W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Cigányút

2008.05.16. 05:00 Tóta W. Árpád

                                          Késő éjjel kopognak az ablakon.

                                                    - Ki az ilyenkor?
                                                    - Én vagyok, a Mózsi. Mondja már, van-e téntája?
                                                    - Nincsen, fiam.
                                                    Hajnali háromkor megint kopognak.
                                                    - Ki az már megint?
                                                    - Én vagyok, Mózsi... Hoztam téntát.


A vetés meg a kapálás után valóban eljött az aratás ideje. Jönnek a jó hírek. Nemsokára például minden közhivatalban lesz alkalmazott, aki beszél romani vagy beás nyelven, úgyhogy ha kérdezi valaki, mit tettünk esélyegyenlőség és roma integráció ügyében, akkor büszkén válaszolhatunk: ezt ni. Reméljük, nem kifejtős kérdés lesz.

A magyarországi cigányság tíz-húsz százaléka ismeri egyáltalán a romani (lovári) vagy a beás nyelvet. Ők is, gyakorlatilag kivétel nélkül, perfektek magyarból. Roppant terheik között úgyszólván elenyésző, hogy nincs romani tolmács a rendőrkapitányságon vagy az önkormányzatnál - mivel, mint említettem, elsöprő többségük nem is ért ezeken a nyelveken. Más terheik azonban oly súlyosak, hogy ez az intézkedés még hangulatjavításként sem ér semmit. Sőt inkább pimaszság. Nincs kenyerük? Hát miért nem esznek kalácsot?

Magyarországon, tudjuk, háromezerkettőszáz önkormányzat működik, mert nálunk minden szemétdombnak saját szovjet kell. És ezen felül ott vannak az okmányirodák, a hatóságok, bíróságok, egészségügy - közintézményből jól állunk. Mindegyikbe kell egy lováriul beszélő alkalmazott. Elvégre többen többet tehetünk a kisebb államért, nem igaz?

A jóindulatú balfasz, aki ezt kitalálta, talán úgy spekulált, hogy az intézmények így kénytelenek lesznek cigányokat foglalkoztatni, és akkor legalább nekik jó lesz. Hiszen a kisebbségi önkormányzati rendszernek is az a célja alapvetően, hogy az ott dolgozók polgárosodjanak.

A tévedés - már azon felül, hogy az outputnak, a cigány nyelvű ügyintézésnek nincs értelme - ott van, hogy lovári nyelvvizsgája bárkinek lehet. Van is. Ugyanis amióta a diplomához nyelvvizsga kell, azóta a lustább/sietősebb hallgatók körében népszerű lett a lovári. Egy írásbeliségében, sőt szabályaiban jórészt mesterséges felépítményről van szó. Nyelvészek, kutatók rakták össze vonalzóval, mint az USA belső határait. Éppen ezért viszonylag könnyen, gyorstalpalón el lehet sajátítani - egy nyelvvizsga erejéig. Tehát a romani-tolmácsok beszuszakolása a közigazgatásba aligha a cigányoknak teremt munkahelyet. Hanem főként a nyelviskoláknak, ahova minden hivatal bezavarja egy alkalmazottját, hogy hozzon onnan papírt, mert a minisztérium számonkéri. Öt év se kell hozzá, és lováriul osztják a családi pótlékot. Fanfár.

Végül is egyszerűbb és biztonságosabb, mint újragondolni a segélyezést, munkalehetőséget teremteni, és esélyt a cigánygyerekeknek, hogy akár angolul is megtanuljanak. Ez így pofon a szarnak. De a szar legalább nem üt vissza, és most annál nincs fontosabb. A szar, az jó puha, selymes, meleg... Bársonyos.



Címkék: hülyemagyar cigányság

747 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr52471951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ne félj!

1. hát mondjuk nem tudom, hogy higiénia ügyében hogy állsz, de a jelző másik fele kétségkívül igaz megállapítás.

2. Természetesen van jogod beleszólni. (bár mondjuk a magyar jogrend szerint éppen nincs jogod erre, max. véleményt nyilváníthatsz, de ez más kérdés). Mint ahogy nekem is jogom van erre. Sőt, a beás és lovári anyanyelvű cigányoknak is joga van erre.
Persze továbbra sem értem, hogy miért kisebb a költsége pár-száz állásban megkövetelni x nyelvismeretet, mint egy 100 000 főnél nagyobb társaságot leszoktatni az anyanyelvéről.

... nehogymár valakinek az anyanyelvén szolgáltassunk. Még a végén Orsós bácsi ott rögtön a jegyzőnél megérti, hogy miről is szól az a hülye ív a hivataltól, és ki is tudja tölteni. A helyesen kitöltött ívet pedig nem kell háromszor oda vissza postázni, iktatni Orsós bácsit ötször visszahívni, és bevonni az ügybe a cigány-önkormányzatot, meg a jó ég tudja kit. Nehogymár... kőcséget csökkentünk. Nehogy aztán anyanyelvén könnyebben megértse a gyerek az általános iskolai feladatokat, mer a végén még továbbtanul a szutykosa. Aztán megint csak egy csomó pénzt visz el, és még vissza is ugat a büdös. Ha így marad, akkor ugyan kap egy kis segélyt, de legalább nem dumál vissza.

ikaljan,

neked ide túl nyitott az agyad, és túl szép a szavad...

újbarna tahó...
tökéletes...
ikaljan

gondolkodj el azon, hogy sok szakmában, már a magyar anyanyelv sem elég a tananyag megértéséhez, sőt lassan egy filmhez sem...

Orsós bácsival beás nyelven is ki lehet baszni, meg magyar nyelven is... talán ezt elfogadod egy rasszistától...
Hát nemzettestvér bajtárs, ha nem akarsz, ne reagálj.
Én nem tehetek róla, ha le akarsz szarni, de nem bírod ki, hogy ne szólj vissza. Ha gondolod felfoghatod a dolgot önfejlesztő gyakorlatként is. Egy kis önuralom és csönd csodákra képes.

apropó... olvasni azt olvasok amit akarok. ugyebár ez egy szabad ország. Egyébként olvasok György Pétert is, annak ellenére, hogy ő speciel még nem akart gályára rakni.
Az iskolarendszerű oktatáson-képzésen belüli és az azon kívüli tanulás részben a közszféra és a magánszféra együttműködése révén valósul meg, különösen a felnőttképzés esetében.
Fontos: az emberekben felébresszék a vágyat és a motivációt a tanulás iránt. Az egész életen át tartó tanulás:
az ember az életút minden szakaszában tanul;
ebben sokféle készség fejlesztése szerepet kap, legyen szó akár általános, szakmai vagy személyes készségekről (azokban az országokban, ahol az egész életen át tartó tanulás fogalmát az egész életen át tartó képzéssel, továbbképzéssel, felnőttoktatással hozzák kapcsolatba, általában csak a szakmai készségek fejlesztésére koncentrálnak).

A témabeli intézkedés inkább egy "pipa" a horizontális szempontok érvényesítésének.
kispofám, amilyen az adjonisten, tudod. bejössz ide fasisztázva (mert nyilván nem olvastál végig semmit se, hiszen 1. droid vagy, 2. volt erről ("rasszizmus") külön cikk, linkelve), aztán azt hiszed, hogy számítasz. tökmindegy vagy, semmiféle kellemetlenséget nem okoz nekem, hogy te mit gondolsz rólam. voltak nálad súlyosabb faszkalapok itt, krisztofóbozók, zsidózók meg a többi, leszartam őket is. hát itt a te adagod, parancsolj, balfasz.
ne félj...
1. "gondolkodj el azon, hogy sok szakmában, már a magyar anyanyelv sem elég a tananyag megértéséhez, sőt lassan egy filmhez sem..."

ez így van... nyilván a magyar nyelvmegtanulása nélkül Orsós bácsi nem fog boldogulni... viszont egy hat éves gyerek az anyanyelvén minden sokkal jobban megért, mint más nyelven. (ráadásul az alsós általános ismeretek átadására alkalmasa beás és a lovári nyelv is)

Ha pedig a tanulás kezdeti időszakát könnyebben veszi, akkor a későbbiek is könnyebben mennek. Akár már magyarul, vagy bármilyen nyelven... igazság szerint nem is értem a dolgot. Az, hogy az alapvető ismereteket egy gyerek sokkal gyorsabban és mélyebben el tudja sajátítani, mint más nyelven, bármilyen nemzetiség esetén evidencia.. egyedül a beás vagy lovári nyelvet beszélő cigányokkal szemben nem működne ez a dolog?

