W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Rászorulók kérték

2007.01.04. 08:00 Tóta W. Árpád

Folyik egy diskurzus a szerkesztőségben, hogy vajon az ekhós jövedelem számít-e a gázártámogatásnál. Mert ha nem, akkor lehet nekünk is gázártámogatásunk, mint a szegényeknek, és költhetjük az így megtakarított pénzt szórakoztató elektronikára és utazásra. Papíron ez nagyon is rendben van, nincs itt semmi susmus. Mondom, papíron. Papíron kívül viszont a gázártámogatást azoknak találták ki, akik egyébként nem tudják kifizetni, mert nincs annyi jövedelmük se alkalmazottként, se vállalkozásból, sehogy. De az is tök természetes, hogy ha az állam pénzt dobál szanaszét, azt azért elkapja a nagypolgár is, ha nem csapnak a cérnakesztyűs kezére. Igen, Kóka Jánosnak is jár a családi pótlék. És ez csak az egyik tünet. A Sulinet Expressz meg egy másik.

Nagyjából összefoglalja a kolléga cikke a programot, de a lényeg még ennél is rövidebb: joystick közpénzből. Az elkúrás állatorvosi lova.

Ez a program körülbelül az alapötletig volt rendben: juttassuk az embereket számítógéphez és internethez, hogy ne legyünk Európa parasztjai. Aztán - valahol Kovács Kálmán szintjén - az lett ebből, hogy támogassuk a számítástechnikai áruk vásárlását közpénzből, úgy általában. Hogy aztán az tényleg a család szerény első gépe, amelyen házi feladatot gépelnek pöttöm kezecskék, vagy force feedbackes szuperjoystick, amivel orosz repülőgépeket lövöldözök le kéjes vigyorral - na, azt már macerás lett volna kiszámolni. Főleg olyanoknak, akiknél a joystickom drivere lényegesen okosabb.

Na meg aztán nem volt ez rossz senkinek közvetlenül: a kereskedő örült a forgalomnak, a jónép meg annak, hogy vehet digikamerát olcsón. Hejehuja, dínomdánom, egyszer élünk. Nagy volt a jólét, dübörgött a pannon puma. Később legalább a joystickot kivették a körből, de a Sulinet utána sem a felzárkóztatásról szólt, hanem hogy olcsóbb legyen a leptop. Mert attól leszünk modernek.

És a Sulinetnek köszönhetjük Kóka Jánost is. Illetve azt, hogy betöltekezvén megelégedett, megtörölte a száját szalvettával, és megfogant benne a gondolat: ha én ennyire ügyes vagyok, akkor nekem a politikában a helyem.

Joystickra, digikamerára, második-harmadik gépre, notebookra tízmilliárdok folytak el. A programot lefújták; arról nincs hír, hogy megpróbálnák egyszer értelmesen is. Pedig az elektronika ma már filléres áru, ha bekopognánk egy kisebb kínai manufaktúrába ennyi pénzzel, abból kaphatna fapados iskolagépet minden magyar gyerek. Elkúrták ezt is, az állatorvosi ló megdöglött, a lódoktorok vigyorogva vonogatják vállukat. Windows-országban nem jön értük a vírusirtó soha.


Címkék: lapszemle szdsz reform

210 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr2025871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor: teljesen igazad van, látnád, hogy itt nálunk hányan állnak soraba egyrészt az önkormányosnál lakcímátjelentő lappal, / tudom, személyit kellett csináltatnom) és hányan állnak, mit állnak tolonganak a helyi gázszolgáltqtó előtt.
Ökrök.
Armitage,

abban igazad van, lehet nézni és vizsgálni, hogy pontosan melyik eszközt kellett / volt érdemes / lehetett volna támogatni. Ebben ízlések és pofonok különbözőek: én meg azt mondom, hogy régi/avult technológiát ne támogassunk. Mert van a számítógépnek egy nem elhanyagolható fix ára (ház, táp, CDmeghajtó, kábelek stb.) és ehhez jönnek a minőséget hordozó elemek: alaplap, merevlemez, processzor. Másrészt pl. semmiképp se támogassunk olcsó, de szemrontó monitorokat. Nekem felfordulna a gyomrom, ha 14"es csöves monitorokat látnék államilag támogatva.

Mivel a technológia hihetetlen módon amortizálódik, szerintem - de ezzel lehet vitatkozni - úgyis meg kell venni a házat, tápot, stb. és a jobb monitort, és akkor már ne legyünk szarrágók, ne támogassuk csak az avult alaplapot procit stb.

Inkább az volt a gond, hogy támogattak csak játékszoftverek miatt vásárolt eszközöket is, mondjuk ezt menet közben többnyire kikorrigálták.

Azzal viszont vitatkoznék, szerintem nincs igazad, hogy csak fejlesztés történt. A cél az volt, hogy többen jussanak géphez (és sokan vettek első gépet a programból) és az is volt a cél, hogy minőségben javuljon (és igen, sokan upgradelték a meglevő konfigurációt).
Soha értem meg, hogy bizonyos jövedelem felett mi a francnak adnak bármilyen támogatást. Legjobbat azon kacagok, mikor a parlamenti képviselők a nettó több százas havijukkal ingyen utazhatnak MÁVon, BKVn. Viszont a szerencsétlen diák, aki örül, hogy kitudja fizetni a tankönyveit (amik amúgyis pofátlanul drágák a minőséghez képest lásd BME), az meg utazzon teljesárú jeggyel :D No comment. Így soha nem lesz középosztály, ha a szegényekből a szart is kiszedjük, a gazdagabbakat meg tömjük.
Ha kijön egy statisztika, mely jól mutatja, hogy hol állunk az európa (vagy akár világi) rangsorban a számítógéppel rendelkező háztartásokat illetően, akkor nyílván a vezetés ezen javítani szeretne.
Kitalálták a sulinetet, ami jó vagy nem jó vagy részben jó, de legalább valami. Lépni kellett, mert a lista végén kullogtunk. (ebben is) És javított az átlagon és milliárdos üzletet produkált.
Hogy ebből sokan meghíztak a tűz körül, az más kérdés. Velejárója. Azt hiszitek, máshol nem így van? Ne játszuk a emberbe bújt négycsillagos erkölcsöt!
Noplease:

Igen, én is írtam, hogy nyert az elender állami megrendelést. De előtte sem volt pici cég, konkrétan nekik volt a legnagyobb szeletük a piacból (csak a pontosság kedvéért az a sulinet nem a fenti cikkben megkritizált sulinet - ez utóbbinak pontos neve sulinet extra - volt).

De más internetes cég is kapott nagy állami megrendeléseket. Én, őszintén szólva, semmi gondot nem látok abban, ha egy vállalkozó elindul egy állami tenderen és kap egy nagyobb megbízást (Ugye a Matávcomnak pl. nyilván nagyobb lobbiereje volt, de akkor még szolgáltatásban sehol sem voltak). Az internetes szolgáltatópiac akkori állapota szerint az elender nem alap nélkül nyert.

Én azt tartom, hogy alapvetően Kóka szerencséje nem az állami megrendelés volt, hanem hogy korán beszállt az internetbizniszbe és a lufi kb. legnagyobb méreténél szált ki. És a korrekció mélypontjánál szált be újra.
Még annyit az Elender-Sulinet ügyhöz, hogy itt is sok éves szerződésről volt szó, és az eleinte csak kicsit vastag ár később zsíros extraprofittá növekedett. Végpontonként 110-120ezer ft körüli havidíj az akkor 128kbites ISDN kapcsolatért. A vége felé már nevetséges volt, sok iskola vásárolt kiegészítő netkapcsolatot, piaci áron jóval ez alatt az ár alatt.
A részletekre rákeresve a neten találtam ezt:
www.mszp.hu/download/hirlevel/dunakeszi/DKszegfu0602.pdf
Azért gyöngyszem, mert egy MSZP-s lap :-)
-Lehet, hogy annyira hülyék, hogy tényleg elhiszik Csepeli György ( szociálpszichológus IHM-államtitkár) "frappáns" viszontválaszát, hogy mivel 23 számítógép van átlagosan egy iskolában, igazából 23 ADSL előfizetéssel lenne korrekt összehasonlítani árilag.
I.C.Ram:

és szerinted mi a gazdag?
Az nálad gazdag, aki 3 diplomával kitalált valami újdonságot, és ezt kamatoztatva jut olyan anyagihoz, amit egy lusta - nem mindenki, de a példa kedvéért egy tényleg lusta - szakmunkás nem tehet meg?
Az IGAZSÁGOS lenne?
Azért, hogy tisztázzuk a dolgot, az Elender egy betárcsázós internet-szolgáltató volt. A Sulinet program pedig arról szólt, hogy ÉPÍTSÜNK KI egy gerinchálót, meg drótokat (műholdat, stb.) a végpontokhoz, adjunk hozzá hazai meg nemzetközi kijáratot.
Ez nem az Elender profilja volt.
lac1: Ez most hogy jön ide? Rohadtul nem érdekel ki gazdag, ki nem. Én is bőven átlagfeletti szinten élek, szóval mielött itt próbálnád sarkítani az irigységre, meg hogy "ti büdős jobbágyok mindig csak az uraitok ménesére vágytok" kaliberű dologra, inkább ne tedd. A lényeg az, hogy ha valaki gazdag, de fogalmazzunk úgy, hogy jól él, és zsebből kitudja fizetni a bérletet, vonatjegyet, annak miért adjon az állam támogatást azok rovására, akik mondjuk egy vonatjegy árából egy héten át kajálnak?
I.C:
azért, mert így is fizetsz annyit, mint a köles
én is igényelek az egyetemtől lakhatási támogatást, és nem azért, mert szegény vagyok, hanem azért, mert pofátlan módon kihúznak a zsebemből pénzt azért, amit ők basznak el, én meg fizessem be az 5ezer forintos csekket
nem arra van nekem a pénzem, hogy mindent "zsebből kifizessek mert megtehetem", másoknak meg olcsóé legyen
z:

Azzal nincs is baj, ha kihasználod a jogaidat. Azzal van baj, mikor az állam olyan törvényeket, szabályokat, rendeleteket hoz, ami csak egyre jobban lökdösik bele ezt az országot a gödörbe, ahonnan majd egyre nehezebb lesz kimászni, és utána már hiába mondogatják, hogy elkúrtuk.
I.C.Ram:
Franc akar sarkítani. De hogy fizessenek a gazdagok, ez egy eléggé hmmm... általánosnak tűnő dolog.
Nem válaszolod meg, hogy a gazdag és gazdag és a szegény és szegény között is van különbség.
Szegény aki mondjuk Ózdon kohász, de dolgozna ha lenne mit, és szegény, aki elbassza hülyeségre amije van. Olvasd vissza Worluk "cikkét" a ülye kölcsönigénylőkről, kb. 1 hónappal ezelőtt ugyanitt.
Lehet személyes problémát is ideírni:
amikor olyanom volt anno, vettem egy nagynyomású mosót, és palatetős házakat kezdtem tetőmosni. Hétvégén, amikor más a mónika-sót nézte. És utána reggel nézte, amikor beleültem a Toyotámba, és közölte, hogy tolvaj vállalkozó.
Mert volt ilyen, nem is egy.
A gazdagságot nem lehet mérni, a vagyoni helyzet letagadható. Nem könnyű meghatározni, kinek jár bérlet-kedvezmény és kinek nem.
Én hivatalosan jól keresek. A bevételem adóköteles, és szó szerint elviszi a felét. Ha még van mondjuk egy beteg ősöm, akinek én veszem a gyógyszereket és egy kisfiam, (hogy ne fogyjon a magyar), akit pelenkázok, akkor nem esik rosszul, ha támogatják egy modernebb számítógép beszerzését vagy az utazásomat.
A támogatás pedig nem a többi ember kárára történik. Vagy igen?
Ja a vége valamiért lemaradt:
az ilyenekre miért is kéne tekintettel lennem?
még jó hogy a reformokat átgondolták és tanulva a hibákból előre előkészitették, nemúgy mint a sulinet programot és a többit...hehe
Noplease, ja lehet. Mondom, kapott állami megrendelést, ebből jól is profitált nyilvánvaló. De más indulóknak nyilvánvalóan nagyobb lobbiereje volt (tenderen sosem úgy van hogy csak az egyik lobbizik), úgyhogy - a beidézett tényeket elismerve - sem gondolom, hogy érdemtelenül nyert volna. (gondolom nemcsak a hálózatépítési kapacitás, hanem a betárcsázós technológia és a meglévő ügyfélkör, stb. is értékelési szempont volt) 1996ban Kóka még senkise volt a politikában, a vetélytársainak is lehettek jó vagy jobb kapcsolatai.
Nagyon erdemes odafigyelni a Sulinetre - csak igy expressz nelkul. Ahogy noplease is irta, az elender kvara nem volt ott a szeren, amikor 98-ban elindult a dolog.
En talalkoztam Koka Miniszter urral 94-ben. Akkor zuhant ki az egyetemrol, es kb 1%-a volt a jelenlegi performanszanak. Szoval sokat fejlodott. De azt jo elore le kell szegezni, hogy az elender sikere NEM rajta mulott, hanem Lepp uron es az o kormanyzati kapcsolatain. Janos jokor volt jo helyen.
Az elender - ha nincs a sulinet, vagy a matavcom-ot nem golyozzak ki az elejen egy latszatindokkal - most a 12-egy-tucat mikroispk kozott menetelne. se wallis, es legfokeppen se psinet, 8milliard meg vegkep nem.
arra probaljon vki odafigyelni, hogy milyen internetarak voltak 1998-ban. most rinyalunk, hogy a 2 megas dsl 10+k, akkor a sulinetben megszokott isdn2 kozel 100eft volt. es hiaba zuhantak meg az arak 1999 vegere, az elender a jol megkotott szerzodesenek koszonhetoen 2002ben is a regi aron nyomult. ezt hivna csak Orban Viktor luxusprofitnak.
egyertelmu, hogy ez vezetett oda, hogy a psinet fantaziat latott az akvizicioban. de eszre kell azt is venni, hogy az elenderbe belebukott a psinet, hiaba volt ott a fo pannonpumaidomar, mert az igazi gazdi addigra mar csak pihent a fovenyen.
Utana visszavasarolodott a psinettol - bagoert , es eladodott a wallisnak.
sokat gondolkodom azon, hogy nem is biztos jo uzletemberrol hanem jo szponzorrol kellene beszelnunk.

btw: a sulinetben az elender szinte semmit nem tett. mert az egesz halozatot a t-com elodje, a matav epitette/uzemeltette az ismeroseim szerint.

egyebkent az elendernek belevagna a profiljaba a vizitdijautomata, ugyanis a penztargepezes elott a taxiora volt a meno...
A vizitdíj automaták igenis kellenek. Azok nagyon jók lesznek!! Főleg annak, aki majd szállítja őket. Nem pár tucatról van ám szó. Remélem kakaóbiztosak lesznek. Meg vandálállók, meg mittudomén, miért lehet felnyomni az árukat. Közbeszerzés lesz? Vagy darabonként nem éri el majd?

Egyébként meg én úgy érzem, hogy agyonadóztatnak, de a befizetett súlyos pénzeimért szart se kapok már, mindent meg kell vennem újra, piaci áron. Ha ennyi adót bírok fizetni, majd csak futja arra is. Érdekes. A felét se kapom meg annak, amibe a munkáltatómnak kerülök. Ha én kijövök a maradékból, nekik is ki kéne. De elveszik azt is. Az áfával rögtön. Meg ezer mással. Eh.
Pascal:
>De más indulóknak nyilván nagyobb lobbiereje volt
-Hát például a Matávot eleve kizárták, mert randa monopólium. Az viszont világos volt, hogy az akkori távközlési infrastruktúrában a Matáv megkerülhetetlen.

-Az számomra nyilvánvaló az adatokból, hogy az állam rossz üzletet csinált, elkúrta, nem kicsit, nagyon. Azt csak feltételezem, hogy ebben az állami szférának juttatott kenőpénz is szerepet játszik.
Kétségtelen, hogy Kóka helyett más is adhatta volna azt a kenőpénzt. Tya, végül is szabad verseny volt a vállalkozók között :-) Végül is nem érdemtelenül nyert, valamiben jobb volt, mint a többi. El kell ismerni a kvalitásiat, valóban. Különben is az iwiw-en csak egy ismerősnyire vagyok Tőle. (Bárha' én is SZDSZ-közeli vállalkozó lehetnék!) Ja, szóval tényleg el kell ismerni, hogy a hazai piaci viszonyokhoz nagyon jól alkalmazodó, kiváló üzleti érzékkel és jó kapcsolatteremtő készséggel bíró cégvezetőt tisztelhetünk személyében.
engem be is jelölt a wiwen. pedig nem találkoztunk soha egy percre se. mondjuk bejelölte majdnem az egész szerkesztőséget.
Pascal, Kóka önéletrajza szerint 1972-ben született, 18 évesen kezdett számítógépeket csempészni miközben orvosi egyetemre járt? Én a történetet már egészen máshogy ismerem, de akkor talán én tévedek: a gazdag papa megkérdezte frissdiplomás orvos kisfiát, na, orvos akarsz-e lenni, ő meg azt mondta, nem, vegyél nekem informatikai céget. '96-tól pedig így lett Elender ügyvezető (ez az év egybeesik tanulmányai befejezésének évével). De ha már olyan nagy netguru, nyilván megjelenik itt maga a miniszter, és lerántja a leplet.
ja egyébként Kovács Kálmánt azért rángattam ide, mert akkor még ugye volt IHM. konkrétan egy egész minisztérium foglalkozott csak informatikával. vagyis ha ilyen kormányprogramot kovácsolnak épp, akkor legalább a szakminishzter beszólhatott volna, hogy ez a dzsojsztikk, ez nem kell ám a környezetismerethez, ne támogassuk. (Mondjuk történelemhez nem árt, de akkor adjunk az iskoláknak IL-2 Sturmovikot is mellé.)
Kovács Kálmánnak kapcsolatban pedig pont az átlagos közröhely hogy sok minisztérium fejének lövése sincs arról a szakterületről aminek a feje.

www.magyarorszag.hu/kozigazgatas/portretar/kovacskalman.html

A végzettségei szerint távolról sincs semmi köze az informatikához. Ezzel az erővel egy lakatost is megtehetnének volna mondjuk pénzügyminiszternek.
Az hagyján hogy a kedves miniszterek és tsi. nem szakmabeliek abban az irányban amit képviselnek, de még olyannal hogy vezetői, rendszerszervezői képesítés, de legalábbis továbképzéssel sem rendelkeznek.


