W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Túl a csúcson

2009.03.14. 06:00 Tóta W. Árpád

Sokan ábrándoznak manapság kétharmados, négyötödös, kilenctizedes Fidesz-győzelemtől, vagy éppen rettegnek tőle. A kutatások erre okot adnak, mindenféle megkérdezésben magasan vezet a Fidesz, az MSZP pedig a rendszerváltáshoz mérhető pofon előtt áll.

De ezek mindig visszajönnek. Sőt, maradnak akkor is, amikor mérés szerint – főleg egy évvel választás előtt – takarodniuk kéne az utolsó szálig. Hogyan csinálják?

Úgy, hogy végül mégis elmennek szavazni. Azelőtt, ha kérdezték őket, megvonták a vállukat, ingadozik/nem szavazna, "szaromle", "mindhülye" mondás. Azt se tudták, hogy min is kéne felháborodva lenniük aznap. 

A város és a csillagok

Az ellenzéki szavazók választáson kívül is hadat viselő magja szélesebb is, aktívabb is, mint a többieké. Ezek egyszerűen szeretnek tüntetni, gyűlni, kifütyülni, online agitálni, összekapaszkodva öngyújtózni jobbosrockra, Schmitt Pálra és Orbán Viktorra. Társkereső hirdetésben kikötni, hogy nemzeti érzelmű, Dacia Logan hátuljára Nagy-Magyarországot ragasztani, pártállásukat fennhangon megvallani. Ők nem méregetik gyanakodva az árut, hanem direkt traccsolni, klubéletet élni mennek a zöldségesükhöz, és ők kérnek elnézést, ha a tojás esetleg záp. Tipikus megtestesülése ennek a habitusnak a polgári kör.

Közösségként élik meg a pártválasztásukat, tulajdonképpen egy gyülekezetnek tekinthetők.

Körülöttük persze ott gomolyognak a szociális népszavazással, illetve a 2002 óta tartó szakadatlan hazudozással lekenyerezettek, vagy a saját balsorsukért a kormányt - akár joggal - vádoló protestszavazók.

A baloldal - és a gyülekezet-mentalitástól idegenkedő liberálisok - jóval ritkábban élik meg ilyen intenzíven azt a fejleményt, hogy több párt közül választhatnak. Nem járnak össze egymás baloldali érzelmét szagolni, kocsijukat nem matricázzák fel szimbólumokkal – nincs is olyanjuk –, nem telefonálnak be és nem mennek a másik gyűlésére kerepelni.

Ez talán az egyik oka az ódzkodásuknak: nehezen értik, miért ér valakinek ennyi energiát, időt és önhergelést, hogy ő fideszes. Orbán részben ezért gyanús: azok a túlbuzgó mániákusok teszik azzá, akik közben szentül hiszik, hogy segítenek neki.

A sötétben bujkáló

Azok, akik 2010-ben a baloldalra - vagy ki tudja, talán nem is így fogják hívni, hanem az Orbán Viktoron kívüli oldalnak - szavaznak majd, ma valószínűleg máshol keresik a közösségi élményt, a szórakozást, a művelődést. Ha a diszkóban vagy az aluljáróban elkapja a kérdezőbiztos, akkor éppen nem foglalkoztatja ez a kérdés. Lehet, tudja már, hogy az Orbán-dimenzió eljövetele ellen fog szavazni, de nem ér most annyit neki, hogy válaszoljon. Még zaklatásnak tenné ki magát, lehazaárulóznák, leköpnék.

A kutató tehát beírja, hogy nincs adat, aztán kisüti, hogy tíz, kilenc, nyolc százalékon áll a baloldal. Rászámolnak keményen a tudósok a komcsikra. Örvendezik erre a gyülekezet, eljárja a győzelmi táncot, rettenetesen berúg a medve bőrére, és már kötekedik, leszámolást ígér és börtönrácsokat.

Aztán amikor tétre megy a meccs, akkor ez az eddig kecsesen ingadozó szavazó előveszi az ő előítéleteit, világnézetét és személyes ellenszenveit, és megy, mégis. Fölkél és újra lépked. Előbújik a panelházakból, a netcafékból, a belvárosokból, a romkocsmákból. Zászlót, pártjelvényt nem visz. Egy napot szán erre a négy évből, nem többet. Nem volt Gyurcsány-szopkodó gyűlésen öregasszonyok és disznóképű ifjúszocik között, nem ragasztott plakátot, nem csöngetett be ismeretlenekhez, hogy szavazni hajtsa őket. Nem baszkurált másokat a munkahelyén ezzel évekig, nem ordított a buszon részegen – közösségileg –, hogy takarodj. Viszont végül arra jutott magában, hogy akárki is Orbán Viktor, az nagyon szar lenne, ha a rajongóinak még nagyobbra nyílna a szája. A miniszterjelölttől a hentesig.

Aki nincs veletek, az ellenetek van? Hát, ha más lehetőséget nem hagytok, akkor legyen úgy.

Face to face

Ez történt 2006-ban. 2010-re nagyot fordult a világ. A Fideszen kívüli oldal ma is nagyobb, mint a gyüli – ha lenne Nem Tudja nevű párt, akkor ők nyernének –, de az arányok Orbán javára változtak. Ám a kisgömböc alig bír a pocakjában ennyi szimpatizánssal. Amit eddig bezabált, azt csak összeszorított szájjal tudja lent tartani. Amint beszélni kezdene, kihányná a barikákat. A hozzá csapódottak meggyőződése viszont gyenge ahhoz, hogy a merő némaság ott tartsa és szavazásra bírja mindegyiküket.

Ha ki nem pukkad a következő egy évben, akkor most nyerhet újra. Az is szép eredmény lesz: a verseny napról napra szorosabbá válik, ahogy az orbáni országlás kezdete elközelg. A kétharmadot viszont, minél valószínűbbnek tűnik, annál határozottabban fogja keresztülhúzni az Orbán Viktoron kívüli oldal. Hogy jobb, bal, konzervatív vagy liberális, azzal eddig se fárasztotta magát, most sem érdekli.

Az egyetlen esély a kétharmadra és az erős kormányzásra az lett volna, ha az Orbán Viktoron kívüli világ Gyurcsány Ferencből állna. Ha a többi párt láthatatlanná töpörödne, és az egyetlen mandátumesélyes kihívó pedig az elrongyolódott, megfáradt miniszterelnök lenne – vagy a saját szektáján kívül vállalhatatlan szélsőjobb. Akkor a gyülekezet és Gyurcsány protestszavazói elmennének; az Orbántól és kisegyházától viszolygóknak viszont kevésbé lenne gusztusuk csak ezért megszavazni a szocikat harmadszor. Hiszen pont az az alapállásuk, hogy nem lépnek semmilyen politikussal szeretetkapcsolatba, de a gyűlöletével sem töltik ki az életüket. Ha 2010-ben nem lenne a táblán senki más, akkor nyerhetnének egy olyat végre, ami az amúgy rég lezsírozott isteni felhatalmazáshoz méltó. Majdnem össze is jött.

Liberális minimum



Címkék: kampány orbán fidesz mdf bokros

505 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr851001189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.15. 18:35:37

Módszerváltásra kárhoztatva A mai nap végérvényesen pecsétet tett egy mondat igazságára: Magyarországon nem volt igazi rendszerváltás, legfeljebb módszerváltás. Immár az egyik legszentebb ünnepünk, az 1848. március 15-ei forradalom, a szabadság eszmény…

Trackback: Fideszfigyelő 2009.03.14. 21:21:56

Alig használt Orbán új szlogenjeOrbán új szlogenje az "Új irány Magyarország" valahonnan már ismerős. Bár ez előzőleg sem volt másként. Emlékszünk, néhány éve Orbán Viktor nagygyűlése Hajrá Magyarország! -gal ért véget. Kissé kínos volt, me…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.14. 08:50:37

A Viki Viki Viki Viktóóóóóóóóór"Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete." Végre végre végre! Megszólalt a főnök. Rég beszélt a bácsi, nade most. Most szó sem volt Szorcsik Vikiről, meg Kolbászról, itt csak a nemzet sorsa volt a…

Trackback: Tudtad? 2009.03.14. 06:58:27

Hatalomra éhesen, Lehet, hogy mazochista vagyok, de rendszeresen rá szoktam klikkelni, mind a Fidesz, mind pedig az MSZP honlapjára. Az MSZP-nél általában a Gyurcsány blogját szoktam megnézni, de ezt csak erős idegzetűeknek ajánlom, illetve azoknak a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twá, írod: "és akkor még nem is láttad, amit nem engedtem be: a szerencsétlen balfaszokat, akik valamiféle leszámolásról álmodoznak, mármint olyanról, ami a fideszről csúnyákat író sajtót ööö... megbünteti :D


majmok."

én a helyedben nem becsülném le a majomhadsereget.
azt nézném meg inkább, hogy milyen erővonal mentén jöttek létre, mi a célja a keletkezésüknek, mire lehet használni hadtestüket, mi az ágendája, mi a célja a parancsnoki karnak (értelligenciával megelőlegezve létezésüket) és mi van akkor, ha céljaikat elérték?
mert a célok definiálják a küzdőt: along their wishful thinking alakot ölt kilétük, s egyszer csak ott állnak szemimágikus paraerejükkel, vektoraikkal, orbán viktor főcsinálmány aurájából mint egy árnyék, (surprise, surprise) lassan kibontakozva...
Gyurcsány Ferenc szerint jó lenne, ha a nemzeti ünnepeket is úgy ünnepelnénk, mint a családi ünnepeket. Szerinte az autók és a gyerekek számának növekedése a gyarapodás bizonyítéka.

Miskolc új belvárosa, a készülő szegedi villamos és az M7-es völgyhídja is. Mert "tesszük a dolgunkat".

-

Kell ennél több ? :D
A "kellemetlen rokonoknak" mindez nem tetszik, de nem kell őket komolyan venni. "Helyette örüljünk ennek a tehetséges országnak."

@navera:

"Alig várom máraz "olajfa" népszavazási kezdeményezéseit a megszigorításokkal szemben... szegény viktornyikok nyüszítve bújnak majd az ágy alá a nyuggerek különítményei elől
:D"

öreg, az első intézkedés lesz a 2/3-al az, h 5 millió aláírás kell a népszavazás kiírásához:o)))

ha meg nem jön össze a 2/3-ad, akkor úgy teszik törvényekbe a saját megszorításaikat, h azt ne lehessen lenépszavazni.

2006. őszén elbizakodott böszme elvtárs nem gondolt erre. Azt hitte, az Alkotmánybíróság nem engedi majd népszavaztatni azt, amit ő balfaszul papírozott le.
A fidesz nem lesz ilyen idióta.... és különben is, nyugtával dicsérd a napot!

