, azt meg minek?”

Na most, ugye tudjuk, hogy az átlagfizetést nem tízmillió magyar kapja, viszont tízmillióval foglalkozik az orvos, magyarán országos szinten nem 126.000.- forintot kell szembeállítani 1800.- forinttal, hanem lényegesen kevesebbet. Az már csak egy kicsi kis hab a tortán, hogy volt napidíj is, nem csak vizitdíj, vagyis az az 1800.- forint inkább kb. 2200.

De ez mind lényegtelen. Fogalmazzunk úgy hogy egy kisebb, pimf szarvashiba, amit mindenki elkövethet, aki nem komoly szakmában dolgozik (ott véres ám a megtorlás ilyenkor!). Az ugyanis elkerülte derék Pilunk figyelmét, hogy az eü járulék a módosítás előtt is 15 % volt, meg utána is annyi, csak előtte a cég fizetett 11 %-ot, az alkalmazott meg négyet, utána viszont a cég 8 %-ot, az alkalmazott meg hetet. Fentiekből következően a bevétel a módosítás után egy szemernyi, nem sok, de annyit sem változott. Hiába rí tehát fel keservesen Pilu, hogy hászen ez 75 % növekmény, és hát hogy „Te Fecó, az a zsé hová lesz?”, ennek alapján őt nem annyira a „kritikus hozzáállásúak” körébe, hanem inkább máshova kell besorolni. Hogy hova, azt most nem fejteném ki.

Sajnos úgy van ez, hogy hiába írtad, hogy én csak ne vetítgessem a saját (bolsi?) hitemet másra, amikor Te nem hiszel, hanem tudsz, és tényekkel operálsz, ha ugyanis a vitánkban a derék Pilu a végső érvcsapás, akkor neked kellett eldöntened, hogy kinek HISZEL, Pilunak vagy nekem. Megértem, hogy az ember annak hisz (ha már nem tud), akinek a kijelentése a szívének kedvesebb, csak az a baj (persze kizárólag szerintem, Szíjjártó valószínűleg nem így látja), és ezt már sokszor írtam, hogy a Pilu-félék rengeteg embert tudnak megvezetni, akiknek se információjuk, se információ megszerzési képességük nincs, ezért a hitre szoktak támaszkodni. Na ez a hullám az, ami bárkit és bármit képes elsöpörni. És már egészen közel van.
@vakapad: "126.000 Ft mellé még szednek 1800-at. Na, azt meg minek?”

Na most, ugye tudjuk, hogy az átlagfizetést nem tízmillió magyar kapja, viszont tízmillióval foglalkozik az orvos, magyarán országos szinten nem 126.000.- forintot kell szembeállítani 1800.- forinttal"

Vagy úgy is megfogható, hogy aki 126.000-et befizetett, annak nem oszt, nem szoroz az 1.800. Míg aki eddig potyautas volt, végre fizet valamit (ha jelképes töredéket is).

Ettől függetlenül, pl. amikor az ellenzék verni kezdte a nyálát, hogy "duplán fizetünk", akkor egyetlen apró törvénymódosítással meg lehetett volna oldani, hogy a befizetett 300 Ft-ok számláit a munkahely költségszámlaként befogadja és visszaadja a TB-t korrekten fizetőknek (a cég meg visszatartja a befizetendő TB összegből). Költségvetésileg nulla tétel, míg egy hangzatos félrefuttató érvet ki lehetett volna küszöbölni. Tudom nem hat az orvvoslátogatások számának csökkentésére (ha visszakapja a pénzt), de egy tipikus "dolgozó" nem is ér rá dokihoz menni, ha meg mennie kell, akkor nem a 300 Ft tartja vissza.
Inkább ezt a vonalat kellett volna erősíteni, mint a maximum évi 3000 (?) Ft-os, afölött visszatérít vonalat. Azt el kell felejteni, helyette a szociálisan rászorultak vigyék be a 300 Ft-os nyugtáikat a hivatalba...

Na ilyen apróságokról beszéltem, mint kommunikációs hibákról.

