W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Balfenéken

2009.04.22. 00:45 Tóta W. Árpád

Hét évük elszelelt. Ha valaki olyat talál mondani, hogy ez a hét év nem része a rendszerváltásnak, a történelemnek, akkor felháborodnak. Közben a hét év vívmányait saját kezükkel bontják vissza tövig, a száznapos programig. A családi pótlék, a nyugdíj, az összes elképzelhető járadék emelését, az egész passzivitás-fetisiszta rendszert most ők maguk kénytelenek végképp eltörölni.

Illetve dehogy ők maguk! Ehhez már a szerelőt kellett hívni, egész brigádot, mert a szocialisták között egy sem akadt, aki élére mert volna állni a visszavonulásnak. Próbálkozás, az volt, csak folyton felpuhult. Nagy felismerések voltak, hogy ezt meg azt kéne csinálni. Még csak nem is voltak ezek téves elképzelések. Ami most, az utolsó pillanatban elkövetett válságkezelésben megtörténni készül – és még mindig nem lehet tudni, megtörténik-e –, az közhely volt a Gyurcsány-kormány idején. Maga a miniszterelnök – és utódja – mondta el különféle beszédekben, hogy ami van, az fenntarthatatlan. Sőt a jobboldal komolyan vehető – vagyis nem 24 órás pártszolgálatban álló – arcai is megmondták, lényegében ugyanazt. Aztán a Reformszövetség, meg Bokros Lajos, és végül az ima meghallgatásra talált, és megszületett a Bajnai-kormány, jászolba, trágya közé. Hát, így sikerült.

Nem történik most semmi váratlan intézkedés tehát, csak az teszi őket különösen fájdalmassá, hogy közben beköszöntött egyrészt a világválság, másrészt vele együtt a magyar válság. Az, amelyikkel Gyurcsány riogatta a frakcióját 2006-ban ilyentájt.

Alanyi költészet

Hogy mi is ennek a szocialista álomkórnak a lényege, azt egy szélsőbaloldali követeléssel illusztráljuk. Itt megjegyzendő, hogy a szélsőség nem feltétlen jelent erőszakot, csak annyit, hogy az illetők olyan iszonyú állatságokat képzelnek, amin csaknem mindenki beröhög. A terrorizmus csak az ebből eredő frusztráció következménye később.

Semmi Sztálin, se Rákosi, kortárs a minta: az úgynevezett alapjövedelem a mai, modern és európai értelemben vett szélbal ötlete. Erre bizonyíték, hogy Tamás Gáspár Miklós is ezt követeli EP-listája élén, és ő aztán képben van baloldalból, még a kísérleti teóriákat is keni-vágja; szerencsére csak a laborban.

Ezek azt találták ki, hogy mindenki, tekintet nélkül az érdemeire, munkájára, tanulmányaira és bűneire, kapjon egy összeget, amiből "tisztességesen meg lehet élni". Alanyi jogon, mert az emberi lénynek ennyi jár. Ez volna az alapjövedelem. Az állampolgár pedig választhat. Egyik lehetősége, hogy eléldegél ebből a pénzből a hobbijának, művelődik, sétálgat, jókat eszik és pihen.

A másik, hogy elmegy mondjuk egy erőműbe szenet lapátolni, mert jó érzéssel tölti el, hogy az így megtermelt jövedelmének kétharmadát az állam elveszi. És arra fordítja, hogy a hobbijának élő szomszédja igenis megvehesse a harmadik modellmozdonyát a terepasztalához, amit eddig sajnos nem tehetett meg, mert a modellmozdony importáru, és abból a nevetséges alapjövedelemből arra nem fussa. Áll a fűtő a kazánnál hajnal hatkor, és összefacsarodik a szíve, ha arra gondol, pár óra múlva felébred a szomszéd, és a kapuccsínó meg az angolszalonna után megint ugyanazzal a két vacak, tavalyi mozdonnyal kell játszania. Az ő boldogságáért is meg kell dolgozni valakinek. Én épp ráérek, mondja magának a fűtő, és aznap kettőzött erővel lapátol.

Mekkora eszeveszett hülyeség ez, úristen! Alig veszi be a Word. Tök nyilvánvaló, hogy másnap már senki sem fűtené az erőművet, és az önmegvalósításnak élő alanyok azt vennék észre, hogy nem megy a vonat tovább, meg a tévé se. Ugyanis az emberek nem hangyák, nem születtek dolgozónak és katonának, hanem gyereknek születtek, van tehát fogalmuk a felhőtlen szabadidő szépségeiről. Ha semmi sem múlik azon, elmennek-e szenet lapátolni vagy buszt vezetni, akkor találnak maguknak jobb szórakozást. A papoknak legalább volt annyi eszük, hogy ne a földre ígérjék a mennyországot.

Bársonyos cigányút

Na, ez a szocialista elmebetegség vegytiszta formában. Ilyen böszmeségre az MSZP és a liberálisok közös kormányzása nem vetemedett, viszont igyekeztek a lehető legközelebb kerülni hozzá. Ha választaniuk kellett, hogy hova szórják a szabad felhasználású pénzeket, akkor mindig az alanyi jogra szavaztak. A nyugdíjra, a családi pótlékra, a segélyre, az áfacsökkentésre. Véletlenül sem arra, hogy az adóterheket mérsékeljék, hogy konkrétan annak az embernek legyen jobb, aki többet lapátol. Pedig a világgazdaság pénzbőségét ki lehetett volna használni erre is.

Most már nem lehet. A spekulatív tőke elvonulásával színről színre látjuk, hogy egy magyar dolgozó négy másikat tart el, megszámlálhatatlan vadidegennek fizeti a fűtését, közlekedését, őstermelősködését, nyugdíját, rokkantnyugdíját, és ehhez egyre kevésbé van kedve, úgyhogy ha igyekszik és törekszik, akkor is próbál úgy maszekolni, hogy az állam, vagyis az ő pénzére ácsingózó idegenek ne tudják meg. És nem, nem kér és nem ad számlát, akárhogy rimánkodnak neki. Még szomorúbb, hogy nemcsak a kedve fogy, hanem a lehetőségei is.

Gyurcsány is úgy számolt, hogy fájni fog, de aztán visszatalált a bársonyos cigányútra. Tiltakozókra, tüntetésekre számított, érdeksérültek felvonulására, akik majd megunják és hazamennek. Ilyen nem történt: el se jöttek. A szociális sérelmek, az alanyi jogok megkurtítása miatt nem volt szinte semmilyen komoly tiltakozás, mert a kormány rendre meghátrált, mielőtt bekövetkezett volna. A tüntetések és a népszavazások szimbolikus ügyekre épültek, a demonstrálók és a zavargók nem a vizitdíj sújtotta kisnyugdíjasok voltak, hanem szintén hobbisták, önmegvalósítók, szappanopera-érzelmek rabjai. Ahhoz mégis elegen voltak, hogy ráhozzák a frászt Gyurcsányra és a szocikra, és azok megkeressék a módját a halogatásnak. Mint az alkoholista, aki egy pohár sörre még épp ráér, aztán a takarítók mossák fel reggel. Megérdemlik, ami vár rájuk. Csak az volna tragikus, ha nem pusztulna velük a szocializmus akarása.

Szolidaritásról még:
Isten is megsegít
Nemzeti kaszinó



Prick your finger it is done
The moon has now eclipsed the sun
The angel has spread his wings
The time has come for better things
REPENT, that's what I'm talking about
I shed the skin to feed the fake
REPENT, that's what he's talking about
Whose mistake am I anyway?



Címkék: mszp történelem gyurcsány szocializmus bajnai

324 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr951077267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.04.22. 14:33:47

Orbán és a szocialista restaurátorok Orbán Viktor március 15-én történelmi ívű beszédet tartott: kiiktatta az elmúlt hét évet a rendszerváltás történetéből. Mondván, ez a "szocialista restauráció" időszaka volt. Vajon mi volt a szocializmus r…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nah, eddig bírtam, a család a eu-konform jáccótéren, ezt olvastam:

"Mit mondana vagyonvizsgálatkor?
- Elmentem horgászni, és fogtam egy aranyhalat. Kívánhattam tőle, így lett a ház.
-Van erre valami bizonyítéka?
- Ott a ház! Nem!? "
Amíg ez a hozzáállás, addig.......
@Illés Béla: "...nem neki kéne mennie hanem a felelősöknek,akik ilyen helyzetbe hozták az országot/társadalmat."

ha ez igy lenne akkor kiurulne az orszag! mind a 85% ingyenebedre-szavazo tavozhatna surgosen.
@nikon:
"Meg persze a szociknak erre jár az agyuk. Ezért töltögetik a kádereikkel ezeket a státuszokat, mert innen lehet megkérdőjelezhetetlenül és észrevétlenül szivárogtatni a pénzt."
Nekem úgy rémlik, mintha az önkormányzati választásokat a FIDESZ nyerte volna meg, hatalmas fölénnyel. Következésképp az önkormányzatok zöme fityesz kézban van. Vagy nem?
APA KEZDŐDIK! --->>

Petíciót küld a Miniszterelnöki Hivatalnak a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tiltakozásul Bajnai Gordon miniszterelnök megszorító intézkedései ellen - közölte Farkas Félix, a kisebbségi önkormányzat elnöke csütörtökön.

Az önkormányzat levelében a Bajnai Gordon által tervezett intézkedések, egyebek mellett az adók- és gyógyszerárak emelése, a szociálpolitikai támogatás eltörlése, a családi pótlék több évre való befagyasztása ellen tiltakozik a több mint hárommillió, mélyszegénységben élő ember érdekében - mondta Farkas Félix.

A petícióban leírták, hogy ezen javaslatok, döntések etnikai hovatartozástól függetlenül több millió embert érintenek, lehetetlenítenek el, főként az éppen a létminimum alatt, illetve határán élőket. A kilátástalan helyzetet jelzik azok a történések, amelyek a családokat érik, hiszen az emberek fizetésképtelenné válnak, nem tudják fizetni a lakáshiteleiket, minimum százezer ember kerülhet utcára.

Megjegyezte: arra kérik a miniszterelnököt, hogy gondolja át a megszorításokat, csoportosítsa át a terheket, amennyiben szükséges, ellenkező esetben az egész országra kiterjesztik kezdeményezésüket, s akár a tüntetésig is elmennek a lakosság érdekében.
- Van önöknél szocializmus?
- Nincsen. De igény, az lenne rá.
- Tényleg? Nem jobb a democracy meg a capitalism?
- Nem. Sőt, tudja mit? Most, hogy jobban belegondolok, mégis azt mondanám, hogy nálunk szocializmus van.
- Már ne haragudjon, de itten Melbourne-ben azt rebesgetik, hogy önöknél az már megszűnt. Felszámolták, ende, finító, slussz. Úgy hallottam, húsz éve többpárt rendszer van.
- Már nem sokáig.
- Miért, betiltják a többi pártot?
- Igen.
- Mikor?
- He lehetne, már most, de legkésőbb 2010. tavaszán.
- És ki tiltja be?
- A nép.
- Hülyék maguk?
- Dehogy. Rájöttünk, hogy a democracy, na az a hülyeség.
- És a gazdaság? A szocializmusban az úgy volt, ha jól hallottam, hogy az állam a jól menő vállalatoktól elvette a pénzt, és abból támogatta a népet. És persze senkit sem engedett sokat keresni, mert azoktól is elvette a pénz nagy részét, és abból támogatta a népet. És a nép örült ennek, de a gazdasági fejlődésnek nem tett jót.
- Most is úgy van.
- Hülyék maguk?
- Rájöttünk, hogy a capitalism, na az a hülyeség.
- És ki jött rá?
- A nép.
- Ezt honnan veszi?
- Onnan, hogy a nép mindenkit kiakolbólított a hatalomból, aki capitalismt akart csinálni.
- És a democracy?
- Mára egy párt maradt, amelyik nem akar capitalismt csinálni. Na az lesz az új egypárt. Illetve a Párt.
- És miért hagyta ezt a nép?
- Nem hagyta. Ő akarta. Nálunk democracy van, ha nem tudná.
- És nem maradt maguknál senki, aki capitalismt akar meg democracyt?
- De. Vagyunk vagy kétezren. Azért jöttem, hogy megnézzem, van-e itt nekünk hely.
- Nincs! És nem is lesz!
- Állj! Mit akar azzal a pisztollyal?
- Szemét komcsi szálláscsináló! Majdnem átvert! De itt nem lesz szocializmus meg egypártrendszer, majd én megmutatom! Hé, policeman, ide hozzám! Lőjön még bele kettőt, az én tölténytáram már üres, ez meg még mindig mozog!
Néhányan már pedzegették (changebug, mjz), hogy mi is itt a lényeg. Az a helyzet, hogy ma már az emberiség 10%-a elő tudja állítani azokat a javakat, amelyek ellátják a 100%-ot, sőt még annál is többet. Az, hogy abba a 10%-ba tartozol privilégium, amiért fizetned kell, méghozzá azoknak, akiknek nem adatott meg. Elárulom neked, hogy nem 4 embert fogsz örökbe fogadni, hanem sokkal többet, és megteheted, mert iszonyú termelékeny vagy, elvégzed 9 másik ember munkáját. Ha nem tartod el őket, mit javasolsz mi legyen velük? Esetleg halomra kellene lőni őket, vagy börtönbe zárni? (Ugye lopni fog a szemetje.) És ki lehet majd számolni melyik változat fog többe kerülni a zadófizetőnek. Ha meg azt mondod menjen dolgozni az isten barma, akkor te átadnád neki a helyed?
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:

Látod szegény malac!
Nem látod!
Boldogan röfögsz a vackodon, hogy na most akkor a cigányság jól elzavarja a te ellenséged. Nyisd már ki végre az apró szemed. Fél éve toboroz a lib platform a gettóban, a megfelelő időben kiteljesítik a kampányukat. Nem mondanám, hogy a jelenlegi lövöldőzös faszságot is szervezik, de ki fogják használni. Az egy milla szavazat zsebben van, és nem a tietekben.
Sajnálom malacka, de azért röfögj bele továbbra is boldogan a nagy magyar sötétségbe!
Jól mondod! És külön köszönet a Mansonért.
Ezt is megnézni: www.youtube.com/watch?v=aFn26ntmSsg (ki gondolná, hogy egy modell ügynök csávóval járt)
Kedves Árpád!

Jó az írásod, minden benne van, aminek benne kell lenni, azt hiszem az benne a lényeg, hogy Te vagy a liberálisok Szanyi Tiborja... merjünk kapitalisták lenni.
@Cortona:

"Nemdebár Magyar Bálint és csapata nyomta állandóan a diplomások számát egyre feljebb, hogy lézengő kommunikációs és politológus nullákkal van tele az ország, szakmunkás, mérnők meg alig?"

Nem tudom, tudsz-e összefüggést találni a tandíj 1998-as eltörlése, majd a híres diákhitel 2000 környéki bevezetése és a felsőoktatás "véletlenül" megugró salaktermelése közt.

Ugye, hogy semmit?
@redriot77: "Mi a szarért nem lehet pl. rászorultsági alapon adni a családi pótlékot? Ha apa keres nettó félmillát, akkor észre sem veszik azt a pár tízezer forintot."

Nézd meg kicsit más szemszögből is:
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=68447
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:

fú, hogy ez milyen fú! Ha ugyanezt a Fidi valamelyik díszfasza kürtöli világgá, akkor malac tapsol, ha a sok buta maszopsavazó (egyértelmű, nem?) cigányok, akkor kaján mosoly.
@nyomasek: "azt ki mondta neked, hogy leírható lesz az szja-ból"

Pedig csak akkor lenne igazságos és előrevivő... persze a "politikai" érdekek mások ;(
[és ehhez kellene a másik mániám a nyugdíjak felbruttósítása és szja-zása+tb járadékozása is]
A másik maszatolás, amit az ingatlanadóval kapcsolatban hallottam, hogy figyelembe fogja venni a "szociális" helyzetet... frászt itt hal meg az egész.
Nem kell kedvezményes/adómentes sáv, nem kellenek adósávok... egységes adó kell és kész.
Persze a társadalmi szolidaritás legyen meg, ha valaki nem tudja kifizetni, akkor se rakják ki a lakásából, de az állam automatikusan terhelje rá (kamataival) az ingatlanra, mint jelzálogot.
Persze az átlátható, egyszerű és egységes megoldások nem nagyon számítanak opciónak nálunk... de ez valószínűleg úgyis orbán sara lesz, majd kiderül tehát, hogy mennyire nagy rá a mellény.
Off:
Arpi,a hitesek megcsinaltak,amit itt tobb kommetezo surgetett:egy Bokros-szimpatia "csendes-ulos"demonstraciot!
A Hetek rendezveye a Szent Pal Akademian mindenkeppen sikeres rendezveny volt.Az ATV-s videon jol latszik,hogy legalabb ezer ember kivancsi volt a professzor urra.
On
@huba: "ott van a "jovokep" is! az egy egesz fasza kis program"

Tökéletes lenne ha a három-négy év múlva tervezett lépésekről szólő MÁSODIK kötet lenne... így csak ámítás...
Mi lesz addig abban a három-négy évben?
Ráadásul az az alapvetetése, hogy három-négy év múlva már el vannak végezve azok a fárasztó és nehéz lépések, amelyek szükségességét is jól tagadják a fideszesek [még most].
Na majd 'meglássuk'.
@mavo & sün!malac:
Mindketten nézzétek meg a számokat 1990-től napjainkig. Nem ördöngősség, és kifejezetten hasznos, mielőtt pártpolitikai alapon egymásnak ugrotok.
@eMeL:
Teljesen egyetértek. Van 3 gyerekem, és az átlagnál lényegesen magasabb adót fizetek 10+ éve. Miközben öten élünk abból az egy fizetés + GYES-ből, amit mindig elegánsan figyelmen kívül hagynak a paraziták és hivatalos támogatóik.
Kedves Árpád! Remélem nem fog egy világ összedőlni benned, de a minimális jövedelemet olyan szélsőséges kommunista is ajánlotta mint Milton Freedman a balos "Capitalism and Freedom" című kiáltványában. 1962-ben. Ne haragudj, de egyre több írásod összefoglalható lenne egy rövid "Aki nem dolgozik, ne is egyék!" felkiáltással. Na jó, néha még hozzáteszed, virágnyelven, hogy a munkanélküli az hülye és/vagy lusta. Lassan elkezdhetnél már elmélyedni a kapitalista szakirodalomban is: nem elég TGM-et olvasni :)

"Nincs láb, nics csoki!"

miután magamra döntöttem a reggeli kávémat és úgy döntöttem a nép eccerű gyermekeként, hogy ez illegitim, felszólítom a vakapám nicket, hogy takaroggyon rögvest, különben leválasztom!
Van abban valami végtelenül megmosolyogtató, amikor az egyik ember a másikba beleképzel valamit, ördögöt fest a frissen meszelt falra, aztán kivont karddal száll szembe a gonosz képzettel.

@mavo:
@Malachi:
@ZOLDMANO:

Amit becopyztam, az egészen konkrétan egy Hírszerzőről leemelt cikk volt. Semmilyen saját mondatom, szavam nem volt benne. Az meg gondolom, szimpla tényközlés, h "Apa kezdődik", ugyanis télleg kezdődik...

Azt azért hozzátenném: a szoclib által olyannyira védelmezett rom(a)halmaz éppen velük szemben fog fellépni, mint egy hálátlan gyermek az ő apjával szemben, midőn az némi áldozhozatalt, pozitív hozzáállást ("hagyd abba fiam a a pöcsvakarással egybekötött sülgalamb várást!") követel tőle, és ez minimum groteszk képzeteket kelt.

Miképp foglal állást most a Magyar Charta?

Felmerül a kérdés: rasszizmus-e ellehetetleníteni a cigányság egy jelentős részét, vagy önhibásak, ezért megérdemlik?

Ha meg vki azt hiszi, engem örömmel tölt el, h a cigány elvtársok lázonganak, hát közlöm: NEM. Ugyanis tartok tőle, h az ő hangosságuk és lázongásuk megint a csendes többség rovására okoz felpuhulást az ő meg nem érdemelt előnyükre.
@geszvat: "Konkrétan egy szavazás valóban elmaradt '89-ben. Nevezetesen az, hogy ki képviseljen engem (mint népet) az MSZMP-vel történő egyezkedéseken."

Ez technikailag nem igazán megoldható... (paradoxon, hiszen egyeztetésben kellett volna kierőszakolni, amikor már folytak az egyeztetések, így a felek saját feleslegességüket megkérdőjelezve akarnak eredményt elérni.... brrr).

De az első szabad választásokon NEM volt kötelező 'abból' az egyezkedős garnitúrából választani... sőt azóta sem kötelező!
Ha jól emlékszem százával (!) voltak új pártok.

Szerintem az igazán fontos népszavazás a küszöb eltörlése lenne, hogy be tudjanak lépni a porondra a "máskéntgondolkodó" pártok (pl. egy már sokak által hiányolt 'eltartók'-at képviselő párt).

Ez valószínűleg így is két ciklust igényelne, hiszen az elsőben a belépők csak egy-két képviselőt kapnának, de a másodikra kifuthatnák magukat... ha tudják ;)
@Ómájgád: "Elárulom neked, hogy nem 4 embert fogsz örökbe fogadni, hanem sokkal többet, és megteheted"

Az a baj, hogy néhány multi és állami hónaljban ücsörgő cég kivételével leginkább döglődő vagy legalábbis tántorgó cégeknél dolgoznak az emberek, így NÁLUNK ez nem igaz, nem képesek "mellesleg" eltartani ennyi potyautast.

Olyat már én is leírtam --ami alapjövedelem light-- hogy egy európai országban senki nem halhat éhen és senki nem fagyhat meg. De ez még messze van a megálmodott alapjövedelemtől... csak a vegetációt lehet megfinanszírozni.
Két okból.
1./ Nem bírunk el többet.
2./ Kell hogy maradjon ösztönző.

Szóval a jelenleg is *létező* magyar alapjövedelmet le kell szállítani, hogy ismét előkerüljön az ösztönzés.
Tudod az "eltartottak" legalább annyit visszaadhatnának a társadalomnak, hogy rend és tisztaság legyen, nyugalom az "eltartóknak", hogy jobban végezzék a munkájukat... de nálunk még "ezek" is b*szogatják a dolgozókat ;(

Megjegyzem nagy baj van a munkamorállal. Amikor angliában voltam egy barátomnál kicsit hosszabb ideig, akkor szétnéztem, hogyan is él. Annyi kertész, ezermester és kisegítő ajánlkozott az újságban hogy az csoda és a haverom szerint ezek sem a munkanélküliek. Olyanok, mint az ő fodrásza. Mivel nem szeret fodrászhoz járni, egy csaj két hetente hazafelé menet a munkából (a fodrászszalonból) beugrik és levágja a haját (meg még vagy 2-3 embernek).
Mint nálunk a 80-as években. A főállás mellett mindenki hajtotta a mellékest is.
Na ez a mentalitás hol van most?
Aki melózik az 10-12 óra "főállás" után nem akar tovább gürizni, aki meg nem dolgozik, azt rákényszeríteni sem lehet, hogy napszámba menjen.

Szóval nem csak a 'képtelen', hanem a 'nem akar' is gond itt a munkavállalásban.
Persze megértem én a magas adók és a munkával járó sok adminisztráció, egyéb teher visszatartó erejét is, ami jó kis öngerjesztő folyamat a leépüléshez, de zsebbe is nehéz jó szakikat találni.
@eMeL: jaja, mintha a FIDESZ is emelt volna egy picit a a minimálbéren....
Erre emléxem, húsbavágó volt.
Itt picit engedni kéne, s mellé elfelejteni, hogy ennek a kétszereséért fiztenek a munkaadók...
Nagyon nem reménykedem benne, de talán.
Talán sok honfitársunk megtanul globálisan gondolkodni.
Ami ebben az orszgában csupán azt jelenti, hogy tovább lát egy picit a saját orránál.
@eMeL: az a baj, hogy túlságosan a város szemszögéből látjuk mi itt a dolgokat. Szerinted Tiszalökön kinek a haját vágja le Gazsi? Ki fogja meghívni őt a kertjébe kertészkedni, mikor a kertes embernek sincs pénze? Nem mondom, biztos van olyan is, hogy akadna egy kis fusi, de senki nem vállalja a környéken "annyiért", de amíg nem is tudjuk elképzelni milyen viszonyok vannak a szegény részeken, addig szálljunk magunkba egy kicsit.

