W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Fasz vs. Picsa - The Összecsapás

2006.12.12. 14:00 Tóta W. Árpád

free poll A legcsúnyább szó
fasz
picsa
geci
pina
basz
buzi
szar
fos
kurva
segg

free counter
Azon kívül, hogy nemzet- és krisztusgyűlölők vagyunk - amit speciel leszarunk - a leggyakoribb kifogás az Index ellen, hogy ilyen szavakat leírunk, mint hogy leszarunk. Ez nem csak az én élményem, bár nekem is van pár ezer ilyen témájú levelem, sőt ebben a blogban is előjött már.

Van egy alapvető félreértés olvasó és szerző között, ha ez vita tárgya.

Olvasó úgy képzeli, hogy az újságíró szemüveges, tanult ember, akinek ezért kötelessége édes anyanyelvünket úgy használni, ahogy irodalmunk nagyjai. Ő az újságíró-olvasó kapcsolatot körülbelül tanár-diák viszonynak tételezi, ezért elvárja, hogy szalonstílusban írjanak neki újságot.

Szerző valóban szemüveges, tanult ember. Ezért tudja, hogy használták a nyelvet nagyjaink, sőt esetleg azt is, hogyan használják manapság. De még ha nem lenne ennyire művelt, akkor is jó oka van fasznak hívni a faszt.

Mégpedig az, hogy az élő nyelv, az ilyen. Ha most mindenki fel is tenné a kezét, aki élőbeszédben nem bazmegol sose, azt hiszem, átlátnék a karok erdején. Márpedig miért kéne az élő nyelvtől elszakadni csak azért, mert épp leírom? Semmiért. A kromplileves, az kromplileves leírva is. Beszéljünk úgy, ahogy beszélünk - egymás közt vagyunk végül is. És ne felejtsük el azt se, hogy a nyelv folyamatosan változik: pár száz éve még a franc és a fene súlyos szitkok voltak.

Ráadásul szalonstílusban nyilatkozni például a mai magyar közéletről, nos kérem, az visszataszítóan mesterkélt eljárás akkor, ha egyébként kimondhatom az igazságot. Joggal nevezhetne szűzkurvának bárki, ha egy Torgyán József esetében megállnék a paprikajancsinál.

Én jobban utálnám Gyurcsány Ferencet, h azt mondja Őszödön, hogy elszámoltuk magunkat. Mert nem ez történt. És nem is az, hogy elrontották. Nem bizony. A miniszterelnök biztos stílusérzékkel mondta meg, mit csináltak.

Mindezek ellenére időnként olyan címlapokat sikerül összehoznunk, hogy magam is töprenkedőbe esem. Őszinteség és stílusérték ide vagy oda, két-három pinánál több már picit zavaró. Egy jól megtermett fasz vezető anyagban, nagy lóbetűkkel - hát közszereplő legyen a seggén, aki ezt indokolja. Ilyenkor nem csoda, hogy az egyébként edzett olvasóból is előjön az angolkisasszony, és csak a sarkainál fogja meg az Indexet, két ujjal.

Azért varázsoltam ide ezt a szavazógépet, hogy legyen visszacsatolás. A kérdés nem más, mint hogy melyik az a legeslegcsúnyább szó, amit lehetőleg nem szeretne a tisztelt publikum címlapon látni. De legalább vezetőben nem. Aztán az eredményre kötök egy masnit, és beviszem tálcán Uj Péternek.


Címkék: index inside

571 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6322168

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyerekkoromban elhűlve néztük a tesómmal, hogy egy alámondásos filmben kimondták: "Most szétlőlek, bazdmeg!"

A felsorolt szavakkal egyre többet találkozni mindenhol, leírt és kimondott formában is. Minél többet használjuk, annál kevésbé találjuk csúnyának őket idővel.

Amúgy a gecire szavazok. Indokom egyszerű: A többit a szüleimmel való beszélgetéseimben is gyakran használom.
Szerintem a ronda szavaknak igen is van helyük a sajtóban. Az, hogy vmi tényleg trágár vagy felháborító, nem azon múlik, hogy zsurnalisztáink csúnya szavakat használnak, hanem azon, hogy ha nem megfelelő stílussal, helyen időben teszik stb.

Ebből a szempontból az index viszonylag jól teljesít, és ha verbális durvaság van is, az nem emiatt.
inkább az a kérdés, hogyan lehet kiszűrni azokat, akik stílusérzék helyett használják meg ilyesmi.. esetleg szerkesztőkkel. de ha olyanokból sok okos lenne... a fentieknél azért több probléma van a tartalommal, a téves, hozzáértés nélkül közreadott buta töltelékcikkek sokaságával (~bulvár legajja)
engem amúgy a helyesírás is idegesíteni tud (attól függ), de a fenti, 4 betűs szavaknál még kevesen buknak el
Egyáltalán nem zavar. A szar például korhatár nélkül nézhető filmekben is elhangzik. Én pont azért szeretem az indexet, mert gyakran használják a fasz, pina, picsa, kurva és szar szavakat, amit mellesleg a lakosság nyolcvanszázaléka használ. Demokráciában senkit nem érdekel a maradék 20% és egy képmutató másik 20%
Amúgy a picsa és a segg első holtversenyben.
mindenkinek ajánlom pázmány péter hitvitázó irodalmát :)
Üdv!

Szerintem ha egy vagy több országos napilap (amelyek mondjuk nem megbízhatóságukról híresek) megengedhetik minden nap maguknak hogy egy majdnem meztelen nőt mutatnak a címlapon, akkor ne csodálkozzon senki a trágár szavak használatán se! Egyébként a véleményem az hogy eleget halljuk a csúnya szavakat mindennapjainkban, és nem tudom kinek hiányzik még ezt is olvasni. Mindenki káromkodik, tény, de nem kell hogy a csapból is ez folyjon!!!
Magát komolynak gondoló sajtóban szerintem nincs helye az ilyesminek, ha nem is irodalmi stílusban de irodalmi nyelven kellene hogy írjon.
A fentieket hagyd meg a megköznyelvnek, a blogoknak a kommenteknek.
A tegnapi baszd meg szöveg is elmegy a blog.hu-n de az index címlapon bántaná a szememet.
Álszent lennék, mivel hogy én is fasznak hívom a faszt...
Tessék választékosan trágárkodni, és akkor rendben van. : )
én ezt a sok magyar szót lebírtam írni egy egész mondatba, értelme mondjuk az nem volt.
az elkúrtuk az év legismertebbj az biztos, és sokkal nagyobbat üt /szól mint a we screwed/fucked/fucked up variációk angolul. (többe is kerül persze hehe.)

de paudits reggeli élő műsorban elejtett "geciládláját" azért nehéz lesz felülmúlni.
Ahmet
jaja, hátha tanulunk valami újat. Lehangoló nézni, hogy a nyelvéből élő népek is milyen primitiven tudnak csak.
Év végég meg az év legszebben káromkodó újságírójára szavazhatnánk...
tistedur!

Arra gondolsz, amiben tetvesezik, meg taknyosozik PP?
Akkor már megnevezem a legenyhébbet is: segg

Ki lehet ejteni teljesen érzelemmentesen, és nincs akkora fokú szexuális töltete, vagy negatív előjele mint a többinek.

A cikk érvelése nagyjából helytálló, egy 'szemüveget a bírónak' szitokért ma a béközépben minimum pofon jár.

Egyetértek travisszel, a mi generációnknak már nem jelent megbotránkozást egy jólfejlett kurvaanyád, meg egy méretes fasz sem, szerintem ez így van jól. Nézzük meg azt, hogy peldaul az angolban a szó jelentése, a hanglejtés, és a gesztikuláció együtt adja ki az mondanivaló tényleges információtartalmát, mivel a szó magában már képtelen visszaadni azt. Mi is errefelé haladunk. Régen, eleink korában a költészet cirádás sorai közt lelte meg az olvasó, a szavak tartalmát értelmezve a mondanivalót. Ma már kevesebb az igény erre a hétkoznapi kommunikációban. Egyszerűbb, gyorsabb egy "na menj a picsába" töredékkel válaszolni egy hihetetlen torténetre, mint azt mondani, hogy "húúú, tééényleeg? Ezt nem hiszem eeel". Nincs ebben semmi rossz. E mellett nem tűnt el az a nyelv sem, amit régebben használtak, szerintem inkább ez bővült ki. Nyilván, az ember minden közegben maga válogatja meg a stílusát. Az a tény, hogy a káromkodós-stílus kibővült, csak javít az emberek közlőképességén. Közelebb hoz ahhoz, hogy tényleg azt értse a másik az egesz mondanivalónkbol, amit mi akarunk. Ugyhogy ez kurvajo, basszátok meg! :D Még hozzátenném, hogy ehhez a kategoriához sorolnám a wtf, lol, rolf satobbi szavakat is, amelyek szinesitik mindannyiunk napjait ;)
Feltűnt már valakinek, hogy a "basz" szóhoz köthető a legtöbb igekötő? És általában új értelmet ad a szótőnek. Talán még a "csinál" ilyen sokoldalú. Összeszedem, amit tudok, lehetkiegészíteni, versenyezni:

megbasz - közösül, elbasz - elront, kibasz - kidob, visszabasz - visszüt, bebasz(ik) - berúg, felbasz - felhergel, lebasz - megró, szétbasz - szétver, agyonbasz - agyoncsap, összebasz - összecsap.
W-hal! Egyem meg azt a nyelvápoló-újító szép lelked! Komolyan, amióta be-be kacsintok ide a blokvördbe ez a legjobb agymenésed. A magyarázat kicsit nyúlós, de a cím...Gecifasza!
káosz
na most ezeket próbáld meg a kúrni igéhez illeszteni:)
n.zoli!
pl. arra is..nem a "csúnya" szavakkal van bajom..a fantáziátlanság zavar..
a magyar ilyen szinten is egy gyönyörű,kreatív nyelv :)
Szerintem nem attól lesz cool egy cikk, hogy sok benne a fasz-picsa.
Lehet fasz-picsázni, de sokkal hatásosabb, ha csak néhanapján írod/mondod, hogy : a kurrrrva anyád, te kis geciláda", mintha naponta 100szor durrogtatod a trágárságokat.
Megszokottá válik, és nem fog nyomatékot adni.
Mellesleg sokkal fantáziadúsabb, ha nem faszozol le valakit egyenesben, csak utalsz arra /alázó módon/, hogy az illető egy mekkora...sztár.
a magyar nyelv a káromkodás scrabble-je. Ha a fenti szavakat 3-4 darabonként összekötöd, és jelzőként használod, utánadobsz egy normális szot, ennek a normális szonak olyan töltete lesz hogy már csak ezért megérte elérakni a tobbit :D Foleg az irott médianal muszaj ezeket hasznalni, hogy a halando olvaso jobban megértse a mondanivalot. Nezzunk egy peldat. A szerzo valamin felháborodik, és azt irja, hogy "mi ez kérem szépen" akkor kb Vitray jut eszembe, a nyugodt ábrázatával, és egyszeruen képtelenség átérezni a tényleges gondolatot. Na de ha már azt látom hogy "az uristen bassza meg, hát mi a fasz ez kérem szépen" akkor _kicsit_ kozelebb kerulok a lényeghez(:D). A cikk sosem a valoságról szól, objektív ujságirás nem volt, nincs és nem is lesz, nem ugy mint lenin, éppen ezért, az olvaso igenis akarja megtudni az író mondanivaloját, igenis akarja megérteni, és felboncolni a lehető legnagyobb mélységekig. ámen.
Engem jobban felhúz, ha valaki olyan idegenszót használ, aminek nincs tisztában a jelentésével. meg az ilyen klisédumák:
-kisugárzás
-valamilyen szinten igen.
Meg a pestiszleng: pörögtem ezerrel oszt beparáztam, de atomsirály volt

az ilyen tucatszövegek sookal jobban bosszantanak, mint a nagy retkes lófasz leírva.
Az az érdekes a magyar nyelvben hogy a leszarom, és a les se szarom, (tehát valami és annak a tagadása)igazándiból ugyanazt jelenti:)
(ezt nem emlékszem kitől hallottam, talán Mérő Lászlótól?)


A másik amin már régebben eltöpregntem hogy mi lehet az igazán jó káromkodás?

A fasz - nos a férfiak büszkesége, ékessége valaki külön nevet ad neki, szereti, ha elveszíti akkor akár öngyilkos is lesz, az élet, szaporodás egyik fontos szereplője, a szerelem, valamint az egyik legfontosabb örömforrás vesszeje. Jobban belegondolva ez egy pozitív jelző kéne hogy legyen.

Pina, picsa: hasonló a helyzet mint a faszal, a férfiak teljesen odavannak érte, az a gyönyörök kertje, onnét bújik elő az élet csodája.

Segg: A pinához hasonló termékenységi jelentősége van, a férfiak, és nők is imádják ha az ellenkező nemnek szép segge van. Remek dolog ez is:)


Geci: az életet, genetikaió kódot hordozó nedű, rendkívül fontos és magasztos szerepe van az életben, ha nem jó az állaga az teljesen letörheti az embert, sőt dárga pénzért el szokás rakatni spermabankba, illetve a gyermektelen nők álma hogy egy kis jóminőségű gecihez hozzájussanak.

Basz: no ez már egy kicsit kétértelmű, a hagyományos értelemben vett baszás bizony eléggé jó dolog, nagyon szeretik az emberek:) - a másik ha a szó eredetét nézzük az inkább egyfajta nyomást jelöl - PONT remekül kapcsolódik a "van egy lufti a hálószobában" posthoz.

"
Az ótörök basz- („nyomni”) igető származéka (ez az eredete a magyar „baszni” szónak is). A boszorkány tehát eredetileg olyan lény volt, aki a babonás hit szerint rátelepszik az alvó ember mellére, megnyomja, és ezzel kínzó álmokat idéz elő. Ez a jelentés megmaradt a lidérc fogalmában lidércnyomás ) " - forrás: wikipédia



Szar, fos: ezek már kevésbé magasztosak, de például milyen örömteli tud lenni egy jó szarás, a fos persze kellemetlen, de ha más szemszögből nézzük, akkor egy maréknyi csak bekoszolja a kezed, de egy vagonnyi már a jó termőföld öröme, a jó tárgyázás gazdag termést hoz.


buzi: ez bizony csak csúnya előítéletek miatt és igazából természetellenes elítélő erkölcsök miatt hátrányos, holott egyébként a természetben is előforduló természetes jelenség, aminek lássuk be valamilyen szinten népesség szabályozó szerepe is van.

Én például kifejezetten örölök annak ha valaki buzi, annál több nő jut nekem:)

Ráadásul gyakran a buzik képesek a nők és a férfiak pozitív képességeit birtokolni, sok buzi hasznos tagja a társadalomnak.


kurva: ez az álszentség netovábbja, nem a kurva az aki rossz hanem inkább az aki miatt igény van rá. De hát az sem rossz amióta világ a világ a kevésbé sikeres férfiak örömforrása, a kevésbé tehetős csinos nők könnyű kereseti lehetősége, mindenki jól jár öröm van.

Ráadásul például ha egy család éhezik akkor a legnagyobb és legszebb önfeláldozás ha egy édesanya meghozza ezt az áldozatot a gyermekeiért hogy kurvának áll. Tehát a kurva anyád - kifejezés igazából egy rendkívül tiszteletre méltó önfeláldozásra kéne hogy legyen utalás.

- a kitartott, illetve strici - na ezek már jóval komolyabb sértések lennének.

Igazán jó sértések ezek lennének: Tolvaj, gazember, hazug csaló, gyilkos, gonosz, tehetetlen, primitív, lusta, köpönyegforgató, kihasználó.

Egyetértek travisszel, a mi generációnknak már nem jelent megbotránkozást egy jólfejlett kurvaanyád, meg egy méretes fasz sem, szerintem ez így van jól. Nézzük meg azt, hogy peldaul az angolban a szó jelentése, a hanglejtés, és a gesztikuláció együtt adja ki az mondanivaló tényleges információtartalmát, mivel a szó magában már képtelen visszaadni azt. Mi is errefelé haladunk. Régen, eleink korában a költészet cirádás sorai közt lelte meg az olvasó, a szavak tartalmát értelmezve a mondanivalót. Ma már kevesebb az igény erre a hétkoznapi kommunikációban. Egyszerűbb, gyorsabb egy "na menj a picsába" töredékkel válaszolni egy hihetetlen torténetre, mint azt mondani, hogy "húúú, tééényleeg? Ezt nem hiszem eeel". Nincs ebben semmi rossz. E mellett nem tűnt el az a nyelv sem, amit régebben használtak, szerintem inkább ez bővült ki. Nyilván, az ember minden közegben maga válogatja meg a stílusát. Az a tény, hogy a káromkodós-stílus kibővült, csak javít az emberek közlőképességén. Közelebb hoz ahhoz, hogy tényleg azt értse a másik az egesz mondanivalónkbol, amit mi akarunk. Ugyhogy ez kurvajo, basszátok meg! :D Még hozzátenném, hogy ehhez a kategoriához sorolnám a wtf, lol, rolf satobbi szavakat is, amelyek szinesitik mindannyiunk napjait ;)
áááá, szétesett a firefox, kéretik törölni az ismétlést :D
A stílusosan előadott káromkodás színesíti a kommunikációt. De a jelentés nélküli trágárkodás egy faszság. sose értettem, az miért van, hogy egyesek minden mondatot bazmeggel fejeznek be.
Mindig attól függ, hogy ki és milyen szövegkörnyezetben faszpinagecizik. nem szeretem, ha a mélytahó surmó gecivagybazmeg!-ezik a villamoson, de ugyanakkor Fábry is beteges a pina-komplexusával. De valóban - az élőbeszéd része; ha nevén kell nevezni, akkor ne fütyikézzünk, meg nunusozzunk.
N.zoli, nemtudom ismered e fehérvár fenegyerekét, biztos lattad a videot. Na az a srác évszázadokkal megelőzi pestnek az atomsirály szovegét, és ezt tősgyökeres pesti parasztgyerekként állíthatom :D
Hát én a gec*re adtam a voksot mert azt használom legritkábban, mármint leginkább soha ezért idegen a fülemtől:) Sztem pl. b*szki az nem is csúnya szó :))
Egymás között vagyunk de vannak olyan rétegek akik ezt a stílust már nehezebben fogadják be, pl. 40-45 év fölött, mint ahogy le is van írva h régen a franc volt csúnya szó, azoknak a generációknak ez már maga az Istengyalázás. :) Pl. apám az első csúnya szónál pofákat vág, a 3. után meg abba is hagyja. Engem huszonévesként nem érdekel....
Rigor a tehetetlenség általában a megfélemlítettség következménye, és mint ilyen, pl bántalmazott gyermekeknél fordul elő :P
a lustaság lehet jellemhiba, a tehetetlenség szerintem valamifajta belső szorongás vagy gátlás tünete
Az emésztés természetes része az életnek, de vendégségben senki nem szarik az asztalra (meg talán otthon sem). Szóval mindennek megvan a maga helye. Valószínűleg mindenki másképp beszél az anyjával, mint öt sör után a kocsmában a haverjaival.

Egyébként senki sem gondolta, hogy az index a Frankfurter Allgemeine magyar megfelelője kívánna lenni, ezért nem is hiszem, hogy sokan megbotránkoznának a stílusán.
Nem is tudom, de aki elvitatja az újságíróktól azt, hogy rondán beszélhessenek-írhassanak, valszeg túlértékeli őket, és vmifajta értelmiségi hozzáállást követel meg tőlük, ami egyébként nem a sajátjuk.
Akkor egy klasszikus káromkodás:

"Hogy az a tetves kurva Isten bassza bele azt a rühes túrós faszát!"

egy kis gyűjtemény:
www.lba.hu/egysorosak/csunyabeszed.php

illetve néhány klasszikusnak mondható káromkodós dal:
www.ksztm.atw.hu/
Sajti! nem láttam a videot, küldj egy linket légyszi!
Láttam egy olyan arcot, aki félig börtönszlenggel, félig a pestivel keverte a saját szókincsét. " A biztonsági őrök nem melegek, csak melegszendvics evők...oszt ha kell valami szociálismunkás, akkor jövök, mint a cunami"

Apropó börtönszleng. haverom faterja nevelőtiszt. Egyszer az egyik elítélt eleresztett egy fingást. így konferálta be:
-Főnök, nyomtam egy entert.
upor, nemhiszem hogy ezt le kéne szukiteni az ujságirokra. Nem csak toluk várják el ezek a bizonyos emberek a magatartásformát amit elvárnak. Ez embertol fugg, nem szakmátol
A gyerek elött is fasznak nevezed a faszt? és kurvaanyázod ha rosszat csinál, es elküldöd a picsába ha láb alatt van?
egy "pina fasz együttbasz!" elpöccentve egy vendégsében azért okozhat pár kellemetlenséget. nagyon régen egy osztálytárs kurva részegen engedte el freestyle igy magát a barátnőjének családi vacsoráján az asztalnál evés közben. azóta már állítólag házasok és a család kedvence...
Egyébként azt hogy fejlődtek a káromkodások semmiféleképpen nem javít az emberek közlőképességén. És főleg nem teszi egyértelműbbé. Mint ahogy a legjobb haverokkal sör mellett elsül 1-2 baz*eg és elmegy a fülünk mellett a bankban ebéd közben van, hogy megáll miatta a levegő pedig lehet csak egy véletlen eleresztés. A magyar elég választékos nyelv ki lehet fejezni káromkodás nélkül is sokmindent. Csak egyre kitolódnak a határok, hogy mikor lehet mikor nem, régebben főleg csak sziktokszónak használták és nem tölteléknek a mondatban meg nyomatékosítónak.
A pest suttyó beszédet én is utálom mint pl a rápörög meg nagyon büntet meg sirály meg mittomén mennyi szar van még.
N zoli, arool beszelek, de ezekszerint nem vagyok tisztaban teljesen az anyag hátterével :) De azert nemfeltétlen a bortonszlenget keveri a pestivel. Miért pesti, amugyis. Ne kezdjunk vitát a videk-pest ellentétről mert kiutálnak a forumrol :D Maradjunk a nagyvárosi szlengnél, és akkor énis lenyelem a békát. ;)
pukker a szuklatokoruséged dugd a seggedbe:D. Persze hogy a gyerek elott nem, ugylatszik csak nekunk normalis hogy a stilust a közeg határozza meg, neked nem, kulonben nem mondtal volna ekkora _badarságot_
Rigor ez a mondat kivállóan példázza, hogy nem a szó önmagában durva, hanem a mondanivaló... önmagában bármire használni a fenti szavakat nem olyan vészes, lehet mondani hogy geci messze van, vagy kurva szar, de mondjuk valakinek a hitvilágának középpontjában álló istenséget arra utasítani hogy micsináljon a meglehetősen durván leírt nemi szervével, már ha van ilyenje felsőbbrendű lényeknek, az viszont már joggal sértheti egyesek érzékenységét
jah, szüleim előtt soha nem káromkodok... És a legvisszataszítobb amikor Istenes káromkodás van.
Az Index egy internetes újság. Fájdalom, de egy "digitális" szónak sokkal kisebb súlya van még most is, mint a nyomtatottnak. Nyomtatott újság címlapján, hogy "vérfasz vagy húsfasz", az demersztő lenne...
Ha az Index nem írna ilyen "csúnyákat", ugyan miben különbözne az mno.hu-tól, vagy a hvg.hu-tól, hirszerzo.hu-tól, meg a többitől?
Amúgyként én is a 'gecire' szavaztam, és teljesen értetlenül állok a tény előtt, hogy az még mindig (amennyire megfigyelhettem) viszonylag ritkán szerepel Index-cikkcímekben.
Van még hová fejlődni, úgy tűnik.
Amúgyként írott nyelv mikéntje kapcsán beszélt nyelvre hivatkozni... nem ellentmondás ez?...
pammy: igazad van, akkor ezeket is kihúzhatjuk:) akkor ami marad, nos azok közül se sokat használunk úgy igazán indulatos káromkodásként.

Érdekes még hogy az istennel kapcsolatos káromkodások milyen gyakoriak, és mennyire beleették magukat a nyelvbe. Namármost ha valaki hisz istenben akkor ez a legdurvább dolog amit tehet, aki pedig ateista az meg miről beszél? Én ateistaként a legjobban akkor szégyellem magam amikor valami istenes káromkodás csúszik ki a számom, hiszen azzal is utalnék rá a létezésére, vagy hogy elhinném hogy van:) Szóval az istenezés a legfurább dolog káromkodás szempontból, talán csak az ördögimádók szemszögéből elfogadható, de olyan meg azért nincs túl sok.
Ajjaj. bocsánat a reklámért.
:-(
Én, amilyen konzervatív fasz :)))))))
vagyok, egyik szót sem szeretem leírva látni. Nagyon ritkán engedném csak meg, ha én egy újság szerkesztője lennék.
Ez most megint olyan ingerküszöb-dolog. Attól, hogy valamit már megszoktunk és már nem báncsa (!) a szemünk, az nem jelenti azt, hogy ez jó és követendő dolog. Ha az ember dühös, akkor persze, ilyeneket mond - de ez azt jelenti, hogy a mai újságírók állandóan dühösek???
Mellesleg ez a nyelvünk elszürkülése is, hogy nem tudunk mást mondani már arra akit utálunk, csak a fentebb felsoroltak közül...

Tudom, hogy most széllel szemben vagyok, de ez van :)

1. nem szavaztam, nekem akármi jöhet a címplapon
2. "...ezért elvárja, hogy szalonstílusban írjanak neki újságot." --- namármost ha ilyen lenne az index, nem indexet olvasnék.
"Persze hogy a gyerek elott nem, ugylatszik csak nekunk normalis hogy a stilust a közeg határozza meg"

Olyan nincs, hogy a gyerek előtt nem. A gyerek úgyis mindent hall!
Nekem a kedvenc káromkodásom (amin néha megmosolyognak) - "Teringettét!!!"

De a kutyafáját, vagy az azt a hét meg a nyolcát, esetleg a macska rúgja meg sem rosszak. Emlékezetes például süsü a sárkányban amikor a szénégető káromkodik és mármár kifogy belőle, ám a királyfi kisegíti:)
Rigor: az istenes káromkodások léte pedig éppen a vallásos gyökerekben keresendők, elvégre a kocsis régen mit mondhatott ha az ösvényre borult fatörzs miatt nem tudott tovább menni ma aszondjuk "Az a tetű mihaszna Demszky rohadjon meg" régen csak az istennel vitathatta meg az út állapotát :D valakit mindig okolni kell :)
Mi büszke magyarok. A burkusok meg a gallok viszont szarban vannak :)

Leírt a krónika egy juhászt még Mária-Terézia korában, aki 34 percig káromkodott egyhuzamban ismétlés nélkül!

Nôjôn be az orra lika - nekem ez a kedvencem. Meg a nôjön köröm a faszodon.
Rosszindulatú Vászka:

apró megjegyzés: érdemes megfigyelni, hogy a South Park nyelve mennyivel durvább magyarul, mint eredetiben.
És az hogy "hogy lehetsz ekkora cigány?" az káromkodás? :D:D
Tőlem lehet pina a címlapon. Sok képi illusztrációcal:))

Naszóval az élő nyelv használat rendben van szerintem,
a, mértékkel, ha öncélú és túl sokszor él vele az író, akkor éppen ellenkező hatást vált ki
b, közönségfüggő, gyermekeknek /pávakörnek másképp célszerű
huba az már a te felelosséged :) Kulonben is, a gyerekre is ráfér néha egy elengedett káromkodás, amit a szuleitol hall. De azért disztingváljunk, ha nem mindennap hallja, hanem 3szor egy évben, akkor érzi rajta a nyomatékot. No meg aztán altalanos 6.ban mar mindenki ugy beszel ma, ahogy mi sose fogunk tudni káromkodni. Mi is megfogunk utkozni 20 ev mulva ezen. Ez igy természetes. Nem a káromkodást kell visszaszoritani, hanem emellett a szép nyelvre és a választékos szohasználatra nevelni. A gyerek tudjon ugy karomkodni ahogy egy igazi magyar ember a nyelvéből adódóan, de ne vesszen el a sorok kozott, ha mondjuk koltészetet olvas, értse meg azt is. Én igy gondolom, és csodálom azok bölcsességét akik belátják hogy igazam van, bassza meg :D
ajajjaj. Az "elkúrtuk" és a "böszme" az trágárság?

Nekem a böszme pl. hangzása miatt az egyik legkifejezőbb csúnya szó. Épp, mintha valaki okádna.
az elkúrtuk sztem pont egy olyan szo, ami kiegészitó testbeszéd nélkül is tökéletesen tukrozi a mondanivalot. A boszme meg azert durva mert ilyet mar senki nem mond, a retro-töltet üt nagyot benne :D
Kuttyaffassza...! - Helyes hanglejtéssel ez a kedvencem.

Hogy melyik a legcsúnyább? Amelyiket indokolatlanul használják. Vannak olyan dolgok, amiket hétköznapi kifejezéssel nem lehet leírni, és akkor be kell vetni egy-két ilyesmit. De hogy ezek lépten-nyomon előjöjjenek... az üstdob verése még nem zene.

Amit gyűlölök, az a "wazze". Azt le tudnám lőni.
Meg ugye az újabbak:

büdös kommunista, pufajkás gyilkos, zászlólengetô, klerikális reakció, polgárikörös díszfasz, meg a legfrisebb: csíkos (nem csikós) - bizonyos szövegkörnyezetben vért kívánnak!
A rámutató, gyalázkodó, átokszító kifejezésmodellek viszont még mindig ütnek. Mert ugye, mennyivel fájdalmasabb egy hülyegecinél a "hallyonmeg anyádrákban". Vagy a faszvagynál, a "megbaszomhugod-seggbe". Meg ilyenek. Szóval a ráutalás plusz sértés, sokkalta nagyobb lelki károkat okoz a morálisan nem elfogadott átkötő szavaknál. Mert, ha ma szar az idő akkor tényleg ramaty. Hétfőn oszt' kurva szépen sütött a nap, vagyis jó volt. Én pedig sem tegnap, sem ma nem voltam/vagyok dühös.
Sajti: keveset jársz Veszprém és Vas megyében. Ott simán használják a "böszme" szót. Nem hiába egy pápai hozta be a köztudatba.
Avran, én meg a miszerintet útááálom :)
miközben a böszme jelentése:buta :)
én szavaztam, gecit ritkán mondok úgyhogy arra.
de egyébként az álszenteskedő "ne beszéljünk csúnyán" hülyeség - nyugodtan legyenek trágár szavak a szövegben ha úgy egyértelműbb vagy jobban érzékelteti a lényeget
"Leírt a krónika egy juhászt még Mária-Terézia korában, aki 34 percig káromkodott egyhuzamban ismétlés nélkül!"

Stanley Kubrick is azért vette fel a Full Metal Jacket-hez a nevelőtiszt faszit (R. Lee Ermey), mert nagyon sokáig tudott megállás és ismétlés nélkül káromkodni, miközben narancsokkal dobálták. állítólag.
Hogy lehet ilyen szavakat egyáltalán leírni?

Hogy a rosseb egye meg!
Prof, igen, tenyleg keveset járok arra, de en kb 10 szer hallottam ezt a szot életemben, leszámitva az utolso 2 honapot :) Ezert furcsa, bár tudom hogy letezik, de mifelénk nem elterjedt. Ugyanezert mosolygok a gyesznókon meg a tikokon is :) De ugyanugy hasznalom oket, csak nem koznapi szavakként, hanem inkabb kituntetett helyzetben
R. Vászka - Én már láttam olyan miszerintet, aki csokornyakkendőt viselt, érted, wazze!?

:D
ha elmennénk egy iskolába, és minden tanteremre és folyosóra kiraknánk egy mikrofont, felvennénk az elhangzottakat... bizony lehet hogy össze se tudnánk számolni, hány "csúnya" szó hangzott el. és azok a kissrácok nem hiszem hogy az indexet bújják :)
káromkodni az óvodában kell megtanulni, a "zindexes publicista" már profi módon használja a korábban gondosan megtanultakat....
sajti!
a bözme egyik nyelvjárási alakja a baca...általában kedveskedő hangsúllyal
Egy barátom nagyanyja tud olyanokat, hogy:

"Az Isten lova fasza bassza meg a kurva eget...", és a káromkodás érdemi része csak ezután jön...
Sajti
A cikknek pont az a lenyege, hogy a fasz a koznyelvben is fasz, az ujsagban is fasz, mert a fasz az fasz. akkor a gyerek elott is fasz, nem?

ha a gyerek elott nem fasz, akkor az ujsagban sem azert fasz mert fasz hanem mert az iro fasz. erted mar, faszom?:)
Sajti: erre akartam rámutatni. A "böszme" nem retro, hanem tájjellegű, csak egy celeb a köztudatba emelte. Most a kezdődik csak a szó igazi karrierje. (Egyébként én sokat járok arra, azért is jó egy veszprémikum felemelkedését látni.)

Tribuszerné: a "rosseb"et azt így kell leírni?
áááá... az én tippem fog nyerni, ahogy látom! :)

plusz rájöttem, hogy hogyan kell billentyűkombóval lapok között lapozgatni a firefoxban, ami ugyan OFF, de én most tök örülök neki. :))
Árpi!

Régóta akarok mondani valamit. na jó, böfögni.

Az egy dolog, hogy csúnyán beszél kedvenc hírvéleményportálom, engem nem zavar, másokat igen.

Az már egy más dolog, hogy néha az értelmes szavak és a leiterjakabok aránya közelít az egyhez. De ezt betudom a digitális ujját a nemzet másodpercmutatóján tartó online médiának. Gyors, olcsó és tökéletes munka nincs, ugye, az index meg gyors és nekem határköltségben ingyen van, mert nem hirdetek. Meg aztán a Zsadont a legjobb tollú ürgének tartom a csapatból (bocsi, holtverseny), szóval inkább írjon tényleg, mint a korrektúrát túrja az orra.

Az viszont már kurvára idegesít!!! hogy!!! nem bírnak a címszerkesztők kérdőjelet használni. Kikerül egy bombasztikus cím, pölö főleg belpolitika, benne egy állítás, finoman szólva ellenőrizetlen tartalommal, illetve vélemény-szinten (ti. egyik politikus mondta a másikról - azaz gyökvonás alapból kötelező).
Nekem a normális, alap újságírói etika minimuma volna, hogy ilyen esetben egy picike kérdőív biggyesztődjön a címsor végire. "Rogán seggrészegen ragasztót rongált", mondja mondjuk a cím, aztán kiderül, hogy ezt Újhelyi mondta róla egy sajttájon. Khm. Szóval...Nagy kérés? Nem hozzád, hanem hozzátok :) Már csak azért is, mert én ugyan mondjuk helyén tudom kezelni a dolgokat, de sokszor már a címadás is azt az érzetet kelti, hogy a Zindex valahova húz, neadjisten bértollnokol.
Pedig sztem nem. De tök jó ürügy azok szájába, akik szerint igen.