A másik, az ütemezés: ha valóban komoly cél a több-biztosítós modell (ahogy kitallták, azzal vannak ellenérzéseim), akkor az a fontos kérdés. Azt kellett volna előre hozni és a 300 Ft-ot, mint inkább csak "hozzáállás irányító elemet" másodjára hagyni, vagy ha már így sikerült, idejében *felfüggeszteni* [0 Ft ban meghatározni], hogy bármikor egy perc alatt ismét alkalmazható legyen.
@vakapad: ""Szóval az írásomról előre tudom hogy a reálpolitikában fikció, de mint elérendő cél nekem ez az igényem."

Aha. Van egy tizenkétemeletes ház, ahol a hetedik emeleten áll egy ember, akinek az a megbízása, hogy aki feljebb akar menni, azt lelője."

Egy cél kell, ami felé lépéseket kell tenni. Ha a lépések nagy többsége a cél felé lép, akkor jó irányba megyünk. Ha időnként (félévente) összefüggéstelen "koncepciók" [részletek egy esetleges nagy "tervből" ?] bukkannak elő, akkor nehéz maga mellé állítani a zembereket.

1. Pontos "Cél" kitűzés. (mégha titkolt is egyelőre)
2. Meggyőzni az embereket, hogy a cél értékrendjét elfogadják.
3. Részcélokat kitűzni nyilvánosan (amik a "nagy cél" felé mutatnak) és jól elfogadtathatóak a tömegekkel.
4. Kipótolni a részcélok közti hézagokat, hogy a tömegek előtt is összeálljon az "egész".

Tudom elmélet szagú... de ez van.
@vakapad:

Elismerem, Pilu mester levele vakvágányra vitt, azaz nem sikerült eme vidám levéllel lezárni ezt a temetőbe vivő témát, amint szándékoztam, és le is írtam volt.

Mégsem sikerült megállapítanom hogy éleslátásod javult volna, hiszen a levél lényege az a megállapítás volt hogy Ferencék a fingot fűrészelik. Igaz rád bíztam a felfedezés örömét, és ez részemről súlyos hiba volt.
Azonban mégsem szeretném ha vak vezetne világtalant.

Akkor egyértelműen közlöm:
Amennyiben bárki úgy gondolta (és ebben nem te vagy a főszereplő!) annak idején a havi bő 30000-es saját és a céges bő 35000-es tehát összesen 65000 forintos egészségbiztosításom mellett megalapozott az, hogy fizetnem kellett volna 300, vagy 500, vagy 1000 Ft. vizitdíjat, miközben több milliónak továbbra sem kellett sem biztosítást, sem vizitdíjat fizetni, nos, azt elküldtem a picsába az aktuális szavazáson, és a jövőben is elküldöm, akár Ferencnek, akár Viktornak, akár a Dalai Lámának hívják. Mondjuk a Lámának van előttem némi respektje, ezért vele kivételeznék.
Mert azért nem elegáns dolog basztatni a adózó polgárokat akkor, amikor a politikusok és holdudvaruk havonta basznak el százmilliárdokat, illetve tesznek zsebre országos szinten. Ez pedig éves relációban alsó hangon is k.b. 1200-1500 milliárd Ft. Vagy inkább több. A vizitdíj bevétele pedig cca. 22 milliárd volt, a járulékos többlet meg talán 43 milliárd. (utánanéztem.)A ráfordításokat hagyjuk.
Összegezve: Hát rohadjanak meg az ilyen döntéshozók kéremalássantisztelettel. De sürgőőőssssen!

maradok tisztelettel
j.
@eMeL:

"_...akkor egyetlen apró törvénymódosítással meg lehetett volna oldani, hogy a befizetett 300 Ft-ok számláit a munkahely költségszámlaként befogadja és visszaadja a TB-t korrekten fizetőknek (a cég meg visszatartja a befizetendő TB összegből). Költségvetésileg nulla tétel,..._"

A fenébe. Hogy mennyire egyetértek?! Már megbocsáss kedves eMeL (nem lenézően értem) de ha te érted mi frászért volt a járulékbefizetők jó részénél ellenérzés, akkor az önkéntes küldetéstudatos fölkentek valamint szakértőik hogy lehet, hogy ezt nem értették? Ja, a kapzsiság elhomályosítja a látást. Na. Szép estét.
@eMeL:

Hát ha már ...

