W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Úr ír

2007.01.26. 11:00 Tóta W. Árpád

Bloggerkolléga írt egyet a Népszabadságba - sőt, nemhogy beleírt, hanem komplett mellékletet töltött meg Szembenézés című töprengésével. A címlapképen a szerző látható kampánybeszéd közben, IGEN MSZP feliratú táblák és lufik közt, olyan arckifejezéssel, mely szerint "lófaszt se tudtok ti semmiről", mármint a táblák és lufik lobogtatói.

De hát a lufilobogtatók már csak ilyenek mind.

Gyurcsány írása - alcím: 23 pontban hibákról, tanulságokról, tennivalókról - kissé a Hatperces Beszédre emlékeztet. A Hatperces 2006 augusztusában hangzott el az MTV-ben, és valószínűleg arra szánta, hogy az Őszödi Beszédet, híres nyelvemlékünket megpróbálja beadni hígítva, pezsgőtabletta formájában. Akkor mindenesetre nem látszott különösebb értelme, és az előadásmód is erőtlen volt az eredetihez képest. Na pont így vagyunk most is.

Nincsingyenebéd

A mai opusz két részre szedhető. Van benne egy "Reformok fullhülyéknek" témájú szekció. Ebben azt magyarázza el, amit egyébként már minden írni-olvasni tudó felfogott, aki nem ellenérdekelt a felfogásában: hogy az egészségügybe meg az oktatásba be kell valahogy tenni a pénzt, ha ki akarjuk belőle venni a szolgáltatást. Meg hogy járni jár, csak nem jut.

Mondjuk ne felejtsük el, Horn Gyulának se sikerült még megértenie, hogy merre hány méter.

Annyi újdonságot ír a miniszterelnök, hogy ezután majd szélesebb körben lesz egyeztetve, ne mondhassa senki, hogy reformdiktatúra van. Ja és okosabban csinálják majd. És a párt is beleszólhat. Meg a releváns értelmiségi műhelyek. Jó ma Magyarországon relevánsnak lenni. Mindig is jó volt.

Ugyanitt sajnálkozva áttekintjük a bokáig összeszart ösvényt, amin idáig jutottunk. Lényeg, hogy Orbán kezdte, Medgyessy talán csak abbahagyni felejtette el, de legalább nőttek a jövedelmek. Ír továbbá olyat, hogy "nehezen vitatható, hogy az általános forgalmi adó 2006. év eleji csökkentése gazdaságpolitikai hiba volt". Haha! Nagyon is könnyen vitatható! Nem hiba volt az, kérem, hanem hazugság, tettleges hazugság. Amolyan balra indexelek-jobbra kanyarodok, amiért még jó hogy ledudálják az ember haját.

Gyurcsány felvet még egy közhelyet; talán ezt lett volna érdemes kibontani ahelyett, hogy ennyifelé spriccelne az írása. Közhely, de nem a széles tömegeknek. Hogy a rendszerváltást úgy képzelte az ország, hogy egy csapásra Ausztria lesz itt lila tehenestül, versenyezni meg nem kell senkivel. Mert a háromévenkénti nyugati körutakon nem a beszállítók és az áruházak kemény tárgyalásait figyeltük, hanem csak a roskadozó polcokat.

Hülyeorbán

Az írás másik felében - valójában ezzel keződik - arról filózik a miniszterelnök, hogy mennyire és miért antidemokratikus a Fidesz. Pedzi, pedzegeti, de csak odáig jut, hogy biztos meg vannak sértődve az ÁVH miatt, és ez szomorú. Leírja részletesen a tüneteket, a parlamentarizmus elutasításának gesztusait, de nem ismeri fel, hogy itten ugyanazokról van szó, akik Amerikában Morális Többségnek nevezték magukat. Vagyis lehet, hogy mi vagyunk kevesebben, viszont nekünk van igazunk, ami legalább kétszeres szorzó, puff, a haza nem lehet ellenzékben. Igazunk pedig kábé azért van, mert velünk az Isten. Vagy valami egyéb okkult szellem. Akár a Magyarok Istene.

Ezzel a feladvánnyal - tudniillik hogy mitől ilyen reménytelenül hülye a jobboldal - egyébként eljátszhatunk egy krigli sör fölött. Csak azt nem tudom, hogy hányadik kriglinél lehet ezt összekötni az afölötti sajnálkozással, hogy a magyar politikai erők nem mindegyike hiszi el a riválisairól, hogy legalább egy kicsikét jót akar. 

Kinek fütyül?

Az az igazság, egy picit szégyellem is, hogy elolvastam ezt a dolgozatot, ugyanis ez egyértelműen a Magyar Szocialista Pártnak szól, kortesbeszéd kongresszus elé. Civil újságolvasó ezt ugyan végig nem mazsolázza, mert nem úgy van megírva. Pedig tud ennél jobbat ez a fiú, hajaj, de mennyire! Skandálhatót, ütőst. Oké, azt mégse lehet a Népszabiban, hogy elkúrtuk. De. Egy: akkor legalább most ne írjuk azt, hogy az Orbán kurjantotta el; kettő: tessék helyette másképp élénkíteni. Beleadni oláhot és anyját, tücsköt és hangyát. Ez így pusztába mormogott szó: aki elolvassa, az már tudja, aki még nem tudja, az nem olvassa el.


Címkék: kampány gyurcsány népszabadság reform

783 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6431124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitatom a Fidesz fikázását egy olyan párt
reménybeli elnökétől, aki miniszterelnökként egyedüli jelöltként indul az elnöki posztért.
Szerintem Gyurcsány olyan mint a legolcsóbb mosóporreklámok;
szánalmas, mégis működik.
Sajnos.
Nyilván nem egyszerű. De én asszem az általad emlegetett Szlovákia sem az adókat növelte. Ez a magyar taktika: mindenhonnan a szopást átvenni. Adót emelni PLUSZ vizitdíj meg a többi.
Egyébként a másik se sokkal jobb.

index.hu/politika/belfold/folaki0127/

"Föl a mélyből, aki magyar" :) lol
az adófizetési hajlandóságnak az nagyon jót tenne, ha a nagykutyák is fizetnének nem csak lopnának... [vállat von, fütyörészve elsétál. álmodozott csak]
nyilván csörgetni kell a bilincset. De úgy mint az orvosoknál, először csörgetni, és akkor majd egyszer lesz fizu...az gáz.
Szlovákia jóval hamarabb tért a reformok útjára. Dzurinda 1998-. Nem tudom persze, milyen volt akkor náluk a büdzsé helyzete, gondolom, nem ennyire feszített, mint a miénk. Ha van tartalék, akár olcsó hitellehetőség, akkor lehet ezt vidámabban - bár a szlovák nyugdíjasok pl nem vidámak. Hát hiszen _ez_ az elkúrás lényege: a nem csinálás.

Most tényleg el egy időre.
tehát a dolgokat PÁRHUZAMOSAN kell csinálni, a jog is azt mondja (asszem) h olyan szabályokat kell alkotni, amiket az emberek nagyszázalékban betartanak. utána meg kökeményen betartani.
Da2: adonoveles + vizitdij

ha vki megnezi a kamatadot kozelrol, akkor az is zokoghat.

elvileg azert van, hogy a bankban tespedo penzt mozgasra kenyszeritse. fektesse be uzletbe az allampolgar meg a vallakozas. vasaroljon, mert akkor fizet utana AFA-t.
meg az apuka sikerebol lett milliardokbol ne tudjonak ingyen elni (ingyenelni?) az aranyifjak.

szegeny atlagember szivja meg ezt is, akinek a szanalmas folyoszamlakamatat tovabb roviditi az igazsagos rendszer.
ertelemesebb gazdasagokban ezt nemi szja csokkentessel karoltve vezetik be. ezzel is serkentve a legalis jovedelembevallast...

btw: miert van az, hogy az allam csak velem egyutt orul, de nem egyutt sir? csak a nyertes reszvenyuzleteimben lesz nem kivant tars, a buktaban nem? pedig nagyon szivesen odatennem Veres ur kezebe az elbukott negativ penz husz szazalekat...
Megmondták mit akarnak. Tudom OV momdta az meg téged nem érdekel de megmodta.

1. Felelősségre vonás
2. Garancia hogy never again
3. adó csökkentés

Ebből mi nem kóser? Megint mondom balodal szakértőstül leszerepelt ebben egytértünk nem?


És az adózási szabályokat lényegegesen egyszerűbbé tenni, hogy a hülye is megértse. És ha egyszerűek, akkor majd nem lesz ennyi kiskapu, amiért egy vagyont kell fizetni az adótanácsadóknak, hogy megtalálják és a milliárdosok így kibújhassanak az adózás alól. Tudom, akkor meg majd jön az adótanácsadó lobbi és jól nem lesz semmi sem az egyszerűsítésből. Bolond egy világban élünk..
Jó. Ittjön be a hitelesség. pl. az 5milliárd felvett költségtérítés tükrében az ember nehezen hiszi el, h nincs más megoldás. Lehet, h nincs, de nem hiszem el.
Ja abban egyetértünk hogy az APEH nagyobb szigorral léphente fel. Perzse nem az kkv-k ellen.
Mi ez itt, valami "vak vezet világtalant" közgazdász önképzőkör?

Ha ilyen egyszerűen modellezhetőek lennének a folyamatok, akkor bizonyára kevesebb lenne az elkúrás, és kevesebb reformra lenne szükség. Elég sokváltozós függvény ez, számtlan véletlenszerű súlyozó tényezővel.

Az viszont szinte bizonyos, hogy az adórendszert egyszerűsíteni kellene, átláthatóvá tenni. A zavarosban halászók és az adótanácsadók kivételével mindenkinek jót tennének vele... Ha egyértelmű és egyszerű a rendszer, akkor kevesebbet lehet kavarni, és nagyobb annak a kockázata, hogy kozmetikázás esetén ellenőrzéskor nem fogjuk tudni a helyes választ a keresztkérdésekre.

Az egyszerűsítést kombinálva adócsökkentéssel valószínűleg pozitív lenne a mérleg, javulna az adómorál, kevesebbe kerülne az APEH. Egyszerűen kevésbé érné meg hazudni.