Egyelőre még olajfa sincs, bár nagyon készül, ez nem kétséges. Ám csúszik is rendesen, mert egymás voksaira pályáznak, az önálló létük bukhatják végérvényesen a kicsik, ha létrejön.
@malacka69 megélhetési dolgozó:

Na ja, ha lenne ilyen cenzus, akkor a szadi 30% felett kapna, a mszp 25%-ot, a fidesz 20-at, a jobbik-miép 15-öt, a többit az LMP meg a humanisták stb. :)
Akkor valóban a romkocsmákból előtántorgó füves zombik döntenék el a választást xD
A panelproli meg a nyugger a szocikra szavaz, de akkor is többre becsülöm a nagyrészüket, mint pl. a tarisznyás-szimatszatyros vonalat (vagy a sumerológus "nemzeti radikális" ködevőket). Előbbiek ugyanis racionálisak, tudják hogy fletó nem meri őket szívatni, csak amennyire nagyon muszáj. A fideszről meg tudják, hogy nem az ő érdekeiket képviseli, hiába ígér 14. havi nyugdíjat, stb.
Más kérdés, hogy én meg a fideszre szavazok, és azt várom tőlük, hogy szívassák meg őket, remélem merik :]
Köszönöm a hozzászólásomhoz adott hozzászólásokat. Van néhány dolog bennük, amivel egyet tudok érteni, de van, amivel nem. Torgyánért péládul sokan nem bocsátanak meg Orbán Viktornak, mert az a paktum elsősorban a bármi áron megszerzendő hatalomról szólt, és menetközben nyugodtan kontrollálhatta volna az eseményeket. Ehelyett inkább nézte, hogy omlik össze az FKGP, hogy azok szavazóit is begyűjtse.
Abban viszont teljesen egyetértek, már nem tudom ki írta, hogy a MSZP tagsága, képviselői stb. beszartak attól, hogy ha a reformokat komolyan végigviszik, akkor elvesztik a szavazóikat. Ez így is lett volna, ők elvesztik a megélhetési politikusi állásukat, viszont a népnek hosszú távon jobb lett volna. Nem bizonyultak méltó hazafinak ebben a kérdésben, és pont ezért fognak elbukni. Mert 4 év nagy idő, az alatt sok minden történhetett volna, ha nem fogják vissza eleve magukat. A másik, hogy a Bokros csomag annak idején hozzájárult a gazdaság fellendüléséhez, és ezt a fellendülést lovagolta meg a FIDESZ 1998-ban, de nem folytatta, hanem rögtön megpróbált jófej párt lenni, aki hirdetheti, hogy itt vagyunk, tehát itt van már a Kánaán. Ez okozta a már uralmuk alatt elindult gazdasági visszaesést, de politikailag érthető, hogy nem tehettek mást, hiszen ha ott folytatják, ahol Bokros abbahagyta, akkor minek kellett őket megszavazni, maradhatott volna az MSZP is. Pedig talán most más lenne a helyzet. És aztán indult a licitálás a választók kegyeiért, ez lett a 2002-es tragédia kezdete.
Annak idején történelemből megtanultuk, hogy egy bölcs párt minél messzebb van a hatalomtól, annál többet ígér, minél közelebb van hozzá, annál kevesebbet, mert ez utóbbi esetben fennáll a veszélye annak, hogy számonkérik rajta. Ebben pártjaink nem bizonyultak bölcsnek.
És nem tud hiteles lenni igazából egyik politikai párt sem épp emiatt, a FIDESZ 2006-os programja még kevésbé lett volna teljesíthető, mint az MSZP-é, de hát egyikre sem került sor, mármint a teljesítésre.
A jelenlegi helyzetben lehet, hogy az MSZP nem tesz jó dolgokat, de legalább az igyekezet látszik, nem akarják elhitetni az emberekkel, hogy minden szép és jó, hanem megmondják, hogy szar van, persze lehet mondani, hogy miattuk, de akkor is. Legalább beismerik, hoyg helyzet van. Orbán Viktor mostanában azt nyilatkozta, hogy van pénz, csak ellopják, bezzeg ha ők lennének ott, akkor jobb lenne a helyzet. Ez szerintem nem helyes, mert a reális helyzetértékelés az alapja annak, hogy az ember jól tudjon cselekedni. Persze, ha tudja, hogy mi van, mert azért inkább ez az igazság, akkor meg miért mond ilyenekt kvázi uszításként? Érzem annak a veszélyét, hogy majd „rácsodálkoznak” a hatalomátvételkor, hogy jé mennyi minden hiány van itt, nem is gondoltuk volna, mert az MSZP letagadta, hogy ilyen nagy a baj. Ez emlékeztet arra a bádogosra, aki az ismerősünk erkélyén cserélte a bádoglemezt körbe a szélén, kijött, az erkélyen állva megbeszélték a dolgokat, két nap múlva meg azt mondta, a munka kezdésekor: hogy csinálja most ő, hisz itt van a korlát, amitől nem fér hozzá, mi legyen vele? De hát két nappal azelőtt is ott volt, nem tűnt fel neki, inkább fontos volt, hogy jó árat kialkudjon a munkájáért.
Egyébként én valamennyire beletörődtem a FIDESZ hatalomátvételbe, próbálom is keresni a jó oldalát, például Orbánék pontjai közül a családi adózás nagyon szimpatikus volt, kár, hogy nem kezdtek hozzá annak idején, és lehet, hogy most sincs itt az ideje. A 2/3-os törvényekről annyit, hogy Horn Gyula még a nevezetes 1998-as tévévitában is azt gondolta, hogy ő fog nyerni a választásokon, és Orbán Viktor ott lemosta, szerintem ezen múlott, hogy nyertek. Hornéknak nem kellett módosítaniuk semmmit, mert azt gondolták, hogy lesz még elég idejük arra. Aztán nem lett. Orbán Viktorék kellően alaposak, és tanulnak a múlt hibáiból, szerintem ha egyszer megkapják a hatalmat, akkor ők nem sokat fognak késlekedni azzal, hogy megragadják a hatalom megtartásának minden lehetőségét.
A legnagyobb probléma talán az, ha mindkét párt meg van győződve arról, hogy csak ő képes az országot megmenteni, mert akkor vérre menő csatározások lesznek majd. Lehet, hogy kéne valami harmadik, új erő, akikben lehet hinni és bízni, hogy értenek hozzá. Sajnos ilyen most nincs a látóhatáron.
A gazdasági visszaesésről: az SZDSZ programjában benne volt a szlovákoknál alkalmazott egységes 19%-os adókulcs bevezetése. Nem is olyan régen tudtam meg, hogy ezt valószínűleg nem azért nem valósították meg, mert az állami bevételek csökkentek volna, hanem azért, mert pont a bevételcsökkenés elkerülése miatt azzal járt volna, hogy nincsenek adókedvezmények. Kicsit hasonlított volna az EVA-ra a dolog, minden 100 forintból 19-et befizetsz és kész. Nincs vita. Nincs minimálbér adómentessége. Nincs egymillió kereső, de adót nem fizető állampolgár. Mindenki adózik. És mindenki érdekelt abban, hogy tisztán keressen 1 Ft helyett 2-t. Mert a második forint is úgy adózik, mint az első, nem úgy, mint ma, levonják több, mint a felét, míg egy középkategóriás keresetnél átlag kb. 30%-ra jön ki az adó- és járulékteher (amit a dolgozótól vonnak). Így nem éri meg pluszmunkát vállalni, csak feketén.
Ha ezt meg merték volna lépni, sokkal jobb helyzetben lennénk. De erre a NÉP fellázadt volna, mert mi az, hogy nekem adót kell fizetnem, holott eddig nem kellett.
Szóval volna itt mit tenni, reméljük, hogy a következő kormány belátó és az orszgá érdekeit szem előtt tartó intézkedéssorozattal lep meg majd minket.
@Foltos Gatya: Jaj, ne viccelj már! Eszembe se jutott téged agitálni! Kísérleti alany voltál, és gratulálok, sikeres kísérletben vettél részt: IGAZOLTAD A TÉTELT! Köszönöm az együttműködést! :)
Még egy dolog jutott eszembe a FIDESZről. Annak idjeén,biztos mindenki emlékszik rá, a FIDESZ hagyott kb. 300 millió (vagy milliárdos volt, nem emlékszem pontosan, de inkább a technika a lényeg) költségvetési többletet az MSZP-re. Ez abból jött össze, hogy az éves inflációt alulbecsülték drasztikusan, a közgazdászok a hajukat tépték, hogy hogy mondhatnak 3%-ot, amikor 4-5 is várható. Utána kiderült az ok. Ha alulbecsülöd az inflációt, akkor ezzel a bevételedet is alulbecsülöd, pl. ÁFA, stb. A kiadásaid viszont nem feltétlenül nőnek ebben az ütemben, tehát lesz plusz pénzed. Normális ember mit gondol, mire költik ezt? A hiány csökkentésére. Csakhogy van egy bökkenő, a hiányt már elfogadta a parlament, beletörődött, tehát a plusz pénz arra költhető, amire akarják. És ez volt a lényeg. Majdnem minden évben ezt tették, és ez is egyfajta becsapása az embereknek.
A másik az érdekes kormányzati matematika volt, ha augusztisban emelem a gáz árát, akkor az éves szinten csak 6/%-os emelést jelent, tehát mindenki megnyugodhat. De minden normális ember tudja, hogy így a gáz ára 12%-kal emelkedik, csak félévvel elcsúsztatva, de engem az érdekel, hogy mennyit kell egy köbméterért fizetni. Modntuk, hogy mi így kérünk decemberben fizetésemelést, évi 6%-ot. Decemberenként a nominálértéke a fizetésünknek 72%-kal nőtt volna, nem is rossz. Kibírtam volna januártól decemberig emelés nélkül, aztán jöhet az ereszdelahajam.
És számtalan ilyen dolog volt, amiben úgy hazudtak, hogy közben igazat mondtak, mert hát mégiscsak úgy van, de mégsem úgy van. A választási propagandaanyagban is az jelent meg, hogy egy gyerekkel 400000 forintig adómentes valakinek a jövedelme. Nekem volt egy gyerekem akkor, de sehogysem jött ki, hogy ennyi lenne az adómentes jövedelmem. És a felismerés: persze, ha valaki ennyit keres egész évben, akkor az adójóváírás miatt tényleg. De ha többet, és nincs adójóváírás, akkor ez ilyen formában már nem igaz. De sehol egy lábjegyzet, egy csillag....
Szóval az ember elkezdi megtanulni, hogy amit mondanak, az igaz,de mégis átvernek, és ebből nehéz szabadulni.
Üdv.
Árpád: Köszönöm a választ, most, hogy még egyszer kétszer elolvastam, végül is sok dolgot kicsit máképp látok/érzek. Amiket a válaszodban írtál, az sok szempontból jogos.

Viszont nem válaszoltál a játékelméleti megalapozásra. Mi a véleményed?

Bokros-MDF:

1) én azt gondolom, hogy minél hamarabb tűnik el az SZDSZ és az MDF a süllyesztőben, annál hamarabb van esély egy nemzeti liberális - liberálkonzervatív párt létrhozására, a salak nélkül.

2) Az újraelosztás evidenciája: ja. Hát erre nem tudok mit írni, csak remélem, hogy a Fidesz is tudja ezt a vastörvényt, értsd: az lesz a miniszter aki tudja és nem "a másik iskola".

Amúgy én azért Bokrosért sem rajongok annyira, mert az igaz, hogy ő a legeslegtökösebb, de szerintem túl sokat vesz ki az állami szolgáltatásokból, és túl keveset az inaktívaknak járó transzferekből.

3) Ha megnézed, hogy mit csinált a Fidesz kormányon, akkor látszik azért, hogy nem ez a zombulás ment amit most nyomnak. A családi pótlék totális elinflálása és adókedvezmény a gyerekvállalásért a kedvenc intézkedésem volt. Vagy, hogy nem támogatták annyira a nyugdíjasokat, közalkalmazottakat. Na erre le is csapott a Medgy. Azóta is attól koldolunk. Ehe ehe ehe...
@jvizkeleti: nyilván jobb lenne egy tökúj párt nekem is, de annyira magas a belépési küszöb ezen a piacon, hogy erre rövid távon nincs esély. még ha mondjuk Schmidt M. meg Csányi beletenné a pénzt, akkor is sokat kockáztatnak.
ez kifejtve itt: w.blog.hu/2007/10/02/a_magyar_demokracia_mint_kudarcos_piac

tehát most azzal lehet főzni, ami van, fogni egy elöregedett, szar pártot, és faragni belőle egy használhatóbbat. ezt teszi Dávid Ibolya most. az antalli örökség számára az, hogy körülötte nagyon kevesek értik, mit miért csinál.

"szerintem túl sokat vesz ki az állami szolgáltatásokból, és túl keveset az inaktívaknak járó transzferekből."

ez a kettő részben ugyanaz ám! az alanyi jogon járó szolgáltatás transzfer, amit az aktívak fizetnek az inaktívaknak!


@Lord_Valdez:

"Az az utolsó negyedév volt és nem közölt hamis adatokat, hanem visszatartotta őket. Persze, az se volt szép dolog, de olyan nagy meglepetést nem tartogatott. Aki olvas, azt nem lepte meg, aki nem, az meg úgyis pofára szavaz :)"

jelentem, én azon kb. 90%-hoz tartozom, akik nem tudták, mekkora a baj, ugyanis úgy gondoltam, h ha a FELELŐS KORMÁNY vezetői pannon pumáról, és a mai nagy jólétről és virágzó gazdaságról beszélnek, akkor igazat mondanak.
Éppen ezért taszított a fidesz "rosszabbul élünk..." szövege, mert elhittem, h jól élek. Ma már tudom, a hitelekből jól élés valójában rosszul élés... a lehető legrosszabbul...

És garantálom, h volt még rajtam kívül 2-3% tévedésbe ejtett, de lehet, h 30-40% is. Szóval tisztességes tájékoztatás esetén aligha nyert volna a szoci.

veres úr felejthetetlen mondata máig itt cseng a fülemben, ami kb. ekképpen hangzott:
"nem akartuk megzavarni a választásokat a negyedéves hiányadatok közlésével"

Többek között akkor veszett el a demokraszi, mikor egy ilyen kijelentés után a székében maradhatott a pénzügyminiszter....
@puszi:

"Ez szerintem nem helyes, mert a reális helyzetértékelés az alapja annak, hogy az ember jól tudjon cselekedni."

