W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Eljövendő szép napok

2009.01.05. 19:50 Tóta W. Árpád

 

Nincs buék, ez nem lesz boldog új év. Don-kanyar lesz.


Címkék: program cikkajánló válság magyarland

313 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr33859841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.01.05. 20:56:03

Ferenc, a hős2009 nem ígérkezik túl jó évnek, lesz például recesszió, az meg sosem jó. Meg minden drágább lesz, satöbbi, elmondaná mindezt Lenke néni a Szomszédok végén, de szerencsére már nincs Szomszédok, és akkor még mondja valaki, hogy Kádár alatt job…

Trackback: Tudtad? 2009.01.05. 20:19:17

Keressük a kiskaput, adhatnál egy tippet!Találékony a magyar? Megszívjuk! Sokan. Attól tartok a mutyinak vége, legalábbis egyelőre. Hála az új házipénztár szabályozásnak, illetve a 250.000 Ft feletti készpénzes fizetés eltörlésének (cégeknél). N…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igaz. Ez van. De mi legyen? Tudja valaki?
Az a baj, hogy nincs mondanivalója. Üres szoliálliberális frázispuffogtatás az egész.

Persze, a kisvállakozásokat nem kéne a szociáilisan fene érzékeny államnak megfojtani, me gőket kéne támogatni a profitot kivivő multi helyett, de arról meg nem ír. Mert az nem a gyurcsányi politika, hanem fidesznáci. Ne adj isten nyilasjobbik.
És akkor egy szoclib inkább el is hallgatja az ilyesmit.
Hát elég egyoldalúan szűklátókörű lett ez a böfögés. Lehet rövidebben is: demagóg. Azon kívül nincs benne semmi új gondolat.
Azon pörögsz, hogy kisebb legyen az adó, de nincs ötleted, akkor ki tartsa el a munkanélkülieket meg a nyugdíjasokat.
Buék Tóta W!

sajnos nekem más jutott erről eszembe:

a hideg napok

mert azok lesznek, ha nem képesek -bármelyik oldal- a tavaly márciusban kért 3ezer MRD Ft-ot megspórolni

igen, a nyugdíjasoknak, a segélyezetteknek és a Strabagnak sz@r lesz, ez van

de lesz elég pénzem venni kenyeret (kap pénzt a pék), felvágottat (a Pick) és valami jut a gazpromnak is

ellenkező esetben besoroltatom magamat a védendő fogyasztók közé, akik alanyi jogon, ingyen kapnak áramot, lakást és minden szép jót -vagy a komenizmus már véget ért, nem?

(másképp: 100 Ft rámszánt bérből ma 60at elvisz az állam, 40et én költök el: fordítsák meg, legyen belőle 60-40: ez ma a nettóm alapján 110e helyett 165e lesz, amiből nem csak többet költhetnék -pezsdül a gazdaság - hanem talán még meg is takaríthatnék - ami jó lenne a bankomnak... vagy ébredjek fel?)
eddig sem volt örömteli a napom, ez most felrakta rá a békaláb köpülte tejszínhabot. mégiscsak inkább részegnek jó lenni.
T. blogszemle!

Csak tájékoztatásképp közlöm, hogy a kisvállalkozás nem abból él, hogy az adói alacsonyak (= "nemmegfojtás"; hehe), hanem hogy eladja azt, amit termel. Akinek el tudja adni, azok jellemzően a nyugdíjasok (rokkant+ nemrokkant), szociális segélyen élők, egyéb eltartottak. Ha ezek nem kapnak pénzt, akkor a kisvállalkozásoknak annyi, hiába lesz az adójuk nulla abból a pénzből, amit az állam megspórol azon, hogy az eltartottakat a jövőben nem támogatja, hanem hagyja éhenhalni.
Sajnos igazad van.

De még mindig sokan érezzük úgy, hogy ez a válságosdi kicsit túl van lihegve (láttad, mi volt a teszkóban meg a saturnban kari előtt?), úgyhogy egyelőre nem érdemes térdig összefosnunk magunkat.
Ezt most sajnos nagyon jól megírtad :(
Tóta, miért nem mész vissza médiakritikusnak?

Ez a hozzá nem értő kibicelés néha jól hangzik, meg néha vak tyúk alapon találsz gyöngyszemet.

De most például kár volt szájbarágnod azt, amit te értesz a legkevésbé.

Munkahelyet pl. a KKV-k támogatásával lehet teremteni. Ők nem mennek külföldre. (Legfeljebb Gyurcsány tanácsára Szlovákiába.)

Ezt csinálta a gonosz, fasiszta Széchenyi-terv is. Ja, tudom. Az csak ártott. Meg szétlopták az országot. Akkor nem szóltam. Akkor marad, hogy az állam egyik zsebéből rakosgatja a pénzt a másikba, és sopánkodik. Csinálj róla rajzfilmet.
A megoldást én is hiányolom. Egyéni szinten -aki teheti és van munkája- a takarékosság. Pénzügyi kontroll a háztartásban (felírni pontosan mire mennyit költünk).

Az a durva, hogy "a GDP 9,2 százalékát teszi ki az az összeg, amivel a külföld finanszírozza a hazai gazdasági szereplők költekezését." Jelenleg nem hogy nem spórolunk, de a lakosság gőzerővel adósodik el...

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=108058


Makroszinten meg valamiféle Oriens-program. Vagy tényleg mindenki kényelmesen ül a sárba süppedő szekér tetején, és nézi, ahogy egyre kevesebben tolják...
Nekem azért növelné a komfortérzetemet, ha a segélyezett - jobb ajánlat híján - kétnaponta felseperné a főteret...
de frusztrált a pókocska.
"Munkahelyet pl. a KKV-k támogatásával lehet teremteni. Ők nem mennek külföldre."

és mennyire nem olvas. jókéedvemben segítek: "A hazai vállalkozó efféle lehetőségei szűkebbek, de ettől még egészen apró kiadók is Kínában nyomtatják a magyar nyelvű gyerekkönyveiket, mert még a magyar piacra sem éri meg itthon. Ahogy nem éri meg a textilipar sem, és nemcsak azért, mert magasak az adók, hanem mert a minimálbér önmagában lehetetlenné teszi egy varroda versenyképességét. A minimálbér sikeresen száműzte a képzetlen, betanított munkásokat felvenni képes szektorokat..."
ó, a megoldást tetszenek hiányolni? de hát ez csak egy újévi köszöntő! abban milyen megoldás van, hogy "buék"?

azt tessék már felfogni, hogy valaki szopni fog. ennyi. aki "növekedéspárti" (fidesz), az mondja meg az inaktívoknak, hogy nektek legalábbis pár évig kurvanagy szopás jön, nyomor. mert ez egy egyenlet, két oldallal. aki meg "szociális" (mszp, de bazmeg, ez is a fidesz is!), az mondja meg az aktívoknak, hogy a szociális lófaszt ti fizetitek.

ha nem, úgy is jó, de akkor aztán, mint jeleztem, ne csodálkozzanak a "társadalmi felhatalmazás" hiányán, mert amire gfelhatalmazást kaptak, az egy irreális szöveg, egy olyan szöveg, ami épp az egyenletet tagadja.
Búék. Majd meglátjuk mi lesz, mindenestre a békás hasonlat a végén találó.
ja igen, meg még azt is megtudtam, hogy itt "politikai változásra van szükség". és tökre egyetértek. ha a fedezetlen faszságok ömlesztését abba lehetne fejezni végre, az volna a politikai változás. lehet kérni?
"Nem várható el továbbá, hogy bárki bármennyit maga fizessen az orvosnak, vagy ha mégis, akkor legyen rendes magyar, és tegye illegálisan, zsebbe."

De elvárgató LENNE, ha az egészségügyi járulékot és ~hozzájárulást meg csökkentenék.
Árpád, néha azt gondolom túlmész a célon (pl a kitartó vallásfikázással -és itt nem az egyházfikázásra gondolok) de a politikai kommentárjaidat nagyon kedvelem, ez is remek, csak már fáj tudomásul vennem.

Ez a begyepesedett kétpártrendszer annyira kiépült már, hogy elvesztette erejét a változtatásra. Nagyon kell az új politikai erô - csak nehogy kis bajszocskája legyen az új vezírnek...
T. gravi!

Az eü járulék a népnyúzó intézkedések bevezetése előtt KEVÉS volt (aki mást hisz, az információhiányban szenved). Akkor került egyensúlyba a kassza, mikor a változtatásokat bevezették. De mára már sikerült visszaállnunk a negatív szaldóra, amit csak az adófizetők révén lehet egyenesbe hozni. Hurrá.
Az igazi célpont a rosszul költekező magyar állam lenne... privatizálni kellene az államot és természetesen a politikai pártokat is (vagy a jelenlegi formájában mindegyiket betiltani).
:))
Mindig elszomorodok, amikor cikkről áttérek a kommentekre. Tóta nem Nobel díjas közgazdaságtan professzor, de jó szeme van meglátni a krónikus problémáinkat, és jó kis provokatív cikket rittyenteni belőle. Nem az a célja, hogy megmondja az igazat, hanem hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, és ezt nála jobban kevesen tudják. Aki arra vár, hogy az újságíró majd jól megmondja helyette a tuttit az a szocializmusban él. A demokrácia azt jelenti, hogy az igazságot együtt tudjuk, és a problémákat is csak együtt tudjuk megoldani. Ehelyett a magyar ember első körben porig alázza a másikat, ahonnan már nincs esély a megegyezésre. Pedig, felteszem, ez egy olyan fórum lenne, ahová az átlagtól kicsit intelligensebb emberek írogatnak.

Mondják, hogy egy országnak olyan a politikai elitje, amilyet megérdemel. Nekünk ennyire futotta.
T. haragoshi!

1./ Ha úgy gondolod, hogy létezik egy új (más) politikai erő, akkor a válasz arra az, hogy nem, nem létezik.

2./ Ha létezne is, annak se lenne semmilyen elképzelése a helyzet megváltoztatására a magyar "elit" által szajkózott általános és szigorúan konkrétummentes ökörségeken kívül.
lehet, hogy nem ment át úgyhogy még egyszer:

(a nemkívánatos hsz törlendő);-)


Kedves Árpád!

Ne mááár!

Te is beálltál a "hű de szar évünk lesz" kántálók sorába?

Persze, hogy szar lesz. De ha ezt még erősítjük is az emberekben, attól nem lesz jobb.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen gazdasági szituációknak mindig vannak nyertesei. Nem is kevesen.

Aztán senkitől nem hallottam még arról, mit tesz a gazdasággal az a hatalmas inaktív tőke, amit most aktivizálnak, az "olcsó vásárlás" reményében.


Átrendeződés az lesz, vesztesek lesznek, de lesznek nyertesek is. Megannyi Róbert bácsi, és egyéb kalandor, akik hasznot tudnak majd húzni a válságból.

Szerintem egy kicsit sötét képet festettél, mint ahogy tette ezt szinte mindenki.

remélem mindannyian tévedtek.
Meg kell várni, amíg kihalnak a rendszerváltsban segédkező arcok.

ne legyen adómentes a minimálbér, ne lépcsőzetes legyen az adózási rendszer, hanem folytonos. mondjuk adószázalék=(munkabér*0,00000025)+0,2

így az egymillió kettő bruttóra már 50% adó menne, és folyamatosan csökkenne, de a minimálbér is fizetne nagyjából 20% SZJA-t
Könyörgöm, vegyük már el azokat a kibaszott segélyeket!
Szlovákia is meglépte, aztán hol tart...
@Walter Melone: Szar évünk lesz, attól se lesz jobb, ha én vidám dalokat fütyülök. 100 ezer kieső aktív egyenlő szar év. 250 ezer egyenlő tragikus év. Ez van.

"Arról nem is beszélve, hogy az ilyen gazdasági szituációknak mindig vannak nyertesei. Nem is kevesen."

Ez így túl általános nekem. Természetesen ha van 500 ezer munkanélküli, akkor ott elvileg könnyen lehet munkaerőt szerezni, és nem kel őket túlfizetni, mert van helyettük más, ha ugrálnának. De kik ezek a munkanélküliek? Milyen vállalkozás tudja őket felvenni, és velük növekedést generálni?

Nem rejtettem el nagyon a minimálbérről szóló gondolatot. Annak eltörlése vagy csökkentése lehetővé tenné például, hogy legyenek nyertes vállalkozók, és legyenek segély helyett kevés pénzért, de aktívan dolgozók. Figyelem, az alternatíva nem az, hogy majd a kövér vállalkozó mégis kifizeti a varrónőnek a 70 ezret, és kisebb SUV-ot vesz a gyerekének. Hanem hogy nem lesz semmiféle varroda, és nemhogy 70-et nem fizet, hanem semmit.

Varrónőnek valókból szilíciumvölgyet nem csinálunk idén.

Ja és ehhez persze hozzá kéne igazítani a segélyeket is, mert az nem lehet túl közel a minimálbérhez.

És akkor most képzeljük el ennek a politikai fogadtatását. A vége valami kibaszott népszavazás lesz.
T. lm5!

Még tán egyet is értettem volna, ha politikai elit helyett elitet írsz. Csaba Lászlóval kezdve László Csabán keresztül Varga Mihállyal bezárólag (na jó, utóbbi politikus, de csak kényszerből szegény - remélem, szakmailag azért tisztában van azzal, hogy miket szokott, és mit kellene mondani).
TWA
téged, meg a hasonlovakat kellene a szekérről kirakni.
nagyon semmitmondó. sánta kutyát, hajszolt lovat hamarabb...
Azt kéne már felfogni végre, hogy egy kapitalista állam az kurvára nem egyenlő a máltai szeretetszolgálattal.
Nem kap mindenki pelust tőle, aki nem tanult ameg annak helyén és módján végezni a dolgát, az megszívta, az a saját szarába fog fetrengeni. Legföljebb segít neki a máltai szeretetszolgálat az önkéntesen (és nem az APEH által kikényszerítetten) szolidárisok pénzéből.
Sajnos tényleg kellemetlen évünk lesz. Most még tele volt a teszkó, tele is lesz. Enni azért fogunk.
De sajnos céges szinten már érezni a hatásokat és idő kell, míg eldől, ki éli túl és ki bukik. A felszámolás sem megy le egy nap alatt, úgyhogy szvsz félév körül jöhet az első nagy hullám. Ha addig nem lesz valami föntről.
Mert amíg a bankok megcsinálták a nagy sz@rt, most elegánsan kivárnak, visszavonják még az eddigi hiteleiket is és az eddig is pénzhiányos magyar gazdaságot szépen megfolytják. Na ehhez kellene a politika beavatkozása, egyszer végre normálisan és iszonyatosan gyorsan!
Ó hát igen, a Széchényi terv volt a kánaán.
"Átmenetileg bezár a zalaszentgróti termálfürdő, mert veszteséges, és az önkormányzatnak nincs pénze a működtetésére.
A termálfürdő a megnyitása óta veszteséges. A tulajdonos önkormányzatnak havonta ötmillió forintjába kerülne, ha nyitva tartanák.
A zalaszentgróti fedett fürdő a Széchenyi-terv támogatásával épült fel.(...)
Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a Széchenyi-tervből megvalósított fürdőberuházások többsége végiggondolatlan volt, ezért ezekre a fürdőkre ma a kihasználatlanság, és veszteséges működés jellemző."

Látod Árpi egy hozzád hasonló lánglelkű megmondóval is mit tesz ha beáll a sorba a napi betevőért vagy ki tudja miért. A Hofi jut rólad az eszembe. Az is belépett oda ahova lehetett (értsd a pártba). Csak rajta lehetett nevetni, rajtad inkább sírnék. Néha azért még benézek, hátha, de olyan vagy már mint a főnököd GyF.

Az embernek már sírni sincs kedve.
Felhívnám a figyelmet arra az aprócska tényre, hogy az autógyárak már ezerrel rugdossák ki az embereket, de nem azért, mert sok itt a munkabér, hanem mert VILÁGVÁLSÁG van, aminek az első áldozatai éppen az autógyárak. Így a Tóta Úr által ajánlgatott csodarecept lebőgésének lehetünk éppen szemtanúi.
Az iskolában amúgy azt tanítják, hogy a külföldi működőtőke csak akkor hoz bárhova hasznot, ha olyan megállapodásokat kötnek vele, amelyek biztosítják, hogy nem viszik el az egész profitot, továbbá nem a szar melót telepítik valahova, hanem a k+f-et, és van még néhány hasonló feltétel, amik nálunk nem teljesülnek.

szóval miféle csodarecept az, ami ebből áll: tűrjetek barmok, mindenki dolgozzon futószalag mellett éhbérért, egyen Tesco gazdaságos parizert, mert akármit csináltok, úgysem lesz jobb. Mondja az újságíró, aki nem futószalag mellett dolgozik, és nem éhbérért. A némileg magasabb fizetését azért kapja, mert szorgosan győzködi az embereket, hogy ne gondolkozzanak, ne próbáljanak eredeti ötletekkel előállni, problémát megoldani, hanem alkalmazzanak olyan receteket, amik egyszer is csak véletlenül váltak be - a multiknak mindenképpen az a jó, ha az emberek hisznek Tóta W. Árpádnak.
Hogy nevezhető liberálisnak valaki, aki a teljesen nyilvánvalóval szemben is totál vaskalaposan hajtja a maga hülyeségét???
érdekesnek tartom, hogy a magyar elitnek fáj minden forint, amit tanár, vagy vasutas fizetésemelésére költenek, de az pl. nem fáj, hogy az EU-s támogatásból a Strabag és hasonló cégek gazdagodnak. Emberség, szolidaritás, fehérek közt egy európai, rémlik valami?
T. W. Á. a kis közgazdász! :-) Olyan okosakat ír...
Nem kellett volna völgyhíd és nem kellene alagút az M6-osra, lenne pénz kb. 2x-esen a tavaly ősszel belengetett teljes közoktatási intézményfejlesző csomagra.
Kár hogy komolyabb cikkeket nem lehet kommentelni.
Egyébként nem csak a 2009 lesz szar. Abba például bele se merek gondolni, hogy hogy fog kinézni Magyarország vagy Európa 30-40-50 év múlva.
Tudod hüjehalyó a főnököd szerint az ÁSZ megállapítása is csak egy vélemény. Mi is ehhez tartjuk magunkat ;).
Srácok!

Tudjátok kinek lesz szar éve? Pl. azok nak akiknek tankok rombolják szét a házukat. A gázaiak közül szerintem a seggüket vernék örömükben ha abban a "SZAR" helyzetben lenne mint mi...
Egyébként meg lehet hisztizni. Kellett a devizahitel :)
Bizony eztán jön a java!!
Az én cégen exportál az USA-ba meg az UK-ba.
A multév áprilisába behalt az USA , nyáron Nyugateuropa , most jövünk mi!!!
@Tóta W. Árpád:

"a minimálbérről szóló gondolatot. Annak eltörlése vagy csökkentése"

Jajjjj, neeeeeeeee!!!!
Még közelebb kerüljön egymáshoz a segély és a munkabér???? Mekkora hiba!

Otthon hesszelek, vakarom a tökeim/nunásom, aztán menjek forrasztani/varrodába, h 40ezer segély helyett 50ezret kapjak? Dolgozzak 20 napot + 10ezerért?

Akkor inkább segély + 2 nap fekete munka, és ugyanott vagyok. Ennyi.

Üdv.
Sokan a megoldást hiányoltátok TWA-tól, megpróbálok segíteni:

-MÁV racionalizálása, néptelen szárnyvonalak felszámolása, leépítés
-Költségtérítés bevezetése az egészségügyben
-Felsőoktási többletkapacitások megszüntetése, alibiegyetemek bezárása
-13. nyugdíj eltörlése
-családtámogatások befagyasztása
-rokkantnyugdíjazás szabályainak és ellenőrzésének szigorítása
-a jövedelemadózás egy részének kiváltása a vagyoni típusú (elsősorban ingatlan) adóval

Máris kevesebben ülnek a szekéren.
Ha mindez megvan, lehet masszívan adót és járulékot csökkenteni.
És többen fogják tolni az immár könnyebb kordét
Hú Árpi! A New Deal-ből, meg Keynes-ből ennyi hasznosult, hogy pölöskei főutca kontra Mercedes gyár??! Hát erre a pölöskei általános iskola második osztályában is csak annyit lehetne mondani: "Ülj le, elégtelen!"
@Pók: Látom még mindig nem fogtad fel, hogy nem ér semmit az adócsökkentés. Azért nem és most jól figyelj, mivel PIACa nincs a termékeknek, hiába lennének adócsökkentve megtermelve. Raktárra termelsz és a pénzed áll benne. És egy ilyen kis exportvezérelt országban, mint a miénk, egy világválság alatt az export is csúnyán visszaesik. A belföldi kereslet felpörgetése meg azért nem lehetséges, mivel a sokezer munkanélkülivel nem lesz növelhető az piaci élénkítés a lakossági megtakarítások visszaesése miatt.
Szóval felejtsd már ezt a Széchenyi Tervedet minden okosságával....
Az a baj, hogy per pillanat Orbán olyan, mint egy kanos egyetemista, aki már évek óta nem kufircolt egy jót, és egy gyors numera érdekében bármit hajlandó lenne megtenni. Ebből index.hu/politika/belfold/orvi0104/ legalábbis annyi derül ki, hogy még mindig nagyon szeretnének kormányt váltani, de hogy utána konkrétan mit hogyan és miből, azt inkább fedje a jótékony januári szmog.

Stratégiailag értem ugyan a dolgot -- a nagy büdös semmibe nehezebben lehet belekötni mint konkrétumokba -- de azért valamit bíztatót (de legalább matematikailag védhetőt) már igazán mondhatnának. Legalább egy Kéri-féle szupertitkos szeánszon.

Nem tudom ki hogy van vele, de én eléggé egyetértek az egésszel... a téma aktuális, kb én is hasonlóan látom; talán picit kevésbé borúlátón, magyarán reménykedem, hogy engem nem rúgnak ki. És akkor nem lesz feltétlenül rossz év. Ha ez OK lesz, akkor jó, azon kívül nem minden a pénzen múlik - ha kevesebb jut, mint máskor, akkor ez van. Talán behozom azt a kis mínuszt másként, személyes, szakmai sikerekkel vagy tudomisén :)
A stílus a már megszokott persze, de ez nem hiszem, hogy bárkinek is meglepetés, aki a szerző egyéb írásait olvasta. Talán az átlagnál visszafogottabb. :)

Nekem annyira visszataszító a "böfögés" szó, hogy aki ilyet kommentál az egyből antipatikus, nem beszélve arról, hogy fröcsögő szájjal köpködni könnyű, kérjük akkor a megoldásokat. Igen, a (kis, közepes, nagy és még nagyobb) vállalkozások valamiféle támogatása biztosan segíthetne az elkövetkezendő években, aki ebben a helyzetben így általánosságban adócsökkentésről beszél az pont annyira demagóg, mint a jelenlegi kormány. Bizony, lehet úgy is pénzt spórolni, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, magyarán túl nagyot túl sokan ne szenvedjenek és mégis legyen pénz, én mint multis alkalmazott annyi adót fizetek, hogy az apeh szerinti "elit" 2%-ba tartozom (fene a sok feketéző pofáját, már elnézést), mégis csak álmodozom egyelőre arról, hogy talán egyszer lesz saját lakásom, amit nyugdíjas koromra ki is tudok fizetni, hacsak valami előre nem látható gond nem lépik fel az elkövetkezendő 35 évben. Mindezek ellenére, a jelenlegi helyzetben szívesen adnám oda még évekig majd a fizetésem felét, ha tudnám, hogy majd "jó lesz"...
De persze én is ki vagyok ábrándulva, mint sokan, így "jöjjön, aminek jönnie kell", csak lakbérre / számlákra / kajára mindig fussa és legyek egészséges, aztán minden extra ajándék.

Szóval ha nekem sok újat nem is tartalmaz az írás, kivetnivalót nem látok benne, sőt, tetszett.
Csak hogy legyen ilyen komment is...

Apropó megoldás: ha erre talál valaki (1 laikus, nem pedig szakemberek hada, vagy akár az is) egyértelmű megoldást, akkor biztos vagyok benne, hogy az illető megoldását szívesen alkalmazza az egész világ, és nem kis megbecsülésnek örvendhet élete végéig.
Alapból eléggé szkeptikus vagyok, de bár így lenne. Igaz, lottózni is szoktam...
Igazat szóltál Árpád, sajnos igazat...

Mondjuk már ki végérvényesen!
Ez a kormány egy töketlen, tehetségtelen, szarházi banda!
Egyben a Búvárkund Mélymerülő Szakosztály vezetőségi teamje, akik többek közt békacsapolásban és Mo. elsüllyesztésében értek el nemzetközi sikéreket, hát nem lesz ez másképp 2009-ben sem!

Csak egyszer láthatnám az összes címlapon :
ELÉÉÉÉG! FINITO FERIKÉM...!
/és akkor még finom voltam és nőies! A 2010-es (esetleges)buktájuk kevés lenne, nem hozná el ebbéli kielégülésemet/

Ezeknek még annyi eszük sincs, mint annak a köpülősnek! S persze _őket_ nem hajtja az életösztön sem. Köreikben ugyan miért is jelenne meg az "Úristen! Akkor most hogyan tovább?" izzasztó, mégis jeges félelme?

Legalább néznének körül, mit és hogyan csinálnak mások itt-ott, az "odaátokban"!
Már azzal is beérném, ha belátnák :
Együnk tehénszart. Elvégre tízmilliárd légy csak nem tévedhet!
Bár épp valami hasonlót készülnek feltálalni, de legalább látnék mögötte valami filozófiát!
Nincs megoldási javaslat? Oszt miért kéne? Nem miniszter, gondolkodjon az rajta... A nézők sem edzők, de attól még bekiabálhatják, hogy "Ébresztő fatökűek!" Sajnos tényleg szopás lesz, és amin változtathatunk az összesen az, hogy le is kell nyelni vagy legalább kiköphetjük.
Sok mindenben egyetértek, de arról még nem olvastam, hogy Mo.-on 720 ezer közszolga van, addig Ausztriában 180 ezer és mégis jobban élnek. Hogy van ez Árpád??? Miért kell ennyi ember ezekre a feladatokra, nem ez viszi el a sok pénzt?
Én exportálok, gyártáskihelyezek, offshoreolok. Rohadt egy élösködö az ilyen. De túl fogok élni. A többi meg úgyis evolúciós zsákutca. Minek fenntartani ? >:P
@Tóta W. Árpád:

"Nem rejtettem el nagyon a minimálbérről szóló gondolatot. Annak eltörlése vagy csökkentése lehetővé tenné például, hogy legyenek nyertes vállalkozók, és legyenek segély helyett kevés pénzért, de aktívan dolgozók."

Akkor egyrészt át kellene alaposan dolgozni az adótörvényeket, mert a legtöbb járulékminimum a minimálbér aktuális összegéhez van kötve. Ez a változtatás nem technikailag lenne problémás, hanem a dolog megideológizálása szempontjából. (Mé' pont annyi az annyi?)

Másrészt jönnének a szakszervezetek ezerrel (munkanélkülieket képviselő szakszervezet tudtommal még nincs, ergo azok érdekeit védik, akiknek még van munkájuk), a fityesz meg betársulna hozzájuk (ha még Gaskótól sem kaptak hányingert, akkor sok egyéb galádságra is képesek). Szóval kockázatos húzás lenne.

@Tóta W. Árpád:

Itt mikró szinten várható majd megoldás a munkanélküliségre. A feketegazdaságra gondolok.

Nem kell a minimálbért piszkálni sztem, csak félrenézni kicsit jobban mint eddig.

Most is vannak olyan inaktívak akik dolgoznának, csak sok esetben nem éri meg legálisan....

persze ez állami szinten elég necces, de gondolj csak a jövedéki adó, áfa bevételekre. azok a feketén kifizetett munkabérek után is bevándorolnak a költségvetésbe.

Mit is bukunk el? Szja-t, valamint a tb kassza sínyli meg némileg.

azt mondod 100k új munkanélküli. OK. És ezek közül vajon hányan lesznek akik dolgoznak tovább, csak feketén.
40 000? Talán nem tévedek nagyot....


Sztem árnyaltabb a kép mint ahogy az elsőre látszik
@top_rongy:

Az a 720 ezer az egyetlen réteg, aki legalább maradéktalanul leadózik. Kökeményen levonják tőlük, oszt annyi.

Szóval kész haszon az államnak!:)
Most aztán a KKV-s középosztályt fogják lenyomni a szegény rétegbe.
A szegények ugyanis Gyurcsány szavazók, s tőlük több pénzt nem akarnak elvenni. Marad a polgárság, mint pénzforrás.
Persze mindezt továbbra is jól el fogják majd magyarázni nekünk, meg van hozzá az infrastruktúrájuk és pénzzel is tömik azt.
Pedig: "etetni kell a birkát, ha nyírni akarjuk." A Széchenyi Terv és egy bizonyos Keynessssss erről szólt, még akkor is, ha másoknak sok a dumájuk.

hmm...
„Mert a mikor nálatok voltunk is, azt rendeltük néktek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.” (2Thess 3,10.)
nem a bevételeket kell növelni, hanem az állami kiadásokat csökkenteni, racionalizálni. Ott is, ahol fáj. (segélyek, nyugdijak stb.)

@Walter Melone: nyilván az egyik eredmény a szürkülés lesz. Nézzünk félre? Akkor ki fog adózni? Már most s félre van nézve az építőiparban, a mezőgazdaság teljesen ex lex működik. És nemcsak a segélyeket kellene finanszírozni, messze nem, hanem pl az eüt, aminek a költsége nem lesz kevesebb. Nyugdíj... hagyjuk is.

malacka, a segély vs minimálbérről volt egy kommentem feljebb.
@top_rongy:

A 720ezer= közszolga és köztisztviselő együtt!
A 180 ezer honnan? Linket, ha lehetne!

Egyébként nyugodtan bocsájtsanak el 300ezer közszolgát, és akkor van 300 ezer munkanélküli. Ez nyilván kisebb probléma ugye, top_ronyg!
Mit is kell csinálni 300ezer munkanélkülivel?
Kikkel kezdjük? Tanárokkal? Orvosokkal? Nővérekkel? Kikkel?
Bizony, itt az egyik gond az, hogy miközben a közszféra (elsősorban az önkormányzati) leépítése lassan triviális teendővé lesz (Gyurcsány beszélt is erről nemrég), most éppen nem nagyon alkalmas a helyzet arra, hogy kidobjunk még pár százezer munkanélkülit a piacra. Ráadásul olyanokat, akiket viszonylag nehezen vesz fel a gazdaság.

"A szegények ugyanis Gyurcsány szavazók, s tőlük több pénzt nem akarnak elvenni."

