W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Póktalanság

2009.05.08. 04:00 Tóta W. Árpád

Tavaly szeptemberben Liverpool utcáin egy harminchét tonnás mechanikus pók sétált végig. A lépegetőt egy francia művészcsoport, a La Machine készítette és irányította. A pók drámai jeleneteket adott elő tűzijáték és vízijáték mellett, a város apraja és nagyja, és persze turisták tömegei csodálták a szörnyet, szájtátva.

Liverpool ezt az előadást európai kulturális fővárosi minőségében finanszírozta és adott neki teret. 2010-ben ezt a címet Pécs veszi át.

Mint minden nagy tervnek, ennek is akadtak ellenzői. A pókelőadás másfélmillió fontba – félmilliárd forintba – került a városnak, ami az Adófizetők Szövetsége nevű civil szervezet szerint tök sok. Az önkormányzat viszont azon az állásponton volt, hogy (még) egy Paul McCartney-koncert többe került volna, miközben senkit sem érdekel, a pók viszont címlapos híradást ért világszerte, tehát jobban megérte.

Azt, hogy egy a városra támadó mechanikus pók megjelenítése kultúra volna, a projekt ellenségei sem vonták kétségbe. Olyanok viszont akadtak, akik a lakók, és azon belül főleg az arachnofóbiások mentális egészségét féltették a performansztól. Hát istenem, fontoskodó hülyék mindenütt teremnek. A liverpooliaknak tetszett az előadás, a város tárgyalt is arról, hogy exkluzíve megvegyék a La Princesse névre hallgató pókot, liverpoolicumnak, ami csak ott látható. Ez végül nem sikerült, így a pók legutóbb Jokohama jubileumi ünnepén tűnt fel. Ott már kettő volt belőle, nyilván a japánok nem akartak lemaradni.

Na most. A probléma az, hogy Pécs semmi ilyesmit nem fog csinálni; tervben sincs. Pécs Liverpoolhoz, ehhez a lepukkant kaptárhoz képest borzalmasan le fog szerepelni kultfővárosi szerepében. Egy EKF-programsorozatba sok minden belefér, nem az a baj, hogy lesz Európai Bányász-Kohász Találkozó meg Zsolnay-nippkiállítás. Hanem kéne valami olyan, ami látszik ha nem is az űrből, de legalább a business jetekből. Ami azt is érdekli, akit speciel Magyarország és pláne Pécs eddig nem érdekelt. Fájdalom, de az ilyenek vannak többen, hozzá kéne szokni.

Észbekapni, erre lenne jó az EKF, többek közt. A világot egyáltalán nem izgatják a bocskaiba bújtatott bajuszos emberek mellszobrai, sőt a Halászbástya sem. Sem Trianon, a turáni átok, sem a honfoglalás. Vannak abban orkok? Nincsenek. A terrorizmus, a tankos tüntetés meg a szétesés néha címlapot vagy magazincikket ér a világsajtóban, viszont ezek meg veszélyesek, úgyhogy emiatt nem jön ide a turista, csak interneten nézegeti a képeket, ahogy Grúziáról is. Ezt az észbekapást súlyosan hátráltatja, hogy mi nagyon is elégedettek vagyunk magunkkal, és az államalkotó kultúrnemzet fölényével tekintünk egész Kelet-Európára és főleg magunkra. Nekünk azt senki se mondja, hogy itt nincs kultúra, mert van például népviselet meg kirakodóvásár és pálinka. Igaz, hogy minden görög üdülőfaluban van ugyanez plusz tenger, de ez különleges, mert ööö… mert magyar, mert a miénk. Itt az ördögi kör: hogy ez a fajta szubjektivitás rajtunk kívül kevesekre jellemző.

Most annyit tudni, hogy legjobb esetben eljön a U2. Ami attrakciónak talán még Paul McCartney-nál is sivárabb.

Arachnofóbia

De a folyamatnak, aminek a végén a rettenetes lebőgés áll, csak a legvége a pók vagy a U2, vagy ezek hiánya.

Eleve kellene egy polgármester, aki az utat egyengeti, hittel, reménnyel és szeretettel. A polgármester kómában van, helyettese most halt meg rákban, utódjelöltje szintén kómában van, csak még mozog.

A munka azzal kezdődne, hogy a majdani látványosságok csodálóinak megfelelő és elegendő szállást, éttermet és kocsmát teremtünk. Ez már nem fog sikerülni, Pécs infrastrukturális beruházásai csodával sem lesznek készen időre. Csodák ráadásul nincsenek is, csak azt hazudják, hogy voltak.

Ezután következne valaki, aki ezen a tunya, bávatag országon és apparátuson keresztülveri, hogy – a 35 milliárdos keretből – félmilliárd forintot áldozzon egy gépszörny-előadásra, neadjisten még többet új, saját teremtményre és műsorra. Aligha sikerülhet. Ide Nemzeti Vágta kell, lószag, huszárok, középkor, nemzetiszín pántlikával. Arra talán akad pénz, akkor is, ha szimpla koppintás. Gép? Az valami modern. Az gyanús.

Kép: Boston Globe

Nehéz versenyezni egy harminchét tonnás pókkal. Nincs az a Bartók-bérlet, ami felérne hozzá. Van viszont egy erős meggyőződés országszerte, amely szerint egy harminchét tonnás pók eleve nem is művészet, csak cirkuszi látványosság. Pedig Japán kortárs kultúrájának mélyen gyökerező, jelentőséggel terhes szimbóluma a nagyvárosra támadó szörny. Olyan figura, ami jelen volt Nyugaton is (Wells stb.), majd újra (King Kong stb.) és újra (Cloverfield stb.) meghódította, mert hiszen a város nemcsak koncerttermek és templomok otthona, hanem közösség és célpont is. Végigküldeni rajta egy robotszörnyet, az újraértelmezi és felrázza a várost, elhelyezi a jelenben és a jövőben, és igen, szarik az arachnofóbiásokra, mert pont az a célja, ami minden disztópiának: felmutatni a politikailag inkorrekt lehetőséget, ami az érzékenységeket nem veszi figyelembe, hanem egyszerűen csak ott van, és megtestesíti a bajt. A trükk, a gép csak a gondolatindító, a gondolat pedig elsőrangú alapanyag akciófilmhez, videojátékhoz és filozofikus töprengésekhez: mi lenne, ha rátörne Pécsre a veszedelem, a godzilla?

Legyőznék, nyilván, hősiesen, a szörny vs. város klisé erről szól, hogy a fenyegetést összefogás által és hősök segítségével legyűrjük, elkoszolódott mandzsettánkkal megtöröljük homlokunkat, egymásra nevetünk és nekilátunk az újjáépítésnek. Ez egy használható sztori, időtálló tanulsággal, látvánnyal és drámával. Helyenként ijesztő, olyankor a gyerekek becsukják a szemüket, de végül ők is izgatottan mesélik az iskolában, mit láttak.

Van ennél sokkal ijesztőbb forgatókönyv. Amikor egy városba végül nem jön el a szörny se, és nem jön el senki, nem történik semmi, csak pereg a vakolat és csöpög az olajos víz a kockakőre. A gyerekek otthon tévéznek vagy pókszörnnyel harcolnak Xboxon, lámpaoltásig. Valamelyik retrócsatornán a U2 szól, utána hírek, műsorzárás, Himnusz.


Magyaros vendéglátásról még: Ló rider



Címkék: magyarland felkínálom

398 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr271109220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, igen. Ó igen.

Ehhez még egy Álmok álmodói-kiállítás is jobban jönne, mint a petúnia-illatverseny. Álmodóvár. Hö.

Bányászkiállítás. Beszahtam, kéhlek alássan.

Sajna, ötlettelenség volt elég.

Ö, Debrecen most akkó mexítta, vagy nem? Hülye szocik, kibrusztolták, hogy a fellegváruk legyen a kultfőv., csak fingjuk nem volt hozzá, hogy MINEK. Csak a lé, meg a Lola.

Lehet, hogy Debrecen is lebőgött volna, de talán bányászkiállítást nem rendeztek volna. Ami azért pozitívum...

Ez az egész rendkívüli finomsággal illusztrálja, hogy a mai magyar bal+lib kormány mennyire olcsójánososan hülyefasz. A lóvé köll, hö, más semmi.

Cserébe pléjbekk, cigajnermuzík, bányászretró, csegevarapólók.

Eltekintve attól, hogy mekkora méteres-kékeres-véreres fütyiség ez a kulturális fővárosdi, lehetett volna ebből valami jót is kihozni.

Node hátha: majd csak jönnek a muszliomok, a Jakováli Hasszánba...

P.
"Nehéz versenyezni egy harminchét tonnás pókkal. Nincs az a Bartók-bérlet, ami felérne hozzá."

Na, ezért egy-kettőre megkapod majd, hogy nem vagy elég magyar, mert a saját kultúránk helyett a nyugati kultúrszemetet ajnározod.

És még van is benne valami. :D
"Most annyit tudni, hogy legjobb esetben eljön a U2. Ami attrakciónak talán még Paul McCartney-nál is sivárabb."

No-no, azért a U2 két fokkal jobb, ezt kár lenne vitatni...

"A polgármester kómában van, helyettese most halt meg rákban, utódjelöltje szintén kómában van, csak még mozog."

LOL, a poszt mondata, bár kacajomat vér takarja, kissé szégyenkezem azon, h tetszik.

"a szörny vs. város klisé erről szól, hogy a fenyegetést összefogás által és hősök segítségével legyűrjük, elkoszolódott mandzsettánkkal megtöröljük homlokunkat, egymásra nevetünk és nekilátunk az újjáépítésnek."

Ehelyett gyűlöletkampánnyal nyomul a galamblelkű, keresztény szocialista. Jaaaa, és ez az összefogás, amiért elmarasztalták... és nincs következménye, mert bármilyen választási csalás történik, következmény az nincs. Ilyen országban akarsz te nagyot alkotni? Miért, annak van következménye, ha vki nagyot vállal és még kicsit sem domborít?
Megmondom: nincs. Ezúttal Pécs lesz az a hely, amelyik alibi programokkal próbálja elleplezni, h egérpénisszel próbálta meghágni a nagy-mamlasz elefántot...

Üdv.
Hogy ezert mit fogsz kapni nehany kepmutato fasztol, azon elore rohogok. Muhaha.
Én örülök, hogy nincs pók! Betegséget jelent az álmoskönyv szerint és nem érdekel a mechanikája sem...

Jah, hogy Pécs. Majd Superwoman megmenti a pécsieket...lám-lám ott a láthatatlan pók már tarol és tarolni fog, nem kell nekünk ehhez sok pénz..illetve ha sok pénz van, mi a láthatatlan pókokra tudjuk elkölteni mechanika és tudományos eredmény nélkül. Tán a társadalomtudomány felfejthetné, tán van az a pénz?

(Erről az a vicc jut eszembe, hogy: Magyarország előkelő helyet ért el a világ korrupciós listáján. Jah, elég sokat kértek érte...:D)

Nekem egy másik élőlény jutott eszembe, sajnos, aki egyet lép előre kettőt hátra..az meg a rák, és ezen is lehet gondolkodni...
Mivel a kultúrális fővárosokat senki sem szokta visszaemlegetni, ezért a legolcsóbb megoldást választottuk a sikeres ismeretlenséghez.
Nem csinálunk semmit.

Még sosem elsőztem
most sem fogok
tessék elolvasni! :)
Ismerve a te robotmániádat, egyáltalán nem csodálkozom ezen az íráson. :-)

Tényleg jó lenne valami extra feltűnő projekt, ami ránk irányítja egy kicsit a világ figyelmét (pozitív felhanggal) de azt hiszem az ellen nem csak néhány fontoskodó tiltakozna, és vonná kétségbe létjogosultságát, hanem vagy a komplett jobboldal, vagy a komplett baloldal. Hogy melyik, az attól függ, hogy ki lesz jövő héttől Pécs polgármestere, aki ezt az egészet megrendelné.

Mondjuk ha már óriásrobot, én inkább egy hétfejű sárkányt csinálnék, amit Stohl "János vitéz" András üldöz, hogy mégis valamennyire magyaros legyen. Vagy legalább egy Süsüt a reaktivált Sztankayval :-)

Komolyra fordítva: Valószínűleg tényleg nem a pécsi lesz a legemlékezetesebb állomása az Európa Kulturális Fővárosa sorozatnak. Egy újabb kitörési lehetőség, amit hagyunk elmenni magunk mellett.
A szoci-tempó ezt is elkúrta.
Pénz a zsebbe, de ne aggódj! elkészül minden időbe.
Igazgatók jönnek-mennek, a képviselők, azok barátai és üzletfelei állandók.
Na, majd ha az uránváros nyuggerei meg a cigányok "megválasztják" a szilit, lesz ám számonkérés, rendbetétel, és persze, minden kész lesz jövőre.
Erről az írásodról rögtön beugrott Jeremy Clarkson.
Igen találó a cikk, de ettől még a géppók szarság. Főleg nem művészet.
"az államalkotó kultúrnemzet fölényével tekintünk egész Kelet-Európára és főleg magunkra."

Viccelsz? Az egész világra így tekintünk. Pl.: "A magyar a világ legkifejezőbb/legbonyolultabb nyelve". Mondják ezt olyanok (nemritkán magukat tudósnak vallók), akik a nyelvek 95%-áról soha nem is hallottak, nemhogy elmélyedtek volna valamelyikben.
:( Szomoru latni ami ezzel a projekttel tortenik.
Kit erdekelnek a kulfoldiek, amikor nekunk itt van az ingyencirkusz? Mutogatas, egymas hibaztatasa, a masik hatraltatas...
Ebbol mar egy egesz szep kiallitast lehetne rendezni, es lehet akar meg vilagelsok is lehetnek.
Aztan ott van pl a vasut... ha egesz vegig sztrajkolnanak, az is egy sajatossag lenne.

Ebben az orszagban azert jo elni, mert "sajat magat adja". Teljesen stabil! Semmi meglepetest nem okozhat.

Mire szeretné hogy adóját elköltsük?

A. Óriáspókra
B. Segíjre

Vegyünk el kettőt, Vágó úr.
'Asszem ez az EKF lesz az, amiről a történelem könyvek úgy fognak megemlékezni: Szánalmas!
"mi nagyon is elégedettek vagyunk magunkkal, és az államalkotó kultúrnemzet fölényével tekintünk egész Kelet-Európára és főleg magunkra. Nekünk azt senki se mondja, hogy itt nincs kultúra, mert van például népviselet meg kirakodóvásár és pálinka."

Tóta W. : kik azok a "mi"? Ez a szöveg egy igazi "landeszman". Csak a bőgatya nincs nevesítve.
a pécsi EKF project nagyszerű tükörképe annak, amit a szocik az egész országban csnálnak.
Mester! Tökéletesen egyetértek. Mondjuk én még azt sem értem mitől Pécs? Szegedi lokálpatriótaként :) Mindegy csak ússzuk meg kb. ez van.
Abszolut igaza van.
egy szerencsénk azért van. nem rajtad múlik, kedves Árpád, hogy mi lesz Pécsett....
Gondolom nem újdonság, de jelenleg 30% fölött kell visszaosztani az EKF nyertes beruházóinak. Abból kijönne egy fészekalja pók, de helyette lesz (lett) szép Audi TT, meg hasonló játékszer a piros sarok játékosainak.
Első végre :)

amúgy teljes mértékben egyetértek. ahogy közeleg az idő, egyre nehezebb a felelősséget áthárítani.

bár azon gondolkodom, lehet hogy az a cél, hogy majd "utólag" legyen promózva az esemény több marketing kampányban, hogy milyen jól sikerült.

lehet az első kommentem nem érkezett meg, a lényeg, hogy egyetértek sajnos:(
Árpi, you've made my day. Rég írtál ilyen faszát.
Ez most nem jött be, 9 óra telt el a semmimondó cikked netre tétele óta, és senkit sem érdekel . Kár mindíg szarozni a magyarokat, inkább menj le szavazni arra amit a szíved diktál.
Szerintem nem kell aggódni. Sőt gyakorlatilag pénzt sem kell költeni, Pécsnek fantasztikus adottságai vannak. Gyakorlatilag default Absurdity Park: Széchenyi tér: kívülről teljesen renovált Nádor szálló, aminek hiányzik a belseje. Földből kiemelkedő teleszkópos csudajó harangtorony. Továbbá: 100 éve üres Guiness rekorder 25 emeletes szellemház - falról levert reneszánsz freskó hűlt helyére vetített reneszánsz freskó - egyedülálló vidámpark ellopott szárnyú repülőgéppel, szétesett rozsdás szerkezetekkel és nylon-otthonkás jegyszedő nénikkel - betonból épült kertvárossal - állatkínzó-kert (néha elszabaduló emberevő, neurotikus farkasokkal) - évente spontán leégő diszkók... hirtelen más nem jut eszembe. Ja, ott van Komló egy köpésre, aminek "történelmi" belvárosa egy hőerőműből és egy szénelosztóból áll... Én a világ végére is elutaznék egy ekkora vidámparkért.
Már a cikk első mondatainál rákerestem erre a pókra youtube-on. Először azt akartam írni, hogy ez a robotpók nagyon gagyi, és milyen pénzkidobás volt. Aztán rájöttem, hogy ha rögtön rákerestem a kép alapján meg nézegettem a videót, akkor azért nem akkora hülyeség, mert tényleg figyelemfelkeltő. (Csak én azt hittem tényleg lépeget majd valamennyire :))

Videó a pókról: www.youtube.com/watch?v=oWg2g8xfnVk

Valami egyedit kéne kitalálnia Pécsnek az biztos. Nem is biztos, hogy sokba kerülne, csak egy olyan ötlet kell, amit ha megvalósítanak bekerül a világ híradóiba. Valami közösségi dolog is lehetne, a pécsi emberek csinálnak valami figyelemfelkeltő jópofa tömegmókát. Meg persze kell valami ami miatt odamennek.

De ha így megy tovább, akkor lesz egy sörsátor és fellép három helyi néptánccsoport.
Egy harminchét tonnás, mechanikus Szili Katalin az eléggé király lenne
Azért gyanítom az óriásszörnyeknél van megfelelőbb mód is a figyelemfelkeltésre, ami jobban passzol a kultúrához.
Miért kéne nekünk Japán kultúra része? Valami jobbat találj ki.
Egyébként meg van olyan érzésem, hogy a lebőgést semmi sem akadályozhatja meg. Godzilla sem. De ezt már akkor tudta mindenki, amikor még tündökölt a szocicsillag országszerte és nem volt világválság, ilyesmi.
Valamit le kellene zúdítani-tódítani a Tettyéről, látványosan. Ami befolyná az utcákat. Makraméfonál, vagy mittudomén.
Az a 35 milliárd így is, úgy is el lesz költve, csak éppen nem Pécs városa fog profitál belőle. Lesznek új Horvátországi villák, szép autók, új olasz ülőgarnitúra, boldogan dőzsölő pécsi politikusok!
Szerintem egy hatalmas, babakocsikerekeken guruló mézeskalácshuszár jól nézne ki. Vagy a világ legnagyobb fokhagymástejfölössonkásvirslissajtos lángosa aminek az illata Brüsszelig elszaglik.
Talált, süllyedt...

Hosszú idő óta végre egy igazán jó post.
Ha már Pécset a szádra vetted...
Majd itt meg sör/bor fog folyni az utcán meg etetés lesz. (hasamra ütöttem nem tudom). a kulináris élvezetek mindig mindenkor bárhol eladhatók és népszerűek.

Értem én, hogy 2010-ben kéne valami egyedit, monumentálisat és mait. Értem én, hogy ha már a holográfiáért Nobel-díjat kapott egy magyar akkor minimum az égre kéne vetíteni valami csekélységet. De hát sajnos ez Magyarország... itt nem az alkotóknak/építőknek megy a pénz, hanem a szervezőknek. Itt managelik a dolgokat nem megoldják. Ha majd az értékrendek a helyükre kerülnek lesz pókod is. 25 nyelven 3 dimenziós virtuális város és minden ami ma teljesen hétköznapi dolog.
Sajnos egyet kell értenem, katasztrófa az egész. Egy barátnőm pécsi utazási irodában dolgozik. Megkeresték a németek, hogy szerveznének az EKF-re 400-500 vendéget, küldjön valami információt, hogy milyen programok várhatóak. 3 havi könyörgés, levél, email, személyes érdeklődés után az EKF projektirodáról elkült a halál vérvörösére, hogy "ez nem így működik!!!"??????? Abszurdisztán a köbön, kismoszkvai szósszal leöntve.
Nagzon egyetértek. Végre rá kéne ennek az országnak jönni arra, hogy nem a matyóhímzéssel, meg a karikás ostorral tudjuk eladni magunkat a XXI. században. Az erre fogékony német nagymamák már tiszteletüket tették a 90-es években.

Már senki sem a sok száz-, meg ezeréves történelmével akarja eladni magát. Semmi olyan külföldi kampánya nem volt Magyarországnak, ami egy 50-60 év alattit megfoghatott volna.
Picit unom már ezt a rinyálást Pécs körül...olyan mint amikor a szovjet hadsereg tábornokának érkezése előtt zöldre festették a füvet, kivágták a felnőtt fákat és bebetonozták őket egy gödörbe... Magyarország lepukkant hely és nem csak épületek szempontjából, most ha 2010-ig Pécsett kinyögnek magukból valami fűfestést attól még senkinek nem lesz jobb benyomása, csak a kádárista gondolkodású emberkék fognak felsóhajtani, hogy "jaj, de faszák vagyunk!" :DDD Hát nem vagyunk faszák és ezt mindenki tudja rólunk csak mi nem.
Sajnos egyet kell értenem, katasztrófa az egész. Egy barátnőm pécsi utazási irodában dolgozik. Megkeresték a németek, hogy szerveznének az EKF-re 400-500 vendéget, küldjön valami információt, hogy milyen programok várhatóak. 3 havi könyörgés, levél, email, személyes érdeklődés után az EKF projektirodáról elkült a halál vérvörösére, hogy "ez nem így működik!!!"??????? Abszurdisztán a köbön, kismoszkvai szósszal leöntve.
"Pécs Liverpoolhoz, ehhez a lepukkant kaptárhoz képest borzalmasan le fog szerepelni kultfővárosi szerepében."

Ilyenkor tényleg kurva idegesítő tud lenni ez a "mindent tudok, és mindent jobban tudok"-attitűd, amit magadon hordasz, Árpi. Te a büdös életedben nem voltál Liverpoolnak a közelében sem, úgyhogy hadd áruljam el neked, mielőtt a fejedet megint kezded erősebbnek hinni a valóságnál: lehet, persze, hogy Liverpool külsőn találsz koszhodt raktárépületeket meg más efféléket is, de a belváros az kb. annyira "lepukkadt" és annyira "kaptár", mint mondjuk Prága vagy Brüsszel belvárosa. Örülne kurvára bármelyik magyar város, ha úgy nézhetne ki.
Kedves Posztíró!

Nem mindig értek egyet a gondolataiddal, de most és itt 100%-ig igaz minden szavad. Pécsett élek immár hat éve, szeretem ezt a várost minden hibájával és örömmel gondoltam arra annak idején, de jó lesz büszke pécsinek lenni 2010-ben. Sajnos nem lehetek az, szégyenkező pécsi leszek még vagy 160000 másik emberrel egyetemben.

Meglátásom szerint nem a politikai elit úgy alle cuzamme ennek az oka, nem is a szocik. Nem az elmúlt 40 év az oka és nem is a rendszerváltás óta eltelt évek alatt meghozott döntések. Mindannyian hibások vagyunk, én magam is. Kiveszőben belőlünk a közösségi szellem.

Nem tudom mi a megoldás. Hová tartunk emberek?
ez nagyon vár már ránk, és igazad van Árpi, ez pontsan így lesza, hogy megjövendölted. lepukkadtak vagyunk, és azok is maradunk.
A szívem szakad meg ezért a jobb sorsra érdemes városért, de végül én is otthagytam... a mai napig két kézzel rángatja vissza a tespedt rothadásba a bányászkorszakból ottragadt panelproletárok tömege. Nem véletlenül került ki anno a város szélére a Sztálingrád tábla a választások után.
Jobboldal, vagy bármilyen előmozdító erő meg egyszerűen nincsen - aki boldogulni akart, régesrég elhagyta a süllyedő hajót, belátva a tehetetlenségét.

Kitűnő lenyomata az egésznek az EKF, melynek kiagyalói és elnyerői már a közelében sincsenek a projektnek. Kitúrta őket a városvezetéshez kapcsolódó, az egészben a zsírosfazekat látó piócák serege.

Viszont van egy javaslatom: gyorsítsuk fel a radarépítést! Látványosságnak nem utolsó. Nincs sok olyan város, mely felett egy ekkora irdatlan nyeles golyóbis terpeszkedne. Egy raklap festékkel és egy street-art művésszel műalkotássá lényegíthető.

Az itt lakók meg úgy sem számítanak senkinek.
Elképzeltem, ahogy a 6-oson, az Ifjúsági Ház felé végigmegy egy hatalmas robot pumamajom, porig rombolja az említett intézményt, majd a rend kedvéért az Árkádot, és bizony majdnem kibuggyant egy könnycsepp.

Sajna csak műanyag pumamajom lesz valószínűleg, az is legalább 4 pálcán.

Ha pedig lesz jutu, akkor fizetek egy kávét a menedzsment központnak. (Bár eddig is ez történt közvetetten.)

Eh. Szomorú vagyok. Mindegy.
Végre egy bejegyzés itt, ami nagyon tetszik :)

Hét évig éltem Pécsen, a város rendszerváltás környéki fénykorában, szörnyű, hogy az elmúlt 15 évben mi lett belőle.
Pécs -> Magyarország. az egész ország egy semmi. közkeletű gondolkodás ezt pártunkra és kormányunkra és holmi hétéves tervekre fogni, de a tavaly március 9-i események során a fogak fehérje kimutatódott: itt a 85% (akinek nem inge) gondolkodásával van probléma, azt kell légkalapccsal feltörni, atombombával betámadni, napalmmal megszórni. sajnos ez a 85% még szavazhat. most is az EP-n, meg jövőre is. és van párt, aki eteti, nevelgeti, édesgeti ezt a gondolkodásmódot. és az ilyen párt népszerű lehet. én már nem várok semmit. még jönnie kell a Mohácsnak. még mindig nem elég nagy a baj.
Teljesen ellentmondásos írás. Nem is értem mit akarsz kihozni belőle. Mi a cél? A bevétel? A leendő beruházások? A címlap a világsajtóban? Mit akarsz, ki jöjjön ide?

A business jetekből természetesen látszik a Bartók-bérlet. Egy Polgár László-féle Parsifal-on nemcsak olyan japánok ülnek, akik tapsolnak az első felvonás után, majd elhúznak. Sőt, nem is csak sznobok, hanem éppen az europai businessmanek. Szóval Kocsis Zoltán és a bőgatya között még van némi átmenet.