Ezt légyszíves mondd meg a jelenlegi kormánynak a cigány kérdéskör kapcsán!:o))

Amúgy értelmes dolgokat írtál. Végre egy viszonylag reális kommentező arról az oldalról. Nem afféle szemellenzős, mint sokan.

Jelzem, annak azért örülhetnél, h orbán ki3,14csázta torgyán doktort a parlamentből, meg egyáltalán: a közéletből.

Sztem minden reális gondolkozású, értelmes ember tudja, h minél előbb elkezdődik a fidesz hatalma, annál előbb mozdulhat valami. Nincs ésszerű alternatívája a fidesznek...

Akkor sem, ha Árpád írt egy cikket arról az "övéinek", h van még remény.
Jelentem: nincs.
Ennek a reménynek az éltetése csak arra jó, h újabb egy évre eltolja az elodázhatatlant, miközben IMF hitelek kihasználásával folytatódik a szartiprás.

Ráadásul én úgy gondolom, h ma már a maszopnak hosszabbtávon is az lenne az érdeke, h minél előbb átadja a hatalmat, de ezt képtelenek felismerni, pedig egybeesik az ország érdekével... talán épp ezért:-(

Üdv.
@Tóta W. Árpád:

Sokan vannak már, akik nem hajlandóak azzal főzni ami van.
Eddig bejött a trójai pártok betolása a kampányba.
A két ügyeletes díszmadár Cérnaszály Dávid Ibolya és Milf Morvai Krisztina.
Remélem lassan lejár az ideje ezeknek a kreatúráknak.
Egyébként Balóról nehezen tudom feltételezni hogy ebben a mocskos színjátékban részt venne.
Mondjuk nem is esek hanyatt tőle.
Valszeg csak egy szerencsétlen sakkfigura, de semmiképpen nem játékos.
Ha így van, akkor csak sajnálni tudom.
Szar ország ez, mondom hogy az.
Jó cikk. Habár szerintem optimista. 2010-ben is flusztráltak leszek a baloldali szavazók. És annyit fogják hallani a médiából és a szomszédtól, hogy Orbán a megmentő, hogy nagy részük egyszerűen nem megy el szavazni, ami a fanatikus, "nagymagyarországos" jobboldali szavazókra nem lehet elmondani. Néhány tétel módosíthat az arányokon. Az SZDSZ szavazói kevesebben lesznek és egy-két %-a az MSZP-re fog voksolni(de lehet, hogy az SZDSZ kiesése nagyobb hátrány lesz). A Jobbik egyértelműen a Fidesztől vonja el a 4-6%-át. Az MDF pedig valószínű a józanul gondolkodókat veszi el a Fidesztől.
Sok múlik azon mennyire lesz meggyőző Dávid Ibolya? Mennyien gondolkodnak el azon, hogy a két nagy párt maszatolása, programja minimum elégtelen, de nagyrészt inkább blöff.
A kontraszt biztosan meglesz. Orbán egy alkalmat sem fog kihagyni a népámításra, és sajnos az MSZP akkori miniszterelnök jelöltje sem lesz hiteles.
Nem mondom, hogy az MDF a megmentő, de már régóta csak csak ők következetesek. 1 párt volt 2002-ben, amelyik nem szavazta meg a Medgyessy fedezet nélküli osztogatását. És nem a Fidesz.
@malacka69 megélhetési dolgozó:

"És Lendvai kicsoda?
Frakcióvezetője a kormánypártnak ezzel az életrajzzal: ..."

Emlékszel még mit is válaszoltál erre a kérdésre egy hete:)?

"Azt az engedékenységet meg amit felvezettél Viktorral szemben, feltételezem az ex-komcsikra is tudod alkalmazni."
@malacka69 megélhetési dolgozó: "jelentem, én azon kb. 90%-hoz tartozom, akik nem tudták, mekkora a baj, ugyanis úgy gondoltam, h ha a FELELŐS KORMÁNY vezetői pannon pumáról, és a mai nagy jólétről és virágzó gazdaságról beszélnek, akkor igazat mondanak."

lofaszt gondoltad! ha ezt gondoltad volna akkor rajuk szavaztal volna.
@malacka69
"Martonyi kicsoda ma a fideszben?"
Kedves Malacka !
Minimális elvárás, tudod onnan fenntről, hogy legalább a saját isteneidet ismerd.
Martonyiról: hu.wikipedia.org/wiki/Martonyi_János_(politikus)
1989-ben kommunista miniszterhelyettesként belép az MSZMP-be. 1996-ban alapítója a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, 2002-ben elnöke lett. 2003-ban a Fidesz átalakulása során belépett a pártba, a Szabad Európa szakcsoport vezetője. Jelenleg a Fidesz Szabad Európa Központjának elnöke.
Malacka, malacka, nem lesz ennek jó vége!!
A "ki az a Martonyi?" kérdésed már beindította a Kövér féle titkosszolgákat, jelenleg azt nyomozzák, ki az a malacka 69, aki ilyet ír a mi megtért fekete (pontosabban vörös) bárányka FSZEK elnökünkről?
Vigyázz mert érted jön a nagy fekete autó... és akkor ki fog itt teleszájjal komunistázni a szaros 15%-os (wenn überhaupt) életszínvonalcsökkenését siratva?
@Shore:

Figyeld az életrajzot: 64-ben érettségizett, 74-ben (kb. 28 évesen) lépett be a pártba, és még 40 éves kora felett is cenzúrázgatott.

OV most is alig több, mint 40, és már mióta nem liberális világfi...

Azért ez a Lendvai story nem ugyanaz, ugyanis 40 felett komcsinak lenni, az már eléggé rögzült állapot lehet, nemde?
@Shore:

Jaaaa, és azt még hozzátenném, h a mai nappal elég közel kerültünk a 80-as évek második felének kommer tempójához, a kitiltott cumisüvegessekkel, és a "Felelős minisztériumot Budapesten" transzparenset tartók rendőrségi eltávolításával.

Üdv.
Shore 2009.03.15. 14:54:13

Igen orbitális baromság. A vagyoni cenzus ugyanis pont azt eredményezi amit el akarunk kerülni általában.

A 45 éves alsó korláttal pedig az ifjonti dinamikát és szemléletmodot meg a változtatásra való hajlandóságot veszed ki. Egy olyan korban ahol túl sok minden változik.

Ráadásul pont annak a rétegnek a kezéből veszed ki a dolgokat akik épp tesznek valamit tevékenyen, és a jövőjüket építik. A döntések jó része pedig a jövőjükről szol.

Az én javaslatom mást szolgál, pont azt zárnám ki aki nem épít semmiféle jövőt. :)
Ez se jó, de egy masszivan elöregedett kádári vízfejet hordozó ország számára néha a radikális dolgok a jók.

A te javaslatod sem lenne rossz, mondjuk egy olyan államban melynek tagjai zömmel fiatalok (masszívan növekvő népesség) és mellette erkölcsösen nem probléma összeszedni a megfelelő jövedelmet.

---------------

Konlkúzióm:
Mindkettő hülyeség és egyik se. csak idő, cél és felfogás kérdése.
@malacka69:
Meggyőződésem, hogy a bal-közepes összefogás (bármilyen legyen is az) megakadályozhatja a törpecézár hívők elvakult uralmát. Oly sok tévhit, irredenta indulat, ambivalens EU viszonyulás, szakrális összemosás, következetlen demagógia, fékezhetetlen gyűlölet és malackai düh halmozódott fel a jobb oldalon, hogy racionálisan ki kellene hogy "verje a biztosítékot" a józan emberek többségében.
2010-ben protest szavazás lesz, általános mozgósítással mindkét oldalon, ebben TWA-nak igaza lehet.
@malacka69 megélhetési dolgozó:

Ja a pohár félig üres, de lehet tele is. Nekem félig tele. Torgyánt Orbán nem "kipicsázta", hanem helyzetbe hozta. És emlékszem az utolsó "miniszterelnök" szavaira, amikor azt mondta, hogy amíg ő a min.elnök, addig Torgyán nem kerülhet a kormányba. Pedig nincs olyan elvetemült Fityeszes, aki Antall-t a "maszop" bérenceként említené.

Árpád "optimizmusa" nem alaptalan. Máig emlékszem a 2002-es választások előtt mért nagy Fidszes előnyre és a választásokkor az első beérkező eredményeknek korán örülő "független" politológusok arcára, amikor eljött a végeredmény a királyi, akkor még szent TV-ben.

Hogy az MSZP-nek az lenne az érdeke, hogy átadja a hatalmat. Nem kéne összekeverni Orbán érdekével. Azért ha ez hirtelen bekövetkezne lefagyna egy pillanatra Orbán és embereiről a mosoly. A Fidesz jelenleg nincs felkészülve a kormányzásra. Ami nem tévesztendő össze Orbán hatalmi mámorának kielégítetlenségével. Stumpf István nyilatkozta a minap, hogy a Fidesznek el kéne már kezdenie felkészülnie a kormányzásra és egy komplex programot készítenie. Stumpf sem egy "maszop" bérenc. De mire gondolt? Arra, hogy Orbán jelenleg GYF-hez hasonlóan vagdalkozik. Minden fórumon újabb ötleteket vet be, tesztel. Tesztel, amikor azt mondja talán meg kéne adóztatni a minimálbért. Ma viszont üzent, hogy nem megszorító intézkedésekre van szükség, hanem "ezek helyett új irányba kell fordulni" by Obama. Vagyis megint ámít, amikor osztogatást ígér és elveti a megszorításokat. Remélem egyre kevesebben veszik be maszlagot és kidurran a lufi.
@Tóta W. Árpád: Emlékszem erre a cikkre, és most minden "fa..opás" nélkül mondva, az egyik kedvencem volt. De amúgy ott az áthúzott nulla értékű Centrum, ami majdnem bejutott, és szerintem az egyik okozója volt, Csurka és a "köteles beszéd" mellett a 2002-es bukógépnek. Hát egy olyan "új pártot" azért nem lehetetlen kreálni. Az MDF is ugyanezzel a modellel jutott be 2006-ban "függetlenül". Persze a kockázatot elismerem.

Jövedelem transzfer téma: ellenvetésem csupán annyi, hogy az egyetemi oktatás esetében például, aki egyetemre jár, az általában utána bőven összeadózza azt a casht amibe került az államnak. Persze van kivétel (külföldre távozás, adóelkerülés), de azért a többség adózik mint egy jobbágy, vagyis jobban. Másrészt, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem fizetünk a szakképzésért. Mármint a szakközépben, meg a szakmunkásban is. Mert ugye annak is költségei vannak, a hasznok pedig ezekben az esetekben még internálisabbak, mert kicsi a spillover effektus. Tehát, aki transzfert kap, csak úgy, az nagyon sokszor nem csinál semmit, vagyis én nem támogatom a tandíjat mindaddig amíg az adó és szocális rendszer változatlan. Egy tandíj bevezetés, csak úgy, a tizenharmadik havi nyugdíj meg a szociális segélyek, családi pótlékok, stb. lecsökkentése, és abból az adók mérséklése nélkül rohadt nagy szopoda lenne az alsó középosztálynak. Gondolj arra, hogy vidéken mondjuk egy kisvárosban diplomás szülőpár nettó 150-150 ezer Ft körül keres havonta. Itthon tény, hogy a társadalmi mobilitás egyetlen (közel nem tökéletes) csatornája az egyetem. Mind földrajzi, mind szakmai, mind "réteg" értelemben. A fiatalok oda mennek ahol egyetem van, nagyrészük nem megy haza, hanem az ilyen városokba költözik, Budapest, Debrecen, Győr, stb. Ebból kiindulva, azt mondom, megismétlem, hogy a szociláis-nyugdíj adó rendszert előbb fádalmasan át kell alakítani, és utána lehet az ellátórendszereknek nekiesni, amit hosszabb távon én is támogatok. A baloldalon, és ebbe Bokros is bele tartozik, pont fordított a sorrend, nyilvánvaló okok miatt. Mindig hamarabb kezdik az Egészségügy-oktatás birizgálását.

