W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A magyar demokrácia mint piaci kudarc

2007.10.02. 07:00 Tóta W. Árpád

Hosszú leszek, de velős. Lustáknak a lényeg: alacsonyabb parlamenti és finanszírozási küszöbbel a vérgőzmentesebb hétköznapokért, valamint az örök és megbonthatatlan szabadpiacos kapitalizmusért.

Mit kíván a magyar nemzet? Elitváltást, azt. Kívánja a magasan kvalifikált, európai értelemben vett értelmiség és az utca népe, egyként. Az előbbi a féltudású magyar elitről cikkez, a másik a flaszteron sörözve-bölcselkedve süti ki nagy okosan, hogy húzzanak el, mind egy szálig. Menjenek a picsába, mind, azonnal. Fogja kézen az Orbán Viktor Gyurcsány Ferencet, és lépjenek le, Kókával és Dáviddal, az egész parlamenttel, az összes volt és aktív miniszterrel együtt.

Huj, de vérpezsdítő és forradalmi. Jogos az indulat egyébként. A kormányok intézkedéseinek van egyrésztje és másrésztje, a bűn és a bűnös mulasztás ott vitatható, bár sokszor nehezen. De hogy az egész rendszer bűzlik a lopástól, mert a törvény egyértelműen lopásra kényszeríti a pártokat – az nyilvánvaló, bizonyított, szabad szemmel látható, Zuschlag nélkül is. A pártfinanszírozási törvény kifehérítése nem halogatható. A változtatás viszont nyílt beismerése annak, hogy az elit, a parlamenti pártok vezetői tevékenyen, de minimum hallgatólagosan bűnösek sok-sok milliárd közpénz elsikkasztásában. Hát még jó, hogy az elzavarásukról ábrándozik a nép.

Arra azonban sem a pubban, sem a kocsmában nincs értelmes válasz, hogy ki látná el Magyarország adminisztrációját, ha jól elkergettük ezeket. Halvány, félénk találgatások legfeljebb: Csányi Sándor, Satu Ferdinánd, Vizi E. Szilveszter. Helyettes elit valójában nincs, egy napra való se. Honnan is lenne, ha nincs verseny?

Piac és profit


Az elitűzés népszerűsége kétségbeejtő, mert nem vesz tudomást arról, hogy a politika: piac. A párt: termék. Nem attól lesznek egyre jobbak és biztonságosabbak az autók, hogy elűzzük a Lada-gyárat, hanem hogy beengedünk jobb márkákat, amitől aztán a Lada csődbe megy, mert a kutyának se kell. Az elitváltás módja az, hogy a rossz vezetőt vagy leváltja a saját pártja, mert észreveszi, hogy szakadékba tartanak, vagy bukik a párttal együtt. És jön helyette más.

A piaci rés jól látható. 35 százalék szavazna egy nem létező pártra a Századvég kutatása szerint. Egy nagyjából épeszű programmal, az elmúlt tizenhét év koszos, ragadós, törzsi bűneitől, pszichózisaitól mentesen simán parlamentbe kerülhetne egy új párt. Emelkedése közben sikerrel szipkázhatná el a mai pártok tehetséges, de a rövidlátó hülyeségbe beleunt figuráit. Kormányra nem 2010-ben kerülne ugyan, de utána már szabad az út. A Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF nevek elhasználódtak. Van igény és hely, és van történelmi feladat.

Monopoly


A magyar pártpiac kudarcos, megfeneklett piac. Kábé úgy vagyunk, mintha a Wartburg és a Lada felosztotta volna a piacot: van fehér szar meg piros szar, de esélyes versenytárs nincsen. Azokat büntetővámokkal és egyéb praktikákkal távol tartja a Tröszt. Az ötszázalékos parlamenti küszöb, illetve a parlamenten kívül rekedt pártok elenyésző finanszírozása – amit ők nem tudnak közpénzlopással a reális szintre duzzasztani – szinte megingathatatlanná teszi a mai pártok hatalmát. Milliárdos tőke kell az induláshoz, a belépési küszöb nyakig ér minden új kezdeményezőnek. Elvérzett a kicsit béna, kicsit Szomszédok-hangulatú, de kedves Centrum. Nem alakulhatott meg  az oly fájón hiányzó paródiapárt, a Pató Pál Párt sem: a bíróság kimondta, hogy gúnyolódásból nem lehet pártot alapítani. Pedig lassan már csak azért érdemes.

Ebben a rendszerben előbb gründol pártot a Gazprom, mint a magyar cigányság vagy a magyar kisvállalkozók. (Emlékszünk a Vállalkozók Pártjára? Jó vicc volt.) Pedig elvileg úgy működne a dolog, hogy a politikailag aktív csoportok pártokba tömörülve képviselik érdekeiket. 1989-ben így indult.

A verseny ma legfeljebb a pártokon belül működhetne. De utánpótlás szinte nincs. Az ifjúsági szervezetek egy épkézláb szóvivőt se tudnak kiállítani, nemhogy a jövő Baross Gáborait és Klebelsberg Kunóit. Inkább a korrupciót termelik újra, felvételi kérdésként, és ha lehet, pofátlanabbul, mint az anyapárt. A pártelnökök féltékenyen őrzik hegemóniájukat, ellenjelöltjeiket visszametszik tövig, ha csak tehetik.

Lopók között szegényember


A pártfinanszírozás reformja, a kampánypénzek átvilágítása elkerülhetetlen. Ha 2010-ben is lopott pénzből tetszenek elmondani, hogyan építünk igaz országot, akkor belépek a Magyar Gárdába, és szerkesztek nekik motoros fospumpát. Ez már nem viselhető el. Morális válságról addig ne ugasson senki, amíg lopott pénzből megy a hangosítás. És ha már hozzányúlunk, akkor ideje kinyitni a demokráciát mindenki előtt, aki nyakába veszi a pártszervezés nyűgét és felelősségét.

Nincs szükség erőszakra és forradalomra, ha az elit leváltható demokratikusan. A demokrácia azért nagyszerű találmány, mert minden választás levezetheti a gőzt. Demokráciában nincs olyan érzése a polgárnak, hogy a kiváltságosok kirobbanthatatlanul ülnek a helyükön. Demokráciában, ha a két oldal reménytelenül egymásba gabalyodott, ha rossz alkuk, pszichotikus reflexek, régi sérelmek rabjaivá válnak, akkor azt veszik észre, hogy kinőtt mellettük egy vagy több új párt, új eszme, új garnitúra. Tagjai fiatalok, lelkesek, és saját pártjukban tanulják a vezetés tudományát. Hogy amikor az elit törvényesen és tisztességesen, választás útján elkergetődik, legyen, aki a helyükre lép. Evolúció, csókolom. Darwin!

Ehhez helyre kell állítani a versenyt. A parlamenti küszöböt le kell csiszolni, a jelenleg parlamenten kívüli pártok támogatását pedig a valós pártrezsi alapján megnövelni. Így biztosan ülne a helyén az MDF, megnyílna az út a – mellesleg köztársasági elnököt adó – Védegylet előtt. Jelenlétük ösztönözné a versenyt, mert megtörné a duális rendszert. A bábszínház-előadást.

Gyere bátran, hun hiéna


Ja igen, ezzel bekerülne az úgynevezett szélsőjobb is, amit momentán kábé a Jobbik képvisel párt formájában. Ott ülnének a kupola alatt, és mondhatnák a hülyeségeiket bele a köztévébe. Napkeltében – bár ne lenne már akkor – magyaráznák a trianont, meg a turult, meg a cigánykérdést.

Jótékony, versenyt élénkítő hatása lenne. A szélsőjobb szinte minden megoldási javaslata – ha van egyáltalán – szemenszedett, könnyen leleplezhető ostobaság, de a problémák, amikre választ keresnek, néha valósak. Viszont nem veti fel őket senki más, ezek szőnyeg alatt fortyogó, reakciós témák. Ha a Jobbik előadja az idétlenkedését cigányságról, Magyarország fizikai biztonságáról – fasiszta leszek: területvédelmi képességéről –, határon túli magyarokról, külpolitikai stratégiáról, Európai Unióról; akkor a többi párt erre reagálni fog. És ha végre cigányságról, honvédelemről, nemzetstratégiáról, bevándorlásról, jövőképről szól a politika, akkor máris hétmérföldest lépett előre attól, hogy Gyurcsány vagy Orbán.


Címkék: kampány reform korrupció magyarland

479 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr49183168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervativizmus 2.0 2007.10.03. 20:48:01

Worluk villantásaTóta W. érdekes egy figura. Nem kategorizálható egyszerűen be, időnként nagyon elgondolkodtató, gyakorlatias és érdekes dolgokat ír, míg máskor ő is ezt az unalmas, vadliberális típusú  übermodernista aufklérizmust tolja. A tegn...

Trackback: Kis magán szélsőjobb 2007.10.02. 13:35:48

Lenyúlt demokráciaAz oligopólium és a profi politika kellemetlen egymásratalálása kinyírta a valódi közéletet.

