W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A trutymó titka

2008.08.25. 06:00 Tóta W. Árpád

Eszkatológia (gör): a világ végével, az emberiség történetének befejeződésével foglalkozó vallási és filozófiai terület.

A vallásról és a filozófiáról kiderült az eddigi történet során, hogy semmiféle egzakt tervet nem lehet rájuk alapozni, egy kivétellel: az emberek ijesztgetésére alapozott üzleti tervek általában működnek. Oké, teremtüvé meg felméne, legyen. De ezt az amcsi jogászfilmet, ami a világvége, hát ezt már tényleg nem veszem meg, bocs.


A modern embernek újfajta eszkatológia kell, és szerencsére kínálkozik egy sor igazi, tudományos elmélet – as seen on TV! –, melyek szerint a civilizáció, és főleg a nyugati, egyenes úton van a pokolba. Mintegy a szakadék felé száguld, ahogy a kapitalizmusnak már csak szokása. Ilyen a globális felmelegedés, a nukleáris fegyverek elterjedése, vagy a klíma-katasztrófa, ami szükségszerűen véget vet a világnak, legalábbis ahogy ismerjük. Vagy az olaj elfogyása.

Ebből természetesen nem következik, hogy a fenti elméletek tévesek; simán igaz lehet bármelyik. De azért elgondolkodtató, ahogy ezek hívei babusgatják, nevelgetik a maguk kis világvégéjét, s úgy óvják mindenféle kételytől, ahogy isteneket szokás. Néha úgy tűnik, ezek az emberek mélyen elszomorodnának, ha brit tudósok bebizonyítanák, hogy a kataklizma elmarad. Talán igazából szeretnék, hogy jöjjön már a végítélet, mert akkor majd másoknak is szar lesz.

Az olaj el fog fogyni – ez speciel nem egy korszakos felfedezés: kábé mindig is tudtuk, hogy a kőolaj réges-régi moszatok meg algák maradványa, és ez a kalács évmilliók alatt készül el. Mi meg zabáljuk két pofára, azzal fűtünk, autózunk, szállítunk, számítógépezünk és nájlonzacskózunk, olajból van a világ. Ezt nem lehet győzni moszattal, emberek.

Hogy Kína annektálja-e Taiwant, viszonylag súlytalan döntés a részéről, de hogy ad-e a népének Trabantot vagy Volkswagent, ahogy a németek tették, hogy a kínaiak boldogok legyenek – na az a nem mindegy.

És akkor mi lesz velünk, olaj nélkül? Megáll az élet, nincs több autókázás, sőt nincs Coca-Cola se, mert megáll a szállítás. Ne örülj, bicikli se lesz, mert elfogy a gumi! Elfogy a koton! Szétesik a globalizáció. Krumplit fogunk termelni balkonládában, és galambokra vadászunk dróthurokkal, mert enni se lesz mit. Nem! Drót se lesz! Ősemberség, az lesz, félj!

Mondom, ez éppen lehetséges, de hát olyan terület ez, ahol hiába keresi ki az ember a szótárból, mi az ábra. Ugyanis külön szótáruk van az olajpokol-hívőknek, meg azoknak, akik szerint nem eszik azt olyan forrón. (Lásd még: Conservapedia.) De addig is kérdezzük az élet nagy tanítómesterét. Merthogy néhány olajválságon túl vagyunk már.

Tréfálkozhatnánk azon is, hányan hányféle olajcsúcsot (a kitermelés tetőzését, amikortól már egyre kevesebb lesz a kőolaj, majd hamarosan nyista) jósoltak. De mi nem akarunk felelőtlenül tréfálkozni, hiszen a Világ Sorsáról van szó. Úgyhogy nézzük először az első úgynevezett olajárrobbanás hatását.

1973, összeülnek a törölközőfejűek (OPEC), és kitalálják, hogy drágábbért is megveszik a hitetlenek az olajat. Akkor legyen inkább drágább, mert abból ők még több Rolls-Royce-ot vehetnek. Ekkor lett az olaj először, hirtelen nagyon drága; és ez a bimbózó globalizációnak köszönhetően mindenkit érintett. Elsőként és leginkább Amerikát, ahol a polgár jussa nem napi egy bögre rizs, hanem még hozzá ez meg az meg amaz, és benzin, sok. Az Egyesült Államok útjairól, fájdalom, eltűntek a húsz-harminc litert zabáló cirkálók. Pedig tényleg nagyszerű alkotások voltak. Az olajállamok pedig örvendeztek vala, továbbá örvendeztek még idővel a japán autógyárak. De az amerikaiak nem hagyták ettől abba az autózást, csak visszavettek a dimenzióiból. Ha az olaj ára holnap ugrana egy emberest, mint akkor, attól se omlana össze semmi. Ami a mai amerikai nagyautókat illeti, azokért nem sírna senki, hiszen ocsmányak.

Igen ám, de itt nem puszta drágulásról van szó, mondják az olaj-eszkatológusok, hanem kimerülésről. Egyszerűen nem lesz mit finomítani, nem lesz miből műanyagot, eldobható pelenkát, mesterséges aromát és kátránypapírt csinálni, igenis szamáron fogunk járni, Európát visszahódítja a neandervölgyi ember.

Mondom, ez mind előfordulhat, de az meg tény, hogy Európa már túl van egy hasonló nullaolaj-helyzeten is. Igaz, akkor még másképpen volt egyesülve.

Fortress Europe


Adolf Hitler egy nagyon csúnya és rossz bácsi volt. Ezért aztán senki nem adott el neki semmit, olajat sem; kivéve az oroszokat, amíg meg nem harapta őket is. Illetve lehet, hogy adtak volna neki mások, de ott lábatlankodott az útban a brit flotta. Látta Hitler és hű fegyvertársa, Albert Speer logisztikai miniszter, hogy szép ugyan az Eiffel-tornyon a Reich zászlaja, de atttól még a birodalom határain belül elég kevés a kőolaj. Márpedig nekik pont volt egy olajra épülő infrastruktúrájuk, amit feltett szándékuk volt tovább működtetni. Ezt úgy hívták, hogy Wehrmacht, illetve Luftwaffe és Kriegsmarine. Tehát volt egy csomó benzin- és dízelmotruk, amit etetni kellett.

Olaj meg alig. Az egyetlen komolyabb, de messze nem elégséges olajmező Romániában volt, tengeri fúrásról szó sem lehetett. A Szovjetunió megtámadásával megnyílt az út a már akkor is népszerű kaukázusi olajmezők felé – jé, hogy ez mennyit szerepel a hírekben! –, de később úgy alakult, hogy abból ők nem ettek. A továbbiakat ld. Sztálingrádnál.

A nácik viszont, bár csúnya és gonosz emberek voltak, nem adták fel. Nem azt mondták, hogy oh Scheisse, itt az olajcsúcs, így nem lehet háborúzni, úgyhogy költözzünk falura, és fejjünk kecskét. Hanem azt: hah! mi is ez a kőolaj? Szénhidrogén? Hát szén az éppenséggel van nekünk, vagy csinálunk, amennyit akarunk, mondjuk felgyújtunk valamit. Fogjuk a szenet, bekenjük hidrogénnel, összerázzuk, és meg is van a szénhidrogén. Mehet tovább a Panzerlied, los.

És meg is csinálták! Nyilván nem annyira egyszerű, mint a boroskóla, de bizony szénből és hidrogénből lehet szénhidrogént gyártani. Repülőbenzint, dízelt, kenőolajat, műanyagot – a Fischer-Tropsch-eljárás eredménye körülbelül a nyersolajnak felel meg.

A német műbenzint a lehető legalaposabb tesztelésnek vetették alá. Vizsgálták márkás harckocsikban, repülőgépekben, hajókban, Afrikában és az orosz télben. 1943-tól, amikor a romániai olajmezőt durván lebombázták az amerikaiak, a Wehrmacht nagy csatáinak ritkán megénekelt, de nélkülözhetetlen szereplője lett a szénből szintetizált üzemanyag. Végül persze veszítettek, többek közt azért, mert a szövetségesek a műbenzingyárakat is lebombázták.

Apokalipszis - nem most

Az etanol és a biodízel sajnos felvetik azt a rosszindulatú kérdést, hogy enni vagy menni. Szén meg van dögivel. Abból van minden, ami él.

Igaz, hogy szénből olajat gyurmázni, az költségesebb, mint lefúrni a földbe, és kiszívni az olajat. Nem véletlen, hogy ezt a módszert a háború után csak egyetlen ország alkalmazta, a Dél-Afrikai Köztársaság. Ugyanazért: mert nem szállított nekik olajat senki, lévén csúnya és rossz bácsik. (Egyébként figyelemre méltó eredményeket értek el újgenerációs gőzmozdonyokkal is.) De ha a földből szívható olaj megszűnik, illetve eléri azt az árat, amiből már kijön a műolaj, akkor lesz műolaj. Minél nagyobb tételben kell, annál olcsóbban.

Még az is belefér, ha a gyártás több (elektromos) energiát emészt fel, mint amennyit aztán a motorokban kifejt. Ez volna az energiahordozó lényege: hogy az akármi másból nyert energiát el lehessen vinni oda, ahol szükség van rá. Pont úgy működik, ahogy az akkumulátor. Ha eljön az idő, gigantikus olajgyárak épülnek saját atomerőművel vagy vízlépcsővel. Csak aztán vigyázzunk rájuk jobban, mint a németek.

Lesz mit tölteni a tankba. Necesse est.