Végül: Benned egy közgazdász veszett el. :-) Nem végeztél véletlenül valami ilyesmit?
Még egy:

Most belepillantottam Orbán mai "ünnepi" beszédébe, és elhangzott benne a "hitelből finanszírozott segélyekbe bukott bele az ország" mondat, ami persze kurva jól el volt rejtve, hogy csak az hallja, aki érti. Ez összecseng az évértékelőben elejtett "hitelből finanszírozott jóléti kiadások" című mondattal, és hogy az MSZP felrugta az államadósság csökkentésére vonatkozó kompromisszumot. Na ez számomra azt jelenti, hogy masszív megszorítások következnek. Szóval kezdem visszanyerni a hitemet abban, hogy nem ment el a Fidesz vezérkar esze. Szerintem ez a nem mondunk semmi konkrétumot csak taktika. Na persze nem vagyok teljesen elégedett, de sokkal nyugodtabb.
@jvizkeleti: nem, nem végeztem. főállású újságolvasó vagyok.

"aki egyetemre jár, az általában utána bőven összeadózza azt a casht amibe került az államnak"

ezzel az "általában" a baj. bővebben: a diplomásmunkanélküli-képző szakokon nem. ott az a mérleg, hogy elment rengeteg pénz az illetőre, hogy kommunikáció vagy művelődésszervező szakosként diplomázzon, eközben nem dolgozott, és utána ott áll egy végzettséggel, amihez nem tartozik munkahely.

a tandíj az ilyen parkolópályák vonzerejét csökkenti, mert családon belül ekkor már inkább felmerül a kérdés, hogy ez megéri-e. egyébként én is azt gondolom, hogy a tandíj mellé oda kell tenni egy nagy kalap ösztöndíjat, tkp transzfert képezni a jó tanulók és a gyengék között.

egy ilyen reformhoz hozzá tartozna továbbá (ld Bokros és mások), hogy a felsőokt. intézmények jó részét simán bezárnák. na az itt megspórolt pénz mehetne adócsökkentésre (és nem a tandíj).
Egyébként a friss ÉS vezércikkben méltatja Bokrost és az MDF-et.
Új Nick: "...nem akarok arra hivatkozni, hogy VALÓJÁBAN eddig még csak szoci kormány rendőrsége vert jobboldaliakat, válogatás nélkül..."

Nem akarok arra hivatkozni, hogy eddig még csak jobboldaliak verték szét a fél várost, s gyújtották föl az izraeli zászlót, és támadták meg a Parlamentet, és bőgették a motorokat a himnusz közben, és Európában tiltott kifejezésekkel uszítottak, stb.

"A "sajtó megbüntetése": azt gondolom, a Nap-kelte vissza fog költözni az ATV-re, ha kormányváltás lesz. De azt is tudom, hogy maguktól mennek, nemigen várják meg, hogy küldjék őket, hogy aztán persze előadhassák az áldozatot..."

Én még élénken emlékszem a Lovas-féle csúsztatott rasszizmusra, minden délben, a hírek után (vagy -ben), pl ezért is üldöztük el a Fideszt.

"Gondolom, a heti hetes a helyén marad, észre sem fogják venni a változást, megengedhették maguknak azt a luxust, hogy miközben a baloldali spindoktorok a legnagyobb válságba bokázták az országot, hét éve ugyanúgy orbánozhatnak, mintha még ő kormányozna. Kábé ennek, és az elfogulatlanságáról híres Nap-keltének, Krizsó úrnőnek is köszönhető, hogy a nép egy jelentős része szerint Orbán kormányoz most is."

Heti Hetes: kereskedelmi adás kereskedelmi látószög: szerinted hány napig lenne műsoron, ha nem lenne rá "vevő"? Krizsó pedig a legkorrektebb, legfelkészültebb szerkesztő, és elég keményen is kérdez.

"És persze maga Fletó, vagy "mértékadó publicisták" (pl. Bauer, Tóta W.) is igen nagy előszeretettel bizonygatja, hogy Orbán miatt nem lehet itt ötről a hatra jutni. Mintha nem a kormány feladata és felelőssége lenne a kormányzás, rendfenntartás vagy mondjuk az oktatásügy, költségvetés kialakítása és betartása."

Ez igaz. Ők kormányoznak. De érdemes lenne végigelemezni a szükséges, de mégsem szavazzuk meg-játékot a Fidesz részéről. Persze sokmindent át lehetett - és kellett volna - verni.

"Olyannyira, hogy 40 év szocialista elbaszása után is be lehetett bizonyítani, hogy az Antall-kormány tehet mindenről."

Hát ami ma van, a privatizációtól a külföldi tőke beáramlásáig, az adók kivételéig, aztán az 5 éves adómentesség, ez bizony mind Antall-i bázisú. És látjuk már, milyen rossz.

"Én iszonyatosan sok adót befizettem....A többiek nyugdíjalapját meg lapátolja össze a Gálvölgyi János, ha ennek az országnak ez kell."

Úgy érted, egy szinész? Egy jó színész, showman, vagy bármelyik értelmiségi? Vagy ezt most akkor hogy?

"Az elmúlt 10 éves mnyp befizetésem gyakorlatilag eltűnt. (A mnyp-k az itt sokat ajnározott Horn+Bokros-kormány egyik nagy reformjával jöttek létre). Ha a Fidesz nem állítja meg a mnyp befizetések növekedését, akkor most SOKKAL többet buktam volna, Bokros Lali bróker cimborái persze tíz év alatt SOKKAl jobban élhettek volna, és ehhez persze nem a saját tőkéjüket, egzisztenciájukat vagy jövőbeli nyugdíjukat kellett kockáztatni, hanem az enyémet."

Ezt hívják kapitalizmusnak. Még lehet, hogy nagyot akasztasz rajta. És nem biztos egyik sem.

"De Lajos ötleteit sem bizonyítja semmilyen empíria, csak a hit. Vakhit."

Nem, tudományos (matematikai-közgazdasági) tények, plusz-mínusz, ennyi megy be, ennyi jön ki. Ezekkel egy csomóan rosszul járnak (pl én is), de hosszútávon be fog jönni.
"aki egyetemre jár, az általában utána bőven összeadózza azt a casht amibe került az államnak"

És sajnos egy részük még mindig a közigazgatásban, az oktatásban hasznosítja tudását. Vagyis növeli a vízfejet.
Malac:
"Jaaaa, és azt még hozzátenném, h a mai nappal elég közel kerültünk a 80-as évek második felének kommer tempójához, a kitiltott cumisüvegessekkel, és a "Felelős minisztériumot Budapesten" transzparenset tartók rendőrségi eltávolításával"

Mert ki is kezdte 2006-ban?
@jvizkeleti:

Igen, ez a két elejtett mondat szerintem is bíztató, csak hát jól bele van csomagolva a haboskakaós beszédekbe, hogy ne legyen annyra feltűnő...

Mint ahogy az évértékelőnek az a része, hogy volt egy ki nem mondott megyegyezés a bal-, és jobboldal között, miszerint hitelből nem finanszíroznak jóléti kiadásokat, eléggé sejteti, hogy mi lesz következménye annak, hogy ezt a "íratlan szabályt" Medgyessy-Gyurcsány 2+2 év alatt felrúgta. Nekem úgy tűnik, hogy a Fidesz egyrészt nem akar konkrétumokba belemenni, másrészt mintha elkezdene megágyazni 2010-es kormányzásnak azzal, hogy túl sok hitelt vettünk fel, hitelből nem lehet jólétet finanszírozni, túl nagy az adósság, stb.

Ez szerintem fényévekkel bíztatóbb-még ha nem is túl határozott, és messze van Bokros láncfűrészes-vérengzős kiadáscsökkentő progijától- mint a 14. havi nyugdíjazás, meg a vizitdíj-gyilkolás...
@firlefranc:

Itt a baloldalnak már csak egy célja lehet a 2/3-os Fidesz többség elkerülése. Ami talán be is jön.
@jvizkeleti: De hát ez eléggé világos volt, nekem nevetséges volt amikor a riporterek mindig nyaggatták OV-t , hogy mondjon már konkrétat a jövőről, az ATV-s csajkó is csak kitartóan erőltette - ő konkrét számokat akar - ki lenne az a marha, aki egy sakkjátékban (amibe belekényszerítették az országot tönkretevők a Fideszt) előre elárulja húzásait.
Na meg "komoly" emberek komoly arrccal azt tanácsolják a TVk-ben, hogy mindenkinek össze kell fogni, milyen szép lenne ha a Fidesz összefogna az MSZP-vel az ország érdekében, most, amikor ilyen rossz a helyzet, stb,stb....Ez kb. olyan marhaság mintha egy orvosnak azt ajánlanák, hogy fogjon már össze a rákkal a nagybeteg megmentésében - a mihamarabbi halál érdekében???
@Non est volentis:

Egyrészt a kampány során majd színt kell vallania a Fidesznek. Ha sokáig mondják a semmit és beszélnek virágnyelven, akkor előbb utóbb kikezdi őket a balmédia.
Ha pedig azt mondják, mint a baloldal (megszorítás), akkor meg fennáll a veszély az ingadozó szavazók között, hogy akkor miért is Orbán?

De, máig elképzelhetetlen elégedetlenséget fog kiváltani a fidesz szavazókból, ha Orbán még is megszorít, hiszen eddig még meg sem említették konkrétan. A szavazói nagyrészt meg vannak győződve, hogy Orbán alatt visszakapnak mindent, sőt még többet is.

Szóval lesz még álmatlan éjszakája Orbánnak is. Nehéz lesz leszoktatni a "kádár népét" az ingyenebédről.
"A szavazói nagyrészt meg vannak győződve, hogy Orbán alatt visszakapnak mindent, sőt még többet is."

A szoc. népszavazással összetrombitált mob igen, de a 1,5-2 milliós gyüli a jeges szart is megenné a tenyeréből.

Azzal, hogy elégedetlenkedés lesz, ő számol.
Lesz "Orbán, takarodj" is
w.blog.hu/2008/10/09/return_of_the_takarodj
@Cartman (ex Cartman):
Pár hete a következő javaslatot tettem, még Greg.hu nickel:
Szavazat súlyozása az előző négy évben befizetett adóval. (pl. 10 e ft-onként egy cetli)
Ez gyakorlatilag azt az elvet valósítaná meg, hogy mindenkinek olyan súllyal szerepel a szavazata a közös elosztásában, amennyit beletett. Az egyetemisták nyilván nem örülnének... A nyugdíjakat (talán a gyed-et is) lehetne bruttósított elven figyelembe venni.

OFF:
Árpi! Mi a véleményed a "Felelős kormányt..." transzparenses tüntető elvezetéséről? Több írásodban meglehetősen érzékenyen reagáltál a véleményszabadság mindeféle korlátozására...

G
@Tóta W. Árpád:

Kérdés:
Melyiket (főiskola) kell bezárni?

Válasz:
Majd eldönti a "piac".

20 éve ez el lett már sütve. Majd eldönti a piac, mivel az jobb "gazda".
Mi lett belőle?
Az oktatás mondhatni stratégiai kérdés, olyasmikkel függ össze mint nemzeti stratégia, ami bizonyos körökben kiveri a biztosítékot.
Szigorúan tilos, mert "nemzeti".
Marad minden ahogy volt, öreg bácsik adják le a 30 éve összeollózott anyagot, csak már powerpointal nyomják.
Továbbá, nehogy valaki elszálljon hogy a BME-en, vagy másutt milyen magas a színvonal. Van néhány kiemelkedő oktató, és néhány lelkes diák, oszt annyi.
Árpád!

Persze, hosszabb távon igaz amiket elmondassz és kívánatos is. De most nem erről van szó. Az egész tandíj eltörpül a szociális rendszer mellett.

Másrészt az, hogy bezárjuk a fele felsőoktatást az jól hangzik csak egyáltalán nem piaci alapú átalakítás. Az egész rendszerből hiányoznak az árak. Szép dolog, hogy hiszel Bokrosban, de egy piacpárti közgazdász miniszteri bársonyszékben nem helyettesíti a piacot. Bokros sem tudja, hogy melyiket kéne bezárni. Egy olyan rendszer kellene, amelyben árak, költségek, tőkeköltség van, piaci munkabérek, stb. De ez nem ilyen rendszer, ezek mellett a feltételek mellett Bokros hazudik, ha azt állítja, hogy tudja mit kéne bezárni. Szép azt mondani, hogy a "rosszabb" minőségű intézményeket kell bezárni, de ez pont olyan mint azt mondani, hogy a kínai cipőt kell kiszorítani a piacról.

Na ez az amivel nem tudok egyet érteni, ez választja el a ballibeket tőlem. Egy piacot nem helyettesít egy "piachős", ez így jakobinus tempó semmi több.

