W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Az élet napos oldala

2008.06.24. 07:00 Tóta W. Árpád

Buzi meleg van, amiről mindjárt eszébe jut a tájékozott állampolgárnak a globális felmelegedés. Az egy nagyon csúnya, rossz dolog, utáljuk. A multik… meg a corporationök, azok csinálják ezt, őket kell szidni, amikor a madarasteszkóba menet átkozódva, prüszkölve felcsavarjuk a klímát a kocsiban. Megölik Gaiát ezek a rohadékok.

Mellesleg egyáltalán nem ölik meg, csak megváltozik kissé. Még az se biztos, hogy a bruttó mérlege negatív. Spanyolországból sajnos sivatag lesz – mostanában Barcelonába bérelt tankhajókkal hordják az ivóvizet, és háromezer euróra büntetik azt, aki lemossa az autóját. A dán és a holland történelem pedig lehet, hogy a víz alatt folytatódik, vagy diaszpórában, ha bele nem vágnak a világ legnagyobb gátépítésébe. (De azt meg úgyis felrobbantják holmi karikatúrák miatt, merthogy vannak ennyire hülye emberek.)

Viszont Szibéria és Grönland ezzel párhuzamosan egyre barátságosabb vidék lesz; hopp, a dánoknak máris van hová menni. Majd betelepül oda szépen fokozatosan az emberiség, felfedezi és kitermeli az addig nehezen hozzáférhető ásványkincseket, a megváltozott klímát pedig kiaknázza, ahogy tudja, hiszen évezredek óta él ember a sivatagokban is, csak kevés. Hát a vízzel majd okosan kell bánni, mint a Dűne fremenjeinek, viszont lesz helyette napenergia, meg nem kell fűtésre költeni.

A spanyolokat bizonyára nem nyugtatja meg, hogy amit elvesztünk az ő hazájukban, azt megnyerjük Szibériában. Ők a rendszerváltás vesztesei lesznek.

Magyar, hajnal hasad!


Magyarországról egyelőre nehéz eldönteni, nyer-e az ügyön. Nyerhetne: olyan nemzethalálszerű természeti katasztrófa, mint az elsivatagodás vagy az elsüllyedés, nem fenyegeti. A hadseregeknek útba esett jövet-menet, de a brutális katasztrófák elkerülik.

Kissé melegebb lesz, az biztos. A meleg évszakban kánikula, télen pulóveres hűvösség és fekete karácsony, forever. Ez azért nem használhatatlan éghajlat, hiszen ilyesmi időjárás van tőlünk délre. Az állattenyésztés, a borászat, és jobb helyeken az ipar, a turizmus, az egész gazdaság megpróbálja a legjobbat kihozni az adott környezetből, ahogy a szeles Dánia nagyhatalom lett a szélerőmű-piacon. Nyilván észre fogjuk venni, ha Spanyolország odakozmál, mert például betelepül egy csomó spanyol, lesz spanyolkérdés, lehet őket is utálni, amiért akcentussal beszélnek és folyton zenélnek az utcán. De a mediterránosodást túl lehet élni, ha alkalmazkodunk hozzá. A fügefa, ami kisgyerekkoromban kettő csoffadt fügét termett, ma roskadozik a termés alatt; a füge viszont, amit a hipermarketben veszünk, török vagy iráni.

Extra Hungariam


Itt fejeződik be az optimista forgatókönyv. Magyarország aligha lesz képes alkalmazkodni egy klímaváltozáshoz. Ahogy semmi máshoz sem szeretne. Hiszen a mellékszelére, a szénhidrogének drágulására egyáltalán nem az a válasz – sem kormány, sem polgár szintjén -, hogy akkor fűtsünk és közlekedjünk máshogy, vagy legalább gondolkodjunk rajta. Hanem hogy legyen a gáz meg a benzin olcsóbb, és a corporationöknek a kurva anyjukat. A kormány kezét kötik a puszta realitások, nemigen tudják komoly gebasz nélkül ócsítani az árat, de igény, az volna rá. Választást eldöntő igény. Taxisblokádnyi igény. Ha pedig a választó azt akarja, hogy tegyünk úgy, mintha nem történne semmi extra Hungariam, akkor az lesz. Mert nem úgy tenni nem egy-kétéves, százlépéses bohóckodást igényelne, hanem stratégiát.

A magyarok ebből a szarból nem fognak várat építeni. Sem az Orbán Viktor, a komcsik meg pláne nem. Személy szerint talán tudják, hogy merre van a vészkijárat, de odavezetni a nemzetet a tengerhez, és áthajtani rajta, az politikailag ésszerűtlen. Egyikük sem egy Mózes.

Jöttek-e páran

Reméljük tehát, hogy a klímaváltozás viszonylag lassú lesz, és marad elég idő, hogy a magyar gyepűre olyan népek települjenek be, akik megmutatják nekünk, hogy kell ebben a buzi melegben élni. Nem szégyen tanulni az okosabbtól. A szlávoktól átvettük a földművelést, a némettől a kereszténységet és a virslit; a vendéglátás egy sikeres szegmensét és a ruhakereskedelmet ma is a betelepült kínaiak uralják. Ők értenek hozzá, mi meg nem. Az elsivatagosodó országokból érkező tőkések, vállalkozók, parasztok, marketingesek és menedzserek majd megmutatják, hogyan kell hasznot húzni a dögmelegből.

Végül mégis minden jóra fordul. Mondom én, a szuperbruttósított mérleg pozitív. Csak annyi kell, hogy hozzánk pont a tőkések, vállalkozók és menedzserek meneküljenek, ne azok, akik csak hőbörögni meg gyújtogatni bírnak. Ehhez még el kell tanulnunk a betelepülő franciáktól a szelektív bevándorlást. Na de az talán menni fog. Hát, kicsit lassabb lesz így, mint ha mi magunk fognánk fel, mi történik, de a szerves fejlődés, az már csak ilyen.

 

Magyarország klímastratégiájáról (HVG)



Címkék: környezetvédelem hülyemagyar külpol

452 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr56536333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ennyire azért nem egyszerű a dolog :)
Egyrészt a Duna-Tisza közéből is lehet sivatag, másrészt a migráció is lehet majd gyors és erőszakos lefolyású (lsd. hunok). Abban viszont egyetértek, hogy Magyarországgal szokás szerint csak történni fognak a dolgok, stratégia az nem lesz.
Árpád oldvasd el Greg Pallas könyvét a felfegyverzett diliházat.

Mellesleg az hogy drága lett az olaj az nyilván az olajkitermelőknek biznisz, nem kicsit, nagyon.
Lehet elkerülte a figyelmed, de mostanában az olajtársaságok rekord mennyiségű nyereséget zsebeltek be.
Ebből a számomra az jött le hogy valószínüleg nem a kitermelési költségek növekedése miatt drágult az olaj ára.

Ami meg az alternatívákat illeti...
Nos mit is tud kezdeni egy átlag fogyasztó?
Nem nagyon sokat, amit tud azt megteszi.
Ha házat épít akkor ha egy mód van rá akkor kondenzációs gázkazánt vesz (mert annak a legjobb a hatásfoka), az ablakok lehetőleg műanyag nagy hőszigetelő képességű anyagból vannak.
Na de nem lehet venni a boltban pl. Honda FCX-et (ha lehetne itthon kapni szerintem vastagon drágább lenne mint aká egy középkategóriás autó) és hidrogén kutat sem láttam errefelé sokat.

Az őriszentpéteriek küzdenek ezzel a SOLO nevü kocsival, reméljük bejön nekik.
Nem csak a átlaghőmérséklet emelkedik, hanem megváltozik az időjárás jellege is. Arról nem beszélve, hogy milyen épitészeti változásokat igényel majd a nagyvátosokban a meleg.
Magyarorszagbol Arrakis lesz... lehet a fuszert banyaszni... lesznek Harkonnenenk, meg gonosz Sting.
Mar csak a politikai szerepeket kell kiosztani.

De akar lehetnek kibucok is, sok kis judeia fugeszedovel.

A Kinaiak majd Made in China homokozolapatokat gyartanak gyermekeinknek, a kereslet no, a behozatal no, szok kici lapat meg fogy!
Ejjde szep lesz... en azonban megyek eszakra, mert nem birom a meleget. Art a boromnek, raadasul melegben hisztis vagyok, mint egy picsa.
Sziberiaba nem, mert ott suttyomban meteorok esnek le, oszt tobb ezer negyzetkilometeren pusztul minden eszrevetlen.
Megsem lesz olyan jo?
Ja a napelem sajnos úgy ahogy van hülyeség.
Ami ér valamit az a vákumcsöves technológia, csakhogy mivel nincs rajta semmiféle állami támogatás baromi drága.
És az benne a vicc hogy ezen az éghajlaton olyan 10 év alatt hozza be az árát.
Csakhogy 10 év alatt ez a holmi tönkremegy és ki kell cserélni.
Tehát ha szerencséd van akkor kijössz nullára.
Persze ha az állambácsi támogatná akkor ugye a megtérülés más lenne.
Fügeligetet az alföldre! No meg gyapotot. Megmondták a régiek, lehetséges! ;-)
Ja, és lesz a Fidesznek magyar narancs! :P
A barcelonai hír már nem aktuális. Ott most több héten át esett, megteltek a víztározók. Úgyhogy hétvégénként éjszaka már a városi szökőkútak is mennek.
A sivatagi népek is fűtenek éjszaka. Hülyén hangzik, de kiszárított teveszarral.
Magyarországot nagyon is fenyegeti az elsivatagosodás a medence jelleg miatt. Leginkább talán Mongóliához tudnám hasonlítani...
Ezt a nemzetet? Kizárt, hogy magától átkelljen bárhol is, ha csak nem kergetik. Megjegyzendő, hogy még a dicsőséges a honfoglaláskor sem a területszerzés vágya hozott ide minket, hanem a nyomás keletről...
Emellett mi valahogy jobban szeretjük elüldőzni az okosabbakat, mint tanulni tőlük.
Kezdetnek mondjuk megtanulhatnánk az öntözéses földművelést (hozzunk egyiptomiakat? :)), mert jelenleg aszálykáraink nagyrésze infrastruktúrális eredetű.
Azért elgondolkodtató, hogy mi lesz a délről felfelé húzódókkal. Szó nélkül be kell majd engednünk őket? Nem is lesz választásunk?

Nem lenne EU-konform géppuskát szegezni rájuk a határon, ezért el fognak özönleni minket?

Érdekes helyzet lesz. A mai cigányprobléma valószínűleg eltörpül majd mellette.

Talán még olyasmi is lesz, hogy a spanyolok egy helyre gyűlnek majd, és autonómiát akarnak majd maguknak?

Ahhoz mit szólnak majd azok, akik most máshol követelnek a magyaroknak autonómiát?

Nem fogunk unatkozni.
Forumozok

A geppuskas megoldas...
Nem rossz, mar csak az Unionak kell rendeletet hoznia ra, mert mire ez a nagy felmelegedes bekovetkezik, hogy delrol elarasztananak minket az "idegenek", addigra az osszes deli orszag is EU tag lesz. Ez csak ido kerdese...
hát azért szerintem ennek a témának egy kicsit olvass utána, hátha kiderül miért szopó a klímaváltozás.
Mindenkinek jó lenne, ha úgy 5 milliárddal kevesebben lennénk. De én szeretném kiválasztani, hogy ki marad. :-)
Hehehe a globális felmelegedés helyett klímaváltozást emlegetni az olyasmi mint a bársonyos reform? :D
Ha az olaszok, spanyolok satöbbiek, hadsereggel együtt megindulnak felfelé mo. max 1 hétig ha kibírná.
2008as hír volt indexen hogy összeültek a nagy cégvezetők (corporations) és egy konferencia keretein belül megdumcsizták hogy valami klímacucc azért mégiscsak úgynéz ki hogy van. Több mint 30 éve erről pampognak a zöldhippik, de most ők megállapították, úgyhogy aki két lábbal áll a földön az tudja, eddig csak riogatás és fantazmagória volt, tavaly óta reális "veszély". Erre a rugalmasságra lehet számítani a világtól tehát nem lesz itt semmi hátrányból előnyt kovácsolás kérem, csupán a történelem ismétli magát ahogy szokta. :)))
Aki eddig nem szerette a rovarokat az kurva szarul fogja magát érezni! :DD Lassan meg kell kóstolni őket. :)
Csa Test!

Ugyan, hiszen Gripenjeink vannak! :-D
"meg nem kell fűtésre költeni."

de szeretem amikor valaki nagyon észt oszt és baromságokat mondd. "meg nem kell fűtésre költeni." nappal hűteni, éjjel fűteni...
Klimaváltozás, globális felmelegedés. Lehet ellene kardokodni, de benne vagyunk vastagon, ahányan vagyunk. Most is megy pl. a számítógép, de adj'Isten van akinél a klíma is, esetleg autóval ment dolgozni. És van legalább 5 pár cipője, meg több ruhája. És persze van aki a gonosz corporationök áruját is megveszi.
"de benne vagyunk vastagon, ahányan vagyunk. Most is megy pl. a számítógép, de adj'Isten van akinél a klíma is, esetleg autóval ment dolgozni"


Te komolyan elhiszed, hogy a civilizáció miatt van a klímaváltozás? Nem hallottál még napciklusokról, napkitörésről, változó bioszféráról (evolúció elmélet)?
"de a szerves fejlődés, az már csak ilyen."

A szervezetlenről, már tudjuk, milyen....

A glob. felmelegedést mindenütt érzékelik, ellene a harcot az átlagember mindösszesen a klímaberendezés beszerzésében összegzi, mint ahogy ezt ékesen példázza az a fotó is, amit egy cigánysoron kaptak le:
az arányaiban hatalmas klímadoboz tartotta a roggyant kis viskót, s nem fordítva./tart-alomhoz a firma/
Van ez így nálunk, s még csak glob. felmelegszés se köll hozzá.


Hiába tudósok riogató hangjai, hiába számításokkal, kísérletekkel bizonyított tételek.
Kyotó is befuccsolt, részben.
USA monnyon le, s természetesen, kapja be !

Az emberiség sajna elcseszi....
Menthetetlenül....

"Kyotó is befuccsolt, részben. "

Mert az zsákutca. Nem old meg semmit, de gazdasági előnyhöz juttatja Kínát a nyugati világgal szemben...
Lehet persze azt hinni, hogyha olyan meleg lesz Magyarországon, mint most van Spanyolországban, akkor majd jönnek a turisták, de szerintem ebben kár bízni. A mediterrán turistaparadicsomokban nemcsak meleg van, hanem tengerpart is. Azt meg nem hoz a klímaváltozás.
Csak néhány szó röviden:

1. Lord_Valdez 2008.06.24. 07:39:13

Jó lenne már tudomásul venni néhány tényt. Pl., hogy NEM VOLT BESENYŐ TÁMADÁS A HONFOGLALÁS ELŐTT!!! Ez hazugság. Ajánlom Harmatta János professzor úr munkáit a témában.

2. A Kárpát-Medencének már régen sivatagnak kellene lennie, ugyanis a leszálló légáramlatok miatt kevesebb eső esik mint ami elpárolog. Ezt ŐSEINK az ártéri gazdálkodással védték ki, amit a dualizmusban a Vásárhelyi tervvel (csodálatos kapitalizmus) gallyra vágtak. Azóta indult be a Kárpát-Medence sivatagosodása - Indexen is vannak róla cikkek. Szeretném felhívni a szerző figyelmét arra, hogy ahogyan nem a szlávoktól (szolga a szó jelentése) vettük át a földművelést, és nem a kereszténységet, hanem a zsidókereszténységet vettük át nyugatról (honfoglalás kori sírok 90%-ában kereszt található) úgy ezt sem fogjuk tudni átvenni senkitől, mert senki sem folytat ilyen gazdálkodást. Ha betelepül ide bárki öntözni fog és úgy járunk mint pl. a sumerek és sivatag lesz az ország helyén. Vagy ártéri gazdálkodás lesz vagy sivatag. Mellesleg a Fidesz kormány előkészítette a terveket egy modern ártéri gazdálkodás beindítására, de az MSZP-SZDSZ koalíció ELSŐ dolga volt ezt elsüllyeszteni. A gátépítés ugyanannyira ostobaság mint a gázártámogatás. Jó lenne észhez térni és tájékozódni, nem hülyeségeket beszélni össze-vissza...
legalább már nem csak nyáron lesznek útépítések...hát ti már semminek sem tudtok örülni?
Alizee 2008.06.24. 08:44:27


Ezt te mind elhiszed, vagy csak viccből írtad ide? :DDD
Nem azért, de a cikk írójának és a gügyögő libatagozatnak a kommentekben körülbelül olyan szinten áll a kérdéssel, mint az idióta Putyin, aki üdvözölte a felmelegedést, mezőgazdasági megfontolásból. Ha a kedves kommentelőknek tetszene a mediterrán éghajlat, lelkük rajta. De nem hiszem, hogy tetszenének az áradások, a tornádók, a Golf-áramlat megváltozása miatti lehűlések, a szúnyoginvázió, meg a vele járó összes, ma trópusinak nevezett betegség, a 7 éves aszályokat váltó 10 évnyi mocsarasodás, és még sorolhatnánk. az persze igaz, hogy klímaváltozás amúgy is van, csakhogy nem emberi történelmi léptékekben szoktak az ilyen dolgok lezajlani, hanem földtörténetiben. És nem mellesleg a fajok 90%-a ilyenkor azért kipusztulgat. És ellentétben mondjuk az utolsó jégkorszakkal, nem 100ezer embernek kell új otthont találni, jól van elvonulunk délebbre vagy északabbra. A környezetvédelem nem foci, hogy mindenki ért hozzá, az egy szakma. Sem a Greenpeace nevű agyhalott szervezetek, sem az olvasással küzdő politikusrétegek nem értenek hozzá, sőt, az átlagpolgár sem. Ez van, sok ilyen terület akad még. Nem kell károgni, sötétzöldnek lenni, de az sem jó, ha energiacégek által pénzelt kutatólaborok eredményeire támaszkodva örvendünk, hogy semmi baj. Tanulni kell.
Tőmondatokban sztem :
Növekvő szélsőségek az időjárásban./hurrikánok, cunamik/
Sarki jég folyamatos olvadása.
Tengerszint megemelkedése.
Folyók kilépése medrükből:
Egyes városok víz alá -> országaik iparának,mezőgazd-nak teljes, v részbeni megsemmisülése, gazdasági krach európai kivetüléssel.
Járványok.
A Golf áramlat lehűlése.

Európa nem csak csendes, de qrva hideg is lesz...
Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.06.24. 08:50:35

Gondolkodtam van-e értelme hozzászólni vagy nincsen, de már látom, hogy volt. ;)
kurva hideg is lesz Európa? akkor miért csökken Svájcban a hómennyiség évről-évre? de ha csak véletlen, akkor megnyugszom, és nem dobom ki a sícuccomat...
" kardinálispinty 2008.06.24. 08:51:35"

1 perccel fürgébb voltál!:)
/Az ürgékre se jönnek majd szép idők!:)/
A cunami nem időjárási jelenség...
A besenyők Bizánc szövetségesei voltak és 854-től folyamatosan üldöztek, a földművelést valóban nem a szlávoktól vettük át, de ez most teljesen offtopic.

Ártéri gazdálkodással lehet búzát termeszteni? Hány embert fog ez eltartani?
"Roltii 2008.06.24. 08:54:52"

Egyelőre ne dobd, addig még van pár szlalomnyi időd!:)
Azt nem tudom, ha Árpi ennyire utálja ezt a népet, miért nem költözik pl Hollandiába. Mi tart itt? A kormányzati megrendelésre készülő rajzfilmek?
Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.06.24. 08:55:33
"A cunami nem időjárási jelenség..."

Bocs Walter, nem vagyok én egy meteurológus :)
A klimaváltozásnál csak a változás része lesz szr. MIután beált az új egyensúly, mindenki ujra boldogan fog élni. Azt meg csak ki kell bekkelni.
Lehet nem lett volna hülyeség tájékozódni is a Tóta gyereknek egy keveset, mielött ezt a kolosszális mesterművet megosztotta velünk... Persze ,mint tudjuk nem az a lényeg, hanem minden témából el kell jutni oda, ahol tudunk rugni mindenkibve egyet. Lehet én is indítok egy blogot a magfizikáról. Érteni nem értek hozzá, de majd tudok benne orbánozni, meg hülyemagyarozni... De szép is lesz
Őrnagy Őrnagy · kriegsmarine.fw.hu/ 2008.06.24. 09:02:05
Mert akkor mégis kicsodán élősködne. Itt jobb dolga van, mert eltartják...
mellesleg sok helyen volt már szó arról, hogy az emberiség kicsit sokal képzel magáról, mint például, hogy jelentősen tudja befolyásolni bolygója klimáját...nem tudom mennyire igaz, de elgondolkodtató, hiszen az über parás ózonlyuk is foltozódik össze vagy mi a fene...
Az ártéri gazdálkodáshoz szabályozatlan bővizű, rendszeresen ,nagy víz és iszaphozammal áradó folyók kellenének.Sem a Duna sem a Tisza nem ilyen ,de majd a fidesz kormány elintézi.Ha nem lesz csapadék, mitől lennének áradások, árterek?Pár éve komoly akadémiai tudorok azon vitáztak, hogy a Balatonba a Drávából, a Rábából v a Dunából szállítsanak vizet,mert pár éven belül kiszárad.Most meg a D-i parton hisztiznek, ha magas a vízszint.Mindig féltem a tökéletes jövőmegmondóktól, és most néhány ismét felbukkant. Isten hozta Őket.
Amióta élek azt hallom, hogy a kőolaj csak a következő 50 évig lesz elég. Ehhez képest az egész világgazdaság egyre inkább erre épül, a fogyasztás nő, "mint az állat" és az alternatív kutatásokra sokáig csak hóbortként reagált mindenki. Aztán nesze itt, most indul amit mindenki tudott, hogy lesz, ugranak az árak és mindenki jajveszékel. Szerintem ez nem magyar vonás, az egész emberiség úgy gondolkozik, hogy utánunk a vízözön!
Klímaváltozás eddig is volt mindíg, állandó klíma soha nem volt, nincs is értelme. Én csak abban reménykedem, hogy az én életemben még tudok annyit síelni amennyit akarok. Aztán utánam a vízözön! :o)
Szakyster 2008.06.24. 09:05:45, illetve w

"A klimaváltozásnál csak a változás része lesz szr. MIután beált az új egyensúly, mindenki ujra boldogan fog élni. Azt meg csak ki kell bekkelni. "


Az a baj, hogy a Föld azon része válik lakhatatlanná, de legalábbis nehezen lakhatóvá, ahol jelenleg az emberiség legnagyobb része tartózkodik. Ők vagy megindulnak honfoglalni, vagy éhenhalnak. Valószínűleg nem az utóbbit fogják választani.

Ha csak magunknak kéne alkalmazkodni, az lenne a kisebbik baj. De hogy milliárdnyi menekülttel mit kezdenek majd az északi államok, azt senki sem tudja még elképzelni. De nem lesz egy fáklyásmenet.

Ekkora népesség mellett összességében igenis negatív mérlege lesz a felmelegedésnek.
Lord_Valdez 2008.06.24. 08:57:26

"A besenyők Bizánc szövetségesei voltak és 854-től folyamatosan üldöztek,"

Kedves Lord Valdez, mondtam már, hogy ez nem igaz. Olvass Harmattát. A Besenyők ezerszer gyengébbek voltak mint mi, nem mertek belénk kötni.

"Ártéri gazdálkodással lehet búzát termeszteni? Hány embert fog ez eltartani?"

Nem éppen erre van kitalálva, de elméletileg lehet. Elég magas népsűrűséget el lehet vele tartani, kicsit felturbózva modern technikákkal még magasabbat. Ajánlom Andrásfalvy Bertalan és Molnár Géza könyveit a témában.
Az lehet majd a baj, ha valóban tényleg melegszünk, hogy a nagyobb folyóink nem nálunk erednek. És a hegyekből kilépő folyó vizét igen könnyű megfogni pár nagy tározóval.

Mi csak áradáskor kapunk vizet majd, de akkor jó sokat.
Az óvodás Tóta Wé buzizik durcából, hogy neveljen :D Vak akarna vezetni világtalant? Szánalmas?

:( Kár, hogy a klímaváltozásból is kb. annyit fogtál fel mint egy óvodás, de szép a fenti fotó!
staropramen 2008.06.24. 09:13:57

A Tisza pont ilyen, és nem feltétlenül szükséges egyébként sem az ártéri gazdálkodáshoz ilyen folyó. A másik pedig, hogy csapadék lesz csak kevesebb és egyenetlenebbül elosztva, pont emiatt lenne szükség ártéri gazdálkodásra, hogy az árvizeket itt fogjuk nyárra. Amit én inkább gondnak látok, hogy sanszos lesz egy kis malária, de inkább az mint a sivatag...
Az igazán kemény világ szerintem akkor jön el, ha Afrikából indul meg felénk pár milliócska ember. Ez meg valszeg klímaváltozás nélkül is be fog következni előbb-utóbb. Azok biztos nem managerek, meg tőkések lesznek, viszont vállalkozók igen, mert ha nem vállakoznának a migrációra éhen halnának. Szerintem erre sem kell többet várni 10-20 évnél és ronda verekedés lesz belőle.
Szakyster 2008.06.24. 09:05:45,
"A klimaváltozásnál csak a változás része lesz szr. MIután beált az új egyensúly, mindenki ujra boldogan fog élni."

Nincs új, meg régi egyensúly. Folyamatos változás van, ami lehet lassabb, vagy gyorsabb.
Ja egy kis hír magáról az olajárról:

Spekulánsok klubja robbantotta az olajárat
index.hu/gazdasag/vilag/olar080624/
A New York-i Árutőzsde kőolajkereskedésének már 70 százalékáért a spekulánsok a felelősek - derült ki az ezzel kapcsolatos kongresszusi jelentésből, amelyet a Wall Street Journal idézett.