Ez a szociális népszavazás óta nem kőbe vésett igazság.
Egy év múlva választás. Az MSZP már tudja hogy ellenzékben lesz, de nem lesz mindegy, hogy mennyivel vesztenek. Semmit sem fognak csinálni amit pedig kellene:

- minimál bér eltörlése
- nyugdíjak befagyasztása, rokkant nyugdíjak felülvizsgálata
- közalkalmazotti bérek befagyasztása
- közalkalmazottak számának csökkentése
- MÁV mellékvonalak megszűntetése, alkalmazottak számának csökkentése
- kötelező egészségügyi járulékfizetés mindenkinek: nyugdíjasok, gyes-en lévők, stb.
- fentiek által lehetővé tett személyi, vállalati adó és járulék csökkentés

Ha ezeket megcsinálnák, akkora lenne a felháborodás, hogy egy képviselőjük sem maradna. Mondjuk ez nem lenne nagy veszteség az országnak. Akkor lennének úriemberek tehát, ha ezeket mind meglépnék és utána elegánsan veszítenének. Az új kormány így tisza lappal indulhatna és akkor lenne 4 olyan éve az országnak, hogy mindenki szidhatná az előző kormányt, a Fidesz pedig nyugodtan dolgozhatna, mert a piszkos munkát már elvégezték.

E helyett az fog történni, hogy ilyen-olyan IMF, EU, stb. mentőcsomagokkal kihúzzák 2010-ig, hogy majd a következő nyakába szakadjon a nagyobb szar. Nem tudom meddig lehet ezt így húzni, de ha nem változik meg az ország és túlfeszíti a húrt akkor majd le lehet cserélni az indexen az elbocsájtás számlálót elhalálozás számlálóra...
piszkálódásképpen megjegyezném, hogy a tanmesében szereplő béka (másodmagával) tejszínbe pottyant. a tej ugyan gazdaságosabb megoldás ezekben a nehéz időkben, de nem lehet belőle vajat köpülni.
@Tóta W. Árpád:
De ha Gyurcsány tudja, hogy mi a szar, és tudja, hogy ez így nem mehet tovább, akkor miért csak beszél róla?
Kinek a dolga lenne, ha nem neki?
polip, bevallom, meg kellett néznem a wikin, mert még életemben nem köpültem. "Churning is the process of shaking up whole milk (or cream) to make butter."
tehát lehet.
@Suum Cuique:

Milyen kár, hogy kormányunk nem egy bibliaforgató fajta...
Se azok, akik rühellnek dolgozni.

De ateistaként is lehet/ne/ mh-eket teremteni!
Nem itt hibádzik a dolog...
@hölgyválasz:

Basszus... őket már eleve a befizetett adóbol fizetik!!

Jól odakéne vágni nekik...bezárni az önkormányzatokat!! Utlevélkiadást , földhivatalt..minden szirszart oktatást , egészségügyet privatizálni.
akkor bocsánat, az enver manapság már magában sem lehet biztos...
@Suum Cuique: "De ha Gyurcsány tudja, hogy mi a szar, és tudja, hogy ez így nem mehet tovább, akkor miért csak beszél róla?
Kinek a dolga lenne, ha nem neki? "

Nagyon jó kérdés! Az egyik ok a párt. Erről korábban:
w.blog.hu/2007/05/29/a_lo_elszall
lényeg:

"Polgári Magyarország: a magára hagyott, elárvult víziót kapta fel és formálta át. Ehhez az úthoz választotta lovául a Magyar Szocialista Pártot: hogy végleg leszámoljon a szocializmussal. Eleve fordítva ült a lóra, és az bizony nehezen navigál rükvercben. Az se biztos, hogy ló az, és az se, hogy jó-e a szamár, ha ló nincs."

A másik ok, hogy amint megpróbált bármihez hozzányúlni, kiderült, hogy a hozzányúlás érdekeket sért. Ez még nem lett volna baj, de aztán az is kiderült, hogy ezzel szemben a hozzányúlás jótékonyságáról nem nagyon sikerült meggyőzni az embereket, akiknél tehát a szaldó negatív lett (vagy annak látszott). Végül kiderült, hogy léteik a szociális népszavazás intézménye.

Ezt összesen nevezte Kóka János a status quo zsarnokságának, amiben egyetértek vele. Hozzátéve, hogy ennek a zsarnokságnak a fennmaradásához szükséges, hogy a valós folyamatok nagy része titkos (aka korrupt) csatornákon történjen. Tehát fenntartjuk az ingyenes egészségügy illúzióját, de nem elnézzük a hálapénzt, például.
@Tóta W. Árpád:

Ez baromság... tejböl nem lehet vajat köpülni!
Viszont ha hideg van, a szar megfagy, igy konnyu benne nem elsullyedni... viszont allandoan a tetejen kell lenni, mert ha belefagyunk, akkor aztanm tenyleg szarban leszunk.

Mas... nem varok ellenzeki segitseget (konstruktiv hozzaallast, nem emberek egymasnak ereszteset), mert ugye a fityesznek nem erdeke, hogy az orszag jobban elje meg a valsagot. Igy legalabb mindent ra lehet fogni a gonosz, hazug, mocskoskommunista, illegitim Gusanyira.
Mint mindig... mindent.
@hölgyválasz:
Ha így fognánk fel lehetne 3 millió is és több adó folyna be, ez vicc.
tesco tejből nem lehet, de igazi tőgyszagú tejből lehet.
@civil polip:

Bezzeg teából lehet!

Ott is van a Teavaj...

:-DDD
Ezt a köpülős cuccot én a
"Kapj el, ha tudsz" című filmben hallottam, ahol a Leonardo DiCaprio "apja", mint életre szóló tanmesét hagyta örökül "fiának", ott ha jól emléxem, egérkével szólt a történet, és hát Christopher Walken szájából, egész meggyőzően hangzott :)
a vaj egészségtelen, ezt megtudtuk már a 90-es évek elején a margarin lobbitól...
Dubito 2009.01.05. 21:39:03


Ez még sajnos édeskevés, a nyugdíj ma messze a legnagyobb állami kiadás a 13. havi nyugdíj (cca. 210 mrd) megszüntetése szükséges, de szinte semmi.

Amíg a rendes öregségi nyugdíjat (cca. 3000 mrd) nem maximálják a minimálbérben vagy inkább lejjebb, addig a többi tétel (pl. MÁV 2008-ban 160 mrd) megfarigcsálása is csak piszmogás.

A Szlovákiával versenyképes állami elvonási szinthez 2500-3000 mrd-s kiadáscsökkentésre lenne szükség, a túléléshez meg cca. 1500-2000-re.

Annak meg radikális nyugdíjcsökkentés nélkül esélye sincs.
@vakapad: nem világos, miből vezetted le, hogy csak adócsökkentésre gondolnék ... de hát a szociálliberálisok gondolatrendőrök is (MG betiltatása óta nem meglepetés)
@Tóta W. Árpád:


Nagyon naiv vagy, tok folosleges ilyen
dinnyevel leallni es magyarazni neki a bizonyitvanyt....

Heyyy
@Tóta W. Árpád:

A vajat inkább tejszínből köpülik, a tehéntej nagyon necces. Szerintem előbb inkább le kell fölözni, aztán lehet köpülni.

Aki lefölöz, az köpülhet, akinek a hígja marad, az meg csak köpködhet. Így van ez....
@top_rongy:

Persze, hogy vicc! Sarkításoddal együtt meg egyenesen röhej!
Azért is tettem egy :) jelet a végére.

Az viszont véresen komoly, hogy az egyetlen réteg, aki az utolsó fillérig leadózik!
És ez - többnyire legalábbis - nem feltétlen azok hibája, akik viszont elcsalják a bevételük bizonyos hányadát!
@Tóta W. Árpád:

Hát verjed csak a tögyszagu tejet ... :)

A vajat a "tejszinéből" vagy az "aludtej szinéből" készitik , rázással (köpüléssel).
Kimegy belőle a viz ...magyarán.


Most el tudom képzelni hogy kiválik valahogy a vaj a nyers tejböl is ha sokáig rázogatják , de a vaj nem igy készül.

Se régen , se most !
na hagyjuk már a tejet. szarban vagyunk, nem tejben.
@Walter Melone:

A medvéből meg sajt: mackósajt.

A fake csaj nyálából meg négercsók, a felvágott meg nem is létezik, mer' lefelé vágják, tehát levágott...

Üdv.
@Tóta W. Árpád:

Tőgyszagú tejből tőgyszagú vaj, abból meg tőgyszagú vajaskenyír...
Hááát, nem is tudom....:)
@Tóta W. Árpád:
"Az egyik ok a párt."

Azt seggbe billenteni is az ő dolga lenne, ha a helyzet úgy kívánja. Pláne, ha már ő ott az elnök.
De mit várjunk az MSZP-től?
Pár napja olvasgattam az mszp.hu-t (tudom, pervezd, mazochista ötlet volt), körülbelül 10ből hét hír erről szólt:
-Orbán agresszív hecckampányt folytat
-Orbán hazudik
-A Fidesz, Orbán így úgy amúgy stb.

Igen ám, de volt ott még egy hír. Valaki arról pöfékelt, hogy nem kell beszarni, lehet itt még nyerni 2010-ben is. Áhá, szóval még 4 év lopásról álmodoznak kendek, és mi lesz a reformal?
"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.01.05. 22:35:51"

"na hagyjuk már a tejet. szarban vagyunk, nem tejben."

:DDDDDDDDDDD

Árpád, köszönöm !:DDDDDDDD
Ez most jól esett!
"Azt seggbe billenteni is az ő dolga lenne, ha a helyzet úgy kívánja."

a miniszterelnök kivételes képességű ember, de menj már el a gellérthegyhez, és rúgd seggbe. akkora lomha dinoszauruszt, mint az MSZP, nem lehet csak úgy polgári párttá formálni.

mszp.hu-t olvasni tényleg perverz egy civiltől, másrészt meg a párthonlap meg a pártsajtó ilyen szokott lenni.
@Tóta W. Árpád:
"Ezt összesen nevezte Kóka János a status quo zsarnokságának, amiben egyetértek vele."

Tegyük hozzá, hogy Kóka úr keze se túl makulátlan a status quo zsarnokságának, hogy is mondjam, meg nem változtatásában.
speciel Kóka és az SZDSZ éppenséggel akart valamit eü-fronton. ez lett lenépszavazva (+albert házaspár), majd annak nyomán rúgta ki Gyurcsány a - mellesleg a koalíciós egyeztetésen kifundált program szerint haladó - Horváth Ágnest. ettől még nem kell szeretni, de maradjunk a tényeknél.
@civil polip:

A mese magyar változatában halálra van ítélve mindkét béka, mert mindegyikük a másik nyakába állva szeretne kijutni, így hát összeverekednek és megfulladnak. Esetleg előtte még kiírnak egy népszavazást az alanyi jogon járó tejszínről.

Az orosz verzióban eleve annyira segg részegek a békák, hogy észre sem veszik, és megfulladnak.

Az amerikai változatban annyi tejszínt isznak, hogy tul.képp mindegy, kijutnak vagy nem, koleszterintúltengésben elpusztulnak.

Osztrák tanmesében a fele tejszínért építtetnek egy létrát a Strabaggal, szerencsésen kijutnak, és örömükben megveszik a MÁV Cargot.

Az angol békák úszkálnak, kortyolgatnak, és az időjárásról beszélgetnek, míg meg nem érkezik értük a mentőhelikopter.

Izraeli változatban hosszas alkudozás után eladják az egész tejszínt dupla áron egy arrajáró lúzernek, azzal a feltétellel, hogy a szállítás is az ő dolga.

A szlovák mese szerint némi ingyentejszínért cserébe építtetnek a délkoreaiakkal egy tejüzemet, kimásznak, röhögnek egy jót a két fuldokló magyar békán, aztán elmennek beváltani a pénzüket euróra.

Etióp változata a mesének nincs, nem tudják, mi az a tejszín.

A vajköpülős meg eredetileg a kínai verzió lehet.

Érdekes dolog ez a minimálbér, meg annak az eltörlése.

Az eredménye pedig erősen kétséges. Jelen pillanatban az én meglátásom szerint a minimálbér milliók által megfizetendő adóminimum. Ha csökkentenék, az egyenes arányú adóbevétel csökkenést jelentene, az amúgy is szidott minibálbérre bejelentett alkalmazottaknál és vállalkozóknál.

Ellenberger most őszintén mi a tetves faxból fizetné valaki a csak a közüzemi számlákat 30-40 rongyos fizetésből? Enni meg lakni (bérlés ill. hitel) meg dettó mi a túróból?
@Tóta W. Árpád:

Ezek szerint a lomha dinoszaurusz ráült az országra, és egyelőre így is marad.
Akkor marad a remény arra, hogy Orbán úr tényleg csak az énekhangja próbálgatása végett beszélt valami egész másról 2002 óta, és a szívében még mindig a polgári Magyarország képe lobog.

Párthonlapot olvasni olyan, mint első "kézből" szagolni a fingot, innen megtudja az ember, hogy az adott párt elsősorban milyen értelmi képességű emberkék számára fogalmazza meg a mondanivalóját. Sajnos ennek fényében nem sokat várhatunk...
@Tóta W. Árpád:

Nem egészen:
"2008. évi XXIV. törvény indokolása
az egészségbiztosítási pénztárakról szóló 2008. évi I. törvény felülvizsgálatáról

Általános indokolás

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításának folyamatában az elmúlt években döntés született az egészségügyi ellátás biztosítási alapokra helyezéséről, az állampolgári és a biztosítotti jogon igénybe vehető ellátások elkülönítéséről, a biztosítási jogviszony ellenőrzéséről, az egészségbiztosítási felügyelet létrehozásáról. Mindezek az egészségbiztosítási rendszer olyan irányú átalakítását szolgálják, amely hosszú távon fenntartja az egységes nemzeti kockázatközösséget, hozzájárul az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutás és a szolgáltatások minősége terén tapasztalható esélyegyenlőtlenségek csökkentéséhez, fokozatosan érvényre juttatja a népegészségügyi prioritásokat a források elosztásában, megfelelő eszközökkel rendelkezik az egészségbiztosítás fenntartható finanszírozásához és fokozatosan kialakítja és érvényesíti a térségi szemléletet és a progresszív ellátás elvét.
Az Országgyűlés által, korábban már elfogadott és kihirdetett törvény több eleme is ezt az átalakítási folyamatot erősítette. A törvényben leírt egészségbiztosítási modell azonban olyan megoldásokat is tartalmaz, olyan eszközöket is szabályoz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes. A törvény ezeket az elemeket hatályon kívül helyezi, és kizárólag azokat a rendelkezéseket a tartja meg, amelyek már részeivé váltak az egészségügy jogi szabályozásának és elhagyásuk egyes területek szabályozatlanságát eredményezné."

...

Nem várták be az Albert házaspárt, a törvényt kivágták az ablakon.
@dark future:

Dark, ez baromi jó volt megint !:DDDDDDDD

A csúcson kell abbahagyni!:))))

Jó éjszakát!
@Suum Cuique: "Akkor marad a remény arra, hogy Orbán úr tényleg csak az énekhangja próbálgatása végett beszélt valami egész másról 2002 óta, és a szívében még mindig a polgári Magyarország képe lobog."

Hát ez hitkérdés, mint már sokszor megállapítottuk. Lehet benne hinni, a két szép szeméért. Más okunk nincs rá.

Nekem viszont nem tetszik a szeme.
Nem kell félni.
2009 úgy is főleg arról fog szólni, hogy Jobbik, Gárda, náciveszély. Az Index is megírta, hogy ez a szocik utolsó esélye, és egy lomha dinoszaurusz miétr ne tenne meg mindent a túlélés érdekében.

Tuti lesz idén is chartázós, felvonulós szarhabosítás, mert hát miért ne?

Főleg ha nyakunkig ér a szar, akkor jön ránk a pótcselekvési láz.
@Tóta W. Árpád:
Ha a szart köpüljük, esetleg szén lesz belőle, az megoldja az energiaválságot, szállíthatunk belőle exportra, csinálhatunk belőle műbenzint.

Jelzem, a trágyából lehet kinyerni energiát, csak még melegen be kell rakodni egy nagy lukba, amiben spirálcsövön át vizet melegítenek vele. Szerte a határban gőzölögnek a trágyadombok. Mecsoda pazarlás!
A szar hihetetlen sokmindenre jó:
Biomasszából biogáz! Hihetetlen perspektívák nyíltak meg a a feltronyosult szar által.

"a miniszterelnök kivételes képességű ember,"

Ezt a véleményed egyeztetnéd Szilyvel?
Kovács László meg nagyképességű/nagytermészetű.

Gyurcsány egyben mindenképpen egyetért a pártjával: hatalmon maradni mindenáron. Nem esik nehezére dinoszaurusz ápolónak lenni, a dinoszaurusz meg egyelőre őt látja legjobb gondozónak. Az mszp hatalma az ő hatalma, és egyelőre viszont. Kitűnő hatalomtechnikus, kétségtelen, de háttérembernek hasznosabb volt a szociknak, mint főnöknek.

"a miniszterelnök kivételes képességű ember"
A szájával, avval nagyon!
Egy kitűnő képességű ember nem úgy végzi el az iskoláit, mint nevezett emberi egyed.

"Tanulmányait a pécsi Janus Pannonius Főiskola tanárképző karán folytatta, ahol első diplomáját szerezte 1984-ben, majd 1990-ben ugyanott a közgazdaság-tudományi karon szerzett diplomát."

Zseni, komolyan mondom, ritka egy zseni...
@Tóta W. Árpád:
Azt azért ne feledjük el, hogy Gyurcsány se épp harmatlélek. Tud ő elkúrni is, lsd pre-2006, meg amit tavaly tavasszal lenyomtak Orbán titkos beszéde kapcsán. Te is megírtad, hogy mi volt ez a térfélcsere.
Az adócsökkentés népszerű varázsszó, de az rövidtávon mindenképpen bevételcsökkentéssel jár. Ráadásul csak a behajtás SZIGORÍTÁSÁVAL együtt van értelme, ugyanis 0% adót mindig jobban megéri fizetni, mint akár csak pár %-ot.
Az én javaslataim:
- minimálbér 50k
- segélyek max összege minimálbér/2
- családi pótlék 0 cserébe valóban ingyenes iskolák (akár ingyen ebéddel is)
- SZJA 20%, MINDEN jövedelemre (minimálbérre, nyugdíjra is)
- tőke és munkajövedelmek egyforma adóztatása
- vagyonadó
- fix összegű alap egészségügyi járulék mindenkinek, amelyhez kiegészítő biztosítások köthetőek
- gázártámogatás 0
- Budapest egy önkormányzat, 10000 fő alatt nem lehet önálló költségvetésű önkormányzatot létrehozni
- megyerendszer megszüntetése, helyette EU régiók
Változást én 2010-ig nem várok, Feriék tessék-lássék reformjait kicsinálta a népszavazás, választás előtt még elkúrják a maradék pénzt is 10 évre előre. Viktorék meg fogják ígérni a 15. havi nyugdíjakat is, ezzel talán megnyerik a 2010-es választást. Az utána következő 2 év a zsebek újratömésével fog telni (nagyon kiapadtak források 8 év ellenzékiség alatt), amely a szocik főnix-feltámadását fogja hozni. Érdemi reform itt csak akkor lesz, ha a nyugdíjakat/segélyeket tényleg nem bírja majd kiutalni az állam (Jelcin Oroszországa, csak minket nem fog az emelkedő olajár kihúzni a kulimászból).
"speciel Kóka és az SZDSZ éppenséggel akart valamit eü-fronton" Akart, persze, ezt senki sem vitatja. Hogy mit? Hát pénzt, természetesen!
nem értek egyet greeting from piresiaval. azert, mert a nyugdij a(z egyik) legnagyobb kiadás, nem biztos, hogy azt kell megnyirbálni.
a 13 havi nyugdíj eltörlésének egy ésszerű formájának ezt találom:
delete, de 13 havi összegnek egy bizonyos százalékát hozzácsapni a nyugdíjhoz. (70000 ft nyugdíj esetén a 13 havi 70000 forintot feldaraboljuk 15 részre, 12 visszaosztunk, a maradék 3-at meg az eube fordítjuk)
és akkor nem a nagymamák ajándékozzák az xbox 360-at, gitárt, telefont, stb karácsonyra, mert akkor ugye van pénzuk, de mondjuk a gyógyszereiket ki tudnák fizetni. és akkor a gyerek megkapja a nagyi kedvenc babáját, megfőzi a karácsonyi vacsorát, ez is bőven elég. (nem mintha ez nem állna amúgy is fenn, mármint akarácsonyi vacsi)

tóta cikkei jók, néha kicsit túlzásnak érzem amit mond, úgy érzem magam, mintha a kisördög mászkálna velem az utcán és kísérne a mindennapjaimban, és idegesítő stílusban a fejemhez vágná a legkisebb hibáimat (belecsusztál a pirosba! nem engedted át a nagyinak a helyed! nem kértél a borravalóra számlát, pedig lehet, sőt, kötelező! stb)
igaz, h szar van, és igaz, hogy nem siklunk el felette, de (kommentem megírásának megkezdéséig)88x vette rá magát az olvasóközönség, h belesüppedjen a szarba, és szarszagot érezzen.
nem tudom mennyi hiányzik a kasszából. nem tudom, hogy a máv 15-öd annyi pánzt visz ki, mint a nyugdíjak.
de azt tudom, h nincs szükség ennyi vasutasra, nincs szükség ennyi mellékvonalra, nincs szükség a máv andrássy uti irodájába ennyi alkalmazottra, továbbá hogy nincs szükség a családi pótlékra.
mert azért hagyni kéne a gazdaságot is egy picikét családformálni. tehát ha szar a helyzet, ne vállaljunk annyi gyereket. csak munkanélküli lesz belőle, és (talán) az unoka lesz az egyetlen kereső a családban.
igaz, hogy ha most megfogan a baba, mire kereső ember lesz belőle, vagy mire egyáltalán pénzt vesz ki az államkasszából, jóesélyel máshol tart majd a magyar gazdaság. ha kiszámoljuk, 2 gyerek/házaspár a legjobb arány. és nem a 3. vagy az 1. a kettő az egy olyan szám, amiről biztosan tudjuk: ha kevesebb, mint amennyi most megfordul egy családban, biztosan, több tere, és pénze lesz ebben a világban.
na befejezem, kezdődik a viki krisztina barszelóna.
A TWA mesebeli légy esetünkben nem tejbe, hanem sz@rba pottyant. Így aztán a csapkodásból nem vaj lesz, csak a szokásos magyar habosítás, amitől legalább a fuldoklás közben nem látunk az orrunkig sem, így azt sem láthatjuk majd, amint a többiek egyenként lemerülnek.
Az ez évi prognózist pedig nyugodtan prolongálhatjuk még jó pár évre, bármi mással is hitegetnek az okosok.
vakapad 2009.01.05. 20:46:27

Köszi, ezen nagyon jól szórakoztam! Tudod, a legtöbb vállalkozás jelenleg azért piacképtelen, mert agyonnyomják adóval! (Hidd el, tudom miről beszélek, de elsőként gratulálhatsz, az idei évtől evázok! :) ) És a magas adóteher egyre súlyosbodó probléma lesz, ahogy szűkülnek majd a válság hatására a források (és a fogyasztók egyre inkább árérzékenyebbek lesznek). Figyeld meg, milyen szépen zsugorodik a magyar gazdaság, miközben az alacsonyabb adópréssel kombináló környező országok legfeljebb stagnálnak, az igazán ügyesek pedig még némi növekedést is fel tudnak majd mutatni!
SZDSZ + egészségügy: nem a 300 forinttal volt a gond, hanem azzal a hazugsággal, hogy ingyenes egészségügy. Az egészségügy nem ingyenes, szépen vonják a járulékot tőlünk. Ráadásul, a pénz nem az orvoshoz került, hanem a kórházhoz, éppen ezért azt a feladatát, hogy az embereket rohadtul irritáló hálapénzt megszüntesse, se sikerült elérnie. Az orvosok fizetése továbbra is a béka feneke alatt van 1000-rel, nem csoda, hogy aki csak tud, megy külföldre. (kötelező éjszakai ügyelet, 250 forint / óráért, ez egy vicc) Ezt látom a hálapénz legfőbb okának.

Ráadásul sikerült elérniük, hogy várólisták legyenek ott is, ahol eddig nem voltak.

A másik: teljesen nyilvánvaló, hogy a korházak eladása az ingatlanbizniszről is szól. De akkor miért nem úgy kezdték, hogy először szépen felhúzunk normális, modern, olcsóbban fenntartható kórházépületeket, aztán a régi épületeket meg eladjuk??

A harmadik ehhez a témához: ISZONYATOS méretű pazarlás zajlik az állami rendszerben. Informatikai fejlesztések milliárdokért, de nem tudják megmondani, hol van a beteg (személyes tapasztalat vidéki korházból), akit tegnap vittek be.

Oktatás: az egyetemekre nagyon-nagyon sok pénzt költünk. Ezen pénzösszeget pedig rosszul használják fel. Az oktatások jó részét könyv + dvd + fórum formában meg lehetne oldani, ugyanis aki már járt előadáson, az tudja, hogy ezek igen nagy része NEM interaktív. (5 év alatt ha 3 olyan tárgyam volt, ami valamilyen szinten interaktív volt, akkor sokat mondok) A tanár lenyomja a szöveget a katedrán, azt annyi.

Tehát, akár bevezethetnénk a távoktatást ingyért bizonyos szakoknál, illetve lehetne fizetős rendszer, ami ehhez plusz szolgáltatást adna. Ezt nyilván nem lehet minden szak esetén megoldani, de szerintem a többségnél megoldható lenne.

Másik: részemről teljesen különvenném az egyetemek oktatási részét, és a kutató munkát, külön pénzelném. Az egyetemek elsődleges feladata szerintem (főleg egy ilyen gazdasági helyzetben) hogy olyan embereket képezzenek, akik majd jó (normális) állásban elhelyezkedve termelik az adót. Nem, az általános bölcsész nem ez a kategória. :)

Minimálbér téma: figyelembe kell venni a Magyarországi árakat is, nem csak a fizetéseket. Ha összehasonlítjuk, nézzük a kínai árakat a kínai fizetéssel, meg esetleg az éghajlatot,
ahol azok az emberek élnek.

Nálunk az árak megközelítik a nyugat európai árakat, ehhez társulnak a 4-ed, 5-ödnyi bérek. Most képzeljük el, hogy lecsökkentjük a minimálbért 20 ezer forintra. A mai árak mellett ezek az emberek éhen halnának. Ami segítséget jelentene, az az, hogy a munkáltatói adóterheket kellene csökkenteni. A probléma ugyanis a következő: ahhoz, hogy valaki megkapjon 100 ezer forintot, az a munkáltatójának 200 ezerbe kerül. Ahhoz, hogy 200-at, az több, mint 400-ba. Egyszerűen ekkora összeget egy kisvállakozás nem képes kitermelni, egyszerűen nem megy. Ráadásul, pontosan a feketézők miatt a becsületes vállalkozók is kénytelenek trükközni, ha meg akarnak maradni a piac, ugyanis pont az alacsony fizetések miatt, mindenki árérzékeny. Nem jó ez így sajnos sehogy sem.

Munkahelyteremtésre van szükség, nyilván adókedvezményekkel (hogy máshogy), ezzel együtt csökkenteni kell a segély mértékét, hogy muszály legyen elmenni dolgozni. Aki pedig segélyt kap, tisztítsa csak az utakat, járdákat, stb. A segély NEM JÁR, csak annak, aki berakott már a közösbe. Aki semmit nem rakott be, az mégis milyen alapon vár bármit is?

Aztán ott van még az egyén felelőssége is: aki nem tud 5 gyereket ellátni, az NE VÁLLALJON, és az állam NE TÁMOGASSA ebben. Mert a szegénység csak újratermeli magát!

Komplex rendszert kellene kitalálni, és megvalósítani, azonban a jelenlegi kormány elveszítette a hitelét, szükséges egy kormányváltás. (És nem azért, mert a FIDESZ annyira jó lenne, hanem azért, mert az MSZP/SZDSZ mögött gyakorlatilag semmiféle valós társadalmi támogatottság nincs, ráadásul jó ideje már csak túlélésre játszanak)

Valaki2: épp azt magyarázom, h a fidesz mögött csak azért van társ. támogatás, mert semmiféle "komplex rendszer" kialakításának a látszatát sem keltik, ugyanis abban pl valami nyögni kéne az aktív-inaktív egyenlethez, és az már érdeksérelem. tehát ez a támogatás illékony, nem létező, ami meg kurvára nem lesz belőle, az pont az, amit OV mond: "társadalmi felhatalmazással bíró kormányprogram".
Munkanélküliség???
három hónapja keresek Pilisvörösváron babysitter nagymamapótlást, nap 2-3 órára. De senki sem ér rá 16.00 - 18.30 ig. (ilyenkor megy a Mónika show?)

Nyáron 1000 Ft/órárt akartak fűkaszálni!

Vegyék el a segélyeket!!!
Én (meg mi) majd adunk munkát, és fognak is dolgozni.

V.
"ami meg kurvára nem lesz belőle, az pont az, amit OV mond: "társadalmi felhatalmazással bíró kormányprogram"."

Nem biztos. Kellene hozzá végre egy „Nem ígérhetek mást, csak vért, gyötrelmet, könnyeket és verejtéket” beszéd, és IGAZI, ÁTFOGÓ, MÉLY reformok. Megfelelő időzítéssel és kommunikációval szerintem működhetne. De csak a kormányra kerülésük után. (Azért nem ment el teljesen az eszem! Tudom, hogy mindez csak vágyálom...)
Kivételesen ellentmondással – és jó hírrel – kommentálnám Tótawét: Idén lehet jobb, ha a világnak is az lesz. Előtte még hanyatlunk egy kicsit, a béka alsó fele toronyházként magasodik fölöttünk, de ez nem sokakat zavar majd, mert fel sem fogjuk, hol vagyunk.

Pedig egyszerű már ma is: a kádárista adósságspirál szellemvasútján. A Vidám(vagy újra angol?)parkban 3,60-ért lehet erre jegyet kapni, s nemzetünk hősi vezetői fáradhatatlanul integetnek jobbról, balról: polgári proletárok, éljetek, szórakozzatok! Fekete Jánosnak tiszteletjegyet küldenek – hamarosan kérésük lesz hozzá: retro-megbízatás.

E közben tovább épül a szellem igazi vasútja, az (április) négyes metró. Kicsit drágán, kicsit lassan – de legalább a mi pénzünkből.

