W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lopott, lop, lopni fog

2009.02.03. 12:40 Tóta W. Árpád

A közjogi javaslat baljósan csengő kifejezés; Medgyessy Péter tette azzá.

Medgyessy Péter 2004 februárjában, a közelgő, és a szociknak nem sok jót ígérő EP-választások árnyékában dobott fel néhány frissnek szánt ötletet. Ettől azt remélte, hogy visszaveheti a kezdeményezést, és majd úgy fog tűnni, hogy mégse nagy rá a kabát, hanem ő egy államférfi.

Köztük volt a kisebb parlament, a csoportos létszámleépítés után 250 képviselő maradt volna. Gyurcsány még nagyobb államférfi, ő kétszázig nyesné vissza a gárdát, s az elaléló hölgyeket karjába kapja, ha kell. Ez eddig szerethető, népszerűségre számot tartó álláspont, öt éve is az volt, és akkor se lett belőle semmi.

Medgyessy Péter azonban alig egy perce tűnt messzire látó, távlatos államférfinak, amikor nagy nehezen kimondta a második pontját is. Ez abból állt, hogy tegyük félre a gyűlölködést meg a pártoskodást, és az európai parlamenti választásra induljon az összes parlamenti párt közös listán.

Na, erre felröhögött az ország. Jó lenne, mi? Persze, hogy nem akarnak versenyezni ciklus közepén, hiszen olyankor mindig a Fidesz vezet. Államférfi, ez? Gyáva kukac, nem államférfi.

Az EP-választáson aztán jól ki is kaptak, így megint lehetett röhögni, hogy haha, buflák, jobb lett volna közös listán, ugye?

Egyezzünk ki döntetlenben!


Gyurcsány ennél eggyel szofisztikáltabban nyúlna a választási rendszerhez, legalábbis kicsit tovább lehet traccsolni róla, hogy az milyen lenne. Megszűnne a körzeti megbízott, és csak listára szavazhatnánk. Egyéni képviselők nélkül tulajdonképpen megvolna az ország, tekintve, hogy azok az emberek a legritkább esetben igyekeznek a körzetüket képviselni, hanem a pártvonal mentén nyomkodják a gombot. Ferencvárosban azért lett kis híján érvénytelen az időközi választás, mert kormányváltást úgysem okozhatott volna, a kerületnek meg a polgármestere számít valamit, a képviselőjétől nem vár semmit. Nem volt tétje.

De ha már nyesünk, nyeshetnénk inkább a listás mandátumokat, csak az nem volna túl kényelmes a szocialistáknak. Sőt magának Gyurcsánynak sem, mert nem biztos, hogy talál 2010-ben olyan körzetet, ahol tuti befutó lehetne. De ha talál is, egy kormányra való kulcsembert még nehezebb bevinni lista nélkül. Hol mehetne biztosra Lendvai Ildikó, s mi lenne a szocikkal nélküle? Vagy a Gyurcsány-klikk és egyben az ország érdemtelenül mellőzött háttérmunkásai: Hiller István, Bajnai Gordon, Veres János?

A lista eltörlése azonban érzékenyen érintené a túloldalt is. Mivel a Fidesz nagyon széles tábort igyekszik egyben tartani, az Orbán-klikk nélkülözhetetlen arcai sem egyformán népszerűek. Kövér László például önmagában aligha számíthatna a körzet fideszeseinek szimpátiájára, mivel ők nem mind olyan becsavarodott paranoidok, mint ő. És hol, ugyan hol tudna a Parlamentbe kecmeregni szegény Semjén Zsolt?*

Viszont összességében mégiscsak az MSZP gyengülne, a Fidesz erősödne, ha csak egyéni választás lenne, pont ezért javasolja Gyurcsány az ellenkezőjét. Ami a jelen helyzetben valahogy úgy hangzik, mintha vesztett partiból ajánlana remit. Legalábbis olyan szabálymódosítást, ami az ő hátrányát mérsékli. Ez a javaslat tehát, ahogy Medgyessyé, nem azért született, hogy legyen belőle valami. Hanem hogy látsszon a tenniakarás.

Medgyessy harmadik ötlete a közvetlen elnökválasztásról szólt, de hogy ez miért lenne jó, az már akkor is homályban maradt. Épphogy megúsztuk Pozsgayt, és ahogy most elnézem, hála istennek. Gyurcsány ezt a témát nem érinti, nyilván már így is eléggé útban van neki az elnök.

Nem loptunk mi, csak egy szöget


Helyette a párt- és kampányfinanszírozást, és a képviselői költségtérítés témáját vetette fel, Medgyessynél sokkal jobb érzékkel. Utóbbi ügyben éppen összegyűlt százhúszezer aláírás, most először úgy, hogy nem narancsdzsekis pincsik hordták össze, hanem civilek. (Bár lehet, hogy ebből is csak tizenhárom igazi.)

Gyurcsány nem először veszi elő a pártkasszák körüli közismert problémákat, amelyek egyre nyíltabb lopásokban nyilvánulnak meg. Azt mondja, barterügyletek, szívességek rendszere tölti fel a pártpénztárakat. Azt már nem mondja, hogy ez nem ennyire ártatlan ügy. Nem csak az történik, hogy a baráti vállalkozó kifizeti a terembérletet a lakossági fórumhoz, és cserébe kormányon meg önkormányzatilag majd kedvesebbek leszünk vele egy kicsit.

Hanem egész hadtápos részlegek működnek a pártokban, amelyek szorgosan összelopják a kasszába azokat a milliárdokat. Hogy erről hallgassanak, mindnek külön be kell tömni a száját. Ennek a rendszernek volt része a Zuschlag-csapat. Az autópályaépítések. Puch László. Nyugodtan meg lehet őt nevezni, Gyurcsány szövege töredelmes beismeréssel ér fel: a pártpénztár a bűnözés szíve. A pártpénztárnok, avagy államtitkár úr tehát micsoda?

Ennek a rendszernek köszönhető, hogy aki az önkormányzattal üzletet akar kötni – mert mondjuk szemeteskocsikat üzemeltet vagy üzletet bérelne - az jó eséllyel kénytelen beszállni a polgármestert delegáló párt finanszírozásába, és a szíves közvetítésért még a polgi is leveszi a magáét. Cserébe nem küldi az ÁNTSZ-t, és nem ragaszkodik a közterület-használati szabályokhoz sem annyira, mint amennyire a választói megbízatás szerint kellene neki. Ez a rendszer okozza, hogy a politikus definíció szerint, alapból tolvaj gazembernek tekinthető, és valószínűleg az is. Minél magasabban ül, annál inkább – mert annál több nejlonzacskóval settenkedő Zuschlag fölött kellett szemet hunynia.

A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt, vagy szükségtelenné tenné a Strukturális Reformokat, amiket mind annyira óhajtunk. De ahhoz elég, hogy az istenadta népnek minden fehérítési, civilizációs, normalizációs kísérlet ellen aduászt adjon a kezébe. Ti akartok tőlünk adózási fegyelmet, jogkövetést, alkalmazkodást? Ti akartok nulltoleranciát az utakon, és közben ledudáltok minket kék villogóval, rendszám nélkül, zöldkártya nélkül?

Így nem fog menni, se Gyurcsánynak, se másnak. De hogy neki már semmiképp sem sikerüljön semmi, a politikai logika azt diktálja, most már maradjon minden így 2010-ig. Maradjon a korrupciómeghajtású demokrácia. Hátha még egy választásra elég lesz annyi presztízs, amennyit egy tolvaj elvárhat.

Pártfinanszírozásról korábban: Ezek lopnak.
* Semjén Zsolt Kalocsán kecmergett be, egyéniben. Gratulálok, és elnézést.



Címkék: gyurcsány korrupció pártfinanszírozás

236 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr96919563

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pont erre céloztam, örülök hogy észrevetted a demokrácái és diktatura minősége is magán az emberen múlik. A történelemből tanulva azért jobb lett volna ha még pár Mátyás diktátor követi egymást. Talán a demokrácia se nagyon hiányozna. Ja és szemkilövés és emberverésre is csak a nagy demokratáknál emlékszek nem a fasisztáknál.
Tulajdonképpen kétféle hozzászólás jellemző: az egyik szerint minden politikus korrupt, a másik szerint pedig a felosztjuk a világot bal és jobb oldalra, és a velünk ellenkező oldalon állók a hülyék. A választásokon aztán mégis mindig az nyer, aki az ingyen sört ígéri: emberitisztesseg.blog.hu/2009/01/19/bal_jobb_gosser
A politikai elit váltás igazából nem is olyan nehéz dolog, elég hozzá 176 tisztességes ember. Nem hiszem el, hogy az országban ne lennének ennyien.
Akik be vannak tojva az új választási rendszerektől azoknak üzenem. Most már Fleto is verheti a fejét a falba hogy nem változtatott rajta. ami adott pontban jo lehet 4 év mulva a visszájára sül el. Amúgy meg a következő fidesz kormány is vígan belebukhat ugyanugy mint az MDF a rendszerváltozás után. kicsit nehéz volt elmagyarázni az embereknek hogy nem ők tették gajra az országot hanem az előző negyven év. A választók nem politolgusok és nem is agysebészek
Nekem most megváltozott a véleményem úgy összességében miután kezd összeállni a kép(jobb későn mint soha)-bennem,ki és kik is mozgatják a szálakat ebben a kicsinyke ám de stratégiai fontosságú országban.Röviden a lényeg.Nyugateurópa és usa nem tud mit kezdeni a pangó gazdaságával,hiába pumpálja bele a sok millió dollárt avagy eurót.Mindenütt munkanélküliség és pénztelenség.Tőke kéne és munka mindenhova hogy megoldódjon a gazdasági helyzet.A tőkeszerzés egyik leggusztustalanabb ám de legeyszerűbb formája ha rossz hírét keltik egy országnak és folymatosan leértékelik egy bizonyos kockázatelemző paraskálán,ezzel kellőképp elriasztva minden befektetni vágyót középeurópába.Szép is lenne ha stabil maradna a forint és ide tennék be a pénzüket magas kamatra a külföldiek,miközben a bankok nyugateuban és a világon mindenütt szomjazzák a pénzt.Ehhez nem kell mást tenni,mint a forintot nagyban kilengetni a tőzsdén és rosszindulatú sorok közt megbúvó félelmeket kelteni Magyarországról.IMF és rossz kormány,sok munkanélküli lásd Litvániában is hű milesz és az Oroszoknál is hű mi van és nagyfokú elégedetlenség meg egy rakás tévhit hogy mennyi munkahely megszűnik.Megszűnik,ám de helyette születnek is munkahelyek,de erről a média legfeljebb egy rövidke hírt ad.Az nem szenzáció.Bezzeg mercinek megéri ide jönni és itt építeni gyárat.És ezen kívül még számos igen nagy értékű és horderejű beruházás készül egyik középmagyarországi iparvárosunkban pl.A lázadásra a forradalomra fel vannak készülve kishazánkban,sokkal jobban mint azt bárki is hinné.Hisz az IMF is megmondta mire lehet számítani.Sőt az IMF mond mindent,ő diktál jelenleg.És ehhez mindegy milyen kormánya lesz az országnak.13 havi akkor sem lesz és adócsökkentés sem.Mert az antant és usa így akarja.
@mrs. white:

"nem is agysebészek2

- Uram, ön régóta politikus?
- Igen.
- És kezelte már agysebész?
- Nem. De miért kérdi?
- Mert ideje lenne már...
@mrs. white:
funny, a Mátyás az igy 600 év távlatából nagyon menő, kár h kb senki nem elemzi azt hogy akkor milyen volt mondjuk röghözkötött jobbágynak lenni 30-32 éves várható élettartalommal meg kb semmivel egy élet munkájáért...

az meg hogy itt mi lesz vagy mi nem az totál nem a fideszen vagy az mszp-n mulik hanem most kb a nemzetközi pénzvilágon mert annyira kint van a seggünk a gatyából h egy soros szintű befektető darabokra szedhetné az egész országot.(ahogy anno ő meg is tette a mostani forintnál jóval erősebb angol fonttal a 90es évek elején)

ezenkivül pedig nem ártana nem ekkora szoc hálóval nyomulni, meg a minbért adómentessé tenni h utána minden cégvezető minbér mellett legyen X6-os tulaj stb stb.be kéne hivni vm jó kis bukott holland kormányt vagy ilyesmi.:)
@is: most nem azért, de az MSZP (és a ballib média a háta mögött) 1998 óta folyamatosan Orbánt támadja.
Én is mondhatnám, hogy ha nem támadnak folyamatosan, akkor a Fidesz rég megújulhatott volna, kéz a kézben szavazná a kétharmadosokat az MSZP-vel, hiszen ki tudja?
Az én problémám az, hogy nem bízok abban hogy egy választási vereség pértbéli öntisztulást eredményez kishazánkban.
mint ahogy nem is eredményezett.
pont ezért nem bizok benne.
a fidesznek két vereség is kevés volt ahhoz hogy rendesen felrázza.

az szdsz/mdf "töpörödés" se ébreszt fel ott senkit.

de, a Kuncze új munka után nézett például.

nagy ezeknek a pártoknak a tehetetlensége, és mára megcsontosodott a fidesz is szörnyen.
@Kristl: Mindenki kapaszkodik a bársonyszékbe. Már csak ezért sem lesz választási/önkorményzati reform.
A Fideszben már csak azért sem lehet nagy földindulás, mert ott pl. Viktor személyesen hagyja jóvá a választás előtt az összes egyéni jelöltet és területi listát. Szerinted meddig marad meg bármelyik listán egy csúcsra törő jelölt?
A potenciális "trónkövetelők" száját eddig mindig betömték egy zsíros önkormányzati pozícióval, de onnan már nehéz a visszaút az országos listákra :)
Árpád. Más is jelezte már:
"És hol, ugyan hol tudna a Parlamentbe kecmeregni szegény Semjén Zsolt?" - ez a mondat azért hangzik nagyon hülyén, mert Semjén mintegy öt százalékot vert a szoci indulóra (1350 szavazatot) 2006-ban Kalocsán.
Tudod, ez volt az a körzet, ahol az MDF-es Romsics összevágott egy felvételt, hogy bizonygassa, megfenyegette a fideszes. Bagót visszaléptették, Semjén indult helyette. Azóta mondjuk a bíróság jogerősen kimondta, h a vágatlan felvétel alapján Bagó Zoltán nem fenyegetett senkit - a szokott MDF-es trükk volt...
igenigen. bocs. mindjárt updatelem.
Jó, hogy ír az Árpád, mert őhozzá hozzászóltok.Más animátorok megmagyarázhatatlanul mennek a "kapcsolódó anyagokba", mint pl. a féltudású elitről szóló indexes elemzés, vagy a két élősködő párt teóriáját megfogalmazó Bokros Lajos interjú a Népszabadságból.(délelőtt még rajta volt a főoldalon)Nem a komment-metafizika előhangját olvassátok most, csak szíves figyelmetek tényekre való odafordulását kívánnám.Amire én emlékszem a cikkekből....Egyetlen visegrádi ország se fordult az IMF-hez. Államcsődnek hívják ezt az odafordulást.Egyedül nálunk legitim 30 éve ugyanaz a politikai elit.(tessék választani közülünk!)Nettó adóságunk elképzelhetetlenül nagyra nőtt az elmúlt 30 évben:nyolcmilliószor egymillió forint...És, amit szintén tudunk fejből, magunktól:példátlan a külföldi tulajdon aránya az országban, 3.5 millió embernek van bevallott jövedelme, és ennek több mint fele állami-önkormánytati alkalmazott.Ezt csak azért mondom, mert valóban megnyugtatóbb 199 biztonsági őr tekintetű képviselőt vizionálni, mint Árpád kérdését felfogni.(honnan a picsából?)Legyen ma a megválaszolandó kérdés a "Mi a picsa?", mielőtt megint picsasötét lesz.
Ha már lopás:

Százmilliós adócsalásért felfüggesztett szabadságvesztés járt
index.hu/gazdasag/magyar/szazm090203/

Kicsiben nem érdemes csinálni...

Legelőször a bíróságokon és az ügyészségeken kéne valami nagy-nagy cunami, meg persze a BTK-ra is ráférne egy kis update.

és mátyó szegéssel-


ezt a lopási kényszert nehéz legyűrközni, mert úgy van vele amorális ember, ha másé, nehogy már más lopja el, de mivel elkötelezett vagyok a demokrácia mentén, egyéni szavazó körzetből való bejutás híve vagyok a történelmi magyarország területéről, és felőlem románnal, tóttal és egyéb nációval is tele lehet rakni a parlamentet.
@is: azért remélem, a fák nem nőnek az égig.
Érdekes a lenézett tótok már megint léptek nem csak pofázás megy ...

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=3&i=109582
Ez pedig mindent elmond az MSZP-SZDSZ eddigi kormányzásáról, és az azt lezáró MSZP időszakról:

www.origo.hu/itthon/20090203-elelmiszersegelyt-kap-magyarorszag-az-eu-elelmiszersegely-program-kereteben.html
Arpi!
ha ezt tudod es tenyleg igy van, akkor minek irtal posztot???
:
"Ez a javaslat tehát, ... , nem azért született, hogy legyen belőle valami. Hanem hogy látsszon a tenniakarás."

@malacka69 az édentől keletre...:
szenzor.freeblog.hu 2009.02.03. 14:57:30

"Állítólag Horn G. szerint gyurcsány helyzete nem túl stabil a pártjában??
Ez igaz?"
nem!
ez wishful thinking. O mar egyszer elkuldte GYF-et a P.-be de meg nincs ott, ellenben ok kileptek a koaliciobol.
A szocik mar megvarjak az EU valasztasokat, es ha nem 2/3-os a bukas, akkor kivarjak meg az orszaggyulesit is... nem valtanak, vigye csak el a balhet, valsag van a kutya nem akar elso lenni...
Arpi!
akarmennyire jo kis iras ez azert a lenyeg kimaradt!

1) a fidesz sose kerul hatalomra ha nincsenek egyeni korzetek, Horn Gyulaek valami 200 (mas forrasok szerint 250) ezerrel nyertek volna, ha csak a lista szamit.
ez azert van mert egy panelproli szavazata nem er annyit mint egy falusi "JOmagyar gazdae".

2) ezentul csak az javasoljon egyeni korzeteket aki tudja a kepviselojenek a nevet, meg azt, mit kepvisel.

3) valasztasi rendszert nem lehet modositani a valasztasok elott, pont utana kell, es akkor meg van negy ev hogy mindenki alklmazkodjon hozza.

4) a parlement most eppen (ezugyben is) mulasztasos alkotmanysertesben van, ugyanas az elkoltozesek miatt van korzet ahol mar dupla annyi a szavazok szama, mint mashol...
MIERT NEM LEHET AZ HOGY ADDIG NEM KEP FIZETEST A PARLEMENT A MIG MULASZTASUK VAN??? (miert nem ezt nyoamtja a sajto? seccperca alatt megeyeznenek a 2/3-soskban is)

5) nem az a baj a partkasszaval, hogy lopnak, minden orszagban lopnak a politikusok, az a baj, hogy ahhoz, hogy a partkasszaba keruljon X osszeg ennek 3szorosat siman kidobjak az ablakon, leamortizaltak a mukodo vallalkozasokat gyarakat, ahelyett, hogy epitenenek, pl csinalnak egy egy magyar supermarket halozatot es annak a nyeresegebol parrtkasszaznanak...legalisan...
Gratulálok a kalocsaiaknak.
@dark future:

Farkasházy pl. elég drágán nyal segget ...

vastagbor.blog.hu/2009/02/04/millios_kozpenzek_a_hociponek

Mit vársz a bíróságoktól amíg ez megy?

"Fideszre most inkább az szavaz, aki dolgozik. Az MSZP-re inkább az inaktívak."

A fideszre most inkább a "nép vagyonát féltő, Gyurcsányra, mint gonosz tőkésre tekintő" régi balos népréteg szavaz. Az Mszp-re pedig aki nem akarja Orbánt meg Torgyánt vissza a hatalomba, meg nem akar templomavatással
hiradót kezdeni.

Az aktívak és nemaktívak fele is ilyen-meg olyan. Most minden népréteg kettéoszlik.
@Kis Hableány: Kis Hableány 2009.02.03. 21:53:11
fiatal korod ellenere meglepoen jol latod a dolgokat, bar politikusaink, kozgazdaszaink is latnak...

nehany kiegeszites azert:
"ki és kik is mozgatják a szálakat ebben a kicsinyke ám de stratégiai fontosságú országban."
1) magyarorszag nem kicsi: ketszer akkora mint Hollandia vagy Svajc, 2) viszont nincs strategiai fontossaga, szemben az emlitett kettovel.

"Nyugateurópa és usa nem tud mit kezdeni a pangó gazdaságával,hiába pumpálja bele a sok millió dollárt avagy eurót."
ez igaz.
"Mindenütt munkanélküliség és pénztelenség."
ez is
"Tőke kéne és munka mindenhova hogy megoldódjon a gazdasági helyzet."
Kb. munka inkabb csak a szegenyeknek kell, a gazdagok elvannak a tokevel is.

"A tőkeszerzés egyik leggusztustalanabb ám de legyeszerűbb formája ha rossz hírét keltik egy országnak és folyamatosan leértékelik egy bizonyos kockázatelemző paraskálán,ezzel kellőképp elriasztva minden befektetni vágyót középeurópába."
ez igaz. sulyosbitja a helyzetet, hogy a magyar bankok eszkozaranyos nyeresege 30% ugyanez nemetorszagban 4%, es innen viszik ki a penzt, hogy otthon jol befektessek, de ha nem vennek ki, nem is lenne olyan bizonytalan/kockazatos ez a piac...

"Szép is lenne ha stabil maradna a forint és ide tennék be a pénzüket magas kamatra a külföldiek, miközben a bankok nyugateuban és a világon mindenütt szomjazzák a pénzt."
a penzt, likviditast persze szomjazza mindenki. de az a jobb a gazdageknak, ha a szegenyektol meg el lehet szipkazni a penzt,
ha leertekelik a forintot az a nemzeti jovedelem kiszippantasa, ha felertekelik (ilyen is volt) az a nemz. jov. növelese, ide csoportositasa.
nem mindekinek jo a stabil forint az exportoroknek jobb ha leertekelik.

"Ehhez nem kell mást tenni,mint a forintot nagyban kilengetni a tőzsdén és rosszindulatú sorok közt megbúvó félelmeket kelteni Magyarországról."
ez olyan osszeeskuves elmelet fele, nem egy szereplo jatsszik a forinttal, de a vegeredmeny csakugyan az, hogy leertekelodik (jelenleg), amit sose fogok megerteni, ha nekem megeri eurot venni 280 Ft-ert sose fogok erte adni 300ft-ot...

