W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A félkegyelmű

2006.11.15. 20:21 Tóta W. Árpád

Sólyom László olyan ember, aki miatt érdemes megfontolni a személykritika műfajának bevezetését. Most egyelőre csak a dolgot őt magát nézzük: az elnök épp a TB-csaló orvosok ügyében tartotta helyénvalónak az elnöki kegyelmet.

Sólyom László nem a törvényt, hanem a kiskaput képviseli.



Címkék: reform sólyom cikkajánló

240 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1417855

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Keveset ne lopjál 2007.12.07. 15:51:05

[...]folytatva Tóta W. írásáig, széles véleményspektrumban tocsoghatunk térdig…. A[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi lenne, ha megpróbálnánk jó fizetést adni a közalkalmazottaknak? Oké! Remek ötlet.

Miből?
Figyelj:
Peldaul annak aki nem fizet TB-t hanem elcsalja, osszeszed mondjuk 100E Ft-ot, 50 a profnak a servmutetert (amit Nyugaton a rezidensek operalnak) 50 szetosztva, igy olyan ellatast kap, (persze meg mindig magyart) amt nem fizetett ki, es nem is indokolt.
Virag et.

Most meghatodtam, de konnyekig am. Vajon mi lehet ami ket ennyire zord szivu embert annyira meghat, hogy a jogeros birosagi iteleteket modosit?
da: figyelek! Őszintén sajnálom, hogy keveset kerestek. Persze nem csak ti... és bár nem gondolom, hogy minden orvos csalik az állami pénzzel, de aki csalik az állami pénzzel, az ne kapjon kegyelmet már legalább. Szerintem.
tybby

Nem a 6000 aláírás számít. Az nem lényeges. Formailag helyes kegyelmi kérvényt a miniszter továbbküld és ajánlásával látja el. A KE pedig dönt. Nyilván ha ellenkezően dönt a KE, mint a miniszter, akkor a miniszter nem jegyzi ellen (asszem erre is volt példa Dávidnál talán). A pozitív elbíráláshoz viszont mindkét résztvevő egyetértése szükséges.
tybby

Nem tudom. :) Valami biztos volt. De azt ne hagyjuk azért figyelmen kívül, hogy enyhítették a büntetést és nem eltörölték. Nem ugyanaz!
Virag et.

Epp errol beszelek. Mindket stacioban lett volna alkalom arra, hogy valaki felhurduljon "Na bazmeg ezt azert mar csak ne!" Erre mindenki szepen alair, kussol mint szar a mely fuben, mi meg haborgunk itt (megjegyzem nem dolgozunk kozben, tehat pl a munkaltatonkat lopjuk meg :) ), hogy micsoda erkolcsi 0 ez az orszag. Nem kollene a tisztelt alairogepeknek felbofogni valamit, hogy mit miert is cselekedtek?? Ha mar moralrol beszel a KE....
De szogezzuk le. Szerintem is csalas, 65 milka, kesz. De a tobbi rizsa (halapenz, muhibaperek, osszezaras) az gyenge. Sajnos most mennem kell, de meg kivancsi vagyok miket sikerul osszeszedni. Addig is, olvasnivalonak, (Arpad is figyeljen a hatsosorban) egy cikk:
72.14.205.104/search?q=cache:w3YsdHlLKaoJ:www.konzilium.hu/plafon/elit.htm+solymosi+fontos+ember&hl=de&gl=at&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a
Es meg tennem hozza, hogy akar igaza van Tota W-nek, akar nincs, a kussolas meg a fu alatt mutyizas valoban kiveri a biztositekot sok-sok embernel, de o az aki meg is tudja ezt irni. A cikke valojaban errol szolt. Neki, mint irastudonak pont az a dolga, hogy ilyeneket felvessen es megirja, meg ha nincs is eleg infoja, mert nem lehet a kurva mutyizos, boritekos, eltusolos urambatgyam viszonyok miatt.

Sólyom kéz nem fogása télleg sz*r húzás volt, de leginkább, mert muníciót adott, hogy ismét csak a stílusról beszéljünk, ne a tényekről. Az MSZP már elég rég ebből él, kb. így tartja össze a szavazótáborának a Kisz-es részét, akiket leginkább az olyan rendes kiszes fiúk nőnapi virágai kötnek mindmáig az MSZP-hez, vagy valami hasonló...

(Amúgy talán az SZDSZ is - részben így küzdötte le magát 5%-ra a '90-es években... Ez a kéznemfogósdi is pl. Kis János találmánya, ha jól emlékszem, nem?)




Amúgy Sólyom esete lassan példát mutat arra, miért nincs és nem is lesz még egy darabig mérsékelt jobboldali liberális konzerveztív mittooménmilyen középpárt sem.

Elvileg mindenki marhára vágyik rá, de amint elkezd befolyása lenni / konkrét megnyilatkozásokat tenni, vagy jobbról, vagy balról kap olyat a nyakába, hogy szépen lassan teljesen ledarálódik (ezért a mostaniért pl. inkább jobbról kell neki - ld. kuruc -, de ha Mádl/Göncz írta volna alá, sztem egy blogbejegyzés se lett volna belőle).

Franc se szereti a kétfrontos harcot.
jaj emberek hagyjuk már ezt a "csak 130 bruttot keresek orvosként kint meg 2 millát keresnék" dumákat, én is minimum az 5xösét keresném az itteni fizetésemnek németországban. Viszont én itt élek, ezt a szar fizetést kapom csak. és ebből nem fussa 50ezer forintos boritékokra...szal aki elvárja a boritékot az keressen magának másik országot vagy méginkább másik hivatást. szal NINCS..vegyétek tudomásul.. ma pl nem ebédelek mer arra se fussa ... viszont megjegyezném, hogy egyáltalán nem mindegyik doki várja el a hálapénzt szal már csak ezért is gondolkozzon el magán aki igen
Én nem érzékelek mutyizást itt. Egyrész 65 milla az zsebpénz. Jó, kisembernek sok, nagynak viszont semmi. Két fullextrás csúcs BMW sem jön ki belőle, pedig a gyereknek is kell. Nem hiszem, hogy ilyen szinten (KE + miniszter + áttételesen GyF) konspirálnának egy marék rizsért.
Viraget.

Nyilvan nem anyagi haszonszerzesbol modositjak az iteletet kezenfogva es dalolva. DE AKKOR MIERT??? Ezt magyarazna mar meg valaki, mert pont arrol szol a dal, hogy valaki nagy pofaval moralrol papol, kozben meg "stikaban" modositgat biroi iteleteket. Semmi mast nem szeretnenk csaak VILAGOSSAGOT!. Ezt ertem en mutyizas alatt.
szerintem se konspiráció csak elfogultság .. az orvos hasznos tagja társadalmunknak tehát legyünk vele megértőbbek jellegű
Hálapénzes dologba nem akarok részletesen belemenni, gusztustalannak tartom, bárki is atlálta ki, és igenis megalázó. Vannak jó orvosok, akik szar emberek, és számomra nem magyarázat, hogy azért jogos a para elfogadása, mert ők alapból keveset keresnek. Akkor meg én majd fizetek majd, ha egyszer gyerekem lesz, az osztályfőnökének, mert nem vagyok a gyerek jegyeivel megelégedve?
Az ilyen mechanizmusok egy társadalomban képesek igazán demoralizálni, kitalálták és megmagyarázzák, hogy a hálapénz "intézményének" van társadalmi haszna, miközben egy nagy lószart, az csak egy elenyésző kissebbségnek jó.
"Egyrész 65 milla az zsebpénz. Jó, kisembernek sok, nagynak viszont semmi. "

Másrészt maguknak nem is azt nyúlták le, csak némi hálapénzt.