2. Orsós bácsival persze bármilyen nyelven ki lehet szúrni... de ha jól tudom a hivatalnak elvileg nem az állampolgárral való kiszúrás lenne a feladata, hanem az állampolgárnak való segítségnyújtás ügyei intézésében. (ezért tartjuk el adóforintjainkból). Orsós bácsinak viszont sokkalkönnyebb segíteni, ha az anyanyelvén tudunk vele kommunikálni, és mivel gyorsabban tudjuk intézni az ügyét, mi (mint hivatal) jól járunk.
Nahat visszajottem Velencefurdorol.

elvittek a lomokat a lomtalanitasban...
sajnos ugyes kezek betonkeritesoszlopaljakat raktak a hazunk ele, vagy ötöt, azt nem vittek el.

kiraktuk a szemetet szepen felcimkezve ahogy kell, de azt se vittek el mert leszedtek rola a cimket.
viszont odatettek melle egy masik zsakot azt is cimke nelkul.

de mi meg jol jartunk mert a szembeszomszednal katranypapirkotegeket hagytak es vagy 4-5 szemeteszsakot.

kitettem ket uj zsakot fuvel megpakolva es felcimkezve. lehet talalgatni mi lesz.

ez Magyarorszag!
Látod nemzettestvér bajtárs mondtam, hogy nem birod ki. :-)
Szerintem az a cigány amelyik beszél magyarul az már "művelt".
Amelyik meg valamelyik "anyanyelven is" azaz lovariul v mifene meg beásul vagymi, az meg a krém krémje. :)
Ennyit az "anyanyelvi ügyintézésről".

hö.

Árpád.

Én most súlyos alak lettem...?

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.19. 20:26:20

"1. droid vagy," Te meg, Árpád, szégyelld Magad! Lehet, hogy csak hátrányos helyzetű... Pl. funkcionális analfabéta :).
mondjuk engem ebben a lóvári cuccban ikaljan teljesen meggyőzött, de fingom sincs, miért nem lehet ezt normálisan megbeszélni, mindenféle súlyosnak tűnő becsületsértés nélkül. pont most mondja az inotai, hogy lófaszt van gazdasági válság, henem tudati társadalmi válság, mert mi 89-ben azt tudtuk, hogy mit nem akarunk tovább csinálni, de arról lövésünk sem volt, hogy mit akarunk.

és télleg...
ikaljan

1. tehát te a szegregált oktatás híve vagy... nyílván párhuzamos óvoda és iskola rendszerrel... önálló anyanyelvi pedagógusokkkal, tankönyvkiadással és mivel ez alkotmányos jog 3200 településen, hiszen ahol egy cigány ember is él ott akkor ezt kötelező biztosítani... kötelezővé kell-e tenni azoknak a cigányoknak (ez ma 85%) akik nem tudnak beásul nemzedékek óta...? tehát fordítsuk meg asszimilációt? és ez minden adóforintot meg ér...?

2. 1974-ben nyári napközis tábort szerveztünk cigánygyerekkel, olyan 5-6 éves kislány sirdogált a torna-terem előtt, kérdezem: Mi van veled kicsinyem?
-Ki küldött a tanítónéni? Miért? Mert cigány vagyok...
Bent csak cigányok voltak, a tanító néni is...

Ha egy szegregált gyerek az életében valamiért elbukik, akkor mindig lesz rá magyarázata..."mert én cigány vagyok".

3. "de ha jól tudom a hivatalnak elvileg nem az állampolgárral való kiszúrás lenne a feladata, hanem az állampolgárnak való segítségnyújtás ügyei intézésében." na látod ebben egyet értesz egy rasszistával, úgy gondolom magyar nyelven is tiszteséggel kell eljárni Orsós bácsival. A tiszteséges eljárásnak nem feltétele a beás nyelv ismerete.

Amit Te itt követelsz és amit a kormány tervez az csak egy politikai húzás az Orbán Viktor multkori országházban tartott cigány tanácskozáson elmondott beszédére reagálva (ki építjük a cigányság kulturális intézményrendszerét).

Na melyikük fog többet ígérni? Lehet a zászlók alá vonulni...

Kedves nyelvészek!
Azt hogy kell mondani lováriul meg bejástul, ha bazmeg gázsi, ugyanmááá ne törd fel a fészerem, ne lopd el a vízóraaknám fedelét, ne vedd el a gyerekem pénzét az iskolában, meg amikor kórházba megyek, ne hangoskoggyá má bazmeg, mer' zavar a betegápolásban. Szóval, hogy mondják ezeket?
__________

Cartman, már kurvára hiányoltalak. Vagy azon voltál?:) Hol a rákba voltál tezsvérem? Érettségik rendben?
Persze... nemzettestvér bajtárs határozottan leszögezte, hogy ő nem rasszista, tehát nem az. Ércsük mi ezt.

mer' ugye a rasszista élből utál minden cigányt és muszlimot, TótaW. pedig elvben nem utálna minden cigányt és muszlimot, csak de facto. (sőt nem is mindet, mer' vannak biztos vannak kivételek, de sajnos a többség az olyan, hogy hogyismondjam). Értcsük... ez nem rasszizmus.
És különben is más topicban volt. Ok, persze nehogymár a cigány itten saját anyanyelvén akarjon ügyintézni. TótaW megaszondta, hogy csak az asszimiláció az egyetlen út. Szóval nemtettestvér bajtárs nem rasszista, sőt látszik is mennyire szivén viseli szegény elmaradott kulturájú páriákat, hogy ki akarja emelni őket abból a posványból, amit saját anyanyelvük primitívsége okoz.
Hát rasszizmus ez testvérek...?

Csak a droidok meg eztet nem képesek elolvasni. Azér' mer funkcionális analfabéták... meg biztos cigányok is. De az is lehet, hogy sötétbenbujkálócigánybűnözőiszlamofasisztaSemjénZsoltosSoltOtiliákok által pénzelt provokátorok, akik nem átallják beszennyezni e finom stílusú uriemben becsületét.

Szerencsére itt van Cartman bajtárs aki elmondja az irányvonalat.
"leszarlak. olvass györgy pétert, neked az való."

Jaaaa, én is szaráskor szoktam olvasni György igenokosgeci Pétert, oszt utána rögtön törlök is vele. Végülis jó, csak egy kicsit durva, erősen dörzsölt a fickó írása
Volt nekem egy osztálytársan általános iskolában, Bogdán F-nek hívták. Kibaszott jó haverok voltunk, mindenhová együtt lógtunk. rendes szakmunkásember lett belőle, hidegburkoló. Én ajánlottam be a nővéreméknek, mikor fürdőszobát újítottak fel. Meg is csinálta precízen, alapos pontossággal és esztétikummal. Elégedettek voltak sógoromék, fizettek, de mielőtt indult volna, még egy kéréssel fordult hozzájuk:

- Nem tudnátok adni egy reklámszatyrot, hazafelé akarok szedni egy kis kukoricát a határban?

Teccenek érteni a sztori velejét, vagy szájbarágjam tanári módon?
-lyla-
"igazi női hacsaturján..."

....szőrös mellkassal, és 3 napos borostával:)))

Paszternak 19:35

:))) Valdd be, h a rendes neved Kalányos Gázsi, mer' ennyire nem tudhatod az echte sálgótárjáni tájnyelvet!
ne félj!

1. )szerintem sok lesz a kisfröccsből... meg a társadalomtervezésből. Szerintem - csak próbaképpen próbálj elvonatkoztatni a kötelezően mindenkinek előírjuk, hogy milyen rendszerben tanuljon dologtól...
most komolyan... úgy teszel, mintha Magyarországon egyetlen nemzetiségnek sem lenne kiépített iskolahálózata, és mondjuk egy sváb, román, vagy szlovák diák szülei ne választhatnának, hogy ők német/román/szlovák tannnyelvű, vagy magyar tannyelvű osztályba iratják a gyereket. (úgyis, mint alkotmányos jog). És mintha ezek az iskolahálózatok nem az igényekhez igazodva épültek volna ki (ahol sok szlovák él, - értsd, van igény az ilyen iskolára - ott van szlovák iskola, ahol nem... ott nem)
Tudod, XXI. század, szolgáltató állam, ügyfél igényei...
Úgy teszel, mintha bárhol is szóba került volna a nemzetiségi oktatás kötelezővététele.

2. megsúgom, a nem szegregált oktatásban tanuló is. És nem csak a cigányok, hanem általában emberi tulajdonság, hogy ha elbaszunk valamit, azért mindig más a hibás (a hülye tanár pl. mindig pikkel a diákra... véletlenül sem fordul elő, hogy a diák nem tanul... persze emlékezni 74-ből csak a cigány kiscsajra emlékszünk... mer' a magyar diák ilyet soha nem csinál.)

3. "A tiszteséges eljárásnak nem feltétele a beás nyelv ismerete."

Csak akkor, ha szolgáltató intézményként állunk a feladathoz, és valóban meg akarjuk oldani Orsós bácsi problémáját. És egyébként nem kívánjuk az apparátust fél évig Orsós bácsi ügyével terhelni, hanem megadjuk Orsós bácsinak az esélyt, (avval, hogy az anyanyelvén magyarázunk) hogy megértse, hogy kell helyesen kitölteni azt a fránya ívet.

(persze nem minden Orsós bácsi esetében, csak a beás anyanyelvű Orsós bácsi esetében)

ikaljan

A probléma az alapjainál hibás. Kevés beásul értő orsós bácsi van, annál több magyarul is alig nemhogy beásul értő orsós bácsi van.