"sok munkanélküli ... és nagyfokú elégedetlenség meg egy rakás tévhit hogy mennyi munkahely megszűnik. Megszűnik, ám de helyette születnek is munkahelyek,"
valoban sok a tevhit, es az index is nagyitja az elbocsatasszamlaloval, de nalunk elbocsatas nelkul is kevesen dolgoznak... nagyon kevesen...es uj munkahely meg alig.

"Bezzeg mercinek megéri ide jönni és itt építeni gyárat.És ezen kívül még számos igen nagy értékű és horderejű beruházás"
igen ez igaz, de ez nem zavarja a liberalis mitoszok terjesztoit abban, hogy riogassanak elmennek a befeketetok...a multik...

" IMF és rossz kormány, A lázadásra a forradalomra fel vannak készülve kishazánkban,sokkal jobban mint azt bárki is hinné.Hisz az IMF is megmondta mire lehet számítani."
valoban megmondta, de feltunt hogy kikkel emlegetnek egyutt?
Ukrajna, Belorusz, litvania, en szegyellem magam.

"Sőt az IMF mond mindent, ő diktál jelenleg. És ehhez mindegy milyen kormánya lesz az országnak.13 havi akkor sem lesz és adócsökkentés sem."
szinte semmi kovetelmenyt nem fogalmaztak meg. ezt csak a magyar politikusok kenik rajuk, hogy nem ok csinaljak/kivanjak a megszoritasokat, hanem az EU meg az IMF.

"Mert az antant és usa így akarja."
nem egeszen, a német piachoz kotodunk egyertelmuen.
olvasd el ezt:
nol.hu/velemeny/lap-20090128-20090128-1
es sose add fol a gondolkodast...
:)
@BéLóg:
"Azt vajon miért nem feszegeti senki, hogy a leggyorsabban, a legtöbb pénz megtakarítással és a legnagyobb társadalmi támogatással az a javaslat bírna, hogy azonnali hatállyal szüntessük meg a budapesti 23 darab önkormányzatot?"

Demszky első hozászolása a témához az volt, hogy szűnjenek meg a kerületi önkormányzatok, vagy csökkentsék a számukat. Illetve már régebb óta ezt mondja.
@mrs. white: mrs. white 2009.02.03. 21:41:11
"kicsit nehéz volt elmagyarázni az embereknek hogy nem ők tették gajra az országot hanem az előző negyven év. "

mi az hogy nehez volt??? nem is lehet!
kedves Feher(lelku) asszonysag, megha 30 evet irt volna!

tetszik ahogy siman atlep a tarsadalmi rendszerek kulonbsegen.

mi azzal a tuidattal rendszervaltottunk hogy a szocializmus fejlodesre keptelen zsakutcas formacio, nem hatekony, bezzeg a kapitalizmus. igazsagtalanabb ugyan, de fejlodes kell hat gyerunk...

erre letelik 20 ev es ott tartunk realberben mint 30 eve.

jo jo tudom a reorganizacionak koltsegei vannak, van kontinuitas is... de ha 20 ev alatt nem lesz a kapitalizamus hatekonyabb akkor talan megse kene eroltetni.

biztos jo a centrumorszagoknak, de nekunk itt a felperiferian nem.

ja es ki az az ők?

@malacka69 az édentől keletre...: szenzor.freeblog.hu 2009.02.03. 20:19:40

"Én személy szerint kurvára cserélnék a szlovákokkal éppúgy, mint a csehekkel."
az hogy a csehekkel cserelnel rendeben van, jo a sörük, tenyleg vilagszinvonalu, ok gyartjak a legtobb autot a vilagon per kopf.
de a szlovakokat gondold at!
es menj at hozzajuk, az egy lerobbant orszag, meglehet jo makromutatokkal de infrastruktura nelkul, monokulturas autogyartassal, ami eppen ul lefele, csak az a mazlijuk meg hogy az ujabb gyartosorokat eri meg legkesobb leallitani.

"Nem, sok magyar azt képzeli, h ha nem ez a tehetségtelen banda vezetné az országot majd 7 éve, akkor a világválság nem egy ló általi valagba toszással érne fel, hanem egy nyúlpofonnal. "
de ha sokan vannak is tevednek, nemcsak ez a 7 ev a problemas, hanem az a nyaklo nelkuli privatizacio is amit Horn-ek csinaltak.
felek, hogy amig nem lesz vilagpiacon eladhato termekunk, nem nyulpofon vagy lof@sz altali valagba toszas az alternativa, hanem a bedaralas...
@malacka69 az édentől keletre...: A szlovaktol a gyenge szocialis halojukat is irigyled? A Dzurinda kormany intezkedeseit varnad Fletotol? Akkor miert fujtal nehany korabbi kiserletere?
Amugy meg menj el Pragaba, nezz korul, es meglepodsz majd, mennyivel kopottabbnak, csorobbnak tunnek az emberek, mint Pesten. Valoszinuleg azert, mert nem koltottek el az elkovetkezo eveik jovedelmet. Es most a lakossagrol beszelunk, a "szegeny devizahitelesekrol". Kozismert volt, hogy a forint mestersegesen tul van ertekelve - az ismerosodnek azt javaslom, szurja tokon magat.
"De ahhoz elég, hogy az istenadta népnek minden fehérítési, civilizációs, normalizációs kísérlet ellen aduászt adjon a kezébe."

Ez csak egyik része a bajnak. A másik része, hogy a pártfinanszírozás ilyen módja miatt valóban a gazdaság elkerülhetetlen részévé vált a korrupció.
Ha egy párt érdekében lehet, akkkor minden közbeszerzésnél kialakul hasonló helyzet.
Gyakorlatilag mindegy, hogy a csúszópénz pártkasszába megy, politikus vagy hivatalnok teszi zsebre.
Még az is előfordulhat néha, hogy közösségi célokra költi az önkormányzat (lásd sportklubok vagy kulturális események támogatása), de egyik módja sem hasznos.
Mindegyik azt hírdeti, hogy szabad csalni.
Sajnos tök mind1 milyen többség van egy-egy önkormányzatban, mindegyik alkalmazza ezeket a módszereket.

@Szűcslaci: Szűcslaci 2009.02.03. 15:57:53
"Én azt nem értem, hogy miért különbözne az MSZP az MSZMP-től?"
mert nem statikus a vilag. a vilag is valtozik, az emberek is.
lattam en meggyozodeses kommunistabol fideszesse MIEPesse valni...siman...

"Miért különbözne a mostani Gyurcsány az akkori Gyurcsánytól?"
mert o is fejlodik, valtozik, kenyszerek kozott el...

"Ha csak beszélek róluk, szarszaga lesz a számnak."
talan ha elkepzelned hogy a fel orszagnak meg o a zsinormertek es a baloldal megujitoja, aki gyozelemre vitte a vesztett ugyet.
es akiknek meg a masik az ordog es rasszista, fasiszta de legalabbsi azokkal baratkozo...

mrs white: Te kit tartanál jó diktátornak? Mátyás király nem ér biológiai okokból, az meg, hogy "nem ismerem de biztosan van" szintén nem ér.
www.kibulizottorszag.net/
Árpád, ezt nem kívánod felkarolni?
lássad,

a kérdésedre ("mi a picsa?") eszembe jutott a kötelező kör:

Kérdés: Mi a nő?
Válasz: A nő a picsának azon része, amellyel két b@szás között beszélgetni kell.

XD vagy :(((

De igazad van, a politikai elit felelős az eladósodásunkért, persze, más-más mértékben ("Kurvára megy a pénz, mondja apu és anyu, csak más és más hangsúllyal...").

OV alatt: csökkent, D-209+GyF alatt meg nőtt... nemkicsit, stb...

Szal ne keverjük össze a szart a májával, ahogy I. b. nagymamám mondta volt...

Üdv,

P.
@Karesz (Charlie): "minden orszagban lopnak a politikusok, az a baj, hogy ahhoz, hogy a partkasszaba keruljon X osszeg ennek 3szorosat siman kidobjak az ablakon,"

sajnos nem igy van, legalabb a 20x -at dobjak ki !
@malacka69 az édentől keletre...: "300ft felett az Euro!!!!!!!!!!!! B+, nagy gáz, nagyon nagy gáz!!!!!"

ez miert is gaz?

en laszarom a devizahiteleseket: rohadt spekulansok!
@Zime:

Nem kívánja. Többször törülte, amikor ide beírtam. Sejthetően nehezményezi, hogy a szerző egész más ügyben kiosztotta.
@Lynn Mainchín: "Pedig ha valamikor, most beleegyezhetne a Fidesz a 199 főbe meg a csak listás választás lenne."

De hát ovi 2/3-al akar győzni, mert az alkotmány csak akadályozza a hatalom monopolizálásában.
@A Nép - Te vagy!: azt nehezményezem, hogy a bloghu legnagyobb büdös spammere vagy. remélem, elmegy tőle a kedved, igyekszem hozzájárulni.
ilyenkor elgondolkodom
"nyugaton" van olyan ország, ahol a termőföld tulajdonlását szakirányú végzettséghez kötik
azaz ha nincs végzettséged, nem lehet földed, ez elég jó módszer a földspekulánsok ellen (nem ultimate, de azért működik valamennyire)

itt nem lehetne olyan, hogy politikus csak az lehet, akinek van hozzá végzettsége? egy államigazgatási papír, vagy valami hasonló? vagy ez naív álom részemről?

szerintem ha valaki megszerez egy ilyen diplomát öt (na jó, három) év alatt, akkor annak vagy van agya, vagy képes együttműködni másokkal
ha egyik sem, akkor csak szerencsés/protkós, de ez maximum 50 %-ot tesz ki
tehát akkor legalább a vezetők fele értene is ahhoz, amit csinál

naív álom?
@Wave:
@Karesz (Charlie):

Szlovákiában és a Cseheknél van _perspektíva_,_van_jövőkép, nálunk meg van egy darab gyurcsány, meg egy darab veres, akik meghatározzák a gazdaságpolitikát, no meg egy kibaszott nagy válság, ami tulajdonképpen államcsőd, csak el lett fedve az IMF által, ergo jövőkép nálunk nulla.

Tehát, fenntartom: bármikor cserélnék velük.

Ráadásul én dolgozó vagyok, nem nyugdíjas, azoknak meg tuti, h jobban megy ott, hisz nem véletlenül drágábbak a lakások azonos típusú környéken, azonos típusú lakásra projektálva. (Nézzetek utána!)

Továbbá: láttam egy összehasonlító riportot, amiben azonos munkát végzők anyagi helyzetét hasonlították össze egy tanár és egy orvos esetén, s hát mit ad Isten, ebből is a szlovákok jöttek ki jobban.

Hogy a ruhájuk milyen? Nem tudom. Ám meglehet, csak az ízlésük rosszabb.

Ezt az országot szarrá rombolta a 7 éve regnáló mszp (szdsz segítséggel), s csak a legelvetemültebb mszp hívő/gazfickók hiszik még mindig azt, h nincs is olyan nagy baj.

Üdv.

-----------------

@huba:

"en laszarom a devizahiteleseket: rohadt spekulansok!"

A nagy túrót spekulánsok. Ismerek többet, egyik sem spekuláció okán vett lakást devizahitelből, hanem mert nem akarta csecsemő gyerekét az anyósa lakásában, vagy albérletben nevelni.
Huba, nem szoktál te ekkora baromságokat mondani...

