W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szabadság, förtelem

2009.11.10. 05:00 Tóta W. Árpád

Valószínűleg budapestiek ezrei szörnyülködnek azon, ahogy kinéz például a Kossuth Lajos utca. Százezrek pedig le se szarják, viszont a felháborodott ezrek se csinálnak semmit azon kívül, hogy rosszul érzik magukat. Két fiatal grafikus most eljutott odáig, hogy minimális befektetéssel tegyenek valamit. Végigfényképezték a borzalmas főútvonalat, aztán Photoshopot rántottak, és megmutatták, hogyan lehetne szép. Tekintsük meg.

Erőfeszítésük tiszteletre méltó, annak a civil tenniakarásnak a megnyilatkozása, ami annyira hiányzik innen, és aminek hiánya többek között a Kossuth Lajos-Rákóczi út jelenlegi rút pofáját eredményezte.

A panorámaképen benyújtott javaslatnak azonban van egy apró hibája, tudniillik hogy fasiszta. Pontosabban a megvalósítása fasizálódást igényel.

Mert a mai utcakép a féktelen szabadság, hogynemondjam szabadosság terméke, és annak megnyirbálását szokás fasizmusnak nevezni – illetve szokás volt addig, amíg a fasiszták meg nem mutatkoztak a maguk valójában, jelezve, hogy a puszta rendrakásnál sokkal többet szeretnének, mégpedig sokkal ostobább elképzelésekkel.

Virágozzék száz virág, mindenki cselekedjen és vállalkozzon, ahogy ő szeretne, aztán majd a piaci mechanizmusok kitermelik a szépet és a jót. Hát úgy tűnik, Budapest egyik főútján a piaci mechanizmusoknak még nem volt érkezésük rárúgni az ajtót a Leila Fashion tulajdonosára, hogy közöljék vele, a portája egy hányadék, egy leprafolt a százéves házak között, és holnapra takarítsa el. A vásárlók nem kérik a panaszkönyvet, sőt bizonyára látogatják az üzletet, értékelik a bazári külsőt. Az ÁNTSZ nem záratja be. Hogy is tehetné, csak nem valami ízlésrendőrséget szeretnénk?

A mostani utcakép legsötétebb pontja a Budapesti Városvédő Egyesület irodája. Aranyos civilek azok is egyébként, már gyerekkoromban is aggódtak Budapestért, Avagy Városvédő Pallasz Athéné Kezéből Időnként Kilopják a Lándzsát, ez volt a tévéműsoruk alcíme. Őket főleg a málló szobrok meg a műemlékek zavarták, az viszont nem, hogy ők maguk odakentek a belváros közepére egy lehetetlenül feliratozott táblát, meg egy lakótelepi zug-ingatlaniroda portálját. Ugyanott Reiki-tanfolyamok.

A homlokzatok színösszeállítását, sőt tipográfiáját elő lehet írni. De hogyan lehet azt megakadályozni, hogy a butikos neonzöld cetliket ragasszon a kirakatra százalékokkal meg felkiáltójelekkel? Ehhez a városvédő seriff intézménye kellene, aki akkreditált esztétákkal rakott dzsipen rója az utcákat, és ahol csúnyát lát, ott megáll, és büntet, mint a parkolóőr. Még ez is jó ötletnek tűnik, csak hát jó eséllyel kapna az esztétaüteg egy leértékelt alsógatyát, a seriff meg kettőt, és maradna minden, ahogy van. Máshol pedig felbukkannának a tálib fundamentalista városvédők, és burkát húznának a próbababákra, mert ők speciel így képzelik az erkölcsöt, és kaptak hozzá egy karszalagot. Aztán amikor ez már megüti az ingerküszöböt, és az ízlésrendőrök túlkapásaitól és korruptságától hangos a világsajtó, akkor kénytelen lesz a kormány kézbe venni a dolgokat, és miniszteri szinten megfogalmazni, törvénybe iktatni a szépet. Különös tekintettel a bőrtangákra és a szinglihordákra.

És ha egyszer felépülne ez a nett, finom Budapest, akkor jöhetne a dress code, hogy a rosszul öltözött polgárok meg a nem tökéletes alakú nők el ne csúfítsák.

Csordás Zoltán és Fodor Gergely utcaképe gyönyörű, igen, ilyen főutakon szeretnék közlekedni, sőt ki is szállnék nézelődni, korzózni, sétálni. Ízlésrendőrség nélkül viszont nem jöhet létre. Ez az álom nem a szabad Magyarország fővárosáról szól, hanem a vaskézzel és mégis jó ízléssel kormányzott Magyarországról. Vagy egy olyan szabad ország fővárosáról, ahol az ilyen lepratelep magától tönkremegy, és átadja helyét a szépnek, mert a jó ízlést nem a kormány vagy a seriff őrzi, hanem minden szabad polgár, amikor undorodva elfordul a csúftól.



Címkék: magyarland

273 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr451514467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy szabálytalan építkezés története 2009.11.11. 13:13:55

Sírból visszahozott változat Az alább következő poszt zsazsu4 alkotása, mely a technika ördöge folytán az érdeklődés csúcspontján - nagyjából 200 egyidejű olvasóval - elveszett. A sírból hoztuk vissza, a kommenteket (eddig) nem sikerült beten...

Trackback: Gondolatok Budapest modernista elcsúfításáról 2009.11.10. 11:01:16

A belvárosban járva-kelve egyik kedvenc elfoglaltságom elmélázni a gyönyörű szép régi épületeken, figyelni a művészi pontossággal és igényességgel megtervezett formákat, vonalakat, elgondolkodni minden ház üzenetén, történetén. Sétálhatunk akár a Nagyk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pedig egy fővárosi ízlésrendőrség már régen elkelt volna ezen a kutyaszaros demszkilenden.

Mér van már megint olyan érzésem, hogy Árpi feltalálja a melegvizet?

Normál városokat tessenek megnézni: Párizst, Londont, Strasbourg-t, Salzburgot, esetleg Bécset.

Ott lehet, hogy van ízlésrendészet, de szép is a város. Nálunk meg ilyen fakított balkáner.

És mégis, ki tehet róla?

Beteg ízlésű vadkapitalista világunk arcának be kellene ám szólni, és ehhez egy tékozló homár kevés. Itt nem lenne szabad engedélyezni a gagyit a hatóságnak.

Na ja.

Eszmondom hussszéve, vaze.

Ennek ellenére, tifaszok, megválasztjátok a demszkit. Ám magatokra vessetek... :o)
Az önkormányzatnak ma is engedélyeznie kell a boltok külső megjelenését. Az 5. kerületben pedig elvileg tilos bármilyen a kirakatra ragasztott felirat.
Én már olyat is láttam, hogy ilyenért büntetést adtak, csak az a baj, hogy ezt kitolásképpen azok ellen csinálják, akivel vmi más bajuk van, de nem rendszer szinten ellenőrzik az előírások betartását.

Egyébként, aki be akarja tartani a szabályokat az jár a legrosszabbul. Ha engedélyt kérsz, akkor semmire se kapsz (vagy nagyon komplikáltan, lassan és drágán). Ha megcsinálod engedély nélkül, akkor évekig valószínűleg a kutya se szól miatta.

Na ezért van ilyen rendetlenség!
A felső változat kétségtelenül rendezettebb, de meglehetősen unalmas is, nem?

Nem örülnék, ha csupa ilyen boltot kellene néznem. Ha már javítottak rajta, akkor azért színekkel feldobhatták volna egy kicsit, a különböző boltok lehetnének más színárnyalatúak.

Egyébként pedig külföldi példákat kellene keresni. Van, ahol próbálkoztak már ilyesmivel? Mi lett az eredménye?
Nem fasizmus kell ehhez, csak stílusérzék. Ki kell lépni a szocializmusból és rájönni, hogy a cég külső megjelenése is számít. Ha ez megvolt, akkor beszélni (Magyarországon már ez is kihívás) a szomszédokkal, megállapítani, hogy ez így ocsmány, de ha egyeztetjük a küllemet, akkor mindhárom üzlet jobban fog kinézni. Professzionálisabban (nem, mintha itt menő lenne az ilyesmi).
kétségtelenül szebb a fotosoppolt verzió....de attól még a dolog nem más mint standardizációra való törekvés. Ezzel nem leszólni akarom, tényleg tetszik.
Ilyen utcaképet láthatsz eleget, menj csak ki pl. Münchenbe.
Itt felejtsd el, sosem lesz rend. Ahhoz atom kéne, jó nagy.
nem ízlésrendőrség kellene, hanem normálisan előírt arculati kódex az utcáknak, ugyanis ellentétben a választható tv adásokkal, weboldalakkal, az utcaképet nem lehet elkapcsolni, azt nézni kell, vagyis ideje lenne lépni valamit. Gondolom majd jönnek a kommentek az oxford street-tel, de nem kell olyan messzire menni, még a magyar plázák is előírnak dolgokat.

Én is szeretnék szép utcaképeket.
Bárcsak ennyi lenne a fasizálódás Magyarországon...
Fasizálódás, fasizálódás... ugyan már. Egyszerűen civil kezdeményezést kell építeni erre. Például a maguknál a városvédőknél. Egy boltos sem fog tiltakozni az ellen, hogy szép legyen a boltja, szerintem az ötlet bármelyiküknek tetszene (csak mondjuk nem TWÁ stílusban kell prezentálni). Beszélni kell a tulajokkal, aztán az önkormányzattal vagy aki illetékes, pályázni stb-stb.

Most mondhatnátok, hogy de hát úgyse jönne össze (lehet). Hogy valaki megfúrná (valószínű), ellopná a pénzt (szinte biztos), az emberek hülyék (egész biztos). Hát, aki szerint ne mert úgyse, az veri be az utolsó szöget Budapest koporsójába.
Bocs... szerintem meg éppen csak egy centivel jobb...
Ebben igazad van!

Egy kivétellel.

Mivel létezik egy városrendezési terv, amiben elvileg szabályozni lehetne bizonyos frekventált vonalak utcaképét.

Nem szabvány-előírásokra gondolok, hanem a kirakat és a környék "utcaképbe integrálására". Egy üzlet, butik, bolt, kolbászos, stb., ha egy "védett" vonalon akar boltot nyitni, annak igenis kötelező legyen megszerezni az önkormányzattól egy "utcakép megfelelőségi igazolást". Amit akár onlájn is lehetne intézni(fényképek), majd elég lenne a helyszínre küldeni egy hülyét 1db fényképezőgéppel, aztán ha az általa és a beküldött fotók egyeznek, akkor pecsét, ha nem akkor bírság(esetleg eljárás csalás miatt).

Ezt pedig nem kellene mindenhol erőltetni, csak a "látható" helyeken. Fő közlekedési vonalakon, esetleg olyan helyeken, ahol az utcakép indokolja azt. Szerintem diktatúra nélkül is megvalósítható, sőt.

(Zárójelben jegyzem meg, mert nem tuti az infó, de úgy tudom, hogy Németo.-ban az olyan városrészeken, amely valami miatt "védelem alatt áll" csak olyan épületet építhetsz, amely beleillik az adott városrész rendezési tervébe, utcaképébe.)
Árulja már el kedves TÓta W, Miért kell unos untalan mindenbe rögtön fasizmust látni .Én megőrülök ettől a hülyeségtől! Mert akkor a mostani állapot meg a kommunizmus teremtette állapot .Vagy tévedek? A jelenlegi emberi gondolkodás és hozzáállás az egész történetünkhöz az valóban kommunista ideológiai termék. Nem kéne tehát arra ösztökélni hogy most meg csak a fasiszta ideológia a megmentőnk. Itt semmi más csak normális gondolkodású ember anyagra lenne szükség és nem az állandó hatalmi harcot élesítő baromságokra. Már elnézést,de csak azt látja az egyszerű ember hogy "ki a fasza gyerek" elvek mentén folyik a nép butítás!!!!
kedves árpád!

az ilyen faxalap műokoskodás miatt nem megy az ország semerre.
utcaképet-tervezést úgy is hívhatjuk: dizájn. nyilván nem hallottál még designerekről, lakberendezőkről, meg építészekről, akik azok a fasiszták, akik meg szokták tervezni a ruhákat-házakat-tárgyakat, amiket használsz.
tipikus húzás, hogy pont a városvédő egyesület irodáját fikázod, amikor az az egyik legkevésbé ordenáré, másrészt tudtommal semmi közük sincs ehhez az akcióhoz.
szerintem nem lenne gond az előírások betartatásával sem (ha lennének, és elég egyszerűek-átláthatóak lennének), ugyanis ez nem jövedelemadó-bevallás: azt mindenki látná, ha a "serif" nem szedeti le a bugyizöld matricát.
arra meg nem várnék, hogy a lepratelep kihal. tőlünk délebbre évezredek óta virágzik. a lepratelepet kezelni kell, különben fertőz.
Szerintem lehet ezt szépen is csinálni, nem csak fasisztán...
Ráadásul, tényleg gáz ahogy kinéz a belváros. Vannak is szabályok, csak senki nem tartja be, ellenőrzi.

Amikor én nyitottam a belvárosban, előírták, hogy kívülről világított a síkból hogy kiálló mekkora táblát tehetek ki, amit egyedül én tartottam be a mellettem lévők egyike sem.
Próbáltam figyelni, hogy olyan legyen amilyen egy 1800 körül épült épülethez illik.... De aki nem teszi magától, annak kell, hogy legyenek szabályok, és szankciók.
egész reggel esett az eső
úr isten ez biztosan fasiszta provokáció
ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

tegnap halat ettem , jajhh
ez fasizálódás
ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
Biztos bennem van a hiba, de nekem jobban bejön az egységes utcakép, mint ez a tiri-tarka valami, ami most van. És hogy ez fasizálódás lenne, az nekem magas. Ezek szernt nagyon sok nyugat-európai város is az, ahol sikerült megoldani a problémát.
Nincsenek hozzászólások???

Szerintem az út a kiköltözés, maga megteheti mobilis a munka helye...miért nemhagyja ott???
Háááát, ez valljuk be, igen gyönge lett...
Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy körzeteket más országok városaiban is csak úgy tudtak "megtisztítani", hogy rendesen kitakarítottak és bizonyítható, hogy olyan helyen, ahol "enni lehet" a földről, még az egyébként szemetelők is sokkal kisebb ingerenciát éreznek a szemeteléshez. Igaz ez a városképre, főleg a kiemelt belső területekre vonatkozóan is. Ha csak felújított üzleteket adnának bérbe és a reklámhasználatot szabályoznák, ill. a felújítást végezheti a bérlő is, legfeljebb beszámítják később a bérleti díjba, akkor egészen másképp nézne ki a város "szem előtt" lévő része (pl. nagykörút). Ezt csak így lehet "elterjeszteni", Monaco sem nézne úgy ki, ahogy kinéz, ha rábíznák a "butikusokra" a látképet, nem kell azt hinni, hogy máshol a boltosok veleszületett esztétikai érzékkel rendelkeznk. A kultúrát terjeszteni kell, sajnos magától nem terjed, mert drágább, mint anélkül....
A koncepció az, ha jól láttam, hogy egy-egy ház aljában lévő üzletek hasonló színvilágú bannert választanak. Ez legrosszabb esetben is 4 üzlet tulajdonosa közötti _konszenzust_ feltételez (meg egy kis adag ízlést). Olyan nehéz? Emberarcú fasizmus.
Btw. semmit nem ér az egész, ha a homlokzatokon ott ül a '49 óta lerakódott mocsok. A valaha színes házak egyenszürkében, -feketében csúfoskodnak.
Ennyi erővel kommunistát is írhattál volna. De végül is mindegy.
Én akkor szeretnék a Kossuth Lajos utcában korzózni, ha legfeljebb 2X1 sávos lenne, fákkal, zölddel, padokkal.
Magyarorszag polgarai nagyreszenek gondolkodasa pont annyira korszeru mint a tabla dizajnja.
Emiatt nem mukodik itt szinte semmi normalisan.
Illetve még egy dolog. A jó izlés, a szépérzék fejleszthető. Ahogy az izléstelenség sem azért terjed, mert neki valamiért könnyebb. A szabályok léte, elfogadása és figyelembe vétele pedig nem biztos, hogy egyenlő a szabadság hiányával. Szóval, szvsz, izléses utcakép nem gondolom, hogy csakis diktatúrában születhet.
Üdv: atesz
Nosza pestiek, csináljátok! Söprű, lapár, mész, meg ilyenek.
Mit várjunk ott, ahol ilyen ízléssel "városvédenek"?
Amúgy meg, egy olyan országban, ahol egy rádiópályázaton egy 600 millió feletti ajánlatot is le lehet söpörni egy 200 misiről meg a sikeresen nulla forint közelébe redukált (más cégbe kiszervezett) reklámbevétel feléről szóló ajánlat kedvéért, ott mit várunk? Bacher Ivánnak van igaza, ahol a maszop vagy a fityisz van, ott "lopás esik". Egyik 19, másik 1 híján 20.
Csót:
b
Talan letezik harmadik ut is. Mar Bp-n is van pelda arra, hogy egy utca plaza szeruen mukodik, annak megfelelo szolgaltatasokkal, es szabalyokkal. Es nem az egesz varosra, de arra az utcara kiterjedo ellenorzessel is. Ezt az onkormanyzat is elosegithetne, ha felvasarolna az uzleteket, es egyben adna el a fenti modon. Ez talan arra is jo lenne, hogy az utcai uzletek tudjanak versenyezni a plazakkal.
En ugy erzem ez meg nem a fasizmus.
Nem tudom eldönteni, hogy a cikk vége irónia, avagy komoly. Szerintem- ugyanúgy mint minden mást a világban- lehet szabályozni, úgy, hogy a fő irányelveket megadjuk. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesen úgy is fog működni/kinézni a dolog, de erősen közelít. Tudod TWA, a vallás is pl. ilyen. A pap (bocsi, az Írás) elmondja, hogy hogyan kéne viselkedni, aztán ahhoz igyekszik mindenki közelíteni.

Nem mondom én, hogy ez a tökéletes hozzáállás, de ennél jobbat még nem találtak ki az általad említett fasizálódási faktor miatt.

Egy biztos. Ha van egy keretszabály (jelen esetben: Meghatározott táblaméret, betűméret, betűtípus esetleg betűszín, karbantartásra/tisztításra vonatkozó kötelezettségek, kirakaton matricázható felület % mértéke stb stb)

Szóval ha meghatározunk egy keretet, nem lesz tökéletes megoldás, mert biztos lesz valaki aki valami ocsmányságot elkövet (SALE- rózsaszínben), de még mindig előrébb leszünk, mintha azt mondjuk, hogy ezt nem lehet megoldani, úgyhogy mindenki azt csinál amit akar.

Ja. Azt hiszem ez, az élet minden területére igaz. Ez a különbség a szabadság és a szabadosság között
Kedves Tóta W., márcsak a rend kedvéért is utánanézhetnél a "fasizmus" fogalom pontos jelentésének, származásának, miegymás. Ne használjuk már szíre-szóra! Egy újságírótól, aki a köz véleményét formálja, talán elvárható. Egyébként orosz, pardon, szovjet szóhasználat, csak úgy mondom. Igazán kíváncsi vagyok, hogy az utcakép rendbetétele míly módon igényelne fasizmust? Hogyan fasizálódna, mondjuk, az a fővárosi hivatalnok, aki elkezdene a jogi kuplerájban rendet csinálni? Esetleg többedmagával? Esetleg érvényt szerezne a már meglévő törvényeknek?
Ja. És még kiegészítés.

Magától ez nem működik, mert az emberek nagy részének nincs ízlése. Mitől is lenne 40 év bezártság után? Ahhoz világot látni és szemléletet váltani kéne. Csak sajnos ma megint felnő egy generáció, akinek olyan megélhetési gondjai vannak, hogy nem tud világot látni, nem alakul ki ízlése, ezért nem veri ki a szemét a gagyi.

És így virágoznak szépen az ilyen üzletek is.
a legtöbb helyen léteznek az utcaképre vonatkozó előírások, tudjuk jól. itt is lehetnének, némi szigorral. álproblémáról írsz.
Ez a fasisztázó felütés teljesen indokolatlan volt az elején, a végső következtetés azonban helyes. A vásárlói igények alakítják az arculatot, és ameddig ilyen igénytelen üzleteknek is van (minden bizonnyla igénytelen) vásárlója, addig nem számíthatunk semmi jóra.
Bízom benne, hogy lesz változás, de ezt az üzleteknek közös erővel, a házakkal együttműködve kell elérni. A látványtervek szépek és kívánatosak. Ráférne a városra a megújulás.
Hú, riszpekt. El is küldtem egy városfejlesztéssel foglalkozó barátomnak.
A gond ott van, hogy Londonban es parizsban az ilyen kozponti utcakban nagy divatcegek uraljak a terepet, nem pedig filleres boltok. Azok mar rajottek, hogy ha a penzes vevoket akarjak magukhoz csabitani, akkor nem csak a sajat epuletuknek, de a kornyeknek is ugy kell kineznie, hogy ne hnyja el magat a leendo veveo, amikor oda erkezik.

Sajnos ez nalunkk nem igy van ezert marad a leertekelt alsogatya arusok tomege.
mi az, nincs miről írni?
Én a mosdatlan szájú, "megmondó ember" bejegyzéseidet évek óta kifejezetten kedveltem (Operation Fospumpa, stb.), amolyan élő, magyar, South Park voltál (four in one) a szememben, de mióta csak a Jobbik, náci veszély és fasizmus jut az eszedbe mindenről - még egy utcakép panorámaképről is - azóta unalmas vagy. Sajnálom.
Kedves Árpád!