 Energiaválságról még:

Vissza a kályhához

Szénből olajat:

A Fischer-Tropsch archívum (angol)

 

Tüskevár szerelmesei



Címkék: történelem haditechnika reich válság környezetvédelem

276 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr77631285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem értek hozzá, de ... 2008.08.25. 10:04:33

Környezetvédelem 2.0Problémák:Ideje újragondolni a környezetvédelmet! Mégpedig alaposan! A hippik kora lejárt. Nem értek el semmit, ők is autóval járnak és jó vásárlók. Ma épp talán a legjobbak. Ma trendik a környezetvédő szakok az egyetemeken is. Nem cso…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem csak az olajhoz kell mind mélyebbre fúrni, hanem fejünket is kifelé, az eldobható pelenkák egyre ijesztőbb guanója alól, azt olvastam valahol, hogy az egyik legkomolyabb gonddá vált, pont ennek környezetszennyező hatása és mértéke.
A Föld lakossága mindenek feletti komfortját, már csecsemőkori elvárássá aktualizálja, mert ugyan angyali popsikon a "száraz érzés" isteni megnyugvás lehet babának, szülőnek egyaránt, de a pisikaki akkor is ott vagyon, ha látszólag meg is úsztuk!
Ám eljön az idő, amikor már látszólag
sem...!
RE: vakapad 2008.08.25. 23:03:11

Nálunk azért a szabadalmi ügyvivők általában valamibe belekötnek (ha más nem, formai dologba), ha perpetuum mobile típusú dologgal találkoznak (ezt egy szabadalmi ügyvivőtől tudom :-))
Anélkül, hogy mélyebben belemennék, a hivatkozási alap:

"A vizsgálat különösen az újdonságnak, a feltalálói tevékenységnek és az ipari alkalmazhatóságnak a kérdéskörére terjed ki. A találmány akkor felel meg az ipari alkalmazhatóság követelményének, ha az ipar vagy a mezőgazdaság valamely ágában létrehozható, illetve ott használható. Ez az előírás a találmány reprodukálhatóságát, ipari vagy mezőgazdasági felhasználásra való alkalmasságát teszi a szabadalmazhatóság feltételévé."
www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9913/szabadalm/szabadal.htm

A "vízautó" (www.szkeptikus.bme.hu/spanyol/) pl. a németeknél átment, nálunk nem biztos, hogy síma ügy lett volna.

"Azt, hogy más szabadalmát a szabadalom leírása szerint megépíteni, na ilyenről még nem hallottam."

Szerinted a kínaiak miből élnek? :-) A szabadalmak nagy része egy vagy néhány országra vonatkozik csak, világszabadalmat bejelenteni hihetetlen pénz.

dark future,

és találtál valami jó kis cuccot? erről írhatnál pár szót. :)

nullponti energia rulez.


a múltkor belefutottam egy szép gondolatba, egy srác azt fejtegette, hogy a szárazföldek felszínének 0,1%-át kell lefedni napelemmel és minden energiagondunk megoldódik. :)
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.25. 23:05:27

"de egyébként ki az, aki fizet örökmozgó-kutatásért?"

Hidd el, fizetnek érte, néha nem is keveset (itthon is több ilyenről tudok). Az embereknek vannak elérhetetlennek tűnő álmaik: van akinek az, hogy olimpiai bajnok legyen, van aki űrhajós szeretne lenni, és van olyan is, aki meg akarja menteni az emberiséget az energiaválságtól/le akarja győzni az olajösszeesküvésben érdekelt kormányokat. Egyeseknél ez az álmodozás aztán rögeszmévé válik. Ha ez találkozik megfelelő anyagi háttérrel is, akkor már helyben vagyunk...

Ezután csak arra kell figyelni, hogy jó szerződést köss, ami a befektetett munkát, és nem az eredményességet díjazza. A lelkiismeretem tiszta, én szóltam előre, a rám bízott feladatot meg tisztességgel, dokumentáltan elvégeztem.

Egyébként ha keresnél szorgalmasan, szerintem még olyat is találnál, aki az ufókutatásért fizet. Amint tudjuk, hazai szaktekintély vagy, előéleted van már a témában, így teljesen fair lenne valamilyen rendesebb gázsiért dolgoznod. :-) Azt tudom, hogy van olyan hazai terepeauta, aki csak ufósokkal foglalkozik, és tele az előjegyzési naptára, kereslet tehát lenne...

Lehet, hogy túl gyerekes a hasonlat, de hátha: amikor 1995 körül napokat játszottam a SimCity 2000-rel, ott is előbb csak víz- meg szénerőmű ontotta a városfejlesztés egyik legfontosabbját, az áramot. De a vizes keveset termelt (plusz csak vízesésre lehetett telepíteni), a szenes meg füstölt (és én már akkor sem szerettem). Viszont, ahogy telt az idő, nőtt a város, és jött a sok "power plant needed" üzenet, jöttek a találmányok is: olajerőmű, napkollektor, atomerőmű, szélerőmű, és végül a nagy királyság, a fúziós erőmű. Ebből kettő bőven elég volt egy tetszőleges méretű város ellátására.

Röviden a lényeg: a szükség, a "spontán" fejlesztések, találmányok, és persze a tőke érdeke szépen meghozza a megoldást, legfeljebb megérünk egy recessziót, és az OT rendszámú amerikaiautó-tulajdonosokra rosszabb napok jönnek.

És egy kis konklúzió: a jólét eddig még soha nem tette sem az egyes embert, sem az emberiséget boldogabbá. Téveszme a jólét és a boldogság összefüggésbe hozása, így károsak a világvégével fenyegető eszkatologikus elméletek is. (Az eszkatológia része a parúzia is -Krisztus második eljövetele -, és ha már így, utána az olajnak amúgy sem lesz jelentősége.)

Ed
En csak ideboffentenek egy picit, elnezest:

Szamomra nagyon leragadt a kerdeskor a Fold kergenek kapargatasanal. Ertem itt a foldkereg vagy esetleg a legkori gazok energiahordozokent valo hasznositasanal. A "What if scenario"-k tobbnyire ekkorul forognak.

A kerdes most epp az, hogy ha valtani kell, vissza valtani kene-e es - amolyan reneszanszkent- felfedezni ujra a szenet, es igy elkerulni a technologiai valtast a szallitas teren, vagy a bolygo egyeb redszereire kell e tamaszkodni a jovoben? Hidrogen, bio-, solar?

En megemilitenem a Fold "idegrendszere"-t. (Az itt most csak egy dolog, hogy szemely szerint a Foldet egy komplett rendszernek hiszem.)

Ha kisse elvonatkoztatok, ez a bolygo elektronikai kore, halozata. Ismerjuk is egy elemet, mint a legkor egyik megzabolazhatatlan jelenseget, villam neven. Nos, csak vissza kell lapozni Nicola Tesla jegyzeteiben, es lam! Megcsapolhato, szallithato (kuldheto). Legenda vagy sem, - igazan nem tudni biztosan - , es a leirt, megepitett, majd megsemmisitett rendszer stabilitasarol is vannak negativ eredmennyel zarulo (robbanas) kiserletek. Tovabba az is sok tovabbi kerdest vet fel, ha megteheto, milyen zavart tudunk vele okozni a bolygo rendszereben? Ez is egy lehetoseg. (Sot Tota kedvenc sci-fi sorozatanak is reszet kepezhetne errol egy bejegyzes, en biztosan olvasnam.)

Minden lehetoseg a bevezetese elott kockazatelemzest igenyelne, de naivitas volna azt hinni, hogy ez majd nem a piac szabalyai szerint dol el.

En sem gondolom, hogy ez a faj, mint Ember, eltunne a Fold feluleterol egy evezreden belul. Tulelo szornyetegek vagyunk!
..."nem lehet rájuk alapozni, egy kivétellel: az emberek ijesztgetésére alapozott üzleti tervek általában működnek. "...
Korrekt bekezdés tva! Csak a folytatásban keveredik a tenisz-pálya a pénisz-tájával...
Sebaj!
Lassan az ágybaszarást is megadóztatják!!!
Mert: elszőkött a metán, meg szétfeküdted az alapanyagot, ami a globális felmelegedés alfája...
Epokit:
"És egy kis konklúzió: a jólét eddig még soha nem tette sem az egyes embert, sem az emberiséget boldogabbá. Téveszme a jólét és a boldogság összefüggésbe hozása, így károsak a világvégével fenyegető eszkatologikus elméletek is."
Nem lesz boldogtalanabb az élet, csak drágább, majd jön a háború. Kérdés, hogy ki kezdi és hogy ki fejezi be.
Ekkor már lehet keresni az összefüggőségeket a boldogság és a (jelenkori) jólét között, amit nem tudunk sem értékelni, sem józanul tartalékolni.
inmorális, nem inmorális, szuttyongatom avégre, hogy mégsem eleve olajban főtt, áramozva sem lett, hanemhát kinőtt, mint derült égből a balegyenes és van, aki nem látja a két végitől, de ez hosszan vezetne...
Epokit: "Téveszme a jólét és a boldogság összefüggésbe hozása"

de a szegénységet/nyomort és a boldogtalanságot azért össze tudnánk kötni, nem?

LukeL: "A kerdes most epp az, hogy ha valtani kell, vissza valtani kene-e es - amolyan reneszanszkent- felfedezni ujra a szenet, es igy elkerulni a technologiai valtast a szallitas teren, vagy a bolygo egyeb redszereire kell e tamaszkodni a jovoben? Hidrogen, bio-, solar? "

a kérdés jó. előbb-utóbb nyilván váltani kell, momentán pl olyan limitek vannak, mint az akkutechnológia fejletlensége.

csakhogy van nekünk néhány milliárd darab belsőégésű motorunk, ill. egyéb olajüzemű berendezésünk. ezeket még annál is nehezebb lenne villanyra cserélni (és ez is erőforráskérdés, rézkérdés stb), mint felhúzni a műbenzingyárakat.
Írták vala:
"És egy kis konklúzió: a jólét eddig még soha nem tette sem az egyes embert, sem az emberiséget boldogabbá. Téveszme a jólét és a boldogság összefüggésbe hozása"

Én egy hőszigetelt lakásban élek, van folyó melegvizem, gázam, áramom, netem. Ha fáj a fogam van fogorvosom, ha bajom esik kórházba mehetek. A bolt 150 m-re van, bármi élelmiszert megvehetek.

Én ezt hívom jólétnek, 200 éve egy ilyen körülmény úri, sőt királyi luxus volt! Ma nem az, 70e forintos fizetésből ilyen körülmények között élhetek. Na ez a jólét és boldog vagyok! (sorsommal megelégedett) És boldog vagyok hogy gyermekeim és szeretteim is részesülhetnek ebben a (alap)jólétben.

Benne vagyunk a felső egymilliárdban!