Mondom, persze, k*rva anyjukat, meg minden.
De sajna az erkölcsi megtisztulást is felülről kell kezdeni, addig viszont...

Amit télleg mondjon meg nekem valaki:

Tudja az orvos, amikor egy arra jogosulatlan, magyar állampolgárt lát el (és többnyire hálapénzt is kap utána)?
tybby

Nem tudom. Lehet naív vagyok, de én elképzelhetőnek tartom az emberi oldalt. Pl. egyikük szociális helyzete miatt a család kilátástalan helyzetbe került volna a szabadságvesztés végrehajtás esetén, vagy mittomén a másiknak folyamatos ellátásra szoruló (beteg) gyermeke van, ilyesmi. Esetleg fentiek közül egy-kettő + soknak érezték a kiszabott büntetést.
Tényleg csak tippelek. Arra akarok rámutatni, hogy nincs indítéka egyik szereplőnek sem a "mutyizásra". Ez az ügy egyszerűen nem lényeges országos szinten.
117 vagy hány műtét volt? alkalmanként 500-600 márka? nem kis pénz :)
Nagyapo:

Honnan a budos francbol tudna? Szerinted 16 ev eleg volt egy pontos informatikai rendszer kifejlesztesere ami megelozi a visszaeleseket?
Virag et.

Hatso aljas inditeka nyilvan nincs, de mi csak azt szeretnenk tudni, hogy mi van? Pont ezt feszegeti a cikk, hogy moral meg mittomen de nem mond senki egy budos szot se'. Orszagos szinten lehet, hogy nem lenyeges, de tudok neked 1000 masik ilyet mondani, ami nem lenyeges, apro kis elkenes, mismasolas, mutyizas, elbagatellizalas stb. es pont ezektol tolul fel a joerzesu, gondolkodo emberben a vasarnapi ebed es nem a Joebedtol szol a Nota-tol.
Na, megyek is ebedelni :)
"Ez az ügy egyszerűen nem lényeges országos szinten."

Ez az ügy roppant lényeges országos szinten. ugyanis szimbolikus. Van egy kormány, amelynek elvileg az az agendája, hogy mostantól nem mutyiból lesz az ország, nem lopunk a kasszából, nem bliccelünk. Van egy KE, aki azt hiszi, be van mágnesezve morálisan, és neki kell megprófétálni, mi az erkölcsös. és ketten együtt kihoznak egy ilyet.
anyecska

Ez teljesen igaz. Csak kár, hogy a komplett rendszer a mindenkori kormányzat és az orvosok összekacsintásán alapult - "gyerekek, nem tudunk nektek rendes fizetést adni, próbáljatok megélni a hálapénzből, ilyen társadalom vagyunk, cserébe ne nagyon akadjatok ki a mi lopásainkon sem".

Aztán most egy olyan kormány használja a hálapénzt erkölcsi durungként az orvosok ellen, amelyiknek a feje is hasonló rendszerben lett elég gazdag, és fikarcnyi pirulás nélkül reagál minden vele kapcsolatos kifogásra.

Egy ilyen embernek talán lenne helye egy szeakértői kormányban vagy valami ilyesmiben, úgy még ki lehet magyarázni - de ne már ő legyen az ikon... Azért ez is sokaknál kivágja a biztosítékot...
Árpád

Tudom, "a statuálás a lényeg" (Tanú).

Nem épp liberális gondolat, de végül is...

Szerintem statuálni csak úgy lehet, ha a vezetők magukon kezdik.
Addig is, a hknapi emberek esetében maradjon csak az egyedi megítélés.
Ez az ügy roppant lényeges országos szinten. ugyanis szimbolikus. Van egy kormány, amelynek tagjai PhD-t kaphatnának mutyizásból, és ezek most azt mondják, az mutyizik, akinek mi megengedjük. Van egy KE, aki azt hiszi, két orvosnak éppen elegendő büntetés egy ennél enyhébb büntetés is, ha egyébként a közösségnek hasznosabb, ha nem a börtönben eteti őket, hanem visszamennek dolgozni, és - a közösség kiállása miatt már még elkötelezettebben - folytatják a csipőprotézisek beültetését - mert nem műhiba miatt kapták a büntetésüket.
és ketten együtt kihoznak egy ilyet.

Kedves TWÁ, továbbra is azt gondolom, most nem a megfelelő szélmalmot böködöd.
"Van egy kormány, amelynek elvileg az az agendája, hogy mostantól nem mutyiból lesz az ország, nem lopunk a kasszából"

Nanemá. És ezt elhiszed, Árpád, nagy agnosztikus létedre? :D:D:D

Mellesleg a rablóból lett pandúrnak nem azzal kéne kezdenie, hogy előszedi az elásott lopott kincseket, és visszaadja a tulajdonosoknak?
Utána tán hitelesebb lenne a pandúrosdi.
tybby

Tehát ezeknek látszólag mindnek rendben van a TB-kártyája, minden?

Akkor nem szóltam. Szerencsére úgyfélként nem nagyon ismerem az egészségügy működését...
Drága, egészenbiztosannem pártszimpátia alapján ítélkező fórumtársaim!

A Kunos-ügy enyhén szólva vitatott volt és marad. Nem a kegyelem, hanem hogy egyáltalán miért ítélték el. Jogilag is necces volt, ráadásul elég gyorsan politikai ügyet csináltak belőle. "Megmutassuk a rohadt bankároknak" alapon.Tessék visszaolvasni, meg utánaolvasni.

Princz meg azóta is ítélet nélkül - Kunos hozzá képest persze kis hal volt, sőt nem is volt hal egyáltalán. Ha Kunos kinyitja a száját, kinek lesz baja? Senkinek. Princznél kicsit más a helyzet.
Nagyapó: "a komplett rendszer a mindenkori kormányzat és az orvosok összekacsintásán alapult", na pont erre akartam utalni azzal, hogy külön kaszt...
Más. Az meg hogy gyakorló orvosként ezek az emberek a felmentés után hasznosabbak lesznek a közösség számára?! Hát, úgy legyen, én szkeptikus vagyok. Szentes amúgy is a magyar Las Vegas, ott mindig történik valami ügyeskedés, lövöldözés, sikkasztás stb.
TWÁ

Az alapügyre gondoltam. Azaz a 65 milka lenyúlására. Az nem fontos.
Ez a kegyelmi ügy nyilván fontos, mivel most beszélünk róla, meg te is írtál ilyen izét. Ha elutasítja a kegyelmi kérelmet (ahogy azt amúgy 99%-ban teszik), akkor nem is lesz belőle hír.
Szép, demagóg húzás volt a Kunos-ügy is vszeg, az Árpád-féle statuálás alapján. A különbség, hogy annak a kormánynak, akkor úgy tűnt, lett volna erkölcsi alapja egy rendes tisztogatásra.