Igenis van lehetősége az önkormányzatnak ez ellen tenni. Az új üzletek esetében pl. biztosan. Ugyanis a homlokzat kialakításába van beleszólása, és csak egy rendeletet kellene hoznia. Szóval, szerintem kizárólag azon múlik a dolog, hogy akarják-e azt, vagy nem. Aztán, pl. lehetne a kerületek által beszedett nem lakás célú ingatlanok után szedett adóból is kedvezményt adni az átépítésre, és akkor mondjuk a vállalkozó is érdekelt lenne az átépítésben, és esetleg még azt is érezné, hogy az általa befizetett nem ki pénzért valamit kap cserébe.
Ráadásul, szerintem most is vannak az önkormányzatoknak fasiszta jellegű rendeleteik.
Hát most nagyon nem értek egyet veled Árpád. A városképvédelem a civilizált országokban eléggé bejáratott dolog, ami azt illeti, még nálunk is, minden hibája és gyengesége ellenére.

Fasizmust szóba hozni e kapcsán minden túlzáson túlmegy... és a két grafikus is nyilván csak néz ki döbbenten a fejéből, hogy mi közük is van nekik a fasizmushoz?

Ilyen alapon az is fasizmus, hogy Bp-en nincs igazi felhőkarcoló (hál istennek. pedig igény, az volna rá).

A városképvédelem, az örökségvédelem, a részletes rendezési tervek és társaik nem ízlésrendőrségek, ezeket kár összemosni.
És akik ilyen prémium helyen bérelnek vagy vesznek üzletet, azok csak nyugodtan fogadják el, ha nem csinálhatnak bármit amit akarnak. Hidd el, így megérné nekik, ilyen helyen egy zabhegyező bolt is jól megélne, olyan a forgalom.

Bár kétségtelenül van haszna a jelenlegi állapotnak is: remekül mutatja, hogy a társadalom esztétikai érzékének fejlődése milyen szép összhangban van a társadalmi-gazdasági-kulturális fejlődéssel...
Gratulálok, nagyon jó témaválasztás, nagyon szép képek. Persze a végkövetkeztetés egyáltalán nem igaz, a valóságban egy egységes, ízléses vársokép kialakítása egyáltalán nem igényel "fasizálódást". Éppen ellenkezőleg: kényszerrel nem megy. 1001 példa van erre szerte Európában Berlintől Temesvárig. A megoldás a minél szélesebb körű tájékoztatás és egy okos, részletes, polgárbarát építési szabályozás. Én Temesvár példáját tudom bemutatni, azt ismerem valamennyire. Ott született egy széles körű támogatottságot élvező politikai döntés, hogy megpróbálják megállítani a történelmi városközpont esztétikai pusztulását. Ezért készíttettek egy nagyon részletes szabályozást (törvényi erejű, jogi szöveg), amit ingyenes nyomtatványok formájában mindenki számára elérhetővé és érthetővé tettek. Külön prospektusban magyaráznak el mindent: hogyan újítsuk fel a történelmi ablakokat, portálokat, homlokzatokat és miért, miért fontos a kereskedelmi hirdetések visszafogotsága, egységessége a kulturált városkép érdekében stb. stb. Itt az ezzel foglalkozó román-német együttműködés honlapja. www.gtztm.ro/download
(sajnos csak románul vagy németül)
De feltételezem a nyugatibb példák ennél sokkal profibbak.

Egyébként egy kicsit arról szól a dolog, hogy inkább a keleties kaotikus urbanitást vagy a nyugati kifésült, rendezett várost találjuk vonzónak. Nekem mindkettő tetszik, csak ez a kettő közti semmilyen állapot ne maradjon...
egyrészt első. (bár mire befejezem...)
másrészt nem az utcaképet kell javítani, hanem a lehetőséget kell megteremteni, hogy az ott lakók, és az ott üzemelő üzletek érdemesnek lássák szépítkezni. egy szürke, 6 sávos autópálya mellett nincs kedve senkinek élni, vásárolni, ki nem szarja le, hogy hogy néz ki?
ha jártál Barcelonában, nézd meg hogy néz ki a La Rambla. az is olyan széles út, mint a Kossuth Lajos utca, csak a középső *4* sáv parkosítva van. fogadunk, hogy ha ezt meglépnék itthon, 3,14 éven belül elit üzletek újíttatnák fel a homlokzatokat?
Ezek szerint Prága vagy Stockholm belvárosát fasiszta képviselők irányíthatják, mert valahogy ott nem jellemző az a csiricsáré, hányingerkeltő igénytelenség, ami Budapestet olyan balkáni proli hangulatú várossá teszi.
Atomot Budapestre.
Jó reggelt

Ez most megint egy jó eszmecsere indító...
Kit érdekel a Gyurcsány felszólalása az MSZP előtt??? Csak téged izgatott. A zembereket csak az öszödi felszólalás izgatta.Hát most olyat mondott amit ki lehet szivárogtatni....

És a gyónásod a média közizlés rombolásáról? Hát nem tudom .... az is keveseket érdekel...Mindenki tudja és nem lehet ellene tenni. Beletörődünk. Beléd is. HeHe
Ellenben ezek az úgymond kis dolgok, amit valóban civil erőbedobással meg lehetne változtatni. ezek adnának a zembereknek erőt, hitet.
Erről lehetne műsor az új frekvenciát nyert rádiókban: civilszerveződések és eredményeik. pl: UVSE leszakadt az UTE ről. Felháborodtak, ÖSSZEFOGTAK, KIÁLLTAK VALAKIK MELLETT, és megcsinálták. Van ilyen biztos több de nem tudunk róla. Pedig kéne.

A belvárosiak is tehetnének valamit.
Az egyébként szimpatikus Rogánnál tüntethetnének, hogy adójukért cserébe a műszaki osztály tegyen valamit. Ahogy az autósokat büntetik, nem is keveset és senki nem fasisztázik,úgy a műszaki osztály is kimehetne és végezhetné a dolgát. Kezdetben az is elég lenne, hogy figyelik a kirakatokat, feliratokat és köteleznék a minimum tisztaságra, festésre stb.
De figyelhetnének a szórakozó helyek nyitva tartására is, mivel nem lehet ezek mellet 1 utcával sem aludni hajnal 3-4 körül. Azt hiszem a VIII. kerületi civil megmozdulás is megbukott ez ügyben.
Különösen tetszik a városvédő egyesület... Jó cikk most ez itt.
Nekem egyaltalan nem jon be a fotosopolt utcakep.
Alapjaban veve odavagyok a pesti kisse elmaradott, 70-80-as eveket edezo utcakert.
Ez a grafikus utcakep nem minket, hanem egy mondjuk becsi utcat es az ottlakokat sejteti.
Ha maguk az epuletek fel lennenek ujitva, de nem tulmodernizalva az also uzletekkel, ugyis kivalo hangulatot lehetne teremteni, mely bizonyos szinten kot minket a regi korok Budapestjehez, viszont van benne megujulas, modernizacio is.
En inkabb ilyen Budapestet szeretnek.
Mondjuk ez alapban elkepzelhetetlen, amig az osszes falfirkalost be nem kasztnizzak...
E ponton szvsz tévedsz, kedves árpád, mert a rendet nem csak izomból, hanem szabályozással is el lehet érni (de legalább közeledni hozzá). Lásd pl. a beépítési vonalat, épületmagasságot, stb. érintő szabályokat, amik jogszabályra alapulnak.Semmi akadálya, hogy a demokrácia keretei között szülessenek az épületek homlokzati megjelenését meghatározó (korlátok közé szorító) szabályok. Neki kellene látni.
"csak nem valami ízlésrendőrséget szeretnénk?"

Azt nem, de azért vannak közpénzből fenntartott hivatalok (pl. városi főépítész), hogy annak legyen --a személyeken túlmutató-- koncepciója, azt szabályrendszerbe (írott, íratlan; ajánlás, jogszabály; stb. státuszokkal) foglalja és betartassák az élet sok más területén működő módon (pl. élelsmiszer vagy gyógyszeripar: bár rossz a példa, mert ott is sok a gond, de legaláb szabályok vannak).

A fasizmus és az anarchia *között* mindíg van egy széles mezsgye, itt kell jól pozicionálni.
Másrészt nem csak a büntetés (korbács), de a mézesmadzag is lehetőség, amivel rá lehet bírni embereket az együttműködésre.
Csak egy apró megjegyzés:

A Budapesti Városvédő egyesület a feliratokban valóban ludas, de a portált nem építették át, csak megörökölték az előző bérlőtől, aki talán az előzőtől örökölte és így tovább.

Amúgy az összes kerületi építési szabályzat tartalmaz előírásokat a portálkialakításokra vonatkozóan. Az általános tapasztalat, hogy még ezen előírásokat is basznak betartani és betartatni - már ami a portálokra vonatkozó részt illeti.
Azt hiszem az utolsó mondatban minden benne van. Hiánycikk ma Magyarországon a jó ízlés. Pláne hiánycikk az értelmes gondolkodás. S, ha ezt megemlíted, akkor a trollok még téged feszítenek kersztre, mondván "mocskos zsidó". Az import "szép" meg nem kell, mert mi a magyart szeressük, mink is fel tudjuk találni a kereket, még akkor is, ha már ezt valaki feltalálta.

Ugyanakkor igenis dícséretes a kezdeményezés, mert abból is hiány van. Nálunk mindenki mindenhez ért, szóban. Viszont a tettek hiányoznak. Persze akinek nem inge......
Ott van pl a dzsobbik nevü formáció, azon belül is a (törzs)gárda. Na, ök igen, ezek aztán a legények, hisz írtják a parlagfüvet vagy mi a szösz.
Én nem bánnék egy kis központosított ízlést. A pártházból akár azt is megszabhatnák, hogy ugyanannyira legyen ocsmány az egész utcafront, hasonló stílusban, azonos betűtípissual legyek kiírva, hogy sale.
Nem mellesleg, amíg az unió nagykutyái nem sétálnak végig itt, és nem tesznek okádást imitáló mozdulatokat, addig semmilyen magyar felügyelet, önkormányzat, se fogja megmozdíttatni magát.
Nem csak a bőrtanga vs. "csak magyar boltnevek" koordinátán van élet. Ld. előző posztod. Szerintem inkább azon kéne lenni, hogy a vállalkozók felismerjék a hosszútávú érdekeiket. Jelen esetben annyi lenne az egész, hogy kapcsolatot kellene teremteni az üzletek tulajdonosai között, és elmagyarázni nekik, hogy ha közösen (!) tennének valamit az utcaképért, akkor azzal mindenki jól járna. A plázákban ez megy, csak ott egy tulajdonosa van az egész ingatlannak, aki nem hagyná, hogy ilyen ocsmány legyen az összkép. De ezt meg lehet csinálni az utcán is, csak el kell jutni odáig fejben, hogy ha nem írja elő nekik senki, attól még törekedhetni kell a vonzóbb környezetre. Pl. ha összedobnák a pénzt egy arculattervezőnek... Ennek automatikusan kellene működnie. Aztán megint eljuthatunk a fő problémákhoz. (állampolgár- és vállalkozó sanyargató, állandóan megszorító gazdaságpolitika) Nem hiszem, hogy egy osztrák város utcáján az üzletsort valaha így elhanyagolná bárki is. De nem azért, mert annyira pedánsak, vagy mert olyan szigorúak az előírások, vagy mert van egy orbánviktoruk, hanem a közösségben gondolkodás, a polgári szemlélet már alapvetően bennük van, és a vállalkozók nem máról hónapra terveznek. Előírni max. azt kellene, hogy ne üssön el a városképtől.
Mikor lesz olyan gazdasági környezet, hogy egy vállalkozó hosszútávon tudjon gondolkodni? Az általad felvázolt koordinátán (sajnos ez a mai magyar valóság) nem lehet értelmes megoldást találni. A grafikusok munkáját nem a hatalomhoz kéne benyújtani, hanem megmutatni a vállalkozóknak, hátha... Jó irányba ható változás úgyis csak alulról jöhet.
Ha vannak szabályok az miért fasizálódás? Akkor ennek az az ellentéte, hogy az anarchia az a liberalizmus? Hát nem hinném. Kedves Árpád szerintem komoly problémáid vannak a fogalmakkal. Nem ártana elvégezni valami releváns.
Ugyanitt alig használt gumicsizma eladó.
kb. 50 év antbalkanizálódásra van még szükség ahhoz, hogy ezt levetkőzzük.
addig meg elnézegetjük ezt a helyes városképet, ami belülről jön, szívből, zsigerből.
Csak finoman szeretném jelezni, hogy valszeg mindenki kurvára félreérti az egészet. Itt nem történt más, mint az, hogy készült egy javaslat, miszerint az egy házban levô üzletek épített portáljainak nem ártana alkalmazkodni az épülethez. Hogy az üzlet kirakata hogy néz ki, az értelemszerûen a tulaj dolga, a kollégák jobb híján betettek oda pár fotót és most mindenki azokon rugózik, hogy szmokingos a török pincér meg társai. Azért ez még igen távol áll a fasizálódástól... Amúgy nekem se tetszik minden megoldásuk, bár a jelenlegi állapotnál minden jobb. Érdekes módon - lehet, hogy izlésrendôrségnek hívják, lehet hogy másnak, lehet, hogy csak józan üzleti megfontolásnak - azért sok, tôlünk nyugatabbra levô városban sikerült már kialakítani esztétikus utcaképet, kulturált portálokkal, kirakatokkal, olyannagyon messzire se kell menni csak pl. Bécsig vagy Prágáig.
@Paszternak: Párizs sokkal koszosabb, mint Budapest. A kávézók teraszán nem adnak hamutartót, a dohányosoknak azt tanácsolják, dobják a földre a csikket, majd hajnalban összesöprik.
Az épületek maguk sok helyen szépen karbantartottak, de a város koszos.
Még valami...
Nekem mindig ingerenciám van pl. az iskolában ha látom, hogy lepukkant valami, - kerítés romokban- , hogy odakiáltsak a szülőin, vagy köremailt írjak, hogy aszondgya...:
Zemberek, osszuk be az időnket és mindenki jöjjön 1 órát fessük le a kerítést, az öltöző szekrényeket!!!
Annyira zavar az igénytelenség!!
Lehet, hogy anoním klubba kéne járnom és ezt megbeszélnem...Megtudod adni a fiúk címét akik a terveket készítették?
Így együtt erőt meríthetnénk. De a Te cikked is mozgósít. De rögtön lehurrogod a kedvet, mert lefasiztázol.
Az egészben ez nem tetszik:

"ahol csúnyát lát, ott megáll, és büntet, mint a parkolóőr"

Ezt te magad sem gondolod komolyan! Vak vezet világtalant, vagy borivás, vizet prédikálás tipikus esete lenne.

Mintha az önkormányzatok nem szarnának nagyot az egészre. Városkép? Mi a fasznak! Legyen nyolcvan üzlet 150 méteren és dőljön a pénz!
Az iparűzési és egyéb helyi adók, azok rendben vannak, de az, hogy hol a tökömben közlekedjünk, éljünk, parkoljunk, az nem érdekes.
Minden eszközzel több bevételt, tehát büntessünk mindenért. Sőt, teljesíthetetlen feltételeket szabjunk, aztán büntessünk. Lásd rehabilitációs hozzájárulás, parlagfű téma, termékdíj(!) stb.

A befolyt pénzzel meg mi lesz...
kár is belemenni.
jó reggelt. nyilván a fasizálódás itten a mai balos retorika szerint értendő. de azt tartom, hogy bőrtangázás lesz belőle.
Szabályozás kérdése az egész. Ha tőlünk nyugatabbra a legtöbb helyen megoldották nagyon, és nem kiált mégse senki "fasisztát", talán itthon sem a fasizmusra kellene egyből asszociálni, ami elég nevetséges feltételes reflexet feltételez a cikk szerzőjéről. Mellesleg pedig gúzsba köti a civil tenni akarást. Mert ugye a "fasizmus" stigma, amit lelkesen sütögetnek egyesek húsz éve másokra.
Nem volt időm végigolvasni az egészet, de ez a fasizálódás-szöveg már kezd unalmas lenni. Valakinek mindenről ugyanaz jut az eszébe. Uncsi.
Uramisten, ezt hányan fogják félre érteni. :(
Szándékosan nem példálóznék európai nagyvárosokkal, de nekem Rómából hazatérve esett le, micsoda ótvaros koszfészeké vált Budapest belvárosa az utóbbi húsz évben.

Nézzünk körül inkább itthon: Fehérvár, Veszprém, Sopron, Győr, Szeged, Debrecen, Pécs...

Mind rendezett, élhető városok Pesthez képest.

Lenne hová fejlődni.

Az meg, hogy valaki ne szarjon az utcára az EMKE elé, még nem fasizmus.

Az efféle durva csúsztatások miatt is tartunk most itt.

Több felelősséget a közszereplőktől.
Amikor először láttam az egészet, azt hittem, terv. Örültem neki.
Persze, vannak gagyi kirakatok, de az általad említett környéken nem az e fő gond, hanem az, hogy egy csomó üzlet üresen áll, rohad, pusztul és vajon miért? Mert engedték, hogy a bevásárlóközpontok a városba költözzenek, azért. Nem ízlésrendőrség kell ide, hanem fizetőképes kereslet, amely megköveteli a jóízlést és hajlandó többet áldozni azért, hogy a belvárosban vásároljon, egy egyedi hangulatú kis üzletben.
Nekem pl megerne. Ahogy egyre tobb embernek is megeri...lasd a jobbik ternyerese...
Amúgy meg micsoda felháborító fasiszta mentalitás az, hogy az úton az autóknak a jobb oldalon kell menniük! És ezek a rohadt fasiszták mindenféle egységes szabványokat is kitaláltak, minden konnektorba egységes dugót, csereszabatos villanykörtéket, meg egységes ruhaméreteket... Fujj, le velük!
Basszus, mennyi sötét ember kommentel itt... A fasizmust pont azért hozta elő Árpád, mert ha valaki itt rendet akar rakni, akkor egyből rámondják a "fasiszta" jelzőt. (Arról nem is beszélve, hogy ezzel komolytalanná is teszik, és ha felbukkan valaki, aki tényleg fasisztoid, őt sem veszik komolyan).
A normális rendrakásra igenis szükség lenne, csak sokan keverik a szabadságot az anarchiával.
Szerintem Árpádnak nincs ebben most igaza. Ha lenne gazdája a városnak (kerületnek), akkor nem lenne muszáj, hogy így nézzen ki a belváros. Gondoljatok a plázákra, ahol a legtöbb helyen nem engedni fullgagyit a kirakatokba, hanem igenis meghatároznak egy minimális nívót, legtöbbször a bérleti szerződés megkötéséhez látványtervvel kell pályázni. De hogy ne menjek messzebbre, szűkebb hazámban Debrecenben is ez történik. A Cívis Ház Zrt., amelyik a belvárosi ingatlanok nagyrészének az önkormányzat által "megbízott" tulajdonosa a belvárosi ingatlanoknál (jól-rosszul: ez ízlés dolga) előírja, hogy hogy nézhet ki a portál, milyen látványelemeket lehet használni, és milyeneket nem, és valójában látványtervvel lehet pályázni egy belvárosi ingatlan hosszú távú bérletére. Nem mondom, hogy ez 100%-ban sikeres a dolog, de azért meglátszik a városon, hogy elvár a tulajdonos egy színvonalat. Lehet persze, hogy ez Pestről fasizmusnak látszik - gondolom annak - szerintem viszont a jó gazda magatartása, aki nem hagyja partikuláris érdekek mentén szlömösödni a belvárost. Kinek hogy tetszik... Nem is lehet elvárni, hogy az egyedi érdekeiket képviselő üzletek majd összefognak, és a városkép érdekében egységes hangulatú portálokat fognak kialakítani. Szerintem ez Nyugaton sem így megy, ha ezt nem veszi kézbe valaki, - főépítész, közterületfelügyelet stb..., akkor nem is lesz vátozás soha. A tömeges és a közízlést szolgáló hirtelen önfelismerésekben én nem hiszek ugyanis. Egy írástudatlan jobbos...
Arról, hogy milyen emberek dolgoznak(?) a Városvédőknél, elmond mindent a kirakatuk.
A szabályozáshoz persze nem elég egyetlen - Magyarországon alapértelmezetten megvesztegetett - testület. Egész rendszer kell, fékekkel, egyensúlyokkal, kezdve a tövényi szabályozástól a fellebviteli fórumokig. Az biztos, hogy a "köz"-re nem lehet ilyet bízni, mert a "közízlés"-en nagyobb kárt tett az elmúlt 70 év, mint bármi máson - az erkölcsi érzéket kivéve, mert azon még nagyobbat.
Az viszont, hogy Magyarországon ma nehéz olyan embereket találni (a "celebeken" edzett köztudatban biztos nincsenek ilyenek), akikre jó szívvel rá lehetne bízni ilyesmit, az már nagyon mélyre vezet, kezdve az építész szakma helyzetétől a városfejlesztési koncepció teljes hiányáig sok mindenhez.
Szerintem ez az utcakép "cool", elegáns, európai.