De hát ezt már korábban is tudtuk, és Árpád meg is írta:

index.hu/velemeny/jegyzet/folio/
Rigor:"De hát ezt már korábban is tudtuk, és Árpád meg is írta:
index.hu/velemeny/jegyzet/folio/"

Így utólag viszont kénytelen vagyok én igazat adni Kovács Kálmánnak; az internet egy konkrét részéről, az index fórumáról bizony eltűnnek az információk, mert törlik őket a moderátoraik. Igaz, az nem is újságírás.
_Általában_ a felsőbb szintű vezetés nem ért az általa felügyelt területhez.
S ez nem csak a büro-ra vonatkozik, hanem a kisebb-nagyobb cégekre is. Ugyanis azok általában inkább marketing pozíciók. Nekik az a dolguk, hogy a szakmai munkatársak tanácsai alapján járanak el, és a lehető legtöbb pénzt lobbizzanak ki a saját területüknek. No meg persze foglalkozzanak a ranglétrán lentebb található kollegág/szervezetek ügyes-bajos dolgaival.

Ettől függetlenül igazat adok Árpádnak, ha már van szaktárca, illene (ki)használni.
KK-val az volt az igazi baj (szerintem), hogy a fentieknek nem tudott eleget tenni. Az informatikát nagyrészt mindenki hátra rangsorolta, mondván, abban jók vagyunk, minek azt még pénzzel és paripával tömni.
Most ott tartunk, hogy KKE-ban sereghajtók közt vagyunk. Szép eredmény, pedig ebben igazából jók is lehetnék, mint pl. India. De hát... Mo az mo, itt mindent el lehet baltázni.
Kóka most nagy tanulság nekem, gazdag vállalkozót kár a védelmembe venni itt, főleg ha ma politikus, vagy közel áll valamelyik párthoz. Népszerűtlenség sima útja ez nekem úgy tűnik. Jól van, jól van apuka vette neki a céget, aztán a semmivel kilobbizta a matávot az őssulinet tenderről, aztán luxusprofitszerződést kötött az állammal, amocsokhogyezcsaknekijutotteszébe :-). Pedig egy nulla!:-) És most van képe miniszerkedni :-). Tessék, nesztek, ha akarjátok.

Vissza az eredeti témához, mert azért mégiscsak az lenne az érdekes. Szóval megérne egy pár szót, hogy az elvonási/visszaosztási modellben milyen elvek mentén lehet haladni.

Él itt két (tév)eszme: az egyik, hogy az az egészséges, ha az állam minél több területről kivonul. És az, hogy visszaosztani csak és kizárólag rászorultsági alapon lehet.

Tulajdonképp nem téveszmék ezek. Csupán nagyon radikális végletei egy igen megosztó véleményspektrumnak. Az első, hogy miben kell résztvennie és miben nem az államnak, most egy kicsit offtopic. Remélem lesz konkrét eset kapcsán cikk és követő vita.

A második, hogy az elvonás/visszaosztás mindig rászorultsági alapon történik (kell történnie) és szégyellje magát ha bárki igénybe vesz valamit amire esetleg futná.

Ahogy korábban is érveltem ez utóbbi egyfajta túlzó leegyszerűsítésre való törekvés. A sulinettel kapcsolatban fenn beírtam véleményem, most nézzük ezt: "igen, Kóka Jánosnak is jár a családi pótlék". Szóval vegyük a gyes/gyed-et, egyszerűség kedvéért azt a pénzt amit gyerek után kap az emberfia.

Az egyik - végletes - érvelés szerint csak és kizárólag az kapjon támogatást, aki valóban rá van szorulva. Szolidáris alapon. Akinek van rá pénze nevelje fel állam bácsi támogatása nélkül. 0 ft neki.

Nah ezzel a véglettel az a baj, hogy részben a szorgalmas, törekvő réteget "büntetik" a lustább is javára. Mert a vagyoni helyzet megállapítása önmagában is kétséges, pláne az ok meghatározása. Hogy szűrjük a lusta és szegény embert a szerencsétlentől? Mi fogja motiválni, hogy valaki menjen, keresse az alkalmat a plusz bevételre? Szóval ez az elv visszafogná a versenyképességet.

A másik véglet az, hogy mindenkit egyformán. Hát ugye ezzel tényleg az a gond, hogy a Kóka is kap. Pedig lenne itt is érv. Van a középosztály, az ország húzóereje. Támogassuk őket, vagy őket is, nem azért mert mindenképp rá vannak szorulva, hanem, hogy anyagi biztonságban nyugodtan és jobban koncentrálhasson a munkára. Fogadjon baby-sittert. Tanuljon nyelvet, új szakmát, számítógépismeretet, internetezzen a gyes alatt. Gazdagodjon lehetőségekben és versenyképességben. Húzzon bele, az neki is de mindenkinek jó.

Általában a baloldali pártok az első, a jobboldaiak a második érvrendszer felé húznak (nem a fidesz/mszp, ők jelenleg szereptévesztésben leledzenek, hanem a jobb-bal úgy ahogy azt mindenhol máshol értik).

Kókáék, a felső 1% támogatása valószínűleg sosem indokolt, de sok érv szól az adózó keresők támogatása mellett. A művészet megtalálni azt a pontot, ahol a versenyképesség még nem sérül de a rendszer nem lesz kirívóan igazságtalan sem.

„S ez nem csak a büro-ra vonatkozik, hanem a kisebb-nagyobb cégekre is. Ugyanis azok általában inkább marketing pozíciók.”

Ellenben szeretnek beleszólni a szakmai kérdésekbe. :-)
"Általában a baloldali pártok az első, a jobboldaiak a második érvrendszer felé húznak (nem a fidesz/mszp, ők jelenleg szereptévesztésben leledzenek, hanem a jobb-bal úgy ahogy azt mindenhol máshol értik)."

Nekem ezzel tényleg csak az a gondom, hogy általában szerencsésebb azt a pénzt el sem venni. Az a középosztály azért már nem hiszem, hogy olyan hülye, ki tudja találni, mi kell neki. Meg jobban megnézi az árát.

Ha közérdekből átcsoportosítást támogatunk a középosztályon belül mondjuk a családosok javára, az más tészta, az jogos.

Amúgy kormányon a Fidesz próbált is ilyesmit, volt is nagy hiszti, hogy szegény rászorulók, meg perverz újraelosztás, nem kis részben ebbe buktak bele...
Amilyen besz*riak, tartok tőle, hogy legközelebb ezt már nem csinálnák :-(((
Pascal,

szerintem az adózó középosztályt (próbálok a magam nevében beszélni) nem állami visszaosztással kellene támogatni, hanem kevesebb elvonással. Inkább fizessek évi 100,000-rel kevesebb adót, mint megkapjak támogatásként 50-60-at. Mert minden állami funkcióhoz megfelelő mértékű apparátust (bürokráciát) is fenn kell tartani.
Plusz érv, hogy minél kisebb az elvonás és újraelosztás, annál kevesebbet lehet belőle ellopni, elpazarolni.
Én nagyon kiegyeznék azzal, ha a befizetett adómból kizárólag a közbiztonságot, infrastruktúrát, egyéb állami alapfunkciókat finanszíroznák, meg egy minimálisat a társadalmi egyenlőtlenségek kiegyenlítésére (pl. oktatási-ösztöndíjak, állami beruházások leszakadó régiókba, stb).
Szerintem is jó lenne erről a témáról egy külön cikk.
Pascal:

az osszes kormany altal tamogatott informatikai/tavkozlesi eletminosegjavito-program tkeppen egy latvanyos felzarkoztato-program a vallalkozasoknak.

lasd:
sulinet -> elender, digital-mo
kozhalo -> pantel, elender, htcc

a Matavot/T-Comot nem tudjak megkerulni, mert a versenytarsaknak nincs tisztesseges orszagos halozata. A pantelnek ott kellett osszegrundolni a semmibol a dolgot, hogy a kozhalo gerinc szolgaltatoi poziciojat el tudja latni.

de nem baj, mert ha 1 kezben lett volna, akkor a budos matav megszedi magat es hajra monopolium, viszont kb fele de inkabb harmada lett volna az ar. Igy viszont fel lett zarkoztatva a telekommunikacios piac a nagy legalizalt versenyhez - a mi penzunkbol. Aztan a felzarkozott cegek halabol tamogathatjak onzetlenul a kedvenc partjuk kapmanyat. hanynom kell.
Jogos lehet még az is, ha pl. tanulásra osztanak újra. Mert nem minden középrétegbeli tanul újra, de aki igfen, az jelentősen több adót fog fizetni, idevonz jobb cégeket, amivel munkát ad másoknak is, stb.