Aztán a tisztogatás, Princz lecsukása stb. valahogy elmaradt, helyette alkalmazkodtak ők is a rendszerhez.

OK, én elismerem, hogy ha mindenki lop és megerősödött, harcolni sem lehet ellene hasonló források nélkül.

De most vagy teljesen tiszták vagyunk, és okkal tesszük meg bűnbaknak a különböző lobbikat - vagy nem, és akkor viszont csendben, szakértőként, és főként láthatóan magunkat sem kímélve lehet dolgozni egy jobb egyensúlyért.
az alapügy is fontos.. szimbóluma annak, hogy miközben szétesik a magyar egészségügy a csóróságtól, egyesek milliókat nyúlnak le belőle érdemtelenül.
Tényleg, szerintetek indít-e az OEP polgári pert a 65 milláért, mert a hírekben szereplő 6+2 milla pénzbüntetés(dokibácsi+igazgatónéni)elvileg az államé.
nyilván, 100 év alatt sem bukkan fel olyan politikus, aki megfelelően magasra felküzdötte magát ahhoz, hogy a nép is megjegyezze a nevét, és mégis tiszta.
nem is gondolom, hogy az orvosokat nem kellett volna megbüntetni. és meg is lettek büntetve. KE nem eltörölte, hanem enyhítette a büntetésüket. tudjátok mit, legyen sok arányosan szigorú ítélet és a KE (pártállástól függetlenül) mindegyiket enyhítse kicsit. csináljon mondjuk a 6 évből 3 évet, a 8 évől 4 évet (vagy 3,5-öt), bánom is én. csak azt mondom, ami a menedzsment alaptétele, hogy ott kellene keresgélni, ahol a nagy lé elfolyik. és nagyon örülnék, ha ez a 65 milla lenne az OEP legnagyobb átverése.

az előttünk álló idő nem tisztogatás lesz, ahogyan a szkeptikusból idealistává tarnszformált TWÁ állítja, hanem a mutyizás állami szintre emelése. A kórházak pályáznak a pénzekrét, valaki, valahol valamilyen szempontrendszer alapján meg majd osztja a pénzt (az OEP-éből, adózókéból stb.)

mindezt a hatékony piac mítosza alatt (ja, hatékony, mint pl. asiemens esetében, hatékonyan tud legmagasabb árral is megrendelést kapni)

az lesz a különbség, hogy a mutyizás és lenyúlás koncentrálódik, amit eddig sok kórház stiklikkel oldlott meg, az most központi irányítás alá kerül.
de sracok az megvan, h a korhazigazgato es a foorvos a 65 millat nem ellopta es beepitette a hetvegi hazba???
hanem a szentesi korhaz mukodesere hasznaltak fel!!!!!
Az allam szandekosan alulfinanszirozza az eu.-t es a korhazigazgatok trukkoznek. Kulfoldieket toboroznak, akik igy eljonnek, ha ki kellene fizetni az egeszet amit ilyenkor ki kell, akkor nem jonnenenek. A korhazigazgatot azert mentette fel sztem, mert neki vsz eny kanyi petak anyagi haszna sem volt....a foorvos meg halapenzt kapott, mint (majdnem) MINDEN sebesz.
da: Akkor ha én adót csalok, de nem beépítem a családi házamba vagy mondjuk nem luxuskocsit veszek belőle, hanem mondjuk a cégem további működését finanszírozom belőle, akkor az bocsánatos bűn?
najo akkor elmagyarazom. Lassan gepelek.
A ceged az a tied. Erted? Mar a ragbol is latszik. A korhaz pedig nem a korhazigazgatoe. A cegedbol kiveszel hasznot, munkabert, o nem. Eddig megvan? O akkor is fix fizetest kap, ha nincs wc-papir vagy fonal a mutobe. Az allam ugy finanszirozza az egeszsegugyet, h pl. eszkozamortizaciot nem szamolja bele. Plusz egy csomo funkcio mar reg ki van szervezve (mosas, fozes, javitasok) de azok a genyok nem csinaljak meg a redonyt 3E Ftert, ergo nekik piaci arat kell fizetni. tehat a penz, a betegek ellatasara keves, az igazgatok pedig elkezdenek trukkozni. Beiratjak az orvosokkal h a beteg naggggyon beteg volt, mer az akkor jo sok pontot kap, nehany mutetet letiltanak, nem rendelnek WCpapirt, hozzanak a betegek, reggelire scak egy zsomle van. Tulelesre megy a jatszma. Ergo azert csalt a korhazig. hogy a szentesieknek legyen agytala. Ne kelljen meg azt is otthonrol hozni. A foorvos meg kapott halapenzt, de ezert egy ev.....kisse meredek.
da: nem külföldieket toboroztak, hanem külföldiek műtétjét fizették belőle.
Aztán bünti van, jó esetben a kórháznak vissza kell térítenie azt a pénzt amit már elköltött jogszerűtlenül a külföldiek műtétjére, kvázi hiány keletkezik, most vagy a kedves magyar adófizető pótolhatja ki nekik a hiányt, vagy pedig az ellátás szinvonala fog romlani megint csak a magyar adófizető számára, mivelhogy nincs pénz. Nem a kórház működését finanszírozták így, az anyagköltségen biztos nem, a munkaerő illetve férőhely kapacitást pedig azalatt fordíthatták volna itthoni betegek ellátására, de nem ezt tették.
a mutyizasrol a legjobb: Ugye most egy csomo korhazat meg akarnak szuntetni, kijott egy 48as lista, hogy kik maradnak, amin nem volt rajta Siofok. De masnap mar igen. A korhazigazgato "elmondta, nem lobbiztak, de a minisztériumban is belátták, hogy Siófoknak a listán a helye."
Igen csak a jelenlegi finanszirozas rakenyszeriti a korhazakat h EGYMAS karara szerezzenek penzt az OEPtol. Pedig barhogyis faj, a 65 milla a korhazra ment. A munkaero kapacitas...nehogy mar rohognom kelljen. Olyan nincs es megisvan. Hidd el, inkabb az agykihasznaltsag a kerdes, nem a oriasi varolistak. Az majd most jon.
ja: kivancsi vagyok, h az OEP utana megy a kulfoldieknek is, es megteritteti az osztak, nemet biztositokkal a kezeles arat.
Most egy pelda:

A szervezetet a hagyományos eljárásoknál kevésbé megterhelő, a hatékony tumorkezelést megalapozó célzott daganatterápiák nem végezhetők el megfelelő szövettani vizsgálat nélkül, az ezekhez szükséges patológiai vizsgálatok viszont országszerte elmaradnak amiatt, mert az OEP nem finanszírozza azokat – közölte Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke szerdán Budapesten, a szervezet negyedik kongresszusának sajtótájékoztatóján.
Világos, nem a főorvos és ig.néni lenne az alperes hanem a szentesi kórház, végsősoron az általa beadott elszámolás volt csalás.Azért mert ig.néni átsiklott a tételek felett, a főorvos eleve hamisat jelentett, na ezért kapták a büntit.Ezen az okfejtésen továbbhaladva meglehetősen pocsék végkifejletet látok. 1, bíróság kötelezi a kórházat a visszafizetésre,-az nem tudja visszautalni,-OEP lecsippenti a kórháznak járóból,-kórház ellehetetlenül,-romlik az ellátás,-szentes lakossága háborog, önkorit izélgeti(ha önkori fenntartású,persze akkor is ha állami),-önkori átcsoportosít(Kórházat azért nem lehet csak úgy bezárni),-nem jut pénz más fontos célra. Ilyen szempontból is át kell gondolni a dolgot, persze ez már csak utólagos okoskodás. Ha hibás a gondolatmenetem szóljatok rám.
da