Trackback: I hate it here 2007.10.02. 08:11:20

Nem piaci és nem kudarc A magyar demokrácia mint piaci kudarc w.blog.hu, Tóta W. Árpád, 2007. október 2. Tóta W. Árpád a piaci mechanizmus megszállottja, és most is azt forszírozza, hogy élénkítsük csak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neeskens 11:38:45

A kedvedért kiegészítem a fentebb található eszmefuttatásomat:
" Aggódhatnak a svájci vasutasok. Már 34 napja egy MÁV szerelvény sem késett. Az utolsó nem makulátlan tisztaságú vagont 16 napja leplezték le. A biztonsági kamerák felvétele alapján, egy fletó nevezetű embert gyanúsítanak, ki porosat köpött az egyik ablakra."
" Már negyedik napja nem halt meg senki Magyarországon. Úgy néz ki, hogy a magyar orvosi kamara fellépése a hálapénz és az orvosok trehánysága ellen, teljes sikert hozott. Eddig 364 orvost tiltottak el a foglalkozástól."
Lollerkid 2007.10.03. 12:16:57

Mantra fiú. Tudod, nekem egyik se lopjon, de sajnos tény, hogy a rendszer lopásra van beállítva.

Amúgy kicsit lazuljál és próbálj monológ helyett beszélgetni.
A Fidesz aggasztónak tartja, hogy a korábbi ígéreteivel ellentétben a kormány nem csökkenti a vállalkozók adóterheit, ezért sok vállalkozás csődbe juthat.

Szatmáry Kristóf, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: fennmaradnak a korábban bevezetett vállalkozói terhek, és nem lesz kevesebb az élő munka után fizetendő járulékok mértéke sem.

A fideszes politikus hozzátette: idén 25-30 százalékkal nőtt a felszámolással megszüntetett vállalkozások száma a tavalyi évhez képest.

-
Ez nagyon igaz a mocskos mszp-szdsz célja a magyar vállalkozói réteg kicsinálása ...
amergin 2007.10.03. 11:11:52

Az Index Gyurcsány-fóbiája (vélt vagy valós) alighanem szintén piackutatás eredménye. Tök jól tudják mérni a kattintásokat. Ezért van a címekben is annyi pina meg miazmás.

(Árpi ígértél erről korábban egy posztot, hol késik?)

Uj Péter Gyurcsány-fóbiája attól még létezhet, bár lehet hogy az is túl van játszva a közakaratnak megfelelően.

Az SZDSZ nem támogatja a parlamenti képviselői munka főállássá tételét - jelentette ki Horn Gábor ügyvivő

-

upszi a szadeszos rbalóvállalkozóknak nem tetszik :D
malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.02. 17:21:19
RP admin
Azt a judeoplutokrata emlőn nevelkedett, liberálbolsevik mannát magába szívott, filoszemita filozofistákat olvasott, cionista világmegváltóját, én innen már lelépek, mert ezek az ocsmány zsidók egyfolytában azt terjesztik, hogy itt antiszemitizmus van!:))

Hejj malacka, addig-addig radikalizálódsz, míg lókolbászként végzed !:))
Rofa!
Ki írt ilyesmit?
Nekem nincs a reformokkal bajom,főleg úgy,hogy gyakorlatilag azok nincsenek.
100 lépés,48 pont,7 pont.
Meg mi az,hogy egy év, a rendszerváltás óta 17 szaladt el, a szocik meg 5 éve kormányoznak.Gyurcsány meg maga három.
Erről szólna ez az írás a tótavétől,hogy mi a gond az elittel...
RE: amergin 2007.10.03. 11:11:52

:-)

Kár volt ebbe ennyi energiát beleraknod sztem (hacsak nem vmi hivatalos minőségben kommentelsz).

Tájékozódni mondjuk nem a Magyar Nemzetből szoktam (vagy csak kis részben), begőzölt jobbernek sem tartom magam (sőt... de ez talán itteni munkásságomból is kiderül), hogy nekem ki a hiteles és ki nem, azt meg hagy döntsem már el magam. Ok?

Mint mezei állampolgárnak, nincs más lehetőségem a tájékozódásra, csak a média. Azt aláírom, hogy néha meg vagyunk vezetve általa, hülyeségeket, alaptalan vádaskodásokat olvasunk, információhiányunk van, ettől függetlenül mégis ez alapján alkotunk képet valakiről/valamiről. Évek során legtöbbünkben kialakul némi rutin az olvasottak szűrésére, értelmezésére, de az teljesen természetes, hogy a lecsapódó párlat, az olvasottak esszenciája mindenkinél más és más, szubjektív lesz. A hitelesség kérdése meg épp egy ilyen, meglehetősen szubjektív kategória.

Azt is írtam fentebb, hogy nem önmagában a reformokkal, a változtatások irányával van gondom, és természetesen nem kételkedem GyF ilyen irányú elkötelezettségében sem. Nem vonom kétségbe tudását, felkészültségét, rátermettségét, de ezt már szintén leírtam. Amit kétségbe vonok az az, hogy alkalmas-e a célul tűzött reformok levezénylésére. Egyre kevésbé hiszek benne, de sztem már ő maga sem hisz ebben. És ennek csak egyik oka a belső ellenállás, az mszp-s belső ellenzék, a lefelé száguldás a népszerűségi spirálon, a bukást már sejtő, egy ideje "utánunk a vízözön" üzemmódba kapcsoló koalíciós partner, de az ellenzék aknamunkája is. A legfőbb probléma az, hogy Gyurcsány mostanra nagyjából nullára amortizálta a hitelét, és legtöbbünk szemében nem több, mint szimpla dumagép.

(A gyújtogató tűzoltó hasonlatot meg teljesen komolyan gondolom, kíváncsi lennék egy korrekt tanulmányra, hogy a másfél éves pöcsölés konkrétan és forintosíthatóan mennyibe került az országnak.)

Ez most tényleg tényező, hogy az Uj Péternek Gyurcsány-fóbiája van? Egyébként hajrá, ez szimpi.
urbangeri · blogtika.blogter.hu 2007.10.03. 07:49:33

Ezt a kultúrkampf dolgot hagyományosan a jobboldal csinálja keményebben :)

Amúgy az a szomorú az egészben, hogy pld. Szamóca szerintem simán megérdemelne egy színházvezetői posztot, ha annyira akarja és van róla elképzelése is, mit kezdene vele. De miért így.

(A másik botrány, amit a szocik Pécsett csinálnak.)
Carnivora 12:26:39

A magyar vállalkozói réteget nem kell kicsinálni....ezt ők saját maguk elintézik...egyszerűen nem értenek a vállalkozához...és most finoman fogalmaztam.

Folytatom a fentiekben elkezdett gondolatmenetemet. 09:11:53
Van egy vállalkozónak 300 EFt tiszta jövedelme (klts. után) egy hónapban. Ebből jelenleg pl. 180 EFt kell neki befizetni különböző cimeken. Ehelyett ő befizeti a 42 EFt minimumot. Tegyük fel, hogy megfelelződnének a terheik. Hányan fizetnék meg a jelenlegi 180 Eft felét......mielőtt bárki is azt mondaná hogy akkor bizony sokan, gondolkodjon el azon, hogy akkor most miért nem fizeti be a 90Eft-t?

Hajrá Mieink!
RE: Carnivora 2007.10.03. 12:27:23

"Az SZDSZ nem támogatja a parlamenti képviselői munka főállássá tételét - jelentette ki Horn Gábor ügyvivő"

Jellemző...
Vagy előre le volt dumálva, és csak színjáték az egész. GyF a végén meg széttárja a kezét, hogy látjátok, én akartam, de megfúrták a srácok, bocs. (Ismét milyen rosszindulatú és bizalmatlan vagyok...)

amergin 2007.10.03. 11:11:52
"Mit kellett volna tennie?
...magának is sikoltoznia kellett volna...(Kirakják a kormányból. De legalább hiteles lesz).

Másfelől az utolsó egy év során neki kellett volna megkezdenie a kiigazító intézkedéseket. Hatalom ezüsttálcán a Fidesznek. "

-------- És ezekkel mi a baj? ---------
Ezek a lehetőségek csak akkor jelentenek problémát, ha elfogadjuk, hogy
1. a Fidesz elrontotta
2. és elrontotta volna, ha ő kerül kormányra, vagy ugyanezeket lépte volna meg
3. hogy "egyedül Fletó akar itt reformokat", és neki a cél szentesítheti az eszközt.

* Az elsőre SEMMILYEN épeszű érvrendszert és adathalmazt nem sorol itt senki. Pedig tényekről is lehetne értelmes vitát folytatni.
* A második VALLÁS, semmi több. Egy érzelemalapú fóbia, semi helye a politikában.
* A harmadik a másodikból következik, szintén VALLÁS. Aki reformokat akar és épeszű, az egyeztet, pl. a sok-sok szakmával. Ferkó nem ezt teszi.
Ennyire okosnak csak a nagyon "nagy kaliberű" diktátorok képzelték magukat...
Amergin:

Tehát, ami nem bizonytható vagy amiről nincs elegendő információ azt ne firtassuk! Hagyjuk, hogy a gyanú kialudjon a fejekben, és kész! Persze, jogi értelembe véve nincs az, ami nem bizonyítható, bár érdekes lenne, ha a bizalom jogi kategória lenne! Ha holnap síbakancssal bokán rúglak és nem látja senki, azaz nem bizonytható, akkor az meg sem történt, azon ne bánkodjál, ha mégúgy fáj is, a lila dudort meg kend a Magyar Nemzetre!