Pl. ha a vállalkozó választhat olyan átalányadózási formát, amiben a költségszázalék összemérhető azzal, amit nagy nehézségek árán tud csak hónapról hónapra összehozni, akkor a pár tízezer Ft-ért nem fog kockáztatni és szarakodni.



Örülök, hogy te is így látod, Dark. talán akkor mégsem mondtam akkora hülyeséget.
dark: ezt próbáltam én is mondani. De asszem az is túl eccerű, h "milyen adó nem volt még? ...Ingatlan....NAgggyon jó!!!"
A miniszterelnök a héten egy cigánytelepen járt, a szerencsétlenek a Tv kamárák előtt azt mondta: "Dolgozni kell, én is dolgozom". Töbszörös gazemberséget takar ez a mondat, az első: munkakerülő bűnös mindenki aki nyomorban él, második: a baloldali rasszista szavazóinál, híveinél "A gyerekgyárosokat bizony munkára kell fogni." stb. szerzett egy reform értékű pontot. Ezért voltak ott a kamerák. Az ilyeneket Angliában még a valóság showból is kiszavazzák. Igy tennél Te is Árpád, ha OVI mondta volna, sőt éreznéd már a "puskaporszagot" az etnikai gyülöletkeltést. Szóval Gyurcsány ilyetén való játszadozása a közbeszéd reform értékü megújítása, vagy csak gátlástalanság? Csak nem irigyelte el az árpádsávos zászlókat? Szóval meddig randalírozhat ez miniszterelnök féle ebben az országban?
"A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete már több visszajelzést kapott arról, hogy az APEH főleg azokat a személyeket vizsgálja, akiknek a könyvetésében fellelhető nagyobb összegű tagi kölcsön.

Vadász Iván, a szervezet alelnöke azt mondta: az adóellenőröknek nem lesz nehéz a 10 ezer megígért vizsgálatot elrendelni, ugyanis a könyvelésben külön rovatban jegyzik a tagi kölcsönt."
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-101220

Hmmm... Úgy látom, megint a legkényelmesebb megoldást választotta az APEH. (SQL-ben egy lekérdezés, és dől a lista.) Azt hittem, azokat fogják leginkább vizsgálni, akik minimálbér környékén adóztak, közben meg jachtot vettek. Vagy esetleg azokat, akik a kft-nek építettek uszodás villát a hegyoldalban. Hogy nehogy beszóljon az adminisztrátor a sanyarú munkakörülményekre...

Ehhez képest azokat baszogatják, akik a céges tevékenységükhöz nem vettek fel k. drágán bankhitelt, hanem a saját vagyonukból finanszírozták a beruházásokat. Megint csak a kishalakat piszkálják...

Ennyire utálnak dolgozni az APEH-nál? Vagy esetleg a felkéréssel együtt Gyurcsányéktól megkapták a know how-t is?

swen,

"És az adózási szabályokat lényegegesen egyszerűbbé tenni, hogy a hülye is megértse."

Én meg sokkal bonyolultabbá tenném, és mellé raknék egy ÁVH-t is. A közérthetővé tétel, szerintem nem egyenlő az egyszerűbbel. Ha kevés a szabály akkor ugye még kevesebbet kell megszegni hogy jól járjon az aki most is jól jár.

Amúgy egyetértek:)
Figyu dark future,

leszívlak ha az APEH képes lesz 10k vizsgálatot végrehajtani. Úgy is hogy hetero vagyok. most 50k-t ígérnek, miközben külön nyilatkoznak arról, hogy külön a gázártámogatást nem leszkapacitásuk feltérképezni (önmagában).

A kulcsszó nindzsáááá. Jah nem, hanem 10000.
Ne félj! 2007.01.28. 22:34:17

Na ja az tényleg elég mókás, ha a miniszterelnök papol a munkáról, becsületről :-))
A másik nagy anomális a kormány részéről, hogy papol a munkáról , de pl. a szociális segély nagyobb, mint a közmunkáért járó jutattás. A konkrét esetben borsodi cigányokról volt szó. Jó, hogy esze ágában sincsen dolgozni, ha segélyként többet kap.
A gyerekgyáros esetében rosz az, aki roszra gondol ... ez nem csupán cigány probléma. Van egy szociálisan lesüllyedt réteg, amely semmi mást nem csinál csak szaporodik. Bizony ez egy súlyos probléma attól még, hogy a seggedbe dugod a fejed ...
Ami külön tetszett: hogyaszonygya az apeh mágus: kiképzik az ellenőröket a "transzferár" fogalmáról. bazzzzzz. 16 éve van csak kapitalizmus? ehh.
Tiko 2007.01.28. 22:51:46

Az APEH ezt megoldja okosba pl. a kisvállalkozó fateromat baszogatják , mert két éve v.mi 2 forinttal kevesebbet fizetett be a számításaik szerint ... azt szépen felkamatoztatták + bünti, és jött a levél ... -
Cranivora,

"A másik nagy anomális a kormány részéről, hogy papol a munkáról , de pl. a szociális segély nagyobb, mint a közmunkáért járó jutattás."

Ebben a formában nem igaz. A mérleg eldől a közmunka javára cirka 4-5k forintal.

Mindettől függetlenül, valóban, a többség inkább otthon marad..
Carnivora 2007.01.28. 22:56:57
Tiko 2007.01.28. 22:51:46

ez a vicc bazzeg. asszonynak kiküldenek 80 forintos tartozást. többe kerül a leves mint a hús a seggfejeknek..
Tiko 2007.01.28. 22:51:46

OFF: Még ha vmelyik nőnemű ajánlgatná... De így remélem, hogy hozza az APEH a tőle megszokott nyugis tempót. :-)
dark future,

:D:D:D:D
Tiko 2007.01.28. 22:57:06

Tiko a múltkor számolgatták az országház c. műsorban ott bizony össz-vissz a sokgyerekes roma férfinak többre jött ki a szociális segély, mint amit a közmunkáért kapott volna.

Tiko 2007.01.28. 22:58:37

Mi már kaptunk 1 ft-os csekket is :-)))
HAhho!

Latom egesz delutan porgott a laikus kozgazdasagi diskurzus.

Na, akkor akit ennyire erdekel eme szep szakma, javaslom, toltsetek csak 1 napot el a wikipedian.

Kezdjetek itt:

en.wikipedia.org/wiki/Fiscal_policy

aztan itt:
en.wikipedia.org/wiki/Monetary_policy

folytatni javaslom itt:

en.wikipedia.org/wiki/Monetary_and_fiscal_policy_of_Japan

csak egy megjegyzes: a makrookonomia tudomany. olyan, mint pl. a sejtbiologia. Van tobb szazezer oldal irodalma.

Nekem kellett nyeregfeluleteket parcialisan derivalni, es kiszamolni mindenfele hatekonysegokat meg optimumokat, voltak almatlan ejszakaim a vizsgak elott.... Tenyleg az; tudomany. Gazdasagtudomany.

A baromkodas ott kezdodik, mikor jon egy felmarha ujsagiro vagy egy megmarhabb politikus oszt aszongya, hogy magyarorszagon 1% jarulekcsokkentes 12344,2 munkahelyet eredmenyez. A politikus jol kimondje ezt a szamot, az ujsagiro meg jolhabzoszajjal tamogatja/kritizalja ezt a szamot.

En mondjuk bementem mikroba, abbol is a multikra specializalodtam, de egy kis segitseg -mar akit erdekel-:

A penz nem billeg mint szar a merlegen, es leginkabb ami mefgoghatatlan,; nem igazan equillibriummal irhato le.

Az a kezdetekben jo, mikor meg az elso felamator allapotbol kozeledunk fele, hogy bevetel-kiadas meg nullpont, meg aggregate demand-supply, blabla...

Ami izgalmas a penz korul, hogy aramlik. A penz ha mozog, akceleral. A penz energia, futoanyag, olyan mint a ver a testben. Ha leblokkolod az aramlasat, ha lecsapolod, akkor leall minden, ami tole mozog. A penz informaciot is aramoltat es energiacsomokat alkot.

Izgalmas dolog a penzt megerteni es erezni.
Latom itt mindenki bevetel-kiadas alapon gondolkodik. Ne igy gondolkodj, lecci..

Egy tobmillios embertomeg altal mukodtetett, tobszazmillios beveteli es kiadasi ponton egymashoz csatolt rendszer azert ennel bonyolultabb. Es akkor raadasul vannak a krealt gazdasagi objektumok (cegek), amiket az emberek benne alkotnak es fenntartanak, valmaint a hatarokon ativelo kapcsolat- es rahatasrendszeruk (szemelyek es cegek).

A 'reformokrol':

Tudjatok, meg lehet probalni pl. egy Rolls Royce-t baltaval javitani; lehet azt mondani, hogy faszom mar ez a sok drot itt meg csavar; addig utom, mig el nem indul.

Vagy megkeresni azt a par csavart, bizgentyut amivel tenyleg baj van es tizedannyi energia- es ido befektetesevel megjavitva -es akkor nem beszeltunk a koltsegvonzatokrol- plane nem a sikeresseg valoszinusegerol.

En ahogy latom, m.o.-n kisbaltaval pufolik a motorvezerlo elektronikat, abban a hitben, hogy ez igy lesz a legfaszabb...

haaat... meglajtuk...hajra!


"A 'reformokrol':

Tudjatok, meg lehet probalni pl. egy Rolls Royce-t baltaval javitani; lehet azt mondani, hogy faszom mar ez a sok drot itt meg csavar; addig utom, mig el nem indul.

Vagy megkeresni azt a par csavart, bizgentyut amivel tenyleg baj van es tizedannyi energia- es ido befektetesevel megjavitva -es akkor nem beszeltunk a koltsegvonzatokrol- plane nem a sikeresseg valoszinusegerol.