Azt írod döglődnek a cégek, tántorognak (mert nem kell a munkájuk). Erre az lenne a megoldás, hogy még több munkahelyet kell létesíteni? Abba az irányba haladunk, hogy nemsokára csak az mehet dolgozni aki fizet érte. Tudom ez utópisztikusnak hangzik, de nemrég még az is utópiának tűnt, hogy mindenkinek nyugati autója legyen, 3 mobiltelefonja, számítógépe stb.
Nem akarnék senkinek tükröt mutatni, ám....
kiforditott.blog.hu/2009/04/22/szakertoi_kisebbsegi_valsag_kormany_elso_ulese
Kérem azokat, akik ezen megsértődnének, azok vegyenek elő egy mirrort!!!
:D
Ha valaki meg akarja tudni, hogy miért van válság, és miért lesz még a jelenlegitől is nagyobb válságok sora a közeljövőben annak ajánlom ismét nézze meg a mindenki számára érthető videót a bankrendszerről.
www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY

Ha ezen túl vagytok, akkor jöhet a rizsa:
en.wikipedia.org/wiki/Money_supply

M0: az államok által kibocsájtott pénz, gazdasági (nagyjából GDP) alapon.
M1, M2, ..: Banki, és egyéb pénzügyi műveleetek által termelt pénz.

Látható, hogy a bankok által termelt pénzmennyiség (M1,M2,..) exponenciálisan növekszik.

A válság kezelést jelenleg az USA úgy oldotta meg, hogy a bankrendszerben (M1, M2,..) -ben eltünt pénezekhez nyomtatott annyi papírt (mi pénznek nevezzük), ami kipótolta. Azaz az gazdasági alapokon nyugvó (M0) értékét nagyjából felhúzta a banki (M1, M2, ..) aktuálsi értékéhez.

Csaxólok, hogy ha ez a bepumpélt pénzmennyiség megjelenik az banki (M1, M2,) görbékben, azaz a kinyomtatott pénzek realizálódnak, akkor sokkalta nagyobb válság várható.

Az exponenciálisan növekedő folymatnak adott az USA egy pénzügyi injekciót, ami még nem szívódott fel.
A rendszer hamarosan összeömlik...

A jóhír hogy nem igazán érinti ez az egyéneket. Azaz ha túlélésre rendezkedsz be, akkor túléled.
www.taxpayersalliance.com/

Nagy Britaniában az adófizetőknek érdekképviselete, lobbicsoportja van érdemes szerveződni.
@Ómájgád: Mint vidéki,teljesen egyetértek
veled.
Nem csak Budapestből áll Magyarország.
K.rva keményen kiszolgáltatott az ember,mint munkavállaló.
Mivel én sem a fáról szedem a pénzt,ezért dolgozom egy helyi vállalkozónál.
Régóta haverok vagyunk.
Valahol kapzsi,de szerintem a Magyar vállalkozóktól elvárható szinten,tehát ok.
Nem milliomos
Nincs medencéje,szóval egy nyugati melós
életszínvonalát döngeti.Tehát semmi extra.
De nem jelent be.És nem azért mert ő kib@szott gonosz...
Én meg 3-hónap munkanélküli vegetálás után,hálás vagyok neki.
Van pénzem=sör,kenyér,benzin,=mobilitás,:)
internet,szalonna....hmmmmmm,szép az élet.
@Ómájgád:

"Abba az irányba haladunk, hogy nemsokára csak az mehet dolgozni aki fizet érte. Tudom ez utópisztikusnak hangzik, de nemrég még az is utópiának tűnt, hogy mindenkinek nyugati autója legyen, 3 mobiltelefonja, számítógépe stb."

nna esztet a stációt kérném tovább gombolyítani,hentergetny !!
kremlszeppen !!

enji

@Ómájgád:
"Az a helyzet, hogy ma már az emberiség 10%-a elő tudja állítani azokat a javakat, amelyek ellátják a 100%-ot, sőt még annál is többet. Az, hogy abba a 10%-ba tartozol privilégium, amiért fizetned kell, méghozzá azoknak, akiknek nem adatott meg."

Oh my god, milyen veszélyes ostobaság!

A homo sapiens többek között azzal emelkedett ki az állatvilágból és nyomta le az amúgy értelmesebb neandervölgyit, mert feltalálta a munkamegosztást. Ergo nem azt a munkát végezzük, amihez mi értünk a legjobban, hanem ahol a közös haszon a maximális.

Példa: Józsi 10 millió forintot tud termelni egy év alatt A tevékenységgel, 4 milliót B-vel, míg Béla 5 milliót A-val és 2 milliót B-vel. Habár látszik, hogy B-ben is Józsi a jobb, mégis a közös haszon akkor a maximális, ha Józsi A tevékenységgel foglalkozik, Béla meg a B-re áll rá. Összesen 12 millió. Amit te javasolsz az egyrészt azzal járna, hogy Józsi csinálja az összes munkát, és vagy napi 16 órát dolgozik, hogy minden elkészüljön, vagy 8 órában csak fele lesz kész, összesen 7 millió forintot előállítva.

De gondold csak végig józan paraszti ésszel. Nem gondolhatod, hogy az a 10% fogja a 90% összes igényét kielégíteni: reggelire süt neki kenyeret, beviszi busszal a plazába, elad neki árucikkeket, és megmasszírozza. Mindezt a "privilegizált", jól fizető munkája mellett.

Egyébként pont ez a szociáldemagóg/terrorista hang, ami a legfélelmetesebb az országban. Mintha az a 10% aki az ország jószágainak a 90%-át állítja elő mind a pusztán a sors különös játékaként került volna ebbe a helyzetbe, és a minimum amit megtehet, hogy szétosztja mindenét a többség között. Meg különben is szégyellje magát!

Nem, ez baromi kemény dolog, folyamatosan tanulni kell, résen lenni, észnél lenni, kockáztatni és menni előre ezerrel. Nekem sem "megadatott", hanem megküzdöttem (és küzdök) érte. Ha nem keresnék 5-10-szer annyit, mint az átlag, nem csinálnám. És ezzel így van a többi hozzám hasonló "privilegizált helyzetű". És ha nem csinálnánk, akkor látod, az ország bevételének 90%-a esne ki. Gondolj a szoci időkre, vagy pl. Bangladesh életszínvonalára.
www.youtube.com/watch?v=94lW6Y4tBXs

Daniel Hannan tory képviselű lecseszi a baromkomcsi Gordon Brown-t a tetemes államadósságokért, amit felhalmozott. Külön "öröm", hogy Magyarországot Pakiszánnal említik egy mondatban...

Király videó, gyönyörű darab!
@eMeL:
Igen, akkoriban és azóta is technikai és adminisztratív problémákkal indokolják... Én magam osztom azt a véleményt, hogy ha egy demokráciában valamit demokratikusan szeretnének csinálni, akkor megoldják. Így viszont csak a sumákolás jut az ember eszébe, különösen ha a kopogtatás idióta, ráadásul a legtöbb nyugati demokráciában (nem véletlenül) nem ismert rendszerét mellé tesszük.

Persze, elméletileg bárki indulhat, ha összekoldult párszáz nevet és címet. Veszett demokratikus, én pl. még soha nem adtam a nevem és címem egyik jelöltnek sem. Szimplán azért, mert ha egyszer név nélkül szavazunk, akkor senkinek semmi köze az adataimhoz a (párt)preferenciám mellett.
Kopogtatást azonnal eltörölni!

A küszöb leszállításával egyetértek (2 %?), még ha ezzel folyamatos parlamenti megjelenést biztosítok olyan kártékony formációknak, mint a Jobbik, az SZDSZ vagy éppen a Munkáspárt.
No és akkor ezt most és itt hogy?

Szerintem itt komoly túlnépesedési válság van, amit a technológiai fejlődés okozott. A lakosság 10 %-a képes mindent előállítani, amire szükségünk van. Jónéhányan (mondjuk még 10 %) dolgozhatnak a szükséges szolgáltatásokban (ide értve az oktatást, az egészségügyet, az államigazgatást, a fodrászt, a pincért).

Mit csináljanak a többiek, akiknek a részére egyszerűen nem lehet értékteremtő munkát biztosítani (legfeljebb a kínai 17 eFt átlagbérnek aláígérve)?

Erre várnám az ötleteket.
@egyenlítő:

Számtani feladvány:

Ha az emberiség 10 %-a meg tudja termelni az összes embernek szükséges javakat (tegyük fel, a mondott 10 % szolgáltatási munkát mindenki igénybe veszi, és mindenki maga fizeti), akkor mekkorának kell lennie az adónak, amit a nem dolgozó 90 % között szét kell osztani, hogy egyensúlyi helyzetet kapjunk?

A helyes válasz 90 %, ugyanis, ha nem ennyi, akkor a nem dolgozók a megtermelt javakat vagy hitelből veszik meg (= előbb-utóbb világválság), vagy nem tudják megvenni (= túltermelési válság).

Következtetés: az adókat fel kell emelni 90 %-ra.
- Józsikám, egy év múlva elhagylak.
- De akkor meg mi a francért maradjunk együtt addig?
- Még ki kell festeni a szobákat, a tetőt is fel kéne újítani. Soroljam tovább?Rendet akarok itt hagyni magam után.
- Ne! Isten őrizz! Értem én, hogy ramaty a fal, a tető is beázik, de miért veled csináljam meg? Húzzál el, majd összeállok Julival, aztán megbeszéljük, milyen legyen a szoba, milyen legyen a tető és a többi.
- Nem úgy van az Jószikám, már megrendeltem az anyagokat Bélánál?
- A Bélánál? Nem ővele láttalak egyszer kétes helyzetben?
- Dehogynem. És fogsz is még vele látni, de az már nem lesz kétes helyzet... Különben beadhatod a válást, de én nem egyezek bele, per lesz... elhúzódó agónia... De mivel addig is beázunk, a vakolat meg hullik, valamit csinálni kell, Bélánál is ketyeg az előleg, most már ő szabja a feltételeket... Neked is, Józsikám, neked is!
A 10%-osoknak:

Valószínűleg itt arra gondolnak, hogy a népesség 10% megtermeli a maradék 90% számára a _hétköznapi értelemben_ vett termékeket. Pl. kifli, fotel, autó stb. (Mondjuk szerintem ez nem igaz, pl. Kína, ahol néhány százmillió munkáskéz termel, csak azokat itt nem látjuk).

De ez se lenne baj, mert a modern világ már jobbára a szolgáltatásról szól. Lehet, hogy én pl. előállítok egy fél ország számára mobiltelefont, viszont más meg eladja a telefont, tanítja a gyerekeimet, megszervezi az esküvőmet, sétáltatja a kutyámat, lehalássza a levelet a medencém vízéről stb. (csak példa!) Vagyis a maradék 90% is találhat hozzáadott értéket létrehozó munkát, az ugyanis nem egyenlő a termék gyártással.
Egyébként is, nézzünk körül, Magyarország annyira marhára rendben van, hogy itt már egyetlen munkáskézzel sem kell több? Már minden fűszál katonás rendben áll, egy eldobott csikket sem lehet találni az utcán vagy mi!? Munka az van dögivel, legfeljebb büdös elvégezni.

@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún.
8-át:

Mi van, vakapad babérjaira törsz?
@egyenlítő:
Nem tudom, ki találta ki ezt a 10 %-ot (különösen "az összes embernek szükséges javak" viszonylatában), de újra járatnám vele a 8 általánost. Ha már gazdasági alapismeretekkel nem rendelkezik, legalább a százalékszámítással jusson dűlőre...
@lm5:
"Nem gondolhatod, hogy az a 10% fogja a 90% összes igényét kielégíteni: reggelire süt neki kenyeret, beviszi busszal a plazába, elad neki árucikkeket, és megmasszírozza."

Akkor most ki beszél veszélyes ostobaságokat?

"Nem, ez baromi kemény dolog, folyamatosan tanulni kell, résen lenni, észnél lenni, kockáztatni és menni előre ezerrel. Nekem sem "megadatott", hanem megküzdöttem (és küzdök) érte."

Nagyon ügyes vagy. De, mi lesz ha már nem leszel az elsők között, és kiesel a versenyben? És mi legyen azokkal, akik veszítettek veled szemben, akik nem voltak résen, nem voltak észnél, nem kockáztattak, butábbak, mint te? A homo sapiens többek között abban különbözik az állatoktól, hogy nem öli meg a fölösleges egyedeket.
@egyenlítő:
Most a globalizált világ és zárt gazdaságok közötti átmenetben vagyunk, ami hatalmas egyensúlytalanságokkal jár. Egyik ilyen, hogy a megtermelt javak szabadon áramolhatnak az országok között, de a munkaerő (még) nem. Ez azt eredményezi, hogy az egyik ország által garantált minimális életszínvonal magasabb, mint a másikban a kemény munkával elért. Ha szabad munkaerőáramlás lenne, akkor ez gyorsan kiegyenlítődne. (Mi is egykettőre megszabadulhatnánk a ballaszt jó részétől.)