Másrészt mégegyszer leírom. Ez ma a vidéki fiatalok városbajutásának feltétele, a mobilitás. Végül: a diplomás mnkanélküli nem örök életre munkanélküli. Nehezen helyezkedik el, de azért elhelyezkedik. Tehát csak elkezdi pengetni az adót. Persze bizonyos emberek a közigazgatásban, van aki külföldre megy, és van aki vállalkozik. Ezért nem lesz tényleges adófizető.

Mindemellett igaz, hogy hosszú távon ezt is rendezni kell, igaz.
@Greg23: hát, súlyos ez az egész "ünneplés". az mondjuk logikus, hogy a visszaeső bajkeverőket lekapcsolták, de a többi, az kemény.

mindig is utáltam mondjuk az egészet, ahogy van. sose szólt másról, mint hogy az ünnep ürügyén kiáll Fasz1, elmondja, hogy Petőfi Sándor rá szavazna. másik színpadon Fasz2 elmondja ugyanezt.

hozták a formájukat ma is.

az meg a másik, hogy én ezt a forradalom-ünnep-kultuszt is rühellem. erről bővebben a jobb sávban a kétfejű csirke alatt.
@andydandy: Miért ne lehetne forradalom? Leninék is úgy kezdték. Csak mi majd jobban csináljuk :-)
@Tóta W. Árpád:
"az mondjuk logikus, hogy a visszaeső bajkeverőket lekapcsolták"
Egyetértünk. Csak azt érteném, hogy évekig miért nem tették??? Mintha molotov-koktélt a rendőrökre dobni régen se lett volna szabad...

"én ezt a forradalom-ünnep-kultuszt is rühellem"
A kultusz már csak ilyen. Egyébként 48-ba is szépen bele lehet látni sok mindent, pl a Horthy-kor sem szerette a forradalmasdit, inkább igyekezett a jobbágyfelszabadítás-társadalmi változás-áprilisi törvények vonalon "ünnepelni" cc HVG
A referált írás jó, arról meg, hogy kit és mit kellene ünnepelnünk sokáig lehetne vitatkozni. Valószínűleg nem értenénk egyet, de hát ez van.
G
Szeretném tudni,ez egy szigorúanegyetemetvégzett becsületesenadótfizető, választásmegregulázó polgárikörklonblog!
Tegnap még normál emberek is kifejtették gondolataikat ezáltal a sok eltérő vélemény színessé tette ezt az oldalt.Ma estére,olyan kibucosan jobbosanbelterjes itt a hangulat!Jó a buli!
@malacka69 megélhetési dolgozó: „Mesélj a te "édes jó istenedről"! Melyik az? Jézus? Allah? Jehova? Itt vmi ellentmondás van a te megrögzött ateizmusoddal, nem?"

Malacka, amíg a tartalmi reflexiót elmismásolva, kizárólag retorikai sallangokba csimpaszkodva tudsz felszínen maradni, addig jobban teszed, ha egyáltalán nem válaszolsz. Minek feleslegesen exponálni a szellemi sutaságodat, nemigaz?
malacka és pfúj, vegyétek már fel egymást MSN-re, és játsszátok le ott. vagy a malacblogon. nemigazmá. szét lesztek ültetve!
@star77: "Le tudan írni nekem vki 5 pontot viktorék programjából?"

Én ezt nem várom el (pedig elvárhatnám, mint szavazó, de elfogadom a realitásokat... a politikusok nem akarják rongálni a szavazóbázisukat).

De azt elvárnám, hogy az *elveit* ismerjem, márpedig amit látok belőle azok csak igen zavaros gondolatok... nem igazán érettek kormányzásra.
@steverubellreborn: "tudnál ma maqgyar balodali és liberális pártot modani?"

Valamint keresek konzervatív pártot is, mert jelenleg az hiányzik a legjobban a palettáról.
A hagyományos gazdaságpolitikai tankönyvek szerint (amiket lehet köpködni, de valahogy a döntések 99%-ának alapja mostanság) most leginkább ilyen kellene kormányra.
@rocksztar: "Orbán azért fog győzni, mert neki nincs köze a gazdaság lezüllesztéséhez."

Nagy önhittség vagy szemellenző kell ehhez a mondathoz: orbán nagy formátumú fazon (ezt soha nem tagadtam, bár nem becsülöm, mert nem jóra használja képességeit).
Orbán nagy formátuma IGENIS formálta a magyar politikát, minden döntésben benne van, akkor is ha nincs kormányon. [Ez nem ritka, sok ilyen ember létezik, aki hat, és nem csak közvetlenül, a környezetére.]
Ez nagy dolog, dícséretes lehetne... de a ritka erős hatása az emberekre leginkább lezüllesztette és tönkretette a morált, a stílust és a társadalmat. És ezt érzik is az elene feszülők, vagy ésszel vagy érzelemmel.
@Tóta W. Árpád:

Megnéztem a zindex-videókat, elég vicces volt a mostani "ünneplés".

A Parlament előtt zártkörű bulit rendeztek az elvtársak, a Múzeumnál detektoros kapu és motozás (mint egy jobbfajta Újpest-Fradi meccs előtt), Viktor optikai tuningos karizmája a régi fényében, a gárdaavatás meg kishegedűs a szokásosak, semmi extravagancia.

A legszánalmasabb egyértelműen Demszky mester produkciója. Nem tudom, hogy mi a francért erőlteti minden évben, ha ennyire zavarja az úri közönsége :-). Jövőre pl. elmondhatná a szpícset a dolgozószobájában, a helyszínen meg majd megy konzervből. Bár a projektorvászonért kár lenne, ha megdobálnák...

nekem úgy tűnik, h ez művészet. a kormány jeleneteket ad elő arról, hogy ünnepeltük harminc éve. de ezt megírom holnapra.
vakapad 2009.03.15. 18:46:27

Hja, biztos a válság az oka hogy egyes államokat másképp érinti és különböző mértékkel hat.
Ez a különbözőség meg inkább következik a káoszelméletből semmint az országok gazdasági struktúrájából és bevett gyakorlatától.
Bár az is lehet, hogy a válságok csak úgy vannak, a Piac istene teremtette őket nagy unalmában és van akiket szeretnek meg vannak akiket nem.

Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.03.15. 21:10:50

Szerintem meg pont ez a vicc, hogy nagyon sokan tudják mit csinál, és megy a töprengés mér nem rúgták picsán mikor még lehetett volna.
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.03.16. 02:09:06

30 éve már lehetett ünnepelni 15.ét? Mikor engedélyezték újra Feri elvtársai?
persze hogy lehetett ünnepelni, de csak illedelmesen, kulturáltan és mértékkel.
@Tóta W. Árpád:

Viszont nem volt munkaszüneti nap, csak április 4. Nagyon sokáig tartották márc.15-öt ennek az árnyékában. Amikor én úttörő voltam, próbálkoztak a három tavaszi ünnep (márc.15,21,ápr.4) összevonásával FIN (Forradalmi Ifjúsági Napok) néven, aztán -- gondolom -- ez a forradalmi izé túl baljósan csengett az elvtársaknak, így inkább csendben visszafejlesztették.

Akkor lett izgalmas a dolog, amikor a 80-as évek végén gumibotozás járt az alternatív ünneplésért (az "Orbán Viktort tuszkolják be az URH-s ladába" kép előttetek van?).

Meg Demszky apánkat is bevitték párszor. (A marhája, tegnap baltával aprította föl egykori imázsának az utolsó darabkáit is (a nagyján már túlesett a traktorostáblával).)

Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.03.16. 03:12:56

ugy értem nyilvánosan? :)
igen, nyilvánosan. a kijelölt módon.

btw MINDEN rezsim utálta vagy megpróbálta átértelmezni ezt az ünnepet, még Orbánék is. mert végül is kinek hiányzik egy forradalom?

ok meg mindig van rá.
@Tóta W. Árpád:

Egyszer szeretnék már végre egy olyan ünnepi beszédet hallani, amikor aszongya a szpíker:

Tisztelt ünneplő közönség, Kedves barátaim! Elvileg azért gyűltünk ma össze ilyen szép számban, hogy megemlékezzünk a távoli ködös múlt homályába vesző egykori hősökről, de jól tudom, hogy ezt igazából senki le nem szarja, mert aki itt van, azt úgyis az aktuálpolitika meg a hogyan tovább érdekli, a többi csak a kötelező avitt díszlet, éppen ezért nem is szaporítanám a szót kényszeredett 12-pontokkal és ráerőltetett párhuzamokkal, hanem beszéljünk inkább a közelgő EP-választásokról meg a válságkezelés know-how-járól.

Nálam nyerő lenne :-)
basszus ha bokros lajos lennék, ezt előadtam volna :DDD

de legalább megírnám neki. ingyen.

" Az áhítatos kincstári ünnepélyekre fütyülnek az elégedetlen fiatalok. Másképp, a saját módján, a saját értékei szerint akar ünnepelni, s ezt a „forradalmi romantikát" a hatalom nem tűrheti. Először 1973-ban ütik a rendőrök a Petőfi-szobor környékén gyülekező fiatalokat.
Az 1980-től az ifjúság márciusi akciói a Petőfi- és a Bem-szobornál, a Batthyány-örökmécsesnél egyre gyakoribbak. Az MSZMP Politikai Bizottsága 1987. december 15-i határozata ijedtében március 15-ét ismét nemzeti ünneppé nyilvánítja."

irodalmijelen.hu/?q=node/1403

Európa csendes, újra csendes...
:)
jaja, és motorral oszlattak. de mondom, ezt írom reggelre. csak aztán nem pampogni, hogy mér nem vagyok ébren.
@eMeL:
Én egyetértek. Bár a nagy formátum és a züllesztő hatás nálam kizárja egymást.
Úgy gondolom, hogy a Viktor a saját népéhez képest nagy formátum. Sámlival.
Húdefélek ha Orbángenya jön majd. Az semmihez se ért, csak akasztat meg főbelövet,
Bezzeg a Feri. Ez egy ejróppaúnós izé.

Én meg választópolgár vagyok, cenzus nélkül, hogy basszam a fajtámat...
fénydublőr:

""
"De Lajos ötleteit sem bizonyítja semmilyen empíria, csak a hit. Vakhit."

Nem, tudományos (matematikai-közgazdasági) tények, plusz-mínusz, ennyi megy be, ennyi jön ki. Ezekkel egy csomóan rosszul járnak (pl én is), de hosszútávon be fog jönni.""

Mert?

Hol a levezetés, b+?

Vagy A vakhit jobb, mint B vakhit? Muhaha.
Na végre ez a március 15.-i írás megint olyan jó Tóta W. -s.

Mondjuk egy másik csúcspontja az ünnepnek elkerülte a figyelmed, amikor a Demszky beszédre igyekvő liberális családtól elakarták kobozni a babakocsiban üldögélő gyerekhez mellékelt cumisüveget ... ilyen tán a Kádár korszakban sem volt. -
szar cikk, unalmas baromság az egész, semmi új gondolat nincs benne. ha nincs ihlet nem kéne írni. jojcakát.
"Aki nincs veletek, az ellenetek van? Hát, ha más lehetőséget nem hagytok, akkor legyen úgy." szerintem is, akiknek csak ennyi eszük van azok protestáljanak Orbán Viktor és hordái ellen, -bocsika akarom mondani szektás tagjai ellen-, már rég nem arról szól, hogy kieszik több spenótot vagy tökfőzeléket, azért én azon szokom mélázni, ahogy a falkamentes liberálok játszák az individiumot, ja pont egyszerre bújnak elő, és az ilyen barom azon morgólódik, ezek hol a ......................... bújkáltak eddig?! meg aztán kollektíve olyan okosak.
@malacka69 megélhetési dolgozó:
Erre mondtam, hogy ez nem szép dolog. Etikailag maximálisan igazad van. Azt, hogy ezen múlt-e, viszont lehet vitatni. Pont azért, mert a pofára szavazás intézménye a domináns.
@Greg23: Ez nekem így nem kóser!

Szavazó1: Aranyifjú megörökli apucitól a vagyont. Fiatalemberünk segghülye, még a középiskolát is csak apai nyomásra tudta elvégezni. Viszont belenőtt a jólétbe, iszonyú személyiségtorzulásai vannak. Szociális érzékenysége, empátiája vetekszik az intelligenciájával. Viszont az új rendszerben szavazata 1000 egységet ér.