Ergo, igazándibol azzal hogy beásul is intézhetik az ügyet, nem segít maximum 5-6%nak a cigányságban.
Erre ennyi pénzt rááldozni pláne figyelembe véve a költségeket nem feltétlenül értelmes dolog.

A cigányság nem egy itt évszázadok/ezredek óta élő kultúrálisan homogénként felfogható közösség, amelynek saját ápolt nyelve lenne, csak épp a többségi nemzet ezt megtagadná tőlük.
->

Amugy meg, én speciel nem vagyok benne biztos, hogy eme két nyelv nem szorulna e áldásos "nyelvújításra" ahhoz, hogy az ügyintézés szövegezése átülthethető legyen rá.
Ha pedig a faramuci jogi bikkfanyelv egyszerűsíthető és értelmesebben előadható a köznépnek. Akkor hajrá, ha ez menne cigányra, menjen magyarra is a kurvaistenit. :)
Ennyi.
Felhívnám a figyelmet arra az eccerű tényre, h ikaljan kolléga szintén előszeretettel használja az "avval" szót az azzal helyett, amit én TGM-nél, és egyéb értelmiségi maszlagot tojóknál olvastam mostanában.
***
Hát idefigyelj bazmeg, avval a kibaszott nagy empátiáddal, gyere le ide a szomszéd Faddra (25% kreol etnikum), és evvel az érvrendszerrel győzd meg a kiborulás szélén lévő többségi "parasztokat", akik most már a gyerekeiket is kénytelenek más helyiségbe járatni avval az indoklással, h megverték a Pistikét, elszedték a zsebpénzét, stb... Sztem te egy elcseszett pesti értelmiségi vagy evvel a dumáddal, és fingod sincs arról, h mi a valós probléma, a megoldásról meg végképp, ha ezt a faszkolódós nyelvi kakukkolást támogatod lováristul meg bejástul. Avval a lendülettel, amivel itt érveket sorjázol, gyere le ide vidékre, és mutasd meg mi a valódi tett, mert barátom pofázni azt kurva könnyű, de nézzé már körül az olaszoknál, h ott mi van. Szted miért? Írj az olasz kormánynak is evvel az okos fejecskéddel! Hajrá!
kedves lapi!
Általában teljesen kulturált és nyugodt szoktam lenni, de TótaW. bajtárs (meg egy két elvbarátja) ügyében kivételt teszek, miután nyilvánosan gályára akart küldeni.. (no jó engem nem említett név szerint, de úgy általában a hasonszőrűekkel kapcsolatban ezt a programot vázolta fel.)

Hát hiába... nyilván tök érdekes higgadt hangnemben megbeszélni hogy akkor most csak engem is ki gályára kell rakni, vagy én mondjuk esetleg kivétel lehetek, csak az ismerőseim többségét kellene gályára rakni.. (mer ugye a többség az olyan hogyismondjam). Nyilván az inuitok vadászterületének kisajátításáról én is ugyan ilyen szépen higgadtan tudnék tárgyalni, mivel azonban a TótaW konkrétan engem és az ismerőseimet fenyegette meg, inkább maradok annyiban, hogy ezt a rohadék nácit elküldöm melegebb éghajlatra.
na figyelj ide, te féreg. lehetne higgadtabban beszélni, viszont te egy aljas kis geciputtony vagy, ezért sajnos neked nem jár. miért? azért, mert hazudsz. mégpedig tudatosan, szándékosan hazudsz, és hát ezt féregnek vagyok kénytelen nevezni.

igen, természetesen én is látom az erőszakos jelenségek ellen, vagy akár a nők jogaiért tüntető, szót emelő muszlimokat, és nincs is velük semmi bajom. alapvetően nincs semmi bajom azokkal a vallásokkal, eszmékkel vagy ezek alfajaival, amelyek elismerik az én jogomat, hogy ne értsek velük egyet, sőt akár hangosan kiröhögjem őket istenestül.

aki viszont erre nem képes (és őket itt lazán fundamentalistáknak szoktam nevezni, megkülönböztetve az iszlám egészétől, pl az emberi és női jogokért vagy a szólásszabadságért markánsan kiálló muszlim áramlatoktól), nos, az valóban húzzon a faszba. aki képes megülni egy embert, mert az "szidta istent/koránt/nőklapját, az egy állat, rács mögött a helye, utcán veszélyes.

mindezt természetesen magadtól is elolvashattad, talán el is olvastad, de mivel egy utolsó kis csúszómászó vagy, hát hazudsz. nem is neked írtam, hanem a többieknek.

na nesze, nem mondhatod, hogy le se szarlak, most edd meg szépen.
Kristl!

Egyébként az első hozzászólásomban még tegnap leírtam azt, hogy a beás és lovári esetében a hivatali ügyintézés szavai nincsneek meg, ergo nyilván egy kevert nyelvű kommunikációról lesz szó. (felesleges kitalálni egy műszót, amit ugyanúgy meg kellene tanulnia Orsós bácsinak, mint a magyart). Ettől függetlenül az anyanyelv éppen a nem értett jogi kifejezések körülírására,elmagyarázásra lehet jó eszköz.

2. Egyébként igaz a cigányok csak 5-6%-a beás, illetve további 9-12%-a lovári anyanyelvű. (ezt is írtam korábban) Magyarul e dolog csak a cigányság egy részének jelentene bármilyen segítséget. (de ez a kis rész kb. 100 000 főt jelent, ráadásul többségében jól behatárolható területen A beás anyanyelvűek pl. 90%-ban Baranyában és dél-Somogyban fordulnak elő.) Nekik viszont segít a dolog.

3. De mi az, hogy ennyi pénzbe? Mennyibe? Az, hogy Baranyában a hivatalok dolgozóinak egy részével szemben támasztunk egy nyelvi követelményt, (Borsodban ugyanígy a lovári nyelvvel) milyen komoly többletköltséget jelent? Szerintem ez a költség kb. egy éven belül megtérül a hivatali ügyintézés egyszerűsödése következtében. (hogy a pozitív társadalmi hozadékokról már ne is beszéljünk).

Persze nyilván tökéletes ökörség lenne Vas megy minden falujába egy-egy beásul és lováriul beszélő embert ültetni, ahol valszeg a következő 100 évben nem lezs olyan, aki igénybe venné ezt a tudást. De ahol szükség lenne rá, ott miért fáj ezt megoldani?
Épp most hallom a tv-ben, hogy Csiba Lajos kórházi főigazgatóra támadt egy cigány ffi, tettleg bántalmazta munkahelyén!

Közben hibátlanul cifrázta, magyarul!

Méghogy lovári, meg beás.... !
Röhögnöm kell !
Csak valahogy semmi kedvem hozzá....

"Felhívnám a figyelmet arra az eccerű tényre, h ikaljan kolléga szintén előszeretettel használja az "avval" szót az azzal helyett, amit én TGM-nél, és egyéb értelmiségi maszlagot tojóknál olvastam mostanában."

Igen, mink a hasznos idióták már csak ilyen tolvajnyelven beszélünk... megjegyzem, ha figyeltél vón nyelvtanórán, akkor tudnád, hogy a kérdéses esetben a mutatónévmás hátramutató, és a -val/-vel rag előremutató hasonulása ütközik, és mivel a két hasonulás egyenrangú, mindkét szóhasználat helyes. (megjegyzem egyébként a nyelvjárás-gyűjtések alapján az "avval, evvel szó-alak valamivel gyakoribba másik változatnál)

Egyébként ha már TGM-nél tartunk, csak megjegyzem, hogy éppen az ő nagyszerű szokása egyébként értelmes és nyelvtanilag helyes szófordulatokon és szószerkezeteken csámcsogni. Nála érthető a dolog, hiszen a szerkesztőség flekkre fizet, nálad viszont csak egyszerű butaság.
ikaljan

te folyamatosan játszod az az agyad , öntelt közhelyeket és butaságokat írsz..

1, antialkoholista vagyok, és aki ilyen megjegyzésekkel illeti a másikat az szimpla tahó...