S ez átvezet a dezinformáció gonosz világába. Rémálomszerű bevezetésként, bukaresti metró érkezik modernebb kocsikkal, mint a BKV földalatti űrrakétái. Pozsonyban bűnös tekintetű miniszterelnök furcsa pénzeket vesz ki január elsejei tréfának szánt automatából. Úgy látszik, ott még hisznek a Gazdálkodj okosan játékpénzében…valami Euro van ráírva. Persze magyarul nem – aggódom a felvidéki magyarokért. Fel vagyunk készülve ekkora menekülttömeg befogadására? Legalább egy ingyenes hullámvasút utazásra hívjuk meg a magyarigazolvánnyal rendelkezőket! Az EU/NATO tagságból kitaszított szerb entitásban fondorlatosan eladják a Zastava gyárat. A félrevezetett FIAT 700 millió játékpénzt (ld. fent) fog befektetni. (Pannon Puma a Mercedes 800 milliós ígéretével tarol a Tátott szájak vetélkedőn.)

Le Tótawé szűklátókörű pesszimizmusával! Éljen Január 1 – nemzeti kómánk újabb évfordulója!
Frankó a cikk,ami nem ciki,hanem konkrét.
@Tóta W. Árpád:

"Hát ez hitkérdés, mint már sokszor megállapítottuk. Lehet benne hinni, a két szép szeméért."

Lehet hát. De bármekkora idióta is, sajnos pont az különbözteti meg a konkurenciájától, hogy abban már hinni sem lehet, hiszen kormányra kerülésük óta napról napra bizonyítják, hogy lófaszt nem képesek letenni az asztalra, nem reformot.

Persze erre - ahogy a sorok között a cikked is igyekszik sugallni - pár hónap és x00.000 ember elbocsátása múlva majd valszeg az lesz a válasza az MSZP-nek és a baráti médiának, hogy jójó hát beismerjük mi, h ez a Gyurcsány ez mégiscsak egy inkompetens balfasz volt, node kérem szépen közeleg már Bajnai, aki ezúttal "növekedéspárti szocialistaként" fogja az országot megmenteni.

Csakhogy arra meg ugye azt lehet majd mondani, hogy igen ez szép is, jó is, csak hát Bajnai ugyanazon a hitelét vesztett, posztkádári lovon csücsülve építene majd kapitalizmust mint Gyurcsány kollégája, ezért még ha zsenialitását élből meg is elelőgezzük és a kamu-reformkommunikációt másodszor is beszopjuk a baráti médiából, akkor is könnyen lehet, hogy elmarad a csoda. :)

És ezzel bizony a fagyi gyorsan vissza is nyalt mert kiderül, h az a bizonyos "demokratikus" [oligarchikus] pártszisztéma, ami az MSZP-t jellemzi, belső lényegéből adódóan minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy ők ezzel a szarkupac országgal bármit kezdhessenek, akárkit is ültetnek az élükre.

Szóval a szocimentegető melléduma helyett javaslom inkább a szlovák reformok behatóbb megismerését és a konklúziók levonását, nemrég volt egy interjú ezzel kapcsolatban a szlovák reformok egyik kidolgózájval, Pazitnyval a hírszerzőn:

www.hirszerzo.hu/cikk.eszaki_szomszedunknal_mar_ott_az_ahitott_euro_-_miben_kulonbozik_magyarorszag_szlovakiatol.92865.html

Csak a főbb konklúziók Pazitny véleménye szerint:

"az emberek természetükből adódóan ellenzik a drasztikus változásokat, részben azért, mert félnek, részben azért, mert a reformok rövid távon mindig a társadalom egy részének érdeksérelmével járnak. Ezért van szükség olyan elkötelezett kormányra, amelyik nem ijed meg a társadalmi és politikai ellenállástól "

A Gyurcsány-kormány magára bizonyította, hogy nem ilyen, és - mint azt Te is nagyon helyesen megfigyelted :) - ennek egyik legfőbb oka még csak nem is maga a kormány volt, hanem maga az MSZP.

Továbbá:

"Szlovákiában sem volt meg a Magyarországon áhított politikai kiegyezés, viszont a Dzurinda-kormány olyan egyöntetű stratégiával hajtotta végre a reformintézkedéseket, hogy képes volt ellenállni az ellenzéki nyomásnak és a társadalom tiltakozásának."

Magyarán demagógia volt a reformok elmaradásáért az egyébként síkhülyén viselkedő ellenzéket első számú felelőssé tenni a baráti médiában a kormány alig-alig észrevehető diszkrét fenekelgetése mellett. Amikor a média így politizál, akkor lényegében egyetlen célja a gyakorlatilag 100% biztosan poszkádári MSZP hatalomban tartása az 50%-os eséllyel kapitalista Fidesszel szemben, ez pedig az országnak nem érdeke. A jelenlegi helyzetet nézve sajnos már csak a leghülyébbek nem 100%-ig biztosak abban, hogy egy szlovák típusú reformkormányt az MSZP az elkövetkezendő 20 évben NEM fog tudni kiállítani, ezért a permanens szerecsenmosdatás is egyre kényszeresebb és nevetségesebb lesz.

Szintén érdekes, hogy:

"Peter Pažitný szerint amennyire csak lehetséges le kell szállítani a magyar jegybanki kamatot, hogy a cégek finanszírozhatósága növekedjen. Egyúttal drasztikusan le kell szállítani az adókat és a járulékokat, mert a magyarországi terhek irreálisan magasak, az állam megfojtja a vállalkozásokat (...)

Annak kapcsán, hogy a magyar kormány az adó- és járulékreform helyett a költségvetési hiány leszorítását tekinti a legfőbb feladatnak, Pažitný közölte: "Ez a törekvés egyenes út a pokolba. Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy jóléti rendszert tartson fenn, tehát le kell szorítania az állami kiadásokat és ugyanakkor csökkentenie kell a gazdaságot megbénító adóterhelést".

Az MSZP minimum 2002 óta deklaráltan és konzekvensen egy ilyen koncepció ellenében politizál, így nekik egy ilyen program végrehajtásához már semmilyen jelölttel sem lehet hitelük.

végül:

"Ha egy kormány reformokat akar, azokat a ciklus elején kell végrehajtania, a ciklus második felében már nem lehet keresztülvinni őket"

Magyarországon egy kisebbségi kormánnyal semmi értelme nincs az új ogy. megválasztása előtt reformálni, ez rossz az országnak, mert fölösleges politikai alkukat kell kötni a választások átvészelése érdekében és reform helyett megint csak átmeneti szartologatás lesz belőle.

A Pazitny interjú egyik legfontosabb konklúziója sajnos az, hogy Mo-n

-ezzel a kormánypárttal,
-ebben az időzítésben

reformok helyett már csak egy pofont lehet adni a szarnak, így az ő nemlétező "reformtörekvéseiket" a baráti médiának most már kár tovább népszerűsíteni, mert kamu.
"Az a 720 ezer az egyetlen réteg, aki legalább maradéktalanul leadózik. Kökeményen levonják tőlük, oszt annyi.

Szóval kész haszon az államnak!:)"

Naív tévhit, hogy az állami intézmények, rendőrség, egyetemek, korházak, önkormányzatok nem csalnak adót! Csak őket felületesen/soha nem ellenőrzik.

A fenti 720 ezer egyik fele inkább azon emberek hada, aki SOHA nem készítette még el saját adóbevallását, soha nem foglalkozott azzal törvényes-e ahogy működik a kóceráj körülötte (jellemzően beosztott), a másik fele pedig aktív EVÁZÓ, EHOZÓ, lobbipénz/hálapénz/kávépénz nepper aki AKTÍVAN adót csal (jellemzően vezető).

Amúgy biztos vagyok benne, hogy minden állami intézmény aktívan hamisítja a könyveit, és zajlik fiktív számlázás.

Egyébként megfelelő távolságból nézve pont az SZJA szempontjából szinte mindegy, hogy mennyit csalnak az állami intzémények, hiszen adóforintokat osztunk ki és szedjük be újra. Csak ezt még soha egyetlen közalkalmazottal sem sikerült megértetnem valamiért...
Ha komolyabb betegség támad meg téged vagy rokonodat, készülj fel rá, hogy kell fizetni zsebbe a nővérektől kezdve az orvosokon át mindenkinek. Meglepett az ismerősöm története, mikor elmondta az árakat. Tulajdonképpen az egész állami szektor mehet a kukába, mert már régóta mindenki, aki csak teheti, zsebre játszik.
Privatizáljuk az államot. :-)Vagy osszuk szét, mint a régi korokban a földreformok idején a földeket, a munkanélküliek között. Aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.
Egyébként meg, az evolúció-pártolóknak van igazuk, a gyengébb elhullik.
Különben meg nemcsak a bankválság miatt lesz rosszabb nekünk, meg a saját szociális túlterheltségünk miatt, hanem mert minden tőke, tudás a nagyobb embersűrűség miatt Ázsiában összpontosul. Persze nekik is megvannak a maguk problémái épp a hihetetlenül sok ember miatt.
Túlnépesedtünk. Ez a fő gond. Ennyi embernek egyszerűen nem lehet munkát, kenyeret, életfeltételeket biztosítani. És ez független mindenféle gazdasági manipulációtól. Egyszerű tény, ha nincs mit enni, nem eszel. Éhen halsz.
Aztán lehet szidni a töketlen pártjainkat, azokban is csak emberek vannak. Kalandorok és zsiványok.
Ennyi.
A szar pedig tényleg jó. Arról ábrándoztam, ha megnyertem volna a lottó ötöst, építettem volna a városnak egy biomassza erőművet és támogattam volna a helyi mezőgazdasági termelést stb. És vettem volna egy erdőt, meg újratelepítettem volna kettőt. Vagyis három erdő tulajdonosa lettem volna. De ez csak ábránd, a valóságban is megvannak a magam tervei a fennmaradásra.
firdarrig: Ez volt a legjobb komment a 100 közül. Elkövettem azt a hibát, hogy először csak végigolvastam a blogot és csak a végén néztem meg, hogy ki írta...
Persze mire a tetejére értem a rizsának, már magamtól is kitaláltam. Ez a klasszikus Bokros-tétel. Dolgozz éhbérért, mert akkor ide fognak jönni a nagy nyugati multik és lesz elég munkahely. Ne akarj sokat keresni, mint európa nyugati felén. Nem meglepő, hogy a minimálbér eltörlésén fáradoznak egyesek. A fidesz volt az első aki megemelte a minimálbér összegét. Nagyon helyesen. Sajnos én pont a Bokros-csomag alatt kezdtem dolgozni, akkor a minimálbér 21.000 Ft volt, holott a legkomolyabb nyugati multinál dolgoztam. Most a fűtésem egyedül 40.000 Ft. Kedves Tóta W. és Bokros úr, vajon most miből fizetném ki a fűtésszámlámat??? Szerencsére sosem kellett a minimálbérből megélnem, de egyre többen kénytelenek ebből megélni. Aki azzal jön, hogy csökkentsük a minimálbért és kitart amelett, hogy ne csökkentsünk adót, az semmi mást nem akar, minthogy rabszolgák legyünk a saját országunkban. De egyben igaza van a posztírónak. Valóban gusztustalanul rossz év lesz 2009. Több multinak lejár az adókedvezménye és féllábbal már Romániában, Bulgáriában vannak, most végre hivatkozhatnak a világválságra, hogy leléphessenek. Mi meg itt maradunk a lekvárban, mert a kis és középvállalkozókat nem támogatták megfelelően az elmúlt években, akik most felszívhatnák a felszabaduló munkaerőt.
De a legrosszabb nem is ez. 2009-ben még mindig ez a szerencsétlen banda lesz, csak jövőre lesznek a választások... :((
Durván még 500 napig kínlódni fogunk a mocsokban.
@Valaki2:

Egy másik egyenlet:

segélyezekettek száma t-időben =
s. sz. az időmérés kezdetekor * exp(c*t)

, ahogy azt pl az ipari forradalom kapcsán a városokba betelepített parasztok segélyezése példáján már megtapasztalták. A segélyezés nem oldja meg a szegénység kérdését, adakozással nem lehet az emberek életmódján és erkölcsén változtatni, csak a segélyezettek számát növelni.

Ld még: en.wikipedia.org/wiki/Exponential_function

Nekem egy másik békás példa jutott eszembe: langyos vízbe békát teszünk, az elégedetten fog nézelődni. Ha lassan melegíteni kezdjük alatta a vizet, megfő. Ha meleg vízbe tesszük, kiugrik. Gondolom, a fenti összefüggést itt mindenki megérti, valószínűleg Ferenc is, mégsem történik láthatóan semmi.
Három észrevételem lenne:

1. Valóban nem TótaW dolga megoldást vizionálni egy olyan gazdasági válásgra, amely az egész nyugati világot érinti, igaz minket it tjobban mint másokat. Elég, ha ő ír róla. És azt igen jól megtette.

2. Nyilván sokan nem hiszik még el, hogy nagy a baj, de én jórészt külföldre exportálok mérnöki munkát - nap mint nap látom, hogy a baj egyre nagyobb, és szerintem évekig fog tartani. Magyarországnak ebben a 2009. évben több százezer új munkanélkülije lesz, és a rákövetkező években ez csak tovább növekszik majd. Én a hét szűk esztendőt vizionálom, sajnos.

3. Mit tehetünk:

a) Mind egy-egy családon belül, mind az állam szintjén TAKARÉKOSKODNUNK KELL NAGYON. Minél többen tesszük ezt, annál jobb. (Mellesleg számomra most jött el az idő arra is, hogy ha lehet, akkor a TESCO-ban is a magyar terméket előnyben részesítsem)

b) Dolgozzunk amilyen jól csak tudunk, és akkor talán majd mégis tőlem vesznek a nyugateurópaiak, és nem az indiai versenytárstól. Még akár túl is élhetem én ezt :-) Talán még egy rohadt kapitalista haszonélvezője leszek ennek a nagy átrendeződésnek, ki tudja :-)

c) Ne gyűlöljük már egymást annyira. És ne higyjük, hogy mások kell hogy megoldják a problémá(in)kat.

d) Noha százezeszámra lesznek a vesztesek, azért többmilióan nem veszítik el az állásaikat. Ők majd CSAK egy kicsit rosszabbul élnek, mint régen. Nos, kérem, ezek ne panaszkodjanak, hanem örüljenek, hogy nem ők jártak a legrosszabbul. ÉS ŐK SEGÍTSÉK EMBERTÁRSAIKAT, amennyire telik tőlük. Egy picinyke segítség is SEGÍTSÉG. Az együttérzés is az.

Kétségtelenül szárazabb lett az én dumám, mint a TótaW-é, sajnálom :-(
Nem a szakmám... De üdv. mindenkinek.
És kapaszkodjatok!!!
'Arról nem is beszélve, hogy az ilyen gazdasági szituációknak mindig vannak nyertesei. Nem is kevesen.'

Azt hiszem, sokkterápiának hívják, egy ilyen témájú könyv kapcsán írt róla a HVálasz (egyébként nem olvasom ;). Valami olyasmi a lényege, hogy a recesszió miatt becsődölő állami szolgáltatásokat piaci alapra helyezéssel mentenek meg.
Te Árpi: mondd már ki egyszer - legaláb te - hogy ezt az országot Mária Terézia óta (de Fernc Jóskától errefelé mesterien) a saját kibaszott ADMINISZTRÁCIÓJA dönti folamatosan a nyomorszint alá.

Az APPARÁTUS ebben az országban sokkal erősebb, mint az afféle Orbán-Gyurcsány-stb. előretolt bohócok - akik szemlátomást tehetetlenek a roppant apparátus erejével szemben.

A Szabadkőművesek, az Illuminátorok, vagy a Vatikán összefonódásai együtt is kismiskák a MAGYAR ADMINISZTRÁCIÓ kifürkészhetetlen hálójához képest.

A politikum jön-megy - az ADMINISZTRÁCIÓ (mint olyan) az marad - és pusztít.

- Azt mondták, hogy aljas, csaló, tolvaj gazember az az alapítvány - amelyik a befolyt pénz több mint 20%-át a saját működésére költi.
- A Magyar Adminisztráció a befolyt pénzek 40%-át költi saját magára.
És ez az arány csak növekedni fog - ahogy rohad lefelé a konkrét-szektor.

Nade, egy olyan ország, ahol meg lehet szüntetni egy területi állatkórházat - mert kell az ingatlan az IRODÁKNAAAAK !!!! - Hát az az ország nem is érdemel boldogabb új esztendőt.
Legfeljebb a Hivatalainak.
.
Jaj, kérem, én ezt nem értem..
Hát sógoréknál 1000 euró a minimálbér, de a munkanélküli segély se sokkal rosszabb (és nem csak 10 hónapig jár), plusz a melósok minden picsaságért hetekig sztrájkolnak, plusz az átlagsógor irodai munkánál alább nem is nagyon adja, plusz minden utolsó kisváros utolsó mellékutcája fényesre van nyalva....és mégis tízszer jobban élnek, mint mi. Ott a Mercedes gyár hazafias (???) indíttatásból lemond az extraprofitról? Vagy akkor ezt így hogy?
@malacka69: nem, a kibaszott önkormányzati és parlamenti képviselőkkel, bizottsági tagokkal, elnökökkel, alelnökökkel, közgyűlési titkárokkal, ezek helyetteseivel és okmányirodai Micikékkel.

Meg veled, ha a közigazgatás karcsúsításáról a tanárok és az ápolók elbocsájtása jut eszedbe...
@firdarrig: firdarrig: Ez volt a legjobb komment a 100 közül. Elkövettem azt a hibát, hogy először csak végigolvastam a blogot és csak a végén néztem meg, hogy ki írta...
Persze mire a tetejére értem a rizsának, már magamtól is kitaláltam. Ez a klasszikus Bokros-tétel. Dolgozz éhbérért, mert akkor ide fognak jönni a nagy nyugati multik és lesz elég munkahely. Ne akarj sokat keresni, mint európa nyugati felén. Nem meglepő, hogy a minimálbér eltörlésén fáradoznak egyesek. A fidesz volt az első aki megemelte a minimálbér összegét. Nagyon helyesen. Sajnos én pont a Bokros-csomag alatt kezdtem dolgozni, akkor a minimálbér 21.000 Ft volt, holott a legkomolyabb nyugati multinál dolgoztam. Most a fűtésem egyedül 40.000 Ft. Kedves Tóta W. és Bokros úr, vajon most miből fizetném ki a fűtésszámlámat??? Szerencsére sosem kellett a minimálbérből megélnem, de egyre többen kénytelenek ebből megélni. Aki azzal jön, hogy csökkentsük a minimálbért és kitart amelett, hogy ne csökkentsünk adót, az semmi mást nem akar, minthogy rabszolgák legyünk a saját országunkban. De egyben igaza van a posztírónak. Valóban gusztustalanul rossz év lesz 2009. Több multinak lejár az adókedvezménye és féllábbal már Romániában, Bulgáriában vannak, most végre hivatkozhatnak a világválságra, hogy leléphessenek. Mi meg itt maradunk a lekvárban, mert a kis és középvállalkozókat nem támogatták megfelelően az elmúlt években, akik most felszívhatnák a felszabaduló munkaerőt.
De a legrosszabb nem is ez. 2009-ben még mindig ez a szerencsétlen banda lesz, csak jövőre lesznek a választások... :((
Durván még 500 napig kínlódni fogunk a mocsokban.
szerintem nekünk nem kell izgulnunk: most profi politikusokra, technokratákra és szellemi holdudvarra van szükség. abból pedig nekünk van!

más országokkal ellentétben 89-ben átemeltük azt az óriási szaktudást, ami 2009-ig repített minket! de jó nekünk!
Tudod, ha az elmúlt 20 évbe nem az ügyvédi, közgazdászi, média és még tudomisén milyen humán pálya jelentette volna a karriert még lehetne munkahelyet teremteni. Szoftver gyártani, kutatás-fejleszteni stb. Szép lassan új munkanélküliek lesznek. MÁR NEM az átkosból visszamaradt "alulképzettek".
Ahol felnőttem ott bezárták a bányákat és most vadul kulturális fővárosba nyomulnak (adja isten, hogy az autópálya legalább a közelébe elérjen legalább valami hasznosítható lesz) Több 10ezer embert kiszórtak 20 éve. Ők már nem lesznek munkanélküliek. Ők szépen csendben felélték amit összegyűjtöttek. Ellenben a gyerekeik...
Nekem az a legnagyobb bajom, hogy az emberek, agyilag nem akarnak/akartak váltani. Nem eszmét, mert azt mindenki azt vall amit akar. De 35-40 évnél idősebb ember nem használ a szövegszerkesztőn és táblázatkezelőn kívül más programot - úgy gondolta minek az neki, rá ér arra még. Ja és szigorúan mindenki ismerősön keresztül akar munkát találni... És nem csinál/csinált másodképzést. Nem kéne, hogy beszéljen nyelveket, arra ott vannak a tolmácsok csak valamihez értsen, ami hasznosítható.
Szóval kinek/kire teremtsenek új munkahelyet? 20 éve ugyanazzal a szarral gurigázunk és közben az igények azok nőnek...
Nem egy 'merci' kéne hanem 10 és ezeket feltölteni szakmunkásokkal/mérnökökkel. Természetesen ehhez iskolák kellenek/kellettek volna.
Érintőlegesen ez jutott eszembe.
általában nincs gondom, csak az "elkúrtuk terítéssel". horthy már kiel városában "beszólt" adolfnak, hogy ez bukás. egy nehéz hatalom szomszédja voltunk (anscluss). klasszikus szerint: "nem volt más választásunk", ahogy most is megyünk afganisztánba...
el qúrónak volt választása. a helyzetet ő teremtette és nem kapta. volt választása és elkúrta: ezért ne terítsük ezt a szégyent másra!!! ezután már ne...
a don-kanyar ügyben nem volt választásunk. más esetben, akkoriban ugyanannyi állampolgár pusztult volna, vagy több, csak máshol, másként.
el qúrónak volt választása, lehetősége: országot építeni, emelni, erősíteni! másra koncentrált és/vagy béna volt, a kedves, sztárolt "század politikusa"... :)
@Mákvirág:

1., Bébiszittyó
Napi 2-3 óra, az legyen heti 17. Számoljunk csak négy héttel egy hónapban, az 68 óra. Mennyit is fizetnél óránként? :)

2., Fűkasza
Tételezzük fel, hogy nagy a telked, legyen mondjuk 20 kerek óra a lekaszálása. (Vegyük alapul, hogy helybeli vagyok, nem költök benzinre, meg nem is motorosan kaszálok, hanem csak úgy manuálice és inkább viharlámpát akasztok a tökömre, ha beesteledne.)

Akkor adnál nekem egy huszast a végén. (Nem adnál, mert úgy tűnik sokallod, de tegyük fel, hogy mégis)

Az Áfa befizetése után marad bevételként
17 KHuf
(Ebből most vonjunk le, mondjuk 20% saját költséget, pl. a kasza élezésére, és tekintsünk el attól, hogy a kaszaélezőtől bizonylatot kell, hogy kapjak)
Máris van 13.600 Ft jövedelmem.
Ebből fizetek 16+4% Társasági adót (mert szolidaritok is)
Nyereségként marad 10900 Ft-om.
Amiből laza 54% becsengetése után, hipp-hopp ki is kapom a magam 5000 Ft - azaz Ötezer - forintját. (És akkor itt is eltekintünk a könyvelő árától és egyéb költségektől, mondjuk 1:1)

Végül_is 20 órai munkáért kapok 5 rugót, nemdebár? A hülyének is megéri.

Most akkor 3 eset lehetséges:

a., Te szívesen dolgoznál a fenti órabérért. Ez esetben szívesen megadom a mobil számomat.

b., Te feketén gondoltad lekaszáltatni a telked (nyilván, nem vagy hülye) és sokallottad az árát.

c., vicceltem
@Greetings from Piresia: nagyon tetszik, amit írtál, csak egyetlen dolgot hagysz ki a gondolatmenetedből. Szlovákiában nincs ügydöntő népszavazás, és nincsenek kétharmados törvények. vedd észre, hogy a magyar kormány meghozta a törvényt a népakarattal szemben (Orbán már 2006 őszétől hergeli a népet, a törvény 2008 tavaszára születik meg), tehát letette a reformot, az ügydöntő népszavazás viszont KÖTELEZŐ, nem tudom, hogyan gondolod annak ellenállni, nem hajtani végre. tényszerűen nem igaz, hogy nem tették le a reformot. letették, lenépszavazták/tad, amit a szlovákok nem tettek meg. innentől ne mutogass másokra.

és milyen közigazgatási reformra vágysz? ott van a kodifikált szöveg, meg a FIDESZ explicite kimondott 'nem vagyunk hajlandók tárgyalni róla'. ugyanez a képviselői fizetésekről (Orbán: 'nem uraizálunk'; ja nem, hanem továbbra is közbeszerzésből töltjük a pártkasszát), a sztrájktörvényről (még az is kétharmados). a közszférában ma 100 000 emberrel kevesebbet tartunk el, mint 1999-2001 között. a TB kassza 2007-ben nyereséges volt, soha nem volt ilyen. a külkereskedelmi mérleg idénre pozitívba fordult (a válság előtt), soha nem volt rá példa. te a fától nem látod az erdőt, rengeteg adat van rá, hogy milyen változások történtek, csak Te beveszed azt, hogy az impotenciáért a kétharmados törvényeken, népszavaztatáson keresztül a kormány tökét fogó FIDESZ nem felelős. a 2006 utáni időszak legfontosabb, 2014-ig ható lépése a máricusi népszavaztatás volt, megmutatta, hogy a közjogi rendszer nihil Mo-n, és hogy van párt, amelyik végletesen visszaél azzal, hogy a közjogi rendszer el van baszva. mitől ne kapná ezt kamatostul vissza? 2000-ben a FIDESZ népszerűsége 19% volt. lesz még annyi 2012-ben, és kap majd ő is a nyakába olyan népszavazást, hogy mindannyian attól koldulunk. és ezt csak úgy kerülheted el, ha felállsz, és jelzed: a 85%-ot hülyére vették márciusban, és aki ezt tette Magyarországgal, az nem kaphatja meg a szavazatod 2010-ben. csak ez lesz észhez téríteni képes a pártokat.
Tisztelt Uram!

A pölöskei Képviselőtestülettel együtt ezúton szeretném kifejezni tiltakozásomat. Való igaz, hogy a korábbi időkben csekély volt az idegenforgalmi érdeklődés községünkben, de amióta tisztára sepertetjük a főutcát, messzi földekről jönnek a szájtátiak bennünket csodálni!
Tehát, Kedves Uram, vigyázzon, nehogy abba a csávába keveredjen, hogy azt találják még Magára mondani, hogy suszter maradjon a kaptafájánál és ne írjon olyan cikket, amihez némi szakmai hozzáértés is szükségeltetik.

Kiváló tisztelettel:
Pölöske polgármestere
@is:

"Szlovákiában nincs ügydöntő népszavazás, és nincsenek kétharmados törvények."

Szerintem Te egyelőre ne kutasd a szlovák közjogot, első körben az is elég lesz, ha a magyart sikerül megérteni úgy háromelemis szinten. :)

A kétharmados törvényekről és a népszavazásról írt fejtegetéseddel kapcsolatban már körülbelül hatszor leírtam ezen a blogon, h az ilyen típusú kormánymentegető érvelés netto baromság.

Sajnos néhány dilettáns, ált isk. 8.osztályos állampolgári ismeretekből is bukásra álló ballib újságíró notoriusan sulykolja a plebsnek ezt a baromságot, h ti. Magyarországon népszavazással és kétharmaddal el lehet szabotálni egy államháztartási kiadási és közteherviselési reformon alapuló gazdasági fordulatot, de ez - még egyszer mondom - NEM IGAZ.

Még egyszer, utoljára a leggyengébbek kedvéért:

A kormánytöbbség az állam kiadásait és bevételeit a költségvetési törvényben határozza meg. Stimmt?

Minden kiadás és bevétel, ami ebbe bekerül, KÖLTSÉGVETÉSI TÁRGYKÖR, így arról NEM tartható népszavazás. Szintúgy az adókról.

Az, hogy a szaros pár ezer HUF tandíjat és vizitdíjat a kormány hozzánemértő szakapparátusa nem bírta költségvetési tárgykörként betenni a költségvetés bevételi előirányzatai közé, az csakis és kizárólag az ő álkalmatlanságukat bizonyítja.

Ha betették volna - mint ahogy a népszavazási kezdeményezés után tervezték is, de még ennyi vér se volt a pucájukban, mert még egy ilyen lófasz-kaliberű intézkedést se bírtak keresztülvinni - akkor az nem_lett_volna_népszavaztatható.


A másik probléma a hsz-oddal az, hogy az éjsötét kormánypárti média hatására még csak minimálisan sem vagy képes/hajlandó átlátni a népszavazás illetve egy valós reform kapcsán szóban forgó NAGYSÁGRENDEKET:

az, hogy bevezettek volna egy 300 Ft-os vizitdíjat és x00.000 Ft tandíjat egy államháztartási reforom mércéjével mérve SEMMI.

Itt ma a gazdaságnak MINIMUM 1500-2000 mrd Ft-os állami redisztribúció csökkentésre van szüksége a túléléshez, míg a tandíj és vizitdíj által érintett kb 60-70 mrd Ft ehhez képest PICSAFÜST, nagyságrendileg semmi, felszíni szarkenegetés, nem reform.

Az a három, együttesen pár tízmilliárdos sáp (ami még csak adó/járulék csökkenést sem eredményez) mekkora kaliberű reformot jelent egy cca. 14_EZER_milliárdos_főösszegű államháztartásban és mennyit segít az EU-ban az egyik legmagasabb (50%-os) elvonási rátával sújtott magyar gazdaságon? (Szlovákia, Írország 33-35%, csak szólok.)

Lófaszt nem segít, pajtikáim, az a szomorú helyzet.


A régiórendszer bevezetése meg hasznos intézkedés lett volna, de nekünk most a szociális ellátórendszer, elsősorban a TB megnyirbálásán alapuló kapitalista GAZDASÁGI REFORMra van elsődlegesen szükségünk, a régiórendszer ehhez képest 20-adrangú kérdés, ráadásul a közigazgatás regionális átszervezése számos kérdésben 2/3 nélkül is megoldható.

Sem a kétharmados Ötv-módosítás sem pedig a népszavazás lehetősége NEM képezi akadályát egy vállalkozásbarát költségvetési-államháztartási reformnak.

"a TB kassza 2007-ben nyereséges volt"

Szerintem ennek fuss neki még egyszer, mert láthatóan fingod sincs a témáról. :)

(Egyforintos kérdés: mi az a TB-kassza és hány száz milliárddal kellett a hiányát kipótolni a központi költségvetés adóbevételeiből 2008-ban?)
@is:

"Orbán már 2006 őszétől hergeli a népet, a törvény 2008 tavaszára születik meg), tehát letette a reformot, az ügydöntő népszavazás viszont KÖTELEZŐ, nem tudom, hogyan gondolod annak ellenállni, nem hajtani végre."

Konkrétan melyik az a reform, ami a gazdaságot felpörgette volna, de a népszavazás elkaszálta?
Csak nem az eü reform oldotta volna meg, h ne legyünk ekkora kakában? Viccelsz?