De ha eggyel lejjebb célzol: ott a Balaton Sound közönsége. Vagy a Szigeté. Vagy az még mindig túl elit?

Az egész olyan mint egy étlap. Nézi a nyugati pógár: malájt már ettem, meg indiait is: magyar kultúrát még nem. Most meg lehet kóstolni. Ez miért nem jó célközönség? Kulturális szinttől függetlenül?

És ha Forma I lenne Pécsett, vagy BL-döntő, angol huligánokkal, bunyóval, bíróveréssel spékelve, az kielégítene? Garantált címlap a bulvársajtóban. Igazolja le a Pécs Messit, hogy idejárjanak Barcelonából a drukkerek? Vagy nyíljon Star Wars/Vuk múzeum?

Vagy azt gondolod, hogy Liverpool akkor jár jól (miben is?), ha róla nem a Beatles meg Gerrard jut eszünkbe, hanem Godzilla? Milyen módon reprezentálja ez Liverpool kultúráját? És kinek jó? Miféle értéket teremt? Ha pókot akarok nézni, akkor takarítok, vagy elmegyek moziba. Egy horrorfilm még talán képvisel bizonyos értéket, de egy mechanikus utánzat?

Néró felgyújtatta Rómát, hogy emlékezetes legyen. Ez a cél? Hát ez nem is kerülne sokba.

nagyon tetszik neked ez a géppók.
nem értem mit kell ettől ennyire leihdalni.
látványos, ötletes, ez tény, bár a hasonlataid megint elég faszságok: bartókra sok évvel később is emlékezni fognak, de erre a géppókra ki a faszom fog emlékezni 2 év múlva?
erről a liverpooli dologról sem hallott rajtad kívűl a kutya se...

"Van ennél sokkal ijesztőbb forgatókönyv.Amikor egy városba végül nem jön el a szörny se"

az legalább olcsó.

másfélmilliárdért megéri, hogy egy liverpooli kisfiú olvasson majd egy cikket a pécsi félkarú óriásrablóról?

mennyi értelmesebb dologra el lehetne költeni azt a pénzt!
Ritka, de most megtörtént, egyetértünk Tótaval. Már pedig csodák vannak. :)
na most, vagy kihagytam 1-2 sor, vagy Árpádban változott valami, mert tetszik... :)
hit, remény és szeret, meg összefogás a "szörny" ellen, újjáépítés... ez tetszik.

amúgy, azt miért nem kérdezted meg, hogy látta valaki már az a 35MrdFt-t? vagy az csak elméletben létezik, és a gyakorlatban már egy ciprusi off-shore cégnél csücsül?
elég nehéz elkölteni ennyi pénzt úgy, hogy ne legyen valami látszatja...
[ annyira sok lé, hogy Pécsen akár metrót építhetnének belőle a spanyolok (9 megállóval)...
vagy egy autópálya körgyűrűt a horvátok (legalább 2 alagúttal)... ]

bí.
Évek óta ez TWÁ legjobb cikke.
Egy másik videó, ahol lépeget: www.youtube.com/watch?v=QHOEWyQpsCw
Egész jól néz ki :)
Dejszen éppen most támad két szörny is Pécsre, hogy markába kaparintsa négy évre. Ebből nem lehetne kihozni valamit?
De holnap lesz sörmajális... az valami ugye? Kúttura meg minden.

Kiábrándító, hogy mennyire csak a saját zsebük érdekli a politikusokat, az EKF meg elveszett a bizottságok, küldöttségek és tervpályázatok erdejében.
Mivel a cikk többször is Paul McCartneyval példálózik, talán érdemes megemlíteni hogy épp az ő koncertje volt az egyik fő attrakciója az eseménysorozatnak - és többet is foglakozott vele a sajtó, mint a pókkal. Persze mondjuk egy Kispál koncert nem rengetné meg a világot...

www.liverpool08.com/music/LiverpoolSound/index.asp

www.liverpoolecho.co.uk/videos-pictures/pictures-of-liverpool/pictures-of-liverpool-news/2008/06/02/liverpool-sound-sir-paul-rocks-capital-of-culture-100252-21009382/
Pécs az egész ország jelképe. Nagy lehetőség, rengeteg beleölt pénz, és a végén a silány eredmény. Mindeközben mutyizások, pártharcok, korrupció, vezetői töketlenség. Talán így kéne hirdetni az időhiányban szenvedő turistáknak: "Aki Pécset látta, látta egész Magyarországot"
Lépegessen végig a városon Genorazzo Mária!
Két dolog jutott eszembe az írásoddal kapcsolatban.

1. Nagyon komoly gyepet sikerült venned valahol.

2. Miért kell nekünk az egyik sztereotípia helyett a másik sztereotípia szerint gondolkodnunk, viselkednünk? Miért gondoljuk azt hogy külföldiek úgy tekintenek a magyarokra mint ahogyan azt mi magyarok gondoljuk? Miért vagyunk ebben ilyen biztosak?

A huszáros, lovas, pálinkás, íjazós dolog legalább a miénk, az legalább őszinte. Persze, horvát tengerparti halas kerámia és görög kagylóhéj is ugyanilyen szintű bizonyos olvasatban. Vizsgálhatjuk még a provence-i bűnrossz almapálinkát, az elzászi húgysöröket, meg a skót tartant is ugyanígy. Mindent vizsgálhatunk de hagyjuk meg az idelátogatóknak azt a lehetőséget, hogy eldönthessék mi tetszik nekik.

A mi almánk előnye az, hogy nem történhet meg a szégyen, hogy nagyot akartunk fingani és helyette csúfosan befostunk. Ettől persze lehet és kell is kritizálni a pécsi történéseket de könyörgöm, vállaljuk már magunkat nemzeti szinten és ne akarjunk többet mutatni mint amire képesek vagyunk.

Mondhatnám úgyis Árpi, hogy ne akarj mérnöknek látszani, ha amúgy újságíró vagy. Mehettél volna mérnöknek de te mást választottál.
Az utolsó bekezdés a legjobb.
A lámpaleoltás a szoci-szdsz vezérkart nem fogja zavarni, nekik már megvan a helyük egy bahamai lámpaboltban. Remélem belenyúlnak egy rövidzárlatosba.
Szerény véleményem szerint a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt ennek az évtizednek, ennek a politikai érának az állatorvosi lova (lesz). (Állítom ezt mindenféle ideológiai és pártkötődés nélkül.) A patópálok és a mikszáthi Rokonok országa ez.

Már egy évvel ezelőtt is mindenki tisztában volt azzal, hogy Pécsett 2010-ben csak egy hosszan tartó búcsú lesz, olyasmi helyett, ami tényleges fejlesztésbe kerül, hiszen arra költeni kell. Ha az Unió pénzt tesz a zsebünkbe, hülyék leszünk a népek közé szórni. Ezért is indult ez a cím elnyerése után azonnal egy rendkívül visszataszító politikai dulakodás az irányító posztokért.

Továbbá autópályát is építünk Pécs felé, ez a másik megaprojekt, amit mindenki ismer és mindenki tudja, hogy csak Abszurdisztánban valósulhat meg úgy és annyiért, ahogyan. Az építkezés kiadási költségei jelenleg ellenőrizhetetlenek, úgyhogy csak önteni kell bele a pénzt (azt pedig szintén ellenőrizetlenül lehet, éppen a pécsi procsektre hivatkozva), lehetőleg olyan sokat, hogy bőven folyjon mellé is.

Ó, hol vagytok ti kilencvenes évek szerény és pironkodó olajszőkítői?
talán ha felgyújtanánk az egész várost a gecibe ?

@agyvihar: Vizsgáljuk azért meg egy másik nézőpontból is: Persze, TótaW rohadt antimagyar, de azért csak igaza van, nem? Mert persze, nekem is megmelengeti a kis magyar lelkemet, hogy Erkel-év, meg Hunyadi László operaelőadás, de már azon is töprengek, Budapestről elutazzak-e odaáig, nemhogy másik országból, neadjisten kontinensről. Nézd át a tervet, hány olyan programot látsz rajta, ami úgy komolyan megmozdítana egy külföldi tizen-, huszon-, harmincéves fiatalt mondjuk. Ugye turisztikai szempontból nem lenne utolsó, ha ez a korosztály elárasztaná Pécset - én erre, a szerzővel egyetemben kevés esélyt látok.
Szégyellem, hogy pécsi vagyok!!!
Undorító egy hely lett sajnos kívül-belül..
Az utolsó két bekezdésből külön regényt lehetne írni.
Nagyon teccett! :o)
Vigyázzatok a szavaitokra. Bizonyos szavak védettek, © (c) copyright meg minden. Ha valaki már egyszer kimondta, a többeknek kuss. Legalább néhány betűt máshogy kell írni. (kisbetű-nagybetű)

Pl. a VaZZE és a vAzze.

Mer asztán beperellek hogy belefeketecc.
Nem kell karikásostorozni, pálinkásozni, hungarikumokon gúnyolódni. Főleg a Himnuszon nem. Helyette - már a fröcskölődés helyett - ki kell találni valamit, ami azért értelmesebb, mint ezek a buzi gépszörnyek, mert ezeknek az ég világán nincs semmi értelmük.

Vagy ha mégis, oda kell vinni azt a városligeti szar időkereket, az trendi. Csakhogy azért már valakik lenyúlták a sok lét, mi? Kell valami újabb hasonló. No ebbe döglik bele Pécs is, meg az ország is.

Hajrá, Tóta, hajrá, magyarok!
Javaslatom a következő: építsünk egy 40 méteres robot Vízipókot.

"mert magyar, mert a miénk"

Hogy miért félsz te ettől ennyire...
rég volt ennyire remek post.

a pókfanyalgókat nem értem. nem a pók a lényeg, hanem új szimbólum teremtése. olyané, amire még az is felkapja a fejét, aki soha nem menne Pécsre, aki soha nem hallott róla.

az ország jelenlegi állapotát figyelembe véve egy hatalmas felfújható segget kéne kifeszíteni a főtér és a kilátó között, az még talán az űrből is látszana. és minden délben kilövellne rajta a szerencsi csokigyár napi termelése, rá a városra.

édes szarban úszna az egész ország (most csak szimplán bűzös). mi ez, ha nem keleti kényelem?
No, ez még w-től is kivételesen jól sikerült, lendület, ütős poénok, de nem vagdalkozik öncélúan. Még az egyház sem kapott 'úgy mellesleg'. Amúgy le kellene mondani ezt az izét, asszem arra már volt példa, talán ekkora égésre is, de nekem az előbbi jobban tetszene.
@873ujr3rk: tudod, ki gépeli be a nickedet :) de igazad van, az még a póknál is ütősebb lenne, egy leégett város.... Pestis?
@Paszternak: Te Debrecenről beszélsz, meg hogy a ballib inkább szoci városba vitte, de a "kommunista városnak" Miskolcnak nagyon jól kidolgozott tervei voltak a Kultúra Fővárosa címhez.
Debrecenhez még: május elseje, városi (fideszes) rendezvény a Nagyerdőn, 15 gagyisátor és lassú menet a temető felé, ötlettelenség, lehangolóság, "3 csapás" reklám (hörrr). Én ilyen gyászos poklot eddig még nem láttam. Biztos oda gondoltad?
egy fasza halálcsillaggal simán lenyomnánk a liverpuli pókot...
"Most annyit tudni, hogy legjobb esetben eljön a U2. Ami attrakciónak talán még Paul McCartney-nál is sivárabb."

Ezzel nem értek egyet. A U2 elég nagy durranás lenne, odafigyelnének rá, jobban mint, P.McCartney-ra.
Viszont nem ezzel kéne felhívni magunkra a figyelmet, ilyen lesz máshol is...Pécsnek ilyen lehetősége viszont valószínűleg többet nem...és talán Magyarországnak sem. Ez a tragédia.
na árpádsáv bazze: elöjött a néped és leirta hogy usszuk meg, legyünk túl rajt, tiszta égés lesz, nem is az én városom, mocskos kommunisták, meg a viktor..

megoldás az semmi, kurvaanyázás az igen..

skacok van egy rossz hirem, a demokráciába mindenki megoldja a dolgát, senki nem fogja megoldani helyettetek

szóval elő a kreativitással mert ha ti dicső cikkirók és kommentelők nem oldjátok meg, akkor bizony senki se fogja (gyengébbek kedvéért nektek kell kitalálni valamit hogy hogyan lesz a kulturálsi főváros program akár pénz nélkül is)- nem pedig anyázni és várni hátha kerül a zsebetekbe a narancs, a piros vagy az árpádsávos borítékból...
A kómás polgármesterből és egy kormányzati Audiból transformer robotot építeni, azt kéne de nagyon.
Szerintem még van esély.
Például, egy szenzációsan érdekes, óriási békát még össze lehetne dobni gyorsan. Hatalmas lenne, szinte az egész város felett lebegne. Minden idelátogató átélhetné és átérezhetné milyen kellemesen hűss, és meghitt itt, béka segge alatt.
Ez jó volt. Mert van benne értelem.
Aki ismeri Pécset, meg a aváros elitjét, az nem csodálkozik semmin.
Én ismerem. egy újabb raany lehetsőég, ami azért lett elb*szva, mert ellopták.
@archibald: Hű, azért arra kíváncsi vagyok, neked mit jelent a kultúra szó...
"Most annyit tudni, hogy legjobb esetben eljön a U2. Ami attrakciónak talán még Paul McCartney-nál is sivárabb."

Kedves tótamittudománmilyenlófaszárpi:

Anyádat.
Kiegészítésként még annyit, hogy nem hogy pókot de íjazást-huszárkodást sem lenne szabad megrendezni Pécsen. Ennek az országnak nincsenek meg az erőforrásai egy átlagos színvonalhoz sem.

Az MSZPSZDSZ szimpla lopási ügye ez az egész, a többi csak díszlet.
nem értek egyet a cikkel, nem egyszeri nagy dobással kell felhívnia a figyelmet magára Pécsnek, hanem egy olyan élményt kell nyújtania az ide érkező vendégeknek, ami miatt később visszajönnek. az egyszeri látnivalóról tudja a külföldi is, hogy csak egyszer láthatta, ha két hónap/év/évtized múlva visszajön, akkor ezt nem láthatja, tehát ha csak ez az élmény tetszett neki, akkor nem fog többet jönni, mert NINCS MIÉRT.

Pécsnek ki kell használnia építeszéti, földrajzi, kulturális adottságait, emellé kell még egy rendkívül vendégszerető vendéglátás: közlekedés, éttermek, üzletek, kocsmák, múzeumok - egyszóval az egész szolgáltatóiparnak nagyot kell alkotnia.

ehhez két dolog kell: be kell fejezni a megkezdett beruházásokat, és az embereknek oda kell tenniük magukat (legalább pár mondatot kell tudni idegen nyelveken, tiszta, rendezett környezet kell, segítőkészség stb.).

nem értek egyet azokkal a hozzászólókkal sem, akik a "XXI. században már nem lehet karikás ostorral jönni" filozófiát vallják. de igen, lehet, és kell is, ez tesz minket magyarrá, ahogy a fapapucs "teszi" hollanddá a hollandot és a fish and chips angollá az angolt. emellé kell még újítás, de korántsem kell elsöpörnie a régit (lásd - chilis nyalóka Mexikóban - egy csipet helyi egy csipet multikulti lollipop-pal - nyakra-főre veszik a turisták).
Azért vicces, hogy Tóta W. szubjektvizmussal vádolja a magyarokat, miközben nála szubjektivistább publicista nem igen akad. Ő szereti a gépeket, kütyüket, sci-fit és a vasútmodelleket, és ezért azt hiszi, hogy mindenki más is.

Az meg, hogy minden görög üdülőfaluban van népviselet, kirakodóvásár és pálinka, igaz, csak ott éppen görög népviselet, kirakodóvásár és pálinka van. Ilyen erővel azt is mondhatnád, hogy "minek nekünk kultúra, mikor az van máshol is?".

De az is érdekes, hogy az állam esküdt ellensége az EKF-projekten kéri számon, hogy miért nincs elég szállás, étterem és kocsma. Talán a polgármesternek kéne kocsmát nyitnia közpénzen, vagy mi?

Egyébként semmi bajom a pókkal, és nem hiszem, hogy a magyar kultúrát csak bajszos emberek mellszobrai jelenthetnék, de van néhány olyan megjegyzés a cikkben, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében. Vagy ezek csak publicisztikai fogások?

És nem értek a kultúrához, de szerintem nem véletlen, hogy King Kong vagy Godzilla nem álmos kisvárosokra tör rá, hanem sokmilliós metropoliszokra, szóval a nagyvárosi létről szóló elmélkedésed izgalmas, de szerintem semmi köze Pécshez. Talán nem véletlen, hogy "Japán kortárs kultúrájának" szimbóluma.
Semmiféle pókra nincs szükség Pécsett, különben is csak koppintás lenne.

Nagyszeben is kultfővár volt a közelmúltban, ki hallott róla? Tudjátok, mit csináltak?

Felújították a belvárost, műmájer gigaintézmények és figyelemfelkeltő heppeningek helyett rendbe tették az egészet, hogy szép legyen, és rendeztek egy csomó színvonalas és kevésbé színvonalas programot. Simán meg lennék ennyivel elégedve Pécsett.

Tojok rá, hogy épül-e elég négycsillagos szálló, ami aztán üresen fog kongani a következő években. Egy rohadt Nádort nem tudunk felújítani évtizedek óta, arra sincs igazán szükség, de már csak azért is meg kéne csinálni, mert a főtéren van.

Tojok az Európai Tudásközpontra, bármit is jelentsen, és kifejezetten dühös vagyok azért, hogy összeköltöztetik a város összes könyvtárát egy helyre. A külvárosba, b+.

Tojok a programokra is, mert már most látszik, hogy szánalmas lesz. Majd eljön megint a Carreras O sole miót énekelni? Kihagyom.

De legalább alkalom lett volna ez az egész arra, hogy valami jó történjen a városban. Kár volt elkúrni. Menet közben kúrták el, nem igaz, hogy Debrecen eleve alkalmasabb lett volna. Csak lehet, hogy ott nem kúrták volna el. Vagy igen, sose tudjuk meg.
Gratulálok, sikerült megtalálni a tscikosch-gulasch-gagyi tökéletes ellentettjét, a Kockák Nagy Álmát. Krómgiccs. Tényleg, nincs viccesebb annál, mint amikor egy rakat gépbölcsész kifejti a nézeteit a kultúrpolitikáról, és kihoz egy disneylandi attrakciót. Lecsófesztivál, csak BME/Schönherz rendezésben.
1 pók biztos nagy muri volt elsőre, másodikra, de ha minden fővárosban megjelenik, akkor mindenki úgy fog rájuk tekinteni, mint bp-n a tehenekre. Hasonló kaliberű valami kellene.
Pl.: második VH-s helyszínnek megcsinálni, pár tank az utcára, néhány közalkalmazott katonaruhában, esetleg légiparádé. Egyébként vannak emberek akik kreativitási versenyeket nyernek, ilyenkor őket miért nem kérdezik meg?
Ja! Nemrég láttam egy 1939-ben készült, színes amatőrfilmet Pécsről. A végén majdnem bőgtem.

Rendezett, tiszta, szép, élhető város volt. Kár érte.

Én még most is szeretem, úgyhogy üzenem annak, aki fel akarja gyújtani, hogy a nénikéjét.
Pécs kitűnő helye lehetett volna a kultúrák összetalálkozásának a hirdetésének, ami ma világszerte felkapott téma. Már a régi rómaiak korában is állt, s abból az időből ókeresztény emélkhelye is van. Az országban egyik legjobban ott érződik az egyetemvárosi hangulat. Török kori emlékehelyei is vannak. A főterén egy dzsámi áll, de a városban van még zsinagóga és templom is. Ha még ehhez a város felhúz egy buddhista kegyhelyet, mondjuk egy sztupát, az szinte semmi pénz és a világkultúrák találkozását lehetett volna építeni az imaget. E mellé lehetett volna Monet és társai féle kiállításokat szervezni, ami az állandó Csontváry és Vasarelly mellett szintén világkultúra irányába emelte volna a várost és művészeit. Aztán az egyetemi fiatalsságra és az egyetemváros területére lehetett volna a Szigetet egyszer kivételesen oda átszervezni például, és odahívni a fellépőket. És akkor e mellett ha még épül egy komolyzenei koncertterem és oda is hívnak ismert vagy híres művészt (pl. korábban itt járt Morricone is) vagy épp építenek az anyagi és fellépői szintű támogatásokban a kultúrák találkozására nemzetközi szinten is, egész jó dolog is kisülhetett volna belőle. A tévétoronyból lézerjátékot lehetne esténként rendezni, a domboldalból egy alkalommal a lejtős utcákon színes fonalgombolyagokat lehetne leereszteni. Stb-stb. Nem sok pénz, csak koncepció és akarat.
szegéyn pécset it szidjátok, miközben -kivételesen van egy dolog amiről nem mi (Ők9 tehetünk/nek: sztem az eleve felháborító h a német és magyar kultfőváros mellé bevettek egy 3.-at, de h az meg ráadásul Isztambul, az oannantól igazi köcsögség az Unió részéről. Isztambulnál még pécs is európaibb, meg hát ugye, azért nem egy sulycsoport. de látom ahogy a döntéshozók bűvészkedtek: 2010-ben legy 3 törökös város!

ettől még persze fullbukás lezs az egész, ez tény, bár én nem gondolom h robot kellene a sikerhez.
@88wx335dsf: "A mi almánk előnye az, hogy nem történhet meg a szégyen, hogy nagyot akartunk fingani és helyette csúfosan befostunk."

De hát pontosan ez történik!
Nem látjátok, hogy nem a pók a lényeg, az csak egy példa baszod. A lényeg, hogy ki kéne törni a kisstílűségből (nem tudom van-e ilyen szó), a lényeg, hogy Európai Kultúrfővárosként valamit be kellene mutatni ennek a világnak, mint a pók, amiről beszélnek, amire felfigyelnek. Ez egy olyan lehetőség mint a párizsi világkiállításon az Eiffel torony.
De itt még fesztivál se lesz, nemhogy pók.
Pannon puma, na az igen (hehe)
Nem jön a U2, soha nem is volt terveben, csak valami dillettáns, egy egy hozzá nem értő senki kimondta Pécsett, és erre lecsapott a sajtó.

Tóta W. megint ügyel arra, hogy ha már védeni nem lehet a védhetetlent, hogy a szocik az országos impotenciájukat, korruptságukat, hogy ami ellopható, azt el is lopják, természetesen Pécsre is kiterjesztették, ezért aztán a felelősséget természetesen szétkente ebben az írásban is mindenkire aki Pécs környékén egyáltalán valaha megfordult. Mit sem zavartatva attól, hogy a Mecsekalján írd és mond, 16 évet húzott le az MSZP-SZDSZ önkormányzat a hatalomban, ami ugye gombócból is sok, hát még balliberális önkományzásból...
Az a baj, hogy nekünk itten akkora kultúrfölényünk van, hogy egy vacak kis EKF nem elég nagy kihívás, minimum egy olimpia lenne az, ami eléggé motiválna ahhoz, hogy olyan kiválóan megrendezzük, hogy az egész világ csodájára járjon.
na az eiffel-torony jó példa. volt ott is pampogás, hogy az nem francia kultúra, mert eddig nem volt ott, akkor tehát nem az.

mellesleg liverpoolban (-poolott) sem cirkuláltak legendák egy bazinagy pókról, azt csak úgy odavitték és bejött.
Szili valosageszlelese teyleg zero,de azert igy leirni kicsit eros. :)

Nekem a kedvenc magyar muzeumom a pecsi Csontvary muzeum.
Nincs meg1 hely az EU-ban,ahol ilyen franko 3-5-meg 7meteres festmenyekben gyonyorkodhetsz.(Baalbek 386 x 716cm,A Nagy-Tarpatak a Tatraban 236 x 400cm,Maria kutja Nazaretben 362 x 516 cm,stb) Parjat ritkitja.

Amugy meg Europa legnagyobb thermaltava ott van egy kopesyire(Heviz,vilagon a 2.legnagyobb),odavinnem inkabb a turistakat,azzal nem lehet befurodni! :)
873ujr3rk 2009.05.08. 10:21:44
talán ha felgyújtanánk az egész várost a gecibe ?

Ez ott van! :D
Hogy Ford Fairlain-tôl idézzel:

- Ez nagy égés lesz Julien.

:)
@nina simone:
Nem Hévíz, hanem inkább Siklós, de igen, érdemes lenne azt is propagálni az esemény kapcsán. Ráadásul ott is van más látnivaló is, vár, dzsámi, ami a kulturális címszóba belefér. Lehetne például még akkor is várjátékot rendezni, amikor már a strandszezon lecseng.
vazze, ez kamu: www.youtube.com/watch?v=82Hb7YStVcM egy darun log. ez igy meg nagyobb eges, mint pecs lesz, attol fuggetlenul, hogy w-nek mar megint igaza van.
Hát igen ez Pécsi kulturális fővároskodás nagyon el lett kurva. Pontosabban ahhoz képest, hogy mi volt tervezve és erre mennyi pénz van. Azért szeretünk nagyzolni, megadni a módját. Most is elég grandiózus tervek születtek, de a mutyizás miatt nem lesznek kész időre. Meg igaza van ebben Árpinak, hogy valami újszerű kéne, ami nem is feltélenül kerül irgalmatlan sok pénzbe. Teszem hozzá én ehelyett megint a szokásos ronyrázos vonalat követjük, mindegy mennyibe van, csak jó nagy legyen és flancos (mármint az épületek)

Azért érdemes kitekinteni más kultúrális fővárosra is pl az ideire Linzre. Hát itt se jött össze minden időre, bár ők sokkal kisebben és távlatosabban gondolkoztak. Egy tisztes iparosmunka lesz. Géppókok és egyéb extravagáns dolgok nélkül. Mondjuk sokat erről se fogunk beszélni.
Itt ebben a gazdasági, társadalmi és morális térben ami Mo-on van minden hasonló kezdeményezés elvérzik.

Olyan mint a csecsemô, akit a kerti budiban szültek.

Nem sok esélye van.
Ezt kb. 20 gépelt oldalon lehetne bôvebben kifejteni :(
Hát nekem lenn pár ötletem hogy mit lehetne csinálni.