Másfelől meg az IMF-el most konvertáljuk át az ország adósságát devizába, ergo az államadósság is jelentősen megugrik a fos forint árfolyam miatt.

Csak egy réteg jár jól (relatíve): az exportőrök.

Azért az vicces, h amikor 235 ft/euro volt az árfolyam, akkor azért volt fasza gyerek gyurcsány, mert erős forintot csinált nekünk, most meg azért király a pápai gyerök, mert faszra járatja a devizahitel spekulánsokat, de jót tesz az exportőröknek. Lényeg a lényed: minden árfolyam azt mutatja, a feri zseni, kár tagadni.

Üdv.
@Wave:
"A szlovaktol a gyenge szocialis halojukat is irigyled?"

Ez egy mszp-s városi legenda.
Valójában a romák segélyezése kapcsán nagyon odaléptek (nálunk sem ártana), de az átlagnyugdíjas vásárlóerő paritáson mért életszínvonala egyáltalán nem rosszabb, mint nálunk. Aki pedig dolgozik, kb. azonos munkában, az meg kifejezetten kezd jobban élni az utóbbi években.
a devizahitelesekből azokat sajnálom (és támogatandónak tartom), akik tényleg első lakást vettek, mert nem akartak albérletben/anyósnál lakni.

De nem egy olyat is ismerek, aki 2. 3. lakást vett (miközben gázártámogatást kap, mivel minimálbérre jelenti be magát:-), vagy szép nagy autóra vett fel hitelt. No most őket nem kéne támogatni.

De vagy mindenkit fogunk kisegíteni(mert köll a szavazat...és hát valljuk be nehéz is egyedileg elbírálni x ezer szerződést) vagy megszívatunk mindenkit.

Ez itt a bibi.
@malacka69 az édentől keletre...:

Én már úgy belefáradtam ebbe a "bezzeg a Szlovákoknál" dologba.

Nem lesz nekünk jobb attól, ha mindig egymás orra alá dörgöljük sérelmeinket.

Lassan a radikalizálódni fogok, attól tartok, mert nincs előremutató értelmes beszéd sehol. Csak érzelmek vannak, sérelmek és harcok. akár hol olvasok kommenteket.

Nem lehetne végre valami mást is csinálni, mint futni ugyanazokat a köröket nap nap után?

:-(((
Bezzeg a szlovákoknál biztos csak értelmes kommentek vannak! (Bocs) :)
@Walter Melone:

2-szer írtam az adócsökkentésről. Vitatható állításokat fogalmaztam meg arról, honnan lehetne megspórolni rá a pénzt. Lehetett volna értelmes disputát folytatni arról, hogy hogyan kéne megcsinálni, mivel lehetne felpörgetni a gazdaságot.

Ötöde az olvasottsága, mint más posztoknak, le sem nyitják a népek, a kutyát nem érdekli,

deviszont engem meg az bosszant egyre inkább, h még mindig vannak, akik megvédik az elmúlt 7 évet, miközben az orrunk lukáig ér a szar, Suchman pedig államcsődről beszélget a Napkeltében...

A telefaxom ki van attól, h a kormánypártiak miért nem tudják már végre kimondani:

elég volt ebből a tehetségtelen, beszédmániás pápai szájhősből!

Minek kell még mindig védeni? Miért kell még mindig azt magyarázni, h "de a másik se csinálta volna jobban"?
Hány forintos Euro kell? Hány? 500?

Én még emlékszem, mikor "Ne félj!" fórumtársat kiröhögte itt egy faszkalap, mert 300-as Eurot jósolt 2008. végére.
Na b+, tévedett egy hónapot...

Üdv.

Ps.: Szlovákiáról pediglen azért nem lehet leállni, mert mi is tarthatnánk ott, és ez az összehasonlítás tökéletesen bemutatja az elmúlt 7 év kudarcát, amit képtelen belátni a sok gyógyíthatatlan fletófan (nem rólad beszélek).
Olyan perverz vagyok, hogy a munkák közötti rövid pihenőidőmet néha ilyenek olvasásával bírom tölteni: index.hu/politika/belfold/vgynnyltkzt0/!2

Nagyon nem csodálkozom már semmin, de Kapolyinak azért sikerült kicsapnia a biztosítékot. A tavaly 2.2 milliárdot kereső kivénhedt eocénos-ukránáramos-álszocdemes kommancsnak volt pofája beírni, hogy havi bruttó 523 ezret kap az MTA SZTAKI-tól, meg még bruttó 455 ezret az MTA-tól, mert ő ugyebár akadémikus is.

Ez utóbbival sok mindent nem lehet tenni, kihalásos alapon megy, de hogy havi öt kilóra lefejjen egy MTA intézetet is, ahhoz bizony nagyon nagy pofaszerkezet kell. Ajánlom dr. Pálinkás Elnök úr figyelmébe: ha akarnának, bizony lehetne hol spórolni (miközben a fiatal, ténylegesen kutató kutatók foglalkoztatására meg nincs pénz...).

@Paszternak: a fenébe, mindig ilyen későn jutok ide...de kösz a vicct, bár én "konkrétan" nem erre gondoltam.A "MI a picsa?", egy hiányos mondat, a "VAN" nincs benne... és ezt nehéz elfogadni kedves@Walter Melone: hogy ezvan!, hogy egy öt fős családnak önkormányzati hitelfelvételekkel együtt öt millió Ft külföldi tartozása van + a nyereségvágyból, előre megfontolatlan szándékból felvett lakás-devizája.A "Még kér a bank!" című verset nem ismerem, és nekem ezért is mindegy talán, hogy listás vagy bárakármi. A pártfinanszírozás műszó elsődleges jelentése, hogy "szeressük a pénzt".
@malacka69 az édentől keletre...: Tegyuk hozza, kurvara nem tudjuk mi lett volna ha. En altalaban hulyenek gondolom a konzervativokat, ugyhogy azt gondolom, hogy rosszabb helyzetben lennenk, ha ovek az utolso 7-3 ev.
@Walter Melone:

Jó Walterom, én megértem csömörödet.
Nekem nem csak a bezzeg szlovákoktól van ilyenem, akik
- bocs, de csak kénytelen vagyok beszúrni magam is az ehhez tartozó tényeket - még a fasorban sem voltak, nemhogy az európai unióban, mikor mi már azon filóztunk, vajon mikor kéne bevezetni az eut. Nohát ehhövalóképest, jelen helyzetben, nincs mit számonkérni a bezzegelőkön.

Egyébként meg ki nem szarja le, mi van ott, amikor itt már vítustáncunkat járjuk?
Hideg verítékkel kiverve egyensúlyozunk az államcsőd szélén, le-lepillantva a beláthatatlan mélységbe.
Fletó eddig is más farkával verte a csalánt, hát most se kínál egyéb alternatívát, mint hogy mindenki azzal balanszírozzon, saját életét, egyénileg mentve.
Közös, átfogó koncepció?
Van. Valami ködös hablaty.
Aztán másnap, másféle.
Harmadnap, ööö, izééé, az előző nem kivitelezhető.
Negyednap meg egyáltalán nincs.

Ez kormányteljesítmény?!
Egy világválság kellős közepén?!
Amit még egy jó kis privátim csődhalmazzal is sikerült megfejelni? Persze utóbbi, megelőzte előbbit. Hát itt a gáz!
Bár a kormány próbálja az összes szart a globális válság nyakába varrni, hát jelentem, nem fog menni, az emberek egyre kevésbé hülyék. Úgy tűnik, a világosabb gondolkozást aktivizálja a nyomor.

És akkor nem átallanak olyan adóbevallással előállni, amilyenekkel...
Hát szégyen, és vérlázító!

Szóval megértelek Walter, ha csömöröd van, és speciel irigyellek, hogy csak a "bezzeg szlovákoktól", nekem ugyanis forog a gyomrom az egész itteni léttől, azoktól pedig, akik ezt a refluxot kialakították bennem, egyenesen hányni tudok!

Menekülőre fogtam hát....
Képzeletemet amolyan münchausenesen ragadtam ki ebből a moslékból!
Gyere és próbálj röhögni egyet Te is!

holgyvalasz.freeblog.hu/
Kifordítom, befordítom, lefordítom:)))

Ennek legalább annyi haszna van, hogy míg olvasod, 3-4 percig nem kell senki és semmi "bezzegre" gondolni!
Annak idején többed magunkkal Tv-n néztük Nagy Imre újratemetését. Természetesen feltűnő volt egy kissé zilált külsejű hadaró fiatalember szereplése. Annak ellenére, hogy a társaságban a párttagok száma elenyésző volt még a legradikálisabban sem tudták mosolygás nélkül megállni.
Ugyanis, sem annyira fiatalok, sem annyira naivak nem voltunk, hogy ne tudtuk volna, hogy az nem egy "spontán" , előző éjszaka megírt szöveg volt.

Ami mosolyogtató volt a szereplésében az az képi benyomás, hogy egy kis "Runcajsz" ugrál a képzeletbeli döglött oroszlán nyakán a dugós puskájával és el akaja hitetni, hogy azt ő lőtte le, vagy valami köze van a pusztulásához.

Semmi köze nem volt hozzá, mint ahogy a jövő évi bal, libsi vereséghez sem lesz.
Ugyanúgy mint a szovjet rendszer a 80-as évek végén évtizedes szenvedések után múlt ki, ugyaigy a liberális gazdaságpolitika legalább 20 éve haldoklik, és épen most múlik ki. Ezen se Orbán, se Gyurcsány nem tud változtatni.
Aztán, ha minden " fölösleget" föléltünk lepusztítottunk, újból lesz kifutása a liberalizmusnak.

Nem tudom megérteni azokat, akik még ebben a helyzetben sem képesek felismerni a saját érdekeiket és minden áron valamelyik párt hűbéreseként kíván harcolni a pártjuk által megjelölt fantom ellen.

A közigazgatás reformja, kb 15- 20 éve téma mindkét oldalról, ugyanennyi ideje a pártok épen aktuális napi szintű taktikázása miatt soha nem történt semmi. Ugyanez a helyzet az egészségügyben, oktatásban, stb./ mi a bánatnak nekünk több mint 70 főiskola, közel 400 képviselő, stb /

Szóval mar nagyon nem a pártok primitív taktikázásával kellene foglalkozni, hanem rákényszeríteni őket arra, hogy csináljanak valamit.
Az elkövetkező egy évben más értelmeset úgysem tudnak csinálni, a válságot nem fogja egyik sem megoldani. Szedjék elő az állítólag kész , kidolgozott terveiket, az nem igaz , hogy kevés az idő, pont elég.
Látom, már megint nagyban folyik a GYF/OV vita. Ezt meg minek?
Nem értem, hogy tarthatja bárki GYF-et alkalmas vezetőnek?
Nem értem, mitől válik GYF alkalmasabbnak, attól, hogy bizonygatjuk, hogy OV is alkalmatlan?
Ez utóbbi két mondatban a GYF és OV tagok felcserélhetők.

Sokan szidják a hülye választókat (én is), hogy ilyen vezetőket termelnek ki. De ezen a blogon, ahol azért értelmesebbnek hitt arcok is megfordulnak, az ember kicsit többet vár a "de aZorbán gecibbvót" meg a "hétéve őkkúrjákel" érvelésnél.
GYF-ben most az röhelyes, hogy úgy állítja be a Magyarországot, mintha a világválság miatt lenne gond és "intézkedni kell". LOL
OV és tsai pedig nem csinálnak mást, mint MINDEN kormánymozdulatra azt mondják, hogy NEM! Utána próbálják megmagyarázni, hogy miért nem. Egy ellenzéktől én nem ezt várnám.