A népszavazás nem avatkozott bele semmilyen gazdasági reformba, mert olyan nem volt. Nem volt adócsökkentés, nem volt minimálbérpiszkálás, nyugdíjreform, segélybaszkura, etc... semmi nem volt, ami érdemi, SEMMI!

Én inkább azt nézném meg, h a 100milliárd körüli hasznokat kivivő multik/bankok adónövelése, hogy segítené meg a magyar vállalkozók adócsökkentésének ügyét. Jelenleg a multi képében idetévelygők szinte majdnem annyit vesznek ki az államkasszából, mint amennyit beletesznek. Nettó szinten alig befizetők, míg egy normál magyar vállalkozó beleszakad a terheibe. Hol itt az igazság?
@hölgyválasz:
khm: megjegyezném, hogy én a versenyszférában dolgozom, és én is teljes egészében leadózom a jövedelmem.
És a kedves tisztviselő hölgyek/urak ebből a pénzből kapják meg a fizetésüket...
buék mnkinek! csak kicsit off:

nemcsak a gaskó miatt mondom, de szvsz a fidesz szórakozik az országgal. s ezt nagyon rosszul teszi, ha télleg nyerni akar 2010-ben.

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=80598

buék :-)

az a baj, hogy a mi békánk alatt főzik a tejet
Kedves hölgyválasz
Az összes közalkalmazott, köztisztviselői bér kifizetése a befizetett adóból történik.Ha a felesleg munkanélküli lesz akkor is megtakarítás a költ-ből és itt nem a közalkalmazottakra gondolok /orvos ,tűzoltó,tanár stb /Az én életem 1990 óta arról szól , mikor fognak kirugni. A gyár ahol dolgozom ,már a munkavállalók felét elküldte.Egyszer valamit érezhetnének ebből a sz@rból a köztisztviselők is
Kormánymentegetés: Nem kell őket mentegetni, tudják ők magukat menteni!

Kezdjük ott, h egyik oldal sem különb. Mivel tisztán láthatók az összefonódások a pártok között(mögött), így érdemben nem is lehet vagy ide, vagy oda köpni. (Annyi turha meg nincs, h kollektíve köpjük szembe őket...). Mindegy, h ez vagy az van éppen kormányon, színtiszta gazdasági érdekek húzódnak a háttérben. Elég feltűnően "kinyílt" a gazda(g)sági olló. Ahhoz képest, h a mai magyar gazdaság hol tart, szerintem feltűnően sok a palota Budán, Mecsekoldalban, stb. Nem kicsi szerencsejáték a magyar piac. Ha mindent hófehéren csinálsz, belebuksz (nem marad haszon). Ha trükközöl, jön az ÁVH és visz mindent. Ha időben meglátod az éppen készülő, valószínűsíthetően vmelyik párthoz közel álló bizniszt, akkor már az aranytojást tojó tyúk ott álldogál melletted, már csak el kell kapni.

ennyit az "elitről".

Munkahelyteremtés: Meg lehetne oldani kormányszinten is, csak nem ilyen vízfej gárdával. Érdemes körbenézni Bp-n. Lenne mit tenni az utcák söprögetésén kívül is (máshol még jobb lenne söprögetni, de ott, mint tudjuk nem lehet). Új lakópark-építkezéseket felfüggeszte(t)ni, a régi pesti bérházakat, udvarosokat, körfolyosósokat pedig méltóan rendbeszedni. Nem csak vizuálisan nyerne vele a nép! (ugye hőszigetelés, fűtés-korszerűsítés, neadj' Isten egy homlokzat-restauráció) Nem tudom, Ti hogy vagytok vele?

Vagy talán itt az idő egy kicsit a kisvállalkozásokat tehermentesíteni. Kérdem Én... Miért más egy nagy 1-2ezer főt dolgoztató "üzem", mint mondjuk 100db 10-20főt mozgósító kisvállalkozás?? Miért kap a nagy adókedvezményt, míg a kicsi nem tudja, h hol faragjon, h ne kelljen elküldeni az embereit, szimplán a járulékok miatt. Vagy melyik autóját adja el az újonnan behozott cégesautó-adó törvény miatt!!

Ha most a kormány gazdaságélénkíteni akar, akkor a termeléshez, munkaadáshoz tartozó adók a béka segge alá, a fogyasztási adókat egy nagyon picivel (1-2%) megemelni. Tudom, nem fedezi a másik oldalról kiesett hiányt, de mégis kicsit újraindul a gazdaság szíve...(azt nem nehéz megállapítani, h elég régóta zombimódban van...)

Aztán fél-1év elteltével, amint felpörgött megint a gazdaság, újra lehet gondolni az adózási rendszert, és talán egy fizethető(bb) adóteher kialakításán dolgozni...

Csak ugye ehhez:

1. Szakemberek kellenek (és nem szakbarbárok)
2. agy kellene a víz helyett
3. fel kellene adni a "felszínen egymásra köpködünk, zárt ajtók mögött pedig pacsizunk" politikát.
4. ténylegesen foglalkozni kellene az országgal, nem csak annyira, h "maradjon életben a tehén, tudjon még tejet adni"
5. felelős politizálás! Legalább olyan felelősséggel, mint a mérnöki szakmában!
6. továbbisvanmonnyammég?

Nem...
Jaj... most akkor mi lesz velünk? Miért nem jönnek vissza a boldog békeidők, ahol egy volt a jelszó? Attól jobb enm kell. Hol van az empiriokriticizmusos izém? Olyan szép színe volt. Hol is?..hol is...

Nesze nektek. A választási csalásnak befellegzett. Az illúzió szertefoszlott, a komcsi emlékek hűs vazelinján többet nem lehet becsúszni a hatalomba. Üdvözlégy, Mária népe, a szabad versenyben.
Kár, hogy az emberi emlékezet nem örökölhető genetikailag.
Talán neki kellene állani járulékokat csökkenteni nem basztam volna ki január 5.-ével a fél brigádot ... így biztos jobb, ha mennek segélyért.
Először is a cikk tartalmától függetlenül egy kérdés... milyen alapon meri magát újságírónak nevezni vagy egy ilyen sokak által olvasott honlapon publikálni valaki, aki ennyire trágárul és közönségesen fogalmaz? ezt az utca embere is megteheti. a düh vagy elégedetlenség önmagában nem indokolja ezt a nyelvezetet, nem említve, hogyha nyilvános fórumon ez a nyelv megengedett, akkor milyen alapon kárhoztatjuk a fiatalabb generációkat a stílustalan és minősíthetetlen beszédért. Itt a példa nekik.
Ami a tartalmat illeti... véleményem szerint alap probléma és forrása a bajoknak, hogy Mo-n sok ember nem értette meg, hogy a rendszerváltás pontosan mit jelent. Ezt annak idején elmúlasztotta minden felelős párt elmondani, ennek következtében várhatnak tömegek a sült galambra, ingyen eü-re, ingyen oktatásra, segélyre ahelyett, hogy tartanánk a mondást: aki nem dolgozik, ne is egyék. És nem mellesleg az "elit" magának sem tanította meg, hogy a lopás és a harácsolás akkor sem törvényes, ha valaki bársonyszékben ül. Ez az ország mindenesetre több Széchenyit nem fog már "kitermelni".
Hát... tudod Tóta én a helyedben feladnám, abbafejezném az írogatást.
Ráadásul marhaságokat írsz....
A baj nem kívülről jön... Gyakorlatilag tüdőcsúcshurutot kapok attól az álságos és seggnyalói attitűdtől, amely úgy tesz mintha Magyarországon lenne politikai élet, demokrácia és ennek fényében igyekszik magyarázni az eseményeket. Amennyiben komolyan gondolod amiket írtál, akkor javaslom, hogy menj át a Népszavához.
Vicces, hogy mindenki a megoldást v.mi lehetetlen álomszerű dolgonak tartja. NÉZZETEK MÁR SZÉT EGY PICIKÉT ÉSZAKABBRA ! Érdekes módon azok a tótocskák megmertek lépni mindent ami itt is kellene adócsökkentés, szociális kiadások mérséklése stb. , és mégsem zuhantak össze nem éheznek sőt v.hogy ők már most euróval fizetnek. -
Forradalom?? Az elitet fellógatjuk vagy elűzzük ( ki-ki mennyire gyors )és kezdünk másokkal mindent újra?
Vagy várunk még egy évet hátha véresebb ( hatékonyabb ) lesz??
Na jó csak vicceltem...

Aki tud irány külföld!!!
tulok ex betonputtó
"Végül_is 20 órai munkáért kapok 5 rugót, nemdebár? A hülyének is megéri."
Ne becsüld alá a szükség erejét. Ha eldurvulnak a dolgok boldogan fognak dolgozni még kevesebbért is, persze csak, ha tényleg rászorul valaki...

GFP:
"Az, hogy a szaros pár ezer HUF tandíjat és vizitdíjat a kormány hozzánemértő szakapparátusa nem bírta költségvetési tárgykörként betenni a költségvetés bevételi előirányzatai közé, az csakis és kizárólag az ő álkalmatlanságukat bizonyítja."
Pont az a lényege, hogy ezek a pénzek nem a költségvetésen keresztül áramlanak, ergo nem lehet betenni.

A tandíjat azért találták ki, hogy szép lassan leválaszthassák a felsőoktatást a költségvetésről, illetve hulljanak a felesleges intézmények stb...
Vizitdíj más, de ott sem a bevételről van szó. Az jóformán csak melléktermék, a szabályozó mechanizmus beépítése a lényeg és az ezáltal elért megtakarítás.

Amúgy igazad van, de az egyik reform nem zárja ki a másikat.
Oké, hogy ez kevés és vissza kell nyírni a szociális rendszereket is, de ez nem kizáró ok.
Már megint várjunk arra, hogy majd kisegítenek?
Majd a Merci ide telepíti a gyárát és teremt 1000 munkahelyet? A Merci sorra zárja be a gyárait az összes többi autógyártóval együtt Árpád! Aztán azt is tudjuk, hogy a multik milyen munkahelyeket teremtenek és milyen áron. Miért nem képes felfogni már egy országnyi ember évszázadok(!) óta, hogy csakis a SAJÁT LÁBUNKON, a télapó nem létezik?! Te is elmondtad, hogy hiába várunk kintről segítséget, mégis úgy írsz, mintha abban reménykednél, hogy mégis (ha engedményeket teszünk, akkor majd idehoz munkahelyeket).

Felállni a saját lábunkra. Saját terméket, saját kaját, saját cipőt, saját ruhát. Az ára így is úgy is megfizethető - ahogy volt ez mindig is azelőtt, hogy elhittük, hogy ez nekünk egyedül nem megy. Jó helyen lakunk, szerintem menne.
Lehet, hogy kisebb lángon, szerényebben de biztosabban.
Nah az ilyenek miatt mondtam már a válság kibukkanása után egyből, hogy az összes újságírót és médiamunkást bezárnám egy barlangba, míg le nem vonul a hiszti.
Sólyomnak is érik a beutaló.

Merthogy kezitcsókolom, Tóta úr, ha válság is van, a folytonos negatívkodás egyáltalán nem segít. (példa csökötteknek: tegyük fel, hogy nem sikerül felállítani a lécet. Melyik hozzáállás segít: a) 'úgyse fog felállni, sőt, holnap még puhábbra számítok' b) 'kelj fel, koma, meló van' ;-)
a kommenteket bongeszve a kovetkezo ugy latom hogy baloldali erzelmu barataim azt tartjak jo megoldasnak ha:

- minimalber csokkentes
- fizessunk kulon az egszesegugyert (bar akkor nemertem a TB vel mi van. az is maradjon? azt is arra fizetem nem?
-zarjuk be az "alibi egyetemeket" (ezek mik? gondolom a bolcseszkar egy az egybe (a filo szak mar megszunt az elten) kerdem en a kommunkacios szak az nem alibi? az ujsagiro az nem alibi? ezek se termelnek sokat. ha meg azt nezzuk hogy a kozgaszdaszok mennyit tettek a valsag elkeruleseert akkor szerintem oket is el lehetne kuldeni a sunyiba. Legyen csak mernoki kar! (en mernok vagyok nekem aztan mindegy)
-a nyugdijt toroljuk el

Nem gunyolodni akartam hanem oszinte erdeklodessel gerdezem hogy ezeket gondoljatok jo lepeseknek?
Üdv mindenkinek!
Véleményem szerint a tettek mezejére kellen már végre lépni. Sokan mondják, szerintem is helyesen, hogy a munkahelyteremtés lehet a kiút a nehéz helyzetből. Sajnos egyetlen eredeti épkézláb ötlet nem született eddig, csak a szöveg van róla. Piacgazdaságról szól a kapitalizmus, ha már ezt választotta az ország. A piac eladóból és vevőből áll. A felelősség mindig a hatalmon lévők vállán van, ha akarják, ha nem. Nekik kell olyan új vagy régi-új munkafolyamatokat ösztönözni, amely munkaerőt igényel, ezzel munkabérhez juttat, amiből lesz adó és járulék befizetés. Mivel mi elsősorban mezőgazdasági ország avgyunk, véleményem szerint ott kellene elsősorban keresni. Nő a biotermékek iránt az igény, drága az üzemanyag és a gép, olcsó a munkaerő, ebből nekem az jön le, hogy a támogatást ezen folyamatok felgyorsítására kellene fordítani. Vegyszerek helyett alkalmazzunk "kapazint", azaz az ősi szerszámot, a kapát. A téli tüzelőt a falvak állítsák elő megfeleően átgondolt erdőtelepítéssel és erdőgazdálkodással. Ausztriában a tej, tejtermék a termelőtől közvetlenül eljut a felhasználóhoz. csökkentsük a közbeiktatott kereskedelmi lépcsőket, jobb minőség és olcsóbb ár miatt. A mezőgazdaság az "átkosban" elnyelte a vidéki munkaerőt, nyugatról jöttek tanulmányozni a TSZ-eket. Nevezzük ma farmergazdaságnak, csináljuk még jobban mint akkor, mert nagyon sok jó mezőgazdasági szakember áll rendelkezésre. Ilyen gyakorlati megoldásokat az illetékes minisztériumoknak kellene összehozni, mert ez az igazán testhez álló feladat. Pénzt elosztani többé-kevésbé mindenki tud, ahhoz nem kell nagy ész, de pénzt megtermelni, az már szép feladat! Alkalmas a mai vezetés erre? Bizonyítsák be!
@Dubito:

"MÁV racionalizálása, néptelen szárnyvonalak felszámolása, leépítés
-Költségtérítés bevezetése az egészségügyben
-Felsőoktási többletkapacitások megszüntetése, alibiegyetemek bezárása
-13. nyugdíj eltörlése
-családtámogatások befagyasztása
-rokkantnyugdíjazás szabályainak és ellenőrzésének szigorítása
-a jövedelemadózás egy részének kiváltása a vagyoni típusú (elsősorban ingatlan) adóval"

Egyetértek. Ezeket meg kellene lépni a kilábaláshoz. De ehhez először egy sokkal hatalmasabb válságra vagy egy lightos diktatúrára lenne szükség Magyarországon, mert sajnos az emberek többsége önző és rövidlátó (lásd vizitdíj).
Ember, mi az hogy a minimálbér elehetetleníti a munkaerő felvételét?
Ha nem lett volna minimálbér meghúzva, akkor a szüleim most is 15000-t kapnának, és valószínű éhen is döglöttünk volna mostanra.

Nem a minimálbér itt a gáz, hanem az hogy tényleg eltartunk mindenféle parazitákat, meg hogy az adót pont azok nem fizetik be akiknek lenne miből.
Én befizetem, és talán jogosan dühöngök hogy akkor akinek 5x annyi pénze van az miért nem, ill. ha már befizettem, akkor miért nincs látszatja?!
Árpád! Egyetértek, kettőt nem. Te mindig is az öngondoskodás híve voltál. Mit javasolnál azoknak, akik egy élet megtakarításait látják most elúszni? Mert az kevés, hogy leestél a szekérről, ez van. Mi van akkor, ha az ország mondjuk egyharmada leesik? Erre kéne valami megoldás 3 flekkben.
Mi, adófizetők nem állhatjuk egyedül a nyugdíjasok cechjét, mert öregszik a társadalom. Ezt mindenki tudja. De akkor mit tegyen az ember? Vegyen magához egy elárvult nyugdíjast (pl. szülő), mint egy kutyát a menhelyről?

A másik zavaró apróság az, hogy a kötelező minimálbér valóban megöli az ázsiai iparral szembeni versenyképességünket. De nem is volna értelme versenyre kelni vele. A minimálbér szinte minden fejlett országban létezik, sőt, rejtett összefüggés is felfedezhető közte és a te szólásszabadságod között: a te jogod első, az övék harmadik generációs szabadságjog. Éppen az a szép Európában, hogy
a) nem egy marék rizsért dolgozunk;
b) te megírhatod, hogy hülye a kormány, mert egy marék rizs bérnek makroszinten üdvözítő.

Az utóbbi problémára van megoldásom, egyben az ökológiai katasztrófára is: felszámolni a WTO-t. Ez a kínai, indiai stb. termelési hegemóniát megszüntetné, az ezzel járó környezetszennyezés mértékét pedig radikálisan csökkentené. Újra termelnénk, nem csak fogyasztanánk és a tercier szektorban lennénk jelen. Másrészt a drágább áruk a fogyasztás visszafogására ösztönöznék a vásárlókat, ami megint csak pozitívum, ha azt nézzük, hogy egy átlagos nyugat-európai vásárló (nő) egyik fő szórakozása az öncélú vásárlás, ráadásul túl sok a kövér disznó ember is.
"amit Bajnai Gordon szép szavaival kevesen húznak, és túl sokan ülnek rajta, kidobálunk néhány embert, sajnálkozva és érdemeiket elismerve."

első bökre, méghogy húzóemberek? táltos paripák inkább, meg kis ökröcskék.
Ami a legnagyobb gáz, és itt nincs kellően megvilágítva: a tényleges adóbevétel nagyon jelentős része abból a sajnos elég szűk rétegből jön, amelyet az elbocsátások most a legjobban fognak érinteni...... a nagyon magas adószint miatt a rendszer nagyon nagyon érzékeny bármilyen adóalap szűkülésre.....
és a máriás dologról, a Bélám ma hajnalban tántorgott haza, azt mondta azért jött ilyen korán, mert jelenése volt, látta ahogy az Úr alá szálla, és feltámada, és a Karácsony is csk azért maradt el, mert időpontot egyeztetett, mert a békákat le kell csapolni, ahogy azt Kóka apostol is jósolta, de mióta hiszek az összeesküvés elméletekben, én már semmit nem hiszek el Bélámnak, de úgy hiszem az egy másik dimenzió, ahol a komonistáknak terem minden babér.
Árpád szemlélete egy helyen torzít, mégpedig az alapoknál - ő úgy gondolja, hogy ebben az országban (világban) szabad verseny van. Nos, csak olyan ember mondja ezt, aki a eltrombitálja a kottát, amit eléraknak, fogja az evás számlatömbjét, kitölti, majd rákacsint a producerre: "ugye, Janikám, ezt is tudod utalni 8 nap helyett holnapután?"
Szerintem Árpád is ilyen, így fingja sincs... salllynos. De hál istennek, egyre kevesebben vannak, akik így gondolják. Pont annyian, hogy már a Jobbik is balról beelőzte őket. Bár ennek sem örülök.
Ehhez még van egy pár kérdés . Amikor mberek tízezreit rúgják ki , hogy az Istenbe van egyeseknek pofájuk sztrájkolni (katonák , vasutasok , pedagógusok). Főleg a katonák vannak a bögyömben mert a kedves hivatásos urak nem keveset tesznek zsebre , elmehetnek nyugdíjba korán és az égadta világon nem csinálnak semmit. És most nem mondják , hogy megvédenek ha baj van mert ezen röhögnöm kell . Sajnos ismerősökön kissé belátok ebbe a körbe , de én ezektől inkább nem várok semmit.
Nem az utcát söprők jelentik az igazi terheket az országnak, hanem a minden átszövő, elképesztő méreteket öltött korrupció - ezt már több tanulmány is megállapította, csak a döntéshozóknak nem érdekük, hogy a rendszeren változtassanak.
Lámlenge 2009.01.05. 21:28:40 :

"igen, a nyugdíjasoknak, a segélyezetteknek és a Strabagnak sz@r lesz, ez van"

Nyugi a Strabagnak nem lesz szar.
Igen, ezt kellene: adót csökkenteni, amivel a vállalkozások terhei csökkennének, több munkahely teremtődne és ezzel párhuzamosan a szociális rendszereket drasztikusan átalakítani, a kiadásokat csökkenteni.
Csak épp ez az, amit senki sem fog meglépni. A politikai elitnek ez nem érdeke. Ők beleszarnak az ország és az emberek sorsába. Csak a saját jólétük érdekli őket.
@Gunther:

"Tudjátok kinek lesz szar éve? Pl. azok nak akiknek tankok rombolják szét a házukat. A gázaiak közül szerintem a seggüket vernék örömükben ha abban a "SZAR" helyzetben lenne mint mi..."

Ha valaki miután visszakap egy csomó előzőleg megszállt területet, utána elkezdi lőni a korábbi (és nála erősebb) megszállót az azért egy kicsit magára is vessen.
Gyerekek nagy gáz van, tudjuk:
A pofázás az jól megy, ígérgetésből meg ellenségkeresésből(ha nincs majd gyártunk), világbajnokok vagyuk:
GYF és OV elvannak, mindenki a próféta szerepében tetszeleg, és tudjátok mi a baj?
Az hogy elhiszik hogy nekik küldetésük van.
Ja: A vajat tejfölből köpülik, tudom mert gyerekkoromban és nis köpüle, most mg inkább csak köpök :-)))
Na csákány mindenkinek
TW(under):
Ütsz rúgsz, minket.
Kitaláltatok magatoknak egy országot.
Egyik oldalon a kiglancolt gatyásparaszt, a másik oldalon meg Ti.
A 70-es 80-as években mesterségesen alacsonyra voltak téve a felsőoktatási limitek. A reáloktatás ugyancsak mamipulatív módon le volt nyomva béka feneke alá, koncepciózusan.
...
Akkor most vakkantod csuklóból:
mennyi nemzetközi matek és fizika versenyt nyertek meg a magyarok annak idején.
Én meg visszavakkantom: bazzd meg, 3 iskolából volt mind, ahova nem a kiglancoltak jártak.
...
Nem a kibaszott trianon miatt nem jön ide valóban komoly ipar, hanem mert holt hülye az ország. Eladható piacképes tudása százalékosan kevés embernek van.
...
Ti meg nem szeretitek a fogaskereket, elmentetek mind újságírónak,szociológusnak, régésznek.
Ránk hülyékre, elbutított nyilasfasiszta házmesterek gyerkőceire mit lehet rábízni?
Utcatakarítást.
...
Ki baszta el?
Ne szemétkedj velünk!
Greetings from Piresia:
- Miért is volt kötelezö érvényü a népszavazás eredménye 2009. 01. 01-töl?

- mi az a TB-kassza és hány száz milliárddal kellett a hiányát kipótolni a központi költségvetés adóbevételeiből 2008-ban - talán egy linkkel, próbáltam megtalálni, nem sikerült. És 2007-ben?
@Greetings from Piresia:

A vizitdíj és tandíj bevezetésének nem az államháztartásra és költségvetésre való közvetlen hatása miatt lett volna szükség. Legfontosabb célja az embereknek az egészségügyi szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos gondolkodásának (ingyen van), és szokásainak (pl. hálapénz) megváltoztatása lett volna. Ez áttételesen a közvetlen bevételek többszörösével gazdagította volna a rendszert.

Egyébként az nem egy hatékony érvelés, hogy "fingod sincs az egészről".
Kedves Árpi. John Maynard Keynes szerint ha lukakat ásatsz egy mező közepén majd visszatemetteted (a kedvedért: kisöpreted a pölöskei főutcát), és ezért fizetsz, akkor már beljebb vagy, mert akinek a pénzt adtad, fogyasztani fog (ha lehet fogyasszon olyat, amit az érintett gazdasági érdekközösségben termeltek meg).
"Válság idején az állam képes arra, hogy fiskális eszközökkel, például infrastrukturális beruházásokkal, de mesterségesen fenntartsa a hatékony keresletet (fogalmát lásd lejjebb), ezzel az egyensúlyhoz közelítse a gazdaságot és csökkentse a munkanélküliséget. Az állam aktív beavatkozása tehát ilyen esetekben mindenki számára hasznos." (hu.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes)
De te biztos jobban tudod.
Annyira populista vagy, választási szakértő vagy ellenzéki szóvivő is lehetnél.
Tóta úr, ez egyre gyengébb.Évről évre, hónapról hónapra, véleményről véleményre. A neoliberális gazdaságpolitika dicshimnuszát zengeni jelen gazdasági válság kellős közepén igazán nagy éleslátásra vall. T.i: pontosan ez a szemlélet okzta a világnak azt a córeszt, amiből kivergődni igyekszik jelenleg. A kontroll nélküli profithajhászat, a valós helyzettel köszönő viszonyban sem lévő, de kötelezően elvárt haszon minden áron való előteremtése.-lásd még: bedőlt hitelek. A neolib fellegváraiban éppen államosítanak, a veszteséges pénzintézeteket, nagyválalatokat állami- értsd: az adófizetők pénzéből - dollár és euromilliárdokból konszolidálják. Suum Cuique-nek is: "A kapitalista állam kurvára nem egyenlő a máltai szeretetszolgálattal"-de éppen most azzal egyenlő, mert a jelek szerint, ha bankoknak, óriásvállalatoknak kell pénzt adni, akkor nem érvényes a verseny mindenhatósága, hogy mindenki éljen meg ahogy tud, és a "ha rákúrt, hát rákúrt, - istenem" elve. A jelek szerint ezt te is és Tótawé is csak a démoszra nézve tartjátok egyértelműnek és kívánatosnak. A neolib szólamokat jelentem el lehet felejteni-remélhetőleg örökre, a rendszer bebizonyította, hogy számottevő kormányzati kontroll nélkül életképtelen.Hazánkról szólva pedig egy nagyon lényeges tényről feledkezik meg Tóta úr: Történetesen arról, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy országot milyen állapotban ér a válság. Szlovákiában azt fogja jelenteni, hogy nem 10% lesz a gazdasági bővülés, csak 4, vagy 5, és az Euro-bevezetés összes negatív hatása alig fogja érinti őket. A mi jövőképünket nem kell ecsetelni. 2002-ben a szlovák GDP az EU-átlag 53%-a volt, ma 68% körül van. A miénk 61% volt, most 63%. Mindezt úgy, hogy közben levetettük ingünk, gatyánk a hitelekért, és figyelembe véve azok magas kamatait 2015-ig itt tuti nem lesz Euro. Ezáltal a térség legsérülékenyebb gazdasága és pénzpiaca maradunk továbbra is. Ez az, amit lehet magyarázni, csak piszok nehéz. És ebben a felelősség nem közös, ne próbáljuk összemosni. Azt mindenki tudja, hogy 2002-től kik vannak kormányon, és azóta mit sikerült elérni.No Comment. Válság az van, igen van máshol is, és ott is szarik mindenre. Csak az nem mindegy, hogy a krízis kit milyen helyzetben ért.
@Tóta W. Árpád: figyu, talán a póknak igaza van. Nem csak varrni tudunk, bazmeg.
Pl. a szőlőket irtani kell, mert az jobban megéri. Esetleg ha a Széchenyi terv keretein belül tud venni a 'paraszt' egy rendes prést meg a faszomtudja milyenborizáló berendezés kell még, akkor esetleg tud úgy gyártani, hogy Olaszo-ban nem a Tokaiit árulják, hanem a Tokajit.

Nem vagyunk mi annyira buták, hogy csak másolni meg varrni tudjunk. Nézd meg, a sok-sok magyar, aki külföldön sikeres lett: mind azzal kezdi, hogy itt nem tudta megtenni a nagy áttörést, mert meg volt fojtva az adók meg a többi bullshit miatt.
Ja, Tóta W.: te politikiailag vagy liberális vagy kulturális értelemben?
@Greetings from Piresia:
A vizitdíj, napidíj igenis benne volt a költségvetésben, de az AB értelmezésében a további évek költségvetésében nincs benne, ezért a jövőre nézve szavaztunk róla. A szavazás eredménye után aztán teljesen ésszerű lépés volt azonnal megszüntetni.
A közigazgatás regionális átszervezése csak az államigazgatási szervek részéről megoldható. A méretükben jóval nagyobb önkormányzati rendszereket nem lehet kormányrendelettel erre kötelezni, ahhoz az Ötv-t kell módosítani kétharmaddal.
Mákvirág

Túl azon, hogy tulok úr (ex betonputto) irományát két kézzel támogatom fűnyírás ügyben, azzé kérdeznék:

- mekkora a terület?
- milyen a domborzat?
- mekkora a fű, és milyen?
- vannak egyéb elvárások ( fűméret, vágási időpont, virág marad stb.)

Esetleg ha visszakérdeznél, akkor a válaszok alapján lehet, hogy az is kiderülne, hogy ugyan 1000 Ft/h a díj, de lehet, hogy félóra alatt kész a kert.
Beztos értelmes ember vagy, és így fel tudod mérni, hogy a kínálatok alapján megéri inkább neked levágni a füvet, vagy nem, de belekötni az árba csak igen részletes elemzés után ildomos, következtetéseket levonni a munkanélküliségről pedig eleve nem tanácsolt.

IS

Értem, hogy zavar idióta ellenzékünk hülyesége, de Greetings from Pireziának igaza van, mert jelenleg az MSZP=FIDESZ. Mind a kettő a hatalomért játszik mint célért, nem pedig, mint eszközért. Viszont az MSZP megszerezte a hatalmat, de saját túlélése érdekében használja, és nem meri politikailag leépíteni magát, olyan népszerűtlen intézkedésekkel, amik révén a szavazó bázisa beszűkül (egy időre mindenképp), amik viszont elengedhetetlenek az ország túlélése szempontjából. Lehet szidni a FIDESZ -t, mert teljesen jogos szerintem a jelenlegi, szardobálósdi és hisztizés fenntartása miatt, ugyanakkor (költői kérdés) mi a tökömnek kellett az MSZP -nek a hatalom, akkor amikor látható volt, hogy a helyzet javítása politikai szempontból kockázatos ?

Azt az ökörséget meg eleve nem értem, hogy miért baj, hogy egy újságíró le meri írni, hogy a jelek alapján várhatóan szar évünk lesz (veryszar), és ráadásul olyan paraszti módon, hogy ki sem fejti, hogyan ... (itt mindenki rakja bele amit hiányolt, vagy amit akar). TWA már látom ,szép talán lehetsz. Neked nincsenek ötleteid, szűklátókörű vagy és demagóg, meg mi is.. : hozzá nem értő kibic ( a kibic az valami szárnyas ?,ja nem az a bibic). Nem is értem miért olvaslak!