Az amerikai szenátusban eközben már olyan hangok hallatszanak, melyek szerint gátlástalan spekulánsok klubja alakult ki, amely az amerikai fogyasztók rovására felhajtja az árakat


Tudom, nem "Corporation" ugye????
Én meg léghajó vagyok.
csakb-nel van az igazsag egy jo resze. nem az 5 millio hollandtol kell felni, hanem attol a 2-3 milliardtol, akik nagyon ehesek... es akik elindulnak abbol az egyszeru okbol, hogy se foldjuk, se vizuk, es a kajajukat nem tudjak megtermelni az elhibazott segelyezesi rendszer es a multik "gondoskodasa" miatt. (jo, tobb faktor is van, kulon miset erdemelne)
A klimat meg igenis meg tudjuk valtoztatni, illetve igen jelentosen meggyorsitani a termeszetes folyamatokat. Es itt a valtozas sebessege a gond. Nincs/nem lesz idonk alkalmazkodni, uj dolgokat kitalalni.
Hát ez szvsz. nagy hülyeségnek indult, de a végére egész jó lett :)
Őrnagy Őrnagy 2008.06.24. 09:19:18

a folyók nem, de tudtommal elég faszán állunk ivóvízzel, Bp környékén nagyon sok nagy forrás van, és tény, hogy sokkal jobb a vizünk mint sok nyugati nagyvárosnak.
Roltii: "tudtommal elég faszán állunk ivóvízzel, Bp környékén nagyon sok nagy forrás van,"
jaja, csak utanpotlas is kell hozza...:-)
Alizee
A besenyő kérdés piszkosul nem vág a témába ,de ha már így erőlteted,javaslom , hogy Harmatta mellett vegyük figyelembe a másik autent besenyő szakértő véleményét is.Besenyő Pista bácsi legalább annyira megmondja 1200 év távlatából a frankót.A néprajzkutatók pedig nem mezőgazdasági vagy közgazdasági szakemberek.Amit leírtak a pár 100 év elötti állapotokról az valószínűleg igaz , de számolj utána a föld akkor népességének, és a mezőgazdaságban dolgozók számának, de ebbe tényleg ne menjünk bele, mert rögtön vizet vitetnénk a Balatonba, telán a Volgából.Megnyugtatlak erre is lenne tudós aki javasolja.
Napelemes tankot és repülőt, azt fogok fejleszteni a garázsban, isten biza, ebben van a biznisz.
Alizee 2008.06.24. 08:44:27

Neked is ideje lenne pár tényt figyelembe venni:
Pl: NEM gallyra ment, HANEM gajra ment


egyébként a változás (emberöltőkben mérve) nem lesz gyors, az emberiség meg majd alkalmazkodik, ha hideg lesz akkor ahhoz, ha meleg lesz, akkor ahhoz, és majd az erősebb népcsoportoknak jutnak a jobb helyek (pl: Amszterdam piros lámpás negyede) a gyengébb népnek meg marad például Olaszliszka
ez mindig is így volt.

(Már látom, ahogy a NÁCI Magyar Gárda elfoglaja Grönlandot és a nadrágszárukat kiveszik a cipőjükből, nehogy túl nagy félelmet ébresszenek a vikingek és orkok mutációjából létrejött grönlandi őslakosságban.)
Roltii. A csápos kutakra gondolsz? Kavicsréteg által szűrt Duna víz. A hőforrások vízhozama meg édeskevés. Van mondjuk elég komoly rétegvízkészlet, de azzal öntözni nagy pazarlás lenne.
Az afrikai levegő erősebb beáramlása kompenzál a Golf-ért. Vékonyabb lesz a köztes-elviselhető sáv.
Beren 2008.06.24. 09:15:04
Amióta élek azt hallom, hogy a kőolaj csak a következő 50 évig lesz elég.

Hú vazzeg ez aztán a földtörténeti időtáv! Mióta élsz 20-30-40-50 éve?
Tuszun 2008.06.24. 09:24:07

Biztosan gyorsít a változáson az ipari társadalom, de hiába állnánk le mindennel az nem lassítaná már észrevehetően a folyamatot. Az okosok szerint a múltban történt jelentősebb változások először lassan haladtak (ezt gondoljuk most egyensúlynak) és azután felgyorsultak, amit a különböző hatások elkezdték erősíteni egymást. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy küldjük ki a co2-t meg a freont nyugodtan.)
Szakyster 2008.06.24. 09:05:45
"A klimaváltozásnál csak a változás része lesz szr. MIután beált az új egyensúly, mindenki ujra boldogan fog élni. Azt meg csak ki kell bekkelni."

Asszem kicsit el vagy tájolva. A változás része tényleg szar lesz, de állandó. Nem lesz semmiféle egyensúly, pláne ha nincsenek a változás ellen ható lépések. A kibekkelés egy rossz stratégia jelen esetben. Arról nem is beszélve, hogy a jelen generációk életében kurva kemény ellenlépésekkel sem fog eljönni a bódottá. Majd valamikor a XXII-XXIII. században, talán, ha lesz elég értelem, vagy szerencse.

hejesiras:
"egyébként a változás (emberöltőkben mérve) nem lesz gyors"

Igazad van, nem "lesz", mert most mar az. Eleg, ha kimesz pl. az osztrakokhoz, veszel egy szep 10 eves kepeslapot egy gleccserrol, majd megnezed, hogy hogy nez ki most (ha meg van gleccser...)
hejesirasbalynok 2008.06.24. 09:32:06

Olvasd tovább is kedves balynok. Meg lesz az értelme, de nem elég ám az első mondatnál leragadni.
Őrnagy Őrnagy 2008.06.24. 09:30:49

igen azokra gondoltam...az oké, hogy öntözésre nem lesz elég, de majd lesznek jó kis génkezelt cuccok, amiket nem kell öntözni, úgyis efelé haladunk (sajnos vagy nem sajnos, ez már hozzáállás kérdése)

egyébként afrikából nem hiszem hogy nagyon felfognak vándorolni, hiszen jelenleg kajájuk sincs sok, és iszonyat töketlen az egész népség ott, és nem várható a helyzet javulása (egyik ismerősöm kinnt volt félévet, előtte mondta, hogy jajj szegények éheznek, vigyünk kaját stb....mikor hazajött akkor mondta, hogy ezeknek tök fölösleges...ahogy egy ismerősöm mondta, hogy magokat és szerszámokat kéne nekik vinni, de fölösleges, mert úgyse fognak semmit se csinálni vele...)
Beren:
Ez igaz, de ha most lepunk, akkor egy meg kesobbi, meg drasztikusabb valtozast elozhetunk meg (talan). Es ha egyszer mar felismertuk, akkor nem a struccpolitika a nyero "most mar ugyis mindegy" alapon, hanem keresni kellene az okosabb kovetkezo lepest..
megfordíthatjuk mi a folyók folyásirányát
meg átszitálhatjuk a sivatagot
meg fejreállíthatjuk a Balatont is
meg a Golf áramlatot és elirányíthatjuk
meg bármit tehetünk
a végén úgyis a természet győz mi meg alkalmazkodunk
"Mellesleg a Fidesz kormány előkészítette a terveket egy modern ártéri gazdálkodás beindítására, de az MSZP-SZDSZ koalíció ELSŐ dolga volt ezt elsüllyeszteni."

Arra gondolsz, amikor OV kiment áradáskor helyszíni szemlére a gátra, majd másnap átszakad az egész hóblebanc? :D
Abban igaza van minden kommentelőnek, hogy a cikk a maga nemében dilettáns. Egyébként a célja valószínűleg nem is az volt, hogy felhomályosítson minket a globális felmelegedés mikéntjéről, mert az még az általatok nagyra becsült tudósok is csak saccolgatni tudják. Hol lesz sivatag, meg hol nem? Kurvára az legyen majd a legnagyobb problémátok a rengeteg katasztrófa közben és után, hogy a földrajzatlaszaitokat bújva kiderítsétek, vajon nektek volt-e igazatok. A felmelegedést tessék csak komolyan venni, a cikken meg röhögni egyet.
Őrnagy Őrnagy "pl Hollandiába"
Most írta, hogy víz alatt lesz hamarost. Mondjuk azt sajnálni fogom.
Amúgy tök mindegy, jöjjön akármelyik párt, amíg mindenki felülről várja a kezdeményezést, itt addig semmi nem lesz.

Én a napkollektorokkal vagyok :)
"Te komolyan elhiszed, hogy a civilizáció miatt van a klímaváltozás? Nem hallottál még napciklusokról, napkitörésről, változó bioszféráról (evolúció elmélet)?"

Napciklust zárjuk ki, mert 2006-ban volt a 11 éves ciklus "hideg" pontja, és 2012-ben lesz megint csúcsponton.
A napkitörés nem hőt ad, hanem elektromosan töltött részecskéket, ami kisütheti a műholdak, és a trafóházak berendezéseit, de bizonyított klímabefolyásoló hatása nincsen.

Viszont néhány éve volt egy érdekes elmélet, mely arról szólt, hogy a felmelegedés jó a növényeknek, melyek intenzívebb növekedése és légtisztítása néhányszáz (optimistábbak szerint 80-120) év alatt helyrebillentheti az klíma-egyensúlyt...
(persze ehez a károsanyagkibocsájtás teljes megszüntetésére is szükség lenne)
Roltii:
Nem is tudnak veluk mit csinalni, mert a termo teruleten vagy kavet termesztenek (asszem nem ok isznak annyit...:-)), vagy mar tonkrevagtak. Hiszen a termelo sem tud eladni semmit, ha a masik sarkon az o arujat osztogatjak ingyen segely gyanant. Akkor minek termeljen??
A magokkal meg... ugye, olyan magokra gondolsz, amibol olyan zoldsegek/gyumolcsok teremnek, amellyeknek nincs magjuk. Igy a kovetkezo evben is meg kellene vasarolnia a termelonek a magot jo penzert az adott multitol... jo kis korhinta...
Árpád,

Szerintem nagyon fel fognak gyorsulni a klímaváltozás hatásait enyhítő fejlesztések.

Egész egyszerűen azért, mert a coproration számára ebben lesz a biznisz igen hamar. Majd kisajtolják az állami támogatást a kormányokból mondjuk a napkollektorokra, és ha a most csak az olajiparban elköltött kutatási pénzek töredéke bejön K&F pénzként mondjuk a napkollektor-fejlesztésbe, akkor igen hamar lesz értékelhető megoldás.

A corporation nem gonosz, hanem kapitalista.
XSun:

"Ebből a számomra az jött le hogy valószínüleg nem a kitermelési költségek növekedése miatt drágult az olaj ára."

Peak oil, barátom. Ez már csak időlegesen lesz olcsóbb, a kitermelés nem bírja követni az igényeket, azok meg csak nőnek és nőnének a jövőben is.
5 éven belül luxus lesz autózni.
Roltii 2008.06.24. 09:37:26

Te hol élsz? Marokkóban naponta többezren érkeznek Ceuta meg a másik Spanyol "városállam" területére. Kibaszott sok Afrikai szeretne ide jönni. Milliók vannak már most úton. Olvasd el Michael Palin Szahara című könyvét. (Igen ez az a Palin, a Monty Pythonos) Vagy esetleg nézzél meg egy híradót, már napi hír nálunk is nemhogy Spanyolországban.

Beren olvastam, nyugi. Ne szívd mellre, csak szóltam, hogy a te életed nem időtáv, bármily hosszúra is növeszti Allah a szakálladat :)
Van egy érdekes tanulmány, ami azt mutatta ki, hogy a napfolt tevékenység intenzitása és a földi ciklonok kialakulása, mennyisége között összefüggés van. De azt nem tudják miért.
és lesz még jégkorszak is..
meg felmelegedés...
meg jégkorszak...
meg felmelegedés...

Feltéve, ha megéri az emberiség.
"Te komolyan elhiszed, hogy a civilizáció miatt van a klímaváltozás? Nem hallottál még napciklusokról, napkitörésről, változó bioszféráról (evolúció elmélet)?"

Erre itt egy link:
korny.uni-corvinus.hu/penzugy/k-p-4.pdf

Az 5. oldal 1. diája talán meggyőz.
"persze ehez a károsanyagkibocsájtás teljes megszüntetésére is szükség lenne)"


Tudom, és öljük le a növényevő állatokat is mert metánt finganak.... :DD
"...a végén úgyis a természet győz mi meg alkalmazkodunk"
Erre milyen bizonyítékod van? (az, hogy eddig így történt, nyilván nem érv)
molekula
simán megéri
az élővilág mindenhez alkalmazkodik
van élet a tenger mélyén, a sivatagban, a vulkánokban, Csernobilban kutyák futkosnak

Van remény a szebb jövőre!!
Tuszun 2008.06.24. 09:39:15

Igazad van. Mindenképpen változtatni kell több okból is. (Én a klímaváltozást kicsit hátrébb sorolnám, mint te, mert mindenképpen bekövetkezik, de ez a cél szempontjából majdnem mindegy)
Tökmindegy, hogy azért ne szarjunk a torta közepébe, mert büdös, vagy azért mert rosz lesz az íze.. :o)
szerintem meg az a baj, hogy túl sokan vagyunk, így aztán felmelegedés ide vagy oda, le fog esni velünk a föld. jajj, jajj, meghalunk!
Na eszembe jutott: Melilla a másik Spanyol autonóm terület Marokkóban.
Szakyster 2008.06.24. 09:50:12


jogodban áll nem hinni 4 milliárd év tapasztalatának és cáfolni a Darwinizmust.

Én például a Pithagorasz tételben nem hiszek. :)

Roa 2008.06.24. 09:49:36

Én egy 100-120.000éves ciklikusságot látok. Te mit olvasol ki ebből a diagrammból?
Beren:
A valtozasok, ha lesznek, komplexeknek kell lenniuk, ezek nem fuggetlenek egymastol. De ha megnezem, milyen eszkozokkel akarjak egyesek a valtozast... megjegyzem, Afrikaban a vizkeszleteket privatizaljak. Ez azt jelenti, hogy a "fejlett vilag" kezeben vannak az ivovizcsapok jo resze. De nem gond, nem lesz ivoviz, jonnek a jarvanyok, jo alkalom lesz ujra egy kis oltoanyagot szallitani jo penzert, illetve a lakossagot is decimaljak egyuttal...
4 milliárd év tapasztalatában és a darwinizmusban sehol nincs benne az, hogy "mindig a természet győz". És a pitagorasz tételben én sem hiszek, mivel hinni a wc-n, meg a templomban kell. A Pitagórasz egy állítás, amire van bizonyítás. A tiedre meg nincs.
"Tudom, és öljük le a növényevő állatokat is mert metánt finganak.... :DD "

lol

Egyébként van egy osztott rendszerű kutatás/szimuláció a témában, mely megpróbálja előrejelezni a földi klíma alakulását. Bárki csatlakozhat a projekt-hez, felajánlva a gépe szabad kapacitását (úgy mint a seti projectben)

www.climateprediction.net/
Tóta úrra mostanában nem jellemző az elmélyülés, meg csak ujságíró (olyan zömében értelmiségi, aki nem is tudja mivel akar foglalkozni, de ne kelljen reggel 7-re menni), miért is értene a klímaváltozáshoz, amikor mi szakemberek sem tudunk két hasonló trendű modellt felvázolni. Most én is olyasmiről írok, amiről a sci-Fi könyveken olvashattam, így a valóságtartalma média szintű. Az bizonyos, hogy 6-7 milliárd embernek nincs jövője a a Földön, vagy "spanyolnátha", vagy nyakelvágás lesz rövidesen. Az iszlám dzsihád, az afrikaiak folyamatosan gyakorolnak, így a meccs kimenetele jósolható. Igaz a "fejlett világban" hatékony pukkancsaink is vannak, csak utána kissé csernobili az időjárás. Persze a népvándorlás után a puskaforgatók maradékai egymást fogják gyikolászni, így az alacsony népsűrűség beáll. Globális háborúban intenzív mezőgazdaság, árúforgalom, piac az nincs, ezért a termésszint béka segge alatt - azaz éhezés jön. 30-50 évig nem az lesz a fontos kérdés mennyi a tőzsdeindex. Érdekes, hogy a nagy pénzmágusok előre gondolkodási készsége együtt csökken a tőzsdei folyamatok időtávjaival. Lassan mindenki hónapokra tervez, nem tudom határidős piacon mennyit tennének a túlélésre. Pedig a legtöbb embernek gyerekei vannak....
Ez csak addig megy így az olajjal, amíg a kisemberekkel lehet szórakozni. A politika lassú folyamat, de a végén mindig az lesz amit az emberek tömege akar. (Ha túlélik)
Aki azt hiszi, hogy az olajkészlettel az olajcégek fognak az utolsó cseppig gazdálkodni az rosszul gondolja.

Más most látszik, hogy a plebs nagyon is oda fog sulytani, ahol nem tetszik neki.

Lehet, hogy az összes állam összes törvényhozója meg van kenve "olajjal", de ez csak addig megy amíg seggbe nem rúgják őket. Ez mehet képletesen is vagy mehet lábbal is. Ha az embereket békén hagyják, akkor békésen lehet őket zsákmányolgatni (kapitalizmus), de ha elveszik a nyugalmukat akkor elsöprik a vezért. (diktatúra) Ez az elsöprés egyre demokratikusabb lett, de nem kizárt, hogy visszatérnek a barbárabb módszerekhez is, ha másképp nem megy.

Kezdődik az olasz? halászok Brüsszelbe vonulásával (nekik jutott először eszükbe????) Mi csak csóváltuk a fejünket a klímás kocsinkban, munkába menet, a híren, hogy mi a fenét keresnek ott?
De ha már egyre többen mennek brüsszelbe (Washingtonba), és pár olyan jacht a levegőbe repül ami olajpénzből lett, akkor már az eljutunk oda, hogy az olajbárók sem fognak nyugodtan aludni.

És mi van akkor ha ugyanezt államszinten fog megtörténni? Ha USA megjelenik egy olajban gazdag ország partjai előtt a flottájával és azt kéri, hogy nekik adja el az olaját?
Kérdés: Miért?
Válasz: (alternatív)Csak: mert itt bújkál Osama Bin Laden: valami centrifugák vannak itt:

Bambapacak:
Ha nem lenne iszlam, mar regen megindultak volna... szoval nem csak a fejlevagosok vannak, hanem a birkaturelmuek is, es ezek vannak tobben.
bambapacák:

háborúban is a gazdag van nagyobb esélye a túlélésre, éhezésben meg naná. Miért ne a pénzt gyűjtenék, ahelyett, hogy messiást játszanak.

Egyébként én valahogy nem értem a parát. Hidegben kabátot veszek, melegben könnyű ruhát. Ti nem?

Az egyetlen reális probléma, az sok milliárd ember halála. Ezt megelőzni viszont klímaváltozás nélkül sem lehet, mivel kicsit kezdünk sokan lenni. Esetleg, ha picit változna a gondolkodásunk, és nem az lenne mindenkinek a legfontosabb, hogy neki jó legyen. De az.
mindenesetre az tetszik a legjobban, hogy ennek a "tótavének" milyen gazdag a szellemi kincsestára, a minap spontán éppen planetológiai termodinamika-szakértőként és sztartoszférakutatóként ébredt fel egyszemélyben, aki ráadásul jártas az exobolygókutatásban és a politikai-szociológiai problémákban is: csodálatos az emberi tudásnak ez a hatalmas tárháza, amit ő birtokol, tótavét a tudományos akadémia élére, sőt: tótavé for president!

mindenestre én elhányom magam a közhelyeknek és a sztereotípiáknak ilyen szintű hatásvadász puffogtatásától, ami kizárólag csak a járatlan olvasóban kelthet szimpátiát, értelmes emberben nem...
Jaj, de jó!!! :D Lesz magyar narancs!
most viccelt az árpi, nem kéne véresen komolyan venni
Walter Melone,

Én is kb 100000 éves ciklikusságot, de nézd meg az utolsó 200 évet. 200 éve volt az utolsó ciklus csúcsa, azóta pedig tovább nőtt nagy ütemben.
Mindig kialakul új egyensúly, a természet és a társadalom is erre törekszik. Ha a társadalom egyensúlyteremtő mechanizmusa (háború) megfelelően csökkenti a népességet és a természet új egyensúlya után is alkalmas még a bolygó emberi életre, akkor a szegény országokban jelenleg pár dollárból élő túlélőbajnokok bizony előnyben lesznek az elkényelmesedett nyugatiakkal szemben.

blog.halbergphotographers.com/2007/12/11/average-weekly-food-consumption-of-families-around-the-world/
Potyy:
"háborúban is a gazdag van nagyobb esélye a túlélésre, éhezésben meg naná. Miért ne a pénzt gyűjtenék, ahelyett, hogy messiást játszanak."
Nem messiast jatszanak, hanem jokat keresnek rajta...:-)
Tegyuk fel, van egy cegem, es nagyon sok folosleges cornflakes-et termeltem, ott all raktaron. Nosza, kuldjuk el Afrikaba a szegeny ehezoknek, amit persze a segelyszervezetek, allamok (adofizetok penzen) megvesznek tolem, kulonben nem tudnam eladni. Ki jart jol? En, mert kaptam penzt, az afrikai kajaelosztasi miniszter, mert o sajat zsebere eladja azert. Hol van itt a messiasi gondolat?:-)
A tengerszint nagy emelkedése című "tézis" butaság, ugyanis jéghegyek olvadnak, amik úsznak a vízben. Biztos sokan láttak már szétrobbant üveget, amiben megfagyott a víz, megnőtt a térfogat, az üveg meg nem bírta a nyomást. Akkor hogy is van ez? Elolvad a jég, csökken a térfogata, de jó, ezt most ne vegyük figyelembe.
Az úszó (!) jéghegy - nagyobb része a vízszint alatt ugye - elolvadása tehát nem emeli a tengerszintet.

Lássuk be, hiába gondolja az ember, hogy "legyőzi" a Természetet, nem megy ez (szerencsére).
Egy érdekes tanulmány itt:
www.magtudin.org/Hetesi%20Zsolt.pdf
A népvándorlás megoldható, lőszer kérdése. De jobb lenne megelőzni.
Érdekes különben, mióta tart ez a globalizmus nevű neoliberális cucc a lakosság 90%-ának csökken az átlagjövedelme folyamatosan 10%-nak viszont egyre inkább nő.(corporationök) az USA-ban. Érdekes. Ez most akkor jó, vagy rossz?
Blany:
Nem a jeghegy olvadasa hozza a tengerszint-emelkedest, hanem a belfoldi jegtakarok olvadasa, ami nincs eusztatikus kapcsolatban az oceanokkal.
Blany, nem is a jéghegy a gond, hanem a több ezer méteres sarki szárazföldi jégtakaró esetleges hiánya :) Qrva sok víz ám az :) A jéghegy már csak akkor lesz, mikor a sarki gleccser tengerbe ér.
én el is kezdek alkalmazkodni, már állítom is sorba a kemény fenekű, szálkás izomzatú egyenlítőieket, az arabus nem tetszik azok állíg fel vannak állandóan fegyverkezve, na, de a keménységükről hírős afro-feketék azok génjei lesznek az örökítő túlélő módosítások, és utódaim annyira setétek lesznek, hogy a nap is elbúvik szégyenében, sőt a szibériai nagy tigris, csak úgy kitárja a bevándorlók előtt a nagykaput, és csak úgy betessékeli őket, mint maenkij rábotájutra, a dánokat, a norvégonkat, svengergoni svedeket, meg az izlandi jampikat, de a kárpát-medence mint valami nagy tó a kékségben meg olyan lesz mint a mai velence, és a kedves zsanettke ott andalóg a nagyon nagy fekete bonviványával, és énekeljük ahol a kis túr siet beléje.
Blany: Jó észrevétel, de egyvalamiben hibázik: a jégtakaróállomány egy igen komoly része nem úszik, hanem szárazföldre fekszik rá.
Roa 2008.06.24. 10:09:24

200 év 100.000 éves ciklusokban nem releváns eltétés.
és az esőfelhőkre meg lézer pisztollyal lövünk.
Hát, akárhogy is, én a hónap elejétől átálltam autózásról BKV-ra, kizárólag környezetvédelmi célból.
És még pár dolgot, amit meg tudok tenni, azt megteszem (a blogomban látható).
Még ha sokan hülyének is néznek érte.
Nincs ezel semmi gond. En mar regen a termeszetnek szurkolok :)
Walter Melone,

Node, ha az elmúlt 400e évben volt 4 ciklus, melyek kvázi szabályosak voltak, jól definiálható alsó és felső határokkal, akkor az elmúlt 200 évi olyan mértékű emelkedés, ami az eddigi maximum 1,5-szeresére viszi fel az értéket (kvázi függőleges vonalként), legalábbis elgondolkodtató. (Szerintem megdöbbentő).
Ez most nem igazán szól semmiről.
Mondhatni a globális felmelegedés elkerülte az írást. Langyos.

A tehetetlenség nem éghajlat függő.
Zöldfül: drága a benzin?:D
BKV-ra csak a hülye száll át, ha megteheti akkor inkább autó.
Jah, mielőtt belém köttök, ez a BKV-ra igaz, tömegközlekedésre általánosságban nem.
A globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy melegebb lesz, hanem hogy gyors mértékben VÁLTOZIK az éghajlat. Lehet például lokálisan hidegebb is, vagy mondjuk eltűnhet a csapadék egyes helyekről.