Amennyiben a "TB-t korrekten fizetőknek" visszadják a pénzt, akkor hiány keletkezik, amit máshonnan kell beszedni. Éspedig ugyanazoktól, azaz a "TB-t korrekten fizetőktől". Más ugyanis nincs.

Ezzel valóban lehet azt mondani, hogy íme, nem szedjük be kétszer a pénzt ugyanarra (holott beszedjük, sőt ugyanarra, csak más címszó alatt), de nekem az eredeti elképzelés becsületesebbnek tűnt. Egyébként a színházaknál is így van, amiket az állam támogat: van ugyebár a támogatás, ami az adófizetők pénze, akik közül van, aki sohasem jár színházba, és van a jegy, amit az fizet, aki a szolgáltatást igénybe veszi. Persze mondhattam volna a BKV-t vagy a MÁV-ot is.
@eMeL:

A Cél a rendszer jó működése, elsősorban a szolidaritási elv alapján. Ez most is így van, nem hiszem, hogy kellene rajta változtatni.

Amiken változtatni kellett:
- A korlátlan kereslet szűkítése, mert azt a jelenlegi "TB-t korrektül fizetők" nem bírták járulékkal.
- A számonkérési és a rangsorolási lehetőség az egészségügyi szolgáltatók esetében. Ezt a beteg nem tudja megtenni, mert egyrészt beteg, másrészt nem ért hozzá. Egy egészségbiztosító szakemberei (orvosok + ügyvédek + közgazdászok, akik nem betegek), viszont minden további nélkül.
- A szétaprózottság csökkentése, mert a szatymazi kórházban valószínűleg nem kell trópusi betegségekre szakosodott osztály. Nagy centrumok, ahová koncentrálható a pénz, a műszer, a szaktudás, és ahol óriási a mindennapi rutin.
- A minden faluba egy 500 ágyas kórház szemlélet feloldása, mert azt az ország adófizetői nem bírták, hogy aki varrás közben megszúrta az ujját, az tíz napra kórházba került (túlzás, de nem akkora!).

De Gyurcsány nem volt jó politikus. Úgy gondolta, hogy ezek annyira kézenfekvőek, hogy a nép meg fogja érteni, és a FIDESZ hiába mondja majd, hogy 2*2=5, a nép, mivel érti, hogy 2*2 az nyilván négy, mellé fog állni. De legalább, gondolta Gyurcsány, az értelmiség! Egyik se jött be neki. És mivel bárhol a világon a tömegeket az érzelem és a hit mozgatja, az általad írt 3. és 4, pontok teljesen kilátástalan tevékenységeket takarnak. Csak az tud ilyet megvalósítani, akinek a nép hisz, ugyanis a nép nem ért, és nem áll össze előtte semmi. Natalánmajd leendő Igazságosmátyáskirályunk.

A "Cél értékrendjével" nem tudtam mit kezdeni.
MDF, a hiteles párt. LOL
Kérdés, hogy mindehhez Kuncze mit szól.

"(...) kifejezetten megdöbbentene, ha a mások furcsa mozgásaival kapcsolatban mindig rendkívül kritikus Kuncze Gábor megadná a lehetőségét annak, hogy nevét a közvélemény összekapcsolhassa a szélfútta megélhetési politikusokéval."
torokgaborelemez.blog.hu/2009/11/20/13_david_es_kuncze_egy_listan
@jaegtoer:

Úgy tűnik, nem nagyon akarod gondolatilag befogadni azt az egyszerű tényt, hogy a vizitdíj meg a napidíj pont abba az irányba tett lépés volt, amit követelsz ("Ne csak én fizessek").
Hát ha nem, nem, érvekkel én ezen, amint a mellékelt ábra mutatja, úgysem tudok segíteni. Hogy a saját nemelfogadásodból az én éleslátásom megjavulásának hiányára következtetsz, az viszont már logikus - szerintem is.

Az 1500 milliárd egy érdekes szám. Kb. azt jelenti, hogy Magyarországon az összes politikus (vannak vagy húszezren) 70 - 80 milliót lop fejenként (átlagban), azaz a húszezer mindegyike egy-egy Zuschlag. Én úgy gondolom, hogy a szám igaz, de ezt a teljes ország hozza össze, "ha te lopsz, akkor nekem is jogom van hozzá" alapon. Érdekes lenne a derék polgároknak azon hozzáállása, hogy "ha te lopsz is, az még nem jogosít fel engem a lopásra". Nem itt tartanánk.
Hát igen, elég durva.