Szerintem annyi "fasizmus" beleférne a városvezetésbe, hogy bizonyos központi, turisták által előírt helyeken normálisabb városképet, stílust alakítsanak ki. Igény, az volna rá.

Amúgy meg az egész valahol onnan indul ki, hogy Magyarországon a vizuális nevelés és vizuális kultúra a rossz vicc kategória.

Leginkább igénytelenség az, ami ordít a mai utcaképről.

"Mucikám kinyomtatjuk a "Budapesti Városvédő Egyesületet" A0-sban, oszt' jónapot, ez lesz a felirat. Ja és legyünk dizájnosak, ezért az első betűk hátterét más színnel kifestjük. Hogy van ez word-ben, háttérszín? Kiemelés? Ja megvan, na így már jó lesz..."

És ez nem (csak) pénzkérdés.
Zemberek!!!!

A fasizálódás vicc volt, irónia...
A rend, keménykéz, ... Érted? Remélem...

Ne csesszetek fel, hogy minden cikkben megemlítitek. Van egy ötletem ezen a blogon 1 hónapig ne írjuk le kommunista és azt hogy fasiszta. És variációit sem.
Az pedig nem ízlés, "amire igény van". Ez az előzőekből következik. Amire igény van, abból él a GAGYI!
egyébként pedig az orextől a libriig húzódó részt érdemes végignézni, hogy oldják meg az "igényessé" tételt az jelenti, hogy leszedik a rolókat és az eredetileg több színű kirakatokból egyen barna-feketét varázsoltak. hú de ízléses, de finoman szólva a második ugyanolyan színű kirakat után irritálóan unalmas

mekdonálc barna-feketében? bejön?
Kedves Árpi!

Ezek az üzletek nem azért néznek ki úgy, ahogy mert nincs ízlésük a boltosoknak, hanem mert ez így a legolcsóbb. Szépek ezek az egyenkirakatok, hidd el nekem, a legtöbb boltos, ha tehetné, megcsináltatá ilyenre, de nem teheti. Elvegetál még ez a pár boltocska a Kossuth Lajoson, aztán bezárnak ezek is, a kisbolti kiskereskedelemnek régóta kampec.
Ezen felül az önkormányzatoknak a bizonyára a legkisebb problémájuk, hogy miképp néznek ki a kirakatok, amikor annak is örülni kell, hogy egyáltalán valaki boltozásra (vállalkozásra) adj a fejét, és jön egy kis iparüzési adó...
@Paszternak:

"Pedig egy fővárosi ízlésrendőrség már régen elkelt volna ezen a kutyaszaros demszkilenden."

hidd el, párizsban is akad szép számmal alja kerület. nem demszki xarta oda a piszkot, hanem a Zemberek. az igénytelenség felszámolása belül kezdődik.

állok a buszmegállóban, hajnal. józan, illumináltságtól teljesen mentes gyerek megveszi a gyorséttermi kaját, mellém áll, kiszedi a szendvicset és a zacskót egy határozott mozdulattal maga mögé hajítja

hát mondom nem hiszek a szememnek, ilyen nincs, megkérdem, ezt most komolyan gondolja? ez ő volt? hirtelen abbahagyja a táplálkozást, mintha megállt volna az idő. "igen, miért?" "nagyon gáz vagy!" -válaszolom.
kis hatásszünet után felemeltem az imént elhajított papírzacskót és odavittem a kukához.

az emberek közönyösek. magasról szarnak a környezetükre. kevés kivételtől eltekintve. általában ezek is háborognak a legjobban. nem állhatok ott sem én se a demszki naphosszat az ilyen köcsög bunkó parasztok mellett, hogy minden másodpercben az elhajított szemetét cipeljem annak rendeltetési helyére

ez elsősorban a közösség hozzáállásán múlik, s csak másodsorban a közösség vezetőjén. persze ott, ahol kiskirályok tesznek keresztve húsz éve, ott ez a
felelősség továbbosztódik.

kíváncsi volnék, ki hőbörögne a legjobban, ha nyugati típusú, esetleg rettenetesen szigorú szankciókat vezetnének be az ilyen esetekre...

hogy ki milyen ökörségeket aggat a kirakatára, az már valóban ízlésrendőrség dolga
ja, meg leretusálták a graffitiket és a koszt a falakról

wow
Na várjunk, ha szabályozva van az utcakép kialakítása, akkor nincs szükség szubjektív ízlésrendőrségre. Meg kell adni mi az ami belefér, mennyire kell egységesnek lennie, hogy egy robot is ellenőrizni tudja rendben van-e. A homlokzatokra ma is vonatkoznak szabályok, érdekes kérdés ez miért nem érvényes a boltokra. Nyilván nem azt kéne csinálni, hogy itt egy utcakép, ilyen lesz ha tetszik ha nem, de meg lehetne adni pl. az üvegezett felületek arányát, lehet-e napvédő ernyő(vagy mi a retek az ami kinyúlik néhány fölé:-)), illetve ha igen mennyire lóghat ki, meg ilyenek. Ennyi fasizmussal még semmi baj nincs, a lényeg hogy ne vigyük túlzásba.:-)
A Rákóczi utat rendbe lehetne rakni, nem olyan nagy kihívás ez. Villamost vissza középre, buszokat ki innen, fákat ültetni, nagytakarítani, homelesseket elzavarni. Rögtön más volna a kép.
Nem mondom, hogy az rendben van, ahogy most kinéz a KL utca, de ez a látványterv meg olyan steril, mint a boncterem valamelyik helyszínelős sorozatból: csak párhuzamosok és merőlegesek, fekete-fehér-szürke, egyen-kirakatok és belsők, és még szegény atlaszok (vagy hogy hívják)lábát is eltüntették. Nem lehet, hogy első körben le kéne pucolni a házakat, kirakatokat, meg az utcát feltakarítani, és akkor máris sokkal jobb lenne? Például az hogy történt, hogy az Andrássyn nem egyen-kirakatok vannak, de az egész mégis elég rendezettnek tűnik?
pro primo: ne támaggy metafórával, mer az túl komplikált!
pro secundo: az igénytelenség szoros összefüggésben áll az elsővel.
pro tekció: a magyar embernek fontosabb dolga is van.

de, hogy ne támaggyon benned kétség: párizs koszosabb és ott tán még a négereket is verik.
Csatlakozom Jaffar-z .Igen a jó ízlés és a felelősség tudat.Mert próbálj meg egy jó ötlettel előhozakodni valamilyen fórumon.Most előre borítékolom hogy leugatnak.Mert csak az a jó amit a " nagy vezírek" eléd raknak. Amiből azután a nagy túró alakul ki.És nem vonhatod felelősségre ha pl ilyen a főváros.És lassan kiölik az emberekből a tenni akarást.Ha meg valaki arra vetemedik hogy szeretne valamit változtatni, akkor az biztos egy tetű fasiszta.És itt! Meg! Te! Hát itt mindenki fasiszta! micsoda egy ország?! Csak az a pár tisztességes MSZP-s meg SZDSZ-s aki még nincs dutyiba! Mert ez is az Orbán bűne! TE! Ez minden tisztességes embert lecsukat ! Hallottál már ilyet? Én még ilyet nem láttam !Hová jutunk így!? Isten őrizz ,Illetve lenin elvtárs őrizzen meg tőle! Így ki lehet tenni?
Egyetértek Agyviharral, a felső kép rendezett, de unalmas. A magyar "designerek" nagy része úgy látszik úgy gondolja, hogy ami nem szürke, az már giccses.
De ez a kisebbik gond, egy ilyen utcán az embernek mindent végig kell olvasnia, hogy megtalálja azt a boltot, amit épp keres. A Libri mellett simán elmennék, pedig a valóságban még a szemem sarkából is meglátom. Még a metró tábláját is leretusálták, nehogy megtalálja egy jöttment turista.
Aki pedig már járt a folyton emlegetett nyugati bezzegvárosokban, tudja, hogy sem egységesebb az utcakép, csak tisztábbak és nem ilyen lepukkantak az épületek. A rossz ízlés meg előbb-utóbb kikopik, ha tönkremegy a Leila fashion, mert normális ember már az utcáról látja, hogy nincs értelme közelről megnézni a ruhákat, ha már kívülről randa az üzlet.
Viszont amíg a Hungárián belül van átmenő forgalom Pesten és Budán, lehet bármilyen esztétikus az homlokzat, az utcakép lehangoló marad.
Ehhez kellene végre egy valóban használható 2x3 sávos, leállósávos M0, teljes körben a város körül. Ahol nem állandó a dugó és nincs 3-4 összetört kamion állandó jelleggel a teljes szakaszra vetítve.
Aki ezek után átmenőként "rövidít", mert annyira siet, vagy annyira seggfej, az fizessen a behajtásért.
egyébbiránt pediglen a városvédő izé munkásmozgalmi alapokon tabu!
vagy tíz éve már téma volt, hogy a nagykörúton belül szabályozzák az külcsínyt és törekednek a régi(es) portálok visszaállítására. nem lett semmi belőle. a körút-rákóczi út-kossuth lajos u. és még sorolhatnánk meg úgy néz ki, mint egy belső-józsefvárosi lepratelep, mondjuk a magdolna-negyedben.
a valamilyen mértékig szabályozott utcakép/városkép nem fasizmus, nem rendpártiság, hanem rend. Tótawé - ha komolyan gondolja a cikk végét - hülyeséget ír, mert akkor kresz sem kéne, mert automatikusan gördülékeny lenne a közlekedés, hiszen a magyarországon élő mind a tízmillió józan, altruista liberális előzékenyen hozzájárulna a biztonságos közlekedéshez. szóval baromság, mert ilyenkor mindig az jár jól, aki a hallgatólagos szabályt elsőként megszegi.
és mindig lesznek, akik megszegik.

a telegraffitizett falak nekem csúnyák, legalábbis a belvárosban bosszantanak nagyon. a külvárosi gyárkerítéseken nem annyira, kivéve a tag, ami mindenütt szánalmas. más, vérliberálisok mindenhol művészi értékként tekintenek rá, mgé akkor is, ha komolyabb művészi értéket csúfít el. ebben sosem lesz konszenzus, nem fognak elfordulni az emberek egyöntetűen a csúftól, mert nem egységes az ízlés. tudod, árpika?
Ezt a fasiszta dolgot nem kell annyira komolyan venni, mellre, vagy máshova szívni túlzottan. Szerintem ugorjunk, nem ez a lényeg. Hiszen olyan 200 éves fasizmusok képesek védeni az utcaképet, mint pl. Anglia Ott még egy kertvárosban sem festetheted olyan színüre a házad homlokzatát, amilyenre szeretnéd.

ÉS e lángoktól ölelt kicsiny hazában is működnek dologk, pl.: Budapest is védi magasházaktól az égalját vagy mit (más kérdés, hogy van aki szerint nem kéne...). Vagy a világörökség részét képező városrészek képét. Ha azt lehet, miért ne lehetne pl. a körúti utcképet?
Ízlést tényleg nem lehet felülről diktálni, azt tanulni kéne szüleinktől, iskolában, tévéből, polgártársainktól, utcán. Így viszont nem fog menni. HA ezt látja a gyerek az utcán, az nem tesz jót az ízlésfejlődésének, visszamarad, csökevényes lesz és végül szandálhoz vesz frottírzoknit.
Akkor viszont előírni kéne, vagy betartni az előírásokat (gondolom vannak).
pl: Homlokzatra NEM szerelünk légkondi kültéri egységet. Aki így tesz, azzal leszereltetjük, ill megbüntetjük.
Vagy Csak előírt színpalettáról lehet választani dekorációs színeket.
Vagy: mittudom én. Találja ki az, akinek ez a dolga.
Az elv egyszerű: az utcakép közös érték, aki rombolja, az nem csak a saját fészkébe szarik, hanem egy kicsit mindenkijébe. És az csúnya dolog.
Amikor a Kossuth Lajos utcáról van szó, mindig a londoni Oxford street látványát idézem magam elé. Hófehér luxusékszer üzlet mellett ott a bazári szuvenírbolt, gigalemez store mellett piaci kabátkiárusító.

Azért egy drámai bérletidíj emelés és (ebből befolyó profitból) támogatott egységesebb portarendezés kombinációja megoldást jelenthetne.
Álprobléma.
Unalmas poszt.
Tájékozatlan szerző.
Még arra sem érdemes, hogy hosszasan soroljuk az ellenpéldákat Európa többi országából.
Ám a "fasizmus" remek hívószó a kommentelőknek...lám-lám, még én is...:-))
Árpád, Árpád, neked is klikkelésre mérik a zsét? (Akkor itt van , nesze, tőlem is 10 forint.)
Az iromny akkor is gáz.
Jó napot!
hány ember kéne ahhoz, hogy a városvédő szabályzatokat folyamatosan betartassák? így is sírunk, hogy sok a közalkalmazott...
Viszont a problémára felhívni a figyelmet nem feltétlenül rossz.

A Fasizmust csak TWÁ képzeli a tisztaság mögé, megy az anélkül is.
"Ennek ellenére, tifaszok, megválasztjátok a demszkit. Ám magatokra vessetek... :o)"

Itt élek évek óta, a családom nagy része is budapesti, van itt több tucatnyi ismerősöm innen-onnan, de még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki bevallotta/elismerte volna, hogy demszkyre szavazott. Nem gondolom azt, hogy meghamisítják a szavazatokat, de azért elég durva, hogy mindenki a másikra mutogat főpolgármester-ügyben.

A képen látható "letisztult" utcakép meg nem tudom miért jó, teljesen unalmas, szürke, ráadásul érdekes módon még a falakat is kicsit átépítették, meg más képeken még az ablakok száma sem egyezik meg (több blog is foglalkozott ezzel). Ezzel nem azt mondom, hogy a csiricsáré üzletfrontok jók, de a két építész úriember megoldása sem esztétikus (szerintem).
tótának igaza van, bizonyos országokban nem találnának vevőt az ilyen üzletek...mi ERRE vagyunk vevők
A városkép, utcák/házak/üzletek/homlokzatok etc, esztétikája nem valami önmagában létező vagy megvalósítható kategória, hanem a benne élő közösség egyéni izlését, anyagi tehetősségét, lokális specialitásokat tükröző, egyfajta "összművészet". Elcsépelt fordulattal: minden város képe olyan amilyet a benne élők érdemelnek. Az adminisztráció alkothat bizonyos szabályokat melyen belül kell érvényesülne a föntieknek és ez véd is a barbár rombolás vagy a túlkapások ellen. De ma már képtelenség, hogy valakik a saját izlésükre formálják a város arculatát, volt már ilyen, tőlünk nyugatra, keletre és nálunk is.
@Lófasz Hadnagy: "homelesseket elzavarni" felhívnám szíves figyelmedet arra, hogy emberekről beszélsz és nem legyekről.
Laktam arra egy időben, és ki nem sz*rja le a Kossuth L. utcát, ha az aluljáróban a Ferenciek terén nem lehet levegőt kapni a hajléktalanoktól.

A városfejlesztésnek is megvan a maga Maslow piramisa.
A sláger rádió és a kannásbor hazájában ez egy kb. ezer éves utópia.

Addig marad a fotosopp.
Nem olyan bonyolult amúgy a helyzet,Budapesten most csak egy féle táblát kell megtervezni:"Üzlet eladó-kiadó"...
Ez egy tipikusan magyar szituáció.

Az önkormányzat, hogy a felelősséget elhárítsa, hoz mindenféle szabályokat, amik a gyakorlatban betarthatatlanok.

A tisztességes boltos, aki mindent szabályosan akar csinálni, elhasal rajta, végül beleőszül, feladja, leszarja.

A tipikus magyar boltos viszont azzal indít, amivel nálunk praktikus: megkeni azt, akit kell, és akkor azt csinál, amit akar.

A grafikus rajzol valami egységes rádiusszal lekerekített űrvárost, hogy bizonyítsa, ő milyen fasza grafikus.

A megmondóember pedig jól felcímkézi a született dolgot, hogy ezzel kiélje magát.

Mindenki hozza magát, és senkit nem érdekel a város. Valószínűleg az itt hozzászólókat sem, mert csak az a fontos, hogy a napi beszólásunkat megtehessük.

Bergengócia, én így szeretlek.
Nem hiszem, hogy a photoshopos, mai számítógép ízlés szerint megcsinált montázs annyival jobb lenne. Hiányzik belőle az életszag, midnen uniformizált, hideg elegancia jellemzi.
Mellesleg nem is nagyon dobta föl a városképet.
Ja és a modern ízlésvilág alapján a metrótáblát már nem lehet kirakni?
A tájékozatás ízléstelen?
1. A szabályozás/korlátozás sok helyen más dolgokra nézve fennáll, ennél eldugottabb helyeken, jelentéktelen dolgokban is. Pl. a Wekerle-telepen egy tetőteret nehéz beépíteni, mert műemléki védelem van olyan házakon, amin ránézésre semmi különlegeset nem látni. Miért ne lehetne az üzleteken is?

2. Kiszállni nézelődni csak BKV-val közlekedőknek lehet - autóval parkolni a környéken reménytelen. Az elmúlt években annyit fejlődött a motorizáció, hogy kiskereskedelmi szinten azok a helyek nyertek, ahol jól meg lehet állni. Szerintem a Camponában drágább egy nm üzletet bérelni, mint a képen látható helyen, pedig az a világ végén van. Ez is oka a lépülésnek! Megváltoztak a szokások, amit írtam a Nagykörútra is igaz. Oda be se merek hajtani.

3. Nekem tetszik a látványterv, bár a Metró lejáratot minden rendes országban jelölik valahogy, a tervezők ezt lehagyták.

4. A Városvédő Egyesület jól jelzi a magyar gittegyletesdit. Nálunk is van civil társadalom, csak ilyen kontraproduktív. Elavultak, ők a múlt, a jövő pedig azoké, akik ilyen látványtervekben gondolkodnak.
Az egységes arculat úgy nézne ki,hogy az Önkormányzati Tábla és Kirakat Bizottság elnökének mondjuk a sógora merő véletlenségből tábla gyártó lenne.A sógornője pedig grafikus,tehát a kerületben érdekes módon csak ezek a táblák kapnák meg a fennmaradási engedélyt,aki más dizájnban gondolkodik az pár bírság után elgondolkodna,és így szép,egységes arculata lenne minden kerületnek.Tudom,szürreális,de valahogy mégis ez lenne igazi,olyan magyaros történet..
Én undorodva elfordulok. Budapesten sem jártam már jó ideje, és nem is szívesen megyek. Mert - kevés kivétellel - ronda, élhetetlen és sok tahó emberrel találkozni.
Bécs fasiszta, Berlin fasiszta, Prága fasiszta, Szentendre de még mennyire fasiszta és Eger, Sopron, Kőszeg mind-mind fasiszta fellegvárak.
Budapest ugyan rohad, de legalább nem fasiszta. Huh, megúsztuk.
Ma reggel nem dobtam el a szemetet sem az utcán, nem köptem magam elé, nem hugyoztam le a városházát. Fasizálódom én is. Talán még visszafordítható.
Valaki azt írja itten, hogy a városkép eltér ízlés szempontjából a tv-adóktól, weboldalaktól (merhogy lehet máshová kapcsolni). Pedig Nem!! Minél több fossal etetik a népet, annál fosabb fosra vágyik, ez pozitív visszacsatolás, magyarul ördögi kör. És korántsem csak az utcaképen múlik.

Ez az "írástudók felelőssége", amit Árpi is rendszeresen lesöpört a válláról a "lehet máshova kattintani" felkiáltással (de épp a legutóbbi cikkében revideálta talán az álláspontját(?)).
@ds3:

A designon vitatkozhatunk napestig, de mindenképp szükség lenne valamilyen egységes arculatra. Engem speciel nem zavarna, ha a reklámzajtól sistergő agysejtjeim valami letisztult és egységes utcaképen pihenhetnék ki a megmaradt fillérjeimre vadászó reklámok rohamát. Nézzük csak meg az Andrássy utat, ahol - bár luxusmárkák, ezért megengedhetik maguknak és imázs szempontból is kötelező nekik - egységes utcakép kezd kialakulni.