Ja, hogy félig témánál maradjak, ez néha kibaszottul felbassza az agyam, bazmeg. :)
szeretett miniszterelnökünk a trágárságot és a kicsit kopottas régies kifejezéseket egyaránt használja :P
nem is értem miért az a sok mocskolodó vagy épp alaptalan becenév terjedt el a sajtóban meg a fórumokban, amikor a Láriferi sokkal kifejezőbb :))))
én is a gecire szavaztam, mert (jelentésétől eltekintve:)), inkább a primítivebb kaszt szokta alkalmazni mindennapjaiban fokozó melléknévként :)
Én is a gecire szavaztam, azt érzem a legkevésbé papírra/képernyőre vethetőnek. Amúgy szerintem sem baj, ha csúnya szavak vannak egy cikkben, de azt én is elvárom azért, hogy legyen a nyelvezete kicsit irodalmibb, mint az élő beszéd - de az irodalmi nyelv is változik, nem?
A káromkodást nemcsak erkölcsi szempontok szerint lehet vizsgálni.

Szerintem egyszerűen csak egy olcsó figyelemfelkeltő eszköz, azoknak a hírforrásoknak, amik máshogy már nem tudnak érdekesek lenni.
Nem igaz, h. kellenek az írott sajtóba a trágárságok! Az internetesbe se. Lehet trágár szavak nélkül is csípős cikket írni, én legalábbis szoktam találkozni ilyennel. Valaki említette, h. a TWÁ által felsorolt (szavazásra bocsátott) trágárságok egyike se "üt" ma már igazán. Hát igen. Egyre jobban eldurvulunk, nem veszitek észre???? Ha az ember mérgében kiszalaszt egy s mást a száján (vagy "bajusz alatt"), még hagyján. Magamat pl. kifejezetten utálom ilyenkor, nem is szoktam túl gyakran. De hogy a normál, indulatmentes (sőt, éppen vidám, jókedvű; dimitri hozott erre példát az imént) beszédbe MIÉRT KELL, hát fel nem fogom. Igenis, beragadt a CapsLock, MIÉRT, MIÉRT, MIÉRT???????
Crtl+TAB
(csak zárójelben: a világ minden szoftverében, ha több dolgot nyitsz meg egyszerre, ezzel a bill. kombóval lehet ugrálni közöttük... :-)
Káosz Prof, én eddig csak így láttam leírva, és felénk így is ejtik. A böszme meg tényleg baca is, de a nagynak is szinonimája, mondjuk melák értelemben.
Szerintem sem kúl az indexen/fábrysóban/hasonló kaliberű félbulvár médiában fellelhető gyakori káromkodás. Pont azért, mert már mindenki használja, és csöppet sem megbotránkoztató. A leírott szónak azonban még mindig több súlya van, mint a beszédnek, épp ezért: olvasva sokkal közönségesebbnek tűnnek a szavazásra bocsátott szavak és társaik.

Ráadásul az indexen gyakran már-már öncélúnak tűnik a trágárkodás, mintha egy napi csúnyaszó-kvótát kellene teljesíteni.
Azért bazmeg, van mikor öncélú és jópofáskodó a káromkodás. Stílus kérdése. Eszterházy írásaiban pl. egyáltalán nem zavar. Ha szerep része akkor egyszerű ostobaság, ha nem akkor meg élő nyelv...
Most néztem meg az örökbecsű Ford Fairlane kaladjai c. filmet idehaza. Jó példa arra, hogy szórakoztató tud lenni a trágár szöveg. Nekem attól van ki a brém, amikor a 12es karika miatt újra-szinkronizálnak élményszámba menő poénokat. Eszem faszom megáll!

-Jack! Mondj egy mesét!
-Baszd meg!
-Hm. Tudod ez az egyik kedvencem.
(48 óra)

átszinkronolva eltűnt a poén.:(

A túlzásba vitt használat, tényleg árthat egy cikknek. Mint egy humoristának -tudni kell a poén helyét, és idejét, különben sután hat. A magam részéről szívesen kacarászok régies szitokszavakon is. Néha üdítően hat.
Egyik sem csúnya. Az hogy hurka az sokkal csúnyábban hangzik. Csak ezeket óvatosabban kell használni kultúrkörnyezetben. Bár egy dagadt fürdőruhás nő közelében a hurka kifejezés használata is óvatosságot igényel- a szövegkörnyezet és a hangsúly megválasztása szempontjából...
Anyatunde: olvass vissza. Amig te azt mondod hogy "sok halálos áldozat" addig én azt mondom hogy "kurva sokan meghaltak". Ez igy rendben is van. Az a nem mindegy, hogy kinek mondjuk mindezt. Az hogy nem káromkodsz, a te "bajod", szerintem ettol kevésbé leszel kifejezobb, kiemelném, egy adott közegben. Ez nem felvágás, nem sikkeskedés, ez ma már társadalmi elvárás. Marmint hogy ne ájulj el ha valaki elkurjantja magát hogy bassza meg.
A csúnya szó csúnyasága a szövegkörnyezet és annak helye függvénye.

Pl.: doktor úr, zsibong a faszom. Vagy mi a hímtagot csinálsz? Vagy péniszfej. Vagy megyek a gecibankba (asszem ez elég gyakori mondat lehet?).

Érdekes, hogy a cikk hatására egyesek teljesen nekilendülve irogatnak, a cikk védőbúrája alatt... A leírt szónak szerintem is nagyobb a súlya. Nem tudom az indexet a stílusa miatt többen látogatják-e vagy többen hanyagolják, de ha tájékozódni akarok vagy híreket olvasni tuti nem azt nézem meg a stílusa miatt. Én elvárom, hogy ha pl. (csak példa képpen) csatornatörés van a 11. kerületben akkor ne azt írják le (mint ahogy az indexen volt), hogy kurva büdös szarszag van a 11. kerületben...
Magam részéről elvárom az újságírótól a választékos stílust. Ez nem azt jelenti, hogy nem használhat csúnya kifejezéseket, de a köznapi nyelv leggyakoribb ilyen kifejezései, mint a szavazásra tett tíz, nem sok fantáziát mutatnak írásban sem.
"szerintem ettol kevésbé leszel kifejezobb"

Gratulálok alacsonyítsuk le a nyelvünket erre. Nem kellenek olyan szavak hogy nagyon, hihetetlen, eszméletlen stb. elég rá mondani hogy kurva jó! Nem kell olyan szó sem hogy bandukol, kolbászol, lézeng, ballag, használjuk csak mindenre a megy-et és így tovább.

ez ma már társadalmi elvárás

Nagyon nem az. Senkitől senki nem várja el, hogy káromkodjon. És az meg sajnálatos, hogy senkinek fel sem tűnik már, ahogy nekem sem :( De ha valaki végigkáromkodik a buszon azt egy tapló parasztnak tartom.
Na és az alkalmasint és a mindazonáltal? Meg a tulajdonképpen? Ezek még a miszerintnél is trágárabbak!
ringwraith.. a csatornatörésről szóló rövid hír az indexen se ilyen, vannak híreik és vannak cikkeik, a hírek a tényekre szorítkoznak, a cikkek az íro saját véleményét jelenítik meg és azok valóban gyakran tartalmaznak ilyen közvetlenebb megnyilvánulásokat.
edebácsi: a mindazonáltal a legrosszabb, igazad van
pammy: jó akkor cikket és híreket nem az indexre járok olvasni emiatt:) csak Tóta elmélkedéseit olvasom itt:)
ezt furcsálom éppen.. Tóta elmélkedései adják meg sztem az indexnek ezt a hmmm buzizós pinázós alapot, meg olvasó tábort :P
Én csak azért kezdtem olvasni mert legtöbb esetben annyira homlok egyenest ellenkező a véleménye mint az enyém, hogy azt már muszáj megnézni. Néha meg egyetértek vele, csak a stílusával nem (lázd a tv2-ös "zindex publicistája" bejegyzést")
Meg jó, hogy van 1-2 tök más véleményű ember, így lesz az ember szélesebblátókörűbb...
Pammí!
Nem, az a Subba. Ez kultúráltabb. Ne keverjük össze a blog-pinázást a publicisztika-pinázással
Az a baj újabban, hogyha felkerül egy új bejegyzés, érezehtően lefagy az előző. Mármint nem jönnek a postok. Korábban egy érdekes téma mintha még élő lett volna sokáig... Most már a társaság és a vita kedvéért és nem a témáért lennénk itt :)? Pedig engem pont ez az előző téma kezdett volna érkeleni. Na mindegy, lehet nincs is igazam, és az is lehet mindig is így volt.

Az itteni témáról annyit, hogy nincs egyik szóval sem baj AMÍG nem stílus hiányában, annak pótlására használja valaki. Akkor viszont mindegyik szó helytelen.

Stílus kérdése ahogy valaki fönn már megjegyezte.
ring, nem arról van szó, hogy helyes, ha szegényedik-e a nyelv, hanem arról, hogy elfogadhatóak-e a csúnya szavak egy újságcikkben. Szerintem igen, de ettől függetlenül én - mint már írtam fentebb - elvárom az irodalmibb stílust az újságoktól. Csak szerintem abban megfér ma már a kurva és a fasz a bandukollal és a ballaggal...
Beindult a gépezet

Szerintem a tirpák :)) stílust a népek (még) mindig a tirpákokhoz kötik. Vagyis aki tirpák stílusban ír az maga is egy tirpák, műveltebb esetben kultúrtirpák.

A megfelelő mennyiségben és minőségben viszont szórakoztató és még emelheti is a cikk élvezeti értékét.

www.freelists.org/archives/brooklyn/05-2004/msg00002.html
Pascal,igazad van, én is csodálkozom, hogy így leálltak a hozzászólók az előző posthoz...
tistedur 2006.12.12. 15:09:51
Érdekes, nálunk a baca az ügyetlen, nem a buta, pedig Veszprém megye stimmel.

A "csúnya" szavak értelme is változhat. Sose felejtem el drága nagyanyám tekintetét, mikor először hallotta a számból a faszi szót. Én a pasi megfelelőjeként használtam, de kiderült, hogy ő szeretőt - férfiszeretőt-ért alatta... Kínos volt. :-)
OFF

--j (VagyMi) 2006.12.12. 15:13:47
Crtl+TAB
(csak zárójelben: a világ minden szoftverében, ha több dolgot nyitsz meg egyszerre, ezzel a bill. kombóval lehet ugrálni közöttük... :-)

rájöttem :) de azért nem a világ minden szoftverében van ez így, mer a vindózban pl. alt+tab a váltogatás. :) most örül.

ON

igen-igen csúnya dolog a káromkodás.
Van egy dolog, ami meglehetősen zavar ebben a felmérésben. Mi a fasznak szerepel a felsorolt 'csúnya' szavak közt a "buzi" kifejezés?? Lehet, hogy csak én vagyok oly bá érzékeny, de nekem valamiért vészesen közelít a buzizás a zsidózáshoz és a cigányozáshoz. Természetesen nem hiszem azt, h a mi liberális Tóta Wénknek efféle szándéka volt. De fel se kéne merülnie bármilyen fórumon annak, h a buzizás használata szitkozódáskor is bevett és elfogadott legyen.
Vászka nem keverem, Tóta is gyakran direkt bántó és/vagy trágár :)
Pascal
mert ez nem fórum, ott lehet vitatkozni hetekig egy-egy témáról. Ez pont arról szó. hogy feldob valaki valami témát és mindenki elmondja mit gondol róla, így aztán aki végigolvassa talán jobban átlátja a kérdéskört. Aztán jön a következő téma. Csak lazán és könnyedén, felületesen. Tota eleve nem a mélyreszántó, oknyomozói újságírás példaképe.

Amennyien visszanéznek a régi témákban, nagyjából annyian érdeklődnek komolyabban a téma iránt:)
Sztem ha valaki azt írja/mondja, hogy "faszfej", "seggarc", "geciláda" (Paudits Béla, all rights reserved :D), az semmivel sem rosszabb, mint ha azt írja, hogy "hazaáruló", "...bérenc", "nemzetrontó", meg egyéb faszságok. Sőt, talán még jobb is.
Ezek mindegyikének a jelentése úgyis csak annyi, hogy az illető, akire írják/mondják, menjen a picsába. Semmi több.
xuf: a buzit soxor a buzik is kikérik maguknak, mert ők maguk is szitokszónak érzik. ehelyett találták ki a pc meleget...
ringwraith: hát hallod, annyira szuklatokoruek vagytok, es kiforgatjatok a szavaim. Nem azt mondtam hogy, ne hasznaljuk a kolbaszolt meg a tobbit amit mondtal. En azt mondtam, hogy amikor mondjuk mesz 2 megallot egy haveroddal a buszon, es van 5 perced egy beszelgetesre, amiből a lényeg az informacio minel pontosabb átadása, akkor nem azt fogom mondani, hogy a fránya sok autos, hanem azt mondom hogy fasz kivan ezzel a varossal. Mert jobban leképezi a gondolataim. Gondolkozz már, nyilván egy greenpeace fogadason, a podiumon nem azt mondom, hogy "kedves holgyeim és uraim, a faszom kivan a kurva sok autoval". De ha a haveromnak azt a szoveget mondom, akkor ugy fog ram nezni mint borju az ujkapura. EZ a társadalmi elvárás, kérlek szépen. Az pedig, hogy azt hiszed hogy ezek a kifejezések/szavak elnyomják a nyelv tobbi részét, az a te problémád. Lehet hogy a te köreidben tényleg igyvan. De akikkel én beszélek, A kornyezetben választékos magyarsággal szállnak a lófaszok, B kornyezetben meg az annak megfelelo kulturnyelv kerul elo. Kicsit gondolkozz mielott billentyut ragadsz, és olvass vissza legfoképpen
Ja, és találjátok ki, hogy honnan származik a geci szavunk!!!!
Nem fogjátok elhinni: a Gergely nevünkből.
Idézek A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárából (Akadémiai Kiadó, 1967): "Geci:[...]Magyar fejlemény; a Gergely személynév Geci becéző váltoatából vált közszóvá."
szerintem is a geci a legcsúnyább, aztán a picsa, bár, most hogy vince mondta, a tirpák is.. meg mondjuk a szemétláda is.
meg az "elvitat" szó..brrr
Zaniah> Hát pont erről beszélek... szerintem nagyon pici különbség van a buzizás és a zsidózás között.
Na nem is tudtam, hogy most már a buzizni sem szabad... Ha mindenkire aki azt mondják hogy te buzi, és tényleg az lenne akkor MO népesedési görbéjén egy elég nagy zahanás venné kezdetét:)
Pammy, bocs, és még a neved elírtam. Micsoda faszfej vagyok...

Xuf - mi a baj a buzizással? Van ahol a libsi sokkal sértőbb.

Meg miért a fasz az első és a segg az uccsó? Itt valami zsíros titok lappang.

U.i.: egyébként magam sem pártolom (ajjan inkább legyen támogatom vagy művelem) a trágár beszédet.
Lehet, hogy én nagyon korzervatív vagyok, de nekem az a véleményem, hogy a trágár szavakat azért különböztetjük meg a többitől, mert azokat más szabályok szerint lehet használni.
Pl. a vizelés és a kakálás is az élet normális része, de a kultúrák mégis meghatározzák, hogy azokat milyen környezetben végezzük. Ha ettől eltér valaki (ld a Parlament előtti eseményeket vagy az aluljárók lakóit), a társadalom széles rétegei megvetik érte, és el is fordulnak tőle. (Pedig otthon ők is tesznek ilyet.)

Úgy gondolom, hogy a trágár beszéddel mindenki magát jellemzi. Nem tartom elfogadhatónak, hogy ezek használatát a közbeszéddel azzal indokoljuk, hogy nincs rá más, megfelelőbb szó. Legfeljebb nem az aktív szókincsünkben szerepel, mert már annyira hozzászoktunk a keményebb anyaghoz...
furcsa, ahogy gyf a tanult embereket elégíti ki egy jó kis "elk*rtukkal".
én nem örültem annyira, hogy ezt kimonda. egyszerüen azért, mert azt jelenti, elkúrták. ez a baj. attól, hogy kimondja, még nem lesz nem elkúrva.
ha a káromkodás a trend (mondjuk, írjuk), akkor ez a trend. legfeljebb szembe megyünk a trenddel, és akkor elöbb-utóbb mi leszünk trendik.
egyénként meg kötelet és nem jutalmat a minisztereinknek, TWÀ meg továbbra is menjen Észak-Koreába, tanulmányozni szeretett államformáját.
aztán örüljön, hogy demokrácia van, és hogy október elején egy horthy származék fehér lovon a feldühödött tömeggel nem lincseltette meg az egész kormányt...mert demokráca van.
Ja, én nem szavaztam egyre sem, számomra maximálisan tolerálható mind.
Az Árgyélusát!

Sajti!
Elnézést a pestiszleng kif.-ért, de leggyakarabban a TV--ben látok/hallok ilyesmit, amúgy az egész ország így beszél. A "műveltebbje", így vezeti föl: pestiesen szólva, odabaszott...stb.
Mi a fasznak kell feltenni egy ilyen buzis, kis fos szavazást?
A többség úgyis a gecire fog szavazni, mert az kurva szar szó.
Aki meg nem így gondolja az kinyalhatja a seggemet és utána elmehet a picsába.
A következő szavazás pedig a legszebb szóról legyen, mert az meg a pina.
egyebkent multkor kosaraztam osztrakokkal, eshat elel roppent egy bazdmeg. Erre az egyik, te magyarvagy? Mondom ja. Honnan? Hathogy a vivoedzoje is magyar, onnan.
nálunk az igazgatóhelyettes asszony tud szépeket mondani. egyik férfi kollegára mondta hogy "száradjon bele a geci..."ennél gusztustalanabbat bazz... pedig engem se kell félteni. ötötdikes gyerek angolórán az előtte ülőnek: "mi a faszt ugatsz bazdmeg, te is elbasztad!" nem tudtam hogy röhögjek vagy ordítsak. inkább röhögtem :))
"Gondolkozz már, nyilván egy greenpeace fogadason, a podiumon nem azt mondom, hogy "kedves holgyeim és uraim, a faszom kivan a kurva sok autoval".
:D:D:D:D:D::D:D:D:D ezen most itt jót röhögtem:):)

Jól van megértettem.:)
"No meg aztán altalanos 6.ban mar mindenki ugy beszel ma, ahogy mi sose fogunk tudni káromkodni"

Na de ebben mi vagyunk a ludasak. Ha mi visszavennek a tempobol, akkor a gyerekeink már nem ugranának ekkorát
Huba!

Igazad van, pofán kell baszni azt a qrva köjköt, aztán majd elmegy a kedve, hogy ojan rondaságokat oncson ki a szájából, amejikkel eszik.

Makarenko rlz.
meg az megvolt, h Gyarmati D. nem adta a nevet a SzabadsagSzerelemhez, mert h ok sosem beszeltek ilyen csunyan? Csak tudnam mit mondott egy kapufa utan...
Én egyszer a bécsujhelyi vonatállomáson ültem, mentem haza főiskoláról hétvégére. Mellém ül egy török srác és kicsit dumáltunk németül, törve beszélte picit de én sem voltam jobb. Kérdezte, honnan vagyok. Mondtam, hogy Mo-ról. Mondja, hogy ő tud egy kicsit magyarul beszélni. Rögtön meg is érdeklődtem miket tud mondani mire kinyögte,hogy : "Cigány bazmeg" Azt hittem rosszul hallok, és megkérdeztem megint de ugyanezt mondta:):). Aztán kérdeztem hol hallotta ezt. Hát, hogy ment a vonaton Mo-n és egy nő ült vele szemben és mindig csak ennyit mondott neki, hogy cigány bazmeg, és hogy mit jelent. Nem akartam elkeseríteni és mondtam, hogy azt jelenti, hogy de lassú ez a vonat. Szegény török srác:D:D Persze a beszélgetés végén megkérdezte van-e pár eurom neki....
pofán baszni nem lehet, azér kirúgnának... de sajna én azt látom, hogy a gyerekek trágárságában a média is ludas. olyan gyerekek is így beszélnek, akiknek a szülei szívrohamot kapnának ha meghallanák. mit várunk olyan gyerektől, akik dopemant-t hallgatnak? Tóta W. leírja az indexben vagy a blogjában, rendben van. de ezt kultúraként terjeszteni, na az már más dolog. sajna énis kibaszott csúnyán beszélek, szegény anyám... mindig fosok hogy egyszer órán is elkáromkondom magam...
Ezek csak szavak. Felsorolás. Igazi "értelmüket" szép hosszú körmondatokba foglalva nyerik el. Na ebben vagyunk mi magyarok igen nagyok!
Egyébként ez a fene nagy káromkodási kedv az internet terjedésével hódit, ugyanis így arc nélkül bele lehet pinázni bármibe. Pláne ha még bátorítják is a delikvenseket. Mert bátorítják. Csak nem értem miért?
"gazad van, pofán kell baszni azt a qrva köjköt"
Hogy jutottunk el a veréshez? :)))


"Nem akartam elkeseríteni és mondtam, hogy azt jelenti, hogy de lassú ez a vonat."
Nem volt jó ötlet, mert a magyar vonalakon gyakran fogja használni ezt a kifejezést :)

Mondtad volna, inkább, hogy a jelentése: "imádom a MÁVot" és akkor tuti, hogy sose mondaná :)
hja, az is érdekes jelenség, hogy pl neten bármilyen játékot játszok, a magyar szervereken előbb-utóbb kurvaanyázásba fullad a dolog...
Vagyis inkabb egyik sem, mindegyik, egyeb masvalami amit leirok a kommentben. Engem peldaul egyik sem sert.
ringwraith: szerintem cigany volt :D
Sly Bácsi!

A makarenkói ütleg nyilván csak a természetes szülő-nevelő előjoga lehet :) A tanárnak nem marad más, mint a lelki terror.

Egyébként angliában tiltakoztak nemrég szülök, a pofon betiltása ellen. De hát az angolok moslék nyelő-nyaló használtautónepperek nem igaz?
Huba: a métászalkai vonalon kissé beszopná szegény kis török :D
a buzi most akkor csúnya szó? tény, hogy van mellette egy hosszabb, idegen szinonim, de kinek van ideje azt mindig kimondani? nem véletlen nem 5 szótagúak a szitokszavak. plusz azt csak a nemi hovatartozás értelmében mondjuk. ha azt mondom, hogy "már megint ledobott ez a buzi net", akkor nyilván senki nem demográfiai alcsoportokra gondol.

cigány. szerintem semmi rossz nincs benne. a cigány is mondja a cigányra, hogy cigány. sok összetett szavunk is van vele. ez csak divat, h nem szabad mondani.

zsidó. dettó. most mi a baj azzal, hogy valakire zsidót mondunk, ha egyszer az? a belga vagy a finn, miért nem sértő?

a szövegkörnyezet a döntő. nem mindegy, hogy tévében halljuk a zsidó kisebbségről szóló híreket, vagy a diszkóban a zsidókurvaanyját (én kérek elnézést) valakinek. pedig ugyanaz a fonéma.

a baszról meg csak annyit, hogy a boszorkány szó nem jöhetett volna létre, ha nincs ez a kedves tő. azt meg ugyebár gyerekek is használják.

nekem speciel tetszik, hogy a magyar nyelv gazdagságát a változatos káromkodással is lehet illusztrálni. az angol ilyen szempontból messze alattunk van, bármilyen bronxi gettónigger szlenget veszünk is. (Hopsz még egy csúnya szó, pedig ha Eddie Murphy vagy Richard Pryor mondja, hogy nigga, senki nem ráncolja a szemöldökét)

Megfelelő helyen, megfelelő időben és érzékkel helye van ezeknek a nyelvben. ha túlhasználjuk őket, elvesztik az élüket.

ja, ontopic: a legycsúnyább szó a proletárinternacionalizmus!
ja, valaki már írta, de nekem is a nagymamám a legjobb a káromkodásban. ő tud ilyeneket, hogy: lófaszt, karikára vágva..
vászka: a pofonnal egy baj van: nem lehet tövénybe leírni, hogy akkor most lehet kicsit adni, nagyot nem. ötvenkilós kollegina kis pofonja, vagy az enyém? :)) van különbség... sajna a lelki terror sem járható uút. nincs szívem. meg szten az is be van tiltva. nevelni itt már nem lehet, csak órát adni. ez is megérne egy jó kis fórumot, hogy hogyan is jutottunk idáig, hogy kivettek a pedagógus kezéből minden eszközt...
nagyanyám:"az isten pékfaszát! az isten lova bassza meg" :))
"(Hopsz még egy csúnya szó, pedig ha Eddie Murphy vagy Richard Pryor mondja, hogy nigga, senki nem ráncolja a szemöldökét)"

Hát ez már csak így van, lásd: "magamat kigúnyolom ha kell, de ha más mondja azt nem tűröm el".
Mondja már meg valaki, hogy a pék fasza miért lett szitokszó? Én is sokszor hallom.
talán mert izzadt a melegtől és még büdös is :))
"Mondja már meg valaki, hogy a pék fasza miért lett szitokszó? Én is sokszor hallom."

Most képzeld el mi lenne, ha sokszor LÁTNÁD...
egy volt kollegam: megszolitas utan....pl. Jozsikam, baszodakecsket.
ha valamire hagyod magad rábeszélni:"na, egyebassza!"
slybácsiról, jut eszembe. Haverom nagyapja: egyél bazmeg :)
tényleg össze kéne ezeket gyűjteni. írok belőle könyvet, nagy magyar szitoktár címmel. vagy lekéstem erről? nem elképzelhetetlen
Kedvencem, szintén idős embertől:

"Válogatós fasznak kutya picsájában a helye."
ja foleg az a jo, h kulfoldon, pl. nemet nyelvteruleten eleg gyengek vannak. Mondtam is a kollegaimnak, h azokat amiket nemetul mondanak, nalunk leforditva csak a papok meg az apacak hasznaljak.
barlangász körökben ismertek gyönyörű dalok is... pl "három kanász ha kimegy a libalegelőre, meglátnak egy bordélyházat fenn a levegőben. heeeeeej, koma miccsoda égibaszoda, hogy az isten pékfaszába jutunk fel oda?" :) és még rengeteg ilyet tudok ám. elindulok mint kodály, és ilyeneket gyűjtök.
Sly Bácsi - ne szívd fel magad, csak ironizáltam.

HunVista - még egy ajándékba: micsinál maga bazmeg!
Nana!!!
Lasombra> A buzi szónál nem azt kifogásoltam, h nem elég finom. Hanem mert nem illik, mert evvel megsérted a melegeket, éspersze azokat akik tolerálják őket.
És természetesen cigányozni sem cigányozunk, ezt is már ki lehetne nőni, Európában vagyunk, kérem szépenséggel. És egészen más az, ha egy cigány cigányozik, mintha egy skinhead, vagy csak egy nem cigány. Ésezt jól tudjuk. Mert én pl magamnak nyugodtan azt mondhatom, hogy "hülye, kampósorrú, büdös zsidó", de amikor ezt a villamoson teszi meg egy fehércipőfűzős, nagymagyarországos állat, akkor viszont igenis joggal érezhetem magamat megsértve és megalázva.
Minden a kontextuson mulik.A mai igenjo kortarsirok tobbsege(Nadas,Spiro,stb) hasznalja ezeket a szavakat-baromijo stiluserzekkel- a muveikben!
Elég kisstílű dolog gecire guglizni, de az hogy "The Spirit of Perfection ... GECI will welcome you" nekem bemart :o)

www.geci.fr/GB/Misc/ExposGB.htm
Xuf,

arra gondolsz, hogy a buzit megsértem azzal, ha lebuzizom?

Vagy a cigányt azzal, ha lecigányozom?

Én még soha nem sértődtem meg azon, ha egy buzi "leheterózott", egy zsidó "lekeresztényezett", vagy egy cigány "lemagyarozott".

Szép a magyar nyelv. Van mindenró szava. A buzit buzinak, a cigányt meg cigánynak hívjuk. Miért baj ez?
vászka: nem szívtam fel magam, távol álljon tőlem, lehet h félreértettél, vagy én téged :)
karotta: nem láttalak a törpenyulas fórumon? :) bocs, ez off volt...
a felmérésnek van értelme, de csak akkor, ha azt a szót, amelyiket a döntő többség a legrondábbnak tart, abban az esetben használjátok, mikor nagyon elítélően írtok vmiről, vkiről

a nyájas olvaső általában úgysem pontosan arra gondol, amire a szerző, tehát indokolt a kutatás arról, hogy a fenti szavakkal kapcsolatban nagyjából mi is a közmegegyezés
dany82,
próbáld ki társaságban :)
Xuf

Amint említetted itt a nagy liberális Tóta. Na most itt megy elég rendesen a katkózás meg stb. Annyira nagy sértődöttség nincsen. Akkor már se sértődjön meg buzizáson meg zsidózáson. Itt legalábbis ne!
da!
Egyszer halottam nagyanyámat németül káromkodni, azért attól elhűlt volna a klerikális közösség.
Mármint a megfelelő társaságban, úgy értem.
Galileo> igazad van. A megfelelő helyen, időben és kontextusban előadott "jóízű" picsa, szar (enyhe képzavar...) vagy egyéb hasonló nagyot üthet, sőt, teljesen rendben van. A gond akkor van, ha túlhasználják.
Gondolom sokan találkoztak már olyan emberrel aki a (mondjuk) bazmeget kötőszónak használta. Ezen az ember eleinte csodálkozik (kiakad/megbotránkozik/stb.), aztán hozzászokik.
De mikor káromkodik ez az ember? Avagy hogyan káromkodik?
A nyelvet nem igazán érinti a dolog. Ha egyes négybetűs szavakat nagyon elhasználnak, majd jönnek helyettük mások. A túl nagy forgási sebesség persze káros.
A négybetűs szavakat (és rokon társaikat) leginkább akkor használjuk, ha ki akarjuk nyilvánítani, hogy a dolog/személy/eset nagyon kiesik a tűrési sávunkból értelmileg/érzelmileg.
Aki folyton így beszél, annak baj van a toleranciaszintjével vagy egy egészen más mércét használ.
Ezeket én UP helyében a Subbához irányítanám. Ott ez a mérce, lehet írni szabadon.
A stílus az ember maga.


Mint mondják, a stílus az ember maga.
Sly Bácsi - nincs harag, csak LOL.

Xuf: inkább javaslom, NagyMagyarországozás hejett a Rántott-Hús-Magyarország összetett szó használatát, attól idegesebbek bányászbakkancsosok.

Dani86: meg ha rókát lerókázod :)
Ezeket a kifejezéseket általában nyomatékosításra, figyelemfelkeltésre hasznélják. De annyira elkoptatottak, hogy már fel sem kapja a fejét az ember.
Egy kurafi, pernahajder vagy céda ma talán már hatásosabb lenne.
A legbosszantóbb baromság: "...Én azt gondolom, hogy..." - teljesen beleette magát a köztudatba. Csak tudnám melyik fasz okoskodó politikus kezdte el. Vannak tippjeim. Mostmár mindegyik úton útonfélen használja.
Tribuszerné:

és cemende, rima, aszfaltbetyár.
Xuf, szerintem a túlerőltetett politikai korrektség legalább olyan gusztustalan, mint a káromkodás. A Bibliában sem "mozgássérültekről" írnak, hanem "nyomorékokról". Igen, van ilyen szavunk. Bent van a szótárban. Ma ezért kerülnének, ha nyilvánosan mondanád egy kerekesszékesre (régen tolókocsi). Annyira agyoneufemizálunk (ez is csúnya szó) mindent.

Pedig ugyanarról beszélünk amúgy. A szövegkörnyezetről. Egyetértek dany82-vel. Ha nagyszüleimnél a szomszédban élő vén cigányról esik szó, senki nem kapja fel a fejét. Még nóta is van ilyesmiről. Maga a cigány se! Napjaink terméke ez a túlérzékenység. Arra tartunk, mint az Egyesült Államokban, ahol már minden szarért (igen azért) perelhetnek és meg is nyerik, ezért mindenki (túl)érzékenységének meg kell felelni.

Szerintem ezen az úton egy torzszülött lesz a nyelv.
"Őszinteség és stílusérték ide vagy oda, két-három pinánál több már picit zavaró. Egy jól megtermett fasz vezető anyagban, nagy lóbetűkkel - hát közszereplő legyen a seggén, aki ezt indokolja."

pontosan erről van szó. Az orrba-szájba való pinázásról konkrétan, mert ebben az index viszi a prímet.
Az indok: erre kattintgat a nép. Ha van egy kis pina, azt tuti, hogy elolvassák. hát...egyrészt nők is olvasgatják az indexet, akiknek van saját, szóval ettől nem fognak beizgulni. A férfiak nagy része pedig már szerintem habituálódott. Az indextől nem azt várja, hogy a napi betevő p...ját megkapja. Ide szerintem másért jönnek!
Szóval pusztán figyelemfelkeltés céljából pinázni elég olcsó dolog.
temy 2006.12.12. 16:48:52
ugyanilyen a fölösleges "egyezés".. pl. én egy lány vagyok. ahelyett, hogy: én lány vagyok.

az általad említett valszeg az angolból, ez meg a németből jött át, tükörfordítással..

habár, lehet, hogy nem is olyan nagy baj. a nyelv amúgy is mindig változik..

tribuszerné: csibész..
nem volt ez mindig így az indexen se :o
élénken emlékszem a meglepetésre az első nyiltan pinázó cikknél, kiváncsi lennék van e valami nagy összeesküvés netán cikk letöltés számlálás a háttérben vagy ez csak az én paranoiám, hogy a kereslet határozza meg a piacot :))
Ahh!!! A buzi, mint szitokszó használatáról beszéltem. Természetesen nem tabu, álmomban sem gondolnék ekkora hülyeséget.
pammy, lehet, hogy az elején volt ilyen, pont a meglepetés miatt, de aztán átestek a ló másik oldalára
Végre egy egyszerű kérdés.

Publicisztikában, blogban, fórumon stb. leírható szinte bármi, engem nem zavar.
Interjúban is, ha tényleg azt mondta, amit.

Bulvárhírben, kis színesben még elmegy, ha tényleg szükséges és funkciója van. Címben csak alaposan indokolt esetben. Pusztán kattintásszám növelésére... hmm... basszátok meg, mekkora kurvák lettetek Ti is, de ha ezen múlik az index jövője, hát legyen.