Köszi kőolaj, puszi neked ezért.
nemrég voltam kirándulni és
döbbenetes dolgokat tapasztaltam:

kis erdei vályog+fa ház, bográcsban fő a kaja, faggyúgyertya a szúnyogok ellen, szélkerék hozza fel a tartályba a vizet a kútból, a házibarkács napkollektor kellemes melegre fűti fel, tekerős zseblámpával világítok, ha ki akarok menni éjjel, napelem tölti fel a laptopot, hogy dolgozhassam.

lehet élni kőolaj nélküli világban.

legalábbis az én kőolaj (és áram) fogyasztásom zéró volt pár napig.

tudom, tudom, ha bevettem volna egy aszpirint, akkor már nem, nyilván ez nem működik az egész emberiségre vetítve, mindenesetre a szokványos városi életemhez képest radikális csökkenés. ha mindenki csak ennyit tenne, az olaj még pár száz évig kitartana.
RE: mcs 2008.08.26. 11:24:24

"és találtál valami jó kis cuccot? erről írhatnál pár szót. :)"

Titoktartási papírt is alá kellett írnom, ezért csak dióhéjban (persze maguk a szabadalomleírások publikusak, így bárki utánaolvashat):

Szakmámnál fogva én az elektromágneses szabadalmakat nézegettem leginkább, abból is volt jópár. A legtöbb ilyen típusú találmány időben és térben "szokatlan", bonyolult (néha szinte elképzelhetetlenül és modellezhetetlenül bonyolult) (elektro)mágneses mezőkön alapul. A legegyszerűbb trükk az, hogy a motor/generátor póluselrendezése nem a szokásos (pl. nem azonos számú pólus van a forgó és az állórészen), a másik gyakori megoldás a pólusok elforgatása 90 fokkal (tehát amikor nem axiálisan, hanem kerületileg É-D ill. D-É az elrendezés), ill. trükköznek a vezérlésekkel is.

A levezetések persze ködösek és nagyvonalúak, a találmányok közös jellemzője, hogy nem (vagy csak érintőlegesen) mutatnak be fizikai elveket, ehelyett komplett berendezéseket írnak le, azt viszont elég elnagyoltan, blokkdiagramszerűen. A lényeg általában kihámozható, a készülékek -- némi fantáziával és kreativitással, kipótlandó a leírás hézagait -- utángyárthatók. Mi nagyon pontosan mértünk minden mérhető elektromos paramétert (a tranzienseket is) plusz a hasznos teljesítményt és hőmérsékleteket. Jó hatásfokú motorokat és motorvezérléseket sikerült összeraknunk, de semmi többet.

"előbb-utóbb nyilván váltani kell, momentán pl olyan limitek vannak, mint az akkutechnológia fejletlensége."

Érzésem szerint nagyon nagyot fog kaszálni az, aki először jön ki olyan energiatárolóval, ami ipari méretekben gyártható és azonos tömeg mellett a jelenlegi energiamennyiség 10-20-30-szorosát tárolja. Akkumulátorfronton fejlődött ugyan a világ (Li-ion, Li-polimer), de közel sem eleget pl. a félvezetőgyártáshoz képest. A mindenféle mikrobigyuszok használhatóságát leginkább az akkumulátorok hátráltatják.

Ugyanakkor a másik olalon (a fogyasztás oldalán) is forradalom készül. A világítástechnikában egy évtizeden belül gyakorlatilag eltűnik a hagyományos izzólámpa, helyét az energiatakarékos nagyfrekvenviás fénycsövek, a LED-es világítások, és a műanyag alapú felületvilágítások (világító tapéták) fogják átvenni.

"műanyag alapú felületvilágítások (világító tapéták)"

az mi, és honnan veszi az áramot?
Invisibleman: Nagyon jó a kérdés! Ez a lényeg! Hogy tehát: Mi történne akkor, ha az emberiség létszáma hirtelen töredékére csökkenne? (Ami az én álláspontom szerint is a legfontosabb fejlemény lenne bizony.) Kérlek szépen, abban a helyzetben vagyok, hogy meg tudom ezt neked mondani:
Valójában semmi az ég egy adta világon nem történne akkor sajnos. Lényegi valóját nézve minden úgy folytatódna tulajdonképpen azután is, ahogy addig.
A dolog lényege ugyanis abban van, hogy igazából persze csak a valóban embermivoltú szerves organizmusok létmódjának és életminőségének szempontjából minősíthető a Föld reménytelenül túlnépesedettnek. Az ilyen lényegű viselkedésnek és gondolkodásmódnak viszont még én, aki definíciót is fabrikált ráadásul erre, sem tudok igen sokszor megfelelni. A zárt rendszerű létezésben pillanatnyilag lehetséges életvitel ugyanis - elsősorban és szinte kizárólag az egyszerű ismerethiányok okán uralkodó evolutív, konfrontatív lényegű létlogika miatt - ezt alig teszi lehetővé.
Jó azt tudni tehát, hogy definiálhatóan, tisztán és egyértelműen emberi lényegűnek minősíthető fizikai léte a Földön pillanatnyilag semelyik erre alkalmas organizmusnak nincs. Noha ez természetesen mind elvi, mind gyakorlati lehetőség. Bárki számára.
Mondhatnám, némileg egyszerűsítve: Ha nemcsak praktikusan, de még definitíve is úgy élünk, mint az állatok, ugyan hogyan számíthatnánk másféle sorsra, mint amilyen az övék általában? Szerintem sehogy.
Még mielőtt az energetikai agymenés eluralkodna a T. felhasználók táborában, ezúton tájékoztatom Önöket, hogy amennyiben nem rendelkeznek SAJÁT földterülettel, úgy marad a gáz-villany (olaj-fa)....
Van nékem 1 db. halvány gyanúm:
Az ide írók nagy többsége nem is tudja, hogy mire való a pénz...
Mert ha tudná, akkor tisztába kerülne azzal a ténnyel, hogy ha ma a légyfingból állítanánk elő az energiát, az pontosan annyiba kerülne, mint az ááááááá....áááááá....
Hát igen az alapkérdés az "energiahordozás".

Ez továbbra is probléma marad. A terminátor még várhat egy kicsit, mert bazi nagy akksi kéne hozzá, vagy húzná a tyúkbelet. Jhon meg egyszerűen kihúzná a malacból és a skynet le is állt.

Amíg ezt nem akarják megoldani, addíg lehet lafatyolni Keleten. Áramot előállítani a hülye is tud egy fésűvel, meg zzzííírpapírral, na de eltárolni... az már más kérdés. Örökmozgó nyilván van, csak nem a föld légköri és gravitácíós viszonyai melett. A műhódak is hasznosítanak a folyamatos mellézuhanással és a föld gravitácíós mezőjéből némi villanyt, hiszen egyes tekercseikben ezen ok miatt áram indukálódik, asszem, de már nem emléxem a sulis marhaságokra, és műhódat is csak TV-ben láttam. Pedíg buzgón kellett a pályát számítani annó...

Szerintem pedíg kurva nagy duzzasztógátakat kell építeni csak lefelé. Béláim ássunk egy kurva nagy és mély gödröt, aztán nyomassuk tele vizzel. A szélerőműves, napcellás, atomos, szenes, hülyés-fésüs áramot a víz kiemelésére kell felhasználni. További előnye, hogy a gödör kiásása után az első menet már termel is, afféle jutalomjáték. A sok segélyest kihajtjuk ásni egy hónapban 3-4 napra, a kínai nagyfal kutya fasza ahhoz képest, amekkora gödröt ezek ásnának. méghogy bősi vízlépcső... piha.

Hozzáteszem ezt az Osztrákok csinálják, mivel vannak hegyeik. A szeles villany éjszaka vizet húz az alpokban. Amikor meg indul az élet reggel, és mindneki egyszerre kapcsolja fel a budiban a villanyt, akkor megnyitják a csapokat, és már termel is a vízgenerátor. Ez a leggyorsabb megoldás. Onét tudom, hogy a Siemens mostan csinál pár ilyen létesítmény bővítését, én meg erőművi alkatrészt elkészítése környékén sündörögtem. Na jó kicsit dolgoztam is rajta. Nekünk hegyünk nincs sok, ergo marad a gödör.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.26. 17:52:01

""műanyag alapú felületvilágítások (világító tapéták)"

az mi, és honnan veszi az áramot?"

A GE ment rá nagyon az oled-es témára.

Egyelőre még kísérleti fázisban van a dolog (pl.: www.popularmechanics.com/science/research/4254221.html; www.ge.com/products_services/lighting.html), de első kézből (a GE Hungary alelnökétől) tudom, hogy 5-10 éven belül megjelennek a piacon a flexibilis világító tapétával, ami alapjaiban fogja átrendezni az otthoni ill. irodai világítással kapcsolatos jelenkori elképzeléseinket (nagy, homogén világító felületek, vakításmentesen, energiatakarékosan).

ááááááá....áááááá.... ez milyen valuta?

A városban lakás kockázatos. Nehéz az erkélyen energianövényt termelni....
Begyújtani is nehéz a 8-ik emeleten a panelba, de a románok is csinálták nyugi.

A pénz arra való, hogy konzervet és fegyvert vegyél rajta, mert ha jön a vég a lovét nem tudod megenni.
klacus, szindbad, stb jajj de kukacosak vagytok!

nem arrol van szo hogy ha 2. ramszesszel eltemettek volna H2 palackokat az meg ma is tele lenne, hanem arrol hogy meg a lufibol is csak par nap alatt szokik el.

font van a napelem a hazad tetejen, droton lemegy az aram a pincebe, ketyere H2-t gyart az arambol, ezt egy pumpa benyomja egy palackba es te pedig minden reggel kicsereled a palackot a kocsidban. mi ezzel a gond?

Ja, és:
nem tudom, hogy "logika" néven épp mit ferdít a gazda, de:
Tudjátok-e, hogy :
-alkohollal van kitalálva a gép?
- faszén-gázzal ment a háborúk alatt?
Egely Gyuri bácsi meg egy nagy hülye antisémita....
Ja az így mondjuk jó, csak a kocsim még nem megy h2-vel.

De ha kicsit tovább gondolkodsz, akkor ugye az vóna jó ha zsákba raknánk a meleget nyáron. /most nem a buzira gondoltam/ És télen elővennénk. Mert az ugyi világos, hogy a nyári napsütés simán elegendő lenne annyi energia eltárolására ami télen kell. Ez most nem megy. Marad a talaj fűtése, és hőcserélés meg munkagázok meg csavarkompresszor és milliós költségek... szóval nem éri meg, még. Ja és visítanak a zöldek a sarokból, hogy a talaj fűtésévél kiírtok kb 15 milliárd élőlényt / köbméter, szal Adolf gyenge kezdő volt hozzám képest ha megcsinálnám.
"- faszén-gázzal ment a háborúk alatt?"

a kommentből talán nem derül ki, de abandi vsz azokra a német teherautókra gondol, amik valóban fagázzal mentek.
klacus !
A sok á-betű az pont az a valuta, amit a megfelelő emberek devizába váltanak át, hogy megfelelő áron adják néktek a wattot!
És apád elküldjön anyádba, mert égve hagytad a szomszád házát...
tva!
abandi a az összes többi otto-motoros autóra is gondol...(szaros kempingkályha a csomagtartóban...és működött...)
az en kocsim se megy hidrogennel de ha raknanak bele egy uzemanyag cellat akkor menne.

a zoldeket meg le kell szarni, azoknak ugy sem jo semmi! talan ha kollektiv ongyilkossagot kovetne el az emberiseg, az talan.