@TWÁ: A neonszínű % matricák nem zavarnak annyira, mint a málló homlokzat, meg a 20 éve nem működő neonok. Igénytelenségről van itt szó, ahogy te is leírtad, de inkább a tulajok/bérlők részéről, meg töketlenkedés a főépítésztől/városházáról. Sajnos évek óta ez megy, a probléma az, hogy sokunknak - sétálgató átlagpolgároknak - lenne igénye változtatni, csak a bürokrácia, meg a felső vezetés mutyizása megnehezíti, ez sokaknak kedvét szegi.
A készítők valószínűleg nem dizájnerek, csak egy útmutatót alkottak, hogy merre is volna érdemes elindulni. Milyen érdekes az, hogy a közeli Váci utcában vagy éppen a Deák Ferenc utcában (ahol a porták, kirakatok hasonló rendszert alkotnak) nem érzi az ember magát egy balkáni zsibvásárban! Pedig azok az utcák is pontosan annyira budapestiek, mint a Kossuth Lajos utca.
Tóta csak egy kérdés. Te zsidó vagy ?
Ízlésrendőrséget (vagy azzal egyenértékű bármit) oda érdemes tenni, ahol van valamiféle ízlés. Ízlésnek meg ne nevezzük azt, amikor két grafikus tudja, hogy nézne ki jól három egymástól tök messze álló profilú, de fizikailag egymás mellett levő üzlet, hanem amikor mindhárom üzlet tulajdonosa tudja, vagy legalább van róla valami elképzelése azon kívül, hogy észre lehessen venni.
szép utcát akarsz?
náci-e vagy?
templomba jársz?
náci-e vagy?
utálod a kutyaszart?
náci-e vagy?
nem gyűlölöd a zorbánt?
náci-e vagy?
.
.
.
magyar vagy bazzeg?
náci-e vagy?
a témában ajánlom még a milánói vittor emmanuel galériában a mcdonaldsot:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Galleria_Vittorio_Emanuele_II_(Milan)_McDonald's.jpg

igen, nem kell feltétlenül a mcdonaldsnak sem rikitó-sárga piros logó, lehet konszoldiáltan is.

egyébként meg, ha a Deák Ferenc utcában sikerült aportálokat valamennyire rendezni, lehetne akossuth Lajos utcában is
Elég jól el vagyunk látva mohó akarnokokkal szerintem. Inkább ne legyen utcakép ellenőrző bizottság, mert valamelyik marha tagja elkezdené kiterjeszteni a fennhatóságát, kettőt pislogunk és itt a bőrgatya bizottság. Így persze bazár lesz a főutca, de keleten a bazár izgalmas is lehet a nyugatiaknak, én meg majd nem megyek arra.
Ezeket a boltokat nem a házaktól bérlik egyébként?
Annyi kéne, hogy a közös képviselő (vagy tudjafaszom ki foglalkozik ezzel)megmondja, hogy márpedig ezt az ótvar kirakatot nem rakod a házam tövébe, ha itt akarod árulni a szarodat. Szvsz.
Nem szállnál ki, mert nem tudnál hol megállni. Más se tud, nem is száll ki, nem is sétál, nem is vásárol, ezért ilyen szar ez is meg a Rákóczi út is, meg a többi, ahol autópályák vezetnek át a városon.
A legnagyobb gond a koszos házfal és a hulló vakoklat, rosszabb esetben düledező épület. Ilyenekkel vagyunk mi sokkal gazdagabbak, mint jobb helyeken.

Aztán ha ez megvan, akkor lehet foglalkozni a kirakattal. De általában omló vakolat alatt nem lesznek a kirakatok se csillogó-villogóak. Ha pedig ízlésesen ragyognak, akkor az különböző formákon se akadna fel senki.
@hacsaturján: egyébbiránt ? Ez vajon mi?
Van azért egy többé-kevésbé (hibákkal, de) működő összefüggés: a drágább üzletek rendszerint jobb ízléssel bíró helyek, és igényesebb kirakatok szoktak lenni.

Namármost, ha a Párizsi udvar meg a Kossuth Lajos utca kicsit tisztább lenne, kevésbé romos, és utána magasabb bérleti díj mellett nem az IBUSZ, meg a neonlámpás olcsó cipőbolt (Párisi udvar) lenne ott, az magával hozná, hogy valamivel jobban nézne ki.
És a belváros szívében szerintem inkább ennek lenne a helye, a közvetlen mellékutcákban meg lehetne az, ahol én is tudok vásárolni valamit...
@TWÁ:

Sok cikkedet olvastam már, nagy része tetszett is nagyon, de itt van egy pici félreértés, amire szeretném felhívni a figyelmed:

- Az általad áhított tudatformálás eszköze épp az olyan utcák/terek szigorúbb szabályozása, melyek "jobban szem előtt vannak", tehát amelyek a mindennapi tangavásárló életterét (és mentálhigiénéjét!) meghatározzák, akár észrevétlenül is. Ha olyan szavakat használunk, mint "élettér" vagy "városkép" vagy "köztér", akkor valami szabályozott imázs/felület/egység a jelölet, nem pedig az "én-izlés" ámokfutása.

- Az általad említett "fasizálódás" csúsztatás.(de nem baj, mert végre volt itt egy újabb alakalom a rettegett "f-word" begépelésére, és mindjárt én is beírom jól.)

A grafikus srácok ugyanis az objektumot, a teret, a szabályozott közteret vizsgálták (ahogyan ezt illik mondjuk műemléki környezetben, lásd Váci utca, Anrássy, KL, stb.), és nem az egyszeri tangavásárló agyában szeretnének túrkálni - azt elintézi helyettük a remélt környezetváltozás.

Ezzel ellentétben te agyturkálsz, manipulálsz - igen, lássuk be, fasisztoid módon. Nem szép.
Ha villamos csilingelne és kerékpársáv lenne az utcában a mai autópálya helyett, lehetne érteni egymás szavát és esetleg néha levegőt venni sem lenne egy öngyilkossággal felérő kísérlet, jóval többen sétálnának ott olyanok, akik kikényszerítenék a változást. Most csak az jár ott gyalog, akinek nagyon muszáj.
kedves Árpád, azért nem legyünk szélsőségesek...a fasizmus és a neonzöld secondhand bótok között vannak egyéb választási lehetőségek is. attól, hogy egy városban rend van, az nem azt jelenti, hogy mindenkire rácsapnak a rendőrök, aki nem úgy sétál az utcán, ahogy az a Sétáló Kódexben le van írva. Párizs sztem példa lehetne a városrendezőknek, ott a Montparnasse-n kívül nincsen semmi oda nem illő a belvárosban, még sincsenek tomfával hadonászó rendőrök.
kicsit demagóg volt a cikk, bár arra legalább felhívta a figyelmet, hogy a belváros egy központi része valóban egy valódi hányadék.
Hát érdekes egy megközelítés-különösen egy liberális gondolkodású embertől- mert ezek szerint:
"fasizmus=ízlés, liberalizmus= izléstelenség"?
Ezt azért nem gondolnám! Legfeljebb a (szándékosan)félre értelmezet/magyarázott liberalizmus egyenlő az ízléstelenséggel, értéktelenséggel, vagyis mindazzal amit Budapest utcaképe ma mutat.
Ami ma Budapest főutcáján látszik az nem a cikkben felvázolt "világrendek ideológiai csatájának" a következménye, hanem az elmúlt 20 évben Budapestet irányítő balliberális kurzus müködésének a terméke.
Az egységes építészeti stílus megkövetelése nem fasizmus, Európa nyugati felében teljesen bevett gyakorlat, hogy csak az egységes városképbe/tájképbe illeszkedő épületek kapnak építési engedélyt és ettől fura módon mégsem hullanak a porba az emberi jogok.
Megértem én, hogy Magyaroszágon vannak emberek akiknek az a dolguk, hogy rettenetesen féljenek és folyamatosan kongassák a vészharangot a fasizmusba rohanó ország felett,de odáig azért talán nem kellene elmenni, hogy a főváros utcáin tornyosúló trágyakupacokat féltjük a változástól!
Ha már fasizálódástól félünk, nekem arról sem az utcakép ugrik be először. Itt vannak mindjárt a médiák: a közTV-knél évek óta folyik a többpárti mutyi (igaz, ez inkább a maffiára emlékeztet, mint a fasizmusra). Mára elérte a kereskedelmi adókat is (Danubius, Sláger). Független adókat akarunk, nem pártalapon felosztott köz- és kereskedelmi médiát!

Zemberek.
a rend meg nem fasizmus te csökkent értelmű! egyébként mai pesten van attól még a fasizmus is jobb lenne.

a sok kapaszökevények ennyire van igénye.(pont) és ennyi.
Halkan jegyzem meg, hogy szerintem Miskolc, Szeged, Debrecen vagy Nyíregyháza belvárosa egészen tűrhetően néz ki ebből a szempontból.
A csúnya utcakép negatív externália, olyan mint a környezetszennyezés pl.

Jó okosodást Árpád:
en.wikipedia.org/wiki/Liberal_paradox
A balkánozással csak óvatosan. Zágráb belvárosában Béccsel összemérhető kirakatok vannak.

A Kossuth L. utca-Rákóczi utca gyakorlatilag autópálya. Majd, ha meg lehet állni, lehet bámészkodni, majd akkor lesznek normális boltok a környéken....
Egy normalisabb kerites meg lampaoszlop hianyzik csak. Meg hogy ne legyen dugo. Meg hogy a fovaros vezetese hagyja abba a rendszeres drogfogyasztast.
Mi lenne akkor, ha első körben ajánlások (meghatározott színek, arányok, formák, stb.) születnének? az ajánlásokat betartók, átalakítók meg kapnának adómentességet/kedvezményt, támogatást, mittudomén...
Előírás van mindenre, de kutya nem tartja be, a tiltás jelenlegi formájában semmit nem ér.
Az én kedvencem a Flőrián tér, Budapest egyik legnagyobb kutyaszaratója és hajléktalanpihenője. Pedig elférne ott egy szép park, egy jó játszótér és még akár egy gördeszkapark is.
MOst vannak felázott "utak", szétrohadt padok, beásott gumiabroncsok és beton "biciklipálya" valamint a lepusztított "Nők sétánya" a szétvert táblákkal és kiszáradt facsemetékkel.
@egygrafikus:

Már megint a jó öreg betyáros mentalitás, a magyar kritikai szemlélet:

"- Milyen szar amit csináltak a grafikusok, nem lehet benne élni."
"- Ha pénz lenne ez nem lenne így."

Mindenütt a negatívum. A mocsár.
Szerintem pazar, egy ötlet , amin el lehet indulni ,tovább lehet gondolni..
Senki nem gondolta, hogy a Metróról ne tájékoztassuk a turistákat.
Nem pénz kérdése, hogy újságpapír van a kirakatban vagy más.
Az üzlettulajdonosoknak jó a lobbija az önkormányzatnál és senki nem kényszeríti őket. Az Eü. Min. parkolójából beszedett pénz, ami a mi adónkból lesz kifizetve, biztos fontos, de a tulajdonosok megsarcolása nem az.
A parkolásból, kerékbilincsből szintén bejött lóvék fontosak , de ez még mindig nem az.
Undorítóan kommentvadász cím és felütés.
Worluk, baszod, nincs neked erre szükséged.

A kezdeményezés pedig nem fasiszta ízlésrendőrségről szól, felesleges ilyen végletekben gondolkozni, meg naiv hülyeként arra várni hogy a semmiből majd úgy maguktól kitenyésztődnek az ízléses polgárok, akik megvetésükkel sújtják a ronda kirakatokat és ettől a boltosok úgy összeszégyellik magukat hogy hirtelen dizájnerekhez fordulnak.

Ezt te se gondolod komolyan. Egy utcakép kialakítása nem a boltosoktól hanem igenis a városvezetéstől, az ottani designer stb szakemberektől kellene hogy függjön, akik hosszabb szakaszokra is az épületekhez illő stílusban szabják meg a kereteket, és a boltok terveit ezekhez igazítják.

Nyugaton ez már 30 évvel ezelőtt is kiválóan működött. Nyilván fasiszták uralkodtak mindenütt.

Worluk, Worluk, csalódást okoztál, pronyó tahó korlátolt gondolkozás az hogy valami vagy balkáni kosz, vagy fasiszta rend. Nem rád vall az ilyen szűklűtókörűség, nem vagy te ostoba barom. Szedd össze magad XD
"aztán Photoshopot rántottak, és megmutatták, hogyan lehetne szép."

A széptől ez kurvára messze van. Ugyanolyan szarul néz ki, mint az eredeti, csak másképp. Ezért kár volt "Photoshopot rántani".
Pont ez a baj, ha az ízlésrendőrségnek sincs ízlése. Who will guard the guards, ugye...
ismét egy nagyon bugyuta cikk, ahogy azt már megszokhattuk.
kedves árpád, jártál te már mondjuk párizsban, ahol a Champs-Élysées, a világ egyik leghíresebb sugárútja van? ahol minden bolt portálja fehér? még a mekié is, ami mindenhol piros? ott is fasiszták vannak? vagy csak rendet és szépséget szerető polgárok?
Hm, biztos le kellett adni valamit keddre is TWÁ-nak, mással nehezen magyarázható egy ekkora hülyeség.
A sok fasiszta város ugye, Amszterdamtól Berlinig, meg Luzerntől Helsinkiig, hát igen, képesek önkormányzati szinten egységes városképet előírni, kialakítani, számon kérni. Portálokat előre engedélyeztetni... brrrrr Megborzongok... Jó hogy nem ilyen elnyomó fasiszta városban élünk!
wááááá
Na most nagyon nem értek veled egyet.

1. Ez itt egy közös legelő problémája. A lokális és a globális optimum eltér. Nekem kicsit jobb >>> mindenkinek szarabb velem együtt.

2. Ne essünk már túlzásokba, az anarchiával szemben nem csak a fasizmus áll. A város tipikusan az, amit nem lehet szabadon burjánzani hagyni, hanem (akár) _demokratikusan választott_ erőknek kell tervezniük szervezniük. És az infra mellett a városkép is idetartozik. A mértéken lehet vitatkozni, de itt valszg. az árusokon kívül mindenki a rendrakásra szavazna. De az árusoknak is jót tenne, ld. 1)
ahol lehet 52 féle adó a rendszerben, korlátozva és sarcolva ezzel az ember minden lépését, ott már nem oszt nem szoroz egy ízlésrendőrség..

jöhet
Árpád, ez nem utópia, lásd: Miskolc. A városfejlesztési nemtomki kitalálta, hogy a főutcán lévő boltoknak az alapján állapítja meg a bérleti díjat, hogy hogyan néz ki kívülről. Ez alapján asszem 3 kategóriát állított fel: A, B és C kategória. Megmondta, hogy mit kell teljesítened, hogy A kategóriás legyél: faberakásos burkolás kívülről, fesd ki a falakat stb. Ha teljesíted akkor keveset fizetsz, ha nem, azt is lehet, de akkor jóval több a bérleti díj.
És lám kb 1 év alatt eltűntek a főutcáról az igénytelen kínai üzletek, a jól menő meg beruházott és költött rá, így aztán kívülről igényes lett.

Ennyi, csak egy rendszert kell kitalálni, amiben a szabad verseny láthatatlan keze oda üt ahova kell...

Persze értem én, hogy hiába vannak az objetív kritériumok, vmi zsűriszerűségnek így is be kell sorolni az üzleteket kategóriába, és az milyen szubjektív már és az emberi tényező...stb Na de nézz körül, ez egy mindenhol jelen lévő jelenség...
Ez nem lehet ellenérv!
Árpád! Ez a fasiszta párhuzam most tényleg rossz. A téma jó, de rosszul fogod meg.

Az említett két útvonal állapota 3 - 4 évvel ezelőtt komoly és hosszú viták tárgya volt városépítészeti fórumokon.

A nagy gond, nem meglepő módon, az M0-ás! Az út a nyugat-keleti átvezető tengelye a városnak. Bejössz Budaörs felől és ott mész át, ha Miskolcra akarsz továbbmenni. A forgalom okozta zaj és szenny, valamint a parkolók hiánya azt okozza, hogy a szolgáltatók eltüntek. (Úttörő áruházat meg felszalámizták). nincs sem érdek, sem forrás a megújításra. (PPP sem). Rohad az egész, úgy ahogy van.

Ameddig nincs jól működő M0-ás és nem csökken a forgalom, addig ez így marad. Kérész komcsi javaslat volt az alagút építése kb. a Bach csomóponttól a keletiig. Ez most nem vicc. (gondold el mekkora kasza lett volna az elvtársaknak..) De szerencsére ezt nem támogatták a liberális csapat közpénzből fizetett ötletgyárosai sem.

A Kossuth és Rákóczi út állapotáról nem lett tanulmány de ha akartok okosakat olvasni a város használatáról, itt lehet:

www.studiometropolitana.hu/kiadvanyok.html

Minden jól működő és szép várost vaskézzel irányítanak. Pl. Moszkva, New York vagy Berlin. A vicc hogy a berlini burgermeister ugyan homár, de nem lehet vele városirányítási dolgokban kétértelműsködni.

New York polgármesterének volt egy híres tette, ami illusztrálta a hozzáállást: egy érzékeny részére a városnak, ahol sok szabálytalan parkoló autó állt, kiíratta egy hatalmas plakátra.

Ne is gondolj arra, hogy itt megállsz!
Rudolph Giuliani

A probléma megszünt :)

en.wikipedia.org/wiki/Rudy_Giuliani

Nem fasizmus kérdése ez. A net és szép város alapja a jó politika. Ami a polisz szóból ered ugye...
Hú. Árpi, baszki, most nagyon nem ártott volna előtte utánajárni a dolgoknak.

Ilyen üzletek kialakítása építési engedély köteles, műemléképületnél meg mindenféle 3 betűs szerv jóváhagyás köteles. Szóval akármit nem lehet csinálni csak amit előre engedélyzetek. S nem is szubjektív okok alapján engedélyezik vagy nem. Fasiszták, meg izlésrendőrség. Ne csináld már. Attól még, hogy egy önkormányzat kitalálja, hogy szerinte egy városrésznek hogyan kell kinéznie, s ezt leírja, hogy mindenki ez alapján készített tervekkel járuljon a hatóság elé engedélyért az nem izlésrendőrség. S hogy ha ettől valaki eltér, engedély nélkül csinálta, azt megbüntetni kibaszottul nem fasizmus.
Most is így működik vagy pontosabban akadozva működik. Sőt mondok jobban. Minden hol hasonlóan működik vagy nem működik.

Amiről te vizionálsz annak kb 0 köze van az egésznek. Valami információ hiányos rémálmod, amit erre a témára is ráhúzol :)

Az meg hogy ,hogyan is kéne kinéznie majd eldöntik az építeszek, meg a városépítők. Nekem személyszerint valami középút jönne be a tárgyi helyszínen a két kép között.
Hiányolom a szokásos liberális érv-láncolatot Árpádtól.

1. Először csak az utcahomlokzatokat egységesítik, fasizálják.
2. Utána az emberek öltözködését is fasizálják. (Dress code).
3. Utána már az embereket is fasizálják, aki nem megfelelő (cigány, zsidó), azt már rakják is a vonatra, és viszik Lengyelországba!

Mert ilyenek ezek a városvédők, jobboldaliak!

Szép lenne egy hasonló levezetés is, amely így kezdődne:
1. Akit zavar, hogy a cipőfűzője lóg, az beköti, mert a rendet szereti, fasizálja a cipőt.
2. Aki a cipőt fasizálja, biztosan otthon is rendet tart, otthon is fasizál
3. Aki otthon fasizál, az biztos az utcán is rendet szeretne, ott is fasizál
...
n. És akkor eljutottunk a fasizmushoz és a vonathoz, amire azokat rakják, akik nem konformak.
Ja, nagyon szépek ezek az elképzelések. Visszafogottak, minimalisták, csak annyira figyelemfelkeltőek, amennyire kell. Kiválóan megfelelnének egy temetkezési vállalkozásnak, mert pont azt a hangulatot árasztják, ami ahhoz kell, hogy az ember csak akkor lépjen be az ajtón, ha feltétlenül muszáj.
Meg lemeradt. Van egy olyan is Tervtanács. Itten építészek mondanak valamit a benyújtott tervről. Ami nincs szabályozva, nincs írásban lefektetve, mert mondjuk nem lehet, arról is ők alkotnak véleményt. Kishazánkban nem is minden önkormányzatnál van ilyen, illetve csak véleményezési joguk van. Míg a megvalosúlt fasiszmus felegvárában, Londonban, amire a Tervtanács azt mondja, hogy ezt nem. Az nem is fog megvalosulni.
átgondolatlanság, nemtörődömség, "lesexarom" effektus, hozzá nemértés, házi buhera, giccs és sznobizmus...ez a magyar modern utcakép.

azt a barmot kellene bíróság elé állítani aki megtervezte, majd engedélyezte a Kálvin térre azt a förtelmet, amelyik miatt semmit nem látni a múzeumból. Komolyan szembeköpném ezeket a jóembereket.

De mondok jobbat. Ha lejöttök az autópályáról Érdnél olyan, mintha 100 évet lőttek volna vissza az időben:((((((((((((((((((((((((((((((((((((
A rendezettségnek az esztétikumnak természetesen semmi közze semmilyen izmushoz. Aki már kitette a lábát az országból, és nyugat felé vette az irányt, az láthatta, hogy nem minden fővárosközpont így néz ki. Ők valahogy megoldották. Budapest erre képtelen vagy inkább nem hajlandó. Mindenki vonja le a tanulságot maga.
Erről a cikkről a Brian élete című film jut eszembe. Annak is a vége, mikor keresztre feszítve éneklik, hogy "Always look at the bright side of life". Bár a hasonlat kicsit sántít. Ne csináljunk semmit és örüljünk, bár a helyzet reménytelen. És ha valaki esetleg megpróbál valami pozitívat csinálni, akkor jól húzzuk le, közösítsük ki, süssük rá, hogy fasiszta. Ó, kis magyar lélektan, borulj kebelemre.
Persze Árpi. Rend, összhang, tisztaság egyenlő fasizmus. Te meg publikálhatsz bármit.
@Lófasz Hadnagy:

"A Rákóczi utat rendbe lehetne rakni, nem olyan nagy kihívás ez. Villamost vissza középre, buszokat ki innen, fákat ültetni, nagytakarítani, homelesseket elzavarni. Rögtön más volna a kép."