Címoldalon, vezető hírekben csak akkor, ha Gyurcsány mondta...
Én ellenzem a pina agyonhallgatását.
Nem olvastam végig.. Túl sokan vagytok:P Őszintén? Ugyan a belem nem fordul ki tőle, de azért mégiscsak le lehet írni mindent anélkül, hogy bármiféle fikaszót kéne használni. Az a művészet srácok. Az, amikor azt is tudod használni -hogy egy fenti példával éljek- teringettét. Kurva anyázni sokkal egyszerűbb. Mondhatnám elbutít, merthogy egyszerűbb.. És hogy figyelemfelkeltő? muhahaha. Ja. Észreveszem hogy ott van, és azon gondolkodom hogy ki a geci írta ezt, anélkül hogy a cikk mondanivalójára koncentrálnék. Szóval, választékos magyar rulez, az az atomsirály:)
vaskos kàromkodàs nyomossà teszi az érvelést.
szerintem kell.
Szedd vastagon. Az nyomós.
Reservoir Dogs F&%k

[Warning: Extreme Explicit Language]
Anyone who's seen Reservoir Dogs knows that the movie's language isn't for the faint of heart. This compilation combines all that into one gooey long burst of expletives, sorta like this one did.

www.compfused.com/directlink/4182/

LOL
ha pl azt mondom, h a kurva tetves édesanyját annak az indexes webmesternek aki a nagymozgovillogo hirdetéseket a cikkek közepére és a főloldalak elé betette, akkor sztem teljesen korrekt vagyok..
10eve meglepodtem,amikor eloszor hallottam tarsasagban:...tudod,van egy kis hoemelkedese,meg hogy...otthon kezzel vasal.Szerintem ma is oket illetik a "legkoltoibb" kifejezesekkel.
Na kabbe gyíkok, én leléptem.
Este még jövök pinázni.
Igen. De ez nem cikk/vezércikk:)
töbszázzal vezet a geci.
Tényleg, nem lehetne a főoldalatokon egy kis rendet tenni? Pl. bulvárt csak az alsó fertályra, politikát fentre? Az lenne az igazi, ha egyszerre lennétek HVG és Blikk, de nem vegyesen, hanem valahogy szeparálva. Hogy mindenki megtalálja gyorsan azt, amiért olvas Titeket. Néha elképesztő, hogy milyen szintű cikkek túrnak ki fontos bel/külpol eseményeket.

A másik javaslatom -- és ezt már több alkalommal felvetettem --, hogy legyen egy bug@index.hu vagy ilyesmi. Oda lehetne beküldeni az ordító helyesírási hibákat és elírásokat. Olyan jellegű javításokat, ami nem tartalmi hanem formai, tehát egy gimnáziumot végzett kolléga/kollegina is megbírkózna vele. DonB nagyon jó fej, kedvelem, de sajnos nincs mindig ott. Így meg gyakorlatilag befektetés nélkül lehetne növelni az igényességet. Persze ha számít az még egyáltalán valamit...

Megfigyeltétek már kulturell szőkecicáknál (tudjátok az a fajta, amelyiknél a wiwen minimum 2-3 idegen nyelv, és ugyanennyi fősuli - persze mind kommunikáció vagy ilyesmi - van beírva, de több kép van a fenekéről mint az arcáról), hogy az "Igen" helyett azt használják, hogy "Abszolút(e)".
Ott a "Hogyne", a "Persze", a "Természetesen", szükség esetén akár a "Jóhogy, baze!" is, de ők "Ábszolúúúút!" Innét kezdve ők okosak mint a csuda.
Aaaaaaarrrrrgh!... akarom mondani: Felettébb felzaklat az ilyen butaság. :)
Érdekes lenne azon is gondolkodni, hogy mitől számít egy szó csúnyának. Miért rosszabb a segg, mint a fenék?

Ha ezentúl a tanárok használnák a "geci", a 20 éves 4 általánossal rendelkező egyének meg a "sperma" szót, akkor előbb-utóbb az utóbbi változaton akadnánk ki?
Kedves Árpád,

azt gondolom, hogy egy tanult ember (szemüveges vagy sem, mindegy) korrektül akar jellemzni valakit, valamit, ahhoz egyáltalán nincs szükség semmilyen szitokszóra.
Ezért - engedelmeddel - egyáltalán nem is szavazok.

Azt viszont megígérem, hogy ha túl fog tengeni az indexen az alpári stílus, akkor szépen elkattintgatok máshova.
Felőlem mehet minden. Magam is használom mindet. Nyilvánosan is. Órán, konferencián is. Egy konferencián levezető elnökként egyszer egy baszdmegért kaptam egy (azaz egy, ha úgy vesszük összesen egy) megjegyzést. Miről beszélünk?

Hamár, akkor inkább az infantilis szövegek mennek az agyamra. Köszike, brrr. Jobban zavar a tudálékos stílus, meg a szenvelgés, meg ilyenek. Ettől még túlélem, persze.
Rigor 2006.12.12. 14:33:10
Az az érdekes a magyar nyelvben hogy a leszarom, és a les se szarom, (tehát valami és annak a tagadása)igazándiból ugyanazt jelenti:)
(ezt nem emlékszem kitől hallottam, talán Mérő Lászlótól?)

mondjuk nyilván leszarjátok, de szerintem a "leszarom" enyhébb kifejezés, mint a "le sem szarom". vagy le sem szarjátok ezt a kis kiegészítést?

amúgy káromkodni egy szövegben szerintem könnyű. pont olyan könnyű kimondani is, mint a budmiltáskás szakmunkásképzős fiatalok teszik a buszmegállóban. nem kerül erőfeszítésbe.

amúgy teszek a kérdésre, mert engem nem zavar, csak hát ez a véleményem na.
Mellesleg a “menj a picsába” annak fajtájától függően desztinációs beteljesedésében akár üdültető is lehet, míg a “rosseb egyen meg” – noha enyhébbnek tűnő és lazább, vallásos nagymamák által is nem ritkán használt kifejezés– valójában a lepra rossz-sebét jelenti, mint ahogyan a fene és a franc is patologikus testi elváltozásokat, szifilitikus szenvedéseket jelentett annó preantibiotikum.
Szóval csak vigyázva…:)

Mi sem sokkolja azonban jobban az eltartott kisujjal verset olvasó esztétákat, mint először olvasni “Mama” khmm.. radikálisan megváltozott szereposztását József A. pszichoanalízises asszociáció-flowjában.

Megjegyzések

1. hogy érdekes, a durva szavak a magyarban is leggyakrabban four letter vördök… hmm…

2. hogy az angol fuck legalább annyira rugalmasan kezelhető, mint a magyar bazdmeg, és a nagy klasszikus, a“megmondtambazdmegnebazdmegbazdmeg, megbasztadbazmegrábasztálbazmegmost baszhatodbazmeg” vlsz. mondanivaló-veszteség nélkül lefordítható vele.

3. hogy németül szinte képtelenség káromkodni: a két legnagyobb, az Arschloch és a Scheisse mára mint folyami kavicsok belecsiszolódtak a nyelvbe és Joschka Fischer “Mit Verlaub, Herr Präsident, Sie sind ein Arschloch”-ja, nem űzött őszülő nyelvtanárokat egy német Kossuth Platz-ra romlást feltartani.

4. hogy a szavazógépből hiányzik az “nincs közte”, de most itt van és beixelem...
1. itt is, és másik postban is leírták már, hogy aszongya: a stílus az ember
A nagy szart. Kikérem magamnak. Többnek tartom másokat és magamat is a stílusnál.
Ismerek sok jó stílusú arcokat, akiről nehéz finom stílusban írni. És ismerek tök rendes, nagyon segítőkész bunkó stílusúkat is.

2. Rigor kollegával most ebben a témában egészen egyet tudok érteni
(2006.12.12. 14:33:10 )

Nekem, meg másoknak is az a bajom a "csúnya szavakkal", hogy valójában szép dolgokat használnak fel csúnyaság kifejezésére. És ez önmgában se szép dolog, de azért se, mert így a faszozó-picsázó lazacsávó közvetve az angolkisasszonyosodáshoz járul hozzá. A leendő angolkisasszony így szólal meg magában: hú, hát ez a fasz milyen csúnya szó, biztos milyen félelmetes dolog, a baszás is csúnya, biztos a folyamat is csúnya...
Imígyen hozzájárulunk a jelzett személy szexualitásának elszarásához. Jó, ide persze kell a puritán vallásosság is, meg minden, de azért lehet, hogy kicsit kevésbé lenne a szegény kisasszonynak rossz, ha nem faszoznának körülötte.

3. A szexhez kapcsolódó csúnya szavak használatával lealacsonyítjuk a szexet, és ha lealacsonyítjuk, akkor meg kevésbé élvezhető. Tehát totális kibaszás magunkkal, ha ilyen szavakat használunk. Kéne valami kevésbé önpusztító kifejezés pl. ehelyett.

4. A cinikus csipkelődő hangnemhez nem szükségesek a csúnya szavak. Egy ügyes, cifra megfogalmazás sokkal nagyobbat üthet, csak ahhoz kell tudni írni.

5. Van, amikor tényleg muszáj csúnyán beszélni. De jó, ha vannak fokozatok.
re: slybacsi 2006.12.12. 16:09:22
"száradjon bele a geci..."
Bevallom régen olvastam jobbat! Humànus kivitele az anakronisztikus "szàradna le a keze" köznépi mondàsnak. LOL
off:
a varjak mérjék fel a beleddel a határt...
úszkált volna cápa a magzatvizedbe....

hosszabb mint egy baszd meg,de talán kreatívabb
Rigor, Refuse/Resist: bizony!!

tistedur: :-)))))
És az megvolt (hogy összekössem a cigányos topiccal), az az ízes roma átok, hogy

"Gitár nőjön a hasadba', és a rák pengesse!"
rofa!
erről nekem az alkonyattól pirkadatig vámpír zenekara jut az eszembe :)
Tràgàr szavak hasznàlata tudatos provoka = 'làsd, ez vagyok én'. A geci szavacska ugyanazt jelöli meg mint a sperma. A gecinek nem az értelme, hanem az emocionàlis töltése sértö annak, aki vàlasztékos beszéddel tudatja a környezetével: 'làsd ez vagyok én'.
Rofa:ez szinte muveszi szinnvonal.
Nekem az a durva,amikor kajalas kozben nyomatjak a hasonlokat,hizelegve,nyajasan.Eggyema,hogy a szemedfojjonki!:)
A következőket nem kell véresen komolyan venni ám, igazándiból félig meddig poénnak szánom, bár lehet hogy a vallásosokat sérti, tehát:

Erről is az egyház tehet! Mert démonizálták a sze*ualitást, bűnös dolognak feltűntetve, szégyellni valónak a nemi szerveket, az együttlétet stb. Holott ez az élet egyik legfontosabb része, nélküle kihalna az emberiség.

De azért a teljesség kedvéért hozzátenném hogy igazán ez csak egy eszköz, amit használt sokáig az egyház de ugyanakkor például a kommunisták is ugyanúgy kihasználták ezt, ők is démonizálták a sze*et, talán még az egyházra is túlkínálva.
Erről egy idézet jut eszembe a Tanú c. filmből: "Hagyjuk a sze*ualitást a hanyatló nyugat ópiumának"


Lehet persze moralizálni hogy a hűség, meg a szerelem, és hogy a gyereknemzés nélküli pusztán az örömért dolog stb.

De ha a természetet, a természetes ösztönöket nézzük ez bizony természetes dolog, sőt még a félrelépés is (bár ez típusfüggő, én monogám vagyok, és nem valami elvárás miatt hanem mert csak így kényelmes ez nekem, de nem ítélem el a szabad sze*et sem, nem zavar). - ezekkel nincs semmi baj amíg nem bántunk meg vele másokat, nem terjesztenek nemi betegségeket, stb.

A másik irányból meg a túlnépesedési zavar hárítása hogy nem csinálunk mindig gyereket, de akikben erősen buzognak az ösztönök érezzék jól magukat, a sze* akkor is remek dolog lehet ha épp nem szerelmesek egymásba a résztvevők (bár én pont olyan vagyok akinek ez nem megy, mármint érzelmek vagy legalábbis valami sarjadzó érzelmi vonzódás nélkül).

A tv-ben naponta több gyilkosságot látni a filmekben, számos bűnözői magatartást, ezt lehet nézni a gyerekeknek, de jaj ha már felvillan egy cici akkor nem, mert óvjuk a kis lelkét.

A 16 éves amerikai srác nem nézhet p*rnófilmet, de ugyanakkor embereket irtani már mehet mondjuk irakba.
Ez teljesen kifordult beteges erkölcs, - már elnézést.


Visszatérve a sze*ualitás démonizálásának felhasználására (egyház, vagy komcsi mozgalom) az íly módon elfojtott és felhalmozódott ösztönök által keltett "bűnös" feszültség levezetése, kiélése egyfajta fanatizálás, közös élmény, katarzis az imában, a munkában a sportban.

A felgyülemlett sze*uális energiák levezethetőek más irányított kontrollált formában, és ha erre rászoktatják az emberket akkor remekül megvezethetők, irányíthatók, hatékonyságuk növelhető. (persze csak egy bizonyos határig).

Nem véletlen hogy nem sze*elnek például a boxolók meccs előtt jó darabig.
A * helyére X-et tessék elképzelni, a fantasztikus blogszűrő nem hagyja leírni hogy sze* :)
Ja én viszont attól hányok, hogy a szerelemből üzletet csinálnak zenekarok számaiban használják nyakra főre, meg emlegetik egy átlag filmben is legalább egyet megvillantanak, nagy szerelmesek ünnepe van, holott az emberek többségének sajnos halvány lila fingja sincs arról hogy milyen érzés a valódi kőkemény szerelem. - durvább mint valami drog, olyankor tényleg nincsenek többé se nők se férfiak csak ő, napi 24-órából 25-ben rajta jár az eszed, nincs az a kábítószer ami megközelítené az élményt, leírni nem lehet, elképzelni nem lehet amíg meg nem tapasztaltad.

Ha szerelmes vagy akkor a szeremed tárgya lehet akár csúnya hülye stb, és te ezt objektíve látod is, észleled is, ugyanakkor mégis magasan mindennél fontosabbnak és fantasztikusabbnak tartod az egész világon. Igazából nem lehet körbeírni sem.

Ehhez képest a csapból is ez folyik, holott ennek intimebb és személyesebb dolognak kéne lennie mint a szexnek.

engem is zavar, neha indokolatlannak tartom a karomkodast az indexen...

tenyleg helyesebb faszjancsinak hivni a Torgyant mint paprikajancsinak...

de azert meg legyen egy hatar

A teremburáját!!

(a kupoláját?)
Nem szavaztam, tőlem mindegyik elfér a cikkekben ha jó helyen vannak. Viszont még az elején valaki felvetette, hogy az idegen rövidítések, mint LOL, ROTFL meg ilyenek, na ezektől én is kiakadok. Meg sokszor attól is, hogy egyre többet használnak idegen szavakat, olyanokat amiknek egyébként van tökéletes magyar megfelelője is. Utobbi esteről egyszerűen csak annyi a véleményem, hogy sznobizmus.
Fennmaradhat egész régies káromkodás is nyelvünkben. Nagyanyám szokta gyerekkorunkban kisöcsémnek mondani kedveskedve, hogy "fékomadta kiskutyája". Már felnőtt fejjel szembesültem a ténnyel, hogy végári vitézek, ha meg akarták sérteni egymást, jól odamondogattak: Fékom húgod!

Gondolom a fuck-kal rokon a dolog etimológiailag. De nagyanyám még használta, bár nem tudom, a jelentésével tisztában volt-e.
rigor: "holott ennek intimebb és személyesebb dolognak kéne lennie mint a szexnek."

-a fogyasztói társadalomban az összetartozó dolgok szétválnak
pl. a szex és szerelem
(a gondolat Czakó Gábortól)
És ez nem jó.

Régen tényleg elég beteges dolgokat tanítottak a keresztények (pl. Ágoston), és ma se kóser minden teljesen. Ezért érdemes olvasni a rabbitól: shmuley.com

"ez bizony természetes dolog, sőt még a félrelépés is"
Azért ember az ember, mert túl tud lépni a természetesen.
Természetes az is, ha az ember
-orrba nyomja azt aki gyengébb és valmit éppen ártott neki
-lefelé rúg, felfelé nyal
-többet eszik mint amennyire épp szüksége van, meghízik, szívinfarktust kap
stb.
Refuse/Resist!- És azt hozzátettem hogy amíg ezzel nem árt. - mert így lenne teljes az idézet.
Azért az is figyelemre méltó, hogy a baszni igét valamennyi igekötővel lehet használni, és mindnek különböző értelme van. Sokszor egymástól teljesen eltérő: pl. bebaszni-kibaszni.
riennevaplus 2006.12.12. 17:29:21

re: németül szinte képtelenség káromkodni: a két legnagyobb, az Arschloch és a Scheisse

Öö, hàt azé' nemegésszen. Mert ott van még a (...)
Ami ez utàn jött, arra ezt irta a szerver:

hozzászólás tartalma érvénytelen
[Vissza a komment szerkesztéséhez]

*grins*
kár a két dolgot összevonni.
az index - igen kevés kivételtől eltekintve - sajnos egy rossz bulvár újság. ez a legkevésbé azért igaz rá, mert faszol. az ott lébecolók java nem tud írni, nincs témája és stílusa, kontrolcével jött a világra.

a másik az, hogy a köz beszélt nyelvéből mennyire kell-szükséges áthozni a pinát és a baszdmeget. van, hogy kell. és van, hogy nem. és az olvasó nem az indexre haragszik - rá az első bekezdés miatt - hanem azt nem fogadja el, hogy nincs középút és egy amúgy olvashatatlan, lapos dolgot faszolással lehet feldobni.

lazázás. lehet, és néha szükséges is. nem tudom, érted-e, hogy ha van egyfajta spektrum, akkor azon elfér egy színnek, amit használsz. de ha mindent ilyennel rajzolsz, az unalmassá tesz.
Árpád! A "basz" ikes ige, helyes formája tehát E/3-ban "baszik". Legalább ilyen apróságokra figyelj oda, ha már olyannyira ápolni kívánod édes-ékes élő anyanyelvünk.
Amúgy abban egyetértek, hogy a felesleges álszentség nevetséges dolog: ez nem erkölcsösség kérdése. Minek "elkúrni" valamit, amit el is lehet "baszni"? :)
az íg szerepelt eredetileg: basz-. tehát szótőként. de valamiért a pollmotor leharapta a kötőjelemet basszameg.
"Kapjátok be a Parlamentben" - a hét legjobb címe szerintem
Azért nem értek egyet teljesen...

A nyomtatott sajtó jól elvan a trágárságok nélkül. Nem emlékszem hogy a népszabiban, magyar nemzetben, new york timesban olvastam volna trágárságot, de arra sem emlékszem hogy hiányzott volna.

A TVben a közéleti, vagy hírműsorokban sem szokás. Se nálunk se külföldön.

A főbb portálokon sem látok hasonlót, sem itthon sem külföldön.
publicisztikákról és riportokról van szó természetesen. hírben tényleg csak akkor fordul elő, ha a miniszterelnök becsempészi. egy kivételt tudok, a "szarszag budapesten" sztorit, de az meg tényleg szarszag volt.
becsempészi a lompost vagy a faszt? ja..., a trágárságot
Álszenteknek és irodalomkedvelőknek ajánlom a következő kis szösszenetet:

Vulgaritás a magyar szépirodalomban

enmagam.freeblog.hu/files/doc/vulg.doc

A témákban elmélyedni kívánók üssék be a fenti szavak bármelyikét a MEK keresőjébe...

mek.oszk.hu/

Árpi, a kúr hogy maradhatott ki??? :-)
Tanult, pengeéles logikájú és eszű, hatalmas IQ-val rendelkező szerzőnk megtalálta magához méltó témáját. Még le se kellett hajolnia érte. :)) Vigyázz, mert a végén még lejáratnak 1 Pulitzer-díjjal. :)
A trágárság csak akkor zavaró, ha öncélú, nincs más értelme azon kívül, hogy a használója "vagányságát, keménytökűségét" bizonygassa. Amelyik kutya ugat...- nem emlegetni kell,hangemberkedni, hanem használni. Fura lenne, ha én azért olvasnám dábljút, hogy tanuljak tőle.:D (Például most.)
DSityu, az nem ROTFL hanem ROFL:) Sebaj.
Szerintem kicsit helytelenül van a szavazás kiírva. Mert pl a pina az egyik legszebb szó a világon, de amikor leírják, akkor többnyire alpári stílusban teszik és így az egész női nemet megsértik vele. A másik hozzáfűznivalóm a témához, hogy egy vezető lapnak gondolnia kellene arra is, hogy gyerekek is olvassák és rájuk negatívan hat a sok ronda szó. Legalább a főoldalról el kellene tüntetni őket. (Én 8-9 évesen kezdtem újságot olvasni). Mellesleg engem a helyesírási hibák jobban zavarnak. Amit itt leírtok (rosszul, csúnyán), azt megtanulják az emberek is...
fos...
nem szeretem...
azért, mert...
élőbeszédben sem...
például mert eszem...
a geci, az jöhet...
haha!
woland 2006.12.12. 17:22:32

Milyen konferencia volt ez már bazzeg? Beszéltetek, miközben geci módon egy fasz lepicsafejűzött téged, majd elmondta hogy hogy baszta meg a tegnapi szőrös pinát, miután egy buzival szaros kézzel kezet fogott? Fos ez a topik, te meg egy kurva nagy segg vagy, ha ilyen konferencián elnökölsz geci:D
Így stílusos ugye?:o
Mondjátok már hogy objektív vagyok gecik:D Sok picsafejű! Mossátok már ki magatokat a szarból, ne szarakodjatok már buzik:D
Tudjátok mi a bölönc? A betyárgombóc egyik szinonímája (seggszőrön fityegő szargombóc)

Nevezzük az illetőt Totyának,Koccintáskor:
-Baszom a szád szélét Sanyikám.

Mikor találkozott egy rég látott hölgyismerősével:
-Mi újság Zsuzsikám, verjem a szád tövére.

Két részeg punk egy talponállóban. 1-es punk elindult a pult felé,2-es punk utánaordít:
-Tapadj a pultra, mint anyád a faszra.

Azért itt az indexen sokkal stílusosabban van előadva a trágárkodás és nem ostromol ilyen távlatokat.
Pam-pa-ra-ra-ramm pamm pamm
csacsacsa
Tiko: még régen ROTFL volt, csak szépen az is lerövidült ROFL-ra tudtommal(lustaság ugye). Ugyanígy rövidült le ugye a netes multiplayer játékokban még az OK szó is, ami azért már túlzás, de ha válasznak szembejön: k, az annyit tesz ugye, hogy ok :P

Amugy meg ne altalanositsunk, mert pl. a LOL eleg kifejezo tud lenni, mit irjak helyette? Van ennek magyar megfeleloje?
A mai hír: Gy. fasz, bedugta O. picsájába a gecis szart. Ezekután O. kurvára fosott a seggéből. Rájött hogy pina kell nekije, mert nem jó buzinak lenni.

Sztem ez hú de frankó:P
Abiondi 2006.12.12. 19:43:40

Nein:) Mindig is ROFL volt, azaz rolling on the floor:) És nem én szídtam azzal az embereket hogy ez sznobizmus:)

k?:)
senkivel nem ertek egyet. Nem az a lenyeg, hogy csunya szo vagy nem, hanem, hogy oncelu (kifejez-e valamit azon kivul, hogy odaboffen a cikk kozepebe) vagy nem. Meg Tota W-nek is sikerul neha nagy ritkan ugy tragarnak lennie, hogy annak van helye a cikkben. Az index cikkeiben altalaban ez az ocsmanysag teljesen oncelu, kattintaskozpontu, vagy nem tudom mi. Ez azert van, mert az Index iroi nem irok, es nem tudjak mitol iras az iras. Tota W-t is ez valasztja el szepirodalomtol, nincs aranyerzeke az irashoz, nem tudja domboritani a mondanivalot, nem tudja tisztelni az iras temajat, illetve ezt nem tudja kifejezni. Ez persze meg valtozhat. Amikor ti azt hiszitek, hogy a tragarsag modern, akkor teljesen leertekelitek es kimerititek a nyelv mint kifejezoeszkoz erejet, egy vekony hegyu festoecsetet lecsereltek egy festekszorora, na azzal fessunk Rembrandt kepet.....? Nem kepmuatatas az, ha nem irjuk le azt amit mondunk. Ez egy mas mufaj, az ember agyanak mas reszere hat. Kiveve ha busz menetrend. Ha elitklub akartok lenni, ne %#^&**-atok
Ezt a műbalhét!
Nem az a baj az indexszel, hogy esetenként csúnyán beszélnek, ez egy bulvárlapban természetes. Hanem az a fő probléma, hogy a cikkek színvonala a béka segge (oppardon) alatt lakozik nagyon gyakran, nyelvtanilag és tartalmilag is.
Nem tudom, miért, talán túl gyorsan, jóváhagyás nélkül jelennek meg dolgok, de szinte bármelyik cikkben van nyelvtani hiba, sőt, értelmetlen mondat (a cikkíró valószínűleg elkezdte a mondatot, csörgött a telefon, felvette, majd két perccel később befejezte a mondatot, anélkül, hogy mégegyszer elolvasta volna az elejét, és egyeztette volna az igeidőt, a ragokat, vagy egyáltalán az alanyt és állítmányt). Más újságban is előfordul néha ilyen, még a színvonalasabbakban is, de nem minden második cikkben (vagy minden második mondatban?).
A tudományos cikkeket meg érdemes összevetni mondjuk az *rigoval (szabad ilyet ide leírni?), ugyanaz a téma, mondjuk valami új technika, vagy csillagászat, vagy hasonló, hogyan jelenik meg itt és ott. Nem ritkán szerepel az index az egyetemi newsgroupban, leginkább elrettentő célzattal...
Srácok, először ezekben kéne erősíteni, káromkodni utána (sőt, közben) is lehet.
Sikerült kinyitni a palackot, amiből a Homár szelleme kirontott.
n.zoli!
a betyárgombóc egy másik szinonímája a patyolakörte :)
eeenezest de nem volt/lesz idom mindet elolvasni (majd aprankent, kesobb)

en a gecire fogok szavazni, ha erdekel barkit is.

futtaban lattam, h egyesek ajanlgatnak karomkodasokat, akkor enis egyet. a "bocsass meg bazmeg" volt mar? :)

egyebkent biztos volt mar emlitve, szerintem neha 1-1 elszort karomkodas tok jol tud jonni, mindig mosolygok rajta, de amikor mar minden masodik mondatban elofordul egy pina vagy akarmelyik pollban felsorolt szo, akkor szamomra elveszti a humoros felhangot es egyszeruen kozonsegesse valik, amivel mar nem szeretek azonosulni, "pajkosan kuncogni" rajta.

az hogy a zindexen hany csunya szo fordul elo az egy dolog, de amikor a melohelyemrol imbolyogtam oda suttyomban (itt jo mert nem beszel szinte senki magyarul) es egy olyan kep fogadott a cimplapon, hogy egy holgy guggolva oboazik egy urat, akkor egy kicsit merges lettem.
Kurvára nem zavar, ha csúnya szavakat írtok - sőt kifejezetten örülök, hogy a nevén nevezitek a dolgokat. Nem vagyok egy trágár stílusú ember, de ezeken a dolgokon szerintem hülyeség fennakadni. Árpád! Szarjátok le a sok szenteskedő faszkalapot, mert ha észreveszem, hogy beálltok a "jajj, azt mondta 'kaki' kisípolom" stílusba, akkor mérges leszek! Mikor elég kimenni az utcára, hogy nap mint nap cifra dolgokat halljon az ember, egy ilyen társadalomban aztán senki ne akadjon fenn azon, ha valaki le is írja! Sokkal idegesítőbbek a szalonképességi pótlékszavak mint pl a prostituált, vagy a pénisz stb...
Engem csak a salakanyagos szavak zavarnak kissé, mert undorodom attól, amit jelentenek. Egyébként szó-szó.

Inkább az érdekelne, van-e szükség tartalékolni külön egy "csúnya" szókészletet különleges alkalmakra? Mi lenne, ha minden szó megszokott lenne, semmi se számítana obszcénnek?
Nirvána vagy szopás? Meg lennénk fosztva legkedvesebb kifejezőeszközünktől. Lehet, hogy hiányozna.
malacful: te most osszeteveszted a neten naponta megjeleno mediumot Az elet es iroldalommal.
Most, amikor mar minden hulye blogot vezet es ontja a hulye gondolatait a vilagba (leszarva stilust, helyesirast, mondanivalot) nem kene felhaborodni azon, hogy ez nem ugyanaz, amit a konyvesboltban magveto/konyvmolykepzo vagy akarmilyen szepirodalmi kiado polcan megtalalsz (mar ahol kiado szerint vannak csoportositva a konyvek).
Egyebkent meg az "olvaskozpont" ugyanahhoz a "szovegerteskozponthoz" van kapcsolva, amit te beszed kozben hasznalsz.
Egyértelműen a fos. Jellemzően csak stílustalan köcsögök használják a 'szar' helyett, míg az összes többinek megvan a maga funkciója, a fos a legújabb internetes vívmányok egyike, s mint ilyen, pusztítandó.
Azért azt remélem a "baráti (pro)" érti és tudja hogy mi a különbség a magázódás, tegeződés között?! Kb. annyi mint a mostani pro és kontra érvek között..

Ebben semmi álszentség sincs DICKtator. De ha átléped a Rubicon-t, akkor adok egy geci nagy faszt a seggedbe jó?:D Elengedheted a gyeplőt, és megnézheted a végét - a szabadság nevében..
Nekem erröl a gyerekkorom, meg a gyerekem jut eszembe. Mondjunk csúnyát, hogy a felnőttek rémüldözzenek. Mondjuk azt, hogy hátgerinc, meg végbélrák. Legyen a szónak súlya. Vagzy mi a faszom.

Szerintem a csúnya szavakat úgy lehet felismerni, hogy csúnyák. Jó érzésű ember nem írja le ezeket a szavakat, mert akkor csúnyát cselekszik, esetleg ha ennek érzelmi túlfűtöttsége okán szükségét érzi csak akkor.

Ettől még Árpáddal egyet kell értenem, a Gyurcsány okkfejtést meg egyenesen irigylem, és azonosulok nézetével, hogy a kokas csípje meg :(
AZt hittem, Tóta valóban értelmes, megvitatható témákat vet majd fel ezen a (végülis) fórumon.

Persze a fenti téma is megvitatható, de Tóta ezzel azon a szinten van,sőt lejjebb, mint a fókusz, aktív, napló és a többi népbutító médiaszenny.

Árpád, ne neheztelj Azurákra, te is ugyanolyan nézettséget (olvasottságot) hajhászó parazita vagy. A tv2-ben viszont biztos többet keresnek, mint te. Talán ez a bajod.
c4nn1b4l
Nem ertelek. A Jozsika blogja, az nem iras, essze a magyar kozeposztaly erkolcsi valsagarol 2006-ban vagy egy eszmefuttatas a rasszizmusrol. A ketto nem mosodik ossze. Attol mert nem szepirodalom, meg vannak szabalyai.
"Az agyanak mas reszere hat"-ot meg nem igy ertettem, hanem ugy, hogy teljesen mashogy mukodik a beszed ertelmezese es az irase, attol, hogy iras, mas a jelentese, kifejezokepessege....
Jó sok comment lessz olvasható itt ,mert eleggé felkavaró a téma. De remélem az illetékes azért elolvassa. Szóval kicsit moderálhatnátok magatokat kedves tanult (szemüveges) ujságirók. Legalább a cimlapon ne használjatok obszcén szavakat ill. jelzőket.Mert pl.: 1 külhonba élő magyar anyanyelvű ha a lapra ugrik ne 1 méretes F*** vagy más hasonló cimszó üsse már arcon. köszi.
Alt+Tab: prgramok közötti váltogatás
Ctrl+Tab: programon belül megnyitott fájlok közötti váltogatás
Szerintem, ha valaki leír valamit és azt publikusnak szánja, az legyen színvonalas.
Trágárságot hallhatunk a kocsmában is, az Index _se_ legyen kocsmatöltelék.
Ugyanis ezek a felsorolt szavak cikkbe foglalása számomra szellemi sekélységet jelez. Lehet másként, választékosan? Akkor tessék úgy, ha már az újságírást hivatásnak tekintjük... A mesterember tucatmunkát nem ad ki a kezéből!

Ha már film és káromkodás.
A címére nem emlékszem, itt egy jómunkásember "nyilatkozik" a rendőrfelügyelőnek egy gyilkossági ügyben:
- Kiabáltam neki, hogy állj le, bazmeg! De nem figyelt rám, bazmeg! Láttam a lábát, bazmeg, össze-vissza vót neki, bazmeg! Kibaszottul ronda volt...
- Értem, vedd fel a kibaszott jegyzőkönyvet!

Ennyi. A kollégákkal sokat kacarásztunk azon, hogy a szinkronszínészek hányadik szétröhögött felvétel után tudták megcsinálni...
Ja, az ismétlésben "átszinkronizálták". Kivágták az egész jelenetet a p...ba. :-))

Üdv! BiG
Kedves Árpád!