"az ugyi világos, hogy a nyári napsütés simán elegendő lenne annyi energia eltárolására ami télen kell"

a foldre eso napfeny par oraja elegendo lenne egesz evre.

abandi a riposzt ellenére nem érteni mit mond.... pedíg nem lenni arab diák...

Most olvastam a kuruczot, muhaha Tomcat a ruszkikkal akar mutyizni. Miféle páli fordulat..., micsoda pazar logikai okfejtés.
T. többek!

Nem lesz kötelező hidrogén üzemanyagú autót venni, ha valakinek majd nem kell, hát nem kell. Benzné autókázása is elég nagy ribilliót keltett Mannheimben annó.

T. klacus!

A munkagázok, a hőcserélés és a csavarkompresszor említése miatt arra kell gondolnom, hogy a hőszivattyúról (vagy inkább fűtőgépről, a hűtőgép analógiájára) lenne szó, mégpedig a talajhős (sole) változatról. Ez a típus nem annyira fűti, mint inkább hűti a talajt, és az onnan így kinyert hőt továbbítja a lakásba. Ugyanúgy működik, mint a hűtőszekrény meg a klímaberendezés, a hőt a hidegebb helyről némi energiabefektetés árán a melegebb helyre továbbítja. Mint az ismert, a hő magától csak a melegebb helyről megy a hidegebb helyre, fordított igény esetén trükközni kell. Egyébként a szervezeted a 15 milliárd élőlényt két hét alatt röhögve kiirtja, anélkül, hogy bármit tudnál róla.
"a foldre eso napfeny par oraja elegendo lenne egesz evre. "

A napkollektor méretére kell ezt vetíteni. Egy nm felületre 45 fokon cirka 800-900 W esik be. Ez nyáron jó esetben mondjuk 10 óra Vagyis 8 kw/h/nm. Ha mindnen házon lenne 20 nm cella, akkor 20%-os nagyon jó hatásfokot feltételezve /asszem jelenleg 16%-18% a csúcs/ lokálisan 32 kw/h energiát tudsz tárolni. Ez cirka 3 - 3,5 köbméter gáznak felel meg nem figyelmebe véve a gázkészülék hatásfokát. Ha mondjuk 6 hónapon keresztűl ezt tartani tudnád, szvsz kizárt, de legyen akkor mondjuk kijön a téli tüzelő. Kolim van de nem tudom tárolni a nyári hőt, ez a nagy bajom. Így ha télen süt egy kicsit akkor dörzsölöm a tenyerem, de ez elég ritka...

Basszus november és január között a ruszkik dörzsölik a kezüket. Előtte utánna meg Én, de azért nem nagyon...
egy friss hir:

"Medvedev: 'Not afraid' of new Cold War"

hat ezert van tele a tokom is az olajjal...
Ja de mivel hőt von el, ezért odakint a fűtési időben hűt. Viszont nyáron füt odakint, miközben a lakásból vonja el a hőt. A föld szigetelése miatt, viszont a betermelt hőmennyiség jelentős része ott marad. Főleg ha napkollektorral tovább fűtöd a talajt vagy a vizet. Fűtéskor a hőszivattyú keringető rendszerében található hűtőanyag elpárolog. Eközben energia-felvétel történik. Ezen energia sűrítésével a kompresszorban egy magasabb nyomás- és hőmérsékletszint keletkezik. A kondenzátorban a hűtőanyag ismét lecsapódik és ezzel energiát ad le. Vagyis a halmazállapot váltás szerves része a müködésnek, meg egy nagy csomó pénz, mert ez basszus nem olcsó mulatság.
T. huba!

A földfelszínen a napsütés max. teljesítménye Magyarországon kb. 2000 W. Persze ez függ a délkörtől, a felhőzettől és a beesési szögtől is (pl. délután már lényegesen kevesebb), de alapul véve ezt az értéket, és tíz órás besugárzással számolva 1 m2-en 20000 Wh energiát gyűjthetnénk össze (jól túlbecsülve). 20000 Wh = 72 millió Ws = 72 MJ. Egy köbméter földgáz fűtőértéke normál állapotban 34 MJ.
T. klacus!
Mindkét hírforrást olvasom...
Ennek ellenére -hihetetlen módon- megpróbálom a lehetetlent...
"a foldre eso napfeny par oraja elegendo lenne egesz evre. "

ezt ugy ertettem hogy a par ora alatt az egesz foldre eso napsutes energiaja egyenlo az egesz emberiseg altal egy ev alatt hasznalt energiaval.

tudom hogy ez igy nem jelent semmit de azert megis vicces.


amugy igaz hogy a napelemek nem jo hatasfokuak (meg), de az biztos hogy a kukoricatermelesnel sokkal efektivebb!
vakapad, biztosan igazad van de ha megforditom az egyenletedet es azt mondom hogy 2 kobmeter foldgazzal en egesz evben napi 10 orat meg tudok vilagitani 1 m2-t ugy mint a nap az azert egy kicsit gyanus nekem...
T. klacus!

Valóban van megfordítható körfolyamatú hőszivattyú, de a világon gyártott gépek 98 %-a kizárólag fűtésre készül, és csak az utóbbi időben jelentek meg a hűtésre is alkalmas berendezések. A klímáknál ez egyszerűbb (nem talaj/víz, hanem levegő/levegő hőszivattyúk), ezért ma már szinte mindegyik reverzibilis. A hőszivattyú működésébe nem javasolnám belemenni, nem érdekli a többieket. A kompresszor egyébként nem az energiát sűríti, hanem a munkaközeget.
LukeL_Reloaded
"Ismerjuk is egy elemet, mint a legkor egyik megzabolazhatatlan jelenseget, villam neven. Nos, csak vissza kell lapozni Nicola Tesla jegyzeteiben, es lam! Megcsapolhato, szallithato (kuldheto)."
Nem akarok senkit se elkeseríteni, bár igaz, hogy egy villámcsapásnak, nagyon nagy a teljesítménye, de nagyon rövid ideig tart. Összenergiatartalma 100 MJ nagyságrend, ezt egy erőmű egy másodperc alatt leadja, te pedig várhatsz napokat a következőre és a teljesítmény nagyrészét elpocsékolja a levegőben. Csak pár százalékát lehetne kicsatolni. Pozitív villámokkal már lehetne mit kezdeni, de azok elég ritkák.
Nagy probléma, a hirtelen teljesítmény elraktározása.
Középiskolás koromban a villám hasznosításra kitaláltam egy módszert, ami egy helikális csőben megszakított hurkokat tartalmaz. Ez a villám mágneses terét kivántam vízbontásra használni az Alföldön elhelyezett automatikus telepeken. Érdekes mellékhatás, hogy a villámcsapás következtében a levegő nitrogénje nitritekké és nitrátokká alakul, ezért spontán trágyázza a talajt.

mcs
"tekerős zseblámpával világítok"
Lesz izzólámpád? Nem, tudod, hogy mennyi energia a wolframszálat megmunkálni?

dark future 2008.08.26. 17:14:37
Ezeket ismerem (nagybátyám is ilyen volt), legtöbbje nem müködik, vagy semmivel nem jobb, mint bármely villamos forgógép.

"A világítástechnikában egy évtizeden belül gyakorlatilag eltűnik a hagyományos izzólámpa, helyét az energiatakarékos nagyfrekvenviás fénycsövek, a LED-es világítások, és a műanyag alapú felületvilágítások (világító tapéták) fogják átvenni."
"A GE ment rá nagyon az oled-es témára."
Az izzólámpa a legtöbb alkalmazásból még hamarabb eltűnik, de dolgoznak a hatásfokjavításán.
A nagyfrekvenciás meghajtásra sajnálják a pénzt az egyszeri vásárlók. Nem is sejtik, hogy pénzt spórol, ha vesz egy 3000 forintos ballasztot, az 500 forintos induktív előtét helyett. Helyette megy a szövegelés, hogy "a neon rontja a szemet". Az önballasztos kompaktfénycsövekből is a legócskábbak mennek, aztán csodálkoznak, hogy 2000 óra után kiég.
A LED igazából nem annyira jó, mint amilyen modern. Igéretes, de több éve nem történt meg a folyamatosan ígérgetett áttörés. Kihagytad a miniatűr fémhalogénlámpákat, az is feltörkevő piac, kiforrott technikával, egyre több üzletben látom.

bes 2008.08.26. 17:53:46
"Mi történne akkor, ha az emberiség létszáma hirtelen töredékére csökkenne?"
Attól függ, ha a felső x % tűnik el,akkor nagyon sok minden, ha az alsó, akkor semmi.

klacus 2008.08.26. 18:20:32
"A pénz arra való, hogy konzervet és fegyvert vegyél rajta, mert ha jön a vég a lovét nem tudod megenni."
Az emberi természet tömör összefoglalója...

klacus 2008.08.26. 19:13:07
Látod a Nap nem jó semmire, akkor sűt, amikor úgyis meleg van :)
vakapad, ja, bocs! hogy te nem egy evre szamolta?

szoval 2 kobmeter / m2 az most sok vagy keves?
"a kőkorszaknak sem azert lett vége, mert kifogytunk a kobol"
Lord_Valdez 2008.08.26. 19:39:49

"Látod a Nap nem jó semmire, akkor sűt, amikor úgyis meleg van :)"

Ja ezt szoktuk mondani a kiani ipar szörnyszülöttjeit szállíító cégeknek is. Hogy nyáron, nem nagy ügy meleg vizet csinálni. Hordó feketére fest, napra kirak aztán örül. De télen, nna az a művészet.