Höhö, remélem irónia szólt belőled. Ebben a városban a villamospálya építésnél csak a metróépítés nagyobb kihívás. :)
milyen eedesen nosztalgikus eerzees innen 2000kilometerrol szemleelni, hogy a tompaagyuu kommentelok keeptelenek elszakadni az mszp-tol, szdsz-tol, kommunistaktol, naci-dizajnerektol, mikozben belefulladnak a sajaat szarukba.
@David.HDcopy: ez jo: "az utcaképet nem lehet elkapcsolni"
biztos ismered azt a dalt,h. "öngyilkos patkányok hullái borítják el a várost....
minden sarkon egy felig kesz mauzóleum....
hihetetlenul koltseges utcakép...négymillió tonna szürkefesték kell még.....
Egyébként Árpi, szórakoztat, amikor a (troll)hordának, izé, a kedves olvasóknak kidobod a fasizmus csalit? :))
olyan, mintha szinte mindenki félreértené az írást.
A fenti ilyen volt/ilyen lett fényképpárról nem tudom eldönteni, hogy melyik melyik, mindkettő borzasztóan ronda, csak az egyik katonásabban az. Kb. ilyen lenne, ha egy fasiszta állam mondaná meg, milyen legyen az utca. Én inkább az igényességet, az ízlést, a stílusérzéket és a mondanivalót hiányolom a budapesti utcákról az előző hozzászólókhoz hasonlóan.
namost ha ugy kezdenem, h anyad fasiszta, akkor siman torlonetek a kommentemet. ami egy velemeny. ergo neked mint kozszereplonek el kellene turnod (ege, te kozszereplo vagy).
nade nem kezdem igy, fuggetlenul attol, h mit gondolok errol az osotba hatasvadasz kijelentesrol.

amire te gondolsz arpi, azt ugy hivjak:

EGYSEGES.

ezt a szot kerested. a dolog ettol nez ki jol.

tovabbi szelsosegektol mentes publikalast kivan,

J. Fiser.
Mi az hogy fasizmus lenne??? Nóóórmááális?? Akkor most Ausztriában, Németországban, Hollandiában....fasizmus van??
Azért mert itt mindenki olyan mocskot épít amilyet akar (értsd: amennyit töm a helyi önkormányzat építési osztályvezetőjének zsebébe) még nem fasiszta társadalom az ahol adnak valamit az ún. városképre.
Nézz körül egy magyar településen! Maximum onnan tudod, hogy Magyarországon vagy, hogy mediterrán ház mellett egy héttornyos kastély, az mellett meg egy atombunker épül. Attól, hogy arculatot adunk egy településnek és itt most nem csak Budapestről van szó - még nem hiszem, hogy fasizmus lenne. Ez ugyanakkora baromság mint amit elhíresült író nagyjaink állítanak manapság. "a szélsőségek uralkodnak Magyarországon."
A hideg kiráz ennyi skozofrén őrülttől!!
hát eléggé falanszter-jellegűre sikeredett a fiatal művészek látványképe. ennél több kreativitást is belevihetnének a látványosításba, mert ez eddig csak időutazás: kb ilyen volt 30 éve is a boltok látképe, csak leila butik helyett úttürő áruház felirat volt a homlokzaton. én nem szeretnék az ezen fiatalok által elképzelt/bemutatott városban élni.
Az esztétikumhoz tartozik az alábbi rendkívül igénytelen szokás:

"táblázás"

Figyelje meg mindenki aki bármilyen hivatalba, ügyfélszolgálati irodába, bankba stb. megy, hogy a sokszor több millió forintből épített, felújított, megszépített pultokon, ajtókon, üveg falakon, vagy máshol elszórva megtalálhatók a nyomtatóval nyomtatott papírlapokon oda celluxozott "táblák", sok esetben állandó közlésekkel, azaz folyamatosan. Sokszor már rongyosan, koszosan, néha összefirkálva.

Rendkívül nagyfokú igénytelenség az ilyen közlések, felhívások olyen módú kihelyezése, romba dönti az egész (általában) dekoratív környezetet.

Gusztustalan! Csak engem zavar? Remélem nem...
Svédországban, szerintem nincs fasizmus. oszt mégis.
Angliában is.
Dániában is.
Németországról nem is beszélve.

Persze lehet, hogy ezeken a helyeken önszabályozás volt... mert van eszük és összefognak a közös érdekért.
Nem vásárol senki, alacsonyak az üzletek bérleti díjai, olcsó, kishasznú boltokkal van tele az utca. A Váci utca nem ilyen.

Ha itt vásárolnánk (itt lakom mellette és mégse), akkor több hasznot hozna az idecuccolás, többet fizetnének egy helyért, felmehetne az ára és a magas árat megfizető boltok igényesebb dizájnerekkel csináltatnák meg a kirakatot.

Tehát: mindenki vásároljon itt!
Szörnyű. Meg is értem a felháborodást. Lehet ha nem szabadna az utcaközepére szarni budapesten sem, akkor tisza meg szép lehetne a város nem pedig retkes, büdös és ronda.
De FASISZTA lenne!!! Úr isten, korlátoznák a fene nagy jogot, hogy szabad ember az utca közepére végezze a dolgát, vagy végeztesse a kutyáját. Ne, onnan már 1 lépés a szervezett holokauszt és a demokrácia végleges halála!
Inkább virágozzék száz légy a szaron eh szal virág!
ízlésrendőrség:
én is tökre pont ezeket gondoltam, amikor láttam azokat a fotókat.

azzal, hogy nekem pl nem teccett a fotoshoppos utcakép úgy, hogy ez legyen bp akkor. ahogy a tágabb értelemben vett nyugat-európai világból mondjuk portugáliai kisvárosok, pl silves nagyon tetszik, ésmondjuk verona is és párizs is. de tőlem távolabb áll a pikkpakk német-osztrák strukturáltan nagy rend vagy pl az észak-európai vagy az angolszász letisztultságot bár vizuálisan nagyon szeretem, de csak 2 napig, ahogy úszni is extranagyon szeretek, de nem egész nap, azt inkább már szárazon töltöm el. és akkor legyen majd ilyen szavazás, hogy a bajcsin ezentúl hófehér házak legyenek, gyönyörű portugál csempékkel, a nyugati tér az párizsias legyen vagy inkább bécs, esetleg berlin? de a városliget az már firenze vagy london???

„Ugyanott Reiki-tanfolyamok." :-D
erről jut eszembe, hogy lehetne majd kínai ízlésvilágra áttett negyed is, úgyis kína lesz a gazdasági nagyhatalom :-D

szal, jaja, sztem is belülről kell fejlődni, ésha budapest, akkor budapestnek maradni, fejlődéssel együtt.
Tóta W., már neked is mindenről az jut eszedbe... vagy ez kell eszedbe jusson a nagy szabadság jegyében?
Árpi, bakker. A Kossuth Lajos utca nem a szemetelő, liberális fiatalok, illetve az ízléstelen vállalkozók miatt olyan, amilyen, hanem mert egy 2x3 sávos autópálya. A forgalom elüldözte a járókelőket, (aki arra jár, csak átrohan), a vásárolók hiánya bebuktatta a nomrális (belvárosi) üzleteket, csoda h lehalt az utcakép? városlakóközpontú várostervezés, na az hiányzik. demszky egy köcsög.
"mindenki cselekedjen és vállalkozzon, ahogy ő szeretne, aztán majd a piaci mechanizmusok kitermelik a szépet és a jót. "

Nos igen, ebből a zsákutcából próbál most kifarolni az egész fejlett világ. Illetve ebből kéne, csak nincs hova, mert jobbat egyelőre nem nagyon tud senki.
Kedves Árpád!

99%ban egyet szoktam Veled érteni, most azonban nem tudok. Lehet, hogy félre értem – akkor bocsi –, de szerinted az is fasizálódás, ha pl. a közterület fenntartó ellenőrei odamennek, és megbüntetik a barmot, mert graffitikat firkál a falra? Mér’ ne firkálna, neki így tetszik, ízlésrendőrség ide, vagy oda. Vagy a másik akkor innentől kezdve a kutyája után se szedi fel a piszkot mert ő meg otthon is így szokta, így tetszik neki...(jó, mondjuk ez lehet hogy egyészségügyi problémákat is felvet)
Gusztustalanul néz ki a főváros, és nem „csak” a szemét vagy kutya/madár piszok miatt, hanem az ilyen kirakatoknak nevezett förtelmek miatt is. Valahol az is szabályozva van, hogy a házadon a cseréptetőnek pirosnak kell lennie, mert az illik bele a városképbe. Bár lehet, hogy az a baj, hogy nálunk meg az ilyen Leila fashion, meg Derby divat (...) illik bele, mert az egész város így néz ki.
De mondjuk, oké, ne legyen egységes. Az viszont simán a minimum volna, hogy minden egyes házban a közös képviselő (legyen benne a közös költségben pl.)/portás vagy bárki köteles legyen tisztítani a házak falát. Vagy fizessenek meg egy ehhez értő szakit. És ahol bolt is található, dobjanak azok is bele a közösbe. Lehet, hogy kevésbé érdekelne, hogy az egyik piros a másik zöld a harmadik sárga, ha a körülötte lévő falak tiszták lennének. (Nézd meg a teljes utcahossz képen, hogy a Városház u-i sarkon található „SB divat” fala hogy néz ki...a turista központ kellős közepén...)
Szóval igenis kellenek szabályok, amiket be kellene tartatni, ahhoz, hogy ne egy hányadékban éljünk. Szerintem ez még nem fasizálódás.
Üdv.
@grizliewok: "egy csomó üzlet üresen áll, rohad, pusztul és vajon miért?"

Talán az önkormányzatokkal is baj van.
A piacot, mint elvet nemigen értik még a "közpénzből eltartottak".
Ha nincs elég bérlő, akkor annak a túl magas bérletidíj az oka.
Megint csak a 'pénzbesöprés mint főcél, a többi le van sz*rva' gondolathoz lyukadunk ki.
Bár nem vagyok kósa fan [*], de elismerem a jó döntéseket, és itt Debrecenben a bankok és biztosítók felárat fizetnek a belvárosért (mielőtt gyakorlatilag banknegyeddé vált volna a főutca) míg a kávézók és szolgáltatók kedvezményeket kapnak.

A cégtáblákat még nem sikerült rendbe tenni, de legalább olyan primitív szabályok megszülettek, hogy a portál hány százaléka lehet felirat és reklám.

[*] Debreceniként nem vagyok kósa fan (mivel itt lakom így közelről látszanak azok a ragyák is, amelyek messziről nem jelennek meg). Ez is csak egy nagy falu, mindenki mindenkiről mindent tud.
Ha Londonban vagy New Yorkban vagy akárhol kimegyünk a szűken vett belvárosból (Oxford st., 42. utcától fölfelé stb.), ott is burjánoznak az igénytelen táblák (gyorskaja, Halal, kilockolt telefonok meg minden), csak ott pár dolog miatt még sem annyira tré, ahogy kinéz. Ezek kb. a következők: fák, zöld, utcabútor, rendberakott és nem széttöredezett, foltozott a járda és az úttest, valamint az épületek nem mállanak és nem feketék a kosztól. Ha ezeket mind odaképzeljük a felső képre, akkor láthatjuk, hogy nem a táblákkal, cetlikkel van a baj, hanem inkább az általános pusztulattal.
Nalunk az egyik bank, amikor megvette az uj irodajat, kicsereltek a portaluveget az epuleten. Viszont nem csak a sajatjukat, hanem az egesz epuleten. Igy egyseges kepet mutat. Igy is lehet.
Már bocs, de a házak homlokzatfelújítására ne adjanak állami pénzt a Rákóczi úton meg a Kossuth Lajos utcában sem, ha máshol nem adnak.

Hát drágáim, egyébként meg ilyen a kapitalizmus.
Ti akartátok.
Attól tartok hogy mellényúlás esete áll fent.

Szerintem a boltok üzemeltetői, tulajdonosai, a társasház és az önkormányzat különvéleményen van arról, hogy egy üzlet hogy nézzen ki. Ez az első probléma.

Nálunk a táncstúdióban ugyanez a probléma. Elvileg még egy tisztességes feliratot is csak engedéllyel lehet kitenni, persze tulajdonosi, társasházi aztán önkormányzati és jó esetben fizess érte. Szerintem a fenti feliratok egy része azért van kint, mert még mielőtt a társasház vagy a tulaj felocsúdott volna már a felirat kint volt, így később már nem szedették le. De ha újat próbálna kitenni, horrible dictu a homlokzathoz hozzá kellene nyúlni az féltucat engedély és 2 év. Ráadásul a fenti üzletek fele nem is működik, vagy félévente változik, ami nem teszi jó befektetéssé a homlokzati szépítkezést.

Ami kellhet az egy jogszabály, ami előírja a társasház, a tulajdonosok számára, hogy milyen sztenderdeknek feleljen meg a homlokzati felirat és maga a portál. (talán még át is lehetne tolni, mert sokmillióért meg lehetne bízni egy szakértőt...) És ha nem, akkor kapitális ejnyebejnye.

Mondjuk szerintem a dolog végrehajthatósága ott megdöglik, hogy a képen szereplő üzletek egy részének (pl. az orvosi rendelő és az első emeleti irodák) majdnem tutti, hogy rendeltetésellenesen használják az ingatlant (lakásnak van bejelentve és közben...), ami országszinten csak külön engedélyköteles tevékenységnél ellenőriz az önkormányzat. Ha véletlenül holnap valaki elkezdené betartani az idevágó törvényeket (építési jogszabályok rendelkeznek erről), akkor az összes ügyvéd, könyvelő és más iroda, orvosi rendelő etc. ami lakásban működik és egy sor konditerem, bolt etc. ami pincében, vagy félszuterén pincében működik hirtelen az ingatlan piaci értékének 1-5-szörösét kellene kifizetnie csak a parkolóhelyekért, az egyéb elvárásokról nem is beszélve. Ez testvérek között is meglehet párszáz milliárd (nem írtam el!) csak Budapesten. Az más kérdés, hogy nem tudnák nagyon kifizetni, de legalább letolná egy kissé az irdatlan üzleti ingatlanárakat. Ameddig néhányszáz milliárdra tojik az önkormányzat, addig miért foglalkozna azzal, hogy milyen ótvar a város??? És miből?
na, látom, hol tart a fasisztakártya árfolyama :D

kérem tisztelettel, a fenti utcakép megvalósítása mindenképpen szabadságelvonással fog járni. ezt nem muszáj fasizmusnak hívni (én se hívom nyilván, ld: "a mai utcakép a féktelen szabadság, hogynemondjam szabadosság terméke, és annak megnyirbálását szokás fasizmusnak nevezni – illetve szokás volt addig, amíg a fasiszták meg nem mutatkoztak a maguk valójában").

ez pedig - az ízlésrendőrség - nagyon csúszós pálya, mert ugye esetleg mennék megnézni az új utcát, és ott áll az elején Zoób Kati, és nem enged be, mert nincs rajtam csokornyakkendő.

ismétlem, ld szinglihordák, sziget, technózene, south park. az se tetszik mindenkinek, sőt lehet, hogy többen örülnének, mint ahányan sajnálnák, ha betiltanák. hol a határ?

ez kérdésfelvetés itten, nem megmondás.

azzal együtt, hogy a kossuth-rákóczi út undorító, konkrétan a Keleti pályaudvar környéki kultúra türemkedett ki oda.

amúgy érdemes lenne így végigfotózni hazánk büszkeségét, a váci utcát is. kezdődik mindjárt egy peep show-val.
Attól, hogy mi magyarok nem tudunk utcaképet csinálni náculás vagy korrupció nélkül nem azt jelenti, hogy demokratikus országban sehol sincs _utcakép_.

Lásd még vidékfejlesztés, demokrácia, kapitalizmus, PPP, autópálya, ...
nem ér? na ez a te bajod
@Tóta W. Árpád: "amúgy érdemes lenne így végigfotózni hazánk büszkeségét, a váci utcát is. kezdődik mindjárt egy peep show-val."
Az elozo cikkedben tiltottal el minket a fotozastol... :)
Fasiszta dolog mindenre ráfogni hogy fasizmus, ami nem egyezik a világnézetünkkel.
@Anselmo: de nekem egyezik :) csak azt mondom, amit

@BSz: hogy ezt vagy a jónép kényszeríti ki, vagy nagyon-nagyon óvatosan lehet terelgetni csak. például azért, mert a városképvédelmi rohamosztagot sem dánokból vagy hollandokból kellene összeállítani, hanem magyarokból.
mit jelent a fasiszta? valaki olyan írja már le nekem aki szerint ez egy rossz dolog és úgy dobálózik vele mint a rasszistával meg a nácival (amibe szintén bőven bele lehet kötni a náci-kártya kérdéskör taglalása nélkül is..)

nálunk mindenre egy megoldás van ami senkinek nem tetszik, pedig kb semmit nem érezne belőle azt leszámítva hogy nem 6néven választhatnád meg ugyanazt a szart, hanem csak egy néven.. milyen rendszerváltás volt.. meg milyen népakarat.. ha nem volt harc a jobb életért és mindenki leszart mindent akkor miért lenne bármi jobb?

nem érné meg? a sok hülye nemtörődöm meghunyászkodó ember mellett ez a baj az országgal.. emiatt van jelen minden probléma ami eszünkbe jut..
Tudtommal már most is engedélyeztetés van arra, hogy mit tehetsz ki az utcára. Csak éppen a boltosok elfelejtik végigcsinálni az engedélyeztetést, az önkormányzatok meg nem törődnek a nem engedélyezett táblákkal.

Ha az fasizmus, hogy nem lehet bármi szart kirakni, akkor papíron már most is fasizmus van. :) Kicsit tájékozódhatott volna Tóta W. De valaki javítson ki, ha én mondok hülyeséget.
Nincs ebben a tervben semmi uj, a dizajn-fiuk elneztek Zurichbe pl, ahol ezt az egyenszinu portalt a legnagyobb vilagmarkak (Hilfiger, Tissot, stb) is lenyeltek, valszeg mert a zurichi varosvezetes azt mondta, hogy marpedig ez ilyen egyseges lesz, gyerekek.
A csiricsarenak semmi koze nincsen ahhoz, hogy melyik boltosnak mennyi penze van. Ahhoz inkabb, hogy melyik butikos - boltos vallalozonak milyen izlese van. Mivel az utcan altalaban 1 km-rol leri egyes arcokrol, hogy igenytelen butikos vallakozo - holgy, mit is varunk a sajat ceguk portaljatol? Ha nincs kemeny, szabalyozott design-konyv es a szabalyok kokemeny betartatasa, akkor magyarhonban semmi sem fog valtozni. Lasd meg: zero tolerancia alkoholos allapotban valo vezeteskor, sebessegtullepesi hatarok illetve buntetesi tetelek valtoztatasa esatobbi. Sajna kishazankban csak a kokemeny kezzel valo szabalyozas tud ervenyesulni, ellenkezo esetben a balkani tempo, Mindenben.
Jó kis cikk, de ott sántít, hogy valójában már most is van hatóság, több is, amelyiknek joga van szabályozni a külső megjelenést. Büntetni is joga van, akár hetente.
És ennek ellenére van ez a káosz, egyrészt azért mert lefizetik a döntéshozókat, másrészt azért, mert ugyanolyan alpári izlésük van, mint a butikosoknak.
Az alsó csík (a felsőhöz képest) már egész jó lenne, de pár apróság még azt is elrondítja. (Koszos, omlik a vakolat, grafitik, légkondi stb.)

Ezek rendberakása nemcsak jobb ízlést kívánna, hanem pénzt is.
Kitől vegyük el a lélegeztetőgépet?
@Tóta W. Árpád:

Szerintem magyaros a zsibvásárfíling.
Mikor külföldön járok, a német települések németesek, a horvát falvak fehérek, az olasz házak mediterránok, a máltaiak kősikátorosak.
Szóval van helyi sajátosság.
Viszont hazaérve nincs két egyforma kerítés, nincs két hasonló ház, nincs két egyforma szögű tető, vagy akár hasonló szín.
Zsibvásár az egész ország.
Ha nem építhetne mindenki olyan egyedit, hogy csudájára járnak, nem is érezné jól magát.
Szóval úgy vettem észre, ez a magyaros, a különcködés.
Csodálkoztam volna rajtad tóta,ha nem mindenből a fasizmust hozod elő....
A légkondi kültéri egységének a kirakására is szabályozás / engedélyeztetés van. Az tudtommal nagyjából ugyanaz a kategória, mint hogy ablakot sem vághatsz bárhova.
csak annyit tennék hozzá, hogy a milánói galériában, ami a város és a világ egyik legszebb épülete, a mcdonalds nem teheti ki az (ocsmány) tábláit, hanem kénytelen fekete-arany betűkkel írni.

szerintem ez nem fasizálódás, máshol megoldják. pl. nem térhet el a portál a városképtől, tehát nem adnak ilyen ocsmány izékre engedélyt. csak ez nálunk nem számít, mert nem tér el a városképtől.
Ez a poszt nagyon félrement. A szerző teljes tájákozatlanságot árul el a szabadság, szabadosság, fasizmus, izlésrendőrség, rend, stb. fogalmak értelmezésében.
Máshol sincs "fasizmus", mégis kulturált korzókat, belvárosi sétáló utcákat látni. Talán abban az irányban kéne nézelődni, hogy ott hogy sikerült a gyakorlatban ezt megvalósítani.
nem kell a szep, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a csunya.

nem kell az utca, a termenyek es erdok biztonsaga, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a bunozes, a nihil.

nem kell korrekt reklam, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a megteveszto.

nem kell a korrupcio visszaszoritasa, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a kevesebb kozpenz.

tobb szdsz/libbant - tobb csunyasag, bunozes, nihil, megteveszto reklam, es kevesebb kozpenz.

jo lesz erre a posztra emlekezni jovore.
Igazából a vállalkozói mentalitással van baj otthon. No ez persze párosul egy fejletlen fogyasztói kultúrával.