Az a helyzet, hogy GYF/OV kézenfogva kellene, hogy elhúzzanak a véres faszba, de ezt mi, választók fogjuk megakadályozni 2010-ben.

A devizaspekulációról meg annyit, hogy ezek az emberek nem spekulánsok, hanem hülyék. Ha most áldozatnak tartják magukat, akkor nagyon hülyék. Nem olvasták el a szerződést? A devizahitellel kockázatot vállaltak. Én is majdnem átléptem nyáron jen alapúba a HUF-os hitelemmel, de nem tettem. Pedig igen jól hangzott. Ha átléptem volna, csak magamat okolhatnám, nem a rendszert, nem a bankokat, vagy GYF/OV-t.
Árpi!

Most az egyszer elmegy ez a reklám, nem?

Vegyetek Heti Választ!;-))

/Tessék utána nézni, miért!/

Üdv.

A kisebb parlament a JELENLEGI választási rendszerben is elérhető, a nélkül, hogy bármelyik pártot hátrányosan befolyásolná mandátumarány szempontjából.

Ha már az új rendszerben nem tudnak megegyezni (kár, mert GyF-é jó lenne, és bevezethető lenne mondjuk 2014től legalább), akkor MOST ELŐRE MEGEGYEZNEK, és JOGSZABÁLYBA foglalják a technikát, hogy:

- Megtartják a választást a jelenlegi rendszerben
- Utána a mandátumokat minden pártlistás vagy párt által támogatottan bejutott "egyéni" képviselőre megfelezik, vagy harmadolják.

Az arányok maradnak, az össz létszám csökken.
Ha erre se hajlandóak, akkor annak egyetlen oka lehet: a pártfunkcionárisokat pénzelni kell valahogy....
A devizahitelesekről:

Azért azon el lehet gondolkodni, hogy aki az erős forintban bízva (mit hitt a MINDEN évben deficitesd központi költségvbetés láttán?) FELVETTE a devizahitelt, az most annak a pénzéből legyen kisegítve aki értelmes megfontolás és kockázatelemzés után NEM VETTE FEL? ??(vagy mert olyan szegény, hogy nem tudta felvenni)

Ez milyen igazság???

Megint arra tanít minket MAGYAROKAT:
ha jó sokan egyszerre vagyunk felelőtlenül költekezők, akkor majd a felelősen gazdálkodók vagy a szegénység miatt felelőtlenkedni sem tudók fizetik meg a mi számlánkat (vagy részben fizetik)

Na ezért a "nemzeti gondolkodásmód"-ért nem fogunk jutni soha semmire

ui: és a népszerűséghajhászás miatt mindkét nagy párt verseng a devizahitelesek megsegítéséért (meg az eltartottak szavazataiért)

Panem et circenses: ha a szavazók többsége eltartott lesz, onnantól vége a gazdaságnak, mivel a többség mindig elvenni fog akarni, ezért aki tudna eltartani az vagy elmegy, vagy inkább maga is eltartott akar lenni (amit meg keres az majd inkább feketén)

Egyetlen kiút van: ha megérti a TÖBBSÉG (és a szerint szavaz), hogy mindenkinek meg kell fizetnie amit a közösségtől felhasznál (akár gazdag, akár szegény), a szociális segítség nem jog, hanem adomány (kiskorúak esetei kivétel, hiszen őket a társadalom köteles eltartani), hogy az öregkori eltartást ne más gyerekeitől várjuk, hanem sajáttól, stb.
@malacka69 az édentől keletre...: ""elég volt ebből a tehetségtelen, beszédmániás pápai szájhősből!""
Igazad van, ámbár Kövér Lacikát kedvelem. olyan jókat tud mondani!
@Vinitor:
A termőföldről szóló törvény (1994. évi LV.) szerint:
3. § E törvény alkalmazásában
h) családi gazdaság: legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföld (ideértve a mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet is) tulajdonával, illetőleg haszonbérletével, használatával rendelkező gazdálkodó család valamennyi termőföldje, az ahhoz tartozó leltárban megjelölt ingatlan és ingó vagyontárgyak (épület, építmény, mezőgazdasági berendezés, felszerelés, gép, állatállomány, készlet stb.) hasznosításával, legalább egy családtag teljes foglalkoztatásán és a többi családtag közreműködésén alapuló gazdálkodási forma;14
i) a családi gazdálkodó: a családi gazdaságot a mezőgazdasági igazgatási szerv nyilvántartásába bejegyeztető személy, aki15
1. a családi gazdaság vezetőjeként annak tevékenységi körében jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat,
2. élethivatásszerűen mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytat,
3. mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik vagy ennek hiányában igazolja, hogy legalább 3 éve folytatja a mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységét és ebből árbevétele származott,
4. legalább 3 év óta a bejelentett állandó lakhelye a családi gazdaság központjaként megjelölt településen van;

@malacka69 az édentől keletre...: " 'A szlovaktol a gyenge szocialis halojukat is irigyled?'

Ez egy mszp-s városi legenda."

Hát talán meg kellene nézni tételesen is, hogy mi hogy van odaát; szociális juttatások terén, egészségügyben, családtámogatásban, munkanélküli segélyekben - és utána összehasonlítani a magyar meg a szlovák szociális hálót.

Hasraütni könnyű, azt én is tudok.

De mintha Dzurindáék alatt éhséglázadások lettek volna...
Sziasztok!
Ha már alakítgatni akarjuk a választási rendszert, lenne egy gyönyörű megoldás (persze a mai világban kivitelezhetetlen, de azért egy gondolatkisérletet megér):
A cenzusos rendszer egy modernebb formája (az 1800-as években Európa nagy részében vagyoni helyzethez volt kötve a választójog).
Pl súlyozzuk be a szavazatokat az előző évben befizetett adóval. Némi finomítást lehet tenni pl. a nyugdíjak "bruttósításával", de semmiképpen nem az ösztöndíj, szoc támogatások, stb-vel.
Hirtelen azok döntenének a húsos fazék szétosztásáról, akik beletettek, nem lehetne a segélyen élők szavazatai miatt megbénítani mindenfajta racionális döntést, stb...

Vélemény?

G
@malacka69 az édentől keletre...: :)

Ablonczy Balázzsal beszélgetünk keresztény kurzusról, ilyesmiről. Bár "párbajnak" hirdeti a lap, valójában kedélyes traccs. Linkelni nem tudom, nincs fent.
Ne mond senkire, hogy hülye. A tudás mérhető, talán okosabb nálad.
@huba: uba 2009.02.04. 18:30:52
""300ft felett az Euro!!!!!!!!!!!! B+, nagy gáz, nagyon nagy gáz!!!!!"

ez miert is gaz?"
nagyon nagy baj ha nem tudod. inkabb addig ne is blogoljal mig utana nem neztel.
a forintleertekeles netto nemzetijovedelem kiszippantas.

"en laszarom a devizahiteleseket: rohadt spekulansok! "
1) egyikuk sem spekulnas, egyszeruen fiatalok, akarnak lakast, elejuk tettek lehet valasztani 30 ezer fT torlesztoreszlet vagy 65 ezer. te melyiket valasztottad volna?

2) amugy nincsen devizahitele senkinek, az csak elszamolasi manover hogy a bankok keressenek rajtunk. a bank a forintbeteteket adja ki forintban hitelre.
ez abbol is latszik hiaba van svajci frankod abban nem fizetheted vissza.

@Greg.hu: Greg.hu 2009.02.05. 11:44:46
Szia Greg!
azert nem kene ordas F@assagokat irni:

"Hirtelen azok döntenének a húsos fazék szétosztásáról, akik beletettek, nem lehetne a segélyen élők szavazatai miatt megbénítani mindenfajta racionális döntést, stb..."
Jajj! gondolkodni is szoktal?

"Vélemény?"
ma magyaroerszagon 1,5 millio ember fizeti az adotomeg 80%-at. Mit gondolsz ha rajuk(rám is) biznak az elosztast ki kapna meg? ok maguk! mi lenen a tobbivel halljon ehen???

alig nehany szazezer el segelyen. de van 2 millo gyerek, 3 millio nyugdijas...csomo minimalberes.
veluk mi legyen
?????
@Greg.hu:
MÉLTÓ és IGAZSÁGOS

csak sajnos most azoknak van több szavazata, akik kivesznek a közösből, nem beraknak, ezért az ilyen változást ki szavazza meg???
sajnos...
@malacka69 az édentől keletre...: malacka69 az édentől keletre... · szenzor.freeblog.hu 2009.02.04. 22:09:31

"elég volt ebből a tehetségtelen, beszédmániás pápai szájhősből!"
malacka en baloldalikent szivesen kimondom, sot azota tudom es hirdetem hogy alkalmatlan amiota az udulougye kiderult.
es akkor mi van? levaltjak?

" Szlovákiáról pediglen azért nem lehet leállni, mert mi is tarthatnánk ott,"
iagaz de az b@szna be!
kerlek menj at nezz korul. olvasd el Szalai erzsebetet aki megirja hogy ezek a mutatok nem fejezik ki azt ami van.
nol.hu/velemeny/lap-20090128-20090128-1
nota bene az eurot en is irigylem toluk de ezzel kisebbsegben vagyunk e hazaban.

" és ez az összehasonlítás tökéletesen bemutatja az elmúlt 7 év kudarcát,"
sajnos nem mutatja tokeletesen,
mert 1) kudarc volt az egesz 20,
es
2) szlovakia nem olyan jo mint amit a mainstream allit

szia!
Karesz
A hitelért megígért mindent Gyurcsány (vagyis egy trükk, kipipálva), aztán szép lassan elkezdett visszatáncolni belőle. Valószínűleg ezért is jött ide a "Valódi Főnök", személyesen. Majd elment. Gyurcsányék lehet, még fel is sóhajtottak: ezt megúsztuk, de csak éppen hogy.

Nos, akkor biztos nem fog örülni annak, hogy alig 3 hét (!) elteltével megérkezett Budapestre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációja a Magyarországnak nyújtott hitelkeret felhasználásának első, rendes felülvizsgálatára.

vastagbor.blog.hu/2009/02/05/merre_tovabb_magyarorszag_szlovak_ut
Vágónál mindenesetre jobban jöttél ki az interjúból. Sikerült elkerülni az olyan logikai bravúrt, miszerint bár 6 éve nincs kormányon, de a Zorbán irányít. +ettől függetlenül jól mennek a dolgok Magyarországon... :DDD

Amúgy kép alapján benyomásra én téged gondoltalak volna a konzervatív arcnak, abban a narancsos ingben nagyon csalóka a kép, szemben a libsikékkel... :DDD
@amergin:

Linkeld be a bizonyítékot, h ott egy nyugger rosszabbul él, mint itt.

Ez így lehetett még pár éve, de nekem mára vonatkozó bizonyíték kéne.

Megismétlem: ez egy mszp-s városi legenda...

A dolgozó meg ott már most jobban él, és ráadásul még jövője is van, úgyhogy csak azért is: "bezzeg a szlovákok"!

Ti meg csak aludjatok, és ringassátok magatokat abba a fasságba, h Orbán még ennyire sem lett volna képes.
Muhaha-muhaha-muhaha....

Télleg kiborító ez a szellemi vakság... eszem-telefaxom megáll, b+

Üdv.