En ahogy latom, m.o.-n kisbaltaval pufolik a motorvezerlo elektronikat, abban a hitben, hogy ez igy lesz a legfaszabb...

haaat... meglajtuk...hajra! "

Ez találó megfogalmazás ! .-)
Carnivora

Emlékezhettek: 1995-ben az SZDSZ nyomására hozták a rendeletet, a segélyezést nem lehet a közmunkához kötni. Mellesleg, nincs közmunka, vagyis nagyon kevés. Nincs átfogó országos közmunka program, csak véletlenszerű, pályázaton nyerhető fillérek. Az meg nem baj, ha sok gyerek, születik,bármilyen családba, nem kell mindenkinek akadmékusnak lenni. Valakinek el kell végezni a szar munkát is, az élet ilyen. Mellesleg nem gondoltam rosszra, de bizony van ennek a gyurcsányi dumának egy kis rasszista mellék íze...Meg egy kicsit olyan volt ez ott a putrik közt, hogy: "ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot?"
Szóval meddig randalírozhat ez miniszterelnök féle ebben az országban?
Nem akartam mar irni, de epp most talaltam egy cikket a die Zeit-ban (sztem a legigenyesebb nemet folyoirat), a Kelet-Europai populizmus fellangolasarol:
www.zeit.de/2007/05/Osteuropa-Demokratie

"Heute sind die Ungarn in einen mentalen Bürgerkrieg mit sich selbst zurückgefallen. Der unversöhnliche Konflikt zwischen patriotischen Populisten und hilflosen sozialliberalen Modernisierern spaltet Nation und Familien wie in keinem anderen Land Ostmitteleuropas."

Velunk kapcsolatban arrol ir, hogy milyen hosiesen nyomtuk 56-ban es azota is mi szamitottunk az Ostblock elso szamu reformerenek. Es innen az idezet:
"Mara a magyarok egy sajat magukkal vivott mentalis polgarhaboruba estek vissza. A kiengesztelhetetlen ellentet a hazafias populistak es a vedtelen szocialliberalis modernizalok kozott megosztja a nemzetet es a csaladokat, mint egy mas orszagban sem Kozep-Kelet Europaban."
Ne félj! 2007.01.28. 23:21:44

Van közmunka itt keleten sőt ezeknek a rétegeknek az az egy vállalható munka mivel többnyire írni-olvasni sem tudnak csak gyereket csinálni.
Itt nem akadémikusság kérdése, mert a kutyát se zavarná, ha normális dolgozók lennének a gyerekekből, de a legtöbbször szintén cél nélkül lézengő gyerekgyárosok lesznek ...
Gyurcsányék lökik a lóvét a cigóknak könnyen megvehető szavazók, ahogyan a nyugdíjasok ...

Meddig? ez jó kérdés, miután ez a birka nép az őszi események után is tűri a nyakán még egy darabig igen ... -
kredenc 2007.01.28. 23:44:18 a svábok rólunk való helyzetmegállapításaiban sosem bíztam igazán ..."a vedtelen szocialliberalis modernizalok" - bár ez elég vicces :-))))
kredencke...

Aranyosak a beirasaid, de mar tegnap is irtam, hogy olyan szinten nem ertesz ehhez, hogy sirni tudnek.
Nem baj, jo hogy itt vagy, de amit itt leporgettel az hihetetlen volt.

Javaslom, mielott velemenyt formalsz es valami mellett kialsz, probalj picit tobbet tajekozodni, mirol is beszelsz.

minden jot: salsa

realdream,

Meghat, hogy aranyosnak nevezel. :)
Kar, hogy nemigen lesz a kozeljovoben idom erre a forumosdira, pedig annnnyira szivesen tanulnek toled, aki mar tul van a penz megertesen es megerzesen. Annyira erdekelne a lavke arrol is, amint "A penz ha mozog, akceleral"! Es a reformokkal kapcsolatos tudasod a rendkivul eredeti kisbaltas hasonlattal! Azota is alelok...

Bar nem hiszek Istenben, azert meg ideideznem kisse transzcendens honfitarsunk orok ervenyu szavait:
"Az én Uram nagyon toleráns, már csak azért is, mert Gyurcsányt és Orbánt is Ő csinálta, meg azokat is, akik a kettő közül választanak, meg azokat is, akik nem, sőt még azokat is, akik vacillálnak"
riennevaplus 2007.01.28. 14:13:07
A "vedtelen szocialliberalis modernizalok" azért tényleg elég vicces.

Elképzelem, amint Szekeres és Baja Feri védtelenül modernizálnak. Meg persze Horn Gyula is, két fröccs között. :-)))


FYI: a hilflos nemcsak védtelent jelent. TÖKETLENT is.
hat, kredenc, kemenyen erveltel a magad modjan s ez becsulendo.

a pi`z marpedig multiplikal es akceleral. olvass utana.

Ja! Mint fizikus, igazan hihetnel Istenben. Par kollegad nemely felfedezesektol elkezd benne hinni.

faszba me' nem tudok aludni...
ebbol u'jabb rejto konyv elolvasasa lesz foganatositva

dark: tuttad, hogy 'baja feri' hihetetlen nagy elme ? Brutalis koponya... Ezen amugy sokat toprengtem, miert vonultak hatterbe ezek a koponyak az mszp-ben.... hmmm...
ugyis belemkot ez a kredenc ugyhogy imhol egy rovid explanacio:

Akcelerátor hatás - lavinaszerű folyamat: a beruházásnövekmény multiplikálta jövedelemnövekmény beruházást indukál, amely ismét multiplikálódik. Ellenható tényezők lefékezik, csökkenő beruházás esetén negatívan hat.

Akcelerátor koefficiens - az az együttható, amely megmutatja, hányszorosára nő a nettó beruházás egységnyi jövedelemváltozás hatására: .

Adómultiplikátor - egységnyi adónövekedés hány egységnyi jövedelemcsökkenést okoz. Mértéke .

Pénzmultiplikátor - az a pénzmennyiséget sokszorozó hatás, amit a bankrendszer működése vált ki a jegybank által kibocsátott pénztömegen. Nagysága (t a kötelező tartalékráta).

Es meg sok mas pelda, fogalom. Ha erdekel, nagy az internet.

lehet gunyoroskodni, de nem erdemes.

radasul fentiek csak az alapok
BKV, hetesbusz, ilyesmi. Hát igen, ezt már az ősember is így csinálta: annyi véres húst evett (lásd még: Kunce Gábor), amennyit el tudott ejteni, desszertnek meg annyi bogyót, amennyit a nősténye összegyűjtött neki. Minden földinél stimmel, hogy egy akármilyen méretű pénzügyi tevékenységet (is) lebonyolító szervezet, legyen az édes hazánk, vagy a BKV, vagy az Index Zrt., bevételeinek-kiadásainak egyensúlyban kell lenniük egymással; ami a móka, hogy a derék jó kapitalisták mondják ezt, mintha ez a tényező volna a kapitalizmus ismérve, és ők attól lennének olyan derék jók, hogy ezt el tudják mondani a zuzmóknak.

Elvtársak, a kapitalizmus lelke: a hitel. Hi-tel. Ezen keresztül meg a vállalkozás. Vál-lal-ko-zás. Hitelben és vállalkozásban kellene gondolkodnia az elvtársaknak, illetve bocsánat már, a polgártársaknak. Úgymint.

Ha egy cég olyan ocsmány helyzetben van, hogy csak az tudná megmenteni a csődtől, hogy feleolyan fényes terméket kellene előállítania a duplájáért, akkor az a cég el van kúrva, be lehet zárni. Illetve mégsem, mert jöhet valaki, aki azt mondja, hogy nem azt, nem fényeset kéne annak a cégnek csinálnia, hanem puhát, hitelből módosít a vállalat profilján, és a cég vagy meg van mentve, vagy nincs; ha nincs, akkor megint ott tartunk, hogy bezárjuk-e, vagy ismét jön egy valaki, és azt mondja, sem nem fényes, sem nem puha, hanem, megintcsak hitelből: éles. És, ha ez sem sikerül, és már nincs újabb jelentkező, akkor jöhet a csődeljárás.

Ergo-1: Olyan megoldás, hogy 'feleolyan fényes termék a duplájáért', piaci körülmények között nem létezik. Ergo-2: Aki ilyen megoldásban gondolkodik, az kapitalizmustudományban drága jó ősünk, Samu szintjén áll.

Ha egy vállalat teljesen el van kúrva, mint most Magyarország Nyrt., mivel azért ez egy állam, lehet a 'feleolyan fényes termék a duplájáért' receptet alkalmazni, ezt csinálják a Feriék momentán. Csakhogy itt az üzlet vérre megy, meg életre. Ezzel nem lehet játszani, gyerekek. Tessék kitalálni valami piackapitalista megoldást; ha nem megy, tessék elhúzni; ahogy a véreshús-evő mondja, csendben, de határozottan - vagy ahogy Tótavé: a picsába.
hawazze' te ejjel kettokor te igy be vagy porogve?

cool...

hat valahogy finanszirozni kell a deficitet...

Csakhogy egyre rosszabb opciokkal hajlando barki is nekunk igy vagy ugy hitelt nyujtani (vagy kotvenyt venni)

lusta vagyok leirni ide miert is van a konvergenciaprogrammal most ez az egesz reform-faszsag parhuzamban...

annyi a lenyeg, hogy csomo makrookonomiai adatunk mar a kritikus szinet elerte, es olyanok vagyunk a kulfold szemebe mint a szegeny szomszed: ha adnak nekunk, nem biztos, hogy visszaadjuk, vagy hogy idore visszaadjuk.

Le vagyunk minositve, wazze'...

Az EU is azert geccozik, mert ha adnak nekunk penzt, egyre inkabb felo, hogy el lesz tapsolva valami egeszen masra, mint amire adjak.

Szoval mi itt nyomorgunk, pislogunk a kihuloben levo kalyhank mellett, a gazdag szomszedek meg mar utaljak, ha csongetunk az ajtajukon....

Mit tudunk tenni?
Ket lehetosegunk van: egyik elkezdunk szaloncukrot onteni, sutemenyeket sutni es eladni az utcakon, (vallalkozast elenkitunk)
masik lehetoseg, hogy priorizalunk, es amit lehet, megtakaritunk, meghuzzuk a nadragszijat (megszorito intezkedesek). Igaz, kevesebb kaja es pia jut, es 19 fok lesz csak a szobaban, de tuleljuk.