TWÁ most sem tudott túllépni a megszokott felszínes nagyotmondáson.
Szerintem, meg az adataink messze nem pontosak. De ha mégis így van, akkor sem mondhatjuk, hogy "200 éve elérte a maximumot, és tovább emelkedik". Nincs meghatározva mennyi lehet a maximum, és fenntartom, hogy az emberiség ebben a kérdésben is túlértékeli a szerepét.
Egy pár tény, hogy miért nincs ok pánikra. Idézet egy folyóíratból:
"1. Az igazság az, hogy a föld átlaghőmérséklete az elmúlt száz évben 0,4 és 0,8 oC között emelkedett. Tehát kevesebb, mint egy fokkal. Ha belegondolunk abba, hogy az iparosodás és a gazdasági fellendülés az elmúlt száz évben fejtette ki legjobban a hatását, és hogy ebben az időszakban kezdték el masszívan égetni a fosszilis tüzelőanyagokat, akkor ez nagyon kis emelkedésnek minősül. Szó sincs tehát több fokos felmelegedésről.
2. Óriási vita folyik arról, hogy mennyire befolyásolja az emberi tevékenység a föld éghajlatát. A tudósok ebben egyszerűen nem tudnak megállapodásra jutni. Egyesek azt mondják, hogy nagyon, mások pedig azt, hogy abszolút nem, vagy alig. Eddig azt hitették el velünk, hogy amiket most látunk, azok szélsőséges jelenségek, és hogy ilyenek korábban sohasem voltak. Azután pedig azt, hogy mindezért kizárólag az emberiség a felelős. Az igazság viszont az, hogy voltak korábban is szélsőségek, és egyáltalán nem tudják bizonyítani azt, hogy az ember közvetlenül felelős mindazért, ami most van. Ez egyelőre nem több egy elméletnél.
3. Az elmúlt kétezer évben jó párszor voltak sokkal drasztikusabb ingadozások a hőmérsékletben és az éghajlatban. Csakhogy erről nem beszélnek. Pedig voltak sokkal melegebb és sokkal hidegebb időszakok is. Nem arról szól a történet tehát, hogy a felmelegedés lineáris, tehát egyenes vonalú, ami azzal jár, hogy egyre melegebb és melegebb lesz, hanem inkább arról, hogy mindig is volt egyfajta hullámzás: felmelegedés, lehűlés, felmelegedés, lehűlés. Most van ugyan egy kis felmelegedés, de valószínűleg ezt követni fogja egy kis lehűlés. Egyszóval, volt melegebb és volt hidegebb korábban is. Például a római korban és a középkorban is voltak sokkal melegebb időszakok. Erről írásos dokumentumok és egyéb feljegyzések tanúskodnak. A római korban például sokkal melegebb volt Európában, mint most. A mai tudósok ezzel szemben azt állítják: „Ilyen meleg még sohasem volt. Ilyen szélsőségekre évezredek óta nincs példa.” Egyetlen ellenpéldát hadd mondjak: a római korban Anglia déli részén kiváló szőlő termett, és abban a korban híresek voltak a finom angol borok. Menjünk el most Dél-Angliába és nézzük meg, termelnek-e ott egyáltalán szőlőt?! Vannak-e a mai borpiacon híres angol borok? Hát nincsenek. Pedig állítólag ez egy „melegebb” kor. De ebben a „meleg” korban egyelőre még nem lehet Angliában szőlőt termelni! A középkorban, az 1200-as években a hőmérséklet szintén átlagosan két-három oC-szal magasabb volt, mint az elmúlt száz évben. Tehát sokkal melegebb volt akkor, mint az utóbbi száz évben.
4. Azt mondják nekünk – és ezt el is hitették velünk –, hogy a felmelegedésért a széndioxid a felelős, és hogy a felmelegedésnek a széndioxid kibocsátás a fő oka. A valóság viszont más. Nos, ezért a felmelegedésért 70%-ban a vízpára a felelős: az elpárolgott víz, amely az óceánokból és a folyamokból száll fel. Mindannyian tapasztalhattuk, ha bemegyünk egy üvegházba, a felszálló pára miatt sokkal melegebb van, mint azon kívül. A levegőben lévő vízpárán keresztül a Nap sokkal jobban melegíti a földet, mintha nem lenne vízpára. Gondoljunk például a dzsungelek hőháztartására, ott mindig páradús, ezért mindig melegebb a levegő. Az is különös dolog, hogy a felmelegedésért a széndioxidot akarják felelőssé tenni, miközben az atmoszféra széndioxid tartalma mindössze 0,04%. Az lehet még akár igaz is, hogy a légkör széndioxid tartalma 5%-kal megnőtt, de ez az emelkedés a 0,04%-hoz viszonyítva elenyésző semmiség. Ugyanakkor a természet számos folyamaton keresztül ki is vonja ezt a légkörből (pl. fotoszintézis). Tehát a széndioxidnak van egy körforgása. S ugyebár nekünk állandóan azt szajkózzák, hogy a széndioxid miatt van ez az egész. Nos, ez – enyhén szólva is – túlzás. Ezt általános iskolai matematikával is ki lehet számolni.
5. Hadd ejtsek néhány szót arról a széndioxidról, amely mindössze 0,04%-ban van jelen a légkörünkben. Honnan származik ez a széndioxid? Nos, ennek a bizonyos 0,04% széndioxidnak a 96%-a vulkáni tevékenységből származik, és csupán a fennmaradó 4% írható az állatok, a növények, és az emberi tevékenység számlájára. Gondoljunk csak bele abba, hogy két-háromszáz évvel ezelőtt is voltak vulkánkitörések, földrengések, erdőtüzek, illetve gázkitörések, melyeket akkor nem oltott el és nem fojtott el senki. Akkor is égett (talán évekig is) az orosz tajgán a gázkitörés vagy a felszínen található szén, és senki nem fojtotta el azt. Tehát fosszilis égés korábban is volt, a természet korábban is égetett különféle dolgokat, volt széndioxid kibocsátás, és mégsem következett be számottevő globális felmelegedés. Tehát a felmelegedésért nem csupán a széndioxid felelős, valamint ennek a széndioxidnak 96%-a nem is emberi tevékenységből származik.
6. Tudnunk kell azt is, hogy a világ hőmérsékletének alakulását más tényezők is befolyásolják. Például a különféle sugárzások, illetve a napkitörések. A tudósok megállapították – és ebben nagyobb egyetértés van –, hogy az elmúlt ezer esztendőhöz képest az elmúlt száz évben sokkal intenzívebbek voltak a napkitörések. Ez szintén befolyásolta a mostani kismértékű felmelegedést.
7. Egy másik érdekes tény, hogy 1945 és 1975 között, tehát jó 30 éven át, a világ hőmérséklete lassan csökkent. Ha az akkori tanulmányokat elővesszük és átnézzük, kiderül, hogy az akkori tudósok azzal riogattak, hogy hamarosan itt lesz a jégkorszak, minden le fog hűlni. Harminc évig lehűlő tendenciát mutatott a hőmérséklet, most pedig emelkedik. De az akkori tanulmányok pont a felmelegedés ellen szóltak, mégpedig úgy, hogy le fog minden hűlni, minden le fog fagyni. Emellett kifejezetten vicces lehet az is, ha megosztom veletek, hogy hosszú évtizedeken keresztül a tudósok attól féltek, hogy a széndioxid el fog fogyni a légkörből. Most attól félnek, hogy túl sok van belőle. De korábban pontosan az ellenkezőjét gondolták, mondván, hogy a növények fotoszintézise következtében túl sok fogy el belőle. (Megoldásként éppen a fosszilis tüzelőanyagok elégetését javasolták, mintegy kompenzálandó ezt a fogyást!)
8. Különféle rémhírekkel riogatnak minket, például, hogy a jegesmedvéket a kihalás fenyegeti. És egyre többször játsszák be azokat a képeket, amint a „szegény” jegesmedve nem találja a jégtáblákat, amelyekre felmászhatna, mert a jégmező elolvadt. Ezzel szemben az az igazság, hogy az elmúlt évtizedekben a jegesmedve populáció igencsak megnövekedett. Különösen a BBC-nek vannak ilyen természetfilmjei, amelyekkel kongatják a vészharangokat, azt szuggerálva, hogy a jegesmedvék lassan kihalnak. Nos, ez sem igaz, mert amint az imént említettem, a populáció 100%-kal növekedett. A jegesmedvék száma megduplázódott, így a faj nincs veszélyeztetve.
9. Azzal is riogatnak bennünket, hogy a jégpáncél egyre rohamosabban fogy, és egyre vékonyodik, mert olvadnak a jéghegyek és a gleccserek. Hát ez sem igaz ebben a formában. Egyrészt azért nem igaz, mert a gleccserek mindig is olvadtak, csúsztak és szakadtak lefelé az óceánba. Másrészt a jégpáncél vékonyodása nem egyenletes. Ugyanis azt sem mondják el nekünk, hogy azokat a méréseket, amelyek a jégpáncél vastagságát hivatottak megállapítani, 90%-ban az Antarktisz Argentína felé eső részén, egy félszigeten végzik. Úgy tűnik, hogy ott egy picit valóban vékonyodik a jégtakaró. Viszont más helyen kimutatták, hogy az Antarktisz többi részén a jégtakaró vastagodott. De a mérések 90%-a ott történik, azon az egy helyen, ezért ebből messzemenő következtetéseket levonni meglehetősen nagy merészség. Az igazság inkább az, hogy a jégréteg összességében nem vékonyodik, sőt helyenként vastagszik.
10. Grönlandon megtalálták a vikingek veteményes kertjeit. Ezeket a kerteket 800-1000 évvel ezelőtt, azaz Kr. u. 1000 és 1200 között művelték a vikingek, amikor ott megfordultak. Ezek szerint akkor egy olyan fázis volt, amikor melegebb lehetett a Föld átlaghőmérséklete. Most megtalálták ezeket a veteményes kerteket, amelyek azt bizonyítják, hogy akkoriban ott a jég elolvadt. Ez a felfedezés is azt igazolja, hogy időnként a Föld egy picit melegszik, aztán pedig egy picit lehűl. Mindig volt ciklikusság, amolyan fel- és leívelés a hőmérsékletben. Tehát nem arról szól a dolog, hogy a föld hőmérséklete lineárisan, egyenletesen emelkedik és egyre melegebb és melegebb lesz, hanem a le- és felívelő szinuszgörbe inkább az egyenletességet mutatja. Ha mindezek után megkérdezik tőlünk, hogy van-e felmelegedés, azt kell mondanunk, hogy persze, van. Az átlaghőmérsékletben egy-egy fok az eltérés, de az nem jelentős."
Nahát, hogy a magyarok mennyire hülyék? Még egy piti globális felmelegedésből sem tudnak hasznot húzni. Szörnyű egy népség.
én meg erősen fogyókúrázom, mert már így is kiteszek egy etióp falut egyedül, ha most kivándorolnék, kevesebben lennének a buszon és a demszky nem is tudna róla.
még szerencse, hogy a besenyők meg a longobárdok már nem sok vizet zavarnak.
Blany:
erdekes tanulmany. Pesszimistan szamol azert a tovabbi olajkutatas eredmenyeivel, illetve a meglevo keszletek jobb kitermelesevel. (jelenleg egy homokko tarolo eseten az olaj kb 30%-a lent marad).
A foldgaz is meg jon, jelenleg nagy reszet elegetik az arab orszagokban vagy a taroloba nyomjak vissza, hogy megnoveljek a termelest.
Tovabbi energiaforras, amit most kezdenek piszkalni, az a gazhidrat, ami hatalmas tomegben hever a tenger aljan "jeg" formajaban. Ez a keszlet a jelenleg ismert gazkeszlet tobbszorose. Valoszinuleg ezt fogjuk a leghamarabb kiaknazni, mert a termekhez (metan) megvannak a technikai felszereltsegunk (gazauto, gazfutes).
De erdekes, merre mozdul el az energiaszektor...
Árpi neutronbombás megoldása kéne ide. Bár akkor nem lehet válogatni a bevándorlókból.
"A levegőben lévő vízpárán keresztül a Nap sokkal jobban melegíti a földet, mintha nem lenne vízpára."


Ez hülyeség. A napsugárzás a talajt melegíti, és az melegíti vissza a levegőt. A légköri vízpára (-> kikondenzálódva felhő) szűri a napsugárzás spektrumát, így kevésbé melegíti a földet, ezzel együtt a levegőt.
A gázhidráttal vigyázni ,mert állítólag nem nagyon érdemes felkavarni a tengerek aljzatát.
bagoly:
csak par eszrevetel:
1. pont: Ha en ulok egy autoban, es nyomom a gazt, 2 masodperc mulva csak 25-el megyek. Ez nem azt jelenti, hogy nem gyorsulok tovabb, ha igy folytatom.
4. pont: ugy marhasag, ahogy van. Ha a vizparat szeretned modellezni, akkor gondolj abba bele, hogy ha felhos az eg, akkor hidegebb van.
A tobbire nincs idom...:-)
bagoly74,

Néhány forrás esetleg? Linkek?
az avarok is aszzimilállodtak, besenyó pista bácsi az utolsó bokaszíj.
ornagy: de azert megteszik...:-)) sok mindent nem erdemes csinalni, oszt megis...:-) nagy gondok lesznek meg belole, de paran jot fognak rajta keresni.
Bagoly74 a vízpárás hülyeség hiteltelenné teszi a többi pontot is.
A fóliában azért vagy kész a melegen túl, mert nagyon magas a páratartalom. És azért van pára, mert meleg van, nem fordítva :DDDD
Ezen a ponton kell Tótát szirénázó mentőautóval vinni a diliházba. Elhiszem, hogy az anyukája sokat símogatta a buksi fejét, és mondogatta, hogy "kisfiam, te vagy a legokosabb gyerek az egész világon", de ezt olyan 15 évvel ezelőtt ki kellett volna nőnie.
Bagoyl74 szerintem ezt a te "tanulmányodat" valamelyik corporation pénzéből írták :DDDD
"Érdekes különben, mióta tart ez a globalizmus nevű neoliberális cucc a lakosság 90%-ának csökken az átlagjövedelme folyamatosan 10%-nak viszont egyre inkább nő."
I. A globalizációnak semmi köze a neolibekhez. Ennek oka a szállítási technológia fejlődése. (a globalizmus, csupán az, hogy ez nem annyira rossz)
II. Azóta tart, amióta van hajózás és teve. Legfeljebb azért feltűnő, mert pár évtizedre a világpolitika egy mesterséges falat húzott a világrészek közé.
III. Pont az a baj, hogy Kína és India fejlődik és a jólétük (igényeik) is lassan emelkedik. Amin eddig csak Nyugat-Európa és Észak-Amerika (
Zsanett
az avarok persze asszimilálódtak de nekik könnyű, mert minden ősszel lehullanak a falevelek ,ebből meg lesz új avar rogyásig
Más a világkereskedelem és a más a globalizmus Valdez szerintem.
Szabotázs! A fél kommentem eltünt, hrrr.
De nincs szerencsétek, mert notepadben megvan :)

"Érdekes különben, mióta tart ez a globalizmus nevű neoliberális cucc a lakosság 90%-ának csökken az átlagjövedelme folyamatosan 10%-nak viszont egyre inkább nő."
I. A globalizációnak semmi köze a neolibekhez. Ennek oka a szállítási technológia fejlődése. (a globalizmus, csupán az, hogy ez nem annyira rossz)
II. Azóta tart, amióta van hajózás és teve.
III. Pont az a baj, hogy Kína és India fejlődik és a jólétük (igényeik) is lassan emelkedik. Amin eddig csak Nyugat-Európa és Észak-Amerika (
aha: a relációs jeleket nem szereti.
[...] ember osztozott, azon most már 3 milliárd akar.

Nem, abban igaza van, hogy a vízpára valóban üvegházhatású. Ne a felhőből indulj ki, mert a felhő az, amikor lehűl a levegő és a vízpára kondenzálódik. Amikor meleg a levegő nem is látod, hogy párás. (ld. relatív és abszolút páratartalom)

Szerintem a globalizmus leginkább a világkereskedelem éltetése. Ne feledjünk, hogy a késői gyarmati időkben is voltak helyi alkalmazottai a nagy társaságoknak.
azt üzenem a sok okoskatörpnek,akik bekopipészteltek ide mindenféle nagyszerű dolgot a glob. felmelegedésről, ráadásul úgy, mintha értenének hozzá, hogy a cikk lényege nem az.
A lényeg az, hogy ha bármi bekövetkezik, a béna magyarok nem fogják tudni a hasznukra fordítani. Mer mondjuk nem fognak egyetérteni a nyögdíjasok, a romák, vagy a fedettpályás vizisízők.
A glob. felmelegédshez szerintem senki sem ért, a Föld egy rettenet komplex dolog, senki sincs, aki valamennyi összefüggését, kölcsönhatását ismerné.
Ezért születnek egymással ellentmondó, mindenféle tudományos munkák, riogatás vagy éppen nyugtatgatás. Számomra egyik sem autentikus, viszont a kocsimat eladtam, felültem a bringára, és leszarom, hogy 1000 ft lesz a benya, max. ismét lehet majd vasúton szállítani, és nem kapunk tüdőrákot a kamionok dízelfüstjétől.
Az emberiségre meg amúgyis ráfér már egy jónagy orrkoppintás, amilyen esztelen igények itt kialakultak, az már nonszensz.
Ez már annak a "kommunikációnak" a része h szeressük a klímaváltozást. Hamarosan a szarevésre is rábeszélné az embert...
Kongratula
Worluk,

A világ sokkal bonyolultabb annál, amit itt felvázoltál.

elemes
Szibéria nyaranta grandiózus mocsárrá változik. Ha jön a felmelegedés, ez a mocsaras időszak fog meghosszabbodni, de lakhatóbb nem lesz.
Nem kell beszarni, nem lesz baj az ide-oda vándorlásból. Amikor a gnúk és a zebrák vándorlása és folyón átkelése elmarad, a krokodilok megdöglenek. Ez lesz itt is, szépen lecsökken az emberiség létszáma, oszt' a maradék eleszegeti a szágópálma kukacait, vagy az örvös tatukat, tobzoskákat, mikor mit, területtől függően. Idegenforgalom pedig csak annyi lesz, hogy átrándulunk a szomszédba, megenni az ott lakókat, a fehérjehiányt enyhítendő. Nagyon üdvös lesz, hogy kevesebben rontjuk majd a levegőt.
ez az egész egy szellemi faszverés, értelme semmi.
A kommentelők közül ki mennyi fát, cserjét, palántát, virágot stb. ültetett már életében, csakhogy egy kicsit a tettekről is beszéljünk?
Derűre ború, borúra háború,
Ma elküldték Kantot a fenébe,
És így kezdődött el a Béke vége...
krumplifejűpalacsinta 2008.06.24. 11:00:27

3 fa
10-25 bokor
számolatlanul sok évelő...
Avvakum protopópa 2008.06.24. 10:59:35

fasza, én is szívesen látnám újra a lovas-szekeres világot, mert nem vagyok ugyan a technika ellensége, de itt nem fejlődés megy, hanem esztelen felélés.....
Walter Melone waltermelone.blog.hu/ 2008.06.24. 11:02:30
végre valaki, aki nem csak arra valónak tart egy tuját, hogy a pitbullnak legyen mit kihugyoznia...
Sok okosságot lehet itt olvasni, mindenki megtalálhatja az izlésének megfelelő hozzászólást! :D)

Szerény véleményem az a témával kapcsolatban, hogy túlságosan nagyképűek vagyunk, amikor azt hisszük, hogy az emberiségtől függ minden, többek között a globális klímaváltozás is. Csodálatos modellek készülnek hatalmas matematikai, fizikai apparátussal alátámasztva. Csak arról felejtkezünk el, hogy a globális légkörzési, tengeri áramlási rendszerek modellezése egyáltalán nem egyszerű. Túl sok a paraméter. Sőt olyan paraméterek is vannak, amelyek sokáig senkinek sem jutott eszébe.

Csak egészen halkan jegyzem meg a vulkáni tevékenység által a légkörbe eresztett millió/milliárd tonnányi gázt (metán, széndioxid, kénes gázok, stb. stb.) Elképesztő mennyiségű elnyelt gáz van a tengerfenéki üledékben. Biztos hogy mindent tudunk az óceánok élővilágáról, az algákról, azok viselkedéséről a változó körülmények között?

Tényleg globális felmelegedésről beszélünk? Ha jól emlékszem, akkor az egyik sarkvidéken valóban megfigyelhető a jégréteg fokozatos töredezése, a gleccserek felgyorsulása, de a glóbusz másik oldalán erről szó sincs, ott kifejezetten a jegesedés előretörése figyelhető meg. Hol is az igazság?

A Szahara az utóbbi időben visszaszorulóban van, légifelvételek bizonyítják, hogy a növényzet terjedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik. Biztos, hogy annyira egyszerű a kép? Minden csak a freonon és az autók kipufogóján múlik?

Szerintem még nagyon sokat kell kutatni, nem az érzelmek mentén, hanem a tényszerűség alapján.

Utolsó megjegyzés: Az időjárást kaotikus folyamatok alakítják. Ezek megjósolása egzakt módon bizonyíthatóan lehetetlen. Halovány próbálkozásaink vannak az előrejelzésre, de ezek hatékonyságát igen jól ismerjük. Mondjuk nevetséges is, hogy a több milliárd köbkilométeres, hallatlanul komplex légkör mozgását pár ezer, esetleg pár tízezer, naponta néhányszor leolvasott pontatlan detektor adatai alapján szeretnénk leírni. Én a meteorológiát a béljósláshoz szoktam magamban hasonlítani. Esélyük sincs, de próbálkoznak. Én már láttam vastag, képletekkel teli légkörfizikai könyvet. Csodálatos komplex matematikai formulákkal van tele, de a legfontosabb "paraméterek" egyszerű becsléseken alapulnak. Vagyis az egész csak ködösítés. A legnagyobb sikerük a jégeső elhárítás, ami a formuláik révén egész jól működik, de szerintem ez véletlen, vagy inkább kivétel.

Az, hogy felmelegedés van, vagy lehűlés, az nagymértékben függ a vizsgált időtartamtól is.
Pl.: A 70-es évektől felmelegedés van, ami a 80-as években megszakadt. ennek oka (a tudomány mai állása szerint a St. Helens vulkán kitörése) mivel a fél hegy a légkörbe került, kicsit visszavett pár évre a felmelegedésből.
Hasonló történt az 1830-40-es években, csak akkor az izlandi Hekla vulkán volt a ludas.
45-től nem tudom, de elég sok szart robbantottak addig, meg azután is a népek ahhoz, hogy ez összemérhető legyen egy vulkánkitöréssel és pár évre befolyásolhassa az éghajlatot, ha minimálisan is. (Ez már csak okoskodás, az első kettőt egyenlőre tényként fogadják el)
Jelenlegi nézetek szerint felmelegedési periódus van, amit az emberi tevékenység talán képes gyorsítani, de ennek mértékében vitatkoznak, meg a periódus méretében is (50 év - 200 év - 1000 év). De az egész rendszer annyira komplex, hogy számtalan érvet lehet mondani pro és kontra. A gleccserek meg tényleg rövidülnek, nem csak az Alpokban, de itt a legszembetűnőbb. Ha ezer év óta jég alatt lévő területek egyszerre szabadba kerülnek több helyen, az biztos nem véletlen.
Az emberiségnek két problémája van. 1. túl sok kezd lenni az energia, 2. túl kevés kezd ,lenni az energia.
Hol a kreativitás?
Sokba kerül a napelem? A Marsra szondát küldeni meg a Holdbázist építeni talán kisebb feladat, mint napelemet fejleszteni? Drága a napelem. Olyan, mintha mindenhol az a mentalitás élne, ami a postban (jogosan)a magyarok számlájára van írva.
1000-1500 almafa, 300 körtefa.
Bár a gödröt traktor fúrta.
Én amit hallottam a riogató tudósoktól, hogy a jeges területek évről évre olvadnak. Vannak róla felvétek, hogy mennyi volt 30 éve meg mennyi most. Ez szimpla matek, ezért számomra logikusnak tűnik az a feltevés, hogy egyszer csak elolvadnak. Utána már vannak a nagyobb riogatók akik szerint megállhat a Golf-áramlat, és akkor nem meleg, hanem kifejezetten hideg lesz errefelé. Mások szerint nem áll le csak lassul, és ez pár fok lehűlést jelent csak. Meg persze vannak a bagoly féle nincs itt semmi probléma (vagy úgyis mind1) tanulmányok. Szerintem nincs azzal baj ha visszafogjuk magunkat azon a téren amit a "riogatók" javasolnak. Abból kevesebb gond lehet, mint abból ha nem, és tényleg nekik van igazuk.
Írták többen, hogy a klímaváltozást nem a civilizáció okozza, hanem az amúgy is lenne. Ez végülis úgy igaz, hogy a kimutatások szerint ez egyenletes ciklikus folyamat, előbb felmelegedés majd lehűlés (persze mindez sokezer év alatt). A tudósok csak azt mondják, hogy ezt a folyamatot felgyorsította az emberiség, és amúgy is lassan következne egy ilyen csúcspont, de miattunk hamarabb fog bekövetkezni.
"A Szahara az utóbbi időben visszaszorulóban van, légifelvételek bizonyítják, hogy a növényzet terjedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik."

Az új, forrás?
krumplifejűpalacsinta:

Tod én törődök a környezetemmel, amennyire tőlem telik: szelektíven gyűjtök, nem égetek erdőt stb.
De az ilyen beképzelt emberek, akik biciklire váltanak, meg fát ültetnek, és aztán önelégültségükben a saját fingjukat szagolgatják, hogy ők annyira zöldek, hogy még az is egészséges, és ami a legfontosabb, osztják a jónépet, hogy ők miért nem, azok nagyon az agyamra mennek. Hány fát ültettél? És szerinted hány fát vágtak ki azért, hogy legyen géped, amin a kommentedet írtad? Élj a természetért ha akarsz, de azt kezdd úgy, hogy leveszed a ruhád és elvonulsz az erdőbe. Amíg ezt nem teszed, addig csak egy hatalmas képmutató vagy.
Nem mondom, hogy nem kell odafigyelni a környezetre, de ha megteszed, és ettől jobb embernek érzed magad, akkor egyrészt csak sajnálni tudlak, másrészt többet ártasz, mint használsz.

Egyébként minden érdeklődőnek javaslom megnézni a South Park két idevágó epizódját, ha jól emlékszem a címekre, akkor: Two days after the day before tomorrow (ez a glob. felmelegedéssel foglalkozik) és Smug Alert (ez pedig a kommentemre)
kanbatu 2008.06.24. 11:09:51

"Olyan, mintha mindenhol az a mentalitás élne, ami a postban (jogosan)a magyarok számlájára van írva."