Egyébként meg:
- ne firtassuk mert nincs infód, nincs bizonyíték és talán igényed sincs rá!
- nem emlékszel pontosan, de biztosan nem úgy van, ahogy a másik mondja, meg egyébként is hülyeség!

"De mit lehet tenni akkor, ha egyedül Fletó akar itt reformokat?”

Meg kéne próbálni hitelesnek lenni, ahogy ezt Te magad is kellő éleslátással és igen pontosan leírtad! Akkor lehet, hogy sikerülne!

Ezek után nem értem, ha magad is hiteltelennek tartod az embert, azaz hiányzik részedről a kellő bizalom, akkor nem kurvára mindegy minden más?!?
TWÁ
Újra olvasva a sok igazságod mellett, alapvetően van egy nagy hibája a cikknek: szétteríti a politikai felelősséget. Emlékszel, ezt csinálta Ferenc is az őszödi kirobbanás után, amit Sólyom szóvá is tett. Ez egy szokásos politikai manőver, hogy "én szar vagyok ugyan, de a másik meg fos, minek cserélni". A Hi-Fi technikában van egy aranyszabály: ha javítani akarsz a hangminőségen, akkor mindig a leggyengébb láncszemet kell kicserélni. Ez pedig elég egyértelmű a jelenlegi helyzetben. Igaz, vehetsz egy komplett új Hi-Fi szettet is, de itt csak bizományosi értékesítés van, csupa használt cikk...
Dark Future!

Szerintem ne bántsuk egymást.
A magad módján igazad van, csak én már nagyon akarok látni nagy volümenű szerkezet-átalakításokat, és a legfőbb bajom az, hogy Fletón kívül erre jelenleg más önként vállalkozót nem látok.

Danny Wilde!

Nem azért van ekkora ellenállás a reformokkal szemben, mert Fletón kívül mindenki látja, hogy a reform rossz, a reformot nem így kellene megcsinálni, stb.

Hanem azért, mert rengeteg érdeksérelemmel jár. Költséghatékonyabb állami intézmény = kevesebb lóvé, kevesebb alkalmazott.

És hát az egészségügy. Az orvosok kemény diót jelentenek, (kell az a hálapénz - ezért persze vajmi kevéssé vethetőek meg, mert sokan hugyért szarért dolgoznak. De a rendszer akkor is igazságtalan, hogy az operatőr főorvos kapja a nagy pénzeket, az ápolónők, takarítók pedig szinte semmit [az előbbiek még inkább]).

Ebbe már Thatcher is belebukott. Ami az angliai bányászoknak nem sikerült, az sikerült az angol orvosoknak: az egészségügyi lobbi kinyírta a vén banyát.

Nagyon védik a kiváltságaikat az orvosok. És ez valahol érthető is. De az egészségügynek mégis a betegekről kell szólnia.
DannyWilde 13:o3:17

Az is vallás hogy a Fletó az oka mindennek.......és ha ő nem vóna, hanem valaki más....na akkor aztán égig nőnének a fák.

A politikusok pont azt adják nekünk, amire igényünk van. Nem kell (jól) csinálni, de lehet jól élni.....Amíg ezt beszopjuk, nincs változás.
" wudnekl 2007.10.02. 20:33:24
Kedves Bubo Copperpenis!"

:DDD
Ez a hivatalos megszólítás gyerekkorom egyik mummusának, nevetésre ingerelt.
amergin,

Fittelina-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla másodszor is, másodfokon, jogerősen 2006. jnuár 24-én GyF ellen ítélt. Vagyis, nem tartotta megalapozottnak azt a vádat, amit Fletó terjesztett elő, miszerint valótlanságokat állított a MN az ÁFA-csalásával kapcsolatosan.

Fletó ebben az ügyben azóta is "sáros" maradt. De leszarja, mint annyi minden mást.

"Az ügyészség hétfői tájékoztatásából kiderült az is, hogy befejeződött a Gyurcsány érdekeltségi körébe tartozó Nomentana nevű cég vizsgálata is. Az ügyészség szerint bár felmerülhet az okirat-hamisítás gyanúja, az ügy elévült, ezért nem vizsgálódnak tovább a céggel kapcsolatban. A Nomentana Bt. 1992-ben kft.-vé akart átalakulni, de a cégbíróság jogerősen elutasította az erre irányuló kérelmét. A cég ennek ellenére 1993-tól 1995-ig használta a kft. megnevezést.

A Fittelina nevű cég ügyében a feljelentésben adócsalás gyanúja szerepelt, az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást."

(www.origo.hu/itthon/20060327pert.html )

Abban igazad volt tehát, hogy Darky kolléga nem volt egészen pontos, de minek is? amikor gondolhatott akár 3 esetre is...

Ennyit Feriről, a Nagy Magyar Adócsalóról.

De a kép árnyaltabb ám.
Úgy néz ki, hogy az előző kommentem nem ment át. Na, szopacs. Nem gépelem be újból.

Lowlives!

Szívemből beszélsz! Ez az! Ne hagyjuk, hogy ki aludjon a gyanú a fejekben és a szívekben!

Járjunk utána Deutsch Tamás megfigyelt nagymamájának ("titkosszolgálati eszközökkel, törvénytelenül, közpénzen megfigyelt ellenzéki politikusok" - nem csal az emlékezetem, maga Orbán Viktor jelentette be, aki pedig genetikailag csak igazat tud mondani), Josip Tot, Kaya Ibrahim, Schlecht Csaba, Simicska, A reklám, B reklám, Ezüsthajó, Millenáris óra, stb. Mindez felderítést kíván!

Ami Fletót illeti én az ártatlanság vélelmére céloztam, de tudhatnám, hogy az csak jobboldali politikusnak jár. Ha valaki a baloldalhoz tartozik, ott a gyanú maga a vád igazolása.

Ami az elévülést illeti. Elfelejtettem a teljes sztorit. Mea maxima culpa. Nem vagyok főállású politikus, vagy politológus.

Ami megmaradt bennem, hogy akik kirobbantották, azok valami oltári baromságot bírtak kirobbantani, ami azután be is bizonyosodott, és utána kussoltak is rendesen, mint veréb a szar alatt.

Politikában járatosabb hozhatja a linket. Én most nem fogom előkeresni, és ha neked az kell, hogy neked legyen igazad, akkor legyen így.
De, átment az előző postom.
Dear amergin, és minden Feri-fan:

Az állam azért van, hogy az én érdekeimet szolgálja. Ha nem szolgálja, vagy drágán szolgálja, akkor alászolgája... De alapvetően: elvárom, hogy segítsen, és ne akadályozzon; favorizáljon engem, és ne a külföldit; legyen velem szemben lojális és akkor én is az leszek felé. Ha nem, nem: szarom le a szolgáltatásait, ha meg bíííírok fizetni Telkiben magánkórházat, van őrző-védő kft-m, stb.
Ha meg nem? Hát akkor ott kúrom át a rendszert, ahol érem. Mer még a végén ő engemet... és azt kösz, de nem.

Ha már üzletről van szó...
malacka 69 13:22


Kezgyé félni a ződektő !!


" A malacfing klímaváltozást okoz"

index.hu/velvet/trend/veganap1001/


Egyet értek, sajnos itt a meghallgatás tárgyát képező müzik is elég redva.(sci-fi?)
:-D
OFF
ezek lopnak
www.hirszerzo.hu/cikk.zuschlag-modell_az_szdsz-ben.46210.html

Na most azt nem ertem, hogy miert ilyen homalyosan fogalmaz a cikk bizonyos reszleteket illetoen, pl. Derdak szereperol. Ezt tok konnyu kideriteni, tenykerdesrol van szo, kozerdeku, nyilvanos adat, stb. (kulonben az ilyen miniszteriumi listak kozzetetele jo alkalom a tenyfeltaro ujsagiras fejlesztesere)

Ha szetlopkodjuk az EU-s es egyeb kozpenzeket, akkor meg is erdemeljuk, hogy szetrohadjon az orszag. Ugy nez ki, a sziciliai, hellen es portugal modellt valasztottuk. A tengertol es a jo kajatol eltekintve viszont nekem jobban bejon a dan, sved es nemet modell. En a magam reszerol nem fogok sietni visszaterni kis hazankba, az biztos, mert ott meg a kaja is szar.

Elobb-utobb Brusszel el fogja zarni a csapot - az "rendben van", hogy orszagon belul egymas kozpenzet lenyuljuk - megesszuk, amit foztunk, mert szivni mi fogunk, midnenki egyutt.