A sok tehetetlen politikust, mutyiországot és abszurdisztánt politikai rendszerünk, választási törvényünk szülte.
Amíg ez nem változik, addig mindig ki fognak termelődni a politika maffiózói.
A világgazdaság recessziójára természetesen nem lehet gyógyír ennek megváltoztatása, viszont a baj, az eljövendő szép napok kevésbé lennének/lehettek volna borusak.
1. Cenzus
2. Visszahívható képviselők
3. Pártlisták törlése

A gazdasági oldalon pedig
20-21% egykulcsos adó
EVA megszüntetése
egyösszegű tb-járulék, valahol havi 8-12e ft között
mindennemű kedvezmény és segély azonnali, radikális csökkentése.
Nekem tetszett a cikk.
Én egyvalamit nem értek. Évek óta, de tényleg évek óta szajkózzák a szakértők (pl. Bokros Lajos, Oriens stb), hogy az állami kiadásokat csökkenteni kell, ez a legelső lépés, ami muszáj, mert anélkül nem lehet tovább lépni, és aminek a megtétele nélkül a "végveszély" közeleg. Mindig legyintenek rájuk egyet, mondván, ezt majd ők jobban tudják. És mi van? semmi. Évek óta semmi!!

Hogy lehetnek kormányok ennyire felelőtlenek? Hogy lehet a hatalom vágya annyira erős, h ezt nem lépik meg?? Hogy lehet, hogy fontosabb az, h alátegyenek az utánuk következőknek, mint az, hogy megoldják az ország problémáit? Még akkor is, ha akadályokba ütközek? Nem azért vannak, h megoldják őket?
Az egész bandát el kellene küldeni ellenzékestül, és végre tényleg hozzáértőket, és nem beszari töketleneket ültetni a helyükre. Olyanokat, akiket nem a hatalom és pénz mozgat, hanem az ész, és képesek kommunikálni mind a szakemberekkel, mind a néppel.

Engem tényleg elkeserít ez a dolog, mert így semmiféle fejlődést, vagy javulást nem látok a jövőre nézve. Se 2009-re, se a továbbiakra.

Igen, nagyon szépen leírtad.
Csak azt felejtetted el ami a lényeg.Ha ez nem egy ilyen "Nagymagyarországmatricaragasztgató" nép lenne, hanem egy olyan mondjuk, mint a szlovák, amelyik nem sokat pofázik és emel egy 15 méteres monumentális kettőskeresztet vagy Tiso páter szobrot és megüzeni a keleti szomszédoknak, hogy "eddig és ne tovább", ergo van identitása, létezik egy nemzeti szolidaritás egymással szemben, mert ezt ők a Monarchia idején még megtanulták, míg mi háborúsdit játszottunk egy kalador vezetésével, aki lelépett időben, akkor nem itt tartanánk.Nem lenne Ferink, nem lenne matrica, meg gárda, meg sok feneketlen pofázás és a médiában rasszista meg antiszemita gumicsont(ezt nektek köszönhetjük) hanem végre elkezdene dolgozni a magyar, mert a munka nem ciki,csak ezt nehéz annak alapján belátni, hogy a TV-ben idióta politikusok üzengetnek egymásnak és a szórakoztatásért is egy debil, ordenáré, prolikurva, egy egyszerű romagyerek és egy nigériai, aki nem tud magyarul felelnek és ezzel el tudják tartani a családjukat.Amíg a Tesco-ban csak azért veszteségesen árulják a külföldi kenyeret és az alapvető élelmiszereket, hogy tönkrevágják a hazai termelőket, majd utána az okos szocialista!!!!miniszter kijelenti: "azt kell termelni amire van kereslet",addig verheted a port mindenkin.És igen, itt jön be az alkímia, amire te azt mondod majd, hogy Magyarországnak nincsenek nagy alternatívái, mások hogyan csinálják?
Egy Olaszország, ahol mindig, amióta világ a világ, a politika egy bolhacirkusz volt, mégis olajozottan megy minden, legalábbis hozzánk viszonyítva 10x jobban.Miért vajon?
Mert ott az emberek reggeltől estig dolgoznak, mert ennek van meg a hagyománya, meg mert olyan identitásuk és társadalmi felelősségvállalás van, ami nálunk kizárt , mert az szerintetek ciki.Mert minden egyes leírt mondatotok, amivel hagyományokat, nemzeti önérzetet, tabukat(mert egy rendes országnak ilyen is van) és nemzeti kincseket sértetek, hozzájárultok, a nagy nemzethalál illuziójához vagy víziójához, aminek bezzeg kurvanagy hagyománya van, mert abban lehet dagonyázni kéjelegni.
@malacka69:
"Kikkel kezdjük? Tanárokkal? Orvosokkal? Nővérekkel? Kikkel?"

Az Önkormányzatokban dolgozó seggnövesztőkkel ott minimum 50 százalék fölösleges. Plusz az önkormányzatok 50% a is feleslegben van rengeteg képviselő azok titkárnői stb.

Utána jöhetnek a minisztériumi és egyéb köztisztviselők SZVSZ 25% körül az is felesleg.

Az Orvosok, nővérek, tanárok vonalon csak a munka minőségét kellene valahogy biztosítani. Mérés számonkérés szervezeti egyéni szinten, és az eredménytől függő jutalmazási rendszer. Ja és itt minden esetben az eredmény szorosan függjön a szolgáltatást igénybevevő (beteg, szülő, gyerek) megelégedettségével.
aqrva életbe rákosinak!
hogy itt mi folyik má megint...
Nagyon kellene egy értékelési rendszer erre a blogra, hogy aztán sorrendbe állítva csak az érdemi hozzászólásokat kelljen elolvasnom. A hozzászólások zöme most is egymás alázgatása.

Sajnos a gazdaságból belülről nézve elég borúlátó vagyok. Hiába reménykednek sokan, a java csak még most jön. Az az oka, hogy az egész nyugati fejlődés egy nagy ígéretre épült, hogy a jövőben majd visszafizetjük a felvett pénzeket. De onnantól kezdve, hogy a hitelpénzt nem a gazdaság fejlesztésére fordították, hanem életszínvonal emelésére, kezdett látszani, hogy a rendszer egy globális piramisjáték.

Magyarország különösen rosszul sáfárkodott a hitelpénz-boomban. Politikai ajándékokra költötte, korrupcióra, meg a szocializmusból ránkmaradt életképtelen struktúrák életben tartására. Ezért minket duplán fog sújtani a válság. Ráadásul a szociális problémák megoldását is folyamatosan halogatták, ami egy válságban a rasszizmussal terjedésével (horribile dictu polgárháborúval) fenyeget.

Mit lehet tenni?

- Szociális kiadások "racionalizálása" (értsd: csökkentése) - tényleg csak rászorultsági alapon járjon, és fogalmazzunk meg egy értékrendszert, hogy mit szeretnénk támogatni. Például az "egészséges, iskolát végzett gyermekek felnevelését". Ehhez igazítsuk a támogatást.
- A szociális kiadásokat centralizálni kellene: csak egy helyen kezeljék - így jobban megítélhető a rászorultság. Az összes ilyen-olyan támogatás (gáz-, tankönyv, stb.) egy helyre vonása.
- A szociális támogatások cimkézése: csak a támogatott célra lehessen fordítani.
- A támogatási rendszer átalakítása úgy, hogy a támogatás egy részsét az adóból lehessen jóváírni.
- A nyugdíjakat a GDP százalékában kellene meghatározni. A 13. havi nyugdíj eltörlése vagy beépítése a haviba.
- Az egészségügyben be kellene vezetni a részbeni költségtérítést. Amennyit elveszünk a költségtérítéssel, annyival csökkenteni kellene a E.Ü. adókat.
- A rokkantnyugdíjak felülvizsgálata. (Hallom ismerőstől, hogy most hogy megy: ugyanazok vizsgálják felül, akik annaik idején meg lettek kenve.)
- Az állami nagyvállalatok privatizációja: MÁV, Posta. A stratégiai részt (infrastruktúra) meg lehet tartani állami kézben, de a működtetést ne az állam végezze.
- Az Önkormányzatok számának drasztikus csökkentése, az okmányirodák kiszervezése, elektronikus ügyintézés.
- A közpénzekkel kapcsolatban teljes átláthatóságot biztosító törvények meghozatala és betartatása.
- A sztrájktörvény módosítása. Közfeladatot ellátó munkahelyen csak a minimális szolgáltatás fenntartása mellett lehessen sztrájkok kezdeni.
- Pártfinanszírozási törvény módosítása. Teljes átláthatóság, és rendszeres számonkérés.
- Politikai felelősség kodifikálása. Ne láthasson el közfeladatot, aki alkalmatlannak bizonyul.
- Minimálbér lecsökkentése, a hozzá rögzített adók leválasztása.
- A szociális segélyt úgy kell kialakítani, hogy ne ösztönözzön munkakerülésre.
- Az EVA járulékalapjának a bevételhez igazítása - mondjuk a bevétel 40%-át tekintsük jövedelemnek, de minimum X összeget.
- A járulékok lecsökkentése, egységes jövedelemadó, mindenféle jövedelem után.
- Mindeféle kedvezmény, adócsökkentő tétel eltörlése.
- Nagy állami "gazdaságélénkítő csomagok"-ra nincs szükség. Ezek úgyis leginkább haveri alapon osztódnak szét. A gazdaságélénkítést az adókon keresztül kell megoldani.
- ÁFA emelése rövid távon - amíg tart a válság. Vagyoni jellegű adók erősítése.
- Szociális programok a roma gyerekek felzárkóztatására. Roma kérdés társadalmi vitája. Rasszizmus elleni fellépés.
- Rendőrségi törvény módosítása a rendőrök határozottabb fellépésének támogatására.

Hirtelen ennyi.
Dubito írta:
Sokan a megoldást hiányoltátok TWA-tól, megpróbálok segíteni:

-MÁV racionalizálása, néptelen szárnyvonalak felszámolása, leépítés
-Költségtérítés bevezetése az egészségügyben
-Felsőoktási többletkapacitások megszüntetése, alibiegyetemek bezárása
-13. nyugdíj eltörlése
-családtámogatások befagyasztása
-rokkantnyugdíjazás szabályainak és ellenőrzésének szigorítása
-a jövedelemadózás egy részének kiváltása a vagyoni típusú (elsősorban ingatlan) adóval

Máris kevesebben ülnek a szekéren.
Ha mindez megvan, lehet masszívan adót és járulékot csökkenteni.
És többen fogják tolni az immár könnyebb kordét

Ez eddig rendben, bár nem minden eleme kívánatos, viszont ez csak a szociális kiadások oldalát vágja. Szükség lenne még:

- a parlamenti képviselők számának megfelezése.
- az állami alkalmazottak átfogó költség/haszon elemzése alapján átszervezésekre, és elbocsájtásokra. (tudom, munkanélküliség, akkor is, mert egy részét azért felszívja a megtakarításokból megerősíthető verseny szféra, ami sokkal egészségesebb foglalkoztatás!)
- Új vállalkozások támogatására (a sokat emlegetett Kínában pl. ha elfogadják az üzleti tervet amit a kezdő vállalkozó készít, ingyen kap legalább 1 évig egy 60m2-es irodát egy inkubátor házban, szolgáltatásokat hozzá, és nem kell adót fizetnie sem a bevétele, sem pedig az alkalmazottai után).
- A fent javasolt, és más megtakarításokból a munkabért terhelő adókat, járulékokat drasztikusan csökkenteni kell, míg a társasági adót emelni szükséges. (a munkabért akkor is terhelik, ha veszteségesen termelsz (ami egyébként minden kezdő vállalkozásra igaz), míg a társasági adó a megtermelt nyereségre kivetett teher, ami nem lehetetleníti el egy cég működését.)
- Komoly társadalmi kampány szükséges, hogy átalakuljon az a "patkány" hozzáállás, miszerint átverni a másikat, az államot kiváltképp, nemes cselekedet. Egy magyar vállalkozó szava semmit nem ér. Más régiókban jobb a helyzet.

Persze még sorolhatnám.

"Aki mer, az nyer".
Pár első lépés lehetne:

-Pusztuljon a MÁV, de tényleg.
-Önkormányzatok racionalizálása.

Egy 1500 lelkes kis faluban lakom, ahol már az iskolát is bezárták, de az önkormányzathoz felvettek 2 új embert... Dolgozok ott vagy 15 ember, de minek? Elintézni semmit nem lehet. Simán tartozhatnánk a közeli városhoz. És akkor meg lehetne spórolni 15 teljesen felesleges köztisztviselő bérét+ a főállású polgármester 400.000-ért... És hány ilyen önkormányzat van, amely pufferként tárolja a semmirekellőket?

Eközben pedig a tűzoltóknak pereskedniük kell, hogy a bérüket megkapják, ez nonszensz!

-Egészségügyi ellátás csak pénzért. Ne TB-t fizessünk, hanem az ellátásért fizessünk. Nekem az egyéni egészségügyi biztosítás a szimpatikus. Fizetek saját magam után, ha bajom van, akkor ellátnak. Szenvedélybetegek fizessenek többet.
Abban biztos vagyok, hogy a cikkírónak abban igaza van, hogy nagyon nehéz év lesz.

Ha a kapitalizmus azzal jár, amit ő lefestett, akkor kérdem én: biztos szükségünk van nekünk erre? Nem lehet, hogy rántanunk kéne egyet a szabadpiaci verseny nyakörvén? Növelni kellene az állam szabályozó szerepét, beavatkozását. Még akkor is, ha a nagy közgazdászok forognának ettől a sírjukban.

Soros György vagy 20 éve mondta talán, hogy a szabadpiaci kapitalizmus zsákutca, ami előbb vagy utóbb, de bedöglik. Most bedöglött.
Az idei év vesztese a középréteg lesz. Ha lehet még beszélni ilyenről Magyarországon.
Azok, akinek eddig biztos munkahelyük volt a Suzuki gyárban, valamelyik ingatlan cégnél, vagy bármelyik viszonylag prosperáló vállalkozásnál. Tehát volt egy biztos(nak látszó) egzisztenciájuk és most ripsz-ropsz az utcára kerülnek. Ezek nem utcasöprő képességű és gondolkodású emberek.
A kománynak, valamint kígyóbűvölő tekintetű vezetőjének majd ezekkel gyűlik meg igazán a baja. Mert háromszáz agyhugykövi futball huligánt még nagynehezen szét tudtak kergettetni a rendőrökkel, de ha pár százezren vonulnak a parlament elé (és nem Orbán hívó szavára, hanem önszerveződve) aztán megkérdezik, hogy ez most akkor kinek is köszönhető? Akkor Gyurcsány legendás túlélőképességét is szögre lehet majd akasztani... Azt is.
@Tóta W. Árpád: Szia Árpi! A Wikit felejtsd el! Köpül = TEJFÖLBŐL v. TEJSZÍNBŐL keveréssel, rázással vajat készít. (Magyar értelmező kéziszótár, 776.o.), Vaj = TEJSZÍNBŐL köpült zsiradék (Uo. 1454.o.) Vagyis amit a Te békád köpült, az vagy nem tejföl, vagy ha az, akkor BIZTOSAN NEM tejből készült. A gyakorlatról nem is beszélve. Akik még köpültek valaha, azok biztosan nem olvasnak Téged a neten. Én gyerekkoromban nagyon gyakran láttam köpülést a szomszédban, meg is próbáltam, de nagyon nehéz fizikai munka. Nem tejből, hanem tejszínből. A tőgyforró tejet lefölözzük, és abból készül a vaj.
Egyáltalán nem mellesleg: jó kis cikk, gratulálok! Hagyd a köpülést (meg a dagadt ruhát) másra!

"Igaz, a kínai varrónők fillérekért gürcölnek; nálunk az emberi méltóság fejlettebb, ezért nem várható el, hogy bárki kénytelen legyen olyan kevésért dolgozni, mint egy alsóbbrendű sárga."

Majdnem jó a cikk, de egy-egy ilyen szánalmas, ostoba mondat simán tönkreteszi.

inkább fosban vagyunk. abból tejföl nem lesz, de szarrá még össze lehet köpülni, nem? :)

mindenesetre, ismét fel kell tennem az ULTIMATE kérdésemet, amire jellemzően sohasem kapok választ:

MENNYIRE kell az MSZP korménynak szarnak lennie, hogy azt lehessen mondani, húzzanak a francba?

Ugye, még mindig, 7 év után is Orbán szemeszíne az elsőszámú népellenség és minden baj oka (t.i. ha Orbán szeme tetszene, már lehetne kormányt váltani, tehát az, hogy most még a normálisan várhatónál is jobban fogunk szívni, az NEM az MSZP kormány áldásos munkájának eredménye, hanem Orbán hibája, mert nem tetszik)

szóval, a kérdés: csak akkor kell/lehet-e kormányt váltani, ha találunk jobbat, vagy akkor is, ha meg vagyunk róla győződve, hogy túl sokat hibáznak, elkúrják és kicsit jó lenne, ha nem ŐK kormányoznának. Ez már a görög demokráciában is alapkérdés volt, ott, ugye, nem választás volt, hanem leszavazás, szarabb következményekkel (száműzetés, stb.) De ne tévedjünk, ha mindig jobbat kellene keresni (most a bázistól, tehát hogy MIHEZ képest jobb, tekintsünk el), akkor az angol demokrácia nem működne. Ugyanazok között cserélgetnek már vagy 100-120 éve, amióta így letisztult a Tory-Labour, és helyi dimenziókban egyik sem jobb a másiknál, összességében. EGY orbitális marhaság az a hivatkozás, hogy jobbat kell keresni, ez egyébként mindig az aktuális kormánypárt hivatkozási alapja (v.ö. el lehet innen menni, avagy költözzé vissza anyádhoz ha nem tetszik a vacsora b+), meg a híveké.

Nincs ezzel baj, de akkor tegyünk (x)-et a "publicisztika" alá, ahogy illik...

@Greetings from Piresia:

Még nálam a családban is van olyan, aki úgy véli, hogy ha megnyirbálnák a 300 valamennyi képviselőnek a juttatásait - jobbra fordulna az ország sorsa.

És még meg vannak sértődve, amikor azt mondom, hogy akkor minden polgár kapna 285 Ft-ot...de azt jól ossza be ám.

Na ennyit a lakossági tájékozottságról - ami az arányokat illeti.
@Tóta W. Árpád: Hogy a miniszterelnök kivételes képességű ember lenne? Ugyan mitől? Kanalt hajlít?
Tartok tőle, hogy a politikai vezetők ilyen tömjénezése vezet a szolgalelkűséghez. Nem jellemző Rád ez az istenítés. Most miért csinálod?
Ha egy országban nincsenek tucatjával férfiak és nők, akik nyugadtan bármely, épp regnáló miniszterelnök helyébe léphetnének, akkor az az ország meghalt. Egy miniszterelnöknek ne kivételes képességei legyenk, hanem miniszterelnöki képességei! Ha az MSZP-ben, a FIDESZ-ben nincs legalább egy-egy tucat alkalmas ember a főszolgai posztra, akkor szét kell zavarni ezeket a gittegyleteket. Nem kivételes képességű Gyurcsány, sem Orbán, sem Antall, sem más. Csak EGY a sok (?) alkalmas közül. A körülmények lehetnek kivételesek, melyek alkalmatlan embereket magas köztisztségbe juttatnak. Ám az inga előbb-utóbb visszalendül, és a kivételes helyzetek is normalizálódnak. Vagy nem.
@Greetings from Piresia: Ez a nyegle és lekezelő stílus erősen gyengíti hitelességét egyébként fontos érveidnek.
Minek így írni másoknak? MIre van ekkora arcod? Most jobb?
Teljesen igaza van, egyet kivéve!
„A munkanélküliség valamivel kellemesebb állapot a halálnál”!! Valamivel?? Nos szívesen fognék egy akna gránátot ráállítanálak, majd amikor lerobbant a két lábad, és a vér nem folyna ki a lábadból, mert a -30 fokos hidegben egyszerűen ráfagy a sebre, akkor szívesen feléd állnék és megkérdezném, hogy fagyott láb nélküli doni névtelen halott akarsz-e lenni, vagy Magyarországi munkanélküli…
Szar élet jön a magyarokra, de inkább leszek munkanélküli!
Miért nincs Magyarországon egy riporter, vagy egy k. ellenzéki politikus aki nekiszegezné a kormánynak az égető kérdéseket?

pl:

Miért van Magyarországon jelenleg több mint 800.000 rokkant nyugdíjas (ez több mint amennyi a második világháború útán volt).

www.icegec.hu/eng/events/past/hblf_eng_2006_9_1/text/heim_peter_pu_csucs_4.pdf

Miért van 3200 Önkormányzat a hozzátartozó sleppel együtt, miközben Németországban sincs több, pedig Ők több mint 80 millióan vannak?

A MÁV-ot nem is tudom említsem-e, miért nem volt 19 év alatt senki képes, egy kicsit is javítani a MÁV mérlegén, ez senkinek nem érdeke?

Nem a közalkalmazotakkal van itt a baj szerintem, hanem a köztisztségviselőkkel, és nincs belölük kevés, és mintha csak egyre nőne a számuk.

Az ellenzék semmilyen fontos vagy ésszerű javaslatot nem támogat, részben mert popularista párt, részben mert neki annál jonbb minél rosszabb...

De így tényleg nem jutunk sehová.

A kormány meg tényleg leszarhatná az egészet, veszet fejsze alapon nekiállhatna rendet csinálni.

Szerintem nem baj, ha 400 ezer rokkantnyugdíjastól elvesszük az ellátást még akkor sem baj ez, ha mind munkanélküli lesz, nem fog kevesebbe kerülni, de legalább magunknak nem hazudunk.

Én szerencsére elég jól élek, van egy kis cégem, és emelett van bejelentett jövedelemem is, de kurvára félek.

Már előre látom, hogy a munkanélküliek számának nővekedésével, megint tőlünk tőllem fognak elveni, mert még van mit.....

A kiadási oldal még mindig tabú, de miért?

Talán jobban fáj 4.5 millió embertől elvenni egy kicsit (nyugdíjasok + közalkalmazottak és ingyenélők) mint 2 millió embert tovább sarcolni?

A válasz e szerint a kormány szerint: IGEN.

Csakhogy, ha ez így van akkor én is pakolok és el innen. Miért kell nekem eltartanom 3-4 embert vérrel verejtékkel, miközben nekem egyre nehezebb.

És mindenért fizetek MÁV-val nem járok, nem örültem meg, orvoshoz hálistnek nem kell járnom, 8 év alatt 1 napot voltam beteg szabadságon (sajnos enneél jelentősen többet voltam beteg).

Szóval tényleg meg kell folyatni a hangyákat.

Valaki már neki kezdhetne a rend csinálásnak.

Kár, hogy a 300 Ft-ot eltörölték, amíg az megvolt legalább nem voltak sorok a rendelőkben, és én a dolgozó legalább hamar sora kerültem, hogy aztán húzhassam az igát, és nagyon leszartam a 300 Ft-ot, na de az ingyenélőknek ez is sok volt....

Ha tovább folytatom, már indulhatok is a reptérre...

Magyarország a sülyesztőbe kerül, és ezen a Viktorék nem, hogy nem fognak segíteni, de még löknek is egyet a szekéren ha tehetik....

@Dubito:

Kihagytad a kamunyugdíjas katonákat, akik 45 évesen elmennek és akiknek a hátralévő 20 évét például Én fizetem....
@is:
Azt hiszem túl sok RTL Klubot nézel...
hat elolvastam, kinyilt a bicska a zsebemben, aztan elkezdtem olvasni a kommenteket, es mit tesz Isten most van az a kiveteles eset, hogy a kommentek jobbak (sokkal) mint a nyito iras...

Arpi!
jo, tudom provokativnak kell lenni de f@ssagokat nem kell irni!

pl:
"Közmunkát generálni tud, ....eddig is kibírtuk, ha poros a falu főtere. Attól, hogy most nem segélynek hívjuk, hanem fölösleges munkának,..."
ki a fene szabja meg hogy folosleges legyen? miert nem folosleges az autok eloallitasa vagy barmi amibol tulkinalat van a piacon?
nem tisztogatni kell a falut, hanem beasni a villanyvezetekeket es minden vezeteket a foldbe. de kene pl rendoroket is kepezni, csoszoket aki jarjak a hatart...
Arpi! tovabbi hulyesegek:
"Mercedes vagy az Apollo azt csinálja, hogy elmegy máshova. Neki aztán nem szívügye Magyarország, hiszen nem is magyar. ....a minimálbér önmagában lehetetlenné teszi [pl] egy varroda versenyképességét. A minimálbér sikeresen száműzte a képzetlen, betanított munkásokat felvenni képes szektorokat..."

1) se a mercedesz nem megy sehova se a bankok se a tesco, inkabb jonnek.
2) a minimalber sem uzott el senkit.
az hogy kinaban olcsobb a ber az nem azert van mert a sargak alacsonyabbrenduek. egyszeruen ott olcsobb es naturalasan gyartott sok minden,

nalunk nem lehet megelni a minimalberbol sem! + meg vedd ra a magyarokat hogy egyenek kacsalabat, meg capauszonyt es egyeb hulladekot.
es ne tartsak be a kornyezetvedelmi eloirasokat ... nalunk nem lehetne ugy banyaszni mint kinaban, mert itt az emberelet ertekesebb mint azsiaban!
ezek adottsagok,

azt a vacakmennyiseget amit kina gyart mi is tudjuk, mi is tudnank szonyeget gyartanai de valamiert belgat kell venni,
csempet is tudnank, de jobb (valakiknek) ha olaszt veszunk es kamionozzuk.

nem kene liberalis mitoszokat terjeszteni, plane nem olyanokat ami 300 eve se volt igaz, mara meg mar az a neoliberalis gazdasag is osszeomlott...

Greetings from Piresia 2009.01.06. 05:04:34

Szerintem ezt a kört megfutottuk már itt legalább egyszer, de lehet, hogy mással. A gondolatmenet érdekessége, hogy a szosziális népszavazásra úgy tekint, mintha az egy meteor lett volna a külső űrből, ami csak úgy bekövetkezett, és ha a kormány nem tudta kizárni, akkor az ő hibája. Ezzel szemben a szosziális népszavazás konkrétan a Fidesz kezdeményezése volt. Annak tartalmát, üzenetét a Fidesz határozta meg. Nem a kormány. A népszavazásból tehát joggal következtethetünk a Fidesz várható politikájára.
@Nandi29:

"orvoshoz hálistnek nem kell járnom"

"Kár, hogy a 300 Ft-ot eltörölték, amíg az megvolt legalább nem voltak sorok a rendelőkben, és én a dolgozó legalább hamar sora kerültem, hogy aztán húzhassam az igát, és nagyon leszartam a 300 Ft-ot, na de az ingyenélőknek ez is sok volt...."

Most akkor melyik is az igaz?:-DDD
bal-jobb, bal-jobb mennek a majmok...
Torgyán József mondjon le!
Szerintem a közmunka nem felesleges.

Már csak azért sem mert ingyen senkinek nem lenne szabad pénzt adni, mert hosszászoknak, elszemtelenednek.
Lumpenréteg alakul(t) ki.

És azért sem mert ezeket a munkákat senki nem végzi el. A kormány szarik rá. Az önkormányzat szarik rá és/vagy sajnálja rá a pénzt hogy rendet rakjon a portáján. A magánember meg ugye a közös túros hátú ló elvén szintén szarik rá. Így hát marad a közmunka amivel igenis hatékonyan meg lehet oldani ezt az egyáltalán nem lényegtelen problémát.
@hosszú lépés:
"Meg veled, ha a közigazgatás karcsúsításáról a tanárok és az ápolók elbocsájtása jut eszedbe..."

Jajjj Istenem, megint egy olvasni nem tudó!

Az én válaszom top_rongyra ment, aki KÖZSZOLGÁKAT emlegetett így:

"top_rongy 2009.01.05. 21:50:37
Sok mindenben egyetértek, de arról még nem olvastam, hogy Mo.-on 720 ezer közszolga van, addig Ausztriában 180 ezer és mégis jobban élnek. Hogy van ez Árpád??? Miért kell ennyi ember ezekre a feladatokra, nem ez viszi el a sok pénzt?"

Mármost a közszolga vagy köztisztviselő, vagy közalkalmazott, vagy mi a gyíkom. A pontatlan fogalomhasználatot top_rongy elvtárson kérd számon, kedves (lófaszt kedves) hosszú lépés!
Másfelől nem ez a lényeg, hanem az, ha elbocsátasz nagyságrendileg 100ezer állami alkalmazottat, akkor termeltél 100ezer munkanélkülit, ami nagyobb baj, mint a kiindulási helyzet.
Fogalma sincs a szociológiai összefüggésekről annak, aki 100ezer állami alkalmazott kirúgásáról hadovál...
@Tóta W. Árpád:
Mért, 1994-ben tudtuk, hogy a Bokros csomagra szavazunk? Nagy ló----t. Margarétát fújó kisleány volt, kék ég, még Gyula képe se volt a plakáton, nehogy rontsa az összképet. 2002-ről, meg 2006-ról meg ne is beszéljünk. Itt csak az mszp joga, hogy blöffel kampányoljon, mindenki másnak előre négy évre be kell nyújtania a költségvetést... NB: Én már biankóra is elzavarom ezeket.
Az írás kitűnő, ám mégis, a témában (nemzeti pesszimizmus, nemzethalál vízió) túl sok a hasonló mű. Legyen az népszabis, vagy m nemzetes publicisztika, sokan megírták már. Rossz az adórendszer, kétszer bűntet (munkaadót, munkavállalót), adókedvezmény a multiknak, lopás, csalás, sikkasztás, Zuslag. A parlamenti hányás sárgarépái (narancs), és céklái (vörös) pedig dermedten figyelik a nemzet vergődését. Balsors akiket régen tép.