"1. Solyom szerintem 100x jobb, mint Göncz papa, aki ugye nemcsak Kunost es Kittiket reszesitete kegyelemben"

Akkor Gönz elég nagy király, lévén Simek Kitty 2002-ben húzta meg a ravaszt.
Ok, igazad van, az egészségügy alulfinanszírozott. Ez a probléma tehát ezek szerint akkor szűnne meg, ha az egészségügyet "jobban" finanszíroznák. Értem én, hogy nem az orvosok hibája. Az orvosok hibája az, ha törvénytelen eszközökhöz nyúlnak. És törvénytelen eszközökhöz nyúltak. Az egészségügy helyzete tehát rossz, és akkor ez most felmenti az orvosokat? Nagy frászt.
jo, deha az OEP tokos, utana megy, kiveri a nemetekbol a kezelest, ergo megvan a love.
Persze az egesznek tenyleg van egy olyan szaga, be kell hogy valljam, hogy a foorvos penzes betegeket szerzett maganak, allami penzen. Es kesz. A korhazigazgatoval meg vagy riszteltek (nem hinnem) hanem vsz o csak orult a jo kis betegforgalomnak. Nyilvan megmondta, h nagymutet kizarva, csak a jo kis olcso, kisraforditasu servek johetnek.
okok, ezt elkurtam, nem kicsit nagyon.
Az a szerencsetlen Madl volt. De a vizbefojtos anyuka az Goncz volt, nem?
Jojo, nem menti fel. Csak azt mondom, h a tarsadalomra valo veszelyesseg az azert nem tul nagy. Es ha most Arpad ideirja, h "szimbolikus" akkor infarktust kapok. Miert pont ez lenne szimbolikus, basszus? 65 MILLIO. Nem MILLIARD. A VIP lista, na az szimbolikus volt.
:) Ühüm, ne kapj infarktust, pláne ne emiatt, mer aztán fizethetsz!
Egyébként tényleg szimbolikus, mert ez precedens jellegű lehetett volna, de nem lett...
országszerte elterjedt jelenség, hogy orvosok a magánrendelésükhöz, magánbetegeikhez használják törvénytelenül az "állami" eszközöket. Itt is kb erről volt szó. Miután sokan csinálják, ki kicsiben ki nagyban ez sok pénz. Igy állambácsinak nincs pénze kvázi továbbra is szarul finanszíroz. Mindenki része a problémának amit szid.
Sólyom hibázott, második komoly hibája a nem kézfogás után (mondjuk az operaházi csakegyötvenhatvanos beszéde sem volt történelmi, de annak csekély a közvéleményt befolyásoló belpolitikai jelentősége). Azért hibázott, mert nem gondolta végig a dolgot. Gondolom, megtévesztette a hatezer aláírás (ez volt talán a legsunyibb dolog - a kisvárosi gyógyítót mindenki szereti, hogy meggyógyította a szomszédék Icusát is, meg mindig mosolyog a közértesre, itt tessék aláírni), és - noha lehet, hogy jobban ismeri az eset összes körülményét, és akár még igaza is lehetne - mivel nem indokolt, pont ott vált kikezdhetővé, ahol a legkevésbé hitte volna: moráljában. Vagy enyhítsen, és akkor indokoljon részletesen és közérthetően - legfeljebb azt mondom, hogy szíved joga, Laci bácsi, te vagy a góré, de szerintem aki nem tud lopás nélkül gyógyítani vagy kórházigazgatni, az ne gyógyítson vagy kórházigazgasson; vagy pedig szögezzen ki egy listát minden karácsonykor a Sándor-palota kapujára az azévi amnesztiásokról, minden kommentár nélkül. Viszont ez így csak értetlenséget szül, könnyű félreértelmezni (biztos nekem is sikerült), és felesleges indulatokat generál análkül, hogy tisztázná a dolgot.
Én nagyon örültem, mikor ő lett az elnök, és még mindig őt tartom erre a legalkalmasabbnak. Három fő veszély leselkedik rá (ebből kettőt már nem is tudott mindig kikerülni): 1. az önirónia hiánya, és az esetlegesen ebből fakadó hiúsága: ebből lett a nem kézfogás. 2. Azért, mert valakinek általában igaza van, nem jelenti azt, hogy mindig igaza van: folyamatosan résen kell lenni, hogy mikor kell esetleg másnak igazat adni. 3. A megbocsátás képessége nem egyenlő az igazságos döntés képességével - ez esetben szerintem erről van szó, és ezt nem mérlegelte Sólyom kellőképpen.
da

Unom már a szöveget arról, hogy az orvosok éheznek a bérükből, és ezért KÉNYTELENEK hálapénzt elfogadni.Bocs, de havi egymilla sem lenne elég, akkor is zsebre tennék, ez biztos.Az étvány nő az igényekkel, a kapott összegekkel.
Ugyan különböztessük már meg a gyógyítás után elfogadott valódi HÁLA pénzt attól, hogy a gyógyítás előtt pofátlanul összeget mond, és ha nem teccik, mehetsz többhavi várólistára,, egyébként meg már 3 nap múlva asztalon vagy.
És ebből a pénzből valahogy k...ritkán jut az anesztesnek, nővérnek, amellett, hogy MUNKAIDŐBEN, a kórház infrasruktúráját, személyzetét használva fizetett közalkalmazottként maszekol!
173 műtét. Kicsit kevés nekem a 65 milla.Protézisbeültetés 375 ezerért darabja??? Protézis, gyógyítási meg hotelköltség? Több napi kezeléssel?
Sztem csak ennyit bírtak BIZONYÍTANI!!

A kórház fejlesztése? Hagyjuk ezt már. Túl sok a kórház, azok az osztályok mi a francnak vannak, ahol van 4 db orvos? Az életveszélyes!A szentesi kh picike, és nem tud teljes ellátást nyújtani!
Szüntessük már meg ezeket a kócerájokat, és az akut ellátást az végezze, a megszüntetettek finanszírozásával megfejelve, ahol van szakmai háttér és kapacitás!

Visszatérve.
Nálam is kicsapta a biztosítékot SL kegyelme.A sok ostoba aláírásgyűjtőt meg hagyjuk, ez nem befolyásolja a kegyelem folyamatát.
Ja, a drága doktorok betegenként nemcsak OEPet csaltak, hanem valahogy zsebbe is csúszott a márka. Közben Kovács néni várjon fél évet, mert neki csak a listás hely jut, egy éven belül. Na ez a felháborító!

JA, orvos vagyok.
Sólyom sokadszorra hibázot. A legnagyobb az amerikai vízumos sztori volt, ahol hazudott. Nincs ENSz-vizum, amivel állítólag ujjlenyomat nélkül beléphetett. K.Elnökként, bele mindenki arcába. Aztnán a nem kézfogás. Az indulatkeltő balfaszkodás a zavargások idején. És most ez is. Ez egy idióta és szégyen, hogy MO első embere.