Hosszabb távon szerintem ki fog egyenlítődni a nyitott gazdaságú országok életszínvonala, és ha már Kínában sem lesz olcsó a munkaerő, és a nyugati világ is abszolválta a jól kiérdemelt életszínvonalesést egymást érő válságok képében, akkor lesz olyan cég, aki Kínából Magyarországra telepíti a gyártósorait.

Persze ki is lehet szállni a globalizációból, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az országok közötti együttműködés gyorsítja a fejlődést. Aki kiszáll lemarad.

Egyszerűen nem tehetjük meg, hogy a társadalom széles rétegeit semmittevésért fizessük, csak mert nem versenyképes munkaerők. Nem csak fogyasztási cikkek vannak, amit tényleg olcsóbban lehet importálni, de szolgáltatások, építőipar is. Nem hinném, hogy jobban járnánk, ha kifizetünk nekik X pénzt puszira, mintha azért X pénzt megérő munkát is elvárnánk. Építsenek parkot, utakat, közösségi tereket, menjenek bölcsődékbe, ápolóknak - millió egy hely van, ahol több munkára lenne szükség. A semmittevés demoralizál.

Egyébként az hogy a 10% állítja elő a javak 90%-át, egy kicsit félrevisz. Ugyanis, lehet, hogy a profit (vagy még félrevezetőbben a jövedelem) tényleg így oszlik el, de az effektív munkamennyiség sokkal egyenletesebben. Csak a befektetések torzítják a különböző iparágakba befolyó tőkemennyiséget. Ugyanis egy befeketető nem a pillanatnyi hasznot nézi, hanem a jövőbeni megtérülést. A fodrászkodás nem valószínű, hogy a jövőben nagyon fel fog futni, de az informatika pl. egész biztosan. Amivel a sikerágazatokban nagyob a profit és nagyobbak a jövedelmek, az a jövőbeni nagy hozam reménye a befektetőnek és nem a nagyobb élvezeti érték a vevőknek. Ha elengednénk azt a bizonyos 90%-ot örök szabadságra, nagyon meglepődnénk, hogy miminden hiányzik.
Szia Árpi! Tetszik az irány, jó cikk, bár másokkal együtt megerősíteném, hogy azért is ismerős a téma, mert a Zorbánnál hasonló jó gondolatokat láttunk 1998-2002 között, sőt, megvalósítva is...

Jöhet a következő cikk, hogy - amellett, hogy a B Kordon programból valóban sok mindent meg kell csinálni - ugye "sztornózni kell a hibás könyvelési tételeket"; hát jó sok volt nekik - de:

1. miért az elkúrókra bíznánk újra ezt? Lenne itt felhatalmazás előrehozott esetén is... ugye azért érdekes ez, mert összefüggésben van azzal, hogy:

2. miért is ragaszkodnak ezek a tetvek ennyire a hatalomhoz?

Nem, nem, nem hiszem, hogy a népszerűséghajhászásért, inkább hiszek az "egy év alatt még sok mindent le lehet nyúlni, sok nyomot el lehet tüntetni, sok mszp-s apukás fiúcskát / lánykát / elvált feleséget (hogy ne járjon a szája) ki lehet tartani állami hivatalnokként / vezetőként" verzióban...

Ld. majd amikor demszky-ék megszavazzák az új bp--i költségvetést most, hogy hunvald lemondott a mandátumáról ... ld. ebben a helyzetben még hitelfelvétel, kis gázművek-részvényeladás, kis buszbeszerzés, ahol a számlát 2010 után kell álni...

Mi a véleményed?
@Pantagruel: Az alkalmatlansággal az a baj, hoyg rendkívül nehezen állapítható meg. Ezért nehéz elhinni, hogy mondjuk a Bajnai kormánynak nincs felhatalmazása, hiszen törvényesen alakított kormányt és a felhatalmazást is megkapták, igaz, hogy ez már elég rég volt. Az alkalmatlanságnál meg végképp nincs semmiféle mérőszám, amivel ez megállapítható lenne. Mindennél van lejjebb és úgy néz ki, hogy lesz is. Ez nem alkalmatlanság kérdése.
Ez most OFF Topic.

Árpád te úgy is "csíped" az ilyen Gyurcsok féle távgyógyítókat és hasnoló dolgokat.
Ma reggel láttam egy promociós filmet a VITAL Tv-n és nem akartam elhinni hogy vaze, ez tényleg van és az emberek megveszik meg minden?

www.orgon.hu/

Hát eléggé áltudmányok hókupókusznak tűnik.

@lm5:
Elárulom hogy a kínaiak már mennek kínából további lepattant országokba gyártatni különféle termékeket.
Lassan a kínai munkaerő is drága lesz a tőkének, na nem azért mert a kínai munkások már ferrárival járnak dolgozni a műszakvezetők meg magánhelikpoterrel, hanem mert van mégolcsóbb.
Ha jól tudom pl. indíába visznek gyárakat mert ott már fél tár rizsért is dolgoznak az emberek.
Tehát ha arra gyúrni hogy akkor lesz itt jóvilág amikor leküzdjük magunkat az indiai életszínvonal alá (mert ugye ide fog özönleni a tőke) hát nem tűnik jó ötletnek.

@Shore: "Lehet, hogy én pl. előállítok egy fél ország számára mobiltelefont, viszont más meg eladja a telefont, tanítja a gyerekeimet, megszervezi az esküvőmet, sétáltatja a kutyámat, lehalássza a levelet a medencém vízéről stb... Már minden fűszál katonás rendben áll, egy eldobott csikket sem lehet találni az utcán vagy mi!? Munka az van dögivel, legfeljebb büdös elvégezni."

Ha van munka, akkor vegyenek fel embereket és fizessenek nekik piaci bért, és ne mondják azt, hogy az alamizsna fejében ma itt és itt fogsz valamit szöszmötölni, holnap már nem tudom mit, de ha más nincs akkor levetkőzöl és vigyázol a ruháidra.
A nagyobb városokban nyilván könyebb találni valami munkafélét a szolgáltásokban (most még), de nem is ott van a probléma.
@geszvat: "A küszöb leszállításával egyetértek (2 %?), még ha ezzel folyamatos parlamenti megjelenést biztosítok olyan kártékony formációknak, mint a Jobbik, az SZDSZ vagy éppen a Munkáspárt."

Pont az a lényeg, hogy nem kell %-os határokat meghatározni, az a tény, hogy egy képviselő X db szavazattal juthat be, már megad egy limitet.
És (másokhoz hasonlóan) én is úgy gondolom, hogy az is a demokrácia megcsúfolása, ha a választók 4%-ának (adott esetben akár több százezer ember) szavazata "elvész" egy limit szabály miatt.

Másrészt valóban minden elmeháborodott szervezet bejuthat (ha van elegendő! szavazatuk), de én hiszek abban, hogy mindenki a parlamentben mondja el szabályozott keretek között a véleményét, mert joga van rá az általa képviselt emberek okán, ne pedig pl. az utcán randalírozzon, felmentést vindikálva magának azzal, hogy nem engedik be a parlamentbe.
Másrészt valóban minél szélesebb társadalmi háttér kell a törvények mögé, valóban _minden_ (ne csak az 51%-os "többség") véleménye kell hogy megjelenjen. A szavazatok egy százalékát képviselő (40-60 ezer embert!) szervezetnek is lehessen joga képviselni véleményét... legfeljebb leszavazzák. Bár normális esetben a koalíciós kényszerek miatt egyszer pusztába kiáltott a szava, máskor túlreprezentált az ereje... ilyenek a játékszabályok, ha elfogadja menyjen a parlamentbe, ha nem, alapítson internetes honlapot és annyi.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át: "Ne! Isten őrizz! Értem én, hogy ramaty a fal, a tető is beázik, de miért veled csináljam meg?"

Csak egy félgondolatot hagytál ki... a józsika azzal érvel anyucinak:

"Tudod muszáj rendet tennem. Te olyan furi vagy, hogy mindenki azt hiszi, hogy hagyod szétrohadni a házat és ráomlani a gyerekekre. Valami szektás kimosta az agyad és csak hajtogatod az elvont nagy igazságokat, miközben folyik a plafonból az esőlé. Végre összeszedtem magam és a _gyerekek_ kedvéért megteszem amit nagyon kell, mert úgy tetszik rád nem számíthatok."

Ja így valamivel árnyaltabb... sajnos ilyen a valós világ: semmi nem olyan fehér vagy fekete, inkább csak valamilyen vegyes... nálunk leginkább koszosszürke.
@hauptrichter: "miért is ragaszkodnak ezek a tetvek ennyire a hatalomhoz?"

Melyik tetü is nem ragaszkodik itt a hatalomhoz? Vagy csak a "mi tetveinknek" van joguk ragaszkodni hozzá?
@pirosmate: szerintem amit mondasz, tökéletes végszava lehet minden beszélgetésnek, ami a közállapotokkal kapcsolatos elégedetlenségről folyik. azt gondolom, hogy így kell élni és irigyellek is érte. csak az nem fér a fejembe, hogy mi bajod van. ha én úgy élnék, ahogy te írod, elégedetten hátradőlnék a széken és legfeljebb annyit írnék a kommentemben, hogy gyerekek, ez az megoldás, tessék megpróbálni és nem csodára, meg politikusokra várni. ehelyett azt látom, hogy te félve kérdezgeted: -mi van, lúzer vagyok? lúzer vagyok?
nem vagy lúzer, nyugodj meg. vinner vagy, a szó legszebb értelmében. egyébként a kalákában szemétszedés és parlagfűkaszálás mellé még beleférne az is, hogy az önkormányzati fogadóórát, ügyfélszolgálatot, postafiókot, e-mail fiókot, stb-t lehet és kell is naponta telenyomni azzal, hogy ÉN az állampolgár kérdezem, milyen intézkedést és mikor fog tenni az önki, hogy ne legyen szemét, hogy a szemétszedésre szerződött cég szerződése ne az útpadkától 1,2 méterre szóljon (ami eredményeképp az útpadkától 1,3 m távolságba söpri át a cég a szemetet és otthagyja), és ha ez nem elég lehet tüntetni, aláírást gyűjteni és feljelentést is tenni, egész addig, amíg az összes önkormányzati képviselő aki csak a fizetését nyalja fel és az önkormányzati vagyon haveri cégeknek 5-ödáron való átjátszására van ideje, a választói által jelzett közösségi tennivalókkal pedig nem foglalkozik, eltűnik és a helyükre te, meg a hozzád hasonlók lépnek (meg az a néhány a jelenlegi seggmeresztő tolvajbandából, aki idő közben kapcsol, tőletek civilektől eltanulja a módját és beáll a sorba veletek, értetek, a közösség érdekeit megvalósítani). az hogy ti összeszeditek a szemetet, az az első, legnagyobb lépése ennek a folyamatnak, de korántsem az utolsó. amíg ez a játszma nem kerül lejátszásra, az lesz, ami eddig is volt. teljesítménykényszer nélkül nem lesz teljesítmény sem, a kikényszerítéshez pedig civil aktivitás kell. szóval hajrá, jó úton haladtok.

"Az itthon ragadtaknak:

Amerikáséknak abban ez egy dologban azért igaza van, hogy a nyafogás helyett tehetnénk is valamit. Ki-ki a maga szintjén, a maga környezetében.

Sok a szemét? Sok. Mi például évente egyszer nagytakarítást tartunk a környéken a szomszédsággal. Tudom, lúzer vagyok. De nem retkes a környék.

Parlagfű? Magam is. Lekaszáltatjuk az igénytelen, nemtörődöm köcsögök telkéről is. Tudom, lúzer vagyok. De kevesebbet tüsszögök.