De az mar nincs rendben, hogy Manfred, Nils, Jeroen es Johnny penzet is lenyuljuk...

Az ugyanis nem ugy van, hogy megall egy nagy kekzaszlos (12 csillaggal) platos teherauto a foteren, ahol eu hivatalnokok vasvillaval lehanyjak a koteg szaezeurosokat a platorol, hogy vigyek a hulye magyarok, amerre akarjak.

A cikkben szerpelo "kecskes" ugy megint nem tiszta: akkor irjunk le valamit, ha ellenoriztuk es akkor tenykent kozolhetjuk, mert igy csak talalgatas marad. Ha valaki kitalalt egy ilyen programot (kecsketenyesztes hatranyos helyzetu embereknek) es nem biztositotta, hogy jol mukodjon, akkor megerdemli, hogy becsodoljon. Ilyen esetben egyebkent el kellene szamoltatni es a penzt vissza kellene fizetni.

Tanulsag:
Igy a kecske se marad meg meg a cigany se lakik jol hosszu tavon.
Paszternak 14:12:51

"Favorizáljon engem, és ne a külföldit" azaz fizetesse meg a közzösségel a nem kellőképen hatékony munkádat. Annak aki jól csinálja, állami mankóra nincs szüksége.ű
"Ha meg nem? Hát akkor ott kúrom át a rendszert, ahol érem. Mer még a végén ő engemet... és azt kösz, de nem." Nem a rendszert kúród át, hanem azt a közzösséget aminek te is a része vagy.....Kifogást mindig könnyű találni. Most pont a fletó az. Ha ő nem volna, akkor valaki más volna a hibás.
Amergin:
a mondandóm egyrészről arra kívánt utalni, hogy nem vezet az sehova, ha azzal érvelünk, hogy nem tudjuk a frankót, de a másik az biztosan csak hülyeséget mondhat! Ezzel nem haladunk előre, csak lefelé!

másrészt, úgy vettem ki a szavaidból, hogy nem tartod Ferkót hitelesnek!
Ha így van, akkor nem teljesen mindegy, hogy mit csinált/csinál vagy szeretne csinálni?! eljátszotta a zsetonjait, zseton nélkül meg nem lehet tovább játszani! Szerintem!

harmadrészt: köszönöm szépen, de nem kívánom el Tőled, hogy igazat adjál nekem, főként, ha ez csupán a "legyen neked igazad, te majom", mert nincsenek tényeim, érveim és kedvem sincsen utána járni! Érdekes egy tempó!
malacka (& al):

mi az, h szétteríti a felelősséget?

vannak itt rendszerszintű problémák, ahol a felelősséget nem kell szétteríteni, mert közös.

akármennyire nem tetszik ez neked.

az elmúlt ciklus felelősségét viselje a Gyurcsány meg a Medgyessy. de amit ők nem csináltak meg - "reformok" -, azt nem csinálták fideszék se előttük. csak egyre kínosabb és drágább móka lett, hogy az állam fele ott maradt a kádárizmusban.

az, h a pártfinanszírozás egyetlen parancsolata az, h "Lopj!", közös felelősség. (mert kétharmados lenne.) és nesze, egyed:

"Balsai István fideszes képviselő tegnap már egyértelműbben fogalmazott: a Fidesz nem kér a miniszterelnök javaslataiból, mert szerintük ezek csak a kormányzat kiadásait növelik."

nol.hu/cikk/466437/

lefordítom: MI SZERETÜNK LOPNI, NEM FOGJUK ABBAHAGYNI.

aztán még várjuk meg, milyen hangfelvétel jön ki a tegnapi szoci frakcióülésről...

és én terítem szét a felelősséget? LOL.
Politikai múlttal is rendelkező emberek vették át a feladatokat az azonnali hatállyal elbocsátott szakemberektől a vasúttársaság kommunikációs osztályán.

www.fn.hu/media/0710/kivagtak_mav_kommunikacios_osztalyat_173093.php

-

Tényleg Árpi a kormányszóvívői feladatok ellátását kb. mikor tervezed átvenni majd? :D
amergin
"turmix"
" a gyanú maga a vád igazolása.
Ne hagyjuk, hogy ki aludjon a gyanú a fejekben és a szívekben!
Elfelejtettem a teljes sztorit.Ami megmaradt bennem, felderítést kíván!
Ami az elévülést illeti.én az ártatlanság vélelmére céloztam"

Téged fizetnek az itteni jelenlétért?
Árpi,

azért kicsit demagóg ám a fordításod!

Ezt a mondatot miért nem tetted hozzá:
"A fideszes politikus szerint Gyurcsánynak egyszerűen nem tetszik, hogy az őszi választások eredményeként az önkormányzatok többségében fideszes vezetők ülnek."
Pedig ez valóban igaz, a Fidesznek qrwára nem mindegy, hogy az emberei egy része most akkor választani kényszerül a képviselés és a polgármesterség között. És itt több a fideszes veszítenivaló... S bár én egyetértek ezzel a gyurcsányi javaslattal, hozzáteszem, hogy b@sszameg, megint Fletó volt az okosabb és megint ő készteti állásfoglalásra Vikit, nem fordítva. Aki pediglen ha ellenkezik, lám, megkapja tőled a lopós jelzőt... ebből ő nehezen jöhet ki jól.
Paszternak (btw a blogodat meg hanyagolod, ugye): az összeférhetetlenség imho Gy blöffje, abból tud engedni.

amiről Balsai beszél, hogy "több lesz az állam kiadása", az egyszerűen debilizmus. persze, több lesz a kiadás a pártfenntartásban, ha nem az a rendszer, h adunk a pártoknak aprópénzt, a többit meg lopják össze. és? tehát az a jobb, ha lopnak? ez a balsai hülye.
Dél-amerikai politikai kultúra Közép-Európában arccal a nyugati kapitalizmus felé, sakndináv adórendszerrel...tessék választani!Nekem nem ment. Nem volt kit.
off ugyan, de sok szó volt róla itt:

nol.hu/cikk/466450/
"kötelező lesz mentességet adni a tandíj megfizetése alól a legjobban teljesítő 15 százaléknyi hallgatónak. Ez eddig ugyanis csak lehetőség volt, amellyel azonban nem éltek az intézmények."

na, jó reggelt kívánok.
"lefordítom: MI SZERETÜNK LOPNI, NEM FOGJUK ABBAHAGYNI."

Én is lefordítom: "egyelőre ne engedjük, hogy a közbeszéd a 'válság megoldása' irányba mozogjon, maradjunk csak a 'válság boncolgatásá'-nál, ez szarul jön Gyurcsánynak. Még csak az hiányzik, hogy a főtolvaj legyen Magyarország Megtisztítója."
Valami ilyesmi lehet momentán a fideszes észjárás.
Ja, és vannak rendszerszintű problémák persze, de más dolog kormányra kerülés esetén a finanszírozó holdudvarnak adni a többé-kevésbé szükséges állami megrendeléseket, és megint más dolog szervezettbűnöző-árnyékkormány-hálózatot építgetni... csúnyán (fideszesen) mondva maffiapolitizálni. Nem tetszenek itt minőségi különbséget érezni?
RP admin: szerintem ilyenkor a különbség benned van. és ezért más a szóhasználatod. nézz el a gyurcsány blogjára, csuda kifejezéseket találni a Zuschlag-ügyre: fiaskó, botlás, kellemetlenség stb. ugyanők valószínűleg Al Capone-szintű maffiózónak írnák le Várhegyi Attilát vagy Simicskát, és temészetesen még mindig keresik Josip Totot. a MNO fórumozói közt meg olyan is van, aki szerint az FKGP a parasztság érdekeit képviselte, csak besározták őket.

a "fideszes észjárással" meg az a baj most, h konzerválja a rendszerszintű korrupciót, valami egészen vakondszerű rövidlátással.
TWÁ
Az nagyon jó, hogy fölerősödött a kampánypénzek feletti vita, ami nekem is régi vesszőparipám, és "sohasem értettem", hogy miért csak néha, fenéklehelletnyit lengetik meg (pl. egyszer-egyszer régen az MDF), de azért lopik és lopik között is van különbség. A mostani oligarchia nagyban viszi ki a pénzt az állami zsebből a sajátba, és még a módszert reformnak is álcázza! Én láttam, hogy mire volt jó a sulinet, vagy a világbanki program az iskolákban, kik tömték ki zsebeiket belőle. Magyar Bálint nem győz úgy "reformálni", hogy a végén abból ne valamelyik hozzá közeli cége kaszáljon. Ugye tudod, hogy Kóka hogyan lett állami pénzből milliárdos?! Ki tudja, hogy kiknek a zsebét kell most kitömni egészségügyi reform címén?! A Fidesz bármit csinált 2002. előtt, az már nem téma, azért már bukott... De a szoci nem bukott az előző lopós ciklusáért! Csak most jönnek felszínre a dolgaik... Ha lopik, bukjon el, hasaljon ki végleg az elitből! De nem ez van, hanem megy a szétkenés, és te ebben úgy érzem partner vagy. Szerintem előbb mindig a hatalmon lévő tolvajt kell kirúgni, aztán vigyázni arra, hogy nehogy egy másik lopika üljön a helyére. De a sorrend fontos. Zushlag-gate korában nem biztos, hogy épp a Fidesz aprópénzei a fontosak, kivéve, ha menteni akarod Feri-János páros hatalmát...
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.03. 16:27:28

"amiről Balsai beszél, hogy "több lesz az állam kiadása", az egyszerűen debilizmus."