@Tóta W. Árpád:

GRATULÁLOK!
@malacka69 az édentől keletre...: malacka69 az édentől keletre... · szenzor.freeblog.hu 2009.02.04. 20:00:26
"az átlagnyugdíjas vásárlóerő paritáson mért életszínvonala egyáltalán nem rosszabb, [Szlovakiaban]
hat ahogy vesszuk:
magyarorszagon van 800 ezer (mas forrasok szerint 840 ezer) rokkantnyugdijas, a szlovakoknal 27 ezer.

Ha osszevetjuk, hogy ok 5 millioan vannak akkor se lehetne nalunk (sokkal) tobb mint 50 ezer rokkantnyugdijas.
a kulonbozet nalunk dolgozik, nem is mindig feketen.
@Tóta W. Árpád:

khm...
Mi is volt tulképpen a baj Kunczéval?
Csinált valami rosszat?
Bűnbak volt.
Félre tették.
Választások előtt majd lemérik egy mintán, mennyit hozhat vagy vihet, ha többet hoz mint visz, kinevezik kolbászügyi miniszternek.
Aztán leküldik Békéscsabára liberális kolbászt tölteni.
@Karesz (Charlie):
Lehet, hogy te orbitális f*ságnak tartod, de valószínűleg nem nagyon gondoltál bele.
1. Vajon mi az oka a világban (az utóbbi 20-30 évben, nem az utóbbi 1-ben) a jóléti gazdaság és populista politika combók válságának?
2. Vajon a nagyobb szavazati erővel rendelkező népesség arra szavazna, hogy a többi haljon éhen - vagy lázadjon fel? Szerintem nem, de mindenesetre gátolná a feleslegesen osztogató politikát.
Esetleg nézz majd utána, hogy ki, mikor, miért vezette be az első társadalombiztosítást Európában...
3. A nyugdíjásnak és a minimálbéresnek nem elveszne a szavazata, hanem lecsökkenne a súlya - az adóoptimalizáló gazdagabb rétegnek szintén. Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg...

A gyerekek meg szavazatilag és anyagilag a szüleiken keresztül vannak képviselve. Most is.
@kriptoliberális:
Bocs, nem mondtam, hogy megvalósítható. Az "egyenlősdi" túl erős elve a mai nyugati demokráciáknak. Nem is fog változni, amíg bele nem buknak...
G
Bocsánat teljesen Off!!

Mivel ott volt dolgom, felmentem az IRM honlapjára:

irm.hu/?katid=174&id=199&lang=hu

Közérdekű információk menü alatt:

"Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat"

Szóval, akkor a kérdések adottak ......!!!

Most, ne nyíljon ki a bicska az ember zsebében!
Vagy mától inkább cigány legyek?

@Greg.hu:

És akkor a súlyozott választáson nyerne a FIDESZ. Ahogy az összes többi variációjú választáson is. Ők meg lecsökkentenék az adókat (a derék virilisták jobb anyagi körülményei érdekében), és megemelnének minden más rétegnek adandó juttatást (a többiek jobb anyagi körülményei érdekében). Utóbbi abból a vehemens tiltakozásból hallható ki, amit a FIDESZ prominens politikusai és a pártlapok minden Gyurcsány-féle népnyúzás alkalmából művelni szoktak hánytorgásilag.

Hát nem mindegy?
@vakapad:
A 2010-es választások szempontjából tök mindegy.
De asszem nem is erről írtam.

G
@Karesz (Charlie):

Érdekes, szlovákiai ügyekben két dolgot még senki sem kontrázott:

1. Az, aki dolgozik (figyelem, nem a nyuggerekről beszélek!), tehát fizetése van (orvos, tanár, stb...), az már most jobban él, mint nálunk.

2. Van megalapozott jövőképük, perspektívájuk. Van miben bízniuk a biztonságos Euroval a háttérben. Nálunk ki bízik és miben?
Kérem szépen, ez ám az igazi válság, amikor már bízni sem lehet semmi jóban!

A többi dolog meg véleményes...

Továbbá:
Nem kell átmenni Szlovákiába, h durva dolgokat láss! Elég, ha lemégy Szabolcsba, vagy egyéb vidéki helyekre.

Nehogy már Bp-t hasonlítsuk egy szlovákiai kisvárossal, mert az éppúgy torz képet ad, mintha Bp-t Cegléddel hasonlítanád.

Üdv.
Bocs Árpi!

off

@bagoly2:

Ez megvan? Mai hír (10. komment):

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/02/03/Uj_viccgyujtemeny_Vagyonbevallasok_2009/#comment-8881625

Mellesleg, tegnap Debreczeni vendége volt két politológus. szöszi-süni-raccsparti, meg a kolbászos nevű.... öööö... izé Gyulai Attila (?)

Hááááát, mintha mi sem történt volna az elmúlt hetekben semmi, ugyanúgy nyomták a szokásos PC-ért való aggódásos rizsát. Afféle cizellált Munk Veronika utánérzés volt a bla-blájuk.
Még a végén úgy vette ki magát, h Debreczeni üdítő színfoltként szürkélkedett a nagy (való vidéktől elszakadt) bp-i, értelmiségi sötétségben.

Üdv.

on
Jóvátehetetlenül tettük és tesszük tönkre közösen ezt az országot.
Csendben összenézve, abban a hitben, hogy ezért mindenki (de nem mi) felelős.
Babits: Jónás könyve-ben 1938-ban prófetikus módon jövendölte, írta "De böjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma."
Hetven év elmúltával új rigmust fúj a bús magyar szél mostanság:
"Ide születni adottság, innen elmenni kötelesség....".
@firlefranc:

"jóvátehetetlenül tettük és tesszük tönkre közösen ezt az országot."

Ugye nagyon szeretnéd, h amikor Orbán van/lesz hatalmon, akkor ő legyen a hibás mindenért, sőt, még tán most, ellenzékben is. De amikor feri, a te ferid országlását kínlódjuk, akkor legyen sorsközösség meg saját felelősség vállalás, meg hűség a hazához, meg hűség a párthoz, meg hűség tuggyamisénmihez...

Lehet, h neked van bűntudatod amiatt, h személy szerint nem mindent tettél meg ezért a hazáért, de nekem egy csöpp sincs.
Amióta csak dolgozom az államnak, az állam polgáraiért, azt mindig lelkesen és odaadással tettem, és a visszajelzések se voltak rosszak. Soha eszembe nem jutott, h más is lehetnék, mint a köz szolgája.
De mégis, néha elgondolkozom: mi a lószerszámot kéne még tennem, amikor azt vágják a képembe, amit te is:
"közösen tesszük tönkre ezt az országot". ???

Hát lófaszt!

Jelen pillanatban nagyon úgy néz ki, h azok tették/teszik tönkre, akik hatalmon vannak 7 éve, és akik hatalomra segítették 2006-ban az össze-vissza beszélő apró szentet, a hatalmat megszerezni és megtartani zseniálisan tudó, ám azzal a nemzet javára tenni alig képes pojácát.

Mondd csak, béke kölcsönt ne jegyezzek feri kedvéért?

Nézzenek magukba azok, akik még ma is azt a bukott politikust támogatják, akiről a történelem könyvek 25-30 év múlva úgy fognak megemlékezni, mint a XXI. század legtöbb kárt okozó politikusáról...
@malacka69 az édentől keletre...:

"Nézzenek magukba azok, akik még ma is azt a bukott politikust támogatják, akiről a történelem könyvek 25-30 év múlva úgy fognak megemlékezni, mint a XXI. század legtöbb kárt okozó politikusáról..."

már bocsánat, malacka, de ezt te honnan vágod ennyire magabiztosan? szvsz senki sem lát a jövőben, én pl még most sem merném lefogadni a tutit 2010-re.

szvsz nálunk az a legnagyobb gáz, hogy valamiért imádjuk becsapni magunkat. legalábbis mióta én látom visszafelé a történelmet.

a kádár rendszerben 56 után nem sokkal elhittük, mi derék magyarok, hogy birunk csinálni kis hungarian kapitalizmust a diktatúrában.

aztán gorbi feladta, mi meg azóta (1990)azzal hitegetjük magunkat, hogy bírunk csinálni hungarian szocializmust (lásd népszavazáskori saját érveidet eü finanszírozásról, tandíjról etc ugyanezen a blogon)kapitalista - demokratikus (jobb szó a versenykörülmény talán) körülmények között.

itt egymillió kis hazugsággal kéne szembenézni, lehetőleg egyszerre. nem a pártfinanszírozás a legfontosabb, de mondjuk a korrupció melegágya. miért is? mert hazugság, hogy annyiba kerülnek a pártok, amennyit beírnak lassan 20 éve a törvénybe.

így aztán rendben van, ha szíjjártó valami autókölcsönző cég audijával járkál országszerte. persze a tocsikok meg tocsikolnak, a cuslágpok meg cuslágolnak.

www.es.hu/?view=doc;21953

ne nézzük egymást hülyének tehát. a fidesz felállt a tárgyalóasztaltól, amikor nagyjából a szakértők megállapodtak abban: legyen több pénzük a pártoknak, de átláthatóan költsék el etc. a fidesz ekkor felállt az asztaltól azzal, hogy nem járulnak hozzá, hogy az emberekre nagyobb terhet rakjanak.

www.es.hu/?view=doc;21953

igaza van stumpfnak a naptévében: nem kell most baszogatni a fideszt a programjáért. ki kell írni az előrehozottat, majd a kampányban megtudjuk mit főznek a fidesz stratégái a hátsó konyhában.

ehhez szerintem is nagy bátorság kell. igaz, nem a fidesztől, hanem a szavazóktól. valójában van még egy év, hogy elváljék a szar a májtól. és ne még jobban összekeveredjen. ez utóbbi pártoktól független érdeke minden normális embernek. szerintem...
@Kis Hableány:
Szia!
Nekem van egy jobb összeesküvés-elméletem!
Kár, hogy nem nézek ki ennyit a szereplőiből :-(

Ugyebár az IMF-EKB hitelkeret euróban van és még nem hívtuk le a nagy részét.
Igazából az már látszik, hogy a forint-eladósodás kipótlására használjuk fel, tehát mivel úgysem veszik a forint kincstárjegyeinket, inkább kérünk pénzt euróban.
Persze előtte egy összehangolt kormány-jegybank akcióval jól begyengítjük a forintot indokolatlan kamatcsökkentésekkel. Mivel a hiteleinket nem újítjuk meg forintban, a forint eladósodási pozíciónk javul, gyakorlatilag gyenge forintban törlesztünk, erős euróban eladósodunk.
Az infláció miatt az adóbevételek emelkednek (lásd Orbán-kormány "alultervezett infláció").
Ezután természetesen vissza kell erősíteni a forintot és úgy törleszteni az immár "gyengébb" eurót. Megtehető, hiszen a manőver következtében néhány makromutatónk javul, kamatot emelni meg tudunk.
Természetesen a Maastricht-i kritériumoktól egy fényév helyett két fényév távolságra leszünk, de hát nem mindegy?

A manőver költségeit meg első körben a devizahitelesek, második körben az infláción keresztül az egész lakosság állja.
Ha már adóemelés/juttatás csökkentés formájában nem tudják beszedni. Főleg nem merik.

Klasszikus módszer ez modern köntösben. A királyok is időnként vékonyabbra verették az aranypénzeket, hogy elinflálják az adósságukat.