Kéne már valami újdonság. Például javaslatok, ha így nem, akkor úgy kettőspont, mert pesszimizmus keltéssel csak romlanak a várakozások, és aztán tényleg kevésbé nő a kedves GDP.
- Versenyszféra: egy kicsivel többet kéne dolgozni, cserébe csökkenne az adóteher
- Tanár: Az elvégzett munka után kapna pénzt. Nem kell nyáron dolgozni, de akkor bér sem jár. Cserébe le kellene venni a vállukról az adminisztrációs terheket, több fizetést kaphatnának, jobban felszerelni az iskolákat. Aki hátrányos helyzet?eket tanít, az kapjon legtöbb fizetést. Ja és a politikát kizárni az iskolából.
- Orvos, növér: Elvégzett munka minôsége alapján kapják a bért. A hiányszakmákban több bért adnék. Az orvos- és nôvérképzést tanulmányi-szerzôdéses rendszerben kéne csinálni. Bárki mehet külföldre, amint kifizette a tanulmányaira fordított összeget. Cserébe jobb fizetést adnék, jobb munkakörülményeket etc... Ja és a kevesebb járulék miatt, több maradna náluk is.
- Köztisztviselô: 13. havi fizetésbôl mozgóbért csinálnék, amit a munka minôsége alapján kellene kiosztani. Minôsgellenôrzési rendszer bevezetése. Cserébe az adócsökkentés folytán náluk is több maradna, megmaradna a munkájuk.
- Nyugdíjas: Aki a minimálbér 1,5-szeresénél több nyugdíjat kap, ne kapjon 13. havit. Nyugdíjak bruttósítása, ha valamelyik majom politikus ezzel a gumicsonttal akarna játszani, akkor ne tudjon. Ingyen utazást törölném. Cserébe szociális gondozói hálózat jobb kiépítése és a bruttósított nyugdíj miatt tôlük is kevesebb adót vonnának. (Pont fordítva lenne mint most, a nyuggernek is az lenne az érdeke, hogy alacsonyan maradjanak az adók)
- Politika: Parlament létszámának, önkormányzatok számának felezése, költségtérítés csak számlára, visszahívhatóak legyenek. Megyei, regionális párhuzamok megszíntetése. Pártfinanszírozás átalakítása. (Pl.: pártot csak SZJA 1%-ból lehessen támogatni :) És ezt még itt sorolhatnám. Cserébe a drága elitünknek 10-15 év múlva nem kellene szögesdróttal elkeríteniük a luxus lakóparkjukat ahol laknak.
- MÁV, BKV magánkézbe.

Röviden ennyi, de van még sok ötletem. Sajnos Mo-on a többség ellenérdekelt, ezért sem meri ezt senki se felvállalni. Így fogunk beledögleni ebbe. Paradox helyzet. :(

Na jöhet az anyázás :)
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.01.06. 14:10:48

Kónya-Pető vita (valami jól eldugott, újrafeldolgozásra kijelölt agysejtben) megvan még? Ez a '90-es évek elején történt, amikor először került elő az ügynöktörvény kérdés. A vita nyilvános volt, a hallgatóságból tette fel valaki az ominózus kérdést Pető Ivánnak:
- A kampányban (többek között) elszámoltatást ígért az SZDSZ. Most miért támadja mégis ezt a törvényjavaslatot?
A válasz (kb.):
- Bizony, az úgy van, hogy más politikát folytat egy párt ha kormányon van, mint ha ellenzékben...

És szintén ehhez a témához: miről is szólt az MSZP 2006-os kampánya? Ugye, abból lehetett arra következtetni, ami utána jött? Ugye?!
A MÁV, BKV magánkézbe, az méretes faszság, a többi jól hangzik.
"Kár, hogy a 300 Ft-ot eltörölték, amíg az megvolt legalább nem voltak sorok a rendelőkben, és én a dolgozó legalább hamar sora kerültem, hogy aztán húzhassam az igát, és nagyon leszartam a 300 Ft-ot, na de az ingyenélőknek ez is sok volt...."

Az úgynevezett ingyenélők jelentős része ilyen-olyan okokból mentességet kapott a 300 forint alól, szóval akkor kit is tartott vissza? Én voltam előtte is, utána is sztk-ban, semmi különbséget nem érzékeltem. A körzeti dokinál hasonlóképpen semmit. Persze ez nem minta, csak az én érzékelésem, de érdekelne, honnan ez a nagy magabiztosság ezzel a kérdéssel kapcsolatban...

Más kérdés az, hogy szerintem is kellene egy közvetlenebb, érzékelhető részvállalás az eü kiadásokban, de akkor azt ne kommunista módon csináljuk!
Akkor legyenek szolgáltatásbeli különbségek, legyen motivált a MUNKÁLTATÓ abban, hogy a munkavállalóinak AJÁNLHASSON más EÜ biztosítási csomagot (ld. cafetéria). Ezzel LEHETNE például különbséget teremteni aközött, ha valaki keres munkát és dolgozik vagy segélyen él. Ha már a minimálbér és a segély között nincs különbség...

Ennek a "közvetlen visszajelzésnek" lenne értelme. Annak a maszatolásnak, ami itt körvonalazórott, az adjunk 19x annyi szoci kádernek FB és menedzsment pozíciót kamu biztosítókban... Na ennek semmi értelme, annál az egységes TB is jobb. És nem ördögtől való ez sem, ha a mi gyomrunk ezt veszi be, akkor legyen ez, Kanadában pl. jól működik.

Szerintem sem kell, hogy célja legyen egy újságírói véleménynek, hogy programot adjon egy válság leküzdésére.

Nekem az öncélú trágárkodással, meg a gőgös mindentudással van van a bajom. Hozzáértő gazdasági szakemberek sem mernek egyelőre belemenni, hogy milyen mély lesz a válság, de Tóta tudja.

A másik dolog, hogy az adatoknak és a valóságnak szerintem nem sok köze van egymáshoz. M.o.-n olyan mértékű a fekete és a szürke foglalkoztatás, hogy ezek az adatok nem adnak valós képet szerintem arról, hogy valójában mi is a helyzet. Ld: karácsonyi forgalom rekordja, holott az embereknek nincs pénzük.
(Erre lehet reagálni, hogy még nem érezték a hatást, meg az áruhitelek. De meggyőződésem, hogy nemcsak ezek miatt van.)
"Versenyszféra: egy kicsivel többet kéne dolgozni, cserébe csökkenne az adóteher." A nap mondata! Ha jól értem, feltaláltad a közvetlen állami szabályozású piacgazdaságot. Gratulálok hozzá!

"Az elvégzett munka után kapna pénzt. Nem kell nyáron dolgozni, de akkor bér sem jár." Vicces fiú vagy, nem vitás. Van róla fogalmad, mennyit keres egy tanár? A jelenlegi bérek mellett ezzel meg is adnád a kegyelemdöfést az oktatásnak...

...a többi egyébként nem rossz, bár ez a bruttósítottnyugdíj elképzelés kicsit zavarosnak tűnik.
"nalunk nem lehet megelni a minimalberbol sem!"
Tudod, miért nem? Mert magasabbak az árak. És azt tudod miért? Mert magasabbak a bérek. A piac ilyen genya dolog, hogy az árakat a kereslet és a kínálat viszonya alakítja ki.

"azt a vacakmennyiseget amit kina gyart mi is tudjuk, mi is tudnank szonyeget gyartanai de valamiert belgat kell venni,
csempet is tudnank, de jobb (valakiknek) ha olaszt veszunk es kamionozzuk."
És ennyiért tudod gyártani? Ha tudod olcsóbban gyártsd és lőn. Nincsenek gonosz üregi nyulak, akiknek az érdekei miatt van ez. Csak a szimpla gazdasági racionalitás.

"nem kene liberalis mitoszokat terjeszteni, plane nem olyanokat ami 300 eve se volt igaz, mara meg mar az a neoliberalis gazdasag is osszeomlott..."
I. Nem mítosz. Szerinted miért gyártat mindenki Kínában, beleértve magyar cégeket is? Mert jobban megéri neki.
II. Nem liberális, kérdezd meg a konzikat, ugyanezt fogják mondani, egész egyszerűen nem szocialista.
III. Nem omlott össze. Nehezebb most, de nem omlott össze itt semmi. Nézz meg egy valódi összeomlást és fel fog tűnni a különbség.

"Itt csak az mszp joga, hogy blöffel kampányoljon, mindenki másnak előre négy évre be kell nyújtania a költségvetést... NB: Én már biankóra is elzavarom ezeket."
Csak annak, aki illegitimnek mondja azt, aki blöfföl. Az ember legalább a saját logikájához legyen következetes :)
Suum Cuique ---
Ezzel a fajta "kapitalizmussal" az a gáz, hogy nemcsak ingyen nem kapunk semmit, hanem circa nyolcszor fizetjük meg annak a nagy lófasznak az árát, amit röhögve a pofánkba gyömöszölnek, és cserébe még el is hitetik velünk a hozzád hasonlók, hogy mi vagyunk a csöves lúzerek.
Baszd meg.
Nem értek egyet azzal, hogy a munkahely "teremtés" felesleges illetve hibás lépés lenne.

Egy utcaseprőnek ugyan az az "érdeme" mint egy újságírónak. Nyilván könnyebb szemetet szedni de egyis sem termel exportálható javakat a "mercédeszgyárban".

Egy takarító közmunkás nem "fölösleges munka", legfeljebb annyira mint egy újságíró.

Még a "feleslegesen sok" utcaseprő sem feltétlen felesleges - szerintem például feleslegesen sok újságíró van (és itt most nem TWÁ ra gondolok)

Nem csak exportra lehet értékeket termelni, és egy tiszta utca bizony érték. (mint ahogy egy jó cikk is)

Ráadásul az kényszer utcaseprő ha jobb munkát talál váltani fog.
Nem egy ember ismerek aki évek óta munkanélküli - és nemtudom elképzelni róla, hogy valaha még egyszer dolgozni fog. Sajnos közeli rokonaim is.
@nemecsekerno_007:
csak részletek...

Tanár: KÖTELEZŐEN nyáron van kiadva a szabadság, egyébként pedig munkanapok vannak, amit le is kell tölteni az iskolában. Attól, mert a gyerekek nem járnak, a tanároknak még van dolga. Sőt otthon is, amikor felkészül a következő évre.
- Nyugdíjas: egyetértek, + EÜ hozzájárulás is. Őszintén szólva, nem is értem, miért nincs ilyen. A nyugdíj valamiféle tőkejövedelem lenne... Az egészségügyet viszont évről évre támogatjuk, miért ne kellene tőkejövedelemből ugyanúgy hozzájárulni, mint bármilyen más jövedelemből. Az EÜ hozzájárulás nem "halmozódik fel" vagy ilyesmi...
- Köztisztviselő: ezt már majdnem bevezették :) de aztán mégsem, nyilván Orbán Viktor megtorpedózta ezt is, mint minden okos dolgot ebben az országban


(őszintén szólva, már örülök, hogy túléltem 1998-2002-t, a sok mostani elemzés alapján hálát adhatok, hogy Orbán nem lövetett közém vagy nem harapta át a nyakamat puszta fogakkal. még szerencse, hogy FERI, minden morális skrupulust félredobva, a nyugodt álmát kockáztatva a hazugságtól sem riadt vissza, sőt, Megyót is meggyőzte, hogy a blöff a minimum, amit az országért meg kell hozni, hogy megszabadítson minket tőle.

Nagy áldozat lehetett ez Feritől, aki TÖBBSZÖR IS BÉRMÁLKOZOTT, ugye, nem volt egyszerű döntés, de MEGHOZTA, ÉRTEM, és én hálátlan vagyok).

szasz malac,

rég találkoztunk.

Nem értek egyet azzal, hogy 100e munkanélküli rosszabb, mint 100e állami alkalmazott.

Ugyanis:
- a munkanélküli segély lejár egyszer az állami fizetés nem
- a feleslegesen ott lévő állami alkalmazott azt hiszi, hogy hasznos munkát végez.

Kit tekintek felesleges állami alkalmazottnak? Két példa:

1. A napokban olvastam valahol, hogy van Vasúti Kapacitás Elosztó kft!! Komoly elemzőmunka folyhat ottan...

2. Van olyan a BM-en belül, hogy "Közgazgatászervezési Kutatóintézet". Kíváncsi lennék mind a szellemi termékére, mind a hasznosítási arányra.

Ne mondd már, hogy nem lehetne racionalizálni...Igen, jöjjenek rá, hogy ezt a társadalom nem tudja finanszírozni. Kapnak kb 18 hónapot, hogy valami mást csináljanak "oszt jó napot..."
@Tóta W. Árpád:

Lefogadtam volna kicenzúrázol.
De nem.
Tán mert ez a lényeg.
Csak beszólogatni nem jó.
Vagy mert még nem vágtam ki eléggé a biztosítékot.
...
Érdekes ütés-váltás folyik ebben a kérdésben már évek óta.
Van egy alapkoncepció. Miszerint, a politikai populizmus az okozója a jelenlegi gondjainknak. Amit könnyen tovább lehet görgetni, mégpedig úgy hogy a többség folyamatosan a könnyebb utat választja, azaz mindig beszavazza a könnyelműen igérgető politikusokat a parlamentbe.
Akik meg sajnos nem tudnak mit tenni, megkötik a kezüket a felelőtlen igéretek, ezért nem jut az ország egyről a kettőre.
...
A felelősség megállapítása, általában ezen koncepció szerint:
~ 75% - kényelmes (tanulni, kockázatot vállalni, stb. képtelen) kisemberek, a szavazók (értsd mindegyik tábor java)
~ 20% - politikusok a felelőtlen igéreteikkel, szakmai felkészületlenségükkel
~ 5% - Megmondó emberek (TótaW & tsai), akik tudják mit kell(ene) tenni. De sajnos nem tudják azt az emberekkel, és a politikusokkal megértetni.
...
Az említett poszt, valamint a szerző több éves munkássága szerintem a fenti primitív szemléletet tükrözi.
...
Komolyan kérdem, szerző úr:
- Ön ezt komolyan így gondolja?
- És azt hiszi, bárkit meg tud erről győzni.
- Avagy jól esik Önnek, hogy mártogatja a tollát a szerencsétlenekben, akiket mint együgyü üveges tekintetű játékmackókat ábrázól (utalok az oldal tetején látható "bázismagyar" figurára, a fasizálódás pantheonja előtt, májkrém és kannásbor nélkül)?
...
Tisztelettel!
csabakirályfi 2009.01.06. 10:25:28

"mi az a TB-kassza és hány száz milliárddal kellett a hiányát kipótolni a központi költségvetés adóbevételeiből 2008-ban - talán egy linkkel"

OK.

Ez itt a 2008-as költségvetésről szóló törvény:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700169.TV&kif=2008+k%F6lts%E9gvet%E9s#xcel

A konkrét költségvetési bevételeket és kiadásokat a törvény mellékletei tartalmazzák.

Az ún. "TB-kassza" egyenlegét az egészségbiztosítási alap és a nyugdíjbiztosítási alap bevételei és kiadásai határozzák meg.

Nézzük a nyugdíjat.

Lapozz a 11. sz. melléklethez.

Keresd ki az Alcímszámok oszlopban a 6-ost.

Mindazon bevétel, ami ott fel van sorolva (cca. 536 mrd HUF) a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉST illető bevételekből van átiranyítva a lyukkak betömésére, mert szokás szerint Európa_legmagasabb_járulékai_sem_voltak_elégségesek_erre.

Most lapozz tovább a 12. sz. melléklethez.

Az mutatja a TB-kassza másik elemét, az Egészségbiztosítási alapot.

Abban is keresd ki a 6. alcímszámot.

Ott megtalálod, h az Egészségbiztosítást 2008-ban mennyivel pótolta ki a központi költségvetés az elvileg teljesen más célra szolgáló bevételeiből.

Ott találsz cca. 353 mrd Ft-ot.

Add össze a két számot és kapsz majdnem 900 mrd Ft-ot.

Nagyjából EZ_AZ_A_PÉNZ, ami a társadalombiztosításból még a rekordmagas járulékok mellett IS hiányzik, EZ a TB kassza vesztesége. Lehet ezt kicsit jóindulatúan nézni és farigcsálni GYED-del stb, de NAGYSÁGRENDILEG ekkora összegről van szó.

Namost amikor a baráti média erre azt mondja, h a "TB-kassza nyereséges" akkor egyszerűen nem tudja mit beszél.

MINDKÉT TB alap fenntarthatatlanul veszteséges, DE mivel 2008-ban az egészségbiztosítás a veszteségei pótlására a központi költségvetésből TÖBB pénzt kapott mint amennyire szüksége volt, ezért egy bizonyos összeget (25 milliárdot) ÁTADOTT a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

Ezt nevezi a szocialista sajtó a "TB-kassza" nyereségének.


"Miért is volt kötelezö érvényü"

Mire gondolsz, nem értem a kérdésedet. A fideszes népszavazás tudtommal nem véleménynyilvánító, hanem ügydöntő népszavazás volt, ezért kötelező, ennyi.
"vIQtor 2009.01.06. 14:18:50
Szerintem a közmunka nem felesleges."

Teljesen igazad van! Árpi téved a cikkében ez ügyben ugyanis

ad1. Nem_mindegy, h mit lát a gyerek otthon:
a faterja egy pöcsvakarás és egy orrtúrás között elmegy a segélyért, vagy minden reggel 7-kor elindul a munkahelyére megdolgozni a pénzéért. (És mivel naponta emberek közé jár, a higiéniájára is jobban ad... ...talán...)

ad2. Hasznos, ha
- összegyűjtik a településen szétszórt szemetet (volna mit Pesten, láttam...);
- óvodák, iskolák, más közintézmények felújításainál segédmunka;
- parkrendezés;
- vidéken árokfelújítás, fűkaszálás (parlagfűallergia);
- helyi utak foltozása, javítása;
- játszóterek felújítása, karbantartása;
- egyebek...

Ne mondja nekem senki, h ezek nem hasznosak, mert el kell végezni vkinek, és ha nem egy közmunkás végzi el havi 50ezerért, akkor kiadják egy vállalkozónak, aki elvégzi 3-szor vagy 4-szer ennyiért.
Ez szinte az egyetlen olyan ügy, amiben a kormány jó irányba mozdult el (mégha késve és nem elég erőteljes lépésekkel is).

Üdv.
az a baj, hogy mint mindig, azok fogják megszopni, akik -mostanra már- a lehető legkevésbé hatékonyan tudnak hozzájárulni az előrelépéshez: az aktív, munkaképes adófizetők.

Pedig hány helyre lehetne nyúlni:

Pl. egészségügy. Kevés benne a pénz? túrós lófaszt. aki látott már hosszabb időn át szakrendelőt, kórházat, háziorvosi rendelőt belülről, működés közben, pontosan tudja, hogy az eü momentán az egyik legmocskosabb gazdasági entitás MO-on. Minden lelkifurdalás nélkül merem állítani, hogy 3 forintból 1-nek simlis -és akkor még óvatosan fogalmaztam- a felhasználása.

Közalkalmazotti munkamorál: a közalkalmazotti szféra döntő többségében a munka teljesítmény- és minőségalapon történő mérése, és ezen méréseknnak eredményeinek visszahatása a bérkifizetésekre ismeretlen folyamatok.

de persze durroghatunk, mert tökmindegy, hogy hol vannak gyomorforgató visszásságok, amik miatt vastag sugárban folyik el della a költségvetésből, ha szar van a palacsintában, mert pár amerikai nagybank felelőtlenül helyezi ki a pénzét, akkor ki szopik?
majd én, aki dolgozok, adót fizetek, meg nevelem a négy gyerekem, akik majd felnőnek, és szintén dolgozni meg adózni fognak. És demagóg vagyok, amiért ezen fel vagyok háborodva
@Gladia Delmarre:

"Hogy lehetnek kormányok ennyire felelőtlenek? Hogy lehet a hatalom vágya annyira erős, h ezt nem lépik meg?? Hogy lehet, hogy fontosabb az, h alátegyenek az utánuk következőknek, mint az, hogy megoldják az ország problémáit?"

Csak egy képletes példa:
A hetedik kerületben 700 000 000 Ft körüli pénzt nyúltak le az elmúlt pár évben az ingatlanpanamával. Ebbő 100 000 000 Ft-ot kapott az az SZDSZ-es faszi aki benne volt.

Hát ezért...
"Fogalma sincs a szociológiai összefüggésekről annak, aki 100ezer állami alkalmazott kirúgásáról hadovál..."

Pedig azt kellene. Persze nem munkanélkülinek meghagyni őket, hanem átképezni Tesco-pénztárossá, meg szakmunkássá.
Lord_Valdez 2009.01.06. 08:55:08

"Pont az a lényege, hogy ezek a pénzek nem a költségvetésen keresztül áramlanak, ergo nem lehet betenni."

No és miért ne lehetne. Legalább 85 féle módon bele lehet tenni, nem az a művészet, hanem az, ahogy elbaszták.

Csak lehetséges megoldás:

1. az egészségügyi és oktatási sápokat felveszik ILLETÉKként az illetéktörvénybe, ettől kezdve a TÁRGYÁNÁL FOGVA SEM lehet róla népszavazást tartani (ld. Alkotmány 28/C.§ (5) bek a.) )

2. felveszik ezt mint bevételt a költségvetési törvénybe (bevételként már most is benne vannak az illetékek), abból a célból, hogy mint költségvetési tétel is védelmet élvezzen.

3. kitalálnak valami elvet, ami alapján az illetékként beszedett vizitdíjat mondjuk negyedévenként kb ugyanúgy visszaosztják, mintha az orvosnál/egyetemnél maradt volna.


Egy ilyen konstrukció mellett a vizitdíj és tandíj ellen LEHETETLEN lett volna bármiféle népszavazást szervezni, de nem zárom ki, h van még más, legalább ennyire járható vagy még jobb, egyszerűbb megoldás is.

"az egyik reform nem zárja ki a másikat"

Nem zárja ki, csak amikor reformokról beszélünk, akkor jó lenne szemmel tartani a nagyságrendeket.

Ha van egy három köbméteres szarkupacunk, az még nem lesz reform, h beletűzünk egy hóvirágot a tetejébe.

Hiába nagyon szép virág a hóvirág amúgy. (Nekem is tetszik.)
@malacka69: pont azt írtam, hogy a pedagógiai haszna megvan a drillnek, csak éppen nem segít azon a problémán, amit a válság jelent. ha kitaláljuk, hogy minden munkanélkülit beállítunk zabot hegyezni, attól még nem lesz nagyobb kereslet hegyezett zabra. tehát a munkájuk értéke virtuális. ha ezt ki is fizetjük, abból meg infláció lesz (mondjuk amúgy is lesz).

@ik: "John Maynard Keynes szerint ha lukakat ásatsz egy mező közepén majd visszatemetteted (a kedvedért: kisöpreted a pölöskei főutcát), és ezért fizetsz, akkor már beljebb vagy, mert akinek a pénzt adtad, fogyasztani fog (ha lehet fogyasszon olyat, amit az érintett gazdasági érdekközösségben termeltek meg)."

Igen, tudok róla. A bibit te is észlelted. A 30-as évek Amerikájában a New Deal-ből szerzett jövedelmeket amerikai kajára, ruhára, Fordra váltották be. Ma éppen azért erősen kétséges egy ND2 sikere, mert az amerikaiak importárura költenék a pénzt. Magyarán Kína kiszivattyúzná. Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet.

travis:
Igazad van, másra nem jók...

HR-ben dolgozom, a volt köztisztviselők önéletrajzait az első körben hajigáljuk ki! Mégpedig azért, mert általános az a fajta munkamorál az állami szektorban, ami nekünk nem kell a versenyszektorban. Pont.
@malacka69:

"Fogalma sincs a szociológiai összefüggésekről annak, aki 100ezer állami alkalmazott kirúgásáról hadovál... "

Nekem van!

Az a szociológiai összefüggés, h az állam a közszférában, a termelő rétegek sápolásával a középosztályban tart olyan embereket, akiknek normális kapitalista országban szociológiailag a kétkezi munkások között vagy más versenyszférabeli termelő állásban van a helyük.

Így elbocsátásuk elemi szükséglet, mert csak így kerülhetnek a képességeikhez mérten adekvát pozícióba. (Szociológiailag.)
TWÁ:
"Ma éppen azért erősen kétséges egy ND2 sikere, mert az amerikaiak importárura költenék a pénzt. Magyarán Kína kiszivattyúzná. Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet."
Nem feltétlenül! Nálunk az emberek a plusz jövedelmük jó részét piára költik meg cigire, az meg ha nem is magyar, legalább zsíros jövedéki adó van rajta! :)
Undorító, ahogy a köztisztviselőket ekézitek, mintha mind ostoba, lusta, alkalmatlan lenne.

Bezzeg a HR, oda nyelvvizsgák, diplomák hada,egy akadémiai disszertáció és japán munkamorál kell.
Nemecsekernő: Kezdjük visszafelé!
- MÁV, BKV magánkézbe. Eredménye: a magáncég (mint minden országban, ahol ezeket eladták) takarékoskoddni kezdett a karbantartáson és az egyebeken. A sineket még így se kezelnék. Angliában a sokadik halálos baleset és valami 50 halott után inkább visszavette az állam a vasutat a NÉP nyomására.
- politika. sztem a politikus a politikához értsen s ne a szakmai dolgokhoz. Ehez régen szakértőket alkalmaztak. Ma tanácsadóknak hívják őket. sztem az a baj, hogy a tanácsadó valójában nem tanácsod ad, hanem az udvartartás része.
- nyugdyíj: amíg az MSZP hozzájuk van kötve, mindig tömni fogja a zsebüket. Ha máskor nem, a szavazás előtt 5 perccel.
- köztiszti. Magyarországon hatalmas a bürokrácia. Ehhez képest kicsi a számítógépesítés, az e-kormányzat. Minden köztiszti elbocsátás a nagy bürokrácia miatt csak hátráltatni fogja a fejlődést. egyre reménytelenebb egy építési engedély megszerzése pl. Ha nem te cipeled a papírod és adod az illetékes FŐNÖKÉNEK a kezébe, késik, mint a pesti gyors. A szabályok FELÉT el kell törölni! azt fele ennyi köztisztviselő be tudná tartatni. De azokat keményen be is kellene tartatni. Egyébként ebben a káoszban te minőséget nem tudsz mérni.
- Az orvosok minőségellenőrzésével is ez a probléma. A gyógyítás alapjainak nincsenek meg a feltételei. Nem tudom te hol lax, de a vidéki kórházak jó részében nincs fűtés. Az állam nem ad hozzá pénzt. A beteg a bajára még meg is fázik. szed plusz gyógyszereket. Erről az orvos nem tehet. A nővérek elmennek, hála annak aki itt marad. Legalább azok ápolnak, mert más nem. Egyébként meg több pénzt adnék a patikusoknak, de megkövetelném tőlük, hogy ők gyógyítsák meg két lábon a betegeket, akik megjelennek náluk. No ott még lehetne minőséget követelni és eredményességet mérni. Ha a patikában meggyógyítanák a beteget a saját pénzzéből, s az nem mennem az orvoshoz, sokkal kevesebb lenne a beteg még a kórházakban is. Kapjanak minden bizonyított esetért prémiumiot a megtakarításból.
- tanár.
a mondás tartja: HA EZT EL TUDOD OLVASNI, KÖSZÖND MEG EGY TANÁRNAK!
Szerintem nincs más kiút, mint okosabb embereket nevelni. Nem betanított munkások tömkelege kell nekünk, hanem szakmunkások. Még most is annyi üzem települne ide, kínából (ott egyre drágább a munkaerő), de nincs esztergályos. Egy képzett CNC (számítógépes esztergályos) gépkezelő fizetése 200-300 ezer ft is lehet, ha ügyes, mert olyan kevés van belőlük és olyan sok kéne. Lazán kialkudhatja magának.
Ha a tanárjainkat elhanyagoljuk, a jövőnket hanyagoljuk. Ám kétségtelen, az oktatás minősége hmmm.... A mai kormányzat azonban ahogy látom egyre lejjebb adja a mércét. Sztem inkább emelni kellene a követelményszintet. Hogy a nyáron nem adnál nekik fizetést, azzal betennél a gyerekeidnek. nem tudom van-e, de ezt a helyedben inkább meggondolnám.
Egyébként meg Dél-Amerikában is kirúgtak sok tanárt. Ők most taxiznak, takarítanak. De már rájöttek, hogy így az életben nem lesz kilátásuk semmire.
esetleg a drogosokra.
Jártál már arrafelé? No nem a túristaparadicsomokban (Cancun,..) hanem a nem tengerparti városaikban. 8-10 éves gyerekek dolgoznak a boltokban, hogy a családot eltartsák (árut csomagolnak).
-versenyszféra.
Aki ma Mo.-on dolgozik a versenyben, az sokkal többet dolgozik, mint a nyugati társa (átlag) én pl 10 órát (reggel 8-este 18-ig) és még éjjel is otthon, amkor a család alszik adminisztrálok hetente 2-3 alkalommal. Viszont sokan nem dolgoznak és ez a baj. ADÓT KELL CSÖKKENTENI, mert beledöglünk. Akkor is, ha Gyurcsány mást mond. Ha ő nem akar, majd fog az utódja, de ez már nem mehet így tovább.

Az a véleményem, hogy a javaslataid egyenes úton vezetnének a nyomorba minket.
Kösz, nem kérek belőlük
"Undorító, ahogy a köztisztviselőket ekézitek, mintha mind ostoba, lusta, alkalmatlan lenne."

Nem azok, csak sokan vannak, és a versenyszférásoknak kell a felesleget eltartaniuk.
@Tóta W. Árpád:
"zabot hegyezni, attól még nem lesz nagyobb kereslet hegyezett zabra."

Írtam fentebb:
"ad2. Hasznos, ha
- összegyűjtik a településen szétszórt szemetet (volna mit Pesten, láttam...);
- óvodák, iskolák, más közintézmények felújításainál segédmunka;
- parkrendezés;
- vidéken árokfelújítás, fűkaszálás (parlagfűallergia);
- helyi utak foltozása, javítása;
- játszóterek felújítása, karbantartása;"

Ezek miért zabhegyezések?
El kell-e végezni ezeket?
Igen vagy nem? Én azt mondom: igen.
Ezeket pedig sokkal olcsóbban végzik el a közmunkások az önkormányzatoknak, mintha az önkormányzat vállalkozóval vagy saját, állandó alkalmazottal csináltatná (ami azért sem lehetséges, mert ezek szakaszos, egyedi, esetleg időszakos teendők).

A GDP-t nemcsak az termeli, aki a gép mellett áll, vagy a földön kapál, hanem az is, aki fel- illetve kitakarítja a géptermet, meg a forrasztómunkások és szociológusok;-) által összehugyozott klotyót.

Fogjuk már fel, vannak olyan melók, amik nem effektív tárgyi terméket állítanak elő, hanem közvetve termelnek gdp-t. A tanár, a nővér, a tökömsetudja milyen improduktív** értelmiségi seggarc is ilyen.

(** Sajnos a Kádár-rendszernek ez volt az egyik legnagyobb szellemi bűne, miszerint a munkás-paraszt hatalom jegyében az "improduktív" szócskával megbélyegzett egy csomó hivatást, szakmát, munkát. Eme kártékony agyi hatás máig maradandó nyomot hagyott a koponyákban, és az itteni kommentfolyamban is jól kitapintható...)

A földön túró paraszt, vagy a gépolajban úszó proli azért tud gdp-t termelni a gyárban/határban, mert a gyerekét gondozza napközben az óvónő, vagy tanítja a tanár. Ha pedig beteg lesz, akkor az "improduktív" orvosok és nővérkék segedelmével áll talpra, h újra odatoszhasson egy keveset az sajátkezű gdp-nek.

sztem...