2, "úgy teszel, mintha Magyarországon egyetlen nemzetiségnek sem lenne kiépített iskolahálózata, és mondjuk egy sváb, román, vagy szlovák diák szülei ne választhatnának," ez ma már a cigányságnak is meg van, elemitől a gimnáziumig... tájékozódj jogvédő barátom..
3, "megsugom" úgytünik szocializációs problémáid vannak,
"hogy ha elbaszunk valamit, azért mindig más a hibás " infatilis, éretlen embereknél tényleg így van...
4. "74-ből csak a cigány kiscsajra emlékszünk" igen arra emlékszem, meg mondjuk a jelenlegi kormányszóvivő apjára akivel többek között ezekben a táborokban közreműködtünk... talán ezért is emlékszem rá...
5, ha te annyira doktriner liberális vagy, hogy azt gondolod, hogy cigányság problémáját, választható anyanyelvi oktatással lehet megoldani, akkor ezekről problémákról fogalmad sincs...
próbálj elmélyedni ezeknek a gyermekek hárányainak okáról, ezek közül a 101-dik az anyanyelv kérdése,
6, tedd fel magadnak a kérdést és hagyd abba azt az ocska játékot hogy érdemi válaszok helyett csúsztatsz: A cigányság 80 %-nak magyar az anyanyanyelve,már aszüleiknek is az volt, mit segítene rajtuk a beás, vagy a lovári nyelvű oktatás, netán az ügyintéző?
ikaljan 2008.05.19. 21:59:43

Az hogy eleve keveréknyelvet és a bürokratikus nyelvezet "lefordításáról" beszélsz vagy magyarázatáról, értelmezéséről... Ez pont az amire a társadalom elég nagy részének szüksége lenne és egyben visszatérünk a fő kérdésre.
Nem lehetne az egészet lefordítani "magyarra"? Amit elvileg mindenki beszél errefelé.

A másik meg, alapvetően nekem semmi. HA baranyában lesz pár ember aki beszéli ezeket a nyelveket a hivatalban, tőlemaztán. Bár elvileg az ocö és egyéb szervezetek ilyesmire kapnak pénzt. Azaz kapnak valamire pénzt, nem is keveset, amit befektethetnek olyanra ami hasznos... és/vagy elvileg követve az eddigi kormányzati utat... alapitsanak rá céget, amelyik kísérgeti orsós bácsit vagy intéz helyette ügyet, és történetesen beszéli a magyart. Tom, kegyetlen...

Jakobinus jó estét kívánok!

Kedves drursu!
"Ne má'! Az első kukaemelésnél be kell
őket zárni, utána meg rájukverni a kárt. Ez a demokratikus - Ők rúgták fel a szabályokat! "

Ja. Ők megszegték, ellenben a törvényvégrehajtóknak meg be kell tartani (egyszerű kijelentő mondat, nem felszólításnak szántam).
Hogyan vonhatsz felelősségre törvényszegőt törvénytelenül?
Jenőkének
"1. kialakult, mint angol joggyakorlat, valamikor 1100 körül;
2. szokásjog;
3. mai napig hatályos, de nem Európában.Sok alapelvet átvettek, de az alapot (szokásjog) nem.
Alapvetően nem összehasonlítható jogrendszer.
Ilyen alapon az Aranybúla haladó és előre mutató volt 1222.-ben. És ne hagyjuk figyelmen kívűl, hogy később mi, miért módosult.
Ha muszáj menjünk bele jogértelmezésbe, akár történeti ismeetek alapján is.
De!
Ami a Habeas corpust illeti, és az azzal kapcsolatos jogfejlődést, téves úton jár, ha azt a Magyar jogfejlődéssel akarja összevetni.
Werbőczi...? Tripáartium....! Csemegi???
Ennyit a Habeas hivatkozásra.
Almát nem lehet összehasonlítani tetszőlegesen..."

1. Habeas corpus mint joggyakorlat 1100 körül? Legkevesebb érdekesnek minősíthető megállapítás.

2. Mijafene az a szokásjog? Már ott ahol tételes anyagi jog (t.i. kodifikált) létezik?

3. Szeretném ha meghatároznád a Te Európádat.

Csak megjegyzésként: ha a központosított hatalom (v.ö. egy, de szabályozott önkényuralom többszáz ellenében) nem előremutató adott helyzetben, akkor az Aranybulla valóban haladó (tenném hozzá, a szerviensi jogok védelme ok).

"don't drink and drive, but smoke and fly" vettem egyszer egy ilyen feliratú pólót horvátországban, de csak azért hogy bármikor elitélhessem!!! "

Na ez tetszhetne is, ha nem lennék az erkölcs bajnoka és nem ítélném el mint képmutató magatartást (:-).

"én meg az azt gondolom, hogy jogomban áll beleszólni, hogy mire költsék el az adóforintjaimat..."

Kedves nefélj!

Ezúton tájékoztatlak, hogy nincs. Ez a képviseleti demokrácia (tudod, amikor 386, illetve tetszőleges számú bohócra szavazunk válsztás címszóval) hátránya.

"Az iskolarendszerű oktatáson-képzésen belüli és az azon kívüli tanulás részben a közszféra és a magánszféra együttműködése révén valósul meg, különösen a felnőttképzés esetében.
Fontos: az emberekben felébresszék a vágyat és a motivációt a tanulás iránt. Az egész életen át tartó tanulás:
az ember az életút minden szakaszában tanul;
ebben sokféle készség fejlesztése szerepet kap, legyen szó akár általános, szakmai vagy személyes készségekről (azokban az országokban, ahol az egész életen át tartó tanulás fogalmát az egész életen át tartó képzéssel, továbbképzéssel, felnőttoktatással hozzák kapcsolatba, általában csak a szakmai készségek fejlesztésére koncentrálnak).

A témabeli intézkedés inkább egy "pipa" a horizontális szempontok érvényesítésének. "

Néptárs! Ön zseni! Brosúrát itt még élő ember így nem idézett! Vagy... netán puskázott az elvtárs?

"Szerintem az a cigány amelyik beszél magyarul az már "művelt".
Amelyik meg valamelyik "anyanyelven is" azaz lovariul v mifene meg beásul vagymi, az meg a krém krémje. :)
Ennyit az "anyanyelvi ügyintézésről".

Na most akkor mivan? Szerinted ezek eszperantó alaptudással jönnek világra, vagy mi?

"pont most mondja az inotai, hogy lófaszt van gazdasági válság, henem tudati társadalmi válság, mert mi 89-ben azt tudtuk, hogy mit nem akarunk tovább csinálni, de arról lövésünk sem volt, hogy mit akarunk. "

Típusos forradalmi helyzet a klasszikusok szerint: az alávetett réteg nem akarja, hogy az eddigiek szerint kormányozzák, az uralkodó réteg nem tudja az eddigiek szerint fenntartani hatalmát. Ojvé, hamár a klasszikusok sem érényasülnek...

"Kedves nyelvészek!
Azt hogy kell mondani lováriul meg bejástul, ha bazmeg gázsi, ugyanmááá ne törd fel a fészerem, ne lopd el a vízóraaknám fedelét, ne vedd el a gyerekem pénzét az iskolában, meg amikor kórházba megyek, ne hangoskoggyá má bazmeg, mer' zavar a betegápolásban. Szóval, hogy mondják ezeket?"

Tessék megtanulni! Egy lépés az integráció felé.(:-)
Bocs: Ügyintéző vagyok. De még nem beszélni jól romani.
Nem tudja valaki, hogy mondják romaniul hogy: A polgármester úr már idős ember, szereti a kényelmet, fontos, hogy A6-os Audival járjon, tessék már megérteni végre !!
Viharkabát 2008.05.19.
Talán igen, talán nem. Egyébként részben. (magamtól is)
Elvtárs? Én nem voltam annyíra csípős mint Ön.
És az utolsó megjegyzésemmel biztos, hogy nem tévedtem.
ikaljam

A fasse mondta, h helytelen az evvel meg az avval, csak azt mondtam, amit mondtam, és arra utaltam, h modoros, régieskedő baromság, és bizonyos körökben divatos így írni, bazmeg!
***
Namostan, te azért írsz fasságokat, mert figyelembe sem veszed, h adott egy olyan ország, aminek a költségvetésében a kiadási oldalon millió egy fontos dolgon spórolnak, és eközben egy olyan dologra akarnak pénzt kibaszni, aminek a hatása legfeljebb jelképes, de érdemben semmit se változtat semmin.

Te figyelj! Hallottál már cigányt azért háborogni, mert nem beszélnek vele lováriul meg bejásul az önkormányzatnál? Igen? Én nem!

Deviszontellenben hallottam már nem egy cigányt verni a palávert segélyért meg munkáért. Hát azt próbáld megérteni, kedves kivülálló pesti gyerek, h a téntát Mózsi kérés nélkül vitte, és ez a lováris kakukkolás is ilyen. Egy cigány se kérte, de nesztek bazmeg, itt van! Igaz, h ettől nem lesz munkátok, meg nem lesz több pénz a buxátokban, dehát kit érdekel, legalább olyan nyelveken beszélek veletek, amit jó, hogyha 15-20%-otok ért. Nem érzed, h ez szintiszta pénzelbaszás egy olyan országban, ahol minden elköltött fillért meg kell gondolni, és ahol (most demagóg leszek) emberek halnak meg azért, mert nem jut elég pénz az egészségügyi ellátásra....

Ember!
1. gondolkodj!
2. gyere le ide vidékre közénk, és cselekedj!