És klumpa: Nem egészen értelek, Göncz neked arrogáns és inkább Sólyom? Politikát félre rakva, Sólyomnál kevesbé arrogáns fellépésű (lehet, hogy enegem megtéveszt az állandó sértett arckifejezés) magyar közéleti szereplő csak a tv2-nél található (Havas, Verebes).
Az aláírásgyűjtő szentesieket meg ravatalra! Szentes is lekerült ezzel a a Belföldi Turizmus Térképemről!
"Nincs ENSz-vizum, amivel állítólag ujjlenyomat nélkül beléphetett."

KE-ként beléphetett anélkül is.
De konkrétan ez az eset tiszta rosszindulat, politikailag teljesen érthető, mi a különbség egy ENSZ és egy USA-látogatás közt. Nem a helyszín a kérdés, hanem a meghívó személye.


És persze, Sólyom csetlik-botlik nemegyszer. Viszont hogy a totális lerohanása - néhány szimpla anyázás helyett - lassan szélsőjobbon és szélsőbalon is divattá válik, az szvsz nem annyira a hibás lépéseinek, inkább a magyar társadalom szerkezetének köszönhető...

Sajna, itt már csak csak azt tudjuk közösségileg elfogadni, ha valaki totál kussban van.
(Mondjuk konkrétan TWÁ-tól kap mindenki beszólást bőven, de ez nem csak az ő hepje...)
6000 aláírást a Zalatnayra is össze tudtak volna gyűjteni. Egyszerűen túl sok az olyan ember, aki hajlamos a nem közvetlenül az ő zsebére menő gazdasági bűncselekményt jelentéktelen vétségnek tekinteni.
"inkább a magyar társadalom szerkezetének köszönhető..." Ez alatt konkrétan mit értesz?
anyecska: túlzott megosztottságot - hogy mindent feltétlenül a jobb-bal erőtérben helyezünk el.


(Amúgy amikor Hindenburg kesztyűben fogott kezet Hitlerrel, abból vajon ki profitált politikailag? Ráadásul utóbbi csak később nőtte ki magát igazán!)
Nagyapo:

TWA-nak pont ez a dolga, hogy ha valami anomaliat erzekel a politika es a tarsadalom szoveteben akkor elkezd obegatni. Az irastudok kotelessege es felelossege ez. Ha mar tisztelt valasztott es nem valasztott vezetoink visszatartanak tolunk informaciokat, akkor legyen valaki aki a nevunkben felemelje a szavat.
Es ahogy pammy mondta, 6000 alairas eleg? Z. Cini is ossze tudna szedni. Jo, jo lehet neki 12000 kellene mert 2x annyit lopott :)
beve: vagdalkozol. Nyugi.
1.Bocs, mashol ahol rendes fizetes van, nincs halapenz. Erdekes, nem?
2.Az anesztesek SOKKAL jobban keresnek egy atlag korhazban mint egy sebesz hivatalosan, sokan a rendes munkaidejuk rovasara maganklinikakon altatnak plasztikai muteteknel. Ez az erem MASIK oldala. Kiharcoltak maguknak. igazuk van.
3.Hogy mennyi jut az anesztesnek... halapenz ne legyen, de osszuk el.
4.Ez a varolistas dolog azert eleg komoly vad, tudod, bizonyitek kellene. 5. Es igen en is azt mondtam, h kapott halapenzt. Es? egy ev borton??
6.az h melyik korhaz felesleges, azt en nem targyaltam. A teny az, h a korhazigazgato fenn akarja tartani a korhazat (addig van allasa) es ezert sokmindent megtesz. Zarjak be, ok, leszarom, aztan meglatjuk. Kiderul, h jo-e vagy nem.
tybby:
Z.Sarolta is kért kegyelmet. Nem kapott.Talán mert nem orvos?
Neki jó magaviseletért harmadoltak.
Már nem tudom ki írta, hogy az orvostársadalom mennyire zár,és igaza van.
Pedig miben többek ők?? Amint a fenti példa mutatja, pont olyanok, mint a kőfaragók és balett-táncosok:-)
ja es ha valaki azt hinne, h a halapenzt vedem. Kib. utalom, de szent nem vagyok. Ergo most Ausztriaban dolgozom. Nem cukraszdat nyitottam.
nem az a baj, hogy a Zalatnay büntetését harmadolták, hanem hogy ez még csak nem is rendkívüli bánásmód, vannak gyilkosok akik , 3 év után szabadok
azt meg nehéz kérni, hogy kapjon az ismert ember súlyosabb büntetést, mint más :(
A mindig osszezaro orvostarsadalom osszezarta sorait Solyom Laszloval...vagy hogy? Solyom haziorvosa megfenyegette, h nem irja fel az aranyerkenyocsot, ha nem ad kegyelmet?
da:
Hálapénz ott nincs, ahol komolyan veszik, hogy SZANKCIONÁLJÁK.Azaz pl. a privatizált helyeken, ahol lehet azonnali eltávolítás a bünti.
Mit nevezel rendes fizetésnek? Miért kell egy orvosnak ötször annyit keresni, mint egy szintén közalkalmazott pedagógusnak?Mire fel?
Anesztes közalk. bére nem más. KJT van. Magánklinikákon keres, vállalkozóként. Egyenlőre valóban igaza van.
Bizonyíték. Talán kérdezz rá betegkörökben, mennyire meg tudja gyorsítani az ügyintézést az előre odaadott boríték.
Minek teljes munkaidőben mindenhova specialista? Legyen szerződése a kórházzal, biztosítóval, a betegeit ott operálja heti 2-3 alkalommal, a kórháznak ezért fizet. A beteg meg biztosítva van.
Az igazgató sok mindent megtesz??? Bűncselekményt is?? Bocs, de ez nem elfogadható, mert a mi közös pénztárcánkból tartja fenn a fölösleges kórházat, meg az állását.
NEm a paráért kapott börtönt. Hanem a sikkasztásért.
Mi az, hogy hálapénz ne legyen, de osszuk el? Nem értem.
Apróság: egy kedves ismerősöm 8 alkalommal esett át nem elégséges bélmosáson, nővér nem csinálta meg tisztességesen. Emiatt a tervezett bélvizsgálatot is vagy hatszor kellett ismételni.Mennyi költség is ez??
Arról nem is beszélve, hogy még ágyneműt sem cseréltek neki a beöntések után.

Alapeset: nézz be egy kórházi zuhanyozóba, és utána az igazgató szobájába.Rögtön tudod, mi a fontos.
ZC-nek pont az volt a pechje, hogy nem jott ossze x ezer alairas. Mert akkor talan a KE kegyelemben reszesitette volna, tekintettel arra, hogy soha el nem mulo erdemeket szerzett a nep tancdalokkal valo szorakoztatasa teren. Sztem ha a Szines Bulvar vagy valamelyik masik wc papir felszoliccsa ja zovasoit, akkor meg 12000 alairas is siman osszejott volna neki.
tybby:

Persze, és TWÁ konkrétan ki is oszt mindenkit - OK, a saját értékrendje szerint, de mégis -, szóval nem is tőle nem szép. Bár meg lehet írni olykor azt is, ha valami tetszett - de ez rá úccsem jellemző.