Üdv.
Na látom, sokan tudják, hogy mit kéne tenni, bravó. Ezzel szemben - mivel, ahogy ezt annak idején Pokol Béla "közérthetően" megfogalmazta: a politika a kormányra kerülni/ellenzékben maradni univerzális értékduál mentén orientálódik - szerintem ez lesz:
1. A MeH költségvetését plusz 3 mrd forinttal megemeljük a válsággal kapcsolatos lakossági kommunikációra, egyéb érdemi intézkedés megtétele a 2010-es választásokig pedig értelmetlen, nehogy már a mostani ellenzék arassa le a gyümölcsöt.
VAGY:
2. A miniszterelnök a történelmi felelőssége tudatában nem politikusként cselekszik, mire azonnal a saját pártja buktatja meg, és az új miniszterelnök szédítő ütemben tér vissza az 1. pont megvalósításához. Ezt a 2. pontot azonban nem tartom túl valószínűnek, mert - bár érzékelhetően ez sokszor okozott már Ferencünknek morális problémát - eddig mindig a politikus énje győzött (az öszödi beszéd kivételével).
Eredmény: Kormányzati szinten nem történik semmi 2010-ig, a piaci/társadalmi önszabályozás fogja megpróbálni kezelni a helyzetet. Leállnak a hazai forrásból finanszírozott állami beruházások, emiatt még nagyobb lesz a korrupció az uniós pénzek körül; nő a feketegazdaság; ezek miatt a külföldi tőke nagy része kivonul stb. Lakossági szinten a munkanélküliség miatt várhatóan emelkedik a vagyon elleni bűncselekmények száma, de ezzel együtt az önbíráskodás is és felerősödnek a szélsőségesek, ami pedig újabb remek kommunikációs téma lesz. Szóval fasza év várható, de csődbe nem megyünk, hitel van bőven, az államadósságot meg ki nem szarja le. Végül pedig, ha az ellenzék nem tesz semmit és így nem hibázik, 2010-ben a kommunikációra elköltött milliárdok ellenére 2/3-ös többséggel nyeri a választásokat, és ekkor szédítő ütemben elkezdi majd rendbetenni a kiüresedett pártkasszát. Ez eddig a realitás. Az pedig már a hit/remény/szeretet kategóriába tartozik, hogy eközben csinál-e majd valami érdemlegeset is, mivel erről jelenleg stratégiai okokból nem beszélhet.
Greetings of Piresia:

- A TB-t majd megrágom, köszönöm.
- A lényeg maradt le: miért januar 1-töl volt kötelezö érvényü? De valaki már megválaszolta. Lehet a minisztériumban új osztályt nyitni: hogyan gründoljunk törvényt úgy, hogy az ellenzék ne tudjon róla népszavazást tartatni? Szerintem ez kabaré. Egy normális országban ilyen nincs.

Üdv
@Tóta W. Árpád:

"Annak tartalmát, üzenetét a Fidesz határozta meg."

MINDEN megszorító kormány MINDEN ellenzéke azt a politikai üzenetet fogja sulykolni így vagy úgy, h a gaz kormány szükségtelenül megszorít és kisemmiz. Le fogja csapni a magaslabdát, ha tetszik Neked, ha nem.

Így volt ez Szlovákiában is a Dzurinda kormány idején és így van Magyarországon is, sőt, továbbmegyek, egy 1500-2000 mrd-is megszorítás esetén az MSZP is ezt az üzenetet nyomná ellenzékből. Mert így működik a politika. Pont.

Azt, hogy ma nyakig ülünk a szarban, 99,5%-ban NEM a Dzurinda-kormány ellenzéke és a Fidesz közötti különbség, hanem a Dzurinda-kormány és az MSZP által kiállított kormányok közötti különbség okozza.

Abból, hogy a mindenkori, felelősség nélküli ellenzék egy megszorító szándékot (ami, ismétlem, nálunk nagyságrendileg picsafüst volt, nem reform) reflexszerűen blokkol, sokkal kevesebb következik a jövőre nézve, mint abból, h egy kormánytöbbség DÖNTÉSI POZÍCIÓBAN ücsörögve 4-6 éven át folyamatosan elkúr vagy jobb esetben nem csinál semmit.

Ez a realitás, amikor valószínűségeket latolgatunk.
@Greetings from Piresia: Tehát fenntartod, hogy a népszavazás kezdeményezése "reflex" volt, amihez a "felelősség" szót társítani már önmagában kormánypropaganda. Értem. Mert "így működik a politika". Csak azt nem értem, hogy ugyanilyen taktikai alapon mi a gond a 23 millió románnal, a pumadübörgéssel, a hitelből osztogatással. Politizálnak a fiúk, nyerni akarnak, ennyi. Igazíts a mércéden.
@Ronald:

Ronald 2009.01.06. 12:27:45

Igen, az a baj, h Mo-n a parasztnak 20 millió Ft fölött már teljesen lényegtelen az, h valami 200 millió, 2 milliárd, 20 milliárd, 200 milliárd vagy 2000 milliárd-e és ezt a médiamunkások (akik vagy ugyanolyan síkhülyék vagy szimplán manipulálnak) rendre ki is használják.

Ilyenkor jönnek a "népszavazással elbuktatott reformkormány" c. elméletek és társaik.

Míg a valóság sajnos az, h ez a kormány (leginkább az MSZP miatt) akkor sem lett volna érdemi reformkormány, ha az ellenzéke a következő választásokig hawaii-ra ment volna üdülni.
""Pont az a lényege, hogy ezek a pénzek nem a költségvetésen keresztül áramlanak, ergo nem lehet betenni."

No és miért ne lehetne. Legalább 85 féle módon bele lehet tenni, nem az a művészet, hanem az, ahogy elbaszták."
Akkor kiöntöd a gyereket a vízzel. Nem, hogy csökkented a központi elosztás, de növeled.
Amellett, ha adóként szeded, akkor nem látod el, amíg be nem fizeti? Ez adóként nagyon lassú és nem teremti meg a látványos kapcsolatot a szolgáltatás és díj között.
Önmagában valóban szerény eredmények, de nem lényegtelenek.

Abban igazad van, hogy az MSZP sem akart reformokat. Itt az SZDSZ és Gyurcsány volt, aki akart.
@Tóta W. Árpád:

"taktikai alapon mi a gond a 23 millió románnal, a pumadübörgéssel"

Nagyjából semmi, az ország első 10 legakutabb problémáját (melyek kizárólag gazdaságiak) ez a határontúli magyaros színjáték ugyanúgy nem érinti, mint a pártízmilliárdos sápokról tartott népszavazás.

A hitelből osztogatás ugyanakkor nem pusztán kommunikációs kérdés vagy kis kárt okozó hőbölgés, hanem kőkemény gazdasági elkúrás, ezért nem veendő az előbbi kettővel egy kalap alá.

"a népszavazás kezdeményezése "reflex" volt, amihez a "felelősség" szót társítani már önmagában kormánypropaganda"

Árpi, egyetértek.

Társítsuk hozzá a "felelősség" szót!

A közös kassza mekkora részét is érintette ez a népszavazás?

60-70 mrd? OK, legyen 80 mrd.

Az a megreformálandó államháztartás mekkora részét is érintette?

olyan 0,57%-át?

Igen, ebben az arányban valóban felelős az ellenzék, ha feltételezzük, hogy ezeket a díjakat más módon nem lehetett volna bevezetni. Nem igaz ugyan, de legyünk most kőbaloldaliak és feltételezzük.

Csakhogy van azoknak a fránya állami kiadásoknak van egy másik szeletkéjük.

Olyan potom 99,43%.

No az, hogy annak a 99,43%-nak az oroszlánrészével 6 éven át nem történt semmi, az lesz a kormány és az MSZP felelőssége. Ha nagyon kőbalosan nézem.

Szóval lehet a médiában véget nem érő álvitákat generálni arról, h ki fújta le a szarkupac tetejéről a hóvirágot meg hogy ha lefújták, akkor előtte miért nem lett rendesen odadrótozva, csak ez az ország jelenlegi állapotában a lényegről tereli el a figyelmet.
"mi a gond a 23 millió románnal" Ez mérték kérdése. Amit Orbánék meglőttek, az úgyis csak "picsafüst" volt (by GfP), nem reform. Gyurcsány 23 millió romános riogatása viszont tényleg undorító, mocskos aljasság volt. Mert még a förtelmes rokonsága (és bűntársaik) ténykedése miatt 40 év alatt minimálisra csökkent nemzeti érzést is tovább rombolta. Persze, gondolom, a nemzeti érzés a Te koordináta rendszeredben értelmezhetetlen, de bizony az ilyesminek - sajnos - kézzelfogható következménye is van. Nemzeti érzelem nélkül nemzeti érdek sem marad. És ha egy ország nem tud nemzeti érdekben gondolkodni, annak hatása már rövid távon megmutatkozik az élet minden területén. Oktatás, kultúra, gazdaság, stb... Ezért tekintem (többek között) undorító köpedelemnek (by Peggy Bundy) GyF-et és csürhéjét!
"Amit Orbánék meglőttek, az úgyis csak "picsafüst" volt (by GfP), nem reform. "

Mi tettek volna egy igazi Reformmal?
Szintén az előzőhöz: már nem tudom, hol olvastam / hallottam, de nagyon találó volt: Magyarországon az a baj, hogy mindkét (nagy) politikai párt ördögtől valónak, bűnözőnek, stb. állítja be a másikat, ezért soha nem lesz itt konszenzus semmiben.

Én azért kiegészíteném még ezt a gondolatot:
1. Valóban mindkét párt ördögtől való, bűnöző;
2. 1-től függetlenül azért az MSZMP-féle csürhe sokkal undorítóbb a Fideszesnél, ráadásul a bűneik száma / súlya is sokkal visszataszítóbb;
3. A választók is irracionális döntéseket hoznak ebben a helyzetben. Pl. én a következő választáson egyértelműen PROTESTSZAVAZATOT fogok leadni. Mivel az MDF (akikben korábban még bíztam valamennyire) sem különb, mint a két nagy, ezért jelen állás szerint a Jobbikra fogok szavazni. Előbb-utóbb csak észbe kap valaki...
T. Lord Valdez!

Eccer azt találtam írni, hogy a képviselők fizetésének felemelésével egyidejűleg (600.000.- Ft bruttóra) Gyurcsány be akarta vezetni a képviselői különjuttatások eltörlését, viszont ezt a FIDESZ megfúrta, mondván, hogy "ilyen nehéz gazdasági helyzetben (akkor - hehe) a néppel szembeni pofátlanság a képviselői fizetések felemelése". Erre Tóta W. visszaírt, hogy "igen, de a megfúrás az MSZP-nek SE JÖTT ROSSZUL".

Na mostan te meg azt írod, hogy csak Gyurcsány és az SZDSZ akar reformokat, az MSZP nem. Az valóban lehet, sőt valószínű, hogy nem akart, de hogy MEGSZAVAZTÁK, az tény. Hogy fogcsikorgatva, vagy sem, az nekem mindegy.

Egyébként a magyarázkodós stílusodnak (elolvasván a hozzászólásokat) semmi esélye sincsen. Ezt én biztosan tudom. Hajde mennyire biztosan (saját tapasztalat).
@Tóta W. Árpád: Jó kérdés. De már soha nem fogjuk megtudni...

Nem nőttünk mi még fel ehhez a demokráciához. Ha majd lehet választást nyerni megszorítást hirdető kampánnyal, akkor elmondhatjuk, hogy létezik Magyarországon politikai kultúra... Addig viszont csak bábszínház az egész!
T. vakapad! Ne tévesszük ösze az aktívan kommentelőket a read only látogatókkal. Előbbiek többsége elkötelezett harcos, utóbbiak fogékonyak lehetnek a "magyarázkodós" stílusra is. Arányuk kb 1:99.
Néha talál az ember egy-két száz milliárd forintot a nélkül, hogy a nyugdíjasoktól el kellene venni a gyógyszere valót, vagy a cigánygyerekektől az ebédet.

Itt van mindjárt 200 milliárd:

www.es.hu/index.php?view=doc;21321

aztán az államkötvények után fizetendő kamat felár, kb 300 milliárd/év.
lásd: nol.hu/velemeny/lap-20090106-20090106_1-8

Persze, ehhez nem téesz könyvelőből kell a pénzügyminisztert csinálni, meg a jegybank elnököt nem szabadadna politikai célzatú hazudozáson kapni, lásd: forint elleni spekulációs támadás.

"Szembe kellene néznünk azzal a kedvezőtlen ténnyel, hogy a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi tulajdonban van. A rendszer nem a magyar nemzetgazdaság, hanem az anyabankok érdekei szerint működik. Ha az anyabank többletlikviditással küszködik, ide küldi a többletet, hogy leánybankja abból boldognak-boldogtalannak hitelezzen, ha pedig likviditási gondokkal küszködik, ha mérlege főöszszegét csökkentenie kell, beszüntetteti a hitelezést, kiszívja innen a likviditást, majd arra kényszeríti a magyar államot, hogy garantálja a betéteket, mert ő nem képes rá... A kormány mozgástere nem kicsi, mert akármikor megvonhatja a betétgaranciát azoktól a bankoktól, amelyek most az anyabank utasítására csökkentik hitelállományukat a magyar közép- és kisvállalatok rovására. De az állam ezt nem teszi. Azzal, hogy engedélyezte az itteni bankok fiókká való átalakítását, súlyosan rontott a helyzeten, még könnyebbé tette a tőke és a likviditás kivonását.

S igen, ha másképp nem megy, ha a rendszer egyik vagy másik szereplője vagy a rendszer egésze nem képes a zökkenőmentes működést biztosítani, az állam kötelessége - mint ahogy Lázár György a svéd tapasztalatot idézve leírta (Ki nem mondott érdekek, 2008. december 17.) - beavatkozni, s ha kell, az egész rendszert államosítani. Mert ha a bankrendszer összeomlik, az állam is összeomlik."

Az IMF hitel fenntartja Gyurcsányt 2010 márciusáig, pont ezért a gazdaság és pénz politikáért, amiről Róna és Kun ír.

Úgy hogy talán mégsem a tanítónők és a cigánygyerekek zabálják fel a jövőnket...

@Tóta W. Árpád:

"Mi tettek volna egy igazi Reformmal?"

Egy igazi reform 1000 milliárdos nagyságrendű, így jó esetben (jogilag is) a költségvetés része lenne, tehát nem lehetne róla szavazni.
(lenne benne önkormányzati átalakítás, nyugdíj-, adó-, és igen oktatás- és egészségügy is)

Azonkívül, hogy Szíjjártó minden nap felszólítaná a kormányt, hogy ne a Zemberektől vegye el a pénzt(hanem az üregi nyulaktól), semmit nem tudna tenni a Fidesz.


Mintha nem akarnád elismerni a nagyságrendi különbséget 60-80 milliárdos "reform", és az 1000 milliárdos szerkezeti átakalítás közötti lépték-különbséget.

Értem én, hogy kényelmes az elmúlt 6 év politikájár egy 80 milliárdos fing-népszavazásra fogni, csak remélem ezt azért te sem hiszed el...

Vannak persze komoly eredményeink is:

"Az egyre csökkenő gazdasági növekedési ütem ellenére viszont 2005 és 2007 között 21 százalékkal emelkedtek a magyar átlagnyugdíjak, ami messze kiemelkedett a régióban."
index.hu/gazdasag/magyar/nyugreg09010/

vakapad,
Ehhez az kellett, hogy Gyurcsány időnként azért megzsarolja az MSZP frakciót.
Már az is múlt idő. Most már az SZDSZ is csak bennmaradásra játszik, Gyurcsány pedig tudj a fene mit forgat a fejében, de reformot aligha.
Én nagyon szívesen magyaráznék, mert az is szégyen, hogy egy kormány nem bírja összeszedetten elmagyarázni a reformterveit és röhej, hogy jobban értem, mint ők maguk, de nincs hozzá türelmem.
"Arányuk kb 1:99." Aha! Tehát ebből az illúziódból táplálkozik az Új Rend! De ez csak téveszme! Ide csak az jár, akinek közléskényszere van, és még egy kutya, vagy egy aranyhörcsög se jutott neki! :)
T. GfP!

Javasolnám a

www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/9309B7F90DD1B576C12575220033471C/$File/2009kvtv.pdf

anyag olvasgatását, majd a kikristályosodott tételekből való lecsipegetést, és mikor összejött az 1000 - 2000 milliárd, szívesen látjuk a végeredményt. Tételesen. Nopersze.
"Szembe kellene néznünk azzal a kedvezőtlen ténnyel, hogy a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi tulajdonban van."
Nem ez itt a baj, ez kis országoknál teljesen megszokott. A baj, hogy a törvények megengedik, hogy ennyi hitelt folyósítsanak. A dolog másik oldala, hogy anélkül nem produkáltak volna ilyen magas nyereséget (és adóbevételt), illetve sokkal alacsonyabb lett volna a gazdasági növekedés. Cserébe stabilabb pénzügyi rendszerünk lenne.
@Cartman (ex Cartman): Nem táplálkozik ebből semmi, ez a szokásos arány a különféle fórumok olvasói és résztvevői között. A résztvevők mindig motiváltabbak, politizáló fórumokon gyakran párttagok vagy aktivisták, vagy önszorgalomból kampányolnak. Más témákban is megvannak a megfelelőik. Ezért a kommentelők/fórumozók szövegeiből, azoknak arányából bármilyen következtetést levonni viszonylag értelmetlen. A valós érvek összeszedésére lehet alkalmas ez a felület.
T. Ne félj!

Hogyne lehetne találni akármennyi forintot is. Főleg az tetszik, hogy az idézett írások tele vannak feltételezéssel, napledául lecsökkentjük a kamatot jó alacsonyra, és akkor az EURÓ majd 300 forintig ugrik, de sebaj, alacsony kamatok mellett ezt jól ki lehet majd bírni.

Bizony ez így igaz (kivéve a devizahiteleseket, azaz engem, meg a gyevi bírót), viszont most itten az az egy baj szok lenni, hogy senki se tudja, erre a lecsökkentésre az EURÓ meddig ugrik. És ha netán nem 300, hanem 800 forintig, akkor baj van. Nem is kicsi. Lehet azt hinni, hogy Simor hülye, de nem javallott.
@Lord_Valdez:

Azért ez kb évi 500 milliárd, csak úgy ki az ablakon...

Növekedés? Mire gondolsz? a 2002 óta átlagosan 1,5 %-ra?

@nyitottszemmeljaro: A probléma az, hogy az egészségügy nincs ingyen (ezért vonják tőlem a TB-t, igencsak sokat), a hálapénz legfőbb oka pedig a nagyon alacsony orvosi bérek.

Több lehetőség is lehetett volna, a mindenki fizessen egyenháromszáz forintot, az igazságtalan azokkal szemben, akik rendesen befizetik az adókat. Magyarán: ezzel is csak a becsületes dolgozókat szívatták, nem csoda, hogy elvérzett a népszavazáson.
A konkrét témához hozzászólva, volt nekem korábban egy javaslatom. Úgy gondolom, hogy miután Magyarország legnagyobb problémája a tömeges, de képzetlen munkaerő (amit a mezőgazdaság képtelen felszívni - ez számomra az igazi rejtély!), legyen lehetőség olcsó munkaerőt foglalkoztató cégeknek idejönni, a magyar munkavállalónak 40.000.- forintos fizetést adni, amit pótoljanak ki az én adómból a minimálbérre. Ezzel növelnénk a GDP-t, növelnénk a foglalkoztatottságot, növelnénk a bevételeket, és csökkentenénk a kiadásokat, vagy legalábbis szinten tartanánk. A munkavállaló meg többet költene a 71.000 forintos minimálbérből, mit a 30.000 forintos segélyből, azaz fellendülhetnének a helyi kisvállalkozások is (pék, kőműves, stb).

Erre írta egyik blogtársunk (ha jól emlékszem, shore), hogy erre mindenki 40.000 forintra jelentené be az összes munkását, és várná az államtól a többit, azaz a javaslatom bukásra van ítélve.

Én azért el tudnám képzelni, hogy megfelelő korlátozások bevezetésével mégis csak lenne létjogosultsága. Vagy nem?
@vakapad: A mezőgazdaság többet szív fel, mint amennyit lepapíroz, de ez közhely. Viszont nincs is annyi mezőgazdaság, hogy felszívja mindet. Lehetne könnyűipar is, de ahhoz tényleg le kell nyomni a minimálbért, akár úgy, ahogy írod. Mindenki nem tudna visszaélni vele, mert a vége így is csak minimálbér.

Még valami. Ami most jön, vagyis pár százezer munkanélküli, az azért nem példátlan, mert volt már itt egyszer rendszerváltás, és akkor is keletkezett egy csomó. Csakhogy akkor jött a vasgyár helyett a szolgáltatóipar és egyebek - most ilyen nem nagyon látszik. Ezenkívül viszont azt is tudjuk, hogy az akkor munkanélküliek tömege menekült rokkantnyugdíjba, és ezért van nekünk abból is jó sok. Ilyen "megoldás" most is kitelik a szociktól, attól tartok.
T. Valaki2!

Ez volt az első kísérlet arra, hogy az eü kasszát ne az "adófizetők" pénzéből, hanem a szolgáltatást ténylegesen igénybe vevők pénzéből hozzák egyenesbe. Azaz (akár hiszed, akár nem) pont az igazságosság irányába tett első lépés.

A hálapénz legfőbb oka pedig a betegek félelme attól, hogy ha nem adják oda, akkor őket nem gyógyítják meg (ha mindenki ad, csak én nem...), és nem az alacsony orvosi fizetés. Az ugyanis adottság, bár ha hajlandó vagy több TB-t fizetni, akkor megemelhetjük.

Magam hörögve gyűlölöm azon napjainkban erősen elharapódzott cikkek tömegét, melyek mind arról szólnak, hogy "Angliába többet keresnek a zórvosok". Meg a mérnökök, meg a váltókezelők, meg a futballisták, meg Mari néni aki Manchesterben mosogat Brown-éknál. Bizony.
T. Tóta W.!

1./ A mezőgazdaság sokféle lehet. Pl. nagyüzemi gabonatermesztés 1000 hektáron 5 traktorral, 5 kombájnnal, meg 10 szakemberrel, vagy biokertészet sok-sok képzetlen kézimunkával, mégis drágán eladható termékkel (most vagyok benne egy ilyesmiben az erőműi hulladékhő révén). Utóbbihoz sajnos legalább egy szakember azért kell. Nem is akármilyen.

2./ Egyrészt úgy gondolom (holott ez nekem megintcsak rossz, lévén devizahiteles), hogy a meggyengült forint jól jön nekünk, mert olcsóbb lesz az összes exporttermékünk (úgy másfél éve írtam, hogy 260 - 265 HUF/EUR esete lenne az igazi), másrészt viszont igaz, hogy minimum 100.000 munkanélkülink lesz pluszban, de hogy a szocik annyira hülyék lennének, hogy ezeknek megkönnyítenék a rokkantnyugdíjba menekülést (ami végleges, a visszaesés meg 1 - 1,5 év), azt nem hiszem. Beszéljünk róla egy év múlva.
@vakapad: "hogy a szocik annyira hülyék lennének, hogy ezeknek megkönnyítenék a rokkantnyugdíjba menekülést (ami végleges, a visszaesés meg 1 - 1,5 év), azt nem hiszem."

A munkanélküli, a halottal ellentétben, nemcsak eszik, de még szavaz is, sőt tüntet. (Hálistennek sztrájkolni nem tud.) 1-1,5 év? Nem mindegy. Ha 1 év múlva mind visszamegy dolgozni, az politikailag remek! pazar!

De ha 1,5 év kell hozzá, az katasztrófa.

Így nézhet ez ki a pártirodából. Sajna.
@Tóta W. Árpád:

Tehát (szerinted):
H : Halott
MN : Munkanélküli
-> : Jobb (minőségi) operátor
pl.: A -> B esetén B jobb mint A

H:{nem eszik, nem tüntet, nem SZTRÁJKOL}
MN:{eszik, tüntet, SZTRÁJKOL}

Állítás:
MN -> H

Lehet sokat nézed a napokban a médiát.

Komolyan, ész megáll...
Van itt olyan merész, aki 2010-ben a mögöttes 8 évre bökve azt mondja majd:
Na b+, ez már vmi! Hosszabbítsunk 12-re!

Apátia... és siralomház a jelenlegi politika. És a gond az, h az ország is.
És felelős ellenzék nincs, csak felelős kormány!
Az ellenzék bármit mondhat, a kormány viszont bármit megtehet. Egy olyan országban, ahol egy gyurcsány nevű szélhámos miniszterelnöki rekorder tudott lenni, minden vihart át tudott vészelni, ott nem igaz, h nincs potens hatalom a kormányerők kezében. Van! Miazhogy? Nagyonis!
Ami nincs náluk, az kellő tudás, hozzáértés, és bátorság. Mindenki szellempénisz(értsd agyfasz)-generátor, aki ez ellenzékben keresi a - szomszédainknál jóval nagyobb - bajok gyökerét.

Nézek jobbra, nézek balra, de legszívesebben csak lágyék-középen rúgnék tökön pár embert.
A legelső személy neve egyértelmű... őt többször is..., így a többieknek várni kell a sorukra egy keveset... ...hol a vége? Nem látni...

Sosem látni a végét...
@Tóta W. Árpád:

Amire még nem kaptam választ.
A reál és műszaki oktatás lesújtó minőségének, arányának oka és szerepe.

Azok a hőn áhított külhoni burkus gyárosok nem csak olyan technológiát hoznának ide, aminek a kezelését 2 hónapos tanfolyamon meg lehetne tanulni.
Kifelejtetted az okfejtésedből, hogy nem egyszer a képzetlen szakerő hiánya miatt nem döntöttek melletünk.
És bazzz, ne gyere nekem a gumigyárral meg a hasonló baromságokkal.

El kellene kezdeni vitatkozni, hogy a magyar szakmunkások, technikusok, és a műszaki értelmiség tudása miért olyan amilyen. Továbbá az oktatás szerkezete miért olyan amilyen. Tudni kell hogy sok multi ma is Szlovákiából szállítja a munkások egy részét. Jah mert lusták a magyarok, és kapnak munkanélküli segélyt, ami magasabb mint amit a gyárakban fizetnek. Gondolod Te, gondoljátok Ti.

Minden esetben amikor egy fejlesztési részleget Magyarországra telepítenek, azt a média hangosan kürtöli szét.
Közben az innováció aránya más országokhoz képest a béka segge alatt van.
Egy szinte totálisan elhülyített országban élünk.
Az Uniós Innovációs f..-sággal is kérném megkímélni minket.
Az tudományos/politikai elit pénzosztója lesz, amivel újabb Uniós pénzeket fognak átszivattyúzni a saját számláikra. Már alakulnak is a projektíró vállalkozások, amik fasza pályázatokat fognak beadni. Undorító.

Megint megkérdezem: ennek a kurva leépültségnek az oka maga a tömeg? Annak idején belső munkanélküliségként paprikás krumplit főztek a melósok a gyárakban munkaidőben, ha épp nem a főnök fusiját csinálták.
Aztán elzavarták őket, kb. fél év leforgása alatt. Nekik és a családjuknak akkor annyi volt.
Aki azóta megmaradt, mert nem itta el a máját, mára nyomorék. Te meg b. meg inkább a víz alatt látnád őket, mert lehúzzák a hajódat.

Igen Ők tehetnek róla, a májkrémzabáló, tüntető, választó, távirányító kapcsolgató, fütyülős barackot anyatejként szlopáló gatyások.
zoldmano: a felvetés jogos. szerintem is alaposan meg kellene újítani a tech. képzést, sőt orientálni a gyerekeket áltisitől. erről korábban:
w.blog.hu/2007/04/16/szaz_robotot_ezeret

(második felétől a lényeg)
@vakapad: Látom nem bízol a piac ítéletébe. A forint középárfolyama 283-285 forint, normális mozgástér + - 30 %. Jó lenne ezt tényként kezelni.
Én is s svájci frankba tartozom.Kb 350 euró árfolyamig jobban jársz mintha forintba vettél volna fel hitelt. Szerintem tudod Te ezt.
És pont ez a katasztrófa ez a pénz politika, az államadósság finanszírozása mind külföld felé mind belfőldön kb év 500 milliárd töblet kamatkiadással jár, ez 2002 óta 3 ezer milliárd forint.

Az azért meglepett, hogy a két idézett írásból az jött le neked, amit válaszként írtál.

@Tóta W. Árpád:
Győrött az Önkormányzat novemberi döntése alapján a szakmunkástanulóknak havi 16 ezer forint ösztöndíjat fizetnek. Ez évi 500 millió forint, no nem a központi költségvetésből, hanem a helyi iparűzési adóból.
Na, kb ilyennek képzeld a Fidesz leendő gazdaságpolitikáját...
Ne félj: Na ez jó ötlet, tetszik. Egyébként történtek lépések ebbe az irányba (TISZK-ek létrehozása), de bizony be kell oda motiválni a gyereket, mert egyelőre kevesen hiszik el, hogy a villanyszerelés hasznosabb a népművelő szaknál.
@Tóta W. Árpád:

Ha jogos a felvetés, akkor egy ilyen elemzésben is ott volna a helye.
A betegségtudat, bűntudat, tehetetlenség-tudat növelése helyett, helyénvaló volna az okokra rávilágítani.

Évek óta el-elolvasom az írásaidat.
De szinte mindig a: "hülye idióták, nem tudtok ti semmit, csak hőbörögni" szemlélet jön át.

A robot-koncepció az jó.
Félek azért itt van publikálva az e-szubkultúra és a semmi határán, hogy véletlenül se legyen belőle semmi.
Na oké, ez tényleg jó.

Nem akarok nagyon belemenni.
Ezzel a kurva robottal céloztál, és találat.
Sajnos a fiatalok is a könnyebb ellenállás irányába mozognak. A robotika nagyon komoly kihívás, nincs buli, tanulás van ezerrel.
Lehet van itt nálunk egy kis lustaság.
Meg bekattantság.

A dolog kivitelezhető, jó kiugrási pont.
Ha robotot akarsz.
Legyen.
Megkapod.