Szívemből szóltál! Ezt fejtegettem, mikor azt írtam, hogy amióta élek csak a kőolaj elfogyásáról hallok, de senki nem keres komoly alternatívát.
(Erre írta hejesírásbalynok, hogy az életem nem földtörténeti kor, bár azóta sem értem, hogy jön ez ide..)
"Ehhez még el kell tanulnunk a betelepülő franciáktól a szelektív bevándorlást."

Már késő, itt van 1M cigány, addigra már 2 millió is lesz.
Ez azért van, mert csak a PROFIT a fontos nem az ember :D :D
Na végre megjött valaki aki masszívan cigányozik.Ez még hiányzott a mai vadasparkból
Őrnagy Őrnagy · nagyregeny.blogspot.com/ 2008.06.24. 11:11:43

Forrás:

www.origo.hu/tudomany/20080209-eghajlatvaltozas-rohamtempoban-1.html

A keresett rész:

"A Szahara és a Száhel-öv területén a nyugat-afrikai monszun átalakulása közel 10 év múlva okoz majd változásokat. Itt egyelőre a modellek alapján a mainál akár csapadékosabb, de akár szárazabb viszonyok is kialakulhatnak."

Mikor erről tanultam az El Nino-t is belekeverték a Száhel-öv esőibe. Valami olyasmi rémlik, hogy a pár évente megjelenő Dél-Amerikai El Nino jelenség idején esők jönnek a Száhel-övezetben, de már csak homályosan emlékszem és semmilyen ok-okozat nem maradt meg. Mentségemül szolgáljon, hogy régen volt, akkor az El Nino is újdonság volt még :o)
hátö sztem attól hogy meleg van még nem igazán lesz több a nettó napenergia.
pötyy

fölöslegesen szívtad mellre, higgadj le csikánó;
szelektíven gyűjtsz, okos, simi buksi, a kukás meg az egészet összeburítja egy autóba, de kinézni már nem tudol az ablakon a 8.-ik ról mi? Tudod, az a baj, hogy lehet, te tenni akarsz érte, de még azt sem nagyon hagyják. Monnyák, hogy csináld, aztán a hátad mögött a csatornába öntik a higítót, amit kivettél a 10 éves kölyök kezéből...
inkább óvassá, ne bazmeg

index.hu/politika/bulvar/pclyps5630/

hallod, a legjobban ez teszik benne:

"van, aki szerint nem is baj, ha Hollandia elsüllyed, hiszen folyamatosan eresztik be az országba a bevándorlókat."

tudod, néha én is így érzek azt látva, mi folyik itthon.

Derelye
ez egy szabad ország, csak már hiányoltam, h. senki nem cigényozik egy ilyen ezzel szorosan összefüggő témában. még várok hasonló kommentet másról és teljes lesz az állatkert
krumpli...: (bocs túl hosszú :))

Nyugodt vagyok és vidéki. De azért tényleg érdemes megnézned az említett két epizódot, mert nagyon úgy tűnik nem láttad.

Más: OK, összeöntik, meg a csatornába. ÉS??? Szerinted mit tudok tenni? tudon te vagy 2 méter, a föld meg egy 6300000 m sugarú gömb, számítsd ki mekkora a felülete! A maximum, hogy a saját portám rendbentartom (átvitt értelemben is), ha mindenki így tenne, nem lenne gond. Persze nem tesz, de nekem se leehtőségem se JOGOM nincs megmondani, hogy de akkor is tegyen így.

És továbbra is fenntartom, hogy képmutató vagy, de cserébe nem használok ordenáré szavakat (hacsak a fing vagy a beképzlet nem az).

Ja és szoktam olvasni, de mondjuk az index nem mérvadó, a bulvár rovat meg pláne nem. (mielőtt megkérdezed azért kommentelek itt, mert itt sok ember megfordul mindenféle véleményekkel, amik engem tényleg érdekelnek)
krumplifejűpalacsinta 2008.06.24. 11:22:40

Szerintem én téged ismerlek. :o)
Totyának megint igaza van!

Zsákokba kell gyűjteni a meleget, és eladni Szibériába a dánoknak!!!!!

Fellendül a haza menten!!!!

Az a haszna a felmelegedésnek, hogy az ember, akisohanemhazudott nem tudja majd királlyá koronáztatni magát a Duna jegén.
Pötty

jóvan na, egyébként nem vagyok képmutató, és örülök, hogy a saját portádat rendben tartod. Én sem mondom meg senkinek, mit tegyen mikor és hol, de azt is tudom, mert nagyon sokszor látom, hogy nagyon-nyagyon sok ember nem csinál lóf&szt sem, csak dumál..
Az index bulvár valóban nem mérvadó, bár a men in black óta tudnunk illene, hogy a legmocsokabb bulvárban írják meg a frankót, úgyem hiszi el senki..:-)))
Na.

Nem tetszett a cikk.

Nem volt benne a köcsög katkó egyház rejtett zsidógyűlöletéből felszabaduló metángázok kibocsátásának elsődleges szerepe az ózonpajzs tönkretételében.

Ez komoly hiba, még akkor is, ha a szakdolgozó a borítón látható illusztrációt fotosoppolva becsempészett egy bánatos apostoli keresztet kornyadt koronával.

Máskor erre tessen komolyabb figyelmet fordíttani, kolega úr.

Amúgy négyes a dolgozata.

Dr. Paszternak Renátó Kevin József, okl. méhészmérnök
beren,

mibő gondolod? egyébként ha csinos, fiatal lány vagy, akkor természetesen, naná hogy ismerjük egymást!!
Csak, ööö, valahogy eltűnt a számod a telóból..pff, mi is volt? :DDD
Gringo,

ez nem helyes felvetés.

Dunajegén választják, koronázni Esztergomban, érsek+szentistóki korona...

Éjjen a Zorbán-ház! Vesszen a Gyurcsány-ház! Dávid Ibolyát a forgótányérra!

Na, ezt talán mégse.
Davee,

egyertek, nekem alapvetoen egyetlen keresem volna a klimavaltozasi modellekkel kapcsolatban: nem lenne nagy baj, ha passzolnanak a konkret adatokhoz, ld. fentebb :)
Ez van. A magyar ember egyszerűen képtelen lemondani mindennapi kényelméről.
Szeretném megköszönni minden honfitársamnak, aki:
-sz*rni is autóval jár
-képtelen 22 foknál melegebb helyen élni, ezért tolja a légkondit ezerrel, de télen leginkább 30 fokos szobában érzi jól magát
-a szemetet nem szedi szelektíven, mert a szelektív kuka messzebb van 50 méterrel, meg egyébként is macerás
-és ezután még neki áll feljebb, hogy drágul benzin, a gáz
krumplifejűpalacsinta 2008.06.24. 11:42:08

A stílusod emlékeztet egy volt kollégámra. Azért erősen kell hunyorítani, ha engem csinos fiatal lánynak akarsz látni :o))
Ha az vagy akire gondolok, akkor a 15-ik emeleten ülsz most, szép kilátással, és akváriummal.
Bocs a priviért mindenkitől.
Feljebb említettem, hogy hiányolom a kreativitást, de nem tettem hozzá semmi kreatívat. Egyvalakinek tűnt csak fel a hozzászólásom, de ő se hordott le, hogy, "bazmeg akkor tervezz olcsó napelemet". Ahhoz nem értek, de azt elvállalom, hogy ebben az évben elültetek 10 db facsemetét, akár oda is, ahol esetleg nem szabad. Azt hiszem, erre az ősz a legjobb időszak. Ezt rajtam kívül is bárki megteheti.
Na, tudtam hogy 15 éve jól tettem mikor nekiálltam ész nélkül inni meg bagózni!!
Ezt a szörnyű világot nem akarom megérni,és ha így folytatom nem is fogom!De most már teljesen nyugodt vagyok...! Jól döntöttem!!
Szakyster 2008.06.24. 09:58:17
4 milliárd év tapasztalatában és a darwinizmusban sehol nincs benne az, hogy "mindig a természet győz". És a pitagorasz tételben én sem hiszek, mivel hinni a wc-n, meg a templomban kell. A Pitagórasz egy állítás, amire van bizonyítás. A tiedre meg nincs.


Nem akarlak elkedvteleníteni, de a HIT-nek a bizonyításhoz semmi köze nincs. Tehát ha valaki nem hisz a Pithagorasz tételben, akkor hiába bizonyítod neki.

Azt is be lehet bizonyítani, hogy a cserebogár nem tud repülni oszt mégis repül. Meg azt is be lehet bizonyítani, hogy a piramisokat lehetetlen megépíteni, azok meg állnak.

És végezetül, azt is be lehet bizonyítani, hogy a természet győz végül is. Millió és millió szakcikk jelenik meg róla, a fajok lokálisan is és globálisan is túlélnek.
Lásd: a kutyák és feketerigók a csernobili zónákban leszarják a tudósokat, akik szerint nem is élhetnének ott.
beren,

hú vazz, most lebuktattál...csak mostmár nem a 15.-iken, hanem a pincében ülök, és akvárium helyet be fog futni a 12.30-as félliter páinka, a kilátást pedig egy 130 kilós takarítónő testesíti meg virágmintás otthonkában, aki reménytelen ámbár olthatatlan szerelmet tápál irántam, és állandóan tökfőzelékkel tukmál...
bocsi, nem nyert hangszórót, nem én vagyok akire gondoltál:-)))
Egyébként éljen a privi!!
Facsemete jó ötlet, már gondolkoztam rajta. Ha lesz kertes házam, akkor biztos...
krumplifejűpalacsinta 2008.06.24. 11:22:40

Azt írja a hivatkozott cikk,hogy a hollandok elkezdtek készleteket felhalmozni.

Szerintem is sokkal királyabb úgy belefulladni a pincében lévő menhelyen a vízbe, hogy a polc teli van babkonzervvel.
Micsoda barom cikk. CSak nem MTI-s forrás?
Kertes házban könnyű, de anélkül is lehet.
Megfogom, kiviszem szabad területre, és elásom. Néhány csak túléli. Te is megteheted.
Ebben az írásban semmi hozzáadott érték nincs. Az átlag indexes hülyemagyar ostorozás egy kis ellenőrizhetetlen felmelegedés riogatással vegyítve.
krumplifejűpalacsinta 2008.06.24. 12:08:53

Hát, bocs. Ha marad egy kis tökfőzelék arra azért vevő vagyok :o))
hejesirasbalynok 2008.06.24. 12:15:41

ja, ótvar egy cikk, nem véletlenül van a bulvárban, bár a men in black óta....bár ezt már tudjuk.
beren,

nincs itt semmi baj, volt egy kis dejavu-d...
a tökfőzeléktől sugárban tudok színeset ásítani, de a puccfrau egy igazi istennő ...beszervezzelek hozzá? :-P
Nem érdekel ez a globális maszlag ... ilyen a Föld bolgyó felmelegedés-lehűlés ...

Ez érdekesebb írás ma az indexen:

Sorra olvasom a társadalmunk problémáit feltáró publicisztikákat a magyar sajtóban és szép lassan körvonalazódik egy fals konszenzus: morális csődtömegben, csalók országában élünk gazdasági értelemben, hiszen az adóoptimalizálás, adóelkerülés és az adócsalás össznépileg elfogadott magatartás Magyarországon. A megjelent publicisztikák talán legfőbb problémája adómoralitást érintő vonatkozásokban, hogy Radnóti által megidézett magasságokból, repülőgép perspektívából nézik a bírált terület valós helyzetét. Nem tudok beállni abba a sorba, ahol a magyar vállalkozókat általánosítva adócsalózzák.

index.hu/velemeny/jegyzet/san080624/

Végre v.ki kimondja a tutit ...
hihetetlenül jó olvasni minden gondolatodat.

szomorúan igaz.
Le kell lőni minden Sándort, Józsefet és Benedeket, illetve ezek külföldi megfelelőit.

Llychllyn 2008.06.24. 12:41:29

miért is kellene ezt tenni?
Legalábbis a Bendekeket is muszáj? nem lehetne-e...itt van 10 ropi, jó?
Kérlek Titeket, valaki magyarázza már meg nekem – komolyan kérem, minden tréfa nélkül – mert az én agyam kevés ehhez:
Most, brutál meleg van. Már harmadik-negyedik éve alig élem túl a nyarakat. Ámde, amikor télen hideg van, akkor meg olyan alacsony a hőmérséklet, hogy amikor hibernálódik a mosolyom, attól tartok, pár nap választ csak el az újabb jégkorszaktól.
És nem értem. De komolyan!
rokica
A South Parkban meg van magyarázva. Néha, ha olyan hideg van, hogy azt már nem lehet elviselni, azt hőségnek érzi az ember, hideg pedig a felmelegedéstől van.
Arról nem volt szó a South parkban, hogy a kurvameleget lehet-e hidegnek ézrzékelni, de biztosan azt is lehet.
Örnagyörnagy és Vatermelon,

CSak az okulásotokra. A felhőrétegen keresztül hatoló rövidhullámú sugárzást (napocska) a felhő hosszúhullámú sugárzássá alakiccsa ez a hosszuhullámú sugárzás elkezd oda vissza verődnyi ja felhő és a főd között és ez okozza a melegedéset. A felmelegedett főd felhős idő esetén iccakka visszasugározza ja a hőtet és a hullám megen pattognyi kezd a felhő és a főd között ezér reggelre nem lesz olyan hiddeggg. Da hja a z iccakka nem felhőjs hanem tsak tsupán derült, akkor bizony nem pattog a hullám hanem megyen kifejlé jza űrbe és ottan nem melegít senkit sem. Ezér van az, hodj a derült reggelek mindég hűvösebbek mina nem derültek, lett légyen szó télrűl avagy tavaszrul, hö.

Carnivora 2008.06.24. 12:32:54

Olvastam az előbb, király az írás!

krumplifejűpalacsinta 2008.06.24. 12:31:14

Köszi, de csak a tökfőzelékre lennék vevő. A gyerekek nálunk utálják, így ritkán ehetek. Bár gyerekként én is utáltam..
dududd 2008.06.24. 12:49:48

Jójó, de nem a felhő alakíccsa a rövidhullámú sugárzást hosszúvá, hanem a fődfelszínről visszaverődő sugárzás lesz hosszúhullámú, ami aztán már beleütközik a felhők aljába-nekije és itt marad bent a főd meg a felhők közé. Tehét a fődfelszín alakíccsa a napocska rövidhullámú sugárzását hosszúhullámúvá. :o))
A bolygó túlélése a tét! Először eliminálni kell a melegimportőröket, aztán be kell tiltani az ominózus neveket. Utána minden rendben lesz.
(krumplifejűpalacsinta: khmmhmm, mostantól Lajos vagy, ne feledd. megoldottuk okosba'.)

Rokica: ilyen ez a mérsékelt éghajlat:) Az elmúlt telek emlékeim szerint nem is voltak különösebben durvák.

A facsemete-ültetgetéssel szerintem nem sokat érünk (maximum útban lesz pár fa).

Egyébként volt valami BBC-s sorozat, talán a Föld rejtett erői címmel, az elég érdekes volt ebben a témában. Az utolsó epizód azzal zárult, hogy "a Föld köszöni, jól van. Nem fog belepusztulni a változásokba. Az ember viszont...":)

Amúgy is, look on the bright side: szépen le fogunk barnulni...:)
teljesen optimista írás. pozitívum. mit számít hogyha téved?
Carnivora 2008.06.24. 12:32:54
kétségtelen, vannak a cikkben olyan elemek, melyek igazak és amelyekkel egyetértek.
De: akkor a hvg-ben hazudtak, mikor a diagramon azt ábrázolták, hogy kb. (most nincs kedvem kikeresni és beszúrni ide, ezért a kb) a regisztrált adóalanyok 2,5 %-a fizeti be az össz szja kb 75%-át, és több, mint 1 milla föllött van a minimálbéresek száma? Hazudtak ők? És a 800.000 roki nyugdíjas? Lehet, rosszul le kommunikálva, mert a segélyért valóban nem kell munkát követelni, amennyiben azt valóban rászoruló kapja. Ezt kéne felülvizsgálni. Anno a '90-es évek elején, közepén, amikor a vadprivatizáció vérfürdőjében sorra számolták fel az állami vállalatokat, mennyi"jogosult" vette meg 10-20 ezer ft.ért az orvostól a leszázalékolást, hogy v.mi kis jövedelem legyen? Nem merem megbecsülni.
Szerencsés fasz vagyok, fullra vagyok bejelentre, látom mit vonnak tőlem, mit fizet a cég, hihetetlenül brutális.
De a vállakozó számtalan eszközzel csökkentheti a költségeit. Ugye ismerős?
Nekem mi jár, a 100%-os becsületességért? ami a 7.-ik gyereknek, vagyis apjafasza...
Úgyhogy nem csak őket kell sajnálni, a nagyjának megvan a magához való esze és a magához hajló keze. Akkor most velünk mi van? Rólunk ki ír cikket?

RE: Llychllyn 2008.06.24. 12:57:25
"Az elmúlt telek emlékeim szerint nem is voltak különösebben durvák."

Nos, a kettővel ezelőttit egy pulóverben húztam ki, elő sem vettem a nagykabátomat. Ám azt megelőzőben voltak olyan napok, amikor pufi kabátban sírva tettem meg azt az utat, ami a buszmegállótól az otthonomig tartott. Tényleg úgy éreztem, menten megfagyok. Aztán tavaly is volt egy olyan hét, amokor kishíján hideg rekordot döntöttünk. Persze, ezek az időszakok nem tartanak sokáig, de amíg igen, addig beleadnak apait, anyait.
Arról természetesen már említést sem teszek, hogy a négy évszakra már csak az általános iskolás környezetismeret füzetekből emlékszünk, de nem is ez a kérdés.

Gaiat persze, ez egy cseppet sem érdekli. Őt nem kell félteni, ő nem fog belehalni. Neki amúgy is tök mindegy - szerintem - hogy dínók mászkálnak a hátán, vagy emberek, esetleg "átmeneti ideig" némi csönd lesz végre.
RE: kanbatu 2008.06.24. 12:49:37
South Park? Egy részét sem láttam. Sokat veszítettem?
a Gyógyszerkutató Intézet
könyvtárában még megmaradt könyvek és
folyóiratok ma, holnap (szerda, júl.25) és talán még holnapután (?) szabadon válogathatók és ingyen elvihetõk
off

Gecc elvtárs! Kaptál tőlem egy gyönyörű linket, majd nézd meg! :-))

on
rokica · rokica.blog.hu/ 2008.06.24. 13:16:43

Eléggé ... nem is vagy ember. Az alapműveltség része. Tényleg , amikor támad a globális felmelegedés rész az pont illene Árpi szenzációhajhász mai költeményéhez :D
abban a south parkban van a hajós andrás is?
Azon gondolkozom, hogy vajon akkor is ennyi ember írná-e be a Blikkből meg egyéb forrásokból szerzett félinformációit illetve tévképzeteit, ha mondjuk a kvantumfizikáról lenne szó?

Mindenestre a globális felmelegedés nem attól felmelegedés, hogy mindenhol sivatag lesz - mert vannak hideg sivatagok is és a meleg éghajlatok nagy része pedig csapadékos -, hanem arról, hogy felborul az eddig nagyjából stabil állapot, és a melegedés - még ha csekély is - olyan mellékhatásokkal jár, ami hihetetlen mértékben felerősítheti magát a folyamatot.

1.: Elkezd olvadni a folytonosan fagyott talaj - permafroszt - a magasabb szélességeken, és rengeteg metánt nyom a légkörbe, ami még a CO2-nél is sokkal csúnyább dolog.
2.: Az olvadó jégtakarók miatt megnő a Föld átlagos albedója, így még több hőt tud raktározni.
3.: A magasabb átlaghőmérséklet miatt megnő a felhőzöttség így a hosszúhullámú sugárzás nagyobb része ragad a légkörben.
4.: A növekvő csapadékok miatt felgyorsul a lepusztulás a magashegységekben, a folyódelták kiterjednek, és itt is megugrik a metántermelés.

és ezt még lehetne sorolni estig
A Mozgó Világ internetes változata, harmincnegyedik évfolyam, első szám. Itt olvastam, ebből idézek:
„A BUTASÁG MINT KORSZELLEM (Csepeli György)
A butaság trónja
A butaság fundamentuma a kételymentesség. Ez egy olyan tudat, melyből hiányzik a tagadás, a kérdés, a feltételezés. Minden hiányzik, ami felborítaná a sziklaszilárdan hitt és vallott Igazságot. Csak állítások vannak.
Az állítások szerkezete nem feltétlenül követi a formális logika szabályait. Csak a jó érvek jöhetnek szóba, amelyek beillenek a tudati építménybe. Nem számít, ha az építmény szerkezete csonka, ferde, hiányzanak belőle kulcsfontosságú elemek. A buta tudat a maga tunya, ám szívós és erőszakos módján kitermeli azokat az immunreakciókat, amelyek lehetetlenné teszik az ellentmondó információk, inkonzisztens tapasztalati elemek beszüremlését.”
Számos vita kapcsán én így éreztem, de –amint látszik- nem én fogalmaztam meg úgy, hogy közérthető legyen.

RE: Carnivora 2008.06.24. 13:45:27
"Eléggé ... nem is vagy ember."

Azért még fotoszintetizálhatok itt egy darabig?
Ja amúgy, hogy mindenkinek igaza legyen, a felmelegedés bizonyos hatásaiban saját maga ellen is hat, például a magasabb átlaghőmérsékleten az edényes flóra több CO2-tőt tud megkötni, így lényegében némileg csökkenti a légkörben lévő mennyiséget.
Csa Malac!

Pedig csak ugy felugrottam, mert bar igen erosen probalom a kornyezetem vedeni, de valahogy a mondandom mar elsult reggel... no mindegy, szal jovok, oszt pont jokor.
Csekkolom is, aztan a bloggerklub-ban valaszolok. :-]

Udv
Blany 2008.06.24. 10:12:39
"A tengerszint nagy emelkedése című "tézis" butaság, ugyanis jéghegyek olvadnak, amik úsznak a vízben"

a tengerszint emelkedes nem butasag, csak nem az eszaki-sarki hosapka elolvadasatol fog megemelkedni, hanem a gronlandi tobb szaz meteres edesviz-jeg elolvadasakor.
Lapi doki!

Téged is megcsináltalak:-)))

******

Amúgy pfújjjjjjjjj tehenek! És még ezek a szentek, miközben telebüfögik a légkört metánnal, és üvegházasítanak!
"Ebből a számomra az jött le hogy valószínüleg nem a kitermelési költségek növekedése miatt drágult az olaj ára."

azon már rég túl vagyunk, hogy annyiért kell adn valamit, amennyi "munka van benne". annyiért kell, amennyiért eladható.
Így majd Grönland fog emelkedni, mert elolvad róla a jég ami lenyomja..
jaj emberek, látom, kicsit komolyan lett itt véve a forgatókönyv. nyilván nem fog holnap elsüllyedni dánia, főleg hogy nem megy az sehova, a tenger jön. képzeld, tudom.

a hvg-cikket érdemes elolvasni azért.

itt bizony az a gond, hogy az ott vékony cerkával felvázolt megoldási lehetőségek többségét itt nem fogja senki megcsinálni. mert jönnek a fuvarozók, és persze-persze, akkor majd csökkentjük a benzin adóját, legyen nektek olcsóbb.
Őrnagy: "Azt nem tudom, ha Árpi ennyire utálja ezt a népet, miért nem költözik pl Hollandiába. Mi tart itt? A kormányzati megrendelésre készülő rajzfilmek?"

Ady Endre emléke, meg a hozzád hasonló, megismételhetetlen, buta faszkalapokkal járó izgalom.
Árpi!
Szerintem sehol nem fogja megcsinálni senki, amíg "nem ég a háza". Ezt én világjelenségnek tartom, bár ebben biztos az elsők között vagyunk.
Arra nem gondoltál a cikkben, Árpi, h sokkal jobb boraink lesznek a 2-3 fokkal melegebb éghajlat miatt. A tavalyi évjárat is egészen kiváló volt, s én idénre is zamatost jósolok, eddig nagyon szépen mutat! Viszont a gombabetegségek is szaporábbak, főleg, h volt elég eső két hete. Parasztok for ever!:-) Termeljünk narancsot!
Nem is, hisz a
"nők inkább banánt kérnek,
a fáradt hősök henyélnek"!:-))
TWÁ írta:
"(De azt meg úgyis felrobbantják holmi karikatúrák miatt, merthogy vannak ennyire hülye emberek.)"
Ki a hülye?
1. a poénkodók,
2. a robbantgatók, vagy
3. az előbbi két pontban felsoroltak?

Én a 3. pontra szavazok.
nyilvánvalóan az abroszfejűek a hülyék, annál nagyobb segget nehéz elképzelni, mint aki karikatúrák miatt gyújtogat meg öldös.
A meggyet épp most akarják feltornyozni a Parlamentre.
Ha arra sétálunk, talán lesz esélyünk megszedni a gyümilevesre valót (mer' a piacon azér' nem lesz ócsóbb).
:-)
rokica

A meggy jelzésértékű:

mikor meggy má' el a retekbe ferkó?:-)

Az üvegházhatásér' is a gyurcsány melegvédő feri a hibás, és a CO2 is azér' szaporod, mer' ku.. sok égetnivaló barom van a kupolásban, és gyakran be is gyulladnak:-)
ezert az "extra Hungariam"-ot leforditanam

"Extra Hungariam non est vita, si est vita non est ita"
szoval szabadon...
Magyarorszagon kivul nincs elet, ha megis lenne az nem olyan.
Hat ha ez blog hozzajarulna, hogy ezt a rengeteg kamiont vasutra raknak...diesel ado csokkentes helyett...
csak erre várunk? itt a pecsét, hozzájárulok!
éjjen a dízeladó, meg a mávon fuvarolt kamionok!

Critical Mass evridéj!
OFF

Malacka,

"nézd a királyfit, vágtat a réten..."

Nekünk ez volt a nemzedéki kult. Nem-e?

ON
TWÁ
"nyilvánvalóan az abroszfejűek a hülyék, annál nagyobb segget nehéz elképzelni, mint aki karikatúrák miatt gyújtogat meg öldös."