Mert hogy: a világ fejlett felén a boltos felújítja a lakókkal közösen a házat: jó a boltnak, mert szép helyen lesz, jó a háznak, mert nem egy koszfészekben laknak.

Itthon az alábbi esetek lehetségesek:

1) boltos és lakó is szarik rá,
2) boltos nem szarik rá, de nem egyedül akarja felújítani az épületet milliárdokért (mert nem kő gazdag és hülye, hanem több profitban reménykedik a szebb környezetben)
3) lakók újítanák, de boltos szarik bele (ez a legritkább)
4) fel van újítva a ház (mindenki akarta, hát - érdekes módon - működik is)

Ráadásul: a boltos fosik, mert a koma a házból a Tesco-ba jár vásárolni, mert a 3 Ft a kifli árából megéri az 2500 Ft-os benzint...

(Egyébként ettől mindig kicsit kínos mosoly jön rám: átlagos magyar család a nagy-bevásárláson spórol 2000 Ft-ot és szarabbat eszik, de elkölt 2800 Ft-ot a benzinre, míg a big shop-hoz ér...)
"a fenti utcakép megvalósítása mindenképpen szabadságelvonással fog járni"

Minden törvény szabadságelvonással jár.

Úristen mi lesz ezzel a világgal, ha pl. megtiltják a környezet szennyezést, az utcakép roondítását, a gyilkolást, a szabványnak nem megfelelő készülékek gyártását, a romlott hús árusitását stb stb...

Bizonyos szabadságmegvonásokban nagy a konszenzus, bizonyosokban kicsi, de én azt szűrtem le a kommentekből, hogy a városképvédelem kb. csak TWA-nak szúrja a szemét...
Aranyoskáim!

Nem (csak) azért olyan a Kossuth utca, mert igénytelen a magyar közönség, vagy mert a boltosok inkább hazaviszik a profitot ahelyett hogy visszaforgatnák.
Csupán a vásárlóerő hiányzik azóta, hogy beengedték a népeket a meleg kivilágított és pezsgő "marketplace"-ekbe. Had ne taglaljam, hogy milyen előnyei vannak egy plázának a Nyugati melett (könyörgöm!!!) a nagykörúttal szemben.
Két dolog amivel nagyon hamar vissza lehetne állítani a belvárosi boltok nívóját.
1, 1000 nm-nél (500, 1500, mindegy) nagyobb kereskedelmi egységek, vagy azokat tömörítő a BELVÁROSBAN csak normális nyitvatartási idő szerint vagyis 10-18 ig tarthatnak nyitva. Vasárnap zárva. Szolgáltatóktól eltekintve.
2, A belvárosi védett övezeten belül van boltod, és nem nyitod ki, vagy nem adod ki valakinek hogy nyitvatartsa?! Tessék fizetni amiért rontod a közhangulatot, és az utcaképet, amiért más söpör fel a portálod előtt, és a lepukkant bejáratodban alszanak a csövesek, akik után nem takarítassz.

És hogy mik a következényei:
1, A plázákat majd használják szolgáltató és iroda komplexumnak, mivel a lerövidült nyitvatartás miatt a bérleti díjjak amúgy is ujratárgyalás tárgyát képezik. De mehetsz oda éjjel nappal fodrászhoz, postára, bowlingozni, stb. Irodából meg már úgyis annyi van ebben a városban, hogy plusz 10% nem befolyásolja vészesen az árakat.

2,
A belvárosi boltoknak megnő az értékük egy felől, de ellensúlyt teremt a zárvatartási költség, ha valaki nem adja ki. Ezentúl vasárnap nem a Westendben és Mammutban korzóznak az emberek, hanem a Rákoczin, Andrássyn, Nagykörúton.

Problem solved.
És nem kérem a nyavajgást, hogy akik befektették a pénzüket a plázákba..., meg hogy nem lehet megtiltani hogy vasárnap nyitva legyenek. Dehogynem csak el kell dönteni melyik társadalmi költséget fizetjük meg szívesebben. Az pénzügyi befektetők nemtetszését vagy saját nemtetszésünket.
Ausztriában érdekes módon senkit nem zavar, hogy vasárnap be vannak zárva az áruházak.

Hát hogy van ez kérem?
@Tebege:

"városlakóközpontú várostervezés, na az hiányzik. demszky egy köcsög."

jó, de ehhez akkor városlakókat is kellene tervezni
(-:

ne termeljék itt a disznóólat mázsaszám
A felső kép próbál túlzottan tiszta és rendezett lenni, pont ezzel demonstrál. + nyilván nem akarták részleteiben kidolgozni, mert nem ez a cél vele. Maximálisan egyetértek a kezdeményezéssel, ez egy vitaalap és annak remek. Az alul látható esztétikai környezetszennyezés pedig bűn önmagunkkal szemben. A megoldást nem tudom. Hogy TWÁ szerint a rend = fasizmus pedig nyilván azért van mert a fidesz rendteremtésről beszél a kormányváltás után, ezt a két fogalmat villámgyorsan össze kell drótozni valahogy, végül is kampány van, vegyük észre.
@ViKtOr:

kénytelen vagyok feltenni a gnoszeológiai viszontkérdést, miszerint: közöd hozzá, bazmeg?
@Tóta W. Árpád:

ezen röhögsz, de akkor mit vársz esztétika ügyben? :)))
Ctrl+c/ctrl+v a Critical miss blogból:

Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2009.11.05. 11:05:00

One Way, zöldség gyümölcs, Kg cipőboltnál van egy kis csalás, mivel ezt az épületet a projekt megálmodói lebontanák, és a helyére felépítenék a kettővel arrébb lévő Rossmann-os ház ikertestvérét.

Valamint a One way fölé két ablakot tennének az egy helyett, amihez meg kell nyújtani kicsit a házat....
az baromság
abszolút nem fasizmus, ha egy önkormányzatnak van az utcaképről elképzelése, és ahhoz kell igazodni az utcai portáloknak

úgy tűnik az V. kerületnek ilyen koncepciója nincs
másrészről a cégeket meg nem kéne most ezzel terhelni, amikor mindenki a túlélésért küzd
Csak egy megjegyzés, ehhez:
"De hogyan lehet azt megakadályozni, hogy a butikos neonzöld cetliket ragasszon a kirakatra százalékokkal meg felkiáltójelekkel?"

Irodaterületek és üzlethelyiségek bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó cégnél dolgozom. Az irodaház/üzlethelyiség tulajdonosa is megszabhatja, hogy a bérlő mit és milyen formában hirdethet, ami az utcáról látszik. A Fashion Street-en pl. elég szigorúan van ez rendszabályozva és bizony leszedetik a neonzöld SALE 20% feliratokat a bérlőkkel. De ehhez egyrészt az kell hogy az üzemeltető vagy képviselője személyesen is jelen legyen (legalább heti rendszerességgel), másrészt szigorúan be kell tartatni.

Ezenkívül ez azért is működhet a Fashion Streeten, mert ott egy a tulajdonosa/üzemeltetője az üzlethelyiségeknek, és kezdetektől törekedtek az egész utcának egy arculatot kialakítani.
ez mind szép, de legalább tudnák használni a fotoshoppot. bakker, elcsúszott falak, duplázott ablakok, egy teljes homlokzat meg rossz helyre beillesztve, gáááz.

az összkép meg siralmasan sivár, üres, semilyen.

gyenge. iskolai feladatként visszadobnám a sárcoknak, hogy gondolják át űjra.
nagyon nem értek egyet a post-tal
nem kell ezt felülről szervezni és nem kell előírni. azok akik ott üzletekkel rendelkeznek maguk is önszervezödhetnek 8nem kell feltetlenul egy kezbe lennie az uzleteknek mint a fasion street eseten)és hozzáláthatnak egy egységesebb utcakép létrehozásához és a kossuth lajos utca illetve kesobb a rakoczi ut ujramarkazasahoz ehhez az onkormanyzat azzal kell hogy hozzajaruljon hogy megszunteti vegre a 2x3 savos autopalyat budapest belvarosaban
@sertésháló:
Vagy...
Ahelyett, hogy csökkentenéd a foglalkoztatást a nyitvatartással együtt,
Esetleg növelhetnéd.
Mondjuk, hétvégi és esti forgalmat is lehetne csinálni, ha a belvárosban szórakozóhelyek lehetnének anélkül, hogy a cseszegetnék őket a nyitvatartással.
Az üresbolt büntetéssel együtt persze.
Mondjuk az iparűzési adót sem ártana eltörölni.
aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

már gyerekkoromban sem értettem, hogy mi faszért kell egyszerre lépni a rétesért. Szerencsére az én anyukám nem volt náci, így mi szaladgálhattunk össze vissza, és nem kellett masírozgatni, meg a szomszéd Pistikére rátámadni, hogy neki nem Béla a neve.

Az meg régi szokás, hogy a nácikat a tolerancia nevében nem verjük össze esténként, csak lehüléyzzük őket, mert azt hisszük, hogy irodalommal meg testneveléssel fel lehet világosítani őket, meg meg lehet zabolázni a frusztrált kiskamasz érzelemvilágukat.

amúgy nem értem, hogy a fasizmust, ami nem más, mint a xenofóbia egy fajtája, miért kell bármi mással azonosítani. Beteges, gyógyszerezni kéne, oszt annyi.
@Gecc: Gecc · gecc.blog.hu 2009.11.10. 09:29:20
"Nekem egyaltalan nem jon be a fotosopolt utcakep."
az egy falanszter.
kifejezetten jobban néz ki a változatosabb, kárhoztatott alsó kép.

nem ez a helyzet a városvédőkkel: szégyen amit ki mernek tenni, pláne ha a portállal vetjük össze.

de jellemző a kommentelőkre, még ezt is védi valaki.
@NIQ: NIQ 2009.11.10. 09:30:50
"E ponton szvsz tévedsz, kedves árpád, mert a rendet nem csak izomból, hanem szabályozással is el lehet érni (de legalább közeledni hozzá)"

jajj, Kedves NIQ! nem vagy jogász véletlenül?

szabályozással ebben az országban?, csak egy törvényt mondj amit betartanak!

hát ha a legfontosabb pl. adótörvényeket nem lehet betartatni, majd pont ezt fogják??? az megfoghatatlan ráadásul!
@Tóta W. Árpád:
Árpád, a magyarázatod még kínosabb.
"ki mondja meg hol a határ?"
A demokrácia már csak úgy működik, hogy jogszabályokon alapul. Legitim testületek. Szabályalkotás. Kontroll. Nyilvánosság. Korrekció. Újabb szabályozás.
Ez pedig éppen ellentéte a fasizálódásnak, ami ugye eleve antidemokratikus, mert a fenti tételekből csak a szabályozást ismeri, a többit kizárja.
"... de elkölt 2800 Ft-ot a benzinre, míg a big shop-hoz ér..."

Ööö, nem tudom, én ennyiből lemegyek Budapestről Esztergomba (cca 50km), és talán vissza is. Viszont a tecsón spórolok havi 5-8000 Ft ot, ami kvára nemmindegy. Ráadásul nem eszek jobbat, ha bármelyik csemegébe térek be.
@sertésháló: Jó ötlet, már csak a szabályozást kell meghozni. No de nézzük csak, mondjuk a West-endet, az ugye kinek is a tulajdona? Demján? Csak nem az a Demján, aki mindig az aktuális vagy a várható törvényhozó garnitúra a csókosa? Kitől várod, hogy ezeket a törvényeket meghozza és bekopogtasson, hogy Sanyikám, az a helyzet, hogy a Westendednek aláteszünk...
Se Bajnai, se Orbán. A (kis)királyoknak meg kell adni, ami a királyoké.
Már megint a magyar a hülye? Nem csak az a néhány aki eladta a magyar kiskereskedelmet a külföldieknek? Ez a hozzáállás olyan Pesties.
Vajon miért nem kell senkinek az a sok kereskedelmi egység a városi gyűjtőutak mellett? Hipermarket, pláza. Egyből. 3-4 év alatt felépíve. Az idióta meg vigyorogva veszi a mérgezett uborkát benne, mert ez kényelmes neki.
Szerintem a magyar nem igénytelen, nem hülye, egyszerűen csak saját belső ellensége van, akiket már az előző generációktól örökölt. Belső ellesége, aki szívja a vérét - az ostobasága vagy a korrumpálhatósága miatt - és gyengíti, szegényíti a magyart. Ennek a belső ellenségnek a neve a szemétmagyar. Remény: ezt sokan tudják, én is tudom, még többek gyereke tudja, így előbb-utóbb kinőjük. "Dollárszavazatainkat" a megfelelő helyre tesszük. Más út nincs.
Van olyan törvény is, hogy nem szabad embert ölni.
Úristen! Fasizmus van! Oda az egyén szabadsága!
Se kutyám, se macskám a polgi, de nem értem, miért egyedül Demszky a hibás (mikor Gyurcsány az!). TWA sokadszor írja le, hogy MI vagyunk együtt, akik létrehozzuk, eltűrjük a ganédombot. Oszt' csak ülünk a tetején és monnyonle!
A Deák téren a UniCredit kirakata sarkánál napok óta hever a nagy adag kutyaszar, mert még egy terézvárosi kutya se takarítja el maga után. Meg a kutya se... (én se viszem be reggel magammal a munkahelyemre, az igaz). Valaki átvihetné már a Kossuth Lajos utcába!
Ekkora faszságot már régen olvastam. Fasiszta? Mi van? Akkor szemétség a településrendezési terv is, sőt minden törvény, rendelet stb. Miért nem lehet hugyozni az utcán? Ekkora fasizmust, hiszen a szabad Magyarországon mindenki oda vizel, ahová akar. Hiszen ez már húgyrendőrség! Akár az ízlésrendőrség! Fasiszta. Ezt a problémát nem így, hanem a társadalom önfejlődésével lehet megoldani! Ja, minen ahhoz a házhoz építész, csak leszabályozza (fasiszta módon) a kőművesek kreativitását. Szabad ország az ilyen? Háát Árpi, az a bogyesz már régen elgurult nálad. Javaslom tanulmányozásra a londoni közterületrendtartást, nyilvános és közel 2000 oldal. A fasizmus régi angol hazájában még azt is elő merik írni, melyik utcában, milyen lehet a biciklitároló. Nácik! Persze a bécsi, a rusti, a müncheni nem ajánlható, ott a pedancia mögött az öreg náci hagyomány áll...
A terv szép és jó, de:

1. Nagy világcégek az utcaképtervező kedvéért nem fognak lemondani a saját logójukról, színeikről, dizájnelemeikről. Ilyen korlátozásokról megállapodni max. új helyeken (pl. plázákban, outletekben) lehetne, ahol a megjelenés eleve a szerződés része.

2. A lényeg a biznisz és a láthatóság, ezért világítják szét a kirakatokat, tesznek ki villogó bizbaszokat, csiricsáré reklámtáblákat, és ezért adnak a kerrádiók 0 dB-vel reklámokat.

3. A népek 80 (90? 95?)%-a igénytelen állat, főleg vizuálisan. Ez van, bocs.
Óh én balga naiv lélek, azt hittem, hogy ez a post most kivételesen nem az öncélú fröcsögésről fog szólni. A futó gondolatot hamar miszlikekre tépkedte a szerző, de elbóbiskoló elvárásaim által felhúzandó mentális védelmi vonal foghíjáért csakis magamat okolhatom. A kiindulási gondolat talán még ártatlan jó akarás szülötte, azonban az elburjánzó asszociációs lánc kíméletlenül megfojtja a szösszenet bimbódzó intelligenciáját.
Láthattam volna, hogy hova tévedtem ismét.

Ez az a blog, ami svájci óra pontosságával és egy word auto-javító csökönyösségével ontja és biggyeszti minden mondatba kitartóan a nácizást, cinizmust és ezek mindenféle kutyvalékát.

Pont, ahogy van városfejlesztési koncepció (legalábbis a „széppárti” építészek körében mindenképp) és nem lehet minden homlokzatra légkondi kültéri egységet furkálni, akármilyen házat felhúzni a telkünkre – de még nagyon hosszan sorolhatnám – ugyanúgy meg lehetne tiltani (adott esetben és „uram bocsá”) a város összképét csúfító reklámokat. Mint ahogy azok egyes nyugati országok városában nem is szarnak bele a kilátásba úton útfélen.

A demokrácia is csak akkor működik, ha megfelelően szabályozzák. Különben olyan vadhajtásokat produkál a piaci automatizmus, mint mondjuk a közelmúlt hitelválsága. Talán furcsa példának tűnhet, de nem is akkora vargabetűvel láncoltam ide a gondolatot, mint ahogy a kedves olvasó első blikkre gondolná.

Az ízlés és morálválságot is lehetne orvosolni, nem feltétlenül merev diktatórikus módszerekkel, hanem konszenzusos mindenki érdekét figyelembe vevő konszenzusokkal.
Hát van telepátia. Pénteken a dugóban pont ezt a Leilának iszonyú fejlécét néztem elképedve, hogy lehet egy divatáruboltnak olyan reklámja, amin a cipő, táska divat kb. 10 éves?? Milyen vendégcsalogató ez? Noooooormális?? És emlékeztem arra, hogy valamikor a Szép utcából (mint 5vös diáknak) kijőve a Kossuth Lajos utca volt maga luxus a boltjaival. Pl. a Városház utca sarkán lévő ékszerboltban lehetett kapni először nagyon márkás és arany órákat...(Leírom: Cartier-t, akkor az maga volt a varázslat!:D)

Na erre most mit látok?? Iszonyú lepukkant lett, és az, hogy a képen lévő bazársort egy kínai bolt zárja le, elképeszt!! Valóban így múlik el a világ dicsősége?? Jó, parkolni nem lehet a környéken, az állandó átépítések miatt bolond, aki ott megáll. Egyébként a szemlélődésem az Erzsébet híd tövénél lévő templomnál kezdődött, mert iszonyú lepukkant. Kétségbeejtő, hogy az alagútból kijövő rámpa egyes beton darabjai hiányoznak, illetve a vas meredezve csálén áll a betonmaradékokkal. Az autókról lepattanó hulladék évek óta ott fekszik...Jelzem, nő növény, illetve gaz is közöttük, amivel megint nem foglalkozik senki. Szóval siralmas az egész, holott egyik legszebb része volt a városnak még úgy 20 évvel ezelőtt is.

Hogy ki a hibás? Mindannyian. Másra várunk, ahelyett hogy ezt az egész kuplerájt, amit városházának hívnak bezártuk volna a majomketrecbe és elővennénk a söprűt. Hagyjuk magunkat, ez a baj.
Csak egy apró észrevétel:
A két fiatal "grafikus" vajon miből él? Arculattervezéssel, stb. nyilván nem foglalkoznak, hiszen elképzelésük szerint egy portálnak kell egy negyven centis egyenfelirat, oszt jóvan. Mókás kis képet rittyentettek a "grafikusok".
fasizmus, gratulálok

hogy ennek mi köze van a fasizmushoz, azt ugyan nem tudom, de persze, maradjon egy lepratelep a városunk, míg körülöttünk mindenhol máshol építenek és felújítanak.

De nyilván Prága, Pozsony, Ljubljana és Zágráb is fasiszta, beszarok...
mán bocsánat, de halandó ember a klíma kültéri egységét nem rakhatja az ablakába, mert rontja a városképet. lakásfelújításnál az udvari, gangra nyíló konyhaajtónkat kicseréltük ablakra, és feljelentettek minket, mert amit választottunk nem illett az egységes városképbe. mondom, gangra nyíló ablak, amit kb 25 ember lát naponta ha odanéz. V. kerületben lakom én is, nem is messze a fent említett utcától. kérdem én, ha nekünk nem lehet, mégis hogy a búbánatos f**szba (már bocsánat) nézhet így ki a kossuth lajos utca??? nem elég, hogy egy köpedelem az összes bolt portája és kirakata, de még kültéri egysége hada is "feldobja" a gyászos képet. elképesztő. de nem baj, rogán tónikának a pár millás órája és ki tudja még milyen egyéb (zsebbe)juttatása megvan, a főutca project halad, gyönyörű lesz meg fántásztikus meg minden. épp csak minden más szétrohad.
Pontosan ezt vallom én is mikor elegem lesz polgármester 'Pojáca' Gáborból, hogy Óbuda önjelölt 'megváltója' még rosszabb lenne, mert akkor atán lőttek a 22h utáni söröknek és minden kreatív 5letnek BP-en, ami miatt BP az ami nekünk itt élőknek és a külföldieknek.

Elég csak a tavalyi Gödrös szivatásokra gondolni az V. kerületben és a legutóbbi VI. kerületi korlátozásokra.

Külföldi túristák pont ezt a szabadságot,nyitottságot szeretik, ami egyetlen nyugat európai városban (kivéve talán Spanyol o. Portugália városai) nincsen meg.

Én pont e miatt költöztem vissza anno Londonból. És nem nem mosogattam és nem pincér voltam, jó kereső mérnöki állásom volt kihívásokkal egy jónevű cégnél, de mégis hiányzott valami.

