W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ezek lopnak.

2007.02.19. 05:00 Tóta W. Árpád

Választások után pár napig téma, aztán fel-felröppen néha, de mindig elhal az aktualitások nyüzsgésében. Az állapot kevésbé alkalmas szalagcímnek, mint az esemény. Egy kordonbontás vagy egy zavargás, az breaking news. Hogy egyébként az egész magyar politika a lopásra épül, az csak a mélyben lappang. De nem független tőle a kordonbontás és a zavargás, amúgy.

Országgyűlési választás után néhány hónappal minden párt előreküld egy-egy másodvonalbeli kopóalkatrészt, aki bejelenti, hogy a kampányt szerencsére pont sikerült megúszni 385,99 millió forintból, így nem lépték túl a törvényben meghatározott keretet. Számlát, azt sajnos nem tudnak mindenről mutatni, különben is üzleti titok, meg a költségtérítésről sem kell.

Majtényi László szerint 2006-ban a két nagy párt minimum három-négymilliárd forintot költött kampányra. Én meg hét-hét és fél milliárdról tudok. Honnan? Hát annál megbízhatóbbak a forrásaim, mint hogy Szekeres Imre 385,99 milliót mondott. Egyébként meg üzleti titok, hogy honnan tudom, köcsögök, kuss van.

Tehát először is hazudnak, mint gép. Ennél is izgalmasabb viszont, hogy miképpen tettek szert arra a néhány milliárdra, mert hogy az állami pártfinanszírozásból nem, az hétszentség.

Lopták, kérem tisztelettel. Maguk tényleg azt hitték, hogy az a tehervonatnyi autópályapénz például mind a komonisták/fidesznyikek zsebébe vándorolt? Vagy hogy az önkormányzatoktól csak a polgármester meg a jegyző lop? Ugyan kérem. Van saját zsebre dolgozó korrupció, hogyisne volna. De a pártkassza se mellékes. Nem adják ám ingyen a plakáthelyet, se a főműsoridőt. Sőt – jó reggelt, Vietnam! – a Magyar Vizslát se egy civil szervezet adta ki az egyszázalékokból.

Ugyanaz az ábra, mint a képviselői fizetésekkel. A törvény, a köztársaság álszerényen alacsony összegeket határoz meg pártfinanszírozásként, aztán széttárja a karját: pótolják ki az urak, ahogy tudják. Azok meg nem tétováznak, megoldják. Tudja az egyik a másikáról, és fordítva, de mivel ebben mind sárosak, kitalálnak mást, amivel basztathatják egymást. Hogy azok kommunisták, emezek meg fasiszták, ez kúrta el, vagy az, és közben alapjáraton is, minden percben megy a lopás.

Mert másképp nem tud megélni egy párt; 386 millióból nem lehet választási kampányt csinálni, ennyit egy új üdítőre is el kell költeni. A kisnyugdíjas kiflit csen a közértből, a párt meg néhány milliárdot. Megélhetési válság, szociális bűnözés.

Ezek lopnak. Kedves szoci, a tieid is lopnak, tőled. Igen, a nagy Ő, a Reformer Állambölcs is lopott pénzből néz le rád a házfalról. Kedves fideszes: ők is lopnak. Bizony, a hajlíthatatlan erkölcskalapács, Aki Sosem Hazudott, az is lopott pénzből táncol. A tiedből. Kedves liberális… na jó, azok szinte nyíltan csinálják. Az MDF marad ki csak, mert annak nincs honnan lopni, és került pénz máshonnan.

Ettől még folytathatjuk a játékot, amelyben kikeressük a legkevésbé undorítót a csontkukacos dobozból, hogyne. Na de szeretni? lelkesedni? egymás torkát átharapni? Azt hagyjuk meg a menthetetlen debileknek.

Korrupció van minden rendszerben, de ez más. Ez itt a korrupciómeghajtású demokrácia. Sok mindenre jó ez is, csak egyre nem: morális alapú ugatásra. Ahhoz ne legyen pofája itt senkinek.


Címkék: kampány mszp fidesz szdsz reform korrupció pártfinanszírozás

344 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr9837826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2008.01.24. 15:03:32

1 négyes metró = 7000 Zuschlag = 100 000 Pepó-buszNo comment??? Indexes újságírók, szevasztok! Húzzátok le szépen sorban! És pláne a többi újság! Mondjuk, ez a kis eldugott cikk is valami, köszönjük. De kérem, tessék vörös posztót dobni…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Förszt ha minden igaz :)

Na jó ellopták, és reklámra költötték. De kiék is azok a reklám ügynökségek? A végén az a pártkasszába lopott pénz mégis csak magán emberek zsebébe vándorol.
Azért hozzá is szeretnék szólni, nemcsak idióta módon beförsztölni egy témába, mindössze azért, mert korán keltem.

A 400 milliós kampányköltségből összeállított megjelenés országos szinten nem is látszik. Persze igénybe veszik a különböző kedvezményeket, nem listaáron rendelik meg ezeket, de higyjétek el, ha ennyiből állítanák össze a kampányt akkor észre sem vennénk, hogy éppen kampányolnak.
De....a politika, az országgyűlés, törvényhozás, stb. kritikája örök téma, azt gondolom, ebben az országban most tényleg vannak is problémák vele. Nem vagyok biztos benne, de rémlik valami civil kontroll, aminek működnie kellene az országgyűlésben (jól tudom?).
Csakhogy én inkább azt tapasztalom, hogy a politikát kritizáló civilek egyszerűen hihetlen bénák, felvállalhatatlan akciókkal fejezik ki nemtetszésüket (lásd szittyakürt, kő- és paradicsomdobálás a "nem megfelelő helyeken" itt főként nemzeti ünnepekre, koszorúzásokra gondolok).
Nos, az állandóan felmerülő problémákra szerintem megoldás lehetne egy olyan civil szervezet, mint a közlekedésben a VEKE. Nekik is vannak ellenvetéseik a témájukat érintő hivatalos döntések ellen, nekik is a tökük kivolt a sorozatos szakmai baklövések és az elherdált pénz miatt. De - én legalábbis nem értesültem róla sehonnan - soha nem láncolták magukat a villamossínekhez, nem mentek senki lakása elé óbégatni, nem dobáltak meg senkit.
Ellenben a történésekkel kapcsolatban, azzal párhuzamosan folyamatosan tartották a sajtótájékoztatókat és mondták, mondták, mondták a saját verziójukat. Kultúráltan, higgadtan, de folyamatosan, meggyőző volt. Ez feltűnt szerintem másoknak is a szakmán kívül, hitelesnek tűntek és felvállalhatónak. Aztán az évek alatt elérték, hogy már a szakma sem hagyhatta figyelmen kívül a létezésüket és be kellett vonni őket a döntéshozatalba.
Valami hasonlót szeretnék én látni a politikában is. Indulatoktól és maníroktól mentes de folyamatosan kommentáló civil kontrollt. Ennek a létrehozása egyébként nem a politikusok vagy az állam feladata.

Üdvözlettel:

Ramonika alias Okádó Mikádó a pizzai ferdetoronyból
Az egésszel az a baj hogy itt tényleg megvalósul az összezárás, mert a politikai elit egészének érdeke.
Azért a remény hal meg utoljára, hogy egyszer jön valami tökös gyerek, aki bevállalja.

Hejj de szép lenne egy öszödi beszéd kettő ahol 4-pártilag menne az elkúrtukozás pártfinanszírozás (esetleg költségtérítés desszertnek) témában...

Áhh bilibe lóg... kelek azt megyek melózni.
Jah... es a non plus ultra: eresszuk ossze a focihuligant a rendorokkel, mert akkor az orszag fele a forradalmaroknak drukkol, a masik fele meg a rendoroknek. Igy az igazi, egy kiados verekedessel el lehet kendozni az egyre burjanzo korrupciot.

Hol van mar Tocsik? A maga par milliocskajaval? A papiron hajlektalan kepviselok csaladtagjainak vagyona egyre gyarapszik, es rendjen is lenne, ha a fizetesukbol tortenne mindez. De sajnos a mi fizetesunkbol gyarapodnak, megpedig ugy, hogy amit mi termelunk, azzal testveriesen osztozunk az allamapparatussal. Cserebe kapunk nehany kedvetlen orvost, kiegett csaknem minimalberes pedagogust, es a "reformokat". De nem is banom a reformokat. Verjek szet a kozintezmenyeket, amikor mar csak a parlament lesz a nepe, akkor oda allunk majd ele, es megkerdezzuk: Miert viszitek el a penzem 70%-at? Mert legalabb annyit visznek el. Kb 55%-ot adok es jarulekok formajaban, mielott megkapom, a tobbit AFA-ra koltom, es jovedeki adora.

Szoval szunjenek meg az allami iskolak, es a korhazak, legalabb tisztan latunk. Egy-ket evig ritka szar lesz, de utana meglatjuk, hogy miert fizetunk. Mi marad a koltsegvetesben. Mert az autopalyak sem a mi penzunkbol epultek, hanem hitelbol.

Ha a "reformok" utan is kepesek lesznek 70%-ot elkunyizni, akkor bizony ez lesz a 384 halott orszaga. A csehek megmutattak, hogy parlament nelkul is megvannak.
Felmelegítetted a töltöttkáposztát?
szerintem ez nem sokaknak hordoz uj informaciot, esetleg az osszeg.
Mindenki lop nyilván, csak nem mindegy mennyit. Abban meg nagyságrendi különbségek vannak, méghozzá valamiért a baloldal irányába.

Azt ugye még senki sem magyarázta meg, hogy mire ment el a GDP viszonylatában 2002-höz képest 54 százalékról 2006-ra 71 százalékra emelkedett új adósságfelvétel. Ha komolyan vesszük, hogy miről beszélt a kormány és elhisszük, hogy tényleg "szociális kiadásokra", akkor azért kell tökön basznunk őket, ha meg máshova tűnt el, akkor azért. Visszautalnék Árpád egyik régebbi bejegyzésére, amiben Kóka mondatát, amikor pénzügyi analfabétának nevezte a magyarokat, támogatta, hogy mondja kérem, milyen pénzügyi analfabéta az, aki bemegy a bankba és azt mondja, hitelt akarok felvenni, mert kell nekem fizetés - terheljétek rá a házra majd ha nem tudom visszafizetni.

Persze lehet, hogy nagyszerű balos politikusaink Argentínában gondolkodnak, hogy felvesznek egy csomó hitelt, aztán csődöl az ország és jön egy jobbos vészkezelő kormány ami majd szétteszi a kezét és szimplán megtagadja a hitel visszafizetését.
Vki mondott vmi olyasmit, h minden országnak olyan politikai elitje van amilyet megérdemel. Ez igaz másra is.
Vki mondott vmi olyasmit, h minden népnek olyan politikai elitje van, amilyet megérdemel. Meg olyan állami számvevőszéke, sajtója, újságírói, stb.
Az hogy a Fidesz meg a MaSzOp lopik, az ugye ténykérdés, mert aki a legnagyobb kormánypárt, az erre kapta a felhatalmazást. (Bár hogy kinek éri meg még ma is a Fideszt támogatni -hacsak nem hallgatási pénz...ja, és az önkormányzatok) Engem a két kisebbik cég érdekelne momentán. Hogy mire gondol a TWÁ amikor azt mondja hogy az SZDSZ szinte nyíltan... talán csak nem a sulinet meg a kakaóbiztos, meg MB legújabb ötlete, a Nagy Digitális Táblabuli? Vagy az autópálya? És az MDF esetében arra teccik célozni, hogy a szocik?..
br:Azt ugye még senki sem magyarázta meg, hogy mire ment el a GDP viszonylatában 2002-höz képest 54 százalékról 2006-ra 71 százalékra emelkedett új adósságfelvétel.

-Baszki, mi az, hogy senki nem magyarázta el? Úgynevezett "költségvetés"-ről hallottál már? www.mkogy.hu-n lekérheted bármelyik korábbi év költségvetési törvényeit, oszt ott van, mire ment el.
Igen fontos elemet hagytál ki, drága Tóta W.! A gyógyírt. Amit nem csodálok!
Mert vegyük csak példának azt, amit a néhai Antall úr ajánlott:
"Tetszettek volna forradalmat csinálni!"
Hej-haj, látok ám magam előtt egy ilyen forradalmat, amikor tízmillió magyar megy tízmillió magyarnak, mindenki önmagának!
Antall Antall ellen, Gyurcsány Gyurcsány ellen, Orbán Orbán ellen viaskodik!
Szép lett volna, ám jó, hogy elmaradt. Ugyanis a forradalom is pénzbe kerül, zászló, kokárda, marketing-hadak, imázs-gyár, kaja (zsíroskenyér a la Tocsik) miegyéb.
Akkor ugye még többet kellett volna...
Nadeakkor drága Tóta, ki vót, aki jól eltóta? Meg akkor most mi legyen?
Szerintem nézzük meg a nyilvános vagyonbevallásokat. Hogy van az, hogy vki az erkölcs csőszt játsza, közben havi nettó kb 700 - 800 e Ft-ből egy hétmilliós 50 m2-es lakásra, meg kb 2 millióért egy telekre tellik. Esetleg minimál bankbetét.
Nagy lábon él az elvtárs.
Ezek után a vagyonbevallások után mindent benyel a jónép.
Kell ide az egészségügyi reform, az agyaknak.
Meg az oktatási is. Nagyon rossz mind a kettő, ha ezt elhisszük...
Csak a tisztánlátás végett: a költségvetés 2006 évi hiánya 1 656 Milliárd Ft. Ehhez kell viszonyítani a kampányköltések 15-20 milliárdját (4 évente). Szóval az nem igaz, hogy ha nem lopnának kampányra, akkor kint lennénk a szarból. A probléma az, hogy az állam többet költ annál, mint amennyi adót beszed. Egyezer hatszázötvenhat milliárddal, ez fejenként 165 600 Ft. Akkor lenne egyensúlyban a költségvetés, ha mindenki, csecsemőtől az aggastyánig ennyivel több adót fizetne.
Csodák nincsenek, bármit is mond Orbán, vagy bármit is ígért a kampányidőszakban Gyurcsány.
Noplease,

Egyrészt ugye talán most volt hír, hogy a TASZ-nak perelnie kellett, mert a kormány nem volt hajlandó megnevezni egy 100milliárdos lyukat, másrészt meg ugye a hitelfelvétel a központi költségvetésbe kerül, onnan "szétfolyik" a pénz. Az, hogy mire _szándékozzák_ költeni a hitelfelvételt, na annak a dokumentációját mutasd meg! Sajnos nem tudsz ilyet mutatni, mert a legtöbb ami megjelent az sajnos pár szó arról, hogy szociális kiadásra lett költve, ezt újságírói kérdésre.

A különbséget aközött, hogy egy központi költségvetésbe bekerült összeg mire lett elköltve, meg, hogy mi célból vették fel ég és föld. Hitelfelvétel esetében ez fontos, mert míg infrastrukturális fejlesztésre megéri pénzt felvenni, mert megtérül(het), szociális kiadásokra költéssel meg csak adósságot termelünk.
Szar a rendszer, még szerencse, hogy a közalkalmazottakra, meg a köztisztviselőkre rákenhetjük, hogy testétől, tőlük bűzlik a hal, a fejjel minden rendben köszöni szépen. Négyévente átfazonírozzák. Néha a tisztelt vezetőségtől megkérdezném, hogy látták-e egyáltalán az általuk kiadott szabályozást. A kacifántos 77 helyen 8 embernek kell ellenjegyeznie bármit, mielőtt döntés születne.
Lassú APEH rendszerrel elektronikus adóbevallást csinálni. Nincs linuxos verzió a programokból? csak microfosh? Vajon hol landolnak ezek a pénzek... Sztem lassan végig gondolva kijön, hogy miért kerül egy tanulmány 30 millióba, és miből lesz kampány 2009-ben, meg 2010-ben.
br: Hitelt egyszerűen abból a célból vesznek fel, mivel a jegybank (jó okból..) független, így több pénzt csak úgy tudnak költani, mint amit beszednek, hogy növelik az adósságállományt.
TASZ: azért azt tegyük hozzá, hogy fél év múlva amúgy is kiderült volna, miről van szó, mert a zárszámadási tv. nyilvános.
"Akkor lenne egyensúlyban a költségvetés, ha mindenki, csecsemőtől az aggastyánig ennyivel több adót fizetne." (1)

Vagy jobban lenne elköltve az, amit az állam beszed. (2) Vagy kevesebbet költene az állam. (3) Vagy nőne a gazdaság és a cégek kifizetnék azt ami hiányzik. (4)

Van aki az 1,3 megoldás, van olyan, aki a 2,4 megoldás híve, kész.
Hogy a hitel konkrétan mire lett költve, ez azért nem mondható el, mert nincs címkézve a pénz. Ha úgy tetszik, a honvédelemre, ha úgy tetszik a közegészségügyre. Bármire ráfogható, hogy pont az szűnne meg, ha csökkentenénk am kiadásokat a bevételek szintjére....
"Hitelt egyszerűen abból a célból vesznek fel, mivel a jegybank (jó okból..) független, így több pénzt csak úgy tudnak költani, mint amit beszednek, hogy növelik az adósságállományt."

Ezt hívják úgy, hogy költségvetési hiány. A felvett államadósság teljesen más kategória, és sokkal nagyobb is.

Másrészről a jegybank függetlenségéről már csak múlt időben...
"TWÁ"-üdv a fedélzeten kadét!Pihenj,és válaszolj!-Mire is védted és véded a libsi mundért?Nincs még késő,jöhet a megbánás!Nehogy azt hidd,higy elhiszem-"nincsen zsozsóm vizitdíjra"-ráadásul ezt a most folyó legnagyobb bizniszt mintha egy olyasvalaki vezényelné,akivel egy követ fújdogálsz.
Várom szíves válaszod!
Szóval,azok véleményéhez csatlakozom,akik velem egyetértőleg azt mondják,hogy nem tudni,nem tudjuk,mire ment el 2002 óta annyi pénz,ill.a sok felvett hitel.
Duma van,a papir /költségvetési kimutatás/ mindent kibír - könyvelési trükkök:ide írom-odaa írom,csak épp érdemben nem ismerünk semmit.
Történtek infrastrukturális beruházások,közszolga fizu emelések,nyugdíj stb.,de ezek főösszege nincs annyi,mint a hiány ill. a felvett hitel
Elvtársak! Hol a lé?Jja off shore cégekben privatim.
A baj az,hogy engem nem vettek be a buliba.:)))
Néhai,jó Hofi szövege:korrupció az,amiből Te kimaradsz...szval kevesek itt nagyon nagyot kaszálnak és ez a nagy többséget igencsak irritálja.
Dehát már a jó és még öregebb néhai Marx et.is megmondta,hogy a kapitalizmus lopás.Na de nemígy írta le,hanem az értéktöbblet elsajátításaként,itt pedig nem erről van/volt szó.
>Történtek infrastrukturális beruházások,közszolga fizu emelések,nyugdíj stb.,de ezek főösszege nincs annyi,mint a hiány ill. a felvett hitel
-Legalább magaddal ne keveredj ellentmondásba. Ha egyszer a "papír mindent elbír", akkor miért ne lenne annyi a főösszeg?
>Ezt hívják úgy, hogy költségvetési hiány. A felvett államadósság teljesen más kategória, és sokkal nagyobb is.
-? Tud a költségvetés "költségvetésen kívül" is költeni szerinted?
Noplease,

Szóval először ott volt az adat, csak nézzem meg, aztán most ott tartunk, hogy nincs címkézve a pénz? Magyarul azt akarod nekem mondani hogy felvesz egy kormány olyan 5-8000 milliárd összegű hitelt 4 év alatt, de még azt sem tudja megmondani, hogy mire költi el, sőt, mi _okból_ tette?

Azt ugye te is beláthatod, hogy egy kormány nem költ_het_ többet mint a rendelkezésére álló bevételek. Az államháztartási hiány például szigorúan csak az elmélet - tehát a tervezett költségvetés - és a gyakorlat, mármint az év végi lezárás közti különbség negatív megnyilvánulása. A hitelek olyan esetekre vannak, amikor nem az a helyzet áll fenn, hogy többet akar költeni valamire a kormány, hanem hogy tőkére van szüksége, és a tőke segítségével növeli a saját bevételeit olyan mértékben, hogy az ellensúlyozza a hitel felvételével járó kiadásokat. Hitelt máshogy nem szabad felvenni, mert az pénzkidobás.

Erre mondtam a fizetéses példát. Az nem életképes módszer, hogy felveszed a hitelt és abból élsz, mert a hitelnek vannak kamatai is, meg vissza is kell fizetni.

A legjobb helyzet az, amikor nincs új hitelfelvétel, pl az 1998-as GDP arányos 60%-ról 2002-re 54%-ra ment le az államadósság mértéke, persze részben a gazdaságnövekedés miatt. Ha a kormány mégis nagyon fel akar venni hitelt, akkor azt szigorúan olyan beruházásokra teheti amik a gazdaságot növelik, tehát például autópályaépítés, hídépítés, ilyesmi. Könnyen belátható, hogy csak gazdaságnövelő intézkedések esetén biztosítható, hogy a GDP arányos hitel százaléka ne nőjön.
Naív bájommal bajlódva, éppen antiszemita lesen voltam, amikor a konkrét és megoldhatatlan rejtélyként rám tört egy apolitikusi szenvedély, szendén vibráltattam szemeim, ajkamon nyelvem vöröslő magánya villogott, arcom izmai mint pöttyhedtek rángásba kezdtek, milyen mély izgalom, mily érzéki lakoma, és utána jól lakottan törölhettem, dehát lopók között szegény az árva, ily memórandummal zártam, hogy az újarisztokrácia grácia mentes, sőt mi kevesebb a grálok is csak csúnya fakeresztek, hát mégis gyalogosok közt sok az ótó.
>Az államháztartási hiány például szigorúan csak az elmélet - tehát a tervezett költségvetés - és a gyakorlat, mármint az év végi lezárás közti különbség negatív megnyilvánulása.
-Ki kell ábrándítsalak: hiánnyal tervezik a költségetést. Ismerős az a mondat, hogy "a költségvetés hiánya x%-al haladta meg a tervezett szintet"?
1 531 milliárd Ft hiányt terveztek 2006-ra. Lást a 2005 szeptemberi törvénytervezetet:
www.mkogy.hu/irom37/17700/17700.htm

Ebből lett 1 656 milliárd.
De miért lett megint érv, hogy de nem annyit lopnak?
Érdekes kísérlet Árpád, kíváncsi leszek hogy egy nyilvánvaló tény mennyire sikeresen kovácsolja össze az itt irogató heterogén masszát. Ez első néhány hozzászólás után kétségeim vannak. Hölgyeim és uraim, most akkor először eldönti mindenki hogy melyik oldalnak van igaza és utána áll neki itt érvelni, vagy elkezdünk érvelni és eszmét cserélni (esetleg elfogulatlanul) és utána eldönti mindenki hogy melyik oldal véleményét tartja közelebb lévőnek az igazsághoz. Nagy dilemma...:)
"Tud a költségvetés "költségvetésen kívül" is költeni szerinted?"