G
@malacka69 az édentől keletre...: Kedves Malacka! Csupán egy dologra akartam felhívni a figyelmet, nagyon alázatosan - de mielőtt legközelebb Hozzád szólok, megpróbálok még alázatosabb hangnemet felvenni.

Ha a két országot össze akarjuk hasonlítani, akkor érdemes nem általában arról beszélni, hogy a nyuggerek, meg a dolgozók, meg rosszabbul, meg jobban él, meg az Orbán, hát meg a Gyurcsány - hanem tényeket, számokat hozni, és nem csak tényeket, meg számokat (vö. még: példákkal jól lehet operálni, de csak keveset lehet bizonyítani), hanem összehasonlító adatokat hozni, több évre, több szektorra kiterjedően (a kereseti szféra különböző szintjei, a reálkeresetek alakulása, a szociális kiadások mértéke, stb.)

Sajnálom a szellemi vakságomat, nem lehet mindenki a megvilágosodásnak azon a szintjén, ahol Te tartózkodsz; majd teperek, hogy felzárkózzak Melléd.
@malacka69 az édentől keletre...:
az a dogmád (a vezéred szavain kívül) min alapul, hogy csak a kormánya tehet tönkre egy országot????

Miért gondolod, hogy egy ellenzék (aki nem parlamenti, hanem utcai megmozdulásokat szervezget) az ne tehetné tönkre?

Miért gondolod, hogy azok az országgyúlési kéoviselők akik konstruktív saját javaslatok helyett csak személyeskedésre képesek azoknak ne lenne feleősségük az ország sorsa vagy elbaszása iránt??
"Nézzenek magukba azok, akik még ma is azt a bukott politikust támogatják, akiről a történelem könyvek 25-30 év múlva úgy fognak megemlékezni, mint a XXI. század legtöbb kárt okozó politikusáról..."

Szerényen, szelíden megkérdezném, hozzátéve persze, hogy tagadhatatlan hogy a Gyurcsány sok mindent, sőt még annál is többet elkúrt:
Hány olyan intézkedést szavazott meg a Fidesz parlamenti frakciója, amely az elkúrásban szerepet játszott? És hány olyan intézkedést támogatott, amely az elkúrás próbálta volna meg helyrehozni?
ha jól olvasom a belpolitikát, orbán biankó felhatalmazást kér, már nyár végére, ha előbb nem lehet. magyarul úgy akarja a hatalmat, hogy nem mondja meg pontosan melyik rétegtől kér majd áldozatot és mennyit.

ez vagy az emberek teljesen hülyének nézésén, vagy mérhetetlen önbizalmon alapulhat szvsz. akik hisznek a győzelmében, imádkozzanak, hogy az utóbbi vari jöjjön majd be. :DDD
Greg.hu 2009.02.05. 18:23:25
@Karesz (Charlie):
igy mar Oké-sabb....arnyaltad...

"Lehet, hogy te orbitális f*ságnak tartod, de valószínűleg nem nagyon gondoltál bele."
abban igazad van, hogy attol hogy en annak tartom, meg nem lesz F@ssag.

"1. Vajon mi az oka a világban (az utóbbi 20-30 évben, nem az utóbbi 1-ben) a jóléti gazdaság és populista politika combók válságának?"
ez remek erv. en szeretnek olyannyira valsagban lenni mint nemetorszag vagy svajc
es akkor se szeretnek kinaban elni ha ott nincs valsag.
es akkor fel lehet sorolni kornyezetszennyezestol fennntarthato fejlodesig mindent.

"2. Vajon a nagyobb szavazati erővel rendelkező népesség arra szavazna, hogy a többi haljon éhen - vagy lázadjon fel? Szerintem nem, de mindenesetre gátolná a feleslegesen osztogató politikát."
senki nem szavazna arra hogy a masik halljon ehen, de ez lesz a kovetkezmeny.
ezt konnyu bizonyitani:
ki szavazott arra, hogy legyenek hajlektalanok?
Ki hajlando befizetni az adojat, hogy a masikok jobban eljenek?
no ugye!
az adorol sehol a vilagban nem lehet szavazni, mert nem szavaznak meg akkor se ha a lelkuk melyen tudnak, hogy kellenek utak meg felsooktatas...stb.

"Esetleg nézz majd utána, hogy ki, mikor, miért vezette be az első társadalombiztosítást Európában..."
tokmindegy. voltak tokesek akik a melosoknak egeszseges hazakat epitettek, es?
nem nagyobbak most a vagyoni kulonbsegek?

"3. A nyugdíjásnak és a minimálbéresnek nem elveszne a szavazata, hanem lecsökkenne a súlya - az adóoptimalizáló gazdagabb rétegnek szintén."
ezt nem ertem, kinek novekedne akkor?
ha nem veszne el az egy kicsivel jobb de azon vitakozni hogy mondjuk ket nyugdijas szavazat erjen egy rendesen adozoet...hat
minden párt belebukna rogton.

" Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg..."
az a baj, hogy igy is arrafele huz.
ha nem megy el valaki szafarira vagy nem csereli le a terepjarojat, az nem olyan nagy baj mintha szazezrek eheznek...

"A gyerekek meg szavazatilag és anyagilag a szüleiken keresztül vannak képviselve. Most is. "
de elegge rosszul. a szocik most eladtak a gyerekeink jovojet es nincs mod a korrigalasra.
nyugaton mar vannak kiserletek a gyerekek szavazatinak figyelembevetelere is.

na ki gondolta at jobban?
@malacka69 az édentől keletre...: szenzor.freeblog.hu 2009.02.05. 19:55:05

"Érdekes, szlovákiai ügyekben két dolgot még senki sem kontrázott:"
malac nem kivansz lehetetlent?

"1. Az, aki dolgozik (figyelem, nem a nyuggerekről beszélek!), tehát fizetése van (orvos, tanár, stb...), az már most jobban él, mint nálunk."
az az igazsag hogy en ezt nem tudom, se cafolni se megerositeni.
de ha kimesz latod a lerobbant epuleteket, hogy meg vannak muvelve a kertek, mert tescos kajara sincs penz, akkor nem hiheted te se komolyan.

Hogy van egy olyan reteg aki jobban el mint az atlag vagy a mi atlagunk az biztos.

irtam mar hogy jottunk haza tavaly franciaorszagbol, nejem azzal szorakozott hogy nezte milyen autokat latunk, magyart lattunk 30valahanyat szlovakot 2-öt, az is kamion volt. ne irigyeld oket ha jot akarsz magadnak.

"2. Van megalapozott jövőképük, perspektívájuk. Van miben bízniuk a biztonságos Euroval a háttérben. Nálunk ki bízik és miben?"
ez fontos es jo erv.
a jovokepet politikusainknak kene nyomatni.
de hogy ebben a valsagban valakinek jovokepe legyen...
greg epp most irta hogy a fejlettek is valsagban vannak... ha belegondolsz az a jovokep mindenhol hogy el fogjak vesziteni a nagy gazdagsagot, mert fenntarthatatlan ez a masok dolgoznak mi lefolozzuk mentalitas'

"Kérem szépen, ez ám az igazi válság, amikor már bízni sem lehet semmi jóban!"
kerlek ezt keszseggel elismerem.
sot hozzateszme magyar sajatossag az allando panaszkodas es pesszimizmus.

"Nem kell átmenni Szlovákiába, h durva dolgokat láss! Elég, ha lemégy Szabolcsba, vagy egyéb vidéki helyekre."
rendszeresen jarok szobosylora es nyiregyhazara is... anyós es derekfajas miatt...persze hadhazra mar nem merek atmenni. nem jobbak a szlovakok.

"Nehogy már Bp-t hasonlítsuk egy szlovákiai kisvárossal, mert az éppúgy torz képet ad, mintha Bp-t Cegléddel hasonlítanád."
igy van, szerintem se szabad. csak pozsonyban van valami...

@Nyomek: Nyomek 2009.02.05. 09:20:03
jokat irkaltal...
pl:"a GYF és OV tagok felcserélhetők."
vagy hogy nekunk valasztoknak kene elzavarni ezt a bagazst

"A devizaspekulációról meg annyit, hogy ezek az emberek nem spekulánsok, hanem hülyék. Ha most áldozatnak tartják magukat, akkor nagyon hülyék. Nem olvasták el a szerződést?"
nem. olyan apro betuvel van hogy el se lehet olvasni. minap mondta egy politikus, hogy ha elolvasod akkor se erted, ugy van fogalmazva, hogy ne ertsed.
na most kepzeld en elolvastam, van benne egy passzus, hogy a bank megvaltoztathatja torlesztoreszletet ha a korulmenyei valtoznak.
nincs ott hogy csak annyira valtoztathat amennyire neki valtozik...
mikor irkalok a Pszafnak mindig megallpitjak ugy van, ahogy mondom es nem lehet tenni semmit.
na most szerintem mar reg az osszes bankot halalra kellett volna perelni, hogy ne csinalhassak azt amit akarnak velunk.

"A devizahitellel kockázatot vállaltak."
nem vallaltak semmit, a bankok atharitottak a kockazatot rajuk. raadasul tudva hogy mi kovetkezik. a bankok mindig jobban tudjak mi lesz a piacon mint az egyen.
amikor megkapom a bankom uj befektetesi ajanlatat kisakkozom mire jatszik. mindig az kovetkezett be, most pl a forintleertekeles.

"Én is majdnem átléptem nyáron jen alapúba a HUF-os hitelemmel, de nem tettem. Pedig igen jól hangzott. Ha átléptem volna, csak magamat okolhatnám, nem a rendszert, nem a bankokat, vagy GYF/OV-t. "
okolni szerintom barmikor okolhatsz barkit. a yenben nem vagyok kepben, de szerintem a torlesztoreszlet yenben kisebb lenne, mint a mostani forintleertekeles miatti bukas.
es megy vissza a forint es fog is ha lassabban is...mint szeretnenk.
udv!
@Greg.hu: Greg.hu 2009.02.06. 10:12:19
ebben is magvas gondolatok vannak, azert arnyalnam picinyt...

"jól begyengítjük a forintot indokolatlan kamatcsökkentésekkel."
nem a kamatcsokkentesek indokolatlanok,
hanem a kamatemeles volt indokolatlan.
mikor mindenki csehek, eu kozpont kamatot csokkentett akkor nekunk is menni kellett volna veluk, hagy lassa a vilag, odatartozunk.
az a 3% kamatemeles se ert semmit.

"Mivel a hiteleinket nem újítjuk meg forintban, a forint eladósodási pozíciónk javul,"
eddig ertem
"gyakorlatilag gyenge forintban törlesztünk, erős euróban eladósodunk."
ez mar zuros, a forinthiteleinket konvertaljuk Eurora?
es visszafizetjuk 3 ev alatt. ha nem , eros euroban mégjobban szivjuk majd... most meg még orulunk neki.

"Az infláció miatt az adóbevételek emelkednek (lásd Orbán-kormány "alultervezett infláció")."
az inflacio alig valtozik, 4% alatti most mar, nincs kereslet, nem lehet arat emelni, a forintleertekeles miatt lesz nehanytizedszazalek+, de az olaj meg olcso.

"Ezután természetesen vissza kell erősíteni a forintot és úgy törleszteni az immár "gyengébb" eurót."
ez fog bekovetkezni.
de nem mi csinaljuk.