Úgy vélem Neked is megvan a vörös posztód :-)

Fiúk,fiúk az alaptémához semmi köze de azért megkérdezném, hogy amikor 250-280 ft volt a meggy átvételi ára akkor miért nem mondták, hogy ez pofétlanul sok?
RE: staropramen 2008.06.24. 15:21:47

Nem volt rá idejük. Akkor búzát kellett gyújtogatni.
rokica
azért egy pillanatnyi tűzszünet alatt megtehették volna, de ezen ne nyissunk vitát mert piszkosul nem vág a témába
paszternak!

"Nem-e?"

Az enyém? Férfi!:-))

Egyébként meg háppersze!:-)

Mástájékon meg aszondanám, h nagyra vannak a a bijoetaknyollal, de azt kiszámításozta-e vki, h 1 hektoliter bijoetaknyol előállításához, ami ugye kukoricából lészen, mennyi

- dieselt fogyaszt a szántást, vetést, növényvédelmet végző traktor;
- a betakarító kombájn;
- a feldolgozó helyre szállítást végző teherautók;
- a feldolgozás áramszükséglete (gépek);
- a lepárláshoz szükséges hőenergia;
- a termék kiszállítása a kutakhoz;
- ami még nem jutott eszembe...

Minden energia átszámítható CO2-re, és gyanítom, ha az előállítás CO2 terheléséhez hozzávesszük az etanol égésének CO2-ját, akkor összesen ez kibaszottul környezetterhelő dolog.

100-szor jobb, ha szélenergia-->akkuk-->autó. Ez tiszta!!!!
malacja69:

Alapvetően igazad van, de magának a bioetanol égésének CO2-ját nem kell hozzászámolni, mert az nem fosszilis eredetű.
szélenergia-->akkuk-->autó

Szélkerekes autó!! Vagy vitorlás! Ez teccik. Amúgy egyetértek. A biodízeles cégek szóvivőin kívül minden fórum ellen van.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.06.24. 14:37:41
Őrnagy: "Azt nem tudom, ha Árpi ennyire utálja ezt a népet, miért nem költözik pl Hollandiába. Mi tart itt? A kormányzati megrendelésre készülő rajzfilmek?"

Ady Endre emléke, meg a hozzád hasonló, megismételhetetlen, buta faszkalapokkal járó izgalom.

__________________

De azért a kormányzati megrendelésre készülő rajzfilmek, meg a főokos, mocskos szájú angoltanárok is jelentős vonzerőt képviselnek.
Huhh, Szibéria olvadása rövidtávon nagyon nem jó senkinek.
Arrafelé nagyon-nagyon sok metán van belefagyva a talajba. Ha felenged, kiszabadul, és a metán jobban felel az üvegházhatásért, mint bármelyik másik szénhidrát vagy széndioxid. Páran az ENSZben paráznak is miatta, csak elég halkan.
az én szerepmálmom egy közös blog valamelyik frakcióvezetővel, mint a jobbklikk. azt hiszem, manapság az az erkölcsi magasles.
Geomókus 2008.06.24. 14:01:07

Meg nő az átlagos páratartalom ami meg növeli a felmelegedés hatását.
A burjánzó növényzet meg burjánzó rothadással is jár a talajszinten.
Árpád,

ne idegeskedj, mert hülyeségeket gépelsz.
(Már úgy értem, szintaktikailag IS.)

Összevontad a szélmalmot a szerepjátékkal.

cöcöcö

Freudi.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.06.24. 16:19:19
az én szerepmálmom egy közös blog valamelyik frakcióvezetővel, mint a jobbklikk. azt hiszem, manapság az az erkölcsi magasles. "

Azoknál jobbak akik a műemlékeket engedik megbontani pár garázs miatt.
és a náciknál is jobbak. azért jobbklikk.
"meg a főokos, mocskos szájú angoltanárok is jelentős vonzerőt képviselnek"

Nekem, speckó, igen. Meg még bírom a magyar-, a töri-, a biológia-, a földrajz-, a matek- és a kémiatanárokat is. Bár az utóbbival kapcsolatosan nem esküdnék.
Ez épp olyan, mint amikor valaki nem bírja a főokos, mocskos szájú angoltanárokat, de mégis az ő blogjában dobálja rá a kígyót, meg a békát is. Hiába, no, a vonzerő nagy úr.
Rokica

Mi nem stimmel, a mocskos pofa, vagy az angoltanár?
Nálam a kémia. Nálad pedig a táncrend.
"a matek- és a kémiatanárokat is"

Ezért szóbeli szaktanári dícséretben részesítelek:-)))
csak a mondatban volt egyetlen felesleges szó: speckó;-))
_______

Angoltanár vagy, Árpi? A töri csak hobby, vagy benéztem?
test subject: "Aki eddig nem szerette a rovarokat az kurva szarul fogja magát érezni! :DD Lassan meg kell kóstolni őket."

én nem ettől tartok, hanem hogy idejönnek a nagypókok. ezzel fogom folytatni.
a napelem, az sajnos olajból van, meg még számos ritkuló nyersanyagból. a jelenlegi alternatív autók is; kitermeléssel, anyagköltséggel számolva a lexus hibrid többe fáj Gaiának, mint egy Jeep. ez a sajnos.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.06.24. 14:59:36
"csak erre várunk? itt a pecsét, hozzájárulok! "

azt hiszem nem eleg a pecseted, valami mas is kene...
senki nem imer kormanyzati tenyezot, aki programjaba venne a kamionok vonatra rakasat?
hát ez nem annyira egyszerű, hogy szólunk a kormányzati tényezőnek, az a homlokára csap, h ja tényleg, elfelejtettük!

az egyik fele a terminálok kiépítése, ezek itt-ott már megvannak. a másik fele meg az, hogy brutális útdíjakkal sújtjuk a kamionokat, hogy ne nagyon legyen más választásuk. és itt jön a szívás-rívás és fogaknak csikorgatása. pl egy csomó kamionsofőr elveszti a munkáját, speditőrcégek zárnak be stb. megint egy olyan dolog, aminek a politikai kockázata azonnal jelentkezik, a pozitívuma meg nagyon soká.
arpad erinted itten a lenyeget, de csak a feluletet. egy nagyobb, kicsit eroszakosabb nepvandorlast ugy hivnak, hogy haboru, es baszki az nagyon kellemetlen dolog. sot nem csak horizontalisan tortennek itt a dolgok, nem is feltetlenul kivulrol jon a baj, hanem szepen itten belul ugrunk egymas torkanak, ha nagyon leszukulnek a forrasok (vo meg kenyerlazadasok mostanaban itt es ott).

szal a lenyeg a globmelegedesben a tarsadalmi hatas, azt erezzuk mar most is a borunkon es fogjuk meginkabb. aminek a vegeredmenye todomanyosan fogalmazva leginkabb a tarsadalmi strukturak es rendszerek atalakulasa/egyszerusodese. vissza a kozepkorba...

van errol egy jo konyvecske, akit esetleg erdekel:

en.wikipedia.org/wiki/Collapse:_How_Societies_Choose_to_Fail_or_Succeed
wozed: a források akkor szűkülnek le, ha megváltozik a világ (klíma), és mi meg nem akarunk megváltozni, hanem inkább szeretnénk ugyanúgy maradni.

a népvándorlás már folyik, csak mi nem igazán vagyunk célország még, de majd leszünk. ahhoz, hogy ebből is profitáljunk, egyrészt ki kell válogatni a jövevényekből a gazdaságilag hasznos zsidókat (ezt hívják a franciák ugye szelektív bevándorlásnak), másrészt képesnek kell lennünk arra, hogy a többit kinn tartsunk (ezt meg honvédelemnek hívják máshol).

jó kis ugorkaszezon van, úgyhogy majd lesz ez is téma.
malacka

Kiszámolták, nyugodj meg. Nálad jóval okosabbak, és rendesen vitáznak is rajta.

Egyébként ha olvasnál "ilyen témával" foglalkozó szakújságokat: legyen az gazdasági, legyen mezőgazdasági, neadjaisten bulvár: akkor szembesülhetnél azzal, hogy a bioetanollal perpillanat nemsokan vannak nagyra.

Egyébként bioetanolt kukoricán kívül másból is elő lehet állítani, búza, burgonya, cukorrépa, sőt, mint Brazília: cukornádból. Valamiért nem is óbégatnak rajta.

Számolgatható mindenféle CO2, meg traktorok dízelolaj fogyasztása is, csak.

Itt nem a bioetanollal van ám gond. Adott x hektár föld, amin megtermelünk adott mennyiségű kukoricát. Alapesetben ezt mi valamilyen élelmezési megoldással felhasználjuk: esszük a finom főtt kukoricát, anyu főzi a borsós-kukoricás rizst, apu adja a malacnak, nagypapa meg bourbont készít belőle.

Namost, ebből a mennyiségből még kigazdálkodjuk a kocsiba való bioetanolt is. Nagy kaland; maximum kevesebb bourbon-t iszunk. Sőt; vegyük figyelembe, hogy az ötlet is onnan jött, hogy felesleg volt ebből a vacak kukoricából; mert jobb év volt / új termesztési technológiák, új fajták jelentek meg / visszaesett valamilyen felhasználása.
Számolhatjuk, hogy effektíve a bourbon-höz, pattogatott kukoricához kell-e több energia, vagy a bioetanolhoz, vagy ahhoz, hogy ott rohadjanak meg valami intervenciós magtárban.

A gond ott van, amikor minden mást seggberúgunk azért cserébe, hogy a kocsiba bioetanol kerüljön. Tehát x hektár helyett 3x hektáron termesztjük, és akkor nem vetünk búzát, répát, epret, karfiolt.

Ne tessék álmokat kergetni; az csak reklámszöveg, hogy mennyivel jobb a környezetnek. Az átlagautós pont telibesz*rja a kérdéskört, 3 ft árkülönbség jobban meghatja, mint a zöldtartalom. Ebben az ötletben mindenhol az volt a buli, hogy az adott országok ilyen-olyan formában kedvezményt adnak-adtak e célból; ráadásul egy stabil, kiszámítható fogyasztási formája (lenne) a kukoricának.

Tudod, mikor 2005-ben és 2006-ban 4-4,5 millió tonna kukoricát kellett betenni intervenciós raktárba, mert a kutyának sem kellett, akkor a bioetanol nagyon jó ötletnek tűnt. (Csakhogy értsd, kb. 4 millió tonnát használunk fel takarmányozásra és ipari célokra. Egész évben.)

Az egész témának nem a CO2 része az aggályos. Hanem az, hogy 3x akkora területen vetnek bioetanolnak való növényt, csakazért, hogy a SUV-nak és gazdájának jó legyen; közben még többen éheznek.
Hú de béna írás.
S ha autónál akarjuk megfogni a környezetet: tessék szépen lekorlátozni az autók max. sebességét. 130-nál többre nem képes (ld.Japán), városban meg max. 60; és nem kellenek 2 tonnás kombik-suvok-egyterűek-rakétakilövők azért, hogy beessen a nép kicsi fia a munkahelyére.

Nézzetek ki a fővárosi forgalomba. Minden második autó akkora, mint régen egy Volga, csak még légkondi, 6 hangfalas hifi is van benne; és már csak 1 ember utazik benne, míg régen 2... :)

Valamint ez az ára annak, hogy tenyérnyi mp3 lejátszóból és hűtőládából is csak 1 van a boltban; ha kell, akkor kiszállítják délután 3-ra Nyírbátorba is. Teherautóval. Ahogy a CD-t, a könyvet, és lassan már a tejet is. S ez csak az üzemanyag része.

Szélenergia külön mesekönyv, előnyeivel, hátrányaival együtt.
cigányozni már pedig jó :D
"hát ez nem annyira egyszerű, hogy szólunk a kormányzati tényezőnek, az a homlokára csap, h ja tényleg, elfelejtettük!"
persze... de azert soha nem hallottam sehol nem olvastam, hogy ez cel lenne, valakit is erdekelne.

"a terminálok kiépítése, ezek itt-ott már megvannak."
sot mintha hajoterminal is lenne.

"a másik fele meg az, hogy brutális útdíjakkal sújtjuk a kamionokat, hogy ne nagyon legyen más választásuk."
hat nem tudom mennyire brutalisak azok a dijak. mindenesetre marcali es nagykanizsa kozott vajuk vannak az uton es az autopalyara meg nem mennek fol a kamionok...
a 4-es ut detto... akkora vajuk!, ha a kamionokhoz szamitanak az utepitest mar nem lenne olcso...

"egy csomó kamionsofőr elveszti a munkáját, speditőrcégek zárnak be stb."
egy csomo MAV-os meg kapna munkat.


"politikai kockázata azonnal jelentkezik, a pozitívuma meg nagyon soká."
az utakat seccperc alatt tonkrevagtak a kamionok. annak nincs politikai kockazata, hogy karomkodunk az uton...?

akarhogy is, talan csinalhatna valami jot is ez az elit, mert az hogy megszavazzak maguknak a szekhazvevest hitelre, azt valahogy nem tudom pozitivnak venni. Ok meg egysegesen szavaznak, partpreferencia nyista...

Árpi!

Azt megkérdezhetem, hogy anno miért nem voltál hajlandó beszélgetni puzsérral a rádióműsorában a linkelt corporationös kritikád kapcsán?

bevallom, nem emlékszem, h puzsér keresett volna, de elég régen volt ez. mondjuk senkivel sincs kedvem beszélgetni, aki ORDIBÁL.

viszont pont az előbb a kezembe került puzsér metafizikai könyve, forrás címen. nagyon súlyos. róbert feltalálta a new age-et.
ja arpad, csak hogy valogatjuk meg kinntartjuk az feltetelezi, hogy birtokaban vagyunk azoknak a tarsadalmi eszkozoknek es strukturaknak amivel valogatni es kinntartani tudunk (es itt most nem a balfasz politikai elitrul van szo). persze az osszeomlas (lasd fent berakott link) nem egy misztikus dolog, lehet ellene tenni, csakhogy epp arrol szol, hogy ezek a strukturak omlanak eloszor ossze ha nem nagyon jol beagyazottak, erosek.

en pl egy kertvarosi reszen lakom, szerinted az ott lakok mint kozosseg mennyire figyelnek oda a _lakokornyezetukre_? (nem valami elvont globalis izere, hanem hogy szepen is kinezheto, otthonos kornyeken laknak-e vagy egy olyanon, ami tragyadomb de meg igy is latszik rajta, hogy lehetne belole valami) meg egyenkent a sajat kis szemetdombjukra csak-csak, de mint kozosseg az egeszre?! akkor ki fog itt honvedeni meg valogatni?
daito

Amúgy rendben volna az írásod, csak ne keverd bazmeg azt, h vki jobban ért vmihez, azzal, h a valaki okosabb is! Érted? Vágod a különbséget? Ne sértegess, annál te okosabb vagy, mi több intelligensebb... Disztingválod a diffit...?

Amúgy hótt tisztában voltam azokkal, amiket leírtál, olvastam róluk, sőt még tanítom is némelyiket, pont azért írtam azt, amit...

Sőt, etanolt még cellulóz tartalmú növényekből is ki lehet nyerni, csak a cellulóz lebontása glükózra (etanolos erjedés kiindulási anyaga)kicsit macerásabb és drágább, mint a keményítőé (magvak, amiket sorjáztál...), viszont a szalma olcsóbb, mint a búza v. kukorica, de a lepárláshoz szükséges hő mindenképpen kell, no meg szállítások, talajművelés, stb...

A bioetanol a takarmány árát (búza, kukorica, stb...), a biodiesel az étolaj (olajos magvak) árát verte fel... ez nem egy nagy felfedezés részedről, szinte már közhely...

Felhívnám a figyelmedet, h lényegében a növényekben(biodiesel, bioetanol, fa, energiafű, stb...), a szélben, tengerhullámzásban, vízenergiában, stb... mind_a_nap_energiáját_hasznosítjuk. Kétségtelen, h legkevesebb környezetszennyezéssel, természetrombolással a szélgenerátorok és a napcellák termelnek energiát. A napcellák nem túl hatékonyak és nagy területet foglalnak, továbbá technológiai gondok (pl. forgatás a nap irányába), a szél pedig nem mindenhol hasznosítható gazdaságosan. De mindegyiknél gond, h áramot tárolni nem lehet, be kell táplálni a rendszerbe, és a rendszer cserébe mondjuk vissza tud venni egy atomerőművet, vagy éppenséggel szénerőművet.

Szóval daito: szerényebben, visszafogottabban, ha kérhetném! Az ember nem mindig fejt ki vmit részletesen, és nem azért, mert nem tudja, hanem mert nincs ideje, vagy nem akar pontot tenni egy gondolat végére, inkább csak elindítani akarja. Lám így lett, kifejtetted helyettem is. Én időt takarítottam meg, te pedig bőcsködhettél a nagyokosságoddal. Szóval, mindketten jól jártunk...

Csá!
btw amit a forrasokrol mondasz az stimt. tkp ugyanaz a kerdes.
Árpi!

A Puzsér nem kiabál, csak rettenetesen lelkes, amikor vitázik. Van benne vmi gyurcsányos, csak mást mond a szája. Gyurcsányos= lásd mit mondott Navra arról, mikor vendégeskedett 2004-ben ferkóéknál, milyen volt a vitában... (Dobrev kontra a jobbklikken.)

Érdekes, vannak ilyen emberek, akik mániákusan imádnak vitázni, és olyankor irtózatos lendületükben arrogánsaknak tűnhetnek a másik szemében. Te milyen vagy a személyes/élő vitában? Sztem te inkább a sértődős fajta, vagy finomítva: érzékeny, nem?;-) Tévedés jogát fenntartom:-))

Üdv.
wozed: peryze, ezért írtam, h például nem ártana vmi fegyveres erő, ami le tudja zárni a határnak legalább egy részét. nem úgy értem, hogy naponta kétszer arra jár egy niva, mert ha sokan jönnek, akkor az nem elég.

malacka: "De mindegyiknél gond, h áramot tárolni nem lehet"

ez a jelenkor egyik legnagyobb tech kihívása. mogyoró méretű helikoptert, elektromos autót tudunk építeni, az energiaellátásuk még gond.

ismét felvetem viszont: a náci hadigépezet annak idején jelentős részben műbenzinen ment, amit szénből csináltak, egy fischer-tropsch eljárás nevű varázslattal. (a V-2 rakéták meg biorakéták voltak, krumpliszesszel.)

malacka, sztem az már több mint lelkesedés. azon túl, h ordibál, folyton belevág a másik ember szavába. én ilyet nem szoktam, legalábbis igyekszem kerülni. fel van találva a mikrofon.
malacka, ha már szerénységnél tartunk :P

Nem felfedezésként írtam, nem tudom, melyik soromból ütött át ez... de visszafogottan kiegészítem ám azzal, hogy amit te takarmánynak tartasz, az a bolygó másik részén az emberek táplálkozásának alapja. S nem nálunk gond a dolog, hanem ott, ahol az emberek kukoricáját, rizsét autókázzák el. Csak vannak pillanatok, amikor viszont fürödhetünk ezekben a "takarmányokban" és csinálni kell vele valamit. Nekünk is.

Régebben is utáltam az élelmiszerből üzemanyagot kérdéskört, pedig még nem is okozott ilyen tüneteket. Csak mégis felmerül a kérdés, hogyha adott évben termelődik 5 millió tonna olyan kukorica, amivel_NEM_TUDUNK_mit_kezdeni; akkor mi a szép és jó megoldás? Kevésbé égető kérdés, mint amikor hiányzik 5 millió tonna termés; csak amikor tenni kell valahová, és valaki ezért pénzt remél, azért ez is csak kérdés marad.

S utálom az emberekre jellemző véglegességet. Egyik pillanatban a biolötyi a megoldás minden bajra, éljen sokáig és építsünk 100 üzemet, a haza fényre derül; következő évben minden rossz okozója, pusztuljon.

S hogy ismét triviális dolgot írjak le:
biodízel, bioetanol üzemet az általad említett technikai szempontok miatt olyan helyre "telepítik", ahol már adott hasonló technológia (pl. szeszgyár), vagy pedig oda, ahol technológiai okokból rendelkezésre áll maradványhő, gőz (pl. erőművek). Ergo nem feltétlenül igényel akkora pluszt, mint... (Idehaza a jövedéki törvény miatt is előnyösebb az ilyen megoldás.)

S engedtessék meg 2 apróság a végére.

1. A tiszta szélenergiáról némely madaraknak, akiket szanaszétvág; némely lakosnak, akit így-úgy zavar, energetikai szakembereknek, akiknek meg kellene oldania az országos hálózatba való "bekötését": más a véleménye. Nincsenek patyolatfehér, szép, tiszta dolgok. Mindnek megvan a hátránya, maximum (még) nem látjuk eléggé.

2. A "bazmeg"-ot meg tartogasd a diákoknak. Most vakáció van. :)
Bocs, nem olvastam végig a kommenteket.

A bejegyzéshez csak annyit, hogy a peak oil-t hamarabb be fogjuk szopni, mint az éghajlatváltozást.

A glob felmelegedéssel meg nem a hőmérséklet lesz közvetlenül a probléma, hanem mondjuk, hogy effektíve nem lesz elérhető a kaja és a víz százmilliók számára.

Sem a peak oil, sem az éghajlatváltozás kezelésére nincs felkészülve kis országunk. (Ahogy az eü, a nyugdíj és az oktatási rendszer helyrekalapálására sem.) Csak sodródunk a picsába.
A globális felmelegedés azért a homóknak biztos bejön majd, tök jó mimikri !:DDD

/na jó, bocsi!/
Árpád

"Csak annyi kell, hogy hozzánk pont a tőkések, vállalkozók és menedzserek meneküljenek, ne azok, akik csak hőbörögni meg gyújtogatni bírnak."

Alapvetően rosszul itéled meg a helyzetet. Mi már most tudatosan szelektálunk:
ide cak azok jönnek már most:
1, aki el akar tartani scájcilag indexált 4 millió nyugdíjast,
2,aki el akar tartani 1 millió segélyből élő alulképzett lumpent és romát,
3, aki el akar tartani 100 ezer jól képzett politológust, jogászt, kommunikációs szakember + Győzikét és celeb társait,
4, aki el akar tartani kb 50 ezres gyakorló és korrupt politikai osztályt,
5, aki el akar tartani10 ezer szinészt, festőt, költőt és szociológust, valamint 73 egyetem középszerű oktató gárdáját...

szóval aki ezt választja és ide akar telepedni a mediterrán Kárpát-medecébe, no azt a barmot ne fogadjuk be...
daito

A bazmeg válasz volt bizonyos nagyképű, kioktató soraidra. Idézzem? Sztem nem kell, te is tudod, melyekre gondolok...

Kb. így kéne mindig írnod, ahogy most, és ezekkel, amiket leírtál, nagyjából egyet is értek, de fenntartom, még így is messze a szélenergia a legtisztább, csak nem kell berakni a paraszt kertjébe. Tehát úgy kell telepíteni, h bizonyos km körzetben ne legyen lakott terület. A madarakat meg a repcsik is nyírják, ez nem helyes megközelítés azt hiszem...

Én a bioetanolt nem szeretem, baromi sok energia a lepárlás. Viszont a biodieselnél sztem (a sajtolásos technika miatt) kevesebb a fajlagos energiaköltség, de ezt nem pontosan tudom. Kíváncsi lennék egy olyan kutatásra, amelyben kimutatják, h egységnyi kilométer megtételéhez szükséges üzemanyag előállításának mekkora a fajlagos energiabefektetése. Gyanítom, h a biodieselnél kisebb. Nem véletlen, h a repce felé megy el a dolog, nem a "még több kukoricát" irányába. De az igaz, h ha repcét vetsz, akkor oda már nem vetsz élelmiszernek valót. Tehát mindegy, h egy direkt élelmiszerből gyártasz üzemanyagot, vagy elhasználod repcetermelésre azt a földet, amin búzát, krumplit, stb... lehetne termelni.

Egyébként lenne 2 apróság:
1. nyugi
2. smile

Üdv.
Ne Félj !

A múltkor nem volt teljesen igazam, mégis van a Mercedesnek 20-30 Mrd cash, de ez majd később pontosodik.

Amúgy csináljon már neki vki egy pártot:
index.hu/gazdasag/magyar/bkrl080625/

Fodornak sem kellene programot kérnie attól, aki még veri is magát arra, hogy nincsen.
de elemében van a tanár úr!
a szénből képzett benzinről nem tud vmi biztatót?
erőspista

csudapofa vagy azzal a dologgal, h nem bírod elfogadni a fodrot az szdsz szoknyácskáján, pedig elég mini, oszt így jól belátni alá...
ronda egy muffot látok hatalmas szőrcsomókkal:-))
Árpád

A "szénből benzin" sztem túl bonyolult és túl drága. Csak nagyon-nagy kényszer esetén érdemes. Sztem onnan indul, ahonnan régen a városi gáz. Izzó szénre vízgőzt kell vezetni, és a kettő reakciójával CO és hidrogén lesz. Ebből a kettőből lehet aztán megcsinálni a műbenzint, de nem emlékszem pontosan, ez már negyed évben volt, akkor már elég nagy ívben....:-))

Egyébként a városi gázt érdemes lenne feltámasztani, mert Európában viszonylag sok szén van, és a szén egy részének elégetésével lehetne fedezni azt a hőt, amitől izzik a többi, és vízgőzt is meg lehet termelni.

A városi gáznak az volt a nagy hátránya, h régen nem volt biztonsági tűzhely, a huzat elcsapta a lángot, a delikvenst meg elcsapta a CO. Ennek ellenére nem látom akadályát annak, h CO és hidrogén keverékével lehetne autót hajtani, de ott is ez a kurva CO nagy gondot jelent, rohadt erős méreg, mert kb. 300-szor jobban kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, ezért kismértékben is halálos lehet. Namostan gondolj egy rossz gyújtás+katalizátor együttesére, mi jön ki akkor egy ilyen autóból. Viszont hidrogénnel hajtott autók vannak, tehát már csak azt kéne végiggondolni, mire jó, az egyébként CO2-dá égethető CO.

Lehet, h III. nagy háború kell a műbenzin feltámadásához, brrrrrrrrrrr....