A költségvetési hiány finanszírozása államadósságból történik, de az államadósság nagy része nem költségvetési hiányból adódik, hanem direkt hitelfelvételből, ami állami bevételként van elkönyvelve.

Egyébként lehet, hogy félreérthetően fogalmaztál, "több pénzt csak úgy tudnak költani, mint amit beszednek" - ha arra gondoltál, hogy költségvetés készítése szintjén akkor ez nyilván az államadósság általános kategória, ha meg a beszednek alatt azt érted, hogy amennyivel terveznek, azt akarják év közben túllépni akkor meg nyilván költségvetési hiány.

Mindegy. A lényeg az, hogy optimális esetben mindkettő nulla, viszont a realitás nyilván más. Viszont a gazdaságpolitikai elv, hogy hitelt csak úgy szabad felvenni, amikor az "magát törleszti", tehát az infrastruktúrális beruházás GDP növekedéssel kinövi a hitelt, az úgy látszik nem működött az elmúlt négy évben ami egy katasztrófa.
Noplease,

Nem mondtam, hogy nem terveznek előre hiánnyal, hiszen az a gazdasági realitás része. Vagy hiány van, vagy többlet - mint például az USA-ban volt régebben.

Csak annyit állítottam, hogy a költségvetési hiány az a tervezett költségvetés bevételi oldala és a megvalósuló költségvetés kiadási oldala közötti különbség, ha az negatív.

Mindenesetre felhívnám a figyelmet, hogy a tervezett költségvetési hiány nem abból adódik, hogy a kormány többet költ valamire amire előre tudja, hogy nincs fedezet, pl x+10 milliárdot egyészségügyre amikor csak x milliárd van mondjuk, hanem egyszerűen rendkívüli kiadások, prognózisbeli különbségek, változások, hatékonyságbeli különbségek miatt lép fel. Tehát míg egy kormány nem költhet többet a rendelkezésre álló forrásoknál az elmélet szerint, amikor megterveznek egy költségvetést tudják, hogy bizonyos faktorok miatt a költségvetési hiány fenn fog állni és megpróbálják prognosztizálni.

Ezért könnyen látható, hogy a költségvetési hiány, illetve a költségvetési hiány előrejelzésének képessége, egész jó indikátora egy kormányzat teljesítményének - feltéve ha az ismert adatok nincsenek meghamisítva.

Az ikerdeficit éppen emiatt egy ország gazdaságának egyik legfontosabb mérőszáma.
Elnézést, de akkor lenne csak nagy sírás-rívás, ha az állam tényleg annyit költene, mint amit beszed.
Az ugyanis jelenleg masszív (értsd rettenetes) megszorítást jelentene.
Elnézést, de akkor lenne csak nagy sírás-rívás. Ha ugyanis az állam csak annyit költene, amennyit beszed, az jelenlegi formájában olyan megszorítást jelentene, amit szavakkal nem is tudok leírni.
(Átkozott blogmotor)
Ez természetesen a hiány tervezett részére vonatkozik.
Szerintem az itt fórumozók legalább 80%-a tisztában van azzal, hogy mindkét oldal egyforma. Érdekes, hogy ennek ellenére mégis többen választanak egyet maguknak, ahonnan szidhatják a másikat. De mi alapján? Ennyire tartozni kell valahová és onnan utálni a másik törzset?
Ramonika felvetése tetszett a legjobban, tényleg valamilyen független civil szerveződésre lenne szükség. Vagy inkább többre, hogy tárcánként, szakterületenként lehessen érdemben hozzászólni és kritikát, meg alternatívát megfogalmazni.
Na nem ugy lopnak ám ezek, h csipjünk le egy kicsit az EUs pénzből magunknak. Az ugy tiszta lebukás...
Úgy csinálják, h épittetünk autópályát X céggel 100milliárdért, az meg támogatja a Pártot mondjuk 100millióval. A gond az, h ettől még kampányra nem költhetnének akármennyit...
AZT érje utol a pusztulat aki ezt a rendszert kitalálta.Ez is egy cenzúra,most majd megtanulom seggberúgni.
Van itt fenn egy flame-o-meter mire való hogy működik, tudja valaki?

Ország szégyene egyébként, hogy nem jut idő a pártfinanszírozási törvény megalkotására. Pontosan tudja mindegyik, mit kellene csinálni - nem önevallási, hanem elszámolási alapon a kampányra való költést. A juttatást fonrintosítani - pl. amikor egy vállalkozó pénz helyett pl. reklámfelületet biztosít. A 386 milliós kampánykeretet meg majd felemelni, amikor már több pénz lesz a kasszában. Elsősorban a kormány felelőssége az új törvény. Az ellenzék is felvethetné, egyik nap, kordonbontás helyett. Meg Ibolya is, aki konkrétan a korrupcióellenes dologgal kampányolt. Addig ez a korrupció melegágya.

Volt már itt cikk, tavaly, a választási kampány finanszírozásáról, "szavazz ránk, loptunk" címmel. A téma melegített töltöttkáposzta, ahogy beírta valaki. Ajánlanám mégis a tisztelt urak/hölgyek figyelmébe az ottani zárógondolatot, miszerint a saját párt székháza előtt kellene tüntetni. Mert az is lop. Mielőtt belelovalja magát a megszokott "elkúrtátok vs. ti jobban elkúrtátok volna" vitamocsárba.
Szerintem az itt fórumozók 80%-a tudja, hogy mindkét oldal egyforma. Mégis odateszik magukat az egyik mellé, tele érzelemmel, és onnan gyűlölködnek a másik felé. Mi alapján? Ennyire tartozni kell valahová, ahol békében utálhatjuk a másik törzset?
Szerintem Ramonikának van igaza, tényleg civil szerveződés kéne, de inkább tárcánként, szakterületenként egy-egy, hogy érdemben lehessen kritikát és alternatívát megfogalmazni.
Bocs, elsőre elszállt, és beírtam mégegyszer :o(
Ez az előzetes moderáció új divat, vagy csak lemaradtam valamiről?
Visszatérve az eredeti kérdésre, a kampányra fordítható összeg tényleg kevés.

(Igaz, ezt elmondhatnánk szinte bármiről)

Az, hogy a lopás népszokás igaz, de ettől, még nem kell elfogadni. Azért van a számvevőszék. Ja, hogy valami szankció is kellene? Mi pénzbírság :)

Ez eléggé ördögi-kör, az alulfinanszírozás erősití a korrupciót, a korrupció rontja a hatékonyságot, az alacsony hatékonyság erősití az alulfinanszírozottság hatását.
Ne várjunk csodát, ha hirtelen több pénzt öntenénk bele az sem változtatnak meg semmi. Ezt csak egy lassú szemléletváltozás oldaná meg (,vagy radikális tisztitogatás keretében börtönben zárnánk a fél országot)
Miért kellene növelni a keretet? Ez olyan, mint a fegyverkezési verseny volt. elég 10 atombomba, csak azért van 1000, mert a másiknak 999 van.
A korrupció legnagyobb baja, hogy nem lehet kiszállni belőle egyedül.
Sokat emlegetett építőipari példák. Vagy jattol a cég, vagy csődbe megy. Választhatná a Dugovics Titusz féle utat is, de akkor a megszűnt cég dolgozói elmennének egy másik céghez, aki azért marad talpon, mert jattol továbbra is.
Az meg nevetséges, hogy csak a cégeket büntetik, mert ott van a másik oldal, aki keményen tartja a markát. És nem koldul, hanem keményen követel.
10 atomfegyver semmire sem eleg. Peldaul ha Pakisztan a tizenvalahany atomfegyveret a legzsufoltabb indiai varosokban vetne be, akkor elpusztitana India lakossaganak 1-1,5 szazalekat.

Ez meg annyit erne mint belerugni egy mehkasba.

1000 atomfegyver is keves egy nagyhatalomnak, tekintve hogy ezek jo resze:

1. nem er celba
2. celba er de nem robban fel
3. felrobban de sokkal kisebb hatasfokkal mint amit elvarnak tole
4. jo reszuk nincs eleg kozel az ellenseghez, hiszen sok helyen lehet ellenseg :)
5. elpusztul meg az inditas elott
6. vagy az inditas elott/kozben


Szoval teljesen realis a nagyhatalmaktol a tobb ezer nuklearis fegyver. Nem szabad elfelejteni azt sem hogy ezek egy jo resze taktikai atomfegyver, ami ha kell akkor tizedakkorat szol mint amit Hirosimara dobtak le.

Nameg az sem mellekes hogy mar baromi sok legkori nuklearis teszt volt, az emberek szamara megsem erzekelheto ennek hatasa. Azaz: egy parszaz-ezer atomrobbanassal vivott haborubol akar ugy is ki lehet jonni hogy nem viszi magaval az emberi civilizaciot :)

A temaban kulon vicces betuszo a lehetseges hideghaborus verziora a MAD, vagy a NUTS, de az angolok atomfegyver fejleszto bizbaszat is AWE-nek hivjak :)
Ramonika felvetése tetszett a legjobban, tényleg valamilyen független civil szerveződésre lenne szükség.
-------

Ezt hívják per definitionem politikai pártnak eredetileg. A másik fajtáját szakszervezetnek. Vicces, hogy Mao-on csak olyasmire használjuk a 'civil szféra' kifejezést, aminek még véletlenül sincsen köze semmiféle döntéshozatalhoz. Minden politikai párt elveszti a politikai-törvényhozási legitimitását komolyabb tagság és belső viták híján. Tagok nélkül, csak az establishmentből álló küldöttekkel ugyanis kivész belőle minden, ami civil, minden, ami minket, a civil világot érdekelné, foglalkoztatná. És marad helyette a belterj.

Ha tehát független, de azért releváns civil szerveződéseket hiányolsz, akkor politikai pártokat [is], sokkal nagyobb párttagságot [is] és szakszervezeteket [is] hiányolsz.
két-három éve 20 millióba került egy 300 plakátos országos szórású óriásplakát kampány, egy ritkán hirdető cégnek. ráadásul a kampány alatt a mosopor kampány is csendesebb, mert ki akar árnyékban napozni. vagy azt hiszed, hogy a fidesz egész oldalas hirdetése a nemzetben, vagy az mszp a népszabiban talán pénzbe kerül... biztos nem hiszed.
szóval, nehogy beleessél tota a hp szervernél előadott problémába, bár igaz-ami igaz, 300 millióból nem lehet ekkorát durrantani, mint amekkorát az MSZP durrantott, de a 7 milliárd meg több mint erősen túlzó.
mégha végig káromkodod az egészet is, ami esetleg feltüzelhet néhányat a bégető seregből és kicsi besöndörödött gyapjuja kiegyenesedik, de igazzá ugyanúgy nem teszi a cikkedet, mint ahogy más nyilvánvaló hazugság sem válik igazzá attól, egyes pártpénztárnokok leírják.

és nem értem a felháborodást. szívesen látnék benned egy olyan embert, aki mindig a hivatalos utat járta. és ha kellett, akkor egy sör után az autóból az intézkedő rendőrnél kizárta a egyéb elintézést, és megkérte hogy jelentse fel. + egyebek.

az apró tetteinkel a társadalmat formáljuk, mely aztán megtanítja az újonnan érkezőket is. és ahol az emberek 50% korrumpálható, ott az egyes alrendszerek is azok lesznek. és a rendőrség korupttból lett és korupttá lesz. és a politikusok is. amelyből vétetett. ámen.
twa, erre vártunk egy hetet? nagyon kis halványkára sikeredett...

Azért is szétoffolom:)
A Viktor évértékelője hétmérföldes lépés volt a Fidesz szakadása felé. Plebejus politika? Atyaisten!
300 plakát? Az is valami? Az még egy filmhez is szerény.
Nem ismerem a számokat, de tudommal a TV reklám minden egyes alkalommal milliós összeg. (feltéve, hogy valaki nem éjszaka hirdet)
Van ellenszer!

1) Nem adózol egy dekát se. Akkor aztán beletojhatsz, hogy a másét lopják mások. (Ez a széles körben alkalmazott módszer.) Jó, jó, összedől a nyugdíjrendszer, meg az egészségügy, meg az egész kóceráj. Le van tojva. Gyúrj a pénztárcádra, és nem lesz gond. De Hummert páncélozva vegyél!

2) Elhúzol innen családostul, valami becsületesebb tájékra.

Itt maradni, ugatni, küzdeni?
Tiszta mazochizmus.

cziffra:

Ihaj csihaj! Viktor ecsém, remélem, nem rám gondútá a plebejus politika emlegetésével!
br:>hogy a tervezett költségvetési hiány nem abból adódik, hogy a kormány többet költ valamire amire előre tudja, hogy nincs fedezet,
-Pedig de. A "tervezett hiány" NEM a költségvetés "általános tartalék"-a ként címkézett összeg. Egyszerűen a tervezett kiadások és a tervezett bevételek különbsége. Aztán rendszerint ezt a hiányt sem tudják tartani, hanem nagyobb lesz.

>de az államadósság nagy része nem költségvetési hiányból adódik, hanem direkt hitelfelvételből, ami állami bevételként van elkönyvelve.
-Egyetértek, hitelfelvétel = bevétel, de hiteltörlesztés meg = kiadás, úgyhogy egyenlegben ott vagyunk, hogy államadósság-növekedés = költségvetési hiány. (Önkormányzatokat most kihagytam, meg nyugdíjkassza-korrekciót. Állami tulajdonú cégekkel lehet még trükközni pl. autópálya-építéssel kapcsolatban nem jött be.)
"A Viktor évértékelője hétmérföldes lépés volt a Fidesz szakadása felé."

Ezt 2002 óta minden beszéd után elmondja valaki. Nincs ott semmi szakadás. Vasfegyelem, az van.
travis, van némi apró difi. Most szakad a holdudvar. Gallup kontra Századvég, XX. Század kontra Nézőpont. Ceterum censeo: a Viktor egy hülye balfasz. Sikerült kiugratnia a nyulat a bokorból. Idő előtt.
Kedves br, idézek: A polgári oldalnak jó oka van arra, hogy higgyen a politikában, mert a polgári oldalnak ismét erős csapata van. Szájer Európában, Kósa Debrecenben, Tarlós a fővárosban, Járai a Nemzeti Bank élén, Matolcsy a gazdaságfejlesztésben, Varga a parlamentben, Navracsics a frakció élén, mind-mind bizonyított politikusok, ezért nekünk jó okunk van, hogy megtartsuk a hitünket. Akkor mióta is független a jegybank? Ugyan már, nem volt elegáns így bevallani, de mindegy is, hisz nyilvánvaló volt. Ne fárasszuk már egymást azzal, h mindig mindent előröl kell kezdeni.
Annak ellenére hogy a téma nem új, talán mégsem felesleges. A jövő útjait keresgélő viták és elméleti fejtegetések mellett ugyanis a jelen korrekciója is elég sürgős lenne. Addig is míg megtaláljuk az "utat". Már csak azért is, mert a jövő a jelenben (és persze a múltban) ered.
Például nem csak a képviselői költségtérítések miatt lehet képviselői email fiókokat töltögetni, hanem párt kampánypénzek és pártfinanszírozás ügyekben is. Meg nem kéne eldobni a gumicsontot, amíg nincs eredmény. A költségtérítések ügyében országos balhé lett a média közreműködésével, de hol van az eredmény? Még olyan nyilatkozatok sem voltak a pártoktól, mint korábban (hogy korrigálni kell)!
Lehetne például népszavazást kezdeményezni ilyen ügyekben is. Ki tehetné a legjobb javaslatot a megoldásra? Mondjuk az Állami Számvevőszék, aki a jelenleg is ellenőrzi őket, és pontosan tudja, hogy miért tehetetlen. Azt is tudja tehát, hogy mi kellene ahhoz, hogy érdemi ellenőrzést végezhessen.
Vagy egy jó kis koedukált (bal+jobb) tüntetéssorozat. Mondjuk a Kossuth téren. Mindaddig, míg nincs eredmény. Tudnak itt 2-3 hét alatt törvényt hozni, ha akarnak. Csak persze nem akarja egyik sem. Külső kényszer nélkül nem fog menni.
Nem elég jó alap ez egy társadalmi együttműködésre? Rá kell ébredni, hogy ez fontosabb, mint a másik fél utálata.
Én (90-ben szadesz-, 93-tól fidesz-szimpatizáns), mint itt az egyetlen elfogult és félrevezetett fórumozó, nem gondolom, hogy mindkét oldal egyforma, és azt sem, hogy 80 százalékunk azt gondolja.
Egyértelmű, hogy minden párt többet költött az előírtnál, de kérdés, hogy miből(lopás, korrupció, támogatás, adomány stb., nem mindegy), és mit lehet bizonyítani.
Amit tényszerűen össze lehet hasonlítani, ki volt többet hatalmon (ellenzékből nehezebb állami pénzt lenyúlni), ki csinált nagyobb hiányt, adósságot, hol van több milliárdos, hol volt-van több botrány stb.
Ha minden párt lop, és minden politikust utálunk, akkor is kell hozni egy felelős döntést a kisebbik rosszról...
emlékszem mikor TWÁ a napkeltében azt mondta ő nem hazudik, felnevettem.
en csak azt nem ertem, hova ez a nagy anti-politikus vehemencia. ezek a kepviselok draga nepunk altalanos moralis szintjet kepviselik: a szolgaltatoet, aki nem ad garanciat, a vallalkozoet, aki nem ad szamlat, az orvoset, aki tartja a markat, az ugyintezoet, aki vagy unatkozik egesz nap vagy szinten tartja a markat, a minimalberestol a milliardosig adocsaloket... folytassam?
Az ellopott összegek valószínűleg nem jelentősek gazdasági szempontból. Ne felejtsük el ui., h a lopás az nem tiszta holtteher veszteség, hanem jövedelem-átcsoportosítás. A politikusok (meg mások) ebből is fogyasztanak, beruháznak stb. Inkább azért költséges, mert átírja a szabályokat, bizonytalanságot kelt.

Vki(k) kritizálta a témát...
Sztem teljesen rendben van, h egy újságíró kirohan a szemünket kiszúró lopás ellen. Nem a legmélyebb téma, de ilyenfajta nyomásra most nagy szükség van. Erősen bicskanyitogató, h volt ez a botrány költségtérítés ügyben, de úgy néz ki, ez is szépen elapad, az urak meg továbbra is 15 millióból utaznak be vácról. Adómentesen. A fent említett korrupciós költséghez egyébként az is hozzájön, hogy a zsebekben kinyílt bicskák nem mintapolgári magatartásra ösztönöznek.
Megmondom (teoretice persze), hogyan kell 386 millióból megcsinálni a kampányt, úgy, hogy a pártnak nem is kell soha lopnia. A bevált módszer az, hogy "X" minisztréium "Y" összeget bizotsít valamely közintézménynek valamely program lebonyolítására, majd megsúgja, hogy ezt a programot egy médiakampánnyal kéne bevezetni, amit "Z" cég ("X" minisztréiumot vezető pártosbácsi pártocskájának holdudvarába tartozó személyek közeli ismerősének minimális alaptőkével most alapított pr cége) szívesen elvállalna, módfelett ajánlott velük szerződni. Aztán amikor az intézmény vezetője egy nagy sóhajtás után belemegy a dologba, akkor jelentkezik "Z" cég és bead egy szerződéstervezetet "Y" 75%-áért plusz egyéb juttatások. Mivel "Z" persze semmit nem csinál, így a pénz a cég tiszta bevétele, amiből majd kampányidőszakban megengedheti magának, hogy óriási dömpingengedménnyel vállalja politikai plakátok kiragasztását a fent említett pártocskának.
Na, én valahogy így csinálnám! Hogy nem találták még ki?!
Azt hiszem, abban nincs (nem lesz) vita, hogy ez ügyben is be kéne vezetni a számlázást, illietve min. 10x akkora keretet biztosítani a pártoknak kampányra állami pénzből, mint most.

De. Az a jelenség, hogy a kampányhoz pénzt "lopnak", ég-és-földdel különbözik a klasszikus értelemben vett, saját zsebre (új villára, házi úszómedencére) történő lopástól. Csúsztatás a kettőt közé egyenlőségjelet tenni. A mostani kampányfin.-i rendszer - képletesen - annyira "lopás", mint a számla nélküli költségtérítés.

Ha bevezetik a számlázást, annyi történik, hogy az eddig informálisan "felvett" pénzeket immár formálisan fogják felvenni - ugyanúgy a mi zsebünkből.

Nem olyan muff nagy ügy ez, hogy emiatt ne lehetne morálpolitizálni. Lehet. És közben meg kell élni valamiből. A déli, közép-amerikai maffiák is Jézus nevében kaszabaolják egymást. A betyárbecsület is becsület. Morál. Aki gazdag, az per def lop is? Ja. A hercegek, meg a bárók, meg a burzsoá elveszik a becsületesen dolgozó nép javait.

Ennek a helyzetnek a megoldására a politikai elitnek nincs se ideje, se intellektuális energiája. Van elég baja így is. Meg hát miért is nyúlna ehhez hozzá? "Korrupciómeghajtású demokrácia"? Ja. De legalább működik. (Ami miatt momentán akadozik kissé a gépezet, az ettől független - a megszorítások miatt van. Mint bárhol a világon.)