Lehetne sorolni tovább is. Aki nyafog, az előbb gondolja végig, hogy ő személy szerint mindent megtett-e, amit megtehetett."
eMel: nem, egyik tetűnek sem lenne joga, de ugye megbocsátasz, ha már felhoztad, most éppen a Ti tetveitek ragaszkodnak hozzá... KÖSZI
eMeL: plusz tudod ez előzmények, ki mit hagyott hátra maga után a jelen állás szerint, az is eléggé számít(ana) ám a dolog megítélésében... elég sok anyagot találsz ehhez ezen a fórumon is, csak kicsit nyisd meg az agyacskádat, meg persze először vedd le kicsit a szemellenződet .. :-)
@Ómájgád: nem csak akrumplikapálás, kombájnvezetés munka, amiből kaja lesz (mert az általad emlegetett "10 százalék mindent előállít" kb ezt fedi le). az is munka, hogy a mari kiáll a bolt elé és beinvitálja a járókelőket, az is, hogy a bözsi eljár takarítani és az is, hogy a pisti bérbe kutyasétáltatást vállal, pont olyan munka, mint az, hogy a fodrász meg hajat vág, a webdizájner honlapot készít, a worluk meg cikket ír. és képzeld, piaci bért kap mindenki. és ha nem kap annyit tibi a piacon a ládapakolásért, mint worluk a cikkírásért, akkor nem sírni kell, hogy "ez nem paici bér", hanem átállni cikkírásra. és fordítva, ha árpinak kevés a cikkért a lé, elmehet ládát tologatni.
a közmunka amit belekevertél a témába, tök más dolog, azzal kapcsolatban jogos a megfogalmazott elvárás, hogy ne csak oda-vissza kelljen hordani a faleveleket az utca két végébe a "munka" kedvéért.

"Ha van munka, akkor vegyenek fel embereket és fizessenek nekik piaci bért, és ne mondják azt, hogy az alamizsna fejében ma itt és itt fogsz valamit szöszmötölni, holnap már nem tudom mit, de ha más nincs akkor levetkőzöl és vigyázol a ruháidra.
A nagyobb városokban nyilván könyebb találni valami munkafélét a szolgáltásokban (most még), de nem is ott van a probléma."
vegre helyukre teszed Arpad a szocikat.
Bar korabban kezdted volna : )
@Lodogi Pascal:
"Tehát ha arra gyúrni hogy akkor lesz itt jóvilág amikor leküzdjük magunkat az indiai életszínvonal alá (mert ugye ide fog özönleni a tőke) hát nem tűnik jó ötletnek."
Sajnos ez nem ötlet kérdése. Ha a befektetők jobb megtérülést látnak az indiai gyárban, akkor oda viszik, még ha mi nem is találjuk ezt jó ötletnek.

Egyébként ha a másfémilliárdos Kína életszínvonalát sikerült 20 év alatt 4-5-szörösére emelni, akkor egyáltalán nem tűnik reménytelennek a kiegyenlítődés.

India egy kicsit más tészta. Ott a népesség nagy része nem csak hogy képzetlen, de effektíve írástudatlan. Kína viszont szocialista ország, ahol kötelező az oktatás, és a munka is.

Ezért is lenne gáz itthon a munkaképes népesség "elengedése". Tovább kell képezni ezeket az embereket, és mindenkit ösztönözni, hogy munkából és ne szociális segélyből éljen.
@Ómájgád:
"A homo sapiens többek között abban különbözik az állatoktól, hogy nem öli meg a fölösleges egyedeket."

Nem is volt rá szüksége korábban, hiszen a fejletlen orvostudomány, és korábban a természetes ellenségeink gondoskodtak róla, hogy csak a legrátermettebbek maradjanak életben. Olyan pillanat asszem még nem volt a történelem folyamán (és jelen pillanatban a világon is talán csak Magyarországon), hogy minden dolgozó 5 másik megélhetését biztosítsa.

Továbbá a "megölni a fölösleges egyedeket" is öles csúsztatás arra, hogy csupán azt javasoltam, hogy a munkaképesektől elvárhatnánk, hogy dolgozzanak.
@lm5:

"a munkaképesektől elvárhatnánk, hogy dolgozzanak."

...feltéve, h tudsz nekik munkát adni... ... Szabolcsban is... Tarnabodon is.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:
Persze, de alapvetően nem várni kell arra, hogy majd valaki ad munkát, hanem akarni is kell. "S nem elég akarni, de tenni, tenni kell." :)

Sógorom kis faluban postás félmunkaidőben. Folyton panaszkodnak, hogy kevés a pénz, és el is hiszem. Javasoltam, hogy akkor szereljen parabolát - ennek most konjunktúrája van. Ért is hozzá, ideje is van, és amúgy is a falut járja. De nem. Bonyolult, vállalkozni kell, satöbbi. Azt gondolom, hogy Magyarországon nagyon el van cseszve a szemlélet. Mi a túróért kezdjen valaki dolgozni, amikor segélyekből, támogatásokból sokkal jobban lehet élni. A vállalkozás meg lenézett és az agyonbonyolizált adórendszer miatt kockázatos dolog.

Nem tudom jártál-e már Ázsiában. Ott mindenki dolgozik: a lakás alatt ott a kisbolt, a kifőzde, a kézművesműhely, az internet café. Ott ül az asszony, a nagymama, a gyerekek. Asszem nekik nem adatott meg soha, hogy az állam támogatására bazírozzanak. És egy globalizált világban szélsebesen fognak elhúzni mellettünk ezek a lenézett országok.
@kovácske: én sem mondok mást, néhány % végzi a termelőmunkát, nemtom mennyi a szolgáltatásokban dolgozik, és maradnak azok akiknek ez sem jut. Én ezekről kérdezem, mi legyen velük? A közmunkát nem én hoztam fel, csak válaszoltam rá.

@lm5: és ide tartozik az "öles csúsztatás" is, ha megfeszülünk se lesz mindenkinek munkája, akár munkaképes akár nem. Ezekről kérdezném tisztelettel: öljük meg, vagy zárjuk őket börtönbe?

Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szerencsés munkavállalók vannak annyira termelékenyek (nem kis részben az egész emberiség tudományos és kultúrkincseire támaszkodva, ami ugye mindenkit illet), hogy eltartsák valamennyire a kevésbé szerencsés embertársaikat. És itt nem arra kell gondolni, hogy magához kell vennie 4 vadidegen embert, ahogy Árpádunk állítja. Hanem azt, hogy pengetni kell adók formájában. Nem az a baj, hogy túl nagyok az adók, hanem az, hogy nagyon sokan minimálbér után fizetik.
@Ómájgád: de ne húzzunk határvonalat a termelőmunka és a szolgáltatás közé. (kaja: oké, megtermelik. amíg az asztalomra kerül hány szolgáltatásban dolgozó kell hozzá? ahhoz, hogy én rántottát süssek vacsorára, nélkülözhetetlen láncszem egy csomó "csak" szolgáltató. mert nem a tévészobában tojik a tyúk.) minden munka épp olyan igazi munka, mint a krumpliszedés.
annak, hogy (ahogy te fogalmazod) "a kevésbé szerencséseket a munkát végzők eltartják" korántsem az az oka, hogy már minden elvégezhető munka el lett végezve és minden előállítható érték elő van állítva, így a rendszerben igazságosan (most mindegy, hogy a meglévő, vagy egy elvben jobb arány szerint) szét lehet osztani. azért kap alamizsnát a rászoruló, mert félünk, hogy kül9nben az éhhalál elől nem marad neki más, mint hogy téged, meg engem levadásszon és a híd alatt kartondobozokból rakott tűzön megsüssőn vacsorára. és hogy erre ne kényszerüljön rá (mert ha már minden mindegy, akkor a törvény szankciói és a büntetés kockázata semmit sem jelent, a biztos halálnál minden jobb) alamizsnát adunk neki. és aztán AZÉRT, hogy ne kelljen annyi alamizsnát szétosztani, megpróbálunk olyan támogatást bevezetni, amivel saját lábára lehet esetleg állítani a rászorulót (na itt sok hiányossága van a meglévő segélyezési és általában az oktatási rendszernek, de azért elvben ez volna a cél). szóval szó nincs arról, hogy "nesze kenyér, neked is jut, mi már nem bírunk többet enni". és ez a különbség szerintem nagyon jelentős.
konzervatorium.hu/cikkeink/gazdasag/159-ez-a-sarc-lesz-a-vegs

Hasonló témájú és egyébként szintén jó cikk.

Elkelne ide már egy kormányváltás...

Majd figyelemmel kísérem az itteni eseményeket. :)
"A homo sapiens többek között abban különbözik az állatoktól, hogy nem öli meg a fölösleges egyedeket."

Mondjuk az állatok se ölik meg a felesleges egyedeket.
@Ómájgád:
"Nem az a baj, hogy túl nagyok az adók, hanem az, hogy nagyon sokan minimálbér után fizetik."

A kettő között egyértelmű összefüggés van. Azért nagyon magasak az adók keveseknek, mert sokak nem, vagy alig fizetnek. Ez a kijelentés nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Nem szokásom Orbán Viktort idézni, de amikor egy bécsi konferencián azt mondta, hogy Magyarországon egymillió állás hiányzik, jelentősen megfogta a lényeget. Lassan ki is kellene fejtenie, miképpen gondolja leküzdeni a problémát.
Sajnos egyre valószínűbb, hogy én már nem várom meg ezt a fejleményt, a január 1-től beköszöntő havi újabb 30-40e Ft-os elvonást már nem szeretném bevállalni. :o(
Oh my God Ómájgád!

"Nem az a baj, hogy túl nagyok az adók, hanem az, hogy nagyon sokan minimálbér után fizetik."

Ez valamikor 2004 körül volt "hivatalos" álláspont Magyarországon, akkor még csak azok mentek falnak tőle,akik fizették az adókat. Azóta minden fórum (még az mszp is) egyetért azzal, hogy: "Jéé, tényleg! Nálunk a kiugróan magas adók és járulékok lehetetlenné teszik a normális foglalkoztatást és ez gyakorlatilag bünteti a munkavégzést, mind a munkavállalók, mind a munkaadók oldaláról."
De ezt már annyian és annyi helyen leírták és elmondták, hogy muszáj megkérdeznem: Te hol élsz és miből?

A cikk különben nagyon teccik, különösen az első bekezdés lett ütős.
@hauptrichter: "most éppen a Ti tetveitek ragaszkodnak hozzá..."

Örömmel tájékoztatlak, hogy nincsenek tetveim. Sem fizikai sem elvont értelemben ;)

Való igaz, hogy a fidesz jelen és múlt tevékenysége alapján gyurcsányt támogattam.
De az is igaz, hogy látom a szocik impotenciáját, meg az is, hogy most bizakodom, hogy gordonka jó irányba tereli a dolgokat (felvállalja, amit SENKI más nem vállalt fel [incl. ovi]) és az is igaz, hogy nem bizakodom, hogy ez a szocik valódi alapvető változása lenne, hanem csupán kényszerpálya.

De NEM hiszem, hogy ovi hatalomhoz ragaszkodása egy kicsit is kissebb lenne, mint a többieké (pl. gyurcsány), sőt... betegesebb.

És még valami, amiben nem hiszek... az hogy a fidesz görcsös ragaszkodása kissebb kárt okozott volna, mint a szocik görcse. A kettő EGYÜTT képes csak ezt a lefelé vezető spirált előidézni, tevőleges bűnei vannak ovinak is, ez sem tagadható.

Az azonban nem tagadható, hogy míg a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak [legalábbis az általunk látható felszínen], a fidesz előszeretettel feszegeti azt.
@eMeL:
Eme vélemény fölött mind gazdaságilag, mint társadalmilag, de – ahogy a közvéleménykutatások mutatják – még pártpolitikailag is eljárt az idő.

Szerencsésen írtad (elnézést, ha a netes tegezés zavar), hogy miben hiszel vagy nem hiszel. Erre rímelve azt tudom mondani, hogy a nagy többség már nem hiszi. Mi gazdaállatok még mindig reménykedünk, hogy talán ezúttal a paraziták jó része is elhiszi, nincs tovább, eljöttek az életmód korlátai. Részemről a remény már nagyon csekély, elfogytával pedig egy parazita mentesítő államhatár általi megtisztulás felé veszem az utam.
@geszvat: "A kettő között egyértelmű összefüggés van."

Van másféle összefüggés is (általában több összefüggés együtt adja ki az igazságot!).
Sokan vannak minimálbéren bejelentve, mert alacsony a termelékenységük a magas adók, közterhek, a nehézkes --valójában inkább akadályozó, mint ösztönző-- államigazgatás miatt, stb.

Nem mindenki adócsaló, akinek kicsi a jövedelme: nem elég magas a termelékenysége. És ez nem zárja ki, hogy személy szerint akár sokkal többet dolgozzon, mint a "szerencsés" termelékenyebb kollégája, még akár ugyanazon képzettség és munkakör esetén is.

Rosszul működő országban a vállalkozások is rosszul működnek, mert a modern piacgazdaságban az állam szerepe elsöprően nagy.
@eMeL:

Ezért a kommentért kapni fox hideget-meleget.