Mindkettonek megvan a pro es contra-ja.
M.o. az utobbit valasztja most.

Azért azzal nem értek egyet, hogy a közgazdászok a dolgok mélyére ásva egyértelműen meg tudnák mondani a tutit. Az inkább a mérnökökre és hasonlókra jellemző. Ezzel a reformcuccal is az a baj, hogy ha vki értelmesen nekiáll, akkor is csak valószínűségi állításokat tud tenni.
Sztem a fidesz emberei abból a steril összefüggésből indultak ki, hogy ha csökkennek a munkát terhelő adók, akkor a vállalatnak megérheti árat csökkenteni. Alacsonyabb ár, nagyobb kereslet.
Persze ezzel rengeteg bibi van, és szerintem ők se gondolják igazán komolyan (amolyan ellenzéki felelőtlenség).
Néhány bibi: Az hogy ez a dolog működik-e, a kereslettől (pontosabban a keresleti görbe alakjától) függ. Vagyis itt jön be az, hogy hiába kisebbek a költségek, akkor sem biztos, hogy a piac ezt "honorálni" fogja. Ha mégis így tesz, akkor egy szintig kihasználatlan kapacitásokkal is lehet termelni, nem kell mindjárt tömegeket fölvenni. Meglepne (nagyon nagyon meglepne... tényleg), ha rendelkeznének megbízható becsléssel arra vonatkozóan, hogy az adók jelenlegi szintjéről nézve (mert ez is fontos) valamekkora csökkentés mekkora változást okozhat a jövedelmekben. Azt is kétlem, hogy létezne elegendő olyan adat, amivel ezt becsülni lehetne. Igazából még kismillió dolgot meg kéne fontolni ezzel kapcsolatban, de talán most nem ez a lényeg (meg így 2:30 magasságában ennyit tudok:) Vmelyik politikus mutatott ilyen grafikonokat erről, de az nevetséges volt. Erről írtam ugyanitt az adatokkal történő átverésről. Tehát egy ilyen lépés megtétele borzasztó bizonytalan ezen kevés felsorolt, és sok fel nem sorolt tényezők hatásai miatt. Olyan, mintha a kaszinóban akarnák eldönteni, hogy mi legyen.
Ami véleményem szerint ezt a bizonytalanságot már hülyeséggé transzformálja az az, hogy egy ilyen ötletre a befektetők fognák a kis forintban jegyzett cókmókjukat, és adnák elfele. A befektetők már csak ilyenek: nem szeretnek hülye programokon agyalni, veszíteni meg kifejezetten utálnak. Ezektől a befektetőktől meg kib**ul függünk, ui. ők fizetik az ezermilliárdokban mérhető túlköltekezésünket. Jöhetne egy jó kis valutaválság.

Adót csökkenteni egyébként kell! Egyébként, tehát "elkúrás"mentes helyzetben. Ekkor hosszabb távon bejönne az, hogy bővülne a munkaerő (kínálata). De hát ugye elkúrtuk.

Abba kéretik télleg nem belekötni, hogy felületesen nyúltam csak a dologhoz. A cél csak az volt, hogy jelezzem, nem hüvelykujj-szabályok alapján működik a dolog.
Ja és ez a jobbos meg balos közgazdász is eléggé furcsa nekem. Meg hogy most a "balos közgazdászok már leszerepeltek". Hallottam már egy-két közgazdasági irányzatról, de "balos" meg "jobbos" nem volt köztük. A közgazdászok gyártják a kis elemzéseiket, aztán a döntéshozók vagy figyelembe veszik őket, vagy nem (hajlok ez utóbbira). Különböző rezsimek alatt ezek a gárdák viszonylag keveset változnak. Szerintem a hiba nem az ő készülékükben van.
A politikus csak akkor veszi figyelembe a kozgazdasagtant, ha a jatek a sajat zsebere megy (kvazi mondjuk a sajat cegere).
Ja, errol eleg sok elemzes van es miegyeb, hogy 4 evente milyen erdekes ciklukussagok mutathatok ki a politikusok valasztas elotti osztogatni vagyasanak kovetkezmenyekeppen.

Amugy sprolni mindneki tud. Ahhoz nem kell esz. Az eroforrasainkat a bajban ugy csoportositani, hogy abbol hosszu tavon is legyen hasznunk+szarbol is kimasszunk, na ahhoz kell esz.
De erre jo, hogy az eu-ban vagyunk. Peldak: irorszag, spanyolkak, portugalok, finnek, szlovenek.
Ok elkezdtek szaloncukrot es kulonbozo sutemenyeket arulgatni.

Ahhoz, hogy egy nemzet bele merjen vagni egy nagy rizikoju csoportos vallalkozasba, kozos celnak kell lenie es nagy nyomornak/krizisnek.
Es komoly osszetartasnak.

Amugy amit tudok, hogy az EU-ban Kanadaban es az USAban, Ausztraliaban, Hollandiaban, Angliaban es a Nemeteknel es Japanoknal eleg komoly hatterszamitasok vannak egy nemzetstrategia kidolgozasa mogott.
Szepen kovetik az esemenyeket es feedbackelik az allamvezetoket.

Persze vegytisztan soha nincsenek ezek a dolgok atengedve. De erdekes volt pl. 15 eve egy 20 eves elemzest latni, amelyet ausztralok es uj-zelandiak dolgoztak ki, hogy hogyan lehetne az o piacaikat betolni az eu-ba, es mik az eu trendek.
Egesz komoly elemzesek mentek arrol is, hogy mikorra szedi magat ossze a kelet-europai blokk, milyen tarsadalmi valtozasok varhatoak, es mikor varhato egy tarsadalmi es gazdasagi stabilizacio, milyen staciok varhatoak, stb. Azt is immaron 11 eve olvastam, hollandiaban. Haat.. mit mondjak... egesz jol elmehetnenek Nostradamusnak... :)
Nagy Cső Zuhan (ex -jvagymi) 2007.01.29. 02:02:07

"a kapitalizmus lelke: a hitel. Hi-tel."

A hitelező szempontjából biztosan :-)

A magyar állam vs. nagyvállalat összehasonlítás annyiban sántít, hogy a nagyvállalat gyaníthatóan azért vesz fel hitelt, hogy fejlesztésre, beruházásra, termékváltásra, esetleg nyersanyagvásárlásra fordítsa, a magyar állam meg azért, hogy legyen mit elkúrni...

Alapvetően szerintem nálunk nem az a baj, hogy nincs az állami infrastrukturális fejlesztésekre, gazdaságélénkítésre, szerkezetátalakításra elég forrás, hanem az, hogy ami lenne, azt elszórják (közgadasági értelemben) haszontalan dolgokra, meg bedobálják néhány nagy feneketlen kútba.

Sokat gondolkoztam azon, hogy mikor tesz jobbat az állam: ha a 3.1 millió nyugdíjas nyugdíját megemeli havi 500 Ft-tal (két buszjegy ára), vagy ha pl. (ugyanebből a 18 milliárdból) vesz 300 db zsír új légkondis Volvo csuklósbuszt. Vagy neadj' isten megtámogat belőle 30-40 életképes, dinamikusan fejlődő biotechnikai, nanotechnológiai vagy szoftverfejlesztő kis-/középvállalkozást.

Vagy másik példa. Tegye fel a kezét az, aki ténylegesen megérezte az árakon az ÁFA-csökkentést. Volt értelme? Mi a gazdasági/politikai hozadéka?

en mar nem vallom magam kozgazdasznak, de a kozgazban amugy inkabb iskolak vannak, amelyek tobb vagy kevesebb erzekenyseget mutatnak a tarsadalommal kapcsolatban. Ezen a tengelyen szaladva akar mondhatnam azt is, el tudok kepzelni durvan kapitalista jobb oldali kozgazdasagi csoportokat es tarsadalmilag erzekenyebb, nagyobb empatiat mutato balost is.
)felre ne erttsd, itthon kutyulmany van, en a klasszikus bal-jobb-liberalis stb ertelemben beszelek)
Az áfacsökkentés tévedés volt. Azonnal ki is derült: ha emlékszünk, akkoriban azt bírta Gy (vagy vki más?) belengetni, h lesznek ilyen árkommandók, akik majd megbotozzák az árdrágítókat (aka spekuláncs), akik nem érvényesítik az áfacsökkenést. Vmit írtam is erről akkor, most nem keresem elő, nem is lényeges már.
Dark: A hitel tenyleg centralis szerepu a kapitalizmusban. Valahol Marx- a Toke I korul jol kifejti, de csomo mas helyen is eszep szammal megtalalhato, miert is fontos a hitel.

Szamomra evidens, hogy ami itthog hianyzik az egy hosszutavu strategia.
Tehat:
Ez es ez a tervunk. Ahhoz hogy ezt a tervet elerjuk, ezt es ezt a strategiat folytatjuk. Ennek szolgalataban ezt es ezt az akciosort tesszuk.
Es utana wazzeg lebontom, mit mikor es hogy csinalok, mikor ellenorzom, es ki erte a felelos. Hat olyan bonyolult ez?

A kozpenzek amugy vilagszinten elherdaltatnak. Es sugok valamit: az oriasi multikban is valami esssszmeletlen penzherdalas folyik. Bar mindket herdalasnak mas a termeszete.

Nekem speciel egyertelmuen inkabb az uj cegek felnyomasa lenne az elsodleges cel. Mind kozgazdasagi szempontbol, mind strategiai megfontolasbol. Mert abbol lehet es lesz penz, amit tovabb tudok forgatni. Nomeg az innovacio es a K+F az egy nagyon eros toke onmaga, amit human eroforrasbol ki tudsz termelni. De errol nem pofazni kell am, de nem am. Csinalni. A minta meg ott van a hollandoknal meg az ireknel.

Amugy inkubacioval az irek jatszottak a legjobban. Hatalmas vallalkozoszellem kellett hozza, de nekik sikerult.