Persze én sem szeretem és érintett is vagyok a Kossuth utcával/Rákóczi út-al, mivel a környéken lakom és 1-2 éjszakai prosti arcról ismer és már köszönnek hazafelé valami bólintásfélével késő este :-)

Valahogy van ebben valami kis közép- európai romantika. Az biztos a környező önkormányzatoknak össze kellene fogniuk és legalább a tulajdonukban lévő lakóházakban némi irányt kellene mutatniuk a Kossuth utca, Rákóczi út vonalon. Nem kell drákói szigor, csak 1-2 normálisabb portál ami beindít valami önszerveződést is. De így ez szélmalomharc!

Nncs összefogás az útvonalon 4 kerületi önkormányzat és BP önkormányzata osztozik. Miért is lenne ez másként hiszen csak politikusok nem?

Civileknek kellen lépnie leginkább persze helyi önk. támogatással. Támogatásnál arra gondolok, hogy ha ezt meg ezt csináljátok nem fogjuk lebontatni csak azért, mert ezt nem mi csináltuk. :-)
@Letícia:

Egyébként máshol sem sokkal jobb a helyzet, tavalyelőtt pl. elképedve láttam, hogy Zürichben a Bahnhofstrassen egyre több a (viszonylag) olcsó bolt és a (viszonylag) igénytelen kirakat, sőt megjelent az első kínai üzlet is.
"A panorámaképen benyújtott javaslatnak azonban van egy apró hibája, tudniillik hogy fasiszta. Pontosabban a megvalósítása fasizálódást igényel."
Tóta W. Árpádnak is csak egy apró hibája van: elmebeteg.
commons.wikimedia.org/wiki/File:Muenchner_Kammerspiele.jpg
hg.hu/cikk/epiteszet/7562-a-megujulo-szegedi-belvaros

Ezek szerint a szegediek is fasiszták.

A rend nem egyenlő a fasizmussal. Ezt csak a magyar ballibek sugallják, hogy mentegessék város-és országvezetési impotenciájukat.
----------))) ÁRPI (((---------
és még sokan elmennek a lényeg mellett.

Itt nem arról van szó hogy konkrétan a képen látható megoldást akarná bárki. A grafikusok arra akartak rámutatni, hogy egy utca képe lehetne olyan is amely nem balkáni (mit balkáni: mucsaröcsögai vásári bazári) tarkaság és giccshalmaz, hanem az épületekkel, azok stílusával, hangulatával szinkronba hozott képet mutat.

Most az hogy ez itt túl szürke vagy ott túl egyenes, az mindegy. Nyilván sokféleképen, színesebben is el lehet érni ugyanezt a tisztább, nem idegbetegen hemzsegő, nem szánalmasan gagyi összképet.

Szomorú látni nem csak a Kossuth Lajos utcát, de a Körutat és a tereket. Ha az összképet veszitek, a házsorokat, háztömböket, akkor azt látjátok, hogy 100 éves valamikor szép bérpaloták szarrá rohadva és az aljukban valami gagyi vállakozás amelyik pontosan ugyanilyen igénytelenséggel rakodna ki egy faluvégi vásáron is.

Hát a kurva életbe, Árpi, sose néztél bele Bp régi fotóiba? Nem láttad, hogyan nézett ki a Körút és a többi utak, terek a békeidőkben vagy akár a 30-as években?
(igen, akkor, amikor a fasizmus dühöngött bazmeg, cuppanj rá az évszámokra is). De visszamehetsz a Millennium évébe is akár.

Akkoriban természetes volt, hogy az AKKORI házakhoz ízléeses, szép portálokat alakítottak ki. A korszakok elmúltak, de a házak, Árpi, a házak basszameg, azok itt maradtak és ha csak nem akarod ledózerolni a fél várost, akkor rá kéne jönni, hogy ezeket a házakat kéne felújítani és az aljukban a boltokat hozzájuk igazítani.

Egyszerű ez. Ékszerdoboz lehetne a város. De nem lesz az, mert a hozzád hasolnóan beszűkült tudatú barmok ahelyett hogy tanulnának és tisztelnék az elődök munkáit, még ki is röhögik a próbálkozásokat. Te is mekkora fasz vagy hogy gúnyt űzöl a Ráday-féle tévéműsorból és tetejébe még a címét is rosszul írod le bár ez a legkisebb baj.

Így jobb? A gúnyolódás, a fasisztázás jó kis olaj a tűzre, jó kis muníció azoknak is akik a gagyit szeretnék tartósítani.

Amíg kommunizmus volt és irigyeltük a tiszta, elegáns nyugati városokat, addig lehetett arra hivatkozni hogy itt más világ van. Most már semmi akadálya nem lenne csak a sok furkó mucsai bugris akik alá meg te adod a lovat.

Hej, Árpi, de felbasztad az agyam máma XD pedig te vagy az egyik krakéler publicista aki miatt indexre járok. Legalább meakuplázz kicsit vagy valami XD
először is előre bocsánatot kérek minden érzékenyebb lelkű budapesti lakostól, semmi bajom velük, nem róluk akarok írni rosszat, de...

nem hinném, hogy minden budapestinek új, hogy pest egy trágyadomb. csodálkoznék azon, ha ez csak emiatt a post miatt kezdene ennyire tudatosulni bennük. sajnos el kell fogadniuk, hogy a városuk 90%-ban egy merő szeméttelep, és aki teheti, és van egy kis esélye máshol, az messzire kerüli. szégyellem a külföldi partnereinket pestre hívni ha jönnek látogatóba esetleg néhány napra belgiumból, mert én szégyellem budapest helyett is azt, amit ott van.

érdekes módon, nyugaton lehet szép várost tervezni, igényes várost tervezni, itthon sem az hiányzik, hogy megtervezze valaki a városképet (kell az is, nem vitatéma ez), hanem az a baj, hogy az egész rendszer alapjaiban rohad. a magyar emberek nincs igénye a szépre nagy tömegben (legalábbis olyan nagyban már nincs, ami budapesten van), mert ami szép azt egyből legraffitizi, eltöri, vagy ellopja, ha mozdítható. de ha mégsem megy egyből egyik se, akkor két héttel később leszaratja a kutyájával, vagy egy hónap múlva hajnalban a tövébe okádja a gyomortartalmát. itt nem lehet egy virágcserepet az utcán hagyni egy éjszakára őrizetlenül, mert hajnalban már a piacon árulja valaki. és még szóba se hoztam az szervezett infrastruktúra hiányát, mert megfelelő közeledési vonalak kialakítása nélkül egy olyan méretű város, amilyen nagy már budapest, pontosan ilyen élhetetlen mocsárrá változik, amilyennek most látjuk.

itt nem a kirakatokkal van a baj, vagy a szeméttel, ami elborítja az utcákat térdig (képletesen, persze), hanem a gépezettel, azzal a rendszer működéssel, ami ezt a végeredményt termeli ki. nem a kirakatokat meg az utacképet kell áttervezni első körben, hanem az emberek agyát átmosni. jó alaposan kimosni belőlük a tömeges igénytelenséget, és olyan lehetőséget teremteni, hogy fenntartható legyen ez az állapot. mert egy olyan ember, aki azért gürizik (ebből van a legtöbb pesten is), hogy a hónap végén meggyötörten kifizesse a számláit lenullázva magát, és egyből kezdi előről a következő hónapban ugyanezt, az soha nem lesz igényes, mert belefásultan szarik az egészbe, örül, hogy ha otthon néha tud két percig nyugodtan levegőt venni, a két korbácsütés között. az ilyen embernek a gyerekei is ilyenek lesznek, mert ez látják, hogy így kell csinálni, nem fog jó példával előrukkolni egyik generáció sem széleskörben. amivel meg az egyén próbálkozik az szépen ez is vész a süllyesztőben.

úgyhogy azt hiszem, hogy a photshopos gyerekek leülhetnek és szomorúan tekinthetnek maguk elé, és lassan realizálhatják az a megoldást az agyukban, hogy ha szépet akarnak látni ebben az életben még, akkor inkább valami körutazásra mennek európában, és otthagyják pár napra a rothadó pöcegödröt, amit az ország fővárosaként tartunk számon.

sajnos, budapest tudna nagyon szép lenni. a sajnos amiatt van, hogy ezt feltételes módban kell mondani, és messze nincs semmi olyan esemény kilátásban, hogy ez emberi időn belül bekövetkezzen.

de álmodozni, meg photoshop-polni nem bűn, erény, és jól teszik, aki mernek álmodni, de a realitás az az, hogy ezt a mennyiségű szart, néhány lelkes fiatal ezer év alatt se képes ellapátolni onnan.

az emberek többsésége pedig nem lehet számítani ilyen téren.

úgyhogy ez szégyen. mindenki szégyene. és az is marad még ez bizonyosan jópár évtizedig, ha nem tovább.
"hanem minden szabad polgár, amikor undorodva elfordul a csúftól"

Gondolom a mai Magyar Hírlap címlapjára tetszett gondolni. Mindjárt több tízezerrel kevesebb olvasója lett.
@aesculus: szívemből szóltál, én fel se mertem volna hozni Szegedet ellenpéldának, de bátor húzás volt Tőled. és asszem Szegeden se fazismus van... ha jól emlékszem.

@CheQue?: önszerveződés magyarországon = utópia. sajnos. de jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne!
@yarisugi: nem olvastál túl figyelmesen.

egyik az, hogy pont azt írom többször is, hogy kurvajó lenne, ha kábé így nézne ki Bp. a másik, hogy nem a Ráday műsorán gúnyolódom, hanem azt észrevételezem, hogy a t. városvédők milyen kibaszott igénytelenek, amikor a saját cégérüket kellene megtervezni. tényleg úgy néz ki, mint egy külvárosi videotéka. röhej.

ja, jó sokan előveszik demszkyt, csak azt felejtik el, hogy Bp 22 kiskirályságból áll. rogán antal az illetékes polgármester amúgy.

amellett, hogy persze, jó lenne ez így, kénytelen vagyok melléképzelni az 1000 fős, lehetőleg lojális káderekből, sőt aktivistákból álló forradalmi gárdát, merthogy ezeket az intézkedéseket érvényesíteni is kéne ám.

és nem tudom nem észrevenni, hogy menyire rugalmas és mennyire jó ízlésű bír lenni a hatalom, amikor úgy érzi, neki kell az ízlést meghatározni.

Karafiáth Jenő Horthy alatt volt kultuszminiszter, egyetlen maradandó intézkedése az volt, hogy ruhát adatott az antik szobrokra, a jó erkölcs nevében. mert egy balfasz volt, azért, és kapott hozzá karszalagot, hogy érvényesülhessen.

érdekes továbbá az is, hogy mennyire sok híve van itt a felülről vezérelt, jakobinus reformnak!!!

hol voltatok, amikor Ferinek szüksége volt rátok?!
@holex: most jutott eszembe, hogy amikor a Kárászt felújították Szegeden még a fasizmus tombolt egy fideszes polgármester személyében:) Vigyázzunk pestiek! Lehet, hogy úgy fog kinézni a belvárosunk, mint a szegedi! Akkor meg fog halni a szabadság.
@Tóta W. Árpád: "ez kérdésfelvetés itten"

Nem, ez nem kérdésfelvetés. Kevered az egységes, harmonikus megjelenést az ízlésrendőrséggel. Mint ahogy teszem azt toronydarut sem akárki tervezhet, arra is van szakember, aki meg tudja állapítani, hogy egy kinézet, külalak, forma, megjelenés harmonikus, kiegyensúlyozott, egységes, megkockáztatom, szép-e. Nem értek a festészethez, a zenéhez, általában a művészetekhez, de vannak akik felső fokon, diplomával a kezükben képesek meghatározni mi szép, mi harmonikus és mi nem az. Nem ízlésrendőrség amikor néhány hete valamelyik városban kitalálták, hogy a taxik csak szürkék lehetnek. Mint ahogy temetésre sem megy az ember világos ruhában. A két grafikus csákó is kitalált valamit. Nekem speciel túl mélabús, de van egyfajta stílusa a dolognak. Lehet, hogy másik két csávó meg egy csiri-csári színösszeállításból ugyanolyan ütőset, vállalhatót tudna alkotni. Önmagában a nem mérhető, szubjektív dolgok szabályozása még nem fasizmus. Egy egyenruha (legyen az katonai, légi utaskísérő vagy OTP bankos) is lehet a maga módján szép, ez még nem fasizmus. De ha mindenkinek hordania kell a kokárdát mert különben nem vagy magyar, na az már annál inkább. Aztán hogy Zoób kisasszony azért nem veteti-e fel senkivel a csokornyakkendőt mert eleve, saját elhatározásból mindenki abban megy oda (ahogy az operába sem megy senki farmerban), az már az a történet, ami úgy kezdődik, hogy "szabad polgár, amikor undorodva elfordul a csúftól."
@Tóta W. Árpád: a Kossuth Lajos utca, mint kiemelt fővárosi útvonal nem kerületi kézben van. Látszik is rajta.
"Karafiáth Jenő Horthy alatt volt kultuszminiszter, egyetlen maradandó intézkedése az volt, hogy ruhát adatott az antik szobrokra, a jó erkölcs nevében."
Olyan édesek ezek az urban legendek
Az egyik kulcs lehet ez:
1...a vásárlók nem kérik a panaszkönyvet
2...látogatják az üzleteket
3...értékelik a bazári külsőt!
A budapesti belvárosi vásárlók lelkivilágának tükörképe a KL utca környéke,de említhetnénk a hugyos-szaros Haris-közt,vagy akármelyik átjárót ezen a részen.Ez nem balkán,hanem Bangladesh! :(
A másik magyar átkot,a különcködést már előttem is leírták,nem ragozom...
Mondjuk én javíthatatlan optimista vagyok,inkább a Ráday utca környékét preferálom,a mostani térkövezéstől,forgalom módosítástól is sokat várok.
Árpád!

A téma jó, de szarul közelíted meg. Összetéveszted a kritika fogalmát az agyfrásszal. Szerintem te beteg vagy, üldözési mániád van. Mindenhol fasisztákat látsz...
Semmi köze a középületek igényességének a fasizmushoz. Azért vannak összefirkálva, mert szabadon lehet ilyet tenni. Azért nincsenek a homlokzatok és lábazatok felújítva, mert szabadon lehet közpénzt lopni, felelősségre vonás nélkül. A neten pedig azért vannak ilyen szar post-ok, mert a paranoidtól kezdve a vidám agytrösztökig mindenki irogathat minden szart. Abban az egyben igazad van, hogy a nagy szabadság hozta ezt a züllést. A szabadságnak az a félreértelmezése, amit a te kedves balliberális kebelbarátaid erőszakoltak erre az országra. Igen, az utcán az elvek győznek: győzött a liberális fertő.
Egyik barátom mondotta volt régebben, hogy nem stílusos abba a seggbe rúgni, amit évekig nyalt az ember....

Nem a fasiszta veszéllyel kell riogatni a város elkötelezett híveit és szerelmeseit! Légy objektív és mondd ki bátran: lehet egy várost szebbé és igényesebbé formálni, de azért tenni kell. Modern európai módszerekkel!!
Mindenki más képes rá, akkor mi is azok vagyunk, bár lehet, hogy még egyelőre tényleg csak valódi önmagunkat és helyünket keressük a világban....
Sok kutyaszart kívánok a küszöbödre!
(Igazi liberális szeretettel.) :))
@Tóta W. Árpád: "ja, jó sokan előveszik demszkyt, csak azt felejtik el, hogy Bp 22 kiskirályságból áll. rogán antal az illetékes polgármester amúgy."

Megsúgok valamit: a fő- és tömegközlekedési útvonalak fővárosi kezelésűek.
Ó hogy te milyen kiszámíthatóan sematikus vagy Árpád!
Bedobnak egy kétszázast a szádon, és - nem is tudom hol - kijön belőled a fasisztázás, barnaeső, inkvizíciós, egyházveszély.
Te Árpádok géniusza, nézd meg Klösz György fotóit a századforduló (XIX-XX) Budapestjéről és gondold újra hatásvadász szamárságodat megint.

Építéshatósági előírások? Homlokzati arculat védelme? dereng valami a nagy fasisztaveszélyben???
Vagy szerinted kilógathatsz egy klímaberendezést csak úgy az ablakodon?

Árpi, a nevetséges rinyálásodon csak kacagok, de ne lődd el az összes ajvékolásodat, tartalékolj a vészkorszakra amikor a Patásördög Cigányhitler pribékjei hozzád hasonló jóravaló libsiket sütnek meg perecnek az elégetett Kertész-Imre és Konrád György kötetek lángjainál. pfff. :-D
"Megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni."
Portálkialakításod csak előzetes moderációt követően fog megjelenni.
Persze, fasizmus. muhahaha
@dark future: én meg elképedve láttam, hogy Szlovéniába menet a GPRS-n a legszebb utat állítottam be, hát, voltak kis utcák nem mondom, de patika rend volt ottan a legutolsó kertben is...jelzem Romániában az Aranyos völgyében a mócok és mokányok (igazi hegyi románok) háromszög, picurka telkén a rend és a tisztaság honolt végig! Szóval azért vágyok én a nickem szerinti Szlovéniába. Városokban a dögvész uralkodik a Biblia szerint is...:)
- Uraságod tisztában van vele, mi az az ízlésterror?
- Hogyne, kérem, hogyne. Magam is voltam gyerek. Máig emlékszem rá, mikor ragaszkodtam a gyönyörű, fehér zoknimhoz, de a szüleim durva erőszakkal, érzékeny, kisfiús lelkületembe mintegy beletaposva rámhúzták a feketét.
- Milyen színű nadrág volt akkor uraságodon?
- Mélysötétszürke.
- És a cipő?
- Fekete. Pont úgy, mint most.
- Ha jól látom, most fekete zoknit tetszik viselni.
- Megtörtem. Ott és akkor a lélekben elszakadt egy húr.
- Hja. Egyébként nem egy érdekes jelenség, hogy az emberek a saját ízlésüket abszolútumként kezelik?
- De. Ahogy magam is. Halaska Eduárdot, például, meg tudnám fojtani.
- Ki az a Halaska Eduárd?
- Aki a megállók menetrendi tábláit fekete filctollal, a trolik ablakait valamilyen fehér izével, a megállók kulipintyóit meg azzal, ami a keze ügyébe kerül, össze szokta firkálni.
- Az nem firka.
- Hanem.
- Utcaművészet. Halaska Eduárd szerint ő művész. Ahogy Caravaggio is annak tartotta magát. A művész alkot. Mindenki javára. Valamint jelet hagy maga után. És Caravaggioval ellentétben az ő művészete ingyen van uraságodnak. Tetszik érteni?
- Érdekes, hogy szóba hozta a pénzt.
- Miért?
- Minél kevesebb a pénz, annál kevesebb a művészet.
- Ez hülyeség.
- Nem az. Ha nincs pénze a lakóknak, úgy néznek ki a házak, ahogy, ha nincs pénze az embereknek, úgy néznek ki a lakások, ahogy, ha nincs pénze a boltosoknak, úgy néznek ki a boltok, ahogy.
- Halaska Eduárdnak elég egy filctoll.
- Ezen az alapon nekem is elég egy balta. Azzal aztán úgy önkifejezem magam a nagyszekrényen, hogy csak úgy recseg. A boltosoknak is elég a kartonpapír, egy pemzli, meg egy doboz bármilyenszínű festék. Tekintsük például Kossuth Lajos utcát.
- Miért nem a Váci utat, a Budafoki utat, az Andrássy utat, vagy a Bartók Bélát tekintjük? Én láttam a Váci utat az ötvenes években, a hatvanas években, a hetvenes években és a nyolcvanas években, ahogy sok hosszú évtizeden át a Ferdinánd hídig tartó, fehérre meszelt, düledező kőkerítésen országunk vezető erejét harsogó nagybetűkkel …
- Kuss. Váncsa mondta állítólag, hogy a Levegő Munkacsoport legfőbb célja Magyarország teljes forgalmának a Blaha Lujza téren való átvezetése, és mondhatom önnek, a Levegő Munkacsoport hazánk egyik legsikeresebb szerveződése. Ebből következően a szűk Kossuth Lajos utcába beszorult irtózatos autófolyam faltól-falig tesz lehetetlenné bármifajta életformát, és ha valaki legyengített, de legnagyobbrészt döglött vírussal, avagy baktériummal akar találkozni betegségmegelőzési célból, nem kell az oltás, elég ott sétálgatnia heti huszonöt percet. Eleinte arra gondoltam, hogy az ott lévő üzletek tulajdonosaitól nem bérleti díjat kellene szedni, hanem fizetni nekik.
- Mert akkor lesz művészet?
- Mert akkor lesz. Eleinte. De nem sokáig. Mert ha bárhol bármi történni találna, akkor Halaska Eduárd előbb-utóbb megjelenik a művészkészletével. És megjelenik a cigarettacsikk, a kiköpött rágó, az eldobált szemét és a kutyaszar, a hajléktalanokkal együtt. Hát kell ez nekünk, uram?
ez az igény belülről kell hogy jöjjön, a tulajdonosok felől, akik ott élnek vagy üzletük van. ennyi.
Hej, R.P. sokszor olvaslak, ritkán érzem az ingerét hogy hozzászóljak, de most mégis.
A Karakószörcsögi Benőke Kft. amikor kitört a szabadság, rágót árult, aztán dzsiájdzsót, aztán horrorkönyvet, aztán baccpapucsot, aztán meglehet luizvuittont vagy mit.
Igényes pesti rágón kezdte, nem mondom tovább, a luizvouitton valszeg nem fér bele ebbe az ötéves tervbe, tekintve világválság.
Agyas elöljáróink nagy Budapesten hasonló szédítő ízlésformáló pályát futottak be. A jót már ismerik (a mi adónkból), de azt sose lesznek képesek megfejteni, hogy az hogyan is lesz. Nem is akarják.
Budapest csak kirakat. A nyomoré, az egész országé, amit magunknak termeltünk. A nyomorszülte megalkuvásainkkal, a kicsinyes álmainkkal és a mindennapi kompromisszumainkkal.
Generációs munka lesz ezt el (fel)takarítani, R.P.
@...khm...: ... 2009.11.10. 14:29:00
"Hát drágáim, egyébként meg ilyen a kapitalizmus.
Ti akartátok. "

akarta a radai rosseb!

nem tünt még fel hogy 20 eve tarthatatlanná vált a rendszer, annyi volt az adósság...
most több az adósság, plusz nincsen már vagyon sem, de nem tarthatatlan
SŐT!
@Tóta W. Árpád: Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.11.10. 19:32:43
"azt észrevételezem, hogy a t. városvédők milyen kibaszott igénytelenek, amikor a saját cégérüket kellene megtervezni."
és ebben igazad van!