1. Egy hatalmas Citromot és ráírni hogy Magyar Narancs.

2. Minden hónap 5. napján a komplett Országgyűlést felsorakoztatni a városban és tarkón lőni.

3. Ez a kedvencem. Építeni egy 9000 méter magas hegyet. És így a miénk lenne a világ legmagasabb pontja. És mellé ahonnan a földet kiszedik ott pedig egy 12000 méter mély gödröt csinálni. És így a miénk lenne a világ legmélyebb pontja is. És akkor lehetne köré büféket csinálni meg ostortcsapkodni meg hátrafelenyilazniahegytetejérőlbeleaszakadékba

35 milliárdól szerintem mind a 3 kitellik...
@valamit: Csak azert irtam azt a liliomos thermaltavunkat,mert az egesz vilagon csak Uj-Zealandon van nagyobb!
Az meg nincs olyan kozel a nemetnek,francianak...
@egysegelem: lehetne talán Dunaújváros - Pécs rallit rendezni. 100 % szelektív szakasz
Liverpool rohadt jó, élhető, baráságos, fiatalos város.
Elvtársak.
B@sszunk meg mindenkit aki idejön fesztiválozni.
Ez már csak elég emlékezetes lessz a sok túristának.
A TIMES vezércikkben fogja hozni :
Pécsen egy 36 tonnás póklábú kómás Szili Kati megb@aszott 500 Német túristát.
Ráadásul ingyér van.
Debrecenmben Kósza Lali üveghegyet épített volna a Nagytemplom elé, ha nem a magyar Moszkva nyeri a jelölést. (Hogy meglepődött rajta mindenki a győzelmen, ugye?)
Amekkora hülye, tényleg megépítette volna. Oszt akkor termelhettünk volna banánt meg minden szart a csudaüvegházunkban. Vagy Magyar Narancsot.
@nina simone: Okés, csak épp a Hévíz és Pécs közötti közlekedés olyan kb. mintha egy londoni rendezvény kapcsán Párizst propagálnád. Utóbbi 2 és negyed óra vonattal és előbbi is durván hasonló időt igényel vonattal, de kocsival is. De persze, meg lehet említeni, mint az ország egyik látványossága, ami útba esik az észak felől gépkocsival érkezőknek. Ahogy például a Forma 1-et is a Ferihegyről vagy Pesten át jövőknek. Mondjuk Pécsnek van reptere ez is pozitív lehetne a rendezéshez...
@vorobjanyinov: "Ő szereti a gépeket, kütyüket, sci-fit és a vasútmodelleket, és ezért azt hiszi, hogy mindenki más is."

az igaz, hogy a saját véleményemből indulok ki, de azért ennyire nem szubjektív. ezt a pókot liverpoolban 180 ezren kísérték el, tippeld meg, mekkora zsolnay-kiállítás vonzana ennyi embert.

vajon miért a star wars lett legenda, és nem a julianus barát? már amellett, hogy az utóbbi gagyi.
A kedves kommentelő tényleg arról ír, hogy ezt a sz@rt kellene idehozni Pécsre? Minek, kinek, miért? Milyen művészeti értéke van ennek? Egyetértve azzal, hogy Pécsnek tényleg nincs semmi egyedi ötlete és létesítménye sem az EKF-hez.
@Mokele-Mbembe: Inkább legyen a radar a géppókba építve, és folyamatosan járkálhatna a Tubes és a Zengő között.
Nem pók kellene, hanem felelős(ök). De sajnos ezek is hiányozni fognak akárcsak a pók vagy más látványosság.
@Redmaster:
1. A külföldiek nem nagyon értenék.
2. Bűncselekmény (sajnos)
3. Tök jó. Melyik árkot mélyítsük?
Az EKF-ről írni, és a helyben illetve a nagyban hatalmon lévő politikai elit felelőségéről diszkréten hallgatni, hmm, legjobb esetben is hitelteleníti az egész írást.
Szerintem meg úgyis a nanotechnológia ma a menő.
Csinálják meg a pécsiek a világ legkisebb pókját. Igaz senki nem fogja látni (legfeljebb képen) de azt lehet mondani, hogy márpedig ott van.
"hát sajnos ez Magyarország"
Nem kicsikém, ez az MSZP-SzDSZ mutyi.
Azt az üres toronyházat fessék ki pinakinézetűre. Ócsóbb és vonzóbb
A PÓK az qrva fontos(Meg a Metro is...) Egy működőképes kórház egy funkcionáló infrastruktúra, meg segély a létminimum alatt élő százezreknek- millióknak. ugyan ki a faxt érdekel ?
@nemecsekerno_007: "talán ha felgyújtanánk az egész várost a gecibe ?"

Wow! Megnézném. :D
Akkor járunk jól, ha minél kevesebb külföldi jön.
Ezt ne lássa más csak aki itt él.
A dzsámival kellene valamit kezdeni. Eredeti állapotába kellene hozni és elküldeni a nem odavalókat. Allah, de szép volna... szegény Gázi Kászim
"Ide Nemzeti Vágta kell, lószag, huszárok, középkor, nemzetiszín pántlikával."

Ja, ez kell, meg a korábbi országimázs filmek és sugalmazás a külföld fele. Csikós, Hortobágy, gulyás, puszta. Aztán mikor arról van szó, hogy esetleg Debrecenben építenek fel egy milliárd eurós kutatóközpontot, akkor azon bukhat a dolog, hogy túl jól sikerült az országimázs, és tényleg elhitték, hogy itten puszta van, meg préri, meg nyereg alatt lóhús. Most meg lehet bizonygatni, hogy itt lehet élni, van ivóvíz, meg téglaház, nem csak pusztai kunyhó, sőt a gyerek még iskolába is járhat, és nem csak a tanyaközpontba.
Ennek az egésznek a sorsa megPécsettelődött....Minaret-tenet bukta lesz.
Építsünk egy nagy betonkígyót, ami olyan nagy legyen, hogy Budapesstől egész Pécsig elérjen, és olyna széles, hogy akár négy autó is elférjen rajta egymás mellett. Ez a kígyó kerítse be a várost teljesen, és kis csápokat bocsásson bele, és szippantsa föl az utcáról az autókat.
Egyébként ezt meg is ígérték, hogy lesz ilyen, meg kész lesz addig, de sztem ebből sem lesz semmi. Pedig már ez is olyan történelmi tett lett volna, ha sikerül, hogy csudájára jártak volna. Nem ezé, mert kígyó, hanem mer a Magyarok megcsinálták. Kitalálták, oszt megcsinálták.
@valamit:
Tetszenek az ötleteid. Nem tűnnek drágának, és látványosak lennének. Nem akarsz polgármester lenni? Támogatnánk néhányan!
@Tóta W. Árpád:
igazán megírhatnád, szerinted ki kit miért csinált / ki az elmult években pécsett! köszi

Kis kezeiddel már megint csak maszatolsz,
és közben hatalmas pókokról vizionálsz!
Felelőse nincs a helyzetnek,
megint hülyék a magyarok.
10 éve az Mszp vezeti a várost,
olyan ügyesen, ahogy az országot,
persze ez neked fel se tűnik,
eszedbe se jut.
Van neked egy csöpp eszed?
Ha elqrják az EKF-et, a felelősöket vessék óriáspókok elé. Nagy nézettsége lenne :)
Jó, jó, hogy elsíbolták a pénzt már megint a szocik, de most ezt hagyjuk. Ezen nem is kell meglepődni.

Viszont óriáspók? Gagyi.

"vajon miért a star wars lett legenda, és nem a julianus barát? már amellett, hogy az utóbbi gagyi"

A Győzike "show" brutálisan gagyi. A Barátok közt nézése is szellemi hullává tesz. Mindkettőt sokan nézik. Akkor most attól lenne valami nem gagyi, hogy sokan szeretik (ergo: legendává vált)? Ez elég korlátolt gondolkodásra vall.

Fordítsuk meg a dolgot, és lássuk, mennyire is nincs igazad: a vizitdíjat szinte senki sem szereti. Tehát gagyi? Viszont azt szoktad mondani, hogy az a megváltás. Akkor hogy is van ez?

Minden gagyi, ami neked nem tetszik?
Ez a válasz.
Csak szerencsére a világ nem hozzád idomul.
Írhatsz akárhány gagyi blogot is.
@Mokele-Mbembe:
"... a mai napig két kézzel rángatja vissza a tespedt rothadásba a bányászkorszakból ottragadt panelproletárok tömege. "
Mi van????????????
Ezek a bányászkorszakból ottragadt, panelproletárok, annak idején lementek a bányába........ DOLGOZNI. És ma is mennének, he lenne hová. De a az új demokrácia villaharcosai mindent, ismétlem, mindent tönkre tettek, úgyhogy most már bánya sincs.
Egyébként az elmúlt húsz éveben mi az, amit "megcsináltunk"???
Mi az, amire büszkék lehetnénk, pártállástól függetlenül??
Bős-Nagymaros??? NINCS.
Világkiállítás??? NICS.
4-es metró??? NINCS
(mikor lesz, ha lesz egyáltalán)
Autópályák??? Tele korrupcióval.
Most akkor mit csodálkoztok a EKF.-el kapcsolatban. Csoda, hogy egyáltalán megkaptuk a jogot.
majd a villányi borászok felgurítják a hordóikat és meg lesz mentve PÉcs.nem kell idegeskedni (30 kilóméter-1.program).Inni kell.Jó vörösborokat.összes szökökutat meg lehet tölteni vele.az is rajta lesz a Joutuben

nem kérek pénzt az 5letért
igyátok
és lehet belerakni gumipokokat
oh igen, igen, igen
A kommentekből kitűnik, hogy mindenki tisztában van lúzerségünkkel, tehát mindenki tudatában van annak, hogy szarul csináljuk a dolgunk és ráadásul mindezzel tele is a kisfa.unk. Már csak arra lennék kíváncsi, miért nem változtatunk, miért hagyjuk, hogy minden maradjon a régiben?
@valamit: Forma 1-bol tucat van,itt meg nem csak lokdosodni,hanem kellemesen gyogyulni is lehet.
Egy kikboxos haverom konyoke ott jott rendbe 2het "vizben tanyazas" utan.
Elotte minden orvosat kirohogte,akik ra akartak venni a pesti sracot,hogy szanjon ra 1-2hetet,menjen le Hevizre.
Mostmar mindenkinek ajanlja o is.

Te tudod mennyi millio eurot koltenek nemetek,angolok,franciak izuleti panaszaik miatt?
Akkor mar ide tegyek a kavicsot. :)
"vajon miért a star wars lett legenda, és nem a julianus barát? már amellett, hogy az utóbbi gagyi."

nagyon sajnálatos hogy így alakult, és többen lettetek...

a julianus gagyinak mondható, de a star wars méggagyibb... :D

szinte látlak tóta ahogy fénykardozol a tükör előtt :D:D:D
Én azt se értem miért lenne olyan zavaró az a lokátor állomás, a tv torony sem éppen egy korinthoszi oszlop, mégis Pécs egyik jelképe.
Kit zavarna ha lenne mellette egy tányér is? Kiegészítenék egymást , igazi futurisztikus remekmű lenne és csak néhány fával lenne kevesebb.
Most a két jelölt azon versenyez , hogy ki tudja előbb lesöpörni a tervét, a fenébe, legalább stratégiai célpontok lennénk!

Egy volt Pécsi
@Wita.hu Joe:

Ja, ez a pók úgy volt félmilliárd, hogy még járni sem tud? Gáz.
egyetértek a tótával. kutyát nem érdekli a karikás ostoros lovas szarság.

máytás királyt se tudnád eladni, mert lószart se tud róla.

erre kellene egy országimázs kht, de nem úgy, hogy koronát fuvaroz oda vissz a dunán, meg balfasz hirdetéseket.

gerilla marketing kell ide, ami felrak a térképre.

kosztümös akciódús közönségfilm (bocs hídember, ábr nekem tetszett) ami megmutatja a történelmet, hogy ne bambán nézzen az alien, mikor idejön, hogy ki a farok az a mátyás vagy dózsa.

na dózsából, meg atillából lehetne egy nagy fröcskölős véres akciót csinálni, de semmi és már két ember fel lenne rakva a külföldiek kultúra térképére.

Nem kell igaznak lenni a sztorinak, lehet torzítani, de faszán legyen megcsinálva.

Aztán meg tolni még Mátyást is, mert a mesék és a sztorik ott voltak a szeren, meg is húzhat királyként egy két bíróleányt.

Honfoglalást meg újra venni bud spencerrel és terence hillel, valami fapoénos csapkodós verzióban.

meg az országról egy bemutató filmet rendelni a Monty Python-tól, vagy mr Bean-től. :)

E lényeg, hogy előbb fel kell tenned az országot a kultúr térképre olyan infókkal amik felületesek, de közismertté válnak, hogy utána majd mikor idejön, akkor már mehessen mélyebbre.

de hogy senkit nem érdekel a mindehol ott lévő cserepes kézműves, az tuti.

a pálinkás az még csak csak.

a má
@Tóta W. Árpád:

RP, ez olyan szép labda, hogy nem bírom kihagyni: "egyél szar -- tízmilliárd légy nem tévedhet"
@Redmaster: lol vagy, 35 mrdből már lassan tíz kilcsi autópályát nem lehet építeni
Ez is nyilván a kormány hibája. Biztosan nem a pécsieké, akik kezüket-lábukat törik az igyekezetben azért, hogy az EKF projekt sikeres legyen, mivel megértették, hogy ez elsősorban az ő érdekük: ezért fáradalmat nem sajnálva tartják rajta kezüket a dolgok ütőerén és kérik számon a város vezetését minden egyes nap, hogy hová mennek a zsíros pénzek, és mi az EKF forgatókönyvének következő lépése.

Ha pécs leszarja az EKF-et, attól még a vezetők kihasználják a lehetőséget egy kis zsebtömésre. Ezt kéne felfogni, ahelyett hogy ujjal mutogatunk politikusokra, kormányokra meg ellenzékekre, meg mindenkire, csak magunkra nem. Kihasználni, pofánhazudni csak azt lehet, aki ezt hagyja.

Vagy Pécs hogy van ezzel? - "jajj hát a politikus urak/hölgyek annyira tisztességes emberek, minek is számonkérni rajtuk bármit"?

Áh, hagyjuk.
Sziasztok!
Ellendrukker évek óta sok van, de mi lenne ha mi pécsiek inkább csinálnánk is valamit?
Azért én egy PLAN10-et erősen erősítenék erővel az EKF kapcsán.

Lehetne komolyítani még ezen, SF-ben azért nem vagyunk nagyon gyöngék, azért már ez is elég jó :
www.plan9.hu/

Ugye Árpád ? :)
Üdv.
Milyen erdekes, hogy ennyi emberke, akik a kommenteket irjak mind egy jobb varos szellemeben gondolkodnak. Gondolom ez a szam csak a toredeke azoknak, akik hasonloan gondolkodnak, megis kollektive senki sem tesz semmit a helyzet javitasan, ha csak ugy a velemenyunket kifejezo eroteljes modon is. Valoszinunek tartom, hogy egy 1989-es forradalom maskeppen alakitotta volna a dolgokat, meg Pecsett is. Valami elveszett ebben az orszagban, es rajtunk a sor ezt ujra megtalalni, es hasznalni!
Nagyon is egyet értek.
Jelenleg a bulizáson, a pornón és Attilán a hunon kívül semmi olyan nincs elheylezve a külföldi kultúr térképeken, amit az átlag külfodli ismerne.

Lehet jönni Mátyással, Dózsával, Kossuth-tal, de nekik lövésük sincs. Ellenben Párizsban el lehet adni általáno műveltségű dolgokat a Notre Damei toronyőrrel, a forradalommal, a Napkirállyal, meg Vasállarcossal.

Az biztos, hogy magyarországnak stratégára lenne szüksége, hogy köztudatba kerüljön, az viszont nincs, még az ORszágimázs kzp alatt sem volt. (Ott kellett volna érdekes dolgokat dobni, de arra meg gyáva volt a banda.)

A stratégia az kellene legyen, hogy legyenek GPL licencű kosztümős akciódús, véres filmek, amit ki lehet nyomni a világba, és bírják a népek, vagy pedig elborutl vígjátékok.
(Nem kell történelem hűnek lenni, ezzel csak felrakod a térképre, hogy jé ilyen is van.)

Dózsáról - mint a Rettenthetelen, sok vérrel tűzzel
Honfoglalás - Terence Hill , Bud SPencerrel
Attila a hun - mocskos véres akció
Mátyás király - jó sztori, lehetne vele kezdeni
Monthy Python-nal országimázst készítettni. :)

Ilyennekre lenne szükség.
Zabálni, meg házakat, várakat nézni otthon is tud bárki.
Benne lenni a közismert történelemben, az ugye kicsit másabb.

"Észbekapni, erre lenne jó az EKF, többek közt."

10 pontos mondat!
Bizony: nagyon-nagyon ideje lenne észbekapnunk. Különben még ennél is mélyebbre süllyed az ország.

A poszt is nagyon jó.
Néhány gondolatot másképp látok, de az alapvetéssel mélységesen egyetértek.
Itt egy lehetőség, és ezt is elkúrjuk (legalábbis minden jel arra mutat).

@Redmaster: Ha csak a második pontot valósítjuk meg, és csak egyszer! - már nyertünk a dolgon...
Póktalanság...

Viccelődünk a Sorstalanságon, viccelődünk?!

Antiszemita idióta!
@kovi1970: jó ötlet, pók helyett lépegessen a felelősök, hosszú tömött sorokban.
Azért annak is lenne hírérétke...
@Motorhead:
Mégis vannak kommentek, azóta is, most morcos vagy?
@papugaja: a pók az egy SZIMBÓLEUM, te!
nem olvastam végig minden kommentet DE:

Pécsi révén, szerintem az ekf egy jó lehetôség,
Ja hogy némelyek a saját malmukra hajtották a vizet? hát igen

ilyen csak pécsett van igaz?

lenne inkább Budapesten az EKF biztos milyen fasza lenne minden...
esetleg még egy lovasrendezvény vagy egy újabb plázs se lenne rossz

klassz látni ahogy a jobberek hallelujásznak "végre egy jó post" meg "rég értettem veled egyet, Árpi" amikor TWA - mellesleg teljes joggal - épp a szocikat üti. Jó post, de semmivel sem jobb mint a többi. Csak a többihez le kell venni a narancsszínű napszemüveget és el köllene kezdeni gondolkodni ez meg már biztosan nehezen megy.
"Eleve kellene egy polgármester, aki az utat egyengeti, hittel, reménnyel és szeretettel. A polgármester kómában van, helyettese most halt meg rákban, utódjelöltje szintén kómában van, csak még mozog."

ROTFL
A Pécs EKF méltó folytatása lesz a Budapest-Bécs Világkiállításnak.
Olimpiát mikor rendezünk?
1. szörnyet az orfűi tóba vagy a malomvölgyibe! Mondjuk a Schirillát. Meg ott lakik a Nagybandó is.
2. kurvanagy Tóta W. gépet amint ordítva felmászik a huszonötemeletesre, Szili Katival a markában, Szekeres meg heliről szedi
3 tévétoronyból egy űrből is látható fáklyát csinálni

vhogy az az érzésem, hogy egy ország azért szurkol, hogy elbukjon ez a projekt, aztán majd lehet a főtéren ujjal mutogatni és akasztani meg stb. Ahelyett, ahogy rendes KULTURÁLIS közösségekben mentenénk a menthetőt. Igaza van Tóta W.-nek, hogy kell vmi extra, vmi ötletes. A hozzászólásoknál meg azt vártam volna, hogy rengeteg jó és kevésbé jó ötlet szülessen, amiből az látszana, hogy nem lebőgni szeretnénk jövőre! Ez nem csak Pécsről szól!
Látványosság kell Pécsre? Olyan ami modern is, meg jól is néz ki? Látható a környéken mindenhonnan?

Építsünk katonai radarállomást az egyik Pécs környéki hegytetőre! Mondjuk a Zengőre!

:-)))))))))))))
Egyáltalán lehet Pécsen jókat enni-inni?
Mert ha nem, bűvészkedhettek bármilyen méretű pókkal-mecseki tigrissel, felejtős lesz gyorsan.
@Fideszes: Roviden: Semmi
Meg rovidebben: 0.
@MC Slejmi B.: "1. szörnyet az orfűi tóba vagy a malomvölgyibe! "

ez nekem régi vesszőparipám (-szörnyem), hogy hamisítsunk egy szörnyet valamelyik tóba. apró tengeralattjáróval. talan meg is írtam már, de nem biztos.
Jókat röhögtem itt több kommenten (a nagy béka, meg a Geronazzo Mária ötlet különösen tetszett), meg szomorkodtam is, hogy milyen elbaszott egy hely ez a Magyarország.

Néhány héttel ezelőtt otthon jártam, és elvittem az angol pasimat a Visegrádi várba. A gyönyörű panoráma persze lenyűgözte, amint az várható is volt. Viszont ami a legnagyobb élményt jelentette neki és még napok múlva is felemlegette, az az volt, hogy kint volt az egyik íjász gyerek, a végtelenül lestrapált íjaival és hiányos tollazatú nyilaival, és 200 forintért lehetett hármat lőni. Vagy négyszer visszamentünk, és csak nagy nehezen lehetett lebeszélni róla, hogy vegyen is rögtön egy íjat a szomszédos bódéban. Szóval csak ne szóljátok le a nyilazást, attól, hogy a miénk és már baromira unjuk, másnak még tetszhet.
Állítólag rendeznek egy nagyszabású itt a piros hol a piros versenyt. Nagyon erős mezőny várható, a komcsik teljes vezérkara jelezte indulási szándékát..
Valaki azt írta,hogy 30%-ot kell visszaosztani a pécsi beruházási pénzekből a megbízóknak!Én csak 20%-ról tudtam,ennyire korruptak lettünk közben?
Világnagy leégés lesz az egész,ez biztos,de talán most kiderül,hogy igen tényleg ennyit tudunk.
@km86: "SF-ben azért nem vagyunk nagyon gyöngék"

szerintem sokkal gyöngébbek vagyunk, mint a késői szocializmusban. ok, most már van vmi mozgás meg életjel, de akkor Kuczka állami hátszéllel terítette az igét, és minőségit.
lehet, h a régi komcsik bevállalnák ezt a pókot is a KGST kulturális fővárosában.
Telibetrafált a poszt, már csak azért is, mert az elmúlt időkben épp arról társalogtunk többekkel, hogy Magyarországról hiányoznak a nagyszerű dolgok, legyenek azok személyek, építmények, terek vagy kezdeményezések - illetve az a kevés ami meg nagyszerű, az ritkán jut el a médiafolyamban a fogyasztókhoz.

Nem vagyok egy kifejezett USA-fan, de pl. az Obama-jelenség is a nagyszerűségét bizonyítja annak az országnak. 8 évnyi kemény neokonzervatív kultúrháború, és agresszori világszerep után jön egy fekete srác, akit kitesznek a legnagyobb kirakatba, hogy nézzétek, Amerika megváltozott, most már nem olyan, mint korábban. Az egész semmi másról nem szól, mint hogy egy hiteles figura reményt árul. És ami a legmegdöbbentőbb, hogy 101%-osan elég is, ettől nem kell több. A dolog működik, a globális USA-kép változóban, és mégiscsak egy fekete elnök irányítja az országot, amit történelmi, és, és, és, satöbbi. Remény, ennyi.

Az okos nemzetek felülmúlhatatlanok abban, hogy az attrakció róluk szóljon és ez ne csak bent, de kint is beszédtéma legyen.

Más, Pécs, de szorosan ehhez kapcsolódik: Pécs a klasszikus posztkommunista politikai élet áldozata. A szoci káderkiválasztás, az önkormányzati mutyizás és iskolaigazgató választás a "mi emberünk" alapján. Ennek a gyakorlatnak az áldozata Pécs, így folyik el a rendszerből az erőforrás, a pénz, így kontraszelektálódik egy városvezetés.

Nem volt itt gond egészen addig, amíg a posztkommunista erőcsoportnak volt egy, a többieknél hajszálnyival okosabb alakja, a Toller. Amint ő kiesett a rendszer közepéből, a tőle hajszálnyival butábbak már képtelenek voltak menedezselni a dolgokat, mert az egyéni érdekeik és mohóságuk felfalt mindent, amihez a nagy bendőjük közel fért.
Bocs ha már írta valaki. Az megvan, hogy pár éve művészek szereztek szponzorokat, ha jól emlékszem, az óbudai téglagyár, kéményének kortárs lefestésére? Aztán mégse lett belőle semmi, pedig azt lehetett volna még a repcsiről is látni. Na azt nem lehet a szocikra kenni, valaki mást zavart ez az ötlet. Ez se nem szoci, se nem másmilyen hozzáállás, inkább hungarikum. A művészek felfogták, hogy nekik nem csak az a feladatuk, hogy ölbe tett kézzel várják a lehetőséget, hanem összeszedtek több mint kétszáz millát. A politika meg leszarta. A turistáknak mindig szívesen meséltem ezt a sztorit, amikor a lánchídon tekertünk át. Ők nem értették, és én sem értem. Eljöttem hát zöldebb füvet legelni egy másik országba.
@easydc71: "Mondjuk én még azt sem értem mitől Pécs? Szegedi lokálpatriótaként :)"

nem akarom pécset szidni, szerintem jó hely. de ha belegondolok hogy itt szegeden, mint nem kulturális fövárosban mennyi minden van nyáron, akkor sajna pécs jelenlegi helyzetén kuncognom kell.
miközben olvastam árpád írását valahogy kapásból a jövö hétvégi programom ugrott be, amikoris bebicklizek majd a belvárosba és megnézem ahogy a formula 1-es Vettel hogyan fog körözgetni versenyautojával szeged utcáin. "laza" bevezetö a nyárba:)
@Tóta W. Árpád:

megvan, starwars találkozót kéne csinálnunk mert arra sokan jönnek...

A pécsi EKF-nek nem az a baja, hogy nincsen benne óriás pók, hanem az, hogy nem csináltak semmit az elmúlt években és semmi sincs kész.

Godzilla meg King-Kong az nem kapcsolódik se Liverpool, se Pécs kultúrájához. Úgyhogy EKF keretében költeni rá értelmetlen és nem is túl elegáns.
Az óriás pókról eddig azt hittem Japánban volt, ennyire volt jó szimbólum.

Egyébként tetszik és szívesen megnézném, de egy sci-fi kiállításra inkább való.

Nem csak most vagyunk kretének.

1944 közepén a moagyrországon és romániában harcoló német csapatok paracsnokává nevezték ki Hans Friessner-t. Ahogy kell, tiszteletét tette Bp-en Horthy Miklós meghívására. Monták nagy katonai felvonulás lesz, és mindez csak miatta. Szerencsétlen porosz majdnem lenyelte a monokliját amikor meglátta a felvonuló huszárokat, kuruc lovasokat csákóban,mentében,kardal, fokossal stb... Azt hitte szerencsétlen, hogy ez a magyar hadsereg.
@Boldog Imi: Ez a borszökőkút ötlet nem rossz. Félmilliárdért adna pár hordóval valamelyik Gere a célra az biztos! :)
Kicsinyt rákerestem és ezt találtam:
"2010-es kulturális fővárosok egyikét Magyarország városai közül választották ki. A 2004. december 31-es határidőig tizenegy magyar város adott be pályázatot a címre (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém), melyek közül a zsűri március 7-én kihirdetett döntésében egyhangú döntéssel továbbjuttatta Egert, Miskolcot és Pécset, egyszerű többséggel pedig Budapestet, Debrecent, Győrt és Sopront. Végül a magyar városok közül a címet Pécs nyerte el 2005. október 19-én. A második helyezett Miskolc, a harmadik Debrecen lett.