Szavazó2: Tanárnő egy középiskolában. Két diplomája van, és éppen doktorálni készül. Az iskolában hátrányos helyzetű diákok tanulnak elsősorban, ezért a tanárnő szociális érzékenysége, empátiája még a szakmáján belül is messze átlegon felüli. Az új rendszerben a szavazatának értéke 1 egység.

A kérdés nemcsak az, hogy ki milyen "értékű" szavazatot ad le ezek után kettejük közül, hanem az is, hogy jó-e a társadalomnak, ha a politikusok Szavazó1-et akarják inkább megszólítani (kiszolgálni) Szavazó2 helyett!?

Szerintem a demokrácia alapvetően jó intézmény. A cenzus értelme az én szememben maximum annyi lehetne, hogy a társadalmat visszahúzó erőket kiiktassuk a rendszerből. Nem olyan ördögtől való ez. Pl. a köztörvényes bűnözők is kaphatnak mellékbüntetésként közügyektől eltiltást, és az sem véletlen, hogy a 18 év alattiak nem szavazhatnak. A demokrácia (elvben) a felnőtt, felelős döntésre képes állampolgárok játéka...
Ne riogassál már Árpád! :-) Az MSZmP-nek a rendszerváltásnál már el kellett volna tűnnie a fenébe. Vélhetőleg el is tűnt volna és egy lényeges problémával kevesebb lenne az országnak, ha akkor a 90-es választások után egy nagykoalíció MDF-SZDSZ-FIDESZ-FKgp-KDNP alakul meg. Az ellenzék együtt bonthatta volna le a pártállami rezsim förmedvényét.

Nem így történt. És elsősorban azért nem így történt, mert az MDF akkor paktumot kötött az MSZP-vel, ami által mentőövet dobtak a régi elvtársak számára. Ráadásul ezzel is segítették őket abban, hogy a szükséges felelősségrevonások elmaradjanak, és a vörösök, politikai hatalmukat zavartalanul menthessék át gazdasági hatalomba. Ez volt a rendszerváltás egyik első nagy hibája.

De a múlt elmúlt, végkép eltörölni, maximum dalokban lehet. A 3.60-as kenyér utáni nosztalgia és az MDF kormány balfaszkodása, ingyenes szakszervezeti üdülések romantikájával keveredve hozták vissza a szocikat a politikába. Nagy baj volt.

Az SZDSZ is súlyos hibát követett el, amikor ezeknek megadta az erkölcsi legitimitást azzal, hogy hajlandó volt koalícióra lépni velük. Bizonyos szempontból ez volt az a mozzanat, ami a Fideszt is egyfajta kényszerpályára rakta. Igaz az SZDSZ javára legyen mondva, hogy legalább a Bokros csomagot ki tudták akkor verni a szocialistákból, így az SZDSZ érdeme, hogy akkor az ország megmenekült az államcsődtől. Csak a megvalósulás után 96-ban ismét ott volt az SZDSZ nagy hibája, hogy nem lépett ki ezek a barmok mellől a koalícióból. Nagy árat fizetett érte. 700 ezer szavazóját veszítette el.

Jött 98-02 . Én örültem a szocialista kormány bukásának, mert soha nem rajongtam elvtársakért. De a Fidesz akkor olyan hibát vétett, amit nem lehet megbocsájtani. Megrészegül a hatalomtól és az elveit véglegesen eladta érdekeiért és ahelyett, hogy megvalósította volna a liberális fordulatot, érdemi reformokkal, helyette egy populista, szélsőjobbos húrokat is pengető neo Hazafias Népfronttá alakult át. Így lett belőle egy giccses nacionalista mázzal leöntött neobolsevik rémálom. Ami után még a hozzám hasonló vad antikommunisták is azt mondták ennél még az is jobb, ha az SZDSZ az általam megvetett MSZP-vel koalícióra lép.

És az a négy év, leszámítva a Medgyessy 100 naposát, nem is volt rossz időszaka az országnak. Elindultak reformok, megmutatkozott végre egy irány, ami tetszett. Igaz ezt mind a liberálisok csinálták, a szocik meg ültek a seggükön és békésen lopkodtak, de ez is jobb, mint amikor tenni akarnak, mert azzal rendre elkurnak a marhái mindent.

2006-ban a reformok folytatására kaptak felhatalmazást a választóktól. Életemben először és utoljára, a második fordulóban még én is elmentem a szocikra szavazni, megfelelő undor mellett. De itt már az elvtársakból kijött valódi énjük sajnos. Minden reformot szétvertek, amit az SZDSZ indítani akart és ennek következtében az országot szinte kilátástalan helyzetbe sodorták. Ezeknek el kell takarodniuk a közéletből.

Nem fognak sajnos, mert a kádárista nosztalgia életben fogja valóban tartani ezt a sunyi csoportot. De remélhetőleg befolyásuk most már véglegesen a második és később a harmadik vonalba sodorja őket. Az biztos, hogy én ezekre nem adom le a voksomat és nagyon sokan nem fogjuk. Három lehetőség közül választhatók. Az optimális megoldás szerint, az SZDSZ még állni fog a második fordulóban, így lelkiismereti probléma nélkül tudok valakire szavazni. Ha nem lesz a másodikban SZDSZ jelölt, akkor előbb vagyok hajlandó még én is a Fideszre szavazni, aki pedig alapvetően idegenkedem Orbántól és bandájától. Vagy pedig ha nem lesz SZDSZ, akkor életemben először, amióta szabadon választhatók, nem fogok élni szavazati jogommal.
A vagyoni cenzus témához: / (Cartman (ex Cartman), kovácske, Kristl, malacka69

Nyilván - malacka69! nyilván! :) - adófizetőkről beszéltem, nem valamiféle "kimagasló szellemi elitről" , bár nem volna ellenemre, ha egyik a másik szinonimájává válna. Fodrászról, mozijegy-árusról, fakitermelőről; olyanokról, akik szolgáltatnak, termelnek, gazdálkodnak - és adót fizetnek.

Szerintem az a normális, ha az rendel, aki fizet.

Nincs olyan család, ahol 2 ember keres 10-re, de ez a kettő nyolcadmagával szavaz arról, hogy mire és hogyan költsék el azt kevéske jövedelmet. Nincs olyan család, ahol szépen - ámbár igen demokratikus úton - megszavazzák: kinek adják a kulcsot a kasszához, méghozzá úgy, hogy aki többet ígér mindenkinek, netán jó fej, mert Nagy Magyarország matricát ragaszt az autójára, vagy rendszeresen kiáll a kisebbség jogaiért, az közfelkiáltással dönthet a bevételek sorsáról. Létezik ilyen? Szerintem nem. Már a gondolat is nonszensz.

Ellenben az van, hogy az a családfenntartók eldöntik, hogy mennyi zsebpénzt adnak a diáknak, mennyivel támogatják az inaktív családtagokat, határoznak arról, küldenek-e pakkot a sitten ülőnek és így tovább. Persze meghallgatják az óhajokat-sóhajokat, ki hová szeretne utazni, mit szeretne karácsonyra, hol szeretne továbbtanulni külföldön, és hogy kockáztatnak-e és mennyit a megtakarításból, ha netán valakinek "óriási ötlete", "tutit tippje" van egy pénzügyi manőverre; de azért nem engedi át a kasszakulcsot másnak, csak azért, mert a többiek szívesebben látnának mást a kasszánál. Szerintem egy ilyen "demokratikus" modell szerint működő család kockára tenné a jövőjét, és rövid úton lejtőre tenné magát: pillanatokon belül kölcsönöktől válna függővé, így gyarapodás helyett fogyatkozásnak indulna, esetleg - szerencsés esetben - vegetálás lenne az osztályrésze. Ez így működik.

Épp ezért a jelenlegi "demokratikus" modell a mai magyar társadalomra nézve életveszélyes, abszurd és nevetséges.

Aki abban hisz, hogy a jelenlegi rendszer, ez társadalmi berendezkedési forma üdvözítő lehet egy egész nemzetállam számára - EU-tagság ide- vagy oda -, szerintem csak egy a sok istenbarma Xenu-hívő közül.
@Tóta W. Árpád: Most miert kell cenzurazni oket? Sztem pont jo igy. En peldaul csak pfuj-t olvasom, es ezzel a malacka fele zsolozsmanak is megkapom az osszefoglalasat.

@jvizkeleti: "Szép dolog, hogy hiszel Bokrosban, de egy piacpárti közgazdász miniszteri bársonyszékben nem helyettesíti a piacot." - epp ezert kell tandij, mert ami Magyarorszagon ingyen van, arra piac is lesz mindig...
Ez egy hamis mobilitas, hogy ha csak a kalocsai foiskolan, tanitonak is, de kitanittatom a lanyom (bar utalja a gyerekeket). Ha annyira ohajtja valaki az egyetemi kepzest, kommunikacio helyett lehet menni fizika, kemia tanarnak. Ezek komoly hianyszakmak lesznek.
@malacka69 megélhetési dolgozó:

"Értsem úgy a véleményed, h ami ebben az országban 2006. ősze óta történt, az hasznosabb és jobb, mintha 2006. januárban, egy új választással, létrejött volna egy erős legitimáltsággal rendelkező kormány?"

Amit írtam, úgy értendő, hogy nekem olybá tűnik: az előrehozott választás kiírását a társadalom (a többség) mindmáig nem legitimálta, mivel nem tört ki forradalom. Hacsak nem tekintjük annak néhány telefonfülkét borogató, autógyújtogató focidrukker részeg randalírozását, meg a holdkóros valláskárosultak sátortáborozását, mint teszi azt néhány médiahacker/-heccer; de ettől talán tekintsünk el.

Máskülönben, ha már így rákérdeztél, személy szerint üdvözöltem volna, ha - szigorúan az államháztartás egyensúlyának helyreállítására történt intézkedések meghozatala / bevezetése után - új választást írnak ki; a lehető leghamarabb.
Ehh és hihetetlen, hogy mikor leírom, mennyire kegyetlen óvodás dolog "csakazértis", keresztbetevésből, meg betartásból a másik pártra szavazni, mint amit agitál egy ember, akkor azonnal, és a legszebb szalmabáb-érveléses álmaimat is felülmúlva jön a reakció a kedves balosoktól:

-Mitugaccbele (ne olvasd el ha nem tetszik, majd tótavé kimoderál ha akar)

-Ilyetislehet (ja lehet, meg a medencébe hugyozni, buszon fingani is lehet, csak hát minősíti azt, aki ilyet tesz)

-Diktatúrátakarsz (én akarok diktatúrát, aki azt mondja, hogy ne érzelmi alapon, betartási szándékkal, valódi tudás nélkül menjen el szavazni az ember, csak azért, mert éppen megteheti? Hihetetlen)

-Úgyseszámítsemmit (ja kérem akkor minek a szelektív szemétgyűjtés is)

Azér' ez gyenge, lássuk be. Igen gyenge.
Nem vagyok egy Tóta fan, de most több igazsága vagyon, mint itt, az elfogultak többségének.
Egyike vagyunk a válságban legmélyebben érintett országoknak. Az EU-ban mi vagyunk A LEG (mármint ebben). Miért is?
Mit tett/tesz szeretett kormányunk?
Várja a fityisz programját? Senki nem szólt nekik, hogy a kormány az nem az ellenzék ellenzéke, hanem (nomen est omen) kormányoznia kéne (a süllyedő hajót (na jó ladikot)).
Szvsz akit érint a válság (és az aktívak közül kit nem) az nem lehet olyan sötét, hogy a "8 reformot mondok, 1et sem csinálok" pártra szavaz.
Viszont van 2,5 millió nyugger, akiket nem érint a válság: munkájuk nincs, a nyugdíj reálértékével nincs baj az alacsony infláció miatt, esetleg néhány devizahiteles nyafoghat. Miért is ne szavaznának a maszopra?

@malacka69 megélhetési dolgozó:
nem az a baj, hanem, hogy az adot fizeto (nem allami koltsegvetesbol fizetett)es netto befizetokent is csak annyi azaz egy szavazatod van
ez az ami a rablast kodolja
@Cartman (ex Cartman):
Félreértesz!
Én nem a vagyoni, hanem az adózási (jövedelmi) cenzus mellett érveltem.
Ebben az általad említett popper ha csak eqrja apuci vagyonát, akkor semmi szavazatot nem kap, ha pedig termel vele, akkor viszonylag sokat.
Egyébként az iskolázottsági cenzust sokkal gázosabbnak tartom:
- miért érjen sokat a 8 bölcsész diplomával sohasem dolgozó szavazata?
- miért érjen keveset a 8 általánossal jó vállalkozást felépítő 100 munkást foglalkoztató építési vállalkozó szavazata?