Üdv.
Eztet meg ki írta.... jé.. csak nem TótaW. bajtárs... nahát:

"Magyarországon a cigánybűnözés, Nyugat-Európában a muszlim és másféle bevándorlók hogyismongyamcsak nehezen tolerálható viselkedése mutatott rá: az odáig oké, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt, de itt bizonyos illetők ezt nem tudják. És ártanak nekünk. Mert ők bezzeg nem toleránsak velünk szemben, és nem tudnak együtt örülni a mi sikereinknek."

jé, itten mintha általában lenne szó a a bevándorlókról. ... tudod barátom durva dolog ez az internetkorszak... túl gyorsan kereshetők vissza a korábbi megnyilvánulások.. (ok, persze nyilván az is megér egy misét, hogy az SzDSz hanyatlásához mi a büdös köze van a cigányoknak és a muszlimoknak... azon kívül, hogy Móricka mindig "arra" gondol.. hm... egyébként csak megjegyzem, hogy így utólag vicces ez a mosakodás, megmagyarázni, hogy az asszimiláció ebben a szövegkörnyzetben nem is asszimilációt jelent, és a gályát kifejezetten a gyilkosokra értetted. (ez csak azért érdekes, mert a gyilkosok és felbújtóik vagy börtönben vannak vagy megöltésk őket)

... no jó, igazság szerint ez a Van Gogh ügy emlegetés nekem azért tetszik kifejezetten, mert elvbarátaid, pl. az általad olya nagyra becsült PiFortyn pártja, vagy a Geert Wilders féle társaság erre hivatkozva rittyentett egy olyan kassa kis mini-kristály éjszakát, hogy örmöm volt nézni...

Barátom, te folyamatosan nyomod a rasszista dumát, európa legsötétebb nácijait dicsőíted, aztán amikor ezt valaki ezt felhozza neked, akkor sunnyogsz.
gellabri 2008.05.19. 22:32:07

Na ja . Elfeledtem az utolsó mondat után ezt beszúrni :-

Azt hiszem, utolsó megjegyzésednek lehet némi igazságtartalma. De a többi attól még papírizű.
no jó, ez off volt, de ha már felmerült...
Viharkabát 2008.05.19. 22:38:28
Pedig nem is kell megenni.
Ha már az államigazgatás személyi feltételeit javítjuk akkor részemről nagyobb hangsúlyt fektetnék a kommunikációs kézségekre, vagyis a személyes kézségekre. Mert teljesen mindegy, hogy milyen nyelven szólnak hozzád, ha azt érzed, hogy a pokolba kívánnak.
w.blog.hu/2007/02/07/rasszizmus_es_antifasizmus

itt elmondtam mindent. hazudozz nyugodtan, bár ezzel nem vetsz jó fényt a vallásodra. értem, meg vagy sértve mint muszlim. jóvan. van itt egy csomó keresztény, aki meg keresztényként van megsértve, azt is egyszerű babonaságnak tartom. aki holmi "isten", "allah", vagy mohamed nevében embert öl, vagy erre hajlandó, ezt hirdeti, az állat, és meg kell tőle szabadulni.

mondom, én látom a nők jogaiért és a szólásszabadságért keményen fellépő muszlimokat. béke velük. te is látod őket, ugye?

az ezek ellen fellépőkre meg nincs szükség.
"igazság szerint ez a Van Gogh ügy emlegetés nekem azért tetszik kifejezetten"

lol, te balfasz. szóval aki felveti, hogy egyes vadbarom muszlimok megölnek egy rendezőt (és megfenyegetnek mindenkit, aki vitába száll velük) a primkó sivatagi babonáik nevében, és hogy ez nem szép dolog, azt diszkreditáljuk azzal, hogy kristályéjszakára uszít. haha. hülyéknek elég lenne, talán, de ne magadból indulj ki.
ne félj!


most komolyan.. ez kezd vicces lenni...

2. "ez ma már a cigányságnak is meg van, elemitől a gimnáziumig... tájékozódj jogvédő barátom.."

Ja, hálózat... már ha egy - egyébként qurva drágán működő, abszolút fenntarthatatlan modellt képviselő pécsi illetőségű intézmény hálózatnak nevezhető.

3. No igen... persze ilyennel te még nem találkoztál. persze...

5 és 6. lehet, hogy szövegértési nehézségeid vannak, de kb most írom le negyedszerre, hogy a) az anyanyelvi oktatás nem a cigányság egésze, hanem kb. 10-15% szempontjából releváns (de ez is kb. 100 000 fő - több, önmagában is több, mint bármely egyéb magyarországi kisebbség)
Egyébként az anyanyelv használatának szorgalmazása akár lehetne éppen doktriner konzervatív elképzelés is (vagy az csak a szomszéd kertjére vonatkozhat?). Mondjuk liberálisnak már régen neveztek, de azért köszi, jólesik... ilyen is kell.
Egyébként senki nem állította, hogy mindent megold. Csupán azt, hogy egy olcsón kivitelezhető gyorsan megtérülő, hasznos lépés lenne.
"Mert teljesen mindegy, hogy milyen nyelven szólnak hozzád, ha azt érzed, hogy a pokolba kívánnak."

Ez egy roppant jó mondat volt, kedves Gellabri...

továbbá,

idegbajt kapok a budapesti antirasszistáktól, és alig várom már, h egy nyírségi vagy szabolcsi kisfalu értelmiségije (tanára, vagy papja, vagy orvosa, vagy mittoménje) emeljen szót a romák ügyében, értük és érdemben, nem ilyen selejtes ötletekkel , mint ez a lovbejás kakukkolás.

Szóval hol vannak azok az értelmiségiek, akik olyan kis falvakban élnek, ahol 10-30% roma van? Hol vannak, hol? Itt az folyik rendre, h azok beszélnek legtöbbet a rókavédelemről, akik még eccer sem voltak tisztességesen lerészegedve;)
Cartman et.

A nagy Voros Hadsereggel kersettetunk Teged! De nem talaltak. A fel bandat a gulagra kuldtem sikertelenseguk hallatan es lattan. Mar az imperialista amerikabol importaltunk nyomkoveto indian DNS-t, hogy klonozhassunk Szerjozsaba. Meg Szerjozsa is kudarcot vallott. Most valahol a Tanganyika tonal buvarkodik, udules gyanant.
Magyarazatot nem kovetelek, jo ujra latni koztunk.
Elore! A Hazaert! Renduletlenul!
:-]
Árpi,

most hallottam, h amerikai(?) katonák azzal szórakoztak, h céltáblának használták a koránt. Mutatta a hírműsor a többszörösen átlyuggatott kötetet.

Vélemény?

Ne félj!

Ez az ikaljan csávó télleg a legrosszabb közhelyeket pufogtatja. Tipikus kívülálló pesti pöcs. (Bocs többi pesti, értsétek jól, hogy értem!)

Üdv.
"Na most akkor mivan? Szerinted ezek eszperantó alaptudással jönnek világra, vagy mi?"

Az van hogy a nyelvet meg kell tanulni, és "gondozni meg ápolni kéne" nem adekvált hogy tucc beszélni csak mert megszülettél.

malacka: a katona az jó eséllyel egy ekkora bunkó. ezt termeli ki a rendszer, ami a katonát termeli. továbbá ezt termelik ki azok, akik a korán nevében őket használják céltáblának.

ps. pesten is vannak cigányok, tudta-e ön?
Árpád

Nem azért de én még mindig ugy vagyok vele, hogy ha téged kiakaszt a muzulmán aki robbantgat a korán nevében és emiatt "elitéled őt" még okés, de hogy elkezded emiatt szidni a koránt és a hitét pocskondiázni, azzal eltalálod azokat is akik a nők jogaiért küzdenek. Ennyit szerettem volna a tolerancia nevében. :)
Ja ez igaz amugy a keresztények/kdnp kérdéskörre is.
Függetlenül attól amibe belekezdtetek ikaljannal.

---

Hm, csak részben kapcsolodik ide, már az ocö kapcsán, de olvastátok Vona beszédét? :)
"azzal eltalálod azokat is akik a nők jogaiért küzdenek"

előbb szeretném őket megtalálni.
Hát nemzettestvér bajtárs, te sajátos viszonyban állsz a valósággal... speciel téged idéztelek. CtrlC-CtrlV módszerrel.
Persze nyilván ez kellemetlen neked, node azért mégiscsak érdekes hazugságnak tartani.

Egyébként kqvára nem érzem magam sértve. Azt gondolsz az iszlámról, amit gondolsz. Mohammedről annyi firkát raksz ki magadra, amiennyit akarsz. Tarthatod az egészet középkori faszságnak, babonának. Tarethatod primkónak a cigányokat és az arabokat is. Engem is tarthatsz szar alaknak. Egészségedre. egyébként azt is leszarom, hogy neked az én hatásomra hogyan alakul a képed bármiről is... (mondjuk megkockáztatom, sokat semmiképpen nem tudok rontani a képen)

Ha viszont meghirdeted, hogy (többségünkben)mittoménmilyen veszélyt jelentünk a társadalomra, ezért gályára velünk, akkor ez nem olyan dolog ami mellett szó nélkül elmegyek.

a van goghos üggyel kapcsolatban...
Hm... konkrétan én annyit mondtam, hogy te e témához kapcsolódóan olyanokat éltettél, és hoztad példaként, akiknek a programja alapján már megtörtént egy mini-kritályéjszaka. (és mit tesz isten... pont azon esemény ürügyén, amit te felhoztál..)
Csak kérdezlek, mint lelkes demokratát. Mi jelent veszélyt a liberális demokráciára? Egy négy fő által kitervelt és elkövetett gyilkosság, avagy két parlamenti párt képviselőinek támogatásával véghezvitt, négy napon át tartó pogromsorozat.
"Egy négy fő által kitervelt és elkövetett gyilkosság, avagy két parlamenti párt képviselőinek támogatásával véghezvitt, négy napon át tartó pogromsorozat."