Érdekes gondolat, mert így akár még meg is ugorhatják a küszöböt a baloldali szavazókkal.

Ennek az MSZP nem fog örülni mert mindet tőlük veszik el, ezek után a "jobboldalról" (hagyományos értelmezés helyett azokat jelenti akik nem az MSZP oldalán állnak) egy fia szavazatot sem fog elvenni.
Viszont egy ilyen lépéssel egyértelműen bejelentkezne a párt, mint koalíciós partner és harcostárs az MSZP mellé.

Ez az SZDSZ kimúlását is még jobban véglegesítené, azért ez nem semmi, hogy öt hónap még hátra van a választásokig, de az SZDSZ táján már mindenki feladta szó szerint ilyen szinten. Pedig ennyi idő alatt Kupa 4%-ra hozott fel a semmiből egy teljesen üres társulatot teljesen üres kampányüzenettel.
@Tóta W. Árpád:

Cccc! Úgy látom, nem akarod megtanulni, hogy a politikus csak akkor politikus, ha bekerül a parlamentbe. Egyébként nem az. Sőt. Nem csak bekerülni kell, hanem az akaratot (napéldául a konzervatív értékrend megvalósítására irányuló akaratot) ottan szavazatokkal érvényesíteni. Fenti okból az első lépés a bekerülés. Ha az nincs, akkor a konzervatív értékrendet vallhatom otthon magányban, letérgyepülve és erősen imádkozva az Antall fényképpel ékesített Konzervatív Értékrend Sarok előtt, nem sokra megyek vele.

Azaz nem akkor adom fel a konzervatív értékrendemet, ha a bekerülés érdekében kompromisszumos lépéseket teszek, hanem pont akkor, ha nem teszem meg, mert úgy elvesztem a lehetőségemet, hogy tegyek valamit érte. Mint ezt már Gyurcsány kapcsán sokszor megírtam (de úgy látszik, nem vagyok érthető), nem azért nem csinált semmit másfél évig, mert nem akart csinálni, hanem mert akart, és tudta, hogy amíg a győzelemre vezetéssel nem állítja maga mellé a pártot, soha nem szavaznak meg neki semmit, ugyanis amit ő akart, az zsigerileg ellenkezik az MSZP-vel (azért a ravasz, rutinos MSZP sejthetett valamit, mert úgy kicsempészte a beszédét, mint a sicc).

Fenti okból én Dávid Ibolyát továbbra is rendes, konzervatív értékrendet valló politikusnak tartom. Aki nem adta fel az elveit. Sőt. Küzdeni akar érte. Vállalható kompromisszumok árán. És ez, szerintem - bárki bármit fog mondani az egyenes gerincről, meg egyéb hülyeségeket -, nagyon becsülendő dolog.
@vakapad:

"Fenti okból én Dávid Ibolyát továbbra is rendes, konzervatív értékrendet valló politikusnak tartom. Aki nem adta fel az elveit."

Én meg egy elvtelen, képmutató politikai k-nak, dehát ízlések és pofonok.
@vakapad: " akkor hiány keletkezik, amit máshonnan kell beszedni. Éspedig ugyanazoktól, azaz a "TB-t korrekten fizetőktől". Más ugyanis nincs."

De van. Lehet az a 300 Ft 400 is arra hivatkozva, hogy úgyis visszakapod. ;)

Másrászt azt az egyet el kell fogadni (ha fideszes körök nyivánosan tagadják is), hogy minden állami költséget az adófizetők dobnak össze.
@eMeL:

Érdekes lett volna egy Fidesz sajtótájékoztató Szíjjártóval súlyosbítva, ahol arról beszél, hogy a szegény nyugdíjasokon meg a MI gyerekeinken hajtják be a sátánok a fősátánnal az élen a rendes keresettel bírók vizitdíját is.

Megjegyzendő, hogy több mint kétszer annyi nyugdíjas van, mint rendes keresettel bíró (azaz aki nem minimálbéres), és a MI gyerekeinkből is, noha fogynak, van bőven.
Üdvözletem mindenkinek!
(Ha egyáltalán megfordul itt még valaki. Egy valaki biztos: Üdvözletem, Árpád!)