Nem is róla beszélek annyira, hanem hogy Sólyom valahogy úgy tűnik, mindkét oldal erősebben elkötelezett támogatóinak is eléggé tudja csípni a szemét. És pl. amikor olyasmikről van szó, hogy miért ment el az ENSZ-konferenciára, ha egyszer azt mondta, kihagyja az USA-t, abban sokan számomra egyértelműen politikai megfontolásból, vagy bináris gondolkodás alapján vélekednek.



Sólyom annyiban üdítő színfoltja a magyar politikának, hogy nagyjából elvszerűen cselekszik - nyilván ezt pártelnökként nem tehetné meg, de azért ez mégis méltányolható.
Talán a megválasztásánál nem (ott eléggé égnek állt a haja), de mondjuk az alternatíva akkor az volt, hogy a szoicik a titkos szavazás elve alatt vesznek Szilinek pár Fidesz-képviselőt.

Mégis, összességében kb. olyan dolgokat képvisel, amit jobb pillanataiban a picit függetlenebb gondolkodású értelmiség pártszempontból ellenérdekelt része nagyjából azért magáénak érez.

Ilyen a reformok szükségessége melletti kiállás, az USA-vízum elleni tiltakozás, de az is, hogy Gyurcsánynak illett volna visszavennie - hátrébb lépnie, illetve hogy hogy nem illik kitűntetni azt, aki az ország eszetlen eladósításának egyik főszereplője volt a Kádár-rendszerben.

Ha úgy tetszik, a saját elvei mentén ugyan, de talán próbál korrekt lenni, ahogy pl. ennek a blognak a becses szerzője is.


Ehhez képest mostanában elég sz*r a sajtója...
pammy:
az is gyilkos, aki az őt 20 éve bántalmazó férjét végül leszúrja.
Meg az is, aki lemészárol egy családot, hogy nyomást gyakoroljon a bűnözőtársára.
Vannak különbségek.
pártszempontból ellenérdekelt része is nagyjából
Nagyapo

Talan nem vagyunk hozzaszokva, hogy a KE-nek markans velemenye van dolgokrol. De ez meg nem is lenne problema, mert pl en nagyon jol el tudnek veled vitatkozni arrol, hogy hujje volt e az USA kapcsan. (Mellesleg jegyzem meg, hogy nem az USA vizum ellen tiltakozott, hanem a biometrias azonositas miatt. Es nem ENSZ vizumrol van szo, - szvsz olyan nincs is - hanem diplomata vizumrol, tudjuk a gyorsitosavrol ahol meg vamellenorzes sincs. Na de ez most nem vag a temaba). Szoval, ha nem is vagyunk hozzaszokva ehhez, azert csak kutya kotelessege lenne megindokolnia egy olyan donteset ami lehet ketertelmu is, hacsak mas miatt nem is de homalyt oszlatando, konspiracios teoriakat megelozendo. Masreszt meg a moralnak is jobbat tenne, hamar szajacskajaval formalgatja is eme szo betuit, de ertelmevel lathatoan meg nincs teljesen tisztaban.
beve: ezek a problemak valosak, sokban igazad van. De ez igy egy szar vita. Itt nem az egesz eu. problemjat vitatjuk meg, nyilvan Arpad elenk dob egy ilyen temat is majd...De azt azert elmondanam, h a KJT eleg tag, pl. potlekokkal egy ansztes asszisztens tobbet keres HIVATALOSAN mint egy korabeli sebesz(orvos). Es az altato-orvosok nagyon nagy resze eddig valalkozasban dolgozott, nem kozalkalmazotti berert. Most h mirefel keresne tobbet egy orvos mit egy tanar abba itt nem mennek bele. De ki mondta h azok keressenek szarul. Plusz ne haragudj te orvoskent dolgozol? Komolyan, nem hallottal meg olyat h egy vegbeltisztitas egyeseknel kifejezetten nehezen megy? Meg h nem keserusoval kellene vegezni, hanem a mashol standard dragabb szerekkel, akkor nem lenne ez sem tema. Meg az ismerosom ismerose egyszer szarban fekudt, ez a Homar reszortja a Tescos-bezinkutas-Mavos tortenetekkel. Van ilyen, gaz. De elofog fordulni tovabbra is ha egy nover jut annyi betegre mint amennyire nyugaton 6-8 van.
ezaz: indokolja meg! Utana vita.
da: Én egyetértek veled abban, hogy az orvosok nehéz helyzetben vannak. Egyetértek azzal, hogy a kórházak finanszírozása egy rakás szar. Azzal nem értek egyet, hogy akkor ez a megoldás. Másrészt ugye azért nem jótékonysági akcióról beszélünk itten, hanem ez egy olyan partizánakció, amit némi egyéni haszonszerzés is motívált...
"Másrészt ugye azért nem jótékonysági akcióról beszélünk itten, hanem ez egy olyan partizánakció, amit némi egyéni haszonszerzés is motívált... "

Konkrétan ez az egyik fontos vitapont - hogy ez utóbbi mennyire volt tényező. Ha simán csak hálapénzről van szó, akkor nem biztos, hogy ez volt a lényeg. Ez az, amiről itt nem tudunk sokkal többet, mint hogy Árpád ezt írta...
Igen Nagyapo... Erről beszélek... Hogy ugyanis konkrétan mekkora összeg ez a bizonyos hálapénz? Mert ha mondjuk 10-20 ezret a zsebébe csúsztattak a dokibácsinak, akkor az mondom hogy a szegény ördög hadd fusson, de tartok tőle, hogy itt nem ilyen nagyságrendekről volt szó.

Másrészt egy érdekes dolog, amit ennek kapcsán hallottam egy ismerősömtől: Németországban a német orvosok pl. ugyanúgy mókolnak a kasszának benyújtandó elszámolásokkal, még ha nem ilyen szinten is, mert ott már szigorúbb a rendszer... De ugye minden dolog jön valahonnan...
bévé: nem a 20 éve bántalmazott nő volt a hamar elengedett gyilkos hanem kb a 20 éve bántalmazó.. és úgy került elő az egész téma, hogy amint kijött a börtönből megint elkövetett valamit

Nagyapo: itt egyesek 500-600 márkás tarifát emlegettek, nem tudom mennyire megbízható info
5-600 márka, ez már publikus. Elő kéne ásni a legutolsó DM-árfolyamot, de úgy tippelem, ez nem az ágrólszakadt vajdasági magyarhoz igazított ár.

Különben meg ez a "keveset szóló" elnök most már hetente ugrál elő okoskodni, mint a rugós bohóc, úgyhogy nyugodtan elmagyarázhatná, miért volt ilyen vajszívű, és Cinivel meg miért nem.
Cinit a Mádl nem engedte ki, nem?
"5-600 márka, ez már publikus."