Valszeg a világ nagy energiaproblémáját, nem itt fogjuk megoldani.
lord waldez,

úgy értem, hogy most van. egyébként ledes, azt nem tom mekkora energia egy ledet elkészíteni, de ha pár forintba kerül, akkor csak nem olyan durva.

egyébként jó kis cucc, mindenkinek ajánlom, 2-3 perc tekeréssel egész éjjel világít és elég jó fényt ad.

"Mi történne akkor, ha az emberiség létszáma hirtelen töredékére csökkenne?"

ha a tizedére csökkenne, akkor is elég nagy pácban lennénk. feltételezve, hogy általános szórásról van szó. ha az alá, akkor gyakorlatilag elbúcsúzhatunk a civilizációtól.

persze nagyon sok mindentől függ, mennyi idő alatt, milyen okból, hova tűnnének el? sok jó sci-fi járta már körül ezt a dolgot.
T. huba!

Nem egész évben NAPI tíz órát, hanem ha a 2 m3 földgáz hőenergiájából 100 %-os hatásfokkal előállítod a nap spektrumát, akkor azzal EGYSZER 10 órán keresztül be tudsz sugározni egy 1 négyzetméteres felületet.

Régen gázlámpákkal világítottak, de abban nem földgáz, hanem városi gáz égett, viszont a hatásfokáról inkább nem mondanék semmit.

Persze a töksötétnél sokkal, de sokkal jobb volt.

T. klacus!

Ha jön a vég, arról majd kérnék előzetes értesítést. Vagy figyeljem meg, hogy mikortól lesz kevesebb az olajoshal meg a svájci bicska a bevásárlóközpontban?
Re: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.26. 16:33:38

A szegénység/nyomor - boldogtalanság összekötése sztem éppúgy mesterkélt, bár nyilván van egy határ, ahol egyértelmű az összefüggés. Nem akarok elkalandozni a témától, a mondandóm lényege csupán annyi, hogy minden komolyabb változást követ egy új egyensúly kialakulása. Ebben továbbra is ökölszabály marad, hogy a gazdagoknak jobb, de pl. a nagy világválság arról is szólt, hogy a hirtelen tönkrement gazdagok közül néhányan öngyilkosok lettek (a Titanicból tájékozódom, hehe), míg a kisebb vesztesek alkalmazkodtak és túléltek. Ha elfogyik az olaj meg a gáz (és el fog, ez nem kérdés), majd lesz más. Annyi és annyiféle "paradigmaváltást" megéltünk már, hogy ez is menni fog. Az én szempontom azonban mégis az marad, hogy az olaj/gáz/szén/víz/szél/napsütés csak technológia, amit mi használunk, hogy éljünk. De az életünket nem ezek teszik jobbá vagy tartalmasabbá, és a túlélésünk ezért (sem) nem pusztán technológiai kérdés. Sokkal inkább múlik majd azon, mennyire akarunk megférni egymás mellett az egyébként mindig is szűkösen rendelkezésre álló javak elosztásakor. N.b. százmilliónyi ember éhezik napi szinten még ma is. Amerika és Nyugat-Európa pedig két kézzel pocsékolja az ételt. Ez az emberiség jelenlegi legnagyobb bűneinek egyike, és túlnő azon a technikai kérdésen, hogy mi hajtja majd az autónkat tíz év múlva.

Ed
vakapad, jol van no! mondtam hogy boccss!

a kerdes tovabbra is az hogy akkor 2 m3 foldgaz / m2 napsutes / nap az most sok e vagy keves?

en nem tudom.
"2 m3 foldgaz / m2 napsutes / nap az most sok e vagy keves?"

nyilván a földgáz árától függ. ha 1 m2 napelemmel 2 m3 aranyat tudnék termelni, akkor úgy-ahogy elégedett lennék a technológiámmal.
T. Vakapad.
"Ha jön a vég, arról majd kérnék előzetes értesítést. Vagy figyeljem meg, hogy mikortól lesz kevesebb az olajoshal meg a svájci bicska a bevásárlóközpontban?"

Hát asszem Árpi megírja úgyis.

Összeomlik a tözsde, meg minden mesterségesen krehált mutató 0-t mutat. nna ott kezdődik az ököljog. Világvégehangulat, Mad-max..stb

A népesség tiszta víz nélkűl nem húzza sokáíg. Sok nagyvárosból gyalog ki sem ér a kedves polgár gyalog, hogy iható vizet találjon. /Nálunk ez spec nem igaz, de ott van mondjuk Las Vegas/

A milliós nagyvárosok kajával való ellátása a termelés teljes leállása esetén valszeg nem lehetséges. Persze ez egy teljes gazdasági csőd esetén szerintem nem elérhetetlen. Elég egy nagy pénzpiaci összeomlás, és vége. Nna szerintem onnantól lesz egy szép új világ, amikor a kutyát sem érdekli, hogy hány milliárd pénz 1km autópálya, hanem az lesz a fontos hogy mit zabáljon, mit igyon, és hogy élje túl a telet. Szerintem ez a verzió sem lehetetlen.

Gondolj bele, ha az üzemanyagok így drágulnak, akkor nem éri meg pl a Spanyol gyümölcsöt idehozni, így kezdődik, mivel mi meg már nem fogjuk termelni ezért mondjuk nem lesz gyümölcs. Nyilván ez végígmehet az öszes terméken. Aztán eszkalálódik az ügy a végéíg. Magyarország bazi nagy mákja, pont a Mezőgazdaság, és a hihetetlen vízkészlet. Ha fentiek bekövetkeznek, nyugodj bele, hogy nem kell sokáíg örülni neki, mert lenyomnak minket érte, mint a bélyeget.
"nyilván a földgáz árától függ. ha 1 m2 napelemmel 2 m3 aranyat tudnék termelni, akkor úgy-ahogy elégedett lennék a technológiámmal."

felek hogy ettol a technologiatol kicsit esne az arany ara is.

arra gondoltam hogy ha mindenkinek lenne 10 vagy 50 m2 napeleme az orszagban az eleg lenne e?
tva tökéletes pontossággal látja a napsütés/földgáz gazdasági hőmennyiség különbségének várható kiegyenlítődését tallérban mérve...
eről van nagybaszó...!
mcs
"úgy értem, hogy most van. egyébként ledes, azt nem tom mekkora energia egy ledet elkészíteni, de ha pár forintba kerül, akkor csak nem olyan durva."
Nagyon durva, eleve ott indul, hogy egykristálynövesztés... A többi része nem olyan vészes.
Az OLED pedig nem tart elég ideig.

"ha 1 m2 napelemmel 2 m3 aranyat tudnék termelni, akkor úgy-ahogy elégedett lennék a technológiámmal. "
Akkor lenyomnád az arany árát és lenne egy nagy rahedli csillogó, puha fémed, ami nem sok mindenre jó. Kiválóan vezeti az áramot, ezért még a falba is azt raknád, és infratartományban a legjobb tükröt lehet belőle készíteni, tehát a sütődet is ezzel bélelnéd :)
köszönöm, nem vagyok ennyire hülye. az első pár tonnát eladnám, az árából shortolnék aranyat, és aztán adnám el a technológiát, meg másik száz tonnát. így jó lesz?
klacus: "Gondolj bele, ha az üzemanyagok így drágulnak, akkor nem éri meg pl a Spanyol gyümölcsöt idehozni, így kezdődik, mivel mi meg már nem fogjuk termelni ezért mondjuk nem lesz gyümölcs."

akkor nem lesz spanyol gyumolcs ha dragabb lesz a hazainal.

"Magyarország bazi nagy mákja, pont a Mezőgazdaság, és a hihetetlen vízkészlet."

psszt! meghalljak az oroszok es majd jol megszallnak megint..
1 négyzetméter házhoz 1 nm napelem + tároló télire + akksi a villanyhoz, talán. elég lenne. vagyis jelen helyzetben mondjuk plusz 150-200 ezer forint négyzetméterenként. Ja és ez jó esetben 15-20 évenként, mert akkor dobhatod ki az egészet, és vehetsz újat.
"Kiválóan vezeti az áramot, ezért még a falba is azt raknád"

ez kurva jo, ettol meg a rez ara is lemenne...
"akkor nem lesz spanyol gyumolcs ha dragabb lesz a hazainal."

ja azt ki fogja megtermelni 20 év múlva amikor az utolsó paraszt is a Hankookba gumit készít? Én nem értek hozzá, Te hogy állsz vele? Meg nem értek a malckákhoz se, meg egy csomó mindnehez amihez öregapám még értett. Fingom sincs a földről. A kertemben fű nő, mert a veteményest viszik a kisebbségiek, ha véletlenűl terem valami, a Sparban meg olcsóbb a paprika, ha nem jár a rendőr a nyakamra, a kertbe ásott szögesdeszka, verem, meg a botlódrtót kombinácíója miatt.

A nagy büdös globalizácíóban neked nem kell érteni csak ahhoz amiből a pénzt csinálod, a többit vedd meg. Ha ennek vége van akkor gyászosan sok lesz a valódi önfentartáshoz nem értő emberek létszáma, legalábbis még éhen/szomjan nem döglik.

Így van ez az energiával is. Nem kell csinálnod vedd meg azt kész. A probléma za, hogy túl sok minden épűl a mai civ. energia startégiájára. Ha bedrágul akkor szar világ gyün.
Ha jól értem,a cikk mondanivalója az, hogy minden erőforásnak van e helyetesítője, még az olajnak is. Ez egyébként nem vitatéma közgazdászkörökben, hanem kb. axióma: a vajnak a margarin, a bányászott sónak a tengeri só, stb. És igen, nyilván a kőolajnak is megvan, mégha sztem nem is az Árpád által vázolt alternatíva, úgy értem én nem nagyon hiszem, hogy az emberiség nagy mértekben visszatérne a szénből kőolajat sok évtizedes technológiájához. Egy-két évtizedes időtávon belül sokkal inkább a földgáz lesz az, sőt már ma is az, nem véletlen hogy az olajkályhát szép csendben nálunk is felváltotta a földgázfűtés...
Tegnapi cikk Tee New York Times-ban:
www.nytimes.com/2008/08/25/business/25gas.html?_r=1&th&emc=th&oref=slogin

Aztán meg? Majd meglátjuk...
"ja azt ki fogja megtermelni 20 év múlva amikor az utolsó paraszt is a Hankookba gumit készít?"

miért, a gumigyári dolgozók több generáció óta gumiznak? nem. naugye.
Ez a paraszt az iparba megy című gumitrutymó, azért igényel egy kis szerkezet átalakítást...társadalmilag...is...
Arra gondoltam, hogy például vissza kéne foglalnunk dél-baranyát, a nyírséget, meg a Margit-szigetet...
az olcsó arany elég nagy királyság, a korrozióvédelem nagy hasznát tudná venni egy vékony rétegben majdnem mindennek ellenálló bevonatnak.
"Fingom sincs a földről."

akkor majd elmegyunk a konyvtarba es kikolcsonozzuk a "how to grow vegetables" cimu konyvet es kesz.
Tóta W. Árpád 2008.08.26. 20:51:56
Hogy shortolsz valamit, ami már a birtokodban van?