De azt nagyon nem hiszem, hogy akinek a versenyképességét javítja a számítógép, az ne venne magának. És az elszivárgás ezen a területen tipikusan elég nagy lehet...
zombie, Benedek, ha az állam nem vonna el, és nem osztana újra, akkor miből élnének meg a politikusok saját és rokonaik/haverjaik egyéb cégei? Naugye. Ez (is) pártfüggetlen dolog.
zombie,benedek!
kiket értetek középosztály alatt?!
Jó kérdés :-)

Mondjuk, akiket Árpi már nem sorol a "rászoruló" kategóriába, de mondjuk még kiesnek a felső 100-200,000-ből :-)
Ha a sulinet expressz-t nezzuk, akkor a tenyleges cel az lett volna, amit mindenki leirt mar, hogy felzarkozzon az aki nem tudott eddig felzarkozni.

Ha a digitalisfenykepezos, geforce-s, cdiros ellentetjet az olcso pc kozponti elosztasat vesszuk, az talan kozelebb allt volna a magasztos celhoz.

csak egy baj van: ahogy mindenki acsingozik a tamogatasra, ugy mindenkinek jo lett volna meg egy pc. "mindenki hozzon magaval meg egy pc-t"

Ezert jo otlet pl a 100$os laptop, mert az ugyan nem csucs, de aki felzarkozni akar, annak tokeletes. Es senki nem nezi ki a kezebol, nem akar maganak elintezni egyet.

szerintem ementen lehetett volna egy felzarkoztatast osszehozni, hogy olyan konfigot adunk ingyen, ami masnak nem kellene.

De akkor megint jon az IT lobbi, a kakaoallo billentyuzettel, a macskabiztos egerrel meg a golyoallo monitorral. Meg a ketmagos processzoral a szovegszerkeszteshez. Tehat tutira valami multi nyerte volna meg: HP, DELL, ACER, Fujitsu, mittudomen. Es akkor nyilvan mindenkinek kellett volna, es aki tenyleg raszorul annak jar, de nem jut.

SZVSZ: no laptop, CRT, cd-olvaso, eger, bill, es a winxphez minimalisan szukseges hw (10G hdd, 128M ram) kellett volna. felzarkozni lassan is lehet, homokorat bamulva.

Meg valami kontroll az egesz kore, hogy pl x even belul ecdl vizsgat tesz vki a csaladbol. hogy latszodjon valami eredmeny is az egesz osztogatasbol.
Higany :)
Nem azt mondtam, hogy ne legyen elvonás és újraelosztás. Csk kevesebb jobb lenne.
Tistedur
Én havi bruttó 300-tól 2 millióig gondolnám. Európi értelemben: nincsenek rendszeres megélhetési gondjai, megengedhet megának bizonyos luxusfogyasztást (szórakoztató elektronika, külföldi utazások, stb.), de még a hét 5 napján dolgozik, nem tart alkalmazottakat, és a háztartásban található gépjárművek száma kisebb-egyenlő a jogosítványok számánál(val).
Valami ilyesmi, de várom az alternatív ötleteket :)
Egyébként épp ma láttam egy csodálatos Scott Adams-művet, ami a demokrácia dicsőségét zengi:
www.dilbert.com/comics/dilbert/archive/images/dilbert2006121018123.gif
igen, pont ezt írom, h százezres tételben, egyenesen kínából vsz simán 100$ alá jönne ki egy iskolagép ára. elég pentium 1-szinten, nem kell bele 3d meg minden szirszar. ütésálló műanyag borítás, aztán hadd nyomogassa a purdé.
Hej, eddig azt hittem, én vagyok a naiv, aztán meg kiderül, hogy ti? De még TWÁ is? :-)
zombie!
ez az osztály lehet hogy középen lenne,de kicsit szűköcskének tűnik.legalábbis jelenleg.
(számomra az ideális rendszerben már a szakmunkás is a középosztályhoz tartozna:lehet,hogy csak az alsó feléhez,de odaférne:a külföldi utazás helyett belföldivel,nem feltétlenül a legmodernebb elektronikus kütyükkel,egy autóval stb. de lehet,hogy naiv vagyok )
Zombie, benedek - mégiscsak beszélni kell egy pár szót arról, hogy milyen területeken és milyen mértékben kell az államnak beavatkozni.

Való igaz, anyagilag a középosztályt pl. egykulcsos adóval lehetne megtámogatni. Ezzel kiiktatnánk, illetve minimalizálnánk a szolidáris faktort az adózásból, és mindenki mindjárt motiváltabb lenne pluszmunka/pluszjövedelem megszerzésére. És egyben töröljünk el mindenfajta adótámogatást, kedvezményt, stb.

Ezzel a véleménnyel két gond is van.

Az egyik, és kisebbik, hogy a szolidaritás faktorát tulajdonképp eltörli. A "minden ember magáért", "te bajod mérnem vigyáztál" pedig nem igazán európai elv. De mondom ez a kisebbik gond, sőt abban biztos vagyok, hogy a jelenlegi gondoskodó állam modellről ebbe az irányba kell elmozdulnunk - elmozdulnunk, de nem a végletig eljutnunk.

A másik gond az, hogy az elvonás/visszaosztás ciklus lehetővé teszi az államnak azt, hogy beavatkozzon olyan esetekben, amikor a köz javára a természetes folyematokat el kell téríteni.

Pl. ha a középosztály adóit simán csökkentenénk, ki garantálná, hogy azt a pénzt tényleg legalább részben szellemi javak, versenyképesség növelésére fordítanánk? A lehet elinná/elfüstölné, vagy presztízsértékű de tulképp felesleges dolgokra költené. És lehet pl. azt mondani, hogy szedjünk be egy kicsit többet, és adjuk oda inkább hasznos dolog formájában.

És itt jön be, hogy szedjünk be kicsit többet mindenkitől, és aki vállal gyereket, annak osszunk vissza. Nem azért mert szociálisan rá van szorulva, hanem azért, hogy ne maradjon le ahhoz képest, mintha nem vállalna gyereket.

Sőt a beavatkozásnak, az egyén szintjén túl, mindig van egy nemzetgazdasági szintje is. Amikor az állam erősíteni akar bizonyos ágazatokat, akkor is lehet az elvonás/visszaosztás eszközével élni.

Nem szabad elfelejteni, hogy mindkét hatás egyszerre jelentkezik. Pl. a gyógyszerártámogatás szociális szempontból lehet helyes (ezen is lehet vitatkozni), de mindenképp torzulást okoz a gyógyszerek piaci viselkedésében. Ahogy látjuk is, orvoslátogatók meg minden.

Vegyük például az utazási csekket. Itt is arról van szó, hogy kicsit többet vonunk el, és visszaosztjuk. Nincs az illetőre bízva mire költi a pénzt, hanem utazzon és ismerje meg magyarországot. Lehet, hogy van aki mindenképp menne, de sokan épp azért mennek el valahová, mert kedvezményesen megtehetik. És van egy másik hatása: támogatja a hazai turizmus iparágat.

Szóval ha az állam vonuljon ki minden területről (kivéve a rendőrséget, állami alapfunkciókat) radikális álláspontot képviselnénk, azzal az államnak az az eszköze is eltűnne, amivel a köz számára káros folyamatokat korrigálni tudná. Ez a potméter csúszkájának az egyik vége. Most közelebb vagyunk a másikhoz, tehát valószínűleg ebbe az irányba kell nyomnunk, de nem kell mindjárt áttolni egész a végéig. Valószínűleg nem ott az optimum.