Ti sem tudtok aludni? Akkora szélvihar van, hogy félek.
en ugy emlexem (nem nagyon kovettem) hogy csokkentettek az afat, aztan faszan emeltek is az arakat valami mas miatt.

ehehheeee ? kommando ? edes... ezt most ugy elkepzeltem :)

Szoval tulkepp a fogyaszto szempontjabol nem tortent tul sok izgalom.

Ahh... de faj a fejem...

jon a kovetkezo Rejto-konyv. Mekkora mar ez az urge! Imadom az onlajn konyvtarakat.
Neeem, de körül vagyunk véve hatalmas fákkal és ijesztően recsegnek és ha az egyik kidől akkor éppen az ablakomra fog és ott van az ágyam és izé... inkább a gépemnél ücsörgök:-)
en nemtuom, en ejjel elek igazan.
most, mint tovabbi adalek jo kis szel van...

de emiatt nem alunni?? swen, swen :)
micsinájjak ha félek...és mindjárt reggel van.nem aludtam semmit sem. beszélgessetek, legyen mit olvasnom:-)
nem. hanem úgy általában leszarta mindenki az áfacsökkenést, kivéve a nagy áruházakat, akik, szokásukhoz híven, néhány húzóterméket kiplakátoltak azzal, hogy ők máris levonták az áfát, mégpedig a törvény életbe lépése előtt. természetesen semmiféle kapcsolat nem volt az áfa és az épp dobra vert kínai elektromos csellentyűcske akciós ára közt.

súlyos elbaszás volt, na. szerencsére a kommandókat még időben visszahívták.
nemazér de a macskám nem fél egyáltalán.
én se, úgyhogy most alszom.
Éncicám sem fél, viszont nem is ment ki vadászni. Ha cica lennék és se félnék tuddmeg.
az meg mi az orrosszmájli? majdmonddel.ha már nem alszol.
swen: inkabbolvasd at ezt

www.freeweb.hu/eszmelet/angol1/szegoang1.html

most talaltam, ne az angoljat figyeld (foloslegesen tulbonyolitott), hanem hogy milyen erdekes elemzest ad pont arrol, amirol a diskurzus follik...

ne felj, nezz inkabb szellemes kepeket a metacafe-n

pl. ez:

www.metacafe.com/watch/195224/subway_ghost/
Jó, elolvasom majd. Jaaaaj, az nemis szellem volt:-) csak olyasmi. A szellemektől nem félek, a széltől igen, mert nagy bajt tud csinálni. Mindjárt fel kell kelnem.
Azt hiszem, tudom mijazaz orrosszmájli. Olyan, mint amilyet én írtam.
az orrosszmájli nagyanyáink idejében volt divat, olyasmi, mint a rokolya vagy a porcelánfejű baba, vagy a jávorpál.
Tényleg érdekes a cikk, holnap még folytatom este.Vagyis ma:-) Legyetek rosszak addig is.
ja szmajli orral

alapszmajli :)

orr -

orros szmajli :-)

na, 5 ora, ma sem alszom, fozom a kv-m azt setalok egyet.

udv ne'ktek

ps: hehh... az a cikk.. 20 eves :) ez tok jo...
akkor még nemis volt internet, te becsapsz:-)
'Mindjárt fel kell kelnem.'

ez igen... ilyeneken masok napokig gondolkodnak :)
mármint Wének írtam..mert még mindig nem tudom mi az.
hülye tudatlanul fogok meghalni ha rámdől a fa.
hehh...figyejj oda !!

asszta...

tuggyatok, ez a Zelszomorito...
Ha igaz a cikk 16 eves :~(

ma ejjel retro rulezett!

www.freeweb.hu/eszmelet/angol1/mocsaryang1.html
húsz éves a cikk...és még húsz év múlva is érvényes lesz. Körforgásban élünk, semmi sem változik bár minden változik.
egészen pontosan 17 éves.
engeggyemabe:

valutavalsag jon is, meghozza nem is kicsi.
en aprilis vege-majus kornyekere spekulalok.

ugynais akkor lesz az elso komoly vallatas. ott nincs mese....
hat igen... 17 eves... hmm..

nem sok mindne valtozott....

swen... dugj papirzspit a fuledbe, aztan huzza szunyalni. van meg 2.5 orad ha jol csinalod.

/
>-o
Most mi a divat? Mit mondanék ha hármat kellene, mint régen a jávorpál meg a többiek? izééé...na....a kamerás mobil, az MP3 lejátszó és még mi? nincs is mp3 lejátszóm és nem is kell és kamerás mobilom sincs és nem is kell. Attól még divat, hogy engem nem érdekel. Csak hangosan gondolkodom így hajnalban. Monnyatok harmadikat. Legyen a számítógép?
igen, még alhatnék egy keveset de félve nem tudok.
kamerás mobil jávorpál helyett. Ebből is látszik, mennyire elanyagiasodott a világ. Én nem hagyom az enyémet elanyagiasodni. Na harmadszorra csak kimondtam.
egyébként ez a Fidesz nagy hibája, h nyugaton nem képes lassan tagoltan elmagyarázni, h itt nem arról van szó, h vannak a visszafelényilazós, nyeregalattpuhítós populisták, és vannak a nyugatias, öltönybejárós késselvillával szociáldemokrata modernizátorok. Különben kb. ennyit értenek a nyugati újságok. Kevés az a médium, aki veszi a fáradtságot, és végiggondolja, h a kóbásszagú párttitkárokból hogy lett hirtelen ekkora modernizátor párt. És most nehogymár az indexen egy ekkora faszsággal gyere kredenc, h mmilyen jól megmondja a Die Zeit.
realdream 2007.01.29. 05:00:06

Na, ez igazan fasza realdream, hogy egy ilyen konkret rovidtavu joslattal jossz. Ajanlok egy fogadast:
En azt mondom neked, hogy nem lesz valutavalsag. Az lehet, hogy a kulso hangulat hatasara meg latja a Ft a 265-ot vagy a 270-et. De a tavalyi csucsot nem fogja megdonteni. (Annal valoszinubb, hogy elobb-utobb tesztelni fogja a sav eros szelet.)
Benne vagy ebben a (reszemrol galans) definociojaban a valutavalsagnak? Tavalyi csucs (285 kb.), vagy savkozep.
Es mi legyen a tet? Legyen mondjuk az, hogy irni kell egy postot, azzal a szoveggel: "Nem biztos, hogy jobban ertek a KOZGAZDASAGTUDOMANYHOZ, legalabbis makrogazdasahoz mint te, ...."
Benne vagy? Modosito javaslat?

TWA
a hilflos jelenthet toketlent is, de ilyen tipusu szovegkornyezetben vedtelen, kiszolgaltatott ertelemben hasznaljak.

da2, es mindenki, aki nem hisz a "svab" sajtonak:
Mo-on sajnos olyan szintu a polarizaltsag, hogy hiaba ismerjuk mi jobban a sajat vilagunkat, mint a nemetek, a higgadt, objektiv ralatas eselytelen. Szvsz nagyobb az eselye, hogy egy kulfodi kommentar elfogulatlan, mint egy magyar - akarmelyik organumon (es a komolyabb nemet mediaknak azert komoly magyar megfigyeloik vannak).
Munkaba menet minden reggel hallgatom a 10 perces nemet lapszemlet. Amikor ment otthona felfordulas es tartott a mindenfele valsag, akkor egyik nap 6 jegyzet szolt a magyar helyzetrol. Bar a lapszemle mindig igyekszik pro-kontra velemenyeket felhozni, ebbola 6-bol 1 teljesen pesszimista volt (minden iranyba) a tobbi 5 pedig lelkesen tamogatta Gyurcsanyt. Pl. a nemet politikusoknak ajanlotta figyelmukbe Gy oszinteseget a valasztasi igeretek megszegesevel kapcsolatban (No-ban a CDU 2% AFA-emelessel kampanyolt, nagyreszt ezert nem is nyert elegge. Az SPD mindenfele AFA-emelest ellenzett. Es hogy atlagoltak a nagykoalicio megkotese utan? 3%-os emeles jott ki iden januarra.)

P.S. Egyszeruen nem ertem, hogy lehet egyaltalan komoly javaslatnak tekinteni az ado-es jarulekcsokkentest, amikor a GDP 10%-ara rug a hiany! Mert jarulek csokkentes eseten letezo folyamat a munkahelyek keletkezese es a gazdasag feheredese is. De higgyetek el, hogy aki abban hisz, hogy ez majd kompenzalja a bevetlkiesest, az teved egy nagysagrendet.
Itt van ez a pelda:
index.hu/gazdasag/magyar/eva0701268/
Bar a kormany tulszamolta az EVA-emeles bevetelnovbelo hatasat, megis sokkal kozelebb lett a vegeredmeny az emeles mertekevel aranyos novekedeshez, mint a stagnalashoz, vagy gar csokkeneshez. Es az EVA-zok szama sem csokkent szignifikansan.
Tudom, hogy az emeles nem= csokkentes, de azert a pelda szerintem mutatja, hogy az allam nem 2%-os adokuccsal jar legjobban. P.S. over

kredenc, Árpád és a sok sváb újságíró.
Én is elég gyakran vagyok német nyelvterületen, a legutóbb épp Ausztriában dolgoztam, amikor voltak a zavargások. azért el lehetett magyarázni, hogy:
1.elkúrták
2.elhazudták
3. KIDERÜLT, bazmeg nem őszinte volt, max. a körön belül, a bűnszövetkezetben (aka. MSZP)
4. utána megvonta a vállát és azt mondta: így jártatok.

egy német, egy osztrák nem tudja elképzelni, milyen az, amikor a nyakunkra ültetett quislingek kormányozzák a demokrácia nevében a népet. A náci párhuzam pedig ránézve GyFre akinek szépen csillogó szemüvege van és nyugati öltönye számukra hihetetlen.