Az eredeti íráshoz kapcsolódva az MDF-ről szólnék, meg az esetlegesen létrejövő MDF-liberális összefogásról. Sajnos erről nem tudok röviden.

Azzal kezdeném, hogy liberális szavazó vagyok. Ez pedig csak azért érdekes, mert a magyar liberális párt példamutató gyorsasággal és hatékonysággal felszámolta önmagát. Nyakunkon a választás, érdemes hát számba venni a lehetőségeket.

Adná magát az LMP, csak sajnos nagyon keveset tudok róluk, az arcok ismeretlenek, erőtlennek tűnnek, szóval nemigen tudták megmozgatni a fantáziámat, összességében nem szívesen pazarolnám rájuk a szavazatomat.

Ott az MDF, de a Dávid – Herényi féle MDF egy konzervatív párt. Még Bokros Lajossal kiegészülve is az, aki láthatóan kerüli az ideologizálást, érthetően a gazdaságpolitika a kedvenc terepe. Ezt erősíti meg a fenti interjú is. Én meg azzal kezdtem, hogy liberális szavazó vagyok, tehát nem fogok egy konzervatív pártra szavazni, még akkor sem, ha a Dávid Ibolya által képviselt mérsékelt konzervativizmussal egyébként semmi bajom nincsen, nem fog el tőle a hányinger, meg nem kapok tőle kiütést.

Maradna hát az MSZP. A szociáldemokráciában és az MSZP-ben sokkal több a liberalizmus, mint a Fideszben. A szavazatom persze nem a mamelukoknak, meg a reformokat belülről bomlasztóknak szólna, hanem elsősorban annak, amit Bajnai képviselt az elmúlt időszakban. Belátom, ez a szavazat a legnagyobb „legkisebb rossz”-ra kerülne, mióta szavazhatok, de hiszem, hogy az MSZP megmaradása (persze megújulva) az ország érdeke. (Egyébként Mesterházy Attila sem jó döntés, jobb lett volna Gráf vagy Botka, de szerintem a jelenlegi helyzetben még Kovács László is.) Az ország érdeke, hogy legyen a Fidesznek egy erős, demokratikus váltópártja, erre a szerepre meg az MSZP-n kívül nem látok alkalmasnak senki mást.

De vissza az MDF-hez. A szombati Népszabiban a következőt olvasom Dávid Ibolyától (Megálljt kell kiáltani! Népszabadság, 2009.11.21.): „A politika helyett az értelmiség mondhatna érvényes szót, de az értelmiség jó része vagy megadta magát, vagy lehalkított küzdelmeivel a közérdeklődés szélére szorult. Tisztelet néhány magányos harcosnak, például Debreczeni Józsefnek, Ungvári Rudolfnak, Chikán Attilának, Bauer Tamásnak, Radnóti Sándornak.” Beszédes nevek. Főként Ungvárié és Baueré. Még ugyanaznap azt hallom a rádióban, hogy Debreczeni új könyve bemutatójának díszvendégei Dávid Ibolya és Kuncze Gábor lesznek. Utána olvasok az Indexen Dávid készülő újabb nagy dobásáról. Aztán meg olvasom annak cáfolatát.

Egy dolog biztos. Magyarországon, az SZDSZ helyén jelenleg űr tátong. A szociálliberalizmustól a mérsékelt konzervatív centrumpolitikáig terjedő ideológiai térben politizálva, antidemagóg, antipopulista retorikával, bokrosi gazdaságpolitikával az MDF nagyot meríthetne. Ehhez nem elég levadásznia néhány kóbor SZDSZ-es polgármestert, sokkal komolyabb nyitásra lenne szükség, felvállalva a liberalizmus képviseletét is. A reaktivált Kuncze Gábor frontvonalba helyezése ennek egy markáns szimbóluma lehetne. Ha az MDF ezt bevállalja, szavazatom az övék. És nem a „legkisebb rossz” elve alapján.
@dark future: „MDF, a hiteles párt. LOL”

Mondanál nekem hitelesebbet a hazai választékból? Én tudok egyet: a Jobbik. A Jobbik egy hiteles fasisztoid párt helyenként kommunisztikus gazdasági elképzelésekkel. (Húha, a fasisztoid jelzőért lehet, hogy bíróságon kell még felelnem!)
@kovaxx: „Érdekes gondolat, mert így akár még meg is ugorhatják a küszöböt a baloldali szavazókkal.