Tehát állami elvonás/visszaosztás, de nehéz kérdés, hogy mennyire. Itt is az az egészséges, ha a két oldal vitában találná meg az egészséges egyensúlyt.
QS:

en nem gondolom hogy ez naivitas.
ha van egy csoport, akin segiteni kell, akkor azt kell csinalni kerteles nelkul. kicsit nehezen elkepzelheto, hogy ez egy veletlen, hogy tobb vadidegen ember is hasonlo modon latja a dolog megoldasat.

a naivitas az, hogy ezt a latasmodot a kormanytol varjuk, amikor ok erre keptelenek. genetikailag.

ok donteni mennek oda. nem egyutterezni. elvileg a dontesekert ovek a felelosseg. elvileg.
Megynyugtatlak, a szakmunkások nagy része (legalábbis Pesten) megkeresi a havi bruttó 300-nak megfelelő 160-170 nettót, csak zsebbe, nem adózva :))
Napi 15-20 alatt nem áll veled szóba kőműves, villanyszerelő, szobafestő, burkoló, víz-gáz szerelő egyéb. De ez tényleg csak az indulás, hallani sokkal vadabb árakat is.
Ja és egy CNC marós is megkap szerintem ennyit (hogy ne csak az építőiparról írjak).
Tényleg nem olyan széles a réteg, mint tőlünk nyugatabbra, de - legalábbis közép MO-n - nagy ütemben bővül.
zombie!
a zsebbe fizetésel szemben én inkább az adózott jövedelme támogatnám:az általad említettek nagy része magánvállalkozó,vagy a fönöke az..
a CNC-sek kezdő fizuja 140-160 között van..
(és mo. nem csak középmagyarországból áll..)
Pascal, te csak írsz, vagy olvasol is? :))
"meg egy minimálisat a társadalmi egyenlőtlenségek kiegyenlítésére (pl. oktatási-ösztöndíjak, állami beruházások leszakadó régiókba, stb)"
"Nem azt mondtam, hogy ne legyen elvonás és újraelosztás. Csk kevesebb jobb lenne"
Hogy mondjam másként? :)))
Ja Árpád. Akkor mégis támogassuk csak a vacakot. Beírtam erre már fenn egyet.

Egyik kérdés, és igaz is, voltak hibák, és azon lehet vitatkozni, hogy melyik konkrét terméket kellett volna, lett volna érdemes, stb. bevonni illetve kizárni. Nem vitás a forcefeedback hibás volt. Meg a kakóbiztos gép is. De támogassunk kizárólag P1es gépeket 14" csöves monitorral?

Úgy tudom a Sulinetbe bármely üzlet jelentkezhetett, amennyiben vállalta a kötelező adminisztrációt. Senki se mondta, hogy melyik multi melyik áruját kell felhasználni a gépekhez, illetve milyen gyártmányú eszközöket kell eladni.
Pascal

Nem is akarok egykulcsos adót, annál azért szerintem is több szükség van állami újraosztásra, mint amit az megenged (ld. még szolidarítás, család, oktatás, infrastruktúrális beruházások, és posztszoci országoknál talán a vállalkozói szellem fejlesztése).

Csak épp a számítógép-támogatással szvsz az állam kicsit kilép az ellenőrizhető és egyértelműen ésszerű körből.
tistedur,
Igazad van, én is az adózott jövedelmet támogatnám. Csak nem direkt támogatással, hanem kevesebb adóval. Akkor talán a magánvállalkozók egy része is bevallana egy kicsivel többet. Senki nem notórius adócsaló, és ha a bevett pénz 30%-a helyett 70-et tarthatna meg saját céljaira (vállalkozók) akkor nem érné meg az adócsalással szarakodni és a börtönt kockáztatni. Lásd EVA sikere.
Tudom, hogy az ország szélein nagyobb a nyomor és nem élnek olyan jól az emberek, de én csak arról tudok beszélni, amit saját szememmel látok.
zombie

EVA-val azért vigyázz, az csúnyán el volt szúrva az áfásszámla-fogadással - ha ügyes voltál, a végén az állam adózott Neked...
zombie!
az alacsonyabb elvonással én is egyet értek.
szerintem azt a bizonyos középosztályt kellene helyzetbe hozni-és lehetőleg arra törekedni,hogy ez a bizonyos középosztály minél szélesebb legyen.
(én most az ország közepén élek,de a széléről jöttem:talán ezértt is figyelem mindkettőt :) )
Pascal:

eleg jol definialt hierarchia volt a SE-ben. Nehany nagyker tudott palyazni, akik melle kiskereskedok tarsultak a terjesztesben.

azt lehetett eladni matricaval, amit a sulinet expressz iranyito bizottsag az adott negyedevre helybenhagyott. volt mindennek kodja.

az igazsag viszont az, hogy a slagertermekek ellatasa igen csak burst-os volt. volt/nem volt. erre pedig nehez egy negyedevre alapulo szabalyzast alapozni.

Adott esetben a kiskereskedo ki is szivhatta, mert pl bestokizott kodak digitalis kamerabol, es nem adta el dec 31-ig, es az a modell jan1-tol kikerult a palettabol. onnantol fogva NEM LEHETETT matricaval eladni.

Persze a vege az lett, hogy evvegen a jogosultak zarandokoltak pckuckobol pckuckoba, hogy mit tudnanak meg 60ezerert kapni. mindegy mit, mert ingyen van. 2 giga ram, vagy joystick, vagy usb portos vibrator.
az osszes nagyker meg kifogyott az arubol :-(

Mert a magyar user ugy vasarol, hogy dec 30-an fizet, es akkor csak 4 honapot kell varni az adovisszateritesre.

Sajnos a leasing-konstrukciot nem ismertem, de annak is lehettek eros gyermekbetegsegei...
Zombie, benedek - a véleménykülönbség eszerint csak ott van, hogy én elviselhetőnek gondolom, hogy évente 10Md ot az állam elköltsön pl. 19"es LCD monitorok támogatására. Azoknak is, akik nem lennének rászorulva.

Mert az állam ne kizárólag rászorultsági alapon támogasson, ez visszaveti a versenyképességet.

Nem most, nyilván elfogyott a pénz és be kell zárni a programot, csak ha az államháztartás megengedi (nem emiatt a tétel miatt ürült ki a kassza).
Pascal
Úgy tűnik fogalmad sincs a Sulinetről. Forgalmazni ugyan sokan forgalmazhattak, de a "mit" az pontosan megvolt határozva. Kategóriákban, előírt jellemzőkkel, stb. Azt hiszed véletlen, hogy a HP-nak fájt legjobban mondjuk a dig. fényképezők kitiltása, aztán meg a nyomtatóké?
Persze, az EVA egy kalap szar volt, csak a nagyságrendről beszélek. Csak egy példa:
Van egy céged havi 2 millió árbevétellel, nulla költséggel (pl. orvos, menő újságíró, médiagenyó, tanácsadó, akármi vagy). Megkeresed a pénzt, szeretnéd magadra költeni. Hogy veszed ki?
1) fizetés: adsz havi 1,3-1,4 bruttót magadnak (ennek a közterhei 600-650, amit a cég fizet), a felét leadózod, marad 650-700 a 2 millából
2) minimálbér + osztalék: kb. ugyanennyi marad kézhez: nyereségadó, szolidaritási adó, osztalék adó, stb.
3) adót csalsz
Az egykulcsos, egyszintű TB ellátás meg tényleg vicc. Miért fizetne egy vállalkozó (a vegytiszta altruizmustól eltekintve) havi fél millió t-t maga után, ha fizethet 50 ezret is, ugyanazért a szolgáltatásért? amit ráadásul igénybe sem vesz, mert ha van havi 1-2 millája, akkor inkább magánorvoshoz megy mindennel, egy SZTK-ba (állami kórházba) be sem teszi a lábát, csak ha hordágyon viszik.
Szerintem nagyon sokan megfizetnék az emelt szintű eü ellátást, ha lenne választás.
Benedek, mi a rossz az egykulcsos adoval?

szerintem az a feherites fele vinne a dolgot. Ahogy Zombie is irta, van egy hatarertek, aminel mar nem eri meg csalni es kockaztatni. Inkabb a tisztesseges adofizeto allampolgar image.

gondolom nem kell magyarazni, hogy vannak olyan emberek is, akik tenyelgesen megdolgoznak a 6M+ eves fizetesert, es nem tudnak keresztbenkasul szamlazni, elszamolni, visszaigenyelni. Most kapnak meg ajandekba -4%ot. Mintha eddig nem adoztak volna eleget, u.i. a munkahelyuk kerdes nelkul levonja toluk a dolgot, es nem kerhetik vissza.

a bonyolult adozas + giga apeh soha nem fogja elkapni a nagyban jatszokat, csak a tisztesseges adozokat szopatja. ugyanis az adozok penzebol vadasznak az adocsalokra.
A kivetel kivetelenek az ellenorzesehez kepzett adoellenorok kellenek, megerolteto munka.

az a jo adozasi rendszer, ahol a tobbsegnek nem eri meg csalni, sot, meg sem fordul a fejeben. akinek meg igen, arra ultra brutalisan lesujt a vasokol.

egyedul nem tudsz adot csalni, ahhoz mindig kell valaki.
asszem az amcsiknal van ugy, hogy bevallasz amit akarsz, befizeted. meg csatolod melle a vagyonnyilatkozatot is. utana egy kivonassal el lehet donteni, hogy csalsz-e adot, vagy sem.

de itthon ott laksz az ml merdzsos epitesi vallalkozo/nepper palotaja mellett egy lerobbant csaladi hazban, megjelenik az adoellenor, hogy teged dobott ki a veletlenszamgenerator ellenorzesre. hat persze...
Látom a kommentekből, arról meég nem írtam, hogy mennyire hatékony volt a rendszer. Meg mennyire korrupt. Stb.