Nem arra gondol, hogy a megemelt állami támogatás mellett azért majdnem ugyanúgy fog a lopás is tovább folyni? Mi arra a garancia, hogy nem? (Hasonló problémakör, mint pl. az APEH-ellenőrök vagy a vámosok fizetése. Az elmélet szerint ha több fizót kapnak, akkor kevésbé lesznek korruptak. Ez itt Észak-Balkánon nem biztos, hogy automatikusan így működik.)

OFF

"Sólyom kommentárja mellet viszont a szlovák kormányfő nem ment el szó nélkül. "A Szlovák Köztársaság nem fogja elnézni, hogy valaki csak úgy átlépje az államhatárt, és egy magánlátogatás keretében bírálja a hivatalos szlovák szerveket""
index.hu/politika/kulfold/fico6661/

Ekkora egy faszt... Mondja mindezt három hónappal a határnyitás előtt.

Sólyomnak majd fenntartanak egy bódét a hídon, hogy "csak úgy" ne tudja átlépni az országhatárt. :-)

malacka, leírtam az előzőben is, én nem járok szalonnát sütni velük, egyáltalán nem érdekelnek a személyek. "Ha lopik, bukjon el, hasaljon ki végleg az elitből!" - igen, de mivel a problem rendszerszintű, a váltótárs se tiszta. ez egyben megmagyarázza, miért nem volt ez téma (és miért az mdf hozta fel anno).

nagyon jó példa a strabag: MN-Hírtv megkapirgálja az ügyet, gyakorlatilag közismert dolgokat írnak le autópályákról és szocikról/szadiról; egy hét múlva tök fölösleges és értelmetlen strabag-hirdetéseket kapnak, és kuss. Kulcsár is milyen nyugiban van, nem? Eörsi is milyen engedelmesen megkövette Puchot.

nem szeretem ezt a "felelősség szétkenése" mantrát, pláne olyanoktól, akik egyben leírják, pontosan tudják ők is, hogy a felelősség már közös. Zuschlag-ügyben NEM. Zuschlag az MSZP tolvaja. de ezeket a tolvajokat a rendszer termeli ki.

a pártfinanszírozás megélhetési bűnözés.
"a megemelt állami támogatás mellett azért majdnem ugyanúgy fog a lopás is tovább folyni? Mi arra a garancia, hogy nem?"

a pártfinanszírozás reformja - amihez az Eötvös Károly Intézet konkrét akciótervet dolgozott ki - nemcsak abból áll, h reális összeget bocsássanak rendelkezésre, hanem hogy számoljanak is el (nyilvános kampányszámla). teljesen kiküszöbölni nem lehet, pl álcivils szervezetekkel lehet trükközni, de a fő költségeket - tv, plakát, DM - átláthatóvá teheti.
Lop, nem lop, ki és hogyan, megoldanám én ! Nem voltak hülyék azok ott a kp.korban! Az inkvizítorok előtt nem lenne ám olyan, hogy így meg úgy, most éppen nem teszek vallomást, meg nem vonulok börtönbe !Egy jó kis
tortúra - kezelés megoldaná ezt
Zu-sammen, majd pedig jöhetne a végső aktus : a kéz levágása ! Na ennyi félkarú rabló piacra kerülése után, a Szerencse Rt. akár be is becsukhatná a bótot !:)
"egy hét múlva tök fölösleges és értelmetlen strabag-hirdetéseket kapnak"

ott a pont, orulok, hogy ez nem csak nekem tunt fol
Árpi,

most qrwára nem értünk egyet:

"ez a balsai hülye."

Nem.

Kib@szott hülye. Éngem kiakaszt. Ez nem politikus, hanem egy középszerű, szervilis jogász. Niemand, na. Ettől egy Répássy klasszisokkal volt jobb...

És ez nem vicc!!! XDDDD
RE: malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.03. 17:09:33

"Zushlag-gate korában nem biztos, hogy épp a Fidesz aprópénzei a fontosak"

A Zuschlag-gate is aprópénz (65 misi, ne röhögtess már). Sőt a pártfinanszírozás innét-onnét beszivárgó pénzei is jelentéktelenek a két új fejőstehénhez képest.

Az egyik fejőstehén az EU-tól érkező apanázs lesz. Csak ha azt nézem, hogy az elosztás technikai költsége bevallottan 4% körüli (NFÜ-pályázatok kapcsán ez elhangzott), az sem kevés... Pedig az tök legálisan fog elosztóközeli zsebekbe vándorolni, még zuschlagolni sem kell hozzá.

Másrészt a nagy kasza a több-biztosítós akció lesz. Mostanában a tehénminta/párducminta csata zajában valahogy nem nagyon hallatszik az a korábban sokunk által hangoztatott vélemény, hogy az évtized biznisze van itten kibontakozóban. Azt ugyanis még senki nem cáfolta, hogy az OEP éves 20-25 milliárdos működési költsége helyett a több-biztosítós modell tutira elvisz vagy 150 milliárdot (de inkább többet, mivel nemzetközi átlag a 8-10%-os működési költség, mi meg ugye nem egy átlagos ország vagyunk).
A legfájóbb, hogy erről a média is mélyen kussol, a sokmilliárdos reklámbüdzsé hivogató szagát érezve...

mármint " becsukhatná a bótot " - elírtam, bocs.
"fiaskó, botlás, kellemetlenség stb. ugyanők valószínűleg Al Capone-szintű maffiózónak írnák le Várhegyi Attilát..."

Nono, nem csak kommunikáció! Hiszen a Z.-ügy köztörvényes! A Fidesz korrupciós ügyeiben (az FKgP-éi nem tartoznak ide) nincs bírósági ítélet, itt meg valószínűleg lesz. Erre gondoltam, amikor azt a bizonyos miffásodást emlegettem. Ez minőségi különbség. Nem egy "fideszes" mondja, hogy szervezettbőnözött az kiskunhalasi Maszop, hanem a vádhatóság. Jogállamban mindent szabad, ami törvényileg nem tilos.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.03. 17:04:58

"fiaskó, botlás, kellemetlenség"

Kellemetlenség, annyi bizonyos. Nekem is kellemetlen lenne, ha miniszterként nem tudnék róla, hogy miről egyezkednek a dolgozószobámban... Különösen úgy, hogy épp én beszélem le őket arról, hogy ugyan már gyerekek, 2/3-ot lenyúlni azért mégis csak pofátlanság lenne, érjétek be azzal a hatvan millával. (index.hu/politika/belfold/zusestobb09/)

Az emberekbe annyira beleivódott már ez a négy rövidítés, hogy el sem tudnának képzelni mást. A Centrum is addig volt jó, amíg 2002-ben elszipkázott néhány bizonytalant, aki amúgy a Fideszre vagy az MDF-re szavazott volna. Megfordult néhány fejben, hogy akár parlamenti párt is lehet(ett volna), de azért kimondani nem merték nagyon.
Az ember naivan azt gondolná, hogy ha a választék nem változik, akkor talán majd 20 év múlva jobb lesz, amikor a szoci éra elitjéről már legelik a lovak az ibolyát, de ilyenkor meg jön egy Zuschlag és egy Újhelyi, és ez a kis halvány reménysugár is szertefoszlik.
A legfeleslegesebb dolog pedig az, hogy vörös/narancssárga fejjel üvöltözöm, hogy pedigdeamásiktöbbetlop. Emlékszünk-e, hogy a 2002-es szadesz kampány kulcsszava a LOP Stop volt, amit az MSZP is átvett? Ha arra lehetett kampányt építeni, hogy a Fidesz fejezze abba a lopást, akkor valószínűleg akkoriban sem volt rendben az ország.
Tudom, hogy nagyon nagy trivialitásokat mondtam, de egyetértek TWÁ-val: amíg ez az elit bohóckodik felettünk, addig nem lesz változás, addig mindenki csak ismételni fogja önmagát.
RP admin 2007.10.03. 17:34:16

Ha már köztörvényes - Az eddigi egyetlen, országosan ismert jogerősen elitélt köztörvényes bűnöző "politikus" pont, hogy a Várhegyi.
RE: RP admin 2007.10.03. 17:34:16

"A Fidesz korrupciós ügyeiben (az FKgP-éi nem tartoznak ide) nincs bírósági ítélet"

Ebben tévedsz, van ítélet:

"Egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselőt folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság. Várhegyi Attila emellett félmillió forint pénzmellékbüntetést is kapott. Az ítélet jogerős."
nol.hu/cikk/81511/