Pécs mellett a németországi Essen és Isztambul lesznek még a 2010-es hivatalos fővárosok."

Tehát, 2005. október 19-től a mai napig a nullán állunk és ehhez képest alig több, mint fél évünk van még a megvalósításig.

Szerintem, egészen egyszerűen vissza kell hívni a törököket. Ha jó volt nekik itt 150 évig, kapjanak még egyet bónuszként és akkor ők is, mi is elmondhatjuk, Európa két kulturális fővárosa Isztanbul.
Szili ellejt egy hastáncot, Páva meg szív. Vízipipát.

Egyébként pedig nem pók kell nekünk, hanem fapuma. Ízi rájder, öcsémim, ízi rájder!
@viktor134: én mondjuk a nándorfehérvári diadalt filmesíteném, kidomborítva világtörténelmi jelentőségét érzelgős befejezéssel, harangszóval... Az ütne, mint a Braveheart. Csak kéne egy hatásvadász rendező és egy izmospénztárcájú producer. Gibson pl... :D:D 2011ben 555. éve lesz....
Kitaláltam valamit, majd megyek vele az új polgármesterhez :). Majd megírom hogy mi lett belőle. Szerintem nagyon jó, csak van pár gyakorlati kérdés amiben nem vagyok biztos hogy megoldható...

Ui: Pécs marha jó hely, EKF -el vagy nélküle, sajnálom azokat akik ezt nem látják, főleg ha itt is éltek/élnek...
@igyugyaz: hát erről beszélek. "Godzilla meg King-Kong az nem kapcsolódik se Liverpool, se Pécs kultúrájához. Úgyhogy EKF keretében költeni rá értelmetlen és nem is túl elegáns."

szólok, senkit nem érdekel "Pécs kultúrája", de rohadtul nem. kurvára, egyáltalán nem. nem kapcsolódik? hát bazmeg, nem. ahogy az eiffel-torony nem kapcsolódott Párizshoz, amikor készült, sőt a sydney-i opera is tökre idegen volt az abo kultúrától, de még a fegyencfolklórtól is.

ezenkívül fog egy csapat 10 éves gyereket, és kérdezd meg őket, hova menjünk osztálykirándulni, az egyik lehetőség a nagggyon autentikus, világörökségi busójárás, a másik hogy volna egy életnagyságú csillagromboló, de az kicsit messzebb van.
Segáz, a másik két város úgyis elviszi a babért. EU nem szarozik van még két backup EKF 2010-re Essen/Ruhr és Isztanbul. Pécs akár le is mondhatná.

Sajnos.
@Baruch: Csináljatok! Először is ültessetek a projektre alkalmas vezérürüt a nyeregbe!
@states: "a Mecsekalján írd és mond, 16 évet húzott le az MSZP-SZDSZ önkormányzat a hatalomban, ami ugye gombócból is sok, hát még balliberális önkományzásból..."

Szerinted. A választóknak viszont más volt a véleménye. Megértem, hogy ez téged nagyon zavar. Hát engem is zavar, hogy a fityesz 20 éve csak a Viktort tudja felmutatni, ami eléggé égő egy demokratikus pártban, Európában.
Szomorú, hogy így leszerepeltek Pécs előkészületei, pedig több ígéretesebb magyar város helyett választották meg. Bár nem ismerem részletesen Debrecen terveit, de minden évbem megfordulok arra párszor, és a belváros, a Nagyerdő kiválóan alkalmas nagyszabású kulturális rendezvényekre - a lelkesnek mondható jobbos vezetése pedig igazán remek programokat rittyenthetett volna a fesztivál kapcsán (mondom ezt most mindenféle irónia nélkül, balosként, mert Kósa talán az egyetlen értelmes arc a jobboldalon).

De ami igazán fáj, miskolciként, hogy a mi városunk, mely legalább ugyanolyan, ha nem jobb természeti adottságokkal rendelkezik, el lett utasítva. Az a baj, hogy sokak emlékezetében még mindig egy füstös-koszos városként él Miskolc emléke. Pedig ez már régóta nem így van. És lehet köpködni az MSZP-s vezetést, de amióta ők ülnek a város élén, azóta igenis van látszatja az elnyert pályázati pénzeknek, rengeteg kulturális program, koncert, sportverseny van minden évben. Ott a Diósgyőri vár, évi 2-3 alkalommal tart többnapos középkori várjátékokat, csak úgy vonzza a népet. Ott van Lillafüred a csodálatos környezetével, tavával, az erdei vasút, a Fátyolvízesés, Garadna. Ott van évek óta a nemzetközi operafesztivál, a kocsonyafesztivál. A teljes belváros megújult, a boltok, az épületek homlokzatai biztonságossá lettek téve, mégis megőrizték a régies jellegüket, hogy ne tűnjenek el a korábbi építészeti munkák. Új mozi, galéria, tér és terasz épült, európai színvonalú jégcsarnokot építettek. Miskolctapolca (bár le fog válni, tudom) szintén folyamatosan bővül és fejlődik...

Ezernyi lehetőség lett volna, még pókokra vagy birodalmi lépegetőkre sem lett volna különösebben szükség, és nem esett volna a projekt a matyóruhás-ostorpattogtatós szittyamagyar sztereotípiába sem.

Elszomorító. :((
Mi köze a magyaroknak a kulturális Európához?
@Tóta W. Árpád:
Nyilván a 10 év körüli gyerekeket jobban érdekli a csillagromboló, de nem az ő zsebükben domborodik a nagy lóvé, amire ácsingózunk. A 65 éves jómódú nyugati turisták viszont nem annyira a Star Wars-nak élnek....
A robotpókot hagyjuk csak meg az ángilusoknak és a japóknak. Találjunk ki jobbat.
@MC Slejmi B.: ...ott lakik Nagybando is.
Te se sokat jarsz arra.
Nagybando a polgarmester ott.
Miért nem viszik inkább át az Időkereket a Felvonulási térről? Még egyszer 400 millióból kijönne a projekt, 100-zal olcsóbb a póknál vagy PolMeKartinal.
@para_zt: találjunk ki jobbat, nekem az is jó. de arra megint el lehet mondani, h "nincs köze a magyar és a pécsi kultúrához".

btw ami látványos, modern, scifi, robot, azt nemcsak a 10 évesek kajálják, az ilyen filmeknek és játékoknak nem a 10 évesek a célcsoportjai.
wazzegek

a rubik kocka elvagyon feledve ?
jóóriásítani gömbölüleg légbalonként ?
Azért annyiban lehet majd még rontani a helyzetet, hogy nem jön el senki, lebőgés lesz, de aztán jönnek majd a sajtótájékoztatók, hogy de mennyire sikeres is volt ez, meg de ugyesek voltunk.
@Tóta W. Árpád:

Azt kimondta, hogy az EKF az a 10 éves gyerekek álma program. Igen tényleg mennének inkább csillagrombolót nézni. Rendben akkor csináljunk star-wars múzeumot akár közpénzen ha tényleg akkora rá az igény, de mi köze ennek Pécs kultúrális életéhez? (ja merthogy erre adja a pénzt az EU)

Arról nem beszélve, hogy a pók az egy egyszeri móka ami jól néz ki azt elfelejtjük az eiffel torony meg ottmarad, és beépül a kultúrába.
Ha lenne terv, hogy valami újat, érdekeset és maradandót csináljanak annak nyilván örülnék, de az ilyen attrakciók a U2 koncerttel együtt a feledés homályába vesznek két hét után.

A világ legnagyobb napóráját könnyedén el lehetne készíteni a pécsi TV-torony segítségével. Ezt két pécsi már néhány éve kitalálta. (Az országban legnagyobb már most is ott van: www.azenkertem.hu/ujdonsagok/orias-napora.html.) Elhatározás és pár oszlop kellene hozzá. Repülőről nagyon jól nézne ki (már ha persze lennének repülős turisták, ugyanis a nagyobb gépek fogadására nem alkalmas a reptér, mert a szükségesnél kicsit rövidebb kifutópályát építettek...). S Pécs három legismertebb jelképének egyike is új jelentéstartalommal gazdagodna.

Amúgy pár éve volt Pécsett egy EKF-es ötletpályázat, ahol jó volt látni, hogy mennyi kreatív és tettvágyó ember van a városban, sőt az egész országban. Rengeteg filléres ötlet mellett (a mindennapok élhető városához) voltak nagyszabásúak is (a nagy durranáshoz), amelyeket most át lehetne lapozni. Kár, hogy az emberek lelkesedését ebben az esetben is sikerült lehűteni, amikor látták, hogy mennyire nem lesz semmi az ötleteikből. Csak kevés épült be közülük a köztérfelújítások terveibe, s az ötletadók azokról sem kaptak visszajelzést. Pedig az emberek szeretnek lelkesedni, s ha egy kicsit is támogatják, s nem gáncsolják őket, akkor a filléres, de azért nagyszerű ötleteket már rég megcsinálták volna társadalmi munkában (a lelkesedés előbújására ld. a pár focisiker után megtelő Puskás Ferenc Stadion példáját). Szóval ötletek vannak, de a megvalósítás...

De hát ahol milliárdok vannak, ott politikusok vannak. Ezt a nyelvet értik. A tényleg színvonalas (széles látókörű, stratégiai) pécsi pályázat civil íróinak kezéből az akkori (balesete miatt most rossz állapotban levő) polgármester a győzelem napján kivette a kulcsprojektek építésének sorsát, hogy aztán fél évig ne lépjen semmit az ügyben. Ha jól tudom, a város vagyonkezelője is aznap, a győzelem kihirdetésének napján adta el egy cégnek a pályázatban az egyik kulcsprojekt helyszíneként szereplő telket. Most félig lebetonozott, esőben vízben álló gödör van ott, s lesz ott 2010-ben is. S cserében az egyetemi sportpályák helyén épül majd a tudásközpont (Kaptár). A közeli diszkont tervezett elköltöztetésére nem jutott pénz, mert a hírek szerint félmilliárdot kapott a parkolónak kiszemelt ingatlanáért a diszkó tulajdonosa, ám a Zsolnay-negyed másik oldalán már épül egy másik diszkont. Ezt a vonalat inkább nem is folytatom...

A cikkben felvetett alapproblémára visszatérve: sajnos a nagy ívű, világszintű dolgokat kevesen látják át. Akik átlátták, azok már keserűségükben távoztak, vagy a harcokba belefáradva és az állásukat féltve engedelmesen végrehajtják amit mondanak nekik. Általában olyanok, akik ezeket a nagyívű dolgokat nem látják át, és/vagy nem is akarják átlátni.

Szóval hardver ügyben rosszul állunk, szoftver ügyben rosszul állunk, s a lakók kiábrándultsága miatt humánver ügyben sem jobb a helyzet (a rotterdami korábbi EKF főszervező meghatározásait használva).

Vannak akik a város nagy lehetőségét látták az EKF-ben, s vannak akik az ideérkező milliárdokat. Nem az utóbbiak fognak rosszul járni. S fél évvel 2010 előtt most itt tartunk...
@Tóta W. Árpád:
Nem ragaszkodom sem lúhoz, sem ustorhoz, de legyen benne valami újszerű. Volt már néhány kreatív és kellően vad tipp itt a blogon is. Pl nem tartom kizártnak, hogy a humornak szánt "tévétornyot fáklyának" ötletet kombinálva Gábor Dénes találmányával lehetne villantani valamit. Nem értek a hologramokhoz, de lehet érdemes lenne elgondolkodni ilyeneken. 500 milkóból csak kijönne az is....
Ismét kiderült, hogy a posztoló Nemzeti Vágtás cikke után ír saját kommentjével ellentétben - szerintem - mégsem tud írni.

A pókos ötlet lemásolására történő felhívás pedig csodálatra méltóan szánalmas idea.

Kedves Író Úr! Ön tényleg csak ennyit tud hozzátenni a pécsi EKF "issue"-hoz?
Nem hinném. Tessék egy kicsivel több időt szánni rá és több, jobb egyéni ötlettel előállni.
@Eugenie Danglars: (mondom ezt most mindenféle irónia nélkül, balosként, mert Kósa talán az egyetlen értelmes arc a jobboldalon)

A jobboldalon? Az nem jobboldal, hanem populista oldal, amely sikeresen ötvözi a nacionalizmust valami új szocializmussal.
Értelmes? Hát azok után, amit az Ibolyáról mondott egyszer, nálam nem szalonképes úriember. Igaz, azelőtt sem így gondoltam.
Ennek ellenére a fityesz tuti nyertes lett volna, ha őt indítja a (ma már) kétszeresen bukott Orbán helyett, akit 1998-ban még Horn Gyula is legyőzőtt az első fordulóban.
@igyugyaz: újra kérdezem, kit érdekel pécs kultúrája???

senkit, fogd már fel. sydney kultúrája kit érdekel az ottlakókon kívül? mennek megnézni az operát, mert állatul néz ki.

ja merhogy NEM arra adja a pénzt az eu, hogy a baranyai dísztányérokat felaggassuk a templomfalra, ez egy tévedés.

és nem star wars múzeumot kell csinálni, hanem lehetőleg vmi eredetit. bár ha felállítanák azt a bazinagy vader-szobrot pécsett, ami a fent linkelt postban van, azzal máris beljebb lennénk, és nem is kerülne olyan sokba. ja csak az nem MAGYAR, meg nem pécsi, jaj jaj. és akkor mi van baszod? szerinted rajtunk kívül ez kinek mond valamit? nem az volna a cél, h európa tudjon valamit rólunk azon kívül, hogy bőgatya meg zavargás?
@egyittlakó:

Van szerencsém jól ismerni a 20 évvel ezelőtti és a mai helyzetet is Pécs vs. Debrecen viszonylatában, és elmondhatom, h messze többet fejlődött Debrecen, mint Pécs. Ez a reális összehasonlítás, ha már annyira elégedett vagy Pécs fejlődésével, és még ráadásul azt is állítod, miszerint a választók is.

Azt még külön nem értem, h mi köze a történethez Orbánnak?
Olyan vagy, mint egy szexmániás, akinek mindenről a pina jut eszébe, csak neked pina helyett Orbán a fétised:o))

Mondj egy okot, ami miatt le kéne váltani a kb. 70%-on álló pártnak az elnökét??? Talán amiatt, h 80%-ra menjenek fel?
Sztem, ha Orbán a nagy vesztes, addig örüljön a ballibber drukker, míg a vesztes Orbán irányítja a fidesznyik tábort a vereség felé.
Hol itt a baj, drukker úr?
@FrankoNéro: már így is sokkal többet tettem hozzá az issue-hoz, mint a tekintetes bizottság, akik azt a programot összerakták, amiben a U2 lenne a fő látványosság, ha eljönne.

btw a nemzeti vágtával az a kisebb baj, h koppintás, a nagyobb hogy retrográd. lovak bazmeg, jó hogy nem disznóhajtó versenyt rendezünk.

de lehet ám szemezgetni tovább:
www.pecsinapilap.hu/?id=31910

nagyon jól látszik, hogy az egész egy nagy lobbipárlat.

zsolnay, ez is, komolyan, röhögség. a befordult kurva istenit már. iszonyatos tehetetlenségi erővel hömpölyög ez a "hagyomány" nevű ragacs. hát nézd már meg ezeket a szarokat:
www.zsolnay.hu/Hun/1disztar.htm

jó elhiszem, h van, akinek tetszik, de hát megölne az unalom, ha végig kéne néznem egy ilyen kiállítást. de itt? ZSOLNAY! Ú! Ó! Világszám! Hungaricum. Ilyen máshol nincs!

(ld. még bikavér.)

és nem a porcelánnal van baj, dehogy. szlovák porcelánipart látott már valaki? csak keressünk rá:

artstyleonline.com/design/slovak-porcelain-futuristic-vase/

ja de bocs, vissza az egész. ennek semmi köze a tátrai kuttúráho, meg a hagyományhoz se.
@Tóta W. Árpád:

Ja baszod ha senkit nem érdekel Pécs kultúrája akkor nem kell a kultúrális főváros címre pályázni baszod...

Esetleg majd egy marketinges csapat alkossa meg Pécs kultúráját aszerint mire van éppen a legnagyobb igény. És akkor örülhetszt a városnak Vader szoborral meg Paris Hilton-festmény kiállítással.

Amúgy meg kurvajó, hogy Te pontosan tudod, hogy azokat akik elmennek megnézni egy várost az Európa Kulturális Fővárosa program keretében azokat nem érdekli annak a városnak a kultúrája. Akkor mi a faszért mennek ilyen programokra ahelyett, hogy már rég a LucasArts studióban lennének??
@igyugyaz: hát súlyos tévedés volna azt hinni, hogy valaki majd iderepül Londonból vagy Stockholmból csak azért, hogy megnézze Pécset. meg a busójárást. itt is írta már valaki, h ennyiért (ld program) pestről nem megy le.

szerinted minek építették az eiffel-tornyot? nem volt elég tornyuk, túl sok vasuk volt, esetleg olajat kerestek?
Árpád!
Mi bajod amúgy a lovakkal???
Jelenleg az egyetlen sikersztori a mai Magyarországon egy lónak köszönhető. Az emberek büszkék rá, noha nem is rendelkezik árjamagyar gyökerekkel.
Ha akár halvány esély is van rá, hogy a közeljövőben valamelyik sertéshizlalda lakójáért kínálnak euromilliókat, akkor futtathatnunk desznyót is! Mit bánom én.
Mangalicát. Hogy szittya barátaink is örvendjenek!
nincs velük különösebb bajom, csak bizarrnak tartom, hogy egy jelmezes lóversenyre verjük magunkat, miközben egyébként a lóverseny annyira nem érdekel senkit itt sem, hogy a lovi be is zárt. retrográd. arra utal, hogy csak múltunk van, jövőnk nincs.
Tota W elöször is köszi. Ha eljönne a pók, még lógnék is miatta a munkahelyemről :D.
És igazad van, valami ilyesmi kellen az országnak, mert talán rákerülnénk a térképre is. A magyar sajna buta paraszt, nem érti meg miröl is van szó. Ha egyszer megnyerem a milliárdokat, épittetek egy 30 méteres Darth vader szobrot budapesten, világitó fénykarddal, és a hülyemagyar majd csak akor döbben rá, hogy nem is marhaság, amikor tiz évvel késöbb azt hallja külföldön, hogy Darth Vader? Ja, budapest, le is fényképeztettem magam mellette.
Persze kérdés, mi a cél. Ha az, hogy ujjra és ujjra bebizonyitsuk magunknak hogy hüdefenekulturáltak vagyunk (közben nem is, csak sznobok) akkor jöjjön a zsolnai, meg a néhányszáz kicsicsázott uriember és urihölgy, szagolgassuk csak a pudert. S mivel a képmutatási szintünk nagyon magas, valószinü, hogy nincs is más a háttérben.
Egyébbként hol tudhatok meg többet arról, hogy most lessz-e mikor lesz a pók Pécsett?
@demonPulvisculus: "Egyébbként hol tudhatok meg többet arról, hogy most lessz-e mikor lesz a pók Pécsett?"

haha! ez a másik óriási poén!
ez volna az EKF weboldala:
www.pecs2010.hu/

na ezen aztán nem találod meg az EKF-programokat, de egyet sem!

én sem hittem el, amikor kerestem, végül úgy látszik, h a már linkelt forrás van, azóta semmi:
www.pecsinapilap.hu/?id=31910

illetve pdf-ben megvan az egész koncepció:
195.228.152.115/public/upload/file/dokumentumok/mt/pecs2010_ekf_kulturalis_koncepcio.pdf

gondolom titoktartás van, nehogy kiderüljön, hogy nemhogy a u2 nem megy el, de ruzsa magdi se.
Jaj, hát olyan hülye népek vannak.Én el akartam utazni Jeruzsálembe, de most ennek a posztnak a hatására megvilágosodtam, hogy ott csak ilyen gagyi siratófal van (tök gáz, érted, tiszta középkor, nemá, hogy siratófal, mijafasznak, ott bőgnek a helyiek vagy mi?), és se óriáspók, se műanyag tehén nyalókával a seggében, se vasbeton műfasz, semmi ilyesmi.
De Londonba is nehogy má bemenjetek a British Museumba, oda csak a bunkók járnak, a Tóta W.-féle kultúrmakik a madamtusszóba mennek, zsírkirály.
Pécsett meg építeni kellene egy 20 emeletes rózsaszín tecsót, meg kellenének thai kurvák is, arra jönnének kultúrálódni a nyugati népek, az tutifix.
Köszönöm Árpi, mert a google nekem is csak annyit segített, hogy megtaláltam pény2010-t, de ott 0 az info.
A reményt persze sose kell feladni,mégis van egy gyanúm, hogy ezt pókot én majd csak bécsben nézhetem meg.
@vorobjanyinov:
"De az is érdekes, hogy az állam esküdt ellensége az EKF-projekten kéri számon, hogy miért nincs elég szállás, étterem és kocsma. Talán a polgármesternek kéne kocsmát nyitnia közpénzen, vagy mi?"

Nem, a polgármesternek a vállalkozóbarát feltételeket kell megteremtenie. Pl. hogy sikeres lesz az EKF program. Ugyanis több nagy szállodai beruházás azért áll (a válság mellett), mert várja, hogy elkészüljenek az EKF kulcsprojektjei, legyenek színvonalas turistacsalogató programok, stb. Mert üres és veszteséges hoteleket nem akar üzemeltetni. Mert a felvezető években nem nőtt, hanem csökkent a város turistaforgalma. Mert ennyi csúszással nem számolt. S az eredmény? 2010-ben egy rakat befejezetlen gödör az EKF helyszínek közelében.
Nem pont Pecs, de a multkorjaban valami balfek a New York-i magyar kirendeltsegrol ennyhen tort angollal reklamozta a NYTimes radioban a New York-i magyar napok egyik fo rendezvenyet...
.
.
dobperges
.
.
Bajusz verseny holgyeknek.

Es komolyan gondolta. Erzodott a hangjan hogy buszke magara, az otletre. Nesze nekunk hungarikum.
Szerintem ez a sopánkodás is tipikus magyar sajátosság.Ha lesz új Pmester, szerintem új lendületet fog venni az ügy....lehetne akár nyitott pályázat is az ötletekre.
" egy optimista"
@Tóta W. Árpád:

Egy fél órás robotpók showért nem ugranának repülőbe, hogy idezarándokoljanak. Akkor már inkább azért, hogy lássák Pécset meg a környéket esetleg még Budapestet. Mert ilyen is van, ahogy mi meg elmegyünk megnézni a Toscan vidéket pedig az is csak unalmas vidéki szar az olaszoknak. Sőt még a méghóttunalmasabb gagyi hagyományörzős, maszkbaöltözős Velencei karneválra is egész sokan elmennek.

Az eiffel-tornyot meg ne hasonlítgassuk a robotpókhoz két dolog miatt

1. Mert az a pók (mivel nem helyhez kötött) most éppen annyira japán mint amennyire angol volt, miközben a torony egy ország jelképe lett.

2. Az eiffel-torony a világ legmagasabb épülete volt. Azért az egy jóval komolyabb beruházás, persze, hogy sok volt az érdeklődő.

u.i.: ha duplán ment el bocsi
A U2 tenyleg iszonyu ciki, de el a kezekkel Paul McCartneytol!
Amugy nagyon ottvan az iras!
@vargamma:
A szétkenés sajnos az EU-ra is jellemző. Két kulturális főváros egy évben a tagállamok nagy száma (még hosszabb ideig tartana, amíg egy ország sorra kerülne) és az együttműködés nemes eszméje miatt még védhető, de politika miatt belevenni egy harmadikat is (ráadásul nem az EU-ból) már bénaság. Ha nem fókuszálunk, akkor szétesnek a dolgok - ez marketing alapszabály. És a pécsi bénázáson túl ez sem segítette a Pécs2010 EKF-et, mármint a 160 ezres városnak a 6 milliós Ruhr-vidék és főleg a váratlan tizenmilliós Isztambul társnak.
egyittlakónak

" Hát engem is zavar, hogy a fityesz 20 éve csak a Viktort tudja felmutatni, ami eléggé égő egy demokratikus pártban, Európában."

Mitterand, Willy Brandt, Kohl, M. Thatcher...

Hö?

"Mi köze a magyaroknak a kulturális Európához?"

Van néhány Nobel-díjjal biró arcunk, van néhány világra szóló tehetségünk, néhány világhírű magyar találmány is játszik... ugyan az utóbbi időben egy kicsit szarabbul mennek a dolgok... de ez az ilyen lakosok miatt lehet, akinek csak fikára áll a szája...

Úgyhogy vegyél vissza egy kicsit a nagy arcodból, olvasgass, nézelődj, okulj, aztán nem kérdezel hülyeséget.
Vezeto kell ide. VEZETO. Manager. Onfeju, akaratos, nagypofaju (a sikeres vezeto negativ kliseibol mind). Akarhonnet is. Mert amig az nincs, addig a masodvonal orul es lopja szet ami van. Partonfelulalloan.

Kati nenit nehezen latom VEZETO-nek. Pava meg mar megmutatta mit (nem) tud.
Az EKF nem baj. Tenyleg. Beegunk, kirohognek, oszt jonapot. Rohogtek mar rajtunk nagyobbat is nemreg. Masnap mar valami mas az ujsag. Nem nagy dolog.

Itten igazandibol Pecs, mint varos visszahelyezese a magyar varosok terkepere - ez a kihivas. 10 eve (kell) Pecsen atmennem, vannak barataim is ott. De amikor buszken mutogatjak ami szep (volna) Pecsett, akkor ugy erzem magam, mint amikor Bukarestben mutogattak a varosukat a romanok 15 eve. Lepattant, elhanyagolt, koszos, koncepciotlan (Bukarest nem az volt), szegeny, rosszkedvu. Tiszta gaz. Szar.

En azt mondom: rohogjon Pecsen a vilag az EKF miatt, ha ez az ara annak, hogy vegre osszeszedi magat a varos. En partsemlegesn ezt kivanom neki.
Miskolcnak kellett volna adni.

@Tóta W. Árpád: Hu, ez a mufaszokra adjusztalt fogmosopohar eleg lehangolo lenne a szobamban. Akkor mar inkabb a zsolnai.
@Tóta W. Árpád:
"zsolnay, ez is, komolyan, röhögség. a befordult kurva istenit már. iszonyatos tehetetlenségi erővel hömpölyög ez a "hagyomány" nevű ragacs. hát nézd már meg ezeket a szarokat:
www.zsolnay.hu/Hun/1disztar.htm

jó elhiszem, h van, akinek tetszik, de hát megölne az unalom, ha végig kéne néznem egy ilyen kiállítást. de itt? ZSOLNAY! Ú! Ó! Világszám! Hungaricum. Ilyen máshol nincs!"