"az olcsó arany elég nagy királyság, a korrozióvédelem nagy hasznát tudná venni egy vékony rétegben majdnem mindennek ellenálló bevonatnak. "
Csak nem valami kopásálló. Viszont kenőanyagnak sem utolsó. Ólmozott benzin, ugyan már, aranyozott :)
mondom eladom, aztán eladok még. de mindegy, ez off.
egy pont ide vago cikk a multheti Nature-bol:

"ELECTRICITY WITHOUT CARBON"

www.nature.com/news/2008/080813/pdf/454816a.pdf

Nem olvastam el az összes kommentet, de azért néhány dolgot át kéne gondolni.
Pl. a korlátlan szénkészletekről. Tudom, hogy úgy gondolod, hogy minden szénből van, de ez egészen lényegtelen, mert ezeket a dolgokat megesszük. Ha nem esszük meg, akkor kurva mindegy, hogy van-e benzin. Szóval számolgassunk csak tonnákat, hogy miből mennyi felesleg van. Szerintem nem sikerülne összesöpörni annyi morzsát, hogy a széntartalma elég legyen a mostani olajigény előállításához. Másrészt őrületes baromság lenne elégetni a szervesanyagot, hogy aztán a szénből benzint állítsunk elő, amit aztán autók motorjában használnánk. Ezzel gyakorlatilag azt mondod, hogy használjunk megújuló szerves energiát, de egy olyan rendszeren keresztül, ami több lépcsős, minden lépcsőnél veszteség.
Pl.: Erdő -> szén -> műolaj - > műanyag -> műszál -> ruha.
Mondjuk célszerűbbnek látnám a gyapot telepítését, mert az rögtön szál alapanyag. Vagy a szerves hulladék felhasználását biogáz, vagy tisztítva biometán előállítására. Már csak azért is, mert ez egy olyan technológia, aminek hulladék az alapanyaga.
Lényeg az, hogy a környezetvédelem egy olyan gombolyag, amiben nem lehet büntetlenül húzogatnia szálakat, mert a másik oldalon csomó lesz. Meg azt is érdemes tudni, hogy ez egy olyan rendszer, ami ha közérthetőre egyszerűsítünk, akkor máris nem igaz.
Ahmet: Amíg a belsőégésű motorok tömegesek, addig azokba valamit csurrantani kell. A kukorica szárát, a krumpli héját nem esszük meg, de egyébként ez inkább elmélet, mert van még kőszén.

Igen, nájlonzokni helyett nyilván célszerűbbé válik a gyapot, amint varázsolni kell a nájlonért, jelenleg még olcsóbb.

Ezenkívül van még valami. A jövő útja valószínűleg NEM a recycling lesz. Nem az, hogy bibi, a mi autónk 100% újrahasznosítható, a mi telefonunk újraműanyagból van. Hanem hogy ne kelljen cserélni, legalábbis csak ritkábban.
"Lényeg az, hogy a környezetvédelem egy olyan gombolyag, amiben nem lehet büntetlenül húzogatnia szálakat, mert a másik oldalon csomó lesz."

pontosan igy van! meg ott is ahol az ember nem varna! pl a fent emlitett nature cikkbol idezek a szelenergiaval kapcsolatban:

"Such truly large-scale deployment of windpower
schemes could affect local, and potentially
global, climate by altering wind patterns,
according to research by David Keith, head of
the Energy and Environmental Systems Group
at the University of Calgary in Canada. Wind
tends to cool things down, so temperatures
around a very large wind farm could rise as turbines
slow the wind to extract its energy."

hoppa!
ez szép felvetés:
"A jövő útja valószínűleg NEM a recycling lesz. Nem az, hogy bibi, a mi autónk 100% újrahasznosítható, a mi telefonunk újraműanyagból van. Hanem hogy ne kelljen cserélni, legalábbis csak ritkábban."

csak van egy nagy gond vele.

ha valamit tartósra akarsz tervezni, akkor abba anyag kell. ahhoz meg nyersanyag. az meg momentán erősen fogyóban, majd minden téren.

nem az olaj, hanem az alumínium, a vas, a réz, a nikkel és a többiek.

nem csak azért nem lesz kínában és indiában annyi autó mint európában (1000/500) mert nem tudunk majd tankolni bele, hanem mert nem lesz elég vas, réz, alu, stb, amiből legyárthatnánk.

és ez a nagyobbik gond, mert energiát még csakcsak szerzünk valamiből, de rezet már nem olyan könnyen.

"ha valamit tartósra akarsz tervezni, akkor abba anyag kell. ahhoz meg nyersanyag."

első körben elég csak elhagyni az avulás beletervezését. másrészt 1 db tartós (~30 évig szolgáló) kocsi mégis kevesebb anyag, mint 3 db szar.
"Wind
tends to cool things down, so temperatures
around a very large wind farm could rise"

akkor a hűvösebb helyeken direkte jól jön.

egyszer egy barátommal sokat tanakodtunk azon, hogy vajon ha építenénk időerőműveket, amelyeket az idő hajtana meg, akkor azok gyorsítanák-e az időt, vagy lassítanák. azóta sincs megoldva.
"egyszer egy barátommal sokat tanakodtunk azon, hogy vajon ha építenénk időerőműveket, amelyeket az idő hajtana meg, akkor azok gyorsítanák-e az időt, vagy lassítanák. azóta sincs megoldva."

én meg azon eszeltem, hogy a szélerőművek vajon mennyire befolyásolják az időjárást, mennyivel csökkentik a szélsebességet...

erről szól a nature-cikk: nagy tömegben eléggé.
A blog írója ne vegye sértésnek, mert hiszen tényleg nem neki mondom, de ez az egész égetéses logika pedig szörnyű és abszolút bunkóság. Újból le kell írnom: a földi létezés tekintetében a Föld egy megbonthatatlanul egységes, zárt rendszer, amiből véglegesen eltávolítani semmit sem szabad. Hozzátenni pedig, jelen ismereteink alapján viszont nem nagyon lehet.
Már maga az tehát, hogy "fogyasztás" egy eleve kétes értékű és tartalmú fogalom. Mert, ha ruházkodásunk, lakhatásunk, étkezésünk összességében semmilyen végleges anyagi megszűnéssel, pusztulással nem járt tulajdonképpen eddig sem, akkor az energiafelhasználás is lehet és kell is, hogy legyen ugyanígy, valamilyen módon és értelemben, megújuló természetű.
Vagyis tetszik, nem tetszik, és nem csak azért, mert a zöldeknek így megfelelő, de egyszerű fizikai okoknál fogva is semmilyen "trutymó"-égetés el nem fogadható. És el fog jönni az, a fizikai tudományok tekintetében a mainál jóval felvilágosultabb kor, amikor a bármilyen természetű "trutymó"-égetés, az boszorkányégetéshez hasonlóan, egészen egyszerűen közönséges, köztörvényes bűncselekmény lesz.
A sok közül ez is az egyik igen jellemző ok, ami miatt korunk nem tekinthető másnak, mint egy, a sötétebbnél is sötétebb kornak.
Ez egy érvénytelen kor. Értve ezalatt azt, hogy a benne, tudati(!) alapon történő létezésnek bizonyíthatóan nincs semmilyen egzakt, tárgyi érvényessége. (Enélkül pedig még a bámilyen fajtájú, típusú fikció sem létezik ill. létezhet.)
"Mert, ha ruházkodásunk, lakhatásunk, étkezésünk összességében semmilyen végleges anyagi megszűnéssel, pusztulással nem járt tulajdonképpen eddig sem, akkor az energiafelhasználás is lehet és kell is, hogy legyen ugyanígy, valamilyen módon és értelemben, megújuló természetű."

hm, elég erős ítélet!
tudtommal az anyag nem vész el. viszont átalakul, és átalakítjuk. a vasércből kardot és atomtengeralattjárót csinálunk, a szőlőből bort, az olajból pedig széndioxidot és egyebeket. ezt megteszik az állatok és a növények is, csak a mi metabolizmusunk hatalmasabb. nem hiába vagyunk a teremtés koronái, akiknek e föld adatott. vagy a biblia ebben is hazudik?
"a Föld egy megbonthatatlanul egységes, zárt rendszer, amiből véglegesen eltávolítani semmit sem szabad."

ezt eddig meg csak a szokesi sebesseget tullepo urszondak sertettek meg.

"korunk nem tekinthető másnak, mint egy, a sötétebbnél is sötétebb kornak."

melyik volt eddig vilagosabb?

"Ez egy érvénytelen kor. Értve ezalatt azt, hogy a benne, tudati(!) alapon történő létezésnek bizonyíthatóan nincs semmilyen egzakt, tárgyi érvényessége."

???
"a szélerőművek vajon mennyire befolyásolják az időjárást, mennyivel csökkentik a szélsebességet"

valoszinu szignifikansan, mivel ezen szerzok szerint 2TW = 0.5C melegedessel:

"Keith
and his team suggest that 2 TW of wind capacity
could affect temperatures by about 0.5 °C, with
warming at mid-latitudes and cooling at the
poles — perhaps in that respect offsetting the
effect of global warming (D. W. Keith et al. Proc.
Natl Acad. Sci. USA 101, 16115–16120; 2004)."
"egyszer egy barátommal sokat tanakodtunk azon, hogy vajon ha építenénk időerőműveket, amelyeket az idő hajtana meg, akkor azok gyorsítanák-e az időt, vagy lassítanák."

hat termeszetesen gyorsitana:
ami nagyon gyorsan halad, tehat nagy energiaval mozog annak az ideje lassabbal telik. tehat ha kivonunk energiat belole akkor azzal gyorsitjuk az idot.
A recycling előbb-utóbb elkerülhetetlen, mert elnyűhetetlen dolgokat nem tudunk alkotni. Bár van még itt működő Rakéta-porszívó :)
A szeméthegy nő, a nyersanyag fogy, így egyre több dolog reciklálása válik kifizetődővé. Alumíniumot pl.: jobban megéri a szemétből kibányászni, mint timföldből kinyerni.

huba 2008.08.27. 00:57:12
Bármit teszünk beavatkozunk. A sok egy helyre telepített napelem megváltoztatja a helyi albedót...
Ami vicces, hogy elvileg a Föld magja is kihűthető (geotermikus energia) és az katasztrofális lenne. Nyugalom a Föld magjában rengeteg energia van, nem fog egyhamar bekövetkezni.