...aki egyébként Nemzeti Vágtát szervez nekünk Geszti Péterrel. idehozzák a lovakat a városba, szörnyű.
A képviselők juttatásai is napi téma, sajnáltatják magukat,- jajj, rögtön elbőgöm magam ! - hogy legalacsonyabb a bérük eu.s viszonylatban ! Na és ?! Kinek nem ?! Teljesítményükhöz képest még túl is vannak fizetve !
Ráadásul állandóan pofáznak az orvosok hálapénzeiről /persze bizonyos szakterületeken dől a lé,de mit kap pl. egy anatómus?/ amik éppúgy beépített
" kiegészítői " a járandóságnak. És mi van az adózással, a bemondásra felvett lóvé után ?! Szóval, mi izzadjuk ki mindkét réteg jólétét !
Az a legnagyobb baj, hogy úgy általában negligálják a SZAK-embereket ! Lesöprik őket, vagy meg se hallgatják. Csath M., Bogár L. pl.kiváló szakmaisággal és hitelességgel bírnak,( legalábbis a jobb o.-iak számára bizonyos ) s nem tudom elképzelni róluk, hogy sikkasztó-fajták lennének. Nos, talán nekik is volna tippjük, hogyan lehet egy átlátható,és nem kijátszható rendszert bevezetni, csak tudjátok, az emberi gyarlóság témakörében még nem született egzakt tudomány,és nem avattak professzorokat se....Úgyhogy meglehetősen szkeptikus vagyok, tekintet nélkül oldalakra....
shore, future

"Az ügyben a hatóságok Várhegyi Attila szolnoki polgármesteri megbízatása idején, 1994-95-ben történt cselekmények miatt vizsgálódtak."

Ja jó, én kormányzati korrupcióról beszélek, hepiendkáeftéről, ilyesmiről. Minthogy a Z.-ügy is kormányzati szintű (minisztériumtól loptak [vagy a minisztérium lopott - ez még nem világos]). Hogy az önkormányzati dzsungelben mi minden folyik amúgy, az egy másik, igen hosszú és szövevényes történet. Mondjuk, pontatlan voltam.

Más: a választók szemében legalább, az is árnyalja egy korrupt kormányzat megítélését, hogy az milyen teljesítményt nyújt mint végrehajtó hatalom. Például a Fidesz azért nem bukott nagyot a nyilvánvaló korrupciós ügyei miatt, mert emelett ügyesen el tudta ültetni a választók többségének lelkébe egy emelkedő ország képét - s ez nem csupán kommunikációs kérdés.

Ha meg egy kormány amúgy is ár- és adóemel, megszorít, akkor duplán esik a latba, hogy még lop is. Ilyen helyzetben illenék szemérmesebbnek lenni.
"egy kormány amúgy is ár- és adóemel, megszorít, akkor duplán esik a latba, hogy még lop is"

ez így igaz.
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=104657

ettől függetlenül a korrupció jelenléte nyilvánvaló az egész parlamentben - kérdés, h a leisztinger pénzét mindek teintjük az mdf-nél.

érted, ha a munkanélküli szomszéd garázsában ott parkol a bálnamerga, akkor ott vmi suskus van.
"...csak tudjátok, az emberi gyarlóság témakörében még nem született egzakt tudomány,és nem avattak professzorokat se...." - írtam fent. Nos, ha mégis létezik ilyen, akkor azt max. Jogtudománynak, vagy Hermenautikának nevezhetjük... S máris helyben vagyunk...
RP admin 2007.10.03. 18:20:47

Bocs, hogy kötekedek, de hát mi a francért, ha nem pont a "nyilvánvaló korrupciós ügyei miatt" bukott. Ha tényleg "ügyesen el tudta ültetni a választók többségének lelkébe egy emelkedő ország képét", akkor annak, hogy a választók megbüntették, csak a zűrös ügyek lehettek okai.
Nem szemérmesebbnek illenék lenni, hanem baltával belefaragni az agyukba, hogy az a dolguk, hogy emeljék az országot, ne süllyesszék. Egyébként utilapu. Tudom, közhely, ez is.
az olasz példát kéne követni: elküldeni MINDENKIT egységesen a jó édes anyjukba.
Kedves Árpád!

A rendszerszintü korrupcióra íme egy példa:

A két egyetem elvileg bizonyos esetekben ellenérdekű fél, versenytárs lehet:

"A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, 2006 januárjában az intézmény gazdasági irányításáért felelős vezérigazgatójává nevezték ki.
2006 januárjában az oktatási és a pénzügyminiszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának vezetőjéve nevezte ki."

Hogy kik győzködnek és kiknek lesz üzlet az új egészségbiztosító rendszer? Az "Új Pillér" képviselője is jelen volt a biztosítók és a kormányfő találkozóján.

"Bokros Lajos szerint többcsatornás egészségügyi biztosítási rendszerre van szükség ahhoz, hogy a laikus beteg helyzete változzon. A magán egészségbiztosító pénztárak versenyezzenek a betegek pénzéért, majd a gyógyítási szolgáltatók versenyezzenek a magánbiztosítók pénzéért. Ezt a modellt ajánlotta annak érdekében, hogy a betegek helyzete javuljon"

"Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter elnökletével, június 9-ét követően kerül a piacra az Új Pillér Egészségpénztár. Az új önkéntes egészségpénztár azokat várja tagjai közé, akik legalább havi 10 ezer forintot szánnak egészségük megőrzésére."

Na, a búcsúpuszit Shore kapja:

ezt írtam én: "Fidesz azért nem bukott nagyot".
A kulcsszó: 'nagyot'.

Nem azt írtam, hogy nem amiatt bukott meg, hanem, hogy bukhatott volna sokkal nagyobbat is, ha nincs ott mellette a választók irányába jól eladható kormányzati munka.

PS. Ja, a Tényeket látta valaki? Az MSZP megtalálta az ellen-Szuslág-ügyet. A szécsényiterv egyik támogatása, melynek célzottja utólag maffiaügybe keveredett, jogerősen elítélték. Az MSZP szerint (na jó, enyhítek: Nyakó István szerint) ez az "ügy" rímel a Z.-ügyre. Hiába, nehéz tudomány a költészet... (mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=110771&fnHid=110771)
És a Tények szerint ez volt a nap második kiemelt "eseménye". Hülyülünk, hülyülünk?

PS2. Az egy szándékos beállítás, hogy a kommentek csak félóra késéssel vizualizálódnak? ha igen, nem szégyen az, hisz mégse vagyunk mi chatponthu...
tudtommal ez bug, de folyik a munka.
nyakó istván feltűnésekor minden politkában járatos polgár tudja, hogy valami nagyon blőd ügyet akar előadni az mszp. kopóalkatrész.
Mármint Bokros Lajost nevezték ki. Elnézést.
Off: Árpi, ha már ennyire kell ez az utolsó száz komment link, legalább a betűméretet húzd fel, én pl. észre sem vettem addig, amíg nem szóltál.

Egyébként ez az a cikk, amivel annyira egyetértek, hogy hozzá sem tudok szólni.

Na jó, egy dolgot azért mégis: SZVSZ a kampányfinanszírozós lopás csak egy pici csúcsa annak a jéghegynek, ami az elitre jellemző összejátszós, mikutyánkölykés mentalitás, ami működik a magánszférában is stb. Valahogy fura nekem állandóan csak párszor tíz ellopott milliárdról beszélni, amikor ha csak azt nézzük, hogy akár az állami, akár a magánszférában, mennyi fizetést adnak tök használhatatlan, de mikutyánkkölyke embereknek, az ezerszeresen meghaladja. Szóval az általános korrupciós kultúráról, hiányos értékrendről kellene szerintem beszélni, nem csak annak leglátványosabb megjelenéséről.
TWÁ
" De hogy az egész rendszer bűzlik a lopástól, mert a törvény egyértelműen lopásra kényszeríti a pártokat "
Kik hozzák "A" törvényt? Kiért és ki az ellen?
"Hogy amikor az elit törvényesen és tisztességesen, választás útján elkergetődik, legyen, aki a helyükre lép."
Szerinted ez idöben mennyit kóstál? A fertő
sajnos olyan,hogy terjed,ha kell,ha nem.
A palánták meg lesznek fertőzve.
"A parlamenti küszöböt le kell csiszolni,"
Ez a magva az írásnak?
"a pártfinanszírozás megélhetési bűnözés."
Hát most nem röhögtem

szóval hova-stova?
bocs,de láttam ám az apróbetűs elejijét!
molly: hosszú távú dolgok ezek nyilván.
igen, a versenyélénkítés az egyik lényeg.

én meg gondban vagyok, mert egyrészt a nagy téma nyilván a hétpontos tisztasági csomag (és a reakciók), viszont ez a szilvásy akkora égig meredő fasz bírt lenni már megint, hogy szó nélkül azt se kéne hagyni.
Kedves Tóta, éppen online vagyok a Kubában élő barátommal, szal ne kritizáld a magyar politikai felhozatalt.
Amúgy puszi.
RE: amergin 2007.10.03. 13:28:14

"Dark Future!
Szerintem ne bántsuk egymást.
A magad módján igazad van, csak én már nagyon akarok látni nagy volümenű szerkezet-átalakításokat, és a legfőbb bajom az, hogy Fletón kívül erre jelenleg más önként vállalkozót nem látok."