Tudom, hogy Árpi az efféle érvelést az "azt hagyjuk meg a menthetetlen debileknek" kitételével igyekezett a priori lefegyverezni, úgyhogy, biztos, ami biztos, önvédelemből, megismétlem az első bekezdésemben leírtakat:

Abban nincs vita, hogy ez ügyben is be kéne vezetni a számlázást, illietve min. 10x akkora keretet biztosítani a pártoknak kampányra állami pénzből, mint most.
Mivel a választók soha nem lesznek azoknak az információknak és ismereteknek a birtokában, amelyek alapján objektíven meg tudnák ítélni, hogy egy adott politikai döntés helyes vagy szükségszerű-e, a politikai szimpátia szükségszerűen a politikai marketingen (+ családi tradíció stb) keresztül kialakított hiten és bizalmon alapul (máshol is ld. USA). A jobboldali marketing része az erkölcsi vaker, ha valaki belátja, hogy ez neki szubjektíve bejön, azzal szvsz önmagában nem lenne gond. A fentiek miatt nemcsak erkölcsi alapon faszság egymás torkát harapni, hanem általában a politika miatt. De gustibus non est disputandum.
Nagy cső, egyetértek.
Tóta szerintem színvonaltalan populista cikket (el)kent ide.
Érdekes, hogy sok értelmiségi igyekszik azt sugallni, hogy egyik kutya másik eb, akik mégis éveken keresztül mindent megtesznek az egyik kutyáért (erkölcsöt zárójelbe téve)...
Nekem az lenne a szimpatikus, ha nem adnának több pénzt és kijönnének a mostaniból.Miért kell 1000 oriásplakát meg TV reklám. Hülyeségeket mondanak benne.
Én el tudok képzelni olyan szabályozást, ami nem teszi lehetővé a buta reklámot. Vita a tévében a pártnak nem kerül pénzébe. Az interneten közzétett program dettó. (Aki írástudatlan, azt meg ne győzködjük)
Nekem az lenne a szimpatikus ha kijönnének a jelenlegi pénzből. Lehet, hogy üdítőre, mosóporra többet költenek, de az talán mégis más. Minek oriásplakát meg TV reklám?
A vita ingyen van, a program közzététel dettó (na jó,majdnem)
Az írástudatlanokat meg inkább ne győzködjék milliárdokból.
"Mivel a választók soha nem lesznek azoknak az információknak és ismereteknek a birtokában, amelyek alapján objektíven meg tudnák ítélni, hogy egy adott politikai döntés helyes vagy szükségszerű-e"

bla bla bla

nincs itt semmiféle objektíven megismerhető helyzet. pedig az igazság létezik csak a hazugságokat találják ki.
de szívesen hinném, hogy létezik az a szintetizáló elme egy választóban, aki az információkat megismerve objektíven tud dönteni. benne a kisfejében a gyakorlati politikai közgazdaságtan, banki ismeretek, szociológiai ismeretek, és még egy komplett könyvtárnyi ismeret. ja és a józan paraszti ész, mellyel összhangba hozza ezt. obijektíve.

ma már ha a torkod fáj, akkor az egyik orvos ezt mondja, a másik azt. pedig mindkettő objektíven ismeri a tudományt.
mégis más véleményük van. másképp szintetizálnak. vagy mifene.

uraim. a pénz besöprése szép-nemes feladatat és ugyanolyan csodálatos érzés, mint radics péternek homokosnak lenni. (egy interjúban ez állította)

a választás pedig arról szól, hogy fogadj az én lovamra. nincs itt semmi kecmec. amit el lehet lopni, azt el is fogják. ilyen-olyan zászló alatt.
Bradfield, rendben van, múljon a politikai marketingen. De hamár, akkor szabályozzuk a kereteket és tegyük lehetetlenné pénzek ostoba pazarlását. Szerintem megoldható.
Objektív, az egykutyázós populizmus a függetlenség álarca. Valójában az egyik kutya szolgálata. Asszem én maradok a másik kutyánál. Különös tekintettel a Bencsik által emlegetett farkasokra. Csakhogy mintha Jones gazda is üvöltene. Pénteken telihold volt?:)
1. Veke stb. : A Veke kurva sikeres, sajt.táj. stb, aztán mennek a dolgok tovább.
2. Egymás torkát átharapni tényleg felesleges, sőt unalmas, morális alapon meg kell politizálni, a komcsik komcsik maradnak. Kész.
Cziffra, milyen farkasokról van szó, "sajnos" nem ismerem Bencsik munkásságát.
"Tóta szerintem színvonaltalan populista cikket (el)kent ide..."
Tiltakozom, bíró úr! Színvonalas cikk ez, csak van benne egy elásott kutyuska, ez az, amire azt írtam volt:

"Ha bevezetik a számlázást, annyi történik, hogy az eddig informálisan "felvett" pénzeket immár formálisan fogják felvenni - ugyanúgy a mi zsebünkből."

Abban viszont messze igaza van (lenne) Tótának, ha azt írja (írná), hogy az efféle, kampányra való lopás egyfajta iskolája a korrupciónak, tehát az itt lopott milliárdok egy része mehet nem-demokráciaműködtetésre is. Egyszerűebben: a "kampánykorrupció" a hagyományos korrupció melegágya.

Más. Árpád, és a társai, akik most jönnek elő efféle ügyekkel, a szociális elégedetlenség hullámait meglovagolva szeretnék felszámolni a "korrupciómeghajtású demokrácia" 'korrupciómeghajású' részét. Jól teszik, aligha lesz máskor alkalmuk, főleg, ha a stabilizáció két-három-négy év múlva véget ér, és ismét "kieresztős" gazdpol következik.

Szóval, én drukkolok ehhez a "harchoz", bár eléggé szélmalom-. Mert ez így tényleg működik, és tényleg van más ezer gondja a polelitnek ezen kívül is.

PS "Korrupciómeghatású demokrácia"... hm, hm, hm... "korrupciómeghatású demokrácia"... nem tudom, Árpi találta-e ki ezt a szókapcsolatot, de zseniális, zseniális, és harmadszor is: zseniális... :'-)
Naccső 2007.02.19. 12:49:50
Öööö ez én voltam, csak véletlenül a blogomon használt nikkel írtam. :-)))
"van némi apró difi. Most szakad a holdudvar. Gallup kontra Századvég, XX. Század kontra Nézőpont."

Havashenrikkel élve, ez inkább pszeudoesemény.
Nincs igazán tartalma.
Objektív, Bencsik András a Demokrata főszerkestője gondolt egy merészet, s írt egy cikket Szövetség update címmel, melyben bemószerolta a Fidesz libsijeit, hogy pártütnek az MDf-fel. Ebbe szépen belekavarta a Heti Választ is. Namost Borókai /HV főszerk./ válaszul közölte, hogy csökkenő példányszámú lapok frusztrált szerkjeivel nem vitáz, meg Bencsik egy fasz. Mire Bencsik beidézte Petőfi kettős versét, A kutyák, ill. A farkasok dalát. Namost Borókaiék a kutyák, akik kormánylábat nyalnak, neki meg át van lőve az oldala. Jaj)
travis, nem én vagyok az ellenség. csak a vityától felláll a szőr a hátamon. szal nem érett még meg a helyzet pártütni. vitya meg belekúr. a kis hamis.
nem tudom, csak nekem-e, de iszonyat lassan tölt be az oldal, vmi buzi banner lehet a hibás, a net nem lassú, csak megakad a browser...
solesz 2007.02.19. 12:40:48

bla-bla-bla?

Ha jól értem ugyan azt fejtegeted, persze sokkal szofisztikáltabban, mint amit én írtam. Tévedek?
Igaza van TWÁ- nak,
így működik. Aki megfinanszíroz egy akmpányt azt utólag kárpótolják megrendeléssel, ha nyer ha nem az gáz.

Javaslatom: törvényileg büntetni a választási kampányt. Semmi értelme érdektelen százezreket felhergelni rosszabbul élünk, meg igen megcsináltuk kampányokkal. Aki ezek alapján dönt annak úgyis mindegy.


Utolsó 1-2 hónapban kiskanállal kimérni a médiafelületet mindenkinek. És döntsön aki aki képes rá.
Nincs plakáterdő, nem kell napi 25 órában kötni az ebet a karóhoz. És nem kell utólag visszacsepegtetni a pénzt. És azok döntenek akik figyelték az infókat és döntéshelyzetbe hozták magukat.
TWÁ: "Mert másképp nem tud megélni egy párt; 386 millióból nem lehet választási kampányt csinálni, ennyit egy új üdítőre is el kell költeni."

Nem véletlen, hogy ezen pénzek előteremtői szinte láthatatlan szürke eminenciások, akik nem közszerepelnek, akiket nem basztatnak, sőt szinte érinthetetlenek, mint Puch elvtárs, a Nagyon Fontos Ember, aki -- bár időnként olyan figurákkal fényképezkedik, mint Kulcsár (igen, az a Kulcsár: www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0513) --, mégsem töri ki soha a nyakát. Sőt...

Baj csak akkor van, ha hitelből költ a párt, aztán nem jön össze a tuti (másodszorra se). Olyankor nem marad más, mint az atyai örökség felélése, székház eladása, i tak dalse.
Sajnálom, Cziffra, de még mindig nem értelek.
Jones gazda Orbán? Akitől tartasz?
Kik a Fidesz libsijei?
Mit jelent, hogy pártütnek az MDF-fel? Az MDF-et ütik vagy a Fideszt?
Kivel vagy te?
Korrupciómeghajtású a demokráciánk:
Tegyük fel, hogy holnaptól minden cég befizetné, amit be kell fizetnie. Holnapután olyan mértékben küldenék el az embereket és/vagy szűnnének meg, amit még senki nem látott. Gondolom ezt a polelit is tudja, legalábbis tudnia kéne. Ha nem tudja, akkor sokkal alkalmatlanabb, mint a zember az eddigiek alapján gondolná, pedig van mit gondolni így is. Ez a rendszer is úgy van kitalálva, hogy lopj, ha egyáltalán működni akarsz. Az egész állam működése korrupciómeghajtású.
Ez a szar eccer moderál, eccer nem. :o))
Objektív, igen jones gazda orbán /co. by Schmidt Mária/, nem tartok tőle, csak lejárt a szavatossága, a fidesz libsijei az olyan cinikus állatok, mint én, csak a bencsik szerint pártütnek az mdf-fel, a bencsik leginkább magát üti, fideszes vagyok.
gyorgyn, én csatlakozok ehhez a kiáltványhoz.
Jó lenne valakitől egy ellenérv, mert magamtól nem tudok kitalálni egyet sem. Kimondani a tutit aztán néma csend vita nélkül az nem segít.(lsd. 80 fős parlament)
Aki itt egykutyázást emleget, nincs igaza. Nem a számlahozatal elmulasztásáról van szó. Arról például, hogy egy autópályaépítőcég viszonylag magas áron kap munkát, azért, mert cserébe pár kilométer árát visszacsorgatja a pártkasszákba. Korrupció, lopás ez a javából, nem átalányban és számla nélkül kapott állami költségtérítés. Minket károsít meg, mert a fenti példában épülő autópálya kilométerenként 200-400 millióval többe lehet nekünk, adófizetőknek.

Nem csak az egyik oldalra vonatkozik. A becslések szerint, alsó hangon is 4-5 milliárdot költött el a három legnagyobb párt mindegyike. Naív elképzelés lenne azt mondani, hogy akár az egyik is meg tudná ezt oldani tagdíjból meg a normatív állami támogatásból.

Nem populista egykutyázás ez most. Én a kisebbik gondnak azt látom, hogy Viktor valószínű lopott pénzből kampányol erkölcsi politizálásról, de gond ez is.

Nagyobb gond az, sokkal nagyobb, nincs helye egykutyázásnak, hogy a kormányoldal ugyanúgy látja a problémát, és nem változtatják meg a törvényt. Pedig meg lehetne oldani egyszerűen és gyorsan. Deközbe megy a megszorítás reformprogram, pofám leszakad.

Ne kelljen már ezért népszavazást kezdeményezni vagy utcára vonulni.
lopnak, lopnak: nyilván. hazudnak is, ezt is tudjuk, tudtuk.

a megoldás egyszerű: nem szavazol olyan pártra, akikről tudjuk hogy lopnak. vagy, ha ez nem lehetséges, akkor nem szavazol olyan képviselőre.

egyébként meg fel lehet tenni a keden képviselődnek a kérdést, hogy miből finanszírozták a kampányt?
Pascal,persze. Itt már régen nem erkölcsi szempontból van különbség az oldalak között. Az egykutyázás szigorúan mint kommunikációs strat. került elő. Vhogy mindig elkúrások idején. De mindegy. Azaz dehogy, lehetne némi színházat játszani, ha a fidesz benyújtana egy törvényjavaslatot a kurvára tisztességes kampányfinanszírozásról. nem kéne azt komolyan venni, viszont jól ülne. Csakhpogy ugye vitya éppen vérfarkast játszik, baszki.
Választási kampány helyett beszavazóshowt javasolok. Adhatná mondjuk az rtlklub Stohl Bucival. Emeltdijas sms-el lehetne szavazni, persze kampánypénzből, polgárikör kasszából, családi kasszából. Ki mennyit gondol. Befektetés a jövőbe... :) És izgulhatnánk a végén, h Feri vagy Viktor, Viktor, vagy Feri? És mikor Buci keze T betűt formáz eldől a JÖVŐ. Az sms-ek árát pedig fordíthatnák jótékony célra.... ;)
Mcs, fel lehet tenni, minek, mert már meg is van válaszolva. Mindegyik párt, vastag arcbőrrel, már közzétette az elszámolását, egyik sem haladja meg a 386 milliót. Ha megkérdezed, megmutatják neked.

Jelenleg a pártokat kampányköltség-elszámolása önbevallás alapján megy. Át kellene állítani valamilyen felügyeleti szerv, pl. a választási bizottság elszámoltatására, a természetben adottak (pl. reklámfelület) forintosításával.

A 386 milliós keret megnövelése, pláne megtízszerezése most nem időszerű. Lehet szó mértéktartó növelésről, ha a kincstárban nem ekkora a hiány, majd.
Walter, jobb ötletem van. Felejtsük el a tömegdemokráciát! A vegetatív tömegtől vegyük vissza a szavazójogot! Nagyon fasiszta voltam?:)
Nagyon fasiszta voltam?

Már megszoktuk, cpz : (
dark future 2007.02.19. 13:08:26

A baj eleve abból van, hogy a feldobott összeg nevetséges a kampányhoz viszonyítva: Meztelen a király.
Milyen alapon kérik tőled, hogy fizesd be a nyomorult vizitdíjat, a fizetésed jelentős százalékát, számlázz, szerződj, papirozz, igazolj mindent, ha egyértelműen kilóg a lóláb náluk is és nem is csak egy esetben?

Bár az is igaz, hogy évezredes problémákat emlegetünk. Az uralkodó osztály mindíg lenyúlta a jónépet, az meg mindíg zsörtölődött érte. Időnként kiborította a bilit, de a helyzet csak annyiban változott, hogy szabad hangotadni a zsörtölődésnek.
mit értesz vegetatív tömeg alatt? Mi lenne a feltétele a szavazásnak? Államilag elismert IQ teszt? Diploma? Kapcsolatok?
Az lenne a legegyszerubb, ha a partok beperkalnak ezt a 386 millat mondjuk az ASZ kasszajaba, amin belül egy független testületnek leadhatnak a melle szolo kivansaglistat, hogy mindezt a penzt mire szeretnek elkolteni, oriasplakatokra, vagy tv hirdetesekre. Minden ami ezen felül kiderül, hogy maganalapbol lett kifizetve, kenyelmesen megbuntetni, mondjuk 10 milla/+plakatra, oda bele az allamkasszaba.

dark, az osszeg emelheto, mert a "partok fizetik".
Kétharmados a törvény, ha érdekel valakit.

Tudom, hogy volt már erről szó, és nem is csak itt, több cikkben is. Csak közben rájöttem, hogy egy blog épp arra jó, hogy újra és újra fel lehessen hozni pl ezt meg a költségtérítést; amit a sajtó egy-egy napig visz, aztán elhalkul.

Hol van ilyenkor Szabó G. Zoltán képviselő úr?
Az a gaz Tota, ezzel a koltsegteritessel, hogy aki 18 millat huz, az huz melle egy adocsalot is. Nincs szamlazasi kotelezettsege, nincs ado sem. Tiszta szegyen.
ja: _nincs_ előzetes moderáció, minden egyéb híresztelés hazugság, még ha ide az van írva, akkor is.
"Bár az is igaz, hogy évezredes problémákat emlegetünk. Az uralkodó osztály mindíg lenyúlta a jónépet, az meg mindíg zsörtölődött érte."

Na igen, ez a velemeny a legjobb, hogy mindigis igy volt.... Szerintem ez soha nem volt igy! Maximum a kommunizmus elmult szazadaban!
Az arany kozepkorban nem volt ennyi lenyulas, es ott az ado is javareszt az orszag vedelmere es hasonlo hasznos celokra fordult. Mivel akkor felelos vezetes is volt!
Nem hogy ilyen irrealis penzekbol autopalyakat epitenek, mikor nekem qrvara nincs ra semmi szuksegem. Kulonben meg mi a szarnak mikor olajvalsag van, es 10 ev mulva senki nem fog autokazni...
abuhasz,

"Az arany kozepkorban nem volt ennyi lenyulas, es ott az ado is javareszt az orszag vedelmere es hasonlo hasznos celokra fordult."

Maria Antoinett?
Napkiraly?
Amerika felfedezese? - mas fizetett
Gyarmatositas? - itt is
Casanova+lotto Fo.-ban?
stb?
"A választási kampányra a pártoknak engedélyezett 386 millió forint Majtényi szerint rossz vicc, ennyiből valóban nem lehet kampányolni."


Kint voltam Svédországban, amikor az ottani választások voltak. A legnagyobb óriásplakát, amit láttam, a hagyományos cityligh-méret volt. Valszeg felületbérlésre se költhettek túl sokat (egyszerűen a kerítésekre erősítették a plakátokat, a stockholmi városháza pl. ki se látszott alóluk...)

Viszont volt sok nyilvános pártrendezvény, ahol bárki hozzászólhatott és kérdéseket tehetett fel a jelen lévő (nem csak másod, harmadvonalbeli!) politikusoknak. Olyanokat, hogy a fülük kettéálljon tőlük... Nálunk mikor lesznek ilyenek? Vagy ez is pénzkérdés?

Ezt olvasva jut eszembe a spanyol(?) minta (Talán Árpád is írt róla, de az index tuti), hogy lenne a választáson egy olyan lehetőség, hogy EGYIK SEM.
Egy nagy X mellé , aztán mehetne az összes a levesbe, mást úgysem tudnánk tenni. Az értelmesebbje így tenne, csakhát az meg hiánycikk kishazánkban.
Tiko 2007.02.19. 13:42:10

Legyen nekik egységes óriásplakát, tv-reklám, rádió-reklám ár, nyilvánosan. És tegyék közhírré, hogy ők ebből itt-és itt ennyi és ennyi helyen, módon és időben kampányolnak:
Színes lufi x db xFt/db +ÁFA
Óriásplakát ugyanúgy, csak még azt, is, hogy hova teszik.
stb.

Petibácsi 2007.02.19. 13:54:19
Ez nekem is nagyon tetszett, Árpád írt róla tényleg.
De arra is kéne egy forgatókönyv, hogy mi van, ha a fehér X a befutó?
Ticko ez mar a kozepkor alkonya...
Tényleg, miért is kell a pártok kampányát állami pénzből finanszírozni? Hogy ne lopjanak még többet?

Sztem ezt egyszerűbben is meg lehetne oldani: lenne egy FüGGETLEN testület, amely felbecsüli, mennyibe került a kampány VALÓJÁBAN. És ha ennek az összegnek mondjuk a 80%-át nem tudja hitelt érdemlően lepapírozni a kedves párt, akkor durva szakciók...

(Mivel ez Magyarország, természetesen a számlák eredetiségét is ellenőrizzük : )
Tényleg, miért is kell a pártok kampányát állami pénzből finanszírozni? Hogy ne lopjanak még többet?

Sztem ezt egyszerűbben is meg lehetne oldani: lenne egy FüGGETLEN testület, amely felbecsüli, mennyie került a kampány VALÓJÁBAN. És ha ennek az összegnek mondjuk a 80%-át nem tudja hitelt érdemlően lepapírozni a kedves párt, akkor durva szakciók...
Beren 2007.02.19. 13:58:42
Akkor jól emlékszem.
A forgatókönyvet nem nekünk kell kitalálni...nekünk nem ez a munkánk, de van akit ezért fizetnek elvileg...ők hozzák a törvényeket. Ne tévesszen meg , hogy mostanában nem csinálják... :)
Amúgy létezik olyan ember, aki a kampányígéretek miatt szavaz A-ra vagy B-re? Van aki még elhisz ezeknek bármit is? Remélem nem... akkor meg minek a drága kampány? A lejáratósdit (ami az egésznek a lényegévé vált) fel kell dobni a Blikknek meg a Storynak, ők meg megírják ingyen, sőt még fizetnének is érte. Tiszta haszon lenne, nem?
abuhasz 2007.02.19. 13:46:55

Fenntartom, hogy mindig is volt lenyúlás, lásd Tiko hozzászólását is. De attól ez még rossz. Nem azért írtam, mert szarok bele jó ez így is, mert így volt régen is.
Régen meghaltak az emberek vakbélgyulladásban, ma csak nekem sikerült majdnem :o), általában mindenki kijön a kórházból.