Hol az info? Ez már tartalmaz bizonyos veszélyességi pótlékot is... Ez esetben én is kíváncsi vagyok az indoklásra.
130 körül volt, de inflációval együtt mondjunk csak 100,000-et.
annyit egy szülész egy magyar nőtől elkér egy szülésért (aki jó esetben még TB-t is fizetett ezért, és még csak nem is külföldi, így lebukni sem lehet). aztán beküldi a szülésznőt, kínlódjon ő (tehát ő is kap valamennyit), de a szomszédom tévészerelője hallott már olyanról, hogy valaki rendőrnek is fizetett ennyit, egy jelentősebb gyorshajtásért.

ez aztán a nagy fogás... szerintem is ezzel kell kezdeni, ha valamivel. teljesen igaza van itt minden erkölcsbajnoknak, kérek engedélyt meghunyászkodni.
ha valamitől, ettől biztosan az inába száll a bátorsága minden korrupt gazembernek.


Nem Anonim

Lehet, de ahhoz azért már elég nagy összeg, hogy olyan nagyon ne lehessen emberbarátságból elkövetett lopásról beszélni...
A köztársasági elnök nem indolkolja az ilyen jellegű döntéseit (kegyelmi kérvény, állampolgárság, meg mittomén), egyszerűen azért, mert e döntéseiben a Magyar Köztársaság szuverenitása testesül meg (kéretik nem röhögni senkinek, ez komoly dolog!:)). Egyébként egyetértek valamelyik előttem szólóval: Göncz Árpádot vissza az elnöki székbe. De izibe'!
Árpi bácsit? Én ilyet nem mondtam.

Pláne, mióta kivonták a kedvéért a közt. elnököt az átvilágítottak köréből...

Minden csetlés-botlás ellenére, nekem továbbra is a ragadozómadár a favorit.
Csak egy apró tény:
A jelenlegi hatályos jogszabályok szerint: (Alkotmány)
30/A. § (1) A köztársasági elnök
a) képviseli a magyar államot,
b) a Magyar Köztársaság nevében nemzetközi szerződéseket köt, ha a szerződés tárgya a törvényhozás hatáskörébe tartozik, a szerződés megkötéséhez az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges,
c) megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket,
d) kitűzi az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását, valamint az európai parlamenti választás, továbbá az országos népszavazás időpontját,
e) részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein,
f) javaslatot tehet az Országgyűlésnek intézkedés megtételére,
g) népszavazást kezdeményezhet,
h)
i) külön törvényben meghatározott személy vagy szervek javaslatára kinevezi és felmenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét, alelnökeit és az egyetemi tanárokat; megbízza és felmenti az egyetemek rektorait; kinevezi és előlépteti a tábornokokat; megerősíti tisztségében a Magyar Tudományos Akadémia elnökét,
j) adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket és engedélyezi viselésüket,
k) gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát,
l) dönt az állampolgársági ügyekben,
m) dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal.
(2) A köztársasági elnöknek az (1) bekezdésben meghatározott minden intézkedéséhez és rendelkezéséhez - az a), d), e), f) és g) pontban foglaltak kivételével - a miniszterelnöknek vagy az illetékes miniszternek az ellenjegyzése szükséges.

Semmi több. Vagyis fűz-e kommentárt nem-e kell-e nem kell-e témában nincs hatályban semmilyen joganyag. Magyarán ha akar kommentál, ha akar nem.
Csak ezt fontos volt elmondani, mert egyesek elég botor módon azt írták, hogy nem kell kommentálni.
Ez tárgyi tévedés.
Lehet. Nem muszály.
Sajnos ez sem egy túlszabályozott környezet.

Amúgy:
SL monnyonle.
Storm

Ez ugye vicc volt? Ugye? Azért, mert az Alkotmány nem rendelkezik erről (egyébiránt az egyéni kegyelemről a Be. XXIX. fejezetének III. címe rendelkezik, de ez ne zavarjon), attól még más jogszabályban lehet róla szó, nem?
Tudod az Alkotmány sok mindent csak megmemlít, felsorol, de a részletszabályait már nem fejti ki. Ez főleg azért van, mert az egész Alkotmány va vagy 40 oldal kábé. Minden nem fér bele.
Olvassátok el az alábbi két cikket. Jó régiek (hál' Istennek), tehát teljesen függetlenek a jelenlegi ügytől:

nol.hu/cikk/367128/

www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=1678

Ehhez vegyük hozzá a KEH tájékoztatóját:

www.keh.hu/keh/kegyelem.html

Ennél többet kár is beszélni róla.
Ok.
Mea culpa. Rosszul kerestem a Complexben.
Viszont a Keh tájékoztató nem jogszabály.
A Be törvényben pedig egy szó sincs kommentárról:
KEGYELMI ELJÁRÁS
A kegyelmi kérelem
597. § (1) Kegyelem iránti előterjesztést - hivatalból vagy kérelemre - a büntetőeljárás megszüntetésére a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően az igazságügyminiszter, a még végre nem hajtott büntetés elengedésére vagy mérséklésére, illetőleg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítésre az igazságügyminiszter tehet a köztársasági elnökhöz.
(2) Intézkedés mérséklése vagy elengedése, valamint már végrehajtott büntetés vagy intézkedés utólagos elengedése iránt kegyelmi kérelem nem nyújtható be.
(3) Kegyelmi kérelmet a terhelt, a védő, valamint a terhelt hozzátartozója nyújthat be.
(4) A büntetőeljárás megszüntetése iránt kegyelmi kérelmet annál az ügyésznél, illetőleg bíróságnál kell benyújtani, amely előtt az eljárás folyik. A még végre nem hajtott büntetés elengedése vagy mérséklése, illetőleg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt a kegyelmi kérelmet az első fokon eljárt bíróságnál kell benyújtani.
(5) Az ügyész, illetőleg a bíróság a kegyelmi eljárás során a terheltnek a kegyelmi döntéshez szükséges személyes adatait beszerzi és kezeli.

A kegyelmi kérelem elintézése
598. § (1) A döntéshez szükséges adatokat tartalmazó iratokat, valamint a kegyelmi kérelmet
a) a vádirat benyújtásáig az ügyész a legfőbb ügyészhez,
b) a vádirat benyújtása után a bíróság az igazságügyminiszterhez
soron kívül felterjeszti.
(2) A büntetés elengedése vagy mérséklése iránti kérelem, illetőleg előterjesztés esetén az igazságügyminiszter elrendelheti a büntetés végrehajtásának a köztársasági elnök döntéséig történő elhalasztását vagy félbeszakítását. Az igazságügyminiszter az előterjesztés előkészítése során - a büntetés végrehajtásának megkezdésére halasztó hatállyal - elrendelheti az elítéltnek a büntetés-végrehajtás központi kórházában történő szakorvosi vizsgálatát.
(3) A legfőbb ügyész, illetőleg az igazságügyminiszter a kegyelmi kérelmet a köztársasági elnökhöz akkor is felterjeszti, ha a kegyelem gyakorlása iránt nem tesz előterjesztést.
(4) A kegyelmi döntésről szóló határozatot a terheltnek és a kegyelmi kérelem előterjesztőjének az a bíróság, illetőleg ügyész kézbesíti, amely előtt az eljárás folyik. Ha a kegyelmi kérelmet a határozat jogerőre emelkedését követően terjesztették elő, a kegyelmi döntésről szóló határozatot az ügyben első fokon eljárt bíróság kézbesíti az elítéltnek, és a kegyelmi kérelem előterjesztőjének. Ha az elítélt a szabadságvesztését tölti, részére a kegyelmi döntésről szóló határozatot az igazságügyminiszter közvetlenül a büntetés-végrehajtási intézet útján kézbesíti, egyben értesíti az első fokon eljárt bíróságot.
(5) A (4) bekezdés szerinti értesítés tartalmazza a kegyelmi határozat számát, a határozathozatal idejét, az igazságügyminiszter ellenjegyzésének keltét, a kegyelmi döntéssel érintett határozatokat hozó bíróság vagy ügyész megnevezését, az érintett határozatok számát és azok meghozatalának idejét, és a kegyelmi döntés tartalmát. Ha a köztársasági elnök kegyelmet gyakorolt, az értesítés tartalmazza a kegyelemhez fűződő jogkövetkezményekről szóló tájékoztatást is.
(6) Ha a büntetőeljárás kegyelemből történő megszüntetését a bíróság vagy az ügyész hivatalból kezdeményezte, a terhelt az eljárást megszüntető határozat kézbesítésétől számított nyolc napon belül kérheti az eljárás folytatását.