Ennek az MSZP nem fog örülni mert mindet tőlük veszik el, ezek után a "jobboldalról" (hagyományos értelmezés helyett azokat jelenti akik nem az MSZP oldalán állnak) egy fia szavazatot sem fog elvenni.”

Ha arra gondolsz, hogy a Fidesztől nem fog szavazatot elvenni, akkor egyetértünk. De szerintem ez a meccs már sokkal korábban lezárult, az MDF már rég ki van tagadva a Fidesz uralta jobboldalról (már a 2006-os választások előttől). Ott nem nagyon van átjárás. Ugyanakkor azokra a mérsékelt centrum szavazókra, akikkel az MSZP 2002-ben és 2006-ban is megnyerte a választást, számíthatna.

Egyre több olyan ismerőssel találkozom, akik vagy volt SZDSZ, vagy volt MSZP szavazók, rühellik Orbánt és bandáját, irtóznak a Jobbiktól, ugyanakkor az SZDSZ megszűnt, az MSZP-re meg nem teszik még egyszer az X-et. Ezek a potenciális szavazók a Dávid – Herényi MDF-et már kicsit unják, meg erőtlennek tartják, még Lajossal kiegészülve is. Egy látványos, (bal)liberális vérfrissítésen átesett MDF, számos hiteles liberális arccal kiegészülve, hátában a Bauertől Tölgyessyig húzódó értelmiségi holdudvarral, Bokros miniszterelnök jelölttel, akár a szavazóhelyiségbe is viheti őket.
@vakapad: „Fenti okból én Dávid Ibolyát továbbra is rendes, konzervatív értékrendet valló politikusnak tartom. Aki nem adta fel az elveit. Sőt. Küzdeni akar érte. Vállalható kompromisszumok árán. És ez, szerintem - bárki bármit fog mondani az egyenes gerincről, meg egyéb hülyeségeket -, nagyon becsülendő dolog.”

Egyetértek. Az MDF egyenes vonalú, egyenletes mozgással halad Dávid Ibolya megválasztása óta a lezsáki vadkonzervatív elhülyültségből a mérsékelt, konzervatív centrumpártiság irányába. Bokrossal beemelték a jéghideg, demagógiamentes gazdasági racionalitást, nevezzük ezt akár thatcheri (konzervatív), vagy liberális gazdaságpolitikának. Az MDNP-vel való újraegyesülés pedig az MDF-ben a liberalizmus erősödésének jól azonosítható lépése volt. Lehet, hogy most látványosan nyitnak liberális irányba, akár egészen a szociálliberalizmusig? Na és? Ennél kacifántosabb politikai röppályákat is láthattunk már a rendszerváltás óta. Hogy ezzel egyre távolabb kerülnek a Fidesztől? Ez a fideszhíveken kívül kit érdekel?
index.hu/belfold/2009/11/24/manipulalhatta_az_nbh_az_ud-botrany_bizonyitekat/

"Dávid Ibolya kedd reggel a Független Hírügynökségnek azt mondta, nem tudott róla, hogy a birtokába jutott hangfelvétel manipulált lehet. Mint mondta, azért fordult az ügyészséghez, hogy hogy kiderüljön, milyen felvételről van szó, és titoksértés útján jutott-e hozzá. Ő maga nem tudja, hogy kitől származhat a felvétel."

LOL
Egyetlen dolgot írok a javára: nem nyilatkozta még azt, hogy sohasem hazudott.
@Lord Kilburn:

Tegnap este már válaszoltam rá, csak elveszett valahol a novemberi ködben.

A lényeg: igen, az ideológiától, a stílustól és a khm... sajátos megoldási javaslatoktól függetlenül az egyetlen hiteles (és mindemellett kellően támogatott, ezért komolyan vehető) párt a Jobbik. Kérdés persze, hogy a parlamentbe jutva mikor veszítik el a szüzességüket, és mikor kurvulnak el ők is.
off

Óriási: három vagy négy év után meg bírták oldani, hogy visszajelezzen a blogmotor a sikeres küldésről. :-)
Még egy fél évtized, és lesz whitelist is.
@vakapad: "szegény nyugdíjasokon meg a MI gyerekeinken hajtják be a sátánok a fősátánnal az élen a rendes keresettel bírók vizitdíját is."