Azt a legszűkebb droidhadseregeken kívül mindenki tudja, hogy a saját oldal is lop. Csakhogy van ez a jól megkonstruált harci logika, aminek részben az a definíciója, hogy a saját görénységek fölött szemet lehet hunyni. Mi több, szemet kell hunyni. Mert nem szabad itt fönnakadni néhány milliárdocskán, mikor bölcs reformatyánk/spirituális vezérünk éppen gigászi harcot folytat azért, hogy elpusztítsa a gonoszt (reformatyánkat/spirituális vezetőnket). Elvégre ki ne áldozna föl néhány adóforintot, ki ne csukná be a szemét egy kis gazemberség láttán, ha cserébe megszabadulhat attól a politikai ellenségtől, aki a világban meglévő összes szenvedés hozzávetőleg 99,5%-áért felelős. Minimum. Háborúban mindent lehet. Mi következik ebből? Ha valaki azt akarja, hogy neki mindent lehessen, háborút kell csinálni. Ahhoz meg ott van a régi recept, hogy találni kell ellenséget. Szóba jöhetnek a zsidók, a gazdagok, a régi rendszer csontvázai... Tulajdonképpen bárki. Ebben pedig az a jó, hogy vezetőnk kedvére válogathat. Ha esetleg olyan vezetőnk lenne, aki ellenség ügyben kevésbé kiművelt, akkor sem kell mindjárt elkeseredni. Ugyanis ha mások már összegyűjtöttek egy szép csokorra valót, akkor lehet arra hivatkozni, hogy hát azok, akiket ezek ki akarnak nyírni, pont mi vagyunk, gyermekeim. Ellenségből persze minél több, annál jobb. Ha az egyik kezd kimenni a divatból, akkor elő lehet venni a fiókból a másikat. Az se baj, ha ez a névsor helyenkét nem konzisztens. A harc közben ugyan ki figyel oda?! A nép pedig epedve várja mindezt. Mert sok jó dolog van a világon, de gyűlölni azért mégiscsak más. Annak varázsa van. Közösséget kovácsoló ereje. Gyűlöljünk együtt! Ráadásul célpontról se kell gondoskodni, azt szállítják a bölcsek. Szóval felháborodhatunk itt reformon, meg elkúráson, meg a lopáson is. Ez is olyan jó kis közös téma. Hogy azok a másikok már megint! Jó, mi is, de mi ugye harcban állunk. Éppen velük. Az más! És egyébként ne is tessék ilyen dumákkal terhelni minket! A harc mellett akar a nyavaja még erre is figyelni!
abuhasz

És a vallás? Szerinted ők nem nyúlták le az egész középkort? És nem voltak uralkodó elit?
egyébként az üzleti körök érdekeltségeiről mit lehet tudni? Az azért sztem erős, hogy (bár végső soron valahol tényleg az) lopás, inkább pénzmosás és forgatás. XY cég aszongya, hogy beleszáll a kampányba ennyive' meg ennyive', oszt akko maj csurrannyon cseppennyen nekünk is valami, étted. Ficcenjen má be egy két ppp-projekt, ha már itt szórjuk nektek a lóvét, vagy valami... Egyébként a Postabank is ezt csinálta. Princz Gáborék Horn alatt befutottak, akik utolsó leheletükkel még nyomtak beléjük egy állami tőkeemelést, majd 97-98-ban x százmillióval/milliárddal támogatták a Fidesz kampányát. Akik, bár már látták, hogy süllyed a hajó, méghozzá dúrván, ennek ellenére simán visszapumpáltak megint állami pénzből jó pár millát/milliárdot a Bankba. Közös üzleti körök...
Így a munkaidő végéhez közeledve nincs valakinek vmi jó ötlete, mit lehetne ez ellen tenni? Új többség alakult, csak egy kicsit másként mint ahogy OV gondolja. Ez a többség azt szeretné, ha mindenki félreállna a mostani brancsból, mint a Hofi féle viccben..."jött az erdész és mindenkit kizavart az erdőből..."
Na ezt kéne, de hogyan??? Árpád??? vki???
Petibácsi 2007.02.19. 14:17:47

Ezt sehogy. Mert nincs senki, aki a helyükre állna.
Természetesen a 7 Mrd egy része tőkés támogatóktól származik (ezért is van gáz a fideszben). Ez viszont csak opciós lopás, semmi más. Nyilván ha a Brabag útépítő vállalat pártnak ad pénzt kampányra, akkor azt vissza akarja kapni akár amúgy kevésbé fontos útépítések által.
Emberek! a politikai elit lop. mindenhol. mindenki. oldaltól függetlenül. mindig is lopott.
TWÁ cikke azért gáz ,mert a cikk végén azért megint odabasszuk a bújtatott köpködést a Fideszre: "Sok mindenre jó ez is, csak egyre nem: morális alapú ugatásra. Ahhoz ne legyen pofája itt senkinek."

Merthogy CSAK Viktor "ugat" morális alapon. Feri nem...

MINDIG fognak lopni! És amíg lopnak (meg van rá a lehetőség), addig máshol is megvannak a kiskapuk (másra is megvan a lehetőség). Ez egy ilyen - már-már közhelyessé aposztrofált - 'következmények nélküli ország'!
Az vesse rájuk az első követ, aki osha, semmiben nem használt kiskaput!
Nem kell lopásnak nevezni, de ha nagyon akarjuk bármilyen "kiskaput" annak nevezhetünk...

Itt egy a lényeg: kinek hiszünk jobban.
Semmi másról nem szól az egész.
Nem kell oltári nagy morális kérdéseket felvezetni!

Én - minden idióta megnyílvánulása, és számomra irritáló tulajdonsága ellenére - jobban hiszek a jobboldalnak (ebbe az MDF is beletartozik, csak a szegfűszagú ibolya nélkül), mint Ferenc barátunknak...

S
no, akkor civilszervezodjunk.
bar nincs sok szabadidom, de szivesen felajanlok napi 1 orat arra, hogy osszerakjunk egy rendszert open source eszkozokkel. ebbe a rendszerbe kellene minden kibaszott koltsegvetesi tetelt beirni.
es a jonep, akitol a penz jon, az nezhetne on line a neten.
szerintem a hardver kijonne kb 5 milliobol.
futna rajta freeware unix, db, es webszerver.
minden egyes koltsegvetesi intezmenybol 1 emberrel kevesebbet kellene kirugni, es az igy marado ember kalapalna be nap mint nap a teteleket.
idopont, osszeg, megnevezes, koltseghely, jovahagyo, kinek fizettek.
ez nem tum bonyolult melo, kb egy 100ezres beren tartott munkaero megoldana. tegyuk fel, hogy van 1000 ilyen ember. ez evente kerul 100 millioba. tehat ha valaki a meglevo elszamolo rendszerekbol kinyero alkalmazast csinan ev 100millernel olcsobban, akkor ezeket az embereket is ki lehet rugni.
es irja be a kepviselo ur is ide, hogy "vettem egy fankot a mekiben, 299 huf". es akkor talan elhiszem, hogy jora koltik el a 4evi 18misit.
de nyilvan ez egy dilettans kockafeju hozzaallasa a dolgokhoz. es ennel sokkal jobb rendszert csinalna a getmo vagy az ibm vagy a hp. 100mrt-ert.
ja, h mi a megoldás? Majtényiék (eötvös k intézet) készítettek egy tervezetet, ami a mostaninál valamivel szabályozottabb rendszert vezetne be. én magam azzal értek egyet, most nem emlékszem, ki írta, h kimérni nekik konkrét felületeket, akár tévét is, plakáthelyet, DM-kapacitást, aztán annyi. Nem igaz, hogy nem lehet ellenőrizni, mert a dohányreklám is tilos, és töményet is csak éjjel szabad, és ezt be is tartják.

Sanco: 1. ha te hinni akarsz, egészségedre, én nem akarok, remélem nem baj. 2. Feri is moralizál, de még hogy.
"Én - minden idióta megnyílvánulása, és számomra irritáló tulajdonsága ellenére - jobban hiszek a jobboldalnak"

Nagyjából erről szólt a fönti kis hsz-om.
" engeggyémábe 2007.02.19. 14:06:22 "

Ez a kis írásod nagyon tetszett.
Komolyan.
TWÁ: azt gondoltam, hogy te nem akarsz HINNI (én sem feltétlenül CSAK erről beszéltem), de megkérdezem már, mert erről NEKED megint a HIT jutott eszebe, mint "bűnös" szó, hogy te ugye soha nem hittélm semmiben?
:aboci:

Ha véletlenül a válasz az hogy nem, akkor meg gratulálok.:)

Hozzáteszem: a realitások talaján maradva is több értelmet látok egy jobboldali kormányban, mint a mostaniban.
És természetesen miért haragudnék? nem lennék itt akkor...:)
most vallottad be, hogy te hiszel bennük, úgyhogy ne lapátoljad a realitások talaját.
Hoppácska 2007.02.19. 14:34:22

kösz

Sanco · www.sinarts.blog.hu 2007.02.19.

Mi az a programrész a fidesz mrgoldási javaslatai közül, ami ennyire meggyőzött?
Ma a parlamentben is téma a kampányfinanszírozás, nemcsak itt. Ma Kóka elmondta, asszem egy MDFes interpellációra adott válaszként: csak akkor követelhetnek morált a politikusok a magyar emberektől, ha ők is tiszták.

Muzsika füleimnek, nosza, nem Viktor beszédén leakadni, holatörvényjavaslat - tényleg, igaz kétharmados, akkor nem olyan egyszerű meg kell szerezni az ellenzék egyetértését is. De ne riassza vissza önöket, gyerünk gyerünk erre várunk, ezért vannak ott.
óó az ügyes újságírói fogás, amikor úgy kerüljük ki a válasz, hogy közben visszakérdezünk (se).

Ki mondta hogy nem hiszek? Azt nem mondtam - már az első kommentben sem - hogy mindenben. Maradéktalanul.
Ezt írtam: "kinek hiszünk jobban!"

Olvasni maszter!

engeggyémábe: akkr visszakérdezek: annyi minden van az MSZP oldalon - mármint programrész - ami téged meggyőzött, ugye?

Főleg a korházreform...

pl: mert bár lehet Mikola egy állat, de hónapok óta a korházreform faszságait szajkózta. Persze neki nem lehet, mert Mikola.
És láss csodát! Ennél nagyobb böszmeséget - ilyen felelőtlenül - még kormány nem csinált, mint ez. De ez csak egy példa.
volt egy vitám valamelyik nap arról, hogy a közterületi reklámhordozók kihasználtsága magasabb-e politikai kampányidőszakban, mint azon kívüle. szerintetek? kibaszott undorító a kampány- illetve pártfinanszírozás ma magyarországon, ebben persze kurvára tudjuk utánozni a nyugati demokráciákat, másban meg nem.
szerintem magasabb. sőt! szerintem kampányidőszakban az "alapárak" is magasabbak, amiből majd "kedvezményt" adhatnak a pártoknak...
Sanco · www.sinarts.blog.hu 2007.02.19.

Jó érzés látni, hogy ennyire visszaigazolódik amit írok. Nem számít, hogy nekünk se ingünk se gatyánk reformügyben, lényeg hogy az mszp dögöljön meg.

A szociknak - igaz kényszerűségből - van valamilye, amin lehet vitatkozni. Kórházreform terén az irány jó: kevesebb kórház, súlyponti rendszerben + valahogy felkutatni a nem fizetőket + tudatosítani, h az egészségügy drága dolog. A megvalósítás nagyon problémás: az első a nagy ellenálláson elforgácsolódhat; az utolsóra a mostani vizitdíj-koncepció valószínűleg többet veszít a vámon, mint amit behoz a réven.
Mindig felmerül a VEKE,mint a civilszerveződés mintapéldája:
Mit ért el a VEKE? Kutya ugat, metróépítés halad.
De hiszen ez történelmi hagyomány nálunk, - Vajk apja munkáját folytatva némi segítséggel, és csellel összelopott-rabolt egy országot:)
Beren,
a klerikalizmus elaljasodasa szinten nem a kozepkorban tortent. Annak alkonyan kezdodott, es vegul a 19.sz-ban elhunyt. Azt, hogy mindezt elhazudjak a tortenelemkonyvekben, nem jelenti hogy igaz is.
Egyebkent meg orommel adoztam volna azert, hogy katedralist epitsenek, mint hogy kormanyzati luxusnegyedet! Nem beszelve arrol, hogy a templom-epites az emberekert volt, a luxusnegyed meg...
Marmint szellemi-lelki taplalek...nem csak a sor es virsli elteti az embert...
egyébként meg "Mikola egy állat"-hoz nem egyszer volt olyan eset, amikor képviselők szavait kontextuson kívül helyezték, és újságírói technikákkal lejárattak embereket. Így volt ez a Kövér-féle akasztásos dumával is, de mind1. Ez most az OV-féle országértékelés kapcsán jutott eszembe, ami megjegyzem eléggé szokásosan demagóg volt, de már korábban is tudtam, hogy az simán faszság volt, amit összehoztak róla. Egyébként OV-t is hasonló technikákkal járatják le folyamatosan. Emléxem még az önkorm. választások környékén, sőt, még Őszöd előtt volt vmi szokványos balhéja, hogy "adócsökkentésen alapuló gazdaság köll", és mindenki körberöhögte, én is. Aztán az indexen csináltak vele egy interjút, ahol frankón ki tudta fejteni az álláspontját, és nem csak címszavakban, hanem a "hogyan kell ezt érteni"-re is tudott válaszolni frankón. Akkor megint jóval szimpibb lett. Egy bajom van nekem is a Fidesszel egyébként, hogy amig ennyire zárt, és Egy Zászló Egy Tábor nézetet vall, akkor mindig ki fogják kezdeni. Na most ezt már nem az én tisztem megítélni, hogy ez jó-e, vagy rossz-e, vagy nem így kéne, vagy jó, hogy így csináljak.
Mellesleg az is igaz volt, amit most országértékelésen mondott, hogy nem fizetünk annyi SZJA-t összesen, mint amennyi kamatot fizet az ország az adósságára. A LEGNAGYOBB adóbevételünk is az ÁFA, amit ugye egy éve le kellett csökkenteni, merhogy az milyen király már...
"nem egyszer volt olyan eset, amikor képviselők szavait kontextuson kívül helyezték, és újságírói technikákkal lejárattak embereket. Így volt ez a Kövér-féle akasztásos dumával is, de mind1. [...] Egyébként OV-t is hasonló technikákkal járatják le folyamatosan."

Hát persze.
gyurcsányi szavait sose helyezik "kontextuson kívül"? :)
Vajon hányan hallgatták végig az őszödi beszédet, és hányan ismerik csak a "kontextuson kívül helyezett" részeket? :)
Nekem is csak annyia bajom a Fidesszel, hogy egy kalap ala akar vonni mindenkit... es ezzel nem tud tobb eltero velemenyt kepviselni, hanem osszemos es lecsillapit, es puahany szarcsimbok lesz. Ha min. 3 reszre lenne osztva, (ugy ahogy az MSZP-SZDSZ-MDF), es ezek kulonbozo uton kepviselnek a jobboldalt, akkor biztos lehetne a gyozelmuk is.
Na meg ez a folyamatos szelsosegektol valo elhatarolodas a tokomre megy...
A kommonistak mikor hatarolodtak el a kommonista marxista szelsosegektol? Mivel ok tudjak, hogy ok is hozzajuk tartoznak, es a velemenyuket radikalisabban fogalmazzak meg.
A szelsoseges attol szelsoseges, hogy nem diplomatikusan fogalmazza meg hogy menj az anyadba!
Ebbol is latni hogy a Fidesz milyen jobboldalt kepvisel... amikor elhatarolodik.
Sanco:
"pl: mert bár lehet Mikola egy állat, de hónapok óta a korházreform faszságait szajkózta. Persze neki nem lehet, mert Mikola.
És láss csodát! Ennél nagyobb böszmeséget - ilyen felelőtlenül - még kormány nem csinált, mint ez. De ez csak egy példa."

Úgy kb. ez a bajom az "újkori" magyar ellenzékkel. Szajkózza a faszságot, de saját ötlete nincs a témára. az aktuális ellenzéknek nem a "pofázás" a feladata, hanem építő kritikát megfogalmazni, vmi alternatívával, aztán konszenzus, merthogy mindenkit egy cél hajt ugye...aztán meg bilibe ér a kezem...
"óó az ügyes újságírói fogás, amikor úgy kerüljük ki a válasz, hogy közben visszakérdezünk [...]
engeggyémábe: akkr visszakérdezek:"

óó az ügyes újságírói fogás :)))))
naccső,

„Ha bevezetik a számlázást, annyi történik, hogy az eddig informálisan "felvett" pénzeket immár formálisan fogják felvenni - ugyanúgy a mi zsebünkből.”

Konkrétan ez hülyeség, mert ha van számla, kell adózni. Hétmiliárdnak meg tök konkrétan 1,4 milliárd az áfája.

Sanco,

„TWÁ cikke azért gáz ,mert a cikk végén azért megint odabasszuk a bújtatott köpködést a Fideszre: "Sok mindenre jó ez is, csak egyre nem: morális alapú ugatásra. Ahhoz ne legyen pofája itt senkinek."

Merthogy CSAK Viktor "ugat" morális alapon. Feri nem...”

Muhaha. Tóta a hibás, mert Vikike lopott zsetonból gyün az etikával meg a morállal. Muhaha. Amúgy a maga módján a Ferike is moralizál a lopott gempából, és rosszul áll neki is.

Ha már itt tartunk, valaki nagyon jól észrevette, hogy a mi fiaink közé bekeveredett a hűdefüggetlen pénzügyér is.
"A kommonistak mikor hatarolodtak el a kommonista marxista szelsosegektol?"

A maszopnak nincs szüksége arra, h elhatárolódjon. A szélsőbal sokkal csenevészebb Mo-n, mint a szélsőjobb. Már ami a politikai képviseletét illeti. Utóbbit lényegében Thürmerék jelentik. Tőlük nem kell elhatárolódni, mert azt megteszik ők maguk. A Munkáspárt sokkal ellenségesebb a szocikkal, mint a fidesszel szemben.
Ja, látom, Tóta lereagálta a moralizálóst.

Boccs.
Petibacsi.
Lattal te mar parlamenti kozvetitest... mert ott olyan erzese van az embernek, mintha egy ovodat hallgatna: Igen-Nem-De-Nem -De bazmeg- Nem bazmeg...jo akkor nem- de de bazmeg igen...
Es te itt meg nem hallottal epito kritikat? Persze mert a kritikat meg se halljak, akkor hogy epitsek azt tovabb? Az egesz fidesz azon gorcsol, hogy jol megfelelet alternativ megoldasokat krealjon, te szerintem qrvara mindegy, hogy milyen epito kritikat adnak ki... ha egyszer basznak ra. Es igazuk is van. Ha egy pszichopata agygorcseit kell megvalositani, akkor minek nekunk ellenzek?
Hoppácska!

Ott a pont, nekem is ez jutott eszembe :)
"Persze mert a kritikat meg se halljak, akkor hogy epitsek azt tovabb? Az egesz fidesz azon gorcsol, hogy jol megfelelet alternativ megoldasokat krealjon, te szerintem qrvara mindegy, hogy milyen epito kritikat adnak ki..."

nem egészen. Egyrészt azért az nem igaz, hogy nem figyelnek oda az építő kritikákra (figyelem, a hangsúly az építőn van!), másrészt ha valóban nem figyel oda a kormány, az ellenzéknek akkor is ki kell dolgoznia alternatív megoldásokat - ha másért nem, hát azért, hogy a választópolgárokat meggyőzze arról, hogy valóban dolgozik, és valóban más út.
"A szélsőbal sokkal csenevészebb Mo-n, mint a szélsőjobb"
A szelsobal egyenlo a kormanyparttal. Azzal a kulonbseggel, hogy egy kicsit atformalta magat a kornak megfeleloen...
Szelsojobb pedig szinte nincs is. A baj az, hogy ha egy szelsojobbos kiall egy terre, akkor minden kamera racuppanik, es neonaci fenyegetettsegrol beszelnek. Ami pedig nem letezik...
„nem egyszer volt olyan eset, amikor képviselők szavait kontextuson kívül helyezték, és újságírói technikákkal lejárattak embereket”

Na, pont kábé erről szól a legutolsó postom a polon, hogy a Fidi hogyan sír ezügyben, miközben Tompikáék nem keveset kockázgattak meg retusálgattak egy filmecskét, csak hogy Magyarországszopgyonle legyen belőle.

És érdekelne, mi lett volna, ha nem kerül elő egy másik filmecske.

A kis ártatlanok ...
"A szelsobal egyenlo a kormanyparttal. Azzal a kulonbseggel, hogy egy kicsit atformalta magat a kornak megfeleloen...
Szelsojobb pedig szinte nincs is."

Hm... Érdekes álláspont. Nyugtass meg: azért pl. a "macska" szónál ugyanarra az állatra gondolunk?
„A szelsobal egyenlo a kormanyparttal.”

Muhaha. Amúgy melyik kormánypárttal?
na jó, értsem én eztet.

A Fletó-csomi, mint az ultrabal csúcsa. Meg Fletovicsék jönnek ám a szociális demagógiával, nem éppen a minapii évértékelő muhaha sírt a becsületesen dolgozó embereknek most jaj de rossz, meg arisztokrácia, meg plebejus politika. Thürmer Gyuszkó meg zokog a hátérben, hogy lopikálják a dumájukat.

Hogyne.
Muhaha.
"az ellenzéknek akkor is ki kell dolgoznia alternatív megoldásokat"

Van egy olyan erzesem, hogy a Fidesz ezt mar ketszer is megtette, mert nagyon csak rakeszultek a kormanyzasra... (uj bankszamlakat nyitottak meg ilyenek)
De mindenesetre... na mindegy nem vedem oket, mert az en erdekeimet qrvara nem kepviselik, csak azert papolok itt, hogy eszrevegyetek a ti pofatokba jutna tobb zsömle, ha nem a szocio-globalistakkal szimpatizalnatok.
"ha van számla, kell adózni. Hétmiliárdnak meg tök konkrétan 1,4 milliárd az áfája..."

Hülyeség. Ha adózni kell, annyival többel kell 'formálisan' adni a pártoknak. Tehát nem hét, hanem nyolc-kilenc mrd-ot.

Egy óriásplakát kivarrása ugyanannyiba kerül, független attól, hogy az ahhoz előteremtett pénz honnan származik - ezt a pénzt kell a pártoknak megadni.

Ha mondjuk 1 millióba kerül egy felület, a párt "lop" egymilliót a közösből, vagy kap egy egész nem tudommennyit, amiből a nemtudomennyi visszamegy a közösbe, de az egymillió ugyanígy ki lesz véve, mintha "kilopták" volna.
Engeggyémábe, te is egy droid vagy, az egyik kutya, másik eb programot futtatod, miközben a maszopot véded.
Egyébként pedig a Fidesz nem lop, legalábbis eddig még nem derült ki. Aki tud, mondjon példát.
Szerintetek nem érdekes, hogy a Fidesz vezérkarának nincsenek gazdasági botrányai, korrupciós ügyei, csak Orbánnak, akit persze lejáratnak, mert olyan barom, hogy offshore vagy helikopter helyett szőlőföldbe meg házbővítésbe fekteti a pénzét.
A másik oldalon lehetne sorolni: Fletó, Megyó, Magyar, Kiss Elemér, Baja, Kapolyi.
mavo,
ott volt az is, hogy atformalva a kornak megfeleloen... magyarul kommunizmusbol libero-kapitalizmusba. Csak ezt azert nem mondjak ilyen nyiltan, hogy a ven komcsik meg megszavazzak oket... Egyebkent ebben semmi meglepo nincs, mivel a Fidesz meg egy sokkal szocialisabb velemenyt kepvisel... ezert sincs jobboldali kepviselet... plane nem szelsojobb!!
„a ti pofatokba jutna tobb zsömle, ha nem a szocio-globalistakkal szimpatizalnatok”

Persze, persze.

Hitelből, esetleg.
abuhasz,

vicces vagy, nem kicsit.