Akkor légyszíves világosíts fel arról mi alapján???
Szóval a KEH tájékoztató nem jogszabály. Nem, mondod! (Ajánlom a figyelmedbe: Virág et. 2006.11.16. 10:16:16 khm.)

Örülük, hogy megy a copypaste. Ügyes vagy.

"Akkor légyszíves világosíts fel arról mi alapján???"

Eztet itten kérem szépen nem értem. Mármint, hogy én mégis mi a fenéről világosítsalak fel.
De gondolom arról, hogy mi alapján nem kell írnia a KE-nek indokolást. Ha tévednék, javíts ki, kérlek.
Tehát az okok:

1. Mert így alakult ki a gyakorlat az elmúlt 16 év folyamán.
2. Mert jogszabály nem ír elő ilyen kötelezettséget.
3. Mert még az is lehet, hogy valamilyen jogszabály vagy esetleg belső norma (KEH belső utasítás, hiszen a kulimunkát itt sem a KE végzi, hanem van erre apparátus, akiknek a munkáját a KE átnézi és aláírja, mint minden hivatalban) rendelkezik is ennek a részletszabályairól. Persze ezek a belső normák nem nyilvánosak.

De tudod, a 3. nem is szükséges, mert a jogalkalmazást mindig alakítja a gyakorlat. A gyakorlat pedig azt mondja ki, hogy nem kell indokolni. Ha pedig nem kell, nem is fog. Még akkor se, ha az indexen sírnak emiatt az emberek (ugyanazok, akik a korábbi sok-sok kegyelmi döntésnél persze mélyen kussoltak, de most felébredt az a fenenagy jogérzékük).

Ha veszed a fáradságot és elolvasod az első általam belinkelt cikket, akkor nagyjából lehet képed az egyéni kegyelmi intézményről. Nem az ítéletet "írja felül", csupán "megbocsát". Ezen aztán nincs mit indokolni.

De csak tessék folytatni az összeesküvés elméletek gyártását. A jobbos-balos mutyizásról a 65 milliós szupercsalás közös mosdatásáról, meg ilyenekről.
Még valami. Értelmetlen ez az "indokolást akarunk" felhördülés. Ha más lenne a gyakorlat és a KE indokolást fűzne a kegyelmi határozatokhoz, az akkor sem lenne nyilvános. Az ilyen esetekben olyan szempontok alapján hoz döntés a KE, amelyek szinte kivétel nélkül az elítélt és családja személyéhez köthetők. Ezek nyilvánosságra hozatala személyiségi jogokat sértene. Mert pl. senkinek nincsen köze, ahhoz hogy teszem azt X bcs elkövetőjének a gyermeke milyen rákban szenved és mennyire érintené hátrányosan, ha a szülő szabadságvesztését végre kellene hajtani és ezáltal az nem tudna gondoskodni róla. (Szőrszálhasógatók kedvéért: ez csak egy példa volt. Nem ismerem a konkrét ügyben az okokat.)
Most meg meg ne sértődj :(

Csak értelmezési "válságban" vagyunk.
Merthogy én is pontosan így tudom, NINCS előírás ezzel kapcsolatban.

De továbbra is vitatom, hogy "nem kell".
Szerintem "nem muszály".

De tökmindegy.
Storm

Nem sértődök meg, csak meghalt Puskás Öcsi és rossz kedvem van, ennyi. :( Ne haragudj.

Értelmezni meg nem mi fogunk, hanem a jogalkalmazó, ami jelenleg a KEH. Ők így értelmezik az Alkotmányt és a vonatkozó jogszabályokat. Amiről meg nem rendelkezik jogszabály, az a jogalkalmazó jogértelmezésére van bízva. Egyetlen KE sem indokolt egyetlen egyéni kegyelmi határozatot sem eddig.

(Ja, és a muszáj az pontos j.)
Nagyapó: ez igaz, és nem is mondanám, hogy nem kell őket megbüntetni. Ilyen ügyekben én egyébként a gadasági jellegű büntetést tartom igazságosnak, amit akkor kellene szabadságvesztésre változtatni, ha nincs esélye annak, hogy a büntetés (okozott kár x-serese, x>1) kifizetésére nincs esély. Célravezetőbb, mint egy önmagáról gondoskodni képes emberből egy kisiklott, eltartandó életet csinálni.

Sólyom kicsit fárasztóan karót nyelt figura, de a ZÖLDsége - és sok más - miatt messze a legmodernebb KE-nek tartom az eddigiek közül, ami nálam + jelző.
Hehe. házigazdánk fentebb (ettől a posttól északra) megemlékezik arról, mennyire értelmesen zöld Sólyom.

Amúgy ez vitaalap, legalább. Az egész zöld gondolatot érdemes vesézni. Én valahol a "nemazéndolgom haggyatok" és az idealista greenpeaces között félúton állok. Egyre több jel mutat arra, hogy ez kevés.
Amikor a hírt hallottam nem tértem magamhoz a dühtől. Nem tudom ki mit gondol erről, de ez nem számít bűnpártolásnak?
Végre van egy KE, aki elmondja a véleményét, elvei szerint cselekszik -egyáltalán: beszél és cselekszik - és erreföl lecseszitek. Nem értem, miért zavar bárkit, hogy pl. nem fogott kezet Fekete Jánossal, talán hangosan fingott is közben? Ha ő így gondolta helyesnek, ez az ő és FJ belügye. Én sem értem, miért adott kegyelmet a zugdokiknak, de ezen dühöng, az minden bizonnyal teljes jövedelmét mindig leadózta (nem evásan, rendesen), mindig elkérte a nyugtát a zöldségestől, és mindig megvette a buszjegyet, ha csak egy megállót ment is. Különben nincs mit idegeskedni.
Egy ideig mókás volt Tóta W, de már jó ideje erősen Heti Hetes stílus. :)
Tehat ha ellopok 65millat, akkor az nem gaz mert masok meg Evaznak :) Hat en Szentesi vagyok, ha a korhazon ez nem latszana akkor lehet nem haboritana fel, de ne akarjal te bekerulni abba a korhazba... Masreszt meg tok ovoda: "Ovoneni, de a Pisit is dobalta lanyokat." , ez akkor meg megoldasnak tunt...
süti beállítások módosítása