Dehogy bántjuk egymást, vitázunk csak. Mai kis csörténken túllépve az sajnos számomra sem világos, hogyha nem Fletó, akkor ki. Túl sok ötletem nincs. Ahogy elképzelek egy-két mszp-s arcot (KissP, Lendvai, Szekeres, hogy még durvábbakat ne is említsek) a miniszterelnöki bársonyszékben, rohangászik a hideg a hátamon...

Az elég világosan látszik, hogy Fletó nem fog 2010-ben győzni, sőt igen nagy valószínűséggel addig sem fogja húzni. Bár a jelenlegi 16% támogatottság lejjebb már nem nagyon tudja tornászni (van aki akkor is rájuk szavazna, ha lesöpörnék a padlását), előbb-utóbb el fog uralkodni az mszp modernizációs szárnyán is a pánikhangulat. Főleg hogy meg lett pendítve ez a főállású képviselőség. Kicsit ötletelget tovább a főnök, aztán a végén még azt is kitalálja, hogy mi a francnak annyi frakcióvezető-helyettes, meg minek a mindenféle bizottság... A végén lasszóval kell majd fogni a képviselőjelölteket.

Szóval sok épkézláb alternatív ötletem nincs. Talán Szili? Bár biztos nem bírná a gyűrődést, ahhoz túlságosan becsületesnek tűnik (legalábbis politikusi mércével mérve), hogy rendet tudjon tartani abban az elcseszett kuplerájban. Kár, hogy Vitányi nem fiatalabb vagy húsz évvel, őt pl. el tudtam volna képzelni. Más ötlet?

OFF

Ezt láttátok?
index.hu/politika/belfold/2006/valasztas/pturul/dok5353/

Qrva jó! Átvágták a gordiuszi csomót a srácok: a Szigorúan titkos! minősítéssel együtt a teljes szöveget is törölték. Nesze paraszt, tanulmányozhatod. Nyilvánosság á la NBH.

ON

Az eredeti témával kapcsolatban van egy olyan megérzésem, hogy pártvonalon előbb-utóbb vmi történni fog. A piaci rés egyre nagyobb, a tátongó űr egyre inkább arra csábít, hogy hirtelen berobbanjon egy új formáció. A pöcsölés nélküli, lehengerlő politikai térnyeréshez természetesen megfelelő tőkeerő is szükségeltetik, így leginkább vmelyik jelentősebb pénzemberünk vezényletével tudnék elképzelni ilyesmit.

Mondjuk Demján kitalálná (megtehetné lazán: index.hu/gazdasag/magyar/nasz071003/) hogy 2010-től az újabb ingatlan- és stúdióbizniszek helyett inkább észak-balkániai megváltóként folytatná legszívesebben a karrierjét. Megvehetné pl. kilóra az szdsz-t (mint egy focicsapatot), de sokkal gusztusosabb és eredményesebb lenne egy igazi liberális/szabadelvű/kapitalista pártot összeraknia. Normális piaci elveken alapuló gazdaságpolitikával, friss, fiatalos stílusban, nyílt lapokkal játszva. Róla talán el is hinnék a népek, hogy szarja le a még több pénzt. Meg nem kellene röhögtetnie magát, mint Fletónak egy papíron baloldali, szocialista párt élén.

Vagy ha nem Demján, akkor Csányi. Esetleg a túloldalról Széles. A piaci logika azt diktálja, hogy viszonylag kis befektetéssel most nagyot lehetne kaszálni, a népek jól tervezhető módon cuppannának rá a friss húsra.

Tévednék?

OFF megint, blog.hu komputeres kollégáknak:

Jelenleg teljesen következetes módon úgy dolgozik a blogmotor, hogy a friss beírásokat az "Utolsó kommentek" alá tolja föl, ami egyfajta bufferként szolgál: az utolsó három bejegyzés ott pihen amíg nem jön újabb, vagy el nem telik timeoutnyi idő.

"...idehozzák a lovakat a városba..."

Hát magyar seggbe magyar lófasz, vagy mia tököm...:)
Re: dark future 22:12:52

Lehet, hogy a baloldali politikusok már kinézték maguknak Tótawét 2010-es jelöltnek, ez az egész rajfilm-mese csak csali... :D
rábasznának minden szempontból.
dark future

Szerintem igen. Ilyen pénzember nem hiszem hogy részt akar venni egy meglehetősen népszerűtlen dagonyában. Mire fel tenné?
Ráadásul mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, hisz a mégia önmagában még nem szeretné.
Ahogy a népek sem, mivel volt már milliárdosuk elég.

"igazi liberális/szabadelvű/kapitalista"
Ez meg mintha nem illene össze. Korosabb ember nem kezd bele újba. A tőke a szabadelvűséget ritkán szereti... ahhoz rugalmas befektetői kör kellene, és ujdonságokkal előrukkoló. Egyik úr sem az tudtommal.
A liberális és kapitalista pedig nehezen cuppan össze. A kapitalizmus nagyon jól működik liberális cuccok nélkül, hisz az egyik berendezkedés a másik jogi lehetőség főleg.
Arról nem is beszélve hogy oligarchák ritkán liberális "jófejek".
A laissez-faire-től meg senki se lesz liberális.

Ennélfogva nincs kit megszólítania.
A kommentelők 10%-a aki oda van "a kissebb állam, nulla szolidaritás dejó a legszabadabb kapitalizmus" igéért, szvsz egy remek csapdába egy igazi bűvkörbe estek. Mégpedig abba, hogy ha jól tálalják a "nagy titkot" azt csak a legokosabbak érthetik meg. Misztériummá vált. A tökéletes és sikeres (márpedig e két szóból magamra ismerek) az ilyen.
Ez pedig pejorativan értve demagógia... :)
Pont ez a demagógia pedig semmi ujat nem hozna.
Nem hinnem hogy csak mert mas mondana, mindjart ehetőbb lenne.
Kristl,

""igazi liberális/szabadelvű/kapitalista"
Ez meg mintha nem illene össze."

Nem is illik össze :-)
Vagy (OR) kapcsolatot gondolj közéjük (bocs, ha nem volt világos). Nem tudom, hogy pontosan hol van a legnagyobb piaci rés, de kb. ezen a tájékon keresendő.

"Arról nem is beszélve hogy oligarchák ritkán liberális "jófejek"."

Arra gondoltam, hogy a fent nevezett uraknak így nyugdíj felé közeledve hátha már elegük van abból, hogy életük végéig oligarchák legyenek, és ki szeretnék magukat próbálni vmi közhasznúbb projectben is. No nem a csatársorban (miniszterelnökként), hanem inkább "klubtulajdonosként", mecénásként, pártelnökként. A helyzetük egyszerű: néhány milliárdból megoldható a médiakampány, másik néhány milliárdból ki lehet építeni a szükséges pártinfrastruktúrát, további egy-két milliárdból beszerezhető a legjobb minőségű hazai szakértelem, végezetül szintén néhány milliárd ügyes befektetésével biztosítani lehet a párt jövőbeli működéséhez szükséges financiális alapot. Ehhez elég lenne pl. Demján vagyonának egy tizede.

Mit kapnának ezért cserébe? Az extázist. Hogy végre valami igazán nagyot cselekedhetnek, szabadon, saját akaratuk szerint. Hogy végre valami igazán hasznos cél érdekében munkálkodhatnak.

Megengedhetnék pl. maguknak azt a luxust, hogy professzionális pártot hozzanak létre. A szó azon értelmében is, hogy rendesen megfizetett, profi pártalkalmazottak látnák el a feladatokat. Tagság persze nem kellene, vagy csak vmi jelképes.

Megengedhetnék azt a luxust is, hogy teljesen nyílt lapokkal játsszanak. Mivel az összes pártalkalmazott tiszta múltú (lehetőleg fiatal), alaposan átvilágított, pályáztatott emberke lenne, nagyon kevés támadási felületet adnának a konkurenciának. Alapelvük lehetne, hogy miden hivatalos dokumentum publikus, ami nem kimondottan titkos (lásd svéd modell). Alapelvük lehetne, hogy a közpénzekkel az utolsó tekercs wc-papír gurigáig el lehessen számolni és számoltatni. Stb. stb.

Szerinted nem kajálnák a népek, akiknek a tökük már televan a jelenlegi leamortizált tekintélyű, elvtelen, kisstílű gengszterekkel? (tisztelet a kivételnek)

foly.

Még egy érv: mennyivel egyszerűbb lenne most Fletónak (meg annak idején Viktornak is), ha energiái nagy részét nem a saját pártján belüli csatározásokra és saját ellenzékének a fékentartására kellene fordítania. Mennyivel egyszerűbb lenne az élete, ha nem kellene a pártfinanszírozás miatt aggódnia, nem lenne zsarolható. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha profi szakembergárda dolgozna a keze alá, és nem markukat tartó politikusokkal kellene folyton egyezkednie.