Üdv.
en.wikipedia.org/wiki/Fischer-tropsch

nem tudom, költségben milyen ez. ugye olyan nincs, hogy "drága", az attól függ, mennyibe kerül a többi lehetőség. az olaj ára felfelé megy.

ezzel a cuccal elmentek a német tankok, és azok zabáltak rendesen, szóval Németo. komoly mennyiségben gyártotta. szén az van, valóban, európában főleg az van.

további érdekesség: egy Lippisch nevű mérnök még repülőgépet is próbált szénnel hajtani, de nem jött össze.
en.wikipedia.org/wiki/Lippisch_P.13a
"a napelem, az sajnos olajból van, meg még számos ritkuló nyersanyagból. a jelenlegi alternatív autók is; kitermeléssel, anyagköltséggel számolva a lexus hibrid többe fáj Gaiának, mint egy Jeep. ez a sajnos." Erre tudnal valami linket?
erőspista

az Audi Győrött 2006-2007-ben 160 milliárdot ruházott be a technológiába, ezen 50 kiló cementet nem vettek...

Mercedes milyen komplett gyárat épít 160+40 milliárd forintból?

clubs.ccsu.edu/Recorder/editorial/editorial_item.asp?NewsID=188
Prius Outdoes Hummer in Environmental Damage

ok, nem lexus és nem jeep :)
Árpi, a képeket is te csinálod a cikkekhez?
az olajárat lehet, hogy hamarabb szétlövik az ázsiaiak.

Már Kína sem bírta dotálni, ott most jön a taxissztrájk ?
Arpi ez a ketto hogy fer ossze?
indexrol:
"Magyarországon az adó- és munkaügyi "szankciók szigorítása előtt a munkavállalók negyven százaléka volt minimálbéren bejelentve, a többség által lenézett Szlovákiában kilenc százalék, és ez utóbbi áll közel a realitáshoz. Vagyis sejthető, hogy Magyaroszágon a minimálbéresek és munkáltatóik több mint háromnegyede egyszerű csaló"

es ez

"Sándorfi Balázs (Portfolio.hu)
Bűn és bűnhődés - a nagy magyar adótragédia
A kisvállalkozások az életben maradásuk érdekében csalnak adót, a nagyoknak legális megoldást kínál erre a rendszer."

ertem en hogy van ilyen is (Geza, kisvallakozo), meg azt is hogy 25% ilyen, de nem inkabb a 75% tipikus? nem az ellen ken nyitni a fofrontot?

tudjatok ti mit csinal a bal kez? meg a jobb? szerkesztik az indexet?
vegy ugy szerkesztik hogy egy az ultinak egy a betlinek?
Tóta W!

Ez nem a te asztalod!
Ha felmelegedik az éghajlat, akkor nem szárazabb lesz a klíma, hanem csapadékosabb. Meg több lesz a vihar.

Mellesleg a klímamodellek is úgy működnek, hogy megnézték, hogy most melegebb van, meg rájöttek, hogy több a széndioxid, tettek a kettő közé egy egyenlőségjelet, azt végiggondolták, hogy akkor ha több lesz a széndioxid, akkor még melegebb lesz.

Más tudósok meg visszanézték a csillagászok feljegyzéseit, hogy mikor volt több napfolt, és rájöttek, hogy akkor, amikor melegebb lett. A kisjégkorszakban meg eltűntek a napfoltok. Gyakorlatilag, amikor a napfoltok elszaporodnak, akkor a napszél eltereli a kozmikus sugárzások egy részét, amiknek nagy szerepe van a felhőképzésben, és légkör felsőbb rétegeiben keletkezett párásodás két nagyságrenddel erősebb üvegházhatású, mint a széndioxid. Ezt valahogy kihagyják a modellekből, mert akkor borulna a széndioxidmániájuk.

Itt van a szomszédban egy millió kilóméter átmérőjű termonukleáris plazma, a napunk, és elég emberi tulajdonság, és önteltség, hogy a saját tevékenységünk nagyobb hatásűnak hisszük, mint a napunkét.

Ami most a széndioxid körül folyik, az nem más, mint néhány greenpeaces hippy tudós rászabadulása az ENSZ központjára egy kis zöldpárti és egy jó nagy bulvármédiás hátszéllel.

Persze nagyon sokan szakértősködni fognak itt, hogy az üvegházhatás, meg ez bizonyított tény, pedig nem az. Két párhuzamos jelenség összemosása történik. Mi termeljük a széndioxidot, a természet meg a klímaváltozást attól függetlenül. A klíma soha nem volt stabil. Emberi beavatkozás nélkül jöttek-mentek itt a jégkorszakok, melegebb éghajlatok...
én cisnálom a képeket. magad uram, ha szolgád nincsen.

Charlie: Sándorfi külső ember, a cikke vitacikk. az index nem a magyarnemzet, ahol vinni kell a pártvonalat, különben simicska lajos tarkón basz pisztolyaggyal.
Azért ne a napenergiára akarjál alapozni, villamosenergia termelésére annyira nem hatékony, hogy köbö a nullával egyenlő.
dr kotász: természetesen még az is előfordulhat, hogy jézus él, vagy bármi. mindenesetre én a magam részéről az általam elérhető infók alapján az emberi hatást valószínűsítem. egyebek melett persze. értgem én, hogy a nap bazinagy, mi meg kicsik vagyunk, de pl el tudnánk pusztítani csótánytól felfele az összes élőlényt, ha arra lenne kedvünk. nem akárkik ezek a zemberek.

mellesleg a cikk alapvetően az alkalmazkodáskényszerről szól, és annak tagadásáról.

robinhood-adót, azt.
"Mi termeljük a széndioxidot, a természet meg a klímaváltozást attól függetlenül. A klíma soha nem volt stabil. Emberi beavatkozás nélkül jöttek-mentek itt a jégkorszakok, melegebb éghajlatok..."

szoval a ket dolog nem fuggetlen egymastol... az a bibi a dologban, hogy akarmit is csinal a termeszet az ember, az antropogen szennyezes arra csak ratesz, melegit, de el nem vesz belole.
lehet vitatkozni hogy ez csekely-e vagy katasztrofalis, de azt nem lehet tagadni hogy plusssz!

persze kenyelmesebb 2literes kocsikkal proccolni...
Néhány tovább gondolkozásra serkentő

**TESLA: Niagara (vízi) erőmű, a mai napig nem tudni, mi volt az energiaforrás (gravitáció?, de olvastam már kéményhatásról is)

** 1900 környékén Amerikában egyforma mennyiségben gyártottak gőz-, elektromos- és benzinhajtású autókat, azonban az olcsó olaj lett a nyerő.

**Bős-Nagymaros: 1950-es évek elején kezdődtek tárgyalások Magyarország és Csehszlovákia között a Dunára tervezett hidro-elektromos erőmű közös megépítéséről. 1989. május a magyar fél felfüggeszti a munkálatokat Nagymarosnál. És végül egy (1139/2004 (XII. 11.) számú Kormányhatározat a Bős–Nagymarosi Vízlépcsőrendszer Tervének hatáskörzetébe tartozó folyó és tájrehabilitációs koncepcióról és ezzel összefüggésben a magyar-szlovák tárgyalásokon képviselendő álláspontról. (megért?)

** Hőszivattyú, amely a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés: lehet vele fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani.

És még sok minden más: szalma-brikett, biogáz, komposzt hő-hasznosítás, stb. Nem olyan setét a jövő, de most még az olaj van, és van addig, amíg gazdasági fölénye biztosított.
ertem en hogy vitacikk de hogy lehet vitatkozni vele?

attol mentsen isten hogy partvonalat kerjek szamon az indextol, de a tenyek tisztelete nem lenne artalmas.

ha sandorfi ugy irja, hogy Geza a 25%nyi kisebbseg, de oket meg kene orizni, mig a 75%ra sujtson le az APEH, akkor szavam sincs, de igy?

muszaj mindig mindekit hulyenek nezni?
"Hőszivattyú, amely a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés: lehet vele fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani."

Viszont áram nélkül az se megy, ezen felül a tömeges elterjedése lehet, hogy tovább ront a helyzeten. (nyáron fűti, télen hűti az utcát.)

"1900 környékén Amerikában egyforma mennyiségben gyártottak gőz-, elektromos- és benzinhajtású autókat, azonban az olcsó olaj lett a nyerő"

a kompakt belsőégésű motor lett a nyerő inkább, nem volt olcsóbb az olaj a szénnél

"szalma-brikett, biogáz, komposzt hő-hasznosítás"

a biobrikett jó dolog, bár elég hamar leég, és nem tudom, mennyi energia kell a préseléshez, meglehetősen össze van nyomva.

Charlie: sajnos arról senkinek sincs egzakt felmérése, hogy az adócsalók hány százaléka kényszerül rá, és hány csinálja csak kapzsiságból, hogy hamarabb legyen dzsipje.
Tóta Árpi:
A fogyasztásunkkal nem az a baj, hogy sok széndioxidot termeünk, hanem az, hogy feléljük a nyersanyagainkat. Itt van például az üzemanyagcella. Hidrogén be, oxigén az van, a végeredmény víz meg áram. Nagyszerű, és működik. Azon alapul, hogy a platina oldja a hidrogén kötéseit, és egyszál protonként átmegy a platinán, az elektron lemarad, és a túloldalon visszakapja, ha összekötjük a két oldalt egy dróttal, és egy fogyasztóval, például villanymotorral.
Ez mind szép és jó, de nincs annyi kibányászható platina, hogy csináljunk egymilliárd járművet. Vannak olyan ásványok, amiknek az ára a százszorosára ment fel tíz év alatt. Belekell rakni a mikrocsipekbe, mert ezzel szennyezik a szilíciumot. Most megnem mondom neked, hogy ez az irridium vagy mifene, mert nem vagyok inteles mérnök, de egy elemzés szerint hamarosan elfogynak a készletek. Ugyanis nincs konkrétan ilyen bánya, csak észrevették, hogy az egyik ércben néha előfordul. Az a pár bánya meg kimerülőben van. Nincs sehol koncentráltan, ahol bányászható lehet. Eddig senkinek nem volt fontos elem, most meg nem tudjuk hol lehetne találni.
Kőolaj fogy, fémek fogynak.
Ez az egész kóceráj összedőlhet, és az nem a meleg miatt lesz.
A probléma ez, nem a buzi zöldek. Mondjuk vissza kellene fogni a környezetszennyezést, de a zöldek is hülyék a ló másik oldalán. Nézzük csak az M0-t. Azért vétóznak meg minden nyomvonalat, mert sok lesz a kipuffogógáz. Hát tuti, hogy a belvárosban araszoló kamion többet füstölög, mintha elsuhanna az M0-son. Ilyenkor lenne kedvem ledolgoztatni a per és a halasztás költségeit velük egy uránbányában. Azt legalább utálják...
"Most megnem mondom neked, hogy ez az irridium vagy mifene, mert nem vagyok inteles mérnök, de egy elemzés szerint hamarosan elfogynak a készletek. "

igen, de nemcsak egy elemről van szó. réz, kobalt, stb mind fogy, igaz, a készletek ezekből még - asszem - nincsenek úgy bemérve, mint az olaj.

"Hát tuti, hogy a belvárosban araszoló kamion többet füstölög, mintha elsuhanna az M0-son. "

hát nekünk ződből is a hülye jutott.
Megnéztem a linket, és jól emlékeztem, valóban szénből és hidrogénből lesz a műbenzin, tehát a hidrogént előtte le kell gyártani izzó szén és vízgőz reakciójával. Végig gondolva, itt irdatlan technológiai követelmények vannak. Sztem még messze van az olajár attól, h ez jobban megérné...

És akkor a jelen helyzet hogy viszonylik a két rivális gázvezetékhez?????????
a hőerőművek a legszennyezőbbek, a nap-szél-, biomassza alacsony hatásfokú, jelenleg a legjobb az atomenergia. Nem minden ország olyan szerencsés mint a szomszédos Ausztria, ahol annyi vízierőmű van, hogy be se kellett indítani a megépített és szomszédos országok által leszavazott atomerőművüket..
tris

Saját maguk szavazták le.
Ők legalább a sajátjukkal verik.
Tóta:
"hát nekünk ződből is a hülye jutott."

Mint mindenhol a világon. Az értelmesebbje szakértősködik valahol, a hülyébje meg fesztiválozik.
Volt vagy van nálunk egy reális zöldek civilszervezet. A tévében a Juszt Laci valami showszerű panasz- és vitaműsorban megkérdezte az elnököt, hogy igaz-e, hogy a szervezet tagsága 1 fő, és az maga az elnök. Erre az kikelt magából, hogy mindjárt beperelik a Juszt Lacit. Az valami olyasmit kérdezett vissza, hogy a többesszám arra utal, hogy mégis többen vannak?
Na akkor az elkezdett hapciáskodni...
Régen volt, és nagyjából így, de ha jól emlékszem, akkor is egy M-s szakaszról, illetve annak vétózásáról volt szó.
Saját maguk szavazták le.

ja persze, tényleg :O
Nállunk (talán Tuzséron) volt biobrikett gyártás. Jelenleg a lengyelek abban a lagarősebbek az EU-ban.
Tőlük vettem át:
1 kilogramm tűzifa (30-40% víz) fűtési értéke 14-16 megajoule, a barnaszéné 12-17 MJ, 1 kilogramm biobriketté (7-10% víz) pedig 17,5-19 MJ. Ez tehát azt jelenti, hogy a biobrikettel egy harmaddal olcsóbban fűthetünk, mint a villanyárammal vagy a gázzal.
Tehát komoly megtakarításról van szó, ami egy szezonban tízezreket jelenthet. (www.biomasa.org/jako_paliwo/brykiet)
az ám, de a biobrikett max 2 óra után por és hamu, a fa meg tovább tart, nyilván nem függetlenül attól, h vizes.

kétségtelen előnye viszont, hogy a brikett standardizált, a fával meg úgy kúrnak át, ahogy akarnak.
Szét kell nézni a neten, és legalább harmincan cáfolják meggyőzően a szenzációhajhász priusos cikket. Nyilván annak van hírértéke, ha Göncz Árpád fütyüli ki a tömeget, vagy a postás harapja meg a kutyát. Vagy a faszság írja a Tótát.
jaj szegénykém, téged meg mi frusztrál? :D
Lehet, h elírtam: olajvezetékből (illetve tervekből/épülésből) van 2 rivális? Illetve a Nabucco még csak papíron, de a kék áramlat már épül? Most akkor miiiiii? A magas olajár ezeket nem osztja, nem szorozza?
A gőzautóból gőzmozdony lett.
atomeromu -> aram -> hidrogen -> fuelcell ilyen egyszeru!
XSun

"Az őriszentpéteriek küzdenek ezzel a SOLO nevü kocsival, reméljük bejön nekik."

Reméljük!
A Mercedesnek adott támogatás töredékével már egész boldogok lennének. (profitlehetőség viszont még nagyob is lehet(ne), ha nem csírájában adnak túl majd a cuccon.)
Emellett örülök a Mercedes idetelepítésének, csak csődbe ne menjenek, mire hasznot is hozna nekünk a cég. A GM pl. elég nagy szarban van. Csődgyanús. Hitelt most kapnak a túléléshez, de hogy miből fogják visszafizetni...


Árpád

A klímaváltozás (függetlenül attól, hogy mi is okozza tulajdonképpen) nem feltétlenül jár békésen mosolygó sorbanállók regisztrációjával. Nem hinném, hogy az "összhozadéka" pozitív lenne, ahogyan azt beállítod.
Remélhetőleg a Bilderbergek vágya teljesül, mielőtt a nemzetek egymás torkának esnek. (Ha meg annyira elszáll a klíma hogy nem éljük túl akkor még a Fidesz is tehetetlen.)

Miután megírsz egy cikket, aminek 70%-a hülyeség, de a blogolók kijavítják a hibákat (ingyen) igazán írhatnál egy hibákat alig tartalmazó cikket a végére, zárásként. Vagy eladhatnád azt, mint egy átgondolt, értékes cikket. Nem?
:)

"ismét felvetem viszont: a náci hadigépezet annak idején jelentős részben műbenzinen ment, amit szénből csináltak, egy fischer-tropsch eljárás nevű varázslattal. (a V-2 rakéták meg biorakéták voltak, krumpliszesszel.)"

Ezt már elkezdte az USA is.
2 repülön tesztelik.


sertésmájkrém

"Peak oil, barátom. Ez már csak időlegesen lesz olcsóbb, a kitermelés nem bírja követni az igényeket"

Meglehet, de jelenleg hiába növelik a kitermelést, nem megy lejjebb az ár.
Nagyon valószínű, hogy Szaud Arábia és Kuvait nem fogja tudni eladni azt a többletmennyiséget, aminek kitermelését néhány napja (újra) megígérte. (A nehézolajat különben már most sem tudják eladni.)
Tehát a kitermelés növelésére nem is fog sor kerülni, remélhetőleg az Északi félteke nyár végével mérséklődni fog az olajár.
(Sőt az olajkitermelőknek jobban megérné akár csökkenteni is a kitermelést, ők ezzel jutnának hosszabb távon magasabb profithoz. A kockázatuk abban rejlik, hogy alternatív energiaforrások miatt esetleg a földjükben marad az is, amit eladhattak volna olcsón, amíg lehet)

Előfordulhat, hogy mégis bombázni kell Iránt. Kell az olaj. Nekik meg nem kell annyi. Elégedjenek meg a kitermelés + csomagolás költségei + szerény profittal, ahogy a kapitalista azt elképzeli. Különben rögtön jön a versenyző konkurens cég az olcsóbb olajjal. Vagy nem jön. Főleg ha tényleg nem is lesz majd olaj, amivel jöhetne.
A nyersanyag egy csúnya kis porszem a hosszú távú árazások gépezetében.


index.hu/gazdasag/vilag/olar080624/

"Az amerikai szenátusban eközben már olyan hangok hallatszanak, melyek szerint gátlástalan spekulánsok klubja alakult ki, amely az amerikai fogyasztók rovására felhajtja az árakat, miközben az ICE elnöke, Charles Vice szerint mesterségesen, állami beavatkozással nem lehet befolyásolni a piaci árakat: az ilyen kísérletek a történelem során mindig elbuktak."

Ez nem egy klub, hanem "közakarat". A klubban gyakorlatilag már az öngondoskodó nyugdíjas is benne van nyakig. (Nagyon pipa lenne ugyanis, ha a nyugdíját kezelő alapja lemaradna a többiek hozamától, még az is lehet, hogy a hülyéje átvinné a pénzét máshova)
A védekezés, miszerint a piac mesterséges befolyásolása a történelem során elbukott pedig nem mást kíván, minthogy hagyjuk összeszakadni a fejlett gazdaságokat, mert ha egy "természetes" (ezer smiley) folyamatba beleszólunk akkor annak rossz vége lesz.
Elég egyszerű álláspont, de megértem. Sokaknak most épp ez ad jelentős profitot. Mi mást is mondhatnának?
A megoldás egyébként kemény, piacellenes állami beavatkozás lesz. (igen olyan kommunista fajta. Az SZDSZ már kezdhet is tüntetni, bár nem tudom mostanában mely egymondatos világképben hisz.)

Ugyanakkor ha a magas olajárak miatt kevesebb kipufogógázt kell belélegeznem (bármilyen éghajlat alatt), akkor már rögtön van is egy pozitív eredménye.


Karesz, Charlie 2008.06.24. 13:30:00
"a Gyógyszerkutató Intézet
könyvtárában még megmaradt könyvek és
folyóiratok ma, holnap (szerda, júl.25) és talán még holnapután (?) szabadon válogathatók és ingyen elvihetõk "

Csak a hulladékgyűjtők meg ne szagolják a bizniszt!
nagypókok hja... megélnek majd az óriásrovarokon! :)
Majd minden ehető, csak éhség kérdése az egész.

Jó a vitatkozóknak, mindenki tud valami alternatívát az energia ellátásunkra, csak azok nem, akiknek hatalmuk lenne lépni!
Lenne?

Kösz a cikket Tóta Úr!
tris 2008.06.24. 23:34:37

"ja persze, tényleg :O "

Különösen kedvelem, ha valaki faszságokat ír, kijavítják, ezek után nemhogy csendben maradna, hanem még sejtelmeskedik.

Ha nekem nem hiszel, akkor olvass vazze:

de.wikipedia.org/wiki/Kernkraftwerk_Zwentendorf

Kifejezetten ajánlom a Volksabstimmungos részt.
固 共产 匈牙利 2008.06.25. 00:22:05
kedves kinai!
el nem tudom kepzelni, hogy mi kenyszeritehet egy embert arra hogy ilyen kimondhatatlan, idezhetetlen nevet valasszon. de jokat irtal.


nagyon tetszett, hogy felhivod totawet hogy irjon egy zarasi, alig hibas cikket. ami aztan rendes ujsagban is eladhato lenne.
de felo hogy sok reszletet meg nem javitottunk ki ingyen...

itt a szeleromu problema is. En akarkitol kerdeztem, nem kaptam valaszt arra hogy lehet betaplalni a halozatba.
a halozat ugyanis 50 Hz, (europaban, japanban, Usaban 60)ennyivel forog az osszes generator. (ha lassabban forogna teljesitmenyt vesz ki es felgyorsul ennyire, ha gyorsabban forogna akkor teljesitmeny ad le es lelassul)
na most a szelkerek az nem 50 Hzvel forog tehet joszerevel fogyasztana ha rakotnek.
lattam MosonMovar fele nehanyat (>10) de sokuk nem is forgott, amelyek nem szeliranyba voltak telepitve...
"a Gyógyszerkutató Intézet
könyvtárában még megmaradt könyvek és
folyóiratok ...szabadon válogathatók és ingyen elvihetõk "

ezt nem azert irtam, hogy kedvezzek a blog olvasoinak, henem egy ujabb bizonyitekot arra hogy pusztul a korabban nehezen, draga penzert osszerakott tudas, know-how... lehet hogy nem a gurcsany a felelos, de a pusztulas az marad teny!
Shore 2008.06.25. 08:36:25

félreértettél, én azt írtam, hogy tényleg. (rögtön beugrott, ahogy írtad, hogy valóban úgy történt!) csak nincs olyan jel, mikor valakinek leesik valami.
megyek kávéznom kell, addig elolvasom amit ajánlottál cikket
érts ahogy írom ;)
totawenek
persze hogy nincs felmeres arrol hogy az adozok kozul mennyi az adocsalo... csak sejteni lehet, hogy sok.

epp az a szep az index cikkeben hogy analog extrapolacioval (szlovakiaval hasonlitva) ad egy also becslest (ennel tobbnek kell lennie, mert a szlovakok is csalnak, az ottani magyarok biztosan :)).

szerintem ezt felmerni se lehet, csak becsulni nagyon bizonytalanul.
elhiszem azt is, hogy nem vonatkozhat kulon torveny a szabolcsi vallalkozora meg a budapestire...

de az is biztos, hogy tarthatatlan, hogy 25%nyi szegeny, kenyszervallalkozoval takarozva ne adozzon a 75%!
es az is biztos, hogy ez ellen is tenni kene mar valamit, nem pedig az adocsokkentesrol rinyalni.
Karesz, Charlie 2008.06.25. 09:05:58

Ez azért nem olyan nagy csoda, már néhány tucat éve megoldották.

Pl. állandó sebességűeknél áthajtómű, ami biztosítja, hogy a lapát lassan, de a generátor a hálózattal együtt járjon, vagy a változó sebességűeknél frekvencia-átalakító a generátor után, ami hozzápasszítja a hálózati frekvenciához.

A neten rengeteg leírás található erről.
tris 2008.06.25. 09:13:16

Bocs.
dr Kotasznak es Hubanak.

ha hidrogen van is, csak annyi energiat kapunhatunk vissza maximum mint, amennyit az eloallitasaba be kell fektetni.

es sajnos, a legillekonyabb gaz, szallitasa nem megoldott, esetleg cseppfolyositva, de ugy is draga, minden uzemzavar, baleset robbanast is jelent, durranogaz stb.
A kínai nevű ugyanaz, mint:

sztív, mad max, kiemelt hozzászólás, stb...

Figyeljetek oda, a stílusa mindig ugyanaz, azt nem cseréli. Sztem a nevet sem kéne, nem fair, de ő tudja...
Az valami egészen csodálatos dolog, hogy ebben a fosországban, amely semmire sem képes, és igenis mondjuk ki újra és újra: ostoba seggfejek gyülekezete, mégis megszületett egy állócsillag, egy állandó tűzzel égő fáklya, egy géniusz, te, Árpi!
És egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a globális felmelegedést nem a Fidesz csinálja, OV személyes utasítására, az iszlám négerekkel szövetkezve az európai kultúra sárbatiprására!

Minden sZcientológus rohadjon meg, az összes gyerekgyárosra essen rá egy UFÓ!

ÁRPI!ÁRPI!ÁRPI!
"A kínai nevű ugyanaz, mint:"

Gondolod hogy van aki ezt nem vágja le?
malackanak mubenzin ugyben.

az a gond, hogy az olajban benzinben eleve szenhidrogenek vannak azaz kialakitott C-H kotesek. a szenben nincs ilyen (ill keves, es sok a szennyezes, N, S, P stb)

azaz C-H koteseket kell csinalni, hidrogenbol es a szenbol... amig van koolaj nem erheti meg.

aztan van meg egy gond, nem jart senki Lipcse kornyeken Merseburg, a BUNA, vagy Leuna muvek tajekan... eszement kornyezetszennyezes folyt...
Szív szakadj meg ...

A Fővárosi Ítélőtáblán másodfokú, jogerős ítélet született annak a két rendőrnek az ügyében, akiket védekezésre képtelen emberek bántalmazásával vádolnak. A 2006. őszi tüntetés-, és zavargássorozat idején a bevetésről visszatérő rohamrendőrök megbilincselt őrizeteseket vertek a kőbányai rendőrkapitányság aulájában, egy perui férfinak orra tört. Az elsőfokú bíróság által felmentett főtörzszászlós ügyében az Ítélőtábla új eljárás lefolytatását rendelte el, az első fokon elítélt rendőrtiszt büntetését pedig súlyosbította: nem mentesül a büntetett előélet jogkövetkezményei alól, vagyis nem maradhat rendőr. A fiatal hadnagy elsírta magát az ítélet hallatán.