-Az első:
"Való igaz, hogy a fidesz jelen és múlt tevékenysége alapján gyurcsányt támogattam."

Ezzel sokan vagyunk így!

-A második:
"Az azonban nem tagadható, hogy míg a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak [legalábbis az általunk látható felszínen], a fidesz előszeretettel feszegeti azt."

Ez az elsőhöz tartozik, s ez fogja sokaknál kiverni a biztosítékot, mert bennük, mint droidokban azvan, hogy illegitim ez a mostani kormány is.

Tényleg nincs kire szavazni itt és most, vmi ellen fog szólni a jövő évi voksolás is.

I'm so sorry!

@kovácske: "megpróbálunk olyan támogatást bevezetni, amivel saját lábára lehet esetleg állítani a rászorulót"

Ezzel teljesen egyetértek, csak az a probléma, hogy akármennyire próbálkozunk, mindig lesznek olyanok, akik valamiért kiesnek a rendszerből. Azt kellene eldönteni velük mi legyen, mert ahogyan te is megjegyezted, félünk tőlük.

@Beren: "Ez valamikor 2004 körül volt "hivatalos" álláspont Magyarországon"

Ha jól tudom most is az a baj, hogy 1 millió adófizető tartja el az országot, és azoknak is a 80%-a minimálbér után fizet adót. Szerintem az 1 millió adófizető pont el tudná tartani az országot, ha mindenki rendesen adózna (és nem élne sokkal rosszabbul ettől). Kíváncsian várom, hogyan fognak újabb 1 millió munkahelyet teremteni.
@Ómájgád:

"Szerintem az 1 millió adófizető pont el tudná tartani az országot, ha mindenki rendesen adózna (és nem élne sokkal rosszabbul ettől)."

Ettől gyakorlatilag a teljes kkv becsukná a boltot. Lenne kb. 4-500 000 munkanélküli.

"Kíváncsian várom, hogyan fognak újabb 1 millió munkahelyet teremteni."
Több olyan céget ismerek, akiknek komoly gond, hogy a munka mennyisége szerint kéne még néhány ember, de ez olyan kiadással jár, amit nem bírnak finanszírozni. Gondolj már bele:
Nettó 200 eFt fizetés egy cégnek 500 e Ft feletti kiadást jelent a már adózott bevételéből, plusz az iparűzési-, nyereség-, különadó, meg még pár dolog.
Ezt a pénzt be is kell ám hozni valahogy.
@lm5:

"Egyébként az hogy a 10% állítja elő a javak 90%-át, egy kicsit félrevisz. Ugyanis, lehet, hogy a profit (vagy még félrevezetőbben a jövedelem) tényleg így oszlik el, de az effektív munkamennyiség sokkal egyenletesebben."

Nem a profit, és nem a jövedelem. A tényleges mennyiségről van szó.

Ha elég gazdagok lennénk, akkor erre a 10 %-ra még rárakódhatna háromszor-négyszer annyi szolgáltató, és a dolgozók nagyjából lefednék a társadalmat. Ez van a Lajtától nyugatra, csakhogy mi keletre vagyunk.
Tudjátok mit? Tegyünk valamit!
Legalább a mezőgazdaságért. Meg ki amihez ért.

Ha már itt tartunk, hogy senki nem tesz semmit, akkor azt mondom; nem igaz. Szeretnék bemutatni egy igazi, alulról jövő kezdeményezést. Ez egy weboldal (címét ott találjátok a nevem mellett), aminek az a lényege hogy összehozza a mezőgazdasági termelőt a vásárlóval. Azaz, pl. a termelő ne csak kiálljon a dinnyével az út szélére árulni, hanem az interneten is adjon fel egy hirdetést, hogy mikor, hol, mikor, mit és mennyiért fog árulni. Úgy gondolom, erre nagy igény lenne. Nézzétek meg.
@eMeL:

"a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak"

Háppersze! Ezért aztán a hülye svédeknél, ahol nem túl jó a demokrácia, simán lemond egy miniszter, mert zsebből fizetett a bejárónőjének. Nálunk meg...

Nyilván nem feszegeti a demokrácia határát az, h választás előtt azt mondom, nem lesz vizitdíj, nem lesz tandíj, aztán mégis....

Nyilván nem feszegeti a demokrácia határait, h kitüntetik gumilövedéskes-viperás, "leesett az azonosító!" gergényit...

Nyilván nem fenyegeti a demokrácia határait Hunvald, vagy Zushlag...

Nyilván nem fenyegeti a demokrácia határait, h a maszop ajkai polgármestere, aki nem mellesleg országgyűlési képviselő, olyan költségvetést csinál Ajkán, h ne kapjon semmit az a körzet, amiben fideszes az önkormányzati képviselő...

Nyilván nem fenyegeti a demokrácia határait, ha a cigányokat ajándékokkal veszik rá a megfelelő szavazatra...

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát, ha ügynököt tesznek be Budapest képviselő testületébe...

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát Szilvásy és az összes szennyese...

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát, ha Szanyi azt mondja Orbán feleségének szülésére, h az "ellés", Sólyomra meg azt, h "Ezt a parasztot!"

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát, ha Havas Szófia úgy véli, 56' arról szólt, h a nyilas csőcselék lincselt egy jót...

Nyilván...

Nyilván...

stb...


Mondom én, rendesek ezek a szocik, egy percig sem fenyegetik a demokráciát, a legcsekélyebb mértékben sem.
Ejnye no, malacka megelőzött...
szóval kedves eMeL: te magad mondtad ki részben a választ is, mikor azt írod:
"...Az azonban nem tagadható, hogy míg a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak [legalábbis az általunk látható felszínen]..."
Szerintem malacka ezt elég korrekten megválaszolta, annyit még, hogy ha így írod: "... az ÁLTALAM látott felszínen...", akkor teljesen értelek... :-)
de ne keseredj el, 3 éve én is pont ott voltam, ahol Te, ha hiszed, ha nem...
A 10%-ban hívőknek:

Képzeljük el azt a társadalmat, ahol a népesség 10%-a állítja elő az összes terméket és szolgáltatást. Mivel ezeket a termékeket és szolgáltatásokat megveszi valaki, sőt mindannyian ezeket vesszük, ebből élünk - ez azt jelenti, hogy azok a pénzek, amiket szétosztunk a 90% között szintén beépülnek az árakba. Jelenleg 63% körül van az adóék, ami azt jelenti, hogy 37% jut a jószág előállítójának. Ha a jelenlegi 2 millió adóbefizető helyett (ami eleve már nagyon beteg felállás) csak 1 millió maradna, akkor feleannyi ember tartana el kétszer annyi eltartottat. Az adóék 80% fölé emelkedne, az árak pedig legalább kétszeresükre. Szóval hiába kapnának több pénzt az eltartottak, kevesebb javat tudnának vásárolni érte. Ezek után a külföldi exportnak is annyi lesz, ki is venne magyar árut dupla tripla áron a konkurrenciánkhoz képest. Nem tudna az ország valutához jutni, az euro árfolyama 1000 forint fölé menne fel, s ezután már mi sem tudnánk semmit venni külföldről. Magyarország Észak Koreához hasonlítana leginkább, ahol szintén messzire jutottak a szociális vívmányok terén.

Azt javaslom, hogy egy kicsit próbáljátok végiggondolni. Nem tudom ezek a gondolatok valami szektából, vagy személyesen Tamás Gáspár Miklóstól származnak, de nekem agyatlan butaságnak tűnnek. Addig amíg pénz és piacgazdaság van, ez csak egy idealista (kommunista) ábránd. Gondolom mindenki azt képzeli, hogy majd a 90%-ba fog tartozni.
@Árpád - A piac stimmel. Az MDF-hez nincs köze. Más párthoz se.
És 'lim-lom' kategória sincs. :)
Érdekes, az meg föl sem tűnik már az embereknek, hogy amiként így megszoktatva élünk, és voltaképp ismételgetjük az elődöktől készen kapott sémákat, ezek magunk is javarészt ideákon, kitalált ideológiákon alapulnak. Vagyis, igen messze vannak ezek a minták az intelligens valóságtól.
Azaz, olyan utópiaszerűen élünk, amit valóságnak hittünk el.
És csak kevesen jönnek rá (még), hogy alapjaiban másként is lehetne élni, meg működtetni a világgazdaságát.

De ezekről a kreatív dolgokról meg még csak nem is hallani semmit. Pedig hát mi más is hozhat valódi fejlődést, ha nem éppen az, hogy amik mint örökölt minták elavultak, akkor fel is hagyunk ezekkel.
Ami pl. ezt a krízist létrehozta, ezek mind ezek a totál elavult sémák.
Pl. a pénz, mint elsősorban eszköz, nyilvánvaló strukturális felújításra szorul az egész világon. Arról nem is beszélve, hogy szinte felkínálja magát, hogy egységesítve legyen. (Végre)
Na de addig, amíg a döntéshozók, vagy akár itt is az emberek, csak abból és kizárólag ebből indulnak ki, amit eddig megszoktak, hát hogyan is lehetne fölismerni a lehetségeseket, igaz?

Pláne az elődeink tévedéseit ismételgetve...

@lm5: Nagyon érdekes a science fiction amit előadtál, nem írom le, hogy nekem minek tűnik, nehogy megsértselek :).
eL · emel.freeblog.hu/ 2009.04.27. 12:19:34

"Nem mindenki adócsaló, akinek kicsi a jövedelme:"
pontosan
"nem elég magas a termelékenysége."
ezt ugy irod mintha rajta mulna, vannak dolgok aminek a termelekenysege nem nagyon novelheto, pl ujsagosbodeban ujsagarulas.


"Rosszul működő országban a vállalkozások is rosszul működnek, mert a modern piacgazdaságban az állam szerepe elsöprően nagy."
ez is igaz, azt mond meg honnan van egy liberalis droidhalmat aki ezt tagadja megszuntetni akarja!???
engem ez a balfeneken nagyon elszomoritott!

ket okbol is egyreszt mert arpi megint csak az igazsag egyik felet bontja ki (igaz betett egy normalis linket)masreszt meg olyan sokan egyetertettek a hozzaszolok kozul!!!

HAT MINDEKI ÖNZŐ EBBEN AZ ORSZAGBAN?
ezen a blogon?

a lenyeghez pedig: a 'bevetel-mindenkinek' nem kommunista elv.
megcsak nem is szoci.

javaslom mindenkinek:

Götz W. Werner: Einkommen für alle, Bastei Lübbe, 1. kiadas 2008

(jo nincsenek illuzioim, hogy sokan elolvasnak, de legalbb visszakeresheto)

a pofa a drogerie markt (DM) tulajdonosa, a 67. leggazdagabb nemet. sok minden, de nem komcsi.
NEM ugy kepzeli, hogy adoztassuk meg azt a keveset, akinek dolgoznia kell(lehet/ megadatik), csak fogyasztasi ado lenne, es azt kiosztanak alpjovedelemnek. megsporolhato egy irgalmatlan burokracia, ami a transzferekkel foglalkozik: nemetorszagban vagy 74 fele jogcimen lehet segelyt, juttatast kapni, ez mind feleslegesse valna es persze lehet tobbet fizetni annak aki nemszeretem munkat vegez, pl takaritast, es aztan a piacon realis(abb) arak alakulnanak ki.

hat a fiam hiveve szegodott es ki tudja egy ilyen munkara es rendre szocializalt tarsadalomban mint a nemet, tan mukodne is!

Beren 2009.04.27. 10:30:47
" Nálunk a kiugróan magas adók és járulékok lehetetlenné teszik a normális foglalkoztatást és ez gyakorlatilag bünteti a munkavégzést,"

ugyan mar! ilyen liberalis mantrakat hangoztat mindeki es meg el is hiszik a vegen.

ott van Svedroszag vagy Szlovenia, nagyobbak az adoterhek, nagyobb az allami ujra elosztas es semmi bajuk a munkavegzes buntetesevel.

az a gond hogy nalunk van egy reteg aki ugy gondolja jobb ha o szafarira megy meg 80 millios kocsival jarkalhat minthogy, olaszliszkan hust egyenek vagy futsenek.
@pirosmate: Pirosmate 2009.04.23. 13:57:26
"Ami a vita lényegi részét illeti, közgazdászként nem mondhatok mást: a nagy ellátórendszereink alapos átalakítása nélkül nem húzzuk kis sokáig."
de!
, eleg fiatal lehetsz, olyan 30-40 eve ezt mondogatjuk es huzzuk,
(hogy hogyan az mas kerdes, dehat massziv erdekek vannak arra, hogy ki ne jojjunk az adossagcsapdabol.