Az igaz, hogy a Zsolnay tipikus példája annak, amikor valami csak Magyarországon világhírű. De ez az elmúlt évtizedek rombolása miatt van, a potenciál megvan a Zsolnayban.
Tényleg gyönyörű dolgokat hoztak létre, s az ománi szultánnak készített tárgyak vagy a "mindenapibb" Ősz étkészlet bizonyítják, hogy a jövő csírái most is megvannak. És a Zsolnay-negyed eredeti koncepciója nem vitrinekben bemutatott tárgyakról szól (arra ott a belvárosi Zsolnay Múzeum), hanem a porcelánkészítés folyamatának érdekes bemutatásáról (Meissenben az bevétel jelentős részét a helyi turisták adják), a manufaktúra tündérkertszerű udvarának megnyitásáról, annak pezsgő kulturális és kortárs formatervező központjává, művészeti egyetemi helyszínévé tételéről.
@Advanced Flight: :DD Egy baj van, a thai szolgálatkészségnek nyoma se lenne...
Egy Makovecz-féle fapók, amint a dzsámit szipolyozza- ez látvány lenne.
A popkultúra hőseinek szoboravatása nem hülyeség: Szerbiában pár éve, egy isten háta mögötti kis településen emeltek egy Rocky Balboa-szobrot, és ez a The New York Timesnak megért egy cikket; egy boszniai vársoban Bruce Lee-szobrot lepleztek le, és a BBC is tudósított róla - mire a Balkán vérszemet kapott, és azóta talán már Tarzan- és egy volt Playboy-címlaplány szobra is áll valahol. Én a Gyűrű Szövetségének szoborcsoportjára szavaznék, de Tarzan, Jackie Chan, Jabba is jöhet... vagy egy ismertebb playmate.
Azért elég egyoldalú ez a történet, hiszen ott kezdődik, hogy miért a legimppotensebb magyar város kapta meg a rendezés jogát? Pl. Debrecen már rendezett egy-két nagy durranást, vagy Miskolc a lelkét kitette volna Lillafüredtől az operafesztiválig. Pécs egyetlen projektet nem képes menedzselni, ami nem szocihaver szintű. Valódi bunkó szocik.
Péccsel is az a baj, mint álltalában a komplett Árpádmedencével - hogy magyarok lakják.
Mér az is képtelenség volt, hogy ez a tőzsgyökeres proli-bányász város megkapta a kultúra jelzőt.
Minden város olyan, amilyen a lakói: Pécsé ilyen. Na und!
Szerintem ellopnák a vaspókot. Lehetne inkább tüntetés. Mozgásszínház: A Kék, a Piros és a Sün. Második nap egy ember a völgy alján áshatna egy gödröt, az erős szimbólum lenne.
árpi a nap süssön rád! ennyire azért ne érezd már magad egyedül itt a kultúra szemléleteddel.

nem muszáj a nyomival példálózni. nem kell itt zsolnayzni, csekkold le kérlek a herendit. a herendi manufaktúra kertjében olyan zöld porcelánsárkányok vannak amitől joggal fossa le a bokáját bármely nemzet sokat látott gyermeke!

és láthatóan az újra is nyitottabb.

www.sportplanet.hu/files.php?file=herendi_sisak_sm_896134506.jpg

farm1.static.flickr.com/187/380880138_2e58f25e42.jpg?v=0

mellesleg hatalmas prostituált szobrokat kéne építeni de úúgy, hogy a mini szoknyájuk alatt lennének a rendezvények helyszínei. oda mindenki szeretne benézni nem?
"bürger 2009.05.08. 19:02:01
Mér az is képtelenség volt, hogy ez a tőzsgyökeres proli-bányász város megkapta a kultúra jelzőt.
Minden város olyan, amilyen a lakói: Pécsé ilyen. Na und!"

Az a tőzsgyökeres bányász-proli város a római kor óta lakott, és többek közt az ország első (a mai napig működő) egyetemének a városa...
Tájékozódj tahókám, mielőtt hülyeségeket beszélsz.
A város adóssága több mint 30 milliárd Ft. Ja nem Pécsé, hanem Debrecené.

És hogyan látják ezt a debreceniek?
Íme:

Hozzászóló: almaida , 2008.10.29, 19:14
30 milliárd válasz
Kósa!

Ha felvetted a hitelt a "nagystílű" beruházásaidra , amivel glóriát akartál vonni a fejed köré , akkor fizesd vissza a képviselőtáraiddal együtt a pénzt és ne a lakosságot sarcold meg. Míg ti ott az önkormányzati (és ahogy láttam a Parlamentben is) űléseken szórakoztok a laptopjaitokkal , addig mi szépen csendben tönkre megyünk, bár ez úgy látom egy csöppet sem érdekel téged mert neked már teletömték a zsebed egy csomó pénzzel , érdekel is téged a kisemberek sorsa.


Itt is ki kellene írni a villamosokra :

KEDVES UTASOK KÉRJÜK VIGYÁZZANAK ÉRTÉKEIKRE , MERT A VILLAMOS ÖNKORMÁNYZATI NEGYEDEK MELLETT HALAD EL.

Egy biztos , hogy sem a Fórumodra , sem arra az idétlen nevű Miklós utcai plazára nem tartok ígényt , bár mindkettő beruházás az én zsebemre is megy.
Mindenkinek fájnak az elvesztegetett lehetőségek... Te a pókodat basztad el 2002-ben...
@egyittlakó: OFF politikailag némileg korrekt akartam lenni, mert szokás a nem-fideszes kommentezőket zsigerből utálni, komcsizni, zsidózni. ;) Nem mondom, hogy Kósa az álompolitikus számomra, de mérföldekkel értelmesebb, mint a pártjában a legtöbben. ON

@para_zt: eridj' már azzal a lóval? Ki a frászt érdekel? Még hogy az egyetlen sikersztori! Kevés sportot nézhetsz, kisfiam, jól van, leülhetsz, egyes.
@bürger: Velős hozzászólásod komplett baromság, mit tehetnek a lakók a város idióta vezetőiről, nehogy a választásokkal gyere, az tudjuk mi. und so weiter...
@lopimpili: Az igazság kedvéért tegyük hozzá az egyetem nem a Nagy Lajos alapítású intézmény jogutódja, volt pár száz év kihagyás, Trianon után kényszerből költöztek Pécsre a karok, ez nem baj,de ekkora öntudat nem kell. Egyébként szeretem a várost nagyon, ott is tanultam és a mai napig jó érzésekkel megyek, ha tehetem.
Szerintem is gáz mindig és mindenhol, minden olyan hozzászóló, aki olyanokat mond, hogy Magyarország baja, hogy magyarok lakják. Az a baj, hogy vannak olyan "magyarok" , akik ilyeneket mondanak. Akik saját magukat fikázzák és ezzel el van rendezve náluk a sztori. Az ilyenekben nulla önfejlődési igény van, szegényeim megrekedtek valami pocsolyában. Az ilyen destruktív elemekre tényleg nincs szüksége ennek az országnak.
@Tóta W. Árpád:

"btw a nemzeti vágtával az a kisebb baj, h koppintás, a nagyobb hogy retrográd. lovak bazmeg, jó hogy nem disznóhajtó versenyt rendezünk."

Egyetlen mondat, és benne legalább 3 tévedés:
1. Engem és sok más kulturált szórakozásra vágyót kurvára érdekelne egy malacvágta, 10 éves gyerekekkel a nyeregben, minden EU országból egy versenyző. 2 in 1, vidámság és művelődés egyben:o)))
2. Nem retrográd, nézzed mán megfele, mennyire menő Overdose! Ha pl. ez a paci is részt venne... Nos?
3. Az, h koppintás, az nemhogy kisebb baj, de egyáltalán nem baj. Ettől még simán lehetne jó. Én pl. szívesen venném, ha a fizetésemet koppintanák le a svájciakéról.
Egyébként meg: közötök?

Tessék mondani van itt pécsi?
Ők megnyerték maguknak az EKF-et,élnek vele, ha tudnak.
Most vasárnap pedig elmennek maguknak polgármestert választani.
Belügy.

Debrecenieknek, Miskolciaknak és főleg Budapestieknek meg kuss.

Az EKF a pécsiek lehetősége, nem a magyaroké. Pécs nyerte el a címet, nem Magyarország.

A pénzhez sincs közötök. Legalábbis nem több mint az én beleszólásom abba, hogy akarok-e 400 Mrd-ért metrót, 10 Mrd-ért nemzeti gödröt majd helyette 40 Mrd-ért egy újabb Bp-i (nemzeti) színházat, az országos fontosságú Bp-i EXPO helyett Lágymányosi (Bp-i) egyetemeket, (elbukott) Foci EB miatt a 35 000 lakosú Kaposvárnak 40 000 fős focistadiont.

Pécsről nem tudtok semmit, vagy csak irigyek vagytok.
Nagyszebent csak kifestették és úgy lett kulúrális főváros. Pécs úgy gyönyörű, ahogy van (szemben a többi magyar pályázóval).

Ötletek pedig kellenek, azokat támogatom. Kár, hogy én tevőleg nem tudok részt venni benne.
Beleolvasva a kommentekbe...
Még ennyi tahót. Pécsen nem jártak, hülyeséget beszélnek a bányászokról és abba visznek aktuálpolitikát amibe nem kéne.

És ha pókot nem is egy napenergiával működtetett mozgó járdát az Irgalmasok utcájába - középen egy patakkal el tudnék képzelni.
A 35 milliárd el fog tűnni. Efelől nincs kétségem.
Én egy 30 méter magas, integető Orbán és Gyurcsány figurát vinnék végig a városon. Kötéllel a nyukukban, egy daruról lógatva. :) Bocs.
Hát, régen szólaltam meg eme nemes helyen, de...
...
Geszti Peter-t meg lehetne kérne(i), he(o)gy reprezente(á)lje(e)... nem folytatom (sorry).
Szal. Geszti Petit, hogy vmi ütőset találjon ki, pókot, lochness2-őt...etc.
A kis szerencsétlen (megint E, tényleg sorry) tudna vmit produkálni, amit spanyolra, angolra, oroszra és egyéb nyelvekre le lehetne fordítani, hogy lássák, mi igenis rendelkezünk a lovas-paprikás-pálinkás szentháromságon kivül is vmi egyedi idiótizmussal, ki lenne méltó megtestesítője ez nemes akartnak, mint Ő?!
Ehhez csak egy kellene, aki belép Pécs (Pécset) belterületére, kap egy ingyen spanglit és a rendőrök sem baszogatnák, sőt még a gumibotos Közterek se!

Hajrá Mo! Hajrá Pécsiek! Hajrá Pécsietsiek!

PS: jó vót az anyag ma este ;)

Ha Brüsszelnek lehet pisilő kisfiúja, akkor nekünk lehetne Pécset Kalapozó -gyufaárus kislány- figurája is!
Máris meg lenne a nemzeti szimbólumunk!!!
Mondjuk a kánaán lenne, he lenne vmi térplasztikánk malackáról, aki kalappal a kezében várná a messiást (OV-t)!
:)))
@jaegtoer: És a Nobel-dijasaink közül hányan élték kis életüket kishazánkban?
És melyik találmányból lett Magyországon + GDP? Talán a Rubik kockából?
@Visegrádi: A leggyöngébb érvelés, az önsorsrontásra való hivatkozás, egyetértek Veled teljesen; egyébként sztereotip a szöveg,hallhattuk sokszor, velünk van a baj,hitvány alattvalókkal.... Ezt nyomják kb.70 éve.
- Gábor bátyám!
- Mit akarsz, Döme?
- Arra gondoltam, hogy mi már hónapok óta itten ülünk, szalonnázunk, fogdossuk a legyeket …
- Hát persze. Jönnek a szalonnára.
- Másról lenne itt szó, Gábor bátyám.
- No.
- Mi lennénk az agytröszt. Vagy nem?
- Hát!
- Ki kellene találni valamit.
- Már kitaláltuk. Pécsi vágta. Fölhintjük a Széchenyi teret homokkal …
- Az eső meg lemossa az áruházhoz. Nem lehet majd bemenni.
- Úgyse járok oda.
- De kellene valami ennél ütősebb is.
- Mit izgatod magad állandóan, te Döme?
- Mert foglalkoztat a dolog. Talán mert én tüke vagyok, te meg, Gábor bátyám, nem.
- Hát, hogy így mondod, lehet benne valami. És?
- És már ki se kell találni, a Tóta Wé megírta a blogjában!
- Gyanúsan lelkes vagy te, Döme. Miről lenne szó?
- Pók!
- Aha. Pók. Idejön a szpídermann lovagolni? Vagy ló nélkül indul neki a homokban?
- Fenét! Liverpoolnak egy volt, Yokohamának kettő, nekünk meg három lesz!
- Mi lesz három?
- Pók!
- Értem. Három pók. Nem sok az?
- Figyeljen, Gábor bátyám! Én már mindent kitaláltam, harminchét tonnás pókot ugyebár nem tudunk szerezni, nemhogy hármat, egyet se …
- Mondasz valamit, Döme.
- … viszont egyéb pókot igen. Kellene egy koronás keresztespók, egy szongáriai cselőpók …
- Most utazzunk el Szongáriába?
- Nem kell elutazni, az Magyarország legnagyobb pókfajtája. És kellene még egy kullancs.
- Ahá! Kullancs.
- Az is pókszabású. Igaz, hogy atka, de az érdekesség kedvéért. Betesszük őket egy dobozba, és eléjük rakunk egy tizenkét méter átmérőjű, Zsolnai színekben pompázó, sejtelmesen áttetsző, ötven tonnás, tízezerszeres nagyítású lencsekombinációt. Minden sarkon kapni majd ízléses tasakban szárított legyet csipesszel, amivel etetni lehet a pókokat, a japán turisták meg ötezerért csípettethetik meg magukat a garantáltan Lyme kór mentes kullanccsal. Kapnak róla igazolást is, amin a dzsámi látható majd, meg a radar hűlt helye a Tubesen. Na mit szól?
- Nálad van a számológép, Döme?
- Persze. De a pókok ingyen vannak, Gábor bátyám, meg a szárított légy is, csak a nagyítólencsét …
- Kuss. Számold ki, hogy mennyi homok kell a Széchenyi térre, ha azt akarjuk, hogy az eső után az áruház bejáratát három és fél méter magasságig lepje el. Hogy én hogy utálom ott azt a mocsadék igazgatót, ha te azt tudnád, Döme!
@Eugenie Danglars: Márpedig Puskásöcsi óta csak az Overdose nevét fütyülik a suszterinasok a világ valamennyi utcáján.
Többen leírták előttem, így érdemes egyszerű tényként rögzíteni:
- a kulturális fővárosra szánt pénz legnagyobb része következmények nélküli országunkban eltünt/eltűnik/el fog tünni.

Minden képzeletet felülmúlóan lettek a központi közigazgatás példáján felbuzdulva korruptak a helyi döntés -előkészítők, hozók, végrehajtók szerte az országban.

Ezért kapkodunk olimpia, football VB, kulturális főváros, EU támogatás után.

Az elmúlt tíz év közerkölcsbomlasztó bűneinek szocializációs jóvátételét és helyrehozatalát pedig reménykedve bizzuk inkább unokáink unokáira.....
Fennállása óta először értek egyet Malac tanár úrral: csináljatok lovit Pécsre, és hozzátok ide Overdózit!
Egy ötlet a 25 emeletes házra. Például lehetne belőle egy óriási Rubik-kocka szerű valami csinálni. Könnyű áttetsző fehér anyaggal borítani és belülről úgy világítani meg, hogy kockáknak tűnjenek, aztán a lámpák fényét egyszerre váltogatva tűnhetne a kocka tagjainak a forgásnak az egész.
Árpád, nekem a kategóriában ez a kedvencem:
www.nantes.fr/ext/royal_de_luxe_2005/

(lent lehet lapozni további képekért)
Itt meg videón van: www.youtube.com/watch?v=katN8RY1n7M
@\'it\'s cool to know nothing\': Pici kiegészítés öntudatos emberünknek, Kaposvár nem 35 ezres város,összekeverted Szekszárddal,de ez a kisebbik baj, viszont "Baranyaaranya", nem városállam, ha nem tévedek, a gyengeségetek, a töketlenségetek az országot égeti, nem pedig, EU. szinten nem jegyzett városotokat.
@navera: és ne spanglit adjanak ingyen, hanem fél méter stiffoldert.
@vakapad: Ez kemény,ennyit dolgozni! Ezért.
@lopimpili: "az ország első (a mai napig működő) egyetemé"

Az az egyetem meg szaz eve sincs Pecsen, Pozsonybol koltozott oda. Az egy mas kerdes, hogy valamikor a XIV. szazadban par evtizedig mukodott ott valami egyetem, de az hamar bezart, vagy elkoltozott, vagy mi, es csak Trianonnak hala kerult egyetem Pecsre...
Ez a poszt úgy igaz ahogy van.
Pár éve voltam egy konferencen, ahol egy szuper előadást tartott az a fickó, aki a Graz EKF 2003 egyik főnagykutyája volt. Tátott szájjal hallgatta mindenki, mert arról a folyamatról beszélt, hogy hogy találták ki Grácot újból az EKF-re. Ők is azzal kezdték, hogy na, Graz imidzse milyen legyen: kellemes város középkori belvárossal, hangulatos terekkel, stb. Aztán pár hét utánanézés után rájöttek, hogy kb. még 1000 ilyen város van európában. Színek? Graz színe a piros-fehér. Na, az sem egy olyan, amire felfigyelne bárki, aki nem éppen Diósgyőr drukker, vagy vót valamikor. És akkor azt mondták, hogy így senki nem fog ide jönni, csak az aki amúgy is eljönne Grazba, csináljunk valami mást. Valami lendületest, meghökkentőt, szokatlant, úgy mondta a bácsi "fiatalost és dinamikust", ami eddig nem volt jellemző Grazra. Igen, ki kellett lépni ebből a kedves középkori város szituációból a sikerért.
Így lett a logo libazöld-kék, amire mindenki odanézett. Építettek egy jó kis szigetet a Murán, ami egy kagylóformájú valami, kávézók és egy amfiteátrum van benne. Volt utcazene, jazz, persze klasszikus koncertek is. Aztán volt még sok kis apróság a városban, ami szokatlan volt, és szerette mindenki. Pl. van egy magas emlékmű, hát építettek vele szemben egy liftet, ami semmi egyéb nem volt, csak egy liftakna, és fel lehetett menni X emelet magasságba, hogy szembenézz az emlékmű tetején a szoborral. Jó játék, és az emberek szeretnek játszani.
A pók is játék. Meg valami olyan, amire felkapod a fejed. Odamész. Aztán ha már ott vagy, esetleg megnézed a bajszos kőembereket is. De csak miattuk soha nem mennél oda. Helyesbítek: te, mint intellektualitás odamennél a szobrokért is, ezt elhiszem. De nem belőled vannak sokan, ez a helyzet.
@Dr.Hook:
Ez a különbség tóta és vak-a-pad között,
vaka rossz helyre születetttttttt, de briliáns :)
@Dr.Hook: Nem öntudat kérdése, de ne beszéljünk már baromságokat... Azért egy várost Pécs múltjával tőzsgyökeres bányász-proli városnak titulálni elég erős.

Mindemellett egyáltalán nem vitatom, hogy az EKF el van cseszve, bár én nem vízionálok óriáspókot, mint Árpi. Elégedett lennék azzal is, ha legalább a várost sikerülne addigra rendbeszedni.
ez azért van, mer a Zorbán az uccára vitte a politikát.
@\'it\'s cool to know nothing\':

Okostojás, te mikor jártál Nagyszebenben (már ha egyáltalán)?

Sajnos konkrétan beszarnál, ha látnád, mit műveltek a várossal az EFK-készülődés közben. És nem csak a felszínen.
érdekes, h sokan itt azzal nyitnak, hogy áh, a pók az drága, nekünk olyan úgysem lehet. nos a pók 500 millió forint tokkal-vonóval, legalábbis amikor utoljára átváltottam, annyi volt. ez a kosztpénzhez képest sok, az EKF ~35 milliárdos büdzséjének viszont 1,5 százaléka! ennyi pénzt simán és bőven megér, hogy valami híre menjen a dolognak. ugyanis különben az egész hiába volt (imázsszempontból), a többi 34 mrd is.

és nem azt mondom, h konkrétan ezt a pókot tessék idehozni, hanem hogy ilyesmiben kellene gondolkodni. vsz nem a La Machine az egyetlen társaság, ami ilyesmiben utazik, még az se biztos, hogy mozgó robotot kell (ld vader-szobor stb).

ehhez nem a pénz hiányzik, hanem a bátorság. erről szól az egész nyilvános program, szinte látom, ahogy odamegy a zsolnay meg a német kisebbségi színház képviselője dr. tőgyhöz, meg odaszólnak a minisztériomból is, hogy a lajost nem lehet kihagyni. és ezekből áll össze, a pénz szétosztódik, és kész. (ld még mmka és a többi hasonló szervezet.)
@lopimpili: Pécs lesz,sajnos Magyarország állatorvosi lova, szépreményű városka, tele lehetőségekkel, elbaszarintott lehetőségekkel,ki kell mindenkit ültetni a dzsámival szemben egy székre, ezt nézd öcsi,középkori megszállásunk szép emlékét, ha unod mennyé be a mekibe,mögötted van lépésre,ez se jó, ott az árkádka, na ilyen nincs ám máshol, heló,igyá szalont, király(3),tutira megyünk uránváros a la carte... és Mo. legnagyobb univja. Így kell, hajrá Pécs!!!
nyif, nyaf, nyif, nyaf

nem nektek készül, nem a tiétek lesz. Nyugodjatok bele.

Liverpool, Graz, Nagyszeben... hallott itt valaki ilyen nevű városokról? Pedig még EKF is volt ottan. Meg még igen sikeres is volt. Persze mindenki hallott róla, sőt ott is volt. Csak én nem. Pedig hogy kitalálták a pókot, meg a libafosszín logót.

Pécs háttal fekszik Magyarországnak és arccal az adriai térségnek. Ott a jövő, azt kell kitalálni.

ps. a lakatokkal lehetne valamit kezdeni, egy jó sztorit köríteni neki. Persze a többi semmilyen város még azt is megpróbálja ellopni, lásd: Bp. Erzsébet téri szerelmesek fája köré épített rács, vagy Nyíregyháza főtere.

Ja igen, Kaposvár lakosainak száma 67 000 fő, ha belehúznak elérik Érdet. Így tényleg nem fért volna be a 40 000 fős stadionba mindenki. EZ FONTOS!

Én már azt is nagy eredménynek tartanám, ha valami autópálya elkészülne Pécsig. Jártatok mostanában autóval Pécsett? Kész katasztrófa, amilyen falvakon át kell menni. Európa fôvárosa - jó vicc, baszdki.
"...azt gondolom, hogy nem lesznek jó programok gyerekek. Nem, nem lesznek. Lesznek még vakításnak sem jó szánalmas próbálkozások, meg félig kész gödrök (meg Szili Katiék szelleme ezek fölött), azok lesznek. Lehet a naívan, előzetes tájékozódás nélkül az idejövést megkockáztató turistáknak lázasan keresni a semmit, kezdetben reménykedni, hogy "biztos van itt valami, csak mi nem találjuk, hol lehet vajon?" Aztán előbb-utóbb (hát inkább előbb) megunják, hazamennek..." :-)

Na de legyen pár - ha nem is túl jó - ötlet is:
azzal a toronyházzal mint alappal csak kezdeni lehetne valamit:
1. pl. megerősítve lehetne a már többször megénekelt Darth Vader tartóváza, kilátóval a fejében, fáklya helyett magasba emelt világító fénykarddal - kis magyar szabadságszobor :-) --> na az jól látszana messziről is éjszaka;
(ezzel különben két legyet üthetnénk egy csapásra: Darth Vaderünk is lenne, meg az a rondaság is eltűnne)
de
2. lehetne valami jó kis horrorisztikus legendát is kitalálni és gyorsan elterjeszteni hozzá - az ilyesmit pl. a japánok nagyon szeretik - és akkor hozzá sem kellene nyúlni, úgy még az időbe / költségvetésbe is beleférnénk... :-) (esetleg le kellene benne forgatni valami kis kultfilm-esélyes dolgot is a sztorihoz - ld. a "Blair Which Project" film).

Egyébként meg döbbenetes látni, hogy miylen sokan nem értik a különbséget az "ezt" [a pókot] és az "ilyesmi" [ötletet] között... A cikk egyébként jó volt, egyetértek!
Egy gyakorlatias kérdés : ha bemegyek Pécsre egy jó EKF-es programra, hol a tökömbe' fogok parkolni? Mert parkoló az nemigen van.
Más .
Néhány éve tartottak Pécsett egy kórusversenyt. Sok kórus jött egész Európából vagy még azon is túlról. Ha már itt voltak be szerettek volna mutatkozni Pécs kúltúraszerető népének, ezért itt-ott iskolákban, egyéb fellépésre alkalmas helyeken előadták magukat. Sajnos egyedűl csak nézőben volt hiány, mert csak 10-12 ember tévedt oda. Ilyen egy kúltúrális főváros.
Egyébként elmondom honnan indúlt a nevezés ötlete: Pécsen régóta szerettek volna egy szép új koncerttermet ( lásd MÜPA) és más hasonló kúltúrális színhelyeket pl. egy szép nagy múzeum valamint a város tereire és középületeire is ráférne egy kis felújítás. Ezért Így gondolkodtak : ha elnyerjük a címet, az állam csak nem fog minket szarban hagyni is ideutalja a megfelelő pénzeszközöket aztán majd az Unióval lerendezi az utófinanszírozást.
NEM ÍGY LETT!
Sajnos a pénzek csak csordogálnak .
Aztán az építkezések sem úgy mennek , hogy nekiugrunk azt'rakjuk a téglát.
Pályáztatni kell a tervetést, tervezni, engedélyeztetni (Pesten hónapokig ülnek az engedélyeken) pályáztatni a kivitelezőt, azt megfellebbezik, Új pályázat, mostmár zsázmillókkal többért annyi nincs, irány az EU. Nem folytatom.
Egy millárdot költöttek arra , hogy legyen egy üres telkük amin aztán találtak egy csomó csontvázat amiken most a régészek tökölnek.
Amíg nincs hol föllépni addig programokat sem lehet tervezni.
Hose Carreras meg a haverja a Domingo legalább rendes csávók voltak, fölléptek mobíl színpadon mobíl lelátó előtt szabadtéren is. Ott csak az volt a baj, hogy a Frenreisz olyan hangcuccot hozott aminek csak az egyik fele szólt.
Azért mégiscsak gyertek le az idén: a Mecsekben lehet sétálni,Orfűn lehet horgászni meg kempingezni, Harkányban lehet fürödni, Siklóson Tenkes kapitánya mjuzikel ősbemutató (Stoll Andrással, lovasokkal mindennel), Villány a borok városa és még száz kaland...
Sőt, lehetne Darth Vaderben akár 4 csillagos hotel is , persze megfelelő felújítás után ---> "Hotel Radisson SAS Darth Vader".. nem is hülyeség...
@para_zt: "Árpád! Mi bajod amúgy a lovakkal???"