Az előző annyiban ment Árpádnak, hogy valamiért ő is egy nagyszerű teljesítménynek gondolja (sőt őszintének, főleg :D ) az öszödi-t. De ne higgyjük már, h ezt bárki, bármely pártból ne tudta volna vmikor elmondani, vagy nem mondta már-e rég el hasonló körülmények között. Az lett volna nagy szám, ha választások előtt, vagy nekem akkor is jó, ha után kiáll és elmondja. Nem lettek volna zavargások? Talán lettek volna. De ha lemond, átadja vkinek, kihúzza az egész méregfogát, úgysem ő, hanem az Mszp nyert, tehát mehetett volna tovább a nagyívű reform. Akkor nagycsávó lett volna, korszakalkotó. De nem őszinte volt, hanem rajtakapott, és utána cinikus.
Da2,
a fidesz kommunikacio orok dilemma. nekunk is, nekik is.
mi csodalkozunk, mer' nem tudjak egyszeruen odamondani, azt ami van.
ok meg veresre ragjak a kormuket, hogy kit celozzon meg a profeta a beszedevel: az esszel vagy az erzessel gondolkodokat.

ezt persze nevezhetjuk populizmusnak is, ami most megy.
ugy mondjuk, hogy az ovisok is ertsek.

ahogy a szocik is aggodnak a szavazok miatt, ugy aggodik a fidesz is. ezert nem kepes a kevesebb de ertelmesebb reteget direkben megcelozni a kinyilatkozasaival. szamukra tobbet er a birka iranyitasa a fejere kotott repaval. jo lenne ha ez a hozzaallas eltavozna egy testverpartba, es megmaradna az esszeruseg.
netuddki, normalizáld a modorodat, pls.
hitelre lett az autó?
OK bocsi.

Igen. Voltam olyan hülye most már tudom, de legalább a lákásre már nem kell fizetni.
Volt szó a német sajtóról fentebb. Itt egy friss írásuk:

"Azaz - mutatott rá a FAZ - Magyarország a beruházók számára továbbra is vonzó cél marad. Ezzel összefüggésben az újság megszólaltatta Thomas Faustmannt, a Magyarországon 1993 óta az egyik legnagyobb külföldi beruházónak számító Audi Hungaria ügyvezető igazgatóját is, aki szerint az egész reformcsomag - mint fogalmazott - "tetszik nekünk"."

Ehhez képest tavaly sikerült idecsábítani nagy nehézségek árán 1 db (ki tudja, valójában mennyire környezetszennyező) gumigyárat, meg sikerült elbukni vagy féltucat jelentős bizniszt.
Az Audi ügyvezetőjeének meg naná, hogy tetszik, amikor a kedvéért törvényt módosítottak...


Szerintem az írás alapvetően nem rosszul megírt. Van benne logikus érvelés, van gondolatmenete és van tagolása.

Amikor menetrendszerűen belekötnek, akkor Uj Péter egy cikke szokott eszembe jutni. Uj Péternek volt egy kedves cikke Gyurcsányról, ami körülbelül így fejeződött be. "Miniszterelnök úr - Ön alkalmatlan. Mondjam tagolva? AL-KAL-MAT-LAN!" Mindezt úgy, hogy rohadtul, kurvára, kibe-baszott módon nem érvelt mellett. Semennyire sem. Nyújtott ugyan valami érvelésnek látszó zűrös-zavaros maszlagot, ami konkrétan nulla volt, de U.P. baszott bizonyítani cikkének végkövetkeztetését.

Na, az valóban egy rossz cikk volt. Ez a cikk Tótától jó. Gyurcsány elemzése pedig alapvetően nem rossz. Akinek pedig nem ez a véleménye, az érveljen mellette. Jobban mint U.P. a fentebb idézett cikkében. Bár annál nem nehezebb.
amergin 2007.01.29. 18:39:58
"Mindezt úgy, hogy rohadtul, kurvára, kibe-baszott módon nem érvelt mellett. Semennyire sem."

Elképesztő, hogy a kedves Olvasók mennyi képtelenek az olvasásra, a szövegértelmezésre. Valószínűleg ezt is tanítani kellene az oskolában.

U.P. véleménye (index.hu/velemeny/jegyzet/flet060921/) szerintem tökéletes (egyébként az egyik kedvencem az írás), pontosan benne van az, hogy Gyurcsány miért ALKALMATLAN a szerepére (nem kimondottan a miniszterelnöki posztra, hanem a refomok végigvitelére).

"Te itten megszorításokat, csomagot, konvergenciát csinálni nem bírsz. Nemhogy reformot. Nemhogy morális megtisztulást. Nincsen már arcod, hiteled, erőd hozzá."

"Nem érted, Feri, hogy miért pont rajtad akadnak ki, aki épp felmondani készül a hazugsággyárban? Hát azért, amiért nem a mellúszás közben stikában vízbehugyozókat pofozta föl az úszómester a Sportban, hanem Mórickát, aki a trambulinról hugyozott bele. Te a trambulinról hugyoztad teli a medencét, Feri, és ugrottál rögtön egy indiánfejest bele."

"Hát nem érted, te, akire többen is csillogó üzleti intellektusként emlékeznek, hogy ha erkölcsi megtisztulásról beszélsz, morális újjászületésről, és közben bevallod, hogy eddig erkölcstelen voltál, a lehető legerkölcstelenebb, akkor a saját logikád szerint is azonnal el kell húznod a színről?"

Pontosan, plasztikusan leírja tehát U.P., hogy miért alkalmatlan Ferencünk a feladatra.

Ha meg azt nem érted, hogy Gyurcsány miért erkölcstelen, miért hiteltelen, miért nincs "arca és ereje" a saját maga elé kiszabott feladat végrehajtásához, akkor hagyjuk az egészet, erről nem tartok ingyenszakkört.


Sajnos meg kell állapítanom, hogy az olvasásra való képtelenséggel nem állok egyedül. A Sötét Jövő ugyanis épp oly kevéssé érintette a lényeget, mint Uj Péter fentebb idézett írása.

Gyurcsány Ferenc gyávának bizonyult, gyávának abban, hogy elindítsa a reformokat regnálása alatt, gyávának abban, hogy a költségvetés valós helyzetét a nyilvánosság elé tárja még a választások előtt, gyávának abban, hogy az őszödi beszédet a nyilvánosság előtt tartsa meg.

Az őszödi lebukással és mindezekkel a gyávaságokkal együtt nem tartom alkalmatlannak sem a miniszterelnöki szerepre, sem a reformok végigvitelére.

Ezt az alkalmatlanságot Uj Péter sem tudta bizonyítani. A fentebb idézett kijelentések, egy sorban a cikk valamennyi kijelentésével (kivétel nélkül), üres általánosságban mozogtak.
Egyszerűbb lett volna, ha UP azt mondja: "FERI! A JÓ ÉDES KURVA ANYÁDAT! UTÁLLAK, TE GECI!" Egyszerűbb - és, nota bene, tartalmasabb.

Erre persze a Sötét Jövő összevonná a szemöldökét, és ezt mondaná: "Ha én magam is elismerem, hogy Gyurcsány gyáva volt, ergo erkölcstelen, akkor hogy jövök én ahhoz, hogy a Sötét Jövő, és UP állításait vitassam"?

Ugyanazon az alapon, amit eddig is hangsúlyoztam: ezek a kijelentések nem érintették a szakmai hitelesség, a politikai hitelesség és - végső soron - a morális hitelesség kérdésének lényegét s e m.

Kezdem a legutolsóval, mert felteszem, UP felkent védelmezője rögtön azzal rontana nekem.

3. Az őszödi beszéd minden áttételes és szigorúan szó szerinti olvasatával együtt (mely egyébként de facto nem létezik) tény marad az, hogy a kisebb és nagyobb politikai hazugságok gyakorlatot jelentettek.

Amit gyakran elfelejtenek feltenni a "hazudtunk reggel, hazudtunk este" kijelentéssel kapcsolatban - a mondat tárgya. Miről? A költségvetésről és az államháztartás pontos helyzetéről. Olyan dologról, amivel kapcsolatban a csúsztatások és a ferdítések nem évtizede, de legalább egy évszázada jól berögzült gyakorlatot képeztek.

Ami persze ennek a legkevésbé sem nemes tradíciónak a folytatását nem menti. De hát, ha ezzel kapcsolatban arculatvesztésről beszélünk, akkor a politikai elit kilencven százalékának (annak kilencvennek, amelyik egy kicsit is tisztában van a dolgok valóságos állásával) nem hogy arca, de feje sincsen.

Fejetlenek, Gyöngyöcském, Galambocskám.

Gyurcsány Ferenc nem egy ideális politikus. Elég sok hibája van - de morális tekintetben nem sokkal rosszabb, mint bármely másik átlag politikus.

Lehetne a helyzet jobb - de nekünk ez jutott; bizony ez, Gyöngyöcském, Galambocskám.

Morális hibái, gyávasága, még nem teszik indokolttá menesztését, ami, a Szocialista Párt szemszögéből, praktikus okokból nyerhet igazolást, ha Ferivel elbukja az EU parlamenti választásokat.

Az őszödi beszédben, minden ellenkező értelmezéssel szemben, a hazugság ilyen tradíciójának felmondását vállalta fel. Ami, mint az azóta eltelt hónapok fejleményei mutatták, nem sikerült teljes mértkében.

És, noha kívánatosnak tartanám a politikai szféra teljesen áttetszővé tételét, mégsem hiszem, hogy teljesen lehetséges volna.

Gusztustalannak hathat a Sötét Jövő és még sokan mások számára, hogy a politikát ezekkel a kisebb-nagyobb stiklikkel, csúsztatásokkal és hazugságokkal együtt gondolják el. Mégis - akik veszik maguknak a fáradtságot, azoknak alkalmuk van valamelyest bepillantani a puszta szavak mögé. És ilyen módon mindenkinek van lehetősége rá, hogy mérlegeljen, mégis ki, vagy melyik politikai csoportosulás a kevésbé romlottabb, a kevésbé erkölcstelenebb.

Sajnos csak ilyen mérlegelésre van mód.