Tudtommal a gyerekenek nem kellett fizetni vizitdíjat.
Másrészt nagyon régen meg kellett volna már lépni, hogy a nyugdíjalapba befizetés SZJA mentes, míg a kapott nyugdíj SZJA köteles. Ezzel egyidőben a nyugdíjakat felbruttósítani és nem csak az SZJA-val, hanem TB összeggel is. Persze azonnal le is vonnák, de legalább látnák a nyugdíjasok is, hogy *nem ingyen* kapják a TB szolgáltatásokat! Ők is kifizetik az árát.

Régóta várok valami politikai erőre aki ihletet merít a "krumplileves legyen krumplileves" gondolatból, mert a legnagyobb hiba, hogy a mai napig semi nem az, aminek mondják.
Ahogy a jelen esetben a TB sem "biztosítás". Jelenleg adó és alanyi jogú ellátási rendszer.
@dark future: Azt hiszem, sikerült félreértened előző bejegyzésemet. Abban nem a Jobbik hitelessége volt a fő mondanivaló, hanem a borzalmas ideológiák, amiket képvisel. De ha már ilyen komolyan reagáltál a hitelességi kérdésre, árnyalnám a dolgot.

Szerinted a liberális jogvédő múlttal rendelkező Balóné Morvai Krisztina bármennyire is hiteles náci? A Viktor polgári körében villogó Vona Gábor, vagy Fideszhez közeli ifjúsági szervezetként indult Jobbik mitől lenne hiteles? Balczó Zoltán, meg a többi kriptofasiszta ősmiépes mi az úristentől lenne hitelesebb, mint bármelyik magyar párt átlagpolitikusa?
Szia Árpád!

Addig pihizel, amig a magyar kormány, a magyar állam Robert Maxwell nyomdokaiba lépve elsikkasztja a magán nyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarításokat.

index.hu/gazdasag/magyar/2009/11/30/durvan_serulhet_a_nyugdijpenztartagok_erdeke/

No, a szuperbruttó szuperkormánya ím megmutatta valódi arcát.

Mi meg hülyülünk itt az öngondoskodással... vizitdíjjal...Ugggyanmmmáááár! Arról szól az egész, hogyan húzzák ki a zsét a zsebünkből, és némi kacskaringóval mennyit tegyenek a sajátjukba belőle.
.

A szakértői kormány szakértelmének újabb jele:
A számításokban és a netre feltett jövedelem kalkulátorban a bruttó jövedelem kevesebb, mint az adóalap. Bravo! Lehet gombot varrni.
----------------------
Részemről visszavonultam. Ha lőni kell szóljatok.
@Lord Kilburn:

A Jobbik (egyelőre) azért hiteles, mert nem tett még látványosan olyat, ami ellenkezett volna a meghirdetett programjával, elveivel, irányvonalaival (pl. hogy pusztán taktikázásból, politikai érdekből szavazott/nem szavazott volna meg törvényjavaslatokat). Mivel nem parlamenti párt, erre természetesen eddig módja sem lett volna. 2010 után meglátjuk, hogy hiteles tud-e maradni, vagy elkurvul (mint a többiek).

Új szereplők, politikailag szűzek, így pártként a hitelességet nem vitathatjuk el tőlük eleve. Akkor sem, ha egyéni, helyi, önkormányzati szinten már kavartak, mert az másik kategória.

Más kérdés a Jobbik egyes vezetőinek a hitelessége. Balóné pl. tényleg elég érdekes, mint széljobbos. Dehát látott már ilyet a világ, gondoljunk itt pl. a meleg Haiderre.
@dark future:

"A Jobbik (egyelőre) azért hiteles..."

Azért azt a fránya pártpénz elszámolást csak nem akarják megmutatni, akárhogy is piszkálják őket.

ergo

Komoly dolgokban (pénz) dettó ugyanaz a gerinctelen banda, mint a többi. És még ráadásul (nemzeti) szocialisták is. Pfúj.
süti beállítások módosítása