Persze mindenféle példát-ellenpéldát lehet mondani, bármelyik modell torzítana.

Én azt tartanám igazságosnak, ha a közösbe befizetett adó szerint szavaznánk annak az elosztásáról.

Egyébként az emberek a jó képzettségüket általában igyekeznek jó jövedelemre konvertálni, tehát a két rendszer között jelentős lenne a korreláció.

G
@fénydublőr: "gyújtották föl az izraeli zászlót,"

úristen és ettől gondolom a vuduvarázs miatt valahogy rossz lett az izraelieknek
@Archenemy: Kicsit magyarázom magam: szerintem a zászlógyújtogatás nem kellene, hogy bűn legyen, ha valaki árpádsávost is akar égetni, hajrá.

Csak ezért "kötöttem bele" ebbe pont, hogy ezt együtt hozod a köztörvényes bűncselekményekkel, mintha ugyanolyan súlyú lenne. Holott a zászlóégetés szimbolikus, ahol a résztvevők saját benzinnel saját zászlót égetnek, a kocsiszétverés esetén meg másnak okoznak kárt.
@Paszternak: "Vagy A vakhit jobb, mint B vakhit?"

Részemről vakon hiszek abban, hogy ha feldobok egy követ az le is fog esni.
Hiszek benne (mert valamikor megtanultam az elméletét is fizikából, meg sokszor be is bizonyosodott e tény a történelemben).
Olyan dolgokban is hiszek (pl. fénysebesség vagy annak nem átléphetősége (Einstein)) amelyeket fizikailag nem tudok tapasztalni, de elhiszem azoknak a tudósoknak, akik mondják, mert tapasztalataim szerint hinni lehet nekik (hiszen már a kőnél is milyen jól megjósolták, hogy leesik ;) )

De vannak dolgok (pl. néhány ovi "igéretei" között), amelyekben nem hihetek.
Sem tapasztalati úton nem bizonyított, sem pedig világszerte elismert tudósok nem szajkózzák vele.
Ez van... a hit akkor a legjobb, ha empírikusan épül ;)
@Greg23: A vagyon és a jövedelem nyilván összefügg. Nem akarok senkivel személyeskedni (pláne, hogy egyiküket se ismerem személyesen), de ha az ifjú Csányi vagy Palotás, esetleg Széles egy széltoló és szépen kúrja el apuci vagyonát, attól még igen jelentős jövedelemre tehet szert. Egyik oldalról. Másik oldalról ott a tanítónéni példa. Olyan családi / szociális tragédiákat láthat, ami nagyon kedvezően befolyásolhatja a világszemléletét. Szükség van a (vélhetően igen bölcsen leadott) szavazatára, mert kell az ellensúly a csak az élet napos oldalát látókkal szemben! Egyébként is elég szánalmas értékszemléletet közvetítene, ha a tanítónéni csak azért lenne "alsóbbrendű állampolgár", mert nem rendelkezik akkora jövedelemmel, mint egy bankvezér...

A jövedelmi és iskolázottsági cenzusnak szerintem együtt van értelme. Tehát vegyünk egy reális példát. 8 általános + jövedelem. Bármilyen jövedelem, vagy annak alapján megállapított ellátás! Beleértve az ösztöndíjat, GYES-t, GYED-et, munkanélküli segélyt, stb. De aki tartósan és bizonyíthatóan saját hibájából munkanélküli, akiről nem lehet tudni, miből él (esetleg meglepően jól) az ne szavazzon. Ahogy egy (többszörösen) visszaeső bűnözőtől is végleg megvonnám az állampolgári jogok gyakorlását.

Nem szabad tehát, hogy kiváltság legyen a választójog, és nem szabad differenciálni a szavazatok súlya tekintetében, de ne járjon olyannak, aki csak élősködik a társadalmon.
@Cartman (ex Cartman): "Nem szabad tehát, hogy kiváltság legyen a választójog, és nem szabad differenciálni a szavazatok súlya tekintetében, de ne járjon olyannak, aki csak élősködik a társadalmon."

A nyugdíjas szavazhat? A 40 évesen (kamu) rokkantnyugdíjas? Az özvegyi nyugdíjat kapó? A diák? A 3 hónapja munkanélküli? És aki 6 hónapja?

Az elvvel egyet értek, de megvalósítani (pláne nálunk) kb. lehetetlen.
Lásd adózás: jó az elv (aki sokat keres, sokat adózik), de annyi a kivétel, hogy a renccer szarul müködik...
@simonmondja.: "a nagy formátum és a züllesztő hatás nálam kizárja egymást"

Hogy hitler nagy formátumú volt, azt nem hiszem hogy lehet tagadni, az meg hogy "lezüllesztette" az országát... hát azt sem lehet tagadni.

De ez megvan kicsiben is, amikor valamiki "visz" egy bandát, sok normális gyerek kerülhet bajba a bandázás miatt, ha a bandavezér eléggé karizmatikus és normális gyerekeket is bevisz a bajba.

Persze definíció kérdése, mi az a "nagyformátum": az én értelmezésemben az, aki nagy dolgokat tud végrehajtani (végrehajtatni), hatással van másokra, képes tematizálni, irányítani a másokat. De 'etikai előjel', az nincs benne a szóban.
"leszámolást ígér és börtönrácsokat."

Mintha a börtönrácsokból kezdene jutni már most is, lehet, hogy nem is kell 2010-ig várni. (Pl. legfrisebb az indexen az oktatási tárcáról írtak.)
Még a végén kiderül, hogy az, hogy valami büncselekmény-e az nem is pártfüggő...
Túl régen volt a székházügy, meg az ÉS döngölése, meg a "ne csak mi nyerjünk, ne mi nyerjük a legnagyobbat". Ellenben itt van mindenki (nagyon) rövidtávú emlékezetében a hazudtunk meg 320 HUF/EUR. Így aztán sokan mondják majd: ennél a Viktor biztos jobb, váltsunk rá.
Szerintem tehát ennyi, aki kellően régen volt pofátlan, az jöhet újra.
@Kotit: Az egész csak elvi szinten merült fel, nem gyakorlati szempontból. Senki sem fog - gondolom - pl. aláírásgyűjtést kezdeményezni a megvalósításáért. Túl nagy szent tehenet kellene legyilkolni a megvalósításához.

És igen, a nyugdíjas szavazhatna. Megdolgozott érte. A rokkantnyugdíjas is. De a kamu rokkantnyugdíjas nem. Egy társadalom sem lesz tökéletes soha, bármennyire törekszik is azzá lenni. Potyautasok, ingyenélők mindig lesznek. A mi társadalmunk viszont nem is törekszik semmire. Tulajdonképpen már a felvetésed is jelzi, milyen távol vagyunk mi attól, hogy bármilyen innovációt vigyünk a rendszerbe. Kb. olyan lenne, mintha nekiállnánk tuningolni egy 30 éves kispolszkit, aminek szétrepedt a hengerfeje és kikönyökölt a hajtókar is...
@Cartman (ex Cartman): "És igen, a nyugdíjas szavazhatna. Megdolgozott érte. A rokkantnyugdíjas is. De a kamu rokkantnyugdíjas nem."

De minek ehhez belekeverni a választásokat?
A _kamu_ rokkantnyugdíjast felül kell vizsgálni, elvenni a nyugdíját (meg a szabadságát egy időre a kapcsolt orvosi teammel együtt).
Ha meg nincs adminisztratív jele, hogy kamu, akkor miből tudható ez a szavazásnál?

Annyiban egyetértek, hogy lehetne sokkal szélesebb körben alkalmazni a közügyekltől eltiltást (ami a választó/választható kizárása is).

Vagyoni/erőszakos/gazdasági bűncselekményekért nem a jelenlegi, technikailag a szabadságvesztéssel megegyező időtartamra, hanem 10 évekre is akár.
Ugyanígy akár csak a pénzbüntetések mellékbüntetésére is (akár évekre), azoknak is, akik "csak" hamisan vesznek fel segélyt vagy egyéb módon "átverik" az államot.
Kedves Tóta úr!

Ön nem tartja túl sokra honfitársait.

Nézzük a számokat:

Az – általam ismert – legutóbbi felmérések szerint (index.hu/belfold/2009/02/24/sose_volt_meg_ilyen_pocsek_a_nep_hangulata/) a Fidesz támogatottsága 28%. Ez kb. 8 millió választópolgár esetén jóval több mint kétmillió ember. Még ha levesszük a (legyen 8%) „protestszavazókat”, akkor is másfél millió fölött vannak. Ennyi embert csak az hozna össze, hogy „egyszerűen szeretnek tüntetni, gyűlni, kifütyülni, online agitálni, összekapaszkodva öngyújtózni jobbosrockra, Schmitt Pálra és Orbán Viktorra”?
Nemá!

Nézzük a másik oldalt:
A kétharmados többség eléréséhez nem kell feltétlenül kétharmados támogatottság. (50% felett az egyéni kerületek nagyrészét hozni szokta a nyertes), de vegyük úgy, hogy a választók egyharmada elegendő egy kétharmados parlamenti részvétel megakadályozásához. Ez tehát 33%-nál kicsit több, amiből levonva az MSZP 12%-át (legyen 13), húsz százaléknak kéne lennie azoknak „a baloldal - és a gyülekezet - mentalitástól idegenkedő liberálisok”-nak, akiket az motivál, hogy „akárki is Orbán Viktor, az nagyon szar lenne, ha a rajongóinak még nagyobbra nyílna a szája”.
Ön szerint tényleg van magyarországon több mint másfélmillió ember, akinek nem az gyanús inkább, hogy
- az MSZP és SZDSZ szemrebbenés nélkül szavazott bizalmat Gyurcsánynak az öszödi bukás és 2006 ősze után?
- lassan már hetente bukik meg valaki ezekből a körökből valamilyen bűncselekmény kapcsán?
- az MDF esetében (ha nem is vette volna észre burkolt Gyurcsány-támogatásukat) a Bokros-akció nem más, mint kampányfogás?
- a Kapolyi féle szocdem párt nyilvánvaló MSZP átmentési kísérlete?
(Esetleg tud még olyat, aki a – Jobbikon kívül – az „Orbán Viktoron kívüli oldal”-on részt vállalhatna?)

Szóval van ennyi ember ön szerint, akiknek a fentiek kevésbé gyanúsak, mint Orbán Viktor, mert „nehezen értik, miért ér valakinek ennyi energiát, időt és önhergelést, hogy ő fideszes”?
Nemá!

Attól tartok, hogy „a kecsesen ingadozó szavazó” előítéletei, világnézet és személyes ellenszenvei inkább csak az önéi, kár ezeket kivetítenie.
@eMeL:

Igen, tudom.
Ezt a vitát vívom mindig Hitlerrel kapcsolatban is.
Szóval a nagy formátumú ember , gondolom az, akire fölnézel, mert mekkora nagy.
Namost.
Én fölnézni nem szeretek akármilyen előjelű emberre.
Mert nem mindegy, hogy miben a legnagyobb valaki.
A legnagyobb szarkeverőt nem díjazom.
A legtöbb embert megölőt sem.
És így tovább.
Szóval ez már ilyen.
@eMeL:

Ez mekkora ötlet.

De én továbbra is amellett vagyok, hogy a nyugdíjak és járadékok felbruttósításával adózóvá kéne tenni minden szavazópolgárt, és akkor nem lenne a rinya, hogy
mit adjon még ingyen az állam.
Mindenki tudná, hogy akkor megemelnék az adóját és szívna.
Ettől helyrebillennének a fejek.
@eMeL: "De minek ehhez belekeverni a választásokat?" Szerintem az egész magyar rendszer abszurditására akart ezzel utalni Kotit. Legalábbis én így értelmeztem. Azért írtam ilyen általános jellegű választ...
évek óta erről dumálok:
van egy nagyjából 2-2,5 milliós jobbos réteg. Fegyelmezettek, lehet bízni bennük, mert akkor is elmennek szavazni, ha piros hó esik.

Velük szemben a balosoknál nincs ilyen kitartás, még a rossz idő is otthon tartja őket, pláne akkor, ha kissé kiábrándultak a "főnökből".

Tehát a jobb oldal akkor tud győzni, ha alacsony a részvétel, így az ő 2 millió emberük többség lehet. lásd: önkormányzati választások és a közelgő ep, ahol nem lesz tán még 50%-os részvétel sem.

2002-ben, 2006-ban csaknem 70% melett esélyük sem volt! Egyszerűen nincsenek elegen.