"tudtommal az anyag nem vész el"
Ez igaz, de a hajunkra kenhetjük. Mert a vasércből kardot csináltunk, abból ócskavasat, az feloldódott és beszivárgott a talajba és most az a kardnyi vas sok köbméterben található kis koncentrációban. Számunkra csak a koncentrált formában lévő dolgok megfoghatóak és hasznosíthatóak. Az, hogy a levegő nem is tudom hány ppm xenon-t tartalmaz nem hasznos, a földgáz viszont, ha jól emlékszem kb. 0,4 % -t, azzal már tudunk valamit kezdeni.
"most az a kardnyi vas sok köbméterben található kis koncentrációban."

emiatt nem kell parázni, mert lesznek ilyen robotgiliszták. (van egy másik projekt, ez génmódoítással menne). és azok kiszedik a földből apránként is, aztán kis csapágygolyókat szarnak belőle, úgy meg már kinyerhető.
A posztban az a feltevés szvsz téves, hogy elektromos árammal megérné műbenzint csinálni.
Az áram elég nagy részét szénből csináljuk. Ezt még mindig a jó öreg gőzgép elvével, tehát piszok rossz hatékonysággal. Ennél a mai dízelmotorok (de tán még a benzinesek is) szignifikánsan jobbak.
Az elektromotor közel 100%-os hatékonyságú, az akku feltöltése vagy a vízbontás (H2 gyártás) is az. Tehát ezek jobb hordozók.
Tehát a műbenzint, de még inkább műdízelt közvetlenül szénből érdemes előállítani.
Energiahordozóként majd néhány évtized múlva a levegő CO2-jét megkötve előállított metanolt érdemes használni, ha lesz viszonylag olcsó elektromos energiánk.

Amúgy meg józanparaszti alapon támadni a világválságot várókat komoly logikai tévedés. klasszikus érveléstechnikai hiba:
A lúd mondja a baromfiudvaron: amióta itt élek, egyszer se vittek el levágni, tehát holnap se fognak.
Csakhogy napról napra közeledik a Márton-nap...
Vannak buta világválság-várók, ezeket a butaságuk miatt nyilván érdemes támadni.
És vannak okosabbak, melyek a legvadabb okos fejlődéshívőknek is meg kéne, hogy feleljenek vitapartnernek:
pl.: terminus.blog.hu/
www.atomki.hu/kornyezet/

Lehülyézni őket vita nélkül ölég böszme marhaság lenne.
Kicsit utánanéztem, és most már vannak 40% fölötti hatékonyságú szénerőművek, sőt, van, amelyik 60%-ot is tud. Persze, ehhez spéci technika kell, ami szintén energiaigényes és drága.
Összehasonlításképp: a mai dízelek 40-45% körüliek.
Az olajcsúcsról meg:
Ha nem hiszel a ződeknek, akkor is hihetnél az olajcégeknek. Persze, nem a PR-marketiges hablatyolóiknak, hanem annak, amit tesznek:
There will be no new refineries
www.oil-price.net/
in vagy im, tudatlanom azt sugallja " oszt mingy" balegyenes sem nő magától, ki kell azt érdemelni, de ahhoz én magamban hagyott vagyok, hogy ilyet provokáljak, olyan kecses mintegy csapóajtó, merthogy a fejemet mindig máshol felejtem, nagylány vagyok én már ahhoz hogy azt higgyek amit én akarok, Gyurcsánynak vagy Orbánnak, Orbánnak vagy Gyurcsánynak, de abban mondottam van valami bájos amikor mély értelmiségű liberális az idősebb Hegedűst idézi. Csakhát nem egyet értve mint a rosszul beidegződött beágyazodottság.
Nem, sajnos téves. Az anyag fizikai értelemben ugyan valóban és minden esetben átalakul valamivé, mert a megmaradási törvények abszolút érvényűek, de a földi létezés szempontjából rengeteg értelemben, formában és módon "tüntethetők" el véglegesen.
Egy ilyen "eltüntetéssel" a Föld zárt rendszerének belső egyensúlya ugyan valóban csak átalakul, de az emberi létezés számára ez az egyensúly viszont és lényegében véglegesen változik meg, akár hihető ez, akár nem. Mert amihez gyakorlatilag nem lehetséges hozzáférni, az gyakorlatilag sem létezik számunkra, hiába létezik valahol, valamilyen formában. (Próbálja csak meg valaki pl. az atomrobbanás után sugárzássá annihiláló tömeget visszanyerni stb., stb.)
Ezen egyszerű fizikai tény nemismerete pedig, ahogy írtam, csak egy és messze nem a legsúlyosabb bunkóság a rengeteg közül, és amelynek okán sötét kornak neveztem korunkat.
Legsötétebbnek pedig azért, mert a konfrontatív létlogika abszolút dominanciája miatt soha nem jelentett ez a fajta bunkóság, (vagyis a tudattartalmak tárgyi érvénytelensége) számtalan további ok - túlnépesedés, technológiai fejlődés, hatékonyságnövekedés, stb.- miatt olyan mértékű fenyegetést, mint éppen manapság.
Sőt többet mondok, ha áram és hő (ld. távfűtés eredeti ötlete, nem az ami most van) együttes fejlesztését (kogeneráció), akkor 90% felett is lehet.

"Az elektromotor közel 100%-os hatékonyságú, az akku feltöltése vagy a vízbontás (H2 gyártás) is az"
Az akkutöltésről számadatot nem tudok, de biztos, hogy jóval alatta. Különösen a nem nagyáramú típusok (Ni-MH és Li).
A víz elektrolízissel történő bontása 50% alatti hatásfokkal rendelkezik. Vannak magas hőmérsékletű metódusok, amik ezt túlszárnyalják.
A jelenleg ismert leghatékonyabb vízbontó eljárás a kén-jód ciklus és ehhez csak hő kell.
R/R: mi a gond, nem értem. asszem 3x írom a cikkben: akár igazuk is lehet.

Láttam a forrásaidat, oildrumot is, terminust is, meg egy olajcsucs.blogspotot is, peakoil.netet. Igyekszem, nyugi. Azt fenntartom, hogy ezek közt van bőven frusztrált lúzer, meg azt is, hogy nem mind az. Viszont igen feltűnően szelektívek: ezért mondom, hogy ezek babusgatják a kis világvégéjüket. Nézd meg, amikor előjön egy hír, ami tompítaná az armageddont, mondjuk találnak egytrillió hordó olajat (É-sark, shale stb), hogyan reagálnak. Pont úgy, ahogyan a hívők szoktak. Az ellentmondó információ eleve nem lehet igaz. Viszont ha Nigériában elsütnek egy puskát, máris közelebb jött a világvége egy méterrel. Én ezeket a lelki jelenségeket jól ismerem az ufológusoktól és a vallásosaktól. Mint tudod, egyik esetben sem állítom, hogy nincs igazuk.
Abban igazad van, hogy sokan közülük túlságosan szeretik az elméleteiket. De szerintem igaz ez a "kapitalizmus majd megoldja, eddig is megoldotta" elmélet szeretőire is. Az olajcégek meg lehetséges, hogy szimplán blöffölnek, amikor arról beszélnek, hogy olyan nagyon messze a peak.
De elég erre ránézni:
localfuture.org/charts/20080301/20080301WorldOilProductionWissnerLarge.GIF

Lord Valdez,
Hú, kösz a korrekciót.
"Sőt többet mondok, ha áram és hő (ld. távfűtés eredeti ötlete, nem az ami most van) együttes fejlesztését (kogeneráció), akkor 90% felett is lehet."
Ööö, persze, tudom, de úgy rémlik, hogy akkor az áramtermelés meg jóval a szokásos 35-40% alatt van... A távhő meg nem annyira nagyon értékes dolog, nem véletlen sokkal olcsóbb a panelokhoz is a saját kazán...

"A víz elektrolízissel történő bontása 50% alatti hatásfokkal rendelkezik. Vannak magas hőmérsékletű metódusok, amik ezt túlszárnyalják."
A wikin 50-70%-ot írnak, és ebben le van vonva a víz párolgáshője. Ami 14%. Ha robbanómotorban égeted a hidrogént, akkor ez nyilván veszteség, de hülye, aki ezt teszi.
Üzemanyagcellában viszont folyékony víz keletkezik, tehát hozzá lehet adni, nem?
A távfűtés egyébként zseniális dolog, ezt a teljesítményt hűtőtornyokban el kell disszipálni. Mivel melléktermék, ingyen volt, ergo senki nem törődött azzal, hogy szabályozhatóra és mérhetőre építse az infrastruktúrát. (ez jellemző szocialista hiba, egy kapitalista a szemetet sem adja ingyen)
Később megszűnt az ipar, ami termelte volna a hulladékhőt és azért mondom, hogy bizarr, mert most gyakorlatilag egy központi kazánként funkcionál és mint olyan pocsékolás. Eredeti funkciójában viszont komoly energia megtakarítás. Olcsó hő a lakásnak, plusz bevétel az erőműnek.
Szerencsés országokban nagyon is értékes dolog ez, főleg a mezőgazdaságnak. Mi meg kínlódunk a fólia sátrak gázfűtésével...

Jut eszembe, régi mániám, hogy ha nekem lenne egy fóliasátram, akkor egy kis gázmotort tartanék benne. Ezzel nyernék valamennyi áramot a mesterséges megvilágításhoz, hőt a fűtéshez, vízpárát, amitől kevesebbet kell öntöznöm és széndioxidot, amit jelenleg PB égetéssel (vagy gázpalackról) biztosítanak a gyorsított növekedéshez.

Az áramtermelés is kb. 40% körül. Szerencsére ma már elég magas hőmérsékletű turbináink vannak.