"Az egyik legfontosabb feladat az arányos közteherviselés kialakítása lenne."
ugy van, de az nem igazsagos, hogy akinek nagyon sok van %-osan ugyanannyival jaruljon hozza a kozoshoz mint akinek keves.

"Más posztolókhoz hasonlóan én is unom, hogy a családomon túl még tíz ember tartok el,"
mert egy szemet, onzo vagy!! a tobbiekkel egyutt!!! Inkabb buszke legyel ra, es arra torekedj, hogy ne tizet hanem 12-t netan huszat tartsal el, kivanom neked hogy menjen neked olyan jol, hogy ezt megtehesd!

"és cserébe koszos, lassú és bürokratikus szolgáltatás kapok az államtól, ráadásul ugyanazt, mint az ingyenélők."
ez valoban felhaborito, de ha nem kenyszeritjuk ki, nem fog valtozni, nem eleg szidni a politikusokat, menj el a fogadoorajukra, tegyel javaslatokat...
stb stb.

"az egykulcsos adónál nincs igazságosabb."
szerinted, szvsz meg ez a legigazsagtalanabb.

"Mindenki pont arányosan fizet. Sem többet, sem kevesebbet."
igen. emogott az az elofelteves van, hogy mindenki csak es kizarolag azert keres tobbet mert, okosabb, szorgalmasabb, tobbet dolgozik stb.
ezzel szemben nalunk az keres tobbet aki gatlastalanabb, aki adot csal, aki allampenzeket nyul le, nem ennyit, hanem mindet el kene venni!!!

es akkor meg kulon vitatema, mennyit kapjon az aki nem csinal ugyan semmit, nem dolgozik, de van tokeje, penze.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át: sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át · szenzor.freeblog.hu 2009.04.27. 20:26:58

malac! a TV szekhazat kihagytad!
:
vastagbor.blog.hu/2009/01/20/tv_szekhaz_szinte_ingye

olvassátok! irigyeljetek! en Magyarorszag polgara vagyok!
Ómájgád 2009.04.27. 15:52:23
es kovácske
jokat irkaltok bravo!

PL: " akármennyire próbálkozunk, mindig lesznek olyanok, akik valamiért kiesnek a rendszerből. Azt kellene eldönteni velük mi legyen, mert ahogyan te is megjegyezted, félünk tőlük."


de ezt rosszul tudjatok:
"Ha jól tudom most is az a baj, hogy 1 millió adófizető tartja el az országot, és azoknak is a 80%-a minimálbér után fizet adót."
az 1 millio is stimmel a 80% is. a szoveg azonban ugy szol, hogy
hogy a 3.5 millio adozobol 1 millio fizeti az adotomeg 80%-at.
es kevsbé terhelne meg oket ha 100%-ot fizetnenek, mint a tobbi 2.5 milliot az a keves amit toluk be lehet szedni.
"Hét évük elszelelt. Ha valaki olyat talál mondani, hogy ez a hét év nem része a rendszerváltásnak, a történelemnek, akkor felháborodnak." mivel sikeresen elolvastam az első mondatot, így ezen kijelentés valóság tartalmát boncolgatva, az a sejtésem támadt, hogy még ütősebb az a találó mondása tiszteletre méltó Orbánnak, hogy válságban nem az emberek és az ország van, hanem maga a párt kollektíva, akiknek mindig mindenről ugyanaz jut az eszébe, már hosszú idők óta, és eme szórakázásuk roppant visszataszító, csődjük hogy lélegeznek és mint beszélik nem kapkodnak oxigénért a tevékenység üzésében.
@Karesz (Charlie):
Bizonyára nemmel szavaztál az EU-tagságra, és most átkozod azt a napot, amikor a (majdnem) szabad munkaerő-áramlás megvalósult. Ugyanis a realitás nem az, hogy boldogan veszem a nyakamba a 12. parazitát (nem a dolgozni vágyó szülők gyerekeire, vagy a 45 évet ledolgozott nyugdíjasokra gondolok) az eddigi 10 helyett, hanem az, hogy szépen átteszem a székhelyem oda, ahol nincs csak 5 parazita. Mivel "fehéren" magas keresetű nem úgy lettem, hogy csalok, lopok, sikkasztok, hanem inkább a szakmámmal, a nyelvtudásommal, és a tőlünk nyugatabbra is megbecsült tapasztalatommal, így BÁRMIKOR megtehetem, hogy közös kasszát váltok. Mert BÁRHOL örömmel fogadnak mint nettó befizetőt, és mert a gyerekeimet is hasonló szellemben nevelem, ami szintén nem jellemző errefelé.

A példáid az adóterhekkel kapcsolatban még rosszabbak, légyszíves ellenőrizd az adataidat. 2008-ban Magyarország a második volt az OECD országok listáján az adóelvonás mértékét tekintve. Mivel itt egy elég szűk réteg visel kimagaslóan nagy terhet (más országokhoz, nem a te elvárásaidhoz viszonyítva), és ez jövőre tovább sarkosodik, nincs kétségem afelől, hogy hányadik helyre kerülök majd. Mégsem az a problémám, hogy sokat fizetek a közösbe, hanem hogy a mind arányaiban, mind abszolút értékben magas befizetéseim után szinte alig kapok vissza a rendszerből valamit! Ha én kórházba megyek a gyerekemmel, nekem nincs megtakarításom a hálapénzre, mert én befizettem a közösbe. Aki elcsalta az adóját, annak van pénze lefizetni az ott dolgozókat, így könnyen az a kretén helyzet áll elő, hogy ő kap sokkal jobb ellátást! Szerinted az normális? Ugyanezt mondhatnám azokra, akik munkát évek óta nem is keresnek, csak otthon iszogatják a segélyt és a 6 gyerek utáni CSP-ot. Mi a jó büdös francért kellene nekem ilyenek helyett fizetni? Egyetlen helyett sem, nemhogy 12 helyett!
Az önzés teljesen természetes, sőt, talán a leginkább meghatározó tulajdonsága minden élőlénynek, és az ember sem kivétel. Ami látszólag önzetlenség, az is a hosszabb távon remélt előnyökért (vagy csere-önzetlenségért) valósul meg, nem a honfitárs két szép szeméért. Eszem ágában nincs 12 ártatlan pici magyart/orkot/akárkit alanyi jogon támogatni, ha nekem is vannak gyerekeim. Ez (szerintem) normális hozzáállás, amit akárhány dán vagy svéd is oszt, ha privát beszélgetsz velük. A munka, a teljesítmény becsülete nélkül nem lehet elfogadható szociális hálót kialakítani, és ez a fő különbség a magyar és a skandináv rendszer között. Mióta oda is sokféle ember települ be, akiknek a munkához való viszonyuk nem igazán azonos az őslakókéval, megváltozott a naiv hozzáállásuk, és próbálják a rendszert idomítani az átalakuló kondíciókhoz.

"a 3.5 millio adozobol 1 millio fizeti az adotomeg 80%-at"
Vonjuk le a közszférában tevékenykedőket az 1 millióból, és máris egy rettenetesen alacsony számot kapunk. (Ne azért vonjuk le, mert értéktelen a munkájuk, hanem hogy tisztán, egyik zsebből a másikba dugás nélkül lássuk az ilyen típusú bevételek forrását).
Bocsánat, csak most olvastam el a belinkelt cikket. Sajnos továbbra is az a véleményem, hogy rózsaszín utópia. Hirtelen csak a Marxizmushoz tudnám hasonlítani, bárkinek is az ötlete. :)

Hadd jegyezzem meg itt, hogy a kapitalzmussal nekem is gondjaim vannak, leginkább a pénzügyi rendszerrel. De ezt osztogatással nem lehet meggyógyítani.

Az igazi kihívás manapság a globalizáció. A gazdaságok egymásra nyitása előbb-utóbb fel fogja vetni azt a kérdést, hogy miért is ér egy amerikai munkás munkája 100-szor annyit, mint egy indiaié. Persze lehet azt mondani, hogy mi kiszállunk a globalizációból, de akkor számítanunk kell rá, hogy a világ másik fele nem lesz rest 50-szeres ütemben fejlődni, és 30 év múlva úgy nézünk majd a kínaiakra, mint valami ufókra. Ha a globalizációra az a válaszunk, hogy biztosítunk egy alapjövedelmet (mondjuk cirka 5-szörösét egy kínai munkás átlagbérének), akkor egy pillanatig nem szabad csodálkoznunk, hogy egy faéket sem tudunk majd exportálni, hiszen mindenhol feleannyiból legyártják. Ha nem tudunk exportálni, nem lesz miből importálni. (Arról ne is beszéljünk, hogy 2 millió ember van valutában eladósodva, akik elfelejthetik, hogy valaha megszerezzék a "tárgyat", ha nem bírunk eladható termékeket csinálni.)

Mi itt félúton vagyunk a gazdag országok és a szegények között - elég rossz helyen, hogy mi fingjuk a passzátszelet. :) Marx azt jövendölte, hogy majd a legfejlettebb országokban fog először létrejönni a szocializmus, oszt' mégsem így lett. Talán nem véletlenül. Ha egy hozzánk hasonló kishal fogna egy ilyen kísérletbe, első lépésként egy államcsődöt kellene abszolválnia, majd a teljes elszigeteltséget - hasonlóan a szocializmus éveihez.

Az a gondolat is nagyon szép, hogy ha nem lenne az embereknek anyagi gondja, akkor önként és jókedvből vállalnának munkát. Hmmm, hát egy németnek még megbocsátom ezt az idealizmust, de hát nézzetek már körül Magyarországon!

Ja, és ne feledjük, hogy az adóék tekintetében már megelőztük majd' az egész világot - csak Belgium van előttünk. Szóval nem kellene a svédekkel meg franciákkal példálózni.

Én nem önzésből nem akarom szétosztani a nép között a javakat, hanem azért mert már így is aránytalanul sokat osztunk szét a versenyképességünk terhére, ami az ország hanyatlásához vezet. Pont azt szeretném, ha többet tudnánk fizetni mindenkinek, csak ehhez életképes gazdaság kellene előbb. Ha mindenféle utópiában hiszünk az maximum lelkileg segít, de sajnos nagy levegőt kell vennünk és bevallani, hogy nincs más esélyünk csak az, hogy a piacgazdaság keretei között fejlődjünk, és ehhez - rossz hír - keményen kell dolgozni.
@Karesz (Charlie): köszi a kiigazítást az 1 millió és 80% ügyében.

@lm5: "és ehhez - rossz hír - keményen kell dolgozni"

Dolgoznánk mi keményen, de mit csináljunk ha már a kutyának sem kell a munkánk :). Leszünk majd 10 millió blogger országa.
@Ómájgád:
Ez a következőképpen működik. Munkaképes állampolgár kiáll a munkaerőpiacra és körülnéz. Van-e olyan állás amit az adott pénzért bevállalok? Ha van, bingo. Ha nincs, akkor van-e olyan, amihez képeznem kellene magam, de legalább az igényeimnek megfelelően megfizetik. Ha ilyen sincs, akkor van-e olyan ötletem, amire vállalkoznék.

Azért nem kell a munkánk, mert annyiért amit fizetnének érte, nem vállalja senki. Relatíve jobban jön ki a szoc.segély, munkanélküli segély, gázártámogatás, lakhatási-, továbbképzési támogatás, stb. kombóból. Ha elmegy dolgozni, akkor lőttek az összes támogatásnak. Ja, és a minimálbér is gondoskodott róla, hogy az alacsony képzettséget igénylő iparágak nyom nélkül eltűnjenek az oeszágból.

A felsőoktatás nálunk a gyerekkori álmok megvalósítását jelenti jobbára, pénzes főiskolákon. Nézzetek meg egy HVG-t pl., hogy milyen munkaerőt keresnek, és milyen főiskolákat hirdetnek. Nem sok az átfedés. Nálunk a felsőoktatás (legalábbis részben) szórakoztatási forma lett.

Vállalkozni pedig nem akar a magyar, csak adóelkerülési céllal. Nem csoda - a magyar intézményi és jogi környezet kifejezetten vállalkozás-ellenes. És ugye, baromi magasak az adók.