Ezzel egyetértek.
Nem túl buta angol barátom (német típusú gulash, tsikosh, piroshka ismeretek hiányában) azt képzelte, hogy bár európai fejlett(ebb) ország vagyunk, de azért történelmi okokból mindenki tud lovagolni és komoly a lovas kultúránk.
Csodálkozott, hogy kevesebben lovagolnak, mint náluk angliában.
@Pantagruel: "A popkultúra hőseinek szoboravatása nem hülyeség"

Furcsa a világ.
Amennyire tudom, pl. párizsban a torony után a második leglátogatottabb hely Morrison sírja.

Szóval a tömegigények kielégítése feltétel, hogy az "értékesebb" kultúrát is közvetítsük, 'ráaggatva' elpasszoljuk.

[ui. félreértések elkerülése végett a Doors munkásságát egymagában többre tartom a mai kortárs 'zene' felénél]
--->ez most csak üzenet Árpinak: a nyitó cikkedre az egymásra épülő kollektív ötletelés lehet, hogy kihozott valamit?
Első látásra bizarr, de ismered Pécset: egy iLyen Darth Vader a hegyről is elég jól látszana, kilátónak is és szállodának is központi, a kétkedőknek (DV-t sötét alaknak látóknak) meg be lehet ígérni, hogy ellensúlynak lesz még egyszer Luke Skywalker is később vele szemben valahol;
Nem futtatjátok meg az indexen kis szavazással, hogy hogy reagál rá a nép? Ez tényleg egy kitörési pont lehetne, pont az, amiről írtál, állítom, a Radisson SAS (vagy valamelyik neves hotellánc) még pénzt is adna hozzá, Pécs meg marha jól járhatna, mert ez folyamatos látványosság is lehetne, amin keresztül megismerhetnék Pécs többi - sok helyen valóban nagyon szép - arcát is, ahogy írtad is meg ahogy a pécsiek is szeretnék ...
mán régen mondom, hogy aszt a radart köllött vóna a széchenyi térre telepíteni, úgyis, mint a nato által finanszírozott belvárosi unicumot, ha lépegetne, hát lépegetne, szembe a dzsámival, mely dicső történelmünkre tesz ugyi utalást. az így megtakarított lóvéból mostan akár a radar hegyibe lehetne biggyeszteni egy öklöző szili-pávát zöld csillagokkal, a környéket bevetni bazsarózsával, ahol is a kölcsön kért jim morrison nyugodhatna picit, viaszból pedig túristák tömkelegét lehetne előállítani harmincöt milliárdból, a pécsieket ellenben maga a tömbházmester vezethetné fel a zengőre/tubesre, hogy ne legyenek útban. felőlem lóháton is mehetnek, nem zavarnák a szimbolikámat.
igényeseknek: egy háromszáz méteres, lendkerekes óverdóz szobor sem lett volna rossz, el sem tudom képzelni, hány görög fért volna el a hasában.
Ott van a világ legjobb állása projekt, ami 2M dollárba került, és akkora hírverést csapott Ausztráliának, ami amúgy 100M lett volna. Szerintem maguk sem gondolták, hogy ekkorát fog szólni. Mindenestre nagyon jó volt az ötlet. Olyan ez, mint a márkaépítés: mi kell hozzá? Idő, pénz és kreativitás, de lagalább az egyikből bőséggel.
Lehetne például Siklóson a várjátékokat feldobni fantasy szereplőkkel. Nem csak lovagok egymás közt, hanem olykor orkokkal hadakoznának, olykor elfek és törpök is megjelennének...

Az orfűi vízbe lehetne belehelyezni hullámvasutat. De nem a szokásosat, hanem olyant, ami bent a vízben van, mondjuk műdelfinre lehet ráülni-feküdni, belekapaszkodni és hol a víz alatt víz, hol a víz felett visz (persze attól is függően, hogy fekszel vagy ülsz, tehát hogyan kapaszkodsz), olykor még akár egy műcápa is bukkanhat hirtelen eléd a vízben vagy épp kitátott szájjal a víz felett ijjesztésképpen.

Akár Pécsen, de másutt is lehetne például óriási motorizált Rubik kockát csinálni. Egy mondjuk 10 méter szer 10 méterest az egyik csúcsára állítva, amivel aztán úgy 20 méter távolságból lehetne érintőképernyőn keresztül játszani is akár, forgatni, kirakni, összekeverni.
@anyátok:

Kedves Anyánk!

Pont erről (is) szól a poszt, és az egyittlakó. A hazánkat tartózkodási helyként használók permanens finnyázása, és primitív gondolkodása ellehetetlenít nagyon sok értelmes, netán világraszóló kezdeményezést - itthon. Hazánk híressé vált fiai, vagy lányai itt nem, ellenben máshol megvalósíthatják elképzeléseiket, vagy kibontakoztathatják tehetségüket. De ettől - még magyarok.
Nem is értem, miért ne lehetnénk rájuk büszkék?
Talán nem is véletlen az a törekvés, hogy Magyarországon számottevő polgári réteg még véletlenül se alakuljon ki, hogy ne képviseljen meghatározó erőt egy távlatokban is gondolkodni képes népesség, mintha arra lenne szüksége az elitnek, hogy minél nagyobb számban rohasszanak le jobb sorsra érdemes tömegeket a lét legalsó, máról holnapra tengődés szintjére. Nem véletlen, hogy aki azt mondta, merjünk nagyok lenni, az gúny tárgyává vált ezzel a mondással, miként Antall is, amikor annak próbált hangot adni, hogy 15 millió magyar sorsáért érzi felelősnek magát.
Nos, egyelőre úgy néz ki, hogy aki a magyarság jövőjéért küzdene, az itt persona non grata. A jelenlegi sulykolt szlogenek: 'az idegen szép, merjünk kicsik lenni, a másság előrébb való, mint a normalitás, te légy szolidáris velem, de ne várd el hogy én is az legyek veled, a szólás szabadsága jegyében én bármit mondhatok, de te tartsd a pofád.'
Lassan visszafelé forog az idő kereke, újra kell tanítani a gyerekeknek: 'Soha, sehol, senkinek!' El innen, el!
Nem értem azt sem, miért nem lehet etalon az, hogy arra az asztalra nem köpködhet senki, ahonnan mindenki eszik. Ez most már nem is divat, hanem követelmény.
____________________________
...hogy a poszthoz érdemben is szóljak, Pécs mutatja "kicsiben" mi folyik az országban "nagyban". Ott is mernek kicsik lenni:-)
Mi a probléma? Az országos fősodorba beleillik.

@Bögöy:

"1367. szeptember 1. V. Orbán pápa megerősíti I. (Nagy)Lajos pécsi egyetemalapítását; a teológia kivételével minden kar működését engedélyezi. (működésére 1373-tól nincs adat; valószínűleg 1390 körül szűnik meg."

Forrás:
Mo. történeti kronológiája (Akadémiai Kiadó, Bp. 1981.)
@anyátok:

"És melyik találmányból lett Magyországon + GDP? Talán a Rubik kockából?"

Kedves Anyánk!

Azt gondolom, hogy nem a meglopottakon és az elűzötteken kell ezt számonkérni, hanem a tolvajokon, és a parancsosztókon. Ergo, itt a gond. A kérdést címzetten nem lehet feltenni, sőt... nem tanácsos kimondani sem.
"Szóval a tömegigények kielégítése feltétel, hogy az "értékesebb" kultúrát is közvetítsük, 'ráaggatva' elpasszoljuk."


Mindez igaz, és szerintem rendben is van. Ugyanakkor ezek a hősök nem véletlenül populárisak: egyetemes emberi értékek megtestesítői és közvetítői.

A mostari Bruce Lee szoborban bosnyák, horvát és szerb egyként megláthatja a maga hősét, aki az etnikai megosztottság ellen küzdött,

Biószeg (Banatski Sokolac) Bob Marley-szobra pedig a béke harcosa és hírnöke - egy háború után magához térő országban, ahol egymást érik a zenei fesztiválok...

www.hirszerzo.hu/cikk.bob_marley-nak_allitanak_szobrot_bioszegen.73106.html
@tiboru: nagyon szeretem azt a várost...Nagyszeben valóban legendás, mondjuk az egész környéke is az.

Mondjuk ha már Rubik-kockát emlegettétek, mindjárt hozzá lehetne tenni:

netpolgar.network.hu/video/muveszetunk/victor_vasarely_kepei

matchsz.inf.elte.hu/logosecsetvonasok/erdekesseg2.html

Erre az egész várost + Zsolnay gyár rá lehetne építeni, a színházunk gyönyörű,a Pannon Szimfónikusok is nagyon jók! El kell menni Pécs-Vasasra, Pécsváradra és Püspökszentlászóra, a Tubesre: CSODÁS adottságok!

Nem kellett volna itt nagyszabású dolgokban gondolkozni, és a zsíros leosztásokat nézni a mehbízásoknál...Mert ez lett az eredménye, örök érvényű: a tett halála az okoskodás!!

Szégyen, hogy mi ezekből az adottságokból is a legrosszabbat hozzuk ki...Pécs város hivatalában lévő embereket és a képviselőket bezárnám Komlóba a bányába, mert a Pók, nagyon találó a hasonlat...a pók befonta, megbénította ezt a várost teljesen.

Szerintem szervezve a pécsiekkel és lelkes emberekkel rendbe lehetne tenni még a várost....

@Amerikai magyar 2009:
"Én már azt is nagy eredménynek tartanám, ha valami autópálya elkészülne Pécsig. Jártatok mostanában autóval Pécsett? Kész katasztrófa, amilyen falvakon át kell menni. Európa fôvárosa - jó vicc, baszdki."
Teljesen igazad van, már az is világraszóló magyar tett volna, ha megépülne szépen, csendben, korrupciómentesen. Már látom is a NYTimes címlapját: A magyar csoda! Normál költségvetéssel határidőre jó minőségű autópályát építettek Magyarországon. Az esetet tudósok és közgazdászok is vizsgálják. A turisták tömegei keltek útra, hogy lássák a ritka természeti jelenséget.

Amúgy korábban már utaltam rá, el lehet ezt sütni pókosan, kreatívan: "Építsünk egy nagy betonkígyót, ami olyan nagy legyen, hogy Budapesttől egész Pécsig elérjen, és olyna széles, hogy akár négy autó is elférjen rajta egymás mellett. Ez a kígyó kerítse be a várost teljesen, és kis csápokat bocsásson bele, és szippantsa föl az utcáról az autókat."
anyátok: "csináljatok lovit Pécsre, és hozzátok ide Overdózit!"

Minek? Overdose szlovák ló. Ha jól értettem, a gazdája odavaló. Mi több, a nyerge alatt még nem puhítottak húst, szittya gyökér sem ült rajta és Overdose nem magyar név.
Na és akkor most valamelyik okostojás felírhatja a nevem valamelyik lámpavasra a Kossuth-téren.
nagy százalákban azonosulni tudok az írással.

jó példa Párizs tényleg...! látta már valaki a Geodéziai Intézetet ott? Vagy a Grande Arch-ot (így írják?)

Mindkettő baromi drága beruházás lehetett, de szerintem az oda kilátogató turisták képeslapvásárlásai visszahozták az árát mindkettőnek :)
@jaegtoer:

Hello Jaeg!:-)

Tudod, mivel szimbolizálnék én?
Építenék egy 30 méteres, mozgó szobrot, amely két részből állna. Az egyik része egy vaginát formázna, a szőrszálakon magyar városnevekkel, a másik, mely mozogna benne, egy méretes, vörösre festett falloszt. A szobor címe "Elkúrás" lenne, és kb. minden tizedik percben a mozgó fallosz szegfűket lövellene ki a nézelődő járókelőkre, miközben ezen lövelléskor hangot is adna ki magából: "Sün! Sün! Sün!"
3,5" FDD (flopilemez) - Jánosi Marcell
allergofilter - Vajai László
alumínium léghajó - Schwarcz Dávid (Zeppelin által vált ismertté)
antimonos kéregöntés - Ganz Ábrahám
Arteriográf - Illyés Miklós
automata sebességváltó - Bíró László József
Basic nyelv - Kemény János
Béres-csepp - Béres József
biogázreaktor - Kiss Péter
bolygóműves sebességváltó - Galamb József (Ford T-modell)
Dinamó - Jedlik Ányos (a találmányt nem ő, hanem Siemens szabadalmaztatta)
direkt metanolos tüzelőanyag-cella - Oláh György
elektromos fogyasztásmérõ - Bláthy Ottó
elektronsokszorozó-cső - Bay Zoltán
Eötvös-inga - Eötvös Loránd
félautomata fényképezőgép - Mihályi József és Riszdorfer Ödön
filmfelvevőgép - Mihályi József
gázok cseppfolyósítása - Freud Mihály 1934-ben, első felhasználás 1959-ben
Golyóstoll - Bíró László József
Hangosfilm - Mihály Dénes
Helikopter - Kármán Tódor
heliométeres szintezőműszer - Kruspér István
hengerszék - Mechwart András
hexuronsav C-vitamin (aszkorbinsav) - Szent-Györgyi Albert
Hidrogénbomba - Teller Ede
Holográfia - Gábor Dénes
humanoid látómodul (PAL-optika továbbfejlesztett változata) - Greguss Pál
Jendrassik-turbina (kis teljesítményű és súlyú diesel és gázturbina) - Jendrassik György
kéziöltést utánzó varrógép - Kiss József (nem ő szabadalmaztatta)
légkondenzációs hűtőtorony - Heller László és Forgó László
légmotoros kerékpár - Vedres András
Neumann-elvek (a számítástechnika alapjai) - Neumann János
Nukleáris láncreakció - Szilárd Leó
organoterápiás és szintetikus gyógyszerek - Richter Gedeon
oxigénmeghatározás - Winkler Lajos
Pattantyús-módszer - Pattantyús Ábrahám
polarizált fényterápia (lágylézer) - Mester Endre és csapata
Porlasztó - Bánki Donát és Csonka János
repülőgép-sugárhajtómű - Fonó Albert
Rubik-kocka - Rubik Ernő
sokszögeszterga - Gellért Károly
sorvetőgép - Kühne Ede
stencil sokszorosítás - Gestetner Dávid
színes televízió és mikrobarázdás hanglemez - Goldmark Péter Károly
szintetikus vér (művér) - Horváth István
Szódavíz - Jedlik Ányos (szabadalmi oltalom nélkül)
TBK (új típusú biodízel) - Thész János - Boros Béla - Király Zoltán
Telefonközpont - Puskás Tivadar
Telehor, az első tévéadó - Mihály Dénes
televízió-képcső (modern nagyfelbontású televízió) – Tihanyi Kálmán
Transzformátor - Bláthy Ottó, Déri Miksa, Zipernowsky Károly
transzverter - Magyar László és Csefkó Pál
tű nélküli oltókészülék - Lindmayer István
üvegbeton - Losonczi Áron
világvevő rádió (forgókondenzátor) - Korda Dezső
villamosvasút és fázisváltós villamosvontatás - Kandó Kálmán
Wolfram-szálas izzó - Just Sándor, Hanaman Ferenc, Bródy Imre
zajtalan gyufa - Irinyi János
Zemplén-féle elszappanosítás és Zemplén-féle cukorlebontás - Zemplén Géza

És a felsorolás nem teljes, de szerintem van miből válogatni.
@jaegtoer:

Mi a baj ezzel a "merjünk kicsik lennivel"?

Kicsik vagyunk, ez egy _tény_, és nincs semmiféle negatív tartalma. Jó lenne hát tudomásul venni, és ehhez illő stratégiát kialakítani, úgy talán jutnánk is valamire. Egy okosabb pici baba is rájön előbb-utóbb, hogy nem elég nagy hogy elérje a kilincset, hát fog egy sámlit, rááll, és láss csodát, bejut oda ahová akar.

P.S. Mellesleg állításoddal ellentétben ezt senki sem mondja. Minden barom "nagy" akar lenni. Aztán úgy jár mint a béka az ökrös mesében. Szvsz. a "merjünk nagyok lenni" a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legkárosabb tévképzete.
@hauptrichter: Ne éld bele magad ennyire, sztem nem biztos, h a Lucasfilm Ltd vagy mi a kánya egyáltalán tárgyalna a jogokról.
Nem tudnád megfizetni. Még a Radisson se. Ő esetleg nem is akarná, mert azért annál konzervatívabb ez a szállodalánc.
@Tóta W. Árpád: "vajon miért a star wars lett legenda, és nem a julianus barát? már amellett, hogy az utóbbi gagyi."

Barátom, azé nehommá a szar vársz legyen a proletkult netovábbja.

A különbség u.az, mint a Mónikasó meg a Kosúttér-visszatér közt.

Csak az egyik mögött pénz van. A másik mögött meg pénisz... :o(
Hm.

Erősítsünk rá az olcsó sztereotípiákra. Tiltsuk ki Pécsről a járműveket, csak bricskán, szekéren, lóháton lehessen közlekedni. Legyen kötelező viselet a bőgatya, a bugylibicska, meg a karikásustor. Szolgálati bajusz a közalkalmazottaknak, fütyülős barack osztogatása reggel 5.30-6.00, valamint este 18.30-19.00 között. Nincs ronda nő, csak kevés alkohol. Itassuk le Ejróppát! Majd kiderül, mekkora istenkirályság ez a Hangörisztán, főleg, ha másnaposságukat a pécsi kórházban gyógyítjuk, és leszámlázzuk a brit, frencs és dzsörmen biztosíttauknak.
Back to the past. Preindusztriális lakók egy posztindusztriális környezetben. Szamárháton a Kispiricsizma dűlőtől a Nendtvich útig, zöldkártyával és katalizátorral a szamárseggen.
Med Meksz in Hangeri. Back to the future. GPRS-es öszvérfogat. Cigány csippiáressz ("Há fórdújjá má bé, dévláááá...!).
Magyarburger, két lángos közt egy erőspistás tatárbifsztek, befosol tutkóra, hülye inglismen.
Cifrakáromkodás-translator a pályaudvar előtt, 25 nyelvre ültetve át a magyar fílinget.
Köztéri libatömés - moderátor Vad Katalin, polgármester.
Nemzetközi "Dugovics Titusz" Jackass-verseny.
Kordagyörgyhallgató verseny (Guinness-rekord-kísérlet), csokilófasz-osztogatással egybekötve.

Jöhetnének magyar fejlesztésű mérnöki csodák, de csakis rackabundával burkolva.

Esetleg bvh-(=fegyenc)frísztájl sztrítbunyó. Szigorúan alsónaciban. Életfogytosok versus tigrismacskák. A római idők óta nem látott illent Sopianae.

Stb, stb.
Látom páran azért felfogták, hogy olyat kell letenni, ami jelkép.
Sydney operaház, fúrótorony Párizsban, az arab világ új cuccai.

Csészékkel nem adsz el semmit, hiába hochkultur, hanem olyan dolgokat kell tenni, csinálni építeni, ami lehyez a térképre. Készüljön le az a fránya radar, és fessük le golflabdának, vagy focinak. (Fociba pl. jók voltunk.)

De a történelmünkkel semmit nem fogunk eladni, mert azt csak mi tartjuk nagyra, hogy megállítottuk a törököket, meg szabadságharc volt, meg 56, meg az NDK-t mi vertük szét (Na jó, ez utolsót lehet, hogy a németek is számon tartják.)
kulturalis fovaros
vilagkiallitas
olympia
labdarugo EB
jegkorong VB
hahaha
dogojjek meg mar azzal elorebb lennenk ha a Megyeri hidat Chuck Norris hidnak hivnak
persze ez is a nep otlete volt
Látta valaki az MSZP-s EP plakátokat?Azt egy "kreatív" cég csinálta.Ezért nem lesz pók Magyarországon.
A 100-tagú cigányzenekar húzza el Pécs főterén Kolompár Orbán nótáját, miközben Vona Gábor táncra perdül Mohácsi Viktóriával, aki árpádsávos sállal törli le izzadtságcseppeit...
Szia Shore!
@Shore:

"Mi a baj ezzel a "merjünk kicsik lennivel"?
Kicsik vagyunk, ez egy _tény_, és nincs semmiféle negatív tartalma."

Szerintem sem negatív a tartalma, csak az üzenet amit közvetít, annak van negatív hatása.

Amúgy meg a pici baba amikor rááll a sámlira "nagyobb" akar lenni.

"Minden barom "nagy" akar lenni."

Figyelemre méltó megállapítás. Gondolom, Te sem gondolod komolyan.
különösen nem @rokica: listáját nézegetve.
@rokica: javasolok egy érdekes kísérletet. Fogd a listádat, és mindent húzz ki róla, amiből nem lett valódi árbevételt produkáló termék, és amiből nem magyar vállalkozásban lett valódi árbevételt produkáló termék. Továbbá húzz le mindent, ami húsz-huszonöt évnél régebbi. Továbbá ez a lista olyan, mint a szovjet tankönyvek, amik szerint még a kereket is a szovjetek fedezték fel, szóval húzd le azt is, amihez a valódi, termékhez vezető felfedezés nem az itt szereplő névhez fűződik.

Mi marad? Szinte semmi. Hol vannak a MOST komoly bevételt hozó, hazai hozzáadott értékből épülő termékek, amik valóban világszínvonalat képviselnek, és jelentős piaci részesedéssel bírnak?

Mechwart András egy tökös kapitalista volt, és nem azzal foglalkozott, hogy listákat írt arról, hogy száz éve milyen fasza lónyergeket csináltak Alsóposványoson. Szerintem kurvára nem örülne, hogy egy ilyen listán szerepel, amivel azt próbálod bizonygatni, hogy most milyen faszák vagyunk, hanem azt kérdezné, amit én. Hol vannak az eladott termékek? Hol az a technológia, amiből meg lehet élni?
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át: hát ez valóban egyedi lenne, kész utópia!:) Mégis, ha sikerülne, az lenne a magyar világszám!:)
jaegtoer: egyittlakónak

ON

" Hát engem is zavar, hogy a fityesz 20 éve csak a Viktort tudja felmutatni, ami eléggé égő egy demokratikus pártban, Európában."

Mitterand, Willy Brandt, Kohl, M. Thatcher...

Hö?

Mi az, hogy hö?
Mitterand: 14 évig elnök
Thatcher: 11 évig miniszterelnök, 15 évig pártelnök
Brandt: 5 évig kancellár, 23 évig SPD pártelnök, 16 évig Szocialista Internacionále elnök
Kohl: 16 évig kancellár, 25 évig CDU pártelnök

Ha te ezekhez a világhírű politikusokhoz akarod hasonlítani a Viktort, akkor ajánlom, hogy nézesd meg magad egy szakemberrel... :-)
OFF
Egy Makovecz-féle fapók - lol
A rendszerváltás környékén értelmiségi megmondók oda nyilatkoztak, hogy itten most minden más lesz, az alkotó munka végre a felszínre kerül, a kreatív emberek munkái, gondolatai tért nyernek, itt lesz a kánaán.
A híres mondatok arról szóltak: az íróasztal fiókokból végre előkerülnek az elnyomás és üldöztetés miatt,addig rejtegetett kincsek.
Hát azóta mi a fene került elő édes honfitársaim?
Büszkék vagyunk a magyarok utóbbi száz évben elért eredményeire, de az utóbbi pár évtizedben ez az energia, kreativitás kiszáradt. Van persze ilyen-olyan minőségű teljesítmény, de a nagy dobás elmaradt.
Rubik, Kertész Imre, Cicolina?
Mind a rendszerváltás előtti teljesítmény.
Úgyhogy Pécstől se várjunk sokat.
@jaegtoer: Vranitzky kancellár nevezte országa sikere kulcsának, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia bukása után megtanult kis országként viselkedni.
@rokica: nagyon szép lista, magyarosan romantikus lelkületű múltsiratás

szedd már össze légyszíves, hogy a rendszarváltás óta mit produkáltunk ami egyetemes érték, vagy legalábbis nem ciki a világszínvonalhoz mérni (kulturális végtermékre gondolok)

épület? müpa és sportaréna?
képzőművészet? mi durrant nagyot? zene? a sziget vajon?
nagyon tanácstalan vagyok...

tökös dolog kéne, merész és mai.
@egyittlakó:

"...ajánlom, hogy nézesd meg magad egy szakemberrel... :-)"

Szia kedves Ittlakó!

...Megyek, megnézetem magam egy szakemberrel... már régen esedékes:-) Köszi:-)
@egyenlítő:
"Vranitzky kancellár nevezte országa sikere kulcsának, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia bukása után megtanult kis országként viselkedni."

Kedves Egyenlítő!
Utólag.
Nehezen ment volna, ha végig azt sulykolták volna a bürgereknek, kicsik vagytok, szemetek vagytok, nácik vagytok, bunkók vagytok. Nem is igyekeztek a nemzeti, és emberi önbecsülésüket a sárba tiporni.

@Rot:

Nem hiszem, hogy ez lehetne a feltétel, de akkor lássunk mást:

Üvegbeton.
"Végy egy kis cementet, homokot, keverj hozzá egy marék optikai szálat, vizet és miegymást (ez utóbbit ki ne hagyd!) Ha jól csináltad, megkötés után a kezedben van az évszázad építőanyaga, az átlátszó beton. Losonczi Áron találmánya, a négy éve szabadalmaztatott fényáteresztő beton egyre ismertebb itthon és világszerte. Előfordulhat az is, hogy a jövőben a Mars épületeinek anyagául szolgál."

Vagy ÉS a Vekla. Veres Klára találmánya.
Passzív, szigetelő és terhelhető unikális építőipari termékek jellemzői:
- klímaváltozáshoz alkalmazkodó
- hőtároló és hőcsillapító
- kiváló hő és hangszigetelés
"Egy magyar feltaláló tizenöt éves kutatómunkájának eredményeként forradalmian új, optimális tömegű, széles körben felhasználható építőanyag született. Bár több külföldi cég is ’feni a fogát’ a szabadalom tulajdonjogára, a Vekla-5 Zrt. ragaszkodik a Vekla névre keresztelt termékek itthoni gyártásához."

Esetleg lehetne építeni belőlük valami pofásat és hasznosat.

Lehetne az "arca" a négygyermekes magyar (és itthon is élő) Ürge–Vosatz Diána. Klímakutató. Két éve kapott Nobel-díjat.
"Ürge-Vorsatz Diana tíz évvel ezelőtt egy amerikai egyetem jól fizető állását hagyta ott, hogy itthon tegyen valami fontosat. Azóta négygyermekes anyuka, Nobel-díjas, és az a tudós, aki annak örülne, ha nem lenne igaza."

Ugye, mindannyian ismeritek és hallottatok róla? Vagy mégsem dőlt a médiából orrba-szájba? No comment...

Egy baj van az egésszel. Az idő. Valaki mondja már meg, hogy a frászban lehet fél év alatt bármit is tenni? Mondja meg, akinek erre van ötlete!
Mert szerintem ennyi idő maximum egy csodához elég.
@Rot:

Kedves Rot! @rokica: listája nem múlt siratás, egy egyszerű és korántsem teljes felsorolás, hogy a magyarság részéről is hozzájárultak néhányan ezzel-azzal az egyetemes kultúrához, már ha a tudományokat is beleértjük.