Még magamhoz sem tértem abból a sokkból, hogy Nagy Imre egy senki meg hogy Miazisten:) és máris meghatódtam azon, nyájas olvasóként, hogy te nem is tojsz ránk, hanem tképpen szeretsz minket, sőt, SŐT, te is ember vagy:))Pl bazmegolsz, és akkor most mi szavazzunk hogy melyik nemi szervvel kapcsolatban vannak fetisisztikus félelmeink:) Dilemma, na.
De ha már tényleg-tényleg kell (?) neked a visszacsatolás, akkor üsse kő, visszacsatolok:)
Árpád. Azt írod: "Olvasó úgy képzeli, hogy az újságíró szemüveges, tanult ember"
Aztán ezt: "Szerző valóban szemüveges, tanult ember."
....Na ez jó.
Azt már minden elsőéves bölcsészlány tudja, még a vizsgák előtt szorosan, hogy nem minden szemüveges pocakos/gethes tanult ember, illetve a tanultság relatív. Sőt, a nembölcsészlányok eztet még jobban tudhassák, mert valszeg ők sokkal gyakrabban beleestek ebbe az aljas csapdába:)
1. Ha egy szemüveges ember faszozik meg pinázik, akkor nem biztos hogy tanult, hanem lehet, hogy csak kompenzál, ugyebár. A szemüveg a mai világban smafu, szori:)
2. Ha te, Árpád, írsz egy kurvajó cikket, akkor nem érdekel, mennyit bazmegolsz, mert olvastunk mink már ennél azért ütősebbeket es, Villontól elkezdve mostanáig. Nyugi.
3. Ha én nem olvaslak, akkor azért van, mert nem vagy elég jó, indexestül mindenestül. Pl jópár napja csak a címeket olvastam el az indexen, mert nem érdekelt, az se pl, hogyan kiabálod világá, hogy a TV2 ellopta az elrettentő nagy ötletedet. Ezt én pitiségnek tartom, pláne, hogy aztán kiszaladunk az erkélyre, ahova van kijárásunk és füttyentünk a tömegnek. Most akkor az Azurák be kén mondja a tévében, hogy bazmeg te, Tóta. Mert neki meg oda van kijárása. Nem érdekel.
4. Továbbra is azt gondolom, hogy (szakmai) identitászavarod van, hogy nem minőségi munkát akarsz csinálni, mert lusta vagy, de közben kéred az irónia jogát, amit, ha megkapsz, magadra már nem használsz, mert you are just losing it:) Korpa közé keveredsz, verekedsz a disznókkal, de máshová nem tudsz bejutni. Vagy igen?
Lássuk. Az index-szel semmi bajom, ha szar, nem olvasom (egyre ritkábban teszem, and so are my friends), ha jó, olvasom. Ilyen szimpla ez a dolog.
Aztán hogy a magántáborod szeretget, mert faszagyerek vagy és szemtelenkedsz, de közben téged zavar, hogy a legtöbbjük 20 alatt van és csak káromkodni szeret és ütni valahová, a többi meg megdorgál, mert csúnya szavakat használsz, pedig szépen is tudnál muzsikálni...nos, akkor kreálj egy ideális ovlasótábort.
Jó és tanult újságíró nem szemüveges (feltétlenül). Hanem jól ír. Bazmeggel meg anélkül. Várjuk!


Szerintem egyszerűen igénytelenség ilyeneket leírni egy cikkben.
Miféle stílus ez?! Miféle cikk ez?!

Ó, hogy a hód verje bele azt a kurva kettébaszott geci faszát minden picsába!!! :D (Ez már lehet garázdaság szabálysértése, vagy mi, pl. ha már legalább ketten megbotránkoznak?)

TótaW, ennyire nem unatkozhatsz, honnan bírnak ilyen ötletek "megszállni", csak nem? Fogadjunk, otthon megpróbálkoztál te is először a szaros pelenkák cseréjével?... :D

Szerintem (bár a gecire azért oddaszavaztam) a legcsúnyább magyar szavak nem szerepelnek a választékban, főleg, mert van egy csomó összetett szó (pl. egyik "kedvencem" a geciputtony) is, meg a magyar nyelv elég termékeny és sokszínű minden tekintetben, miért pont ez lenne a kivétel?

Mindenestre kezdenek elmosódni a határok a For a better Magyarland és a Subba között... :)/:(

Gennybödönös jóestét mindenkinek.

(Mielőtt vki felháborodva leírja nekem, hogy a stílus maga az ember, igen tudom, de ez van. Ja, és az ilyen vki, vmi, btw, szvsz, stb-k szerintem csúnyábbak, mint az ordenáré szavak, ezek rombolnak inkább, persze ezt sem kell túllihegni, mert egy nyelv is folyamatosan változó, alakuló, képlékeny valami.)
Ja, ha már káromkodás, apám (mint utaskísérő) eresztett el egy nagy derültséget keltő "Kutyaúristenit!" felkiáltást egy késlekedő ifjú pár felé, hogy igyekezzenek, mert sokba fog kerülni a parkolási idő hosszabbítás... Mindezt San Marinóban. Mire egy hang a parkolóból: "Jééé, itt magyarok is vannak?". :-)))

Üdv! BiG
fedáksári: ugye ez csak vicc, amit leírtál, irónia, stb?? mert hogy annyira nem lehetsz gyökér hogy nem értesz meg ilyen hótegyértelmű írásokat...
Még a korabeli falusi folklór is tartalmazza ezeket a szavakat, (néhányat kivéve), de ott még ráadásként olyanokkal színesítték a nyelvet, hogy például a baszást azzal helyettessítették időnként, mint: "megnéztem honnan nőtt a lába", meg hasonlók :)
fedáksári 2006.12.12. 20:43:15
"magadra már nem használsz, mert you are just losing it:)"

*nagy levegő és elrakja a taktikai atombombát*

Szavaztam, és véletlenül a többséggel értek egyet a jelenlegi állás alapján. Több szuflát ebben a témában nem találok, úgyhogy nem szólok hozzá faszok és picsák vitájához.
Nos, igen, kicsit növelem az átverést, mert kétésfélszáz komment után akár azt is lehetne hinni, hogy ez egy jó poszt volt.

Abból a szempontból tényleg, hogy nem fog sokáig feltartani a munkától...

És mert a nick kötelez:

Mondd meg UP-nek, hogy a F*NE és a F*ANC szavakat tartalmazó címoldalakat az és eme szerény kommentelőd sohasem fogja elolvasni.

Találj ki más nevet Beckenbauernek...
TótaW TE ELLENSZENVES hülye!
szerintem a un csunya szavak hasznalata csak azokat zavarja akik bigott-kepmutato es legfokeppen buta seggfejek.
akinek van esze az siman vagja ,hogy hozza tartozik a mindennapjainkhoz es a nyelvunk szerves resze.
nem tudom miert rosszabb az ha leirom, hogy picsa vagy ha csak kimondom.
A négyeshatoson gyűjtöttem egyszer ezt a szinkretikus formát: "Szopd szájba az összes kurva anyád!" Ilyeneket bármikor szívesen olvasok, ha tud ilyet az index, a céltalan bazmegolás néha fárasztó.

N.Zoli:
Hehe, a "baszom a szád szélét Sanyikám"-ért jogdíjat kellene szednem :)))
érdekesek az eredmények, meg az érdeklődés is. biztos voltam benne, hogy a picsa nyer.
jelen tag alatt legközelebb az index címadási gyakorlatáról fogunk merengeni. for a better Index.
Rigor kartács!

A boxolók azért nem sexelnek meccs előtt, mert nem teccenek egymásnak.
Valaki el tudta olvasni a poll szerződési feltételeit? Nekem nem jelent meg semmi azon a lapon. Árpád?
picsa? az inkább sértő az asszonyra nézve, semmint csúnya.
(Rescue me rész megvan mindenkinek? :) )
A betyárját!
Kedves feleim!
Ezennel meghírdetem a nagy magyar káromkodásversenyt!
Szabályok nincsenek, ill egy javallat van. Ne trágár, hanem ízes legyen. Ha értitek.
Árpád! méghogy a picsa nyer! nem a geci vezet 60%-al?!
de az vezet, csak én nem erre számítottam.
Dehát mire számoltál Árpád?
Bocs!
Szívesen szavaztam volna, de nem találtam olyan opciót, amelyikkel bővíteni lehetett volna a listát. Fogd föl politikai álláspontnak (nem az), a számomra legvisszataszítóbb szó: a semjén. Hiába kerestem.
yyyeeeeessss beltrafáltam a 60%ba:D Ezek szerint is tökéletesen átlagos vagyok :)
Mindenesetre tök biztos hogy ezt a szót látnám legkevésbé szívesen a zindexen. Amit viszont nagyon szívesen láttam itt (is) az adott témában:
index.hu/kultur/korrektor/lfs/
ezek nem csunya szavak, ezek a kozhasznalatba bejaódott valamikori csunya szavak.
Csunya szavak mar nincsenek mert csak csak csak csak csak csunyán es igenytelenul beszelunk irunk es letezunk...en nem akarok ilyen maradni!!

Tóta W Árpád, ha te leragadsz ebbe ám tedd, én megéltem már a de jó picsa vagy legszivesebben jól megbasználak archaikus, arisztokratikus és költõi kifejezezését és testileg is kívánom már az igényességet...

...Hölgyem Ön megigéző, adhatna magából nekem többet is mély megismerésre. Ugye lapozgatta már Káma szutrát néha...vagy nézett a csilagos ég messze vessző ködébe jöjjön, akarja kérem...ismerjük meg egymást úgy is...

...szerinted melyiknek adnám a picsámat:)))

Drága Árpád az igényes beszéd az erő és hatalom, nem véletlen vágyom megismerni a tudományát teljes egészében...
Szerintem a szavazás fos. A kerülendő szavak közé inkább ilyeneket kellett volna felvenni, mint pl. "morális válság", "erkölcsi forradalom". De ha már ezek kerültek ide, akkor én speciel a fosra szavaztam, és meglepődtem, mennyire kevesen értettek velem egyet. A fos tényleg egy rossz hangzású szó, ráadásul olyan csúnya dolgot jelent, hogy ha valaki élménycentrikus személyiség, akkor nyomban hányingere támad. De azért a fosnak is van létjogosultsága a szemüveges művelt zsurnalisztikában. Akár még címlapon is. Legfeljebb nem minden héten kétszer. Ja, és a fosnak van szerepe az ilyen blogokban is. Amikor az ember azt akarja mondani, hogy valami nagyon "nem sikerült", vagy "melléfogás". Egyébként csak a szavazásra vonatkozik. A cikkel az első szótól az utolsóig azonosulni tudok.
rendkívül sürgős üzenet portugese-nek!

...Hölgyem Ön megigéző, adhatna magából nekem többet is mély megismerésre. Ugye lapozgatta már Káma szutrát néha...vagy nézett a csilagos ég messze vessző ködébe jöjjön, akarja kérem...ismerjük meg egymást úgy is...

bocs, de ez olyan magas labda volt, amit nem bírtam kihagyni, ne haragudj... :D
Tiko: nem, az bizony "ROTFL=Rolling On The Floor Laughing" - volt . De ha nem hiszed, keress rá, már a korai irc-s időbken is így volt.

www.learnthenet.com/English/glossary/rotfl.htm

Azért remélem emlékszel rá hogy néha használták a ROTFLMAO-ot is, vagy nagy ritkán a ROTFSCTCLMAABOPO
- Rolling On The Floor Scaring The Cat Laughing My Ass And Other Body Parts
Off

Az egy dolog hogy nem volt igazad, de hogy nem bírod beismerni és még ráteszel egy lapáttal:)
csak azt le ne írjátok egyszer, hogy r×zf×szúbag××y, addig szerintem nincs gond
Valószínűleg bennem van a hiba, én nem értem ezt az egész thread-et. Polgárpukkasztásnak kissé idejétmúlt, ökörködésnek elég gyenge, komoly kérdésnek meg aztán végképp nem nevezném. Időtöltés jobb híján?
Újra láthatunk egy nagyszabású Tóta akciót a semmiről. Olyan fontos kérdést, mint amit feltettél, majd saját magad építésére meg is válaszoltál, normális ember nem tesz fel. Miért. Mert normális ember, ha így akar írni, beszélni, így ír és így beszél, ha meg másképp, akkor másképp. Ha amellett, hogy normális ember, még tehetséges is egy kicsit és mondjuk az írást nem csak kedvtelésből, hanem valamilyen céllal űzi, akkor mindíg a mondanivalójához választja a stílust, vagyis a kérdés ismét irreleváns. Persze, ha szerinted a köznyelvi beágyazottsága miatt kell mindenhova faszokat írni, akkor hajrá... Tedd azt, de azon se csodálkozz, hogy téged is csak a faszozók közé sorolnak. Nem feltétlenül azért, mert nem értik a szót, vagy bigottak, vagy hülye konzervatívok, akiket te úgyis leszarsz. Nem. Csak egy idő után nem érdekli őket az, aki kizárólag a szemtelenkedéssel tűnik ki az újságírók sorából és valami hihetetlen kompenzációs kényszer miatt állandóan csak meghökkenteni akar álművelt fejtegetésevel. Ugyanis művelt ember nem a meghökkentést, hanem a mondanivalót helyezi a középpontba. Másrészt pedig még célt sem érsz. Művelt embereket ugyanis nem hökkent meg az, hogy kocsmai stílusban írnak butaságokat. A kocsmában is lehet hallani ilyeneket ugyanis, csak ott autentikusabb, vagyis... jobb.
Nukleusz: Miért? Arról vers is van!

Havasi Attila: Dal a Rézfaszú Bagolyról


Mint iskolás, ha bepisilt,
az erdő oly komoly.
Az arcán ott a félelem:
tudja: ezen az éjjelen
vért szomjúhozva megjelen
a Rézfaszú Bagoly.

A szeme éles, s karma is:
kire lecsap, fogoly.
Mert gúzsbakötve elviszi,
egy nagy hordóba beteszi,
s vasárnap délre megeszi
a Rézfaszú Bagoly.

Mielőtt vére kibuzog,
s a nagy hordóba foly,
dolgozni kényszerűl a rab:
eloldja őt, tüzet rakat,
s faragtat véle nyársakat
a Rézfaszú Bagoly.

S minden vasárnap égre száll
a vészes füstgomoly:
mutatja, hogy a máglya fűl,
s ebédje míg pirosra sül,
a vért szörtyölve körben ül
a Rézfaszú Bagoly.


áááááááááá, meghaltam, angyalbögyörő?
Szerintem az is egyre köznyelvibb - vagyis - Tóta W. Árpádnak elfogadható, sőt helyeselhető, sőt leírandó, hogy mondjuk: khm., szóval, "meghívásra került", "fel lett jelentve", "elfogásra került", "üzleti bonyolító" - nem "lebonyolító" stb. Ezek is mind köznyelviek. Sőt... Érdekes fejtegetés ez. Jó a vége is: Ha nincs mondanivalónk, vagy csak annyi, hogy mindenki hülye, aki nem én vagyok, akkor legalább hívjuk fel a figyelmet magunkra azzal, hogy nem tudunk választékosan fogalmazni. Aztán ezt az egészet kiáltsuk ki lázadásnak, találjuk ki, hogy ez sokaknak nem tetszik, mert pfúj... bigott, klerikális, konzervatívos stb. És igazolhatjuk a saját frusztrációnkat. Nem azért érezzük magunkat oly egyedül ebben a (hogy választékos legyek: kibaszott) világban, mert mindíg rosszabbnak, gyengébbnek, csúnyábbnak, kisebbnek éreztük magunkat a többieknél, hanem azért, mert mi nem vagyunk ilyen hülye, bigott, szar, őstulkok, akik nem értik miért jó, hogy a semmiről szemtelenül is tudunk írogatni - egyébként nagyon jókat. Akiknek tetszik ez a Nagy Imre, meg szeretik a karácsonyt, meg ilyenek. Na ezek mind hülyék.
Ja és még erre is elbasztak pár percet az életükből, hogy ide írogassanak, vagyis figyelnek rám... Tóta W. Árpádra, aki meghökkentette őket. Milyen fasza gyerek vagyok...
Kedves TWÁ, ez így faszság! Nem azzal van a baj, hogy "csúnya szavak" vannak a címlapon, hanem azzal, hogy

a) pinával akartok eladni mindent. Vagyis mondjuk ennek a postnak a címe valahogy így kellett volna, hogy hangozzék:
"Tóta W. a pinák erdejében" vagy "Tóta W. faszverése". És aki elolvassa a cikket, az rájön, hogy lófaszt, egyáltalán nem arról szól az írás, amit a címe sugall. A szenzcióhajhászás és a csúsztatás az, ami taszító és egyre taszítóbb a lapotokban.

b) Egyre gyakoribb sajnos a desztillált pinás cikk, ahol a Fókusz-Aktív-Találkozások szentháromság örök témáinak valamelyike bukkan fel: vetkőző modellek, sztárok pinavillantása, frivolnak szánt sültparasztságok.

Eppárszor megfogadtam már, hogy nem olvasok többet Indexet, mert elegem van abból, hogy egyre durvábban megy ebbe az irányba, a Subba az véglege betette a kaput, szóval ez a helyzet, hogy mihelyst lesz egy jobb lap, azt fogom olvasni, erre mérget vehettek. :)
mulan: pontosan erről a mézesmadzag-dologról szeretnék itt merengeni legközelebb.
Én a sok kényszer-magyar szócsinálmányokat szüntetném be
Hihtetlenül irritál hogy feedbackek, meg tarckbackek meg skyscraperek vannak mindenhol, meg bekapcsolhatom az auto-br-t, meg the összecsapás ennek a szarnak a címe.
Fasz-picsa-geci oké, ánglis marhaság nem.
ooo!
(www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=fasz&word2=picsa)
ezek szerint a picsa a csúnyább? ez, így, viszont hímsovinizmus!
palikám, akkor ne _irritáljon_, hanem zavarjon, jó? és a basz- is török eredetű, az is zavarjon.
En azert neha buszke szoktam arra lenni, hogy ugy kuldok el embereket a halalba, hogy meg csak eszre sem veszik. Valahogy intellektualisan tobbretunek talalom az olyan irasokat is, amikben nincs az ember kepe vagva, hogy mit is gondol (=faszpicsageci) pontosan a szerzo, ergo mit is kell gondolnia szerinte az olvasonak. Ahhoz meg aztan tenyleg nem kell faszpicsageci. Ertem en, hogy igy aztan igazan meg lehet mondani a frankot, de azt nyomjak foallasban a szomszed keselosben is. Meg ertem en a stilus dolgot is, de hogy az tenyleg az legyen kell vmi oka legyen, nem csak ugy minden nelkul faszpicsageci, mert az milyen szepen kitolti a sort epp a margoig.
Árpád!
Én csak miattad és PKI miatt vettem meg a Magyar Hírlapot. Tisztellek és becsüllek, azért amit publikálsz. DE! azért megkérdezném miért kell ezeket az angol nyelvi kifejezéseket használnod: vs. The stb.
van nekünk ékes magyar nyelvünk, használjuk aztatat.
A "basz" nem epp olyan ikes iges, aminek E/1-ben is meg van mindket fele ragozasa? (mint a "szarik")
a szótőt idéztem meg itt, kötőjellel.
Ha az indulat kifejezésére szolgál egy-egy lófasz a szövegben, az elmegy. De amikor szinte kötőszóként használjátok az fantáziátlan, stílustalan, mocskos. És nem vagyok álszent meg prűd sem , semmi ilyen. Csak szeretem a magyar nyelvet, mert választékos és gyönyörű, nincs még egy ilyen nyelv a világon, hogy egy fogalmat sokféleképp lehet kifejezni. Kár lenne érte.

Sokan meg azt gondolják itt, hogy attól jópofák, ha baszomfasza stílusban írnak, kommenteznek. Az nem érv, hogy az élő beszéd része. Nézzük meg, hogy kik azok, akik állandóan CSAK így beszélnek. Nem lennék rá büszke, ha olyan barátaim lennének. Nem érzem úgy, hogy XY attól fasza gyerek, hogy kimerimondani, lemeriírni a fasztpicsát. Legyen az írás a stílusával, humorával, izgalmas mondanivalójával figyelemfelkeltő, ne a trágár szavakkal.

Nem írok többé ilyen trágárságokat, nehezemre esett:-) Nem ilyen vagyok és passz.
Ferikefletó:
asszem ugyanazt szemtelenkedjük:)
Asszem ha az ember röhögési célokból műveli magát internetileg (merthát ugye ki mondta, hogy egy művelt, tanult, szekszi olvasó mint mi nem olvashat mekkdonálcot), de nem viszi túlzásba, csak annyira amennyire egy krimcsit is megnéz a tévében, nos akkor akár jó pojén is lehet az egész. Már az megérne egy krokit, hogy a net mennyire jó tképpen a fél/ál/alulművelt stílusoknak, főleg akkor, ha hatalmat/pennát/fallikus szimbólumot kap az újságíró:) Nem fair ez másokkal szembe, apukáink pl sokat-sokat kellett bizonyíccsanak, hogy elismerjék őket szakmailag, pláne ha filozofálni akartak vagy midnenhezérteni. Nekünk már könnyebb. De sztem az Árpád-féle fijjúk nem olyan vészesek, ma poén, olvassuk, mert mér ne, hiszen mi ezt nem szakmából csináljuk, nem hóttkomolyan, és nem hochirodalomolvasás címen klikkelünk oda, amíg. Aztán elunjuk. És vagy megszokja, hogy leragadt és a legjobb esetben hímsoviniszta közhelyhuszár, vagy tényleg elmegy tanulni a szakmát.mert egy bizonyos kor után a fickóskodás nem áll jól...
Azért szeretem a dc Elite hubját mert ott a "beszélninehéz" ilyenekért már rég kitiltana.
Éppen TWÁ-nak semmi szüksége a trágár stílusra. Elég gyilkos a humora anélkül is:-) de ahogy írtam az előbb, indulatból egy jól elhelyezett basszamegezés elmegy, helye van. Csak jó lenne érezni ( és ez nem feltétlenül TWÁnak szól ) az optimális határt.
Valoban... bar az easy-pollba (ami jol lelassitja a mokat, pedig a sztenderd indexes cuccok nem szoktak) is "basz"-t tettel.

Ez most mar csak folosleges kotekedes, tudom. Raadasul sikerult az elobb ekes magyar helyesirassal hangot adnom kifogasomnak. :-)
Én azért azt is megszavaztatnám, hogy milyen szavakat szeretnénk viszont igenis leírva látni, mellébeszélés helyett.
(a listában van egy pár...)
Akár egyet is érthetünk ebben, kedves Fedáksári, csakhát... Nyilván nem Hamvas helyett szemlézem Tótát - pedig ő mily szépen használja az utólag említett úrral szemben azokat a bizonyos szavakat például a Szilveszter c. regényében, mindegy - nem helyette. De mégis kellemetlen, hogy ma Tóta a mainstream (hogy én is jól magyartalankodjak egyet), elhiszi, hogy amit csinál, az tényleg cool (na) és főleg - ez a szemüvegesemberes szövegéből kiderül - még értelmiséginek is gondolja magát ettől. Pedig a semmiről írogatni jó keményeket az nem értelmiségi attitűd, hanem valami egészen más. Mindegy. Most leméri majd, hogy mi tetszik a jónépnek, aztán elhiszi, hogy az tetszik. Aztán meg olyan köznyelvi lesz, hogy irigylésreméltó. Végül karácsonykor ír egy jó cikket Jézusról, olyat, mint november 4-én Nagy Imréről... Egészségére.
Még egyetemistaként, tanítási gyakorlaton (első óra, irdatlan másnaposság) kicsúszott a számon, hogy "mi a kutya fa...". Eddig jutottam. Ott sikerült helyesbítenem "kutyafáját"-ra. Kicsi harmadikasom a táblánál csak nézett rám a nagy szemeivel. Én majdnem elsüllyedtem, a barátnőm meg majdnem befordult a pad alá a vihogástól. Soha többé nem lőttem túl a célon pia-ügyileg, ha másnap tanítottam. Gyerek előtt a legkellemetlenebb elveszíteni az önkontrollt. Egyébként ezek a szavak léteznek, vannak, a magyar nyelv elemei. A megfelelő időben, helyen és hangnemben teljesen rendben van a használatuk, néhány érdekesebb példányt hallva még el is morfondírozgatok magamban, hogy a rossebb, de jól megmondta, egész jól hangzik, jó a zamata. Máris megjelenik lelki szemeim előtt a kép pl. a fostalicskáról. Persze, hallottam már én is olyat, amikor az illető agyát automata vezérlésre kapcsolva öt perc alatt huszonhét bazdmeget eresztett meg. Na, azoknak a szegény bazdmegeknek nem nagyon volt funkciójuk.
Árpád

Ha az index címadásáról akarsz elmélkedni a következő postban, akkor várok egy véleményt az általam felvetett kérdőjeles témában.

Sorry, tényleg érdekel, bár ez nagyon bonyolult, hogx miért, és a sajtókiegyenlítéssel meg liberálbolsevik lakájmédiábval meg ilyenekkel függ össze, basszameg (mielőtt elfelejtem).


Szerintem is igaza van mindenkinek, aki azt mondja, miért kéne álszenteskedni a médiában, ha egyszer a köznyelv már befogadta, helyére tette ezeket a szavakat. Ezzel együtt nálam ott a határ, hogy baromira utálom, amikor reggel fél nyolckor a kocsiban, 8 és 10 éves lányom társaságában a kerrádiós jópofák éjszakai "náci-kúrásról" és "betépett kurvák szopatásáról" szóló beszámolóit, jobb esetben a női műsorvezetőtárs "very-macho" verbális basztatását kell hallgatnom, ráadásul abban a gagyi újságiróiskolás "baszom-faszom" stílusban, ami már egy átlagos középiskola lányosztályában is vérciki. (Jó, tudom, át lehet kapcsolni a Bartókra, de azért ezt mégse kellene.)
ferikefleto

a Tóta annyira nem mainstream, hogy a fal adja a másikat.

Szubkultúra mainstream, esetleg, bár annak is túl rakoncátlan.

Amúgy jó volt az őszödi beszéded, írjá még olyanokat

tsok
Szakmát tanulni viszont már nem fog ebben az életben. Pedig egész jó vízvezetékszerelő lehetne, ott lenn a csatornában aztán picsázhatna, faszozhatna, meg a kocsmában is utána. Végül otthon leülhetne a gép elé és gondozhatná a blogját, ahol szintén a köznyelvből felemelt kifejezéseivel riogathatná a jónépet. De nem, ő szemüveges értelmiségi, aki úgy emeli fel a köznyelvből az ott a 80 százalék által használt, tehát szalonképes kifejezéseket, hogy ezekkel rajongótábort is épít maga köré. Egy egész nihilista kört. Terjeszti a saját beteg gondolatait, a többit meg leszarja. Nem tanul szakmát, neki nem kell. Arra azért kiváncsi lennék, ez a mélyértelmiségi, maga szerint, milyen társadalomépítő kritikát lát abban, amit csinál...
Árpi!
El sem hiszem, hogy te a picsát vártad az első helyre. Az első számomra kétségtelenül a geci, a többi kábé egy szinten van. Egyébként a szavazás is ezt erősíti, a geci nagy fölénnyel vezet, a többi meg sehol.
Keremszepen kitiltani az irott es elektronikus sajtobol a POLITIKUS kifejezest. Ennel csunyabb szot a fold nem hordott a hatan.

Ui: a fasz maradhat....
ötfalusi, mínusz pillanatok alatt ellentmondtál saját magadnak, méghozzá egy kommenten belül:-)
A mélyrétegek szétszálazása végett ajánlom újrahallgatni a Belga kalauzos számát. :)))

en a picsara szavaztam, basszatok meg.
Ezt az egészet nem is értem. Ti, akik ki vagytok bukva azon, hogy a kertévék milyen gagyi műsorokat akarnak letolni a torkotokon, hogy viselitek el az állandó trágárkodást? Színvonalában nem különbözik a győzikesótól. Adjunk már magunkra azért..ha tehetjük.
Árpád!
Már megint ez a fránya csúsztatás.
Te is tudod, hogy nem az idegen szavak ellen szóltam általánosságban, hanem az angol majmolás ellen.
Az ellen, hogy teljesen feleslegesen használunk angol szavakat magyar környezetben, csak hogy "trendibb" legyen amit mondunk.
Értem én, hogy könnyebb leírni, hogy "vs." mint magyar mondatban megfogalmazni ugyanezt, de engedd már meg hogy idegenkedjek tőle.(azt hogy berzenkedik már le sem merem írni, nehogy fel kelljen ütnöd az etimolgiai szótárat)
Bocs, de olyan hogy 'kromplileves', tényleg nincs! Sőt visszautasítom valamennyi krumplilevesimádó nevében!
Az biztos, hogy ezt a blogot azzal nem lehet vádolni, hogy egysíkú lenne. :)))
Két post-tal ezelőtt Pinochet diktatúrájáról értekeznek a kommentezők, itt meg ilyenek vannak, hogyaszondja:

pinbota 2006.12.12. 23:22:31
"a geci nagy fölénnyel vezet, a többi meg sehol"

MUHAHA. Teccik.
Amit Swen ír, igaz. Azt nem tudom, ki bukott ki a kertévék műsorán, de Tóta nagyjából ugyanazt csinálja és a hatása is hasonló. Miért ne mutassanak ciciket, meg primitív embereket? Hiszen a nők 99,9 százalékának van cicije és az emberek 95, na jó, lehet, hogy egy kicsit kevesebb, százaléka primitív. Ilyen a közbeszéd mi? Végülis, a közbeszéd ilyen, meg olyan is és van aki gyilkos szeret lenni, mert perverz állat, a másik meg spermával mos fogat reggelente, mert szereti. Fú de érdekes nem. Aztán meg csodálkozunk, ha egy reggel arra leszünk figyelmesek, hogy a gyerekünk szintén beleveri a fogmosópohárba. Lemegyek a szintetekre ezzel a sztorival, hátha így megértitek... Bár minek, aki azt akarja, hogy a gyereke ne félve ejtse ki ezeket a szavakat a társaságában... Mindegy, azért én anyámmal nem így beszélek. Ez is egy szint, azt hittem ezt a legtöbben így gondolják, hát tényleg, annyi az a primitív százalék. Csapjuk oda nyugodtan a mainstream-eket is.
Ja, és hogy ilyen a közbeszéd: nem, egyáltalán nem ilyen. És nem is lenne szabad hagyni hogy ilyen legyen.
For a better magyarland.
Így összevissza beleolvasva, azon csodálkozom, hogy a buzi senkinek sem szúrt szemet, ha már arról beszélünk, mit nem használnánk anyukánk füle hallatára.
Ugye fasznak, picsának, gecinek azért hívunk valakit, mert hülye volt, hisztis idióta, vagy szemét tahó.
Engem zavar (heteró létemre is), ha valakinek a nemi identitását és/vagy a származását jellemzik ilyen szavakkal.
Én mondjuk köcsögnek azt hívom, aki nem enged be sávváltásnál.
Felőlem hívhatnak valakit az indexen fasznak, picsának, gecinek, írhatnak pinákról, szarról fosról, de mondjuk a buzi/cigány/nigger semmiképp sem állja meg a helyét.
Szerintem ez az, ami semmiféle írott sajtóba nem fér bele.
ferikefletó:
Hát ezaz. Sokan vagyunk mainstreamen belül meg kívül meg alatta, akiknek nemcsak Hamvas/Kant létezik vagypedig nívótlan faszozás. A nívótlan az attól (is) nívótlan sztem, hogy fantáziátlan, és néha nagyon érzem, hogy ilyen szempontból Budapest milyen proviniciális. A sztereotípiák úgy dürrögnek, mint TWÁ sorai amikor nincs témája:) Mondok példát: az ember vagy klasszikusokat olvas, begubózva a könyvtárba, távol álljon tűle a világi hívság, és ha nagyon szórakozni akar, akkor köt egy sálat a nyakába és lerobog a Szimplába, előadva a plebsnek meg a bigottaknak , hogy ő értelmiségi csak éppen jófej, vagy pedig plebsz és akkor az mindent beszop, és fogyassza a reklámot meg a Tótawé/TV2 cinizmusát. (bocsi, Árpád, én a kettőt nem tudom egyelőre széjjelválasztani). Nekem ne mondja senki, hogy "tanultember" létére nincs olyan, hogy se Szimpla, se könyvtár, csak otthon ülni és netezni egy jót, olvasni zaftos kis publicisztikát, nem túl komolyat, de szellemeset, ami mögött érzi/szavaz neki annyit, hogy van egy kis elhivatottság, de szerény és önironikus köntösbe burkolva, vagy éppen hetyke stílbe. Na, ez az amit hiányolok a magyar presszbe. Angliában például lehet olvasni populáris újságírást, Kant bűze nélkül, de ami frappáns, nyelvileg friss, amit elforwaldolhatunk a havereinknek, hogyaszonyga tyű, olvastad eztet a reggel? Nna. És aztán megyünk tovább a dolgunkra, amit profin csinál(j)unk. A humorral nem lehet viccelni, a szórakoztatással sem,hajhaj. Sebaj, kivárjuk. Legfeljebb addig virágzik a tv2 meg az index közhelyei::))
ihi:
mit mond neked az a név hogy kádár jános?
Csak ennyi csúnya szavunk van? Hát ennyiből nem is lehet választékosan beszélni..... :-)

Versenyen kívül szavaznék - le is védem: grespi(c)k

Részeredmény nincs?
Amikor egy nőnemű mondja, hogy "tele van a faszom" az azért érdekes.
Belerakhattatok volna mondjuk a VIRAG szot. Biztos az nyert volna.
Csak eszkimó szájából hangzik hitelesen:
Tele van a hócipőm!
Kedves Fedáksári! Nem volt semmi felvágós könyvtáras, értelmiségis, okoskás abban amit írtam. Attól, hogy valaki művelt, nem kell sznobnak lennie. Lehet, hogy régivágású vagyok, de elvárom egy újságírótól, hogy nagyműveltségű legyen. Ebben az országban, mielőtt negyven évet tombolt a szellemi nihil olyan publicisták éltek, mint Kosztolányi. De napilapba írogattak a népiek is, meg az urbánusok, meg mindenki, aki a szellemi elit tagja volt. És csak ők. Ezek minden szónak találtak helyet, ha arra szükség volt. Érdemes olvasgatni tőlük. Nyugaton, mondjuk Angliában ez a szint maradt az etalon. Az ottani Tótákat is ehhez a szinthez mérik. Ott valaki attól alter, hogy szembemegy velük, de attól olvasott, hogy náluk jobban, vagy legalább az ő szintjükön. A bulvár is attól jó, hogy van mitől lejjebb menni. Amíg nálunk az egykori talpnyaló a szint a sajtóban (valami Tanár Úr, meg a másik aki az 8 általánosos álbrókerrel nyomta a kistillű ügyeit, meg a volt titkosügynök, Acsádi, vagy hogyhíjják, esetleg jobbról a volt párttitkár, aki most a legnagyobb Demokrata), na ehhez a szinthez képest nekünk csak a szar és a geci közt szavaztatósak jutnak alternak. Ez a nagy büdös valóság, kedves...
Mondjuk engem eddig sem a káromkodás ténye zavart, hanem annak túlzott, és sokszor totál felesleges használata.Nyílvánvaló, hogy a tisztelt író úr, mint egy lázadó, flegma kiafaszagyerek kiskamasz, csak azért írja le hogy érzékeltesse, hogy "hű, mekkora májer megmondóember vagyok".
"Amikor egy nőnemű mondja, hogy "tele van a faszom" az azért érdekes."