Miért lenne jó ez a népnek?
1./ mert változást akar, új arcokat,
2./ mert nem bízik a mostaniakban,
3./ mert (valódi) szakértelmet kíván és átláthatóságot,
4./ mert tiszta, ellenőrizhető múltú embereket szeretne az Országgyűlésbe,
5./ mert erős embert szeretne, de olyat, akiről feltételezi, hogy nem kurvul el,
6./ mert elhinné azt, hogy aki össze tud viszonylag ellenőrizhető és tiszta módon szedni százmilliárdot, annak (válságmanagerként) lenne elképzelése az ország sorsát és jövőjét illetően is,
7./ mert elhinné, hogy a pártvezér nem újabb haszonszerzés érdekében tevékenykedik, ill. elhinné, hogy nem gazdasági analfabéta.

I ták dálse.

"aki össze tud viszonylag ellenőrizhető és tiszta módon szedni százmilliárdot"

ez Széles, Demján vagy Csányi lenne?

egyébként igen.
Helyzetelemzés Török Gábortól:
index.hu/politika/belfold/torokg6472/

"Török szerint a Zuschlag-ügy a rendszerváltás utáni időszak egyik legkomolyabb, potenciálisan legnagyobb horderejű politikai botránya lehet, ha nem is a közvetlen pártpolitikai következmények, hanem a politikai rendszer bizonyos elemeinek alapvető átalakítása szempontjából."

No igen. Nem lefutott játszma ez még. Maga Zuschlag is boríthat esetleg egy elkeseredett pillanatában, amikor úgy érzi, hogy az ügyészek sarokba szorították, párttársai meg beáldozták. (Lehet, hogy ezért aztán a legbiztonságosabb hely számára most az, ahol éppen van...)
Ha rányomják a bűnszövetkezetes vádat, akkor lehet hogy akkor jön ki, amikor a Gyurcsány-kormány már csak történelem lesz.

Az is igaz, hogy az ügy túlmutat önmagán, és könnyen válhat a magyar politikai élet szeptember 11-évé.

RE: Tóta W. Árpád [Tag] · www.worluk.hu/

"ez Széles, Demján vagy Csányi lenne?"

Mindhárman alkalmasak lehetnének rá, tulajdonképpen mindegy is, hogy melyikük csinálná meg (én még akár a Demján/Csányi párost is el tudnám képzelni, dolgoztak ők már együtt egy/két projecten). Mindketten alulról indultak, felküzdötték magukat úgy, hogy közben még különösebben be sem nyaltak senkinek (lásd pl. az OTP csatározásait az aktuális kormányzatokkal), tehetségesek, széles látókörűek.

Gondolom Te többet tudsz a preferenciáikról és kapcsolatrendszerükről mint én, de gondolatkísérlet szintjén az tulajdonképpen lényegtelen, hogy melyikük milyen zászló alatt csinálna palotaforradalmat.

Szélestől valószínűleg nem is állna távol az efféle őrölt ötlet. Aki a Műszertechnika után bevállalja a Videoton romjait meg az Ikaruszt, az kellően őrült, és arról mindent fel lehet tételezni :-)
Ráadásul szépen épülget a médiabirodalma is, nem kéne annyit reklámra költenie.

(Persze neked ő lenne a legrosszabb a három közül, de max. nem kapnál tőle szövegkönyvre megbízást. Na bumm. A köz érdeke az első :-))

én arra céloztam, hogy az átlátható gazdagodás elég véleményes náluk.

Széles médiabirodalmáról nekem nem lenne elegáns nyilatkoznom.
RE: Tóta W. Árpád [Tag] · www.worluk.hu/

"én arra céloztam, hogy az átlátható gazdagodás elég véleményes náluk."

(Bocs, dolgozom közben, nem figyeltem eléggé a kérdésre.)

Ebben a kis sárfészekben valószínűleg teljesen tisztán semmi sem működik/működhet, de vígasztaljon, hogy volt már Siemens ill. Gripen botrány is, tehát mégcsak nem is tipikusan magyar jelenség a korrupció és az ügyeskedés. Az első néhány millió eredetét meg tőlünk nyugatabbra sem igazán illik firtatni.

Abban gondolom azért egyetértünk, hogy a fentiek nem egy kategóriák a pártközeli versenyzőkkel, mondjuk Leisztingerrel vagy Kapolyi elvtárssal (meg persze folytathatnám a sort, most ők ugrottak be éppen). Kormányüdülőbérlés-jellegű direkt ügyeikre sem emléxem.

Csányi pl. (amennyire tudom) többször ment neki az éppen regnáló kormányzatnak, mint ahányszor szívességet kért tőle. Mostanában nincs is nagyon rászorulva...

Basszus, ahogy megynyomtam a küldést, egyből be is ugrott a Lex Mol. No mindegy, ritkák a tökéletes, támadhatatlan elméletek :-)

persze.
egyébként a siemens-botrány nálunk milyen szépen elhalt. voltak valami hajléktalanok, akik számlát nyitottak... de a beszerzőkhöz nem ért el a csúnyaság, hála istennek.
RE: Tóta W. Árpád www.worluk.hu/

"egyébként a siemens-botrány nálunk milyen szépen elhalt."

A Combino meg szűk is, meleg is, sárga is, de legalább a miénk :-)

a siemens pedig nyilván nem a nagy közbeszerzésekkel összefüggésben korruptkodott hazánkban, hanem mintegy turizmusként.
RE: Tóta W. Árpád www.worluk.hu/

Mi az hogy...

Siemens főnök éppen hajtott az A8-asán a versenytárgyalásra, amikor csögött a mobilja, és közölték vele a jó hírt, hogy csoda történt, az övékén kívül kizárták az összes többi pályázót, így legalacsonyabb pontszámmal is fő esélyesek lettek. Ennek aztán annyira megörült a főnök, hogy az első piros lámpánál vett egy hajléktalanújságot, fizetés gyanánt meg mondta, hogy kedves homeless barátom, nincs nálam apró, de mert ma jó napom van, nyiss gyorsan egy számlát, utalok rá pár eurót.

Így volt?

Csak így lehetett. Ehhez kapcsolódó mai jó hír: Demszky: Ez az utolsó ciklusom.
index.hu/politika/belfold/budapest/dem1003/
2010 után elmehet majd közbeszerzési tanácsadónak...

Egyetértek az Árpival:
>> ha elég 200 000 hiteles aláírás egy népszvazáshoz, akkor ennyi szavazattal lehessen bekerülni a parlamentbe is

a pártfinanszírozás kérdésében azt gondolom, hogy ugyanazt kellcsinálni,amit a családok támogatásánál

NEM PÉNZT KELL ADNI, HANEM KEDVEZMÉNYKET IS INFRASTRUKTÚRÁT

taglétszám és választáson elért szereplés alapján kapjanak irodát titkárnőt, laptopot, legyeningyenes a postájuk, kapjanak ingyen bizonyos nyomdai szolgáltatásokat

DE NA KAPJANAK PÉNZT

amihez ezek után is pénz kell, azt a pártok teremtsék elő támogatásokból, a lobbizás szerintem normális dolog: ami jó egy magyar vállalatnak az lehet jó az egész országnak is: de mindez legyen nyílvános, azaz a pártok fogadhassanak el pénzt vállalatoktól, de ezt nyílvánosan kell csinálni, és meg kell mondani, hogy mitszeretne az adott vállalat elérni a párton keresztül

UGYANEZ A CSALÁDTÁMOGATÁSBAN:
én a családi pótlékot 4-5 év alatt teljesen megszűntetném, de
> ingyenes lenne a tankönyv és
> ingyenes reggeli/ebéd az általános iskolában
> visszahoznánk az államilag finanszírozott nyaralást a gyerekeknek (akár 3-4 hetet is lehetnének különböző táborokban a gyerekek, ahol a szállás és a kaja nem kerül pénzbe),
> állami alapítványon keresztül megoldanám, hogy az iskolákban (udvar & tornaterem) egész nyáron lehessen sportolni, akár sportolók felügyeletével!!
> ingyenes utazás tanulóknak (18 éves korig) és kisgyerekes anyukáknak (az egyik szülőnek): családi pótlék helyett a bérlet érkezik a postával
egyetértek az Árpival a parlamenti küszöböt illetően,
ha lehet az összes választókurú 2,5 szálékának (200 000 fő) hiteles aláírásával ügydöntő népszavazát kiíratnai, akkor ennyi szavazattal lehessen bekerülni a parlamentbe.
Ezt irtam mar jo 2 hete a hozaszolasomba.
Meg az is javasoltam hogy alapitsuk mi a partot :)
Ami más piacokon bevállt: hívjuk be a multikat :-) Stoiber meg George W. Bush - lehet, hogy otthon sz@rban vannak de itt még mindig ők lennének a favorit
Fából vaskarika.
Nem csak ők ilyenek, sajnos a helyükre is ugyan ez a fajta fog pályázni.
süti beállítások módosítása