2. Gyurcsány politikailag képes arra, hogy nagyobb támogatást sorakoztasson fel maga mögé, a párton belüli támogatottsága kitart addig, amíg el nem bukja az EU-s választásokat a párt - egy esetleges győzelemmel pedig csak megerősödik. (Az előbbi esetén mindenesetre maga mondta, hogy távozni fog).

A gyávaság beismerése nem feltétlenül szünteti meg a politikai hitelességet - vannak, akik szemében feltétlenül. Az inkriminált beszédben ez a beismerés éppen az erre a gyávaságra épülő gyakorlat tarthatatlanságára vonatkozott.

Amiben tény, hogy maga is részt vett, (néhányak szerint: élen járt), de ennek a beismerésnek a logikája, ahogy Gyurcsány Ferenc valamennyi elhangzott kijelentéséből általában összeállítható logika, nem teszi ellentmondásossá a reform-igényt, éppenséggel megerősíti azt; ahogy a gyávaság nem teszi hiteltelenné a gyávaság visszavonására és meghaladására vonatkozó igényt sem.

1. Az egész szakmai szempontokból kezdhető ki a leginkább, lévén valóban kevés egyeztetés történik a különböző szakértőkkel.

Éppen ezen a téren nyújthatott volna pozitívat UP cikke, ha konkrét példákat mond, ha konkrét elemzésekre hivatkozott. Valóságos támadási felület. UP nem használta ki. Kár. Ehelyett mondott üres általánosságokat. Köszönöm, ilyeneket én is tudok mondani - javarészt most is ilyeneket mondok; és ilyeneket szoktam én mondani hat üveg sör után. Csak hogy én nem vagyok vezető publicista.

Mindenesetre a reform-tervek nagyrésze még mindig javaslat, vagy törvénytervezet formájában létezik. Eléggé nagy marhaság, hogy nem még e javaslatok előtt kezdtek el konzultálni a különböző szakértőkkel - mindenesetre legalább az igényt bejelentették erre, és ha ez a bejelentés több lesz puszta eufémizmusnál, akkor a dolog szakmailag is hitelessé válik.

(Jogosan vethető fel, hogy itt - a szakmai hitelesség kérdésében - összemosok két dolgot: egyfelől annak szakmai hitelességét, ahogyan Gyurcsány ezeket a reformokat összességükben prezentálja, és másfelől, ahogyan ezeket a reformokat az egyes minisztériumok és állami szervek konkrétan is kidolgozzák. A kettőt mindenesetre nem tartom elválaszthatónak egymástól, feltételezve, hogy állandó oda-vissza-kapcsolás van a két döntéshozó szint között).

Sajnos, hogy nem tudok olvasni, és megbuknék egy lebutított Pisa-teszten. Az én csökött agyamig mindenesetre az UP cikkből semmi érdemi és semmi tartalmi nem jött át, semmi olyan, amit ne tudtam volna eddig is - és ezekből UP konzekvenciája (alkalmatlan a reformok végigvitelére - vagy, mert ilyen olvasat is megengedhető, alkalmatlan miniszterelnöknek) számomra nem következett. Nem volt logikai kapcsolat a kettő között.

Ami persze arra is alapozható, ha valaki megfogalmazza, mik az adott alkalmasság kritériumai. Ilyet nem találtam a cikkben - csak utalást rá; az utalás azonban itt nem elég; az utalást követni kell arra, amire utal. Magyarán a számba kellett volna rágnia.

Annak ellenére, hogy nem vagyok Gyurcsány-fan. Több mint elégséges hibát követett el ahhoz, hogy lemondjon. De ezek szakmai, és nem morális hibák - jóllehet morális szempontból is felelősségre lehetne vonni.

De nem követett el több stiklit, mint amennyit bármelyik mezei politikus elkövetett az elmúlt tizenhat évben.

Ez mond valamit politikai közállapotainkról. Ezen lehet siránkozni.

De tény marad, hogy amíg az emberek bizonytalan nagy része kampányígéretek után megy, addig - egészen ezeknek az ígéreteknek a helyrehozhatatlan nivellálódásáig - lesznek irreális ígéretek, lesznek ide vagy oda történő csúsztatások a társadalom és a gazdaság valóságos helyzetét illetően.

Valaki lebukott azzal, hogy ezt obszcén szavakban, nyíltan kimondta - és ezért hiteltelenné vált.

A helyzet a következő fikcióra emlékeztet. R. A. Salvatorénak a sötét tündérről, Drizzt do'Urdenről szóló ciklusában, Menzoberranzan városában a tündérek szigorú hierarchiában élnek, mely elvileg megváltoztathatatlan. Ha azonban az egyik család teljesen kipusztul, akkor az alatta lévő automatikusan az ő helyébe lép. Ami úgy is eszközölhető, hogy az egyik család kiirtja a másikat. Van azonban egy szabály: a megtámadott családban nem maradhat túlélő. Ha csak egy is marad, akkor az vádat emelhet az agresszor ellen, és akkor a támadót pusztítja el a sötét tündér közösség. Az agresszornak pusztulnia kell, ha lebukik. Ha nem bukik le, akkor a kiirtott család eltűnését természetesnek veszik. A valódi bűn itt: a lebukás.

Ahogy a magyar politikában is. Mindenki tudott ezekről a stiklikről. Mitől vált hiteltelenné Gyurcsány? Attól, hogy ő is gyakorolta ezeket? A nagy lófaszt! Attól, hogy lebukott! Igen - ez Menzoberranzan logikája.

Ceterum censeo: UP cikke gyenge volt. Bocsássátok meg nekem, hogy pedálozok a házigazdának: Tóta W. leggyengébb pillanatában jobbat szösszent, mint az a cikk volt.
"Gyurcsány Ferenc gyávának bizonyult, gyávának abban, hogy elindítsa a reformokat regnálása alatt, gyávának abban, hogy a költségvetés valós helyzetét a nyilvánosság elé tárja még a választások előtt, gyávának abban, hogy az őszödi beszédet a nyilvánosság előtt tartsa meg."

Őszödiesen szólva egy nagy szart volt gyáva. Gyurcsány nem gyáva volt, hanem tudatosan számító, romlott, cinikus és erkölcstelen.

Amikor átvette a hivatalát, (a volt miniszterelnök bizalmasa és tanácsadójaként) egészen pontosan képben volt az ország helyzetét és lehetőségeit illetően. Tudta, hogy szarban vagyunk, és azt is tudta, hogy a másfél évnyi semmittevéssel/eltitkolással/hazudozással még nagyobb szarba kormányozza az országot, hogy aztán a megmentő szerepében tetszeleghessen. Mindezt a nem gyávaságból tette (max. a szocialista párttársaitól félhetett, meg attól, hogy vesztes választás esetén politikailag kitöri a nyakát), hanem előre megfontoltan, a választási győzelem reményében. Egészen pontosan tudta, hogy a kampányban amit ígérnek az blöff. Egészen pontosan tudta, hogy a választások után azonnal megszorításokat kell életbe léptetnie.

Az Őszödi beszéd a maga nemében fantasztikusan őszinte és korrekt helyzetértékelés volt. Csakhogy volt vele egy kis bibi. Nem 2006. májusában és nem zárt körben kellett volna elhangoznia.

Gyurcsány -- ismétlem: teljesen tudatosan és megfontoltan -- másfél éven át blöffölt és hazudott. Az őszödi segélykiáltást nem a választások után, hanem akkor kellett volna hallatnia (természetesen a nagy nyilvánosság előtt), amikor miniszterelnök lett. Ez nem történt meg, hanem lapított, mint szar a gazban.

Elhangozhatott volna még az ellenzék depressziókampány néven elhíresült Fata nénis blöffjére válaszul is (hogy egy nagy szart éltek ti most rosszabbul, de majd nézzétek meg magatokat jövőre... no AKKOR majd tényleg rosszabbul fogtok élni, bárki is nyerjen). Ezzel persze elvesztették volna a választást, viszont Gyurcsány bevonulhatott volna az igazán jelentős és nagy formátumú politikusok arcképcsarnokába.

Ehelyett mi történt? Egyre följebb nyomták a licitet, aztán jött Mikola (állítom ezen az idiótán hasalt el a jobboldal), jöttek a választások, majd jött utána a gyanúsan nagy csend. Meg jött szeptember közepe.

Kikerült a beszéd, nagyot dörrent. Természetesen azonnal beindultak a szokásos szoci reflexek. Hogy ugye nem csak mi voltunk, hanem a Zorbán is. Meg nem négy, hanem 16 év. Aha. Meg szívtam ugyan füvet, de nem tüdőztem le. Röhej. Ennyit a megváltozásról, a korrektségről.

Jött persze az önfelmentés is (a népnek egy odavetett "bocs"-csal), kvázi istent játszva. Ennyi, léphetünk tovább.

Ne, ne lépjünk tovább.

Anno írtam analógiaként az önkéntes tűzoltó esetét, aki felgyújtotta az erdőt, hogy aztán hős lehessen az oltásban. Köszönöm, ilyenekből nem kérek.

És Gyurcsány továbbra is magával cipeli saját maga és pártja romlottságát, cinizmusát, hiteltelenségét. U.P. pontosan rámutatott: mem mondhat majd semmit a nagy reformálás közben a rajtakapott adócsalónak, a zavarosban halászó főorvosnak, a pozícióját megtartani akaró politikusnak, a bevételét féltő patikusnak, mert mind azt fogják visszhangozni: Te dumálsz itt nekünk, aranyapám?

"Nem kell félni, nem fog fájni" -- szólt a milliárdos. Aztán csodálkozott, hogy azt ordítják vissza az utca túloldaláról: a kurva anyád.

Aki nem érti meg, hogy egy (ráadásul ilyen-olyan módon lett) milliárdos miniszterelnök miért NEM tehet ilyen kijelentést soha, semmilyen élethelyzetben, az gyógyíthatatlan. Az tényleg keressen egy kötelet és egy szöget, és menjen le a pincébe...

Nem, itt nem Gyurcsánnyal van baj, hanem ezzel az egész elcseszett generációval.