Hogy nincs szélsőjobb muhaha? Ugyan már kérem! Há akkó a kuruc.info meg a harcter.info körül ugrándozó Jobbik- meg Mégjobbik-féle mélymuhahák mi a bránert képviselnek, bazze?
abuhasz!

Azért az remélem lejött, hogy nem veszett balosokkal táraslogsz...bár lehet, hogy nem volt 1értelmű de így van.
Az aktuális ellenezék (nem= Fidesz), ha ötletel is vmit (bár sztem nem nagyon szokott csak ugatni), azt akkor mondja , amikor esély sem nyílik arra, hogy meglássuk tényleg jó ötlet-e.

Esküszöm már bánom, hogy nem a Fidesz nyerte a választásokat...most ugyanez lenne utcai harc nélkül...az MSZP ugathatna a Fidesz helyett (ugyanazt teszem hozzá), én meg ugyanúgy szívnék a megszorítások miatt.

Sztem meg a pártok szeretnek ellnzékben lenni, mert a kormányzás, na az még eddig nem sült senkinek. Bár essem jó, mert az ellnzékesdiben nincs lóvé.
Nem jó ez így nekik sehogy.
„a Fidesz vezérkarának nincsenek gazdasági botrányai, korrupciós ügyei, csak Orbánnak, akit persze lejáratnak, mert olyan barom, hogy offshore vagy helikopter helyett szőlőföldbe meg házbővítésbe fekteti a pénzét”

Ühüm, persze, persze. Hogyne.

Mert a Viki haveri körében üldögélő emberkék, mint Simicska, meg Stumpf Pesta, meg a Wermer olyan rosszul jártak a Fidi-kormánnyal, mert igen. Meg Juhász úr se vett fel 18 misikét számla nélkül (meg a többiek se, pártfüggetlenül), á, hogyne. Tudom, ez utóbbi akár aprópénz, de azért nem éppen a tiszta kezek jele.
mavo,
es ezek ott ulnek a parlamentben?
Mert a szerintem szelsobalosok igen!
abuhasz: talán az lehet a te szélsőbalosaiddal, hogy gőzöd sincs, miről beszélsz. gép kikapcs, könyvtár, utánaolvas.
„ott volt az is, hogy atformalva a kornak megfeleloen... magyarul kommunizmusbol libero-kapitalizmusba”

Kezd fájni az oldalam a röhögéstől ... a liberális kapitalizmus, mint a komcsizmus folytatása ... hogyne ...
abuhasz,

ja, ott ülnek a szélsőbalosok (ha csak pszeudo-szélsőbalosok is, akkor is), és időnként kivonulnak, ha felszólal Az.

Deepmagyar barátaink meg ja, nem ülnek ott önállóan, csak kacsintgatnak rájuk.
Petibácsi, a Fidesz kormányzás jól sült, az országnak legalábbis, de néhányan nem bírták elviselni a fasiszta diktatúrát, főleg egy cigánytól, meg hogy nem elég sok pénzt adtak az embereknek.
Jo dolog azt hinni, hogy a Thurmer az aztan szelsobalos, es qrvara nincs is szerepe semmiben... Huhhh megszabadultunk a szelsosegektol! Hala Isten akkor most jojjenek a neonaci fasisztak, mert azok kiirthatatlanok!
Konyorgom mi az hogy szelsoseges? Nekem az hogy bunozo, lop es hazudik mar kimeriti a szelsoseg fogalmat?
Objektív 2007.02.19. 15:52:50

Az egyik kutya, másik eb program futtatása nem jelenti azt, hogy automatice szarnak kell bélyegezni mindent, ami a politikával kapcsolatos. Az a kényelmes hülyeség kategóriája. Meg van a véleményem az mszp-ről is. Taszítanak az olyan emberek, mint Gyurcsány meg Kóka. De ez nem fog befolyásolni abban, hogy ha előállnak egy programmal, akkor hogyan ítélem meg (legalábbis azon vagyok, hogy ne befolyásoljon). Kórházreform kell, ettől Gyurcsány még maradhat egy köcsög. Jöjjön elő Orbán egy jó programmal! Majd megdícsérem. A programot. Mert sztem az Orbán is egy köcsög. Hasonlónak látom emberileg a Ferihez. De 1+1=2, akkor is, ha esetleg rühellem azt, aki kiszámolja.
Mavo, mondj egy Fideszes gazdasági vagy korrupciós botrányt.
„Egyébként pedig a Fidesz nem lop, legalábbis eddig még nem derült ki.”

Helyesen: lop, csak nem derül ki, mert mással végezteti a piszkos munkát. Lásd az ÉS nevezetes perei (nem Fidi-cég, hanem Fidi-közeli - muhaha), amik semmit sem bizonyítottak, meg Killer Laca bénázásait.

Komolyan mondom, párás tud lenni a szemem, amikor valaki képes belengetni nagy nyilvánosan, hóttkomoly arcal a gaz, tolvak komancsok és und liberók kontra ártatlan Fidi vízióját .

Élen a hazudni _alkatilag képtelen_ Csillagszemű Juhásszal. :-)
mavo: bazmeg, én inkább sírok. De azt nem hinném, h nem látod a személyi összefüggéseket. POSTkomcsi=neokapitalista, ez van. Már beletörődtem, de azér má' haddne tagadjuk le.
>Tóta: Csak közben rájöttem, hogy egy blog épp arra jó, hogy újra és újra fel lehessen hozni pl ezt meg a költségtérítést

nagyon kiraly gondolat.
tarthatnal nekunk stilusgyakorlati bemutatot, hogy hanyfele keppen tudod megirni ugyanazt a temat. ;)
a vizualisan elkepzelheto mondataid az igazan utosek (pl: a munkasok a hidraulikaval);)
a lopasra mintha meg nem irtal volna ilyet.
Objektív,

nálad a nomen est omen valahogy félrecsúszott, bár tény, magad aggattad magadra.

Amúgy Szolnok? Szeged? Érdekes kis panamák voltak arrafelé ... plusz amiről nem tudunk, meg Killerék elbaszták a felderítést ...
>mondj egy Fideszes gazdasági vagy korrupciós botrányt.

szekhazugy, apuci banyai, tokaji szolotelepites
igaz ezek pre2002-es ugyek.
Kedves, Árpád, igazad van, hogy gőze sincs miről beszél, de ettől nem is fogja megtanulni. (Nem mintha mástól igen :() Szóval, nem elég ledurongolni a másikat, oktasd is ki!
"permanens fogadóóra", illetve korrepetálás... for a better Magyarland
Ja, kórházreform. Kell. De nem ez.
"POSTkomcsi=neokapitalista, ez van"
A posztkomcsi nem azt jelenti, hogy VOLT-komcsi?? Javitsd ki ha tévedek.
A "volt" meg azt jelenti tudtommal, hogy "már nem az", ugye?

Mer ha nem így van, akkor OV meg libsi. Na jó jó, VOLTlibsi, de az meg ugyanaz :)
da-ésatöbbi,

kijafasz tagadja le, hogy a posztkomancsok beletenyereltek a holmiba, és frankó újtőkések lettek. Jó, nem mind, de Kapolyi, Megyó meg a többiek merítettek rendesen. Meg a Stumpf Pesta es ...
da,
kossz, mar kezdtem elbizonytalanodni, hogy en vagyok az idiota, hogy csak en veszek ilyen apro osszefuggeseket eszre...
Na nem. Arra nem lesz időm, hogy olyasmit magyarázzak, mi a különbség az MSZP meg a SZÉLSŐBAL közt. Azt az ideúton meg kellett volna tanulni.
"Nekem az hogy bunozo, lop es hazudik mar kimeriti a szelsoseg fogalmat"

Abuhasz, te egyre mélyebbre süllyedsz :)
Van a Fidesznek programja, mi akadályozott meg, hogy megnézd?
Hát ha te hasonlónak érzed Fletót és Vikit, emberileg!, akkor te nagyon fiatal lehetsz, biztos nem voltál katona, Kiszes, vagy csak internetről ismersz embereket, ha idősebb vagy, akkor, bocsáss meg, de menthetetlen vagy...
Ó, télleg, a székházügy ... :-) Ráadásul az az akkori kábé 1 mirka mára éri a tízszeresét is ... meg persze az azóta „csődbe ment” Happy End, ugye.

Elnézést gyerekek, már sírok ...
Nekem aki kommunista az szelsobalos... ahogy neked a naci szelsojobbos...
Namost inkabb nem mondom tovabb
"Kapolyi"

Bocs, de Kapolyi már a kádárrendszerben is pénzügyi atyaisten volt, nem?
Akkor meg mit csodálkoztok, hogy most is ott van a pénzvilágban?
"Nekem aki kommunista az szelsobalos... "

De fentebb tisztáztuk, hogy ezek NEM kommunisták, legfeljebb VOLT kommunisták :)
"Hát ha te hasonlónak érzed Fletót és Vikit, emberileg!, akkor te nagyon fiatal lehetsz, biztos nem voltál katona, Kiszes, vagy csak internetről ismersz embereket, ha idősebb vagy, akkor, bocsáss meg, de menthetetlen vagy..."

Na, hát akkor ezt is tisztáztuk :) Ilyen egyszerű a világ :)
"Nagy Cső Zuhan · 2007.02.19. 15:51:54
Egy óriásplakát kivarrása ugyanannyiba kerül, független attól, hogy az ahhoz előteremtett pénz honnan származik - ezt a pénzt kell a pártoknak megadni.
... de az egymillió ugyanígy ki lesz véve, mintha "kilopták" volna. "

Nem éppen. Ha hivatalosan kapják az államtól, akkor 1 millió. Ha a Brabagtól kapják, akkor legalább 2-3-at kell visszajuttatni magasabb árak formájában, mert Brabagnak csak így éri meg előre finanszírozni és kockázatot vállalni, pénzt tisztára mosni...

És itt nem az a lényeg, hogy sokkal többet kapjanak állami pénzből, hanem, hogy csak úgy legyen elkölthető, hogy egyértelmű és átlátható legyen a forrás és a költés is.

"Objektív 2007.02.19. 16:09:06
Mavo, mondj egy Fideszes gazdasági vagy korrupciós botrányt."
Székház ügy, Kaya Ibrahim - Josip Tot, Ezüst Hajó, apuci kőbányája...
„Nekem aki kommunista az szelsobalos”

Jó helyen keresgélsz ... Szűrös, Pozsgai ...
Jaja HoppáCSKA. Mondtam én mást? Nem is volt nyilván soha. Egyszerúen akkor az kellett. Most meg más kell a hatalomhoz. mavo: "Kezd fájni az oldalam a röhögéstől ... a liberális kapitalizmus, mint a komcsizmus folytatása ... hogyne ..."

erre céloztam.
soseleszekelső,

Ibrahim és Tot bácsit ne soroljuk ide, az ő cuccosuk elévült. :-)
duplaV,
megiscsak folytatom. kommunista, rendszervaltas, tobb penz, tovabb csal-es lop es hazudik, kapitalista-libsi, reformer!
csak hogy megertsd pontokba szedve...
Na most az hogy konyvtarilag a szelsobal es a libero-MSZP programja kozott van kulonbseg ki nem szarja le? Egy ember nem lehet kiszes szocialista, aki elveszi a tokes rohadek kapitalista arisztokrata penzet, es a vegen o lesz a gazdag tokes?????
"Jaja HoppáCSKA. Mondtam én mást? Nem is volt nyilván soha. Egyszerúen akkor az kellett. Most meg más kell a hatalomhoz."

Bizony. És hát egyetlen más párt sem képes ilyesmire a hatalom kedvéért :)
Mavo, mondj egy Fideszes gazdasági vagy korrupciós botrányt.
ÉS nevezetes perei? Csak nem akarsz pártlapokra hivatkozni!?
Killer jó érv, mellettem.
Fidesz közeli cég? Az kb. a fél ország lehet!
Anr, mi a baj a szőlőtelepítéssel?
Milyen bányák? Egy fél bányáról van szó, ahol vagy 15 évet lenyomott, és amit szabályosan privatizált.
Az hogy lecserélték a kiutalt székházat olcsóbbra, és a maradék a pártvagyon része lett, az mi a maszop hatvanéves felhalmozásához képest?
Abuhasz, te rettenetes vagy.

Érzem a jószándékot a szavaidból, csak az a baj, hogy rettenetes korlátoltságot is érzek. Mint amikor a kilencvenéves ájtatos falusi nénikék próbálják megmagyarázni a világot.
Na mindegy.
"ÉS nevezetes perei? Csak nem akarsz pártlapokra hivatkozni!? "

:)))))))))))
Hogyne, Objektív, hogyne,vana Fidinek programja. Esküszöm, postérett lenne, ha nem lenne kissé elavult.

Tele ilyen konkrétumokkal, mint hogy

„Magyarországon új, munkaalapú gazdaságpolitikára van szükség, amely biztosítja: aki dolgozni akar, az kenyérkereső munkához, munkahelyhez jut. A létbiztonsághoz és a jóléthez, az egyéni és közös sikerhez nem a segélyen, hanem a becsületes, hasznos munkán keresztül vezet az út. [...]

Nem lehet kevesebb a célunk, mint hogy Magyarországon mindenkinek
legyen saját otthona. Mi úgy képzeljük el Magyarországot, mint egy szövetséget: három és fél millió otthon szövetségét. Korábbi programunk segítségével 270 ezer család költözött új lakásba, vagy újította fel régi otthonát. Egymillió ember életlehetőségei javultak e program által. Ilyen ambíciókkal látunk újra munkához 2006 tavaszán.”

Család címszó alatt leírnak egy brutális osztogatást, meg olyat is, hogy

„Még 2006-ban javasoljuk az Országgyűlésnek: rögzítsük a magyar alkotmányban, hogy az állam a közjóhoz, a nemzet gyarapodásához való hozzájárulásnak tekinti a gyermekvállalást és gyermeknevelést, és ezt érvényesíti az adójogszabályokban is.”

Program, hogyne, hogyne. Adjunk ennek, adjunk annak, attól fogy az adósság.

Mi van az Ibrahimmal és az Ezüsthajóval? Egy mondatban valaki legyen szíves, mert én nem az ÉS-ből tájékozódom.
"Milyen bányák? Egy fél bányáról van szó, ahol vagy 15 évet lenyomott, és amit szabályosan privatizált."

Stimmt. A jobboldalon csak szabályos privatizációk voltak, míg a baloldalon csak szabálytalanok.
Ez már természeti törvény. Egy fizikus ismerősöm mesélte, hogy a jövő évi fizika-tananyagban ez benne is lesz.
Mavo: néha elgondolkozom, nem lehetséges a párbeszéd. Aki szerint 2002-07 jobb, mint 1998-2002 azzal nincs mit vitatkozni. Ennyi.
"Mi van az Ibrahimmal és az Ezüsthajóval? Egy mondatban valaki legyen szíves, mert én nem az ÉS-ből tájékozódom."
És a Magyar Nemzet erről semmit nem írt, se a Demokrata...
Bizonyára azért, mert ezek természetesen NEM pártlapok.
„Egy fél bányáról van szó, ahol vagy 15 évet lenyomott, és amit szabályosan privatizált.”

Wazze, megint kezd fájni az oldalam. Mer ugye vannak a csúnya posztkomancsok, aki fúj de gusztustalanul lenyúlták a mocsadék privatizálás közben, meg van az rendes, derék, 15 évet lenyomó becsületes párttitkár, aki „szabályosan privatizált” egy bányát magának.

Objektív vagy, ez a lényeg. :-)
Fletó, Viki: megalomán, gátlástalan, exhibicionista... Egymás antitézisei, miközben ugyanolyanok. Pont ezért tudnak olyan jó ellenségek lenni. Aki egyébként ennyit szopatja magát a hatalomért, az eleve nem fut százzal.

Ha az állítólagos fidesz programnak lenne vmi mondanivalója is (a népnemzeti litániás intelmeken kívül), akkor a csapból is az folyna. Még nem láttam olyan kampányanyagot, ami érdemes lett volna elolvasásra. A (jó esetben szakértői) vitákon szokott kiderülni, h ki mit tud felmutatni. A fidesz jelenleg semmit.
da-ésatöbbi,

„Aki szerint 2002-07 jobb, mint 1998-2002 azzal nincs mit vitatkozni. Ennyi.”

Mivel konkrétan nekem címezted, ezért megkérlek, ugyan, idéznéd már erről szóló veretes mondataimat, édesem? :-)
(Objektív,

amúgy kezdem érteni, miért fikázod, aki úgymond egykutyázik:mert szerinted csak Ők a kutyák.

Elhiszem, hogy nem vagy az, de kiköpött mása vagy a hárdkór Gondola-fórumosoknak, akik a nagy objektivitás kellős közepén ugyanezt büfizték rám, amikor szerényen megjegyeztem, hogy a maszop is randa féreg, de a Fidi se ártatlan bárányka.)
nem idéztelek, azt látom, h fasz módra egy pártptogrammból idézel semmitmondó szövegeket, bezzeg a Fletóék meg konkrétan kúrják el folyamatosan. Tudod, azt kell nézni, ki mit TETT. Te egy hívő vagy, és nem több. De nem kell szégyelni.
Mavo én sem tudtam volna jobban válogatni, három nagyon fontos és helyes bekezdést, ráadásul kettő egészen konkrét. És egyik sem osztogatás.
az egykutyázásozás aranyos, tényleg. és nem kell hozzá semmi több, mint kétségbe vonni, hogy a fideszben is előfordulnak bűnözők meg hazugok.

érdekes egyébként, hogy ez baloldalt kevésbé megy, de talán ki kéne próbálni a feriblogon.
Ejnye, engeggyémábe, te egykutyázó mocsokbolis!

A francba ne lenne a drága Fidinek programja! Tessék, olvasd, itt alényeg:

„Egy nemzetegyesítő programhoz nemzeti kormányra van szükség, amely a magyarok szemével nézi a világot, a magyarok fejével gondolkodik, és a magyarok szívével érez.” :-)
ohohó!

"A blogfüggőkről

A blog nemcsak virtuális közösséget teremtett, hanem életre hívott egy 50-60 fős, valóságos közösséget is. Tagjai, akik egyszerűen blogfüggőnek hívják magukat, kiléptek a nevek jótékony homálya mögül."

- írja a miniszterelnök úr.
da-ésatöbbi,

Igen, Megyóék, meg Fletóék konkrétan 2002 óta kúrják el, és konkrétan elég nagyon. Ez biza így van, nem is szeretem őket ezért.

Tök mellékszál, hogy Viki saját szájúlag kérte fel frakcióját, ugyan, savazza mán meg a Megyó-féle osztogatós biszbaszt, aztán meg reppel, hogy jaj, a hiány, az de mekkora, aztán a hiány csökkentése végett ígér mindenkinek toronyórát aranylánccal.

Na, ez a frankó.

Fletó meg kormányon van, 2010-ig majd eldől. Ha a Fidi lenne, ugyanezt mondanám, hogy elhiszed vagy sem, a te dolgod.
Tóta,

azé a feriblog van olyan jó, mint a vikivendégkönyv, nyal ott is, aki teheti.
Ja, elhiszem. Eldől. Ettől félek.
Hoppácska, szabályos versenytárgyalás volt.
Mavo, független és viszonylag objektív vagyok és Fidesz-szavazó.
És mondj egy Fideszes gazdasági vagy korrupciós botrányt.
hoppacska, koszonom
Oh, ha egyszer ugy latnam a politikat ahogy a falu asszonyai! A nemes egyszeruseg, es tisztanlatas! Igaz es tiszta emberek. Sugarzott a szemukbol a nyilt kapcsolat az Igazzal.
Bar a kilencvenes evek sertett egy kicsit ,de tedd korabbra...
Objektív, drága tesókám ...

Aszondod, szívedből szól. Akkó tessék kezdjük, fejtsd mán ki, mit kell az alatt érteni, hogy „Magyarországon új, munkaalapú gazdaságpolitikára van szükség, amely biztosítja: aki dolgozni akar, az kenyérkereső munkához, munkahelyhez jut. A létbiztonsághoz és a jóléthez, az egyéni és közös sikerhez nem a segélyen, hanem a becsületes, hasznos munkán keresztül vezet az út.”

A lehetőség adott ... :-)
da-és a többi,

igen, eldől. És? Ha Zemberek szarabbul fognak élni, akkor majd jól seggberúgják.

Úgynevezett demokrácia.

Az meg nem az én bajom, hogy egy 2006-os „program” nyalánkságainak idézése miatt eldöntöd, hogy én hogyan ítélem meg az 1998-2002 kontra 2002-2006 kérdést.
Objektív,

amúgy verheted magadat nyugodtan, hogy monnyámá monnyámá, én tök igazat adok neked: a székházügy hóttiszta volt, a Szolnoki ingatlanbalhé is a tiszta kezek éjszakáján esett meg, a Szegedi hóka-mókák is, és a kis Fatman sem azért kapta a biznyiceket, mert a tesója az volt, aki, a Fidi-közeli cégek ügyében meg tudjuk, hogy hülyének lenni alkotmányos jog, egy nap felvásárolni egy tucat csődbement véget, az tök logikus.

És igen, a a Fidi ártatlan báránykák gyülekezete.

Így jó?
mavo,
Az idezet jo!
Ha te lattal mar olyan tarsadalmi berendezkedest, ahol akinek nincs munkaja az minden segelyt meg ellatast megkap, ezert arra osztonzik, hogy ne is dolgozzon, akkor nem kerdeznel ilyeneket!
Ez a szocializmus nagyon nagy okorsege, es nem mintha nalunk ez lenne!
PL. Hogy a budos ingyenelo betantorog a fogorvosi rendelobe, hogy mar neki ingyen csinaljanak fogsort, es a fogorvos kenytelen ellatni, meg akkor is, ha az aszisztensek 3 percenkent mennek el hanyni a buztol! (mert van ilyen orszag! )
„szabályos versenytárgyalás volt”

Konkrétan mi is?
Objektív, te kérdezted a Kaya Ibrahim Josip Tot ügyet.

Szóval korábban a Fidesz tulajdonában volt hét darab cég, amelyeket a fent említett úr vásárolt meg, szerződés szerint. A cégek nagy adósságot halmoztak fel, többek között semmilyen járulékot nem fizettek be az APEHnek. Összesen párszázmillió köztartozásról volt szó, ha jól emlékszem. A cégek tönkrementek, és az igazi Kaya Ibrahimot sem Josip Totot sosem sikerült előkeríteni.