Boldogvagyok, ill. többen. pl. én ezt írtam: "senki se mondta, hogy melyik multi melyik áruját kell felhasználni a gépekhez, illetve milyen gyártmányú eszközöket kell eladni". Ki írta, hogy a "mit" nem volt meghatározva? Én csak azt írtam, hogy egyik gyártó sem volt favorizálva, pl.

Na azt a részét nem is szeretném vitatni, hogy az állami belenyúlás a hatékonyságot rontja. Rögtön bejön az állami bürokrácia brr... És a bürokrácia miatt a kicsik már nem tudnak annyira hatékonyak lenni, ez a nagyoknak kedvez. Vagyis korlátozza egykicsit a szabad árversenyt. És tényleg, a támogatott termékek listája is vitatható. Sőt az sem vitás, valamennyi korrupció is befigyel.

Tehát ha valaki azt állítja, a bürokrácia, a kincstári szakértelem hiánya, és a korrupció miatt az eszköz mondjuk 15%al drágább, mintha támogatás nélkül vennéd meg, igaza lehet.

Azt viszont tényleg nem hiszem, hogy emiatt duplájára mennének az árak, vagy hogy ebből csak a szállítók gazdagodnának meg. Nálunk az állami butaság, bürokrácia és korrupció - nem egyedi esetekre, átlagolva - általányban becsülhető.

Szóval igen, ez van, amikor az állam belenyúl a dolgok menetébe. Nyilván mindent el kell követni, hogy minél kisebb legyen, de 10-15%al reálisan mindenképp számolni kell. Ez máshol, még a sokat dícsért Svédországban sincs másképp, talán ők a 10%oz közelebb vannak.

Kérdés, hogy emiatt a program elvetendő volt-e. Ennél és más programnál lehet általánosságban vitatni, hogy megérte-e, de nem hiszem, hogy az állami lassító faktor döntő tényező lenne. Nam vagyunk Kína: bár nem járunk élen, de azért erős középmezőny vagyunk.
denever

Egykulcsos adó - részemről csak annyi, hogy azt az egy kulcsot vszeg elég magasan kéne meghúzni ahhoz, hogy elég evételt produkáljon államilag valóban fontos célokra. Elég magasan ahhoz, hogy az már komoly szociális pofon legyen a legalacsonyabb jövedelműeknek...

Persze lehet visszaosztani, de akkor abból kap megint egy csomót a vállalkozó, plusz megint egy csomó adminisztráció.
Pascal es z mindent elmondott,amit akartam,koszi nektek!

Off
Az inkabb virtualis mint,4evetis tulelo kozeposzralyrol en is szivesen vennek egy postot,Arpad.Valamikor.
On
Az adókedvezmény (pl. családtámogatásra) és a progresszivitás (szociális célokból) azt segíti, aki dolgozik, keres és és bevallja, csak legfeljebb nem keres eleget/sok gyereke van.

Az újraosztás meg azt, aki nem is dolgozik/letagadja a jövedelmét.
"Az adókedvezmény (pl. családtámogatásra) és a progresszivitás (szociális célokból) azt segíti, aki dolgozik, keres és és bevallja, csak legfeljebb nem keres eleget/sok gyereke van.

Az újraosztás meg azt, aki nem is dolgozik/letagadja a jövedelmét."

de azért tegyük hozzá, hogy ezzel viszont nem a léha embert bünteti igazán, hanem a gyerekét, akinek szintén semmi esélye nem lesz arra, hogy adózhasson.
"igen, pont ezt írom, h százezres tételben, egyenesen kínából vsz simán 100$ alá jönne ki egy iskolagép ára. elég pentium 1-szinten, nem kell bele 3d meg minden szirszar. ütésálló műanyag borítás, aztán hadd nyomogassa a purdé."

hát szerintem meg jobban járnánk, ha legalább egy xp-t normálisan tudna futtatni a gép. annak, h ócskavasat sózzunk rá a szegényekre, tényleg semmi szükség. főleg nem állami pénzből.
"Hoppácska"09:41:15.-azért lehet,hogy"papíron Mari néni jobban keres.
"tézé"09:51:56.-a bank is csak akkor ad kölcsönt,ha bebizonyítod,semmi szükséged rá.
10:26:00.-mondhatom ennél szebben nem lehet leírni.
"Armitage"-nincs mit hozzá tenni.
"de azért tegyük hozzá, hogy ezzel viszont nem a léha embert bünteti igazán, hanem a gyerekét, akinek szintén semmi esélye nem lesz arra, hogy adózhasson."

Azért ez ennél összetettebb...
Ha sikerül ránevelni a szülőt, hogy dolgozzon, azzal pl. már a gyereknek is jobbet tett.
És ha nem sikerül, akkor is kérdés, a szülő nem issza-e el a komplett családi pótlékot.

Önhibájukon kívül rászorultaknak amúgy mindig volt/lehet vmi segély.

(Apropó, családi pótlék - ha jól tudom, egy időben ott is jobban odafigyeltek arra, hogy csak akkor kaphassák meg a szülők, ha a gyerek eleget tesz a tankötelezettségnek. Mára ez is eltűnt, pedig...)
denever: én azt tartottam naivitásnak, hogy komolyan beszéltetek a százdolláros noname kínai iskolaszámítógépről, mikor nyilvánvaló, hogy ezeken az üzleteken nyerni akar valaki, beszállítani, és ebbe a koncepcióba nem fér bele az, hogy reális áron reálisat venni bárkitől. Mert a felzárkóztatás az egy szép szó, de a nyereség az még szebb. :-/
ecet, mavo, ezzel tényleg nehéz vitatkozni. Nem is szeretnék, úgyhogy elfogadom, hogy én vagyok túlérzékeny.
Egyébiránt nem látok sok különbséget, ha az általatok hülyének, vagy antiszemitának tartott embert sárga csillaggal szivesen megjelölitek, illetve ha az alsóbbrendűnek vagy szemitának tartott embert mások sárga csillaggal megjelölik. Lényegileg ugyanaz. Itéletet alkottok, aztán mondtok, és bélyegeztek.
Az, hogy szerintetek antiszemita, még nem jogosítana fel a sárga csillagnak a használatára.
Számomra ez egy olyan, a viszonylag közeli multból erős történelmi töltéssel rendelkező nyomasztó jelkép, amit még viccből, vagy tréfából sem szeretnék látni.
Ugyanúgy, mint mondjuk horogkeresztet Ariel Sharonon.
-
A témáról csak annyit: örülök, hogy szóbakerült az atom, és örülök, hogy sokan elég józanul gondolkoznak ebben a kérdésben. Elfogadom, hogy a 2. VH mielőbbi befejezéséhez meg kellett törni a japánok fanatikus ellenállását. De egy ilyen fegyvert civil, katonailag jelentéktelen városok ellen bevetni barbárság.
És hogy szándékos barbárság volt, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyszerre KÉT város ellen vetették be.
Nem kisebb baj, hogy Amerikának (és a többieknek) van atomja, mintha Iránnak lenne.
Ha egyszer valaki majd elkezdi ledobálni őket, akkor úgyis mindannyian megszívtuk.
elnézést, előző komment félrecsúszott...
kaarmeenhetki 2007.01.04. 22:47:43
Ezt lehet hogy nem ide akartad írni?
"Ez a program körülbelül az alapötletig volt rendben: juttassuk az embereket számítógéphez és internethez, hogy ne legyünk ... " OK.
Nem kivételesen TWÁ-val értek egyet, amennyiben: tavaly megkértem a cimborámat, rakjon össze egy gépet, amin megy az XP, excel, word, internet. 35 ezerbe került. Jó, volt benne bankoktól levetett ezaz rendesen. Az volt a turkálóban. Mükszik!!!
A demagógiát valahogy szürni kéne. Borzasztó!
P.s.: Én nem engednék 12 éven aluli gyermeket számitógép elé. Addig labdázzon, fogócskázzon, tanuljon meg úszni, írni, olvasni rendesen.
Joystick közpénzből. Remek definíció. Dehát nem pont azért találták ki az egészet, hogy amikor a parasztnak már nagyon elege van abból, hogy választott vezetői palotákat építenek a kilopott közpénzből, ő legalább egy joystickot kihalászhasson magának, hogy ettől lenyugodjék kissé a kicsi lelke?
(Mellesleg elég ergya egy joy ez a fotón a fröccsöntött gázkarokkal, ezek a tizedik légicsatában letörnek... :-) )
A nap gyöngyszeme: "Sulinetnél csak ott tartunk, hogy elvesznek az adót fizető alkalmazott középosztálytól, és visszaosztanak a középosztály adót nem fizető részének is." Ha nem fizet adót, hogy a túróba vette igénybe a SEX-et?
osi

mondjuk az adót nem fizetésbe az adót alig fizetés még épp belefér :-)
" Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.04. 17:36:47
igen, pont ezt írom, h százezres tételben, egyenesen kínából vsz simán 100$ alá jönne ki egy iskolagép ára. elég pentium 1-szinten, nem kell bele 3d meg minden szirszar. ütésálló műanyag borítás, aztán hadd nyomogassa a purdé. "