:D:D:D

"A fiatal hadnagy elsírta magát az ítélet hallatán."
Nem szép dolog a kárörvendés, de ez :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ejnye Test! :-D

Hat nem nevetunk! Fel sem merul benned, hogy a Perui megerdemelte? Mondjuk mert... a Blahan a gitarjan hamisan szolaltatta meg az A-t. A hamis zene az en fulemet is bantja! :-]
Engem egy minapi hír nagyon elgondolkoztatott, a győri egyetem csapatának napelemes autója, amely megnyerte a Shell Eco Marathon-t (azért ez is pikáns...).
Nos, én is fanyalogtam idáig ezeken, de kérem, ha egy maroknyi csapat képes egy olyan járművet alkotni, amely pusztán napenergiával 50km/h-ás sebességre képes és ráadásul nem csupán napos időben, akkor mire lenne az emberiség képes avval a sok-sok milliárd dollárral, amelyet az autóiparban költenek el fejlesztésre?! Persze, lehetne leszerelni a benzinkutakat, az igaz.
Különben meg lehet beszólni most nagyképűen, de anno szerintetek hogy néztek Lilienthal-ra vagy a Wright fivérekre?!
Az ilyen rokonszenves fanatikus profik segítenek előre vinni a világot.
szenergy.sze.hu/
zcam 2008.06.25. 10:11:40

Minek? van még olaj dögivel , ha a Soros féle szarháziak nem szaroznának vele ennyibe sem kerülne ... , ha nem lesz olaj majd bedobnak v.mi mást ...
ühüm, így már világos. no, de ki az a hajós andrás?
ott le van írva, gondolom, ha érdekel megtudhatod itt.:hajosandras.lap.hu/
Karesz!

Van abban vmi vicces, mikor kémiát magyarázol nekem!:-)))))))))
én se vagyok egy hacsaturján.lap.hu
hacsa,

megnéztem, mit reagáltál rám Lapinál, és hát ki kell mondanom immár örökösre:

te egy begyöpösödött tahó vagy. Bunkó a végtelenségig. Annyi önkritikád sincs, mint Kiszel Tüncikének.
Vizsgáltasd meg magad, van még pár éved, megérné, h azt boldogan éld le.

Hülye vagy, no! Ennyi.

Oszt most anyázhatsz meg hülyézhetsz, a faszt se érdekli, ostoba!

Szevasz!
"A kormány elhatározta, hogy ráncba szedi a munkanélkülieket. A munkanélküli-segély folyósításának időtartamát leszállítja egy évről kilenc hónapra, megszünteti a jövedelempótló-támogatást, a segély folyósítását olyan közmunka vállalásához köti, amiért a minimálbérnél akár tízezer forinttal kevesebbet is lehet fizetni. A javaslat az Országos Munkaügyi Tanácsban nem tetszett se a munkaadóknak, se a munkavállalóknak, de a kormány fütyült rájuk. Kormányzati érdeklődés híján megszűnt a közalkalmazottak 1991 óta működő országos érdekegyeztető fóruma. Több szakszervezet is pereskedni készült a kormánnyal az érdekegyeztetés elmulasztása miatt, a Vadász János vezette KKDSZ pedig közös sztrájkbizottság felállítását kezdeményezte a szőrösszívű kormány bérpolitikája miatt."

Népszabadság, 1999

nol.hu/framed/7618/


Csak viszonyításképpen.
ha gondolod, itt is szarok rád, malac.
Stephen Kingnek van egy elég jó novellája, amely ugyan nem a globális felmelegedésről és a források kimerüléséről szól elsősorban, de az adja az alapját. (A Jaunt).
Ott a XXI. század közepére a Shell és az Exxon meg a többi nagy olajcég már a vízkutatási és szállítási bizniszben érdekelt, mert az olaj majdnem teljesen elfogyott, ahogy a nyersanyag és energiaforrások nagyrésze is.
Ezt a folyamatot már nem lehet leállítani. Nehéz lenne megmagyarázni egy indiainak, vagy kínainak, hogy ne vegyen autót a biciklije helyett, ne vegyen olcsó (tehát valószínűleg nagy energiaigényű) TV-t, hűtőgépet, mosógépet, és ne járjon fapadossal nyaralni, mert jogosan kérdezné, hogy a világ egyik felének miért szabad, ami neki nem.
Greg36 2008.06.25. 10:48:11

Én meg láttam egy filmet abba meg olyan volt, hogy kenguruemberek ugráltak a sivatagban meg egy tank girl nyomult a gonoszok ellen, akik a víz felett uralkodtak ... ezt a folyamatot már nem lehet leállítani. Nehéz lenne megmagyarázni egy indiainak, vagy kínainak, hogy ne vegyen autót a biciklije helyett, ne vegyen olcsó (tehát valószínűleg nagy energiaigényű) TV-t, hűtőgépet, mosógépet, és ne járjon fapadossal nyaralni, mert jogosan kérdezné, hogy a világ egyik felének miért szabad, ami neki nem.

:D:D:D:D

malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1 · szenzor.freeblog.hu/ 2008.06.25. 10:39:59
"Van abban vmi vicces, mikor kémiát magyarázol nekem!:-)))))))))"

miert malac? elvegre nekem is szakmam...

es arra nem gondolsz, hogy esetleg nem neked szol hanem masok is olvassak? a daitonak irottak rad nem vonatkozhatnak?

amugy a C-H kotes uj elem volt, nem irta senki... refer a bolcseszekre...
jól van na, én csak segíteni akartam. Hamár annyira érdekel a Hajós András.
hacsa

Próbálom megérteni, miért jó neked, ha bunkó vagy, de képtelen vagyok...
Csak legalább ne tartanád magad okosnak, mert ez a kettő így egyben elég LOL.

Valaki miatt eddig kíméltelek, de nem érdemled meg, mostantól kapsz a szaros/szaró seggedbe, valagba leszel rúgva naponta, ha gizdáskodol...

Szívgyógyszert vedd ám be, ebbe a melegbe nagyon vigyázni kell a te korodban!
malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1 · szenzor.freeblog.hu/ 2008.06.25. 11:01:02

Beindul a malac terror?
"azaz C-H koteseket kell csinalni, hidrogenbol es a szenbol... amig van koolaj nem erheti meg."

dehogynem, sok olcsó szén mellett, vagy elér a kereslet egy akkora mértéket hogy az ár kellően magas.

A környezetszennyezés meg sok helyen externália.
ezt megnézem én is, amikor a malac terrorral fenyegeti a hacsaturjánt.
test subject #28 2008.06.25. 09:41:49
""A kínai nevű ugyanaz, mint:"
kiemelt hozzaszolas... stb

Gondolod hogy van aki ezt nem vágja le? "
hat nem tudom malac mit gondol, de en bizony nem vagom le...
nem is ertem miert kell valakinek a nevet valtoztatgatnia?
Jól van Karesz, kémia for ever!:-))

Különben télleg ráfér bölcsészekre egy kis reálokítás, de akkor jól címezz máskor. Én meg pl. elfogadom a közgazdasági okítást daitotól, tukloktól, vagy éppen Árpitól az angolt, elvégre ő kiképzett angoltanci, vagy mi.

Látod, ezért lenne jó jelezni a népeknek, h ki mivel foglalkozik, mi a szakmája/hivatása.

Más témáknál meg esetleg az lehet fontos, h ki hol él?

De ezt már lejátszottuk itt, és nem mindenki ért vele egyet. Igaz, shore?:-)

Üdv.
test

Látod, nem mindenkinek jön le az idétlen névváltoztatgatás!

Az útttörő ott segít, ahol tud!:-)

Üdv.
Malac ehehz mit szolsz?
" Varga Mihály alelnök tartott tájékoztatót :
A Fidesz azonnali lépéseket vár a kormánytól az energia- és az élelmiszerárak növekedésével szemben, van mozgástér a benzin jövedéki adójának csökkentésére.

A benzin jövedéki adójában ma felette vagyunk az elvárt uniós szintnek, és nincs olyan tényező, amely arra kényszerítene, hogy ez a szint tartósan magas maradjon. Ezer liter benzin esetében a jövedéki adó ma 412 euró, míg az unió elvárása 359 euró és ez 2010-ben is ennyi lesz. Tehát van mozgástere a kormánynak, ..."

megorultek arra? mennyi es a benzin a nemeteknel? =1.5 euro, mennyi a norvegoknal? meg tobb, mi meg csokkenteni akarjuk az 1, 2-1.3-at? hat hova igyekszunk Ukrajna fele?

RE: test subject #28 2008.06.25. 09:41:49
"A kínai nevű ugyanaz, mint:
...
Gondolod hogy van aki ezt nem vágja le?

Csak nem mindenkinek kezd el habzani a szája miatta.
Ki így játszik, ki úgy.
Carnivola, én a novellát ajánlottam, nem olyan jó, mint a Düne, de élvezhető.
A Shell-Exxon többek között úgy jött elő, hogy valamelyik arab olajsejk anno kitalálta, hogy a déli sarkról jéghegyeket vontat az öbölbe ivóvíznek. (Jahm, vannak közöttük nagyon nemnormálisak). Amúgy az olajcégeknek meg van tapasztalatuk és tőkéjük a folyadékok szállításban.

Azt meg nem a novellából vezettem le, hogy india-kína mekkora ütemben fejlődik, és mekkora ütemben kezdenek fogyasztói társadalommá alakulni. Nézd meg a repülőgépgyártók, autógyártók prognózisait a két piacra. Vagy nézd meg, hogy amikor az indiaiak piacra dobták most az új népautójukat, a Nanot hányan kaptak azonnal a szívükhöz. Mert bár csak 600 köbcentis, és alig fogyaszt, de félmillió forintba kerül. Tökéletesen alkalmas arra, hogy akik eddig biciklivel, robogóval jártak, azok autóra nyergeljenek odakint. És évi egymillió új autót akarnak piacra dobni belőle ez év végéig. Ami évi kétmillió új autó bicikli helyett. Nem Euro4-5 norma szerint, ne tarts attól...
Greg36 2008.06.25. 11:27:01

Kit érdekel? olaj van , ha nem lesz , majd kitalálnak mást ... no para. Erről szólt a fejlődés ...
Karesz, sajnálom, de ha nem vágod le akkor vmi nem elég éles...
"Próbálom megérteni, miért jó neked, ha bunkó vagy, de képtelen vagyok..."

ne erőlködjél, malac! árt a szépségednek.
De nem csak az olajról beszélünk.
Hanem egyéb nyersanyagokról is. Mondjuk aluminium gyártáshoz elég sok elektromos áram kell, amit elő kell állítani valahonnan. Az elektronikai cikkekhez arany, réz, stb. Az olaj nem csak az energia előállításához kell, hanem a műanyagokhoz is.
És a jelenleg fejlődő országok nem tudják kifizetni az energiatakarékosabb, kevésbé környezetszennyező technikákat, a polgáraik autót akarnak, meg mosógépet, és ha az környezetszennyező, vagy nem energiatakarékos, azt pont úgy fogják leszarni, mint a nyugati társadalmak tették évekig. Nem fogja a nyugat minden esetben összedobni nekik a pénzt, mint a CFC gázok termelésének visszaszorításáért. Sem Te, sem én nem akarok több adót fizetni, hogy a kínai muksó kevésbé környezetszennyező terméket vegyen. Ő viszont megveszi majd azt, amit tud. És jelenleg kínában és indiában úgy a föld lakosságának egyharmada lakik, úgy, hogy a fogyasztásuk és az életszinvonaluk alacsonyabb, mint a magyar, és már így is a világ környezetszennyezésének egy jelentős részét ők termelik. Képzeld el, ha emelkedik az életszinvonaluk...
Én nem parázok, sanszosan a földben leszek, mire beüt a ménykü.
nem érdekel a hajós andrás. ki az?
"ühüm, így már világos. no, de ki az a hajós andrás? "
Greg36 2008.06.25. 11:37:07

Energia is van dögivel, ha hiány lesz felrántják a fúziós erőműveket ... ennyi.
malacka

"De ezt már lejátszottuk itt, és nem mindenki ért vele egyet. Igaz, shore?:-)"

A törzstagok nagy része már mindent tud itt a többiekről. Vagy legalábbis annyit mindenképp, amennyit tudni érdemes:)

(Lásd pl. te. sztív 'haverod' már a stílusáról felismered:))
Karesz
a puding próbája az, hogy megeszik.vargamisi egy szóval nem mondta,h.ha ők kerülnek kormányra akkor leviszik a jövedéki adót.Ő csak mozgástérről beszélt az meg mindenkinek van.Soha ne vedd kp.nek amit egy politikus mond akármilyen színű is .ennyit róluk, ez nem érv.
A C-H kotest az atlag magyar a Hohes-C-rol ismerheti!
Rókica

"Csak nem mindenkinek kezd el habzani a szája miatta."

Az miért "szájhabzás", kedves rókica, ha vki nem szereti, ha egy más vki rendre új névvel jön, és ezzel sokakat megtéveszt? Nos?
Sztem unfair, de látom, szted rendben van, O.K.
Nem vagyunk egyformák...

"Ki így játszik, ki úgy."

Minden játékban vannak írt vagy íratlan szabályok, amiket nem szabad, vagy nem illik áthágni, még a grundfociban is...

Egyébként meg a név megváltoztatása utólag átírodik, és ezzel sok hsz eleje értelmét veszti, hisz a megszólított már nem is szerepel előtte.

****

Igazam van, Árpi?
Te szereted, ha vki rendre lecseréli a nevét?

Üdv.
Carnivora 2008.06.25. 11:43:35
"Energia is van dögivel, ha hiány lesz felrántják a fúziós erőműveket ... ennyi."
1) valoban van energia es valoban nincs is dragulas a koolajnal csak az inflaciot hoztak be, realertekben valami tiz evvel ezelotti olajar van most.
2) nem lesz fuzios eromu (ez persze csak az en prognozisom, arra alapozom, hopgy az 50 es evek ota szeditik a fizikusok a politikusokat ezzel, es mivel az atombomba utan nem sokkal jott a hidrogenbomba(fuzios elven) elegge hihetonek tunt hogy jon az atomeromu utan a fuzios.
de kozben eltelt 50 ev es nem jott! nem is fog. kopj le nyugodtan ha megis megcsinaljak.

staropramen 2008.06.25. 12:02:48
"vargamisi egy szóval nem mondta,h.ha ők kerülnek kormányra akkor leviszik a jövedéki adót. Ő csak mozgástérről beszélt az meg mindenkinek van."
igen valoban. de ot a kevesbe populistak koze soroltuk eddig.
ha azt mondja amit mindeki hallani szeretne: nem kell annyit adozni, akkor bizony o is populista. (negativ ertelemben)

ha mar ilyen neved van nem tudod elintezni, hogy a csehek visszategyek a staropramen sort a barna uvegekbe?
Csak két gyors megjegyzés.
I. A műbenzint már rég feltalálták. ld. Fischer-Tropsch eljárás. A németek a világháborúban nagyon megvoltak szorulva...
Jelenleg a Shell V-Power is ilyen szintetikus benzin, ami GTL eljárással készül, ők metánból és vízgőzből állítják elő. Nem olcsóbb, de legalább tisztább (S,N)

II. A szélerőmű:
"En akarkitol kerdeztem, nem kaptam valaszt arra hogy lehet betaplalni a halozatba.
a halozat ugyanis 50 Hz, (europaban, japanban, Usaban 60)ennyivel forog az osszes generator. (ha lassabban forogna teljesitmenyt vesz ki es felgyorsul ennyire, ha gyorsabban forogna akkor teljesitmeny ad le es lelassul)"
Egy forgógenerátornak nem szükséges, hogy 1 póluspárja legyen, tehát sőt leggyakrabban 3*N van, így jön létre a 3 fázisú hálózat.
Ilyen nehezen szabályozható rendszerekben úgy szokás megoldani, hogy DC-t állítunk elő (annak nem gond a rövidtávú tárolása) és egy inverter (DC-AC átalakító) adja rá a hálózatra.
én csak arra akarom felhívni a figyelmet,hogy a politikusaink kijelentései köszönő viszonyban is alig vannak előző,vagy jövendő tetteikkel.vargamisi pontosan ilyen...és még sokan mások.
2.a TELI söröspalak szine szerintem elhanyagolható fontosságú kérdés, az igazi lényeg a tartalom.Ezért ne haragudj de a meglévő kapcsolataimat esztétikai kérdések egyoldalú lerendezésére nem használom fel
malac

"Én a bioetanolt nem szeretem, baromi sok energia a lepárlás."

Így van, csak még mindig áll az a tézis, hogy mit kezdesz (ilyen kis ország esetén is) fölösleges 4 m tonna kukoricával. Fizetsz érte és raktározod; s bízol abban, jövőre elfogy, aztán megint benyelsz 2 újabb jó évet, amikor újabb 4-4 m tonna felesleg keletkezik.

Ez nemcsak energia kérdése, meg környezetvédelemé, sajnos.

Igazán mulatságos az a végtermék, a DDGS. Nálunk sajna nincsenek nagy marhacsordák, amelyek felzabálnák. Marad a kazán. A 3. évezredben, mikor ilyen nyúltápot égetünk el kazánban, hogy energia legyen belőle. Az a mókás. :)

"...ha repcét vetsz, akkor oda már nem vetsz élelmiszernek valót. Tehát mindegy, h egy direkt élelmiszerből gyártasz üzemanyagot, vagy elhasználod repcetermelésre azt a földet, amin búzát, krumplit, stb... lehetne termelni."

Még emlékszem arra, mikor tanították iskolában, hogy a repce igazán nem a mi országunk éghajlatán éldegélő növényke, most meg mindenhol ott virít.

Tudod, az a repceolaj ocsmány egy valami. Büdös, ragad, iszonyat dzsuvával jár, és az iszapos-olajos hulladékrész kész életveszély, vagy túl sok benne még az olaj vagy úgy köt, mint a cement. :)
S hát ez az energiamérlegesdi itt sem sokkal pozitívabb, szvsz.

Azt gondolom, hogy olyan országban, ahol évtizedek, évszázadok óta termesztik mindenhol a repcét, ott ez is belefér, kiegészítésképpen, vagy a repce fő felhasználása okán.
De nálunk?
malacka:
"a stílusa mindig ugyanaz, azt nem cseréli."

Képzeld el, ahogy elkedezene rövid és értelmetlen dolgokat írogatni.

Karesz:
"C-H kotes uj elem volt, nem irta senki... refer a bolcseszekre... "
Meg a szólógitárosokra.

A környezetvédelemhez hülyék vagytok mind. Ennyit elég tudni:
www.youtube.com/watch?v=8QSae8t2j0w
RE: malacka69 (és a többi változhat)
"Minden játékban vannak írt vagy íratlan szabályok, amiket nem szabad, vagy nem illik áthágni, még a grundfociban is..."

A rendszer engedi, tehát akkor ez a szabály. A focihoz pedig nem értek.

rokica

A focihoz nem, de a jóízléshez értesz, sztem;-)

Azután meg, azt se tiltja szabály, h a vendéglőben az asztalnál ne fingjunk hatalmasakat... Éééééérted, ugye?

Üdv.
RE: malacka69
"A focihoz nem, de a jóízléshez értesz..."

Az nem szerepelt az étlapon.
Meg aztán hallottam valahol egy szlogent, miszerint "ne ítélj, hogy ne ítéltess". Hirtelen nem jut eszembe, melyik cégé lehetett.
tulok

"elkedezene rövid és értelmetlen dolgokat írogatni."

Óóóóóóóóóó, hát ilyen itt egyáltalán se nincsen;-);-)
"ne ítélj, hogy ne ítéltess"

Ha ez spam ok lenne, alighanem alig lenne komment. Az úgy van, h a vélemény egyúttal az esetek zömében ítélet is.

Pl.: sztem taplóság folyton nicknevet változtatni, az viszont korrekt lehet, ha sokáig maga mögött hordja az illető az ex ....-t, utalva a régi nickre. (Ld. tulok), vagy Cartman (ex Cartman)

Látod, ez egy általános vélemény, és ha akarod, ítéletnek is hívhatod, de nem lenne jó, ha olyan dologra hivatkoznál, amit magad se tartasz be számtalanszor.

További szép napot!
----------

daito

Olvastam, okés, nincs mit hozzátennem:-)

Üdv.

-----------
Lord

"Nem olcsóbb, de legalább tisztább (S,N)"

Ez arra igaz, mikor felhasználod! De ne felejtsd, h az előállítás szénből indul, és lehet, h abban a fázisban baromi sok káros kibocsátás megy végbe.

Kérem szépen, mindig számoljuk bele az előállításkor fellépő környezetterhelést is, ne csak a felhasználási lépéseket hasonlítsuk össze!

Üdv.

Van olyan eljárás, ahol tényleg szénből indulnak, de a GTL tényleg metánból indul, ami a földgázkitermelés mellékterméke. A "nem olcsóban" benne van a magas energia igénye. Ezért is nem szorította ki a hagyományos benzint.
Hogy összességében melyik a kevésbé káros azt nem tudom.
RE: malacka69
"Az úgy van, h a vélemény egyúttal az esetek zömében ítélet is."

Ez a megállapítás SZERINTEM úgy hülyeség, ahogy van.

További szép napot!
Olvasgatom itten a hozzászólásokat, és mivel véletlenül hőerőgépész vagyok, nagggyon jól szórakozom.

(Hogy ezt is megérhettük!)
Na, akkor hőerőgépészkedj, és terjeszd ki tudásunkat :)
staropramen 2008.06.25. 13:30:23

"2.a TELI söröspalak szine szerintem elhanyagolható fontosságú kérdés"
nem szeretheted a sört ha ilyeneket allitasz. a napfeny hatasara a sorben merkaptanok kepzodnek, amik irto budosek irto kis mennyisegben is.

en ittam mar zolduveges tuborgot daniaban es iszonyatos volt. pedig ott fel evig sotet van, nalunk meg megoldhatatlan a szaraz huvos helyen tarolas.

ez nem esztetika hanem iz!
sajnos a jo sorok image-hez tartozik a zold szin nem tudok rajonni miert (Heineken, PilnserU. Becks, stb)
Lord_Valdez 2008.06.25. 13:17:16
koszi!

"II. A szélerőmű:
Egy forgógenerátornak nem szükséges, hogy 1 póluspárja legyen, tehát sőt leggyakrabban 3*N van, így jön létre a 3 fázisú hálózat."
ketsegtelen de itt ez irrelevans.

"Ilyen nehezen szabályozható rendszerekben úgy szokás megoldani, hogy DC-t állítunk elő (annak nem gond a rövidtávú tárolása) és egy inverter (DC-AC átalakító) adja rá a hálózatra."
na kossz! valaki irta mar hogy megoldott, ketfele szeleromu van allando fordulatszamu es valtozo.
az allandot gonolom atlagos szelsebessegre tervezik, ha ennel kisebb akkor all, ha gyorsabb akkor feszul, ha nem is borul fol de hamar el kell romlania a fekezonek.

ha valtozik a fordulatszam akkor elobb egyeniranyitjak, azt telepekben taroljak, majd telepekkel (akkukkal) turbinat hajtanak ami mar megy 50Hzvel... remek!
igy mar latom miert nem lesz gazdasagos sosem.
rokica

"Ez a megállapítás SZERINTEM úgy hülyeség, ahogy van."

Ez most vélemény volt, vagy ítélet?
Segíts, mostanában nehezen boldogulok a szavak értelmével!;-)
Lord

A műbenzinnek csak akkor van értelme, ha szénből indul ki. A metán már önmagában is jól kezelhető.

Jelzem, a F-T szintézisnél CO és hidrogén reakciójával kapják a szénhidrogént. A CO és hidrogén elegyét pedig könnyen megkaphatjuk izzó szén és vízgőz reakciójával, csak az így kapott elegyet dúsítani kell még hidrogénben.

Üdv.
--------------

"hőerőgépész"

Ez valami lovakkal kapcsolatos fogalom, ugye? Mán abból gondolom, h hőőő. namostan az erőgépész nekem sehogy se áll össze. Az valami izomagyú, gépiesen gondolkodó egyed, vagy mi?
Karesz, Charlie 2008.06.25. 16:30:15

"igy mar latom miert nem lesz gazdasagos sosem."

Sajnos nem ment át amit mondani akartam:(., teljesen félreértetted, ezért a konkluzió is hibás.
Nah, én má' itt se vagyok!
Ezek itt up nekem túl magasak, pedig én se vagyok egy alacsonyszövésű!
Karesz, Charlie 2008.06.25. 09:19:18

"ha hidrogen van is, csak annyi energiat kapunhatunk vissza maximum mint, amennyit az eloallitasaba be kell fektetni."

ez igaz de atom az van boven csak eromuvet kellene epiteni hozza


"es sajnos, a legillekonyabb gaz, szallitasa nem megoldott, esetleg cseppfolyositva, de ugy is draga, minden uzemzavar, baleset robbanast is jelent, durranogaz stb."

a benzin is robban. kulonben is az elet tele van kockazatokkal. az autozas kulonosen.
Bassza meg! Én már globálisan átmelegedtem, lerohad rólam még az izzadság is...

Shore

Véleményezd/ítélkezz az ügyben, h illdomos-é időről-időre nevet változtatni.

Ha már itt tartunk.

Karesz: Olyan tapasztalatom már nekem is volt veled, h néha felületesen olvasol, és emiatt félrehúznak időnként az értelmezéseid. Erre szvsz vigyázz! És elmondanám neked, h Sztív, FUL8ER, Kiemelt hozzászólás, Mad Max, és most ezek a kínaik, mind ugyanaz.


Vakapad!

Régebben rettenetesen idegesítettél, de ma már nem. Így hát felajánlom, h kössünk békét, és a liberalizmus jegyében nyugodtan nemet is mondhatsz!
Megkövetlek, ha durva lettem volna időnként, és elismerem, h te sosem voltál az. Sorry!

Üdv.
Karesz, Charlie 2008.06.25. 16:30:15

"igy mar latom miert nem lesz gazdasagos sosem."