A feltételezés, hogy a cégek szándékosan nem fizettek az államnak, és kamu szerződéssel átiratva ne is kelljen soha.

Nem a fidesz szabadalma, "fantomizálásnak" hívják, és jól ismert eljárásról van szó.

Botránynak viszont pont elég. Bár gazdasági bűncselekményt nem sikerült bizonyítani, de elvakultan szubjektívnek kell lenni ahhoz, hogy valaki azt mondja, a szóbanforgó szerződésekkel minden rendben volt.
Az idézett szöveg magyarul van írva, és pont azt jelenti, amit a szavak jelentenek. Mit nem értesz? Jobban én sem tudom megfogalmazni. A konkrétumok vagy később vannak írva, vagy nincsenek írva, akkor kérdezd meg a Fideszt, ha nincs válasz, vagy nem tetszik, akkor hasonlítsd össze az MSZP tetteivel (mert a program már törölve), és vond le a következtetést.
No, konkrétan a cucilizmus inkább a bujtatott munkanélküliségről szól, a melósok fele a tökét vakargatta, lopta a gyárat kifele, meg termelt a nagy szúnak a raktárba, láttam magam. Jó, túlzok, meg általánosítok, de azért van benne valami.

A cuciális segély dolgában meg annyit mondok, csinálj sok gyereket 10 rugó per kopf átalányért, meg nyald fel a zsíros 20 ruccót havonta, hátha te is tudsz jól járni a munkanélküliséggel.
inkabb arrol szol, hogy akinek nincs, annak adjunk... es ha adunk neki, akkor meg mi a szarnak kuzdjon maganak, amikor ugyis megkapja... es ez a szocialista berendezkedes lenyege.
Objektív,

magyarul fingod nincs, miről szól, különben megmagyaráztad volna.

Na, folytassuk, hogyaszongya mit jelent az, hogy „ Nem lehet kevesebb a célunk, mint hogy Magyarországon mindenkinek
legyen saját otthona. Mi úgy képzeljük el Magyarországot, mint egy szövetséget: három és fél millió otthon szövetségét. Korábbi programunk segítségével 270 ezer család költözött új lakásba, vagy újította fel régi otthonát. Egymillió ember életlehetőségei javultak e program által. Ilyen ambíciókkal látunk újra munkához 2006 tavaszán.”

Mondjuk, konkrétan a pár tíz-, talán már százezer bépesti hajléktalan tekintetében ez mit jelentene? A dógozó emberek adójából adjunk lakást nekik, vagy mi a lóbráner egyebet jelent? Mert hogy ebben az állapotban munkájuk nem lesz, és anélkül nem fogják előkaparni az önrészt, noch dazu fentartani sem tudnák.

Vagy az ő esetükben otthonnak megfelel a melegedő is?
„inkabb arrol szol, hogy akinek nincs, annak adjunk”

Jól mondod, csak kéretik ezt összevetni a Fidi „otthont mindenkinek” programocskájával, aztán legondolkodni.
Es eppen az elobbi idezet meg nem ertese lathato... hogy nem a munkanelkulinek kell adni otthont, hanem munkat kell adni a munkanelkulinek, hogy otthonhoz jusson...
De neked biztos jobb az, hogy ma halvany lila eselye sincs egy egyetemrol kikerult embernek otthont vennie!
bocsass meg, de nem az idezet szol arrol, amit visszideztel, hanem a szocializmus vagy cuculizmus ha jobban tetszik!
Pascal, biztos, hogy a Fidesz tulajdonában volt? Én úgy emlékszem, Fidesz-közeli cégek voltak, és nem Fidesz-vezető ügyködött. Nem tudok a szerződésekről nyilatkozni, nem értek hozzá, és nem ismerem. Tudsz más botrányt is, vagy ez alapján legyek maszopos?
Mavo, licitálós tárgyalás volt, nem kijelölős, megkenős, és olyan nyerte el, aki eddig is azzal foglalkozott, és értett hozzá.
mavo,
az "otthont mindenkinek" neked azt jelenti hogy az aluljaroban szaroknak vegyunk lakast? Ezt te hol olvastad?
Ki vagy te, Lendvai?
Árpád, az egykutyázás nemcsak ez. Én van amikor jogosnak tartom az egykutyázást.

Például az öszödiben ehangzott a hazudtunk és a hiányért való felelősség elvállalása is. Lehet az öszödi beszédet pozitívan is értékelni. Egészen más dolog Ferit totál felmenteni, azon az alapon, hogy a Fidesz is hazudott a kampányában (mert nem élünk rosszabbul), vagy a Fidesz meg járulékcsökkentést ígért, azzal még nagyobb lenne a hiány.

Én ilyenkor, bár nem vonom kétségbe a Fideszben is előfordulnak hazugok, mégis azt mondom, egykutyázás. Mert a kormányzó pártok felelősek az államháztartás állapotáért, elsősorban. A Fidesz is hibás, rossz kampányolásban, másodsorban.

A kettő nem egykutya, a kormányzó pártok felelőssége nagyobb, és az általuk elkövetett hibák következményei súlyosabbak.
Mavo, mi az hogy fingom sincs? Csak nem azt akarod mondani, hogy nem érted ezt a két mondatot? Hogy magyarázzam meg, hogy a nap süt? A legközelebbi csillag hőt sugároz felénk? Ezt igényelnéd? Nincs időm, mert megyek focizni.
Ja, a lakásügyben írottak alapján úgy gondolom, hogy buta vagy. Én is, hogy későn jöttem rá. Bocs!
Persze, igaz, pártközeli cégek voltak. A szóbanforgóakk egyike, a Centrum kft eredetileg Orbán Viktor, Kövér László és Stumpf István tulajdonában volt, 88 millió kifizetetlen köztartozással fantomizálódott. Botránynak pont elég.
abuhasz és Nagyon objektív,

az idézett szöveghelyen konkrétan az olvasható, hogy „[n]em lehet kevesebb a célunk, mint hogy Magyarországon _mindenkinek_ legyen _saját_ otthona.”

Vagy a mindenkibe nem fér bele az aluljáróban tengődő hómlesz?

Ha így van, tessék nekem elmagyarázni, miért, és hogy ezt nekem melyik ujjamól kellene kiszopnom.

És igen, Nagyon Objektív, igen, hülye vagyok mert fingom nincs, hogyan is kellene értelmeznem azt az afféle (számomra) buta, demagóg frázishalmazokat, hogy munka alapú gazdaság, meg hogy saját otthont mindenkinek. meg pláne azt nem, hogy ezt hogyan is képzelte, aki kitolta magából.
Pascal,

azért a kérdéskört árnyalja kissé az, hogy a Fidi konkrétan az összes osztogató intézkedést jó alaposan megsavazta, tök nyilvánvalóan azért, mert akkor mit szólnak a Zemberek, ha nem savazzák meg a Jót, és hogy akkor népszerűtlenek lesznek.

Ha a Fidi balhét csapott volna, hogy ne, ne osztogassunk felelőtlenül, mert hogy üres a kassza, meg hogy adósság lesz belőle, meg hogy miazmás, akkor joggal verhetnék az azstalt, hogy ők nem, ők jó fiúk voltak, így ebben a kérdésben jobb lenne kussolniuk.

Más kérdés, hogy a másfél éves Nagy Böszmeség, a „reformok” elodázása tényleg Fletóék sara, ennyiben az ő felelősségük valóban nagyobb.
mavo, majd én. Ezek CÉLOK. Tehát vagyunk most valahol, és megyünk valahová. E között van egy út, amit meg kell tervezni, ez a programm. Ebben lefektetjük a prioritásokat. Ergo cél az, h ne legyenek hajléktalanok, a valóság az, h vsz. lesznek. Tehát lehet úgí, h a hankook kap egy autópályát kurvadrágán meg egy valag támogatást vagy pedig ezt jobban elosztjuk hazai vállalkozások közt. Hogy melyik taktika jobb azt én nem tudom, de két KÜLÖN taktika.
Megirigyeltelek Objektiv, hogy megszabadulsz ezektol a felesleges vitaktol. Ilyenkor veszem csak eszre, hogy ezek az idiota emberek tenyleg ezt akartak!? Ha ebben hisznek, mert a csalo sok cukorkat igert! De csak kemenyen vedjetek a magatok igazat, habar ez nem is a ti velemenyetek...

De legalabb megadjak nekunk azt a lehetoseget, hogy aszketa modjara bojtolessel es imaval forduljunk fontosabb dolgok fele.

Koszontem mindenkinek, ezennel nem gyarapitom duplaV blogjanak nepszeruseget! Egyebkent sem szeretem olvasni, mert szerintem frusztralt, es bizonytalan, es egyoldaluan kiforrt a velemenye -vagy a nem velemenye!
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 14:27:05
"ja, h mi a megoldás? Majtényiék (eötvös k intézet) készítettek egy tervezetet, ami a mostaninál valamivel szabályozottabb rendszert vezetne be. én magam azzal értek egyet, most nem emlékszem, ki írta, h kimérni nekik konkrét felületeket, akár tévét is, plakáthelyet, DM-kapacitást, aztán annyi."

Nem nyerő. Egyrészt állandóan menne a vita a nem direkt reklámokon, hogy akkor az most minek számít. Ha pl. Te a pilótarádióban bújtatottan (vagy kevésbé bújtatottan) azzal érvelsz, hogy akkor szavazzatok Ferire (még ha nem is fizetnek érte, vagy legalábbis direkt nincs ellentételezés), felvetődhet a túloldalon, hogy akkor ez most reklám vagy nem reklám. Meg mennének a barterek, magyar ember találékony.

J A V A S L A T
Szerintem célszerűbb (és életszerűbb) lenne azt mondani, hogy minden párt annyit költ a kampányra, amennyit akar, viszont nyilvánosan el kell számolni minden fillérrel és annak eredetével, sőt adózni is kellene (pl. 20%) az összes ilyen-olyan bevétel után. Évente kötelező vagyonvizsgálat. Ha nem vallják be, levágni a farkukat APEH által (ugyanúgy, mint egy adócsaló magánszemély/cég esetében).

Pár milliárdot persze így is elsikálnának, de nem lenne annyira durva a helyzet, mint most. Versenytárgyalásoknál, közbeszerzésnél meg a GVH előtt ütős érv lehetne, hogy X cég finanszírozta Y párt kampányát.

„nem a munkanelkulinek kell adni otthont, hanem munkat kell adni a munkanelkulinek, hogy otthonhoz jusson”

Hajjaj, drága barátom, hajjaj. Pontosan hogyan is képzeled te eztet? A szaros-büdös hómleszt jól felveszi egy magáncég, mert azzal de jól jár? Vagy betuszkoljuk valami állami ücsörgősbe, kivakarjuk a szarból-húgyból, és annyit fog keresni, hogy abból akár állami támogatással lakást fog tudni venni?

Álom, álom, édes álom ...
Ügyesen feltett kérdésekkel meg lehetne népszavaztatni is, ennek legalább lenne is értelme.

"Arra nem lesz időm, hogy olyasmit magyarázzak, mi a különbség az MSZP meg a SZÉLSŐBAL közt."

Na, mi?
Hová lett a Munkáspárt 4%-os szavazótábora?
Csak nem lenyelte az MSZP?
Ugyan, miért? Hogy történhetett ilyen? Mivel győzte meg őket?
Mavo igaz, sőt más esetekben én is odaírtam, hogy akkor a Fidesz is többnyire azt képviselte, hogy miért nem többet osztogatunk.

De még ettől sem lesz egykutya mindkettő. Mert az államháztartás valós állapotát eltitkolni, és erre alapozve hibás gazdasági döntést hozni (pl. ÁFA csökkentése választás előtt pár hónappal), kormányoldalról az újraválasztási győzelem érdekében messze sokkalta súlyosabb következményekkel jár, mint következetlen ígérgetés ellenzéki oldalról.
„Ergo cél az, h ne legyenek hajléktalanok, a valóság az, h vsz. lesznek.”

Ergo ismét mondtunk egy nagyot. Lásd a teljes foglalkoztatás vágyálmát.

Kéretik már észrevenni, hogy a lecsúszott emberek zöme — akármennyire is fáj szociálisan érzékeny lelkünknek — véglegesen elbukott, a büdös életben nem lesz ismét úgymond hasznos tagja a társadalomnak.

Ezt a lakást mindenkinek dolgot simán felelőtlen ígérgetésnek hívják, parasztvakításnak, avagy demagógiának hívják, ha úgy jobban tetszik.
Pascal,

igen, ez így korekt, bár bújkál bennem a kisördög, hogyan is volt az, amikor a pofánkba nyomták, hogy 4%, meg 3%, az alapján jól betervezték az azt, oszt a majd dupla akkora infláció nyomán keletező kis pluszt jól nem mondták meg, hogy hová, mert kétéves költségvetéssel megtehették.

A költségvetést mindegyik kormány kozmetikázta, hogy rövidebben megfogalmazzam ugyanezt.
Doomhammer,

ha konkrétan a dumát nézed, meg az apró-cseprő összeborulásokat, akkor én másik irányban keresném az elvándorlókat. Persze nincs ott, mert akkor a Fidi talánmég nyerhetett is volna.

Egyszerűen annyi történt, hogy

1, Lassan hal ki a Thürmer-féle társaság törzsközönsége. A maradék meg lassan elveszti a választókedvét.

2. Még ketté is szakadtak a választás előtt, és az sem hozta konkrétan a savazókat.
Mavo, mindkettő kozmetikázott amikor kormányon volt igaz, de nem egyforma mértékben. Sőt annak is igaza van, aki azt írja a választások előtt a Fidesz is osztogatott - de messze nem ennyit. Ferifletőék következetesen 3-4%nyi hiányról beszéltek, például Sólyomnak írt összefogalalójukban is. Ha igaz a 3-4, még mindig kisebb hiba a kisebb súlyú járulékhoz hozzányúlni, mint az állami bevételek masszív részét adó ÁFÁhoz. Kell is most a megszorítás, de a Fidesz regnálása után lehetett vidáman osztogatni. És a 3%-4%ről az év végére, jóval a választások utánra kiderült, hogy tízet meghaladja.

Ekkora böszmeséget a Fidesz nem követett el. Még ha lehet is őket szidni, más esetben, joggal.
Elnezest,
itt most mirol is van szo?
a fidesz szavazok gyozkodik az mszp szimpatizansokat, illetve forditva, hogy az o kedvencuk lopott kevesebbet?
a szadeszt senki nem vedi?

eddig talan Dark Future ugrott elo egy jo gondolattal, a nyilvanos partkampany koltsegekrol. persze csak ugy, hogy parhuzamosan valami mediafigyelo brigad auditalja az eredmenyeket. van ilyenbol eleg. azt is folyamatosan nezik, hogy hany remszar egyeb tvreklam megy, gondolom a poli hirdetesek figyelese is megoldhato.
a szorolap az oriaspalkathoz/ujsaghirdeteshez/tv-radios spothoz kepest semmi. a kampanybulikat meg behirdetik, tehat sacc/kb jo adatot kellene bevallani.

legyen rend, aztan nehezebb lesz lopni.

de adott esetben en a megjelenesek szamat korlatoznam:
x db tvspot, x db oriasplakat. igy legalabb nem lenne tele az egesz kibaszott orszag mindenfele nyalgep politikusokkal. a normalis ember ugyse az arc/fog/mosoly alapjan szavaz.

persze ettol meg lehet lopni.
egyebkent is. a partok kozhasznu szervezetek?
feltetelezem nem nyeresegorientalt gazdasagi tarsulasok.
(elvileg)
legyen mar az egesz kicseszett part-konyvvitel nyilvanos.
mi olyan dolog van, amit el kell titkolni az emberek elol?
van netan szamla a befolyo megvesztegetesekrol?

gondolom attol nem csokken a szavazok szama, ha tudjuk hogy a szocik mennyiert veszik a sonkaszsomlet az oszodi nyaraloban.
mavo,
Igy van az aluljaroban szaro homelessznek nem azert nem lesz mukaja es otthona mert nem ad neki az allam, hanem mert o emberileg olyan, hogy oda is valo. Aki kepes ide lesullyedni, es igy elni. Es el is varom, hogy ne adjon neki egyik kormany sem lakast. Es nem is sajnalom.
Annak, viszont aki kepes dolgozni, legalabb a remenyt adjuk meg arra, hogy egy szaros budos kis negyfalat ossze tudjon maganak vakarni! Es ez a jelenlegi libero-kapitalista bankarokkal nem kifejezetten lehetseges! Megis jelenlegi lehetosegek kozul melyik ad neked egy olyan lakast, amit a munkaddal fenn tudsz tartani?
Es ez neked demagog? Ki nem szarja le?
Azert demagog, hogy a sok idiota is megertse! Itt nem az 1% ertelmiseg szavaz, hanem minden okor, akit qrvara nem erdekel semmi mas, mint hogy mennyi virsli kerul a pofajaba. Es ez az idiotizmus pedig a baloldalnak kedvez. Mert ok meg tudjak etetni a hitvanyokkal, hogy ok szocialisak... hogy ok a szegenyekert dolgozank... es a gazdagoktol elvesznek!
Ugyhogy vitazzal csak tovabb draga baratom!
Ja, es hozzateszem ezert lett a fidesz is baloldali, hogy a lathatoan tobbsegben levo idiotizmust a maga udvaraba terelje.
Ugyhogy qrvara mindegy hogy mi itt min vitazunk, a lenyeg, hogy a sok baromarcu dont el mindent!
Hajra ujkori demokracia!
hali mavo,


rég olvastam tőled olyan ótvaros-méteres-kékeres-méteres-hónaljmankós nagy fasságot, hogy a munkanélküli az hómlessz. Ezzel pont ott vagy, ahol az édes álom fogalmazója.

Ezt így első blikkre a munkanélküliek nevében (mer' voltam az is, igaz, csak négy hónapig) kikérem magamnak :o)

Hö.
ÉN NEM ÉRTEM.

MSZP-SZDSZ KORMÁNY VAN, CSESZI EL AZ EGÉSZSÉGÜGYET, OKTATÁSÜGYET, ELADÓSÍT, KŐCCSÉGBE VER, ELKÚR ÉS ÁTKÚR. ÉS AKKOR ITT A T. KÖZÖNSÉG AZON VITÁZIK, HOGY ORBÁN ÉS A FIDESZ MEKKORA KIS GECIK.

ÉBRESZTŐ, FASZKALAPOK!!! MOST ŐKET MINIMÁLIS FELELŐSSÉG TERHELI, DEBEZZEG A KORMÁNYT!!!

Maradjunk annál, hogy lopni csúnya dolog, kormányként lopni viszont sokkal nagyobb csúnyaság. Ezt tessék alapnak venni, basszájba.
maradjunk inkább annyiban, kérlek, hogy egyrészt a capslockot kikapcsolod, másrészt meg itt éppen a _pártfinanszírozásról_ és kampányfinanszírozásról volna szó, amely botrányban az érintettség egész pontosan azonos.
Pascal,

„rég olvastam tőled olyan ótvaros-méteres-kékeres-méteres-hónaljmankós nagy fasságot, hogy a munkanélküli az hómlessz”

Na, erre konkrétan azt szoktam mondani, hogy aki erőteljesen igyekszik félreérteni, amit írok, az valószínűleg félre is fogja. :-)

Én mindössze annyit írtam, hogy hómleszek így meg úgy. Ennyi. Általában a munkanélküliekről nem írtam semmit, ha igen, kérlek, idézd.

A költészet hetéről ennyit.

A hómlesz ellenben jókora eséllyel munkanéküli, ebben talán egyetértünk, tehát nehéz lesz lakáshoz juttatni.
abuhasz,

„Es el is varom, hogy ne adjon neki egyik kormany sem lakast.”

No, akkor a Fidi programja konkrétan nem neked való. Hacsak valami trükkel nem tudod elmagyarázni, hogy a mindenki az igazából nem is mindenki, hanem mégse.
denever 2007.02.19. 18:04:46

További ötletek a finomításra:

Bármilyen pártreklám elhelyezése/megjelentetése csak akkor lenne engedélyezett, ha jól láthatóan feltüntetnének/ráírnak/bemondanak egy azonosítószámot. Pl. MSZP 10/147, FIDESZ 10/223. Az azonosító nélküli reklámokért azonnali büntetés járna, fix büntetési tételekkel. Az azonosítós reklámoknál egy adatázisban online vezetni kellene: a felelős kiadót (személy szerint), a reklám típusát, készítőjét, az elkészítés díját, a megjelentetéssel megbízott cég nevét, a példányszámot, a megjelentetés díját. (Pl. MSZP 10/147, Hiller István, TV-spot 32 sec, Red Flag Studio Kft., 12 000 eFt+ÁFA, RTL Klub, akciós csomag (20 megjelenés főműsoridőben), 24 000 eFt+ÁFA) stb.

Bevételi oldal: mivel adókötelesek lennének a pártbevételek, ugyanolyan adóbevallásokat kellene készítenie a pártoknak, mint a cégeknek is. Az adó mértéke is kb. a társasági adó szintjét követhetné (megfejelve természetesen a szolidaritási járulékkal...). A pártok addig nem kaphatnák meg a következő évi állami apanázst, amíg az előző évvel el nem számoltak.

Ha már reformokat gyártanak, Feri bácsi kezdhetné a söprést a saját házuk táján...

Pascal,

„Mavo, mindkettő kozmetikázott amikor kormányon volt igaz, de nem egyforma mértékben.”

Értem. Tehát hazudott ez is meg az is, csak az egyik nem _akkorát_.

Mindjárt más. :-)

„Sőt annak is igaza van, aki azt írja a választások előtt a Fidesz is osztogatott - de messze nem ennyit.”

Lám, ugyanaz az érvrendszer. Ők is, de ők jó fiúk voltak, mert nem _annyit_.

Akkor kérdezem én tisztelettel, a francba lehetséges az, hogy tökvéletlenül 2002-nn az év felére ugyanúgy elfogyott a kasszában a zseton, mint 1006-ban? Hogy a csudába lehetséges? Meg hogy lehetséges, hogy a választások után pár napos elbírálásokkal mentek ki a Széchenyi-terves izék. Milliók, milliárdok konkrétan.

Bevallom, saccokni se tudom, melyik társaság osztogatott nagyobbat választásilag, de hogy kábé ugyanakkorra elverték az éves zsetont, az konkrét adallék.
„Megis jelenlegi lehetosegek kozul melyik ad neked egy olyan lakast, amit a munkaddal fenn tudsz tartani?”