A világgazdaság: verseny. Az hogy mennyi munkát kínálnak egy adott országban az nem erkölcsi kérdés, hanem a kormány által kialakított környezet és az emberek munkához való hozzáállása határozza meg. Nálunk mindkettő katasztrófa.
Az alapjövedelem ebben a formában túlzás lenne, a kapitalizmusban épp az a szép, hogy rengeteg kiszolgáltatott embert teremt, így mindenre jut szorgos munkáskéz, sőt a csatornatisztítók még egymás szemét is kaparják a zsírosabb csatornákért.
Aki meg olyan hülye, hogy nem jut neki csatorna, az nyilván maga tehet róla. Miért nem lett bankár, vagy személyi edző inkább?


vakapad

"A helyes válasz 90 %, ugyanis, ha nem ennyi, akkor a nem dolgozók a megtermelt javakat vagy hitelből veszik meg (=

előbb-utóbb világválság), vagy nem tudják megvenni (= túltermelési válság).

Következtetés: az adókat fel kell emelni 90 %-ra."


Tulajdonképpen közelítünk hozzá!
Nem véletlenül indult a világ minden részén harc az offshore cégek ellen, ma már elég jól látszik hogy hosszú távon csak a magas adókulcs lesz működőképes. (épp a hatékonyabb munkavégzésnek köszönhetően a munkaerőpiacról egyre nagyobb számban kieső emberek miatt)
Magas adókulcs pedig csak úgy tud létezni, ha nem cseszik el a rendszert mindenféle kiskapukkal. (pl: adóparadicsomok, minimálbéres vállalkozók, ehó, eva, stb.)
Hasonló a helyzet a környezetvédelemben is. Vagy csinálja az egész világ, vagy aki környezettudatos, az versenyhátrányba kerül.
A környezetszennyezést terhelő adót a piacra kell erőltetni, de ez nyilvánvalóan nem fog menni erőtlen, miniköltségvetésű államokkal. (ami a sokak által messiásnak tekintett nullához közelítő adókból értelemszerűen adódna)


lm5

"Ja, és ne feledjük, hogy az adóék tekintetében már megelőztük majd' az egész világot - csak Belgium van előttünk."

És rögtön utánunk a németek jönnek, pedig őket dícsérik (vagy inkább csak dícsérték?) ami a versenyképességüket
illeti.
Nem a magas adókulccsal van elsősorban baj, hiszen a bruttó munkaerőköltségben a régión belül csak a törökök, szlovákok, lengyelek olcsóbbak nálunk.
Amíg a rengeteg adómorált romboló élősködővel (minimálbéres, eho-s, eva-s, álrokkant, munkanélküli segély mellett feketén dolgozó stb.) nem kezd valamit a politika, addig egyre többen fognak minden lehetséges úton menekülni.
Nehéz lenne őket arról győzködni, hogy ne tegyék.
@hoggrip (ex FAQ):

"Nehéz lenne őket arról győzködni, hogy ne tegyék."

www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=1298

Bár a bruttósítás hatásait számolgatva, kezdek én is elbizonytalanodni.
@hoggrip (ex FAQ):
"Amíg a rengeteg adómorált romboló élősködővel (minimálbéres, eho-s, eva-s, álrokkant, munkanélküli segély mellett feketén dolgozó stb.) nem kezd valamit a politika, addig egyre többen fognak minden lehetséges úton menekülni."

Azért azt kikérem magamnak, hogy engem, mint EVA-zót egy kalap alá vegyél az adócsalókkal és élősködőkkel. Az EVA kb. 30% költséghányadig picit jobb, mintha KFT-d van és a teljes összeget munkabérként veszed ki, de 10% költséghányada még egy újságírónak is van.

Számoljunk:
Az EVÁ-s 143 ezer forint után fizet járulékokat, összesen cirka 72 ezer forintot. Van 25% EVA meg 2% IPA. Tegyük fel, hogy 500 ezer forint a teljes bevétel. Tipikus esetben a kiadások minimum havi 50-100 ezer ft körül vannak: irodabérlet, internet, bank, rezsi, számítógép amortizáció, közlekedés, könyvelő. 500 x 0.73 - 72 - 75 = 216 (=43%). Ennyi marad jövedelemként 15% költséhányadnál. Hasonlítsd össze ezt egy bérjövedelemmel. (Egymillió ft bevételnél: 583 ezer, bár az evások többsége 500 ezer alatti bevétellel bír.) Szerinted ez adócsalás? Ráadásul egy vállakozónak nincs fix pénze, egyszer hopp máskor kopp. Nincs szabadság, nincs végkielégítés, nem éri meg táppénzre menni, és bármikor megszívathaja az APEH a legjobb szándék mellett is, hiszen annyira bonyolult az adórendszer, hogy a könyvelők sem tudják követni.

Valamiféle egyszerűsített, átalányadózás jellegű adónemre igenis szükség van, hiszen egy csomó kisvállalkozás van, ahol tök fölösleges kettős könyvelést, meg mérleget készíteni évi 20-30 számla esetén. Minden országban van ilyen adónem. Legfeljebb valahogy arányosítani kellene a járulékalapot is a bevétellel.

A baj ott van, hogy egy csomó cég lehúzhatná a rolót a magas adók miatt, ha nem szervezné ki a munkaerőt kényszervállalkozásba. Szerintem valahol 50% körül van az az adóék aminél még nem kezd el mindenki adót csalni. Ez alapvetően matematikai és nem morális kérdés, de a magyar gazdaság irányítói matematikából sem erősek.

Te, ugye közalkalmazott vagy?

Kicsit tele van a tököm ezzel az örökös uszítással a vállalkozók ellen. Nem véletlen, hogy innen menekül mindenki akinek versenyképes szakmája van.
@lm5:

"500 x 0.73 - 72 - 75 = 216 (=43%). Ennyi marad jövedelemként 15% költséhányadnál. Hasonlítsd össze ezt egy bérjövedelemmel. "

Kb. 500 ezernyi teljes munkerőköltség 170 nettót eredményez, ha munkabérként fizeted ki.
Ugyanez EVA-nál (mint írod) 216 ezer forintot ad a "kisvállalkozónak".
A csalás mértéke a példád esetében 46 ezer ft.

"Te, ugye közalkalmazott vagy?"

Sose voltam.
Valami jó kis miniszteri széket el tudnék képzelni (akár egy évre is), még munkabért sem kérnék érte.
Csak úgy, ingyen.
@geszvat: at 2009.04.28. 15:07:25
"Bizonyára nemmel szavaztál az EU-tagságra, és most átkozod azt a napot, amikor a (majdnem) szabad munkaerő-áramlás megvalósult."
dehogy! szivvel lelekkel mellette voltam es meg most is átkozom, hogy csak a tőkeáramlás valosult meg az embereké NEM!

" Ugyanis a realitás nem az, hogy boldogan veszem a nyakamba a 12. parazitát (nem a dolgozni vágyó szülők gyerekeire, vagy a 45 évet ledolgozott nyugdíjasokra gondolok)"
miert? gondolj ezekre! ezekbol van tobb, a felig teli a pohar, miert arra gondolsz hogy felig ures?? nem parazitakat kell eltartanod, hanem apadat, anyadat gyermekeidet.
sajnos nem veszed boldogan a nyakadba de jobban tenned!!!

" "fehéren" magas keresetű nem úgy lettem, hogy csalok, lopok, sikkasztok, "
ugyan mar! magas keresetu csak allampenzlenyulassal lehetsz, gatlastalansaggal, monopolhelyzet kihaszanalasaval, adoelkerulessel stb.

" a tőlünk nyugatabbra is megbecsült tapasztalatommal, így BÁRMIKOR megtehetem, hogy közös kasszát váltok. Mert BÁRHOL örömmel fogadnak mint nettó befizetőt, és mert a gyerekeimet is hasonló szellemben nevelem, ami szintén nem jellemző errefelé."
menjel! ha meg nem voltal kinn megtudod rogton mennyire inefficiens voltal eddig! csak 5 -10 ev mulva gyere haza es terjesszed a tapasztalatokat.

"A példáid az adóterhekkel kapcsolatban még rosszabbak,"
ugyan mar!

"légyszíves ellenőrizd az adataidat. 2008-ban Magyarország a második volt az OECD országok listáján az adóelvonás mértékét tekintve."
es csak belgium elozte meg! en is olvastam, itt az indexen. ha igaz is, nem 2008 hanem 2006, evente valtozik, nem tudni hogy vették figyelembe a feketgazdasgot, az osszehasonlito arakat.
mar masodik eve kiszamolom, hogy mennyi az osszjovdelem es mennyit kell befizetni adoba: 31.4 %ot, pedig a 4% kulonadot is fizetem! szoval mese ez a nagy magyar adoteher...

"Mivel itt egy elég szűk réteg visel kimagaslóan nagy terhet (más országokhoz, nem a te elvárásaidhoz viszonyítva)"
azt az abrat nem lattad itt az indexen, hogy magyarorszagon nagyobbak a kulonbsegek mint az USA-ban??? ( a felso 10% es az also 10% kozott)
amiket szajkozol liberalis mantrak, mert nem akartok adot fizetni es ugyan ki szeret??


"magas befizetéseim [???] után szinte alig kapok vissza a rendszerből valamit!"
mert nem szamolod bele az ingyenes oktatast, es ne akarj beteg lenni hogy kapjal a kozosbol!!!

"Ha én kórházba megyek a gyerekemmel, nekem nincs megtakarításom a hálapénzre, mert én befizettem a közösbe."
na ezt nem hiszem. ha magas a befizetesed marad annyi, hogy halapenzre jusson

"Aki elcsalta az adóját, annak van pénze lefizetni az ott dolgozókat, így könnyen az a kretén helyzet áll elő, hogy ő kap sokkal jobb ellátást! Szerinted az normális?"
szerintem nem. az egesz magyar egeszsegugy rakfeneje ez a halapenz rendszer. de ezzel egyutt ez a legkoltseghateknyabb rendszer a vilagon!

"Ugyanezt mondhatnám azokra, akik munkát évek óta nem is keresnek, csak otthon iszogatják a segélyt és a 6 gyerek utáni CSP-ot."
mondhatnad de minek. ha elvonod a segelyt lopni fognak. az jobb?
vagy cserélj veluk, ha olyan jo abbol elni!!!
netak kivegezned oket? nem hallottal meg fasizmusrol?

"Mi a jó büdös francért kellene nekem ilyenek helyett fizetni?"
a sajat jol felfogott erdekedben, hogy ne raboljanak ki a nyilt utcan, ne lopjak el a fádat az erdőből, a gyereked mobiljat stb...

"Az önzés teljesen természetes, sőt, talán a leginkább meghatározó tulajdonsága minden élőlénynek"
lehetseges, de én sertesbol irtam, hogy eszbe kapjal! emberek, nem allatok vagyunk, erkolcs is van, legalább torekedni kell a jora, ha nem is megy mindig!

"A munka, a teljesítmény becsülete nélkül nem lehet elfogadható szociális hálót kialakítani,"
PONTOSAN!!
"és ez a fő különbség a magyar és a skandináv rendszer között."
HA EZ A KULONBSEG AKKOR AZ ELEG BAJ! de akkor, nem az a magoldas, hogy mi kevesebb adot fizetunk, mint a svedek, hanem hogy megteremtjuka munka becsuletet!

Kedves Karesz,
Értem azért annyira a hazai és a nyugati rendszert is, hogy sem az adófizetés alóli teljes kibújás, sem a hozzátartozóim eltartásától való ódzkodás ne legyen korrekt vád ellenem. Nyilván nem én és nem az én családom lenne az, aki a leghangosabban sírna, ha a közösködés teljesen megszűnne egyik napról a másikra...

Miért gondolod, hogy ha valaki azt mondja, a munkáltatója által rá szánt bér jellegű juttatásból nem 30, hanem 40 %-ot tart korrektnek nála hagyni, akkor az már liberális mantrát nyom, és nem akar adót fizetni? Ha a német kollégád kvázi azonos paraméterek mellett (3 gyerek, 1 kereső) a bruttója 72 %-át hazaviszi, te pedig csak 47-et (és még az ÁFA is magasabb lesz)?

Örülök, hogy egyetértünk abban, segély helyett munkát kell adni a népnek, hogy érezze az örömét a közhöz való hozzájárulásnak. Ilyetén stratégia híján engedtessék meg nekem, hogy jelenleg mégis utópisztikusnak nevezzem az ideát.

Végül halkan mondom, hogy mi is állatok vagyunk, csak mindig megpróbálunk ideológiát gyártani mögé, amitől jobban érezzük magunkat. Ez is csak önzés, semmi más...
süti beállítások módosítása