Ajjaj! Hol a forrásmegjelölés? Ez ma volt a Metro újságban :o)
XVII. Benedek 2007.01.05. 01:10:31:
OK. Bocs de... na jó remi?
:-)

Szóval a dolog arra vonatkozott, hogy vállalkozóék mennyire tudták kihasználni.

Ha semennyire, akkor nem remi, hanem nyertél & mea culpa...
Bár maga a célzott támogatás számítógép-vásárlásra szvsz akkor se korrekt dolog - keresletet alapvetően államilag akkor torzítunk, ha bizonyítottan más is jól jár, ha én a terméket megveszem...
XVII. Benedek: Ahhoz, hogy valaki vállalkozó-é, avagy sem ehhez semmi köze, tekintettel arra, hogy a szja-ból lehetett leírni. Úgyhogy én nyertem!:) Az, hogy ki mennyire tudta kihasználni? Mondjuk szebben: élni vele. A konstrukció egyébként szar volt és igazságtalan. Olvass egy kicsit feljebb, írtam róla!
Shenpen: ez egy Saitek joystick, és viszonylag komoly, legalábbis közpénzből mindenképp; viszont a sikeres légicsata alapja éppen az, hogy nem rángatjuk a gázkart, hanem még átlőtt kézzel is finoman bánunk vele. A Messerschmitt megbünteti a szeleburdiakat.
@osi
"P.s.: Én nem engednék 12 éven aluli gyermeket számitógép elé. Addig labdázzon, fogócskázzon, tanuljon meg úszni, írni, olvasni rendesen."
mérnem? mi a helyzet az olpcvel?
www.laptop.org/
karotta: 100 dollárból laptop is van, csepp, por, ütésálló, még áram sem kell hozzá, lehet kurblizni. - www.sg.hu/cikkek/39742
Wazzz Worluk, ezt te is elkúrtad.

Nem hiszem el, hogy senki nem látja, hogy a sulinet nem attól volt szar, hogy hardverre költötték a pénzt és nem az "internet-penetráció" növelésére, azaz hogy minden családban ELÉRHETŐ áron legyen szélessáv.

Ha pl. a ráköltött 48 Mrd támogatásból létre hoztek volna egy tőzsdei céget, amely első körben Budapesten és a megyeszékhelyeken szélessávú WiFi-t telepít, amelyen pl. 3000 forintért elérhető egy 1 MBit/sec netkapcsolat, akkor a 100 ezer forint (a 12 ezer forintos ADSL-hez viszonyítva) HAVI 9000 Ft "támogatást" jelentett volna, azaz minden évben kaphatott volna mindenki (nem csak a diákok és tanárok) cca. 108000 Ft-ot. Tehát ha az adott család egy bármilyen gépet vett volna, ami képes az internetre kapcsolódni, akkor is egy éven belül megtérült volna a befektetés, és TÉNYLEG nőtt volna az internet használat. Ezután a cégben nyilvános kibocsájtással tőkét lehetett volna emelni, a befolyó pénzből minden 30 lakosú városban ki lehetett volna terjeszteni a WiFi hálózatot, majd az állami tulajdonrész értékesítése után a falvakban a kábeltTV és telefonhálózatot használó internet szolgáltató létrehozásával elérhetővé lehetett volna tenni ugyanilyen árban a netkapcsolatot.

A programnak azt kellet volna célul kitűzni, hogy a kiskölkök megtanuljanak a Gúglin keresni, megtanulják megszerezni a nekik fontos információt a világból, és nem azt, hogy Excelben oldják meg a matekleckét egy stand alone gépen.

A Sulinet amúgy teljesen szembe ment az akkori kormányprogrammal, amelynek deklarált célja volt a negatív külkereskedelmi mérleg megfordítása, amit pont azzal nem lehet elérni, hogy import digitális kamerákat, meg egyéb kiegészítőket vetetnek a jónéppel állami támogatásból.

Olcsó géphez jutást biztosítani lehetett volna úgy is (ahogy erre lett mód később) hogy a cégek a levetett gépeiket ingyen átadhatják az alkalmazottaiknak (ezt feljavítva esetleg egy alapítványnak, aki szétosztja a rászorulók között - a cég meg gépenként 10000 Ft adókedvezményt kaphatott volna).
Burek: Ha nekem lenne bőven laptomom és elakarnám adni akkor indítanám a TLPC-t.
Mármint, hogy 2L/C. Végülis 2 keze és két szeme van a dednek.
jó volt az a sulinet!én vettem egy digfénykgépet a gyereknek sulinetből,amit jól tettem,(se előtte,se azóta nem volt ekkora dobásom),azér nem számológépet,mert azt nyáron összekereste magának a kis nyomorult,ami aztán egy betörés alkalmával eltulajdonítást nyert.
a gáztot meg a többszázezret keresők kiszellentik simán,a szegények,a minimálbéres vállalkozók(néhányan már körberöhögtek) támogatást kapnak,mi százezresek meg szívunk.
mér,volt valamikor hogy nem mi szívtunk?
jó,vannak jó koponyák,jó szakemberek,kiváló produktumokkal,akik méltán keresnek annyit,amennyit,nem vagyok annyira korlátolt,hogy ezt ne látnám be,meg valszeg nem ők keresnek sokat,hanem én keveset.
de olyan kurva szánalmas,hogy százezer alatt differenciálnak öt meg tízezres vagy mittoménhányezres különbségeket figyelembevéve,itt hányom el magam,ott díszelgek a tetején,a többi hülyével együtt,akinek nincs meg a magához való esze
pfaj
RAMBO koncepciója elég logikusan hangzik...
hihetetlen pénzek ezek...48 000 000 000 Ft...mindenki jól járt, de mégsem profitáltunk belőle.
kaarmenhetki:
hihetetlen pénzek? he? hol?
48 milliárd forint ennyi év alatt nem az a hűhadenagy összeg.
Ne a havi fizud nagyságrendjében gondolkozz, hanem az államháztartás nagyságrendjében, ahol is a kiadási főösszeg ~6-7 ezer milliárd forint körül van _évente_. Ha jól emlékszem. De majd vki kijavít, ha nagyot tévedek.

Amúgy meg igenis profitáltunk belőle. Illetve már aki. Szerintem elérte a célját a program.

Még egyszer: biztosan lehetett volna okosabban csinálni, kétségtelen, de azért valljuk be őszintén. Egy átlagos magyar állami programhoz képest ez igencsak jól sikerült. :D
off(?)