Mi konkrétan 2005-ben vettünk lakást, állami kamattámogatással, plusz szocpol meg miazmás, és állítólag akkor már nem a jóságos Fidi volt kormányon, hanem a népnyúzó komancs-kapitalisták. Persze, így az államadósságban a mi részünk is benne van, amire nem vagyok feltétlenül büszke, de ha adnak, az ember nehezen utasítja vissza.

Egyéb kérdés?
dark future,

sajna ez a megoldás a piár-interjúk irányába tolná el a cuccost, a fiúk hirtelen rájönnének, nem is olyan rossz a csúnya Pártkeltébe járni ...
TWA, (kepszlokk kikap.!)

nem azonos az érintettség. Tudod mér? Mert ellenzékből lopni sokkal nehezebb, mint kormányból, ha nem így lenne, egyik oldal se törné össze magát azért, hogy kormányra kerülhessen.

De itt és most arról van szó, hogy egyformán kikerülték a törvényt mindketten (na jó, Kovácspisti jóakaróit se hagyjuk ki... szóval: hárman) nyomták bele a pénzt a kampányba, mint atom. Valaki elkezdte a licitet, a másik meg nem volt hülye lemaradni...

De TWA, ez két külön dolog. Kormány lop, hazud, átqr, ellenzék meg csak álmodozhat effélékről, mert neki nagyságrendileg kevesebb juthat. Ettől meg egészen eltér, hogy hazudnak abban: mennyit költöttek.

Én ez utóbbiban egyiket sem hibáztatom olyan nagyon; az már inkább kérdés, hogy honnét van a lóvé.

De bittezer, ne tégy egyenlőségjelet a kettő közé (összeg-honnét; ill. kormány-ellenzék), mer az demagógos. Tudom, letojod, amit mondtam, de azért mégis kérlexépen.
Paszternak: egyrészt lehet lopni ellenzékből, mégpedig az önkormányzatoktól. ki tudja, talán elő is fordult ilyen.

másrészt én nem azt nehezményezem elsősorban, hogy eddig így ment a dolog. azt nehezményezem, hogy most miért nem esnek neki két kézzel, hogy megváltoztassák.
Paszternak,

tőled is kérdezem, hogy a rákba lehetséges, hogy 2002-ben a Fidi, 2006-ban meg Fletóék is elérték azt a bravúrt, hogy az év felére elszórták az éves zsetont?

Kettő. Az is érdekelne, miképpen képzeled, választási győzelem esetén a Fidi mi a rákból törlesztette volna azt a pénzt, amit kampányra költött, és vélhetőleg nem a Holdról pottyant az ölükbe, és ami — ránézésre — hasonló nagyságrendű, mint a maszopé ... vagy tényleg azt hiszed, hogy tök rendi emberek összekalapozták nekik, hogy tessék, nekünk nem kell? :-)
Most látom, pár kommenttel előbb a vétlen Pascalnak címeztem, ami Paszternaknak járt hómlesz és munkanélküli ügyében.

Elnézést!
„Es ez az idiotizmus pedig a baloldalnak kedvez. Mert ok meg tudjak etetni a hitvanyokkal, hogy ok szocialisak... hogy ok a szegenyeker”

és a Fidi — ami ezerrel tolja a szocdemagógiát — képtelen rá? Tényleg? Kérdem én: tehetségtelenek, hülyék, vagy mindkettő?

Esetleg te írtál marhaságot?
Én 4 milliárdról tudok, olyantól aki rakott bele.
én a reklámos szférából hallottam a hetet.
mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon. Állambölcs úr és Spiritusz úr esetleg ez ügyben azért elénekelhetne egy duettet.
Nem kommentálom, szívemből szólt. Amúgy ami mégis megragadott, az a "kisnyugdíjas - kifli / pártok - 4 mrd" kontraszt. Tudod te hogy kell hatást kelteni Árpád...
Mavo, igen, ez már közel áll az egykutyázáshoz. Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit. Mindkettő hoz rossz döntést. Mégse teszem őket egy szintre, sőt, azt sem fogadom el, ha az utóbbi az előbbire hivatkozva menti magát.
Nyomhatna a két államférfi egy kűrt a Sztárok a jégen című műsorban.
Abban a valóságshowban pedig ahol majdan összezárnak embereket a két szürke eminenciás pártpénztárnok igazán leszophatná egymást élőben. Ennyi pénzért kérem, igazán belefér.
TWA,

persze, lehet lopni, hogyne. Biztos. Én egyiket sem próbáltam, de valószínűnek tartom, hogy ellenzékben, önkormányzattól lopni, az a nehezebb, mivelhogyhát nagyságrendileg sokkal több tettestárs kell legyen. Így a félretehető lóvé is minimalizálódik, és fordítottan arányosan nyől a kenésre szánt összeg nagysága.

Viszont abban, hogy ezek közösen nyíhatnának, hogy jajdeszareza törvény, reformáljuk mán meg, abban igazad van, mert így ők magukat teszik jogilag lehetetlen helíyzetbe in dö fjúccsör. A zerkőőőőcsről meg nem is beszélve.
Paszternak: ej, azért egy nagyvárosban összejön ám egy kis ez-az. de még egy kerületben is.
Még egyszer régen valahol (jóisten tudja, melyik fórum) felvetettem, hogy akkor játsszunk! Lopnak, ja. Becsüljük meg, mennyit.
- Ennyit minimum
- Nem csak kampány van, hanem pártműködés, aláírásgyűjtés, irodabérlés, repi üdültetés
- X forint pártpénzhez alighanem legalább 3X vagy 4X forintot kell közpénzből kijuttatni magáncégekhez, hogy utána feltűnőtlenül visszaforogjon valamicske. A mosás se ingyenes, a tisztítás se, hát ez se
- És ebben a szimpla közbeszarási korrupció benne se volt, pedig az ám a finom
- Széljegyzet: olvasom ám a Narancsban a korrekt kis cikket a siralmas magyar adómorálról. Na ja, kérem.
Centrum Parkolási Haverulás, hogy mást ne.
Nem jött még ellenvélemény senkitől azzal kapcsolatban, hogy a pártok adózzanak a (valós) bevételeik után.

Nem jött a nyilvános reklámlistával kapcsolatban sem.

RE: mavo · mavo.blog.hu 2007.02.19. 18:52:38

"sajna ez a megoldás a piár-interjúk irányába tolná el a cuccost, a fiúk hirtelen rájönnének, nem is olyan rossz a csúnya Pártkeltébe járni ..."

Lelkük rajta. A köztévében kb. fifty-fifty arányban, a kertévék meg azt hívnak meg ingyen, akit akarnak (ha hozza a nézettséget...). Nem azt mondom, hogy ezzel a megoldással igazságos lenne a kampány, hanem azt, hogy pénzügyileg követhető(bb).

-------------

OFF: Az informatikai infrastruktúra meg moslék, ismét nem ment egy óráig.
Marx híres elmélete szerint a vallás a nép ópiuma: segít elterelni a figyelmet a valódi problémákról. Nálunk mintha a lopás-elméletek töltenék be ezt a szerepet: hosszasan el lehet filozofálni azon, hogy mindenki lop, a politika csúnya dolog, nem is érdemes semmit elvárni ezektől, mindegyik egykutya (végülis ha egyikről sem tudjuk még körülbelül sem, hogy mennyit is lopott, akkor milyen jogon zárnánk ki, hogy épp ugyanannyit lopnak?). Pedig hát kit érdekel, melyik mennyit lop? Tőlünk nyugatabbra is rendszeresek a korrupciós botrányok, aztán valahogy mégiscsak jobban élnek. És ezért tartjuk a politikusokat, hogy elérjék, hogy jobban éljünk, nem azért, hogy ne lopjanak. Ha másra jut pénz, kit érdekel? Boldog ország, amelyiknek ez a legnagyobb problémája.

Nálunk viszont csak arra jó ez a téma, hogy el lehessen kenni a valódi különbségeket a pártok között. Mondjuk hogy kalapáccsal vernék szét az egészségügyet, vagy baltával? Hogy a nyugdíjjal, az oktatással, az államadóssággal mi történek, az a nem mindegy. Ezek ma a fontos társadalmi kérdések. Ki a f@szt érdekel, hogy mennyiből kampányolnak? Ezt szabályozni csak pótcselekvés.

Ilyesmiről kéne most beszélni inkább:
cavinton.freeblog.hu/archives/2007/02/19/re_orban_beszelt/
Nem kell egyetérteni vele, de ha ilyenek alapján választ valaki pártot, azt azért kevésbé nézem hülyének, mint aki a kampánypénzek szerint.
„Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit.”

Hahó, Pacal, csingilingilig!

Mondom, 2002 (Fidi) elköltötték az évest fél év alatt.

Mondom, 2006 (Fletóka) elköltötték az évest fél év alatt.

Te komolyan gondolod, hogy 2002-ben 4 egység vót az éves muhaha, 2006-ban meg 10 egység?

Tuti? Nem lehetséges, hogy az inflációt belekalkulálva kábé ugyanannyi?
Pascal,

10 kontra 4 ...

a 2006-os költségvetés _tényleg_ 2,5-ször akkora volt, mint a 2002-es? Mert akkor igazad van ...
TWA
Áruld már el mi a ráció ebben a politikusok nem lopnak dumában? Te ilyen hülye vagy hog ezt tényeg elhizsed? Az európai bizottság akkor mibe bukot bele ha nem korrupcióba 2001-ben =vagy 2002-ben fene sem emlékszik)?

Mindenki lop. te is. Csak lehet legálisan és mértékkel ahogy te is teszed, meg lehet pofátlanul mértéktelenül, ahogy a kommunista arisztokrata elvtársaid teszik.

mavo
Ha már a Demján is azt mondja hogy 2002-ben még rendben volot a gazdság mostanra meg... Neki azért ugye elhiszed?
Mavo, Kevered az államháztartás hiányát azzal, hogy adott év májusáig mennyit költ egy párt - semmiköze.

Egy dolog, hogy a választás évében az azévi költségvetés hány százalékát költi el a választás előtt kormányzó párt. (ennek semmi köze az államháztartás hiányához, nemzetgazdasági szempontból kis fontosságú adat).

Egy másik dolog, hogy a 2006os kampányra mindkét párt egyformán kb. 4 milliárdot költött (de azzal sem vitatkozom aki azt mondja hatot). És a pártkasszát valószínűleg részben korrupcióval töltötték meg.

Aki azt mondja a fenti két pontban a két párt kb. egykutya, igaza lehet. Én két további szempontot vetettem fel, amiben nem lehet a kettőt egy szintre tenni.

Az egyik, hogy a párt (kampány) finanszírozási törvény felülvizsgálatra szorul. Hogy a korrupció csökkenjen, a pártoknak kevesebb okuk és lehetőségük legyen a korrupcióra. A törvényjavaslat késik. Én ebben nagyobb felelősséget osztok a kormányzó pártokra. Mégha kétharmados törvényről is van szó. Mert az ő feladatuk elsősorban a kormányzás, a törvényalkotás. Hát hol a törvényjavaslat, tisztelt urak.

És a másik, hogy az államháztartás hiánya 2002 végén kb. 3%-4%, 2006 végén meghaladta a 10%ot. Pedig az első adat már tartalmazza Meggyesi pár intézkedését is. Az egészséges hiány meg olyan 2% körül lenne. Nem vitás, az első "vezérigazgató" is hozott rossz döntést, de ha ezalapján kell választani a kettő között, az sem vitás.

Ha nem is nézel utána ennek az utóbbinak, annyit fogadj el tőlem, hogy ennek az következményei alapvetően mások: Viktor után Megyesi nyugodt lélekkel és viszonylag tele kasszával tudta többek között a közalkalmazottak bérét emelni, míg Fletó után Fletó (áfacsökkentés után) hirtelen adóemelésbe, megszorításokba kényszerült fogjon.

Az utóbbi két esetben nincs helye egykutyázásnak.
"Hová lett a Munkáspárt 4%-os szavazótábora?
Csak nem lenyelte az MSZP?
Ugyan, miért? Hogy történhetett ilyen? Mivel győzte meg őket?"

Hová lett a MIÉP 5+%-os szavazótábora?
Csak nem lenyelte a Fidesz?
Ugyan, miért? Hogy történhetett ilyen?
Mivel győzte meg őket?
"dark"-mint tudod a fejtegetéseid vagy elfogadom,vagy vitázom velük.De kérlek,legalább Te ne menj zombiba!A "politikus" az az ember aki zokszó nélkül szúrja hátba a szövetségesét,majd erre konkrét és cáfolhatatlan magyarázatot ad(lásd.Kóka visszavonja a saját minisztériumának indítványát.Kit is rúgtak ki onnan azóta?).Szóval maradjunk meg a realitás talaján,hogy a honi politika=erkölcsi fertő-tisztelet annak a kevés kivételnek.
Kérlek nézz már addig utána, mi a különbség az államháztartás hiánya és az azévi költségvetés arányos részének elköltése között.
"Pascal"-légy egy kissé emberségesebb.Ne terheld már szerencsétlent ilyen árnyalatnyi és jogi különbségekkel,mert kideríti a végére,hogy az áll.gazd.hiány okozója Vili Bácsi mértéktelen sörfogyasztása,ami már az éves import számszerűen kimutatható része.
mavo: "Mi konkrétan 2005-ben vettünk lakást"
Mondom jelenleg, az neked 2005? Azota tortentek am dolgok, amin csak a hulye beszoposok lepodtek meg.
hoppacska,
altalaban a Miep szavazotabora nem atment a fideszhez, hanem kiabrandult a Miep-bol, es ezert mas alternativa nem leven nem szavazott sehova. De jo hinni hogy a Fidesz bekebelezte a Miepet... tenyleg ertesz a dolgokhoz, neonaci vizioid is vannak?
"altalaban a Miep szavazotabora nem atment a fideszhez, hanem kiabrandult a Miep-bol, es ezert mas alternativa nem leven nem szavazott sehova. De jo hinni hogy a Fidesz bekebelezte a Miepet... tenyleg ertesz a dolgokhoz, neonaci vizioid is vannak?"

Általában a Munkáspárt szavazótábora nem átment az mszphez, hanem kiábrándult a munkáspártból és azért más alternatíva nem lévén, nem szavazott sehová.
De jó hinni hogy az mszp bekebelezte a munkáspártot...
tényleg értesz a dolgokhoz, kommunista vizióid is vannak?
de en ezt nem hiszem. Azt viszont igen, hogy akik a rendszervaltas elott uralkodtak azok meg mindig ott vannak az mszpben. Aki azelott komcsi volt az most csak szoci lett. Ez nekem eleg, hogy kommunistanak nevezzem oket. Mindezzel csak annyit akartam leirni, hogy a fideszben a radikalizmus apro csiraja sincs meg... sajnos. Ezert teljesen mindegy nekik, hogy milyen eszkozokhoz nyulnak a tomeg-gyozkodeshez.
egyebkent jol csinalod, csak nem mindig stimmel.
Nem abuhasz, te nem vagy fidesz-droid... :))))))))
ez most ilyen cinikus volt?
egyebkent nem vagyok fidesz szavazo, akarmennyire is erolteted.
"egyebkent nem vagyok fidesz szavazo, akarmennyire is erolteted."

Dehogy erőltetem, istenmencs :)
Pascal,

„Kevered az államháztartás hiányát azzal, hogy adott év májusáig mennyit költ egy párt - semmiköze.”

Konkrétan nagyon nem erről van szó. Nem a párt zsetonköltéséről, hanem a pénzszórásról hablatyoltam, mert erre válaszoltam:

„Mavo, igen, ez már közel áll az egykutyázáshoz. Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit. Mindkettő hoz rossz döntést.”

Elég nehéz olyasvalakivel bájologni, aki elbeszél melkletted.

Részemről nincs harag, ugorgyunk.
Pascal,

„Kevered az államháztartás hiányát azzal, hogy adott év májusáig mennyit költ egy párt - semmiköze.”

Konkrétan nagyon nem erről van szó. Nem a párt zsetonköltéséről, hanem a pénzszórásról, mert erre válaszoltam:

„Mavo, igen, ez már közel áll az egykutyázáshoz. Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit. Mindkettő hoz rossz döntést.”

Elég nehéz olyasvalakivel bájologni, aki elbeszél melkletted. ;-)

Részemről nincs harag, ugorgyunk.
„Mondom jelenleg, az neked 2005? Azota tortentek am dolgok, amin csak a hulye beszoposok lepodtek meg.”

Mint említettem, én nem vagyok oda a kamttámogatásért.
„Kérlek nézz már addig utána, mi a különbség az államháztartás hiánya és az azévi költségvetés arányos részének elköltése között.”

A lényeg az effektus maga, tehát a „választási költségvetés”, mint olyan.
RE: molaris 2007.02.20. 08:35:57
""dark"-mint tudod a fejtegetéseid vagy elfogadom,vagy vitázom velük.De kérlek,legalább Te ne menj zombiba!"

Pontosan mire gondolsz?

"Szóval maradjunk meg a realitás talaján,hogy a honi politika=erkölcsi fertő-tisztelet annak a kevés kivételnek."

Ez így van, nem vitatom.

RE: molaris 2007.02.20. 08:35:57
""dark"-mint tudod a fejtegetéseid vagy elfogadom,vagy vitázom velük.De kérlek,legalább Te ne menj zombiba!"

Pontosan mire gondolsz?

"Szóval maradjunk meg a realitás talaján,hogy a honi politika=erkölcsi fertő-tisztelet annak a kevés kivételnek."

Ez így van, ill. én is így gondolom.

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 19:36:08
"én a reklámos szférából hallottam a hetet. mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon."

Árpi, hazucc! Most nyilatkozott a legilletékesebb:

"Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést."
index.hu/politika/belfold/puch0219h!2

Ezt tehát maga az Érinthetetlen, Puch pénztárnok mondta. Miért kételkednénk benne?

(Egyébként -- viccet félre téve -- gratulálok a kollégáidnak, jó sok minden kiderült a kétoldalas interjúból, ezért megérte megcsinálni. Azt eddig is tudtuk, hogy Puch hallgat mindenről, mint a sír.)

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 19:36:08
"én a reklámos szférából hallottam a hetet. mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon."

Árpi, hazucc! Most nyilatkozott a legilletékesebb:

"Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést."
index.hu/politika/belfold/puch0219h!2

Ezt tehát maga az Érinthetetlen, Puch pénztárnok mondta. Miért kételkednénk benne?

(Egyébként -- viccet félre téve -- gratulálok a kollégáidnak, jó sok minden kiderült a kétoldalas interjúból, ezért megérte megcsinálni. Azt eddig is tudtuk, hogy Puch hallgat mindenről, mint a sír.)
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 19:36:08
"én a reklámos szférából hallottam a hetet. mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon."

Árpi, hazucc! Most nyilatkozott a legilletékesebb:

"Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést."
index.hu/politika/belfold/puch0219h!2

Ezt tehát maga az Érinthetetlen, Puch pénztárnok mondta. Miért kételkednénk benne?

(Egyébként -- viccet félre téve -- gratulálok a kollégáidnak, jó sok minden kiderült a kétoldalas interjúból, ezért megérte megcsinálni. Azt eddig is tudtuk, hogy Puch hallgat mindenről, mint a sír.)

TGR,

lehet hogy a kampanypenz nyomozas kis ugy egy egeszsegugyhoz vagy barmely mas orszagot rengeto dologhoz kepest.

de a gond az, hogy x forint extra kampanypenzert adott esetben 3-4-5x forintot kell elsikalni innen onnan. tehat ha igaz, amit a zArpi ir, akkor itt alaphangon is 20-30 mrd forint kreativ atcsoportositasarol beszelunk. ez nem apropenz.
hát igen, puch. ennyi arcbőrrel ki lehetne kárpitozni a kormány egész autóparkját.
denever: nem is az, h apró, v nem apró. ez itt a rendszer alapja, a többpártrendszerünk, demokráciánk lelke. ha ez lopott pénzből megy, az súlyos gáz.
Nekem ez a kedvenc részletem a Puchból:

"Puch: Az sem kis érdem, hogy egyetlen valódi botrány sem volt az MSZP finanszírozása körül. ...
Index: A Tocsik-ügy az volt.
Puch: Ismétlem, 1998 és 2007 között nem került elő semmi."

Tehát, nem nem 'volt' semmi, hanem nem 'került elő' semmi. Szép.

Amúgy, a Puch, ellentétben Szekeressel, legalább azt mondja, hogy 386m-t költöttek 'hivatalosan', ami szó szerint igaz. A nemhivatalos összeg, az az érdekes itt...
megpróbálhattak volna a kollégák ellopni valamit Puchtól, legfeljebb azt mondják, hivatalosan nincs náluk semmi.
OFF: Elnézést a duplázásért/triplázásért, a segg blogmotor miatt csináltam, nem szándékoltan.
A post témájához, ill. a "morális alapú ugatásra" kitételhez hozzászólva: Ha egy párt egy olyan közegben dolgozik, ahol nevetségesen alacsony a hivatalosan kampányra fordítható összeg, mi mást tehetne, minthogy "lop"? Ez nem, hogy immorális, de az adott helyzetben egyenesen morális dolog. (Amiről már korábban megírtam, hogy nem ugyanaz, mint amikor az ember magánvillára vagy saját úszómedencére lop.)

Azért a morál nem olyan eccerű, hogy az ember felcsapja a Tízparancsolatot, ott van, hogy "Ne lopj!", oszt szó szerint nem szabad lopnia soha. Például, ha egy "szegény ember" családja az éhhalál szélén áll (ilyen persze itt, Nyugaton [na jó: annak perifériáján] ma már nem fordul elő, de maradjunk ennél az egyszerű példánál), morális kötelessége, hogy betörje a pékség kirakatát, és ellopjon egy cipót; ha nem tenné, azzal három-négy másik embert (ti. a családját) "megölne".

Tehát, ebben az esetben a "Ne lopj!" és a "Ne ölj!" parancsolat ellentmondásba került egymással, és ki kellett választani, hogy melyik a kisebb "erkölcstelenség".

Ugyanígy, a mai magyar jobboldali pártok nézőpontjából: vajon melyik a "morálisabb" dolog: az, ha tétlenül nézik, ahogy "ezek" "tönkreteszik az országot", vagy annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák "lopnak".

Lehet morális alapon is lopni ám! (Tehát lehet morálpolitizálni is. Nyugodt lelkiismerettel.)
RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 17:30:21

"Ugyanígy, a mai magyar jobboldali pártok nézőpontjából: vajon melyik a "morálisabb" dolog: az, ha tétlenül nézik, ahogy "ezek" "tönkreteszik az országot", vagy annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák "lopnak"."