Négy fő által kitervelt és végrehajtott gyilkosság.
Mivel arra utal hogy a társadalomban vannak be nem illeszkedett sőt beilleszkedni nem kívánó csoportok, amelyek létükkel máris felrúgták a liberális demokrácia szabályait. Sőt, erre támogatást is kaphatnak, valamint kiválthatnak pogromokat a többség részéről melyek ráadásul még "indokoltak" is lesznek és elérik az amugy békés és integrálódott rétegeket is. ->Ez akár céljuk is lehet, hiszen zavarosban lehet halászni, feszültségben lehet toborozni nem jól működő társadalomban.
ikaljan:

"Ha viszont meghirdeted, hogy (többségünkben)mittoménmilyen veszélyt jelentünk a társadalomra, ezért gályára velünk, akkor ez nem olyan dolog ami mellett szó nélkül elmegyek."

Mámegin hazudsz. Hogy is volt az a gályával? Nem azokról volt szó véletlen, akik embert ölnek a hiedelmeik miatt?

"sokat semmiképpen nem tudok rontani a képen"

javítani tudnál, de nem azon vagy. elolvastad, amit linkeltem? szerinted nincs kissé alulreprezentálva a demokráciával és emberi jogokkal kompatibilis iszlám, worldwide? mert én tudom, h létezik, csak ritkán látszik.

"e témához kapcsolódóan olyanokat éltettél, és hoztad példaként, akiknek a programja alapján már megtörtént egy mini-kritályéjszaka."

és ismét hazudsz, gondolom ez az alapjárat. Wilders nevét le se írtam soha, keress rá. Fortuyn rég halott.

mellesleg nyilvánvaló, hogy pogrommal sehova se jutunk. bűnüldözésre van szükség, nem pogromra. és természetesen arra, hogy a rasszista, fasiszta uszítás mellett a a vallási alapú uszítást is irtsuk.

ja, malacka... mondjuk elég sok időt húztam le Borsodban... aprófalu, meg ilyenek... szal tudom, milyen egy falu élete, és nem kezdek el doktriner dumákat lenyomni arról, hogy ejnye no mindennek a rasszizmus az oka, meg a szegregáció...

Viszont ellentétben az esztelen handabandizásotokkal... (meg a másik oldal marhaságaival, amiben mindenért a rasszizmust hibáztatják), én megpróbálok megoldásokban gondolkodni. Nem egy nagy lépésben, amivel egyszerre meglehet oldani a kérdést, hanem sok kis apró lépést.
Ilyen pl. az, hogy azokon a helyeken, ahol beás vagy lovári anyanyelvű cigányok élnek egy tömbben, lehetővé tesszük, hogy a hivatalhoz, illetve az iskolához anyanyelven férjenek hozzá. Nem oldja meg a gondjaikat, de valamit segít... de azt aláírom, hogy a Tarjáni cigányokkal kapcsolatban ez a dolog aztán nem oszt, nem szoroz.
"ps. pesten is vannak cigányok, tudta-e ön?"

És Pesten is lopnak tyúkot, ott is átugornak kerítésen, h elvigyék a vízóraaknád fedelét, és ott is terményt lopnak a határból, és ott is....

Na jó, olyat lehet, hogy ott is csinálnak, hogy amelyik iskolában nagy a számarányuk, ott terrorizálják a többi gyereket..

Olaszországgal mi van, Árpi? Vagy Svédo., vagy egyéb, ahová mentek?

És van-e itt olyan értelmiségi, aki olyan faluban él, ahol min. 15-20% a cigány? Kollégám faddi (kb. 25%), önkorm. képviselő, sokat mesél..... Beírjam? Áááááááááá, túl hosszú lenne a lista, amúgy is, már az országos hírekben is lejött...

Van itt olyan, aki a 8. kerben lakik?

Mikor lesz már valódi szembesülés a valódi problémákkal? Majd, ha Pesten is meglesz a 25%?
"én megpróbálok megoldásokban gondolkodni."

Mentsen meg tőle az ég, hogy "megoldások" szülessenek...
Nem, malacka, pesten nyakkendőben járnak, és banknál dolgoznak.

Mellesleg van olyan is.
malac
"Szóval hol vannak azok az értelmiségiek, akik olyan kis falvakban élnek, ahol 10-30% roma van? Hol vannak, hol? Itt az folyik rendre, h azok beszélnek legtöbbet a rókavédelemről, akik még eccer sem voltak tisztességesen lerészegedve;)"
Nincsenek sehol, legalábbis nem jönnek ide ebbe a blogba vitázni. Nagyon kevesen lehetnek, talán internetük sincs. De én is kíváncsi lennék a véleményükre.
ikaljan
Jól felhúztad a gazdát! Annyiban igazad van hogy a "csak egy kicsit" rasszista duma is szar. Bächer Iván a szombati népszabiban jól megírta: ott a vonal, hogy a rasszista egy ember hiányosságát, hibáját a származásából vezeti le, a másik meg nem. nem olyan bonyolult ez.
"ott a vonal, hogy a rasszista egy ember hiányosságát, hibáját a származásából vezeti le"

sokadszor mondom, az iszlám fundamentalizmus elleni küzdelem nem rasszizmus (milyen rassz?), hanem antifasiszta harc.
ikaljan

Azon a pénzen, amin lováriul meg bejásul kakukkol majd az önk.-i nagyonokos, inkább szerveznék meg a materiális segélyezést a jelenlegi pénzbeli helyett. Pl.: fát vigyenek ősszel házhoz, kaját, ruhát adjanak. Alkalmazzanak szociális munkást egy autóval, oszt az rendezze. Az odaadott pénzből sony ericsson lesz meg nokia, látom wazze a kezükben.

Aztán azt is lehetne csinálni, h segélyt csak annak adni, aki képezi magát pl. szakmára, nyelvre, viselkedésre, higiéniára, bármire, ami segítheti azt, h munkát kapjon... Na erre inkább kéne ember, h egy ilyen képzést vezessen!

Üdv.
malacka, a természetbeni segély pillanatok alatt (áron alul) pénzzé lesz. kajajeggyel próbálták már.

"segélyt csak annak adni, aki képezi magát pl. szakmára, nyelvre"

jelenleg a munkanélküli segély kb így működik, a családi pótlék és a rokkantnyugdíj problémásabb. csp-t most megcsinálják állítólag úgy, ahogy a fidesz idején volt (iskoláztatáshoz kötve).
"a rasszista egy ember hiányosságát, hibáját a származásából vezeti le, a másik meg nem."

A cigányság kapcsán nem a származás (a rassz) a gond, hanem vmiféle kulturális berögzültség. Erről szólt a 21:22-esem, amiben a teljesen rendezett életet élő hidegburkoló haveromnak is hótt normális dolog, h hazafelé menet lop egy kis főznivaló kukoricát a határban, pedig meg is tudná venni. Teccik érteni?

A törökkel sem az a baj dajcsban, h muzulmán, meg külföldi, hanem az, h erőlteti a saját szokásait, ahelyett, h tiszteletben tartaná vendégként a ház szokásait. Ugye mindenki leveti a cipőjét, ha pedáns embernél vendégeskedik. Sztem a problémák gyökere kultúrális, nem faji!
"Mámegin hazudsz. Hogy is volt az a gályával? Nem azokról volt szó véletlen, akik embert ölnek a hiedelmeik miatt?"

Ja, de kik a gyilkosok? A Nyolcadik utas a szép? A bevándorlók hogyismondjam szokásai? "a jajdecuki egzotikus kisebbség?"... igen Tóta bajtárs. Ezeket te írtad. Nem a gyilkosok a gyilkosok, hanem a kisebbség. a bevándorlók... szemantikailag legalábbis ezt jelenti az amit leírtál.
Mondjuk a gyilkosok nehezen is asszmilálódhatnának, merthogy a felbújtók többsége felrobbantotta magát a letartóztatás elött, a tettes meg börtönben van.)

"és ismét hazudsz, gondolom ez az alapjárat. Wilders nevét le se írtam soha, keress rá. Fortuyn rég halott."

Fortyn listája konkrétan uszított a pogromokra. (... ja, hogy Fortyn elveinek semmi köze ehhez ... na persze..)

"mellesleg nyilvánvaló, hogy pogrommal sehova se jutunk. bűnüldözésre van szükség, nem pogromra."