Az utóbbi 20 évben is volt egy két "csodagyereke" az országnak, csak a sajtónak nagyobb szenzáció a permanens nácizás, győzikézés, genarozzomariazas, ja és annácskát ki ne hagyjam.

Kérdezed, mi durrant nagyot?
Há' például... Magyarországon a legmagasabb az 1 főre jutó plázák száma :-)
________________________
Ja, jut eszembe, egy faja "kis" helyre éppen plázát építenek, vagy már fel is építették Pécsett. Az pont akkora hely, ahova egy attraktív minicsodát odarittyenthettek volna.
Jól megközelíthető helyen, nem is messze a város szívéhez.

Hopp! Most hogy ezt itt leírtam érzem is az ellentmondást. Egyfelől elvárás hogy merjünk kicsik lenni, tanuljunk meg kicsik lenni, másfelől meg számon kérik miért nem csinálnak Pécsett valami világraszólót.

Há' má' ne haragudjatok! Mi a fasznak? Há kicsik vagyunk nem?
@jaegtoer:

"barom" alatt politikusokat értettem.

Rokica listája meg engem erősít, egyetlen nagy csata, megnyert háború, nemzetközi egyezmény nem szerepel rajta:)
Szvsz úgy emelkedhetnénk, ha elfogadnánk, hogy egy kicsi, _de_ szorgalmas, szellemes, szerethető ország vagyunk.

Pl. nekem nagyon tetszett anno a visegrádi négyek. Négy kicsi (ok, Lengyelország nem annyira) összefog és _közösen_ megkerülhetetlenek. Persze elszartuk. Mind "nagy" akart lenni (talán a cseheket kivéve).
@tallian.miklos:

természetesen mindenkit le köll húzni arrul a listárul, mely szovjet tankönyvekre hajaz, nemtom, akkortájt is működött-e a fika együttható órjáspókkal tetézve, mást ne mongyak, ettül függetlenül én büszke vagyok, miként a hattyak, még rád is, fijam, bár erősen kétlem, hogy képes vagy-é önállóan segget törölni. jaaa, az egész pusztán jól fejlett nyuggerenciámbul fakad, sorry! höhö.
Makoveczről jut eszembe!

A Sevillában, a világkiállításon, a magyar pavilon csodájára járt a fél világ.

Csak hát itthon lábszagú, mert magyar.

Tényleg! Mi is lett a sorsa? Mármint a pavilonnak?

Szóval ne akarjatok csodát Pécsre:-) Kicsik is vagyunk:-) hitványak is vagyunk:-) és ha véletlen sikerül is valami, úgyis lefinnyázzuk:-) úgyhottty kár az energiákért, mi marad a választásokra, vagy az megújuló energia? :DDDDD
@Rot:

"magyarosan romantikus lelkületű múltsiratás"

ez olyan szépséges, hogy szinte lepetézek! különösen a "mit produkáltUNK" teccett. te és még ki?
@Rot: Irodalom. Az durrant. Nemzetközileg is. Esterházy, Nádas.

Hiába hőbörögnek a nemzetiek ezeken a "nemzetietleneken" - beszámolókból tudok arról az eseményről, amikor Esterházy a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron tartott felolvasást, és a németek tátott szájjal figyelték, hogy van egy külföldi, aki szebben beszél náluk németül; -

és a könyvei is egészen jól fogytak. A magyar irodalom sikeres külföldön. A rendszerváltás utáni magyar irodalom is.
Egy német bor-marketing prof mondta egy vita alkalmával a Tokajiról: mai formájában az a múlt. Nincs a mai (német)fogyasztó étkezési, fogyasztási kúltúrájába, értékrendjébe illesztve. Ragaszkodhatunk egy hagyományhoz, ha az, mint termék nem eladható. Más oldalról: ne az legyen a hagyomány, hogy (a bort) nagyapám is így csinálta, apám is így csinálta, én is így csinálom. Egyszerű paradigmaváltás: A (MAGA KORÁBAM) NAGYAPÁM IS SIKERES VOLT A TERMÉKÉVEL, APÁM IS, ÉN IS SIKERES AKAROK LENNI. Ahelyett, hogy romantikázunk kultúránk nagyságán, múltunk nagy értékein, nézzük meg, hogy ebből mi korszerűsíthető, mi eladható ma. Nagyon sokan, sokféleképp mefogalmazták itt is, sok ötlettel, javaslattal alátámasztották, hogyan tudnánk magunkat újrapozícionálni a világ fogyasztói fejében. Ezt nem tartom prostituálódásnak, egyszerűen ma más nyelvet beszél a fogyasztó, akkor az volt a módi, a sikeres termék, ma valami más. Még egyszer: a sikeresség legyen a hagyomány.
Nem kell ekkora feneket keríteni a dolognak. @anyátok: mindössze felhívta a figyelmet egy álszent magatartásra. Amíg itt voltak "csak egy zsidók" voltak, aztán mikor befutottak rögtön magyarok lettek. Na, persze, ez sem hungarikum. Ahogy Einstein mondta:
"If my theory of relativity is proven successful, Germany will claim me as a German and France will declare that I am a citizen of the world. Should my theory prove untrue, France will say that I am a German and Germany will declare that I am a Jew."
A lényeg, hogy van tehetségünk a tehetségek elüldözéséhez és erre nem igazán lehetünk büszkék. Sőt, lassan nem ártana leszokni róla.

Apropó Einstein. Ezzel a listával az a baj, hogy nem mindegyik igaz, legalábbis abban a formában. Az, hogy valaki szabadalmaztat egy változatot nem ugyanaz, mint hogy ő találta fel, mert ezen az alapon Einstein és Szilárd találta fel a hűtőszekrényt.
A helyzetet súlyosbítandó, a modern találmányok nagy része nagy cégeknél készül és nem igazán köthetők egy személyhez, ami miatt pár nevet megint csak bátran kihúzhatnánk.

Mondjuk Tallián Mikinek sincs teljesen igaza, mert az is teljesítmény, ami nem hoz árbevételt.
@Letícia: Ahogy a magyar lányok reakcióit látom, amint egy külföldi férfi megjelenik a közelükben, szerintem nem lesz gond:)
@rokica: Nem akartam én felhozni az üvegbetont, de ha már. Hol vannak az eladások? Hol vannak az üvegbetonból épült házak tömegei, annak ellenére, hogy legalább félévente egyszer előrángatják és körberajongják? Tipikusan az a példa, ami lehet, hogy technikailag kiváló ötlet, viszont üzletileg egyelőre egy nagy buktának tűnik, és jó eséllyel megy a süllyesztőbe. Meg is mondom, miért, viszonylag keveseknek van kedve csupasz betonfalakat nézegetni, akkor is, ha átjön rajtuk a fény. Ennyi.

Ha érdemes volna megvenni, megvennék. Mert _van_ olyan magyar hozzáadott értékkel készülő termék, amit a világ megvesz, csak az épp nincs benne a Fókuszban. Nincs sok, de akad.

Ürge-Vorsatz pedig egy Nobel-békedíjas szervezet tagja, ami kb. annyit jelent, hogy a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság szerint ez a szervezet politikailag hasznos. Szerintem meg nem, szerintem a világbékét az mozgatja, ha nem éri meg háborúzni, hanem jobban megéri kereskedni. Én a McDonalsnak adnám a Nobel-békedíjat.

@hacsaturján: büszkének lehet lenni, az egy dolog, eladható terméket csinálni meg egy másik, na ez utóbbival vannak kurvanagy bajok Magyarországon, többek közt ezért kell hitelből fizetni a nyugdíjat.

@Lord_Valdez: Igen, teljesítmény, de. Egyrészt olyanból sem állunk valami fényesen, kevés a valamit is érő tudományos eredmény idehaza, amit fel lehet mutatni. Másrészt egy Phys. Rev. cikket nem lehet kitenni a fő tér közepére, hogy nabazmeg ezt nézzétek. Egy Rubik-kockát ki lehetne.
Nem kéne a kicsiségen sem ennyit lovagolni.
Az, hogy valaki kicsi, nem azt jelenti, hogy szemét vagy ilyesmi. Azt jelenti, hogy olyan stratégiát kell választani, ami a méretnek megfelelő. Pl. ha az egyszeri lázadóvezér, három tucat fegyveresével úgy dönt, hogy ő most mer "nagy" lenni és frontális támadást rendel el, akkor legéppuskázzák őket és game over. Tíz perc alatt letudva a háború. Ha azonban gerillaháborúba kezd évekig szívathatja az ellent.
De ilyen hülyeséget hadviselésben ritkán csinálnak, mert ott a vak is látja, hogy ez nem fog menni. A politikában vagy gazdaságban ez nem nyilvánvaló, különösen, hogy mindenki szeretné nagynak hinni magát, ezért ebből jól meg lehet élni a politikai piacon. Pedig mindenki jobban járnak, szerintem, ha inkább elfogadnánk, hogy ez egy adottság, ez van, ebből kell a legjobbat kihozni.
@Lord_Valdez:

"Ezzel a listával az a baj, hogy nem mindegyik igaz, legalábbis abban a formában."

persze, persze, sőt sántít, mint a hét lábú pók, vagyis nem is azért íródott le, hanem csak úgy, közben nekem is eszembe jutott, hogy a háromszáz méteres óverdózi hasát inkább egy komplett magyar gárdával kéne megtölteni, amelyik aztán óránként kiugrana onnan és azt mondaná, hogy kakukk! kakukk! a bámészkodó túristák legnagyobb örömére.
@jaegtoer: "Makoveczről jut eszembe!
A Sevillában, a világkiállításon, a magyar pavilon csodájára járt a fél világ.
Csak hát itthon lábszagú, mert magyar."

Na ez jó volt. Csak hogy nincs igazad. Nem azért lábszagú, mert magyar. Hanem mert elismert szakember létére odaállt tolni a Zorbán szekerét. Több ilyen példa is van (pl Koko). Annak valóban lehet egy kis lábszaga, aki miután dicsőséget szerez a nemzetének, odaáll szekértolónak valamelyik párthoz. Az pedig a jobbosok kényszerképzete, hogy itthon nem lehetnek magyarok. Itt mindenki magyar, csak egyesek magyarabbnak akarnak tűnni, mint a többiek, sőt hivalkodnak is a magyarságukkal. Ez viszont sértő, rám nézve is.

@Lord_Valdez: Amíg itt voltak "csak egy zsidók" voltak, aztán mikor befutottak rögtön magyarok lettek. Na, persze, ez sem hungarikum. Ahogy Einstein mondta:
"If my theory of relativity is proven successful, Germany will claim me as a German and France will declare that I am a citizen of the world. Should my theory prove untrue, France will say that I am a German and Germany will declare that I am a Jew."
A lényeg, hogy van tehetségünk a tehetségek elüldözéséhez és erre nem igazán lehetünk büszkék. Sőt, lassan nem ártana leszokni róla.

Teljes mértékben egyetértek. A magyar Nobel-díjasok közül érdemes volna megnézni, hogy melyikük nem volt zsidó származású. És meg lehet nézni utána, hogy a magyar zsidók mit adtak hazánknak, és mit kaptak cserébe. Mondjuk, olyan 1944 körül... Azért mondom ezt, hogy mélymagyar testvéreim nehogy idejekorán elájuljanak a népünk páratlan zsenialitásától...
Kedves Feleim:-)

Előre is bocsánatot kérek. Rokica betolt egy igazán imponáló listát. Majd még egyet.

Újabb finnyázások, majd egy kis zsidózás, majd etc.

Én azt próbáltam feszegetni az előbbiekben, hogy egyfelől kurva nagy elvárásokat fogalmaznak meg velünk szemben, másfelől ekéznek bennünket, hogy ne akarjunk mi nagyok lenni.
Más olvasatban tanuljunk meg "kicsik" lenni, dejazé vigyünk végbe nagy dolgokat.

Na mastan Pécsett ezt a tudathasadásos állapotot lehet tetten érni. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet.

Erre kiderül hogy már zsidózunk is egy kicsit, pedig róluk aztán végképp nem esett szó.Ha elfogadjuk hogy magyarok, az a baj, ha nem, az a baj.

Hát akinek nem inge, ne vegye magára, de befejezésül azt mondom, mindenki úgy fossa le saját magát, ahogy neki tetszik. Én nem, és nem is hagyom.
@amergin: Ja! és mintha lenne egy irodalmi Nobel-díjasunk is!...
@Shore:

Kedves Shore! Ne izéjj má!

"Rokica listája meg engem erősít, egyetlen nagy csata, megnyert háború, nemzetközi egyezmény nem szerepel rajta:)"
Hogy gyön a kutturáhó a háború, meg csata. Ki a fasznak köllött vóna hadat üzenni, oszt jó leverni? Kinek hiánycikk a háború?

De ha kűzdelem, hát legyen:
Még az olimpiákon is túl sok aranyat, ezüstöt, bronzot érő helyezést érnek el a magyarok a részvevő nemzetek népességének arányaihoz mérten. Amúgy.

A visegrádiakat meg pont a "nagyok" fúrták meg, nem vót szükségük a "kicsik" összefogására.
_______________________________
Megint bocsánatot kérek és még egyszer Mindenkitől akit illet: én azért nagyon nem akarok senkit azzal megbántani, hogy próbálom bizonygatni, hogy a magyarok nem alább valóak más népeknél, miközben még magyarul is rosszul tudok. Legalábbis úgy néz ki, de van alapja.

Minden jókat Mindenkinek!:DD

Hajrá Pécs!
@anyátok:

Kedves Anyánk!

""Small is beautiful" Bisztos ezé van a globalizácijó:-)
@egyittlakó:

Piha! fujj Sevilla! Fujj, piha magyar pavilon:DDD reméle(d)m elégették má? pavilonyostó, makovecestű. Ja hogy Sevijjának ehhő semmi köze? dehá ott izét ez a sehonnai makovec is!:DDD

Szóval nagy kanyar, irány Pécs. de nem gyújtogatni! Hé! Visszahozni a sz@rbú:DDD
@danesdzsu2: szerintem az önzetlenség akkor is elmaradna...:)
@egyittlakó:

"...Itt mindenki magyar, csak egyesek magyarabbnak akarnak tűnni, mint a többiek, sőt hivalkodnak is a magyarságukkal. Ez viszont sértő, rám nézve is."

Mi a picha? Én se baszkikám, oszt engem nem sért. Tudod, mé? Mer úgy vöszöm, hogy Magyarországot a magyarok alapították, magyarok lakják (egyre kisebb számban ugyan), oszt ha büszkék rája, hát lögyenek. Én meg magamra, meg az enyéimre vagyok büszke. Mindenkinek van mire. Oszt kész. 1-1 vagy ha úgy tetszik 2-2.

Befejeztem.
hádemá'

a kocka el van vetve ?
miért ne lehetne üvegbetonból óriás rubik kockát kreálni ? pörgő,morgó,csillogó-villogót ? üveghegyen innen !
csak a hernyótalpas gigakígyó,légpárnás százlábú, elektrik- mehhenik kütyük a nyerők ?
a piros,fehér,zöld színeket is kitilccsuk ? olyan ungurkodós és uncsi is !-)
@egyittlakó:

"Nem azért lábszagú, mert magyar. Hanem mert elismert szakember létére odaállt tolni a Zorbán szekerét."

Húúúúúúúúúúúú öcsém, mennyi időd van?
Soroljam azokat az írókat, művészeket, tudósokat, akik beálltak gyurcsány szekerét tolni?
A te logikád szerint lábszagtól bűzösek ők is. Bezony ám, magyar tessvérem, bezony ám!
Soroljam-e őket, vagy magad is belátod, h kapitálisan balfasz ez a szemlélet, és visszavonod?

Üdv.
@tallian.miklos:

Kedves tallian.miklos!

Elárulom önnek, hogy az üvegbeton egyelőre talonban volt, mert más szerette volna magának a bejegyzési jogot. Idézet egy cikkből:
"2007-ben a német HeidelbergZement vállalattal kezdtünk tárgyalni arról, hogy nagyipari méretekben gyártaná a Litracont. Jól haladt a dolog, de aláírás előtt a cementgyár kihátrált az üzletből. Ez nem is lett volna gond, viszont a fényáteresztő betonhoz hasonló termékkel rukkolt elő a világpiacon" - idézi fel az esetet a feltaláló.

Mára már nagyon jó helyzetbe került a termék – ezt első kézből tudom –, a VEKLA-val cooperálva kerül folytatásra a gyártási és üzleti része.
Kérném tisztelettel, hogy amíg szinte semmit nem tud a háttérről, addig nem minősítsen.

Másmeg, az igazi hungaricum az, ahogy Ön is viselkedik (ki lehetne állni Pécs főterére, akár bőgatyában, karikás ostorral, gulyást kanalazva).
Nem az érdekes, hogy egy dolog hogyan lenne megvalósítható, hanem ha valakinek van egy ötlete, akkor szinte azonnal jön a reakció, hogy miért nem jó és miért nem lehet megvalósítani.
Egyébiránt úgy érzem, azért mert Ön nem szeretne egy beton izét bámulni, azért a betonra még jó ideig szükség lehet.

Ü-V. Dianna:
_CS_A_K_ egy Nobel-békedíjas. Mondhatni, fittyfene. Gondolom, Ön ezt csak azért utasította vissza, amiről fentebb írt, egyébként tele lenne a szekrénye ilyen csacskaságokkal.

Idézet Öntől:
"Mert _van_ olyan magyar hozzáadott értékkel készülő termék, amit a világ megvesz, csak az épp nincs benne a Fókuszban. Nincs sok, de akad."

Remélem, mind az Öné és megtisztel azzal, hogy elénk tárja őket.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:

te sün, miért maszatolsz? mi lenne, ha végig olvasnád, amit írok? pl. ez is benne volt:
"Annak valóban lehet egy kis lábszaga, aki miután dicsőséget szerez a nemzetének, odaáll szekértolónak valamelyik párthoz."
szerinted ez "kapitálisan balfasz szemlélet"? hát akkor szagold meg a zoknidat, szittya barátom...
@jaegtoer:
"...Itt mindenki magyar, csak egyesek magyarabbnak akarnak tűnni, mint a többiek, sőt hivalkodnak is a magyarságukkal. Ez viszont sértő, rám nézve is."

Mi a picha? Én se baszkikám, oszt engem nem sért. Tudod, mé?

Nem tudom, mé. Mert nem értem, hogy mit akarsz mondani. Mindegy...
Tudtad, hogy én nagyobb magyar vagyok, mint te? Még csak bizonyítanom sem kell, mert ez így van. Na ehhez mit szólsz? Éljen Pécs!
@Tóta W. Árpád: "hogy nem disznóhajtó versenyt rendezünk."

nem azert mondom, de ez egy kurva jo otlet! es meg mindig meg lehetne csinalni! inditsun erte online kampanyt. biztos bekerulnenk az ossze nyugati tvadasba ha 10000 disznot vegighajtanank pecs belvarosan. most swine-flu idejen meg olcsi is a diszni. kijonne 100 millabol az biztos.
@rokica:
Baszod, ez tök jó lista, tényleg jó, hogy felsoroltad. Ma a 3 éves kisfiammal a közlek múzeumban jártunk, mondtam neki csonkát, martint... etc. soroltam neki, hogy ki, mit talált fel, de magamban hozzátetem ki, mit nem tudott marketingelni... nem fejemzem be, hisz úgyis tudod mi következik (-ne)
Szal most Pécsnek nem kell semmit ki,- feltalálnia, csak el kéne neki neki adni vmit, amire a "vevők" vágynak. Erről beszél a mi jó Tótánk. (jah, Tóta evulócihoz sok, revulocióhoz kevés, lásd még -->1789)
Egyébként a poszt zseniális, pártfüggetlen; látja a poszt iró, hogy mi a baj, amit sokan mások is látunk, nem akar megoldást adni, arra kényszerít, hogy gondolkodjunk! Le a kalappal előtte! Aki Árpiból csak azt látja, hogya a nemzeti vágta csak plagizálás, annak jár egy IJ (így jártál Kártya, s mellé egy Hülye Vagy sárga kártya)
Kapjátok be, tényleg kéne egy eu szintű durranás Pécsnek (Pécsetnek)!!!
@jaegtoer:
Seneca mondása ugrik be:
"A törpe, akkor is törpe, ha hegytetőre állítják, az óriás, akkor is óriás, ha árokba állítják!"
Lássuk be, törpék vagyunk, Trianon előtt és után is......
@egyittlakó:

Én meg azt, hogy: Hajrá Pécs!
@egyittlakó:
Kedves barátom, kommnetelő társam!
Kérlek Téged, hogy ne próbáld lekezelni Malcot, Malac világképe, gondolkodása, -s ami fő- gondolkodása irigylésre méltó, hogy Ő csatlakozott egy számára kielégítő párthoz, az becsülendő, Ő még tud azonosulni egy párttal, (tényleg minden tiszteletem az Ővé). Sőt gondolotai -pártfüggeltelünl- is megbecsülendők!

PS: ezt mondja meg nekem vki, egyzserre tudom Malcot és Tótát becsülni?
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:
Tudni szeretném, miért baj, hogy némelyik művésznek politikai véleménye van?
A baj az, ha odaáll a dobogóra hülyeségeket ordibálni, mint egyesek.
(Más kérdés, hogy a Makovecz dolgait eleinte szerettem, de most már modorosnak érzem, önismétlésnek, és unom.)
@huba:

Én is mondtam nekijje, h baszott jó ötlet lenne a malacvágta, de se fülét, se (malac)farkát nem mozdította rá.

@egyittlakó:

Fájdalommal megtört szívvel olvasom, h fogalmad sincs, mi az a demokrácia. Talán arról sem hallottál, h a véleményszabadság joga még egy művésznek is jár! Vágod?
Nézz meg egy amerikai kampányt, hány és hány művész áll be vmelyik szekértáborba, és ezért senkinek sem jut eszébe ajvékolni, h "báááá, de milyen lábszagú lettél bús szpringsztin, meg te is szting, te se röhögjé! Éppúgy, mint a többszörös oszkarós tomhenks!".

Szóval, kettőnk közül a te szemléleted a mucsaibb, kérlek alássan mély tisztelettel és megkülönböztetett szeretettel.

Üdv., szittyasünmalac
@jaegtoer: "Nem is igyekeztek a nemzeti, és emberi önbecsülésüket a sárba tiporni."

De mintha a britteknek is akkor sikerült volna végre növekvő pályára lépni, amikor leszámoltak a birodalmi emlékekkel és tudomásul vették reálpolitikai helyzetüket.

Nem lesajnálni kell magunkat, hanem leszámolni a "dicső múlt" képeivel (az belefér a tankönyvekbe) és *reálpolitikát* folytatni.

Úgy általában a valósdág felismerése _mindíg_ hasznosabb az álomképek kergetésénél ;)

Azért megjegyzem: területileg és lakosságilag *nem* vagyunk kicsik. Europában közepesek vagyunk. Gazdaságilag alatta maradunk lehetőségeinknek, de ha egyszer "reál" pályára lép az ország, még itt is kinőhetjük magunkat akár ;)
@jaegtoer:
Hogy jön ide a globalozáci? Ausztria, Dánia, stb. elég jól ül benne, méretétől függetlenül, csak azért, mert szépek.
De most már csak várjunk egy órácskát, hogy kiderüljön, szebb-e a Páva, mint a pulyka.
Nem mintha ezen múlna Pécs pókja.
@navera:
Pécsett. Két tével írják.
Jó ötlet lehetne a leszigeteled a panelházakat után kortárs művészekkel vidám hangulatúra festetni. :)

semmi szocreál, vidám, élén színek.

ne legyen hundertwasser, meg ne legyen freskó, egyszerűen csak nézzen ki jól, de az egész tömb. A környezetében meg megnyesni a fákat, füvesíteni, kicsit rendbe rakni, ami szürke beton fehérre meszelni.

sőt, egy házat lehet ilyen stílusra, másikat olyan stílusra. lehet Zsolnaisan rendberakni, magyar népmesésen népi motívumosan vagy ahogy tetszik.

A toronyt lenyomnám fehérre, sima mésszel, hogy ne egy szürke szar legyen, és a Schönherz-féle terist gyártanám bele, amit bizony olyan helyről lehetne játszani, ahol jól rálátni az adott oldalra.

És hagynám játszani a népet, mert az jó.

Pontszám kijelzővel, high score nyilvántartással, színes égőkkel.

Talán még valami világításos céget is rá lehetne venni, hogy cserébe ott lesz a tetején a logó, kivilágítva, hogy támogassa.
Alul kipucolni a ganét, a farost kerítést üveglaposra cserélni, és többnyelvű ismertető táblát rakni arról, hogy mi ez itt és miért is nem történik vele semmi, mi vele a baj.
lehetne az ilyen emlékek angol neve a "heritage of communism". :)

kis költségből is maradandó dolgokat lehetne kihozni, ha egyáltalán lenne vad ötlet és megvalósítani akarás ott.

Meg kell bolygatni ezt a témát.
Csak nem pókkal.
Hanem ügyészséggel, megkérdezve hogy mi a bánatos lófaszra költöttek el már megint X milliókat a kedves elvtársak.
@rokica: kurva jo a lista! kar hogy fele sem igaz. tokeletes pelda erre mondjuk a helikopter vagy a transformator. a tobbseg amugy is jelentektelen. (van par jeles kivetel! ezt nem akarom elfeledni! igaz hogy ehhez nekunk mai magyaroknak pont annyi (illetve neha meg kevesebb) kozunk van mint mondjuk szalasihoz)

a fo baj megsem ez, hanem hogy fingunk sincs es nem is erdekel mi van mondjuk a bolgarok listajan.

szeretnek megjegyezni hogy a legismertebb magyar akkor is gabor zsazsa.
Tulajdonképpen az a baj, hogy az embereknek önérzete van. Napéldául, az önérzetes magyar dicsőségre vágyik (ahogy az önérzetes francia, német, bangladesi vagy akár madagaszkári is), fenti okból hajlandó némi önbecsapásra.

Olvasgatom itt rokica listáját, és hát bizony nekem, mint magyarnak erősen szívmelengető, még ha tisztában vagyok is vele, hogy rengeteg egyéb minden van a világon, amit nem mi találtunk fel. Igaz ugyan, hogy a legtöbb dologban (néhányat azért természetesen kivéve) sokkal inkább közreműködtünk (vagy többé, vagy kevésbé), minthogy ténylegesen a feltalálói lennénk, de például Kármán Tódor elméleti munkássága valóban igen nagymértékben járult hozzá a sárkányok (= repülőgép test szárnyakkal) és a légcsavarok kifejlesztéséhez, sokkal inkább, mint a lényegesen sűrűbben emlegetett Asbóth Oszkár, akinek voltak néhány perces kísérletei, de igazából működő helikoptert sosem tudott építeni. Teller esetében a dolog pont fordítva áll, ő egy gyakorlati, kivitelezési ötlettel (ne a robbanásnál is túl lassú anyagárammal, hanem a lényegesen gyorsabb sugárzással sűrítsék össze fúziópontig a deutérium-trícium keveréket) járult hozzá a robbanásképes hidrogénbomba megépítéséhez. Az elv és a konstrukció nagy része viszont nem az övé.