A visszatáplálást egyszerűen megoldják, nem az probléma.
A változó szélerősség miatt az áramtermelés ingadozik, ennek kiegyensúlyozására új erőművet kell építeni.
A másik probléma a visszatáplált energiának a magas (kötelező) átvételi ára.
Én itt vagyok lemaradva, ha valakinek van más információja, jelezze!
RE: malacka69
"Ez most vélemény volt, vagy ítélet?
Segíts, mostanában nehezen boldogulok a szavak értelmével!;-)"

Ne erőlködj, kismalac. Szerintem vélemény. Másmeg, ha szerinted az ítélet egyenlő a véleménnyel, akkor pedig mire irányul a kérdésed? Látom, tényleg nehezen boldogulsz. Ez nemcsak a Te véleményed, hanem az enyém is. Ám ezért még nem ítéllek el.
:-)

Uff.
Ácsi, rokica hölgyke!

Én nem állítottam olyat, h minden ítélet vélemény, és fordítva se lenne okos lelemény, ha ilyen kijelentést tenne becses személyem. Én ezt mondtam:

"Az úgy van, h a vélemény egyúttal az esetek zömében ítélet is."

Tehát a ZÖMÉBEN, továbbá ezt a kijelentést erre a blogra írtam (ld. ez előtti mondat)!
Azaz ha ebben a blogban 'A' halmaz a vélemény, 'B' halmaz az ítélet, akkor az A∩B halmaz elemeinek száma igencsak közelít 'A' illetve 'B' halmaz számosságához.

Mármostan, rettenetesen boldoggá tennél, szinte szárnyalnék (nem szarnyalnék) örömömben, ha 1-1 példával világítanád meg A/B halmaz, B/A halmaz, és A∩B halmaz egy-egy elemét, pontosabban azoknak tartalmi leglényegét.

Szíves megértésedet előre is köszönöm, és várom, h felnyisd szemem, azt a kék vermet, amely hullámsírként temette magába eme finom distinkciót, és most képtelen előhívni a rejtekéből, értelmemnek kiverődött tökéből:-)

Üdv.

Ps. (malac morfondírozik): A negatív vélemény nem hordozza az ítéletet? Ha azt mondom, h valaki hülye, akkor hogy tehetem hozzá, h ezért viszont nem ítélem el? Hisz azáltal, h kimondtam: "hülye", már egy ítéletet is meghoztam. Leginkább a negatív vélemény és az ítélet szétválasztása problematikus, de hát ez malacésszel fel nem érhető...
:: A dán és a holland történelem pedig lehet, hogy a víz alatt folytatódik, vagy diaszpórában, ha bele nem vágnak a világ legnagyobb gátépítésébe.

Árpád, pontosan mennyivel is emelkedik a tengerszint, ha elolvadt mindkét jégsapka?
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=228306&fr=ec

„Soha, soha, a legnehezebb pillanatban eszünkbe nem jutott, hogy a nyugdíjakhoz nyúljunk hozzá"

(I. Ferenc)

"Még drámaibb a kép, ha az ellátások belső arányait vizsgáljuk. Ma a legtöbbet a volt hivatásos állományúak (katonák, rendőrök stb.) kapják, átlagnyugdíjuk havi 125 ezer forint. A korkedvezményeseké 98 ezer forint, a rokkantnyugdíjasoké 72 ezer forint, miközben azok, akik a teljes előírt időt kitöltötték munkával, mindössze 70 ezer forintos ellátásban részesülnek. "

(sok más ember)


Karesz

"el nem tudom kepzelni, hogy mi kenyszeritehet egy embert arra hogy ilyen kimondhatatlan, idezhetetlen nevet valasszon."

Szépek ezek a kínai betűk.

"de felo hogy sok reszletet meg nem javitottunk ki ingyen..."

Kétségtelen.

"nem is ertem miert kell valakinek a nevet valtoztatgatnia?"

Tudom szebb lenne a János810forever nick, de ez nem kívánságműsor.
:)
Maga a blogmotor ajánlja fel a profilhoz több nick kapcsolását, így ha nem egyszerűen csak átírom, hanem újat adok hozzá, akkor nem zagyválódik össze a régi. Erre egyébként Árpád hívta fel a figyelmemet. Betéve ismeri a blogmotort. :)
(Próbálj inkább a tartalomra koncentrálni, már nem is lesz olyan zavaró a kínai karakter, vagy az ismeretlen, és ki tudja kit rejtő nick!)

"nem lesz fuzios eromu "

Én is ezt mondom.


Carnivora

"Kit érdekel? olaj van , ha nem lesz , majd kitalálnak mást ... no para. Erről szólt a fejlődés ..."

Most még van olaj, de a mai árak már nem a jelenlegi keresletre, kínálatra vonatkoznak. (És még csak nem is feltétlenül nevezhető az olaj drágának) Kifizetni viszont most kell, nem kapunk rá haladékot.

Egyébként a CFTC statisztikáiban paradox módon egyre több a termelésben érintettként regisztrált (tehát mondjuk úgy: nem spekuláns) olajvásárló.

Abban igazad van, hogy 50 és 300 dolláros olaj mellett is működik a világ, csak jelentősen másképp.
A globalizáció alapeleme például az olcsó szállítás.


Greg36

"Én nem parázok, sanszosan a földben leszek, mire beüt a ménykü."

Na erre azért ne vegyél mérget. :)
Kis háborúcskák állandóan készülődnek.

www.privatbankar.hu/html/cikk/frisshir.php?hir=60814


rokica

Segíts magadon!
Vágd hozzám, hogy nicket váltani gonosz dolog, és malacka megnyugszik. (ennyit megér hidd el) Van szegénynek elég baja.
"Van szegénynek elég baja."

Ne kezd sztív, ful8er, kiemelt hozzászólás, mad max és egyebek! Itt nem mozzieval állsz szemben, megbánod, ha ujjat húzol...

Kicsit nem ártana, ha tükörbe néznél, és télleg elgondolkoznál azon, h mi a faszér' kell nicket váltani, h ne ismerjen fel az óvatlan. Csak nem azért, mert visszanézve nem tudsz jó érzéssel a tükörbe nézni.

Rád igaz kiskomám, de miazhogynagyonis:

Van szegénynek elég baja!

Gondolkoznod kéne magadon...
Mi van itt? Több nickje lehet egy embernek? És az miért jó?
malacka

"Shore

Véleményezd/ítélkezz az ügyben, h illdomos-é időről-időre nevet változtatni."

Megtisztelő, de ki vagyok én itt, hogy ítélkezzek?
(Csak zárójelben merem megjegyezni, szvsz a dolgokat egy kicsit bonyolítja, de egyben egy kicsit izgalmasabbá is teszi.)

tris

"A másik probléma a visszatáplált energiának a magas (kötelező) átvételi ára."

Igen, de ha egy kicsit is komolyan vesszük azt ami a posztban is van, akkor erre áldoznunk kell.

kiemelt (nálam az új név csak több négyzet)

""nem lesz fuzios eromu "

Én is ezt mondom."

De lesz. Csakazértis:)

Mezzel nem lehet gepjarmuvet mukodtetni, esetleg futeni?
De most tenyleg...
Re: Karesz, Charlie 2008.06.25.09:19:18
"dr Kotasznak es Hubanak.

ha hidrogen van is, csak annyi energiat kapunhatunk vissza maximum mint, amennyit az eloallitasaba be kell fektetni."

Szerintem ezt tudjuk. Illetve van kivétel, ha a hidrogén valami kémiai vagy biológiai reakció végterméke, és nem elektrolízissel előállított.
Shore

"Igen, de ha egy kicsit is komolyan vesszük azt ami a posztban is van, akkor erre áldoznunk kell."

Valójában kicsit magasnak tartom ezt a kötelező átvételi árat, - persze érthető, hogy kell az ösztönzés, és magas a bekerülési költség is, de a szélerőművek üzemeltetési költségei alacsonyak - talán idővel reálisabb lesz az ár, mielőtt még a gatyánk is rámenne.
Gecc

Te kinek vagy a sokadik nickje, lapinak? Ő ír olyanokat mint te, és láttam a blogjában, hogy neked is adminjogod van
még egy a poszthoz kapcsolódó link:

hvg.hu/velemeny/200826_Bjorn_Lomborg_dan_politologus_Nincs_ertelme.aspx


Shore

"""nem lesz fuzios eromu "

Én is ezt mondom."

De lesz. Csakazértis:)"

Legyen igazad!

nyak tiltó

Jó kérdéseket feszegetsz, csak tudod, a liberalizmus azt jelenti, h mindent szabad, akkor is, ha az nem erkölcsös. Ha benne van az opciók között, h lehet több nicked, akkor miért ne. Az lenne jó, ha mindenki rákapna erre, hisz ha vmi nem rossz, és nem elítélendő, akkor az egyáltalán nem baj, ha sokan csinálják. Tehát gyerünk emberek.

1. indapass.hu--> belépés
2. új nick hozzáadása
3. regisztrálj

Már választhatsz is, h mikor, melyik nickkel lépj be. Nem hiszed? Próbáld ki! Állítólag ez egy jó játék, amivel semmi baj se. Izgalmasabb lesz a blog, shore mondta;-)
"Izgalmasabb lesz a blog, shore mondta;-) "

Na, már az elején tudtam, hogy én ebből jól ki nem jövök:)

tris

Türelem, ha így megy fel a gáz ára, akkor lassan a megújulók szinte ingyen lesznek.
Malacka!

Már megint te kavarod a szart? Nincs más dolgod, mint itt onanizálni? Te szellemi köpet, te agyralágyult. Inkább olvass, rád fér!
speciel

Ne haragudj, de ez nem stílus! Én eddig csak olvastam, de ezt nem hagyhattam szó nélkül. Szerintem van abban igazság, amit malacka69 mond.
Nyaktilo

A vegen meg igazad is lehet... vagy nem, de az biztos.


Lapi

En vagyok en, Te vagy Te, ki a Lapi en vagy Te?
Shore

"Türelem, ha így megy fel a gáz ára, akkor lassan a megújulók szinte ingyen lesznek."

Na ez az!
Az olajnál maradva: magas olajárnál visszaesik az ázsiaiak konvergenciája, emiatt több jut nekünk. Verseny ide vagy oda, azért a jólétünkhöz ez nagyon kell.
Lesz egyensúly, csak nem látszik hogy hol.
Kinél mekkora károk, hasznok keletkeznek, mire ez beáll.
Ez a nem mindegy.
" Gecc · gecc.blog.hu 2008.06.25. 21:26:08
Mezzel nem lehet gepjarmuvet mukodtetni, esetleg futeni?"

De mez nélkül, meztelen, biztos lehet, ha kicsit kínos is :D
Komoly

Te meg ki vagy, Kuss a sarokba, nem belepofázni a nagyok dolgába!
Holgyi

Autot meztelen kicsit kinos tolni. Bar fugg az Isten adta meretektol is... es a kozszemeresertes zavartalansagatol. :-]
Ki ez a speciel, az igazi?
Annak nincs pont a végén.
Ne kamuzzál, akárki!
Az ilyeneket jól ki kéne közösülnie Ár3,14-nak;-)
Gecc!

Ma kb. 4-szer volt tolás, ugrás, be kettőbe, kuplung rá.... a pénisz ki volt ebben a prosti melegben, képzelheted!?
Csa Malac!

Ez az auto egyre tobbet szivat... nem lehet, hogy rahuzod a szivatot, es azert? :-D

Ideje lenne lecserelni valami masra. Egy 2 utemu Trabicsek is jobb a mostani 4-nel.
Gecc

Eyg német limusint nem cserél csakúgy le az emberfia. Mellesleg automata szivatós, teljesen automatán szivat, mikor és hol, az változó.

Az benne a szép, ha elindul, akkor örülsz, mint majom a farkinövésének.

Jelzem, csak meleg évszakokban van ez a probléma, -10 fokban pöccre indult. Ilyenkor vmi tágul, mint annycsája, oszt szarik a főmre, sztrájkol, mint Lech Walesa a 80-as években. És ezzel el is jutottam a szénhez, nehogy offban legyek:-)
Gecc

Bocsánat a gyanúsításrét, ezt ezek szerint nagyon benéztem, megyek is inkább vissza olvasóba
" malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1 · szenzor.freeblog.hu/ 2008.06.25. 22:54:29
Gecc!

Ma kb. 4-szer volt tolás, ugrás, be kettőbe, kuplung rá.... a pénisz ki volt ebben a prosti melegben, képzelheted!?"

Geccke, hát nem ezt mondom!?
Látod, Malacka is megerősiti!
Aszongya, hogy neki is ki volt a micsodénisze!:DDD
Te Malacka, és nem pironkodtál így az utcán ???:DDDD
Én meg a pirulás? Nem megyek én a napra 11-15óra között, utána meg már minek:-)
Ha most nagyon a poszthoz kivannek szolni, aszondanam, mindenki hallgasson Szeneskamrat!


Malac

Hatdemosttelleg... nem allapot ez. Mondjuk az benne a jo, hogy ketzonas legkondi van benne. :-]
Óóóóóóóóóó, hát nyaktiló malacka? De izgalmas:o)))))))


És még ki malacka?
Malac, ne izgulj, lottozok (meg anyukam is), aztan ha bejon az elet, kapsz olyan autot is, ami nem felhuzos-betolos!

Inkabb szidd a komcsikat, mint hogy ex-szoci autokat atkozz!;-)
Gecc!

Én sosem mondom, h húzd le cicám az ablakot, hanem mindig így: bekapcsolnád a légkondit?

Mellesleg micsoda hülyeség ez a légkondi szó, mi szüksége van a levegőnek izomra, hogy még kondizzon is érte?:o))
Nyaktilo

Az biza viszont mar igaz, hogy egy szelet fujunk a Lapi nevu elvtarssal bele a vilagba.
Nomeg ha meghasonulnek, akkor O lennek. De egyelore leragadtam sajat mivoltomban. Max magammal kommunikalok...
follproof

Kérésed panasz!

Rohadt ribanctetű-vörösseggű-kádárbérenc-nagyimregyilkos-40évdiktatúrás-krumplilevesimádó-ügynökgeci-komenista banda!
Malac
"mi szüksége van a levegőnek izomra, hogy még kondizzon is érte?"

Errol akkor beszelhetunk, ha bizonyos emberek nincsenek olyan testi adottsagokkal (izomban persze) megaldva. Ebben az esetben a szel izmozik, oszt huss, mar odebb is dobta a gyengebbet. :-]
Most meg mi van megint? Malacka=nyaktiló? Kész őrület!!!!! Gecc, te meg Lapi vagy, vagy csak marháskodsz?
Komoly

Remelem Malacnal nem lesz nyaktilo! En meg hogy lennek Lapi? Jah hogy mas neven jelentkezek be?
Aszt akkor aszt ugy nem lehet! :-D
Komoly !

El a kezekkel Gecctől, ő 1 és oszthatatlan!
/na jó, jó, deréktól lefele esetleg...:DDD/
Bár néha bámulatos, milyen metamorfózisokon képes átmenni, csimmás disznócskától, beszélő cicákon át a varnyúkig ...:DDD
Jaja... nem osztodassal szaporodok. Legalabbis meg nem tapasztaltam, hogy ugy viselkednek, mint egy papucsallatka.
:-]
"ugy viselkednek, mint egy papucsallatka."

:DDDD

Nem inkább úgy, mint egy állat, papucskában? :DDD
Papucsban mindig trappolok... :-]
Veszem is, elobb kitrappolok a furdobe, veszek egy frissito zuhanyt, aztan irany a fekvohely.
Joccakat!
Karesz, Charlie 2008.06.25. 16:30:15
Rosszul látod, egyáltalán nem feltétlen gazdaságtalan.

"ha valtozik a fordulatszam akkor elobb egyeniranyitjak, azt telepekben taroljak, majd telepekkel (akkukkal) turbinat hajtanak ami mar megy 50Hzvel... remek!
igy mar latom miert nem lesz gazdasagos sosem."

Nem turbinát hajtanak vele. Elvben lehetne motor-generátor párt is, aminek azért elég jó a hatásfoka. Bizonyos esetekben (nem szinkronjáró rendszerek összekapcsolásakor) élnek is vele.
Az inverter egy elektronikus eszköz. Itt persze ne ilyen apró felületszerelt áramköröket képzelj el, hanem üdítősdoboznyi tirisztorokat és transzisztorokat és mosógép méretű induktívitásokat.

malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1
De nem a Fischer-Tropsch az egyetlen eljárás, sőt ma már kicsit túlhaladott is.

"A visszatáplálást egyszerűen megoldják, nem az probléma.
A változó szélerősség miatt az áramtermelés ingadozik, ennek kiegyensúlyozására új erőművet kell építeni."
Na itt a lényeg, hogy a hálózat teljesítményegyensúlya befolyásolja a frekvenciáját. A frekvencia eltérés (erre nagyon háklisak) pedig megnöveli a hálózati veszteségeket. Mivel az alaperőművek nem képesek gyorsan követni a változásokat (egy szobányi generátornak irdatlan tehetlensége van), ezért kiegészítő erőművek szükségesek. Erre népszerű megoldás a szivattyús-tározós erőmű. Nekünk viszont nincsenek magas hegyeink. Sík területen pedig nagyon nagy helyet igényel. Amikor erről beszélgettem egy grínpíszessel, felvettetem, hogy a víztározó megépítése milyen környezetrombolással jár és elzavart...

"csak tudod, a liberalizmus azt jelenti, h mindent szabad, akkor is, ha az nem erkölcsös."
Ez nem igaz, de ezt már túl sokszor, túl sokan tárgyalták, úgyhogy nem mennék bele.
malacka69 2008.06.25. 23:06:18
Most akkor két megoldás van.
Vagy mindig dombtetőn parkolsz, vagy hűtőházban.
malacka: te egy akkora fasz vagy, nagyobb nincsen az indexen.
malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1 · szenzor.freeblog.hu/ 2008.06.25. 11:05:50
"Látod, ezért lenne jó jelezni a népeknek, h ki mivel foglalkozik, mi a szakmája/hivatása."
vegyeszmernok vagyok, kutato 30 eve.
csak en Phdseket oktatok ha tehetem.
固 共产 匈牙利 2008.06.25. 20:31:55
"Szépek ezek a kínai betűk."
de attol meg kimondhatatlanok, (nekunk legalabbis)

"nem is ertem miert kell valakinek a nevet valtoztatgatnia?"
"Tudom szebb lenne a János810forever nick, de ez nem kívánságműsor."
ne haragudj de ez nem valasz. egyebkent nem lenne szebb, a kinai betuk szebbek.

"Maga a blogmotor ajánlja fel a profilhoz több nick kapcsolását,"
es kotelezo vele elni?
vagy nem lehet megorizni valamit a regibol?
"így ha nem egyszerűen csak átírom, hanem újat adok hozzá, akkor nem zagyválódik össze a régi."
NA ES? NEM JOBB HA OSSZEZAGYVALODiK, HA TUDOM KITOL MIT VARHATOK...?
SZERINTEM SUNYI DOLOG NEVEKET VALTOZTATNI, elbujni masik moge...
dehat mint mondtad ez nem kivansagmusor.

azert idezheto kimondhato nevet valaszthatnal...
Lord_Valdez 2008.06.26. 08:07:11
"Rosszul látod, egyáltalán nem feltétlen gazdaságtalan."
nem irtam, hogy feltelen, hanem hogy sose lesz az.
utana meg kifejtetted mi a baj vele,,, ha nem is generatort hajtanak vele, akkor is van ilyen tirisztoros ize, ami melegszik es nem tudja kezelni a szelerossegnovekedest, a viztarozoo sem megoldas ahogy kifejtetted a kornyezeti karok miatt, de meg szelunk sincs mint a tengerpatrti orszagoknak.

szoval szvsz nem lesz gazdasagos
Azért azt megnézném, amikor spanyol és francia bevándorlók árasztanak el minket :)
Igen, melegszik, de a generátor is melegszik, a trafók is melegednek. Összességében ez még nem baj, hatásfokban sem olyan rossz. Egyébként ha napelemet használnánk se lehetne kispórolni az invertert.

A változó szélerősséget (hasonlóan a változó napsütéshez) sajnos tényleg kompenzálni kell.
Sajnos a tiszta energiának is megvan a maga ára.
Igazából lenne még egy jó megoldás, bár ennek lényegesen rosszabb a hatásfoka. Ha pl.: vízbontásra (vagy bármilyen más kémiai reakcióra) használnánk. Ekkor ugyanis az ingadozás nem sokat számít, a kész termék tartósan tárolható, szállítható. Ez kisebb környezetpusztítással is megoldható, csakhát szél->elektromos->kémiai->elektromos... túl sok az átalakítás, ergó túl sok a veszteség. El tudok képzelni eseteket, amikor érdemes lehet ilyesmivel foglalkozni.
Lord_Valdez 2008.06.26. 12:02:59

Sztem a bioüzemanyag a tuti. Az nagyon jó hatásfokkal alakítja át a napenergiát.
"ha napelemet használnánk se lehetne kispórolni az invertert."
nem is allitottam.

az az altalanos baja a "zold" energiaknak.

"a kész termék tartósan tárolható, szállítható."
ezt irod a vizbontasra hasznalt energiarol.
hidrogent szallitani, hat nem leanyalom,
a legillekonyabb gaz, csak nagynyomason, hidegen cseppfolyosodik, a legkisebb nyuilason szokik, durranogazt alkot a levegovel....

nem hiszem hogy menne a sok atalakitas meg erre jon ra...

"Sztem a bioüzemanyag a tuti. Az nagyon jó hatásfokkal alakítja át a napenergiát."

en erre sem eskudnek,
eloszor is nagyon kicsi a hozadeka, negy egysegnyi uzemanyagot elegetni, hogy ot egysegnyi futoanyag legyen...

talan braziloknal ahol magatol no a cukornad... de nem nalunk.

plusz a biodizel, bioetanol nem tokeletes egesekor keletkezo anyag (pl, hangyasav a legerosebb szerves sav...) miden szerkezeti anyagot megesz, szetszed. autogyartoknak tetszik mert mondjuk egy 10 evre tervezett kipufogo mar szetmegy 7 ev alatt...
Doktor Kotász 2008.06.25. 21:52:40
"van kivétel, ha a hidrogén valami kémiai vagy biológiai reakció végterméke, és nem elektrolízissel előállított."
az energiat a vizbontaskor, akkor is be kell fektetni, ha nem elektrolizissel csinalod.
pl a vizgaz reakcioval... most biologiai hidrogenfejlodes eszembe se jut...
malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1 · szenzor.freeblog.hu/ 2008.06.25. 18:29:21
"Olyan tapasztalatom már nekem is volt veled, h néha felületesen olvasol, és emiatt félrehúznak időnként az értelmezéseid."
azt hiszem nemcsak neha. szinte mindig feluletesen olvasok, pontosabban nem azt ertem a rovid bejegyzeseken mint az iroja. de ez kolcsonos, nagyon meg tudok lepodni miket kepzelnek a mondandomba, akar az ellenkezojet is...
Nos, a növényi fotoszintézis a beeső sugárzásnak még annyi részét sem hasznosítja, mint a napelemek és akkor még nem beszéltünk arról, hogy mit kezdjünk a cukorral.
Ha mondjuk etanolt gyártunk belőle, netán metánt, akkor esetleg. Inkább az lenne az előnye, hogy kvázi spontán történik, szén-dioxidot köt meg stb.

Az inverternek nincs köze a zöldséghez. Az csak azért kell, hogy a hálózattal szinkron módon táplálja be a teljesítményt.
Ha mondjuk egy gázmotort használnál, akkor arra tudsz rakni generátort és akkor meg lehet úszni. Mondjuk annak is trükkös az indítása, mert elöszőr a hálózatnak kell felpörgetnie azt, hogy szinkronba kerüljön és csak utána lehet bekapcsolni...

"a legillekonyabb gaz, csak nagynyomason, hidegen cseppfolyosodik, a legkisebb nyuilason szokik, durranogazt alkot a levegovel...."
Nem véletlenűl neveztem el Houdiniumnak. Ez a kis mocsok a legtöbb fémen is átdiffundál.

"az energiat a vizbontaskor, akkor is be kell fektetni, ha nem elektrolizissel csinalod."
Jelenleg a leghatékonyabb vízbontó eljárás a kén-jód ciklus, de az marha drága. Viszont csak fűteni és hűteni kell, amiben nagy segítség a nap, bár összességében nem tudom, hogy hatékonyabb-e.

"most biologiai hidrogenfejlodes eszembe se jut"
Folynak kisérletek génmódosított baktériumokkal.

Közben eszembe jutott, hogy vannak abszorpciós hűtők, amiknek a bemenete is hő. Hülyén hangzik, de gázlánggal is el tud üzemelni a frigó. Tulajdonképp házak hűtésére is lehetne napenergiát (naphő) használni. Erre úgyis akkor van leginkább szükség, amikor sűt a nap :)
(Árpád hosszan gondolkodik rajta, hogy pontosan mennyivel is emelkedik a tengerszint, ha elolvadt mindkét jégsapka. Még az is lehet, hogy nem tudja. Segítségül: vegyük az estimált vízjégmennyiséget a jégsapkákból. Majd a víz közhelyes sûrûségét. A hõtágulást elhanyagolhatjuk. Számoljunk gömbfelület-százalék szorozva magassággal metrikus renszerben, gömbhéjmodell helyett. No, szóval, mennyivel is pontosan, Bölcsek Bölcse?)
Olyan helyeken, ahol a jég úszik a vízfelszinen, semmit nem számít, hogy elolvad-e, egy centit nem nő tőle a tengerszint (tekintve hogy az a jég most is kiszorít egy csomó vizet: pont annyit, amennyi vízzé ő maga válni fog olvadt állapotban).

Persze egy csomó jégfelület nem ilyen, hanem szárazföldön nyugszik (déli-sark pl, vagy hósapkák a hegyeken), ezért a jégolvadás miatti vízszintemelkedés valós veszély, de a leszakadt jéghegyek meg jégtáblák nem növelik a vízszintet, ha elolvadnak.
süti beállítások módosítása