Annyi bizonyos, tétlenül nem nézik: index.hu/politika/belfold/alk0220h/

Arról is lehetne egyet írni/vitatkozni, hogy mennyire fair/hatékony/korrekt dolog folyton felnyomni az EU-nál a kormányt. Még ha igazuk is van, akkor is nekem olyan "megmondalak anyukámnak" fílinges ez az egész. Az EU úgy sem fog belefolyni a belügyeinkbe, max. megállapítja, hogy ez is egy komolytalan, megbízhatatlan bagázs.


nagy cső: ez jó pragmatikus érvelés, de akkor ugye hazudni meg osztogatni se gáz? meg akár lelőni a rosszakat se gáz, nem?
Folyt.: Egyébként sem értem, minek nyüzsögnek annyira. Alkotmányos módszerekkel per pillanat nem igazán lehet kormányt buktatni (lásd a zavargások nem túl széles bázisú támogatottságát), meg egyébként is mi a fenének kormányt buktatni, amíg nincs reális alternatíva. A népek azért nem fognak forradalmat csinálni, hogy egyik hülye tolvaj helyett egy másik hülye tolvaj jöjjön.

Az ingatlanadó már más tészta, ha azt bevezetik, valószínűleg eléri a kritikus tömeget a tiltakozás. Azzal frankón egységbe tudnák kovácsolni a népeket, valóban megszületne az új többség, Gyurcsányt meg a sajátjai lódítanák ki a pártból. Nem tudom elképzelni, hogy ezt nem látják át, és ez megérne nekik 100 milliárdot évente (Gyurcsány szerint ennek a negyedét).

RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 17:30:21
"Lehet morális alapon is lopni ám! (Tehát lehet morálpolitizálni is. Nyugodt lelkiismerettel.)"

Ember, gondolj bele, ezzel frankón alátámasztod Gyurcsányt és Őszödöt is. Ő sem mondott mást (csak éppen más koordináta-rendszerben): azért hazudott két éven át, hogy választást nyerjen, és megvalósíthassa a reformjait és jót tegyen az országgal. Ha morális alapon lehet lopni, akkor hazudni is lehet. Nem?

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.20. 18:10:24
"nagy cső: ez jó pragmatikus érvelés, de akkor ugye hazudni meg osztogatni se gáz?"

:-)
Párhuzamosan gondolkodtunk.
"hazudni meg osztogatni se gáz? meg akár lelőni a rosszakat se gáz..." (twá)

"alátámasztod Gyurcsányt és Őszödöt..." (df)

Akkor "lehet" elkövetni azt a bizonyos "erkölcstelenséget", ha és amennyiben a másik cél, ami miatt ezt elkövetik, erkölcsileg "magasabb rendű", mint az, amit megszegnek. A példámnál maradva: "kisebb" erkölcstelelnség betörni a pékhez, mint 3 embert hagyni elpusztulni.

Vagy: kisebb erkölcstelenség lelőni egy rossz pszichopatát, mint hagyni, hogy tovább őrjöngjön.

Vagy: annyit lehet osztogatni választási győzelem céljából, hogy az ne borítsa fel radikálisan a makroszámokat, és könnyen, vér-veríték-könny nélkül vissza lehessen zökkenni a norma kerékvágásba. Vagyis: legfeljebb csak extra rövid távon "ártson" a makrogazdaságnak. (Feriék most minimum középtávon kibasztak minket. A méret a kérdés itt, nem az hogy van-e vagy nincs osztogatás.)

Ez nem elvtelen pragmatizmus, Árpád, ha esetleg arra gondoltál. Éppen, hogy az elvek "tologatása", "rendezgetése", értelmezése - nem pedig ablakon-kidobása!
RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 19:06:31

Mondom, próbálj kicsit belehelyezkedni Ferencünk koordináta-rendszerébe.

Eszerint: a célok szentek (megreformálni az országot, rendberakni a nagy ellátórendszereket, ráállni a növekedés útjára, bevezetni az ejrót, mit tudom én), az áldozat a két éves semmittevés és a hazudozás volt. Ha valaki nem ismeri a körülményeket, reális kompromisszumnak is tűnhet (cél szentesíti az eszközt).

Persze (mint UP rávilágított abban a bizonyos publicisztikájában, amit már vagy háromszor beidéztem, így most nem keresem meg újra) Gyurcsány alkalmatlan a reformer feladatra, mert egyrészt burzsoá ("nem fog fájni..." -- .nyád), másrészt nem feddhetetlen (így-úgy lett a vagyona), harmadrészt morálisan alkalmatlan a feladatra (részben az ő semmittevése miatt tart itt az ország, lásd a tüzet gyújtó tűzoltó esetét).

Emellett szintén nem elhanyagolható tény, hogy kormány GyF, parlament GyF, a szocialistáknak is lesz egy-két szavuk a reformokhoz, az SZDSZ-nek is, a tüntetőknek is.

Ettől függetlenül a két dolog elméletben ugyanaz (ha lehet morálisan lopni, akkor lehet hazudni is).

"kormány GyF, parlament GyF"

nem egyenlő (két kacsacsőr) akart lenni, a blogmotor kiszedte, tehát:

kormány nem egyenlő GyF, parlament nem egyenlő GyF
a nem egyenlőt úgy mondjuk, hogy !=
C-ben és Javascriptben :-)
Basicben kacsacsőr kacsacsőr :-)
Gondoltam az utóbbi közismertebb.
"megreformálni az országot, rendberakni a nagy ellátórendszereket, ráállni a növekedés útjára, bevezetni az ejrót, mit tudom én ... cél szentesíti az eszközt" (df)

df, az efféle fórumok legnagyobb problémájától szenvedek éppen, nevezetesen, hogy elbeszélünk egymás mellett, úgyhogy én két pontba szedem, amiről most elbeszélünk egymás mellett.

A) Te a 'cél nem szentesíti az eszközt' problematikát hoztad fel Gyufi esetére. (Amit jogosan tettél.)

B) Én meg arról beszélek, hogy ha két erkölcstelenség közül az egyiket muszáj elkövetni, akkor akkor cselekszünk helyesen, ha a kisebbik erkölcstelenséget válasszuk.

Ez két külön dolog, és szerintem az én B) pontom egy kicsit jobban illeszkedik a post témájához, mert, hogy úgy mondjam, operatívabb. Jobban lehet alkalmazni a hétköznapokban, politikában: gáz van? jó, elő a moral colstok, mérek egyszer, mérek kétszer, azt megmondom, hogy helyes vagy nem helyes ezt vagy azt tenni.

Én mindenestre ezzel érvelek, te meg jössz a 'cél nem szentesíti..."-vel, ami, lévén hogy egy tök más koordináta-izé, mint amit én most használok az érvelésem során, nem tudok mit kezdeni vele, hiába mondod, hogy próbáljak kicsit.

Én azt mondom, hogy az a bizonyos B) pontom nem elvtelen pragmatizmus, hanem nagyon is morális hozzáállás, és az alapján lehet lopni meg ölni is.
„kacsacsőr kacsacsőr”

A szakma banngépe beszól.

A kacscsőr az konkrétan az a sárga szerv a kacsa fején.

Kisebbjel és nagyobbjel. Amúgy nem csak Basicben, hanem C és leszármazottjai kivételével sok helyütt.
„Akkor "lehet" elkövetni azt a bizonyos "erkölcstelenséget", ha és amennyiben a másik cél, ami miatt ezt elkövetik, erkölcsileg "magasabb rendű", mint az, amit megszegnek.”

Muhaha.

Az erkölcsileg magasabbrendű, mint olyan az meglehetősen kis viszkozitású tárgy, a sajátjainak bármikor bármely politikus fél minutim alatt meg tudja magyarázni frankón, hogy erkölcsileg magasabbrendű cél érdekében hazudta le a csillagot az égről.
ezzel kezdted:

"vajon melyik a "morálisabb" dolog: az, ha tétlenül nézik, ahogy "ezek" "tönkreteszik az országot", vagy annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák "lopnak"."

szerintem magadtól is le tudod ezt fordítani egyes szám gyurcsányszemélyre. kábé úgy, hogy mi a morálisabb, hagyni, hogy orbánmikolasemjén bevezessék a lengyel horrort, vagy hazudgatni egy picikét reggel éjjel és este.
RE: mavo · mavo.blog.hu 2007.02.20. 20:59:34

"A szakma banngépe beszól."

Jó'vanna, ne hasogasd a szőrszálat, igaz, de ott a szmájli a végén.

"erkölcsileg magasabbrendű cél érdekében hazudta le a csillagot az égről..." (mavo)

"magadtól is le tudod ezt fordítani egyes szám gyurcsányszemélyre..." (twá)

Igazatok van; eredetileg én sem ebbe kötöttem bele, csak a vita "hevében" átsiklottam erre a vonalra. Hanem abba a Tótavé-tételbe, hogy "morális alapú ugatás[hoz] ... ne legyen pofája itt senkinek".

Mint azt írta TWÁ is, a korrupció itt maga a rendszer, vagyis egy olyan dolog, ami elengedhetetlen a rendszer működtetéséhez. Ez erősen elhatárolandó a saját zsebre való "lopástól", mondom úgy, a "klasszikus" korrupciótól, habár kétségtelenül _melegágya_ lehet az ilyesminek.

Az én tételem: mivel ez a "kampánykorrupció" maga a rendszer, azt a tettet, amely ennek keretében "lop", nem lehet morálisan elítélni. Vagy erkölcstelenség az, hogy valami "működik"? Máshogy nem tud működni, csak így! Olyan ez, mint amikor a róka "meggyilkolja" a nyuszit, hogy ő maga ne pusztuljon éhen.

A "lopás" tehát nem immoralitás itt, ergo lehet morálpolitizálni ettől függetlenül.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.20. 21:05:21

RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 20:51:25

Na ja, ez tipikusan a szívtam, de nem tüdőztem le esete. Valaki vagy teljesen tisztán csinál mindent ("sohasem hazudik"), ilyen -- mint tudjuk és mint tapasztaljuk nap mint nap -- a politika világában nincs, vagy nem egészen tisztán csinálja a dolgokat, akkor viszont ne hivatkozzon morális alapokra, mondja azt, hogy rohadt az egész természeténél fogva. Vagy ne mondjon semmit. Vagy esetleg mondja azt, hogy HIVATALOSAN nem romlott kurvák és stricik gyülekezete a társulat.

dark future,

beteg dolog, de hanyagolom a szmájlikat. Tudom, fordítóprogram kéne.
„Az én tételem: mivel ez a "kampánykorrupció" maga a rendszer, azt a tettet, amely ennek keretében "lop", nem lehet morálisan elítélni.”

Kiváló érvelés a „szar, ahogy van, geci az összes, de ha már így van, akkor hűdekurvajó, ha nem ők, hanem mi” érvrendszer mentén.

Megsúgom rengetegen érvelnek így Fletovics mellett.

Igaz, ők köcsögök. Konkrétan.

Lih, lih. és csakígytovábbelőre!
"kiváló érvelés a „szar, ahogy van, geci az összes, de ha már így van, akkor hűdekurvajó, ha nem ők, hanem mi” érvrendszer mentén..." (mavo)

Mint igyekeztem "nyolcszor aláhúzni", én nem a korrupció teljes egészéről beszélek, hanem a tunyaságból úgyhagyott, rossz kampányfinanszírozási törvény folytán előálló kényszerhelyzet szülte sajátos kampányfinanszírozási módról, amit nem tartok a szó klasszikus értelmében "lopásnak". (Más kérdés, amit szintén jeleztem, hogy ez a pártfinanszírozás egyébként lehet a hagyományos korrupció melegágya.)

Nem arról van tehát itt szó, hogy mindenki lop, de mieink jó fiúk ezért az ő lopásuk nem lopás. Ugyanis a kampányt meg kell finanszírozni valamiből. Ha ellenőrzött keretek között zajlana az egész, akkor se úsznánk meg sokkal olcsóbban. (Legalább annyival olcsóbban nem, mint amennyi pazarlás úgyis van a demokráciarendszer, a közszféra egészében.)

Álom vagyok már, nem tudom, a fentiekkel mondtam-e valamit vagy sem, mindenesetre küldöm, ha már egyszer megírtam, bocsánat. Jojcakát.
TWÁ 2007.02.19. 05:00:

"Ez itt a korrupciómeghajtású demokrácia."

Gyönyörű mondat, gratulálok! Ezzel mára meg is van a betevő irodalmi élményem. :-)
Én akarok lopni, én akarok lopni én, éééén!! Micsoda dolog, hogy én ebből kimaradok?! Bezzeg ha én ülnék fenn, nem csak nappal, hanem éjjel is lopnék! Barátaim, döntsük meg ezt a hazug, csaló, rabló kormányt!
(De előbb tudjak otthon elszámolni a konyhapénzzel.)
Hú, de kimaradt a felsorolásból az MDF! Ők honnan és kitől kapták az anyagi és egyéb segítséget? Hoppá!
Én megmondom neked kedves Pala,
Egy MSZP közeli magyar milliárdostól.
Megvette (és veszi)az MDF-et kilóra.
Úgy hívják az embert, hogy Leisztiger Tamás. Hallotál már róla? Nnna látod!
Az MSZP-nek és az egész magyar működő politikánk elemei érdeke, hogy legyen egy igazi jobboldal, a maga vezető pártjával. Egy igazi demokráciában csak úgy lehet felelőséggel politizálni, ha értelmes párbeszéd tud kialakulni minimum két politikai erő között. Erre a mai értelemben vett jobboldal, élén Orbánnal alkalmatlan, vagyis ki kell építeni egy másikat. Erre jelenleg csak az MDF alkalmas. A szerencse, hogy van aki képes ezt anyagilag felvállalni. Vagy ki tudja....
Még az is belefér, hogy az említett úriember csupán az MSZP strómannja.
A statusquo lényege, hogy mindenki érdemei elismerése mellett lop, tehetségének és poziciójának megfelelően.

Szép is lenne, ha azt mondaná egyszer az ország királya a választott kormány élén ülve, hogy hé emberek az igazságügyi tárcát adjuk már a másik pártnak, mert ott van egy tehetséges megbízható ember, aki jobban ért hozzá, mint a mieink. Mi meg vigyük az oktatás és egészségügyet, mert te orvos vagy Pistukám én meg tanárember, helly!
nos az én véleményem a témában a következő: nagyon demagóg dolog berzenkedni a témában, hőbörögni, na igen, ez egy eléggé magyaros szokás.

lopnak, persze. nyilván sosem tudhatjuk meg, hogy például a kommenelők közül hányan tennék ugyanezt a helyükben, vagy minimálbérből élő Jóskabácsi vajon zsebretenne- pár adóforintot, ha tehetné.

ezt nagyon nehéz megakadályozni, szinte lehetetlen. az ország különben is tele van hülye törvényekkel, és amíg ezek a fentiek érdekeit szolgálják, nem fogják azoakt megváltoztatni. de ez nem is akkora baj. a legtöbb anyázó ember csak irigykedik, hogy ő nem lophat.

nagyságrendileg kevés pénzt lopnak el. persze pár milliárt soknek tűnhet lentről, ahol 20 ezer forint is az. de a költségvetésben csak egy kis hányad, szinte semmi.

én azt mondanám, hogy oké, lopjanak, ha már megvan a lehetőségünk rá, és úgy alakult, hogy nicns semmi, ami megakadályozná őket, csak miközben a vaskos pénzkötegeketen tartják a fél szemükket, a másikkal azért az ország dolgait is vizsglathatnák. mindegyiknek legálisan adatnék annyit, amennyit lopnak, ha hozzáértő módon rendbetennék az országokat és végeznék a dolgunkat, amiért végsősoron ott ülnek.

nem az a dühítő, hogy lopnak... ezt nem érezzük meg gazdaságilag. az amatőr, idióta, szűklátókörű döntéseket következményeit viszont mindenki érzi. ez az igazi baj, hogy elfelejtik, miért kerültek oda. ha egyáltalán oda valók... sokan közülük valószíínűleg tényleg csak a csládhoz értenek.

ha európi színvonalra sikerülne emelni az egészségügyet, a közlekedést, az oktatást, és mrendbe tennék a gazdaságot, tőlem dupla annyit is ellophatnak, nem érdekelne. de sajnos nem így van, itt ez az igazi probléma.

kilopják a pénzt az ablakon :)
Szerintem ezt ide rakjuk be szépen, mert egy picurka adalék a témához.

Attól tartok, ez az aprópénz, az a fajta, amit egykor jóapám bepakolt a farmerzsebébe reggelente és kipakolt este. Nem csinált belőle titkot, jelentéktelen összeg volt.

És mégis: ez egy nagyon jellemző adalékocska. Megmutatja, hogyan működhet ez nagyban, teljes egyetértésben a politikai elitben, szép csendesen a kulisszák mögött - és nyilvánvalóan ennél jóval óvatosabban, ha valóban komoly összegekről van szó.
index.hu/kultur/media/ortt5121/

Ezek lopnak.
Naná, hogy lopnak.
Igen könnyen meglehet oldani ezt a problemat. Történetesen úgy mint, ahogy Kinában teszik.
A korrupt, tolvaj politikust egy bizonyos összeg elfogadása, elsikkasztás esetén gyorsitott eljárással fel kell nyilvánosan akasztani!
Teljes vagyonelkobzás, a családtagok közéleti szereplése kizárva és még egy pár hasonló szankció amit most nem részletezek.

Meggyözödésem, hogy az esetek száma nem érné el a tizet.
A korrupció megszünne és a gazdaság fellendülne.
Sajnos a rossz törvények és azok szankciói hiányában akármit tesznek ez a szabadrablás az idök végeztéig nem fog megállni.
Mert, a politikus a legalábbvaló, legdörzsöltebb, tanult, többnyire intelligens személy aki hülye lenne nem lopni amikor minden rizikó nélkül megteheti.
Magosan leszarja ö azt amire megválasztották, ha nincs ami arra kényszeritse ami a dolga lenne azt nem is fogja tenni soha.
Ragyogó példa erre széphazánk, ami a béka segge alá sülyedt e gazember gyülevész siserehad ténykedése miatt.
Beleértve mind az öt párt jeles képviselöit.
Tehát mégegyszer: a baj gyökere az, hogy nincs ami megkösse a politikus határtalan meggazdagodási vágyát!
Elvégre ö is emberböl van.
Az vesse az elsö követ rájuk aki ilyen lehetöségek birtokában nem azt tenné amit ök.
Jelesen amit ezek a gazemberek tesznek.
Tóta W. te régen nem kőkemény balos volál, az elfogultságod miatt nem olvastam jó ideig a blogod ... de ez a középen elhelyezkedés már elég jó sikerülget .. elismerésem ;) Kicsit tovább is mutat a problémák felületi kezelésén, és nem ragad meg ott, hogy ez a "hülye" az a "hülye" ... talán egyszer eljutunk a "gyökérkezeléshez is" /állami/ szinten... pl. nekem tetszene az "igaz mondó juhász" kampány, vagy legyenek a plakátok fekete-fehérek pl, nem értem miért nem használja ki valamelyik párt, hogy azzal szerez szavazókat hogy tényleg olcsón teszi azt, ez mindenkinek jó nekik is nekünk is ... szerintem csinálok egy tervezetet erre, mivel az embereknek úgy is az az egyik legfontosabb dolog, hogy mennyire fáj ez a "hókusz pókusz shóvvv" a pénztárcának.
Abszurdisztán ez, kleptokratikus köztársaság
Egy pillanatra álljunk már meg!

Én nem vagyok se Fideszes, és nem is fogok oda szavazni, de itt most nem ők vannak terítéken, hanem a kormány, és annak 7 éves "munkája". Minden héten hallunk már eurómilliós csalásokról, sikkasztásokról, vagy állami pénzek kimentéséről.. Már fel sem figyelünk, csak legyintünk egyet.

Azért ez régen nem így volt.
Volt 1-2 nagy botrány, amit a sajtó felfújt, mert akkor még felháborodott valaki rajta, de nehogymár azóta is ezen csámcsogjunk és azért mert a Fidesznek volt néhány botránya, az egyenlőségjelet feltételezzen az MSZP utolsó 7 évével, mert ez nem áll arányosságban.. Még neked sem Árpi bá!
Kedves Mavo, Tóta W. Árpád!

Ez az égész Index, úgy ahogy van, társaival egyetemben mint az ATV Újságíróklubja, a selyemfényű Bolgár György, Avar János, Mészáros Tamás az RTL klub heti hetes fogata igen jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy összemossa az MSZP, SZDSZ mocskos szennyesét a Fidesszel az elmúlt évek alatt.
7 éve nem beszélünk Fidesz kormányról, így Fidesz felelősségről sem. Ebben az elmúlt közel 20 éveben 4 év telt el Fidesz kormányzás alatt, és aki azt mondja, hogy Orbán Viktor tette tönkre az országot az egy barom.
Aki egy napon tudja említeni Orbán 100 milliós polgári vagyonát Oszkó, Gyurcsány, Kóka... fejenként 4-5 milliárdos vagyonával, szintén az előbb említett módon tudom megítélni. Ha Orbán Viktor cigány, akkor az kívánom az összes legyen ilyen!
Arról drága barátaim, hogy a Fidesz ingyen lakásokról beszélt volna az pedig az az önök szegényes tájékozódását mutatja, ugyanis a Fidesz a munkát, a munkához való jutást, a gyermekeket világra hozó, gyermeküket iskolába járató családok helyzetét támogatja.
Itt nem egy két esetről, itt szisztematikus, megszervezett korrupciós szervezetről beszélünk, példának okán Orbán István, a terézvárosi ingatlanpanama, Zuschlag,az ártatlan jó szándékú Hunvald György, az állami tenderek kivétel nélküli megbundázása, a megvesztegető Mszp-s polgármester, és még sorolhatnám holnapig. Nincs és nem tudnék egy tiszta állami beruházást ami tisztán történt volna. A Siemens kenőpénzéről nem is beszélnék, miáltal elestünk a fele ilyen drága, 3x modernebb Bombardier villamosoktól. Úgy ahogy van az egész Mszp frakció mehet a börtönbe oda ahol megalakult annak idején a Kmp és a Mszmp-ből.

@Plebejus: Yes. +1. Sajnos, ennyi. Szélmalomharcnak bizonyul bármi más mégoly szent akarat. Ráadásul most már nem az a tét, hogy jobban élsz-e, hanem h túléled-e vagy a taigetoszon végzed.
süti beállítások módosítása