Aminek konkrétan utánanéztem, az Fonó József, meg a sugárhajtómű. Szégyen ide vagy oda, még nem is hallottam róla eleddig. A találmányáról az anyag itt található:
www.mszh.hu/feltalalok/fono.html
Na most ezt a gyorsító szerkezetet igen erős túlzás repülőgép sugárhajtóműnek nevezni, gázturbina ugyanis nincsen benne, azaz felszállni nem tudna, maximum a már lényeges sebességgel repülő tárgyakat képes tovább gyorsítani, ahol a sűrítést kompresszor helyett a sebesség miatti levegőáramlás végzi el. Nem véletlen hogy a vonatkozó Wikipédia cikkben a neve nem említtetik:
hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A1zturbin%C3%A1s_sug%C3%A1rhajt%C3%B3m%C5%B1

Javasolnám, hogy mindenki kezelje az információkat a helyén és megfelelő visszafogottsággal.

Talán nem árt emlékeztetni arra se, hogy Pécs 2010.-ben hallomásaim szerint Európa kulturális fővárosa lesz, nem pedig turistatömegeket vonzó vidámparkja. Nem akarnék ezzel senkit megbántani, elnézést is kérek érte rögtön, mert jó ötletek szerintem is mindig kellenek (kellettek volna), és az valóban igaz, hogy ha az ötletes nép jelzőre igényt akarunk formálni, akkor az ötlettelenség ezt nem segíti elő. Sajnos megint olyanok kezébe került az ügy, akiknek a pénzszerzéshez sokkal több közük van, mint a kreativitáshoz, ugyanis az előbbihez sokkal jobban értenek.
@rokica: alapvető félreértés van, én nem azt mondom, hogy nem lehet megvalósítani, hanem azt, hogy ha lehet, és tényleg akkora nagy ötlet, akkor miért nincs vele elárasztva a világpiac? Nem vagyok én ellene annak, sőt. Ezt szeretném látni. Csak nem szeretem, ha valami nincs ebben a stádiumban, és mégis úgy csinálunk, mintha. Mert az, kezicsókolom, önbecsapás.

Magyarország exportképes termékeinek döntő részét multicégek itteni gyárai állítják elő, és azt, hogy a világpiacot hogy lehet meghódítani, elsősorban tőlük lehet megtanulni.

A Nobel-békedíj, nos, amit Al Gore és Jasszer Arafat is megkapott, hát. Teljesen komolyan mondom, hogy szart se ér az egész, ha a McDonalds meg nem kapja.
Úgy néz ki jön fel a szar Pécsett... El vagyok keseredve, lehet mert pécsi vagyok. Nekem sajnos egyáltalán nem úgy tünik, hogy mindegy lett volna ki nyer. Szili kézbe vehette volna a dolgokat, és végigvihette volna az EKF-es fejlesztéseket. Most balfasz (jobbfasz) Páva főleg azzal lesz elfoglalva, hogy maffiózó főnöke politikai megrendeléseit végrehajtsa, és "felelősöket" produkáljon, leleplezze a "tolvajszellemet", stb. Ebből nem hogy nagy durranás, de még kicsi sem lesz. Legvalószínűbb a totojázás folytatódása,ha másért nem mert Pávának kisebbsége lesz a közgyülésben. Pécs rábaszik, én meg lehet elköltözöm. Lett volna egy nagy lehetőség, de jött a fidesz-maffia, betett, és elszaladt egy kis konccal.
Ami pedig az országos vonatkozásokat illeti: jön föl a szar... Hazudozz rendületlenül, cukkold, hergeld a népet, és nyerni fogsz. Tényleg 70% körül van Magyarországon a sunyi rasszisták aránya? Azt hiszem ezzel a mocskos nyomulással mindannyian rábaszunk... Lehet, hogy nem csak Pécsről kell majd elköltöznöm? Biztos kisebbség vagyok, magyar, bazdmeg, és nem szeretem, mikor a svábokból jöttek ebben akarnak kioktatni. Szomorú nap ez.
Kiváncs vagyok, az EKF év végére hány Nemzeti Gödör lesz Pécsett.
@mikikese1:

Szegény, szegény mikikese,
búsan csüng le most a feje,
jönnek a mélymagyarok föl a szarból,
mikikese csomagol, s nemsokára startol.

Jó utat, mikikese!

(...malac együttérzőn morzsolgatja kicsorduló könnycseppjeit....)
Köszönjük, Pécs! Köszönjük Pécsiek!
Hajrá Malacka!
@huba:
És nem Gábor Zsazsa, hanem Puskás Öcsi.

Egyébként: legyen költői verseny a három világnyelven. Hívjuk meg Rushdiet.
Legyen énekverseny, mind a Nürnbergiben.
A félig befejezett épületeken (lesz néhány) legyen fény, árnyék, és rajzverseny.
Legyen drámaíró-verseny, utána szinészverseny.
A fődij minden számban annyi stiffolder, amennyit a nyertes a hátán el tud vinni, és annyi tévé-interjú, amennyit a nyertes képes végigcsinálni - meg az uti-, és szállodaköltsége fütyülős barackkal együtt. Esetleg Zsolnay emlékplakett.
Stb.
Nemzetközi plakátkiállítás.
Nemzetközi divatbemutató.
Báb-, sírkő-, pálinkásüveg-, és borosüvegverseny.
Viccmesélő és Papp Jancsi-verseny. (Ki tud tovább röhögni?)

Van még néhány ötletem, de inkább hagylak Titeket békén keseregni.
@jaegtoer: """Small is beautiful" Bisztos ezé van a globalizácijó:-)"

Ahogy én emlékszem mind a Microsoft, mind a Google kis cégekből nőtte ki magát!

Szóval nem csak a nagypénzből épített globális multicégeknek áll a zászló, sőt a globalizáció több teret enged az innovatikus kis cégeknek, több tőkét, több piacot jelent vagyis nagyobb növekedést tesz lehetővé.
@navera: "__Seneca mondása ugrik be:
"A törpe, akkor is törpe, ha hegytetőre állítják, az óriás, akkor is óriás, ha árokba állítják!"
Lássuk be, törpék vagyunk, Trianon előtt és után is......"__"

Kedves Navera!
A Seneca-mondás komoly igazság.

De más egy népet törpének láttatni, és más annak lenni, de ezen ne nyissunk vitát:-)
Aki akar, legyen törpe.
_________________________________
Én meg nem vagyok az, igaz elég hülyén venné ki magát az is, ha két kézzel verném a mellemet, hogy magyar vagyok.

@egyittlakó:
Tehát készséggel elismerem, hogy az Egyittlakó nagyobb magyar mint én, ez esetünkben az előbb írtakból következően valójában véletlenül sem lehet vita tárgya.

De amiben megegyezhetünk, az az, hogy:
-Éljen Pécs!
-Hajrá Pécs!

@viktor134: "ne legyen hundertwasser, meg ne legyen freskó, egyszerűen csak nézzen ki jól, de az egész tömb"

Esetleg Vasarely után szabadon (de lélekben megtartva) átfesteni egy egész lakótelepet.
Még az is lehet, hogy valóban világraszóló nagy dobás lenne, ha pl. repülőn átrepülve felette vagy elautózva mellette "hullámozna" vagy "mozogna" vagy "térben játszana" az egész lakótelep.
The Machine is now alive!
To wreck Havok in your lives!
There's no use to hold me back!
I am ready to attack!
@anyátok: "És nem Gábor Zsazsa, hanem Puskás Öcsi."

pukas ocsi! lofaszt! az elmult 50 evben szuletetteknek mar fingjuk sincs hogy ki volt. csak mi hisszuk maskent.
Na Szilike és a kisolajfa leégett, úgyhogy már tuti lőttek az EKF-nak.
Az átállás is csak időveszteség lesz...

@Rot: Szerintem a pécsiek jól gondolkoztak, mert majd Szili feladja a pesti létét, fontosságát Pécsért? Félgőzzel csinált volna mindent, és világéletében csak a protokollhoz értett meg, meg ahhoz, neki mi jár, és ezért kit tud a falhoz állítani...

Pécs tisztul? Páva doktort elnézve: kész Mefisztó, Várhegyi Attila kampányfőnökével meg képben vagyok..Don Páva...:(
Tudom már mi kell ide!
50 méteres baszomnagy turul csapkodó szárnyakkal és lángot szóró csőrrel:D Arra jönne a turista!
Bá mind azt tenné mint mikikese1...legalább hazajönnének azok akik az ilyenek miatt mentek el:)
Jó csere lenne:) És gratulálok, hogy rasszistának nézed a többséget:) Ügyes vagy! Jó lenne ha kipöknéd a vörös csillagot mielőtt megfuladsz.
Árpád... ez akkor volna igaz, hogyha erről az egészről egyáltalán hallottam volna valaha, nem csak itt tőled.
Persze én nem ülök jeten és szavad járásával, szart sem számít, hogy én hallottam-e erről a pókfosról, így lehet, hogy nem számít. De az egész EKF-es faszságról is csak azóra tudok mióta Pécs is ott van... vagyis: lehet pókszörny, de az egyszerű paraszthoz (akinek oda kéne menni turistáskodni...) nem jut el... :P

Tudom, hogy nagy scifi hívő vagy, de ezt most túlliheged (már megint).
@huba: A Gábor Zsazsára meg emlékszik még valaki? (Él-e még? Ha igen, hívjuk meg az EKF-re!)
@navera:

Kicsit kilóg a nyelve komment közben hölgyem/uram. Tán egy kicsit bele is lóg valamibe, bár végül is ez az Ön magánügye!

A malacfuttatást én is megnézném :)

Másrészről: merjünk nagyok lenni, merjünk kicsik lenni? Mi lenne ha egyszer végre magunk mernénk lenni? Ennek a kulturális fővárososdinak is több politikai bel- és felhangja van, mint illene. Mint minden jól elkúrt dolgunknak.
Jön fel a szar Pécsen? Nem nagyon követtem az eseményeket, de szerintem a végtermék már régebben felúszott, amikor láthatóvá vált, hogy mekkora pénzekkel jár a fejlesztés, és a politikailag igazából meg nem határozható érdekkörök elkezdtek kavarni, és a kavarásnak a politikailag meghatározhatóak nem tudtak gátat vetni. Most majd lesz valami, ami lehet, hogy kicsit savanyú, és inkább zöld, mint sárga, de hát ez a mienk, én megyek, és megnézem.

Miről szól ez a kulturális főváros?
Puskács Öcsi, Rubik kocka, egy lista a feltalált dolgokról, nagyszerű. Népviselet, pálinka, lóvasbemutató, legyen. Ha akarom mondhatom van olyan, mint egy 37 t -ás pók, aminek hiányát én speciel nem érzem. Hiányolom viszont a jelenünk élettel, lendülettel, érdeklődéssel ne adj isten kultúrával teli bemutatását, melyen érződik múltunk megléte, elfogadása, de benne van a jelenünk is, hogy most kik is vagyunk, mik is vagyunk.Lenne mit mutatnunk a mostani magunkból, vagy csak elődeink nagyságán tudunk tobzódni?
@vakapad: "Pécs 2010.-ben hallomásaim szerint Európa kulturális fővárosa lesz, nem pedig turistatömegeket vonzó vidámparkja."

erről beszélek. hogy ha valami látványos, neadjisten érdekel mást is, mint a bennszülötteket, sőt még modern is, akkor az már vurstli, vidámpark, semmi esetre sem kultúra. ezzel egyidőben pedig lehet csodálkozni, hogy "a kultúrának" nincs piaca, az emberek nem érdeklődnek "a kultúra" iránt. nem lehet, hogy nem (csak) az a kultúra?
Ne legyünk ilyen földhözragadtak. Gondolkodjunk európaiként, világpolgárként: ha sci-fit akarsz látni, mágneskártyás tömegközlekedést, robotpókot, megannyi csodát, akkor UK, Japán, ha elégedetlenkedő, világháborúkban agresszorként rendre csúfosan leszereplő, gyönyörű helyen élő, de folyton morgolódó, kissé középkori társadalmat, megfertőzve valami iszonyatos vízfejű, átláthatatlan bürokráciával, akkor Magyarország, ha szereted a tengert, a búvárkodást, akkor pedig valamilyen mediterrán búvárparadicsom, vagy a karib-szigetek. Nem kell, hogy Budapest Londonná, vagy Japánná váljon, így szép, ahogy van: a világ egyik legnagyobb parlamentjével, a neoklasszicista épületeivel, a dunával, a hidakkal, az elöregedő társadalommal, és este 8 óra után a kihalt, ürességtől csengő széles, sötét utcákkal, terekkel, furcsa zombiváros érzéssel. Akinek pörgés kell, dolgozni akar, vagy egyáltalán valamit el szeretne érni az életben, az húzzon el innen, aki meg szeret tengeni-lengeni, tenni-venni, dolgozgatni, pihengetni, az maradjon velünk Magyarországon, és örüljünk, nevessünk, sírva-mosolyogjunk együtt míg le nem folyik az összes víz a Dunán. Így jó ez, ahogy van, eddig is jó volt, nem kell ezen változtatni. Mellesleg nem is lehet: Széchenyinek sem sikerült, hát kik vagyunk mi hozzá képest, hogy vele mérjük össze magunkat. Mosolyogjunk csak, a sokasodó szarkalábakkal a szemünk sarkában, és nézzük a tévében, ahogy a világ, a távoli városok megannyi csodájával elhúznak mellettünk, és kacagjunk hangosan, amikor a földrengéstől megint összeomlik Tokyo: ugye hogy mi mennyivel bölcsebbek voltunk, hogy a szélmentes, bár kissé poros kárpát-medencében telepedtünk le, ahol ugyan kicsit áporodott a levegő, nem nagyon változnak a dolgok, de legalább büszkén csaphatunk a mellünkre: nekünk ez így jó!
Géppók? Hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának. Egyébiránt valami olyasmit tudnék elképzelni, ami látványos, és egyben stílszerű lenne, hogy Pécsett, a kihalt, magas felhőkarcoló ablakából kitömött sertéseket lógatnánk ki a belüknél fogva, miközben az egész felhőkarcoló egy hatalmas motorral forogna a saját tengelye körül úgy, hogy a sertések eltávolodva, a belüknél fogva körbe pörögjenek, és közben véletlenszerűen egy-egy kitörő lángcsóva meg-megpörkölné őket, osztán amelyik leszakad, azt lent egy gigantikus hálóval elkapni, és népiruhás, matyóhímzéses, kendős asszonyságok rögtön megkezdhetnék a tömést, a májas, véres hurka készítést. Az épület tetején egy hatalmas "el lehet menni!" tábla világíthatna, a szegélye kirakva vörös csillagokkal, horogkereszttel, árpád sávos mintán, egy hatalmas dávid csillaggal a közepén, mindez egy arany piramis csúcsán, egy hatalmas, mindent látó webkamerával a tetején, amire internetről is rá lehet csatlakozni akár. Az épület aljában működhetne egy ingyenes, bárki számára kipróbálható okmányiroda, ami naponta másfél órát lenne nyitva, öt-hat órás várakozási idővel ügyfelenként, így lehetetlen lenne bármit elintézni, és csak a szomszéd városban lévő postában lenne okmánybélyeg, ami minden befejezett mondat után megvásárolandó. Szerintem lenne érdeklődés a show-ra, politikai, történelmi üzenete is lenne, kulturálisan is rendben van, ráadásul mindenki jól bezabálhatna egy kis véres, májas hurkát, lássák az idegenszívű népek, hogy van itt civilizáció, meg kultúra, meg kacsalábón forgó palota, terülj-terülj asztalkám.
@anyátok: "A Gábor Zsazsára meg emlékszik még valaki? (Él-e még? Ha igen, hívjuk meg az EKF-re!)"

termeszetesen es, ha nem is virul mar. az usaban meg emlekeznek ra, idonkent felpofoz egy rendort es akkor rola beszelnek egy par hetig.
@Bio74:
Az én nyelvem, hagyd békén!
Beeeeeee :P
@Tóta W. Árpád:

Isten őrizz, hogy tagadjam: az emberiség bármifajta viselkedésmódja, általa előállított tárgy, szöveg, satöbbi, mind-mind valamifajta kultúrát képvisel. A vidámpark kifejezésért, érezvén, hogy az kissé erős, már a következő mondatomban elnézést is kértem azoktól, akik nem erre gondoltak. Megértettem azt is, hogy a blogbejegyzés nem konkrétan a pókról szól, hanem az "ötlet"-ről, aminek kifejtését messzemenően támogatom magam is.

Viszont továbbra is állítom, hogy egy ilyen lehetőséget elsősorban saját magunk bemutatására kellene felhasználni, mint ahogy Liverpool esetén is sajnálkoznék (ha liverpooli lennék), hogy egyrészt a pók nem hazánkfiai alkotása, másrészt hogy egy rövid produkció után úgy elviszik onnan, mint a sicc. Természetesen ha valaki a szervezőbizottságból mégis ilyesfajta attrakcióval rukkolt volna elő, nem a végletekig (sőt azon túl, vagy talán nem is) kifinomult legsajátabb ízlésemmel mondanék véleményt róla, hanem racionális érvek alapján. Nagyon sajnálom például, hogy Pécsnek nagyobb befogadóképességű (nézők) uszodája nincsen, ahol, teszem fel, Sapics búcsútornáját lehetett volna megrendezni a szerb, a montenegrói a horvát és a magyar válogatott részvételével, és mindezen nemzetekből nem csekély számú néző Pécsre érkezésével, vagy hogy nincsen olyan hangversenyterem, ahol a Fesztiválzenekar és a Bécsi Filharmonikusok foglalnak helyet kétoldalt, és népszerű szerzők népszerű darabjaival kontráznak egymásra négy estén át. Csak kijött volna akármennyiből (gondolom én) a hangVERSENY. Úgy vélem egy ilyesmire Budapestről is lehetne indítani különvonatot, a visszatérő párja meg úgy indulna, hogy abba még egy pécsi vacsora is belefér, kisebb igényűeknek esetleg egy sátorbüfé a rendezvény mellett (jegyár inkluzíve).

Ez persze inkább agyvihar, mint konkrétum, de félek tőle, hogy a "nagy durranás" (ha lesz egyáltalán), nem lesz annyira magyar, mint szerintem kellene, vagy amitől még jobban félek, az az elaprózás, sok kicsi semmiség, amire még a szomszédban lakók se kapják fel a fejüket.
Pécsről és kultúráról az Alexandra könyvkiadó is eszembe jut.
Tudja-e valaki, mit tesz az Alexandra KF-ügyben?
Tavalyelőtt egy nagyon kedves, fiatal barátnőmet hetekig győzködtem, hogy pécsi egyetemre menjen továbbtanulni. Mondtam neki, Pécs egyébként is klassz hely, aztán meg itt lesz a 2010-es kultfőváros projekt, a világ legfrankóbb dolga lesz pécsi egyetemi polgárnak lenni. Ezt javasoltam én, a rutinos, tapasztalt, világlátott ... hülye.
L...sz van itt nem kultúra.
Mocskos kis olajszőkítők az emancipált pereputyukkal.
Bő gatya, fütyülős barack, meg májkrémkonzerv az van itt.

Más dolog ha kiáll a buta pistike és megpróbálja dadogva elszavalni a szózatot, meg megint más amikor a rohadék jocóka kifosztja a szertárat, felzabálja a szendvicseket majd szarral kiírja az ebédlő falára: "EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA".
@viktor134:
"Jó ötlet lehetne a leszigeteled a panelházakat után kortárs művészekkel vidám hangulatúra festetni. :)"

Raypainting. (Így, szép magyar szóval:) Olcsóbb is, egyszerűbb is, és vannak sikeres magyar alkotói. Pl: www.doraberkes.com/
Lehetne persze Vasarelysre is venni a figurát kicsit, hogy azért mégis pécsies legyen.

De a disznóhajtó verseny is nagyon király, csak guiness-rekord legyen belőle! :D:D

A legfontosabb viszont az lenne, hogy végre félretegyük a "kicsik vagyunk, szarok vagyunk, úgysem kíváncsi ránk a világ" szemléletet, mert ez pszichológiailag nagyon káros, és általánosságban gátolja a fejlődést.
Ja, nekem amúgy fogalmam sem erről a pókról eddig, meg arról, hogy Liverpool Európa kulturális fővárosa volt mostanság. Biztos én vagyok tájékozatlan.

De az is lehet, hogy az egész úgy hülyeség, ahogy van. És összességében Liverpool sem profitált különösebben belőle, mert ugyanúgy maradt egy gusztustalan angol iparváros, mint volt. Senki nem hiszi el, hogy most már kulturált, mert ideiglenesen volt egy nagy géppókja. (Ami ráadásul francia). A Beatles legalább tényleg korszakalkotó volt. Ezenkívül van még a liverpooli szurkolótábor, amely a legtöbb halálesettel járó focibalhékat jegyzi. Elég szar mérleg.
Pécs lehet, hogy ismeretlenebb külföldön, mint Liverpool, de attól még egy bájos magyar város, élő művészettel. És ez a rendezvény nélkül is így van.
Na akkor megpróbálok valami konstruktívat is.

Ez a Pécs Európa KULTURÁLIS fôvárosa lenne, ugyebár. Mi lenne, ha arról szólna az egész, hogy olyan kultúrális programokat csinálnának, amit még soha senki.

Az átlagos koncert pl arról szól, hogy a Nagy Mûvész eljön, és rutinból lenyomja az esedékes repertoárját. Ez nem rossz, de elég uncsi. Mi lenne, ha (egy kis elôkészülettel), Pécs összehozna különféle mûvészeket, akik valami egyedülállót csinálnának. Mondjuk Nigel Kennedy és Schiff András jazz duókat játszik. Vagy Bono és Cecilia Bartoli duettek. Vagy Gabriel Byrne és az Európa Kiadó. Vagy Wahorn András fest, miközben valamelyik kortárs amerikai balett társulat táncikál. Hobo és Tom Waits. Olyan párosítások, amiket még soha nem láttunk elôtte. Aztán CD-t, DVDt nyomatni belôle, stb stb. Elhívni az ipséket egy-két nappal a koncert vagy kultúrális esemény elôtt, adni nekik próbatermet, és hozzák ki, amit lehet. Vegyük ki ôket a biztonsági zónából.

Just an idea. Még százalékot se kérek az ötletért.
@Zsófiaa:

LOL, egyre több támogatója van a malacvágtának. Úgy érzem pályáznunk kéne, még nem üres a kassza:-))

Más:
Meg kell mondanom, én is Árpádtól hallottam először arról, h ez a pók nem csak a japóknál nyálkázott, de az englismeneknél is tobzódott... eszerint pedig nem túl jó PR-fogás lehetett, vagy én olvasok és nézek kevés médiát... hmmm.

@Amerikai magyar 2009:

Erre is lenne ötletem, ráadásul magyar:

www.splitdeco.hu/splitdecolive.php#video1
www.splitdeco.hu/szolgaltatasok.php#performansz
www.splitdeco.hu/performansz.php

Sőt, elárulom, ők, mindannyian a barátaim. Kedves Pécs, meg lehet engem környékezni!
:-)))
@rokica: A gond ezekkel az otletekkel az, hogy mindig egy COMMITTEE hataroz ilyen varos- es kultura-fele dolgokban. Es ott mindig akad egy-ket balfasz, aminek nem tetszene eleve az egesz otlet maga, vagy valamelyik parositas... (Jo esetben. Rossz - REALIS- esetben a zsozsot inkabb elosztjak a haverjaik kozott, vagy olyanoknak, akik visszacsusztatjak a tiszteletdij felet.)
@Rot: Talán a szemüveg nélküli 3d tv? Szerintem elég modern, eléggé működő termék, és eléggé magyar is. ( holografika.com/ ) Már 2 éve olyan részletes 3d képet adott, hogy ipari fejlesztéseknél, formaterveknél prototípus építés helyett használták.
Esetleg a folyamatos hídtolás technológiája (www.bmikft.hu/hu/6.htm#null és www.bmikft.hu/hu/html/epulohid.htm ): több ezer T acélt és betont így lehet e legkevesebb bevitt energiával és leggyorsabban mozgatni. Egyértelműen és mérhetően jobb technológia, mint amivel a híres Milau-i hidat a helyére mozgatták. Én láttam működni is.
A magyar találmányokról meg annyit, hogy nem elég vmit kitalálni: menedzselni is kell, pénz is kell hozzá baromi sok, hogy el tudd adni. Gyártáselőkészítés sem két fillér. Így az elején gatyád rámegy a fejlesztésre, hitelből megcsinálod a sorozatgyártást (gépek, telephely, nyersanyag, logisztika). Marketingesek hitelbe megcsinálják a piaci bevezetést, majd: a mai világban pedig mindent ellopnak 1 perc alatt! A terméked lekoppintják és olcsóbban gyártják, mint te, mert őket nem terheli semmi költség, csak a gyártási. Nem tudsz védekezni, csak folyamatos fejlesztéssel, hogy a fiókban lévő terméked mindig 2 lépéssel a piacon lévő előtt legyen. Így nagyon nehéz fejlesztést finanszírozni: egyszerűen nem térülnek meg az új dolgok. Magyarország pedig önmagában mérhetetlenül kis piac egy komolyabb fejlesztés megtérüléséhez: ezt csak nagyban lehet csinálni.
Én az utóbbi idők egyik legbájosabb ötletét javasolnám. A Duna-biciklit http://www.youtube.com/watch?v=LeBiqVJrJ08&fmt=18
Bár Pécsen nincs folyó hozzá.
@Zsófiaa:

raypainting azért nem jó, mert azt aztán kikapcsolják, és sanyi neki. legyen végleg ott, kifestve, dekózva , hogy évekig látható legyen.
@viktor134:

Miért a Pók még évekig ottmaradt Liverpoolban? :)

Az ideiglenes művészet is művészet és nagy tömegeket vonz, ha kellően látványos. (Lásd: Cristo)
http://w.blog.hu/2009/05/08/poktalansag
w.blog.hu/2009/05/08/poktalansag
ja értem. szóval ha nem HTML a kiterjesztés, akkor nem link?

:DDD

.xml? .ivy? .php?
http://w.blog.hu/2009/05/08/poktalansag
w.blog.hu/2009/05/08/poktalansag

http://w.blog.hu/2009/05/08/poktalansag/
w.blog.hu/2009/05/08/poktalansag/
Ahogy a Hófehérben az erősen ittas Hétfő nevű törpe a többi részeg törpének azt mondja, hogy:

Eeeeesküszöm, szééégyelem, hogy törpe vagyok!
süti beállítások módosítása