TWÁ

korrekt az index-jegyzet. egyébként vagyonbevallás, ingatlan-kataszter és hasonlók hiányában érdekes lesz. tanulságos ebből a szempontból is a képviselők vagyonbevallása. többségük nincstelen szerencsétlen. szociálpolitikai eset.
Mi a diskurzus eredménye? Kérhet gázártámogatást az EHO-s? Szerintem nem, mert alkalmazottként jövedelemnek számít az egész bevétele (én még sok gyerekkel sem lennék jogosult, bár az nincs, de a nyugdíjas szüleimmel sem, pedig nem verem alulról sem a felső tízezret...), de mégis érdekelne, márcsak azért is, mert voltam olyan hülye, hogy sulinetre semmit sem vettem, na nem erkölcsi megfontolásból, hanem mert lusta voltam végignézni a feltételeket... Most viszont, a gázártámogatásból vennék egy webkamerát... Esetleg egy szép Macbookot a barátnőmnek (tetszik neki a színe), vagy akármit... Tehát, mi van?
Kedves Csodaszarvas-vadász! Attól, mert nem az egész éves költségvetési főösszeget húzták le az elvtársak a vécén, még nem sikeres a program, amivel 48 milliárdot ürítettek a semmire. Bár, ha azt vesszük, hogy a külföldi közműszolgáltatók (amik állami kézben vannak ott kint), ennek többszörösét viszik ki tőlünk (az állam nem jó gazda címszóval privatizálta Suchman és Horn elvtárs, Kuncze bólogatása mellett), azért, hogy a saját állampolgáraiknak olcsóbban adják a csatorna-lehetőséget (vagyis a francia a te pénzedből szarik hányik olcsóbban), szóval... Ehhez képest tényleg bejött a sulinet. Sőt, egy jó koncepció volt. A magyar pénzbő magyar hízott, na meg a japán, koreai miegymás Joystick gyáros... A hajléktalan meg úgyis piára költené, szóval több ilyet. Legközelebb már én is kérek!
Abban viszont - az előbb említett privatizációk tükrében, hogy az energiaszektort, vagy az autópályákat már ne is említsük - igazad van, hogy a többi magyar állami programhoz képest a sulinet egy jó program volt. Már akinek... De ez már csak ilyen ország, ilyen programokkal. Akinek meg nem tetszik, mehet Szlovákiába... "Tessék, el lehet menni!" (korábbi idézet a híresebb ferikefletotól)
ferikefleto:

Gratulálok. Fáj még?

Amúgy, hja. El lehet menni. Én már tervezem. :)
Csak nem szlovákiába. Kicsit nyugatabbra.
Majd fizetem oda az adómat, csak, hogy nekik jobb legyen. No meg nekem is.
Meg ott olcsóbban tudok szarni, hogy a te szavaiddal éljek.

Tudod kis elvtárs, az állam mindig rossz gazda. Ez speciel igaz. De te már csak tudod, az évtizedes felsővezetői tapasztalatoddal...

Amúgy meg a privatizációt ki is indította útjára? Hja, csak nem az az OV naaagy szellemi mentoraként beállított szerencsétlen töritanár? Ja, hogy mégis? Ja, hogy mindegyik kormány privatizált eszetlenül? Bagatell.
Szóval higgy a hülyeségeidben... Például, hogy nem elcseszett az energiaszektor, vagy a közművek privatizációja, ismétlem: külföldi állami cégeknek (az állam rossz gazda, valóban, ahogy mondod, csak vannak okos országok, okos állammal - Ausztria pl., ahol annyira rossz gazda az állam, hogy te oda kívánkozol, vagy nem? Pedig elárulom, hogy a borzalmas Ausztriában majd ötven százalék a gazdaságban az állami részesedés, nem közműveknél, hanem termelő üzemekben is, de ők minket irígyelnek... tudjuk), szóval igen. Ez még mindíg fáj és fájni is fog. Az meg, hogy ki mit privatizált, nem érdekel. Te mindenképpen jónak tartod, bár a töritanárt, ahogyan látom nem kedveled. De az ő kormánya, az tényleg bagatell volt, miközben a névrokonomék halálra privatizálták magukat és röhögtek a markukba, hogy némmá, ezek mekkora barmok... Ő kezdte a privatizációt? Na nem is a napilapokkal meg más spontán folyamatokkal, mások... Nézz utána! Szóval OV-ék is, igen... Melyik nagy közműszolgáltatót adta el a Fidesz kormány, államilag garantált nyereségkulccsal, külföldi állami befektetőknek? Ezt írd, ne az ehhez képest tényleg bagatell, bár tényleg létező minirablásokat a jobbosok részéről. Addig meg hidd el, hogy a sulinet sikeres volt és vidd magaddal külföldre a csórók pénzéből vett számítógépedet, vagy joystickodat... Ott azoknak is jobb lesz. Egy utolsó gondolat: tudtad, hogy a Volkswagen cég többségi tulajdonosa Baden Würtenberg tartomány? A Porsche Bank évek óta ki akarja vásárolni az aranyrészvényt, de nem adják. Azok a rossz állami tulajdonosok. Az adófizetők meg nap mint nap az utcára vonulnak ottan, hogy ez tűrhetetlen, az állam rossz gazda!!! Menj és nézd meg. Jobb lesz!
"Tekintettel arra, hogy az SZJA törvény bevételként határozza meg azon jövedelmi forrásokat is, amelyek után nem SZJA-t, hanem EVA-t vagy EKHO-t kell fizetni, a jövedelem számításakor ezeket is figyelembe kell venni."

www.allamkincstar.gov.hu/file/kozlinfo/kozerdekukozlemenyek/gaz_tavho_tam/GYIK.doc
@osi
Persze nincs az embernek ideje mindennek utananezni. De vajon jo taktika valamihez gyanakodva kozeliteni, es rogton onzo hatso szandekot feltetelezni?
Köszi Sodi, én is így gondoltam, pedig milyen szép lett volna egyszer rászorulónak lenni. De, talán így jobb. Csak az a sok luxusmercis rászoruló ne tolongna a támogatásokért...
Valaki emlegette itt az EVÁt, hát az tényleg jó vicc volt, külön megérdemelne egy misét. Nekem is sikerült megadóztatnom az államot, és nem csalással, hanem azért, mert ilyen balf@sz volt a szabályozás.

Amikor először mesélte valaki azt, hogy a 20%-os ÁFÁt is kiváltja a 15%-os EVA, hát én a képébe röhögtem, mondván, hogy nincs az állam akkora hülye, hogy nekem adózzon. Aztán kiderült, hogy mégis van.

Ha én kiadtam valakinek egy számlát 100 forint + ÁFÁról, akkor ő fizetett nekem 120 forintot, a költségként elszámolt számla alapján visszaigényelte a 20 forint ÁFÁt, én meg a 120-ból leadóztam 18 forint EVÁt, és megtarthattam 102-t. Vagyis végeredményben a megrendelőm fizetett a szolgáltatásomért 100 forintot, és az állam hozzáadózott 2 forintot. Köszönöm, Medgyessy úr!

A jelenlegi 25%-os kulccsal egyébként reálisnak és jó ötletnek tartom az EVÁt.
Ja, a régebbi 25% ÁFA, 15% EVA kombinációval még jobb volt a buli, mert a nettó 100 forintos számla végeredményben 106.25 forintot fialt... :)
Az EVA a 25%-os kulccsal is botrányos.

Történt anno, hogy a sok ügyvéd/jogtanácsos/közjegyző/könyvelő/adótanácsadó rájött, hogy az irodájába már nem fér be több bőrfotel és plazmatévé, hogy általa vásárolt céges notebookja már a fél utcának van, hogy a kocsi lízingje is kifutott már és 2000 km-nél többet pofátlanság lenne elszámolni havonta budapesti viszonylatban (azaz nincs mit elköltségelni), így sürgősen kellene valamit tenni. Összedugták a fejüket, beszéltek a törvényzozásban a czimborákkal (csak nekem tűnt fel, hogy hány jogász van a képviselők között?), és kitalálták maguknak testre szabva az EVA-t. Eleinte ugyan az APEH-ot is meglepte a dolog (asszem nem is tudtak azonnal válaszolni arra a kérdésre, hogy akkor most 15% vagy ÁFA+15%), de aztán megszokták.

Az államnak annyiban volt buli, hogy így kevesebbet költségeltek, kevesebbet adócsaltak, és az EVA-hoz (ellentétben az ÁFA-val) semmi köze nem volt Brüsszelnek...

"Az is megérne egy misét, hogy miért voltak a Sulintes cuccok alapból drágábbak..."
Azert, mert a sexes cuccok csak az importortol/gyartotol szarmazhattak, ergo nem a szurkeimportos 1 ev garis -amit jellemzoen tart/tartott az osszes kisker- lg combodrive-ot vehetted meg sexen belul 2 eve mondjuk 8e penzert, hanem a 2 ev garis, lg magyaro. garileveles verziot mondjuk 8.7e penzert.
Persze ez nem egy új topic, de azért ide kívánkozik:
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (...) egyszerű közbeszerzési eljárást hirdet hazai cégek számára,(...) „Az eMagyarország program koncepcióhoz működési modell és pályázati dokumentáció kidolgozása” tárgyában)...)
Ajánlatkérőnek a feladat teljes körű megvalósításához bruttó 20.000.000,-Ft pénzügyi fedezet áll rendelkezésére.
/26652/2006 közbeszerzési felhívás)
Igen, jól látható: 20 millió Ft-od adnak arra, hogy "kidolgozza" valaki az alapvetően hasonlót bukott e-Magyarország program folytatását. Mutyiország kis mutyija - csak 20 millió.. a semmire. És hány ilyen van még? S a helyzet csak akkor romolhat, ha megcsinálják azt, amit valaki 20 millióért odagondol...
süti beállítások módosítása