Még érdekesebb, amikor anyuka mondja öt éves kisfiának, hogy b+ az anyád... Megtörtént a fülem hallatára egy balatoni strandon.
Ez a segg NERO nem bírja ezt a szaros gecit, hogy ment volna a picsába az a kibaszott eladó is a fostos boltjában a buzi seggével, mikor rám sózta ezt a pinaszerű faszságot.
Kezdenek velem egyetérteni az urak...mélységes megelégedésemre:-)
ferikefleto/fedáksári

Ez komoly?
ferikefletó:nem is rád értettem, amit felvágóskönytárasként címkéztem. Én nem várok el Kosztolányi vagy Ady -féle publicisztikát (illetve igen, de nem kizárólagosan), viszont munkamorált. Ja. Megtaláltam a szót:) A munkamorállal van bajom:))
jaj de jó: fasz picsa. dejó..
Swen! Nem értettél. Csak azt akartam mondani, hogy "mindennek van egy határa", meg hogy "mindennek megvan a maga helye". Szóval ami elmegy ebben a blogban v. pl. egy késő esti rádióban, az gáz reggel 8-kor egy országos frekvencián. De ez a fenti két frázis szerintem nagyjából mindenre igaz. (Pl. fingás)
ferikefletó:
(folytatom)
De tényleg. Szeretnék jókat nyaralni Mo-on, jó kajákat enni és jó glosszákat olvasni a reggeli kávém mellett. És idegesít, ha kiadok 150 forintot egy lángosra és a fickó aki ideadja nem veszi a fáradtságot, hogy legalább megmelegítse, ha már nem friss, mert lusta. Emelje meg az árát, mittomén. x évig tanul az ember itt-ott, aztán meg gyakorlatozik, megszivatják, ha nem végez MINDIG profimunkát, pedig emberek vagyunk, iz, aztán meg olvasna egy jót és érzi, hogy a másiknak nem volt kedve megmelegíteni a lánost, ami amúgyis frissen jó...:)) És akkor még a lángossütögető még balos is ráadásnak:))
az én szívemben van egy külön kis kávéház a legaranyosabb olvasóimnak. ők azok, kik egy újságcikkre reagálva e-mailt írnak, amelyben kifejtik, hogy ez az újságcikk egyáltalán nem irodalom, ne merjen a szerző úgy tenni, mintha ő valami író lenne. ugyanez még aranyosabb kiadásban egy blogról állapítja meg ugyanezt, élőben pedig valószínűleg bele-belehallgat más asztaltársaságok csevegésébe, és időnként megállapítja, hogy az egyáltalán nem színházi előadás, hanem csak csevegés.

na, ami még érdekes itt, az az, milyen sokan nem fogják fel, hogy a nyelv egy folyamatosan változó dolog. pedig említettem, régebben a francért, fenéért, rossebért előhúzták a bugylibicskát. ma már nem. régen a német szavak ellen harcoltak a mindent félreértő nyelvőrök, ma már nem a verkli meg a kuplung fáj nekik, mert utóbbit ők se tengelykapcsolónak hívják; ma az angol nyelv betüremkedésén siránkoznak. a nyelv használói azonban szarak a fejükre, és továbbra is szkennernek hívják a szkennert, mert a lapolvasó hülyén hangzik, és nincs hozzá ige.
Árpád: van egy különbség köztünk: mi ezt az esti film közben csináljuk (néha), te meg szakmábúl. Itten van az eb elhantolva:)
Én itt szintekről próbáltam írni. Ez komoly (hogy wolandnak is válaszoljak). Az a baj, hogy ez nem szint, amit TWA kolléga visz. Bár ő azt hiszi, hogy igen, a fanjai meg teszik alá a lovat. Semmiképpen nem várok Kosztolányi szintű publikat az indexen, félre ne érts. Sőt nagyon tetszik Bogát Úr tényfeltáró újságírása, vagy Bohus Péter kitűnő helyszíni riportjai, azt hiszem jó újságírást csinálnak a maguk helyén. A szabadszájúság is belefér - milyen is lehetne egy alternatív média. Új Péter publicisztikáiban van eszmeiség (igaz nekem túl ballib, de következetes)... Ezek rendben vannak, ahogyan a totálcar rovat, vagy a művelt alkoholista is. De ez a szellemi nihil. A többiek teljesítményét rombolja. Nem mondták még Árpád? Az amit hiányolsz Fedáksári nekem is hiányzik, helyette kapjuk a szarszavazást.
Csak hogy érezzük, hogy a nyelv mennyire fontos arra szolgáljon példát egy korabeli bírósági ítélet, mely a következő kijelentés miatt történt: Anyádat a padkán!

Az ítéletet végre is hajtották. Az ítélet: nyelvkivágás.
Utolsó lélegzetvételemmel is küzdeni fogok a magyar nyelv szépségeinek megtartásáért:-) ( vicc, vicc, tehetetlen vagyok ez ügyben). Mindig megbánom, ha beleavatkozom a nagyok dolgába, mindegy. Ezentúl is olvasni fogom az írásaidat, mert szeretem, majd átugrom a baszókálásos részt. Jó éjszakát !:-)
Az azert vilagos, hogy a nyelv valtozik, de azert van neki egy alapotja, aminek figyelembe vetele legalabbis ajanlott, mert tok felesleges arra hivatkozni, hogy majd szazhusz ev mulva a kismama le fogja faszozni az ujszolott fiacskajat, es milyen szep lesz, mert lehet, hogy nem is. Meg amugy is majd szazhusz ev mulva. A mostani emberek a most igenyes nyelven kivannak igenyeset olvasni. Talan. Vagy nem.
ferikefletó: azért feltennék pár lovat fogadásból, hogy Tótawé nem oylan biztos a saját dolgában:) De ez még nem baj, és nem az a lényeg, hogy húzzuk, mert ez ojjan magyar szokás. Tényleg na, ahogy te mondod, ha TWA nem ír jól, majd ír más, vagy legfeljebb senki, és majd olvasunk ángliusul, ide meg begyűrűzik a fallosz:) De ha igen, lelkes olvasók leszünk. Most viszont megyek aludni, mert holnap fáradt lehetek, és én nem dobhatok oda csak úgy egy koncot, pedig dejólenne::))
Bocsesz, végigolvasás továbbra sem játszik.

Árpi, annyit hozzátehettél volna, hogy az irodalom mai nagyjai bizony nem mindig állnak távol ettől a nyelvezettől, és most főleg Esterházy Péterre gondolok. És hogy nem is annyira modern találmányról van szó: Lőwy Árpád százéves versei bizony még ma is izzasztóak lehetnek egy finomkodóbb fajta embernek: members.tripod.com/~hl_1235/lowy.html

Egyébként azt mondják, ő volt az a koma, Réthy László, a Szépművészeti Múzeum numizmatikai és régészeti osztályának vezetője, aki úgy 1900 magasságában hivatalos levélben is leírta, hogy "basszák meg az urak a sarkantyújukat, mert 35 [1] Réaumur hőségben ilyen szarságokkal nem foglalkozhatunk".

[1] kb. 44 Celsius
Árpád, ez komolytalan érvelés. Más asztaltársaság egy zárt közösség, amihez semmi közöm, és a csevegésüket nem teszik ki többszázezer ember elé, hogy olvassák/hallgassák. Így aztán véleményt se mondok róla, ízléstelen dolognak tartanám.
Kénytelen vagyok magamra is venni a megjegyzésed, már abban az értelemben hogy rám is gondoltál, persze csak 'valószínűleg'.
És milyen igaz... Amit írtál Árpád, pont olyan, mint te vagy. Az újságírás nem irodalom? Dehogy nem! Talán Németh László nyilatkozta, amikor rádiós volt (újságíró): "a publicisztika az első szint mégis a második, első az irodalomban, a második és egyben legfelső az újságírásban. Aktuális, mégis irodalmi igényű, általános érveket használ, szellemisége van. Egynapos munka, több nem is lehet, de a maga nevében valahol a novella kisöccse." Valószínűleg nem idéztem pontosan, ez egy rádiónyilatkozat volt. Na erről próbáltunk itt értekezni Fedáksárival. Tudod, ha rosszul sütik a húst valahol, akkor is kifizetjük, csak nem megyünk oda többet. Miért, mert rossz volt. Valószínűleg vannak, akik otthon is rosszul sütik, nekik jó így, de a mesterszakács, sőt a szakács nem lehet olyan, mint mások, akik otthon főznek. Mert vagy kirúgják, vagy, ha nem kevesebb lesz a bevétel...
W:

Abból a szempontból védeném egy kicsit a nyelvőröket/fanyalgókat, hogy a "tiszta" környezet általában jó hatással van a népekre (nem mindig, de általában). A Hilton előcsarnokában kisebb sansszal köpnek a padlóra, mint a vidéki kocsmában. És nem csak a szigorú portások miatt... Ugyanígy a BKV minden igyekezetével azon van, hogy az új járműveket tisztán tartsa, mert ha egyszer elindulnak a lepukkanás útján, akkor gyorsan úgy végzik a Volvok/Combinok is, mint társaik. (B kérdés, hogy minden igyekezet ellenére van néhány elmebeteg aki sportot űz a szétkúrásból, és akiket gondolkodás nélkül agyonlövetnék).

Szóval ha van egyféle nyelvi igényessége a helynek, akkor az egyrészt szűri is a közönségét, másrészt automatikusan moderálja is.

Épp ezért kurva rossz ötletnek tartom ezt a postot, főleg az index főoldaláról a linket, mert könnyen idecsábítod azokat, akik szétverték a Homárt is. De Te tudod.
Miért nyerne a picsa? SZVSZ az olyan nőt jelent, aki legalább egyféle funkcióra alkalmas, ha másra nem is. A geci viszont teljesen értéktelen, sőt, ártalmas embert jelent. Naná, hogy az nyer.

A nagy kedvenc, egyébként, asszem a szániról, a nyugdíjas bácsi, aki eképp írt az ELMÜ vezérének: "Az Isten bassza rá magára az a eget és az énekes koldus is verje magába azt a holdkóros faszát!"

Ez SZVSZ már művészet. Jelenleg két népet ismerek, ahol a kellően cizellált káromkodás művészetnek tekinthető, a magyar és az ír. Bár az ír jóval enyhébb, pl. "egyen meg egy macska, a macskát egy boszorkány, a boszorkányt az ördög". Bár ez inkább átkozódás, nem káromkodás.

Felajánlok egy láda sört annak, aki elfogadható angol fordítást készít a "Az Isten bassza rá magára az eget" -re. Elfogadhatónak az számít, hogy ezen én napokig röhögtem, és sehogy se tudom itt (Anglia) úgy továbbadni, hogy legalább feleennyire vicces legyen, tehát ami fordítás képes legalább egyszer komolyan megröhögtetni az átlag langyossörvedelő hombrét.
Gyerekek, mit esztetizáltok itt; ez a mai magyar értelmiség átka. Hát ha mindenki, még maga Tóta is ezt sulykolja, hogy nevén köll nevezni a dolgokat, akkor hát ne húzzuk az időt: Tóta egy faszkalap. Aztán ne foglalkozzunk vele többet, mert azzal tartjuk életben. No comment, no Tóta. Ez ilyen egyszerű. Csurkát is csak a commentek tartották életben tizenöt évig; és még sorolhatnám.
A lapolvasóhoz van ige: beolvas. Mint ferikefleto. A nyelv védelme igenis hasznos, mert ha nem védenénk, akkor hova "fejlődne"? Nézőpont kérdése, hogy a gyakran használt "nem-e", "olvasnák" helytelen, vagy a nyelv sajátos fejlődése. Szerintem az előbbi. És példa még 1000+1 van. A nyelvi igényesség persze nem választható el az egyén igényességétől,valamint a közmoráltól.
Arra hivatkozni, hogy az irodalomban is van fasz, hülyeség, ahogyan arra is, hogy ez a köznyelv része. Éppen valamelyikőtök értekezett - legalább szellemesen - arról, milyen ősi török szó a basz. Persze. Szerintetek nem használták 100-150 éve a köznyelvben ugyanúgy, mint most? Persze, hogy használták, lásd Lőwy Árpád. Csak ők, meg remélem Eszterházy is (ebben azért nem vagyok biztos) nem öncélúan, hanem mert ott azoknak a szavaknak bizony helyük volt. Kimarad a középiskolás anyagból, de létezik József Attila gyönyörű ötletjegyzéke olyan cifra káromkodásokkal, amik ide, a nagyműveltségű társaságtól fel sem kerültek. De ő ezt azért írta le, hogy kiadja megőrülése folyamatát. Irodalmi igényességgel. Érted a különbséget Árpád? Te meg csak olyan vagy, mint a rossz szakács és éttermetek Michlain csillagos kollégáitól is elijeszted a vendégeket a hülyeségeddel.
W-nek: (még az előbbihez)

"Érdemi és értelmes viták alakultak ki, művelt és okos emberek jelentek meg itt, akik nem lusták érvelni, linkelni, sőt bocsánatot kérni alkalomadtán. Egy club, az." -- írod.

Na ja. Ebbe a vonulatba beleillik ez?

"Tóta W. blogol
A legcsúnyább szó nyomában
Melyik szót szeretné legkevésbé látni az Indexen? Fasz? Picsa? Geci?"

Ezek szted kinek hívószavak? Egyszer egyen a fene ide pár tucat unatkozó tinédzsert, aztán felvehetsz egy főállású moderátort. Neked is klikkoltatási kényszered van?

Magad válogatod meg a saját közönséged, Te tudod. De elitklubot bulvárkuplerájjal egy fedél alatt működtetni... hmm... nem szerencsés.
Az élő nyelvi megjegyzést mellőzve, mert ugye a nyelv tényleg változik, azért azt leírnám, hogy például _én_ azért próbálok viszonylag káromkodásmentesen írni, mert az semmivel sem növeli az érveim, gondolataim színvonalát, hacsaknem az a célom, hogy érzékeltessem, hogy most mennyire kurvára geci ideges vagyok egy faszfejre. Ami általában nem szokott egy újságírót/bloggert abban segíteni, hogy a gondolatmenetét egyáltalán elolvassák. Nem vagyok újságíró, a blog meg rossz szó arra amit írok amikor feltickel egy történés és van időm leírni.

(Ha egy kicsit cinikusabban állunk hozzá és azt feltételezzük, hogy nem a tájékoztatás a célja az újságnak, akkor biztos jó biznic model egyébként a jobboldalt hergelni, aztán az jól növeli a látogattságot, értem én :))

Cinikusságot félretéve, az olvasó a termék amit egy újság nyújt, a hirdető meg a vevő.

Azt azért el kell mondanom, hogy haverokkal sem szoktam index mennyiségben káromkodni. Van persze bazmeg meg kurva, stb, de nem kötőszóként.

Lehet egyébként káromkodás nélkül is erősen odabaszni valakinek, mondjuk szarkazmussal.
Szeleslatokoru Fleto & Fletone Sara

Ady es Kosztolanyi-tudom,ma nehez elkepzelni-eszmeletlen provokatorok,tabudontogetok,naturalisztikusan szokimondo irodalmarok voltak a maguk koraban.Ugy veszem eszre,a ti emlekezetetekben mar meszelidultek,arceleik elmosodtak...

A munkamoralt meg inkabb hosszutavon itelnem meg...min.10 ev tavlatabol.Ugyhogy lassabban a testtel.
"Az Isten bassza rá magára az eget".

Let the Lord collapse the heavens on thy arse.

Nem pontos, ahogy egy fordítás se.
Hát ez egy jó kérdés, Ferikefleto.
Rémlik nekem Petőfitől, hogy "foglalod a kurv'anyádat, de nem ám a mi hazánkat!"
Jó tudom, nagy nevekkel hajigálózni övön alul próbálkozás. Bocs.

Arra akarok csak utalni, hogy a káromkodás egyszerű emphasis. Hangsúly. Kiemelés. Nyomaték.

Te azt érted félre, hogy annak idején nem csak a káromkodást (EZT a fajta káromkodást) használták válogatósabban, hanem a nyomatékot úgy általában. Úgy értem, visszafogottabb fajta emberek voltak. Akkoriban nem illett tele szájjal röhögni. Lila fejjel ordítani. Egyáltalán, erős érzelmeket mutatni.

Ma érzelgősebb korban élünk. Nem is film az, ahol nem sír valaki és egyre sűrűbben férfi az a valaki. Illetve, izé, hímnemű. Vagy valami.

Nem magát a káromkodást használjuk kevésbé válogatósab: erős érzelmeket gyakrabban, nyíltabban élünk át és fejezünk ki. Ma nem ciki ordítva lebaszni valakit. És pontosan ezért nem ciki a "lebaszni" ige sem. Mert nem a káromkodás használata hígult fel, hanem az erős érzelmek kifejezése, nyomatékolás, hangsúlyozás általában.

Mi azzal az arckifejezéssel nézünk az elénk bevágott autósra, amivel Petőfi azt a verset írta. Azzal a hangsúllyal kiáltunk neki. És ezért van az, hogy AZT is kiáltjuk neki.

Szenvedélyesebbek lettünk. Ez van.
Br,

Sajnos nem elég jó, mert csak a közvetlen tartalmat fejezi ki. Nincs benne 1) a "basz" ige általános ereje, nyomatékja 2) az a mellékszál, hogy valakire rábaszni leginkább ajtót szoktak, és ettől meg megjelenik az a képregényszerű képzet, amikor a rajzfilmben az egér rábassza a teljes erőből skerázó macskára az ajtót, az meg hülye vigyorral, lapos arccal ál ott egyhelyben darabig. Szerintem főleg ettől vicces az eredeti.
Igaza van primaverának... Látod Árpád, mielőtt elkezdtük ezt az egészet többségben voltak, a melyik nyer - szerű bejegyzések. Amióta a te sekélyességedről írogatunk, megváltozott a hozzászólások modora is. Ez nem azt jelenti, hogy többségbe kerültek a kirekesztő bigott, sötét, maradiak, hanem csak annyit, amit az előbb egy tanult kolléga megjegyzett: kisebb az esély, hogy a Hiltonban a földre köpjenek, mint egy kocsmában. Ha neked a kocsma tetszik, hajrá. Csak ne tartsd magad érelmiséginek, mert van egy szemüveged!
Ferikefleto,

bocs, lábjegyzet lemaradt:

Érdekelne egyébként, hogy mi a pék mohos khm. szóval a mi a fenét jelent az, hogy "éppen valamelyikőtök". És mi van mögötte. Valamiféle mi-re meg ti-re lett osztva a jónép, de nem igazán értem (izé, nem akarom érteni, jáccom a hülyét, na, valójában ez csapda, tudod te is)
Shenpen 2006.12.13. 00:32:10

"Felajánlok egy láda sört annak, aki elfogadható angol fordítást készít a "Az Isten bassza rá magára az eget" -re."

Nem a sör (bár azt sem vetem meg ;)), sokkal inkább a kihívás miatt:

Let God toss the high-fuckin'-heavens upon you!

Egy kis fordítói szabadsággal. :)
Shenpen: Sajnos az ilyen magyaros dolgot nehéz átvinni. Talán egy régi viccre emlékeztet:

A turisták a Niagaránál:
angol - "Oh wow, this is amaaaazziiing!"
német - "Och mein Gott, Das ist wunderschön!"
magyar - "Hé Feri nézd má bazmeg, láttál te már ilye' kurva szép vízesést?"
Picit jobb, de messze nem az igazi. A képregényszerű feeling még mindig kimaradt. Vagy mittomén, de ez még mindig csak nagyon picit vicces.

Ne erőlködjetek, úgyis lehetetlen :)
Még kaptok egy kis csokrot a száz évvel ezelőtti népi trágárságokból, aztán húzok dolgozni.

"Uccu, kanász a gyepen a faszával játszik"
"Nincsen a zsidónak faszakarimája"
"Van itt picsa, valag is"
"
Ferikefleto,

aha, a MODOR romlott... aha. És tudod, a múltkori hangverseny is milyen gáz volt, mert képzeld el, gyűrött szmokingban lépett fel a karmester. Hát lehet úgy jó hangsversenyt adni?!
folyt.

"Mikor a pina szőrösödik, olyan, mint a haj"
"Árokparton a pina fogát vicsorítja"
"Pici pina, nagy a szája"
stb. stb.

Bartók rendszerezte népdalok kezdősorai (incipitei), Bartók, Kodály stb. gyűjtéseiből 1896-1938 között

db.zti.hu/bartok/bartok.asp
ferikefleto: ne röhögtesd már ki magad, több hete itt lógtok, és ha nincs rossz hús időben, veritek az asztalt, hogy mikor lesz már. fedáksári a másik. ezek a legmegbízhatóbb fogyasztók, mindig itt fognak nyüzsögni, és nagyon nem tetszik nekik, de mégiscsak jobban esik, mint egy oldal Németh László. boltot lehet rájuk alapozni. mondom, aranyosak vagytok. az is nagyon tetszett, amelyik a témaváltások felett búsongott, hogy mi ez már.
mindazonáltal nemcsak szemüveges, de tanulékony is vagyok, úgyhogy kíváncsi lennék a konkurenciára. mármint hogy publifronton mi a menő manapság az én legaranyosabb olvasóim körében.

shenpen: utaltam a postban a kortárs irodalomra. nádas még khm malacabb, úgy rémlik nekem. meg hajnóczy, ha még nem volt.

to all: a postot épp az ihlette, hogy engem is zavar a jelenség, de persze ezt is leírtam odafönt, és persze ezt se olvasták el sokan. nyilván amikor van helye a bazmegnek, akkor legyen ott. azt nem ígérhetem, hogy holnapra megtisztul az index, csak hogy a nyertes szót majd talán kefésbé használjuk, ha a szerkesztőség is úgy gondolja, hogy.

engem jobban dühít az, amikor kiírja a kolléga, hogy pina, és közben nincs is a cikkben pina, de ez másik post lesz.
A tanulékonyságra: ráférne az újságírókra vagy 6-8 szemeszter kemény matek, mondjuk analízis és statisztika, hogy megtanuljanak fontos dolgokról írni.
Érdekes egyébként a káromkodások nemzeti lélektana. A magyar, úgy látszik, szexőrült, mert a vulgáris metaszintaktikai változó gyökere általában a "basz". Az amerikai análfixált lehet, mert ott ennek gyökere a "shit" meg "crap". Időnként nagyon aranyosak, például az időhúzást, tehetetlenséget, teszetoszaságot azzal jelzik, hogy "vedd ki a hüvelykujjad a seggedből!" És ha valami légből kapott dolgot mondasz, arra is azt mondják, hogy "ezeket az adatokat a seggedből húztad ki"? A brit nem tudom mi lehet, mert leginkább a "to bollock", illetve "bollocks!" körül forog a dolog, aminek az eredeti, nem vulgáris értelmezését nem ismerem.
Kedves Galileo! Éppen azért citáltam Kosztolányit, mert egy kellően formabontó figurát kerestem. Szó sincs arról, hogy én a konzervatív ember mintapéldányát állítanám forradalmár TWA barátunk elé példaképnek. Azt akartam éreztetni, milyen magas szinten is készíthető ütős kritika. Senpen-nel is egyet lehet érteni, bár szerintem az úgymond csúnya szavak használata akkoriban sem volt kevésbé jellemző, mint ma, bár szerintem annyi filmet sem készítettek. Azt hiszem - a kisebb közösségekben ma is több az érzelem - éppen fordított a helyzet, mint ahogy leírtad... Az egymással szembeni tiszteletlenség nem jelent egyenlőséget az érzelemgazdag, vagy lelkes vitákkal. Szerinted miért van az, hogy az olaszok nem igazán káromkodósak, pedig messzeföldön híres veszekedők. Azt gondolom és ezt már le is írtam ide, a szavaknak súlyuk van, az író embereknek pedig felelősségük. Ha egy szó nem jó helyre kerül, elveszti a súlyát, az író pedig felelőtlenül jár el...
Br,

sánta kutya jetpack-kal? Nem jó, nehezebb utolérni :-)
Hát egyre inkább kiábrándulok. Blog előtt jobban tetszettek Tóth W. Árpád írásai. :(
Ferikefleto,

hűűűű, asszem értelek, és asszem félreérthettelek...

... de akkor nézzük így. A szavak is termékek. Kereslet-kínálat. Olyan brutális túlkínálat van szavakból - internet, blogoszféra, meg minden, de a hagyományos médiában is - hogy már ettől, önmagában elvesztették a szavak a súlyukat. Anno egy Puszták népéről évekig beszéltek a "társaságban". Ma milyen, melyik szóhalmaz az, amiről évekig beszélünk?...
Szerintem jó ha az index lecsökkenti a káromkodás szintet, aki meg nosztalgiázni szeretne, annak meg:

[itt most egy url jott volna a p0rnolizer dot comra csak gondolom valami spamfilter utamat állta]
"Ma milyen, melyik szóhalmaz az, amiről évekig beszélünk?"

Most miért adsz ilyen magas labdákat, he?
... azaz, úgy kell fogalmazni, hogy legalább abban a tizenöt percben üssön, amíg emlékeznek rá.
shenpen: az "elkúrtuk", az jó volt egy-két hónapra.
amúgy meg valóban, ha az ember azt szeretné, hogy végigolvassák, amit leírt - és ne csak bekattintsanak a pina végett a címlapról -, akkor nincs más választása, mint élőszó-közeli intenzitással fogalmazni. más kérdés, hogy én élvezem is ezt.
Biztos többen ismeritek, de a csecsemőnek minden vitz új, ezért alább részlet egy sokak szerint (ezt mások vitatják) Grétsy prof. úr szájából elhangzott előadásból:

"- Baszod, mi?
- Á!
- Át akarsz baszni, mi?
- Ne basztass már! Basznám, baszod, de rábasztam: baszik baszni, baszd meg!
- Ez bebaszott! Ezt kibaszottul elbasztam! Bassza meg!"

Tovább is van, olvasd még:
www.sarok.org/users/nyelvtan/m_7385/
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.12.13. 01:01:34

"engem jobban dühít az, amikor kiírja a kolléga, hogy pina, és közben nincs is a cikkben pina, de ez másik post lesz."

Erre van egy történetem. Szakállas, de biztosan van olyan csecsemő aki nem ismeri. Valami vidéki kisvárosban történt az eset, éppen országos állat- és kirakodóvásár(!) volt. Az egyik árustól elszökött egy bika, nagy riadalmat keltve rohangált szegény megvadult állat. Persze a helyi lap meg is írta, csakhogy a korrektor vagy másnapos volt, vagy direkt bennehagyta a betűcserét, ezért a szalagcím így jelent meg: Elszabadult egy bika! Óriási pinák a piacon.
:o)
TWÁ: kíváncsian várom az Index címadásairól a postot, de ne az alábbi három valamelyike legyen: a) meaculpa, b) mer ez kell a népnek, habossütemény c) egyrészt-másrészt. Számítok rád!
:)

Rigor: nagyon bejöttek a hozzászólásaid, megérte végigolvasnom az egészet ezekért
:))

fedáksári: a lángosos duma nagyon ott van
:)

baszik kontra trarackback-ügyben: vannak ugye az idegen eredetű és vannak az idegen szavak. Az idegen eredetű az már magyar. (Ajánlom ezt a felosztást egyébként fajelmélet-ügyben is.)
Szerintem is az újságírók használhassanak "csúnya" szavakat.
Meg Sickratman.
A közélet ne. A köznép meg pláne ne.
szerintem is az index feleslegesen sokat használja a pina fasz stb szavakat, mert az olyan "indexes". meg a másik, gondolom sokan kattintanak ezekre. lásd jelen cikket négyszáz hozzászólóval.
viszont én nem lepődök meg a geci elsöprő győzelmén, magam is erre szavaztam. mondjuk ha a lófasz is bekerült volna, esetleg a pinafing...
Még egyvalamit hadd tegyek ehhez az egészhez, aztán alvás.

2003 magasságában afféle jólfésült őttönyös gyerek voltam, aki örült, hogy fehérgalléros "business IT" melót talált a Pénzügyetlen és Szánhúzási Főpiskóta után és rettentően dőlt belőlem a nagyképű "nagycéges" juppi-megjátszósdi. Mivel akkoriban még nem igazán dolgoztam keményen.

Jött hozzánk egy srác, aki azzal kezdte, hogy "az isten bassza meg" feliratú hibaüzenetet helyezte el abba a programba, amivel dolgoztunk - összeszaladt a fél cég, hogy jé, káromkodik a program, hogy lehet ilyen. Aztán igen hamar megoldotta azokat a problémákat, amikkel régóta küzdöttünk.

Telt az idő, egyre többször dolgoztunk napi 14 órát, hétvégéken is, lekopott rólam az őttöny, le a nagyképűség is... és én is káromkodós lettem. És nekem is lettek ilyen hibaüzeneteim. Teszt-verzióban persze.

Rájöttem ugyanis arra, hogy tök igaza van, ha nyakig ér a stressz, akkor oldani kell a feszültséget. És ez nem egy rossz módszer rá.

Van egy pont, amikor rájön az ember, hogy a világot szigszalag és rágógumi tartja össze. Nem csak az IT-t, hanem mindent. Ez az Ember Világa - szigszalag és rágógumi, összecsapott hegesztések, amik néha megkövesednek és akkor gyakorlatnak hívjuk őket. Hogy a megbízhatónak gondolt márkanevek semmit sem jelentenek. Hogy semmiről sem biztos, hogy működik. És eljövel a cinizmus. Felnőttem, na. És... kiderült, hogy a jól elhelyezett, célzatosan haszált káromkodás az egyik legjobb oldószere annak a feszültségnek, ami abból keletkezik, hogy úgy kell tennünk, mintha nem így lenne.
"ha az ember azt szeretné, hogy végigolvassák, amit leírt - és ne csak bekattintsanak a pina végett a címlapról -"

Úgy néz ki, hogy kisebbségben vagyok. Általában igyekszem a lényeget megragadni és végletesen szkeptikus vagyok. Egyszóval nem célközönség.
galileo: Kosztolányihoz: igen, a zsenik eredeti arcok. Ezért is nem röpköd minden szíre-szóra lófasz a szájukból.

más

Felgyorsult élettempó velejárója lenne a széleskörű baszozás?
Nem hiszem, hogy ma többet káromkodnának mint régen, pláne, hogy impulzívabb emberek lennénk, csak a szalonok közönségének változásával változott a szalonképesség határa is. A kulturális forradalom az egész világon végigsöpört, az egyre gyorsreagálásúbb és egyre személyesebb mediális technológiák következtében kerül egyre több b*zmeg a kirakatokba. Ilyen szempontból nézve tényleg a gyorsaság, de nem a mi gyorsaságunk. Mint a festés kontra fényképezés. Fésületlenebbül lesznek lekapva a dolgok.
"Van egy pont, amikor rájön az ember, hogy a világot szigszalag és rágógumi tartja össze. Nem csak az IT-t, hanem mindent. Ez az Ember Világa - szigszalag és rágógumi, összecsapott hegesztések, amik néha megkövesednek és akkor gyakorlatnak hívjuk őket. Hogy a megbízhatónak gondolt márkanevek semmit sem jelentenek. Hogy semmiről sem biztos, hogy működik. És eljövel a cinizmus. Felnőttem, na."

Kösz, rég olvastam ilyen pontos megfogalmazást. A céges világot ez remekül jellemzi.
Shenpen: tetszett a szigszalag és rágógumis kommented.
shepen: hát, elég benézni a #coders.hu-ra:)
shepen: amúgy erről az üzleti bullshitről eszembe jut egy írás, idézem:

"
Üzleti nyelvezet a hétköznapokban, avagy egy pólóárús napja.

(írta: Dvorák Bence)


A napi árfolyam ismét mély ponton ért el a 100%-os remittenda értékesítési osztályon.

=Egy fillért se kerestem, egész nap kint rohadtam a bódénál, ma sem adtam el egy darabot sem a tavalyi pólókból.



A mai napon bartel szerződés keretében cégünk export élelmiszeripari innovációval bővült, és ez új fejlesztési távlatokat nyitott a cég marketingstarégiáját illetően.
A PR szakemberünk radikális kampányt folytattott.


= a szomszéd büfés egy polóért adott egy fasírtos szendvicset, meg egy üveg páleszt amitől berúgtam és üvlöteni kezdtem hogy vegyetek már pólót bazzeg.


Sajnálattal értesültünk hogy a konkurencia néhány termékünket plagizálta, és
mérsékelt árréssel teríti a kihelyezett viszonteladóknál.
A humánerőforrás fejlesztés keretében bitonságtechnikai managert szerződtettünk.
Cégünk az ügyben megtette a megfelelő jogi lépéseket, tanácsadóinkkal együtt
üzleti tárgyalásba kezdtünk, melynek eredményeképp megfelelő kártérítésben részesültünk.

= Az a büdöscigány ellopott egy doboz polót és itt árulják az aluljáróban ócsó'é,
de elhívtam Bélát, akivel odamentünk kivertük belőlük a szart is, és még az asztalukat is elhoztuk.

"
"Csak ne tartsd magad érelmiséginek, mert van egy szemüveged!"

Muhaha. bar volt ra response, de azert ez megiscsak a szuzkurva effekt legszebb peldaja. Meg nem birom erteni, ha valaki irtozik valamitol, most ugye a szokimondo publiszcitika az actual, - az miert nem megy a hiltonba? Amugy en speciel jobban erzem magam egy kocsmaban. Es a kocsmaban tobb az ertelmisegi, mint a Hiltonban, mellesleg. Szegeny Hajnoczynak se sok masa volt, csak a tehetsege. Neha az agyonatkozott Kardos Gy adott neki nehany petakot, hogy jusson froccsre.
Basszameg!
ferikefletonak, fedáksárinak (OFF)

Az újságíróhoz egy állatfaj hasonlít még nagyon, az a politikus. Jó sok közös tulajdonságuk van:

-- általában nem sok mindenhez értenek (értsd: az a szakmájuk, hogy újságírók ill. politikusok),
-- de mindenről van véleményük,
-- mindenbe szeretnek beledumálni,
-- és nem ismerik azt a szót, hogy alázat.

Továbbá:
-- a népszerűségre hajtanak,
-- ennek érdekében menthetetlenül populárissá válnak,
-- ha mégsem, akkor perifériára szorulnak.

A nagy masszából azok emelkednek ki (a seggnyalókon és a nagy organizátorokon kívül, mert azok másik ág), akik
-- viszonylag széles látókörűek, így el tudják hitetni a népekkel, hogy értenek valamihez,
-- van stílusuk,
-- jó a kommunikációs képességük,
-- ráéreznek a közhangulatra,
-- hisznek magukban.

A politikusok között ilyen (volt) Orbán és ilyen Gyurcsány.