Egy egyszerűsített minta:
100 ember él az országban, ebből
80 szavazásra jogosult.
40-en elmennek szavazni, ez ugye 50%-os részvétel.
A 40-ből 20-an a fideszre, mondjuk 14-en az mszp-re szavaznak, a maradék 6 meg szétoszlik a kicsik között.

A fidesz persze totális győzelemről beszél, az emberek elsöprő véleményéről, amit a kormánnyal szemben fogalmaztak meg a fülkében. Teszik ezt arra a 20 emberre hivatkozva, akik a teljes lakosság ötöde és a szavazásra jogosultak negyede. Csak éppen annak a 20 embernek nagyobb a hangja és képes teleordítani az étert, hogy: "új többség"

Én meg azt mondom, hogy ha a fél ország le se szarja a választást, akkor az emberek valódi üzenete nemcsak a kormánynak szól, hanem mindkét oldalnak és az egész parlamentnek: "Elmentek ti a picsába, mindannyian!"
A felméréseknek pedig nem hiszek, mert 2002-es választások előtt is fidesz előnyt állapítottak meg, 2006-ban szintén, aztán ismerjük jól az eredményt.

Persze a fogatlan, buta barmoknak egyszerűbb volt ezt úgy magyarázni, hogy a mocskok hazudtak, eltitkolták a makrogazdasági adatokat, csalással nyertek, börtönben lenne a helyük.

Akit az utcán ma megállítanak, az nem fogja a mai kormányt dicsérni, kivéve, ha elvakult, komcsi őskövület. A többség vagy nem válaszol,lerázza a kérdést, (van ennél ma nagyobb baja is) vagy a divat kedvéért panaszkodik és szidja a ferencet.

Aztán jön a választás, belép a fülkébe, behúzza a függönyt, egyedül vagy, csend honol, nem látja senki, fogja a tollat és behúzza az ikszet, miközben azt suttogja: a jó kurva anyátokat!
@Bii­visz: Szerintem van másfél millió ember, akinek az "én nem hazudtam soha" jobban csípi a szemét, mint az öszödi "elkúrtuk, úgyhogy mosmá csinálni köllene valamit, bazmeg".
A Bokros-post már kihalt, úgyhogy ide linkelem: www.mno.hu/portal/623560 Lehet persze azt mondani, hogy a Nézőpont az egy ál-közvéleménykutató, de biztosan reprezentatívabb, mint az Index levelezőlistája ugyebár.

Szal a húzás zsenialitása azért még számokban nem realizálódott, de jó várjunk még, hátha. Mindenesetre, ha az SZDSZ visszavágna azzal, hogy ő meg Für Lajost állítja listavezetőnek, megnézem, hány mélymagyar szavazna Kóka frakcióvezetőre, illetőleg lenne-e 200+1 libsi szavazó, aki a Fürre szavaz.
@Eddie Krueger: Hát ja. De azóta se csináltak semmit. Permanens elkúrás megy...
@Eddie Krueger: Ez rendeben is volna csak az elkúros beszéd óta ugyanugy nem csináltak semmit csak elkúrták. Most pedig még egy két hónapjuk van arra hogy legyen mit még elkúrni. Most már tényleg csinálni kellen valamit bazmeg. Megsúgom nem fognak. Ehez nem csak a politikai akarat de az ész is hiányzik sajnos.
Sziasztok!

Új vagyok itt, úgyhogy még nem sikerült minden hozzászólást elolvasnom, ha valaki már kimondta a gondolataim, akkor bocsesz az ismétlésért, nem szándékosan plagizáltam :)
Nagyon sok mindent nem értek, és lehet nem is fogok. Azt viszont látom, hogy sok ember tartja nagy hibának az uniformizálást, ez persze érthető, az egyéniség korában. Érdekes, hogy ugyanezek az emberek mégis rendre beleesnek ebbe a hibába. Miért van az, hogy a sokak szerint habzószájú jobboldalt mindig a lehető legalsóbb rétegekről készült fotóalbum(ok) alapján igyekeznek beskatulyázni? Egyébiránt lehet, hogy már tényleg habzik a szánk, mert mostmár szeretnénk mi is kicsit jönni :) (igen, ezt a dumát valahonnan nyúltam)
Nem egy barátomtól hallom ugyanazt, amit itt is sokan pengetnek. Egyik kutya másik eb, a 19 és a 20 esete... Na, ha úgyis mindegy, akkor miért nem inkább a fidesz?
A másik mostanában sajnos jellemző hozzáállás: Tudod mit öreg, el sem megyek szavazni, úgyis átverés az egész, itt minket csak manipulálnak. Nem állítom, hogy ebben nincs ráció, de nagyon kíváncsi lennék, ha mondjuk nem is szabadna szavazni, akkor mi lenne? Szerintem a szabad választás egy elég szép vívmány ahhoz, hogy ezalatt a rövidke 20 év alatt meg lehessen unni.
Biztos sokan adnak majd a pofámra ezért, de: Képzeljétek el, hogy bicajoztok a földúton, van két nagy pocsolya, az egyikbe ugye bele kell menni. Ekkor az első kerék agyig elmerül, utána iszonyat pofáraesés. Aztán meg jön a csendes apátia és puffogás, hogy a másik is biztos, hogy ilyen mély lett volna. És lám, bele lehet magyarázni, hogy nem mi tehetünk róla, és bele lehet magyarázni azt is, hogy mi tehetünk róla. Szerintem ez rém fura.
Ez biztos sok "vérmagyar" vesszőparipája, de bár még fiatal voltam akkor és korántsem érdekelt ennyire a körülöttem lévő világ, mégsem emlékszem ekkora égbekiáltó disznóságokra, amik most, a szemünk láttára zajlanak. Nem állítom egy percig sem, hogy a diákság nem felelős, de azt azért lássuk be, hogy a tantestületet és a dirit veszik elő, ha egy egész osztály megbukik.
Minden szoci politikus emleget egy misztikus 2000-es számot. Egyrészt ez hasonlít a szálkához és a gerendához. Másrészt azóta talán eltelt annyi idő, hogy 2 év baklövéseit ki lehetett volna köszörülni, ha voltak, és biztos voltak.
Aztán megint mások valami misztikus harmadik "erőt" emlegetnek... Hej, ha lenne egy, de szívesen szavaznék inkább rá, hogy megmutassm a most regnáló tényezőknek (mindkettőnek). Ez például a teljes hülyeség kategória, mert gondoljatok bele; az itt felszólaló többség, mellesleg nagyon helyesen, a cikk szerzőjét is idevéve elutasítja a valamivel(valakikkel) szemben történő önmeghatározást. Ismét csak szerintem a "harmadik" is teljesen ez az eset, ráadásul nincs is.
Valaki berzenkedett a Nagy-Magyarország jelképpel. Igen, sokan ész nélkül- kisit korrektebben mondva anélkül, hogy belegondolnának, mit is jelképez- használják, mindennapjaink részévé teszik, sokan tán vissza is élnek vele. Ha megkérdeznék 100 ilyen arcot: te, öreg, ezt miért hordod vagy ragasztod a szélvédőre siralmas lenne az eredmény, hozzáteszem, a fidesz ideje alatt még siralmasabb lett volna. Részemről ez annak a szimbóluma, hogy nemzetünk kellő időben nem volt képes érvényesítenie érdekeit -mert, rossz emberekre bízta és lehet, nem is volt reális esélye - ezért akkora árat fizetett, mely majdnem egyedülálló a világtörténelemben. Erre igenis illik emlékezni. Illik szem előtt tartani, mert ez is az oly hőn áhított egység szükségességére figyelmeztet. Ne az érdekeljen, hogy más és hogy ő miért, és, hogy egyáltalában, milyen alapon? Az érdekeljen, hogy nektek mi ez a jelkép, szimbólum, paca... Figyelmeztet arra is, ahogy mi élünk, amit mondunk, vagy cselekszünk, kihat olyan emberek életére, akik - teccik, nem teccik - a véreink. Bár nem tudom, kinek nem tetszik. Hasonló a helyzet az egyéb nemzeti szimbólumainkkal is, és ha bárkinek az a kifogása, hogy miért rinyál itt még valaki is Trianonról, annak szíves figyelmébe ajánlom kevésbé nagyvonalú nemzetek véleményét saját tragédiájukról, pl: a japánok és a zsidók. Hogy megnyugtassak mindenkit nem akarom távolról sem összemosni, vagy hasonlítgatni az ő keserűségüket a mienkkel. Tény az, hogy vannak emberek, akiknek egyszerűen szükségük van arra, hogy kimondják a gondolataikat,és ebben a tekintetben itt senki nem különbözik :)
Hisztek amit akartok, nem agitálni szeretnék, de tényleg mondja meg az akit illet; hogy lehet, hogy még mindig van olyan akinek több a bizalma a jelen formációban, még ha más emberekkel is, mint a fideszben?
A választ sokan közületek meg is adták és ez a szimpátia (vagy a szimpla apátia). Innentől kezdve teljesen felesleges a logikáról száraz, matematikai értelemben beszélni.
Na befejeztem, megyek aludni. :)
Hú, itt mindenki nagyon okos, mi lesz, ha egyszerre durran szét mindenkinek a feje?
Az MSZP megérdemli a menthetetlenül bekövetkező választási vereséget. Így lesz idejük és késztetésük újjászervezni a pártot, ez létfontosságú nekik. Az érzéketlenség, a cinizmus és a gátlástalan pökhendiség, sajnos, erősségévé vált a szociknak az idők folyamán, hibát hibára halmoztak, a legtöbbször rossz válaszokat adtak a társadalmi-politikai-szociális kérdésekben, mindamellett, hogy borzalmasan ügyefogyott és tehetetlen benyomást keltettek. Sajnálatos módon ennyi idő nem volt elég nekik arra, hogy rájöjjenek az immáron közutálatnak örvendő Gyurcsány távozásának kényszerűségére. Sok más mellett ennek is megfizetik az árát. Még a baloldali érzelmű embereknek is be kell látniuk: egy ideig "bevégeztetett" a szocialista pártnak, de ennek oka nem a Fidesz minden bokorból tüzelő, gyakran ad-hoc jellegű káosz-politizálása, hanem elsősorban saját maguk.
A józan belátás képességének hiánya már lassan a reménytelenségbe taszítja a szocikat a közvélemény-kutatások szerint.
Persze, azt egy pillanatig se gondoljuk, hogy fáklyás menet lesz a Fidesznek a kormányzás. Az elhúzódó világválságba könnyen beletörhet a bicskájuk, különösen, ha majdhogynem hasonló módon szerzik meg a hatalmat, mint anno a szocialisták. /Tudniillik a "majd megmondjuk a választások után 3 hónappal, mit is csinálunk" mézesmadzag./
Az már egy következő izgalmas kérdés, hogy mihez kezd az MSZP a Fidesz várhatóan kegyetlen és kíméletlen hatalom-koncentrációjának időszakában. A Fidesz a kézivezérelt Ügyészséggel a háta mögött, az ellenzék jogosultságainak valószínűsíthetően drasztikus korlátozása közepette és az összes fontos helyre könyörtelenül beültetendő jobboldali káderekkel kezdi meg országlását. A gesztuspolitizálásnak és a jópofa engedmények korszakának vége, betyár világ jön ilyen szempontból. Lesznek itt pikáns dolgok Magyarhonban!
"A Fidesz a kézivezérelt Ügyészséggel a háta mögött, az ellenzék jogosultságainak valószínűsíthetően drasztikus korlátozása közepette és az összes fontos helyre könyörtelenül beültetendő jobboldali káderekkel kezdi meg országlását."

Ez Magyarország utolsó esélye.
Akinek nem tetszik, az már indulhat is világot látni.
Feri megtette az első lépést, valami lemondásról hadovál, meg arról hogy neki igenis van programja. Hol van az a program Feri? Hová dugtad?
Csak egy kerdes ?

Hogyan lehet hogy ez a magyar szarmazasu Soros Gyorgy,
tudja a valaszt mindenre ?

Az ilyen parazita milliardosok miatt van a vilag gazdasaga ott ahol.


Tibor

@Jozicsenko, aki inkább lenne pék...: á, már az is elég lenne, ha csak harmadannyi autópályát/utat megépítenének, és 5 milliárddal kevesebbet költenének beléptetőrendszerekre, nem szerepelne szerződéseikben joszip tot neve, nem uszítanának senki ellen, nem beszélnének 14-15-dik havi nyugdíjról... stb
süti beállítások módosítása