"A hálapénz legfőbb oka pedig a betegek félelme attól, hogy ha nem adják oda, akkor őket nem gyógyítják meg (ha mindenki ad, csak én nem...), és nem az alacsony orvosi fizetés."

igy van, tehat kurvara semmi koze a halahoz! egy piszkos uzlet az egesz. feketen!
@ZOLDMANO: "Sajnos a fiatalok is a könnyebb ellenállás irányába mozognak. A robotika nagyon komoly kihívás, nincs buli, tanulás van ezerrel. "

Nem, ebből egyik sem igaz. A fiatalok - különösen a gyerekek - képesek teljes erővel foglalkozni azzal, ami érdekli őket. Nem egy ipari robot elé kell odaültetni őket, h nesze bazmeg, robot, hanem érdekeltté kell tenni őket. Erre a legjobb módszer a harc és a tévéközvetítés. Azonkívül remekül skálázható, alapszinten nem sokkal nagyobb kihívás, mint a fémépítő és a legó.
Én hiszek az ésszerű biztosiitós modellekben.
Szerintem a munkanélküli járulékot v. egy részét is ki lehetne szervezni az állam alól. Pl.: fizetnék havi x öszeget, hogy ha majd munkanélküli leszek netán , akkor kapjak a biztosiitótól fizut 1 évig.
Lehet van is ilyen próbálkozás, szétnézek már. :)
Állitom, ha valaki kirakna egy csomó plakátot, hogy Robot Viadal ekkor, helyszin ez, szabály, nevezés a weboldalon, plusz Bódy Szilvi képe rajta, már menne is a dolog. Meg is kérdem a cégem, hátha támogatják. A bulin meg játszanék a bandámmal AC/DC-t :)))))
De pl érdekes módon ott van pl. a spagetti hidépiitő verseny, ahol rendre mi vagyunk az ászok világviszonylatban. Azt meg tudják szervezni. A robotos simán érdekesebb :)
tényleg, és milyen fasza dolog is az.
bár az már egyetemi szint, én azt szeretném, ha minél több kisgyerekből ki lehetne hozni az őrült tudóst/dr q-t.
A robotépitő versenynek ütnie kell, mostanában az összes discovery-n épiitős műsorok mennek. Itt miért nincs ilyen? A ker. TVkben csak arról papol az a megszokot 15 sztár, hogy fingja sincs a matekról és ez tök cool :( Már igazán válthatnának. Már ott tartunk, hogy az a Magyar gyerök (valami energia ügyi miniszter) benyögi valamelyik nap, hogy az ukránok nem csökkentették a gáz mennyiségét, de a nyomás esett (index.hu/gazdasag/vilag/gaz090104/). Hát barátaim ezt semmi média nem kommentálta, nem magyarázta, tehát ez hihető volt, azé szeretném tudni hogy a picsába csinálták ezt, csőátmérőt növeltek? Bakker....
Másik poszton (majombolygós) sikerült telibe trafálni olyas valakit, aki a témában így-úgy érintett.
Ha nem is a gyerekek szintjén, de más szinten, a robot-témában több rálátásom van mint neked (szerintem). Vagy elhiszed vagy sem.
Az 5-10 éves korosztály kapcsán nem vitatkoznék, 10-20 már húzósabb.
Egyébként a téma tényleg "megér egy misét".
Megnéztem az Index Robotblog-ját.
A kommentek dátumai olyan sűrűek, mintha holdfogyatkozások idején írták volna őket. Ez persze nem bizonyít semmit.
Én sajnálom.

A fémépítőt nem bagatelizálni!

Amikor Te felnőttél volt Kulin Görgy, aki megírta a Távcső Világát, akkoriban alapmű volt az olyan emberkék számára akikről írsz.
A Gondolat kiadó komoly témákban adott ki közérthető nyelven megfogalmazott könyveket. Az emberek meg olvasták őket.
Ha nem is mindenki.

Ma vadkapitalizmus van. Nincsenek Kulin György-ök. Ma egy tudományt népszerüsítő cikk akkor érdekes, ha pl. szerepel a címben a "sperma" szó.

Komoly tanárokra volna szükség, akik áldozatos munkával segítik a tanulni vágyókat. Ehelyett lefolyócsővel verik a fejüket. Az a tanár akiről szó van, fizikusként dolgozott mielőtt nyugdíjba vonult.
Azt hiszem Ő alkalmas személy volna egy jó kis fizika szakkör vezetésére.
Ehelyett vascsövet kapott. Akinek meg ez igazán tetszett, azt meg lefasisztáztátok.

Fasisztaveszély?
Pákát szeretnél látni a gyerekek kezében, ehelyett kaptál karlengető pákót.

Baj van itt, ebben tán egyett érthetünk.

Jó nagy bakugrások vannak ebben a kommentben. Kissé patologikusak.
Mint ez az ország.
A gyerekek akikről írsz, épp most, épp ebben nőnek fel. Ebben a mocsokban.
@easydc71:

Jó dolog a tésztahíd.
Menj be az aulába ki van téve.
Legalább a BMF nincs a béka segge alatt.
A Bánkisok nagyon faszák.
Talán a Neumann is felnő a feladathoz.
A neve erre kötelezné.
"Amikor Te felnőttél volt Kulin Görgy, aki megírta a Távcső Világát, akkoriban alapmű volt az olyan emberkék számára akikről írsz."

meg is volt a könyve. sőt volt távcsőépítő készlet, NDK gyártmány, mikroszkópnak is jó volt, de végül lett belőle egy méteres csillagászati távcső. persze ratyi volt igazából, de akkor csodálatos.
Nekem meg volt egy zentai kollégám aki magától Kulin Györgytől vett tükröt a Nyútonjába. Hej, én még emléxem mikor csillagászatos meg scifi könyvekért jártunk a könyvtárba középsuliból. :)
Megoldás:

1. Állami kiadások csökkentése.
2. Munkahelyteremtés
3. Feketegazdaság kifehérítése.

Tudjuk. Leírták mások. Mindenki. Kurv@ sokan.

DE HOGYAN ?

Mielőtt tovább megyek leszögezném más járható út nincs. És minden lépés ami közelebb visz említett pontok megvalósításához az jó. Minden ami messzebb az rossz.

1.A: Kirugni a felét a közalkalmazottaknak. (Cseheknél kb feleannyian ugyanazt csinálják ugyanannyi emberre. Copy-paste)

1.B: Összes közpénzen történő kifizetés nyílvánosságra hozatala. Eredmények, tanulmányok, elvárások, szerződések szintúgy.

2: Járulékok drasztikus csökkentése. Nincs más út. Vagy csökkentünk, vagy az Árpád által leírt öngerjesztő folyamat részese leszünk. (munkanélküliség->emelés->munkanélküliség->emelés...)
Jaaa.. hogy csökken a bevétele az államnak. Na ez az ami nem igaz. AZ EVA bevezetésével is nőtt az állami bevétel nálunk, ahogy a szlovákoknál is az egykulcsos 19% bevezetésével.

3.A: JÁRULÉKCSÖKKENTÉS. Még mindig. Itt is. A járulékok csökkentése segíti legjobban a fehéredést. Ez színtiszta matek. Mit nyerünk, mit vesztünk, mennyi a lebukás veszélye.

3.B: Szigorítás a csalások büntetési tételén. Hogy könnyebb legyen matekozni.

3.C: Munkavállalók védelme a munkáltatókkal szemben, ha rákényszerítik a minimálbérre, plussz büntetés a munkáltatónak jutalom a feljelentő munkavállalónak.

3.C ás 3.B csak és kizárólag 3.A vs 2 esetén működhet, járulékcsökkentéssel.
Ma a rendszert csak és kizárólag ezen pontokkal kívánják egyensúlbya hozni. (Lásd APEH szigorítások, vagyonosádisi vizsgálatok, feljelentések).

Ez lehetetlenség. Azért lehetetlen, mert a halálnak nincs matematikai alternatívája. Aki becsületes az pedig belehal. Ha nem most majd akkor, mikor neki kell eltartani az eddig kiesett becsületeseket is.

Olvastam itt is másutt is jobb ötleteket, rosszabakat. A 13. havi nyugdíjon, vizitdíjon, képviselő fizetésen rágozó gumicsontot meghagyom azoknak akik politikai anyázásuknak, hitüknek önigazolást keresnek.
Leszarható tételek az az igazság. Itt már nagyságrendekkel nagyobb a baj.
@Tóta W. Árpád: Bakker azt az NDK-s készletet én egyszer karira megkaptam. Hú de jó vóót. Van egy haverom, aki egy MÉH telepet vezet. Rendes volt kimentett egy Öveges prof. könyvet. Most olvassa aztán átpasszolja. :))
@Tóta W. Árpád:

Churchill az élete vége felé egyszer azt nyilatkozta: "Azért sajnálom hogy el kell menni, mert nem láthatom azt a sok csodálatos dolgot amit tudományos fejlődés ad nekünk".
Az idézetet fejből írtam, sok éve hogy olvastam, de a lényege ez volt.
Ma itt vagyunk a fejlődés katlanában, amiről beszélt.
A nemzetek egymással versengenek.
Számukra Churchill mást üzen:
"Vért, verejtéket és könnyeket".
Robotok helyett ez az aktuális javaslat. Minimálbért csökkentünk/növelünk, kulturális szakadékot hidalunk át,
mélymagyarozunk, zsidózunk,
megrohadunk.
> vakapad 2009.01.06. 20:30:45

A fizetések relativitásáról szóló, utolsó bekezdésed nagyon ott van. Nagyokat derülök azon, amikor a német sajtóban az orvos, ápoló, ált. egészségügyi stb. fizetések/körülmények kapcsán pontosan ugyanazok a jelzők (elfogadhatatlanul alulfinanszírozott, szégyenletesen alacsony fizetés, stb. stb.) hangzanak el, mint Magyarországon. (A német orvosok amúgy Amerikába és Kanadába készülnek tömegesen.)

Pl.
www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,570903,00.html

Tényleg vicces, hogy az egészségügyről szóló cikkekből ki lehetne feketíteni a városneveket meg az árakat, és nem jönnél rá hogy a magyar vagy német egészségügyről olvasol. A színvonal persze tényleg más, de ez is jó példa arra amit írtál, hogy a Lajtán túl sincs kolbászból a kerítés. Na jó, egyetlen árulkodó részlet akad: említik-e a cikkben a hálapénzt.
@Tóta W. Árpád:

A japán informatikusoknak van saját, különbejáratú robotjuk, pár évenként lecserélik őket (mint a PC-ket), darabjuk 4-5000 USD. Ez nálunk még kicsit odébb van...

Én pl. itthon a BME-n fölvettem a Robotika c. (vagy vmi ilyesmi) tantárgyat, no robotot fél év alatt egy darabot sem láttunk, differenciális mátrixegyenleteket annál többet... Ennek már vagy 15 éve, nem tudom, hogy azóta változott-e a helyzet.

Esetleg valami nagyon jó, 3d-s, grafikus szimulátorral lehetne helyettesíteni, bár a lényege pont abban van, hogy "él", mozog, megfogható.

@firdarrig: Nem ártanak az "eredeti" ötletek, HA van gazdasági realitás mögöttük. Ha nem megint egy csomó veszteséges fürdő, vagy hasonló lenne az "eredeti" ötlet.

Az ilyen és hasonló "ötleteket" jobb lenne mellőzni.
@Ne félj!:
"Azért ez kb évi 500 milliárd, csak úgy ki az ablakon..."
Az, hogy ki birtokolja az államkötvényeket nem jelent extra kiadást. A forint árfolyamától függetlenül forintban értékesíti és veszi vissza.
Vagy arra gondolsz, hogy az anyabank esetleg nem Magyarországon költi el a nyereségét?

"Növekedés? Mire gondolsz? a 2002 óta átlagosan 1,5 %-ra?"
Azért ennyire még Matolcsy sem bírta elqrni :)
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/gdn/gdn20803.pdf

"MN:{eszik, tüntet, SZTRÁJKOL}"
Milyen, amikor egy munkanélküli sztrájkol? Ő olyankor dolgozik? :)

"Azok a hőn áhított külhoni burkus gyárosok nem csak olyan technológiát hoznának ide, aminek a kezelését 2 hónapos tanfolyamon meg lehetne tanulni.
Kifelejtetted az okfejtésedből, hogy nem egyszer a képzetlen szakerő hiánya miatt nem döntöttek melletünk."
Képzetlen szakerő(?) hiánya?
Képzetlen munkaerő akad dögivel, de azt találsz bárhol, ezért az nyer, aki olcsóbb. Még az országon belül is volt példa gyártósor áttelepítésre, mert abban az országrészben 100 forinttal alacsonyabb órabérrel megúszható.
Ez a bizonyos képzetlen munkaerő egyébként elég hajmeresztő dolgokat bír produkálni. Volt, hogy hárman áltak le vitatkozni két 3-jegyű szám összeadásán...

"Győrött az Önkormányzat novemberi döntése alapján a szakmunkástanulóknak havi 16 ezer forint ösztöndíjat fizetnek. Ez évi 500 millió forint, no nem a központi költségvetésből, hanem a helyi iparűzési adóból.
Na, kb ilyennek képzeld a Fidesz leendő gazdaságpolitikáját... "
Jó is lenne, de nem megy. Nem ilyen a kommunikációjuk.

"fizetnék havi x öszeget, hogy ha majd munkanélküli leszek netán , akkor kapjak a biztosiitótól fizut 1 évig.
Lehet van is ilyen próbálkozás, szétnézek már. :) "
Van ilyen biztosítás.

A robotika nagyon kemény kenyér ám (és drága). Hobbi szinten nagyon élvezetes, de amint komolyra fordul a gyerekek elmenekülnek. Ettől persze még hajrá.

"Én pl. itthon a BME-n fölvettem a Robotika c. (vagy vmi ilyesmi) tantárgyat, no robotot fél év alatt egy darabot sem láttunk, differenciális mátrixegyenleteket annál többet... Ennek már vagy 15 éve, nem tudom, hogy azóta változott-e a helyzet."
Áh, Lantos prof. tanítványa :)
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.01.06. 14:10:48
"A népszavazásból tehát joggal következtethetünk a Fidesz várható politikájára. "
ez igaz...
de meg inkabb kovetkeztethetunk abbol ahogyan tenylegesen kormanyoztak, es ok legalabb 3 evig rendben tartottak az allamhaztartast.
@dark future:

Na igen.
Szegény.
Pedig milyen jól eljátszottál volna egy jó kis robottal.
Amit annak idején tanultál (Denavit-H konvenció), annak segítségével írhattál volna saját robotszimulátort. Van ahol az is része a tananyagnak. Bár most nem ez a lényeg.

A téma hogy kimászhat-e az ország a szarból, vagy sem.
Ha igen, akkor hogy?

A robot projekt nagyon jó, de kicsit off. szerintem.

Ami zavar, h. semmilyen jelét nem látom, hogy a kívánt irányba haladnánk.

Osztom Trompf véleményét. Amit leírt mind OK. Csak semmi nem lesz belőle.

Ostoroztam a cikk íróját, mivel feketére festi a képet. Ezt továbbra is tartom.
Kurva szar olvasni (is), hogy megrohadunk.

Sajnos, tényleg nyakik vagyunk benne.

OFF:
Most,amikor ezeket a kommenteket olvasom,eközben is a monitor tetején egy villogó hitelajánlat csábít, 240 hónapra 2 milla kp-t,potom 13658.- forintér,(thm 6.45%)..."Ön mire költené?"...
Hogy mire költeném????
Kimennék b+ a Négy Tigrisre,bevásárolnék 7.62-es lőszerekből,meg egy két AK,hogy meglegyen az ESZKÖZ,és megritkítanám a ki..szott bankárokat,spekulánsokat,pénzembereket,politikusokat,megmondókat,tanácsadókat,meg az összes mocskos kiszolgálógyökeret,aki elhitette az egyszeri idiótákkal mindazt a sok marhaságot ami miatt most cumi van/lesz....
hat mit hallok tegnap a radioaban a fo szakertotol???

hogy a minimalber szlovakiaban NAGYOBB mint nalunk...
es nem szlovakia az eltanulo? ahova mentek az autogyarak?

honnan is mennek el? es kik? ha magas a minimalber????

azert nem artana a tudatmanipulalast tenyekre alapozni nem pedig barmennyire is hiheto MITOSZOKRA!
@Angelo_: "Akkor lennének úriemberek tehát, ha ezeket mind meglépnék és utána elegánsan veszítenének. Az új kormány így tisza lappal indulhatna és akkor lenne 4 olyan éve az országnak, hogy mindenki szidhatná az előző kormányt, a Fidesz pedig nyugodtan dolgozhatna, mert a piszkos munkát már elvégezték."

Bár ehhez kellene egy *háttéralku* is oviékkal, hogy nem falnak fel mindent, ha hatalomra kerülnek. Annak a tízezer szoci csókosnak találnak valamit a nagykalapban, hogy túléljék a 4 évet.
De hát ahogy elnézem a fideszes szónoklatokat (hazaárulók, börtönbe velük stb.) már mitől is lenne meg az a bizalom, ami kell és kivel is lehet itt *bármiféle* (nyílt vagy háttér) alkut kötni?
Túl éhes ez a fidesz falka ahhoz, hogy értelmes üzletet lehessen velük kötni ;(

El kell zavarni mindkét tábort és keresni egy jó királyt. [Csak ippeg hiány van a jó királyokban ;) ]

eMeL
@Suum Cuique: ""Az egyik ok a párt."

Azt seggbe billenteni is az ő dolga lenne, ha a helyzet úgy kívánja. Pláne, ha már ő ott az elnök."

De hát mikor megpróbálta (emlékszel? öszöd) aztán micsoda nagy ramazuri lett belőle. És NEM a szocik csinálták... ők (a párt) talán tanulhatott volna belőle [valamicskét].
A fideszesek nem akarták hogy tanuljanak... mert az ő nagy 'hazaszeretetük' nem tűri, hogy mások bárminyit is javítsanak a korrupciószeretet, demagógiahagyományok és néphülyítés tantárgyakban.
@Tóta W. Árpád: akkor már csak az a kérdés maradt, hogy amikor Gyurcsány rádöbbent, hogy a célkitűzéseit az MSZP szocialista mentalitása, az érdekcsoportok ellenállása, a Fidesz ellenkampánya stb. miatt nem tudja megvalósítani, akkor miért nem mondott le? Ez az a pont szvsz, ahonnan morális hulla, nem a rettenetesen túllihegett Öszöd.
@Tóta W. Árpád: "Hát ez hitkérdés, mint már sokszor megállapítottuk. Lehet [Orbánban] hinni, a két szép szeméért. Más okunk nincs rá."

Ha, mint megállapítottad, Gyurcsánynak nincs lehetősége az ellenérdekelt és buta MSZP élén véghezvinni a szerkezeti reformokat, Orbánnak pedig van lehetősége (a Fidesz lényegében kézivezérelt), viszont nem tudjuk, hogy akarja-e, akkor melyikük a racionális választás?
Tóta: Annak ellenére, hogy elég komor a téma, szétröhögtem a fejem a cikkedet olvasva. Király a cikk. (Nem csak ezért, de ezért is.)
@fec2000: tökéletesen egyetértek.Ideje lenne eldönteni,hogy mi vagyunk a gazdaságért vagy az van értünk.Manapság úgy tünik,hogy a legcélravezetőbb lenne rabszolgának szegődni...
@huba: "igy van, tehat kurvara semmi koze a halahoz!"

Sőt, már régen törvénybe kellett volna iktatni, hogyha a teljes gyógyulás (utolsó kontrol) előtt van, akkor egyszerűen vesztegetés (és így mindkét oldalról büntetendő).
@Tgr:
Igazad van, meg nem is. Mert bár kézivezérelt és emiatt több a lehetősége, de a szavazók elvesztésére ugyanúgy érzékeny.
@Tgr: "Ez az a pont szvsz, ahonnan morális hulla, nem a rettenetesen túllihegett Öszöd. "

Egyetértek...
index.hu/gazdasag/magyar/vdvld090108/

"A gyárépítés munkaerőhiány miatt elmaradt, de a fejlesztőközponthoz szükséges mérnöki csapat verbuválása is eredménytelen volt"

"Magyarországon a legdrágább a termelés a közterhek és a magas energia- és közműdíjak miatt"
@Lord_Valdez: ez nem változtat azon, hogy ha az egyikről tudjuk, hogy nem tudja, a másikról nem tudjuk, hogy meri-e, akkor még mindig a másikkal nagyobb az esély a kívánt végkimenetelre. Egy pártnak a négy év leteltéig semmiféle problémát nem okoz a szavazók elvesztése, annyi idő alatt meg sokmindent meg lehet csinálni. És ez végső soron önérdek: a politika nem zéró összegű játék, jobb 12 évig az ellenzéki padsorban ülni és felvenni a képviselői fizetést, mintha 10 év múlva a szegények megennék a politikusokat.
"Igaz, a kínai varrónők fillérekért gürcölnek; nálunk az emberi méltóság fejlettebb, ezért nem várható el, hogy bárki kénytelen legyen olyan kevésért dolgozni, mint egy alsóbbrendű sárga."

Elvárhatod, de ahhoz Kínába kell költöztetned az illetőt, vagy szó nélkül etetned kell, hogy ne rúgjon fejbe ha megéhezik.
Ez a globális konvergencia kellemetlen mellékhatása, nehéz lesz visszatuszkolni a szellemet a palackba.
A minimálbért meg hiába csökkented tízezer forintra, abból itt nem fog tudni megélni. Ezzel csak a deflációt gerjesztenéd tovább, ami lerontja a piacok hatékonyságát (mindenféle piacra értendő).
Tehát 2009-ben ilyesmiben gondolodni különösen tiltott dolog!
Persze ez a tudatépítő újságírást nem érinti. Ott bármit lehet.
@Tgr: Meg lehet próbálni, bár én félek attól, hogy a valódi arcukat mutatják, akkor pedig csöbörből vödörbe.
@FAQ (ex SarokVáltó):
Ez egy nagyon jó érv! Azt mondjuk nem lehet tudni, hogy melyik lenne a domináns hatás: a defláció, vagy a versenyképesség növekedés, de való igaz, hogy jelen gazdasági helyzetben ez rettenetesen kockázatos lenne.
@neeskens: nem a HR-re kell az, hanem a versenyszférába. de ha már így mondod, kicsit oda is, ugyanis az is ott van.
a különbség az, h állambácsinál akkor is kapsz pénzt, ha lopod a napot, a versenyszférában meg kibasznak ugyanezért.
Na, akkor kicsit fehérítjük az Árpád által olyan feketére festett képet:

"Egy bölcs és hiteles új kormánynak el fogják hinni a választópolgárok, hogy intézkedéseivel egy igazságos, erkölcseiben megújult Magyarország fog felépülni. Ez lesz a „magyar csoda”. "
index.hu/velemeny/jegyzet/mcs090106/

Várjuk már, várjuk...
És ha már itt, akkor: mitöl lesz legitim egy szakértöi kormány? Mert én úgy tanultam a bölcs vezértöl, hogy GyF nem volt legitim, mert nem a nép választotta (ez az elsö körben volt, 2006 elött).
Aztán mitöl lesz kevesebb a 15%-os adó, mint az egyáltalán be sem fizetett?
@csabakirályfi:
Na, azt a csodát én is várom. Mellesleg
szerintem ez egy max 2/3-os írás. Igazi wishful thinker mű. Tartalmaz számos helyes megállapítást, de lerontja egy csomó olyannal, hogy nem foglalkozik csak az ötlet kívánatos hatásaival, annak egyéb hatásait elhanyagolja.
Arról nem beszélve, hogy az ilyen spanyolviasz szintű felvetéseket még leírni is kár.
"Az alacsony, mindenki által megfizethetõ adókért cserébe az új kormány azonban olyan törvényeket hoz, amelyek jelentõsen szigorítanák az adóelkerülés szankcionálását. Az alacsony adókat mindenkinek meg kell fizetnie. Az adóelkerülésnek az egyik legmegvetendõbb bûncselekménnyé kell válni a közmegítélésben."

"Aztán mitöl lesz kevesebb a 15%-os adó, mint az egyáltalán be sem fizetett? "
Psszt! Ne rontsd el az optimista hangulatot :)
Talán lesz egy-két jobb napunk is. Lemondott mandátumáról Boross Péter. Éppen ideje, hogy ott hagyja a politikát,erényeiről csak ő maga tudott szavalni, a károk amit az országnak, és az MDF-nek okozott, szinte felmérhetetlenek. Dávid Ibolya hatalomban tartása, a jobboldali egység szétzuzása, aminak következtében a szoc-lib 2002után, az SZDSZ a fővárosban hatalmat gyakorolja, a 2006-ban a jobboldal számára adott lehetőséget elgáncsolva, hatalmon maradhatott a gyurcsány-kormány. Bizony Boross Péter ezekkel az "érdemekkel" is el kell egyszer számolnia!
@Lord_Valdez: ""Aztán mitöl lesz kevesebb a 15%-os adó, mint az egyáltalán be sem fizetett? "
Psszt! Ne rontsd el az optimista hangulatot :) "
Attol, hogy nem kell fizetni a szamlagyarat.
@Wave:
A 0%-hoz képest a 15% is rengeteg. Dark Future fejti ki erre a választ két poszttal előrrébb :) (csak, hogy jól átlátható legyen :))
@malacka69 az édentől keletre...:
"Az ellenzék bármit mondhat, a kormány viszont bármit megtehet."

Elegáns elképzelések... :-(

"Az ellenzék bármit mondhat" : igen, amennyiben nem kíván soha hatalomra jutni!
De aki egy országot akar kormányozni, annak egy "csöpp" képe azért lehetne valóságról, lehetőségekről, demokráciáról, játékszabályokról, stb.

"a kormány viszont bármit megtehet"... mármint a 'zemberek' ellenére?
Mond, Te tudod hogy működik a többpártrendszer? Nem rémlik, hogy a választók döntenek arró, hogy kinek a kezébe pottyan napról napra az aranytojást tojó tyúk terménye?

Szóval marad a rémálom: mi együtt vagyunk az ország és együtt vagyunk felelősek mindenért! Legelsőként a kormány, aztán az ellenzéke (vagyis együtt a politikai osztály... mint a rendszeresen cserélgetett sakkfigurák, akik hosszan intézik az ügyeket), majd a sajtó meg az "értelmiség"... és talán a legfontosabb a választók, akik az egész politikai piacnak a vevői, így végülis mindenről (közvetetten bár, de mégis mindenről) döntenek.
Na, a sysadmin beintett (és igaza van)
index.hu/gazdasag/magyar/dorg090112/
Viszont jó hír, kicsit megszorongatja a kormány tökeit és 5 %-al több esélyt látok arra, hogy egyszer normális kapitalista ország legyünk. (addig meg megtanulom a fotoszintézist)
Olvasok, olvasok és egy dolgot nem lelek sehol. Miért kell az államnak ennyire gondoskodni? Miért nem lehet megadóztatni a fogyasztást, meg a vagyont a bér helyett? Miért nem lehet figyelmbe venni az adóknál, hogy abból a bérből amit valaki keres, hányan élnek? Hány gyereket nevelne?
Az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot pedig mindenki szépen fizetné a segély után is, amihez pedagógia célzattal munka útján jutna hozzá.
Az állam így hozzájutna némi bevételhez a fogyasztás és a vagyon alapján, aztán olyanra alakítaná magát hogy abból kijöjjön. Amire meg nem jut pénz az majd nem lesz, vagy csak egyéni lelkesedésből működik: Pl. nekem azért sokkal fontosabb, hogy legyen mentőautó, minthogy rendben legyen a MOB, NOB, stb költségvetése. Ha tehát nincs rá pénz, akkor ezeket nem kell csinálni. nemkell egy bazi nagy állam ami beszedi, majd kedve szerint visszaosztogatja a lét.
Olyat nem lehet, hogy az igénybe vett szolgáltatásokat mindeki megfizeti járuléként, a többire meg annyi jut, amennyi? Egyébként pedig mindenki dolgozik (segélyért vagy bérért), esetleg tanul, gyereket nevel,vagy már nyugdíjas. Olyan nics, hogy nem a vágyakból, hanem a lehetőségekből indulunk ki?
@balogr:
De van, csak azzal nem lehet választást nyerni...
A munkanélküliség egy fokkal jobb a halálnál.Ez nagyon igaz gondolat TWÁ.Mert én pont így érzek.A tehetlen düh és kilátástalanság pedig agressziót szűl.Szóljatok ha tévedek.
@Tóta W. Árpád: a közmunka nem haszontalan. Pedagogia okai is vannak: nem szocializalodik egy egesz nemzedek tartosan munkanelkuli szulök mellett. Amig dolgozok, addig nem tudok valami esetleg karosat csinalni.
De fizetni a közmunkaert is kell. De nem kell okvetlenul mindent keszpenzben: lehet elelmiszerutalvany, tv-dij, ujsagelofizetes, a gyerekek iskolai etkeztetese, kedvezmenyes lakber, stb. -olyan dolgok, amik a normalis eletvitelhez nelkulözhetetlenek - es ezek raadasul esetleg szinten közmunkat generalnak...
Alapelv kell, hogy legyen: a közmunka nem kötelezo, de aki elvallaja, annak megerje.
@Tóta W. Árpád:
"a szosziális népszavazás konkrétan a Fidesz kezdeményezése volt. Annak tartalmát, üzenetét a Fidesz határozta meg. Nem a kormány. A népszavazásból tehát joggal következtethetünk a Fidesz várható politikájára."
A szociális népszavazás nem szociális volt. Kikérem magamnak sokak nevében a minősítést, hogy rongyos 300 (évi legfeljebb 6000) Ft-ért szavaztunk. Ha kell most azonnal befizetem 10 évre előre!!!! Én és még sokan - meggyőződésem, hogy a szavazók többsége - arra szavaztunk, amit Horn Gábor kimondott helyettünk. Ha lehetett volna más lehetőség a válaszra (ahogy a pesti belváros szétverésén kívül nem volt, de maradjunk az alkotmányos lehetőségek között) akkor ez a népszavazás - minden idők legnagyobb részvételével - meg sem történik.
Ezennel újra leírom: egyetértettem a vizitdíj bevezetésével - ahogy egyetértenék a tandíjjal is, ha nem a költségvetés lyukait tömködnék vele, hanem a felsőoktatás szinvonalát emelnék - de szavazatom arról szólt: gyurcsány itt ne vezessen be semmit, hanem takarodjon! (Mellesleg, ha ezt a cirkuszt torgyán/kuncze/orbán/kóka/anyámtyúkja csinálja végig velünk, akkor most ő kapná a hideget. Ebben IS pártsemleges vagyok) Takarodjon, mert ez a válaszunk arra az arroganciára, amit ő elkövetett.
Az ország többsége reflexből utasít el MÉRLEGELÉS NéLKÜL bármit, amit egy ilyen hiteltelen ember vet fel. Ez sajnos(?) így működik.
Hogy a fityisz ezt (is) lenyúlja (az is meggyőződésem, hogy nélkülük is eljutottunk volna ehhez a népszavazáshoz, mint egyetlen maradék lehetőséghez) az valóban a politika maga. Ahogy fletó is kiment a szervezők határozott kérése ellenére egy politikamentesnek hirdetett felvonulásra, úgy ők sem kímélnek semmit, amiből hasznot húzhatnak. A lenyúlás a legjobb eszköz az önfényezésre.
Na, végre egy értelmes kezdeményezés a KDNPtől:
kdnp.hu/news/penzugyi-ismeretek-oktatasat-az-iskolakba

Erre igencsak szükség lenne! De én kiegészíteném: Pénzügyi, gazdálkodási és vállalkozási ismeretek oktatására is szükség lenne!
süti beállítások módosítása