Azt írja, hogy egyesek 50-80%-ot jelentettek. Azok valószínűleg magas hőmérsékletű elektrolízisek lehetnek.
en.wikipedia.org/wiki/High-temperature_electrolysis

A hidrogén cellák emlékeim szerint 60% környéki hatásfokkal dolgoznak.
Szerintem vízgőz keletkezik. Hozzáadni? Miért? A kondenzáció az hő, az általában nem hasznos.
"Jut eszembe, régi mániám, hogy ha nekem lenne egy fóliasátram, akkor egy kis gázmotort tartanék benne. "

jó ötlet, akkor csak a gázmotort vinnék el a termény megmaradna. :)

---

megy itt a hiszti, hogy a föld melegszik globálisan, a másik oldalon meg fázunk, mert drága a gáz.

ha jól meggondolom, akkor ez igazából nem is energia, hanem tárolási és szállítási probléma nem?

egy tárolási és szállítási problémát csak megold az emberiség valahogy már. :)

igaz, hűtőtorony építő cég részvényeit nem célszerű hosszú távon tartani.
"A klímaváltozás azért egy másik téma, bár nyilván összefügg, de nem attól fog elfogyni az olaj, mert változik a klíma."

A klímaváltozás nem másik téma, mert az általad javasolt Fischer-Tropsch megoldás hordónként kb 2..3-szor annyi CO2 kibocsájtást eredményez mint a hagyományos kőolaj => a világ gazdagabbik felén ez a megoldás nincs terítéken. Kínában tekintélyes mennyiségű metanol gyártást indítanak be a következő évtizedekben ( az autók harmada metanolt fog használni ) de nekik szabad, mert nekik nincs CO2 kvótájuk, és ha lesz kvótájuk, per kopf még mindig kevesebbet fognak kibocsájtani mint az usákok.




"emiatt nem kell parázni, mert lesznek ilyen robotgiliszták. (van egy másik projekt, ez génmódoítással menne). és azok kiszedik a földből apránként is, aztán kis csapágygolyókat szarnak belőle, úgy meg már kinyerhető."

Tipikus reakció: majd kitalál valamit az emberiség, mert az emberek nagyon okosak és mindig kitalálnak valamit. Nos, ez nem mindig igaz. Pl. a Húsvét szigeteken kifaragták a nagy szobrokat, odavitték a tengerpartra, kivágtak minden fát és nem találtak ki semmit. Kannibalizmusra jutottak.

Ugyanakkor a trutymó titkát nem az eljövendőkben kellene megfejteni, hanem idestova már 20 éve kellett volna prezentálni egy működőképes koncepciót -- mivel kb ennyi időre van szükség az infrastruktúra viszonylag fájdalommentes átalakítására.

600 millió ember számára létezik fenntartható élet ezen a bolygón. Tehát 10-ből 9-nek meg kell halnia. Nem az autókázás a tét, hanem az élelem. Műtrágya nélkül éhenhalás van és ezt sajna nem lehet villámból, meg solarból, meg semmibőlse nem lehet előállítani. Szegény pusztul, gazdag marad.
Lord

"A jelenleg ismert leghatékonyabb vízbontó eljárás a kén-jód ciklus és ehhez csak hő kell.2

Van hatékonyabb is sztem, de azért érdekes eljárás:

1. 830 celsiuson kénsavat bontanak vízre, kén-dioxidra és oxigénre (az O2 hasznos !!!)
2. A kén-dioxid, a víz és a jód reakciójával kénsav (vissza 1-hez) és H-jodid lesz kb. 120 celsiuson.
3. A H-jodid 320 celsiuson bomlik dihidrogén molekulára (hoppá, megvan a H2 is!!!) és jódra (vissza 2-hez)

Megjegyzem, ha napcellában előállított árammal bontunk vizet, akkor ennek a hatékonyságát 100%-ra vehetjük, mert ami elveszik, azt valójában nem mi fektettük be, és semmilyen meglévő energiahordozónk felhasználásába nem került. Persze, van veszteség, de az a nap sugárzó energiájának egy része, ezért ez csak virtuális, nincs jelentősége. Illetve lehet itt is külső energiafelhasználás, amivel a nap irányába forgatják a napcellákat.

Mondjuk kíváncsi lennék arra, h mekkora területű napcella képes kb. 1,7-1,8 voltot előállítani kb. 10 ampert fenntartva, átlagos napsütés esetén, h érdemi termelés jöhessen létre.

Üdv.
Egzakt tervet csak a vallásra és a filozófiára lehet alapozni. Még a tiszta ész kritikája is a vallás alapjáról indul. Az egyetelen individualista társadalom (ahol még ahoz is jogod van, hogy az alapját tagadd) a keresztény kultúrkörben jött létre (NEM az intézményes egyháznak kösöznhetően).

Derenk (törölt) 2008.08.29. 16:16:12

Kiskerttulajdonosok előnyben. Hagyma, krumpli, fehérgyökér, sárgarépa, bab, borsó, uborka, MÁK terem nekik 2040-ben is. Kis nyúlketrecekben nyuszik nőnek, télen levágják őket.

2050-ben a szabad földműves íjászcsapatok fognak ősközösséget alkotni eldugott helyeken.

Lesz számszeríj, íj, füstbomba, dorong, kapanyél, kiegyenesített kasza...

... az ősközösségben a nők téliruhákat kötnek gyapjúból és a nagy nyári össznépi vásáron becserélik lisztre meg c vitaminra. Lesznek fafaragók akik kanalakat, féskűket készítenek. Cserekereskedelem lesz.

Lesznek újkori kovácsok akik megtanulnak rozsdás radiátorcsövekből íjhegyet kovácsolni. A szerszám nagy kincs lesz, egy kombinált fogóért 10 kg lisztet adnak majd.

Az elhagyott nagyvárosok nyersanyaglelőhelyek lesznek. Fémek, műanyagok, üvegek lelőhelyei.

A posztindusztriális kőkorszak kitermeli a legjobbakat, kézművesek-földművesek megmaradnak.

Lesz pipagyártás kisüzemben és lesz hangszergyártás is.

2060-ban az utolsó windowsos pc-ben elszáll a winchester. Pedig csak évente egyszer kapcsolták be, kerékpárból átalakított dinamóról működött. A Tóta W. archivált blogot olvasták fel róla a kisgyerekeknek.
malacka 69 faktoriális · szenzor.freeblog.hu 2008.08.28. 00:10:16

0,5 nm napcella 60 volton kb 50 W-ot nyomat, verőfényes napsütésben.

A kérdés, az hogy a napcella elkészítése mekkora befektetést igényel. Nehogy több olajat használjunk az előállításához, mint amit egész életében visszatermel. Van rá precedens...
a photovoltaik-ot az űrbe találták ki.
és oda se azért, mert hajde hatékony, hanem mert feszt süt a nap (felhők nem annyira vannak) és nem kell tárolni áramot akkumlátorban (sokat) mert a nap csinálja.

de a napelem előállítása során több energia megy el, mint amit a teljes élettartama alatt megtud termelni a földön a napelem. viszont a pueblo indiánokhoz senki nem visz áramot, meg a világvégére vezető autópályák mellett sincs mindenütt olcsón ott (mert pl. kell transzformátorállomás 1-2-3 lépcsővel) és ott és akkor pont jó a napelem.

imho, a napot a legjobb arra használni, amit elsődlegesen tud. melegíteni. aztán a melegvízzel (200-250 C) vidáman lehet akár gőzturbinát is hajtani.
www.youtube.com/watch?v=rRYfsAExkUw

illetve használják még nagytisztaságú kohászatra is.
vagy éppen lehet stirling motorral játszani:
www.youtube.com/watch?v=Z4joQSkQ1_M&NR=1

Update az érdeklődőknek, ha vannak még egyáltalán.
A QuantumSphere kifejlesztett egy katalizátort (vas-nikkel nanorészecskék), amivel 85%-os vízelektrolízis valósítható meg.

Derenk (törölt) 2008.09.10. 17:04:10

A bányászat talán még egyszer nagy reneszánszát éli majd.

De nem a mostani felszínen kapirgálós bányászat lesz az, hanem amikor a gépek az izzó magma határáig lehatolnak a kincsek után.

Mert pajzsot kell építeni a kozmikus sugárzás miatt, vagy ilyesmi...

Derenk (törölt) 2008.09.10. 18:20:52

Magyar olajtörténet, az oldalon sok-sok képpel. Kb 1970-ig.

www.olajmuzeum.hu/pid23/tid1/ipartortenet

Van itt múltbarévedés is:
1536-ban Oláh Miklós: Hungaria c. művében egy Szilágy megyei természetes előfordulást ír le:" Nem hallgathatom el, hogy van Magyarországon olyan ragacsos föld is, a melyből, mint a viaszból, gyertyákat, fáklyákat és világító szereket is csinálnak, azonban a szaguk kellemetlen."

Hehe, naftamindenit!

www.olajmuzeum.hu/pid23/tid1/ipartortenet
"De nem a mostani felszínen kapirgálós bányászat lesz az, hanem amikor a gépek az izzó magma határáig lehatolnak a kincsek után."

Ez azért nem triviális dolog.
Ahol a felszínhez közel van a magma, abban nincs sok értékes ásvány. Ahol viszont nekünk kéne érte menni az problémás. Nem csak a magas hőmérséklet miatt, hanem mert ott a legkisebb földmozgások is hatalmasnak tűnnek.
A köpenyben lennének értékes dolgok, de igazából még a földkéreg aljáig sem sikerült soha lefúrni.

Az utóbbi időben megjelent pár érdekes hír (,de csak egyet találok):
index.hu/tudomany/olaj080909/
No Apocalypse, not now ?
Kedves Tóta W. Árpád. Ön intelligens, tényeknek, adatoknak könnyen utána tud nézni, meg van hozzá mind az eszköze (internet, laptop), mind a szürkeállománya. Kérem próbáljon meg még egyszer utánaolvasni a peak oil témának, úgy igazából, és javaslom revideálja álláspontját, mert ez a cikk nem hogy komoly lenne, hanem nevetséges, sőt egyenesen káros. De szerencsére Önnek is lehetősége van elmélyedni az igazi szakirodalomban (a legfrissebbekben), és ezzel hozzájárulhat egy országos felvilágosítómunkához. Ehhez kívánok sok sikert, kitartást. Tartson velünk, egy csónakban evezünk.
Komon szensz
süti beállítások módosítása