"a Maastricht-i kritériumoktól egy fényév helyett két fényév távolságra leszünk, de hát nem mindegy?"
nem. az adossagot gurcsanyek 2.6%ra terveztek az IMFtol engedelyt kaptak hogy folmehet 3%-ig az pont a maastrichti kriterium.
johet az euro 2011-12-ben hacsak nem lesznek zavargasok, mint argentinaban

"A manőver költségeit meg első körben a devizahitelesek, második körben az infláción keresztül az egész lakosság állja."
a devizhiteleseknek muszaj, es mivel adot fizetni nem akarnak hat ez a megoldas... lehet szidni a vilagot, meg a bankokat.
de inflacio alig lesz nagyobb.

"Ha már adóemelés/juttatás csökkentés formájában nem tudják beszedni. Főleg nem merik."
ez igaz: nem is merik, de nem is tudjak
inkabba a csaladi potlekot bruttositjak elveszik/csokkentik a gyest ugyis szingli mar mindeki....

" A királyok is időnként vékonyabbra verették az aranypénzeket, "
meg korulnyirtak es a nyesedekbol vertek ujat...
@Karesz (Charlie):

"a forintleertekeles netto nemzetijovedelem kiszippantas."

ez miert is van? ha olcso a forint esetleg megveszik azt amit gyartunk es csereben a spanyol paradicsom is dragabb lesz mint a magyar.

"1) egyikuk sem spekulnas, egyszeruen fiatalok, akarnak lakast, elejuk tettek lehet valasztani 30 ezer fT torlesztoreszlet vagy 65 ezer. te melyiket valasztottad volna?"

a 30 ezer kevesebb, de kockazatosabb. sokkal kockazatosabb. a 65 ezer tobb de nem fog megemelkedni egyik naprol a masikra. ezek az emberek arra spekulaltak hogy a forint nem fog gyenkulni soha. ez gyermeki naivitasra vall.

@Karesz (Charlie):
"en szeretnek olyannyira valsagban lenni mint nemetorszag vagy svajc
es akkor se szeretnek kinaban elni ha ott nincs valsag."
Németországban egyre erősödnek a gazdasági és szociális problémák a 70-es évek aranykora óta. Svájcban egy "direkt demokrácia" nevű rendszer van, ami egy lényegesen árnyaltabb módszer. Nem teljesen úgy működik, mint az eu-ban szokásos képviseleti demokráciák.
Nem az a kérdés, hogy most jobb-e itthon, mint Kínában, hanem az, hogy 20 év múlva is az lesz-e.
A nyugati világ folyamatosan veszít a versenyelőnyéből a Távol-Kelettel szemben. Ennek sok oka van, az egyik az európai szociális rendszer.

"ki szavazott arra, hogy legyenek hajlektalanok?"
Bocs, de ez demagógia.

"az adorol sehol a vilagban nem lehet szavazni"
Nem is mondtam, hogy kellene. Én a képviselők delegálási szabályainak egy utópisztikus módosításáról írtam...

" Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg..."
"az a baj, hogy igy is arrafele huz."
Magyarországon???
Az usában esetleg.

Gyerekek szavazatai...
Jó ötlet! Pl. az én fiam is tudta már 3 évesen, hogy "Gyurcsány takarodj". Szeret számolgatni, úgyhogy lassan gazdasági kérdésekben is kikérem a véleményét :-)

"na ki gondolta at jobban?"
Szerintem én, te meg jobban blog-olsz :-)

@Karesz (Charlie):
"nem a kamatcsokkentesek indokolatlanok,
hanem a kamatemeles volt indokolatlan."
Ebben nem sokan értenének veled egyet. Nem nagyon tudjuk mással rávenni a befektetőket, hogy egy eladósodott országnak hitelezzenek, mint a magas kamattal...

"ez mar zuros, a forinthiteleinket konvertaljuk Eurora?"
Áttételesen igen. Az államadósság egyik finanszírozási formája a rövid lejáratú kincstárjegy. Ha kevesebbet adunk el belőle, de közben felveszünk egy csomó eur hitelt, akkor gyakorlatilag ez a végeredmény.

"az inflacio alig valtozik"
Azért ha tartós marad a gyenge forint én az ellenkezőjére fogadnék...

"ha nem , eros euroban mégjobban szivjuk majd"
Pontosan. Nem ez az első eset, hogy hazárdjátékozik a kormányunk.

"nem. az adossagot gurcsanyek 2.6%ra terveztek az IMFtol engedelyt kaptak hogy folmehet 3%-ig az pont a maastrichti kriterium."
És az inflációra mi? Mert szerintem az fog elszállni, bocs, ha nem fejtettem ki.

Abban, hogy trükkösen húzzuk le a népet, ha már nem fizet adót, úgy érzem egyetértünk :-).

Egyébként a vitánkról eszünkbe juthat a "trükkök százai" történet. Valamivel most is próbálkoznak, aztán, hogy elqrják, vagy sem...

Egyébként az inflációs politika nem is egy rossz eszköz (főleg, amíg kézbentartható), a népnek középtávon nem fáj annyira, hiszen az ár-bér spirál előbb-utóbb korrigál. Ha lerontjuk a forintot, azzal a carry-trade-es hitelezőinket húzzuk le, de hát a kockázat...

Üdv
G

@Karesz (Charlie):

"johet az euro 2011-12-ben"

Merjünk nagyot álmodni? ^^
Szia Malacka!
csak vigasztalásul írok, ne keserítsen ám el a sok ellen-reagálás, velük szemben nekem (is) nagyon szimpatikusak a beírásaid és alapvetően egyetértek veled mindenben.
Az ellenkezők meg majd csak rájönnek egyszer, hogy milyen javaslatokat és miért is utasított vissza a Fidesz a parlamentben.
Mondjuk észrevehették volna, hogy Árpinak ez az írása is miről szól, de hát nem tudnak még párhuzamot vonni (a gyengébbek kedvéért: a tipikus Gyurcsány javaslat jól hangzik elsőre, csak sajnos trükkösek a javaslatai; aztán nem mindenki veszi a fáradságt, hogy mögéjük nézzen).
Árpi most is vette a fáradtságot, köszönöm neki.
@huba: huba 2009.02.06. 19:19:35

""a forintleertekeles netto nemzetijovedelem kiszippantas."
ez miert is van? ha olcso a forint esetleg megveszik azt amit gyartunk es csereben a spanyol paradicsom is dragabb lesz mint a magyar."
ez igaz, de hany szazaleka a nemzetijovedelemnek realizalodik a kulpiacon? plane ha importhqanyadot levonjuk????
es meg akkor is tobb forintba kerul nekunk mint korabban.

""lehet valasztani 30 ezer fT torlesztoreszlet vagy 65 ezer. te melyiket valasztottad volna?"
a 30 ezer kevesebb, de kockazatosabb. sokkal kockazatosabb. a 65 ezer tobb de nem fog megemelkedni egyik naprol a masikra."
nem erdekes ha megemlekedik egyik naprol a masikra akar a duplajara is emelkedhet meg mindig jobban jarsz.
es a forintleertekeles meg idoleges, ahogy kozeledik az euro ugy fog erosodni...

"ezek az emberek arra spekulaltak hogy a forint nem fog gyenkulni soha. ez gyermeki naivitasra vall."
nem, ok lakashitelt vettek fel, es hosszu tavra 'spekulaltak', azaz a nagy reszet mar euroban torlesztik majd.
(valojabana persze fogalmuk se volt a kockazatrol,...)

@Greg23: Greg23 2009.02.06. 20:41:21

"Németországban egyre erősödnek a gazdasági és szociális problémák a 70-es évek aranykora óta."
akkor is jobban elnek mint a 70-es evekben, megpedig jocskan, es jobban mint 30 eve, amit rolunk nem lehet elmondani...

"Nem az a kérdés, hogy most jobb-e itthon, mint Kínában, hanem az, hogy 20 év múlva is az lesz-e."
ez se kerdes. en mar valoszinuleg nem erem meg, de szivesen fogadok egy láda pezsgoben (fiaim megadjak, tuti) hogy akkor se lesz jobb ott elni nekunk.
(persze ők jobban elnek majd mint most...)

"A nyugati világ folyamatosan veszít a versenyelőnyéből a Távol-Kelettel szemben. Ennek sok oka van, az egyik az európai szociális rendszer."
1) az eleje nem baj, 2) a veget nem hiszem. A SZOCIalIS RENDSZER TESZI HOGY ITT JOBB ELNI. AZ MEG NEM GONDOLHATOd KOMOLYAN HOGY AZ EGESZ FOLD OLYAN JOL FOG ELNI MINT A FEJLETTEK, MERT NINCS ANNYI EROFORRAS...azaz nekik is fel kell adni valamit...

""ki szavazott arra, hogy legyenek hajlektalanok?"
Bocs, de ez demagógia."
na es? attol meg igaz.

" a képviselők delegálási szabályainak egy utópisztikus módosításáról írtam..."
ha utopisztikus akkor OK, akkor nem fog megvalosulni, de akkor meg minek irtad?

" Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg..."
"az a baj, hogy igy is arrafele huz."
Magyarországon???
igen, itt nalunk rettenetesen.

"Gyerekek szavazatai..."
gimiskoruakrol gondolkodnak.

""na ki gondolta at jobban?"
Szerintem én, te meg jobban blog-olsz :-)"
es ez nem demagogia?

nem kell mindenaron nyerni..., es van olyan hogy valamit nem gondol at az ember...
@Greg23: Greg23 2009.02.06. 20:54:42

"nem a kamatcsokkentesek indokolatlanok,
hanem a kamatemeles volt indokolatlan."
Ebben nem sokan értenének veled egyet."
eleg baj az. nekem regota ugy tunik, hogy a mainstream kozgazdasagtan az orszag erdekei ellen cselekszik, es aszerint manipulaja a kozbeszedet.
tudom a komprador burzsoazianak ez a dolga... de akkor is lehangolo...

" Nem nagyon tudjuk mással rávenni a befektetőket, hogy egy eladósodott országnak hitelezzenek, mint a magas kamattal..."
talan nem kellett volna eladosodni, talan nem kellett volna visszafizetni, ahogy a lengyelek tettek...
kisebb kamattal is megelegednek a befektetok ha nem kinalnak nekik tobbet.
es foleg nem kellett volna privatizalni mindent ugy hogy semmit se nyerjunk rajta...

"" a forinthiteleinket konvertaljuk Eurora?"
Áttételesen igen."
igy mar ertem, de akkor meg leertekelik a forintott hogy tobbe keruljon...

""az inflacio alig valtozik"
Azért ha tartós marad a gyenge forint én az ellenkezőjére fogadnék..."
akkor en is, de nem maradhat tartos.

"És az inflációra mi?"
[ a maasstrichti kriterium] 3%

"Mert szerintem az fog elszállni, bocs, ha nem fejtettem ki."
mar most 4% alatt van, es nem lesz tartos a gyenge forint...1/2 ev max 1 ev..

"Abban, hogy trükkösen húzzuk le a népet, ha már nem fizet adót, úgy érzem egyetértünk :-)"
igen :) nelkul.

"a népnek középtávon nem fáj annyira, hiszen az ár-bér spirál előbb-utóbb korrigál. "
ez igaz, de pont nem azt kene csinalni ami a tobbsegnek tetszik, hanem azt ami a tobbsegnek elonyos...

"Ha lerontjuk a forintot, azzal a carry-trade-es hitelezőinket húzzuk le, de hát a kockázat..."
na ezt megint nem ertem. 1) nem mi rontjuk le a forintot sok forint van kinn azt csinalnak vele amit akarnak.
2) hogy mivel spekulanak eppen hat nem tudom epp az angolok is megszivtak...
süti beállítások módosítása