Milyen nagylelkű... tényleg teljesen feldobott.
malacka, ez a kukoricalopós dolog imho nem cigányspecifikus. téeszföldről lehet hozni egy pár csövet, ez a rögzült módi. még én is megtettem süldőkoromban, pedig fehér vagyok, mint a géppapír.

amúgy viszont igen, kulturális dolgokról van szó, rassz alapján értelmetlen osztályozni. tagadni a kulturális különbségeket és azok súrlódását szintén. ha betelepülne ide egymillió azték, akkor bizonyára gondot okozna, hogy ők az emberáldozathoz vannak szokva.
"malacka, a természetbeni segély pillanatok alatt (áron alul) pénzzé lesz. kajajeggyel próbálták már."

Erre azért nem vennék mérget, mert ha elad egy konzervet áron alul, akkor majd meg kell vennie más kaját reális áron. A cigány, az cigány, de nem hülye! Továbbá a pénz, az azonnal pénz, tehát 100-ból 100, míg a kajával való bizniszelés esetén nem hiszem, h 50%-nál nagyobb mértékben pénzesítenék, pláne nem, ha fáról van szó, miközben befagy a segge. Persze a puding próbája az evés... az enyém a fekvés.

Üdv., jó éjt!
ikaljan (a bajtársozásra mondhatnám, hogy pedofil vallású polgártársam, de nem mondom), szemantikailag az éppenhogy a fundikat jelöli. check it.

szóval nem értem, miért veszed magadra.

de ha már itt vagy, vehetném hasznodat is, útbaigazítasz a demokrácia- és emberijog-kompatibilis iszlám irányába? szeretem a jó példákat.
"A cigány, az cigány, de nem hülye!"

de szépen mondtad b+

"ha elad egy konzervet áron alul, akkor majd meg kell vennie más kaját reális áron."

- de vehet belőle cigit/szeszt
- kaját "szerez".
"sokadszor mondom, az iszlám fundamentalizmus elleni küzdelem nem rasszizmus (milyen rassz?), hanem antifasiszta harc. "

ja... csak ha az iszlamizmus elleni harc olyan elvek mellett működik, és olyan célcsoport ellen irányul, mint amikor az antikommunizmus a bolsevik-zsió métely elleni küzdelemmé válik, akkor az antifasiszta harc fasizmussá válik.
"Nem a gyilkosok a gyilkosok, hanem a kisebbség."

jelen esetben a fundik. viszont hadd mondjak egy példát: amikor skinheadek mondjuk megölnek egy ártatlan törököt Németországban, akkor szokás az újfasizmust kárhoztatni. érted, nem azt a két szkinyót, hanem az egész neonáci mozgalmat, ami erre buzdította őket, bizonyíthatóan, nyomon követhetően. na és van gogh-ot nem a pénztárcájáért szúrták le ugye, ergo jogos és helytálló a következtetés, hogy jelen van egy veszélyes, vallási fanatikus közösség, intézményekkel, szintén megfigyelhetően. szerencsére ott van mellettük a békés iszlám, akik nem fundik, és akikkel nincs bajom, hiszen ők már belátták, hogy európában van ilyen, h valláskritika.

na örültem, tanulságos volt, és a továbbiakban igyekszem precízebben üldözni a terroristákat.
"csak ha az iszlamizmus elleni harc olyan elvek mellett működik, és olyan célcsoport ellen irányul, mint amikor az antikommunizmus a bolsevik-zsió métely elleni küzdelemmé válik, akkor az antifasiszta harc fasizmussá válik."

ebben egyetértünk. és gondolom abban is, hogy meg kéne jeleníteni látványosan azt az iszlámot, ami egyértelműen nem fundi, nem gyilkolászik csatakiáltásokkal, részt vesz a demokratikus közéletben és elfogadja annak kereteit, beleértve a kritikát. tudjuk, hogy van ilyen, csak pont az iszlám országokban momentán nem náluk van a labda, Európában viszont kibontakozhatnának. tegyük a dolgunkat, kedves barátaim.
"Sztem a problémák gyökere kultúrális, nem faji!"

És a roma kultúrkör tagjait hogyan határozod meg, ha nem faji alapon, te csacsi? Olcsó rasszista szofisztika ez, barátocskám, amivel a faji előítéleteidet igyekszel, megmosolyogtató esetlenséggel, intellektualizáni.
vallástalan zsidó barátaim akkor minek alapján osztályoztak engem kizárásos alapon szerencsétlen gojnak; még az átkosban, nagyon rég; nem zsidózott akkor még szinte senki...

nem azt akarták vajon tudatni velem: nem tartozom egyik zsidó rasszhoz sem, bárhogy szeretném...?

pfúj

"És a roma kultúrkör tagjait hogyan határozod meg,"

És önmagukat hogyan határozzák meg? Kulturálisan? Faji alapon?

Fejtsd ki légyszives?
"na örültem, tanulságos volt, és a továbbiakban igyekszem precízebben üldözni a terroristákat. "

No, szerintem akkor maradjunk is ennyiben.
Ne félj!, hogy ők hogyan határozzák meg magukat, azt jelen kérdés (rasszizmus) szempontjából irrelevánsnak ítélem. Azonkívül nem is érdekel.
pfúj

honnan tudja egy magyar anyanyelvű cigányember, hogy ő cigány, vagy azt, hogy én magyar vagyok... és nem cigány...

ő mi alapján dönti el...?
Má' bocs, de tényleg kulturális, valamint szociológiai a probléma. Naprimér ki vesz ma teknőt, lovat? A 8-kerben 3000 zenésznek megszűnt a biztos keresete (a teknővájók, a lókupecek, a zenészek is profik, ezer évek óta űzték, ne felejtsük!). Pl a zenészeknek egy 2 mondatos törvénnyel újra munkát (pénzt, kaját, lakást, gyerek-taníttatást, stb) lehetne adni, és a vendéglátóipar is jól járna (és a vendégek, mi is), lsd amerikai zenész-szakszervezetek. A melós-ügy nehezebb, a szocializmusban részben megoldották, most- mint mindent mindig - csak komoly befektetésekkel, oktatással, képzéssel, identitás-formálással lehet, kell 2-3 generáció minimum (kötelező bölcsőde/óvoda, a többit tudja mindenki).
De nem késő, csak el kéne kezdeni.
A nácikat/rasszistákat/fasisztákat? Én tudom, de várom az ötleteket!
ne félj
"honnan tudja egy magyar anyanyelvű cigányember, hogy ő cigány, vagy azt, hogy én magyar vagyok... és nem cigány..."

Te is tudod, ki ki, ő is tudja. New York-ban is mindenki felismer mindenkit, csak már eljutottak oda, hogy gyönyörű félvéreket látsz (de nem mesztic, meg ilyenekre gondolok, hanem fekete japán, meg kínai zsidó spanyol...nem tudom a helyes megnevezéseket, de igen érdekes). Oké, a Deák téren is gyönyörű egész-véreket látsz, tényleg.
lyla
"nem azt akarták vajon tudatni velem: nem tartozom egyik zsidó rasszhoz sem, bárhogy szeretném...?"

Rasszizmus: szeretnék olyan ügyes/gazdag lenni, mint a zsidók, olyan szívből muzsikálni, mint a cigányok, akkora faszt, mint a .... (de a fog-ügy sem lenne rossz).
mondjuk én kurvára utálom, ha vacsorakor odajön a czigány bazseválni valami sutyerák magyarnótát. szóval nekik is illene fejlődni, pl kitanulni a basszgitárt. cigánymetál, na az érdekelne, megígérem, megveszem a cédét. műsoros kazettát nem.
egyébként tényleg jó volna, ha nem így gondolkodnának a döntéshozók, ahogy sok "jogvédő" (olvasd: kekec okostojás). minden értelmes vállalkozásban - pláne, ha nehézségek vannak - priorizálni kell. ennyi.

szép dolog volna, ha Kalányos Márlonbrándótól ékes beás nyelven kérne okmánybélyeget a devecseri ügyintéző, (Malac, egyszer erre gyere el. szerintem sokan örülnének, ha LEMENNE 30%-ra az a mutató) de semennyire nem fontos. halotton a rúzs effektus.
biztosan szép lenne a kékmetró is sárgaréz kapaszkodókkal, meg a lepukkant restik helyett is lehetne tscharda (faragott székelykapuval meg minden csütörtökön lovasbemutatóval), de nem itt kell kezdeni.

majd lesz az is.
mikor?
majd T. Beás és T. Lovari urak tettek be a közösbe. hú ez most kemény volt. pedig ez van, ők inkább kivesznek. vagy el.
és egész nyugodtan meg lehet sértődni.

egy mondatban sommázva: most nem érünk rá minden szarral foglalkozni.
Télleg. Mér nem az OCÖ kapja meg ezt a pénzt, hogy fizessen belőle beás-lóvári tolmácsokat?

Esetleg demagógia-e, ha én aztatat firtatom, hogy vajon a hazai cigány közösség kitermeli-e ezen ügyintéző-tolmácsolók bérét az adójából?