"hol voltatok, amikor Ferinek szüksége volt rátok?! "
de nem rám!
@Letícia: Letícia · erolenduletenergia.blog.hu 2009.11.10. 17:46:13
Szivemből irtad!
" emlékeztem arra, hogy valamikor a Szép utcából (mint 5vös diáknak) kijőve a Kossuth Lajos utca volt maga luxus a boltjaival. Pl. a Városház utca sarkán lévő ékszerboltban lehetett kapni először nagyon márkás és arany órákat...(Leírom: Cartier-t, akkor az maga volt a varázslat!:D)"
az egy másik társadalmi rendszerben volt!
és te is 5vös diák voltál???

"Iszonyú lepukkant lett, és az, hogy a képen lévő bazársort egy kínai bolt zárja le, elképeszt!! Valóban így múlik el a világ dicsősége??"
igen

"Jó, parkolni nem lehet a környéken, az állandó átépítések miatt bolond, aki ott megáll."
dehogy jó, csak tény.

"Egyébként a szemlélődésem az Erzsébet híd tövénél lévő templomnál kezdődött, mert iszonyú lepukkant."
belvárosi plébániatemplom, gótikus csoda, a barokk átépitések omladoznak... a város szivében!
(dogmatikus korszakomban lebonttattam volna, mert minek? ma már szégyenlem, ahogy Árpi is fogja vallásellenes filippikáit néhány tiz év múlva)

"Kétségbeejtő, hogy az alagútból kijövő rámpa egyes beton darabjai hiányoznak, illetve a vas meredezve csálén áll a betonmaradékokkal. Az autókról lepattanó hulladék évek óta ott fekszik...Jelzem, nő növény, illetve gaz is közöttük, amivel megint nem foglalkozik senki. "
és odahugyoznak a hajléktalanok, de ez senkit sem zavar, no de ha a Kossuth téren teszik!!!

"Szóval siralmas az egész, holott egyik legszebb része volt a városnak még úgy 20 évvel ezelőtt is."
hát igen. ez a fejlődés :)

"Hogy ki a hibás? Mindannyian. ... Hagyjuk magunkat, ez a baj. "
meglehet, de ugyan mit tehetnénk?
Böff

szóval elég gyenge pixelesztergályos munka, szerintem pont ugyanolyan szarul néz ki a béna ál-rendezett tipográfiával felmázolt cégér, mint a plakáttal gazdagon telibebaszott kirakat.

Egyébként meg tök egyszerű a megoldás.
A mostaninál nagyjából hússzor több pénzt lapátolni a közoktatásba, azt a kis fasizmust is odavinni, meg némi saríját, pl ha bukik a gyerek, vagy tetves fejjel megy a suliba, akkor húsz korbácsütés anyunak apunak, és akkor talán húsz év múlva már akadna is valami.

Persze lehet, hogy tévedek, oszt csak nagyobb lenne a szar, esetleg azt lehetne még, hogy csak úgy simán várunk száz évet, és megnézzük mi lesz,
mentőötletként lecserélhetnénk a népet.

De van alsó közép kategóriás ötletem is, ami nem kerül sok pénzbe, de így elsőre egész használhatónak tűnik: kicsit jobban lehetne nyomatni a vizuális kultúrát a suliban, akár a geciunalmas írott kárára.

Nemtudom, kinél hogy volt, nálunk kötelező volt egy csomó könyv, ráadásul idióta elosztásban, pl lehettem vagy 14 éves se, amikor a Voltaire Candidját el kellett olvasni. Irodalomból ugyan még Orbán Ottóra is kitértünk, de festészetből, művtöriből, _építészetről_ nemhogy kortársról nem volt szó, de az sem volt soha gáz, ha nem tudtál megkülönböztetni egy barokk templomot egy babiloni városkaputól, még csak nem is említette senki, hogy ki volt Steindl, Hauszmann, vagy Otto Wagner, és hogy Breuerről vagy neadjisten Janákyról nem esett szó sem, az sem azért volt, mert nem jutottunk el a huszadik századig irodalomból...

Így nem csoda, hogyha a szomszédod, aki egyébként mondjuk egy művelt fogorvos és három nyelvet jól beszél, egyik nap úgy dönt, hogy kivereti a belvárosi rendelőjének utcai homlokzatának műemléki jellegű, a 100 évnyi gondozatlanságtól kissé lepusztulóban lévő üvegportálját, és lecseréli modern műanyagkeretes ablakra, és rakat fölé egy kurvanagy zápfogat ábrázoló műanyaglogót, amit esténként neonnal, és olyan szilikoncsőbe húzott égősorral világít ki...
@holex:

gondolom te sem voltál még nagyon az országhatáron kívül, de minden estre a kesergős "deszarittélni", a külföldi ismerősöknek mindig a szar dolgokat elmesélő csicskamagyar lehetsz. Persze nem hiszem, hogy belga üzletfeleid lennének, mert ezzel a mentalitással valszeg valami könyvtáros lehetsz max.

Az az igazság, hogy Bp még így is nagyon sok nyugateurópai nagyvárost ver mindenféle tekintetben, összességében egy fasza élhető hely.
"De mondok jobbat. Ha lejöttök az autópályáról Érdnél olyan, mintha 100 évet lőttek volna vissza az időben:(((((((((((((((((((((((((((((((((((( "

ajajaj..
most ez mi..?
miért pont Érdnél..?

gyerek, gyerek..
de egyáltalán mi ez a fellengzős duma?

nyilván a bentliddel gyüsz le Érdnél..pff.
Kéreeem szépen....

Nem egyedi a probléma.
Valaki járt már közülletek Londonban a híres Oxford Street-en? A belváros veleje, csak vér cikik az üzletek portáljai és ez LOndon gyakorlati főutcája, ami Pestnek a Váci utca. A végén meg ott egy panel torony (Center Point) a maga 1x emeletével amihez mindenki tájékozódik a belvárosban mert akkora, hogy mindenhonnét látszódik. Lehet nincs annyi graffiti, de a portálok méltatlanság fogalmát simán kimerítik :-)
Ott is van nem 1 Kínai meg arab meg giccshalmazt áruló bolt a nagy divatházak csak megbújnak szinte köztük :-)

Persze ott is az a gond, hogy túl hosszú az utca (5km kb) hogy mindenhol értelmes , hasznos és szép dolgot áruló igényes tőkeerős cégek legyenek. Továbbá ott is keskenyek a járdák a gyalogosoknak és mindent az autók foglalnak el. Emiatt a fene sem akar ott KVzoo-t teázót nyitni ahol teraszon ülnek kint az emberek mert olyna hülye senki sme lesz.

Megoldás? Vissza kell adni a várost a bentlakóknak szélesebb járdákkal ahol közösségi terek jelenhetnek meg. Azok majd vonzani fogják a többit.

A kis utcácskákban lévő kis pince kocsmák, éttermek kétes kis lukak ki tudnának vonulni oda és nem nyavalyokna Kissné sem, hogy éccaka van aki szór akozik is ott.

A masszív forgalomhoz képest pedig sokkal kevésbé zajos pár étterem, kocsma és 20-21h ig nyitva tartó üzlet.

De a fentiek nagyjából minden BP-i (jajj zaj van a kis utcámban) megoldana mindenhol.
Nagyon szép és igényes munka.És ugy örülök hogy nem csak engem zavar ez ahogy kinéz minden ebben a városnak nevezett szeméttelepen.
Én úgy hívnám demszki igénye ennyit tudott 20év alatt.
Más város mint Berlin felépitette romjaiból majd a fal leomlása után felhozta kelet berlint a nyugati szintre.
Itt 20év alatt ezt sikerült.Csak azt nem tudom mikor x-et húznak, kire és kinek a munkájára huzzák.?
Én rád húznám mert pont meglátod a szart és a az igénytelenséget amit nem csak te és én látunk naponta hanem az ide látogató külföldiek ezrei.
És szivesen megnézném ezt tovább egész le a Keleti pu-ig.Mert addig tart ez az igénytelenség.
Szép munka és remélem lesz fojtatás és egyszer ezt láthatom élőben is.
@Tóta W. Árpád: budapest nem 22 kerületből áll, hanem 23ból.Csak segítek:)
Attól tartok, ezt félreértetted, Árpi. Pontosabban megetted, és ezáltal funkciója betöltődött. Konzummátum est.
Ezt a dolgot egymás között szimplán ún. reklámnak hívjuk, és Csordás Zoltán, Fodor Gergely etc. egyébként rendkívül tehetségesen megoldott önértékesítő kampányának méltán méltatott eszköze. Persze ezzel a világon semmi gond nincs, de ne lássunk mögé sokkal többet, mint ami. Ennyi, oszoljanak, kérem, a Városvédő Pallasz Athéné- lándzsát a Ráday-állszakáll mellé kérjük visszatenni a kijáratnál. Köszönjük. Kérem, kapcsolja ki.
@Yarisugi: Nagyon sajnálom ha szégyenled Budapesttet, de ne a városban hanem magadban keresd a hibát, mert ez a város még így is a leglenyűgözőbb amit 2000 km-es körben találni lehet. Próbáld meg egyszer a Sashegy tetejéről, este, tiszta időben.

Apróságokon vitatkozni -hogy mennyire lenne fasiszta meg náci ha ilyen vagy olyan szabályozás születne- lehet, csak nem érdemes. Akit egy kicsit is érdekel a város tudja, hogy az önkormányzati rendszer, a hatalmi(?) ágak szétválasztásának túlbuzgósága végett jött végre, hogy ellenpontot képviseljen a kormányzattal szemben. Kellet 10 év mire rájöttünk hogy faszság, meg még 10 míg a helyzet dinamikája megváltoztatja (2/3os törvény).
Ha másért nem ezért biztosan jót tenne már egy tisztességes kétharmad.
@dark future:
ahhoz, hogy szép és igényes legyen egy üzletsor, nem kell lemondani a céges logókról.

a multik is képesek a környezethez alakítani az arculatukat.

szerintem probléma többrétegű.

egyrészt sokan nyitnak egy boltot és nem igazán foglalkoznak a kinézettel vagy csupán otthon megbeszélik a családdal és szakemberek bevonása nélkül "barkácsolnak" valamilyen feliratot.

továbbá nem törődnek annak a karbantartásával.

de ha olyanokat hallok, hogy például "münchenben nem tudnak szép kirakatokat csinálni, olyanok csak magyarországon vannak", (sajnos ez tényleg elhangzott) akkor felmerül bennem a kérdés, hogy ki mit ért a szép és az ízlés fogalma alatt.
@dark future:
ahhoz, hogy szép és igényes legyen egy üzletsor, nem kell lemondani a céges logókról.

a multik is képesek a környezethez alakítani az arculatukat.

szerintem probléma többrétegű.

egyrészt sokan nyitnak egy boltot és nem igazán foglalkoznak a kinézettel vagy csupán otthon megbeszélik a családdal és szakemberek bevonása nélkül "barkácsolnak" valamilyen feliratot.

továbbá nem törődnek annak a karbantartásával.

de ha olyanokat hallok, hogy például "münchenben nem tudnak szép kirakatokat csinálni, olyanok csak magyarországon vannak", (sajnos ez tényleg elhangzott) akkor felmerül bennem a kérdés, hogy ki mit ért a szép és az ízlés fogalma alatt.
@dark future:
ahhoz, hogy szép és igényes legyen egy üzletsor, nem kell lemondani a céges logókról.

a multik is képesek a környezethez alakítani az arculatukat.

szerintem probléma többrétegű.

egyrészt sokan nyitnak egy boltot és nem igazán foglalkoznak a kinézettel vagy csupán otthon megbeszélik a családdal és szakemberek bevonása nélkül "barkácsolnak" valamilyen feliratot.

továbbá nem törődnek annak a karbantartásával.

de ha olyanokat hallok, hogy például "münchenben nem tudnak szép kirakatokat csinálni, olyanok csak magyarországon vannak", (sajnos ez tényleg elhangzott) akkor felmerül bennem a kérdés, hogy ki mit ért a szép és az ízlés fogalma alatt.
Ausztria és Németország ezek szerint fasiszta országok? mert ott a főutcák valahogy így néznek ki... ez az egész cikk egy elhibázott alapfeltevés kibontása. Lehet attól még rend, hogy nem vagyunk fasiszták...
Hát ekkora gyökérséget még nem olvastam mostanában. Lefasisztázni azt, hogy rendet kéne csapni utcaképileg egy városban azért elég komoly paranoiára vall.
Sziasztok!
Köszönjük a cikket és azt, hogy ennyien elgondolkodtatok azon, amit csináltunk. Ez volt a célunk.

Csordás Zoltán

Ha érdekel valakit, hogy mi mire gondoltunk, a linken meghallgathat néhány gondolatot nagyjából 6:25-től
www.klubradio.hu/klubmp3/klub20091110-185902.mp3
folytatása :www.klubradio.hu/klubmp3/klub20091110-192902.mp3
Két gondolat:

1.)
A házak felújításakor lehetne a kereskedelmi egységeknek a portálját ízlésessé tenni. Itt beléphetne az építési hatóság, mint felügyeleti szerv.

2.)
Azzal ami a műemlékvédelem területén zajlik ebben az országban, nem tudok azonosulni. Ebben a projektben is tetten érhető ez a mentalitás.
"jelöljünk ki egy dátumot a múltban, és állítsuk vissza az akkori állapotot, majd konzerváljuk azt."

Ha mindig létezett volna műemlékvédelem, akkor sohasem épülhetett volna meg a Sixtus kápolna, és nem készült volna el az angyali üdvözlet...
"A panorámaképen benyújtott javaslatnak azonban van egy apró hibája, tudniillik hogy fasiszta. Pontosabban a megvalósítása fasizálódást igényel."

Ne sarkítsunk már!
A fasizmus, és a rendpártiság nem ugyanaz. Ebben az esetben pl. nekem leginkább nem a kirakatok fájnak, hanem az, hogy BP nagy része (amikor arra jártunk októberben, örülök hogy évi egyszer látom csak) olyan okádék lerobbant házakból áll (belváros) hogy hihetetlen. Az viszont már nem szabadosság kérdése hanem azé, hogy hova a francba lesz az adó, amit befizetünk? Mert a BKV nem megy az adóból, a metró nem megy az adóból, a közterületisek szemmel láthatólag nem dolgoznak... akkor mi van?
Nem olvastam végig minden kommentet, de az általam három legfontosabbnak tartott ok közül csak kettővel találkoztam: igénytelenség és M0. Emlékezzünk meg a harmadikról is: a pláza mániáról, ami persze bizonyos értelmezések szerint az igénytelenség megnyilvánulási formája. Merthogy nyilván arról szól a sztori, hogy a korábban a környezetüket is rendben tartó, igényes kereskedők eltűntek a Körút-Rákóczi út-Kossuth Lajos u. környékéről, innentől eredeztethető a züllés felgyorsulása, mert a helyükre vagy tőkének, vagy a jó ízlésnek, esetleg mindkettőnek híján levő, hasi-tasi nem kér kódot szintű figurák költöztek, tőlük csodát várni naivitás lenne. Egyetlen elvi megoldás kínálkozna: ha a plázák inkább a szórakozásra koncentrálnának, a bevásárlóutcák pedig újra bevásárlóutcákká válnának. Persze ehhez is fasizmus kell, amennyiben mindent annak minősítünk, ami felülről jön. Más kérdés, hogy ha a szerző szerint nincs végtelen számú köztes állomás a mostani anarchikus, kutya,ember oda szarik, ahová éppen kedve tartja, tobzódik az igénytelenség állapot és a Harmadik Birodalom között, akkor ott azért erősen hiányzik a differenciált gondolkodás amúgy nagyon fontos képessége.
mikor nagy ritkán kénytleen vagyok valamiért bemászni országunk fényes fővárosába, konkrétan a gyomrom forog attól, milyen igénytelen, lepusztult prosztó módon néz ki minden.
És mondjuk az újpesti lakótelepnél talán még nem is csodálkozom rajta, ellenben a belváros és a körutak környékén több mint riasztó.

Ha már itt tartunk egyébként az összes grafittis meg tag-elős nyomoréknak lecsapatnám a flakont markoló kezét!
Konkrétan.
@Balt:
"Megsúgok valamit: a fő- és tömegközlekedési útvonalak fővárosi kezelésűek."

megsúgom, nem a tömegközlekedés a cikk témája...
@budaf(u)ck:

"Én úgy hívnám demszki igénye ennyit tudott 20év alatt."

te ilyenkor komolyan is gondolod, amiket leírsz? attól, hogy tarlós váltja, egy taplóból még nem lesz ízlésbajnok...

uralkodik a zemberek közt a "xarom le" attitűd. olyan dolgokat kérsz számon demszkin, amivel kapcsolatban ő semmit sem tehet.

gondolkodni nem szoktatok
Igazad, van Árpád, tényleg ótvaros Budapest. Túl régóta munkálódnak rajta.
Pedig mindíg volt választási lehetőség.

A genetikai determinációt viszont csak csak diktátorral lehet módosítani, aki elnyomja fasisztázók hangját.
@kamill77: legjobb tudomásom szerint ez az útkarbantartásra és a parkolásra vonatkozik, a kossuth utcai üzletek a kerülethez tartoznak, oda adóznak.
Hát Árpi, ezt sokan nem nagyon értették meg:))) És itt nem elsősorban szövegértésról van szó, hanem arról, hogy miért is rossz a szövegértelmezés, és máris az oktatásnál vagyunk. Sajna.
@orica: mindjárt kirakok egy szabatosabbat. igaz, ott nem én beszélek.
@Karesz (Charlie): hát persze, mi más?:) Van e jobb suli nála???:D:D 5vös mindig és örökké!:)

És én is azt néztem, hogy a régi, gótikus része pipecül tűri a viharokat, a barokk része meg omlik-bomlik. Statikailag szerintem oda nem volt betervezve anno az Erzsébet-híd és annak hihetetlen forgalma...Ez egyébként látszik a Ferenciek téri templomon is. Meg az, hogy szegény az katolikus eklézsia...
@kultúrpesszimista:

"reklamszemet.blog.hu/2009/11/05/a_clark_adam_ter_4_es_metroja"

na ez pl. remek példa a mea culpás topikra.
@Dr.Traktor: ne bántsd szegényeket, hát nem tudnak már hová fújkálni, hiszen már apuci-anyuci hálóját, a nappalit és a saját szobájukat is telespriccelték. a belvárosi, lehetőleg frissen felújított eklektikus vagy szecessziós ház falán tudják csak kiteljesíteni a művészi hajlamaikat, megtörve ezzel a csúnya fasiszta rendet, Árpink legnagyobb boldogságára, felszabadítják még a vakolatot is. ugye Árpi?

cúna rend (másznéven fasziszmusz), fuj. kupleráj, dhrágaszágom, sziszegi Tótawégollam.
Minden elismerésem a fiatal alkotóké, de azért a kedvükért a mellékelt képrészleten látható Kossuth Lajos u. 6. helyére sosem fogják felépíteni a Kossuth Lajos u. 12-n álló épületet - pusztán csak mert jobban néz ki. Photoshoppal persze olcsóbb a csere :-)
Nekem nem tetszik a terv. Kurva unalmas. Kurvára nem véletlenül színesek a logók, a táblák, a portálok. Azzal együtt voltam olyan angol városban, ahol kovácsoltvas Nike logó lógott a sportbolt bejárata felett és a többi üzlet is így volt kialakítva. Vicces volt, de szerintem egyben modoros is.
(Észak-)Olaszországban is tetten érhető a lepattantság a maga sajátos bájával. De attól még majdhogynem minden cégtábla ízléses és – ami még fontosabb – tipográfiailag is igényes.
Valahogy ezt a szintet/felfogást kellene honosítani...
A felelősségnek, ízlésnek nem a piachoz van köze, hanem a neveléshez. Vagyis fontos volna az esztétikai nevelés is, általános iskolában és gimnáziumban, egyébként van olyan iskola, ahol erre hangsúlyt helyeznek. Szóval egész más az oka a csúnya utcaképnek, nem a szabadosság vagy a piac.
süti beállítások módosítása