Rigor:D. Amugy, ja ez a legszebb, mikor valaminek nem a jo magyar nevet hasznaljuk. Amugy ha mar itt faszozunk pinazunk joizuen errol jut eszembe, hogy az elso fennmaradt irott szo (leirt szo, bocs) allitolag a ku.anyad.(valami kolni apat irta papiruszra ugy augsburg elott). Allitolag kalandozo eleink mast se nagyon uvoltottek. Ugyan a foglalkozasom nem "hivatasos magyar" de ez egy kicsit megmelengette a szivem...)
Egyebkent kotve hiszem, hogy a klasszikus "szepirodalom" mellozi ezt. ld pld Petofi "foglalod a kurvanyad, de nem a mi hazankat", - persze a xix. szazadban a pruderia ugye joval elterjedettebb volt, vagy mi. De szerintem meg az oreg Jokai is ragcsalta a penna veget, mert szive szerint faszt irt volna, vagy tokmindegy, dehat azt akkoriban ugye nem nagyon volt illo.
De visszazuhanhatunk a multba es szolithatjuk a lehuzos benzinkutas picsat tesasszonynak, de max jol kirohognek. Talan a Hiltonban nem:)
Reparon,

(mecsoda nick! ;-) ) az a városi legenda úgy tudom, úgy szól, hogy derék apát azt jegyezte fel, hogy a magyarok "No bozmeg!" felkiáltással indulnak csatába. Marhaság persze, de aranyos.
Huh, előbb szavaztam, csak utána olvastam. :( Mivel a cikk szerint a kérdés az, hogy milyen szavakat "nem szeretne a tisztelt publikum címlapon látni", visszavonnám a voksot, mivel épp a tökös szókimondása miatt imádom legjobban a "zIndexet". Másutt tapasztalataim szerint (jó pár magazinban publiztam) tényleg kiadják, sőt háromszor vastagon aláhúzzák, hogy még a "hülye" és a hozzá hasonló enyhe szavakat is kerüljék a tollnokok. :(
...és így ússzák meg a hülyék és a balfaszok a néven nevezést.
egyébként a Hírlapnál az én anyagaimból is huzigáltak, egyszer pl egy mondatból, mely szerint egy Semjén által támogatott jelöltből sose lesz polgármester a buzi Budapesten, körülbelül az lett, hogy "főleg Pesten meleg Budapest". Budán meg talajmenti fagy várható, ja.
A kurvát később vehettük át a szlávoktól.
Médiageci: Nagyon szép szavakkal tán még keményebben lehet alázni mint káromkodva:)
- tán, szóval nem talán hanem biztosan keményebben:)
Na persze igaz, van az indulatszavaknak, káromkodásoknak egy hangulatfestő lehetősége, ebben az esetben tényleg legitim kéne hogy legyen, amikor a publicista célja hogy az olvasóközönséghez közeli érzést keltve fejezze ki őszinte egyszerű emberi dühét.

Másrészt ha valaki öncélúan használja, hát használja, igazán csak önmagát minősíti.
Rigor:

Így van. Szemléltetésül egy részlet a másik kedvenc indexes publicistámtól, DonB-től:

"Nem adatik meg mindenkinek. Az egyik asztalnál két magyar szenved. Sportos ifjú pár, a dzsetszkímenet és a paraglájding között; feszes bőr, ujjnyi vastag aranylánc, „megformált” testalkat, sugárzó értelem. Szőke Picsa és Kigyúrt Fasz (beszéljünk magyarul). Rántott húst toltak sült krumplival, lájt kólát. A szőke míszel, halk hiszti, undor, unalom, utálat, micsoda kaja, micsoda kiszolgálás. A tag bicepsze megrándul (diszkrét tetkó, táplálékkiegészítők), és Nektáriosz fázisába bele lett piszkálva. Mert nyaralni kell, hic Rhodus, hic salta, foggal-körömmel; vízisí, bandzsidzsamping, úvéfaktor, technódiszkó, koktélbár, meki. Derék magyarjaink így hát nem kaptak grátisz úzót, viszont szarul érezték magukat a pénzükért.

Végül is rendjén van ez így. Szőke Picsának, Kigyúrt Fasznak ez való."
index.hu/velemeny/eheti/akti/

Tipikusan az a helyzet, ahol teljesen helyénvalóak a kemény szavak, sőt ezeket lájtosakkal helyettesítve kiherélnék a mondandót. DonB: stílusérzékből ötös, mértéktartásból ötös, öncélúan sosem trágárkodik, mégis ha indokolt, nem szarakodik, leírja amit gondol.
Igen, nagyon pontos!
A beszélt nyelvet leírni túl könnyű, azaz nem pozitív, hanem legjobb esetben is neutrális "érték". Ha diktafonba mondod, s feltöltöd mp3-ban, az más, de ne legyünk már jó fejek attól, hogy le merjük írni a pisikakit, mint az ovisok.
Amit nem akarok látni : Tóta W. Árpád...
Ezért az egy bejegyzésért regisztráltam. Ez persze nem jelenti azt, hogy többet nem szólok.
Most látom csak, hogy amiért bejelentkeztem, azt allveer kolléga (2006.12.13. 05:40:34) nagyjából már beírta. Na mindegy. Megerősítem. A megadott szavak és más trágárságok rendszeres használata, írásban, vagy címlapon gyerekes és a tehetség hiányát jelző dolog, ezen kívül pedig súlyukat vesztik az adott szavak megfelelő helyen alkalmazva is.
Tóta W. Árpád · 2006.12.13. 00:11:44

na jo, a szivnek teljessegebol szol a szaj es ott valoban van mikor baszmegok, a kurva anyjak, meg faszok meg picsak rajzanak ki...

...de az On szivenek teljessegeben ott a koltoi is es szeretnem ha az is helyet kapna a publicisztikajaban:)))

meeeeeeeeeeeeeeeek a terepre...
Tóta W. Árpád!
Hát persze a W Vad Villon-t jelent. Ehej.:D
nyomoronc... és kretén és pszichopata. És szarosvalagú és fonnyadpöcsű és hülye. Rólad van szó Tóta W. Árpád. Győzike után holtversenyben Subbával te vagy a köznyelv és a média leggusztustalanabb és legfeleslegesebb terméke. Fulladj bele a sajád turhádba.
Innen gratulálok a bülbülszavú elöttemszólónak.
kérlek. TWA-hoz méltóbb szavakat nem leltem.
jah.. és remélem, hogy elolvassa magáról ezt TWA, ez kokszos firkászbuzi és díszköcsög, és a trágárásgól, az ŐT érő trágárságról is bír valami nagy hazugságot írni, ami majd szépen pont az ellenkezője lesz annak, amit korábban írt. Pont úgy, ahogy mindig is szokta. Szeretném a farkát az orrába fűzni. Gennyzsák.

Kedves Tóta W. András!

Mint a fentiek is igazolják, nem csak gyerekes, hanem az ilyen tommandate félék miatt romboló hatású is a dolog.
Biztosan nem szeretnék olyan csúnya szavakat öles betűkkel a címlapon látni, mint pl. 'szafaládé' :-)
TWÁ:"Márpedig miért kéne az élő nyelvtől elszakadni csak azért, mert épp leírom? Semmiért."
Azé' vazz, mert a TV-ben és a Rádióban sem bazmegolnak, pedig lökehetnék élőben-egyenesben. Nagyon nem komálnám, ha ez lenne a menő stílus és megindulnánk a győzikés lejtőn. Népbutítónak könnyebb lenni, mint népnevelőnek, mi?
kedves Csülök, nem a thommandante félélket rombolja a Tóta W nyálpád félélk ganajtúrása, de azért kösz az aggódásod. Akiknek árt, és akiket rombol, akik majd mércének veszik nyelvezetükben, szemléletükben, emberekhez környezetben való viszonyulásukban a twa-féle simlis világképet, azok még csak most nődögélnek, és belőlük lesz a better magyarland. Saját helyén ez az alak rosszab és cinkusabb, mint sokszor megénelkelt kedvence , a miniszterelnükünk. Gyalázat rá, mindkettőre.
Része életünknek a dugás is mégsem az utcán csináljuk
Része életünknek a lopás rablás mégsem teszik legálissá a törvényekben. Bár ha így haladunk nem soká kell várni.
JA és nem mértek kettôs mércével? Mér is nem lehet jóideje kommentezni a Homáron???
Az a sok kis seggfej is része nemzeti kulturális össztermékünknek akik oly leleményes és változatos cirkalmakat róttak a Homár cikkei alá.
Sztem nyugodtan lehet ilyen kifejezéseket használni, csak mértékkel, ha túl sokat használjuk, őket, csak veszítenek az erejükből.

Én a kurvára szavazok, mert az szexista (nincs férfi megfelelője, vagy legalábbis, a női változat az alapértelmezett). Tényleg, nem tud valaki valami jó sértő megnevezést a prostituáltat HASZNÁLÓ férfira is?

Ja, és buzizni se túl elegáns - elvégre egyikünk se lottón nyerte a szexuális beállítottságát : )
AZ IGAZI MAGYAR BESZÉD

Lőwy Árpád csak név és nem egyén.
Lehetsz te is vagy ő, - s lehetek én.
S a versek, mik e képzelt név alatt
Korral, szokással lépést tartanak.
Mert oly dús a nyelv, melyben teremnek,
Nem lesz itt gátja a verselésnek.

S ha rózsa, nád, pipacs, moh és csalán,
Együtt nő a nap arany sugarán,
Én Istenem! ki szabja meg nekem,
Hogy bokrétámhoz melyiket vegyem?

Hogy motívumnak melyik jobb? - ez? - az?
Azt hiszem, bármelyik jó, - ha igaz!
Vegyétek hát, ím, e versfüzért,
És ne nehezteljen senki azért,
Ha stílje nem szabályszerű: amit
Az Akadém'ja előír, tanít.

Mert, mint az Alföld, hol a délibáb,
Mint tündérkép lebeg idébb-odább,
Nem volna az, minek lennie kell,
Ha kékjében pipacs nem tűnne fel.

Úgy nyelvünk is, mely szép, kedves, dicső,
Színe-játékában bővelkedő.
Gyöngéd, ügyes, merész és férfias,
Amelyben egyesül arany s a vas,
- És, ami igaz, be kell vallani:
Lófasz nélkül nem lenne az, ami!

Indulatszó ez, amely jogosult,
Hisz' egész eszmekörré alakult:
Gúny, élc, harag, erő, s - egyéb, amit
A "lófasz" szó magában egyesít.
Ez "ősi jelszót" vajon lehet-e
Drága nyelvünknek nélkülöznie?

Vannak szavak, amiket úgy emlékszem még soha életemben nem ejtettem ki a számon, de amióta az index fórumait és cikkeit olvasom, gátlásaim érezhetően csökkentek. A minap magam is meglepődtem, amikor beszélgetés közben, lazán és fesztelenül kicsúszott egy érdekes kifejezés a számon. Még gondolkodom rajta, hogy örülök-e.
Ettől függetlenül úgy gondolom, van annak valami átütő ereje, amikor nevén nevezzük a dolgokat. Legalábbis egy netes újságban mindenképpen. Vannak viszont helyek ahol elvárnám, hogy ne kurva anyázzanak ilyen pl. a parlamentünk. Megnyugtatna a tudat, hogy azok az emberek akiknek kezében a családom sorsa, képesek egyszerű viselkedési szabályokat betartani, már csak azért is, mert elvileg nem lehetne olyan témájuk amiről csak mint "faszságról" lehetne beszélni.

De bízzunk benne, hogy talán ők is csak túl sokat olvassák az indexet! : )
Kedwes Tóta W.!
Az írott és kimondott szó között bizony, hogy nagy különbség van. Nem csak formáját tekintve, hanem létrejöttének körülményeiben is. Amikor az élő szóban valaki ocsmányul beszél, az ugye hirtelen összefűzött, a pillanatnyi lelki állapotot hűen tükröző szöveg. Amikor leírod ezeket a disznó szavakat, azt nem hirtelen felindulásból teszed, hiszen van időd végiggondolni. Gyakorlatilag még arra is figyelhetsz, hogy a magas hangrendű szavak mögé mély hangrendű trágárságot biggyessz, hogy jobban csússzon.

Az, hogy jó szemed van a (köz)életi események kontúrozásához, kétségtelen. Kevés embernek adatik meg, hogy olvasható/hallgatható formában a köznépre tudja hinteni szellemi melléktermékeit. Kár, hogy a trágárságot fűszerként használod, szerintem felesleges. Ami végül is bosszantó, hogy ebben blogban elmagyarázod, hogy miért is kell a trágárság... ettől lesz a dolog igazán tudatos és visszataszító. Sajnálom, hogy a szólásszabadság jelentését, jelentőségét ilyenekre puffogtatod el.

Üdv:
SF
Amitől én a falra mászok:
1, Asszem kb 2002 óta jött be nagytudású politikusaink révén a köztudatba: AZ "Én azt gondolom, hogy..." kezdetű mondat... Basszuskulcs, ettől totál a falra tudok mászni és ilyenkor egyesével állítanám mindegyiket a falhoz kivétel nélkül... Ez talán mindegyik g,f,p, stb szavaknál lélekölőbb.. Főleg, ha konkrét kérdésre várnak konkrét választ jönnek ezzel a totál szubjektivizáló énaztgondolomhogy bazmeg. kit érdekel mit gondolsz? a lényeg meg felejtve, de hogy ő mit gondol az kurva fontos bazmeg.

2, Stohl Buci live: "Ez FANTASZTIKUS, kedves nézőink!" (az elejét ejtsd:gusztustalan orrhangon) A legrosszabb ebben az, hogy ő elvileg egy MŰVÉSZembör lenne, akinek talán kicsit gazdagabb jelzős kifejezések tárával kellene rendelkeznie.... amióta abban a posvány tévében van, ezt ugatja, és nem szokik le róla az istenbarma. Mielőtt hozzátennétek, minek nézem, hát nem nézem, elég csak a műsorajánlót elkapni....
na dankesőn bitesőn
Kedves Árpád!

Manapsag Magyarorszagon (es tulajdonkeppen az egesz vilagon) az tapasztalhato, hogy egyre liberalisabban viselkednek az emberek kulonfele dolgokat tekintve. Ez onmagaban nem rossz.

De tegyuk fel, hogy kb. 50 ev mulva - ha meg elsz - kapsz egy levelet valamilyen hivatalos szervtol ahol a fentebb felsorolt szavak egyike, netan tobb is kozuluk hozzad intezett kifejezeskent szerepel. Meg lennel lepodve, ugye?

Esetleg unokad (9-10 eves) olvassa az Indexet es indokolatlanul ilyen szavakat kezd el hasznalni... (a tobbi hasonlo koruval egyutt...)

Mivel a media is nepnevelo hatasu - bar sajnos altalaban nem a jo iranyba nevel mostanaban - ha a elkezdi hasznalni ezeket a kifejezeseket, akkor ezaltal zulleszti a beszelt nyelvet. Hova jut ezaltal a vilag? (Elobb-utobb az ecstasy es a kokain is legalis, netan "ajanlott" lesz ezen az uton, de ez mas tema...)

Nos, szerintem erre semmi szukseg! Maradjunk meg a "fene" es a "franc" szintjen a mediaban (is) es hagyjuk a baszdmegolast a bunko kisebbsegre!
Legdurvább szó szerintem:

kötshög

A szó megfelelően artikulált kiejtésével bármely faji, nemi, vallási és egyéb hovatartozású egyént remekül meg lehet sérteni, ráadássul a v1.0 változat (köcsög) a mai magyar médiában is már teljesen elfogadott.
tommandante, először is gratulálok. Csak úgy dől belőled az erkölcsi felsőbbrendűség.
"Saját helyén ez az alak rosszab és cinkusabb, mint sokszor megénelkelt kedvence , a miniszterelnükünk". Már értem, mi a gond, biztosan megsértette a szeretett vezéredet. Arra ítéllek, hogy addig nem jöhetsz ki a polgári körből, amíg nem találtál annyi jobbost fikázó cikket a Magyar Nemzetben, ahányszor TWÁ elküldte a jó édes anyjába Fletót. És mindezt a szemellenződ lepattintásával kell megtenned, hiszen eddig úgy látszik elkerülte a figyelmedet...
kerestem még néhány jó szót, ami kifejező, őszinte és jól illik rád, T.W.Árpád. Biztos megérted, ha azt mondom rád, hogy egy elbaszott fattyú vagy, egy médiaszutyok, hiszen én csak egyenes és becsületes akarok maradni, ahogy te is - mint tiszta szívvel írod - és nem bírná az önérzetem, ha kozmetikázva, szép díszesen és elegánsan, tekintettel arra, hogy mindenféle emberek, kicsik, nagyok, érzékenyebbek és befolyásolhatóbak is olvasnak most, szóval szar alaknak érezném magam, ha csupán ilyen kicsinyes szempont miatt nem írnám le, hogy egy élenjáró seggnyaló, plagizáló tévelygő tróger takony vagy. Nincs jobb szavam rád.
A kesely pohassza meg az ángyélusát...!
Alias, sajnos ma már egy 8-9 éves gyerek az összes felsorolt szót használja. És nem a média miatt, megtanulják az ovodában, iskolában. Nem olyan szörnyű egyébként, mint ahogy hangzik, ez csak amolyan nagyfiúskodás, a legtöbben kinövik. Mármint a céltalan használatát...

Az újságírás is irodalom, a feladatuk, hogy amit közölni akarnak, azt a lehető legjobban adják át a nyelv segítségével. Ez bizony sokszor azt jelenti, hogy káromkodásokat kell használni. És így van ez jól.
Alias: a gyermekem kimegy az erkélyre este és a lent orditozó 10en évesektől ennél sokkal durvábbat hall. Ha esetleg TWÁt olvasva jut majd el ezekhez a szavakhoz akkor szerintem még mindig jobban járok. Talán azt is kéne nézni hogy a szavakat milyen tartalom kifejezésére használjuk és nem csak azt hogy a szavak maguk milyenek. Ez is csak egy általánosítás, ha valaki csúnyán beszél az csúnya ember.
Egyetértek abban hogy vékony jégen járkál aki csúnya szavakat használ, de lehet hogy van értelme a jégre menni. Az ő felelőssége, és bátorság kérdése. Az öncélú önreklámozó trágárság egy másik kérdés, ha TWÁ is beleesik akkor majd úgyis megkapja a magáét. :)
legcsúnyább: FERI
Ja! Alias készült már trágár hivatalos levél(korábban volt idézve de találtam egy pontosabb forrást):
dtp.atomki.hu/~ecsedi/Lowy/Lowy-level.html
Shenpen, díjazom a hozzászólásaidat. Nagyon ott vannak. Te írtad azt hiszem, hogy azért a sok trágárság, mert szenvedélyesebbek lettünk. Szerintem nem. Mindig is szenvedélyes nép voltunk. Inkább a szókincs és az önkontroll hiányának tudom be és annak, hogy " trendi" ( de utálom ezt a szót) lett mocskosul beszélni. Az átlagemberekre gondolok, nem a publicistákra, nekik alapból kötelező a gazdag szókincs. És mert van, ezért felesleges a trágárság. A kemény, igényes, mondhatnám szarkasztikus humor sokkal kifejezőbb és hatásosabb bármilyen bazmegolásnál.

A nyelv alakul,változik, igen. Pl teret kaptak ilyen szavak: "tolnak az arcunkba, bebuktad, parázik " és még rengeteg. De ez nem egyenlő azzal, hogy a trágárságnak az írott sajtóban, szépirodalomban helyet kellene kapnia.

Van itt rá példa, mennyire ártalmas, sértő.
szerintetek hol tanulják el a gyerekek? és akiktől eltanulják a csúnya szavakat (vagyis azok rossz és indokolatlan használatát) azok honnan lesik el, hogy ez a módi? Hogy a korszellem megengedi? Szerinetetk semmi felelőssége nincs a T W A féléket eltartó médidának abban, hogy miről és hogyan beszéálünk? hogy elsivárosodik a nyelvünk? Talán az olvasni tudók döntő többsége olvas mást is rendszeresen bulvárújságon, ker. tévén, indexen kívül? Vajon kiktől lessük el a modern nyelvhasználatot? Bizony Árőpád, nyakig részed van benne neked is. KOnkrétan neked. Mert te nem egy két emberhez, hanem tízerekhez jutsz el, amikor bazmegezel, látszólag szellemesen. Valójában öncélúan, és csak az olvasó megtartására, megbotránkozatására, hogy olvasott legyen a szennyed. Ki is mondta: ma az újságírók többsége egy jó szóviccért a lelkét is eladja... emlékszel méga rra, amkor neked még volt ilyen áruba bocsátható valamid... lelkiismeret, jóizlés, stb. Akaszd fel magad, Tóta W. Árpád, így egy kevéssel jobb és komforotsabb lesz Magyarország.
swen, ha olvasol kortárs magyar irodalmat, akkor ott igencsak helyet kapott a trágárság. A trágárságnak sok helyen igen kifejező (és máshogy nem kifejezhető) szerepe van. Úgyhogy nagyon helyes, ha használják, sok helyen a szemérmeskedő, "fennkölt" stílus egyszerűen nem helyénvaló, művi.

A trágársággal csak akkor van baj, ha öncélú lesz. Lásd pl. tommandante polgártárs beírásait. 12-13 éves koromban még én is élvezetem a minél "cirkalmasabb" káromkodásokat, úgy éreztem, hogy teljesítmény. Aztán jobban lettem... Na, az ilyennek semmi értelme, és ez az, ami kerülendő.
WC-ARPAD! NAGY BOLDOGSAGOT OKOZTAL NEKEM!Megtalaltad az egyenisegednek leginkabb megfelelo temat (kaka,pisi,geci)ez jellemez igazan teged.Nem is hinned milyen szep latvany egy partvonalra allitott irogatocska onmagaratalalasanak latvanya.Itt aztan kedvedre kielheted magad.Szoval csak igy tovabb irogassal meg sok ilyet hatha az indexbol is kivagnak elobb utobb mint a hirlapbol hehehe.
Olvasok kortárs irodalmat, előfordul, hogy helyeslem egy-egy trágár szó használatát de általában nem. Jól mondod, amíg nem öncélú, addig helye lehet egy-egy ( és nem tömegével) szónak.
Alpári országnak alpári újságírást. Milyen bölcs gondolat! Áldott legyen a segg, amiből származik.
Egyébként a fenti szavak egy része szerintem nem káromkodás, használatuk a magyar ilyen irányú hiányosságaival magyarázható. Úgy értem, hogy nincs rá jó szó. Sok dologra a "szemérmeskedő" magyarban három verzió létezik csak, a gyerekes, az orvosi és a trágár.

Pl. kuki - pénisz - fasz, punci - vagina - pina, vagy kaki - ürülék - szar.
Ha nem akarsz gyerekesen vagy művien beszélni, akkor használni kell ezeket a "trágár" szavakat, amelyek szerintem egyszerűen olyan dolgok normális nevei, amiket nem "illik" használni a beszédben. Na persze ez nem jeleni azt, hogy nem használnánk...
Most újra elolvastam az írást, bár ne tettem volna.
Sajnos megjelent előttem a kép, ahogy Tóta W. az eredményt masnival átkötve beviszi UP-nek.
Aztán átpörgettem ezt mind a 10 variációval.
Kedves RPA:
"A trágárságnak sok helyen igen kifejező (és máshogy nem kifejezhető) szerepe van." - TWA-t minősíteni azok az igazán kifejező szavak, amiket nálam olvashatsz. Nem szeretem felesleges trágárságot. Ellenzem. Ellenzem a nyelvi képmutatást is. Azt szeretem, ha használják, kihasználják a nyelv lehetőségeit a jobb, érthetőbb és választékos közlés információ átadás lrdekében, és nem azt, ha - mint Árpád - visszaélnek vele. Árpád írjon naplót, ha már nem hajlandó magát kiiktatni a közírásból és a társadalomból. Ártalmas, haszontalan.
"travis 2006.12.12. 14:11:46

Gyerekkoromban elhűlve néztük a tesómmal, hogy egy alámondásos filmben kimondták: "Most szétlőlek, bazdmeg!"
.
.
.
Amúgy a gecire szavazok. Indokom egyszerű: A többit a szüleimmel való beszélgetéseimben is gyakran használom. "

Klassz lehet a hangulat nálatok, amikor apádhoz így szólsz: "Bazmeg te fasz ! Buzi vagy, hogy azt a fos műsort nézed a tévében ? A kurva meg mi a faszt csinál már a konyhában bazmeg, hogy nincs vacsora ?!"

Lehet, hogy szerinted ez meleg és családias, de maradjunk annyiban, hogy ezek a szavak nem valók családtagok dialógusaiba, újságba és sehová sem, ahol nem fogatlan, savanyú bortól bűzlő hajléktalan kinézetű világmegváltó de segélygyűjtő zsenik osztják az észt. ...a Tóta W. Ártányokat kifelejtettem. Ott is szép lehet a karácsony, amikor tóta gyerek átnyújtja szíve választottjának (ffi/nő ?) az ajándékot emígy: "Nesze bazmeg te fasz/picsa ! Itt ez a szar bazmeg a jézuskától !"
Egyébként a fenti szavak egy része szerintem nem káromkodás, használatuk a magyar ilyen irányú hiányosságaival magyarázható. Úgy értem, hogy nincs rá jó szó. Sok dologra a "szemérmeskedő" magyarban három verzió létezik csak, a gyerekes, az orvosi és a trágár.

Pl. kuki - pénisz - fasz, punci - vagina - pina, vagy kaki - ürülék - szar.
Ha nem akarsz gyerekesen vagy művien beszélni, akkor használni kell ezeket a "trágár" szavakat, amelyek szerintem egyszerűen olyan dolgok normális nevei, amiket nem "illik" használni a beszédben. Na persze ez nem jeleni azt, hogy nem használnánk...
Most újra elolvastam az írást, bár ne tettem volna.
Sajnos megjelent előttem a kép, ahogy Tóta W. az eredményt masnival átkötve beviszi UP-nek.
Aztán átpörgettem ezt mind a 10 variációval.
Egyébként a fenti szavak egy része szerintem nem káromkodás, használatuk a magyar ilyen irányú hiányosságaival magyarázható. Úgy értem, hogy nincs rá jó szó. Sok dologra a "szemérmeskedő" magyarban három verzió létezik csak, a gyerekes, az orvosi és a trágár.

Pl. kuki - pénisz - fasz, punci - vagina - pina, vagy kaki - ürülék - szar.
Ha nem akarsz gyerekesen vagy művien beszélni, akkor használni kell ezeket a "trágár" szavakat, amelyek szerintem egyszerűen olyan dolgok normális nevei, amiket nem "illik" használni a beszédben. Na persze ez nem jeleni azt, hogy nem használnánk...
"Én jobban utálnám Gyurcsány Ferencet, h azt mondja Őszödön, hogy elszámoltuk magunkat."
Indiferens, hogy miként mondta!
A pártja győzelmére, másfél évíg kúrta, kúrogatta, elkúrta az országot.
Mondhatja akárhogy, a lényegen nem változtat, elkövette a legnagyobb bűnt amit miniszterelnök elkövetehet, direkt
ártott az országnak.
T.W.Árpád ne ennek alapján súlyozza ezt az országos faszt! De jó csóka ez a miniszterelnök milyen cizelláltan beszél
a hazaárulásról! Nehogymá attól legyen hiteles mert trágár!
Kedves PRA!

Nem az öncélú trágárságot szeretem és nem a képmutató nyelvhasználatot. Azt szeretem, ha élnek a nyelv adta lehetőséggekkel, és főként azok, akiknek ez mesterségük. TWA visszaél pitiáner érdekei miatt ezzel, tudatosan, és kristály tisztán látva a helyzetét. A szememben ez gyűlöletes, megvető. Ellenzem. Ártalmas. Árpád írjon naplót, és ne mérgezze közíróként az emberek kedvét, ízlését, nyelvi hozzáállását. De legjobb lenne, ha - mint írtam - nem csak a sajtóból, de a társadalomból is kivonná magát, és kirúgná a sámlit maga alól. Egy hozzá hasonlóan elfajzott és torz lelkű ember jut eszembe, Kövér László - ő legalább felvetette ezt a gondoltatot magára nézve. Szeretném, ha - akár közösen Lászlóval - Árpád meg is valósítaná ezt.
Stílusgyakorlatok Árpád-módra.
Tommandante: Imádsz káromkodni. Te ide beírtál 4-5 mocskolódó hozzászólást. Átsüt rajta hogy élvezettel ízlelgeted a szádban ezeket a válogatott szavakat. Igazán öncélú és ösztönéleti amit te itt csinálsz. Nem vagy te semminek az óvója, te csak ürügyet keresel arra hogy kiélhesd magad. Néha próbálj értelmet is csepmészni a mondataidba mert ez így nagyon szánalmas :o(
nem biztos,hogy mindig kimondhatjuk,amit gondolunk...szerintem elég hülyén néznék,amikor a hullafáradt pénztárosnő közölné,hogy tele van a töke a sok buzi idióta fasz köcsöggel,és takarodjon mindenki büdös anyjába.Vagy,az is milyen cukor lenne,ha a kicsi gyerkőc egy bazinagy frász kíséretében megmondaná a nagyinak a frankót,hogy húzzon el a picsába ezzel a fos mesekönyvvel.Esetleg a barátnőnk közölné az anyánkkal,hogy legjobban szeretné,ha a büdös kibaszott életben soha többet a karfiolos valagát nem tenné be a lakásba
Azt se szeretném,ha lekurváznának,mert rátoltam valakire a bevásárlókocsit
Amúgy káromkodni szoktam,de a kínálatból max hármat használok a megfelelő helyen,és az jólesik(van az úgy,hogy az irgumburgum nem elég kifejező)
És egyébként például a barom,a görény, seggfej,az ostoba,a kripli is jó szavak,meg még van egypár,ami kellőképpen bántó,szóval szerintem szegényes,ha csak cekcuális izékkal dolgozunk.
Ja,csatlakozom azokhoz,akiket a valamilyen szinten úgymond igazánditól kiráz a hideg!


tommandante, eddig az öncélú káromkodások nagy részét te írtad ide be. Bizonyára azért, mert nálad (téged idézve) még maradt "lelkiismeret, jóízlés".
Hogy TWÁ érdekei mik, azt szerintem te beképzeled magadnak, nyilván a saját "világnézeted" mentén.
"Árpád írjon naplót, és ne mérgezze közíróként az emberek kedvét". Árpád pont azt csinál, amit csinálni akar, nem akkor fogja abbahagyni, ha majd valaki (pl. te) azt mondja, hogy nem kellene, hanem akkor, ha majd nem olvassák.
"Olvasó úgy képzeli, hogy az újságíró szemüveges, tanult ember, akinek ezért kötelessége édes anyanyelvünket úgy használni, ahogy irodalmunk nagyjai. Ő az újságíró-olvasó kapcsolatot körülbelül tanár-diák viszonynak tételezi, ezért elvárja, hogy szalonstílusban írjanak neki újságot."

Kedves W!

Én meg pont fordítva gondolom, ezt az szerző-olvasó dolgot. Tudod, az aki publikál, annak van neve, van valamilyen viszonya a helyhez, ahol publikál. Felelősséggel tartozik azért, amit ír.
Ha azt írja, hogy hülyeköcsögnyálasszájú XY, és XY ezért bepereli, hajrá. Ti tudjátok meddig mehettek el. Vagy nem és akkor megszívjátok. Ez benne van a pakliban. Persze, élő nyelv meg minden, de a szó elszáll, az írás a neten is megmarad. Legalábbis amíg le nem törlitek. : )
Te írhatod, hogy Azu baszd meg, de egy nick mögül hozzászóló ne írhasson ilyet. Azért ne, mert nem lehet őt a rágalmaiért, a szidalmaiért felelősségre vonni.

Engem tehát nem zavar, ha "gecitenger" van az index címlapján, amíg annak oka van - pl. idézet valakitől. Vagy, hogy te éppen - jogosan, vagy nem jogosan az most mindegy - szaporodásra szólítasz fel egy médiamunkást... az se zavar. Az, amikor ezt egy nick írja, na az nem kéne. De nagyon nem.

Üdv!
kis szines a káromkodások nemzetközi visszacsatolásáról.

kinn dolgoztunk németeknél (építőipar) a srácok rendszeresen faszkalapnak hívták a német műszaki ellenőrt, akinek ez egy idő után feltűnt, rá is kérdezett, hogy mit jelent. elmondtam neki, szó szerint lefordítottam. a srác örült, hogy ez milyen aranyos már. eztán, ha bekiabált valaki, hogy jön a faszkalap, ő mindig lelkesen integetett, hogy bizony, ő jön.

na, ez a lol.
Mifenének írtok ilyen csúnyákat? Nehéz volt a kuporgás reggel a majolikán? Benn maradt a méreganyag? Elegendő megírni, hogy az igényes közírótól csak nagyon indokolt esetben fogadható el a "trágár" kifejezés, azt kalap. Nem azért, mert megrontja a kicsinyeinket, hanem hogy megóvjuk ezeket a szavakat a prostituálódástól. Mindig büszke voltam, hogy pl. az angollal szemben mennyi szép-szomorú-kacifántos káromkodásunk van, és azokat hogyan lehet variálni, képezni (ld Lőrincze prof, klasszikusát). Lassan viszont nem tudjuk jól kikáromkodni magunkat, annyira elfogadottak lesznek e becses szavak a közbeszédben. Meglátjátok, visszatér a kénköves menkű, a teringette, meg a teremburája...
ja, és csúnya szavak még: slejm, váladék, genny, szájszag
„Szerintem nincs obszcén szó, csak obszcén összefüggés. Egyébként hiába adnának egy tiltó listát szavakról, összefüggésekről, témákról, bármiről, dúdolva lehetne undorító, mocskos, por.nográf szöveget eszkabálni. Mán ha ez volna a nemes cél... Ugyanazok a szavak, mozdulatok, melyek a por.nólapokban vannak, egy szerelem csodájában megszentelődnek.”

Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből ( www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/esterhazy/20030904esterhazy.html?pIdx=7 )
Azt gondolom hogy mindenkinek aki valamilyen módon befolyásolni tudja társadalmi normákat, tudatában kellene lennie az erkölcsi felelősségnek. Gyanítom ez a fogalom ismeretlenül hangzik előtted...
Pedig ezért van az, hogy ÉN BAZDMEGOLHATOK (ritkán teszem), TE pedig írásban NEM. Ha az én gyerekem azt látja, hogy teljesen természetes dolog írott formában is gecizni, akkor holnap talán már engem fog lefaszozni.
Amúgy meg nem hiszem hogy ezek a szavak újkeletűek lennének, ha Te írod meg az Anna Karenina-t(bocsi Tolsztoj) az valószínüleg annyi lenne hogy: "Vót ez a hülye kurva akinek viszketett a pinája, jól megbaszatta magát a fiatal kemény fasszaaa, egy darabig még kúrogattak aztán kifingatta magát a köcsög ribanc"
en szeretem a karomkodast, olyan vicces. persze van, amikor mar kozonseges meg minden, meg nem mindegy, kinek a szajabol es hogyan. a rosszindulatu karomkodas kiabrandito, elbassza a hangulatom, az eszkozkent hasznalt meg szorakoztato. szerintem.
ujsagokra ugyanez all. a frocsogestol masik lapra nezek at, ha meg jo, akkor sokkal szivesebben olvasom tovabb a cikket.
a nagymamam mindig hasznalta a "de csak egy hangyafaszanyit, kincsem" kifejezest, es imadtam!! anyu szivrohamot kapott, de en imadtam:)
Dr Kotász, nem erről szól most ez az írás, hanem hogy azt a szót mondjuk-e, ami oda illik. Ez most nem politikai példa, hanem szóhasználati. A politikai részével is lehet foglalkozni, de most nem az a téma. A "szerintem itt jól használt egy szót" kijelentés nem egyenlő azzal, hogy "nagyon szeretem, minden tettével egyetértek". Ajánlom mindenki figyelmébe, aki csak "egy irányba" tud olvasni.

Holló, itt nem arról van szó, hogy káromodást úgy általában kell-e vagy nem használni, ez így értelmetlen. Senki sem azt mondja, hogy akkor káromkodj, ahol csak tudsz. A lényeg az, hogy mit akarsz kifejezni. Ha a barátnőd el akarja küldeni anyádat a p.ba, akkor a helyes kifejezés, ha káromkodásokat használ. Most nem azért nem küldi el (ha pedig tényleg el akarja), mert nem káromkodik, hanem mert nem akarja vele ezt a véleményét közölni. Ha eljutna odáig, hogy közölni akarná, valószínűleg már káromkodna.
Az irodalomban és újságírásban ha egy vélemény, hangulat átadását káromkodással lehet legjobban megtenni, hát azzal kell. Ez egyébként a való életre is igaz, csak ott a közlendő tartalommal finomkodunk, nem a kifejezésmóddal.
Úgy tűnik, nagy a félreértés. Arról lenne itt pusztán szó, hogy vannak helyzetek, amikor egy baszdmeg az adekvát kifejezés. Olyankor szerencsésebb kimondani. Arról viszont nincs szó, hogy érveket helyettesítene. Amúgy nekem is feltűnt, hogy messze legdurvábban a post kritizálói fogalmaznak. Hm, a tiltott gyümölcs?

Shenpen

Respect.
Kedves Karotta! Kérelek, keress rá a nevemre bármelyik fórumban. Látni fogod, hogy nem vagyok beírogató típus - nem fogsz a nevem alatt találni levélkéket sehol - kivéve subbát egy helyen. Ezt a kívételesen izléstelen, haszonhajhász és képmutató írást TWA-tól ma reggelsikerült kiszúrnom, és azóta egyszerűen nem bírok magammal, nem bírom ki, hogy ne közöljem a véleményem vele, bár tudom - és Tribuszernénál a pont! - hogy TWA ezt nem olvassa, csak számolja. Érzékeltetni akarom a trágársággal, hogy mi az, amit TWA csinál publicisztika néven. Talán rossz eszköz, meglehet. Talán nem kellene így provokálni az olvasót. Az mondanivalóm - amelybe remélem némi értelem is szorul - ez: Ne befolyásolják a közírók, a nyilvánosság előtt szólók a médiát csupán fogyasztó, annak manipulatív módszereivel szemben védtelen embereket. Azokat, akik nem tudnak visszaszolni, csak állnak a dumahenger előtt, és tágra nyílt szemmel tűrik, ahogy szórják bele a port. Ne rombolják igénytelenséggel és felesleges trágársággal a nyelvet és gondolkodásmódot. Ennyit kívánok T W A -val közölni. A káromkodásról: 18 éves koromig a legcsúnyább szó, amit kimondtam a sz.r volt. (Ma is szégyenlem, ha ennél több kicsúszik a számon.) Aztán jött a hadsereg:) Ma már nem hagyom magam könnyen befolyásolni a közösség nyelvi divatjától, de tudom, hogy sokan nem tudják ez alól kivonni magukat. Ezért szeretném, ha nem teremtenénk ilyen nyelvi környezetet. Én is újságíró vagyok, nem kendőzöm a véleményem sem, és igenis óvom a nyelvem, mert ha csak egy mód van rá, elkerülöm a TWA féle öncélú, ám népszerű és kifizetődő trágárságot, amikor másoknak "olvasnivalót készítek." Mindenesetre kösz a hozzámszólást.
Sly, itt pont arról van szó, hogy Tolsztoj nem ezt akarta átadni. Nem a káromkodás öncélú, értelmetlen használatáról van szó. Lásd fenti válaszomat.
Egyfajta félelmet érzek a trágárságot mindenáron ellenzők sorai közül. Mintha félnének hogy a trágárság mint olyan megoldhatatlan feladat elé állítja őket. Ezekkel a szavakkal másfajta problémáik is lehetnek és ezért jobb száműzni őket a problémával együtt. Nem analizálni akartam csak megpróbáltam a helyzetükbe képzelni magam. Ja és még egy vélemény a trágárságról:
onagy.zoltan.terasz.hu/index.php?id=2277
Példa: ugye emlékszünk a ponyvaregény egyik bevezető jelenetére, amikor kinyitják a csomagtartót és felmennek a srácokhoz? Hogy hangzott volna az Vincent szájából, hogy "puskát kellett volna hoznunk, az anyja mindenit!"? Nem arról van szó, hogy káromkodunk, mert az olyan jó, ollálá, hanem mert van, ahová káromkodás illik.
Tóta W.
néha elszalad veled a ló...Ezért már fizettél bírósági itéletet követően.Ill.az Index.
Amúgy én meg Mózes gyűlölő vagyok.
Rejtély,hogy miért épp a magyar nyelv ismerői használnak annyi trágár kifejezést szóban és irásban.
Épp ez ellen kellene tenni.
Gyurcsány öszödi trágárságait lefordították angolra (más indoeurópai nyelvekre is),de nem tudták jól visszaadni,mert e nyelvek egyszerűen nem használnak/ismernek ily kifejezéseket.
Figyelemreméltó.
Ezek itt egyáltalán nem csúnya szavak, hiszen mindenki használja őket.
Véleményem szerint az összetett szavak, kifejezések a legborzasztóbbak. Ilyen mondjuk a szaros palacsinta, vagy nagyon csúnya még a rüszüpatkány.
Tomi 2006.12.13. 10:02:35

„Klassz lehet a hangulat nálatok, amikor apádhoz így szólsz: »Bazmeg te fasz ! Buzi vagy, hogy azt a fos műsort nézed a tévében ? A kurva meg mi a faszt csinál már a konyhában bazmeg, hogy nincs vacsora ?!«

Lehet, hogy szerinted ez meleg és családias, de maradjunk annyiban, hogy ezek a szavak nem valók családtagok dialógusaiba, újságba és sehová sem, ahol nem fogatlan, savanyú bortól bűzlő hajléktalan kinézetű világmegváltó de segélygyűjtő zsenik osztják az észt.”

Hogy Nálatok polgáréknál nem fordulnak elő ezek a szavak a dialógusokban, az lehet, én, a paraszt, azonban nagyapámtól, apámtól, anyámtól tanultam őket, az anyanyelvem szerves részei. Képmutatás volna, ha megtagadnám őket prüdériából, az úrhatnám sznob közönséggel szembeni megalkuvásból, és csak mosolygok azon, hogy polgárék alapján ítélnek meg, hogy a magyar nyelv bizonyos szavait használom-e.

Amúgy a példádból is kiviláglik, hogy nem a szavak a csúnyák, hanem az összefüggés. A példád szerintem semmivel sem szebb imígyen átfogalmazva:

„Hallja-e, maga senkiházi! Nagyon egyszerű ember lehet Ön, ha képes ezt a gyengeelméjűeknek szánt szennyet a barázdátlanított szürkeállományára vetíteni. Édesanyám meg mi mással képes elkendőzni létének abszurditását, ha már vacsorát sem hajlandó csinálni?”

Látszik, hogy a szándék a fontos. Ha apámmal tévéznék (bárcsak még tehetném!), simán kicsúsznának mindkettőnk száján olyan kifejezések, hogy ez meg az ritka nagy fasz, netán geci is az illető, ugyanakkor soha nem kérdőjelezném meg semmilyen szavakkal apám értelmi képességeit vagy a tisztességét.

Továbbá a jó cimborámtól egy „kurva anyád” lehet sokkal melegebb dicséret, mint ha valaki őszintétlenül szembedicsér a legválasztékosabb szavakkal.
Fasz vs. Picsa
BigBrother vs. Valóvilág
Szomszédok vs. Barátok közt
Megasztánc vs Szombat esti láz
stb.
Az újságíró szemüveges tanult ember, aki szolgál. Na nem humanista célokat. Nem cél az embereket nevelni és jobbá tenni. Egyszerűbb, ha lenyomjuk őket primitív szintre (anyagilag, erkölcsileg, fizikailag). Könnyebb úgy kordában tartani őket. Ha meg vetünk nekik egy kis koncot a megfelelő időben még örülni is fognak. Liberálisan, egyenlően (pénzért!) mérjetek. Mindent megtehetsz, ha van elég pénzed.
Már régen nem bűn leírni "csúnya" szavakat. Nem bűn elkúrni egy országot. Nem bűn megfizettetni alap szolgáltatásokat.
Az ember a legnagyobb érték? Biztos? Valahogy nem ez látszik a mindennapokban.
Ouroboros, a kurvaanyád :)
Az Esterházy-idézeted kapcsán arra azért kíváncsi lennék, a fos milyen összefüggésben szentelődik meg.
Tomi,

Azért elég súlyosan lesarkítottad, amit írtam.
Természetesen apámmal nem úgy beszélek, hogy mi a fasz van má, bazmeg!, stb...

De néha bizony előfordul, ha együtt nézünk valami seggfejet nyilatkozni a tévéban, akkor bizony eldördül egy 'ki a fasznak képzeli ez magát?'
A Gergényi feltűnésekor pedig általános a 'kurva anyád'.

Egyébként így visszaolvasva a postodat, neked valami egészen más bajod lehet.
Ouroboros, teljesen egyetértek. Én is valami hasonlót próbálok megértetni, kevés sikerrel... :)
Árpi, ha nem tudsz trágárság nélkül írni, akkor ne basszátok fel a cikkeidet az első oldalra, jók lesznek azok valahol a 28. suboldalon is. Régebben is elvetődtem az indexre, évekkel ezelőtt még nem volt ennyi szabadszájú cikk, sőt egyáltalán nem és nem hiszem, hogy iszonyatos nagy hiányérzett lett volna emiatt. Ne csússzatok már le a pöcegödör aljára bazmeg. Egy blogban vagy egy szoftfos fórumon elmegy a trágárság, de egy hírportál oldalán nem.
Mert majd a fiatal gyerek pont a Worluk féle politikai/stb. cikkeket szokták olvasni, és pont abból a nagy ritkán előforduló csattanósan elhelyezett - nem öncélú - lófaszokból tanulnak meg káromkodni.
Kedves Tribuszerné!

Köszönöm, a könnyemet morzsolom a meghatottságtól.;o)))

A fosról annyit, hogy Esterházy bizonyára nem volt fölkészülve kakiszexes por.nólapokra.

Meg annyit, hogy szerintem affektálás volna a „Hasmenésem van” eufemizmust használni családi környezetben az adekvát „fosok, mint a síkon futó betyár” helyett, hogy a 'fosik' másik értelméről, a 'fél'-ről ne is essék szó.
Rpa, pont ez az amiben nem értünk egyet, nem azt mondom, hogy soha nem kell ezeket a szavakat használni, de ha a kezdőoldalon 4-5 írás címében faszoznak akkor az mi más mint tahóság. Talán van olyan amikor le kell írni ilyesmi, de ez igen ritkán igaz. Még mindig kitartok amellett hogy a közönségességet normává tenni nem szabad. Mondj nekem példát olyan írásra az index oldalain, amit egyszerűen lehetetlen másként(köcsögözés nélül) megírni, anélkül hogy mondanivalójából semmit se veszítsen.

Személy szerint sokkal többre becsülöm amikor, ahogy te fogalmazol, cirkalmasan küldenek el valakit a búsba, ahhoz tehetség kell, nyelvismeret, sílusérzék stb. Mindenzt kiváltani egy "fasz"-al nem lehet, ha megteszi akkor számomra ez annyit tesz, hogy egy 10. ligás zugíró firkálmányához van szerencsém.

Az hogy a kortárs "művészek" mit csinálnak eszméletlenül nem tud érdekelni, talán ha egy százalékukra fog emlékezni bárki is húsz év múlva...
outsider:ugyanezt erzem en is,igazad van.
Az ilyen emberek minel tobbet beszelnek,annal tokeletesebb korkepet adnak magukrol.
Esterházy Péter vagy 20 éve megírta, hogy trágár szó nincs, legfeljebb trágár összefüggés.
Úgy látom kezdünk eltérni a témától, Outdoor elmondja nekünk hogy zajlik az élet otthon. Ez engem mennyiben érint?
Ilyesmire nálunk is volt már példa, bár igen ritkán, de ezt aztán nem tettük közzé mindenki okulására. Otthon lehet bazmegolni, publikusan nem.
Magam részéről nem használok csúnya szavakat, ha a szüleimmel beszélek,
de az sem érdekel, ha más igen. Csak az, hogy velem milyen hangon beszélnek.
Talán ezért kéne odafigyelni, ha sok embernek ír valaki.
Ha pedig valaki nem érti, mi a különbség az írott szó, és a köznapi beszéd között, azt nagyon tudom sajnálni. Az ember a környezetéhez, és a helyzethez igazodva ír, beszél.
Én speciel nem ugyanazt az élményt várom egy publicisztikától, mint amit a kocsmában is megkapok.
Ha a publicista káromkodik, legalább választékosabban tegye. Különben inkább iszok egy sört és hallgatom a hugyosjózsit.
Sly, ezzel már inkább egyetértek, szerintem is kicsit túlzásba viszi az index, nem biztos, hogy amikor trágárságot használnak, akkor pont az illik oda jobban. Bár szerintem az esetek jelentős részében azért jól eltalálják a helyét.

De az előző beírásod egyáltalán nem erről szólt. Az előzővel sem értek teljesen egyet. Nem akkor kell elhagyni a trágárságot, ha semmiképpen nem lehet elkerülni (a direkt idézeteket nem számítva ilyen nincs), hanem ha nem az illik oda leginkább. A cirkalmas káromkodásban pedig csak akkor van érték, ha ez kifejez valamit. Önmagában a cirkalmas káromkodásbeli "kreativitás" az "olcsó játék hülye gyerekeknek" kategóriába esik. Lásd a Belga ide vontakozó "nótáját". :)
WTF ist Outdoor?

Amennyiben rám van itt célozva, enyhítő körülményként szeretném fölhozni, hogy konkrét hozzászólásra reagáltam, továbbá megátalkodottságom odáig terjed, hogy továbbra is témához illőnek tartom.

Hogy konkrétan az Indexhez kapcsoljam, talán azért is szeretem az Indexet, mert itten úgy beszélnek, ahogy mi bizalmas körben, otthon vagy barátok között. A hangvételnek ez a meghittsége, keresetlensége is része lehet az Index sikerének.

Továbbá megígérem Worluknak is, hogy ha az Index is kipontozza már a „Kapjátok be”-t is, akkor majd baszok idejönni, mer én meg a prüdériát utálom.
Rpa
miután itt feldobódott egy téma,és miután már mindenki bármit belepofázott,amit akart,ne mondjad már meg öcsi/te lány,hogy itt miről van szó,és miről nincs.
de értem,hogy mit mondasz,szűken véve ne legyen gond,ha nem csak egymás közt,élőszóban,hanem pl újságban leírva is ez természetes legyen
Erre meg már kábé ötezren ideírták,hogy élőszóban és újságban is oké,megfelelően és indokoltan adagolva
én meg még arról írtam,akkor más színtereken is?gátlás nélkül?
figyelj,én pl nem fújnám fel ezt a parlamenti "kapjátok be"-t sem, jót röhögtem rajta,és emberinek tartottam,de ezzel együtt,nem tudom,meg tudnék-e barátkozni azzal,ha ordítva kurvaanyáznának,meg a többi,pedig ott aztán vannak indulatok
lehet,hogy nem szállok elég szabadon,mint a madár,beszari vagyok,vagy mittomén,de azt gondolom,az embernek úgy általában tudni kell uralkodni az indulatain
engem pl sokkal inkább bántana és sértene,ha valaki azt mondaná rólam,hogy dilettáns vagyok,vagy ostoba,mintha azt,hogy hülyepicsa
mert valahogy az előzőt sokkal személyesebbnek venném,az utóbbira meg csak azt kéne mondanom,hülyepöcs
ja,meg a "barátnőnk" csak példa volt,öregedő nőszemély vagyok,és hülyeséget írtál azzal kapcsolatban
holló, nagyon nem érted, mit akartam mondani. De elmondtam már párszor fentebb, nem ismételném meg. Ajánlom Ouroboros hozzászólását is, az ugyanarról szól és jobban érthető.
Speciel engem egyik se zavar. Ellenben a kapornak meg a szagatok is oklendeznem kell, tehat javasolom, hogy vedd fel a tokfozeleket is a listara, kulonben nem tudok erdemben szavazni.

Koszi!

Conspirador
TWA, miért nem szólsz Szilyéknek, hogy szívesen folytadnád helyettük a Homárt? Ott lehetnél igazán sikeres.
Kedves Rpa!

Köszönöm a kitüntető figyelmet. Annyit tennék hozzá, hogy Michael Swan-nak van egy remek könyve, a Practical English Usage, amelyben az általa 'taboo word'-nek címkézett szavakra is kitér, relatív ütősségüket is listázza, illetve a brit/amerikai használat közötti eltéréseket. Ő óvja a célközönséget, az angolt idegen nyelvként használókat ezek használatától, mert *ezek használata egy csoporthoz való tartozást, bizalmasságot fejez ki, ami egy külföldi esetében anyanyelvi beszélőkkel szemben nem odaillő, visszatetsző, bizalmaskodó, erőltetetten lazáskodó lehet.*

Az indoklás nagyon tetszett ebben. Semmi „ne használd, mert csúnyák”. Ne használd, mert bizalmasak, és szereptévesztés neked, az idegennek használnod.

Szerintem itt is ez a lényeg. Az, hogy az Index életszerű szavakat is megenged magának, az nem többet és nem kevesebbet jelent, mint hogy baráti, bizalmas nexusba helyezkedik velünk, az olvasókkal. Van, aki jobban szereti a hivatalos távolságtartást, annak ez nem tetszik, Ok, akkor olvasson mást. Mi többiek többek között talán éppen a távolságtartás hiánya miatt szeretjük az Indexet, és esetleg jobban hiszünk emiatt (IS) nekik, mint másnak.

Részemről ennyi.
Szerintem kár állandóan trágárságokat használni. Attól nem lesz jobb, "bátrabb" egy cikk, hogy kötőszavak helyett is ama bizonyos b-betűs szerepel. Kicsit mesterkéltnek tűnik nekem az állandóan mindenki menjen a ... stílus. Bár az Index így is az egyik legfüggetlenebb és legjobb hírportál.
Ouroboros 2006.12.13. 10:54:01
".
.
.
Továbbá a jó cimborámtól egy „kurva anyád” lehet sokkal melegebb dicséret, mint ha valaki őszintétlenül szembedicsér a legválasztékosabb szavakkal. "

Elég jó társaságba járhatsz, ahol ez dícséret. Erre azt tudom neked mondani, hogy ez annyira durva sértés, hogy ha így dícsérnél engem szembe, akkor a pajszerral lefeszíteném a paraszt arcodat a hülye fejedről. :) Egyébként szomorú, hogy a családodtól tanultak közül ez ragadt meg benned a legjobban. ...mármint a káromkodás. Az meg pláne szomorú, szánalomra méltó (szanalmas.hu), hogy aki nem káromkodik az mindjárt lekezelendő egy ráakasztott sznob jelzővel. Rövid postod alapján a rólad kialakult képhez képest egy faék tervrajza mérnőki bravúrnak tűnik ! ...és nem barátkoznék veled, mert lehet, hogy édesanyád mégis rendes asszony volt ! :)

Üdv: T.
javítok: mérnőki/mérnöki természetesen.
olyan radio dot mé nincs h egyik se csúnya baszki?

ezek teljesen hétköznapi szavak.
www.youtube.com/watch?v=5a0sSedprfI
"MAGYAR ONTUDATROL SZOLO VIDEO"

errol irj, Arpad!! csupa csunya szoval. ilyenekkel van tele a net. its a fucking shame!!
Ouroboros megelőzött. Valszeg a mondanivalóban nem csak az számit hogy mit mondasz hanem hogy ki mondja. A nyelvezettel a szerző saját magát is pozícionálja egy olyan közegbe ahonnan szeretne szólni. Látom hogy vannak itt akik a kifinomultság elefánttornyába próbálják magukat és egymás föltolni, és onnan osztani a dörgedelmes igét és talán elégedettek is attól hogy elkülönültek a többiektől. Hát tessék figyelembe venni a tényeket! Ez itten az internet egy új és szabad közeg ami hagyományok nélkül a "ma" szellemében működik. És az olyan proletárok mint én még bele is pofázhatnak a dolgokba és már rég levették hogy az országos lapnak nevezett reklámújságokban nem keresnek őszinte szavakat. Itt néha lelek.
galileo:kösz
"""""melyik az a legeslegcsúnyább szó, amit lehetőleg nem szeretne a tisztelt publikum címlapon látni."""""

tehat a legenyhebb a legrosszabbak kozott, ami me'g tiltott?
Kedves Tomi!

Igyekszem némi választékosségot és udvariasságot tanulni Tőled, és amíg ezirányú erőfeszítéseimet siker nem koronázza, addig is egy félreértést szeretnék tisztázni:

„Az meg pláne szomorú, szánalomra méltó (szanalmas.hu), hogy aki nem káromkodik az mindjárt lekezelendő egy ráakasztott sznob jelzővel.”

Nem, Tomi. Nem azt bántottam, aki nem káromkodik. Szíve joga, ízlés, családi háttér kérdése. Azt viszont igenis sznobnak nevezem, aki a szóhasználatom miatt bélyegez meg, akinek elég, ha életszerű szavakat használok, hogy ilyen minősítést kapjak:

„a rólad kialakult képhez képest egy faék tervrajza mérnőki bravúrnak tűnik”.

Mélységes hálám egyébiránt, hogy ilyen plasztikus példát szolgáltattál arra, amit illusztrálni akarok. Köszönöm, és Neked is minden jót.
Kicsit későn kapcsolódok be, ezért bocs, ha már volt. Egyetértek azzal, hogy a csúnya szavakkal lehet sújozni, ki lehet hozni egy szöveg hangulatát írásban. És azzal is, hogy egy baráti társaságban helye lehet ilyennek (ha nem is az anyázásnak)
Szerintem közönségtől függ. Nyilván az angol királynőnek nem mondanám, hogy "dobd már ida a sót, vazze". Az Index pölö olyan sajtótermék, amibe elfér az ilyen, aki olvassa, tudja, hogy számíthat e szavakra.
marmint, ertem hogy te a legrosszabbat akarod, de annak kevesebb haszna van
A magyar közkultúra némiképp álszemérmes.

1. Többen felhívták arra a figyelmet, hogy például Angliában - és a parti Amerikában a - a köznapi érintkezés rendkívül udvarias formái alakultak ki. Merthogy "the language is a weapon". Éppen ezért az egyéb médiumokban a nyelvi durvaság, nem csak a szitokszavak használatában, valamelyest elfogadottabb. Sőt a ritkasága által valamiféle humor forrása is bizonyos nyelvi vadság. (Stand up commedyk, és általában a Borat-jelenség.) Nálunk ez fordított. A verbális agresszió napi szinten nyilvánul meg pl. a tömegközlekedésben (is). Ezért aztán mindenki egyfajta elemelkedettséget vár a médiától.

2. Ezt a sztorit megfeleli a nyelvében élő kisnemzet, ami a kultúráját eleve verbálisként határozza meg. (Ha nem így lenne nem lenne EKKORA hiszti az Árpád-sáv, a matyóbaba, a tarsolylemez, meg általában a nonverbális jelképek körül.) Így aztán a nyelvápolás eleve kizárja a szitokszavakat.

3. A magyar értelmiség még mindig valamiféle kultúramentő, népnevelő, állandó értékközvetítő szerepet szán a médiának - elsősorban a TV-nek, gyorsan tegyük hozzá, ebbéli igyekezetében el is kúrja rendesen - amivel újfent csak nem férnek össze a szitokszavak.

4. Távol áll tőlem, hogy stilisztikai, vagy tartalmi többletet tulajdonítsak a közönséges káromkodásnak. Amiért MÉGIS érdemes lenne szarozni, gecizni, az nem nyelv-, és véleményhasználati, hanem kultúrateremtői. Az a Thompsonos, Tom Wolfe-os gonzó, újzsurnalizmus, ami a MANCSot a kezdetekkor jellemezte, a nyelvi frisseségen keresztül is rögzített egy álláspontot, világlátást, mittudomén mit, ami szerintem állati üdítő volt a beszürkült Kádár rendszerben. Ha ezt mondjuk konvertálom napjaink internetére, akor létezik a véleményeknek olyan csipetnyi anarchiába hajló radikális normalitása, ami ma sem a jobb sem a baloldalon nem életképes. És ehhez az anarchikus normalitáshoz szerintem passzolnak a szitokszavak, különösen, ha olyan nyelvi egységet képeznek, amitől a szitokból szubkultúra lesz. Amikor nem válik el a stratégiától a tartalom. (Ezért olyannyira undorító, amikor egy jobbos ISTENHAZACSALÁDÉRTÉK típusú cikkekben a nyelv fröcsögő. Ezért undorító, amikor a volt III/III-as publicisták pluralitáról, szabadságról beszélnek.)
A kulturális/nyelvi koherencia szép példája szerintem mondjuk a Nyócker című film és a roma/nemroma szitkozódások. Vagy Sirónak a Csirkefeje.



Mar biztos sokan leirtak, hogy a karomkodasnak megvan a helye, erre szerintem a legjobb pelda Marquez, ö az aki a könyveiben ugy hasznalja a karomkodasokat, hogy az tenyleg üt, es sosem zavaro.
A magyar meg igazan gazdag szitokszavakban, legalabb ebben. Mar egy ideje Nemetorszagban vagyok, es itt bizony egyedül az olasz szakacsot hallottam izesen karomkodni. Mennyivel jobb erzes azt mondani, ha elrontottam valami, hogy elkurtam, mint hogy "ich habe Scheiße gebaut"(szart epitettem) :-)
"Ouroboros 2006.12.13. 11:59:36
Kedves Tomi!

Nem, Tomi. Nem azt bántottam, aki nem káromkodik. Szíve joga, ízlés, családi háttér kérdése. Azt viszont igenis sznobnak nevezem, aki a szóhasználatom miatt bélyegez meg, akinek elég, ha életszerű szavakat használok, hogy ilyen minősítést kapjak:"

Szokjad a gondolatot, hogy a szóhasználatod, vagy inkább a stílusod, aminek része a beszédstílus, de csak része, minősít téged ! :) Persze lehet ezen megsértődni, de ettől a tény még tény marad. Ha belépsz egy étterembe és így köszönsz: "Helló bazmeg, foglaltam asztalt !" Akkor jó eséllyel nem fogsz étkezni, leparasztoznak, kapsz három sallert a pincértől és az étterem előtti aszfalton ülve fogod a vérző orrodat törölgetni. Ha viszont úgy indítasz, hogy: " Jónapot kívánok ! foglaltunk Önöknél egy asztalt." Akkor úriemberként fognak kezelni, egészen addig, amíg ebben a stílusban társalogsz, viselkedsz. Fura mi ? Az a bazmegelős stílus, amit éppen most legalizálni igyekszik itt a társaság nagyrésze, bizony minősít, vagy ahogy egy előttem író kifejezte: pozícionál. ...és bizony inkább a győzike félék felé, nem ellenkező irányba :)
...van egy remek oldal, ahova beírod az url-t, és a szöveget teleborsozza otromba trágárságokkal, magyarul is remekül működik; szóval -
legyen ilyen szűrő a gyengegyomrú széplelkeknek, hogy kikockázza a cikkek szövegéből a pinákat-faszokat (plusz olyan ártatlanokat is, mint a "faszállító" vagy a "baszk" stb.) és akkor senkinek az ő kis szemét nem báncsa.
(a kockákat látni biztos sokkal jobb érzés.)
Hi,

nem szavaztam, mert mind a tízre nem lehetett.
A Vélemény rovatban elmennek, a címlapon nem szívesen látom ezeket.
Te se így szólsz - még a nagyon baromhoz se-, hogy: "Hé, figyelj te fasz, bazdmeg!". Egy-egy kiszólás még elmegy, elvégre három saját gyerek után mégse mondhatom, hogy csak nézem a csajokat. :) De kurvának se gondolom magam - illetve stricinek, vagy hímringyónak, szóval oszd be!
miért érvénytelen a hozzászólás amit küldeni akarok?
Tomi: de itt nem étteremben vagy öcsém! Nem veszed észre? Minek jössz az internetre ha nem ismered ezt a közeget! A magasztos stílusodban ha bemész egy jó kis sittes kocsmába és úgy kezded hogy "Pincér először is csináljon valamit mert ebben a fertelmes bűzben nem leszek képes elfogyasztani az italomat!"Valószínű a pofon? Hát persze! Ha igazi kultúrlény lennél nem használnál - még félelemből se- tévesen sarkított példákat. A hihetetlen értékbiztonságodat próbáld meg azzal kimutatni hogy a saját vélt vagy valós igazad érdekeben nem érted direkt félre a hozzászólót. Ez értelemmel rendelkező embertől a minimális elvárás, vagy nem?
Mai index címoldal:

"Jégkalapács vagy csoportszex
Két út áll az ember előtt. "Verd ki neki, vagy szopd le, valahogy csak elmegy." Színpadon dugó színészek, brutális hittérítés és vad tombolás: a Krétakör minden eddiginél sokkolóbb darabján jártunk. Kritika."

Úgy látszik, ez most trendi.
Az alább felsoroltak szerintem rosszabbak, mint bármilyen közkeletű szitokszó:

Figyelemmel követ (Fókusz)
Nyomon kísér (Fókusz)
Korlátolt lehetőségek (Tények)
megpróbálom 2 részletben beküldeni az én dőlt betűsen liberális véleményem:

mindenki olyan szavakat használ a blogjában, amilyet akar. csak ha lófasszal, gecival indítjuk a témát, utána ne moderátorkodjunk az emelkedett, kúltúrátt(!) vitát hiányolván.

folytatom

az index is olyan szavakat használ, amilyeneket akar. aki nem akarja, nem olvassa. aznap, amikor a nyitóoldalon azt lehet látni, hogy 6 címben szerepel a "p0rnózott..p0rnószinész..mgint dugnak?" hívószó, lehet tudni, hogy aznapra uborkaszezon van, nem sikerült értelmes anyagot összehozni. ilyenkor be lehet csukni olvasás nélkül az egészet, és akor rossz lesz nekik mert értelmes, kultúrált emberek aznap nem olvassák őket.
3. rész (asszem a p0rnót szűrte ki..)

és ott a subba, amiről a második olvasás után el lehetett dönteni, hogy úgy reménytelen, bénán kopintott fos ahogy van, és soha nem lesz érdemes kinyitni: az ilyet a továbbiakban örökre el lehet felejteni.

szóval hajrá index, csináljatok amit akarok!
autszájder barátom ! Nem vagyok az öcséd, ez már azért is biztos, mert nem szorulok a köpködők nyelvére, hanem ki tudom fejezni magamat másképpen is. :) A legváltozatosabb nyelv a magyar, olyan jelzőmennyiséggel, amilyennel egy másik nyelv sem rendelkezik a világon ! Hiányoztál ennél a résznél mert otthon bazmegoltatok ? :)

Egyébként ha betévedek egy köpködőbe, ott sem feltétlenül kell ám így beszélni, ennek ellenére el fognak fogadni. Erre jó példa vagyok én ! :)
Na, szerintem senki nem gondolja ma mar, hogy az ujsagirok tanult emberek...

Amugy meg szerintem a legcsunyabb magyar szo a : fityma
angyalka 2006.12.13. 12:59:59
"Na, szerintem senki nem gondolja ma mar, hogy az ujsagirok tanult emberek..."

Amióta a havas - hernyó - henrik médiaszakon oktat, semmin sem lepődök meg ! :)
Tiko 2006.12.12. 19:24:03
DSityu, az nem ROTFL hanem ROFL:) Sebaj.