Sztereotípia, lehet, de nekem nagyon az az érzésem, hogy aránytalan dologról van szó: egy ilyen, a költségvetést érintő tétel (jé... ez is?) előteremtése a dolgozó nép adójából jön össze, amelyben a népesség összlétszámához viszonyított arányukhoz képest alulreprezentáltak a cigányok...

Vagyis: az én f@szom csak csalánverésre jó. És az övéké?...

Durcás vagyok.

Duzzogós üdv mindenkinek, cigánynak és magyarnak és magyarcigánynak,

P.
Gecc et!

Tudod az ÚTP ötlete kapcsán úgy éreztem, ezek az elvtársak már nem azok, akikkel együtt harcoltam, és akikkel a proletárforradalom sikere után olyan jókat mulattunk miközben a kulákok körmét tépkedtük... Még mindig elérzékenyülök, ha a régi szép időkre gondolok... Egy szó mint száz, úgy éreztem ideje egy kicsit visszavenni a tempót, és kivonulni a politikai életből. Élni ezentúl csak a kertészkedésnek, vadászatnak és csak néha-néha visszatérni egy-egy lelkes úttörőcsapat beavatása, akarom mondani felavatása kedvéért.

El is vonultam az egyik kis dácsámba, de aztán megkeresett a KB, és elmagyarázta az ÚTP lényegét, és felkért, hogy térjek vissza a régi elvtársak közé. Hamarosan így is teszek. Még szükségem van egy kis pihenőre, és - őszintén szólva - egy kis lábadozás is rám fér. Én sem vagyok már a régi... Miközben az elvtársakkal tárgyaltunk a visszatérés lehetőségeiről, bizony többször elestem, és elég csúnyán megsérültem. Az egyik szememre még mindig nem látok, talán ha kioperálják belőle a ceruzát, jobb lesz. Kiújult az aranyerem is, amivel pedig nem volt probléma, mióta vége a partizánidőknek...
"Szerencsére itt van Cartman bajtárs aki elmondja az irányvonalat." Az irányvonalat Te adtad meg, kedves Ikaljan! Azzal, hogy nem olvastad el a cikket, csak ideböfögted ezt a sz*rt...
"Cartman, már kurvára hiányoltalak. Vagy azon voltál?:) Hol a rákba voltál tezsvérem? Érettségik rendben?"

Malacka!

Ugye, tudod, hogy családos ember vagyok!? Ezt szíveskedj mérlegelni, és a jövőben ennek megfelelően privátban feltenni az ilyen kérdéseket! :)
malacka69 the "Homo ludens et erectus" 2 in 1 · szenzor.freeblog.hu/

"Namostan, te azért írsz fasságokat, mert figyelembe sem veszed, h adott egy olyan ország, aminek a költségvetésében a kiadási oldalon millió egy fontos dolgon spórolnak, és eközben egy olyan dologra akarnak pénzt kibaszni, aminek a hatása legfeljebb jelképes, de érdemben semmit se változtat semmin."

jol beszeLsz malaCKA...!!!!!!!!!!!

az se karos ha totawe elmagyarazza mi a kulonbseg a fundamentalista es a normalis, atlagos kozott...

de szerintem sem kene lefergezni valakit meg akkor se ha idegesito, meg rossz kovetkezteteseket von le...

egyaltalan semmikor nem jo a cimkezes,
se zsidozas, se nacizas, se komcsizas, se... stb,
Voltam itt, olvastam a hsz-ket, és mindenkinek igaza van, és mindenki nagyon szép és jó, és én mindennel meg vagyok elégedve, és Life is Beautiful, és kék az ég és zöld a fű...

Pusy, keblemre világ!
Kitalálom, Malacka: a diákok szép, zöld fűvel köszönték meg a 4 éves munkádat, ugye? :) Azt viszont már meg sem merem kérdezni, a diáklányok mivel köszönik!? A szájukkal persze, de nem verbálisan... :)
Miskolc - Az újonnan megválasztott cigányvajda megosztotta velünk megoldási javaslatát… - ezzel reagált arra a hétfői hírre, ami arról szólt: megverték Csiba Gábor igazgató-főorvost életmentés közben. Hogy a vajda mit tenne, mit tehet?

“Én sem vagyok Batman”

Lakatos Attila bevallotta, nem lesz könnyű dolga, és sokáig fog tartani „Én sem vagyok Batman”– így fogalmazott. Azt is tudja, hogy sok roma nem fog „elájulni örömében” a ténykedését hallva. De tudja, hogy csak ez a kemény eljárás vezet sikerhez. Abban is biztos, hogy nem az 50 éves roma embert nem lehet megváltoztatni.
De bízik benne, hogy a fiatalokat igen, mégpedig azzal, ha rá tudja őket venni a tanulásra, munkára. Vallja, a cigányságnak „nem halat kell adni, hanem megtanítani horgászni”. A legnagyobb problémának a munkanélküliséget tartja, e probléma megoldására azonban neki sincs megoldási javaslata.

A teljes cikk itt:
www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/buntetes–ciganytorveny-szerint/cn/news-20080520-05574582

„nem halat kell adni, hanem megtanítani horgászni”

Fát vágni már megtanultak, holnaptól nem lesz süllő a Tiszában...
Árpi, Neked van valami belső fülesed?
"Magyarországon, tudjuk, háromezerkettőszáz önkormányzat működik, mert nálunk minden szemétdombnak saját szovjet kell."
Erre mit olvasok ma?
"Vannak olyan tervek, amelyek szerint a versenyképesség megőrzése érdekében a Fidesznek hozzá kell nyúlnia az önkormányzati rendszerhez, amely a rengeteg pénzt emészt fel feleslegesen. A még körvonalazódó elgondolás szerint csökkentenék az önkormányzatok számát, akár a jelenlegi (3200) negyedére."
Greg: nincs semmilyen fülesem. A probléma rég ismert, viszont kétharmados, és a Fidesz ebben a ciklusban kerek perec megmondta, hogy nem.
LOL.

A vajdaság intézményét az alkotmány, vagy a polgári jog mely passzusa definiálja?

És a hun kisebbséget meg kipicsázzuk. Remek. Ha egy pöcs archaizmust engedünk, másikat mért nem? Pedig egyik sem illeszkedik bele a modernizációs mainstream-be...

P.
Árpi:
Igen, én is így emlékeztem, azért lepett meg a "hirtelen" felvetés tűlük.
LOHOHOHOL!
Jól látom, Tótát itt lefasisztázták?
Hehe... ez már megért egy regisztrációt.

Na, amúgy meg aki itt a cigányokat és a jelenlegi segélyrendszert védi, az egyszer mind balfasz, továbbá érdeklődnék, hogy látott-e már cigányt testközelből is? Vagy csak a hivatalban üldögélve a nagy semmittevés közepette, együttérez nagy erőlködve...?

György Péter is közülük való amúgy, de a faszi azonnal meghasonulna önmagával, ha egy évre egy cigányputri mellé költöztetnék. És nem homokot szórna a fejére, hanem a legközelebbi fehyverbolt felé venné az irányt és a puska mellé a zsebeit tölténnyel tömné ki :)
Meridian ;)

vedd eszre , hogy Mo-n minden akorul forog hogy a politikusok hol es hogyan tunnak penzt leakasztani, ez a roma dolog is kb ennyire izgatja oket ;) Nincs benne erzelmi toltes , ez csak uzlet.
"Az orzások és tolvajlások is csak erőtlenítik az országot, melyet csak a tzigány nemzetségnek köztünk való káros lakásából is eszünkbe vehetnénk, kik is ha velünk egyaránt vonnák az igát az dolgozásban, hasznosak lehetnének ugyan, de így csak az kenyeret vesztegetik és szükséget szereznek henyélésekkel és lopásokkal. Továbbá nemcsak a más ember házának meg ásói és az tolvajok, hanem az uzsorások is kárt hoznak az országokra, holott azt parancsolta isten, hogy a szűkölködőknek az mit kölcsön adunk, uzsorával meg ne vegyök rajtok, azaz amennyit adunk annál többet ne vegyünk."
- Magyari István: Az országokban való sok romlásoknak okairól. 1602 -
Tizenegyéves lány szült gyermeket Miskolcon. A 3150 grammal világra jött Miranda nevû kislány jól van, csakúgy, mint fiatal anyja. A kismama terhessége 21. hetében jelentkezett tanácsadásra - adta hírül a Borsod Online.

Berkõ Péter, a megyei kórház szülészeti-nõgyógyászati osztályának vezetõje a honlapnak elmondta: tavaly 133 szülõ nõ volt 18 éven aluli. Közülük nyolcan még nem töltötték be a 14. életévüket.

Idén három 13 évest, tizenhat 14 évest, huszonkilenc 15 évest és negyvennyolc 16 évest vettek fel az osztályra szülésre vagy egyéb nõgyógyászati beavatkozásra. Mint a fõorvos elmondta, néhány napja ment haza az osztályról kisbabájával egy 17 éves kismama, akinek a mostani volt a harmadik császármetszéses szülése.
-

Szaporák a buckalakók ...
süti beállítások módosítása