(Mégis ingyen szakkört tartottam, tök feleslegesen.)
nem dark ez király volt.
Ez meg besztof:
"Nem kell félni, nem fog fájni" -- szólt a milliárdos. Aztán csodálkozott, hogy azt ordítják vissza az utca túloldaláról: a kurva anyád.
"Ezzel persze elvesztették volna a választást, viszont Gyurcsány bevonulhatott volna az igazán jelentős és nagy formátumú politikusok arcképcsarnokába."

Miert vonult volna be ezzel barmifele csarnokba? Vonult volna vissza az uzletei elere, es par even belul mindenki felejtette volna. Ot is meg az egesz maszopot. OV osztana az iget. A FT nem tudom hol allna, de ha nem szoritott volna meg OV is drasztikusan, akkor lehet, hogy 400-nal. Mo. Valoszinuleg le lenne irva. Kozep-Kelet Europa popularis pestisenek mintapeldanya lenne. Meg jott volna a dark future. Szerintem.




Kredenc:
a euro/forint arfolyam hala istennek nem csak a politikusok kezeben van. a regio egyeb - nalunk jelentosebb - gazdasagi szereploinek hullamain uldogelunk mi is. illetve ha az USAba befektetni nem jo, jon a penzeszsak a balkani regioba.
az MNB is korrigal a jegybanki alapkamattal.
ha jobban megnezed nagyon nem volt szinkronban az arfolyamcsokkenes a kormany lepeseivel.
Azt meg, hogy mi lett volna ha St.Orban predikal, sose tudjuk meg.

azt viszont tudjuk, mi tortent az elmult 2 evben.
ha megnezed, mire vallalkozik a konvergenciaprogram, akkor lathato, hogy 2.5 ev alatt assa ki villamtempoban a szarbol az orszagot.

ha szamolsz rem primitiv modon, es azt mondod, hogy 2 ev Megyo osztogatas es 2 ev Fleto sunyitast (sotmitobb 16 evnyi semmittevest mondana az igaz Miniszterelnok) 2.5 ev alatt rendbe lehet tenni, akkor adodik, hogy Ferinek is lett volna ideje meg jotekonykodni meg a sziklabol is vizet fakasztani, miutan Meggyesit kipaterolta a liberalis part.
ehelyett volt lepesszamoloverseny, vetites, afacsokkentes. populizumus a kobon. orszagos hakni a selypito pannon egerrel es a duborgo gazdasaggal.

ezek utan (baszdmeg) ne nezzen szembe senkivel. inkabb kopne le magat.

evente egy jol elo csalad fizeteset vonjak le tolem adoban, es ez a szemetlada az egre irja langbetukkel, hogy "szar van, eddig keveset adoztak az allampolgarok", meg "majd a szolidaris ado meghozza az egyenloseget".
Nulla az, amit cserebe kapunk, zero, semmi, lofasz.
igerethalmaz.

ezen meg se lepodok, de kozben ez az igazsagkomplexus, a bizonyitas vagya, ettol oklendezek. egyenloseg nemi kapitalizmussal beoltva. meg magyarazkodunk, hogy a rossz tulajdonkeppen jo, az euro fontos de nem annyira, Viktor meg a foldre szallt satan aki a koztarsasag eletere tort (mar 2006 marc 15 ota egyfolytaban) es nincs is egyedul, mert vele van a spiritualis utanfutoja is, a Zsolti.

ezek utan nyilvan szetbasz az ideg minden berbol es fizetesbol elo embert, aki tovabb lat az ujsagpapirnal.

egyebkent Kredenc, te hogy latod, ha egy politikus nem nepszeru, akkor mar nem is populista? ha Feri annyira jofej, akkor miert magyarazza a torvenytisztelo allampolgaroknak a bizonyitvany 7/24 oraban? foldon vizen levegoben blogon?
japersze, a populizmus mar foglalt, azt a fidesz licenszelte az elkovetkezo 100 evre, egy kobkilometer szenteltvizzel karoltve.
"Miert vonult volna be ezzel barmifele csarnokba?"

Ezt kissé cinikusan írtam... De idővel szépen rehabilitálták volna, mint Bokrost is (akit ma szakértőként hívnak meg konferenciákra, tanácskozásokra nem csak nálunk, de szerte K-Európában).

Teljesen világos, hogy amennyiben a választások előtt előjönnek a valós helyzettel és a kilátásokkal, akkor választást veszítenek. Viszont hosszabb távon valószínűleg mégis ez lett volna az egyetlen reális megoldás.

Ha sokkszerűen éri a lakosságot a helyzetértékelés (mint érte szeptemberben, annak ellenére, hogy a legtöbben nagyjából tudták/tudtuk, mi a helyzet), akkor hallgatólagosan ugyanúgy elfogadta volna a lakosság, mint most (amikor is senki nem vitatja, hogy ez a valós helyzet ill. hogy változtatásra van szükség, legfeljebb a változtatás módján megy a vita).

Ha sokkszerűen érte volna a FIDESZ-t, megelőzhető lett volna az ígéretlicit, tiszta víz került volna a pohárba, ki lett volna jelölve az origó. Orbánéknak ha egy csepp eszük van, élnek a lehetőséggel, és úgy nyernek választást, hogy különösebben nem ígérgetnek, aztán (viszonylag tiszta lappal) megvalósíthatták volna az ő elképzelésük szerinti reformokat. Nem mondom, hogy akkor eljön a Kánaán, meg személy szerint rühelem Orbánt az egész nemzetikereszténytakony politikájával együtt, de talán nem lenne most ennyire kilátástalan a helyzet és ennyire frusztrált az ország lakossága. Persze halmazati büntetésként Mikolát, Semlyént, az egész bagázst, meg a nagy nemzetiszín dekorációt el kellett volna szenvednünk, de áldozatok nélkül nincs előrelépés. Ha meg elcseszik (ez is benne van a pakliban), akkor sem állnánk rosszabbul, mint fogunk állni két-három év múlva.

Végül ha sokkszerűen érte volna az MSZP-t a nagy leleplező beszéd, talán rendezik soraikat és eltakarítják az őskomcsikat, hogy aztán új alapokról létrehozzanak egy valódi értelemben vett európai szociáldemokrata pártot.

Nem így történt.

Helyette van egy lánglelkű miniszterelnökünk, aki a vak ló merészségével és csökönyösségével száguld a szakadék felé, balról a saját pártja üti, jobbról a fél ország kergeti síppal-dobbal-kereplővel, felülről az égiek dörrennek rá néha régi bűneiért, alulról meg a lobbivakondok emelnek elébe buckákat. Pedig nyugodtan megállhatna, szabadon levonulhatna, van elég zab az istálójában. De nem, neki az kell, hogy kitörje a nyakát. (Így vagy úgy ki fogja törni, nincs menekvés.)

Van egy FIDESZ-ünk, elképzelés nélkül, valós alternatíva nélkül, egy megcsömörlött, agymosott, frusztrált vezetővel.

Van egy MSZP-nk millió platformmal, ellenérdekelt funkcival (emlékeztek a szeretkező skorpiókra? (lásd pár lappal fentebb)), őskomcsival, ősmechanizmusokkal, vélt előjogokkal, akiknek egyre jobban teli a hócipőjük a boss-szal.

Meg van egy hajdanán blokkon belül éltanuló, ma leszakadt és elkúrt országunk egy csomó leendő hajléktalannal, munkanélkülivel, eladósodott, lecsúszott családdal, csődbe ment vállalkozással, telis tele bizonytalansággal, rosszkedvvel, menekülni vágyással, lerohasztott gazdasággal, oktatással, egészségüggyel, nyugdíjrendszerrel, közbiztonsággal és közerkölccsel. Ha most még nem is, pár éven belül biztosan.

Vagy csak én látom ilyen sötéten a jövőt?


Nem csak te.
Én speciel lécelek. Innen. el. minél hamarabb.
Bárhol jobb, mint itt.
A munkámért nem uszítanak rám apeh-et, oep-et és a többi hivatalt.
Ugyanennyi munkával úgy kereshetek az EU-ban, hogy fele ennyit idegeskedem. Több pénzért.
Ferenc elvtárs meg kukorékoljon még kicsit a szemétdombon.
Már senki le sem szarja...

Vagy ahogy Hofi mondta egyszer: Nem veszi észre, hogy ez nem Fabulon, amit keneget az arcára, hanem Szar...
Kredenc, eddig azt hittem joindulatu tudattalansagban szenvedsz.
Rajottem, hogy direkt ertesz felre mindent.
Kotekedni meg az oviban kell.
Kommunista módszerek 322. rész

Az Illés Lajos halálára íródott, amúgy megható, GyF által szignózott sorok előbb voltak olvashatók Fletó elvtárs blogjában és hallhatóak/olvashatóak bizonyos helyeken, mint azt AZ ÁLLÍTÓLAGOS CÍMZETT, A GYÁSZOLÓ ÖZVEGY MAGKAPTA!

Törvényellenes? Nem. Etikus, a jóérzést a legszélsőségesebben sértő? IGEN!

Különös szarból vanak ezek a kommunisták!
Egy apró lábjegyzet.
Szeretem, amikor úgy tesznek nagyvonalú kijelentéseket, hogy a valós tényekről a kijelentés-tevőknek nem sok fogalmuk van.

"Eltakaríthatták volna az őskomcsikat". Tisztelettel jelentem, hogy a Maszopban az elmúlt 16 év során a párttagság két harmada kicserélődött.

Persze a szokásos "gyűlölöm a szemét-büdös komcsikat, régi káder-emeszempésekkel ne papoljanak nekem modern szociáldemokrata pártról" szövegű régi demagóg lemezzel lehet bizonygatni, hogy amíg az élvonalban mszmp-sek vannak, addig ez egy rohadt komcsi utódpárt, amit a piacimádata nem tesz modern szociáldemokrata párttá.

Jelentem alásan: de igen, azzá teszi.
Jelentem alásan: ebben a pártban élnek még a régi pártból örökölt reflexek, de távolról sem abban a mértékben, amilyenben azt nagyon pártatlannak és hűde-középen-állónak, mindenről nagyon kritikusnak látszani akaró ellenlábasai állítják.

süti beállítások módosítása