Az eredeti mégis ROTFL volt. Na mindegy.
Ha figyelmesen elolvastad volna a hozzászólásomat, akkor észrevetted volna, hogy nem ezekre a rövidítésekre értettem a sznobizmust, hanem az indokolatlanul használt idegen szavakra.
dark future:pont egy olyan peldat hoztal,ahol jogos a szohasznalat,raadasul ez egy idezet az egyik foszereplotol.A cim itt nem megteveszto,hanem tenylegesen a tartalomrol szol.Ezek a darabok egyebkent tenyleg eletveszelyesek,de van igeny rajuk.
Tomi: :D Nem vagy az öcsém, ez abból is látszik hogy nem tudod mi volt nálunk otthon! De ne legyenek kétségeid, azzal hogy korlátozod a szókincsedet más hiányosságaidat még nem veszted el. Ettől még sarkítva és eltúlozva érvelsz amit nem érdemel meg az a szent cél amit a zászlódra tűztél!
"Egyébként ha betévedek egy köpködőbe, ..." na látod ennyit ért az érved az éttermebe bemenéssel kapcsolatban. Normális ember nem trágárkodik étteremben, és az itt levőkről sem tételezem fel. Keress használható érveket, akkor érdekes leszel és nem csupán felháborító!

jó.
lehet,hogy nem értem,amit mondasz,valami agyi defekt miatt.
A véleményemet viszont asszem le tudtam írni (írva nehezebb,mint élőszóban)
de azér ne nyilatkoztassatok már ki akkora hülyeségeket,hogy a nemkáromkodás egyenlő a prüdériával,életszerűség egyenlő káromkodással
és én nem azért olvasom az Árpádot,mert olyan közvetlen,bratyizós csávó, hanem azért,mert 90%-ban egyetértek azzal,amit mond,ezzel együtt szerintem előfordul,hogy csak megszokásból káromkodik,vagy faszagyerekségből,holott a a kevesebb ütősebb lenne
ha egyáltalán az a cél,hogy az a szó üssön,meghökkentsen,lealázzon...és nem ugyanolyan ártalmatlan szónak számít a
hülyefasz,mint mondjuk a hígagyú
és lehet,hogy semmi különbség közte,csak annyi,mint egy részeg nő, vagy egy részeg pasi között
de ezen még gondolkodnom kell

A 17-18. században írt magánlevelek tele vannak kurvázással és rohadjonmegezéssel. most akkor? hol van itt a bármilyen irányú fejlődés? lehet, hogy a hivatalos iratokban cirkalmasan fogalmaztak, de magánemberként ugyanúgy szórták az áldást... káromkodni az ember akkor is megtanul, ha kizárólag nők lapját olvas.
Kedves Árpád, amikor esetleg buszra szállsz és a melletted poénkodó, hangoskodó 10-15 éves kis ocsmány hernyók (lásd még nemzetünk fiatalsága) csak úgy szól egymáshoz, hogy "Figyejjé geci", és esetleg látod, hogy egyeseknek milyen kín ezt ott hallgatni, mert esetleg nincsenek ehhez szokva, na akkor esetleg gondolj megint arra, hogy mi az újságíró felelőssége. És itten ne kezdjél mosakodni, hogy az élő beszéd meg egyéb jól hangzó marhaság. Jók a cikkeid, jól is írsz. Komolyan kérdem: Ha a blogodból eltűnne a trágárság, akkor kevesebben olvasnák? Ha a válasz igen, az akkor sem Téged, hanem a közönségedet minősítené.

Az Index egyébként züllik. Mihelyst lesz egy másik, hasonló hirmixet tálalni tudó, f.sz és p.na nélkül megjelenő oldal, én azt fogom olvasni.

Üdvözlettel,
egy hű olvasód.
(...)Ég a kurva nagy melegtől
A kopár szik sarja,
Punnyadt szökcskenyájak verik a faszt rajta(...)
*
-Én úgy gondolom, hogy nem szerencsés, ha a sajtó argó nyelvet használ. Mindennek megvan a helye, ideje, módja, stb.
Nem szerencsés az sem, ha valaki bármilyen módon legalizálni akarja a köznyelv elszólásainak a közösségi kommunikációban való megjelenítését.

Minden álszentség nélkül azt gondolom, hogy ez faszság, és Tóta W. elkúrta. Tessenek erről is szavazni.
holló: szerintem itt a megengedők nagy többsége úgy gondolja hogy az TWA dolga hogy milyen széken ülve beszél. Legyen az bársonyszék, fotel, sámli, vagy lucaszék vagy akár kocsmai pad vagy az a jó fémvázas fenék hervasztó vörös műborrel ékesített kocsamszék amit már olyan kevés helyen látni. Ha céljához képest nem hokedlira ült hanem stokira akkor így járt. Egyébként meg akár tévedhetek is.
holló 2006.12.13. 13:21:51

Kedves Holló!

„ne nyilatkoztassatok már ki akkora hülyeségeket,hogy a nemkáromkodás egyenlő a prüdériával,életszerűség egyenlő káromkodással”

Erre csak azt mondanám, hogy légy szíves, olvasd újra, amit itt írtunk. Nem, nem ez volt a tartalma. Sőt, kell nem kis adag értetlenség és rosszmájúság, hogy ezt olvasd bele. Merthogy nem erről van szó. Jómagam pedig sokkal jobban érzem a Te véleményedet kinyilatkoztatásnak.

„de ezen még gondolkodnom kell”

És most nem sokkal-sokkal gonoszabb, ha erre buzgón helyeselek — bizony, gondolkodjál még — mint ha simán lehülyepicsáználak? (Mellesleg a „hülye picsá”-t is hallottam már mélyebb szeretettel és tisztelettel kimondva, mint akármelyik „hölgyem”-et...)
Ouroboros 2006.12.13. 13:37:08

"Erre csak azt mondanám, hogy légy szíves, olvasd újra, amit itt írtunk. "

Pedig majdnem szó szerint le is írtad. Tudom, félreértettem. :) Talán tanulj meg egyértelműen fogalmazni, káromkodás nélkül ! :)
Tomi 2006.12.13. 13:53:04

„Pedig majdnem szó szerint le is írtad.”

Akkor nem kerülne sok fáradságodba idézni, nemdebár?
A jelző volt más. Emlékezz :)
Tomi 2006.12.13. 14:01:46
„A jelző volt más. Emlékezz :)”

Nem emlékezhetek arra, amit nem írtam le. Ha valami konkrét bizonyíték van az állításodra, semmibe sem tart fölgörgetni, kimásolni, ideidézni. Amennyiben viszont nincs, akkor miről beszélünk?
Kedves Outsider es Rpa!

Sajnos tisztaban vagyok vele, hogy akar 10 evesnel fiatalabb gyerekek is hasznalnak cifrabb szavakat a fentebb felsoroltaknal. De ha irott sajtoban vagy egyeb mediaban visszahallva talalkoznak vele, akkor tulajdonkeppen az oket igazolja a hasnalatuk "jogossagaban" es nem fogjak megtanulni, hogy nem celszeru hasznalni azokat a kifejezeseket intelligens tarsasagban... Bar ez meg csak az o bajuk lesz, de ha mindenki igy kezd gondolkozni, akkor az intelligens hanyad kisebbsegbe szorul es a beszelt nyel tele lesz elfogadott tragar kifejezesekkel...
Alias, egy 8-10 éves gyerek nem azért beszél csúnyán, mert túl sok TWÁ blogot olvas. Kora kamaszkorban ez a "felnőttség", a "faszagyerekség" jele, mint pl. a cigizés. Míg az utóbbira sajnos fizikai okok miatt rászoknak, a személyiség formálódásakor az automatikuas ocsmány beszéd elmarad. Bár a velem egyidős fiúk 95 százalékához hasonlóan én is úgy beszéltem kora kamaszkoromban, hogy ma is elpirulnék tőle, ez azért nem rombolta mai személyiségemet. Bár gondolom van, aki nem így gondolja... :)
Rpa, szerintem nem olvastad vegig, amit irtam...

Bizonyara azert szoktal le a tragar beszedrol amikor felnottel, mert a mediaban (es masutt sem) nem volt mindennapos a baszdmegeles es kurvaanyazas... sot, mondhatnam, "tiltott" volt...

Mint az elobb is irtam: ha egy amugy csak "faszagyereksegbol" tragarul beszelo suhanc azt tapasztalja, hogy a mediaban ill., ezaltal barhol masutt elfogadott a tragarsag, akkor nem fog leszokni rola...
Alias: Ha jól tudom a gyermek az értékrendjét a családból veszi, ha én nem beszélek ilyen módon otthon automatikusan ős is igazodik ehhez. A fiam 8 éves és múltkor megkérdeztem hogy ismeri-e azt a csúnya szót amit egy isemerősöm mondott ki mikor ő is ott volt. Ezt mondta, 2igen, és ismerek más csúnya szavakat is" és közben egy kamaszos mosoly szaladt át az arcán. Aztán azt is mondta hogy de nem szeret így beszélni mert neki nem teccik. Lesz ez majd másképp is tudom, amikor pár év múlva vagány vagy menő lesz így beszélni. Az elsődleges felelős én leszek ezért, és azzal hogy ördögöt festek a falra nem szabadulok meg a felelősségtől!
Outsider, a gyermek altalaban valoban a csaladbol veszi az ertekrendjet, de a media is nagyban hozzajarul a mai generacio ertekrendjehez (sajnos). Bizonyara nem a fiad az egyetlen, aki nem szeret csunyan beszelni, de bizonyara vannak olyan gyerekek is akiket ez eloszor nem zavar, aztan dacbol beszelnek igy, amikor tiltjak nekik...

Azt en nem tudom hogy melyik tipus van tobbsegben... remelem a fiadhoz hasonloak.
Árpád, figyelemmel követem a kis adok-kapokot fedák sárival ill:
"ne röhögtesd már ki magad, több hete itt lógtok, és ha nincs rossz hús időben, veritek az asztalt, hogy mikor lesz már. fedáksári a másik. ezek a legmegbízhatóbb fogyasztók, mindig itt fognak nyüzsögni, és nagyon nem tetszik nekik, de mégiscsak jobban esik, mint egy oldal Németh László. boltot lehet rájuk alapozni. mondom, aranyosak vagytok."

A Nov7 bejegyzésedhez akkor annyt fűztem hozzá, hogy "írnék én konrkétan és negatívan, de így nem tudok". Na most felültél a lóra "mekkorakirályvagyok", most tudok.

Egyrészt kétségtelen a blog megy. Sokan olvassák és sokan kommentezik. De nemcsak nekem, de másnak is feltűnt, hogy a blog kezd átalakulgatni. És részben tőled függ, merre megy.

Másrész a Pulitzer-díj, amit nem lehet tőled elvitatni. De látni kell, hogy azt te kaptad, részben internetes újságírás újdonsága miatt. Akkoriban egy Nemes Dániel nevű lett az év ifjú menedzsere, az internetes gazdaság fókuszba kerülése miatt. Nem hiszem, hogy ma ugyanazért kapna bármit.

Harmadrészt a szint, a mérce. Nem csökkentése, hanem tartása, sőt növelése. Megvolt a Pulitzer-díj, akkor már definíció alapján magasszínvonalú, punktum. Pedig mintha régen utánanéztél volna. Sőt mintha átgondoltabban és stílusosabban cinikus - ami most már néha csak faszozás, bár ez utóbbiban lehet én vagyok szubjektív.

Negyedrészt a téma. Ez a faszozós pl. Vagy pedofilok a neten, megkoronázva Azuráknak való beszólással. Mekkorakirály vagyok, itt én ezt is megtehetem. Pedig neked jól esne egy print megjelenés. Nekem is hidd el.

De ne gondold kérlek, hogy én ezt valamifajta fikázódási kényszerből írtam. Neked ez a blog van, most csak ez. Én jól érzem magam itt, de tudok máshova írni, máshol vitázni egy élvezeteset, ha ahhoz van kedvem. Amikor így felülsz a lóra, arra gondolok, elég óvatosan bánsz-e azzal amid van. Illetve tudatos-e nálad, tényleg az újságírás Tamás Gáspár Miklósává akarsz-e válni.
az előbbi cikkedben azt olvastam h antropológus.
nah, ez baszott ronda szó, miért pont ezt hagytad ki a szavazásból?
:D
Ouroboros
valóban,majdnem szó szerint leírtad,legalábbis ez volt az értelme,ne visszakozz,én nem bizonyítgatok semmit,mindenki visszapörgetheti,ha akarja
sőt,olyasmit is írtál,hogy az indexet eme meghitt hangvétele miatt szeretik sokan (most ne mondd,hogy itt nem a káromkodásra gondoltál,mert arról pofázunk,nem?)
hát,ha ettől meghitt,( ha "meghitt" az más,azt értem) szeressék emiatt,ki nem szarja le,én nem ezért szeretem,ez meg az én dolgom,de (ha eddig nem derült volna ki)nem zavar,ha odaillően lebugrisfaszoznak valakit,de,blabla...már leírtam a véleményem
az Árpád nyilván úgy ír,ahogy akar,ki mondta,hogy ne? én meg majd eldöntöm,hogy abban nekem mi tetszik,és mi nem
igen,jobban tetszik,hogy gondolkozzak el ezen-azon,szoktam,és tudom,hogy nem vagyok tévedhetetlen


Alias, nem azért szokam le róla, mert az újságokban és a TV-ben nem láttam, hanem mert rájöttem, hogy csak a káromkodás kedvéért káromkodni kapitális faszság. :D (Látod, szerintem ide kellett.)
Ma is sokat káromkodok, ha például indulatos vitában így tudom a véleményemet legjobban kifejezni. A "káromkodás a káromkodás kedvéért" szokást hagytam el.
Nem kell a gyerekeket saját akarat és vélemény nélküli bábokként elképzelni. Ráadásul ha valamit nagyon tiltunk, megpróbálunk eldugdosni, az annál érdekesebb lesz számukra.
Alias:A családot nem pótolja semmi, és a felelősség is a családé, szvsz. Azt hogy a családok olyan állapotban vannak amilyenben, na az megint egy másik téma. Persze a media hat az emberre hátmég a gyerekre és azt is nézhetnéd, hogy kit tekintenek mintának. Pl: Ganxta, Tankcsapda, Győzike... Nem hiszem hogy az index tényező ebben a nagy média masszában az adott kérdésben.
ja,pont egy ilyen elgondolkodás volt az,hogy mi a különbség az idióta fasz és a hígagyú között,lehet,hogy csak annyi,hogy az egyik a nyakon van,a másik a láb között (vagy hol),de a cél ugyanaz,lehülyézni valakit
de igazából a probléma nem is ez,hanem,hogy használjuk-e,melyiket,és hol ,már ami a közéletet illeti(nyilván nem pl a blogról beszélek),létezik-e egy határ,és ki húzza meg
és ne mondja senki azt,hogy számára nem létezik olyan hely,ahol ne használná ezeket a szavakat
de ha mégis,akkor max nem ülünk egy asztalhoz,azt kész

Rpa
az jó volt,hogy azt elhagytad,mert a larpurlar(tomám,hogy kell írni)káromkodás,meg értekezlet,és szófosás az nagyon undorító
viszont,nem tudom,van-e gyereked,vagy elgondolkoztál-e már azon,hogy ami vagy,abban mekkora szerepe van a szüleidnek és a gyerekkorodnak,de iszonyú sok mindent felszed ott az ember,nem azért,mert báb,hanem mert ott nő fel,és ismer meg dolgokat,úgy,ahogy ott látja,és hallja
ezér nem mindegy,hogy mit hall,többek között
outsider 2006.12.13. 14:37:42
"Alias: Ha jól tudom a gyermek az értékrendjét a családból veszi, ha én nem beszélek ilyen módon otthon automatikusan ős is igazodik ehhez. A fiam 8 éves és múltkor megkérdeztem hogy ismeri-e azt a csúnya szót amit egy isemerősöm mondott ki mikor ő is ott volt. Ezt mondta, 2igen, és ismerek más csúnya szavakat is" és közben egy kamaszos mosoly szaladt át az arcán. Aztán azt is mondta hogy de nem szeret így beszélni mert neki nem teccik. Lesz ez majd másképp is tudom, amikor pár év múlva vagány vagy menő lesz így beszélni. Az elsődleges felelős én leszek ezért, és azzal hogy ördögöt festek a falra nem szabadulok meg a felelősségtől! outsider 2006.12.13. 14:37:42
Alias: Ha jól tudom a gyermek az értékrendjét a családból veszi, ha én nem beszélek ilyen módon otthon automatikusan ős is igazodik ehhez. A fiam 8 éves és múltkor megkérdeztem hogy ismeri-e azt a csúnya szót amit egy isemerősöm mondott ki mikor ő is ott volt. Ezt mondta, 2igen, és ismerek más csúnya szavakat is" és közben egy kamaszos mosoly szaladt át az arcán. Aztán azt is mondta hogy de nem szeret így beszélni mert neki nem teccik. Lesz ez majd másképp is tudom, amikor pár év múlva vagány vagy menő lesz így beszélni. Az elsődleges felelős én leszek ezért, és azzal hogy ördögöt festek a falra nem szabadulok meg a felelősségtől! "

Nos ezzel vitáznék. Az elsődleges környezete egy gyermeknek a család, de a rohanó életünkben a legtöbb három évesen bekerül idegen közösségbe. A gyermek tanulása más, mint amit mi annak nevezünk. A gyermek mintákat lát és minél többször ismétlődik egy minta a környezetében, annál inkább beépül a személyiségébe. Nem keresi a miérteket, hogyanokat, nem elemzi, hogy jó-e vagy rossz az adott minta, hanem beépíti, mert akaratlanul is illeszkedni akar a környezetéhez. Hiába nem káromkodsz te otthon, ha az oviban egésznap pináznak és bazmegeznek körülötte, a gyermeked is fog, legfeljebb lesz némi konfliktusa otthon. Üdvözöllek az általad is jogosnak vélt trágár de szabad (?) világban ! Legyen népes családod ! :)
galileo 2006.12.13. 13:07:12

:-)

Kivételesen nem az index-szel volt bajom, csak azért emeltem be a címet hogy demonstráljam: nem csak az internetes sajtó világában terjed a trágár beszéd, hanem színpadon is. Erre írtam, hogy valószínűleg mostanában ez a trendi.
Ha már a nyelvről van szó, azért Árpádnak is kijár a cikk címéért
"Fasz vs. Picsa - The Összecsapás"
egy tetszőleges (pina nem ér!), a rádiógombos választási lehetőségek közül.
Vagy magyarul, vagy angolul, de így?! :)
Hát elkéstem, de hátha valaki még elolvassa:

Egyszerű ez. Lelkész vagyok, és a szószéken nem lófaszozok, bazmegolok. Ezen kívül terápiás munkát végzek drogfüggőkkel is, közöttük előfordul. Ez most gáz? Nyelvhasználatom alkalmazkodik a helyzethez és a közeghez, amiben éppen vagyok. Ha ez képmutatás, hát vállalom.
Hogy a sajtóban helyénvaló-e? Újságírótól és olvasóközönségtől függ. ha van rá igény, igen. Aki így ír, vagy ilyet szeret olvasni, magát minősíti - és ezzel nem azt mondtam, hogy okvetlenül negatívan.
trebitsch: "Lelkész vagyok, és a szószéken nem lófaszozok, bazmegolok. Ezen kívül terápiás munkát végzek drogfüggőkkel is, közöttük előfordul."

te tényleg lelkész vagy? hm. áldásbékesség.

eszerint nekem azt kéne eldöntenem, hogy szószéken vagyok-e, az index egy szószék-e, és annak egyik ornamentuma-e ez a blog, vagy terápiás munkát végzek.
Ugyan már. Nem kell semmit eldöntened, nem hiszem, hogy dilemmában lennél. :)
Ja, tényleg lelkész vagyok, bár pályaelhagyó.
Swen,

egyrészt köszi, másrészt a szenvedélyesség meg az önkontroll hiánya kb. ugyanaz. Jó, nem ugyanaz, de ugyanúgy értem: erőteljes a kimenő jel, mindegy, miért.

Nehéz ügy ez. Én pl. angolul viszonylag keveset káromkodom. Egy-két goddam' , de az normális. A magyar káromkodásoknak van viszont valami szépsége. Mondom, van benne valami képregényszerűség. Tudod, amikor a macskára ráejtik a tíztonnás súlyt és palacsinta lesz belőle, de három másodperc múlva összeugrik és szalad tovább. Szóval ilyenek. Pl. a "a fasz kivan" - ez onnan származik, hogy ha valaki nagyon-nagyon keményen dolgozik, fáradt és ideges, akkor megeshet, hogy pisilés után elfelejteni eltenni a szerszámot. Új keletű kedvenc az "agyfaszt lehet kapni tőle", jelentése: idegesítő. Na ez kimondottan egy jó példa. Mi történne, ha valakinek tényleg egy broki nőne az agyában? Meghalna. Na de az említett képregényszerű világban vélhetőleg nem, hanem csak fájna a feje és ez dühítené. Ez szerintem innen származik. Ezek valahogy nagyon aranyos dolgok szerintem, tisztára Tom és Jerrynek állítják be az életet, ahol ha valami felrobban, attól nem hal meg senki, csak égnek áll a haja és kormos lesz. És pislog. :-)

Ez így érthető?
Az jutott eszembe,fölösleges azon vitatkoznunk,hogy de a gyerekek...
mert akinek ez mindenkor és mindenhol természetes,az nyilván nem bánja,ha a gyerek is így beszél,hiszen nincsen ebben semmi kivetnivaló.
Visszaemlékszem,hogy az én gyerekem is hallott néha ezt-azt tőlünk,de teljesen immunis volt.
A szó csúnyasága "történelmi"- és élethelyzettől is függ: Pl. a spanyolok azért tudnak oly ízesen káromkodni, mert az udvari etikett nem tűrte a szervek és aktusok kimondását, és káromkodásnak minősítette. Erre a nép kitalált más szavakat, mert ki akarta fejezni a dolgokat, mire azt is trágárnak minősítették.
Van egy könyvem, középkori versek-dalok vannak benne. Pl. a pinát teljesen természetesen használják, normális szövegkörnyezetben, szégyenkezés nélkül.
Szerintem a szavazós szavak nagy részét is csak az újkori álerkölcs minősítette trágárrá.
De akkor hogyan nevezzük?
Egy kortárs írónál olvastam: "Miért csak a nő ölére vannak szalonképes kifejezéseink?"
Picsába!

Hol a "cigány" és a "zsidó" csúnya szó?
Szavazni akarok!
Irgumburgum.
Kicsit off, de legalább annyira idegesítő, mint az erőltetetten alpári stílus: nem tudnád leszoktatni az indexet arról, hogy úgy csináljon, mintha egy cikkre linkelne, közben meg nem is, hanem az adott blog/alegység főoldalára? (Pl. most épp az index főoldalon: "Worluk mondja - Cikkcakkban pancsolni - Mi lesz a jobbról, balról belógó seg­gek­kel Széles Magyar Hírlapjában?", és a link a w.blog.hu/ -ra mutat.)
a geci és a pina szavunk dallamtalan, a segg jól artikulálható, a fasz humortalan, a szar gyerekes, a fos túl vizuális, a basz szó önmagában nem ér semmit, a picsa szlávos, a kurva is, de az legalább szép. szval a legvisszataszítóbb a geci, míg a kurvának van üteme, raccsolva ejteni meg kész gyönyörűség
Amennyiben a szó csak és valóban a jalentésében foglaltat adja elénk,helyénvaló,bár nyelvünkben biztos van elfogadottabb szinonímája.A káromkodás a düh és tehetelenség megnyilvánulása...volt.Ma a trágárság divat lett bizonyos IQ-alatt.Trendi.
Nincs nekem semmi bajom egy két lófasszal a magyar sajtóban. Helyes. Legyen az élö nyelv élö. Basszamag az a pirossemü..
De a Fórumokon nagy a káosz. Azok a fasz, olvasni is alig tudó buzi társadalmi (már a szótól is lekókad a pöcsöm) moderátorok a haveri protekcionizmusukkal elviselhetetlenek. Kurvára unalmasak. Van akinek mindent megengednek,elnéznek, mert haver, van viszont akit ha megszólal már is lapátra tesznek. Ez így nem mehet tovább.
Engem plö az elsö megszólalásnál küldenek is. Szerintem bejárásuk van az IP címekhez, s egy egy letiltás után bár hogy regisztrálok, már seggelnek is.
Szóval valami közös egyformán értelmezhetö etikett és nem analfabéta, geci, ingyencenzorok kellenek oda. Mert mint hallom elfele megy a jönép, a többi meg belterjes lesz, mint a MUMU klub.
Na csk, hogy én is megszólaljak. Egyszer, ha nem változik a helyzet, gyártok egy blogot erröl (is).
Most viszont nem érek rá.
Más.

Egy már nem élö barátom mondta amikor megállt az órája:
"Baszgkibaszodbazmeg ez a bizbasz biszbaszik baszni."
'sten nyugosztalja.
Ragiblog !

Szerencse, hogy nem érsz rá ! :) Az azért meleg dolog lenne !
Index.hu CÍMLAP

"Elméletieg még fél percet javulhat százméteres síkfutás csúcsa"

Ezt először leírja valaki, aztán megint valaki postolja az index címlapjára és senkinek nem tűnik fel ekkora baromság?

Sajnos elég sokszor van ilyen (vagy mondjuk kimarad egy szó). nem lehetne erre legalább a címlapon picit odafigyelni?
kulisszatitok: az ilyesmi úgy megy címlapra, hogy a szerző beírja így, hibásan a szerkrendszer "ajánló" mezejébe, majd menti. a címlaposnak már csak egy kattintással importálnia kell a cikket, ami ilyenkor ajánlóval, linkkel és címmel együtt automatikusan kerül a címlapra.
a két esemény közt persze elvileg a szerző és rovatvezetője, sőt a címlapos is megnézi az anyagot, viszont tudjuk ugye, hogy gyorsolvasáskor a szavak belsejének betűsorrenjde kevésbé szembeszökő, így átcsúszhat.
egyébként ennél sokkal nagyobb böszmeségeket is találhattál volna, ez kismiska.
Én rühellem a trágár, vulgáris szavakat. Még senki nem tudta nekem elmagyarázni, hogy miért "magától értetődő" a használatuk ill. miért van helye ma már mindenhol, függetlenül kontextustól, a beszélő, író szándékától, intellektuálisától, indulattól, érzelmektől, hogy miért kell a kocsmaszintű kötőszó-jelleggel használt vulgaritást beemelni a köznyelve, a média, a művészetek természetes szófordulataiként.
A tököm tele vele, hogy mindenhol, mindenkitől rámzúdul. A szavak azért lettek kitalálva, hogy valamit kifejezzünk vele. Lehetőleg sokmindent egyszerre: eredetileg azonosító szerepük van, a kommunkálás résztvevői mindegyike biztosan tudja, hogy miről is kommunikálnak. Aztán jönnek az árnyalatok: érzelmek,indulatok, társadalmi, műveltségi, tanultsági, és egyéb szintek kifejezése.
Ha mindenki mindenhol úgy beszél, mint a kocsmában, útszélen a lebunkóbb bunkó, akkor tessen mondani: mi is a különbség?
írást csak azért nem mondtam, mert a kocsmákban ritkán írnak.
Egyetlen ésszerű magyarázat van számomra: az istenadta nép a vulgaritást, a trágárságot kajálja, arra vevő, hiszen nem igényel különösebb értelmi szintet, az anyagcsere- és a párzási funkciók naturális megnevezése a kocsmák és útszélek számára is érthető. Az intellektuális rétegek(médiamunkások, művészek, ilyesmik) pedig megélni és/vagy jobban élni szeretnének, hát kurva lesz belőlük: pénzért lealacsonyodnak a kocsmák, útszélek népéhez, hangneméhez, értelmi szintjéhez, hiszen a pénznek nincs szaga, és a látogatottságot, olvasottságot, nézettséget növelni kell. Ha a kocsmák népe pénzére pályázunk, az ő nyelvén, szintjén kell írni, beszélni. Tiszta sor. És eközben minden más réteget is szépen rászoktatnak, rávesznek erre a stílusra, trendet mutatnak, beléjük beszélik, hogy ez egy természetes, normális dolog.
Ilyen erővel nem értem, miért nincsenek már látványvécék, ahol üvegfalú, vagy fal nélküli budin lehet üríteni, sőt, premier plánban lehetne követni bármelyik típusú végtermék eltávozását az output nyílásokon. Gondoljunk csak bele: halálra kereshetnénk vele magunkat.
Én rühellem a trágár, vulgáris szavakat. Még senki nem tudta nekem elmagyarázni, hogy miért "magától értetődő" a használatuk ill. miért van helye ma már mindenhol, függetlenül kontextustól, a beszélő, író szándékától, intellektuálisától, indulattól, érzelmektől, hogy miért kell a kocsmaszintű kötőszó-jelleggel használt vulgaritást beemelni a köznyelve, a média, a művészetek természetes szófordulataiként.
A tököm tele vele, hogy mindenhol, mindenkitől rámzúdul. A szavak azért lettek kitalálva, hogy valamit kifejezzünk vele. Lehetőleg sokmindent egyszerre: eredetileg azonosító szerepük van, a kommunkálás résztvevői mindegyike biztosan tudja, hogy miről is kommunikálnak. Aztán jönnek az árnyalatok: érzelmek,indulatok, társadalmi, műveltségi, tanultsági, és egyéb szintek kifejezése.
Ha mindenki mindenhol úgy beszél, mint a kocsmában, útszélen a lebunkóbb bunkó, akkor tessen mondani: mi is a különbség?
írást csak azért nem mondtam, mert a kocsmákban ritkán írnak.
Egyetlen ésszerű magyarázat van számomra: az istenadta nép a vulgaritást, a trágárságot kajálja, arra vevő, hiszen nem igényel különösebb értelmi szintet, az anyagcsere- és a párzási funkciók naturális megnevezése a kocsmák és útszélek számára is érthető. Az intellektuális rétegek(médiamunkások, művészek, ilyesmik) pedig megélni és/vagy jobban élni szeretnének, hát kurva lesz belőlük: pénzért lealacsonyodnak a kocsmák, útszélek népéhez, hangneméhez, értelmi szintjéhez, hiszen a pénznek nincs szaga, és a látogatottságot, olvasottságot, nézettséget növelni kell. Ha a kocsmák népe pénzére pályázunk, az ő nyelvén, szintjén kell írni, beszélni. Tiszta sor. És eközben minden más réteget is szépen rászoktatnak, rávesznek erre a stílusra, trendet mutatnak, beléjük beszélik, hogy ez egy természetes, normális dolog.
Ilyen erővel nem értem, miért nincsenek már látványvécék, ahol üvegfalú, vagy fal nélküli budin lehet üríteni, sőt, premier plánban lehetne követni bármelyik típusú végtermék eltávozását az output nyílásokon. Gondoljunk csak bele: halálra kereshetnénk vele magunkat.
tessen olvasni szépirodalmat. vagy inkább ne, megárthat. tele van trágársággal, fuj.
Index címoldal, címsor:
"Hugh Grant mindenkit megdug karácsonykor"

No erről beszéltünk.

tóta úr! A szépirodalom, az
1./ szép
2./ irodalom
Ott a trágárság - ha van - nem öncélú, nem divat, nem vevőtoborzó. Nem minden második szava olyan. Legalábbis amit én szépirodalomnak ismerek.
Lám, ez az index-címsor is jellemző. És kiderül, hogy csak azért lógatják be, hogy ráharapjanak, pedig csak eccerűen romantikus filmek ajánlója. Már ha egyáltalán ajánlónak lehet nevezni. Pedig aki műsorajánlót keres, az egy "műsorajánló" címre kattan. Akit viszont csak a dugás érdekel, az ugyan rákattan, de aztán csalódik. Tehát a vulgaritás öncélú, csak és kizárólag pénztermésre használatos. Azért a szépirodalom nem ilyen - volt valaha. Ma már lehet hogy az is ilyen. Csak akkor azt már valami másnak kéne nevezni.
Úgyhogy tóta úr, a cinikussága számomra nem érv. De nyilván magát ez nem is érdekli.
tóta úr! A szépirodalom, az
1./ szép
2./ irodalom
Ott a trágárság - ha van - nem öncélú, nem divat, nem vevőtoborzó. Nem minden második szava olyan. Legalábbis amit én szépirodalomnak ismerek.
Lám, ez az index-címsor is jellemző. És kiderül, hogy csak azért lógatják be, hogy ráharapjanak, pedig csak eccerűen romantikus filmek ajánlója. Már ha egyáltalán ajánlónak lehet nevezni. Pedig aki műsorajánlót keres, az egy "műsorajánló" címre kattan. Akit viszont csak a dugás érdekel, az ugyan rákattan, de aztán csalódik. Tehát a vulgaritás öncélú, csak és kizárólag pénztermésre használatos. Azért a szépirodalom nem ilyen - volt valaha. Ma már lehet hogy az is ilyen. Csak akkor azt már valami másnak kéne nevezni.
Úgyhogy tóta úr, a cinikussága számomra nem érv. De nyilván magát ez nem is érdekli.
Bocs, fogalmam nincs, miért ment el kétszer. Biztos, hogy nem nyomtam meg a küldés gombot úrja. Talán ez a blogsw is sz@r, mint a blogteré.
Lám, itt a sz@r bizony hogy helyén van. De ez nem is szépirodalom, és nem is keresek vele pénzt.
Haha, hihi, na, legalább ma is jót nevettem. A sz@rt emilcímnek értelmezi ez a fantasztikus blogsw. hihi haha - köszönöm, hehe. Akkor talán küldjünk is neki levelet. Haha - fantasztikus!
Haha, hihi, na, legalább ma is jót nevettem. A sz@rt emilcímnek értelmezi ez a fantasztikus blogsw. hihi haha - köszönöm, hehe. Akkor talán küldjünk is neki levelet. Haha - fantasztikus!
Hát kéremszépen, most vettem észre, hogy floodolás van, de higgye el, tóta úr, ez nem az én stílusom, akármennyire is ellenpólusok vagyunk, ilyen gyermeteg eszközzel nem élnék. Sajnos a program valamiért ismétel, talán valamelyik billentyű lenyomásra, pedig nem is aktív az ön füle. Mármint a blogjának a füle, amelyiken nyitva van. Most is csak véletlenől kukkantottam át ide, és meg vagyok rökönyödve.
Én kérek elnézést - a Net Ördöge helyett.
Azon gondolkodtam ma, sok adásnyi pilótarádió után, hogy miért is nem zavar, amikor TWÁ és KZ igen gyakran használ trágár szavakat. Megvan a megoldás, nem is volt nehéz rájönnöm. Mert az élő beszéd tök más, mint az írott. Hihetetlenül aranyosan mondja pl a "kurvát", elnyújtott úúú-val, mosolygok mindig, ha hallom. Ugyanígy a "hülyét" is. Különleges hangsúllyal. És tök aranyosan. Namármost ez itt leírva egészen más. Durva. Nincs hangsúly, nincs mosoly hozzá. Nincsenek gesztusok, nincs testbeszéd, nekem ezért nem kell írásban a trágárság. ( korábban már leírtam, hogy néha helye van, de most nem erre gondolok).

Állítólag én is tök aranyosan mondom ezeket a szavakat: szirszar meg francba. Na???? Mennyire volt aranyos leírva? Ugye. Semennyire.
A szirszar, az aranyos leírva is. Egyébként meg nyilván a helyiérték határoz meg mindent, ennyiben ez a szavazás se mutat sokat.
Pilótarádió lehet, hogy lesz, csak most nehezebb megszervezni a gyerek miatt. Bár a macska eddig is belenyivákolt.
Nekem is van cicám, szeretem a cicákat, nem zavart. Azon is lehetett mosolyogni:-) Nagyon szeretném, ha folytatódna, jó páros vagytok ketten, éppen kiegészítitek egymást, tulajdonságokban is. Tök természetes az egész, még ha tudom is, hogy készültök rá. Tanulok is belőle, nevetek is sokat, szóval kell:-) A pici nem fog zavarni, ha ti nem zavarjátok őt. Babasírás is jöhet:-)
süti beállítások módosítása